Sreda, 20.05.2015.

16:17

Rehabilitacija Draže, B92 u Vraniću

Meštani Vranića, mesta u kome su četnici svirepo ubili 68 ljudi, uglavnom žena i dece, posle rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića nerado govore o Draži.

Izvor: B92

Rehabilitacija Draže, B92 u Vraniæu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

Žarkovac

pre 8 godina

Pokolj u Vraniću nije izvršila JVO pod komandom Đenerala Draže,
nego lokalna četa antihrista koji su glumili četnike, i to zbog osvete što su komunisti iz zasede pobili neke ljude iz njihovog sela.
Ti zlikovci su posle streljani po naređenju Đenerala Draže.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

(Подсетник за сенилне и дементне, 20. maj 2015 21:47)

Ko god postavi pitanje zašto Jasenovac nije oslobodjen, nema blagu predstavu o tom koncetracionom logoru (veličini, položaju, sistemu odbrane itd.) a da je bio tamo, ili bar čitao nešto više, znao bi, pa ne bi postavljao tako glupo pitanje!

Jasenovac nisu oslobodili logoraši "iznutra", već su logoraši izvršili proboj 22.4. (to jutro su kao zadnja grupa trebali biti ubijeni) da bi sebe oslobodili. Od oko 1200 logoraša, svega 200 ih je bilo organizovano, i od te grupe beg je preživelo 87 ljudi, medju njima i moj otac. Dva dana kasnije u Jasenovac je stigla XXI Srpska divizija, nešto preostalih ustaša se predalo, dok su zločinci pobegli!

A zašto DM nije oslobodio Jasenovac? Imao je kada, jer protiv Nemaca se nije borio (odbijanje kapitulacije i sakrivanje nije i borba protiv fašizma). Kažeš da partizana u Srbiji nije bilo do pred kraj rata. Da li misliš da su meštani sela Vranić izmislili da je DM izvršio pokolj partizanskih porodica?
Dalje, znači da su Srbiju oslobodili partizani iz drugih republika, najviše hrvatski.
Imala bi i Srbija koncetracioni logor, da je imala više Jevreja npr. ali njih se Nedić brzo rešio šaljući ih baš u Jasenovac, dok je logor na Banjici i u Nišu, bio je rezervisan za komuniste i partizane, kojih po tebi nije ni bilo...

I još nešto, najvažnije! Rat i koncetracione logore su stvorili NACISTI, a u domaćem stanovništvu su našli ko će koje "poslove" za njih da obavlja! Partizani su se pojavili kao jedina kost u njihovom grlu i to je ceo svet priznao, pomiri se s tim!

Borac

pre 8 godina

U Srbiji je,po osobođenju,za svega nekoliko meseci,ubijeno,po do sada prikupljenim podacima,preko 60000 građana Srbije.Smatra se da je broj oko 100000.Sigurno da je među ubijenima bilo i saradnika okupatora.Ipak u Hrvatskoj,koja je bila saradnica Hitlera i gde je većina stanovnika podržavala NDH,je ubijeno 10-tak puta manje ljudi,a u Srbiji je preko 95% naroda bilo protiv nacista.Svako za koga se smatralo da je protivnik novog komunističkog režima je ubijen ili zatvaran.Većina je ubijena bez suđenja,a mnogima se ne zna gde su sahranjeni.Za tih nekoliko meseci je ubijena skoro cela inteligencija i elita srpskog naroda,jer je režim hteo da izbriše sve što je postojalo pre drugog svetskog rata.Srbija se od toga još nije oporavila.Ipak niko ne spori partizansku antifašističku borbu.Od strane četnika je stradalo neuporedivo manje ljudi.Za vreme drugog svetskog rata u Srbiji je besneo građanski rat.Često je bio slučaj da su se članovi iste porodice našli na suprotnim stranama.Oba pokreta su činila zločine,ali sobzirom da pobednici pišu istoriju mi smo slušali samo jednu stranu te priče.

DRAGOSLAV BOSNJAKOVIC

pre 8 godina

Ako neko uopste uvazava moje misljenje SMATRAM da je ova rehabilitacija
bacanje prasine u oci.Bejase sto bejase mnogo godina pre.Mihajlovic bejase
pukovnik,zavrsio je vojne skole.Sastajao se i sa Titom o cemu,nazalost,vi
se nemoze svedociti JASA RAJTER(bivsi Direktor tadasnje Beogradskog Sajma
jer je bio GLAVNI kod tog susreta!
Ali mene licno interesuje KADA CE SE SAZNATI I S T I N A O KOCEVSKOM ROGU istina o oko 25.ooo pobijenih uglavnom Srba na granici Slovenije i Austrije?Ko ce i KADA ODGOVARATI za to STRATISTE?Mozda Mitja Ribicic?
Ko ce i KADA PODNETI KONSEKVENCE zarad slucaja MARTINOVIC?Mozda tadasnji
STANE DOLANC!!!
Ko ce i KADA obelodaniti ZVANICNO da je General ARSENIJE JOVANOVIC,koji
je Titu bio DESNA RUKA u toku rata(mislim SUTJESKA,NERETVA..)
Kada ce se rehabilitovati ZUJEVIC koji je....Ma ajde ljudi,stampajte
ako hocete,ali STVARNO mislim da se narod MNOGO razestio....bez razloga!
A ako kod nas jedan OVEJANI KRIMINALAC luka bojovic moze biti OSLOBODJEN
sta ocekivati?Mozda ce"novi"traziti i rehabilitaciju"ubica GOSPODINA ZORANA DJINDJICA???Mooooozda,ko zna?
A GOSPODIN GENERAL DRAZA MIHAJLOVIC on je samo deo nase "slavne"Srpske
istorije.I nedajmo NIKADA da deo te istorije budu mira markovic,njen
sin,njena cerka....
Toliko za sada i hvala na prostoru!

]

Mare

pre 8 godina

Kviz pitanje za sve, ali samo logiko odgovorite, bez predrasuda.

Bile su dve osobe, zvaćemo ih osoba D i osoba T. Poceo je Veliki rat i osoba D je obukla uniformu, osoba T je isto to uradila. D i T su bili na suprotnim stranama. D se borio na strani okupiranih a T na strani okupatora. D je iz rata izasao kao najodlikovaniji vojnik svoje zemlje a T sa cinom kaplara i medaljama za zasluge kao okupatorski vojnik. 23 godine kasnije ista, samo drugacijeg imena, okupatorska vojska, opet okupura zemlju. Vi imate D koji je najodlikovaniji borac protiv okupatora i T njihovog bivseg kaplara. Obojca vas pozivaju u borbu protiv okupatora. Kome verujete?

ps Zamislte da je 1941 i vi ne znate ni T ni D sta ce biti u buducnosti.

Nikodije IV

pre 8 godina

I ove diskusije, bolje receno rashomonijada, jasno pokazuju kako je gradjanski rat razoran i ostavlja neizbrisive posledice. Sve sto se desilo ne treba zaboraviti, ali se treba izmiriti. Ako to ne uradimo Srbija ce nestati. U ostalom ovakva, kakva je, ne zasluzuje ni da postoji. Inace u mojoj familiji je bilo ljudi na obe strane. Stradali su i jedni i drugi. Ostale su samo uspomene.

Vaso

pre 8 godina

Dosta sa pricom o legalnosti postupka. Citao sam o sudjenju desetorici njemackih generala (najpoznatiji je bio Aleksandar Ler koji je komandovao vazduhoplovstvom 6.aprila 1941. godine). Ni njima nije bilo sudjeno po pravilima. Strijeljani su u Beogradu. Sta sad treba, rehabilitovati ih? Gluposti! Neko rece da su komunisti trebali Drazu poslati u Nirnberg da mu se tamo sudi. Onda su trebali to uraditi i sa ovim Njemcima.

Подсетник за сенилне и дементне

pre 8 godina

(bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare, 20. maj 2015 19:37)
А где су били ти бајни партизани да ослободе Јасеновац (за необразоване податак из основне школе - Јасеновац су Срби од усташа сами ослободили изнутра)? И које године је пао Загреб? И колико стотина Хрвата или муслимана је стрељано за 1 немца? И још многа, многа питања.

Што се тиче образованости четника тачније официра под командом генерала Драгољуба Михаиловића и необразованости партизана под командом бравара јосипа броза алијас тита - шта да се дода? Биографије можда... Можда порекло? И схватите већ једном, о полуписмени сељаци партизански, четници нису исто што и Војска Краљевине Југославије. Пробајте да схватите, напрегните мозгове и трудите се док вам не сине. Макар се шлогирали од размишљања.

Milos

pre 8 godina

Da isti takav pokolj se desio i u Drugovcu kraj Smedereva. Moja baba, koja je rodjena Drugovcu, mi stalno govori o tome. Ona je prezivela taj pokolj. Baba je zajedno sa majkom i bratom i sa ostalim mestanima bila izvedena u centar sela na klanje. Tada je imala samo 7 godina a brat 5. Cetnici su ih ubijali,jer je celo selo kolektivno bilo optuzeno za saradnju sa komunistima. Кaze da je veci broj mestana bio poklan, cak i zene i deca. Pred kraj toga su se pojavili partizani i sprecili dalji pokolj,pa se ona sa majkom i bratom za dlaku izvukla. Ko zna koliko je takvih zlocina pocinjeno po Srbiji.

Pinokio

pre 8 godina

Pošto od malena slušam priče o Zeki Drenjaninu jer je iz Male Moštanice odmah do Bariča odakle sam ja,evo i moje verzije.Zeka je sa svojim "četnicima"imao kontak sa Dražom taman toliko da se zove da je pod komandom JVuO,a čim bi neko dobio poziv da se prekomanduje na liniju fronta pucao bi sebi u nogu.Toliko o hrabrosti Zeke i njegovih jurišnika koji nisu bili ništa više od seoske bande a ceo tok rata su proveli u Beogradu maltretitajući sela u okolini Beograda.Odgovornost na Mihailoviću je ta što je dopustio da svako zaklanjajući se njegovim imenom vrši zločine.

John

pre 8 godina

Draži je suđenje bilo pošteno, koliko je i suđenje Petenu, a pogotovo Lavalu bilo pošteno (nije). U Francuskoj to niko ne spori. Ali isto tako niko ne spori da su i jedan i drugi bili zločinci i saradnici okupatora.(osim možda onog matorog Le Pena). Oni to umeju da razdvoje. Mi ne umemo.
Draža je zaslužio streljački vod i nikakva rehabilitacija to neće promeniti.
Uzgred, ista sudbina bi ga čekala i da se nekim čudom vratio kralj. Za neizvršenje naređenja u ratu se strelja.A nije poslušao kraljevo naređenje da priđe partizanima.

Ice Orangutin

pre 8 godina

Do pomirenja ce da dodje tek onda kada se objave podaci i imena svih komunistickih zrtava pocinjenih od kraja rata, odn. od streljanja prilkikom oslobadjanja Krusevca pa nadalje. Do tada ne prastam i ne zaboravljam.

Дурлански

pre 8 godina

Доста бре више са овим. Па јел сад треба и жртве партизана да износе експонате и да се изнова и изнова дели овај излудели народ?! Ја имам право овако да говорим јер ми је деда по оцу народни херој а по мајци четник. И? Доста је било.

Zdravko Herbiko

pre 8 godina

@ (Bogdan, 20. maj 2015 17:14)
Skoro celu moju familiju su streljali partizani 1944, samo zbog razmirica od pre rata. Ni grobovi im se ne znaju.
Izguglaj "zločin u Slavniku kraj Leskovca".A onda učitelje, sveštenike,maloletnike prebroj...
Nije sve crno-belo.

Srbin Precanin

pre 8 godina

Nije 300.000 hiljada nego 500.000 i to samo u prvoj godini dana. Nije 1 logor za djecu, nego 2 - Sisak i Jastrebasko. To su njemacki izvjestaji.

SD

pre 8 godina

U mom kraju je postojala jedna izreka za vreme Drugog svetskog rata: ''Tito strelja, Draža kolje, j...m li ga šta je bolje?!'' Inače, više su ljudi po zlu pamtili Partizane, Četnike i Ruse, nego Nemce, jer su ovi naši radili ovo iz izreke onima koji im se ne pridruže, a Rusi su masovno krali i silovali žene. Nemci su samo tražili od lokalnog stanovništva da se ne meša.

Jovan

pre 8 godina

Partizani su dosli na vlast posle rata i odredjivali uslove. Da li moze neko ko je prihvatio da zivi u drzavi sa ustasama koje su poklale hiljade Srba u Jasenovcu i da im oprosti ratnu odstetu i sve, da govori bilo kome da je izdajnik?

ћутање је знак одобравања

pre 8 godina

(mdj, 20. maj 2015 18:15)

Кад дипломирани професор филозофије допусти речник који сте ви допустили у свом коментару остаје само да се закључи да је криза у школству одавно почела. О смислу свега написаног не бих пуно. Ти ваши хумани интелектуалци су после рата убили мог деду и његовог брата само да би могли да опљачкају њихову имовину. Где сте били као грађанка тада? Где сте били да причате о Голом отоку? Није вам сметало?

Rabaraba

pre 8 godina

@Vlada

Znaci partizani su krivi za nemacke odmazde? Ja mislio Nemci. A da Vam kazem da su to Nemci (Prusi) isto radili protiv Francuza u ratovima 1870-1871. Za svakog ubijenog pruskog vojnika ubijali su 100 Francuza. To im je u krvi. I za one koji ovde uporno pricaju da su ta klanja radili odmetnute cetnicke grupe, pa i cetnici Koste Pecanca... koji je jos u I ratu bio veoma blizak za prestolonaslednikom Aleksandrom (sto nije bilo po volji kralju Petru I)... Navedite nam onda koje nisu odmetnute cetnicke grupe, sta su radile, protiv koga se borile... I po istoj logici trazeci nemoguc paritet sa partizanskim zlocinima, sto to onda nisu odmetnute partizanske grupe koje su bile likvidirane od strane KNOJa? Partizani su streljali za mnogo manje zlocine nego klanje beba. I na kraju koji pitaju za masovna ubistva na kraju rata - da li su ikada culi za uzrok - zlocin i posledicu - osvetu? Pa da nije bilo zverstava od 1941. do 1945. ne bi bilo ni osvete 1945. A da li se rascistilo sa kvisliskim elementima u Jugoslaviji? Nije. Da jeste ne bi ustase i cetnici vrsljali po amerikama i australijama, ne bi balisti orgijali non stop od 1945. pa do danas. Sada su u Hrvatskoj na vlasti ideoloska deca ustasa, a u Srbiji ideoloska deca cetnika. Imamo vojvodu za Predsednika. A Kosovo - bez reci. U Makedoniji VMRO...

Саша, Пожаревац

pre 8 godina

Било је више паравојних формација, као што су били четници Косте Пећанца, који никакве везе нису имали са ЈВуО Драже Михаиловића. Он је заробљен 44. год., суђено му је и стрељан је од стране ЈВуО...

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

(Ono kad su Price partizanke jedina lektira, 20. maj 2015 19:05)

Baš si simpatičan....kako su to onda moji ujaci, tetka, teča i stričevi (otac je bio u Jasenovcu) otišli u partizane skoro odmah po početku rata, i nisu uopšte bili neorganizovana formacija, naprotiv! Preživeli su Neretvu, Sutjesku, oslobadjanje Beograda i Zagreba, I Sremski front!

Koje je bitke vodio DM, protiv Nemaca, ne partizana?

Che

pre 8 godina

Dovoljno je bilo videti slike "elite" ispred suda u odorama i sa pljoskama koja je podrzala odluku..Sve je tim slikama receno vise nego sa 1000 reci i komentara.

borac

pre 8 godina

Pokolj u selu Vranic je ogromna mrlja za JVuO, pa samim tim i za pukovnika, a kasnije i djenerala Mihailovica. Razlog je bio taj sto je krajem 1943. doslo do preokreta, odnosno desila se Sutjeska i JVuo se pocela osana celu lokalnih korpusa su postavljana lica sumnjive proslosti, kakav je bio i Zeka Drenjanin, koji je pre rata bio kafandzija i drazao bordel. On kao komadant Avalskog korpusa je najodgovornije lice za ovaj masakr i prvo sto je trebao Draza da uradi nakon toga je da ga strelja. Ali upravo posle toga JVuO krece u bekstvo iz Srbije u Bosnu i obratno, tako da nije ni doslo do obracuna sa remetilackim faktorom medju JVuo. Cinjenica je da Draza nije naredio ovaj pokolj i da su se Zeki suprostavili i tokom pokolja pojedini cetnici, ali da su ili zatvoreni ili likvidirani.

miro split

pre 8 godina

mdj
E,draga moja profesorice sad znaš kako je meni u Hrvatskoj.Ti ovdi čitaš reviziju prošlosti,a ja san je u Hrvatskoj doživija.
Ono najgore tek sljedi.Deetljeća beskonaćne jalove svađe!
Moj savjet je da se povučeš u stranu,da se ne nerviraš,da se naučiš tome rugat.da se naučiš tome prije svega smijat.
To ti je jedini lik protiv gluposti.

Josarian

pre 8 godina

Nekima od tih kojih su pocinili zlocine u Vranicu su porodica i rodjaci zivi. Sada oni likuju, jer se pokazalo da je general Draza rehabilitovan. Time su i njihovi "heroji" koji su pripadali tom pokretu rehabilitovani. Sada isti oni nama drze slovo o zlocinima partizana. Razumem ih. Krv odojcadi u kolevkama se ne pere sa ruku, cak ni posle nekoliko generacija, a ziveti i zaspati sa svescu o takvom zlocinu je prilicno tesko. Ovde se pise o desetinama hiljada streljanih u Beogradu kada su partizani oslobodili Beograd od Nemaca. Da podsetim, Beograd tada nije imao milion i po stanovnika, pa bi nekoliko desetina hiljasa bilo malo upadljivo. Da se razumemo, da je i petoro nevinih ubijeno previse je, ali je u tom Beogradu funkcionisala i Nediceva policija, i mnogo saradnika Nemaca, koji bas nisu doneli prosperitet. Ovde se zaboravljaju Sajmiste i Jajinci. Nemci naredjivali, Srbi izvrsavali. Hiljade pobijenih za vreme rata. Posle rata, zlocinci pohvatani. Jesu li to ti vidjeniji domacini i intelektualci koje pominjete? Da li su imali posteno sudjenje? Siguran sam da nisu! A da li su pobijeni na Sajmistu i Jajincima imali adekvatnu pravnu proceduru? Da li su im procitana prava? Da li su imali branioca? Srbija ponosna zemlja u kojoj se velica ono cega se pametan stidi. Zato i imamo uspehe. .. skoro u svemu...i svima nam je neprijatno koliko nam dobro ide.

Ono kad su Price partizanke jedina lektira

pre 8 godina

@ (bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare, 20. maj 2015 17:04)

Pa tesko da je sve receno.
Moj deda, inace profesor, bio je rezervni oficir JVuO - regularne vojske. Partizani - neregularna naoruzana grupa, danasnjim recnikom receno paravojna formacija - pojavili se pred kraj rata i ponudili mu da im se pridruzi, pa posto im se kulturno zahvalio streljali su ga kao narodnog neprijatelja. A onda uzeli kucu, imanje, sumu, ukratko, sve sto smo imali.
Zato sto im zinulo **** na tudje
Secikese, lopovi i ubice. Drugi razlog sem pohlepe i ljubomore nisu imali.

Trokrilac

pre 8 godina

Rehabilitacijom Draze sijuje se istina i normalnost u Srbiji.Cetnici su izgubili rat zasluzeno imate dokumente nemacke,italijanske,britanske,ustaske i cetnicke i svi govore isto,zar bi se Cercil zakleti antikomunista odrekao cetnika i monarhije da ovi nisu saradjivali sa okupatorom.Cetnici su onda pravili zlo,ovom maloumnom rehabilitacijom danas se Srbiji prave problemi,Srbija ce biti slabija jer nas ta rehabilitacija svadja izmedju sebe i sa svim manjinama koje zive u Srbiju i svadja nas sa svim nasim susedima u regionu.Na kraju da kazem nesto od srca ziveli partizani i NOVJ,ziveo "komunisticki"mrak u kome se zivelo zivotom dostojnim coveka i Smrt fasizmu!!!

sasa

pre 8 godina

Nisam ni za jedne,ni za druge,samo da mi neko od strucnih lica objasni koja je to bolest kada u ime neke ideologije koljes dete od pet meseci i godinu dana.Skoro sam citao o ustaskim zlocinima nad srpskom decom,a vidim da i ovi nasi Srbi(ko god bili) nisu mnogo zaostajali.Eeeeej bre,osam puta nozem u dete od godinu dana!Pa sta su Vam deca kriva,zveri ljudske

Nenad

pre 8 godina

Na suđenju je poništena presuda koja nije bila objektivna i koja je bila politički motivisana, niko nije proglašen za heroja, samo je poništena odluka sa nepravednog suđenja.
A zločina je bilo sa obe strane, evo ja znam za jedan primer gde su partizani mučili do smrti jedog čoveka iz okoline Kragujevca, bušili su ga usijanim šipkama, i polivali ga vodom kada bi se onesvestio.

pre 8 godina

@Lazar Novljanin У питању су троје судија којима је дат задатак да преиспитају да ли се суђење Дражи обављало у складу са тадашњим Уставом и међународним правом и да ли је у питању био легитиман поступак што су, сасвим исправно, установили да није.
Изричито су нагласили да пресуда не говори ништа о његовој кривици/недужности већ о самом суђењу које је над њим спроведено, њихов задатак је да гледају правну страну целе приче и то су учинили. Једино што је срамно у целој причи јесте што у Србији и даље постоје људи који се држе Титове логике "па нећемо се држати Устава ко пијан плота" где се право примењује како коме одговара и жмури се на неправилности и неправду из чисте емоционалности. Колико год се слагао да је Дража чинио злочине, довољно сам зрео да признам да правда и здрав разум морају бити изнад мојих ставова и мишљења и да се одређени закони и процедуре морају поштовати да би имали тежину.
Нико није спречавао Тита да пошаље Дражу и остале на међународни суд где су завршили нацисти и осумњичени за сарадњу са њима, то што је он искористио прилику да се обрачуна са опозицијом и угуши сву демократију у наредних 50 годиња није проблем правосуђа.

veerghoen

pre 8 godina

Идите мало до Лисичји поток. Чисто да видимо комунистичка злодела. И на Сењак.

som

pre 8 godina

nemamo leba da jedemo i onda sta dati narodu nego price iz proslosti. posle ce biti ko je za obrenoviceve a posle ko je sa turcima i tako mazi oci mazi samo nek ne misle o trenutnoj situaciji

mirko

pre 8 godina

Nije mi namera da raspravljam o četnicima, i partizanima, jer toj raspravi nema kraja.
Meni je neshvatljivo kako mnogi ljudi ovaj, i slične zločine mogu pravdati, time što navode zločine druge strane. Ne mogu pobijeni u Vraniću, pogotovo maloletna deca, biti krivi za zločine počinjene 44. i 45.
Druga je stvar, da li je D.Mihailović mogao sprečiti zločine bahatih lokalnih vojvoda. U toku rata partizani su strogo kažnjavani za nedisciplinu, a četnici su bili jedna nedisciplinovana naoružana rulja, i nije poznato, da je najviša komanda mogla kontrolisati njihove postupke.
Istina je da su četnici u Bosni prvi krenuli u zaštitu srpskog naroda od ustaša, ali najveći broj tih četnika je završio u partizanima, pogotovo se to desilo posle kapitulacije Italije.
Ako suđenje D.Mihailoviću nije bilo regularno, u smislu poštovanja demokratske procedure, onda ni jedno drugo suđenje na isti način nije regularno, pa sve presude iz tog vremena treba poništiti, a to bi bilo apsurdno, jer zločina i zločinaca je bilo, i previše.

Miodrag

pre 8 godina

Ja sam iz Ljiga znaci iz okoline i vrlo dobro znam da su u Vranicu taj pokolj napravili cetnici Koste Pecanca a ne Drazini.Sam Draza je poslao grupu svojih proverenih ljudi da ispitaju sta se to desilo ali su sacekani od Pecancevih i svi pobijenu na ulazu u selo.ZAto je naredjeni od Draze da se Kosta Pecanac ubije sto je i ucinjeno krajem 1943 godine.Drugo parizana nije bilo u Srbiji do druge polovine 1944 osim pojedinih manjih grupa a sama bitka na Sutjesci je bila potpuna laz.Da bila je ofanziva Nemaca ali protim Drazinih trupa a partizani su pomagali nemcima tako sto su napali Drazine trupe sa ledja.Da ne pricamo o cuvenim psecim jamama koje produkt partizana tako da vise ne pali partizanska propaganda i laz.

Vlada

pre 8 godina

Srecom imamo internet a na njemu stotine slika Cetnika sa Nemcima Italijanima i Ustasama.Ko hoce da trazi naci ce Nemacka dokumenta koja potvrdjuju kolaboraciju.Samo slep covek ili lazov ovo moze da negira.
Pametnom i pismenom dosta.

jackie

pre 8 godina

Prosto je neverovatno sa koliko pristrasnosti elektronski mediji prate ovu trenutno aktuelnu temu.
Javljaju se Dačić, Pusićeva, Omerović i drugi po kojima je Mihailović ni manje ni više nego zlikovac. Izjednačavaju ga sa Hitlerom, Pavelićem, Aćif efendijom i sličnima. Ko nije ni malo upućen, čitajući njihove izjave i objavljene komentare može steći goru sliku o tom čoveku nego da se edukovao putem partizanskih filmova.
Istina je da se na ovim prostorima pre više od 70 godina vodio oslobodilački, ali i ideološki, nacionalni i građanski rat.
Da li postoji neka strana za koju se može reći da nije ubijala nevine? Naravno da ne. Zašto ne objavite koja su zverstva komunisti pravili, ko je pobio najviše pravoslavnih sveštenika? Za čega su služili konc logori? Itd.
ZATO PRE SVEGA, treba pogledati koji su ciljevi zaraćenih strana bili.
Kada bi se to sagledalo (vrlo je bitno), kada bi se sagledala delovanja za vreme rata, vojna organizacija i kada bi se prebrojali zločini svih, general Mihailović bi sigurno bio nevinašce.

komentator

pre 8 godina

Da, bilo je zlocina na obe strane jer je bio građanski rat. A da malo prošetate i do Košutnjaka, Senjaka i pitate za Lisičji potok i ko je to učinio?

Veverica

pre 8 godina

I još ovo, svi preci su služili u kraljevoj vojsci u valjevskoj kasarni, a njihov sin, moj deda je sa 14god. otišao u partizane i učestvova u proboju sremskog fronta i borbama oko trsta i sa punom kutijom ordenja došao iz rata, a za uzvrat, usledila je nacionalizacija i patriotska zaplena svega što su imali, bez obzira na 7 dece i njegovo herojstvo, još su ga opet poslali na odsluženje vojnog roka. Mogao je da prigovori i da se požali i da ga više nema, ili da trpi imbecilnu partizansko udbašku fnrj. Toliko o ovima koji veličaju ćopavog masona "Josipa Radnika" kako ga vatikan zove i obeležava 1.maja. Navodno je tamo i pokopan, a nama je ko zna šta poslano za kuću cveća. Zamenili ga, isto kao i Teslu.

mdj

pre 8 godina

Moram da napisem ovaj komentar jer me na to obavezuje gradjanska duznost, da ne bude posle sto si cutao, u mom slucaju cutala kad su rehabilitovali koljace i kad su sirovi i glasni to proslavljali da ne bi ispalo da nisam imala hrabrosti da kazem sta mislim. Rehabilitacija gibanicara-koljaca je najgora stvar koja je mogla da se desi Srbiji. Kako bi se ovi glasni i sirovi osecali da je u Hrvatskoj rehabilitovan Ante Pavelic. Kazu, tamo Tompson drzi koncerte. A ovde se drzavnim parama, na drzavnoj televiziji prikazuje serija o tim gibanicarima koji su pobili ne zna se broja raznim beogradskim intelektualcima koji su bili clanovi partizana. Nisam ni levicar ni komunista, ali kao diplomirana profesorka filozofije koja je na fakultetu u Beogradu imala profesore cije su profesore, teoreticare knjizevnosti i lingviste cetnici mucili i zaklali za vreme Drugog svetskog rata, ne mogu da cutim kad progovara fukara i brani Drazu moju tetovazu. Recimo istinu, cetnici su bili retardirani i nepismeni seljaci koji su isli unaokolo i klali i u odnosu na koje su partizani bili humani intelektualci. Setimo se samo one trojice engleskih pilota koje su cetnici ubili zbog kozne jakne i to nije nikakva komunisticka propaganda. Koga su to branili ti gibanicari i o kakvom to pomirenju bulaznite, hocete da kao Franko u Spaniji mesate kosti levicara i fasista uz kadjenje tamjanima. Eto toliko, bila je moja gradjanska duznost da napisem ovaj komentar ali i zato sto mi je muka od gadjenja.

Dejan

pre 8 godina

Dajmo već jednom da stvari postavimo na pravo mesto. Poništavanjem presude, a to sve i jedino zbog manjkavosti sudskog procesa po standardima prava koja su važila onda a važe i danas, nikako ne znači, a naglašeno je i u samoj odluci suda u predmetnoj stvari, da je takva presuda u stvari rehabilitacija onoga što pomenuti gospodin činjaše u predmetno vreme. Činjenica je da je odgovoran makar po komandnoj odgovornosti.

Brane

pre 8 godina

Okrenuti se budućnosti ne znači ni rehabilitovati Dražu Mihajlovića. Ako gledamo u budućnost, gde ima logike sada pokretati ovakve postupke. Šta bi sve u istoriji moglo i trebalo ispraviti. Ali slaba vajda od toga.

Dejan

pre 8 godina

Velika nesreća i doživotna tuga.Krajnje je vreme da se sva bratoubilačka
masovna zverstva istraže i osude.Već više od šest decenija mi slušamo i čitamo osude jednih a zatvaramo oči pred zverstvima drugih.Nacija zaslužuje da dozna sve kako bi otvorila oči i doživela katarzu, kako se omraza ne bi prenela na nova pokolenja.Svi imamo pravo da znamo šta je bila Jugoslovenska vojska u otadžbini a šta su radile izvesne Četničke vojvode i vodje Proleterske internacionale.

Bogdan

pre 8 godina

...zlocinci jedni i drugi. Tako ih treba posmatrati jer P su se u krvi do ramena dokazali od 43 na ovamo, a C od 41 do 43. Sve u svemu go... jedni i drugi.
(Madmax, 20. maj 2015 16:43)

Dobro a koliko su to dece u kolevkama partizani poklali, i gde? Ideoloski i politicki mozemo biti protiv partizana, protiv komunista... ali porediti ih s koljacima dece!? Pod istim simbolom mrtvacke glave, nemci i cetnici su radili svirepe, neshvatljive zlocine. Ako su ti P i C isti, hajde navedi jedan partizanski zlocin gde su stradala neduzna deca. jedan primer navedi!

BR

pre 8 godina

Bilo bi lepo da napisete i neki tekst o tome kako i koje su sve zlocine cinili komunisti . Moj Deda je mobilisan od strane regularne vojske '41. ,a to je Jugoslovenska vojska u otadzbini tj naslednica pobednicke vojske iz prvog svetskog rata i bio je kuvar . Nekoliko pita je bežao kući pa ponovo vracan u vojsku . Posle rata je poslan na prisilan rad ,gde je radeći na brani koja je popustila poginuo i ostavio sestoro dece sa majkom u zajednici vise porodica . Deca su mu bila komunisti kao i moj otac. Sta je on kriv sto je otišao sa drzavnom vojskom ? Nije nikoga ubio ,borio se protiv ustasa i nemaca . Jel on zlocinac ili oni koji su se borili potiv ustavnog poretka i oterali njega i mnoge druge u smrt ?

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Traže bukvalno da se sad mire zločinci sa žrtvama, ne može naš mali Ljuba da se meri sa Veselinom koji ga je bacao i na kami dočekivao", priča Pantić.

Ovim je sve rečeno!

Belka

pre 8 godina

@Bekenbauer
Postovani, apsolutno se slazem sa svime sto ste rekli u svom komentaru. Ima nas jos koji tako mislimo ali je po zakonu prirode primitivna manjina glasna pa daje lazni dojam brojcanosti.

Alex

pre 8 godina

Ovo je zločin i to je nesporno, kao i to da su ga uradili četnici. Ali je isto tako istina da su partizani na čelu sa Titom počinili ogroman broj sličnih zločina, a oni nisu zbog toga izgubili građanska prava i to samo zato što su bili pobednici. Zločine su činili zločinci sa imenom i prezimenom i ne treba ih zaboraviti. Ali je isto tako nepravedno da su partizanski čelnici sa krvavim rukama uživali u svim mogućim privilegijama. Ili uzeti građanska prava i jednima i drugima ili im vratiti svima. Nema tu emocija, ovo su istorijske činjenice.

Dosadni ste

pre 8 godina

Prekinite da sejete mrznju medju sopstvenim narodom. Cetnici su nanosili zlo izdajnicima koji su se odrekli Boga pa Srbije, a partizani su naneli zlo SVIMA u Srbiji. Ovo i jeste posledica komunisticke drzave u kojoj ste ziveli "lepo" - u bajci. Posto bajke postoje samo kao price, a vi ste ziveli lepo, sad je dosao trenutak da patite zbog tog NEREALNO LEPO.

Jel neko normalan moze da pomisli da je on trebao imati platu bolju nego nemac osamdesetih i da je to bilo ikad realno? E pa placajte sad ceh!

Vlada

pre 8 godina

Sve su to zrtve gradjanskog rata, za cije zapicinjanje su odgovorni komunisti. Na teritoriji Jugoslavije se vodio gradjanski rat, a tu nema cistih i nevinih! Zasto ne pisete o komunistickin i partizanskin zlocinima? Zasto ne istrazite koliko ljudi je stradalo u nemackim odmazdama za partizanske napade?

pustioSamKovrdže

pre 8 godina

omoguceno pravedno sudjenje? hahahaah pa ni danas u ovom vremenu ne mozete isterati pravdu na videlo.. a ne nesto pre xx godina... sve je to tako zamuljano i zakukuljeno...a nikad mi kao nacija... narod. necemo biti slozni.. bas zbog eto.. pojedinaca.. grupe..

vjeko

pre 8 godina

odgovornost je individualna i netreba ljude stavljati u grupe nasi i njihovi. jednopartijska tvorevina je izum ko nije u partiji jedinoj je izdajnik a strana koja je izgubila je vecno "gradjani drugog reda". jedna klasa vlada nad drugom.svi gradjani su jednaki. svaki zlocin ako je se desio je za osudu.ali sa druge strane mi imamo ubijene novinare i atentate na politicare u 90-tim skoro koji su ubijani totalitaristickim rezonom ako pricas protiv partije mrtav si. to totalitarno razmisljanje treba osuditi.a sve zrtve iz rata zasluzuju postovanje . a vreme je pokazalo da koncept komunizma zapocet u beloj crkvi ubistvom zandara je doneo samo nepotrebne zrtve i razdor u drustvu i nazadovanje zemlje

paks

pre 8 godina

Ovo je jako pipava tema. Nesumnjivo je bilo zločina počinjenih od strane Ravnogorske vojske D. Mihailovića. Još više, kao u kraju mog oca u Toplici, je bilo zločina drugih četnika (konkretno "vojska" Koste Pećanca). Zločine nad Bošnjacima ne treba zaboraviti, u Sandžaku, Foči i drugim mestima Podrinja. Bilo je i četničkih zločina nad Hrvatima poput Drvara i Makarske. Draža je tu malo kriv, on je u istorijskom smislu jedan nebitni pukovnik i jako loš taktičar i strateg, i neko ko je na Neretvi ratovao protiv partizana, svojih sunarodnika. Broz je za njega velikan što je uostalom i pokazao kao državnik kasnije. S druge strane, bilo je i partizanskih zločina, a o zločinima po dolasku na vlast da ne pričamo. POENTA je da je u Jugoslaviji počinjen jedan, ni po čemu uporedivi, genocid i to onaj od strane NDH prema Srbima i Jevrejima. Preko 300.000 Srba je stradalo u organizovanom genocidu koji je pokrenut s vrha države i da je temeljito sproveden, o čemu svedoče 22 logora (jedan za decu) i preko 100 stratišta. Nas su učili u istoriji da su četnici i ustaše isto. NISU i to je istorijska činjenica. Neoustaše i neočetnici, ovi mangupi 90-ih, jesu isto po svemu - ideologiji, kostimografiji, učinku...

Dominik

pre 8 godina

Vec vidim situaciju za cirka 150 godina. Srbi se potpuno samounistili, ostala ziva samo dva povucena lika, neki matori pecarosi. I pecaju tako oni bez nekog veceg stresa ceo dan, dok ne krenu iz dosade da razglabaju o rehabilitaciji. I znate kako to ide, popili malo, udarilo sunce, da skratim pricu.. poubijase se onim stapovima medusobno. I sta? Nista. Pojele ih ribice u akvatorijumu Beograda Na Vodi. E tad ce Srbija konacno biti rehabilitovana slobodna zemlja.

Marko Pavlica

pre 8 godina

Malo mi je muka od SUBNOR-a i ovih koji osuđuju ravnogorce i četnike. Ne može se živeti od njih na televiziji ovih dana.
Ljudski bi bilo da objasne, zašto su za dva meseca 44', neposredno ubili 25.000 civila, i posredno na Sremskom frontu 13.000 momaka i dece.

N ikola Popovic

pre 8 godina

Nemojte pisati na osnovu nekog tendencioznog filma koji su pravili levicari zarad izjednacavanja cetnika odnosno JVUO sa ustasama. Ne sporim da je bilo zlocina ali su ti zlocini nastali ili od nekih odmetnutih grupa koje su bile kriminalne, u ostalom kao i pojedinci iz poslednjih ratova koji su cinili zlocine u ime ravnogoraca a u stvari su komunisti iz JNA bez zvezde petokrake, koju su sklonili da bi cinili zlocine u tudje ime.Medju tim zlocincima, tvrdim, nije bilo nijednog ravnogorskog potomka jer su to sve bila deca komunizma.

sta je zlocin a sta ne u ratu

pre 8 godina

Da li je zlocin kada partizani, prethodno znajuci za nemacke nacin odmazde, presretnu nemacku kolonu vojnika, pobiju ih, a onda nemci pobiju celo selo Draginac i okolinu?
Da li je zlocin kada cetnici upadnu u selo i "stiteci" svoj narod, slucajno pokolju zene i decu?

Da li iko normalan ocekuje da u ratu, u stanju potpunog pomracenja svesti, kada umom vojnika vlada strah za zivot, mrznja i nagon za osvetom, da li zaista mislite da u takvim okolnostima nece biti zlocina?
Dokazano bezbroj puta da je nemoguce...

Zasto niko ne izadje na tv da kaze da je rat bio krvav i da nije moguce objasniti kako i zasto su se ljudi ubijali i da nema smisla gurati to kroz medije i to na ovakav iskljucivo emocijama obojen nacin, koji lako prelazi u gnev, mrznju i sve ono sto pojedinca, sprema da u kolektivu PONOVO uzme stvar u svoje ruke...

fezequ

pre 8 godina

@bekenbauer Cetnici su prvi gerilski pokret, osnovan protiv okupatora u celoj evropi.Tek kasnije Tito osniva partizane s kojima dolazi do razdora u ideoloskom pogledu.Nikada ali nikada se ne mogu sloziti sa ideologijom komunizma, koje smatram samo manjim zlom od fasizma.Cetnicki zlocini se znaju, za to se sudilo i odgovorni su streljani.O partizanskim i udbaskim se mnogo manje zna a bilo ih je na pretek ali naravno istoriju pisu pobednici.Zar treba podsecati o zlocinima Staljina i Mao Zedonga nad sopstvenim narodom, mislis da su nasi komunisti bili cvecke?! Pricajte cinjenicama, greska cetnika je sto su partizana hteli da se resi preko saradnje s okupatorom a sta bi posle bilo ko bi znao.Zlocini totalitaristickog rezima posle zavrsetka rata su mnogobrojni, mnogo je krvi bilo na obe strane, makar danas posle 70 godina ne bi smeli iste podele da pravimo, pozdrav.

dragan

pre 8 godina

Jeste, stravičan je ovaj zločin, ali je još stravičniji spisak od preko 58 000 ubijenih ljudi od strane komunista posle završetka građanskog rata na tlu bivše YU, odnosno, Srbije. To je utvrdila Državna komisija za ispitivanje komunističkih zločina posle II svetskog rata pod rukovodstvo dr Cvetkovića, sve sa imenom i prezimenom. Po izjavama dr Cvetkovića, to nije kraj, i vrlo je lako moguće da se broj ubijenih kreće i do 100 000 hiljada. Zašto se o tome nikad ne piše, vrlo jednostavno pitanje za sve?

Veljko Bulajić

pre 8 godina

"Partizani se borili na celoj teritoriji..." Šta ti pričaš?! Posle Kadinjače i poraza protiv Nemaca Tito i nešto malo partizana prelaze Drinu i odlaze iz Srbije, u Rudom Broz 22. decembra 1941. formira Prvu proletersku i sve vreme Partizani su u Bosni. Vode se borbe na Kozari, Neretvi, Sutjesci, Drvaru... patizani u Srbiju dolaze tek krajem leta 1944. godine zajedno sa jedinicama Crvene armije.

nexho

pre 8 godina

vazno je da drzava opravdava cetnicki pokret, sad neka drzava stane iza ovog zlocina neka podignu spomenik zrtvama neka isplate potomcima zrtava bol i patnje koje su nedoknadive, drzava srbija u 21 vjeku gdje su danas potomci vojvode stepe, zivojina misica, ljudi koji su isto tako bili vojnici, vojnici na strani pravde slobode, iskreni pozdrav

bekenbauer

pre 8 godina

nikada, ali nikada, kao pripadnik srpskog roda necu moci da prihvatim i razumem da su cetnici nekakvi borci za bio sta, osim da gibanicare i ubijaju neduzne.
Mogu maniti draskovic vuk i sumnuti samardzic i njihova bulumenta da pricaju sta god hoce - jos su zivi ljudi koji su bezali ispred drazine kame. To je koja mati (sada ima 82 godine), to je moj tast, dobri Vojislav koji je kao 12 godisni decak gledao kako mu cetnici ubijaju oca i tri strica, i niz clanova porodice.
O ljudima dela govore. Nisam nikakav apologeta partizana, ali partizani su na civilizacijskoj lestvici, po ideoligiji, moralu, svetonazoru, stotinu kopalja iznad ovih bednika koji su za flasu rakije prodavali oca i majku.
Procitao sam sve sto se da procitati (Slobodana Jovanovica smatram neokaljanim propadnikom svog roda, velikom rofesorom, Vasica i druge nebrojene autore, imam skoro 60 godina, advokat sam, znam da nista nije crno-belo, da valja cuti i drugu stranu ... ali, ovo zlo koje srpski rod sebi cini, je neobjasnjivo. I socioloski, i antrooloski, i istorijski, i ideoloski. Pa zar od desetina hiljada nasih sunarodnika, pisaca, slikara, profesora, Branka, Djure, Zmaja, Miletica, Nusica, Vinavera, ... nadjosmo da se bakcemo sa otpadom... Sapienti sat!

B9

pre 8 godina

. Ako su ti P i C isti, hajde navedi jedan partizanski zlocin gde su stradala neduzna deca. jedan primer navedi!
(Bogdan, 20. maj 2015 17:14) Beograd 1945 godine

Srbija iznad svega

pre 8 godina

68 ljudi iz komunističkih porodica spram više od 10 hiljada čestitih Srba koje su komunisti ubili čim su ušli u Beograd. Nisi bili čak ni simpatizeri četnika, jedina krivica je što su bili poznati i ugledni a nisu bili za komuniste.

Debelo ste nas zadužili dok ste se uvlačili onom ustaši Brozu, bolje bi bilo da ćutite i ne prizivate "pravdu". Možda vam i dođe.

Zlatko

pre 8 godina

Dokle više prepisivanje komunističkih falsifikata i prihvatanja ih kao aksiome? Ostavite istoričarima taj posao, jer sada kada je konačno omogućeno da se nekome pravedno sudi i razotkrivaju mitovi izmišljeni od strane jedne apsolutističke vlasti koja je sudila samo po zakonima svoje partije, lako je doći do istine o događajima iz prošlosti.
Znači: jedan bataljon Avalskog korpusa JV je u Vraniću čuvao svoje ranjenike (jer je komandantova žena bila iz Vranića pa su poznavali seljake), sremski partizani su poklali te ranjenike kao svoje političke protivnike i komandant bataljona Drenjanin je naredio osvetu, da se pobiju jataci, muške glave, koji su dozvolili komunistima da izvrše zločin u njihovim kućama. Drenjanin je o svojoj odluci da se streljaju jataci poslao izveštaj majoru Saši Mihajloviću (komandantu korpusa), ovaj je obavestio vrhovnu komandu koja je Drenjaninu oduzela čin i zabranjeno mu je bilo kakvo komandovanje, a slučaj ostavljen za kraj rata da mu se sudi po vojnim zakonima. U Vraniću je iz osvete ubijeno po nekim očevicima 12, a po Nedićevim izvorima 40 ljudi (komunisti su '48. naveli 72). Znači, niko ne osporava zločin koji se desio, ali se mora razbiti bajka koja na osnovu nekog zločina pokušava da okarakteriše ceo pokret i naravno Dražu koji navodno podržava i naređuje ubijanje svog naroda, to su notorne laži. Komunisti upravo skrivaju svoj zločin nad Srbima ničim izazvan da bi mogli da falsifikuju motive srpske osvete.

Vlada

pre 8 godina

Ja još nisam našao nikoga, ko je bio živ za vreme II sv. rata a da nije bio pripadnik ćetnika ili partizana, da pravi razliku između njih. Svi sa kojima sam pričao kažu da su i jedni i drugi otimali, silovali i ubijali. A sad se neki potomci među sobom prepucavaju ćiji je deda bio pošteniji. Meni lično je Draža draži zato što mislim da Srbija danas ne bila(još malo ali tu je) Beogradski pašaluk da nije bilo Tita, ali ta prića da su jedni dobri a drugi loši nema veze sa životom.

ne

pre 8 godina

Narodu bi bilo bolje da su aktuelni sudovi bili azurniji u resavanju sadasnjih prituzbi nego sto se bave zastarelim predmetima koji samo otvaraju stare rane i donose nove svadje i podele. Za one silne tuzbe u Strazburu niko ne odgovara personalno a svi mi placamo.
Ovde je smo aktuelizirana ideja zavadi pa vladaj posto dobrih ideja za narodni boljitak aktuelna vlast nema.
Nista novo. Isti procesi se desavaju i na globalnom nivou (Arapi ratuju protiv Arapa, Evropljani protiv Evropljana).
A ko vlada i bogati se svima je jasno.

mujcinovic salih

pre 8 godina

Srbijom sada vlada osovina Nedic-Mihajlovic-Ljotic koja je usla u savez sa rusijom.Oni ce naravno uciniti sve da promene nesto sto se ne moze promeniti.Interesantno je da su na istoj strani nas nemusti kralj,gospodin Draskovic,gospodin Seselj SANU i SPC.Iz te grupe imate ljude koji zele u EU-ju a imate i zaklete neprijatelje iste.Pricu o Vranicu znam odavno tu se nema sta reci?

Madmax

pre 8 godina

Zrtvama neka je laka zemlja. A zlocincima sudi neki Visi sud sada.Samo mi zao oveg zatupelog naroda od jos zatupljenije price o P i C, a zlocinci jedni i drugi. Tako ih treba posmatrati jer P su se u krvi do ramena dokazali od 43 na ovamo, a C od 41 do 43. Sve u svemu go... jedni i drugi. Pobili su sve domacine, svu pamet, unazadili nam kulturu i nasledje. Kada bolje pogledamo i ovi danas a i oni sutra nista bolji nisu - niti ce biti.

Lazar Novljanin

pre 8 godina

Sudija koji je donio presudu ce ostati u pamcenju kao najsramniji primjer u sudskoj praksi. Sigirno da Italijani nikada nece pokretati zakonitost presude partizanskog suda nad Musolinijem i Klarom Petaci. Sigurno da Francuzi nikada nece preispitivati presude nad mnogim kolaboracionistima. Ali u Srbiji ce vjerovatno ovog sudiju imenovati za preispitivanje presuda Nedicu, Ljoticu, Kosmajcu...(mozda po treci put Apisu).

Nikad kao Bane...

pre 8 godina

Da je ovaj narod briga za nevine zrtve iz Vranica ne bi drzavu vodili oni koji su pevali cetnicke pesme... A ruku na srce, narod koji 70 godina ne moze da pronadje razliku izmedju revolucionara i zlocinaca koji su klali malu decu i ne zasluzuje bolju sudbinu... Naravno da ni ti revolucionari nisu bili cvecke, kao sto ni u jednom ratu ni jedna strana nije sasvim nevina. Ali, koliko npr. jedan Ce Gevara zivota nosi na dusi? I opet je simbol slobode u celom svetu. Samo smo se mi nasli pametni da izjednacimo nase Ce Gevare sa zlikovcima... Ali nije to pamet, to je neka teska osmanlijska potuljenost i pokvarenost koja je izgleda usadjena ovom narodu...

roda

pre 8 godina

Cetnici su bili nedisciplinovana vojska.Da Draza i nije naredjivao zlocine,imao je bar komandnu odgovornost.Mada sve je jako dobro dokumentovano,sve depese postoje,izmedju ostalog i za zlocin u Vranicu,koji naredjuje Draza.I komunisti su imali zlocine naravno,oni najmoralniji su svi poginuli u ratu,ali dok je trajao rat to je bila cista disciplina,bez bilo kakvih ispada.Tek pred kraj rata su iz osvetoljubivosti krenuli da ubijaju,a i kada su osetili slast pobede i to da im niko ne moze nista.A posle rata o cistkama da ne pricamo. Uglavnom,za vreme rata jedino su se partizani na celoj teritoriji aktivno borili protiv
okupatora,a cetnici su saradjivali u manjoj ili vecoj meri.To je svima jasno i svi to znaju.Potomci cetnika,kojih ima mnogo sad to zele da promene,i po cenu da sve nas ostale prave budalom.A svi znaju ko je ko i sta je sta,i previse ima dokumenata u arhivama.kao dokaza.Nemojte da pokusavate da pravite budale od nas

bekenbauer

pre 8 godina

nikada, ali nikada, kao pripadnik srpskog roda necu moci da prihvatim i razumem da su cetnici nekakvi borci za bio sta, osim da gibanicare i ubijaju neduzne.
Mogu maniti draskovic vuk i sumnuti samardzic i njihova bulumenta da pricaju sta god hoce - jos su zivi ljudi koji su bezali ispred drazine kame. To je koja mati (sada ima 82 godine), to je moj tast, dobri Vojislav koji je kao 12 godisni decak gledao kako mu cetnici ubijaju oca i tri strica, i niz clanova porodice.
O ljudima dela govore. Nisam nikakav apologeta partizana, ali partizani su na civilizacijskoj lestvici, po ideoligiji, moralu, svetonazoru, stotinu kopalja iznad ovih bednika koji su za flasu rakije prodavali oca i majku.
Procitao sam sve sto se da procitati (Slobodana Jovanovica smatram neokaljanim propadnikom svog roda, velikom rofesorom, Vasica i druge nebrojene autore, imam skoro 60 godina, advokat sam, znam da nista nije crno-belo, da valja cuti i drugu stranu ... ali, ovo zlo koje srpski rod sebi cini, je neobjasnjivo. I socioloski, i antrooloski, i istorijski, i ideoloski. Pa zar od desetina hiljada nasih sunarodnika, pisaca, slikara, profesora, Branka, Djure, Zmaja, Miletica, Nusica, Vinavera, ... nadjosmo da se bakcemo sa otpadom... Sapienti sat!

Madmax

pre 8 godina

Zrtvama neka je laka zemlja. A zlocincima sudi neki Visi sud sada.Samo mi zao oveg zatupelog naroda od jos zatupljenije price o P i C, a zlocinci jedni i drugi. Tako ih treba posmatrati jer P su se u krvi do ramena dokazali od 43 na ovamo, a C od 41 do 43. Sve u svemu go... jedni i drugi. Pobili su sve domacine, svu pamet, unazadili nam kulturu i nasledje. Kada bolje pogledamo i ovi danas a i oni sutra nista bolji nisu - niti ce biti.

roda

pre 8 godina

Cetnici su bili nedisciplinovana vojska.Da Draza i nije naredjivao zlocine,imao je bar komandnu odgovornost.Mada sve je jako dobro dokumentovano,sve depese postoje,izmedju ostalog i za zlocin u Vranicu,koji naredjuje Draza.I komunisti su imali zlocine naravno,oni najmoralniji su svi poginuli u ratu,ali dok je trajao rat to je bila cista disciplina,bez bilo kakvih ispada.Tek pred kraj rata su iz osvetoljubivosti krenuli da ubijaju,a i kada su osetili slast pobede i to da im niko ne moze nista.A posle rata o cistkama da ne pricamo. Uglavnom,za vreme rata jedino su se partizani na celoj teritoriji aktivno borili protiv
okupatora,a cetnici su saradjivali u manjoj ili vecoj meri.To je svima jasno i svi to znaju.Potomci cetnika,kojih ima mnogo sad to zele da promene,i po cenu da sve nas ostale prave budalom.A svi znaju ko je ko i sta je sta,i previse ima dokumenata u arhivama.kao dokaza.Nemojte da pokusavate da pravite budale od nas

Lazar Novljanin

pre 8 godina

Sudija koji je donio presudu ce ostati u pamcenju kao najsramniji primjer u sudskoj praksi. Sigirno da Italijani nikada nece pokretati zakonitost presude partizanskog suda nad Musolinijem i Klarom Petaci. Sigurno da Francuzi nikada nece preispitivati presude nad mnogim kolaboracionistima. Ali u Srbiji ce vjerovatno ovog sudiju imenovati za preispitivanje presuda Nedicu, Ljoticu, Kosmajcu...(mozda po treci put Apisu).

Nikad kao Bane...

pre 8 godina

Da je ovaj narod briga za nevine zrtve iz Vranica ne bi drzavu vodili oni koji su pevali cetnicke pesme... A ruku na srce, narod koji 70 godina ne moze da pronadje razliku izmedju revolucionara i zlocinaca koji su klali malu decu i ne zasluzuje bolju sudbinu... Naravno da ni ti revolucionari nisu bili cvecke, kao sto ni u jednom ratu ni jedna strana nije sasvim nevina. Ali, koliko npr. jedan Ce Gevara zivota nosi na dusi? I opet je simbol slobode u celom svetu. Samo smo se mi nasli pametni da izjednacimo nase Ce Gevare sa zlikovcima... Ali nije to pamet, to je neka teska osmanlijska potuljenost i pokvarenost koja je izgleda usadjena ovom narodu...

Bogdan

pre 8 godina

...zlocinci jedni i drugi. Tako ih treba posmatrati jer P su se u krvi do ramena dokazali od 43 na ovamo, a C od 41 do 43. Sve u svemu go... jedni i drugi.
(Madmax, 20. maj 2015 16:43)

Dobro a koliko su to dece u kolevkama partizani poklali, i gde? Ideoloski i politicki mozemo biti protiv partizana, protiv komunista... ali porediti ih s koljacima dece!? Pod istim simbolom mrtvacke glave, nemci i cetnici su radili svirepe, neshvatljive zlocine. Ako su ti P i C isti, hajde navedi jedan partizanski zlocin gde su stradala neduzna deca. jedan primer navedi!

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Traže bukvalno da se sad mire zločinci sa žrtvama, ne može naš mali Ljuba da se meri sa Veselinom koji ga je bacao i na kami dočekivao", priča Pantić.

Ovim je sve rečeno!

Vlada

pre 8 godina

Srecom imamo internet a na njemu stotine slika Cetnika sa Nemcima Italijanima i Ustasama.Ko hoce da trazi naci ce Nemacka dokumenta koja potvrdjuju kolaboraciju.Samo slep covek ili lazov ovo moze da negira.
Pametnom i pismenom dosta.

Srbija iznad svega

pre 8 godina

68 ljudi iz komunističkih porodica spram više od 10 hiljada čestitih Srba koje su komunisti ubili čim su ušli u Beograd. Nisi bili čak ni simpatizeri četnika, jedina krivica je što su bili poznati i ugledni a nisu bili za komuniste.

Debelo ste nas zadužili dok ste se uvlačili onom ustaši Brozu, bolje bi bilo da ćutite i ne prizivate "pravdu". Možda vam i dođe.

Veljko Bulajić

pre 8 godina

"Partizani se borili na celoj teritoriji..." Šta ti pričaš?! Posle Kadinjače i poraza protiv Nemaca Tito i nešto malo partizana prelaze Drinu i odlaze iz Srbije, u Rudom Broz 22. decembra 1941. formira Prvu proletersku i sve vreme Partizani su u Bosni. Vode se borbe na Kozari, Neretvi, Sutjesci, Drvaru... patizani u Srbiju dolaze tek krajem leta 1944. godine zajedno sa jedinicama Crvene armije.

mdj

pre 8 godina

Moram da napisem ovaj komentar jer me na to obavezuje gradjanska duznost, da ne bude posle sto si cutao, u mom slucaju cutala kad su rehabilitovali koljace i kad su sirovi i glasni to proslavljali da ne bi ispalo da nisam imala hrabrosti da kazem sta mislim. Rehabilitacija gibanicara-koljaca je najgora stvar koja je mogla da se desi Srbiji. Kako bi se ovi glasni i sirovi osecali da je u Hrvatskoj rehabilitovan Ante Pavelic. Kazu, tamo Tompson drzi koncerte. A ovde se drzavnim parama, na drzavnoj televiziji prikazuje serija o tim gibanicarima koji su pobili ne zna se broja raznim beogradskim intelektualcima koji su bili clanovi partizana. Nisam ni levicar ni komunista, ali kao diplomirana profesorka filozofije koja je na fakultetu u Beogradu imala profesore cije su profesore, teoreticare knjizevnosti i lingviste cetnici mucili i zaklali za vreme Drugog svetskog rata, ne mogu da cutim kad progovara fukara i brani Drazu moju tetovazu. Recimo istinu, cetnici su bili retardirani i nepismeni seljaci koji su isli unaokolo i klali i u odnosu na koje su partizani bili humani intelektualci. Setimo se samo one trojice engleskih pilota koje su cetnici ubili zbog kozne jakne i to nije nikakva komunisticka propaganda. Koga su to branili ti gibanicari i o kakvom to pomirenju bulaznite, hocete da kao Franko u Spaniji mesate kosti levicara i fasista uz kadjenje tamjanima. Eto toliko, bila je moja gradjanska duznost da napisem ovaj komentar ali i zato sto mi je muka od gadjenja.

mujcinovic salih

pre 8 godina

Srbijom sada vlada osovina Nedic-Mihajlovic-Ljotic koja je usla u savez sa rusijom.Oni ce naravno uciniti sve da promene nesto sto se ne moze promeniti.Interesantno je da su na istoj strani nas nemusti kralj,gospodin Draskovic,gospodin Seselj SANU i SPC.Iz te grupe imate ljude koji zele u EU-ju a imate i zaklete neprijatelje iste.Pricu o Vranicu znam odavno tu se nema sta reci?

paks

pre 8 godina

Ovo je jako pipava tema. Nesumnjivo je bilo zločina počinjenih od strane Ravnogorske vojske D. Mihailovića. Još više, kao u kraju mog oca u Toplici, je bilo zločina drugih četnika (konkretno "vojska" Koste Pećanca). Zločine nad Bošnjacima ne treba zaboraviti, u Sandžaku, Foči i drugim mestima Podrinja. Bilo je i četničkih zločina nad Hrvatima poput Drvara i Makarske. Draža je tu malo kriv, on je u istorijskom smislu jedan nebitni pukovnik i jako loš taktičar i strateg, i neko ko je na Neretvi ratovao protiv partizana, svojih sunarodnika. Broz je za njega velikan što je uostalom i pokazao kao državnik kasnije. S druge strane, bilo je i partizanskih zločina, a o zločinima po dolasku na vlast da ne pričamo. POENTA je da je u Jugoslaviji počinjen jedan, ni po čemu uporedivi, genocid i to onaj od strane NDH prema Srbima i Jevrejima. Preko 300.000 Srba je stradalo u organizovanom genocidu koji je pokrenut s vrha države i da je temeljito sproveden, o čemu svedoče 22 logora (jedan za decu) i preko 100 stratišta. Nas su učili u istoriji da su četnici i ustaše isto. NISU i to je istorijska činjenica. Neoustaše i neočetnici, ovi mangupi 90-ih, jesu isto po svemu - ideologiji, kostimografiji, učinku...

Che

pre 8 godina

Dovoljno je bilo videti slike "elite" ispred suda u odorama i sa pljoskama koja je podrzala odluku..Sve je tim slikama receno vise nego sa 1000 reci i komentara.

Zlatko

pre 8 godina

Dokle više prepisivanje komunističkih falsifikata i prihvatanja ih kao aksiome? Ostavite istoričarima taj posao, jer sada kada je konačno omogućeno da se nekome pravedno sudi i razotkrivaju mitovi izmišljeni od strane jedne apsolutističke vlasti koja je sudila samo po zakonima svoje partije, lako je doći do istine o događajima iz prošlosti.
Znači: jedan bataljon Avalskog korpusa JV je u Vraniću čuvao svoje ranjenike (jer je komandantova žena bila iz Vranića pa su poznavali seljake), sremski partizani su poklali te ranjenike kao svoje političke protivnike i komandant bataljona Drenjanin je naredio osvetu, da se pobiju jataci, muške glave, koji su dozvolili komunistima da izvrše zločin u njihovim kućama. Drenjanin je o svojoj odluci da se streljaju jataci poslao izveštaj majoru Saši Mihajloviću (komandantu korpusa), ovaj je obavestio vrhovnu komandu koja je Drenjaninu oduzela čin i zabranjeno mu je bilo kakvo komandovanje, a slučaj ostavljen za kraj rata da mu se sudi po vojnim zakonima. U Vraniću je iz osvete ubijeno po nekim očevicima 12, a po Nedićevim izvorima 40 ljudi (komunisti su '48. naveli 72). Znači, niko ne osporava zločin koji se desio, ali se mora razbiti bajka koja na osnovu nekog zločina pokušava da okarakteriše ceo pokret i naravno Dražu koji navodno podržava i naređuje ubijanje svog naroda, to su notorne laži. Komunisti upravo skrivaju svoj zločin nad Srbima ničim izazvan da bi mogli da falsifikuju motive srpske osvete.

B9

pre 8 godina

. Ako su ti P i C isti, hajde navedi jedan partizanski zlocin gde su stradala neduzna deca. jedan primer navedi!
(Bogdan, 20. maj 2015 17:14) Beograd 1945 godine

sasa

pre 8 godina

Nisam ni za jedne,ni za druge,samo da mi neko od strucnih lica objasni koja je to bolest kada u ime neke ideologije koljes dete od pet meseci i godinu dana.Skoro sam citao o ustaskim zlocinima nad srpskom decom,a vidim da i ovi nasi Srbi(ko god bili) nisu mnogo zaostajali.Eeeeej bre,osam puta nozem u dete od godinu dana!Pa sta su Vam deca kriva,zveri ljudske

Ono kad su Price partizanke jedina lektira

pre 8 godina

@ (bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare, 20. maj 2015 17:04)

Pa tesko da je sve receno.
Moj deda, inace profesor, bio je rezervni oficir JVuO - regularne vojske. Partizani - neregularna naoruzana grupa, danasnjim recnikom receno paravojna formacija - pojavili se pred kraj rata i ponudili mu da im se pridruzi, pa posto im se kulturno zahvalio streljali su ga kao narodnog neprijatelja. A onda uzeli kucu, imanje, sumu, ukratko, sve sto smo imali.
Zato sto im zinulo **** na tudje
Secikese, lopovi i ubice. Drugi razlog sem pohlepe i ljubomore nisu imali.

John

pre 8 godina

Draži je suđenje bilo pošteno, koliko je i suđenje Petenu, a pogotovo Lavalu bilo pošteno (nije). U Francuskoj to niko ne spori. Ali isto tako niko ne spori da su i jedan i drugi bili zločinci i saradnici okupatora.(osim možda onog matorog Le Pena). Oni to umeju da razdvoje. Mi ne umemo.
Draža je zaslužio streljački vod i nikakva rehabilitacija to neće promeniti.
Uzgred, ista sudbina bi ga čekala i da se nekim čudom vratio kralj. Za neizvršenje naređenja u ratu se strelja.A nije poslušao kraljevo naređenje da priđe partizanima.

Trokrilac

pre 8 godina

Rehabilitacijom Draze sijuje se istina i normalnost u Srbiji.Cetnici su izgubili rat zasluzeno imate dokumente nemacke,italijanske,britanske,ustaske i cetnicke i svi govore isto,zar bi se Cercil zakleti antikomunista odrekao cetnika i monarhije da ovi nisu saradjivali sa okupatorom.Cetnici su onda pravili zlo,ovom maloumnom rehabilitacijom danas se Srbiji prave problemi,Srbija ce biti slabija jer nas ta rehabilitacija svadja izmedju sebe i sa svim manjinama koje zive u Srbiju i svadja nas sa svim nasim susedima u regionu.Na kraju da kazem nesto od srca ziveli partizani i NOVJ,ziveo "komunisticki"mrak u kome se zivelo zivotom dostojnim coveka i Smrt fasizmu!!!

BR

pre 8 godina

Bilo bi lepo da napisete i neki tekst o tome kako i koje su sve zlocine cinili komunisti . Moj Deda je mobilisan od strane regularne vojske '41. ,a to je Jugoslovenska vojska u otadzbini tj naslednica pobednicke vojske iz prvog svetskog rata i bio je kuvar . Nekoliko pita je bežao kući pa ponovo vracan u vojsku . Posle rata je poslan na prisilan rad ,gde je radeći na brani koja je popustila poginuo i ostavio sestoro dece sa majkom u zajednici vise porodica . Deca su mu bila komunisti kao i moj otac. Sta je on kriv sto je otišao sa drzavnom vojskom ? Nije nikoga ubio ,borio se protiv ustasa i nemaca . Jel on zlocinac ili oni koji su se borili potiv ustavnog poretka i oterali njega i mnoge druge u smrt ?

Marko Pavlica

pre 8 godina

Malo mi je muka od SUBNOR-a i ovih koji osuđuju ravnogorce i četnike. Ne može se živeti od njih na televiziji ovih dana.
Ljudski bi bilo da objasne, zašto su za dva meseca 44', neposredno ubili 25.000 civila, i posredno na Sremskom frontu 13.000 momaka i dece.

Vlada

pre 8 godina

Sve su to zrtve gradjanskog rata, za cije zapicinjanje su odgovorni komunisti. Na teritoriji Jugoslavije se vodio gradjanski rat, a tu nema cistih i nevinih! Zasto ne pisete o komunistickin i partizanskin zlocinima? Zasto ne istrazite koliko ljudi je stradalo u nemackim odmazdama za partizanske napade?

veerghoen

pre 8 godina

Идите мало до Лисичји поток. Чисто да видимо комунистичка злодела. И на Сењак.

Miodrag

pre 8 godina

Ja sam iz Ljiga znaci iz okoline i vrlo dobro znam da su u Vranicu taj pokolj napravili cetnici Koste Pecanca a ne Drazini.Sam Draza je poslao grupu svojih proverenih ljudi da ispitaju sta se to desilo ali su sacekani od Pecancevih i svi pobijenu na ulazu u selo.ZAto je naredjeni od Draze da se Kosta Pecanac ubije sto je i ucinjeno krajem 1943 godine.Drugo parizana nije bilo u Srbiji do druge polovine 1944 osim pojedinih manjih grupa a sama bitka na Sutjesci je bila potpuna laz.Da bila je ofanziva Nemaca ali protim Drazinih trupa a partizani su pomagali nemcima tako sto su napali Drazine trupe sa ledja.Da ne pricamo o cuvenim psecim jamama koje produkt partizana tako da vise ne pali partizanska propaganda i laz.

miro split

pre 8 godina

mdj
E,draga moja profesorice sad znaš kako je meni u Hrvatskoj.Ti ovdi čitaš reviziju prošlosti,a ja san je u Hrvatskoj doživija.
Ono najgore tek sljedi.Deetljeća beskonaćne jalove svađe!
Moj savjet je da se povučeš u stranu,da se ne nerviraš,da se naučiš tome rugat.da se naučiš tome prije svega smijat.
To ti je jedini lik protiv gluposti.

Milos

pre 8 godina

Da isti takav pokolj se desio i u Drugovcu kraj Smedereva. Moja baba, koja je rodjena Drugovcu, mi stalno govori o tome. Ona je prezivela taj pokolj. Baba je zajedno sa majkom i bratom i sa ostalim mestanima bila izvedena u centar sela na klanje. Tada je imala samo 7 godina a brat 5. Cetnici su ih ubijali,jer je celo selo kolektivno bilo optuzeno za saradnju sa komunistima. Кaze da je veci broj mestana bio poklan, cak i zene i deca. Pred kraj toga su se pojavili partizani i sprecili dalji pokolj,pa se ona sa majkom i bratom za dlaku izvukla. Ko zna koliko je takvih zlocina pocinjeno po Srbiji.

Josarian

pre 8 godina

Nekima od tih kojih su pocinili zlocine u Vranicu su porodica i rodjaci zivi. Sada oni likuju, jer se pokazalo da je general Draza rehabilitovan. Time su i njihovi "heroji" koji su pripadali tom pokretu rehabilitovani. Sada isti oni nama drze slovo o zlocinima partizana. Razumem ih. Krv odojcadi u kolevkama se ne pere sa ruku, cak ni posle nekoliko generacija, a ziveti i zaspati sa svescu o takvom zlocinu je prilicno tesko. Ovde se pise o desetinama hiljada streljanih u Beogradu kada su partizani oslobodili Beograd od Nemaca. Da podsetim, Beograd tada nije imao milion i po stanovnika, pa bi nekoliko desetina hiljasa bilo malo upadljivo. Da se razumemo, da je i petoro nevinih ubijeno previse je, ali je u tom Beogradu funkcionisala i Nediceva policija, i mnogo saradnika Nemaca, koji bas nisu doneli prosperitet. Ovde se zaboravljaju Sajmiste i Jajinci. Nemci naredjivali, Srbi izvrsavali. Hiljade pobijenih za vreme rata. Posle rata, zlocinci pohvatani. Jesu li to ti vidjeniji domacini i intelektualci koje pominjete? Da li su imali posteno sudjenje? Siguran sam da nisu! A da li su pobijeni na Sajmistu i Jajincima imali adekvatnu pravnu proceduru? Da li su im procitana prava? Da li su imali branioca? Srbija ponosna zemlja u kojoj se velica ono cega se pametan stidi. Zato i imamo uspehe. .. skoro u svemu...i svima nam je neprijatno koliko nam dobro ide.

Zdravko Herbiko

pre 8 godina

@ (Bogdan, 20. maj 2015 17:14)
Skoro celu moju familiju su streljali partizani 1944, samo zbog razmirica od pre rata. Ni grobovi im se ne znaju.
Izguglaj "zločin u Slavniku kraj Leskovca".A onda učitelje, sveštenike,maloletnike prebroj...
Nije sve crno-belo.

dragan

pre 8 godina

Jeste, stravičan je ovaj zločin, ali je još stravičniji spisak od preko 58 000 ubijenih ljudi od strane komunista posle završetka građanskog rata na tlu bivše YU, odnosno, Srbije. To je utvrdila Državna komisija za ispitivanje komunističkih zločina posle II svetskog rata pod rukovodstvo dr Cvetkovića, sve sa imenom i prezimenom. Po izjavama dr Cvetkovića, to nije kraj, i vrlo je lako moguće da se broj ubijenih kreće i do 100 000 hiljada. Zašto se o tome nikad ne piše, vrlo jednostavno pitanje za sve?

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

(Ono kad su Price partizanke jedina lektira, 20. maj 2015 19:05)

Baš si simpatičan....kako su to onda moji ujaci, tetka, teča i stričevi (otac je bio u Jasenovcu) otišli u partizane skoro odmah po početku rata, i nisu uopšte bili neorganizovana formacija, naprotiv! Preživeli su Neretvu, Sutjesku, oslobadjanje Beograda i Zagreba, I Sremski front!

Koje je bitke vodio DM, protiv Nemaca, ne partizana?

nexho

pre 8 godina

vazno je da drzava opravdava cetnicki pokret, sad neka drzava stane iza ovog zlocina neka podignu spomenik zrtvama neka isplate potomcima zrtava bol i patnje koje su nedoknadive, drzava srbija u 21 vjeku gdje su danas potomci vojvode stepe, zivojina misica, ljudi koji su isto tako bili vojnici, vojnici na strani pravde slobode, iskreni pozdrav

Pinokio

pre 8 godina

Pošto od malena slušam priče o Zeki Drenjaninu jer je iz Male Moštanice odmah do Bariča odakle sam ja,evo i moje verzije.Zeka je sa svojim "četnicima"imao kontak sa Dražom taman toliko da se zove da je pod komandom JVuO,a čim bi neko dobio poziv da se prekomanduje na liniju fronta pucao bi sebi u nogu.Toliko o hrabrosti Zeke i njegovih jurišnika koji nisu bili ništa više od seoske bande a ceo tok rata su proveli u Beogradu maltretitajući sela u okolini Beograda.Odgovornost na Mihailoviću je ta što je dopustio da svako zaklanjajući se njegovim imenom vrši zločine.

Alex

pre 8 godina

Ovo je zločin i to je nesporno, kao i to da su ga uradili četnici. Ali je isto tako istina da su partizani na čelu sa Titom počinili ogroman broj sličnih zločina, a oni nisu zbog toga izgubili građanska prava i to samo zato što su bili pobednici. Zločine su činili zločinci sa imenom i prezimenom i ne treba ih zaboraviti. Ali je isto tako nepravedno da su partizanski čelnici sa krvavim rukama uživali u svim mogućim privilegijama. Ili uzeti građanska prava i jednima i drugima ili im vratiti svima. Nema tu emocija, ovo su istorijske činjenice.

Rabaraba

pre 8 godina

@Vlada

Znaci partizani su krivi za nemacke odmazde? Ja mislio Nemci. A da Vam kazem da su to Nemci (Prusi) isto radili protiv Francuza u ratovima 1870-1871. Za svakog ubijenog pruskog vojnika ubijali su 100 Francuza. To im je u krvi. I za one koji ovde uporno pricaju da su ta klanja radili odmetnute cetnicke grupe, pa i cetnici Koste Pecanca... koji je jos u I ratu bio veoma blizak za prestolonaslednikom Aleksandrom (sto nije bilo po volji kralju Petru I)... Navedite nam onda koje nisu odmetnute cetnicke grupe, sta su radile, protiv koga se borile... I po istoj logici trazeci nemoguc paritet sa partizanskim zlocinima, sto to onda nisu odmetnute partizanske grupe koje su bile likvidirane od strane KNOJa? Partizani su streljali za mnogo manje zlocine nego klanje beba. I na kraju koji pitaju za masovna ubistva na kraju rata - da li su ikada culi za uzrok - zlocin i posledicu - osvetu? Pa da nije bilo zverstava od 1941. do 1945. ne bi bilo ni osvete 1945. A da li se rascistilo sa kvisliskim elementima u Jugoslaviji? Nije. Da jeste ne bi ustase i cetnici vrsljali po amerikama i australijama, ne bi balisti orgijali non stop od 1945. pa do danas. Sada su u Hrvatskoj na vlasti ideoloska deca ustasa, a u Srbiji ideoloska deca cetnika. Imamo vojvodu za Predsednika. A Kosovo - bez reci. U Makedoniji VMRO...

jackie

pre 8 godina

Prosto je neverovatno sa koliko pristrasnosti elektronski mediji prate ovu trenutno aktuelnu temu.
Javljaju se Dačić, Pusićeva, Omerović i drugi po kojima je Mihailović ni manje ni više nego zlikovac. Izjednačavaju ga sa Hitlerom, Pavelićem, Aćif efendijom i sličnima. Ko nije ni malo upućen, čitajući njihove izjave i objavljene komentare može steći goru sliku o tom čoveku nego da se edukovao putem partizanskih filmova.
Istina je da se na ovim prostorima pre više od 70 godina vodio oslobodilački, ali i ideološki, nacionalni i građanski rat.
Da li postoji neka strana za koju se može reći da nije ubijala nevine? Naravno da ne. Zašto ne objavite koja su zverstva komunisti pravili, ko je pobio najviše pravoslavnih sveštenika? Za čega su služili konc logori? Itd.
ZATO PRE SVEGA, treba pogledati koji su ciljevi zaraćenih strana bili.
Kada bi se to sagledalo (vrlo je bitno), kada bi se sagledala delovanja za vreme rata, vojna organizacija i kada bi se prebrojali zločini svih, general Mihailović bi sigurno bio nevinašce.

som

pre 8 godina

nemamo leba da jedemo i onda sta dati narodu nego price iz proslosti. posle ce biti ko je za obrenoviceve a posle ko je sa turcima i tako mazi oci mazi samo nek ne misle o trenutnoj situaciji

komentator

pre 8 godina

Da, bilo je zlocina na obe strane jer je bio građanski rat. A da malo prošetate i do Košutnjaka, Senjaka i pitate za Lisičji potok i ko je to učinio?

mirko

pre 8 godina

Nije mi namera da raspravljam o četnicima, i partizanima, jer toj raspravi nema kraja.
Meni je neshvatljivo kako mnogi ljudi ovaj, i slične zločine mogu pravdati, time što navode zločine druge strane. Ne mogu pobijeni u Vraniću, pogotovo maloletna deca, biti krivi za zločine počinjene 44. i 45.
Druga je stvar, da li je D.Mihailović mogao sprečiti zločine bahatih lokalnih vojvoda. U toku rata partizani su strogo kažnjavani za nedisciplinu, a četnici su bili jedna nedisciplinovana naoružana rulja, i nije poznato, da je najviša komanda mogla kontrolisati njihove postupke.
Istina je da su četnici u Bosni prvi krenuli u zaštitu srpskog naroda od ustaša, ali najveći broj tih četnika je završio u partizanima, pogotovo se to desilo posle kapitulacije Italije.
Ako suđenje D.Mihailoviću nije bilo regularno, u smislu poštovanja demokratske procedure, onda ni jedno drugo suđenje na isti način nije regularno, pa sve presude iz tog vremena treba poništiti, a to bi bilo apsurdno, jer zločina i zločinaca je bilo, i previše.

Dominik

pre 8 godina

Vec vidim situaciju za cirka 150 godina. Srbi se potpuno samounistili, ostala ziva samo dva povucena lika, neki matori pecarosi. I pecaju tako oni bez nekog veceg stresa ceo dan, dok ne krenu iz dosade da razglabaju o rehabilitaciji. I znate kako to ide, popili malo, udarilo sunce, da skratim pricu.. poubijase se onim stapovima medusobno. I sta? Nista. Pojele ih ribice u akvatorijumu Beograda Na Vodi. E tad ce Srbija konacno biti rehabilitovana slobodna zemlja.

Veverica

pre 8 godina

I još ovo, svi preci su služili u kraljevoj vojsci u valjevskoj kasarni, a njihov sin, moj deda je sa 14god. otišao u partizane i učestvova u proboju sremskog fronta i borbama oko trsta i sa punom kutijom ordenja došao iz rata, a za uzvrat, usledila je nacionalizacija i patriotska zaplena svega što su imali, bez obzira na 7 dece i njegovo herojstvo, još su ga opet poslali na odsluženje vojnog roka. Mogao je da prigovori i da se požali i da ga više nema, ili da trpi imbecilnu partizansko udbašku fnrj. Toliko o ovima koji veličaju ćopavog masona "Josipa Radnika" kako ga vatikan zove i obeležava 1.maja. Navodno je tamo i pokopan, a nama je ko zna šta poslano za kuću cveća. Zamenili ga, isto kao i Teslu.

ћутање је знак одобравања

pre 8 godina

(mdj, 20. maj 2015 18:15)

Кад дипломирани професор филозофије допусти речник који сте ви допустили у свом коментару остаје само да се закључи да је криза у школству одавно почела. О смислу свега написаног не бих пуно. Ти ваши хумани интелектуалци су после рата убили мог деду и његовог брата само да би могли да опљачкају њихову имовину. Где сте били као грађанка тада? Где сте били да причате о Голом отоку? Није вам сметало?

SD

pre 8 godina

U mom kraju je postojala jedna izreka za vreme Drugog svetskog rata: ''Tito strelja, Draža kolje, j...m li ga šta je bolje?!'' Inače, više su ljudi po zlu pamtili Partizane, Četnike i Ruse, nego Nemce, jer su ovi naši radili ovo iz izreke onima koji im se ne pridruže, a Rusi su masovno krali i silovali žene. Nemci su samo tražili od lokalnog stanovništva da se ne meša.

Vlada

pre 8 godina

Ja još nisam našao nikoga, ko je bio živ za vreme II sv. rata a da nije bio pripadnik ćetnika ili partizana, da pravi razliku između njih. Svi sa kojima sam pričao kažu da su i jedni i drugi otimali, silovali i ubijali. A sad se neki potomci među sobom prepucavaju ćiji je deda bio pošteniji. Meni lično je Draža draži zato što mislim da Srbija danas ne bila(još malo ali tu je) Beogradski pašaluk da nije bilo Tita, ali ta prića da su jedni dobri a drugi loši nema veze sa životom.

Srbin Precanin

pre 8 godina

Nije 300.000 hiljada nego 500.000 i to samo u prvoj godini dana. Nije 1 logor za djecu, nego 2 - Sisak i Jastrebasko. To su njemacki izvjestaji.

Vaso

pre 8 godina

Dosta sa pricom o legalnosti postupka. Citao sam o sudjenju desetorici njemackih generala (najpoznatiji je bio Aleksandar Ler koji je komandovao vazduhoplovstvom 6.aprila 1941. godine). Ni njima nije bilo sudjeno po pravilima. Strijeljani su u Beogradu. Sta sad treba, rehabilitovati ih? Gluposti! Neko rece da su komunisti trebali Drazu poslati u Nirnberg da mu se tamo sudi. Onda su trebali to uraditi i sa ovim Njemcima.

Jovan

pre 8 godina

Partizani su dosli na vlast posle rata i odredjivali uslove. Da li moze neko ko je prihvatio da zivi u drzavi sa ustasama koje su poklale hiljade Srba u Jasenovcu i da im oprosti ratnu odstetu i sve, da govori bilo kome da je izdajnik?

ne

pre 8 godina

Narodu bi bilo bolje da su aktuelni sudovi bili azurniji u resavanju sadasnjih prituzbi nego sto se bave zastarelim predmetima koji samo otvaraju stare rane i donose nove svadje i podele. Za one silne tuzbe u Strazburu niko ne odgovara personalno a svi mi placamo.
Ovde je smo aktuelizirana ideja zavadi pa vladaj posto dobrih ideja za narodni boljitak aktuelna vlast nema.
Nista novo. Isti procesi se desavaju i na globalnom nivou (Arapi ratuju protiv Arapa, Evropljani protiv Evropljana).
A ko vlada i bogati se svima je jasno.

Дурлански

pre 8 godina

Доста бре више са овим. Па јел сад треба и жртве партизана да износе експонате и да се изнова и изнова дели овај излудели народ?! Ја имам право овако да говорим јер ми је деда по оцу народни херој а по мајци четник. И? Доста је било.

Саша, Пожаревац

pre 8 godina

Било је више паравојних формација, као што су били четници Косте Пећанца, који никакве везе нису имали са ЈВуО Драже Михаиловића. Он је заробљен 44. год., суђено му је и стрељан је од стране ЈВуО...

Dosadni ste

pre 8 godina

Prekinite da sejete mrznju medju sopstvenim narodom. Cetnici su nanosili zlo izdajnicima koji su se odrekli Boga pa Srbije, a partizani su naneli zlo SVIMA u Srbiji. Ovo i jeste posledica komunisticke drzave u kojoj ste ziveli "lepo" - u bajci. Posto bajke postoje samo kao price, a vi ste ziveli lepo, sad je dosao trenutak da patite zbog tog NEREALNO LEPO.

Jel neko normalan moze da pomisli da je on trebao imati platu bolju nego nemac osamdesetih i da je to bilo ikad realno? E pa placajte sad ceh!

Ice Orangutin

pre 8 godina

Do pomirenja ce da dodje tek onda kada se objave podaci i imena svih komunistickih zrtava pocinjenih od kraja rata, odn. od streljanja prilkikom oslobadjanja Krusevca pa nadalje. Do tada ne prastam i ne zaboravljam.

Подсетник за сенилне и дементне

pre 8 godina

(bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare, 20. maj 2015 19:37)
А где су били ти бајни партизани да ослободе Јасеновац (за необразоване податак из основне школе - Јасеновац су Срби од усташа сами ослободили изнутра)? И које године је пао Загреб? И колико стотина Хрвата или муслимана је стрељано за 1 немца? И још многа, многа питања.

Што се тиче образованости четника тачније официра под командом генерала Драгољуба Михаиловића и необразованости партизана под командом бравара јосипа броза алијас тита - шта да се дода? Биографије можда... Можда порекло? И схватите већ једном, о полуписмени сељаци партизански, четници нису исто што и Војска Краљевине Југославије. Пробајте да схватите, напрегните мозгове и трудите се док вам не сине. Макар се шлогирали од размишљања.

Belka

pre 8 godina

@Bekenbauer
Postovani, apsolutno se slazem sa svime sto ste rekli u svom komentaru. Ima nas jos koji tako mislimo ali je po zakonu prirode primitivna manjina glasna pa daje lazni dojam brojcanosti.

N ikola Popovic

pre 8 godina

Nemojte pisati na osnovu nekog tendencioznog filma koji su pravili levicari zarad izjednacavanja cetnika odnosno JVUO sa ustasama. Ne sporim da je bilo zlocina ali su ti zlocini nastali ili od nekih odmetnutih grupa koje su bile kriminalne, u ostalom kao i pojedinci iz poslednjih ratova koji su cinili zlocine u ime ravnogoraca a u stvari su komunisti iz JNA bez zvezde petokrake, koju su sklonili da bi cinili zlocine u tudje ime.Medju tim zlocincima, tvrdim, nije bilo nijednog ravnogorskog potomka jer su to sve bila deca komunizma.

Nenad

pre 8 godina

Na suđenju je poništena presuda koja nije bila objektivna i koja je bila politički motivisana, niko nije proglašen za heroja, samo je poništena odluka sa nepravednog suđenja.
A zločina je bilo sa obe strane, evo ja znam za jedan primer gde su partizani mučili do smrti jedog čoveka iz okoline Kragujevca, bušili su ga usijanim šipkama, i polivali ga vodom kada bi se onesvestio.

borac

pre 8 godina

Pokolj u selu Vranic je ogromna mrlja za JVuO, pa samim tim i za pukovnika, a kasnije i djenerala Mihailovica. Razlog je bio taj sto je krajem 1943. doslo do preokreta, odnosno desila se Sutjeska i JVuo se pocela osana celu lokalnih korpusa su postavljana lica sumnjive proslosti, kakav je bio i Zeka Drenjanin, koji je pre rata bio kafandzija i drazao bordel. On kao komadant Avalskog korpusa je najodgovornije lice za ovaj masakr i prvo sto je trebao Draza da uradi nakon toga je da ga strelja. Ali upravo posle toga JVuO krece u bekstvo iz Srbije u Bosnu i obratno, tako da nije ni doslo do obracuna sa remetilackim faktorom medju JVuo. Cinjenica je da Draza nije naredio ovaj pokolj i da su se Zeki suprostavili i tokom pokolja pojedini cetnici, ali da su ili zatvoreni ili likvidirani.

fezequ

pre 8 godina

@bekenbauer Cetnici su prvi gerilski pokret, osnovan protiv okupatora u celoj evropi.Tek kasnije Tito osniva partizane s kojima dolazi do razdora u ideoloskom pogledu.Nikada ali nikada se ne mogu sloziti sa ideologijom komunizma, koje smatram samo manjim zlom od fasizma.Cetnicki zlocini se znaju, za to se sudilo i odgovorni su streljani.O partizanskim i udbaskim se mnogo manje zna a bilo ih je na pretek ali naravno istoriju pisu pobednici.Zar treba podsecati o zlocinima Staljina i Mao Zedonga nad sopstvenim narodom, mislis da su nasi komunisti bili cvecke?! Pricajte cinjenicama, greska cetnika je sto su partizana hteli da se resi preko saradnje s okupatorom a sta bi posle bilo ko bi znao.Zlocini totalitaristickog rezima posle zavrsetka rata su mnogobrojni, mnogo je krvi bilo na obe strane, makar danas posle 70 godina ne bi smeli iste podele da pravimo, pozdrav.

Brane

pre 8 godina

Okrenuti se budućnosti ne znači ni rehabilitovati Dražu Mihajlovića. Ako gledamo u budućnost, gde ima logike sada pokretati ovakve postupke. Šta bi sve u istoriji moglo i trebalo ispraviti. Ali slaba vajda od toga.

pustioSamKovrdže

pre 8 godina

omoguceno pravedno sudjenje? hahahaah pa ni danas u ovom vremenu ne mozete isterati pravdu na videlo.. a ne nesto pre xx godina... sve je to tako zamuljano i zakukuljeno...a nikad mi kao nacija... narod. necemo biti slozni.. bas zbog eto.. pojedinaca.. grupe..

sta je zlocin a sta ne u ratu

pre 8 godina

Da li je zlocin kada partizani, prethodno znajuci za nemacke nacin odmazde, presretnu nemacku kolonu vojnika, pobiju ih, a onda nemci pobiju celo selo Draginac i okolinu?
Da li je zlocin kada cetnici upadnu u selo i "stiteci" svoj narod, slucajno pokolju zene i decu?

Da li iko normalan ocekuje da u ratu, u stanju potpunog pomracenja svesti, kada umom vojnika vlada strah za zivot, mrznja i nagon za osvetom, da li zaista mislite da u takvim okolnostima nece biti zlocina?
Dokazano bezbroj puta da je nemoguce...

Zasto niko ne izadje na tv da kaze da je rat bio krvav i da nije moguce objasniti kako i zasto su se ljudi ubijali i da nema smisla gurati to kroz medije i to na ovakav iskljucivo emocijama obojen nacin, koji lako prelazi u gnev, mrznju i sve ono sto pojedinca, sprema da u kolektivu PONOVO uzme stvar u svoje ruke...

pre 8 godina

@Lazar Novljanin У питању су троје судија којима је дат задатак да преиспитају да ли се суђење Дражи обављало у складу са тадашњим Уставом и међународним правом и да ли је у питању био легитиман поступак што су, сасвим исправно, установили да није.
Изричито су нагласили да пресуда не говори ништа о његовој кривици/недужности већ о самом суђењу које је над њим спроведено, њихов задатак је да гледају правну страну целе приче и то су учинили. Једино што је срамно у целој причи јесте што у Србији и даље постоје људи који се држе Титове логике "па нећемо се држати Устава ко пијан плота" где се право примењује како коме одговара и жмури се на неправилности и неправду из чисте емоционалности. Колико год се слагао да је Дража чинио злочине, довољно сам зрео да признам да правда и здрав разум морају бити изнад мојих ставова и мишљења и да се одређени закони и процедуре морају поштовати да би имали тежину.
Нико није спречавао Тита да пошаље Дражу и остале на међународни суд где су завршили нацисти и осумњичени за сарадњу са њима, то што је он искористио прилику да се обрачуна са опозицијом и угуши сву демократију у наредних 50 годиња није проблем правосуђа.

vjeko

pre 8 godina

odgovornost je individualna i netreba ljude stavljati u grupe nasi i njihovi. jednopartijska tvorevina je izum ko nije u partiji jedinoj je izdajnik a strana koja je izgubila je vecno "gradjani drugog reda". jedna klasa vlada nad drugom.svi gradjani su jednaki. svaki zlocin ako je se desio je za osudu.ali sa druge strane mi imamo ubijene novinare i atentate na politicare u 90-tim skoro koji su ubijani totalitaristickim rezonom ako pricas protiv partije mrtav si. to totalitarno razmisljanje treba osuditi.a sve zrtve iz rata zasluzuju postovanje . a vreme je pokazalo da koncept komunizma zapocet u beloj crkvi ubistvom zandara je doneo samo nepotrebne zrtve i razdor u drustvu i nazadovanje zemlje

Dejan

pre 8 godina

Dajmo već jednom da stvari postavimo na pravo mesto. Poništavanjem presude, a to sve i jedino zbog manjkavosti sudskog procesa po standardima prava koja su važila onda a važe i danas, nikako ne znači, a naglašeno je i u samoj odluci suda u predmetnoj stvari, da je takva presuda u stvari rehabilitacija onoga što pomenuti gospodin činjaše u predmetno vreme. Činjenica je da je odgovoran makar po komandnoj odgovornosti.

Dejan

pre 8 godina

Velika nesreća i doživotna tuga.Krajnje je vreme da se sva bratoubilačka
masovna zverstva istraže i osude.Već više od šest decenija mi slušamo i čitamo osude jednih a zatvaramo oči pred zverstvima drugih.Nacija zaslužuje da dozna sve kako bi otvorila oči i doživela katarzu, kako se omraza ne bi prenela na nova pokolenja.Svi imamo pravo da znamo šta je bila Jugoslovenska vojska u otadžbini a šta su radile izvesne Četničke vojvode i vodje Proleterske internacionale.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

(Подсетник за сенилне и дементне, 20. maj 2015 21:47)

Ko god postavi pitanje zašto Jasenovac nije oslobodjen, nema blagu predstavu o tom koncetracionom logoru (veličini, položaju, sistemu odbrane itd.) a da je bio tamo, ili bar čitao nešto više, znao bi, pa ne bi postavljao tako glupo pitanje!

Jasenovac nisu oslobodili logoraši "iznutra", već su logoraši izvršili proboj 22.4. (to jutro su kao zadnja grupa trebali biti ubijeni) da bi sebe oslobodili. Od oko 1200 logoraša, svega 200 ih je bilo organizovano, i od te grupe beg je preživelo 87 ljudi, medju njima i moj otac. Dva dana kasnije u Jasenovac je stigla XXI Srpska divizija, nešto preostalih ustaša se predalo, dok su zločinci pobegli!

A zašto DM nije oslobodio Jasenovac? Imao je kada, jer protiv Nemaca se nije borio (odbijanje kapitulacije i sakrivanje nije i borba protiv fašizma). Kažeš da partizana u Srbiji nije bilo do pred kraj rata. Da li misliš da su meštani sela Vranić izmislili da je DM izvršio pokolj partizanskih porodica?
Dalje, znači da su Srbiju oslobodili partizani iz drugih republika, najviše hrvatski.
Imala bi i Srbija koncetracioni logor, da je imala više Jevreja npr. ali njih se Nedić brzo rešio šaljući ih baš u Jasenovac, dok je logor na Banjici i u Nišu, bio je rezervisan za komuniste i partizane, kojih po tebi nije ni bilo...

I još nešto, najvažnije! Rat i koncetracione logore su stvorili NACISTI, a u domaćem stanovništvu su našli ko će koje "poslove" za njih da obavlja! Partizani su se pojavili kao jedina kost u njihovom grlu i to je ceo svet priznao, pomiri se s tim!

Žarkovac

pre 8 godina

Pokolj u Vraniću nije izvršila JVO pod komandom Đenerala Draže,
nego lokalna četa antihrista koji su glumili četnike, i to zbog osvete što su komunisti iz zasede pobili neke ljude iz njihovog sela.
Ti zlikovci su posle streljani po naređenju Đenerala Draže.

Borac

pre 8 godina

U Srbiji je,po osobođenju,za svega nekoliko meseci,ubijeno,po do sada prikupljenim podacima,preko 60000 građana Srbije.Smatra se da je broj oko 100000.Sigurno da je među ubijenima bilo i saradnika okupatora.Ipak u Hrvatskoj,koja je bila saradnica Hitlera i gde je većina stanovnika podržavala NDH,je ubijeno 10-tak puta manje ljudi,a u Srbiji je preko 95% naroda bilo protiv nacista.Svako za koga se smatralo da je protivnik novog komunističkog režima je ubijen ili zatvaran.Većina je ubijena bez suđenja,a mnogima se ne zna gde su sahranjeni.Za tih nekoliko meseci je ubijena skoro cela inteligencija i elita srpskog naroda,jer je režim hteo da izbriše sve što je postojalo pre drugog svetskog rata.Srbija se od toga još nije oporavila.Ipak niko ne spori partizansku antifašističku borbu.Od strane četnika je stradalo neuporedivo manje ljudi.Za vreme drugog svetskog rata u Srbiji je besneo građanski rat.Često je bio slučaj da su se članovi iste porodice našli na suprotnim stranama.Oba pokreta su činila zločine,ali sobzirom da pobednici pišu istoriju mi smo slušali samo jednu stranu te priče.

Mare

pre 8 godina

Kviz pitanje za sve, ali samo logiko odgovorite, bez predrasuda.

Bile su dve osobe, zvaćemo ih osoba D i osoba T. Poceo je Veliki rat i osoba D je obukla uniformu, osoba T je isto to uradila. D i T su bili na suprotnim stranama. D se borio na strani okupiranih a T na strani okupatora. D je iz rata izasao kao najodlikovaniji vojnik svoje zemlje a T sa cinom kaplara i medaljama za zasluge kao okupatorski vojnik. 23 godine kasnije ista, samo drugacijeg imena, okupatorska vojska, opet okupura zemlju. Vi imate D koji je najodlikovaniji borac protiv okupatora i T njihovog bivseg kaplara. Obojca vas pozivaju u borbu protiv okupatora. Kome verujete?

ps Zamislte da je 1941 i vi ne znate ni T ni D sta ce biti u buducnosti.

DRAGOSLAV BOSNJAKOVIC

pre 8 godina

Ako neko uopste uvazava moje misljenje SMATRAM da je ova rehabilitacija
bacanje prasine u oci.Bejase sto bejase mnogo godina pre.Mihajlovic bejase
pukovnik,zavrsio je vojne skole.Sastajao se i sa Titom o cemu,nazalost,vi
se nemoze svedociti JASA RAJTER(bivsi Direktor tadasnje Beogradskog Sajma
jer je bio GLAVNI kod tog susreta!
Ali mene licno interesuje KADA CE SE SAZNATI I S T I N A O KOCEVSKOM ROGU istina o oko 25.ooo pobijenih uglavnom Srba na granici Slovenije i Austrije?Ko ce i KADA ODGOVARATI za to STRATISTE?Mozda Mitja Ribicic?
Ko ce i KADA PODNETI KONSEKVENCE zarad slucaja MARTINOVIC?Mozda tadasnji
STANE DOLANC!!!
Ko ce i KADA obelodaniti ZVANICNO da je General ARSENIJE JOVANOVIC,koji
je Titu bio DESNA RUKA u toku rata(mislim SUTJESKA,NERETVA..)
Kada ce se rehabilitovati ZUJEVIC koji je....Ma ajde ljudi,stampajte
ako hocete,ali STVARNO mislim da se narod MNOGO razestio....bez razloga!
A ako kod nas jedan OVEJANI KRIMINALAC luka bojovic moze biti OSLOBODJEN
sta ocekivati?Mozda ce"novi"traziti i rehabilitaciju"ubica GOSPODINA ZORANA DJINDJICA???Mooooozda,ko zna?
A GOSPODIN GENERAL DRAZA MIHAJLOVIC on je samo deo nase "slavne"Srpske
istorije.I nedajmo NIKADA da deo te istorije budu mira markovic,njen
sin,njena cerka....
Toliko za sada i hvala na prostoru!

]

Nikodije IV

pre 8 godina

I ove diskusije, bolje receno rashomonijada, jasno pokazuju kako je gradjanski rat razoran i ostavlja neizbrisive posledice. Sve sto se desilo ne treba zaboraviti, ali se treba izmiriti. Ako to ne uradimo Srbija ce nestati. U ostalom ovakva, kakva je, ne zasluzuje ni da postoji. Inace u mojoj familiji je bilo ljudi na obe strane. Stradali su i jedni i drugi. Ostale su samo uspomene.

Srbija iznad svega

pre 8 godina

68 ljudi iz komunističkih porodica spram više od 10 hiljada čestitih Srba koje su komunisti ubili čim su ušli u Beograd. Nisi bili čak ni simpatizeri četnika, jedina krivica je što su bili poznati i ugledni a nisu bili za komuniste.

Debelo ste nas zadužili dok ste se uvlačili onom ustaši Brozu, bolje bi bilo da ćutite i ne prizivate "pravdu". Možda vam i dođe.

bekenbauer

pre 8 godina

nikada, ali nikada, kao pripadnik srpskog roda necu moci da prihvatim i razumem da su cetnici nekakvi borci za bio sta, osim da gibanicare i ubijaju neduzne.
Mogu maniti draskovic vuk i sumnuti samardzic i njihova bulumenta da pricaju sta god hoce - jos su zivi ljudi koji su bezali ispred drazine kame. To je koja mati (sada ima 82 godine), to je moj tast, dobri Vojislav koji je kao 12 godisni decak gledao kako mu cetnici ubijaju oca i tri strica, i niz clanova porodice.
O ljudima dela govore. Nisam nikakav apologeta partizana, ali partizani su na civilizacijskoj lestvici, po ideoligiji, moralu, svetonazoru, stotinu kopalja iznad ovih bednika koji su za flasu rakije prodavali oca i majku.
Procitao sam sve sto se da procitati (Slobodana Jovanovica smatram neokaljanim propadnikom svog roda, velikom rofesorom, Vasica i druge nebrojene autore, imam skoro 60 godina, advokat sam, znam da nista nije crno-belo, da valja cuti i drugu stranu ... ali, ovo zlo koje srpski rod sebi cini, je neobjasnjivo. I socioloski, i antrooloski, i istorijski, i ideoloski. Pa zar od desetina hiljada nasih sunarodnika, pisaca, slikara, profesora, Branka, Djure, Zmaja, Miletica, Nusica, Vinavera, ... nadjosmo da se bakcemo sa otpadom... Sapienti sat!

Zlatko

pre 8 godina

Dokle više prepisivanje komunističkih falsifikata i prihvatanja ih kao aksiome? Ostavite istoričarima taj posao, jer sada kada je konačno omogućeno da se nekome pravedno sudi i razotkrivaju mitovi izmišljeni od strane jedne apsolutističke vlasti koja je sudila samo po zakonima svoje partije, lako je doći do istine o događajima iz prošlosti.
Znači: jedan bataljon Avalskog korpusa JV je u Vraniću čuvao svoje ranjenike (jer je komandantova žena bila iz Vranića pa su poznavali seljake), sremski partizani su poklali te ranjenike kao svoje političke protivnike i komandant bataljona Drenjanin je naredio osvetu, da se pobiju jataci, muške glave, koji su dozvolili komunistima da izvrše zločin u njihovim kućama. Drenjanin je o svojoj odluci da se streljaju jataci poslao izveštaj majoru Saši Mihajloviću (komandantu korpusa), ovaj je obavestio vrhovnu komandu koja je Drenjaninu oduzela čin i zabranjeno mu je bilo kakvo komandovanje, a slučaj ostavljen za kraj rata da mu se sudi po vojnim zakonima. U Vraniću je iz osvete ubijeno po nekim očevicima 12, a po Nedićevim izvorima 40 ljudi (komunisti su '48. naveli 72). Znači, niko ne osporava zločin koji se desio, ali se mora razbiti bajka koja na osnovu nekog zločina pokušava da okarakteriše ceo pokret i naravno Dražu koji navodno podržava i naređuje ubijanje svog naroda, to su notorne laži. Komunisti upravo skrivaju svoj zločin nad Srbima ničim izazvan da bi mogli da falsifikuju motive srpske osvete.

Lazar Novljanin

pre 8 godina

Sudija koji je donio presudu ce ostati u pamcenju kao najsramniji primjer u sudskoj praksi. Sigirno da Italijani nikada nece pokretati zakonitost presude partizanskog suda nad Musolinijem i Klarom Petaci. Sigurno da Francuzi nikada nece preispitivati presude nad mnogim kolaboracionistima. Ali u Srbiji ce vjerovatno ovog sudiju imenovati za preispitivanje presuda Nedicu, Ljoticu, Kosmajcu...(mozda po treci put Apisu).

Madmax

pre 8 godina

Zrtvama neka je laka zemlja. A zlocincima sudi neki Visi sud sada.Samo mi zao oveg zatupelog naroda od jos zatupljenije price o P i C, a zlocinci jedni i drugi. Tako ih treba posmatrati jer P su se u krvi do ramena dokazali od 43 na ovamo, a C od 41 do 43. Sve u svemu go... jedni i drugi. Pobili su sve domacine, svu pamet, unazadili nam kulturu i nasledje. Kada bolje pogledamo i ovi danas a i oni sutra nista bolji nisu - niti ce biti.

Miodrag

pre 8 godina

Ja sam iz Ljiga znaci iz okoline i vrlo dobro znam da su u Vranicu taj pokolj napravili cetnici Koste Pecanca a ne Drazini.Sam Draza je poslao grupu svojih proverenih ljudi da ispitaju sta se to desilo ali su sacekani od Pecancevih i svi pobijenu na ulazu u selo.ZAto je naredjeni od Draze da se Kosta Pecanac ubije sto je i ucinjeno krajem 1943 godine.Drugo parizana nije bilo u Srbiji do druge polovine 1944 osim pojedinih manjih grupa a sama bitka na Sutjesci je bila potpuna laz.Da bila je ofanziva Nemaca ali protim Drazinih trupa a partizani su pomagali nemcima tako sto su napali Drazine trupe sa ledja.Da ne pricamo o cuvenim psecim jamama koje produkt partizana tako da vise ne pali partizanska propaganda i laz.

roda

pre 8 godina

Cetnici su bili nedisciplinovana vojska.Da Draza i nije naredjivao zlocine,imao je bar komandnu odgovornost.Mada sve je jako dobro dokumentovano,sve depese postoje,izmedju ostalog i za zlocin u Vranicu,koji naredjuje Draza.I komunisti su imali zlocine naravno,oni najmoralniji su svi poginuli u ratu,ali dok je trajao rat to je bila cista disciplina,bez bilo kakvih ispada.Tek pred kraj rata su iz osvetoljubivosti krenuli da ubijaju,a i kada su osetili slast pobede i to da im niko ne moze nista.A posle rata o cistkama da ne pricamo. Uglavnom,za vreme rata jedino su se partizani na celoj teritoriji aktivno borili protiv
okupatora,a cetnici su saradjivali u manjoj ili vecoj meri.To je svima jasno i svi to znaju.Potomci cetnika,kojih ima mnogo sad to zele da promene,i po cenu da sve nas ostale prave budalom.A svi znaju ko je ko i sta je sta,i previse ima dokumenata u arhivama.kao dokaza.Nemojte da pokusavate da pravite budale od nas

Dosadni ste

pre 8 godina

Prekinite da sejete mrznju medju sopstvenim narodom. Cetnici su nanosili zlo izdajnicima koji su se odrekli Boga pa Srbije, a partizani su naneli zlo SVIMA u Srbiji. Ovo i jeste posledica komunisticke drzave u kojoj ste ziveli "lepo" - u bajci. Posto bajke postoje samo kao price, a vi ste ziveli lepo, sad je dosao trenutak da patite zbog tog NEREALNO LEPO.

Jel neko normalan moze da pomisli da je on trebao imati platu bolju nego nemac osamdesetih i da je to bilo ikad realno? E pa placajte sad ceh!

mdj

pre 8 godina

Moram da napisem ovaj komentar jer me na to obavezuje gradjanska duznost, da ne bude posle sto si cutao, u mom slucaju cutala kad su rehabilitovali koljace i kad su sirovi i glasni to proslavljali da ne bi ispalo da nisam imala hrabrosti da kazem sta mislim. Rehabilitacija gibanicara-koljaca je najgora stvar koja je mogla da se desi Srbiji. Kako bi se ovi glasni i sirovi osecali da je u Hrvatskoj rehabilitovan Ante Pavelic. Kazu, tamo Tompson drzi koncerte. A ovde se drzavnim parama, na drzavnoj televiziji prikazuje serija o tim gibanicarima koji su pobili ne zna se broja raznim beogradskim intelektualcima koji su bili clanovi partizana. Nisam ni levicar ni komunista, ali kao diplomirana profesorka filozofije koja je na fakultetu u Beogradu imala profesore cije su profesore, teoreticare knjizevnosti i lingviste cetnici mucili i zaklali za vreme Drugog svetskog rata, ne mogu da cutim kad progovara fukara i brani Drazu moju tetovazu. Recimo istinu, cetnici su bili retardirani i nepismeni seljaci koji su isli unaokolo i klali i u odnosu na koje su partizani bili humani intelektualci. Setimo se samo one trojice engleskih pilota koje su cetnici ubili zbog kozne jakne i to nije nikakva komunisticka propaganda. Koga su to branili ti gibanicari i o kakvom to pomirenju bulaznite, hocete da kao Franko u Spaniji mesate kosti levicara i fasista uz kadjenje tamjanima. Eto toliko, bila je moja gradjanska duznost da napisem ovaj komentar ali i zato sto mi je muka od gadjenja.

Vlada

pre 8 godina

Sve su to zrtve gradjanskog rata, za cije zapicinjanje su odgovorni komunisti. Na teritoriji Jugoslavije se vodio gradjanski rat, a tu nema cistih i nevinih! Zasto ne pisete o komunistickin i partizanskin zlocinima? Zasto ne istrazite koliko ljudi je stradalo u nemackim odmazdama za partizanske napade?

Marko Pavlica

pre 8 godina

Malo mi je muka od SUBNOR-a i ovih koji osuđuju ravnogorce i četnike. Ne može se živeti od njih na televiziji ovih dana.
Ljudski bi bilo da objasne, zašto su za dva meseca 44', neposredno ubili 25.000 civila, i posredno na Sremskom frontu 13.000 momaka i dece.

mujcinovic salih

pre 8 godina

Srbijom sada vlada osovina Nedic-Mihajlovic-Ljotic koja je usla u savez sa rusijom.Oni ce naravno uciniti sve da promene nesto sto se ne moze promeniti.Interesantno je da su na istoj strani nas nemusti kralj,gospodin Draskovic,gospodin Seselj SANU i SPC.Iz te grupe imate ljude koji zele u EU-ju a imate i zaklete neprijatelje iste.Pricu o Vranicu znam odavno tu se nema sta reci?

N ikola Popovic

pre 8 godina

Nemojte pisati na osnovu nekog tendencioznog filma koji su pravili levicari zarad izjednacavanja cetnika odnosno JVUO sa ustasama. Ne sporim da je bilo zlocina ali su ti zlocini nastali ili od nekih odmetnutih grupa koje su bile kriminalne, u ostalom kao i pojedinci iz poslednjih ratova koji su cinili zlocine u ime ravnogoraca a u stvari su komunisti iz JNA bez zvezde petokrake, koju su sklonili da bi cinili zlocine u tudje ime.Medju tim zlocincima, tvrdim, nije bilo nijednog ravnogorskog potomka jer su to sve bila deca komunizma.

Nikad kao Bane...

pre 8 godina

Da je ovaj narod briga za nevine zrtve iz Vranica ne bi drzavu vodili oni koji su pevali cetnicke pesme... A ruku na srce, narod koji 70 godina ne moze da pronadje razliku izmedju revolucionara i zlocinaca koji su klali malu decu i ne zasluzuje bolju sudbinu... Naravno da ni ti revolucionari nisu bili cvecke, kao sto ni u jednom ratu ni jedna strana nije sasvim nevina. Ali, koliko npr. jedan Ce Gevara zivota nosi na dusi? I opet je simbol slobode u celom svetu. Samo smo se mi nasli pametni da izjednacimo nase Ce Gevare sa zlikovcima... Ali nije to pamet, to je neka teska osmanlijska potuljenost i pokvarenost koja je izgleda usadjena ovom narodu...

Bogdan

pre 8 godina

...zlocinci jedni i drugi. Tako ih treba posmatrati jer P su se u krvi do ramena dokazali od 43 na ovamo, a C od 41 do 43. Sve u svemu go... jedni i drugi.
(Madmax, 20. maj 2015 16:43)

Dobro a koliko su to dece u kolevkama partizani poklali, i gde? Ideoloski i politicki mozemo biti protiv partizana, protiv komunista... ali porediti ih s koljacima dece!? Pod istim simbolom mrtvacke glave, nemci i cetnici su radili svirepe, neshvatljive zlocine. Ako su ti P i C isti, hajde navedi jedan partizanski zlocin gde su stradala neduzna deca. jedan primer navedi!

B9

pre 8 godina

. Ako su ti P i C isti, hajde navedi jedan partizanski zlocin gde su stradala neduzna deca. jedan primer navedi!
(Bogdan, 20. maj 2015 17:14) Beograd 1945 godine

Alex

pre 8 godina

Ovo je zločin i to je nesporno, kao i to da su ga uradili četnici. Ali je isto tako istina da su partizani na čelu sa Titom počinili ogroman broj sličnih zločina, a oni nisu zbog toga izgubili građanska prava i to samo zato što su bili pobednici. Zločine su činili zločinci sa imenom i prezimenom i ne treba ih zaboraviti. Ali je isto tako nepravedno da su partizanski čelnici sa krvavim rukama uživali u svim mogućim privilegijama. Ili uzeti građanska prava i jednima i drugima ili im vratiti svima. Nema tu emocija, ovo su istorijske činjenice.

dragan

pre 8 godina

Jeste, stravičan je ovaj zločin, ali je još stravičniji spisak od preko 58 000 ubijenih ljudi od strane komunista posle završetka građanskog rata na tlu bivše YU, odnosno, Srbije. To je utvrdila Državna komisija za ispitivanje komunističkih zločina posle II svetskog rata pod rukovodstvo dr Cvetkovića, sve sa imenom i prezimenom. Po izjavama dr Cvetkovića, to nije kraj, i vrlo je lako moguće da se broj ubijenih kreće i do 100 000 hiljada. Zašto se o tome nikad ne piše, vrlo jednostavno pitanje za sve?

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Traže bukvalno da se sad mire zločinci sa žrtvama, ne može naš mali Ljuba da se meri sa Veselinom koji ga je bacao i na kami dočekivao", priča Pantić.

Ovim je sve rečeno!

Trokrilac

pre 8 godina

Rehabilitacijom Draze sijuje se istina i normalnost u Srbiji.Cetnici su izgubili rat zasluzeno imate dokumente nemacke,italijanske,britanske,ustaske i cetnicke i svi govore isto,zar bi se Cercil zakleti antikomunista odrekao cetnika i monarhije da ovi nisu saradjivali sa okupatorom.Cetnici su onda pravili zlo,ovom maloumnom rehabilitacijom danas se Srbiji prave problemi,Srbija ce biti slabija jer nas ta rehabilitacija svadja izmedju sebe i sa svim manjinama koje zive u Srbiju i svadja nas sa svim nasim susedima u regionu.Na kraju da kazem nesto od srca ziveli partizani i NOVJ,ziveo "komunisticki"mrak u kome se zivelo zivotom dostojnim coveka i Smrt fasizmu!!!

Ono kad su Price partizanke jedina lektira

pre 8 godina

@ (bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare, 20. maj 2015 17:04)

Pa tesko da je sve receno.
Moj deda, inace profesor, bio je rezervni oficir JVuO - regularne vojske. Partizani - neregularna naoruzana grupa, danasnjim recnikom receno paravojna formacija - pojavili se pred kraj rata i ponudili mu da im se pridruzi, pa posto im se kulturno zahvalio streljali su ga kao narodnog neprijatelja. A onda uzeli kucu, imanje, sumu, ukratko, sve sto smo imali.
Zato sto im zinulo **** na tudje
Secikese, lopovi i ubice. Drugi razlog sem pohlepe i ljubomore nisu imali.

Vlada

pre 8 godina

Srecom imamo internet a na njemu stotine slika Cetnika sa Nemcima Italijanima i Ustasama.Ko hoce da trazi naci ce Nemacka dokumenta koja potvrdjuju kolaboraciju.Samo slep covek ili lazov ovo moze da negira.
Pametnom i pismenom dosta.

fezequ

pre 8 godina

@bekenbauer Cetnici su prvi gerilski pokret, osnovan protiv okupatora u celoj evropi.Tek kasnije Tito osniva partizane s kojima dolazi do razdora u ideoloskom pogledu.Nikada ali nikada se ne mogu sloziti sa ideologijom komunizma, koje smatram samo manjim zlom od fasizma.Cetnicki zlocini se znaju, za to se sudilo i odgovorni su streljani.O partizanskim i udbaskim se mnogo manje zna a bilo ih je na pretek ali naravno istoriju pisu pobednici.Zar treba podsecati o zlocinima Staljina i Mao Zedonga nad sopstvenim narodom, mislis da su nasi komunisti bili cvecke?! Pricajte cinjenicama, greska cetnika je sto su partizana hteli da se resi preko saradnje s okupatorom a sta bi posle bilo ko bi znao.Zlocini totalitaristickog rezima posle zavrsetka rata su mnogobrojni, mnogo je krvi bilo na obe strane, makar danas posle 70 godina ne bi smeli iste podele da pravimo, pozdrav.

Veverica

pre 8 godina

I još ovo, svi preci su služili u kraljevoj vojsci u valjevskoj kasarni, a njihov sin, moj deda je sa 14god. otišao u partizane i učestvova u proboju sremskog fronta i borbama oko trsta i sa punom kutijom ordenja došao iz rata, a za uzvrat, usledila je nacionalizacija i patriotska zaplena svega što su imali, bez obzira na 7 dece i njegovo herojstvo, još su ga opet poslali na odsluženje vojnog roka. Mogao je da prigovori i da se požali i da ga više nema, ili da trpi imbecilnu partizansko udbašku fnrj. Toliko o ovima koji veličaju ćopavog masona "Josipa Radnika" kako ga vatikan zove i obeležava 1.maja. Navodno je tamo i pokopan, a nama je ko zna šta poslano za kuću cveća. Zamenili ga, isto kao i Teslu.

jackie

pre 8 godina

Prosto je neverovatno sa koliko pristrasnosti elektronski mediji prate ovu trenutno aktuelnu temu.
Javljaju se Dačić, Pusićeva, Omerović i drugi po kojima je Mihailović ni manje ni više nego zlikovac. Izjednačavaju ga sa Hitlerom, Pavelićem, Aćif efendijom i sličnima. Ko nije ni malo upućen, čitajući njihove izjave i objavljene komentare može steći goru sliku o tom čoveku nego da se edukovao putem partizanskih filmova.
Istina je da se na ovim prostorima pre više od 70 godina vodio oslobodilački, ali i ideološki, nacionalni i građanski rat.
Da li postoji neka strana za koju se može reći da nije ubijala nevine? Naravno da ne. Zašto ne objavite koja su zverstva komunisti pravili, ko je pobio najviše pravoslavnih sveštenika? Za čega su služili konc logori? Itd.
ZATO PRE SVEGA, treba pogledati koji su ciljevi zaraćenih strana bili.
Kada bi se to sagledalo (vrlo je bitno), kada bi se sagledala delovanja za vreme rata, vojna organizacija i kada bi se prebrojali zločini svih, general Mihailović bi sigurno bio nevinašce.

Vlada

pre 8 godina

Ja još nisam našao nikoga, ko je bio živ za vreme II sv. rata a da nije bio pripadnik ćetnika ili partizana, da pravi razliku između njih. Svi sa kojima sam pričao kažu da su i jedni i drugi otimali, silovali i ubijali. A sad se neki potomci među sobom prepucavaju ćiji je deda bio pošteniji. Meni lično je Draža draži zato što mislim da Srbija danas ne bila(još malo ali tu je) Beogradski pašaluk da nije bilo Tita, ali ta prića da su jedni dobri a drugi loši nema veze sa životom.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

(Ono kad su Price partizanke jedina lektira, 20. maj 2015 19:05)

Baš si simpatičan....kako su to onda moji ujaci, tetka, teča i stričevi (otac je bio u Jasenovcu) otišli u partizane skoro odmah po početku rata, i nisu uopšte bili neorganizovana formacija, naprotiv! Preživeli su Neretvu, Sutjesku, oslobadjanje Beograda i Zagreba, I Sremski front!

Koje je bitke vodio DM, protiv Nemaca, ne partizana?

Подсетник за сенилне и дементне

pre 8 godina

(bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare, 20. maj 2015 19:37)
А где су били ти бајни партизани да ослободе Јасеновац (за необразоване податак из основне школе - Јасеновац су Срби од усташа сами ослободили изнутра)? И које године је пао Загреб? И колико стотина Хрвата или муслимана је стрељано за 1 немца? И још многа, многа питања.

Што се тиче образованости четника тачније официра под командом генерала Драгољуба Михаиловића и необразованости партизана под командом бравара јосипа броза алијас тита - шта да се дода? Биографије можда... Можда порекло? И схватите већ једном, о полуписмени сељаци партизански, четници нису исто што и Војска Краљевине Југославије. Пробајте да схватите, напрегните мозгове и трудите се док вам не сине. Макар се шлогирали од размишљања.

John

pre 8 godina

Draži je suđenje bilo pošteno, koliko je i suđenje Petenu, a pogotovo Lavalu bilo pošteno (nije). U Francuskoj to niko ne spori. Ali isto tako niko ne spori da su i jedan i drugi bili zločinci i saradnici okupatora.(osim možda onog matorog Le Pena). Oni to umeju da razdvoje. Mi ne umemo.
Draža je zaslužio streljački vod i nikakva rehabilitacija to neće promeniti.
Uzgred, ista sudbina bi ga čekala i da se nekim čudom vratio kralj. Za neizvršenje naređenja u ratu se strelja.A nije poslušao kraljevo naređenje da priđe partizanima.

ћутање је знак одобравања

pre 8 godina

(mdj, 20. maj 2015 18:15)

Кад дипломирани професор филозофије допусти речник који сте ви допустили у свом коментару остаје само да се закључи да је криза у школству одавно почела. О смислу свега написаног не бих пуно. Ти ваши хумани интелектуалци су после рата убили мог деду и његовог брата само да би могли да опљачкају њихову имовину. Где сте били као грађанка тада? Где сте били да причате о Голом отоку? Није вам сметало?

veerghoen

pre 8 godina

Идите мало до Лисичји поток. Чисто да видимо комунистичка злодела. И на Сењак.

Che

pre 8 godina

Dovoljno je bilo videti slike "elite" ispred suda u odorama i sa pljoskama koja je podrzala odluku..Sve je tim slikama receno vise nego sa 1000 reci i komentara.

Nenad

pre 8 godina

Na suđenju je poništena presuda koja nije bila objektivna i koja je bila politički motivisana, niko nije proglašen za heroja, samo je poništena odluka sa nepravednog suđenja.
A zločina je bilo sa obe strane, evo ja znam za jedan primer gde su partizani mučili do smrti jedog čoveka iz okoline Kragujevca, bušili su ga usijanim šipkama, i polivali ga vodom kada bi se onesvestio.

Ice Orangutin

pre 8 godina

Do pomirenja ce da dodje tek onda kada se objave podaci i imena svih komunistickih zrtava pocinjenih od kraja rata, odn. od streljanja prilkikom oslobadjanja Krusevca pa nadalje. Do tada ne prastam i ne zaboravljam.

BR

pre 8 godina

Bilo bi lepo da napisete i neki tekst o tome kako i koje su sve zlocine cinili komunisti . Moj Deda je mobilisan od strane regularne vojske '41. ,a to je Jugoslovenska vojska u otadzbini tj naslednica pobednicke vojske iz prvog svetskog rata i bio je kuvar . Nekoliko pita je bežao kući pa ponovo vracan u vojsku . Posle rata je poslan na prisilan rad ,gde je radeći na brani koja je popustila poginuo i ostavio sestoro dece sa majkom u zajednici vise porodica . Deca su mu bila komunisti kao i moj otac. Sta je on kriv sto je otišao sa drzavnom vojskom ? Nije nikoga ubio ,borio se protiv ustasa i nemaca . Jel on zlocinac ili oni koji su se borili potiv ustavnog poretka i oterali njega i mnoge druge u smrt ?

komentator

pre 8 godina

Da, bilo je zlocina na obe strane jer je bio građanski rat. A da malo prošetate i do Košutnjaka, Senjaka i pitate za Lisičji potok i ko je to učinio?

SD

pre 8 godina

U mom kraju je postojala jedna izreka za vreme Drugog svetskog rata: ''Tito strelja, Draža kolje, j...m li ga šta je bolje?!'' Inače, više su ljudi po zlu pamtili Partizane, Četnike i Ruse, nego Nemce, jer su ovi naši radili ovo iz izreke onima koji im se ne pridruže, a Rusi su masovno krali i silovali žene. Nemci su samo tražili od lokalnog stanovništva da se ne meša.

Josarian

pre 8 godina

Nekima od tih kojih su pocinili zlocine u Vranicu su porodica i rodjaci zivi. Sada oni likuju, jer se pokazalo da je general Draza rehabilitovan. Time su i njihovi "heroji" koji su pripadali tom pokretu rehabilitovani. Sada isti oni nama drze slovo o zlocinima partizana. Razumem ih. Krv odojcadi u kolevkama se ne pere sa ruku, cak ni posle nekoliko generacija, a ziveti i zaspati sa svescu o takvom zlocinu je prilicno tesko. Ovde se pise o desetinama hiljada streljanih u Beogradu kada su partizani oslobodili Beograd od Nemaca. Da podsetim, Beograd tada nije imao milion i po stanovnika, pa bi nekoliko desetina hiljasa bilo malo upadljivo. Da se razumemo, da je i petoro nevinih ubijeno previse je, ali je u tom Beogradu funkcionisala i Nediceva policija, i mnogo saradnika Nemaca, koji bas nisu doneli prosperitet. Ovde se zaboravljaju Sajmiste i Jajinci. Nemci naredjivali, Srbi izvrsavali. Hiljade pobijenih za vreme rata. Posle rata, zlocinci pohvatani. Jesu li to ti vidjeniji domacini i intelektualci koje pominjete? Da li su imali posteno sudjenje? Siguran sam da nisu! A da li su pobijeni na Sajmistu i Jajincima imali adekvatnu pravnu proceduru? Da li su im procitana prava? Da li su imali branioca? Srbija ponosna zemlja u kojoj se velica ono cega se pametan stidi. Zato i imamo uspehe. .. skoro u svemu...i svima nam je neprijatno koliko nam dobro ide.

nexho

pre 8 godina

vazno je da drzava opravdava cetnicki pokret, sad neka drzava stane iza ovog zlocina neka podignu spomenik zrtvama neka isplate potomcima zrtava bol i patnje koje su nedoknadive, drzava srbija u 21 vjeku gdje su danas potomci vojvode stepe, zivojina misica, ljudi koji su isto tako bili vojnici, vojnici na strani pravde slobode, iskreni pozdrav

paks

pre 8 godina

Ovo je jako pipava tema. Nesumnjivo je bilo zločina počinjenih od strane Ravnogorske vojske D. Mihailovića. Još više, kao u kraju mog oca u Toplici, je bilo zločina drugih četnika (konkretno "vojska" Koste Pećanca). Zločine nad Bošnjacima ne treba zaboraviti, u Sandžaku, Foči i drugim mestima Podrinja. Bilo je i četničkih zločina nad Hrvatima poput Drvara i Makarske. Draža je tu malo kriv, on je u istorijskom smislu jedan nebitni pukovnik i jako loš taktičar i strateg, i neko ko je na Neretvi ratovao protiv partizana, svojih sunarodnika. Broz je za njega velikan što je uostalom i pokazao kao državnik kasnije. S druge strane, bilo je i partizanskih zločina, a o zločinima po dolasku na vlast da ne pričamo. POENTA je da je u Jugoslaviji počinjen jedan, ni po čemu uporedivi, genocid i to onaj od strane NDH prema Srbima i Jevrejima. Preko 300.000 Srba je stradalo u organizovanom genocidu koji je pokrenut s vrha države i da je temeljito sproveden, o čemu svedoče 22 logora (jedan za decu) i preko 100 stratišta. Nas su učili u istoriji da su četnici i ustaše isto. NISU i to je istorijska činjenica. Neoustaše i neočetnici, ovi mangupi 90-ih, jesu isto po svemu - ideologiji, kostimografiji, učinku...

Rabaraba

pre 8 godina

@Vlada

Znaci partizani su krivi za nemacke odmazde? Ja mislio Nemci. A da Vam kazem da su to Nemci (Prusi) isto radili protiv Francuza u ratovima 1870-1871. Za svakog ubijenog pruskog vojnika ubijali su 100 Francuza. To im je u krvi. I za one koji ovde uporno pricaju da su ta klanja radili odmetnute cetnicke grupe, pa i cetnici Koste Pecanca... koji je jos u I ratu bio veoma blizak za prestolonaslednikom Aleksandrom (sto nije bilo po volji kralju Petru I)... Navedite nam onda koje nisu odmetnute cetnicke grupe, sta su radile, protiv koga se borile... I po istoj logici trazeci nemoguc paritet sa partizanskim zlocinima, sto to onda nisu odmetnute partizanske grupe koje su bile likvidirane od strane KNOJa? Partizani su streljali za mnogo manje zlocine nego klanje beba. I na kraju koji pitaju za masovna ubistva na kraju rata - da li su ikada culi za uzrok - zlocin i posledicu - osvetu? Pa da nije bilo zverstava od 1941. do 1945. ne bi bilo ni osvete 1945. A da li se rascistilo sa kvisliskim elementima u Jugoslaviji? Nije. Da jeste ne bi ustase i cetnici vrsljali po amerikama i australijama, ne bi balisti orgijali non stop od 1945. pa do danas. Sada su u Hrvatskoj na vlasti ideoloska deca ustasa, a u Srbiji ideoloska deca cetnika. Imamo vojvodu za Predsednika. A Kosovo - bez reci. U Makedoniji VMRO...

borac

pre 8 godina

Pokolj u selu Vranic je ogromna mrlja za JVuO, pa samim tim i za pukovnika, a kasnije i djenerala Mihailovica. Razlog je bio taj sto je krajem 1943. doslo do preokreta, odnosno desila se Sutjeska i JVuo se pocela osana celu lokalnih korpusa su postavljana lica sumnjive proslosti, kakav je bio i Zeka Drenjanin, koji je pre rata bio kafandzija i drazao bordel. On kao komadant Avalskog korpusa je najodgovornije lice za ovaj masakr i prvo sto je trebao Draza da uradi nakon toga je da ga strelja. Ali upravo posle toga JVuO krece u bekstvo iz Srbije u Bosnu i obratno, tako da nije ni doslo do obracuna sa remetilackim faktorom medju JVuo. Cinjenica je da Draza nije naredio ovaj pokolj i da su se Zeki suprostavili i tokom pokolja pojedini cetnici, ali da su ili zatvoreni ili likvidirani.

sta je zlocin a sta ne u ratu

pre 8 godina

Da li je zlocin kada partizani, prethodno znajuci za nemacke nacin odmazde, presretnu nemacku kolonu vojnika, pobiju ih, a onda nemci pobiju celo selo Draginac i okolinu?
Da li je zlocin kada cetnici upadnu u selo i "stiteci" svoj narod, slucajno pokolju zene i decu?

Da li iko normalan ocekuje da u ratu, u stanju potpunog pomracenja svesti, kada umom vojnika vlada strah za zivot, mrznja i nagon za osvetom, da li zaista mislite da u takvim okolnostima nece biti zlocina?
Dokazano bezbroj puta da je nemoguce...

Zasto niko ne izadje na tv da kaze da je rat bio krvav i da nije moguce objasniti kako i zasto su se ljudi ubijali i da nema smisla gurati to kroz medije i to na ovakav iskljucivo emocijama obojen nacin, koji lako prelazi u gnev, mrznju i sve ono sto pojedinca, sprema da u kolektivu PONOVO uzme stvar u svoje ruke...

Veljko Bulajić

pre 8 godina

"Partizani se borili na celoj teritoriji..." Šta ti pričaš?! Posle Kadinjače i poraza protiv Nemaca Tito i nešto malo partizana prelaze Drinu i odlaze iz Srbije, u Rudom Broz 22. decembra 1941. formira Prvu proletersku i sve vreme Partizani su u Bosni. Vode se borbe na Kozari, Neretvi, Sutjesci, Drvaru... patizani u Srbiju dolaze tek krajem leta 1944. godine zajedno sa jedinicama Crvene armije.

Дурлански

pre 8 godina

Доста бре више са овим. Па јел сад треба и жртве партизана да износе експонате и да се изнова и изнова дели овај излудели народ?! Ја имам право овако да говорим јер ми је деда по оцу народни херој а по мајци четник. И? Доста је било.

Jovan

pre 8 godina

Partizani su dosli na vlast posle rata i odredjivali uslove. Da li moze neko ko je prihvatio da zivi u drzavi sa ustasama koje su poklale hiljade Srba u Jasenovcu i da im oprosti ratnu odstetu i sve, da govori bilo kome da je izdajnik?

Milos

pre 8 godina

Da isti takav pokolj se desio i u Drugovcu kraj Smedereva. Moja baba, koja je rodjena Drugovcu, mi stalno govori o tome. Ona je prezivela taj pokolj. Baba je zajedno sa majkom i bratom i sa ostalim mestanima bila izvedena u centar sela na klanje. Tada je imala samo 7 godina a brat 5. Cetnici su ih ubijali,jer je celo selo kolektivno bilo optuzeno za saradnju sa komunistima. Кaze da je veci broj mestana bio poklan, cak i zene i deca. Pred kraj toga su se pojavili partizani i sprecili dalji pokolj,pa se ona sa majkom i bratom za dlaku izvukla. Ko zna koliko je takvih zlocina pocinjeno po Srbiji.

Vaso

pre 8 godina

Dosta sa pricom o legalnosti postupka. Citao sam o sudjenju desetorici njemackih generala (najpoznatiji je bio Aleksandar Ler koji je komandovao vazduhoplovstvom 6.aprila 1941. godine). Ni njima nije bilo sudjeno po pravilima. Strijeljani su u Beogradu. Sta sad treba, rehabilitovati ih? Gluposti! Neko rece da su komunisti trebali Drazu poslati u Nirnberg da mu se tamo sudi. Onda su trebali to uraditi i sa ovim Njemcima.

Zdravko Herbiko

pre 8 godina

@ (Bogdan, 20. maj 2015 17:14)
Skoro celu moju familiju su streljali partizani 1944, samo zbog razmirica od pre rata. Ni grobovi im se ne znaju.
Izguglaj "zločin u Slavniku kraj Leskovca".A onda učitelje, sveštenike,maloletnike prebroj...
Nije sve crno-belo.

vjeko

pre 8 godina

odgovornost je individualna i netreba ljude stavljati u grupe nasi i njihovi. jednopartijska tvorevina je izum ko nije u partiji jedinoj je izdajnik a strana koja je izgubila je vecno "gradjani drugog reda". jedna klasa vlada nad drugom.svi gradjani su jednaki. svaki zlocin ako je se desio je za osudu.ali sa druge strane mi imamo ubijene novinare i atentate na politicare u 90-tim skoro koji su ubijani totalitaristickim rezonom ako pricas protiv partije mrtav si. to totalitarno razmisljanje treba osuditi.a sve zrtve iz rata zasluzuju postovanje . a vreme je pokazalo da koncept komunizma zapocet u beloj crkvi ubistvom zandara je doneo samo nepotrebne zrtve i razdor u drustvu i nazadovanje zemlje

Brane

pre 8 godina

Okrenuti se budućnosti ne znači ni rehabilitovati Dražu Mihajlovića. Ako gledamo u budućnost, gde ima logike sada pokretati ovakve postupke. Šta bi sve u istoriji moglo i trebalo ispraviti. Ali slaba vajda od toga.

Dejan

pre 8 godina

Dajmo već jednom da stvari postavimo na pravo mesto. Poništavanjem presude, a to sve i jedino zbog manjkavosti sudskog procesa po standardima prava koja su važila onda a važe i danas, nikako ne znači, a naglašeno je i u samoj odluci suda u predmetnoj stvari, da je takva presuda u stvari rehabilitacija onoga što pomenuti gospodin činjaše u predmetno vreme. Činjenica je da je odgovoran makar po komandnoj odgovornosti.

pre 8 godina

@Lazar Novljanin У питању су троје судија којима је дат задатак да преиспитају да ли се суђење Дражи обављало у складу са тадашњим Уставом и међународним правом и да ли је у питању био легитиман поступак што су, сасвим исправно, установили да није.
Изричито су нагласили да пресуда не говори ништа о његовој кривици/недужности већ о самом суђењу које је над њим спроведено, њихов задатак је да гледају правну страну целе приче и то су учинили. Једино што је срамно у целој причи јесте што у Србији и даље постоје људи који се држе Титове логике "па нећемо се држати Устава ко пијан плота" где се право примењује како коме одговара и жмури се на неправилности и неправду из чисте емоционалности. Колико год се слагао да је Дража чинио злочине, довољно сам зрео да признам да правда и здрав разум морају бити изнад мојих ставова и мишљења и да се одређени закони и процедуре морају поштовати да би имали тежину.
Нико није спречавао Тита да пошаље Дражу и остале на међународни суд где су завршили нацисти и осумњичени за сарадњу са њима, то што је он искористио прилику да се обрачуна са опозицијом и угуши сву демократију у наредних 50 годиња није проблем правосуђа.

Саша, Пожаревац

pre 8 godina

Било је више паравојних формација, као што су били четници Косте Пећанца, који никакве везе нису имали са ЈВуО Драже Михаиловића. Он је заробљен 44. год., суђено му је и стрељан је од стране ЈВуО...

Belka

pre 8 godina

@Bekenbauer
Postovani, apsolutno se slazem sa svime sto ste rekli u svom komentaru. Ima nas jos koji tako mislimo ali je po zakonu prirode primitivna manjina glasna pa daje lazni dojam brojcanosti.

mirko

pre 8 godina

Nije mi namera da raspravljam o četnicima, i partizanima, jer toj raspravi nema kraja.
Meni je neshvatljivo kako mnogi ljudi ovaj, i slične zločine mogu pravdati, time što navode zločine druge strane. Ne mogu pobijeni u Vraniću, pogotovo maloletna deca, biti krivi za zločine počinjene 44. i 45.
Druga je stvar, da li je D.Mihailović mogao sprečiti zločine bahatih lokalnih vojvoda. U toku rata partizani su strogo kažnjavani za nedisciplinu, a četnici su bili jedna nedisciplinovana naoružana rulja, i nije poznato, da je najviša komanda mogla kontrolisati njihove postupke.
Istina je da su četnici u Bosni prvi krenuli u zaštitu srpskog naroda od ustaša, ali najveći broj tih četnika je završio u partizanima, pogotovo se to desilo posle kapitulacije Italije.
Ako suđenje D.Mihailoviću nije bilo regularno, u smislu poštovanja demokratske procedure, onda ni jedno drugo suđenje na isti način nije regularno, pa sve presude iz tog vremena treba poništiti, a to bi bilo apsurdno, jer zločina i zločinaca je bilo, i previše.

miro split

pre 8 godina

mdj
E,draga moja profesorice sad znaš kako je meni u Hrvatskoj.Ti ovdi čitaš reviziju prošlosti,a ja san je u Hrvatskoj doživija.
Ono najgore tek sljedi.Deetljeća beskonaćne jalove svađe!
Moj savjet je da se povučeš u stranu,da se ne nerviraš,da se naučiš tome rugat.da se naučiš tome prije svega smijat.
To ti je jedini lik protiv gluposti.

sasa

pre 8 godina

Nisam ni za jedne,ni za druge,samo da mi neko od strucnih lica objasni koja je to bolest kada u ime neke ideologije koljes dete od pet meseci i godinu dana.Skoro sam citao o ustaskim zlocinima nad srpskom decom,a vidim da i ovi nasi Srbi(ko god bili) nisu mnogo zaostajali.Eeeeej bre,osam puta nozem u dete od godinu dana!Pa sta su Vam deca kriva,zveri ljudske

Žarkovac

pre 8 godina

Pokolj u Vraniću nije izvršila JVO pod komandom Đenerala Draže,
nego lokalna četa antihrista koji su glumili četnike, i to zbog osvete što su komunisti iz zasede pobili neke ljude iz njihovog sela.
Ti zlikovci su posle streljani po naređenju Đenerala Draže.

Srbin Precanin

pre 8 godina

Nije 300.000 hiljada nego 500.000 i to samo u prvoj godini dana. Nije 1 logor za djecu, nego 2 - Sisak i Jastrebasko. To su njemacki izvjestaji.

Dejan

pre 8 godina

Velika nesreća i doživotna tuga.Krajnje je vreme da se sva bratoubilačka
masovna zverstva istraže i osude.Već više od šest decenija mi slušamo i čitamo osude jednih a zatvaramo oči pred zverstvima drugih.Nacija zaslužuje da dozna sve kako bi otvorila oči i doživela katarzu, kako se omraza ne bi prenela na nova pokolenja.Svi imamo pravo da znamo šta je bila Jugoslovenska vojska u otadžbini a šta su radile izvesne Četničke vojvode i vodje Proleterske internacionale.

ne

pre 8 godina

Narodu bi bilo bolje da su aktuelni sudovi bili azurniji u resavanju sadasnjih prituzbi nego sto se bave zastarelim predmetima koji samo otvaraju stare rane i donose nove svadje i podele. Za one silne tuzbe u Strazburu niko ne odgovara personalno a svi mi placamo.
Ovde je smo aktuelizirana ideja zavadi pa vladaj posto dobrih ideja za narodni boljitak aktuelna vlast nema.
Nista novo. Isti procesi se desavaju i na globalnom nivou (Arapi ratuju protiv Arapa, Evropljani protiv Evropljana).
A ko vlada i bogati se svima je jasno.

Dominik

pre 8 godina

Vec vidim situaciju za cirka 150 godina. Srbi se potpuno samounistili, ostala ziva samo dva povucena lika, neki matori pecarosi. I pecaju tako oni bez nekog veceg stresa ceo dan, dok ne krenu iz dosade da razglabaju o rehabilitaciji. I znate kako to ide, popili malo, udarilo sunce, da skratim pricu.. poubijase se onim stapovima medusobno. I sta? Nista. Pojele ih ribice u akvatorijumu Beograda Na Vodi. E tad ce Srbija konacno biti rehabilitovana slobodna zemlja.

pustioSamKovrdže

pre 8 godina

omoguceno pravedno sudjenje? hahahaah pa ni danas u ovom vremenu ne mozete isterati pravdu na videlo.. a ne nesto pre xx godina... sve je to tako zamuljano i zakukuljeno...a nikad mi kao nacija... narod. necemo biti slozni.. bas zbog eto.. pojedinaca.. grupe..

Pinokio

pre 8 godina

Pošto od malena slušam priče o Zeki Drenjaninu jer je iz Male Moštanice odmah do Bariča odakle sam ja,evo i moje verzije.Zeka je sa svojim "četnicima"imao kontak sa Dražom taman toliko da se zove da je pod komandom JVuO,a čim bi neko dobio poziv da se prekomanduje na liniju fronta pucao bi sebi u nogu.Toliko o hrabrosti Zeke i njegovih jurišnika koji nisu bili ništa više od seoske bande a ceo tok rata su proveli u Beogradu maltretitajući sela u okolini Beograda.Odgovornost na Mihailoviću je ta što je dopustio da svako zaklanjajući se njegovim imenom vrši zločine.

som

pre 8 godina

nemamo leba da jedemo i onda sta dati narodu nego price iz proslosti. posle ce biti ko je za obrenoviceve a posle ko je sa turcima i tako mazi oci mazi samo nek ne misle o trenutnoj situaciji

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

(Подсетник за сенилне и дементне, 20. maj 2015 21:47)

Ko god postavi pitanje zašto Jasenovac nije oslobodjen, nema blagu predstavu o tom koncetracionom logoru (veličini, položaju, sistemu odbrane itd.) a da je bio tamo, ili bar čitao nešto više, znao bi, pa ne bi postavljao tako glupo pitanje!

Jasenovac nisu oslobodili logoraši "iznutra", već su logoraši izvršili proboj 22.4. (to jutro su kao zadnja grupa trebali biti ubijeni) da bi sebe oslobodili. Od oko 1200 logoraša, svega 200 ih je bilo organizovano, i od te grupe beg je preživelo 87 ljudi, medju njima i moj otac. Dva dana kasnije u Jasenovac je stigla XXI Srpska divizija, nešto preostalih ustaša se predalo, dok su zločinci pobegli!

A zašto DM nije oslobodio Jasenovac? Imao je kada, jer protiv Nemaca se nije borio (odbijanje kapitulacije i sakrivanje nije i borba protiv fašizma). Kažeš da partizana u Srbiji nije bilo do pred kraj rata. Da li misliš da su meštani sela Vranić izmislili da je DM izvršio pokolj partizanskih porodica?
Dalje, znači da su Srbiju oslobodili partizani iz drugih republika, najviše hrvatski.
Imala bi i Srbija koncetracioni logor, da je imala više Jevreja npr. ali njih se Nedić brzo rešio šaljući ih baš u Jasenovac, dok je logor na Banjici i u Nišu, bio je rezervisan za komuniste i partizane, kojih po tebi nije ni bilo...

I još nešto, najvažnije! Rat i koncetracione logore su stvorili NACISTI, a u domaćem stanovništvu su našli ko će koje "poslove" za njih da obavlja! Partizani su se pojavili kao jedina kost u njihovom grlu i to je ceo svet priznao, pomiri se s tim!

Borac

pre 8 godina

U Srbiji je,po osobođenju,za svega nekoliko meseci,ubijeno,po do sada prikupljenim podacima,preko 60000 građana Srbije.Smatra se da je broj oko 100000.Sigurno da je među ubijenima bilo i saradnika okupatora.Ipak u Hrvatskoj,koja je bila saradnica Hitlera i gde je većina stanovnika podržavala NDH,je ubijeno 10-tak puta manje ljudi,a u Srbiji je preko 95% naroda bilo protiv nacista.Svako za koga se smatralo da je protivnik novog komunističkog režima je ubijen ili zatvaran.Većina je ubijena bez suđenja,a mnogima se ne zna gde su sahranjeni.Za tih nekoliko meseci je ubijena skoro cela inteligencija i elita srpskog naroda,jer je režim hteo da izbriše sve što je postojalo pre drugog svetskog rata.Srbija se od toga još nije oporavila.Ipak niko ne spori partizansku antifašističku borbu.Od strane četnika je stradalo neuporedivo manje ljudi.Za vreme drugog svetskog rata u Srbiji je besneo građanski rat.Često je bio slučaj da su se članovi iste porodice našli na suprotnim stranama.Oba pokreta su činila zločine,ali sobzirom da pobednici pišu istoriju mi smo slušali samo jednu stranu te priče.

DRAGOSLAV BOSNJAKOVIC

pre 8 godina

Ako neko uopste uvazava moje misljenje SMATRAM da je ova rehabilitacija
bacanje prasine u oci.Bejase sto bejase mnogo godina pre.Mihajlovic bejase
pukovnik,zavrsio je vojne skole.Sastajao se i sa Titom o cemu,nazalost,vi
se nemoze svedociti JASA RAJTER(bivsi Direktor tadasnje Beogradskog Sajma
jer je bio GLAVNI kod tog susreta!
Ali mene licno interesuje KADA CE SE SAZNATI I S T I N A O KOCEVSKOM ROGU istina o oko 25.ooo pobijenih uglavnom Srba na granici Slovenije i Austrije?Ko ce i KADA ODGOVARATI za to STRATISTE?Mozda Mitja Ribicic?
Ko ce i KADA PODNETI KONSEKVENCE zarad slucaja MARTINOVIC?Mozda tadasnji
STANE DOLANC!!!
Ko ce i KADA obelodaniti ZVANICNO da je General ARSENIJE JOVANOVIC,koji
je Titu bio DESNA RUKA u toku rata(mislim SUTJESKA,NERETVA..)
Kada ce se rehabilitovati ZUJEVIC koji je....Ma ajde ljudi,stampajte
ako hocete,ali STVARNO mislim da se narod MNOGO razestio....bez razloga!
A ako kod nas jedan OVEJANI KRIMINALAC luka bojovic moze biti OSLOBODJEN
sta ocekivati?Mozda ce"novi"traziti i rehabilitaciju"ubica GOSPODINA ZORANA DJINDJICA???Mooooozda,ko zna?
A GOSPODIN GENERAL DRAZA MIHAJLOVIC on je samo deo nase "slavne"Srpske
istorije.I nedajmo NIKADA da deo te istorije budu mira markovic,njen
sin,njena cerka....
Toliko za sada i hvala na prostoru!

]

Mare

pre 8 godina

Kviz pitanje za sve, ali samo logiko odgovorite, bez predrasuda.

Bile su dve osobe, zvaćemo ih osoba D i osoba T. Poceo je Veliki rat i osoba D je obukla uniformu, osoba T je isto to uradila. D i T su bili na suprotnim stranama. D se borio na strani okupiranih a T na strani okupatora. D je iz rata izasao kao najodlikovaniji vojnik svoje zemlje a T sa cinom kaplara i medaljama za zasluge kao okupatorski vojnik. 23 godine kasnije ista, samo drugacijeg imena, okupatorska vojska, opet okupura zemlju. Vi imate D koji je najodlikovaniji borac protiv okupatora i T njihovog bivseg kaplara. Obojca vas pozivaju u borbu protiv okupatora. Kome verujete?

ps Zamislte da je 1941 i vi ne znate ni T ni D sta ce biti u buducnosti.

Nikodije IV

pre 8 godina

I ove diskusije, bolje receno rashomonijada, jasno pokazuju kako je gradjanski rat razoran i ostavlja neizbrisive posledice. Sve sto se desilo ne treba zaboraviti, ali se treba izmiriti. Ako to ne uradimo Srbija ce nestati. U ostalom ovakva, kakva je, ne zasluzuje ni da postoji. Inace u mojoj familiji je bilo ljudi na obe strane. Stradali su i jedni i drugi. Ostale su samo uspomene.