Ponedeljak, 22.12.2014.

13:51

Šta će biti s knjižicama?

Više od hiljadu ljudi okupilo se danas na Trgu Nikole Pašića u Beogradu na protestu prosvetnih radnika protiv smanjenja plata u javnom sektoru.

Izvor: Beta

Šta æe biti s knjižicama? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

potkovica

pre 9 godina

Ceo javni sektor je pogodjen merom smanjenja zarade, i to ce biti do odredjenog perioda a ne neodredjeno. Kada se organizuju obilasci turistickih destinacija Srbije, Evrope i sveta, naravno placene, onda se ne razmislja o smanjenju plata, ali kada treba da se nastavi sa prosvetnim radom onda dolazi do kocenja i organizuju se strajkovi zbog smanjenja zarada. Strasno...

boston

pre 9 godina

Mozemo primetiti da prosvetnim radnicima uopste nije tezak odlazak na ekskurzije i rekreativne nastave, i tada im ne smeta smanjenje plata u javnom sektoru, ali zato, gle cuda, kada treba da nastave sa radom za koji imaju diplome i za koji ih placa drzava, sete se smanjenja plata u javnom sektoru, koje ''samo oni ne mogu da podnesu''. Sto se tice nezakljucivanja ocena ucenicima treba reagovati na neki podoban nacin.

magija

pre 9 godina

Neverovatno je na koji nacin se prosvetni radnici ophode prema djacima, ocigledno da nemaju obzira prema pravu dece da se neometano skoluju, mora se sto pre doci do resenja za trenutno stanje i prekinuti ova bespotrebna obustava rada.

rade011

pre 9 godina

Potrebno je da se pod hitno poostri odnos prema ucesnicima strajka, zavrsetak polugodista je doveden u pitanje zbog ovog zaista neopradanog prekida nastave, ovakav postupak prosvetnih radnika je za svaku osudu.

akord

pre 9 godina

Sto se tice naucne oblasti u Srbiji zvanoj prosveta treba reci da veoma mali procenat ove struke radi svoj posao kako treba, a to su fakulteti i visoke skole i njima je jasno da je vlada Srbije nedvosmsisleno iznela stav da se u javnom sektoru smanjuju plate 10% i oni rade svoj posao cija je osnova rad sa studentima i prenosenje znanja na njih. Po cemu profesori u osnovnim i srednjim skolama misle da su drugaciji od ostalih zaposlenih u javnom sektoru... Neverovatno.

maaa

pre 9 godina

Ne mogu da verujem!Nama uce decu totalno nerazumni ljudi!!!Ne kazem da ne treba da im se da veca plata ali moraju da shvate situaciju u kojoj se zemlja nalazi.S druge strane,nisu ni toliko lose placeni za to koliko rade i trude se oko ucenika,deca sve nepismenija izlaze iz skole.Naravno cast izuzecima!

GDE - JE - MOJ - MOPED

pre 9 godina

Ovaj strajk prosvetara me podseca na strajk advokata, jer kako to da samo traze od drzave a svojim neodgovornim ponasanjem nam unistavaju decu, skracuju casove ne odrzavaju nastavu pa dokle vise prosvetari mislite tako. Mislim da je krajnje vreme doslo da i drzava prema njima uzvrati istom merom, tako sto za svaki pa i danasnji dan strajka nece dobiti dnevnicu da ce im biti odbijena od plate, a jos bolje podeliti otkaze i dati posao onima sa fakultetima na birou ili koji su zavrsili fakultete a rade za malu platu i van svoj struke.

Sofija

pre 9 godina

S obzirom na nacin rada pojedinih pojedinih skola tj. njihovih prosvetnih radnika, smanjenje zarada i treba da im sleduje, cast izuzecima koje rade i koje nastavljaju svoj posao jer znaju da je celom javnom sektoru smanjen licni doohodak a ne samo pomenutom sektoru.

herkules s

pre 9 godina

tuzno je sto neki od prosvetara pokusavaju da zloupotrebe djake da bi dosli do svojih ciljeva. Time pokazuju da im je licni interes,a ne interes djaka,obrazovanja,pa i drzave na prvom mestu.Drzava ne treba da ustukne i da poslusa zahteve prosvetara. Mislim da mere stednje moraju svi da sprovode kako bi se u sto kracem roku prevazisla kriza i uspostavila zdrava ekonomija.

VATRA

pre 9 godina

Đaci neće dobiti knjižice, ne plašimo se pretnji MinistarstvaProfesionalci ove struke trebaju da budu elita ove zemlje, uvazavani na svakom koraku, a ovako sami sebi stezu obruc oko vrata poigravanjem sa ministarstvom i nasom decom.Vreme je da tolika frka oko niokocega prestane.

maricki

pre 9 godina

Sramotno je da oni koji rade od 3-4 sata dnevno prete da deci neće zaključivati ocene i na taj način preko dece pokušavaju da ucenjuju državu.

ANA-MARIJA

pre 9 godina

Isto toliki broj ako ne i veci je prosvetnih radnika koji su na birou.i koji nista ne bi imali protiv da rade za tu platu.Sta su prosfetari bolji od inzinjera,i ostalih radnika da bi bili izuzeti? Njima bih ja radne knjizice podelila.Deca nam sve nepismenija izlaze,osnovnu gramatiku ne znaju.

Mary

pre 9 godina

Kakve su ovo parole o revoluciji? Pa ovo je politicki skup, a ne strajk. Verbic je u pravu, novca nema. Kome se ne svidja plata mpoze da ode.

lutka

pre 9 godina

Postoji srpska fraza koja kaze da nekome ne vredi nesto pricati, to se moze povezati sa prosvetnim radnicima u Srbiji. Ako je vlada Srbije usvojila stavku o smanjenju zarada u javnom sektoru najmanje ko bi trebao da ima prava da se zali jeste prosveta.

mesec

pre 9 godina

Zaista je neprihvatljivo da prosvetni radnici strajkuju, u celokupnom javnom sektoru sprovode se iste mere, a prosvetari su jedini koji uvek pribegavaju strajku, ovakva situacija se veoma nepovoljno odrazava na ucenike, mora se sto pre doci do resenja ovog problema.

Бранко

pre 9 godina

Срам било све који уназад много година Србијом, само шупље приче о томе како немају пара за ништа, па шта ако банкротира држава, информиши се народе, мало ли је држава у свету банкротирало, даље постоји институција не признавања дугова узетих на штету народа. Не штрајкују просветари само због плата, много су ту дубљи разлози!!! Људи, схватите немамо времена за разноразне глупости и експерименте разних ликова који као воде ову земљу!

penzos

pre 9 godina

Penzioneri, podrzite nastavnike, podrzite svoje unuke, pridruzite se ne zato sto vam oduzimaju od penzija, nego zato sto od obrazovanja dece zavisi njihova buducnost.

madonna

pre 9 godina

Ništa ovo nije dobro!
Svaki septembar krenu štrajkovi prosvete. Preko leta se odmore nakupe snagu i krenu da štrajkuju. A deca?!
Koga briga za decu!
Mislim da država treba da podvuče crtu i da štrajkače zameni sa ljudima koji zaista hoće da rade!

neglasač

pre 9 godina

Meni ovde nešto nije baš sasvim jasno. Od svih zaposlenih u javnom sektoru koji zaista nešto rade (ovde ne računam nebrojene parazite iz opština i sudova kojima je jedini posao da primaju platu), prosvetari su ubedljivo najmanje opterećeni - imaju ubedljivo najlakši posao (jedva po 15-ak časova nedeljno) sa minimumom odgovornosti, imaju ubedljivo najduži odmor, završili su uglavnom laganije četvorogodišnje fakultete. Zaista ne razumem po kom osnovu traže da oni jedini budu pošteđeni smanjenja plata. Po toj logici, zapopsleni u zdravstvu bi onda trebalo da se javno samospaljuju po trgovima.
A o otpuštanju "trudbenika" iz administracije, naravno, nema ni govora.
Id est, cornix cornici oculos non effodiet.

barba

pre 9 godina

Neko plasi prosvetare praznom puskom. Da bi neko ostao bez posla treba da bude odsutan neopravdano tri dana sa posla! Direktori se nece usuditi da pokrecu postupke jer rizikuju kontratuzbe pozivanjem na medjunarodne konvencije, a u slucaju gubitka spora mogu da stetu placaju iz svog dzepa. Osim toga direktori nisu motivisani da to rade, jer imaju platu oko 52 000 dinara, tj. kao vozac GSPa ili spremacica u NBS. Na kraju da kazem i to da ucenici nisu osteceni nedobijanjem knjizica na polugodistu, jer ono ima samo simbolican znacaj.

herkules s

pre 9 godina

Oko deset posto od ukupnog broja skola je stupilo u neki vid strajka,ostali direktori skola i prosvetni radnici su svesni teske situacije u zemlji i svesni su da je to jedini nacin da drzava izadje iz krize. Takodje, skole koje ne primenjuju strajkove su stavile primat obrazovanje dece i ne zele da se deca zlopupotrebljavaju da bi se takvim vidom ucene doslo do nekih ispunjenja zahteva.

profesor G

pre 9 godina

Ne želim da dolivam ulje na vatru, ali moram da primetim par stvari. Radio sam nekoliko godina u prosveti, više ne radim, ali sam taj svet jako dobro upoznao. Pre svega, u prosveti radi onaj ko ne može nigde drugde, ili onaj ko se uvalio preko stranaka. Ove dve činjenice određuju mentalitet prosvetnih radnika. Količina frustracija koju emituju je nepodnošljiva i za njih same, a kamoli za decu i kolege. Desetak posto ih ozbiljno radi svoj posao, ostali otaljavaju, neretko do granica bezobrazluka. Ovim ne poričem sramotan položaj prosvete i srozanost intelektualaca u ovoj zemlji. Samo hoću da kažem da ovaj na slici, što hoće revoluciju, umesto da uči decu, treba lepo da prepusti posao onome ko ga nema, uzme pušku i diže revoluciju. Nema revolucije u javnom sektoru, koga država hrani, ne mora biti zadovoljan, ali ako mu se ne dopada može da ide...Takva su pravila igre...Tako je svugde u svetu. Štrajkuje onaj ko može da uceni poslodavca, a srpski prosvetari nisu u toj poziciji. Ima ih koji će raditi i za manje od ovoga što oni sad dobijaju...Zakon ponude i potražnje, to je zlatno pravilo kapitalizma, koji su ovi isti prosvetari zdušno prizivali sve do dana današnjeg.

miki

pre 9 godina

deca su sretna što ne idu u školu, tako da nista njima ovaj strajk ne smeta. Kako sreće da su i drugi radnici organizovani pa da se pridruze prosvetarima a ne da nas deru za poreze i ostale obaveze koliko im treba. sto ministrima i ostalim političarima nisu smanjili plate, nego umesto 600 000 mesečno sad primaju 500 000, sramota...

laci

pre 9 godina

Gde su penzioneri da nam se pridruže u protestu? Lepo bi bilo da i oni zahtevaju kvalitetnije obrazovanje za svoju decu i unučad, a njima ni ne može niko da preti da će ih izbaciti sa posla. Ili njima nisu smanjili penzije???

Z Panic

pre 9 godina

Da sam prosvetar, ne bih učestvovao u ovoj štajku, jer je prošlo vreme kada su se u Srbiji na ulici rešavali problemi.
Novca nema, a iz suve drenovine se ne cedi voda !

Nenad

pre 9 godina

Alal vera prosvetari! Povucite uplaseni narod da izadje na ulice i kazni sve hostaplere u poslednjih 25 godina, a narocito ove lazove danas..!

Truman

pre 9 godina

Mere štednje su neophodne za oporavak i razvoj naše zemlje, a to definitivno moramo podržati u potpunosti. Ove mere se moraju odnositi na sve, a to važi i za prosvetne radnike.

Matematičarka

pre 9 godina

Po zanimanju sam profesor matematike, bez posla. Priznajem da bih jedva dočekala da osnujem radni odnos i ne bi mi palo na pamet da štrajkujem sigurno. Prosvetari oduvek sve probleme rešavaju štrajkom, večito su nezadovoljni. Država je u krizi, i ako štedimo onda štedimo svi bez izuzetaka. Najlakše je izaći na ulice i štrajkovati, potrebno je biti razuman i sve postići dogovorom.

alo

pre 9 godina

ma ljudi sam otreba da budete u partiji i nema problema. moj komsija pobegulja sa kosova je bio u sps u za vreme slobe pa kad su dosli novi on se prebacio u dss pa u ds sad je u sns u, al izato covek ima 2 stana , kucu cerke mu voze dzipove on je u penzij ia jos predaje na nekom fakulteteu il iskolu cini m ise u bujanovcu, sam oda napomenem dosao je bez icega sa kosova i covek za 20 godina stvorio sto moji dedovi nisu za 200 godina u beopgradu, a bil isu samo obicni radnici posteni i niko niakda niej bio ni u jednoj partiji. skoro ministar zgazi odete vozeci pijan al stranka ne da da se uhapsi e to je vlast oduvek oni mogu sve obogate se za cas a neko guli decenijama i nista ne stekne

ko je shvatio - shvatio je

pre 9 godina

Da li se negde moze naci informacija koliko je skola u Srbiji danas, ne u obezbedjivanju minimuma procesa rada u trajanju casova od 30 min, vec u potpunoj obustavi rada u smislu da nastave uopste nema?

glasac ds-a

pre 9 godina

Ostavka ministra i cele Vlade,kakvo više njihovo prodavanje magle ovom narodu i zamajavanje,i odmah novi izbori.U protivno bojim se da će tek biti socijalnih nemira koji će odvesti zemlju u haos i anarhiju.

NezaposlenProfesor

pre 9 godina

Ja sam profesor istorije i geografije, koji je već osam godina na tržištu. Da li je neko od kolega koji su na protestu i u štrajku voljan da se menjamo? Ja da radim za tu umanjenu platu koju oni imaju, a oni da nemaju nikakva primanja, kao ja.

Dosta vise ucenjivanja , otkaz stajkacima

pre 9 godina

Nadam se da za ovaj dan stajka nece dobiti dnevnicu tj da ce im biti odbijena od plate, a jos bolje podeliti otkaze i dati posao onima sa fakultetima na birou ili koji su zavrsili fakultete a rade kao kasiri, magacioneri....

profesor

pre 9 godina

a kad su prosle nedelje iz opstine poslali autobuse po maturante da idu na otvaranje mosta i to u jeku pismenih zadataka, to je bilo ispravno....i o tome se nije pisalo, a zbog današnjih časova prete otkazima

general dv

pre 9 godina

svaka cast prosvetari! jedino vi i advokati imate petlju! i meni su smanjili platu za 10% al moj sindikat nece u strajk jer je predsednik sindikata iz sns! uz vas smo! svi na ulice ima nas puno !

Deda Mraz

pre 9 godina

Bravo. Prosvetar, zena medicinska sestra, dvoje dece koja idu u skolu, rata za kredit za stan, uzet pre smanjenja plata. Podignite ruku sa mesine i stavite prst na celo!!!

sasa jokic

pre 9 godina

Kako ne mozete da shvatite da je neophodno sacuvati radna mesta partijskih parazita!? Zasto ste toliko nedokazani, zasto kvarite planove velikom vodji, da krizu resava smanjenjem penzija i plata produktivnim ljudima.

bora

pre 9 godina

Sta ce ovoj vladi prosvetari, sta ce joj advokati, ne trebaju joj ni sudovi- vlada ce da obrazuje, stiti, brani, sudi, laze! Njoj je potrebna tv Pink, Rts, Informer, Vucicevic i armija botova i nepismenjakovica! Samo napred u rebalans rebalansa- do propasti!!

Banezi

pre 9 godina

Tako je! Prosveta, zdravstvo i socijalna zaštita su najobrazovaniji deo javnog sektora. Rešite problem nelikvidnosti javnih preduzeća gde razni megatrendovci i ljudi sa srednjom ili maksimalno višom stručnom spremom imaju plate od 70000 pa naviše, a ne da udarate na smešne plate obrazovanog kadra.

Babin_zub

pre 9 godina

Ma jeste, vi ste pametni, a ostali iz javnog sektora su budale, pa ce njima da skidaju a vama nece. Ako mora, a mora, onda svima da se skine 10%, a ne nekom rat-nekom brat.

jaca

pre 9 godina

Još jednom se dokazuje da su, u Srbiji, samo profesori i nastavnici INTELEKTUALCI! Mi ostali, fakultetski obrazovani, smo samo pragmatici.
Podrška i poštovanje!

sasa jokic

pre 9 godina

Kako ne mozete da shvatite da je neophodno sacuvati radna mesta partijskih parazita!? Zasto ste toliko nedokazani, zasto kvarite planove velikom vodji, da krizu resava smanjenjem penzija i plata produktivnim ljudima.

general dv

pre 9 godina

svaka cast prosvetari! jedino vi i advokati imate petlju! i meni su smanjili platu za 10% al moj sindikat nece u strajk jer je predsednik sindikata iz sns! uz vas smo! svi na ulice ima nas puno !

bora

pre 9 godina

Sta ce ovoj vladi prosvetari, sta ce joj advokati, ne trebaju joj ni sudovi- vlada ce da obrazuje, stiti, brani, sudi, laze! Njoj je potrebna tv Pink, Rts, Informer, Vucicevic i armija botova i nepismenjakovica! Samo napred u rebalans rebalansa- do propasti!!

profesor

pre 9 godina

a kad su prosle nedelje iz opstine poslali autobuse po maturante da idu na otvaranje mosta i to u jeku pismenih zadataka, to je bilo ispravno....i o tome se nije pisalo, a zbog današnjih časova prete otkazima

Banezi

pre 9 godina

Tako je! Prosveta, zdravstvo i socijalna zaštita su najobrazovaniji deo javnog sektora. Rešite problem nelikvidnosti javnih preduzeća gde razni megatrendovci i ljudi sa srednjom ili maksimalno višom stručnom spremom imaju plate od 70000 pa naviše, a ne da udarate na smešne plate obrazovanog kadra.

sasa jokic

pre 9 godina

Kako ne mozete da shvatite da je neophodno sacuvati radna mesta partijskih parazita!? Zasto ste toliko nedokazani, zasto kvarite planove velikom vodji, da krizu resava smanjenjem penzija i plata produktivnim ljudima.

Truman

pre 9 godina

Mere štednje su neophodne za oporavak i razvoj naše zemlje, a to definitivno moramo podržati u potpunosti. Ove mere se moraju odnositi na sve, a to važi i za prosvetne radnike.

jaca

pre 9 godina

Još jednom se dokazuje da su, u Srbiji, samo profesori i nastavnici INTELEKTUALCI! Mi ostali, fakultetski obrazovani, smo samo pragmatici.
Podrška i poštovanje!

NezaposlenProfesor

pre 9 godina

Ja sam profesor istorije i geografije, koji je već osam godina na tržištu. Da li je neko od kolega koji su na protestu i u štrajku voljan da se menjamo? Ja da radim za tu umanjenu platu koju oni imaju, a oni da nemaju nikakva primanja, kao ja.

glasac ds-a

pre 9 godina

Ostavka ministra i cele Vlade,kakvo više njihovo prodavanje magle ovom narodu i zamajavanje,i odmah novi izbori.U protivno bojim se da će tek biti socijalnih nemira koji će odvesti zemlju u haos i anarhiju.

alo

pre 9 godina

ma ljudi sam otreba da budete u partiji i nema problema. moj komsija pobegulja sa kosova je bio u sps u za vreme slobe pa kad su dosli novi on se prebacio u dss pa u ds sad je u sns u, al izato covek ima 2 stana , kucu cerke mu voze dzipove on je u penzij ia jos predaje na nekom fakulteteu il iskolu cini m ise u bujanovcu, sam oda napomenem dosao je bez icega sa kosova i covek za 20 godina stvorio sto moji dedovi nisu za 200 godina u beopgradu, a bil isu samo obicni radnici posteni i niko niakda niej bio ni u jednoj partiji. skoro ministar zgazi odete vozeci pijan al stranka ne da da se uhapsi e to je vlast oduvek oni mogu sve obogate se za cas a neko guli decenijama i nista ne stekne

sasa jokic

pre 9 godina

Kako ne mozete da shvatite da je neophodno sacuvati radna mesta partijskih parazita!? Zasto ste toliko nedokazani, zasto kvarite planove velikom vodji, da krizu resava smanjenjem penzija i plata produktivnim ljudima.

Deda Mraz

pre 9 godina

Bravo. Prosvetar, zena medicinska sestra, dvoje dece koja idu u skolu, rata za kredit za stan, uzet pre smanjenja plata. Podignite ruku sa mesine i stavite prst na celo!!!

ko je shvatio - shvatio je

pre 9 godina

Da li se negde moze naci informacija koliko je skola u Srbiji danas, ne u obezbedjivanju minimuma procesa rada u trajanju casova od 30 min, vec u potpunoj obustavi rada u smislu da nastave uopste nema?

profesor G

pre 9 godina

Ne želim da dolivam ulje na vatru, ali moram da primetim par stvari. Radio sam nekoliko godina u prosveti, više ne radim, ali sam taj svet jako dobro upoznao. Pre svega, u prosveti radi onaj ko ne može nigde drugde, ili onaj ko se uvalio preko stranaka. Ove dve činjenice određuju mentalitet prosvetnih radnika. Količina frustracija koju emituju je nepodnošljiva i za njih same, a kamoli za decu i kolege. Desetak posto ih ozbiljno radi svoj posao, ostali otaljavaju, neretko do granica bezobrazluka. Ovim ne poričem sramotan položaj prosvete i srozanost intelektualaca u ovoj zemlji. Samo hoću da kažem da ovaj na slici, što hoće revoluciju, umesto da uči decu, treba lepo da prepusti posao onome ko ga nema, uzme pušku i diže revoluciju. Nema revolucije u javnom sektoru, koga država hrani, ne mora biti zadovoljan, ali ako mu se ne dopada može da ide...Takva su pravila igre...Tako je svugde u svetu. Štrajkuje onaj ko može da uceni poslodavca, a srpski prosvetari nisu u toj poziciji. Ima ih koji će raditi i za manje od ovoga što oni sad dobijaju...Zakon ponude i potražnje, to je zlatno pravilo kapitalizma, koji su ovi isti prosvetari zdušno prizivali sve do dana današnjeg.

Babin_zub

pre 9 godina

Ma jeste, vi ste pametni, a ostali iz javnog sektora su budale, pa ce njima da skidaju a vama nece. Ako mora, a mora, onda svima da se skine 10%, a ne nekom rat-nekom brat.

Matematičarka

pre 9 godina

Po zanimanju sam profesor matematike, bez posla. Priznajem da bih jedva dočekala da osnujem radni odnos i ne bi mi palo na pamet da štrajkujem sigurno. Prosvetari oduvek sve probleme rešavaju štrajkom, večito su nezadovoljni. Država je u krizi, i ako štedimo onda štedimo svi bez izuzetaka. Najlakše je izaći na ulice i štrajkovati, potrebno je biti razuman i sve postići dogovorom.

herkules s

pre 9 godina

Oko deset posto od ukupnog broja skola je stupilo u neki vid strajka,ostali direktori skola i prosvetni radnici su svesni teske situacije u zemlji i svesni su da je to jedini nacin da drzava izadje iz krize. Takodje, skole koje ne primenjuju strajkove su stavile primat obrazovanje dece i ne zele da se deca zlopupotrebljavaju da bi se takvim vidom ucene doslo do nekih ispunjenja zahteva.

neglasač

pre 9 godina

Meni ovde nešto nije baš sasvim jasno. Od svih zaposlenih u javnom sektoru koji zaista nešto rade (ovde ne računam nebrojene parazite iz opština i sudova kojima je jedini posao da primaju platu), prosvetari su ubedljivo najmanje opterećeni - imaju ubedljivo najlakši posao (jedva po 15-ak časova nedeljno) sa minimumom odgovornosti, imaju ubedljivo najduži odmor, završili su uglavnom laganije četvorogodišnje fakultete. Zaista ne razumem po kom osnovu traže da oni jedini budu pošteđeni smanjenja plata. Po toj logici, zapopsleni u zdravstvu bi onda trebalo da se javno samospaljuju po trgovima.
A o otpuštanju "trudbenika" iz administracije, naravno, nema ni govora.
Id est, cornix cornici oculos non effodiet.

Z Panic

pre 9 godina

Da sam prosvetar, ne bih učestvovao u ovoj štajku, jer je prošlo vreme kada su se u Srbiji na ulici rešavali problemi.
Novca nema, a iz suve drenovine se ne cedi voda !

Dosta vise ucenjivanja , otkaz stajkacima

pre 9 godina

Nadam se da za ovaj dan stajka nece dobiti dnevnicu tj da ce im biti odbijena od plate, a jos bolje podeliti otkaze i dati posao onima sa fakultetima na birou ili koji su zavrsili fakultete a rade kao kasiri, magacioneri....

madonna

pre 9 godina

Ništa ovo nije dobro!
Svaki septembar krenu štrajkovi prosvete. Preko leta se odmore nakupe snagu i krenu da štrajkuju. A deca?!
Koga briga za decu!
Mislim da država treba da podvuče crtu i da štrajkače zameni sa ljudima koji zaista hoće da rade!

Nenad

pre 9 godina

Alal vera prosvetari! Povucite uplaseni narod da izadje na ulice i kazni sve hostaplere u poslednjih 25 godina, a narocito ove lazove danas..!

laci

pre 9 godina

Gde su penzioneri da nam se pridruže u protestu? Lepo bi bilo da i oni zahtevaju kvalitetnije obrazovanje za svoju decu i unučad, a njima ni ne može niko da preti da će ih izbaciti sa posla. Ili njima nisu smanjili penzije???

penzos

pre 9 godina

Penzioneri, podrzite nastavnike, podrzite svoje unuke, pridruzite se ne zato sto vam oduzimaju od penzija, nego zato sto od obrazovanja dece zavisi njihova buducnost.

barba

pre 9 godina

Neko plasi prosvetare praznom puskom. Da bi neko ostao bez posla treba da bude odsutan neopravdano tri dana sa posla! Direktori se nece usuditi da pokrecu postupke jer rizikuju kontratuzbe pozivanjem na medjunarodne konvencije, a u slucaju gubitka spora mogu da stetu placaju iz svog dzepa. Osim toga direktori nisu motivisani da to rade, jer imaju platu oko 52 000 dinara, tj. kao vozac GSPa ili spremacica u NBS. Na kraju da kazem i to da ucenici nisu osteceni nedobijanjem knjizica na polugodistu, jer ono ima samo simbolican znacaj.

Бранко

pre 9 godina

Срам било све који уназад много година Србијом, само шупље приче о томе како немају пара за ништа, па шта ако банкротира држава, информиши се народе, мало ли је држава у свету банкротирало, даље постоји институција не признавања дугова узетих на штету народа. Не штрајкују просветари само због плата, много су ту дубљи разлози!!! Људи, схватите немамо времена за разноразне глупости и експерименте разних ликова који као воде ову земљу!

miki

pre 9 godina

deca su sretna što ne idu u školu, tako da nista njima ovaj strajk ne smeta. Kako sreće da su i drugi radnici organizovani pa da se pridruze prosvetarima a ne da nas deru za poreze i ostale obaveze koliko im treba. sto ministrima i ostalim političarima nisu smanjili plate, nego umesto 600 000 mesečno sad primaju 500 000, sramota...

ANA-MARIJA

pre 9 godina

Isto toliki broj ako ne i veci je prosvetnih radnika koji su na birou.i koji nista ne bi imali protiv da rade za tu platu.Sta su prosfetari bolji od inzinjera,i ostalih radnika da bi bili izuzeti? Njima bih ja radne knjizice podelila.Deca nam sve nepismenija izlaze,osnovnu gramatiku ne znaju.

VATRA

pre 9 godina

Đaci neće dobiti knjižice, ne plašimo se pretnji MinistarstvaProfesionalci ove struke trebaju da budu elita ove zemlje, uvazavani na svakom koraku, a ovako sami sebi stezu obruc oko vrata poigravanjem sa ministarstvom i nasom decom.Vreme je da tolika frka oko niokocega prestane.

lutka

pre 9 godina

Postoji srpska fraza koja kaze da nekome ne vredi nesto pricati, to se moze povezati sa prosvetnim radnicima u Srbiji. Ako je vlada Srbije usvojila stavku o smanjenju zarada u javnom sektoru najmanje ko bi trebao da ima prava da se zali jeste prosveta.

Mary

pre 9 godina

Kakve su ovo parole o revoluciji? Pa ovo je politicki skup, a ne strajk. Verbic je u pravu, novca nema. Kome se ne svidja plata mpoze da ode.

maricki

pre 9 godina

Sramotno je da oni koji rade od 3-4 sata dnevno prete da deci neće zaključivati ocene i na taj način preko dece pokušavaju da ucenjuju državu.

GDE - JE - MOJ - MOPED

pre 9 godina

Ovaj strajk prosvetara me podseca na strajk advokata, jer kako to da samo traze od drzave a svojim neodgovornim ponasanjem nam unistavaju decu, skracuju casove ne odrzavaju nastavu pa dokle vise prosvetari mislite tako. Mislim da je krajnje vreme doslo da i drzava prema njima uzvrati istom merom, tako sto za svaki pa i danasnji dan strajka nece dobiti dnevnicu da ce im biti odbijena od plate, a jos bolje podeliti otkaze i dati posao onima sa fakultetima na birou ili koji su zavrsili fakultete a rade za malu platu i van svoj struke.

mesec

pre 9 godina

Zaista je neprihvatljivo da prosvetni radnici strajkuju, u celokupnom javnom sektoru sprovode se iste mere, a prosvetari su jedini koji uvek pribegavaju strajku, ovakva situacija se veoma nepovoljno odrazava na ucenike, mora se sto pre doci do resenja ovog problema.

herkules s

pre 9 godina

tuzno je sto neki od prosvetara pokusavaju da zloupotrebe djake da bi dosli do svojih ciljeva. Time pokazuju da im je licni interes,a ne interes djaka,obrazovanja,pa i drzave na prvom mestu.Drzava ne treba da ustukne i da poslusa zahteve prosvetara. Mislim da mere stednje moraju svi da sprovode kako bi se u sto kracem roku prevazisla kriza i uspostavila zdrava ekonomija.

Sofija

pre 9 godina

S obzirom na nacin rada pojedinih pojedinih skola tj. njihovih prosvetnih radnika, smanjenje zarada i treba da im sleduje, cast izuzecima koje rade i koje nastavljaju svoj posao jer znaju da je celom javnom sektoru smanjen licni doohodak a ne samo pomenutom sektoru.

maaa

pre 9 godina

Ne mogu da verujem!Nama uce decu totalno nerazumni ljudi!!!Ne kazem da ne treba da im se da veca plata ali moraju da shvate situaciju u kojoj se zemlja nalazi.S druge strane,nisu ni toliko lose placeni za to koliko rade i trude se oko ucenika,deca sve nepismenija izlaze iz skole.Naravno cast izuzecima!

akord

pre 9 godina

Sto se tice naucne oblasti u Srbiji zvanoj prosveta treba reci da veoma mali procenat ove struke radi svoj posao kako treba, a to su fakulteti i visoke skole i njima je jasno da je vlada Srbije nedvosmsisleno iznela stav da se u javnom sektoru smanjuju plate 10% i oni rade svoj posao cija je osnova rad sa studentima i prenosenje znanja na njih. Po cemu profesori u osnovnim i srednjim skolama misle da su drugaciji od ostalih zaposlenih u javnom sektoru... Neverovatno.

rade011

pre 9 godina

Potrebno je da se pod hitno poostri odnos prema ucesnicima strajka, zavrsetak polugodista je doveden u pitanje zbog ovog zaista neopradanog prekida nastave, ovakav postupak prosvetnih radnika je za svaku osudu.

magija

pre 9 godina

Neverovatno je na koji nacin se prosvetni radnici ophode prema djacima, ocigledno da nemaju obzira prema pravu dece da se neometano skoluju, mora se sto pre doci do resenja za trenutno stanje i prekinuti ova bespotrebna obustava rada.

boston

pre 9 godina

Mozemo primetiti da prosvetnim radnicima uopste nije tezak odlazak na ekskurzije i rekreativne nastave, i tada im ne smeta smanjenje plata u javnom sektoru, ali zato, gle cuda, kada treba da nastave sa radom za koji imaju diplome i za koji ih placa drzava, sete se smanjenja plata u javnom sektoru, koje ''samo oni ne mogu da podnesu''. Sto se tice nezakljucivanja ocena ucenicima treba reagovati na neki podoban nacin.

potkovica

pre 9 godina

Ceo javni sektor je pogodjen merom smanjenja zarade, i to ce biti do odredjenog perioda a ne neodredjeno. Kada se organizuju obilasci turistickih destinacija Srbije, Evrope i sveta, naravno placene, onda se ne razmislja o smanjenju plata, ali kada treba da se nastavi sa prosvetnim radom onda dolazi do kocenja i organizuju se strajkovi zbog smanjenja zarada. Strasno...

Dosta vise ucenjivanja , otkaz stajkacima

pre 9 godina

Nadam se da za ovaj dan stajka nece dobiti dnevnicu tj da ce im biti odbijena od plate, a jos bolje podeliti otkaze i dati posao onima sa fakultetima na birou ili koji su zavrsili fakultete a rade kao kasiri, magacioneri....

Babin_zub

pre 9 godina

Ma jeste, vi ste pametni, a ostali iz javnog sektora su budale, pa ce njima da skidaju a vama nece. Ako mora, a mora, onda svima da se skine 10%, a ne nekom rat-nekom brat.

Truman

pre 9 godina

Mere štednje su neophodne za oporavak i razvoj naše zemlje, a to definitivno moramo podržati u potpunosti. Ove mere se moraju odnositi na sve, a to važi i za prosvetne radnike.

NezaposlenProfesor

pre 9 godina

Ja sam profesor istorije i geografije, koji je već osam godina na tržištu. Da li je neko od kolega koji su na protestu i u štrajku voljan da se menjamo? Ja da radim za tu umanjenu platu koju oni imaju, a oni da nemaju nikakva primanja, kao ja.

Deda Mraz

pre 9 godina

Bravo. Prosvetar, zena medicinska sestra, dvoje dece koja idu u skolu, rata za kredit za stan, uzet pre smanjenja plata. Podignite ruku sa mesine i stavite prst na celo!!!

jaca

pre 9 godina

Još jednom se dokazuje da su, u Srbiji, samo profesori i nastavnici INTELEKTUALCI! Mi ostali, fakultetski obrazovani, smo samo pragmatici.
Podrška i poštovanje!

glasac ds-a

pre 9 godina

Ostavka ministra i cele Vlade,kakvo više njihovo prodavanje magle ovom narodu i zamajavanje,i odmah novi izbori.U protivno bojim se da će tek biti socijalnih nemira koji će odvesti zemlju u haos i anarhiju.

Banezi

pre 9 godina

Tako je! Prosveta, zdravstvo i socijalna zaštita su najobrazovaniji deo javnog sektora. Rešite problem nelikvidnosti javnih preduzeća gde razni megatrendovci i ljudi sa srednjom ili maksimalno višom stručnom spremom imaju plate od 70000 pa naviše, a ne da udarate na smešne plate obrazovanog kadra.

profesor

pre 9 godina

a kad su prosle nedelje iz opstine poslali autobuse po maturante da idu na otvaranje mosta i to u jeku pismenih zadataka, to je bilo ispravno....i o tome se nije pisalo, a zbog današnjih časova prete otkazima

Nenad

pre 9 godina

Alal vera prosvetari! Povucite uplaseni narod da izadje na ulice i kazni sve hostaplere u poslednjih 25 godina, a narocito ove lazove danas..!

miki

pre 9 godina

deca su sretna što ne idu u školu, tako da nista njima ovaj strajk ne smeta. Kako sreće da su i drugi radnici organizovani pa da se pridruze prosvetarima a ne da nas deru za poreze i ostale obaveze koliko im treba. sto ministrima i ostalim političarima nisu smanjili plate, nego umesto 600 000 mesečno sad primaju 500 000, sramota...

barba

pre 9 godina

Neko plasi prosvetare praznom puskom. Da bi neko ostao bez posla treba da bude odsutan neopravdano tri dana sa posla! Direktori se nece usuditi da pokrecu postupke jer rizikuju kontratuzbe pozivanjem na medjunarodne konvencije, a u slucaju gubitka spora mogu da stetu placaju iz svog dzepa. Osim toga direktori nisu motivisani da to rade, jer imaju platu oko 52 000 dinara, tj. kao vozac GSPa ili spremacica u NBS. Na kraju da kazem i to da ucenici nisu osteceni nedobijanjem knjizica na polugodistu, jer ono ima samo simbolican znacaj.

laci

pre 9 godina

Gde su penzioneri da nam se pridruže u protestu? Lepo bi bilo da i oni zahtevaju kvalitetnije obrazovanje za svoju decu i unučad, a njima ni ne može niko da preti da će ih izbaciti sa posla. Ili njima nisu smanjili penzije???

general dv

pre 9 godina

svaka cast prosvetari! jedino vi i advokati imate petlju! i meni su smanjili platu za 10% al moj sindikat nece u strajk jer je predsednik sindikata iz sns! uz vas smo! svi na ulice ima nas puno !

bora

pre 9 godina

Sta ce ovoj vladi prosvetari, sta ce joj advokati, ne trebaju joj ni sudovi- vlada ce da obrazuje, stiti, brani, sudi, laze! Njoj je potrebna tv Pink, Rts, Informer, Vucicevic i armija botova i nepismenjakovica! Samo napred u rebalans rebalansa- do propasti!!

alo

pre 9 godina

ma ljudi sam otreba da budete u partiji i nema problema. moj komsija pobegulja sa kosova je bio u sps u za vreme slobe pa kad su dosli novi on se prebacio u dss pa u ds sad je u sns u, al izato covek ima 2 stana , kucu cerke mu voze dzipove on je u penzij ia jos predaje na nekom fakulteteu il iskolu cini m ise u bujanovcu, sam oda napomenem dosao je bez icega sa kosova i covek za 20 godina stvorio sto moji dedovi nisu za 200 godina u beopgradu, a bil isu samo obicni radnici posteni i niko niakda niej bio ni u jednoj partiji. skoro ministar zgazi odete vozeci pijan al stranka ne da da se uhapsi e to je vlast oduvek oni mogu sve obogate se za cas a neko guli decenijama i nista ne stekne

ko je shvatio - shvatio je

pre 9 godina

Da li se negde moze naci informacija koliko je skola u Srbiji danas, ne u obezbedjivanju minimuma procesa rada u trajanju casova od 30 min, vec u potpunoj obustavi rada u smislu da nastave uopste nema?

Matematičarka

pre 9 godina

Po zanimanju sam profesor matematike, bez posla. Priznajem da bih jedva dočekala da osnujem radni odnos i ne bi mi palo na pamet da štrajkujem sigurno. Prosvetari oduvek sve probleme rešavaju štrajkom, večito su nezadovoljni. Država je u krizi, i ako štedimo onda štedimo svi bez izuzetaka. Najlakše je izaći na ulice i štrajkovati, potrebno je biti razuman i sve postići dogovorom.

sasa jokic

pre 9 godina

Kako ne mozete da shvatite da je neophodno sacuvati radna mesta partijskih parazita!? Zasto ste toliko nedokazani, zasto kvarite planove velikom vodji, da krizu resava smanjenjem penzija i plata produktivnim ljudima.

sasa jokic

pre 9 godina

Kako ne mozete da shvatite da je neophodno sacuvati radna mesta partijskih parazita!? Zasto ste toliko nedokazani, zasto kvarite planove velikom vodji, da krizu resava smanjenjem penzija i plata produktivnim ljudima.

Z Panic

pre 9 godina

Da sam prosvetar, ne bih učestvovao u ovoj štajku, jer je prošlo vreme kada su se u Srbiji na ulici rešavali problemi.
Novca nema, a iz suve drenovine se ne cedi voda !

profesor G

pre 9 godina

Ne želim da dolivam ulje na vatru, ali moram da primetim par stvari. Radio sam nekoliko godina u prosveti, više ne radim, ali sam taj svet jako dobro upoznao. Pre svega, u prosveti radi onaj ko ne može nigde drugde, ili onaj ko se uvalio preko stranaka. Ove dve činjenice određuju mentalitet prosvetnih radnika. Količina frustracija koju emituju je nepodnošljiva i za njih same, a kamoli za decu i kolege. Desetak posto ih ozbiljno radi svoj posao, ostali otaljavaju, neretko do granica bezobrazluka. Ovim ne poričem sramotan položaj prosvete i srozanost intelektualaca u ovoj zemlji. Samo hoću da kažem da ovaj na slici, što hoće revoluciju, umesto da uči decu, treba lepo da prepusti posao onome ko ga nema, uzme pušku i diže revoluciju. Nema revolucije u javnom sektoru, koga država hrani, ne mora biti zadovoljan, ali ako mu se ne dopada može da ide...Takva su pravila igre...Tako je svugde u svetu. Štrajkuje onaj ko može da uceni poslodavca, a srpski prosvetari nisu u toj poziciji. Ima ih koji će raditi i za manje od ovoga što oni sad dobijaju...Zakon ponude i potražnje, to je zlatno pravilo kapitalizma, koji su ovi isti prosvetari zdušno prizivali sve do dana današnjeg.

madonna

pre 9 godina

Ništa ovo nije dobro!
Svaki septembar krenu štrajkovi prosvete. Preko leta se odmore nakupe snagu i krenu da štrajkuju. A deca?!
Koga briga za decu!
Mislim da država treba da podvuče crtu i da štrajkače zameni sa ljudima koji zaista hoće da rade!

neglasač

pre 9 godina

Meni ovde nešto nije baš sasvim jasno. Od svih zaposlenih u javnom sektoru koji zaista nešto rade (ovde ne računam nebrojene parazite iz opština i sudova kojima je jedini posao da primaju platu), prosvetari su ubedljivo najmanje opterećeni - imaju ubedljivo najlakši posao (jedva po 15-ak časova nedeljno) sa minimumom odgovornosti, imaju ubedljivo najduži odmor, završili su uglavnom laganije četvorogodišnje fakultete. Zaista ne razumem po kom osnovu traže da oni jedini budu pošteđeni smanjenja plata. Po toj logici, zapopsleni u zdravstvu bi onda trebalo da se javno samospaljuju po trgovima.
A o otpuštanju "trudbenika" iz administracije, naravno, nema ni govora.
Id est, cornix cornici oculos non effodiet.

herkules s

pre 9 godina

Oko deset posto od ukupnog broja skola je stupilo u neki vid strajka,ostali direktori skola i prosvetni radnici su svesni teske situacije u zemlji i svesni su da je to jedini nacin da drzava izadje iz krize. Takodje, skole koje ne primenjuju strajkove su stavile primat obrazovanje dece i ne zele da se deca zlopupotrebljavaju da bi se takvim vidom ucene doslo do nekih ispunjenja zahteva.

Mary

pre 9 godina

Kakve su ovo parole o revoluciji? Pa ovo je politicki skup, a ne strajk. Verbic je u pravu, novca nema. Kome se ne svidja plata mpoze da ode.

mesec

pre 9 godina

Zaista je neprihvatljivo da prosvetni radnici strajkuju, u celokupnom javnom sektoru sprovode se iste mere, a prosvetari su jedini koji uvek pribegavaju strajku, ovakva situacija se veoma nepovoljno odrazava na ucenike, mora se sto pre doci do resenja ovog problema.

lutka

pre 9 godina

Postoji srpska fraza koja kaze da nekome ne vredi nesto pricati, to se moze povezati sa prosvetnim radnicima u Srbiji. Ako je vlada Srbije usvojila stavku o smanjenju zarada u javnom sektoru najmanje ko bi trebao da ima prava da se zali jeste prosveta.

ANA-MARIJA

pre 9 godina

Isto toliki broj ako ne i veci je prosvetnih radnika koji su na birou.i koji nista ne bi imali protiv da rade za tu platu.Sta su prosfetari bolji od inzinjera,i ostalih radnika da bi bili izuzeti? Njima bih ja radne knjizice podelila.Deca nam sve nepismenija izlaze,osnovnu gramatiku ne znaju.

maricki

pre 9 godina

Sramotno je da oni koji rade od 3-4 sata dnevno prete da deci neće zaključivati ocene i na taj način preko dece pokušavaju da ucenjuju državu.

penzos

pre 9 godina

Penzioneri, podrzite nastavnike, podrzite svoje unuke, pridruzite se ne zato sto vam oduzimaju od penzija, nego zato sto od obrazovanja dece zavisi njihova buducnost.

herkules s

pre 9 godina

tuzno je sto neki od prosvetara pokusavaju da zloupotrebe djake da bi dosli do svojih ciljeva. Time pokazuju da im je licni interes,a ne interes djaka,obrazovanja,pa i drzave na prvom mestu.Drzava ne treba da ustukne i da poslusa zahteve prosvetara. Mislim da mere stednje moraju svi da sprovode kako bi se u sto kracem roku prevazisla kriza i uspostavila zdrava ekonomija.

Sofija

pre 9 godina

S obzirom na nacin rada pojedinih pojedinih skola tj. njihovih prosvetnih radnika, smanjenje zarada i treba da im sleduje, cast izuzecima koje rade i koje nastavljaju svoj posao jer znaju da je celom javnom sektoru smanjen licni doohodak a ne samo pomenutom sektoru.

GDE - JE - MOJ - MOPED

pre 9 godina

Ovaj strajk prosvetara me podseca na strajk advokata, jer kako to da samo traze od drzave a svojim neodgovornim ponasanjem nam unistavaju decu, skracuju casove ne odrzavaju nastavu pa dokle vise prosvetari mislite tako. Mislim da je krajnje vreme doslo da i drzava prema njima uzvrati istom merom, tako sto za svaki pa i danasnji dan strajka nece dobiti dnevnicu da ce im biti odbijena od plate, a jos bolje podeliti otkaze i dati posao onima sa fakultetima na birou ili koji su zavrsili fakultete a rade za malu platu i van svoj struke.

maaa

pre 9 godina

Ne mogu da verujem!Nama uce decu totalno nerazumni ljudi!!!Ne kazem da ne treba da im se da veca plata ali moraju da shvate situaciju u kojoj se zemlja nalazi.S druge strane,nisu ni toliko lose placeni za to koliko rade i trude se oko ucenika,deca sve nepismenija izlaze iz skole.Naravno cast izuzecima!

akord

pre 9 godina

Sto se tice naucne oblasti u Srbiji zvanoj prosveta treba reci da veoma mali procenat ove struke radi svoj posao kako treba, a to su fakulteti i visoke skole i njima je jasno da je vlada Srbije nedvosmsisleno iznela stav da se u javnom sektoru smanjuju plate 10% i oni rade svoj posao cija je osnova rad sa studentima i prenosenje znanja na njih. Po cemu profesori u osnovnim i srednjim skolama misle da su drugaciji od ostalih zaposlenih u javnom sektoru... Neverovatno.

Бранко

pre 9 godina

Срам било све који уназад много година Србијом, само шупље приче о томе како немају пара за ништа, па шта ако банкротира држава, информиши се народе, мало ли је држава у свету банкротирало, даље постоји институција не признавања дугова узетих на штету народа. Не штрајкују просветари само због плата, много су ту дубљи разлози!!! Људи, схватите немамо времена за разноразне глупости и експерименте разних ликова који као воде ову земљу!

VATRA

pre 9 godina

Đaci neće dobiti knjižice, ne plašimo se pretnji MinistarstvaProfesionalci ove struke trebaju da budu elita ove zemlje, uvazavani na svakom koraku, a ovako sami sebi stezu obruc oko vrata poigravanjem sa ministarstvom i nasom decom.Vreme je da tolika frka oko niokocega prestane.

rade011

pre 9 godina

Potrebno je da se pod hitno poostri odnos prema ucesnicima strajka, zavrsetak polugodista je doveden u pitanje zbog ovog zaista neopradanog prekida nastave, ovakav postupak prosvetnih radnika je za svaku osudu.

magija

pre 9 godina

Neverovatno je na koji nacin se prosvetni radnici ophode prema djacima, ocigledno da nemaju obzira prema pravu dece da se neometano skoluju, mora se sto pre doci do resenja za trenutno stanje i prekinuti ova bespotrebna obustava rada.

boston

pre 9 godina

Mozemo primetiti da prosvetnim radnicima uopste nije tezak odlazak na ekskurzije i rekreativne nastave, i tada im ne smeta smanjenje plata u javnom sektoru, ali zato, gle cuda, kada treba da nastave sa radom za koji imaju diplome i za koji ih placa drzava, sete se smanjenja plata u javnom sektoru, koje ''samo oni ne mogu da podnesu''. Sto se tice nezakljucivanja ocena ucenicima treba reagovati na neki podoban nacin.

potkovica

pre 9 godina

Ceo javni sektor je pogodjen merom smanjenja zarade, i to ce biti do odredjenog perioda a ne neodredjeno. Kada se organizuju obilasci turistickih destinacija Srbije, Evrope i sveta, naravno placene, onda se ne razmislja o smanjenju plata, ali kada treba da se nastavi sa prosvetnim radom onda dolazi do kocenja i organizuju se strajkovi zbog smanjenja zarada. Strasno...