Ponedeljak, 04.05.2015.

14:38

Školski sistem obrukao Švedsku

Organizacija za evropsku saradnju i razvoj saopštila je da Švedska nije uspela da poboljša školski sistem, uprkos mnoštvu reformi u poslednjih nekoliko godina.

Izvor: Tanjug

Školski sistem obrukao Švedsku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

nastavnik u svedskoj

pre 8 godina

Svedka ima sistem finasiranja obrazovanja jedinstven u svetu. Privatne, (profitne)skole finasiraju se novcem iz budzeta. Vecina tih privatnih skola je deo velikih koncerna koji ostvaruju basnoslovne profite. I to sve od poreskih para.
Posledice otprilike izgledaju ovako: Privatna skola otvori se u blizini javne skole. Naprave odlicnu recepciju, veb stranicu i dobar marketing. Pri tome zaposle manje nastavnika i pomocnog osoblja. U proseku ih manje plate. Prilikom upisa vrse nezakonitu selekciju ucenika. Bolje ucenike i one sa svedskim poreklom upisuju, a slabije ucenike i ucenike sa stranim poreklom odvracaju od upisa.
Nakon toga javnu skolu, u kojoj su ostali slabiji ucenici, pocinje da bije glas da je losa. Posto su joj je ostalo puno ucenika kojima treba dodatna pomoc skola moze da bira izmedju finasijskih problema ili loseg rezultata. Napustaju je dobri nastavnici i pocinje spirala opadanja kvaliteta. Vec nekoliko godina u nazad vodi se debata o tome da se onemoguci ili ogranici izvlacenje profitta iz skola finasiranih javnim novcem. Bez rezultata. Vodila se i debata o tome da upis vrsi javni organ, a ne skole - da bi se sprecila diskriminacija. Bez rezultata. Finasiski spekulanti i njihovi lobisti imaju veliki politicki uticaj i nastavljaju da kupusaju svedsku skolu i cerupaju budzet.

Nastavnicima su plate male u poredjenju sa zemljama sa slicnim ekonomijama i zbog toga postoji ogroman nedostatak nastavnog kadra. Ima jos ali nema mesta da se napise..

Mila

pre 8 godina

@Maya
Procitajte naslov linka koji ste postavili! Novi ministar kulture!!!
Ministar obrazovanja je Gustav Fridolin, a Aida Hadzic jeste ministar obrazovnja - srednjih skola i orazovanje odraslih. Ona je takodje najmladji ministar u istoriji.

blabojzna

pre 8 godina

Шта тек ми да кажемо? Од једног доброг образовног система, дошли смо до ове спрдње.

Radomir

pre 8 godina

Pa isto je i kod nas ili gore. Sve dok neki pametnjakovići budu filozofirali i tvrdili da deca mogu da uče i da se igraju, od obrazovanja nema ništa. Ostala poslovica "Bez muke nema nauke". Preduzeti sledeće : 1. Vratiti klasičan način obrazovanja uz upotrebu savremenih nastavnih sredstava, 2. Pooštriti disciplinu (bez discipline nema napretka u učenju). To ne znači da treba stvoriti kamernu atmosferu, ali red mora da postoji. Kome taj sitem ne odogvara, neka ide u neku privatnu školu gde je to dozvoljeno.
3. Pooštriti kriterijume pri ocenjivanju (a ne kao sad, svakome moraš dati dvojku "jer je nemoguće da nije naučio za dvojku", 4. Neodgovrne predavače otpustiti sa posla (a na kao do sada, imaš 30 godina staža i niko ti ništa ne može, 5. Reformisati nastavne programe - ostaviti najbitnije, ali to detaljno obraditi bez bilo kakvih ustupaka, 6. Uvesti prag znanja na Maloj maturi- najmanje 40 % od max broja pooena, ko ne osvoji neka dođe sledeće godine, 7. Popraviti katastrofalan status predavača. Za 5 godina bi se rezultati drastično poboljšali.

Lik

pre 8 godina

(stevan, 4. maj 2015 15:48)

E moj Stevane za sve si u pravu ali džaba, vidiš koliko minusa si dobio iz prostog razloga što prosečan Srbin ima kompleks manje vrednosti u odnosu na građanina Zapada pa otuda misli da je tamo sve bolje a bolje je zato što tamo za njih rintaju isti ti Srbi (i ostali naravno) jer Srbin NE UME da upravlja sam sobom, nesposoban je da stvori sebi državu. Uvek misli da je vlast kriva a zaboravlja da ta vlast nije pala sa Marsa, ona je ponikla iz ovog naroda a pošto je narod nesposoban da iznedri pametne e onda je osuđen da se pati i da crnči za drugog.

aleks

pre 8 godina

Sta ste napali odmah nas da poredite kompleksasi. Ovo je prenesena vest, tudja procena. Citamo ovde sve i svasta o raznim drzavama, sto ne i to.

Branko

pre 8 godina

@
(Maya, 4. maj 2015 17:47)

Da, ALICE BAH KUHNKE je ministar kulture, a ministar prosvete je Aida Hadzialic. Mi raspravljamo ovde o prosveti! Mesas kulturu i prosvetu! Evo ti oficijalni link vlade Svedske http://www.regeringen.se/sb/d/19152

ss

pre 8 godina

Marko nemoj da lazes narod u srbiji da je Aida ministar kulture. Ministarka se zove ALICE BAH KUHNKE.
[link]/
(Maya, 4. maj 2015 17:47)
A ti bi mogla da naucis da procitas i shvatis jednu kompletnu recenicu, osim ako nisi jedna od onih 70% funkcionalno nepismenih u Srbiji. Aida je minister za obrazovanje a ne za kulturu. Marko je to I napisao.

Nenad

pre 8 godina

U Svedskoj ima veliki broj ucenika koji u deca emigranata, mozda deca jednostavno ne znaju dobro jezik i roditelji im ne posvecuju dovoljno paznje.

papillon

pre 8 godina

Mnogi komentatori su promašili temu što bi nastavnoci rekli.
Naravno da treba znati šta se dešava u boljim sistema od našeg, iako smo moguće modju najgorima. Da li to znači da nikakve analize situacija u drugim državama ne treba prenositi jer mi u malo čemu možemo da se merimo sa vodećima?
Možemo naučiti iz njihovih iskustava. Ovde se samo radi o potvrdi da su deca ista svuda. Malo više slobode im daš i većina to zloupotrebi. Nedolaženje na vreme ili izostajanje svakako nema veze sa intelektualnim sposobnostima. Ako se ne zahteva više od učenika neće se ni dobiti sem od retkih pojedinaca.
Drugo, koliko to ima imigrantske dece da mogu prosek sa vrha poterati ka dnu?

Vlada

pre 8 godina

@gast.sw

Pa doseljenika ima toliko u swe da mogu da im srozaju ceo sistem, cak i njihovu decu da zaglupave? Problem je u uvozu visoko kvalifikovane radne snage, ako pustis 200 inzenjera sa balkana, 300 doktora iz azije i rusije zasto se muciti obrazovanjem mladih narastaja. To je zapostavljan sistem zadnjih 30 godina, tesko ce popraviti za 2-3 god.

st26

pre 8 godina

#jela
To nije greska, i ne uce se sva deca da budu prosek, nego se rangiraju vec od osnovne skole, pa samo najbolji idu na fakultete, a ne kao kod nas da roditelji guraju decu koja su slabijeg kapaciteta radnog ili intelektualnog, pa studiraju po 10-12 god, i taman posla da kazes roditelju da mu je dete za slabiju skolu ili za ponavljanje. A dvojke se poklanjaju sakom i kapom pa imamo pregrst gimnazijalaca sa prosekom 3, koji nisu za fakultet a nemaju ni zanat.

boki

pre 8 godina

Imali smo priliku da par godina skolujemo decu u Svedskoj. Nastavnici se trude ali ne mogu nista protiv dece koja imaju sva moguca prava pa tako i da ometaju cas. Mnogo je imigranske dece koja ne znaju ni slova kako treba, a o ponasanju da ne govorimo (ni mali Svedjani ne zaostaju). Ocena nema sve do 6-tog razreda, tako da I nema prave motivacije za ucenje I rad. Nasa deca ,sa par razreda osnovne skole ,zavrsenih u Srbiji, su bila medju najboljima u razredu. Sami Svedjani su vrlo nezadovoljni skolskim sistemom kao i stanjem u zemlji zbog rekordnog priliva neobrazovanih imigranata.

miki

pre 8 godina

Preporucujem da im POD HITNO posaljemo naseg "експерта" i njegov tim da srede stanje u Svedskom sistemu obrazovanja, kao sto su sredili i u nasoj zemlji!!!!! Neka samo on ide, a mi cemo se vec nekako snaci i sami!!!!

Aleksandar

pre 8 godina

Ma strašno je loša ta Švedska, eto i obrazovni sistem im je loš. Njih sramota. A ovi naši sramote nemaju. Ako bi uspeh merili po stepenu sramote i osećaja odgovornosti sistema i vlasti za neuspehe istog onda bismo mi bili savršeno uspešna zemlja jer kod nas srama i odgovornosti nema. Blago nama. Baš se nekako osećam superiornije od Švedjana.

Maya

pre 8 godina

@(marko_sthlm, 4. maj 2015 16:21)

Marko nemoj da lazes narod u srbiji da je Aida ministar kulture. Ministarka se zove ALICE BAH KUHNKE.
http://www.dn.se/kultur-noje/alice-bah-kuhnke-ny-kulturminister/

Ja

pre 8 godina

Trebao bi Mića da otvori megatrend kod njih, cisto da ih doškoluje malo, ne treba preterivati pa da budu pametni kao mi. Do magistra i ni makac više.

Vicentijevic Samuil

pre 8 godina

Najbolja je reforma, nazalost se pokazalo, knjiga (tablet, racunar) u sake i pozadina za stolicu. Sve ostalo je samo pranje para za neradnike koji izmisljaju rupu u saksiji, te ovako, te onako obrazovanje. Klasicno obrazovanje je najbolje, osavremeniti ga brze dostupnim audio-vizuelnim informacija i to je to. I pod jedan vratiti obavezne planove i programe napisane Ministarstvom, a ne da se svaka susa hvata za metodiku ili jos gore uvrstavanje/izbacivanje nastavnih jedinica.

marko_sthlm

pre 8 godina

@ " Da njihov ministar prosvete nije možda neki Verbison?
(Hoću 158 pluseva botova, 04. maj 2015 14:58)"

Ne nije nikakav Verbisson.
Sadašnji ministar obrazovanja se zove Aida Hadžialić.

Vlada

pre 8 godina

@gast.sw

Pa doseljenika ima toliko u swe da mogu da im srozaju ceo sistem, cak i njihovu decu da zaglupave? Problem je u uvozu visoko kvalifikovane radne snage, ako pustis 200 inzenjera sa balkana, 300 doktora iz azije i rusije zasto se muciti obrazovanjem mladih narastaja. To je zapostavljan sistem zadnjih 30 godina, tesko ce popraviti za 2-3 god.

jovan

pre 8 godina

Nije uopste cudno za takve lose rezlutate u Svedskom obrazovnom sistemu!
Najvise neznanja postoje kod dece iz Afrike i Dece iz zemalja kao sto su Avganistan,Pakistan,Irak,Somalija.
Ta deca nikada u svom zivotu nisu bili u skoli,jer opste nisu ni znali da li to uppste postoji u svetu!
Svedska se suocava sa najvecom imigracijom u svojoj istoriji,i ako se ne preduzme nesto drasticno u ovoj ili sledecoj godini,Svedsku ocekuje gragjanski rat i rat na verskoj osnovi !
Ovde u Svedskoj je narod umoran i razocaran imigracionom politikom sadasnje Vlade,i sa Vladom iz proslog mandata.
Pozdrav Jovan Svedska.

inside tip

pre 8 godina

Da im posaljemo Verbica da im pokaze kako se resavaju problemi! Kad bolje razmislim, aj da im posaljemo sve ove, ili bilo gde drugde samo daleko, daleko odavde...

"evropski" "tekst"

pre 8 godina

"...pošto je PISA tekst pokazao da je Švedska na 28. mestu od 34 zemlje u matematici i na poslednjem 27. mestu od 27 zemalja u nauci..."

Na poslednjem PISA testiranju 2012. godine učestvovalo je 65 zemalja. Uzgred, Srbija je imala za pet mesta lošiji ukupni skor od Švedske. Za ovogodišnje PISA testiranje Srbija se nije prijavila.

EU Citizen

pre 8 godina

A Evropska komisija i institicije EU, tačnije petokolonaška levičarska kamarila koja ih je ovladala, dovlačenjem ilegalnih imigranata u Evropu rade direktno protiv vitalnih interesa velike većine građana Evrope i kada se sistem uskoro promeni i truli socijalističko-birokratski režim padne, odgovaraće za svi koliko ih ima za veleizdaju.

iva

pre 8 godina

U zemlji u kojoj je izgubljena cela skolska godina zbog divljanja sindikata i nesposobnosti ministra vi pisete ovakve stvari? I to vam je prva vest na naslovnoj strani?! To je kao kad imate srusenu kucu i savrsenu kucu na kojoj je zvonce postavljeno malo ukrivo i vama paznju privlaci ovo drugo.

stevan

pre 8 godina

Urođena inteligencija se ne kupuje. Koliko god reformi izvršili, opet ćete biti jadni u matematici baš kao što ste i sada jer za matematiku i ostale prirodne nauke potrebno je kefalo. Moj ćale je u školu išao sa jednom sveskom, pa je opet od početka svog školovanja pa sve do kraja fakulteta iz matematike imao odlične ocene(na mašinskom fakultetu u Beogradu, inače). Ni 100 profesora ti ne mogu pomoći ako nemaš u glavi. A naviku da su uvek u vrhu doneli su im Balkanci koji su masovno imigrirali u Švedsku tokom ratova koje su nam oni zajedno sa svojim zapadnim pajtosima i doneli...a ne njihova urođena sposobnost, inteligencija ia talenat. Od vajkada se znalo da su najveći umovi dolazili mahom sa Istoka i da ih je Zapad uvozio u nedostatku umnih kadrova u svojim redovima. A to što oni na nas gledaju kao na neke divljake i bednike je samo jer su promenili pravila igre jer im ona u kojoj su inteligencija i snalažljivost najbitniji faktori nije odgovarala, pa su umesto toga kao najbitniji faktor merila ljudske vrednosti i sposobnosti uveli NOVAC do kojeg su došli krvlju uprljanim igrama!!!

Silvester

pre 8 godina

U Švedskoj nastavnici imaju prevelike plate, zato je loša situacija. Treba im plate držati na minimumu, a onda dodatno smanjivat, i tako će se dobiti odličan školski sistem. Ko ne veruje, neka pita Vučića.

Antitheist

pre 8 godina

@Filmofil: komentar bi bio u redu kada bi ti zaista bio školovan za kupovinu na pijaci. U tom slučaju ti trigonometrija zaista ne bi bila potrebna. Ne vidim kako obrazovanje, u bilo kakvoj širini i dubini smeta kada se kupuje zelena salata? Više znaš, više vrediš.

Bojan

pre 8 godina

Imam decu u skoli ovde i uopste ne vidim da je tako kako pise. Ima problema tamo gde su uglavnom stranci iz arapskih zemalja posto su oni jos na nivou pecinskih ljudi i zive tako. Bitno je da ne uce kao ja koliko ovaca ima na Novon Zelandu i kad ih sisaju.

Filmofil

pre 8 godina

Kada odem na pijacu, kupujem sa takvom lakoćom, kao niko na svetu. Sve zahvaljujući našem obrazovanju. Ne znam da li mi više pomaže moja fakultetska plata ili poznavanje lagoritama, sinusa i kosinusa. Oduvek sam slušao priče i verovao u njih, da je naše obrazovanje najbolje, a švedsko ne valja ništa. Sad sam se i lično uverio u to. Samo nastavite sa ovakvim vestima, ovde je i onako sve laž... Diplome, znanje, zvanje...

bio, video

pre 8 godina

Kada se roditelji ne bave decom i kada se putem medija serviraju kojekakve budalastine i gadosti, sasvim je logicno da deca ne pokazuju znanje koje treba da steknu u skoli. Svedska ima zivotni standard meren u novcu, ali njihovo stanovnistvo tiho i polako umire. Pre svega duh.
Naravno, kod nas je situacija po mnogo cemu gora. Jedino je bolja u medjuljudskim odnosima. Jos uvek pokazujemo toplinu, ljubav, brigu... Kod Svedjana je to nesto suvisno. Tamo je sasvim normalno da nemas nikakav kontakt sa ljudima iz neposrednog okruzenja.

chinaman

pre 8 godina

Ah, Tanjug, servis za lose vesti iz zemalja koje nisu Rusija ili S. Koreja. Ozbiljniji novinar bi naveo na kom mestu te liste su nasi skolarci.
(Mile, 04. maj 2015 14:53)


Није новинар крив. Не може да наведе на ком смо месту зато што, од пре неколико година, одлуком неке паметнице са власти, ми не учествујемо у истраживању.

Mile

pre 8 godina

Ah, Tanjug, servis za lose vesti iz zemalja koje nisu Rusija ili S. Koreja. Ozbiljniji novinar bi naveo na kom mestu te liste su nasi skolarci.

Petar_357

pre 8 godina

"podizanje statusa i plata nastavnika uz postavljanje većih očekivanja od đaka"

A kod nas se reformiše škola tako što se narušava profesionalni i ljudski status nastavnika i smanjuju očekivanja od đaka, jer jadna dečica nemaju vremena da uče, moraju da gledaju Sulejmana.

Filmofil

pre 8 godina

Ma šta nas briga kako je u Švedskoj. Važni da naš obrazocni sistem, od obdaništa do fakulteta, iz dana u dan sve više napreduje. Kod nas su učitelji i profesori cenjena zanimanja. Niko nema više doktora i doktorata od nas. U našim školama se uče samo korisne stvari. Strane jezike svi znaju i naučili su ih u školama. Ne trebaju nam privatni časovi, jer je naš sistem obrazovanja takav da se sve lepo nauči u školi i ostaje u glavi za sva vremena. Ljudi čitaju i knjige koje sami izaberu, a ne samo zanimljivi lektiru koju je odredila država i koja se menja iz godine u godinu, kako napreduje naš sistem obrazovanja... Ma kakva bre Švedska. Nemaju oni pojma... Naše obrazovanje je najbolje na svetu... :)

Filmofil

pre 8 godina

Ma šta nas briga kako je u Švedskoj. Važni da naš obrazocni sistem, od obdaništa do fakulteta, iz dana u dan sve više napreduje. Kod nas su učitelji i profesori cenjena zanimanja. Niko nema više doktora i doktorata od nas. U našim školama se uče samo korisne stvari. Strane jezike svi znaju i naučili su ih u školama. Ne trebaju nam privatni časovi, jer je naš sistem obrazovanja takav da se sve lepo nauči u školi i ostaje u glavi za sva vremena. Ljudi čitaju i knjige koje sami izaberu, a ne samo zanimljivi lektiru koju je odredila država i koja se menja iz godine u godinu, kako napreduje naš sistem obrazovanja... Ma kakva bre Švedska. Nemaju oni pojma... Naše obrazovanje je najbolje na svetu... :)

Mile

pre 8 godina

Ah, Tanjug, servis za lose vesti iz zemalja koje nisu Rusija ili S. Koreja. Ozbiljniji novinar bi naveo na kom mestu te liste su nasi skolarci.

Petar_357

pre 8 godina

"podizanje statusa i plata nastavnika uz postavljanje većih očekivanja od đaka"

A kod nas se reformiše škola tako što se narušava profesionalni i ljudski status nastavnika i smanjuju očekivanja od đaka, jer jadna dečica nemaju vremena da uče, moraju da gledaju Sulejmana.

Silvester

pre 8 godina

U Švedskoj nastavnici imaju prevelike plate, zato je loša situacija. Treba im plate držati na minimumu, a onda dodatno smanjivat, i tako će se dobiti odličan školski sistem. Ko ne veruje, neka pita Vučića.

iva

pre 8 godina

U zemlji u kojoj je izgubljena cela skolska godina zbog divljanja sindikata i nesposobnosti ministra vi pisete ovakve stvari? I to vam je prva vest na naslovnoj strani?! To je kao kad imate srusenu kucu i savrsenu kucu na kojoj je zvonce postavljeno malo ukrivo i vama paznju privlaci ovo drugo.

chinaman

pre 8 godina

Ah, Tanjug, servis za lose vesti iz zemalja koje nisu Rusija ili S. Koreja. Ozbiljniji novinar bi naveo na kom mestu te liste su nasi skolarci.
(Mile, 04. maj 2015 14:53)


Није новинар крив. Не може да наведе на ком смо месту зато што, од пре неколико година, одлуком неке паметнице са власти, ми не учествујемо у истраживању.

Bojan

pre 8 godina

Imam decu u skoli ovde i uopste ne vidim da je tako kako pise. Ima problema tamo gde su uglavnom stranci iz arapskih zemalja posto su oni jos na nivou pecinskih ljudi i zive tako. Bitno je da ne uce kao ja koliko ovaca ima na Novon Zelandu i kad ih sisaju.

Filmofil

pre 8 godina

Kada odem na pijacu, kupujem sa takvom lakoćom, kao niko na svetu. Sve zahvaljujući našem obrazovanju. Ne znam da li mi više pomaže moja fakultetska plata ili poznavanje lagoritama, sinusa i kosinusa. Oduvek sam slušao priče i verovao u njih, da je naše obrazovanje najbolje, a švedsko ne valja ništa. Sad sam se i lično uverio u to. Samo nastavite sa ovakvim vestima, ovde je i onako sve laž... Diplome, znanje, zvanje...

"evropski" "tekst"

pre 8 godina

"...pošto je PISA tekst pokazao da je Švedska na 28. mestu od 34 zemlje u matematici i na poslednjem 27. mestu od 27 zemalja u nauci..."

Na poslednjem PISA testiranju 2012. godine učestvovalo je 65 zemalja. Uzgred, Srbija je imala za pet mesta lošiji ukupni skor od Švedske. Za ovogodišnje PISA testiranje Srbija se nije prijavila.

marko_sthlm

pre 8 godina

@ " Da njihov ministar prosvete nije možda neki Verbison?
(Hoću 158 pluseva botova, 04. maj 2015 14:58)"

Ne nije nikakav Verbisson.
Sadašnji ministar obrazovanja se zove Aida Hadžialić.

jovan

pre 8 godina

Nije uopste cudno za takve lose rezlutate u Svedskom obrazovnom sistemu!
Najvise neznanja postoje kod dece iz Afrike i Dece iz zemalja kao sto su Avganistan,Pakistan,Irak,Somalija.
Ta deca nikada u svom zivotu nisu bili u skoli,jer opste nisu ni znali da li to uppste postoji u svetu!
Svedska se suocava sa najvecom imigracijom u svojoj istoriji,i ako se ne preduzme nesto drasticno u ovoj ili sledecoj godini,Svedsku ocekuje gragjanski rat i rat na verskoj osnovi !
Ovde u Svedskoj je narod umoran i razocaran imigracionom politikom sadasnje Vlade,i sa Vladom iz proslog mandata.
Pozdrav Jovan Svedska.

inside tip

pre 8 godina

Da im posaljemo Verbica da im pokaze kako se resavaju problemi! Kad bolje razmislim, aj da im posaljemo sve ove, ili bilo gde drugde samo daleko, daleko odavde...

Antitheist

pre 8 godina

@Filmofil: komentar bi bio u redu kada bi ti zaista bio školovan za kupovinu na pijaci. U tom slučaju ti trigonometrija zaista ne bi bila potrebna. Ne vidim kako obrazovanje, u bilo kakvoj širini i dubini smeta kada se kupuje zelena salata? Više znaš, više vrediš.

Vlada

pre 8 godina

@gast.sw

Pa doseljenika ima toliko u swe da mogu da im srozaju ceo sistem, cak i njihovu decu da zaglupave? Problem je u uvozu visoko kvalifikovane radne snage, ako pustis 200 inzenjera sa balkana, 300 doktora iz azije i rusije zasto se muciti obrazovanjem mladih narastaja. To je zapostavljan sistem zadnjih 30 godina, tesko ce popraviti za 2-3 god.

boki

pre 8 godina

Imali smo priliku da par godina skolujemo decu u Svedskoj. Nastavnici se trude ali ne mogu nista protiv dece koja imaju sva moguca prava pa tako i da ometaju cas. Mnogo je imigranske dece koja ne znaju ni slova kako treba, a o ponasanju da ne govorimo (ni mali Svedjani ne zaostaju). Ocena nema sve do 6-tog razreda, tako da I nema prave motivacije za ucenje I rad. Nasa deca ,sa par razreda osnovne skole ,zavrsenih u Srbiji, su bila medju najboljima u razredu. Sami Svedjani su vrlo nezadovoljni skolskim sistemom kao i stanjem u zemlji zbog rekordnog priliva neobrazovanih imigranata.

Ja

pre 8 godina

Trebao bi Mića da otvori megatrend kod njih, cisto da ih doškoluje malo, ne treba preterivati pa da budu pametni kao mi. Do magistra i ni makac više.

stevan

pre 8 godina

Urođena inteligencija se ne kupuje. Koliko god reformi izvršili, opet ćete biti jadni u matematici baš kao što ste i sada jer za matematiku i ostale prirodne nauke potrebno je kefalo. Moj ćale je u školu išao sa jednom sveskom, pa je opet od početka svog školovanja pa sve do kraja fakulteta iz matematike imao odlične ocene(na mašinskom fakultetu u Beogradu, inače). Ni 100 profesora ti ne mogu pomoći ako nemaš u glavi. A naviku da su uvek u vrhu doneli su im Balkanci koji su masovno imigrirali u Švedsku tokom ratova koje su nam oni zajedno sa svojim zapadnim pajtosima i doneli...a ne njihova urođena sposobnost, inteligencija ia talenat. Od vajkada se znalo da su najveći umovi dolazili mahom sa Istoka i da ih je Zapad uvozio u nedostatku umnih kadrova u svojim redovima. A to što oni na nas gledaju kao na neke divljake i bednike je samo jer su promenili pravila igre jer im ona u kojoj su inteligencija i snalažljivost najbitniji faktori nije odgovarala, pa su umesto toga kao najbitniji faktor merila ljudske vrednosti i sposobnosti uveli NOVAC do kojeg su došli krvlju uprljanim igrama!!!

bio, video

pre 8 godina

Kada se roditelji ne bave decom i kada se putem medija serviraju kojekakve budalastine i gadosti, sasvim je logicno da deca ne pokazuju znanje koje treba da steknu u skoli. Svedska ima zivotni standard meren u novcu, ali njihovo stanovnistvo tiho i polako umire. Pre svega duh.
Naravno, kod nas je situacija po mnogo cemu gora. Jedino je bolja u medjuljudskim odnosima. Jos uvek pokazujemo toplinu, ljubav, brigu... Kod Svedjana je to nesto suvisno. Tamo je sasvim normalno da nemas nikakav kontakt sa ljudima iz neposrednog okruzenja.

miki

pre 8 godina

Preporucujem da im POD HITNO posaljemo naseg "експерта" i njegov tim da srede stanje u Svedskom sistemu obrazovanja, kao sto su sredili i u nasoj zemlji!!!!! Neka samo on ide, a mi cemo se vec nekako snaci i sami!!!!

EU Citizen

pre 8 godina

A Evropska komisija i institicije EU, tačnije petokolonaška levičarska kamarila koja ih je ovladala, dovlačenjem ilegalnih imigranata u Evropu rade direktno protiv vitalnih interesa velike većine građana Evrope i kada se sistem uskoro promeni i truli socijalističko-birokratski režim padne, odgovaraće za svi koliko ih ima za veleizdaju.

Nenad

pre 8 godina

U Svedskoj ima veliki broj ucenika koji u deca emigranata, mozda deca jednostavno ne znaju dobro jezik i roditelji im ne posvecuju dovoljno paznje.

Radomir

pre 8 godina

Pa isto je i kod nas ili gore. Sve dok neki pametnjakovići budu filozofirali i tvrdili da deca mogu da uče i da se igraju, od obrazovanja nema ništa. Ostala poslovica "Bez muke nema nauke". Preduzeti sledeće : 1. Vratiti klasičan način obrazovanja uz upotrebu savremenih nastavnih sredstava, 2. Pooštriti disciplinu (bez discipline nema napretka u učenju). To ne znači da treba stvoriti kamernu atmosferu, ali red mora da postoji. Kome taj sitem ne odogvara, neka ide u neku privatnu školu gde je to dozvoljeno.
3. Pooštriti kriterijume pri ocenjivanju (a ne kao sad, svakome moraš dati dvojku "jer je nemoguće da nije naučio za dvojku", 4. Neodgovrne predavače otpustiti sa posla (a na kao do sada, imaš 30 godina staža i niko ti ništa ne može, 5. Reformisati nastavne programe - ostaviti najbitnije, ali to detaljno obraditi bez bilo kakvih ustupaka, 6. Uvesti prag znanja na Maloj maturi- najmanje 40 % od max broja pooena, ko ne osvoji neka dođe sledeće godine, 7. Popraviti katastrofalan status predavača. Za 5 godina bi se rezultati drastično poboljšali.

Vlada

pre 8 godina

@gast.sw

Pa doseljenika ima toliko u swe da mogu da im srozaju ceo sistem, cak i njihovu decu da zaglupave? Problem je u uvozu visoko kvalifikovane radne snage, ako pustis 200 inzenjera sa balkana, 300 doktora iz azije i rusije zasto se muciti obrazovanjem mladih narastaja. To je zapostavljan sistem zadnjih 30 godina, tesko ce popraviti za 2-3 god.

st26

pre 8 godina

#jela
To nije greska, i ne uce se sva deca da budu prosek, nego se rangiraju vec od osnovne skole, pa samo najbolji idu na fakultete, a ne kao kod nas da roditelji guraju decu koja su slabijeg kapaciteta radnog ili intelektualnog, pa studiraju po 10-12 god, i taman posla da kazes roditelju da mu je dete za slabiju skolu ili za ponavljanje. A dvojke se poklanjaju sakom i kapom pa imamo pregrst gimnazijalaca sa prosekom 3, koji nisu za fakultet a nemaju ni zanat.

papillon

pre 8 godina

Mnogi komentatori su promašili temu što bi nastavnoci rekli.
Naravno da treba znati šta se dešava u boljim sistema od našeg, iako smo moguće modju najgorima. Da li to znači da nikakve analize situacija u drugim državama ne treba prenositi jer mi u malo čemu možemo da se merimo sa vodećima?
Možemo naučiti iz njihovih iskustava. Ovde se samo radi o potvrdi da su deca ista svuda. Malo više slobode im daš i većina to zloupotrebi. Nedolaženje na vreme ili izostajanje svakako nema veze sa intelektualnim sposobnostima. Ako se ne zahteva više od učenika neće se ni dobiti sem od retkih pojedinaca.
Drugo, koliko to ima imigrantske dece da mogu prosek sa vrha poterati ka dnu?

Vicentijevic Samuil

pre 8 godina

Najbolja je reforma, nazalost se pokazalo, knjiga (tablet, racunar) u sake i pozadina za stolicu. Sve ostalo je samo pranje para za neradnike koji izmisljaju rupu u saksiji, te ovako, te onako obrazovanje. Klasicno obrazovanje je najbolje, osavremeniti ga brze dostupnim audio-vizuelnim informacija i to je to. I pod jedan vratiti obavezne planove i programe napisane Ministarstvom, a ne da se svaka susa hvata za metodiku ili jos gore uvrstavanje/izbacivanje nastavnih jedinica.

blabojzna

pre 8 godina

Шта тек ми да кажемо? Од једног доброг образовног система, дошли смо до ове спрдње.

Aleksandar

pre 8 godina

Ma strašno je loša ta Švedska, eto i obrazovni sistem im je loš. Njih sramota. A ovi naši sramote nemaju. Ako bi uspeh merili po stepenu sramote i osećaja odgovornosti sistema i vlasti za neuspehe istog onda bismo mi bili savršeno uspešna zemlja jer kod nas srama i odgovornosti nema. Blago nama. Baš se nekako osećam superiornije od Švedjana.

ss

pre 8 godina

Marko nemoj da lazes narod u srbiji da je Aida ministar kulture. Ministarka se zove ALICE BAH KUHNKE.
[link]/
(Maya, 4. maj 2015 17:47)
A ti bi mogla da naucis da procitas i shvatis jednu kompletnu recenicu, osim ako nisi jedna od onih 70% funkcionalno nepismenih u Srbiji. Aida je minister za obrazovanje a ne za kulturu. Marko je to I napisao.

Maya

pre 8 godina

@(marko_sthlm, 4. maj 2015 16:21)

Marko nemoj da lazes narod u srbiji da je Aida ministar kulture. Ministarka se zove ALICE BAH KUHNKE.
http://www.dn.se/kultur-noje/alice-bah-kuhnke-ny-kulturminister/

Mila

pre 8 godina

@Maya
Procitajte naslov linka koji ste postavili! Novi ministar kulture!!!
Ministar obrazovanja je Gustav Fridolin, a Aida Hadzic jeste ministar obrazovnja - srednjih skola i orazovanje odraslih. Ona je takodje najmladji ministar u istoriji.

Lik

pre 8 godina

(stevan, 4. maj 2015 15:48)

E moj Stevane za sve si u pravu ali džaba, vidiš koliko minusa si dobio iz prostog razloga što prosečan Srbin ima kompleks manje vrednosti u odnosu na građanina Zapada pa otuda misli da je tamo sve bolje a bolje je zato što tamo za njih rintaju isti ti Srbi (i ostali naravno) jer Srbin NE UME da upravlja sam sobom, nesposoban je da stvori sebi državu. Uvek misli da je vlast kriva a zaboravlja da ta vlast nije pala sa Marsa, ona je ponikla iz ovog naroda a pošto je narod nesposoban da iznedri pametne e onda je osuđen da se pati i da crnči za drugog.

Branko

pre 8 godina

@
(Maya, 4. maj 2015 17:47)

Da, ALICE BAH KUHNKE je ministar kulture, a ministar prosvete je Aida Hadzialic. Mi raspravljamo ovde o prosveti! Mesas kulturu i prosvetu! Evo ti oficijalni link vlade Svedske http://www.regeringen.se/sb/d/19152

aleks

pre 8 godina

Sta ste napali odmah nas da poredite kompleksasi. Ovo je prenesena vest, tudja procena. Citamo ovde sve i svasta o raznim drzavama, sto ne i to.

nastavnik u svedskoj

pre 8 godina

Svedka ima sistem finasiranja obrazovanja jedinstven u svetu. Privatne, (profitne)skole finasiraju se novcem iz budzeta. Vecina tih privatnih skola je deo velikih koncerna koji ostvaruju basnoslovne profite. I to sve od poreskih para.
Posledice otprilike izgledaju ovako: Privatna skola otvori se u blizini javne skole. Naprave odlicnu recepciju, veb stranicu i dobar marketing. Pri tome zaposle manje nastavnika i pomocnog osoblja. U proseku ih manje plate. Prilikom upisa vrse nezakonitu selekciju ucenika. Bolje ucenike i one sa svedskim poreklom upisuju, a slabije ucenike i ucenike sa stranim poreklom odvracaju od upisa.
Nakon toga javnu skolu, u kojoj su ostali slabiji ucenici, pocinje da bije glas da je losa. Posto su joj je ostalo puno ucenika kojima treba dodatna pomoc skola moze da bira izmedju finasijskih problema ili loseg rezultata. Napustaju je dobri nastavnici i pocinje spirala opadanja kvaliteta. Vec nekoliko godina u nazad vodi se debata o tome da se onemoguci ili ogranici izvlacenje profitta iz skola finasiranih javnim novcem. Bez rezultata. Vodila se i debata o tome da upis vrsi javni organ, a ne skole - da bi se sprecila diskriminacija. Bez rezultata. Finasiski spekulanti i njihovi lobisti imaju veliki politicki uticaj i nastavljaju da kupusaju svedsku skolu i cerupaju budzet.

Nastavnicima su plate male u poredjenju sa zemljama sa slicnim ekonomijama i zbog toga postoji ogroman nedostatak nastavnog kadra. Ima jos ali nema mesta da se napise..

stevan

pre 8 godina

Urođena inteligencija se ne kupuje. Koliko god reformi izvršili, opet ćete biti jadni u matematici baš kao što ste i sada jer za matematiku i ostale prirodne nauke potrebno je kefalo. Moj ćale je u školu išao sa jednom sveskom, pa je opet od početka svog školovanja pa sve do kraja fakulteta iz matematike imao odlične ocene(na mašinskom fakultetu u Beogradu, inače). Ni 100 profesora ti ne mogu pomoći ako nemaš u glavi. A naviku da su uvek u vrhu doneli su im Balkanci koji su masovno imigrirali u Švedsku tokom ratova koje su nam oni zajedno sa svojim zapadnim pajtosima i doneli...a ne njihova urođena sposobnost, inteligencija ia talenat. Od vajkada se znalo da su najveći umovi dolazili mahom sa Istoka i da ih je Zapad uvozio u nedostatku umnih kadrova u svojim redovima. A to što oni na nas gledaju kao na neke divljake i bednike je samo jer su promenili pravila igre jer im ona u kojoj su inteligencija i snalažljivost najbitniji faktori nije odgovarala, pa su umesto toga kao najbitniji faktor merila ljudske vrednosti i sposobnosti uveli NOVAC do kojeg su došli krvlju uprljanim igrama!!!

Mile

pre 8 godina

Ah, Tanjug, servis za lose vesti iz zemalja koje nisu Rusija ili S. Koreja. Ozbiljniji novinar bi naveo na kom mestu te liste su nasi skolarci.

bio, video

pre 8 godina

Kada se roditelji ne bave decom i kada se putem medija serviraju kojekakve budalastine i gadosti, sasvim je logicno da deca ne pokazuju znanje koje treba da steknu u skoli. Svedska ima zivotni standard meren u novcu, ali njihovo stanovnistvo tiho i polako umire. Pre svega duh.
Naravno, kod nas je situacija po mnogo cemu gora. Jedino je bolja u medjuljudskim odnosima. Jos uvek pokazujemo toplinu, ljubav, brigu... Kod Svedjana je to nesto suvisno. Tamo je sasvim normalno da nemas nikakav kontakt sa ljudima iz neposrednog okruzenja.

EU Citizen

pre 8 godina

A Evropska komisija i institicije EU, tačnije petokolonaška levičarska kamarila koja ih je ovladala, dovlačenjem ilegalnih imigranata u Evropu rade direktno protiv vitalnih interesa velike većine građana Evrope i kada se sistem uskoro promeni i truli socijalističko-birokratski režim padne, odgovaraće za svi koliko ih ima za veleizdaju.

Filmofil

pre 8 godina

Ma šta nas briga kako je u Švedskoj. Važni da naš obrazocni sistem, od obdaništa do fakulteta, iz dana u dan sve više napreduje. Kod nas su učitelji i profesori cenjena zanimanja. Niko nema više doktora i doktorata od nas. U našim školama se uče samo korisne stvari. Strane jezike svi znaju i naučili su ih u školama. Ne trebaju nam privatni časovi, jer je naš sistem obrazovanja takav da se sve lepo nauči u školi i ostaje u glavi za sva vremena. Ljudi čitaju i knjige koje sami izaberu, a ne samo zanimljivi lektiru koju je odredila država i koja se menja iz godine u godinu, kako napreduje naš sistem obrazovanja... Ma kakva bre Švedska. Nemaju oni pojma... Naše obrazovanje je najbolje na svetu... :)

iva

pre 8 godina

U zemlji u kojoj je izgubljena cela skolska godina zbog divljanja sindikata i nesposobnosti ministra vi pisete ovakve stvari? I to vam je prva vest na naslovnoj strani?! To je kao kad imate srusenu kucu i savrsenu kucu na kojoj je zvonce postavljeno malo ukrivo i vama paznju privlaci ovo drugo.

jovan

pre 8 godina

Nije uopste cudno za takve lose rezlutate u Svedskom obrazovnom sistemu!
Najvise neznanja postoje kod dece iz Afrike i Dece iz zemalja kao sto su Avganistan,Pakistan,Irak,Somalija.
Ta deca nikada u svom zivotu nisu bili u skoli,jer opste nisu ni znali da li to uppste postoji u svetu!
Svedska se suocava sa najvecom imigracijom u svojoj istoriji,i ako se ne preduzme nesto drasticno u ovoj ili sledecoj godini,Svedsku ocekuje gragjanski rat i rat na verskoj osnovi !
Ovde u Svedskoj je narod umoran i razocaran imigracionom politikom sadasnje Vlade,i sa Vladom iz proslog mandata.
Pozdrav Jovan Svedska.

Bojan

pre 8 godina

Imam decu u skoli ovde i uopste ne vidim da je tako kako pise. Ima problema tamo gde su uglavnom stranci iz arapskih zemalja posto su oni jos na nivou pecinskih ljudi i zive tako. Bitno je da ne uce kao ja koliko ovaca ima na Novon Zelandu i kad ih sisaju.

Filmofil

pre 8 godina

Kada odem na pijacu, kupujem sa takvom lakoćom, kao niko na svetu. Sve zahvaljujući našem obrazovanju. Ne znam da li mi više pomaže moja fakultetska plata ili poznavanje lagoritama, sinusa i kosinusa. Oduvek sam slušao priče i verovao u njih, da je naše obrazovanje najbolje, a švedsko ne valja ništa. Sad sam se i lično uverio u to. Samo nastavite sa ovakvim vestima, ovde je i onako sve laž... Diplome, znanje, zvanje...

Petar_357

pre 8 godina

"podizanje statusa i plata nastavnika uz postavljanje većih očekivanja od đaka"

A kod nas se reformiše škola tako što se narušava profesionalni i ljudski status nastavnika i smanjuju očekivanja od đaka, jer jadna dečica nemaju vremena da uče, moraju da gledaju Sulejmana.

Antitheist

pre 8 godina

@Filmofil: komentar bi bio u redu kada bi ti zaista bio školovan za kupovinu na pijaci. U tom slučaju ti trigonometrija zaista ne bi bila potrebna. Ne vidim kako obrazovanje, u bilo kakvoj širini i dubini smeta kada se kupuje zelena salata? Više znaš, više vrediš.

Maya

pre 8 godina

@(marko_sthlm, 4. maj 2015 16:21)

Marko nemoj da lazes narod u srbiji da je Aida ministar kulture. Ministarka se zove ALICE BAH KUHNKE.
http://www.dn.se/kultur-noje/alice-bah-kuhnke-ny-kulturminister/

marko_sthlm

pre 8 godina

@ " Da njihov ministar prosvete nije možda neki Verbison?
(Hoću 158 pluseva botova, 04. maj 2015 14:58)"

Ne nije nikakav Verbisson.
Sadašnji ministar obrazovanja se zove Aida Hadžialić.

Nenad

pre 8 godina

U Svedskoj ima veliki broj ucenika koji u deca emigranata, mozda deca jednostavno ne znaju dobro jezik i roditelji im ne posvecuju dovoljno paznje.

Aleksandar

pre 8 godina

Ma strašno je loša ta Švedska, eto i obrazovni sistem im je loš. Njih sramota. A ovi naši sramote nemaju. Ako bi uspeh merili po stepenu sramote i osećaja odgovornosti sistema i vlasti za neuspehe istog onda bismo mi bili savršeno uspešna zemlja jer kod nas srama i odgovornosti nema. Blago nama. Baš se nekako osećam superiornije od Švedjana.

Silvester

pre 8 godina

U Švedskoj nastavnici imaju prevelike plate, zato je loša situacija. Treba im plate držati na minimumu, a onda dodatno smanjivat, i tako će se dobiti odličan školski sistem. Ko ne veruje, neka pita Vučića.

Vlada

pre 8 godina

@gast.sw

Pa doseljenika ima toliko u swe da mogu da im srozaju ceo sistem, cak i njihovu decu da zaglupave? Problem je u uvozu visoko kvalifikovane radne snage, ako pustis 200 inzenjera sa balkana, 300 doktora iz azije i rusije zasto se muciti obrazovanjem mladih narastaja. To je zapostavljan sistem zadnjih 30 godina, tesko ce popraviti za 2-3 god.

chinaman

pre 8 godina

Ah, Tanjug, servis za lose vesti iz zemalja koje nisu Rusija ili S. Koreja. Ozbiljniji novinar bi naveo na kom mestu te liste su nasi skolarci.
(Mile, 04. maj 2015 14:53)


Није новинар крив. Не може да наведе на ком смо месту зато што, од пре неколико година, одлуком неке паметнице са власти, ми не учествујемо у истраживању.

inside tip

pre 8 godina

Da im posaljemo Verbica da im pokaze kako se resavaju problemi! Kad bolje razmislim, aj da im posaljemo sve ove, ili bilo gde drugde samo daleko, daleko odavde...

"evropski" "tekst"

pre 8 godina

"...pošto je PISA tekst pokazao da je Švedska na 28. mestu od 34 zemlje u matematici i na poslednjem 27. mestu od 27 zemalja u nauci..."

Na poslednjem PISA testiranju 2012. godine učestvovalo je 65 zemalja. Uzgred, Srbija je imala za pet mesta lošiji ukupni skor od Švedske. Za ovogodišnje PISA testiranje Srbija se nije prijavila.

miki

pre 8 godina

Preporucujem da im POD HITNO posaljemo naseg "експерта" i njegov tim da srede stanje u Svedskom sistemu obrazovanja, kao sto su sredili i u nasoj zemlji!!!!! Neka samo on ide, a mi cemo se vec nekako snaci i sami!!!!

Lik

pre 8 godina

(stevan, 4. maj 2015 15:48)

E moj Stevane za sve si u pravu ali džaba, vidiš koliko minusa si dobio iz prostog razloga što prosečan Srbin ima kompleks manje vrednosti u odnosu na građanina Zapada pa otuda misli da je tamo sve bolje a bolje je zato što tamo za njih rintaju isti ti Srbi (i ostali naravno) jer Srbin NE UME da upravlja sam sobom, nesposoban je da stvori sebi državu. Uvek misli da je vlast kriva a zaboravlja da ta vlast nije pala sa Marsa, ona je ponikla iz ovog naroda a pošto je narod nesposoban da iznedri pametne e onda je osuđen da se pati i da crnči za drugog.

st26

pre 8 godina

#jela
To nije greska, i ne uce se sva deca da budu prosek, nego se rangiraju vec od osnovne skole, pa samo najbolji idu na fakultete, a ne kao kod nas da roditelji guraju decu koja su slabijeg kapaciteta radnog ili intelektualnog, pa studiraju po 10-12 god, i taman posla da kazes roditelju da mu je dete za slabiju skolu ili za ponavljanje. A dvojke se poklanjaju sakom i kapom pa imamo pregrst gimnazijalaca sa prosekom 3, koji nisu za fakultet a nemaju ni zanat.

aleks

pre 8 godina

Sta ste napali odmah nas da poredite kompleksasi. Ovo je prenesena vest, tudja procena. Citamo ovde sve i svasta o raznim drzavama, sto ne i to.

Radomir

pre 8 godina

Pa isto je i kod nas ili gore. Sve dok neki pametnjakovići budu filozofirali i tvrdili da deca mogu da uče i da se igraju, od obrazovanja nema ništa. Ostala poslovica "Bez muke nema nauke". Preduzeti sledeće : 1. Vratiti klasičan način obrazovanja uz upotrebu savremenih nastavnih sredstava, 2. Pooštriti disciplinu (bez discipline nema napretka u učenju). To ne znači da treba stvoriti kamernu atmosferu, ali red mora da postoji. Kome taj sitem ne odogvara, neka ide u neku privatnu školu gde je to dozvoljeno.
3. Pooštriti kriterijume pri ocenjivanju (a ne kao sad, svakome moraš dati dvojku "jer je nemoguće da nije naučio za dvojku", 4. Neodgovrne predavače otpustiti sa posla (a na kao do sada, imaš 30 godina staža i niko ti ništa ne može, 5. Reformisati nastavne programe - ostaviti najbitnije, ali to detaljno obraditi bez bilo kakvih ustupaka, 6. Uvesti prag znanja na Maloj maturi- najmanje 40 % od max broja pooena, ko ne osvoji neka dođe sledeće godine, 7. Popraviti katastrofalan status predavača. Za 5 godina bi se rezultati drastično poboljšali.

Ja

pre 8 godina

Trebao bi Mića da otvori megatrend kod njih, cisto da ih doškoluje malo, ne treba preterivati pa da budu pametni kao mi. Do magistra i ni makac više.

ss

pre 8 godina

Marko nemoj da lazes narod u srbiji da je Aida ministar kulture. Ministarka se zove ALICE BAH KUHNKE.
[link]/
(Maya, 4. maj 2015 17:47)
A ti bi mogla da naucis da procitas i shvatis jednu kompletnu recenicu, osim ako nisi jedna od onih 70% funkcionalno nepismenih u Srbiji. Aida je minister za obrazovanje a ne za kulturu. Marko je to I napisao.

Mila

pre 8 godina

@Maya
Procitajte naslov linka koji ste postavili! Novi ministar kulture!!!
Ministar obrazovanja je Gustav Fridolin, a Aida Hadzic jeste ministar obrazovnja - srednjih skola i orazovanje odraslih. Ona je takodje najmladji ministar u istoriji.

Vicentijevic Samuil

pre 8 godina

Najbolja je reforma, nazalost se pokazalo, knjiga (tablet, racunar) u sake i pozadina za stolicu. Sve ostalo je samo pranje para za neradnike koji izmisljaju rupu u saksiji, te ovako, te onako obrazovanje. Klasicno obrazovanje je najbolje, osavremeniti ga brze dostupnim audio-vizuelnim informacija i to je to. I pod jedan vratiti obavezne planove i programe napisane Ministarstvom, a ne da se svaka susa hvata za metodiku ili jos gore uvrstavanje/izbacivanje nastavnih jedinica.

papillon

pre 8 godina

Mnogi komentatori su promašili temu što bi nastavnoci rekli.
Naravno da treba znati šta se dešava u boljim sistema od našeg, iako smo moguće modju najgorima. Da li to znači da nikakve analize situacija u drugim državama ne treba prenositi jer mi u malo čemu možemo da se merimo sa vodećima?
Možemo naučiti iz njihovih iskustava. Ovde se samo radi o potvrdi da su deca ista svuda. Malo više slobode im daš i većina to zloupotrebi. Nedolaženje na vreme ili izostajanje svakako nema veze sa intelektualnim sposobnostima. Ako se ne zahteva više od učenika neće se ni dobiti sem od retkih pojedinaca.
Drugo, koliko to ima imigrantske dece da mogu prosek sa vrha poterati ka dnu?

Vlada

pre 8 godina

@gast.sw

Pa doseljenika ima toliko u swe da mogu da im srozaju ceo sistem, cak i njihovu decu da zaglupave? Problem je u uvozu visoko kvalifikovane radne snage, ako pustis 200 inzenjera sa balkana, 300 doktora iz azije i rusije zasto se muciti obrazovanjem mladih narastaja. To je zapostavljan sistem zadnjih 30 godina, tesko ce popraviti za 2-3 god.

blabojzna

pre 8 godina

Шта тек ми да кажемо? Од једног доброг образовног система, дошли смо до ове спрдње.

boki

pre 8 godina

Imali smo priliku da par godina skolujemo decu u Svedskoj. Nastavnici se trude ali ne mogu nista protiv dece koja imaju sva moguca prava pa tako i da ometaju cas. Mnogo je imigranske dece koja ne znaju ni slova kako treba, a o ponasanju da ne govorimo (ni mali Svedjani ne zaostaju). Ocena nema sve do 6-tog razreda, tako da I nema prave motivacije za ucenje I rad. Nasa deca ,sa par razreda osnovne skole ,zavrsenih u Srbiji, su bila medju najboljima u razredu. Sami Svedjani su vrlo nezadovoljni skolskim sistemom kao i stanjem u zemlji zbog rekordnog priliva neobrazovanih imigranata.

Branko

pre 8 godina

@
(Maya, 4. maj 2015 17:47)

Da, ALICE BAH KUHNKE je ministar kulture, a ministar prosvete je Aida Hadzialic. Mi raspravljamo ovde o prosveti! Mesas kulturu i prosvetu! Evo ti oficijalni link vlade Svedske http://www.regeringen.se/sb/d/19152

nastavnik u svedskoj

pre 8 godina

Svedka ima sistem finasiranja obrazovanja jedinstven u svetu. Privatne, (profitne)skole finasiraju se novcem iz budzeta. Vecina tih privatnih skola je deo velikih koncerna koji ostvaruju basnoslovne profite. I to sve od poreskih para.
Posledice otprilike izgledaju ovako: Privatna skola otvori se u blizini javne skole. Naprave odlicnu recepciju, veb stranicu i dobar marketing. Pri tome zaposle manje nastavnika i pomocnog osoblja. U proseku ih manje plate. Prilikom upisa vrse nezakonitu selekciju ucenika. Bolje ucenike i one sa svedskim poreklom upisuju, a slabije ucenike i ucenike sa stranim poreklom odvracaju od upisa.
Nakon toga javnu skolu, u kojoj su ostali slabiji ucenici, pocinje da bije glas da je losa. Posto su joj je ostalo puno ucenika kojima treba dodatna pomoc skola moze da bira izmedju finasijskih problema ili loseg rezultata. Napustaju je dobri nastavnici i pocinje spirala opadanja kvaliteta. Vec nekoliko godina u nazad vodi se debata o tome da se onemoguci ili ogranici izvlacenje profitta iz skola finasiranih javnim novcem. Bez rezultata. Vodila se i debata o tome da upis vrsi javni organ, a ne skole - da bi se sprecila diskriminacija. Bez rezultata. Finasiski spekulanti i njihovi lobisti imaju veliki politicki uticaj i nastavljaju da kupusaju svedsku skolu i cerupaju budzet.

Nastavnicima su plate male u poredjenju sa zemljama sa slicnim ekonomijama i zbog toga postoji ogroman nedostatak nastavnog kadra. Ima jos ali nema mesta da se napise..