Petak, 01.05.2015.

16:16

"Da su nas hteli ne bi nas oterali"

Dvadeset godina prošlo je od operacije "Bljesak" u kojoj su hrvatske snage zauzele zapadnu Slavoniju, koja je do tada bila u sastavu Republike Srpske Krajine.

Izvor: B92

"Da su nas hteli ne bi nas oterali" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

ZAdar

pre 8 godina

Doista se ne zezam ali Milosevic je ujedinio Hrvate kao nitko prije. Sa svojim govorima i akcijama za ocuvanjem federalne YUge. Bajke za naivne. Vrijeme budjenja demona na obije strane. Da je prihvatio konfederalnu YUgu nebi bilo ni jednog mrtvaca svi sretni i zadovoljni i odavno u EU meda i masla....U biti njega hrvatski pravoslavci i nisu nesto zanimali to su bili samo pijuni u balkanskoj politici ludila.
Pozdrav Beogradu.

Ante

pre 8 godina

@(abraham, 2. maj 2015 09:00)

Abraham - ajde ti, ljubazno te molim, objasni meni (Hrvatu) koji sam 1991. godine prošao sav taj užas koji je vas zadesio 1995. godine (dakle, bio sam brutalno protjeran, kuća srušena, itd.) nešto:

Da li sam ja zaista morao prolaziti kroz sav taj horor rata i izbjeglištva, kojekakvih vlažnih podruma i prihvatnih centara, vucati se po tuđim kućama i stranim gradovima, zbog stvari koja se dala riješiti za jedan dan (koliko je trajao "Bljesak") i još jedan dan (koliko je trajala "Oluja"), dakle ukupno dva dana???

Jer, ako je to točno, onda ja nemam što kriviti Srbiju i Srbe za sav onaj jad, tugu i suze, već isključivo Hrvatsku što je dopustila da mi toliko patimo zbog stvari koja je bila gotova za, kako rekoh, dva dana....

my way

pre 8 godina

(Истине ради..., 02. maj 2015 00:01)

Dzaba krecis, ovde se i dalje velica i masta nova Jugoslavija, iako je ona posle Prvog svetskog rata bila tragicna greska i, kao sto ti kazes, poraz nakon skupo placene ratne pobede. On je 45. kada je upravo neprijatelj iz Prvog svetskog rata zaseo na vlast i postao "najveci sin nasih naroda i narodnosti" pogorsan i zacementiran, ali cutanje, kratka pamet, patolosko ponavljanje istorijskih gresaka, autosovinizam, pa cemu da se nada narod koji od toga boluje?.

Ante

pre 8 godina

@ (Vlado, 2. maj 2015 05:57)

Vlado, ljubavi - i moja majka je početkom devedesetih dobila otkaz preko noći kao "tehnološki višak", a razlog je bio taj što nije odmah pristupila u HDZ i bila lojalna tome sistemu. Žena Hrvatica i sa Srbijom nije imala nikakve veze.

Ja shvaćam da su Srbi imali problema u Hrvatskoj, ali ako ti netko da otkaz onda ga tuži sudu, a nemoj pretvoriti Vukovar u prah i pepeo. Ako te netko ozlijedi ili ti (ne daj Bože) ubije nekoga tvoga, onda podnesi krivičnu prijavu, a nemoj klat sedamdeset baba u Škabrnji.

Ono što se u Srbiji uporno pokušava nametnuti, to su bilo kakva opravdanja za razaranja Hrvatske, pokušaj uspostavljanja nekakvih "krajina", ostvarenje granice Virovitica - Karlovac - Karlobag, ono bjesomučno granatiranje Dubrovnika, Šibenika, Biograda, Zadra, Gospića, Siska, Županje, Zagreba, Osijeka, Broda, onog nesretnog Vukovara, urlikanje da "pola Hrvatske pripada Srbiji", itd. itd.

Dok god vi tu politiku i takvo postupanje Srbije i Srba u Hrvatskoj pokušavate opravdati, likujući nad tim događajima, vas će se poprijeko gledati... jer, tko nam onda jamči da to vaše "opravdano" nećete za neko vrijeme pokušati ponovo.

I by the way, moja se majka zbog otkaza nije priključila jedinicama koje su npr. razarale Dubrovnik, već je tužila državu sudu i za punih petnaest godina dobila tako lijepu odštetu da ja danas od tih novaca živim u svom stanu u centru Zagreba.

Eto, tako se to radi, a ne ruši se, pali, kolje, ubija, protjeruje....

saki

pre 8 godina

Nazalost,dogodilo se sto se dogodilo...ali vecina vas sto ste dosli odande ( u BG i NS naravno) , za ovih 20 godina niste naucili da se ponasate. Sve gorstak do gorstaka... Da ste valjali , ne bi vas oni ni oterali. Imam priliku da se uverim u ovo svaki dan kad prodjem kroz naselje u kojem zive "ovakvi" .

plavi

pre 8 godina

Prepušteni sami sebi i ovde u Srbiji, niko ih ne spominje niti se ko zauzima za njih. Narod koji je preživeo Jasenovac i sve njegove užase, klanja, pokrštavanja i u onom i u ovom ratu i dalje su ostali Srbi za koje Srbija ne želi da čuje niti da priča o njima. Zašto? Jel taj narod to zaslužio? U Hrvatskoj ono što im nije zapaljeno i popljačkano sada im otimaju zakonima, ovde se tretiraju kao tiđini, nas su komšije zvale hrvatima i govorile da se vratimo da nemamo sta da tražimo ovde. A gde da se vratim? Lako je biti Srbin u Srbiji.

abraham

pre 8 godina

95 srbi u slavoniji nisu slusali nikakvog slobu, nikakvog seselja, nikakvog martica i karadzica vec samo unprofor, i mislili da je rat gotov i da ce ponovo u miru zivjeti sa hrvatima. poceli smo da se obilazimo, trgujemo, da se docekujemo i izmirujemo tih par mjeseci 95 a onda su nam ladno upali sa nozevima.

kompšija

pre 8 godina

Taj dan PTC je izvještavala kako su ustaše srušile spomenik u Jasenovcu. Stvarno ste ono imali realan i objektivan pogled na rat.

Реалан поглед на ствари

pre 8 godina

(Maki, 1. maj 2015 23:32)
Војводина није "припала" Србији после пораза АУ монархије (дакле - није се она распала, већ је поражена), већ су Срби у Великом српском војводству (тако се звала област) одлучили да ступе у државу свог народа и то не Срем, Банат и Бачка, већ и Барања.

Што се тиче припадности, у 1915. години, Хрватска је била у својим реалним границама - без Дубровника, Славоније, Далмације и Истре.

Крајина је била већински српска све док није етнички очишћена у најгорем европском геноциду и најгорем светском концентрационом логору Јасеновцу. После је додатно комплено очишћена у новом етничком чишћењу, које је било наставак претходно започетог посла.

Толико о реалном погледу на ствари. Срби не памте, ваља их подсетити, јер стално понављају исте грешке.

Vlado

pre 8 godina

Nisam siguran da li ce ovaj komentar proci cenzuru, ali ipak...
Najvecu odgovornost za zbivanja u Hrv 1991.g.ima nova hrv.vlast i Hrvati kao vecinski narod, a ne Srbi ko manjina. Dok je Tudjman javno 1990 pricao o demok. i pravima, u istom tom vremenu su njegovi puleni masovno djelili otkaze Srbima po gradovima, a gazili su njihova prava i na razne druge nacine. Moj otac je 1991 dobio otkaz preko noci, iako nikada nije pusku uzeo u svoje ruke. A taj cuveni "veliki preddjednik" je bas u tom kriticnom vremenu izjavio da je sretan sto mu zena nije ni Srpkinja ni Zidovka.
Inace za vasu info, velika vecina Srba je protjerana iz Z.Slavonije do kraja 1991, a to malo sto je ostalo na tom uzanom prostoru (koji je odrzan samo zbog Banjaluckog korpusa JNA) je isterano tim Bljeskom 1995.
Isto tako oruzje koje su imali ti "pobunjeni Srbi" nije izvuceno ispod sijena ili iskopano iza kuce. Minobacai, bombe, trombloni, automat. oruzje i sve ostalo nije kupljeno u lokalnoj prodavnici, vec je isto podjeljeno od JNA, a zna se po cijoj naredbi. U tome lezi odgovornost Beograda."Borite se", rekao je Sloba jednoj delegaciji Zapadnoslavonaca u jesen 1991. ALi u realnosti je malo koga u Srb. interesovala sudbina "brace" iz Z.Slavonije, pa i citave Krajine. Danas prosjean 20njak u Srb.nema pojma ko je bio A.Pavelic, dok obrazovni sistem u Hrv. i te kako posvecuje puno paznje "Domovinskom ratu". Bitno je da znaju ucesnike "Parova", ili da sanjaju o Jadranu... Ko nas bre zavadi?

Xapu X

pre 8 godina

(Maki, 01. maj 2015 23:32)

Z4 je bio potpisan.
Dalje, Vojvodina nikad nije postojala. Postojalo je Srpsko vojvodstvo, a pre toga zemlja srpskih despota i kraljeva.
Koju tek u 18. veku naseljavaju Švabe...
Itd, itd...

srki iz kanade

pre 8 godina

Maki, pa sta? menjaju se granice svaki dan ocigledno. Nije ni kosovo bila drzava ali sada je. Nije ni republika Srpska postojala ali sada postoji. Nije teksas nekad bio deo amerike... a sada ko se pita?

ako nije krajina bila Srpska, zasto nije smela postati Srpska??? zasto ne sme RS postati deo Srbije? Ceo svet vodi pragmaticku politiku ie realpolitik. Zasto je to nama zabranjeno?

Истине ради...

pre 8 godina

Cisto informacije radi, 1915 Vojvodina nije bila u sastavu Srbije, pripala joj je raspadom Austro-Ugarske monarhije...Ne treba biti alav, Krajina nikada nije bila u sastavu Srbije, bila je vojna oblast AU monarhije, kasnije u sastavu Hrvatske. Na stolu je bio Z4 plan koji joj je davao atribute drzave u drzavi ali je obican nepismeni policajac Martic to odbio iako je Milosevic bio za to, a kasnije je bilo problema i sa ubjedjivanjem Srba u Bosni, tj. Republici Srpskoj. Sa cijelim zapadom na strani Hrvata i Muslimana, otvorenoj podrsci i vojnoj i politickoj, Srbija je jos dobro prosla, imajuci u vidu da je Rusija bila na kolenima i da je njena podrska izostala...Realan pogled na stvari.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Maki, 1. maj 2015 23:32)

Информације ради, 1915. године Србија није ни постојала као држава јер је била окупирана од стране АУ монархије. У исто време, дакле 1915. Далмација није била у оквиру Хрватске, као ни Славонија, као ни Дубровник. Ни Дубровник никада није била у саставу Хрватске, па? Реалан поглед на ствари је да су Срби поражени 1919. као и 1945 и то од стране Хрвата. Ужас, али о томе нећемо говорити. Ћутање је наш завет, зато нам је овако како нам је.

Maki

pre 8 godina

Cisto informacije radi, 1915 Vojvodina nije bila u sastavu Srbije, pripala joj je raspadom Austro-Ugarske monarhije...Ne treba biti alav, Krajina nikada nije bila u sastavu Srbije, bila je vojna oblast AU monarhije, kasnije u sastavu Hrvatske. Na stolu je bio Z4 plan koji joj je davao atribute drzave u drzavi ali je obican nepismeni policajac Martic to odbio iako je Milosevic bio za to, a kasnije je bilo problema i sa ubjedjivanjem Srba u Bosni, tj. Republici Srpskoj. Sa cijelim zapadom na strani Hrvata i Muslimana, otvorenoj podrsci i vojnoj i politickoj, Srbija je jos dobro prosla, imajuci u vidu da je Rusija bila na kolenima i da je njena podrska izostala...Realan pogled na stvari.

Tereza plemenita Glembay

pre 8 godina

https://www.youtube.com/watch?v=O2Ko1kRq5q0

Zapadna Slavonija 1991. Napadi na Pakrac, bolnicu u Pakracu, ergelu konja u Lipiku. Zaista,zašto je došlo do Bljeska, pa bilo nam je tako zabavno sa vama na brdima.

Slavonac u duši

pre 8 godina

1972. mas pokret stari hrvat kaže" Dok Rusi napajuju konje na dravi nema ništa od Neovisne Hrvatske".
1989. Boj na Kosovu se slavi moji komšije se pitaju šta će biti s njima neznam odgovor.
1990.Komšija čija je sestra ubijena u Jasenovu a kćerka udata za Hrvata"kaže ovo je sada kao 1941 meni treba mitraljez" Kažem nije valada dotle došlo.Kad ti budeš sledeći put mogao doći mi nećemo više biti živi. Tako je i bilo ali ja tamo još nisam bio.
1941. Jedan deo porodice je pokršten ali se posle rata vratio u pravoslavlje pa se polako islelio tako da kad je ova nesreća počela nikoga nije bilo.
Drugi deo je proteran, samo se jedan se vratio da rasproda ono što mu je ostalo.
Raspad Istočnog bloka uslovio je da se i Jugoslavija raspadne hteli smo da ona ostane svima smo pomogli a oni su nam okrenuli leđa da nekažem grublje.

neutralni felsh

pre 8 godina

Smrt fašizmu sloboda narodu!!
(Stjepan Filipović, 01. maj 2015 16:45)


bravo... i sta onda? papagajsko ponavljanje izlizanih parola, na opste odusevljenje, dovde nas je i dovelo.
smisli bar nesto originalno i primeremo situaciji, molim te.

History_For_Dummies

pre 8 godina

Treba da se pogleda istini u oči. Zapad pomogao, pošto nismo hteli po njihovom a lokalci jedva dočekali. Terali jedni druge, Hrvati bili sposobniji, pametniji pa pobedili. Srbi slušali Slobu i neće se još 100 godina oporaviti, ako ikad. Btw, Centralna Srbija, Hercegovina, Kosovo i Makedonija su istorijske srpske zemlje a ne Krajina, odalte smo se naselili zbog turaka i nemoj da se foliramo. Dobili smo Vojvodinu koja nikad nije bila naša a Kosovo izgubili. Objavite i drugačije, normalno mišljenje, nepoznavanje sopstvene istorije je naša najveća zabluda.

Marko

pre 8 godina

Samo nemoj neko da mi drži predavanje o onom ološu Miloševiću. Tog 1.5.1995. sam ceo dan proveo uz telefon i TV, pokušavajući da dobijem bilo kakvu informaciju. Ništa, ceo dan ništa. Čekam dnevnik u pola osam. Očekujem objavu rata Hrvatskoj (Srbija je između ostalog bila garant bezbednosti RSK).
Počinje sa čestitkama Praznika rada. "Pogledajmo kako je bilo na prvomajskom uranku širom Srbije". Onda sledi reportaža sa scenama slavlja SPSovaca, okretanja vola, igranje kola. Svi srećni, zadovoljni. I tako 10 minuta. Ja ludim, naravno. Onda negde oko 19:43 kreće priča o napadu hrvatskih snaga. Znači istina je! Napali Hrvati.
Prilog traje 4 minuta. Nakon toga idu ekonomske teme, prilozi iz kulture, pa sport.

Posle toga idem u centar. Na stanici naiđem na komšiju. Idemo GSPom do Trga (BG). Tamo ukupno 150 ljudi, svi zbunjeni. Očekuju da će doći neko od političara. Jedna grupa maloletnih glupana viče "dajte nam prangije", iritirajući sve. Čekamo jedno sat vremena, očigledno se ništa neće desiti, pa se dogovorimo da krenemo u šetnju Terazijama ka Slaviji. Šetamo ulicom noću, nas ma ne više od 200 ljudi.

Toliko o svima vama velikim Srbima! Toliko o vašem piromanu Šešelju, toliko o vašem dragom krmetu sa Dedinja!
Zaslužili ste sve što vas je snašlo. I sve što vas sada snalazi.

Marko

pre 8 godina

Samo nemoj neko da mi drži predavanje o onom ološu Miloševiću. Tog 1.5.1995. sam ceo dan proveo uz telefon i TV, pokušavajući da dobijem bilo kakvu informaciju. Ništa, ceo dan ništa. Čekam dnevnik u pola osam. Očekujem objavu rata Hrvatskoj (Srbija je između ostalog bila garant bezbednosti RSK).
Počinje sa čestitkama Praznika rada. "Pogledajmo kako je bilo na prvomajskom uranku širom Srbije". Onda sledi reportaža sa scenama slavlja SPSovaca, okretanja vola, igranje kola. Svi srećni, zadovoljni. I tako 10 minuta. Ja ludim, naravno. Onda negde oko 19:43 kreće priča o napadu hrvatskih snaga. Znači istina je! Napali Hrvati.
Prilog traje 4 minuta. Nakon toga idu ekonomske teme, prilozi iz kulture, pa sport.

Posle toga idem u centar. Na stanici naiđem na komšiju. Idemo GSPom do Trga (BG). Tamo ukupno 150 ljudi, svi zbunjeni. Očekuju da će doći neko od političara. Jedna grupa maloletnih glupana viče "dajte nam prangije", iritirajući sve. Čekamo jedno sat vremena, očigledno se ništa neće desiti, pa se dogovorimo da krenemo u šetnju Terazijama ka Slaviji. Šetamo ulicom noću, nas ma ne više od 200 ljudi.

Toliko o svima vama velikim Srbima! Toliko o vašem piromanu Šešelju, toliko o vašem dragom krmetu sa Dedinja!
Zaslužili ste sve što vas je snašlo. I sve što vas sada snalazi.

History_For_Dummies

pre 8 godina

Treba da se pogleda istini u oči. Zapad pomogao, pošto nismo hteli po njihovom a lokalci jedva dočekali. Terali jedni druge, Hrvati bili sposobniji, pametniji pa pobedili. Srbi slušali Slobu i neće se još 100 godina oporaviti, ako ikad. Btw, Centralna Srbija, Hercegovina, Kosovo i Makedonija su istorijske srpske zemlje a ne Krajina, odalte smo se naselili zbog turaka i nemoj da se foliramo. Dobili smo Vojvodinu koja nikad nije bila naša a Kosovo izgubili. Objavite i drugačije, normalno mišljenje, nepoznavanje sopstvene istorije je naša najveća zabluda.

neutralni felsh

pre 8 godina

Smrt fašizmu sloboda narodu!!
(Stjepan Filipović, 01. maj 2015 16:45)


bravo... i sta onda? papagajsko ponavljanje izlizanih parola, na opste odusevljenje, dovde nas je i dovelo.
smisli bar nesto originalno i primeremo situaciji, molim te.

Maki

pre 8 godina

Cisto informacije radi, 1915 Vojvodina nije bila u sastavu Srbije, pripala joj je raspadom Austro-Ugarske monarhije...Ne treba biti alav, Krajina nikada nije bila u sastavu Srbije, bila je vojna oblast AU monarhije, kasnije u sastavu Hrvatske. Na stolu je bio Z4 plan koji joj je davao atribute drzave u drzavi ali je obican nepismeni policajac Martic to odbio iako je Milosevic bio za to, a kasnije je bilo problema i sa ubjedjivanjem Srba u Bosni, tj. Republici Srpskoj. Sa cijelim zapadom na strani Hrvata i Muslimana, otvorenoj podrsci i vojnoj i politickoj, Srbija je jos dobro prosla, imajuci u vidu da je Rusija bila na kolenima i da je njena podrska izostala...Realan pogled na stvari.

Tereza plemenita Glembay

pre 8 godina

https://www.youtube.com/watch?v=O2Ko1kRq5q0

Zapadna Slavonija 1991. Napadi na Pakrac, bolnicu u Pakracu, ergelu konja u Lipiku. Zaista,zašto je došlo do Bljeska, pa bilo nam je tako zabavno sa vama na brdima.

Slavonac u duši

pre 8 godina

1972. mas pokret stari hrvat kaže" Dok Rusi napajuju konje na dravi nema ništa od Neovisne Hrvatske".
1989. Boj na Kosovu se slavi moji komšije se pitaju šta će biti s njima neznam odgovor.
1990.Komšija čija je sestra ubijena u Jasenovu a kćerka udata za Hrvata"kaže ovo je sada kao 1941 meni treba mitraljez" Kažem nije valada dotle došlo.Kad ti budeš sledeći put mogao doći mi nećemo više biti živi. Tako je i bilo ali ja tamo još nisam bio.
1941. Jedan deo porodice je pokršten ali se posle rata vratio u pravoslavlje pa se polako islelio tako da kad je ova nesreća počela nikoga nije bilo.
Drugi deo je proteran, samo se jedan se vratio da rasproda ono što mu je ostalo.
Raspad Istočnog bloka uslovio je da se i Jugoslavija raspadne hteli smo da ona ostane svima smo pomogli a oni su nam okrenuli leđa da nekažem grublje.

Vlado

pre 8 godina

Nisam siguran da li ce ovaj komentar proci cenzuru, ali ipak...
Najvecu odgovornost za zbivanja u Hrv 1991.g.ima nova hrv.vlast i Hrvati kao vecinski narod, a ne Srbi ko manjina. Dok je Tudjman javno 1990 pricao o demok. i pravima, u istom tom vremenu su njegovi puleni masovno djelili otkaze Srbima po gradovima, a gazili su njihova prava i na razne druge nacine. Moj otac je 1991 dobio otkaz preko noci, iako nikada nije pusku uzeo u svoje ruke. A taj cuveni "veliki preddjednik" je bas u tom kriticnom vremenu izjavio da je sretan sto mu zena nije ni Srpkinja ni Zidovka.
Inace za vasu info, velika vecina Srba je protjerana iz Z.Slavonije do kraja 1991, a to malo sto je ostalo na tom uzanom prostoru (koji je odrzan samo zbog Banjaluckog korpusa JNA) je isterano tim Bljeskom 1995.
Isto tako oruzje koje su imali ti "pobunjeni Srbi" nije izvuceno ispod sijena ili iskopano iza kuce. Minobacai, bombe, trombloni, automat. oruzje i sve ostalo nije kupljeno u lokalnoj prodavnici, vec je isto podjeljeno od JNA, a zna se po cijoj naredbi. U tome lezi odgovornost Beograda."Borite se", rekao je Sloba jednoj delegaciji Zapadnoslavonaca u jesen 1991. ALi u realnosti je malo koga u Srb. interesovala sudbina "brace" iz Z.Slavonije, pa i citave Krajine. Danas prosjean 20njak u Srb.nema pojma ko je bio A.Pavelic, dok obrazovni sistem u Hrv. i te kako posvecuje puno paznje "Domovinskom ratu". Bitno je da znaju ucesnike "Parova", ili da sanjaju o Jadranu... Ko nas bre zavadi?

Реалан поглед на ствари

pre 8 godina

(Maki, 1. maj 2015 23:32)
Војводина није "припала" Србији после пораза АУ монархије (дакле - није се она распала, већ је поражена), већ су Срби у Великом српском војводству (тако се звала област) одлучили да ступе у државу свог народа и то не Срем, Банат и Бачка, већ и Барања.

Што се тиче припадности, у 1915. години, Хрватска је била у својим реалним границама - без Дубровника, Славоније, Далмације и Истре.

Крајина је била већински српска све док није етнички очишћена у најгорем европском геноциду и најгорем светском концентрационом логору Јасеновцу. После је додатно комплено очишћена у новом етничком чишћењу, које је било наставак претходно започетог посла.

Толико о реалном погледу на ствари. Срби не памте, ваља их подсетити, јер стално понављају исте грешке.

saki

pre 8 godina

Nazalost,dogodilo se sto se dogodilo...ali vecina vas sto ste dosli odande ( u BG i NS naravno) , za ovih 20 godina niste naucili da se ponasate. Sve gorstak do gorstaka... Da ste valjali , ne bi vas oni ni oterali. Imam priliku da se uverim u ovo svaki dan kad prodjem kroz naselje u kojem zive "ovakvi" .

Истине ради...

pre 8 godina

Cisto informacije radi, 1915 Vojvodina nije bila u sastavu Srbije, pripala joj je raspadom Austro-Ugarske monarhije...Ne treba biti alav, Krajina nikada nije bila u sastavu Srbije, bila je vojna oblast AU monarhije, kasnije u sastavu Hrvatske. Na stolu je bio Z4 plan koji joj je davao atribute drzave u drzavi ali je obican nepismeni policajac Martic to odbio iako je Milosevic bio za to, a kasnije je bilo problema i sa ubjedjivanjem Srba u Bosni, tj. Republici Srpskoj. Sa cijelim zapadom na strani Hrvata i Muslimana, otvorenoj podrsci i vojnoj i politickoj, Srbija je jos dobro prosla, imajuci u vidu da je Rusija bila na kolenima i da je njena podrska izostala...Realan pogled na stvari.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Maki, 1. maj 2015 23:32)

Информације ради, 1915. године Србија није ни постојала као држава јер је била окупирана од стране АУ монархије. У исто време, дакле 1915. Далмација није била у оквиру Хрватске, као ни Славонија, као ни Дубровник. Ни Дубровник никада није била у саставу Хрватске, па? Реалан поглед на ствари је да су Срби поражени 1919. као и 1945 и то од стране Хрвата. Ужас, али о томе нећемо говорити. Ћутање је наш завет, зато нам је овако како нам је.

Ante

pre 8 godina

@ (Vlado, 2. maj 2015 05:57)

Vlado, ljubavi - i moja majka je početkom devedesetih dobila otkaz preko noći kao "tehnološki višak", a razlog je bio taj što nije odmah pristupila u HDZ i bila lojalna tome sistemu. Žena Hrvatica i sa Srbijom nije imala nikakve veze.

Ja shvaćam da su Srbi imali problema u Hrvatskoj, ali ako ti netko da otkaz onda ga tuži sudu, a nemoj pretvoriti Vukovar u prah i pepeo. Ako te netko ozlijedi ili ti (ne daj Bože) ubije nekoga tvoga, onda podnesi krivičnu prijavu, a nemoj klat sedamdeset baba u Škabrnji.

Ono što se u Srbiji uporno pokušava nametnuti, to su bilo kakva opravdanja za razaranja Hrvatske, pokušaj uspostavljanja nekakvih "krajina", ostvarenje granice Virovitica - Karlovac - Karlobag, ono bjesomučno granatiranje Dubrovnika, Šibenika, Biograda, Zadra, Gospića, Siska, Županje, Zagreba, Osijeka, Broda, onog nesretnog Vukovara, urlikanje da "pola Hrvatske pripada Srbiji", itd. itd.

Dok god vi tu politiku i takvo postupanje Srbije i Srba u Hrvatskoj pokušavate opravdati, likujući nad tim događajima, vas će se poprijeko gledati... jer, tko nam onda jamči da to vaše "opravdano" nećete za neko vrijeme pokušati ponovo.

I by the way, moja se majka zbog otkaza nije priključila jedinicama koje su npr. razarale Dubrovnik, već je tužila državu sudu i za punih petnaest godina dobila tako lijepu odštetu da ja danas od tih novaca živim u svom stanu u centru Zagreba.

Eto, tako se to radi, a ne ruši se, pali, kolje, ubija, protjeruje....

Xapu X

pre 8 godina

(Maki, 01. maj 2015 23:32)

Z4 je bio potpisan.
Dalje, Vojvodina nikad nije postojala. Postojalo je Srpsko vojvodstvo, a pre toga zemlja srpskih despota i kraljeva.
Koju tek u 18. veku naseljavaju Švabe...
Itd, itd...

srki iz kanade

pre 8 godina

Maki, pa sta? menjaju se granice svaki dan ocigledno. Nije ni kosovo bila drzava ali sada je. Nije ni republika Srpska postojala ali sada postoji. Nije teksas nekad bio deo amerike... a sada ko se pita?

ako nije krajina bila Srpska, zasto nije smela postati Srpska??? zasto ne sme RS postati deo Srbije? Ceo svet vodi pragmaticku politiku ie realpolitik. Zasto je to nama zabranjeno?

kompšija

pre 8 godina

Taj dan PTC je izvještavala kako su ustaše srušile spomenik u Jasenovcu. Stvarno ste ono imali realan i objektivan pogled na rat.

Ante

pre 8 godina

@(abraham, 2. maj 2015 09:00)

Abraham - ajde ti, ljubazno te molim, objasni meni (Hrvatu) koji sam 1991. godine prošao sav taj užas koji je vas zadesio 1995. godine (dakle, bio sam brutalno protjeran, kuća srušena, itd.) nešto:

Da li sam ja zaista morao prolaziti kroz sav taj horor rata i izbjeglištva, kojekakvih vlažnih podruma i prihvatnih centara, vucati se po tuđim kućama i stranim gradovima, zbog stvari koja se dala riješiti za jedan dan (koliko je trajao "Bljesak") i još jedan dan (koliko je trajala "Oluja"), dakle ukupno dva dana???

Jer, ako je to točno, onda ja nemam što kriviti Srbiju i Srbe za sav onaj jad, tugu i suze, već isključivo Hrvatsku što je dopustila da mi toliko patimo zbog stvari koja je bila gotova za, kako rekoh, dva dana....

abraham

pre 8 godina

95 srbi u slavoniji nisu slusali nikakvog slobu, nikakvog seselja, nikakvog martica i karadzica vec samo unprofor, i mislili da je rat gotov i da ce ponovo u miru zivjeti sa hrvatima. poceli smo da se obilazimo, trgujemo, da se docekujemo i izmirujemo tih par mjeseci 95 a onda su nam ladno upali sa nozevima.

plavi

pre 8 godina

Prepušteni sami sebi i ovde u Srbiji, niko ih ne spominje niti se ko zauzima za njih. Narod koji je preživeo Jasenovac i sve njegove užase, klanja, pokrštavanja i u onom i u ovom ratu i dalje su ostali Srbi za koje Srbija ne želi da čuje niti da priča o njima. Zašto? Jel taj narod to zaslužio? U Hrvatskoj ono što im nije zapaljeno i popljačkano sada im otimaju zakonima, ovde se tretiraju kao tiđini, nas su komšije zvale hrvatima i govorile da se vratimo da nemamo sta da tražimo ovde. A gde da se vratim? Lako je biti Srbin u Srbiji.

ZAdar

pre 8 godina

Doista se ne zezam ali Milosevic je ujedinio Hrvate kao nitko prije. Sa svojim govorima i akcijama za ocuvanjem federalne YUge. Bajke za naivne. Vrijeme budjenja demona na obije strane. Da je prihvatio konfederalnu YUgu nebi bilo ni jednog mrtvaca svi sretni i zadovoljni i odavno u EU meda i masla....U biti njega hrvatski pravoslavci i nisu nesto zanimali to su bili samo pijuni u balkanskoj politici ludila.
Pozdrav Beogradu.

my way

pre 8 godina

(Истине ради..., 02. maj 2015 00:01)

Dzaba krecis, ovde se i dalje velica i masta nova Jugoslavija, iako je ona posle Prvog svetskog rata bila tragicna greska i, kao sto ti kazes, poraz nakon skupo placene ratne pobede. On je 45. kada je upravo neprijatelj iz Prvog svetskog rata zaseo na vlast i postao "najveci sin nasih naroda i narodnosti" pogorsan i zacementiran, ali cutanje, kratka pamet, patolosko ponavljanje istorijskih gresaka, autosovinizam, pa cemu da se nada narod koji od toga boluje?.

History_For_Dummies

pre 8 godina

Treba da se pogleda istini u oči. Zapad pomogao, pošto nismo hteli po njihovom a lokalci jedva dočekali. Terali jedni druge, Hrvati bili sposobniji, pametniji pa pobedili. Srbi slušali Slobu i neće se još 100 godina oporaviti, ako ikad. Btw, Centralna Srbija, Hercegovina, Kosovo i Makedonija su istorijske srpske zemlje a ne Krajina, odalte smo se naselili zbog turaka i nemoj da se foliramo. Dobili smo Vojvodinu koja nikad nije bila naša a Kosovo izgubili. Objavite i drugačije, normalno mišljenje, nepoznavanje sopstvene istorije je naša najveća zabluda.

Tereza plemenita Glembay

pre 8 godina

https://www.youtube.com/watch?v=O2Ko1kRq5q0

Zapadna Slavonija 1991. Napadi na Pakrac, bolnicu u Pakracu, ergelu konja u Lipiku. Zaista,zašto je došlo do Bljeska, pa bilo nam je tako zabavno sa vama na brdima.

Slavonac u duši

pre 8 godina

1972. mas pokret stari hrvat kaže" Dok Rusi napajuju konje na dravi nema ništa od Neovisne Hrvatske".
1989. Boj na Kosovu se slavi moji komšije se pitaju šta će biti s njima neznam odgovor.
1990.Komšija čija je sestra ubijena u Jasenovu a kćerka udata za Hrvata"kaže ovo je sada kao 1941 meni treba mitraljez" Kažem nije valada dotle došlo.Kad ti budeš sledeći put mogao doći mi nećemo više biti živi. Tako je i bilo ali ja tamo još nisam bio.
1941. Jedan deo porodice je pokršten ali se posle rata vratio u pravoslavlje pa se polako islelio tako da kad je ova nesreća počela nikoga nije bilo.
Drugi deo je proteran, samo se jedan se vratio da rasproda ono što mu je ostalo.
Raspad Istočnog bloka uslovio je da se i Jugoslavija raspadne hteli smo da ona ostane svima smo pomogli a oni su nam okrenuli leđa da nekažem grublje.

Marko

pre 8 godina

Samo nemoj neko da mi drži predavanje o onom ološu Miloševiću. Tog 1.5.1995. sam ceo dan proveo uz telefon i TV, pokušavajući da dobijem bilo kakvu informaciju. Ništa, ceo dan ništa. Čekam dnevnik u pola osam. Očekujem objavu rata Hrvatskoj (Srbija je između ostalog bila garant bezbednosti RSK).
Počinje sa čestitkama Praznika rada. "Pogledajmo kako je bilo na prvomajskom uranku širom Srbije". Onda sledi reportaža sa scenama slavlja SPSovaca, okretanja vola, igranje kola. Svi srećni, zadovoljni. I tako 10 minuta. Ja ludim, naravno. Onda negde oko 19:43 kreće priča o napadu hrvatskih snaga. Znači istina je! Napali Hrvati.
Prilog traje 4 minuta. Nakon toga idu ekonomske teme, prilozi iz kulture, pa sport.

Posle toga idem u centar. Na stanici naiđem na komšiju. Idemo GSPom do Trga (BG). Tamo ukupno 150 ljudi, svi zbunjeni. Očekuju da će doći neko od političara. Jedna grupa maloletnih glupana viče "dajte nam prangije", iritirajući sve. Čekamo jedno sat vremena, očigledno se ništa neće desiti, pa se dogovorimo da krenemo u šetnju Terazijama ka Slaviji. Šetamo ulicom noću, nas ma ne više od 200 ljudi.

Toliko o svima vama velikim Srbima! Toliko o vašem piromanu Šešelju, toliko o vašem dragom krmetu sa Dedinja!
Zaslužili ste sve što vas je snašlo. I sve što vas sada snalazi.

neutralni felsh

pre 8 godina

Smrt fašizmu sloboda narodu!!
(Stjepan Filipović, 01. maj 2015 16:45)


bravo... i sta onda? papagajsko ponavljanje izlizanih parola, na opste odusevljenje, dovde nas je i dovelo.
smisli bar nesto originalno i primeremo situaciji, molim te.

Maki

pre 8 godina

Cisto informacije radi, 1915 Vojvodina nije bila u sastavu Srbije, pripala joj je raspadom Austro-Ugarske monarhije...Ne treba biti alav, Krajina nikada nije bila u sastavu Srbije, bila je vojna oblast AU monarhije, kasnije u sastavu Hrvatske. Na stolu je bio Z4 plan koji joj je davao atribute drzave u drzavi ali je obican nepismeni policajac Martic to odbio iako je Milosevic bio za to, a kasnije je bilo problema i sa ubjedjivanjem Srba u Bosni, tj. Republici Srpskoj. Sa cijelim zapadom na strani Hrvata i Muslimana, otvorenoj podrsci i vojnoj i politickoj, Srbija je jos dobro prosla, imajuci u vidu da je Rusija bila na kolenima i da je njena podrska izostala...Realan pogled na stvari.

abraham

pre 8 godina

95 srbi u slavoniji nisu slusali nikakvog slobu, nikakvog seselja, nikakvog martica i karadzica vec samo unprofor, i mislili da je rat gotov i da ce ponovo u miru zivjeti sa hrvatima. poceli smo da se obilazimo, trgujemo, da se docekujemo i izmirujemo tih par mjeseci 95 a onda su nam ladno upali sa nozevima.

Реалан поглед на ствари

pre 8 godina

(Maki, 1. maj 2015 23:32)
Војводина није "припала" Србији после пораза АУ монархије (дакле - није се она распала, већ је поражена), већ су Срби у Великом српском војводству (тако се звала област) одлучили да ступе у државу свог народа и то не Срем, Банат и Бачка, већ и Барања.

Што се тиче припадности, у 1915. години, Хрватска је била у својим реалним границама - без Дубровника, Славоније, Далмације и Истре.

Крајина је била већински српска све док није етнички очишћена у најгорем европском геноциду и најгорем светском концентрационом логору Јасеновцу. После је додатно комплено очишћена у новом етничком чишћењу, које је било наставак претходно започетог посла.

Толико о реалном погледу на ствари. Срби не памте, ваља их подсетити, јер стално понављају исте грешке.

saki

pre 8 godina

Nazalost,dogodilo se sto se dogodilo...ali vecina vas sto ste dosli odande ( u BG i NS naravno) , za ovih 20 godina niste naucili da se ponasate. Sve gorstak do gorstaka... Da ste valjali , ne bi vas oni ni oterali. Imam priliku da se uverim u ovo svaki dan kad prodjem kroz naselje u kojem zive "ovakvi" .

Vlado

pre 8 godina

Nisam siguran da li ce ovaj komentar proci cenzuru, ali ipak...
Najvecu odgovornost za zbivanja u Hrv 1991.g.ima nova hrv.vlast i Hrvati kao vecinski narod, a ne Srbi ko manjina. Dok je Tudjman javno 1990 pricao o demok. i pravima, u istom tom vremenu su njegovi puleni masovno djelili otkaze Srbima po gradovima, a gazili su njihova prava i na razne druge nacine. Moj otac je 1991 dobio otkaz preko noci, iako nikada nije pusku uzeo u svoje ruke. A taj cuveni "veliki preddjednik" je bas u tom kriticnom vremenu izjavio da je sretan sto mu zena nije ni Srpkinja ni Zidovka.
Inace za vasu info, velika vecina Srba je protjerana iz Z.Slavonije do kraja 1991, a to malo sto je ostalo na tom uzanom prostoru (koji je odrzan samo zbog Banjaluckog korpusa JNA) je isterano tim Bljeskom 1995.
Isto tako oruzje koje su imali ti "pobunjeni Srbi" nije izvuceno ispod sijena ili iskopano iza kuce. Minobacai, bombe, trombloni, automat. oruzje i sve ostalo nije kupljeno u lokalnoj prodavnici, vec je isto podjeljeno od JNA, a zna se po cijoj naredbi. U tome lezi odgovornost Beograda."Borite se", rekao je Sloba jednoj delegaciji Zapadnoslavonaca u jesen 1991. ALi u realnosti je malo koga u Srb. interesovala sudbina "brace" iz Z.Slavonije, pa i citave Krajine. Danas prosjean 20njak u Srb.nema pojma ko je bio A.Pavelic, dok obrazovni sistem u Hrv. i te kako posvecuje puno paznje "Domovinskom ratu". Bitno je da znaju ucesnike "Parova", ili da sanjaju o Jadranu... Ko nas bre zavadi?

srki iz kanade

pre 8 godina

Maki, pa sta? menjaju se granice svaki dan ocigledno. Nije ni kosovo bila drzava ali sada je. Nije ni republika Srpska postojala ali sada postoji. Nije teksas nekad bio deo amerike... a sada ko se pita?

ako nije krajina bila Srpska, zasto nije smela postati Srpska??? zasto ne sme RS postati deo Srbije? Ceo svet vodi pragmaticku politiku ie realpolitik. Zasto je to nama zabranjeno?

Xapu X

pre 8 godina

(Maki, 01. maj 2015 23:32)

Z4 je bio potpisan.
Dalje, Vojvodina nikad nije postojala. Postojalo je Srpsko vojvodstvo, a pre toga zemlja srpskih despota i kraljeva.
Koju tek u 18. veku naseljavaju Švabe...
Itd, itd...

Истине ради...

pre 8 godina

Cisto informacije radi, 1915 Vojvodina nije bila u sastavu Srbije, pripala joj je raspadom Austro-Ugarske monarhije...Ne treba biti alav, Krajina nikada nije bila u sastavu Srbije, bila je vojna oblast AU monarhije, kasnije u sastavu Hrvatske. Na stolu je bio Z4 plan koji joj je davao atribute drzave u drzavi ali je obican nepismeni policajac Martic to odbio iako je Milosevic bio za to, a kasnije je bilo problema i sa ubjedjivanjem Srba u Bosni, tj. Republici Srpskoj. Sa cijelim zapadom na strani Hrvata i Muslimana, otvorenoj podrsci i vojnoj i politickoj, Srbija je jos dobro prosla, imajuci u vidu da je Rusija bila na kolenima i da je njena podrska izostala...Realan pogled na stvari.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Maki, 1. maj 2015 23:32)

Информације ради, 1915. године Србија није ни постојала као држава јер је била окупирана од стране АУ монархије. У исто време, дакле 1915. Далмација није била у оквиру Хрватске, као ни Славонија, као ни Дубровник. Ни Дубровник никада није била у саставу Хрватске, па? Реалан поглед на ствари је да су Срби поражени 1919. као и 1945 и то од стране Хрвата. Ужас, али о томе нећемо говорити. Ћутање је наш завет, зато нам је овако како нам је.

plavi

pre 8 godina

Prepušteni sami sebi i ovde u Srbiji, niko ih ne spominje niti se ko zauzima za njih. Narod koji je preživeo Jasenovac i sve njegove užase, klanja, pokrštavanja i u onom i u ovom ratu i dalje su ostali Srbi za koje Srbija ne želi da čuje niti da priča o njima. Zašto? Jel taj narod to zaslužio? U Hrvatskoj ono što im nije zapaljeno i popljačkano sada im otimaju zakonima, ovde se tretiraju kao tiđini, nas su komšije zvale hrvatima i govorile da se vratimo da nemamo sta da tražimo ovde. A gde da se vratim? Lako je biti Srbin u Srbiji.

Ante

pre 8 godina

@ (Vlado, 2. maj 2015 05:57)

Vlado, ljubavi - i moja majka je početkom devedesetih dobila otkaz preko noći kao "tehnološki višak", a razlog je bio taj što nije odmah pristupila u HDZ i bila lojalna tome sistemu. Žena Hrvatica i sa Srbijom nije imala nikakve veze.

Ja shvaćam da su Srbi imali problema u Hrvatskoj, ali ako ti netko da otkaz onda ga tuži sudu, a nemoj pretvoriti Vukovar u prah i pepeo. Ako te netko ozlijedi ili ti (ne daj Bože) ubije nekoga tvoga, onda podnesi krivičnu prijavu, a nemoj klat sedamdeset baba u Škabrnji.

Ono što se u Srbiji uporno pokušava nametnuti, to su bilo kakva opravdanja za razaranja Hrvatske, pokušaj uspostavljanja nekakvih "krajina", ostvarenje granice Virovitica - Karlovac - Karlobag, ono bjesomučno granatiranje Dubrovnika, Šibenika, Biograda, Zadra, Gospića, Siska, Županje, Zagreba, Osijeka, Broda, onog nesretnog Vukovara, urlikanje da "pola Hrvatske pripada Srbiji", itd. itd.

Dok god vi tu politiku i takvo postupanje Srbije i Srba u Hrvatskoj pokušavate opravdati, likujući nad tim događajima, vas će se poprijeko gledati... jer, tko nam onda jamči da to vaše "opravdano" nećete za neko vrijeme pokušati ponovo.

I by the way, moja se majka zbog otkaza nije priključila jedinicama koje su npr. razarale Dubrovnik, već je tužila državu sudu i za punih petnaest godina dobila tako lijepu odštetu da ja danas od tih novaca živim u svom stanu u centru Zagreba.

Eto, tako se to radi, a ne ruši se, pali, kolje, ubija, protjeruje....

my way

pre 8 godina

(Истине ради..., 02. maj 2015 00:01)

Dzaba krecis, ovde se i dalje velica i masta nova Jugoslavija, iako je ona posle Prvog svetskog rata bila tragicna greska i, kao sto ti kazes, poraz nakon skupo placene ratne pobede. On je 45. kada je upravo neprijatelj iz Prvog svetskog rata zaseo na vlast i postao "najveci sin nasih naroda i narodnosti" pogorsan i zacementiran, ali cutanje, kratka pamet, patolosko ponavljanje istorijskih gresaka, autosovinizam, pa cemu da se nada narod koji od toga boluje?.

kompšija

pre 8 godina

Taj dan PTC je izvještavala kako su ustaše srušile spomenik u Jasenovcu. Stvarno ste ono imali realan i objektivan pogled na rat.

Ante

pre 8 godina

@(abraham, 2. maj 2015 09:00)

Abraham - ajde ti, ljubazno te molim, objasni meni (Hrvatu) koji sam 1991. godine prošao sav taj užas koji je vas zadesio 1995. godine (dakle, bio sam brutalno protjeran, kuća srušena, itd.) nešto:

Da li sam ja zaista morao prolaziti kroz sav taj horor rata i izbjeglištva, kojekakvih vlažnih podruma i prihvatnih centara, vucati se po tuđim kućama i stranim gradovima, zbog stvari koja se dala riješiti za jedan dan (koliko je trajao "Bljesak") i još jedan dan (koliko je trajala "Oluja"), dakle ukupno dva dana???

Jer, ako je to točno, onda ja nemam što kriviti Srbiju i Srbe za sav onaj jad, tugu i suze, već isključivo Hrvatsku što je dopustila da mi toliko patimo zbog stvari koja je bila gotova za, kako rekoh, dva dana....

ZAdar

pre 8 godina

Doista se ne zezam ali Milosevic je ujedinio Hrvate kao nitko prije. Sa svojim govorima i akcijama za ocuvanjem federalne YUge. Bajke za naivne. Vrijeme budjenja demona na obije strane. Da je prihvatio konfederalnu YUgu nebi bilo ni jednog mrtvaca svi sretni i zadovoljni i odavno u EU meda i masla....U biti njega hrvatski pravoslavci i nisu nesto zanimali to su bili samo pijuni u balkanskoj politici ludila.
Pozdrav Beogradu.