Sreda, 13.05.2015.

12:16

Šta se sve dogodilo na Maksimiru 13. maja 1990. godine?

Izvor: Jutarnji list, Vlado Vurušiæ

Šta se sve dogodilo na Maksimiru 13. maja 1990. godine? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

sve je pocelo u odesi

pre 8 godina

Netko reće da su BBB Tuđman organizira,viruj mi kao najblaže rećeno nisam njihov ljubitelj to im nemogu pribotunat jer Tuđman ne bi ni u snu to napravio,on ih je držao za manje vrjedne najblaže rećeno.A Delije je vodila tadašna služba sigurnosti to je sad nakon toliko godina jasno svima.Nefikasnost policije je isto maslo te službe i namjerno isprovocirana tuća gdje je tribao poginuti koi Srbin i uspjeh bi bio siguran jer se to tražilo.Ubistvo Srbina na stadionu uz uobićajenu ikonografiju bi dovelo vojsku na vlast kad je to propalo tu su bili novinari da raspale maštu puku,mi Hrvati smo se pripali ali smo se nastavili bahatit a vi Srbi ste nastavili još žešće misleći da vam niko ništa nemože

brza fotografija

pre 8 godina

Prvo ne verujem da je bilo koji vođa Delija dao izjave za medije,pogotovo strane.Što se BBB tiče oni su poznati po medijskoj propagandi i hvalisanju po televiziji.Drugo u tekstu se ne spominju kamenice,a sa njima je sve počeo.Treće među Delijama je bilo najviše simpatizera SPO-a,SNO-a,SČP-a,a ne SPS-a.To se moglo zaključiti po pesmama,parolama,zastavama i ostaloj dekoraciji.Delije nisu bili stranački obojeni,za razliku od BBB koji su bili Tuđmanov projekat,koji mu je pomogao da se dokopa vlasti.Znači mnogo netačnih i proizvoljnih informacija u tom filmu.

Navijac

pre 8 godina

Ko je tih godina isao na gostovanja zna da se na ovoj utakmici nije desilo nista specilajno sto se vec nije desavalo ranije i sto ce se desavati kasnije (osim mozda napada fudbalera na policajca). Godinu dana pre te utakmice Dinamo je igrao sa Partizanom, isto su bili nemiri i to niko ne spominje?! Godinu dana kasnije Dinamo je opet igrao sa Zvezdom, nisu bili nemiri i to niko ne spominje?! Dakle ponavljam godinu dana nakon ove utakmice! Dakla ovom utakmicom nije poceo rat. Politicarima i mafijasima je bilo potrebno ovako nesto da bi ubrzali raspad Jugoslavije i zato su napumpavali ovu utakmicu. Otkud srpska televizija tamo da intervjuise navijace, a ne postoje slicni snimci sa ranijih ili kasnijih utakmica visokog rizika. Sve je unapred bilo rezirano.

vostani carice

pre 8 godina

"Đukić se u filmu pita zašto niko nije pokušao da spreči dolazak navijača Zvezde u Zagreb, zašto ih niko nije dočekao i sproveo na stadion..."

Mi smo itekako dočekani iako smo u želju da doček izbegnemo izašli iz voza u nekim blokovima, dakle pre glavnog kolodvora. Milicija nas je ubrzo presrela i sprovela kroz ceo grad do ograđenog stadionskog kompleksa koji nismo mogli da napustimo. Kasnije su neki pronašli (ili napravili) rupu u ogradi pa smo u manjim grupama izlazili da nađemo nešto za jelo, da se prošetamo po gradu, da se bijemo, kako ko.

Tako da je ovaj film nema veze sa životom.
(raa, 13. maj 2015 13:38)


Samo bih dodao, kao jedan od tih prvih dvesta navijaca koji su dosli nocnim vozom u zoru, da je jedan od vidjenijih Delija, da mu ne pominjem ime, videvsi da se plavi na stanici povukao odmah pored mene kocnicu. Kada je voz stao, kroz neku livadu smo uleteli u Novi Zagreb u neke zgradurine. Krenula je pesma medju onim blokovima "Izadjite na terasu, pozdravite Srpsku rasu"... U 6 ujutru u nedelju to je bilo vrlo zbunjujuce za zitelje, a meni jedan od upecatljivijih dogadjaja sa tog gostovanja. Nazalost, stadion nisam ni video, zbog huliganstva u Maksimirskoj sumi...

Stara Torcida

pre 8 godina

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=991291#k16280763

Umro od predoziranja heroinom u wc-u restorana za socijalne slučajeve "Bastion" još krajem 1991. ili početkom 1992. Inače njega spominjati kao nekog vođu Torcide je smiješno za onoga koga je znao. Narkoman od 50 kila koji se ne zna ni tući. Lik je išao na utakmice i poznavao navijačku scenu i bio kao osoba stvarno dobar za razliku od brata kriminalca ali njega spominjati u kontekstu vođe je smiješno.

Milan

pre 8 godina

Secam se toga ali nepada mi napamet da se bavim stvarima iz proslog veka.Napredddd Prica i komentarisanje su gubljenje vremena i bla bla bla.

Ali to je laksa varijanta nego plan za buducnost imati i ostvariti ga.

eto

pre 8 godina

@Nebitan_lik
Pogledaj "Jogurt revolucija" i "AB revolucija" na wikipediji pa će ti biti sve jasno. Pre toga je Sloba "smelim nastupom" na vlast na kosovu doveo svoje ljude. Time je postigao da je kao čovek koji je doveden da rasturi državu radnika i seljaka ima 4 od 8 glasova na Saveznom nivou i time je direktno blokirao funkcionisanje federacije. Naravno svo vreme je ključ njegovog "uspeha" zapravo skriveni uspeh vrha JNA koji nije odradio svoj posao (a to je vojni puč) nego su najpre sa Slovencima 6 meseci dogovarali "podelu kolača" oko rasprodaje i preseljenje opreme iz kasarni a kasnije rasprodali sve čime su raspolagali (uključujući i oružje teritorijalne odbrane!). Sve imaš na wikileaks. Koga zanima kakva smo zapravo država bili može da ode na wikileaks da čita dokumente stranih državnika o nama. Sve republike su apsolutno smešne spram onoga što su bile pre raspada.

gazda Čeda

pre 8 godina

...kao očevidac događaja, mogu da potvrdim priču šomija!!! dakle, istina je ovakva: sa istoka su organizovano ubacivane kocke s kaldrme ispred stadiona na stadion, a odatle su gađani navijači zvezde koji su bili u ograđenom prostoru, i nisu imali gde! kada su izrevoltirani, preskočili na jug sedenje koje je bilo iznad njih, svoj bes su iskalili na nedužnim ljudima koji nisu imali nikakve veze s gađanjem!!! ostatak priče znate... nadao sam se da će ovo zašta tvrdim da je istina, biti objavljeno, ali na žalost nije, a očigledno je sve bilo "organizirano" i smišljeno...

Vuk Samotnjak

pre 8 godina

Bio sam na jugu, sa Zvezdinim navijačima. Neke činjenice iz vašeg teksta nisu tačne. Policija nas jeste sačekala na stanici i sprovela do stadiona - nas koji smo išli drugim vozom, a i prethodni su čekali ali su cigani povukli kočnicu pre stanice. U okviru stadiona su nas držali satima ali su dozvolili da odemo do nekih hamburgera, gde smo se sukobili sa nekom grupom domaćih. Propustili ste i da kažete da su nas sa istoka i sa dela juga iznad nas zasuli kamenjem, što je direktno prouzrokovalo razvaljivanje reklama i tuču na gornjem delu. Takodje, policija je ubrzo ušla u deo izmedju donjeg i gornjeg dela, tako da je tu dalji proboj na gornji nivo zaustavljen.
Dodao bih još i da su se kod nas pevale četničke pesme, što i nije bio slučaj do tada na severu Marakane, ali i uobičajene prozivke "Mi imamo Mekdonalds, gde je vama?" i slično - ništa posebno. Sećam se i da je prvi navijač Dinama (koji je ušao na sever) i u tom trenutku osim nas jedini navijač na stadionu odmah raširio ustašku šahovnicu. Dok je trajao haos na terenu bukvalno ceo stadion je brujao sa "Srbe na vrbe". Kasnije su se njihovi navijači sakupli ispred juga i sukobili sa policijom, a gledajući odozgo video sam lika koji nas je sa megafonom pozivao bukvalno ovim rečima: "Ajmo Srbi, izadjite na pošten fajt, 5 (njih) na 1". I na kraju, u povratku tokom noći voz je zaustavljen negde u blizini Vinkovaca - navodno je neko postavio kamenje na prugu u želji da se voz izbaci iz šina, mada to dalje nisam proveravao.

Millennium

pre 8 godina

"simbolizovali Miloševićeve velikosrpske apetite", "Milošević u punoj snazi: Vojvodina, Kosovo i Crna Gora su mu u džepu, histerija protiv Slovenije i Hrvatske u zenitu.", "Prvi put o tome govore i Zvezdini HULIGANI, koji su bili na južnoj tribini stadiona Maksimir, zatim BBB-ovci s “juga” i “severa” "Petra Đukić iz tadašnjeg SUP-a Hrvatske kaže kako je među pripadnicima milicije bila nesrazmerna zastupljenost Srba." "ali nije postao legenda poput Bobana".

Da ne nabrajam više. Hteo sam da pogledam ovaj dokumentarac, ali posle ovakvog uvoda nešto nisam rad. Ne zato što zatvaram oči pred istinom, jedan deo navijača Zvezde i jesu huligani, ali ne vidim takav epitet za BBB. Šta su oni? Udruženje iz oblasti hortikulture? Legenda Boban? Iako sam bio protiv Miloševića, i sada sam, koje to velikosrpske ambicije? Tu suludu ideju su stvorili i zagovarali radikali i Šešelj. A šta je JNA radila? Razoružavala paravojne formacije na svojoj teritoriji. To ništa? Bitno je da je Boban legenda.

nexiko

pre 8 godina

Bio sam na utakmici (nisam neki navijac ali sam sticajem okolnosti otisao u Zagreb). Sve je bilo onako kako je komentator "somi" opisao. Incidenti su poceli kada je Zvezdine navijace kamenicama (unesenim na stadion pre utakmice) pocela da zasipa mala grupa navijaca Dinama na gornjem delu juzne tribine, sinhronizovamo sa navijacima Hajduka koji su se nalazili na istoku, uz ogradu prema jugu. Nakon toga Zvezdini navijaci lome ogradu kako bi se obracunali sa tom grupom na severu, i par BBB likova dobija batine. Potom krece stampedo BBB-a sa severne tribine, ostalo znate... Kladim se da ce na HRT-u u vecerasnjom emisiji optuziti Zvezdine navijace za pocetak tog malog rata, sto uopste nije tacno...

somi

pre 8 godina

Nadam se da ce kometar biti objavljen jer ovo je kolicina gluposti koje niko ne moze da razume.Te godine sam sluzio JNA u Zagrebu i kao direktan svedok mogu da vam kazem da ova pisanje nemaju veze sa mozgom.Kao prvo na tribinam je za danasnje pojmove bilo relativno mirno narvano uz razne prozivke , to je bilo tipa mi imamo MC I MC zastava na jarbolu do klasicnih nacionalistickih ali navijackih prozivki.Nalazio sam se na Zvezdinoj sa jos otprilike 100-200 vojnika koji su dosli da gledaju utakmicu.Na toj tribini je postoja i drugi nivo (famozni na kome nisu bili Zvezdasi nego nesto vojske i po meni neutralnih navijaca.A onda se zkuvalo prvo su sa istoka Hajdukovo krilo koje je bilo najblize Zvezdinim navijacima pocelo da baca kamenice a ubrzo je i sa drugog nivo jedna mala grupa ko zna odakle pristiglih navijaca BBB pocelaje da gadja sve redom kamenjem mi koji smo stajali prvo smo se stitili rukama a ekipa Zvezdinih navijaca je pocela sa kidanjem reklama i probijanjem ograde ka gornjoj tribini i tada je nastao opsti lom koji se uglavnom vidi na TV.Vojsku niko nije direktno dirao jer smo mi na kraju preskocili ogradu i nas je tukla vojna policija tj.ona nas je sprovodila
sa stadiona.Takodje da napomenem da je te sezone I F.K.Rad igrao I da sam takodje bio na toj utakmici i da su tu BBB probili do tog dela tribine i napravili lom samo sto je to bio puno manji incident.Mislim da je sezonu pre toga nastao lom i sa Grobarima.I tu se drzava nije raspala jer sam je normalno odsl.VR.

Кванте

pre 8 godina

Треба знати и то да се утакмица између Динама и Звезде у следећој сезони (1990-1991) одиграла без проблема.

Nebitan_lik

pre 8 godina

"Milošević u punoj snazi: Vojvodina, Kosovo i Crna Gora su mu u džepu, histerija protiv Slovenije i Hrvatske u zenitu. Međuetnička napetost mogla se “seći nožem”. "

"..Vojvodina, Kosovo .. su mu u džepu?" Ostalo stoji - netrpeljivost, histerisanje, kontrola Crne Gore, ali šta ovo tačno treba da znači? Mislim da njemu, kao političkoj figuri, ništa nije bilo u džepu, kao prvo a kao drugo, ako je novinar želeo da kaže da je Miloševićev državni aparat kontrolisao Vojvodinu i Kosovo ... pa ... kako da vam kažem ... možda jesu AP i jedna i drugo ... ali su svejedno AP Republike Srbije. Deo nje, što očigledno neko zaboravlja iznova i iznova.

Prema tome, šta tačno ta sintagma znači, to da su mu Vojvodina i Kosovo u džepu?

raa

pre 8 godina

"Đukić se u filmu pita zašto niko nije pokušao da spreči dolazak navijača Zvezde u Zagreb, zašto ih niko nije dočekao i sproveo na stadion..."

Mi smo itekako dočekani iako smo u želju da doček izbegnemo izašli iz voza u nekim blokovima, dakle pre glavnog kolodvora. Milicija nas je ubrzo presrela i sprovela kroz ceo grad do ograđenog stadionskog kompleksa koji nismo mogli da napustimo. Kasnije su neki pronašli (ili napravili) rupu u ogradi pa smo u manjim grupama izlazili da nađemo nešto za jelo, da se prošetamo po gradu, da se bijemo, kako ko.

Tako da je ovaj film nema veze sa životom.

Кванте

pre 8 godina

Треба знати и то да се утакмица између Динама и Звезде у следећој сезони (1990-1991) одиграла без проблема.

Nebitan_lik

pre 8 godina

"Milošević u punoj snazi: Vojvodina, Kosovo i Crna Gora su mu u džepu, histerija protiv Slovenije i Hrvatske u zenitu. Međuetnička napetost mogla se “seći nožem”. "

"..Vojvodina, Kosovo .. su mu u džepu?" Ostalo stoji - netrpeljivost, histerisanje, kontrola Crne Gore, ali šta ovo tačno treba da znači? Mislim da njemu, kao političkoj figuri, ništa nije bilo u džepu, kao prvo a kao drugo, ako je novinar želeo da kaže da je Miloševićev državni aparat kontrolisao Vojvodinu i Kosovo ... pa ... kako da vam kažem ... možda jesu AP i jedna i drugo ... ali su svejedno AP Republike Srbije. Deo nje, što očigledno neko zaboravlja iznova i iznova.

Prema tome, šta tačno ta sintagma znači, to da su mu Vojvodina i Kosovo u džepu?

Millennium

pre 8 godina

"simbolizovali Miloševićeve velikosrpske apetite", "Milošević u punoj snazi: Vojvodina, Kosovo i Crna Gora su mu u džepu, histerija protiv Slovenije i Hrvatske u zenitu.", "Prvi put o tome govore i Zvezdini HULIGANI, koji su bili na južnoj tribini stadiona Maksimir, zatim BBB-ovci s “juga” i “severa” "Petra Đukić iz tadašnjeg SUP-a Hrvatske kaže kako je među pripadnicima milicije bila nesrazmerna zastupljenost Srba." "ali nije postao legenda poput Bobana".

Da ne nabrajam više. Hteo sam da pogledam ovaj dokumentarac, ali posle ovakvog uvoda nešto nisam rad. Ne zato što zatvaram oči pred istinom, jedan deo navijača Zvezde i jesu huligani, ali ne vidim takav epitet za BBB. Šta su oni? Udruženje iz oblasti hortikulture? Legenda Boban? Iako sam bio protiv Miloševića, i sada sam, koje to velikosrpske ambicije? Tu suludu ideju su stvorili i zagovarali radikali i Šešelj. A šta je JNA radila? Razoružavala paravojne formacije na svojoj teritoriji. To ništa? Bitno je da je Boban legenda.

raa

pre 8 godina

"Đukić se u filmu pita zašto niko nije pokušao da spreči dolazak navijača Zvezde u Zagreb, zašto ih niko nije dočekao i sproveo na stadion..."

Mi smo itekako dočekani iako smo u želju da doček izbegnemo izašli iz voza u nekim blokovima, dakle pre glavnog kolodvora. Milicija nas je ubrzo presrela i sprovela kroz ceo grad do ograđenog stadionskog kompleksa koji nismo mogli da napustimo. Kasnije su neki pronašli (ili napravili) rupu u ogradi pa smo u manjim grupama izlazili da nađemo nešto za jelo, da se prošetamo po gradu, da se bijemo, kako ko.

Tako da je ovaj film nema veze sa životom.

somi

pre 8 godina

Nadam se da ce kometar biti objavljen jer ovo je kolicina gluposti koje niko ne moze da razume.Te godine sam sluzio JNA u Zagrebu i kao direktan svedok mogu da vam kazem da ova pisanje nemaju veze sa mozgom.Kao prvo na tribinam je za danasnje pojmove bilo relativno mirno narvano uz razne prozivke , to je bilo tipa mi imamo MC I MC zastava na jarbolu do klasicnih nacionalistickih ali navijackih prozivki.Nalazio sam se na Zvezdinoj sa jos otprilike 100-200 vojnika koji su dosli da gledaju utakmicu.Na toj tribini je postoja i drugi nivo (famozni na kome nisu bili Zvezdasi nego nesto vojske i po meni neutralnih navijaca.A onda se zkuvalo prvo su sa istoka Hajdukovo krilo koje je bilo najblize Zvezdinim navijacima pocelo da baca kamenice a ubrzo je i sa drugog nivo jedna mala grupa ko zna odakle pristiglih navijaca BBB pocelaje da gadja sve redom kamenjem mi koji smo stajali prvo smo se stitili rukama a ekipa Zvezdinih navijaca je pocela sa kidanjem reklama i probijanjem ograde ka gornjoj tribini i tada je nastao opsti lom koji se uglavnom vidi na TV.Vojsku niko nije direktno dirao jer smo mi na kraju preskocili ogradu i nas je tukla vojna policija tj.ona nas je sprovodila
sa stadiona.Takodje da napomenem da je te sezone I F.K.Rad igrao I da sam takodje bio na toj utakmici i da su tu BBB probili do tog dela tribine i napravili lom samo sto je to bio puno manji incident.Mislim da je sezonu pre toga nastao lom i sa Grobarima.I tu se drzava nije raspala jer sam je normalno odsl.VR.

gazda Čeda

pre 8 godina

...kao očevidac događaja, mogu da potvrdim priču šomija!!! dakle, istina je ovakva: sa istoka su organizovano ubacivane kocke s kaldrme ispred stadiona na stadion, a odatle su gađani navijači zvezde koji su bili u ograđenom prostoru, i nisu imali gde! kada su izrevoltirani, preskočili na jug sedenje koje je bilo iznad njih, svoj bes su iskalili na nedužnim ljudima koji nisu imali nikakve veze s gađanjem!!! ostatak priče znate... nadao sam se da će ovo zašta tvrdim da je istina, biti objavljeno, ali na žalost nije, a očigledno je sve bilo "organizirano" i smišljeno...

nexiko

pre 8 godina

Bio sam na utakmici (nisam neki navijac ali sam sticajem okolnosti otisao u Zagreb). Sve je bilo onako kako je komentator "somi" opisao. Incidenti su poceli kada je Zvezdine navijace kamenicama (unesenim na stadion pre utakmice) pocela da zasipa mala grupa navijaca Dinama na gornjem delu juzne tribine, sinhronizovamo sa navijacima Hajduka koji su se nalazili na istoku, uz ogradu prema jugu. Nakon toga Zvezdini navijaci lome ogradu kako bi se obracunali sa tom grupom na severu, i par BBB likova dobija batine. Potom krece stampedo BBB-a sa severne tribine, ostalo znate... Kladim se da ce na HRT-u u vecerasnjom emisiji optuziti Zvezdine navijace za pocetak tog malog rata, sto uopste nije tacno...

Vuk Samotnjak

pre 8 godina

Bio sam na jugu, sa Zvezdinim navijačima. Neke činjenice iz vašeg teksta nisu tačne. Policija nas jeste sačekala na stanici i sprovela do stadiona - nas koji smo išli drugim vozom, a i prethodni su čekali ali su cigani povukli kočnicu pre stanice. U okviru stadiona su nas držali satima ali su dozvolili da odemo do nekih hamburgera, gde smo se sukobili sa nekom grupom domaćih. Propustili ste i da kažete da su nas sa istoka i sa dela juga iznad nas zasuli kamenjem, što je direktno prouzrokovalo razvaljivanje reklama i tuču na gornjem delu. Takodje, policija je ubrzo ušla u deo izmedju donjeg i gornjeg dela, tako da je tu dalji proboj na gornji nivo zaustavljen.
Dodao bih još i da su se kod nas pevale četničke pesme, što i nije bio slučaj do tada na severu Marakane, ali i uobičajene prozivke "Mi imamo Mekdonalds, gde je vama?" i slično - ništa posebno. Sećam se i da je prvi navijač Dinama (koji je ušao na sever) i u tom trenutku osim nas jedini navijač na stadionu odmah raširio ustašku šahovnicu. Dok je trajao haos na terenu bukvalno ceo stadion je brujao sa "Srbe na vrbe". Kasnije su se njihovi navijači sakupli ispred juga i sukobili sa policijom, a gledajući odozgo video sam lika koji nas je sa megafonom pozivao bukvalno ovim rečima: "Ajmo Srbi, izadjite na pošten fajt, 5 (njih) na 1". I na kraju, u povratku tokom noći voz je zaustavljen negde u blizini Vinkovaca - navodno je neko postavio kamenje na prugu u želji da se voz izbaci iz šina, mada to dalje nisam proveravao.

eto

pre 8 godina

@Nebitan_lik
Pogledaj "Jogurt revolucija" i "AB revolucija" na wikipediji pa će ti biti sve jasno. Pre toga je Sloba "smelim nastupom" na vlast na kosovu doveo svoje ljude. Time je postigao da je kao čovek koji je doveden da rasturi državu radnika i seljaka ima 4 od 8 glasova na Saveznom nivou i time je direktno blokirao funkcionisanje federacije. Naravno svo vreme je ključ njegovog "uspeha" zapravo skriveni uspeh vrha JNA koji nije odradio svoj posao (a to je vojni puč) nego su najpre sa Slovencima 6 meseci dogovarali "podelu kolača" oko rasprodaje i preseljenje opreme iz kasarni a kasnije rasprodali sve čime su raspolagali (uključujući i oružje teritorijalne odbrane!). Sve imaš na wikileaks. Koga zanima kakva smo zapravo država bili može da ode na wikileaks da čita dokumente stranih državnika o nama. Sve republike su apsolutno smešne spram onoga što su bile pre raspada.

brza fotografija

pre 8 godina

Prvo ne verujem da je bilo koji vođa Delija dao izjave za medije,pogotovo strane.Što se BBB tiče oni su poznati po medijskoj propagandi i hvalisanju po televiziji.Drugo u tekstu se ne spominju kamenice,a sa njima je sve počeo.Treće među Delijama je bilo najviše simpatizera SPO-a,SNO-a,SČP-a,a ne SPS-a.To se moglo zaključiti po pesmama,parolama,zastavama i ostaloj dekoraciji.Delije nisu bili stranački obojeni,za razliku od BBB koji su bili Tuđmanov projekat,koji mu je pomogao da se dokopa vlasti.Znači mnogo netačnih i proizvoljnih informacija u tom filmu.

Navijac

pre 8 godina

Ko je tih godina isao na gostovanja zna da se na ovoj utakmici nije desilo nista specilajno sto se vec nije desavalo ranije i sto ce se desavati kasnije (osim mozda napada fudbalera na policajca). Godinu dana pre te utakmice Dinamo je igrao sa Partizanom, isto su bili nemiri i to niko ne spominje?! Godinu dana kasnije Dinamo je opet igrao sa Zvezdom, nisu bili nemiri i to niko ne spominje?! Dakle ponavljam godinu dana nakon ove utakmice! Dakla ovom utakmicom nije poceo rat. Politicarima i mafijasima je bilo potrebno ovako nesto da bi ubrzali raspad Jugoslavije i zato su napumpavali ovu utakmicu. Otkud srpska televizija tamo da intervjuise navijace, a ne postoje slicni snimci sa ranijih ili kasnijih utakmica visokog rizika. Sve je unapred bilo rezirano.

Stara Torcida

pre 8 godina

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=991291#k16280763

Umro od predoziranja heroinom u wc-u restorana za socijalne slučajeve "Bastion" još krajem 1991. ili početkom 1992. Inače njega spominjati kao nekog vođu Torcide je smiješno za onoga koga je znao. Narkoman od 50 kila koji se ne zna ni tući. Lik je išao na utakmice i poznavao navijačku scenu i bio kao osoba stvarno dobar za razliku od brata kriminalca ali njega spominjati u kontekstu vođe je smiješno.

vostani carice

pre 8 godina

"Đukić se u filmu pita zašto niko nije pokušao da spreči dolazak navijača Zvezde u Zagreb, zašto ih niko nije dočekao i sproveo na stadion..."

Mi smo itekako dočekani iako smo u želju da doček izbegnemo izašli iz voza u nekim blokovima, dakle pre glavnog kolodvora. Milicija nas je ubrzo presrela i sprovela kroz ceo grad do ograđenog stadionskog kompleksa koji nismo mogli da napustimo. Kasnije su neki pronašli (ili napravili) rupu u ogradi pa smo u manjim grupama izlazili da nađemo nešto za jelo, da se prošetamo po gradu, da se bijemo, kako ko.

Tako da je ovaj film nema veze sa životom.
(raa, 13. maj 2015 13:38)


Samo bih dodao, kao jedan od tih prvih dvesta navijaca koji su dosli nocnim vozom u zoru, da je jedan od vidjenijih Delija, da mu ne pominjem ime, videvsi da se plavi na stanici povukao odmah pored mene kocnicu. Kada je voz stao, kroz neku livadu smo uleteli u Novi Zagreb u neke zgradurine. Krenula je pesma medju onim blokovima "Izadjite na terasu, pozdravite Srpsku rasu"... U 6 ujutru u nedelju to je bilo vrlo zbunjujuce za zitelje, a meni jedan od upecatljivijih dogadjaja sa tog gostovanja. Nazalost, stadion nisam ni video, zbog huliganstva u Maksimirskoj sumi...

sve je pocelo u odesi

pre 8 godina

Netko reće da su BBB Tuđman organizira,viruj mi kao najblaže rećeno nisam njihov ljubitelj to im nemogu pribotunat jer Tuđman ne bi ni u snu to napravio,on ih je držao za manje vrjedne najblaže rećeno.A Delije je vodila tadašna služba sigurnosti to je sad nakon toliko godina jasno svima.Nefikasnost policije je isto maslo te službe i namjerno isprovocirana tuća gdje je tribao poginuti koi Srbin i uspjeh bi bio siguran jer se to tražilo.Ubistvo Srbina na stadionu uz uobićajenu ikonografiju bi dovelo vojsku na vlast kad je to propalo tu su bili novinari da raspale maštu puku,mi Hrvati smo se pripali ali smo se nastavili bahatit a vi Srbi ste nastavili još žešće misleći da vam niko ništa nemože

Milan

pre 8 godina

Secam se toga ali nepada mi napamet da se bavim stvarima iz proslog veka.Napredddd Prica i komentarisanje su gubljenje vremena i bla bla bla.

Ali to je laksa varijanta nego plan za buducnost imati i ostvariti ga.

raa

pre 8 godina

"Đukić se u filmu pita zašto niko nije pokušao da spreči dolazak navijača Zvezde u Zagreb, zašto ih niko nije dočekao i sproveo na stadion..."

Mi smo itekako dočekani iako smo u želju da doček izbegnemo izašli iz voza u nekim blokovima, dakle pre glavnog kolodvora. Milicija nas je ubrzo presrela i sprovela kroz ceo grad do ograđenog stadionskog kompleksa koji nismo mogli da napustimo. Kasnije su neki pronašli (ili napravili) rupu u ogradi pa smo u manjim grupama izlazili da nađemo nešto za jelo, da se prošetamo po gradu, da se bijemo, kako ko.

Tako da je ovaj film nema veze sa životom.

Nebitan_lik

pre 8 godina

"Milošević u punoj snazi: Vojvodina, Kosovo i Crna Gora su mu u džepu, histerija protiv Slovenije i Hrvatske u zenitu. Međuetnička napetost mogla se “seći nožem”. "

"..Vojvodina, Kosovo .. su mu u džepu?" Ostalo stoji - netrpeljivost, histerisanje, kontrola Crne Gore, ali šta ovo tačno treba da znači? Mislim da njemu, kao političkoj figuri, ništa nije bilo u džepu, kao prvo a kao drugo, ako je novinar želeo da kaže da je Miloševićev državni aparat kontrolisao Vojvodinu i Kosovo ... pa ... kako da vam kažem ... možda jesu AP i jedna i drugo ... ali su svejedno AP Republike Srbije. Deo nje, što očigledno neko zaboravlja iznova i iznova.

Prema tome, šta tačno ta sintagma znači, to da su mu Vojvodina i Kosovo u džepu?

Millennium

pre 8 godina

"simbolizovali Miloševićeve velikosrpske apetite", "Milošević u punoj snazi: Vojvodina, Kosovo i Crna Gora su mu u džepu, histerija protiv Slovenije i Hrvatske u zenitu.", "Prvi put o tome govore i Zvezdini HULIGANI, koji su bili na južnoj tribini stadiona Maksimir, zatim BBB-ovci s “juga” i “severa” "Petra Đukić iz tadašnjeg SUP-a Hrvatske kaže kako je među pripadnicima milicije bila nesrazmerna zastupljenost Srba." "ali nije postao legenda poput Bobana".

Da ne nabrajam više. Hteo sam da pogledam ovaj dokumentarac, ali posle ovakvog uvoda nešto nisam rad. Ne zato što zatvaram oči pred istinom, jedan deo navijača Zvezde i jesu huligani, ali ne vidim takav epitet za BBB. Šta su oni? Udruženje iz oblasti hortikulture? Legenda Boban? Iako sam bio protiv Miloševića, i sada sam, koje to velikosrpske ambicije? Tu suludu ideju su stvorili i zagovarali radikali i Šešelj. A šta je JNA radila? Razoružavala paravojne formacije na svojoj teritoriji. To ništa? Bitno je da je Boban legenda.

eto

pre 8 godina

@Nebitan_lik
Pogledaj "Jogurt revolucija" i "AB revolucija" na wikipediji pa će ti biti sve jasno. Pre toga je Sloba "smelim nastupom" na vlast na kosovu doveo svoje ljude. Time je postigao da je kao čovek koji je doveden da rasturi državu radnika i seljaka ima 4 od 8 glasova na Saveznom nivou i time je direktno blokirao funkcionisanje federacije. Naravno svo vreme je ključ njegovog "uspeha" zapravo skriveni uspeh vrha JNA koji nije odradio svoj posao (a to je vojni puč) nego su najpre sa Slovencima 6 meseci dogovarali "podelu kolača" oko rasprodaje i preseljenje opreme iz kasarni a kasnije rasprodali sve čime su raspolagali (uključujući i oružje teritorijalne odbrane!). Sve imaš na wikileaks. Koga zanima kakva smo zapravo država bili može da ode na wikileaks da čita dokumente stranih državnika o nama. Sve republike su apsolutno smešne spram onoga što su bile pre raspada.

brza fotografija

pre 8 godina

Prvo ne verujem da je bilo koji vođa Delija dao izjave za medije,pogotovo strane.Što se BBB tiče oni su poznati po medijskoj propagandi i hvalisanju po televiziji.Drugo u tekstu se ne spominju kamenice,a sa njima je sve počeo.Treće među Delijama je bilo najviše simpatizera SPO-a,SNO-a,SČP-a,a ne SPS-a.To se moglo zaključiti po pesmama,parolama,zastavama i ostaloj dekoraciji.Delije nisu bili stranački obojeni,za razliku od BBB koji su bili Tuđmanov projekat,koji mu je pomogao da se dokopa vlasti.Znači mnogo netačnih i proizvoljnih informacija u tom filmu.

somi

pre 8 godina

Nadam se da ce kometar biti objavljen jer ovo je kolicina gluposti koje niko ne moze da razume.Te godine sam sluzio JNA u Zagrebu i kao direktan svedok mogu da vam kazem da ova pisanje nemaju veze sa mozgom.Kao prvo na tribinam je za danasnje pojmove bilo relativno mirno narvano uz razne prozivke , to je bilo tipa mi imamo MC I MC zastava na jarbolu do klasicnih nacionalistickih ali navijackih prozivki.Nalazio sam se na Zvezdinoj sa jos otprilike 100-200 vojnika koji su dosli da gledaju utakmicu.Na toj tribini je postoja i drugi nivo (famozni na kome nisu bili Zvezdasi nego nesto vojske i po meni neutralnih navijaca.A onda se zkuvalo prvo su sa istoka Hajdukovo krilo koje je bilo najblize Zvezdinim navijacima pocelo da baca kamenice a ubrzo je i sa drugog nivo jedna mala grupa ko zna odakle pristiglih navijaca BBB pocelaje da gadja sve redom kamenjem mi koji smo stajali prvo smo se stitili rukama a ekipa Zvezdinih navijaca je pocela sa kidanjem reklama i probijanjem ograde ka gornjoj tribini i tada je nastao opsti lom koji se uglavnom vidi na TV.Vojsku niko nije direktno dirao jer smo mi na kraju preskocili ogradu i nas je tukla vojna policija tj.ona nas je sprovodila
sa stadiona.Takodje da napomenem da je te sezone I F.K.Rad igrao I da sam takodje bio na toj utakmici i da su tu BBB probili do tog dela tribine i napravili lom samo sto je to bio puno manji incident.Mislim da je sezonu pre toga nastao lom i sa Grobarima.I tu se drzava nije raspala jer sam je normalno odsl.VR.

sve je pocelo u odesi

pre 8 godina

Netko reće da su BBB Tuđman organizira,viruj mi kao najblaže rećeno nisam njihov ljubitelj to im nemogu pribotunat jer Tuđman ne bi ni u snu to napravio,on ih je držao za manje vrjedne najblaže rećeno.A Delije je vodila tadašna služba sigurnosti to je sad nakon toliko godina jasno svima.Nefikasnost policije je isto maslo te službe i namjerno isprovocirana tuća gdje je tribao poginuti koi Srbin i uspjeh bi bio siguran jer se to tražilo.Ubistvo Srbina na stadionu uz uobićajenu ikonografiju bi dovelo vojsku na vlast kad je to propalo tu su bili novinari da raspale maštu puku,mi Hrvati smo se pripali ali smo se nastavili bahatit a vi Srbi ste nastavili još žešće misleći da vam niko ništa nemože

nexiko

pre 8 godina

Bio sam na utakmici (nisam neki navijac ali sam sticajem okolnosti otisao u Zagreb). Sve je bilo onako kako je komentator "somi" opisao. Incidenti su poceli kada je Zvezdine navijace kamenicama (unesenim na stadion pre utakmice) pocela da zasipa mala grupa navijaca Dinama na gornjem delu juzne tribine, sinhronizovamo sa navijacima Hajduka koji su se nalazili na istoku, uz ogradu prema jugu. Nakon toga Zvezdini navijaci lome ogradu kako bi se obracunali sa tom grupom na severu, i par BBB likova dobija batine. Potom krece stampedo BBB-a sa severne tribine, ostalo znate... Kladim se da ce na HRT-u u vecerasnjom emisiji optuziti Zvezdine navijace za pocetak tog malog rata, sto uopste nije tacno...

Vuk Samotnjak

pre 8 godina

Bio sam na jugu, sa Zvezdinim navijačima. Neke činjenice iz vašeg teksta nisu tačne. Policija nas jeste sačekala na stanici i sprovela do stadiona - nas koji smo išli drugim vozom, a i prethodni su čekali ali su cigani povukli kočnicu pre stanice. U okviru stadiona su nas držali satima ali su dozvolili da odemo do nekih hamburgera, gde smo se sukobili sa nekom grupom domaćih. Propustili ste i da kažete da su nas sa istoka i sa dela juga iznad nas zasuli kamenjem, što je direktno prouzrokovalo razvaljivanje reklama i tuču na gornjem delu. Takodje, policija je ubrzo ušla u deo izmedju donjeg i gornjeg dela, tako da je tu dalji proboj na gornji nivo zaustavljen.
Dodao bih još i da su se kod nas pevale četničke pesme, što i nije bio slučaj do tada na severu Marakane, ali i uobičajene prozivke "Mi imamo Mekdonalds, gde je vama?" i slično - ništa posebno. Sećam se i da je prvi navijač Dinama (koji je ušao na sever) i u tom trenutku osim nas jedini navijač na stadionu odmah raširio ustašku šahovnicu. Dok je trajao haos na terenu bukvalno ceo stadion je brujao sa "Srbe na vrbe". Kasnije su se njihovi navijači sakupli ispred juga i sukobili sa policijom, a gledajući odozgo video sam lika koji nas je sa megafonom pozivao bukvalno ovim rečima: "Ajmo Srbi, izadjite na pošten fajt, 5 (njih) na 1". I na kraju, u povratku tokom noći voz je zaustavljen negde u blizini Vinkovaca - navodno je neko postavio kamenje na prugu u želji da se voz izbaci iz šina, mada to dalje nisam proveravao.

gazda Čeda

pre 8 godina

...kao očevidac događaja, mogu da potvrdim priču šomija!!! dakle, istina je ovakva: sa istoka su organizovano ubacivane kocke s kaldrme ispred stadiona na stadion, a odatle su gađani navijači zvezde koji su bili u ograđenom prostoru, i nisu imali gde! kada su izrevoltirani, preskočili na jug sedenje koje je bilo iznad njih, svoj bes su iskalili na nedužnim ljudima koji nisu imali nikakve veze s gađanjem!!! ostatak priče znate... nadao sam se da će ovo zašta tvrdim da je istina, biti objavljeno, ali na žalost nije, a očigledno je sve bilo "organizirano" i smišljeno...

Кванте

pre 8 godina

Треба знати и то да се утакмица између Динама и Звезде у следећој сезони (1990-1991) одиграла без проблема.

vostani carice

pre 8 godina

"Đukić se u filmu pita zašto niko nije pokušao da spreči dolazak navijača Zvezde u Zagreb, zašto ih niko nije dočekao i sproveo na stadion..."

Mi smo itekako dočekani iako smo u želju da doček izbegnemo izašli iz voza u nekim blokovima, dakle pre glavnog kolodvora. Milicija nas je ubrzo presrela i sprovela kroz ceo grad do ograđenog stadionskog kompleksa koji nismo mogli da napustimo. Kasnije su neki pronašli (ili napravili) rupu u ogradi pa smo u manjim grupama izlazili da nađemo nešto za jelo, da se prošetamo po gradu, da se bijemo, kako ko.

Tako da je ovaj film nema veze sa životom.
(raa, 13. maj 2015 13:38)


Samo bih dodao, kao jedan od tih prvih dvesta navijaca koji su dosli nocnim vozom u zoru, da je jedan od vidjenijih Delija, da mu ne pominjem ime, videvsi da se plavi na stanici povukao odmah pored mene kocnicu. Kada je voz stao, kroz neku livadu smo uleteli u Novi Zagreb u neke zgradurine. Krenula je pesma medju onim blokovima "Izadjite na terasu, pozdravite Srpsku rasu"... U 6 ujutru u nedelju to je bilo vrlo zbunjujuce za zitelje, a meni jedan od upecatljivijih dogadjaja sa tog gostovanja. Nazalost, stadion nisam ni video, zbog huliganstva u Maksimirskoj sumi...

Navijac

pre 8 godina

Ko je tih godina isao na gostovanja zna da se na ovoj utakmici nije desilo nista specilajno sto se vec nije desavalo ranije i sto ce se desavati kasnije (osim mozda napada fudbalera na policajca). Godinu dana pre te utakmice Dinamo je igrao sa Partizanom, isto su bili nemiri i to niko ne spominje?! Godinu dana kasnije Dinamo je opet igrao sa Zvezdom, nisu bili nemiri i to niko ne spominje?! Dakle ponavljam godinu dana nakon ove utakmice! Dakla ovom utakmicom nije poceo rat. Politicarima i mafijasima je bilo potrebno ovako nesto da bi ubrzali raspad Jugoslavije i zato su napumpavali ovu utakmicu. Otkud srpska televizija tamo da intervjuise navijace, a ne postoje slicni snimci sa ranijih ili kasnijih utakmica visokog rizika. Sve je unapred bilo rezirano.

Milan

pre 8 godina

Secam se toga ali nepada mi napamet da se bavim stvarima iz proslog veka.Napredddd Prica i komentarisanje su gubljenje vremena i bla bla bla.

Ali to je laksa varijanta nego plan za buducnost imati i ostvariti ga.

Stara Torcida

pre 8 godina

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=991291#k16280763

Umro od predoziranja heroinom u wc-u restorana za socijalne slučajeve "Bastion" još krajem 1991. ili početkom 1992. Inače njega spominjati kao nekog vođu Torcide je smiješno za onoga koga je znao. Narkoman od 50 kila koji se ne zna ni tući. Lik je išao na utakmice i poznavao navijačku scenu i bio kao osoba stvarno dobar za razliku od brata kriminalca ali njega spominjati u kontekstu vođe je smiješno.