Petak, 13.03.2015.

16:51

Porođaj u Srbiji noćna mora

U vreme kada Srbiji preti demografska katastrofa, umesto da postane jedno od najlepših iskustava svake žene, materinstvo je vrlo često prava noćna mora.

Izvor: B92

Poroðaj u Srbiji noæna mora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Natasa

pre 6 godina

Porodila sam se u N.F. pre mesec dana i jos imam kosmare.I ako sam imala dve veze,otisla sam bez ikog.Misleci kako sve dr.zene.Mesecima pre porodjaja mi je obecan epidural,znajuci svoje telo znala sam da bez njega necu moci.Otisla sam te noci oko 1h posle ponoci u porodiliste sa jakim kontrakcijama ,na 5 min.Super radpolozena sto cu na svet doneti dugo cekano dete.Posle pregleda i dr .priprema pitala sam za epidural.Dobila sam odg.da je jedan anesteziolog i da ga sigurno necu dobiti.Pojacavali su mi ind.non stop imala sam nevidjene bolove i kontrakcije cele noci moje molbe da pozovu anest.nisu uslisene.Neljubazne babice nisu zelele ni gazu da mi nakvase ,za usta.Jednom je dovoljno ,kazu.Molila sam i preklinjala,posto su u 6h ujutru i otkucaji bebinog srca slabili.Niko nije hteo da pridje.Preklinjala sam ih i molila da platim epidural da mi daju.Neka tamo nabedjena se jos drala na mene i vredjala me naj strasnije da ucutim.Devojka pored mene je isto prosla.Ujutru je stigla prva smena.Odmah sam potrazila vezu,osamucena i uzmrcvarena.I onda sve drugacije brzo dobijam epidural,vise njih trce oko mene.Ba kraju se u 10h poradjam carskim rezom hitno..
Skratila sam jako pricu,ne zelim vise ni da se secam.Imam kosmare i dalje.Sanjam taj pakao.I zelim da porucim svim zenama da bez veze ne idu u porodiliste nikada😢
Sto se tice sestara i babica na odeljenju carskog reza sve pohvale,ljubaznost i profesionalnost.Svaka cast.
Planiram da ta noc ne ostane na tome.Ali mi treba vremena.

Ivana

pre 9 godina

Porodila sam se u Visegradskoj pre 7 god, u samom porodilistu svi su bili jako fini i normalni. Ali! Postporodjajni deo im je uzas, krevet razdrndan, dusek sav krvav, mislim da je i moja mama '71 lezala na istom duseku kad je rodila mog brata, kupatilo ne postoji, sestre odvratne, lekar koji je na UZ proveravao stanje da bi dao dozvolu za izlazak je bio kao dr Mengele, par puta nas je nazvao kravama i stokom, malo je falilo da pocne da nas samara... tamo su bile fine jedino zene koje su nam donosile hranu, ako se to moze uopste nazvati hranom.

Ivana

pre 9 godina

Hvala Bogu porodjaj mi nije bio komplikovan i zavrsen je brzo. O sestrama u smederevskom porodilistu nemam nista lepo da kayem i yao mi je sto ne mogu poimenice da ih navedem.Sestra koja mi je radila kliymu ceo bokal je polila po meni tako da sam se poradjala u mokroj spavacici, voda i hrana misaona imenica, snalayljiv suprug je uspeo da mi ih doturi ali sam dva sata lezala na hodniku,na promaji, mokra i da rodicu drugo, ali insistiracu da otac prisustvuje i televiyija ako treba, toliko su bahati u porodilistu da je sramota!

Ivan Bg

pre 9 godina

Ja sam prilicno zadrt po pitanju davanja para lekara po drzavnim ustanovama. Jednostavno - ne dam. Mi smo se poradjali u Narodnom frontu, tamo smo radili i amniocentezu. Na ultra-zvuk smo isli privatno, i kad god nas pitaju ko vam vodi trudnocu, mi kazemo niko. Ko bude radio, taj ce da nas poradja. Tako je i bilo. Bio carski rez, doduse neplaniran, ali sve u svemu, super iskustvo. Ima tome jos malo pa 10 meseci. Pozdrav.

jedna mama

pre 9 godina

@ e bas hocu
Vas je komentar toliko ruzan da prosto ne mogu da verujem da ste ga napisali. "Nemojte praviti problem tamo gde ga nema"?! Ne samo da postoji problem, nego je ogroman! Pocevsi od zastarelosti nacina na koji se vrsi porodjaj, prinuda porodilja da satima leze prikovane za krevet, zabrana hrane i vode (na kraju kad ti treba snage da guras ti si iscrpljena i preumorna), vezivanje nogu, epidural kao misaona imenica, a na sve to dranje (bas tako, dranje) babica na porodilje, vredjanje (konkretno mojoj drugarici- sad si pukla gusko jedna, tako ti i treba), zatim kad se konacno porodis- higijenski uslovi grozni, danima neprebrisani podovi a kupatilo oribano ko zna kad, zgrusana krv po podovima sobe a u isto vreme ocu, kao da je sugav, je zabranjeno da kroci u sveto porodiliste, bebu gleda na monitoru ili preko stakla, zatim, premali broj pedijatrijskih sestara koje nemaju vremena da ti objasne kako da dojis... Da ne pricam da te svi pipaju, pregledaju, niko ziv te ni ne pogleda u oci pre toga i kaze- ja sam taj i taj, kao na traci je sve. Niko ti ne objasnjava nista... meni se prvi porodjaj iskomplikovao pa sam morala na hitan carski, niko se nije potrudio da mi objasni sta se desava samo su mi tutnuli papir da potpisem saglasnost. Sve u svemu ponizavajuce i grozno iskustvo za vecinu porodilja...
ps jako je veliki broj zena koje imaju problema sa seksualnim odnosima nakon porodjaja. Kad se fizicki sve zaceli ostaje psihicka trauma.

ana

pre 9 godina

2 babice na 32 zene. U nekim drzavama i njihovim okruzima (jer ima velike razlike i u USA gde ste) zene bez osiguranja po 2 u sobi sa bebama samo zato sto su imale hirursku intervenciju, inace su same. I na svaku zenu u sobi druga babica. lokalna drzavna bolnica. Jak sindikat pa moraju da ih imaju dovoljno zaposlenih i dovoljno placenih.

jovana

pre 9 godina

porodila sam se u prokuplju, 5 dana nije bilo svetla u kupatilu, nije bilo grejanja a temperatura jedva da je dostizala 15 stepeni, od svih babica koje su prosetale samo je jedna bila voljna da me posavetuje i da mi odgovori na neka pitanja. i naravno da ne zaboravim, svakog dana u toku vizite tu je bilo po jedno odelenje srednje skole, nije prijatno biti go pred 20+ ljudi.

grozda

pre 9 godina

Imala sam vezu u Visegradskoj.VTO neodgovorno i nemarno uradjen.Jedva sam izvukla zivu glavu u pocetku trudnoce,njihovom greskom.Na zalost beba u sedmom mesecu rodjena,zivela sedam dana.Sve njihova greska...Kao stoku tretiraju trudnice,bez imalo covecnosti u sebi.A sto je najgore,nista ne veruju sto im kazes i tretiraju te kao razmazeno deriste.Kako bi tek bilo da nisam imala vezu....

Marija

pre 9 godina

Pokušavam da opravdam loše uslove i hranu ekonomskom situacijom.. Verujem da su male plate i da nisu raspoloženi,ali toliki nedostatak ljudskosti prema trudnicama nema opravdanja. Pored predstavljanja zaposlenih, vazno je, i imamo pravo da znamo sta se radi sa nasim telom. Mnogo bi mi znacilo na primer, da je Dr koja je zapocela moju noćnu moru samo rekla: "Dobro jutro. (Ja sam ta i ta.) Uradicu vam pregled koji ce mozda da zaboli, ali to je normalno." Ja bih stisla zube, znam da zena radi svoj posao. Umesto toga,prepala sam se i dobila sujetni odgovor: "Šta vam je! Valjda ja znam sta radim. Lezite tu i cutite." Dalji tok dogadjaja bio je strasan. OSEĆALA SAM SE JADNO TOKOM POROĐAJA. Na sve to, niko mi od stručnjaka nije izmerio karlicu, pa je beba izmučena rođena hitnim carskim. Izasla sam iz bolnice ponižena, sa traumom. Narodni front više NIKAD!

puvini

pre 9 godina

Dva porodjaja u gradskoj bolnici bez ikakve veze i placanja! Tamo jos ima humanih ljudi bravo ali zato...posteljina skoro da ne postoji, spavacicu nosi svoju bolnicke su starije od tebe, hrana katastrofa, toaleti katastrofa, antibiotik ako ti treba kupis u obliznjoj apoteci... a da svi su se lepo predstavili, neznam o cemu ovi pricaju.

Hrabrica

pre 9 godina

Prvi porodjaj u Betaniji...onako...opsta nezainteresovanost, ostavljena tamo da se mucim i dozivam ih satima...bilo je veoma svetlih tacaka, pogotovo u porodjajnoj sali, ali posle na odeljenju...strasno... Kroz sobu ti prolazi ko kako stigne, dize ti carsav, zagleda dete, ali naravno niko nema vremena ni sekund da poprica s tobom, da ti objasni sta se desava (sto narocito tesko pada kad znas da NESTO fali detetu). Podsmevaju ti se, izderavaju, poturaju brojeve da im dovedes dete privatno kad izadjete... A onaj BF je bruka i sramota, ja nisam mogla da ustajem koliko me je bolela rana a sestre su se po hodnicima dovikivale ko ima lak za nokte, koja je ponela casopis za citanje itd, pritom beba place... Bilo je cisto, to moram da priznam, svaki dan su brisali podove, ali nisu imali dovoljno posteljine pa smo beba i ja spavale na ukakanom i ukrvavljenom carsavu. Ono sto najteze pada je sto su posete zabranjene... Zato sam drugi put lepo otisla u Svajcarsku, i ne, nije mi bilo kao u hotelu sa 5 zvezdica, ni blizu, ma jok...

e bas hocu

pre 9 godina

Moja zena se poradjala u Visegradskoj.
Dan danas priča svim našim prijateljima o lepim iskustvima i profesionalizmu koji smo doziveli tamo.
Za Višegradsku mi i nekoliko naših prijatelja imamo samo lepe reci i pohvale.
Nemojte generalizovati !!!
Nemojte praviti problem tamo gde ga nema da bi opravdali svoje postojanje, nego se lepo fokusirajte na realne probleme i tamo gde ih zaista ima!

Igor

pre 9 godina

Ako se ikad budem ženio i pravio decu, biće to van ovog vilajeta. Bogu hvala pa imam izlaz i već kroz oko godinu dana odlazim zauvek. Jedva čekam.

vlad

pre 9 godina

ja sam prošle godine ženi nosio posteljinu u gradsku bolnicu jer nisu imali. lekari i osoblje ok, higijena i uslovi nula. poreklom sam iz negotina, tamo je tek užas.

Mersida Cukusic

pre 9 godina

Ja sam majka 3 dece.Rodila sam ih u Visegradskoj bolnici..sa trecim detetom sam imala losije iskustvom od strane babice i mnogo mi je sada zao sto je niasam prijavila.Bukvalno se drala na mene zato sto sam dosla da se tu porodim i za vreme porodjaja su mi se ismejavale sa njom jos par njih. b ruka kako se ponasaju a mi smo krive sto to trpimo i ne prijavimo.

Ljubica

pre 9 godina

Dva porodjaja u Gradskoj bolnici Zvezdara,bez ikakve veze,cak ni trudnocu nisam vodila tamo i dva najljepsa dogadjaja u mom zivotu.....pozdrav za sve zaposlene tamo i topla preporuka svim buducim mamama:-)

G

pre 9 godina

Kakvi bedzevi sa imenima? A sta mislite da za promenu nauce da se pristojno ponasaju, bedzeve i pravite jer ne umeju ni svoje ime da kazu a tek koju lepu rec, to ni ne treba ocekivati od polupismenih i polupodivljalih babica, sestara i doktora. Jednom sam se poradjala i nakon sto sam jedva prezivela- u ovoj zemlji vise nikad.

dany

pre 9 godina

Porođaj u Višegradskoj pre tri godine: bez veze i bilo kakvog ugovaranja i plaćanja; osoblje vrlo prijatno, odlične sestre i lekari; hrana oskudna. Premalo je njih da bi o nama brinuli kao u privatnim klinikama.

Nikola Pozarevljanin

pre 9 godina

Molim vas obidjite smederevsku bolnicu. Horor film u svakom smislu.
(iz iskustva, 13. mart 2015 18:15)

Ma dodji u Pozarevac kako bi se uverio da je smederevska bolnica Hjuston za pozarevacku.

Mik

pre 9 godina

što je više trundnica-to je manje trudnica... završavam srednju i bio sam u dilemi da li ostati u ovoj bedi ili otići. posle današnje posete doktoru u bolnici u loznici, rekao sam sebi da ću i peške odavde otići ako treba

sovuljaga

pre 9 godina

nije problem ni ocajna hrana ni ocaja smestaj,ni lekari kojima dajes pare stalno da ti nesto ne bi zajebali oko zene i bebe,ma nista....jedino sto i te dve babice koje rade na 32 trudnice su uglavnom zene koje se tako ponasaju prema trudnicama da je to strasno.kada cujes da ti zeni babica kaze "sta se deres kur..,znala si da se je..s a sad ti smeta sto te boli"...pa greota ne baciti neku bas veliku bombu na nasu zemlju,ionako za bolje nije.

Snezana

pre 9 godina

Moje iskustvo je da se sestre i lekari trude maksimalno, obzirom na uslove i brojno stanje. U jedno beogradsko veliko porodiliste sam otisla bez ikakvih veza i sto se tice osoblja prosla super. Ono sto kvari iskustvo je sedmokrevetna soba sa cetiri inkubatora u kojima se suncaju bebe zbog zutice, bebe koje vriste, unezverene majke...
Osoblju svaka cast, ali uslovi i za njih i za nas su ocajni!!!

klompica

pre 9 godina

Pohvalno je sto se neko napokon pozabavio ovom temom ali prilicno povrsno moram priznati...zasto vecina nas posle porodjaja ne moze da se oslobodi silnih postporodjajnih bakterija od prljavstine u porodilistima...kupatilo nije ni jednom obrisano dok sam ja lezala..da li je stvarno tako tesko obrisati a ne, gledati kako ti bube setaju po krevetu a o jelovniku da ne govorim...

Buduci tata

pre 9 godina

A sta cemo sa korumpiranim doktorima? Ako ih podmitis imas skoro pristojan tretman u suprotnom mozes samo da zoves Boga upomoc.Stop korupciji!

Ranzo

pre 9 godina

Zemljo otvori se.Da li znate koliko babica radi u smeni? Dve.Na koliko žena? 32
O kakvom kvalitetu nege pričamo?
Ako pominjemo zapad, tamo je smenski rad a ne turnusi od po 12 sati.

alo

pre 9 godina

Vise paznje posvetiti ovom ozbiljnom problemu. Situacija je gora nego opisana!
Na nasu veliku zalost skoro svaka zena izlazi iz porodilista sa traumom ili losim iskustvom!
Ovaj problem je problem svij nas!

Buduci tata

pre 9 godina

A sta cemo sa korumpiranim doktorima? Ako ih podmitis imas skoro pristojan tretman u suprotnom mozes samo da zoves Boga upomoc.Stop korupciji!

klompica

pre 9 godina

Pohvalno je sto se neko napokon pozabavio ovom temom ali prilicno povrsno moram priznati...zasto vecina nas posle porodjaja ne moze da se oslobodi silnih postporodjajnih bakterija od prljavstine u porodilistima...kupatilo nije ni jednom obrisano dok sam ja lezala..da li je stvarno tako tesko obrisati a ne, gledati kako ti bube setaju po krevetu a o jelovniku da ne govorim...

sovuljaga

pre 9 godina

nije problem ni ocajna hrana ni ocaja smestaj,ni lekari kojima dajes pare stalno da ti nesto ne bi zajebali oko zene i bebe,ma nista....jedino sto i te dve babice koje rade na 32 trudnice su uglavnom zene koje se tako ponasaju prema trudnicama da je to strasno.kada cujes da ti zeni babica kaze "sta se deres kur..,znala si da se je..s a sad ti smeta sto te boli"...pa greota ne baciti neku bas veliku bombu na nasu zemlju,ionako za bolje nije.

alo

pre 9 godina

Vise paznje posvetiti ovom ozbiljnom problemu. Situacija je gora nego opisana!
Na nasu veliku zalost skoro svaka zena izlazi iz porodilista sa traumom ili losim iskustvom!
Ovaj problem je problem svij nas!

Ranzo

pre 9 godina

Zemljo otvori se.Da li znate koliko babica radi u smeni? Dve.Na koliko žena? 32
O kakvom kvalitetu nege pričamo?
Ako pominjemo zapad, tamo je smenski rad a ne turnusi od po 12 sati.

Mersida Cukusic

pre 9 godina

Ja sam majka 3 dece.Rodila sam ih u Visegradskoj bolnici..sa trecim detetom sam imala losije iskustvom od strane babice i mnogo mi je sada zao sto je niasam prijavila.Bukvalno se drala na mene zato sto sam dosla da se tu porodim i za vreme porodjaja su mi se ismejavale sa njom jos par njih. b ruka kako se ponasaju a mi smo krive sto to trpimo i ne prijavimo.

Mik

pre 9 godina

što je više trundnica-to je manje trudnica... završavam srednju i bio sam u dilemi da li ostati u ovoj bedi ili otići. posle današnje posete doktoru u bolnici u loznici, rekao sam sebi da ću i peške odavde otići ako treba

G

pre 9 godina

Kakvi bedzevi sa imenima? A sta mislite da za promenu nauce da se pristojno ponasaju, bedzeve i pravite jer ne umeju ni svoje ime da kazu a tek koju lepu rec, to ni ne treba ocekivati od polupismenih i polupodivljalih babica, sestara i doktora. Jednom sam se poradjala i nakon sto sam jedva prezivela- u ovoj zemlji vise nikad.

Snezana

pre 9 godina

Moje iskustvo je da se sestre i lekari trude maksimalno, obzirom na uslove i brojno stanje. U jedno beogradsko veliko porodiliste sam otisla bez ikakvih veza i sto se tice osoblja prosla super. Ono sto kvari iskustvo je sedmokrevetna soba sa cetiri inkubatora u kojima se suncaju bebe zbog zutice, bebe koje vriste, unezverene majke...
Osoblju svaka cast, ali uslovi i za njih i za nas su ocajni!!!

Nikola Pozarevljanin

pre 9 godina

Molim vas obidjite smederevsku bolnicu. Horor film u svakom smislu.
(iz iskustva, 13. mart 2015 18:15)

Ma dodji u Pozarevac kako bi se uverio da je smederevska bolnica Hjuston za pozarevacku.

Igor

pre 9 godina

Ako se ikad budem ženio i pravio decu, biće to van ovog vilajeta. Bogu hvala pa imam izlaz i već kroz oko godinu dana odlazim zauvek. Jedva čekam.

vlad

pre 9 godina

ja sam prošle godine ženi nosio posteljinu u gradsku bolnicu jer nisu imali. lekari i osoblje ok, higijena i uslovi nula. poreklom sam iz negotina, tamo je tek užas.

dany

pre 9 godina

Porođaj u Višegradskoj pre tri godine: bez veze i bilo kakvog ugovaranja i plaćanja; osoblje vrlo prijatno, odlične sestre i lekari; hrana oskudna. Premalo je njih da bi o nama brinuli kao u privatnim klinikama.

Ljubica

pre 9 godina

Dva porodjaja u Gradskoj bolnici Zvezdara,bez ikakve veze,cak ni trudnocu nisam vodila tamo i dva najljepsa dogadjaja u mom zivotu.....pozdrav za sve zaposlene tamo i topla preporuka svim buducim mamama:-)

jedna mama

pre 9 godina

@ e bas hocu
Vas je komentar toliko ruzan da prosto ne mogu da verujem da ste ga napisali. "Nemojte praviti problem tamo gde ga nema"?! Ne samo da postoji problem, nego je ogroman! Pocevsi od zastarelosti nacina na koji se vrsi porodjaj, prinuda porodilja da satima leze prikovane za krevet, zabrana hrane i vode (na kraju kad ti treba snage da guras ti si iscrpljena i preumorna), vezivanje nogu, epidural kao misaona imenica, a na sve to dranje (bas tako, dranje) babica na porodilje, vredjanje (konkretno mojoj drugarici- sad si pukla gusko jedna, tako ti i treba), zatim kad se konacno porodis- higijenski uslovi grozni, danima neprebrisani podovi a kupatilo oribano ko zna kad, zgrusana krv po podovima sobe a u isto vreme ocu, kao da je sugav, je zabranjeno da kroci u sveto porodiliste, bebu gleda na monitoru ili preko stakla, zatim, premali broj pedijatrijskih sestara koje nemaju vremena da ti objasne kako da dojis... Da ne pricam da te svi pipaju, pregledaju, niko ziv te ni ne pogleda u oci pre toga i kaze- ja sam taj i taj, kao na traci je sve. Niko ti ne objasnjava nista... meni se prvi porodjaj iskomplikovao pa sam morala na hitan carski, niko se nije potrudio da mi objasni sta se desava samo su mi tutnuli papir da potpisem saglasnost. Sve u svemu ponizavajuce i grozno iskustvo za vecinu porodilja...
ps jako je veliki broj zena koje imaju problema sa seksualnim odnosima nakon porodjaja. Kad se fizicki sve zaceli ostaje psihicka trauma.

e bas hocu

pre 9 godina

Moja zena se poradjala u Visegradskoj.
Dan danas priča svim našim prijateljima o lepim iskustvima i profesionalizmu koji smo doziveli tamo.
Za Višegradsku mi i nekoliko naših prijatelja imamo samo lepe reci i pohvale.
Nemojte generalizovati !!!
Nemojte praviti problem tamo gde ga nema da bi opravdali svoje postojanje, nego se lepo fokusirajte na realne probleme i tamo gde ih zaista ima!

Marija

pre 9 godina

Pokušavam da opravdam loše uslove i hranu ekonomskom situacijom.. Verujem da su male plate i da nisu raspoloženi,ali toliki nedostatak ljudskosti prema trudnicama nema opravdanja. Pored predstavljanja zaposlenih, vazno je, i imamo pravo da znamo sta se radi sa nasim telom. Mnogo bi mi znacilo na primer, da je Dr koja je zapocela moju noćnu moru samo rekla: "Dobro jutro. (Ja sam ta i ta.) Uradicu vam pregled koji ce mozda da zaboli, ali to je normalno." Ja bih stisla zube, znam da zena radi svoj posao. Umesto toga,prepala sam se i dobila sujetni odgovor: "Šta vam je! Valjda ja znam sta radim. Lezite tu i cutite." Dalji tok dogadjaja bio je strasan. OSEĆALA SAM SE JADNO TOKOM POROĐAJA. Na sve to, niko mi od stručnjaka nije izmerio karlicu, pa je beba izmučena rođena hitnim carskim. Izasla sam iz bolnice ponižena, sa traumom. Narodni front više NIKAD!

Ivana

pre 9 godina

Hvala Bogu porodjaj mi nije bio komplikovan i zavrsen je brzo. O sestrama u smederevskom porodilistu nemam nista lepo da kayem i yao mi je sto ne mogu poimenice da ih navedem.Sestra koja mi je radila kliymu ceo bokal je polila po meni tako da sam se poradjala u mokroj spavacici, voda i hrana misaona imenica, snalayljiv suprug je uspeo da mi ih doturi ali sam dva sata lezala na hodniku,na promaji, mokra i da rodicu drugo, ali insistiracu da otac prisustvuje i televiyija ako treba, toliko su bahati u porodilistu da je sramota!

grozda

pre 9 godina

Imala sam vezu u Visegradskoj.VTO neodgovorno i nemarno uradjen.Jedva sam izvukla zivu glavu u pocetku trudnoce,njihovom greskom.Na zalost beba u sedmom mesecu rodjena,zivela sedam dana.Sve njihova greska...Kao stoku tretiraju trudnice,bez imalo covecnosti u sebi.A sto je najgore,nista ne veruju sto im kazes i tretiraju te kao razmazeno deriste.Kako bi tek bilo da nisam imala vezu....

jovana

pre 9 godina

porodila sam se u prokuplju, 5 dana nije bilo svetla u kupatilu, nije bilo grejanja a temperatura jedva da je dostizala 15 stepeni, od svih babica koje su prosetale samo je jedna bila voljna da me posavetuje i da mi odgovori na neka pitanja. i naravno da ne zaboravim, svakog dana u toku vizite tu je bilo po jedno odelenje srednje skole, nije prijatno biti go pred 20+ ljudi.

Ivana

pre 9 godina

Porodila sam se u Visegradskoj pre 7 god, u samom porodilistu svi su bili jako fini i normalni. Ali! Postporodjajni deo im je uzas, krevet razdrndan, dusek sav krvav, mislim da je i moja mama '71 lezala na istom duseku kad je rodila mog brata, kupatilo ne postoji, sestre odvratne, lekar koji je na UZ proveravao stanje da bi dao dozvolu za izlazak je bio kao dr Mengele, par puta nas je nazvao kravama i stokom, malo je falilo da pocne da nas samara... tamo su bile fine jedino zene koje su nam donosile hranu, ako se to moze uopste nazvati hranom.

Hrabrica

pre 9 godina

Prvi porodjaj u Betaniji...onako...opsta nezainteresovanost, ostavljena tamo da se mucim i dozivam ih satima...bilo je veoma svetlih tacaka, pogotovo u porodjajnoj sali, ali posle na odeljenju...strasno... Kroz sobu ti prolazi ko kako stigne, dize ti carsav, zagleda dete, ali naravno niko nema vremena ni sekund da poprica s tobom, da ti objasni sta se desava (sto narocito tesko pada kad znas da NESTO fali detetu). Podsmevaju ti se, izderavaju, poturaju brojeve da im dovedes dete privatno kad izadjete... A onaj BF je bruka i sramota, ja nisam mogla da ustajem koliko me je bolela rana a sestre su se po hodnicima dovikivale ko ima lak za nokte, koja je ponela casopis za citanje itd, pritom beba place... Bilo je cisto, to moram da priznam, svaki dan su brisali podove, ali nisu imali dovoljno posteljine pa smo beba i ja spavale na ukakanom i ukrvavljenom carsavu. Ono sto najteze pada je sto su posete zabranjene... Zato sam drugi put lepo otisla u Svajcarsku, i ne, nije mi bilo kao u hotelu sa 5 zvezdica, ni blizu, ma jok...

ana

pre 9 godina

2 babice na 32 zene. U nekim drzavama i njihovim okruzima (jer ima velike razlike i u USA gde ste) zene bez osiguranja po 2 u sobi sa bebama samo zato sto su imale hirursku intervenciju, inace su same. I na svaku zenu u sobi druga babica. lokalna drzavna bolnica. Jak sindikat pa moraju da ih imaju dovoljno zaposlenih i dovoljno placenih.

Natasa

pre 6 godina

Porodila sam se u N.F. pre mesec dana i jos imam kosmare.I ako sam imala dve veze,otisla sam bez ikog.Misleci kako sve dr.zene.Mesecima pre porodjaja mi je obecan epidural,znajuci svoje telo znala sam da bez njega necu moci.Otisla sam te noci oko 1h posle ponoci u porodiliste sa jakim kontrakcijama ,na 5 min.Super radpolozena sto cu na svet doneti dugo cekano dete.Posle pregleda i dr .priprema pitala sam za epidural.Dobila sam odg.da je jedan anesteziolog i da ga sigurno necu dobiti.Pojacavali su mi ind.non stop imala sam nevidjene bolove i kontrakcije cele noci moje molbe da pozovu anest.nisu uslisene.Neljubazne babice nisu zelele ni gazu da mi nakvase ,za usta.Jednom je dovoljno ,kazu.Molila sam i preklinjala,posto su u 6h ujutru i otkucaji bebinog srca slabili.Niko nije hteo da pridje.Preklinjala sam ih i molila da platim epidural da mi daju.Neka tamo nabedjena se jos drala na mene i vredjala me naj strasnije da ucutim.Devojka pored mene je isto prosla.Ujutru je stigla prva smena.Odmah sam potrazila vezu,osamucena i uzmrcvarena.I onda sve drugacije brzo dobijam epidural,vise njih trce oko mene.Ba kraju se u 10h poradjam carskim rezom hitno..
Skratila sam jako pricu,ne zelim vise ni da se secam.Imam kosmare i dalje.Sanjam taj pakao.I zelim da porucim svim zenama da bez veze ne idu u porodiliste nikada😢
Sto se tice sestara i babica na odeljenju carskog reza sve pohvale,ljubaznost i profesionalnost.Svaka cast.
Planiram da ta noc ne ostane na tome.Ali mi treba vremena.

puvini

pre 9 godina

Dva porodjaja u gradskoj bolnici bez ikakve veze i placanja! Tamo jos ima humanih ljudi bravo ali zato...posteljina skoro da ne postoji, spavacicu nosi svoju bolnicke su starije od tebe, hrana katastrofa, toaleti katastrofa, antibiotik ako ti treba kupis u obliznjoj apoteci... a da svi su se lepo predstavili, neznam o cemu ovi pricaju.

Ivan Bg

pre 9 godina

Ja sam prilicno zadrt po pitanju davanja para lekara po drzavnim ustanovama. Jednostavno - ne dam. Mi smo se poradjali u Narodnom frontu, tamo smo radili i amniocentezu. Na ultra-zvuk smo isli privatno, i kad god nas pitaju ko vam vodi trudnocu, mi kazemo niko. Ko bude radio, taj ce da nas poradja. Tako je i bilo. Bio carski rez, doduse neplaniran, ali sve u svemu, super iskustvo. Ima tome jos malo pa 10 meseci. Pozdrav.

e bas hocu

pre 9 godina

Moja zena se poradjala u Visegradskoj.
Dan danas priča svim našim prijateljima o lepim iskustvima i profesionalizmu koji smo doziveli tamo.
Za Višegradsku mi i nekoliko naših prijatelja imamo samo lepe reci i pohvale.
Nemojte generalizovati !!!
Nemojte praviti problem tamo gde ga nema da bi opravdali svoje postojanje, nego se lepo fokusirajte na realne probleme i tamo gde ih zaista ima!

Snezana

pre 9 godina

Moje iskustvo je da se sestre i lekari trude maksimalno, obzirom na uslove i brojno stanje. U jedno beogradsko veliko porodiliste sam otisla bez ikakvih veza i sto se tice osoblja prosla super. Ono sto kvari iskustvo je sedmokrevetna soba sa cetiri inkubatora u kojima se suncaju bebe zbog zutice, bebe koje vriste, unezverene majke...
Osoblju svaka cast, ali uslovi i za njih i za nas su ocajni!!!

dany

pre 9 godina

Porođaj u Višegradskoj pre tri godine: bez veze i bilo kakvog ugovaranja i plaćanja; osoblje vrlo prijatno, odlične sestre i lekari; hrana oskudna. Premalo je njih da bi o nama brinuli kao u privatnim klinikama.

Ranzo

pre 9 godina

Zemljo otvori se.Da li znate koliko babica radi u smeni? Dve.Na koliko žena? 32
O kakvom kvalitetu nege pričamo?
Ako pominjemo zapad, tamo je smenski rad a ne turnusi od po 12 sati.

Buduci tata

pre 9 godina

A sta cemo sa korumpiranim doktorima? Ako ih podmitis imas skoro pristojan tretman u suprotnom mozes samo da zoves Boga upomoc.Stop korupciji!

G

pre 9 godina

Kakvi bedzevi sa imenima? A sta mislite da za promenu nauce da se pristojno ponasaju, bedzeve i pravite jer ne umeju ni svoje ime da kazu a tek koju lepu rec, to ni ne treba ocekivati od polupismenih i polupodivljalih babica, sestara i doktora. Jednom sam se poradjala i nakon sto sam jedva prezivela- u ovoj zemlji vise nikad.

sovuljaga

pre 9 godina

nije problem ni ocajna hrana ni ocaja smestaj,ni lekari kojima dajes pare stalno da ti nesto ne bi zajebali oko zene i bebe,ma nista....jedino sto i te dve babice koje rade na 32 trudnice su uglavnom zene koje se tako ponasaju prema trudnicama da je to strasno.kada cujes da ti zeni babica kaze "sta se deres kur..,znala si da se je..s a sad ti smeta sto te boli"...pa greota ne baciti neku bas veliku bombu na nasu zemlju,ionako za bolje nije.

alo

pre 9 godina

Vise paznje posvetiti ovom ozbiljnom problemu. Situacija je gora nego opisana!
Na nasu veliku zalost skoro svaka zena izlazi iz porodilista sa traumom ili losim iskustvom!
Ovaj problem je problem svij nas!

Ljubica

pre 9 godina

Dva porodjaja u Gradskoj bolnici Zvezdara,bez ikakve veze,cak ni trudnocu nisam vodila tamo i dva najljepsa dogadjaja u mom zivotu.....pozdrav za sve zaposlene tamo i topla preporuka svim buducim mamama:-)

klompica

pre 9 godina

Pohvalno je sto se neko napokon pozabavio ovom temom ali prilicno povrsno moram priznati...zasto vecina nas posle porodjaja ne moze da se oslobodi silnih postporodjajnih bakterija od prljavstine u porodilistima...kupatilo nije ni jednom obrisano dok sam ja lezala..da li je stvarno tako tesko obrisati a ne, gledati kako ti bube setaju po krevetu a o jelovniku da ne govorim...

Mersida Cukusic

pre 9 godina

Ja sam majka 3 dece.Rodila sam ih u Visegradskoj bolnici..sa trecim detetom sam imala losije iskustvom od strane babice i mnogo mi je sada zao sto je niasam prijavila.Bukvalno se drala na mene zato sto sam dosla da se tu porodim i za vreme porodjaja su mi se ismejavale sa njom jos par njih. b ruka kako se ponasaju a mi smo krive sto to trpimo i ne prijavimo.

Igor

pre 9 godina

Ako se ikad budem ženio i pravio decu, biće to van ovog vilajeta. Bogu hvala pa imam izlaz i već kroz oko godinu dana odlazim zauvek. Jedva čekam.

Mik

pre 9 godina

što je više trundnica-to je manje trudnica... završavam srednju i bio sam u dilemi da li ostati u ovoj bedi ili otići. posle današnje posete doktoru u bolnici u loznici, rekao sam sebi da ću i peške odavde otići ako treba

Nikola Pozarevljanin

pre 9 godina

Molim vas obidjite smederevsku bolnicu. Horor film u svakom smislu.
(iz iskustva, 13. mart 2015 18:15)

Ma dodji u Pozarevac kako bi se uverio da je smederevska bolnica Hjuston za pozarevacku.

vlad

pre 9 godina

ja sam prošle godine ženi nosio posteljinu u gradsku bolnicu jer nisu imali. lekari i osoblje ok, higijena i uslovi nula. poreklom sam iz negotina, tamo je tek užas.

grozda

pre 9 godina

Imala sam vezu u Visegradskoj.VTO neodgovorno i nemarno uradjen.Jedva sam izvukla zivu glavu u pocetku trudnoce,njihovom greskom.Na zalost beba u sedmom mesecu rodjena,zivela sedam dana.Sve njihova greska...Kao stoku tretiraju trudnice,bez imalo covecnosti u sebi.A sto je najgore,nista ne veruju sto im kazes i tretiraju te kao razmazeno deriste.Kako bi tek bilo da nisam imala vezu....

puvini

pre 9 godina

Dva porodjaja u gradskoj bolnici bez ikakve veze i placanja! Tamo jos ima humanih ljudi bravo ali zato...posteljina skoro da ne postoji, spavacicu nosi svoju bolnicke su starije od tebe, hrana katastrofa, toaleti katastrofa, antibiotik ako ti treba kupis u obliznjoj apoteci... a da svi su se lepo predstavili, neznam o cemu ovi pricaju.

jedna mama

pre 9 godina

@ e bas hocu
Vas je komentar toliko ruzan da prosto ne mogu da verujem da ste ga napisali. "Nemojte praviti problem tamo gde ga nema"?! Ne samo da postoji problem, nego je ogroman! Pocevsi od zastarelosti nacina na koji se vrsi porodjaj, prinuda porodilja da satima leze prikovane za krevet, zabrana hrane i vode (na kraju kad ti treba snage da guras ti si iscrpljena i preumorna), vezivanje nogu, epidural kao misaona imenica, a na sve to dranje (bas tako, dranje) babica na porodilje, vredjanje (konkretno mojoj drugarici- sad si pukla gusko jedna, tako ti i treba), zatim kad se konacno porodis- higijenski uslovi grozni, danima neprebrisani podovi a kupatilo oribano ko zna kad, zgrusana krv po podovima sobe a u isto vreme ocu, kao da je sugav, je zabranjeno da kroci u sveto porodiliste, bebu gleda na monitoru ili preko stakla, zatim, premali broj pedijatrijskih sestara koje nemaju vremena da ti objasne kako da dojis... Da ne pricam da te svi pipaju, pregledaju, niko ziv te ni ne pogleda u oci pre toga i kaze- ja sam taj i taj, kao na traci je sve. Niko ti ne objasnjava nista... meni se prvi porodjaj iskomplikovao pa sam morala na hitan carski, niko se nije potrudio da mi objasni sta se desava samo su mi tutnuli papir da potpisem saglasnost. Sve u svemu ponizavajuce i grozno iskustvo za vecinu porodilja...
ps jako je veliki broj zena koje imaju problema sa seksualnim odnosima nakon porodjaja. Kad se fizicki sve zaceli ostaje psihicka trauma.

Ivan Bg

pre 9 godina

Ja sam prilicno zadrt po pitanju davanja para lekara po drzavnim ustanovama. Jednostavno - ne dam. Mi smo se poradjali u Narodnom frontu, tamo smo radili i amniocentezu. Na ultra-zvuk smo isli privatno, i kad god nas pitaju ko vam vodi trudnocu, mi kazemo niko. Ko bude radio, taj ce da nas poradja. Tako je i bilo. Bio carski rez, doduse neplaniran, ali sve u svemu, super iskustvo. Ima tome jos malo pa 10 meseci. Pozdrav.

Ivana

pre 9 godina

Hvala Bogu porodjaj mi nije bio komplikovan i zavrsen je brzo. O sestrama u smederevskom porodilistu nemam nista lepo da kayem i yao mi je sto ne mogu poimenice da ih navedem.Sestra koja mi je radila kliymu ceo bokal je polila po meni tako da sam se poradjala u mokroj spavacici, voda i hrana misaona imenica, snalayljiv suprug je uspeo da mi ih doturi ali sam dva sata lezala na hodniku,na promaji, mokra i da rodicu drugo, ali insistiracu da otac prisustvuje i televiyija ako treba, toliko su bahati u porodilistu da je sramota!

Hrabrica

pre 9 godina

Prvi porodjaj u Betaniji...onako...opsta nezainteresovanost, ostavljena tamo da se mucim i dozivam ih satima...bilo je veoma svetlih tacaka, pogotovo u porodjajnoj sali, ali posle na odeljenju...strasno... Kroz sobu ti prolazi ko kako stigne, dize ti carsav, zagleda dete, ali naravno niko nema vremena ni sekund da poprica s tobom, da ti objasni sta se desava (sto narocito tesko pada kad znas da NESTO fali detetu). Podsmevaju ti se, izderavaju, poturaju brojeve da im dovedes dete privatno kad izadjete... A onaj BF je bruka i sramota, ja nisam mogla da ustajem koliko me je bolela rana a sestre su se po hodnicima dovikivale ko ima lak za nokte, koja je ponela casopis za citanje itd, pritom beba place... Bilo je cisto, to moram da priznam, svaki dan su brisali podove, ali nisu imali dovoljno posteljine pa smo beba i ja spavale na ukakanom i ukrvavljenom carsavu. Ono sto najteze pada je sto su posete zabranjene... Zato sam drugi put lepo otisla u Svajcarsku, i ne, nije mi bilo kao u hotelu sa 5 zvezdica, ni blizu, ma jok...

Marija

pre 9 godina

Pokušavam da opravdam loše uslove i hranu ekonomskom situacijom.. Verujem da su male plate i da nisu raspoloženi,ali toliki nedostatak ljudskosti prema trudnicama nema opravdanja. Pored predstavljanja zaposlenih, vazno je, i imamo pravo da znamo sta se radi sa nasim telom. Mnogo bi mi znacilo na primer, da je Dr koja je zapocela moju noćnu moru samo rekla: "Dobro jutro. (Ja sam ta i ta.) Uradicu vam pregled koji ce mozda da zaboli, ali to je normalno." Ja bih stisla zube, znam da zena radi svoj posao. Umesto toga,prepala sam se i dobila sujetni odgovor: "Šta vam je! Valjda ja znam sta radim. Lezite tu i cutite." Dalji tok dogadjaja bio je strasan. OSEĆALA SAM SE JADNO TOKOM POROĐAJA. Na sve to, niko mi od stručnjaka nije izmerio karlicu, pa je beba izmučena rođena hitnim carskim. Izasla sam iz bolnice ponižena, sa traumom. Narodni front više NIKAD!

jovana

pre 9 godina

porodila sam se u prokuplju, 5 dana nije bilo svetla u kupatilu, nije bilo grejanja a temperatura jedva da je dostizala 15 stepeni, od svih babica koje su prosetale samo je jedna bila voljna da me posavetuje i da mi odgovori na neka pitanja. i naravno da ne zaboravim, svakog dana u toku vizite tu je bilo po jedno odelenje srednje skole, nije prijatno biti go pred 20+ ljudi.

ana

pre 9 godina

2 babice na 32 zene. U nekim drzavama i njihovim okruzima (jer ima velike razlike i u USA gde ste) zene bez osiguranja po 2 u sobi sa bebama samo zato sto su imale hirursku intervenciju, inace su same. I na svaku zenu u sobi druga babica. lokalna drzavna bolnica. Jak sindikat pa moraju da ih imaju dovoljno zaposlenih i dovoljno placenih.

Ivana

pre 9 godina

Porodila sam se u Visegradskoj pre 7 god, u samom porodilistu svi su bili jako fini i normalni. Ali! Postporodjajni deo im je uzas, krevet razdrndan, dusek sav krvav, mislim da je i moja mama '71 lezala na istom duseku kad je rodila mog brata, kupatilo ne postoji, sestre odvratne, lekar koji je na UZ proveravao stanje da bi dao dozvolu za izlazak je bio kao dr Mengele, par puta nas je nazvao kravama i stokom, malo je falilo da pocne da nas samara... tamo su bile fine jedino zene koje su nam donosile hranu, ako se to moze uopste nazvati hranom.

Natasa

pre 6 godina

Porodila sam se u N.F. pre mesec dana i jos imam kosmare.I ako sam imala dve veze,otisla sam bez ikog.Misleci kako sve dr.zene.Mesecima pre porodjaja mi je obecan epidural,znajuci svoje telo znala sam da bez njega necu moci.Otisla sam te noci oko 1h posle ponoci u porodiliste sa jakim kontrakcijama ,na 5 min.Super radpolozena sto cu na svet doneti dugo cekano dete.Posle pregleda i dr .priprema pitala sam za epidural.Dobila sam odg.da je jedan anesteziolog i da ga sigurno necu dobiti.Pojacavali su mi ind.non stop imala sam nevidjene bolove i kontrakcije cele noci moje molbe da pozovu anest.nisu uslisene.Neljubazne babice nisu zelele ni gazu da mi nakvase ,za usta.Jednom je dovoljno ,kazu.Molila sam i preklinjala,posto su u 6h ujutru i otkucaji bebinog srca slabili.Niko nije hteo da pridje.Preklinjala sam ih i molila da platim epidural da mi daju.Neka tamo nabedjena se jos drala na mene i vredjala me naj strasnije da ucutim.Devojka pored mene je isto prosla.Ujutru je stigla prva smena.Odmah sam potrazila vezu,osamucena i uzmrcvarena.I onda sve drugacije brzo dobijam epidural,vise njih trce oko mene.Ba kraju se u 10h poradjam carskim rezom hitno..
Skratila sam jako pricu,ne zelim vise ni da se secam.Imam kosmare i dalje.Sanjam taj pakao.I zelim da porucim svim zenama da bez veze ne idu u porodiliste nikada😢
Sto se tice sestara i babica na odeljenju carskog reza sve pohvale,ljubaznost i profesionalnost.Svaka cast.
Planiram da ta noc ne ostane na tome.Ali mi treba vremena.