Subota, 13.12.2014.

11:49

I Rusija i Kina da progovore o mučenjima

Izvor: B92

I Rusija i Kina da progovore o muèenjima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

alexander roth

pre 9 godina

taj huan mendez nam je sve to lepo ispricao u vezi sa USA i naravno odmah
ukljucio i dezurne krivce rusiju i kinu iako se sada radi samo o usa.to je normalan tok jednog slicnog obavestajnog izlaganja.ali,kada su zapadne
vojne sile kao gladni vukovi,bez objave rata organizovali gradjanski rat u yu a zatim i sami zaratili protivu srbije uz iznosejne laznih optuzbi protivu napadnutih, uz masu ubistvenih kolateralnih gresaka,un nije nasa
o za shodno da reaguje i osudi taj teror protivu srba i onemoguci isti.
g-din majkl kirbi sa njegovim predlogom "gde srbija treba da bude"ja bih mu rekao da on i njegovi naredbodavci prvo pociste u svojoj kuci a da su
srbi vec vise hiljada godina na balkanu i da tamo i ostaju te oni ne tre
ba da se brinu o srbima nego o sebi jer su oni tek od skora na toj neka
da zauzetoj od domorodaca teritoriji.

privilegija..

pre 9 godina

zedes.@ Kad vec pises..Mozda ne bi bilo lose da se otvore i arhivi Vatikana,pa da vidimo sta tamo ima i koliko je tacno stradalo pravoslavnog zivlja sa ovog prostora,u vreme NDH..pa do danas!Svet bi se zgranuo nad tom istinom..Nikada se nije izaslo sa tako necim..tacno!I zato mislim da to oni dobro znaju,pa zato i ne otvaraju arhive ili ih samo selektivno otvaraju!Znas i razumemo na neki nacin..jer nije lako posle tako strasnih monstruoznih likvidacija civila..ziveti uopste!Jednostavno stotine i stotine hiljada civila pravoslavnog porekla,po rodjenju a po opredeljenju antifasista i antiustasa,nije imalo nikakvu sansu da prezivi..u vreme te zloglasne NDH!I zato je cudno sto su amerikanci vec sada objavili ove tajne ,kad se one cuvaju na duzi period!U svakom slucaju,hvala im na iskrenosti!Mozda je to neka vrsta suocenja sa politikom do sada,s bzirom da se predstavljala u sasvim drugom svetlu!Mozda kada bi se otvorile mnoge strane arhive..svet bi zanemeo,kad bi video sta je sve sprski pravoslavni zivalj preziveo!Pa nije ni cudo,da se srpska zastava vijorila pored americke,na Beloj kuci u Vasingtonu i to u znak divljenja americke javnosti,prema jednom malom srpskom narodu i njegovoj ogromnoj hrabrosti i ljudskoj zrtvi!Ili kako su tada govorili..mali narod,sa ogromnim srcem!To je bila tada ogromna cast i privilegija!A onda je vreme ucinilo svoje,pa je iskreno prijateljstvo,sve vise bledelo..Nove americke vlasti,su ucinile,da i secanja izbrisu..Steta je to posle svega!

nasilje i država

pre 9 godina

Što u krvi nastane...)*
Ne mogu da verujem da neko misli da su samo SAD na krvi nastala.Sve države,a posebno one sa dugim stažom nastale su ratovima i raznim drugim oblicima nasilja.Kako je Rusija nastala-osvajanjem i nasiljem nad manjinama.

Baki

pre 9 godina

Rusija i Kina nemaju mrežu mučilišta razbacanu po svetu kao Amerika. Nemaju mrežu uvlakačkih zemalja koje su dozvolile njihovim agentima da rade šta hoće, kao na primer susedna Hrvatska, Bosna, Albanija... Nećemo relativizovati američke zločine, ta bagra treba da ide u Hag.

videcemo..

pre 9 godina

Amerika je objavila i priznala da je krsila ljudska prava zatvorenika..I sam nacin hapsenja je problematican,kao i saradnja odredjenih zemalja u svemu tome..Sto stvar dodatno komplikuje,kad se radi o instituciji ljudskih prava na celoj planeti!Kolike ce kazne biti za pocinioce ovih gnusnih dela..je jos uvek tesko reci,kao i dokle ce se ici sa odgovornoscu,do kojih to granica u komandnoj hijerarhiji toga vremena!Bas sve kao u haskom tribunalu..bi trebalo procesuirati!Pogotovo sto su se te zemlje pozivale na demokratiju i postovanje ljudskih prava,ali ih sve ovo demantuje..i dovodi u pitanje njihov moralni kredibilitet!I sve zajedno pretvara u gomilu obicnog licemerja,kojim su se obilato sluzili..Priznanje ovako necega,bez odgovarajuce kazne,nista ne znaci!A onda mogu i druge da prozivaju..I ne samo Kinu i Rusiju,vec i sve one zemlje koje su ucestvovale u ovome!A i cudno je ovo priznanje,bas pred izbore i pozicioniranje dve stranke..Kome je ovo u interesu da se objavi..Da li Demokratama ili Republikancima!Videcemo,vreme ce pokazati!Samo ima se utisak da i nije sve to bas tako spontano i zbog grize savesti!Previse bi to bilo optimisticko razmisljanje i verovanje!Ocigledno je Republikanska stranka u poslednje vreme zivnula,pa je ovo mozda prilika da ih Demokrate,podsete na vreme Busa i svega sto se tada desavalo!To bi onda bio vise politicki manevar a ne iskreno priznanje..Tek po procesuiranju,cemo moci da kazemo,da su osudjeni svi krivci ili samo pojedinci!Ili mozda bas niko..

sto u krvi nastane, u krvi ce i nestati

pre 9 godina

Razlika izmedju SAD sa jedne i Rusije, Kine i Irana sa druge strane je u tome sto ove tri drzave nisu nastale genocidom. SAD jesu, a onda su se obogatile robovskim radom, i neprekidnim nizom ratova u kojima su prvo ucestvovali, a onda poceli da ih izazivaju da bi mogli da okupiraju suverene zemlje sirom sveta i pljackaju njihove resurse. Nije cudo sto je benzin uvek bio jeftiniji u SAD nego u Evropi. Brojni narodi krvlju placaju luksuz lagodnog zivota prosecnog, Mekdonaldsom podgojenog i medijima zaglupljenog Amerikanca, koga zlocinacka vlada drzi u konstantnoj paranoji i strahu od nekog spoljnog neprijatelja. Takav covek je u stanju samo da vice floskule o demokratiji i slobodi, ali nije u stanju da shvati te ideje, jer je zapravo rob i zatocenik svoje zlocinacke, rasisticke i fasisticke vlade. Demokratija i sloboda, posebno sloboda izbora su samo iluzije.

x

pre 9 godina

Ahahah i Rusija i Kina! Pa to je poznato i vrapcima na grani. Zapad stalno "dokazuje" kako se krše ljudska prava u Rusiji i Kini. Amerika je tek "otkrivena", a tako brutalna.

Nikolamoskva

pre 9 godina

Ja sam iskreno ubedjen da niko ne voli Rusiju vise od srpskih rusofoba. Da da, nisam pogresio... Rusofobi u Srbiji toliko izgleda vole Rusiju da im ne prodje dan da je ne spomenu, ne opljuju, na kazu nesto na racun Rusa, Putina, KGB i t.d.
Mnogo ste smesni.

Ali moram opet da vam kazem sledece: dok vi mislite lose na Ruse, Rusi uopste ne misle na vas.

Ciceron

pre 9 godina

@GunVor

I Putin jede zivu decu za dorucak i prdi nuklearke po "demokratskom" svet? Kad je to vec javna tajna, a vi ocigledno sve znate, ajde dajte nam primer tih okliznutih (ime i prezime) i tih Banata gde muce ljude. Vi i dalje zivite u doba gruzinskog diktatora Staljina kada pricate o gulazima i likvidacija. To se sada desava preko okeana ne u Rusiji. Ili mi odgovorite recimo na pitanje ko cisti po Londonu najblize prijatelje i saradnike pokojnog Borisa Berezovskog kada je ovaj ostavio kompromitujuce materijale o MI6 i predao ih FSB, a njegov otac i brat javnosti pokazali korespondenciju o vracanju Berezovskog u Moskvu i njegove licne zabeleske o strahu da ga Britanci ne likividiraju.

branko

pre 9 godina

"Zlocin bez Kazne" u demokratskoj imperiji licemera. SAD i Izrael mogu da rade sta hoce i to je sve ne samo legitimno nego i normalno. Ali ako neko pokusa da ih okrivi i naziva licemerima, monstumima... onda normalno CIA placene medije ce to sve lepo da opravdaju.
Tako molim vas da razumete. Ako to SAD radi onda je to normalno sve za demokratiju, ali ako drugi to rade onda se to zove diktatura i zlocin.

Dušan

pre 9 godina

Чуди ме да овај Амигос не окриви Србе због мучења затвореника на Куби.Амери кад бију то не боли.

Lotr

pre 9 godina

Mozete vi da mrzite SAD koliko hocete ali oni su se zakleli da ce im "evati kevu" za onaj 11.9.Oni su pokazali da su drzava za razliku od mnogih.Hajde da vidimo prvo koga to amerikanci muce i zasto.Muce li emigrante,kriminalce ili koga drugog?Ne,muce da bi dosli do informacija samo mudzahedine i one za koje misle da imaju veze sa terorizmom.Muce one kojima je um zatrovan ekstremnim islamom i koji ne prezaju da ubiju dete,zarobeljnika...Nemojte molim vas da pricate da nasi nisu radili isto ili gore.Ko nije cuo price prezivelih sa Golog Otoka...ja sam plakao kad sam slusao takve price.Sto je najgore ti ljudi,nasi ocevi,dede nisu bili krivi ni za sta,ali vi nikad necete osuditi Tita cak sta vise dizete ga u nebesa a amere mrzite...Amerika je oduvek bila srpski prijatelj,podleteli smo pod komunizam i zaboravili nase saveznike,treba im se pridruziti sto pre u borbi protiv terorizma makar samo simbolicno.Mnogo mozemo da naucimo od hrvata.

zedes.o

pre 9 godina

Rusija i Kina bi tako nešto sigurno malo sutra objavile, ali sve jedno, i bez toga se zna kakve su to države...naravno da se "zna se" ne odnosi na našu dičnu srbiju, koja je i na toj sramnoj listi licemerja svetski šampion.
Bilo bi zgodno da SPC npr otvori svoje arhive, pa da se onda uporedi SPC i CIA...

Alex

pre 9 godina

Ali kada se mala drzava optuzi za mucenje, nju onda za kaznu bombarduje velika drzava kao dezurni policajac. I to ista ta drzava koja je pocinila najvise genocida i tortura u istoriji covecanstva. I mi onda treba da budemo zadovoljni zbog njenog delimicnog priznanja?

Бојан Илић

pre 9 godina

Duboko verujem da je ono što se dešavalo u Guantanamu ništa u odnosu na ono što bi mogli zateći u ruskim gulazima po Sibiru ili u Iranu...
(Djordje NS, 13. decembar 2014 13:18)

А зар не мислиш ,да је то толиког обима као у случају САД , да би се на сваком већем скупу балавило о томе годинама?!
Није страшно напасти САД вербално, истриповао си да си "сељак" ако то урадиш!:-)

Frank Lion

pre 9 godina

znaci prica je otprilike ovakva..mi smo prvi priznali, sa nas se sklanja krivica al posto smo bili toliko brizljivi i iskreni ajde krivicu da skrenemo na druge i pricamo o njima a ne o nama!
(arhitekta,13.decembar2014)

E pa vidis,u tome je genijalnost od strane manipulatore,to je cista obrnuta psihologija koja dolazi do obrtanja ugla posmatranja..(isto tako primer u novom filmu Iscezla,jedna scena kad muz sve prizna i odjednom cela javnost stane na njegovu stranu itd) Kako oni rade sve samo da bi skrenuli paznju na drugu stranu, odmah za seku koren problem u startu i odmah loptu prebace na druge zemlje i onda kazu eto vidis kakvi su oni a kakvi smo mi,mi smo demokratija a oni su totalitarna diktatura itd A vidi ove sto cute,kao sto ti kazes hajde da pricamo o njima,oni poricu, a mi smo priznali mi smo bar iskreni,mi nemamo sta da krijemo,a oni pa oni bez obzira da je laz ili istina...a kod nas su se bunili kad je Tadic kao predsednik se izvinjavao,a meni iskreno u pocetku bilo kao jel on normalan, sta prica ovaj,i onda sam zastao i razmislio,aha u EU, Amerika i ostatak sveta gledaju nas kao naciste 1939-45,i sto smo vise poricali,nama je bilo sve gore i gore,i sve vise pricali najgore.. A sad kad smo resili i prebacili loptu na nase komsije i sad se sve vise prica o njima pogotovo Albance na Kosovu, i sad imaju frku i moraju da pravdaju da bi imali svoju drzavu,a cela Evropa je svesna kakvu su gresku napravili i da imaju mracne tajne,a sve veci pritisak javnosti

Vuk

pre 9 godina

Zar Obama i njihovo ministarstvo pravde nisu rekli da niko zbog toga nece odgovarati.
Ako primenimo USA standarde onda je objavljivanje ovakvih izvestaja samo hvaljenje da su USA naj bezobzirnija drzava na svetu i da sva njihova prica o postovanju ljudskih prava predstavlja samo osnov za vojne intervencije po svetu. Napad na sve koji se na bilo koji nacin suprotstave najvecem siledziji.

GunVor

pre 9 godina

Srbi/Rusofili,da li srvarno mislite da je u Rusiji bilo mucenja samo u Staljinovo vreme?.U Rusiji i Kini i dan danas postoje citave oblasti velicine nekih Evropskih drzava koje su zatvorene za javnost,zatvorene za posete,komunikacije i sve ostalo.A o tome da se barem jedan covek u Rusiji DNEVNO "OKLIZNE" O BANANU,TO VISE I NIJE TAJNA.

Radojko

pre 9 godina

Čitajmo i učimo, ovaj čovek je genijalan. Pazite šta je postigao u par rečenica: Ja sam već zaboravio šta Ameri radiše pripadnicima islamske veroispovesti u Abu-Graibu, Guantanamu, Hrvatskoj. Umesto toga, zahvalan sam SAD što su hrabro i beskompromisno priznali. I, naravno, pošto Kina i Rusija nisu ništa priznale (a svako ko gleda CNN, N1 i slično zna ko su Kina i Rusija), ja konačno zaključujem kako Amerikanci jesu izuzetna nacija, najpoštenija, i daleko iznad nas, nižih oblika života, a Kinezi i Rusi su zlo ovog sveta, i kad Ameri njih pobede, sve će biti med i mleko. Šalite se Vi, ali ovah mehanizam objašnjava zašto su u lancu ishrane Ameri gore, a mi dole.

Gari

pre 9 godina

Sto SAD ne progovore o svojim "radnim logorima" koje imaju dan danas?O tome ne pise "demokratski mediji".Sta mislite, gde su nestali beskucnici iz, recimo Njujorka, taj grad danas nema beskucnike na ulicama,a bilo ih je do pre koje godine na hiljade, gde su ti ljudi sada?

Rotsildi - vladari svih nas

pre 9 godina

Rusija je losa za svoje susjede tj okolinu opravdano ili ne sad je degutantno (vjerovatno da nema NATO-a tj da njihova politika nije takva kakva je nebi ni Rusija takva bila) ali jedno sam siguram AMERIKA je taman koliko i onaj Isis opasna za cijelo covjecanstvo tj oni koji vladaju njom!

Aca Znalac

pre 9 godina

Znači, bolesno do daske. USA je zemlja koja na 100.000 stanovnika ima 10.000 crnaca u zatvosu i svakim danom je sve gore i gore. Ni u Južnoj Africi za vreme Aparthejda (kako su ga ameri nazvali) nije bilo tako, nego 10X manje, alo 10 puta manje na 100.000 belaca. Oni nekome govore o bilo čemu.

Mihailo

pre 9 godina

Re: Stutgart U pravu si! Amerikanci kidnapuju, a onda, u drugu drzavu i mucenje. Tacno! Rusija, Iran, Severna Koreja hapse, muce i ubijaju SVOJE gradjane! To je burazeru ogromna razlika!!!!!!!!!!!!!

Бојан Илић

pre 9 godina

Сада није реч о Кини и Русији, него о
краварима из САД!
Поганија тешка....

Djordje NS

pre 9 godina

Duboko verujem da je ono što se dešavalo u Guantanamu ništa u odnosu na ono što bi mogli zateći u ruskim gulazima po Sibiru ili u Iranu...

Smuleco

pre 9 godina

Alo bre Mendez, sada PRIČAMO o Americi, a ne o drugima!!! Nego, Amerikanci će te i pored prozivke i Rusije i Kine skloniti ubrzo, veruj mi na reč!

nenad

pre 9 godina

Ma da Rusija je raj a i u Kini je sve super ....Naravno da USA skreće pažnju jer i treba da se zna da to nerade samo oni ...ako ništa drugo vidi se kako funkcioniše sloboda govora tj štampe ...možemo mi da pričamo da demokratija nepostoji ali je na zapadu bar ima u tragovima ...i uvek je bolja najgora demokratija nego najbolja diktatura ...ta priča da nam je neko bolji prijatelj je tanka jer niko vama nije prijatelj sem pojedinačno ...kod politike nema prijatelja samo interesi ....političko ....ekonomski kakvi god ...pa neidemo valjada u EU zato što nam je neko prijatelj već zato što nam to odgovara ...ne bićemo deo azijske unije....smešno ustvari tužno ....još bolja je da možemo sami ....ha ....naravno da nisam lud za EU i da ako gledam emocije da su mi Rusi bliži ali definitivno pare i znanje su još uvek na zapadu a kad će se to promeniti ...pa neće još dugo tako da na Rus i na kinu neterba računati bar još 100 god a do tada ko živ ko mrtav ....pa bar je nama malim zemljama lako da okrenemo ćurak i promenimo stranu ....nije nam prvi put ...e sad fali ona vera za večeru ...ne najbolje je da nestanemo ali bar nam je lakše bar su svi hrišćani ako to nekome znači ...mada sad vidim da smo i sa Arapima dobri ...što je super ali samo jedno ali...videćemo gde će ovi da nas odvedu....

Vlada

pre 9 godina

Americka vlada je najgora na svetu od kada je stvorena. Muce, ubijaju kad izadje na videlo samo kazu jbg. mora se, kolateralna steta i naravno nikom nista. Ko njima jos sme da sudi? Eksperimentisali su na trudnicama, zatvorenicima, civilima, svojim vojnicima i to samo ono za sta se zna. Po Iraku i Avganistanu su unistavali cela sela gde su ginuli ljudi na desetine zbog sumnje da se par protivnika kriju tamo. Na nas su bacali kasetne bombe i osiromasen uranijum. Znaci za njih ocigledno nema zakona jer se ne kaznjavaju cak ni kad njihova zverstva izadju na svetlost dana. Kao onaj porucnik, kapetan sta vec. Koji je upao u kucu i pobio zene i decu. Sudili su mu a kazna je bila otpustanje iz vojske(mnogo su mu naudili sad radi za Blacwater(sad se zovu Academi cini mi se) i zaradjuje 10 puta vise nego u vojsci i moze da ubija koliko mu dusa iste.

Srba

pre 9 godina

Aha da je Putin bar vodio evidenciju koliko je novinara skratio za glavu koji su se usudili da mu skresu u brk.Sto se Kine tice tamo je situacija mlogo bolja ima vrlo malo mucenja jer se neistomisljenici uglavnom odmah streljaju.

Grada

pre 9 godina

I prvi i drugi i treci. Ne morate da nam govorite o mucenjima, jer time samo dajete ideje drugima, postojecim manijacima i podsticete nove psihopate da postanu zlotvori. Obavezite se da ce te prestati sa time i pronaci drugi nacin za saslusavanje.

Branko

pre 9 godina

Sve je isto na ovome svetu! Evo sad bi i Amerikanci da upotrebe staru taktiku: svi smo mi isti, ali nismo, jer su oni bili najgrlatiji u licemernom citanju lekcija drugima. Sledeci ce biti neki jako medijski pracen pokusaj zapiranja, pravdanja i minimiziranja svinjarija koje vise nisu nikako mogle da se kriju i ignorisu.

Voja i deca

pre 9 godina

Kako je ovo zamazivanje cinjenica! Pa mucenja i ubistva koje je sprovodio Staljin su se desila pre 70 godina! Da li ce onda Amerika da obajavi svoje podateke sta su radili po svetu od pre 70 godina sto je i mnogo gore od ovoga sadasnjeg izvestaja. Hajde da otvorimo izvestaje o mutacijama MIVa u HIV. Evo ne pominjem ni projekat ni drzave ni agencije ni imena. Evo neka gospodina pocne sa tim sitrazivanjima, mada tu nema sta da se istrazuje jer je sve jasno. Ili o metodama specijalnog-hemijskog-bioloskog rata i sta je sve primenjivano u Jugoslaviji pocev od 1991. Kako su se pojavili patogneni smrtonosni organizmi, nepoznati insekti, ili nasi insekti zarazeni smrtonosnim bolestima. Ako cemo objavljivati, hajde sve onda da objavimo. Da vidimo i Britance i Svedjane i Francuze. Brazil objavio podatke vezane sa mucenjima iz doba vojne hunte. Pa da li je to mrlja na dansanjeg Brazila ili onih koji su postavili te diktatore po svetu. Sta cemo sa Cileom i Pinoceo i onom sprdnjom oko sudjenja u UK? Sustina dragi gospodine je da je svet svoje standarde podigao na novi nivo, a da su se ova mucenja u Gvantanamu i tajnim zatvorima desavala i desavaju SADA. Sa sve zivim organizatorima i muciteljima. I ko je uhapsen? Ko procesuiran? Istine radi SVI americki pretsednici posle Kartera moraju da odgovaraju za stotine hiljada zivota. Ukljucujuci i nobelovca. I dok god za amerikance ne bude vazio sud za ratne zlocine i zlocine protiv covecnosti pisanje ovakvih izvestaja nema smisla.

pajapatak

pre 9 godina

Pa zasto je iko iznenadjen ovim "otkricem"? Ne postoji tajna sluzba ni u jednoj drzavi koja ne koristi metode fizickog i psihickog mucenja, a Amerikanci su, na primer, izgradili koncentracioni logor za mucenje i nazvali ga Gvantanamo Bej. Sigurno i Rusi i Kinezi imaju slicne institucije.

Stuttgart calling

pre 9 godina

Naravno da osuđujem torture i mučenja u Kini, Rusiji, Iranu, Severnoj Koreji ali ima jedna veeeelika razlika. Za te države nisam čuo da su kidnapovali strane državljane u hiljade kilometrima udaljenim zemljama da bi ih mučili u zatvorima na stranim teritorijama.

MarkO

pre 9 godina

kakvi je ovo intervju? Pa ovo gore spinovanje nego kod nas. Tema je mučenje zarobljenika u Americi a novinar uporno insistira na Rusiji, Kini i Iranu.
Propaganda....

arhitekta

pre 9 godina

znaci prica je otprilike ovakva..mi smo prvi priznali, sa nas se sklanja krivica al posto smo bili toliko brizljivi i iskreni ajde krivicu da skrenemo na druge i pricamo o njima a ne o nama!

Voja i deca

pre 9 godina

Kako je ovo zamazivanje cinjenica! Pa mucenja i ubistva koje je sprovodio Staljin su se desila pre 70 godina! Da li ce onda Amerika da obajavi svoje podateke sta su radili po svetu od pre 70 godina sto je i mnogo gore od ovoga sadasnjeg izvestaja. Hajde da otvorimo izvestaje o mutacijama MIVa u HIV. Evo ne pominjem ni projekat ni drzave ni agencije ni imena. Evo neka gospodina pocne sa tim sitrazivanjima, mada tu nema sta da se istrazuje jer je sve jasno. Ili o metodama specijalnog-hemijskog-bioloskog rata i sta je sve primenjivano u Jugoslaviji pocev od 1991. Kako su se pojavili patogneni smrtonosni organizmi, nepoznati insekti, ili nasi insekti zarazeni smrtonosnim bolestima. Ako cemo objavljivati, hajde sve onda da objavimo. Da vidimo i Britance i Svedjane i Francuze. Brazil objavio podatke vezane sa mucenjima iz doba vojne hunte. Pa da li je to mrlja na dansanjeg Brazila ili onih koji su postavili te diktatore po svetu. Sta cemo sa Cileom i Pinoceo i onom sprdnjom oko sudjenja u UK? Sustina dragi gospodine je da je svet svoje standarde podigao na novi nivo, a da su se ova mucenja u Gvantanamu i tajnim zatvorima desavala i desavaju SADA. Sa sve zivim organizatorima i muciteljima. I ko je uhapsen? Ko procesuiran? Istine radi SVI americki pretsednici posle Kartera moraju da odgovaraju za stotine hiljada zivota. Ukljucujuci i nobelovca. I dok god za amerikance ne bude vazio sud za ratne zlocine i zlocine protiv covecnosti pisanje ovakvih izvestaja nema smisla.

Stuttgart calling

pre 9 godina

Naravno da osuđujem torture i mučenja u Kini, Rusiji, Iranu, Severnoj Koreji ali ima jedna veeeelika razlika. Za te države nisam čuo da su kidnapovali strane državljane u hiljade kilometrima udaljenim zemljama da bi ih mučili u zatvorima na stranim teritorijama.

MarkO

pre 9 godina

kakvi je ovo intervju? Pa ovo gore spinovanje nego kod nas. Tema je mučenje zarobljenika u Americi a novinar uporno insistira na Rusiji, Kini i Iranu.
Propaganda....

Branko

pre 9 godina

Sve je isto na ovome svetu! Evo sad bi i Amerikanci da upotrebe staru taktiku: svi smo mi isti, ali nismo, jer su oni bili najgrlatiji u licemernom citanju lekcija drugima. Sledeci ce biti neki jako medijski pracen pokusaj zapiranja, pravdanja i minimiziranja svinjarija koje vise nisu nikako mogle da se kriju i ignorisu.

arhitekta

pre 9 godina

znaci prica je otprilike ovakva..mi smo prvi priznali, sa nas se sklanja krivica al posto smo bili toliko brizljivi i iskreni ajde krivicu da skrenemo na druge i pricamo o njima a ne o nama!

Smuleco

pre 9 godina

Alo bre Mendez, sada PRIČAMO o Americi, a ne o drugima!!! Nego, Amerikanci će te i pored prozivke i Rusije i Kine skloniti ubrzo, veruj mi na reč!

Бојан Илић

pre 9 godina

Сада није реч о Кини и Русији, него о
краварима из САД!
Поганија тешка....

Vlada

pre 9 godina

Americka vlada je najgora na svetu od kada je stvorena. Muce, ubijaju kad izadje na videlo samo kazu jbg. mora se, kolateralna steta i naravno nikom nista. Ko njima jos sme da sudi? Eksperimentisali su na trudnicama, zatvorenicima, civilima, svojim vojnicima i to samo ono za sta se zna. Po Iraku i Avganistanu su unistavali cela sela gde su ginuli ljudi na desetine zbog sumnje da se par protivnika kriju tamo. Na nas su bacali kasetne bombe i osiromasen uranijum. Znaci za njih ocigledno nema zakona jer se ne kaznjavaju cak ni kad njihova zverstva izadju na svetlost dana. Kao onaj porucnik, kapetan sta vec. Koji je upao u kucu i pobio zene i decu. Sudili su mu a kazna je bila otpustanje iz vojske(mnogo su mu naudili sad radi za Blacwater(sad se zovu Academi cini mi se) i zaradjuje 10 puta vise nego u vojsci i moze da ubija koliko mu dusa iste.

pajapatak

pre 9 godina

Pa zasto je iko iznenadjen ovim "otkricem"? Ne postoji tajna sluzba ni u jednoj drzavi koja ne koristi metode fizickog i psihickog mucenja, a Amerikanci su, na primer, izgradili koncentracioni logor za mucenje i nazvali ga Gvantanamo Bej. Sigurno i Rusi i Kinezi imaju slicne institucije.

branko

pre 9 godina

"Zlocin bez Kazne" u demokratskoj imperiji licemera. SAD i Izrael mogu da rade sta hoce i to je sve ne samo legitimno nego i normalno. Ali ako neko pokusa da ih okrivi i naziva licemerima, monstumima... onda normalno CIA placene medije ce to sve lepo da opravdaju.
Tako molim vas da razumete. Ako to SAD radi onda je to normalno sve za demokratiju, ali ako drugi to rade onda se to zove diktatura i zlocin.

Dušan

pre 9 godina

Чуди ме да овај Амигос не окриви Србе због мучења затвореника на Куби.Амери кад бију то не боли.

Djordje NS

pre 9 godina

Duboko verujem da je ono što se dešavalo u Guantanamu ništa u odnosu na ono što bi mogli zateći u ruskim gulazima po Sibiru ili u Iranu...

Radojko

pre 9 godina

Čitajmo i učimo, ovaj čovek je genijalan. Pazite šta je postigao u par rečenica: Ja sam već zaboravio šta Ameri radiše pripadnicima islamske veroispovesti u Abu-Graibu, Guantanamu, Hrvatskoj. Umesto toga, zahvalan sam SAD što su hrabro i beskompromisno priznali. I, naravno, pošto Kina i Rusija nisu ništa priznale (a svako ko gleda CNN, N1 i slično zna ko su Kina i Rusija), ja konačno zaključujem kako Amerikanci jesu izuzetna nacija, najpoštenija, i daleko iznad nas, nižih oblika života, a Kinezi i Rusi su zlo ovog sveta, i kad Ameri njih pobede, sve će biti med i mleko. Šalite se Vi, ali ovah mehanizam objašnjava zašto su u lancu ishrane Ameri gore, a mi dole.

Gari

pre 9 godina

Sto SAD ne progovore o svojim "radnim logorima" koje imaju dan danas?O tome ne pise "demokratski mediji".Sta mislite, gde su nestali beskucnici iz, recimo Njujorka, taj grad danas nema beskucnike na ulicama,a bilo ih je do pre koje godine na hiljade, gde su ti ljudi sada?

Srba

pre 9 godina

Aha da je Putin bar vodio evidenciju koliko je novinara skratio za glavu koji su se usudili da mu skresu u brk.Sto se Kine tice tamo je situacija mlogo bolja ima vrlo malo mucenja jer se neistomisljenici uglavnom odmah streljaju.

Aca Znalac

pre 9 godina

Znači, bolesno do daske. USA je zemlja koja na 100.000 stanovnika ima 10.000 crnaca u zatvosu i svakim danom je sve gore i gore. Ni u Južnoj Africi za vreme Aparthejda (kako su ga ameri nazvali) nije bilo tako, nego 10X manje, alo 10 puta manje na 100.000 belaca. Oni nekome govore o bilo čemu.

nenad

pre 9 godina

Ma da Rusija je raj a i u Kini je sve super ....Naravno da USA skreće pažnju jer i treba da se zna da to nerade samo oni ...ako ništa drugo vidi se kako funkcioniše sloboda govora tj štampe ...možemo mi da pričamo da demokratija nepostoji ali je na zapadu bar ima u tragovima ...i uvek je bolja najgora demokratija nego najbolja diktatura ...ta priča da nam je neko bolji prijatelj je tanka jer niko vama nije prijatelj sem pojedinačno ...kod politike nema prijatelja samo interesi ....političko ....ekonomski kakvi god ...pa neidemo valjada u EU zato što nam je neko prijatelj već zato što nam to odgovara ...ne bićemo deo azijske unije....smešno ustvari tužno ....još bolja je da možemo sami ....ha ....naravno da nisam lud za EU i da ako gledam emocije da su mi Rusi bliži ali definitivno pare i znanje su još uvek na zapadu a kad će se to promeniti ...pa neće još dugo tako da na Rus i na kinu neterba računati bar još 100 god a do tada ko živ ko mrtav ....pa bar je nama malim zemljama lako da okrenemo ćurak i promenimo stranu ....nije nam prvi put ...e sad fali ona vera za večeru ...ne najbolje je da nestanemo ali bar nam je lakše bar su svi hrišćani ako to nekome znači ...mada sad vidim da smo i sa Arapima dobri ...što je super ali samo jedno ali...videćemo gde će ovi da nas odvedu....

Vuk

pre 9 godina

Zar Obama i njihovo ministarstvo pravde nisu rekli da niko zbog toga nece odgovarati.
Ako primenimo USA standarde onda je objavljivanje ovakvih izvestaja samo hvaljenje da su USA naj bezobzirnija drzava na svetu i da sva njihova prica o postovanju ljudskih prava predstavlja samo osnov za vojne intervencije po svetu. Napad na sve koji se na bilo koji nacin suprotstave najvecem siledziji.

Rotsildi - vladari svih nas

pre 9 godina

Rusija je losa za svoje susjede tj okolinu opravdano ili ne sad je degutantno (vjerovatno da nema NATO-a tj da njihova politika nije takva kakva je nebi ni Rusija takva bila) ali jedno sam siguram AMERIKA je taman koliko i onaj Isis opasna za cijelo covjecanstvo tj oni koji vladaju njom!

Бојан Илић

pre 9 godina

Duboko verujem da je ono što se dešavalo u Guantanamu ništa u odnosu na ono što bi mogli zateći u ruskim gulazima po Sibiru ili u Iranu...
(Djordje NS, 13. decembar 2014 13:18)

А зар не мислиш ,да је то толиког обима као у случају САД , да би се на сваком већем скупу балавило о томе годинама?!
Није страшно напасти САД вербално, истриповао си да си "сељак" ако то урадиш!:-)

Mihailo

pre 9 godina

Re: Stutgart U pravu si! Amerikanci kidnapuju, a onda, u drugu drzavu i mucenje. Tacno! Rusija, Iran, Severna Koreja hapse, muce i ubijaju SVOJE gradjane! To je burazeru ogromna razlika!!!!!!!!!!!!!

Lotr

pre 9 godina

Mozete vi da mrzite SAD koliko hocete ali oni su se zakleli da ce im "evati kevu" za onaj 11.9.Oni su pokazali da su drzava za razliku od mnogih.Hajde da vidimo prvo koga to amerikanci muce i zasto.Muce li emigrante,kriminalce ili koga drugog?Ne,muce da bi dosli do informacija samo mudzahedine i one za koje misle da imaju veze sa terorizmom.Muce one kojima je um zatrovan ekstremnim islamom i koji ne prezaju da ubiju dete,zarobeljnika...Nemojte molim vas da pricate da nasi nisu radili isto ili gore.Ko nije cuo price prezivelih sa Golog Otoka...ja sam plakao kad sam slusao takve price.Sto je najgore ti ljudi,nasi ocevi,dede nisu bili krivi ni za sta,ali vi nikad necete osuditi Tita cak sta vise dizete ga u nebesa a amere mrzite...Amerika je oduvek bila srpski prijatelj,podleteli smo pod komunizam i zaboravili nase saveznike,treba im se pridruziti sto pre u borbi protiv terorizma makar samo simbolicno.Mnogo mozemo da naucimo od hrvata.

Ciceron

pre 9 godina

@GunVor

I Putin jede zivu decu za dorucak i prdi nuklearke po "demokratskom" svet? Kad je to vec javna tajna, a vi ocigledno sve znate, ajde dajte nam primer tih okliznutih (ime i prezime) i tih Banata gde muce ljude. Vi i dalje zivite u doba gruzinskog diktatora Staljina kada pricate o gulazima i likvidacija. To se sada desava preko okeana ne u Rusiji. Ili mi odgovorite recimo na pitanje ko cisti po Londonu najblize prijatelje i saradnike pokojnog Borisa Berezovskog kada je ovaj ostavio kompromitujuce materijale o MI6 i predao ih FSB, a njegov otac i brat javnosti pokazali korespondenciju o vracanju Berezovskog u Moskvu i njegove licne zabeleske o strahu da ga Britanci ne likividiraju.

zedes.o

pre 9 godina

Rusija i Kina bi tako nešto sigurno malo sutra objavile, ali sve jedno, i bez toga se zna kakve su to države...naravno da se "zna se" ne odnosi na našu dičnu srbiju, koja je i na toj sramnoj listi licemerja svetski šampion.
Bilo bi zgodno da SPC npr otvori svoje arhive, pa da se onda uporedi SPC i CIA...

x

pre 9 godina

Ahahah i Rusija i Kina! Pa to je poznato i vrapcima na grani. Zapad stalno "dokazuje" kako se krše ljudska prava u Rusiji i Kini. Amerika je tek "otkrivena", a tako brutalna.

Grada

pre 9 godina

I prvi i drugi i treci. Ne morate da nam govorite o mucenjima, jer time samo dajete ideje drugima, postojecim manijacima i podsticete nove psihopate da postanu zlotvori. Obavezite se da ce te prestati sa time i pronaci drugi nacin za saslusavanje.

Baki

pre 9 godina

Rusija i Kina nemaju mrežu mučilišta razbacanu po svetu kao Amerika. Nemaju mrežu uvlakačkih zemalja koje su dozvolile njihovim agentima da rade šta hoće, kao na primer susedna Hrvatska, Bosna, Albanija... Nećemo relativizovati američke zločine, ta bagra treba da ide u Hag.

GunVor

pre 9 godina

Srbi/Rusofili,da li srvarno mislite da je u Rusiji bilo mucenja samo u Staljinovo vreme?.U Rusiji i Kini i dan danas postoje citave oblasti velicine nekih Evropskih drzava koje su zatvorene za javnost,zatvorene za posete,komunikacije i sve ostalo.A o tome da se barem jedan covek u Rusiji DNEVNO "OKLIZNE" O BANANU,TO VISE I NIJE TAJNA.

sto u krvi nastane, u krvi ce i nestati

pre 9 godina

Razlika izmedju SAD sa jedne i Rusije, Kine i Irana sa druge strane je u tome sto ove tri drzave nisu nastale genocidom. SAD jesu, a onda su se obogatile robovskim radom, i neprekidnim nizom ratova u kojima su prvo ucestvovali, a onda poceli da ih izazivaju da bi mogli da okupiraju suverene zemlje sirom sveta i pljackaju njihove resurse. Nije cudo sto je benzin uvek bio jeftiniji u SAD nego u Evropi. Brojni narodi krvlju placaju luksuz lagodnog zivota prosecnog, Mekdonaldsom podgojenog i medijima zaglupljenog Amerikanca, koga zlocinacka vlada drzi u konstantnoj paranoji i strahu od nekog spoljnog neprijatelja. Takav covek je u stanju samo da vice floskule o demokratiji i slobodi, ali nije u stanju da shvati te ideje, jer je zapravo rob i zatocenik svoje zlocinacke, rasisticke i fasisticke vlade. Demokratija i sloboda, posebno sloboda izbora su samo iluzije.

Alex

pre 9 godina

Ali kada se mala drzava optuzi za mucenje, nju onda za kaznu bombarduje velika drzava kao dezurni policajac. I to ista ta drzava koja je pocinila najvise genocida i tortura u istoriji covecanstva. I mi onda treba da budemo zadovoljni zbog njenog delimicnog priznanja?

Nikolamoskva

pre 9 godina

Ja sam iskreno ubedjen da niko ne voli Rusiju vise od srpskih rusofoba. Da da, nisam pogresio... Rusofobi u Srbiji toliko izgleda vole Rusiju da im ne prodje dan da je ne spomenu, ne opljuju, na kazu nesto na racun Rusa, Putina, KGB i t.d.
Mnogo ste smesni.

Ali moram opet da vam kazem sledece: dok vi mislite lose na Ruse, Rusi uopste ne misle na vas.

Frank Lion

pre 9 godina

znaci prica je otprilike ovakva..mi smo prvi priznali, sa nas se sklanja krivica al posto smo bili toliko brizljivi i iskreni ajde krivicu da skrenemo na druge i pricamo o njima a ne o nama!
(arhitekta,13.decembar2014)

E pa vidis,u tome je genijalnost od strane manipulatore,to je cista obrnuta psihologija koja dolazi do obrtanja ugla posmatranja..(isto tako primer u novom filmu Iscezla,jedna scena kad muz sve prizna i odjednom cela javnost stane na njegovu stranu itd) Kako oni rade sve samo da bi skrenuli paznju na drugu stranu, odmah za seku koren problem u startu i odmah loptu prebace na druge zemlje i onda kazu eto vidis kakvi su oni a kakvi smo mi,mi smo demokratija a oni su totalitarna diktatura itd A vidi ove sto cute,kao sto ti kazes hajde da pricamo o njima,oni poricu, a mi smo priznali mi smo bar iskreni,mi nemamo sta da krijemo,a oni pa oni bez obzira da je laz ili istina...a kod nas su se bunili kad je Tadic kao predsednik se izvinjavao,a meni iskreno u pocetku bilo kao jel on normalan, sta prica ovaj,i onda sam zastao i razmislio,aha u EU, Amerika i ostatak sveta gledaju nas kao naciste 1939-45,i sto smo vise poricali,nama je bilo sve gore i gore,i sve vise pricali najgore.. A sad kad smo resili i prebacili loptu na nase komsije i sad se sve vise prica o njima pogotovo Albance na Kosovu, i sad imaju frku i moraju da pravdaju da bi imali svoju drzavu,a cela Evropa je svesna kakvu su gresku napravili i da imaju mracne tajne,a sve veci pritisak javnosti

privilegija..

pre 9 godina

zedes.@ Kad vec pises..Mozda ne bi bilo lose da se otvore i arhivi Vatikana,pa da vidimo sta tamo ima i koliko je tacno stradalo pravoslavnog zivlja sa ovog prostora,u vreme NDH..pa do danas!Svet bi se zgranuo nad tom istinom..Nikada se nije izaslo sa tako necim..tacno!I zato mislim da to oni dobro znaju,pa zato i ne otvaraju arhive ili ih samo selektivno otvaraju!Znas i razumemo na neki nacin..jer nije lako posle tako strasnih monstruoznih likvidacija civila..ziveti uopste!Jednostavno stotine i stotine hiljada civila pravoslavnog porekla,po rodjenju a po opredeljenju antifasista i antiustasa,nije imalo nikakvu sansu da prezivi..u vreme te zloglasne NDH!I zato je cudno sto su amerikanci vec sada objavili ove tajne ,kad se one cuvaju na duzi period!U svakom slucaju,hvala im na iskrenosti!Mozda je to neka vrsta suocenja sa politikom do sada,s bzirom da se predstavljala u sasvim drugom svetlu!Mozda kada bi se otvorile mnoge strane arhive..svet bi zanemeo,kad bi video sta je sve sprski pravoslavni zivalj preziveo!Pa nije ni cudo,da se srpska zastava vijorila pored americke,na Beloj kuci u Vasingtonu i to u znak divljenja americke javnosti,prema jednom malom srpskom narodu i njegovoj ogromnoj hrabrosti i ljudskoj zrtvi!Ili kako su tada govorili..mali narod,sa ogromnim srcem!To je bila tada ogromna cast i privilegija!A onda je vreme ucinilo svoje,pa je iskreno prijateljstvo,sve vise bledelo..Nove americke vlasti,su ucinile,da i secanja izbrisu..Steta je to posle svega!

nasilje i država

pre 9 godina

Što u krvi nastane...)*
Ne mogu da verujem da neko misli da su samo SAD na krvi nastala.Sve države,a posebno one sa dugim stažom nastale su ratovima i raznim drugim oblicima nasilja.Kako je Rusija nastala-osvajanjem i nasiljem nad manjinama.

videcemo..

pre 9 godina

Amerika je objavila i priznala da je krsila ljudska prava zatvorenika..I sam nacin hapsenja je problematican,kao i saradnja odredjenih zemalja u svemu tome..Sto stvar dodatno komplikuje,kad se radi o instituciji ljudskih prava na celoj planeti!Kolike ce kazne biti za pocinioce ovih gnusnih dela..je jos uvek tesko reci,kao i dokle ce se ici sa odgovornoscu,do kojih to granica u komandnoj hijerarhiji toga vremena!Bas sve kao u haskom tribunalu..bi trebalo procesuirati!Pogotovo sto su se te zemlje pozivale na demokratiju i postovanje ljudskih prava,ali ih sve ovo demantuje..i dovodi u pitanje njihov moralni kredibilitet!I sve zajedno pretvara u gomilu obicnog licemerja,kojim su se obilato sluzili..Priznanje ovako necega,bez odgovarajuce kazne,nista ne znaci!A onda mogu i druge da prozivaju..I ne samo Kinu i Rusiju,vec i sve one zemlje koje su ucestvovale u ovome!A i cudno je ovo priznanje,bas pred izbore i pozicioniranje dve stranke..Kome je ovo u interesu da se objavi..Da li Demokratama ili Republikancima!Videcemo,vreme ce pokazati!Samo ima se utisak da i nije sve to bas tako spontano i zbog grize savesti!Previse bi to bilo optimisticko razmisljanje i verovanje!Ocigledno je Republikanska stranka u poslednje vreme zivnula,pa je ovo mozda prilika da ih Demokrate,podsete na vreme Busa i svega sto se tada desavalo!To bi onda bio vise politicki manevar a ne iskreno priznanje..Tek po procesuiranju,cemo moci da kazemo,da su osudjeni svi krivci ili samo pojedinci!Ili mozda bas niko..

alexander roth

pre 9 godina

taj huan mendez nam je sve to lepo ispricao u vezi sa USA i naravno odmah
ukljucio i dezurne krivce rusiju i kinu iako se sada radi samo o usa.to je normalan tok jednog slicnog obavestajnog izlaganja.ali,kada su zapadne
vojne sile kao gladni vukovi,bez objave rata organizovali gradjanski rat u yu a zatim i sami zaratili protivu srbije uz iznosejne laznih optuzbi protivu napadnutih, uz masu ubistvenih kolateralnih gresaka,un nije nasa
o za shodno da reaguje i osudi taj teror protivu srba i onemoguci isti.
g-din majkl kirbi sa njegovim predlogom "gde srbija treba da bude"ja bih mu rekao da on i njegovi naredbodavci prvo pociste u svojoj kuci a da su
srbi vec vise hiljada godina na balkanu i da tamo i ostaju te oni ne tre
ba da se brinu o srbima nego o sebi jer su oni tek od skora na toj neka
da zauzetoj od domorodaca teritoriji.

Lotr

pre 9 godina

Mozete vi da mrzite SAD koliko hocete ali oni su se zakleli da ce im "evati kevu" za onaj 11.9.Oni su pokazali da su drzava za razliku od mnogih.Hajde da vidimo prvo koga to amerikanci muce i zasto.Muce li emigrante,kriminalce ili koga drugog?Ne,muce da bi dosli do informacija samo mudzahedine i one za koje misle da imaju veze sa terorizmom.Muce one kojima je um zatrovan ekstremnim islamom i koji ne prezaju da ubiju dete,zarobeljnika...Nemojte molim vas da pricate da nasi nisu radili isto ili gore.Ko nije cuo price prezivelih sa Golog Otoka...ja sam plakao kad sam slusao takve price.Sto je najgore ti ljudi,nasi ocevi,dede nisu bili krivi ni za sta,ali vi nikad necete osuditi Tita cak sta vise dizete ga u nebesa a amere mrzite...Amerika je oduvek bila srpski prijatelj,podleteli smo pod komunizam i zaboravili nase saveznike,treba im se pridruziti sto pre u borbi protiv terorizma makar samo simbolicno.Mnogo mozemo da naucimo od hrvata.

Djordje NS

pre 9 godina

Duboko verujem da je ono što se dešavalo u Guantanamu ništa u odnosu na ono što bi mogli zateći u ruskim gulazima po Sibiru ili u Iranu...

Voja i deca

pre 9 godina

Kako je ovo zamazivanje cinjenica! Pa mucenja i ubistva koje je sprovodio Staljin su se desila pre 70 godina! Da li ce onda Amerika da obajavi svoje podateke sta su radili po svetu od pre 70 godina sto je i mnogo gore od ovoga sadasnjeg izvestaja. Hajde da otvorimo izvestaje o mutacijama MIVa u HIV. Evo ne pominjem ni projekat ni drzave ni agencije ni imena. Evo neka gospodina pocne sa tim sitrazivanjima, mada tu nema sta da se istrazuje jer je sve jasno. Ili o metodama specijalnog-hemijskog-bioloskog rata i sta je sve primenjivano u Jugoslaviji pocev od 1991. Kako su se pojavili patogneni smrtonosni organizmi, nepoznati insekti, ili nasi insekti zarazeni smrtonosnim bolestima. Ako cemo objavljivati, hajde sve onda da objavimo. Da vidimo i Britance i Svedjane i Francuze. Brazil objavio podatke vezane sa mucenjima iz doba vojne hunte. Pa da li je to mrlja na dansanjeg Brazila ili onih koji su postavili te diktatore po svetu. Sta cemo sa Cileom i Pinoceo i onom sprdnjom oko sudjenja u UK? Sustina dragi gospodine je da je svet svoje standarde podigao na novi nivo, a da su se ova mucenja u Gvantanamu i tajnim zatvorima desavala i desavaju SADA. Sa sve zivim organizatorima i muciteljima. I ko je uhapsen? Ko procesuiran? Istine radi SVI americki pretsednici posle Kartera moraju da odgovaraju za stotine hiljada zivota. Ukljucujuci i nobelovca. I dok god za amerikance ne bude vazio sud za ratne zlocine i zlocine protiv covecnosti pisanje ovakvih izvestaja nema smisla.

Srba

pre 9 godina

Aha da je Putin bar vodio evidenciju koliko je novinara skratio za glavu koji su se usudili da mu skresu u brk.Sto se Kine tice tamo je situacija mlogo bolja ima vrlo malo mucenja jer se neistomisljenici uglavnom odmah streljaju.

nenad

pre 9 godina

Ma da Rusija je raj a i u Kini je sve super ....Naravno da USA skreće pažnju jer i treba da se zna da to nerade samo oni ...ako ništa drugo vidi se kako funkcioniše sloboda govora tj štampe ...možemo mi da pričamo da demokratija nepostoji ali je na zapadu bar ima u tragovima ...i uvek je bolja najgora demokratija nego najbolja diktatura ...ta priča da nam je neko bolji prijatelj je tanka jer niko vama nije prijatelj sem pojedinačno ...kod politike nema prijatelja samo interesi ....političko ....ekonomski kakvi god ...pa neidemo valjada u EU zato što nam je neko prijatelj već zato što nam to odgovara ...ne bićemo deo azijske unije....smešno ustvari tužno ....još bolja je da možemo sami ....ha ....naravno da nisam lud za EU i da ako gledam emocije da su mi Rusi bliži ali definitivno pare i znanje su još uvek na zapadu a kad će se to promeniti ...pa neće još dugo tako da na Rus i na kinu neterba računati bar još 100 god a do tada ko živ ko mrtav ....pa bar je nama malim zemljama lako da okrenemo ćurak i promenimo stranu ....nije nam prvi put ...e sad fali ona vera za večeru ...ne najbolje je da nestanemo ali bar nam je lakše bar su svi hrišćani ako to nekome znači ...mada sad vidim da smo i sa Arapima dobri ...što je super ali samo jedno ali...videćemo gde će ovi da nas odvedu....

Branko

pre 9 godina

Sve je isto na ovome svetu! Evo sad bi i Amerikanci da upotrebe staru taktiku: svi smo mi isti, ali nismo, jer su oni bili najgrlatiji u licemernom citanju lekcija drugima. Sledeci ce biti neki jako medijski pracen pokusaj zapiranja, pravdanja i minimiziranja svinjarija koje vise nisu nikako mogle da se kriju i ignorisu.

GunVor

pre 9 godina

Srbi/Rusofili,da li srvarno mislite da je u Rusiji bilo mucenja samo u Staljinovo vreme?.U Rusiji i Kini i dan danas postoje citave oblasti velicine nekih Evropskih drzava koje su zatvorene za javnost,zatvorene za posete,komunikacije i sve ostalo.A o tome da se barem jedan covek u Rusiji DNEVNO "OKLIZNE" O BANANU,TO VISE I NIJE TAJNA.

Бојан Илић

pre 9 godina

Сада није реч о Кини и Русији, него о
краварима из САД!
Поганија тешка....

zedes.o

pre 9 godina

Rusija i Kina bi tako nešto sigurno malo sutra objavile, ali sve jedno, i bez toga se zna kakve su to države...naravno da se "zna se" ne odnosi na našu dičnu srbiju, koja je i na toj sramnoj listi licemerja svetski šampion.
Bilo bi zgodno da SPC npr otvori svoje arhive, pa da se onda uporedi SPC i CIA...

Vlada

pre 9 godina

Americka vlada je najgora na svetu od kada je stvorena. Muce, ubijaju kad izadje na videlo samo kazu jbg. mora se, kolateralna steta i naravno nikom nista. Ko njima jos sme da sudi? Eksperimentisali su na trudnicama, zatvorenicima, civilima, svojim vojnicima i to samo ono za sta se zna. Po Iraku i Avganistanu su unistavali cela sela gde su ginuli ljudi na desetine zbog sumnje da se par protivnika kriju tamo. Na nas su bacali kasetne bombe i osiromasen uranijum. Znaci za njih ocigledno nema zakona jer se ne kaznjavaju cak ni kad njihova zverstva izadju na svetlost dana. Kao onaj porucnik, kapetan sta vec. Koji je upao u kucu i pobio zene i decu. Sudili su mu a kazna je bila otpustanje iz vojske(mnogo su mu naudili sad radi za Blacwater(sad se zovu Academi cini mi se) i zaradjuje 10 puta vise nego u vojsci i moze da ubija koliko mu dusa iste.

MarkO

pre 9 godina

kakvi je ovo intervju? Pa ovo gore spinovanje nego kod nas. Tema je mučenje zarobljenika u Americi a novinar uporno insistira na Rusiji, Kini i Iranu.
Propaganda....

Stuttgart calling

pre 9 godina

Naravno da osuđujem torture i mučenja u Kini, Rusiji, Iranu, Severnoj Koreji ali ima jedna veeeelika razlika. Za te države nisam čuo da su kidnapovali strane državljane u hiljade kilometrima udaljenim zemljama da bi ih mučili u zatvorima na stranim teritorijama.

arhitekta

pre 9 godina

znaci prica je otprilike ovakva..mi smo prvi priznali, sa nas se sklanja krivica al posto smo bili toliko brizljivi i iskreni ajde krivicu da skrenemo na druge i pricamo o njima a ne o nama!

pajapatak

pre 9 godina

Pa zasto je iko iznenadjen ovim "otkricem"? Ne postoji tajna sluzba ni u jednoj drzavi koja ne koristi metode fizickog i psihickog mucenja, a Amerikanci su, na primer, izgradili koncentracioni logor za mucenje i nazvali ga Gvantanamo Bej. Sigurno i Rusi i Kinezi imaju slicne institucije.

Smuleco

pre 9 godina

Alo bre Mendez, sada PRIČAMO o Americi, a ne o drugima!!! Nego, Amerikanci će te i pored prozivke i Rusije i Kine skloniti ubrzo, veruj mi na reč!

Gari

pre 9 godina

Sto SAD ne progovore o svojim "radnim logorima" koje imaju dan danas?O tome ne pise "demokratski mediji".Sta mislite, gde su nestali beskucnici iz, recimo Njujorka, taj grad danas nema beskucnike na ulicama,a bilo ih je do pre koje godine na hiljade, gde su ti ljudi sada?

Rotsildi - vladari svih nas

pre 9 godina

Rusija je losa za svoje susjede tj okolinu opravdano ili ne sad je degutantno (vjerovatno da nema NATO-a tj da njihova politika nije takva kakva je nebi ni Rusija takva bila) ali jedno sam siguram AMERIKA je taman koliko i onaj Isis opasna za cijelo covjecanstvo tj oni koji vladaju njom!

Radojko

pre 9 godina

Čitajmo i učimo, ovaj čovek je genijalan. Pazite šta je postigao u par rečenica: Ja sam već zaboravio šta Ameri radiše pripadnicima islamske veroispovesti u Abu-Graibu, Guantanamu, Hrvatskoj. Umesto toga, zahvalan sam SAD što su hrabro i beskompromisno priznali. I, naravno, pošto Kina i Rusija nisu ništa priznale (a svako ko gleda CNN, N1 i slično zna ko su Kina i Rusija), ja konačno zaključujem kako Amerikanci jesu izuzetna nacija, najpoštenija, i daleko iznad nas, nižih oblika života, a Kinezi i Rusi su zlo ovog sveta, i kad Ameri njih pobede, sve će biti med i mleko. Šalite se Vi, ali ovah mehanizam objašnjava zašto su u lancu ishrane Ameri gore, a mi dole.

Mihailo

pre 9 godina

Re: Stutgart U pravu si! Amerikanci kidnapuju, a onda, u drugu drzavu i mucenje. Tacno! Rusija, Iran, Severna Koreja hapse, muce i ubijaju SVOJE gradjane! To je burazeru ogromna razlika!!!!!!!!!!!!!

Dušan

pre 9 godina

Чуди ме да овај Амигос не окриви Србе због мучења затвореника на Куби.Амери кад бију то не боли.

branko

pre 9 godina

"Zlocin bez Kazne" u demokratskoj imperiji licemera. SAD i Izrael mogu da rade sta hoce i to je sve ne samo legitimno nego i normalno. Ali ako neko pokusa da ih okrivi i naziva licemerima, monstumima... onda normalno CIA placene medije ce to sve lepo da opravdaju.
Tako molim vas da razumete. Ako to SAD radi onda je to normalno sve za demokratiju, ali ako drugi to rade onda se to zove diktatura i zlocin.

Ciceron

pre 9 godina

@GunVor

I Putin jede zivu decu za dorucak i prdi nuklearke po "demokratskom" svet? Kad je to vec javna tajna, a vi ocigledno sve znate, ajde dajte nam primer tih okliznutih (ime i prezime) i tih Banata gde muce ljude. Vi i dalje zivite u doba gruzinskog diktatora Staljina kada pricate o gulazima i likvidacija. To se sada desava preko okeana ne u Rusiji. Ili mi odgovorite recimo na pitanje ko cisti po Londonu najblize prijatelje i saradnike pokojnog Borisa Berezovskog kada je ovaj ostavio kompromitujuce materijale o MI6 i predao ih FSB, a njegov otac i brat javnosti pokazali korespondenciju o vracanju Berezovskog u Moskvu i njegove licne zabeleske o strahu da ga Britanci ne likividiraju.

Nikolamoskva

pre 9 godina

Ja sam iskreno ubedjen da niko ne voli Rusiju vise od srpskih rusofoba. Da da, nisam pogresio... Rusofobi u Srbiji toliko izgleda vole Rusiju da im ne prodje dan da je ne spomenu, ne opljuju, na kazu nesto na racun Rusa, Putina, KGB i t.d.
Mnogo ste smesni.

Ali moram opet da vam kazem sledece: dok vi mislite lose na Ruse, Rusi uopste ne misle na vas.

Бојан Илић

pre 9 godina

Duboko verujem da je ono što se dešavalo u Guantanamu ništa u odnosu na ono što bi mogli zateći u ruskim gulazima po Sibiru ili u Iranu...
(Djordje NS, 13. decembar 2014 13:18)

А зар не мислиш ,да је то толиког обима као у случају САД , да би се на сваком већем скупу балавило о томе годинама?!
Није страшно напасти САД вербално, истриповао си да си "сељак" ако то урадиш!:-)

Aca Znalac

pre 9 godina

Znači, bolesno do daske. USA je zemlja koja na 100.000 stanovnika ima 10.000 crnaca u zatvosu i svakim danom je sve gore i gore. Ni u Južnoj Africi za vreme Aparthejda (kako su ga ameri nazvali) nije bilo tako, nego 10X manje, alo 10 puta manje na 100.000 belaca. Oni nekome govore o bilo čemu.

nasilje i država

pre 9 godina

Što u krvi nastane...)*
Ne mogu da verujem da neko misli da su samo SAD na krvi nastala.Sve države,a posebno one sa dugim stažom nastale su ratovima i raznim drugim oblicima nasilja.Kako je Rusija nastala-osvajanjem i nasiljem nad manjinama.

Vuk

pre 9 godina

Zar Obama i njihovo ministarstvo pravde nisu rekli da niko zbog toga nece odgovarati.
Ako primenimo USA standarde onda je objavljivanje ovakvih izvestaja samo hvaljenje da su USA naj bezobzirnija drzava na svetu i da sva njihova prica o postovanju ljudskih prava predstavlja samo osnov za vojne intervencije po svetu. Napad na sve koji se na bilo koji nacin suprotstave najvecem siledziji.

Baki

pre 9 godina

Rusija i Kina nemaju mrežu mučilišta razbacanu po svetu kao Amerika. Nemaju mrežu uvlakačkih zemalja koje su dozvolile njihovim agentima da rade šta hoće, kao na primer susedna Hrvatska, Bosna, Albanija... Nećemo relativizovati američke zločine, ta bagra treba da ide u Hag.

Frank Lion

pre 9 godina

znaci prica je otprilike ovakva..mi smo prvi priznali, sa nas se sklanja krivica al posto smo bili toliko brizljivi i iskreni ajde krivicu da skrenemo na druge i pricamo o njima a ne o nama!
(arhitekta,13.decembar2014)

E pa vidis,u tome je genijalnost od strane manipulatore,to je cista obrnuta psihologija koja dolazi do obrtanja ugla posmatranja..(isto tako primer u novom filmu Iscezla,jedna scena kad muz sve prizna i odjednom cela javnost stane na njegovu stranu itd) Kako oni rade sve samo da bi skrenuli paznju na drugu stranu, odmah za seku koren problem u startu i odmah loptu prebace na druge zemlje i onda kazu eto vidis kakvi su oni a kakvi smo mi,mi smo demokratija a oni su totalitarna diktatura itd A vidi ove sto cute,kao sto ti kazes hajde da pricamo o njima,oni poricu, a mi smo priznali mi smo bar iskreni,mi nemamo sta da krijemo,a oni pa oni bez obzira da je laz ili istina...a kod nas su se bunili kad je Tadic kao predsednik se izvinjavao,a meni iskreno u pocetku bilo kao jel on normalan, sta prica ovaj,i onda sam zastao i razmislio,aha u EU, Amerika i ostatak sveta gledaju nas kao naciste 1939-45,i sto smo vise poricali,nama je bilo sve gore i gore,i sve vise pricali najgore.. A sad kad smo resili i prebacili loptu na nase komsije i sad se sve vise prica o njima pogotovo Albance na Kosovu, i sad imaju frku i moraju da pravdaju da bi imali svoju drzavu,a cela Evropa je svesna kakvu su gresku napravili i da imaju mracne tajne,a sve veci pritisak javnosti

sto u krvi nastane, u krvi ce i nestati

pre 9 godina

Razlika izmedju SAD sa jedne i Rusije, Kine i Irana sa druge strane je u tome sto ove tri drzave nisu nastale genocidom. SAD jesu, a onda su se obogatile robovskim radom, i neprekidnim nizom ratova u kojima su prvo ucestvovali, a onda poceli da ih izazivaju da bi mogli da okupiraju suverene zemlje sirom sveta i pljackaju njihove resurse. Nije cudo sto je benzin uvek bio jeftiniji u SAD nego u Evropi. Brojni narodi krvlju placaju luksuz lagodnog zivota prosecnog, Mekdonaldsom podgojenog i medijima zaglupljenog Amerikanca, koga zlocinacka vlada drzi u konstantnoj paranoji i strahu od nekog spoljnog neprijatelja. Takav covek je u stanju samo da vice floskule o demokratiji i slobodi, ali nije u stanju da shvati te ideje, jer je zapravo rob i zatocenik svoje zlocinacke, rasisticke i fasisticke vlade. Demokratija i sloboda, posebno sloboda izbora su samo iluzije.

Alex

pre 9 godina

Ali kada se mala drzava optuzi za mucenje, nju onda za kaznu bombarduje velika drzava kao dezurni policajac. I to ista ta drzava koja je pocinila najvise genocida i tortura u istoriji covecanstva. I mi onda treba da budemo zadovoljni zbog njenog delimicnog priznanja?

x

pre 9 godina

Ahahah i Rusija i Kina! Pa to je poznato i vrapcima na grani. Zapad stalno "dokazuje" kako se krše ljudska prava u Rusiji i Kini. Amerika je tek "otkrivena", a tako brutalna.

Grada

pre 9 godina

I prvi i drugi i treci. Ne morate da nam govorite o mucenjima, jer time samo dajete ideje drugima, postojecim manijacima i podsticete nove psihopate da postanu zlotvori. Obavezite se da ce te prestati sa time i pronaci drugi nacin za saslusavanje.

videcemo..

pre 9 godina

Amerika je objavila i priznala da je krsila ljudska prava zatvorenika..I sam nacin hapsenja je problematican,kao i saradnja odredjenih zemalja u svemu tome..Sto stvar dodatno komplikuje,kad se radi o instituciji ljudskih prava na celoj planeti!Kolike ce kazne biti za pocinioce ovih gnusnih dela..je jos uvek tesko reci,kao i dokle ce se ici sa odgovornoscu,do kojih to granica u komandnoj hijerarhiji toga vremena!Bas sve kao u haskom tribunalu..bi trebalo procesuirati!Pogotovo sto su se te zemlje pozivale na demokratiju i postovanje ljudskih prava,ali ih sve ovo demantuje..i dovodi u pitanje njihov moralni kredibilitet!I sve zajedno pretvara u gomilu obicnog licemerja,kojim su se obilato sluzili..Priznanje ovako necega,bez odgovarajuce kazne,nista ne znaci!A onda mogu i druge da prozivaju..I ne samo Kinu i Rusiju,vec i sve one zemlje koje su ucestvovale u ovome!A i cudno je ovo priznanje,bas pred izbore i pozicioniranje dve stranke..Kome je ovo u interesu da se objavi..Da li Demokratama ili Republikancima!Videcemo,vreme ce pokazati!Samo ima se utisak da i nije sve to bas tako spontano i zbog grize savesti!Previse bi to bilo optimisticko razmisljanje i verovanje!Ocigledno je Republikanska stranka u poslednje vreme zivnula,pa je ovo mozda prilika da ih Demokrate,podsete na vreme Busa i svega sto se tada desavalo!To bi onda bio vise politicki manevar a ne iskreno priznanje..Tek po procesuiranju,cemo moci da kazemo,da su osudjeni svi krivci ili samo pojedinci!Ili mozda bas niko..

privilegija..

pre 9 godina

zedes.@ Kad vec pises..Mozda ne bi bilo lose da se otvore i arhivi Vatikana,pa da vidimo sta tamo ima i koliko je tacno stradalo pravoslavnog zivlja sa ovog prostora,u vreme NDH..pa do danas!Svet bi se zgranuo nad tom istinom..Nikada se nije izaslo sa tako necim..tacno!I zato mislim da to oni dobro znaju,pa zato i ne otvaraju arhive ili ih samo selektivno otvaraju!Znas i razumemo na neki nacin..jer nije lako posle tako strasnih monstruoznih likvidacija civila..ziveti uopste!Jednostavno stotine i stotine hiljada civila pravoslavnog porekla,po rodjenju a po opredeljenju antifasista i antiustasa,nije imalo nikakvu sansu da prezivi..u vreme te zloglasne NDH!I zato je cudno sto su amerikanci vec sada objavili ove tajne ,kad se one cuvaju na duzi period!U svakom slucaju,hvala im na iskrenosti!Mozda je to neka vrsta suocenja sa politikom do sada,s bzirom da se predstavljala u sasvim drugom svetlu!Mozda kada bi se otvorile mnoge strane arhive..svet bi zanemeo,kad bi video sta je sve sprski pravoslavni zivalj preziveo!Pa nije ni cudo,da se srpska zastava vijorila pored americke,na Beloj kuci u Vasingtonu i to u znak divljenja americke javnosti,prema jednom malom srpskom narodu i njegovoj ogromnoj hrabrosti i ljudskoj zrtvi!Ili kako su tada govorili..mali narod,sa ogromnim srcem!To je bila tada ogromna cast i privilegija!A onda je vreme ucinilo svoje,pa je iskreno prijateljstvo,sve vise bledelo..Nove americke vlasti,su ucinile,da i secanja izbrisu..Steta je to posle svega!

alexander roth

pre 9 godina

taj huan mendez nam je sve to lepo ispricao u vezi sa USA i naravno odmah
ukljucio i dezurne krivce rusiju i kinu iako se sada radi samo o usa.to je normalan tok jednog slicnog obavestajnog izlaganja.ali,kada su zapadne
vojne sile kao gladni vukovi,bez objave rata organizovali gradjanski rat u yu a zatim i sami zaratili protivu srbije uz iznosejne laznih optuzbi protivu napadnutih, uz masu ubistvenih kolateralnih gresaka,un nije nasa
o za shodno da reaguje i osudi taj teror protivu srba i onemoguci isti.
g-din majkl kirbi sa njegovim predlogom "gde srbija treba da bude"ja bih mu rekao da on i njegovi naredbodavci prvo pociste u svojoj kuci a da su
srbi vec vise hiljada godina na balkanu i da tamo i ostaju te oni ne tre
ba da se brinu o srbima nego o sebi jer su oni tek od skora na toj neka
da zauzetoj od domorodaca teritoriji.