Utorak, 26.05.2015.

18:03

"Rama preti Vučiću makedonskim scenariom"

Albanski premijer Edi Rama mora da pokuša da nagovori srpskog premijera Aleksandra Vučića da "okrene leđa" Moskvi i da "stane u red za prijem u NATO".

Izvor: Beta

"Rama preti Vuèiæu makedonskim scenariom" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

120 Komentari

Sortiraj po:

Nenad

pre 8 godina

Dajem si za pravo da imam vere da će đavo odneti sve one koji nas žele rascepkati i kojima su apetiti veliki.Neka ih oduva vetar što dalje to bolje.Šta će kada ostanu bez pokrovitelja?Nije prvi put da pokušavaju stvoriti ono što ne može.Bolje neka se presele svi u Albaniju i žive u svojoj državi.Očito Amerika ne bira sredstva kada su odnosi sa Rusijom u pitanju,ali ničija nije gorela do uzore pa ni njihova.Otići će sa ovih prostora i oni,otišli su i Turci.

Miloš

pre 8 godina

Znamo mi da Rama ne zove Vučića u Tiranu zato što je željan privredne saradnje, trgovine sa Srbijom. Iza ove "istorijske" posete krije se nešto više i neko drugi. Verujem u Vučića, verujem da se vrlo dobro pripremio za ovu posetu.

Janko

pre 8 godina

Ne spada Vucic u takve ljude koji ce slepo slediti naredjenja zapada i koji ce dozvoliti da neko drugi upravlja Srbijom i igra se sa njenom buducnoscu!

BOZANA - 63

pre 8 godina

Svi dobro znaju da na Srbiju vise ne vrsi pritisak na nacin kako je to radjeno dok su na vlasti bili Demokrate. Da Srbija i dalje podleze pritiscima, ne bismo sada bili na nivou na kome smo, ne bismo postigli sve sto jesmo u poslednje vreme, vec bismo i dalje bili svacija marioneta za potkusurivanje.Srbija je drzava sa kojom se dogovara i razgovara spremna je sa svima da vodi dijalog i konstruktivne razgovore.

max

pre 8 godina

Baš smešno.Šta ovaj priča,pa kao da je staviti s na stranu Rusije slab vojni potez.Pa Rusija je takođe vojna sila,tako da ako bi se Srbija i priklonila ne bi bilo tako loše u vojnom smislu.

Medo

pre 8 godina

Da li iko moze da veruje da Rama moze da ucenjuje Vucica?!
Pa cim Rama bude pokusao nesato tako da uradi Vucic ce mu odmah zacepiti usta!Nemojmo biti deca,gde moze jedan cirkuski politicar kao Rama da ucenjuje Vucica!

Mimi

pre 8 godina

Nismo najjača država na svetu, ali nekim stvarima da se odupremo-možemo i hoćemo. Kada bi nam se tako nešto izrežirano desilo, čisto sumnjam da ne bi svi zajedno stali u odbranu naše zemlje, ne bitno da li pripadamo nekoj stranci ili ne. Kada je država, njena čast i odbrana u pitanju, tu nema stranačke obojenosti. A mislim, iskreno, da premijer nije lud pa da pristane na tako nešto...

herkules s

pre 8 godina

otvaranjem pristupnih pregvora sa EU Srbija ce imati status gotovo kao da je clanica Unije sto ce ucvrsztiti nasu bezbednost od albanskih terorista.

Đakon

pre 8 godina

Svaki ovakav stav i izjave moraju biti potkrepljene dokazima da se smatrale istinitim.Postoje mnoge teorije zavere koje se nikada ostvarile nisu.A ako je ova istinita, verujem da smo dovoljno mudri da izbegnemo sve zamke.

Marko

pre 8 godina

Posle sastanka videcemo sta ce i kako ce biti, ne vredi da unapred komentarisemo i napadamo bilo koga. Nadajmo se da nece doci do toga.

Lena Gordic

pre 8 godina

Aktuelna srpska vlada ne samo da ulaže napore da otvoreno razgovara sa Albancima na jugu Srbije i Kosovu, već je faktopr stabilnosti u celom regionu.

PAJA PATAK

pre 8 godina

Briga Amera i za Albaniju i za Srbiju igraju se s nama zarad licne koristi. Srbe i Srbiju vise niko nista i ne pita, drugi(sa Amerima na celu) nam skrojili kapu nase je samo da AMINUJEMO, dokle cemo to trpeti ostaje da se vidi...

Lena Gordić

pre 8 godina

Aktuelna srpska vlada ne samo da ulaže napore da otvoreno razgovara sa Albancima na jugu Srbije i Kosovu, već je faktopr stabilnosti u celom regionu.

Troll

pre 8 godina

Covece kad se citaju ovi komentari,covek bi rekao da smo bar u rangu Nemacke, stabilni i uticajni i cenjeni i da ne moze niko spolja da utice na nasu unutrasnju i spoljasnju politiku! A istina je da ste svi vi botovi SNS-a koji radite za sendvic i sok, a da smo mi banana drzava koju sutiraju kao im se prohte! To je prava istina!!

taja

pre 8 godina

Naša država ima preko potrebnu političku i ekonomsku stabilnost. U slučaju bilo kakvog pokušaja terorističkih akcija na njenoj teritoriji, Srbija bi adekvatno suzbila namere terorista

Pustite komentar

pre 8 godina

Kako vidim, veoma je izvestan scenario po kome bi se sve pravoslavne zemlje oko Albanije udruzile i ostvarile koncept "Male Albanije"!!!

Sosa

pre 8 godina

Nije iskljuceno da ce zapad zarad ostvarenja svojih interesa pokusati sa ucenama i organizovanim protestima a sve kako bi smenio Vucica sa vlasti i postavio svoju marionetsku vlast kojom moze da upravlja!Dok je Vucic na vlasti ne brinem da ce Srbija podleci pritiscima i ucenama!

bojanilo

pre 8 godina

Srbija je suverena država koja samostalno vodi spoljnu politiku. Suština te spoljne politike je da se uz evropske integracije zadrže tradicionalno dobri odnosi sa Ruskom Federacijom

Dejo

pre 8 godina

Vucic nije dozvoljavao ni mnogo jacim igracima da ga ucenjuju i namecu mu misljenje i sigurno to nece dozvoliti jednoj marioneti kao sto je Rama!Moze Rama da pokusa ali ce mu Vucic vrlo ostro odbrusiti, kao i uvek i kao i svima!

kosta 1389

pre 8 godina

Ne znam sta vice reci,sta misliti? Zovu nas Rusi da smo sa njima,bez Evrope ne mozemo, Rama nam preti Makedonskim scenarijom ako ne stanemo u red za prijem u nato.Ipak mislim da smo dovoljno zreli da nam niko ne moze naredjivati i da svoje zelje sprovodi u Srbiji.

Higija

pre 8 godina

Ove analize su gotovo netačne i ne treba se baviti time pre nego što se to desi. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka. Svi znamo da će se dva premijera dotaći pitanja vezana za našu državu i razvoj.

milanche

pre 8 godina

OK mogu da nas uslove saradnjom sa NATO ili novi problemi a gde je tu Rusija sa otvorenom vojnom politickom,ekonomskoj pomoci,saradnji.Oni su na potezu.Ako ne budu hteli ativnije da se ukljuce u problem,Srbiji preostaje da se prepusti bujici zvanoj NATO jer ne mozemo vecito cuvati ledja Rusiji.Sve smo slabiji i slabiji,sumnjam da se mozemo jos dugo odupirati i sedeti na dve stolice.Za tako nesto moramo biti jaki kao Swica,Norveska,LUksemburg a svi znamo dobro koliko smo ekonomski jaki

bez komentara

pre 8 godina

Mislim da ovi analitičari precenjuju Ramu...
(Dexi, 26. maj 2015 19:47

Hmm...ja bih pre rekla da izmišljaju priče, ali ne razumem šta je poenta. Da se unesu nemiri u narod? Da se stvori panika? Zarad čega? Strašno!

DvorskaLuda

pre 8 godina

Kakav spin! Ako je ovakav scenario i moguć, veća je verovatnoća da ga je Rusija pripremila. Možda nemaju vojnu bazu u Nišu, ali imaju centar za upravljanje u kriznim situacijama il' tako. I mislim da je Rusima jako stalo da zadrže poslednju teritoriju na Balkanu u kojoj uticajem mogu da pariraju US i EU.
Što se EU tiče, oni mogu Srbiju ko i Tursku, da drže drže u čekaonici zauvek, to im je prihvatljivo. Sve dok se Srbija ne meša previše u BiH politiku, dok sukob s Hrvatima ostaje samo verbalni, između Vulina i Ruže Tomašić npr. Ne mislim da im je u interesu da izazivaju konflikt u Srbiji.
Inače,i Šešelj je najavljivao terorističke napade za vidovdan i nemire, baš se pitam odakle mu informacije? A u nekom trenutku su i ovi iz Treće Srbije išli u Moskvu po savete i vratili se s pričom kako će u Vojvodini Kanvas da pravi revoluciju il šta li. Rusija me sad već plaši.

saky

pre 8 godina

Glupo i besmisleno. Vucic sigurno nece podleci pritisku, vec ce braniti svoj stav. Verujem da ce raditi na poboljsanju odnosa izmedju Srbije i Albanije i da ce se njihova prica odvijati u tom smeru. A sto se tice pretnji i bilo koje vrste pritiska, smatram da su ta vremena prosla, bar za Srbiju!

Mališa

pre 8 godina

Znam da će ako bude potrebno Vučić i u Tirani ponoviti da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo. Od tog stava nikada nećemo odustati.

Optimista

pre 8 godina

Za Srbiju je vrlo bitan put u Evropsku Uniju ali i dobri odnosi s Rusijom. Tesko je verovati da Edi Rama moze da izvrsi toliki pritisak na Vucica. Srbija se ipak znacajno razlikuje od Makedonije.

Da li, mozda, al' ko zna

pre 8 godina

Tekst izgleda kao da ga je napisao neki balkanski lik, plasirao ga kroz ruski portal da bi se na kraju citirao na terenu na kojem je i nastao. Fazon koji obicno koriste maliciozni tipovi koji vole slusati vlastite lazi i jos postavljati potpitanja i iscudjavati se, kao da su pali s Marsa. Vjerovatno pozicija autora nije takva da moze sazvati presicu i "face to face" ispricati ljudima ovu pricu, tezu, teoriju ili fantazmagoriju, svejedno.

Wasa

pre 8 godina

U ovom tekstu ima nekoliko nelogicnosti:niti Rama moze da ucenjuje Vucica,niti ce Vucic dozvoliti da ga neko ucenjuje i podleci ucenama,niti ce Srbija ikada okrenuti ledja Rusiji,niti ce Vucic dozvoliti da Albanci prave haos na jugu Srbije!

ana

pre 8 godina

Zna Vučić u šta se upušta! Neće on dozvoliti da ga bilo ko ucenjuje!A što se tiče žaba,da je hteo već bi to učinio,tako da nemojmo o tome polemisati jer će premijer i tamo pokazati da je srpski narod najbolje izabrao kad je njemu dao poverenje!

Kum

pre 8 godina

Moze Amerika da naredjuje svima na Balkanu ali Vucicu bas tesko!Ne spada Vucic u takve ljude koji ce slepo slediti naredjenja zapada i koji ce dozvoliti da neko drugi upravlja Srbijom i igra se sa njenom buducnoscu!

Bajro iz Bijeljine

pre 8 godina

Moj utisak je da Amerima dolazi kraj uticaja na Balkanu. Koliko nekome izgleda apsurdno , ali Nemačka i Rusija odavno prave nova savezništva jer ekonomski ineresi su iznad Američkog hegemonizma i terorizma na tlu Evrope i Balkana.

Mica

pre 8 godina

Situacija u Makedoniji se odigrala zato što oni niti imaju pravu vojsku niti imaju pravu policiju. Stanje u našoj državi je mnogo bolje po tom pitanju tako da je dešavanje sličnom onom u Kumanovu nemoguće.

Bure baruta

pre 8 godina

Srbija, mala zemlja na vrlo povoljnom geopolitickom polozaju, gde se sudaraju interesi Zapada i Istoka. Nas polozaj dodatno komplikuje cinjenica da su okolne, susedne zemlje clanice NATO-a i okrenute Zapadu, a mi balasiramo izmedju dva bloka. Mislim da je Rusija daleko da bi nas zastitila ukoliko bi se aktiviralo "bure baruta".

sasa jokic

pre 8 godina

Da te korporacije merkaju kosovske resurse, ka sto je Gasprom vrebao NIS i dobio ga ne za dzabe, vec pravi milijarde na nafti i gasu!
Prema tome, Rusi tisina!

Shone

pre 8 godina

Poseta Alabaiji veoma značajna ne samo za Srbiju nego i za region, zato je jako važno da protekne u miru i redu. Rama mora da kotroliše svoje ekstremne grupe ako misli da uspe u smojoj zamisli ka EU.

Jesen stiže dunjo moja

pre 8 godina

Imam utisak da nema utemeljenja pretpostavkama tog lista. Naime, ne mogu Tači i Rama da prete nekakvim scenarijima Srbiji ako se ne okrenemo NATO-u i spunjavanju njihovih muzičkih želja. Srbiji niko neće i ne može da preti ili uslovljava.

Čarna

pre 8 godina

Da Srbija i dalje podleže pritiscima, ne bismo sada bili na nivou na kome smo, ne bismo postigli sve što jesmo u poslednje vreme, već bismo i dalje bili svačija marioneta.

seljadin

pre 8 godina

Problem sa resursima je taj da je Kosovo plen i deli besplatno, kamo srece da od gubitasa stvore novi NIS koji daje 1mlrd svake godie Srbiji a do tad je uzimao. Nego ameri ne mogu prezaliti sto Srbija ima korist a ne mogu nam ukrasti kao rudnike na Kosovu.

JA

pre 8 godina

Činjenično stanje je da nam Albanci uz podršku zapada ne misle ništa dobro, ali ipak neverujem da u trenutnim okolnostima mogu nama praviti probleme kao sto to rade u Makedoniji.

nema sanse

pre 8 godina

Ovo vise lici na teoriju zavere. Zaista ne verujem da stvari mogu da krenu ovim tokom. Na kraju krajeva, da je ovako , nebi ni zvali Vucica jer znaju da on ima izgradjen stav, koji stiti interese svih Srba.

Aurelije

pre 8 godina

Nece se Vucic tako lako zaplasiti, cak i da Rama iznese taj stav. Zna da trenutno imamo apsolutnu podrsku po tom pitanju od svih zemalja u okruzenju, bas iz istih razloga. Mislim da ce razgovor naginjati necemu mirnijem...

jankela

pre 8 godina

Ni najjači svetski političari nisu mogli Vučića da ubede da okrene leđa Moskvi a kamoli da će na Vučića moći da utiče jedan Rama.

Robi

pre 8 godina

Rusi citiraju Seselja sto dovoljno govori koliko je neozbiljna njihova analiza. Vucic se ne da ucenjivati, ne menja spoljnu politiku svaki cas.

Svetlost

pre 8 godina

Ovakav scenario odgovara ljubiteljima teorije zavere. Vučić je non stop pod nekim pritiscima, pa ne vidim da smo priznali Kosovo ili da smo uveli sankcije Rusiji. Pustite čoveka da radi svoj posao, a do sad je pokazao da ga radi itekako dobro.

Tom Hardy

pre 8 godina

Волео бих да нам уредници дају линк где можемо да прочитамо шта то пише РЕГНУМ. Ја колико видим то нигде нису писали или сам неспособан па не могу да нађем, а албанци добро знају да ако би изазвали нереде на косову и терористичке нападе да би то колико нама толико и њима нашкодило на путу евроинтеграција. И наш премијер ничим није условљен, води сасвим коректну спољну политику.

Dr

pre 8 godina

Sve zavisi od toga do koje granice je Rusija spremna da igra. Hipoteticki moze da se desi sledece: Rusija donese odluku da crvsto stane u odranu Srbije, kao u slucaju Sirije. Tada bi Srbiji trebalo dostaviti prilicnu kolicinu naoruzanja i vojne opreme, postaviti nekoliko ruskih vojnih baza u Srbiji i Republici Srpskoj, i otvoreno krenuti u Balkanski rat protiv NATO, sto bi izazvalo velike potrese u Evropi i na Balkanu. Sa druge strane, veliki je znak pitanja do koje granice bi u ovom sukobu Amerika htela da zastiti njene miljenike na Balkanu, prvenstveno Albance. Ako se Evropa stavi na stranu Amerike, u ovom slucaju rizikuje da dobije po nosu i usima od Rusije. Suprotan scenario od ovoga bi bio da Vucic podvije rep i prihvati sve sto se od njega trazi. Prosto, dogovora na zadovoljstvo obe strane u ovom slucaju nema. Vucicu se postavlja pitanje "uzmi ili ostavi". Sam je kriv sto je sebe doveo u mat poziciju.

Night Elf

pre 8 godina

Nema potreba da se bilo ko brine za Vučića i za to da li će i ko će vršiti uticaj na njega. On je iskusan političar koji uvek gleda interese svoje zemlje. Svestan je izazova koji mu se nameću, ali do sada je odlično balansirao i branio stav Srbije. Nema razloga da ne bude tako i ovog puta.

ВојводаизВојводине

pre 8 godina

Eno Hašim Tači je već održao lekciju Vučiću, nije ni došao na pregovore u Brisel!
Kakva smejurija i poniženje za Srbiju!

ZAMRZNUTI SMEH

pre 8 godina

Vrlo smela i fantastična konstrukcija ruskog analitičara koji je sebe i sve svoje potencijale stavio u službu fantazije i Ruskih interesa podigavši na visok stepen nesposobnog Ramu i ponižavajući Vučića koji za par dana ide kod Bajdena koji mu može sve to predočiti da ne meša Ramu ,Albaniju, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

Trska

pre 8 godina

Ovo su samo nagadjanja, sto ne mora da znaci da nece biti raznih pritisaka oko nekih njihovih ciljeva, mi ipak zelimo jedan miran period pred nama. Nama su zaostravanje odnosa i sukobi najmanje potrebni sada, kao i celom Balkanu. Realno gledajuci, na mi od svih drzava na Balkanu najvise vodimo racuna o mirnoj spoljnoj plitici.

dado90

pre 8 godina

Srbija, uz Bosnu i Hercegovinu, jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i nadam se da ce ostati dosledna i da nece podleci pritiscima da ih uvede.Cini mi se da to govori dovoljno o nasem odnosu i postovanju prema Rusiji i postovanju naseg odnosa.S druge strane mislim da je Srbija pokazala da ima svoju politiku koja je najbolja za nas,koja drzi do morala, do evrointergacija, ali i do postovanja svojih prijatelja a Rama moze samo da sanja da cemo okrenuti ledja Rusiji.

gargi

pre 8 godina

Uopste ne sumnjam da Amerikanci hoce da pokupuju sve resurse na Kosovu i Metohiji za male pare i da hoce Srbiju u NATO pakt ali isto tako mislim da je Vucic dovoljno pametan da proceni sta je za Srbiju najbolje.

stefan

pre 8 godina

Ovo su ciste spekulacije, zaista idemo iz krajnosti u krajnost, kakav crni nato i makedonski scenario.. To ce biti jedan opusten susret, govorice se uopsteno, izrazice se zelje za poboljsanjem odnosa Srbije i Albanije i to je to, za pocetak puna kapa sto bi se reklo..

Alex

pre 8 godina

Da ima imalo pameti ne bi se ni dovodili u takvu situaciju da ns neko ucenjuje nego bismo i pre toga sve to uradili na svoju korist i jednom zauvek priblizili se Zapadu. Time bismo stekli simpatije Zapada i istisnuli Albaniju iz uloge njihovog miljenika i suzili im manevarski politicki prostor.Ali nadam se da ima neko u vladajucim strukturama da o tome dugorocno misli, jer ceo nas odnos sa zapadnim silama kroz istoriju zasnivao se na pogledu kroz prizmu nasih odnosa sa Rusijom.Dakle, konacno je vreme da sazrimo i kao drustvo i drzava i ponasamo se odgovorno prema sebi i buducim generacijama.

dida

pre 8 godina

Cilj oko kojeg cemo se svi sloziti jeste da zemlja bude ekonomski i politicki stabilna, da u njoj vlada mir i da se gradjani osecaju bezbedno.Sa trenutnom spoljnom politikom balansiranja izmedju velikih sila mi grabimo krupnim koracima ka zacrtanom cilju a to da li cemo vise biti privrzeni Zapadu ili Rusiji za mene nije ni bitno, bitno je da se cilj za nasu drzavu i njen narod ostvari.

Gulamfer

pre 8 godina

@Dr

Evo da ja dam odgovor na Vasu dilemu. Spremna je da ide do kraja. Ovo vise nije igra sticanja strateskog uticaja, Rusija je zavrsila sa tom partijom, a zapad ima iluziju da igra tu partiju. Rusiji je ovo borba za opstanak, ne neki imaginarni, vec najiskonskiji. I zato su spremni na sve. Bilo koja povreda ruskog strateskog prostora ce dovesti do rata i to bez pitanja i upozorenja. Nikoga nece napasti, ali ce odgovor biti totalan u skladu sa njihovim mogucnostima. Izazivanje bilo kakvog konfikta u Srbiji za svet znaci 1914. Ne zbog Srbije nego zbog Rusije.

Belgija

pre 8 godina

Iz iskustva sam siguran da ce Srbi izabrati 'makedonski scenario' u sopstvenom dvoristu i na sopstvenu stetu a ne da ce diktatoru Putinu zviznuti sankcije koji otima teritorije svojih suseda i proglasava ih svojim. To sto radi Putin, koga Srbi toliko vole su uradili i Albanci na Kosovu - uzeli su ono sto smatraju svojim. Ne moze onda neko da se podrzava a neko drugi osudjuje za iste radnje.

veterinarBG

pre 8 godina

Ko god prati malo politiku,vidi da u ovom clanku ima mnogo istine. To je ona zaba koju nam je jos pokojni Djindjic rekao da cemo morati da je progutamo.Kad-tad.Da smo je tada progutali,sad bi bili u EU.Ovako cemo da glumimo ponos i prihvatamo sve sto kazu,al na odlozeno,da se ne oseti...

DredastDron

pre 8 godina

@Dr Hipoteticki, da odaberemo Ruse, na koji nacin ce oni napraviti baze i dovuci naoruzanje, telepromtovanjem, vazduplohovom? Bas ce NATO koji sva sreca nije u nasem potpunom okruzenju dozvoliti ruske baze na Balkanu. Amerika, Rusija, Evropa jedva cekaju da ginu zbog balkanskih zemalja. Ako mozemo da se nekako dogovorimo sa Albancima uz lobiranje da se Amerika sto manje mesa u dogovor a Rusija nikako. Jedino tako mozda i ostavimo neku zemlju unucima... barem na ovom prostoru.

D10S

pre 8 godina

Ljudi ne lozite se!

Vlast u Srbiji zna sta sme, a sta ne. Vlast podrzava Rusiju, jer narod voli Ruse i jer zelimo to finansijsi da iskoristimo!

EU od nas trazi da ukinemo podrsku, sto najverovatnije necemo.

Albanci nece da se bune, jer im nije Milosevic na vlasti. Znaju da ovog puta ta prica o zrtvama ne prolazi bas.

Rama ce da preti Vucicu, da. Vucic ce to da iskulira.

I nista se nece promeniti!

predragko

pre 8 godina

@Belgija
Kako ne može? Pa šta radi ceo svet? Podržava Kosovo, a kritikuje Putina.
A kada Srbija to radi, onda dođe čovek i kaže ne može tako. cccccc....

Gulamfer

pre 8 godina

@Dr

Evo da ja dam odgovor na Vasu dilemu. Spremna je da ide do kraja. Ovo vise nije igra sticanja strateskog uticaja, Rusija je zavrsila sa tom partijom, a zapad ima iluziju da igra tu partiju. Rusiji je ovo borba za opstanak, ne neki imaginarni, vec najiskonskiji. I zato su spremni na sve. Bilo koja povreda ruskog strateskog prostora ce dovesti do rata i to bez pitanja i upozorenja. Nikoga nece napasti, ali ce odgovor biti totalan u skladu sa njihovim mogucnostima. Izazivanje bilo kakvog konfikta u Srbiji za svet znaci 1914. Ne zbog Srbije nego zbog Rusije.

Trska

pre 8 godina

Ovo su samo nagadjanja, sto ne mora da znaci da nece biti raznih pritisaka oko nekih njihovih ciljeva, mi ipak zelimo jedan miran period pred nama. Nama su zaostravanje odnosa i sukobi najmanje potrebni sada, kao i celom Balkanu. Realno gledajuci, na mi od svih drzava na Balkanu najvise vodimo racuna o mirnoj spoljnoj plitici.

ZAMRZNUTI SMEH

pre 8 godina

Vrlo smela i fantastična konstrukcija ruskog analitičara koji je sebe i sve svoje potencijale stavio u službu fantazije i Ruskih interesa podigavši na visok stepen nesposobnog Ramu i ponižavajući Vučića koji za par dana ide kod Bajdena koji mu može sve to predočiti da ne meša Ramu ,Albaniju, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

Tom Hardy

pre 8 godina

Волео бих да нам уредници дају линк где можемо да прочитамо шта то пише РЕГНУМ. Ја колико видим то нигде нису писали или сам неспособан па не могу да нађем, а албанци добро знају да ако би изазвали нереде на косову и терористичке нападе да би то колико нама толико и њима нашкодило на путу евроинтеграција. И наш премијер ничим није условљен, води сасвим коректну спољну политику.

seljadin

pre 8 godina

Problem sa resursima je taj da je Kosovo plen i deli besplatno, kamo srece da od gubitasa stvore novi NIS koji daje 1mlrd svake godie Srbiji a do tad je uzimao. Nego ameri ne mogu prezaliti sto Srbija ima korist a ne mogu nam ukrasti kao rudnike na Kosovu.

bez komentara

pre 8 godina

Mislim da ovi analitičari precenjuju Ramu...
(Dexi, 26. maj 2015 19:47

Hmm...ja bih pre rekla da izmišljaju priče, ali ne razumem šta je poenta. Da se unesu nemiri u narod? Da se stvori panika? Zarad čega? Strašno!

Mališa

pre 8 godina

Znam da će ako bude potrebno Vučić i u Tirani ponoviti da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo. Od tog stava nikada nećemo odustati.

Higija

pre 8 godina

Ove analize su gotovo netačne i ne treba se baviti time pre nego što se to desi. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka. Svi znamo da će se dva premijera dotaći pitanja vezana za našu državu i razvoj.

gargi

pre 8 godina

Uopste ne sumnjam da Amerikanci hoce da pokupuju sve resurse na Kosovu i Metohiji za male pare i da hoce Srbiju u NATO pakt ali isto tako mislim da je Vucic dovoljno pametan da proceni sta je za Srbiju najbolje.

Bajro iz Bijeljine

pre 8 godina

Moj utisak je da Amerima dolazi kraj uticaja na Balkanu. Koliko nekome izgleda apsurdno , ali Nemačka i Rusija odavno prave nova savezništva jer ekonomski ineresi su iznad Američkog hegemonizma i terorizma na tlu Evrope i Balkana.

Čarna

pre 8 godina

Da Srbija i dalje podleže pritiscima, ne bismo sada bili na nivou na kome smo, ne bismo postigli sve što jesmo u poslednje vreme, već bismo i dalje bili svačija marioneta.

stefan

pre 8 godina

Ovo su ciste spekulacije, zaista idemo iz krajnosti u krajnost, kakav crni nato i makedonski scenario.. To ce biti jedan opusten susret, govorice se uopsteno, izrazice se zelje za poboljsanjem odnosa Srbije i Albanije i to je to, za pocetak puna kapa sto bi se reklo..

Robi

pre 8 godina

Rusi citiraju Seselja sto dovoljno govori koliko je neozbiljna njihova analiza. Vucic se ne da ucenjivati, ne menja spoljnu politiku svaki cas.

Da li, mozda, al' ko zna

pre 8 godina

Tekst izgleda kao da ga je napisao neki balkanski lik, plasirao ga kroz ruski portal da bi se na kraju citirao na terenu na kojem je i nastao. Fazon koji obicno koriste maliciozni tipovi koji vole slusati vlastite lazi i jos postavljati potpitanja i iscudjavati se, kao da su pali s Marsa. Vjerovatno pozicija autora nije takva da moze sazvati presicu i "face to face" ispricati ljudima ovu pricu, tezu, teoriju ili fantazmagoriju, svejedno.

Kum

pre 8 godina

Moze Amerika da naredjuje svima na Balkanu ali Vucicu bas tesko!Ne spada Vucic u takve ljude koji ce slepo slediti naredjenja zapada i koji ce dozvoliti da neko drugi upravlja Srbijom i igra se sa njenom buducnoscu!

saky

pre 8 godina

Glupo i besmisleno. Vucic sigurno nece podleci pritisku, vec ce braniti svoj stav. Verujem da ce raditi na poboljsanju odnosa izmedju Srbije i Albanije i da ce se njihova prica odvijati u tom smeru. A sto se tice pretnji i bilo koje vrste pritiska, smatram da su ta vremena prosla, bar za Srbiju!

D10S

pre 8 godina

Ljudi ne lozite se!

Vlast u Srbiji zna sta sme, a sta ne. Vlast podrzava Rusiju, jer narod voli Ruse i jer zelimo to finansijsi da iskoristimo!

EU od nas trazi da ukinemo podrsku, sto najverovatnije necemo.

Albanci nece da se bune, jer im nije Milosevic na vlasti. Znaju da ovog puta ta prica o zrtvama ne prolazi bas.

Rama ce da preti Vucicu, da. Vucic ce to da iskulira.

I nista se nece promeniti!

dida

pre 8 godina

Cilj oko kojeg cemo se svi sloziti jeste da zemlja bude ekonomski i politicki stabilna, da u njoj vlada mir i da se gradjani osecaju bezbedno.Sa trenutnom spoljnom politikom balansiranja izmedju velikih sila mi grabimo krupnim koracima ka zacrtanom cilju a to da li cemo vise biti privrzeni Zapadu ili Rusiji za mene nije ni bitno, bitno je da se cilj za nasu drzavu i njen narod ostvari.

Optimista

pre 8 godina

Za Srbiju je vrlo bitan put u Evropsku Uniju ali i dobri odnosi s Rusijom. Tesko je verovati da Edi Rama moze da izvrsi toliki pritisak na Vucica. Srbija se ipak znacajno razlikuje od Makedonije.

ana

pre 8 godina

Zna Vučić u šta se upušta! Neće on dozvoliti da ga bilo ko ucenjuje!A što se tiče žaba,da je hteo već bi to učinio,tako da nemojmo o tome polemisati jer će premijer i tamo pokazati da je srpski narod najbolje izabrao kad je njemu dao poverenje!

sasa jokic

pre 8 godina

Da te korporacije merkaju kosovske resurse, ka sto je Gasprom vrebao NIS i dobio ga ne za dzabe, vec pravi milijarde na nafti i gasu!
Prema tome, Rusi tisina!

Mica

pre 8 godina

Situacija u Makedoniji se odigrala zato što oni niti imaju pravu vojsku niti imaju pravu policiju. Stanje u našoj državi je mnogo bolje po tom pitanju tako da je dešavanje sličnom onom u Kumanovu nemoguće.

Bure baruta

pre 8 godina

Srbija, mala zemlja na vrlo povoljnom geopolitickom polozaju, gde se sudaraju interesi Zapada i Istoka. Nas polozaj dodatno komplikuje cinjenica da su okolne, susedne zemlje clanice NATO-a i okrenute Zapadu, a mi balasiramo izmedju dva bloka. Mislim da je Rusija daleko da bi nas zastitila ukoliko bi se aktiviralo "bure baruta".

Night Elf

pre 8 godina

Nema potreba da se bilo ko brine za Vučića i za to da li će i ko će vršiti uticaj na njega. On je iskusan političar koji uvek gleda interese svoje zemlje. Svestan je izazova koji mu se nameću, ali do sada je odlično balansirao i branio stav Srbije. Nema razloga da ne bude tako i ovog puta.

dado90

pre 8 godina

Srbija, uz Bosnu i Hercegovinu, jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i nadam se da ce ostati dosledna i da nece podleci pritiscima da ih uvede.Cini mi se da to govori dovoljno o nasem odnosu i postovanju prema Rusiji i postovanju naseg odnosa.S druge strane mislim da je Srbija pokazala da ima svoju politiku koja je najbolja za nas,koja drzi do morala, do evrointergacija, ali i do postovanja svojih prijatelja a Rama moze samo da sanja da cemo okrenuti ledja Rusiji.

jankela

pre 8 godina

Ni najjači svetski političari nisu mogli Vučića da ubede da okrene leđa Moskvi a kamoli da će na Vučića moći da utiče jedan Rama.

Shone

pre 8 godina

Poseta Alabaiji veoma značajna ne samo za Srbiju nego i za region, zato je jako važno da protekne u miru i redu. Rama mora da kotroliše svoje ekstremne grupe ako misli da uspe u smojoj zamisli ka EU.

JA

pre 8 godina

Činjenično stanje je da nam Albanci uz podršku zapada ne misle ništa dobro, ali ipak neverujem da u trenutnim okolnostima mogu nama praviti probleme kao sto to rade u Makedoniji.

Wasa

pre 8 godina

U ovom tekstu ima nekoliko nelogicnosti:niti Rama moze da ucenjuje Vucica,niti ce Vucic dozvoliti da ga neko ucenjuje i podleci ucenama,niti ce Srbija ikada okrenuti ledja Rusiji,niti ce Vucic dozvoliti da Albanci prave haos na jugu Srbije!

Svetlost

pre 8 godina

Ovakav scenario odgovara ljubiteljima teorije zavere. Vučić je non stop pod nekim pritiscima, pa ne vidim da smo priznali Kosovo ili da smo uveli sankcije Rusiji. Pustite čoveka da radi svoj posao, a do sad je pokazao da ga radi itekako dobro.

Jesen stiže dunjo moja

pre 8 godina

Imam utisak da nema utemeljenja pretpostavkama tog lista. Naime, ne mogu Tači i Rama da prete nekakvim scenarijima Srbiji ako se ne okrenemo NATO-u i spunjavanju njihovih muzičkih želja. Srbiji niko neće i ne može da preti ili uslovljava.

Aurelije

pre 8 godina

Nece se Vucic tako lako zaplasiti, cak i da Rama iznese taj stav. Zna da trenutno imamo apsolutnu podrsku po tom pitanju od svih zemalja u okruzenju, bas iz istih razloga. Mislim da ce razgovor naginjati necemu mirnijem...

nema sanse

pre 8 godina

Ovo vise lici na teoriju zavere. Zaista ne verujem da stvari mogu da krenu ovim tokom. Na kraju krajeva, da je ovako , nebi ni zvali Vucica jer znaju da on ima izgradjen stav, koji stiti interese svih Srba.

Dejo

pre 8 godina

Vucic nije dozvoljavao ni mnogo jacim igracima da ga ucenjuju i namecu mu misljenje i sigurno to nece dozvoliti jednoj marioneti kao sto je Rama!Moze Rama da pokusa ali ce mu Vucic vrlo ostro odbrusiti, kao i uvek i kao i svima!

taja

pre 8 godina

Naša država ima preko potrebnu političku i ekonomsku stabilnost. U slučaju bilo kakvog pokušaja terorističkih akcija na njenoj teritoriji, Srbija bi adekvatno suzbila namere terorista

kosta 1389

pre 8 godina

Ne znam sta vice reci,sta misliti? Zovu nas Rusi da smo sa njima,bez Evrope ne mozemo, Rama nam preti Makedonskim scenarijom ako ne stanemo u red za prijem u nato.Ipak mislim da smo dovoljno zreli da nam niko ne moze naredjivati i da svoje zelje sprovodi u Srbiji.

bojanilo

pre 8 godina

Srbija je suverena država koja samostalno vodi spoljnu politiku. Suština te spoljne politike je da se uz evropske integracije zadrže tradicionalno dobri odnosi sa Ruskom Federacijom

Belgija

pre 8 godina

Iz iskustva sam siguran da ce Srbi izabrati 'makedonski scenario' u sopstvenom dvoristu i na sopstvenu stetu a ne da ce diktatoru Putinu zviznuti sankcije koji otima teritorije svojih suseda i proglasava ih svojim. To sto radi Putin, koga Srbi toliko vole su uradili i Albanci na Kosovu - uzeli su ono sto smatraju svojim. Ne moze onda neko da se podrzava a neko drugi osudjuje za iste radnje.

Sosa

pre 8 godina

Nije iskljuceno da ce zapad zarad ostvarenja svojih interesa pokusati sa ucenama i organizovanim protestima a sve kako bi smenio Vucica sa vlasti i postavio svoju marionetsku vlast kojom moze da upravlja!Dok je Vucic na vlasti ne brinem da ce Srbija podleci pritiscima i ucenama!

Troll

pre 8 godina

Covece kad se citaju ovi komentari,covek bi rekao da smo bar u rangu Nemacke, stabilni i uticajni i cenjeni i da ne moze niko spolja da utice na nasu unutrasnju i spoljasnju politiku! A istina je da ste svi vi botovi SNS-a koji radite za sendvic i sok, a da smo mi banana drzava koju sutiraju kao im se prohte! To je prava istina!!

ВојводаизВојводине

pre 8 godina

Eno Hašim Tači je već održao lekciju Vučiću, nije ni došao na pregovore u Brisel!
Kakva smejurija i poniženje za Srbiju!

Pustite komentar

pre 8 godina

Kako vidim, veoma je izvestan scenario po kome bi se sve pravoslavne zemlje oko Albanije udruzile i ostvarile koncept "Male Albanije"!!!

Dr

pre 8 godina

Sve zavisi od toga do koje granice je Rusija spremna da igra. Hipoteticki moze da se desi sledece: Rusija donese odluku da crvsto stane u odranu Srbije, kao u slucaju Sirije. Tada bi Srbiji trebalo dostaviti prilicnu kolicinu naoruzanja i vojne opreme, postaviti nekoliko ruskih vojnih baza u Srbiji i Republici Srpskoj, i otvoreno krenuti u Balkanski rat protiv NATO, sto bi izazvalo velike potrese u Evropi i na Balkanu. Sa druge strane, veliki je znak pitanja do koje granice bi u ovom sukobu Amerika htela da zastiti njene miljenike na Balkanu, prvenstveno Albance. Ako se Evropa stavi na stranu Amerike, u ovom slucaju rizikuje da dobije po nosu i usima od Rusije. Suprotan scenario od ovoga bi bio da Vucic podvije rep i prihvati sve sto se od njega trazi. Prosto, dogovora na zadovoljstvo obe strane u ovom slucaju nema. Vucicu se postavlja pitanje "uzmi ili ostavi". Sam je kriv sto je sebe doveo u mat poziciju.

predragko

pre 8 godina

@Belgija
Kako ne može? Pa šta radi ceo svet? Podržava Kosovo, a kritikuje Putina.
A kada Srbija to radi, onda dođe čovek i kaže ne može tako. cccccc....

veterinarBG

pre 8 godina

Ko god prati malo politiku,vidi da u ovom clanku ima mnogo istine. To je ona zaba koju nam je jos pokojni Djindjic rekao da cemo morati da je progutamo.Kad-tad.Da smo je tada progutali,sad bi bili u EU.Ovako cemo da glumimo ponos i prihvatamo sve sto kazu,al na odlozeno,da se ne oseti...

DvorskaLuda

pre 8 godina

Kakav spin! Ako je ovakav scenario i moguć, veća je verovatnoća da ga je Rusija pripremila. Možda nemaju vojnu bazu u Nišu, ali imaju centar za upravljanje u kriznim situacijama il' tako. I mislim da je Rusima jako stalo da zadrže poslednju teritoriju na Balkanu u kojoj uticajem mogu da pariraju US i EU.
Što se EU tiče, oni mogu Srbiju ko i Tursku, da drže drže u čekaonici zauvek, to im je prihvatljivo. Sve dok se Srbija ne meša previše u BiH politiku, dok sukob s Hrvatima ostaje samo verbalni, između Vulina i Ruže Tomašić npr. Ne mislim da im je u interesu da izazivaju konflikt u Srbiji.
Inače,i Šešelj je najavljivao terorističke napade za vidovdan i nemire, baš se pitam odakle mu informacije? A u nekom trenutku su i ovi iz Treće Srbije išli u Moskvu po savete i vratili se s pričom kako će u Vojvodini Kanvas da pravi revoluciju il šta li. Rusija me sad već plaši.

milanche

pre 8 godina

OK mogu da nas uslove saradnjom sa NATO ili novi problemi a gde je tu Rusija sa otvorenom vojnom politickom,ekonomskoj pomoci,saradnji.Oni su na potezu.Ako ne budu hteli ativnije da se ukljuce u problem,Srbiji preostaje da se prepusti bujici zvanoj NATO jer ne mozemo vecito cuvati ledja Rusiji.Sve smo slabiji i slabiji,sumnjam da se mozemo jos dugo odupirati i sedeti na dve stolice.Za tako nesto moramo biti jaki kao Swica,Norveska,LUksemburg a svi znamo dobro koliko smo ekonomski jaki

DredastDron

pre 8 godina

@Dr Hipoteticki, da odaberemo Ruse, na koji nacin ce oni napraviti baze i dovuci naoruzanje, telepromtovanjem, vazduplohovom? Bas ce NATO koji sva sreca nije u nasem potpunom okruzenju dozvoliti ruske baze na Balkanu. Amerika, Rusija, Evropa jedva cekaju da ginu zbog balkanskih zemalja. Ako mozemo da se nekako dogovorimo sa Albancima uz lobiranje da se Amerika sto manje mesa u dogovor a Rusija nikako. Jedino tako mozda i ostavimo neku zemlju unucima... barem na ovom prostoru.

PAJA PATAK

pre 8 godina

Briga Amera i za Albaniju i za Srbiju igraju se s nama zarad licne koristi. Srbe i Srbiju vise niko nista i ne pita, drugi(sa Amerima na celu) nam skrojili kapu nase je samo da AMINUJEMO, dokle cemo to trpeti ostaje da se vidi...

Alex

pre 8 godina

Da ima imalo pameti ne bi se ni dovodili u takvu situaciju da ns neko ucenjuje nego bismo i pre toga sve to uradili na svoju korist i jednom zauvek priblizili se Zapadu. Time bismo stekli simpatije Zapada i istisnuli Albaniju iz uloge njihovog miljenika i suzili im manevarski politicki prostor.Ali nadam se da ima neko u vladajucim strukturama da o tome dugorocno misli, jer ceo nas odnos sa zapadnim silama kroz istoriju zasnivao se na pogledu kroz prizmu nasih odnosa sa Rusijom.Dakle, konacno je vreme da sazrimo i kao drustvo i drzava i ponasamo se odgovorno prema sebi i buducim generacijama.

Nenad

pre 8 godina

Dajem si za pravo da imam vere da će đavo odneti sve one koji nas žele rascepkati i kojima su apetiti veliki.Neka ih oduva vetar što dalje to bolje.Šta će kada ostanu bez pokrovitelja?Nije prvi put da pokušavaju stvoriti ono što ne može.Bolje neka se presele svi u Albaniju i žive u svojoj državi.Očito Amerika ne bira sredstva kada su odnosi sa Rusijom u pitanju,ali ničija nije gorela do uzore pa ni njihova.Otići će sa ovih prostora i oni,otišli su i Turci.

Mimi

pre 8 godina

Nismo najjača država na svetu, ali nekim stvarima da se odupremo-možemo i hoćemo. Kada bi nam se tako nešto izrežirano desilo, čisto sumnjam da ne bi svi zajedno stali u odbranu naše zemlje, ne bitno da li pripadamo nekoj stranci ili ne. Kada je država, njena čast i odbrana u pitanju, tu nema stranačke obojenosti. A mislim, iskreno, da premijer nije lud pa da pristane na tako nešto...

max

pre 8 godina

Baš smešno.Šta ovaj priča,pa kao da je staviti s na stranu Rusije slab vojni potez.Pa Rusija je takođe vojna sila,tako da ako bi se Srbija i priklonila ne bi bilo tako loše u vojnom smislu.

Lena Gordić

pre 8 godina

Aktuelna srpska vlada ne samo da ulaže napore da otvoreno razgovara sa Albancima na jugu Srbije i Kosovu, već je faktopr stabilnosti u celom regionu.

Marko

pre 8 godina

Posle sastanka videcemo sta ce i kako ce biti, ne vredi da unapred komentarisemo i napadamo bilo koga. Nadajmo se da nece doci do toga.

herkules s

pre 8 godina

otvaranjem pristupnih pregvora sa EU Srbija ce imati status gotovo kao da je clanica Unije sto ce ucvrsztiti nasu bezbednost od albanskih terorista.

Đakon

pre 8 godina

Svaki ovakav stav i izjave moraju biti potkrepljene dokazima da se smatrale istinitim.Postoje mnoge teorije zavere koje se nikada ostvarile nisu.A ako je ova istinita, verujem da smo dovoljno mudri da izbegnemo sve zamke.

Lena Gordic

pre 8 godina

Aktuelna srpska vlada ne samo da ulaže napore da otvoreno razgovara sa Albancima na jugu Srbije i Kosovu, već je faktopr stabilnosti u celom regionu.

Medo

pre 8 godina

Da li iko moze da veruje da Rama moze da ucenjuje Vucica?!
Pa cim Rama bude pokusao nesato tako da uradi Vucic ce mu odmah zacepiti usta!Nemojmo biti deca,gde moze jedan cirkuski politicar kao Rama da ucenjuje Vucica!

Janko

pre 8 godina

Ne spada Vucic u takve ljude koji ce slepo slediti naredjenja zapada i koji ce dozvoliti da neko drugi upravlja Srbijom i igra se sa njenom buducnoscu!

Miloš

pre 8 godina

Znamo mi da Rama ne zove Vučića u Tiranu zato što je željan privredne saradnje, trgovine sa Srbijom. Iza ove "istorijske" posete krije se nešto više i neko drugi. Verujem u Vučića, verujem da se vrlo dobro pripremio za ovu posetu.

BOZANA - 63

pre 8 godina

Svi dobro znaju da na Srbiju vise ne vrsi pritisak na nacin kako je to radjeno dok su na vlasti bili Demokrate. Da Srbija i dalje podleze pritiscima, ne bismo sada bili na nivou na kome smo, ne bismo postigli sve sto jesmo u poslednje vreme, vec bismo i dalje bili svacija marioneta za potkusurivanje.Srbija je drzava sa kojom se dogovara i razgovara spremna je sa svima da vodi dijalog i konstruktivne razgovore.

Belgija

pre 8 godina

Iz iskustva sam siguran da ce Srbi izabrati 'makedonski scenario' u sopstvenom dvoristu i na sopstvenu stetu a ne da ce diktatoru Putinu zviznuti sankcije koji otima teritorije svojih suseda i proglasava ih svojim. To sto radi Putin, koga Srbi toliko vole su uradili i Albanci na Kosovu - uzeli su ono sto smatraju svojim. Ne moze onda neko da se podrzava a neko drugi osudjuje za iste radnje.

Dr

pre 8 godina

Sve zavisi od toga do koje granice je Rusija spremna da igra. Hipoteticki moze da se desi sledece: Rusija donese odluku da crvsto stane u odranu Srbije, kao u slucaju Sirije. Tada bi Srbiji trebalo dostaviti prilicnu kolicinu naoruzanja i vojne opreme, postaviti nekoliko ruskih vojnih baza u Srbiji i Republici Srpskoj, i otvoreno krenuti u Balkanski rat protiv NATO, sto bi izazvalo velike potrese u Evropi i na Balkanu. Sa druge strane, veliki je znak pitanja do koje granice bi u ovom sukobu Amerika htela da zastiti njene miljenike na Balkanu, prvenstveno Albance. Ako se Evropa stavi na stranu Amerike, u ovom slucaju rizikuje da dobije po nosu i usima od Rusije. Suprotan scenario od ovoga bi bio da Vucic podvije rep i prihvati sve sto se od njega trazi. Prosto, dogovora na zadovoljstvo obe strane u ovom slucaju nema. Vucicu se postavlja pitanje "uzmi ili ostavi". Sam je kriv sto je sebe doveo u mat poziciju.

DvorskaLuda

pre 8 godina

Kakav spin! Ako je ovakav scenario i moguć, veća je verovatnoća da ga je Rusija pripremila. Možda nemaju vojnu bazu u Nišu, ali imaju centar za upravljanje u kriznim situacijama il' tako. I mislim da je Rusima jako stalo da zadrže poslednju teritoriju na Balkanu u kojoj uticajem mogu da pariraju US i EU.
Što se EU tiče, oni mogu Srbiju ko i Tursku, da drže drže u čekaonici zauvek, to im je prihvatljivo. Sve dok se Srbija ne meša previše u BiH politiku, dok sukob s Hrvatima ostaje samo verbalni, između Vulina i Ruže Tomašić npr. Ne mislim da im je u interesu da izazivaju konflikt u Srbiji.
Inače,i Šešelj je najavljivao terorističke napade za vidovdan i nemire, baš se pitam odakle mu informacije? A u nekom trenutku su i ovi iz Treće Srbije išli u Moskvu po savete i vratili se s pričom kako će u Vojvodini Kanvas da pravi revoluciju il šta li. Rusija me sad već plaši.

milanche

pre 8 godina

OK mogu da nas uslove saradnjom sa NATO ili novi problemi a gde je tu Rusija sa otvorenom vojnom politickom,ekonomskoj pomoci,saradnji.Oni su na potezu.Ako ne budu hteli ativnije da se ukljuce u problem,Srbiji preostaje da se prepusti bujici zvanoj NATO jer ne mozemo vecito cuvati ledja Rusiji.Sve smo slabiji i slabiji,sumnjam da se mozemo jos dugo odupirati i sedeti na dve stolice.Za tako nesto moramo biti jaki kao Swica,Norveska,LUksemburg a svi znamo dobro koliko smo ekonomski jaki

veterinarBG

pre 8 godina

Ko god prati malo politiku,vidi da u ovom clanku ima mnogo istine. To je ona zaba koju nam je jos pokojni Djindjic rekao da cemo morati da je progutamo.Kad-tad.Da smo je tada progutali,sad bi bili u EU.Ovako cemo da glumimo ponos i prihvatamo sve sto kazu,al na odlozeno,da se ne oseti...

predragko

pre 8 godina

@Belgija
Kako ne može? Pa šta radi ceo svet? Podržava Kosovo, a kritikuje Putina.
A kada Srbija to radi, onda dođe čovek i kaže ne može tako. cccccc....

ВојводаизВојводине

pre 8 godina

Eno Hašim Tači je već održao lekciju Vučiću, nije ni došao na pregovore u Brisel!
Kakva smejurija i poniženje za Srbiju!

DredastDron

pre 8 godina

@Dr Hipoteticki, da odaberemo Ruse, na koji nacin ce oni napraviti baze i dovuci naoruzanje, telepromtovanjem, vazduplohovom? Bas ce NATO koji sva sreca nije u nasem potpunom okruzenju dozvoliti ruske baze na Balkanu. Amerika, Rusija, Evropa jedva cekaju da ginu zbog balkanskih zemalja. Ako mozemo da se nekako dogovorimo sa Albancima uz lobiranje da se Amerika sto manje mesa u dogovor a Rusija nikako. Jedino tako mozda i ostavimo neku zemlju unucima... barem na ovom prostoru.

Alex

pre 8 godina

Da ima imalo pameti ne bi se ni dovodili u takvu situaciju da ns neko ucenjuje nego bismo i pre toga sve to uradili na svoju korist i jednom zauvek priblizili se Zapadu. Time bismo stekli simpatije Zapada i istisnuli Albaniju iz uloge njihovog miljenika i suzili im manevarski politicki prostor.Ali nadam se da ima neko u vladajucim strukturama da o tome dugorocno misli, jer ceo nas odnos sa zapadnim silama kroz istoriju zasnivao se na pogledu kroz prizmu nasih odnosa sa Rusijom.Dakle, konacno je vreme da sazrimo i kao drustvo i drzava i ponasamo se odgovorno prema sebi i buducim generacijama.

Troll

pre 8 godina

Covece kad se citaju ovi komentari,covek bi rekao da smo bar u rangu Nemacke, stabilni i uticajni i cenjeni i da ne moze niko spolja da utice na nasu unutrasnju i spoljasnju politiku! A istina je da ste svi vi botovi SNS-a koji radite za sendvic i sok, a da smo mi banana drzava koju sutiraju kao im se prohte! To je prava istina!!

Pustite komentar

pre 8 godina

Kako vidim, veoma je izvestan scenario po kome bi se sve pravoslavne zemlje oko Albanije udruzile i ostvarile koncept "Male Albanije"!!!

Kum

pre 8 godina

Moze Amerika da naredjuje svima na Balkanu ali Vucicu bas tesko!Ne spada Vucic u takve ljude koji ce slepo slediti naredjenja zapada i koji ce dozvoliti da neko drugi upravlja Srbijom i igra se sa njenom buducnoscu!

Mica

pre 8 godina

Situacija u Makedoniji se odigrala zato što oni niti imaju pravu vojsku niti imaju pravu policiju. Stanje u našoj državi je mnogo bolje po tom pitanju tako da je dešavanje sličnom onom u Kumanovu nemoguće.

Čarna

pre 8 godina

Da Srbija i dalje podleže pritiscima, ne bismo sada bili na nivou na kome smo, ne bismo postigli sve što jesmo u poslednje vreme, već bismo i dalje bili svačija marioneta.

Night Elf

pre 8 godina

Nema potreba da se bilo ko brine za Vučića i za to da li će i ko će vršiti uticaj na njega. On je iskusan političar koji uvek gleda interese svoje zemlje. Svestan je izazova koji mu se nameću, ali do sada je odlično balansirao i branio stav Srbije. Nema razloga da ne bude tako i ovog puta.

Robi

pre 8 godina

Rusi citiraju Seselja sto dovoljno govori koliko je neozbiljna njihova analiza. Vucic se ne da ucenjivati, ne menja spoljnu politiku svaki cas.

ZAMRZNUTI SMEH

pre 8 godina

Vrlo smela i fantastična konstrukcija ruskog analitičara koji je sebe i sve svoje potencijale stavio u službu fantazije i Ruskih interesa podigavši na visok stepen nesposobnog Ramu i ponižavajući Vučića koji za par dana ide kod Bajdena koji mu može sve to predočiti da ne meša Ramu ,Albaniju, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

jankela

pre 8 godina

Ni najjači svetski političari nisu mogli Vučića da ubede da okrene leđa Moskvi a kamoli da će na Vučića moći da utiče jedan Rama.

Wasa

pre 8 godina

U ovom tekstu ima nekoliko nelogicnosti:niti Rama moze da ucenjuje Vucica,niti ce Vucic dozvoliti da ga neko ucenjuje i podleci ucenama,niti ce Srbija ikada okrenuti ledja Rusiji,niti ce Vucic dozvoliti da Albanci prave haos na jugu Srbije!

Lena Gordić

pre 8 godina

Aktuelna srpska vlada ne samo da ulaže napore da otvoreno razgovara sa Albancima na jugu Srbije i Kosovu, već je faktopr stabilnosti u celom regionu.

Higija

pre 8 godina

Ove analize su gotovo netačne i ne treba se baviti time pre nego što se to desi. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka. Svi znamo da će se dva premijera dotaći pitanja vezana za našu državu i razvoj.

Lena Gordic

pre 8 godina

Aktuelna srpska vlada ne samo da ulaže napore da otvoreno razgovara sa Albancima na jugu Srbije i Kosovu, već je faktopr stabilnosti u celom regionu.

saky

pre 8 godina

Glupo i besmisleno. Vucic sigurno nece podleci pritisku, vec ce braniti svoj stav. Verujem da ce raditi na poboljsanju odnosa izmedju Srbije i Albanije i da ce se njihova prica odvijati u tom smeru. A sto se tice pretnji i bilo koje vrste pritiska, smatram da su ta vremena prosla, bar za Srbiju!

Dejo

pre 8 godina

Vucic nije dozvoljavao ni mnogo jacim igracima da ga ucenjuju i namecu mu misljenje i sigurno to nece dozvoliti jednoj marioneti kao sto je Rama!Moze Rama da pokusa ali ce mu Vucic vrlo ostro odbrusiti, kao i uvek i kao i svima!

gargi

pre 8 godina

Uopste ne sumnjam da Amerikanci hoce da pokupuju sve resurse na Kosovu i Metohiji za male pare i da hoce Srbiju u NATO pakt ali isto tako mislim da je Vucic dovoljno pametan da proceni sta je za Srbiju najbolje.

Medo

pre 8 godina

Da li iko moze da veruje da Rama moze da ucenjuje Vucica?!
Pa cim Rama bude pokusao nesato tako da uradi Vucic ce mu odmah zacepiti usta!Nemojmo biti deca,gde moze jedan cirkuski politicar kao Rama da ucenjuje Vucica!

dado90

pre 8 godina

Srbija, uz Bosnu i Hercegovinu, jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i nadam se da ce ostati dosledna i da nece podleci pritiscima da ih uvede.Cini mi se da to govori dovoljno o nasem odnosu i postovanju prema Rusiji i postovanju naseg odnosa.S druge strane mislim da je Srbija pokazala da ima svoju politiku koja je najbolja za nas,koja drzi do morala, do evrointergacija, ali i do postovanja svojih prijatelja a Rama moze samo da sanja da cemo okrenuti ledja Rusiji.

nema sanse

pre 8 godina

Ovo vise lici na teoriju zavere. Zaista ne verujem da stvari mogu da krenu ovim tokom. Na kraju krajeva, da je ovako , nebi ni zvali Vucica jer znaju da on ima izgradjen stav, koji stiti interese svih Srba.

Mališa

pre 8 godina

Znam da će ako bude potrebno Vučić i u Tirani ponoviti da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo. Od tog stava nikada nećemo odustati.

Bajro iz Bijeljine

pre 8 godina

Moj utisak je da Amerima dolazi kraj uticaja na Balkanu. Koliko nekome izgleda apsurdno , ali Nemačka i Rusija odavno prave nova savezništva jer ekonomski ineresi su iznad Američkog hegemonizma i terorizma na tlu Evrope i Balkana.

Tom Hardy

pre 8 godina

Волео бих да нам уредници дају линк где можемо да прочитамо шта то пише РЕГНУМ. Ја колико видим то нигде нису писали или сам неспособан па не могу да нађем, а албанци добро знају да ако би изазвали нереде на косову и терористичке нападе да би то колико нама толико и њима нашкодило на путу евроинтеграција. И наш премијер ничим није условљен, води сасвим коректну спољну политику.

taja

pre 8 godina

Naša država ima preko potrebnu političku i ekonomsku stabilnost. U slučaju bilo kakvog pokušaja terorističkih akcija na njenoj teritoriji, Srbija bi adekvatno suzbila namere terorista

dida

pre 8 godina

Cilj oko kojeg cemo se svi sloziti jeste da zemlja bude ekonomski i politicki stabilna, da u njoj vlada mir i da se gradjani osecaju bezbedno.Sa trenutnom spoljnom politikom balansiranja izmedju velikih sila mi grabimo krupnim koracima ka zacrtanom cilju a to da li cemo vise biti privrzeni Zapadu ili Rusiji za mene nije ni bitno, bitno je da se cilj za nasu drzavu i njen narod ostvari.

bez komentara

pre 8 godina

Mislim da ovi analitičari precenjuju Ramu...
(Dexi, 26. maj 2015 19:47

Hmm...ja bih pre rekla da izmišljaju priče, ali ne razumem šta je poenta. Da se unesu nemiri u narod? Da se stvori panika? Zarad čega? Strašno!

bojanilo

pre 8 godina

Srbija je suverena država koja samostalno vodi spoljnu politiku. Suština te spoljne politike je da se uz evropske integracije zadrže tradicionalno dobri odnosi sa Ruskom Federacijom

BOZANA - 63

pre 8 godina

Svi dobro znaju da na Srbiju vise ne vrsi pritisak na nacin kako je to radjeno dok su na vlasti bili Demokrate. Da Srbija i dalje podleze pritiscima, ne bismo sada bili na nivou na kome smo, ne bismo postigli sve sto jesmo u poslednje vreme, vec bismo i dalje bili svacija marioneta za potkusurivanje.Srbija je drzava sa kojom se dogovara i razgovara spremna je sa svima da vodi dijalog i konstruktivne razgovore.

Miloš

pre 8 godina

Znamo mi da Rama ne zove Vučića u Tiranu zato što je željan privredne saradnje, trgovine sa Srbijom. Iza ove "istorijske" posete krije se nešto više i neko drugi. Verujem u Vučića, verujem da se vrlo dobro pripremio za ovu posetu.

Svetlost

pre 8 godina

Ovakav scenario odgovara ljubiteljima teorije zavere. Vučić je non stop pod nekim pritiscima, pa ne vidim da smo priznali Kosovo ili da smo uveli sankcije Rusiji. Pustite čoveka da radi svoj posao, a do sad je pokazao da ga radi itekako dobro.

Jesen stiže dunjo moja

pre 8 godina

Imam utisak da nema utemeljenja pretpostavkama tog lista. Naime, ne mogu Tači i Rama da prete nekakvim scenarijima Srbiji ako se ne okrenemo NATO-u i spunjavanju njihovih muzičkih želja. Srbiji niko neće i ne može da preti ili uslovljava.

Mimi

pre 8 godina

Nismo najjača država na svetu, ali nekim stvarima da se odupremo-možemo i hoćemo. Kada bi nam se tako nešto izrežirano desilo, čisto sumnjam da ne bi svi zajedno stali u odbranu naše zemlje, ne bitno da li pripadamo nekoj stranci ili ne. Kada je država, njena čast i odbrana u pitanju, tu nema stranačke obojenosti. A mislim, iskreno, da premijer nije lud pa da pristane na tako nešto...

D10S

pre 8 godina

Ljudi ne lozite se!

Vlast u Srbiji zna sta sme, a sta ne. Vlast podrzava Rusiju, jer narod voli Ruse i jer zelimo to finansijsi da iskoristimo!

EU od nas trazi da ukinemo podrsku, sto najverovatnije necemo.

Albanci nece da se bune, jer im nije Milosevic na vlasti. Znaju da ovog puta ta prica o zrtvama ne prolazi bas.

Rama ce da preti Vucicu, da. Vucic ce to da iskulira.

I nista se nece promeniti!

Gulamfer

pre 8 godina

@Dr

Evo da ja dam odgovor na Vasu dilemu. Spremna je da ide do kraja. Ovo vise nije igra sticanja strateskog uticaja, Rusija je zavrsila sa tom partijom, a zapad ima iluziju da igra tu partiju. Rusiji je ovo borba za opstanak, ne neki imaginarni, vec najiskonskiji. I zato su spremni na sve. Bilo koja povreda ruskog strateskog prostora ce dovesti do rata i to bez pitanja i upozorenja. Nikoga nece napasti, ali ce odgovor biti totalan u skladu sa njihovim mogucnostima. Izazivanje bilo kakvog konfikta u Srbiji za svet znaci 1914. Ne zbog Srbije nego zbog Rusije.

herkules s

pre 8 godina

otvaranjem pristupnih pregvora sa EU Srbija ce imati status gotovo kao da je clanica Unije sto ce ucvrsztiti nasu bezbednost od albanskih terorista.

stefan

pre 8 godina

Ovo su ciste spekulacije, zaista idemo iz krajnosti u krajnost, kakav crni nato i makedonski scenario.. To ce biti jedan opusten susret, govorice se uopsteno, izrazice se zelje za poboljsanjem odnosa Srbije i Albanije i to je to, za pocetak puna kapa sto bi se reklo..

Sosa

pre 8 godina

Nije iskljuceno da ce zapad zarad ostvarenja svojih interesa pokusati sa ucenama i organizovanim protestima a sve kako bi smenio Vucica sa vlasti i postavio svoju marionetsku vlast kojom moze da upravlja!Dok je Vucic na vlasti ne brinem da ce Srbija podleci pritiscima i ucenama!

Janko

pre 8 godina

Ne spada Vucic u takve ljude koji ce slepo slediti naredjenja zapada i koji ce dozvoliti da neko drugi upravlja Srbijom i igra se sa njenom buducnoscu!

ana

pre 8 godina

Zna Vučić u šta se upušta! Neće on dozvoliti da ga bilo ko ucenjuje!A što se tiče žaba,da je hteo već bi to učinio,tako da nemojmo o tome polemisati jer će premijer i tamo pokazati da je srpski narod najbolje izabrao kad je njemu dao poverenje!

Optimista

pre 8 godina

Za Srbiju je vrlo bitan put u Evropsku Uniju ali i dobri odnosi s Rusijom. Tesko je verovati da Edi Rama moze da izvrsi toliki pritisak na Vucica. Srbija se ipak znacajno razlikuje od Makedonije.

sasa jokic

pre 8 godina

Da te korporacije merkaju kosovske resurse, ka sto je Gasprom vrebao NIS i dobio ga ne za dzabe, vec pravi milijarde na nafti i gasu!
Prema tome, Rusi tisina!

Da li, mozda, al' ko zna

pre 8 godina

Tekst izgleda kao da ga je napisao neki balkanski lik, plasirao ga kroz ruski portal da bi se na kraju citirao na terenu na kojem je i nastao. Fazon koji obicno koriste maliciozni tipovi koji vole slusati vlastite lazi i jos postavljati potpitanja i iscudjavati se, kao da su pali s Marsa. Vjerovatno pozicija autora nije takva da moze sazvati presicu i "face to face" ispricati ljudima ovu pricu, tezu, teoriju ili fantazmagoriju, svejedno.

kosta 1389

pre 8 godina

Ne znam sta vice reci,sta misliti? Zovu nas Rusi da smo sa njima,bez Evrope ne mozemo, Rama nam preti Makedonskim scenarijom ako ne stanemo u red za prijem u nato.Ipak mislim da smo dovoljno zreli da nam niko ne moze naredjivati i da svoje zelje sprovodi u Srbiji.

seljadin

pre 8 godina

Problem sa resursima je taj da je Kosovo plen i deli besplatno, kamo srece da od gubitasa stvore novi NIS koji daje 1mlrd svake godie Srbiji a do tad je uzimao. Nego ameri ne mogu prezaliti sto Srbija ima korist a ne mogu nam ukrasti kao rudnike na Kosovu.

Trska

pre 8 godina

Ovo su samo nagadjanja, sto ne mora da znaci da nece biti raznih pritisaka oko nekih njihovih ciljeva, mi ipak zelimo jedan miran period pred nama. Nama su zaostravanje odnosa i sukobi najmanje potrebni sada, kao i celom Balkanu. Realno gledajuci, na mi od svih drzava na Balkanu najvise vodimo racuna o mirnoj spoljnoj plitici.

Đakon

pre 8 godina

Svaki ovakav stav i izjave moraju biti potkrepljene dokazima da se smatrale istinitim.Postoje mnoge teorije zavere koje se nikada ostvarile nisu.A ako je ova istinita, verujem da smo dovoljno mudri da izbegnemo sve zamke.

Shone

pre 8 godina

Poseta Alabaiji veoma značajna ne samo za Srbiju nego i za region, zato je jako važno da protekne u miru i redu. Rama mora da kotroliše svoje ekstremne grupe ako misli da uspe u smojoj zamisli ka EU.

Bure baruta

pre 8 godina

Srbija, mala zemlja na vrlo povoljnom geopolitickom polozaju, gde se sudaraju interesi Zapada i Istoka. Nas polozaj dodatno komplikuje cinjenica da su okolne, susedne zemlje clanice NATO-a i okrenute Zapadu, a mi balasiramo izmedju dva bloka. Mislim da je Rusija daleko da bi nas zastitila ukoliko bi se aktiviralo "bure baruta".

Marko

pre 8 godina

Posle sastanka videcemo sta ce i kako ce biti, ne vredi da unapred komentarisemo i napadamo bilo koga. Nadajmo se da nece doci do toga.

Nenad

pre 8 godina

Dajem si za pravo da imam vere da će đavo odneti sve one koji nas žele rascepkati i kojima su apetiti veliki.Neka ih oduva vetar što dalje to bolje.Šta će kada ostanu bez pokrovitelja?Nije prvi put da pokušavaju stvoriti ono što ne može.Bolje neka se presele svi u Albaniju i žive u svojoj državi.Očito Amerika ne bira sredstva kada su odnosi sa Rusijom u pitanju,ali ničija nije gorela do uzore pa ni njihova.Otići će sa ovih prostora i oni,otišli su i Turci.

Aurelije

pre 8 godina

Nece se Vucic tako lako zaplasiti, cak i da Rama iznese taj stav. Zna da trenutno imamo apsolutnu podrsku po tom pitanju od svih zemalja u okruzenju, bas iz istih razloga. Mislim da ce razgovor naginjati necemu mirnijem...

JA

pre 8 godina

Činjenično stanje je da nam Albanci uz podršku zapada ne misle ništa dobro, ali ipak neverujem da u trenutnim okolnostima mogu nama praviti probleme kao sto to rade u Makedoniji.

max

pre 8 godina

Baš smešno.Šta ovaj priča,pa kao da je staviti s na stranu Rusije slab vojni potez.Pa Rusija je takođe vojna sila,tako da ako bi se Srbija i priklonila ne bi bilo tako loše u vojnom smislu.

PAJA PATAK

pre 8 godina

Briga Amera i za Albaniju i za Srbiju igraju se s nama zarad licne koristi. Srbe i Srbiju vise niko nista i ne pita, drugi(sa Amerima na celu) nam skrojili kapu nase je samo da AMINUJEMO, dokle cemo to trpeti ostaje da se vidi...