Subota, 20.12.2014.

00:24

"Granice menjaju Rusi- a šta s YU?"

Nije Rusija prva prekrajala granice posle Drugog svetskog rata, do promena je pre toga došlo u Jugoslaviji i na Kosovu, kaže šef Stratfora Džordž Fridman.

Izvor: Tanjug

"Granice menjaju Rusi- a šta s YU?" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

???

pre 9 godina

Jugoslavenski ustav iz 1974. je dopuštao republikama da se samoodređuju. Usput prva je unutarnje granice Jugoslavije promijenila Srbija pripajajući Kosovo i Vojvodinu.

Ukrajinu nisu uspostavile federalne jedinice, posebne republike. Jugoslavija je nastala udruživanjem više republika i to s ne može usporediti. Slučaj Kosova se možda i može promatrati iz te perspektive ali slučajevi Slovenije i Hrvatske nikako.
(zg slavac, 20. decembar 2014 11:31)

Upravo u tome i jeste problem. U vasim skolama se uci nesto, sto je daleko od istine. To je daleko od nekog novog pocetka suzivota izmedju naroda i nacija na ovim prostorima.

Frank Lion

pre 9 godina

Nemci to znaju, i Nemci se ne prave blesavi, njihov problem je sto sa Istoka uzima resurse i sirovine, a na Zapadu tj USA, UK su najveci kupci njihove luksuzne robe... a oni se nalaze u sredini, da se Nemci pitaju oni bi bili najvise voleli da budu kao SFRJ sa nesvrstanih zemalja... I oni se plase, sta ako USA i UK stopira sve nemacke proizvode i samim tim oni propadaju, ili sta ako od Rusije sa Azijom ne dobije vise sirovine (sto moze lako ubediti njih, zasto Nemcima prodajte sirovine i da oni sve proizvode i prodaju po duploj ceni, kad vi,azijati, sami mozete da pravite isto sto i Nemci, i prodate nama(Rusima) i ostatku sveta-tj a naravno mi cemo vama dati tehnologije itd)... Eto zato Nemci, pogotovo ostale evropske drzave ne naglasavaju se previse i niti prave buku u sukobu i sankcije sem Poljske, Estonije, i ostale, pricaju na tihoj vatri...

DJ Hill

pre 9 godina

Izem ti strucnjake iz Teksasa. Pa o ovome je nas Lazanski pisao poslednjih 20 godina. A o Siriji je napisao jos pre skoro dve godine.
Tja.

ne pocinje istorija od ustasa i komunista

pre 9 godina

Jugoslavija je nastala udruživanjem više republika i to s ne može usporediti. Slučaj Kosova se možda i može promatrati iz te perspektive ali slučajevi Slovenije i Hrvatske nikako.
(zg slavac, 20. decembar 2014 11:31)

Kojim udruzivanjem? Makedonija nije postojala, Hrvatska,Bosna i Slovenija su bile delovi porazene Austro-Ugarske bez ikakvih tragova drzavnosti. Srbija pravi Kraljevinu tri naroda SHS bez ikakvih zadnjih namera, u takvu drzavu unosi svoju drzavnost i oprasta ratne reparacije Hrvatima i Slovencima. Ovi potonji nisu uneli nista u drzavu sem praznih prica o granicama hrvatske (i nekakvim hrvatskim kraljevima?!?) i beskonacne mrznje prema Srbima koju im usadjuju hercegovacki fratri od malih nogu. Kralja ubijaju ustase i VMRO. Kasnije komunista Broz crta neke granice a Nemacka ih priznaje jer im odgovara mala, bedna i vazalna drzava umesto ozbiljne zemlje Jugoslavije koju su Srbi stvorili u dva svetska rata

Green Dragon

pre 9 godina

Buducnost svjetske ekonomije je Euro-Azija, ko to ne vidi taj je promasio planetu! To svi znaju i zato je sve ovo zadnjih 20god na bliski istok. Zato se napada Sirija, a potom i Iran. Izrael je u tu svrhu i stvoren da bi napao Iran na mig Ameike. Amerika je potrosena OPLJACKANA I IZDANA zemlja od strane Jevreja i Cionista sa Volstrita. Jevreji vec 10 i vise god prebacuju svoj kapital u Kinu jer znaju sta ce bit sa Amerikom i sa dolarom koji je u stvari bezvrijedan. To je i najveci problem Rotsilda i kompanjerosa oko njega jer kad bi se napravila Euro-Azija onda se nebi vise trgovalo u dolarima nego Eurima ili drugim valutama i dolar bi odma propao kao i bankari, zato njima na silu treba rat. To im je jedino rjesenje da spasu sebe i da onemoguce zutu civilizaciju da zavlada. Buducnost Evrope je sa Rusijom, Kinom i Indijom, a ne istrosenom vjestacki pumpanom Amerikom koja osim Apple-a i vojne tehnologije (i to u svoje svrhe od stampanih para) vise nista ne proizvodi. Jedine dvije sile ekonomske trenutno su Kina i Evropa i Ameri to znaju da ako se oni udruze njima je kraj. Jevreji koji su sve zakuvali zato i bjeze iz Njujorka u Peking polako kao sto su i iz Njemacke svojevremeno u Britaniju i Ameriku posto su prije toga ojadili Njemce finansijski, doveli ih do prosjackog stapa. Ista sudbina ceka i Amerikance, zivi bili pa vidjeli. ;-) Tesko da ce do toga doc jer su i Japan i Njemacka okupirane zemlje. U Japanu imate 150.000 americkih vojnika. Slicno je i u Njemackoj osim sto su tamo cak i Britanski vojnici - U KOJU SVRHU?! Pa u svrhu kontrole! Tako svijet funkcionise.

- Kad kazem "Jevreji" msm na Hazare, 90% danasnjih Jevreja su Hazari, ali njihova elita je cionisticka, a Jevreji su samo iskorisceni za njihovu igru kao i sto je Izrael...

- I objavitei komentar posto ih u zadnje vrijeme nikako ne objavljujete. Pozdrav.

OFFsad

pre 9 godina

Berlin-Moskva bi kroz citavu istoriju bilo najuspesnije i najbolje saveznistvo u univerzumu u svakom smislu te reci, a mozda cak i trajno resenje za konacni mir u Evropi pa i svetu, zasto da ne, svakako da bi onda u tom slucaju i Srbija u tome mogla da nadje svoje zasluzeno mesto. Cela Evropa bi trebalo da se ujedini ali bez zemalja koje gravitirajuka ka Americi, a koje su njeni slepi poslusnici i sateliti.

Mare

pre 9 godina

(zg slavac, 20. decembar 2014 11:31)

Srbija pripajala Kosovo sebi? E moj ti, koliko ne znas, drzava Srbija je nastala na Kosovu. Kosovo nam je matica nastnka nase kulture i drzavnosti. Preci vecine Srba u Srbiji su se naselili sa Kosova po centralnoj Srbiji. Ne moze se pripojiti nesto sebi od cega si nastao...kao da kazes da su coveku poceli problemi sa nogama kada je noge pripojio sebi...

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Radi se o potpuno istom principu bez obzira sto su Krim i Kosovo i Metohija udaljeni hiljade kilometara. Naravno, SAD uz pomoc svojih evropskih marioneta, pokusava na imbecilni nacin da napravi razliku stalno ponavljajuci nevidjenu glupost, koja glasi "Ali, to nije isto?! Kao da je to dovoljan argument?! To jedini americko-evropski "argument", kojim pokusavaju da odbrane svoje bezakonje i nepostovanje teritorijalne celovitosti malih drzava. Sve sto su ovi saveznici uradili od napada na Srbiju pa do sankcija Rusiji predstavlja paradoks i totalni nonsens. Da taj paradoks bude veci, primoravaju nas Srbe, da priznamo i borimo se za teritorijalniu celovitost Ukrajine dok nas u isto vreme primoravaju da priznamo paradrzavnu tvorevinu koju su oni silom i ratom uspostavili na nasoj, srpskoj, suverenoj teritoriji.

Aleksandar I

pre 9 godina

(zg slavac, 20. decembar 2014 11:31)

Pricas o spajanju Kosova Srbiji, i to je tacno ali je strasno sto 1974 Tito nije dozvolio Srbima u krajiini pokrajinu

Bole

pre 9 godina

Nemačka i Rusija (SSSR) su već jednom imali savez. Ribentrop, u ime Hitlera i Staljin su 23. avgusta 1939. potpisali pakt. 9 dana kasnije počeo je Drugi svetski rat.

Nm

pre 9 godina

Jugoslaviju nisu stvorile nikakve republike, nego je dotadašnja unitarna monarhistička država stvorila federalne republike. A prvu Jugoslaviju je stvorila srpska vojska oslobađajući narode od neprijatelja i okupatora. I to joj je hvala. Kome neki komentatori pričaju bajke!?

Перица

pre 9 godina

Југословенски устав из 1974.-те је дозвољавао НАРОДИМА да одлуче да ли желе да изађу. Не републикама, не народностима!

ЕУ и Бадинтерова комисија су прекршили право. Разлог томе је подршка ослобођењу Алжира од француске окупације коју је пружала СФРЈ и Србија као једини носилац СФРЈ!

hrvoje

pre 9 godina

rusija je prva država u europi nakon ww2 koja je ukrala dio teritorija međunarodno priznate države, i pripojila ga sebi. kosovo je otkinuto srbiji ali nije pripojeno albaniji, za sada

Angry_Bob

pre 9 godina

Pre vise od 130 godina, mudri nemacki kancelar Bismarck, jedan od najvestijih diplomata u istoriji naseg kontinenta, je na pitanje sta je tajna uspesne politike odgovorio "Dobar ugovor sa Rusijom!". Nemci i dan-danas to vrlo dobro znaju.

zg slavac

pre 9 godina

Jugoslavenski ustav iz 1974. je dopuštao republikama da se samoodređuju. Usput prva je unutarnje granice Jugoslavije promijenila Srbija pripajajući Kosovo i Vojvodinu.

Ukrajinu nisu uspostavile federalne jedinice, posebne republike. Jugoslavija je nastala udruživanjem više republika i to s ne može usporediti. Slučaj Kosova se možda i može promatrati iz te perspektive ali slučajevi Slovenije i Hrvatske nikako.

MisterNo

pre 9 godina

Kada je u pitanju bivsa Jugoslavija, mogu samo reci : Unistena je jedna prelepa zemlja, domovina svih nacija sa ovih prostora. Ko je za to kriv, duga je prica. Sigurno je da su uticaja imali Amerikanci, Nemci ... ali sta smo mi uradili da sacuvamo nasu zajednicku domovinu ?!

Grunf

pre 9 godina

Posle drugog svetskog rata glavni krojači Evrope su upravo bili SAD i Rusija.Zar nisu podelili Nemačku pa je spojili.Zar se nije Čekoslovačka podelila na dve zemlje?SSSR?Imamo SFRJ,SRJ,u okviru SRJ smo izgubili KiM.Danas imamo zahteve Katalonije u Španiji,Malo u Francuskoj,Malo u Italiji i jedva da prodje referendum u UK.Sve na teritoriji Evropskog kontinenta.Zašto baš na teritoriji Evrope.Mnogo je važnije pitanje zašto sve to dozvoljava Evropa,danas EU da se dešava na njenom kontinentu,a da dozvoli da mu neka država daleka 6000km od najbliže obale kroji granice a s druge strane EU koja se bori za Evropu bez granica.Pitanje ko je prvi nema nikakvog značaja.Važnije je ako ima uopšte nekog značaja danas ko je taj koji je to dozvolio ili jasno da se kaže ko je inicirao i crtao nove karte.Kako očekivati neka "velika" dela u EU kada EU veći deo svog vremena dangubi i izadje kao poražena.EU je uslovljena.Ako su Sparta i Rim nestali koja se država može nadati da će trajati za sva vremena.EU bi trebala da zna da se ni jedan narod nije spasao sam odvajajući se od drugih.Evropljani bi trebalo da znaju da se spašavamo zajedno ili zajedno propadamo.Unazad nekoliko decenija propadamo.Kojoj to zemlji Evrope ide na ruku da slepo sluša komšiju dalekog 6000km?Zar Evropi opet treba rat?Ko zna,možda je to jedno od rešenja ekonmske krize.Rat je najveći potrošač,samo što treća strana uvek profitira.

bice bolje

pre 9 godina

Svet bi bio mnogo lepse mesto za zivot kada bi doslo do evroazijske integracije, odnosno rusije i nemacke. A i za nasu drzavu bi to puno znacilo, evropa i rusija imaju vise zajednickih stvari, amerika treba malo da se obuzda i da joj se smanji uticaj u svetu. Buducnost priada rusiji i nemackoj i do tog saveza ce doci prelomice se na Ukrajni.

Gaga

pre 9 godina

Granice je oduvek menjao onaj ko je imao snage da ih promeni. Ko nije, kukao je što su promenjene, i čekao priliku da ih ponovo promeni...ili je odustao od promene i radio nešto drugo...na primer, živeo. Mi ne radimo ni prvo, ni drugo.

beli

pre 9 godina

taj savez su Kohl i Gorbatschow dogovorili pre 20 godina,rezultat je , Kohla , koji je bio kancelar Nemackog ujedinja su smenili na izborima uz stratesku izbornu pomoc Amerijanaca ,a Gorbatschowa su marginalizali.

milorad

pre 9 godina

Da savez Nemacke i Rusije bi bio pretnja SAD to je istina. Isto kao sto bi bilo pretnja po covecanstvo parenje slona i albatrosa, tada bi nam leteci slonovi padali na glavu. Ali jos pogubniji bi bio savez novinara i "analiticara"... Aha to vec postoji!?

zoran

pre 9 godina

Ostavite se granica ,zivite kao ljudska bica na jednoj planeti ,koliko su to nepotrebne stvari pokazace buduce generacije koje ce gledati na nas da nas kao na jednu primitivnu rasu koja je zivela u ovo vreme granica.Ideja EU jeste da svet bude sa sto manje granica,a Rusija ce jednog dana biti deo EU.

trust no one

pre 9 godina

Svaka cast,mislim da je ovo najkrace i najtacnije objasnjenje cele situacije.U savezu Rusije i Nemacke Srbija bi procvetala kao i Evropa i Rusija,ali,jedno ali devojci......

aleksandar grozni

pre 9 godina

Gde Amerika ima svoje interese,a uglavnom ima ih svuda,ne biraju sredstva i nacin da ih i ostvare,pa cak i oruzjem sto direktno sto indirektno.Razbili su sve one drzave koje im nisu dozvolile da svoje resurse uzimaju americke kompanije koje same sebe odredjeju cenu.Ali zato kada Rusija vrati u svoje okrilje teritoriju koju je Nikita Hruscov dao Ukrajini,toje pazi molimte agresija?.A nije agresija da se Srbiji na silu otme Kosovo i Metohija,i to iskljucivo zbog resursa.Nije agresija da se Iraku otme nafta,kao i Libiji,a Siriju nisu mogli jer su tamo Ruski interesi koje bi Rusi branili zestoko.Pa tako kada ameri nekog osudjuju za krsenja ljudskih prava,agresiju,prekrajanje granica,oni zapravo govore o sebi sa naglasavanjem nekog drugog,t.j,Rusa.

mufljuz

pre 9 godina

"da je za SAD najopasniji potencijalni savez između Rusije i Nemačke, jer ukoliko bi došlo do njega to bi značilo udruživanje nemačkog kapitala i tehnologije sa ruskim prirodnim i ljudskim resursima."
------------------------------------------------------
Placenik je sve rekao. Odavno je to poznato samo se svi prave blesavi. A najvise Nemci.

Ne znam

pre 9 godina

Samo jos da nam gospodin objasni koja se to drzava teritorijalno prosirila na racun Juge. Nije Italija, nije Grcka, nije Albanija, nije Austrija, nije niko. A Rusija je otela od Ukrajine Krim, poslala prerusenu vojsku na istok susedne zemlje, tu je stvar belodano jasna.

lucerka

pre 9 godina

Fridman je istakao da je za SAD najopasniji potencijalni savez između Rusije i Nemačke

Amerikanci gledaju samo na pare. Oni hoce samo da evropa kupuje plin od njih i kanadana, koji oni dobijaju uz fraking. Sa frakins oni tamo masovno unistavaju njihovu prirodu a to za njih nije bitno. Kaptalac zivi za sad i ne za sutra. Za njega je samo bitan novac a ne priroda i ljudi.

RS

pre 9 godina

Svaka cast. Covjek objasnio.
Najjaci savez na svijetu bio bi Berlin-Moskva, i u Evropi znaju mnogi da moraju da stvore tu osovinu jer to je buducnost.

Aron

pre 9 godina

Dosta netačnosti. Zapad nije odgovoran za raspad bivše Jugoslavije, ona se sama raspala jer narodi i njihove vođe nisu mogli da se dogovore. Isto to se desilo i sa SSSR-om i Čehoslovačkom. Zapad se jedino vojno umešao u slučaju Kosova. U Ukrajini se desio prevrat jer deo naroda nije hteo da se odrekne EU i za to su žrtvovali svoje živote. I to je uticalo na to da se svi okrenu protiv Janukoviča a on da imigrira. A to da se povežu Nemačka i Rusija je nemoguće jer Nemačka i SAD su saveznici, i Amerika je njen vojni zaštitnik jer bez nje EU je slaba.

N2

pre 9 godina

Jedina sansa da u buducnosti Evropa bude igrac, je u savezu Brisela i Moskve. To je najbolje resenje i za Ruse, mada oni imaju i druge (ali losije) alternative. Za 10-20 god. snaga Kine, USA, sutra Indije, a prekosutra Afrike ce biti nedostizne za Evropu. Bice cosak sveta gori nego Palestina danas. Jedini ko moze Evropi da ponudi novu snagu (mladost) su Rusi sa svojim resursima i trzistem. Pa sta bi samo Rusi i Nemci zajedno mogli da naprave od Sibira. Brak Evrope i Rusije je u tom smislu prirodan. Za Amere smo mi (Evropa) nazalost samo jedan cosak sveta koji sve vise (poput Bliskog istoka) sluzi za podkusuravanje.

Mitar

pre 9 godina

Fridman je istakao da je za SAD najopasniji potencijalni savez između Rusije i Nemačke, jer ukoliko bi došlo do njega to bi značilo udruživanje nemačkog kapitala i tehnologije sa ruskim prirodnim i ljudskim resursima.
Touchdown !!!!!!!!!!

neprijatelj

pre 9 godina

Nemačka Rusija Turska Kina - i najblaža forma saveza, makar samo sa jednim ciljem - svrgnuće svetskog policajca = kraj je ma koje dominacije Amerike. Kulturne, vojne, finansijske..
Prirodni Evro-azijski savez, vrlo brzo bi uspostavio saradnju-podršku Indije i Južne Amerike, tada i Arapa (EU bez UK se podrazumeva). Za Nemačku bi to značilo i konačno oslobođenje. Remećenje svetskog mira u pokušajima, ostalo bi samo na Americi .. u ostalom, zar je sada drugačije? 'Čak' bi se i Pjongjang verovatno smirio a i Japan vremenom priključio .. milina
Da čovečanstvo dane dušom, isuviše lepo da bi bilo istinito?
videćemo

my way

pre 9 godina

Аргумент јак као стена. На страну Русија, Украјина и то што се данас тамо дешава, истина о нашој (часној и праведничкој) историји је више него јасна за свакога ко жели да је прихвати. Зна се ко је џелат , а ко жртва, ко је почео крвави рат за рушење СФРЈ и зашто (да присвоји себи и територије на којима су људи желели само да остану у својој држави и на својим огњиштима), зна се и шта је било на Космету, све се зна и све је неспорно.

Бојан Илић

pre 9 godina

Fridman je istakao da je za SAD najopasniji potencijalni savez između Rusije i Nemačke, jer ukoliko bi došlo do njega to bi značilo udruživanje nemačkog kapitala i tehnologije sa ruskim prirodnim i ljudskim resursima.

Добро јутрооооо;-)))))))!

Bre!

pre 9 godina

Poslednji pasus objasnjava sve u vezi Ukrajine. Ovo znaci da konflikt ustvari i nije na relaciji SAD-Rusija vec SAD-Evropa i da se sve radi na tome da Evropa ostane pod "zastitom" Vasingtona cime be ovi imali visestruke koristi. Od Rusije ionako se ne moze ocekivati nesto suvislo pa bio Putin na vlasti ili ne i nema prevelikog uticaja na njihovu poziciju u svetu koja je uglavnom svedena na to da izigravaju dezurno strasilo vecim delom poslednjih 70 godina.

Бојан Илић

pre 9 godina

Fridman je istakao da je za SAD najopasniji potencijalni savez između Rusije i Nemačke, jer ukoliko bi došlo do njega to bi značilo udruživanje nemačkog kapitala i tehnologije sa ruskim prirodnim i ljudskim resursima.

Добро јутрооооо;-)))))))!

neprijatelj

pre 9 godina

Nemačka Rusija Turska Kina - i najblaža forma saveza, makar samo sa jednim ciljem - svrgnuće svetskog policajca = kraj je ma koje dominacije Amerike. Kulturne, vojne, finansijske..
Prirodni Evro-azijski savez, vrlo brzo bi uspostavio saradnju-podršku Indije i Južne Amerike, tada i Arapa (EU bez UK se podrazumeva). Za Nemačku bi to značilo i konačno oslobođenje. Remećenje svetskog mira u pokušajima, ostalo bi samo na Americi .. u ostalom, zar je sada drugačije? 'Čak' bi se i Pjongjang verovatno smirio a i Japan vremenom priključio .. milina
Da čovečanstvo dane dušom, isuviše lepo da bi bilo istinito?
videćemo

RS

pre 9 godina

Svaka cast. Covjek objasnio.
Najjaci savez na svijetu bio bi Berlin-Moskva, i u Evropi znaju mnogi da moraju da stvore tu osovinu jer to je buducnost.

Mitar

pre 9 godina

Fridman je istakao da je za SAD najopasniji potencijalni savez između Rusije i Nemačke, jer ukoliko bi došlo do njega to bi značilo udruživanje nemačkog kapitala i tehnologije sa ruskim prirodnim i ljudskim resursima.
Touchdown !!!!!!!!!!

Bre!

pre 9 godina

Poslednji pasus objasnjava sve u vezi Ukrajine. Ovo znaci da konflikt ustvari i nije na relaciji SAD-Rusija vec SAD-Evropa i da se sve radi na tome da Evropa ostane pod "zastitom" Vasingtona cime be ovi imali visestruke koristi. Od Rusije ionako se ne moze ocekivati nesto suvislo pa bio Putin na vlasti ili ne i nema prevelikog uticaja na njihovu poziciju u svetu koja je uglavnom svedena na to da izigravaju dezurno strasilo vecim delom poslednjih 70 godina.

lucerka

pre 9 godina

Fridman je istakao da je za SAD najopasniji potencijalni savez između Rusije i Nemačke

Amerikanci gledaju samo na pare. Oni hoce samo da evropa kupuje plin od njih i kanadana, koji oni dobijaju uz fraking. Sa frakins oni tamo masovno unistavaju njihovu prirodu a to za njih nije bitno. Kaptalac zivi za sad i ne za sutra. Za njega je samo bitan novac a ne priroda i ljudi.

my way

pre 9 godina

Аргумент јак као стена. На страну Русија, Украјина и то што се данас тамо дешава, истина о нашој (часној и праведничкој) историји је више него јасна за свакога ко жели да је прихвати. Зна се ко је џелат , а ко жртва, ко је почео крвави рат за рушење СФРЈ и зашто (да присвоји себи и територије на којима су људи желели само да остану у својој држави и на својим огњиштима), зна се и шта је било на Космету, све се зна и све је неспорно.

N2

pre 9 godina

Jedina sansa da u buducnosti Evropa bude igrac, je u savezu Brisela i Moskve. To je najbolje resenje i za Ruse, mada oni imaju i druge (ali losije) alternative. Za 10-20 god. snaga Kine, USA, sutra Indije, a prekosutra Afrike ce biti nedostizne za Evropu. Bice cosak sveta gori nego Palestina danas. Jedini ko moze Evropi da ponudi novu snagu (mladost) su Rusi sa svojim resursima i trzistem. Pa sta bi samo Rusi i Nemci zajedno mogli da naprave od Sibira. Brak Evrope i Rusije je u tom smislu prirodan. Za Amere smo mi (Evropa) nazalost samo jedan cosak sveta koji sve vise (poput Bliskog istoka) sluzi za podkusuravanje.

MisterNo

pre 9 godina

Kada je u pitanju bivsa Jugoslavija, mogu samo reci : Unistena je jedna prelepa zemlja, domovina svih nacija sa ovih prostora. Ko je za to kriv, duga je prica. Sigurno je da su uticaja imali Amerikanci, Nemci ... ali sta smo mi uradili da sacuvamo nasu zajednicku domovinu ?!

Angry_Bob

pre 9 godina

Pre vise od 130 godina, mudri nemacki kancelar Bismarck, jedan od najvestijih diplomata u istoriji naseg kontinenta, je na pitanje sta je tajna uspesne politike odgovorio "Dobar ugovor sa Rusijom!". Nemci i dan-danas to vrlo dobro znaju.

Aron

pre 9 godina

Dosta netačnosti. Zapad nije odgovoran za raspad bivše Jugoslavije, ona se sama raspala jer narodi i njihove vođe nisu mogli da se dogovore. Isto to se desilo i sa SSSR-om i Čehoslovačkom. Zapad se jedino vojno umešao u slučaju Kosova. U Ukrajini se desio prevrat jer deo naroda nije hteo da se odrekne EU i za to su žrtvovali svoje živote. I to je uticalo na to da se svi okrenu protiv Janukoviča a on da imigrira. A to da se povežu Nemačka i Rusija je nemoguće jer Nemačka i SAD su saveznici, i Amerika je njen vojni zaštitnik jer bez nje EU je slaba.

aleksandar grozni

pre 9 godina

Gde Amerika ima svoje interese,a uglavnom ima ih svuda,ne biraju sredstva i nacin da ih i ostvare,pa cak i oruzjem sto direktno sto indirektno.Razbili su sve one drzave koje im nisu dozvolile da svoje resurse uzimaju americke kompanije koje same sebe odredjeju cenu.Ali zato kada Rusija vrati u svoje okrilje teritoriju koju je Nikita Hruscov dao Ukrajini,toje pazi molimte agresija?.A nije agresija da se Srbiji na silu otme Kosovo i Metohija,i to iskljucivo zbog resursa.Nije agresija da se Iraku otme nafta,kao i Libiji,a Siriju nisu mogli jer su tamo Ruski interesi koje bi Rusi branili zestoko.Pa tako kada ameri nekog osudjuju za krsenja ljudskih prava,agresiju,prekrajanje granica,oni zapravo govore o sebi sa naglasavanjem nekog drugog,t.j,Rusa.

hrvoje

pre 9 godina

rusija je prva država u europi nakon ww2 koja je ukrala dio teritorija međunarodno priznate države, i pripojila ga sebi. kosovo je otkinuto srbiji ali nije pripojeno albaniji, za sada

ne pocinje istorija od ustasa i komunista

pre 9 godina

Jugoslavija je nastala udruživanjem više republika i to s ne može usporediti. Slučaj Kosova se možda i može promatrati iz te perspektive ali slučajevi Slovenije i Hrvatske nikako.
(zg slavac, 20. decembar 2014 11:31)

Kojim udruzivanjem? Makedonija nije postojala, Hrvatska,Bosna i Slovenija su bile delovi porazene Austro-Ugarske bez ikakvih tragova drzavnosti. Srbija pravi Kraljevinu tri naroda SHS bez ikakvih zadnjih namera, u takvu drzavu unosi svoju drzavnost i oprasta ratne reparacije Hrvatima i Slovencima. Ovi potonji nisu uneli nista u drzavu sem praznih prica o granicama hrvatske (i nekakvim hrvatskim kraljevima?!?) i beskonacne mrznje prema Srbima koju im usadjuju hercegovacki fratri od malih nogu. Kralja ubijaju ustase i VMRO. Kasnije komunista Broz crta neke granice a Nemacka ih priznaje jer im odgovara mala, bedna i vazalna drzava umesto ozbiljne zemlje Jugoslavije koju su Srbi stvorili u dva svetska rata

Gaga

pre 9 godina

Granice je oduvek menjao onaj ko je imao snage da ih promeni. Ko nije, kukao je što su promenjene, i čekao priliku da ih ponovo promeni...ili je odustao od promene i radio nešto drugo...na primer, živeo. Mi ne radimo ni prvo, ni drugo.

Grunf

pre 9 godina

Posle drugog svetskog rata glavni krojači Evrope su upravo bili SAD i Rusija.Zar nisu podelili Nemačku pa je spojili.Zar se nije Čekoslovačka podelila na dve zemlje?SSSR?Imamo SFRJ,SRJ,u okviru SRJ smo izgubili KiM.Danas imamo zahteve Katalonije u Španiji,Malo u Francuskoj,Malo u Italiji i jedva da prodje referendum u UK.Sve na teritoriji Evropskog kontinenta.Zašto baš na teritoriji Evrope.Mnogo je važnije pitanje zašto sve to dozvoljava Evropa,danas EU da se dešava na njenom kontinentu,a da dozvoli da mu neka država daleka 6000km od najbliže obale kroji granice a s druge strane EU koja se bori za Evropu bez granica.Pitanje ko je prvi nema nikakvog značaja.Važnije je ako ima uopšte nekog značaja danas ko je taj koji je to dozvolio ili jasno da se kaže ko je inicirao i crtao nove karte.Kako očekivati neka "velika" dela u EU kada EU veći deo svog vremena dangubi i izadje kao poražena.EU je uslovljena.Ako su Sparta i Rim nestali koja se država može nadati da će trajati za sva vremena.EU bi trebala da zna da se ni jedan narod nije spasao sam odvajajući se od drugih.Evropljani bi trebalo da znaju da se spašavamo zajedno ili zajedno propadamo.Unazad nekoliko decenija propadamo.Kojoj to zemlji Evrope ide na ruku da slepo sluša komšiju dalekog 6000km?Zar Evropi opet treba rat?Ko zna,možda je to jedno od rešenja ekonmske krize.Rat je najveći potrošač,samo što treća strana uvek profitira.

zg slavac

pre 9 godina

Jugoslavenski ustav iz 1974. je dopuštao republikama da se samoodređuju. Usput prva je unutarnje granice Jugoslavije promijenila Srbija pripajajući Kosovo i Vojvodinu.

Ukrajinu nisu uspostavile federalne jedinice, posebne republike. Jugoslavija je nastala udruživanjem više republika i to s ne može usporediti. Slučaj Kosova se možda i može promatrati iz te perspektive ali slučajevi Slovenije i Hrvatske nikako.

bice bolje

pre 9 godina

Svet bi bio mnogo lepse mesto za zivot kada bi doslo do evroazijske integracije, odnosno rusije i nemacke. A i za nasu drzavu bi to puno znacilo, evropa i rusija imaju vise zajednickih stvari, amerika treba malo da se obuzda i da joj se smanji uticaj u svetu. Buducnost priada rusiji i nemackoj i do tog saveza ce doci prelomice se na Ukrajni.

Nm

pre 9 godina

Jugoslaviju nisu stvorile nikakve republike, nego je dotadašnja unitarna monarhistička država stvorila federalne republike. A prvu Jugoslaviju je stvorila srpska vojska oslobađajući narode od neprijatelja i okupatora. I to joj je hvala. Kome neki komentatori pričaju bajke!?

Mare

pre 9 godina

(zg slavac, 20. decembar 2014 11:31)

Srbija pripajala Kosovo sebi? E moj ti, koliko ne znas, drzava Srbija je nastala na Kosovu. Kosovo nam je matica nastnka nase kulture i drzavnosti. Preci vecine Srba u Srbiji su se naselili sa Kosova po centralnoj Srbiji. Ne moze se pripojiti nesto sebi od cega si nastao...kao da kazes da su coveku poceli problemi sa nogama kada je noge pripojio sebi...

mufljuz

pre 9 godina

"da je za SAD najopasniji potencijalni savez između Rusije i Nemačke, jer ukoliko bi došlo do njega to bi značilo udruživanje nemačkog kapitala i tehnologije sa ruskim prirodnim i ljudskim resursima."
------------------------------------------------------
Placenik je sve rekao. Odavno je to poznato samo se svi prave blesavi. A najvise Nemci.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Radi se o potpuno istom principu bez obzira sto su Krim i Kosovo i Metohija udaljeni hiljade kilometara. Naravno, SAD uz pomoc svojih evropskih marioneta, pokusava na imbecilni nacin da napravi razliku stalno ponavljajuci nevidjenu glupost, koja glasi "Ali, to nije isto?! Kao da je to dovoljan argument?! To jedini americko-evropski "argument", kojim pokusavaju da odbrane svoje bezakonje i nepostovanje teritorijalne celovitosti malih drzava. Sve sto su ovi saveznici uradili od napada na Srbiju pa do sankcija Rusiji predstavlja paradoks i totalni nonsens. Da taj paradoks bude veci, primoravaju nas Srbe, da priznamo i borimo se za teritorijalniu celovitost Ukrajine dok nas u isto vreme primoravaju da priznamo paradrzavnu tvorevinu koju su oni silom i ratom uspostavili na nasoj, srpskoj, suverenoj teritoriji.

beli

pre 9 godina

taj savez su Kohl i Gorbatschow dogovorili pre 20 godina,rezultat je , Kohla , koji je bio kancelar Nemackog ujedinja su smenili na izborima uz stratesku izbornu pomoc Amerijanaca ,a Gorbatschowa su marginalizali.

trust no one

pre 9 godina

Svaka cast,mislim da je ovo najkrace i najtacnije objasnjenje cele situacije.U savezu Rusije i Nemacke Srbija bi procvetala kao i Evropa i Rusija,ali,jedno ali devojci......

Ne znam

pre 9 godina

Samo jos da nam gospodin objasni koja se to drzava teritorijalno prosirila na racun Juge. Nije Italija, nije Grcka, nije Albanija, nije Austrija, nije niko. A Rusija je otela od Ukrajine Krim, poslala prerusenu vojsku na istok susedne zemlje, tu je stvar belodano jasna.

zoran

pre 9 godina

Ostavite se granica ,zivite kao ljudska bica na jednoj planeti ,koliko su to nepotrebne stvari pokazace buduce generacije koje ce gledati na nas da nas kao na jednu primitivnu rasu koja je zivela u ovo vreme granica.Ideja EU jeste da svet bude sa sto manje granica,a Rusija ce jednog dana biti deo EU.

Перица

pre 9 godina

Југословенски устав из 1974.-те је дозвољавао НАРОДИМА да одлуче да ли желе да изађу. Не републикама, не народностима!

ЕУ и Бадинтерова комисија су прекршили право. Разлог томе је подршка ослобођењу Алжира од француске окупације коју је пружала СФРЈ и Србија као једини носилац СФРЈ!

Aleksandar I

pre 9 godina

(zg slavac, 20. decembar 2014 11:31)

Pricas o spajanju Kosova Srbiji, i to je tacno ali je strasno sto 1974 Tito nije dozvolio Srbima u krajiini pokrajinu

Green Dragon

pre 9 godina

Buducnost svjetske ekonomije je Euro-Azija, ko to ne vidi taj je promasio planetu! To svi znaju i zato je sve ovo zadnjih 20god na bliski istok. Zato se napada Sirija, a potom i Iran. Izrael je u tu svrhu i stvoren da bi napao Iran na mig Ameike. Amerika je potrosena OPLJACKANA I IZDANA zemlja od strane Jevreja i Cionista sa Volstrita. Jevreji vec 10 i vise god prebacuju svoj kapital u Kinu jer znaju sta ce bit sa Amerikom i sa dolarom koji je u stvari bezvrijedan. To je i najveci problem Rotsilda i kompanjerosa oko njega jer kad bi se napravila Euro-Azija onda se nebi vise trgovalo u dolarima nego Eurima ili drugim valutama i dolar bi odma propao kao i bankari, zato njima na silu treba rat. To im je jedino rjesenje da spasu sebe i da onemoguce zutu civilizaciju da zavlada. Buducnost Evrope je sa Rusijom, Kinom i Indijom, a ne istrosenom vjestacki pumpanom Amerikom koja osim Apple-a i vojne tehnologije (i to u svoje svrhe od stampanih para) vise nista ne proizvodi. Jedine dvije sile ekonomske trenutno su Kina i Evropa i Ameri to znaju da ako se oni udruze njima je kraj. Jevreji koji su sve zakuvali zato i bjeze iz Njujorka u Peking polako kao sto su i iz Njemacke svojevremeno u Britaniju i Ameriku posto su prije toga ojadili Njemce finansijski, doveli ih do prosjackog stapa. Ista sudbina ceka i Amerikance, zivi bili pa vidjeli. ;-) Tesko da ce do toga doc jer su i Japan i Njemacka okupirane zemlje. U Japanu imate 150.000 americkih vojnika. Slicno je i u Njemackoj osim sto su tamo cak i Britanski vojnici - U KOJU SVRHU?! Pa u svrhu kontrole! Tako svijet funkcionise.

- Kad kazem "Jevreji" msm na Hazare, 90% danasnjih Jevreja su Hazari, ali njihova elita je cionisticka, a Jevreji su samo iskorisceni za njihovu igru kao i sto je Izrael...

- I objavitei komentar posto ih u zadnje vrijeme nikako ne objavljujete. Pozdrav.

DJ Hill

pre 9 godina

Izem ti strucnjake iz Teksasa. Pa o ovome je nas Lazanski pisao poslednjih 20 godina. A o Siriji je napisao jos pre skoro dve godine.
Tja.

milorad

pre 9 godina

Da savez Nemacke i Rusije bi bio pretnja SAD to je istina. Isto kao sto bi bilo pretnja po covecanstvo parenje slona i albatrosa, tada bi nam leteci slonovi padali na glavu. Ali jos pogubniji bi bio savez novinara i "analiticara"... Aha to vec postoji!?

OFFsad

pre 9 godina

Berlin-Moskva bi kroz citavu istoriju bilo najuspesnije i najbolje saveznistvo u univerzumu u svakom smislu te reci, a mozda cak i trajno resenje za konacni mir u Evropi pa i svetu, zasto da ne, svakako da bi onda u tom slucaju i Srbija u tome mogla da nadje svoje zasluzeno mesto. Cela Evropa bi trebalo da se ujedini ali bez zemalja koje gravitirajuka ka Americi, a koje su njeni slepi poslusnici i sateliti.

Frank Lion

pre 9 godina

Nemci to znaju, i Nemci se ne prave blesavi, njihov problem je sto sa Istoka uzima resurse i sirovine, a na Zapadu tj USA, UK su najveci kupci njihove luksuzne robe... a oni se nalaze u sredini, da se Nemci pitaju oni bi bili najvise voleli da budu kao SFRJ sa nesvrstanih zemalja... I oni se plase, sta ako USA i UK stopira sve nemacke proizvode i samim tim oni propadaju, ili sta ako od Rusije sa Azijom ne dobije vise sirovine (sto moze lako ubediti njih, zasto Nemcima prodajte sirovine i da oni sve proizvode i prodaju po duploj ceni, kad vi,azijati, sami mozete da pravite isto sto i Nemci, i prodate nama(Rusima) i ostatku sveta-tj a naravno mi cemo vama dati tehnologije itd)... Eto zato Nemci, pogotovo ostale evropske drzave ne naglasavaju se previse i niti prave buku u sukobu i sankcije sem Poljske, Estonije, i ostale, pricaju na tihoj vatri...

Bole

pre 9 godina

Nemačka i Rusija (SSSR) su već jednom imali savez. Ribentrop, u ime Hitlera i Staljin su 23. avgusta 1939. potpisali pakt. 9 dana kasnije počeo je Drugi svetski rat.

???

pre 9 godina

Jugoslavenski ustav iz 1974. je dopuštao republikama da se samoodređuju. Usput prva je unutarnje granice Jugoslavije promijenila Srbija pripajajući Kosovo i Vojvodinu.

Ukrajinu nisu uspostavile federalne jedinice, posebne republike. Jugoslavija je nastala udruživanjem više republika i to s ne može usporediti. Slučaj Kosova se možda i može promatrati iz te perspektive ali slučajevi Slovenije i Hrvatske nikako.
(zg slavac, 20. decembar 2014 11:31)

Upravo u tome i jeste problem. U vasim skolama se uci nesto, sto je daleko od istine. To je daleko od nekog novog pocetka suzivota izmedju naroda i nacija na ovim prostorima.

Aron

pre 9 godina

Dosta netačnosti. Zapad nije odgovoran za raspad bivše Jugoslavije, ona se sama raspala jer narodi i njihove vođe nisu mogli da se dogovore. Isto to se desilo i sa SSSR-om i Čehoslovačkom. Zapad se jedino vojno umešao u slučaju Kosova. U Ukrajini se desio prevrat jer deo naroda nije hteo da se odrekne EU i za to su žrtvovali svoje živote. I to je uticalo na to da se svi okrenu protiv Janukoviča a on da imigrira. A to da se povežu Nemačka i Rusija je nemoguće jer Nemačka i SAD su saveznici, i Amerika je njen vojni zaštitnik jer bez nje EU je slaba.

hrvoje

pre 9 godina

rusija je prva država u europi nakon ww2 koja je ukrala dio teritorija međunarodno priznate države, i pripojila ga sebi. kosovo je otkinuto srbiji ali nije pripojeno albaniji, za sada

zg slavac

pre 9 godina

Jugoslavenski ustav iz 1974. je dopuštao republikama da se samoodređuju. Usput prva je unutarnje granice Jugoslavije promijenila Srbija pripajajući Kosovo i Vojvodinu.

Ukrajinu nisu uspostavile federalne jedinice, posebne republike. Jugoslavija je nastala udruživanjem više republika i to s ne može usporediti. Slučaj Kosova se možda i može promatrati iz te perspektive ali slučajevi Slovenije i Hrvatske nikako.

Ne znam

pre 9 godina

Samo jos da nam gospodin objasni koja se to drzava teritorijalno prosirila na racun Juge. Nije Italija, nije Grcka, nije Albanija, nije Austrija, nije niko. A Rusija je otela od Ukrajine Krim, poslala prerusenu vojsku na istok susedne zemlje, tu je stvar belodano jasna.

RS

pre 9 godina

Svaka cast. Covjek objasnio.
Najjaci savez na svijetu bio bi Berlin-Moskva, i u Evropi znaju mnogi da moraju da stvore tu osovinu jer to je buducnost.

neprijatelj

pre 9 godina

Nemačka Rusija Turska Kina - i najblaža forma saveza, makar samo sa jednim ciljem - svrgnuće svetskog policajca = kraj je ma koje dominacije Amerike. Kulturne, vojne, finansijske..
Prirodni Evro-azijski savez, vrlo brzo bi uspostavio saradnju-podršku Indije i Južne Amerike, tada i Arapa (EU bez UK se podrazumeva). Za Nemačku bi to značilo i konačno oslobođenje. Remećenje svetskog mira u pokušajima, ostalo bi samo na Americi .. u ostalom, zar je sada drugačije? 'Čak' bi se i Pjongjang verovatno smirio a i Japan vremenom priključio .. milina
Da čovečanstvo dane dušom, isuviše lepo da bi bilo istinito?
videćemo

Бојан Илић

pre 9 godina

Fridman je istakao da je za SAD najopasniji potencijalni savez između Rusije i Nemačke, jer ukoliko bi došlo do njega to bi značilo udruživanje nemačkog kapitala i tehnologije sa ruskim prirodnim i ljudskim resursima.

Добро јутрооооо;-)))))))!

Bre!

pre 9 godina

Poslednji pasus objasnjava sve u vezi Ukrajine. Ovo znaci da konflikt ustvari i nije na relaciji SAD-Rusija vec SAD-Evropa i da se sve radi na tome da Evropa ostane pod "zastitom" Vasingtona cime be ovi imali visestruke koristi. Od Rusije ionako se ne moze ocekivati nesto suvislo pa bio Putin na vlasti ili ne i nema prevelikog uticaja na njihovu poziciju u svetu koja je uglavnom svedena na to da izigravaju dezurno strasilo vecim delom poslednjih 70 godina.

lucerka

pre 9 godina

Fridman je istakao da je za SAD najopasniji potencijalni savez između Rusije i Nemačke

Amerikanci gledaju samo na pare. Oni hoce samo da evropa kupuje plin od njih i kanadana, koji oni dobijaju uz fraking. Sa frakins oni tamo masovno unistavaju njihovu prirodu a to za njih nije bitno. Kaptalac zivi za sad i ne za sutra. Za njega je samo bitan novac a ne priroda i ljudi.

zoran

pre 9 godina

Ostavite se granica ,zivite kao ljudska bica na jednoj planeti ,koliko su to nepotrebne stvari pokazace buduce generacije koje ce gledati na nas da nas kao na jednu primitivnu rasu koja je zivela u ovo vreme granica.Ideja EU jeste da svet bude sa sto manje granica,a Rusija ce jednog dana biti deo EU.

N2

pre 9 godina

Jedina sansa da u buducnosti Evropa bude igrac, je u savezu Brisela i Moskve. To je najbolje resenje i za Ruse, mada oni imaju i druge (ali losije) alternative. Za 10-20 god. snaga Kine, USA, sutra Indije, a prekosutra Afrike ce biti nedostizne za Evropu. Bice cosak sveta gori nego Palestina danas. Jedini ko moze Evropi da ponudi novu snagu (mladost) su Rusi sa svojim resursima i trzistem. Pa sta bi samo Rusi i Nemci zajedno mogli da naprave od Sibira. Brak Evrope i Rusije je u tom smislu prirodan. Za Amere smo mi (Evropa) nazalost samo jedan cosak sveta koji sve vise (poput Bliskog istoka) sluzi za podkusuravanje.

my way

pre 9 godina

Аргумент јак као стена. На страну Русија, Украјина и то што се данас тамо дешава, истина о нашој (часној и праведничкој) историји је више него јасна за свакога ко жели да је прихвати. Зна се ко је џелат , а ко жртва, ко је почео крвави рат за рушење СФРЈ и зашто (да присвоји себи и територије на којима су људи желели само да остану у својој држави и на својим огњиштима), зна се и шта је било на Космету, све се зна и све је неспорно.

milorad

pre 9 godina

Da savez Nemacke i Rusije bi bio pretnja SAD to je istina. Isto kao sto bi bilo pretnja po covecanstvo parenje slona i albatrosa, tada bi nam leteci slonovi padali na glavu. Ali jos pogubniji bi bio savez novinara i "analiticara"... Aha to vec postoji!?

MisterNo

pre 9 godina

Kada je u pitanju bivsa Jugoslavija, mogu samo reci : Unistena je jedna prelepa zemlja, domovina svih nacija sa ovih prostora. Ko je za to kriv, duga je prica. Sigurno je da su uticaja imali Amerikanci, Nemci ... ali sta smo mi uradili da sacuvamo nasu zajednicku domovinu ?!

Mitar

pre 9 godina

Fridman je istakao da je za SAD najopasniji potencijalni savez između Rusije i Nemačke, jer ukoliko bi došlo do njega to bi značilo udruživanje nemačkog kapitala i tehnologije sa ruskim prirodnim i ljudskim resursima.
Touchdown !!!!!!!!!!

Green Dragon

pre 9 godina

Buducnost svjetske ekonomije je Euro-Azija, ko to ne vidi taj je promasio planetu! To svi znaju i zato je sve ovo zadnjih 20god na bliski istok. Zato se napada Sirija, a potom i Iran. Izrael je u tu svrhu i stvoren da bi napao Iran na mig Ameike. Amerika je potrosena OPLJACKANA I IZDANA zemlja od strane Jevreja i Cionista sa Volstrita. Jevreji vec 10 i vise god prebacuju svoj kapital u Kinu jer znaju sta ce bit sa Amerikom i sa dolarom koji je u stvari bezvrijedan. To je i najveci problem Rotsilda i kompanjerosa oko njega jer kad bi se napravila Euro-Azija onda se nebi vise trgovalo u dolarima nego Eurima ili drugim valutama i dolar bi odma propao kao i bankari, zato njima na silu treba rat. To im je jedino rjesenje da spasu sebe i da onemoguce zutu civilizaciju da zavlada. Buducnost Evrope je sa Rusijom, Kinom i Indijom, a ne istrosenom vjestacki pumpanom Amerikom koja osim Apple-a i vojne tehnologije (i to u svoje svrhe od stampanih para) vise nista ne proizvodi. Jedine dvije sile ekonomske trenutno su Kina i Evropa i Ameri to znaju da ako se oni udruze njima je kraj. Jevreji koji su sve zakuvali zato i bjeze iz Njujorka u Peking polako kao sto su i iz Njemacke svojevremeno u Britaniju i Ameriku posto su prije toga ojadili Njemce finansijski, doveli ih do prosjackog stapa. Ista sudbina ceka i Amerikance, zivi bili pa vidjeli. ;-) Tesko da ce do toga doc jer su i Japan i Njemacka okupirane zemlje. U Japanu imate 150.000 americkih vojnika. Slicno je i u Njemackoj osim sto su tamo cak i Britanski vojnici - U KOJU SVRHU?! Pa u svrhu kontrole! Tako svijet funkcionise.

- Kad kazem "Jevreji" msm na Hazare, 90% danasnjih Jevreja su Hazari, ali njihova elita je cionisticka, a Jevreji su samo iskorisceni za njihovu igru kao i sto je Izrael...

- I objavitei komentar posto ih u zadnje vrijeme nikako ne objavljujete. Pozdrav.

bice bolje

pre 9 godina

Svet bi bio mnogo lepse mesto za zivot kada bi doslo do evroazijske integracije, odnosno rusije i nemacke. A i za nasu drzavu bi to puno znacilo, evropa i rusija imaju vise zajednickih stvari, amerika treba malo da se obuzda i da joj se smanji uticaj u svetu. Buducnost priada rusiji i nemackoj i do tog saveza ce doci prelomice se na Ukrajni.

Nm

pre 9 godina

Jugoslaviju nisu stvorile nikakve republike, nego je dotadašnja unitarna monarhistička država stvorila federalne republike. A prvu Jugoslaviju je stvorila srpska vojska oslobađajući narode od neprijatelja i okupatora. I to joj je hvala. Kome neki komentatori pričaju bajke!?

Mare

pre 9 godina

(zg slavac, 20. decembar 2014 11:31)

Srbija pripajala Kosovo sebi? E moj ti, koliko ne znas, drzava Srbija je nastala na Kosovu. Kosovo nam je matica nastnka nase kulture i drzavnosti. Preci vecine Srba u Srbiji su se naselili sa Kosova po centralnoj Srbiji. Ne moze se pripojiti nesto sebi od cega si nastao...kao da kazes da su coveku poceli problemi sa nogama kada je noge pripojio sebi...

ne pocinje istorija od ustasa i komunista

pre 9 godina

Jugoslavija je nastala udruživanjem više republika i to s ne može usporediti. Slučaj Kosova se možda i može promatrati iz te perspektive ali slučajevi Slovenije i Hrvatske nikako.
(zg slavac, 20. decembar 2014 11:31)

Kojim udruzivanjem? Makedonija nije postojala, Hrvatska,Bosna i Slovenija su bile delovi porazene Austro-Ugarske bez ikakvih tragova drzavnosti. Srbija pravi Kraljevinu tri naroda SHS bez ikakvih zadnjih namera, u takvu drzavu unosi svoju drzavnost i oprasta ratne reparacije Hrvatima i Slovencima. Ovi potonji nisu uneli nista u drzavu sem praznih prica o granicama hrvatske (i nekakvim hrvatskim kraljevima?!?) i beskonacne mrznje prema Srbima koju im usadjuju hercegovacki fratri od malih nogu. Kralja ubijaju ustase i VMRO. Kasnije komunista Broz crta neke granice a Nemacka ih priznaje jer im odgovara mala, bedna i vazalna drzava umesto ozbiljne zemlje Jugoslavije koju su Srbi stvorili u dva svetska rata

Angry_Bob

pre 9 godina

Pre vise od 130 godina, mudri nemacki kancelar Bismarck, jedan od najvestijih diplomata u istoriji naseg kontinenta, je na pitanje sta je tajna uspesne politike odgovorio "Dobar ugovor sa Rusijom!". Nemci i dan-danas to vrlo dobro znaju.

aleksandar grozni

pre 9 godina

Gde Amerika ima svoje interese,a uglavnom ima ih svuda,ne biraju sredstva i nacin da ih i ostvare,pa cak i oruzjem sto direktno sto indirektno.Razbili su sve one drzave koje im nisu dozvolile da svoje resurse uzimaju americke kompanije koje same sebe odredjeju cenu.Ali zato kada Rusija vrati u svoje okrilje teritoriju koju je Nikita Hruscov dao Ukrajini,toje pazi molimte agresija?.A nije agresija da se Srbiji na silu otme Kosovo i Metohija,i to iskljucivo zbog resursa.Nije agresija da se Iraku otme nafta,kao i Libiji,a Siriju nisu mogli jer su tamo Ruski interesi koje bi Rusi branili zestoko.Pa tako kada ameri nekog osudjuju za krsenja ljudskih prava,agresiju,prekrajanje granica,oni zapravo govore o sebi sa naglasavanjem nekog drugog,t.j,Rusa.

Aleksandar I

pre 9 godina

(zg slavac, 20. decembar 2014 11:31)

Pricas o spajanju Kosova Srbiji, i to je tacno ali je strasno sto 1974 Tito nije dozvolio Srbima u krajiini pokrajinu

beli

pre 9 godina

taj savez su Kohl i Gorbatschow dogovorili pre 20 godina,rezultat je , Kohla , koji je bio kancelar Nemackog ujedinja su smenili na izborima uz stratesku izbornu pomoc Amerijanaca ,a Gorbatschowa su marginalizali.

trust no one

pre 9 godina

Svaka cast,mislim da je ovo najkrace i najtacnije objasnjenje cele situacije.U savezu Rusije i Nemacke Srbija bi procvetala kao i Evropa i Rusija,ali,jedno ali devojci......

Bole

pre 9 godina

Nemačka i Rusija (SSSR) su već jednom imali savez. Ribentrop, u ime Hitlera i Staljin su 23. avgusta 1939. potpisali pakt. 9 dana kasnije počeo je Drugi svetski rat.

Frank Lion

pre 9 godina

Nemci to znaju, i Nemci se ne prave blesavi, njihov problem je sto sa Istoka uzima resurse i sirovine, a na Zapadu tj USA, UK su najveci kupci njihove luksuzne robe... a oni se nalaze u sredini, da se Nemci pitaju oni bi bili najvise voleli da budu kao SFRJ sa nesvrstanih zemalja... I oni se plase, sta ako USA i UK stopira sve nemacke proizvode i samim tim oni propadaju, ili sta ako od Rusije sa Azijom ne dobije vise sirovine (sto moze lako ubediti njih, zasto Nemcima prodajte sirovine i da oni sve proizvode i prodaju po duploj ceni, kad vi,azijati, sami mozete da pravite isto sto i Nemci, i prodate nama(Rusima) i ostatku sveta-tj a naravno mi cemo vama dati tehnologije itd)... Eto zato Nemci, pogotovo ostale evropske drzave ne naglasavaju se previse i niti prave buku u sukobu i sankcije sem Poljske, Estonije, i ostale, pricaju na tihoj vatri...

Grunf

pre 9 godina

Posle drugog svetskog rata glavni krojači Evrope su upravo bili SAD i Rusija.Zar nisu podelili Nemačku pa je spojili.Zar se nije Čekoslovačka podelila na dve zemlje?SSSR?Imamo SFRJ,SRJ,u okviru SRJ smo izgubili KiM.Danas imamo zahteve Katalonije u Španiji,Malo u Francuskoj,Malo u Italiji i jedva da prodje referendum u UK.Sve na teritoriji Evropskog kontinenta.Zašto baš na teritoriji Evrope.Mnogo je važnije pitanje zašto sve to dozvoljava Evropa,danas EU da se dešava na njenom kontinentu,a da dozvoli da mu neka država daleka 6000km od najbliže obale kroji granice a s druge strane EU koja se bori za Evropu bez granica.Pitanje ko je prvi nema nikakvog značaja.Važnije je ako ima uopšte nekog značaja danas ko je taj koji je to dozvolio ili jasno da se kaže ko je inicirao i crtao nove karte.Kako očekivati neka "velika" dela u EU kada EU veći deo svog vremena dangubi i izadje kao poražena.EU je uslovljena.Ako su Sparta i Rim nestali koja se država može nadati da će trajati za sva vremena.EU bi trebala da zna da se ni jedan narod nije spasao sam odvajajući se od drugih.Evropljani bi trebalo da znaju da se spašavamo zajedno ili zajedno propadamo.Unazad nekoliko decenija propadamo.Kojoj to zemlji Evrope ide na ruku da slepo sluša komšiju dalekog 6000km?Zar Evropi opet treba rat?Ko zna,možda je to jedno od rešenja ekonmske krize.Rat je najveći potrošač,samo što treća strana uvek profitira.

Перица

pre 9 godina

Југословенски устав из 1974.-те је дозвољавао НАРОДИМА да одлуче да ли желе да изађу. Не републикама, не народностима!

ЕУ и Бадинтерова комисија су прекршили право. Разлог томе је подршка ослобођењу Алжира од француске окупације коју је пружала СФРЈ и Србија као једини носилац СФРЈ!

OFFsad

pre 9 godina

Berlin-Moskva bi kroz citavu istoriju bilo najuspesnije i najbolje saveznistvo u univerzumu u svakom smislu te reci, a mozda cak i trajno resenje za konacni mir u Evropi pa i svetu, zasto da ne, svakako da bi onda u tom slucaju i Srbija u tome mogla da nadje svoje zasluzeno mesto. Cela Evropa bi trebalo da se ujedini ali bez zemalja koje gravitirajuka ka Americi, a koje su njeni slepi poslusnici i sateliti.

DJ Hill

pre 9 godina

Izem ti strucnjake iz Teksasa. Pa o ovome je nas Lazanski pisao poslednjih 20 godina. A o Siriji je napisao jos pre skoro dve godine.
Tja.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Radi se o potpuno istom principu bez obzira sto su Krim i Kosovo i Metohija udaljeni hiljade kilometara. Naravno, SAD uz pomoc svojih evropskih marioneta, pokusava na imbecilni nacin da napravi razliku stalno ponavljajuci nevidjenu glupost, koja glasi "Ali, to nije isto?! Kao da je to dovoljan argument?! To jedini americko-evropski "argument", kojim pokusavaju da odbrane svoje bezakonje i nepostovanje teritorijalne celovitosti malih drzava. Sve sto su ovi saveznici uradili od napada na Srbiju pa do sankcija Rusiji predstavlja paradoks i totalni nonsens. Da taj paradoks bude veci, primoravaju nas Srbe, da priznamo i borimo se za teritorijalniu celovitost Ukrajine dok nas u isto vreme primoravaju da priznamo paradrzavnu tvorevinu koju su oni silom i ratom uspostavili na nasoj, srpskoj, suverenoj teritoriji.

mufljuz

pre 9 godina

"da je za SAD najopasniji potencijalni savez između Rusije i Nemačke, jer ukoliko bi došlo do njega to bi značilo udruživanje nemačkog kapitala i tehnologije sa ruskim prirodnim i ljudskim resursima."
------------------------------------------------------
Placenik je sve rekao. Odavno je to poznato samo se svi prave blesavi. A najvise Nemci.

Gaga

pre 9 godina

Granice je oduvek menjao onaj ko je imao snage da ih promeni. Ko nije, kukao je što su promenjene, i čekao priliku da ih ponovo promeni...ili je odustao od promene i radio nešto drugo...na primer, živeo. Mi ne radimo ni prvo, ni drugo.

???

pre 9 godina

Jugoslavenski ustav iz 1974. je dopuštao republikama da se samoodređuju. Usput prva je unutarnje granice Jugoslavije promijenila Srbija pripajajući Kosovo i Vojvodinu.

Ukrajinu nisu uspostavile federalne jedinice, posebne republike. Jugoslavija je nastala udruživanjem više republika i to s ne može usporediti. Slučaj Kosova se možda i može promatrati iz te perspektive ali slučajevi Slovenije i Hrvatske nikako.
(zg slavac, 20. decembar 2014 11:31)

Upravo u tome i jeste problem. U vasim skolama se uci nesto, sto je daleko od istine. To je daleko od nekog novog pocetka suzivota izmedju naroda i nacija na ovim prostorima.