Nedelja, 25.01.2015.

00:40

RUS lovac presreo portugalski avion

Ruski borbeni lovac Suhoj Su-27 snimljen je kako presreće izviđački avion portugalskih vazduhoplovnih snaga P-3 Orion dok su leteli iznad Baltika.

Izvor: Jutarnji.hr

RUS lovac presreo portugalski avion IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Kobac

pre 9 godina

Ovo se cesto desava u medjunarodnom vazdusnom prostoru. Su 27 je lep avion. i ima odlicne manevarske sposobnosti pri malim i srednjim brzinama (trazi Pugachev's Cobra na youtube). Cilj prilikom projektovanja aviona je bio da ima za 15% bolje performanse od F 15. Medjutim ovaj avion kao i vecinu ruske vojne opreme je pregazilo vreme. U modernoj vazdusnoj borbi kao pobednik izlazi onaj koji ima bolje oruzje a ne onaj ciji avion bolje manevrise.

Savremeni americki sistemi za navodjenje vazduh-vazduh robota mogu da "uhvate" cilj i ispale robota na daljini od preko 300 km, dok je domet ruskih sistema mnogo manji. 1999 su F15 ispaljivali robote na nase, aerodinamicki bolje MIG 29, iznad Jadranskog mora i Bosne. Nasi piloti pojma nisu imali odakle ih gadjaju, svaki nas avion su pogadjale po 2-3 rakete. Tako su u besmislenim vazdusnim borbama zrtvovani nasi avioni a i nekoliko hrabrih pilota koji su svesno isli u smrt.

Interesantno je da je 13. septembra 1987. doslo do sudara izmedju ruskog SU 27 i norveskog Oriona P 3 (isti modeli kao u ovom snimku) iznad Barentcovog mora. Oba aviona su se vratila u svoje baze i sleteli. Mozda je taj snimak sada procureo?

хаџија

pre 9 godina

нисам се разочарао. видим, кгб при руској амбасади, руски плаћеници и домаћи издајници су активни...;-))))))

tgbzhn

pre 9 godina

Od srpske rusofilije veće je samo srpsko nepoznavanje međunarodnih prilika i vlastitih interesa. Strašno. Srbija je devedesetih još dobro prošla, kad pogledam koliko je stanovništvo zaostalo.

Zrinjski

pre 9 godina

@ZigZag: sve sto pricas je SF ! raptor Americki je dokazani gospodar neba. na par frontova, intervencija alijanse isproban i s'pravom je gospodar neba, dok npr ruski avioni su vise njihov BLEF, nisu testirani nikad u pravim akcijama, samo lete i šepure se baš kao i ovaj na snimku

teezer za rusofile

pre 9 godina

Hvala za divan snimak. Fasciniran sam kako je kamera sve ovo snimila u visokoj rezoluciji sa avionom uvek u centru kadra pri toj brzini i na toj visini. Kad su im kamere takve sta li je jos u tom avionu. Verujem da bi Suhoju zaribao motor samo da su hteli.

brasa

pre 9 godina

portugalci nemaju leba da jedu al imaju da izdvoje duplo vise za nato kao napasce ih rusi, razumem ruski avion iznad baltika al;i portugalski ma hajde, a izraz presreo znaci da je neko usao u neciji vazdusni prostor pa je oteran ili prizemljen, ovo su paljevine o zlim rusima koji nadiru u okviru svojih granica...

Luka

pre 9 godina

Ovo je snimak iz simulatora letenja i incident se nije dogodio.
Novinari bi mogli da naprave razliku izmešu računarske simulacije i pravog snimka :)

ZigZag

pre 9 godina

Sukhoj - gospodar neba! Na 2:40 pilot naginje krilima da pokaze da je full naoruzan raketama vazduh-vazduh! Sukhoj je avion stvoren za "dog-fight" u cemu je neprikosnoven. A Rusi imaju jos jaci model od ovog a je SUKHOI PAK FA T-50. E taj je uteruje strah u kosti NATO alijansi!

Lazar

pre 9 godina

Ovakve masine ne treba da postoje, ni na jednoj strani. Ja ne zelim da se moj porez trosi na ovakve stvari. Jeste da poseduju neku lepotu i da predstavljaju vrh inzenjerstva, ali bolje bi bi bilo to znanje primeniti na pametnije stvari. Verujte ima puno pametnijih stvari od gradenja borbenuh masina. Dok mi rasprava o tome cija ratna masina efikasnija, stavise navijanje za jednu ili drugu stranu krajnje detinjasta. Nasim parama ih razvijaju ili kupuju i nase ce zivote ih razarati sa njima, gde uvek stradaju mali, beznacajni, obicni ljudi, dakle: mi. Pamet u glavu!

upuceniji

pre 9 godina

(Milan-Indjija, 25. januar 2015 11:49)
U Rusji postoji derevna, poselok i poselok gorodskog tipa. Svaki tip naseljenog mesta ima ono sto mu je porebno. Primer, derevna nema ni prodavnice, ali ima mali kamion prodavnicu koja svakodnevno snabdeva stanovnistvo osnovnim prehrambenim proizvodima. Ukoliko kroz nju prolazi magistralni put ima i asfalt. Na otprilike cetiri derevne dolazi po jedna skola. Sve zavisi od broja dece. PGP ima elektrodistribuciju,zeleznicku i autobusku stanicu, zdravstvenu stanicu i sve sto je potrebno stanovnicima ne mnogo udaljenih derevni i poseloka. Zakljucak, do sutra bih vam o tome mogao pisati, licno sam letos obisao mnogo derevi,poseloka... Ne pricam napamet kao Vi. Uzdrzite se od pisanja o necemu sto ne poznajete.

Milan-Indjija

pre 9 godina

@Laki
Da, prodavnica, ali na cega lici po selima i manjim mestima??? Ja nisam srpski gradjevinac koji je isao da radi u Rusiju. Ja na zapadu radim skoro tri decenije i Rusiju sam video drugim povodom. A ti ako si iskren napisi kakva im je hrana, pice, hleb, proizvodi od mesa... Umeju li da ga naprave, ili sve uvoze? Kakve su im zgrade za stanovanje, kuce, fasade...? Zimi ni sneg ne ciste ispred kuca, a leti im je trava do struka, jer ih mrzi da je kose. Molim te napisi nasim citaocima. Meni ne treba. Dovoljno sam video.

laki

pre 9 godina

za Milan-Indjija: magazin je na ruskom prodavnica.Nema potrebe da citate ili da pitate neke koji su bili na kratko u Rusiji,odgovoricu vam posto zivim tu 25g.Rusija je bar 100 puta razvijenija u svakom pogledu od Srbije.Tu racunam za pocetak standard zivota i nfrastrukruru ,proizvodnju bilo cega,trziste itd.Pricati za drzavu od 143miliona da je nerazvijena je velika glupost i laz.Izgraditi puteve u drzavi u kojoj ima 13 vremenskih zona i gde u pojedinim oblastima zivi manje stanovnistva od manjeg grada je glupost recena iz usta onih koji bas pojma nemaju.

gruja

pre 9 godina

@Mihajlo
"...ipak su pod prethodnim znakom ostvarene najveće pobede u istoriji Rusije i Sovjetskog Saveza."
Tako je! Ali bih posebno dodato da se tako ukazuje poštovanje za preko 20 miliona duša koje su pod ovim znakom ginuli za otadžbinu! Oni poštuju svoju istoriju (ma kakva bila) ne zaboravljaju je tako lako

ŠTAZI

pre 9 godina

Svašta ovde videh od komentara. Samo jedna stvar. Kada su puk. Šljivančaninu na suđenju u Hagu (osvrt na istoriju) rekli da su Partizani krivi za Šumarice on je pitao šta su uopšte Nemci tražili u KG. Sada je sl. situacija. Portugal ne izlazi na Baltik a RF izlazi.... Šta bi rekli Portugalci da im MIG-ovi obleću obalu?

WarGames

pre 9 godina

Za one koji ne znaju, SU-27 je pomjerio granice moderne avijacije u dizajnu, peformansama,aviomehanici. Kada su Amerikanci vidjeli sa kakvim predatorom imaju posla, poceo je razvoj F-22 Raptor-a, kao odgovor na SU-27. Toliko o tome da je to kanta. E sad elektronika je neka druga prica.., ali reci da je SU-27 kanta...uh.. gluposti..

Hijavata

pre 9 godina

@Bacvanin

Da li je Vama bas dobro? SU-27 se nije dobro pokazao? On je podigao letvicu borbene avijacije do neslucenih i za sve nedokucivih visina. Svasta ovde covek moze da procita. Cuj, pao angolski su-27.

Milan-Indjija

pre 9 godina

Smesni ste i jedni i drugi. Sa tim sto su ovi rusofili nenadmasni. Uzivam kada citam koliko su se "nakljukali" informacija o ruskom naoruzanju, koje citaju preko zapadne Wikipedije. Jos kada bi u Rusiji sve bilo ovako "moderno i kvalitetno" kao ovaj avion, gde bi im bio kraj. Toliko proizvode nafte, mazuta...i ostalih derivata, a po selima ni asfalt nemaju (za neupucene, derivat se koristi u izgradnji asfalta), a umesto prodavnica imaju magacine!!! Lenji su do zla Boga i ne umeju i ne zele da makar sebi proizvedu hranu, a imaju ogromnu teritoriju. Divite im se, ali ne znate o njima nista. Zato makar procitajte i cujte od onih koji ih znaju.

insomnia

pre 9 godina

ovaj portugalac je izviđački propeler, očigledno da ima nisko zahtevne zadatke, a i bez patnje je. ali ruja je car: vidi šta ja iiiimaaam, a tiiii neeemaaaš utata :)

nodi

pre 9 godina

Neko je rekao, ako lepo izgleda lepo i leti...su 27 je meni najlepši avion ikada dizajniran. Konstrukcija "hibridnog krila" je skoro pa savršeno aerodinamičko rešenje!

Strahopostovalac Lade

pre 9 godina

"Na stranu sve, ali ne mozete reci da ova crvena petokraka na avionu ne izaziva dozu strahopostovanja."

Strah - donekle, a postovanje - nikako.

zrakoplovac

pre 9 godina

fake - P-3 Onion je propelerac, Su-27 mlazni, brzine im nijesu dobro sikronizirane + senka Su aviona lose modelirana+ provalili su ga komentatori na youtube-u

Goooo Rusia !!!!

pre 9 godina

Majko bozja, ovaj Rus ne leti nego stoji u vazduhu. Svakog momenta sam ocekivao da pilot izadje na krilo i pita "portugalca" sta trazi tu. Opasne igre!

Mihailo

pre 9 godina

@ Na stranu sve, ali ne mozete reci da ova crvena petokraka na avionu ne izaziva dozu strahopostovanja.
(456, 25. januar 2015 01:06)

Crvena petokraka je, nažalost, izašla iz upotrebe. Nisu još izmenjene na svoj tehnici (pa tako i na ovoj "dvadesetsedmici"); kakvi su Rusi verovatno skoro i neće biti, ne obraćaju oni pažnju na detalje, važno je da radi i ispunjava zadatke. Od juna 2014. koristi se crveno-belo-plava (tim redosledom boja odozgo na dole) petokraka kojom većina nije nešto naročito oduševljena, što je razumljivo, ipak su pod prethodnim znakom ostvarene najveće pobede u istoriji Rusije i Sovjetskog Saveza.

Bacvanin

pre 9 godina

Orion se nalazio u medjunarodnom prostoru, tako da nista posebno se nije desilo. Uzgred i Rusija cesto koristi medjunarodni vazdusni prostor, cak su ih jednom i portugalci pratili.
Inace, Su-27 i nije nesto posebno, jos 93' su obarani od strane Gruzije, Angola je takodje izgubila jedan Su-27 u borbenim operacijama. Mozda ste mislili na Su PAK FA, to valja, ali Su-27 se nije pokazala tako narocito dobrim izborom, jeste on lep, ali tu se i zavrsavaju njegovi aduti.

jaja

pre 9 godina

@daleko je baltik od portugala...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ja, 25. januar 2015 01:03)

kako je putin poceo, za par godina bice Baltik daleko i od rusije...

Batka

pre 9 godina

Žalim onog tehničara koji je čisto kabinu i menjao pampers Portugalskih pilota. Sa arsenalom raketa koje ova 27-ca nosi i pratnja od 4 NATO lovca bi mogla samo da se slika...

specnaz

pre 9 godina

Kakav moćan prizor, kao kad se predator približi lovini da bi je osmotrio iz blizine a onda mu se iz nekog razloga ista zgadi, pa lovac sepureci se ode hitro u potragu za drugom.

Perica

pre 9 godina

Pokazao mu malo da ga zuljaju rakete koje nosi i da nema vise mesta gde da ih stavi. Imaju rusi mnogo mocne suhoje pete generacije. Stancuju ih vise nego mi fica godisnje.

Perica

pre 9 godina

Pokazao mu malo da ga zuljaju rakete koje nosi i da nema vise mesta gde da ih stavi. Imaju rusi mnogo mocne suhoje pete generacije. Stancuju ih vise nego mi fica godisnje.

Batka

pre 9 godina

Žalim onog tehničara koji je čisto kabinu i menjao pampers Portugalskih pilota. Sa arsenalom raketa koje ova 27-ca nosi i pratnja od 4 NATO lovca bi mogla samo da se slika...

Goooo Rusia !!!!

pre 9 godina

Majko bozja, ovaj Rus ne leti nego stoji u vazduhu. Svakog momenta sam ocekivao da pilot izadje na krilo i pita "portugalca" sta trazi tu. Opasne igre!

specnaz

pre 9 godina

Kakav moćan prizor, kao kad se predator približi lovini da bi je osmotrio iz blizine a onda mu se iz nekog razloga ista zgadi, pa lovac sepureci se ode hitro u potragu za drugom.

laki

pre 9 godina

za Milan-Indjija: magazin je na ruskom prodavnica.Nema potrebe da citate ili da pitate neke koji su bili na kratko u Rusiji,odgovoricu vam posto zivim tu 25g.Rusija je bar 100 puta razvijenija u svakom pogledu od Srbije.Tu racunam za pocetak standard zivota i nfrastrukruru ,proizvodnju bilo cega,trziste itd.Pricati za drzavu od 143miliona da je nerazvijena je velika glupost i laz.Izgraditi puteve u drzavi u kojoj ima 13 vremenskih zona i gde u pojedinim oblastima zivi manje stanovnistva od manjeg grada je glupost recena iz usta onih koji bas pojma nemaju.

insomnia

pre 9 godina

ovaj portugalac je izviđački propeler, očigledno da ima nisko zahtevne zadatke, a i bez patnje je. ali ruja je car: vidi šta ja iiiimaaam, a tiiii neeemaaaš utata :)

ŠTAZI

pre 9 godina

Svašta ovde videh od komentara. Samo jedna stvar. Kada su puk. Šljivančaninu na suđenju u Hagu (osvrt na istoriju) rekli da su Partizani krivi za Šumarice on je pitao šta su uopšte Nemci tražili u KG. Sada je sl. situacija. Portugal ne izlazi na Baltik a RF izlazi.... Šta bi rekli Portugalci da im MIG-ovi obleću obalu?

Hijavata

pre 9 godina

@Bacvanin

Da li je Vama bas dobro? SU-27 se nije dobro pokazao? On je podigao letvicu borbene avijacije do neslucenih i za sve nedokucivih visina. Svasta ovde covek moze da procita. Cuj, pao angolski su-27.

WarGames

pre 9 godina

Za one koji ne znaju, SU-27 je pomjerio granice moderne avijacije u dizajnu, peformansama,aviomehanici. Kada su Amerikanci vidjeli sa kakvim predatorom imaju posla, poceo je razvoj F-22 Raptor-a, kao odgovor na SU-27. Toliko o tome da je to kanta. E sad elektronika je neka druga prica.., ali reci da je SU-27 kanta...uh.. gluposti..

nodi

pre 9 godina

Neko je rekao, ako lepo izgleda lepo i leti...su 27 je meni najlepši avion ikada dizajniran. Konstrukcija "hibridnog krila" je skoro pa savršeno aerodinamičko rešenje!

gruja

pre 9 godina

@Mihajlo
"...ipak su pod prethodnim znakom ostvarene najveće pobede u istoriji Rusije i Sovjetskog Saveza."
Tako je! Ali bih posebno dodato da se tako ukazuje poštovanje za preko 20 miliona duša koje su pod ovim znakom ginuli za otadžbinu! Oni poštuju svoju istoriju (ma kakva bila) ne zaboravljaju je tako lako

Mihailo

pre 9 godina

@ Na stranu sve, ali ne mozete reci da ova crvena petokraka na avionu ne izaziva dozu strahopostovanja.
(456, 25. januar 2015 01:06)

Crvena petokraka je, nažalost, izašla iz upotrebe. Nisu još izmenjene na svoj tehnici (pa tako i na ovoj "dvadesetsedmici"); kakvi su Rusi verovatno skoro i neće biti, ne obraćaju oni pažnju na detalje, važno je da radi i ispunjava zadatke. Od juna 2014. koristi se crveno-belo-plava (tim redosledom boja odozgo na dole) petokraka kojom većina nije nešto naročito oduševljena, što je razumljivo, ipak su pod prethodnim znakom ostvarene najveće pobede u istoriji Rusije i Sovjetskog Saveza.

Milan-Indjija

pre 9 godina

Smesni ste i jedni i drugi. Sa tim sto su ovi rusofili nenadmasni. Uzivam kada citam koliko su se "nakljukali" informacija o ruskom naoruzanju, koje citaju preko zapadne Wikipedije. Jos kada bi u Rusiji sve bilo ovako "moderno i kvalitetno" kao ovaj avion, gde bi im bio kraj. Toliko proizvode nafte, mazuta...i ostalih derivata, a po selima ni asfalt nemaju (za neupucene, derivat se koristi u izgradnji asfalta), a umesto prodavnica imaju magacine!!! Lenji su do zla Boga i ne umeju i ne zele da makar sebi proizvedu hranu, a imaju ogromnu teritoriju. Divite im se, ali ne znate o njima nista. Zato makar procitajte i cujte od onih koji ih znaju.

Strahopostovalac Lade

pre 9 godina

"Na stranu sve, ali ne mozete reci da ova crvena petokraka na avionu ne izaziva dozu strahopostovanja."

Strah - donekle, a postovanje - nikako.

zrakoplovac

pre 9 godina

fake - P-3 Onion je propelerac, Su-27 mlazni, brzine im nijesu dobro sikronizirane + senka Su aviona lose modelirana+ provalili su ga komentatori na youtube-u

ZigZag

pre 9 godina

Sukhoj - gospodar neba! Na 2:40 pilot naginje krilima da pokaze da je full naoruzan raketama vazduh-vazduh! Sukhoj je avion stvoren za "dog-fight" u cemu je neprikosnoven. A Rusi imaju jos jaci model od ovog a je SUKHOI PAK FA T-50. E taj je uteruje strah u kosti NATO alijansi!

jaja

pre 9 godina

@daleko je baltik od portugala...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ja, 25. januar 2015 01:03)

kako je putin poceo, za par godina bice Baltik daleko i od rusije...

upuceniji

pre 9 godina

(Milan-Indjija, 25. januar 2015 11:49)
U Rusji postoji derevna, poselok i poselok gorodskog tipa. Svaki tip naseljenog mesta ima ono sto mu je porebno. Primer, derevna nema ni prodavnice, ali ima mali kamion prodavnicu koja svakodnevno snabdeva stanovnistvo osnovnim prehrambenim proizvodima. Ukoliko kroz nju prolazi magistralni put ima i asfalt. Na otprilike cetiri derevne dolazi po jedna skola. Sve zavisi od broja dece. PGP ima elektrodistribuciju,zeleznicku i autobusku stanicu, zdravstvenu stanicu i sve sto je potrebno stanovnicima ne mnogo udaljenih derevni i poseloka. Zakljucak, do sutra bih vam o tome mogao pisati, licno sam letos obisao mnogo derevi,poseloka... Ne pricam napamet kao Vi. Uzdrzite se od pisanja o necemu sto ne poznajete.

Lazar

pre 9 godina

Ovakve masine ne treba da postoje, ni na jednoj strani. Ja ne zelim da se moj porez trosi na ovakve stvari. Jeste da poseduju neku lepotu i da predstavljaju vrh inzenjerstva, ali bolje bi bi bilo to znanje primeniti na pametnije stvari. Verujte ima puno pametnijih stvari od gradenja borbenuh masina. Dok mi rasprava o tome cija ratna masina efikasnija, stavise navijanje za jednu ili drugu stranu krajnje detinjasta. Nasim parama ih razvijaju ili kupuju i nase ce zivote ih razarati sa njima, gde uvek stradaju mali, beznacajni, obicni ljudi, dakle: mi. Pamet u glavu!

Bacvanin

pre 9 godina

Orion se nalazio u medjunarodnom prostoru, tako da nista posebno se nije desilo. Uzgred i Rusija cesto koristi medjunarodni vazdusni prostor, cak su ih jednom i portugalci pratili.
Inace, Su-27 i nije nesto posebno, jos 93' su obarani od strane Gruzije, Angola je takodje izgubila jedan Su-27 u borbenim operacijama. Mozda ste mislili na Su PAK FA, to valja, ali Su-27 se nije pokazala tako narocito dobrim izborom, jeste on lep, ali tu se i zavrsavaju njegovi aduti.

tgbzhn

pre 9 godina

Od srpske rusofilije veće je samo srpsko nepoznavanje međunarodnih prilika i vlastitih interesa. Strašno. Srbija je devedesetih još dobro prošla, kad pogledam koliko je stanovništvo zaostalo.

brasa

pre 9 godina

portugalci nemaju leba da jedu al imaju da izdvoje duplo vise za nato kao napasce ih rusi, razumem ruski avion iznad baltika al;i portugalski ma hajde, a izraz presreo znaci da je neko usao u neciji vazdusni prostor pa je oteran ili prizemljen, ovo su paljevine o zlim rusima koji nadiru u okviru svojih granica...

Luka

pre 9 godina

Ovo je snimak iz simulatora letenja i incident se nije dogodio.
Novinari bi mogli da naprave razliku izmešu računarske simulacije i pravog snimka :)

Milan-Indjija

pre 9 godina

@Laki
Da, prodavnica, ali na cega lici po selima i manjim mestima??? Ja nisam srpski gradjevinac koji je isao da radi u Rusiju. Ja na zapadu radim skoro tri decenije i Rusiju sam video drugim povodom. A ti ako si iskren napisi kakva im je hrana, pice, hleb, proizvodi od mesa... Umeju li da ga naprave, ili sve uvoze? Kakve su im zgrade za stanovanje, kuce, fasade...? Zimi ni sneg ne ciste ispred kuca, a leti im je trava do struka, jer ih mrzi da je kose. Molim te napisi nasim citaocima. Meni ne treba. Dovoljno sam video.

Zrinjski

pre 9 godina

@ZigZag: sve sto pricas je SF ! raptor Americki je dokazani gospodar neba. na par frontova, intervencija alijanse isproban i s'pravom je gospodar neba, dok npr ruski avioni su vise njihov BLEF, nisu testirani nikad u pravim akcijama, samo lete i šepure se baš kao i ovaj na snimku

teezer za rusofile

pre 9 godina

Hvala za divan snimak. Fasciniran sam kako je kamera sve ovo snimila u visokoj rezoluciji sa avionom uvek u centru kadra pri toj brzini i na toj visini. Kad su im kamere takve sta li je jos u tom avionu. Verujem da bi Suhoju zaribao motor samo da su hteli.

хаџија

pre 9 godina

нисам се разочарао. видим, кгб при руској амбасади, руски плаћеници и домаћи издајници су активни...;-))))))

Kobac

pre 9 godina

Ovo se cesto desava u medjunarodnom vazdusnom prostoru. Su 27 je lep avion. i ima odlicne manevarske sposobnosti pri malim i srednjim brzinama (trazi Pugachev's Cobra na youtube). Cilj prilikom projektovanja aviona je bio da ima za 15% bolje performanse od F 15. Medjutim ovaj avion kao i vecinu ruske vojne opreme je pregazilo vreme. U modernoj vazdusnoj borbi kao pobednik izlazi onaj koji ima bolje oruzje a ne onaj ciji avion bolje manevrise.

Savremeni americki sistemi za navodjenje vazduh-vazduh robota mogu da "uhvate" cilj i ispale robota na daljini od preko 300 km, dok je domet ruskih sistema mnogo manji. 1999 su F15 ispaljivali robote na nase, aerodinamicki bolje MIG 29, iznad Jadranskog mora i Bosne. Nasi piloti pojma nisu imali odakle ih gadjaju, svaki nas avion su pogadjale po 2-3 rakete. Tako su u besmislenim vazdusnim borbama zrtvovani nasi avioni a i nekoliko hrabrih pilota koji su svesno isli u smrt.

Interesantno je da je 13. septembra 1987. doslo do sudara izmedju ruskog SU 27 i norveskog Oriona P 3 (isti modeli kao u ovom snimku) iznad Barentcovog mora. Oba aviona su se vratila u svoje baze i sleteli. Mozda je taj snimak sada procureo?

Strahopostovalac Lade

pre 9 godina

"Na stranu sve, ali ne mozete reci da ova crvena petokraka na avionu ne izaziva dozu strahopostovanja."

Strah - donekle, a postovanje - nikako.

Bacvanin

pre 9 godina

Orion se nalazio u medjunarodnom prostoru, tako da nista posebno se nije desilo. Uzgred i Rusija cesto koristi medjunarodni vazdusni prostor, cak su ih jednom i portugalci pratili.
Inace, Su-27 i nije nesto posebno, jos 93' su obarani od strane Gruzije, Angola je takodje izgubila jedan Su-27 u borbenim operacijama. Mozda ste mislili na Su PAK FA, to valja, ali Su-27 se nije pokazala tako narocito dobrim izborom, jeste on lep, ali tu se i zavrsavaju njegovi aduti.

jaja

pre 9 godina

@daleko je baltik od portugala...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ja, 25. januar 2015 01:03)

kako je putin poceo, za par godina bice Baltik daleko i od rusije...

Milan-Indjija

pre 9 godina

Smesni ste i jedni i drugi. Sa tim sto su ovi rusofili nenadmasni. Uzivam kada citam koliko su se "nakljukali" informacija o ruskom naoruzanju, koje citaju preko zapadne Wikipedije. Jos kada bi u Rusiji sve bilo ovako "moderno i kvalitetno" kao ovaj avion, gde bi im bio kraj. Toliko proizvode nafte, mazuta...i ostalih derivata, a po selima ni asfalt nemaju (za neupucene, derivat se koristi u izgradnji asfalta), a umesto prodavnica imaju magacine!!! Lenji su do zla Boga i ne umeju i ne zele da makar sebi proizvedu hranu, a imaju ogromnu teritoriju. Divite im se, ali ne znate o njima nista. Zato makar procitajte i cujte od onih koji ih znaju.

Batka

pre 9 godina

Žalim onog tehničara koji je čisto kabinu i menjao pampers Portugalskih pilota. Sa arsenalom raketa koje ova 27-ca nosi i pratnja od 4 NATO lovca bi mogla samo da se slika...

Zrinjski

pre 9 godina

@ZigZag: sve sto pricas je SF ! raptor Americki je dokazani gospodar neba. na par frontova, intervencija alijanse isproban i s'pravom je gospodar neba, dok npr ruski avioni su vise njihov BLEF, nisu testirani nikad u pravim akcijama, samo lete i šepure se baš kao i ovaj na snimku

Perica

pre 9 godina

Pokazao mu malo da ga zuljaju rakete koje nosi i da nema vise mesta gde da ih stavi. Imaju rusi mnogo mocne suhoje pete generacije. Stancuju ih vise nego mi fica godisnje.

zrakoplovac

pre 9 godina

fake - P-3 Onion je propelerac, Su-27 mlazni, brzine im nijesu dobro sikronizirane + senka Su aviona lose modelirana+ provalili su ga komentatori na youtube-u

Milan-Indjija

pre 9 godina

@Laki
Da, prodavnica, ali na cega lici po selima i manjim mestima??? Ja nisam srpski gradjevinac koji je isao da radi u Rusiju. Ja na zapadu radim skoro tri decenije i Rusiju sam video drugim povodom. A ti ako si iskren napisi kakva im je hrana, pice, hleb, proizvodi od mesa... Umeju li da ga naprave, ili sve uvoze? Kakve su im zgrade za stanovanje, kuce, fasade...? Zimi ni sneg ne ciste ispred kuca, a leti im je trava do struka, jer ih mrzi da je kose. Molim te napisi nasim citaocima. Meni ne treba. Dovoljno sam video.

tgbzhn

pre 9 godina

Od srpske rusofilije veće je samo srpsko nepoznavanje međunarodnih prilika i vlastitih interesa. Strašno. Srbija je devedesetih još dobro prošla, kad pogledam koliko je stanovništvo zaostalo.

хаџија

pre 9 godina

нисам се разочарао. видим, кгб при руској амбасади, руски плаћеници и домаћи издајници су активни...;-))))))

insomnia

pre 9 godina

ovaj portugalac je izviđački propeler, očigledno da ima nisko zahtevne zadatke, a i bez patnje je. ali ruja je car: vidi šta ja iiiimaaam, a tiiii neeemaaaš utata :)

Goooo Rusia !!!!

pre 9 godina

Majko bozja, ovaj Rus ne leti nego stoji u vazduhu. Svakog momenta sam ocekivao da pilot izadje na krilo i pita "portugalca" sta trazi tu. Opasne igre!

teezer za rusofile

pre 9 godina

Hvala za divan snimak. Fasciniran sam kako je kamera sve ovo snimila u visokoj rezoluciji sa avionom uvek u centru kadra pri toj brzini i na toj visini. Kad su im kamere takve sta li je jos u tom avionu. Verujem da bi Suhoju zaribao motor samo da su hteli.

ZigZag

pre 9 godina

Sukhoj - gospodar neba! Na 2:40 pilot naginje krilima da pokaze da je full naoruzan raketama vazduh-vazduh! Sukhoj je avion stvoren za "dog-fight" u cemu je neprikosnoven. A Rusi imaju jos jaci model od ovog a je SUKHOI PAK FA T-50. E taj je uteruje strah u kosti NATO alijansi!

specnaz

pre 9 godina

Kakav moćan prizor, kao kad se predator približi lovini da bi je osmotrio iz blizine a onda mu se iz nekog razloga ista zgadi, pa lovac sepureci se ode hitro u potragu za drugom.

laki

pre 9 godina

za Milan-Indjija: magazin je na ruskom prodavnica.Nema potrebe da citate ili da pitate neke koji su bili na kratko u Rusiji,odgovoricu vam posto zivim tu 25g.Rusija je bar 100 puta razvijenija u svakom pogledu od Srbije.Tu racunam za pocetak standard zivota i nfrastrukruru ,proizvodnju bilo cega,trziste itd.Pricati za drzavu od 143miliona da je nerazvijena je velika glupost i laz.Izgraditi puteve u drzavi u kojoj ima 13 vremenskih zona i gde u pojedinim oblastima zivi manje stanovnistva od manjeg grada je glupost recena iz usta onih koji bas pojma nemaju.

Luka

pre 9 godina

Ovo je snimak iz simulatora letenja i incident se nije dogodio.
Novinari bi mogli da naprave razliku izmešu računarske simulacije i pravog snimka :)

Lazar

pre 9 godina

Ovakve masine ne treba da postoje, ni na jednoj strani. Ja ne zelim da se moj porez trosi na ovakve stvari. Jeste da poseduju neku lepotu i da predstavljaju vrh inzenjerstva, ali bolje bi bi bilo to znanje primeniti na pametnije stvari. Verujte ima puno pametnijih stvari od gradenja borbenuh masina. Dok mi rasprava o tome cija ratna masina efikasnija, stavise navijanje za jednu ili drugu stranu krajnje detinjasta. Nasim parama ih razvijaju ili kupuju i nase ce zivote ih razarati sa njima, gde uvek stradaju mali, beznacajni, obicni ljudi, dakle: mi. Pamet u glavu!

gruja

pre 9 godina

@Mihajlo
"...ipak su pod prethodnim znakom ostvarene najveće pobede u istoriji Rusije i Sovjetskog Saveza."
Tako je! Ali bih posebno dodato da se tako ukazuje poštovanje za preko 20 miliona duša koje su pod ovim znakom ginuli za otadžbinu! Oni poštuju svoju istoriju (ma kakva bila) ne zaboravljaju je tako lako

ŠTAZI

pre 9 godina

Svašta ovde videh od komentara. Samo jedna stvar. Kada su puk. Šljivančaninu na suđenju u Hagu (osvrt na istoriju) rekli da su Partizani krivi za Šumarice on je pitao šta su uopšte Nemci tražili u KG. Sada je sl. situacija. Portugal ne izlazi na Baltik a RF izlazi.... Šta bi rekli Portugalci da im MIG-ovi obleću obalu?

Hijavata

pre 9 godina

@Bacvanin

Da li je Vama bas dobro? SU-27 se nije dobro pokazao? On je podigao letvicu borbene avijacije do neslucenih i za sve nedokucivih visina. Svasta ovde covek moze da procita. Cuj, pao angolski su-27.

WarGames

pre 9 godina

Za one koji ne znaju, SU-27 je pomjerio granice moderne avijacije u dizajnu, peformansama,aviomehanici. Kada su Amerikanci vidjeli sa kakvim predatorom imaju posla, poceo je razvoj F-22 Raptor-a, kao odgovor na SU-27. Toliko o tome da je to kanta. E sad elektronika je neka druga prica.., ali reci da je SU-27 kanta...uh.. gluposti..

Mihailo

pre 9 godina

@ Na stranu sve, ali ne mozete reci da ova crvena petokraka na avionu ne izaziva dozu strahopostovanja.
(456, 25. januar 2015 01:06)

Crvena petokraka je, nažalost, izašla iz upotrebe. Nisu još izmenjene na svoj tehnici (pa tako i na ovoj "dvadesetsedmici"); kakvi su Rusi verovatno skoro i neće biti, ne obraćaju oni pažnju na detalje, važno je da radi i ispunjava zadatke. Od juna 2014. koristi se crveno-belo-plava (tim redosledom boja odozgo na dole) petokraka kojom većina nije nešto naročito oduševljena, što je razumljivo, ipak su pod prethodnim znakom ostvarene najveće pobede u istoriji Rusije i Sovjetskog Saveza.

nodi

pre 9 godina

Neko je rekao, ako lepo izgleda lepo i leti...su 27 je meni najlepši avion ikada dizajniran. Konstrukcija "hibridnog krila" je skoro pa savršeno aerodinamičko rešenje!

brasa

pre 9 godina

portugalci nemaju leba da jedu al imaju da izdvoje duplo vise za nato kao napasce ih rusi, razumem ruski avion iznad baltika al;i portugalski ma hajde, a izraz presreo znaci da je neko usao u neciji vazdusni prostor pa je oteran ili prizemljen, ovo su paljevine o zlim rusima koji nadiru u okviru svojih granica...

upuceniji

pre 9 godina

(Milan-Indjija, 25. januar 2015 11:49)
U Rusji postoji derevna, poselok i poselok gorodskog tipa. Svaki tip naseljenog mesta ima ono sto mu je porebno. Primer, derevna nema ni prodavnice, ali ima mali kamion prodavnicu koja svakodnevno snabdeva stanovnistvo osnovnim prehrambenim proizvodima. Ukoliko kroz nju prolazi magistralni put ima i asfalt. Na otprilike cetiri derevne dolazi po jedna skola. Sve zavisi od broja dece. PGP ima elektrodistribuciju,zeleznicku i autobusku stanicu, zdravstvenu stanicu i sve sto je potrebno stanovnicima ne mnogo udaljenih derevni i poseloka. Zakljucak, do sutra bih vam o tome mogao pisati, licno sam letos obisao mnogo derevi,poseloka... Ne pricam napamet kao Vi. Uzdrzite se od pisanja o necemu sto ne poznajete.

Kobac

pre 9 godina

Ovo se cesto desava u medjunarodnom vazdusnom prostoru. Su 27 je lep avion. i ima odlicne manevarske sposobnosti pri malim i srednjim brzinama (trazi Pugachev's Cobra na youtube). Cilj prilikom projektovanja aviona je bio da ima za 15% bolje performanse od F 15. Medjutim ovaj avion kao i vecinu ruske vojne opreme je pregazilo vreme. U modernoj vazdusnoj borbi kao pobednik izlazi onaj koji ima bolje oruzje a ne onaj ciji avion bolje manevrise.

Savremeni americki sistemi za navodjenje vazduh-vazduh robota mogu da "uhvate" cilj i ispale robota na daljini od preko 300 km, dok je domet ruskih sistema mnogo manji. 1999 su F15 ispaljivali robote na nase, aerodinamicki bolje MIG 29, iznad Jadranskog mora i Bosne. Nasi piloti pojma nisu imali odakle ih gadjaju, svaki nas avion su pogadjale po 2-3 rakete. Tako su u besmislenim vazdusnim borbama zrtvovani nasi avioni a i nekoliko hrabrih pilota koji su svesno isli u smrt.

Interesantno je da je 13. septembra 1987. doslo do sudara izmedju ruskog SU 27 i norveskog Oriona P 3 (isti modeli kao u ovom snimku) iznad Barentcovog mora. Oba aviona su se vratila u svoje baze i sleteli. Mozda je taj snimak sada procureo?