Utorak, 25.11.2014.

07:11

Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas će biti obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, uoči koga je rečeno da je <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=11&dd=23&nav_category=12&nav_id=927385" class="text-link" target= "_blank">u porodičnim svađama od početka godine ubijena 21 žena</a>.

Izvor: Tanjug

Dan borbe protiv nasilja nad ženama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Suzana

pre 9 godina

@bokan
Ti patrijalhalno konzervativno vaspitani su najgori za zivot i brak. Licemeri koji se uvek pozivaju na pravo muskarca kao na nekog Boga, zato im je i tesko da se prilagode zivotu...
Procitaj malo bolje sta si napisao. Klasican stav muskog sebicnjaka. Kazes zena losa , deca egoisti,a samo vi muski dobri. Onaj ko tako misli o deci ne treba ni da dobije strateljstvo,vidi se da je sam sebi najvazniji i da krivca vidi uvek u drugima-zeni i deci.

bokan

pre 9 godina

postoji i nasilje prema jacem polu,nemora da bude.fizicko nasilje ali psihicko i mentalno da dovede do toliko agresije da to prenese na okolinu ili kolega s'posla jer patrijahalno vaspitan covek nece da se razvede zbog sramote ,zene to koriste,a i zakon podrzava ovo sto pisem,idi u sigurnu kucu budi par dana,prijavi nasilje(koje posle poreknu)u porodici i bice alimentacije,dete u petodnevnom boravku(klasicni dom za nezbrinutnu decu) ona mirna ,centar miran ,muskarac placa a dete ispasta,budimo realni i postujmo se radi dece a nas problem resavajmo sami,da deca necuju,ona to koriste u svooju korist,jer su mlada,deca su egoisti i koriste svaku svadju da stanu na stranu malo oca malo majke,samo da dobiju ono sto zahtevaju,po potrebi,

abc

pre 9 godina

@Леонардо

Naveo si sve same budzetske firme i institucije, ako na to dodamo i javna preduzeca onda mogu da se slozim sa tobom. Svi znamo da taj deo zaposlenih i nije bas reprezentativni uzorak (pocevsi od prosecne plate, beneficija, i ostalog). Zadji malo po privatnim firmama pa da vidis sta je diskriminacija ...

vestice

pre 9 godina

u Indiji i drugim azijskim zemljama su stotine zena godisnje proglasene za vestice, lincovane i ubijene, i to uglavnom neudate žene ili udovice, čija zemlja ili novac privlaci paznju u mestu.

Ozbiljno

pre 9 godina

(skyfall, 25. novembar 2014 16:28)
u Africi i Indiji se napastvovanje i vaćarenje žena na javnim mestima ne smatra bezobrazlukom, tabuom, nemoralnim niti krivičnim činom! ovo je globalni problem i ne svodi se na problem ko je glavni u vašoj kući, mama ili tata!?

Filmofil

pre 9 godina

Je li @Леонардо, je li vi istamburate svakog muskog provokatora koga ocenite jacim od sebe ili pretrpite da vam ne razbije nos? Iz mog iskustva ono sto sam videla, manji se podvlaci podvijenog repa, pa bio u pravu ili ne. Od kad se verbalna ili ina provokacija, kakva god bila kaznjava premlacivanjem ili smrtnom presudom? Sto volite da se pravite pametni tamo gde smete?

@Petar, sve je na mestu sto ste napisali, izvinite za minus

Леонардо

pre 9 godina

@abc

Није тачно. Колегиница са истом стручном спремом плата идентична у динар са мојом. Погледајте само правосуђе, просвету, здравство, центре за социјални рад, жене 90%. Према томе, прича о родној дискриминацији и угрожености жена у Србији у том смислу не да нема везе, него постаје и безобразна. Што се насиља тиче , ту већ можемо да полемишемо. Мушких и женских насилника колико год хоћеш, само што мушкарци чешће користе физичко насиље, док жене, свесне да су физички слабије, прибегавају перфиднијем и подмуклијем насиљу. Све се ово не може генерализовати, али је у просеку потпуно тачно. Закључак, стоп насиљу (физичком, вербалном, менталном), бахатости, безобразлуку који долази било са женске или мушке стране.

neprijatelj

pre 9 godina

“sistem će svoju ikonu staviti pod stakleno zvono, da se klanjamo i divimo lepoti njene praznine”
monstruozan sistem stvorio je monstruoznu ženu i društvo anesteziranog bića sa polazištem u zanemarivanju uzroka. Svako buđenje je pobuna.
Samo neupućen misli da je žena kriva. Ona se uvek ponaša u skladu sa karakterom svoga bića, primajući servirano. Pored izgrađene zavidne manipulativnosti, žena ne diže revoluciju niti (može da) diktira standarde. Feminizam?! Molim vas..
U pitanju je srž sistema vladajuće zapadne femo-materijalističke paradigme, podilaženje niskim strastima opšteg efematnog modela i bezglavo srljanje u borbi sa posledicama koje sistem sam generiše. U začaranom krugu, princip neminovno vodi povećanju represije kao jedinom načinu da se bezumlje održi. SISTEM JE AGRESIVAN, po bogoliko ljudsko biće koje uništava i stoga povećava agresiju pod sobom. Činjenica, iz mnogih razloga M u sebi nosi više fizičke agresije od Ž, koja iste probleme rešava na tipičan način - histerijom. Njena agresija je psihička, ali .. duga priča
Božji zakoni su jednostavni i nema ih mnogo. Zapad ih ima hiljade, u pokušaju da ih izvrgne, oprvda bezumlje i opštu dušegupku. Guranjem glave dublje u pesak, mrak je veći, ali koga više to može da interesuje?
Reset, skoro će ora

abc

pre 9 godina

To sto zene u proseku za isti posao dobijaju manje para, kao nije nasilje. Ne mora da bude nasilje samo fizicko i personalizovano, gornji primer vam je sistematsko nasilje nad zenama od strane drustva i drzave!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Terorisati i tuci zenu predstavlja najveci poraz za jednog muskarca. Ne postoji veci pad, vece samoponizenje i veca beda od toga. Mislim da bih se takvog postupka stideo do kraja zivota. Gledao sam neke snimke u kojima se muska zivotinja izivljava nad nemocnom zenom? Mislim da je to kraj. Iza toga ili, ispod toga, ne postoji nista gore. Te scene su toliko frapantne i toliko divljacke da normalnom coveku paraju mozak. Dan borbe protiv nasilja nadzenama treba da bude i dan stida i srama muskaraca koji su bilo kada u zivotu dozvolili sebi da budu nemocni i da se spuste tako nisko. Zene su, pored dece, ukras sveta. Bez njih muski zivot gubi svaki smisao.

Petar

pre 9 godina

Nasilje nema pol i ovakvo spinovanje je posledica modernog doba. Zene su u mnogim kulturama pre vise hiljada godina imale ravnopravniji odnos nego u danasnje vreme pokusaja humanizovanja centralnoevropske divljacke kulture.
Problem mojim usima i ocima je taj sto je svaka ubijena supruga ubijena od strane nasilnika, dok je svaki ubijeni suprug u stvari ubijeni nasilnik a taj broj se ne spominje nigde i nikad a po informacijama koje imam svake godine se vrti oko 2/3 stalno spominjanog broja. Posmatrajuci stvari kako se predstavljaju uplasim se sam sebe, a da na zensko ruku nisam digao od desete godine (to su jos uvek one godine kad je jaci slabiji pol).
Sve sto zelim reci jeste da se mora uspostaviti sistem pomoci za sve one koje supruznik konstantno dovodi u neugodnu situaciju, sistem kome pol nije bitan ali daje opciju spasa koju okolina i porodica ne zele ili mogu dati. Svaki pokusaj da smislim neki drustveni aparat u tom pravcu svodi na robotizaciju drustva, tako da je jedino resenje apsolutna istinska i iskrena ravnopravnost medju jedinkama.

skyfall

pre 9 godina

@(ironic misandrist, 25. novembar 2014 15:06)
Potpuno si u pravu, ali sa jednim preduslovom. Da se ženama skine premisa žrtve po definiciji, pa da se svaka situacija posmatra objektivno. Takođe, žene u Srbiji, naročito tinejdžerke su pokazale da im i fizička agresija nije strana, štviše, nisu retke situacije da žena kidiše na muškarca, da li i onda predlažeš upozorenje pa strogi zatvor?
Ne verujem, obzirom da si sebi dala takvu odrednicu kojoj taj prefiks ironic ne menja značenje ni malo.

nikola

pre 9 godina

Treba biti protiv bilo kakvog nasilja, bilo sa muske ili zenske strane, i protiv fizickog ili psihickog maltretiranja. Ima gomilu muskaraca koji trpe pshihicka maltretiranja. Da se kojim cudim te zene pretvore u muskarce one bi i tukle svoje muzeve. Po meni je brojcano isti broj i zena i muskaraca koji se izivljavaju na svoje partnere, ma koliko drustvu bilo za sada neprimetno koliko zene zlostavljaju muskarce, ali ima ih i previse. Zene su maltretirane jer su fizicki slabije, a muskarci jer ako odu izgubice i decu i prihode, i mozda stan ako imaju. Obeleziti dan protiv bilo kog nasilja!

ironic misandrist

pre 9 godina

Odgovor na komentar:
"Draga Nina, ukoliko mislis da ne mogu da te isprovociram da me udaris, onda se grdno varas. To je vrlo , vrlo lako... Nasilje ima mnogo oblika. Samar nije jedini
(vinsent, 25. novembar 2014 12:39)"

Ovo ilustruje cinjenicu da muskarci koji udaraju zene imaju problem sa samokontrolom najverovatnije jer nisu imali prilike da izgrade istu. Vrlo cesto muskarci ovo uce od malena, odrastajuci u porodici gde roditelji sistematski tuku decu pod plastom 'vaspitanja' (masnice itd) - a to je jedna velika podgrupa porodica u Srbiji. Tu deca uce da je jedina normalna reakcija na jaku frustraciju/bes/anksioznost - nasilje, tj. samar, tj. 'vaspitna mera kojom daju drugoj osobi do znanja da su preterali' (racionalizacije su razne) i nemaju predstavu o drugacijim, nenasilnim reakcijama koje su takodje prikladne bez da ugrozavaju ljude oko sebe.

Dokaz da ti muskarci svesno biraju da iskale svoj bes fizicki na zenama i deci je taj sto ako ih izfrustrira baja od 200 kg i misicima kao Rock, nece im pasti na pamet da ih udare, da oni nebi bili ugrozeni. I tu se vracamo na tzv. 'male privilege' tj 'musku privilegiju' da udare kad i koga zele, sve dok je taj neko slabiji, i time iskoriste 'privilegiju' vece fizicke snage. Znaci, u sustini, treba im objasniti da to ne rade, a ako i dalje biraju da budu nasilni - drakonske kazne zatvora, i da vidis kako ce da se iskoreni taj siledzijski mentalitet.

Neko

pre 9 godina

Lično smatram da ukoliko neko nekom ne odgovara, ne mora da živi sa njim. Ode i gotovo. Ovo ovako opet treba društvena zajednica da arbitrira. I za decu je bolji razuman razlaz, nego razlaz sa smrtnim ishodom.

vinsent

pre 9 godina

Draga Nina, ukoliko mislis da ne mogu da te isprovociram da me udaris, onda se grdno varas. To je vrlo , vrlo lako... Nasilje ima mnogo oblika. Samar nije jedini

Nina

pre 9 godina

@Srbin
Ne postoji ponašanje koje može opravdano da isprovocira nasilje. Ukoliko nekome ne odgovara ponašanje neke osobe (u ovom slučaju žene), prosto neka prekine kontakt. Nasilje nema opravdanje!

we

pre 9 godina

Na zalost mogu da se kladim da ce samo na osnovu komentara da se pokaze da ce zenama sto s ovoga tice biti samo jos gore. Postoje potpuni monstrumi koji misle da zena zasluzuje da bude ubijena zato sto je presolila kafu, a da ne pricam tek ako vara. Ali nikada nece reci da muz zasluzuje da bude ubijen ako je vara sa njih sto. Da zene ubijaju zbog razloga iz kojeg ih ubijaju muzevi 60 posto i vise muskaraca u Srbiji bi bilo mrtvo. Ali sta pricamo kada je mnogima u Srbiji povod to sto se zena usudi da nesto "zvoca" ili se usudi da ga zamoli da joj pomogne u kuci posto i ona ima posao, a plus mora da robuje. Prosto mi je neverovatno da postoje muskarci ako ih tako mogu nazvati koji ce biti u fazonu A sta mu je ona rekla da on to uradi. Pa znate li vi sta sve kazu muzevi svojim zenama i koliko njih vara ili pusta zenu da sve radi dok on pije pivo na kaucu pa ne vidim da zene idu i tuku i ubijaju muzeve. To je zato sto one moraju da trpe i najvece gadosti, a muskarci ne smeju da istrpe i najmanju sitnicu.

uhj

pre 9 godina

a koliko je muskaraca koji su pukli sa zivcima zbog zena? ako muskarac nastavi i odgovori na zenino maltretiranje~eto ekskalacije sukoba...i na kraju je On kriv!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (razvedeni, 25. novembar 2014 07:33)

A koliko je zena koje su pukle sa zivcima zbog muskaraca? Pa ne vidim da idu okolo i ubijaju i tuku muzeve u tolikom broju? Vidim ja da ce nasilja nad zenama u Srbiji biti i dalje mnogo, muskarci kada puknu imaju prava i da ubijaju, a zene kada puknu, treba da sede i cute. A da ne pricam o drugom vrstu problema koji vidim a to je da zena radi ceo dan na poslu i onda dodje i ceo dan radi kuci, pere, kuva, brise, brine o deci i plus mora da zadovolji sve zive potrebe muzu inace ce on da pukne pa ce malo da je bije. Molim vas objavite ovaj komentar kada vec mozete onakve gore na ovaj dan Borbe protiv zlostavljanja zena.

UJ

pre 9 godina

Sta znaci nasilje u defeniciji??? Protiv sam protiv agresivnost protiv bilo koga a pogotovo prema deci i zenama! Ali po mome mišljenju žena barem u srbiji provozira nekontrolisano sa svojim ponašanjem i vladanjem skoro svako ko ima ženu iz srbije će potvrditi da je tako.Zasto ne pitate muškarce zbog čega on dodje do izgubljene kontrole i postane agresivan što je u opšte priroda !! Ne mislim na one kretene se bez razloga iživljavaju nad ženama to je već druga stvar!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Srbin, 25. novembar 2014 08:31)

Zene procitajte ovaj komentar, procitajte koliko ima pluseva i bezite iz Srbije. Znaci zene izazivaju batine svojim ponasanjem, a koliko je muskaraca koji se ponasaju kao stoka pa ne vidim da ih zene biju i ubijaju, vec sede i trpe. Ovi koji su udarili pluseve ce za svaki gest izubijati zenu, a oni ce ce nastaviti da se ponasaju kao stoka i jos ce ziveti u uverenju da su zlatni.

D&D

pre 9 godina

To sto je Bog muskarcima dao vise u fizickoj snazi ne znaci, valjda, da na ovom civilizacijskom nivou treba da je potrose na tako brutalan nacin tukuci svoje zene i decu. Tamo gde se to dogadja mora biti oznaceno kao bolest, a svaka bolest se leci, na ovaj ili onaj nacin. Tako, neki bolesnici pristaju na lecenje, neki se izlece , a neki se izoluju, odstrane se iz sredine koju ugrozavaju. O lecenju nasilnika iskljucivo mora drzava da brine jer ona ima sva sredstva, od dobrovoljnog do prinudnog.Naravno mora prvo da stvori kvalitetne istitucije ,dobre zakone i njihovu principijelnu primenu.
Uporedjivanje "zenskih provokacija" sa uzasnim povredama i ubistvima zena i dece, krajnje je neumesno uz svo uvazavanje naseg balkanskog mentaliteta. Dragi muskarci koji ste osetljivi na "zenske provokacie" posavetujte se sa psiholozima, psihijatrima, takodje muskarcima i cucete kako ima nebrojeno drustveno prihvatljivih reakcija i resenja za "zenski bezobrazluk". Tukuci svoje zene tucete majke svoje dece, ali tucete indirektno i svoje unuke i praunuke jer se model ponasanja kopira s kolena na koleno. Ostadosmo tako vecno balkanci, dzaba nam Evropska unija. (Starija gospodja)

LionHeart

pre 9 godina

ma kakav medjunarodni dan borbe,sta je bre ovo,pa devojke/zene vole da ih neko maltretira,sinoc mi dolazi drugarica sa pricom kako se pomirila sa "bivsim",dolazila mi uplakana i naflekana,krvava ,napolje kisa pada ona nosi naocare za sunce,mazao joj one fleke i sta sve ne,ona se miri sa psihopatom,kaze volim ga,kakva bre borba?zasta vise da se borim ajde neka mi neko objasni molim vas otvorite mi oci ili sam ja retardiran.

neriljano

pre 9 godina

Koliko ljudi tuce zenu i cita vesi i komentare? Nema taj vremena od rakije. Tako da... sta se mi ovde mesamo. Mi smo i pogresna grupa za tako nesto. Jer mi zelimo da se to resi, a ne mozemo da pomognemo. Javljajte to tamo gde ne znaju. Mene smaraju takve vesti.

Srbin

pre 9 godina

Sta znaci nasilje u defeniciji??? Protiv sam protiv agresivnost protiv bilo koga a pogotovo prema deci i zenama! Ali po mome mišljenju žena barem u srbiji provozira nekontrolisano sa svojim ponašanjem i vladanjem skoro svako ko ima ženu iz srbije će potvrditi da je tako.Zasto ne pitate muškarce zbog čega on dodje do izgubljene kontrole i postane agresivan što je u opšte priroda !! Ne mislim na one kretene se bez razloga iživljavaju nad ženama to je već druga stvar!!!

Madhva (Hare Krišna)

pre 9 godina

Na čelu ove borbe MORAJU biti i muškarci. pa koji smo mi smradovi (muški rod) ako se samo, čast izuzecima, žene bore protiv nasilja nad njima.
Nula tolerancije za bilo kakvo nasilje, pogotovo kada se jači iživljavaju.

Milojko

pre 9 godina

Najviše ih teroriše država, tako što
1. ženama-bakama smanji penzije - manje daju unucima
2. ženama-majkama smanji plate - manje daju deci
3. ženama-devijkama na početku života ih ubiju u pojam sa pitanjem
"šta ću kada budem majka, baka"
ali to treba zanemariti i hrabro se boriti protiv pljačkaša!!!!!!

razvedeni

pre 9 godina

a koliko je muskaraca koji su pukli sa zivcima zbog zena? ako muskarac nastavi i odgovori na zenino maltretiranje~eto ekskalacije sukoba...i na kraju je On kriv!

Madhva (Hare Krišna)

pre 9 godina

Na čelu ove borbe MORAJU biti i muškarci. pa koji smo mi smradovi (muški rod) ako se samo, čast izuzecima, žene bore protiv nasilja nad njima.
Nula tolerancije za bilo kakvo nasilje, pogotovo kada se jači iživljavaju.

Nina

pre 9 godina

@Srbin
Ne postoji ponašanje koje može opravdano da isprovocira nasilje. Ukoliko nekome ne odgovara ponašanje neke osobe (u ovom slučaju žene), prosto neka prekine kontakt. Nasilje nema opravdanje!

uhj

pre 9 godina

a koliko je muskaraca koji su pukli sa zivcima zbog zena? ako muskarac nastavi i odgovori na zenino maltretiranje~eto ekskalacije sukoba...i na kraju je On kriv!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (razvedeni, 25. novembar 2014 07:33)

A koliko je zena koje su pukle sa zivcima zbog muskaraca? Pa ne vidim da idu okolo i ubijaju i tuku muzeve u tolikom broju? Vidim ja da ce nasilja nad zenama u Srbiji biti i dalje mnogo, muskarci kada puknu imaju prava i da ubijaju, a zene kada puknu, treba da sede i cute. A da ne pricam o drugom vrstu problema koji vidim a to je da zena radi ceo dan na poslu i onda dodje i ceo dan radi kuci, pere, kuva, brise, brine o deci i plus mora da zadovolji sve zive potrebe muzu inace ce on da pukne pa ce malo da je bije. Molim vas objavite ovaj komentar kada vec mozete onakve gore na ovaj dan Borbe protiv zlostavljanja zena.

UJ

pre 9 godina

Sta znaci nasilje u defeniciji??? Protiv sam protiv agresivnost protiv bilo koga a pogotovo prema deci i zenama! Ali po mome mišljenju žena barem u srbiji provozira nekontrolisano sa svojim ponašanjem i vladanjem skoro svako ko ima ženu iz srbije će potvrditi da je tako.Zasto ne pitate muškarce zbog čega on dodje do izgubljene kontrole i postane agresivan što je u opšte priroda !! Ne mislim na one kretene se bez razloga iživljavaju nad ženama to je već druga stvar!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Srbin, 25. novembar 2014 08:31)

Zene procitajte ovaj komentar, procitajte koliko ima pluseva i bezite iz Srbije. Znaci zene izazivaju batine svojim ponasanjem, a koliko je muskaraca koji se ponasaju kao stoka pa ne vidim da ih zene biju i ubijaju, vec sede i trpe. Ovi koji su udarili pluseve ce za svaki gest izubijati zenu, a oni ce ce nastaviti da se ponasaju kao stoka i jos ce ziveti u uverenju da su zlatni.

D&D

pre 9 godina

To sto je Bog muskarcima dao vise u fizickoj snazi ne znaci, valjda, da na ovom civilizacijskom nivou treba da je potrose na tako brutalan nacin tukuci svoje zene i decu. Tamo gde se to dogadja mora biti oznaceno kao bolest, a svaka bolest se leci, na ovaj ili onaj nacin. Tako, neki bolesnici pristaju na lecenje, neki se izlece , a neki se izoluju, odstrane se iz sredine koju ugrozavaju. O lecenju nasilnika iskljucivo mora drzava da brine jer ona ima sva sredstva, od dobrovoljnog do prinudnog.Naravno mora prvo da stvori kvalitetne istitucije ,dobre zakone i njihovu principijelnu primenu.
Uporedjivanje "zenskih provokacija" sa uzasnim povredama i ubistvima zena i dece, krajnje je neumesno uz svo uvazavanje naseg balkanskog mentaliteta. Dragi muskarci koji ste osetljivi na "zenske provokacie" posavetujte se sa psiholozima, psihijatrima, takodje muskarcima i cucete kako ima nebrojeno drustveno prihvatljivih reakcija i resenja za "zenski bezobrazluk". Tukuci svoje zene tucete majke svoje dece, ali tucete indirektno i svoje unuke i praunuke jer se model ponasanja kopira s kolena na koleno. Ostadosmo tako vecno balkanci, dzaba nam Evropska unija. (Starija gospodja)

we

pre 9 godina

Na zalost mogu da se kladim da ce samo na osnovu komentara da se pokaze da ce zenama sto s ovoga tice biti samo jos gore. Postoje potpuni monstrumi koji misle da zena zasluzuje da bude ubijena zato sto je presolila kafu, a da ne pricam tek ako vara. Ali nikada nece reci da muz zasluzuje da bude ubijen ako je vara sa njih sto. Da zene ubijaju zbog razloga iz kojeg ih ubijaju muzevi 60 posto i vise muskaraca u Srbiji bi bilo mrtvo. Ali sta pricamo kada je mnogima u Srbiji povod to sto se zena usudi da nesto "zvoca" ili se usudi da ga zamoli da joj pomogne u kuci posto i ona ima posao, a plus mora da robuje. Prosto mi je neverovatno da postoje muskarci ako ih tako mogu nazvati koji ce biti u fazonu A sta mu je ona rekla da on to uradi. Pa znate li vi sta sve kazu muzevi svojim zenama i koliko njih vara ili pusta zenu da sve radi dok on pije pivo na kaucu pa ne vidim da zene idu i tuku i ubijaju muzeve. To je zato sto one moraju da trpe i najvece gadosti, a muskarci ne smeju da istrpe i najmanju sitnicu.

ironic misandrist

pre 9 godina

Odgovor na komentar:
"Draga Nina, ukoliko mislis da ne mogu da te isprovociram da me udaris, onda se grdno varas. To je vrlo , vrlo lako... Nasilje ima mnogo oblika. Samar nije jedini
(vinsent, 25. novembar 2014 12:39)"

Ovo ilustruje cinjenicu da muskarci koji udaraju zene imaju problem sa samokontrolom najverovatnije jer nisu imali prilike da izgrade istu. Vrlo cesto muskarci ovo uce od malena, odrastajuci u porodici gde roditelji sistematski tuku decu pod plastom 'vaspitanja' (masnice itd) - a to je jedna velika podgrupa porodica u Srbiji. Tu deca uce da je jedina normalna reakcija na jaku frustraciju/bes/anksioznost - nasilje, tj. samar, tj. 'vaspitna mera kojom daju drugoj osobi do znanja da su preterali' (racionalizacije su razne) i nemaju predstavu o drugacijim, nenasilnim reakcijama koje su takodje prikladne bez da ugrozavaju ljude oko sebe.

Dokaz da ti muskarci svesno biraju da iskale svoj bes fizicki na zenama i deci je taj sto ako ih izfrustrira baja od 200 kg i misicima kao Rock, nece im pasti na pamet da ih udare, da oni nebi bili ugrozeni. I tu se vracamo na tzv. 'male privilege' tj 'musku privilegiju' da udare kad i koga zele, sve dok je taj neko slabiji, i time iskoriste 'privilegiju' vece fizicke snage. Znaci, u sustini, treba im objasniti da to ne rade, a ako i dalje biraju da budu nasilni - drakonske kazne zatvora, i da vidis kako ce da se iskoreni taj siledzijski mentalitet.

abc

pre 9 godina

To sto zene u proseku za isti posao dobijaju manje para, kao nije nasilje. Ne mora da bude nasilje samo fizicko i personalizovano, gornji primer vam je sistematsko nasilje nad zenama od strane drustva i drzave!

razvedeni

pre 9 godina

a koliko je muskaraca koji su pukli sa zivcima zbog zena? ako muskarac nastavi i odgovori na zenino maltretiranje~eto ekskalacije sukoba...i na kraju je On kriv!

Srbin

pre 9 godina

Sta znaci nasilje u defeniciji??? Protiv sam protiv agresivnost protiv bilo koga a pogotovo prema deci i zenama! Ali po mome mišljenju žena barem u srbiji provozira nekontrolisano sa svojim ponašanjem i vladanjem skoro svako ko ima ženu iz srbije će potvrditi da je tako.Zasto ne pitate muškarce zbog čega on dodje do izgubljene kontrole i postane agresivan što je u opšte priroda !! Ne mislim na one kretene se bez razloga iživljavaju nad ženama to je već druga stvar!!!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Terorisati i tuci zenu predstavlja najveci poraz za jednog muskarca. Ne postoji veci pad, vece samoponizenje i veca beda od toga. Mislim da bih se takvog postupka stideo do kraja zivota. Gledao sam neke snimke u kojima se muska zivotinja izivljava nad nemocnom zenom? Mislim da je to kraj. Iza toga ili, ispod toga, ne postoji nista gore. Te scene su toliko frapantne i toliko divljacke da normalnom coveku paraju mozak. Dan borbe protiv nasilja nadzenama treba da bude i dan stida i srama muskaraca koji su bilo kada u zivotu dozvolili sebi da budu nemocni i da se spuste tako nisko. Zene su, pored dece, ukras sveta. Bez njih muski zivot gubi svaki smisao.

LionHeart

pre 9 godina

ma kakav medjunarodni dan borbe,sta je bre ovo,pa devojke/zene vole da ih neko maltretira,sinoc mi dolazi drugarica sa pricom kako se pomirila sa "bivsim",dolazila mi uplakana i naflekana,krvava ,napolje kisa pada ona nosi naocare za sunce,mazao joj one fleke i sta sve ne,ona se miri sa psihopatom,kaze volim ga,kakva bre borba?zasta vise da se borim ajde neka mi neko objasni molim vas otvorite mi oci ili sam ja retardiran.

Milojko

pre 9 godina

Najviše ih teroriše država, tako što
1. ženama-bakama smanji penzije - manje daju unucima
2. ženama-majkama smanji plate - manje daju deci
3. ženama-devijkama na početku života ih ubiju u pojam sa pitanjem
"šta ću kada budem majka, baka"
ali to treba zanemariti i hrabro se boriti protiv pljačkaša!!!!!!

Neko

pre 9 godina

Lično smatram da ukoliko neko nekom ne odgovara, ne mora da živi sa njim. Ode i gotovo. Ovo ovako opet treba društvena zajednica da arbitrira. I za decu je bolji razuman razlaz, nego razlaz sa smrtnim ishodom.

vinsent

pre 9 godina

Draga Nina, ukoliko mislis da ne mogu da te isprovociram da me udaris, onda se grdno varas. To je vrlo , vrlo lako... Nasilje ima mnogo oblika. Samar nije jedini

nikola

pre 9 godina

Treba biti protiv bilo kakvog nasilja, bilo sa muske ili zenske strane, i protiv fizickog ili psihickog maltretiranja. Ima gomilu muskaraca koji trpe pshihicka maltretiranja. Da se kojim cudim te zene pretvore u muskarce one bi i tukle svoje muzeve. Po meni je brojcano isti broj i zena i muskaraca koji se izivljavaju na svoje partnere, ma koliko drustvu bilo za sada neprimetno koliko zene zlostavljaju muskarce, ali ima ih i previse. Zene su maltretirane jer su fizicki slabije, a muskarci jer ako odu izgubice i decu i prihode, i mozda stan ako imaju. Obeleziti dan protiv bilo kog nasilja!

Filmofil

pre 9 godina

Je li @Леонардо, je li vi istamburate svakog muskog provokatora koga ocenite jacim od sebe ili pretrpite da vam ne razbije nos? Iz mog iskustva ono sto sam videla, manji se podvlaci podvijenog repa, pa bio u pravu ili ne. Od kad se verbalna ili ina provokacija, kakva god bila kaznjava premlacivanjem ili smrtnom presudom? Sto volite da se pravite pametni tamo gde smete?

@Petar, sve je na mestu sto ste napisali, izvinite za minus

Ozbiljno

pre 9 godina

(skyfall, 25. novembar 2014 16:28)
u Africi i Indiji se napastvovanje i vaćarenje žena na javnim mestima ne smatra bezobrazlukom, tabuom, nemoralnim niti krivičnim činom! ovo je globalni problem i ne svodi se na problem ko je glavni u vašoj kući, mama ili tata!?

Petar

pre 9 godina

Nasilje nema pol i ovakvo spinovanje je posledica modernog doba. Zene su u mnogim kulturama pre vise hiljada godina imale ravnopravniji odnos nego u danasnje vreme pokusaja humanizovanja centralnoevropske divljacke kulture.
Problem mojim usima i ocima je taj sto je svaka ubijena supruga ubijena od strane nasilnika, dok je svaki ubijeni suprug u stvari ubijeni nasilnik a taj broj se ne spominje nigde i nikad a po informacijama koje imam svake godine se vrti oko 2/3 stalno spominjanog broja. Posmatrajuci stvari kako se predstavljaju uplasim se sam sebe, a da na zensko ruku nisam digao od desete godine (to su jos uvek one godine kad je jaci slabiji pol).
Sve sto zelim reci jeste da se mora uspostaviti sistem pomoci za sve one koje supruznik konstantno dovodi u neugodnu situaciju, sistem kome pol nije bitan ali daje opciju spasa koju okolina i porodica ne zele ili mogu dati. Svaki pokusaj da smislim neki drustveni aparat u tom pravcu svodi na robotizaciju drustva, tako da je jedino resenje apsolutna istinska i iskrena ravnopravnost medju jedinkama.

vestice

pre 9 godina

u Indiji i drugim azijskim zemljama su stotine zena godisnje proglasene za vestice, lincovane i ubijene, i to uglavnom neudate žene ili udovice, čija zemlja ili novac privlaci paznju u mestu.

abc

pre 9 godina

@Леонардо

Naveo si sve same budzetske firme i institucije, ako na to dodamo i javna preduzeca onda mogu da se slozim sa tobom. Svi znamo da taj deo zaposlenih i nije bas reprezentativni uzorak (pocevsi od prosecne plate, beneficija, i ostalog). Zadji malo po privatnim firmama pa da vidis sta je diskriminacija ...

neriljano

pre 9 godina

Koliko ljudi tuce zenu i cita vesi i komentare? Nema taj vremena od rakije. Tako da... sta se mi ovde mesamo. Mi smo i pogresna grupa za tako nesto. Jer mi zelimo da se to resi, a ne mozemo da pomognemo. Javljajte to tamo gde ne znaju. Mene smaraju takve vesti.

skyfall

pre 9 godina

@(ironic misandrist, 25. novembar 2014 15:06)
Potpuno si u pravu, ali sa jednim preduslovom. Da se ženama skine premisa žrtve po definiciji, pa da se svaka situacija posmatra objektivno. Takođe, žene u Srbiji, naročito tinejdžerke su pokazale da im i fizička agresija nije strana, štviše, nisu retke situacije da žena kidiše na muškarca, da li i onda predlažeš upozorenje pa strogi zatvor?
Ne verujem, obzirom da si sebi dala takvu odrednicu kojoj taj prefiks ironic ne menja značenje ni malo.

Леонардо

pre 9 godina

@abc

Није тачно. Колегиница са истом стручном спремом плата идентична у динар са мојом. Погледајте само правосуђе, просвету, здравство, центре за социјални рад, жене 90%. Према томе, прича о родној дискриминацији и угрожености жена у Србији у том смислу не да нема везе, него постаје и безобразна. Што се насиља тиче , ту већ можемо да полемишемо. Мушких и женских насилника колико год хоћеш, само што мушкарци чешће користе физичко насиље, док жене, свесне да су физички слабије, прибегавају перфиднијем и подмуклијем насиљу. Све се ово не може генерализовати, али је у просеку потпуно тачно. Закључак, стоп насиљу (физичком, вербалном, менталном), бахатости, безобразлуку који долази било са женске или мушке стране.

Suzana

pre 9 godina

@bokan
Ti patrijalhalno konzervativno vaspitani su najgori za zivot i brak. Licemeri koji se uvek pozivaju na pravo muskarca kao na nekog Boga, zato im je i tesko da se prilagode zivotu...
Procitaj malo bolje sta si napisao. Klasican stav muskog sebicnjaka. Kazes zena losa , deca egoisti,a samo vi muski dobri. Onaj ko tako misli o deci ne treba ni da dobije strateljstvo,vidi se da je sam sebi najvazniji i da krivca vidi uvek u drugima-zeni i deci.

neprijatelj

pre 9 godina

“sistem će svoju ikonu staviti pod stakleno zvono, da se klanjamo i divimo lepoti njene praznine”
monstruozan sistem stvorio je monstruoznu ženu i društvo anesteziranog bića sa polazištem u zanemarivanju uzroka. Svako buđenje je pobuna.
Samo neupućen misli da je žena kriva. Ona se uvek ponaša u skladu sa karakterom svoga bića, primajući servirano. Pored izgrađene zavidne manipulativnosti, žena ne diže revoluciju niti (može da) diktira standarde. Feminizam?! Molim vas..
U pitanju je srž sistema vladajuće zapadne femo-materijalističke paradigme, podilaženje niskim strastima opšteg efematnog modela i bezglavo srljanje u borbi sa posledicama koje sistem sam generiše. U začaranom krugu, princip neminovno vodi povećanju represije kao jedinom načinu da se bezumlje održi. SISTEM JE AGRESIVAN, po bogoliko ljudsko biće koje uništava i stoga povećava agresiju pod sobom. Činjenica, iz mnogih razloga M u sebi nosi više fizičke agresije od Ž, koja iste probleme rešava na tipičan način - histerijom. Njena agresija je psihička, ali .. duga priča
Božji zakoni su jednostavni i nema ih mnogo. Zapad ih ima hiljade, u pokušaju da ih izvrgne, oprvda bezumlje i opštu dušegupku. Guranjem glave dublje u pesak, mrak je veći, ali koga više to može da interesuje?
Reset, skoro će ora

bokan

pre 9 godina

postoji i nasilje prema jacem polu,nemora da bude.fizicko nasilje ali psihicko i mentalno da dovede do toliko agresije da to prenese na okolinu ili kolega s'posla jer patrijahalno vaspitan covek nece da se razvede zbog sramote ,zene to koriste,a i zakon podrzava ovo sto pisem,idi u sigurnu kucu budi par dana,prijavi nasilje(koje posle poreknu)u porodici i bice alimentacije,dete u petodnevnom boravku(klasicni dom za nezbrinutnu decu) ona mirna ,centar miran ,muskarac placa a dete ispasta,budimo realni i postujmo se radi dece a nas problem resavajmo sami,da deca necuju,ona to koriste u svooju korist,jer su mlada,deca su egoisti i koriste svaku svadju da stanu na stranu malo oca malo majke,samo da dobiju ono sto zahtevaju,po potrebi,

razvedeni

pre 9 godina

a koliko je muskaraca koji su pukli sa zivcima zbog zena? ako muskarac nastavi i odgovori na zenino maltretiranje~eto ekskalacije sukoba...i na kraju je On kriv!

Srbin

pre 9 godina

Sta znaci nasilje u defeniciji??? Protiv sam protiv agresivnost protiv bilo koga a pogotovo prema deci i zenama! Ali po mome mišljenju žena barem u srbiji provozira nekontrolisano sa svojim ponašanjem i vladanjem skoro svako ko ima ženu iz srbije će potvrditi da je tako.Zasto ne pitate muškarce zbog čega on dodje do izgubljene kontrole i postane agresivan što je u opšte priroda !! Ne mislim na one kretene se bez razloga iživljavaju nad ženama to je već druga stvar!!!

LionHeart

pre 9 godina

ma kakav medjunarodni dan borbe,sta je bre ovo,pa devojke/zene vole da ih neko maltretira,sinoc mi dolazi drugarica sa pricom kako se pomirila sa "bivsim",dolazila mi uplakana i naflekana,krvava ,napolje kisa pada ona nosi naocare za sunce,mazao joj one fleke i sta sve ne,ona se miri sa psihopatom,kaze volim ga,kakva bre borba?zasta vise da se borim ajde neka mi neko objasni molim vas otvorite mi oci ili sam ja retardiran.

neriljano

pre 9 godina

Koliko ljudi tuce zenu i cita vesi i komentare? Nema taj vremena od rakije. Tako da... sta se mi ovde mesamo. Mi smo i pogresna grupa za tako nesto. Jer mi zelimo da se to resi, a ne mozemo da pomognemo. Javljajte to tamo gde ne znaju. Mene smaraju takve vesti.

vinsent

pre 9 godina

Draga Nina, ukoliko mislis da ne mogu da te isprovociram da me udaris, onda se grdno varas. To je vrlo , vrlo lako... Nasilje ima mnogo oblika. Samar nije jedini

Milojko

pre 9 godina

Najviše ih teroriše država, tako što
1. ženama-bakama smanji penzije - manje daju unucima
2. ženama-majkama smanji plate - manje daju deci
3. ženama-devijkama na početku života ih ubiju u pojam sa pitanjem
"šta ću kada budem majka, baka"
ali to treba zanemariti i hrabro se boriti protiv pljačkaša!!!!!!

nikola

pre 9 godina

Treba biti protiv bilo kakvog nasilja, bilo sa muske ili zenske strane, i protiv fizickog ili psihickog maltretiranja. Ima gomilu muskaraca koji trpe pshihicka maltretiranja. Da se kojim cudim te zene pretvore u muskarce one bi i tukle svoje muzeve. Po meni je brojcano isti broj i zena i muskaraca koji se izivljavaju na svoje partnere, ma koliko drustvu bilo za sada neprimetno koliko zene zlostavljaju muskarce, ali ima ih i previse. Zene su maltretirane jer su fizicki slabije, a muskarci jer ako odu izgubice i decu i prihode, i mozda stan ako imaju. Obeleziti dan protiv bilo kog nasilja!

skyfall

pre 9 godina

@(ironic misandrist, 25. novembar 2014 15:06)
Potpuno si u pravu, ali sa jednim preduslovom. Da se ženama skine premisa žrtve po definiciji, pa da se svaka situacija posmatra objektivno. Takođe, žene u Srbiji, naročito tinejdžerke su pokazale da im i fizička agresija nije strana, štviše, nisu retke situacije da žena kidiše na muškarca, da li i onda predlažeš upozorenje pa strogi zatvor?
Ne verujem, obzirom da si sebi dala takvu odrednicu kojoj taj prefiks ironic ne menja značenje ni malo.

neprijatelj

pre 9 godina

“sistem će svoju ikonu staviti pod stakleno zvono, da se klanjamo i divimo lepoti njene praznine”
monstruozan sistem stvorio je monstruoznu ženu i društvo anesteziranog bića sa polazištem u zanemarivanju uzroka. Svako buđenje je pobuna.
Samo neupućen misli da je žena kriva. Ona se uvek ponaša u skladu sa karakterom svoga bića, primajući servirano. Pored izgrađene zavidne manipulativnosti, žena ne diže revoluciju niti (može da) diktira standarde. Feminizam?! Molim vas..
U pitanju je srž sistema vladajuće zapadne femo-materijalističke paradigme, podilaženje niskim strastima opšteg efematnog modela i bezglavo srljanje u borbi sa posledicama koje sistem sam generiše. U začaranom krugu, princip neminovno vodi povećanju represije kao jedinom načinu da se bezumlje održi. SISTEM JE AGRESIVAN, po bogoliko ljudsko biće koje uništava i stoga povećava agresiju pod sobom. Činjenica, iz mnogih razloga M u sebi nosi više fizičke agresije od Ž, koja iste probleme rešava na tipičan način - histerijom. Njena agresija je psihička, ali .. duga priča
Božji zakoni su jednostavni i nema ih mnogo. Zapad ih ima hiljade, u pokušaju da ih izvrgne, oprvda bezumlje i opštu dušegupku. Guranjem glave dublje u pesak, mrak je veći, ali koga više to može da interesuje?
Reset, skoro će ora

Леонардо

pre 9 godina

@abc

Није тачно. Колегиница са истом стручном спремом плата идентична у динар са мојом. Погледајте само правосуђе, просвету, здравство, центре за социјални рад, жене 90%. Према томе, прича о родној дискриминацији и угрожености жена у Србији у том смислу не да нема везе, него постаје и безобразна. Што се насиља тиче , ту већ можемо да полемишемо. Мушких и женских насилника колико год хоћеш, само што мушкарци чешће користе физичко насиље, док жене, свесне да су физички слабије, прибегавају перфиднијем и подмуклијем насиљу. Све се ово не може генерализовати, али је у просеку потпуно тачно. Закључак, стоп насиљу (физичком, вербалном, менталном), бахатости, безобразлуку који долази било са женске или мушке стране.

Madhva (Hare Krišna)

pre 9 godina

Na čelu ove borbe MORAJU biti i muškarci. pa koji smo mi smradovi (muški rod) ako se samo, čast izuzecima, žene bore protiv nasilja nad njima.
Nula tolerancije za bilo kakvo nasilje, pogotovo kada se jači iživljavaju.

uhj

pre 9 godina

a koliko je muskaraca koji su pukli sa zivcima zbog zena? ako muskarac nastavi i odgovori na zenino maltretiranje~eto ekskalacije sukoba...i na kraju je On kriv!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (razvedeni, 25. novembar 2014 07:33)

A koliko je zena koje su pukle sa zivcima zbog muskaraca? Pa ne vidim da idu okolo i ubijaju i tuku muzeve u tolikom broju? Vidim ja da ce nasilja nad zenama u Srbiji biti i dalje mnogo, muskarci kada puknu imaju prava i da ubijaju, a zene kada puknu, treba da sede i cute. A da ne pricam o drugom vrstu problema koji vidim a to je da zena radi ceo dan na poslu i onda dodje i ceo dan radi kuci, pere, kuva, brise, brine o deci i plus mora da zadovolji sve zive potrebe muzu inace ce on da pukne pa ce malo da je bije. Molim vas objavite ovaj komentar kada vec mozete onakve gore na ovaj dan Borbe protiv zlostavljanja zena.

Petar

pre 9 godina

Nasilje nema pol i ovakvo spinovanje je posledica modernog doba. Zene su u mnogim kulturama pre vise hiljada godina imale ravnopravniji odnos nego u danasnje vreme pokusaja humanizovanja centralnoevropske divljacke kulture.
Problem mojim usima i ocima je taj sto je svaka ubijena supruga ubijena od strane nasilnika, dok je svaki ubijeni suprug u stvari ubijeni nasilnik a taj broj se ne spominje nigde i nikad a po informacijama koje imam svake godine se vrti oko 2/3 stalno spominjanog broja. Posmatrajuci stvari kako se predstavljaju uplasim se sam sebe, a da na zensko ruku nisam digao od desete godine (to su jos uvek one godine kad je jaci slabiji pol).
Sve sto zelim reci jeste da se mora uspostaviti sistem pomoci za sve one koje supruznik konstantno dovodi u neugodnu situaciju, sistem kome pol nije bitan ali daje opciju spasa koju okolina i porodica ne zele ili mogu dati. Svaki pokusaj da smislim neki drustveni aparat u tom pravcu svodi na robotizaciju drustva, tako da je jedino resenje apsolutna istinska i iskrena ravnopravnost medju jedinkama.

Neko

pre 9 godina

Lično smatram da ukoliko neko nekom ne odgovara, ne mora da živi sa njim. Ode i gotovo. Ovo ovako opet treba društvena zajednica da arbitrira. I za decu je bolji razuman razlaz, nego razlaz sa smrtnim ishodom.

UJ

pre 9 godina

Sta znaci nasilje u defeniciji??? Protiv sam protiv agresivnost protiv bilo koga a pogotovo prema deci i zenama! Ali po mome mišljenju žena barem u srbiji provozira nekontrolisano sa svojim ponašanjem i vladanjem skoro svako ko ima ženu iz srbije će potvrditi da je tako.Zasto ne pitate muškarce zbog čega on dodje do izgubljene kontrole i postane agresivan što je u opšte priroda !! Ne mislim na one kretene se bez razloga iživljavaju nad ženama to je već druga stvar!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Srbin, 25. novembar 2014 08:31)

Zene procitajte ovaj komentar, procitajte koliko ima pluseva i bezite iz Srbije. Znaci zene izazivaju batine svojim ponasanjem, a koliko je muskaraca koji se ponasaju kao stoka pa ne vidim da ih zene biju i ubijaju, vec sede i trpe. Ovi koji su udarili pluseve ce za svaki gest izubijati zenu, a oni ce ce nastaviti da se ponasaju kao stoka i jos ce ziveti u uverenju da su zlatni.

Nina

pre 9 godina

@Srbin
Ne postoji ponašanje koje može opravdano da isprovocira nasilje. Ukoliko nekome ne odgovara ponašanje neke osobe (u ovom slučaju žene), prosto neka prekine kontakt. Nasilje nema opravdanje!

D&D

pre 9 godina

To sto je Bog muskarcima dao vise u fizickoj snazi ne znaci, valjda, da na ovom civilizacijskom nivou treba da je potrose na tako brutalan nacin tukuci svoje zene i decu. Tamo gde se to dogadja mora biti oznaceno kao bolest, a svaka bolest se leci, na ovaj ili onaj nacin. Tako, neki bolesnici pristaju na lecenje, neki se izlece , a neki se izoluju, odstrane se iz sredine koju ugrozavaju. O lecenju nasilnika iskljucivo mora drzava da brine jer ona ima sva sredstva, od dobrovoljnog do prinudnog.Naravno mora prvo da stvori kvalitetne istitucije ,dobre zakone i njihovu principijelnu primenu.
Uporedjivanje "zenskih provokacija" sa uzasnim povredama i ubistvima zena i dece, krajnje je neumesno uz svo uvazavanje naseg balkanskog mentaliteta. Dragi muskarci koji ste osetljivi na "zenske provokacie" posavetujte se sa psiholozima, psihijatrima, takodje muskarcima i cucete kako ima nebrojeno drustveno prihvatljivih reakcija i resenja za "zenski bezobrazluk". Tukuci svoje zene tucete majke svoje dece, ali tucete indirektno i svoje unuke i praunuke jer se model ponasanja kopira s kolena na koleno. Ostadosmo tako vecno balkanci, dzaba nam Evropska unija. (Starija gospodja)

we

pre 9 godina

Na zalost mogu da se kladim da ce samo na osnovu komentara da se pokaze da ce zenama sto s ovoga tice biti samo jos gore. Postoje potpuni monstrumi koji misle da zena zasluzuje da bude ubijena zato sto je presolila kafu, a da ne pricam tek ako vara. Ali nikada nece reci da muz zasluzuje da bude ubijen ako je vara sa njih sto. Da zene ubijaju zbog razloga iz kojeg ih ubijaju muzevi 60 posto i vise muskaraca u Srbiji bi bilo mrtvo. Ali sta pricamo kada je mnogima u Srbiji povod to sto se zena usudi da nesto "zvoca" ili se usudi da ga zamoli da joj pomogne u kuci posto i ona ima posao, a plus mora da robuje. Prosto mi je neverovatno da postoje muskarci ako ih tako mogu nazvati koji ce biti u fazonu A sta mu je ona rekla da on to uradi. Pa znate li vi sta sve kazu muzevi svojim zenama i koliko njih vara ili pusta zenu da sve radi dok on pije pivo na kaucu pa ne vidim da zene idu i tuku i ubijaju muzeve. To je zato sto one moraju da trpe i najvece gadosti, a muskarci ne smeju da istrpe i najmanju sitnicu.

ironic misandrist

pre 9 godina

Odgovor na komentar:
"Draga Nina, ukoliko mislis da ne mogu da te isprovociram da me udaris, onda se grdno varas. To je vrlo , vrlo lako... Nasilje ima mnogo oblika. Samar nije jedini
(vinsent, 25. novembar 2014 12:39)"

Ovo ilustruje cinjenicu da muskarci koji udaraju zene imaju problem sa samokontrolom najverovatnije jer nisu imali prilike da izgrade istu. Vrlo cesto muskarci ovo uce od malena, odrastajuci u porodici gde roditelji sistematski tuku decu pod plastom 'vaspitanja' (masnice itd) - a to je jedna velika podgrupa porodica u Srbiji. Tu deca uce da je jedina normalna reakcija na jaku frustraciju/bes/anksioznost - nasilje, tj. samar, tj. 'vaspitna mera kojom daju drugoj osobi do znanja da su preterali' (racionalizacije su razne) i nemaju predstavu o drugacijim, nenasilnim reakcijama koje su takodje prikladne bez da ugrozavaju ljude oko sebe.

Dokaz da ti muskarci svesno biraju da iskale svoj bes fizicki na zenama i deci je taj sto ako ih izfrustrira baja od 200 kg i misicima kao Rock, nece im pasti na pamet da ih udare, da oni nebi bili ugrozeni. I tu se vracamo na tzv. 'male privilege' tj 'musku privilegiju' da udare kad i koga zele, sve dok je taj neko slabiji, i time iskoriste 'privilegiju' vece fizicke snage. Znaci, u sustini, treba im objasniti da to ne rade, a ako i dalje biraju da budu nasilni - drakonske kazne zatvora, i da vidis kako ce da se iskoreni taj siledzijski mentalitet.

bokan

pre 9 godina

postoji i nasilje prema jacem polu,nemora da bude.fizicko nasilje ali psihicko i mentalno da dovede do toliko agresije da to prenese na okolinu ili kolega s'posla jer patrijahalno vaspitan covek nece da se razvede zbog sramote ,zene to koriste,a i zakon podrzava ovo sto pisem,idi u sigurnu kucu budi par dana,prijavi nasilje(koje posle poreknu)u porodici i bice alimentacije,dete u petodnevnom boravku(klasicni dom za nezbrinutnu decu) ona mirna ,centar miran ,muskarac placa a dete ispasta,budimo realni i postujmo se radi dece a nas problem resavajmo sami,da deca necuju,ona to koriste u svooju korist,jer su mlada,deca su egoisti i koriste svaku svadju da stanu na stranu malo oca malo majke,samo da dobiju ono sto zahtevaju,po potrebi,

abc

pre 9 godina

To sto zene u proseku za isti posao dobijaju manje para, kao nije nasilje. Ne mora da bude nasilje samo fizicko i personalizovano, gornji primer vam je sistematsko nasilje nad zenama od strane drustva i drzave!

Filmofil

pre 9 godina

Je li @Леонардо, je li vi istamburate svakog muskog provokatora koga ocenite jacim od sebe ili pretrpite da vam ne razbije nos? Iz mog iskustva ono sto sam videla, manji se podvlaci podvijenog repa, pa bio u pravu ili ne. Od kad se verbalna ili ina provokacija, kakva god bila kaznjava premlacivanjem ili smrtnom presudom? Sto volite da se pravite pametni tamo gde smete?

@Petar, sve je na mestu sto ste napisali, izvinite za minus

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Terorisati i tuci zenu predstavlja najveci poraz za jednog muskarca. Ne postoji veci pad, vece samoponizenje i veca beda od toga. Mislim da bih se takvog postupka stideo do kraja zivota. Gledao sam neke snimke u kojima se muska zivotinja izivljava nad nemocnom zenom? Mislim da je to kraj. Iza toga ili, ispod toga, ne postoji nista gore. Te scene su toliko frapantne i toliko divljacke da normalnom coveku paraju mozak. Dan borbe protiv nasilja nadzenama treba da bude i dan stida i srama muskaraca koji su bilo kada u zivotu dozvolili sebi da budu nemocni i da se spuste tako nisko. Zene su, pored dece, ukras sveta. Bez njih muski zivot gubi svaki smisao.

abc

pre 9 godina

@Леонардо

Naveo si sve same budzetske firme i institucije, ako na to dodamo i javna preduzeca onda mogu da se slozim sa tobom. Svi znamo da taj deo zaposlenih i nije bas reprezentativni uzorak (pocevsi od prosecne plate, beneficija, i ostalog). Zadji malo po privatnim firmama pa da vidis sta je diskriminacija ...

vestice

pre 9 godina

u Indiji i drugim azijskim zemljama su stotine zena godisnje proglasene za vestice, lincovane i ubijene, i to uglavnom neudate žene ili udovice, čija zemlja ili novac privlaci paznju u mestu.

Ozbiljno

pre 9 godina

(skyfall, 25. novembar 2014 16:28)
u Africi i Indiji se napastvovanje i vaćarenje žena na javnim mestima ne smatra bezobrazlukom, tabuom, nemoralnim niti krivičnim činom! ovo je globalni problem i ne svodi se na problem ko je glavni u vašoj kući, mama ili tata!?

Suzana

pre 9 godina

@bokan
Ti patrijalhalno konzervativno vaspitani su najgori za zivot i brak. Licemeri koji se uvek pozivaju na pravo muskarca kao na nekog Boga, zato im je i tesko da se prilagode zivotu...
Procitaj malo bolje sta si napisao. Klasican stav muskog sebicnjaka. Kazes zena losa , deca egoisti,a samo vi muski dobri. Onaj ko tako misli o deci ne treba ni da dobije strateljstvo,vidi se da je sam sebi najvazniji i da krivca vidi uvek u drugima-zeni i deci.