Utorak, 19.05.2015.

14:52

B92:Nikolić poslao platformu Vučiću

Iako za sada nema zvaničnih potvrda, prema saznanjima B92, platforma predsednika Srbije o Kosovu i Metohiji je stigla u kabinet premijera.

Izvor: B92

B92:Nikoliæ poslao platformu Vuèiæu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

Aska

pre 8 godina

Svako ima pravo da predlozi svoje vidjenje resenja Kosova ali ce se krajnje resenje naci u dogovoru sa Vucicem,vladom i skupstinom Srbije!Nije ovo konacno reseje da ne podleze promenama nego sluzi za priblizavanje stavova!

Mane

pre 8 godina

Pa naravno da predsednik ima pravo da predlozi svoje vidjenje resenja i ne vidim sto bi mu to Vucic zamerio!Zajedno rade i sigurno su imali neke konsultacije do sada u vezi platformi!

ivana

pre 8 godina

Kada premijer i Vlada pogledaju platformu dogovorice se, a onda i izneti svoj stav, ne ocekuje se valjda da o tome raspravljaju preko medija?

Alex

pre 8 godina

Od velikog je značaja što predsednik i premijer sarađuju u vezi svih bitnih pitanjia. Kada njih dvojica zajedno rešavaju probleme, to je dobro za celu državu.

Gandalf

pre 8 godina

Priča se o toj platformi unazad nekoliko dana kao da je neki bauk. Razmatraće se, videće se može li to, kakva su reagovanja i unutra i spolja pa ćemo se tako i prilagođavati. Dajte malo da budmeo strpljivi i pametni.

Aleksandar

pre 8 godina

(Anonymous, 19. maj 2015 17:18)
Da li ti stvarno misliš ono što soi napisao. De facto i de jure Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 se kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije, da Srbija ima pravo da na Kosovo vrati do 1000 pripadnika bezbednosti itd. To je DE FACTO I DE JURE. Rezolucija Saveta bezbednosti je iznad Ustava Republike Srbije. Da je Kosovo nezavisno ne bi toliki pritisak vršili na Srbiju da popusti. Nikad ne treba priznati nezavisnost, prilike u svetu se menjaju, imamo pola sveta koji neće da ih prizna. Kosovo nije država, već američki protektorat koji Amerikancima služi da ovde prave destabilizaciju. Ali, kod Amera je sve potrošna roba, tako će doći trenutak kada će im dojaditi iz mnogo razloga da sponzorišu mafijašku tvorevinu u kojoj niko ništa ne radi. E tada Albance neće počistiti Srbija, već njihovi tutori. Tada će Albanci i Šiptari, među kojima duboko verujem ima dobrih i poštenih ljudi, moliti majku Srbiju za pomoć. Videli smo gde su Albanci iz Kumanova bežali, ne u Albaniju, ne na Kosovo. Prvo u Srbiju. Nikada ne priznati, a jednog dana makar to doživeli naši praunučići Kosovo će biti srpsko. Ničija nije gorela do zore! Molim bez cenzure, poz za B92

maricabb

pre 8 godina

Zastitni mehanizmi kroz plasiranje plaforme ZSO predstavljaju samo prelazno resenje. Resenje koje ce u dugorocnijem periodu obezbediti nesmetanu egzistenciju zahteva iscrpan dijalog obe strane.

ostali se vole B 92 se čita

pre 8 godina

Nikolić je plalformom zaštitio interese Srba koji žive na Kosovu, ali i interese Srbije. Vučić i Vlada RS će doneti odluku o usvajanju platforme. Sačekajmo ipak zvanično saopštenje.

Zozana

pre 8 godina

Koliko god to komplikovano zvučalo smatram da je konačan dogovor sa Albancima moguć. Ne sporim da je Putin velika ličnost i autoritativan predsednik i ne poredim ga sa našima, ali pogledajte kako je doveo u red situaciju sa Čečenima, ko bi rekao?!

veličko

pre 8 godina

Tesko nasledjena situacija ne ostavlja mnogo prostora za izbor resenja, ali je najbitnije da resenje bude u skladu sa nacinalnim interesima Srba koji zive na teritoriji KiM.

yoyo

pre 8 godina

Platforma u pravi cast stize do premijera kako bi bila detaljno razmotrena pred najavljenu posetu Tirani. Premijer ce Rami sigurno predociti sve detalje platforme i traziti podrsku da se i kosovski Albanci saglase sa predlozenom sirokom autonomijom koja se garantuje platformom.

Milan Zivkovic

pre 8 godina

O svemu se razgovaralo pa i o platformi,ubedjen sam da ce se naci zajednicki jezik na relaciji premijer predsednik.Treba se obezbediti sva prava nasim gradjanima na jugu pokrajine.

Todor

pre 8 godina

Rešavanje pitanja KiM je osnovni uslov za naše pristupanje Evropskoj uniji, samo se govori o tome šta Beograd mora da uradi, a odgovarajući koraci od strane Prištine se ni ne pominju. Moramo biti istrajni u našim stavovima.

visko

pre 8 godina

Prihvatljivo resenje zahteva mnogo truda, kompromisa i vise nacrta platformi kako bi se za nas narod na tim prostorima obezbedili najbolji moguci uslovi.

Boro&Ramiz

pre 8 godina

Kosovo i Metohija je za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje.Mi i naši potomci imamo zavet a to je da nikad ali nikad ne prihvatimo nezavisnost KIM.Svi stanovnici na KIM uključujući i Albance imaju pravo da žive na KIM ali u okviru države Srbije uživajući sve prava po najvećim međunarodnim standardima.

Dex

pre 8 godina

Oko svih vaznih pitanja unutrasnje i spoljne politike premijer i predsednik donose zajednicke odluke. Tako ce,verujem, biti i u ovom slucaju. Ocekujem da ce Vlada, jednim saopstenjem, podrzati platformu predsednika u roku od nekoliko dana.

Zavetnik

pre 8 godina

Pitanje konačnog statusa KIM je fundamentalno nacionalno pitanje države Srbije.To pitanje prevazilazi mandate svih vlada i predsednika dok se konačno ne reši a to je da ostane u sastavu države Srbije.I to je zavet za sve sadašnje i buduće vlade i predsednike.

Voleo bih da mi se objavi komentar

pre 8 godina

Menjaće se Ustav Srbije sigurno, a zna se šta to znači. Preambula "Kosovo i Metohija je NEODVOJIVI deo Republike Srbije" se menja, tako da je i ptici na grani jasno.

Priča o smanjenju broja poslanika u Skupštini (što svakako treba podržati) je samo paravan i odvraćanje pažnje od priznavanja Kosova. Nema srpsku vojsku, nemaš srpsku policiju, 90% stanovništva su Albanci, sudstvo i granice pod kontrolom Albanaca, a predsednik Nikolić MASTER Tomislav šalje platforme. Tuga i jad.

dervis

pre 8 godina

Ako Kosovo nije nase,zasto od nas traze da im ga damo?Ako je njihovo,zasto ga otimaju?A ako vec mogu da ga otmu,ne znam samo zasto se toliko ustrucavaju.

Beta

pre 8 godina

Ono sto je najbitnije to je da su i premijer i predsednik za to da je Kosovo neotudjivi deo Srbije. Sve ostalo ce se lako srediti uz konsultacija sa strucnim timovima i u skladu sa Ustavom Srbije.

djido

pre 8 godina

Nista jos nije izgubljeno sve dok ima odgovornih i sposobnih drzavnika koji su spremni da vode zestoke diplomatske borbe koje su u interesu Srbije i njene teritorijalne celovitosti.

LILIANA

pre 8 godina

Platforma je bitan dokumenat za nasu zemlju.Imati projekat o najvecoj prepreci sa kojom se Srbija u ovom trenutku suocava kada je prikljucenje EU u pitanju, je odlican stav Srbije.

Neutralni

pre 8 godina

Cinjenica je da pitanje Kosova i Metohije dosta koci nas napredak ka EU. Bilo bi najbolje kada bi se do resenja doslo na obostrano zadovoljstvo i nas i naroda koji zivi u pokrajini. Mozda je korak ka tome i ova platforma predsednika.

Anonymous

pre 8 godina

Ali ova, tzv. platforma nema apsolutnog nikakvog smisla. Kosovo ima de facto i de jure nezavisnost i kontrolu nad čitavom svojom teritorijom, pa čak i nad Severom. Zašto bi u bilo kom slučaju prihvatili da se vrate u okvir autonomije? Drugo pitanje, kakve veze ima naš Ustav sa teritorijom druge države? Koja bi bila naša korist od vraćanja Kosova u sastav države? 2 miliona stanovnika koji Srbiju ne priznaju svojom državom i koji bi opet težili rušenju Ustavnog poretka? Ne može se od nekoga očekivati da se spusti "sa konja na magarca" bez jakog "argumenta", u ovom slučaju vojske. Republika Srbija od 1999. nema nikakvu kontrolu nad tom teritorijom i neće je povratiti tako što im nudi manje od onoga što imaju.
Prihvatiti činjenično stanje i napokon se otarasiti od kancera zvanog Kosovo, koji nas jede iznutra poslednjih 20 godina, bi stvarno bio pravi put Srbije. I napokon izbaciti sramnu preambulu iz Ustava iz 2006, koja bukvalno predstavlja teritorijalne pretenzije prema susednoj državi. I Vojvodina je bila mađarska teritorija do 1920. i Trianona, pa se ipak u njihovom Ustavu ne spominje. Ne možemo zauvek živeti u paralelnom univerzumu o odnosu na ostatak sveta.

LEPA - KASIRKA - LOLA

pre 8 godina

Najvaznije pitanju u Srbiji je ovog trenutka pocetak pregovora sa EU naravno da je glavna prepreka u tome svakao pitanje Kosova. Ono je trenutno najvaznije u zemlji, sto po pitanju pristupanja EU sto zbog naseg naroda dole. Naravno da sam ubedjen i duboko verujem da ce se odrzati jedinstvo u vlasti kao i do sada. I da se nece dopustiti da besposleni ljudi plasiraju svakakve lazi u pokusaju da obmanu javnost. Ovo je samo jos jedan pokusaj da se stvori lazni sukob izmedju predsednika Srbije Tomislava Nikolica 8i Aleksandra Vucic, ali i ovaj pokusaj im nece uspeti u to sam apsolutno siguran.

Posmatrac

pre 8 godina

Da je platforma napisana pre 20 godina jos bi i imala neke sanse da prodje, ali sada je kasno ... Vise desetina zemalja medju kojima i one sa "najvise glasa" priznale su Kosovo kao nezavisnu drzavu te ovakav dokument nema nikakvog smisla. Penzionisite ovog Nikolica da se vise ne bavi glupostima i ne putuje na neke parade is samo pravi probleme. Sto pre narod shvati realnost, to bolje po njega - to je bolno, ali druge nema ...

Bajadera

pre 8 godina

Treba podržati sve napore Vlade Srbije da iz odnosa sa Kosovom izvučemo maksimum. Problemi vezani za Kosovo su višedecenijski, ali ova Vlada je prva koja je preduzela konkretne i pre svega diplomatske korake za njihovo rešenje.

Citalac 015

pre 8 godina

To da li je platforma stigla u Vladu ili ne, to jos ne znamo sve dok premijer licno ne potvrdi. I ne treba licitirati o sadrzi platforme. Treba pustiti clanove vlade da je prvo razmotre i kazu svoj sud, a posle i gradjani naravno.

Berač Lovorika

pre 8 godina

Srbija mora da definiše svoj definitivni stav prema KiM ,i od njega ne odstupati po cenu neulaska u EU ,jer je u pitanju nacionalni interes veće važnosti za Srbiju. Na Vučiću će biti "veliki teret",da "preseče" !

truman

pre 8 godina

Ovo samo pokazuje kakvi smo.
Ako obojica kazu da nema problema/nesporazuma medju njima, zasto nisu mogli upriliciti javnu predaju papira predsedniku vlade od strane predsednika drzave.
Ali umesto toga imamo da je predsednik drzave ostavio dokument[koji je vec 'procureo' u javnost] da ga prededniku vlade predaju zaposleni u predsednistvu dok je predsednik na Kubi

Citalac 015

pre 8 godina

Po svemu sudeci, Nikoliceva platforma nije bas uskladjena sa politikom Vlade Srbije, sto prakticno znaci i nove uslove na evropskom putu. Problemi su nam ponovo na vidiku.

lion

pre 8 godina

Da li je platforma stigla na Premijerov sto ili nije je manje važno od njenog sadržaja. U jedno sam sigurna, da su Nikolić i Vučić saglasni u istom, da KIM nikad neće biti priznato kao nezavicsna država.

Милорад - БОТ Ловац®

pre 8 godina

Људи, ми играмо квалификације са Косовом за ЕП у рукомету, без фуснота и звездица. Какве платформе, какви бакрачи бре?

Civokvi

pre 8 godina

Znači, nudimo im ono što već imaju? I još treba da se odreknu de fakto nezavisnoti koju imaju da bi dobili ono što VEĆ IMAJU? Znate kad će ovo uspeti...

Dejan

pre 8 godina

Sigurno da treba da ima predlozeno resenje za pitanje Kosova i da izadjemo sa njim pred medjunarodnu zajednicu a ne da nam oni sami kroje resenje!Sigurno je Nikolic konsultovao Vucica u vezi ove platforme i ne treba ocekivati protivljenje Vucica!

KLIKERAŠ

pre 8 godina

Dobro, poslao je Nikolić,sada je na Vladi da organizuje javnu raspravu ovog predliga,naravno uz učešće nauke i struke,politike i javnih ličnosti pa i gradjana Srbije, samo platforma svih i konsentosom stvorena može biti konačna platforma o KIM u ime Srbije

JOLE

pre 8 godina

Pretpostavljam da ce Nikolic napisati u Platformi o KiM samo ono sto Vlada moze da sprovede. A da cemo mi biti o svemu obavesteni kada za to dodje vreme.

Osvestimo se više...

pre 8 godina

"...13. deklarativni dokument koji se donosi, a posle svakog Srbima je bivalo lošije i bivalo ih je manje."
Na kraju će doći do toga da molimo da im se da nezavisnost da bi nas pustili u EU. Još jedan autogol. Hvala, Nikoliću, ali ne hvala!

budimir

pre 8 godina

Predsednik izgleda zaboravio da je kosovo priznato od evrope i amerike i da nikad neće pristati na drugu opciju osim nezavisnostl to i vrapci znaju

Darko

pre 8 godina

Ne radi se o tome dali ce Albanci nesto prihvatiti ili nece jer za njih i za zapad Kosovo je zavrsena prica ..ovde se radi o tome sta ce Srbija pravno prihvatiti u svoj sistem od Kosovskih nadleznosti..bez obzira sto ce te nadleznosti tipa policija ili predesnik kosova Albanci tretirati kao nadleznosti nezavisne drzave ..a mi cemo ih tretirati kao nadleznosti autonomne regije ..Sporazum o statusu ne postoji ..postoje samo jednostrana gledista na sadasnj situaciju

Silver Surfer

pre 8 godina

Setio se Nikolic resenja koja su mogla da prodju tokom 90-ih a protiv kojih je on bio najglasniji uz Seselja i Vucica i ekipu okupljenu oko sps-a.
Nasem predsedniku treba neko da kaze da je proslo dvadeset godina od kada ta resenja nisu aktuelna. Narocito posle bombardovanja 99-te i samoproglasene nezavisnosti koju su priznale najrelevantnije zapadne drzave. Ovo ponuda bi imala smisla kada su politicki predstavnici Kosovskih Albanaca imali nekakvu kopcu sa Srbijom i kada su stasavali u okviru SFRJ. Danasnji albanski politicari sa Kosova imaju vrlo malo pozitivnih dodirnih tacaka sa Srbijom. Rastu generacije koje su ucene i koje dozivljavaju Srbiju kao neprijatelja. I to je nesto sto se nece promeniti. Mi smo nasu sansu, za ovakvo resenje, propustili. Politicka realnost je sasvim drugacija od platforme koju nudi nas predsednik. Ona samo pokazuje koliki je promasaj politika prema Kosovu od 90-ih naovamo. I sto je najgore predstavnici te politike danas upravljaju Srbijom.

ipak se okrece

pre 8 godina

Ja razumem ove što pišu da je "Kosovo" vec drzava i da je priznato od strane Eu i Amerike i tako je. ALI, ako je tako zašto je onda bitno da ga mi priznamo i stalno nas pritiskaju zbog toga. Ako su ga oni priznali šta ce im aminovanje od nas nebitnih,jadnih i malih? Ili možda Kosmet nije država sve dok to mi ne odobrimo?
Molim objasnite mi.

Bacvanin

pre 8 godina

Gospodine predsednice, ubedite Albance na Kosovu u tu Vasu ideju, a ne premijera, koji je samo jedan demagog kao i ostali u ovoj vladi.
Nisu Vase deklaracije, preambule i ostali seminarski radovi ubedili ni jednog kosovskog Albanca, zasto bi trebao da pristane da zameni kosovskog policajca za srpskog.

Istina

pre 8 godina

Mozda predsednik Nukolic mora da predlaze nesto sto je na nivou velike sale! Svakako da bi se svi ubedili da je ovo sala. Ne mozes dati nesto sto nemas. Ne mozes dati "autonomno sudstvo" kada Kosovo vec ima sudski sistem u svim nivoima, od osnovnog do do Ustavnog i viseg suda. Ne mozes nuditi Kosovu kada vec ima nezavisnost i potpuno je nezavisna od Srbije.

Zapravo ako se izadje sa ovom "platformom" onda to je veliki udarac evropskom putu Srbije jer 23 clanice EU koje su priznale Kosovo i formalno ne mogu da prihvataju jer sto se tice Kosova to ne moze biti cak ni predmet razmatranja.

Данијел

pre 8 godina

Нема важније ствари за Србе и Србију од борбе за Косово и Метохију,
ни јуче, ни данас, ни сутра.Сви који прихватају "реалност" су кукавице и бирају лакши пут.Искрено немам поверења у Николића али је он и небитан,
за КиМ се морамо борити до краја.

milan

pre 8 godina

OK mi nikada nećemo priznati samostalnost Kosova a oni nikada više neće biti AP na jugu Srbije, za to su ih već suviše zemalja priznale da bi im naš stav u opšte bio bitan. Štetu ćemo imati i jedni i drugi a posebno Srbija kada svima dojadi nećemo da nećemo da priznamo da posle nedelje dolazi ponedeljak.

Ilija

pre 8 godina

Vucic ce reci svom narodu sve, ako ovo nije neka izmisljotina. Covek je do sad pokazao svu predusretljivost, tako da verujem da cemo ubrzo saznati o cemu je rec.

Avkas

pre 8 godina

Pa sigirno tu platformu nije sastavljao sam i da bude kontra od situacije u kojoj se zemlja nalazi. Niti će otežati premijeru, niti će se raditi suprotno Ustavu, a to je dovoljno da se zna.

Pop

pre 8 godina

Bolje da imamo spremne platforme pred pocetak krajnjeg resavanja statusa nego da na pregovore idemo bez dogovorene platforme!Ako platformsa valja,vlada i skupstina ce je prihvatiti a ako ne valja nece i tu nema mnogo filozofije!

cukce

pre 8 godina

Tu platformu nece niko da prihvati, ni medjunarodna zajdnica, ni Srbi na Kosovu i Metohiji a narocito nece Albanci! Mozda se takva platforma trebala ponuditi pre 17 godina i naravno ne sigurno u ovakom izdanju. Ovako ova platforma nit ima tezinu nit je prihvatljiva.

goran

pre 8 godina

Ako ovo stvarno piše u platformi, onda je g. Predsednik, džabe primao platu dok je ovo pisao, a treba ga pitati i gde je bio poslednjih godina.

Misha

pre 8 godina

Pre nego sto botovi zadjubre vest, da kazem par reci na ovu temu. Jasno je kao dan da je ovo politicki legal Tomislava Nikolica, a verovatno i uvod u kandidaturu za drugi mandat (za dve godine su predsednicki izbori). Takodje, jasno je kao dan da je ovo vruc a verovatno i vreo krompir u ruke Premijera. Kako odbiti dokument kojim TOma zeli da zastiti suverenitet Srbije (koliko god to paradoskalno zvucalo nakon Vucicevog Briselskog sporazuma)? Imam utisak da je Toma osetio trenutak da je vreme da Vucicu natovari dodatni teret na ledja, sto je legitimno sa aspekta predsednika. Isto tako mislim da je legitimno da ima svoj stav kada je u pitanju cetvrtina teritorije zemlje u kojoj zivi. Da li ga realnost demantuje? Da gotovo sigurno. Da li ce icega biti od ovog plana? Ne, naravno. Medjutim, ovo treba gledati u sirem svetlu politickih desavanja ovde i jasnom stavljanju do znanja premijeru da olako odricanje od dela teritorije zarad podrske zapada (sto je Vucic i uradio Briselskim zporazumom) moze da prodje kod ne previse pametnog birackog tela (izbori iz 2014 to potvrdili) ali da ce uvek ostati trag da je Kosovo, de facto, predato Albancima, od strane Vuciceve vlasti.

danilo

pre 8 godina

Čitam nekoliko puta i ne mogu da verujem!?
Jesu li u pitanju dve zaraćene strane pa jedna drugoj šalje platforme za pregovore?
Ili je u pitanju cirkus koji tako voli da režira glavni predsednikov savetnik; prosto čovek da pomisli da je taj čovek umakao iz cirkusa?
Ili se ljudi samo dobro zezaju?
Jer stalno nešto mora biti u fokusu širokih masa, dok se ni jedno jedino suštinsko pitanje ne rešava?
Nije ga rešavala ni Tadićeva vlast, još manje vlast onog najnesposobnijeg u istoriji.
Dindjić jeste hteo da reši bitne stvari i svi znamo šta se desilo, nažalost.
Ovi drugi kao da su naučili lekciju, lepo čuvaju svoje glave i pozicije ali brod tone i tone, dnevno...

Neša_NS

pre 8 godina

@(danilo, 19. maj 2015 15:07) Vidio po ovim komentarima,sve ekspert do eksperta !Ako mislite da je pitanje KiM toliko jednostavno što se ne kandidujete za predsednika i rešite siuaciju,najpovoljnije za RS i njene gradjane ...

Pera

pre 8 godina

Ja imam bolju platoformu. Da Kosovo bude integralni deo Srbije bez ikakve razlike u odnosu na druge delove.

Yeah!

Moja je bolja... moja je bolja...

goran

pre 8 godina

Ako ovo stvarno piše u platformi, onda je g. Predsednik, džabe primao platu dok je ovo pisao, a treba ga pitati i gde je bio poslednjih godina.

Civokvi

pre 8 godina

Znači, nudimo im ono što već imaju? I još treba da se odreknu de fakto nezavisnoti koju imaju da bi dobili ono što VEĆ IMAJU? Znate kad će ovo uspeti...

Neša_NS

pre 8 godina

@(danilo, 19. maj 2015 15:07) Vidio po ovim komentarima,sve ekspert do eksperta !Ako mislite da je pitanje KiM toliko jednostavno što se ne kandidujete za predsednika i rešite siuaciju,najpovoljnije za RS i njene gradjane ...

ipak se okrece

pre 8 godina

Ja razumem ove što pišu da je "Kosovo" vec drzava i da je priznato od strane Eu i Amerike i tako je. ALI, ako je tako zašto je onda bitno da ga mi priznamo i stalno nas pritiskaju zbog toga. Ako su ga oni priznali šta ce im aminovanje od nas nebitnih,jadnih i malih? Ili možda Kosmet nije država sve dok to mi ne odobrimo?
Molim objasnite mi.

yoyo

pre 8 godina

Platforma u pravi cast stize do premijera kako bi bila detaljno razmotrena pred najavljenu posetu Tirani. Premijer ce Rami sigurno predociti sve detalje platforme i traziti podrsku da se i kosovski Albanci saglase sa predlozenom sirokom autonomijom koja se garantuje platformom.

Milan Zivkovic

pre 8 godina

O svemu se razgovaralo pa i o platformi,ubedjen sam da ce se naci zajednicki jezik na relaciji premijer predsednik.Treba se obezbediti sva prava nasim gradjanima na jugu pokrajine.

LILIANA

pre 8 godina

Platforma je bitan dokumenat za nasu zemlju.Imati projekat o najvecoj prepreci sa kojom se Srbija u ovom trenutku suocava kada je prikljucenje EU u pitanju, je odlican stav Srbije.

Bacvanin

pre 8 godina

Gospodine predsednice, ubedite Albance na Kosovu u tu Vasu ideju, a ne premijera, koji je samo jedan demagog kao i ostali u ovoj vladi.
Nisu Vase deklaracije, preambule i ostali seminarski radovi ubedili ni jednog kosovskog Albanca, zasto bi trebao da pristane da zameni kosovskog policajca za srpskog.

Zavetnik

pre 8 godina

Pitanje konačnog statusa KIM je fundamentalno nacionalno pitanje države Srbije.To pitanje prevazilazi mandate svih vlada i predsednika dok se konačno ne reši a to je da ostane u sastavu države Srbije.I to je zavet za sve sadašnje i buduće vlade i predsednike.

danilo

pre 8 godina

Čitam nekoliko puta i ne mogu da verujem!?
Jesu li u pitanju dve zaraćene strane pa jedna drugoj šalje platforme za pregovore?
Ili je u pitanju cirkus koji tako voli da režira glavni predsednikov savetnik; prosto čovek da pomisli da je taj čovek umakao iz cirkusa?
Ili se ljudi samo dobro zezaju?
Jer stalno nešto mora biti u fokusu širokih masa, dok se ni jedno jedino suštinsko pitanje ne rešava?
Nije ga rešavala ni Tadićeva vlast, još manje vlast onog najnesposobnijeg u istoriji.
Dindjić jeste hteo da reši bitne stvari i svi znamo šta se desilo, nažalost.
Ovi drugi kao da su naučili lekciju, lepo čuvaju svoje glave i pozicije ali brod tone i tone, dnevno...

Ilija

pre 8 godina

Vucic ce reci svom narodu sve, ako ovo nije neka izmisljotina. Covek je do sad pokazao svu predusretljivost, tako da verujem da cemo ubrzo saznati o cemu je rec.

Zozana

pre 8 godina

Koliko god to komplikovano zvučalo smatram da je konačan dogovor sa Albancima moguć. Ne sporim da je Putin velika ličnost i autoritativan predsednik i ne poredim ga sa našima, ali pogledajte kako je doveo u red situaciju sa Čečenima, ko bi rekao?!

Todor

pre 8 godina

Rešavanje pitanja KiM je osnovni uslov za naše pristupanje Evropskoj uniji, samo se govori o tome šta Beograd mora da uradi, a odgovarajući koraci od strane Prištine se ni ne pominju. Moramo biti istrajni u našim stavovima.

KLIKERAŠ

pre 8 godina

Dobro, poslao je Nikolić,sada je na Vladi da organizuje javnu raspravu ovog predliga,naravno uz učešće nauke i struke,politike i javnih ličnosti pa i gradjana Srbije, samo platforma svih i konsentosom stvorena može biti konačna platforma o KIM u ime Srbije

maricabb

pre 8 godina

Zastitni mehanizmi kroz plasiranje plaforme ZSO predstavljaju samo prelazno resenje. Resenje koje ce u dugorocnijem periodu obezbediti nesmetanu egzistenciju zahteva iscrpan dijalog obe strane.

budimir

pre 8 godina

Predsednik izgleda zaboravio da je kosovo priznato od evrope i amerike i da nikad neće pristati na drugu opciju osim nezavisnostl to i vrapci znaju

Avkas

pre 8 godina

Pa sigirno tu platformu nije sastavljao sam i da bude kontra od situacije u kojoj se zemlja nalazi. Niti će otežati premijeru, niti će se raditi suprotno Ustavu, a to je dovoljno da se zna.

Dejan

pre 8 godina

Sigurno da treba da ima predlozeno resenje za pitanje Kosova i da izadjemo sa njim pred medjunarodnu zajednicu a ne da nam oni sami kroje resenje!Sigurno je Nikolic konsultovao Vucica u vezi ove platforme i ne treba ocekivati protivljenje Vucica!

lion

pre 8 godina

Da li je platforma stigla na Premijerov sto ili nije je manje važno od njenog sadržaja. U jedno sam sigurna, da su Nikolić i Vučić saglasni u istom, da KIM nikad neće biti priznato kao nezavicsna država.

Dex

pre 8 godina

Oko svih vaznih pitanja unutrasnje i spoljne politike premijer i predsednik donose zajednicke odluke. Tako ce,verujem, biti i u ovom slucaju. Ocekujem da ce Vlada, jednim saopstenjem, podrzati platformu predsednika u roku od nekoliko dana.

Neutralni

pre 8 godina

Cinjenica je da pitanje Kosova i Metohije dosta koci nas napredak ka EU. Bilo bi najbolje kada bi se do resenja doslo na obostrano zadovoljstvo i nas i naroda koji zivi u pokrajini. Mozda je korak ka tome i ova platforma predsednika.

veličko

pre 8 godina

Tesko nasledjena situacija ne ostavlja mnogo prostora za izbor resenja, ali je najbitnije da resenje bude u skladu sa nacinalnim interesima Srba koji zive na teritoriji KiM.

Boro&Ramiz

pre 8 godina

Kosovo i Metohija je za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje.Mi i naši potomci imamo zavet a to je da nikad ali nikad ne prihvatimo nezavisnost KIM.Svi stanovnici na KIM uključujući i Albance imaju pravo da žive na KIM ali u okviru države Srbije uživajući sve prava po najvećim međunarodnim standardima.

Gandalf

pre 8 godina

Priča se o toj platformi unazad nekoliko dana kao da je neki bauk. Razmatraće se, videće se može li to, kakva su reagovanja i unutra i spolja pa ćemo se tako i prilagođavati. Dajte malo da budmeo strpljivi i pametni.

Berač Lovorika

pre 8 godina

Srbija mora da definiše svoj definitivni stav prema KiM ,i od njega ne odstupati po cenu neulaska u EU ,jer je u pitanju nacionalni interes veće važnosti za Srbiju. Na Vučiću će biti "veliki teret",da "preseče" !

Beta

pre 8 godina

Ono sto je najbitnije to je da su i premijer i predsednik za to da je Kosovo neotudjivi deo Srbije. Sve ostalo ce se lako srediti uz konsultacija sa strucnim timovima i u skladu sa Ustavom Srbije.

Данијел

pre 8 godina

Нема важније ствари за Србе и Србију од борбе за Косово и Метохију,
ни јуче, ни данас, ни сутра.Сви који прихватају "реалност" су кукавице и бирају лакши пут.Искрено немам поверења у Николића али је он и небитан,
за КиМ се морамо борити до краја.

Pera

pre 8 godina

Ja imam bolju platoformu. Da Kosovo bude integralni deo Srbije bez ikakve razlike u odnosu na druge delove.

Yeah!

Moja je bolja... moja je bolja...

Aleksandar

pre 8 godina

(Anonymous, 19. maj 2015 17:18)
Da li ti stvarno misliš ono što soi napisao. De facto i de jure Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 se kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije, da Srbija ima pravo da na Kosovo vrati do 1000 pripadnika bezbednosti itd. To je DE FACTO I DE JURE. Rezolucija Saveta bezbednosti je iznad Ustava Republike Srbije. Da je Kosovo nezavisno ne bi toliki pritisak vršili na Srbiju da popusti. Nikad ne treba priznati nezavisnost, prilike u svetu se menjaju, imamo pola sveta koji neće da ih prizna. Kosovo nije država, već američki protektorat koji Amerikancima služi da ovde prave destabilizaciju. Ali, kod Amera je sve potrošna roba, tako će doći trenutak kada će im dojaditi iz mnogo razloga da sponzorišu mafijašku tvorevinu u kojoj niko ništa ne radi. E tada Albance neće počistiti Srbija, već njihovi tutori. Tada će Albanci i Šiptari, među kojima duboko verujem ima dobrih i poštenih ljudi, moliti majku Srbiju za pomoć. Videli smo gde su Albanci iz Kumanova bežali, ne u Albaniju, ne na Kosovo. Prvo u Srbiju. Nikada ne priznati, a jednog dana makar to doživeli naši praunučići Kosovo će biti srpsko. Ničija nije gorela do zore! Molim bez cenzure, poz za B92

ostali se vole B 92 se čita

pre 8 godina

Nikolić je plalformom zaštitio interese Srba koji žive na Kosovu, ali i interese Srbije. Vučić i Vlada RS će doneti odluku o usvajanju platforme. Sačekajmo ipak zvanično saopštenje.

Pop

pre 8 godina

Bolje da imamo spremne platforme pred pocetak krajnjeg resavanja statusa nego da na pregovore idemo bez dogovorene platforme!Ako platformsa valja,vlada i skupstina ce je prihvatiti a ako ne valja nece i tu nema mnogo filozofije!

Citalac 015

pre 8 godina

To da li je platforma stigla u Vladu ili ne, to jos ne znamo sve dok premijer licno ne potvrdi. I ne treba licitirati o sadrzi platforme. Treba pustiti clanove vlade da je prvo razmotre i kazu svoj sud, a posle i gradjani naravno.

Darko

pre 8 godina

Ne radi se o tome dali ce Albanci nesto prihvatiti ili nece jer za njih i za zapad Kosovo je zavrsena prica ..ovde se radi o tome sta ce Srbija pravno prihvatiti u svoj sistem od Kosovskih nadleznosti..bez obzira sto ce te nadleznosti tipa policija ili predesnik kosova Albanci tretirati kao nadleznosti nezavisne drzave ..a mi cemo ih tretirati kao nadleznosti autonomne regije ..Sporazum o statusu ne postoji ..postoje samo jednostrana gledista na sadasnj situaciju

dervis

pre 8 godina

Ako Kosovo nije nase,zasto od nas traze da im ga damo?Ako je njihovo,zasto ga otimaju?A ako vec mogu da ga otmu,ne znam samo zasto se toliko ustrucavaju.

Bajadera

pre 8 godina

Treba podržati sve napore Vlade Srbije da iz odnosa sa Kosovom izvučemo maksimum. Problemi vezani za Kosovo su višedecenijski, ali ova Vlada je prva koja je preduzela konkretne i pre svega diplomatske korake za njihovo rešenje.

LEPA - KASIRKA - LOLA

pre 8 godina

Najvaznije pitanju u Srbiji je ovog trenutka pocetak pregovora sa EU naravno da je glavna prepreka u tome svakao pitanje Kosova. Ono je trenutno najvaznije u zemlji, sto po pitanju pristupanja EU sto zbog naseg naroda dole. Naravno da sam ubedjen i duboko verujem da ce se odrzati jedinstvo u vlasti kao i do sada. I da se nece dopustiti da besposleni ljudi plasiraju svakakve lazi u pokusaju da obmanu javnost. Ovo je samo jos jedan pokusaj da se stvori lazni sukob izmedju predsednika Srbije Tomislava Nikolica 8i Aleksandra Vucic, ali i ovaj pokusaj im nece uspeti u to sam apsolutno siguran.

Милорад - БОТ Ловац®

pre 8 godina

Људи, ми играмо квалификације са Косовом за ЕП у рукомету, без фуснота и звездица. Какве платформе, какви бакрачи бре?

djido

pre 8 godina

Nista jos nije izgubljeno sve dok ima odgovornih i sposobnih drzavnika koji su spremni da vode zestoke diplomatske borbe koje su u interesu Srbije i njene teritorijalne celovitosti.

cukce

pre 8 godina

Tu platformu nece niko da prihvati, ni medjunarodna zajdnica, ni Srbi na Kosovu i Metohiji a narocito nece Albanci! Mozda se takva platforma trebala ponuditi pre 17 godina i naravno ne sigurno u ovakom izdanju. Ovako ova platforma nit ima tezinu nit je prihvatljiva.

visko

pre 8 godina

Prihvatljivo resenje zahteva mnogo truda, kompromisa i vise nacrta platformi kako bi se za nas narod na tim prostorima obezbedili najbolji moguci uslovi.

Misha

pre 8 godina

Pre nego sto botovi zadjubre vest, da kazem par reci na ovu temu. Jasno je kao dan da je ovo politicki legal Tomislava Nikolica, a verovatno i uvod u kandidaturu za drugi mandat (za dve godine su predsednicki izbori). Takodje, jasno je kao dan da je ovo vruc a verovatno i vreo krompir u ruke Premijera. Kako odbiti dokument kojim TOma zeli da zastiti suverenitet Srbije (koliko god to paradoskalno zvucalo nakon Vucicevog Briselskog sporazuma)? Imam utisak da je Toma osetio trenutak da je vreme da Vucicu natovari dodatni teret na ledja, sto je legitimno sa aspekta predsednika. Isto tako mislim da je legitimno da ima svoj stav kada je u pitanju cetvrtina teritorije zemlje u kojoj zivi. Da li ga realnost demantuje? Da gotovo sigurno. Da li ce icega biti od ovog plana? Ne, naravno. Medjutim, ovo treba gledati u sirem svetlu politickih desavanja ovde i jasnom stavljanju do znanja premijeru da olako odricanje od dela teritorije zarad podrske zapada (sto je Vucic i uradio Briselskim zporazumom) moze da prodje kod ne previse pametnog birackog tela (izbori iz 2014 to potvrdili) ali da ce uvek ostati trag da je Kosovo, de facto, predato Albancima, od strane Vuciceve vlasti.

Silver Surfer

pre 8 godina

Setio se Nikolic resenja koja su mogla da prodju tokom 90-ih a protiv kojih je on bio najglasniji uz Seselja i Vucica i ekipu okupljenu oko sps-a.
Nasem predsedniku treba neko da kaze da je proslo dvadeset godina od kada ta resenja nisu aktuelna. Narocito posle bombardovanja 99-te i samoproglasene nezavisnosti koju su priznale najrelevantnije zapadne drzave. Ovo ponuda bi imala smisla kada su politicki predstavnici Kosovskih Albanaca imali nekakvu kopcu sa Srbijom i kada su stasavali u okviru SFRJ. Danasnji albanski politicari sa Kosova imaju vrlo malo pozitivnih dodirnih tacaka sa Srbijom. Rastu generacije koje su ucene i koje dozivljavaju Srbiju kao neprijatelja. I to je nesto sto se nece promeniti. Mi smo nasu sansu, za ovakvo resenje, propustili. Politicka realnost je sasvim drugacija od platforme koju nudi nas predsednik. Ona samo pokazuje koliki je promasaj politika prema Kosovu od 90-ih naovamo. I sto je najgore predstavnici te politike danas upravljaju Srbijom.

Osvestimo se više...

pre 8 godina

"...13. deklarativni dokument koji se donosi, a posle svakog Srbima je bivalo lošije i bivalo ih je manje."
Na kraju će doći do toga da molimo da im se da nezavisnost da bi nas pustili u EU. Još jedan autogol. Hvala, Nikoliću, ali ne hvala!

Anonymous

pre 8 godina

Ali ova, tzv. platforma nema apsolutnog nikakvog smisla. Kosovo ima de facto i de jure nezavisnost i kontrolu nad čitavom svojom teritorijom, pa čak i nad Severom. Zašto bi u bilo kom slučaju prihvatili da se vrate u okvir autonomije? Drugo pitanje, kakve veze ima naš Ustav sa teritorijom druge države? Koja bi bila naša korist od vraćanja Kosova u sastav države? 2 miliona stanovnika koji Srbiju ne priznaju svojom državom i koji bi opet težili rušenju Ustavnog poretka? Ne može se od nekoga očekivati da se spusti "sa konja na magarca" bez jakog "argumenta", u ovom slučaju vojske. Republika Srbija od 1999. nema nikakvu kontrolu nad tom teritorijom i neće je povratiti tako što im nudi manje od onoga što imaju.
Prihvatiti činjenično stanje i napokon se otarasiti od kancera zvanog Kosovo, koji nas jede iznutra poslednjih 20 godina, bi stvarno bio pravi put Srbije. I napokon izbaciti sramnu preambulu iz Ustava iz 2006, koja bukvalno predstavlja teritorijalne pretenzije prema susednoj državi. I Vojvodina je bila mađarska teritorija do 1920. i Trianona, pa se ipak u njihovom Ustavu ne spominje. Ne možemo zauvek živeti u paralelnom univerzumu o odnosu na ostatak sveta.

Istina

pre 8 godina

Mozda predsednik Nukolic mora da predlaze nesto sto je na nivou velike sale! Svakako da bi se svi ubedili da je ovo sala. Ne mozes dati nesto sto nemas. Ne mozes dati "autonomno sudstvo" kada Kosovo vec ima sudski sistem u svim nivoima, od osnovnog do do Ustavnog i viseg suda. Ne mozes nuditi Kosovu kada vec ima nezavisnost i potpuno je nezavisna od Srbije.

Zapravo ako se izadje sa ovom "platformom" onda to je veliki udarac evropskom putu Srbije jer 23 clanice EU koje su priznale Kosovo i formalno ne mogu da prihvataju jer sto se tice Kosova to ne moze biti cak ni predmet razmatranja.

Voleo bih da mi se objavi komentar

pre 8 godina

Menjaće se Ustav Srbije sigurno, a zna se šta to znači. Preambula "Kosovo i Metohija je NEODVOJIVI deo Republike Srbije" se menja, tako da je i ptici na grani jasno.

Priča o smanjenju broja poslanika u Skupštini (što svakako treba podržati) je samo paravan i odvraćanje pažnje od priznavanja Kosova. Nema srpsku vojsku, nemaš srpsku policiju, 90% stanovništva su Albanci, sudstvo i granice pod kontrolom Albanaca, a predsednik Nikolić MASTER Tomislav šalje platforme. Tuga i jad.

milan

pre 8 godina

OK mi nikada nećemo priznati samostalnost Kosova a oni nikada više neće biti AP na jugu Srbije, za to su ih već suviše zemalja priznale da bi im naš stav u opšte bio bitan. Štetu ćemo imati i jedni i drugi a posebno Srbija kada svima dojadi nećemo da nećemo da priznamo da posle nedelje dolazi ponedeljak.

Posmatrac

pre 8 godina

Da je platforma napisana pre 20 godina jos bi i imala neke sanse da prodje, ali sada je kasno ... Vise desetina zemalja medju kojima i one sa "najvise glasa" priznale su Kosovo kao nezavisnu drzavu te ovakav dokument nema nikakvog smisla. Penzionisite ovog Nikolica da se vise ne bavi glupostima i ne putuje na neke parade is samo pravi probleme. Sto pre narod shvati realnost, to bolje po njega - to je bolno, ali druge nema ...

Citalac 015

pre 8 godina

Po svemu sudeci, Nikoliceva platforma nije bas uskladjena sa politikom Vlade Srbije, sto prakticno znaci i nove uslove na evropskom putu. Problemi su nam ponovo na vidiku.

Alex

pre 8 godina

Od velikog je značaja što predsednik i premijer sarađuju u vezi svih bitnih pitanjia. Kada njih dvojica zajedno rešavaju probleme, to je dobro za celu državu.

truman

pre 8 godina

Ovo samo pokazuje kakvi smo.
Ako obojica kazu da nema problema/nesporazuma medju njima, zasto nisu mogli upriliciti javnu predaju papira predsedniku vlade od strane predsednika drzave.
Ali umesto toga imamo da je predsednik drzave ostavio dokument[koji je vec 'procureo' u javnost] da ga prededniku vlade predaju zaposleni u predsednistvu dok je predsednik na Kubi

JOLE

pre 8 godina

Pretpostavljam da ce Nikolic napisati u Platformi o KiM samo ono sto Vlada moze da sprovede. A da cemo mi biti o svemu obavesteni kada za to dodje vreme.

ivana

pre 8 godina

Kada premijer i Vlada pogledaju platformu dogovorice se, a onda i izneti svoj stav, ne ocekuje se valjda da o tome raspravljaju preko medija?

Mane

pre 8 godina

Pa naravno da predsednik ima pravo da predlozi svoje vidjenje resenja i ne vidim sto bi mu to Vucic zamerio!Zajedno rade i sigurno su imali neke konsultacije do sada u vezi platformi!

Aska

pre 8 godina

Svako ima pravo da predlozi svoje vidjenje resenja Kosova ali ce se krajnje resenje naci u dogovoru sa Vucicem,vladom i skupstinom Srbije!Nije ovo konacno reseje da ne podleze promenama nego sluzi za priblizavanje stavova!

Civokvi

pre 8 godina

Znači, nudimo im ono što već imaju? I još treba da se odreknu de fakto nezavisnoti koju imaju da bi dobili ono što VEĆ IMAJU? Znate kad će ovo uspeti...

danilo

pre 8 godina

Čitam nekoliko puta i ne mogu da verujem!?
Jesu li u pitanju dve zaraćene strane pa jedna drugoj šalje platforme za pregovore?
Ili je u pitanju cirkus koji tako voli da režira glavni predsednikov savetnik; prosto čovek da pomisli da je taj čovek umakao iz cirkusa?
Ili se ljudi samo dobro zezaju?
Jer stalno nešto mora biti u fokusu širokih masa, dok se ni jedno jedino suštinsko pitanje ne rešava?
Nije ga rešavala ni Tadićeva vlast, još manje vlast onog najnesposobnijeg u istoriji.
Dindjić jeste hteo da reši bitne stvari i svi znamo šta se desilo, nažalost.
Ovi drugi kao da su naučili lekciju, lepo čuvaju svoje glave i pozicije ali brod tone i tone, dnevno...

milan

pre 8 godina

OK mi nikada nećemo priznati samostalnost Kosova a oni nikada više neće biti AP na jugu Srbije, za to su ih već suviše zemalja priznale da bi im naš stav u opšte bio bitan. Štetu ćemo imati i jedni i drugi a posebno Srbija kada svima dojadi nećemo da nećemo da priznamo da posle nedelje dolazi ponedeljak.

Pera

pre 8 godina

Ja imam bolju platoformu. Da Kosovo bude integralni deo Srbije bez ikakve razlike u odnosu na druge delove.

Yeah!

Moja je bolja... moja je bolja...

JOLE

pre 8 godina

Pretpostavljam da ce Nikolic napisati u Platformi o KiM samo ono sto Vlada moze da sprovede. A da cemo mi biti o svemu obavesteni kada za to dodje vreme.

Bacvanin

pre 8 godina

Gospodine predsednice, ubedite Albance na Kosovu u tu Vasu ideju, a ne premijera, koji je samo jedan demagog kao i ostali u ovoj vladi.
Nisu Vase deklaracije, preambule i ostali seminarski radovi ubedili ni jednog kosovskog Albanca, zasto bi trebao da pristane da zameni kosovskog policajca za srpskog.

goran

pre 8 godina

Ako ovo stvarno piše u platformi, onda je g. Predsednik, džabe primao platu dok je ovo pisao, a treba ga pitati i gde je bio poslednjih godina.

cukce

pre 8 godina

Tu platformu nece niko da prihvati, ni medjunarodna zajdnica, ni Srbi na Kosovu i Metohiji a narocito nece Albanci! Mozda se takva platforma trebala ponuditi pre 17 godina i naravno ne sigurno u ovakom izdanju. Ovako ova platforma nit ima tezinu nit je prihvatljiva.

Misha

pre 8 godina

Pre nego sto botovi zadjubre vest, da kazem par reci na ovu temu. Jasno je kao dan da je ovo politicki legal Tomislava Nikolica, a verovatno i uvod u kandidaturu za drugi mandat (za dve godine su predsednicki izbori). Takodje, jasno je kao dan da je ovo vruc a verovatno i vreo krompir u ruke Premijera. Kako odbiti dokument kojim TOma zeli da zastiti suverenitet Srbije (koliko god to paradoskalno zvucalo nakon Vucicevog Briselskog sporazuma)? Imam utisak da je Toma osetio trenutak da je vreme da Vucicu natovari dodatni teret na ledja, sto je legitimno sa aspekta predsednika. Isto tako mislim da je legitimno da ima svoj stav kada je u pitanju cetvrtina teritorije zemlje u kojoj zivi. Da li ga realnost demantuje? Da gotovo sigurno. Da li ce icega biti od ovog plana? Ne, naravno. Medjutim, ovo treba gledati u sirem svetlu politickih desavanja ovde i jasnom stavljanju do znanja premijeru da olako odricanje od dela teritorije zarad podrske zapada (sto je Vucic i uradio Briselskim zporazumom) moze da prodje kod ne previse pametnog birackog tela (izbori iz 2014 to potvrdili) ali da ce uvek ostati trag da je Kosovo, de facto, predato Albancima, od strane Vuciceve vlasti.

Osvestimo se više...

pre 8 godina

"...13. deklarativni dokument koji se donosi, a posle svakog Srbima je bivalo lošije i bivalo ih je manje."
Na kraju će doći do toga da molimo da im se da nezavisnost da bi nas pustili u EU. Još jedan autogol. Hvala, Nikoliću, ali ne hvala!

budimir

pre 8 godina

Predsednik izgleda zaboravio da je kosovo priznato od evrope i amerike i da nikad neće pristati na drugu opciju osim nezavisnostl to i vrapci znaju

Anonymous

pre 8 godina

Ali ova, tzv. platforma nema apsolutnog nikakvog smisla. Kosovo ima de facto i de jure nezavisnost i kontrolu nad čitavom svojom teritorijom, pa čak i nad Severom. Zašto bi u bilo kom slučaju prihvatili da se vrate u okvir autonomije? Drugo pitanje, kakve veze ima naš Ustav sa teritorijom druge države? Koja bi bila naša korist od vraćanja Kosova u sastav države? 2 miliona stanovnika koji Srbiju ne priznaju svojom državom i koji bi opet težili rušenju Ustavnog poretka? Ne može se od nekoga očekivati da se spusti "sa konja na magarca" bez jakog "argumenta", u ovom slučaju vojske. Republika Srbija od 1999. nema nikakvu kontrolu nad tom teritorijom i neće je povratiti tako što im nudi manje od onoga što imaju.
Prihvatiti činjenično stanje i napokon se otarasiti od kancera zvanog Kosovo, koji nas jede iznutra poslednjih 20 godina, bi stvarno bio pravi put Srbije. I napokon izbaciti sramnu preambulu iz Ustava iz 2006, koja bukvalno predstavlja teritorijalne pretenzije prema susednoj državi. I Vojvodina je bila mađarska teritorija do 1920. i Trianona, pa se ipak u njihovom Ustavu ne spominje. Ne možemo zauvek živeti u paralelnom univerzumu o odnosu na ostatak sveta.

Милорад - БОТ Ловац®

pre 8 godina

Људи, ми играмо квалификације са Косовом за ЕП у рукомету, без фуснота и звездица. Какве платформе, какви бакрачи бре?

truman

pre 8 godina

Ovo samo pokazuje kakvi smo.
Ako obojica kazu da nema problema/nesporazuma medju njima, zasto nisu mogli upriliciti javnu predaju papira predsedniku vlade od strane predsednika drzave.
Ali umesto toga imamo da je predsednik drzave ostavio dokument[koji je vec 'procureo' u javnost] da ga prededniku vlade predaju zaposleni u predsednistvu dok je predsednik na Kubi

Citalac 015

pre 8 godina

Po svemu sudeci, Nikoliceva platforma nije bas uskladjena sa politikom Vlade Srbije, sto prakticno znaci i nove uslove na evropskom putu. Problemi su nam ponovo na vidiku.

Silver Surfer

pre 8 godina

Setio se Nikolic resenja koja su mogla da prodju tokom 90-ih a protiv kojih je on bio najglasniji uz Seselja i Vucica i ekipu okupljenu oko sps-a.
Nasem predsedniku treba neko da kaze da je proslo dvadeset godina od kada ta resenja nisu aktuelna. Narocito posle bombardovanja 99-te i samoproglasene nezavisnosti koju su priznale najrelevantnije zapadne drzave. Ovo ponuda bi imala smisla kada su politicki predstavnici Kosovskih Albanaca imali nekakvu kopcu sa Srbijom i kada su stasavali u okviru SFRJ. Danasnji albanski politicari sa Kosova imaju vrlo malo pozitivnih dodirnih tacaka sa Srbijom. Rastu generacije koje su ucene i koje dozivljavaju Srbiju kao neprijatelja. I to je nesto sto se nece promeniti. Mi smo nasu sansu, za ovakvo resenje, propustili. Politicka realnost je sasvim drugacija od platforme koju nudi nas predsednik. Ona samo pokazuje koliki je promasaj politika prema Kosovu od 90-ih naovamo. I sto je najgore predstavnici te politike danas upravljaju Srbijom.

Istina

pre 8 godina

Mozda predsednik Nukolic mora da predlaze nesto sto je na nivou velike sale! Svakako da bi se svi ubedili da je ovo sala. Ne mozes dati nesto sto nemas. Ne mozes dati "autonomno sudstvo" kada Kosovo vec ima sudski sistem u svim nivoima, od osnovnog do do Ustavnog i viseg suda. Ne mozes nuditi Kosovu kada vec ima nezavisnost i potpuno je nezavisna od Srbije.

Zapravo ako se izadje sa ovom "platformom" onda to je veliki udarac evropskom putu Srbije jer 23 clanice EU koje su priznale Kosovo i formalno ne mogu da prihvataju jer sto se tice Kosova to ne moze biti cak ni predmet razmatranja.

Posmatrac

pre 8 godina

Da je platforma napisana pre 20 godina jos bi i imala neke sanse da prodje, ali sada je kasno ... Vise desetina zemalja medju kojima i one sa "najvise glasa" priznale su Kosovo kao nezavisnu drzavu te ovakav dokument nema nikakvog smisla. Penzionisite ovog Nikolica da se vise ne bavi glupostima i ne putuje na neke parade is samo pravi probleme. Sto pre narod shvati realnost, to bolje po njega - to je bolno, ali druge nema ...

Voleo bih da mi se objavi komentar

pre 8 godina

Menjaće se Ustav Srbije sigurno, a zna se šta to znači. Preambula "Kosovo i Metohija je NEODVOJIVI deo Republike Srbije" se menja, tako da je i ptici na grani jasno.

Priča o smanjenju broja poslanika u Skupštini (što svakako treba podržati) je samo paravan i odvraćanje pažnje od priznavanja Kosova. Nema srpsku vojsku, nemaš srpsku policiju, 90% stanovništva su Albanci, sudstvo i granice pod kontrolom Albanaca, a predsednik Nikolić MASTER Tomislav šalje platforme. Tuga i jad.

Данијел

pre 8 godina

Нема важније ствари за Србе и Србију од борбе за Косово и Метохију,
ни јуче, ни данас, ни сутра.Сви који прихватају "реалност" су кукавице и бирају лакши пут.Искрено немам поверења у Николића али је он и небитан,
за КиМ се морамо борити до краја.

Neša_NS

pre 8 godina

@(danilo, 19. maj 2015 15:07) Vidio po ovim komentarima,sve ekspert do eksperta !Ako mislite da je pitanje KiM toliko jednostavno što se ne kandidujete za predsednika i rešite siuaciju,najpovoljnije za RS i njene gradjane ...

ipak se okrece

pre 8 godina

Ja razumem ove što pišu da je "Kosovo" vec drzava i da je priznato od strane Eu i Amerike i tako je. ALI, ako je tako zašto je onda bitno da ga mi priznamo i stalno nas pritiskaju zbog toga. Ako su ga oni priznali šta ce im aminovanje od nas nebitnih,jadnih i malih? Ili možda Kosmet nije država sve dok to mi ne odobrimo?
Molim objasnite mi.

lion

pre 8 godina

Da li je platforma stigla na Premijerov sto ili nije je manje važno od njenog sadržaja. U jedno sam sigurna, da su Nikolić i Vučić saglasni u istom, da KIM nikad neće biti priznato kao nezavicsna država.

KLIKERAŠ

pre 8 godina

Dobro, poslao je Nikolić,sada je na Vladi da organizuje javnu raspravu ovog predliga,naravno uz učešće nauke i struke,politike i javnih ličnosti pa i gradjana Srbije, samo platforma svih i konsentosom stvorena može biti konačna platforma o KIM u ime Srbije

Pop

pre 8 godina

Bolje da imamo spremne platforme pred pocetak krajnjeg resavanja statusa nego da na pregovore idemo bez dogovorene platforme!Ako platformsa valja,vlada i skupstina ce je prihvatiti a ako ne valja nece i tu nema mnogo filozofije!

Avkas

pre 8 godina

Pa sigirno tu platformu nije sastavljao sam i da bude kontra od situacije u kojoj se zemlja nalazi. Niti će otežati premijeru, niti će se raditi suprotno Ustavu, a to je dovoljno da se zna.

Dejan

pre 8 godina

Sigurno da treba da ima predlozeno resenje za pitanje Kosova i da izadjemo sa njim pred medjunarodnu zajednicu a ne da nam oni sami kroje resenje!Sigurno je Nikolic konsultovao Vucica u vezi ove platforme i ne treba ocekivati protivljenje Vucica!

djido

pre 8 godina

Nista jos nije izgubljeno sve dok ima odgovornih i sposobnih drzavnika koji su spremni da vode zestoke diplomatske borbe koje su u interesu Srbije i njene teritorijalne celovitosti.

Boro&Ramiz

pre 8 godina

Kosovo i Metohija je za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje.Mi i naši potomci imamo zavet a to je da nikad ali nikad ne prihvatimo nezavisnost KIM.Svi stanovnici na KIM uključujući i Albance imaju pravo da žive na KIM ali u okviru države Srbije uživajući sve prava po najvećim međunarodnim standardima.

Ilija

pre 8 godina

Vucic ce reci svom narodu sve, ako ovo nije neka izmisljotina. Covek je do sad pokazao svu predusretljivost, tako da verujem da cemo ubrzo saznati o cemu je rec.

Berač Lovorika

pre 8 godina

Srbija mora da definiše svoj definitivni stav prema KiM ,i od njega ne odstupati po cenu neulaska u EU ,jer je u pitanju nacionalni interes veće važnosti za Srbiju. Na Vučiću će biti "veliki teret",da "preseče" !

Aleksandar

pre 8 godina

(Anonymous, 19. maj 2015 17:18)
Da li ti stvarno misliš ono što soi napisao. De facto i de jure Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 se kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije, da Srbija ima pravo da na Kosovo vrati do 1000 pripadnika bezbednosti itd. To je DE FACTO I DE JURE. Rezolucija Saveta bezbednosti je iznad Ustava Republike Srbije. Da je Kosovo nezavisno ne bi toliki pritisak vršili na Srbiju da popusti. Nikad ne treba priznati nezavisnost, prilike u svetu se menjaju, imamo pola sveta koji neće da ih prizna. Kosovo nije država, već američki protektorat koji Amerikancima služi da ovde prave destabilizaciju. Ali, kod Amera je sve potrošna roba, tako će doći trenutak kada će im dojaditi iz mnogo razloga da sponzorišu mafijašku tvorevinu u kojoj niko ništa ne radi. E tada Albance neće počistiti Srbija, već njihovi tutori. Tada će Albanci i Šiptari, među kojima duboko verujem ima dobrih i poštenih ljudi, moliti majku Srbiju za pomoć. Videli smo gde su Albanci iz Kumanova bežali, ne u Albaniju, ne na Kosovo. Prvo u Srbiju. Nikada ne priznati, a jednog dana makar to doživeli naši praunučići Kosovo će biti srpsko. Ničija nije gorela do zore! Molim bez cenzure, poz za B92

Darko

pre 8 godina

Ne radi se o tome dali ce Albanci nesto prihvatiti ili nece jer za njih i za zapad Kosovo je zavrsena prica ..ovde se radi o tome sta ce Srbija pravno prihvatiti u svoj sistem od Kosovskih nadleznosti..bez obzira sto ce te nadleznosti tipa policija ili predesnik kosova Albanci tretirati kao nadleznosti nezavisne drzave ..a mi cemo ih tretirati kao nadleznosti autonomne regije ..Sporazum o statusu ne postoji ..postoje samo jednostrana gledista na sadasnj situaciju

dervis

pre 8 godina

Ako Kosovo nije nase,zasto od nas traze da im ga damo?Ako je njihovo,zasto ga otimaju?A ako vec mogu da ga otmu,ne znam samo zasto se toliko ustrucavaju.

Beta

pre 8 godina

Ono sto je najbitnije to je da su i premijer i predsednik za to da je Kosovo neotudjivi deo Srbije. Sve ostalo ce se lako srediti uz konsultacija sa strucnim timovima i u skladu sa Ustavom Srbije.

LILIANA

pre 8 godina

Platforma je bitan dokumenat za nasu zemlju.Imati projekat o najvecoj prepreci sa kojom se Srbija u ovom trenutku suocava kada je prikljucenje EU u pitanju, je odlican stav Srbije.

yoyo

pre 8 godina

Platforma u pravi cast stize do premijera kako bi bila detaljno razmotrena pred najavljenu posetu Tirani. Premijer ce Rami sigurno predociti sve detalje platforme i traziti podrsku da se i kosovski Albanci saglase sa predlozenom sirokom autonomijom koja se garantuje platformom.

Zavetnik

pre 8 godina

Pitanje konačnog statusa KIM je fundamentalno nacionalno pitanje države Srbije.To pitanje prevazilazi mandate svih vlada i predsednika dok se konačno ne reši a to je da ostane u sastavu države Srbije.I to je zavet za sve sadašnje i buduće vlade i predsednike.

Alex

pre 8 godina

Od velikog je značaja što predsednik i premijer sarađuju u vezi svih bitnih pitanjia. Kada njih dvojica zajedno rešavaju probleme, to je dobro za celu državu.

LEPA - KASIRKA - LOLA

pre 8 godina

Najvaznije pitanju u Srbiji je ovog trenutka pocetak pregovora sa EU naravno da je glavna prepreka u tome svakao pitanje Kosova. Ono je trenutno najvaznije u zemlji, sto po pitanju pristupanja EU sto zbog naseg naroda dole. Naravno da sam ubedjen i duboko verujem da ce se odrzati jedinstvo u vlasti kao i do sada. I da se nece dopustiti da besposleni ljudi plasiraju svakakve lazi u pokusaju da obmanu javnost. Ovo je samo jos jedan pokusaj da se stvori lazni sukob izmedju predsednika Srbije Tomislava Nikolica 8i Aleksandra Vucic, ali i ovaj pokusaj im nece uspeti u to sam apsolutno siguran.

Neutralni

pre 8 godina

Cinjenica je da pitanje Kosova i Metohije dosta koci nas napredak ka EU. Bilo bi najbolje kada bi se do resenja doslo na obostrano zadovoljstvo i nas i naroda koji zivi u pokrajini. Mozda je korak ka tome i ova platforma predsednika.

Bajadera

pre 8 godina

Treba podržati sve napore Vlade Srbije da iz odnosa sa Kosovom izvučemo maksimum. Problemi vezani za Kosovo su višedecenijski, ali ova Vlada je prva koja je preduzela konkretne i pre svega diplomatske korake za njihovo rešenje.

Citalac 015

pre 8 godina

To da li je platforma stigla u Vladu ili ne, to jos ne znamo sve dok premijer licno ne potvrdi. I ne treba licitirati o sadrzi platforme. Treba pustiti clanove vlade da je prvo razmotre i kazu svoj sud, a posle i gradjani naravno.

Zozana

pre 8 godina

Koliko god to komplikovano zvučalo smatram da je konačan dogovor sa Albancima moguć. Ne sporim da je Putin velika ličnost i autoritativan predsednik i ne poredim ga sa našima, ali pogledajte kako je doveo u red situaciju sa Čečenima, ko bi rekao?!

Dex

pre 8 godina

Oko svih vaznih pitanja unutrasnje i spoljne politike premijer i predsednik donose zajednicke odluke. Tako ce,verujem, biti i u ovom slucaju. Ocekujem da ce Vlada, jednim saopstenjem, podrzati platformu predsednika u roku od nekoliko dana.

Milan Zivkovic

pre 8 godina

O svemu se razgovaralo pa i o platformi,ubedjen sam da ce se naci zajednicki jezik na relaciji premijer predsednik.Treba se obezbediti sva prava nasim gradjanima na jugu pokrajine.

ostali se vole B 92 se čita

pre 8 godina

Nikolić je plalformom zaštitio interese Srba koji žive na Kosovu, ali i interese Srbije. Vučić i Vlada RS će doneti odluku o usvajanju platforme. Sačekajmo ipak zvanično saopštenje.

Gandalf

pre 8 godina

Priča se o toj platformi unazad nekoliko dana kao da je neki bauk. Razmatraće se, videće se može li to, kakva su reagovanja i unutra i spolja pa ćemo se tako i prilagođavati. Dajte malo da budmeo strpljivi i pametni.

veličko

pre 8 godina

Tesko nasledjena situacija ne ostavlja mnogo prostora za izbor resenja, ali je najbitnije da resenje bude u skladu sa nacinalnim interesima Srba koji zive na teritoriji KiM.

Todor

pre 8 godina

Rešavanje pitanja KiM je osnovni uslov za naše pristupanje Evropskoj uniji, samo se govori o tome šta Beograd mora da uradi, a odgovarajući koraci od strane Prištine se ni ne pominju. Moramo biti istrajni u našim stavovima.

maricabb

pre 8 godina

Zastitni mehanizmi kroz plasiranje plaforme ZSO predstavljaju samo prelazno resenje. Resenje koje ce u dugorocnijem periodu obezbediti nesmetanu egzistenciju zahteva iscrpan dijalog obe strane.

visko

pre 8 godina

Prihvatljivo resenje zahteva mnogo truda, kompromisa i vise nacrta platformi kako bi se za nas narod na tim prostorima obezbedili najbolji moguci uslovi.

ivana

pre 8 godina

Kada premijer i Vlada pogledaju platformu dogovorice se, a onda i izneti svoj stav, ne ocekuje se valjda da o tome raspravljaju preko medija?

Mane

pre 8 godina

Pa naravno da predsednik ima pravo da predlozi svoje vidjenje resenja i ne vidim sto bi mu to Vucic zamerio!Zajedno rade i sigurno su imali neke konsultacije do sada u vezi platformi!

Aska

pre 8 godina

Svako ima pravo da predlozi svoje vidjenje resenja Kosova ali ce se krajnje resenje naci u dogovoru sa Vucicem,vladom i skupstinom Srbije!Nije ovo konacno reseje da ne podleze promenama nego sluzi za priblizavanje stavova!