Sreda, 26.11.2014.

09:56

Prekid školske god. na Filozofskom?

Ukoliko protest na Filozofskom fakultetu u Beogradu potraje, školska godina će biti prekinuta, poručio je danas ministar prosvete Srđan Verbić.

Izvor: Tanjug

Prekid školske god. na Filozofskom? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

Deki, FF

pre 9 godina

Podrska studentima u blokadi, ostavka za bahatog i neodgovornog dekana, opomena pred iskljucenje ministru, borba do ispunjenja zahteva...

gledaj očima

pre 9 godina

Šta sa statusom fakulteta? Kakva je ovo pretnja? Ova država je već pokazala da ne ceni svoj obrazovni sistem i šačicu akademskih građana koji su uprkos svemu ostali ovde. Ali - niko se do sada nije drznuo da ukida fakultete. Je l to sledeće? Neko ošacovao zgrade Filozofskog i Filološkog? Jeste. Velike, u samom centru, super za neki shoping mol, je l u tome stvar?

dragan

pre 9 godina

Ако их је мало што штрајкују у чему је проблем ?Они нек штрајкују они који воле ову власт нек уче. Као у фирмама два синдиката један штрајкује други не али фирма и даље ради додуше они што нештрајкују раде и за оне што штрајкују.

EU Citizen

pre 9 godina

Nick Sorbonac objasnio, državni fakulteti su uzrok svih problema, pa su se sada baš ne samo najgori studenti, već oni koji u suštini i ako završe fakultete ničim korisnim neće doprinositi društvu, pošto će za tuđe pare postati bezvredni "stručnjaci" za štetne ideološke pseudonauke (a to je danas većina onoga što se nazica filozofijom, socilogijom, neeksperimentalnom psihologijom ili raznim komunjarskim "studijama" i izučava se baš na filozofskom fakultetu) najviše uskopistili da traže neka lažna "prava" i studiraju "besplatno" to jest preko tuđe grbače. Nikakvih simpatija nemam za naprednjačku vladu i njene ministre, ali ovo što protestuje su ordibarbe komunjare, to jest još veće zlo.

Sremac

pre 9 godina

Filozofski je uvek i svuda bio centar svih intelektualnih stremljenja. Iz njega i oko njega su izrastali univerziteti, uvek i svuda.

U konkretnoj situacijie, ocigledno, uprava fakulteta je u strahu posto im je predoceno da iza bundzija stoji neko veoma bitan.

Krajnji cilj, sasvim izvesno, jeste konacno urusavanje drzavnog sistema skolstva, kako bi se sve prepustilo privatnom tzv. skolstvu.

To ce biti efekat ovako neodgovornog nihilistickog ponasanja jednog anarhistickog kruzooka, koji vodi bunu, kako izgleda, bez svesti o posledicama.

tanja

pre 9 godina

Sve bih ih izbacila sa fakulteta.Čeka se plaši Dekan,cega ministarstvo?Pa nisu studenti ti koji krije svojim mladim mozgovima politiku fakulteta...Ej,bre,ljudi,sta to radite...?

Milos

pre 9 godina

Posto nemamo politicare koji mogu pokrenuti proteste, zamolii bih studente da organizuju proteste u svim gradovima gde je to moguce.
GOTOV JE

666

pre 9 godina

Filozofski fakultet je vec godinama leglo anarhista,vecnih studenata,Ce gevara,malih VULINA,SESELJA,DVEROVACA OBRAZOVACA,KASTROVACA i ostalih ZGUBIDANA.Najnoviju uzor im je Putin iz mladjih dana,kada je spijunirao u DDR-u.

mozda

pre 9 godina

@dipl.ing.elektronike
Veze ti prijatelju nemas, jer onaj ko misli da je najbolji i najpametniji i da je zavrsio naaajtezi fakultet, zapravo je nista drugo do obican mediokritet , koji zbog svoje gluposti ne vidi dalje od nosa!

SVE

pre 9 godina

U ovoj drzavi SVE treba prekinuti na nedelju dana.
SVE.

Pa, braco moja, ovi sve, ali SVE naopako rade. Ima li i jedne smislene izjave s vrha vlasti od izbora na ovamo?

Dokle cemo im to dozvoljavati?

Klea

pre 9 godina

Na FF za brucose semestar nije ni poceo, imali su ukupno dva i po predavanja do pocetka blokade. Jednom su cekali profesora ceo sat da bi se pojavio asistent i rekao da predavanja nece biti jer je profesor zaboravio da treba da ga odrzi. Jednog profesora nisu stigli ni da upoznaju, dakle nisu imali ni uvodno predavanje.
Semestar je svakako propao, samo je pitanje kako ce to birokratija da krsti.

propo

pre 9 godina

ko ne podržava studente, zaslužuje da ga država gazi besomučno. ko ne podržava studente, on je obična ovca, kao i većina ovog naroda. studenti su u pravu čak i kada nisu u pravu, a sada su u pravu. ovi što blokiraju imaju ****, što ovaj narod odavno nema. najvažnija stvar u svemu je da nisu u službi bilo koje političke stranke već su samoorganizovani i da se bore za ideale. ja sam bio na protestu iako nisam student. studenti do pobede!

Sunce

pre 9 godina

Studenti su pokretacka snaga zemlje. Ujedinite se i pokazite da jedva pismeni ministri ne mogu da vode ovu zemlju. Inace, info za botove, na Filozofskom nije jedina katedra filozofija! Glave gore i ne odustajte, neko mora da pokaze zube.

Despot

pre 9 godina

Zavrsio sam jedan od najtezih tehnickih fakulteta u roku, za 5 godina, u sirotinji - izdrzavao sam se dajuci casove iz matematike. Ne mogu da verujem da ova drzava trpi ovo neumesno i nemoralno demonstriranje vecitih studenata, koji su pri tom, u manjini na sopstvenom fakultetu. Pa sta radi policija, zasto ne omoguci onima koji zele da uce, pravo na to. Kakav je to zahtev za apsolventiskim stazom od 2006!? Kome trebaju "strucnjaci" koji studiraju 12-13 godina. Ko placa te neradnike u ovoj nasoj sirotinji gde nema para za operacije bolesne dece! Sramota!

Petronije

pre 9 godina

A mozda usput da zatvoris jos par fakulteta. Sta ce Srbiji fakultetski obrazovani ljudi, lakse je kupiti diplomu, nego ici na fakultet. Ovoj vlasti smeta svako ko razmislja, svako ko ima svoje licno misljenje a razlikuje se od apsolutisticke vladavine AV. Studenti su uvek bili pokretacka snaga drzave, oni koji razmisljaju i imaju snage da poprave situaciju u zemlji. A sada AV pokusava da ugusi i studente. Nadam se da nece uspeti.

dvojka

pre 9 godina

Ovi studenti sa filozofskog se večito bore sa vetrenjačama, svake godine izvoljevaju nešto novo i sad može gomila drugih studenata da izgubi godinu zbog njih, šake jada, buntovnika i dokoličara. Treba da im se uzmu podaci i da im se zabrani studiranje na bilo kom fakultetu, ili neka se zaposle i neka višak bunta i energije troše na neko fizikalisanje.

engineer

pre 9 godina

studenti koji hoce da studiraju filozofiju, a kukaju da je visoka skolarina i kako nema perspektive za zaposlenje, me jako potsecaju na onaj najsiromasniji sloj stanovnistva koji ima po 10oro dece, pa kuka kako ne moze da ih prehrani... ja nisam upisao etf jer mi je bio prvi na listi zelja, vec zato sto od svega sto sam zeleo da studiram jedino to mi osigurava buducnost i zaposlenje i u krajnjem slucaju kartu za odlazak odavde... tako da filozofi, manite se filozofiranja ako ne mozete da priustite i pocnite da privredjujete!

Sorbonac

pre 9 godina

Ukinuti državne fakultete, smanjiti broj privatnih, država da kontroliše kvalitet nastave i sticanja akademskih zvanja. To je rešenje. Zašto bi država školovala filozofe, muzikante, slikare, glumce, režisere... Za rad u državnoj službi, jer državi jesu potrebni obrazovani ljudi, raspiše se konkurs i zaposle najbolji. Prema kvalitetu studija stvoriće se i imidž svakog privatnog univerziteta, uostalom tako je danas sa Harvardom, Jejlom, Kolumbijom, Kemridžom, Oksfordom... a fakulteti koji ne budu na glasu neće imati studente i tako se sve samo po sebi dovodi u red.

dipl.ing.elektronike

pre 9 godina

Jak mi fakultet. Filozofski, Pravni, Ekonomski i njima slicni fakulteti trena ukinuti...dovoljna je visa. Secam se da iz mog razreda iz srednje skole nijedan vrlo dobar djak, a kamoli odlican nije otisao na ove fakultete. Svi otisli na Elektronski, Masinski, Medicinu...

Ilija

pre 9 godina

Sto mesate vladu Srbije i ministra u ovo..To je pitanje izmedju studenata i dekanata ..A ne cas se kritikuje vlada sto se mesa u univerzitetska pitanja krseci autonomju ili obrnuto kritikuje se sto se ne mesa i ostavlja slobodu univerzitetu da resi sporazumno probleme..Naravno ako nisu sposobni da rse medjusobno zakon je zakon ..studenti ce izgubiti semestar tj godinu

majka tri studenta

pre 9 godina

Oduvek je bilo da NEMA FAKULTETA BEZ FILOZOFSKOG! Taj fakultet nisu i ne cine ga zidine vec intelektualna imovina i avangarda kojom nije oskudevao. Sta se desilo da su danas studenti ff neka nn lica i izgrednici, ili kako neki jos znaju da kazu veciti studenti...Ja imam dva studenta na ff. Oba su odlicni, redovni studenti, imaju svoja imena, indekse sa svim licnim podacima i pune dobrih ocena. Korisnici su domova i stipendija i nemaju kriminalne dosijee...Vaspitala sam ih da budu licnosti i da razmisljaju svojom glavom, da budu dostojanstveni.Dakle, nisu nn lica!..Posle one izjave dekana na RTS javila se u meni gorcina i jedno neverovatno veliko zaljenje sto one setnje iz devedesih nisu trajale duze, sto nismo jos setali, setali, setali dok ne isetamo iz ove Srbije, jer definitivno KO NAS KLEO NIJE DANGUBIO!

kimi

pre 9 godina

Izgubljena godina je nista u odnosu na ono sto gubimo vec deceniju i duze. Hocete da vam kazem zasto postoje fakulteti u Srbiji? Da bi profesori i asistenti, pa cak i cistacice i administracija primali platu. Znaci ne zbog studenata i obrazovanja, nego zbog egzistencije zaposlenih. Godina je nista! Ovo vodi u sunovrat i mora se zaustaviti, da ste poceli prosle godine sada bi imali cistu situaciju!

Xepoj

pre 9 godina

Kada ce neko da skupi snage i hrabrosti i pameti i da javno kaze da u celom svetu pa i u Srbiji mogu da studiraju oni koji imaju novca i oni koji su jos od osnovne skole pokazali da su nadprosecno inteligentni (samo oni o trosku drzave) i da je svako studiranje koje traje preko 6 godina propast i za tog koji studira i za njegovu porodicu a rekao bih i za drustvo.

sreta numera

pre 9 godina

Kome su potrebni kadrovi koji se školuju na tom fak. To treba skinuti sa sa ovog siromašnog buđeta, a ko želi da to studira neka plati!

NSAZ

pre 9 godina

@JovanS

Ovo za novosadski master zamenice ministra je živa istina. Mogu da potvrdim iz prve ruke. Ni jedno jedino predavanje nije održano, a studenti koji su upisani ni na koji način ne mogu da dođu do informacije zbog čega je tajni štrajk u toku i zbog čega ceo semestar niti imaju nastavu niti im se iko obraća da im bilo kakvo obaveštenje da.
Pri tom, na tom masteru ne radi samo zamenica ministra (koja je tamo šef) nego i mnogi "ugledni" univerzitetski profesori. Možemo i da zamislimo koliki novac za ovu sramotu uzimaju.

Maestro

pre 9 godina

Када су се овом министру жалили студенти Учитељског факултета, рекао им је "Што нисте отишли преко да студирате". Видите сад какав је министар.

sašo

pre 9 godina

Ti si Verbiću jedan,a njih je recimo 1000,pa ostali studenti,pa studenti u drugim gradovima,pa roditelji i.td razmnožiće se kao virus nezadovoljnih.Na kraju ćeš završiti kao kolateralna šteta AV.

plying

pre 9 godina

zbog bombardovanja nije prekidana godina a sad ce zbog strajka? kakvo sirenje panike da bi se izazvao pritisak na studente. to bi bilo kao da preduzece u kom je strajk stavi katanac i kaze dodjite sl godine na posao. ali malo sutra. to se ne desava. umesto pretnji izadjite studentima u susret

Reakcija

pre 9 godina

Pa da li je ovo realno. Tvoje je da rešiš problem, za to primaš platu. U stvari do sad si trebao jedno 5 puta da ga rešiš, umesto što razmišljaš o prekidu školske godine. Ježim se od pomisli da u mom okruženju žive ljudi koji su glasali za ove.

freeloader

pre 9 godina

to ce biti pobeda "blokadera" koji su zaje... dobre studente i kompletan nastavnicki kolegijum. valjda im je to i bio cilj. ipak, trebalo bi da nadoknade pricinjenu stetu: kada panduri stignu, neophodno je da im uzmu licne podatke, pa da se zna kome da se ispostavi racun za ovaj "uspeh".

pera

pre 9 godina

treba ukinuti drzavne fakultete i tako posle ta deca nemaju gde da se zaposle. istovremeno forsirati privatne sa skupim skolarinama gde ce se skolovati samo deca dobitnika tranzicije ako vec nisu po zapadnim univerzitetima koju posle zavrsetka ceka drzavni posao. ovi prvi tj.deca srednjeg i nizeg sloja treba da budu njihove sluge. posle taj recept primeniti i na srednje skole. time ce se rasteretiti budzet.

Krle

pre 9 godina

Pa tako i treba, i onako su nam samo trosak,treba ukinuti sve fakultete i time smanjiti trosak u budzetu, ja bi ukinu i besplatne srednje skole, i osnovnu od 5 do 8 razreda sta nam treba vise od 4 razreda skole, dovoljno je to do 4 razreda nauce deca brojeve i slova i dosta, znaju popuniti uplatnicu da plate obaveze drzavi i to je dovoljno.

fajront republika

pre 9 godina

Po meni dekan fakulteta bi trebao da podnese ostavku,za pocetak.drugi pocetak da i ministar napusti fakultet,kao i opste univerzitetski sabor beograda.Ima da bude i 600 rokova ako studenti to traze,pa makar bio i jedan.Nije to privatan univerzitet da dekan,profesor odlucuje.Sto se tice bodova,pojma nemam kako to sad ide ali 2 ili sa 3 predmeta moze u sledecu godinu i ne moze polagati ispite tekuce dok ne ocisti prethodnu.Ako je ispunio bonus za buzet,ima da bude na budzetu,a ne kvota koje neko lupi.Zakon u bodovanju je jasan.Nov zakon moze jedino da vazi za brucose,ostali idu po starom.Sto se tice vecitih studenata uvek mogu zavrsiti po starom ili uz razliku da predje na novi,ali to samo uz pristanak studenta.One munje kao gube status,vi ne priznajete indeks,pravno su nemoguce.To je kao kad drzava ne bi priznavala drzavljanstva SFRJ,jer je nejasno kako su mnogi dobili drzavljanstvo i na osnovu cega?
Profesorima kojima se ne svidja status univerziteta,neka predju na privatni i neka se teraju sa svojom naukom.Barem ima filoofa u zemlji,pravnika,ekonomista dr koliko ti dusa hoce,a i ako nema,uvezemo ih.Tako je sve jedno ko ce da lupa,domaci ili stranac

;)

pre 9 godina

Zar nije jednostavnije, bezbolnije, da se nađe rešenje problema ili da se smeni dekan koji ne uspeva da nađe izlaz iz sutacije? Najlakše je udariti po studentima, prosvetare ne boli, plata teče...

Bokisha

pre 9 godina

Jedna ovakva arogancija bez pokrica, od strane satro naucnika i borba za nauku, je meni bar do sad nevidjena. Pamtim i brojne druge ministre koji su se ni krivi ni duzni nasli na ovoj poziciji, ali su bar bili manje bahati i imali vise stila. Ovo je manevarski potez da se napravi razdor medju studentima, sto vlast sa svoje pozicije moze sasvim uredno da koristi. Jos vise im u prilog ide sto ni studenti nisu jedinstveni. Postoji mnogo vise razloga zbog cega na tom fakultetu valja obustaviti nastavu, mimo protesta, da bi se neke stvari temeljno ispitale. Na primer, zbog cega nikakve strategije nema nego se svake godine upisuje daleko veci broj nego sto je potreban na trzistu, a veoma je dobro poznato da su svi profili potpuno suficitarni? Ko od toga ubira korist i pre svega na koji nacin se svake godine mimo zvanicnih lista upisuje jos studenata, na ionako previsok broj za nase potrebe? Bilo bi lepo ministre da i na ta pitanja date odgovore.

Profa

pre 9 godina

Dakle, zbog par stotina studenata treba da trpi vecina? Zasto? Na ostalim fakultetima nema blokada i cudim se zasto drzava koja je osnivac fakulteta ne reaguje drugacije. Policija se salje i gde treba i gde ne treba. Neka ovog puta reaguje, rastera neradnike i omoguci ostalima da uce.

JovanS

pre 9 godina

Ima još primera, samo malo drugačijih.
Niko recimo ne pominje da do današnjeg dana nastava nije počela na jednom masteru u Novom Sadu, čiji je RUKOVODILAC zamenica ministra. Danas je 26. novembar, ali niko se nije ni udostojio da kaže studentima kada će i hoće li biti nastave. A kada oni pitaju samo ih otkače sa "bićete obavešteni". Decembar, u kojem se semestar završava, upravo počinje. Nikoga nije briga.
Toliko i tako čelni ljudi srpske prosvete brinu o kvalitetu srpske prosvete.

Profesor

pre 9 godina

Samo tako,ministre, pretite univerzitetu.
Da zatvorite filozofski fakultet? Sjajno, nema sta. Nista pametnije niste mogli da uradite. Protestuju DOBRI studenti, a Vi bi ste da ih kaznite gubitkom godine!!!!
Pa lepo se vidi kome je nivo Petnica, ko je zalutao u visoko skolstvo.
Sramota.

zorica

pre 9 godina

Pretnje?
Predpostavljam da je zakonom odredjeno kako se registruje i kako se ukida fakultet.

Drugo, ako jedan ministar i jedna vlada ne znaju kako da rese neki problem to ne znaci da je problem stvarno neresiv.

b

pre 9 godina

verovatno je ovaj uobrazeni ministar mislio na vojsku i policiju da ugusi strajk da bude kao u kini pre nekoliko godina, sramota ministre sramota, pokazao si da si nesposoban da vodis prosvetu i zato podnesi ostavku, ali sta ce da radi i ministar i cuveni premijer kad bude pocela da strajkuje i vojska i policija, a to ce se desiti veoma brzo

Djordje

pre 9 godina

Prihvatite zahteve studenata i nastavite nastavu. Ovo što ministar u sprezi sa dekanom radi je svinjarija. Oni idu na to da izvrše pritisak na studente pretnjom da će svi izgubiti godinu i da ih tako zavade. Ja sam apsolvent, ostala su mi još dva ispita do kraja i ispiti se sada ne održavaju jer uprava kaže da "ne postoje bezbednosni uslovi", što naprosto nije tačno. Umesto da diplomiram do januara, kako sam planirao, sada uopšte ne znam na čemu sam, a sve zbog nesposobne uprave fakulteta i ministra koji je mesecima zabadao glavu u pesak.

Marko

pre 9 godina

Fantasticno. Samodestrukcija je najbolji nacin da se protestuje! A Ministarstvo ce jedva docekati da se oslobodi Filozofskog, a sacuva Megatrend. Bravo za protestante!

Iv

pre 9 godina

Stamota je da se jedan ministar na ovaj nacin oglasava. Kao da ja kazem 'ako potraje strajk, ponistice se godina'... Kakav zakljucak, naravno da hoce. A ja sam jedan obican, inace bivsi student tog fakulteta, tip i nemam nikakvu funkciju a ni moc (s druge strane, to ke sve sto dobijete nakon tog faksa, uglavnom).
A ti si ministar. Trebalo bi nesto da mozes i umijes da uradis po pitanju rjesavanja problema u reonu kom ministrujes a ne samo da konstatujes cinjenicko stanje kao da si voditelj dnevnika.
Ili, kao i u slucajevima plagijata, ni ovo nije tvoja jurisdikcija.
Onda nema potrebe ni da postojis...

Racerx

pre 9 godina

Realno i treba da bude prekinuta! Odgovorno tvrdim da je ubedljivo najtezi fakultet drustveno humanistickog pravca ne u Srbiji, nego u regionu, ali posle koga su vam sanse za posao NIKAKVE. Ovo ne pricam napamet, vec kao diplomirani klasicni filolog istog tog fakulteta. Pri tome je master na Filozofskom 220 000 din, a npr na FPN 108 000. Drali su nas gde god su stigli, upravo zbog toga puna podrska kolegama, jer znanje nije rezervisano samo za bogate!!!!!!!! A nesposobnom ministru porucujem da DA OSTAVKU, ako nije u stanju da resi makar jedan problem. Koliko me secanje sluzi nije uspeo do sada da resi BILO STA: i problem sa udzbenicima i strajk prosvetara i studenata...

Djordje

pre 9 godina

Prihvatite zahteve studenata i nastavite nastavu. Ovo što ministar u sprezi sa dekanom radi je svinjarija. Oni idu na to da izvrše pritisak na studente pretnjom da će svi izgubiti godinu i da ih tako zavade. Ja sam apsolvent, ostala su mi još dva ispita do kraja i ispiti se sada ne održavaju jer uprava kaže da "ne postoje bezbednosni uslovi", što naprosto nije tačno. Umesto da diplomiram do januara, kako sam planirao, sada uopšte ne znam na čemu sam, a sve zbog nesposobne uprave fakulteta i ministra koji je mesecima zabadao glavu u pesak.

plying

pre 9 godina

zbog bombardovanja nije prekidana godina a sad ce zbog strajka? kakvo sirenje panike da bi se izazvao pritisak na studente. to bi bilo kao da preduzece u kom je strajk stavi katanac i kaze dodjite sl godine na posao. ali malo sutra. to se ne desava. umesto pretnji izadjite studentima u susret

Krle

pre 9 godina

Pa tako i treba, i onako su nam samo trosak,treba ukinuti sve fakultete i time smanjiti trosak u budzetu, ja bi ukinu i besplatne srednje skole, i osnovnu od 5 do 8 razreda sta nam treba vise od 4 razreda skole, dovoljno je to do 4 razreda nauce deca brojeve i slova i dosta, znaju popuniti uplatnicu da plate obaveze drzavi i to je dovoljno.

Racerx

pre 9 godina

Realno i treba da bude prekinuta! Odgovorno tvrdim da je ubedljivo najtezi fakultet drustveno humanistickog pravca ne u Srbiji, nego u regionu, ali posle koga su vam sanse za posao NIKAKVE. Ovo ne pricam napamet, vec kao diplomirani klasicni filolog istog tog fakulteta. Pri tome je master na Filozofskom 220 000 din, a npr na FPN 108 000. Drali su nas gde god su stigli, upravo zbog toga puna podrska kolegama, jer znanje nije rezervisano samo za bogate!!!!!!!! A nesposobnom ministru porucujem da DA OSTAVKU, ako nije u stanju da resi makar jedan problem. Koliko me secanje sluzi nije uspeo do sada da resi BILO STA: i problem sa udzbenicima i strajk prosvetara i studenata...

pera

pre 9 godina

treba ukinuti drzavne fakultete i tako posle ta deca nemaju gde da se zaposle. istovremeno forsirati privatne sa skupim skolarinama gde ce se skolovati samo deca dobitnika tranzicije ako vec nisu po zapadnim univerzitetima koju posle zavrsetka ceka drzavni posao. ovi prvi tj.deca srednjeg i nizeg sloja treba da budu njihove sluge. posle taj recept primeniti i na srednje skole. time ce se rasteretiti budzet.

Reakcija

pre 9 godina

Pa da li je ovo realno. Tvoje je da rešiš problem, za to primaš platu. U stvari do sad si trebao jedno 5 puta da ga rešiš, umesto što razmišljaš o prekidu školske godine. Ježim se od pomisli da u mom okruženju žive ljudi koji su glasali za ove.

zorica

pre 9 godina

Pretnje?
Predpostavljam da je zakonom odredjeno kako se registruje i kako se ukida fakultet.

Drugo, ako jedan ministar i jedna vlada ne znaju kako da rese neki problem to ne znaci da je problem stvarno neresiv.

Profesor

pre 9 godina

Samo tako,ministre, pretite univerzitetu.
Da zatvorite filozofski fakultet? Sjajno, nema sta. Nista pametnije niste mogli da uradite. Protestuju DOBRI studenti, a Vi bi ste da ih kaznite gubitkom godine!!!!
Pa lepo se vidi kome je nivo Petnica, ko je zalutao u visoko skolstvo.
Sramota.

JovanS

pre 9 godina

Ima još primera, samo malo drugačijih.
Niko recimo ne pominje da do današnjeg dana nastava nije počela na jednom masteru u Novom Sadu, čiji je RUKOVODILAC zamenica ministra. Danas je 26. novembar, ali niko se nije ni udostojio da kaže studentima kada će i hoće li biti nastave. A kada oni pitaju samo ih otkače sa "bićete obavešteni". Decembar, u kojem se semestar završava, upravo počinje. Nikoga nije briga.
Toliko i tako čelni ljudi srpske prosvete brinu o kvalitetu srpske prosvete.

;)

pre 9 godina

Zar nije jednostavnije, bezbolnije, da se nađe rešenje problema ili da se smeni dekan koji ne uspeva da nađe izlaz iz sutacije? Najlakše je udariti po studentima, prosvetare ne boli, plata teče...

majka tri studenta

pre 9 godina

Oduvek je bilo da NEMA FAKULTETA BEZ FILOZOFSKOG! Taj fakultet nisu i ne cine ga zidine vec intelektualna imovina i avangarda kojom nije oskudevao. Sta se desilo da su danas studenti ff neka nn lica i izgrednici, ili kako neki jos znaju da kazu veciti studenti...Ja imam dva studenta na ff. Oba su odlicni, redovni studenti, imaju svoja imena, indekse sa svim licnim podacima i pune dobrih ocena. Korisnici su domova i stipendija i nemaju kriminalne dosijee...Vaspitala sam ih da budu licnosti i da razmisljaju svojom glavom, da budu dostojanstveni.Dakle, nisu nn lica!..Posle one izjave dekana na RTS javila se u meni gorcina i jedno neverovatno veliko zaljenje sto one setnje iz devedesih nisu trajale duze, sto nismo jos setali, setali, setali dok ne isetamo iz ove Srbije, jer definitivno KO NAS KLEO NIJE DANGUBIO!

Bokisha

pre 9 godina

Jedna ovakva arogancija bez pokrica, od strane satro naucnika i borba za nauku, je meni bar do sad nevidjena. Pamtim i brojne druge ministre koji su se ni krivi ni duzni nasli na ovoj poziciji, ali su bar bili manje bahati i imali vise stila. Ovo je manevarski potez da se napravi razdor medju studentima, sto vlast sa svoje pozicije moze sasvim uredno da koristi. Jos vise im u prilog ide sto ni studenti nisu jedinstveni. Postoji mnogo vise razloga zbog cega na tom fakultetu valja obustaviti nastavu, mimo protesta, da bi se neke stvari temeljno ispitale. Na primer, zbog cega nikakve strategije nema nego se svake godine upisuje daleko veci broj nego sto je potreban na trzistu, a veoma je dobro poznato da su svi profili potpuno suficitarni? Ko od toga ubira korist i pre svega na koji nacin se svake godine mimo zvanicnih lista upisuje jos studenata, na ionako previsok broj za nase potrebe? Bilo bi lepo ministre da i na ta pitanja date odgovore.

b

pre 9 godina

verovatno je ovaj uobrazeni ministar mislio na vojsku i policiju da ugusi strajk da bude kao u kini pre nekoliko godina, sramota ministre sramota, pokazao si da si nesposoban da vodis prosvetu i zato podnesi ostavku, ali sta ce da radi i ministar i cuveni premijer kad bude pocela da strajkuje i vojska i policija, a to ce se desiti veoma brzo

sašo

pre 9 godina

Ti si Verbiću jedan,a njih je recimo 1000,pa ostali studenti,pa studenti u drugim gradovima,pa roditelji i.td razmnožiće se kao virus nezadovoljnih.Na kraju ćeš završiti kao kolateralna šteta AV.

Marko

pre 9 godina

Fantasticno. Samodestrukcija je najbolji nacin da se protestuje! A Ministarstvo ce jedva docekati da se oslobodi Filozofskog, a sacuva Megatrend. Bravo za protestante!

Iv

pre 9 godina

Stamota je da se jedan ministar na ovaj nacin oglasava. Kao da ja kazem 'ako potraje strajk, ponistice se godina'... Kakav zakljucak, naravno da hoce. A ja sam jedan obican, inace bivsi student tog fakulteta, tip i nemam nikakvu funkciju a ni moc (s druge strane, to ke sve sto dobijete nakon tog faksa, uglavnom).
A ti si ministar. Trebalo bi nesto da mozes i umijes da uradis po pitanju rjesavanja problema u reonu kom ministrujes a ne samo da konstatujes cinjenicko stanje kao da si voditelj dnevnika.
Ili, kao i u slucajevima plagijata, ni ovo nije tvoja jurisdikcija.
Onda nema potrebe ni da postojis...

Klea

pre 9 godina

Na FF za brucose semestar nije ni poceo, imali su ukupno dva i po predavanja do pocetka blokade. Jednom su cekali profesora ceo sat da bi se pojavio asistent i rekao da predavanja nece biti jer je profesor zaboravio da treba da ga odrzi. Jednog profesora nisu stigli ni da upoznaju, dakle nisu imali ni uvodno predavanje.
Semestar je svakako propao, samo je pitanje kako ce to birokratija da krsti.

fajront republika

pre 9 godina

Po meni dekan fakulteta bi trebao da podnese ostavku,za pocetak.drugi pocetak da i ministar napusti fakultet,kao i opste univerzitetski sabor beograda.Ima da bude i 600 rokova ako studenti to traze,pa makar bio i jedan.Nije to privatan univerzitet da dekan,profesor odlucuje.Sto se tice bodova,pojma nemam kako to sad ide ali 2 ili sa 3 predmeta moze u sledecu godinu i ne moze polagati ispite tekuce dok ne ocisti prethodnu.Ako je ispunio bonus za buzet,ima da bude na budzetu,a ne kvota koje neko lupi.Zakon u bodovanju je jasan.Nov zakon moze jedino da vazi za brucose,ostali idu po starom.Sto se tice vecitih studenata uvek mogu zavrsiti po starom ili uz razliku da predje na novi,ali to samo uz pristanak studenta.One munje kao gube status,vi ne priznajete indeks,pravno su nemoguce.To je kao kad drzava ne bi priznavala drzavljanstva SFRJ,jer je nejasno kako su mnogi dobili drzavljanstvo i na osnovu cega?
Profesorima kojima se ne svidja status univerziteta,neka predju na privatni i neka se teraju sa svojom naukom.Barem ima filoofa u zemlji,pravnika,ekonomista dr koliko ti dusa hoce,a i ako nema,uvezemo ih.Tako je sve jedno ko ce da lupa,domaci ili stranac

Sunce

pre 9 godina

Studenti su pokretacka snaga zemlje. Ujedinite se i pokazite da jedva pismeni ministri ne mogu da vode ovu zemlju. Inace, info za botove, na Filozofskom nije jedina katedra filozofija! Glave gore i ne odustajte, neko mora da pokaze zube.

SVE

pre 9 godina

U ovoj drzavi SVE treba prekinuti na nedelju dana.
SVE.

Pa, braco moja, ovi sve, ali SVE naopako rade. Ima li i jedne smislene izjave s vrha vlasti od izbora na ovamo?

Dokle cemo im to dozvoljavati?

Maestro

pre 9 godina

Када су се овом министру жалили студенти Учитељског факултета, рекао им је "Што нисте отишли преко да студирате". Видите сад какав је министар.

Petronije

pre 9 godina

A mozda usput da zatvoris jos par fakulteta. Sta ce Srbiji fakultetski obrazovani ljudi, lakse je kupiti diplomu, nego ici na fakultet. Ovoj vlasti smeta svako ko razmislja, svako ko ima svoje licno misljenje a razlikuje se od apsolutisticke vladavine AV. Studenti su uvek bili pokretacka snaga drzave, oni koji razmisljaju i imaju snage da poprave situaciju u zemlji. A sada AV pokusava da ugusi i studente. Nadam se da nece uspeti.

propo

pre 9 godina

ko ne podržava studente, zaslužuje da ga država gazi besomučno. ko ne podržava studente, on je obična ovca, kao i većina ovog naroda. studenti su u pravu čak i kada nisu u pravu, a sada su u pravu. ovi što blokiraju imaju ****, što ovaj narod odavno nema. najvažnija stvar u svemu je da nisu u službi bilo koje političke stranke već su samoorganizovani i da se bore za ideale. ja sam bio na protestu iako nisam student. studenti do pobede!

Despot

pre 9 godina

Zavrsio sam jedan od najtezih tehnickih fakulteta u roku, za 5 godina, u sirotinji - izdrzavao sam se dajuci casove iz matematike. Ne mogu da verujem da ova drzava trpi ovo neumesno i nemoralno demonstriranje vecitih studenata, koji su pri tom, u manjini na sopstvenom fakultetu. Pa sta radi policija, zasto ne omoguci onima koji zele da uce, pravo na to. Kakav je to zahtev za apsolventiskim stazom od 2006!? Kome trebaju "strucnjaci" koji studiraju 12-13 godina. Ko placa te neradnike u ovoj nasoj sirotinji gde nema para za operacije bolesne dece! Sramota!

Profa

pre 9 godina

Dakle, zbog par stotina studenata treba da trpi vecina? Zasto? Na ostalim fakultetima nema blokada i cudim se zasto drzava koja je osnivac fakulteta ne reaguje drugacije. Policija se salje i gde treba i gde ne treba. Neka ovog puta reaguje, rastera neradnike i omoguci ostalima da uce.

kimi

pre 9 godina

Izgubljena godina je nista u odnosu na ono sto gubimo vec deceniju i duze. Hocete da vam kazem zasto postoje fakulteti u Srbiji? Da bi profesori i asistenti, pa cak i cistacice i administracija primali platu. Znaci ne zbog studenata i obrazovanja, nego zbog egzistencije zaposlenih. Godina je nista! Ovo vodi u sunovrat i mora se zaustaviti, da ste poceli prosle godine sada bi imali cistu situaciju!

freeloader

pre 9 godina

to ce biti pobeda "blokadera" koji su zaje... dobre studente i kompletan nastavnicki kolegijum. valjda im je to i bio cilj. ipak, trebalo bi da nadoknade pricinjenu stetu: kada panduri stignu, neophodno je da im uzmu licne podatke, pa da se zna kome da se ispostavi racun za ovaj "uspeh".

dvojka

pre 9 godina

Ovi studenti sa filozofskog se večito bore sa vetrenjačama, svake godine izvoljevaju nešto novo i sad može gomila drugih studenata da izgubi godinu zbog njih, šake jada, buntovnika i dokoličara. Treba da im se uzmu podaci i da im se zabrani studiranje na bilo kom fakultetu, ili neka se zaposle i neka višak bunta i energije troše na neko fizikalisanje.

engineer

pre 9 godina

studenti koji hoce da studiraju filozofiju, a kukaju da je visoka skolarina i kako nema perspektive za zaposlenje, me jako potsecaju na onaj najsiromasniji sloj stanovnistva koji ima po 10oro dece, pa kuka kako ne moze da ih prehrani... ja nisam upisao etf jer mi je bio prvi na listi zelja, vec zato sto od svega sto sam zeleo da studiram jedino to mi osigurava buducnost i zaposlenje i u krajnjem slucaju kartu za odlazak odavde... tako da filozofi, manite se filozofiranja ako ne mozete da priustite i pocnite da privredjujete!

NSAZ

pre 9 godina

@JovanS

Ovo za novosadski master zamenice ministra je živa istina. Mogu da potvrdim iz prve ruke. Ni jedno jedino predavanje nije održano, a studenti koji su upisani ni na koji način ne mogu da dođu do informacije zbog čega je tajni štrajk u toku i zbog čega ceo semestar niti imaju nastavu niti im se iko obraća da im bilo kakvo obaveštenje da.
Pri tom, na tom masteru ne radi samo zamenica ministra (koja je tamo šef) nego i mnogi "ugledni" univerzitetski profesori. Možemo i da zamislimo koliki novac za ovu sramotu uzimaju.

Xepoj

pre 9 godina

Kada ce neko da skupi snage i hrabrosti i pameti i da javno kaze da u celom svetu pa i u Srbiji mogu da studiraju oni koji imaju novca i oni koji su jos od osnovne skole pokazali da su nadprosecno inteligentni (samo oni o trosku drzave) i da je svako studiranje koje traje preko 6 godina propast i za tog koji studira i za njegovu porodicu a rekao bih i za drustvo.

mozda

pre 9 godina

@dipl.ing.elektronike
Veze ti prijatelju nemas, jer onaj ko misli da je najbolji i najpametniji i da je zavrsio naaajtezi fakultet, zapravo je nista drugo do obican mediokritet , koji zbog svoje gluposti ne vidi dalje od nosa!

Ilija

pre 9 godina

Sto mesate vladu Srbije i ministra u ovo..To je pitanje izmedju studenata i dekanata ..A ne cas se kritikuje vlada sto se mesa u univerzitetska pitanja krseci autonomju ili obrnuto kritikuje se sto se ne mesa i ostavlja slobodu univerzitetu da resi sporazumno probleme..Naravno ako nisu sposobni da rse medjusobno zakon je zakon ..studenti ce izgubiti semestar tj godinu

Milos

pre 9 godina

Posto nemamo politicare koji mogu pokrenuti proteste, zamolii bih studente da organizuju proteste u svim gradovima gde je to moguce.
GOTOV JE

dipl.ing.elektronike

pre 9 godina

Jak mi fakultet. Filozofski, Pravni, Ekonomski i njima slicni fakulteti trena ukinuti...dovoljna je visa. Secam se da iz mog razreda iz srednje skole nijedan vrlo dobar djak, a kamoli odlican nije otisao na ove fakultete. Svi otisli na Elektronski, Masinski, Medicinu...

sreta numera

pre 9 godina

Kome su potrebni kadrovi koji se školuju na tom fak. To treba skinuti sa sa ovog siromašnog buđeta, a ko želi da to studira neka plati!

Sorbonac

pre 9 godina

Ukinuti državne fakultete, smanjiti broj privatnih, država da kontroliše kvalitet nastave i sticanja akademskih zvanja. To je rešenje. Zašto bi država školovala filozofe, muzikante, slikare, glumce, režisere... Za rad u državnoj službi, jer državi jesu potrebni obrazovani ljudi, raspiše se konkurs i zaposle najbolji. Prema kvalitetu studija stvoriće se i imidž svakog privatnog univerziteta, uostalom tako je danas sa Harvardom, Jejlom, Kolumbijom, Kemridžom, Oksfordom... a fakulteti koji ne budu na glasu neće imati studente i tako se sve samo po sebi dovodi u red.

Sremac

pre 9 godina

Filozofski je uvek i svuda bio centar svih intelektualnih stremljenja. Iz njega i oko njega su izrastali univerziteti, uvek i svuda.

U konkretnoj situacijie, ocigledno, uprava fakulteta je u strahu posto im je predoceno da iza bundzija stoji neko veoma bitan.

Krajnji cilj, sasvim izvesno, jeste konacno urusavanje drzavnog sistema skolstva, kako bi se sve prepustilo privatnom tzv. skolstvu.

To ce biti efekat ovako neodgovornog nihilistickog ponasanja jednog anarhistickog kruzooka, koji vodi bunu, kako izgleda, bez svesti o posledicama.

666

pre 9 godina

Filozofski fakultet je vec godinama leglo anarhista,vecnih studenata,Ce gevara,malih VULINA,SESELJA,DVEROVACA OBRAZOVACA,KASTROVACA i ostalih ZGUBIDANA.Najnoviju uzor im je Putin iz mladjih dana,kada je spijunirao u DDR-u.

tanja

pre 9 godina

Sve bih ih izbacila sa fakulteta.Čeka se plaši Dekan,cega ministarstvo?Pa nisu studenti ti koji krije svojim mladim mozgovima politiku fakulteta...Ej,bre,ljudi,sta to radite...?

EU Citizen

pre 9 godina

Nick Sorbonac objasnio, državni fakulteti su uzrok svih problema, pa su se sada baš ne samo najgori studenti, već oni koji u suštini i ako završe fakultete ničim korisnim neće doprinositi društvu, pošto će za tuđe pare postati bezvredni "stručnjaci" za štetne ideološke pseudonauke (a to je danas većina onoga što se nazica filozofijom, socilogijom, neeksperimentalnom psihologijom ili raznim komunjarskim "studijama" i izučava se baš na filozofskom fakultetu) najviše uskopistili da traže neka lažna "prava" i studiraju "besplatno" to jest preko tuđe grbače. Nikakvih simpatija nemam za naprednjačku vladu i njene ministre, ali ovo što protestuje su ordibarbe komunjare, to jest još veće zlo.

gledaj očima

pre 9 godina

Šta sa statusom fakulteta? Kakva je ovo pretnja? Ova država je već pokazala da ne ceni svoj obrazovni sistem i šačicu akademskih građana koji su uprkos svemu ostali ovde. Ali - niko se do sada nije drznuo da ukida fakultete. Je l to sledeće? Neko ošacovao zgrade Filozofskog i Filološkog? Jeste. Velike, u samom centru, super za neki shoping mol, je l u tome stvar?

Deki, FF

pre 9 godina

Podrska studentima u blokadi, ostavka za bahatog i neodgovornog dekana, opomena pred iskljucenje ministru, borba do ispunjenja zahteva...

dragan

pre 9 godina

Ако их је мало што штрајкују у чему је проблем ?Они нек штрајкују они који воле ову власт нек уче. Као у фирмама два синдиката један штрајкује други не али фирма и даље ради додуше они што нештрајкују раде и за оне што штрајкују.

dipl.ing.elektronike

pre 9 godina

Jak mi fakultet. Filozofski, Pravni, Ekonomski i njima slicni fakulteti trena ukinuti...dovoljna je visa. Secam se da iz mog razreda iz srednje skole nijedan vrlo dobar djak, a kamoli odlican nije otisao na ove fakultete. Svi otisli na Elektronski, Masinski, Medicinu...

Profa

pre 9 godina

Dakle, zbog par stotina studenata treba da trpi vecina? Zasto? Na ostalim fakultetima nema blokada i cudim se zasto drzava koja je osnivac fakulteta ne reaguje drugacije. Policija se salje i gde treba i gde ne treba. Neka ovog puta reaguje, rastera neradnike i omoguci ostalima da uce.

Despot

pre 9 godina

Zavrsio sam jedan od najtezih tehnickih fakulteta u roku, za 5 godina, u sirotinji - izdrzavao sam se dajuci casove iz matematike. Ne mogu da verujem da ova drzava trpi ovo neumesno i nemoralno demonstriranje vecitih studenata, koji su pri tom, u manjini na sopstvenom fakultetu. Pa sta radi policija, zasto ne omoguci onima koji zele da uce, pravo na to. Kakav je to zahtev za apsolventiskim stazom od 2006!? Kome trebaju "strucnjaci" koji studiraju 12-13 godina. Ko placa te neradnike u ovoj nasoj sirotinji gde nema para za operacije bolesne dece! Sramota!

freeloader

pre 9 godina

to ce biti pobeda "blokadera" koji su zaje... dobre studente i kompletan nastavnicki kolegijum. valjda im je to i bio cilj. ipak, trebalo bi da nadoknade pricinjenu stetu: kada panduri stignu, neophodno je da im uzmu licne podatke, pa da se zna kome da se ispostavi racun za ovaj "uspeh".

engineer

pre 9 godina

studenti koji hoce da studiraju filozofiju, a kukaju da je visoka skolarina i kako nema perspektive za zaposlenje, me jako potsecaju na onaj najsiromasniji sloj stanovnistva koji ima po 10oro dece, pa kuka kako ne moze da ih prehrani... ja nisam upisao etf jer mi je bio prvi na listi zelja, vec zato sto od svega sto sam zeleo da studiram jedino to mi osigurava buducnost i zaposlenje i u krajnjem slucaju kartu za odlazak odavde... tako da filozofi, manite se filozofiranja ako ne mozete da priustite i pocnite da privredjujete!

Sorbonac

pre 9 godina

Ukinuti državne fakultete, smanjiti broj privatnih, država da kontroliše kvalitet nastave i sticanja akademskih zvanja. To je rešenje. Zašto bi država školovala filozofe, muzikante, slikare, glumce, režisere... Za rad u državnoj službi, jer državi jesu potrebni obrazovani ljudi, raspiše se konkurs i zaposle najbolji. Prema kvalitetu studija stvoriće se i imidž svakog privatnog univerziteta, uostalom tako je danas sa Harvardom, Jejlom, Kolumbijom, Kemridžom, Oksfordom... a fakulteti koji ne budu na glasu neće imati studente i tako se sve samo po sebi dovodi u red.

dvojka

pre 9 godina

Ovi studenti sa filozofskog se večito bore sa vetrenjačama, svake godine izvoljevaju nešto novo i sad može gomila drugih studenata da izgubi godinu zbog njih, šake jada, buntovnika i dokoličara. Treba da im se uzmu podaci i da im se zabrani studiranje na bilo kom fakultetu, ili neka se zaposle i neka višak bunta i energije troše na neko fizikalisanje.

sreta numera

pre 9 godina

Kome su potrebni kadrovi koji se školuju na tom fak. To treba skinuti sa sa ovog siromašnog buđeta, a ko želi da to studira neka plati!

fajront republika

pre 9 godina

Po meni dekan fakulteta bi trebao da podnese ostavku,za pocetak.drugi pocetak da i ministar napusti fakultet,kao i opste univerzitetski sabor beograda.Ima da bude i 600 rokova ako studenti to traze,pa makar bio i jedan.Nije to privatan univerzitet da dekan,profesor odlucuje.Sto se tice bodova,pojma nemam kako to sad ide ali 2 ili sa 3 predmeta moze u sledecu godinu i ne moze polagati ispite tekuce dok ne ocisti prethodnu.Ako je ispunio bonus za buzet,ima da bude na budzetu,a ne kvota koje neko lupi.Zakon u bodovanju je jasan.Nov zakon moze jedino da vazi za brucose,ostali idu po starom.Sto se tice vecitih studenata uvek mogu zavrsiti po starom ili uz razliku da predje na novi,ali to samo uz pristanak studenta.One munje kao gube status,vi ne priznajete indeks,pravno su nemoguce.To je kao kad drzava ne bi priznavala drzavljanstva SFRJ,jer je nejasno kako su mnogi dobili drzavljanstvo i na osnovu cega?
Profesorima kojima se ne svidja status univerziteta,neka predju na privatni i neka se teraju sa svojom naukom.Barem ima filoofa u zemlji,pravnika,ekonomista dr koliko ti dusa hoce,a i ako nema,uvezemo ih.Tako je sve jedno ko ce da lupa,domaci ili stranac

Djordje

pre 9 godina

Prihvatite zahteve studenata i nastavite nastavu. Ovo što ministar u sprezi sa dekanom radi je svinjarija. Oni idu na to da izvrše pritisak na studente pretnjom da će svi izgubiti godinu i da ih tako zavade. Ja sam apsolvent, ostala su mi još dva ispita do kraja i ispiti se sada ne održavaju jer uprava kaže da "ne postoje bezbednosni uslovi", što naprosto nije tačno. Umesto da diplomiram do januara, kako sam planirao, sada uopšte ne znam na čemu sam, a sve zbog nesposobne uprave fakulteta i ministra koji je mesecima zabadao glavu u pesak.

pera

pre 9 godina

treba ukinuti drzavne fakultete i tako posle ta deca nemaju gde da se zaposle. istovremeno forsirati privatne sa skupim skolarinama gde ce se skolovati samo deca dobitnika tranzicije ako vec nisu po zapadnim univerzitetima koju posle zavrsetka ceka drzavni posao. ovi prvi tj.deca srednjeg i nizeg sloja treba da budu njihove sluge. posle taj recept primeniti i na srednje skole. time ce se rasteretiti budzet.

EU Citizen

pre 9 godina

Nick Sorbonac objasnio, državni fakulteti su uzrok svih problema, pa su se sada baš ne samo najgori studenti, već oni koji u suštini i ako završe fakultete ničim korisnim neće doprinositi društvu, pošto će za tuđe pare postati bezvredni "stručnjaci" za štetne ideološke pseudonauke (a to je danas većina onoga što se nazica filozofijom, socilogijom, neeksperimentalnom psihologijom ili raznim komunjarskim "studijama" i izučava se baš na filozofskom fakultetu) najviše uskopistili da traže neka lažna "prava" i studiraju "besplatno" to jest preko tuđe grbače. Nikakvih simpatija nemam za naprednjačku vladu i njene ministre, ali ovo što protestuje su ordibarbe komunjare, to jest još veće zlo.

plying

pre 9 godina

zbog bombardovanja nije prekidana godina a sad ce zbog strajka? kakvo sirenje panike da bi se izazvao pritisak na studente. to bi bilo kao da preduzece u kom je strajk stavi katanac i kaze dodjite sl godine na posao. ali malo sutra. to se ne desava. umesto pretnji izadjite studentima u susret

Xepoj

pre 9 godina

Kada ce neko da skupi snage i hrabrosti i pameti i da javno kaze da u celom svetu pa i u Srbiji mogu da studiraju oni koji imaju novca i oni koji su jos od osnovne skole pokazali da su nadprosecno inteligentni (samo oni o trosku drzave) i da je svako studiranje koje traje preko 6 godina propast i za tog koji studira i za njegovu porodicu a rekao bih i za drustvo.

propo

pre 9 godina

ko ne podržava studente, zaslužuje da ga država gazi besomučno. ko ne podržava studente, on je obična ovca, kao i većina ovog naroda. studenti su u pravu čak i kada nisu u pravu, a sada su u pravu. ovi što blokiraju imaju ****, što ovaj narod odavno nema. najvažnija stvar u svemu je da nisu u službi bilo koje političke stranke već su samoorganizovani i da se bore za ideale. ja sam bio na protestu iako nisam student. studenti do pobede!

kimi

pre 9 godina

Izgubljena godina je nista u odnosu na ono sto gubimo vec deceniju i duze. Hocete da vam kazem zasto postoje fakulteti u Srbiji? Da bi profesori i asistenti, pa cak i cistacice i administracija primali platu. Znaci ne zbog studenata i obrazovanja, nego zbog egzistencije zaposlenih. Godina je nista! Ovo vodi u sunovrat i mora se zaustaviti, da ste poceli prosle godine sada bi imali cistu situaciju!

666

pre 9 godina

Filozofski fakultet je vec godinama leglo anarhista,vecnih studenata,Ce gevara,malih VULINA,SESELJA,DVEROVACA OBRAZOVACA,KASTROVACA i ostalih ZGUBIDANA.Najnoviju uzor im je Putin iz mladjih dana,kada je spijunirao u DDR-u.

Racerx

pre 9 godina

Realno i treba da bude prekinuta! Odgovorno tvrdim da je ubedljivo najtezi fakultet drustveno humanistickog pravca ne u Srbiji, nego u regionu, ali posle koga su vam sanse za posao NIKAKVE. Ovo ne pricam napamet, vec kao diplomirani klasicni filolog istog tog fakulteta. Pri tome je master na Filozofskom 220 000 din, a npr na FPN 108 000. Drali su nas gde god su stigli, upravo zbog toga puna podrska kolegama, jer znanje nije rezervisano samo za bogate!!!!!!!! A nesposobnom ministru porucujem da DA OSTAVKU, ako nije u stanju da resi makar jedan problem. Koliko me secanje sluzi nije uspeo do sada da resi BILO STA: i problem sa udzbenicima i strajk prosvetara i studenata...

tanja

pre 9 godina

Sve bih ih izbacila sa fakulteta.Čeka se plaši Dekan,cega ministarstvo?Pa nisu studenti ti koji krije svojim mladim mozgovima politiku fakulteta...Ej,bre,ljudi,sta to radite...?

Ilija

pre 9 godina

Sto mesate vladu Srbije i ministra u ovo..To je pitanje izmedju studenata i dekanata ..A ne cas se kritikuje vlada sto se mesa u univerzitetska pitanja krseci autonomju ili obrnuto kritikuje se sto se ne mesa i ostavlja slobodu univerzitetu da resi sporazumno probleme..Naravno ako nisu sposobni da rse medjusobno zakon je zakon ..studenti ce izgubiti semestar tj godinu

Marko

pre 9 godina

Fantasticno. Samodestrukcija je najbolji nacin da se protestuje! A Ministarstvo ce jedva docekati da se oslobodi Filozofskog, a sacuva Megatrend. Bravo za protestante!

Sunce

pre 9 godina

Studenti su pokretacka snaga zemlje. Ujedinite se i pokazite da jedva pismeni ministri ne mogu da vode ovu zemlju. Inace, info za botove, na Filozofskom nije jedina katedra filozofija! Glave gore i ne odustajte, neko mora da pokaze zube.

majka tri studenta

pre 9 godina

Oduvek je bilo da NEMA FAKULTETA BEZ FILOZOFSKOG! Taj fakultet nisu i ne cine ga zidine vec intelektualna imovina i avangarda kojom nije oskudevao. Sta se desilo da su danas studenti ff neka nn lica i izgrednici, ili kako neki jos znaju da kazu veciti studenti...Ja imam dva studenta na ff. Oba su odlicni, redovni studenti, imaju svoja imena, indekse sa svim licnim podacima i pune dobrih ocena. Korisnici su domova i stipendija i nemaju kriminalne dosijee...Vaspitala sam ih da budu licnosti i da razmisljaju svojom glavom, da budu dostojanstveni.Dakle, nisu nn lica!..Posle one izjave dekana na RTS javila se u meni gorcina i jedno neverovatno veliko zaljenje sto one setnje iz devedesih nisu trajale duze, sto nismo jos setali, setali, setali dok ne isetamo iz ove Srbije, jer definitivno KO NAS KLEO NIJE DANGUBIO!

Petronije

pre 9 godina

A mozda usput da zatvoris jos par fakulteta. Sta ce Srbiji fakultetski obrazovani ljudi, lakse je kupiti diplomu, nego ici na fakultet. Ovoj vlasti smeta svako ko razmislja, svako ko ima svoje licno misljenje a razlikuje se od apsolutisticke vladavine AV. Studenti su uvek bili pokretacka snaga drzave, oni koji razmisljaju i imaju snage da poprave situaciju u zemlji. A sada AV pokusava da ugusi i studente. Nadam se da nece uspeti.

Profesor

pre 9 godina

Samo tako,ministre, pretite univerzitetu.
Da zatvorite filozofski fakultet? Sjajno, nema sta. Nista pametnije niste mogli da uradite. Protestuju DOBRI studenti, a Vi bi ste da ih kaznite gubitkom godine!!!!
Pa lepo se vidi kome je nivo Petnica, ko je zalutao u visoko skolstvo.
Sramota.

Bokisha

pre 9 godina

Jedna ovakva arogancija bez pokrica, od strane satro naucnika i borba za nauku, je meni bar do sad nevidjena. Pamtim i brojne druge ministre koji su se ni krivi ni duzni nasli na ovoj poziciji, ali su bar bili manje bahati i imali vise stila. Ovo je manevarski potez da se napravi razdor medju studentima, sto vlast sa svoje pozicije moze sasvim uredno da koristi. Jos vise im u prilog ide sto ni studenti nisu jedinstveni. Postoji mnogo vise razloga zbog cega na tom fakultetu valja obustaviti nastavu, mimo protesta, da bi se neke stvari temeljno ispitale. Na primer, zbog cega nikakve strategije nema nego se svake godine upisuje daleko veci broj nego sto je potreban na trzistu, a veoma je dobro poznato da su svi profili potpuno suficitarni? Ko od toga ubira korist i pre svega na koji nacin se svake godine mimo zvanicnih lista upisuje jos studenata, na ionako previsok broj za nase potrebe? Bilo bi lepo ministre da i na ta pitanja date odgovore.

Krle

pre 9 godina

Pa tako i treba, i onako su nam samo trosak,treba ukinuti sve fakultete i time smanjiti trosak u budzetu, ja bi ukinu i besplatne srednje skole, i osnovnu od 5 do 8 razreda sta nam treba vise od 4 razreda skole, dovoljno je to do 4 razreda nauce deca brojeve i slova i dosta, znaju popuniti uplatnicu da plate obaveze drzavi i to je dovoljno.

;)

pre 9 godina

Zar nije jednostavnije, bezbolnije, da se nađe rešenje problema ili da se smeni dekan koji ne uspeva da nađe izlaz iz sutacije? Najlakše je udariti po studentima, prosvetare ne boli, plata teče...

Sremac

pre 9 godina

Filozofski je uvek i svuda bio centar svih intelektualnih stremljenja. Iz njega i oko njega su izrastali univerziteti, uvek i svuda.

U konkretnoj situacijie, ocigledno, uprava fakulteta je u strahu posto im je predoceno da iza bundzija stoji neko veoma bitan.

Krajnji cilj, sasvim izvesno, jeste konacno urusavanje drzavnog sistema skolstva, kako bi se sve prepustilo privatnom tzv. skolstvu.

To ce biti efekat ovako neodgovornog nihilistickog ponasanja jednog anarhistickog kruzooka, koji vodi bunu, kako izgleda, bez svesti o posledicama.

Klea

pre 9 godina

Na FF za brucose semestar nije ni poceo, imali su ukupno dva i po predavanja do pocetka blokade. Jednom su cekali profesora ceo sat da bi se pojavio asistent i rekao da predavanja nece biti jer je profesor zaboravio da treba da ga odrzi. Jednog profesora nisu stigli ni da upoznaju, dakle nisu imali ni uvodno predavanje.
Semestar je svakako propao, samo je pitanje kako ce to birokratija da krsti.

Iv

pre 9 godina

Stamota je da se jedan ministar na ovaj nacin oglasava. Kao da ja kazem 'ako potraje strajk, ponistice se godina'... Kakav zakljucak, naravno da hoce. A ja sam jedan obican, inace bivsi student tog fakulteta, tip i nemam nikakvu funkciju a ni moc (s druge strane, to ke sve sto dobijete nakon tog faksa, uglavnom).
A ti si ministar. Trebalo bi nesto da mozes i umijes da uradis po pitanju rjesavanja problema u reonu kom ministrujes a ne samo da konstatujes cinjenicko stanje kao da si voditelj dnevnika.
Ili, kao i u slucajevima plagijata, ni ovo nije tvoja jurisdikcija.
Onda nema potrebe ni da postojis...

sašo

pre 9 godina

Ti si Verbiću jedan,a njih je recimo 1000,pa ostali studenti,pa studenti u drugim gradovima,pa roditelji i.td razmnožiće se kao virus nezadovoljnih.Na kraju ćeš završiti kao kolateralna šteta AV.

Reakcija

pre 9 godina

Pa da li je ovo realno. Tvoje je da rešiš problem, za to primaš platu. U stvari do sad si trebao jedno 5 puta da ga rešiš, umesto što razmišljaš o prekidu školske godine. Ježim se od pomisli da u mom okruženju žive ljudi koji su glasali za ove.

b

pre 9 godina

verovatno je ovaj uobrazeni ministar mislio na vojsku i policiju da ugusi strajk da bude kao u kini pre nekoliko godina, sramota ministre sramota, pokazao si da si nesposoban da vodis prosvetu i zato podnesi ostavku, ali sta ce da radi i ministar i cuveni premijer kad bude pocela da strajkuje i vojska i policija, a to ce se desiti veoma brzo

mozda

pre 9 godina

@dipl.ing.elektronike
Veze ti prijatelju nemas, jer onaj ko misli da je najbolji i najpametniji i da je zavrsio naaajtezi fakultet, zapravo je nista drugo do obican mediokritet , koji zbog svoje gluposti ne vidi dalje od nosa!

zorica

pre 9 godina

Pretnje?
Predpostavljam da je zakonom odredjeno kako se registruje i kako se ukida fakultet.

Drugo, ako jedan ministar i jedna vlada ne znaju kako da rese neki problem to ne znaci da je problem stvarno neresiv.

dragan

pre 9 godina

Ако их је мало што штрајкују у чему је проблем ?Они нек штрајкују они који воле ову власт нек уче. Као у фирмама два синдиката један штрајкује други не али фирма и даље ради додуше они што нештрајкују раде и за оне што штрајкују.

SVE

pre 9 godina

U ovoj drzavi SVE treba prekinuti na nedelju dana.
SVE.

Pa, braco moja, ovi sve, ali SVE naopako rade. Ima li i jedne smislene izjave s vrha vlasti od izbora na ovamo?

Dokle cemo im to dozvoljavati?

Milos

pre 9 godina

Posto nemamo politicare koji mogu pokrenuti proteste, zamolii bih studente da organizuju proteste u svim gradovima gde je to moguce.
GOTOV JE

JovanS

pre 9 godina

Ima još primera, samo malo drugačijih.
Niko recimo ne pominje da do današnjeg dana nastava nije počela na jednom masteru u Novom Sadu, čiji je RUKOVODILAC zamenica ministra. Danas je 26. novembar, ali niko se nije ni udostojio da kaže studentima kada će i hoće li biti nastave. A kada oni pitaju samo ih otkače sa "bićete obavešteni". Decembar, u kojem se semestar završava, upravo počinje. Nikoga nije briga.
Toliko i tako čelni ljudi srpske prosvete brinu o kvalitetu srpske prosvete.

Maestro

pre 9 godina

Када су се овом министру жалили студенти Учитељског факултета, рекао им је "Што нисте отишли преко да студирате". Видите сад какав је министар.

Deki, FF

pre 9 godina

Podrska studentima u blokadi, ostavka za bahatog i neodgovornog dekana, opomena pred iskljucenje ministru, borba do ispunjenja zahteva...

gledaj očima

pre 9 godina

Šta sa statusom fakulteta? Kakva je ovo pretnja? Ova država je već pokazala da ne ceni svoj obrazovni sistem i šačicu akademskih građana koji su uprkos svemu ostali ovde. Ali - niko se do sada nije drznuo da ukida fakultete. Je l to sledeće? Neko ošacovao zgrade Filozofskog i Filološkog? Jeste. Velike, u samom centru, super za neki shoping mol, je l u tome stvar?

NSAZ

pre 9 godina

@JovanS

Ovo za novosadski master zamenice ministra je živa istina. Mogu da potvrdim iz prve ruke. Ni jedno jedino predavanje nije održano, a studenti koji su upisani ni na koji način ne mogu da dođu do informacije zbog čega je tajni štrajk u toku i zbog čega ceo semestar niti imaju nastavu niti im se iko obraća da im bilo kakvo obaveštenje da.
Pri tom, na tom masteru ne radi samo zamenica ministra (koja je tamo šef) nego i mnogi "ugledni" univerzitetski profesori. Možemo i da zamislimo koliki novac za ovu sramotu uzimaju.