Ponedeljak, 22.12.2014.

08:33

"Ocene moraju da budu zaključene"

Ne možemo da tolerišemo da bilo ko ne zaključi ocene učenicima na polugodištu, kaže ministar prosvete Srđan Verbić.

Izvor: B92

"Ocene moraju da budu zakljuèene" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

109 Komentari

Sortiraj po:

qwerty

pre 9 godina

Predlazem da prosvetari dodaju i zahtev za smenom ministra. Nije dosta sto puno djaka vredja posvetare, nego sada to cini jos i ministar licno. Neka leci komplekse negde drugde.

Ratko

pre 9 godina

Znas kako ministre kazu? Mora samo da se umre. Ako ti se ne svidja dodji pa sam zakljuci ocene. Spremaj kofere sa tvojim stranackim saborcima jos malo i letite u istoriju. Ovo sto ste uradili sa smanjenjem plata i penzija je najveca sramota u novijoj Srpskoj istoriji pa niko nije glasao za vas da umanjujete plate i penzije! Policiji ste skinuli 10 hiljada dinara sa nevidjenom strogocom i pritiskom a kriminala sve vise i vise. Ko je lud da toliko reskira za 350 eura platom. Napravili ste sa javnim beleznicima totalnu pometnju i neverovatnu pljacku da najobicni ugovor treba platiti 25 hiljada dinara sto svako pametniji ili sa prijateljem advokatom moze sastaviti za dzabe. Avioni koje ste najavljivali pompezno da cuvaju nebo ce stici ali za 30 godina. Juzni tok je za sve gotova prica samo ne za srpske vlasti znaci i to je otislo u propast. Nikakva strategija, ideje vec samo rezi i izivljavaj se po narodu kad vise nema nista da se proda. Jos hocete nov kredit da uzmete od 7 milijardi da popunite rupe u budzetu i vase dzepove pa kad odete nasa pokolenja da vracaju a vi bogato da zivite. A penzionerima koji su ceo zivot radili i placali penzionom vi skidate protiv Ustavno penzije sto je nezabelezeno u Evropi! Totalna nesposobnost i nemoc!

Sundjer Bob

pre 9 godina

Treba i roditelji da se pobune protiv prosvete pa da vidimo ko je u pravu...ovo je bruka ne rade pola godine pola navodno rade i uvek im nesto fali...

srboljub

pre 9 godina

zasto se precutkuje/zanemaruje cinjenica da prosvetarima 2008. nije podignuta plata, kao ostatku javnog sektora? naravno, pravo je pitanje zasto se tad nije strajkovalo, ipak: puna podrska podrska!

Kole

pre 9 godina

Eh da mi je da vidim lica ovih botova koji pokusavaju da se proguraju svojim dirigovanim komentarima i da objasne kako prosvetari nemaju podrsku. A ono, ko za inat, navala (konacno) pravih koementara, ne-botovskih, od strane ljudi koji podrzavaju prosvetare nad kojima se drzava izivljava. Kako cete da ih ucutkate sad,a? I kolika vam je plata botovska, jel ste sigurnio da je manja od plate pofesora koji je zavrsio prirodno-matematiski fakultet i radio 30 godina skolujuci generaciej i generacije?

zaključak

pre 9 godina

Srednjoškolci u elektrodistribuciji imaju duplo veću platu od nastavnika koji su ih učili tom zanatu, a triput manju od inžinjera te distribucije. Ti inžinjeri i ti nastavnici su istog ranga obrazovanja. Šta da se zaključi, osim da prosvetu treba gazit, da se ne izrazim drugačije

Serdar Janko Vukotić

pre 9 godina

Evo ovako, ni ja nisam zadovoljan smanjenjem plate, ali moji đaci zbog toga neće gubiti niti su do sada imali skraćenu nastavu. Ja posle radnog vremena izađem na protest. Ne dozvolimo da deca trpe zbog nas, to ovi sns-ovci i žele, da okrenu narod protiv prosvetnih radnika, lekara... Oduvek je bilo zavadi pa vladaj!

Pera Treger

pre 9 godina

Veliki broj skola radi normalno, a mali broj skola strajkuje. Blento, sta je mali, a sta veliku broj? ili sklanjaj guzicu iz te fotelje

Nemo

pre 9 godina

Tacno je da je samo jedan broj profesora ukljucen i tacno je da ce mnoge skole raditi. Tacno je i to da narod pocinje da mrzi prosvetare. Dokle ce to da stigne ja ne znam ali me ne cudi da krene fizicko zlostavljanje profesora od strane frustriranih roditelja i to jako brzo. Prosvetari dozovite se pameti dok nije kasno. Sami ne mozete, bez podrske naroda a nju nemate i tek je necete dobiti na ovaj nacin. nadjite drugi nacin da privolite narod a ne da ga terate od sebe. Narod je masa iliti stado i ako izvuce zalkljucak da su prosvetari kao grupacija nesto posebno i visoko osetice se spocitanim a to masa ne voli. Ovim strakom vi im porucujete da trebate biti izuzeti jer ste bolji i vredniji od njih. Strasno los potez prosvetara. Ja bih strajk drugacije vodio ali ko sam ja u ovoj ceoj prici, kap vode u moru. Na svu srecu moji klinci su u skolama koje rade normalno i nikada nisu strajkovale.

Stara škola

pre 9 godina

Lepo piše u tekstu da su profesori tu zbog dece! E kada je već tako, onda isti ti profesori moraju biti plaćeni adekvatno za svoj rad, za vaspitanje i obrazovanje te iste dece, a ne da se i ovako jadna profesorska plata smanji u ovim reformama (za koje jedino AV zna kako će doneti boljitak ovoj zemlji).

Valentina

pre 9 godina

U ovoj državi je prosveta već dugo na marginama i ne shvata se značaj obrazovanja za napredak i budućnost zemlje. Na svakom ćošku se otvaraju fakulteti, dele se diplome i doktorati. Užas! Niko se ne bavi pitanjem viškova zaposlenih u državnim firmama. Zbog čega se javnosti ne iznesu podaci o broju, kvalifikacijama i zaradama zaposlenih u državnim upravama i ministarstvima. Naravno i to, na koji način su smanjene zarade, da li su svima smanjene bruto i neto zarade ili su nekima smanjene samo "stimulacije" (koje naravno prosvetari nikada nisu primali). Ovakvom politikom Srbija za 20 godina neće imati nastavnog kadra, jer niko neće ulagati vreme i novac na fakultetsko obrazovanje da bi na kraju živeo kao poslednji bednik.

Pametnjaković

pre 9 godina

Prosvetni radnici ne proizvode ništa, ne privređuju, ne stvaraju. Stvaraju promašaje i zamajavaju decu glupostima i maltretiraju ih, vrlo često leče svoje komplekse na njima. Znam jer sam prošao kroz taj naš super ekspertski obrazovni sistem, čast izuzecima, bilo ih je ali malo. Sumnjam da se nešto promenilo od kad sam ja išao u školu, jer kod nas sve stoji ili ide unazad.

Gile

pre 9 godina

Slažem se da ocene treba da budu zakljucene. Predlazem da ih zakljuce birokrate paraziti koji okruzuju ovog smesnog ministra jel i onako imaju 3 puta veće plate od nastavnika.

deNiro

pre 9 godina

Podrška svima koji štrajkuju.Ova država i narod su brutalno opljačkani od strane političara i tajkuna.Šta su to Toma,Vučuć,Boris,Voja,ovaj ili onaj radili u životu.Njihova imovina je u disproporciji sa zaradama i zna se kako se to zove u svetu.Krenule su pretnje i ucene i pošto je sindikat produžena ruka DB-a,mislim da od štrajka neće biti ništa.Nažalost.A ovaj lik iz Petnice ne zaslužuje ni da se komentariše.On ne zna gde je levo a kamoli da vodi ministarstvo.

3OPAH

pre 9 godina

Nastavnici oblikuju budućnost ove zemlje time što obrazuju decu i od njih time stvaraju dobre ljude željne nauke i napredovanja ili lenštine koje bi najradije da dobiju nagradu bez truda. I vi ljudima koji imaju tako veliku odgovornost za budućnost cele nacije smanjujete ionako najniže plate u javnom sektoru. Kakvu poruku im šaljete, gde da se nađe motiv da se sa decom radi kako treba, da se prate najnovija dostignuća u obrazovanju i nove metode predavanja? Upropastićete generacije žitelja ove zemlje.

GagY

pre 9 godina

Plate nastavnika jesu male,ustvari to je vise socijalna pomoc nego licni dohodak.Ali zbog toga deca netreba da ispastaju.Kome se nesvidja da prima socijalnu pomoc,neka da otkaz.Neka se prekfalifikuje u perspektivna zanimanja ,automehanicar,keramicar,vodoinstaleter koji za jedan dan zarade profesorsku platu i cenjeniji su u Srbiji.
(Darko, 22. decembar 2014 09:16)

Ti si se očito na vreme prekvalifikovao, ali si i dalje ostao nepismen.

Petar

pre 9 godina

1. (Skoro) svi su se zaposlili preko neke veze (rodbinske, partijske,...), a onda još traže svoja prava. U redu da bude i štrajk, da je školovanje na dobrovoljnoj osnovi. Zašto kažnjavaju decu i roditelje koji imaju zakonsku obavezu školovanja? Nikome nije toliko dozlogrdilo da štrajkuje glađu ispred vlade ili da se daleko bilo spali od muke. Prosveta je produžena ruka vlasti, bila i ostće, a sada kad imaju spor sa vladom maltretiraju druge.
2. Ako znaju osnove matematike i ako toliko brinu za učenike neka skrate časove za 4,5 minuta, odnosno za 10% koliko je smanjena plata.
3. Ovako se na neki način traži još veće zaduživanje države, a te dugove kao i prošle ova deca sigurno neće moći da vrate !!!

Istina Srbije

pre 9 godina

Ja razumem da je veliko nezadovoljstvo, ali isto tako ne znam kojom magijom može da se reši ovaj budžetski problem, mi imamo daleko više radnika u javnom sektoru nego što nam treba i to je suština problema. Isto tako verujem da je veliki broj nastavnika višak, svi mi znamo koliko samo ima loših nastavnika. Problem u Srbiji je što nastavnik nikada ne brine o tome da će ikada neko moći da ga zameni i bog je na zemlji. Naravno ima dobrih nastavnika koje niko ne nagrađuje za izvanredan rad, toliko od mene.

бт

pre 9 godina

Више него провидан покушај рушења владе и снажних реформи које су закуцале на сва врата. Ипак, захукталог и храброг министра и храбру владу ништа неће моћи зауставити да се изборе за правду и благостање које ће наступити већ у 2016.г. Зар је то тако далеко, зар овим поштеним и способним људима не треба пружити шансу и стегнути каиш чак и више него што траже? Па погледајте како су они сами себи скресали већ све привилегије, погледајте рецимо Бајатовића или Даницу Драшковић како се злопате.

boris

pre 9 godina

Kakva se poruka šalje budućim generacijama od njihovih nastavnika i vaspitača: Novac je najvažniji, njime se čuva dostojanstvo a ne odgovornim odnosom prema profesiji!
Ne zaboravite da je uloga osnovnog i srednjeg školstva i vaspitanje!

Za kritičare ministra, neka pogledaju gde je sada Mića Megatrend? Ko se drznuo da ga dirne?

Ili da širimo teoriju zavere, ovaj štrajk je možda njegova osveta. Nekako dođe logično, zbog para u prosvetu.

Ahtung Dihtung politika

pre 9 godina

Mislite sta hocete, ali veliki udeo u ovome ima DS koji je prodao inteligenciju SPS-u, odrekavsi se ministarstva obrazovanja u vreme njihovog surovanja sa SPS-om, kada su im i dali taj resor. Umesto da nagrade svoje tradicionalno glasacko telo (prosvetne radnike i inteligenciju) time sto bi konacno uredili ovu oblast, oni su ih prodali SPS-u. Zato su sada na 6%. Koga jos briga za obrazovanje? To je po SNS-ovcima i SPS-ovcima, samo nuzno zlo, i fora da se uzmu novci i nameste tenderi kumovima. I nista vise.

student

pre 9 godina

Ja nisam SNS-ovac,ali evidentno je da nam se drzava nalazi u kolapsu,kako zbog bivsih vlasti,tako i zbog nas samih i nase neodgovornosti prema zivotu i svetu oko sebe.Ne kazem ni da je ova vlast nesto bolja,vec iskljucivo smatram da nam nema boljitka dok ne pocnemo da razmisljamo drugacije sa vise postovanja prema svojoj zemlji i nasim sugaradjanima.Da cenimo jedni druge i vaspitanje,vaspitanje i vaspitanje.Mada,ovaj strajk prosvetara bih resio na drugaciji nacin da sam premijer.Sve bi ih otpustio i zaposlio mlade ljude sa biroa,pa neka nastave sa strajkom.Ovde izgleda drugacije u pocetku ne moze,dok se ne naucimo reda.Po toj osnovi,treba da strajkuju svi,jer nisu samo prosvetarima smanjene plate.Ovde deca ispastaju,a to ne treba da dozvolimo,obrazovanje ide ka jos vecem kolapsu,a mladi se nalaze u teskoj situaciji koja im ne daje perspektivu.

aleksandar

pre 9 godina

Ma nemoj, a kojim ces mehanizmom to da sprovedes? Ako si nameravao da otpuštaš nastavnike koji štrajkuju, bolje da odmah podneseš ostavku, dok još imaš to malo ugleda. Evo zašto mi se diže kosa na glavi kad čujem rečenicu da treba štrajkovati po zakonima i pravilnicima. Sva ta legislatura je zapravo način da se štrajkači zauzdaju, upregnu u kola koje vozi vlast, da se nateraju da štrajkuju a ne štrajkuju. Da su se naši prethodnici iz prošlog veka držali pravilnika, da se nisu sukobili sa bezočnim vlastodršcima, vlasnicima i policijom i štrajkbreherima, da li bi mi danas imali osmočasovno radno vreme, da li bi žene imale pravo da rade, da li bilo eksploatacije dece? Pa koji se to radnik izborio za svoja prava slušajući ministre, direktore i kapitaliste?

Još nešto: pitam se kada će jednom univerzitetski profesori, kojima i sam pripadam, da se solidarišu sa kolegama, umesto da, poput parazita, uživaju u plodovima onoga za šta su se izborili nastavnici iz srednjih i osnovnih škola? Ćutite i krckajte svoje bogatstvo, pa to je najlakše.

bucika

pre 9 godina

Verbicu, kazi kojim kriterijumima ste se vodili pa ste i deci iz osetljive grupe ukinuli tj niste odobrili ucenicku stipendiju?
Moje dete je prvi razred srednje skole zavrsila sa 4,4 vrlo dobar a minimum za ovu decu je 3,50. Ako uzmete u obzir da je moje dete oanovnu skolu zavrsilo po posebnom programu u specijalnoj skoli za gluvu decu a prvi srednje u redovnoj, onda cete razumeti koliko je ona ucila da ima i tih 4,4. Veliki je to prelaz bio za nju, sretanje sa cujucim drugovima i profesorima, pa sami zakljucite...Ako cete oduzimati dzeparac u od dobre i vredne dece kao i plate od profesora onda mi je jasno kuda ide ove drzava. Neka vas je sramota!!!

KoleM

pre 9 godina

Smanjenje ne bi bio problem da nisu po javnim preduzaćima povećali plate, da nisu zaposlili hiljade stranačkih botova, da su malo pravednije podelili budžetski kolač. Mala plata jeste problem ali bi ljudi to istrpeli da ne vide da oni koji kod profesora nisu mogli ni dvojku da zarade sada imaju veće plate od tih profesora. Svaka šuša u JP ili nekoj agenciji ima više od profesora u školi. Sa druge strane notari će se bogatiti, oni koji imaju pravo potpisa takođe, fudbalski klubovi koji su takođe državni, sportske i umetničke penzije...

Petronije

pre 9 godina

Resenje je jednostavno. Svi ministri MORAJU da imaju platu po platnom razredu, ministrima plata od 38.000din, i NE SMEJU da imaju nikakvu privatnu firmu. Onda da ih vidim. Lako je njima da pricaju kako mora da se smanje plate a da li od tih smanjenih plata moze da se zivi, njih nije briga. Njihove plate su preko 1.000€ a bulkvalno NISTA ne rade. Gomila klosara i neukih budaletina. Srbijo zemljo na koje si grane spala.

Prosvetari ajde malo organizacije, ujedinite se ako zelite neki rezultat. Sada verujem onoj narodnoj " Ne daj Boze da se Srbi sloze". Ogroman je raskol u zemlji, jedan u klin, drugi u plocu, zato nam i teko ide...

Naucnik Volonter

pre 9 godina

Moram da odgovorim svima koji kao argument protiv nastavnika navode raspust:

Prvo, nije tacno da ne rade tokom raspusta.

Drugo, rade posle casova, pisu planove, spremaju lekciju, oenjuju zadatke, idu na seminare. Taj "prekovremeni" rad ne naplate. Raspust je bas u sred sezone, neko bi voleo da mu je u septembru ili junu, al' ne moze. Tako da, ovaj raspust mu dodje nekako pravedan.

Znam i treci argument - dnevnice na ekskurzijama. Dnevnice ima svako zaposleno bice, osim tog nesretnog nastavnika kad vodi decu na takmicenja i nesretnog naucnika iz Srbije kad podje na kongres.

I cetvrti, nastavnici su zamenljivi, treba ih otpustiti, ima ko ce za manje da radi.
Slazem se. Verujem da bi se i nastavnici slozili za takav model.
Evo, raspisite tender (uvedite platne razrede, al' kako treba),
pa vidite ko bi da radi kao super-cistacica, vozac, savetnih, sekretarica, referent za 70.000?

Mozda bih i ja?

Ponovo ponavljam, ako ste dalekovidi (vidite dalje od nosa) onda ste na strani svih koji strajkuju (jer i za vas strajkuju).
Ako ne uvidjate da smo svi mi radnici (i nezaposleni radnici) na istoj streni, razmislite ponovo.
Ili naprosto cutitte - posto ne shvatate...

Kaba

pre 9 godina

Nema, kad oteras preko pola miliona intelektualaca plus njihov porod u zadnjih 25 godina dobijes ovakvu vlast i ove posledice. Nazalost toliko smo debelo zalegli u korupciju da ce ovo biti sredjeno tako sto ce par najglasnijh i najbitnijih dobiti nesto a prosvetari pusta obecanja kao i hiljadu puta pre! Daj Boze da gresim!

Naucnik Volonter

pre 9 godina

Ovde se ne radi o ocenama, niti o deci.
Ovde se vodi borba za to kakvu Srbiju zelite u narednoj deceniji.
To sto su nastavnici resili da uzmu barjak slobode - manje je vazno.
Pitanje je koje vrednosti vaspitanja hocete da prenesete na decu:

1. Hocete postojece stanje stvari?
to znaci da znanje nije vazo
nauci da se snadjes
moral, to je ono sto se mora
cuti, trpi, pa kad dodjes na vlast...
uclani se u partiju
bezi odavde cim diplomiras!

2. Ili hocete dostojanstvo?
U tom slucaju, advokati i Vi ste na istoj strani, zajedno sa nastavnicima.
Onda decu vaspitavate da se vredi boriti
da se ne cuti kada imas argumente i pravdu
da znanje vredi
da knjizica sluzi da menjes drustvo, ne da zaposlis kuma

Pre 2 godine, bio sam pred otkazom u ovoj lepoj Srbiji jer nisam dozvolio svom sefu/mentoru da me maltretira (radim u nauci).
Bio sam odlucan, uspeo i svojim primerom poveo bar jos nekoliko ljudi slicnim putem - videli da moze.
Nisam hteo da se povinujem jer ne bih smeo da pogledam svoje nerodjeno dete u oci i kazem mu da treba da se bori (za sta god, a ja nisam smeo).

Tako da nastavnici - istrajte do kraja, pa makar svi otkaze dobili.
Deco, ne zamerite nastavnicima i shvatite da vam je ova lekcija vaznija od mnogih drugih.
Vi koji ne shvatate nista - samo cutite,
ili verujte nama (a ne njima) da tako treba, pa i vi sa nama u setnju.

Antigona

pre 9 godina

Od sveg srca podrzavam prosvetare. Muka mi je i zlo dok političare slusam kako ih vredjaju. Ne radi se ovde o ocenama, ne vredjate prosvetare! Verbicu, sram te bilo!

justis

pre 9 godina

Jasno je da nam sadanja vlast upropastava naslednike ucenjujuci prosvetare platama. voleo bih da vidim ministra prosvete kao prosvetnog radnika sa istom zaradom da li bi ostao pri istim merama stednje. Osim sto ce nam deca biti ogranicena i neobrazovana zbog takvih kakav je ministar necemo moci ni da se branimo pred sudom jer su uspeli da naprave i strajk advokata.... svaka cast za scenario... za oskara....

Nikad kao Bane

pre 9 godina

Gledam ga pre neki dan iz kola... Trci niz Nemanjinu k'o blesav, protrcao ispred mene, mislim ok, trci covek preko pesackog, mozda se pali crveno... Kad jok, nastavi da trci, kao za autobusom, skroz od Resavske do ulaza u Vladu u Kneza Milosa... Valjda da ne zakasni kod Vucka... I nesto mislim, nekadasnji mladi naucnik iz Petnice sada je potrcko Seseljevog potrcka... Jadna zemlja...

Predrag

pre 9 godina

Da li ste svesni koliku stetu trpe nasa deca ovim ponasanjem "prosvetara". I ministar ne misli o deci, da li je normalno da gradivo koje treba da usvajaju godinu dana deci zgusnu u mesec dana. A sta cemo sa decom koja trebaju da polazu maturu, a stacemo sa decom koja treba da spremaju prijemne ispite za fakultete. Ne postoje deca zbog "ucitelja" nego "ucitelji" postoje zata sto ima dece. Ako mogu svi mogu i "ucitelji" da podnesu svoj deo krize. Roditelji treba da znaju cinjenicu da "ucitelja" ima previse a dece premalo pa "ucitelji" nemogu da ispune fond casova za puno radno vreme i to da imaju zimski odmor od mesec dana i letnji odmor od dva meseca a dnevno su na poslu u proseku po dva sata. TOLIKO

Nevena

pre 9 godina

"To znači da ne možemo da tolerišemo da bilo ko ne zaključi ocene", rekao je Verbić za RTS". Da li je MOGUCE da je ovo izjavio ministar prosvete? BILO KO (Sic!) i ne moze da zakljuci ocene, vec prosvetni radnici angazovani u skolama! Nisu profesori BILO KO, a ovaj deo izjave upucuje na stav kakav je odnos prema prema problemu prosvetnih radnika. Na stranu sto se vrsi zamena teze u vezi aktuelnih problema i istice se problem da skola postoji zbog ucenika, sto je notorna cinjenica, ali potcenjeni u svakom pogledu profesori bave se najsvetijom profesijom, znanjem! Bila sam profesor 30 godina i moja penzija je 31500 dinara, dok moji vrsnjaci politicari (njih spominjem zbog "rezultata" koji su doprineli da ova zemlja bude u ovako jadnom i haoticnom stanju)imaju penziju dva ili tri puta vecu od moje penzije! Prosveta bi morala da bude glavni stub drustva ako uopste politicka elita zeli da se ova zemlja postane normalna zemlja za zivot svih.

Deda

pre 9 godina

Ovaj strajk je najbolja "lekcija" ucenicima, a i njihovim roditeljima, poslusnicima i mlakonjama. Nastavnici se bore za normalnu Srbiju u kojoj se ceni rad, znanje, kultura, a ne zemlja "poslusnika" koji trce od partije do partije, dovijajuci se da za puko prezivljavanje. Podrska nastavnicima, podrska strajku.

Darko

pre 9 godina

Plate nastavnika jesu male,ustvari to je vise socijalna pomoc nego licni dohodak.Ali zbog toga deca netreba da ispastaju.Kome se nesvidja da prima socijalnu pomoc,neka da otkaz.Neka se prekfalifikuje u perspektivna zanimanja ,automehanicar,keramicar,vodoinstaleter koji za jedan dan zarade profesorsku platu i cenjeniji su u Srbiji.

Ras

pre 9 godina

To ministre! Možda u skladu sa vašom politikom straha (mislim na strah da se oduzmu doktorati ljudima koji fakultet nisu videli ni nacrtan - ali su u SNS, DS, SPS, LDP...), treba deci dati po magistraturu za polugodište (osnovna škola) i doktorat za kraj (taman oko mature). Treba prosto ukinuti zaključivanje ocena - lakše je da nam deca odma doktoriraju (kao da je bitno koliko znaju). A pošto ste ministar kome nije važno kako se doktorira u državi Srbiji niti time smete da se bavite, ne bi bila loša ideja da se prosvetni radnici potpuno ukinu! Koštaju puno, a i bolji među njima pune glavu deci znanjem (neoprostivo!). A ako takve, pametne dece bude mnogo, eto vama šut karta u jednom pravcu da više nikada ne budete ministar. I zato je jedino rešenje da se odma ide na doktorat. Neophodno je da deca ne misle, ali da imaju doktorat. To je jedini izlaz za Srbiju!

dosta je bilo

pre 9 godina

Mislis :) i sta ces da uradis povodom toga ? Da neces mozda da pustis zandarmeriju na narod da to resi, posto padeze ne znate, ali zato to znate.

makar sta!

pre 9 godina

(Predrag, 22. decembar 2014 09:09)

Kao sto su ucitelji tu zbog dece, kako si rekao, tako su i politicari tu jer ih je narod izabrao da poprave stanje u zemlji, a ne da izmisljaju trikove, kako bi se odrzali na vlasti!

Ova Vlada je dosad uzela 7 mlrd. Evra zajmova, a nije otvorila jednu jedinu fabriku, zaustavili su i ono sto je dosad funkcionisalo, doveli ljude do prosjackog stapa!

Prosvetni radnici imaju potpuno pravo na strajk, zuljali su stolicu mnogo vise od kafe- uvarica u javnim preduzecima, a zaradjuju manje!

Vlada mora da shvati da ovakve probleme mora da resava na pravi nacin ili da prizna da je nesposobna da omoguci minimalno pristojan zivot narodu, te da da ostavku, dok jos moze nesto da se popravi!!!

Maja

pre 9 godina

Svaki strajk je zakonit, svako ima pravo da se izbori za ono sto mu pripada! I deca nastavnika i profesora, kod kuce, su takodje njihova odgovormost, treba ih izdrzavati s tim bednim platama! A cini mi se da je imidzu prosvete najvecu stetu nanela upravo ova vlast, sa falsifikovanim i kupljenim diplomama i da su obezvredili sistem obrazovanja i nastavljaju sa tim ovim smanjenjem vec bednih plata onima koji treba da nam obrazuju decu! Puna podrska prosvetarima!

nix

pre 9 godina

Samo se vi igrajte. Mica Megatrend radi u tri smene i za sedam dana ce biti spremno 1000 novih profesora, magistara, doktora... E Srbijo, jadna li si.

plata 20k -10%

pre 9 godina

"Imamo zakone i ako ne bude drugog rešenja, to ćemo da rešavomo onako kako piše u zakonu. To znači da ne možemo da tolerišemo kada neko ne zaključi ocene.

Ma da, zakoni važe uvek kad vam je fotelja pod pitanjem, a kad narod traži da se sudi po zakonu i pravdi onda država izgubila zakon?!,...nije tema ,ali koliko predmeta u Srbiji stoji po 10 i više godina?, jel to po zakonu?, u kom to zakonu ili pravilniku piše da po samovolji premijera mogu da se smanje zarade 10% na svim nivoima?, pa to nema ni u ratnom stanju pravo premijer da radi, niko ne bi tražio ništa da su te plate normalne koliko toliko, ali od crkavice da uzimate, pa još i pretite "zakonom", sramota...recite vi nama kolika je vama plata ministre sa smanjenjem naravno? 100 hiljada minimum...i ja bih se pozivao na zakon da mi je tolika plata...ko se vatrom igra od vatre....znate vi dalje...

dragan

pre 9 godina

Gde ti je obraz ministre? Pa i prosvetni radnici imaju decu!Od cega ce da ih nahrane,obuku?Sta Vam daju da popijete kad udjete u Vladu pa se tako drsko i beskrupulozno ponasate???

vuk vucko i vuk zucko

pre 9 godina

Uvek ista taktika i scenario vlasti...

Kada je poceo strajk u policiji izadje doktor ministar i kaze kako je sve u redu i kako samo jedan mali krug nezadovoljnih policajaca strajkuje.

Kada su advokati obustavili rad izadje selakovic i kaze kako ogromna vecina advokata nema nista protiv javnobeleznickih zakona i povecanja poreza, a samo jedan mali broj advokata koji su korumpirani i u sprezi sa tajkunima stoji iza strajka. A celo pravosudje blokirano...

Kada je pripreman zakon o radu, izadje vulin i kaze kako velika vecina radnika shvata neophodnost reformskog zakona o radu, samo korumpirani predstavnici reprezentativnih sindikata sa jahtama vilama itd koce reforme jer ih instruise opozicija.

Tako ce biti i sa prosvetarima, sad ce vlast voditi kampanju kako su prosvetari vecinom ok ali nihovi predstavnici su katasrrofa.

vredjanje zdravog razuma!

Srdjan

pre 9 godina

Ali najbolja mi je izjava da se radi na izradi platnih razreda. Koliko se secam, Kori Udovicki je u maju ili junu najavljivala uvodjenje platnih razreda od septembra, ali su onda shvatili da ce doci do pobune partijskih poslusnika koji sa osnovnom i srednjom skolom imaju po javnim preduzecima 70000-80000 din platu pa su resili da to vise ne spominju. Sad ce ponavljati naredne dve godine kako se radi na izradi toga jer je mnogo komplikovano, providna prica...

Anaksimaneta

pre 9 godina

Ministre, tužiću državu i prosvetu na nekom evropskom sudu, jer je mojem detetu u startu oduzeto pravo dato Ustavom Srbije,da se adekvatno obrazuje. Koliko je dete koje ide u drugi razred osnovne škole izgubilo ovakvim ponašanjem svih u državi , videće se tek kada ove generacije stasaju , ali šteta je već nenadohnadiva.

plata 20k -10%

pre 9 godina

kod ovih sve "mora"?!, ma mora samo da se umre druže...vama kad kaže narod da morate da siđete sa vlasti vi ste gluvi?!...i ti ne bi sedeo tu da ti je plata 30 hiljada ,a da su ti realni troškovi 80 hiljada...nego bi kuko, a jelte ti imaš minimum 100 iljadarki i super, i ja bih za 100ku držao časove 60 minuta ako treba, plati pa klati, koliko para toliko i muzike, ko drugome jamu kopa sam u nju pada, 'oćete profesionalnost, a plaćate ko sa osnovnom...NEĆE DA MOŽE!

boris

pre 9 godina

Prosveta je vrlo odgovoran posao, koji je kod nas dugo vremena zapostavljan, ali sa obe strane. Niti je vlast poklanjala neku pažnju niti su zaposleni u njoj to radili sa nekim žarom. Izuzeci postoje, ali su sve ređi.
Konačno imamo stručnog ministra (u pogrešnoj vladi) i odmah kreće hajka na njega. Pitam se samo ko je pokreće? Da li oni koji vole tu struku pa primećuju neke probleme u pristupu radu ili oni koji su tu našli opušteno uhlebljenje i samo ih pare brinu?
Ko koristi decu za političke ciljeve nije opcija za koju ću glasati!
Iznedriće ova zamlja valjda još neku opciju.

Gradjanin

pre 9 godina

Znači, prosvetari narušavaju imidž prosvete jer štrajkuju? A ne narušavaju imidž prosvete to što je više od pola vlade Srbije sa kupljenim diplomama i doktoratima? Ne urušava imidž prosvete to što su nastavnici plaćeni manje nego radnici u fabrikama u Kini? Ne urušava imidž prosvete što je jedan tako nesposoban i nestručan čovek kakav je Verbić na čelu ministarstva prosvete? Dragi prosvetni radnici, ovo što vam se dešava je tipična osveta loših đaka...

veca-pereca

pre 9 godina

a mozemo da tolerisemo lazne diplome i doktorate, bahato ponasanje ministra vulina, rasipanje guvernerke i direktora epsa, bespravno sagradjene kuce predsednika i sinova mu, besmislene proslave po trgovima, pretvaranje duga jata u javni dug,koji je tajni da tajnije ne moze biti, zaposljavanje bez ikakvog kriterijuma .... sram vas bilo ministre, umesto da sacuvate to malo dostojanstva sto vam je ostalo i date ostavku, jer kako sami kazete ne mozete nista da ucinite, vi se i dalje grcevito drzite fotelje...vasem licemerju nema kraja, jer da znate nesto o cestitosti solidarisali biste se i presle na platu od cetrdeset hiljada....i ne samo vi, nego i svi glasnogovornici i promoteri "stednje"...

Peki

pre 9 godina

Davno je rečeno: "Daj čoveku vlast pa ćeš videti kakav je čovek". Ministar Verbić se našao u toj poziciji i pokazao je kakav je (ne)čovek. Osladi se brzi ministarska fotelja, audi, vozač, beneficije.

vec vidjeno

pre 9 godina

Jesi li ti ministre u toj fotelji da radis u korist prosvete, ili si tu kao reklama? Najlakse je reci nema para i zapretiti.To su svi pre tebe i radili,a ti kao mlad covek bi trebao obilaziti skole i upoznati se sa pravim problemima.
Da vidis malo koliko je to odgovoran posao i koliko je bedno placen.

Marko

pre 9 godina

Pa kako drugacije da se bore za svoje ciljeve ako ne strajkom? Kad cujem frazu: "Deca ne smeju da trpe"...pa ako ne smeju, neka drzava to spreci poboljsanjem uslova za prosvetne radnike! Dodatni pritisci ce pre ili kasnije dovesti do kontraefekta. Podrska prosvetarima i kamo srece da i svi ostali dignu svoj glas!

BoBo

pre 9 godina

Podržavam ministra da ocene moraju biti zaključene. Ekonomska situacija je loša u zemlji i naravno da u svim sektorima trebaju da se smanje plate da bi jednog momenta ova zemlja mogla da krene napred. Postoje nejednakosti u istim i mislim da bi platni razredi doveli do boljitka.

cojle

pre 9 godina

Ne mogu prosvetni radnici da budu izostavljeni od ostalih radnika u ovoj zemlji i izuzeti od neophodnih reformi koje dosledno sprovodi premijer Vucic, na putu Srbije ka EU.

Ayatollah

pre 9 godina

Škola postoji zbog đaka, kažeš ? Pa i država postoji zbog građana, a ne zbog ministara, vojnih parada i muljanja sa javnim nabavkama, pa nas opet ne zarezujete ni dva posto, već zatvarate svoje kombinacije. Doveli ste ove ljude na ivicu egzistencije, smanjujete im plate i nominalno i kroz pad dinara, i sad im držite nekakve pridike i pretite. Licemerje u najgoroj formi.

Roditelj

pre 9 godina

Puna podrška Ministre..
Zloupotreba dece u štrajkačke svrhe je sramna.
Imaju sada 16 dana raspusta pa neka štrajkuju niko im ne brani.

Nema problema!

pre 9 godina

Sta se dogadjalo krajem 90-ih kada su strajkovali fakulteti? Odlagani su i ispiti i predavanja a to se odrazavalo na produzetak nastavne godine. Zimski semestar je zavrsavan priblizno onda kada je trebalo da bude zavrsen letnji, a letnji je zavrsavan u januaru naredne godine i niko zbog toga nije pravio frku. Ako je to izvodljivo za fakultete odnosno visoko skolstvo, ne vidim ni jedan razlog zasto ne bi bilo izvodivo u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Kiza Bosanac

pre 9 godina

Sramota je da profesor ima 38000 a kafe kuvarica u nekoj drugoj drzavnoj firmi 60000 . stidi se verbicu , nisi dorastao posla koji si prihvatio.

Marko

pre 9 godina

Pa kako drugacije da se bore za svoje ciljeve ako ne strajkom? Kad cujem frazu: "Deca ne smeju da trpe"...pa ako ne smeju, neka drzava to spreci poboljsanjem uslova za prosvetne radnike! Dodatni pritisci ce pre ili kasnije dovesti do kontraefekta. Podrska prosvetarima i kamo srece da i svi ostali dignu svoj glas!

Ayatollah

pre 9 godina

Škola postoji zbog đaka, kažeš ? Pa i država postoji zbog građana, a ne zbog ministara, vojnih parada i muljanja sa javnim nabavkama, pa nas opet ne zarezujete ni dva posto, već zatvarate svoje kombinacije. Doveli ste ove ljude na ivicu egzistencije, smanjujete im plate i nominalno i kroz pad dinara, i sad im držite nekakve pridike i pretite. Licemerje u najgoroj formi.

vec vidjeno

pre 9 godina

Jesi li ti ministre u toj fotelji da radis u korist prosvete, ili si tu kao reklama? Najlakse je reci nema para i zapretiti.To su svi pre tebe i radili,a ti kao mlad covek bi trebao obilaziti skole i upoznati se sa pravim problemima.
Da vidis malo koliko je to odgovoran posao i koliko je bedno placen.

veca-pereca

pre 9 godina

a mozemo da tolerisemo lazne diplome i doktorate, bahato ponasanje ministra vulina, rasipanje guvernerke i direktora epsa, bespravno sagradjene kuce predsednika i sinova mu, besmislene proslave po trgovima, pretvaranje duga jata u javni dug,koji je tajni da tajnije ne moze biti, zaposljavanje bez ikakvog kriterijuma .... sram vas bilo ministre, umesto da sacuvate to malo dostojanstva sto vam je ostalo i date ostavku, jer kako sami kazete ne mozete nista da ucinite, vi se i dalje grcevito drzite fotelje...vasem licemerju nema kraja, jer da znate nesto o cestitosti solidarisali biste se i presle na platu od cetrdeset hiljada....i ne samo vi, nego i svi glasnogovornici i promoteri "stednje"...

Nikad kao Bane

pre 9 godina

Gledam ga pre neki dan iz kola... Trci niz Nemanjinu k'o blesav, protrcao ispred mene, mislim ok, trci covek preko pesackog, mozda se pali crveno... Kad jok, nastavi da trci, kao za autobusom, skroz od Resavske do ulaza u Vladu u Kneza Milosa... Valjda da ne zakasni kod Vucka... I nesto mislim, nekadasnji mladi naucnik iz Petnice sada je potrcko Seseljevog potrcka... Jadna zemlja...

Kiza Bosanac

pre 9 godina

Sramota je da profesor ima 38000 a kafe kuvarica u nekoj drugoj drzavnoj firmi 60000 . stidi se verbicu , nisi dorastao posla koji si prihvatio.

Naucnik Volonter

pre 9 godina

Ovde se ne radi o ocenama, niti o deci.
Ovde se vodi borba za to kakvu Srbiju zelite u narednoj deceniji.
To sto su nastavnici resili da uzmu barjak slobode - manje je vazno.
Pitanje je koje vrednosti vaspitanja hocete da prenesete na decu:

1. Hocete postojece stanje stvari?
to znaci da znanje nije vazo
nauci da se snadjes
moral, to je ono sto se mora
cuti, trpi, pa kad dodjes na vlast...
uclani se u partiju
bezi odavde cim diplomiras!

2. Ili hocete dostojanstvo?
U tom slucaju, advokati i Vi ste na istoj strani, zajedno sa nastavnicima.
Onda decu vaspitavate da se vredi boriti
da se ne cuti kada imas argumente i pravdu
da znanje vredi
da knjizica sluzi da menjes drustvo, ne da zaposlis kuma

Pre 2 godine, bio sam pred otkazom u ovoj lepoj Srbiji jer nisam dozvolio svom sefu/mentoru da me maltretira (radim u nauci).
Bio sam odlucan, uspeo i svojim primerom poveo bar jos nekoliko ljudi slicnim putem - videli da moze.
Nisam hteo da se povinujem jer ne bih smeo da pogledam svoje nerodjeno dete u oci i kazem mu da treba da se bori (za sta god, a ja nisam smeo).

Tako da nastavnici - istrajte do kraja, pa makar svi otkaze dobili.
Deco, ne zamerite nastavnicima i shvatite da vam je ova lekcija vaznija od mnogih drugih.
Vi koji ne shvatate nista - samo cutite,
ili verujte nama (a ne njima) da tako treba, pa i vi sa nama u setnju.

KoleM

pre 9 godina

Smanjenje ne bi bio problem da nisu po javnim preduzaćima povećali plate, da nisu zaposlili hiljade stranačkih botova, da su malo pravednije podelili budžetski kolač. Mala plata jeste problem ali bi ljudi to istrpeli da ne vide da oni koji kod profesora nisu mogli ni dvojku da zarade sada imaju veće plate od tih profesora. Svaka šuša u JP ili nekoj agenciji ima više od profesora u školi. Sa druge strane notari će se bogatiti, oni koji imaju pravo potpisa takođe, fudbalski klubovi koji su takođe državni, sportske i umetničke penzije...

Gradjanin

pre 9 godina

Znači, prosvetari narušavaju imidž prosvete jer štrajkuju? A ne narušavaju imidž prosvete to što je više od pola vlade Srbije sa kupljenim diplomama i doktoratima? Ne urušava imidž prosvete to što su nastavnici plaćeni manje nego radnici u fabrikama u Kini? Ne urušava imidž prosvete što je jedan tako nesposoban i nestručan čovek kakav je Verbić na čelu ministarstva prosvete? Dragi prosvetni radnici, ovo što vam se dešava je tipična osveta loših đaka...

Antigona

pre 9 godina

Od sveg srca podrzavam prosvetare. Muka mi je i zlo dok političare slusam kako ih vredjaju. Ne radi se ovde o ocenama, ne vredjate prosvetare! Verbicu, sram te bilo!

Peki

pre 9 godina

Davno je rečeno: "Daj čoveku vlast pa ćeš videti kakav je čovek". Ministar Verbić se našao u toj poziciji i pokazao je kakav je (ne)čovek. Osladi se brzi ministarska fotelja, audi, vozač, beneficije.

dosta je bilo

pre 9 godina

Mislis :) i sta ces da uradis povodom toga ? Da neces mozda da pustis zandarmeriju na narod da to resi, posto padeze ne znate, ali zato to znate.

Kaba

pre 9 godina

Nema, kad oteras preko pola miliona intelektualaca plus njihov porod u zadnjih 25 godina dobijes ovakvu vlast i ove posledice. Nazalost toliko smo debelo zalegli u korupciju da ce ovo biti sredjeno tako sto ce par najglasnijh i najbitnijih dobiti nesto a prosvetari pusta obecanja kao i hiljadu puta pre! Daj Boze da gresim!

Maja

pre 9 godina

Svaki strajk je zakonit, svako ima pravo da se izbori za ono sto mu pripada! I deca nastavnika i profesora, kod kuce, su takodje njihova odgovormost, treba ih izdrzavati s tim bednim platama! A cini mi se da je imidzu prosvete najvecu stetu nanela upravo ova vlast, sa falsifikovanim i kupljenim diplomama i da su obezvredili sistem obrazovanja i nastavljaju sa tim ovim smanjenjem vec bednih plata onima koji treba da nam obrazuju decu! Puna podrska prosvetarima!

justis

pre 9 godina

Jasno je da nam sadanja vlast upropastava naslednike ucenjujuci prosvetare platama. voleo bih da vidim ministra prosvete kao prosvetnog radnika sa istom zaradom da li bi ostao pri istim merama stednje. Osim sto ce nam deca biti ogranicena i neobrazovana zbog takvih kakav je ministar necemo moci ni da se branimo pred sudom jer su uspeli da naprave i strajk advokata.... svaka cast za scenario... za oskara....

Deda

pre 9 godina

Ovaj strajk je najbolja "lekcija" ucenicima, a i njihovim roditeljima, poslusnicima i mlakonjama. Nastavnici se bore za normalnu Srbiju u kojoj se ceni rad, znanje, kultura, a ne zemlja "poslusnika" koji trce od partije do partije, dovijajuci se da za puko prezivljavanje. Podrska nastavnicima, podrska strajku.

Ras

pre 9 godina

To ministre! Možda u skladu sa vašom politikom straha (mislim na strah da se oduzmu doktorati ljudima koji fakultet nisu videli ni nacrtan - ali su u SNS, DS, SPS, LDP...), treba deci dati po magistraturu za polugodište (osnovna škola) i doktorat za kraj (taman oko mature). Treba prosto ukinuti zaključivanje ocena - lakše je da nam deca odma doktoriraju (kao da je bitno koliko znaju). A pošto ste ministar kome nije važno kako se doktorira u državi Srbiji niti time smete da se bavite, ne bi bila loša ideja da se prosvetni radnici potpuno ukinu! Koštaju puno, a i bolji među njima pune glavu deci znanjem (neoprostivo!). A ako takve, pametne dece bude mnogo, eto vama šut karta u jednom pravcu da više nikada ne budete ministar. I zato je jedino rešenje da se odma ide na doktorat. Neophodno je da deca ne misle, ali da imaju doktorat. To je jedini izlaz za Srbiju!

nix

pre 9 godina

Samo se vi igrajte. Mica Megatrend radi u tri smene i za sedam dana ce biti spremno 1000 novih profesora, magistara, doktora... E Srbijo, jadna li si.

Srdjan

pre 9 godina

Ali najbolja mi je izjava da se radi na izradi platnih razreda. Koliko se secam, Kori Udovicki je u maju ili junu najavljivala uvodjenje platnih razreda od septembra, ali su onda shvatili da ce doci do pobune partijskih poslusnika koji sa osnovnom i srednjom skolom imaju po javnim preduzecima 70000-80000 din platu pa su resili da to vise ne spominju. Sad ce ponavljati naredne dve godine kako se radi na izradi toga jer je mnogo komplikovano, providna prica...

Naucnik Volonter

pre 9 godina

Moram da odgovorim svima koji kao argument protiv nastavnika navode raspust:

Prvo, nije tacno da ne rade tokom raspusta.

Drugo, rade posle casova, pisu planove, spremaju lekciju, oenjuju zadatke, idu na seminare. Taj "prekovremeni" rad ne naplate. Raspust je bas u sred sezone, neko bi voleo da mu je u septembru ili junu, al' ne moze. Tako da, ovaj raspust mu dodje nekako pravedan.

Znam i treci argument - dnevnice na ekskurzijama. Dnevnice ima svako zaposleno bice, osim tog nesretnog nastavnika kad vodi decu na takmicenja i nesretnog naucnika iz Srbije kad podje na kongres.

I cetvrti, nastavnici su zamenljivi, treba ih otpustiti, ima ko ce za manje da radi.
Slazem se. Verujem da bi se i nastavnici slozili za takav model.
Evo, raspisite tender (uvedite platne razrede, al' kako treba),
pa vidite ko bi da radi kao super-cistacica, vozac, savetnih, sekretarica, referent za 70.000?

Mozda bih i ja?

Ponovo ponavljam, ako ste dalekovidi (vidite dalje od nosa) onda ste na strani svih koji strajkuju (jer i za vas strajkuju).
Ako ne uvidjate da smo svi mi radnici (i nezaposleni radnici) na istoj streni, razmislite ponovo.
Ili naprosto cutitte - posto ne shvatate...

vuk vucko i vuk zucko

pre 9 godina

Uvek ista taktika i scenario vlasti...

Kada je poceo strajk u policiji izadje doktor ministar i kaze kako je sve u redu i kako samo jedan mali krug nezadovoljnih policajaca strajkuje.

Kada su advokati obustavili rad izadje selakovic i kaze kako ogromna vecina advokata nema nista protiv javnobeleznickih zakona i povecanja poreza, a samo jedan mali broj advokata koji su korumpirani i u sprezi sa tajkunima stoji iza strajka. A celo pravosudje blokirano...

Kada je pripreman zakon o radu, izadje vulin i kaze kako velika vecina radnika shvata neophodnost reformskog zakona o radu, samo korumpirani predstavnici reprezentativnih sindikata sa jahtama vilama itd koce reforme jer ih instruise opozicija.

Tako ce biti i sa prosvetarima, sad ce vlast voditi kampanju kako su prosvetari vecinom ok ali nihovi predstavnici su katasrrofa.

vredjanje zdravog razuma!

Nema problema!

pre 9 godina

Sta se dogadjalo krajem 90-ih kada su strajkovali fakulteti? Odlagani su i ispiti i predavanja a to se odrazavalo na produzetak nastavne godine. Zimski semestar je zavrsavan priblizno onda kada je trebalo da bude zavrsen letnji, a letnji je zavrsavan u januaru naredne godine i niko zbog toga nije pravio frku. Ako je to izvodljivo za fakultete odnosno visoko skolstvo, ne vidim ni jedan razlog zasto ne bi bilo izvodivo u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Petronije

pre 9 godina

Resenje je jednostavno. Svi ministri MORAJU da imaju platu po platnom razredu, ministrima plata od 38.000din, i NE SMEJU da imaju nikakvu privatnu firmu. Onda da ih vidim. Lako je njima da pricaju kako mora da se smanje plate a da li od tih smanjenih plata moze da se zivi, njih nije briga. Njihove plate su preko 1.000€ a bulkvalno NISTA ne rade. Gomila klosara i neukih budaletina. Srbijo zemljo na koje si grane spala.

Prosvetari ajde malo organizacije, ujedinite se ako zelite neki rezultat. Sada verujem onoj narodnoj " Ne daj Boze da se Srbi sloze". Ogroman je raskol u zemlji, jedan u klin, drugi u plocu, zato nam i teko ide...

Nevena

pre 9 godina

"To znači da ne možemo da tolerišemo da bilo ko ne zaključi ocene", rekao je Verbić za RTS". Da li je MOGUCE da je ovo izjavio ministar prosvete? BILO KO (Sic!) i ne moze da zakljuci ocene, vec prosvetni radnici angazovani u skolama! Nisu profesori BILO KO, a ovaj deo izjave upucuje na stav kakav je odnos prema prema problemu prosvetnih radnika. Na stranu sto se vrsi zamena teze u vezi aktuelnih problema i istice se problem da skola postoji zbog ucenika, sto je notorna cinjenica, ali potcenjeni u svakom pogledu profesori bave se najsvetijom profesijom, znanjem! Bila sam profesor 30 godina i moja penzija je 31500 dinara, dok moji vrsnjaci politicari (njih spominjem zbog "rezultata" koji su doprineli da ova zemlja bude u ovako jadnom i haoticnom stanju)imaju penziju dva ili tri puta vecu od moje penzije! Prosveta bi morala da bude glavni stub drustva ako uopste politicka elita zeli da se ova zemlja postane normalna zemlja za zivot svih.

dragan

pre 9 godina

Gde ti je obraz ministre? Pa i prosvetni radnici imaju decu!Od cega ce da ih nahrane,obuku?Sta Vam daju da popijete kad udjete u Vladu pa se tako drsko i beskrupulozno ponasate???

bucika

pre 9 godina

Verbicu, kazi kojim kriterijumima ste se vodili pa ste i deci iz osetljive grupe ukinuli tj niste odobrili ucenicku stipendiju?
Moje dete je prvi razred srednje skole zavrsila sa 4,4 vrlo dobar a minimum za ovu decu je 3,50. Ako uzmete u obzir da je moje dete oanovnu skolu zavrsilo po posebnom programu u specijalnoj skoli za gluvu decu a prvi srednje u redovnoj, onda cete razumeti koliko je ona ucila da ima i tih 4,4. Veliki je to prelaz bio za nju, sretanje sa cujucim drugovima i profesorima, pa sami zakljucite...Ako cete oduzimati dzeparac u od dobre i vredne dece kao i plate od profesora onda mi je jasno kuda ide ove drzava. Neka vas je sramota!!!

plata 20k -10%

pre 9 godina

kod ovih sve "mora"?!, ma mora samo da se umre druže...vama kad kaže narod da morate da siđete sa vlasti vi ste gluvi?!...i ti ne bi sedeo tu da ti je plata 30 hiljada ,a da su ti realni troškovi 80 hiljada...nego bi kuko, a jelte ti imaš minimum 100 iljadarki i super, i ja bih za 100ku držao časove 60 minuta ako treba, plati pa klati, koliko para toliko i muzike, ko drugome jamu kopa sam u nju pada, 'oćete profesionalnost, a plaćate ko sa osnovnom...NEĆE DA MOŽE!

Valentina

pre 9 godina

U ovoj državi je prosveta već dugo na marginama i ne shvata se značaj obrazovanja za napredak i budućnost zemlje. Na svakom ćošku se otvaraju fakulteti, dele se diplome i doktorati. Užas! Niko se ne bavi pitanjem viškova zaposlenih u državnim firmama. Zbog čega se javnosti ne iznesu podaci o broju, kvalifikacijama i zaradama zaposlenih u državnim upravama i ministarstvima. Naravno i to, na koji način su smanjene zarade, da li su svima smanjene bruto i neto zarade ili su nekima smanjene samo "stimulacije" (koje naravno prosvetari nikada nisu primali). Ovakvom politikom Srbija za 20 godina neće imati nastavnog kadra, jer niko neće ulagati vreme i novac na fakultetsko obrazovanje da bi na kraju živeo kao poslednji bednik.

makar sta!

pre 9 godina

(Predrag, 22. decembar 2014 09:09)

Kao sto su ucitelji tu zbog dece, kako si rekao, tako su i politicari tu jer ih je narod izabrao da poprave stanje u zemlji, a ne da izmisljaju trikove, kako bi se odrzali na vlasti!

Ova Vlada je dosad uzela 7 mlrd. Evra zajmova, a nije otvorila jednu jedinu fabriku, zaustavili su i ono sto je dosad funkcionisalo, doveli ljude do prosjackog stapa!

Prosvetni radnici imaju potpuno pravo na strajk, zuljali su stolicu mnogo vise od kafe- uvarica u javnim preduzecima, a zaradjuju manje!

Vlada mora da shvati da ovakve probleme mora da resava na pravi nacin ili da prizna da je nesposobna da omoguci minimalno pristojan zivot narodu, te da da ostavku, dok jos moze nesto da se popravi!!!

aleksandar

pre 9 godina

Ma nemoj, a kojim ces mehanizmom to da sprovedes? Ako si nameravao da otpuštaš nastavnike koji štrajkuju, bolje da odmah podneseš ostavku, dok još imaš to malo ugleda. Evo zašto mi se diže kosa na glavi kad čujem rečenicu da treba štrajkovati po zakonima i pravilnicima. Sva ta legislatura je zapravo način da se štrajkači zauzdaju, upregnu u kola koje vozi vlast, da se nateraju da štrajkuju a ne štrajkuju. Da su se naši prethodnici iz prošlog veka držali pravilnika, da se nisu sukobili sa bezočnim vlastodršcima, vlasnicima i policijom i štrajkbreherima, da li bi mi danas imali osmočasovno radno vreme, da li bi žene imale pravo da rade, da li bilo eksploatacije dece? Pa koji se to radnik izborio za svoja prava slušajući ministre, direktore i kapitaliste?

Još nešto: pitam se kada će jednom univerzitetski profesori, kojima i sam pripadam, da se solidarišu sa kolegama, umesto da, poput parazita, uživaju u plodovima onoga za šta su se izborili nastavnici iz srednjih i osnovnih škola? Ćutite i krckajte svoje bogatstvo, pa to je najlakše.

Anaksimaneta

pre 9 godina

Ministre, tužiću državu i prosvetu na nekom evropskom sudu, jer je mojem detetu u startu oduzeto pravo dato Ustavom Srbije,da se adekvatno obrazuje. Koliko je dete koje ide u drugi razred osnovne škole izgubilo ovakvim ponašanjem svih u državi , videće se tek kada ove generacije stasaju , ali šteta je već nenadohnadiva.

3OPAH

pre 9 godina

Nastavnici oblikuju budućnost ove zemlje time što obrazuju decu i od njih time stvaraju dobre ljude željne nauke i napredovanja ili lenštine koje bi najradije da dobiju nagradu bez truda. I vi ljudima koji imaju tako veliku odgovornost za budućnost cele nacije smanjujete ionako najniže plate u javnom sektoru. Kakvu poruku im šaljete, gde da se nađe motiv da se sa decom radi kako treba, da se prate najnovija dostignuća u obrazovanju i nove metode predavanja? Upropastićete generacije žitelja ove zemlje.

plata 20k -10%

pre 9 godina

"Imamo zakone i ako ne bude drugog rešenja, to ćemo da rešavomo onako kako piše u zakonu. To znači da ne možemo da tolerišemo kada neko ne zaključi ocene.

Ma da, zakoni važe uvek kad vam je fotelja pod pitanjem, a kad narod traži da se sudi po zakonu i pravdi onda država izgubila zakon?!,...nije tema ,ali koliko predmeta u Srbiji stoji po 10 i više godina?, jel to po zakonu?, u kom to zakonu ili pravilniku piše da po samovolji premijera mogu da se smanje zarade 10% na svim nivoima?, pa to nema ni u ratnom stanju pravo premijer da radi, niko ne bi tražio ništa da su te plate normalne koliko toliko, ali od crkavice da uzimate, pa još i pretite "zakonom", sramota...recite vi nama kolika je vama plata ministre sa smanjenjem naravno? 100 hiljada minimum...i ja bih se pozivao na zakon da mi je tolika plata...ko se vatrom igra od vatre....znate vi dalje...

deNiro

pre 9 godina

Podrška svima koji štrajkuju.Ova država i narod su brutalno opljačkani od strane političara i tajkuna.Šta su to Toma,Vučuć,Boris,Voja,ovaj ili onaj radili u životu.Njihova imovina je u disproporciji sa zaradama i zna se kako se to zove u svetu.Krenule su pretnje i ucene i pošto je sindikat produžena ruka DB-a,mislim da od štrajka neće biti ništa.Nažalost.A ovaj lik iz Petnice ne zaslužuje ni da se komentariše.On ne zna gde je levo a kamoli da vodi ministarstvo.

Gile

pre 9 godina

Slažem se da ocene treba da budu zakljucene. Predlazem da ih zakljuce birokrate paraziti koji okruzuju ovog smesnog ministra jel i onako imaju 3 puta veće plate od nastavnika.

Kole

pre 9 godina

Eh da mi je da vidim lica ovih botova koji pokusavaju da se proguraju svojim dirigovanim komentarima i da objasne kako prosvetari nemaju podrsku. A ono, ko za inat, navala (konacno) pravih koementara, ne-botovskih, od strane ljudi koji podrzavaju prosvetare nad kojima se drzava izivljava. Kako cete da ih ucutkate sad,a? I kolika vam je plata botovska, jel ste sigurnio da je manja od plate pofesora koji je zavrsio prirodno-matematiski fakultet i radio 30 godina skolujuci generaciej i generacije?

zaključak

pre 9 godina

Srednjoškolci u elektrodistribuciji imaju duplo veću platu od nastavnika koji su ih učili tom zanatu, a triput manju od inžinjera te distribucije. Ti inžinjeri i ti nastavnici su istog ranga obrazovanja. Šta da se zaključi, osim da prosvetu treba gazit, da se ne izrazim drugačije

Stara škola

pre 9 godina

Lepo piše u tekstu da su profesori tu zbog dece! E kada je već tako, onda isti ti profesori moraju biti plaćeni adekvatno za svoj rad, za vaspitanje i obrazovanje te iste dece, a ne da se i ovako jadna profesorska plata smanji u ovim reformama (za koje jedino AV zna kako će doneti boljitak ovoj zemlji).

Serdar Janko Vukotić

pre 9 godina

Evo ovako, ni ja nisam zadovoljan smanjenjem plate, ali moji đaci zbog toga neće gubiti niti su do sada imali skraćenu nastavu. Ja posle radnog vremena izađem na protest. Ne dozvolimo da deca trpe zbog nas, to ovi sns-ovci i žele, da okrenu narod protiv prosvetnih radnika, lekara... Oduvek je bilo zavadi pa vladaj!

srboljub

pre 9 godina

zasto se precutkuje/zanemaruje cinjenica da prosvetarima 2008. nije podignuta plata, kao ostatku javnog sektora? naravno, pravo je pitanje zasto se tad nije strajkovalo, ipak: puna podrska podrska!

Ratko

pre 9 godina

Znas kako ministre kazu? Mora samo da se umre. Ako ti se ne svidja dodji pa sam zakljuci ocene. Spremaj kofere sa tvojim stranackim saborcima jos malo i letite u istoriju. Ovo sto ste uradili sa smanjenjem plata i penzija je najveca sramota u novijoj Srpskoj istoriji pa niko nije glasao za vas da umanjujete plate i penzije! Policiji ste skinuli 10 hiljada dinara sa nevidjenom strogocom i pritiskom a kriminala sve vise i vise. Ko je lud da toliko reskira za 350 eura platom. Napravili ste sa javnim beleznicima totalnu pometnju i neverovatnu pljacku da najobicni ugovor treba platiti 25 hiljada dinara sto svako pametniji ili sa prijateljem advokatom moze sastaviti za dzabe. Avioni koje ste najavljivali pompezno da cuvaju nebo ce stici ali za 30 godina. Juzni tok je za sve gotova prica samo ne za srpske vlasti znaci i to je otislo u propast. Nikakva strategija, ideje vec samo rezi i izivljavaj se po narodu kad vise nema nista da se proda. Jos hocete nov kredit da uzmete od 7 milijardi da popunite rupe u budzetu i vase dzepove pa kad odete nasa pokolenja da vracaju a vi bogato da zivite. A penzionerima koji su ceo zivot radili i placali penzionom vi skidate protiv Ustavno penzije sto je nezabelezeno u Evropi! Totalna nesposobnost i nemoc!

бт

pre 9 godina

Више него провидан покушај рушења владе и снажних реформи које су закуцале на сва врата. Ипак, захукталог и храброг министра и храбру владу ништа неће моћи зауставити да се изборе за правду и благостање које ће наступити већ у 2016.г. Зар је то тако далеко, зар овим поштеним и способним људима не треба пружити шансу и стегнути каиш чак и више него што траже? Па погледајте како су они сами себи скресали већ све привилегије, погледајте рецимо Бајатовића или Даницу Драшковић како се злопате.

GagY

pre 9 godina

Plate nastavnika jesu male,ustvari to je vise socijalna pomoc nego licni dohodak.Ali zbog toga deca netreba da ispastaju.Kome se nesvidja da prima socijalnu pomoc,neka da otkaz.Neka se prekfalifikuje u perspektivna zanimanja ,automehanicar,keramicar,vodoinstaleter koji za jedan dan zarade profesorsku platu i cenjeniji su u Srbiji.
(Darko, 22. decembar 2014 09:16)

Ti si se očito na vreme prekvalifikovao, ali si i dalje ostao nepismen.

Pera Treger

pre 9 godina

Veliki broj skola radi normalno, a mali broj skola strajkuje. Blento, sta je mali, a sta veliku broj? ili sklanjaj guzicu iz te fotelje

Darko

pre 9 godina

Plate nastavnika jesu male,ustvari to je vise socijalna pomoc nego licni dohodak.Ali zbog toga deca netreba da ispastaju.Kome se nesvidja da prima socijalnu pomoc,neka da otkaz.Neka se prekfalifikuje u perspektivna zanimanja ,automehanicar,keramicar,vodoinstaleter koji za jedan dan zarade profesorsku platu i cenjeniji su u Srbiji.

Ahtung Dihtung politika

pre 9 godina

Mislite sta hocete, ali veliki udeo u ovome ima DS koji je prodao inteligenciju SPS-u, odrekavsi se ministarstva obrazovanja u vreme njihovog surovanja sa SPS-om, kada su im i dali taj resor. Umesto da nagrade svoje tradicionalno glasacko telo (prosvetne radnike i inteligenciju) time sto bi konacno uredili ovu oblast, oni su ih prodali SPS-u. Zato su sada na 6%. Koga jos briga za obrazovanje? To je po SNS-ovcima i SPS-ovcima, samo nuzno zlo, i fora da se uzmu novci i nameste tenderi kumovima. I nista vise.

qwerty

pre 9 godina

Predlazem da prosvetari dodaju i zahtev za smenom ministra. Nije dosta sto puno djaka vredja posvetare, nego sada to cini jos i ministar licno. Neka leci komplekse negde drugde.

BoBo

pre 9 godina

Podržavam ministra da ocene moraju biti zaključene. Ekonomska situacija je loša u zemlji i naravno da u svim sektorima trebaju da se smanje plate da bi jednog momenta ova zemlja mogla da krene napred. Postoje nejednakosti u istim i mislim da bi platni razredi doveli do boljitka.

Roditelj

pre 9 godina

Puna podrška Ministre..
Zloupotreba dece u štrajkačke svrhe je sramna.
Imaju sada 16 dana raspusta pa neka štrajkuju niko im ne brani.

Predrag

pre 9 godina

Da li ste svesni koliku stetu trpe nasa deca ovim ponasanjem "prosvetara". I ministar ne misli o deci, da li je normalno da gradivo koje treba da usvajaju godinu dana deci zgusnu u mesec dana. A sta cemo sa decom koja trebaju da polazu maturu, a stacemo sa decom koja treba da spremaju prijemne ispite za fakultete. Ne postoje deca zbog "ucitelja" nego "ucitelji" postoje zata sto ima dece. Ako mogu svi mogu i "ucitelji" da podnesu svoj deo krize. Roditelji treba da znaju cinjenicu da "ucitelja" ima previse a dece premalo pa "ucitelji" nemogu da ispune fond casova za puno radno vreme i to da imaju zimski odmor od mesec dana i letnji odmor od dva meseca a dnevno su na poslu u proseku po dva sata. TOLIKO

Istina Srbije

pre 9 godina

Ja razumem da je veliko nezadovoljstvo, ali isto tako ne znam kojom magijom može da se reši ovaj budžetski problem, mi imamo daleko više radnika u javnom sektoru nego što nam treba i to je suština problema. Isto tako verujem da je veliki broj nastavnika višak, svi mi znamo koliko samo ima loših nastavnika. Problem u Srbiji je što nastavnik nikada ne brine o tome da će ikada neko moći da ga zameni i bog je na zemlji. Naravno ima dobrih nastavnika koje niko ne nagrađuje za izvanredan rad, toliko od mene.

cojle

pre 9 godina

Ne mogu prosvetni radnici da budu izostavljeni od ostalih radnika u ovoj zemlji i izuzeti od neophodnih reformi koje dosledno sprovodi premijer Vucic, na putu Srbije ka EU.

boris

pre 9 godina

Prosveta je vrlo odgovoran posao, koji je kod nas dugo vremena zapostavljan, ali sa obe strane. Niti je vlast poklanjala neku pažnju niti su zaposleni u njoj to radili sa nekim žarom. Izuzeci postoje, ali su sve ređi.
Konačno imamo stručnog ministra (u pogrešnoj vladi) i odmah kreće hajka na njega. Pitam se samo ko je pokreće? Da li oni koji vole tu struku pa primećuju neke probleme u pristupu radu ili oni koji su tu našli opušteno uhlebljenje i samo ih pare brinu?
Ko koristi decu za političke ciljeve nije opcija za koju ću glasati!
Iznedriće ova zamlja valjda još neku opciju.

Petar

pre 9 godina

1. (Skoro) svi su se zaposlili preko neke veze (rodbinske, partijske,...), a onda još traže svoja prava. U redu da bude i štrajk, da je školovanje na dobrovoljnoj osnovi. Zašto kažnjavaju decu i roditelje koji imaju zakonsku obavezu školovanja? Nikome nije toliko dozlogrdilo da štrajkuje glađu ispred vlade ili da se daleko bilo spali od muke. Prosveta je produžena ruka vlasti, bila i ostće, a sada kad imaju spor sa vladom maltretiraju druge.
2. Ako znaju osnove matematike i ako toliko brinu za učenike neka skrate časove za 4,5 minuta, odnosno za 10% koliko je smanjena plata.
3. Ovako se na neki način traži još veće zaduživanje države, a te dugove kao i prošle ova deca sigurno neće moći da vrate !!!

boris

pre 9 godina

Kakva se poruka šalje budućim generacijama od njihovih nastavnika i vaspitača: Novac je najvažniji, njime se čuva dostojanstvo a ne odgovornim odnosom prema profesiji!
Ne zaboravite da je uloga osnovnog i srednjeg školstva i vaspitanje!

Za kritičare ministra, neka pogledaju gde je sada Mića Megatrend? Ko se drznuo da ga dirne?

Ili da širimo teoriju zavere, ovaj štrajk je možda njegova osveta. Nekako dođe logično, zbog para u prosvetu.

Sundjer Bob

pre 9 godina

Treba i roditelji da se pobune protiv prosvete pa da vidimo ko je u pravu...ovo je bruka ne rade pola godine pola navodno rade i uvek im nesto fali...

Pametnjaković

pre 9 godina

Prosvetni radnici ne proizvode ništa, ne privređuju, ne stvaraju. Stvaraju promašaje i zamajavaju decu glupostima i maltretiraju ih, vrlo često leče svoje komplekse na njima. Znam jer sam prošao kroz taj naš super ekspertski obrazovni sistem, čast izuzecima, bilo ih je ali malo. Sumnjam da se nešto promenilo od kad sam ja išao u školu, jer kod nas sve stoji ili ide unazad.

student

pre 9 godina

Ja nisam SNS-ovac,ali evidentno je da nam se drzava nalazi u kolapsu,kako zbog bivsih vlasti,tako i zbog nas samih i nase neodgovornosti prema zivotu i svetu oko sebe.Ne kazem ni da je ova vlast nesto bolja,vec iskljucivo smatram da nam nema boljitka dok ne pocnemo da razmisljamo drugacije sa vise postovanja prema svojoj zemlji i nasim sugaradjanima.Da cenimo jedni druge i vaspitanje,vaspitanje i vaspitanje.Mada,ovaj strajk prosvetara bih resio na drugaciji nacin da sam premijer.Sve bi ih otpustio i zaposlio mlade ljude sa biroa,pa neka nastave sa strajkom.Ovde izgleda drugacije u pocetku ne moze,dok se ne naucimo reda.Po toj osnovi,treba da strajkuju svi,jer nisu samo prosvetarima smanjene plate.Ovde deca ispastaju,a to ne treba da dozvolimo,obrazovanje ide ka jos vecem kolapsu,a mladi se nalaze u teskoj situaciji koja im ne daje perspektivu.

Nemo

pre 9 godina

Tacno je da je samo jedan broj profesora ukljucen i tacno je da ce mnoge skole raditi. Tacno je i to da narod pocinje da mrzi prosvetare. Dokle ce to da stigne ja ne znam ali me ne cudi da krene fizicko zlostavljanje profesora od strane frustriranih roditelja i to jako brzo. Prosvetari dozovite se pameti dok nije kasno. Sami ne mozete, bez podrske naroda a nju nemate i tek je necete dobiti na ovaj nacin. nadjite drugi nacin da privolite narod a ne da ga terate od sebe. Narod je masa iliti stado i ako izvuce zalkljucak da su prosvetari kao grupacija nesto posebno i visoko osetice se spocitanim a to masa ne voli. Ovim strakom vi im porucujete da trebate biti izuzeti jer ste bolji i vredniji od njih. Strasno los potez prosvetara. Ja bih strajk drugacije vodio ali ko sam ja u ovoj ceoj prici, kap vode u moru. Na svu srecu moji klinci su u skolama koje rade normalno i nikada nisu strajkovale.

cojle

pre 9 godina

Ne mogu prosvetni radnici da budu izostavljeni od ostalih radnika u ovoj zemlji i izuzeti od neophodnih reformi koje dosledno sprovodi premijer Vucic, na putu Srbije ka EU.

BoBo

pre 9 godina

Podržavam ministra da ocene moraju biti zaključene. Ekonomska situacija je loša u zemlji i naravno da u svim sektorima trebaju da se smanje plate da bi jednog momenta ova zemlja mogla da krene napred. Postoje nejednakosti u istim i mislim da bi platni razredi doveli do boljitka.

Roditelj

pre 9 godina

Puna podrška Ministre..
Zloupotreba dece u štrajkačke svrhe je sramna.
Imaju sada 16 dana raspusta pa neka štrajkuju niko im ne brani.

Predrag

pre 9 godina

Da li ste svesni koliku stetu trpe nasa deca ovim ponasanjem "prosvetara". I ministar ne misli o deci, da li je normalno da gradivo koje treba da usvajaju godinu dana deci zgusnu u mesec dana. A sta cemo sa decom koja trebaju da polazu maturu, a stacemo sa decom koja treba da spremaju prijemne ispite za fakultete. Ne postoje deca zbog "ucitelja" nego "ucitelji" postoje zata sto ima dece. Ako mogu svi mogu i "ucitelji" da podnesu svoj deo krize. Roditelji treba da znaju cinjenicu da "ucitelja" ima previse a dece premalo pa "ucitelji" nemogu da ispune fond casova za puno radno vreme i to da imaju zimski odmor od mesec dana i letnji odmor od dva meseca a dnevno su na poslu u proseku po dva sata. TOLIKO

Darko

pre 9 godina

Plate nastavnika jesu male,ustvari to je vise socijalna pomoc nego licni dohodak.Ali zbog toga deca netreba da ispastaju.Kome se nesvidja da prima socijalnu pomoc,neka da otkaz.Neka se prekfalifikuje u perspektivna zanimanja ,automehanicar,keramicar,vodoinstaleter koji za jedan dan zarade profesorsku platu i cenjeniji su u Srbiji.

boris

pre 9 godina

Prosveta je vrlo odgovoran posao, koji je kod nas dugo vremena zapostavljan, ali sa obe strane. Niti je vlast poklanjala neku pažnju niti su zaposleni u njoj to radili sa nekim žarom. Izuzeci postoje, ali su sve ređi.
Konačno imamo stručnog ministra (u pogrešnoj vladi) i odmah kreće hajka na njega. Pitam se samo ko je pokreće? Da li oni koji vole tu struku pa primećuju neke probleme u pristupu radu ili oni koji su tu našli opušteno uhlebljenje i samo ih pare brinu?
Ko koristi decu za političke ciljeve nije opcija za koju ću glasati!
Iznedriće ova zamlja valjda još neku opciju.

Serdar Janko Vukotić

pre 9 godina

Evo ovako, ni ja nisam zadovoljan smanjenjem plate, ali moji đaci zbog toga neće gubiti niti su do sada imali skraćenu nastavu. Ja posle radnog vremena izađem na protest. Ne dozvolimo da deca trpe zbog nas, to ovi sns-ovci i žele, da okrenu narod protiv prosvetnih radnika, lekara... Oduvek je bilo zavadi pa vladaj!

Sundjer Bob

pre 9 godina

Treba i roditelji da se pobune protiv prosvete pa da vidimo ko je u pravu...ovo je bruka ne rade pola godine pola navodno rade i uvek im nesto fali...

student

pre 9 godina

Ja nisam SNS-ovac,ali evidentno je da nam se drzava nalazi u kolapsu,kako zbog bivsih vlasti,tako i zbog nas samih i nase neodgovornosti prema zivotu i svetu oko sebe.Ne kazem ni da je ova vlast nesto bolja,vec iskljucivo smatram da nam nema boljitka dok ne pocnemo da razmisljamo drugacije sa vise postovanja prema svojoj zemlji i nasim sugaradjanima.Da cenimo jedni druge i vaspitanje,vaspitanje i vaspitanje.Mada,ovaj strajk prosvetara bih resio na drugaciji nacin da sam premijer.Sve bi ih otpustio i zaposlio mlade ljude sa biroa,pa neka nastave sa strajkom.Ovde izgleda drugacije u pocetku ne moze,dok se ne naucimo reda.Po toj osnovi,treba da strajkuju svi,jer nisu samo prosvetarima smanjene plate.Ovde deca ispastaju,a to ne treba da dozvolimo,obrazovanje ide ka jos vecem kolapsu,a mladi se nalaze u teskoj situaciji koja im ne daje perspektivu.

Petar

pre 9 godina

1. (Skoro) svi su se zaposlili preko neke veze (rodbinske, partijske,...), a onda još traže svoja prava. U redu da bude i štrajk, da je školovanje na dobrovoljnoj osnovi. Zašto kažnjavaju decu i roditelje koji imaju zakonsku obavezu školovanja? Nikome nije toliko dozlogrdilo da štrajkuje glađu ispred vlade ili da se daleko bilo spali od muke. Prosveta je produžena ruka vlasti, bila i ostće, a sada kad imaju spor sa vladom maltretiraju druge.
2. Ako znaju osnove matematike i ako toliko brinu za učenike neka skrate časove za 4,5 minuta, odnosno za 10% koliko je smanjena plata.
3. Ovako se na neki način traži još veće zaduživanje države, a te dugove kao i prošle ova deca sigurno neće moći da vrate !!!

Pametnjaković

pre 9 godina

Prosvetni radnici ne proizvode ništa, ne privređuju, ne stvaraju. Stvaraju promašaje i zamajavaju decu glupostima i maltretiraju ih, vrlo često leče svoje komplekse na njima. Znam jer sam prošao kroz taj naš super ekspertski obrazovni sistem, čast izuzecima, bilo ih je ali malo. Sumnjam da se nešto promenilo od kad sam ja išao u školu, jer kod nas sve stoji ili ide unazad.

Nemo

pre 9 godina

Tacno je da je samo jedan broj profesora ukljucen i tacno je da ce mnoge skole raditi. Tacno je i to da narod pocinje da mrzi prosvetare. Dokle ce to da stigne ja ne znam ali me ne cudi da krene fizicko zlostavljanje profesora od strane frustriranih roditelja i to jako brzo. Prosvetari dozovite se pameti dok nije kasno. Sami ne mozete, bez podrske naroda a nju nemate i tek je necete dobiti na ovaj nacin. nadjite drugi nacin da privolite narod a ne da ga terate od sebe. Narod je masa iliti stado i ako izvuce zalkljucak da su prosvetari kao grupacija nesto posebno i visoko osetice se spocitanim a to masa ne voli. Ovim strakom vi im porucujete da trebate biti izuzeti jer ste bolji i vredniji od njih. Strasno los potez prosvetara. Ja bih strajk drugacije vodio ali ko sam ja u ovoj ceoj prici, kap vode u moru. Na svu srecu moji klinci su u skolama koje rade normalno i nikada nisu strajkovale.

бт

pre 9 godina

Више него провидан покушај рушења владе и снажних реформи које су закуцале на сва врата. Ипак, захукталог и храброг министра и храбру владу ништа неће моћи зауставити да се изборе за правду и благостање које ће наступити већ у 2016.г. Зар је то тако далеко, зар овим поштеним и способним људима не треба пружити шансу и стегнути каиш чак и више него што траже? Па погледајте како су они сами себи скресали већ све привилегије, погледајте рецимо Бајатовића или Даницу Драшковић како се злопате.

Anaksimaneta

pre 9 godina

Ministre, tužiću državu i prosvetu na nekom evropskom sudu, jer je mojem detetu u startu oduzeto pravo dato Ustavom Srbije,da se adekvatno obrazuje. Koliko je dete koje ide u drugi razred osnovne škole izgubilo ovakvim ponašanjem svih u državi , videće se tek kada ove generacije stasaju , ali šteta je već nenadohnadiva.

Istina Srbije

pre 9 godina

Ja razumem da je veliko nezadovoljstvo, ali isto tako ne znam kojom magijom može da se reši ovaj budžetski problem, mi imamo daleko više radnika u javnom sektoru nego što nam treba i to je suština problema. Isto tako verujem da je veliki broj nastavnika višak, svi mi znamo koliko samo ima loših nastavnika. Problem u Srbiji je što nastavnik nikada ne brine o tome da će ikada neko moći da ga zameni i bog je na zemlji. Naravno ima dobrih nastavnika koje niko ne nagrađuje za izvanredan rad, toliko od mene.

boris

pre 9 godina

Kakva se poruka šalje budućim generacijama od njihovih nastavnika i vaspitača: Novac je najvažniji, njime se čuva dostojanstvo a ne odgovornim odnosom prema profesiji!
Ne zaboravite da je uloga osnovnog i srednjeg školstva i vaspitanje!

Za kritičare ministra, neka pogledaju gde je sada Mića Megatrend? Ko se drznuo da ga dirne?

Ili da širimo teoriju zavere, ovaj štrajk je možda njegova osveta. Nekako dođe logično, zbog para u prosvetu.

Marko

pre 9 godina

Pa kako drugacije da se bore za svoje ciljeve ako ne strajkom? Kad cujem frazu: "Deca ne smeju da trpe"...pa ako ne smeju, neka drzava to spreci poboljsanjem uslova za prosvetne radnike! Dodatni pritisci ce pre ili kasnije dovesti do kontraefekta. Podrska prosvetarima i kamo srece da i svi ostali dignu svoj glas!

Gradjanin

pre 9 godina

Znači, prosvetari narušavaju imidž prosvete jer štrajkuju? A ne narušavaju imidž prosvete to što je više od pola vlade Srbije sa kupljenim diplomama i doktoratima? Ne urušava imidž prosvete to što su nastavnici plaćeni manje nego radnici u fabrikama u Kini? Ne urušava imidž prosvete što je jedan tako nesposoban i nestručan čovek kakav je Verbić na čelu ministarstva prosvete? Dragi prosvetni radnici, ovo što vam se dešava je tipična osveta loših đaka...

Nikad kao Bane

pre 9 godina

Gledam ga pre neki dan iz kola... Trci niz Nemanjinu k'o blesav, protrcao ispred mene, mislim ok, trci covek preko pesackog, mozda se pali crveno... Kad jok, nastavi da trci, kao za autobusom, skroz od Resavske do ulaza u Vladu u Kneza Milosa... Valjda da ne zakasni kod Vucka... I nesto mislim, nekadasnji mladi naucnik iz Petnice sada je potrcko Seseljevog potrcka... Jadna zemlja...

dosta je bilo

pre 9 godina

Mislis :) i sta ces da uradis povodom toga ? Da neces mozda da pustis zandarmeriju na narod da to resi, posto padeze ne znate, ali zato to znate.

Deda

pre 9 godina

Ovaj strajk je najbolja "lekcija" ucenicima, a i njihovim roditeljima, poslusnicima i mlakonjama. Nastavnici se bore za normalnu Srbiju u kojoj se ceni rad, znanje, kultura, a ne zemlja "poslusnika" koji trce od partije do partije, dovijajuci se da za puko prezivljavanje. Podrska nastavnicima, podrska strajku.

Peki

pre 9 godina

Davno je rečeno: "Daj čoveku vlast pa ćeš videti kakav je čovek". Ministar Verbić se našao u toj poziciji i pokazao je kakav je (ne)čovek. Osladi se brzi ministarska fotelja, audi, vozač, beneficije.

Antigona

pre 9 godina

Od sveg srca podrzavam prosvetare. Muka mi je i zlo dok političare slusam kako ih vredjaju. Ne radi se ovde o ocenama, ne vredjate prosvetare! Verbicu, sram te bilo!

vec vidjeno

pre 9 godina

Jesi li ti ministre u toj fotelji da radis u korist prosvete, ili si tu kao reklama? Najlakse je reci nema para i zapretiti.To su svi pre tebe i radili,a ti kao mlad covek bi trebao obilaziti skole i upoznati se sa pravim problemima.
Da vidis malo koliko je to odgovoran posao i koliko je bedno placen.

Nema problema!

pre 9 godina

Sta se dogadjalo krajem 90-ih kada su strajkovali fakulteti? Odlagani su i ispiti i predavanja a to se odrazavalo na produzetak nastavne godine. Zimski semestar je zavrsavan priblizno onda kada je trebalo da bude zavrsen letnji, a letnji je zavrsavan u januaru naredne godine i niko zbog toga nije pravio frku. Ako je to izvodljivo za fakultete odnosno visoko skolstvo, ne vidim ni jedan razlog zasto ne bi bilo izvodivo u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Naucnik Volonter

pre 9 godina

Ovde se ne radi o ocenama, niti o deci.
Ovde se vodi borba za to kakvu Srbiju zelite u narednoj deceniji.
To sto su nastavnici resili da uzmu barjak slobode - manje je vazno.
Pitanje je koje vrednosti vaspitanja hocete da prenesete na decu:

1. Hocete postojece stanje stvari?
to znaci da znanje nije vazo
nauci da se snadjes
moral, to je ono sto se mora
cuti, trpi, pa kad dodjes na vlast...
uclani se u partiju
bezi odavde cim diplomiras!

2. Ili hocete dostojanstvo?
U tom slucaju, advokati i Vi ste na istoj strani, zajedno sa nastavnicima.
Onda decu vaspitavate da se vredi boriti
da se ne cuti kada imas argumente i pravdu
da znanje vredi
da knjizica sluzi da menjes drustvo, ne da zaposlis kuma

Pre 2 godine, bio sam pred otkazom u ovoj lepoj Srbiji jer nisam dozvolio svom sefu/mentoru da me maltretira (radim u nauci).
Bio sam odlucan, uspeo i svojim primerom poveo bar jos nekoliko ljudi slicnim putem - videli da moze.
Nisam hteo da se povinujem jer ne bih smeo da pogledam svoje nerodjeno dete u oci i kazem mu da treba da se bori (za sta god, a ja nisam smeo).

Tako da nastavnici - istrajte do kraja, pa makar svi otkaze dobili.
Deco, ne zamerite nastavnicima i shvatite da vam je ova lekcija vaznija od mnogih drugih.
Vi koji ne shvatate nista - samo cutite,
ili verujte nama (a ne njima) da tako treba, pa i vi sa nama u setnju.

veca-pereca

pre 9 godina

a mozemo da tolerisemo lazne diplome i doktorate, bahato ponasanje ministra vulina, rasipanje guvernerke i direktora epsa, bespravno sagradjene kuce predsednika i sinova mu, besmislene proslave po trgovima, pretvaranje duga jata u javni dug,koji je tajni da tajnije ne moze biti, zaposljavanje bez ikakvog kriterijuma .... sram vas bilo ministre, umesto da sacuvate to malo dostojanstva sto vam je ostalo i date ostavku, jer kako sami kazete ne mozete nista da ucinite, vi se i dalje grcevito drzite fotelje...vasem licemerju nema kraja, jer da znate nesto o cestitosti solidarisali biste se i presle na platu od cetrdeset hiljada....i ne samo vi, nego i svi glasnogovornici i promoteri "stednje"...

Kiza Bosanac

pre 9 godina

Sramota je da profesor ima 38000 a kafe kuvarica u nekoj drugoj drzavnoj firmi 60000 . stidi se verbicu , nisi dorastao posla koji si prihvatio.

Ras

pre 9 godina

To ministre! Možda u skladu sa vašom politikom straha (mislim na strah da se oduzmu doktorati ljudima koji fakultet nisu videli ni nacrtan - ali su u SNS, DS, SPS, LDP...), treba deci dati po magistraturu za polugodište (osnovna škola) i doktorat za kraj (taman oko mature). Treba prosto ukinuti zaključivanje ocena - lakše je da nam deca odma doktoriraju (kao da je bitno koliko znaju). A pošto ste ministar kome nije važno kako se doktorira u državi Srbiji niti time smete da se bavite, ne bi bila loša ideja da se prosvetni radnici potpuno ukinu! Koštaju puno, a i bolji među njima pune glavu deci znanjem (neoprostivo!). A ako takve, pametne dece bude mnogo, eto vama šut karta u jednom pravcu da više nikada ne budete ministar. I zato je jedino rešenje da se odma ide na doktorat. Neophodno je da deca ne misle, ali da imaju doktorat. To je jedini izlaz za Srbiju!

justis

pre 9 godina

Jasno je da nam sadanja vlast upropastava naslednike ucenjujuci prosvetare platama. voleo bih da vidim ministra prosvete kao prosvetnog radnika sa istom zaradom da li bi ostao pri istim merama stednje. Osim sto ce nam deca biti ogranicena i neobrazovana zbog takvih kakav je ministar necemo moci ni da se branimo pred sudom jer su uspeli da naprave i strajk advokata.... svaka cast za scenario... za oskara....

Maja

pre 9 godina

Svaki strajk je zakonit, svako ima pravo da se izbori za ono sto mu pripada! I deca nastavnika i profesora, kod kuce, su takodje njihova odgovormost, treba ih izdrzavati s tim bednim platama! A cini mi se da je imidzu prosvete najvecu stetu nanela upravo ova vlast, sa falsifikovanim i kupljenim diplomama i da su obezvredili sistem obrazovanja i nastavljaju sa tim ovim smanjenjem vec bednih plata onima koji treba da nam obrazuju decu! Puna podrska prosvetarima!

aleksandar

pre 9 godina

Ma nemoj, a kojim ces mehanizmom to da sprovedes? Ako si nameravao da otpuštaš nastavnike koji štrajkuju, bolje da odmah podneseš ostavku, dok još imaš to malo ugleda. Evo zašto mi se diže kosa na glavi kad čujem rečenicu da treba štrajkovati po zakonima i pravilnicima. Sva ta legislatura je zapravo način da se štrajkači zauzdaju, upregnu u kola koje vozi vlast, da se nateraju da štrajkuju a ne štrajkuju. Da su se naši prethodnici iz prošlog veka držali pravilnika, da se nisu sukobili sa bezočnim vlastodršcima, vlasnicima i policijom i štrajkbreherima, da li bi mi danas imali osmočasovno radno vreme, da li bi žene imale pravo da rade, da li bilo eksploatacije dece? Pa koji se to radnik izborio za svoja prava slušajući ministre, direktore i kapitaliste?

Još nešto: pitam se kada će jednom univerzitetski profesori, kojima i sam pripadam, da se solidarišu sa kolegama, umesto da, poput parazita, uživaju u plodovima onoga za šta su se izborili nastavnici iz srednjih i osnovnih škola? Ćutite i krckajte svoje bogatstvo, pa to je najlakše.

Ayatollah

pre 9 godina

Škola postoji zbog đaka, kažeš ? Pa i država postoji zbog građana, a ne zbog ministara, vojnih parada i muljanja sa javnim nabavkama, pa nas opet ne zarezujete ni dva posto, već zatvarate svoje kombinacije. Doveli ste ove ljude na ivicu egzistencije, smanjujete im plate i nominalno i kroz pad dinara, i sad im držite nekakve pridike i pretite. Licemerje u najgoroj formi.

dragan

pre 9 godina

Gde ti je obraz ministre? Pa i prosvetni radnici imaju decu!Od cega ce da ih nahrane,obuku?Sta Vam daju da popijete kad udjete u Vladu pa se tako drsko i beskrupulozno ponasate???

Naucnik Volonter

pre 9 godina

Moram da odgovorim svima koji kao argument protiv nastavnika navode raspust:

Prvo, nije tacno da ne rade tokom raspusta.

Drugo, rade posle casova, pisu planove, spremaju lekciju, oenjuju zadatke, idu na seminare. Taj "prekovremeni" rad ne naplate. Raspust je bas u sred sezone, neko bi voleo da mu je u septembru ili junu, al' ne moze. Tako da, ovaj raspust mu dodje nekako pravedan.

Znam i treci argument - dnevnice na ekskurzijama. Dnevnice ima svako zaposleno bice, osim tog nesretnog nastavnika kad vodi decu na takmicenja i nesretnog naucnika iz Srbije kad podje na kongres.

I cetvrti, nastavnici su zamenljivi, treba ih otpustiti, ima ko ce za manje da radi.
Slazem se. Verujem da bi se i nastavnici slozili za takav model.
Evo, raspisite tender (uvedite platne razrede, al' kako treba),
pa vidite ko bi da radi kao super-cistacica, vozac, savetnih, sekretarica, referent za 70.000?

Mozda bih i ja?

Ponovo ponavljam, ako ste dalekovidi (vidite dalje od nosa) onda ste na strani svih koji strajkuju (jer i za vas strajkuju).
Ako ne uvidjate da smo svi mi radnici (i nezaposleni radnici) na istoj streni, razmislite ponovo.
Ili naprosto cutitte - posto ne shvatate...

Ahtung Dihtung politika

pre 9 godina

Mislite sta hocete, ali veliki udeo u ovome ima DS koji je prodao inteligenciju SPS-u, odrekavsi se ministarstva obrazovanja u vreme njihovog surovanja sa SPS-om, kada su im i dali taj resor. Umesto da nagrade svoje tradicionalno glasacko telo (prosvetne radnike i inteligenciju) time sto bi konacno uredili ovu oblast, oni su ih prodali SPS-u. Zato su sada na 6%. Koga jos briga za obrazovanje? To je po SNS-ovcima i SPS-ovcima, samo nuzno zlo, i fora da se uzmu novci i nameste tenderi kumovima. I nista vise.

nix

pre 9 godina

Samo se vi igrajte. Mica Megatrend radi u tri smene i za sedam dana ce biti spremno 1000 novih profesora, magistara, doktora... E Srbijo, jadna li si.

3OPAH

pre 9 godina

Nastavnici oblikuju budućnost ove zemlje time što obrazuju decu i od njih time stvaraju dobre ljude željne nauke i napredovanja ili lenštine koje bi najradije da dobiju nagradu bez truda. I vi ljudima koji imaju tako veliku odgovornost za budućnost cele nacije smanjujete ionako najniže plate u javnom sektoru. Kakvu poruku im šaljete, gde da se nađe motiv da se sa decom radi kako treba, da se prate najnovija dostignuća u obrazovanju i nove metode predavanja? Upropastićete generacije žitelja ove zemlje.

GagY

pre 9 godina

Plate nastavnika jesu male,ustvari to je vise socijalna pomoc nego licni dohodak.Ali zbog toga deca netreba da ispastaju.Kome se nesvidja da prima socijalnu pomoc,neka da otkaz.Neka se prekfalifikuje u perspektivna zanimanja ,automehanicar,keramicar,vodoinstaleter koji za jedan dan zarade profesorsku platu i cenjeniji su u Srbiji.
(Darko, 22. decembar 2014 09:16)

Ti si se očito na vreme prekvalifikovao, ali si i dalje ostao nepismen.

KoleM

pre 9 godina

Smanjenje ne bi bio problem da nisu po javnim preduzaćima povećali plate, da nisu zaposlili hiljade stranačkih botova, da su malo pravednije podelili budžetski kolač. Mala plata jeste problem ali bi ljudi to istrpeli da ne vide da oni koji kod profesora nisu mogli ni dvojku da zarade sada imaju veće plate od tih profesora. Svaka šuša u JP ili nekoj agenciji ima više od profesora u školi. Sa druge strane notari će se bogatiti, oni koji imaju pravo potpisa takođe, fudbalski klubovi koji su takođe državni, sportske i umetničke penzije...

Kaba

pre 9 godina

Nema, kad oteras preko pola miliona intelektualaca plus njihov porod u zadnjih 25 godina dobijes ovakvu vlast i ove posledice. Nazalost toliko smo debelo zalegli u korupciju da ce ovo biti sredjeno tako sto ce par najglasnijh i najbitnijih dobiti nesto a prosvetari pusta obecanja kao i hiljadu puta pre! Daj Boze da gresim!

Petronije

pre 9 godina

Resenje je jednostavno. Svi ministri MORAJU da imaju platu po platnom razredu, ministrima plata od 38.000din, i NE SMEJU da imaju nikakvu privatnu firmu. Onda da ih vidim. Lako je njima da pricaju kako mora da se smanje plate a da li od tih smanjenih plata moze da se zivi, njih nije briga. Njihove plate su preko 1.000€ a bulkvalno NISTA ne rade. Gomila klosara i neukih budaletina. Srbijo zemljo na koje si grane spala.

Prosvetari ajde malo organizacije, ujedinite se ako zelite neki rezultat. Sada verujem onoj narodnoj " Ne daj Boze da se Srbi sloze". Ogroman je raskol u zemlji, jedan u klin, drugi u plocu, zato nam i teko ide...

Nevena

pre 9 godina

"To znači da ne možemo da tolerišemo da bilo ko ne zaključi ocene", rekao je Verbić za RTS". Da li je MOGUCE da je ovo izjavio ministar prosvete? BILO KO (Sic!) i ne moze da zakljuci ocene, vec prosvetni radnici angazovani u skolama! Nisu profesori BILO KO, a ovaj deo izjave upucuje na stav kakav je odnos prema prema problemu prosvetnih radnika. Na stranu sto se vrsi zamena teze u vezi aktuelnih problema i istice se problem da skola postoji zbog ucenika, sto je notorna cinjenica, ali potcenjeni u svakom pogledu profesori bave se najsvetijom profesijom, znanjem! Bila sam profesor 30 godina i moja penzija je 31500 dinara, dok moji vrsnjaci politicari (njih spominjem zbog "rezultata" koji su doprineli da ova zemlja bude u ovako jadnom i haoticnom stanju)imaju penziju dva ili tri puta vecu od moje penzije! Prosveta bi morala da bude glavni stub drustva ako uopste politicka elita zeli da se ova zemlja postane normalna zemlja za zivot svih.

plata 20k -10%

pre 9 godina

"Imamo zakone i ako ne bude drugog rešenja, to ćemo da rešavomo onako kako piše u zakonu. To znači da ne možemo da tolerišemo kada neko ne zaključi ocene.

Ma da, zakoni važe uvek kad vam je fotelja pod pitanjem, a kad narod traži da se sudi po zakonu i pravdi onda država izgubila zakon?!,...nije tema ,ali koliko predmeta u Srbiji stoji po 10 i više godina?, jel to po zakonu?, u kom to zakonu ili pravilniku piše da po samovolji premijera mogu da se smanje zarade 10% na svim nivoima?, pa to nema ni u ratnom stanju pravo premijer da radi, niko ne bi tražio ništa da su te plate normalne koliko toliko, ali od crkavice da uzimate, pa još i pretite "zakonom", sramota...recite vi nama kolika je vama plata ministre sa smanjenjem naravno? 100 hiljada minimum...i ja bih se pozivao na zakon da mi je tolika plata...ko se vatrom igra od vatre....znate vi dalje...

vuk vucko i vuk zucko

pre 9 godina

Uvek ista taktika i scenario vlasti...

Kada je poceo strajk u policiji izadje doktor ministar i kaze kako je sve u redu i kako samo jedan mali krug nezadovoljnih policajaca strajkuje.

Kada su advokati obustavili rad izadje selakovic i kaze kako ogromna vecina advokata nema nista protiv javnobeleznickih zakona i povecanja poreza, a samo jedan mali broj advokata koji su korumpirani i u sprezi sa tajkunima stoji iza strajka. A celo pravosudje blokirano...

Kada je pripreman zakon o radu, izadje vulin i kaze kako velika vecina radnika shvata neophodnost reformskog zakona o radu, samo korumpirani predstavnici reprezentativnih sindikata sa jahtama vilama itd koce reforme jer ih instruise opozicija.

Tako ce biti i sa prosvetarima, sad ce vlast voditi kampanju kako su prosvetari vecinom ok ali nihovi predstavnici su katasrrofa.

vredjanje zdravog razuma!

Valentina

pre 9 godina

U ovoj državi je prosveta već dugo na marginama i ne shvata se značaj obrazovanja za napredak i budućnost zemlje. Na svakom ćošku se otvaraju fakulteti, dele se diplome i doktorati. Užas! Niko se ne bavi pitanjem viškova zaposlenih u državnim firmama. Zbog čega se javnosti ne iznesu podaci o broju, kvalifikacijama i zaradama zaposlenih u državnim upravama i ministarstvima. Naravno i to, na koji način su smanjene zarade, da li su svima smanjene bruto i neto zarade ili su nekima smanjene samo "stimulacije" (koje naravno prosvetari nikada nisu primali). Ovakvom politikom Srbija za 20 godina neće imati nastavnog kadra, jer niko neće ulagati vreme i novac na fakultetsko obrazovanje da bi na kraju živeo kao poslednji bednik.

zaključak

pre 9 godina

Srednjoškolci u elektrodistribuciji imaju duplo veću platu od nastavnika koji su ih učili tom zanatu, a triput manju od inžinjera te distribucije. Ti inžinjeri i ti nastavnici su istog ranga obrazovanja. Šta da se zaključi, osim da prosvetu treba gazit, da se ne izrazim drugačije

bucika

pre 9 godina

Verbicu, kazi kojim kriterijumima ste se vodili pa ste i deci iz osetljive grupe ukinuli tj niste odobrili ucenicku stipendiju?
Moje dete je prvi razred srednje skole zavrsila sa 4,4 vrlo dobar a minimum za ovu decu je 3,50. Ako uzmete u obzir da je moje dete oanovnu skolu zavrsilo po posebnom programu u specijalnoj skoli za gluvu decu a prvi srednje u redovnoj, onda cete razumeti koliko je ona ucila da ima i tih 4,4. Veliki je to prelaz bio za nju, sretanje sa cujucim drugovima i profesorima, pa sami zakljucite...Ako cete oduzimati dzeparac u od dobre i vredne dece kao i plate od profesora onda mi je jasno kuda ide ove drzava. Neka vas je sramota!!!

plata 20k -10%

pre 9 godina

kod ovih sve "mora"?!, ma mora samo da se umre druže...vama kad kaže narod da morate da siđete sa vlasti vi ste gluvi?!...i ti ne bi sedeo tu da ti je plata 30 hiljada ,a da su ti realni troškovi 80 hiljada...nego bi kuko, a jelte ti imaš minimum 100 iljadarki i super, i ja bih za 100ku držao časove 60 minuta ako treba, plati pa klati, koliko para toliko i muzike, ko drugome jamu kopa sam u nju pada, 'oćete profesionalnost, a plaćate ko sa osnovnom...NEĆE DA MOŽE!

Srdjan

pre 9 godina

Ali najbolja mi je izjava da se radi na izradi platnih razreda. Koliko se secam, Kori Udovicki je u maju ili junu najavljivala uvodjenje platnih razreda od septembra, ali su onda shvatili da ce doci do pobune partijskih poslusnika koji sa osnovnom i srednjom skolom imaju po javnim preduzecima 70000-80000 din platu pa su resili da to vise ne spominju. Sad ce ponavljati naredne dve godine kako se radi na izradi toga jer je mnogo komplikovano, providna prica...

makar sta!

pre 9 godina

(Predrag, 22. decembar 2014 09:09)

Kao sto su ucitelji tu zbog dece, kako si rekao, tako su i politicari tu jer ih je narod izabrao da poprave stanje u zemlji, a ne da izmisljaju trikove, kako bi se odrzali na vlasti!

Ova Vlada je dosad uzela 7 mlrd. Evra zajmova, a nije otvorila jednu jedinu fabriku, zaustavili su i ono sto je dosad funkcionisalo, doveli ljude do prosjackog stapa!

Prosvetni radnici imaju potpuno pravo na strajk, zuljali su stolicu mnogo vise od kafe- uvarica u javnim preduzecima, a zaradjuju manje!

Vlada mora da shvati da ovakve probleme mora da resava na pravi nacin ili da prizna da je nesposobna da omoguci minimalno pristojan zivot narodu, te da da ostavku, dok jos moze nesto da se popravi!!!

Stara škola

pre 9 godina

Lepo piše u tekstu da su profesori tu zbog dece! E kada je već tako, onda isti ti profesori moraju biti plaćeni adekvatno za svoj rad, za vaspitanje i obrazovanje te iste dece, a ne da se i ovako jadna profesorska plata smanji u ovim reformama (za koje jedino AV zna kako će doneti boljitak ovoj zemlji).

qwerty

pre 9 godina

Predlazem da prosvetari dodaju i zahtev za smenom ministra. Nije dosta sto puno djaka vredja posvetare, nego sada to cini jos i ministar licno. Neka leci komplekse negde drugde.

Gile

pre 9 godina

Slažem se da ocene treba da budu zakljucene. Predlazem da ih zakljuce birokrate paraziti koji okruzuju ovog smesnog ministra jel i onako imaju 3 puta veće plate od nastavnika.

deNiro

pre 9 godina

Podrška svima koji štrajkuju.Ova država i narod su brutalno opljačkani od strane političara i tajkuna.Šta su to Toma,Vučuć,Boris,Voja,ovaj ili onaj radili u životu.Njihova imovina je u disproporciji sa zaradama i zna se kako se to zove u svetu.Krenule su pretnje i ucene i pošto je sindikat produžena ruka DB-a,mislim da od štrajka neće biti ništa.Nažalost.A ovaj lik iz Petnice ne zaslužuje ni da se komentariše.On ne zna gde je levo a kamoli da vodi ministarstvo.

Pera Treger

pre 9 godina

Veliki broj skola radi normalno, a mali broj skola strajkuje. Blento, sta je mali, a sta veliku broj? ili sklanjaj guzicu iz te fotelje

Ratko

pre 9 godina

Znas kako ministre kazu? Mora samo da se umre. Ako ti se ne svidja dodji pa sam zakljuci ocene. Spremaj kofere sa tvojim stranackim saborcima jos malo i letite u istoriju. Ovo sto ste uradili sa smanjenjem plata i penzija je najveca sramota u novijoj Srpskoj istoriji pa niko nije glasao za vas da umanjujete plate i penzije! Policiji ste skinuli 10 hiljada dinara sa nevidjenom strogocom i pritiskom a kriminala sve vise i vise. Ko je lud da toliko reskira za 350 eura platom. Napravili ste sa javnim beleznicima totalnu pometnju i neverovatnu pljacku da najobicni ugovor treba platiti 25 hiljada dinara sto svako pametniji ili sa prijateljem advokatom moze sastaviti za dzabe. Avioni koje ste najavljivali pompezno da cuvaju nebo ce stici ali za 30 godina. Juzni tok je za sve gotova prica samo ne za srpske vlasti znaci i to je otislo u propast. Nikakva strategija, ideje vec samo rezi i izivljavaj se po narodu kad vise nema nista da se proda. Jos hocete nov kredit da uzmete od 7 milijardi da popunite rupe u budzetu i vase dzepove pa kad odete nasa pokolenja da vracaju a vi bogato da zivite. A penzionerima koji su ceo zivot radili i placali penzionom vi skidate protiv Ustavno penzije sto je nezabelezeno u Evropi! Totalna nesposobnost i nemoc!

Kole

pre 9 godina

Eh da mi je da vidim lica ovih botova koji pokusavaju da se proguraju svojim dirigovanim komentarima i da objasne kako prosvetari nemaju podrsku. A ono, ko za inat, navala (konacno) pravih koementara, ne-botovskih, od strane ljudi koji podrzavaju prosvetare nad kojima se drzava izivljava. Kako cete da ih ucutkate sad,a? I kolika vam je plata botovska, jel ste sigurnio da je manja od plate pofesora koji je zavrsio prirodno-matematiski fakultet i radio 30 godina skolujuci generaciej i generacije?

srboljub

pre 9 godina

zasto se precutkuje/zanemaruje cinjenica da prosvetarima 2008. nije podignuta plata, kao ostatku javnog sektora? naravno, pravo je pitanje zasto se tad nije strajkovalo, ipak: puna podrska podrska!