Nedelja, 21.12.2014.

17:38

Kraj polugodišta pod znakom pitanja

Mnogo đaka u Srbiji moglo bi da ostane neocenjeno na kraju polugodišta zbog izostanka dogovora ministarstva i prosvetara u štrajku koji će sutra obustaviti rad.

Izvor: B92

Kraj polugodišta pod znakom pitanja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

131 Komentari

Sortiraj po:

goca

pre 9 godina

recimo da zaštitnik građana iz svoje udobne fotelje sedne na drvenu stolicu za 40 000 din., dok nam ne svane 2016,7? Bilo bi interesantno tada čuti njegov komentar odnosno da li bi i tada bio tako dijalektički nastrojen, >Po drugima je i 25 po turu ništa ..samo napred sa demagogijom ipak šteta što nismo svi spremni da ćutimo.

Miro Đokić

pre 9 godina

@gde vam je etika:Ko još pita za etiku. Njima su bitne plate , a ne interesuju ih ni deca , a ni to što se nema odakle da se te plate obezbede.

Pero Ćivša

pre 9 godina

@Gile:Ima još onih kojima je etika i moral iznad ličnih interesa , i zato svi profesori koji redovno održavaju nastavu ,zaslužuju sve pohvale.Oni koji pokušavaju preko svojih učenika da ucenjuju državu ,treba da preispitaju taj svoj stav.

Mišo Ćuković

pre 9 godina

@Sasa: Umesto što se sada molite Bogu, bolje bi bilo da ste pre desetak godina krenuli zajedno sa profesorima i nastavnicima i digli svoj glas kada nam je bivša vlast , uništavala privredu , zatvarala preduzeća , a radnike ostavili na ulici bez parčeta hleba , danas ne bi smanjivali ni plate ni penzije , nego bi imali standard dostojan čoveku.

Prosto ko pasulj

pre 9 godina

Evo da vam objasnim: dokle god postoje ovi koji podrzavaju ideju da se prosvetari NE IZUZMU iz mera stednje, a ima ih boga mi ohoho, dotle ce vlada imati vetar u ledjima da ne posustane pred njihovim uslovima. Jer ako pokleknu pred prosvetom onda su pukli skroz. Vlada igra vrlo pametno. Smanjili su svima plate i penzije. Velika vecina, na zalost, cuti i guta. I gleda na ovu manjinu sa prezirom. U fazonu: ako mogu ja, morace i on. E tu lezi srz problema i to je karta na koji igra vlada - podeljenost u narodu ili zavadi pa vladaj. Znaci, ili svi na ulice ili nista. Cutite i gutajte. Na zalost, na ulice je trebalo izaci onda kad su doneli ovu uredbu. Sad je kasno.

Нездовољни грђанин.

pre 9 godina

Пуна подршка просветним радницима.
Пресудом владе РС запослени у Јавним предузећима и пензионери су осуђени да у недефинисаном периоду добровоњно, без права жалбе и поуке о правном леку, плаћају за све злупотребе и неуспехе актуелне и претходних власти у последњих 25 година, у име светле будућности која нас очекује. Других осуђених или бар оптужених, за ситуацију у којој се као држава налазимо нема.
Просветни радници, морају да се организују у један синдикат, и око само једног циља а то је да им се и онако мале плате не смање. То је једини услов који синдикални руководиоци морају да заступају и од ког не могу да одустану. Штрајк мора да се радикализује трајном обуставом рада, или да се од њега одустане.
Јадна је држава у којој је учитењ социјални случај.

Mikana

pre 9 godina

I sad ja treba, kad ujutru dodjem kuci iz trece smene, da obucem, nahranim i odvedem mog djaka prvaka u skolu, a oni da mi kazu da sam to dzabe radila i da ga vratim kuci! Stvarno nema smisla! Mogli su bar u petak da kazu! Toliko su postali bezobrazni da ovo prevazilazi svaku meru! Uskoro treba da idu na raspust pa se bukvalno trude da uglave strajk izmedju dva raspusta. Oni su i ranije non-stop nalazili razloge za strajkove. Jednostavno, toliko su se olenjili da jedva cekaju neki razlog za nerad. Zelezarcima su smanjili plate 20%, pa sad jos dodatnih 10% preko toga! I ne strajkuju, a porediti rad u celicani i valjaonici ili aglomeraciji i toploj ucionici... I posle trece smene ti taj kaze da strajkuje i da vratis dete kuci!?!

pre 9 godina

највећи нерадници траже своја права.што не протестујете у јулу и августу кад примате плату да седите кући?!ово држава може врло лако да реши,отказ и дати посао људима који xоће да раде.или послати контролу по школама па да видимо шта сте децу научили,на ком нивоу је дисциплина...е тек тада би се видело да нисте зарадили ни ову скраћену плату.треба да вас је срамота!

mkhv

pre 9 godina

Zivimo u dve zemlje. Jedna , Vodjina gde ce vec za mesec nbiti bolje i druga , realna gde advokati ne rade vec 4 meseca , prosveta vecinski strajkuje a narod zivi sve teze. Ovaj 2015 tu nece prexiveti u fotelji.

pipi

pre 9 godina

Posle 27 godina rada u prosveti, mogu slobodno reci da mi generalno kao narod ne zasluzujemo nista bolje od ovoga sto nam se desava u poslednjih 25 godina.Ako jedan dobar deo populacije ima ovako negativno, gotovo destruktivno misljenje o prosvetnim radnicima onda nama spasa definitivno nema.

profica

pre 9 godina

Čitam i čudim se koliko zlobe u komentarima tipa: za kolko rade i to im je mnogo para! Ja se kao profesor borim za dostojanstvo svakog deteta, pravo da uči i napreduje ali uvek nekome moj posao i raspusti smetaju... Ja sam ovaj posao birao zato što ga volim, opet bih ga radio ali ovo što se dešava u zadnjih nekoliko godina je stvarno degradiranje i ponižavanje! Ne samo plate, ceo proces obrazovanja je unazađen, deci je sve dozvoljenjo, roditelji znaju sve bolje od nas, ministarstvo nas srozava kako bi opravdalo naredbe MMF-azasmannjenje plata. I kada budemo izgubili ovaj rat amoramo da ga izgubimo jer su prosvetari na jednoj a svi ostali protiv nas odlazimo u apatiju, otaljavanje posla, a tada gospodo pljujte koliko hoćete, biće kasno da se vratimo gde nam je mesto!

barem sam pismen

pre 9 godina

Sit sam zlobnog ili poluinteligentnog sveta koji se oseca pozvanim da sve komentarise pa sabira babe i zabe racunajuci nekakve radne sate, dane i ne znam sta sve ne. Da li ste makar jednom u zivotu usli u ucionicu i pokusali da odrzite cas? Siguran sam da niste, inace ne biste izlivali takav otrov po prosvetarima. Drzanje casa, makar i pred najmirnijom decom, najvise lici na krocenje divljeg konja i tu covek za 45 minuta izgubi energije koliko neko drugi za kancelarijskim stolom za 4 sata (bez namere da omalovazavam druge struke, svakako ima i mnogo stresnijih). Prema tome, apsolutno se ne mogu porediti jedan radni sat nastavnika u skoli i nekog drugog zanimanja, isto kao sto necete drzati stopericu ni hirurgu ili pilotu. Osim, naravno, ako ste zlobni poluinteligent, a takvih je, nazalost, puna Srbija.

zoran

pre 9 godina

Nase skole su jedna velika NULA. Mnogo se lose radi sa decom, i ako kod kuce ne ulozite ludacki napor nema rezultata. Reci te mi kada dolaze a kada odlaze prosvetari kolika im je produktivnos. Rade 4 do 5 sati dnevno x 5 dana , za razliku od njih ja radim 9h dnevno i subotom. To znaci da oni u poredjenju samnom imaju benificirani staz rade 50% manje od mene i imaju 3x veci godisnji odmor. Kada izracunam provedene sate na poslu sa cenom rada ja radim za kikiriki. Da me neko porgesno ne shvati ja sam za da im budu vece plate ali i svima nama ostalima, ali da pocne u skolama da se uci a ne da se zicka lova od nas roditelja da se nadomesti mala plata.

bulda

pre 9 godina

Zalite se na male plate, a ne racunate u prihode privatne casove ucenicima koje dajete na crno i ne placate porez na njih, ugradnju u ekskurzije, izlete, pozorista itd. Nakupi se tu i vise od 800 evrica meseceno..

iva

pre 9 godina

Prosvetarima baš teško '' pada " štrajk. Oni sa ili bez istog ne rade svoj posao ni savesno i ni kvalitetno, to pokazuje koliko su deca motivisana za školu i koliko su obrazovana. A da ne komenrarišem koliko odmora u toku godine imaju. Sramota.

Aleksandar

pre 9 godina

@ Nemo

Ti sigurno nisi pri cestoj svesti cim mozes da predlozis da svako radi 4 sata za drzavu dzabe.Iskreno ne bih Srbiji dao ni jedan minut dzabe a kamo li 4 sata. Mnogo je i ovo sto mi uzimaju na ime poreza.A znas zasto ? Zato sto smo vec imali nesto nalik tome a ogleda se u radnim akcijama.Radili su Srbi za dzabe i gradili zemlju a danas tim istim radnicima drzava smanjuje penzije i upravo ti ljudi koji su sate i sate poklonoli radeci dzabe za drzavu danas zive ispod svakog dostojanstva.
Prica o Japanu nije potpuno tacna ali tacno je da su tam dosta radili za dzabe.Ali porediti taj Japan i nas je na ivici razuma.U Japanu u to vreme funkcioneri nisu imali milionsku imovinu, brendirana odela i rolex satove, nisu se vozili sluzbenim automobilima i nisu isli na sluzbena putovanja.U Japanu ni tada a ni sada poslanici ne jedu za dzabe u skupstinskom restranu dok radnici nemaju topli obrok i menze.U Japanu upravo oni koji rade za drzavu zive najskromnije. Kod nas je sve obrnuto i zato ne ocekuj da ovde neko radi za drzavu dzabe.

A?

pre 9 godina

Ti, ADVOKATE, daj podrsku kome hoces, imas prava na to. Ali ja, koji ne vidjam decu mesecima, necu da podrzim ovo! Jedva cekam te raspuste, da vidim decu! I kunem se da ce deca biti kod mene, kada smo se i dogovorili! Neka strajkuje ko hoce, moja deca dobijaju raspust od mene licno, a drzava neka me kazni! Hajd i to da vidim!!! Bice svasta...

ice9

pre 9 godina

Svi ovi koji pljuju po prosveti moraju da ukapiraju da su prosveta i zdravstvo olicje zemlje, ako tu skripi sve ostalo ode dodjavola, i treba da rade za velike plate, profesori i ucitelji su stub drzave.

Dragan

pre 9 godina

Ja ne vidim problem u strajku ali ni u smanjenju plata ovim ljudima. Za mene je problematicno to sto se ovim uglavnom visokoobrazovnim ljudima osporava dosadasnja plata od 45.000 dinara (370 eura) a istovremeno ista ova drzava drugim kategorijama visokoobrazovanih zaposlenih odobrava i isplacuje plate od 90, 100, 200 i vise hiljada dinara mesecno (agencije, NBS, pravosudje, drzavna uprava, tuzilastvo, razni saveti i odbori, itd.). Takve plate nisu obelezje drzave koja nema pare. Ako nema para za prosvetu, ne bi smelo da ih ima i za ostale drzavne ustanove i sluzbe. Ako ima para za njih, moralo bi da ih ima i za prosvetu.

lajavi krelac

pre 9 godina

Plata gospodina "zastitnika gradjana" je kao plata 8 nastavnika. Obrazovanje isto. Tu je problem. Velike ne diraju a uzimaju od vec ojadjenih prosvetara.Moja puna podrska strajku.

Vera

pre 9 godina

Stali advokati,staje prosveta,sledeci su zdravstvo i moje pravosudje,iako nam se predsednica sindikata prodala vlastima!
Ovakvo stanje je neizdrzivo,sa ovolikim platama jednostavno ne moze da se zivi.
U pravosudju,drzavni sluzbenik sa 25 god radnog staza (u mom slucaju), ima platu celih 27000din,alo,to je gotovo minimalac!?

Ili platni razredi na svim nivoima,ili generalni strajk.Postena raspodela raspolozivog novca tj. tereta stednje,ili generalni strajk.
Neozbiljno je ocekivati da bilo ko prihvati mere stednje,dok jedan Bajatovic prima mesecno 40 hiljada evra,dok se politicari i njihove zene i deca razmecu " zaradjenim " novcem.Razlike u primanjima su bezobrazno velike.
Mi jesmo blesav narod,ali bas toliko da sve ovo progutamo,definitivno nismo.

Ocekuju nas veliki izlivi nezadovoljatva i verovatno,novi,prolecni parlamentarni izbori.
Ova Vlada nema sanse da opstane.

dežurni

pre 9 godina

(Nemo, 21. decembar 2014 21:53)

Ti baš voliš premijera? Jesu li patriote Bajatović, Krkobabić i Jorgovanka? Jel normalno da direktor EPS u Nišu, Bulatović, prima inavlidsku penziju? Jel u redu da u Tominom kabinetu ima 107 zaposlenih? Jel normalno da šalterski radnici EPS-a i Pošte imaju veću platu od profesora? Jel normalno da država finansira gubitaše kod kojih je prosečna neto plata preko 500 evra? Jel znaš da je ministar privrede diplomirao pre dve godine, sa 45 godina života, na privatnom univerzitetu? Mnogo je obećano, skoro ništa urađeno, osim smanjenja plata!

Gde vam je etika,

pre 9 godina

Nije valjda profesorski moral tako nisko pao da zbog manje plate nece uciti decu,nesto ce im reci a nesto precutati....e ljudi moji....mislim da onaj sto sad zbog ovoga gubi motivaciju nije ni do sad radio svoj posao kako treba!A oni cestiti,kojih je sve manje,na zalost,nece dozvoliti da deca osete njihovo ne zadovoljstvo,jer to ne bi trebalo da ima ikakve veze!

izdali ste nas...

pre 9 godina

@o captain, my captain

Molim te, dokle ce te prodavati tu pricu da radite i kuci do kasno u noc, da leti dolazite u skole kso zbog nekih priprema. Koliko to treba vremena pa da se spremi jedan pismeni i kokiko vremena da se pregleda? Siguran sam da niko od vas ne provodi 8 sati u skoli tako da ako i to traje par sati onda se uklapate u osmicu...a za godisnji odmor, privatne casove i sto vecito kasnite na casove necu da trosim reci. I ja radim u drzavnoj sluzbi pa se ne bunim sto su mi smanjili platu taman toliko koliko me kosta vrtic...cutim i pokusavam da se skockam u 40 k.

VKV majstor

pre 9 godina

@majstor koji vitla dasku,
Pa, majstore, da si isao u skolu, imao bi mnogo vise. Uostalom, jak si ti majstor kad radis za 20.000. Ne bi ti meni ni u bastu usao!

anana

pre 9 godina

kad vec strajkujete toliko dugo, sto ne ubacite u zahtev promenu plana I programa, koji kao da je pisao neko ko mrzi decu (ili ih nikad nije ni video)?
plate vam jesu male, tu nema sta da se prica, ali moja deca nipisto nece subotom ici u skolu.nema sanse
mozda vam se roditelji I pridruze u strajku, ako vide da radite za dobrobit dece, ne iskljucivo svoj.
ozbiljna sam.u prosveti je tooooooliko problema na koje treba ukazati, spojite dobro I korisno, kad vec idete na ulicu.onda cu vam se pridruziti

Mirko

pre 9 godina

Nemo, covece!!! Na kojim si drogama? Poredis Japan i Srbiju? Znas li ti zasto prosvetari strajkuju? Znas li uopste sta je prosveta? Jesi nekad isao u skolu? O kakvim otkazima pricas? Takvima kao ti ne treba dati ni dinara da bi ljubili d..e velikom Vodji. Od svih SNS botova, moram priznati da si br.1 po bezobrazluku.

Milijana

pre 9 godina

Prosvetni radnik u Srbiji ima najmanju platu u Evropi. Pricamo o punoj normi. Sta mislite kako zivi onaj sa 50% te plate, dakle nekih 25.000 dinara? Jel to ok za nekog ko je zavrsio fakultet? Da li znate kako je danas raditi sa decom u odeljenju u uslovima totalnog kolapsa morala i svih ljudskih vrednosti? Ucenici imaju sva prava, a prosvetni radnik moze da izgubi posao ako povisi ton ili, ne daj Boze, odstrani ucenika sa casa. Da ne pricamo o tome koliko dobro morate da poznajete materiju koju izlazete dok vam konstatno sabotiraju cas, tako da ni sami sebe ne cujete dok predajete. Da li uopste znate da prosvetni radnik mora da radi i sa decom sa specijalnim potrebama, iako nije kvalifikovan za to? Da li znate koliko vremena provodi na pripreme, pregled pismenih i kontrolnih, i slicne aktivnosti u okviru skole? Naravno, da uvek postoji i neko ko bi radio za manje novca, ali da li je to resenje? Da jedni drugima podmecemo nogu, dok se Vodja i njegova ekipa slade? Mislite o tome...

Milijana

pre 9 godina

Prosvetni radnik u Srbiji ima najmanju platu u Evropi. Pricamo o punoj normi. Sta mislite kako zivi onaj sa 50% te plate, dakle nekih 25.000 dinara? Jel to ok za nekog ko je zavrsio fakultet? Da li znate kako je danas raditi sa decom u odeljenju u uslovima totalnog kolapsa morala i svih ljudskih vrednosti? Ucenici imaju sva prava, a prosvetni radnik moze da izgubi posao ako povisi ton ili, ne daj Boze, odstrani ucenika sa casa. Da ne pricamo o tome koliko dobro morate da poznajete materiju koju izlazete dok vam konstatno sabotiraju cas, tako da ni sami sebe ne cujete dok predajete. Da li uopste znate da prosvetni radnik mora da radi i sa decom sa specijalnim potrebama, iako nije kvalifikovan za to? Da li znate koliko vremena provodi na pripreme, pregled pismenih i kontrolnih, i slicne aktivnosti u okviru skole? Naravno, da uvek postoji i neko ko bi radio za manje novca, ali da li je to resenje? Da jedni drugima podmecemo nogu, dok se Vodja i njegova ekipa slade? Mislite o tome...

Za sve je kriv Dositej O.

pre 9 godina

Tamo u nekim državama, značajan broj roditelja se izdržava od podvođenja svoje dece. Po komentarima vidim da i kod nas ima veliki broj zainteresovanih za ovo zanimanje. Očigledno im škola smeta u realizaciji ove ideje, jer uči decu šta je normalno, a šta nije.

Zbog toga oni bez ijednog argumenta uporno "pljuju" po nastavnicima, nadajući se ukidanju škola.

Dosta je bilo

pre 9 godina

Dole vlada!!!!
Dole polupismeni bivsi radikali.
Srbiji moze da pomogne samo tehnicka ne-partijska vlada oraganizovana oko Radulovica i njemu slicnih patriota kojima je zaista stalo do Srbije. Dole ovi kji ce i rodjenu majku prodati zarad vlasti (kako su prodali kumove vec smo videli).

maxssimuss

pre 9 godina

Šta je problem, uvedite im platne razrede. A nećete? Zašto? Možda zato što bi onda primali 70000! E pa gospodo političari, nastavnici i profesori zaslužuju tolike plate a za vas znam sigurno da ne. Da je skupština moja privatna firma ja bih vam dao platu 20000! I ne bih vas prijavio! Dju*rad jedna!

the stooges

pre 9 godina

Brojke kojima buticarke, salterski radnici i ostali srednjoskolci opisuju status prosvetnog radnika rastu geometrijskom progresijom. Provericu posle 12 jer ocekujem sledecu statistiku: plata RSD 68.000, raspust 6 meseci, 90min efektivnog rada dnevno, regresi, reprezentacije, dividende, rabati... Iz vasih usta u Bozje usi, SNS automatoni! Cujemo se!

Sve je u redu dok ćute

pre 9 godina

Kada čitam komentare javljaju mi se slike roditelja, koji mi se zgade kada dođu u školu da pitaju za dete. Zgadi mi se njihov način razmišljanja, usvojen iz emisija sa zabavnih televizija.

Posle susreta sa njima imam osećaj gorčine, koji dugo traje. Ali sam srećan, što čim uđem u odeljenje, među decu ovo biva u potpunosti potisnuto. Čak ovo kod mene podstiče brigu za decu tih roditelja. Dovoljna je kazna, što su im roditelji takvi, zaslužuju duhovnu pomoć na svakom koraku.

iznogud

pre 9 godina

Smanjenje plata ili za sve ili ni za koga. Nije fer prema svima ostalima da se neka struka izuzima. Izvinjavam se ali nemate moju podrsku. O iskoriscavanju dece zarad ostvarenja svojih licnih interesa necu nista reci, valjda je to ocigledno...

Hogar

pre 9 godina

Nije polugodište pod znakom pitanja već izbori!
Manjina glasala za većinu, ali sad je većina postala manjina ali ipak kinji većinu! Međutim, prosvetari su rekli da je manjini zvonilo za kraj časa!

nnn

pre 9 godina

@Dr Aleksandar
Podrska i zdravstvu. Prosveta, zdravstvo i sudstvo su stub civilizovanog drustva. Najvise bih volela da zajedno obustavimo rad i pobunimo se protiv bede i nepravde!

nnn

pre 9 godina

@Lepboki
Neka se privatizuje, 500€ godina, 4000€ samo osnovno obrazovanje za samo jedno dete. Oh kako bi to bilo divno za roditelje.

Rekose mi pametni ljudi, ja ih nisam slusao

pre 9 godina

kako mozete da strajkujete ,kako
vas nije sramota -meni se odbija da bi se vama dalo od 30 dana 29 radim za 20000 sramota a vama po 50000 zar ste tu platu zasluzili sa 4 meseca odmora u godini ....polako docice i vama kraj
(majstor koji vitla dasku, 21. decembar 2014 20:24)

I to sto kazes, doci ce i njima kraj (DOCICE se pise odvojeno) i ne samo njima, doci ce kraj i skoli, obrazovanju, nece morati cak ni da se kupuje diploma i njoj ce doci kraj... i tad cemo biti najsrecniji, bez skole, dostojanstva... ali tad necemo raditi za 20 hiljada nego za 10... jes' da necemo da finansiramo bahate prosvetare sa cetiri meseca odmora, al cemo zato da finansiramo politicare, administraciju, javna preduzeca, prestolonaslednika bez prestola...

Menadžer

pre 9 godina

Za ove novokomponovane roditelje, koji decu od sedmog razredu uvlače u miniće i dižu na štikle, farbaju im kose i lepe veštačke nokte imam poruku:

Dobiće sve papire, knjižice, uverenja, svedočanstva sa ocenama koje vi želite. Ali jedno nikada neće dobiti to je kvalitetno obrazovanje. Ono što se može sa papirima, je već postalo narodna izreka. A ono što se može postići sa obrazovanjem možete videti u Nemačkoj.

Doduše i pevačice dobro prolaze, još ako imaju dodatni posao koji ovih dana nazvaše "visoka prostitucija".

Srbijo teško tebi

pre 9 godina

Pa, zar je moguće da još postoji neko, ko piše komentar da prosvetni radnici rade 4 sata dnevno i imaju 3 meseca odmora.

Nije, da je pomislio, pa ćuti i niko ne vidi njegovu sramotu. Nije da priča, pa posle može reći "izletelo mi", nego piše.

Obaveze nastavnika u Srbiji su iste kao obaveze nastavnika u svim državama EU. To je takva vrsta posla. Nastava se ne izvodi 8 sati sa pauzom za doručak.

Imaš valjada nekog rođaka u belom svetu, nazovi, pitaj. Nemojte pisati više ovakve stvari, sramotite sebe, svoje pretke i svoje potomke.

Saša

pre 9 godina

Zašto nema novogodišnjih paketića za decu prosvetnih radnika? Sindikate to ne zanima.Mediji o tome ne pišu. Šta reći deci zašto nema paketića? A kolektivan ugovor koji garantuje paketiće i dalje važi.

Lepboki

pre 9 godina

Ma odavno niste štrajkovali. Od kad znam za sebe. Deci da date knjižice, ništa vam nisu kriva. Sve škole da se privatizuju, osim osnovnih. A ne da plaćam dva puta.

o captain, my captain

pre 9 godina

@rd
Vi ili ste Verbicev bot ili skolski primer coveka koji nema pojma o prosveti. Prosveta se upravo i razlikuje od mnogih drugih struka po tome sto zaposleni ne moze da ostavi posao kad mu dodje kraj vremena i kod kuce se bavi drugim stvarima. Upravo suprotno, radno vreme zaposlenih u prosveti je kao vrh ledenog brega, oni bar pola posla, ako ne i vise, moraju da obavljaju kod kuce, cesto i do kasno u noc. Ali dobri gradjanin @rd, naravno, ne zna nista o tome, kao ni citava armija drugih koji olako blate to esencijalno zanimanje. Naravno, ima i mnogih prosvetara koji svoj posao ne shvataju tako ozbiljno i posao ne nose kuci, ali tako je sa svakom drugom strukom i ne moze se cela prosveta zbog takvih otpisivati. Zbog takvog stava kakav reprezentuje dobri gradjanin @rd drzava nam i jeste polupismena, pocev od predsednika pa nadole.

ffflyer

pre 9 godina

Vidim da ima komentatora koji se zalazu za privatne skole pa samo da pojasnim - privatne skole nikako ne mogu biti zamena drzavnim skolama i to vazi za sve nivoe obrazovanja, od osnovnog do najviseg. A razlog je jednostavan, to su profitabilna preduzeca kojima je u interesu prvenstveno zarada i to nije sporno. Sporno je sto kada bi samo privatne skole postojale obrazovanje ne bi bilo dostupno svim vec samo onima koji mogu da ga plate pa bismo se kao drustvo vratili negde u 18. vek. Nije ni ovo sjajno, daleko od toga ali ta alternativa je daleko gora. A prosvetarima savet da deci objasne zasto su u strajku - to bi morala da bude odlicna pouka za njih i prilika da i sami pocnu kriticki da razmisljaju. I pobune se kad naidju na nepravdu.

ADVOKAT

pre 9 godina

Biti nastavnik,profesor je institucija a ne zanimanje.odatle sve počinje.sistemski vas uništavaju jer što neobrazovaniji ljudi to bolje za postojeće ministarčiće .Ono što ima pameti u glavi beži glavom bez obzira i to nikoga od njih ne dotiče-važno je svoje bisage napuniti ,sad i odmah ,za sutra ko te pita. Puna podrška prosvetnim radnicima!

Nemo

pre 9 godina

Nikada ovo nece proci jer vecina nas gradjana ne podrzava da se prosvetari izuzmu. Kada budete imali vecinu radite sta hocete. Pa nije Vucic lud da se zamera narodu tako sto ce jedne da povladjuje a po drugima da pljuje. Mere stednje ili za sve ili nikoga. Znaci prosvetari dzaba vam je jer nas opet kazem vecina smo da vas sve otpuste. Slobodno neka b92 napravi anketu i da se vise uverite. Kada vam dodju demokrate za nekih 16 godina ponovo na vlast i pocnu opet da se zaduzuju pod velikim kamatama, bice vam povecane plate. Zdravo, cao!!! Kada bi kojim slucajem Vucic pristao na ovo pod nekim izgovorom a naravno nece, jer to svi znamo, nikada mu ne bih dao glas ali nikada vise. Ja mu bas i dajem glas da vecinu neradnika u Srbiji nauci radu, patriotizmu itd. Ako je Japan mogao dzabe da radi 20 godina posle rata i izgradi danasnji Japan, e vala onda moze i Srbija da radi za Srbiju bez dinara ako treba. Sram vas sve bilo, mislite na sebe a ne na Srbiju. Kome se ovde ne svidja i ne zeli da radi 4 sata za napredak svoje drzave treba da je napusti. Neradnici napolje. Znaci uvesti na 8 stai rada + 4 sata za drzavu pa da vidimo ko je radnik a ko ne. Za par godina bi bili izgradjeni kao Jpanan, ali vasa svest vam kaze da necete da radite za druge u ovom slucaju Srbiju. Niste dostojni Srbije.

cp6uH

pre 9 godina

Шта??? Политика и странке ме не занимају због батина које сам добио од неписмених страначких загриженика. Моја деца иду у државне школе и за спровођење закона о образовању је одговорна само влада Србије. Позивам све да не шаљу децу на надокнаду часова, не због подршке наставницима, већ због принципа и штедње.

pera

pre 9 godina

Da smo normalni pa da kad ovi ljudi izadju na ulicu izadjemo SVI koliko nas ima i sravnimo sve sto je zasluzilo da bude sravnjeno..pa neka oni uzivaju te 2015. sto kaze Vucic ali - po zatvorima!

zvezdarac

pre 9 godina

Da nemam u široj ženinoj porodici jednu profesorku i jednu učiteljicu i ja bih mislio da imaju leti 3 meseca odmora i da rade 4 data dnevno. Međutim osoba je potpuno drugačija. Njima se obaveze u školi ne završavaju posle poslednjeg časa i ne odu na more kad podele knjižice u junu. Priprema nastave, pripreme tokom raspusta. Prijemni, popravni i još "milion" drugih školskih obaveza. Stres zbog sve "gorih" generacija, sve gorih uslova rada, mobinga, pritiska bahatih roditelja, direktora. Još gomila drugih degradirajućih situacija...
Iskreno, ja takav posao ne bi radio za te pare. Uzgred, radim kod privatnika, dakle, rob koji puni budžet iz kog se isplaćuju te plate.

Мао Це

pre 9 godina

За оне који не знају:
1. професори дневно раде 1 сат (остало троше на кафенисање, због чега касне на часове што збирно износи ок 3 сата у току дана)
2. професори имају 5 месеци летњег распуста (јер њима лето траје 5 месеци...цркните од муке што вама не траје толико)
3. професори имају 5 месеци зимског распуста (јер њима зима траје 5 месеци...цркните од муке што вама не траје толико)
4. професори имају 6 месеци пролећног распуста (јер њима пролеће траје 6 месеци...цркните од муке што вама не траје толико)
5. професори узимају 1000еур месечно на приватне часове (морам да признам да су ту слабији од приучених мајстора)
6. професори узимају 10000еур на екскурзију ( и још се огребу за спавае, путовање, јело итд. (ту смо ало лошији од Бајатовића (ово Бајатовића је множина)
7. Ко је вама крив што вам година не траје 16 месеци као њима

Како знам све ово...бацио сам пасуљ и он ми је све рекао...наравно...шалим се...пасуљ не говори...рекла ми баба Ванга, кад сам је једном ономад срео на Азурној обали...беше то 6. месеца лета Господње неке године.

Milos

pre 9 godina

Smanjene su i plate onima koji imaju manji fond casova ,dakle i one plate ispod 25000 . I da primate platu od 4000 din za 10%radnog ostalli ste bez 400 din.Mizerija

građanin

pre 9 godina

Većina ljudi u Srbiji na pomen nastavnika i profesora prvo pomisli na "predugački" godišnji odmor (iako g.o. za profesore ne počinje s krajem školske godine), radno vreme od nekoliko sati, takođe svi su čuli za nekog podmitljivog davača dvojki. E pa gospodo, za većinu stvari niste u pravu. Moja supruga je profesor u srednjoj školi i ja vrlo dobro znam koliko je taj posao težak i odgovoran, koliko je svog slobodnog vremena provela pripremajući časove, programe, pregledavajući pismene vežbe. Da ne spominjem problematične đake, roditeljske sastanke itd. Tvrdim da su plate prosvetnih radnika i ranije bile premale, ovo sa smanjenjem je katastrofa i za prosvetare i za budućnost Srbije. Ajmo svi da valjamo nešto, za to nam ne treba (formalno) obrazovanje.

!

pre 9 godina

Koliko smo samo strajkova prosvetara imali. Svake godine, ali svake godine oni strajkuju. Ne bih im iz principa nista dao sto traze. Imaju fiksno radno vreme, imaju preko 2 meseca odmora, fiksnu platu i stalno im je malo. Smanjiti broj zaposlenih u drzavnim firmama (koji nista ne rade) i smanjiti plate onima koji ostanu. Dovoljno ste ziveli na teretu nas privatnika.

nnn

pre 9 godina

@Cika
Da nas podrzis, zato sto si nas. I kad se zaposlis, nemoj sa radis za crkavicu gde te svi ponizavaju. Ceni sebe, obrazovanje, samo se tako ide napred, a ne logikom-cutim, trpim iako primam crkavicu, nema veze, necu da talasam i izgubim bedno placen, a odgovoran posao.

Perica

pre 9 godina

Svuda u svetu postoje privatni univerziteti a njihove diplome proverava trziste,ko vredi ide dalje,ko ne vredi propada.Samo kvalitet i znanje prolazi u privatnom sektoru kod zaposljavanja.Sa ovim skracenjem casova od 15 minuta za trecinu od 45minuta,posteno je da se skrati i plata za trecinu.Zbog cega placati nekog za vreme koji ne radi.Ove sto strajkuju pitam da li bi oni da su gazde firme placali punu platu radniku koji mu ne radi trecinu radnog vremena? Pa normalno da ne bi,isto ocekujemo od drzave da im plati vreme koje se radi.Kome se ne svidja u prosveti i nije zadovoljan treba da otkaz i nadje drugi posao,nema smisla da se muci i uskracuje deci pravo na obrazovanje koje imaju po ustavu.Nije posteno da svoj problem prebijaju preko tudje dece.Ima mnogo skola koje nemaju ni dovoljan broj ucenika ali niko nije otpustio visak nastavnog osoblja jer drzava to tolerise.Nije ni logicno da imas vecu platu a manjak ucenika.Ako nisi zadovoljan platom trazi bolje placen posao ko sav normalan svet,ne iskaljuj svoje nezadovoljstvo na deci.

majstor koji vitla dasku

pre 9 godina

kako mozete da strajkujete ,kako
vas nije sramota -meni se odbija da bi se vama dalo od 30 dana 29 radim za 20000 sramota a vama po 50000 zar ste tu platu zasluzili sa 4 meseca odmora u godini ....polako docice i vama kraj

rd

pre 9 godina

Nasi prosvetari su preplaceni .Pun fond casova je 20 ili 15sati nedeljno to je oko 100 sati mesecno za platu od 45000 din.Prostom matematikom njihov radni sat je 450 dinara. Zasto bi bili samo oni izuzeti kadse finansiraju od nas koji radimo u proizvodnji za radni sat od 130 dinara.A o raspustima da ne pricamo

Dr Aleksandar

pre 9 godina

Puna podrska prosvetarima. I mi u zdravstvu smo na korak od pocetka protesta, jer je ovo neizdrzljivo. Verujem da za par dana, bicemo zajedno u borbi za dostojanstvo, za pravdu i za hleb.

Sasa

pre 9 godina

Na zalost, doslo je vreme gde se pamet ne ceni. Citiracu deo pesme grupe KZU "sto si gluplji - to si i potrebniji".
Treba svi da podrzimo profesore i nastavnike. Obrazovanje je osnovni stub svake normalne drzave, a u Srbiji je obrazovanje dotaklo dno zahvaljujuci raznotaznim ministrima i vladama.

Pokojni Toza

pre 9 godina

Zbog dva (2) radna dana koja nisu to bila, polugodište, školska godina, životi dece i mladih iz školskih klupa su pod ZNAKOM PITANJA?!?
Zbog omalovažavanja nastavnika pod znakom pitanja je SUDBINA JEDNE ZEMLJE!
Srbije, naše Srbije.

Milan Krstic

pre 9 godina

Da li se neko seca koje godine su deca isla u skolu normalno a bez protesta prosvetne struke...po toj logici lekari treba da prestanu da lece,sudije da sude,advokati su vec prestali i da se svima dignu plate jer vaznije je 2 miliona zaposlenih nego 6 miliona koji nisu uopste zaposleni ili rade za mnogo manje...

Sneg

pre 9 godina

Ne obustavljaju rad sve skole, ne generalizujte! U Sremskoj Mitrovici se ide sutra u skolu, ocene se zakljucuju, a podela knjizica ce biti.

nnn

pre 9 godina

@Meraklija
Jel? Toliko jednostavno? Zamenis sadasnju bedu jos vecom bedom koja ce da cuti i radi i jos bude zahvalna za crkavicu koju dobije od gospodara. Kakvu biste poruku poslali svetu i deci-cuti, trpi i ne buni se, inace ostajes bez posla. Ovom narodu su se smucile ucene i ugnjetavanje!!!

jelena

pre 9 godina

Ajmo odmah na početku za sve funkcionalno nepismene komentatore: prosvetari HOĆE DA RADE, ali ministarstvo finansija NEĆE DA PLATI kvalitetan rad, već daju neku crkavicu samo da se preživi. Pod takvim uslovima u prosveti se ne radi motivisano, a motivacija je OSNOVNI USLOV ZA UČENJE.

vek

pre 9 godina

Strategija je da se nema nikakva strategija i to je njihova strategija,zapravo, anarhija: ponižavanje, unižavanje, destrukcija, uništavanje, urušavanje, srozavanje... Namera je jasna: obrazovanje mora biti i proisteći iz promenjene svesti budućih naraštaja. Veštačko i lažno podučavanje postaje temelj, poželjnih i novopečenih "izdegenerisanih" poslušnika, roblja, jeftine, lako potrošne radne snage.
U prosveti će prostom negativnom selekcijom ostati da rade samo oni koji moraju, i oni najgori studenti. Već sada na delu je proterivanje intelektualaca i mislilaca iz prosvete. Ako decu podučavaju " osrednji", zaplašeni,isprani mozgovi, ono što bi trebalo da vodi državu, bespovratno će se ugasiti, i Srbija će nestati. Prvo duhovno, a onda i biološki.

plata 20k -10%

pre 9 godina

u pravu su prosvetari, uništeno je školstvo, evo moj sin kuka u 2goj godini ,kaže:.. ćale, šta bre učimo mi ovo, ove profe manje znaju od mene?, smer programiranje i verujem mu nažalost...šteta što mojoj firmi zabranjen štrajk zakonom, inače bismo i mi na ulice...došlo do kraja, nema više, života mi

milan

pre 9 godina

Zastitnik gradjana ima debelu platu i sada hoce da se dodvori i prosvetarima i narodu. Sto se tice prosvetara njima reci u utorak ujutro ako ne zele da rade neka uzmu radne knjizice a primiti umesto njih nove sa biroa.

Aleksandar

pre 9 godina

Molim redakciju da za teme koje se tiču života u Srbiji koriste fotografije koje su nastale ovde kod nas. Taman ste me obradovali da ima ovako lepo uređenih učionica u našoj zemlji... Htedoh da pitam koja je to škola, pa da im čestitam na opremanju.

Мао Це

pre 9 godina

Ова држава треба да буде размонтирана скроз. Необразована и полуобразована већина овог народа подржава полуписмене, надмене политичаре купљених диплома. Ниједна институција не ради како треба, а људи имају толико мало самопоштовања и достојанствености да, као гладни пси, гледају како ће некога да растргну, несвесни свог слабог карактера. Храброст им недостаје,бес им се чита у речима...јадни, гладни, жељни свега, али још увек са довољно енергија за пљување и уједање свега што је њима супротно. Али, шта да се ради? Тежак је одговор на ово питање, јер онај коме би га упутили вас не схвата, не зато што неће, већ зато што не може. Они који разумеју ситуацију, није ни потребно одговарати, јер сам сигуран да они знају одговор. УКАЗУЈТЕ, ДРАГИ ПРОФЕСОРИ, ДЕЦИ НА ВРЕДНОСТ САМОПОШТОВАЊА, А ТО СЕ МОЖЕ САМО КРОЗ ОБРАЗОВАЊЕ И ВЛАСТИТИ ПРИМЕР, и ако треба, немојте да делите ђачке књижице, јер су беспредметне.

Bee-Zon

pre 9 godina

Nastavnici, nikada ali NIKADA nemojte poklanjati ocene losim djacima. Ti losi djaci su vam sada ministri. Pocne sa laznim ocenama, pa zavrsi sa laznim doktoratima, laznim ministrima i laznim predsednikom.

kavric

pre 9 godina

Nemamo mi petlju za taj oblik strajka! Ne sekirajte se. Podviknuce nam malo i eto nekog "Pavlovica" koji ce da nam objasni da je veliki vodja upravu!

nesha

pre 9 godina

djaci ce izgleda sutra ostati kod kuce.......
e zbog tog 'izgleda' djaci ce morati da dodju u skolu a tamo ce saznati da li ce imati casove ili se vracaju kuci. ja podrzavam sve moguce proteste ali nemojte da mrcvarite decu. ako sutra necete drzati casove onda ih unapred obavestite da ne dolaze za dzabe.

m power

pre 9 godina

Svi na ulice, ovo je više nepodnošljivo, ljudima su počeli da isključuju struju za 2000 dinara duga, policija maltretira savesne vozače, traži dlaku u jajetu, ne bi li uspeli da naplate kaznu, plate i penzije smanjene, a građanima se sve traži, jedino ljudi još dušu da daju.

lexus

pre 9 godina

union pravni preporučuju profesori sa državnog pravnog, studenti se prebacuju na državni pravni sa uniona i onda na državnom plate i prodju, nešto sto na unionu nikako nije moglo, ostali njihovi fakulteti su katastrofa ali je pravni po većini koja nije puna predrasuda i koji znaju šta pričaju mnogo bolji i teži čak od državnog...državni nije ni bleda senka onog nekadasnjeg pravnog...

Cika

pre 9 godina

U ovom slucaju stvarno ne znam na cijoj strani covek treba da bude. Inace sam po profesiji [sic!] nezaposleni profesor razredne nastave. S jedne strane - prosveta stvarno ima bedne plate u odnosu na godine skolovanja (pogotovu sa ovakvim kursem evra), a sa druge - zasto da deca gube (makar i tih 15 minuta) zbog "matorih" koji ne mogu da nadju zajednicko resenje. Dalje, ako se prosvetarima ispune svi uslovi, sta onda ometa ostale kojima je smanjena plata da urade isto? Vrlo komplikovana situacija, a sto je najgore, ponavlja se svake godine.

opusteno

pre 9 godina

Bravo! Pricati o unistavanju buducnosti dece zbog neodrzavanja nastave je smesno, jer u Srbiji ionako nema buducnosti, ostala je samo borba za koricu hleba! Samo napred prosvetari i da vam se prikljuce i ostali potlaceni, a posebno jadnici iz privatnog sektora!!!

DBF

pre 9 godina

@pera
potpuno se slazem sto se tice prosvete a dodao bih da je pravosudje dokrajceno onog dana kad je Predesdnik "diplomirao" a niti je uhapsen on kao kupac niti onaj ko mu je prodao ili poklonio diplomu. Takodje ista stvar je i sa doktoratima.
U svakom slucaju PODRSKA prosvetnim j(r)adnicima,advokatima a mogli bi i ostali da se probude.

Lemilivoskodi

pre 9 godina

Od kako znam za sebe kod nas su vazda bili različiti štrajkovi, ali ovakav ne...avajući stav vlasti i režimskih medija prema štrajkačima ne pamtim.

tomy

pre 9 godina

Para ima samo nisu rasporedjene kako bi trebalo. Bajatovic ima pet plata i ima ih jos koliko hoces, finansiraju se gubitaske firme, placaju 250 poslanika, a 100 je previse da ih bude. Pa koliko je samo afera za dignute milionske kredite koji ne mogu da vrate, a to je sistemski radjeno. Podrzavam vas, govnj...e motke u sake.

StefanLe

pre 9 godina

@Pera, Srbija je unistena onog trenutka kada se razred poceo zavrsavati uz rakiju, pogacu, sir...meso i sl...
Privatna praksa nikada ne moze unistiti kvalitet usluge, ako je konkurentna, a pogotovo ne drzavnu instituciju... i to je nesto sto nije za bilo kakvu raspravu...

pera

pre 9 godina

Zastitnice, Srbija je prosvetno i intelektalno unistena, onoga dana kada je data akreditacija Unionu, Megatrendu, BK fakultetu, Singidunumu...

Zip Nis

pre 9 godina

Koliko ja razumem njihov glavni zahtev je da sekretarice i vozaci po drzavnim agencijama nemaju vecu platu od njih.
A da medju nastavnicina ima skotova, ima ih poprilicno, ali se slazem s njima da ne mogu oni bez dana radnog staza da imaju vece plate.
A ne znam da li je neko pitao roditelje da li ce dozvoliti deci da idu svake subote u skolu ili ce i roditelji u strajk

pera

pre 9 godina

Zastitnice, Srbija je prosvetno i intelektalno unistena, onoga dana kada je data akreditacija Unionu, Megatrendu, BK fakultetu, Singidunumu...

jelena

pre 9 godina

Ajmo odmah na početku za sve funkcionalno nepismene komentatore: prosvetari HOĆE DA RADE, ali ministarstvo finansija NEĆE DA PLATI kvalitetan rad, već daju neku crkavicu samo da se preživi. Pod takvim uslovima u prosveti se ne radi motivisano, a motivacija je OSNOVNI USLOV ZA UČENJE.

Bee-Zon

pre 9 godina

Nastavnici, nikada ali NIKADA nemojte poklanjati ocene losim djacima. Ti losi djaci su vam sada ministri. Pocne sa laznim ocenama, pa zavrsi sa laznim doktoratima, laznim ministrima i laznim predsednikom.

Мао Це

pre 9 godina

Ова држава треба да буде размонтирана скроз. Необразована и полуобразована већина овог народа подржава полуписмене, надмене политичаре купљених диплома. Ниједна институција не ради како треба, а људи имају толико мало самопоштовања и достојанствености да, као гладни пси, гледају како ће некога да растргну, несвесни свог слабог карактера. Храброст им недостаје,бес им се чита у речима...јадни, гладни, жељни свега, али још увек са довољно енергија за пљување и уједање свега што је њима супротно. Али, шта да се ради? Тежак је одговор на ово питање, јер онај коме би га упутили вас не схвата, не зато што неће, већ зато што не може. Они који разумеју ситуацију, није ни потребно одговарати, јер сам сигуран да они знају одговор. УКАЗУЈТЕ, ДРАГИ ПРОФЕСОРИ, ДЕЦИ НА ВРЕДНОСТ САМОПОШТОВАЊА, А ТО СЕ МОЖЕ САМО КРОЗ ОБРАЗОВАЊЕ И ВЛАСТИТИ ПРИМЕР, и ако треба, немојте да делите ђачке књижице, јер су беспредметне.

m power

pre 9 godina

Svi na ulice, ovo je više nepodnošljivo, ljudima su počeli da isključuju struju za 2000 dinara duga, policija maltretira savesne vozače, traži dlaku u jajetu, ne bi li uspeli da naplate kaznu, plate i penzije smanjene, a građanima se sve traži, jedino ljudi još dušu da daju.

tomy

pre 9 godina

Para ima samo nisu rasporedjene kako bi trebalo. Bajatovic ima pet plata i ima ih jos koliko hoces, finansiraju se gubitaske firme, placaju 250 poslanika, a 100 je previse da ih bude. Pa koliko je samo afera za dignute milionske kredite koji ne mogu da vrate, a to je sistemski radjeno. Podrzavam vas, govnj...e motke u sake.

DBF

pre 9 godina

@pera
potpuno se slazem sto se tice prosvete a dodao bih da je pravosudje dokrajceno onog dana kad je Predesdnik "diplomirao" a niti je uhapsen on kao kupac niti onaj ko mu je prodao ili poklonio diplomu. Takodje ista stvar je i sa doktoratima.
U svakom slucaju PODRSKA prosvetnim j(r)adnicima,advokatima a mogli bi i ostali da se probude.

Pokojni Toza

pre 9 godina

Zbog dva (2) radna dana koja nisu to bila, polugodište, školska godina, životi dece i mladih iz školskih klupa su pod ZNAKOM PITANJA?!?
Zbog omalovažavanja nastavnika pod znakom pitanja je SUDBINA JEDNE ZEMLJE!
Srbije, naše Srbije.

Rekose mi pametni ljudi, ja ih nisam slusao

pre 9 godina

kako mozete da strajkujete ,kako
vas nije sramota -meni se odbija da bi se vama dalo od 30 dana 29 radim za 20000 sramota a vama po 50000 zar ste tu platu zasluzili sa 4 meseca odmora u godini ....polako docice i vama kraj
(majstor koji vitla dasku, 21. decembar 2014 20:24)

I to sto kazes, doci ce i njima kraj (DOCICE se pise odvojeno) i ne samo njima, doci ce kraj i skoli, obrazovanju, nece morati cak ni da se kupuje diploma i njoj ce doci kraj... i tad cemo biti najsrecniji, bez skole, dostojanstva... ali tad necemo raditi za 20 hiljada nego za 10... jes' da necemo da finansiramo bahate prosvetare sa cetiri meseca odmora, al cemo zato da finansiramo politicare, administraciju, javna preduzeca, prestolonaslednika bez prestola...

zvezdarac

pre 9 godina

Da nemam u široj ženinoj porodici jednu profesorku i jednu učiteljicu i ja bih mislio da imaju leti 3 meseca odmora i da rade 4 data dnevno. Međutim osoba je potpuno drugačija. Njima se obaveze u školi ne završavaju posle poslednjeg časa i ne odu na more kad podele knjižice u junu. Priprema nastave, pripreme tokom raspusta. Prijemni, popravni i još "milion" drugih školskih obaveza. Stres zbog sve "gorih" generacija, sve gorih uslova rada, mobinga, pritiska bahatih roditelja, direktora. Još gomila drugih degradirajućih situacija...
Iskreno, ja takav posao ne bi radio za te pare. Uzgred, radim kod privatnika, dakle, rob koji puni budžet iz kog se isplaćuju te plate.

ADVOKAT

pre 9 godina

Biti nastavnik,profesor je institucija a ne zanimanje.odatle sve počinje.sistemski vas uništavaju jer što neobrazovaniji ljudi to bolje za postojeće ministarčiće .Ono što ima pameti u glavi beži glavom bez obzira i to nikoga od njih ne dotiče-važno je svoje bisage napuniti ,sad i odmah ,za sutra ko te pita. Puna podrška prosvetnim radnicima!

Dr Aleksandar

pre 9 godina

Puna podrska prosvetarima. I mi u zdravstvu smo na korak od pocetka protesta, jer je ovo neizdrzljivo. Verujem da za par dana, bicemo zajedno u borbi za dostojanstvo, za pravdu i za hleb.

Menadžer

pre 9 godina

Za ove novokomponovane roditelje, koji decu od sedmog razredu uvlače u miniće i dižu na štikle, farbaju im kose i lepe veštačke nokte imam poruku:

Dobiće sve papire, knjižice, uverenja, svedočanstva sa ocenama koje vi želite. Ali jedno nikada neće dobiti to je kvalitetno obrazovanje. Ono što se može sa papirima, je već postalo narodna izreka. A ono što se može postići sa obrazovanjem možete videti u Nemačkoj.

Doduše i pevačice dobro prolaze, još ako imaju dodatni posao koji ovih dana nazvaše "visoka prostitucija".

građanin

pre 9 godina

Većina ljudi u Srbiji na pomen nastavnika i profesora prvo pomisli na "predugački" godišnji odmor (iako g.o. za profesore ne počinje s krajem školske godine), radno vreme od nekoliko sati, takođe svi su čuli za nekog podmitljivog davača dvojki. E pa gospodo, za većinu stvari niste u pravu. Moja supruga je profesor u srednjoj školi i ja vrlo dobro znam koliko je taj posao težak i odgovoran, koliko je svog slobodnog vremena provela pripremajući časove, programe, pregledavajući pismene vežbe. Da ne spominjem problematične đake, roditeljske sastanke itd. Tvrdim da su plate prosvetnih radnika i ranije bile premale, ovo sa smanjenjem je katastrofa i za prosvetare i za budućnost Srbije. Ajmo svi da valjamo nešto, za to nam ne treba (formalno) obrazovanje.

plata 20k -10%

pre 9 godina

u pravu su prosvetari, uništeno je školstvo, evo moj sin kuka u 2goj godini ,kaže:.. ćale, šta bre učimo mi ovo, ove profe manje znaju od mene?, smer programiranje i verujem mu nažalost...šteta što mojoj firmi zabranjen štrajk zakonom, inače bismo i mi na ulice...došlo do kraja, nema više, života mi

opusteno

pre 9 godina

Bravo! Pricati o unistavanju buducnosti dece zbog neodrzavanja nastave je smesno, jer u Srbiji ionako nema buducnosti, ostala je samo borba za koricu hleba! Samo napred prosvetari i da vam se prikljuce i ostali potlaceni, a posebno jadnici iz privatnog sektora!!!

o captain, my captain

pre 9 godina

@rd
Vi ili ste Verbicev bot ili skolski primer coveka koji nema pojma o prosveti. Prosveta se upravo i razlikuje od mnogih drugih struka po tome sto zaposleni ne moze da ostavi posao kad mu dodje kraj vremena i kod kuce se bavi drugim stvarima. Upravo suprotno, radno vreme zaposlenih u prosveti je kao vrh ledenog brega, oni bar pola posla, ako ne i vise, moraju da obavljaju kod kuce, cesto i do kasno u noc. Ali dobri gradjanin @rd, naravno, ne zna nista o tome, kao ni citava armija drugih koji olako blate to esencijalno zanimanje. Naravno, ima i mnogih prosvetara koji svoj posao ne shvataju tako ozbiljno i posao ne nose kuci, ali tako je sa svakom drugom strukom i ne moze se cela prosveta zbog takvih otpisivati. Zbog takvog stava kakav reprezentuje dobri gradjanin @rd drzava nam i jeste polupismena, pocev od predsednika pa nadole.

pera

pre 9 godina

Da smo normalni pa da kad ovi ljudi izadju na ulicu izadjemo SVI koliko nas ima i sravnimo sve sto je zasluzilo da bude sravnjeno..pa neka oni uzivaju te 2015. sto kaze Vucic ali - po zatvorima!

Aleksandar

pre 9 godina

Molim redakciju da za teme koje se tiču života u Srbiji koriste fotografije koje su nastale ovde kod nas. Taman ste me obradovali da ima ovako lepo uređenih učionica u našoj zemlji... Htedoh da pitam koja je to škola, pa da im čestitam na opremanju.

Мао Це

pre 9 godina

За оне који не знају:
1. професори дневно раде 1 сат (остало троше на кафенисање, због чега касне на часове што збирно износи ок 3 сата у току дана)
2. професори имају 5 месеци летњег распуста (јер њима лето траје 5 месеци...цркните од муке што вама не траје толико)
3. професори имају 5 месеци зимског распуста (јер њима зима траје 5 месеци...цркните од муке што вама не траје толико)
4. професори имају 6 месеци пролећног распуста (јер њима пролеће траје 6 месеци...цркните од муке што вама не траје толико)
5. професори узимају 1000еур месечно на приватне часове (морам да признам да су ту слабији од приучених мајстора)
6. професори узимају 10000еур на екскурзију ( и још се огребу за спавае, путовање, јело итд. (ту смо ало лошији од Бајатовића (ово Бајатовића је множина)
7. Ко је вама крив што вам година не траје 16 месеци као њима

Како знам све ово...бацио сам пасуљ и он ми је све рекао...наравно...шалим се...пасуљ не говори...рекла ми баба Ванга, кад сам је једном ономад срео на Азурној обали...беше то 6. месеца лета Господње неке године.

Milos

pre 9 godina

Smanjene su i plate onima koji imaju manji fond casova ,dakle i one plate ispod 25000 . I da primate platu od 4000 din za 10%radnog ostalli ste bez 400 din.Mizerija

vek

pre 9 godina

Strategija je da se nema nikakva strategija i to je njihova strategija,zapravo, anarhija: ponižavanje, unižavanje, destrukcija, uništavanje, urušavanje, srozavanje... Namera je jasna: obrazovanje mora biti i proisteći iz promenjene svesti budućih naraštaja. Veštačko i lažno podučavanje postaje temelj, poželjnih i novopečenih "izdegenerisanih" poslušnika, roblja, jeftine, lako potrošne radne snage.
U prosveti će prostom negativnom selekcijom ostati da rade samo oni koji moraju, i oni najgori studenti. Već sada na delu je proterivanje intelektualaca i mislilaca iz prosvete. Ako decu podučavaju " osrednji", zaplašeni,isprani mozgovi, ono što bi trebalo da vodi državu, bespovratno će se ugasiti, i Srbija će nestati. Prvo duhovno, a onda i biološki.

Srbijo teško tebi

pre 9 godina

Pa, zar je moguće da još postoji neko, ko piše komentar da prosvetni radnici rade 4 sata dnevno i imaju 3 meseca odmora.

Nije, da je pomislio, pa ćuti i niko ne vidi njegovu sramotu. Nije da priča, pa posle može reći "izletelo mi", nego piše.

Obaveze nastavnika u Srbiji su iste kao obaveze nastavnika u svim državama EU. To je takva vrsta posla. Nastava se ne izvodi 8 sati sa pauzom za doručak.

Imaš valjada nekog rođaka u belom svetu, nazovi, pitaj. Nemojte pisati više ovakve stvari, sramotite sebe, svoje pretke i svoje potomke.

Zip Nis

pre 9 godina

Koliko ja razumem njihov glavni zahtev je da sekretarice i vozaci po drzavnim agencijama nemaju vecu platu od njih.
A da medju nastavnicina ima skotova, ima ih poprilicno, ali se slazem s njima da ne mogu oni bez dana radnog staza da imaju vece plate.
A ne znam da li je neko pitao roditelje da li ce dozvoliti deci da idu svake subote u skolu ili ce i roditelji u strajk

Sasa

pre 9 godina

Na zalost, doslo je vreme gde se pamet ne ceni. Citiracu deo pesme grupe KZU "sto si gluplji - to si i potrebniji".
Treba svi da podrzimo profesore i nastavnike. Obrazovanje je osnovni stub svake normalne drzave, a u Srbiji je obrazovanje dotaklo dno zahvaljujuci raznotaznim ministrima i vladama.

nnn

pre 9 godina

@Meraklija
Jel? Toliko jednostavno? Zamenis sadasnju bedu jos vecom bedom koja ce da cuti i radi i jos bude zahvalna za crkavicu koju dobije od gospodara. Kakvu biste poruku poslali svetu i deci-cuti, trpi i ne buni se, inace ostajes bez posla. Ovom narodu su se smucile ucene i ugnjetavanje!!!

Lemilivoskodi

pre 9 godina

Od kako znam za sebe kod nas su vazda bili različiti štrajkovi, ali ovakav ne...avajući stav vlasti i režimskih medija prema štrajkačima ne pamtim.

kavric

pre 9 godina

Nemamo mi petlju za taj oblik strajka! Ne sekirajte se. Podviknuce nam malo i eto nekog "Pavlovica" koji ce da nam objasni da je veliki vodja upravu!

nnn

pre 9 godina

@Cika
Da nas podrzis, zato sto si nas. I kad se zaposlis, nemoj sa radis za crkavicu gde te svi ponizavaju. Ceni sebe, obrazovanje, samo se tako ide napred, a ne logikom-cutim, trpim iako primam crkavicu, nema veze, necu da talasam i izgubim bedno placen, a odgovoran posao.

ffflyer

pre 9 godina

Vidim da ima komentatora koji se zalazu za privatne skole pa samo da pojasnim - privatne skole nikako ne mogu biti zamena drzavnim skolama i to vazi za sve nivoe obrazovanja, od osnovnog do najviseg. A razlog je jednostavan, to su profitabilna preduzeca kojima je u interesu prvenstveno zarada i to nije sporno. Sporno je sto kada bi samo privatne skole postojale obrazovanje ne bi bilo dostupno svim vec samo onima koji mogu da ga plate pa bismo se kao drustvo vratili negde u 18. vek. Nije ni ovo sjajno, daleko od toga ali ta alternativa je daleko gora. A prosvetarima savet da deci objasne zasto su u strajku - to bi morala da bude odlicna pouka za njih i prilika da i sami pocnu kriticki da razmisljaju. I pobune se kad naidju na nepravdu.

Saša

pre 9 godina

Zašto nema novogodišnjih paketića za decu prosvetnih radnika? Sindikate to ne zanima.Mediji o tome ne pišu. Šta reći deci zašto nema paketića? A kolektivan ugovor koji garantuje paketiće i dalje važi.

nesha

pre 9 godina

djaci ce izgleda sutra ostati kod kuce.......
e zbog tog 'izgleda' djaci ce morati da dodju u skolu a tamo ce saznati da li ce imati casove ili se vracaju kuci. ja podrzavam sve moguce proteste ali nemojte da mrcvarite decu. ako sutra necete drzati casove onda ih unapred obavestite da ne dolaze za dzabe.

StefanLe

pre 9 godina

@Pera, Srbija je unistena onog trenutka kada se razred poceo zavrsavati uz rakiju, pogacu, sir...meso i sl...
Privatna praksa nikada ne moze unistiti kvalitet usluge, ako je konkurentna, a pogotovo ne drzavnu instituciju... i to je nesto sto nije za bilo kakvu raspravu...

dežurni

pre 9 godina

(Nemo, 21. decembar 2014 21:53)

Ti baš voliš premijera? Jesu li patriote Bajatović, Krkobabić i Jorgovanka? Jel normalno da direktor EPS u Nišu, Bulatović, prima inavlidsku penziju? Jel u redu da u Tominom kabinetu ima 107 zaposlenih? Jel normalno da šalterski radnici EPS-a i Pošte imaju veću platu od profesora? Jel normalno da država finansira gubitaše kod kojih je prosečna neto plata preko 500 evra? Jel znaš da je ministar privrede diplomirao pre dve godine, sa 45 godina života, na privatnom univerzitetu? Mnogo je obećano, skoro ništa urađeno, osim smanjenja plata!

Sneg

pre 9 godina

Ne obustavljaju rad sve skole, ne generalizujte! U Sremskoj Mitrovici se ide sutra u skolu, ocene se zakljucuju, a podela knjizica ce biti.

cp6uH

pre 9 godina

Шта??? Политика и странке ме не занимају због батина које сам добио од неписмених страначких загриженика. Моја деца иду у државне школе и за спровођење закона о образовању је одговорна само влада Србије. Позивам све да не шаљу децу на надокнаду часова, не због подршке наставницима, већ због принципа и штедње.

Dragan

pre 9 godina

Ja ne vidim problem u strajku ali ni u smanjenju plata ovim ljudima. Za mene je problematicno to sto se ovim uglavnom visokoobrazovnim ljudima osporava dosadasnja plata od 45.000 dinara (370 eura) a istovremeno ista ova drzava drugim kategorijama visokoobrazovanih zaposlenih odobrava i isplacuje plate od 90, 100, 200 i vise hiljada dinara mesecno (agencije, NBS, pravosudje, drzavna uprava, tuzilastvo, razni saveti i odbori, itd.). Takve plate nisu obelezje drzave koja nema pare. Ako nema para za prosvetu, ne bi smelo da ih ima i za ostale drzavne ustanove i sluzbe. Ako ima para za njih, moralo bi da ih ima i za prosvetu.

Vera

pre 9 godina

Stali advokati,staje prosveta,sledeci su zdravstvo i moje pravosudje,iako nam se predsednica sindikata prodala vlastima!
Ovakvo stanje je neizdrzivo,sa ovolikim platama jednostavno ne moze da se zivi.
U pravosudju,drzavni sluzbenik sa 25 god radnog staza (u mom slucaju), ima platu celih 27000din,alo,to je gotovo minimalac!?

Ili platni razredi na svim nivoima,ili generalni strajk.Postena raspodela raspolozivog novca tj. tereta stednje,ili generalni strajk.
Neozbiljno je ocekivati da bilo ko prihvati mere stednje,dok jedan Bajatovic prima mesecno 40 hiljada evra,dok se politicari i njihove zene i deca razmecu " zaradjenim " novcem.Razlike u primanjima su bezobrazno velike.
Mi jesmo blesav narod,ali bas toliko da sve ovo progutamo,definitivno nismo.

Ocekuju nas veliki izlivi nezadovoljatva i verovatno,novi,prolecni parlamentarni izbori.
Ova Vlada nema sanse da opstane.

maxssimuss

pre 9 godina

Šta je problem, uvedite im platne razrede. A nećete? Zašto? Možda zato što bi onda primali 70000! E pa gospodo političari, nastavnici i profesori zaslužuju tolike plate a za vas znam sigurno da ne. Da je skupština moja privatna firma ja bih vam dao platu 20000! I ne bih vas prijavio! Dju*rad jedna!

Milijana

pre 9 godina

Prosvetni radnik u Srbiji ima najmanju platu u Evropi. Pricamo o punoj normi. Sta mislite kako zivi onaj sa 50% te plate, dakle nekih 25.000 dinara? Jel to ok za nekog ko je zavrsio fakultet? Da li znate kako je danas raditi sa decom u odeljenju u uslovima totalnog kolapsa morala i svih ljudskih vrednosti? Ucenici imaju sva prava, a prosvetni radnik moze da izgubi posao ako povisi ton ili, ne daj Boze, odstrani ucenika sa casa. Da ne pricamo o tome koliko dobro morate da poznajete materiju koju izlazete dok vam konstatno sabotiraju cas, tako da ni sami sebe ne cujete dok predajete. Da li uopste znate da prosvetni radnik mora da radi i sa decom sa specijalnim potrebama, iako nije kvalifikovan za to? Da li znate koliko vremena provodi na pripreme, pregled pismenih i kontrolnih, i slicne aktivnosti u okviru skole? Naravno, da uvek postoji i neko ko bi radio za manje novca, ali da li je to resenje? Da jedni drugima podmecemo nogu, dok se Vodja i njegova ekipa slade? Mislite o tome...

rd

pre 9 godina

Nasi prosvetari su preplaceni .Pun fond casova je 20 ili 15sati nedeljno to je oko 100 sati mesecno za platu od 45000 din.Prostom matematikom njihov radni sat je 450 dinara. Zasto bi bili samo oni izuzeti kadse finansiraju od nas koji radimo u proizvodnji za radni sat od 130 dinara.A o raspustima da ne pricamo

Sve je u redu dok ćute

pre 9 godina

Kada čitam komentare javljaju mi se slike roditelja, koji mi se zgade kada dođu u školu da pitaju za dete. Zgadi mi se njihov način razmišljanja, usvojen iz emisija sa zabavnih televizija.

Posle susreta sa njima imam osećaj gorčine, koji dugo traje. Ali sam srećan, što čim uđem u odeljenje, među decu ovo biva u potpunosti potisnuto. Čak ovo kod mene podstiče brigu za decu tih roditelja. Dovoljna je kazna, što su im roditelji takvi, zaslužuju duhovnu pomoć na svakom koraku.

majstor koji vitla dasku

pre 9 godina

kako mozete da strajkujete ,kako
vas nije sramota -meni se odbija da bi se vama dalo od 30 dana 29 radim za 20000 sramota a vama po 50000 zar ste tu platu zasluzili sa 4 meseca odmora u godini ....polako docice i vama kraj

Nemo

pre 9 godina

Nikada ovo nece proci jer vecina nas gradjana ne podrzava da se prosvetari izuzmu. Kada budete imali vecinu radite sta hocete. Pa nije Vucic lud da se zamera narodu tako sto ce jedne da povladjuje a po drugima da pljuje. Mere stednje ili za sve ili nikoga. Znaci prosvetari dzaba vam je jer nas opet kazem vecina smo da vas sve otpuste. Slobodno neka b92 napravi anketu i da se vise uverite. Kada vam dodju demokrate za nekih 16 godina ponovo na vlast i pocnu opet da se zaduzuju pod velikim kamatama, bice vam povecane plate. Zdravo, cao!!! Kada bi kojim slucajem Vucic pristao na ovo pod nekim izgovorom a naravno nece, jer to svi znamo, nikada mu ne bih dao glas ali nikada vise. Ja mu bas i dajem glas da vecinu neradnika u Srbiji nauci radu, patriotizmu itd. Ako je Japan mogao dzabe da radi 20 godina posle rata i izgradi danasnji Japan, e vala onda moze i Srbija da radi za Srbiju bez dinara ako treba. Sram vas sve bilo, mislite na sebe a ne na Srbiju. Kome se ovde ne svidja i ne zeli da radi 4 sata za napredak svoje drzave treba da je napusti. Neradnici napolje. Znaci uvesti na 8 stai rada + 4 sata za drzavu pa da vidimo ko je radnik a ko ne. Za par godina bi bili izgradjeni kao Jpanan, ali vasa svest vam kaze da necete da radite za druge u ovom slucaju Srbiju. Niste dostojni Srbije.

Milan Krstic

pre 9 godina

Da li se neko seca koje godine su deca isla u skolu normalno a bez protesta prosvetne struke...po toj logici lekari treba da prestanu da lece,sudije da sude,advokati su vec prestali i da se svima dignu plate jer vaznije je 2 miliona zaposlenih nego 6 miliona koji nisu uopste zaposleni ili rade za mnogo manje...

!

pre 9 godina

Koliko smo samo strajkova prosvetara imali. Svake godine, ali svake godine oni strajkuju. Ne bih im iz principa nista dao sto traze. Imaju fiksno radno vreme, imaju preko 2 meseca odmora, fiksnu platu i stalno im je malo. Smanjiti broj zaposlenih u drzavnim firmama (koji nista ne rade) i smanjiti plate onima koji ostanu. Dovoljno ste ziveli na teretu nas privatnika.

Lepboki

pre 9 godina

Ma odavno niste štrajkovali. Od kad znam za sebe. Deci da date knjižice, ništa vam nisu kriva. Sve škole da se privatizuju, osim osnovnih. A ne da plaćam dva puta.

lajavi krelac

pre 9 godina

Plata gospodina "zastitnika gradjana" je kao plata 8 nastavnika. Obrazovanje isto. Tu je problem. Velike ne diraju a uzimaju od vec ojadjenih prosvetara.Moja puna podrska strajku.

ice9

pre 9 godina

Svi ovi koji pljuju po prosveti moraju da ukapiraju da su prosveta i zdravstvo olicje zemlje, ako tu skripi sve ostalo ode dodjavola, i treba da rade za velike plate, profesori i ucitelji su stub drzave.

Aleksandar

pre 9 godina

@ Nemo

Ti sigurno nisi pri cestoj svesti cim mozes da predlozis da svako radi 4 sata za drzavu dzabe.Iskreno ne bih Srbiji dao ni jedan minut dzabe a kamo li 4 sata. Mnogo je i ovo sto mi uzimaju na ime poreza.A znas zasto ? Zato sto smo vec imali nesto nalik tome a ogleda se u radnim akcijama.Radili su Srbi za dzabe i gradili zemlju a danas tim istim radnicima drzava smanjuje penzije i upravo ti ljudi koji su sate i sate poklonoli radeci dzabe za drzavu danas zive ispod svakog dostojanstva.
Prica o Japanu nije potpuno tacna ali tacno je da su tam dosta radili za dzabe.Ali porediti taj Japan i nas je na ivici razuma.U Japanu u to vreme funkcioneri nisu imali milionsku imovinu, brendirana odela i rolex satove, nisu se vozili sluzbenim automobilima i nisu isli na sluzbena putovanja.U Japanu ni tada a ni sada poslanici ne jedu za dzabe u skupstinskom restranu dok radnici nemaju topli obrok i menze.U Japanu upravo oni koji rade za drzavu zive najskromnije. Kod nas je sve obrnuto i zato ne ocekuj da ovde neko radi za drzavu dzabe.

Dosta je bilo

pre 9 godina

Dole vlada!!!!
Dole polupismeni bivsi radikali.
Srbiji moze da pomogne samo tehnicka ne-partijska vlada oraganizovana oko Radulovica i njemu slicnih patriota kojima je zaista stalo do Srbije. Dole ovi kji ce i rodjenu majku prodati zarad vlasti (kako su prodali kumove vec smo videli).

milan

pre 9 godina

Zastitnik gradjana ima debelu platu i sada hoce da se dodvori i prosvetarima i narodu. Sto se tice prosvetara njima reci u utorak ujutro ako ne zele da rade neka uzmu radne knjizice a primiti umesto njih nove sa biroa.

Mirko

pre 9 godina

Nemo, covece!!! Na kojim si drogama? Poredis Japan i Srbiju? Znas li ti zasto prosvetari strajkuju? Znas li uopste sta je prosveta? Jesi nekad isao u skolu? O kakvim otkazima pricas? Takvima kao ti ne treba dati ni dinara da bi ljubili d..e velikom Vodji. Od svih SNS botova, moram priznati da si br.1 po bezobrazluku.

nnn

pre 9 godina

@Dr Aleksandar
Podrska i zdravstvu. Prosveta, zdravstvo i sudstvo su stub civilizovanog drustva. Najvise bih volela da zajedno obustavimo rad i pobunimo se protiv bede i nepravde!

Cika

pre 9 godina

U ovom slucaju stvarno ne znam na cijoj strani covek treba da bude. Inace sam po profesiji [sic!] nezaposleni profesor razredne nastave. S jedne strane - prosveta stvarno ima bedne plate u odnosu na godine skolovanja (pogotovu sa ovakvim kursem evra), a sa druge - zasto da deca gube (makar i tih 15 minuta) zbog "matorih" koji ne mogu da nadju zajednicko resenje. Dalje, ako se prosvetarima ispune svi uslovi, sta onda ometa ostale kojima je smanjena plata da urade isto? Vrlo komplikovana situacija, a sto je najgore, ponavlja se svake godine.

Perica

pre 9 godina

Svuda u svetu postoje privatni univerziteti a njihove diplome proverava trziste,ko vredi ide dalje,ko ne vredi propada.Samo kvalitet i znanje prolazi u privatnom sektoru kod zaposljavanja.Sa ovim skracenjem casova od 15 minuta za trecinu od 45minuta,posteno je da se skrati i plata za trecinu.Zbog cega placati nekog za vreme koji ne radi.Ove sto strajkuju pitam da li bi oni da su gazde firme placali punu platu radniku koji mu ne radi trecinu radnog vremena? Pa normalno da ne bi,isto ocekujemo od drzave da im plati vreme koje se radi.Kome se ne svidja u prosveti i nije zadovoljan treba da otkaz i nadje drugi posao,nema smisla da se muci i uskracuje deci pravo na obrazovanje koje imaju po ustavu.Nije posteno da svoj problem prebijaju preko tudje dece.Ima mnogo skola koje nemaju ni dovoljan broj ucenika ali niko nije otpustio visak nastavnog osoblja jer drzava to tolerise.Nije ni logicno da imas vecu platu a manjak ucenika.Ako nisi zadovoljan platom trazi bolje placen posao ko sav normalan svet,ne iskaljuj svoje nezadovoljstvo na deci.

Milijana

pre 9 godina

Prosvetni radnik u Srbiji ima najmanju platu u Evropi. Pricamo o punoj normi. Sta mislite kako zivi onaj sa 50% te plate, dakle nekih 25.000 dinara? Jel to ok za nekog ko je zavrsio fakultet? Da li znate kako je danas raditi sa decom u odeljenju u uslovima totalnog kolapsa morala i svih ljudskih vrednosti? Ucenici imaju sva prava, a prosvetni radnik moze da izgubi posao ako povisi ton ili, ne daj Boze, odstrani ucenika sa casa. Da ne pricamo o tome koliko dobro morate da poznajete materiju koju izlazete dok vam konstatno sabotiraju cas, tako da ni sami sebe ne cujete dok predajete. Da li uopste znate da prosvetni radnik mora da radi i sa decom sa specijalnim potrebama, iako nije kvalifikovan za to? Da li znate koliko vremena provodi na pripreme, pregled pismenih i kontrolnih, i slicne aktivnosti u okviru skole? Naravno, da uvek postoji i neko ko bi radio za manje novca, ali da li je to resenje? Da jedni drugima podmecemo nogu, dok se Vodja i njegova ekipa slade? Mislite o tome...

VKV majstor

pre 9 godina

@majstor koji vitla dasku,
Pa, majstore, da si isao u skolu, imao bi mnogo vise. Uostalom, jak si ti majstor kad radis za 20.000. Ne bi ti meni ni u bastu usao!

Hogar

pre 9 godina

Nije polugodište pod znakom pitanja već izbori!
Manjina glasala za većinu, ali sad je većina postala manjina ali ipak kinji većinu! Međutim, prosvetari su rekli da je manjini zvonilo za kraj časa!

Za sve je kriv Dositej O.

pre 9 godina

Tamo u nekim državama, značajan broj roditelja se izdržava od podvođenja svoje dece. Po komentarima vidim da i kod nas ima veliki broj zainteresovanih za ovo zanimanje. Očigledno im škola smeta u realizaciji ove ideje, jer uči decu šta je normalno, a šta nije.

Zbog toga oni bez ijednog argumenta uporno "pljuju" po nastavnicima, nadajući se ukidanju škola.

nnn

pre 9 godina

@Lepboki
Neka se privatizuje, 500€ godina, 4000€ samo osnovno obrazovanje za samo jedno dete. Oh kako bi to bilo divno za roditelje.

the stooges

pre 9 godina

Brojke kojima buticarke, salterski radnici i ostali srednjoskolci opisuju status prosvetnog radnika rastu geometrijskom progresijom. Provericu posle 12 jer ocekujem sledecu statistiku: plata RSD 68.000, raspust 6 meseci, 90min efektivnog rada dnevno, regresi, reprezentacije, dividende, rabati... Iz vasih usta u Bozje usi, SNS automatoni! Cujemo se!

lexus

pre 9 godina

union pravni preporučuju profesori sa državnog pravnog, studenti se prebacuju na državni pravni sa uniona i onda na državnom plate i prodju, nešto sto na unionu nikako nije moglo, ostali njihovi fakulteti su katastrofa ali je pravni po većini koja nije puna predrasuda i koji znaju šta pričaju mnogo bolji i teži čak od državnog...državni nije ni bleda senka onog nekadasnjeg pravnog...

anana

pre 9 godina

kad vec strajkujete toliko dugo, sto ne ubacite u zahtev promenu plana I programa, koji kao da je pisao neko ko mrzi decu (ili ih nikad nije ni video)?
plate vam jesu male, tu nema sta da se prica, ali moja deca nipisto nece subotom ici u skolu.nema sanse
mozda vam se roditelji I pridruze u strajku, ako vide da radite za dobrobit dece, ne iskljucivo svoj.
ozbiljna sam.u prosveti je tooooooliko problema na koje treba ukazati, spojite dobro I korisno, kad vec idete na ulicu.onda cu vam se pridruziti

Gde vam je etika,

pre 9 godina

Nije valjda profesorski moral tako nisko pao da zbog manje plate nece uciti decu,nesto ce im reci a nesto precutati....e ljudi moji....mislim da onaj sto sad zbog ovoga gubi motivaciju nije ni do sad radio svoj posao kako treba!A oni cestiti,kojih je sve manje,na zalost,nece dozvoliti da deca osete njihovo ne zadovoljstvo,jer to ne bi trebalo da ima ikakve veze!

barem sam pismen

pre 9 godina

Sit sam zlobnog ili poluinteligentnog sveta koji se oseca pozvanim da sve komentarise pa sabira babe i zabe racunajuci nekakve radne sate, dane i ne znam sta sve ne. Da li ste makar jednom u zivotu usli u ucionicu i pokusali da odrzite cas? Siguran sam da niste, inace ne biste izlivali takav otrov po prosvetarima. Drzanje casa, makar i pred najmirnijom decom, najvise lici na krocenje divljeg konja i tu covek za 45 minuta izgubi energije koliko neko drugi za kancelarijskim stolom za 4 sata (bez namere da omalovazavam druge struke, svakako ima i mnogo stresnijih). Prema tome, apsolutno se ne mogu porediti jedan radni sat nastavnika u skoli i nekog drugog zanimanja, isto kao sto necete drzati stopericu ni hirurgu ili pilotu. Osim, naravno, ako ste zlobni poluinteligent, a takvih je, nazalost, puna Srbija.

profica

pre 9 godina

Čitam i čudim se koliko zlobe u komentarima tipa: za kolko rade i to im je mnogo para! Ja se kao profesor borim za dostojanstvo svakog deteta, pravo da uči i napreduje ali uvek nekome moj posao i raspusti smetaju... Ja sam ovaj posao birao zato što ga volim, opet bih ga radio ali ovo što se dešava u zadnjih nekoliko godina je stvarno degradiranje i ponižavanje! Ne samo plate, ceo proces obrazovanja je unazađen, deci je sve dozvoljenjo, roditelji znaju sve bolje od nas, ministarstvo nas srozava kako bi opravdalo naredbe MMF-azasmannjenje plata. I kada budemo izgubili ovaj rat amoramo da ga izgubimo jer su prosvetari na jednoj a svi ostali protiv nas odlazimo u apatiju, otaljavanje posla, a tada gospodo pljujte koliko hoćete, biće kasno da se vratimo gde nam je mesto!

izdali ste nas...

pre 9 godina

@o captain, my captain

Molim te, dokle ce te prodavati tu pricu da radite i kuci do kasno u noc, da leti dolazite u skole kso zbog nekih priprema. Koliko to treba vremena pa da se spremi jedan pismeni i kokiko vremena da se pregleda? Siguran sam da niko od vas ne provodi 8 sati u skoli tako da ako i to traje par sati onda se uklapate u osmicu...a za godisnji odmor, privatne casove i sto vecito kasnite na casove necu da trosim reci. I ja radim u drzavnoj sluzbi pa se ne bunim sto su mi smanjili platu taman toliko koliko me kosta vrtic...cutim i pokusavam da se skockam u 40 k.

pipi

pre 9 godina

Posle 27 godina rada u prosveti, mogu slobodno reci da mi generalno kao narod ne zasluzujemo nista bolje od ovoga sto nam se desava u poslednjih 25 godina.Ako jedan dobar deo populacije ima ovako negativno, gotovo destruktivno misljenje o prosvetnim radnicima onda nama spasa definitivno nema.

iznogud

pre 9 godina

Smanjenje plata ili za sve ili ni za koga. Nije fer prema svima ostalima da se neka struka izuzima. Izvinjavam se ali nemate moju podrsku. O iskoriscavanju dece zarad ostvarenja svojih licnih interesa necu nista reci, valjda je to ocigledno...

A?

pre 9 godina

Ti, ADVOKATE, daj podrsku kome hoces, imas prava na to. Ali ja, koji ne vidjam decu mesecima, necu da podrzim ovo! Jedva cekam te raspuste, da vidim decu! I kunem se da ce deca biti kod mene, kada smo se i dogovorili! Neka strajkuje ko hoce, moja deca dobijaju raspust od mene licno, a drzava neka me kazni! Hajd i to da vidim!!! Bice svasta...

iva

pre 9 godina

Prosvetarima baš teško '' pada " štrajk. Oni sa ili bez istog ne rade svoj posao ni savesno i ni kvalitetno, to pokazuje koliko su deca motivisana za školu i koliko su obrazovana. A da ne komenrarišem koliko odmora u toku godine imaju. Sramota.

Нездовољни грђанин.

pre 9 godina

Пуна подршка просветним радницима.
Пресудом владе РС запослени у Јавним предузећима и пензионери су осуђени да у недефинисаном периоду добровоњно, без права жалбе и поуке о правном леку, плаћају за све злупотребе и неуспехе актуелне и претходних власти у последњих 25 година, у име светле будућности која нас очекује. Других осуђених или бар оптужених, за ситуацију у којој се као држава налазимо нема.
Просветни радници, морају да се организују у један синдикат, и око само једног циља а то је да им се и онако мале плате не смање. То је једини услов који синдикални руководиоци морају да заступају и од ког не могу да одустану. Штрајк мора да се радикализује трајном обуставом рада, или да се од њега одустане.
Јадна је држава у којој је учитењ социјални случај.

Prosto ko pasulj

pre 9 godina

Evo da vam objasnim: dokle god postoje ovi koji podrzavaju ideju da se prosvetari NE IZUZMU iz mera stednje, a ima ih boga mi ohoho, dotle ce vlada imati vetar u ledjima da ne posustane pred njihovim uslovima. Jer ako pokleknu pred prosvetom onda su pukli skroz. Vlada igra vrlo pametno. Smanjili su svima plate i penzije. Velika vecina, na zalost, cuti i guta. I gleda na ovu manjinu sa prezirom. U fazonu: ako mogu ja, morace i on. E tu lezi srz problema i to je karta na koji igra vlada - podeljenost u narodu ili zavadi pa vladaj. Znaci, ili svi na ulice ili nista. Cutite i gutajte. Na zalost, na ulice je trebalo izaci onda kad su doneli ovu uredbu. Sad je kasno.

Pero Ćivša

pre 9 godina

@Gile:Ima još onih kojima je etika i moral iznad ličnih interesa , i zato svi profesori koji redovno održavaju nastavu ,zaslužuju sve pohvale.Oni koji pokušavaju preko svojih učenika da ucenjuju državu ,treba da preispitaju taj svoj stav.

goca

pre 9 godina

recimo da zaštitnik građana iz svoje udobne fotelje sedne na drvenu stolicu za 40 000 din., dok nam ne svane 2016,7? Bilo bi interesantno tada čuti njegov komentar odnosno da li bi i tada bio tako dijalektički nastrojen, >Po drugima je i 25 po turu ništa ..samo napred sa demagogijom ipak šteta što nismo svi spremni da ćutimo.

zoran

pre 9 godina

Nase skole su jedna velika NULA. Mnogo se lose radi sa decom, i ako kod kuce ne ulozite ludacki napor nema rezultata. Reci te mi kada dolaze a kada odlaze prosvetari kolika im je produktivnos. Rade 4 do 5 sati dnevno x 5 dana , za razliku od njih ja radim 9h dnevno i subotom. To znaci da oni u poredjenju samnom imaju benificirani staz rade 50% manje od mene i imaju 3x veci godisnji odmor. Kada izracunam provedene sate na poslu sa cenom rada ja radim za kikiriki. Da me neko porgesno ne shvati ja sam za da im budu vece plate ali i svima nama ostalima, ali da pocne u skolama da se uci a ne da se zicka lova od nas roditelja da se nadomesti mala plata.

mkhv

pre 9 godina

Zivimo u dve zemlje. Jedna , Vodjina gde ce vec za mesec nbiti bolje i druga , realna gde advokati ne rade vec 4 meseca , prosveta vecinski strajkuje a narod zivi sve teze. Ovaj 2015 tu nece prexiveti u fotelji.

Miro Đokić

pre 9 godina

@gde vam je etika:Ko još pita za etiku. Njima su bitne plate , a ne interesuju ih ni deca , a ni to što se nema odakle da se te plate obezbede.

bulda

pre 9 godina

Zalite se na male plate, a ne racunate u prihode privatne casove ucenicima koje dajete na crno i ne placate porez na njih, ugradnju u ekskurzije, izlete, pozorista itd. Nakupi se tu i vise od 800 evrica meseceno..

Mikana

pre 9 godina

I sad ja treba, kad ujutru dodjem kuci iz trece smene, da obucem, nahranim i odvedem mog djaka prvaka u skolu, a oni da mi kazu da sam to dzabe radila i da ga vratim kuci! Stvarno nema smisla! Mogli su bar u petak da kazu! Toliko su postali bezobrazni da ovo prevazilazi svaku meru! Uskoro treba da idu na raspust pa se bukvalno trude da uglave strajk izmedju dva raspusta. Oni su i ranije non-stop nalazili razloge za strajkove. Jednostavno, toliko su se olenjili da jedva cekaju neki razlog za nerad. Zelezarcima su smanjili plate 20%, pa sad jos dodatnih 10% preko toga! I ne strajkuju, a porediti rad u celicani i valjaonici ili aglomeraciji i toploj ucionici... I posle trece smene ti taj kaze da strajkuje i da vratis dete kuci!?!

pre 9 godina

највећи нерадници траже своја права.што не протестујете у јулу и августу кад примате плату да седите кући?!ово држава може врло лако да реши,отказ и дати посао људима који xоће да раде.или послати контролу по школама па да видимо шта сте децу научили,на ком нивоу је дисциплина...е тек тада би се видело да нисте зарадили ни ову скраћену плату.треба да вас је срамота!

Mišo Ćuković

pre 9 godina

@Sasa: Umesto što se sada molite Bogu, bolje bi bilo da ste pre desetak godina krenuli zajedno sa profesorima i nastavnicima i digli svoj glas kada nam je bivša vlast , uništavala privredu , zatvarala preduzeća , a radnike ostavili na ulici bez parčeta hleba , danas ne bi smanjivali ni plate ni penzije , nego bi imali standard dostojan čoveku.

rd

pre 9 godina

Nasi prosvetari su preplaceni .Pun fond casova je 20 ili 15sati nedeljno to je oko 100 sati mesecno za platu od 45000 din.Prostom matematikom njihov radni sat je 450 dinara. Zasto bi bili samo oni izuzeti kadse finansiraju od nas koji radimo u proizvodnji za radni sat od 130 dinara.A o raspustima da ne pricamo

Nemo

pre 9 godina

Nikada ovo nece proci jer vecina nas gradjana ne podrzava da se prosvetari izuzmu. Kada budete imali vecinu radite sta hocete. Pa nije Vucic lud da se zamera narodu tako sto ce jedne da povladjuje a po drugima da pljuje. Mere stednje ili za sve ili nikoga. Znaci prosvetari dzaba vam je jer nas opet kazem vecina smo da vas sve otpuste. Slobodno neka b92 napravi anketu i da se vise uverite. Kada vam dodju demokrate za nekih 16 godina ponovo na vlast i pocnu opet da se zaduzuju pod velikim kamatama, bice vam povecane plate. Zdravo, cao!!! Kada bi kojim slucajem Vucic pristao na ovo pod nekim izgovorom a naravno nece, jer to svi znamo, nikada mu ne bih dao glas ali nikada vise. Ja mu bas i dajem glas da vecinu neradnika u Srbiji nauci radu, patriotizmu itd. Ako je Japan mogao dzabe da radi 20 godina posle rata i izgradi danasnji Japan, e vala onda moze i Srbija da radi za Srbiju bez dinara ako treba. Sram vas sve bilo, mislite na sebe a ne na Srbiju. Kome se ovde ne svidja i ne zeli da radi 4 sata za napredak svoje drzave treba da je napusti. Neradnici napolje. Znaci uvesti na 8 stai rada + 4 sata za drzavu pa da vidimo ko je radnik a ko ne. Za par godina bi bili izgradjeni kao Jpanan, ali vasa svest vam kaze da necete da radite za druge u ovom slucaju Srbiju. Niste dostojni Srbije.

majstor koji vitla dasku

pre 9 godina

kako mozete da strajkujete ,kako
vas nije sramota -meni se odbija da bi se vama dalo od 30 dana 29 radim za 20000 sramota a vama po 50000 zar ste tu platu zasluzili sa 4 meseca odmora u godini ....polako docice i vama kraj

Milan Krstic

pre 9 godina

Da li se neko seca koje godine su deca isla u skolu normalno a bez protesta prosvetne struke...po toj logici lekari treba da prestanu da lece,sudije da sude,advokati su vec prestali i da se svima dignu plate jer vaznije je 2 miliona zaposlenih nego 6 miliona koji nisu uopste zaposleni ili rade za mnogo manje...

!

pre 9 godina

Koliko smo samo strajkova prosvetara imali. Svake godine, ali svake godine oni strajkuju. Ne bih im iz principa nista dao sto traze. Imaju fiksno radno vreme, imaju preko 2 meseca odmora, fiksnu platu i stalno im je malo. Smanjiti broj zaposlenih u drzavnim firmama (koji nista ne rade) i smanjiti plate onima koji ostanu. Dovoljno ste ziveli na teretu nas privatnika.

milan

pre 9 godina

Zastitnik gradjana ima debelu platu i sada hoce da se dodvori i prosvetarima i narodu. Sto se tice prosvetara njima reci u utorak ujutro ako ne zele da rade neka uzmu radne knjizice a primiti umesto njih nove sa biroa.

Lepboki

pre 9 godina

Ma odavno niste štrajkovali. Od kad znam za sebe. Deci da date knjižice, ništa vam nisu kriva. Sve škole da se privatizuju, osim osnovnih. A ne da plaćam dva puta.

Perica

pre 9 godina

Svuda u svetu postoje privatni univerziteti a njihove diplome proverava trziste,ko vredi ide dalje,ko ne vredi propada.Samo kvalitet i znanje prolazi u privatnom sektoru kod zaposljavanja.Sa ovim skracenjem casova od 15 minuta za trecinu od 45minuta,posteno je da se skrati i plata za trecinu.Zbog cega placati nekog za vreme koji ne radi.Ove sto strajkuju pitam da li bi oni da su gazde firme placali punu platu radniku koji mu ne radi trecinu radnog vremena? Pa normalno da ne bi,isto ocekujemo od drzave da im plati vreme koje se radi.Kome se ne svidja u prosveti i nije zadovoljan treba da otkaz i nadje drugi posao,nema smisla da se muci i uskracuje deci pravo na obrazovanje koje imaju po ustavu.Nije posteno da svoj problem prebijaju preko tudje dece.Ima mnogo skola koje nemaju ni dovoljan broj ucenika ali niko nije otpustio visak nastavnog osoblja jer drzava to tolerise.Nije ni logicno da imas vecu platu a manjak ucenika.Ako nisi zadovoljan platom trazi bolje placen posao ko sav normalan svet,ne iskaljuj svoje nezadovoljstvo na deci.

Sneg

pre 9 godina

Ne obustavljaju rad sve skole, ne generalizujte! U Sremskoj Mitrovici se ide sutra u skolu, ocene se zakljucuju, a podela knjizica ce biti.

Cika

pre 9 godina

U ovom slucaju stvarno ne znam na cijoj strani covek treba da bude. Inace sam po profesiji [sic!] nezaposleni profesor razredne nastave. S jedne strane - prosveta stvarno ima bedne plate u odnosu na godine skolovanja (pogotovu sa ovakvim kursem evra), a sa druge - zasto da deca gube (makar i tih 15 minuta) zbog "matorih" koji ne mogu da nadju zajednicko resenje. Dalje, ako se prosvetarima ispune svi uslovi, sta onda ometa ostale kojima je smanjena plata da urade isto? Vrlo komplikovana situacija, a sto je najgore, ponavlja se svake godine.

lexus

pre 9 godina

union pravni preporučuju profesori sa državnog pravnog, studenti se prebacuju na državni pravni sa uniona i onda na državnom plate i prodju, nešto sto na unionu nikako nije moglo, ostali njihovi fakulteti su katastrofa ali je pravni po većini koja nije puna predrasuda i koji znaju šta pričaju mnogo bolji i teži čak od državnog...državni nije ni bleda senka onog nekadasnjeg pravnog...

pera

pre 9 godina

Zastitnice, Srbija je prosvetno i intelektalno unistena, onoga dana kada je data akreditacija Unionu, Megatrendu, BK fakultetu, Singidunumu...

iva

pre 9 godina

Prosvetarima baš teško '' pada " štrajk. Oni sa ili bez istog ne rade svoj posao ni savesno i ni kvalitetno, to pokazuje koliko su deca motivisana za školu i koliko su obrazovana. A da ne komenrarišem koliko odmora u toku godine imaju. Sramota.

Gde vam je etika,

pre 9 godina

Nije valjda profesorski moral tako nisko pao da zbog manje plate nece uciti decu,nesto ce im reci a nesto precutati....e ljudi moji....mislim da onaj sto sad zbog ovoga gubi motivaciju nije ni do sad radio svoj posao kako treba!A oni cestiti,kojih je sve manje,na zalost,nece dozvoliti da deca osete njihovo ne zadovoljstvo,jer to ne bi trebalo da ima ikakve veze!

izdali ste nas...

pre 9 godina

@o captain, my captain

Molim te, dokle ce te prodavati tu pricu da radite i kuci do kasno u noc, da leti dolazite u skole kso zbog nekih priprema. Koliko to treba vremena pa da se spremi jedan pismeni i kokiko vremena da se pregleda? Siguran sam da niko od vas ne provodi 8 sati u skoli tako da ako i to traje par sati onda se uklapate u osmicu...a za godisnji odmor, privatne casove i sto vecito kasnite na casove necu da trosim reci. I ja radim u drzavnoj sluzbi pa se ne bunim sto su mi smanjili platu taman toliko koliko me kosta vrtic...cutim i pokusavam da se skockam u 40 k.

Saša

pre 9 godina

Zašto nema novogodišnjih paketića za decu prosvetnih radnika? Sindikate to ne zanima.Mediji o tome ne pišu. Šta reći deci zašto nema paketića? A kolektivan ugovor koji garantuje paketiće i dalje važi.

jelena

pre 9 godina

Ajmo odmah na početku za sve funkcionalno nepismene komentatore: prosvetari HOĆE DA RADE, ali ministarstvo finansija NEĆE DA PLATI kvalitetan rad, već daju neku crkavicu samo da se preživi. Pod takvim uslovima u prosveti se ne radi motivisano, a motivacija je OSNOVNI USLOV ZA UČENJE.

iznogud

pre 9 godina

Smanjenje plata ili za sve ili ni za koga. Nije fer prema svima ostalima da se neka struka izuzima. Izvinjavam se ali nemate moju podrsku. O iskoriscavanju dece zarad ostvarenja svojih licnih interesa necu nista reci, valjda je to ocigledno...

A?

pre 9 godina

Ti, ADVOKATE, daj podrsku kome hoces, imas prava na to. Ali ja, koji ne vidjam decu mesecima, necu da podrzim ovo! Jedva cekam te raspuste, da vidim decu! I kunem se da ce deca biti kod mene, kada smo se i dogovorili! Neka strajkuje ko hoce, moja deca dobijaju raspust od mene licno, a drzava neka me kazni! Hajd i to da vidim!!! Bice svasta...

Мао Це

pre 9 godina

За оне који не знају:
1. професори дневно раде 1 сат (остало троше на кафенисање, због чега касне на часове што збирно износи ок 3 сата у току дана)
2. професори имају 5 месеци летњег распуста (јер њима лето траје 5 месеци...цркните од муке што вама не траје толико)
3. професори имају 5 месеци зимског распуста (јер њима зима траје 5 месеци...цркните од муке што вама не траје толико)
4. професори имају 6 месеци пролећног распуста (јер њима пролеће траје 6 месеци...цркните од муке што вама не траје толико)
5. професори узимају 1000еур месечно на приватне часове (морам да признам да су ту слабији од приучених мајстора)
6. професори узимају 10000еур на екскурзију ( и још се огребу за спавае, путовање, јело итд. (ту смо ало лошији од Бајатовића (ово Бајатовића је множина)
7. Ко је вама крив што вам година не траје 16 месеци као њима

Како знам све ово...бацио сам пасуљ и он ми је све рекао...наравно...шалим се...пасуљ не говори...рекла ми баба Ванга, кад сам је једном ономад срео на Азурној обали...беше то 6. месеца лета Господње неке године.

nesha

pre 9 godina

djaci ce izgleda sutra ostati kod kuce.......
e zbog tog 'izgleda' djaci ce morati da dodju u skolu a tamo ce saznati da li ce imati casove ili se vracaju kuci. ja podrzavam sve moguce proteste ali nemojte da mrcvarite decu. ako sutra necete drzati casove onda ih unapred obavestite da ne dolaze za dzabe.

Rekose mi pametni ljudi, ja ih nisam slusao

pre 9 godina

kako mozete da strajkujete ,kako
vas nije sramota -meni se odbija da bi se vama dalo od 30 dana 29 radim za 20000 sramota a vama po 50000 zar ste tu platu zasluzili sa 4 meseca odmora u godini ....polako docice i vama kraj
(majstor koji vitla dasku, 21. decembar 2014 20:24)

I to sto kazes, doci ce i njima kraj (DOCICE se pise odvojeno) i ne samo njima, doci ce kraj i skoli, obrazovanju, nece morati cak ni da se kupuje diploma i njoj ce doci kraj... i tad cemo biti najsrecniji, bez skole, dostojanstva... ali tad necemo raditi za 20 hiljada nego za 10... jes' da necemo da finansiramo bahate prosvetare sa cetiri meseca odmora, al cemo zato da finansiramo politicare, administraciju, javna preduzeca, prestolonaslednika bez prestola...

Dr Aleksandar

pre 9 godina

Puna podrska prosvetarima. I mi u zdravstvu smo na korak od pocetka protesta, jer je ovo neizdrzljivo. Verujem da za par dana, bicemo zajedno u borbi za dostojanstvo, za pravdu i za hleb.

Мао Це

pre 9 godina

Ова држава треба да буде размонтирана скроз. Необразована и полуобразована већина овог народа подржава полуписмене, надмене политичаре купљених диплома. Ниједна институција не ради како треба, а људи имају толико мало самопоштовања и достојанствености да, као гладни пси, гледају како ће некога да растргну, несвесни свог слабог карактера. Храброст им недостаје,бес им се чита у речима...јадни, гладни, жељни свега, али још увек са довољно енергија за пљување и уједање свега што је њима супротно. Али, шта да се ради? Тежак је одговор на ово питање, јер онај коме би га упутили вас не схвата, не зато што неће, већ зато што не може. Они који разумеју ситуацију, није ни потребно одговарати, јер сам сигуран да они знају одговор. УКАЗУЈТЕ, ДРАГИ ПРОФЕСОРИ, ДЕЦИ НА ВРЕДНОСТ САМОПОШТОВАЊА, А ТО СЕ МОЖЕ САМО КРОЗ ОБРАЗОВАЊЕ И ВЛАСТИТИ ПРИМЕР, и ако треба, немојте да делите ђачке књижице, јер су беспредметне.

Bee-Zon

pre 9 godina

Nastavnici, nikada ali NIKADA nemojte poklanjati ocene losim djacima. Ti losi djaci su vam sada ministri. Pocne sa laznim ocenama, pa zavrsi sa laznim doktoratima, laznim ministrima i laznim predsednikom.

građanin

pre 9 godina

Većina ljudi u Srbiji na pomen nastavnika i profesora prvo pomisli na "predugački" godišnji odmor (iako g.o. za profesore ne počinje s krajem školske godine), radno vreme od nekoliko sati, takođe svi su čuli za nekog podmitljivog davača dvojki. E pa gospodo, za većinu stvari niste u pravu. Moja supruga je profesor u srednjoj školi i ja vrlo dobro znam koliko je taj posao težak i odgovoran, koliko je svog slobodnog vremena provela pripremajući časove, programe, pregledavajući pismene vežbe. Da ne spominjem problematične đake, roditeljske sastanke itd. Tvrdim da su plate prosvetnih radnika i ranije bile premale, ovo sa smanjenjem je katastrofa i za prosvetare i za budućnost Srbije. Ajmo svi da valjamo nešto, za to nam ne treba (formalno) obrazovanje.

kavric

pre 9 godina

Nemamo mi petlju za taj oblik strajka! Ne sekirajte se. Podviknuce nam malo i eto nekog "Pavlovica" koji ce da nam objasni da je veliki vodja upravu!

zvezdarac

pre 9 godina

Da nemam u široj ženinoj porodici jednu profesorku i jednu učiteljicu i ja bih mislio da imaju leti 3 meseca odmora i da rade 4 data dnevno. Međutim osoba je potpuno drugačija. Njima se obaveze u školi ne završavaju posle poslednjeg časa i ne odu na more kad podele knjižice u junu. Priprema nastave, pripreme tokom raspusta. Prijemni, popravni i još "milion" drugih školskih obaveza. Stres zbog sve "gorih" generacija, sve gorih uslova rada, mobinga, pritiska bahatih roditelja, direktora. Još gomila drugih degradirajućih situacija...
Iskreno, ja takav posao ne bi radio za te pare. Uzgred, radim kod privatnika, dakle, rob koji puni budžet iz kog se isplaćuju te plate.

Zip Nis

pre 9 godina

Koliko ja razumem njihov glavni zahtev je da sekretarice i vozaci po drzavnim agencijama nemaju vecu platu od njih.
A da medju nastavnicina ima skotova, ima ih poprilicno, ali se slazem s njima da ne mogu oni bez dana radnog staza da imaju vece plate.
A ne znam da li je neko pitao roditelje da li ce dozvoliti deci da idu svake subote u skolu ili ce i roditelji u strajk

Pokojni Toza

pre 9 godina

Zbog dva (2) radna dana koja nisu to bila, polugodište, školska godina, životi dece i mladih iz školskih klupa su pod ZNAKOM PITANJA?!?
Zbog omalovažavanja nastavnika pod znakom pitanja je SUDBINA JEDNE ZEMLJE!
Srbije, naše Srbije.

ADVOKAT

pre 9 godina

Biti nastavnik,profesor je institucija a ne zanimanje.odatle sve počinje.sistemski vas uništavaju jer što neobrazovaniji ljudi to bolje za postojeće ministarčiće .Ono što ima pameti u glavi beži glavom bez obzira i to nikoga od njih ne dotiče-važno je svoje bisage napuniti ,sad i odmah ,za sutra ko te pita. Puna podrška prosvetnim radnicima!

bulda

pre 9 godina

Zalite se na male plate, a ne racunate u prihode privatne casove ucenicima koje dajete na crno i ne placate porez na njih, ugradnju u ekskurzije, izlete, pozorista itd. Nakupi se tu i vise od 800 evrica meseceno..

Miro Đokić

pre 9 godina

@gde vam je etika:Ko još pita za etiku. Njima su bitne plate , a ne interesuju ih ni deca , a ni to što se nema odakle da se te plate obezbede.

opusteno

pre 9 godina

Bravo! Pricati o unistavanju buducnosti dece zbog neodrzavanja nastave je smesno, jer u Srbiji ionako nema buducnosti, ostala je samo borba za koricu hleba! Samo napred prosvetari i da vam se prikljuce i ostali potlaceni, a posebno jadnici iz privatnog sektora!!!

Srbijo teško tebi

pre 9 godina

Pa, zar je moguće da još postoji neko, ko piše komentar da prosvetni radnici rade 4 sata dnevno i imaju 3 meseca odmora.

Nije, da je pomislio, pa ćuti i niko ne vidi njegovu sramotu. Nije da priča, pa posle može reći "izletelo mi", nego piše.

Obaveze nastavnika u Srbiji su iste kao obaveze nastavnika u svim državama EU. To je takva vrsta posla. Nastava se ne izvodi 8 sati sa pauzom za doručak.

Imaš valjada nekog rođaka u belom svetu, nazovi, pitaj. Nemojte pisati više ovakve stvari, sramotite sebe, svoje pretke i svoje potomke.

DBF

pre 9 godina

@pera
potpuno se slazem sto se tice prosvete a dodao bih da je pravosudje dokrajceno onog dana kad je Predesdnik "diplomirao" a niti je uhapsen on kao kupac niti onaj ko mu je prodao ili poklonio diplomu. Takodje ista stvar je i sa doktoratima.
U svakom slucaju PODRSKA prosvetnim j(r)adnicima,advokatima a mogli bi i ostali da se probude.

zoran

pre 9 godina

Nase skole su jedna velika NULA. Mnogo se lose radi sa decom, i ako kod kuce ne ulozite ludacki napor nema rezultata. Reci te mi kada dolaze a kada odlaze prosvetari kolika im je produktivnos. Rade 4 do 5 sati dnevno x 5 dana , za razliku od njih ja radim 9h dnevno i subotom. To znaci da oni u poredjenju samnom imaju benificirani staz rade 50% manje od mene i imaju 3x veci godisnji odmor. Kada izracunam provedene sate na poslu sa cenom rada ja radim za kikiriki. Da me neko porgesno ne shvati ja sam za da im budu vece plate ali i svima nama ostalima, ali da pocne u skolama da se uci a ne da se zicka lova od nas roditelja da se nadomesti mala plata.

pre 9 godina

највећи нерадници траже своја права.што не протестујете у јулу и августу кад примате плату да седите кући?!ово држава може врло лако да реши,отказ и дати посао људима који xоће да раде.или послати контролу по школама па да видимо шта сте децу научили,на ком нивоу је дисциплина...е тек тада би се видело да нисте зарадили ни ову скраћену плату.треба да вас је срамота!

Mišo Ćuković

pre 9 godina

@Sasa: Umesto što se sada molite Bogu, bolje bi bilo da ste pre desetak godina krenuli zajedno sa profesorima i nastavnicima i digli svoj glas kada nam je bivša vlast , uništavala privredu , zatvarala preduzeća , a radnike ostavili na ulici bez parčeta hleba , danas ne bi smanjivali ni plate ni penzije , nego bi imali standard dostojan čoveku.

Lemilivoskodi

pre 9 godina

Od kako znam za sebe kod nas su vazda bili različiti štrajkovi, ali ovakav ne...avajući stav vlasti i režimskih medija prema štrajkačima ne pamtim.

StefanLe

pre 9 godina

@Pera, Srbija je unistena onog trenutka kada se razred poceo zavrsavati uz rakiju, pogacu, sir...meso i sl...
Privatna praksa nikada ne moze unistiti kvalitet usluge, ako je konkurentna, a pogotovo ne drzavnu instituciju... i to je nesto sto nije za bilo kakvu raspravu...

m power

pre 9 godina

Svi na ulice, ovo je više nepodnošljivo, ljudima su počeli da isključuju struju za 2000 dinara duga, policija maltretira savesne vozače, traži dlaku u jajetu, ne bi li uspeli da naplate kaznu, plate i penzije smanjene, a građanima se sve traži, jedino ljudi još dušu da daju.

plata 20k -10%

pre 9 godina

u pravu su prosvetari, uništeno je školstvo, evo moj sin kuka u 2goj godini ,kaže:.. ćale, šta bre učimo mi ovo, ove profe manje znaju od mene?, smer programiranje i verujem mu nažalost...šteta što mojoj firmi zabranjen štrajk zakonom, inače bismo i mi na ulice...došlo do kraja, nema više, života mi

Menadžer

pre 9 godina

Za ove novokomponovane roditelje, koji decu od sedmog razredu uvlače u miniće i dižu na štikle, farbaju im kose i lepe veštačke nokte imam poruku:

Dobiće sve papire, knjižice, uverenja, svedočanstva sa ocenama koje vi želite. Ali jedno nikada neće dobiti to je kvalitetno obrazovanje. Ono što se može sa papirima, je već postalo narodna izreka. A ono što se može postići sa obrazovanjem možete videti u Nemačkoj.

Doduše i pevačice dobro prolaze, još ako imaju dodatni posao koji ovih dana nazvaše "visoka prostitucija".

Pero Ćivša

pre 9 godina

@Gile:Ima još onih kojima je etika i moral iznad ličnih interesa , i zato svi profesori koji redovno održavaju nastavu ,zaslužuju sve pohvale.Oni koji pokušavaju preko svojih učenika da ucenjuju državu ,treba da preispitaju taj svoj stav.

pera

pre 9 godina

Da smo normalni pa da kad ovi ljudi izadju na ulicu izadjemo SVI koliko nas ima i sravnimo sve sto je zasluzilo da bude sravnjeno..pa neka oni uzivaju te 2015. sto kaze Vucic ali - po zatvorima!

o captain, my captain

pre 9 godina

@rd
Vi ili ste Verbicev bot ili skolski primer coveka koji nema pojma o prosveti. Prosveta se upravo i razlikuje od mnogih drugih struka po tome sto zaposleni ne moze da ostavi posao kad mu dodje kraj vremena i kod kuce se bavi drugim stvarima. Upravo suprotno, radno vreme zaposlenih u prosveti je kao vrh ledenog brega, oni bar pola posla, ako ne i vise, moraju da obavljaju kod kuce, cesto i do kasno u noc. Ali dobri gradjanin @rd, naravno, ne zna nista o tome, kao ni citava armija drugih koji olako blate to esencijalno zanimanje. Naravno, ima i mnogih prosvetara koji svoj posao ne shvataju tako ozbiljno i posao ne nose kuci, ali tako je sa svakom drugom strukom i ne moze se cela prosveta zbog takvih otpisivati. Zbog takvog stava kakav reprezentuje dobri gradjanin @rd drzava nam i jeste polupismena, pocev od predsednika pa nadole.

Sasa

pre 9 godina

Na zalost, doslo je vreme gde se pamet ne ceni. Citiracu deo pesme grupe KZU "sto si gluplji - to si i potrebniji".
Treba svi da podrzimo profesore i nastavnike. Obrazovanje je osnovni stub svake normalne drzave, a u Srbiji je obrazovanje dotaklo dno zahvaljujuci raznotaznim ministrima i vladama.

cp6uH

pre 9 godina

Шта??? Политика и странке ме не занимају због батина које сам добио од неписмених страначких загриженика. Моја деца иду у државне школе и за спровођење закона о образовању је одговорна само влада Србије. Позивам све да не шаљу децу на надокнаду часова, не због подршке наставницима, већ због принципа и штедње.

the stooges

pre 9 godina

Brojke kojima buticarke, salterski radnici i ostali srednjoskolci opisuju status prosvetnog radnika rastu geometrijskom progresijom. Provericu posle 12 jer ocekujem sledecu statistiku: plata RSD 68.000, raspust 6 meseci, 90min efektivnog rada dnevno, regresi, reprezentacije, dividende, rabati... Iz vasih usta u Bozje usi, SNS automatoni! Cujemo se!

pipi

pre 9 godina

Posle 27 godina rada u prosveti, mogu slobodno reci da mi generalno kao narod ne zasluzujemo nista bolje od ovoga sto nam se desava u poslednjih 25 godina.Ako jedan dobar deo populacije ima ovako negativno, gotovo destruktivno misljenje o prosvetnim radnicima onda nama spasa definitivno nema.

vek

pre 9 godina

Strategija je da se nema nikakva strategija i to je njihova strategija,zapravo, anarhija: ponižavanje, unižavanje, destrukcija, uništavanje, urušavanje, srozavanje... Namera je jasna: obrazovanje mora biti i proisteći iz promenjene svesti budućih naraštaja. Veštačko i lažno podučavanje postaje temelj, poželjnih i novopečenih "izdegenerisanih" poslušnika, roblja, jeftine, lako potrošne radne snage.
U prosveti će prostom negativnom selekcijom ostati da rade samo oni koji moraju, i oni najgori studenti. Već sada na delu je proterivanje intelektualaca i mislilaca iz prosvete. Ako decu podučavaju " osrednji", zaplašeni,isprani mozgovi, ono što bi trebalo da vodi državu, bespovratno će se ugasiti, i Srbija će nestati. Prvo duhovno, a onda i biološki.

nnn

pre 9 godina

@Cika
Da nas podrzis, zato sto si nas. I kad se zaposlis, nemoj sa radis za crkavicu gde te svi ponizavaju. Ceni sebe, obrazovanje, samo se tako ide napred, a ne logikom-cutim, trpim iako primam crkavicu, nema veze, necu da talasam i izgubim bedno placen, a odgovoran posao.

ffflyer

pre 9 godina

Vidim da ima komentatora koji se zalazu za privatne skole pa samo da pojasnim - privatne skole nikako ne mogu biti zamena drzavnim skolama i to vazi za sve nivoe obrazovanja, od osnovnog do najviseg. A razlog je jednostavan, to su profitabilna preduzeca kojima je u interesu prvenstveno zarada i to nije sporno. Sporno je sto kada bi samo privatne skole postojale obrazovanje ne bi bilo dostupno svim vec samo onima koji mogu da ga plate pa bismo se kao drustvo vratili negde u 18. vek. Nije ni ovo sjajno, daleko od toga ali ta alternativa je daleko gora. A prosvetarima savet da deci objasne zasto su u strajku - to bi morala da bude odlicna pouka za njih i prilika da i sami pocnu kriticki da razmisljaju. I pobune se kad naidju na nepravdu.

nnn

pre 9 godina

@Dr Aleksandar
Podrska i zdravstvu. Prosveta, zdravstvo i sudstvo su stub civilizovanog drustva. Najvise bih volela da zajedno obustavimo rad i pobunimo se protiv bede i nepravde!

anana

pre 9 godina

kad vec strajkujete toliko dugo, sto ne ubacite u zahtev promenu plana I programa, koji kao da je pisao neko ko mrzi decu (ili ih nikad nije ni video)?
plate vam jesu male, tu nema sta da se prica, ali moja deca nipisto nece subotom ici u skolu.nema sanse
mozda vam se roditelji I pridruze u strajku, ako vide da radite za dobrobit dece, ne iskljucivo svoj.
ozbiljna sam.u prosveti je tooooooliko problema na koje treba ukazati, spojite dobro I korisno, kad vec idete na ulicu.onda cu vam se pridruziti

Mikana

pre 9 godina

I sad ja treba, kad ujutru dodjem kuci iz trece smene, da obucem, nahranim i odvedem mog djaka prvaka u skolu, a oni da mi kazu da sam to dzabe radila i da ga vratim kuci! Stvarno nema smisla! Mogli su bar u petak da kazu! Toliko su postali bezobrazni da ovo prevazilazi svaku meru! Uskoro treba da idu na raspust pa se bukvalno trude da uglave strajk izmedju dva raspusta. Oni su i ranije non-stop nalazili razloge za strajkove. Jednostavno, toliko su se olenjili da jedva cekaju neki razlog za nerad. Zelezarcima su smanjili plate 20%, pa sad jos dodatnih 10% preko toga! I ne strajkuju, a porediti rad u celicani i valjaonici ili aglomeraciji i toploj ucionici... I posle trece smene ti taj kaze da strajkuje i da vratis dete kuci!?!

Aleksandar

pre 9 godina

Molim redakciju da za teme koje se tiču života u Srbiji koriste fotografije koje su nastale ovde kod nas. Taman ste me obradovali da ima ovako lepo uređenih učionica u našoj zemlji... Htedoh da pitam koja je to škola, pa da im čestitam na opremanju.

tomy

pre 9 godina

Para ima samo nisu rasporedjene kako bi trebalo. Bajatovic ima pet plata i ima ih jos koliko hoces, finansiraju se gubitaske firme, placaju 250 poslanika, a 100 je previse da ih bude. Pa koliko je samo afera za dignute milionske kredite koji ne mogu da vrate, a to je sistemski radjeno. Podrzavam vas, govnj...e motke u sake.

nnn

pre 9 godina

@Meraklija
Jel? Toliko jednostavno? Zamenis sadasnju bedu jos vecom bedom koja ce da cuti i radi i jos bude zahvalna za crkavicu koju dobije od gospodara. Kakvu biste poruku poslali svetu i deci-cuti, trpi i ne buni se, inace ostajes bez posla. Ovom narodu su se smucile ucene i ugnjetavanje!!!

Milos

pre 9 godina

Smanjene su i plate onima koji imaju manji fond casova ,dakle i one plate ispod 25000 . I da primate platu od 4000 din za 10%radnog ostalli ste bez 400 din.Mizerija

Hogar

pre 9 godina

Nije polugodište pod znakom pitanja već izbori!
Manjina glasala za većinu, ali sad je većina postala manjina ali ipak kinji većinu! Međutim, prosvetari su rekli da je manjini zvonilo za kraj časa!

Mirko

pre 9 godina

Nemo, covece!!! Na kojim si drogama? Poredis Japan i Srbiju? Znas li ti zasto prosvetari strajkuju? Znas li uopste sta je prosveta? Jesi nekad isao u skolu? O kakvim otkazima pricas? Takvima kao ti ne treba dati ni dinara da bi ljubili d..e velikom Vodji. Od svih SNS botova, moram priznati da si br.1 po bezobrazluku.

Dosta je bilo

pre 9 godina

Dole vlada!!!!
Dole polupismeni bivsi radikali.
Srbiji moze da pomogne samo tehnicka ne-partijska vlada oraganizovana oko Radulovica i njemu slicnih patriota kojima je zaista stalo do Srbije. Dole ovi kji ce i rodjenu majku prodati zarad vlasti (kako su prodali kumove vec smo videli).

maxssimuss

pre 9 godina

Šta je problem, uvedite im platne razrede. A nećete? Zašto? Možda zato što bi onda primali 70000! E pa gospodo političari, nastavnici i profesori zaslužuju tolike plate a za vas znam sigurno da ne. Da je skupština moja privatna firma ja bih vam dao platu 20000! I ne bih vas prijavio! Dju*rad jedna!

Milijana

pre 9 godina

Prosvetni radnik u Srbiji ima najmanju platu u Evropi. Pricamo o punoj normi. Sta mislite kako zivi onaj sa 50% te plate, dakle nekih 25.000 dinara? Jel to ok za nekog ko je zavrsio fakultet? Da li znate kako je danas raditi sa decom u odeljenju u uslovima totalnog kolapsa morala i svih ljudskih vrednosti? Ucenici imaju sva prava, a prosvetni radnik moze da izgubi posao ako povisi ton ili, ne daj Boze, odstrani ucenika sa casa. Da ne pricamo o tome koliko dobro morate da poznajete materiju koju izlazete dok vam konstatno sabotiraju cas, tako da ni sami sebe ne cujete dok predajete. Da li uopste znate da prosvetni radnik mora da radi i sa decom sa specijalnim potrebama, iako nije kvalifikovan za to? Da li znate koliko vremena provodi na pripreme, pregled pismenih i kontrolnih, i slicne aktivnosti u okviru skole? Naravno, da uvek postoji i neko ko bi radio za manje novca, ali da li je to resenje? Da jedni drugima podmecemo nogu, dok se Vodja i njegova ekipa slade? Mislite o tome...

Milijana

pre 9 godina

Prosvetni radnik u Srbiji ima najmanju platu u Evropi. Pricamo o punoj normi. Sta mislite kako zivi onaj sa 50% te plate, dakle nekih 25.000 dinara? Jel to ok za nekog ko je zavrsio fakultet? Da li znate kako je danas raditi sa decom u odeljenju u uslovima totalnog kolapsa morala i svih ljudskih vrednosti? Ucenici imaju sva prava, a prosvetni radnik moze da izgubi posao ako povisi ton ili, ne daj Boze, odstrani ucenika sa casa. Da ne pricamo o tome koliko dobro morate da poznajete materiju koju izlazete dok vam konstatno sabotiraju cas, tako da ni sami sebe ne cujete dok predajete. Da li uopste znate da prosvetni radnik mora da radi i sa decom sa specijalnim potrebama, iako nije kvalifikovan za to? Da li znate koliko vremena provodi na pripreme, pregled pismenih i kontrolnih, i slicne aktivnosti u okviru skole? Naravno, da uvek postoji i neko ko bi radio za manje novca, ali da li je to resenje? Da jedni drugima podmecemo nogu, dok se Vodja i njegova ekipa slade? Mislite o tome...

Za sve je kriv Dositej O.

pre 9 godina

Tamo u nekim državama, značajan broj roditelja se izdržava od podvođenja svoje dece. Po komentarima vidim da i kod nas ima veliki broj zainteresovanih za ovo zanimanje. Očigledno im škola smeta u realizaciji ove ideje, jer uči decu šta je normalno, a šta nije.

Zbog toga oni bez ijednog argumenta uporno "pljuju" po nastavnicima, nadajući se ukidanju škola.

ice9

pre 9 godina

Svi ovi koji pljuju po prosveti moraju da ukapiraju da su prosveta i zdravstvo olicje zemlje, ako tu skripi sve ostalo ode dodjavola, i treba da rade za velike plate, profesori i ucitelji su stub drzave.

VKV majstor

pre 9 godina

@majstor koji vitla dasku,
Pa, majstore, da si isao u skolu, imao bi mnogo vise. Uostalom, jak si ti majstor kad radis za 20.000. Ne bi ti meni ni u bastu usao!

Vera

pre 9 godina

Stali advokati,staje prosveta,sledeci su zdravstvo i moje pravosudje,iako nam se predsednica sindikata prodala vlastima!
Ovakvo stanje je neizdrzivo,sa ovolikim platama jednostavno ne moze da se zivi.
U pravosudju,drzavni sluzbenik sa 25 god radnog staza (u mom slucaju), ima platu celih 27000din,alo,to je gotovo minimalac!?

Ili platni razredi na svim nivoima,ili generalni strajk.Postena raspodela raspolozivog novca tj. tereta stednje,ili generalni strajk.
Neozbiljno je ocekivati da bilo ko prihvati mere stednje,dok jedan Bajatovic prima mesecno 40 hiljada evra,dok se politicari i njihove zene i deca razmecu " zaradjenim " novcem.Razlike u primanjima su bezobrazno velike.
Mi jesmo blesav narod,ali bas toliko da sve ovo progutamo,definitivno nismo.

Ocekuju nas veliki izlivi nezadovoljatva i verovatno,novi,prolecni parlamentarni izbori.
Ova Vlada nema sanse da opstane.

barem sam pismen

pre 9 godina

Sit sam zlobnog ili poluinteligentnog sveta koji se oseca pozvanim da sve komentarise pa sabira babe i zabe racunajuci nekakve radne sate, dane i ne znam sta sve ne. Da li ste makar jednom u zivotu usli u ucionicu i pokusali da odrzite cas? Siguran sam da niste, inace ne biste izlivali takav otrov po prosvetarima. Drzanje casa, makar i pred najmirnijom decom, najvise lici na krocenje divljeg konja i tu covek za 45 minuta izgubi energije koliko neko drugi za kancelarijskim stolom za 4 sata (bez namere da omalovazavam druge struke, svakako ima i mnogo stresnijih). Prema tome, apsolutno se ne mogu porediti jedan radni sat nastavnika u skoli i nekog drugog zanimanja, isto kao sto necete drzati stopericu ni hirurgu ili pilotu. Osim, naravno, ako ste zlobni poluinteligent, a takvih je, nazalost, puna Srbija.

profica

pre 9 godina

Čitam i čudim se koliko zlobe u komentarima tipa: za kolko rade i to im je mnogo para! Ja se kao profesor borim za dostojanstvo svakog deteta, pravo da uči i napreduje ali uvek nekome moj posao i raspusti smetaju... Ja sam ovaj posao birao zato što ga volim, opet bih ga radio ali ovo što se dešava u zadnjih nekoliko godina je stvarno degradiranje i ponižavanje! Ne samo plate, ceo proces obrazovanja je unazađen, deci je sve dozvoljenjo, roditelji znaju sve bolje od nas, ministarstvo nas srozava kako bi opravdalo naredbe MMF-azasmannjenje plata. I kada budemo izgubili ovaj rat amoramo da ga izgubimo jer su prosvetari na jednoj a svi ostali protiv nas odlazimo u apatiju, otaljavanje posla, a tada gospodo pljujte koliko hoćete, biće kasno da se vratimo gde nam je mesto!

Prosto ko pasulj

pre 9 godina

Evo da vam objasnim: dokle god postoje ovi koji podrzavaju ideju da se prosvetari NE IZUZMU iz mera stednje, a ima ih boga mi ohoho, dotle ce vlada imati vetar u ledjima da ne posustane pred njihovim uslovima. Jer ako pokleknu pred prosvetom onda su pukli skroz. Vlada igra vrlo pametno. Smanjili su svima plate i penzije. Velika vecina, na zalost, cuti i guta. I gleda na ovu manjinu sa prezirom. U fazonu: ako mogu ja, morace i on. E tu lezi srz problema i to je karta na koji igra vlada - podeljenost u narodu ili zavadi pa vladaj. Znaci, ili svi na ulice ili nista. Cutite i gutajte. Na zalost, na ulice je trebalo izaci onda kad su doneli ovu uredbu. Sad je kasno.

nnn

pre 9 godina

@Lepboki
Neka se privatizuje, 500€ godina, 4000€ samo osnovno obrazovanje za samo jedno dete. Oh kako bi to bilo divno za roditelje.

Sve je u redu dok ćute

pre 9 godina

Kada čitam komentare javljaju mi se slike roditelja, koji mi se zgade kada dođu u školu da pitaju za dete. Zgadi mi se njihov način razmišljanja, usvojen iz emisija sa zabavnih televizija.

Posle susreta sa njima imam osećaj gorčine, koji dugo traje. Ali sam srećan, što čim uđem u odeljenje, među decu ovo biva u potpunosti potisnuto. Čak ovo kod mene podstiče brigu za decu tih roditelja. Dovoljna je kazna, što su im roditelji takvi, zaslužuju duhovnu pomoć na svakom koraku.

lajavi krelac

pre 9 godina

Plata gospodina "zastitnika gradjana" je kao plata 8 nastavnika. Obrazovanje isto. Tu je problem. Velike ne diraju a uzimaju od vec ojadjenih prosvetara.Moja puna podrska strajku.

Aleksandar

pre 9 godina

@ Nemo

Ti sigurno nisi pri cestoj svesti cim mozes da predlozis da svako radi 4 sata za drzavu dzabe.Iskreno ne bih Srbiji dao ni jedan minut dzabe a kamo li 4 sata. Mnogo je i ovo sto mi uzimaju na ime poreza.A znas zasto ? Zato sto smo vec imali nesto nalik tome a ogleda se u radnim akcijama.Radili su Srbi za dzabe i gradili zemlju a danas tim istim radnicima drzava smanjuje penzije i upravo ti ljudi koji su sate i sate poklonoli radeci dzabe za drzavu danas zive ispod svakog dostojanstva.
Prica o Japanu nije potpuno tacna ali tacno je da su tam dosta radili za dzabe.Ali porediti taj Japan i nas je na ivici razuma.U Japanu u to vreme funkcioneri nisu imali milionsku imovinu, brendirana odela i rolex satove, nisu se vozili sluzbenim automobilima i nisu isli na sluzbena putovanja.U Japanu ni tada a ni sada poslanici ne jedu za dzabe u skupstinskom restranu dok radnici nemaju topli obrok i menze.U Japanu upravo oni koji rade za drzavu zive najskromnije. Kod nas je sve obrnuto i zato ne ocekuj da ovde neko radi za drzavu dzabe.

Dragan

pre 9 godina

Ja ne vidim problem u strajku ali ni u smanjenju plata ovim ljudima. Za mene je problematicno to sto se ovim uglavnom visokoobrazovnim ljudima osporava dosadasnja plata od 45.000 dinara (370 eura) a istovremeno ista ova drzava drugim kategorijama visokoobrazovanih zaposlenih odobrava i isplacuje plate od 90, 100, 200 i vise hiljada dinara mesecno (agencije, NBS, pravosudje, drzavna uprava, tuzilastvo, razni saveti i odbori, itd.). Takve plate nisu obelezje drzave koja nema pare. Ako nema para za prosvetu, ne bi smelo da ih ima i za ostale drzavne ustanove i sluzbe. Ako ima para za njih, moralo bi da ih ima i za prosvetu.

dežurni

pre 9 godina

(Nemo, 21. decembar 2014 21:53)

Ti baš voliš premijera? Jesu li patriote Bajatović, Krkobabić i Jorgovanka? Jel normalno da direktor EPS u Nišu, Bulatović, prima inavlidsku penziju? Jel u redu da u Tominom kabinetu ima 107 zaposlenih? Jel normalno da šalterski radnici EPS-a i Pošte imaju veću platu od profesora? Jel normalno da država finansira gubitaše kod kojih je prosečna neto plata preko 500 evra? Jel znaš da je ministar privrede diplomirao pre dve godine, sa 45 godina života, na privatnom univerzitetu? Mnogo je obećano, skoro ništa urađeno, osim smanjenja plata!

mkhv

pre 9 godina

Zivimo u dve zemlje. Jedna , Vodjina gde ce vec za mesec nbiti bolje i druga , realna gde advokati ne rade vec 4 meseca , prosveta vecinski strajkuje a narod zivi sve teze. Ovaj 2015 tu nece prexiveti u fotelji.

Нездовољни грђанин.

pre 9 godina

Пуна подршка просветним радницима.
Пресудом владе РС запослени у Јавним предузећима и пензионери су осуђени да у недефинисаном периоду добровоњно, без права жалбе и поуке о правном леку, плаћају за све злупотребе и неуспехе актуелне и претходних власти у последњих 25 година, у име светле будућности која нас очекује. Других осуђених или бар оптужених, за ситуацију у којој се као држава налазимо нема.
Просветни радници, морају да се организују у један синдикат, и око само једног циља а то је да им се и онако мале плате не смање. То је једини услов који синдикални руководиоци морају да заступају и од ког не могу да одустану. Штрајк мора да се радикализује трајном обуставом рада, или да се од њега одустане.
Јадна је држава у којој је учитењ социјални случај.

goca

pre 9 godina

recimo da zaštitnik građana iz svoje udobne fotelje sedne na drvenu stolicu za 40 000 din., dok nam ne svane 2016,7? Bilo bi interesantno tada čuti njegov komentar odnosno da li bi i tada bio tako dijalektički nastrojen, >Po drugima je i 25 po turu ništa ..samo napred sa demagogijom ipak šteta što nismo svi spremni da ćutimo.