Petak, 29.05.2015.

09:07

Nemačka: Kosovo uslov svih uslova za EU

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je da Nemačka želi da što pre budu otvorena pregovaračka poglavlja Srbije i da se mora rešiti pitanje Kosova.

Izvor: Tanjug

Nemaèka: Kosovo uslov svih uslova za EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

BRIFING

pre 8 godina

Stiže nam Angela Merkel, svetski lider broj jedan,možda nam gospodja Merkel prilikom posete SRbiji objasni kako to funkcioniše.-možda kao Istočna i Zapadna Nemačka, ili Turski Kipar I Kipar,kako to ne priznati a biti dobar sused!!!

Citalac 015

pre 8 godina

Ne moze Nemacka nas da uslovljava po pitanju Kosova. Ako jednoga dana budemo trebali da odlucujemo izmedju Kosova i EU, izabracemo Kosovo, pa EU moze da se ljuti koliko hoce. Da Nemackoj neko otima pokrajinu ona bi izazvala svetski rat.

al jazzera

pre 8 godina

Iako je Srbija pristala da gleda na Kosovo kao entitet sa specijalnim statusom u saglasnosti sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN,Kosovo ne smatra nezavisnom drzavom,ali se mogu nastaviti razgovori sa Pristinom kakobi se doslo do uzajamno prihvatljivog resenja.

Mica

pre 8 godina

Za sve "pljuvace", Kosovo jeste druga drzava, izgubljeno ratom moze samo ratom i da se povrati. A Srbija nije u stanju ni plate ni penzije da isplacuje a kamoli da ratuje. Dosta gluposti o Kosovu, jer to nije pustinja, vec 2 miliona albanaca, a to niko ne pominje. Sta sa njima, gde cete ih, na Mars mozda. Hipoteticki bi predsednik i premijer Srbije mogli da budu albanci po "Nikolicevoj platformi" a i bili bi vecina. Takodje pola poslanika skupstine. Ljudi treba da zive i tamo i ovde u miru, deca treba da se radjaju i rastu i tamo i ovde isto u miru i sa nekom buducnoscu. To je normalizacija odnosa i srpska i albanska i sva deca sveta imaju pravo na buducnost. Sram vas bilo.

Deviant

pre 8 godina

@mica:

Ne znam ni sam koliko puta sam napisao komentar slicnog sadrzaja - mi ekonomski, politicki, organizaciono i vojno nemamo resurse da povratimo Kosovo pod okrilje Srbije. Ono sto i dalje vidim su komentari u stilu razmazenog deteta koje hoce preskupu igracku iz izloga radnje.

Kralj Ibi

pre 8 godina

Vi Nemci ste svoju drzavu objedinili a za nasu insistirate na rasturanju. Bas vam hvala. No vazno je da Vucic ubrzano uci Nemacki dok ponavlja da se zakleo na Ustav, koji ce naravni promeniti kad se vrati iz posete Bajdenu.

rampa

pre 8 godina

Vi što Kosovo nazivate pokrajinom što se malo ne "odšetate" do te vaše pokrajine. Dočekat će vas (kao i mene) što?: granični prelaz, rampa, policija, carina. I to sve uz "blagoslov" vaše vlade. Zaista neka neobična pokrajina!

nikad izvini

pre 8 godina

videćete svi vi kada naš premijer ostvari sve planove ko će da vlada evropom! moloćete vi njega za pomoć i savet, ali on će tada još više da radi u korist Srbije, a koliko je Srbija uspela ima da bude sramota i nas, ne samo njega!

Bucko razmišljam

pre 8 godina

@ Tako je Kosovo je uslov svih uslova. Najzad da otvoreno priznate.
(Nemanja, 29. maj 2015 12:36)

Nemci nemaju sta vise da priznaju, Nemacka je medju prvima priznala Kosovo, sada se samo "ceka na Srbiju" da i ona to otvoreno prizna al' Srbija se "kao bajagi" jos "opire" da ga i OTVORENO PRIZNA !
A Srbija k'o Srbija, samo nesto "ZANOVETA" i nikako da se "UNORMALI" !

Jedno naivno pitanje

pre 8 godina

@ To bi bio najskuplji pristup EU,koji ni jedna nova clanica nije platila,10908 kvadratnih kilometara.A ovi komentari da ce se povecati izvoz u Nemacku,fantazija.Zivim 35 godina u Nemackoj i dobro znam da Svaba od nas NISTA ne treba.Ili nemamo ili je loseg kvaliteta.Ostaje samo jedno resenje,okrenuti se Rusiji i Tacikistanu.Prvo treba poceti sa proizvodnjom bicikla pa onda polako dalje!
(Cobo, 29. maj 2015 1

Oprostite gospodine, a zasto vi zivite u Nemackoj, umesto da se okrenete Rusiji i Tadzikistanu? Da li vi stvarno mislite da su Rusija i Tadzikistan zainteresovani za saradnju sa nekim ko nista nema, a ako i nesto ima, onda je to loseg kvaliteta. Sto se tice 35 godina zivota u jednoj EU drzavi - mogli ste za to vreme i nesto nauciti o tome kakva je to zajednica, kako funkcionise, cemu sluzi i sta je uopste njen smisao.

Srrrrrdjan

pre 8 godina

Pitam se samo...da kojim slucajem Nemacka (geografski) zauzima polozaj Bugarske da li bi juzni tok bio izgradjen ili ne. Imajuci u vidu znacaj snabdevanja gasom kao i sve druge ekonomske pogodnosti (naplata tranzita itd) koje gasovod donosi , mislim da u stvari to pitanje nikada ne bi ni bilo postavljeno. Ali, Bugarska je Bugarska a Nemacka je Nemacka. Lako im je da nama i Bugarima dele lekcije...

ETIKA

pre 8 godina

Jasno je nama odavno da je Nemačka glavna preprema SRbiji za ulazak u EU,samo nije jasna definicija - ne traži s e priznavanje Kosova već samo dobrosusedski odnosi-bilo bi poželjno da ovu frazu koja tako gordo zvuči neko obrazloži -šta su dobrosusedski odnosi a šta priznavanje.

Jova

pre 8 godina

Nas put ka EU otprilike izgleda ovako:smena Slobodana Milosevica pa izrucenje Hagu i nema novih uslova,hapsenje srpskih oficira i izrucenje Hagu i nema novih uslova,izrucenje Mladica i Karadzica i nema novih uslova,nemo gledanje na priznanje nezavisnosti Kosmeta i nema novih uslova,Srbiji nije uslov priznanje nezavisnosti Kosmeta,i dalje nije uslov priznanje nezavisnosti ali moraju se oformiti famozne zakednice srpskih opstina ma sta to bilo itd,itd...

1941-45

pre 8 godina

Gospon Vilhelm, uslov dobrosusedskih odnosa je da dve države budu međunarodno priznate. Ne delimično i od strane onih kojima to pogoduje, nego skroz priznate. A ja ovde vidim samo jednu državu i jednu pokrajinu. Tako da... Mi želimo u EU i na putu smo ka istoj, ali nemojte molim vas da nas ucenjujete i zamajavate. Druga strana koči "dobrosusedske" odnose kako ih nazivate. Naša vlada SVE radi po pitanju uspostavljanja dobrih odnosa, ali pogledajte kakve objave stižu iz pokrajine u poslednje vreme i biće vam jasno ko i kako koči. A mogli biste malo i njih da pokudite, ne smo nas.

Dejan R

pre 8 godina

Verujem da je stav nemačkog Ambasadora potpuno na mestu. On radi u interesu svoje države, a što je to u koliziji sa srpskim interesima to je naš problem. Kada ti se kaže istina na otvoren način to najviše boli. Bar nije licemer (popularna reč na ovom sajtu) direktno u oči je rekao šta misli i kako će ili bi trebalo da bude. Više cenim takav stav nego prodavanje magle svih ostalih. Prema tome potpuno je nebitno šta većina naroda ili ja lično mislim o Kosovu i Metohiji. Da se ne lažemo, svi sve znaju o svemu što se dešavalo ovde u poslednjih 200 godina, ne treba nikome ništa "pojašnjavati". Pozdrav za Nemačku Ambasadu i NSA.

Cobo

pre 8 godina

To bi bio najskuplji pristup EU,koji ni jedna nova clanica nije platila,10908 kvadratnih kilometara.A ovi komentari da ce se povecati izvoz u Nemacku,fantazija.Zivim 35 godina u Nemackoj i dobro znam da Svaba od nas NISTA ne treba.Ili nemamo ili je loseg kvaliteta.Ostaje samo jedno resenje,okrenuti se Rusiji i Tacikistanu.Prvo treba poceti sa proizvodnjom bicikla pa onda polako dalje!

DEKINE - MEZIMICE - MILICA - KSENIJA

pre 8 godina

Bez ikakve sumnje Srbija se jasno izjasnila da zeli u EU i na putu smo ka istoj, ali prestanite vec jednom da nas zbog toga ucenjujete i zamajavate. Svesni ste vi potpuno da nije problem u Srbiji vec druga strana premanentno koči dobrosusedske odnose kako ih nazivate cini mi se uz vasu pomoc. Nasa vlada sve cini po pitanju uspostavljanja dobrih odnosa, ali pogledajte kakve objave stizu iz pokrajine u poslednje vreme i bice vam jasno ko i kako koci.

Kiki

pre 8 godina

A kad je bilo drugacije? Sto je najgore, to je samo "pocetak svih uslova"... Da smo dali Amerima, vaktile, da naprave vojne baze - usli bi odavno...

zola

pre 8 godina

Ambasador nemacke je cutao a odgovorio je na pitanje novinara.Njega bas briga dali ce Srbija uci u EU ili nece.Onom ko treba EU taj pita a njh zabole .... hocete li vi ili necete u EU.Nemorate nikad.Totalno nebitni a Ameri nedaju sa rusijom.

srbinnnnnn

pre 8 godina

Dakle,kraj...Ili,ili..
Budale su znale da ce to doci kad-tad,ali zamajavanje naroda je posao politicara..
Te necemo NIKADA PRIZNATI KOSOVO,te ovo,te ono..
Sada ce dobiti papir-Priznajte Kosovo,potpisite,ili...
Samo ne znam kako ce sada narodu objasniti,a za njih se ne zna sta je gore!Priznanje Kosova ili ono ILI!
Ovo zadnje mi je opasnije...
Jer,onda ce Kina i Rusija,koje su rekle da ce staviti VETO u SB kada budu trazili da se Kosovo prizna kao Drzava,samo cutati,jer ako ih je priznala Srbija,sta sad oni da se protive?

vexile

pre 8 godina

Ko hoce u Eu i ubedjen je da ce tamo ziveti bolje slobodno nek produzi nekih 120 km od Beograda prema Hrvatskoj ili pak prema Bugarskoj ili Rumuniji i neka tamo ostvari svoje snove. Kazu da budala zivi tamo gde mu je srce a pametan tamo gde mu je bolje. Ne cekajte krenite jer ulaskom Srbije u Eu Srbiji zelite samo najgore. Ko sanja da ce ulaskom Srbije u uniju ziveti priblizno dobro koliko se dobro zivi u Slo da ne dovorimo o drugima moram reci da je obican ovan. Koja budala jos veruje u to da ulaskom u uniju postajes ravnopravan. Na kraju krajeva pitajte o ravnopravnosti bugare, rumune pa cak i hrvate... Koja smo mi balava nacija!!!

Pro-Zapad

pre 8 godina

Srbijo priznaj vec jednom Kosovo. Nemoj se sama lagati. Svi u okolini su priznali. Svaka EU Zemlja je fakticki priznala Kosovo, nije vise deo srbije. Bezveze se ljutite na ramine izjave, on je sitna ribica. Jedini koji podrzavaju srbiju o vezi sa kosovom ste okrenuli ledja. Pa sta sad hocete? DA KOSOVU I DA EU!

obi van

pre 8 godina

Ako Srbija prizna Kosovo time bi se odrekla prava na teritorijalni integritet što je poguban presedan za sve slične buduće sporove (Preševo, Vojvodina...)
bili bi jedina nacija na svijetu bez ustavnog prava na teritoriju
a pogotovo ako ne bi i pored toga bila primljena u EU

Jova

pre 8 godina

Pravilan stav Nemacke.
Laznim patriotima je potrebno Kosovo radi nevidjene korupcije.
To znaju i vrapci na grani
Nisu ljudi u EU glupaci da bi ih zavlacili tupaci i mafioze.

Miki

pre 8 godina

Zasto se lepo ne sprovede referendum da narod kaze zeli li u EU ili ne? Naravno da ne dozvoljavaju evropske gazde da se raspise referendum jer znaju kakav bi odgovor dobili, a samim tim ne bi imali cime da ucenjuju. Sledeci uslov ce biti obustavljanje trgovine sa Rusijom, pa ce onda Hrvatska imati svoj uslov koji necu sada da spominjem, pa ce Albanija imati svoj uslov itd itd. Vec 10 godina prave od nas magarce i pravice jos toliko najmanje. Politicari zasto ne pitate ovaj narod da li zeli da ide tim putem?

Doroteja

pre 8 godina

Čovek nije mogao jasnije reći da se od Srbije ne traži priznavanje nezavisnosti Kosova, već normalizacija odnosa. Zapravo, Nemci najbolje znaju šta to znači, jer su, setite se, posle Drugog svetskog rata bili podeljeni na Istočnu i Zapadnu Nemačku. Tada je Zapadna Nemačka proglasila status Bona kao glavnog grada samo privremenim rešenjem i time istakla svoj stav da je podela države veštački status quo koji će se okončati jednog dana. Upravo na taj način i mi treba da posmatramo situaciju sa Kosovom.

Marcel

pre 8 godina

@Wok
Mislim da Kosovo nikad ne treba priznati jer mnogo toga ali mnogo, ima na toj teritoriji sto mnogo vredi, i svakako da treba da se borimo za ta bogatstva kad je vec takva situacija i da moramo naci zajednicki jezik i pronalaziti kompromise da bi resili pitanja o stanju kosova, a sto se tice evrospke unije, sve sto ispunjavamo na putu ka eu, reforme, konsolidacija ekonomije, zakonodavstva, sve nam uredjuje drzavu i stvaramo ozbiljnu i pravnu drzavu sa pravilima koja ce se postovati a kasnije kad to ispunimo udjemo, ali znamo da smo postali jedna ozbiljna drzava.

Мими

pre 8 godina

Услов признавања Косова одбаците одмах, ако је то услов ми ни не морамо у ЕУ. А ако већ причамо о нормализацији односа-па није до нас, и то је јасно и вама и нама.

Ciki

pre 8 godina

Kad se u potpunosti implementira Briselskom sporazum,šta će onda ostati za poglavlje 35? Formalno priznanje Kosova i Metohije? Ja mislim da će vama biti zalije nego Srbima ako se to 35 poglavlje ne otvori. Mi htjeli ili ne vi ćete nam poturiti sadržaj tog poglavlja. Jednu stvar se pitam, a rado bih i vas da pitam....eto nemojte nas primiti dok se ne riješi i to 35 poglavlje....zašto ne odradimo prvo tih 34 pa nas onda uslovljavajte sa tom 35.? Ajde evo ja ću sam odgovoriti a vi samo potvrdite; Kad bismo odradili tih 34 poglavlja uredili bismo Srbiju tako da bi bila bolja od sadašnjih članica EU pa se plašite da nam više nebi trebala ni EU ni 35.poglavlje. Ili možda da do tada nebi bilo ni EU pa ništa od tog poglavlja?Ili možda već znate da ostala poglavlja nemate namjeru ni otvarati pa onda prvo 35? Sve karte u rukama smo dali(sve srpske junake poslali u Hag) i sad je jedino čim nas možete uslovljavati su otvaranje tih poglavlja.

marko

pre 8 godina

Ima prostora da se poveca robna razmnjena Srbije i Njemacke??
Evo vam poruka iz Hrvatske,koja je bez uvrede nesto malo ispred,tako da znate sta vas ceka..
Povecati cete uvoz Njemackog skarta,i puniti dzepove ionako bogatih Njemaca,a njima cete izvoziti prirodna bogatstva koja ce opet Njemacka vama prodavati pod gotov proizvod.
Pozdrav iz Hrvatske svim ljudima dobre volje.

referendum

pre 8 godina

Apsurdno je da se inzistira na referendumu po pitanju ulaska u EU prije okončanja pregovora, budući da tako nešto ne predviđa proceduralni proces pridruživanja, niti je to bio slučaj u ijednoj od zemalja članica. Izabrali ste vlast , ali i stranke u parlamentu koje listom podržavaju aktualni državni smjer. "Naknadna pamet" u ovom slučaju ne može biti uvažena, možete ju eventualno primjeniti na slijedečim izborima (prevedeno odustati od pregovora).

Toliko

pre 8 godina

Ono sto bih pitao sve ljude koji zastupaju stav da trebamo da udjemo u EU po ovim kriterijumima je sledece. Recimo hipoteticki da sutra mi priznamo apsolutno u svakom kontekstu nezavisnost Kosova. Da li mislite da bi nam i za 10 godina bilo bolje zbog toga? Sustinski koja je svrha ulaska u EU ako je najbitnije da li smo priznali Kosovo ili ni smo. Za nas koji smo za tu EU bili nekad i cija je zelja da Srbija bude uredjena zemlja uopsteno je nejasno kako ce se priznanjem Kosova resiti problemi sudstva, policije, korupcije, zdravstva, kulture, skolstva i svega ostalog sto ovde nevalja. Kako da ne budem evroskeptik kad od evrope slusam kako je defakto jedan autokrata reformator, a da ce med i mleko da tece samo da im predamo imovinu na Kosovu?

Dejan

pre 8 godina

Vratite okupirani deo Srbije u njen sastav i problem ce biti resen. Ovako ce ostati otvoren, makar to znacilo da ostanemo kandidati za clana EU.

Marko BG

pre 8 godina

Srbija ne moze imati "dobrosusedske" odnose sama sa sobom, jer je KiM sastavni deo nase republike. Samo susedne drzave mogu imati dobrosusedske odnose a mi to razvijamo sa drugim drzavama iz okruzenja. KiM moze imati samo poseban status u okviru Republike Srbije i nista vise od toga.

Zivis u oblacima mala....

pre 8 godina

Cuvajte kolevku Srpstva punu Albanaca i srljajte u propast.To me i ne cudi s obzirom da ovaj narod dozivljava sebe kao nebeski umesto ovozemaljski.Sve je to lepo samo nista od toga se ne maze na hleba.

zoran

pre 8 godina

Ma nema veze. Sve dok ne trazite da se politicari odreknu nekog svog benefita moze sve. I bubrege od naroda svakom po jedan, moze da se pregovara samo fotelje da su zagarantovane.

Богдан

pre 8 godina

Na pitanje o formulaciji "normalizacija odnosa sa Kosovom", Vilhelm je odgovorio da "normalizacija ne znači priznanje, nego da uspostavite dobrosusedske odnose". - Није шија него врат! Још нам г-дин амбасадор вређа интелигенцију! Зато треба одустати од чланства у ЕУ и окренути се Евроазијској унији и Организацији за колективну безбедност (Шангајска иницијатива).

xxx

pre 8 godina

svakome i sa malo mozga i pameti je jasno da ne moze i EU i Kosovo, i to bi nasi politicari trebali vec jednom da kazu, ali naravno, nece oni to jos da kazu nego ce do zadnjeg da nas prave blesavim i odricu se istog mic po mic, da izbegnu shok efekat... na kraju ce izdati saopstenje da se drugacije nije moglo,da su dali sve od sebe, da moramo nastaviti nas evropski put, a za sve je kriv onaj pre njih... dovidjenja, zdravo...

nikola

pre 8 godina

Setimo se pre 10ak godina - jedini i uslov svih uslova - hapsenje Ratka Mladica i Radovana Karadzica

Sada Kosovo - traze se dobrosusedski odnosi, a ne priznanje. Susedi su sve drzave sa kojima se granicimo, bravo za ovog olosa iz Nemacke.

Kada se i nezvanicno prizna Kosovo, naci ce se nesto trece, stoga - nikad ne priznati Kosovo!

besna glista

pre 8 godina

Ovo jednostavno nije tacno. Glavni i osnovni uslov je EKONOMIJA. Srbija je vec decenijama ekonomska crna rupa regiona, nezaposlenost nam je preko 30%, sve investicije propadaju, krade se i otima rukama i nogama, i nema izgleda da situacija ikada bude bolja. U tim okolnostima, naravno da niko ne zeli da nas primi u grupu zemalja u kojoj ekonomija i bonitet jedne itekako zavise od ostalih. Naravno, to niko na vlasti ne zeli da prizna jer im ne odgovara da se ogoli njihova licna krivica pa zato prebacuju loptu u tudje dvoriste i izmisljaju bajke o nekakvim nacionalno onesvescenim uslovima tipa Karadzic, Mladic, Kosovo itd. Sve je to bacanje prasine u oci, sve je to svesno ignorisanje osnovnog problema disfunkcionalne ekonomije i lopovluka koji se uvukao u sve pore drustva.

Hm

pre 8 godina

Da se ne lazemo, ovo je najbolje resenje za Balkan, i da su nasi politicari imalo pametni lobirali bi za ovo kako na Zapadu tako sa politicarima u susednim zemljama:
- Kosovo (bez cetiri opstine na severu) da se ujedini sa Albanijom sa posebnom zastitom srpskog kulturnog dobra
- RS da se pridruzi Srbiji
- Hrvatski deo Federacije Hrvatskoj
- Bosnjaci konacno dobijaju svoju drzavu
- Makedonija i CG imaju manji strah od Albanaca jer ce sad 90% njih ziveti u 'matici' (Alb+Kos)
- Sve zemlje da formiraju mini EU ukidanjem granicnih prelaza i uvodjenjem zajednicke valute

Pusti snovi, znam... :)

neko iz mase

pre 8 godina

Referendum za Kosovo. I referendum za EU. Ali sada! Ne za 20 godina kada dodjemo pred ulazak i kada nam medijima utuve da nemamo sta da trazimo na Kosovu, kao sto nam propagiraju 15+ godina.
Francuzi su neposredno nakon drugog svetskog rata imali stav ogromne vecine da su ruje najzasluznije za pobedu nad fasizmom. Danas, francuzi misle da su jenkiji najzasluzniji...cista propaganda.

mala i mambica

pre 8 godina

Ja nisam bio nikad na Kosovu i ne veze me bas nista za taj kraj ali ne bi ga se odrekao ni za kakve ucene i vase uslove iz EU jer ste olos koji nam je jos pre 20 god rekao : sklonite Milosevica i eto vas u EU pa onda izvrsite reforme i privatizacije tj tranziciju, pa onda isporucite sve vase u Hg, pa onda priznajte gej i lezbo populaciju, pa onda dajte Kosovo....a EU nas nece primiti ni za 200 god jer smo lopovsko- politicka banana drzava bez ekonomije koja nikome ne treba !! Prema tome ja im ne bi dao Kosovo nikada mada je trenutno pod okupacijom ali nicija nije do zore gorela....

mrle

pre 8 godina

A do sada sma 1000 puta culi da priznanje Kosova nije uslov za EU. Kad ne lezi vraze glavni uslov je uspostaviti dobrosusedske odnose. Nije Kosovo susedna drzava nego nasa pokrajna tj. deo Srbije, tako da nista od EU za nas. Ajmo da raskrstimo to jednom za sva vremena i da krenemo nekim drugim bilo kojim putem samo ne u corsokak gde srljamo i gubimo vreme vec 15 god. Ako je potrebno referendumom pa kako vecina odluci.

Wok

pre 8 godina

Ulazak u EU nam nece resiti nijedan problem, jedino je pozitivno sto da bismo uopste tamo usli moramo mnogo toga da promenimo u sistemu. Ako do toga ikada dodje, EU nam nece ni trebati...ionako se raspada. Kosovo bih priznao jer nam je u ovom statusu samo teret na ledjima od kog nemamo nikakve koristi i mnogo je humanije rasteretiti buduce generacije nego negovati neku tradiciju koja je postala besmislena jos pre vise stotina godina. U krajnjem slucaju planeta Zemlja je tu gde jeste mnogo pre nego sto su ljudi izmislili drzave i gresi svako ko bilo koje parce zemlje naziva svojim.

Marina

pre 8 godina

Ovaj je uvjet aktualan od vremena Borisa Tadića,Njemačka nije odstupila ni milimetar od svojih zahtjeva. Druga je stvar što se smatra "dobrim odnosima" Srbije i Kosova; za Njemačku to je odnos dvije susjedne države, za Srbiju to je "suštinska autonomija" KiM u okviru Srbije; za Brisel to je odnos koji podrazumijeva sve točke Briselskog sporazuma: GRANIČNI prijelazi i zajedničko upravljanje GRANICOM, carina i putni dokumenti za osobe,carinski papiri za uvoz/izvoz robe preko srpsko-kosovske granice (za Srbiju ,preko administrativne linije)...Puno je suštinskih razlika u tumačenju dogovora i potpisanih sporazuma u Beogradu i u Briselu, zato valjda Njemačka inzistira da se pitanje Kosova riješi na početku,sve ostalo ići će svojim lakšim tijekom. Nepovoljnom dojmu o stvarnim namjerama Srbije u rješavanju kosovskog problema pridonosi i predsjednik Nikolić najavama platforme kojom bi se Kosovo vratilo u granične okvire Srbije...

Koma

pre 8 godina

Aj sto nas ovi vozaju kako hoce, kad nam je Nemac mislio dobro... Nego sto ovi nasi pristaju na sve i svasta. I poslednje 3 vlade se smenjuju zbog sarene laze zvane EU. Tadic je sutnuo Kostunicu zato sto nije hteo u ovakvu EU po svaku cenu, a onda su radikali sutnuli Tadica kad su rekli hocemo i mi u EU sto ste vi bolji? A u stvari i jedni i drugi zamajavaju narod i rade protiv nacionalnih interesa.

Sale BG

pre 8 godina

Kada se naša vojska i policija povukla sa Kosova mi smo kapitulirali. Nažalost! Americi je Kosovo jedna od 9 važnih geopolitičkih pozicija a mi nismo umeli pravilno diplomatski da trgujemo. Sve su nam uzeli, a nismo ništa dobili tj krajnje smo poraženi.

ВојводаизВојводине

pre 8 godina

Dobrosusedski odnosi znače priznanje i de fakto i de jure!
Šta god da se vlast odluči mora izaći na referendum, bez toga ni jedna odluka ne može biti legalna i legitimna!

Hilon Hilonides

pre 8 godina

Eto, Kostunica je to rekao jos pre 7 godina (dok su nas Tadic i drugari ubedjivali i Evropa i Kosovo), narod ga sutnuo na izborima, a onda ga i njegov DSS prodao...

Ale

pre 8 godina

... da budu otvorena pregovaračka poglavlja Srbije i da se mora rešiti pitanje Kosova.

Samo na ovo poslednje sav dosadašnji rad piši propalo. Neće biti pozitivnog političkog pomaka kako su krenuli sa vestima sa kosova, pre će biti zaoštravana ionako loših odnosa.

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Srbiju ne interesuje EU pod ucenama.
KiM nećemo da priznamo nikada!
Ako nas želite u EU onda ulazimo samo sa KiM kao sastavnim delom Srbije.
Toliko.

ma da

pre 8 godina

a vi novinari objasnite sta znaci revitalizacija toplana u prevodu oni nama daju kredit pod velikim kamatama a uslov za isti je da njihove firme dobiju ugovore (sakupe kajmak) pa onda kao podizvodjace uzmu nase firme kada to prodje sledi prodaja(popularno privatizacija) njima jer naravno mi neznamo da vodimo to oni kupe za smesne pare a onda im ostaju potrosaci koje ce boleti glava od poskupljenja usluga sta drugo da se kaze nego hvala vam za nasu naprednu buducnost

ВојводаизВојводине

pre 8 godina

Dobrosusedski odnosi znače priznanje i de fakto i de jure!
Šta god da se vlast odluči mora izaći na referendum, bez toga ni jedna odluka ne može biti legalna i legitimna!

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Srbiju ne interesuje EU pod ucenama.
KiM nećemo da priznamo nikada!
Ako nas želite u EU onda ulazimo samo sa KiM kao sastavnim delom Srbije.
Toliko.

Hilon Hilonides

pre 8 godina

Eto, Kostunica je to rekao jos pre 7 godina (dok su nas Tadic i drugari ubedjivali i Evropa i Kosovo), narod ga sutnuo na izborima, a onda ga i njegov DSS prodao...

mrle

pre 8 godina

A do sada sma 1000 puta culi da priznanje Kosova nije uslov za EU. Kad ne lezi vraze glavni uslov je uspostaviti dobrosusedske odnose. Nije Kosovo susedna drzava nego nasa pokrajna tj. deo Srbije, tako da nista od EU za nas. Ajmo da raskrstimo to jednom za sva vremena i da krenemo nekim drugim bilo kojim putem samo ne u corsokak gde srljamo i gubimo vreme vec 15 god. Ako je potrebno referendumom pa kako vecina odluci.

nikola

pre 8 godina

Setimo se pre 10ak godina - jedini i uslov svih uslova - hapsenje Ratka Mladica i Radovana Karadzica

Sada Kosovo - traze se dobrosusedski odnosi, a ne priznanje. Susedi su sve drzave sa kojima se granicimo, bravo za ovog olosa iz Nemacke.

Kada se i nezvanicno prizna Kosovo, naci ce se nesto trece, stoga - nikad ne priznati Kosovo!

DEKINE - MEZIMICE - MILICA - KSENIJA

pre 8 godina

Bez ikakve sumnje Srbija se jasno izjasnila da zeli u EU i na putu smo ka istoj, ali prestanite vec jednom da nas zbog toga ucenjujete i zamajavate. Svesni ste vi potpuno da nije problem u Srbiji vec druga strana premanentno koči dobrosusedske odnose kako ih nazivate cini mi se uz vasu pomoc. Nasa vlada sve cini po pitanju uspostavljanja dobrih odnosa, ali pogledajte kakve objave stizu iz pokrajine u poslednje vreme i bice vam jasno ko i kako koci.

Marina

pre 8 godina

Ovaj je uvjet aktualan od vremena Borisa Tadića,Njemačka nije odstupila ni milimetar od svojih zahtjeva. Druga je stvar što se smatra "dobrim odnosima" Srbije i Kosova; za Njemačku to je odnos dvije susjedne države, za Srbiju to je "suštinska autonomija" KiM u okviru Srbije; za Brisel to je odnos koji podrazumijeva sve točke Briselskog sporazuma: GRANIČNI prijelazi i zajedničko upravljanje GRANICOM, carina i putni dokumenti za osobe,carinski papiri za uvoz/izvoz robe preko srpsko-kosovske granice (za Srbiju ,preko administrativne linije)...Puno je suštinskih razlika u tumačenju dogovora i potpisanih sporazuma u Beogradu i u Briselu, zato valjda Njemačka inzistira da se pitanje Kosova riješi na početku,sve ostalo ići će svojim lakšim tijekom. Nepovoljnom dojmu o stvarnim namjerama Srbije u rješavanju kosovskog problema pridonosi i predsjednik Nikolić najavama platforme kojom bi se Kosovo vratilo u granične okvire Srbije...

Ale

pre 8 godina

... da budu otvorena pregovaračka poglavlja Srbije i da se mora rešiti pitanje Kosova.

Samo na ovo poslednje sav dosadašnji rad piši propalo. Neće biti pozitivnog političkog pomaka kako su krenuli sa vestima sa kosova, pre će biti zaoštravana ionako loših odnosa.

referendum

pre 8 godina

Apsurdno je da se inzistira na referendumu po pitanju ulaska u EU prije okončanja pregovora, budući da tako nešto ne predviđa proceduralni proces pridruživanja, niti je to bio slučaj u ijednoj od zemalja članica. Izabrali ste vlast , ali i stranke u parlamentu koje listom podržavaju aktualni državni smjer. "Naknadna pamet" u ovom slučaju ne može biti uvažena, možete ju eventualno primjeniti na slijedečim izborima (prevedeno odustati od pregovora).

ma da

pre 8 godina

a vi novinari objasnite sta znaci revitalizacija toplana u prevodu oni nama daju kredit pod velikim kamatama a uslov za isti je da njihove firme dobiju ugovore (sakupe kajmak) pa onda kao podizvodjace uzmu nase firme kada to prodje sledi prodaja(popularno privatizacija) njima jer naravno mi neznamo da vodimo to oni kupe za smesne pare a onda im ostaju potrosaci koje ce boleti glava od poskupljenja usluga sta drugo da se kaze nego hvala vam za nasu naprednu buducnost

Doroteja

pre 8 godina

Čovek nije mogao jasnije reći da se od Srbije ne traži priznavanje nezavisnosti Kosova, već normalizacija odnosa. Zapravo, Nemci najbolje znaju šta to znači, jer su, setite se, posle Drugog svetskog rata bili podeljeni na Istočnu i Zapadnu Nemačku. Tada je Zapadna Nemačka proglasila status Bona kao glavnog grada samo privremenim rešenjem i time istakla svoj stav da je podela države veštački status quo koji će se okončati jednog dana. Upravo na taj način i mi treba da posmatramo situaciju sa Kosovom.

Marcel

pre 8 godina

@Wok
Mislim da Kosovo nikad ne treba priznati jer mnogo toga ali mnogo, ima na toj teritoriji sto mnogo vredi, i svakako da treba da se borimo za ta bogatstva kad je vec takva situacija i da moramo naci zajednicki jezik i pronalaziti kompromise da bi resili pitanja o stanju kosova, a sto se tice evrospke unije, sve sto ispunjavamo na putu ka eu, reforme, konsolidacija ekonomije, zakonodavstva, sve nam uredjuje drzavu i stvaramo ozbiljnu i pravnu drzavu sa pravilima koja ce se postovati a kasnije kad to ispunimo udjemo, ali znamo da smo postali jedna ozbiljna drzava.

neko iz mase

pre 8 godina

Referendum za Kosovo. I referendum za EU. Ali sada! Ne za 20 godina kada dodjemo pred ulazak i kada nam medijima utuve da nemamo sta da trazimo na Kosovu, kao sto nam propagiraju 15+ godina.
Francuzi su neposredno nakon drugog svetskog rata imali stav ogromne vecine da su ruje najzasluznije za pobedu nad fasizmom. Danas, francuzi misle da su jenkiji najzasluzniji...cista propaganda.

al jazzera

pre 8 godina

Iako je Srbija pristala da gleda na Kosovo kao entitet sa specijalnim statusom u saglasnosti sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN,Kosovo ne smatra nezavisnom drzavom,ali se mogu nastaviti razgovori sa Pristinom kakobi se doslo do uzajamno prihvatljivog resenja.

Dejan

pre 8 godina

Vratite okupirani deo Srbije u njen sastav i problem ce biti resen. Ovako ce ostati otvoren, makar to znacilo da ostanemo kandidati za clana EU.

Мими

pre 8 godina

Услов признавања Косова одбаците одмах, ако је то услов ми ни не морамо у ЕУ. А ако већ причамо о нормализацији односа-па није до нас, и то је јасно и вама и нама.

Marko BG

pre 8 godina

Srbija ne moze imati "dobrosusedske" odnose sama sa sobom, jer je KiM sastavni deo nase republike. Samo susedne drzave mogu imati dobrosusedske odnose a mi to razvijamo sa drugim drzavama iz okruzenja. KiM moze imati samo poseban status u okviru Republike Srbije i nista vise od toga.

Koma

pre 8 godina

Aj sto nas ovi vozaju kako hoce, kad nam je Nemac mislio dobro... Nego sto ovi nasi pristaju na sve i svasta. I poslednje 3 vlade se smenjuju zbog sarene laze zvane EU. Tadic je sutnuo Kostunicu zato sto nije hteo u ovakvu EU po svaku cenu, a onda su radikali sutnuli Tadica kad su rekli hocemo i mi u EU sto ste vi bolji? A u stvari i jedni i drugi zamajavaju narod i rade protiv nacionalnih interesa.

Богдан

pre 8 godina

Na pitanje o formulaciji "normalizacija odnosa sa Kosovom", Vilhelm je odgovorio da "normalizacija ne znači priznanje, nego da uspostavite dobrosusedske odnose". - Није шија него врат! Још нам г-дин амбасадор вређа интелигенцију! Зато треба одустати од чланства у ЕУ и окренути се Евроазијској унији и Организацији за колективну безбедност (Шангајска иницијатива).

obi van

pre 8 godina

Ako Srbija prizna Kosovo time bi se odrekla prava na teritorijalni integritet što je poguban presedan za sve slične buduće sporove (Preševo, Vojvodina...)
bili bi jedina nacija na svijetu bez ustavnog prava na teritoriju
a pogotovo ako ne bi i pored toga bila primljena u EU

xxx

pre 8 godina

svakome i sa malo mozga i pameti je jasno da ne moze i EU i Kosovo, i to bi nasi politicari trebali vec jednom da kazu, ali naravno, nece oni to jos da kazu nego ce do zadnjeg da nas prave blesavim i odricu se istog mic po mic, da izbegnu shok efekat... na kraju ce izdati saopstenje da se drugacije nije moglo,da su dali sve od sebe, da moramo nastaviti nas evropski put, a za sve je kriv onaj pre njih... dovidjenja, zdravo...

marko

pre 8 godina

Ima prostora da se poveca robna razmnjena Srbije i Njemacke??
Evo vam poruka iz Hrvatske,koja je bez uvrede nesto malo ispred,tako da znate sta vas ceka..
Povecati cete uvoz Njemackog skarta,i puniti dzepove ionako bogatih Njemaca,a njima cete izvoziti prirodna bogatstva koja ce opet Njemacka vama prodavati pod gotov proizvod.
Pozdrav iz Hrvatske svim ljudima dobre volje.

Citalac 015

pre 8 godina

Ne moze Nemacka nas da uslovljava po pitanju Kosova. Ako jednoga dana budemo trebali da odlucujemo izmedju Kosova i EU, izabracemo Kosovo, pa EU moze da se ljuti koliko hoce. Da Nemackoj neko otima pokrajinu ona bi izazvala svetski rat.

1941-45

pre 8 godina

Gospon Vilhelm, uslov dobrosusedskih odnosa je da dve države budu međunarodno priznate. Ne delimično i od strane onih kojima to pogoduje, nego skroz priznate. A ja ovde vidim samo jednu državu i jednu pokrajinu. Tako da... Mi želimo u EU i na putu smo ka istoj, ali nemojte molim vas da nas ucenjujete i zamajavate. Druga strana koči "dobrosusedske" odnose kako ih nazivate. Naša vlada SVE radi po pitanju uspostavljanja dobrih odnosa, ali pogledajte kakve objave stižu iz pokrajine u poslednje vreme i biće vam jasno ko i kako koči. A mogli biste malo i njih da pokudite, ne smo nas.

mala i mambica

pre 8 godina

Ja nisam bio nikad na Kosovu i ne veze me bas nista za taj kraj ali ne bi ga se odrekao ni za kakve ucene i vase uslove iz EU jer ste olos koji nam je jos pre 20 god rekao : sklonite Milosevica i eto vas u EU pa onda izvrsite reforme i privatizacije tj tranziciju, pa onda isporucite sve vase u Hg, pa onda priznajte gej i lezbo populaciju, pa onda dajte Kosovo....a EU nas nece primiti ni za 200 god jer smo lopovsko- politicka banana drzava bez ekonomije koja nikome ne treba !! Prema tome ja im ne bi dao Kosovo nikada mada je trenutno pod okupacijom ali nicija nije do zore gorela....

zoran

pre 8 godina

Ma nema veze. Sve dok ne trazite da se politicari odreknu nekog svog benefita moze sve. I bubrege od naroda svakom po jedan, moze da se pregovara samo fotelje da su zagarantovane.

besna glista

pre 8 godina

Ovo jednostavno nije tacno. Glavni i osnovni uslov je EKONOMIJA. Srbija je vec decenijama ekonomska crna rupa regiona, nezaposlenost nam je preko 30%, sve investicije propadaju, krade se i otima rukama i nogama, i nema izgleda da situacija ikada bude bolja. U tim okolnostima, naravno da niko ne zeli da nas primi u grupu zemalja u kojoj ekonomija i bonitet jedne itekako zavise od ostalih. Naravno, to niko na vlasti ne zeli da prizna jer im ne odgovara da se ogoli njihova licna krivica pa zato prebacuju loptu u tudje dvoriste i izmisljaju bajke o nekakvim nacionalno onesvescenim uslovima tipa Karadzic, Mladic, Kosovo itd. Sve je to bacanje prasine u oci, sve je to svesno ignorisanje osnovnog problema disfunkcionalne ekonomije i lopovluka koji se uvukao u sve pore drustva.

vexile

pre 8 godina

Ko hoce u Eu i ubedjen je da ce tamo ziveti bolje slobodno nek produzi nekih 120 km od Beograda prema Hrvatskoj ili pak prema Bugarskoj ili Rumuniji i neka tamo ostvari svoje snove. Kazu da budala zivi tamo gde mu je srce a pametan tamo gde mu je bolje. Ne cekajte krenite jer ulaskom Srbije u Eu Srbiji zelite samo najgore. Ko sanja da ce ulaskom Srbije u uniju ziveti priblizno dobro koliko se dobro zivi u Slo da ne dovorimo o drugima moram reci da je obican ovan. Koja budala jos veruje u to da ulaskom u uniju postajes ravnopravan. Na kraju krajeva pitajte o ravnopravnosti bugare, rumune pa cak i hrvate... Koja smo mi balava nacija!!!

Sale BG

pre 8 godina

Kada se naša vojska i policija povukla sa Kosova mi smo kapitulirali. Nažalost! Americi je Kosovo jedna od 9 važnih geopolitičkih pozicija a mi nismo umeli pravilno diplomatski da trgujemo. Sve su nam uzeli, a nismo ništa dobili tj krajnje smo poraženi.

Toliko

pre 8 godina

Ono sto bih pitao sve ljude koji zastupaju stav da trebamo da udjemo u EU po ovim kriterijumima je sledece. Recimo hipoteticki da sutra mi priznamo apsolutno u svakom kontekstu nezavisnost Kosova. Da li mislite da bi nam i za 10 godina bilo bolje zbog toga? Sustinski koja je svrha ulaska u EU ako je najbitnije da li smo priznali Kosovo ili ni smo. Za nas koji smo za tu EU bili nekad i cija je zelja da Srbija bude uredjena zemlja uopsteno je nejasno kako ce se priznanjem Kosova resiti problemi sudstva, policije, korupcije, zdravstva, kulture, skolstva i svega ostalog sto ovde nevalja. Kako da ne budem evroskeptik kad od evrope slusam kako je defakto jedan autokrata reformator, a da ce med i mleko da tece samo da im predamo imovinu na Kosovu?

Miki

pre 8 godina

Zasto se lepo ne sprovede referendum da narod kaze zeli li u EU ili ne? Naravno da ne dozvoljavaju evropske gazde da se raspise referendum jer znaju kakav bi odgovor dobili, a samim tim ne bi imali cime da ucenjuju. Sledeci uslov ce biti obustavljanje trgovine sa Rusijom, pa ce onda Hrvatska imati svoj uslov koji necu sada da spominjem, pa ce Albanija imati svoj uslov itd itd. Vec 10 godina prave od nas magarce i pravice jos toliko najmanje. Politicari zasto ne pitate ovaj narod da li zeli da ide tim putem?

Ciki

pre 8 godina

Kad se u potpunosti implementira Briselskom sporazum,šta će onda ostati za poglavlje 35? Formalno priznanje Kosova i Metohije? Ja mislim da će vama biti zalije nego Srbima ako se to 35 poglavlje ne otvori. Mi htjeli ili ne vi ćete nam poturiti sadržaj tog poglavlja. Jednu stvar se pitam, a rado bih i vas da pitam....eto nemojte nas primiti dok se ne riješi i to 35 poglavlje....zašto ne odradimo prvo tih 34 pa nas onda uslovljavajte sa tom 35.? Ajde evo ja ću sam odgovoriti a vi samo potvrdite; Kad bismo odradili tih 34 poglavlja uredili bismo Srbiju tako da bi bila bolja od sadašnjih članica EU pa se plašite da nam više nebi trebala ni EU ni 35.poglavlje. Ili možda da do tada nebi bilo ni EU pa ništa od tog poglavlja?Ili možda već znate da ostala poglavlja nemate namjeru ni otvarati pa onda prvo 35? Sve karte u rukama smo dali(sve srpske junake poslali u Hag) i sad je jedino čim nas možete uslovljavati su otvaranje tih poglavlja.

Zivis u oblacima mala....

pre 8 godina

Cuvajte kolevku Srpstva punu Albanaca i srljajte u propast.To me i ne cudi s obzirom da ovaj narod dozivljava sebe kao nebeski umesto ovozemaljski.Sve je to lepo samo nista od toga se ne maze na hleba.

Cobo

pre 8 godina

To bi bio najskuplji pristup EU,koji ni jedna nova clanica nije platila,10908 kvadratnih kilometara.A ovi komentari da ce se povecati izvoz u Nemacku,fantazija.Zivim 35 godina u Nemackoj i dobro znam da Svaba od nas NISTA ne treba.Ili nemamo ili je loseg kvaliteta.Ostaje samo jedno resenje,okrenuti se Rusiji i Tacikistanu.Prvo treba poceti sa proizvodnjom bicikla pa onda polako dalje!

srbinnnnnn

pre 8 godina

Dakle,kraj...Ili,ili..
Budale su znale da ce to doci kad-tad,ali zamajavanje naroda je posao politicara..
Te necemo NIKADA PRIZNATI KOSOVO,te ovo,te ono..
Sada ce dobiti papir-Priznajte Kosovo,potpisite,ili...
Samo ne znam kako ce sada narodu objasniti,a za njih se ne zna sta je gore!Priznanje Kosova ili ono ILI!
Ovo zadnje mi je opasnije...
Jer,onda ce Kina i Rusija,koje su rekle da ce staviti VETO u SB kada budu trazili da se Kosovo prizna kao Drzava,samo cutati,jer ako ih je priznala Srbija,sta sad oni da se protive?

Hm

pre 8 godina

Da se ne lazemo, ovo je najbolje resenje za Balkan, i da su nasi politicari imalo pametni lobirali bi za ovo kako na Zapadu tako sa politicarima u susednim zemljama:
- Kosovo (bez cetiri opstine na severu) da se ujedini sa Albanijom sa posebnom zastitom srpskog kulturnog dobra
- RS da se pridruzi Srbiji
- Hrvatski deo Federacije Hrvatskoj
- Bosnjaci konacno dobijaju svoju drzavu
- Makedonija i CG imaju manji strah od Albanaca jer ce sad 90% njih ziveti u 'matici' (Alb+Kos)
- Sve zemlje da formiraju mini EU ukidanjem granicnih prelaza i uvodjenjem zajednicke valute

Pusti snovi, znam... :)

Jova

pre 8 godina

Pravilan stav Nemacke.
Laznim patriotima je potrebno Kosovo radi nevidjene korupcije.
To znaju i vrapci na grani
Nisu ljudi u EU glupaci da bi ih zavlacili tupaci i mafioze.

rampa

pre 8 godina

Vi što Kosovo nazivate pokrajinom što se malo ne "odšetate" do te vaše pokrajine. Dočekat će vas (kao i mene) što?: granični prelaz, rampa, policija, carina. I to sve uz "blagoslov" vaše vlade. Zaista neka neobična pokrajina!

Mica

pre 8 godina

Za sve "pljuvace", Kosovo jeste druga drzava, izgubljeno ratom moze samo ratom i da se povrati. A Srbija nije u stanju ni plate ni penzije da isplacuje a kamoli da ratuje. Dosta gluposti o Kosovu, jer to nije pustinja, vec 2 miliona albanaca, a to niko ne pominje. Sta sa njima, gde cete ih, na Mars mozda. Hipoteticki bi predsednik i premijer Srbije mogli da budu albanci po "Nikolicevoj platformi" a i bili bi vecina. Takodje pola poslanika skupstine. Ljudi treba da zive i tamo i ovde u miru, deca treba da se radjaju i rastu i tamo i ovde isto u miru i sa nekom buducnoscu. To je normalizacija odnosa i srpska i albanska i sva deca sveta imaju pravo na buducnost. Sram vas bilo.

Dejan R

pre 8 godina

Verujem da je stav nemačkog Ambasadora potpuno na mestu. On radi u interesu svoje države, a što je to u koliziji sa srpskim interesima to je naš problem. Kada ti se kaže istina na otvoren način to najviše boli. Bar nije licemer (popularna reč na ovom sajtu) direktno u oči je rekao šta misli i kako će ili bi trebalo da bude. Više cenim takav stav nego prodavanje magle svih ostalih. Prema tome potpuno je nebitno šta većina naroda ili ja lično mislim o Kosovu i Metohiji. Da se ne lažemo, svi sve znaju o svemu što se dešavalo ovde u poslednjih 200 godina, ne treba nikome ništa "pojašnjavati". Pozdrav za Nemačku Ambasadu i NSA.

Bucko razmišljam

pre 8 godina

@ Tako je Kosovo je uslov svih uslova. Najzad da otvoreno priznate.
(Nemanja, 29. maj 2015 12:36)

Nemci nemaju sta vise da priznaju, Nemacka je medju prvima priznala Kosovo, sada se samo "ceka na Srbiju" da i ona to otvoreno prizna al' Srbija se "kao bajagi" jos "opire" da ga i OTVORENO PRIZNA !
A Srbija k'o Srbija, samo nesto "ZANOVETA" i nikako da se "UNORMALI" !

Wok

pre 8 godina

Ulazak u EU nam nece resiti nijedan problem, jedino je pozitivno sto da bismo uopste tamo usli moramo mnogo toga da promenimo u sistemu. Ako do toga ikada dodje, EU nam nece ni trebati...ionako se raspada. Kosovo bih priznao jer nam je u ovom statusu samo teret na ledjima od kog nemamo nikakve koristi i mnogo je humanije rasteretiti buduce generacije nego negovati neku tradiciju koja je postala besmislena jos pre vise stotina godina. U krajnjem slucaju planeta Zemlja je tu gde jeste mnogo pre nego sto su ljudi izmislili drzave i gresi svako ko bilo koje parce zemlje naziva svojim.

Jedno naivno pitanje

pre 8 godina

@ To bi bio najskuplji pristup EU,koji ni jedna nova clanica nije platila,10908 kvadratnih kilometara.A ovi komentari da ce se povecati izvoz u Nemacku,fantazija.Zivim 35 godina u Nemackoj i dobro znam da Svaba od nas NISTA ne treba.Ili nemamo ili je loseg kvaliteta.Ostaje samo jedno resenje,okrenuti se Rusiji i Tacikistanu.Prvo treba poceti sa proizvodnjom bicikla pa onda polako dalje!
(Cobo, 29. maj 2015 1

Oprostite gospodine, a zasto vi zivite u Nemackoj, umesto da se okrenete Rusiji i Tadzikistanu? Da li vi stvarno mislite da su Rusija i Tadzikistan zainteresovani za saradnju sa nekim ko nista nema, a ako i nesto ima, onda je to loseg kvaliteta. Sto se tice 35 godina zivota u jednoj EU drzavi - mogli ste za to vreme i nesto nauciti o tome kakva je to zajednica, kako funkcionise, cemu sluzi i sta je uopste njen smisao.

Kralj Ibi

pre 8 godina

Vi Nemci ste svoju drzavu objedinili a za nasu insistirate na rasturanju. Bas vam hvala. No vazno je da Vucic ubrzano uci Nemacki dok ponavlja da se zakleo na Ustav, koji ce naravni promeniti kad se vrati iz posete Bajdenu.

Jova

pre 8 godina

Nas put ka EU otprilike izgleda ovako:smena Slobodana Milosevica pa izrucenje Hagu i nema novih uslova,hapsenje srpskih oficira i izrucenje Hagu i nema novih uslova,izrucenje Mladica i Karadzica i nema novih uslova,nemo gledanje na priznanje nezavisnosti Kosmeta i nema novih uslova,Srbiji nije uslov priznanje nezavisnosti Kosmeta,i dalje nije uslov priznanje nezavisnosti ali moraju se oformiti famozne zakednice srpskih opstina ma sta to bilo itd,itd...

Pro-Zapad

pre 8 godina

Srbijo priznaj vec jednom Kosovo. Nemoj se sama lagati. Svi u okolini su priznali. Svaka EU Zemlja je fakticki priznala Kosovo, nije vise deo srbije. Bezveze se ljutite na ramine izjave, on je sitna ribica. Jedini koji podrzavaju srbiju o vezi sa kosovom ste okrenuli ledja. Pa sta sad hocete? DA KOSOVU I DA EU!

Kiki

pre 8 godina

A kad je bilo drugacije? Sto je najgore, to je samo "pocetak svih uslova"... Da smo dali Amerima, vaktile, da naprave vojne baze - usli bi odavno...

ETIKA

pre 8 godina

Jasno je nama odavno da je Nemačka glavna preprema SRbiji za ulazak u EU,samo nije jasna definicija - ne traži s e priznavanje Kosova već samo dobrosusedski odnosi-bilo bi poželjno da ovu frazu koja tako gordo zvuči neko obrazloži -šta su dobrosusedski odnosi a šta priznavanje.

Srrrrrdjan

pre 8 godina

Pitam se samo...da kojim slucajem Nemacka (geografski) zauzima polozaj Bugarske da li bi juzni tok bio izgradjen ili ne. Imajuci u vidu znacaj snabdevanja gasom kao i sve druge ekonomske pogodnosti (naplata tranzita itd) koje gasovod donosi , mislim da u stvari to pitanje nikada ne bi ni bilo postavljeno. Ali, Bugarska je Bugarska a Nemacka je Nemacka. Lako im je da nama i Bugarima dele lekcije...

Deviant

pre 8 godina

@mica:

Ne znam ni sam koliko puta sam napisao komentar slicnog sadrzaja - mi ekonomski, politicki, organizaciono i vojno nemamo resurse da povratimo Kosovo pod okrilje Srbije. Ono sto i dalje vidim su komentari u stilu razmazenog deteta koje hoce preskupu igracku iz izloga radnje.

zola

pre 8 godina

Ambasador nemacke je cutao a odgovorio je na pitanje novinara.Njega bas briga dali ce Srbija uci u EU ili nece.Onom ko treba EU taj pita a njh zabole .... hocete li vi ili necete u EU.Nemorate nikad.Totalno nebitni a Ameri nedaju sa rusijom.

nikad izvini

pre 8 godina

videćete svi vi kada naš premijer ostvari sve planove ko će da vlada evropom! moloćete vi njega za pomoć i savet, ali on će tada još više da radi u korist Srbije, a koliko je Srbija uspela ima da bude sramota i nas, ne samo njega!

BRIFING

pre 8 godina

Stiže nam Angela Merkel, svetski lider broj jedan,možda nam gospodja Merkel prilikom posete SRbiji objasni kako to funkcioniše.-možda kao Istočna i Zapadna Nemačka, ili Turski Kipar I Kipar,kako to ne priznati a biti dobar sused!!!

marko

pre 8 godina

Ima prostora da se poveca robna razmnjena Srbije i Njemacke??
Evo vam poruka iz Hrvatske,koja je bez uvrede nesto malo ispred,tako da znate sta vas ceka..
Povecati cete uvoz Njemackog skarta,i puniti dzepove ionako bogatih Njemaca,a njima cete izvoziti prirodna bogatstva koja ce opet Njemacka vama prodavati pod gotov proizvod.
Pozdrav iz Hrvatske svim ljudima dobre volje.

Koma

pre 8 godina

Aj sto nas ovi vozaju kako hoce, kad nam je Nemac mislio dobro... Nego sto ovi nasi pristaju na sve i svasta. I poslednje 3 vlade se smenjuju zbog sarene laze zvane EU. Tadic je sutnuo Kostunicu zato sto nije hteo u ovakvu EU po svaku cenu, a onda su radikali sutnuli Tadica kad su rekli hocemo i mi u EU sto ste vi bolji? A u stvari i jedni i drugi zamajavaju narod i rade protiv nacionalnih interesa.

ma da

pre 8 godina

a vi novinari objasnite sta znaci revitalizacija toplana u prevodu oni nama daju kredit pod velikim kamatama a uslov za isti je da njihove firme dobiju ugovore (sakupe kajmak) pa onda kao podizvodjace uzmu nase firme kada to prodje sledi prodaja(popularno privatizacija) njima jer naravno mi neznamo da vodimo to oni kupe za smesne pare a onda im ostaju potrosaci koje ce boleti glava od poskupljenja usluga sta drugo da se kaze nego hvala vam za nasu naprednu buducnost

mala i mambica

pre 8 godina

Ja nisam bio nikad na Kosovu i ne veze me bas nista za taj kraj ali ne bi ga se odrekao ni za kakve ucene i vase uslove iz EU jer ste olos koji nam je jos pre 20 god rekao : sklonite Milosevica i eto vas u EU pa onda izvrsite reforme i privatizacije tj tranziciju, pa onda isporucite sve vase u Hg, pa onda priznajte gej i lezbo populaciju, pa onda dajte Kosovo....a EU nas nece primiti ni za 200 god jer smo lopovsko- politicka banana drzava bez ekonomije koja nikome ne treba !! Prema tome ja im ne bi dao Kosovo nikada mada je trenutno pod okupacijom ali nicija nije do zore gorela....

zoran

pre 8 godina

Ma nema veze. Sve dok ne trazite da se politicari odreknu nekog svog benefita moze sve. I bubrege od naroda svakom po jedan, moze da se pregovara samo fotelje da su zagarantovane.

srbinnnnnn

pre 8 godina

Dakle,kraj...Ili,ili..
Budale su znale da ce to doci kad-tad,ali zamajavanje naroda je posao politicara..
Te necemo NIKADA PRIZNATI KOSOVO,te ovo,te ono..
Sada ce dobiti papir-Priznajte Kosovo,potpisite,ili...
Samo ne znam kako ce sada narodu objasniti,a za njih se ne zna sta je gore!Priznanje Kosova ili ono ILI!
Ovo zadnje mi je opasnije...
Jer,onda ce Kina i Rusija,koje su rekle da ce staviti VETO u SB kada budu trazili da se Kosovo prizna kao Drzava,samo cutati,jer ako ih je priznala Srbija,sta sad oni da se protive?

Mica

pre 8 godina

Za sve "pljuvace", Kosovo jeste druga drzava, izgubljeno ratom moze samo ratom i da se povrati. A Srbija nije u stanju ni plate ni penzije da isplacuje a kamoli da ratuje. Dosta gluposti o Kosovu, jer to nije pustinja, vec 2 miliona albanaca, a to niko ne pominje. Sta sa njima, gde cete ih, na Mars mozda. Hipoteticki bi predsednik i premijer Srbije mogli da budu albanci po "Nikolicevoj platformi" a i bili bi vecina. Takodje pola poslanika skupstine. Ljudi treba da zive i tamo i ovde u miru, deca treba da se radjaju i rastu i tamo i ovde isto u miru i sa nekom buducnoscu. To je normalizacija odnosa i srpska i albanska i sva deca sveta imaju pravo na buducnost. Sram vas bilo.

Jova

pre 8 godina

Pravilan stav Nemacke.
Laznim patriotima je potrebno Kosovo radi nevidjene korupcije.
To znaju i vrapci na grani
Nisu ljudi u EU glupaci da bi ih zavlacili tupaci i mafioze.

Dejan R

pre 8 godina

Verujem da je stav nemačkog Ambasadora potpuno na mestu. On radi u interesu svoje države, a što je to u koliziji sa srpskim interesima to je naš problem. Kada ti se kaže istina na otvoren način to najviše boli. Bar nije licemer (popularna reč na ovom sajtu) direktno u oči je rekao šta misli i kako će ili bi trebalo da bude. Više cenim takav stav nego prodavanje magle svih ostalih. Prema tome potpuno je nebitno šta većina naroda ili ja lično mislim o Kosovu i Metohiji. Da se ne lažemo, svi sve znaju o svemu što se dešavalo ovde u poslednjih 200 godina, ne treba nikome ništa "pojašnjavati". Pozdrav za Nemačku Ambasadu i NSA.

nikad izvini

pre 8 godina

videćete svi vi kada naš premijer ostvari sve planove ko će da vlada evropom! moloćete vi njega za pomoć i savet, ali on će tada još više da radi u korist Srbije, a koliko je Srbija uspela ima da bude sramota i nas, ne samo njega!

Богдан

pre 8 godina

Na pitanje o formulaciji "normalizacija odnosa sa Kosovom", Vilhelm je odgovorio da "normalizacija ne znači priznanje, nego da uspostavite dobrosusedske odnose". - Није шија него врат! Још нам г-дин амбасадор вређа интелигенцију! Зато треба одустати од чланства у ЕУ и окренути се Евроазијској унији и Организацији за колективну безбедност (Шангајска иницијатива).

xxx

pre 8 godina

svakome i sa malo mozga i pameti je jasno da ne moze i EU i Kosovo, i to bi nasi politicari trebali vec jednom da kazu, ali naravno, nece oni to jos da kazu nego ce do zadnjeg da nas prave blesavim i odricu se istog mic po mic, da izbegnu shok efekat... na kraju ce izdati saopstenje da se drugacije nije moglo,da su dali sve od sebe, da moramo nastaviti nas evropski put, a za sve je kriv onaj pre njih... dovidjenja, zdravo...

Jedno naivno pitanje

pre 8 godina

@ To bi bio najskuplji pristup EU,koji ni jedna nova clanica nije platila,10908 kvadratnih kilometara.A ovi komentari da ce se povecati izvoz u Nemacku,fantazija.Zivim 35 godina u Nemackoj i dobro znam da Svaba od nas NISTA ne treba.Ili nemamo ili je loseg kvaliteta.Ostaje samo jedno resenje,okrenuti se Rusiji i Tacikistanu.Prvo treba poceti sa proizvodnjom bicikla pa onda polako dalje!
(Cobo, 29. maj 2015 1

Oprostite gospodine, a zasto vi zivite u Nemackoj, umesto da se okrenete Rusiji i Tadzikistanu? Da li vi stvarno mislite da su Rusija i Tadzikistan zainteresovani za saradnju sa nekim ko nista nema, a ako i nesto ima, onda je to loseg kvaliteta. Sto se tice 35 godina zivota u jednoj EU drzavi - mogli ste za to vreme i nesto nauciti o tome kakva je to zajednica, kako funkcionise, cemu sluzi i sta je uopste njen smisao.

ETIKA

pre 8 godina

Jasno je nama odavno da je Nemačka glavna preprema SRbiji za ulazak u EU,samo nije jasna definicija - ne traži s e priznavanje Kosova već samo dobrosusedski odnosi-bilo bi poželjno da ovu frazu koja tako gordo zvuči neko obrazloži -šta su dobrosusedski odnosi a šta priznavanje.

Sale BG

pre 8 godina

Kada se naša vojska i policija povukla sa Kosova mi smo kapitulirali. Nažalost! Americi je Kosovo jedna od 9 važnih geopolitičkih pozicija a mi nismo umeli pravilno diplomatski da trgujemo. Sve su nam uzeli, a nismo ništa dobili tj krajnje smo poraženi.

Wok

pre 8 godina

Ulazak u EU nam nece resiti nijedan problem, jedino je pozitivno sto da bismo uopste tamo usli moramo mnogo toga da promenimo u sistemu. Ako do toga ikada dodje, EU nam nece ni trebati...ionako se raspada. Kosovo bih priznao jer nam je u ovom statusu samo teret na ledjima od kog nemamo nikakve koristi i mnogo je humanije rasteretiti buduce generacije nego negovati neku tradiciju koja je postala besmislena jos pre vise stotina godina. U krajnjem slucaju planeta Zemlja je tu gde jeste mnogo pre nego sto su ljudi izmislili drzave i gresi svako ko bilo koje parce zemlje naziva svojim.

zola

pre 8 godina

Ambasador nemacke je cutao a odgovorio je na pitanje novinara.Njega bas briga dali ce Srbija uci u EU ili nece.Onom ko treba EU taj pita a njh zabole .... hocete li vi ili necete u EU.Nemorate nikad.Totalno nebitni a Ameri nedaju sa rusijom.

vexile

pre 8 godina

Ko hoce u Eu i ubedjen je da ce tamo ziveti bolje slobodno nek produzi nekih 120 km od Beograda prema Hrvatskoj ili pak prema Bugarskoj ili Rumuniji i neka tamo ostvari svoje snove. Kazu da budala zivi tamo gde mu je srce a pametan tamo gde mu je bolje. Ne cekajte krenite jer ulaskom Srbije u Eu Srbiji zelite samo najgore. Ko sanja da ce ulaskom Srbije u uniju ziveti priblizno dobro koliko se dobro zivi u Slo da ne dovorimo o drugima moram reci da je obican ovan. Koja budala jos veruje u to da ulaskom u uniju postajes ravnopravan. Na kraju krajeva pitajte o ravnopravnosti bugare, rumune pa cak i hrvate... Koja smo mi balava nacija!!!

Miki

pre 8 godina

Zasto se lepo ne sprovede referendum da narod kaze zeli li u EU ili ne? Naravno da ne dozvoljavaju evropske gazde da se raspise referendum jer znaju kakav bi odgovor dobili, a samim tim ne bi imali cime da ucenjuju. Sledeci uslov ce biti obustavljanje trgovine sa Rusijom, pa ce onda Hrvatska imati svoj uslov koji necu sada da spominjem, pa ce Albanija imati svoj uslov itd itd. Vec 10 godina prave od nas magarce i pravice jos toliko najmanje. Politicari zasto ne pitate ovaj narod da li zeli da ide tim putem?

Jova

pre 8 godina

Nas put ka EU otprilike izgleda ovako:smena Slobodana Milosevica pa izrucenje Hagu i nema novih uslova,hapsenje srpskih oficira i izrucenje Hagu i nema novih uslova,izrucenje Mladica i Karadzica i nema novih uslova,nemo gledanje na priznanje nezavisnosti Kosmeta i nema novih uslova,Srbiji nije uslov priznanje nezavisnosti Kosmeta,i dalje nije uslov priznanje nezavisnosti ali moraju se oformiti famozne zakednice srpskih opstina ma sta to bilo itd,itd...

Toliko

pre 8 godina

Ono sto bih pitao sve ljude koji zastupaju stav da trebamo da udjemo u EU po ovim kriterijumima je sledece. Recimo hipoteticki da sutra mi priznamo apsolutno u svakom kontekstu nezavisnost Kosova. Da li mislite da bi nam i za 10 godina bilo bolje zbog toga? Sustinski koja je svrha ulaska u EU ako je najbitnije da li smo priznali Kosovo ili ni smo. Za nas koji smo za tu EU bili nekad i cija je zelja da Srbija bude uredjena zemlja uopsteno je nejasno kako ce se priznanjem Kosova resiti problemi sudstva, policije, korupcije, zdravstva, kulture, skolstva i svega ostalog sto ovde nevalja. Kako da ne budem evroskeptik kad od evrope slusam kako je defakto jedan autokrata reformator, a da ce med i mleko da tece samo da im predamo imovinu na Kosovu?

Pro-Zapad

pre 8 godina

Srbijo priznaj vec jednom Kosovo. Nemoj se sama lagati. Svi u okolini su priznali. Svaka EU Zemlja je fakticki priznala Kosovo, nije vise deo srbije. Bezveze se ljutite na ramine izjave, on je sitna ribica. Jedini koji podrzavaju srbiju o vezi sa kosovom ste okrenuli ledja. Pa sta sad hocete? DA KOSOVU I DA EU!

Kiki

pre 8 godina

A kad je bilo drugacije? Sto je najgore, to je samo "pocetak svih uslova"... Da smo dali Amerima, vaktile, da naprave vojne baze - usli bi odavno...

Srrrrrdjan

pre 8 godina

Pitam se samo...da kojim slucajem Nemacka (geografski) zauzima polozaj Bugarske da li bi juzni tok bio izgradjen ili ne. Imajuci u vidu znacaj snabdevanja gasom kao i sve druge ekonomske pogodnosti (naplata tranzita itd) koje gasovod donosi , mislim da u stvari to pitanje nikada ne bi ni bilo postavljeno. Ali, Bugarska je Bugarska a Nemacka je Nemacka. Lako im je da nama i Bugarima dele lekcije...

Bucko razmišljam

pre 8 godina

@ Tako je Kosovo je uslov svih uslova. Najzad da otvoreno priznate.
(Nemanja, 29. maj 2015 12:36)

Nemci nemaju sta vise da priznaju, Nemacka je medju prvima priznala Kosovo, sada se samo "ceka na Srbiju" da i ona to otvoreno prizna al' Srbija se "kao bajagi" jos "opire" da ga i OTVORENO PRIZNA !
A Srbija k'o Srbija, samo nesto "ZANOVETA" i nikako da se "UNORMALI" !

Kralj Ibi

pre 8 godina

Vi Nemci ste svoju drzavu objedinili a za nasu insistirate na rasturanju. Bas vam hvala. No vazno je da Vucic ubrzano uci Nemacki dok ponavlja da se zakleo na Ustav, koji ce naravni promeniti kad se vrati iz posete Bajdenu.

rampa

pre 8 godina

Vi što Kosovo nazivate pokrajinom što se malo ne "odšetate" do te vaše pokrajine. Dočekat će vas (kao i mene) što?: granični prelaz, rampa, policija, carina. I to sve uz "blagoslov" vaše vlade. Zaista neka neobična pokrajina!

Deviant

pre 8 godina

@mica:

Ne znam ni sam koliko puta sam napisao komentar slicnog sadrzaja - mi ekonomski, politicki, organizaciono i vojno nemamo resurse da povratimo Kosovo pod okrilje Srbije. Ono sto i dalje vidim su komentari u stilu razmazenog deteta koje hoce preskupu igracku iz izloga radnje.

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Srbiju ne interesuje EU pod ucenama.
KiM nećemo da priznamo nikada!
Ako nas želite u EU onda ulazimo samo sa KiM kao sastavnim delom Srbije.
Toliko.

Hm

pre 8 godina

Da se ne lazemo, ovo je najbolje resenje za Balkan, i da su nasi politicari imalo pametni lobirali bi za ovo kako na Zapadu tako sa politicarima u susednim zemljama:
- Kosovo (bez cetiri opstine na severu) da se ujedini sa Albanijom sa posebnom zastitom srpskog kulturnog dobra
- RS da se pridruzi Srbiji
- Hrvatski deo Federacije Hrvatskoj
- Bosnjaci konacno dobijaju svoju drzavu
- Makedonija i CG imaju manji strah od Albanaca jer ce sad 90% njih ziveti u 'matici' (Alb+Kos)
- Sve zemlje da formiraju mini EU ukidanjem granicnih prelaza i uvodjenjem zajednicke valute

Pusti snovi, znam... :)

Zivis u oblacima mala....

pre 8 godina

Cuvajte kolevku Srpstva punu Albanaca i srljajte u propast.To me i ne cudi s obzirom da ovaj narod dozivljava sebe kao nebeski umesto ovozemaljski.Sve je to lepo samo nista od toga se ne maze na hleba.

BRIFING

pre 8 godina

Stiže nam Angela Merkel, svetski lider broj jedan,možda nam gospodja Merkel prilikom posete SRbiji objasni kako to funkcioniše.-možda kao Istočna i Zapadna Nemačka, ili Turski Kipar I Kipar,kako to ne priznati a biti dobar sused!!!

Doroteja

pre 8 godina

Čovek nije mogao jasnije reći da se od Srbije ne traži priznavanje nezavisnosti Kosova, već normalizacija odnosa. Zapravo, Nemci najbolje znaju šta to znači, jer su, setite se, posle Drugog svetskog rata bili podeljeni na Istočnu i Zapadnu Nemačku. Tada je Zapadna Nemačka proglasila status Bona kao glavnog grada samo privremenim rešenjem i time istakla svoj stav da je podela države veštački status quo koji će se okončati jednog dana. Upravo na taj način i mi treba da posmatramo situaciju sa Kosovom.

nikola

pre 8 godina

Setimo se pre 10ak godina - jedini i uslov svih uslova - hapsenje Ratka Mladica i Radovana Karadzica

Sada Kosovo - traze se dobrosusedski odnosi, a ne priznanje. Susedi su sve drzave sa kojima se granicimo, bravo za ovog olosa iz Nemacke.

Kada se i nezvanicno prizna Kosovo, naci ce se nesto trece, stoga - nikad ne priznati Kosovo!

Marko BG

pre 8 godina

Srbija ne moze imati "dobrosusedske" odnose sama sa sobom, jer je KiM sastavni deo nase republike. Samo susedne drzave mogu imati dobrosusedske odnose a mi to razvijamo sa drugim drzavama iz okruzenja. KiM moze imati samo poseban status u okviru Republike Srbije i nista vise od toga.

mrle

pre 8 godina

A do sada sma 1000 puta culi da priznanje Kosova nije uslov za EU. Kad ne lezi vraze glavni uslov je uspostaviti dobrosusedske odnose. Nije Kosovo susedna drzava nego nasa pokrajna tj. deo Srbije, tako da nista od EU za nas. Ajmo da raskrstimo to jednom za sva vremena i da krenemo nekim drugim bilo kojim putem samo ne u corsokak gde srljamo i gubimo vreme vec 15 god. Ako je potrebno referendumom pa kako vecina odluci.

Dejan

pre 8 godina

Vratite okupirani deo Srbije u njen sastav i problem ce biti resen. Ovako ce ostati otvoren, makar to znacilo da ostanemo kandidati za clana EU.

Мими

pre 8 godina

Услов признавања Косова одбаците одмах, ако је то услов ми ни не морамо у ЕУ. А ако већ причамо о нормализацији односа-па није до нас, и то је јасно и вама и нама.

Marina

pre 8 godina

Ovaj je uvjet aktualan od vremena Borisa Tadića,Njemačka nije odstupila ni milimetar od svojih zahtjeva. Druga je stvar što se smatra "dobrim odnosima" Srbije i Kosova; za Njemačku to je odnos dvije susjedne države, za Srbiju to je "suštinska autonomija" KiM u okviru Srbije; za Brisel to je odnos koji podrazumijeva sve točke Briselskog sporazuma: GRANIČNI prijelazi i zajedničko upravljanje GRANICOM, carina i putni dokumenti za osobe,carinski papiri za uvoz/izvoz robe preko srpsko-kosovske granice (za Srbiju ,preko administrativne linije)...Puno je suštinskih razlika u tumačenju dogovora i potpisanih sporazuma u Beogradu i u Briselu, zato valjda Njemačka inzistira da se pitanje Kosova riješi na početku,sve ostalo ići će svojim lakšim tijekom. Nepovoljnom dojmu o stvarnim namjerama Srbije u rješavanju kosovskog problema pridonosi i predsjednik Nikolić najavama platforme kojom bi se Kosovo vratilo u granične okvire Srbije...

besna glista

pre 8 godina

Ovo jednostavno nije tacno. Glavni i osnovni uslov je EKONOMIJA. Srbija je vec decenijama ekonomska crna rupa regiona, nezaposlenost nam je preko 30%, sve investicije propadaju, krade se i otima rukama i nogama, i nema izgleda da situacija ikada bude bolja. U tim okolnostima, naravno da niko ne zeli da nas primi u grupu zemalja u kojoj ekonomija i bonitet jedne itekako zavise od ostalih. Naravno, to niko na vlasti ne zeli da prizna jer im ne odgovara da se ogoli njihova licna krivica pa zato prebacuju loptu u tudje dvoriste i izmisljaju bajke o nekakvim nacionalno onesvescenim uslovima tipa Karadzic, Mladic, Kosovo itd. Sve je to bacanje prasine u oci, sve je to svesno ignorisanje osnovnog problema disfunkcionalne ekonomije i lopovluka koji se uvukao u sve pore drustva.

DEKINE - MEZIMICE - MILICA - KSENIJA

pre 8 godina

Bez ikakve sumnje Srbija se jasno izjasnila da zeli u EU i na putu smo ka istoj, ali prestanite vec jednom da nas zbog toga ucenjujete i zamajavate. Svesni ste vi potpuno da nije problem u Srbiji vec druga strana premanentno koči dobrosusedske odnose kako ih nazivate cini mi se uz vasu pomoc. Nasa vlada sve cini po pitanju uspostavljanja dobrih odnosa, ali pogledajte kakve objave stizu iz pokrajine u poslednje vreme i bice vam jasno ko i kako koci.

Marcel

pre 8 godina

@Wok
Mislim da Kosovo nikad ne treba priznati jer mnogo toga ali mnogo, ima na toj teritoriji sto mnogo vredi, i svakako da treba da se borimo za ta bogatstva kad je vec takva situacija i da moramo naci zajednicki jezik i pronalaziti kompromise da bi resili pitanja o stanju kosova, a sto se tice evrospke unije, sve sto ispunjavamo na putu ka eu, reforme, konsolidacija ekonomije, zakonodavstva, sve nam uredjuje drzavu i stvaramo ozbiljnu i pravnu drzavu sa pravilima koja ce se postovati a kasnije kad to ispunimo udjemo, ali znamo da smo postali jedna ozbiljna drzava.

Hilon Hilonides

pre 8 godina

Eto, Kostunica je to rekao jos pre 7 godina (dok su nas Tadic i drugari ubedjivali i Evropa i Kosovo), narod ga sutnuo na izborima, a onda ga i njegov DSS prodao...

obi van

pre 8 godina

Ako Srbija prizna Kosovo time bi se odrekla prava na teritorijalni integritet što je poguban presedan za sve slične buduće sporove (Preševo, Vojvodina...)
bili bi jedina nacija na svijetu bez ustavnog prava na teritoriju
a pogotovo ako ne bi i pored toga bila primljena u EU

Ale

pre 8 godina

... da budu otvorena pregovaračka poglavlja Srbije i da se mora rešiti pitanje Kosova.

Samo na ovo poslednje sav dosadašnji rad piši propalo. Neće biti pozitivnog političkog pomaka kako su krenuli sa vestima sa kosova, pre će biti zaoštravana ionako loših odnosa.

ВојводаизВојводине

pre 8 godina

Dobrosusedski odnosi znače priznanje i de fakto i de jure!
Šta god da se vlast odluči mora izaći na referendum, bez toga ni jedna odluka ne može biti legalna i legitimna!

Ciki

pre 8 godina

Kad se u potpunosti implementira Briselskom sporazum,šta će onda ostati za poglavlje 35? Formalno priznanje Kosova i Metohije? Ja mislim da će vama biti zalije nego Srbima ako se to 35 poglavlje ne otvori. Mi htjeli ili ne vi ćete nam poturiti sadržaj tog poglavlja. Jednu stvar se pitam, a rado bih i vas da pitam....eto nemojte nas primiti dok se ne riješi i to 35 poglavlje....zašto ne odradimo prvo tih 34 pa nas onda uslovljavajte sa tom 35.? Ajde evo ja ću sam odgovoriti a vi samo potvrdite; Kad bismo odradili tih 34 poglavlja uredili bismo Srbiju tako da bi bila bolja od sadašnjih članica EU pa se plašite da nam više nebi trebala ni EU ni 35.poglavlje. Ili možda da do tada nebi bilo ni EU pa ništa od tog poglavlja?Ili možda već znate da ostala poglavlja nemate namjeru ni otvarati pa onda prvo 35? Sve karte u rukama smo dali(sve srpske junake poslali u Hag) i sad je jedino čim nas možete uslovljavati su otvaranje tih poglavlja.

1941-45

pre 8 godina

Gospon Vilhelm, uslov dobrosusedskih odnosa je da dve države budu međunarodno priznate. Ne delimično i od strane onih kojima to pogoduje, nego skroz priznate. A ja ovde vidim samo jednu državu i jednu pokrajinu. Tako da... Mi želimo u EU i na putu smo ka istoj, ali nemojte molim vas da nas ucenjujete i zamajavate. Druga strana koči "dobrosusedske" odnose kako ih nazivate. Naša vlada SVE radi po pitanju uspostavljanja dobrih odnosa, ali pogledajte kakve objave stižu iz pokrajine u poslednje vreme i biće vam jasno ko i kako koči. A mogli biste malo i njih da pokudite, ne smo nas.

referendum

pre 8 godina

Apsurdno je da se inzistira na referendumu po pitanju ulaska u EU prije okončanja pregovora, budući da tako nešto ne predviđa proceduralni proces pridruživanja, niti je to bio slučaj u ijednoj od zemalja članica. Izabrali ste vlast , ali i stranke u parlamentu koje listom podržavaju aktualni državni smjer. "Naknadna pamet" u ovom slučaju ne može biti uvažena, možete ju eventualno primjeniti na slijedečim izborima (prevedeno odustati od pregovora).

Cobo

pre 8 godina

To bi bio najskuplji pristup EU,koji ni jedna nova clanica nije platila,10908 kvadratnih kilometara.A ovi komentari da ce se povecati izvoz u Nemacku,fantazija.Zivim 35 godina u Nemackoj i dobro znam da Svaba od nas NISTA ne treba.Ili nemamo ili je loseg kvaliteta.Ostaje samo jedno resenje,okrenuti se Rusiji i Tacikistanu.Prvo treba poceti sa proizvodnjom bicikla pa onda polako dalje!

neko iz mase

pre 8 godina

Referendum za Kosovo. I referendum za EU. Ali sada! Ne za 20 godina kada dodjemo pred ulazak i kada nam medijima utuve da nemamo sta da trazimo na Kosovu, kao sto nam propagiraju 15+ godina.
Francuzi su neposredno nakon drugog svetskog rata imali stav ogromne vecine da su ruje najzasluznije za pobedu nad fasizmom. Danas, francuzi misle da su jenkiji najzasluzniji...cista propaganda.

Citalac 015

pre 8 godina

Ne moze Nemacka nas da uslovljava po pitanju Kosova. Ako jednoga dana budemo trebali da odlucujemo izmedju Kosova i EU, izabracemo Kosovo, pa EU moze da se ljuti koliko hoce. Da Nemackoj neko otima pokrajinu ona bi izazvala svetski rat.

al jazzera

pre 8 godina

Iako je Srbija pristala da gleda na Kosovo kao entitet sa specijalnim statusom u saglasnosti sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN,Kosovo ne smatra nezavisnom drzavom,ali se mogu nastaviti razgovori sa Pristinom kakobi se doslo do uzajamno prihvatljivog resenja.