Petak, 31.10.2014.

12:25

Ugovor kod advokata, pa opet notaru

Građani će moći ugovor o nepokretnosti da sastave kod advokata, a zatim da ga odnesu kod notara da ga zavede, odlučila je Vlada Srbije.

Izvor: Beta

Ugovor kod advokata, pa opet notaru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Т Р И ОПЦИЈЕ

pre 9 godina

За грађане је најбоље да се изврше измене Закона , тако да грађани приликом купопродаје НЕПОКРЕТНОСТИ имају ТРИ могућности :

(1). да се код нотара састави и овери уговор, који постаје ЈАВНА ИСПРАВА (највећа доказна снага);
или
(2). да грађани код адвоката састављају уговоре, а да код нотара овере цео САДРЖАЈ уговора (СОЛЕМНИЗАЦИЈА) и плате 60% од тарифе за запис, а исправа има доказну снагу као ЈАВНА исправа;
или
(3). да грађани код адвоката састављају уговоре, а да само ПОТПИСЕ овере код нотара (ЛЕГАЛИЗАЦИЈА) - цена 20% од записа, али тада уговор нема доказну снагу јавне исправе.

Легализација

pre 9 godina

***
СУШТИНА је да се изврше измене Закона о јавном бележништву, тако да се грађанима омогући право избора приликом купопродаје непокретности :
(а). да нотар састави и овери уговор, који постаје ЈАВНА ИСПРАВА (већа доказна снага),
или
(б). да грађани код адвоката састављају уговоре, а да ПОТПИСЕ морају да овере код нотара (ЛЕГАЛИЗАЦИЈА која у себе укључује и основну проверу садржаја уговора - цена 25% од записа).
Стим да се из закона брише СОЛЕМНИЗАЦИЈА (тј. овера садржаја уговора - тарифа 60% од записа).

Zoran

pre 9 godina

Ko su ti notari kada ih toliko štitite, sa čime su vas zadužili?
Nešto tu nije u redu.
Izgleda da svaka vlast mora da ima svoje brljotine.
Ova se baš trudi.
ČLANOVI SNS-a SVI ODREDA.

insajder

pre 9 godina

Smešne li zemlje!

1. Ovde samo advokati i taksisti mogu štrajkom da dobiju ono što traže (mnoge ozbiljne i odgovorne delatnosti nemaju ni promil šanse, ili čak nemaju ni zakonom zagarantovano pravo na štrajk)
2. Otkud ovoliko posla i ovlašćenja notarima, čemu služe sudovi u ovoj zemlji, i kako će ovi prvi to da postignu?
3. Kakvo je to sprdanje sa ustaljenim terminima? Otkud sad, i šta znači "nagrada"? Nagrada je ako nekome dam određeni iznos po svom uverenju, a ako je propisana cena usluge to je nešto sasvim drugo. Ja bih ipak da platim potrebnu taksu, a on neka radi za platu.
4. Sklonite se već jednom i nemojte da nas spasavate više!! (Valjda će se prepoznati oni na koje mislim)

Paunovic

pre 9 godina

To je neznanje u oblasti u kojoj je nesretni gospodin ministar. Ako vec idem kod advokata, nije mi potreban notar. Pokusaj da izvedes reformu pravosudja, i ako uspes, ulazis u srpsku istoriju, inace mlatis praznu slamu.

sumorni

pre 9 godina

"Notari su tu i nista to nece promeniti,to je praksa koja se upotrebljava u zemljama EU i ako zelimo tamo ovo se mora prihvatiti kao takvo.
(cube, 31. oktobar 2014 16:43)"

Ovakav notarski sistem ne postoji u Evropi.

Postoji samo u BiH.

Advokati i traže da notarski sistem bude kao u Evropi.

Marko

pre 9 godina

Vidim ovde 90% ostavljaju komentare omladina DS i Miškovićevi advokati.

Neka mi neko objasni kako to da sudjenja odložena a da sudija vraća Miškoviću pasoš,samo mi to objasnite i posle kažete da vas Mišković ne plaća.

krle

pre 9 godina

Ok,ministre. Samo jos jedno pitanje-ako stranka dodje kod notara noseci u ruci ugovor koji joj je sastavio advokat,a notar odbije da ga iz nekog razloga solemnizuje,sta se onda desava? Ko ce da presudi ko je u pravu-advokat ili notar?

Aleksandar

pre 9 godina

Aaaa, pa zato sto su notari, pojedinacno, zaradjivali i do 50 hiljada evra mesecno. A sad se osladilo i vlasti, pa bi da makne od notara 15 hiljada.
Lepo, a gradjanima opet na stetu, zbog skupoce, pa trci ovamo, pa onamo. FT1P drzava. Serem vam se u znanje.

WAP

pre 9 godina

Dosta bre vise advokata, pogledajte kako su im namestili tarife za prekrsajni postupak. Zalba u prekrsajnom postupku 54.000 din. Da li je to normalno da za kaznu od 5.000, 10.000 ili 15.000 platim advokatu 54.000 za sastavljanje zalbe? To su im namestili kako bi se obogatili.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Öip, 31. oktobar 2014 13:13)

Nisu namestili advokatima da bi zaradili, nego da se vi ne bi zalili na kaznu od 5.000 dinara ili 25.000. Nama bi vise odgovaralo da je 12.000 kao i u parnici jer bi i mi na taj nacin imali posao, ovako kazemo stranci da mu je jeftinije da plati kaznu nego za zalbu iako postoje propusti na strani saobracajne policije npr. Pa sam proceni ko kome ovde...

Öip

pre 9 godina

WAP, ti si malko naivan ili se pravis. U tome I jeste caka, ja onem kod advokata zbog prekrsaja I on mi "besplatno" napravi zalbu, a onda u dogovoru se ta zalba usvaja I predmet razvlaci do zastarevanja. Nakon zastarevanja drzava mora meni da nadoknadi advokatske troskove I to advolat naplacuje. Imao sam nekoliko prekrsaja sa takvim ishodom. Zalba I 2 rocista 100.000 din.

vojislav

pre 9 godina

"placace se dva puta ali nece biti skuplje nego sto je sada samo kod notara..."?! Ovaj momak je prolupao i sa matematikom kada je vec pokazao svoje pravno neznanje.

M. PERIC

pre 9 godina

Kabeza. 31. oktobar. 2014.
Tezak je u koliko kandidat nije politicki podoban za stranku na vlasti. Sve dobijene dozvole za notara su sada date ljudima koji su usko povezani za SNS. Velika je para je tu u pitanju zato se toliko ministar i koprca mada sigurno nece moci pored iskusnih advokata koji su za njega strucnjaci par exselans.

Mikan

pre 9 godina

U nadi da cete objaviti bar ovaj moj komentar reci cu vam da je najgore sto ne postoji nikakva odgovornost za izgovorenu rec ! Istina je jedna, mi advokati smo u protestu zbog krsenja ustava a prekrsila ga je vlada predlaganjem neustavnih zakona. Ministar se obraca svom birackom telu a ne pravnicima i iznosi neistine i tako taj deo javnosti drzi u zabludi ... Ko podrzava to da svi prihodi od notara idu njima a nista drzavi ? 60 miliona evra godisnje ! Notari za mjesec dana rada vec imaju po deset zaposlenih ! Jel i vase firme to mogu da postignu ? Notar moze da odbije da ovjeri ugovor koji sam ja ili same stranke sastavile ! Molim ?! Advokat zavisi od njegove potvrde ! Notar zastupa i prodavca i kupca ! Molim ? Gdje to ima ? Tako da molim ljude da razmisljaju o tim stvarima kad formiraju svoje misljenje ...

pera

pre 9 godina

Imam informaciju iz prve ruke da notari zaradjuju i do 300 000 dinara DNEVNO, ako je tako nije ni cudo ako je kako kazase u nekoj od prethodnih komentara jedan vec kupio stan i nov auto od 12 000 evra za kes

odgovor za brze kancelarije

pre 9 godina

Nije tačna ni jedna reč a ni slovo koje iznese ovaj visoki funkcioner vlasti.Sve je ovo magla I opsena čoveka koji se služi nečasnim sredstvima zarad zadatog cilja.Gde ovo može za građanina biti lakše I jeftinije kad se stvar komplikuje na vise strana, stari naši bi rekli (gde je mnogo babica kilavo dete).Advokati su pravu.

zoran

pre 9 godina

Jedino što je okvalifikovalo ovog Ministra da bude Ministar je oduzimanje flašice vode od studentkinje kojoj je bio asistent sa 0,3 god radnog staža i bacanje iste (bočice ne studentkinje) u korpu za otpatke uz obrazloženje: "U ovoj učionice neće se piti voda iz Hrvatske" Tada je bio Radikal, naravno. Posle se prešaltovao u Evropejce, naravno. Sutra će ako pritreba da bude i za Eskime, naravno.

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

AKV je trazila 19 dana pre strajka advokata u celoj Srbiji jer je ministar bez icijeg znanja uputio 31.8. izmene zakona u Skupstinu kojim izmenama je notarima dao exluzivitet u sastavljanju svih ugovora,ne samo o prometu nepokretnosti,sa stupanjem na snagu od 01.09.cime je pogazio na dogovore i zakone koji su pre toga radjeni skupa sa AKS i oduzeo slobodu ugovaranja za sve ljude u Srbiji.
Ove izmene koje.je.predlozio ne znace nista jer je AKS trazila da svako moze da sastavi ugovor a da notar samo overi,kao sto je to svuda u Evropi. Sada cemo imati isto sto i do sada,dakle mozete vi da sastavite ugovor i kod profesora Pravnog fakulteta ali vam to nista ne znaci,opet samo notar mora da ga prekuca i da solemnizuje i overi sto ce narod da placa papreno.
I zasto je problem ovom decku da prepise Nemacki,Austrijski,Slovenacki,Holandski ili Ch zakon o notarima?

Sale

pre 9 godina

Tamo pa ovamo i tako ceo dan od nemila do nedraga. U međuvremenu par puta u banku po uplatu sa redovima. Ljudi, jel ceni neko ovde nečije vreme, radno vreme? Jel to ta koncepcija efikasnije administracije? Ako ne znate, odite do Nemačke pa pitajte.

Drveni advokat

pre 9 godina

Ministar je neznalica, a sujetan, najgora kombinacija. Mamin i tatin sin guran na faxu i u poslu. Nema polozen pravosudni ispit, a odlucuje o pravosudnim stvarima.

miloš

pre 9 godina

Po ko zna koji put u svom maniru ministar iznosi neistine.
Advokati traže da notari vrše samo tzv "legalizaciju" isto ono što je do 01.09.2014. radio sud i isto ono što rade notari u drugim normalnim zemljama. Notari NEMAJU USTAVNO PRAVO da sačinjavaju ugovore.
Zašto se samo 30% nagrade daje državi? U Francuskoj se daje 80% nagrade, da li to znači da smo mi bogatija država od Francuske kada se odričemo 50% nagrade i dajemo ih notarima?
Šta je sa do sada naplaćenim nagradama koje nisu otišle u budzet?

nema

pre 9 godina

Šta, ipak će se u to ugraditi notari,advokati sad i država? Ko će vas tolike na plaćati? Uveli ste novi, visoki, namet građanima, sad ne možete da se dogovorite kako da podelite pare?

Tanja

pre 9 godina

Ministar dovodi građane Srbije u zabludu. Za ugovor koji sastavi advokat pa i sam građanin lično mora se otići kod notara, koji će takav ugovor da proverava (može čak i da odbije da ga overi) i za svoju uslugu tzv.solemnizaciju će građanin morati da plaća 60% od naknade notara kao da ga je on i sastavio. Prostora za manipulaciju ima mnogo, a država na taj način ponovo tera sve građane da idu isključivo i samo kod notara. Molim da objavite komentar jer nisam nikoga vređala niti ponižavala i iznosim svoje (stručno) mišljenje. Naravno, ukoliko još postoji sloboda govora...

Öip

pre 9 godina

Dosta bre vise advokata, pogledajte kako su im namestili tarife za prekrsajni postupak. Zalba u prekrsajnom postupku 54.000 din. Da li je to normalno da za kaznu od 5.000, 10.000 ili 15.000 platim advokatu 54.000 za sastavljanje zalbe? To su im namestili kako bi se obogatili.

venera

pre 9 godina

Ne vidim sta je sporno u tome sto je ministar pravde izjavio. Zasto da se ne napravi ugovor sa advokatom ili pravnikom, kada nije povecana cena?
Takodje postoji i velika verovatnoca i da je strajk advokata politizovan, a i zasto da javni beleznik ne placa drzavi za uzvrat kada ga je drzava i ovlastila?

slavko

pre 9 godina

odlazi selakoviću , ostavi pametnijima da rade ono što ti nisi znao, niti imao kapaciteta da uradiš!!!!! stop stranačkom zapošljavanju!!!!! lepo vam je radulović govorio, a vi niste hteli da slušate!

sasa

pre 9 godina

Prosto je neverovatno kako ministar obmanjuje, gradjane tj. laičku javnost. Ovim izmenama, koje su izvršene pod pritiskom advokata ništa se suštinski ne menja. I dalje je predviđen javno - beležnički zapis i solemnizacija od strane notara, koji će tu radnju naplatiti, po tarifi, tako da je ovo jedna velika obmana i šarena laž.

cukce

pre 9 godina

Daj covece ili podnesi ostavku ili prihvataj zahteve advokata, skoro 2 meseca drzis pravosudje u blokadi, opet cemo mi obicni gradjani da placamo to sto su ministri nesposobni!

Kabeza

pre 9 godina

@And ziveli... Notari su takodje pravnici sa polozenim notarskim ispitom i kazu pojedini moji prijatelji (pravnici), da je taj ispit jednako težak ili čak i teži od pravosudnog.

ajeje brazorv

pre 9 godina

Baš lepo rešenje. Nadam se da će biti zadovoljni i notari i advokati i vlast.

Ako sam dobro razumeo, građani overavanja plaćaju skuplje nego što su plaćali pre uvođenja notara. Ali pošto su se advokati bunili, moraćemo sada da idemo na dva mesta i da plaćamo na dva mesta. I notarima i advokatima, da ne bude neko zakinut.

Divna vest, da se učini ustupak i građanima, je to što nas sve to neće izaći još skuplje nego što je bilo do jutros.

Pedja

pre 9 godina

Sve što je ministar izneo su neistine. Punih 50 dana svakodnevno namerno obmanjuje javnost i sada to ponovo čini. Prema ovim izmenjenim odredbama ugovor o prometu nepokretnosti mora biti sačinjen u formi javnobeležničkog zapisa da bi bio solemnizovan. Bitan element javnobeležničkog zapisa je ime notara - dakle, može ga sačiniti samo notar. Ali u moru neistina i izmišljotina ovo je samo kap.

neba

pre 9 godina

Bolje je 50% a ne 30%...
I sa 50% bice novi tajkuni!
Npr - jedan je vec kupio novi stan na Vozdovcu i auto od 12000eur, za kes... a da je do letos ziveo kod babe i dede i vozio 25god star Golf2
Odakle?!

Adv. pripravnik

pre 9 godina

Dakle da ponovimo pitanje od juce. Da li je istina da je u kabinetu ministra Selakovica sastavljana lista za naseg sudiju za Evropski sud za ljudska prava. Kada je lista vracena iz Strazbura zbog jedne kandidatkinje, na njeno mesto je (mimo komisije) stavio sudiju koja nije ni ucestvovala na konkursu. Ako je tacna ova informacija (a lako je proveriti), samo to je dovoljno da bude razresen funkcije.

s.

pre 9 godina

Ko su ti notari kada ih toliko štitite, sa čime su vas zadužili?
Nešto tu nije u redu.
Izgleda da svaka vlast mora da ima svoje brljotine.
Ova se baš trudi.

maloicitao

pre 9 godina

Ali ti genije nisi to hteo dok te nisu pritisli pa se pitam da li si ti stvarno toliko nekompetentan ili pokusavas da partijskim drugarima nabacis poslove makar svi ostali pocrkali?

And ziveli

pre 9 godina

Mene zanima KO su ti notari I koju skolu imaju ,srednju,osnovnu ili pak mozda samo cetverogodisnju.
Mozda zvuci smesno I ponizavajuce ali svedoci smo DA sad svako sa svakim nivom obrazivanja koje mu se meri sa tamo nekim parcetom papira moze DA zasedne bilo kao direktor nekog lokalnog JP bilo kao ministar I to sve zakonski konkursom na kome unapred sastavljena Komisija bira po nekim pravilima koja ne vaze ni u jednoj iole sredjenijoj zemlji.

Pedja

pre 9 godina

Sve što je ministar izneo su neistine. Punih 50 dana svakodnevno namerno obmanjuje javnost i sada to ponovo čini. Prema ovim izmenjenim odredbama ugovor o prometu nepokretnosti mora biti sačinjen u formi javnobeležničkog zapisa da bi bio solemnizovan. Bitan element javnobeležničkog zapisa je ime notara - dakle, može ga sačiniti samo notar. Ali u moru neistina i izmišljotina ovo je samo kap.

s.

pre 9 godina

Ko su ti notari kada ih toliko štitite, sa čime su vas zadužili?
Nešto tu nije u redu.
Izgleda da svaka vlast mora da ima svoje brljotine.
Ova se baš trudi.

Adv. pripravnik

pre 9 godina

Dakle da ponovimo pitanje od juce. Da li je istina da je u kabinetu ministra Selakovica sastavljana lista za naseg sudiju za Evropski sud za ljudska prava. Kada je lista vracena iz Strazbura zbog jedne kandidatkinje, na njeno mesto je (mimo komisije) stavio sudiju koja nije ni ucestvovala na konkursu. Ako je tacna ova informacija (a lako je proveriti), samo to je dovoljno da bude razresen funkcije.

Drveni advokat

pre 9 godina

Ministar je neznalica, a sujetan, najgora kombinacija. Mamin i tatin sin guran na faxu i u poslu. Nema polozen pravosudni ispit, a odlucuje o pravosudnim stvarima.

neba

pre 9 godina

Bolje je 50% a ne 30%...
I sa 50% bice novi tajkuni!
Npr - jedan je vec kupio novi stan na Vozdovcu i auto od 12000eur, za kes... a da je do letos ziveo kod babe i dede i vozio 25god star Golf2
Odakle?!

zoran

pre 9 godina

Jedino što je okvalifikovalo ovog Ministra da bude Ministar je oduzimanje flašice vode od studentkinje kojoj je bio asistent sa 0,3 god radnog staža i bacanje iste (bočice ne studentkinje) u korpu za otpatke uz obrazloženje: "U ovoj učionice neće se piti voda iz Hrvatske" Tada je bio Radikal, naravno. Posle se prešaltovao u Evropejce, naravno. Sutra će ako pritreba da bude i za Eskime, naravno.

maloicitao

pre 9 godina

Ali ti genije nisi to hteo dok te nisu pritisli pa se pitam da li si ti stvarno toliko nekompetentan ili pokusavas da partijskim drugarima nabacis poslove makar svi ostali pocrkali?

sasa

pre 9 godina

Prosto je neverovatno kako ministar obmanjuje, gradjane tj. laičku javnost. Ovim izmenama, koje su izvršene pod pritiskom advokata ništa se suštinski ne menja. I dalje je predviđen javno - beležnički zapis i solemnizacija od strane notara, koji će tu radnju naplatiti, po tarifi, tako da je ovo jedna velika obmana i šarena laž.

Tanja

pre 9 godina

Ministar dovodi građane Srbije u zabludu. Za ugovor koji sastavi advokat pa i sam građanin lično mora se otići kod notara, koji će takav ugovor da proverava (može čak i da odbije da ga overi) i za svoju uslugu tzv.solemnizaciju će građanin morati da plaća 60% od naknade notara kao da ga je on i sastavio. Prostora za manipulaciju ima mnogo, a država na taj način ponovo tera sve građane da idu isključivo i samo kod notara. Molim da objavite komentar jer nisam nikoga vređala niti ponižavala i iznosim svoje (stručno) mišljenje. Naravno, ukoliko još postoji sloboda govora...

slavko

pre 9 godina

odlazi selakoviću , ostavi pametnijima da rade ono što ti nisi znao, niti imao kapaciteta da uradiš!!!!! stop stranačkom zapošljavanju!!!!! lepo vam je radulović govorio, a vi niste hteli da slušate!

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

AKV je trazila 19 dana pre strajka advokata u celoj Srbiji jer je ministar bez icijeg znanja uputio 31.8. izmene zakona u Skupstinu kojim izmenama je notarima dao exluzivitet u sastavljanju svih ugovora,ne samo o prometu nepokretnosti,sa stupanjem na snagu od 01.09.cime je pogazio na dogovore i zakone koji su pre toga radjeni skupa sa AKS i oduzeo slobodu ugovaranja za sve ljude u Srbiji.
Ove izmene koje.je.predlozio ne znace nista jer je AKS trazila da svako moze da sastavi ugovor a da notar samo overi,kao sto je to svuda u Evropi. Sada cemo imati isto sto i do sada,dakle mozete vi da sastavite ugovor i kod profesora Pravnog fakulteta ali vam to nista ne znaci,opet samo notar mora da ga prekuca i da solemnizuje i overi sto ce narod da placa papreno.
I zasto je problem ovom decku da prepise Nemacki,Austrijski,Slovenacki,Holandski ili Ch zakon o notarima?

And ziveli

pre 9 godina

Mene zanima KO su ti notari I koju skolu imaju ,srednju,osnovnu ili pak mozda samo cetverogodisnju.
Mozda zvuci smesno I ponizavajuce ali svedoci smo DA sad svako sa svakim nivom obrazivanja koje mu se meri sa tamo nekim parcetom papira moze DA zasedne bilo kao direktor nekog lokalnog JP bilo kao ministar I to sve zakonski konkursom na kome unapred sastavljena Komisija bira po nekim pravilima koja ne vaze ni u jednoj iole sredjenijoj zemlji.

cukce

pre 9 godina

Daj covece ili podnesi ostavku ili prihvataj zahteve advokata, skoro 2 meseca drzis pravosudje u blokadi, opet cemo mi obicni gradjani da placamo to sto su ministri nesposobni!

Marko

pre 9 godina

Vidim ovde 90% ostavljaju komentare omladina DS i Miškovićevi advokati.

Neka mi neko objasni kako to da sudjenja odložena a da sudija vraća Miškoviću pasoš,samo mi to objasnite i posle kažete da vas Mišković ne plaća.

Öip

pre 9 godina

Dosta bre vise advokata, pogledajte kako su im namestili tarife za prekrsajni postupak. Zalba u prekrsajnom postupku 54.000 din. Da li je to normalno da za kaznu od 5.000, 10.000 ili 15.000 platim advokatu 54.000 za sastavljanje zalbe? To su im namestili kako bi se obogatili.

Mikan

pre 9 godina

U nadi da cete objaviti bar ovaj moj komentar reci cu vam da je najgore sto ne postoji nikakva odgovornost za izgovorenu rec ! Istina je jedna, mi advokati smo u protestu zbog krsenja ustava a prekrsila ga je vlada predlaganjem neustavnih zakona. Ministar se obraca svom birackom telu a ne pravnicima i iznosi neistine i tako taj deo javnosti drzi u zabludi ... Ko podrzava to da svi prihodi od notara idu njima a nista drzavi ? 60 miliona evra godisnje ! Notari za mjesec dana rada vec imaju po deset zaposlenih ! Jel i vase firme to mogu da postignu ? Notar moze da odbije da ovjeri ugovor koji sam ja ili same stranke sastavile ! Molim ?! Advokat zavisi od njegove potvrde ! Notar zastupa i prodavca i kupca ! Molim ? Gdje to ima ? Tako da molim ljude da razmisljaju o tim stvarima kad formiraju svoje misljenje ...

miloš

pre 9 godina

Po ko zna koji put u svom maniru ministar iznosi neistine.
Advokati traže da notari vrše samo tzv "legalizaciju" isto ono što je do 01.09.2014. radio sud i isto ono što rade notari u drugim normalnim zemljama. Notari NEMAJU USTAVNO PRAVO da sačinjavaju ugovore.
Zašto se samo 30% nagrade daje državi? U Francuskoj se daje 80% nagrade, da li to znači da smo mi bogatija država od Francuske kada se odričemo 50% nagrade i dajemo ih notarima?
Šta je sa do sada naplaćenim nagradama koje nisu otišle u budzet?

Kabeza

pre 9 godina

@And ziveli... Notari su takodje pravnici sa polozenim notarskim ispitom i kazu pojedini moji prijatelji (pravnici), da je taj ispit jednako težak ili čak i teži od pravosudnog.

venera

pre 9 godina

Ne vidim sta je sporno u tome sto je ministar pravde izjavio. Zasto da se ne napravi ugovor sa advokatom ili pravnikom, kada nije povecana cena?
Takodje postoji i velika verovatnoca i da je strajk advokata politizovan, a i zasto da javni beleznik ne placa drzavi za uzvrat kada ga je drzava i ovlastila?

WAP

pre 9 godina

Dosta bre vise advokata, pogledajte kako su im namestili tarife za prekrsajni postupak. Zalba u prekrsajnom postupku 54.000 din. Da li je to normalno da za kaznu od 5.000, 10.000 ili 15.000 platim advokatu 54.000 za sastavljanje zalbe? To su im namestili kako bi se obogatili.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Öip, 31. oktobar 2014 13:13)

Nisu namestili advokatima da bi zaradili, nego da se vi ne bi zalili na kaznu od 5.000 dinara ili 25.000. Nama bi vise odgovaralo da je 12.000 kao i u parnici jer bi i mi na taj nacin imali posao, ovako kazemo stranci da mu je jeftinije da plati kaznu nego za zalbu iako postoje propusti na strani saobracajne policije npr. Pa sam proceni ko kome ovde...

Sale

pre 9 godina

Tamo pa ovamo i tako ceo dan od nemila do nedraga. U međuvremenu par puta u banku po uplatu sa redovima. Ljudi, jel ceni neko ovde nečije vreme, radno vreme? Jel to ta koncepcija efikasnije administracije? Ako ne znate, odite do Nemačke pa pitajte.

pera

pre 9 godina

Imam informaciju iz prve ruke da notari zaradjuju i do 300 000 dinara DNEVNO, ako je tako nije ni cudo ako je kako kazase u nekoj od prethodnih komentara jedan vec kupio stan i nov auto od 12 000 evra za kes

vojislav

pre 9 godina

"placace se dva puta ali nece biti skuplje nego sto je sada samo kod notara..."?! Ovaj momak je prolupao i sa matematikom kada je vec pokazao svoje pravno neznanje.

odgovor za brze kancelarije

pre 9 godina

Nije tačna ni jedna reč a ni slovo koje iznese ovaj visoki funkcioner vlasti.Sve je ovo magla I opsena čoveka koji se služi nečasnim sredstvima zarad zadatog cilja.Gde ovo može za građanina biti lakše I jeftinije kad se stvar komplikuje na vise strana, stari naši bi rekli (gde je mnogo babica kilavo dete).Advokati su pravu.

M. PERIC

pre 9 godina

Kabeza. 31. oktobar. 2014.
Tezak je u koliko kandidat nije politicki podoban za stranku na vlasti. Sve dobijene dozvole za notara su sada date ljudima koji su usko povezani za SNS. Velika je para je tu u pitanju zato se toliko ministar i koprca mada sigurno nece moci pored iskusnih advokata koji su za njega strucnjaci par exselans.

nema

pre 9 godina

Šta, ipak će se u to ugraditi notari,advokati sad i država? Ko će vas tolike na plaćati? Uveli ste novi, visoki, namet građanima, sad ne možete da se dogovorite kako da podelite pare?

Aleksandar

pre 9 godina

Aaaa, pa zato sto su notari, pojedinacno, zaradjivali i do 50 hiljada evra mesecno. A sad se osladilo i vlasti, pa bi da makne od notara 15 hiljada.
Lepo, a gradjanima opet na stetu, zbog skupoce, pa trci ovamo, pa onamo. FT1P drzava. Serem vam se u znanje.

ajeje brazorv

pre 9 godina

Baš lepo rešenje. Nadam se da će biti zadovoljni i notari i advokati i vlast.

Ako sam dobro razumeo, građani overavanja plaćaju skuplje nego što su plaćali pre uvođenja notara. Ali pošto su se advokati bunili, moraćemo sada da idemo na dva mesta i da plaćamo na dva mesta. I notarima i advokatima, da ne bude neko zakinut.

Divna vest, da se učini ustupak i građanima, je to što nas sve to neće izaći još skuplje nego što je bilo do jutros.

krle

pre 9 godina

Ok,ministre. Samo jos jedno pitanje-ako stranka dodje kod notara noseci u ruci ugovor koji joj je sastavio advokat,a notar odbije da ga iz nekog razloga solemnizuje,sta se onda desava? Ko ce da presudi ko je u pravu-advokat ili notar?

Paunovic

pre 9 godina

To je neznanje u oblasti u kojoj je nesretni gospodin ministar. Ako vec idem kod advokata, nije mi potreban notar. Pokusaj da izvedes reformu pravosudja, i ako uspes, ulazis u srpsku istoriju, inace mlatis praznu slamu.

Öip

pre 9 godina

WAP, ti si malko naivan ili se pravis. U tome I jeste caka, ja onem kod advokata zbog prekrsaja I on mi "besplatno" napravi zalbu, a onda u dogovoru se ta zalba usvaja I predmet razvlaci do zastarevanja. Nakon zastarevanja drzava mora meni da nadoknadi advokatske troskove I to advolat naplacuje. Imao sam nekoliko prekrsaja sa takvim ishodom. Zalba I 2 rocista 100.000 din.

sumorni

pre 9 godina

"Notari su tu i nista to nece promeniti,to je praksa koja se upotrebljava u zemljama EU i ako zelimo tamo ovo se mora prihvatiti kao takvo.
(cube, 31. oktobar 2014 16:43)"

Ovakav notarski sistem ne postoji u Evropi.

Postoji samo u BiH.

Advokati i traže da notarski sistem bude kao u Evropi.

Zoran

pre 9 godina

Ko su ti notari kada ih toliko štitite, sa čime su vas zadužili?
Nešto tu nije u redu.
Izgleda da svaka vlast mora da ima svoje brljotine.
Ova se baš trudi.
ČLANOVI SNS-a SVI ODREDA.

insajder

pre 9 godina

Smešne li zemlje!

1. Ovde samo advokati i taksisti mogu štrajkom da dobiju ono što traže (mnoge ozbiljne i odgovorne delatnosti nemaju ni promil šanse, ili čak nemaju ni zakonom zagarantovano pravo na štrajk)
2. Otkud ovoliko posla i ovlašćenja notarima, čemu služe sudovi u ovoj zemlji, i kako će ovi prvi to da postignu?
3. Kakvo je to sprdanje sa ustaljenim terminima? Otkud sad, i šta znači "nagrada"? Nagrada je ako nekome dam određeni iznos po svom uverenju, a ako je propisana cena usluge to je nešto sasvim drugo. Ja bih ipak da platim potrebnu taksu, a on neka radi za platu.
4. Sklonite se već jednom i nemojte da nas spasavate više!! (Valjda će se prepoznati oni na koje mislim)

Легализација

pre 9 godina

***
СУШТИНА је да се изврше измене Закона о јавном бележништву, тако да се грађанима омогући право избора приликом купопродаје непокретности :
(а). да нотар састави и овери уговор, који постаје ЈАВНА ИСПРАВА (већа доказна снага),
или
(б). да грађани код адвоката састављају уговоре, а да ПОТПИСЕ морају да овере код нотара (ЛЕГАЛИЗАЦИЈА која у себе укључује и основну проверу садржаја уговора - цена 25% од записа).
Стим да се из закона брише СОЛЕМНИЗАЦИЈА (тј. овера садржаја уговора - тарифа 60% од записа).

Т Р И ОПЦИЈЕ

pre 9 godina

За грађане је најбоље да се изврше измене Закона , тако да грађани приликом купопродаје НЕПОКРЕТНОСТИ имају ТРИ могућности :

(1). да се код нотара састави и овери уговор, који постаје ЈАВНА ИСПРАВА (највећа доказна снага);
или
(2). да грађани код адвоката састављају уговоре, а да код нотара овере цео САДРЖАЈ уговора (СОЛЕМНИЗАЦИЈА) и плате 60% од тарифе за запис, а исправа има доказну снагу као ЈАВНА исправа;
или
(3). да грађани код адвоката састављају уговоре, а да само ПОТПИСЕ овере код нотара (ЛЕГАЛИЗАЦИЈА) - цена 20% од записа, али тада уговор нема доказну снагу јавне исправе.

sasa

pre 9 godina

Prosto je neverovatno kako ministar obmanjuje, gradjane tj. laičku javnost. Ovim izmenama, koje su izvršene pod pritiskom advokata ništa se suštinski ne menja. I dalje je predviđen javno - beležnički zapis i solemnizacija od strane notara, koji će tu radnju naplatiti, po tarifi, tako da je ovo jedna velika obmana i šarena laž.

Drveni advokat

pre 9 godina

Ministar je neznalica, a sujetan, najgora kombinacija. Mamin i tatin sin guran na faxu i u poslu. Nema polozen pravosudni ispit, a odlucuje o pravosudnim stvarima.

pera

pre 9 godina

Imam informaciju iz prve ruke da notari zaradjuju i do 300 000 dinara DNEVNO, ako je tako nije ni cudo ako je kako kazase u nekoj od prethodnih komentara jedan vec kupio stan i nov auto od 12 000 evra za kes

venera

pre 9 godina

Ne vidim sta je sporno u tome sto je ministar pravde izjavio. Zasto da se ne napravi ugovor sa advokatom ili pravnikom, kada nije povecana cena?
Takodje postoji i velika verovatnoca i da je strajk advokata politizovan, a i zasto da javni beleznik ne placa drzavi za uzvrat kada ga je drzava i ovlastila?

WAP

pre 9 godina

Dosta bre vise advokata, pogledajte kako su im namestili tarife za prekrsajni postupak. Zalba u prekrsajnom postupku 54.000 din. Da li je to normalno da za kaznu od 5.000, 10.000 ili 15.000 platim advokatu 54.000 za sastavljanje zalbe? To su im namestili kako bi se obogatili.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Öip, 31. oktobar 2014 13:13)

Nisu namestili advokatima da bi zaradili, nego da se vi ne bi zalili na kaznu od 5.000 dinara ili 25.000. Nama bi vise odgovaralo da je 12.000 kao i u parnici jer bi i mi na taj nacin imali posao, ovako kazemo stranci da mu je jeftinije da plati kaznu nego za zalbu iako postoje propusti na strani saobracajne policije npr. Pa sam proceni ko kome ovde...

Aleksandar

pre 9 godina

Aaaa, pa zato sto su notari, pojedinacno, zaradjivali i do 50 hiljada evra mesecno. A sad se osladilo i vlasti, pa bi da makne od notara 15 hiljada.
Lepo, a gradjanima opet na stetu, zbog skupoce, pa trci ovamo, pa onamo. FT1P drzava. Serem vam se u znanje.

M. PERIC

pre 9 godina

Kabeza. 31. oktobar. 2014.
Tezak je u koliko kandidat nije politicki podoban za stranku na vlasti. Sve dobijene dozvole za notara su sada date ljudima koji su usko povezani za SNS. Velika je para je tu u pitanju zato se toliko ministar i koprca mada sigurno nece moci pored iskusnih advokata koji su za njega strucnjaci par exselans.

ajeje brazorv

pre 9 godina

Baš lepo rešenje. Nadam se da će biti zadovoljni i notari i advokati i vlast.

Ako sam dobro razumeo, građani overavanja plaćaju skuplje nego što su plaćali pre uvođenja notara. Ali pošto su se advokati bunili, moraćemo sada da idemo na dva mesta i da plaćamo na dva mesta. I notarima i advokatima, da ne bude neko zakinut.

Divna vest, da se učini ustupak i građanima, je to što nas sve to neće izaći još skuplje nego što je bilo do jutros.

cukce

pre 9 godina

Daj covece ili podnesi ostavku ili prihvataj zahteve advokata, skoro 2 meseca drzis pravosudje u blokadi, opet cemo mi obicni gradjani da placamo to sto su ministri nesposobni!

odgovor za brze kancelarije

pre 9 godina

Nije tačna ni jedna reč a ni slovo koje iznese ovaj visoki funkcioner vlasti.Sve je ovo magla I opsena čoveka koji se služi nečasnim sredstvima zarad zadatog cilja.Gde ovo može za građanina biti lakše I jeftinije kad se stvar komplikuje na vise strana, stari naši bi rekli (gde je mnogo babica kilavo dete).Advokati su pravu.

vojislav

pre 9 godina

"placace se dva puta ali nece biti skuplje nego sto je sada samo kod notara..."?! Ovaj momak je prolupao i sa matematikom kada je vec pokazao svoje pravno neznanje.

sumorni

pre 9 godina

"Notari su tu i nista to nece promeniti,to je praksa koja se upotrebljava u zemljama EU i ako zelimo tamo ovo se mora prihvatiti kao takvo.
(cube, 31. oktobar 2014 16:43)"

Ovakav notarski sistem ne postoji u Evropi.

Postoji samo u BiH.

Advokati i traže da notarski sistem bude kao u Evropi.

Tanja

pre 9 godina

Ministar dovodi građane Srbije u zabludu. Za ugovor koji sastavi advokat pa i sam građanin lično mora se otići kod notara, koji će takav ugovor da proverava (može čak i da odbije da ga overi) i za svoju uslugu tzv.solemnizaciju će građanin morati da plaća 60% od naknade notara kao da ga je on i sastavio. Prostora za manipulaciju ima mnogo, a država na taj način ponovo tera sve građane da idu isključivo i samo kod notara. Molim da objavite komentar jer nisam nikoga vređala niti ponižavala i iznosim svoje (stručno) mišljenje. Naravno, ukoliko još postoji sloboda govora...

krle

pre 9 godina

Ok,ministre. Samo jos jedno pitanje-ako stranka dodje kod notara noseci u ruci ugovor koji joj je sastavio advokat,a notar odbije da ga iz nekog razloga solemnizuje,sta se onda desava? Ko ce da presudi ko je u pravu-advokat ili notar?

Pedja

pre 9 godina

Sve što je ministar izneo su neistine. Punih 50 dana svakodnevno namerno obmanjuje javnost i sada to ponovo čini. Prema ovim izmenjenim odredbama ugovor o prometu nepokretnosti mora biti sačinjen u formi javnobeležničkog zapisa da bi bio solemnizovan. Bitan element javnobeležničkog zapisa je ime notara - dakle, može ga sačiniti samo notar. Ali u moru neistina i izmišljotina ovo je samo kap.

Öip

pre 9 godina

WAP, ti si malko naivan ili se pravis. U tome I jeste caka, ja onem kod advokata zbog prekrsaja I on mi "besplatno" napravi zalbu, a onda u dogovoru se ta zalba usvaja I predmet razvlaci do zastarevanja. Nakon zastarevanja drzava mora meni da nadoknadi advokatske troskove I to advolat naplacuje. Imao sam nekoliko prekrsaja sa takvim ishodom. Zalba I 2 rocista 100.000 din.

Mikan

pre 9 godina

U nadi da cete objaviti bar ovaj moj komentar reci cu vam da je najgore sto ne postoji nikakva odgovornost za izgovorenu rec ! Istina je jedna, mi advokati smo u protestu zbog krsenja ustava a prekrsila ga je vlada predlaganjem neustavnih zakona. Ministar se obraca svom birackom telu a ne pravnicima i iznosi neistine i tako taj deo javnosti drzi u zabludi ... Ko podrzava to da svi prihodi od notara idu njima a nista drzavi ? 60 miliona evra godisnje ! Notari za mjesec dana rada vec imaju po deset zaposlenih ! Jel i vase firme to mogu da postignu ? Notar moze da odbije da ovjeri ugovor koji sam ja ili same stranke sastavile ! Molim ?! Advokat zavisi od njegove potvrde ! Notar zastupa i prodavca i kupca ! Molim ? Gdje to ima ? Tako da molim ljude da razmisljaju o tim stvarima kad formiraju svoje misljenje ...

zoran

pre 9 godina

Jedino što je okvalifikovalo ovog Ministra da bude Ministar je oduzimanje flašice vode od studentkinje kojoj je bio asistent sa 0,3 god radnog staža i bacanje iste (bočice ne studentkinje) u korpu za otpatke uz obrazloženje: "U ovoj učionice neće se piti voda iz Hrvatske" Tada je bio Radikal, naravno. Posle se prešaltovao u Evropejce, naravno. Sutra će ako pritreba da bude i za Eskime, naravno.

Kabeza

pre 9 godina

@And ziveli... Notari su takodje pravnici sa polozenim notarskim ispitom i kazu pojedini moji prijatelji (pravnici), da je taj ispit jednako težak ili čak i teži od pravosudnog.

miloš

pre 9 godina

Po ko zna koji put u svom maniru ministar iznosi neistine.
Advokati traže da notari vrše samo tzv "legalizaciju" isto ono što je do 01.09.2014. radio sud i isto ono što rade notari u drugim normalnim zemljama. Notari NEMAJU USTAVNO PRAVO da sačinjavaju ugovore.
Zašto se samo 30% nagrade daje državi? U Francuskoj se daje 80% nagrade, da li to znači da smo mi bogatija država od Francuske kada se odričemo 50% nagrade i dajemo ih notarima?
Šta je sa do sada naplaćenim nagradama koje nisu otišle u budzet?

Paunovic

pre 9 godina

To je neznanje u oblasti u kojoj je nesretni gospodin ministar. Ako vec idem kod advokata, nije mi potreban notar. Pokusaj da izvedes reformu pravosudja, i ako uspes, ulazis u srpsku istoriju, inace mlatis praznu slamu.

slavko

pre 9 godina

odlazi selakoviću , ostavi pametnijima da rade ono što ti nisi znao, niti imao kapaciteta da uradiš!!!!! stop stranačkom zapošljavanju!!!!! lepo vam je radulović govorio, a vi niste hteli da slušate!

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

AKV je trazila 19 dana pre strajka advokata u celoj Srbiji jer je ministar bez icijeg znanja uputio 31.8. izmene zakona u Skupstinu kojim izmenama je notarima dao exluzivitet u sastavljanju svih ugovora,ne samo o prometu nepokretnosti,sa stupanjem na snagu od 01.09.cime je pogazio na dogovore i zakone koji su pre toga radjeni skupa sa AKS i oduzeo slobodu ugovaranja za sve ljude u Srbiji.
Ove izmene koje.je.predlozio ne znace nista jer je AKS trazila da svako moze da sastavi ugovor a da notar samo overi,kao sto je to svuda u Evropi. Sada cemo imati isto sto i do sada,dakle mozete vi da sastavite ugovor i kod profesora Pravnog fakulteta ali vam to nista ne znaci,opet samo notar mora da ga prekuca i da solemnizuje i overi sto ce narod da placa papreno.
I zasto je problem ovom decku da prepise Nemacki,Austrijski,Slovenacki,Holandski ili Ch zakon o notarima?

And ziveli

pre 9 godina

Mene zanima KO su ti notari I koju skolu imaju ,srednju,osnovnu ili pak mozda samo cetverogodisnju.
Mozda zvuci smesno I ponizavajuce ali svedoci smo DA sad svako sa svakim nivom obrazivanja koje mu se meri sa tamo nekim parcetom papira moze DA zasedne bilo kao direktor nekog lokalnog JP bilo kao ministar I to sve zakonski konkursom na kome unapred sastavljena Komisija bira po nekim pravilima koja ne vaze ni u jednoj iole sredjenijoj zemlji.

Öip

pre 9 godina

Dosta bre vise advokata, pogledajte kako su im namestili tarife za prekrsajni postupak. Zalba u prekrsajnom postupku 54.000 din. Da li je to normalno da za kaznu od 5.000, 10.000 ili 15.000 platim advokatu 54.000 za sastavljanje zalbe? To su im namestili kako bi se obogatili.

Adv. pripravnik

pre 9 godina

Dakle da ponovimo pitanje od juce. Da li je istina da je u kabinetu ministra Selakovica sastavljana lista za naseg sudiju za Evropski sud za ljudska prava. Kada je lista vracena iz Strazbura zbog jedne kandidatkinje, na njeno mesto je (mimo komisije) stavio sudiju koja nije ni ucestvovala na konkursu. Ako je tacna ova informacija (a lako je proveriti), samo to je dovoljno da bude razresen funkcije.

nema

pre 9 godina

Šta, ipak će se u to ugraditi notari,advokati sad i država? Ko će vas tolike na plaćati? Uveli ste novi, visoki, namet građanima, sad ne možete da se dogovorite kako da podelite pare?

s.

pre 9 godina

Ko su ti notari kada ih toliko štitite, sa čime su vas zadužili?
Nešto tu nije u redu.
Izgleda da svaka vlast mora da ima svoje brljotine.
Ova se baš trudi.

maloicitao

pre 9 godina

Ali ti genije nisi to hteo dok te nisu pritisli pa se pitam da li si ti stvarno toliko nekompetentan ili pokusavas da partijskim drugarima nabacis poslove makar svi ostali pocrkali?

Sale

pre 9 godina

Tamo pa ovamo i tako ceo dan od nemila do nedraga. U međuvremenu par puta u banku po uplatu sa redovima. Ljudi, jel ceni neko ovde nečije vreme, radno vreme? Jel to ta koncepcija efikasnije administracije? Ako ne znate, odite do Nemačke pa pitajte.

neba

pre 9 godina

Bolje je 50% a ne 30%...
I sa 50% bice novi tajkuni!
Npr - jedan je vec kupio novi stan na Vozdovcu i auto od 12000eur, za kes... a da je do letos ziveo kod babe i dede i vozio 25god star Golf2
Odakle?!

Marko

pre 9 godina

Vidim ovde 90% ostavljaju komentare omladina DS i Miškovićevi advokati.

Neka mi neko objasni kako to da sudjenja odložena a da sudija vraća Miškoviću pasoš,samo mi to objasnite i posle kažete da vas Mišković ne plaća.

insajder

pre 9 godina

Smešne li zemlje!

1. Ovde samo advokati i taksisti mogu štrajkom da dobiju ono što traže (mnoge ozbiljne i odgovorne delatnosti nemaju ni promil šanse, ili čak nemaju ni zakonom zagarantovano pravo na štrajk)
2. Otkud ovoliko posla i ovlašćenja notarima, čemu služe sudovi u ovoj zemlji, i kako će ovi prvi to da postignu?
3. Kakvo je to sprdanje sa ustaljenim terminima? Otkud sad, i šta znači "nagrada"? Nagrada je ako nekome dam određeni iznos po svom uverenju, a ako je propisana cena usluge to je nešto sasvim drugo. Ja bih ipak da platim potrebnu taksu, a on neka radi za platu.
4. Sklonite se već jednom i nemojte da nas spasavate više!! (Valjda će se prepoznati oni na koje mislim)

Легализација

pre 9 godina

***
СУШТИНА је да се изврше измене Закона о јавном бележништву, тако да се грађанима омогући право избора приликом купопродаје непокретности :
(а). да нотар састави и овери уговор, који постаје ЈАВНА ИСПРАВА (већа доказна снага),
или
(б). да грађани код адвоката састављају уговоре, а да ПОТПИСЕ морају да овере код нотара (ЛЕГАЛИЗАЦИЈА која у себе укључује и основну проверу садржаја уговора - цена 25% од записа).
Стим да се из закона брише СОЛЕМНИЗАЦИЈА (тј. овера садржаја уговора - тарифа 60% од записа).

Zoran

pre 9 godina

Ko su ti notari kada ih toliko štitite, sa čime su vas zadužili?
Nešto tu nije u redu.
Izgleda da svaka vlast mora da ima svoje brljotine.
Ova se baš trudi.
ČLANOVI SNS-a SVI ODREDA.

Т Р И ОПЦИЈЕ

pre 9 godina

За грађане је најбоље да се изврше измене Закона , тако да грађани приликом купопродаје НЕПОКРЕТНОСТИ имају ТРИ могућности :

(1). да се код нотара састави и овери уговор, који постаје ЈАВНА ИСПРАВА (највећа доказна снага);
или
(2). да грађани код адвоката састављају уговоре, а да код нотара овере цео САДРЖАЈ уговора (СОЛЕМНИЗАЦИЈА) и плате 60% од тарифе за запис, а исправа има доказну снагу као ЈАВНА исправа;
или
(3). да грађани код адвоката састављају уговоре, а да само ПОТПИСЕ овере код нотара (ЛЕГАЛИЗАЦИЈА) - цена 20% од записа, али тада уговор нема доказну снагу јавне исправе.