Sreda, 22.10.2014.

13:30

"Više prosjacima nego prosvetarima"

Više od 2.000 članova četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika protestovalo je u centru Beograda tražeći od Vlade da im ne smanjuje plate.

Izvor: Tanjug

"Više prosjacima nego prosvetarima" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

248 Komentari

Sortiraj po:

Dimitrije

pre 9 godina

O cemu mi pricamo… prosveta je tu gde jeste jer samo I brinu o novcu a ne o tome koji posao rade I koliko je to humano I bitno zanimanje. E to BITNO su narucito zaboravili jer su u svoju struku pustili svako ne da prismrdi vec I da udje!!!

zabranjeno pusenje

pre 9 godina

Da su prosvetni radnici vise brinuli o svojim platama ranije ne bi sada bili ovde… Gde su bili da strajkuju kada su im plate neosnovano povecane 30% a fond casova svake godine opada kao I broj djaka, na osnovu cega onda povecanje.

Milica

pre 9 godina

Mojoj koleginici-nastavnici,je vec ovog meseca smanjena plata za oko 4000 za "preminuli rad",sad jos ako smanje toliko....to je oko 8000 manje...
Drugo-privatni casovi posle posla svaki dan 6 casova?! Kako genijalna ideja,jos samo da dan traje 56 sati!A mozda i da se kloniram?
Ekskurzije uspesno izbegavam...nema tih para...

Elize

pre 9 godina

S obzirom koliko malo neki nastavnici i profesori objasnjavaju, ja bih im prepolovio plate. nazalost vecina profesora i nastavnika nista ne objasnjavaju pa deca moraju da idu na privatne casove.

Profesor

pre 9 godina

Evo mi dobili ponudu za Divcibare ukupno 21000 dinara, od toga 600 dinara ide ucitelju po detetu pa nek vodi i grupu od 15 to je vec 9000 dnevno puta 7 dana 63000 dinara, malo li je na ovu krizu. Za te pare i treba da se pomuci tih nedelju dana.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igi, 22. oktobar 2014 18:29)

600 dinara po detetu dnevno to je, druže, 25 dinara po satu dnevno za čuvanje deteta. Nije neka suma, ja plaćam više kad mi čuvaju decu.
(dd, 22. oktobar 2014 23:32)

600 dinara po detetu je za svih 7 dana a ne dnevno, tako da ispadne 3,5 din po satu.

Stefan

pre 9 godina

Svi moraju da budu jednaki kada se smanjuju plate radnicima koji pet puta rade naporniji posao,kada se smanjuju penzije zasto se nebi smanjile plate i prosvetarima.Pojedini prosvetni radnici drze privatne casove po casu 1000dinara,kazimo da za dan ima 6 djaka to je 6000dinara,na nivou nedelje to dodje na 42000dinara plus plata...

MetalkaBG

pre 9 godina

Pa dobro bre dokle više? A kad krenu da truaju o posebnim pripremama za nastavu, sloši mi se. Koliko puta je potrebno pripremati jednu nastavnu jedinicu koju treba da znaš u prste? Da ne prave iznova power point pšrezentacije?

MISTER - DOKMANOVIC

pre 9 godina

Gospodo draga prosvetari i vi kao jedna vrlo vazna struktura u nasem drustvu treba da shvatite u kojoj je situaciji drzava, da nam nema vise nazad ako zelimo da postanemo uredjena drzava moramo da donosimo ovakve odluke i zato su smanjenja plata neminovnost. Moramo da izdrzimo, nije samo prosvetnim radnicima tesko je svim gradjanima. Novac od usteda siguran sam da ce biti usmeren u razvoj drzave, tako da ce kroz koju godinu kada drzava stane na noge svima biti bolje. Slazem se da ni vi niste zadovoljni platama, ali svi moramo dati svoj doprinos kako bi nam sutra bilo bolje, zato vratite se u ucionioce.

IVA

pre 9 godina

Normalno je da su ove mere u startu svima bolne i teske ali kroz par godina u buducnosti shvaticemo da je to ipak bio pravi potez Premijera Vucica koji je dokazao da mu nisu licni interesi u prvom planu kao njegovim predhodnicima vec interesi naroda i drzave.

Jaccoled

pre 9 godina

Prosvetari nemaju plate ispod nacionalnog proseka,i uz duzno postovanje zive bolje nego vecina drugih profesija koje nisu izasle na ulice.Osim toga,vecina njih dodatno zaradjuje drzanjem privatnih casova,pripremama za prijemne ispite itd.

miki

pre 9 godina

30 godina strajkujete i pretite, u ovom sadasnjem ludilu i nemastini postali ste totalno dezorjentisani i kao da zivite sami u zemlji. Ili radite ili otkazi, svi su zamenljivi, mnogo ste vi napalili!

Crvenotravka

pre 9 godina

Prvo neka gospoda iz prosvete rade svoj posao onako kako to treba a ne da nasa deca zbog njihovih gluposti ispastaju,pa oni strajkuku za svaku sitnicu.

Dalibor ARCS

pre 9 godina

Drzava mora da sprovodi nepopularne mere, ove mere iako su bolne omogucavaju Srbiji da konacno sredi svoje javne finansije,izbegne bankort...

Crvenotravka

pre 9 godina

Evo neka prosvetari priznaju ali iskreno kolike imaju plate,njihova ni jedna plata nije manja od 50000 dinara,a ja koji radim bukvalno 24 sata imam duplo manju platu od njih pa se nwebunim.

malacradoznalac

pre 9 godina

Ima para,lazu kao i ovi pre njih,kad je prosveta pre dve godine trazila povecanje plata zuti su vikali i tada nema para,nema para,a bas tada su pokrali Kolubaru za stotine miliona evra.Ima para i ima da ih podelite i sa smrtnicima.Ulica!!!!A i ovaj patent sa skidanjem plata onima koji strajkuju je od tada. Znamo kako su oni prosli,pa vi gledajte da ne zavrsite na istom mestu.

dd

pre 9 godina

Evo mi dobili ponudu za Divcibare ukupno 21000 dinara, od toga 600 dinara ide ucitelju po detetu pa nek vodi i grupu od 15 to je vec 9000 dnevno puta 7 dana 63000 dinara, malo li je na ovu krizu. Za te pare i treba da se pomuci tih nedelju dana.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igi, 22. oktobar 2014 18:29)

600 dinara po detetu dnevno to je, druže, 25 dinara po satu dnevno za čuvanje deteta. Nije neka suma, ja plaćam više kad mi čuvaju decu.

Vlada

pre 9 godina

Apsolutno bih podržao štrajk prosvetara samo u slučaju da prvo "počiste u svome dvorištu". Isto važi i za zdravstvo. Najpre, u svojim redovima, razdvojite žito od kukolja. Potom, zahtevajte promenu zakona o osnovnom/srednjem obrazovanje koji je katastrofalan. Udžbenici ... takođe katastrofalni. Izbacite suvišne predmete iz osnovne škole ... a ima ih ... nije da ih nema. E, tek kada se izborite za tako nešto onda možemo pričati i o drugim temama ... pa i o vašim platama.

Milos

pre 9 godina

Zasti bi bilo kome smanjili zaradu/penziju?
Da li je taj narod uticao na haos u državi? NIJE.
Neka oduzmu od onih koji su doveli do stanja haosa!!!

Zorz

pre 9 godina

Lose iskustvo imam sa srednjom skolom.Profesori svi korumpirani osim par njih,nista zivo nas nisu naucili,strajkovi non-stop te skraceni casovi te obustava nastave(samo da napomenem to je bilo pre 15g).Do dana danasnjeg to se nije promenilo znaci nezna se ko je gori drzava koja nije htela da uredi skolstvo ili prosvetari.

Stardust

pre 9 godina

(igi, 22. oktobar 2014 18:29) Slazem se sa tobom u potpunosti.ista situacija je i u srednjoj skoli.ali decu vode u inostranstvo.Sa njima na put sem razrednog krece i direktor,tako da mi dnevnice i njemu placamo.Ekskurzija traje pet dana,za pet dana oni zarade sto neko ne zaradi ni za mesec dana.Sve im malo.a deca nikada nepismenija.

Deca su vam sve nepismenija zbog primitivizma i nezapamcene nekulture koju nose iz vasih kuca. Ugasite im Pinkove kanale i stavite knjige u ruke, pa se onda zalite na prosvetu, ***** ******.

nnn

pre 9 godina

I neko rece da normalan radnik ima pocepan kisobran. O Srbijo robinjo, ako su ti to merila! Ne, svescemo se ma prosjacki stap pa tek onda da moljakamo. Dajte malo ljudskog dostojanstva! To nikad niko ne moze da vam oduzme, samo ako se predate!

nnn

pre 9 godina

Ovaj narod ima mentalni sklop robova! Sta kaze, dajte otkaz i zaposlite ljude sa biroa. Kakva je to logika-ima onih koji ce da rade vise za manje para...ROB. Nije resenje da radimo za veknu hleba i jos budemo zahvalni "gospodaru" sto nas je nahranio pobogu!

Dr.

pre 9 godina

Ljudi, morate da shvatite jedno: ONO ŠTO PLATIŠ TO I DOBIJEŠ!

Ne mislite da prosveti treba podići plate? Onda imate ovaj cirkus (sve sa ministrom). To znači da mislite da prosveta nije važna. A kako mislite da ostvarite tehnološki napredak?

Pazite, P. Atkins je broj 1. Predaje na Oksfordu, autor je najboljih udžbenika koji se koriste apsolutno svuda. Nema boljih. E, ali to i košta! Njegovo predavanje košta i do 20 000 e. Platiš Atkinsa, imaš Atkinsa i vrhunski obrazovane ljude koji mogu da naprave šatl.
Nećeš da platiš Atkinsa, nema problema, braćeš šljive.
Izbor je na nama.
Razumite, moramo učiniti profesiju učitelja, profesora privlačnim za one najbolje. Ako takvih ovde nema, uvezimo ih. Platimo ih. To je kao kad seljak poseje dobro seme. Košta ali na jesen se isplati.
Jedini način da napravimo, i dabome prodamo šatl je da uložimo danas, da negujemo, zalivamo (i platom...)i dočekamo generaciju sposobnih koji to mogu.
Ako ne, onda laku noć Srbijo, zemljo šljiva na brdovitom Balkanu.

Morate razumeti učitelje, ali ih morate naterati na najozbiljniji rad i ukazati im poštovanje.
Jedan nesposoban kontrolor leta = pad jedog aviona, 300 ljudi, nesposobni ili bedno plaćeni učitelji = pad cele generacije pa i celokupnog društva 6000000 ljudi.

ja

pre 9 godina

minimalac 35000 din, neoporezivi deo 20000 umesto 10000, ko ne moze toliko da plati radnika neka radi sam. socijalni program 20000 neto za sve punoletne nezaposlene, najmanja penzija 18000 din. ukidanje svih parafiskalnih nameta, taksi... dizanje pdv-a na 30% za ekstra robu alkohol, cigarete, benzin, mobilne telefone, elektronske cigarete, kao i na sve proizvode koji imaju marzu preko 50% ili razliku izmedju cene po kojoj je uvezena roba i prodajne cene. pdv na usluge 15%. porez na dobit 5%. prosvetnim radnicima i lekarima ne smanjivati plate ali uvesti proveru strucnosti je ima dosta kukolja... policija za sada ne treba da se dira ali ukinuti im onaj bonus od 10000. hitan zakon o platnim razredima koji ce vaziti i za JP i uknut monopol javnih beleznika! pozdrav od zdravog razuma!

J5

pre 9 godina

(igi, 22. oktobar 2014 18:29) Slazem se sa tobom u potpunosti.ista situacija je i u srednjoj skoli.ali decu vode u inostranstvo.Sa njima na put sem razrednog krece i direktor,tako da mi dnevnice i njemu placamo.Ekskurzija traje pet dana,za pet dana oni zarade sto neko ne zaradi ni za mesec dana.Sve im malo.a deca nikada nepismenija.

ja

pre 9 godina

klanjajte se i dalje vreloustom... nisu svima odjednom skresali plate, kada se obracunaju sa prosveton, na redu su lekari ili neko drugi... ako cete strajkovati, strajkujte svi odjednom!

Viva la Pink

pre 9 godina

Dragi prosvetni radnici,
Krik Prosvete ovih dana je samo još jedan u nizu uzaludnih pokušaja da se zemlja urazumi. To je posao koji u Srbiji nećete obaviti. Moj savet je da ne gubite vreme (vreme čini život), da ne rasipate energiju (ograničena je). Povežite se, osmislite neku delatnost pored rada u školi u kojoj pružite apsolutni minimum, i znajte da je taj minimum više nego dovoljan za Pink, Grand šou, Velikog brata, Farmu, i ostale sadržaje, koje narod obožava, a koji se očigledno više cene od vašeg rada. Ne idite glavom kroz zid. Nemojte ući u štrajk, smanjiće vam platu, zar je to pametno? Uzmite im punu platu, ali im dajte apsolutni minimum. Žao vam je dece? Tako je, žalite ih i dalje. Prema učenicima postupajte sa uvažavanjem, sterilno, da niko ne kaže kako ste ih vređali svojom pojačanom brigom. Ne ulazite u duele, stradaćete. Imaju oni roditelje, njihova su to deca, a ne vaša, pa nek ih oni i dalje takve imaju. Ne nasedajte na provokacije, imate 1001 način da pritisnete nevaspitanog učenika, ali fino, postupno sve kroz dnevnik i ostale PISANE sadržaje, pravite dokumentaciju o njemu. Budite pametni. Nemojte dokazivati inteligenciju ulazeći u tu priču, ukazujući pokvarenoj vlasti da je pokvarena (ma znaju to oni), već pokažite inteligenciju tako što vas u toj priči uopšte i nema.

J 8

pre 9 godina

Gledajuci iskreno po deci,prosvetari nam ne rade nista.Imaju slobodne vikende letnje i zimske raspuste,praznike.vise neradnih no radnih dana.Tako da ne znam cemu kuknjava kada plata sa umanjenjem iznosi 39 hiljada i to je sasvim pristojna plata.

raci

pre 9 godina

@zika ma da majstore, prosvetaru uopste nemamju svoju decu, njima nista ne treba za zivot. 300 e za 7 stepen puna kapa, kao pola plate cistacice u Nis-u.

Miki

pre 9 godina

Podrska svim ljudima koji se bore za svoja prava na zaradu. Sramne zarade u celoj Srbiji pa i u prosveti. Ti ljudi uce i vaspitavaju nasu decu. Samo bojim se da ste vecinom glasali za ovo sto se desava. Tako da nam predstoji beznadje odavde do beskonacno.

Bokisha

pre 9 godina

@
Ako nece da rade ima ko hoce. Otkaz i zaposliti nove nastavnike. Sta je ovo malo malo pa strajk. Gospodo, socijalizam ne postoji vise. Drzava ide napred sa politikom smanjenja javnih rashoda, plata i penzija tako da su mnogi na udaru. Takodje ne moze drzava da se brine o vama, nego vi morate da se brinete o sebi. Ako malo placaju tražite drugi posao ili radite dva posla.
(US, 22. oktobar 2014 15:34)

Kad vec pises gluposti, bar da nesto i naucis. Iskreno se nadam da za tebe nije kasno. Prva stvar, pise ti neko ko je nedavno napustio prosvetu, bas ono sto ti kazes - hocete vecu platu, trazite drugi posao. Nije mi to bio glavni cilj, vec da radim posao koji mi nece oduzimati dostojanstvo, a prosveta je degradirana bas zbog takvih poput tebe. Sta mislis da dobijas ako celokupna prosveta bude otpustena i dodju drugi, koji bi zbog toga pristali da rade i za veknu hleba, u znak zahvalnosti?! Jesi li onda dobio kvalitet?

Druga stvar, kazes nema vise socijalizma? Pa jel placas deci skolovanje? Jel' placas odlazak kod lekara, sem mozda participacije? Sta je to onda? Moze to i tako da se resi - hoces stvarno kapitalizam - pa nek ti deca placaju skolarinu i u osnovnoj skoli, prosvetnim radnicima bi sigurno odgovaralo.

Imao bih jos sta da dodam, ali premalo je karaktera da sve stane, mada za komentatore koji imaju shvatanja slicna tvojima, i ceo jedan blog je malo. Jer ste kroz skolu ocito protrcali. I sumnjam da ste ikad ista procitali, sem onog na sta ste bili primorani.

Mita

pre 9 godina

Profesori zasluzuju te plate koje traze,ali od cega?Ako treba svi da se zrtvujemo ok,ali svi,a ne samo sirotinja,a advokati ili profesori da ne trpe.Ovo je zemlja svih nas i moramo svi da se zrtvujemo za bolje sutra i ne sme niko da bude izuzet,cak ni profesori...Ili cemo svi da se zrtvujemo,ili niko pa da propadnemo svi.Ja sam za prvu opciju.

roditelj

pre 9 godina

jos plate dole
Ako ti mislis, a mislis, da je obrazovanje tvog deteta na grbaci naroda- JADAN TI. Doduse, posto si bogom dan za sve, ti ces sam odlicno obrazovati svoje dete nakon sto ga prvo vaspitas da su svi drugi nesposobni I nepotrebna grbaca. A onda cete sami pisati potrebne povrde, zahteve, dokumenta I sl jer ste sve otpustili da bi ste imali vise za sebe.

lele

pre 9 godina

Znači, onim 75% ispada da je lepo i da jedva čekaju da im smanje platu koja nije povećavana godinama unazad ? Sram da ih bude ! Svi zajedno u kompletnu obustavu pa da vidimo šta će onda ?!? Možda to bude i uvod u pad vlade ovih nazadnjaka ?

btool

pre 9 godina

@Profesor

da da, kuci rade pripreme za strajk, planove za ekskurzije, programe za fejsbuk, pripreme za privatne casove samo ne znam za te izvestaje sta radite i kome izvestavate posto izgleda da je to vezano za "Djacki dinar" kolko ste prikupili ovog meseca. Selektete decu po tome sta im radi tata pa se grabe za njih u odeljenju. Sram da vas bude.

Koji prosvetni u srbiji vs negde drugde. Vi idite pa radite onda negde drugde a posao ce da se da onom kome stvarno treba. Ni jedan iscepan kisobran nisam video na slici. Normalan radnik u srbiji ima iscepan kisobran i jos nije stigao da kupi jaknju za strajkovanje po hladnom vremenu.

I ja sam za to da se plate ne diraju da svima lepo bude itd, al ne moze vama da bude lepo a mi sto vas placamo nas ko sisa.

Dok uzimate iz dzepa normalnog gradjanina koji ima manju platu od vas i uslovljavate niko nece vise da vam cuti.

Profesor

pre 9 godina

@Vatromet

Prijatelju racunica ti je losa. Ako se mesas u neciji posao prvo moras da se raspitas kako isti funkcionise.
Prvo, Dan Svetog Save je radni dan za svakog prosvetnog radnika i svi su u obavezi da dodju na posao.
Drugo, prosvetni radnici veliki broj dokumenata rade kuci (razni planovi, programi, izvestaji, pripreme za casove i dr.). Sve ovo prema zakonu ulazi u normu i radnu obavezu jednog prosvetnog radnika.
I na kraju, potrazi malo na Internetu na kojem su mestu po primanjima prosvetni radnici u Srbiji, videces da su ispred nas Makedonci, Albanci i Bosanci.

Dr.

pre 9 godina

Postoji način da se prosveta dovede u red!
Ovo će se svideti nastavnicima

1. Podići plate u celokupnoj prosveti na minimalnih 1000 e za osnovno, 2000 e za srednje i 3000 i više za visoko školstvo. Za državu koja baca milione (da ne kažem milijarde na subvencije propalim preduzećima) to nije ni kap u moru.

2. Uvesti ocenjivanje profesora od strane školskog nadzornika. 2000 škola = 20 adzornika = ocena svakih 100 dana.

Ovo se neće svideti nastavnicima!

3. Svako ko dobije neprelaznu ocenu dobija suspenziju na 1 god. Sledeća negativna ocena = gubitak posla.

Brzo bi otpali oni koji ne znaju ili neće a armija onih koji hoće imali bi dobar razlog za to.
Nemojte pomisliti da nema novca. Budžet predviđa milijarde za subvencije propalim firmama, službene puteve... Uostalom zašto ambasador ili kontrolor letatreba da ima normalnu pltu a profesor ne? Imaju odgovornost. Pa i hirurg i učitelj imaju i malo veću odgovornost no kojekakvi ambasadori!

Mnogo

pre 9 godina

Moj Vučiću!
Mnogo ti se raja osilila!
To 'oće da jede, pije, da se pere i oblači...
Dokle ćete ti i tetka to da trpite????
Ajde, Tita ti, zamoli je da ti pošalje kakvu pomoć u suzbijanju ove žive sile.

djeram

pre 9 godina

Posao prosvetnih radnika nije vaspitanje, nego obrazovanje, ako deca imaju roditelje kojima je glavna zanimacija Pink, Ceca i ostala bagra, nema tog profesora koji ce tu decu ubediti da to nije model koji treba slediti!!!

Roditelji su najveci krivci! Ko je obucio huligane? Glupi i bahati roditelji ili mozda profesor matematike???

Podrska prosvetnim radnicima, izdrzite do kraja!!!
(djeram, 22. oktobar 2014 18:16)

Nego sta leba ti?
Zasta imaju pedagogiju na studijama?
Posao nije aamo solja kafe svako jutro to bi trebao da znas!
Sada sam brucos inace kod nekih profesora nismo smeli da zucnemo,jednostavno neki dlrade svoj posao a beko neki ne !
(Serbman, 22. oktobar 2014 18:54)

Ako si stvarno brucos, onda moram da priznam da su u tvom slucaju profesori mozda omanuli, prilicno nerazumljiv tekst!

Po tebi profesori i ucitelji jedino sto rade tokom dana je da popiju jutarnju kafu i onda ceo dan zevaju?

Mora da si upisao Megatrend!

Hogar

pre 9 godina

"Ministar" bi trebao da se spusti u narod i ako može da uvidi pravu sliku.To isto važi i za one koji su ga i doveli na ovo mesto,a prava slika izgleda ovako...
Otac sam srednjoškolca.Od početka školske godine prošlo je DVA MESECA!U odeljenju mog deteta...u Beogradu (gde je standard "kao" veći) više od polovine đaka nije kupilo sve knjige!!!
MINISTRE I "GOSPODO" NA VLASTI...Đaci vam slikaju stranice udžbenika da bi mogli da uče jer njihovi roditelji NEMAJU.A da li znate da skoro niko u odeljenju ne nosi užinu jer dele oni koji imaju malo sa onima koji nemaju ništa...a to su DECA!
Gde bi nam bio kraj da VI podelite sa nama (kao sa decom koja su naivno glasala) svoj deo.

btoot

pre 9 godina

@Леонардо
Ne svircaj trubu. Nisi zaposljen u struci, i prihvatio si poso, skoro svi gradjani su van struke ako nisu povukli drzavu za vrcu. To sto su te zaposlili svaka im cast i ma kakav poso bio je bolje nego ista. Fizikalac nije sramota da budes niti cistac niti magacioner mada i magacionere nazivaju drugi fizikalcima samo da znas. Ne seli cistac kancelarije kad se neko seli nego magacionere. Znam i ljude koji su magacioneri za mnogo "mnogo" manju platu takodje sa zavrsenim fakultetima.

To sto kolko vidim uporedjujes plate sa Beogradjanima je tvoj problem.Beograd i Srbija nije isto... ili isto za sve ili nek traze drugi poso kome se ne svidja.

Sto ne mogu da budu vece plate fizikalcima od drugih? Jel ti secas pa treba da jedes vise? jel se ti znojis radom pa treba vodu da pijes vise? Da ti ne radis u ladno pa da ti treba za lekove nonstop? Da ne spartas vise pa da ti treba i za obucu nonstop? Ti mislis ucio si skolu i sad oces palatu za 4 godina ucenja? Pa ne moze, mozes da se zaposlis kad odpuste ove sto su prosjaci kad popiju otkaze za 25 hiljada umesto da budes cistac ako si na birou i to je to.
Ako ti je to malo onda se lepo odseli iz Srbije i kraj, ima ljudi koji bi tvoj poso prihvatili na prvu ponudu, neko (minimum 20% nezaposlenih lica Ssrbije) bi se za tvojih 20 hiljada (i uz to da je prijavljen ko ti) veoma obradovo...

rusimir

pre 9 godina

svi smo jednaki i cistaci i lozaci i doktori i svima jednako, nerazumem vas nastavnike profesore sto je vas zanat vazniji ili tezi od mog, nema potrebe da se stavljate u posebnu elitu od rudara vozaca vatrogasaca i da nenabrajam vise, zalosno je sto smo siromasni i sto zele da nam svima smanju plate a vi se borite za svoju struku umesto da se borite za narodnu radnicku klasu to bi vam ja preporucio, bice bolje i efikasnije da svi zajedno od vlade trazimo nesto a ne vi ste kao profe najbitniji a ostali nisu.

Trs73

pre 9 godina

http://youtu.be/2rZsUe0ejGk

Evo jednog predloga prosvetara što se tiče platnih razreda. Možda shvatite zašto nekome ovo ne odgovara.

dusanmal

pre 9 godina

@m - Direktan rezultat drzavnog (svacijeg te nicijeg) monopola i ne postojanja sila slobodnog trzista. Kada su birokrate u kontroli jedini moguci rezultat je korupcija, losa uprava i propadanje. Kada osoblje nema ostricu slobodno trzista da ih gura ka boljem radu, sve ostaje na licnom moralu koji opet pomenuti birokrati i njihova korupcija neizbezno podkopavaju.
Jedini izlaz je privatizacija. Oteti pokraden (taksiran) prihod od birokrata te time i njihovu moc te time i razlog za korupciju. Dati roditeljima pun izbor gde i za koliko da upisu decu. A onda, neumoljive sile slobodnog trzista ce sutnuti lose skole i lose osoblje te podpomoci i inspirisati dobre. Al' cik to objasni zemlji koja jos pati od komunisticke potrebe da drzava sve radi i kontrolise. Dok drzava sve radi i kontrolise, nema povratne sprege da se ide na bolje, bas suprotno - neizbezna korupcija.

mira

pre 9 godina

A ovima preko 100 000 cak povecavaju!!!!i to ukidanjem solidarnog poreza. ej bre koga oni zezaju!!!sta je sa silnim agencijama,sta je sa naplatom poreza tajkunima,poput beka i zeljka mitrovica,,sta je sa platom olivera antica koji ima 5 funkcija i platu od 700 000 dinara!!!!!!!sta je sa platetinama SNS notara!!! sta je sa platom Sinise Malog koji kao gradonacelnika,i clan upravnih odbora klinickog centra i komercijane banke primi oko 5000 evra mesecno!!!!!!!!to je 30 prosecniih penzija ili 14 plata prosve.radnika!!!!!udarili na sirotinju!!OTPOR!!!

Alternativni Mile

pre 9 godina

Evo šta raja dobije kad ih neko ubedi da ne postoji alternativa.
Hoćete u EU?
Pritegni kaiš i hodaj dalje, za V0đ0m, u zemlju meda i mleka!
Sve uz pesmu!
Op, mala bosonoga!...

Jedan od nas

pre 9 godina

On je ocenio da aktuelni odnos vlasti prema zahtevima prosvetnih radnika predstavlja "osvetu loših đaka, plagijatora i lažnih doktora koji ne mogu da cene kvalitetno obrazovanje kad su prečicama i korupcijom došli do današnjih pozicija".

Pametnom dosta

djeram

pre 9 godina

Iskreno. Kakva su nam deca ne bih rekao da prosvetari rade posao. Sve tuplji i bez morala. Glavni idoli su im starlete. Kako obucavaju decu dobro da primaju i ovoliko. Cast izuzetcima
(m, 22. oktobar 2014 17:05)

Posao prosvetnih radnika nije vaspitanje, nego obrazovanje, ako deca imaju roditelje kojima je glavna zanimacija Pink, Ceca i ostala bagra, nema tog profesora koji ce tu decu ubediti da to nije model koji treba slediti!!!

Roditelji su najveci krivci! Ko je obucio huligane? Glupi i bahati roditelji ili mozda profesor matematike???

Podrska prosvetnim radnicima, izdrzite do kraja!!!

Milan-Indjija

pre 9 godina

@m
To sto su deca sve gora i sto su im uzori starlete, NIKAKO nije krivica prosvetara, vec deo kucnog vaspitanja. To je gospodine "m" prava istina. Iz kuce se izlazi u svet, a skola je tu da nauci i savetuje. Glavnu rec u svenu vodi roditeljsko vaspitanje od najranijeg uzrasta. Dodao bih i to da od kako su na scenu stupili zakoni da dete u skoli ne smes ni popreko pogledati, djaci su se osilili. Ukinut vojni rok, slave se punoletstva i pijancenja, u skolu se ide radi reda (cast deci koja se bore za svoju egzistenciju), za skolu se oblaci kao za modni casopis (ne bih rekao ruzniju rec) i kada devojcice idu u skolu izgledaju kao pevaljke sa srpske estrade. E to se sve gospodo donosi od kuce. I sta u svemu tome moze prosvetni radnik, kada za namanji prekor ili duel sa ucenikom moze da dobije suspenziju sa posla. Mi smo dobijali od nasih profesora samare i danas ih se rado secamo i postujemo ih.

moje ime

pre 9 godina

Ako neki od tih prosvetnih radnika ne ume da sagleda situaciju i misli da ce ovo smanjenje zarada biti poslednje u javnom sektoru, onda se plasim da nam decu ne uce mnogo pametni ljudi.
(moje ime, 22. oktobar 2014 14:51)

Pa, nisi ni ti najpametnije shvatio ovaj protest! Nije problem što je smanjenje plata u javnom sektoru nužnost, već što nije pravedna raspodela! U Pošti se priča o podeli "viškova", prosečna plata u EPS-u oko 600 evra neto, u Srbijagasu Bajatović ima milionsku platu iako je prošle godine napravljen gubitak od 150 miliona evra, švalerke i svastike po raznim agencijama sa SSS imaju veće plate od profesora! Ceo javni sektor treba urediti novom sistematizacijom i zacrtati platne razrede! Država neka preti, malo fali da narod izađe na ulice i najuri nepismenu bandu!
(pravednik, 22. oktobar 2014 15:37)

Sve si u pravu. Ipak, to su javna preduzeca. Ne mozes reci da neko u IT sektoru mora da ima istu platu kao covek iz IT sektora Narodne biblioteke. Jednostavno, ne rade uopste iste stvari iako se tako zove zanimanje. Telekom onda ne bi bio konkurentan.

Dakle, moj stav je da javna preduzeca moraju da se privatizuju sto pre, ali ne da im ostane monopol, nego da se na svim poljima napravi sto veca konkurencija. Nece vise biti pokrivanja gubitaka. I da, uslov je da drzava vise nema NIKAKVE obaveze prema tim preduzecima, a ne da placamo da neko uzima te firme. To je ludost. Ako nece niko, onda gasi. Osnovace se nove.

Serbman

pre 9 godina

Posao prosvetnih radnika nije vaspitanje, nego obrazovanje, ako deca imaju roditelje kojima je glavna zanimacija Pink, Ceca i ostala bagra, nema tog profesora koji ce tu decu ubediti da to nije model koji treba slediti!!!

Roditelji su najveci krivci! Ko je obucio huligane? Glupi i bahati roditelji ili mozda profesor matematike???

Podrska prosvetnim radnicima, izdrzite do kraja!!!
(djeram, 22. oktobar 2014 18:16)

Nego sta leba ti?
Zasta imaju pedagogiju na studijama?
Posao nije aamo solja kafe svako jutro to bi trebao da znas!
Sada sam brucos inace kod nekih profesora nismo smeli da zucnemo,jednostavno neki dlrade svoj posao a beko neki ne !

Леонардо

pre 9 godina

@ it is I, Doktor 86

Браво, и опет браво за коментар. Факултетски сам образован, посла у струци НЕМА. Пошто је у питању голи живот, прихватам привремени посао у Пошти. И тада шок. Најобичнији физикалци (средња школа), опис рада (ношење пакета, гурање колица), плата у распону од 37-43 хиљаде динара. ЈА сам наравно радио за 20, јер сам преко бироа. Шта је поента овога коментара? Недопустиво је да људи који су уложили и улажу у своје образовање (време, новац, живце), овим "реформама" бивају кажњени смањењем и онако мизерних плата. Уз дужно поштовање, не могу чистачице, кафе куварице, магационери, имати веће плате од медицинских сестара, професора. Према томе, пуна подршка протесту.

mudrijas

pre 9 godina

@hersascha

Izvini sto cu ovako da te pitam ali tvoj komentar jednostavno vice: "Pitaj, PITAJ!". Sta tacno ti to radis za 24000 mesecno i koliko si kvalifikovan za posao koji obavljas? Mislis da oni koji obrazuju buduci kadar treba da budu mizerno placeni zato sto neko radi za 24000? Da li doktor, od koga zavise zivoti drugih, treba da ima mizernu platu?

Hteli mi to da priznamo ili ne ko prima 40000 dinara mesecno i oslanja se samo na tu platu je na zalost sirotinja, daleko je od srednjeg sloja. Sta i kako zive ljudi koji primaju 24000 meni uopste nije jasno kao sto mi nije jasno zasto to trpe. Za troclanu porodicu ni 100000 nije za normalan zivot nego za puko prezivljavanje verovatno uz neverovatnu snalazljivost. Mnogi su ovde povuceni za nos.

Imam par saveta za tebe kako da ne budes toliko ogorcen, buni se, trazi novi posao, obrazuj se itd.

Da se razumemo nisam prosvetni radnik ali mi je prosto neverovatno da neko daje ovakve komentare. "Meni je lose i zato svima mora da bude lose!". Cela ova prica sa smanjenjem plata i penzija je upravo to, hajde svima da nam bude lose.

igi

pre 9 godina

Evo mi dobili ponudu za Divcibare ukupno 21000 dinara, od toga 600 dinara ide ucitelju po detetu pa nek vodi i grupu od 15 to je vec 9000 dnevno puta 7 dana 63000 dinara, malo li je na ovu krizu. Za te pare i treba da se pomuci tih nedelju dana.

Zuja

pre 9 godina

Vidim prosvetari se pitaju kako radnici gradske cistoce imaju 40 hiljada platu? Pa to je malo ja bi im dao 100 hiljada da se pitam! Ljudi ciste za nama danju i nocu, sve sto ovaj narod baca i pljuje oni pociste! To je casno zanimanje i trebalo bi da bude najplacenije, svaka cast tim ljudima na ulicama sto danju, nocu, po snegu, kisi, vetru ciste gradove sirom Srbije. A prosvetni radnik je ucio skolu da bi radio u toplom i klimatizovanon gospodski posao. Ne znam sto toliki znacaj pridajete fakultetu? U Evropskoj Uniji se najvise ceni rad! Moleri, elektricari, zidari, rudari razbijaju nastavnike sa platama 3 puta vecim ali im je zato posao mnogo tezi i nelagodniji. Ovde u Srbiji i dalje vazi ono uci sine skolu da ne radis nista. Malo sam skrenuo sa teme ali pojedini komentari ovde omalovazavaju ljude sa zavrsenim srednjim skolama i zanatlije koji su svuda u toj Evropi cenjeni a kod nas se pljuju. Ne.znam gde ti jos ima da neko ko radi 4 sata dnevno sa slobodnim praznicima, bez nocnog rada, sa zimskim i letnjim godisnjim odmorima budu na istoj lestvici sa ljudima koji non stop rade pa makar to bilo i ciscenje ulica koje je isto kao i obrazovanje neophodno! Moj glas ide radnicima definitivno.

Usplahiren

pre 9 godina

Zna li iko gde je sin Zeljka Mitrovica ili mozda gde je Miroslav Miskovic?
i sta bi sa onim privatizacijama?
Zna li iko gde je covek kome je sadasnji premijer namenjivao bolnicku kosulju u parlamentu?

Kolumbo

pre 9 godina

Dragi moj Kolumbo, otrkicete Ameriku kada se malkice raspitate sta sve profesori rade na ekskurzijama po Italijama, Austrijama i Grckama da bi slatku decicu vratili mamama i tatama zive i zdrave. Pozdravcic!
(Skolica, 22. oktobar 2014 17:35)
Je li pozdravčić namenjen i roditeljima kojima ih niste vratili?

Saša

pre 9 godina

Plate im zaista jesu male. Ali problem je u tome što je realno polovina škola visak, odnosno treba se zatvoriti jer nema dece. Da li je neko čuo da je neko od prosvetnih radnika tehnološki višak? Potrebna je preraspodela, višak ukloniti, povećati zarade. Takođe povećati i kontrole i zahteve koje ti zaposleni trebaju ispuniti. Na ovaj način deca, A pogotovu roditelji su ti koji trpe iživljavanja.

Mr. No 33

pre 9 godina

Slazem se sa vama dobrim delom. Ipak imam malu zamerku.Zasto mislite da ljudi sa srednjom skolom ne podrzavaju vas opravdani strajk?Da li stvarno mislite da ste inteligentniji od ljudi koji nisu imali od koga da uzmu od usta kao vi od roditelje da bi stekli diplomu i obrazovanje ali ne nuzno i ono ostalo sto bi trebalo da krasi intelektualnu elitu? Molim vas,ne banalizujte i ne generalizujte...Svako dobro.

Sedi jedan

pre 9 godina

@Vatromet

Sve si objasnio, bravo majstore! Posto je sve tako divno u prosveti zasto ne konkurises negde? Mozda te prime u neku skolu.

Nisam prosvetni radnik ali zelim da mom detetu predaje neko ko je u stanju da mu prenese kvalitetno znanje i da za to dobije odgovarajucu satisfakciju. Nisam lekar ali zelim da skolovani ljudi koji spasavaju tudje zivote imaju adekvatnu satisfakciju za ulozeni trud i steceno znanje. Nisam advokat ali ali zelim da ljudi koji zatupaju druge imaju odgovarajucu satisfakciju za ulozeni trud i steceno znanje.

Jasno?

orden

pre 9 godina

E mnogo smo glupi što tražimo da za nas ne bude smanjenja plata.Ko smo mi da budemo izuzeti?Treba da imamo samo jedan zahtev UVOĐENJE PLATNIH RAZREDA I BEZ IZUZETAKA smanjenje svima.To je najpoštenije i niko nebi mogo da ima primedbu inače Vučiću mislim da nemože biti dobro.Sve drugo je nastavak NEPRAVDE,a socijalistu Kostića treba najuriti iz ministarstva da više ne preti i plaši.

Dali bocek

pre 9 godina

@bodibond, da se razumemo, imam najvisi moguci stepen obrazovanja, srecom stecen negde u svetu gde je tretiran kao vrhunski univerzitet; e sad taj zika ili kako vec se zove, kome ste replicirali, za pocetak vas je od svoje 18 godine izdrzavao, da ne kazem trpeo. Da ste obrazovani bas svi, to je lakrdija. Padezi, dikcija, opste znanje, uglavnom mizerija. A to sto su se roditelji odricali, pa nije skola za svakog. Kada budem zeleo novac, za poducavanje, predavacu na Carnegi univerzitetu, i bicu angazovan 60 sati nedeljno. Za 'ladovinu' bicemo kolege. I poslusajte, plasite se zelje da vas vrednuju pravedno. Ja sam pobegao od tog posla u Srbiji, a ako mozete vise, umete bolje, idite tamo gde se prave pare, a ne gde se trose. Morate shvatiti, stepen korisnosti se danas meri iskljucivo materijalnim rezultatima, a ne humanoscu medicinara, stvaranjem novih narastaja i slicno. Ja sam to na vreme shvatio, a vama da bi se trgli i menjali svoj zivot, mozda grubo rekao kako stoje stvari. To sto imate diplomu, gledajte na to samo kao na ulaznicu za bioskop. Film jos niste videli. Znaci, tabula raza. Ljutite se, ali, pomozite sebi. Drzavne skole, svugde su na kraju lanca ishrane. Jednostavno, to je tako. I niko nece suzu pustiti zbog toga.
Pozdrav, i mnogo srece.

maki

pre 9 godina

ako se prosveta izuzme, onda i svi ostali imaju pravo da se izuzmu, sta da stane, na primer, zdravstvo, radnici, u toplanama ili elektranama, ili svi, ili niko

dejan

pre 9 godina

Posle svega što je A. Vučić obećavao (ukidanje agencija, obuzdavanje administracije u bahaćenju narodnim novcem) bio bi red da se imenovani obrati narodnim poslanicima sa izveštajem šta se i koliko se napredovalo sa ostvarivanjem obećanja iz predizborne kampanje. Ali ne, sve je isto kao i za vreme Tadića i Koštunice.
Podrška učiteljima.

Istrajte prosvetari

pre 9 godina

Oni koji su stopirali lustraciju, sada su na vlasti, i imaju nekoliko stotina hiljada dinara platu.
A nastavnici bednih 350 evra.
Grozota!

Сварог

pre 9 godina

Читајући вест и коментаре читалаца, не могу да не приметим да многи не разумеју у ком стању се налази школство. Бити наставник значи учити децу да мисле, подучавати их и васпитавати. Све мање родитеља ради то са својом децом. Бити на екскурзијама, не значи уживати, лежати и истраживати лепоте одређеног краја, већ бити одговоран, будан, бринути за децу. Многим родитељима је проблем да брину за своје једно дете. Бити наставник значи све разумети - децу, родитеље, државу. Бити наставник у Србији значи да сте најмање поштовани, вечито оцењивани и потцењивани;значи да сви могу да вас газе, да ваш посао могу да вам објашњавају нестручни, необразовани и некултурни. Смањење плата није једини разлог, него окидач за испољавање беса, незадовољства и неверице због ужасног стања у коме се налази школство, а самим тим и свачија деца. Питајте се коме одговара муљаво дно у којем се налазимо. Има овде чудних риба... Поздрав свим људима који умеју да мисле.

laki78

pre 9 godina

Podrska strajku prosvete. Izdrzite. Hajde i ostali da se organizuju i podrze ljude. Treba se boriti za normalan zivot, a ne da nad nama vrse lapot.

i29

pre 9 godina

Da bi neko bio profesor treba da završi fakultet. I zato ne treba porediti nastavnika sa prostom radnom snagom koja ima samo srednju školu i radi za minimalac.

vladoKLC

pre 9 godina

Kad vidim ove negativne komentare i način na koji su izrečeni vidim koliko je ovo društvo daleko odmaklo. A gospodi sa tako naprednim razmišljanjima poručujem da će izdržati osnovnoškolsko obrazovanje svoje dece što im je i domet!

Komša

pre 9 godina

Da li ste primetili ko se buni zbog smanjenja plata? Policija,lekari i profesori.Zanimljivo je to što u propagandnim spotovima kažu - platite porez,to je novac za lekare,vaspitače,učitelje,vojsku i policiju.Pa ako je za njih zašto im uzimate?
Ne buni se ni jedan opštinar? "Radnik" javnog preduzeća ? Oni bi ćutali i za minimalac jer znaju da ne zavredjuju ni toliko.Znaju da ih ima pet tamo gde treba dva ili tri.Čute i Cekaju da ubace sina/ćerku na svoje radno mesto kad budu pred penzijom.
Njima bre skidaj,to rasteruj da radi u privatnom sektoru.Tu seci.A profe ostavite na miru i ostale koji su stvarno potrebni.
Boli uvo one kojima deca idu u privatne škole jer gladan učitelj neće učiti njihovu decu nego tudju.A takvi nam zakone donose.
Napred profesori,pošaljite ih u magareću klupu (odatle su i došli).

Novski

pre 9 godina

i nek na ulice osim ujedinjenih prosvetara, policajaca, studenata i advokata izadju i svi jadni, prestraseni ponizeni novinari i ljudi koji rade na crno...

Uros

pre 9 godina

nasao si s kim ces da se poredis, prosjak na zelenom vencu zaradi vise I od mene, ma i od mene i tebe zajedno. uzmi nekog sebi ravnog.

radnik

pre 9 godina

@RATKO GRADJEVINAC:

Pa Kralju, sto se nisi iskolovao, npr, pa da ne radis za 10e??? mislis da se predsednik postaje sa srednjom skolom? Da neko ko je isao duplo vise od tebe u skolu i UCI svakodnevno, treba da radi za manje para od tebe? ZNANJE KOSTA.
Aj sa tim argumentom ubedi dete da napusti skolu i da bude gradjevinac kao ti? Sto da ne, skola se ne isplati, jel?
Nemacka nije jaka zato sto ima mnogo gradjevinaca, vec zato sto ima skolovan kadar da je vodi.
Mi smo slepci zato sto nas vodi Dr.Mr.Grobar, Dr.Slina, Dr.Sapke, Dr.Vucko genijalni pravnik koji nema dana radnog staza, Dr.Keramicar, i slicni neobrazovani likovi. Samo njima moze da padne na pamet zakidanje na obrazovanju.
hoce da naprave naciju sebi slicnih poluidiota, koji ce da redom rade za 100e.
NECE PROCI!

Skolica

pre 9 godina

@Kolumbo
Dragi moj Kolumbo, otrkicete Ameriku kada se malkice raspitate sta sve profesori rade na ekskurzijama po Italijama, Austrijama i Grckama da bi slatku decicu vratili mamama i tatama zive i zdrave. Pozdravcic!

sasa

pre 9 godina

sto se ne udruze lepo advokati, prosvetari, studenti i drugi koji su ovih dana u strajku i naprave kriticnu masu, drugi ce se pridruziti jer sve sto ovi traze je razumno.
sramota, skida se svima i radnicima i neradnicima, a zaposljavaju se novi neradnici. pa kolike su plate po javnim preduzecima za raznorazna izmisljena mesta. evo primer, u mojoj seoskoj opstini, direktora pr-a (odnose sa javnoscu, sta god to bilo u mojoj seoskoj opstini sa 10 000 ljudi) ima 160 000.

m

pre 9 godina

Iskreno. Kakva su nam deca ne bih rekao da prosvetari rade posao. Sve tuplji i bez morala. Glavni idoli su im starlete. Kako obucavaju decu dobro da primaju i ovoliko. Cast izuzetcima

neko ko je radio u prosveti

pre 9 godina

Fama oko godišnjeg odmora - nastavnik može da koristi godišnji odmor u vrijeme kada nema nastave, tj u vrijeme raspusta. To ne znači da godišnji odmor traje cijeli raspust nego traje gospodo moja u onom trajanju koje propisuje Zakon o radu. Ne treba zaboraviti da ukoliko slučajno želiš na more a nastavnik si pred-sezona i post-sezona otpadaju jer tad nemaš pravo da tražiš godišnji odmor.
Fama o tri časa nastave - ako imaš sreće onda da, ali najčešće imaš pet časova u komadu i moliš boga da ne izgubiš glas tokom petog, na ovo dolazi priprema nastave što radi največi broj nastavnika sa kojima sam radila, papirologija koju popunjava u zavisnosti kom školskom timu pripadaš, a ako si razredni starješina onda se količina papira eksponencijalno povećava a plata ti je u prosjeku viša za 1500 dinara, e da nemas kancelariju u kojoj sve to radiš već ograničen prostor veličine A4 formata na zajedničkom stolu u zbornici.
Ekskurzije - najveći broj razrednih starješina ne voli ekskurzije (sedmogodišnje iskustvo iz tri beogradske gimnazije) iz prostog razloga što sedam dana brineš da li će se neko napiti, slomiti nogu, otići na noćno kupanje iako je to strogo zabranjeno,zaboraviti pasoš i sl., ono što razredne starješine i dobiju kao dnevnicu ni izbliza ne pokriva obavezu koju imaju tokom tog perioda.

Nastavnički poziv je divan poziv, ali svi imaju pravo da ih tretiraju sa poštovanjem, pežorativ "prosvetari" već ne govori u prilog tome.

Bili Piton

pre 9 godina

@Ratko gradjevinac
Prijatelju, jadan je onaj ko u tvojoj gradjevini zivi jer ako je tebi 50000din. skoro 500€, onda nije ni cudo sto se javljaju razni oplatoli i dr. kancerogene materije u nasim gradjevinama.
O silama, momentima, sprezanjima i dr. kompleksnim proracunima mogu misliti koliko si OBRAZOVAN.

Đuro

pre 9 godina

Štede na prosveti k'o na crkotini, a zato na zasedanje Generalne skupštine UN Toma vodio 50-oclanu delegaciju (sa sve snajkom), a Dacic 20-oclanu.
Poredenja radi, Rusija je poslala Lavrova, sa 7-oclanom delegacijom.
Eto, Srbijo, zašto štediš.

Na ne bude da izmišljam, šaljem izvor: http://www.autograf.hr/jedno-pismo-politici/
.

Novski

pre 9 godina

A da se slucajno dogovore sindikati policije, prosvetara, advokata, studenata, privrednika itd. i da svi zajedno strajkujete i protestujete?

Ekvilibrijum

pre 9 godina

Ovoj vladajućoj strukturi nije cilj da ima školovano stanovništvo, već zombije koji će se primati na onu njihovu sve providniju demagogiju.
Kratko i jasno.
I tužno, naravno.

Nemo

pre 9 godina

Ja sam za platne razrede jos je Djindjic hteo da ih uvede pa nije mogao od silnika! Tako bi doslo do prave ustede, a ne da fakultetlija u javnom preduzecu ima 100.000 a radnik u opstini i prosvetar 40.000! Inace, opet se teret prebacuje na narod a stranke dobijaju jos vise novca!

Kolumbo

pre 9 godina

Kada sam ja sa još stotinama hiljada drugih ostajao bez posla niste razmišljali o tome ko će da vas finansira u budućnosti. Mislili ste samo kako da nabijete što više dnevnica sa ekskurzija po raznim Italijama, Austrijama i Grčkama. Da se osvrnemo prvo na to kakav je kvalitet nastave u poslednjih 10 i više godina, pa da onda vidimo da li zaslužujete i toliko koliko ste plaćeni. Lično odrađujem posao za 4 profesora, jer je druga opcija da dete ide kod njih na privatne časove i da im plaćam za ono što nisu odradili na radnom mestu a obavezni su.

Dragana

pre 9 godina

Tuzno mi je kada citam sve ove komentare. Ja sam prosvetni radnik, mlada sam, kao i vecina mladih ljudi koji su uspeli da se zaposle u skolskim sistemima o punom fondu casova mogu samo da sanjam. Obrazovanje bi trebalo svima da bude vazno! Tuzno je sto nije tako. Vase ideje ili zamisli kako su tudji zivoti lepsi laksi mi nisu jasni. Ako neko, ko god to bio, pokusava da se izbori za bolji zivot, zasto je to lose? Zasto ce nekom drugom biti bolje ako je prosvetnim radnicima lose?

Dejan

pre 9 godina

Ziko, Ziko od necega treba i ziveti, platiti racune, jesti i zameniti pocepane cipele i izlizane pantalone. Predlazem politicarima da daju plate koji imaju prosvetari i neka oni onda volontiraju i zive sa tim parama.....
Puna podrska prosvetarima!!

Vesna Rajic-Kosteski

pre 9 godina

Nasem drustvu preti distopija ( kolektivno beznadje ). Nije se pronaslo adekvatno resenje za demografske tokove : penzioneri koji strepe za svoje penzije doziveli su da im budu smanjene. Izvori sredstava za penzije zavise od drzavnih institucija urusenih dugovima.Mladi bez obzira na predizborne parole su uglavnom bez posla.Obecanja.Kultura i obrazovanje su imperativi ozbiljnog drustva.Sta nam se to dogodilo pa smo dozvolili da nastavnici i profesori nase dece tako budu ponizeni? Strajk prosvetara,lekara, advokata i dr. podseca na sumorne dane Grcke kada je grcka vlada po diktatu "trojke" ( MMF-a, EU i ECB )razrezala apsurdne namete advokatima, lekarima a zaposlenima u obrazovanju, kulturi i dr. smanjivala plate ! U Srbiji ne zelimo scenario Grcke, Kipra, Portugalije, Spanije. Strajkovali su cak gradjani i u Briselu! Pridrzavati se osrednjeg resenja koje se ogleda u merama stednje (koji kritikuju cak i briselske birokrate !)govori o ogranicenosti moci onih koji su prisiljeni da ih sprovode.Mora se razmotriti citav sistem zastite interese drustva i ocekujemo odustajanje od tendencija ka preteranoj represiji.Moraju se stvoriti realni potezi kako bi civilno drustvo kontrolisalo aktivnosti vlasti.Apsurd je da malo pre na Vestima vidimo prosvetare kako strajkuju po kisi a na drugoj strani pretrpan svedski sto u kome uzivaju clanovi stranke u proslavi godisnjice. Vazno je imati clansku kartu! Koliko smo mi to nisko pali ?

Сви заједно до победе!

pre 9 godina

Студенти и просветари ће се ујединити и победити неолиберално-еврофанатично-антидржавно-антирадничко-антикултурно-антиобразовну власт! До победе!

Ерик,Пенсилванија

pre 9 godina

Deca moraju u skolu. Samo vi strajkujete van radnog vremena. Ima sigurno mladih profesora koji nemaju posao. Ima li neka drzava u svetu da deca idu manje u skolu zbog strajkova. Verovatno negde u Africi, gde nema ni skola. (Zika, 22. oktobar 2014 13:55)

Вероватно у Африци и просветари имају већу зараду него у будућој чланици ЕУ.

Dejan

pre 9 godina

Znam jedno 7-8 nastavnika i profesora. I svi oni pored redovne plate drze i dodatne casove i tako zaradjuju. Ja razumem da su im male plate ali imaju 2 meseca odmora godisnje pa bonuse za eksukrzije. Ajd da se pristane da se ne smanjuju plate ali onda momentalni otkaz onome ko drzi privatne casove jer ima gomila nezaposlenih prosvetara!

xRade

pre 9 godina

Prosvetari su polugoli, gladni i depresivni. Ako mislite da ljudi takvom stanju treba nasu decu da necemu uce.... Sta dete ima da zakljuci iz toga: Moj profesor zavrsio fakultet a nema ker za sta da ga ujede, a ovi nepismeni politicari i mafijasi super zive.

it is I

pre 9 godina

kad sam ja čuo da ljudi u gradskoj čistoći imaju sa osnovnom školom 40 000 platu, i kad sam čuo da lik koji vozi post express ima 40 000, a prosvetari koji moraju da imaju završen fakultet i koji nam uče decu, sa po 30 dece u odeljenju, a svi mi roditelji znamo koliko su deca naporna, a imaju 45 000 platu (!!!), od kad to znam ja potpuno podržavam prosvetu ! a kad mogu da štrajkuju policajci koji nemaju školu, imaju beneficiran radni staž, a radno vreme provode po kafanama, onda mogu i prosvetari ! država ponižava ljude koji rade jedan od najcenjenijih poslova, nekad je bilo majka,pop,učitelj...

King

pre 9 godina

Komentari su blago receno katastrofalni....ono sto su hteli i dobili su....svaka vlast radi isto baci kosku i zavadi narod.A narod ko narod????Pre svega vlast nista nije uradila po ovom pitanju zato se i ovo sve desava...komentara na glupave teme milion a na ovo par desetina...Ako hocete zdravu i pametnu naciju ovaj put nije dobar i to govorim i sunarodnicima a i ovoj tzv vladi!?Ovo je velika SRAMOTA i iskreno osecam se odvratno....Sta ste ocekivali posle 90-tih ....imate kupljene diplome,sumnjive doktorate,estradne kafansko auto- putaske polu pismene pevaljke...itd...pa sta ste ocekivali podrsku???A veliki broj vaspitanih i pametnih mladih ljudi je otisao....a tek koliko ce otici....Godpodo intelektualci ako niste znali dosao je crni srednji vek...ponovo...ali ovog puta glavnu ulogu nema crkva!?Vec.......strucnjaci!Ugasite svetlo....struja je skupa....Prijatno i svako dobro!!!!Kako ste glasali....a i i bolja je ona....nije sloba kriv mi smo ....a!!!!

bezimena

pre 9 godina

Puna podrška NASTAVNOM KADRU, ne podrška sekretaricama i ostalim zaposlenim u prosveti!

Nauka, medicina, obrazovanje i pravda nemaju alternatvu, neka stežu kaiš agencije, komisije, raznorazna JP i sl. koji se bahate sa platama duplo većim nego što ih imaju premijer i predsednik države!

Vijoleta

pre 9 godina

"Prosvetni radnici imaju pravo na štrajk, ali nemaju pravo na obustavu rada", rekao je Kostić novinarima i objasnio da umanjenu zaradu mogu da očekuju kako oni koji uopšte ne drže časove, tako i nastavnici koji rade skraćeno.
A zasto gospodine Kosticu ne kazes lepo da prosvetari jednostavno nemaju pravo na strajk i kraj.

Raso

pre 9 godina

Komentatori koji ovde pluju po strajku prosvetara su kukavice i ulizice koji sami u svom sektoru ne smiju da se izbore za sebe. Sto se tice istog arsina za sve , sta je policijom koja je svoj strajk naplatila? Ovi ljudi na vlasti su pre svega NESPOSOBNI. Dragi komentatori vi u najboljem slucaju proizvodite nesto materijalno, a prosveta ''proizvodi'' LJUDE. Svako poredjenje prosvete i privatnog sektora ne stoji, jer da nema prosvete ne bi bilo ni privatnog sektora tj. znanja da se on razvija. Ko ovo ne razumije ili ne zeli da razumije verovatno je stigao do srednje skole ili nema ideje koji su osnovi jednog drustva i drzave.

misel platini

pre 9 godina

Upravo sam stigao iz BG. Ubila nas kisa, ali neka je! Bar ce se cuti i nas glas!
Vidim da ovde pojedinci i ne znaju zasto prosvetari strajkuju. Raspitajte se pa onda komentarisite. Isto tako i o tome koliko odmora imamo, mozda ce vam biti jasnije!

Novski

pre 9 godina

A da se mozda udruzimo svi zjedno i prosvetari i studenti i advokati i sindikati policije i novinari koji nece vise da cute,sve ovo naravno bez vodja,bez starnih placenika i drugih oportunista.

Washington

pre 9 godina

I zasto bi neko zavrsavao faks, da bi ga ovo cekalo? Moj savet, samo zavrsite nesto sto je priznato u inostranstvu, ucite jezik/e, prvo Engleski pa onda ostale, tako da ako se u Srbiji ne snadjete mozete da bezite van.

A ovi sto pricaju kako Srbija gubi sto skoluje omladinu pa im beze u inostranstvo jednostavno LAZU! Srbija ima vise koristi od nas kad odemo u inostranstvo jer ovde imamo vece plate sa kojima mozemo i da podrzavamo roditelje u domovini i ovde da zivimo. Plus svake godine se minimum jednom dodje u Srbiju i potrosi preko 4000$ sigurno. Koliko bi Srbija imala koristi od jednog masinskog inzinjera koji je ostao u Srbiji da radi u nekoj samoposluzi da radi na kasi?! Ili da radi kao inzinjer u Srb. za bednu platu od 400 eura?

Manite me gluposti.

milan

pre 9 godina

Ko misli da je toliko pametan i sposoban da zaradi više od tih "jadnih" 40.000 rsd, nek ide u privatnike i nek zaradi. Kada vratim filim, svega 2-3 profesora i učitelja mogu da izdvojim u srednjoj i osnovnoj koji su vredeli nešto. Svi su nas terali da učimo na pamet, bili pristrasni, neki bili i nepismeni eeeej nepismeni. Moja prijateljica je radila 3 meseca u jednoj školi, kaže sve stranački klanovi, niko na sednicama ne priča o đacima i njihovim potrebama, nego o politici. Pokušavala da promeni nešto, ali to je borba sa vetrenjačama... Ma privatni sektor treba da se digne da vidimo ko koga ovde izdržava

Vatromet

pre 9 godina

Dragi prosvetari, evo malo matematike za koju baš i nisam najbolje stručan, ali pošto se i vi mešate u tudja posla moram i ja malo u Vaš!
1 godina ima 365(6) dana, u godini ima 52 nedelje, isto toliko i subota ako nije prestupna. Radnih dana ima 261, Prvi maj, Uskrs, Bozic, dan za krsnu slavu, Sretenje, Nova godina ostaje vam 250 dana.
250 dana nije trajanje skolske godine al' da uzmemo da jeste:
- svakoga dana neka ima 7 radnih casova od po 45 minuta !
- 250/5(radnih dana)= 50 casova nedeljno ili 7 dnevno.
Ali zaboravili smo:
- raspust zimski 21 dan, Sveti Sava 1 dan, raspust prolecni (Vaskrs) 7 dana i letnji oko 80 dana traje = 109 dana jos koji nisu radni!
Dakle rade 250-109 = 141 dan u godini i primaju oko 500.000rds platu ili dnevnica za radni dan je 3546.1 rsd. ili prosto 4 casa dnevno se radi!
Kako?
Prosto nemaju 100% fond casova a hoce 100% platni razred!
Prosto 141/7 casova = 20 / 5 radnih dana= 4 casa dnevno ili radis 3 sata primis punu platu.
Ima li igde da se manje rade a prima 40000 rsd. mesecno.
Bezobrazluk. Koji su resili da iskaljuju preko dece. Nece da moze!

SHELBY

pre 9 godina

Kriminal kuca na vrata... zato bezim iz ovog trulog drustva da ne udjem u kriminal tj postanem kriminalac. Otac mi je bio posten,vaspitan sam da budem posten... zato odoh iz moje voljene zemlje. Mogu da je volim i iz druge zemlje...

Nina 011

pre 9 godina

@Zika

Ako prosvetni radnici moraju stalno da strajkuju,a to cine kad im primanja padnu ISPOD proseka (zamislite,ispod proseka!),to znaci da su PRIMORANI.

Zasto drzavni organi,bez obzira ko je na vlasti,misle da je prosveta najzgodnija grana na kojoj se moze dobro ustedeti?

Po tome se vidi sta misle o vaznosti obrazovanja mladih koji ce nas danas-sutra zameniti i zaradjivati i za nase penzije (ako u medjuvremenu vecina njih ne ode u beli svet...)

RoD

pre 9 godina

smr*dovi su nam na vlasti..a ko ih je birao?..pa jos veci smr*dovi i neznalice..vracamo se u '90 gde su vladali vec ovi koji su OPET na vlasti..sad treba da cutimo i jedemo g***a jer smo sami to trazili!

Aleksandar21

pre 9 godina

Gospodo koliko vi godišnje imate radnih sati? Samo mi nemoj te pričati kako leti radite jer u školama bude samo dežurni, ne postoje više ni dodatna nastava sve ste ukinuli.

guja

pre 9 godina

imate realne razloge za strajk, ali bar budite realni i nemojte da postavljate takve transparente da ste vi sirotinja jer niste ni malo sirotinja. (hersascha, 22. oktobar 2014 14:58......
.....u odnosu na koga nisu sirotinja? Tebe i slične? U odnosu na šalterušu u vodovodu? Na čemu da štedimo, na znanju i obrazovanju? Vidim mnogi štede, prvo u porodici jer ne mogu da vaspitaju svoju decu ni dobar dan da kažu, a kamoli da idu desnom stranom trotoara. E onda treba učitelji za ispravljaju to u školi. Parkiraju dete pored TV-a i to je to. Osveta loših đaka je u punom jeku. Ionako treba ukinuti škole, tada bi se najviše uštedelo, svaka budala ima komp i vikipediju i eto znanja, pune bisagice. Spemni za putovanje u bolju budućnost. Nekom novom društvu su možda i potrebni takvi "znalci", ali onda je to i kraj svakog društva. Ali nemojte posle da vam bude kriv polažaonik. Blago vama kad ste ceo život na raspustu.

Mingle

pre 9 godina

Plata u prosveti sa punim fondom casova je oko 40000 dinara. Ako je vama sirotinja onda mi recite samo sta smo mi svi ostali koji jedva radimo za 24000 i po 10 sati dnevno bez godisnjeg odmora koji traje oko 2 i po meseca.
Nemam nista protiv strajka, jer sigurno imate realne razloge za strajk, ali bar budite realni i nemojte da postavljate takve transparente da ste vi sirotinja jer niste ni malo sirotinja.
(hersascha, 22. oktobar 2014 14:58)


Ko ti je kriv sto nisi hteo/la da ucis skolu? Draze ti je bilo da se zezas sa drustvom, da lencaris po ceo dan, epa sad uzivaj sa svojih 25000.

milos

pre 9 godina

Ovaj Kostic socijalista koji sedi u ministarstvu prosvete godinama i koji je karikaturalna i opskurna figura da govori o kaznama nastavnicima,e Srbijo znaci dotakla si dno!

@Alek

pre 9 godina

Novim rebalansom budzeta, parlamentarnim strankama je uvecano finansiranje za 5,5 miliona evra!
To nije za strajk, to je za revoluciju.

Ne mogu da razumem sve ove negativne komentare. kolko smo mi jadni kako nacija.
Treba da budemo svi slozni i da se pridruzimo prosvetarima. Penzioneri, zdravstvo, policija, PRIVATNI SEKTOR svi ali bas svi.
U suprotnom tonemo sve dublje iz dana u dan.

miki

pre 9 godina

Smanjenje samo po sebi je apsolutno odbranjivo resenje. Ali onda treba da se krene redom. Smanjivanje broja poslanika i beneficija u drzavnim strukturama. Ukidanje duplih i nepotrebnih drzavnih struktura poput pokrajina gde se opet stesi. Za to naravno treba promena ustava ali je resenje koje je bolje nego smanjivanje plata. I zasto se na smerovima gde nema posla jednostavno ne smanje kvote? Koja je svrha obucavati medicinske sestre koje potom ne mogu da nadju posao! Znaci smanjivanje plata je potez lenjosti da se stvari rese kako treba!

seven

pre 9 godina

Podrska! Ne samo prosvetarima,nego svim ljudima koji hoce da zive od svoje zarade. Dosta je bilo rada u Srbiji za zvake. Pokusavate privuci Strane investitore sa jeftinom, robovskom radnom snagom,ni to vam ne uspeva. Treba da se okrene drugi list. Minimalna cena rada je ispod svih granica. Ne moze vise tako. Ko ne ceni sebe i svoj rad, ni drugi ga nece ceniti!

ja

pre 9 godina

Porezom koji plaćam drzavi zelim da finansiram i prosvetu i postene lekare, ali ne zelim da plaćam neradnike u drzavnoj i opštinskim administracijama i partijske poltrone. Postoji sistem kako se vrednuje neciju rad. Nasa deca su zaslužila bolje!!! Podrzavam

Iluminat

pre 9 godina

Ranije su strajkovali da im se povecaju plate, sad strajkuju da im ne smanjuju.Kako naprednjaci lepo rade na dresuri naroda, cvrsta ruka i redovan trening cine cuda.Pitam se sta je sledece, strajk da se plate ne ukinu u potpunosti?

Врачар

pre 9 godina

За оне који не знају Министарство просвете, почев од Министра, па преко заменика, секретара и саветнике комплетно контролишу бардови другосрбијанства, чланови ЛДП и ДС, који су волшебно осванули у Вучићевој влади. Толико о карактеру и способностима чувених еуропејских кадрова. И да случајно не буде забуне о СНС и њиховом вођи мислим све најгоре. Све је то банда која нас води у пропаст!

Ivana Rakić BG

pre 9 godina

Čitam ove beskičmenjake koji su "ima i kojima (nam) ta plata odgovara" mantri, a i Žika je odličan reprezent svega, čega se u Srbiji gadim, pa nešto razmišljam - baš je super što nemam decu (nisam nikome lično upropastila život), a imam odličnu biografiju i radno iskustvo, odoh ja iz ovog gliba. Ne zaslužuje ovaj moralni 'Smrdistan' da se bilo ko, i za bilo koje pare bavi obrazovanjem njihove dece - sve i da nije ponižavajuće tretiran posao, takav mentalni agrar (poput Žike, moralne gromade) će od svojih ćerki i tako napraviti konkubine, a od sinova ološ i kriminalce. Jer, šta vi poručujete svojoj deci? U redu je da vas neko ne plaća za vaš rad, a vi se za svoje obaveze i preživljavanje "snađite" sa strane?! Sram vas bilo, moralni degenerici brda i livada! Nije vaše carsko nebesko, nego je ovaj Apsurdistan vaše carstvo, nažalost (u civilizacijama, takvi kao vi nisu čak ni na marginama društva, nego ispod). A lično, podržavam svaki protest u Srbiji, trenutno - i policiju, i advokate, i rudare i svakoga ko izađe. Sve treba da stane, ništa da ne radi, sve da se uruši, vreme je. Umesto da budete vaške, probajte da budete ljudi, za promenu. Nikad se ne zna, možda vam se i svidi....

nije sve u raspustu

pre 9 godina

Najviše volim ove što bi da rade, a da ih ne plaćaju, ove što bi išli na posao samo iz ljubavi. Evo, mogu umesto mene, ustupam im svoje radno mesto u jednoj seoskoj školi. Da ih upozorim, ako misle da ponesu dnevnik i pripremu za čas, upišu čas, obrade ili utvrde predviđenu lekciju za taj dan sa đacima spremnim za usvajanje novih znanja, onda se grdno varaju. Neka se spreme i za ovakve dobre djake, ima ih još uvek dovoljno, što je dobro, ali neka ne zaborave i ostale. Recimo, u svakom odeljenju imate jedno petoro socijalno i vaspitno zapuštenih. Nema tu nekog velikog napretka u radu sa njima, pošto roditelji ne saradjuju sa školom. Dalje, imate romsku decu koja malo idu, a malo ne idu. Ako do kraja osmog razreda nauče da čitaju i nešto računaju, onda je to veliki uspeh i za njih i za vas. Onda deca koja idu po izmenjenom programu, koja jednostavno ne mogu da prate redovno gradivo. Kad udjete u jedno ovakvo odeljenje, vi shvatite da predajete četiri različita programa na jednom času. Pored svega toga, ako ste odeljenski starešina, onda ste im kao drugi roditelj,koji rešava njihove probleme,možda nekad više nego pravi roditelji. Spremite se za problematične đake,koje ne možete kazniti, pošto su im sva prava zagarantovana i molite te se da i vi ne dobijete batine, ili da vam gume budu čitave,posle "prijateljskog" razgovora sa ovakvim učenicima. Spremite se i za njihove divne roditelje, administraciju, dnevnike, izostanke, knjižice, svedočanstva, seminare vikendom, ekskurzije...

neutralni felsh

pre 9 godina

a zasto prosvetari da budu izuzeti od bolnih mera u reformama? posledice treba da osete svi, kao sto su ih i ostali u privredi odavno osetili - pa ne kukaju nesto posebno, jes da je tesko ali glupo je nonstop kukati. neka ovi sad na vlasti brzo rade sta su naumili, ako ne budu ok glasace se protiv njih i zdravo. a ne ovako, cim bude neka mera stednje, nadje se neko da se opire, posebno ovi razmazeni sindikati sa budzeta. prethodni vladari, ds i ostali, odugovlacili su neophodne reforme, plaseci se izbora, pa su prosli kako jesu. nek bude tesko, ali nek se krene napred, ma bilo gde samo da se ne tapka u mestu!
dakle, ne kukajte nego radite, a do izborima cete vec videti da li se nesto mrdnulo s mesta. da vidimo da li ce u mere stednje spadati uskoro i otpustanje stranacki zaposljenih - sva ona guzva po kancelarijama i iza raznih saltera... ako to rasciste do izbora, glasajte za nastavak, ako ne, onda birajmo druge. ovako, protesti su farsa.

Jos plate dole

pre 9 godina

Ja sada koji radim i koji sam radio u privatnom sektoru placam vece poreze i gore zivim zbog vasih nerealno visokih plata u javnom sektoru. Niko od vas visokoobrazovanih nije glas digao kad se ceo narod zaduzivao da bi vam se povecale plate. A sad kad je stiglo na naplatu sad ste kao iznenadjeni i uvredjeni. Svima bi vam bre smanjio plate na 25 posto ispod privatnog sektora koji vas i izdrzava, vas bahate na mojoj grbaci. To bi vam bilo smanjenje od 300 posto da sam vam ja na vlasti. Zahvalite se dobrom bogu sto vam je ovaj na vlasti, ja bi vam odrezao mnogo vise elito moja prosvetna. Vama i svakom ko je na budzetu tj grbaci naroda.

dragan

pre 9 godina

Podržavam kresanje plate prosvetarima.Gde su bili kad se protestovalo zakonu o radu.Tražeći samo za sebe samo razbijaju radnički front.Zbog takvih i sličnih nikad neće biti kao na zapadu da cela država stane tj svi štrajkuju i tražise za sve.Ovde važno da je moj stomak pun a za ostale me baš briga.Sramite se prosvetari

sq

pre 9 godina

Svaka ozbiljna drzava gradi i poboljsava svoje drustvo pocevsi od postovanja prema uciteljima i profesorima. Najbolji primer je Juzna Koreja koja je to shvatila jos 1950. Drugo, posto se AV zaduzio 7 milijardi za dve godine, umesto da se povuce i prizna nesposobnost za vodjenje zemlje on i dalje demagoski i patoloski laze i ponizava sve slojeve drustva (osim clanova SNS-a).

Skolica

pre 9 godina

@Istina i ostale
Vidi se da nikad niste radili u prosveti. Naravno,odmah se pozivate na raspuste i smislu povlascenosti u odnosu na ostale, a ipak biste da radite u prosveti! Takodje, prosvetni rad se ne odnosi samo na nastavu tj. drzanje casova. Da je covek u stanju da drzi 10 casova dnevno 5 dana u nedelji, tolika bi bila propisana norma. A ovaj strajk se ne odnosi samo na prosvetare, vec na sve one koji se osecaju ponizeno posle godina i godina truda. "Ako necete da radite ima ko hoce"-vi koji hocete da radite i da nemate pravo glasa, izvolite kod privatnika (cast izuzecima). Podrska strajku!

manitu

pre 9 godina

Mislite li vi ljudi--prosvetari,advokati i svi koji strajkuju i koji ce strajkovati da se pitaju ovi beskicmenjaci sto su pokupovali diplome i sto su na vlasti,sta ce da rade???Ako niste znali pita se MMF,Evropska Unija i ostale "humanitarne" organizacije! Morate i to da znate da posle '99 nije vise nije bitno za koga glasate i ko je na vlasti,bice nam isto ko god da bude!

Pera Trta

pre 9 godina

Novim rebalansom budzeta, parlamentarnim strankama je uvecano finansiranje za 5,5 miliona evra!
To nije za strajk, to je za revoluciju.

Hogar

pre 9 godina

Voleo bih da oni koji prete znaju jedno...Bili su izbori.Na izborima uvek imate pobednika i pobedjenog.Takodje imamo i onog koji vara i prevarene.Gradjani su najgore prosli.Oni su i pobedjeni i prevareni jer niko im nije rekao da glasaju da bi im nova ekipa donela gori zivot,ali...bice opet izbora i zato prosvetari i ostali-pamet " u glavu" !

Pedja

pre 9 godina

Stvarno su plate prosvetara skandalozne.
Radim u privatnom sektoru, ali zaista mislim tako.
Pod hitno uvesti platne razrede i podići plate ljudima iz ove veoma bitne profesije.

ash

pre 9 godina

Treba tražiti da se sve plate u javnom sektoru izjednače, u skladu sa obaveznom stručnom spremom za radnu poziciju. Tako bi plate u prosveti biti POVECANE, cak i posle smanjenja ostalima u javnom sektoru. Ljudi, ne dajte da vam zamenjuju teze i prevode vas žedne preko vode. Plate u prosveti su dno dna, bruka i blam, moraju da se POVECAJU. Odmah traziti POVECANJE plata, nista manje!

Pobegla iz prosvete u privatni sektor

pre 9 godina

@Prosveti za vreme raspusta treba davati pola plate i uvesti sistem kontrole uspesnosti.

E, moj školarac, da li ti znaš kakvu si sad nebulozu lupio? Mrzi me i da pišem, ali molim te idi u svoju školu pa nek ti neki nastavnik objasni zašto je ova potpuna glupost i šta je tačno raspust i kakve sve obaveze ima nasatavnik.

Većina vas misli da profesori odu na čas žmurećki. Svaki čas se sprema, imate gomilu papirologije na koju ode ih ha ha haj vremena i ovo je vrh ledenog brega. Vi ne znate šta sve profesori rade ni čime se sve bave ni šta sve moraju da trpe. Pravo na godišnji odmor nemam nameru da branim.

Zakon se ne prepričava

pre 9 godina

>>On je podsetio da "prosvetni" zakoni ne predviđaju obustavu rada.
"Zakon o štrajku kaže da, ukoliko se radi o javnoj delatnosti, a prosveta jeste javna delatnost, drugim zakonima (prosvetnim) mora se uvesti minimum procesa rada"

SVI NA ULICE

pre 9 godina

Pa zar je moguće da hoćete prosvetu, škole, znanje, ono u čemu je Srbija uvek bila u samom vrhu, opet da srozate do samog dna? Dovotite prosvetne radnike, ljude sa fakultetskom diplomom, ljude koji treba da prenose znanje našoj deci, na nivo (uz dužno poštovanje) jednog đubretara? BRUKA!!!

milan

pre 9 godina

ne razumem, zašto je toliko teško napraviti platne razrede, odvojiti rad od nerada. zato što to vladi ne odgovara. morali bi da se reše kadrova koji su stranački zaposljeni i čiji je broj impozantan. mi nismo u krizi, mi smo samo taoci partizacije ili kako već. a ekipa na vlasti je opet nacrnila rad i nagradila nerad. plata kolika god da je, kada je poklonjena kao njima,za nerad, dobra je

Miki

pre 9 godina

Glasali ste za nazadnjake, ili niste glasali uopste (50% biraca uopste nije naslo za shodno da izadje na biralista)... e pa sad, uzivaj u svom mudrom izboru narode! Zao mi je jedino sto ste i mene povukli sa sobom u ponor.

neko

pre 9 godina

More svi na ulice. Ili će ova država konačno na pravi način da radi svoj posao, ili će mo svi da uzmemo metle i da čistmo za 25000 dinara plate.

Ratko gradjevinac

pre 9 godina

Ne verujem sta citam! Gradjani rade i izdrzavaju porodice za 20 hiljada dinara a njima malo 50 hiljada jos imaju privatne casove , sto bi trebalo momentalno ukinuti, godisnji odmori u najlepse vreme leti i zimi, provode praznike sa porodicom, ne rade nocu i malo im skoro 500 eura u siromasnoj Srbiji. Pogledajte oko sebe gospodo prosvetari kako ljudi crnce od jutra do mraka i rade gradjevinu za 10 eura dnevno. Dok vi u toplom predajte djacima oni prave i ostavljaju krv na gradilistima kod surovih privatnika po ovoj kisi i hladnoci. A o familijarnom zaposljavanju je tek posebna prica. Svaka skola u Srbiji ima po barem dva clana porodice zaposlena u prosveti. I to bi drzava trebala da sankciinise. Mama, tata, sinovi i ceri svi u ucitelje i nastavnike jer tamo se tesko zivi.

Deda

pre 9 godina

Vidi se da komentare pisu ljudi koji nemaju nikakve kontate sa prosvetom. Računaju da je nastavno osoblje na rasustu kada i deca. Ja mogu da uzmem odmor kad god a prosvetar kada ga oteraju. U krajnjoj liniji moze se napraviti da deca idu u skolu od 1.9 pa do 10.8, tako da nastava ima pauzu od 20 dana. Boli me samo sto ovako pricaju o Verbicu, a on je i frizuru uskladio sa AV

US

pre 9 godina

Ako nece da rade ima ko hoce. Otkaz i zaposliti nove nastavnike. Sta je ovo malo malo pa strajk. Gospodo, socijalizam ne postoji vise. Drzava ide napred sa politikom smanjenja javnih rashoda, plata i penzija tako da su mnogi na udaru. Takodje ne moze drzava da se brine o vama, nego vi morate da se brinete o sebi. Ako malo placaju tražite drugi posao ili radite dva posla.

pretnja?

pre 9 godina

Prosvetni radnici imaju pravo na štrajk. Pretnja smanjenjem zarade je ucena, jer nadležni nemaju ogdovor na opravdani zahtev prosvetara. Otpustite, gospodo, one svoje obožavaoce-glasače koje ste zaposlili u J.S. pa ćete imati veliku uštedu! Ne dirajte ionako mizerne plate u prosveti!

nokia fan

pre 9 godina

Da li je moguce da svima smeta strajk prosvetara? Naravno da su ti ljudi zavrsavali fakultete, mucili se uceci. I sad plata 40 hiljada. A to za ekskurzije, jednom godisnje, a na raspustu su prosvetari koliko i ostali, max mesec dana, a ako neko ide na letovanje,u ciku sezone, kad je sve daleko skuplje. Pravo da komentarisu imaju samo oni koji su radili ili rade u prosveti. Dakle,zavrsite fax,zaposlite se u skoli, radite neko vreme, videcete da nije lako.

Ерик,Пенсилванија

pre 9 godina

Држава тражи школарину од 1000€,и тако 4.год ако ниси на буџету.Сада,да би сте предавали у школи,морате мастер да завршите(измишљена ствар државе од 5 испита,отимање новца),који кошта 2000€.Овде нисмо урачунали књиге,пријаву испита и пратеће трошкове школовања.То је 10.000€ отприлике,и када заврше школу,посла нема.И сада,људи који школују нашу децу,и требају на пут да изведу,имају 40.000 плату,и сада да још смање 10%.. Значи са 36.000 платом,за које време могу само своје школовање да отплате?
Просветари ,ја вам држим палчеве,и штрајкујте сви...Нека стане просвета,100% штрајк.Изборите се ,и после одрадите за летњи распуст,ни деца неће губити превише...

Kojot

pre 9 godina

Treba istrajati u strajku i insistiranju na platnim razredima jer nema smisla da kafe-kuvarice u Vladi i Vladinim mnogobrojnim agencijama imaju plate po 60-70.000 i više dinara, a isto tako i vozaci. Čistačice oko 40.000. Tako da se više isplati kuvati kafu u nekoj agenciji nego raditi kao profesor gimnazije sto stvarno nema smisla jer zna se koliko je važno da naša deca dobiju kvalitetno obrazovanje.Ovako se u školama sve samo otaljava, jure se privatne tezge i časovi, profesori nemaju motivaciju, a đaci još manje. Takođe, profesori koji su magistri, master, doktori nauka treba da budu plaćeni u skladu sa stručnom spremom pa će se tako svi usavršavati.

Novosadjanka

pre 9 godina

Ovoj vlasti i odgovara da bude sto manje skolovanih, osim onih na Megatrendu. Prosvetari su bedno placeni kao i svi ostali, npr. zdravstveni radnici. Sram bilo ovu drzavu.

QgoB

pre 9 godina

@Tako treba

Sta li bre ti razvijas pricu i o cemu li ti se tis ad izjasnjavas, pa kupuju diplome ali od koga? Nece da ih puste ako nisu kupili njihovu knjigu knjige itd. pa posle sede mladi ljudi na birou a jedva zavrsili skolu i sad nema da jedu zbog proklete diplome a ovi sto uzeli pare strajkuju. Nije pitanje dal su kupili diplomu posto su je svi do jednog i platili i preplatili, pitanje je kome je otisla kinta od prodaje knjiga, sigurno nije ljudima sa biroa ili drzavi ili ucenicima...

reality

pre 9 godina

Treba da budemo slozni,kao narod,i da stavimo do znanja vlastima,zakonu da ovakav zakon ne moze da se prihvati,zakon koji ugnjetava populaciju,ne samo ovde vec svuda u svetu.Sve je ovo isprogramirano od strane ljudi koji su uzeli konce u svoje ruke na ustrb stanovnika ove zemlje.Lako je sprovoditi ovakve zakone kada imas primanja hiljadu eura,sto ovde nce biti slucaj jos dugo.nije narod vlasnistvo nijednog zakona i nijedne drzave.svi smo jednako zasluzili da zivimo ovaj zivot a ne da sluzimo nakaradnim ljudima koji su propisali ovakve i slicne zakone.dugo ce jos vremena prroci dok covecanstvo ne preuzme stvari u svoje ruke i dozivi sebe kao jednakima sa ovim lopovima.

bozidar

pre 9 godina

ja ne znam kako je raditi u drzavnoj firmi,kod nas koji radimo u privatnim firmama pravilo je sledece: ko nije zadovoljan platom,neka trazi bolji posao...

bole

pre 9 godina

E ovo je zemlja koju ste hteli. Eto vam svima SNS i njiovi vladari. Sram ih sve bilo ako za jedan dinar smanje plate ljudi koji pokusavaju da ukazu da ovako nece moci. Eto ako misle da ce time da uplase ljude u strajku neka ih sve otpuste. Onda imaju 100% ustede u prosveti a deca mogu slobodno da kradu i razbijaju po gradu jer ni policija ne radi svoj posao. Najbolje je da radi samo privatni sektor od jutra do sutra i da izdrzava penzionere i eto matematike. Ostali neka se bave sakupljanjem plodova i stocarstvom...

j

pre 9 godina

Sad bi svasta rekla vama koji pozivate na "solidarnost" i da se strpe prosvetni radnici, ali nece mi objaviti komentar. Da li vi znate kako zive prosvetni radnici koji imaju samo tu platu? Od kredita, pozajmica, od danas do sutra. Ko nema zemlju, stanove, mamu, tatu, nasledstvo ili partnera sa boljim poslom, bolje da se upuca. Moji roditelji su me na jedvite jade odskolovali, dok caletu nije svanulo i nije nasao malcice bolji posao pa nismo u bas tolikim dugovima. Mama je, hvala bogu, sad u penziji, morala ih je dva puta tuziti za otpremninu koja joj je na jedvite jade isplacena a onda je ta ista otpremnina otisla na placanje Informatike da nas ne bi tuzili i uzeli to malo sto imamo. Ja radim sta stignem i radim za jos vecu bedu, a u istoj toj prosveti ni ne mogu da se zaposlim iako mi je to struka. Pustite ljude da strajkuju i cutite. A ako su vama prava ugrozena, izvolite pa se borite za njih, niko vam ne brani. A neka gospoda na vlasti otpuste one silne administrativne radnike i ukinu fiktivna radna mesta. Riba uvek smrdi od glave a cisti se od repa!

dragan

pre 9 godina

Biće na kraju kako je odavno javio njuz.net. Smanjenje državnih plata dokačiće između 50 i 100 ljudi, a samo mastilo kojim je obrađivana tema svih ovih meseci vredi više. Iskreno razumem zaposlene u prosveti - male su im plate, a nema značajnije profesije za nas. Slično je i u zdravstvu i policiji. JP, gde su žestoke plate i gde je sve to besno i suludo - izgleda neće dirati. Ostaje ta šaka penzionera koji imaju preko 25000. Ušteda = 0.

mapet

pre 9 godina

Iskreno, ne mogu da razumem frazu "ako vi necete ima ko hoce...". Ti sto cekaju na posao u prosveti (mladi profesori) ce pevati istu pesmu za nekoliko meseci koju pevaju sadasnji profesori. I sta onda... da vratimo stare a mladje na klupu za rezervu. Ne zelim nikoga da vredjam ali zaista glupost je vecna.

Sramota!

pre 9 godina

Zakon je isti za sve. Nije posteno prema drugima da trazite da budete izuzeti. Samo da podsetim da imate ubedljivo najduze godisnje odmore,itd. Uostalom, ima mnogo mladih nezaposlenih profesora, ja sam jedna od njih,ako vi necete da radite, ima ko hoce. Ovo je jedina i prava istina ma koliko se ona vama ne svidja
(istina, 22. oktobar 2014 14:43)

Sram te bilo!!! 'Oces sutra i svoje dete da ucis da ne dize glas da mu bude bolje,nego da se hvali kako moze da radi za manju platu od nekog svog kolege!? Stidi se svog komentara! Zbog takvih kao ti i mogu da nam rade sta hoce! Uvek ce biti poltrona koji ce da rade za mrve,a nazalost to je stiglo i do 'inteligenceije' koja treba da predvodi neki drugi talas i neke druge ideje,a ne da se hvali kako ce da radi za mrvice koje joj bace pod noge! Sramota! Bedno da bednije ne moze biti! Posalji Vucicu pismo i reci mu da si spremna da radis za manje nego ovi..pohvali mu se,odmah ces biti primljena! Ti si prava osoba za stednju!

pravednik

pre 9 godina

Ako neki od tih prosvetnih radnika ne ume da sagleda situaciju i misli da ce ovo smanjenje zarada biti poslednje u javnom sektoru, onda se plasim da nam decu ne uce mnogo pametni ljudi.
(moje ime, 22. oktobar 2014 14:51)

Pa, nisi ni ti najpametnije shvatio ovaj protest! Nije problem što je smanjenje plata u javnom sektoru nužnost, već što nije pravedna raspodela! U Pošti se priča o podeli "viškova", prosečna plata u EPS-u oko 600 evra neto, u Srbijagasu Bajatović ima milionsku platu iako je prošle godine napravljen gubitak od 150 miliona evra, švalerke i svastike po raznim agencijama sa SSS imaju veće plate od profesora! Ceo javni sektor treba urediti novom sistematizacijom i zacrtati platne razrede! Država neka preti, malo fali da narod izađe na ulice i najuri nepismenu bandu!

kögel TIR.

pre 9 godina

Sram da vas bilo bando crvena !
Profesor da ima platu koja nije ni 390 eura izjednacili ste im zaradu kao cistacicama neko je bre zivce pogubio od studija da bi imao neko zvanje napravili ste bedu od prosvetnih radnika sram da vas bude nigde u svetu ovako prosvetari ne prolaze kao ovde !!! Docekujete ovde paradama i kurtu i murtu za njih ima novca a za ovu bedu nema i ovo malo sto primaju treba da im se smanji Srbijo da Bog da nikad da nemas i da te svi psuju i pljuju ..
Napravili ste septicku jamu ovog sveta od ove bedne zemlje !!!
OBJAVITE MI KOMENTAR !!!

Stanimir Branimir

pre 9 godina

Prosvetni radnici imaju plate oko 40 hiljada, oni koji imaju staž od 10-15+ godina imaju oko 45 hiljada. Od svih zaposlenih u državnoj službi, oni imaju daleko najmanje plate. Pa spremačice i kafe kuvarice po raznim JP imaju veće plate od profesora i nastavnika u srednjim i osnovnim školama. Da ne pominjem koliko je onih koji primaju plate a ni ne dolaze na posao...a u raznim JP je na hiljade takvih. Neka se uvedu platni razredi, pa neka se u državnim službama na osnovu stručne spreme i radnog staža određuju plate...a ne smanjivati 10% na osnovu sadašnjih plata što neke stavlja u prilično nepovoljan položaj. Ne brine vas što neko ko u nekom JP premešta neke papire iz tačke A u tačku B i s vremena na vreme se potpiše negde, i radi efektivno 3 sata dnevno ima platu od 70000, ali vam smeta što se profesor koji treba da uči našu decu buni što hoće da mu skinu 10% od plate koja je 42000.

QgoB

pre 9 godina

Ocigledno samo oni koji strajkuju sa platom od `samo jadnih 43 hiljada dinara nonstop vise za racunarom da bi glasali u svoju korist na komentare a deci zadaju domaci preko fejsbuka :)
Sacekajte koji sat dva tri da smrtnici sa bas malim platama dodju kuci i glasaju na komentare ako su ovog meseca imali da plate za internet.

Ne bi vam ni ovce dao da mi ocenjujete.

Steta sto oni koji nemaju poso nemaju ni internet da bi videli vasu sramotu posto samo to i moze da bude.

NemanjaBB

pre 9 godina

Samo cekam da se penzioneri pobune. Navodno, smanjuju se jer su povecavane u prazno. A moji roditelji su dve god u penziji, nikad im nije pocecavana, a sad im smanjuji. Pa ko je tu lud. Ako je neko uplacivao doprinese 40 god, ko sad sme da ti smanjuje to?

Roditelj

pre 9 godina

A koliko ih je bilo na protestu? Par desetina. Prosvetarima je drzava poslodavac pa prema tome moze i da im odredjuje platu.Kome se ne svidja sretan put.Ima na birou koliko hoces za zamenu. Letnja pauza, zimska pauza,uskrsnja pauza.,po tri casa dnevno.Koliko sebe ulazu u posao? Koliko djaka uzima privatne casove. Kakao penzioneri mogu da strajkuju? I pitanje na kraju.Radi li ovaj Pavlovic sa bradom negde. Godinama predvodi strajkace

Crainer

pre 9 godina

Sram vas bilo koji osudjujete, a jos vise tu jadnu i bednu drzavu koja preti. Pa studiram u Rumuniji, i prosle godine je bio strajk studenata, svi gradovi su bili brlokirani ali ovde nema zatucanih studenata koji veruju politickim obecanjima samo da sprece strajk, ovde se strajkuje do kraja, i cik pogodite sta smo dobili ? Sa 1.5% budzeta za obrazovanje dosli smo na 6% zahvaljujuci strajku dok se rebalans nije usvojio, niko nije napustio ulicu cak i uprkos obecanjima, ali ovde nema odustajanja. Stipendije za najbolje studente dostizu i do 800 eura mesecno. Sram vas bilo umesto da ustanete i rasterate lopove vi sedite i cutite! Hocete da hranite bahate direktore sa vise milionskim platama, Vi koji imate po 200 eura ?! Bravo prosvetni radnici!

xRade

pre 9 godina

Prosvetari su polugoli, gladni i depresivni. Ako mislite da ljudi takvom stanju treba nasu decu da necemu uce.... Sta dete ima da zakljuci iz toga: Moj profesor zavrsio fakultet a nema ker za sta da ga ujede, a ovi nepismeni politicari i mafijasi super zive.

Kad sila postane zakon OTPOR je tvoja dužnost

pre 9 godina

Sve i da ima 1000 komentara na ovu vest neće pomoći. Pomoći će samo ako se pridružimo na protestu ovim ljudima.

Тек онако, да се зна

pre 9 godina

Зашто синдикати, коначно, не траже од Уставног суда мишљење о одредби закона која просвету сврстава у делатност која мора да има минимум процеса рада? Нигде у Европи то не постоји. То синдикалне вође годинама знају али упорно не покрећу то питање, вероватно, штитећи себе. Просвета није полиција, војска, болница и од ње не зависи нечији живот. Кад се избори за законску тоталну обуставу рада, просвета ће држати сваку Владу за м...

Bodibond

pre 9 godina

Deca moraju u skolu. Samo vi strajkujete van radnog vremena. Ima sigurno mladih profesora koji nemaju posao. Ima li neka drzava u svetu da deca idu manje u skolu zbog strajkova. Verovatno negde u Africi, gde nema ni skola. (Zika, 22. oktobar 2014 13:55)
Sad cu ja da ti odgovorim:
Gospodine Ziko, dok smo se mi skolovali, ucili, mrzli, gladovali, ostavljali svoje roditelje bez dinara da bi mogli da nas iskoluju da bi postali neko i nesto, da bi bili cenjeni, postovani, da bi mogli da naplatimo svoje znanje a ne sirovu snagu,Vi ste zavrsili srednju nekako, poceli da radite po ko zna kakvim firmama sa 18 godina i vec imate preko 30god radnog staza. Sram vas bilo, uporedjujete neobrazovane sa obrazovanim. Samim tim sto kazetr da ima na birou koji bi radili i za dzabe govori i o vasem razumu, inteligenciji, pogled u buducnost na kraju krajeva... Nije poenta raditi za dzabe nego uapostaviti sistem vrednosti u kome bi mozda vama trebalo smanjiti platu i dati prosveti za razvoj intelekta ove zemlje. Zbog takvih ova zemlja ce postato Afrika a ne Nemacka. Sramota da se na vest o prosveti javljaju srednjoskolci koji su sa mamama i tatama zavrsavali skolu.

Helena

pre 9 godina

U jednoj beogradskoj gimnaziji ucenici cetvrte godine nemaju matematiku, jer uprava skole ne moze da nadje profesora za stalni radni odnos. Nece ljudi koji su zavrsili matematiku ili fiziku da rade za 50.000 dinara. jednostavno, daju privatne casove i placaju racune. To je rezultat politike i ove i prethodnih vlasti u Srbiji

Bodibond

pre 9 godina

Svima ovima sto pisu da su na birou i da bi radili za 10000 din:
Nisu vam krivi prosvetari sto nedaju svoj hleb, vec stranacko zaposljavanje, bio sam i ja da trazim posao u prosveti znate sta su mi rekli???
Znate sad je konkurs medjutim mi vas ne mozemo da primimo jer imamo pritiske iz opstine za neke kandidate.
Molim B92 da od reci do reci objavi ovaj komentar da ovaj narod shvati koliko nam drzava ispira mozak, koliko je narod zatupljen i ne shvata poentu strajka.

Needukovan

pre 9 godina

'Zakon je isti za sve. Nije posteno prema drugima da trazite da budete izuzeti. Samo da podsetim da imate ubedljivo najduze godisnje odmore,itd. Uostalom, ima mnogo mladih nezaposlenih profesora, ja sam jedna od njih,ako vi necete da radite, ima ko hoce. Ovo je jedina i prava istina ma koliko se ona vama ne svidja'
(istina, 22. oktobar 2014 14:43)

Ako si ti profesorka, onda je tuzno koliko prizemno razmisljanje imas. Zbog takvih kao ti u Srbiji je odavno otpocelo takmicenje 'ko moze da radi za manju platu'. Da ima zdrave pameti svi bi bili na ulici i trazili bolje uslove,a ne da se takmicimo ko ce da radi za manje. A,to sto citam da nema uslova da plate budu vece..hm..zamolio bih doticne koji to pisu da mi objasne kako je moguce da u budzetu ima za milion drugih stvari (parade, proslave, ruckove i putovanja direktora javnih preduzeca, astronomske plate sofera, spremacica, sekretarica, diplomata koji su vec u penziji pooodavno, a i dalje primaju platu, razno-razne Miladine Kovacevice, vozne parkove, povecanje primanja stranaka u visini od ni manje ni vise nego 5 miliona Evra,putovanja u USA zasebnim avionima nasih politicara i njihove svite, zaposljavanje starleta po ministarstvima) i sto-sta jos? De, samo jedan od vas da mi odgovori, da mi oci otvori, da ne umrem u neznanju! PODRSKA PROSVETARIMA!!!
P.S. Ove godine samo Vlada nije strajkovala, svi ostali smo vec bili na ulicama iz razno-raznih razloga! I cekam odgovor, naravno!

Ser Toza

pre 9 godina

Najbolji način da se štrajkuje: dođete u školu, upišete u dnevnik sve što treba, kažete deci da budu mirna, svima koji su mirni izdelite petice, ne predajete novo gradivo, ne propitujete staro, i tako svaki dan jer se ionako u ovoj zemlji ne ceni pošten rad već se plaća svima isto, u skladu sa stručnom spremom.
A svi koji bi da rade i za 30000 posao u prosveti neka se učlane u SPS ili SNS i dobiće posao, ionako se u škole primaju novi radnici i šakom i kapom.

Dosta više sedenja i ćutanja!!

pre 9 godina

Lekari šta čekate?? Nezaposleni a vi? Radnici sa platom ispod minimalca? SVI na ulicu jer ovo je prevršilo svaku meru!! Smanjuju se plate onima koji leče i edukuju narod, a samo niču nove agencije, raste administracija iz dana u dan gde se guraju članovi stranke da ništa ne rade, prave se parade, povećavaju porezi i uvode nove takse, privatnicima se šalju besmislene inspekcije da bi uzele mito, daje se strancima po 10.000€ po radniku koji onda primaju 200€, a da bi se to finansiralo uzimaju se novi krediti, plaća se 250 poslanika da bi se sastali 3 puta godišnje (a i tad ništa ne rade), daju se ludačke plate ljudima iz stranke (Bajatović prima 15.000€ mesečno!), nezavisni mediji više i ne postoje... Gde je granica gde će narod reći E SAD JE DOSTA! Alo bre narode trgni se! Dosta više apatije! Koji smo mi idioti što se ne pridružimo ovim ljudima pa da vide milion nezadovoljnih ljudi koji neće više da trpe torturu! Ne pišem ovo da bi vi lupili plus i smirili savest nego počnete da se pridružujete onima koji se bore za svoja prava i da krenemo svi zajedno da sklonimo više ovaj ološ od političara sa naše grbače! Ali ovaj put da čišćenje ide do kraja, a ne da promenimo šminku.

Bora

pre 9 godina

osvetu loših đaka, plagijatora i lažnih doktora koji ne mogu da cene kvalitetno obrazovanje kad su prečicama i korupcijom došli do današnjih pozicija"......u ovoj izjavi lezi ljuc SVIH nasih problema!!!!Podrska za profesore!!!!

moje ime

pre 9 godina

Strajkovali ili ne, beda sledi vecini gradjana Srbije.

Ako se vise strajkuje, moze da bude samo gore i gore.

Realno, drzava nema odakle da da prosvetarima vece plate.
Mogu samo da porucim svim ljudima na budzetu, ono sto sam im porucio jos pre tri godine. Svake godine, bice vam sve gore i gore. Ne zato sto ja to nekome zelim, nego zato sto je to tuzna realnost. Tada sam im rekao da im se vise nikad nece vratiti 2008. i 2009. kada je odnos plate koju su dobijali i ulozenog rada bio na maksimumu.

To se potvrdjuje iz dana u dan. A katastrofa tek sledi. Ako neki od tih prosvetnih radnika ne ume da sagleda situaciju i misli da ce ovo smanjenje zarada biti poslednje u javnom sektoru, onda se plasim da nam decu ne uce mnogo pametni ljudi.

mile

pre 9 godina

Ajde bre na posao! Sram vas bilo... Imate letnji raspust, zimski raspust, nikad vikendom ne radite, maksimalno 16 časova nedeljno znači 3 sata rada dnevno, ne radite za praznike a purujete na ekskurzije i žalite se nešto... Svi trebaju da štrajkuju, ali vi poslednji

čitalac

pre 9 godina

Kada pišete o npr. radnicima Gradske čistoće nigde skoro nisam video da pišete "đubretari", nego "radnici Gradske čistoće".
Pojam "prosvetari" procveta poslednjih dana i meseci i ne samo na vašem mediju.
Meni i taj pežorativ dovoljno govori i o njihovom statusu u društvu i opravdanosti ovoga što čine...

vk

pre 9 godina

Bila jednom, u jednom malom mestu skola, u kojoj se nikad nije strajkovalo niti protestvovalo. Svi, od Direktora do tetkica, bili clanovi JUL-a. Kasnije SPS-a, pa DOS-a, pa DS-a (i njenih privezak stranaka), a danas SNS-a. Kvalitet obrazovanja na nivou seoske pijace, kasnije i po EU standardima.

Ako su mnogi tu mogli da docekaju penziju bez dana strajka, mozete i vi, gospodo...

Doktor86

pre 9 godina

Zavrsis fakultet da bi primao platu od 300 evra.Istovremeno,soferi po opstinama,banderasi,sekretarice u policiji I cinovnici sa SSS imaju duplo vece plate.Ali zato kad oni strajkuju na licnu kartu cekas dva meseca.Ako drzavi ne treba obrazovanje,neka to jasno kaze.O njenoj nesposobnosti I govori cinjenica da nam je odliv mozgova najveci izvozni potencijal.

istina

pre 9 godina

Zakon je isti za sve. Nije posteno prema drugima da trazite da budete izuzeti. Samo da podsetim da imate ubedljivo najduze godisnje odmore,itd. Uostalom, ima mnogo mladih nezaposlenih profesora, ja sam jedna od njih,ako vi necete da radite, ima ko hoce. Ovo je jedina i prava istina ma koliko se ona vama ne svidja

nada

pre 9 godina

Ko ce vama, i vladi uopste da bude inspekcija i ko je nadlezan za potpuni krah ekonomije drzave koju bezuspesno vodite , prosveta, studenti,advokati , penzioneri,svi u strajku,a vlada uspesna, dajte ostavke kad ste nesposobni!

nada

pre 9 godina

Ko ce vama, i vladi uopste da bude inspekcija i ko je nadlezan za potpuni krah ekonomije drzave koju bezuspesno vodite , prosveta, studenti,advokati , penzioneri,svi u strajku,a vlada uspesna, dajte ostavke kad ste nesposobni!

Stiven

pre 9 godina

Ja mogu da shvatim cinjenicu da su u prosveti plate male,ali i oni moraju da shvate da su u realnom sektoru koji ih inace finansira plate i manje i opet treba biti solidaran na neki nacin.S druge strane moglo bi da se pozabavi malo sa viskom zaposlenih u prosveti jer neke su skole pune referenata i raznih administrativnih radnika pa bi tu moglo malo da se uredi stanje.

бунт!

pre 9 godina

Сви којима се планира смањење плата, на улице!
Ако хоће да се уштеди, ево смањите број посланика са 250 на 100, укините бар 100 агенција (може и више), смањите број министарстава или бар број запослених у њима, а не кад укидате (читај спајате са другим) пребаците само "запослене" у то друго.
Е кад то урадите и покажете да сте озбиљни, онда можете да смањите било коме и по било којем кључу. Пошто наравно од тога никад неће бити ништа, СВИ НА УЛИЦЕ!

Nikola

pre 9 godina

Politika Ministarstva prosvete je totalno pogrešna. Ovakva represija, koju je spreman da sprovodi Kostić, dovešće do "belog štrajka", odnosno do "bele obustave rada" koja je za poslodavca (državu) najgori oblik borbe sa kojim može da se sretne. Prosvetni radnici će se iz straha povući u škole, održavaće časove na kojima će loše raditi ili neće raditi NIŠTA, formalno neće biti problema, a štetu će na duži period imati samo đaci koji neće ništa učiti.

charlie

pre 9 godina

Ajde Žiko ne budi preko srca,jedan dan ti dete ostane kod kuće, pa besniš što ga moraš čuvati.Javi se društvu da ćeš danas preskočiti zajedničku kaficu u lokalnom kafiću sa bistrenjem dnevne politike.Uostalom mislim da su prosvetari najmanje krivi za finansijski krah Srbije.

ja

pre 9 godina

@Zika
Tako je Ziko, mladi profesori da se zaposle, koji zele da rade, mladi pravnici da se zapolse da budu advokati, zameniti sve, ali po mogucstvu da budu clanovi SNS i da slusaju sta im se kaze.

Pokojni Toza

pre 9 godina

@Zika
je verovatno manji od makovog zrna na svom poslu, postuje bahacenje svojih gazdi i zeli da mu dete vaspitavaju beskicmenjaci.
Moze biti da prosvetari imaju dugacak fitilj, ali je ocigledno dogorelo.

GagY

pre 9 godina

Svaki pocetak i kraj skolseke godine su isti, STRAJK, STRAJK i STRAJK, a toliko potencijalnih prosvetnih radnika ceka na zavodu posao i sve bi dali da mogu da rade a ovi strajkuju, sramota.
(Misljenje, 22. oktobar 2014 14:26)

Na sreću, narod uvek ima spreman odgovor na ovakva razmišljanja, a ima veze sa mišljenjem i donjim delom leđa...

QgoB

pre 9 godina

I ovako na birou ima vise nego dovoljno ljudstva koji ne mogu da skrpe kraj sa krajem a prosvetari se bune sto na platu od 43 hiljada (makar i ne bio pun find casova) dobijaju smanjenje.

Ako im se ne svidja nek drzava promeni garnituru, nek zaposli ljude sa biroa na njihova mesta koji hoce da rade a nemaju ni da prezive i gotova stvar. Briga nekog sto se prosvetari bune sa njihovih malih 43 hiljada i izjasnjavaju ko `jadnici sa najnizom platom u javnom sektoru.

Bas su jadni sa tolkom platom tolkim odmorima ekskurzijama itd..., i bas briga narod sto vam se prosvetarima ne svidja svidja...

hersascha

pre 9 godina

Plata u prosveti sa punim fondom casova je oko 40000 dinara. Ako je vama sirotinja onda mi recite samo sta smo mi svi ostali koji jedva radimo za 24000 i po 10 sati dnevno bez godisnjeg odmora koji traje oko 2 i po meseca.
Nemam nista protiv strajka, jer sigurno imate realne razloge za strajk, ali bar budite realni i nemojte da postavljate takve transparente da ste vi sirotinja jer niste ni malo sirotinja.

Skolarac

pre 9 godina

Van svake pameti je da radnik u epsu ili opstinari, policajci, drzavni sluzbeni i slicni imaju vecu platu od nastavnika,profesora i medicinskih sestara.Lekar hirurg na primer treba da ima najvecu platu u drzavnom sektoru.Prosveti i zdravstvu treba povecati plate ali i otpustiti neradnike i neznalice.Prosveti za vreme raspusta treba davati pola plate i uvesti sistem kontrole uspesnosti.Ne moze svako da radi kao profesor, bez obzira na kvalifikacije samo mali broj zna da svoje znanje prenese na drugog.

visak pameti

pre 9 godina

(Zika, 22. oktobar 2014 13:55)
Posto imate visak pameti , sedite pa sami obrazujte svoje dete dragi gospodine.
I ti isti prosvetari treba da nahrane i obuku svoju decu.

Misljenje

pre 9 godina

Svaki pocetak i kraj skolseke godine su isti, STRAJK, STRAJK i STRAJK, a toliko potencijalnih prosvetnih radnika ceka na zavodu posao i sve bi dali da mogu da rade a ovi strajkuju, sramota.

hm

pre 9 godina

Pa da ZIKO, neko ce hteti u prosvetu i za 10 000, ma i za dzabe!!! Najbolje tako, da svi volontiramo u zemlji Srbiji, bez da se pobunimo. Oooo kakvih sve razmisljanja ima, za nevericu.

Tako treba

pre 9 godina

Svaka podrška "prosvetarima".
A šta ce njima Ministarstvo i Gosp. Verbic.
Da proveravaju ko je na legalno i zakonom dozvoljenom štrajku.
Dobro rece Kesic, šta ce vam studije kad je lakše kupiti diplomu. Svi naši, ili velika vecina ima KUPLJENU DIPLOMU.
A oni bi(vlast) da sad umesto štrajkaca, zaposle svoje nesposobnjakovice sa kupljenim diplomama.
ZAR ISTINA VREĐA ILI NIJE ZA OBJAVLJIVANJE.

Melenci

pre 9 godina

septicar,uopste me nisi ubedio da podrzim strajk prosvetara nego pisem kako bih ti skrenula paznju da ako nemas osecaj za Noleta ne treba ni da ga pominjes u vesti o prosveti sa nikakvim dodirnim tackama sa sportom.Tebi to nije lep dogadjaj a nama 300 jeste i sta hoces?Da podrzim komentatore koji su mozda bas oni do juce pisali sve najgore o profesorima i nastavnicima?Zar nije bilo komentara da oni zaradjuju i mimo plate privatnim casovima da pisem o korupciji kupovini ocena.Pri svemu ne misim da prosfetari pogotovo posteni ne treba da strajkuju i bore se za svoju koliko toliko dostojnu platu,da sa toliko dece u jednom razredu mogu da budu posveceni svakom detetu i da upravo zbog toga samo ona deca sa kojima roditelji rade kod kuce imaju odlicne rezultate.Ima tu tema,neka se izbore,ali nisam ubedjena da ptosjaci imaju vise od njih.

Septicar

pre 9 godina

E na ovu vest, bitnu za nase zivote, buducnost i opstanak ce biti u najboljem slucaju 20-30 komentara, a na rodjenje jos jednog od milion dece u svetu, LI SA PREZIMENOM DJOKOVIC, 200-300??????
Treba li vam bolja slika da shvatite zasto smo tu gde jesmo i zasto smo osudjeni na propast, jad i bedu kao drustvo????

Zika

pre 9 godina

Deca moraju u skolu. Samo vi strajkujete van radnog vremena. Ima sigurno mladih profesora koji nemaju posao. Ima li neka drzava u svetu da deca idu manje u skolu zbog strajkova. Verovatno negde u Africi, gde nema ni skola.

Septicar

pre 9 godina

E na ovu vest, bitnu za nase zivote, buducnost i opstanak ce biti u najboljem slucaju 20-30 komentara, a na rodjenje jos jednog od milion dece u svetu, LI SA PREZIMENOM DJOKOVIC, 200-300??????
Treba li vam bolja slika da shvatite zasto smo tu gde jesmo i zasto smo osudjeni na propast, jad i bedu kao drustvo????

visak pameti

pre 9 godina

(Zika, 22. oktobar 2014 13:55)
Posto imate visak pameti , sedite pa sami obrazujte svoje dete dragi gospodine.
I ti isti prosvetari treba da nahrane i obuku svoju decu.

hm

pre 9 godina

Pa da ZIKO, neko ce hteti u prosvetu i za 10 000, ma i za dzabe!!! Najbolje tako, da svi volontiramo u zemlji Srbiji, bez da se pobunimo. Oooo kakvih sve razmisljanja ima, za nevericu.

Doktor86

pre 9 godina

Zavrsis fakultet da bi primao platu od 300 evra.Istovremeno,soferi po opstinama,banderasi,sekretarice u policiji I cinovnici sa SSS imaju duplo vece plate.Ali zato kad oni strajkuju na licnu kartu cekas dva meseca.Ako drzavi ne treba obrazovanje,neka to jasno kaze.O njenoj nesposobnosti I govori cinjenica da nam je odliv mozgova najveci izvozni potencijal.

čitalac

pre 9 godina

Kada pišete o npr. radnicima Gradske čistoće nigde skoro nisam video da pišete "đubretari", nego "radnici Gradske čistoće".
Pojam "prosvetari" procveta poslednjih dana i meseci i ne samo na vašem mediju.
Meni i taj pežorativ dovoljno govori i o njihovom statusu u društvu i opravdanosti ovoga što čine...

бунт!

pre 9 godina

Сви којима се планира смањење плата, на улице!
Ако хоће да се уштеди, ево смањите број посланика са 250 на 100, укините бар 100 агенција (може и више), смањите број министарстава или бар број запослених у њима, а не кад укидате (читај спајате са другим) пребаците само "запослене" у то друго.
Е кад то урадите и покажете да сте озбиљни, онда можете да смањите било коме и по било којем кључу. Пошто наравно од тога никад неће бити ништа, СВИ НА УЛИЦЕ!

Nikola

pre 9 godina

Politika Ministarstva prosvete je totalno pogrešna. Ovakva represija, koju je spreman da sprovodi Kostić, dovešće do "belog štrajka", odnosno do "bele obustave rada" koja je za poslodavca (državu) najgori oblik borbe sa kojim može da se sretne. Prosvetni radnici će se iz straha povući u škole, održavaće časove na kojima će loše raditi ili neće raditi NIŠTA, formalno neće biti problema, a štetu će na duži period imati samo đaci koji neće ništa učiti.

Pokojni Toza

pre 9 godina

@Zika
je verovatno manji od makovog zrna na svom poslu, postuje bahacenje svojih gazdi i zeli da mu dete vaspitavaju beskicmenjaci.
Moze biti da prosvetari imaju dugacak fitilj, ali je ocigledno dogorelo.

charlie

pre 9 godina

Ajde Žiko ne budi preko srca,jedan dan ti dete ostane kod kuće, pa besniš što ga moraš čuvati.Javi se društvu da ćeš danas preskočiti zajedničku kaficu u lokalnom kafiću sa bistrenjem dnevne politike.Uostalom mislim da su prosvetari najmanje krivi za finansijski krah Srbije.

Skolarac

pre 9 godina

Van svake pameti je da radnik u epsu ili opstinari, policajci, drzavni sluzbeni i slicni imaju vecu platu od nastavnika,profesora i medicinskih sestara.Lekar hirurg na primer treba da ima najvecu platu u drzavnom sektoru.Prosveti i zdravstvu treba povecati plate ali i otpustiti neradnike i neznalice.Prosveti za vreme raspusta treba davati pola plate i uvesti sistem kontrole uspesnosti.Ne moze svako da radi kao profesor, bez obzira na kvalifikacije samo mali broj zna da svoje znanje prenese na drugog.

nada

pre 9 godina

Ko ce vama, i vladi uopste da bude inspekcija i ko je nadlezan za potpuni krah ekonomije drzave koju bezuspesno vodite , prosveta, studenti,advokati , penzioneri,svi u strajku,a vlada uspesna, dajte ostavke kad ste nesposobni!

Tako treba

pre 9 godina

Svaka podrška "prosvetarima".
A šta ce njima Ministarstvo i Gosp. Verbic.
Da proveravaju ko je na legalno i zakonom dozvoljenom štrajku.
Dobro rece Kesic, šta ce vam studije kad je lakše kupiti diplomu. Svi naši, ili velika vecina ima KUPLJENU DIPLOMU.
A oni bi(vlast) da sad umesto štrajkaca, zaposle svoje nesposobnjakovice sa kupljenim diplomama.
ZAR ISTINA VREĐA ILI NIJE ZA OBJAVLJIVANJE.

nada

pre 9 godina

Ko ce vama, i vladi uopste da bude inspekcija i ko je nadlezan za potpuni krah ekonomije drzave koju bezuspesno vodite , prosveta, studenti,advokati , penzioneri,svi u strajku,a vlada uspesna, dajte ostavke kad ste nesposobni!

bezimena

pre 9 godina

Puna podrška NASTAVNOM KADRU, ne podrška sekretaricama i ostalim zaposlenim u prosveti!

Nauka, medicina, obrazovanje i pravda nemaju alternatvu, neka stežu kaiš agencije, komisije, raznorazna JP i sl. koji se bahate sa platama duplo većim nego što ih imaju premijer i predsednik države!

ja

pre 9 godina

@Zika
Tako je Ziko, mladi profesori da se zaposle, koji zele da rade, mladi pravnici da se zapolse da budu advokati, zameniti sve, ali po mogucstvu da budu clanovi SNS i da slusaju sta im se kaze.

mira

pre 9 godina

A ovima preko 100 000 cak povecavaju!!!!i to ukidanjem solidarnog poreza. ej bre koga oni zezaju!!!sta je sa silnim agencijama,sta je sa naplatom poreza tajkunima,poput beka i zeljka mitrovica,,sta je sa platom olivera antica koji ima 5 funkcija i platu od 700 000 dinara!!!!!!!sta je sa platetinama SNS notara!!! sta je sa platom Sinise Malog koji kao gradonacelnika,i clan upravnih odbora klinickog centra i komercijane banke primi oko 5000 evra mesecno!!!!!!!!to je 30 prosecniih penzija ili 14 plata prosve.radnika!!!!!udarili na sirotinju!!OTPOR!!!

Crainer

pre 9 godina

Sram vas bilo koji osudjujete, a jos vise tu jadnu i bednu drzavu koja preti. Pa studiram u Rumuniji, i prosle godine je bio strajk studenata, svi gradovi su bili brlokirani ali ovde nema zatucanih studenata koji veruju politickim obecanjima samo da sprece strajk, ovde se strajkuje do kraja, i cik pogodite sta smo dobili ? Sa 1.5% budzeta za obrazovanje dosli smo na 6% zahvaljujuci strajku dok se rebalans nije usvojio, niko nije napustio ulicu cak i uprkos obecanjima, ali ovde nema odustajanja. Stipendije za najbolje studente dostizu i do 800 eura mesecno. Sram vas bilo umesto da ustanete i rasterate lopove vi sedite i cutite! Hocete da hranite bahate direktore sa vise milionskim platama, Vi koji imate po 200 eura ?! Bravo prosvetni radnici!

Леонардо

pre 9 godina

@ it is I, Doktor 86

Браво, и опет браво за коментар. Факултетски сам образован, посла у струци НЕМА. Пошто је у питању голи живот, прихватам привремени посао у Пошти. И тада шок. Најобичнији физикалци (средња школа), опис рада (ношење пакета, гурање колица), плата у распону од 37-43 хиљаде динара. ЈА сам наравно радио за 20, јер сам преко бироа. Шта је поента овога коментара? Недопустиво је да људи који су уложили и улажу у своје образовање (време, новац, живце), овим "реформама" бивају кажњени смањењем и онако мизерних плата. Уз дужно поштовање, не могу чистачице, кафе куварице, магационери, имати веће плате од медицинских сестара, професора. Према томе, пуна подршка протесту.

Stanimir Branimir

pre 9 godina

Prosvetni radnici imaju plate oko 40 hiljada, oni koji imaju staž od 10-15+ godina imaju oko 45 hiljada. Od svih zaposlenih u državnoj službi, oni imaju daleko najmanje plate. Pa spremačice i kafe kuvarice po raznim JP imaju veće plate od profesora i nastavnika u srednjim i osnovnim školama. Da ne pominjem koliko je onih koji primaju plate a ni ne dolaze na posao...a u raznim JP je na hiljade takvih. Neka se uvedu platni razredi, pa neka se u državnim službama na osnovu stručne spreme i radnog staža određuju plate...a ne smanjivati 10% na osnovu sadašnjih plata što neke stavlja u prilično nepovoljan položaj. Ne brine vas što neko ko u nekom JP premešta neke papire iz tačke A u tačku B i s vremena na vreme se potpiše negde, i radi efektivno 3 sata dnevno ima platu od 70000, ali vam smeta što se profesor koji treba da uči našu decu buni što hoće da mu skinu 10% od plate koja je 42000.

Ерик,Пенсилванија

pre 9 godina

Држава тражи школарину од 1000€,и тако 4.год ако ниси на буџету.Сада,да би сте предавали у школи,морате мастер да завршите(измишљена ствар државе од 5 испита,отимање новца),који кошта 2000€.Овде нисмо урачунали књиге,пријаву испита и пратеће трошкове школовања.То је 10.000€ отприлике,и када заврше школу,посла нема.И сада,људи који школују нашу децу,и требају на пут да изведу,имају 40.000 плату,и сада да још смање 10%.. Значи са 36.000 платом,за које време могу само своје школовање да отплате?
Просветари ,ја вам држим палчеве,и штрајкујте сви...Нека стане просвета,100% штрајк.Изборите се ,и после одрадите за летњи распуст,ни деца неће губити превише...

Bodibond

pre 9 godina

Deca moraju u skolu. Samo vi strajkujete van radnog vremena. Ima sigurno mladih profesora koji nemaju posao. Ima li neka drzava u svetu da deca idu manje u skolu zbog strajkova. Verovatno negde u Africi, gde nema ni skola. (Zika, 22. oktobar 2014 13:55)
Sad cu ja da ti odgovorim:
Gospodine Ziko, dok smo se mi skolovali, ucili, mrzli, gladovali, ostavljali svoje roditelje bez dinara da bi mogli da nas iskoluju da bi postali neko i nesto, da bi bili cenjeni, postovani, da bi mogli da naplatimo svoje znanje a ne sirovu snagu,Vi ste zavrsili srednju nekako, poceli da radite po ko zna kakvim firmama sa 18 godina i vec imate preko 30god radnog staza. Sram vas bilo, uporedjujete neobrazovane sa obrazovanim. Samim tim sto kazetr da ima na birou koji bi radili i za dzabe govori i o vasem razumu, inteligenciji, pogled u buducnost na kraju krajeva... Nije poenta raditi za dzabe nego uapostaviti sistem vrednosti u kome bi mozda vama trebalo smanjiti platu i dati prosveti za razvoj intelekta ove zemlje. Zbog takvih ova zemlja ce postato Afrika a ne Nemacka. Sramota da se na vest o prosveti javljaju srednjoskolci koji su sa mamama i tatama zavrsavali skolu.

Pera Trta

pre 9 godina

Novim rebalansom budzeta, parlamentarnim strankama je uvecano finansiranje za 5,5 miliona evra!
To nije za strajk, to je za revoluciju.

moje ime

pre 9 godina

Strajkovali ili ne, beda sledi vecini gradjana Srbije.

Ako se vise strajkuje, moze da bude samo gore i gore.

Realno, drzava nema odakle da da prosvetarima vece plate.
Mogu samo da porucim svim ljudima na budzetu, ono sto sam im porucio jos pre tri godine. Svake godine, bice vam sve gore i gore. Ne zato sto ja to nekome zelim, nego zato sto je to tuzna realnost. Tada sam im rekao da im se vise nikad nece vratiti 2008. i 2009. kada je odnos plate koju su dobijali i ulozenog rada bio na maksimumu.

To se potvrdjuje iz dana u dan. A katastrofa tek sledi. Ako neki od tih prosvetnih radnika ne ume da sagleda situaciju i misli da ce ovo smanjenje zarada biti poslednje u javnom sektoru, onda se plasim da nam decu ne uce mnogo pametni ljudi.

Helena

pre 9 godina

U jednoj beogradskoj gimnaziji ucenici cetvrte godine nemaju matematiku, jer uprava skole ne moze da nadje profesora za stalni radni odnos. Nece ljudi koji su zavrsili matematiku ili fiziku da rade za 50.000 dinara. jednostavno, daju privatne casove i placaju racune. To je rezultat politike i ove i prethodnih vlasti u Srbiji

Mnogo

pre 9 godina

Moj Vučiću!
Mnogo ti se raja osilila!
To 'oće da jede, pije, da se pere i oblači...
Dokle ćete ti i tetka to da trpite????
Ajde, Tita ti, zamoli je da ti pošalje kakvu pomoć u suzbijanju ove žive sile.

djeram

pre 9 godina

Posao prosvetnih radnika nije vaspitanje, nego obrazovanje, ako deca imaju roditelje kojima je glavna zanimacija Pink, Ceca i ostala bagra, nema tog profesora koji ce tu decu ubediti da to nije model koji treba slediti!!!

Roditelji su najveci krivci! Ko je obucio huligane? Glupi i bahati roditelji ili mozda profesor matematike???

Podrska prosvetnim radnicima, izdrzite do kraja!!!
(djeram, 22. oktobar 2014 18:16)

Nego sta leba ti?
Zasta imaju pedagogiju na studijama?
Posao nije aamo solja kafe svako jutro to bi trebao da znas!
Sada sam brucos inace kod nekih profesora nismo smeli da zucnemo,jednostavno neki dlrade svoj posao a beko neki ne !
(Serbman, 22. oktobar 2014 18:54)

Ako si stvarno brucos, onda moram da priznam da su u tvom slucaju profesori mozda omanuli, prilicno nerazumljiv tekst!

Po tebi profesori i ucitelji jedino sto rade tokom dana je da popiju jutarnju kafu i onda ceo dan zevaju?

Mora da si upisao Megatrend!

bole

pre 9 godina

E ovo je zemlja koju ste hteli. Eto vam svima SNS i njiovi vladari. Sram ih sve bilo ako za jedan dinar smanje plate ljudi koji pokusavaju da ukazu da ovako nece moci. Eto ako misle da ce time da uplase ljude u strajku neka ih sve otpuste. Onda imaju 100% ustede u prosveti a deca mogu slobodno da kradu i razbijaju po gradu jer ni policija ne radi svoj posao. Najbolje je da radi samo privatni sektor od jutra do sutra i da izdrzava penzionere i eto matematike. Ostali neka se bave sakupljanjem plodova i stocarstvom...

Сварог

pre 9 godina

Читајући вест и коментаре читалаца, не могу да не приметим да многи не разумеју у ком стању се налази школство. Бити наставник значи учити децу да мисле, подучавати их и васпитавати. Све мање родитеља ради то са својом децом. Бити на екскурзијама, не значи уживати, лежати и истраживати лепоте одређеног краја, већ бити одговоран, будан, бринути за децу. Многим родитељима је проблем да брину за своје једно дете. Бити наставник значи све разумети - децу, родитеље, државу. Бити наставник у Србији значи да сте најмање поштовани, вечито оцењивани и потцењивани;значи да сви могу да вас газе, да ваш посао могу да вам објашњавају нестручни, необразовани и некултурни. Смањење плата није једини разлог, него окидач за испољавање беса, незадовољства и неверице због ужасног стања у коме се налази школство, а самим тим и свачија деца. Питајте се коме одговара муљаво дно у којем се налазимо. Има овде чудних риба... Поздрав свим људима који умеју да мисле.

mapet

pre 9 godina

Iskreno, ne mogu da razumem frazu "ako vi necete ima ko hoce...". Ti sto cekaju na posao u prosveti (mladi profesori) ce pevati istu pesmu za nekoliko meseci koju pevaju sadasnji profesori. I sta onda... da vratimo stare a mladje na klupu za rezervu. Ne zelim nikoga da vredjam ali zaista glupost je vecna.

Milan-Indjija

pre 9 godina

@m
To sto su deca sve gora i sto su im uzori starlete, NIKAKO nije krivica prosvetara, vec deo kucnog vaspitanja. To je gospodine "m" prava istina. Iz kuce se izlazi u svet, a skola je tu da nauci i savetuje. Glavnu rec u svenu vodi roditeljsko vaspitanje od najranijeg uzrasta. Dodao bih i to da od kako su na scenu stupili zakoni da dete u skoli ne smes ni popreko pogledati, djaci su se osilili. Ukinut vojni rok, slave se punoletstva i pijancenja, u skolu se ide radi reda (cast deci koja se bore za svoju egzistenciju), za skolu se oblaci kao za modni casopis (ne bih rekao ruzniju rec) i kada devojcice idu u skolu izgledaju kao pevaljke sa srpske estrade. E to se sve gospodo donosi od kuce. I sta u svemu tome moze prosvetni radnik, kada za namanji prekor ili duel sa ucenikom moze da dobije suspenziju sa posla. Mi smo dobijali od nasih profesora samare i danas ih se rado secamo i postujemo ih.

Hogar

pre 9 godina

"Ministar" bi trebao da se spusti u narod i ako može da uvidi pravu sliku.To isto važi i za one koji su ga i doveli na ovo mesto,a prava slika izgleda ovako...
Otac sam srednjoškolca.Od početka školske godine prošlo je DVA MESECA!U odeljenju mog deteta...u Beogradu (gde je standard "kao" veći) više od polovine đaka nije kupilo sve knjige!!!
MINISTRE I "GOSPODO" NA VLASTI...Đaci vam slikaju stranice udžbenika da bi mogli da uče jer njihovi roditelji NEMAJU.A da li znate da skoro niko u odeljenju ne nosi užinu jer dele oni koji imaju malo sa onima koji nemaju ništa...a to su DECA!
Gde bi nam bio kraj da VI podelite sa nama (kao sa decom koja su naivno glasala) svoj deo.

nokia fan

pre 9 godina

Da li je moguce da svima smeta strajk prosvetara? Naravno da su ti ljudi zavrsavali fakultete, mucili se uceci. I sad plata 40 hiljada. A to za ekskurzije, jednom godisnje, a na raspustu su prosvetari koliko i ostali, max mesec dana, a ako neko ide na letovanje,u ciku sezone, kad je sve daleko skuplje. Pravo da komentarisu imaju samo oni koji su radili ili rade u prosveti. Dakle,zavrsite fax,zaposlite se u skoli, radite neko vreme, videcete da nije lako.

Novosadjanka

pre 9 godina

Ovoj vlasti i odgovara da bude sto manje skolovanih, osim onih na Megatrendu. Prosvetari su bedno placeni kao i svi ostali, npr. zdravstveni radnici. Sram bilo ovu drzavu.

Zika

pre 9 godina

Deca moraju u skolu. Samo vi strajkujete van radnog vremena. Ima sigurno mladih profesora koji nemaju posao. Ima li neka drzava u svetu da deca idu manje u skolu zbog strajkova. Verovatno negde u Africi, gde nema ni skola.

Profesor

pre 9 godina

@Vatromet

Prijatelju racunica ti je losa. Ako se mesas u neciji posao prvo moras da se raspitas kako isti funkcionise.
Prvo, Dan Svetog Save je radni dan za svakog prosvetnog radnika i svi su u obavezi da dodju na posao.
Drugo, prosvetni radnici veliki broj dokumenata rade kuci (razni planovi, programi, izvestaji, pripreme za casove i dr.). Sve ovo prema zakonu ulazi u normu i radnu obavezu jednog prosvetnog radnika.
I na kraju, potrazi malo na Internetu na kojem su mestu po primanjima prosvetni radnici u Srbiji, videces da su ispred nas Makedonci, Albanci i Bosanci.

Komša

pre 9 godina

Da li ste primetili ko se buni zbog smanjenja plata? Policija,lekari i profesori.Zanimljivo je to što u propagandnim spotovima kažu - platite porez,to je novac za lekare,vaspitače,učitelje,vojsku i policiju.Pa ako je za njih zašto im uzimate?
Ne buni se ni jedan opštinar? "Radnik" javnog preduzeća ? Oni bi ćutali i za minimalac jer znaju da ne zavredjuju ni toliko.Znaju da ih ima pet tamo gde treba dva ili tri.Čute i Cekaju da ubace sina/ćerku na svoje radno mesto kad budu pred penzijom.
Njima bre skidaj,to rasteruj da radi u privatnom sektoru.Tu seci.A profe ostavite na miru i ostale koji su stvarno potrebni.
Boli uvo one kojima deca idu u privatne škole jer gladan učitelj neće učiti njihovu decu nego tudju.A takvi nam zakone donose.
Napred profesori,pošaljite ih u magareću klupu (odatle su i došli).

Pobegla iz prosvete u privatni sektor

pre 9 godina

@Prosveti za vreme raspusta treba davati pola plate i uvesti sistem kontrole uspesnosti.

E, moj školarac, da li ti znaš kakvu si sad nebulozu lupio? Mrzi me i da pišem, ali molim te idi u svoju školu pa nek ti neki nastavnik objasni zašto je ova potpuna glupost i šta je tačno raspust i kakve sve obaveze ima nasatavnik.

Većina vas misli da profesori odu na čas žmurećki. Svaki čas se sprema, imate gomilu papirologije na koju ode ih ha ha haj vremena i ovo je vrh ledenog brega. Vi ne znate šta sve profesori rade ni čime se sve bave ni šta sve moraju da trpe. Pravo na godišnji odmor nemam nameru da branim.

Bokisha

pre 9 godina

@
Ako nece da rade ima ko hoce. Otkaz i zaposliti nove nastavnike. Sta je ovo malo malo pa strajk. Gospodo, socijalizam ne postoji vise. Drzava ide napred sa politikom smanjenja javnih rashoda, plata i penzija tako da su mnogi na udaru. Takodje ne moze drzava da se brine o vama, nego vi morate da se brinete o sebi. Ako malo placaju tražite drugi posao ili radite dva posla.
(US, 22. oktobar 2014 15:34)

Kad vec pises gluposti, bar da nesto i naucis. Iskreno se nadam da za tebe nije kasno. Prva stvar, pise ti neko ko je nedavno napustio prosvetu, bas ono sto ti kazes - hocete vecu platu, trazite drugi posao. Nije mi to bio glavni cilj, vec da radim posao koji mi nece oduzimati dostojanstvo, a prosveta je degradirana bas zbog takvih poput tebe. Sta mislis da dobijas ako celokupna prosveta bude otpustena i dodju drugi, koji bi zbog toga pristali da rade i za veknu hleba, u znak zahvalnosti?! Jesi li onda dobio kvalitet?

Druga stvar, kazes nema vise socijalizma? Pa jel placas deci skolovanje? Jel' placas odlazak kod lekara, sem mozda participacije? Sta je to onda? Moze to i tako da se resi - hoces stvarno kapitalizam - pa nek ti deca placaju skolarinu i u osnovnoj skoli, prosvetnim radnicima bi sigurno odgovaralo.

Imao bih jos sta da dodam, ali premalo je karaktera da sve stane, mada za komentatore koji imaju shvatanja slicna tvojima, i ceo jedan blog je malo. Jer ste kroz skolu ocito protrcali. I sumnjam da ste ikad ista procitali, sem onog na sta ste bili primorani.

neko ko je radio u prosveti

pre 9 godina

Fama oko godišnjeg odmora - nastavnik može da koristi godišnji odmor u vrijeme kada nema nastave, tj u vrijeme raspusta. To ne znači da godišnji odmor traje cijeli raspust nego traje gospodo moja u onom trajanju koje propisuje Zakon o radu. Ne treba zaboraviti da ukoliko slučajno želiš na more a nastavnik si pred-sezona i post-sezona otpadaju jer tad nemaš pravo da tražiš godišnji odmor.
Fama o tri časa nastave - ako imaš sreće onda da, ali najčešće imaš pet časova u komadu i moliš boga da ne izgubiš glas tokom petog, na ovo dolazi priprema nastave što radi največi broj nastavnika sa kojima sam radila, papirologija koju popunjava u zavisnosti kom školskom timu pripadaš, a ako si razredni starješina onda se količina papira eksponencijalno povećava a plata ti je u prosjeku viša za 1500 dinara, e da nemas kancelariju u kojoj sve to radiš već ograničen prostor veličine A4 formata na zajedničkom stolu u zbornici.
Ekskurzije - najveći broj razrednih starješina ne voli ekskurzije (sedmogodišnje iskustvo iz tri beogradske gimnazije) iz prostog razloga što sedam dana brineš da li će se neko napiti, slomiti nogu, otići na noćno kupanje iako je to strogo zabranjeno,zaboraviti pasoš i sl., ono što razredne starješine i dobiju kao dnevnicu ni izbliza ne pokriva obavezu koju imaju tokom tog perioda.

Nastavnički poziv je divan poziv, ali svi imaju pravo da ih tretiraju sa poštovanjem, pežorativ "prosvetari" već ne govori u prilog tome.

GagY

pre 9 godina

Svaki pocetak i kraj skolseke godine su isti, STRAJK, STRAJK i STRAJK, a toliko potencijalnih prosvetnih radnika ceka na zavodu posao i sve bi dali da mogu da rade a ovi strajkuju, sramota.
(Misljenje, 22. oktobar 2014 14:26)

Na sreću, narod uvek ima spreman odgovor na ovakva razmišljanja, a ima veze sa mišljenjem i donjim delom leđa...

ash

pre 9 godina

Treba tražiti da se sve plate u javnom sektoru izjednače, u skladu sa obaveznom stručnom spremom za radnu poziciju. Tako bi plate u prosveti biti POVECANE, cak i posle smanjenja ostalima u javnom sektoru. Ljudi, ne dajte da vam zamenjuju teze i prevode vas žedne preko vode. Plate u prosveti su dno dna, bruka i blam, moraju da se POVECAJU. Odmah traziti POVECANJE plata, nista manje!

it is I

pre 9 godina

kad sam ja čuo da ljudi u gradskoj čistoći imaju sa osnovnom školom 40 000 platu, i kad sam čuo da lik koji vozi post express ima 40 000, a prosvetari koji moraju da imaju završen fakultet i koji nam uče decu, sa po 30 dece u odeljenju, a svi mi roditelji znamo koliko su deca naporna, a imaju 45 000 platu (!!!), od kad to znam ja potpuno podržavam prosvetu ! a kad mogu da štrajkuju policajci koji nemaju školu, imaju beneficiran radni staž, a radno vreme provode po kafanama, onda mogu i prosvetari ! država ponižava ljude koji rade jedan od najcenjenijih poslova, nekad je bilo majka,pop,učitelj...

NemanjaBB

pre 9 godina

Samo cekam da se penzioneri pobune. Navodno, smanjuju se jer su povecavane u prazno. A moji roditelji su dve god u penziji, nikad im nije pocecavana, a sad im smanjuji. Pa ko je tu lud. Ako je neko uplacivao doprinese 40 god, ko sad sme da ti smanjuje to?

raci

pre 9 godina

@zika ma da majstore, prosvetaru uopste nemamju svoju decu, njima nista ne treba za zivot. 300 e za 7 stepen puna kapa, kao pola plate cistacice u Nis-u.

Dr.

pre 9 godina

Ljudi, morate da shvatite jedno: ONO ŠTO PLATIŠ TO I DOBIJEŠ!

Ne mislite da prosveti treba podići plate? Onda imate ovaj cirkus (sve sa ministrom). To znači da mislite da prosveta nije važna. A kako mislite da ostvarite tehnološki napredak?

Pazite, P. Atkins je broj 1. Predaje na Oksfordu, autor je najboljih udžbenika koji se koriste apsolutno svuda. Nema boljih. E, ali to i košta! Njegovo predavanje košta i do 20 000 e. Platiš Atkinsa, imaš Atkinsa i vrhunski obrazovane ljude koji mogu da naprave šatl.
Nećeš da platiš Atkinsa, nema problema, braćeš šljive.
Izbor je na nama.
Razumite, moramo učiniti profesiju učitelja, profesora privlačnim za one najbolje. Ako takvih ovde nema, uvezimo ih. Platimo ih. To je kao kad seljak poseje dobro seme. Košta ali na jesen se isplati.
Jedini način da napravimo, i dabome prodamo šatl je da uložimo danas, da negujemo, zalivamo (i platom...)i dočekamo generaciju sposobnih koji to mogu.
Ako ne, onda laku noć Srbijo, zemljo šljiva na brdovitom Balkanu.

Morate razumeti učitelje, ali ih morate naterati na najozbiljniji rad i ukazati im poštovanje.
Jedan nesposoban kontrolor leta = pad jedog aviona, 300 ljudi, nesposobni ili bedno plaćeni učitelji = pad cele generacije pa i celokupnog društva 6000000 ljudi.

djeram

pre 9 godina

Iskreno. Kakva su nam deca ne bih rekao da prosvetari rade posao. Sve tuplji i bez morala. Glavni idoli su im starlete. Kako obucavaju decu dobro da primaju i ovoliko. Cast izuzetcima
(m, 22. oktobar 2014 17:05)

Posao prosvetnih radnika nije vaspitanje, nego obrazovanje, ako deca imaju roditelje kojima je glavna zanimacija Pink, Ceca i ostala bagra, nema tog profesora koji ce tu decu ubediti da to nije model koji treba slediti!!!

Roditelji su najveci krivci! Ko je obucio huligane? Glupi i bahati roditelji ili mozda profesor matematike???

Podrska prosvetnim radnicima, izdrzite do kraja!!!

Miki

pre 9 godina

Glasali ste za nazadnjake, ili niste glasali uopste (50% biraca uopste nije naslo za shodno da izadje na biralista)... e pa sad, uzivaj u svom mudrom izboru narode! Zao mi je jedino sto ste i mene povukli sa sobom u ponor.

Usplahiren

pre 9 godina

Zna li iko gde je sin Zeljka Mitrovica ili mozda gde je Miroslav Miskovic?
i sta bi sa onim privatizacijama?
Zna li iko gde je covek kome je sadasnji premijer namenjivao bolnicku kosulju u parlamentu?

lele

pre 9 godina

Znači, onim 75% ispada da je lepo i da jedva čekaju da im smanje platu koja nije povećavana godinama unazad ? Sram da ih bude ! Svi zajedno u kompletnu obustavu pa da vidimo šta će onda ?!? Možda to bude i uvod u pad vlade ovih nazadnjaka ?

pretnja?

pre 9 godina

Prosvetni radnici imaju pravo na štrajk. Pretnja smanjenjem zarade je ucena, jer nadležni nemaju ogdovor na opravdani zahtev prosvetara. Otpustite, gospodo, one svoje obožavaoce-glasače koje ste zaposlili u J.S. pa ćete imati veliku uštedu! Ne dirajte ionako mizerne plate u prosveti!

Kolumbo

pre 9 godina

Kada sam ja sa još stotinama hiljada drugih ostajao bez posla niste razmišljali o tome ko će da vas finansira u budućnosti. Mislili ste samo kako da nabijete što više dnevnica sa ekskurzija po raznim Italijama, Austrijama i Grčkama. Da se osvrnemo prvo na to kakav je kvalitet nastave u poslednjih 10 i više godina, pa da onda vidimo da li zaslužujete i toliko koliko ste plaćeni. Lično odrađujem posao za 4 profesora, jer je druga opcija da dete ide kod njih na privatne časove i da im plaćam za ono što nisu odradili na radnom mestu a obavezni su.

Kad sila postane zakon OTPOR je tvoja dužnost

pre 9 godina

Sve i da ima 1000 komentara na ovu vest neće pomoći. Pomoći će samo ako se pridružimo na protestu ovim ljudima.

Dosta više sedenja i ćutanja!!

pre 9 godina

Lekari šta čekate?? Nezaposleni a vi? Radnici sa platom ispod minimalca? SVI na ulicu jer ovo je prevršilo svaku meru!! Smanjuju se plate onima koji leče i edukuju narod, a samo niču nove agencije, raste administracija iz dana u dan gde se guraju članovi stranke da ništa ne rade, prave se parade, povećavaju porezi i uvode nove takse, privatnicima se šalju besmislene inspekcije da bi uzele mito, daje se strancima po 10.000€ po radniku koji onda primaju 200€, a da bi se to finansiralo uzimaju se novi krediti, plaća se 250 poslanika da bi se sastali 3 puta godišnje (a i tad ništa ne rade), daju se ludačke plate ljudima iz stranke (Bajatović prima 15.000€ mesečno!), nezavisni mediji više i ne postoje... Gde je granica gde će narod reći E SAD JE DOSTA! Alo bre narode trgni se! Dosta više apatije! Koji smo mi idioti što se ne pridružimo ovim ljudima pa da vide milion nezadovoljnih ljudi koji neće više da trpe torturu! Ne pišem ovo da bi vi lupili plus i smirili savest nego počnete da se pridružujete onima koji se bore za svoja prava i da krenemo svi zajedno da sklonimo više ovaj ološ od političara sa naše grbače! Ali ovaj put da čišćenje ide do kraja, a ne da promenimo šminku.

Đuro

pre 9 godina

Štede na prosveti k'o na crkotini, a zato na zasedanje Generalne skupštine UN Toma vodio 50-oclanu delegaciju (sa sve snajkom), a Dacic 20-oclanu.
Poredenja radi, Rusija je poslala Lavrova, sa 7-oclanom delegacijom.
Eto, Srbijo, zašto štediš.

Na ne bude da izmišljam, šaljem izvor: http://www.autograf.hr/jedno-pismo-politici/
.

milan

pre 9 godina

ne razumem, zašto je toliko teško napraviti platne razrede, odvojiti rad od nerada. zato što to vladi ne odgovara. morali bi da se reše kadrova koji su stranački zaposljeni i čiji je broj impozantan. mi nismo u krizi, mi smo samo taoci partizacije ili kako već. a ekipa na vlasti je opet nacrnila rad i nagradila nerad. plata kolika god da je, kada je poklonjena kao njima,za nerad, dobra je

dejan

pre 9 godina

Posle svega što je A. Vučić obećavao (ukidanje agencija, obuzdavanje administracije u bahaćenju narodnim novcem) bio bi red da se imenovani obrati narodnim poslanicima sa izveštajem šta se i koliko se napredovalo sa ostvarivanjem obećanja iz predizborne kampanje. Ali ne, sve je isto kao i za vreme Tadića i Koštunice.
Podrška učiteljima.

Miki

pre 9 godina

Podrska svim ljudima koji se bore za svoja prava na zaradu. Sramne zarade u celoj Srbiji pa i u prosveti. Ti ljudi uce i vaspitavaju nasu decu. Samo bojim se da ste vecinom glasali za ovo sto se desava. Tako da nam predstoji beznadje odavde do beskonacno.

radnik

pre 9 godina

@RATKO GRADJEVINAC:

Pa Kralju, sto se nisi iskolovao, npr, pa da ne radis za 10e??? mislis da se predsednik postaje sa srednjom skolom? Da neko ko je isao duplo vise od tebe u skolu i UCI svakodnevno, treba da radi za manje para od tebe? ZNANJE KOSTA.
Aj sa tim argumentom ubedi dete da napusti skolu i da bude gradjevinac kao ti? Sto da ne, skola se ne isplati, jel?
Nemacka nije jaka zato sto ima mnogo gradjevinaca, vec zato sto ima skolovan kadar da je vodi.
Mi smo slepci zato sto nas vodi Dr.Mr.Grobar, Dr.Slina, Dr.Sapke, Dr.Vucko genijalni pravnik koji nema dana radnog staza, Dr.Keramicar, i slicni neobrazovani likovi. Samo njima moze da padne na pamet zakidanje na obrazovanju.
hoce da naprave naciju sebi slicnih poluidiota, koji ce da redom rade za 100e.
NECE PROCI!

neko

pre 9 godina

More svi na ulice. Ili će ova država konačno na pravi način da radi svoj posao, ili će mo svi da uzmemo metle i da čistmo za 25000 dinara plate.

istina

pre 9 godina

Zakon je isti za sve. Nije posteno prema drugima da trazite da budete izuzeti. Samo da podsetim da imate ubedljivo najduze godisnje odmore,itd. Uostalom, ima mnogo mladih nezaposlenih profesora, ja sam jedna od njih,ako vi necete da radite, ima ko hoce. Ovo je jedina i prava istina ma koliko se ona vama ne svidja

Ekvilibrijum

pre 9 godina

Ovoj vladajućoj strukturi nije cilj da ima školovano stanovništvo, već zombije koji će se primati na onu njihovu sve providniju demagogiju.
Kratko i jasno.
I tužno, naravno.

Jedan od nas

pre 9 godina

On je ocenio da aktuelni odnos vlasti prema zahtevima prosvetnih radnika predstavlja "osvetu loših đaka, plagijatora i lažnih doktora koji ne mogu da cene kvalitetno obrazovanje kad su prečicama i korupcijom došli do današnjih pozicija".

Pametnom dosta

Iluminat

pre 9 godina

Ranije su strajkovali da im se povecaju plate, sad strajkuju da im ne smanjuju.Kako naprednjaci lepo rade na dresuri naroda, cvrsta ruka i redovan trening cine cuda.Pitam se sta je sledece, strajk da se plate ne ukinu u potpunosti?

Sedi jedan

pre 9 godina

@Vatromet

Sve si objasnio, bravo majstore! Posto je sve tako divno u prosveti zasto ne konkurises negde? Mozda te prime u neku skolu.

Nisam prosvetni radnik ali zelim da mom detetu predaje neko ko je u stanju da mu prenese kvalitetno znanje i da za to dobije odgovarajucu satisfakciju. Nisam lekar ali zelim da skolovani ljudi koji spasavaju tudje zivote imaju adekvatnu satisfakciju za ulozeni trud i steceno znanje. Nisam advokat ali ali zelim da ljudi koji zatupaju druge imaju odgovarajucu satisfakciju za ulozeni trud i steceno znanje.

Jasno?

Тек онако, да се зна

pre 9 godina

Зашто синдикати, коначно, не траже од Уставног суда мишљење о одредби закона која просвету сврстава у делатност која мора да има минимум процеса рада? Нигде у Европи то не постоји. То синдикалне вође годинама знају али упорно не покрећу то питање, вероватно, штитећи себе. Просвета није полиција, војска, болница и од ње не зависи нечији живот. Кад се избори за законску тоталну обуставу рада, просвета ће држати сваку Владу за м...

laki78

pre 9 godina

Podrska strajku prosvete. Izdrzite. Hajde i ostali da se organizuju i podrze ljude. Treba se boriti za normalan zivot, a ne da nad nama vrse lapot.

kögel TIR.

pre 9 godina

Sram da vas bilo bando crvena !
Profesor da ima platu koja nije ni 390 eura izjednacili ste im zaradu kao cistacicama neko je bre zivce pogubio od studija da bi imao neko zvanje napravili ste bedu od prosvetnih radnika sram da vas bude nigde u svetu ovako prosvetari ne prolaze kao ovde !!! Docekujete ovde paradama i kurtu i murtu za njih ima novca a za ovu bedu nema i ovo malo sto primaju treba da im se smanji Srbijo da Bog da nikad da nemas i da te svi psuju i pljuju ..
Napravili ste septicku jamu ovog sveta od ove bedne zemlje !!!
OBJAVITE MI KOMENTAR !!!

Ser Toza

pre 9 godina

Najbolji način da se štrajkuje: dođete u školu, upišete u dnevnik sve što treba, kažete deci da budu mirna, svima koji su mirni izdelite petice, ne predajete novo gradivo, ne propitujete staro, i tako svaki dan jer se ionako u ovoj zemlji ne ceni pošten rad već se plaća svima isto, u skladu sa stručnom spremom.
A svi koji bi da rade i za 30000 posao u prosveti neka se učlane u SPS ili SNS i dobiće posao, ionako se u škole primaju novi radnici i šakom i kapom.

misel platini

pre 9 godina

Upravo sam stigao iz BG. Ubila nas kisa, ali neka je! Bar ce se cuti i nas glas!
Vidim da ovde pojedinci i ne znaju zasto prosvetari strajkuju. Raspitajte se pa onda komentarisite. Isto tako i o tome koliko odmora imamo, mozda ce vam biti jasnije!

Istrajte prosvetari

pre 9 godina

Oni koji su stopirali lustraciju, sada su na vlasti, i imaju nekoliko stotina hiljada dinara platu.
A nastavnici bednih 350 evra.
Grozota!

reality

pre 9 godina

Treba da budemo slozni,kao narod,i da stavimo do znanja vlastima,zakonu da ovakav zakon ne moze da se prihvati,zakon koji ugnjetava populaciju,ne samo ovde vec svuda u svetu.Sve je ovo isprogramirano od strane ljudi koji su uzeli konce u svoje ruke na ustrb stanovnika ove zemlje.Lako je sprovoditi ovakve zakone kada imas primanja hiljadu eura,sto ovde nce biti slucaj jos dugo.nije narod vlasnistvo nijednog zakona i nijedne drzave.svi smo jednako zasluzili da zivimo ovaj zivot a ne da sluzimo nakaradnim ljudima koji su propisali ovakve i slicne zakone.dugo ce jos vremena prroci dok covecanstvo ne preuzme stvari u svoje ruke i dozivi sebe kao jednakima sa ovim lopovima.

nije sve u raspustu

pre 9 godina

Najviše volim ove što bi da rade, a da ih ne plaćaju, ove što bi išli na posao samo iz ljubavi. Evo, mogu umesto mene, ustupam im svoje radno mesto u jednoj seoskoj školi. Da ih upozorim, ako misle da ponesu dnevnik i pripremu za čas, upišu čas, obrade ili utvrde predviđenu lekciju za taj dan sa đacima spremnim za usvajanje novih znanja, onda se grdno varaju. Neka se spreme i za ovakve dobre djake, ima ih još uvek dovoljno, što je dobro, ali neka ne zaborave i ostale. Recimo, u svakom odeljenju imate jedno petoro socijalno i vaspitno zapuštenih. Nema tu nekog velikog napretka u radu sa njima, pošto roditelji ne saradjuju sa školom. Dalje, imate romsku decu koja malo idu, a malo ne idu. Ako do kraja osmog razreda nauče da čitaju i nešto računaju, onda je to veliki uspeh i za njih i za vas. Onda deca koja idu po izmenjenom programu, koja jednostavno ne mogu da prate redovno gradivo. Kad udjete u jedno ovakvo odeljenje, vi shvatite da predajete četiri različita programa na jednom času. Pored svega toga, ako ste odeljenski starešina, onda ste im kao drugi roditelj,koji rešava njihove probleme,možda nekad više nego pravi roditelji. Spremite se za problematične đake,koje ne možete kazniti, pošto su im sva prava zagarantovana i molite te se da i vi ne dobijete batine, ili da vam gume budu čitave,posle "prijateljskog" razgovora sa ovakvim učenicima. Spremite se i za njihove divne roditelje, administraciju, dnevnike, izostanke, knjižice, svedočanstva, seminare vikendom, ekskurzije...

milos

pre 9 godina

Ovaj Kostic socijalista koji sedi u ministarstvu prosvete godinama i koji je karikaturalna i opskurna figura da govori o kaznama nastavnicima,e Srbijo znaci dotakla si dno!

Novski

pre 9 godina

A da se slucajno dogovore sindikati policije, prosvetara, advokata, studenata, privrednika itd. i da svi zajedno strajkujete i protestujete?

Pedja

pre 9 godina

Stvarno su plate prosvetara skandalozne.
Radim u privatnom sektoru, ali zaista mislim tako.
Pod hitno uvesti platne razrede i podići plate ljudima iz ove veoma bitne profesije.

mudrijas

pre 9 godina

@hersascha

Izvini sto cu ovako da te pitam ali tvoj komentar jednostavno vice: "Pitaj, PITAJ!". Sta tacno ti to radis za 24000 mesecno i koliko si kvalifikovan za posao koji obavljas? Mislis da oni koji obrazuju buduci kadar treba da budu mizerno placeni zato sto neko radi za 24000? Da li doktor, od koga zavise zivoti drugih, treba da ima mizernu platu?

Hteli mi to da priznamo ili ne ko prima 40000 dinara mesecno i oslanja se samo na tu platu je na zalost sirotinja, daleko je od srednjeg sloja. Sta i kako zive ljudi koji primaju 24000 meni uopste nije jasno kao sto mi nije jasno zasto to trpe. Za troclanu porodicu ni 100000 nije za normalan zivot nego za puko prezivljavanje verovatno uz neverovatnu snalazljivost. Mnogi su ovde povuceni za nos.

Imam par saveta za tebe kako da ne budes toliko ogorcen, buni se, trazi novi posao, obrazuj se itd.

Da se razumemo nisam prosvetni radnik ali mi je prosto neverovatno da neko daje ovakve komentare. "Meni je lose i zato svima mora da bude lose!". Cela ova prica sa smanjenjem plata i penzija je upravo to, hajde svima da nam bude lose.

Stiven

pre 9 godina

Ja mogu da shvatim cinjenicu da su u prosveti plate male,ali i oni moraju da shvate da su u realnom sektoru koji ih inace finansira plate i manje i opet treba biti solidaran na neki nacin.S druge strane moglo bi da se pozabavi malo sa viskom zaposlenih u prosveti jer neke su skole pune referenata i raznih administrativnih radnika pa bi tu moglo malo da se uredi stanje.

Deda

pre 9 godina

Vidi se da komentare pisu ljudi koji nemaju nikakve kontate sa prosvetom. Računaju da je nastavno osoblje na rasustu kada i deca. Ja mogu da uzmem odmor kad god a prosvetar kada ga oteraju. U krajnjoj liniji moze se napraviti da deca idu u skolu od 1.9 pa do 10.8, tako da nastava ima pauzu od 20 dana. Boli me samo sto ovako pricaju o Verbicu, a on je i frizuru uskladio sa AV

Bora

pre 9 godina

osvetu loših đaka, plagijatora i lažnih doktora koji ne mogu da cene kvalitetno obrazovanje kad su prečicama i korupcijom došli do današnjih pozicija"......u ovoj izjavi lezi ljuc SVIH nasih problema!!!!Podrska za profesore!!!!

Sramota!

pre 9 godina

Zakon je isti za sve. Nije posteno prema drugima da trazite da budete izuzeti. Samo da podsetim da imate ubedljivo najduze godisnje odmore,itd. Uostalom, ima mnogo mladih nezaposlenih profesora, ja sam jedna od njih,ako vi necete da radite, ima ko hoce. Ovo je jedina i prava istina ma koliko se ona vama ne svidja
(istina, 22. oktobar 2014 14:43)

Sram te bilo!!! 'Oces sutra i svoje dete da ucis da ne dize glas da mu bude bolje,nego da se hvali kako moze da radi za manju platu od nekog svog kolege!? Stidi se svog komentara! Zbog takvih kao ti i mogu da nam rade sta hoce! Uvek ce biti poltrona koji ce da rade za mrve,a nazalost to je stiglo i do 'inteligenceije' koja treba da predvodi neki drugi talas i neke druge ideje,a ne da se hvali kako ce da radi za mrvice koje joj bace pod noge! Sramota! Bedno da bednije ne moze biti! Posalji Vucicu pismo i reci mu da si spremna da radis za manje nego ovi..pohvali mu se,odmah ces biti primljena! Ti si prava osoba za stednju!

QgoB

pre 9 godina

I ovako na birou ima vise nego dovoljno ljudstva koji ne mogu da skrpe kraj sa krajem a prosvetari se bune sto na platu od 43 hiljada (makar i ne bio pun find casova) dobijaju smanjenje.

Ako im se ne svidja nek drzava promeni garnituru, nek zaposli ljude sa biroa na njihova mesta koji hoce da rade a nemaju ni da prezive i gotova stvar. Briga nekog sto se prosvetari bune sa njihovih malih 43 hiljada i izjasnjavaju ko `jadnici sa najnizom platom u javnom sektoru.

Bas su jadni sa tolkom platom tolkim odmorima ekskurzijama itd..., i bas briga narod sto vam se prosvetarima ne svidja svidja...

Needukovan

pre 9 godina

'Zakon je isti za sve. Nije posteno prema drugima da trazite da budete izuzeti. Samo da podsetim da imate ubedljivo najduze godisnje odmore,itd. Uostalom, ima mnogo mladih nezaposlenih profesora, ja sam jedna od njih,ako vi necete da radite, ima ko hoce. Ovo je jedina i prava istina ma koliko se ona vama ne svidja'
(istina, 22. oktobar 2014 14:43)

Ako si ti profesorka, onda je tuzno koliko prizemno razmisljanje imas. Zbog takvih kao ti u Srbiji je odavno otpocelo takmicenje 'ko moze da radi za manju platu'. Da ima zdrave pameti svi bi bili na ulici i trazili bolje uslove,a ne da se takmicimo ko ce da radi za manje. A,to sto citam da nema uslova da plate budu vece..hm..zamolio bih doticne koji to pisu da mi objasne kako je moguce da u budzetu ima za milion drugih stvari (parade, proslave, ruckove i putovanja direktora javnih preduzeca, astronomske plate sofera, spremacica, sekretarica, diplomata koji su vec u penziji pooodavno, a i dalje primaju platu, razno-razne Miladine Kovacevice, vozne parkove, povecanje primanja stranaka u visini od ni manje ni vise nego 5 miliona Evra,putovanja u USA zasebnim avionima nasih politicara i njihove svite, zaposljavanje starleta po ministarstvima) i sto-sta jos? De, samo jedan od vas da mi odgovori, da mi oci otvori, da ne umrem u neznanju! PODRSKA PROSVETARIMA!!!
P.S. Ove godine samo Vlada nije strajkovala, svi ostali smo vec bili na ulicama iz razno-raznih razloga! I cekam odgovor, naravno!

Dr.

pre 9 godina

Postoji način da se prosveta dovede u red!
Ovo će se svideti nastavnicima

1. Podići plate u celokupnoj prosveti na minimalnih 1000 e za osnovno, 2000 e za srednje i 3000 i više za visoko školstvo. Za državu koja baca milione (da ne kažem milijarde na subvencije propalim preduzećima) to nije ni kap u moru.

2. Uvesti ocenjivanje profesora od strane školskog nadzornika. 2000 škola = 20 adzornika = ocena svakih 100 dana.

Ovo se neće svideti nastavnicima!

3. Svako ko dobije neprelaznu ocenu dobija suspenziju na 1 god. Sledeća negativna ocena = gubitak posla.

Brzo bi otpali oni koji ne znaju ili neće a armija onih koji hoće imali bi dobar razlog za to.
Nemojte pomisliti da nema novca. Budžet predviđa milijarde za subvencije propalim firmama, službene puteve... Uostalom zašto ambasador ili kontrolor letatreba da ima normalnu pltu a profesor ne? Imaju odgovornost. Pa i hirurg i učitelj imaju i malo veću odgovornost no kojekakvi ambasadori!

Mingle

pre 9 godina

Plata u prosveti sa punim fondom casova je oko 40000 dinara. Ako je vama sirotinja onda mi recite samo sta smo mi svi ostali koji jedva radimo za 24000 i po 10 sati dnevno bez godisnjeg odmora koji traje oko 2 i po meseca.
Nemam nista protiv strajka, jer sigurno imate realne razloge za strajk, ali bar budite realni i nemojte da postavljate takve transparente da ste vi sirotinja jer niste ni malo sirotinja.
(hersascha, 22. oktobar 2014 14:58)


Ko ti je kriv sto nisi hteo/la da ucis skolu? Draze ti je bilo da se zezas sa drustvom, da lencaris po ceo dan, epa sad uzivaj sa svojih 25000.

Bodibond

pre 9 godina

Svima ovima sto pisu da su na birou i da bi radili za 10000 din:
Nisu vam krivi prosvetari sto nedaju svoj hleb, vec stranacko zaposljavanje, bio sam i ja da trazim posao u prosveti znate sta su mi rekli???
Znate sad je konkurs medjutim mi vas ne mozemo da primimo jer imamo pritiske iz opstine za neke kandidate.
Molim B92 da od reci do reci objavi ovaj komentar da ovaj narod shvati koliko nam drzava ispira mozak, koliko je narod zatupljen i ne shvata poentu strajka.

Washington

pre 9 godina

I zasto bi neko zavrsavao faks, da bi ga ovo cekalo? Moj savet, samo zavrsite nesto sto je priznato u inostranstvu, ucite jezik/e, prvo Engleski pa onda ostale, tako da ako se u Srbiji ne snadjete mozete da bezite van.

A ovi sto pricaju kako Srbija gubi sto skoluje omladinu pa im beze u inostranstvo jednostavno LAZU! Srbija ima vise koristi od nas kad odemo u inostranstvo jer ovde imamo vece plate sa kojima mozemo i da podrzavamo roditelje u domovini i ovde da zivimo. Plus svake godine se minimum jednom dodje u Srbiju i potrosi preko 4000$ sigurno. Koliko bi Srbija imala koristi od jednog masinskog inzinjera koji je ostao u Srbiji da radi u nekoj samoposluzi da radi na kasi?! Ili da radi kao inzinjer u Srb. za bednu platu od 400 eura?

Manite me gluposti.

Hogar

pre 9 godina

Voleo bih da oni koji prete znaju jedno...Bili su izbori.Na izborima uvek imate pobednika i pobedjenog.Takodje imamo i onog koji vara i prevarene.Gradjani su najgore prosli.Oni su i pobedjeni i prevareni jer niko im nije rekao da glasaju da bi im nova ekipa donela gori zivot,ali...bice opet izbora i zato prosvetari i ostali-pamet " u glavu" !

xRade

pre 9 godina

Prosvetari su polugoli, gladni i depresivni. Ako mislite da ljudi takvom stanju treba nasu decu da necemu uce.... Sta dete ima da zakljuci iz toga: Moj profesor zavrsio fakultet a nema ker za sta da ga ujede, a ovi nepismeni politicari i mafijasi super zive.

ja

pre 9 godina

Porezom koji plaćam drzavi zelim da finansiram i prosvetu i postene lekare, ali ne zelim da plaćam neradnike u drzavnoj i opštinskim administracijama i partijske poltrone. Postoji sistem kako se vrednuje neciju rad. Nasa deca su zaslužila bolje!!! Podrzavam

@Alek

pre 9 godina

Novim rebalansom budzeta, parlamentarnim strankama je uvecano finansiranje za 5,5 miliona evra!
To nije za strajk, to je za revoluciju.

Ne mogu da razumem sve ove negativne komentare. kolko smo mi jadni kako nacija.
Treba da budemo svi slozni i da se pridruzimo prosvetarima. Penzioneri, zdravstvo, policija, PRIVATNI SEKTOR svi ali bas svi.
U suprotnom tonemo sve dublje iz dana u dan.

Nemo

pre 9 godina

Ja sam za platne razrede jos je Djindjic hteo da ih uvede pa nije mogao od silnika! Tako bi doslo do prave ustede, a ne da fakultetlija u javnom preduzecu ima 100.000 a radnik u opstini i prosvetar 40.000! Inace, opet se teret prebacuje na narod a stranke dobijaju jos vise novca!

Novski

pre 9 godina

i nek na ulice osim ujedinjenih prosvetara, policajaca, studenata i advokata izadju i svi jadni, prestraseni ponizeni novinari i ljudi koji rade na crno...

Ivana Rakić BG

pre 9 godina

Čitam ove beskičmenjake koji su "ima i kojima (nam) ta plata odgovara" mantri, a i Žika je odličan reprezent svega, čega se u Srbiji gadim, pa nešto razmišljam - baš je super što nemam decu (nisam nikome lično upropastila život), a imam odličnu biografiju i radno iskustvo, odoh ja iz ovog gliba. Ne zaslužuje ovaj moralni 'Smrdistan' da se bilo ko, i za bilo koje pare bavi obrazovanjem njihove dece - sve i da nije ponižavajuće tretiran posao, takav mentalni agrar (poput Žike, moralne gromade) će od svojih ćerki i tako napraviti konkubine, a od sinova ološ i kriminalce. Jer, šta vi poručujete svojoj deci? U redu je da vas neko ne plaća za vaš rad, a vi se za svoje obaveze i preživljavanje "snađite" sa strane?! Sram vas bilo, moralni degenerici brda i livada! Nije vaše carsko nebesko, nego je ovaj Apsurdistan vaše carstvo, nažalost (u civilizacijama, takvi kao vi nisu čak ni na marginama društva, nego ispod). A lično, podržavam svaki protest u Srbiji, trenutno - i policiju, i advokate, i rudare i svakoga ko izađe. Sve treba da stane, ništa da ne radi, sve da se uruši, vreme je. Umesto da budete vaške, probajte da budete ljudi, za promenu. Nikad se ne zna, možda vam se i svidi....

orden

pre 9 godina

E mnogo smo glupi što tražimo da za nas ne bude smanjenja plata.Ko smo mi da budemo izuzeti?Treba da imamo samo jedan zahtev UVOĐENJE PLATNIH RAZREDA I BEZ IZUZETAKA smanjenje svima.To je najpoštenije i niko nebi mogo da ima primedbu inače Vučiću mislim da nemože biti dobro.Sve drugo je nastavak NEPRAVDE,a socijalistu Kostića treba najuriti iz ministarstva da više ne preti i plaši.

SVI NA ULICE

pre 9 godina

Pa zar je moguće da hoćete prosvetu, škole, znanje, ono u čemu je Srbija uvek bila u samom vrhu, opet da srozate do samog dna? Dovotite prosvetne radnike, ljude sa fakultetskom diplomom, ljude koji treba da prenose znanje našoj deci, na nivo (uz dužno poštovanje) jednog đubretara? BRUKA!!!

Raso

pre 9 godina

Komentatori koji ovde pluju po strajku prosvetara su kukavice i ulizice koji sami u svom sektoru ne smiju da se izbore za sebe. Sto se tice istog arsina za sve , sta je policijom koja je svoj strajk naplatila? Ovi ljudi na vlasti su pre svega NESPOSOBNI. Dragi komentatori vi u najboljem slucaju proizvodite nesto materijalno, a prosveta ''proizvodi'' LJUDE. Svako poredjenje prosvete i privatnog sektora ne stoji, jer da nema prosvete ne bi bilo ni privatnog sektora tj. znanja da se on razvija. Ko ovo ne razumije ili ne zeli da razumije verovatno je stigao do srednje skole ili nema ideje koji su osnovi jednog drustva i drzave.

roditelj

pre 9 godina

jos plate dole
Ako ti mislis, a mislis, da je obrazovanje tvog deteta na grbaci naroda- JADAN TI. Doduse, posto si bogom dan za sve, ti ces sam odlicno obrazovati svoje dete nakon sto ga prvo vaspitas da su svi drugi nesposobni I nepotrebna grbaca. A onda cete sami pisati potrebne povrde, zahteve, dokumenta I sl jer ste sve otpustili da bi ste imali vise za sebe.

Kojot

pre 9 godina

Treba istrajati u strajku i insistiranju na platnim razredima jer nema smisla da kafe-kuvarice u Vladi i Vladinim mnogobrojnim agencijama imaju plate po 60-70.000 i više dinara, a isto tako i vozaci. Čistačice oko 40.000. Tako da se više isplati kuvati kafu u nekoj agenciji nego raditi kao profesor gimnazije sto stvarno nema smisla jer zna se koliko je važno da naša deca dobiju kvalitetno obrazovanje.Ovako se u školama sve samo otaljava, jure se privatne tezge i časovi, profesori nemaju motivaciju, a đaci još manje. Takođe, profesori koji su magistri, master, doktori nauka treba da budu plaćeni u skladu sa stručnom spremom pa će se tako svi usavršavati.

vladoKLC

pre 9 godina

Kad vidim ove negativne komentare i način na koji su izrečeni vidim koliko je ovo društvo daleko odmaklo. A gospodi sa tako naprednim razmišljanjima poručujem da će izdržati osnovnoškolsko obrazovanje svoje dece što im je i domet!

Vijoleta

pre 9 godina

"Prosvetni radnici imaju pravo na štrajk, ali nemaju pravo na obustavu rada", rekao je Kostić novinarima i objasnio da umanjenu zaradu mogu da očekuju kako oni koji uopšte ne drže časove, tako i nastavnici koji rade skraćeno.
A zasto gospodine Kosticu ne kazes lepo da prosvetari jednostavno nemaju pravo na strajk i kraj.

Skolica

pre 9 godina

@Istina i ostale
Vidi se da nikad niste radili u prosveti. Naravno,odmah se pozivate na raspuste i smislu povlascenosti u odnosu na ostale, a ipak biste da radite u prosveti! Takodje, prosvetni rad se ne odnosi samo na nastavu tj. drzanje casova. Da je covek u stanju da drzi 10 casova dnevno 5 dana u nedelji, tolika bi bila propisana norma. A ovaj strajk se ne odnosi samo na prosvetare, vec na sve one koji se osecaju ponizeno posle godina i godina truda. "Ako necete da radite ima ko hoce"-vi koji hocete da radite i da nemate pravo glasa, izvolite kod privatnika (cast izuzecima). Podrska strajku!

Vesna Rajic-Kosteski

pre 9 godina

Nasem drustvu preti distopija ( kolektivno beznadje ). Nije se pronaslo adekvatno resenje za demografske tokove : penzioneri koji strepe za svoje penzije doziveli su da im budu smanjene. Izvori sredstava za penzije zavise od drzavnih institucija urusenih dugovima.Mladi bez obzira na predizborne parole su uglavnom bez posla.Obecanja.Kultura i obrazovanje su imperativi ozbiljnog drustva.Sta nam se to dogodilo pa smo dozvolili da nastavnici i profesori nase dece tako budu ponizeni? Strajk prosvetara,lekara, advokata i dr. podseca na sumorne dane Grcke kada je grcka vlada po diktatu "trojke" ( MMF-a, EU i ECB )razrezala apsurdne namete advokatima, lekarima a zaposlenima u obrazovanju, kulturi i dr. smanjivala plate ! U Srbiji ne zelimo scenario Grcke, Kipra, Portugalije, Spanije. Strajkovali su cak gradjani i u Briselu! Pridrzavati se osrednjeg resenja koje se ogleda u merama stednje (koji kritikuju cak i briselske birokrate !)govori o ogranicenosti moci onih koji su prisiljeni da ih sprovode.Mora se razmotriti citav sistem zastite interese drustva i ocekujemo odustajanje od tendencija ka preteranoj represiji.Moraju se stvoriti realni potezi kako bi civilno drustvo kontrolisalo aktivnosti vlasti.Apsurd je da malo pre na Vestima vidimo prosvetare kako strajkuju po kisi a na drugoj strani pretrpan svedski sto u kome uzivaju clanovi stranke u proslavi godisnjice. Vazno je imati clansku kartu! Koliko smo mi to nisko pali ?

King

pre 9 godina

Komentari su blago receno katastrofalni....ono sto su hteli i dobili su....svaka vlast radi isto baci kosku i zavadi narod.A narod ko narod????Pre svega vlast nista nije uradila po ovom pitanju zato se i ovo sve desava...komentara na glupave teme milion a na ovo par desetina...Ako hocete zdravu i pametnu naciju ovaj put nije dobar i to govorim i sunarodnicima a i ovoj tzv vladi!?Ovo je velika SRAMOTA i iskreno osecam se odvratno....Sta ste ocekivali posle 90-tih ....imate kupljene diplome,sumnjive doktorate,estradne kafansko auto- putaske polu pismene pevaljke...itd...pa sta ste ocekivali podrsku???A veliki broj vaspitanih i pametnih mladih ljudi je otisao....a tek koliko ce otici....Godpodo intelektualci ako niste znali dosao je crni srednji vek...ponovo...ali ovog puta glavnu ulogu nema crkva!?Vec.......strucnjaci!Ugasite svetlo....struja je skupa....Prijatno i svako dobro!!!!Kako ste glasali....a i i bolja je ona....nije sloba kriv mi smo ....a!!!!

xRade

pre 9 godina

Prosvetari su polugoli, gladni i depresivni. Ako mislite da ljudi takvom stanju treba nasu decu da necemu uce.... Sta dete ima da zakljuci iz toga: Moj profesor zavrsio fakultet a nema ker za sta da ga ujede, a ovi nepismeni politicari i mafijasi super zive.

pravednik

pre 9 godina

Ako neki od tih prosvetnih radnika ne ume da sagleda situaciju i misli da ce ovo smanjenje zarada biti poslednje u javnom sektoru, onda se plasim da nam decu ne uce mnogo pametni ljudi.
(moje ime, 22. oktobar 2014 14:51)

Pa, nisi ni ti najpametnije shvatio ovaj protest! Nije problem što je smanjenje plata u javnom sektoru nužnost, već što nije pravedna raspodela! U Pošti se priča o podeli "viškova", prosečna plata u EPS-u oko 600 evra neto, u Srbijagasu Bajatović ima milionsku platu iako je prošle godine napravljen gubitak od 150 miliona evra, švalerke i svastike po raznim agencijama sa SSS imaju veće plate od profesora! Ceo javni sektor treba urediti novom sistematizacijom i zacrtati platne razrede! Država neka preti, malo fali da narod izađe na ulice i najuri nepismenu bandu!

Dejan

pre 9 godina

Ziko, Ziko od necega treba i ziveti, platiti racune, jesti i zameniti pocepane cipele i izlizane pantalone. Predlazem politicarima da daju plate koji imaju prosvetari i neka oni onda volontiraju i zive sa tim parama.....
Puna podrska prosvetarima!!

RoD

pre 9 godina

smr*dovi su nam na vlasti..a ko ih je birao?..pa jos veci smr*dovi i neznalice..vracamo se u '90 gde su vladali vec ovi koji su OPET na vlasti..sad treba da cutimo i jedemo g***a jer smo sami to trazili!

Misljenje

pre 9 godina

Svaki pocetak i kraj skolseke godine su isti, STRAJK, STRAJK i STRAJK, a toliko potencijalnih prosvetnih radnika ceka na zavodu posao i sve bi dali da mogu da rade a ovi strajkuju, sramota.

Dragana

pre 9 godina

Tuzno mi je kada citam sve ove komentare. Ja sam prosvetni radnik, mlada sam, kao i vecina mladih ljudi koji su uspeli da se zaposle u skolskim sistemima o punom fondu casova mogu samo da sanjam. Obrazovanje bi trebalo svima da bude vazno! Tuzno je sto nije tako. Vase ideje ili zamisli kako su tudji zivoti lepsi laksi mi nisu jasni. Ako neko, ko god to bio, pokusava da se izbori za bolji zivot, zasto je to lose? Zasto ce nekom drugom biti bolje ako je prosvetnim radnicima lose?

seven

pre 9 godina

Podrska! Ne samo prosvetarima,nego svim ljudima koji hoce da zive od svoje zarade. Dosta je bilo rada u Srbiji za zvake. Pokusavate privuci Strane investitore sa jeftinom, robovskom radnom snagom,ni to vam ne uspeva. Treba da se okrene drugi list. Minimalna cena rada je ispod svih granica. Ne moze vise tako. Ko ne ceni sebe i svoj rad, ni drugi ga nece ceniti!

sasa

pre 9 godina

sto se ne udruze lepo advokati, prosvetari, studenti i drugi koji su ovih dana u strajku i naprave kriticnu masu, drugi ce se pridruziti jer sve sto ovi traze je razumno.
sramota, skida se svima i radnicima i neradnicima, a zaposljavaju se novi neradnici. pa kolike su plate po javnim preduzecima za raznorazna izmisljena mesta. evo primer, u mojoj seoskoj opstini, direktora pr-a (odnose sa javnoscu, sta god to bilo u mojoj seoskoj opstini sa 10 000 ljudi) ima 160 000.

sq

pre 9 godina

Svaka ozbiljna drzava gradi i poboljsava svoje drustvo pocevsi od postovanja prema uciteljima i profesorima. Najbolji primer je Juzna Koreja koja je to shvatila jos 1950. Drugo, posto se AV zaduzio 7 milijardi za dve godine, umesto da se povuce i prizna nesposobnost za vodjenje zemlje on i dalje demagoski i patoloski laze i ponizava sve slojeve drustva (osim clanova SNS-a).

i29

pre 9 godina

Da bi neko bio profesor treba da završi fakultet. I zato ne treba porediti nastavnika sa prostom radnom snagom koja ima samo srednju školu i radi za minimalac.

Skolica

pre 9 godina

@Kolumbo
Dragi moj Kolumbo, otrkicete Ameriku kada se malkice raspitate sta sve profesori rade na ekskurzijama po Italijama, Austrijama i Grckama da bi slatku decicu vratili mamama i tatama zive i zdrave. Pozdravcic!

Bili Piton

pre 9 godina

@Ratko gradjevinac
Prijatelju, jadan je onaj ko u tvojoj gradjevini zivi jer ako je tebi 50000din. skoro 500€, onda nije ni cudo sto se javljaju razni oplatoli i dr. kancerogene materije u nasim gradjevinama.
O silama, momentima, sprezanjima i dr. kompleksnim proracunima mogu misliti koliko si OBRAZOVAN.

guja

pre 9 godina

imate realne razloge za strajk, ali bar budite realni i nemojte da postavljate takve transparente da ste vi sirotinja jer niste ni malo sirotinja. (hersascha, 22. oktobar 2014 14:58......
.....u odnosu na koga nisu sirotinja? Tebe i slične? U odnosu na šalterušu u vodovodu? Na čemu da štedimo, na znanju i obrazovanju? Vidim mnogi štede, prvo u porodici jer ne mogu da vaspitaju svoju decu ni dobar dan da kažu, a kamoli da idu desnom stranom trotoara. E onda treba učitelji za ispravljaju to u školi. Parkiraju dete pored TV-a i to je to. Osveta loših đaka je u punom jeku. Ionako treba ukinuti škole, tada bi se najviše uštedelo, svaka budala ima komp i vikipediju i eto znanja, pune bisagice. Spemni za putovanje u bolju budućnost. Nekom novom društvu su možda i potrebni takvi "znalci", ali onda je to i kraj svakog društva. Ali nemojte posle da vam bude kriv polažaonik. Blago vama kad ste ceo život na raspustu.

hersascha

pre 9 godina

Plata u prosveti sa punim fondom casova je oko 40000 dinara. Ako je vama sirotinja onda mi recite samo sta smo mi svi ostali koji jedva radimo za 24000 i po 10 sati dnevno bez godisnjeg odmora koji traje oko 2 i po meseca.
Nemam nista protiv strajka, jer sigurno imate realne razloge za strajk, ali bar budite realni i nemojte da postavljate takve transparente da ste vi sirotinja jer niste ni malo sirotinja.

j

pre 9 godina

Sad bi svasta rekla vama koji pozivate na "solidarnost" i da se strpe prosvetni radnici, ali nece mi objaviti komentar. Da li vi znate kako zive prosvetni radnici koji imaju samo tu platu? Od kredita, pozajmica, od danas do sutra. Ko nema zemlju, stanove, mamu, tatu, nasledstvo ili partnera sa boljim poslom, bolje da se upuca. Moji roditelji su me na jedvite jade odskolovali, dok caletu nije svanulo i nije nasao malcice bolji posao pa nismo u bas tolikim dugovima. Mama je, hvala bogu, sad u penziji, morala ih je dva puta tuziti za otpremninu koja joj je na jedvite jade isplacena a onda je ta ista otpremnina otisla na placanje Informatike da nas ne bi tuzili i uzeli to malo sto imamo. Ja radim sta stignem i radim za jos vecu bedu, a u istoj toj prosveti ni ne mogu da se zaposlim iako mi je to struka. Pustite ljude da strajkuju i cutite. A ako su vama prava ugrozena, izvolite pa se borite za njih, niko vam ne brani. A neka gospoda na vlasti otpuste one silne administrativne radnike i ukinu fiktivna radna mesta. Riba uvek smrdi od glave a cisti se od repa!

Mr. No 33

pre 9 godina

Slazem se sa vama dobrim delom. Ipak imam malu zamerku.Zasto mislite da ljudi sa srednjom skolom ne podrzavaju vas opravdani strajk?Da li stvarno mislite da ste inteligentniji od ljudi koji nisu imali od koga da uzmu od usta kao vi od roditelje da bi stekli diplomu i obrazovanje ali ne nuzno i ono ostalo sto bi trebalo da krasi intelektualnu elitu? Molim vas,ne banalizujte i ne generalizujte...Svako dobro.

mile

pre 9 godina

Ajde bre na posao! Sram vas bilo... Imate letnji raspust, zimski raspust, nikad vikendom ne radite, maksimalno 16 časova nedeljno znači 3 sata rada dnevno, ne radite za praznike a purujete na ekskurzije i žalite se nešto... Svi trebaju da štrajkuju, ali vi poslednji

Alternativni Mile

pre 9 godina

Evo šta raja dobije kad ih neko ubedi da ne postoji alternativa.
Hoćete u EU?
Pritegni kaiš i hodaj dalje, za V0đ0m, u zemlju meda i mleka!
Sve uz pesmu!
Op, mala bosonoga!...

SHELBY

pre 9 godina

Kriminal kuca na vrata... zato bezim iz ovog trulog drustva da ne udjem u kriminal tj postanem kriminalac. Otac mi je bio posten,vaspitan sam da budem posten... zato odoh iz moje voljene zemlje. Mogu da je volim i iz druge zemlje...

Nina 011

pre 9 godina

@Zika

Ako prosvetni radnici moraju stalno da strajkuju,a to cine kad im primanja padnu ISPOD proseka (zamislite,ispod proseka!),to znaci da su PRIMORANI.

Zasto drzavni organi,bez obzira ko je na vlasti,misle da je prosveta najzgodnija grana na kojoj se moze dobro ustedeti?

Po tome se vidi sta misle o vaznosti obrazovanja mladih koji ce nas danas-sutra zameniti i zaradjivati i za nase penzije (ako u medjuvremenu vecina njih ne ode u beli svet...)

Ерик,Пенсилванија

pre 9 godina

Deca moraju u skolu. Samo vi strajkujete van radnog vremena. Ima sigurno mladih profesora koji nemaju posao. Ima li neka drzava u svetu da deca idu manje u skolu zbog strajkova. Verovatno negde u Africi, gde nema ni skola. (Zika, 22. oktobar 2014 13:55)

Вероватно у Африци и просветари имају већу зараду него у будућој чланици ЕУ.

Врачар

pre 9 godina

За оне који не знају Министарство просвете, почев од Министра, па преко заменика, секретара и саветнике комплетно контролишу бардови другосрбијанства, чланови ЛДП и ДС, који су волшебно осванули у Вучићевој влади. Толико о карактеру и способностима чувених еуропејских кадрова. И да случајно не буде забуне о СНС и њиховом вођи мислим све најгоре. Све је то банда која нас води у пропаст!

miki

pre 9 godina

Smanjenje samo po sebi je apsolutno odbranjivo resenje. Ali onda treba da se krene redom. Smanjivanje broja poslanika i beneficija u drzavnim strukturama. Ukidanje duplih i nepotrebnih drzavnih struktura poput pokrajina gde se opet stesi. Za to naravno treba promena ustava ali je resenje koje je bolje nego smanjivanje plata. I zasto se na smerovima gde nema posla jednostavno ne smanje kvote? Koja je svrha obucavati medicinske sestre koje potom ne mogu da nadju posao! Znaci smanjivanje plata je potez lenjosti da se stvari rese kako treba!

Сви заједно до победе!

pre 9 godina

Студенти и просветари ће се ујединити и победити неолиберално-еврофанатично-антидржавно-антирадничко-антикултурно-антиобразовну власт! До победе!

Novski

pre 9 godina

A da se mozda udruzimo svi zjedno i prosvetari i studenti i advokati i sindikati policije i novinari koji nece vise da cute,sve ovo naravno bez vodja,bez starnih placenika i drugih oportunista.

Uros

pre 9 godina

nasao si s kim ces da se poredis, prosjak na zelenom vencu zaradi vise I od mene, ma i od mene i tebe zajedno. uzmi nekog sebi ravnog.

Trs73

pre 9 godina

http://youtu.be/2rZsUe0ejGk

Evo jednog predloga prosvetara što se tiče platnih razreda. Možda shvatite zašto nekome ovo ne odgovara.

dragan

pre 9 godina

Biće na kraju kako je odavno javio njuz.net. Smanjenje državnih plata dokačiće između 50 i 100 ljudi, a samo mastilo kojim je obrađivana tema svih ovih meseci vredi više. Iskreno razumem zaposlene u prosveti - male su im plate, a nema značajnije profesije za nas. Slično je i u zdravstvu i policiji. JP, gde su žestoke plate i gde je sve to besno i suludo - izgleda neće dirati. Ostaje ta šaka penzionera koji imaju preko 25000. Ušteda = 0.

igi

pre 9 godina

Evo mi dobili ponudu za Divcibare ukupno 21000 dinara, od toga 600 dinara ide ucitelju po detetu pa nek vodi i grupu od 15 to je vec 9000 dnevno puta 7 dana 63000 dinara, malo li je na ovu krizu. Za te pare i treba da se pomuci tih nedelju dana.

US

pre 9 godina

Ako nece da rade ima ko hoce. Otkaz i zaposliti nove nastavnike. Sta je ovo malo malo pa strajk. Gospodo, socijalizam ne postoji vise. Drzava ide napred sa politikom smanjenja javnih rashoda, plata i penzija tako da su mnogi na udaru. Takodje ne moze drzava da se brine o vama, nego vi morate da se brinete o sebi. Ako malo placaju tražite drugi posao ili radite dva posla.

manitu

pre 9 godina

Mislite li vi ljudi--prosvetari,advokati i svi koji strajkuju i koji ce strajkovati da se pitaju ovi beskicmenjaci sto su pokupovali diplome i sto su na vlasti,sta ce da rade???Ako niste znali pita se MMF,Evropska Unija i ostale "humanitarne" organizacije! Morate i to da znate da posle '99 nije vise nije bitno za koga glasate i ko je na vlasti,bice nam isto ko god da bude!

moje ime

pre 9 godina

Ako neki od tih prosvetnih radnika ne ume da sagleda situaciju i misli da ce ovo smanjenje zarada biti poslednje u javnom sektoru, onda se plasim da nam decu ne uce mnogo pametni ljudi.
(moje ime, 22. oktobar 2014 14:51)

Pa, nisi ni ti najpametnije shvatio ovaj protest! Nije problem što je smanjenje plata u javnom sektoru nužnost, već što nije pravedna raspodela! U Pošti se priča o podeli "viškova", prosečna plata u EPS-u oko 600 evra neto, u Srbijagasu Bajatović ima milionsku platu iako je prošle godine napravljen gubitak od 150 miliona evra, švalerke i svastike po raznim agencijama sa SSS imaju veće plate od profesora! Ceo javni sektor treba urediti novom sistematizacijom i zacrtati platne razrede! Država neka preti, malo fali da narod izađe na ulice i najuri nepismenu bandu!
(pravednik, 22. oktobar 2014 15:37)

Sve si u pravu. Ipak, to su javna preduzeca. Ne mozes reci da neko u IT sektoru mora da ima istu platu kao covek iz IT sektora Narodne biblioteke. Jednostavno, ne rade uopste iste stvari iako se tako zove zanimanje. Telekom onda ne bi bio konkurentan.

Dakle, moj stav je da javna preduzeca moraju da se privatizuju sto pre, ali ne da im ostane monopol, nego da se na svim poljima napravi sto veca konkurencija. Nece vise biti pokrivanja gubitaka. I da, uslov je da drzava vise nema NIKAKVE obaveze prema tim preduzecima, a ne da placamo da neko uzima te firme. To je ludost. Ako nece niko, onda gasi. Osnovace se nove.

Stardust

pre 9 godina

(igi, 22. oktobar 2014 18:29) Slazem se sa tobom u potpunosti.ista situacija je i u srednjoj skoli.ali decu vode u inostranstvo.Sa njima na put sem razrednog krece i direktor,tako da mi dnevnice i njemu placamo.Ekskurzija traje pet dana,za pet dana oni zarade sto neko ne zaradi ni za mesec dana.Sve im malo.a deca nikada nepismenija.

Deca su vam sve nepismenija zbog primitivizma i nezapamcene nekulture koju nose iz vasih kuca. Ugasite im Pinkove kanale i stavite knjige u ruke, pa se onda zalite na prosvetu, ***** ******.

Milos

pre 9 godina

Zasti bi bilo kome smanjili zaradu/penziju?
Da li je taj narod uticao na haos u državi? NIJE.
Neka oduzmu od onih koji su doveli do stanja haosa!!!

vk

pre 9 godina

Bila jednom, u jednom malom mestu skola, u kojoj se nikad nije strajkovalo niti protestvovalo. Svi, od Direktora do tetkica, bili clanovi JUL-a. Kasnije SPS-a, pa DOS-a, pa DS-a (i njenih privezak stranaka), a danas SNS-a. Kvalitet obrazovanja na nivou seoske pijace, kasnije i po EU standardima.

Ako su mnogi tu mogli da docekaju penziju bez dana strajka, mozete i vi, gospodo...

Roditelj

pre 9 godina

A koliko ih je bilo na protestu? Par desetina. Prosvetarima je drzava poslodavac pa prema tome moze i da im odredjuje platu.Kome se ne svidja sretan put.Ima na birou koliko hoces za zamenu. Letnja pauza, zimska pauza,uskrsnja pauza.,po tri casa dnevno.Koliko sebe ulazu u posao? Koliko djaka uzima privatne casove. Kakao penzioneri mogu da strajkuju? I pitanje na kraju.Radi li ovaj Pavlovic sa bradom negde. Godinama predvodi strajkace

Ratko gradjevinac

pre 9 godina

Ne verujem sta citam! Gradjani rade i izdrzavaju porodice za 20 hiljada dinara a njima malo 50 hiljada jos imaju privatne casove , sto bi trebalo momentalno ukinuti, godisnji odmori u najlepse vreme leti i zimi, provode praznike sa porodicom, ne rade nocu i malo im skoro 500 eura u siromasnoj Srbiji. Pogledajte oko sebe gospodo prosvetari kako ljudi crnce od jutra do mraka i rade gradjevinu za 10 eura dnevno. Dok vi u toplom predajte djacima oni prave i ostavljaju krv na gradilistima kod surovih privatnika po ovoj kisi i hladnoci. A o familijarnom zaposljavanju je tek posebna prica. Svaka skola u Srbiji ima po barem dva clana porodice zaposlena u prosveti. I to bi drzava trebala da sankciinise. Mama, tata, sinovi i ceri svi u ucitelje i nastavnike jer tamo se tesko zivi.

Zuja

pre 9 godina

Vidim prosvetari se pitaju kako radnici gradske cistoce imaju 40 hiljada platu? Pa to je malo ja bi im dao 100 hiljada da se pitam! Ljudi ciste za nama danju i nocu, sve sto ovaj narod baca i pljuje oni pociste! To je casno zanimanje i trebalo bi da bude najplacenije, svaka cast tim ljudima na ulicama sto danju, nocu, po snegu, kisi, vetru ciste gradove sirom Srbije. A prosvetni radnik je ucio skolu da bi radio u toplom i klimatizovanon gospodski posao. Ne znam sto toliki znacaj pridajete fakultetu? U Evropskoj Uniji se najvise ceni rad! Moleri, elektricari, zidari, rudari razbijaju nastavnike sa platama 3 puta vecim ali im je zato posao mnogo tezi i nelagodniji. Ovde u Srbiji i dalje vazi ono uci sine skolu da ne radis nista. Malo sam skrenuo sa teme ali pojedini komentari ovde omalovazavaju ljude sa zavrsenim srednjim skolama i zanatlije koji su svuda u toj Evropi cenjeni a kod nas se pljuju. Ne.znam gde ti jos ima da neko ko radi 4 sata dnevno sa slobodnim praznicima, bez nocnog rada, sa zimskim i letnjim godisnjim odmorima budu na istoj lestvici sa ljudima koji non stop rade pa makar to bilo i ciscenje ulica koje je isto kao i obrazovanje neophodno! Moj glas ide radnicima definitivno.

Saša

pre 9 godina

Plate im zaista jesu male. Ali problem je u tome što je realno polovina škola visak, odnosno treba se zatvoriti jer nema dece. Da li je neko čuo da je neko od prosvetnih radnika tehnološki višak? Potrebna je preraspodela, višak ukloniti, povećati zarade. Takođe povećati i kontrole i zahteve koje ti zaposleni trebaju ispuniti. Na ovaj način deca, A pogotovu roditelji su ti koji trpe iživljavanja.

rusimir

pre 9 godina

svi smo jednaki i cistaci i lozaci i doktori i svima jednako, nerazumem vas nastavnike profesore sto je vas zanat vazniji ili tezi od mog, nema potrebe da se stavljate u posebnu elitu od rudara vozaca vatrogasaca i da nenabrajam vise, zalosno je sto smo siromasni i sto zele da nam svima smanju plate a vi se borite za svoju struku umesto da se borite za narodnu radnicku klasu to bi vam ja preporucio, bice bolje i efikasnije da svi zajedno od vlade trazimo nesto a ne vi ste kao profe najbitniji a ostali nisu.

QgoB

pre 9 godina

Ocigledno samo oni koji strajkuju sa platom od `samo jadnih 43 hiljada dinara nonstop vise za racunarom da bi glasali u svoju korist na komentare a deci zadaju domaci preko fejsbuka :)
Sacekajte koji sat dva tri da smrtnici sa bas malim platama dodju kuci i glasaju na komentare ako su ovog meseca imali da plate za internet.

Ne bi vam ni ovce dao da mi ocenjujete.

Steta sto oni koji nemaju poso nemaju ni internet da bi videli vasu sramotu posto samo to i moze da bude.

Viva la Pink

pre 9 godina

Dragi prosvetni radnici,
Krik Prosvete ovih dana je samo još jedan u nizu uzaludnih pokušaja da se zemlja urazumi. To je posao koji u Srbiji nećete obaviti. Moj savet je da ne gubite vreme (vreme čini život), da ne rasipate energiju (ograničena je). Povežite se, osmislite neku delatnost pored rada u školi u kojoj pružite apsolutni minimum, i znajte da je taj minimum više nego dovoljan za Pink, Grand šou, Velikog brata, Farmu, i ostale sadržaje, koje narod obožava, a koji se očigledno više cene od vašeg rada. Ne idite glavom kroz zid. Nemojte ući u štrajk, smanjiće vam platu, zar je to pametno? Uzmite im punu platu, ali im dajte apsolutni minimum. Žao vam je dece? Tako je, žalite ih i dalje. Prema učenicima postupajte sa uvažavanjem, sterilno, da niko ne kaže kako ste ih vređali svojom pojačanom brigom. Ne ulazite u duele, stradaćete. Imaju oni roditelje, njihova su to deca, a ne vaša, pa nek ih oni i dalje takve imaju. Ne nasedajte na provokacije, imate 1001 način da pritisnete nevaspitanog učenika, ali fino, postupno sve kroz dnevnik i ostale PISANE sadržaje, pravite dokumentaciju o njemu. Budite pametni. Nemojte dokazivati inteligenciju ulazeći u tu priču, ukazujući pokvarenoj vlasti da je pokvarena (ma znaju to oni), već pokažite inteligenciju tako što vas u toj priči uopšte i nema.

nnn

pre 9 godina

Ovaj narod ima mentalni sklop robova! Sta kaze, dajte otkaz i zaposlite ljude sa biroa. Kakva je to logika-ima onih koji ce da rade vise za manje para...ROB. Nije resenje da radimo za veknu hleba i jos budemo zahvalni "gospodaru" sto nas je nahranio pobogu!

Dali bocek

pre 9 godina

@bodibond, da se razumemo, imam najvisi moguci stepen obrazovanja, srecom stecen negde u svetu gde je tretiran kao vrhunski univerzitet; e sad taj zika ili kako vec se zove, kome ste replicirali, za pocetak vas je od svoje 18 godine izdrzavao, da ne kazem trpeo. Da ste obrazovani bas svi, to je lakrdija. Padezi, dikcija, opste znanje, uglavnom mizerija. A to sto su se roditelji odricali, pa nije skola za svakog. Kada budem zeleo novac, za poducavanje, predavacu na Carnegi univerzitetu, i bicu angazovan 60 sati nedeljno. Za 'ladovinu' bicemo kolege. I poslusajte, plasite se zelje da vas vrednuju pravedno. Ja sam pobegao od tog posla u Srbiji, a ako mozete vise, umete bolje, idite tamo gde se prave pare, a ne gde se trose. Morate shvatiti, stepen korisnosti se danas meri iskljucivo materijalnim rezultatima, a ne humanoscu medicinara, stvaranjem novih narastaja i slicno. Ja sam to na vreme shvatio, a vama da bi se trgli i menjali svoj zivot, mozda grubo rekao kako stoje stvari. To sto imate diplomu, gledajte na to samo kao na ulaznicu za bioskop. Film jos niste videli. Znaci, tabula raza. Ljutite se, ali, pomozite sebi. Drzavne skole, svugde su na kraju lanca ishrane. Jednostavno, to je tako. I niko nece suzu pustiti zbog toga.
Pozdrav, i mnogo srece.

bozidar

pre 9 godina

ja ne znam kako je raditi u drzavnoj firmi,kod nas koji radimo u privatnim firmama pravilo je sledece: ko nije zadovoljan platom,neka trazi bolji posao...

maki

pre 9 godina

ako se prosveta izuzme, onda i svi ostali imaju pravo da se izuzmu, sta da stane, na primer, zdravstvo, radnici, u toplanama ili elektranama, ili svi, ili niko

m

pre 9 godina

Iskreno. Kakva su nam deca ne bih rekao da prosvetari rade posao. Sve tuplji i bez morala. Glavni idoli su im starlete. Kako obucavaju decu dobro da primaju i ovoliko. Cast izuzetcima

dusanmal

pre 9 godina

@m - Direktan rezultat drzavnog (svacijeg te nicijeg) monopola i ne postojanja sila slobodnog trzista. Kada su birokrate u kontroli jedini moguci rezultat je korupcija, losa uprava i propadanje. Kada osoblje nema ostricu slobodno trzista da ih gura ka boljem radu, sve ostaje na licnom moralu koji opet pomenuti birokrati i njihova korupcija neizbezno podkopavaju.
Jedini izlaz je privatizacija. Oteti pokraden (taksiran) prihod od birokrata te time i njihovu moc te time i razlog za korupciju. Dati roditeljima pun izbor gde i za koliko da upisu decu. A onda, neumoljive sile slobodnog trzista ce sutnuti lose skole i lose osoblje te podpomoci i inspirisati dobre. Al' cik to objasni zemlji koja jos pati od komunisticke potrebe da drzava sve radi i kontrolise. Dok drzava sve radi i kontrolise, nema povratne sprege da se ide na bolje, bas suprotno - neizbezna korupcija.

dragan

pre 9 godina

Podržavam kresanje plate prosvetarima.Gde su bili kad se protestovalo zakonu o radu.Tražeći samo za sebe samo razbijaju radnički front.Zbog takvih i sličnih nikad neće biti kao na zapadu da cela država stane tj svi štrajkuju i tražise za sve.Ovde važno da je moj stomak pun a za ostale me baš briga.Sramite se prosvetari

ja

pre 9 godina

klanjajte se i dalje vreloustom... nisu svima odjednom skresali plate, kada se obracunaju sa prosveton, na redu su lekari ili neko drugi... ako cete strajkovati, strajkujte svi odjednom!

dd

pre 9 godina

Evo mi dobili ponudu za Divcibare ukupno 21000 dinara, od toga 600 dinara ide ucitelju po detetu pa nek vodi i grupu od 15 to je vec 9000 dnevno puta 7 dana 63000 dinara, malo li je na ovu krizu. Za te pare i treba da se pomuci tih nedelju dana.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igi, 22. oktobar 2014 18:29)

600 dinara po detetu dnevno to je, druže, 25 dinara po satu dnevno za čuvanje deteta. Nije neka suma, ja plaćam više kad mi čuvaju decu.

Jos plate dole

pre 9 godina

Ja sada koji radim i koji sam radio u privatnom sektoru placam vece poreze i gore zivim zbog vasih nerealno visokih plata u javnom sektoru. Niko od vas visokoobrazovanih nije glas digao kad se ceo narod zaduzivao da bi vam se povecale plate. A sad kad je stiglo na naplatu sad ste kao iznenadjeni i uvredjeni. Svima bi vam bre smanjio plate na 25 posto ispod privatnog sektora koji vas i izdrzava, vas bahate na mojoj grbaci. To bi vam bilo smanjenje od 300 posto da sam vam ja na vlasti. Zahvalite se dobrom bogu sto vam je ovaj na vlasti, ja bi vam odrezao mnogo vise elito moja prosvetna. Vama i svakom ko je na budzetu tj grbaci naroda.

ja

pre 9 godina

minimalac 35000 din, neoporezivi deo 20000 umesto 10000, ko ne moze toliko da plati radnika neka radi sam. socijalni program 20000 neto za sve punoletne nezaposlene, najmanja penzija 18000 din. ukidanje svih parafiskalnih nameta, taksi... dizanje pdv-a na 30% za ekstra robu alkohol, cigarete, benzin, mobilne telefone, elektronske cigarete, kao i na sve proizvode koji imaju marzu preko 50% ili razliku izmedju cene po kojoj je uvezena roba i prodajne cene. pdv na usluge 15%. porez na dobit 5%. prosvetnim radnicima i lekarima ne smanjivati plate ali uvesti proveru strucnosti je ima dosta kukolja... policija za sada ne treba da se dira ali ukinuti im onaj bonus od 10000. hitan zakon o platnim razredima koji ce vaziti i za JP i uknut monopol javnih beleznika! pozdrav od zdravog razuma!

malacradoznalac

pre 9 godina

Ima para,lazu kao i ovi pre njih,kad je prosveta pre dve godine trazila povecanje plata zuti su vikali i tada nema para,nema para,a bas tada su pokrali Kolubaru za stotine miliona evra.Ima para i ima da ih podelite i sa smrtnicima.Ulica!!!!A i ovaj patent sa skidanjem plata onima koji strajkuju je od tada. Znamo kako su oni prosli,pa vi gledajte da ne zavrsite na istom mestu.

btoot

pre 9 godina

@Леонардо
Ne svircaj trubu. Nisi zaposljen u struci, i prihvatio si poso, skoro svi gradjani su van struke ako nisu povukli drzavu za vrcu. To sto su te zaposlili svaka im cast i ma kakav poso bio je bolje nego ista. Fizikalac nije sramota da budes niti cistac niti magacioner mada i magacionere nazivaju drugi fizikalcima samo da znas. Ne seli cistac kancelarije kad se neko seli nego magacionere. Znam i ljude koji su magacioneri za mnogo "mnogo" manju platu takodje sa zavrsenim fakultetima.

To sto kolko vidim uporedjujes plate sa Beogradjanima je tvoj problem.Beograd i Srbija nije isto... ili isto za sve ili nek traze drugi poso kome se ne svidja.

Sto ne mogu da budu vece plate fizikalcima od drugih? Jel ti secas pa treba da jedes vise? jel se ti znojis radom pa treba vodu da pijes vise? Da ti ne radis u ladno pa da ti treba za lekove nonstop? Da ne spartas vise pa da ti treba i za obucu nonstop? Ti mislis ucio si skolu i sad oces palatu za 4 godina ucenja? Pa ne moze, mozes da se zaposlis kad odpuste ove sto su prosjaci kad popiju otkaze za 25 hiljada umesto da budes cistac ako si na birou i to je to.
Ako ti je to malo onda se lepo odseli iz Srbije i kraj, ima ljudi koji bi tvoj poso prihvatili na prvu ponudu, neko (minimum 20% nezaposlenih lica Ssrbije) bi se za tvojih 20 hiljada (i uz to da je prijavljen ko ti) veoma obradovo...

Vlada

pre 9 godina

Apsolutno bih podržao štrajk prosvetara samo u slučaju da prvo "počiste u svome dvorištu". Isto važi i za zdravstvo. Najpre, u svojim redovima, razdvojite žito od kukolja. Potom, zahtevajte promenu zakona o osnovnom/srednjem obrazovanje koji je katastrofalan. Udžbenici ... takođe katastrofalni. Izbacite suvišne predmete iz osnovne škole ... a ima ih ... nije da ih nema. E, tek kada se izborite za tako nešto onda možemo pričati i o drugim temama ... pa i o vašim platama.

milan

pre 9 godina

Ko misli da je toliko pametan i sposoban da zaradi više od tih "jadnih" 40.000 rsd, nek ide u privatnike i nek zaradi. Kada vratim filim, svega 2-3 profesora i učitelja mogu da izdvojim u srednjoj i osnovnoj koji su vredeli nešto. Svi su nas terali da učimo na pamet, bili pristrasni, neki bili i nepismeni eeeej nepismeni. Moja prijateljica je radila 3 meseca u jednoj školi, kaže sve stranački klanovi, niko na sednicama ne priča o đacima i njihovim potrebama, nego o politici. Pokušavala da promeni nešto, ali to je borba sa vetrenjačama... Ma privatni sektor treba da se digne da vidimo ko koga ovde izdržava

Profesor

pre 9 godina

Evo mi dobili ponudu za Divcibare ukupno 21000 dinara, od toga 600 dinara ide ucitelju po detetu pa nek vodi i grupu od 15 to je vec 9000 dnevno puta 7 dana 63000 dinara, malo li je na ovu krizu. Za te pare i treba da se pomuci tih nedelju dana.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igi, 22. oktobar 2014 18:29)

600 dinara po detetu dnevno to je, druže, 25 dinara po satu dnevno za čuvanje deteta. Nije neka suma, ja plaćam više kad mi čuvaju decu.
(dd, 22. oktobar 2014 23:32)

600 dinara po detetu je za svih 7 dana a ne dnevno, tako da ispadne 3,5 din po satu.

Melenci

pre 9 godina

septicar,uopste me nisi ubedio da podrzim strajk prosvetara nego pisem kako bih ti skrenula paznju da ako nemas osecaj za Noleta ne treba ni da ga pominjes u vesti o prosveti sa nikakvim dodirnim tackama sa sportom.Tebi to nije lep dogadjaj a nama 300 jeste i sta hoces?Da podrzim komentatore koji su mozda bas oni do juce pisali sve najgore o profesorima i nastavnicima?Zar nije bilo komentara da oni zaradjuju i mimo plate privatnim casovima da pisem o korupciji kupovini ocena.Pri svemu ne misim da prosfetari pogotovo posteni ne treba da strajkuju i bore se za svoju koliko toliko dostojnu platu,da sa toliko dece u jednom razredu mogu da budu posveceni svakom detetu i da upravo zbog toga samo ona deca sa kojima roditelji rade kod kuce imaju odlicne rezultate.Ima tu tema,neka se izbore,ali nisam ubedjena da ptosjaci imaju vise od njih.

QgoB

pre 9 godina

@Tako treba

Sta li bre ti razvijas pricu i o cemu li ti se tis ad izjasnjavas, pa kupuju diplome ali od koga? Nece da ih puste ako nisu kupili njihovu knjigu knjige itd. pa posle sede mladi ljudi na birou a jedva zavrsili skolu i sad nema da jedu zbog proklete diplome a ovi sto uzeli pare strajkuju. Nije pitanje dal su kupili diplomu posto su je svi do jednog i platili i preplatili, pitanje je kome je otisla kinta od prodaje knjiga, sigurno nije ljudima sa biroa ili drzavi ili ucenicima...

Kolumbo

pre 9 godina

Dragi moj Kolumbo, otrkicete Ameriku kada se malkice raspitate sta sve profesori rade na ekskurzijama po Italijama, Austrijama i Grckama da bi slatku decicu vratili mamama i tatama zive i zdrave. Pozdravcic!
(Skolica, 22. oktobar 2014 17:35)
Je li pozdravčić namenjen i roditeljima kojima ih niste vratili?

J 8

pre 9 godina

Gledajuci iskreno po deci,prosvetari nam ne rade nista.Imaju slobodne vikende letnje i zimske raspuste,praznike.vise neradnih no radnih dana.Tako da ne znam cemu kuknjava kada plata sa umanjenjem iznosi 39 hiljada i to je sasvim pristojna plata.

Dejan

pre 9 godina

Znam jedno 7-8 nastavnika i profesora. I svi oni pored redovne plate drze i dodatne casove i tako zaradjuju. Ja razumem da su im male plate ali imaju 2 meseca odmora godisnje pa bonuse za eksukrzije. Ajd da se pristane da se ne smanjuju plate ali onda momentalni otkaz onome ko drzi privatne casove jer ima gomila nezaposlenih prosvetara!

Vatromet

pre 9 godina

Dragi prosvetari, evo malo matematike za koju baš i nisam najbolje stručan, ali pošto se i vi mešate u tudja posla moram i ja malo u Vaš!
1 godina ima 365(6) dana, u godini ima 52 nedelje, isto toliko i subota ako nije prestupna. Radnih dana ima 261, Prvi maj, Uskrs, Bozic, dan za krsnu slavu, Sretenje, Nova godina ostaje vam 250 dana.
250 dana nije trajanje skolske godine al' da uzmemo da jeste:
- svakoga dana neka ima 7 radnih casova od po 45 minuta !
- 250/5(radnih dana)= 50 casova nedeljno ili 7 dnevno.
Ali zaboravili smo:
- raspust zimski 21 dan, Sveti Sava 1 dan, raspust prolecni (Vaskrs) 7 dana i letnji oko 80 dana traje = 109 dana jos koji nisu radni!
Dakle rade 250-109 = 141 dan u godini i primaju oko 500.000rds platu ili dnevnica za radni dan je 3546.1 rsd. ili prosto 4 casa dnevno se radi!
Kako?
Prosto nemaju 100% fond casova a hoce 100% platni razred!
Prosto 141/7 casova = 20 / 5 radnih dana= 4 casa dnevno ili radis 3 sata primis punu platu.
Ima li igde da se manje rade a prima 40000 rsd. mesecno.
Bezobrazluk. Koji su resili da iskaljuju preko dece. Nece da moze!

Serbman

pre 9 godina

Posao prosvetnih radnika nije vaspitanje, nego obrazovanje, ako deca imaju roditelje kojima je glavna zanimacija Pink, Ceca i ostala bagra, nema tog profesora koji ce tu decu ubediti da to nije model koji treba slediti!!!

Roditelji su najveci krivci! Ko je obucio huligane? Glupi i bahati roditelji ili mozda profesor matematike???

Podrska prosvetnim radnicima, izdrzite do kraja!!!
(djeram, 22. oktobar 2014 18:16)

Nego sta leba ti?
Zasta imaju pedagogiju na studijama?
Posao nije aamo solja kafe svako jutro to bi trebao da znas!
Sada sam brucos inace kod nekih profesora nismo smeli da zucnemo,jednostavno neki dlrade svoj posao a beko neki ne !

btool

pre 9 godina

@Profesor

da da, kuci rade pripreme za strajk, planove za ekskurzije, programe za fejsbuk, pripreme za privatne casove samo ne znam za te izvestaje sta radite i kome izvestavate posto izgleda da je to vezano za "Djacki dinar" kolko ste prikupili ovog meseca. Selektete decu po tome sta im radi tata pa se grabe za njih u odeljenju. Sram da vas bude.

Koji prosvetni u srbiji vs negde drugde. Vi idite pa radite onda negde drugde a posao ce da se da onom kome stvarno treba. Ni jedan iscepan kisobran nisam video na slici. Normalan radnik u srbiji ima iscepan kisobran i jos nije stigao da kupi jaknju za strajkovanje po hladnom vremenu.

I ja sam za to da se plate ne diraju da svima lepo bude itd, al ne moze vama da bude lepo a mi sto vas placamo nas ko sisa.

Dok uzimate iz dzepa normalnog gradjanina koji ima manju platu od vas i uslovljavate niko nece vise da vam cuti.

neutralni felsh

pre 9 godina

a zasto prosvetari da budu izuzeti od bolnih mera u reformama? posledice treba da osete svi, kao sto su ih i ostali u privredi odavno osetili - pa ne kukaju nesto posebno, jes da je tesko ali glupo je nonstop kukati. neka ovi sad na vlasti brzo rade sta su naumili, ako ne budu ok glasace se protiv njih i zdravo. a ne ovako, cim bude neka mera stednje, nadje se neko da se opire, posebno ovi razmazeni sindikati sa budzeta. prethodni vladari, ds i ostali, odugovlacili su neophodne reforme, plaseci se izbora, pa su prosli kako jesu. nek bude tesko, ali nek se krene napred, ma bilo gde samo da se ne tapka u mestu!
dakle, ne kukajte nego radite, a do izborima cete vec videti da li se nesto mrdnulo s mesta. da vidimo da li ce u mere stednje spadati uskoro i otpustanje stranacki zaposljenih - sva ona guzva po kancelarijama i iza raznih saltera... ako to rasciste do izbora, glasajte za nastavak, ako ne, onda birajmo druge. ovako, protesti su farsa.

J5

pre 9 godina

(igi, 22. oktobar 2014 18:29) Slazem se sa tobom u potpunosti.ista situacija je i u srednjoj skoli.ali decu vode u inostranstvo.Sa njima na put sem razrednog krece i direktor,tako da mi dnevnice i njemu placamo.Ekskurzija traje pet dana,za pet dana oni zarade sto neko ne zaradi ni za mesec dana.Sve im malo.a deca nikada nepismenija.

Aleksandar21

pre 9 godina

Gospodo koliko vi godišnje imate radnih sati? Samo mi nemoj te pričati kako leti radite jer u školama bude samo dežurni, ne postoje više ni dodatna nastava sve ste ukinuli.

Mita

pre 9 godina

Profesori zasluzuju te plate koje traze,ali od cega?Ako treba svi da se zrtvujemo ok,ali svi,a ne samo sirotinja,a advokati ili profesori da ne trpe.Ovo je zemlja svih nas i moramo svi da se zrtvujemo za bolje sutra i ne sme niko da bude izuzet,cak ni profesori...Ili cemo svi da se zrtvujemo,ili niko pa da propadnemo svi.Ja sam za prvu opciju.

Zorz

pre 9 godina

Lose iskustvo imam sa srednjom skolom.Profesori svi korumpirani osim par njih,nista zivo nas nisu naucili,strajkovi non-stop te skraceni casovi te obustava nastave(samo da napomenem to je bilo pre 15g).Do dana danasnjeg to se nije promenilo znaci nezna se ko je gori drzava koja nije htela da uredi skolstvo ili prosvetari.

nnn

pre 9 godina

I neko rece da normalan radnik ima pocepan kisobran. O Srbijo robinjo, ako su ti to merila! Ne, svescemo se ma prosjacki stap pa tek onda da moljakamo. Dajte malo ljudskog dostojanstva! To nikad niko ne moze da vam oduzme, samo ako se predate!

Zakon se ne prepričava

pre 9 godina

>>On je podsetio da "prosvetni" zakoni ne predviđaju obustavu rada.
"Zakon o štrajku kaže da, ukoliko se radi o javnoj delatnosti, a prosveta jeste javna delatnost, drugim zakonima (prosvetnim) mora se uvesti minimum procesa rada"

Milica

pre 9 godina

Mojoj koleginici-nastavnici,je vec ovog meseca smanjena plata za oko 4000 za "preminuli rad",sad jos ako smanje toliko....to je oko 8000 manje...
Drugo-privatni casovi posle posla svaki dan 6 casova?! Kako genijalna ideja,jos samo da dan traje 56 sati!A mozda i da se kloniram?
Ekskurzije uspesno izbegavam...nema tih para...

Stefan

pre 9 godina

Svi moraju da budu jednaki kada se smanjuju plate radnicima koji pet puta rade naporniji posao,kada se smanjuju penzije zasto se nebi smanjile plate i prosvetarima.Pojedini prosvetni radnici drze privatne casove po casu 1000dinara,kazimo da za dan ima 6 djaka to je 6000dinara,na nivou nedelje to dodje na 42000dinara plus plata...

miki

pre 9 godina

30 godina strajkujete i pretite, u ovom sadasnjem ludilu i nemastini postali ste totalno dezorjentisani i kao da zivite sami u zemlji. Ili radite ili otkazi, svi su zamenljivi, mnogo ste vi napalili!

MetalkaBG

pre 9 godina

Pa dobro bre dokle više? A kad krenu da truaju o posebnim pripremama za nastavu, sloši mi se. Koliko puta je potrebno pripremati jednu nastavnu jedinicu koju treba da znaš u prste? Da ne prave iznova power point pšrezentacije?

Elize

pre 9 godina

S obzirom koliko malo neki nastavnici i profesori objasnjavaju, ja bih im prepolovio plate. nazalost vecina profesora i nastavnika nista ne objasnjavaju pa deca moraju da idu na privatne casove.

zabranjeno pusenje

pre 9 godina

Da su prosvetni radnici vise brinuli o svojim platama ranije ne bi sada bili ovde… Gde su bili da strajkuju kada su im plate neosnovano povecane 30% a fond casova svake godine opada kao I broj djaka, na osnovu cega onda povecanje.

Crvenotravka

pre 9 godina

Prvo neka gospoda iz prosvete rade svoj posao onako kako to treba a ne da nasa deca zbog njihovih gluposti ispastaju,pa oni strajkuku za svaku sitnicu.

MISTER - DOKMANOVIC

pre 9 godina

Gospodo draga prosvetari i vi kao jedna vrlo vazna struktura u nasem drustvu treba da shvatite u kojoj je situaciji drzava, da nam nema vise nazad ako zelimo da postanemo uredjena drzava moramo da donosimo ovakve odluke i zato su smanjenja plata neminovnost. Moramo da izdrzimo, nije samo prosvetnim radnicima tesko je svim gradjanima. Novac od usteda siguran sam da ce biti usmeren u razvoj drzave, tako da ce kroz koju godinu kada drzava stane na noge svima biti bolje. Slazem se da ni vi niste zadovoljni platama, ali svi moramo dati svoj doprinos kako bi nam sutra bilo bolje, zato vratite se u ucionioce.

Jaccoled

pre 9 godina

Prosvetari nemaju plate ispod nacionalnog proseka,i uz duzno postovanje zive bolje nego vecina drugih profesija koje nisu izasle na ulice.Osim toga,vecina njih dodatno zaradjuje drzanjem privatnih casova,pripremama za prijemne ispite itd.

Crvenotravka

pre 9 godina

Evo neka prosvetari priznaju ali iskreno kolike imaju plate,njihova ni jedna plata nije manja od 50000 dinara,a ja koji radim bukvalno 24 sata imam duplo manju platu od njih pa se nwebunim.

Dalibor ARCS

pre 9 godina

Drzava mora da sprovodi nepopularne mere, ove mere iako su bolne omogucavaju Srbiji da konacno sredi svoje javne finansije,izbegne bankort...

IVA

pre 9 godina

Normalno je da su ove mere u startu svima bolne i teske ali kroz par godina u buducnosti shvaticemo da je to ipak bio pravi potez Premijera Vucica koji je dokazao da mu nisu licni interesi u prvom planu kao njegovim predhodnicima vec interesi naroda i drzave.

Dimitrije

pre 9 godina

O cemu mi pricamo… prosveta je tu gde jeste jer samo I brinu o novcu a ne o tome koji posao rade I koliko je to humano I bitno zanimanje. E to BITNO su narucito zaboravili jer su u svoju struku pustili svako ne da prismrdi vec I da udje!!!

Zika

pre 9 godina

Deca moraju u skolu. Samo vi strajkujete van radnog vremena. Ima sigurno mladih profesora koji nemaju posao. Ima li neka drzava u svetu da deca idu manje u skolu zbog strajkova. Verovatno negde u Africi, gde nema ni skola.

QgoB

pre 9 godina

I ovako na birou ima vise nego dovoljno ljudstva koji ne mogu da skrpe kraj sa krajem a prosvetari se bune sto na platu od 43 hiljada (makar i ne bio pun find casova) dobijaju smanjenje.

Ako im se ne svidja nek drzava promeni garnituru, nek zaposli ljude sa biroa na njihova mesta koji hoce da rade a nemaju ni da prezive i gotova stvar. Briga nekog sto se prosvetari bune sa njihovih malih 43 hiljada i izjasnjavaju ko `jadnici sa najnizom platom u javnom sektoru.

Bas su jadni sa tolkom platom tolkim odmorima ekskurzijama itd..., i bas briga narod sto vam se prosvetarima ne svidja svidja...

Misljenje

pre 9 godina

Svaki pocetak i kraj skolseke godine su isti, STRAJK, STRAJK i STRAJK, a toliko potencijalnih prosvetnih radnika ceka na zavodu posao i sve bi dali da mogu da rade a ovi strajkuju, sramota.

istina

pre 9 godina

Zakon je isti za sve. Nije posteno prema drugima da trazite da budete izuzeti. Samo da podsetim da imate ubedljivo najduze godisnje odmore,itd. Uostalom, ima mnogo mladih nezaposlenih profesora, ja sam jedna od njih,ako vi necete da radite, ima ko hoce. Ovo je jedina i prava istina ma koliko se ona vama ne svidja

Stiven

pre 9 godina

Ja mogu da shvatim cinjenicu da su u prosveti plate male,ali i oni moraju da shvate da su u realnom sektoru koji ih inace finansira plate i manje i opet treba biti solidaran na neki nacin.S druge strane moglo bi da se pozabavi malo sa viskom zaposlenih u prosveti jer neke su skole pune referenata i raznih administrativnih radnika pa bi tu moglo malo da se uredi stanje.

moje ime

pre 9 godina

Strajkovali ili ne, beda sledi vecini gradjana Srbije.

Ako se vise strajkuje, moze da bude samo gore i gore.

Realno, drzava nema odakle da da prosvetarima vece plate.
Mogu samo da porucim svim ljudima na budzetu, ono sto sam im porucio jos pre tri godine. Svake godine, bice vam sve gore i gore. Ne zato sto ja to nekome zelim, nego zato sto je to tuzna realnost. Tada sam im rekao da im se vise nikad nece vratiti 2008. i 2009. kada je odnos plate koju su dobijali i ulozenog rada bio na maksimumu.

To se potvrdjuje iz dana u dan. A katastrofa tek sledi. Ako neki od tih prosvetnih radnika ne ume da sagleda situaciju i misli da ce ovo smanjenje zarada biti poslednje u javnom sektoru, onda se plasim da nam decu ne uce mnogo pametni ljudi.

Kolumbo

pre 9 godina

Kada sam ja sa još stotinama hiljada drugih ostajao bez posla niste razmišljali o tome ko će da vas finansira u budućnosti. Mislili ste samo kako da nabijete što više dnevnica sa ekskurzija po raznim Italijama, Austrijama i Grčkama. Da se osvrnemo prvo na to kakav je kvalitet nastave u poslednjih 10 i više godina, pa da onda vidimo da li zaslužujete i toliko koliko ste plaćeni. Lično odrađujem posao za 4 profesora, jer je druga opcija da dete ide kod njih na privatne časove i da im plaćam za ono što nisu odradili na radnom mestu a obavezni su.

mile

pre 9 godina

Ajde bre na posao! Sram vas bilo... Imate letnji raspust, zimski raspust, nikad vikendom ne radite, maksimalno 16 časova nedeljno znači 3 sata rada dnevno, ne radite za praznike a purujete na ekskurzije i žalite se nešto... Svi trebaju da štrajkuju, ali vi poslednji

hersascha

pre 9 godina

Plata u prosveti sa punim fondom casova je oko 40000 dinara. Ako je vama sirotinja onda mi recite samo sta smo mi svi ostali koji jedva radimo za 24000 i po 10 sati dnevno bez godisnjeg odmora koji traje oko 2 i po meseca.
Nemam nista protiv strajka, jer sigurno imate realne razloge za strajk, ali bar budite realni i nemojte da postavljate takve transparente da ste vi sirotinja jer niste ni malo sirotinja.

US

pre 9 godina

Ako nece da rade ima ko hoce. Otkaz i zaposliti nove nastavnike. Sta je ovo malo malo pa strajk. Gospodo, socijalizam ne postoji vise. Drzava ide napred sa politikom smanjenja javnih rashoda, plata i penzija tako da su mnogi na udaru. Takodje ne moze drzava da se brine o vama, nego vi morate da se brinete o sebi. Ako malo placaju tražite drugi posao ili radite dva posla.

igi

pre 9 godina

Evo mi dobili ponudu za Divcibare ukupno 21000 dinara, od toga 600 dinara ide ucitelju po detetu pa nek vodi i grupu od 15 to je vec 9000 dnevno puta 7 dana 63000 dinara, malo li je na ovu krizu. Za te pare i treba da se pomuci tih nedelju dana.

Ratko gradjevinac

pre 9 godina

Ne verujem sta citam! Gradjani rade i izdrzavaju porodice za 20 hiljada dinara a njima malo 50 hiljada jos imaju privatne casove , sto bi trebalo momentalno ukinuti, godisnji odmori u najlepse vreme leti i zimi, provode praznike sa porodicom, ne rade nocu i malo im skoro 500 eura u siromasnoj Srbiji. Pogledajte oko sebe gospodo prosvetari kako ljudi crnce od jutra do mraka i rade gradjevinu za 10 eura dnevno. Dok vi u toplom predajte djacima oni prave i ostavljaju krv na gradilistima kod surovih privatnika po ovoj kisi i hladnoci. A o familijarnom zaposljavanju je tek posebna prica. Svaka skola u Srbiji ima po barem dva clana porodice zaposlena u prosveti. I to bi drzava trebala da sankciinise. Mama, tata, sinovi i ceri svi u ucitelje i nastavnike jer tamo se tesko zivi.

J 8

pre 9 godina

Gledajuci iskreno po deci,prosvetari nam ne rade nista.Imaju slobodne vikende letnje i zimske raspuste,praznike.vise neradnih no radnih dana.Tako da ne znam cemu kuknjava kada plata sa umanjenjem iznosi 39 hiljada i to je sasvim pristojna plata.

rusimir

pre 9 godina

svi smo jednaki i cistaci i lozaci i doktori i svima jednako, nerazumem vas nastavnike profesore sto je vas zanat vazniji ili tezi od mog, nema potrebe da se stavljate u posebnu elitu od rudara vozaca vatrogasaca i da nenabrajam vise, zalosno je sto smo siromasni i sto zele da nam svima smanju plate a vi se borite za svoju struku umesto da se borite za narodnu radnicku klasu to bi vam ja preporucio, bice bolje i efikasnije da svi zajedno od vlade trazimo nesto a ne vi ste kao profe najbitniji a ostali nisu.

Roditelj

pre 9 godina

A koliko ih je bilo na protestu? Par desetina. Prosvetarima je drzava poslodavac pa prema tome moze i da im odredjuje platu.Kome se ne svidja sretan put.Ima na birou koliko hoces za zamenu. Letnja pauza, zimska pauza,uskrsnja pauza.,po tri casa dnevno.Koliko sebe ulazu u posao? Koliko djaka uzima privatne casove. Kakao penzioneri mogu da strajkuju? I pitanje na kraju.Radi li ovaj Pavlovic sa bradom negde. Godinama predvodi strajkace

QgoB

pre 9 godina

Ocigledno samo oni koji strajkuju sa platom od `samo jadnih 43 hiljada dinara nonstop vise za racunarom da bi glasali u svoju korist na komentare a deci zadaju domaci preko fejsbuka :)
Sacekajte koji sat dva tri da smrtnici sa bas malim platama dodju kuci i glasaju na komentare ako su ovog meseca imali da plate za internet.

Ne bi vam ni ovce dao da mi ocenjujete.

Steta sto oni koji nemaju poso nemaju ni internet da bi videli vasu sramotu posto samo to i moze da bude.

vk

pre 9 godina

Bila jednom, u jednom malom mestu skola, u kojoj se nikad nije strajkovalo niti protestvovalo. Svi, od Direktora do tetkica, bili clanovi JUL-a. Kasnije SPS-a, pa DOS-a, pa DS-a (i njenih privezak stranaka), a danas SNS-a. Kvalitet obrazovanja na nivou seoske pijace, kasnije i po EU standardima.

Ako su mnogi tu mogli da docekaju penziju bez dana strajka, mozete i vi, gospodo...

btool

pre 9 godina

@Profesor

da da, kuci rade pripreme za strajk, planove za ekskurzije, programe za fejsbuk, pripreme za privatne casove samo ne znam za te izvestaje sta radite i kome izvestavate posto izgleda da je to vezano za "Djacki dinar" kolko ste prikupili ovog meseca. Selektete decu po tome sta im radi tata pa se grabe za njih u odeljenju. Sram da vas bude.

Koji prosvetni u srbiji vs negde drugde. Vi idite pa radite onda negde drugde a posao ce da se da onom kome stvarno treba. Ni jedan iscepan kisobran nisam video na slici. Normalan radnik u srbiji ima iscepan kisobran i jos nije stigao da kupi jaknju za strajkovanje po hladnom vremenu.

I ja sam za to da se plate ne diraju da svima lepo bude itd, al ne moze vama da bude lepo a mi sto vas placamo nas ko sisa.

Dok uzimate iz dzepa normalnog gradjanina koji ima manju platu od vas i uslovljavate niko nece vise da vam cuti.

m

pre 9 godina

Iskreno. Kakva su nam deca ne bih rekao da prosvetari rade posao. Sve tuplji i bez morala. Glavni idoli su im starlete. Kako obucavaju decu dobro da primaju i ovoliko. Cast izuzetcima

Septicar

pre 9 godina

E na ovu vest, bitnu za nase zivote, buducnost i opstanak ce biti u najboljem slucaju 20-30 komentara, a na rodjenje jos jednog od milion dece u svetu, LI SA PREZIMENOM DJOKOVIC, 200-300??????
Treba li vam bolja slika da shvatite zasto smo tu gde jesmo i zasto smo osudjeni na propast, jad i bedu kao drustvo????

Mita

pre 9 godina

Profesori zasluzuju te plate koje traze,ali od cega?Ako treba svi da se zrtvujemo ok,ali svi,a ne samo sirotinja,a advokati ili profesori da ne trpe.Ovo je zemlja svih nas i moramo svi da se zrtvujemo za bolje sutra i ne sme niko da bude izuzet,cak ni profesori...Ili cemo svi da se zrtvujemo,ili niko pa da propadnemo svi.Ja sam za prvu opciju.

Zuja

pre 9 godina

Vidim prosvetari se pitaju kako radnici gradske cistoce imaju 40 hiljada platu? Pa to je malo ja bi im dao 100 hiljada da se pitam! Ljudi ciste za nama danju i nocu, sve sto ovaj narod baca i pljuje oni pociste! To je casno zanimanje i trebalo bi da bude najplacenije, svaka cast tim ljudima na ulicama sto danju, nocu, po snegu, kisi, vetru ciste gradove sirom Srbije. A prosvetni radnik je ucio skolu da bi radio u toplom i klimatizovanon gospodski posao. Ne znam sto toliki znacaj pridajete fakultetu? U Evropskoj Uniji se najvise ceni rad! Moleri, elektricari, zidari, rudari razbijaju nastavnike sa platama 3 puta vecim ali im je zato posao mnogo tezi i nelagodniji. Ovde u Srbiji i dalje vazi ono uci sine skolu da ne radis nista. Malo sam skrenuo sa teme ali pojedini komentari ovde omalovazavaju ljude sa zavrsenim srednjim skolama i zanatlije koji su svuda u toj Evropi cenjeni a kod nas se pljuju. Ne.znam gde ti jos ima da neko ko radi 4 sata dnevno sa slobodnim praznicima, bez nocnog rada, sa zimskim i letnjim godisnjim odmorima budu na istoj lestvici sa ljudima koji non stop rade pa makar to bilo i ciscenje ulica koje je isto kao i obrazovanje neophodno! Moj glas ide radnicima definitivno.

Vatromet

pre 9 godina

Dragi prosvetari, evo malo matematike za koju baš i nisam najbolje stručan, ali pošto se i vi mešate u tudja posla moram i ja malo u Vaš!
1 godina ima 365(6) dana, u godini ima 52 nedelje, isto toliko i subota ako nije prestupna. Radnih dana ima 261, Prvi maj, Uskrs, Bozic, dan za krsnu slavu, Sretenje, Nova godina ostaje vam 250 dana.
250 dana nije trajanje skolske godine al' da uzmemo da jeste:
- svakoga dana neka ima 7 radnih casova od po 45 minuta !
- 250/5(radnih dana)= 50 casova nedeljno ili 7 dnevno.
Ali zaboravili smo:
- raspust zimski 21 dan, Sveti Sava 1 dan, raspust prolecni (Vaskrs) 7 dana i letnji oko 80 dana traje = 109 dana jos koji nisu radni!
Dakle rade 250-109 = 141 dan u godini i primaju oko 500.000rds platu ili dnevnica za radni dan je 3546.1 rsd. ili prosto 4 casa dnevno se radi!
Kako?
Prosto nemaju 100% fond casova a hoce 100% platni razred!
Prosto 141/7 casova = 20 / 5 radnih dana= 4 casa dnevno ili radis 3 sata primis punu platu.
Ima li igde da se manje rade a prima 40000 rsd. mesecno.
Bezobrazluk. Koji su resili da iskaljuju preko dece. Nece da moze!

btoot

pre 9 godina

@Леонардо
Ne svircaj trubu. Nisi zaposljen u struci, i prihvatio si poso, skoro svi gradjani su van struke ako nisu povukli drzavu za vrcu. To sto su te zaposlili svaka im cast i ma kakav poso bio je bolje nego ista. Fizikalac nije sramota da budes niti cistac niti magacioner mada i magacionere nazivaju drugi fizikalcima samo da znas. Ne seli cistac kancelarije kad se neko seli nego magacionere. Znam i ljude koji su magacioneri za mnogo "mnogo" manju platu takodje sa zavrsenim fakultetima.

To sto kolko vidim uporedjujes plate sa Beogradjanima je tvoj problem.Beograd i Srbija nije isto... ili isto za sve ili nek traze drugi poso kome se ne svidja.

Sto ne mogu da budu vece plate fizikalcima od drugih? Jel ti secas pa treba da jedes vise? jel se ti znojis radom pa treba vodu da pijes vise? Da ti ne radis u ladno pa da ti treba za lekove nonstop? Da ne spartas vise pa da ti treba i za obucu nonstop? Ti mislis ucio si skolu i sad oces palatu za 4 godina ucenja? Pa ne moze, mozes da se zaposlis kad odpuste ove sto su prosjaci kad popiju otkaze za 25 hiljada umesto da budes cistac ako si na birou i to je to.
Ako ti je to malo onda se lepo odseli iz Srbije i kraj, ima ljudi koji bi tvoj poso prihvatili na prvu ponudu, neko (minimum 20% nezaposlenih lica Ssrbije) bi se za tvojih 20 hiljada (i uz to da je prijavljen ko ti) veoma obradovo...

Kolumbo

pre 9 godina

Dragi moj Kolumbo, otrkicete Ameriku kada se malkice raspitate sta sve profesori rade na ekskurzijama po Italijama, Austrijama i Grckama da bi slatku decicu vratili mamama i tatama zive i zdrave. Pozdravcic!
(Skolica, 22. oktobar 2014 17:35)
Je li pozdravčić namenjen i roditeljima kojima ih niste vratili?

Saša

pre 9 godina

Plate im zaista jesu male. Ali problem je u tome što je realno polovina škola visak, odnosno treba se zatvoriti jer nema dece. Da li je neko čuo da je neko od prosvetnih radnika tehnološki višak? Potrebna je preraspodela, višak ukloniti, povećati zarade. Takođe povećati i kontrole i zahteve koje ti zaposleni trebaju ispuniti. Na ovaj način deca, A pogotovu roditelji su ti koji trpe iživljavanja.

J5

pre 9 godina

(igi, 22. oktobar 2014 18:29) Slazem se sa tobom u potpunosti.ista situacija je i u srednjoj skoli.ali decu vode u inostranstvo.Sa njima na put sem razrednog krece i direktor,tako da mi dnevnice i njemu placamo.Ekskurzija traje pet dana,za pet dana oni zarade sto neko ne zaradi ni za mesec dana.Sve im malo.a deca nikada nepismenija.

Melenci

pre 9 godina

septicar,uopste me nisi ubedio da podrzim strajk prosvetara nego pisem kako bih ti skrenula paznju da ako nemas osecaj za Noleta ne treba ni da ga pominjes u vesti o prosveti sa nikakvim dodirnim tackama sa sportom.Tebi to nije lep dogadjaj a nama 300 jeste i sta hoces?Da podrzim komentatore koji su mozda bas oni do juce pisali sve najgore o profesorima i nastavnicima?Zar nije bilo komentara da oni zaradjuju i mimo plate privatnim casovima da pisem o korupciji kupovini ocena.Pri svemu ne misim da prosfetari pogotovo posteni ne treba da strajkuju i bore se za svoju koliko toliko dostojnu platu,da sa toliko dece u jednom razredu mogu da budu posveceni svakom detetu i da upravo zbog toga samo ona deca sa kojima roditelji rade kod kuce imaju odlicne rezultate.Ima tu tema,neka se izbore,ali nisam ubedjena da ptosjaci imaju vise od njih.

Jos plate dole

pre 9 godina

Ja sada koji radim i koji sam radio u privatnom sektoru placam vece poreze i gore zivim zbog vasih nerealno visokih plata u javnom sektoru. Niko od vas visokoobrazovanih nije glas digao kad se ceo narod zaduzivao da bi vam se povecale plate. A sad kad je stiglo na naplatu sad ste kao iznenadjeni i uvredjeni. Svima bi vam bre smanjio plate na 25 posto ispod privatnog sektora koji vas i izdrzava, vas bahate na mojoj grbaci. To bi vam bilo smanjenje od 300 posto da sam vam ja na vlasti. Zahvalite se dobrom bogu sto vam je ovaj na vlasti, ja bi vam odrezao mnogo vise elito moja prosvetna. Vama i svakom ko je na budzetu tj grbaci naroda.

Serbman

pre 9 godina

Posao prosvetnih radnika nije vaspitanje, nego obrazovanje, ako deca imaju roditelje kojima je glavna zanimacija Pink, Ceca i ostala bagra, nema tog profesora koji ce tu decu ubediti da to nije model koji treba slediti!!!

Roditelji su najveci krivci! Ko je obucio huligane? Glupi i bahati roditelji ili mozda profesor matematike???

Podrska prosvetnim radnicima, izdrzite do kraja!!!
(djeram, 22. oktobar 2014 18:16)

Nego sta leba ti?
Zasta imaju pedagogiju na studijama?
Posao nije aamo solja kafe svako jutro to bi trebao da znas!
Sada sam brucos inace kod nekih profesora nismo smeli da zucnemo,jednostavno neki dlrade svoj posao a beko neki ne !

neutralni felsh

pre 9 godina

a zasto prosvetari da budu izuzeti od bolnih mera u reformama? posledice treba da osete svi, kao sto su ih i ostali u privredi odavno osetili - pa ne kukaju nesto posebno, jes da je tesko ali glupo je nonstop kukati. neka ovi sad na vlasti brzo rade sta su naumili, ako ne budu ok glasace se protiv njih i zdravo. a ne ovako, cim bude neka mera stednje, nadje se neko da se opire, posebno ovi razmazeni sindikati sa budzeta. prethodni vladari, ds i ostali, odugovlacili su neophodne reforme, plaseci se izbora, pa su prosli kako jesu. nek bude tesko, ali nek se krene napred, ma bilo gde samo da se ne tapka u mestu!
dakle, ne kukajte nego radite, a do izborima cete vec videti da li se nesto mrdnulo s mesta. da vidimo da li ce u mere stednje spadati uskoro i otpustanje stranacki zaposljenih - sva ona guzva po kancelarijama i iza raznih saltera... ako to rasciste do izbora, glasajte za nastavak, ako ne, onda birajmo druge. ovako, protesti su farsa.

dragan

pre 9 godina

Podržavam kresanje plate prosvetarima.Gde su bili kad se protestovalo zakonu o radu.Tražeći samo za sebe samo razbijaju radnički front.Zbog takvih i sličnih nikad neće biti kao na zapadu da cela država stane tj svi štrajkuju i tražise za sve.Ovde važno da je moj stomak pun a za ostale me baš briga.Sramite se prosvetari

visak pameti

pre 9 godina

(Zika, 22. oktobar 2014 13:55)
Posto imate visak pameti , sedite pa sami obrazujte svoje dete dragi gospodine.
I ti isti prosvetari treba da nahrane i obuku svoju decu.

Aleksandar21

pre 9 godina

Gospodo koliko vi godišnje imate radnih sati? Samo mi nemoj te pričati kako leti radite jer u školama bude samo dežurni, ne postoje više ni dodatna nastava sve ste ukinuli.

Dejan

pre 9 godina

Znam jedno 7-8 nastavnika i profesora. I svi oni pored redovne plate drze i dodatne casove i tako zaradjuju. Ja razumem da su im male plate ali imaju 2 meseca odmora godisnje pa bonuse za eksukrzije. Ajd da se pristane da se ne smanjuju plate ali onda momentalni otkaz onome ko drzi privatne casove jer ima gomila nezaposlenih prosvetara!

bozidar

pre 9 godina

ja ne znam kako je raditi u drzavnoj firmi,kod nas koji radimo u privatnim firmama pravilo je sledece: ko nije zadovoljan platom,neka trazi bolji posao...

Dali bocek

pre 9 godina

@bodibond, da se razumemo, imam najvisi moguci stepen obrazovanja, srecom stecen negde u svetu gde je tretiran kao vrhunski univerzitet; e sad taj zika ili kako vec se zove, kome ste replicirali, za pocetak vas je od svoje 18 godine izdrzavao, da ne kazem trpeo. Da ste obrazovani bas svi, to je lakrdija. Padezi, dikcija, opste znanje, uglavnom mizerija. A to sto su se roditelji odricali, pa nije skola za svakog. Kada budem zeleo novac, za poducavanje, predavacu na Carnegi univerzitetu, i bicu angazovan 60 sati nedeljno. Za 'ladovinu' bicemo kolege. I poslusajte, plasite se zelje da vas vrednuju pravedno. Ja sam pobegao od tog posla u Srbiji, a ako mozete vise, umete bolje, idite tamo gde se prave pare, a ne gde se trose. Morate shvatiti, stepen korisnosti se danas meri iskljucivo materijalnim rezultatima, a ne humanoscu medicinara, stvaranjem novih narastaja i slicno. Ja sam to na vreme shvatio, a vama da bi se trgli i menjali svoj zivot, mozda grubo rekao kako stoje stvari. To sto imate diplomu, gledajte na to samo kao na ulaznicu za bioskop. Film jos niste videli. Znaci, tabula raza. Ljutite se, ali, pomozite sebi. Drzavne skole, svugde su na kraju lanca ishrane. Jednostavno, to je tako. I niko nece suzu pustiti zbog toga.
Pozdrav, i mnogo srece.

Skolarac

pre 9 godina

Van svake pameti je da radnik u epsu ili opstinari, policajci, drzavni sluzbeni i slicni imaju vecu platu od nastavnika,profesora i medicinskih sestara.Lekar hirurg na primer treba da ima najvecu platu u drzavnom sektoru.Prosveti i zdravstvu treba povecati plate ali i otpustiti neradnike i neznalice.Prosveti za vreme raspusta treba davati pola plate i uvesti sistem kontrole uspesnosti.Ne moze svako da radi kao profesor, bez obzira na kvalifikacije samo mali broj zna da svoje znanje prenese na drugog.

milan

pre 9 godina

Ko misli da je toliko pametan i sposoban da zaradi više od tih "jadnih" 40.000 rsd, nek ide u privatnike i nek zaradi. Kada vratim filim, svega 2-3 profesora i učitelja mogu da izdvojim u srednjoj i osnovnoj koji su vredeli nešto. Svi su nas terali da učimo na pamet, bili pristrasni, neki bili i nepismeni eeeej nepismeni. Moja prijateljica je radila 3 meseca u jednoj školi, kaže sve stranački klanovi, niko na sednicama ne priča o đacima i njihovim potrebama, nego o politici. Pokušavala da promeni nešto, ali to je borba sa vetrenjačama... Ma privatni sektor treba da se digne da vidimo ko koga ovde izdržava

QgoB

pre 9 godina

@Tako treba

Sta li bre ti razvijas pricu i o cemu li ti se tis ad izjasnjavas, pa kupuju diplome ali od koga? Nece da ih puste ako nisu kupili njihovu knjigu knjige itd. pa posle sede mladi ljudi na birou a jedva zavrsili skolu i sad nema da jedu zbog proklete diplome a ovi sto uzeli pare strajkuju. Nije pitanje dal su kupili diplomu posto su je svi do jednog i platili i preplatili, pitanje je kome je otisla kinta od prodaje knjiga, sigurno nije ljudima sa biroa ili drzavi ili ucenicima...

hm

pre 9 godina

Pa da ZIKO, neko ce hteti u prosvetu i za 10 000, ma i za dzabe!!! Najbolje tako, da svi volontiramo u zemlji Srbiji, bez da se pobunimo. Oooo kakvih sve razmisljanja ima, za nevericu.

bezimena

pre 9 godina

Puna podrška NASTAVNOM KADRU, ne podrška sekretaricama i ostalim zaposlenim u prosveti!

Nauka, medicina, obrazovanje i pravda nemaju alternatvu, neka stežu kaiš agencije, komisije, raznorazna JP i sl. koji se bahate sa platama duplo većim nego što ih imaju premijer i predsednik države!

čitalac

pre 9 godina

Kada pišete o npr. radnicima Gradske čistoće nigde skoro nisam video da pišete "đubretari", nego "radnici Gradske čistoće".
Pojam "prosvetari" procveta poslednjih dana i meseci i ne samo na vašem mediju.
Meni i taj pežorativ dovoljno govori i o njihovom statusu u društvu i opravdanosti ovoga što čine...

Stefan

pre 9 godina

Svi moraju da budu jednaki kada se smanjuju plate radnicima koji pet puta rade naporniji posao,kada se smanjuju penzije zasto se nebi smanjile plate i prosvetarima.Pojedini prosvetni radnici drze privatne casove po casu 1000dinara,kazimo da za dan ima 6 djaka to je 6000dinara,na nivou nedelje to dodje na 42000dinara plus plata...

Doktor86

pre 9 godina

Zavrsis fakultet da bi primao platu od 300 evra.Istovremeno,soferi po opstinama,banderasi,sekretarice u policiji I cinovnici sa SSS imaju duplo vece plate.Ali zato kad oni strajkuju na licnu kartu cekas dva meseca.Ako drzavi ne treba obrazovanje,neka to jasno kaze.O njenoj nesposobnosti I govori cinjenica da nam je odliv mozgova najveci izvozni potencijal.

Pokojni Toza

pre 9 godina

@Zika
je verovatno manji od makovog zrna na svom poslu, postuje bahacenje svojih gazdi i zeli da mu dete vaspitavaju beskicmenjaci.
Moze biti da prosvetari imaju dugacak fitilj, ali je ocigledno dogorelo.

charlie

pre 9 godina

Ajde Žiko ne budi preko srca,jedan dan ti dete ostane kod kuće, pa besniš što ga moraš čuvati.Javi se društvu da ćeš danas preskočiti zajedničku kaficu u lokalnom kafiću sa bistrenjem dnevne politike.Uostalom mislim da su prosvetari najmanje krivi za finansijski krah Srbije.

maki

pre 9 godina

ako se prosveta izuzme, onda i svi ostali imaju pravo da se izuzmu, sta da stane, na primer, zdravstvo, radnici, u toplanama ili elektranama, ili svi, ili niko

moje ime

pre 9 godina

Ako neki od tih prosvetnih radnika ne ume da sagleda situaciju i misli da ce ovo smanjenje zarada biti poslednje u javnom sektoru, onda se plasim da nam decu ne uce mnogo pametni ljudi.
(moje ime, 22. oktobar 2014 14:51)

Pa, nisi ni ti najpametnije shvatio ovaj protest! Nije problem što je smanjenje plata u javnom sektoru nužnost, već što nije pravedna raspodela! U Pošti se priča o podeli "viškova", prosečna plata u EPS-u oko 600 evra neto, u Srbijagasu Bajatović ima milionsku platu iako je prošle godine napravljen gubitak od 150 miliona evra, švalerke i svastike po raznim agencijama sa SSS imaju veće plate od profesora! Ceo javni sektor treba urediti novom sistematizacijom i zacrtati platne razrede! Država neka preti, malo fali da narod izađe na ulice i najuri nepismenu bandu!
(pravednik, 22. oktobar 2014 15:37)

Sve si u pravu. Ipak, to su javna preduzeca. Ne mozes reci da neko u IT sektoru mora da ima istu platu kao covek iz IT sektora Narodne biblioteke. Jednostavno, ne rade uopste iste stvari iako se tako zove zanimanje. Telekom onda ne bi bio konkurentan.

Dakle, moj stav je da javna preduzeca moraju da se privatizuju sto pre, ali ne da im ostane monopol, nego da se na svim poljima napravi sto veca konkurencija. Nece vise biti pokrivanja gubitaka. I da, uslov je da drzava vise nema NIKAKVE obaveze prema tim preduzecima, a ne da placamo da neko uzima te firme. To je ludost. Ako nece niko, onda gasi. Osnovace se nove.

Tako treba

pre 9 godina

Svaka podrška "prosvetarima".
A šta ce njima Ministarstvo i Gosp. Verbic.
Da proveravaju ko je na legalno i zakonom dozvoljenom štrajku.
Dobro rece Kesic, šta ce vam studije kad je lakše kupiti diplomu. Svi naši, ili velika vecina ima KUPLJENU DIPLOMU.
A oni bi(vlast) da sad umesto štrajkaca, zaposle svoje nesposobnjakovice sa kupljenim diplomama.
ZAR ISTINA VREĐA ILI NIJE ZA OBJAVLJIVANJE.

orden

pre 9 godina

E mnogo smo glupi što tražimo da za nas ne bude smanjenja plata.Ko smo mi da budemo izuzeti?Treba da imamo samo jedan zahtev UVOĐENJE PLATNIH RAZREDA I BEZ IZUZETAKA smanjenje svima.To je najpoštenije i niko nebi mogo da ima primedbu inače Vučiću mislim da nemože biti dobro.Sve drugo je nastavak NEPRAVDE,a socijalistu Kostića treba najuriti iz ministarstva da više ne preti i plaši.

бунт!

pre 9 godina

Сви којима се планира смањење плата, на улице!
Ако хоће да се уштеди, ево смањите број посланика са 250 на 100, укините бар 100 агенција (може и више), смањите број министарстава или бар број запослених у њима, а не кад укидате (читај спајате са другим) пребаците само "запослене" у то друго.
Е кад то урадите и покажете да сте озбиљни, онда можете да смањите било коме и по било којем кључу. Пошто наравно од тога никад неће бити ништа, СВИ НА УЛИЦЕ!

Nikola

pre 9 godina

Politika Ministarstva prosvete je totalno pogrešna. Ovakva represija, koju je spreman da sprovodi Kostić, dovešće do "belog štrajka", odnosno do "bele obustave rada" koja je za poslodavca (državu) najgori oblik borbe sa kojim može da se sretne. Prosvetni radnici će se iz straha povući u škole, održavaće časove na kojima će loše raditi ili neće raditi NIŠTA, formalno neće biti problema, a štetu će na duži period imati samo đaci koji neće ništa učiti.

GagY

pre 9 godina

Svaki pocetak i kraj skolseke godine su isti, STRAJK, STRAJK i STRAJK, a toliko potencijalnih prosvetnih radnika ceka na zavodu posao i sve bi dali da mogu da rade a ovi strajkuju, sramota.
(Misljenje, 22. oktobar 2014 14:26)

Na sreću, narod uvek ima spreman odgovor na ovakva razmišljanja, a ima veze sa mišljenjem i donjim delom leđa...

ja

pre 9 godina

@Zika
Tako je Ziko, mladi profesori da se zaposle, koji zele da rade, mladi pravnici da se zapolse da budu advokati, zameniti sve, ali po mogucstvu da budu clanovi SNS i da slusaju sta im se kaze.

Bodibond

pre 9 godina

Deca moraju u skolu. Samo vi strajkujete van radnog vremena. Ima sigurno mladih profesora koji nemaju posao. Ima li neka drzava u svetu da deca idu manje u skolu zbog strajkova. Verovatno negde u Africi, gde nema ni skola. (Zika, 22. oktobar 2014 13:55)
Sad cu ja da ti odgovorim:
Gospodine Ziko, dok smo se mi skolovali, ucili, mrzli, gladovali, ostavljali svoje roditelje bez dinara da bi mogli da nas iskoluju da bi postali neko i nesto, da bi bili cenjeni, postovani, da bi mogli da naplatimo svoje znanje a ne sirovu snagu,Vi ste zavrsili srednju nekako, poceli da radite po ko zna kakvim firmama sa 18 godina i vec imate preko 30god radnog staza. Sram vas bilo, uporedjujete neobrazovane sa obrazovanim. Samim tim sto kazetr da ima na birou koji bi radili i za dzabe govori i o vasem razumu, inteligenciji, pogled u buducnost na kraju krajeva... Nije poenta raditi za dzabe nego uapostaviti sistem vrednosti u kome bi mozda vama trebalo smanjiti platu i dati prosveti za razvoj intelekta ove zemlje. Zbog takvih ova zemlja ce postato Afrika a ne Nemacka. Sramota da se na vest o prosveti javljaju srednjoskolci koji su sa mamama i tatama zavrsavali skolu.

Zorz

pre 9 godina

Lose iskustvo imam sa srednjom skolom.Profesori svi korumpirani osim par njih,nista zivo nas nisu naucili,strajkovi non-stop te skraceni casovi te obustava nastave(samo da napomenem to je bilo pre 15g).Do dana danasnjeg to se nije promenilo znaci nezna se ko je gori drzava koja nije htela da uredi skolstvo ili prosvetari.

Bokisha

pre 9 godina

@
Ako nece da rade ima ko hoce. Otkaz i zaposliti nove nastavnike. Sta je ovo malo malo pa strajk. Gospodo, socijalizam ne postoji vise. Drzava ide napred sa politikom smanjenja javnih rashoda, plata i penzija tako da su mnogi na udaru. Takodje ne moze drzava da se brine o vama, nego vi morate da se brinete o sebi. Ako malo placaju tražite drugi posao ili radite dva posla.
(US, 22. oktobar 2014 15:34)

Kad vec pises gluposti, bar da nesto i naucis. Iskreno se nadam da za tebe nije kasno. Prva stvar, pise ti neko ko je nedavno napustio prosvetu, bas ono sto ti kazes - hocete vecu platu, trazite drugi posao. Nije mi to bio glavni cilj, vec da radim posao koji mi nece oduzimati dostojanstvo, a prosveta je degradirana bas zbog takvih poput tebe. Sta mislis da dobijas ako celokupna prosveta bude otpustena i dodju drugi, koji bi zbog toga pristali da rade i za veknu hleba, u znak zahvalnosti?! Jesi li onda dobio kvalitet?

Druga stvar, kazes nema vise socijalizma? Pa jel placas deci skolovanje? Jel' placas odlazak kod lekara, sem mozda participacije? Sta je to onda? Moze to i tako da se resi - hoces stvarno kapitalizam - pa nek ti deca placaju skolarinu i u osnovnoj skoli, prosvetnim radnicima bi sigurno odgovaralo.

Imao bih jos sta da dodam, ali premalo je karaktera da sve stane, mada za komentatore koji imaju shvatanja slicna tvojima, i ceo jedan blog je malo. Jer ste kroz skolu ocito protrcali. I sumnjam da ste ikad ista procitali, sem onog na sta ste bili primorani.

Mr. No 33

pre 9 godina

Slazem se sa vama dobrim delom. Ipak imam malu zamerku.Zasto mislite da ljudi sa srednjom skolom ne podrzavaju vas opravdani strajk?Da li stvarno mislite da ste inteligentniji od ljudi koji nisu imali od koga da uzmu od usta kao vi od roditelje da bi stekli diplomu i obrazovanje ali ne nuzno i ono ostalo sto bi trebalo da krasi intelektualnu elitu? Molim vas,ne banalizujte i ne generalizujte...Svako dobro.

Crvenotravka

pre 9 godina

Evo neka prosvetari priznaju ali iskreno kolike imaju plate,njihova ni jedna plata nije manja od 50000 dinara,a ja koji radim bukvalno 24 sata imam duplo manju platu od njih pa se nwebunim.

Pobegla iz prosvete u privatni sektor

pre 9 godina

@Prosveti za vreme raspusta treba davati pola plate i uvesti sistem kontrole uspesnosti.

E, moj školarac, da li ti znaš kakvu si sad nebulozu lupio? Mrzi me i da pišem, ali molim te idi u svoju školu pa nek ti neki nastavnik objasni zašto je ova potpuna glupost i šta je tačno raspust i kakve sve obaveze ima nasatavnik.

Većina vas misli da profesori odu na čas žmurećki. Svaki čas se sprema, imate gomilu papirologije na koju ode ih ha ha haj vremena i ovo je vrh ledenog brega. Vi ne znate šta sve profesori rade ni čime se sve bave ni šta sve moraju da trpe. Pravo na godišnji odmor nemam nameru da branim.

nokia fan

pre 9 godina

Da li je moguce da svima smeta strajk prosvetara? Naravno da su ti ljudi zavrsavali fakultete, mucili se uceci. I sad plata 40 hiljada. A to za ekskurzije, jednom godisnje, a na raspustu su prosvetari koliko i ostali, max mesec dana, a ako neko ide na letovanje,u ciku sezone, kad je sve daleko skuplje. Pravo da komentarisu imaju samo oni koji su radili ili rade u prosveti. Dakle,zavrsite fax,zaposlite se u skoli, radite neko vreme, videcete da nije lako.

misel platini

pre 9 godina

Upravo sam stigao iz BG. Ubila nas kisa, ali neka je! Bar ce se cuti i nas glas!
Vidim da ovde pojedinci i ne znaju zasto prosvetari strajkuju. Raspitajte se pa onda komentarisite. Isto tako i o tome koliko odmora imamo, mozda ce vam biti jasnije!

Profesor

pre 9 godina

@Vatromet

Prijatelju racunica ti je losa. Ako se mesas u neciji posao prvo moras da se raspitas kako isti funkcionise.
Prvo, Dan Svetog Save je radni dan za svakog prosvetnog radnika i svi su u obavezi da dodju na posao.
Drugo, prosvetni radnici veliki broj dokumenata rade kuci (razni planovi, programi, izvestaji, pripreme za casove i dr.). Sve ovo prema zakonu ulazi u normu i radnu obavezu jednog prosvetnog radnika.
I na kraju, potrazi malo na Internetu na kojem su mestu po primanjima prosvetni radnici u Srbiji, videces da su ispred nas Makedonci, Albanci i Bosanci.

Jaccoled

pre 9 godina

Prosvetari nemaju plate ispod nacionalnog proseka,i uz duzno postovanje zive bolje nego vecina drugih profesija koje nisu izasle na ulice.Osim toga,vecina njih dodatno zaradjuje drzanjem privatnih casova,pripremama za prijemne ispite itd.

Crvenotravka

pre 9 godina

Prvo neka gospoda iz prosvete rade svoj posao onako kako to treba a ne da nasa deca zbog njihovih gluposti ispastaju,pa oni strajkuku za svaku sitnicu.

IVA

pre 9 godina

Normalno je da su ove mere u startu svima bolne i teske ali kroz par godina u buducnosti shvaticemo da je to ipak bio pravi potez Premijera Vucica koji je dokazao da mu nisu licni interesi u prvom planu kao njegovim predhodnicima vec interesi naroda i drzave.

MISTER - DOKMANOVIC

pre 9 godina

Gospodo draga prosvetari i vi kao jedna vrlo vazna struktura u nasem drustvu treba da shvatite u kojoj je situaciji drzava, da nam nema vise nazad ako zelimo da postanemo uredjena drzava moramo da donosimo ovakve odluke i zato su smanjenja plata neminovnost. Moramo da izdrzimo, nije samo prosvetnim radnicima tesko je svim gradjanima. Novac od usteda siguran sam da ce biti usmeren u razvoj drzave, tako da ce kroz koju godinu kada drzava stane na noge svima biti bolje. Slazem se da ni vi niste zadovoljni platama, ali svi moramo dati svoj doprinos kako bi nam sutra bilo bolje, zato vratite se u ucionioce.

nada

pre 9 godina

Ko ce vama, i vladi uopste da bude inspekcija i ko je nadlezan za potpuni krah ekonomije drzave koju bezuspesno vodite , prosveta, studenti,advokati , penzioneri,svi u strajku,a vlada uspesna, dajte ostavke kad ste nesposobni!

nada

pre 9 godina

Ko ce vama, i vladi uopste da bude inspekcija i ko je nadlezan za potpuni krah ekonomije drzave koju bezuspesno vodite , prosveta, studenti,advokati , penzioneri,svi u strajku,a vlada uspesna, dajte ostavke kad ste nesposobni!

Miki

pre 9 godina

Glasali ste za nazadnjake, ili niste glasali uopste (50% biraca uopste nije naslo za shodno da izadje na biralista)... e pa sad, uzivaj u svom mudrom izboru narode! Zao mi je jedino sto ste i mene povukli sa sobom u ponor.

kögel TIR.

pre 9 godina

Sram da vas bilo bando crvena !
Profesor da ima platu koja nije ni 390 eura izjednacili ste im zaradu kao cistacicama neko je bre zivce pogubio od studija da bi imao neko zvanje napravili ste bedu od prosvetnih radnika sram da vas bude nigde u svetu ovako prosvetari ne prolaze kao ovde !!! Docekujete ovde paradama i kurtu i murtu za njih ima novca a za ovu bedu nema i ovo malo sto primaju treba da im se smanji Srbijo da Bog da nikad da nemas i da te svi psuju i pljuju ..
Napravili ste septicku jamu ovog sveta od ove bedne zemlje !!!
OBJAVITE MI KOMENTAR !!!

Skolica

pre 9 godina

@Kolumbo
Dragi moj Kolumbo, otrkicete Ameriku kada se malkice raspitate sta sve profesori rade na ekskurzijama po Italijama, Austrijama i Grckama da bi slatku decicu vratili mamama i tatama zive i zdrave. Pozdravcic!

Elize

pre 9 godina

S obzirom koliko malo neki nastavnici i profesori objasnjavaju, ja bih im prepolovio plate. nazalost vecina profesora i nastavnika nista ne objasnjavaju pa deca moraju da idu na privatne casove.

Ерик,Пенсилванија

pre 9 godina

Држава тражи школарину од 1000€,и тако 4.год ако ниси на буџету.Сада,да би сте предавали у школи,морате мастер да завршите(измишљена ствар државе од 5 испита,отимање новца),који кошта 2000€.Овде нисмо урачунали књиге,пријаву испита и пратеће трошкове школовања.То је 10.000€ отприлике,и када заврше школу,посла нема.И сада,људи који школују нашу децу,и требају на пут да изведу,имају 40.000 плату,и сада да још смање 10%.. Значи са 36.000 платом,за које време могу само своје школовање да отплате?
Просветари ,ја вам држим палчеве,и штрајкујте сви...Нека стане просвета,100% штрајк.Изборите се ,и после одрадите за летњи распуст,ни деца неће губити превише...

Ser Toza

pre 9 godina

Najbolji način da se štrajkuje: dođete u školu, upišete u dnevnik sve što treba, kažete deci da budu mirna, svima koji su mirni izdelite petice, ne predajete novo gradivo, ne propitujete staro, i tako svaki dan jer se ionako u ovoj zemlji ne ceni pošten rad već se plaća svima isto, u skladu sa stručnom spremom.
A svi koji bi da rade i za 30000 posao u prosveti neka se učlane u SPS ili SNS i dobiće posao, ionako se u škole primaju novi radnici i šakom i kapom.

Zakon se ne prepričava

pre 9 godina

>>On je podsetio da "prosvetni" zakoni ne predviđaju obustavu rada.
"Zakon o štrajku kaže da, ukoliko se radi o javnoj delatnosti, a prosveta jeste javna delatnost, drugim zakonima (prosvetnim) mora se uvesti minimum procesa rada"

dusanmal

pre 9 godina

@m - Direktan rezultat drzavnog (svacijeg te nicijeg) monopola i ne postojanja sila slobodnog trzista. Kada su birokrate u kontroli jedini moguci rezultat je korupcija, losa uprava i propadanje. Kada osoblje nema ostricu slobodno trzista da ih gura ka boljem radu, sve ostaje na licnom moralu koji opet pomenuti birokrati i njihova korupcija neizbezno podkopavaju.
Jedini izlaz je privatizacija. Oteti pokraden (taksiran) prihod od birokrata te time i njihovu moc te time i razlog za korupciju. Dati roditeljima pun izbor gde i za koliko da upisu decu. A onda, neumoljive sile slobodnog trzista ce sutnuti lose skole i lose osoblje te podpomoci i inspirisati dobre. Al' cik to objasni zemlji koja jos pati od komunisticke potrebe da drzava sve radi i kontrolise. Dok drzava sve radi i kontrolise, nema povratne sprege da se ide na bolje, bas suprotno - neizbezna korupcija.

laki78

pre 9 godina

Podrska strajku prosvete. Izdrzite. Hajde i ostali da se organizuju i podrze ljude. Treba se boriti za normalan zivot, a ne da nad nama vrse lapot.

miki

pre 9 godina

30 godina strajkujete i pretite, u ovom sadasnjem ludilu i nemastini postali ste totalno dezorjentisani i kao da zivite sami u zemlji. Ili radite ili otkazi, svi su zamenljivi, mnogo ste vi napalili!

Dalibor ARCS

pre 9 godina

Drzava mora da sprovodi nepopularne mere, ove mere iako su bolne omogucavaju Srbiji da konacno sredi svoje javne finansije,izbegne bankort...

MetalkaBG

pre 9 godina

Pa dobro bre dokle više? A kad krenu da truaju o posebnim pripremama za nastavu, sloši mi se. Koliko puta je potrebno pripremati jednu nastavnu jedinicu koju treba da znaš u prste? Da ne prave iznova power point pšrezentacije?

Helena

pre 9 godina

U jednoj beogradskoj gimnaziji ucenici cetvrte godine nemaju matematiku, jer uprava skole ne moze da nadje profesora za stalni radni odnos. Nece ljudi koji su zavrsili matematiku ili fiziku da rade za 50.000 dinara. jednostavno, daju privatne casove i placaju racune. To je rezultat politike i ove i prethodnih vlasti u Srbiji

pretnja?

pre 9 godina

Prosvetni radnici imaju pravo na štrajk. Pretnja smanjenjem zarade je ucena, jer nadležni nemaju ogdovor na opravdani zahtev prosvetara. Otpustite, gospodo, one svoje obožavaoce-glasače koje ste zaposlili u J.S. pa ćete imati veliku uštedu! Ne dirajte ionako mizerne plate u prosveti!

Stanimir Branimir

pre 9 godina

Prosvetni radnici imaju plate oko 40 hiljada, oni koji imaju staž od 10-15+ godina imaju oko 45 hiljada. Od svih zaposlenih u državnoj službi, oni imaju daleko najmanje plate. Pa spremačice i kafe kuvarice po raznim JP imaju veće plate od profesora i nastavnika u srednjim i osnovnim školama. Da ne pominjem koliko je onih koji primaju plate a ni ne dolaze na posao...a u raznim JP je na hiljade takvih. Neka se uvedu platni razredi, pa neka se u državnim službama na osnovu stručne spreme i radnog staža određuju plate...a ne smanjivati 10% na osnovu sadašnjih plata što neke stavlja u prilično nepovoljan položaj. Ne brine vas što neko ko u nekom JP premešta neke papire iz tačke A u tačku B i s vremena na vreme se potpiše negde, i radi efektivno 3 sata dnevno ima platu od 70000, ali vam smeta što se profesor koji treba da uči našu decu buni što hoće da mu skinu 10% od plate koja je 42000.

Pedja

pre 9 godina

Stvarno su plate prosvetara skandalozne.
Radim u privatnom sektoru, ali zaista mislim tako.
Pod hitno uvesti platne razrede i podići plate ljudima iz ove veoma bitne profesije.

manitu

pre 9 godina

Mislite li vi ljudi--prosvetari,advokati i svi koji strajkuju i koji ce strajkovati da se pitaju ovi beskicmenjaci sto su pokupovali diplome i sto su na vlasti,sta ce da rade???Ako niste znali pita se MMF,Evropska Unija i ostale "humanitarne" organizacije! Morate i to da znate da posle '99 nije vise nije bitno za koga glasate i ko je na vlasti,bice nam isto ko god da bude!

Сви заједно до победе!

pre 9 godina

Студенти и просветари ће се ујединити и победити неолиберално-еврофанатично-антидржавно-антирадничко-антикултурно-антиобразовну власт! До победе!

Mingle

pre 9 godina

Plata u prosveti sa punim fondom casova je oko 40000 dinara. Ako je vama sirotinja onda mi recite samo sta smo mi svi ostali koji jedva radimo za 24000 i po 10 sati dnevno bez godisnjeg odmora koji traje oko 2 i po meseca.
Nemam nista protiv strajka, jer sigurno imate realne razloge za strajk, ali bar budite realni i nemojte da postavljate takve transparente da ste vi sirotinja jer niste ni malo sirotinja.
(hersascha, 22. oktobar 2014 14:58)


Ko ti je kriv sto nisi hteo/la da ucis skolu? Draze ti je bilo da se zezas sa drustvom, da lencaris po ceo dan, epa sad uzivaj sa svojih 25000.

Леонардо

pre 9 godina

@ it is I, Doktor 86

Браво, и опет браво за коментар. Факултетски сам образован, посла у струци НЕМА. Пошто је у питању голи живот, прихватам привремени посао у Пошти. И тада шок. Најобичнији физикалци (средња школа), опис рада (ношење пакета, гурање колица), плата у распону од 37-43 хиљаде динара. ЈА сам наравно радио за 20, јер сам преко бироа. Шта је поента овога коментара? Недопустиво је да људи који су уложили и улажу у своје образовање (време, новац, живце), овим "реформама" бивају кажњени смањењем и онако мизерних плата. Уз дужно поштовање, не могу чистачице, кафе куварице, магационери, имати веће плате од медицинских сестара, професора. Према томе, пуна подршка протесту.

djeram

pre 9 godina

Posao prosvetnih radnika nije vaspitanje, nego obrazovanje, ako deca imaju roditelje kojima je glavna zanimacija Pink, Ceca i ostala bagra, nema tog profesora koji ce tu decu ubediti da to nije model koji treba slediti!!!

Roditelji su najveci krivci! Ko je obucio huligane? Glupi i bahati roditelji ili mozda profesor matematike???

Podrska prosvetnim radnicima, izdrzite do kraja!!!
(djeram, 22. oktobar 2014 18:16)

Nego sta leba ti?
Zasta imaju pedagogiju na studijama?
Posao nije aamo solja kafe svako jutro to bi trebao da znas!
Sada sam brucos inace kod nekih profesora nismo smeli da zucnemo,jednostavno neki dlrade svoj posao a beko neki ne !
(Serbman, 22. oktobar 2014 18:54)

Ako si stvarno brucos, onda moram da priznam da su u tvom slucaju profesori mozda omanuli, prilicno nerazumljiv tekst!

Po tebi profesori i ucitelji jedino sto rade tokom dana je da popiju jutarnju kafu i onda ceo dan zevaju?

Mora da si upisao Megatrend!

Dr.

pre 9 godina

Postoji način da se prosveta dovede u red!
Ovo će se svideti nastavnicima

1. Podići plate u celokupnoj prosveti na minimalnih 1000 e za osnovno, 2000 e za srednje i 3000 i više za visoko školstvo. Za državu koja baca milione (da ne kažem milijarde na subvencije propalim preduzećima) to nije ni kap u moru.

2. Uvesti ocenjivanje profesora od strane školskog nadzornika. 2000 škola = 20 adzornika = ocena svakih 100 dana.

Ovo se neće svideti nastavnicima!

3. Svako ko dobije neprelaznu ocenu dobija suspenziju na 1 god. Sledeća negativna ocena = gubitak posla.

Brzo bi otpali oni koji ne znaju ili neće a armija onih koji hoće imali bi dobar razlog za to.
Nemojte pomisliti da nema novca. Budžet predviđa milijarde za subvencije propalim firmama, službene puteve... Uostalom zašto ambasador ili kontrolor letatreba da ima normalnu pltu a profesor ne? Imaju odgovornost. Pa i hirurg i učitelj imaju i malo veću odgovornost no kojekakvi ambasadori!

Crainer

pre 9 godina

Sram vas bilo koji osudjujete, a jos vise tu jadnu i bednu drzavu koja preti. Pa studiram u Rumuniji, i prosle godine je bio strajk studenata, svi gradovi su bili brlokirani ali ovde nema zatucanih studenata koji veruju politickim obecanjima samo da sprece strajk, ovde se strajkuje do kraja, i cik pogodite sta smo dobili ? Sa 1.5% budzeta za obrazovanje dosli smo na 6% zahvaljujuci strajku dok se rebalans nije usvojio, niko nije napustio ulicu cak i uprkos obecanjima, ali ovde nema odustajanja. Stipendije za najbolje studente dostizu i do 800 eura mesecno. Sram vas bilo umesto da ustanete i rasterate lopove vi sedite i cutite! Hocete da hranite bahate direktore sa vise milionskim platama, Vi koji imate po 200 eura ?! Bravo prosvetni radnici!

Kojot

pre 9 godina

Treba istrajati u strajku i insistiranju na platnim razredima jer nema smisla da kafe-kuvarice u Vladi i Vladinim mnogobrojnim agencijama imaju plate po 60-70.000 i više dinara, a isto tako i vozaci. Čistačice oko 40.000. Tako da se više isplati kuvati kafu u nekoj agenciji nego raditi kao profesor gimnazije sto stvarno nema smisla jer zna se koliko je važno da naša deca dobiju kvalitetno obrazovanje.Ovako se u školama sve samo otaljava, jure se privatne tezge i časovi, profesori nemaju motivaciju, a đaci još manje. Takođe, profesori koji su magistri, master, doktori nauka treba da budu plaćeni u skladu sa stručnom spremom pa će se tako svi usavršavati.

Sramota!

pre 9 godina

Zakon je isti za sve. Nije posteno prema drugima da trazite da budete izuzeti. Samo da podsetim da imate ubedljivo najduze godisnje odmore,itd. Uostalom, ima mnogo mladih nezaposlenih profesora, ja sam jedna od njih,ako vi necete da radite, ima ko hoce. Ovo je jedina i prava istina ma koliko se ona vama ne svidja
(istina, 22. oktobar 2014 14:43)

Sram te bilo!!! 'Oces sutra i svoje dete da ucis da ne dize glas da mu bude bolje,nego da se hvali kako moze da radi za manju platu od nekog svog kolege!? Stidi se svog komentara! Zbog takvih kao ti i mogu da nam rade sta hoce! Uvek ce biti poltrona koji ce da rade za mrve,a nazalost to je stiglo i do 'inteligenceije' koja treba da predvodi neki drugi talas i neke druge ideje,a ne da se hvali kako ce da radi za mrvice koje joj bace pod noge! Sramota! Bedno da bednije ne moze biti! Posalji Vucicu pismo i reci mu da si spremna da radis za manje nego ovi..pohvali mu se,odmah ces biti primljena! Ti si prava osoba za stednju!

lele

pre 9 godina

Znači, onim 75% ispada da je lepo i da jedva čekaju da im smanje platu koja nije povećavana godinama unazad ? Sram da ih bude ! Svi zajedno u kompletnu obustavu pa da vidimo šta će onda ?!? Možda to bude i uvod u pad vlade ovih nazadnjaka ?

Deda

pre 9 godina

Vidi se da komentare pisu ljudi koji nemaju nikakve kontate sa prosvetom. Računaju da je nastavno osoblje na rasustu kada i deca. Ja mogu da uzmem odmor kad god a prosvetar kada ga oteraju. U krajnjoj liniji moze se napraviti da deca idu u skolu od 1.9 pa do 10.8, tako da nastava ima pauzu od 20 dana. Boli me samo sto ovako pricaju o Verbicu, a on je i frizuru uskladio sa AV

Skolica

pre 9 godina

@Istina i ostale
Vidi se da nikad niste radili u prosveti. Naravno,odmah se pozivate na raspuste i smislu povlascenosti u odnosu na ostale, a ipak biste da radite u prosveti! Takodje, prosvetni rad se ne odnosi samo na nastavu tj. drzanje casova. Da je covek u stanju da drzi 10 casova dnevno 5 dana u nedelji, tolika bi bila propisana norma. A ovaj strajk se ne odnosi samo na prosvetare, vec na sve one koji se osecaju ponizeno posle godina i godina truda. "Ako necete da radite ima ko hoce"-vi koji hocete da radite i da nemate pravo glasa, izvolite kod privatnika (cast izuzecima). Podrska strajku!

Dosta više sedenja i ćutanja!!

pre 9 godina

Lekari šta čekate?? Nezaposleni a vi? Radnici sa platom ispod minimalca? SVI na ulicu jer ovo je prevršilo svaku meru!! Smanjuju se plate onima koji leče i edukuju narod, a samo niču nove agencije, raste administracija iz dana u dan gde se guraju članovi stranke da ništa ne rade, prave se parade, povećavaju porezi i uvode nove takse, privatnicima se šalju besmislene inspekcije da bi uzele mito, daje se strancima po 10.000€ po radniku koji onda primaju 200€, a da bi se to finansiralo uzimaju se novi krediti, plaća se 250 poslanika da bi se sastali 3 puta godišnje (a i tad ništa ne rade), daju se ludačke plate ljudima iz stranke (Bajatović prima 15.000€ mesečno!), nezavisni mediji više i ne postoje... Gde je granica gde će narod reći E SAD JE DOSTA! Alo bre narode trgni se! Dosta više apatije! Koji smo mi idioti što se ne pridružimo ovim ljudima pa da vide milion nezadovoljnih ljudi koji neće više da trpe torturu! Ne pišem ovo da bi vi lupili plus i smirili savest nego počnete da se pridružujete onima koji se bore za svoja prava i da krenemo svi zajedno da sklonimo više ovaj ološ od političara sa naše grbače! Ali ovaj put da čišćenje ide do kraja, a ne da promenimo šminku.

SVI NA ULICE

pre 9 godina

Pa zar je moguće da hoćete prosvetu, škole, znanje, ono u čemu je Srbija uvek bila u samom vrhu, opet da srozate do samog dna? Dovotite prosvetne radnike, ljude sa fakultetskom diplomom, ljude koji treba da prenose znanje našoj deci, na nivo (uz dužno poštovanje) jednog đubretara? BRUKA!!!

seven

pre 9 godina

Podrska! Ne samo prosvetarima,nego svim ljudima koji hoce da zive od svoje zarade. Dosta je bilo rada u Srbiji za zvake. Pokusavate privuci Strane investitore sa jeftinom, robovskom radnom snagom,ni to vam ne uspeva. Treba da se okrene drugi list. Minimalna cena rada je ispod svih granica. Ne moze vise tako. Ko ne ceni sebe i svoj rad, ni drugi ga nece ceniti!

Врачар

pre 9 godina

За оне који не знају Министарство просвете, почев од Министра, па преко заменика, секретара и саветнике комплетно контролишу бардови другосрбијанства, чланови ЛДП и ДС, који су волшебно осванули у Вучићевој влади. Толико о карактеру и способностима чувених еуропејских кадрова. И да случајно не буде забуне о СНС и њиховом вођи мислим све најгоре. Све је то банда која нас води у пропаст!

Sedi jedan

pre 9 godina

@Vatromet

Sve si objasnio, bravo majstore! Posto je sve tako divno u prosveti zasto ne konkurises negde? Mozda te prime u neku skolu.

Nisam prosvetni radnik ali zelim da mom detetu predaje neko ko je u stanju da mu prenese kvalitetno znanje i da za to dobije odgovarajucu satisfakciju. Nisam lekar ali zelim da skolovani ljudi koji spasavaju tudje zivote imaju adekvatnu satisfakciju za ulozeni trud i steceno znanje. Nisam advokat ali ali zelim da ljudi koji zatupaju druge imaju odgovarajucu satisfakciju za ulozeni trud i steceno znanje.

Jasno?

Сварог

pre 9 godina

Читајући вест и коментаре читалаца, не могу да не приметим да многи не разумеју у ком стању се налази школство. Бити наставник значи учити децу да мисле, подучавати их и васпитавати. Све мање родитеља ради то са својом децом. Бити на екскурзијама, не значи уживати, лежати и истраживати лепоте одређеног краја, већ бити одговоран, будан, бринути за децу. Многим родитељима је проблем да брину за своје једно дете. Бити наставник значи све разумети - децу, родитеље, државу. Бити наставник у Србији значи да сте најмање поштовани, вечито оцењивани и потцењивани;значи да сви могу да вас газе, да ваш посао могу да вам објашњавају нестручни, необразовани и некултурни. Смањење плата није једини разлог, него окидач за испољавање беса, незадовољства и неверице због ужасног стања у коме се налази школство, а самим тим и свачија деца. Питајте се коме одговара муљаво дно у којем се налазимо. Има овде чудних риба... Поздрав свим људима који умеју да мисле.

Dimitrije

pre 9 godina

O cemu mi pricamo… prosveta je tu gde jeste jer samo I brinu o novcu a ne o tome koji posao rade I koliko je to humano I bitno zanimanje. E to BITNO su narucito zaboravili jer su u svoju struku pustili svako ne da prismrdi vec I da udje!!!

zabranjeno pusenje

pre 9 godina

Da su prosvetni radnici vise brinuli o svojim platama ranije ne bi sada bili ovde… Gde su bili da strajkuju kada su im plate neosnovano povecane 30% a fond casova svake godine opada kao I broj djaka, na osnovu cega onda povecanje.

Kad sila postane zakon OTPOR je tvoja dužnost

pre 9 godina

Sve i da ima 1000 komentara na ovu vest neće pomoći. Pomoći će samo ako se pridružimo na protestu ovim ljudima.

Тек онако, да се зна

pre 9 godina

Зашто синдикати, коначно, не траже од Уставног суда мишљење о одредби закона која просвету сврстава у делатност која мора да има минимум процеса рада? Нигде у Европи то не постоји. То синдикалне вође годинама знају али упорно не покрећу то питање, вероватно, штитећи себе. Просвета није полиција, војска, болница и од ње не зависи нечији живот. Кад се избори за законску тоталну обуставу рада, просвета ће држати сваку Владу за м...

Hogar

pre 9 godina

Voleo bih da oni koji prete znaju jedno...Bili su izbori.Na izborima uvek imate pobednika i pobedjenog.Takodje imamo i onog koji vara i prevarene.Gradjani su najgore prosli.Oni su i pobedjeni i prevareni jer niko im nije rekao da glasaju da bi im nova ekipa donela gori zivot,ali...bice opet izbora i zato prosvetari i ostali-pamet " u glavu" !

Novosadjanka

pre 9 godina

Ovoj vlasti i odgovara da bude sto manje skolovanih, osim onih na Megatrendu. Prosvetari su bedno placeni kao i svi ostali, npr. zdravstveni radnici. Sram bilo ovu drzavu.

xRade

pre 9 godina

Prosvetari su polugoli, gladni i depresivni. Ako mislite da ljudi takvom stanju treba nasu decu da necemu uce.... Sta dete ima da zakljuci iz toga: Moj profesor zavrsio fakultet a nema ker za sta da ga ujede, a ovi nepismeni politicari i mafijasi super zive.

Bora

pre 9 godina

osvetu loših đaka, plagijatora i lažnih doktora koji ne mogu da cene kvalitetno obrazovanje kad su prečicama i korupcijom došli do današnjih pozicija"......u ovoj izjavi lezi ljuc SVIH nasih problema!!!!Podrska za profesore!!!!

dragan

pre 9 godina

Biće na kraju kako je odavno javio njuz.net. Smanjenje državnih plata dokačiće između 50 i 100 ljudi, a samo mastilo kojim je obrađivana tema svih ovih meseci vredi više. Iskreno razumem zaposlene u prosveti - male su im plate, a nema značajnije profesije za nas. Slično je i u zdravstvu i policiji. JP, gde su žestoke plate i gde je sve to besno i suludo - izgleda neće dirati. Ostaje ta šaka penzionera koji imaju preko 25000. Ušteda = 0.

ja

pre 9 godina

Porezom koji plaćam drzavi zelim da finansiram i prosvetu i postene lekare, ali ne zelim da plaćam neradnike u drzavnoj i opštinskim administracijama i partijske poltrone. Postoji sistem kako se vrednuje neciju rad. Nasa deca su zaslužila bolje!!! Podrzavam

Ерик,Пенсилванија

pre 9 godina

Deca moraju u skolu. Samo vi strajkujete van radnog vremena. Ima sigurno mladih profesora koji nemaju posao. Ima li neka drzava u svetu da deca idu manje u skolu zbog strajkova. Verovatno negde u Africi, gde nema ni skola. (Zika, 22. oktobar 2014 13:55)

Вероватно у Африци и просветари имају већу зараду него у будућој чланици ЕУ.

Dejan

pre 9 godina

Ziko, Ziko od necega treba i ziveti, platiti racune, jesti i zameniti pocepane cipele i izlizane pantalone. Predlazem politicarima da daju plate koji imaju prosvetari i neka oni onda volontiraju i zive sa tim parama.....
Puna podrska prosvetarima!!

RoD

pre 9 godina

smr*dovi su nam na vlasti..a ko ih je birao?..pa jos veci smr*dovi i neznalice..vracamo se u '90 gde su vladali vec ovi koji su OPET na vlasti..sad treba da cutimo i jedemo g***a jer smo sami to trazili!

Vijoleta

pre 9 godina

"Prosvetni radnici imaju pravo na štrajk, ali nemaju pravo na obustavu rada", rekao je Kostić novinarima i objasnio da umanjenu zaradu mogu da očekuju kako oni koji uopšte ne drže časove, tako i nastavnici koji rade skraćeno.
A zasto gospodine Kosticu ne kazes lepo da prosvetari jednostavno nemaju pravo na strajk i kraj.

Dragana

pre 9 godina

Tuzno mi je kada citam sve ove komentare. Ja sam prosvetni radnik, mlada sam, kao i vecina mladih ljudi koji su uspeli da se zaposle u skolskim sistemima o punom fondu casova mogu samo da sanjam. Obrazovanje bi trebalo svima da bude vazno! Tuzno je sto nije tako. Vase ideje ili zamisli kako su tudji zivoti lepsi laksi mi nisu jasni. Ako neko, ko god to bio, pokusava da se izbori za bolji zivot, zasto je to lose? Zasto ce nekom drugom biti bolje ako je prosvetnim radnicima lose?

Raso

pre 9 godina

Komentatori koji ovde pluju po strajku prosvetara su kukavice i ulizice koji sami u svom sektoru ne smiju da se izbore za sebe. Sto se tice istog arsina za sve , sta je policijom koja je svoj strajk naplatila? Ovi ljudi na vlasti su pre svega NESPOSOBNI. Dragi komentatori vi u najboljem slucaju proizvodite nesto materijalno, a prosveta ''proizvodi'' LJUDE. Svako poredjenje prosvete i privatnog sektora ne stoji, jer da nema prosvete ne bi bilo ni privatnog sektora tj. znanja da se on razvija. Ko ovo ne razumije ili ne zeli da razumije verovatno je stigao do srednje skole ili nema ideje koji su osnovi jednog drustva i drzave.

neko ko je radio u prosveti

pre 9 godina

Fama oko godišnjeg odmora - nastavnik može da koristi godišnji odmor u vrijeme kada nema nastave, tj u vrijeme raspusta. To ne znači da godišnji odmor traje cijeli raspust nego traje gospodo moja u onom trajanju koje propisuje Zakon o radu. Ne treba zaboraviti da ukoliko slučajno želiš na more a nastavnik si pred-sezona i post-sezona otpadaju jer tad nemaš pravo da tražiš godišnji odmor.
Fama o tri časa nastave - ako imaš sreće onda da, ali najčešće imaš pet časova u komadu i moliš boga da ne izgubiš glas tokom petog, na ovo dolazi priprema nastave što radi največi broj nastavnika sa kojima sam radila, papirologija koju popunjava u zavisnosti kom školskom timu pripadaš, a ako si razredni starješina onda se količina papira eksponencijalno povećava a plata ti je u prosjeku viša za 1500 dinara, e da nemas kancelariju u kojoj sve to radiš već ograničen prostor veličine A4 formata na zajedničkom stolu u zbornici.
Ekskurzije - najveći broj razrednih starješina ne voli ekskurzije (sedmogodišnje iskustvo iz tri beogradske gimnazije) iz prostog razloga što sedam dana brineš da li će se neko napiti, slomiti nogu, otići na noćno kupanje iako je to strogo zabranjeno,zaboraviti pasoš i sl., ono što razredne starješine i dobiju kao dnevnicu ni izbliza ne pokriva obavezu koju imaju tokom tog perioda.

Nastavnički poziv je divan poziv, ali svi imaju pravo da ih tretiraju sa poštovanjem, pežorativ "prosvetari" već ne govori u prilog tome.

vladoKLC

pre 9 godina

Kad vidim ove negativne komentare i način na koji su izrečeni vidim koliko je ovo društvo daleko odmaklo. A gospodi sa tako naprednim razmišljanjima poručujem da će izdržati osnovnoškolsko obrazovanje svoje dece što im je i domet!

Istrajte prosvetari

pre 9 godina

Oni koji su stopirali lustraciju, sada su na vlasti, i imaju nekoliko stotina hiljada dinara platu.
A nastavnici bednih 350 evra.
Grozota!

Jedan od nas

pre 9 godina

On je ocenio da aktuelni odnos vlasti prema zahtevima prosvetnih radnika predstavlja "osvetu loših đaka, plagijatora i lažnih doktora koji ne mogu da cene kvalitetno obrazovanje kad su prečicama i korupcijom došli do današnjih pozicija".

Pametnom dosta

Miki

pre 9 godina

Podrska svim ljudima koji se bore za svoja prava na zaradu. Sramne zarade u celoj Srbiji pa i u prosveti. Ti ljudi uce i vaspitavaju nasu decu. Samo bojim se da ste vecinom glasali za ovo sto se desava. Tako da nam predstoji beznadje odavde do beskonacno.

Dr.

pre 9 godina

Ljudi, morate da shvatite jedno: ONO ŠTO PLATIŠ TO I DOBIJEŠ!

Ne mislite da prosveti treba podići plate? Onda imate ovaj cirkus (sve sa ministrom). To znači da mislite da prosveta nije važna. A kako mislite da ostvarite tehnološki napredak?

Pazite, P. Atkins je broj 1. Predaje na Oksfordu, autor je najboljih udžbenika koji se koriste apsolutno svuda. Nema boljih. E, ali to i košta! Njegovo predavanje košta i do 20 000 e. Platiš Atkinsa, imaš Atkinsa i vrhunski obrazovane ljude koji mogu da naprave šatl.
Nećeš da platiš Atkinsa, nema problema, braćeš šljive.
Izbor je na nama.
Razumite, moramo učiniti profesiju učitelja, profesora privlačnim za one najbolje. Ako takvih ovde nema, uvezimo ih. Platimo ih. To je kao kad seljak poseje dobro seme. Košta ali na jesen se isplati.
Jedini način da napravimo, i dabome prodamo šatl je da uložimo danas, da negujemo, zalivamo (i platom...)i dočekamo generaciju sposobnih koji to mogu.
Ako ne, onda laku noć Srbijo, zemljo šljiva na brdovitom Balkanu.

Morate razumeti učitelje, ali ih morate naterati na najozbiljniji rad i ukazati im poštovanje.
Jedan nesposoban kontrolor leta = pad jedog aviona, 300 ljudi, nesposobni ili bedno plaćeni učitelji = pad cele generacije pa i celokupnog društva 6000000 ljudi.

mapet

pre 9 godina

Iskreno, ne mogu da razumem frazu "ako vi necete ima ko hoce...". Ti sto cekaju na posao u prosveti (mladi profesori) ce pevati istu pesmu za nekoliko meseci koju pevaju sadasnji profesori. I sta onda... da vratimo stare a mladje na klupu za rezervu. Ne zelim nikoga da vredjam ali zaista glupost je vecna.

ash

pre 9 godina

Treba tražiti da se sve plate u javnom sektoru izjednače, u skladu sa obaveznom stručnom spremom za radnu poziciju. Tako bi plate u prosveti biti POVECANE, cak i posle smanjenja ostalima u javnom sektoru. Ljudi, ne dajte da vam zamenjuju teze i prevode vas žedne preko vode. Plate u prosveti su dno dna, bruka i blam, moraju da se POVECAJU. Odmah traziti POVECANJE plata, nista manje!

reality

pre 9 godina

Treba da budemo slozni,kao narod,i da stavimo do znanja vlastima,zakonu da ovakav zakon ne moze da se prihvati,zakon koji ugnjetava populaciju,ne samo ovde vec svuda u svetu.Sve je ovo isprogramirano od strane ljudi koji su uzeli konce u svoje ruke na ustrb stanovnika ove zemlje.Lako je sprovoditi ovakve zakone kada imas primanja hiljadu eura,sto ovde nce biti slucaj jos dugo.nije narod vlasnistvo nijednog zakona i nijedne drzave.svi smo jednako zasluzili da zivimo ovaj zivot a ne da sluzimo nakaradnim ljudima koji su propisali ovakve i slicne zakone.dugo ce jos vremena prroci dok covecanstvo ne preuzme stvari u svoje ruke i dozivi sebe kao jednakima sa ovim lopovima.

bole

pre 9 godina

E ovo je zemlja koju ste hteli. Eto vam svima SNS i njiovi vladari. Sram ih sve bilo ako za jedan dinar smanje plate ljudi koji pokusavaju da ukazu da ovako nece moci. Eto ako misle da ce time da uplase ljude u strajku neka ih sve otpuste. Onda imaju 100% ustede u prosveti a deca mogu slobodno da kradu i razbijaju po gradu jer ni policija ne radi svoj posao. Najbolje je da radi samo privatni sektor od jutra do sutra i da izdrzava penzionere i eto matematike. Ostali neka se bave sakupljanjem plodova i stocarstvom...

Needukovan

pre 9 godina

'Zakon je isti za sve. Nije posteno prema drugima da trazite da budete izuzeti. Samo da podsetim da imate ubedljivo najduze godisnje odmore,itd. Uostalom, ima mnogo mladih nezaposlenih profesora, ja sam jedna od njih,ako vi necete da radite, ima ko hoce. Ovo je jedina i prava istina ma koliko se ona vama ne svidja'
(istina, 22. oktobar 2014 14:43)

Ako si ti profesorka, onda je tuzno koliko prizemno razmisljanje imas. Zbog takvih kao ti u Srbiji je odavno otpocelo takmicenje 'ko moze da radi za manju platu'. Da ima zdrave pameti svi bi bili na ulici i trazili bolje uslove,a ne da se takmicimo ko ce da radi za manje. A,to sto citam da nema uslova da plate budu vece..hm..zamolio bih doticne koji to pisu da mi objasne kako je moguce da u budzetu ima za milion drugih stvari (parade, proslave, ruckove i putovanja direktora javnih preduzeca, astronomske plate sofera, spremacica, sekretarica, diplomata koji su vec u penziji pooodavno, a i dalje primaju platu, razno-razne Miladine Kovacevice, vozne parkove, povecanje primanja stranaka u visini od ni manje ni vise nego 5 miliona Evra,putovanja u USA zasebnim avionima nasih politicara i njihove svite, zaposljavanje starleta po ministarstvima) i sto-sta jos? De, samo jedan od vas da mi odgovori, da mi oci otvori, da ne umrem u neznanju! PODRSKA PROSVETARIMA!!!
P.S. Ove godine samo Vlada nije strajkovala, svi ostali smo vec bili na ulicama iz razno-raznih razloga! I cekam odgovor, naravno!

nije sve u raspustu

pre 9 godina

Najviše volim ove što bi da rade, a da ih ne plaćaju, ove što bi išli na posao samo iz ljubavi. Evo, mogu umesto mene, ustupam im svoje radno mesto u jednoj seoskoj školi. Da ih upozorim, ako misle da ponesu dnevnik i pripremu za čas, upišu čas, obrade ili utvrde predviđenu lekciju za taj dan sa đacima spremnim za usvajanje novih znanja, onda se grdno varaju. Neka se spreme i za ovakve dobre djake, ima ih još uvek dovoljno, što je dobro, ali neka ne zaborave i ostale. Recimo, u svakom odeljenju imate jedno petoro socijalno i vaspitno zapuštenih. Nema tu nekog velikog napretka u radu sa njima, pošto roditelji ne saradjuju sa školom. Dalje, imate romsku decu koja malo idu, a malo ne idu. Ako do kraja osmog razreda nauče da čitaju i nešto računaju, onda je to veliki uspeh i za njih i za vas. Onda deca koja idu po izmenjenom programu, koja jednostavno ne mogu da prate redovno gradivo. Kad udjete u jedno ovakvo odeljenje, vi shvatite da predajete četiri različita programa na jednom času. Pored svega toga, ako ste odeljenski starešina, onda ste im kao drugi roditelj,koji rešava njihove probleme,možda nekad više nego pravi roditelji. Spremite se za problematične đake,koje ne možete kazniti, pošto su im sva prava zagarantovana i molite te se da i vi ne dobijete batine, ili da vam gume budu čitave,posle "prijateljskog" razgovora sa ovakvim učenicima. Spremite se i za njihove divne roditelje, administraciju, dnevnike, izostanke, knjižice, svedočanstva, seminare vikendom, ekskurzije...

Ivana Rakić BG

pre 9 godina

Čitam ove beskičmenjake koji su "ima i kojima (nam) ta plata odgovara" mantri, a i Žika je odličan reprezent svega, čega se u Srbiji gadim, pa nešto razmišljam - baš je super što nemam decu (nisam nikome lično upropastila život), a imam odličnu biografiju i radno iskustvo, odoh ja iz ovog gliba. Ne zaslužuje ovaj moralni 'Smrdistan' da se bilo ko, i za bilo koje pare bavi obrazovanjem njihove dece - sve i da nije ponižavajuće tretiran posao, takav mentalni agrar (poput Žike, moralne gromade) će od svojih ćerki i tako napraviti konkubine, a od sinova ološ i kriminalce. Jer, šta vi poručujete svojoj deci? U redu je da vas neko ne plaća za vaš rad, a vi se za svoje obaveze i preživljavanje "snađite" sa strane?! Sram vas bilo, moralni degenerici brda i livada! Nije vaše carsko nebesko, nego je ovaj Apsurdistan vaše carstvo, nažalost (u civilizacijama, takvi kao vi nisu čak ni na marginama društva, nego ispod). A lično, podržavam svaki protest u Srbiji, trenutno - i policiju, i advokate, i rudare i svakoga ko izađe. Sve treba da stane, ništa da ne radi, sve da se uruši, vreme je. Umesto da budete vaške, probajte da budete ljudi, za promenu. Nikad se ne zna, možda vam se i svidi....

xRade

pre 9 godina

Prosvetari su polugoli, gladni i depresivni. Ako mislite da ljudi takvom stanju treba nasu decu da necemu uce.... Sta dete ima da zakljuci iz toga: Moj profesor zavrsio fakultet a nema ker za sta da ga ujede, a ovi nepismeni politicari i mafijasi super zive.

Nina 011

pre 9 godina

@Zika

Ako prosvetni radnici moraju stalno da strajkuju,a to cine kad im primanja padnu ISPOD proseka (zamislite,ispod proseka!),to znaci da su PRIMORANI.

Zasto drzavni organi,bez obzira ko je na vlasti,misle da je prosveta najzgodnija grana na kojoj se moze dobro ustedeti?

Po tome se vidi sta misle o vaznosti obrazovanja mladih koji ce nas danas-sutra zameniti i zaradjivati i za nase penzije (ako u medjuvremenu vecina njih ne ode u beli svet...)

it is I

pre 9 godina

kad sam ja čuo da ljudi u gradskoj čistoći imaju sa osnovnom školom 40 000 platu, i kad sam čuo da lik koji vozi post express ima 40 000, a prosvetari koji moraju da imaju završen fakultet i koji nam uče decu, sa po 30 dece u odeljenju, a svi mi roditelji znamo koliko su deca naporna, a imaju 45 000 platu (!!!), od kad to znam ja potpuno podržavam prosvetu ! a kad mogu da štrajkuju policajci koji nemaju školu, imaju beneficiran radni staž, a radno vreme provode po kafanama, onda mogu i prosvetari ! država ponižava ljude koji rade jedan od najcenjenijih poslova, nekad je bilo majka,pop,učitelj...

@Alek

pre 9 godina

Novim rebalansom budzeta, parlamentarnim strankama je uvecano finansiranje za 5,5 miliona evra!
To nije za strajk, to je za revoluciju.

Ne mogu da razumem sve ove negativne komentare. kolko smo mi jadni kako nacija.
Treba da budemo svi slozni i da se pridruzimo prosvetarima. Penzioneri, zdravstvo, policija, PRIVATNI SEKTOR svi ali bas svi.
U suprotnom tonemo sve dublje iz dana u dan.

Vesna Rajic-Kosteski

pre 9 godina

Nasem drustvu preti distopija ( kolektivno beznadje ). Nije se pronaslo adekvatno resenje za demografske tokove : penzioneri koji strepe za svoje penzije doziveli su da im budu smanjene. Izvori sredstava za penzije zavise od drzavnih institucija urusenih dugovima.Mladi bez obzira na predizborne parole su uglavnom bez posla.Obecanja.Kultura i obrazovanje su imperativi ozbiljnog drustva.Sta nam se to dogodilo pa smo dozvolili da nastavnici i profesori nase dece tako budu ponizeni? Strajk prosvetara,lekara, advokata i dr. podseca na sumorne dane Grcke kada je grcka vlada po diktatu "trojke" ( MMF-a, EU i ECB )razrezala apsurdne namete advokatima, lekarima a zaposlenima u obrazovanju, kulturi i dr. smanjivala plate ! U Srbiji ne zelimo scenario Grcke, Kipra, Portugalije, Spanije. Strajkovali su cak gradjani i u Briselu! Pridrzavati se osrednjeg resenja koje se ogleda u merama stednje (koji kritikuju cak i briselske birokrate !)govori o ogranicenosti moci onih koji su prisiljeni da ih sprovode.Mora se razmotriti citav sistem zastite interese drustva i ocekujemo odustajanje od tendencija ka preteranoj represiji.Moraju se stvoriti realni potezi kako bi civilno drustvo kontrolisalo aktivnosti vlasti.Apsurd je da malo pre na Vestima vidimo prosvetare kako strajkuju po kisi a na drugoj strani pretrpan svedski sto u kome uzivaju clanovi stranke u proslavi godisnjice. Vazno je imati clansku kartu! Koliko smo mi to nisko pali ?

Komša

pre 9 godina

Da li ste primetili ko se buni zbog smanjenja plata? Policija,lekari i profesori.Zanimljivo je to što u propagandnim spotovima kažu - platite porez,to je novac za lekare,vaspitače,učitelje,vojsku i policiju.Pa ako je za njih zašto im uzimate?
Ne buni se ni jedan opštinar? "Radnik" javnog preduzeća ? Oni bi ćutali i za minimalac jer znaju da ne zavredjuju ni toliko.Znaju da ih ima pet tamo gde treba dva ili tri.Čute i Cekaju da ubace sina/ćerku na svoje radno mesto kad budu pred penzijom.
Njima bre skidaj,to rasteruj da radi u privatnom sektoru.Tu seci.A profe ostavite na miru i ostale koji su stvarno potrebni.
Boli uvo one kojima deca idu u privatne škole jer gladan učitelj neće učiti njihovu decu nego tudju.A takvi nam zakone donose.
Napred profesori,pošaljite ih u magareću klupu (odatle su i došli).

mudrijas

pre 9 godina

@hersascha

Izvini sto cu ovako da te pitam ali tvoj komentar jednostavno vice: "Pitaj, PITAJ!". Sta tacno ti to radis za 24000 mesecno i koliko si kvalifikovan za posao koji obavljas? Mislis da oni koji obrazuju buduci kadar treba da budu mizerno placeni zato sto neko radi za 24000? Da li doktor, od koga zavise zivoti drugih, treba da ima mizernu platu?

Hteli mi to da priznamo ili ne ko prima 40000 dinara mesecno i oslanja se samo na tu platu je na zalost sirotinja, daleko je od srednjeg sloja. Sta i kako zive ljudi koji primaju 24000 meni uopste nije jasno kao sto mi nije jasno zasto to trpe. Za troclanu porodicu ni 100000 nije za normalan zivot nego za puko prezivljavanje verovatno uz neverovatnu snalazljivost. Mnogi su ovde povuceni za nos.

Imam par saveta za tebe kako da ne budes toliko ogorcen, buni se, trazi novi posao, obrazuj se itd.

Da se razumemo nisam prosvetni radnik ali mi je prosto neverovatno da neko daje ovakve komentare. "Meni je lose i zato svima mora da bude lose!". Cela ova prica sa smanjenjem plata i penzija je upravo to, hajde svima da nam bude lose.

Alternativni Mile

pre 9 godina

Evo šta raja dobije kad ih neko ubedi da ne postoji alternativa.
Hoćete u EU?
Pritegni kaiš i hodaj dalje, za V0đ0m, u zemlju meda i mleka!
Sve uz pesmu!
Op, mala bosonoga!...

Milan-Indjija

pre 9 godina

@m
To sto su deca sve gora i sto su im uzori starlete, NIKAKO nije krivica prosvetara, vec deo kucnog vaspitanja. To je gospodine "m" prava istina. Iz kuce se izlazi u svet, a skola je tu da nauci i savetuje. Glavnu rec u svenu vodi roditeljsko vaspitanje od najranijeg uzrasta. Dodao bih i to da od kako su na scenu stupili zakoni da dete u skoli ne smes ni popreko pogledati, djaci su se osilili. Ukinut vojni rok, slave se punoletstva i pijancenja, u skolu se ide radi reda (cast deci koja se bore za svoju egzistenciju), za skolu se oblaci kao za modni casopis (ne bih rekao ruzniju rec) i kada devojcice idu u skolu izgledaju kao pevaljke sa srpske estrade. E to se sve gospodo donosi od kuce. I sta u svemu tome moze prosvetni radnik, kada za namanji prekor ili duel sa ucenikom moze da dobije suspenziju sa posla. Mi smo dobijali od nasih profesora samare i danas ih se rado secamo i postujemo ih.

Vlada

pre 9 godina

Apsolutno bih podržao štrajk prosvetara samo u slučaju da prvo "počiste u svome dvorištu". Isto važi i za zdravstvo. Najpre, u svojim redovima, razdvojite žito od kukolja. Potom, zahtevajte promenu zakona o osnovnom/srednjem obrazovanje koji je katastrofalan. Udžbenici ... takođe katastrofalni. Izbacite suvišne predmete iz osnovne škole ... a ima ih ... nije da ih nema. E, tek kada se izborite za tako nešto onda možemo pričati i o drugim temama ... pa i o vašim platama.

neko

pre 9 godina

More svi na ulice. Ili će ova država konačno na pravi način da radi svoj posao, ili će mo svi da uzmemo metle i da čistmo za 25000 dinara plate.

j

pre 9 godina

Sad bi svasta rekla vama koji pozivate na "solidarnost" i da se strpe prosvetni radnici, ali nece mi objaviti komentar. Da li vi znate kako zive prosvetni radnici koji imaju samo tu platu? Od kredita, pozajmica, od danas do sutra. Ko nema zemlju, stanove, mamu, tatu, nasledstvo ili partnera sa boljim poslom, bolje da se upuca. Moji roditelji su me na jedvite jade odskolovali, dok caletu nije svanulo i nije nasao malcice bolji posao pa nismo u bas tolikim dugovima. Mama je, hvala bogu, sad u penziji, morala ih je dva puta tuziti za otpremninu koja joj je na jedvite jade isplacena a onda je ta ista otpremnina otisla na placanje Informatike da nas ne bi tuzili i uzeli to malo sto imamo. Ja radim sta stignem i radim za jos vecu bedu, a u istoj toj prosveti ni ne mogu da se zaposlim iako mi je to struka. Pustite ljude da strajkuju i cutite. A ako su vama prava ugrozena, izvolite pa se borite za njih, niko vam ne brani. A neka gospoda na vlasti otpuste one silne administrativne radnike i ukinu fiktivna radna mesta. Riba uvek smrdi od glave a cisti se od repa!

pravednik

pre 9 godina

Ako neki od tih prosvetnih radnika ne ume da sagleda situaciju i misli da ce ovo smanjenje zarada biti poslednje u javnom sektoru, onda se plasim da nam decu ne uce mnogo pametni ljudi.
(moje ime, 22. oktobar 2014 14:51)

Pa, nisi ni ti najpametnije shvatio ovaj protest! Nije problem što je smanjenje plata u javnom sektoru nužnost, već što nije pravedna raspodela! U Pošti se priča o podeli "viškova", prosečna plata u EPS-u oko 600 evra neto, u Srbijagasu Bajatović ima milionsku platu iako je prošle godine napravljen gubitak od 150 miliona evra, švalerke i svastike po raznim agencijama sa SSS imaju veće plate od profesora! Ceo javni sektor treba urediti novom sistematizacijom i zacrtati platne razrede! Država neka preti, malo fali da narod izađe na ulice i najuri nepismenu bandu!

Bodibond

pre 9 godina

Svima ovima sto pisu da su na birou i da bi radili za 10000 din:
Nisu vam krivi prosvetari sto nedaju svoj hleb, vec stranacko zaposljavanje, bio sam i ja da trazim posao u prosveti znate sta su mi rekli???
Znate sad je konkurs medjutim mi vas ne mozemo da primimo jer imamo pritiske iz opstine za neke kandidate.
Molim B92 da od reci do reci objavi ovaj komentar da ovaj narod shvati koliko nam drzava ispira mozak, koliko je narod zatupljen i ne shvata poentu strajka.

Washington

pre 9 godina

I zasto bi neko zavrsavao faks, da bi ga ovo cekalo? Moj savet, samo zavrsite nesto sto je priznato u inostranstvu, ucite jezik/e, prvo Engleski pa onda ostale, tako da ako se u Srbiji ne snadjete mozete da bezite van.

A ovi sto pricaju kako Srbija gubi sto skoluje omladinu pa im beze u inostranstvo jednostavno LAZU! Srbija ima vise koristi od nas kad odemo u inostranstvo jer ovde imamo vece plate sa kojima mozemo i da podrzavamo roditelje u domovini i ovde da zivimo. Plus svake godine se minimum jednom dodje u Srbiju i potrosi preko 4000$ sigurno. Koliko bi Srbija imala koristi od jednog masinskog inzinjera koji je ostao u Srbiji da radi u nekoj samoposluzi da radi na kasi?! Ili da radi kao inzinjer u Srb. za bednu platu od 400 eura?

Manite me gluposti.

Iluminat

pre 9 godina

Ranije su strajkovali da im se povecaju plate, sad strajkuju da im ne smanjuju.Kako naprednjaci lepo rade na dresuri naroda, cvrsta ruka i redovan trening cine cuda.Pitam se sta je sledece, strajk da se plate ne ukinu u potpunosti?

King

pre 9 godina

Komentari su blago receno katastrofalni....ono sto su hteli i dobili su....svaka vlast radi isto baci kosku i zavadi narod.A narod ko narod????Pre svega vlast nista nije uradila po ovom pitanju zato se i ovo sve desava...komentara na glupave teme milion a na ovo par desetina...Ako hocete zdravu i pametnu naciju ovaj put nije dobar i to govorim i sunarodnicima a i ovoj tzv vladi!?Ovo je velika SRAMOTA i iskreno osecam se odvratno....Sta ste ocekivali posle 90-tih ....imate kupljene diplome,sumnjive doktorate,estradne kafansko auto- putaske polu pismene pevaljke...itd...pa sta ste ocekivali podrsku???A veliki broj vaspitanih i pametnih mladih ljudi je otisao....a tek koliko ce otici....Godpodo intelektualci ako niste znali dosao je crni srednji vek...ponovo...ali ovog puta glavnu ulogu nema crkva!?Vec.......strucnjaci!Ugasite svetlo....struja je skupa....Prijatno i svako dobro!!!!Kako ste glasali....a i i bolja je ona....nije sloba kriv mi smo ....a!!!!

radnik

pre 9 godina

@RATKO GRADJEVINAC:

Pa Kralju, sto se nisi iskolovao, npr, pa da ne radis za 10e??? mislis da se predsednik postaje sa srednjom skolom? Da neko ko je isao duplo vise od tebe u skolu i UCI svakodnevno, treba da radi za manje para od tebe? ZNANJE KOSTA.
Aj sa tim argumentom ubedi dete da napusti skolu i da bude gradjevinac kao ti? Sto da ne, skola se ne isplati, jel?
Nemacka nije jaka zato sto ima mnogo gradjevinaca, vec zato sto ima skolovan kadar da je vodi.
Mi smo slepci zato sto nas vodi Dr.Mr.Grobar, Dr.Slina, Dr.Sapke, Dr.Vucko genijalni pravnik koji nema dana radnog staza, Dr.Keramicar, i slicni neobrazovani likovi. Samo njima moze da padne na pamet zakidanje na obrazovanju.
hoce da naprave naciju sebi slicnih poluidiota, koji ce da redom rade za 100e.
NECE PROCI!

Nemo

pre 9 godina

Ja sam za platne razrede jos je Djindjic hteo da ih uvede pa nije mogao od silnika! Tako bi doslo do prave ustede, a ne da fakultetlija u javnom preduzecu ima 100.000 a radnik u opstini i prosvetar 40.000! Inace, opet se teret prebacuje na narod a stranke dobijaju jos vise novca!

i29

pre 9 godina

Da bi neko bio profesor treba da završi fakultet. I zato ne treba porediti nastavnika sa prostom radnom snagom koja ima samo srednju školu i radi za minimalac.

Ekvilibrijum

pre 9 godina

Ovoj vladajućoj strukturi nije cilj da ima školovano stanovništvo, već zombije koji će se primati na onu njihovu sve providniju demagogiju.
Kratko i jasno.
I tužno, naravno.

djeram

pre 9 godina

Iskreno. Kakva su nam deca ne bih rekao da prosvetari rade posao. Sve tuplji i bez morala. Glavni idoli su im starlete. Kako obucavaju decu dobro da primaju i ovoliko. Cast izuzetcima
(m, 22. oktobar 2014 17:05)

Posao prosvetnih radnika nije vaspitanje, nego obrazovanje, ako deca imaju roditelje kojima je glavna zanimacija Pink, Ceca i ostala bagra, nema tog profesora koji ce tu decu ubediti da to nije model koji treba slediti!!!

Roditelji su najveci krivci! Ko je obucio huligane? Glupi i bahati roditelji ili mozda profesor matematike???

Podrska prosvetnim radnicima, izdrzite do kraja!!!

mira

pre 9 godina

A ovima preko 100 000 cak povecavaju!!!!i to ukidanjem solidarnog poreza. ej bre koga oni zezaju!!!sta je sa silnim agencijama,sta je sa naplatom poreza tajkunima,poput beka i zeljka mitrovica,,sta je sa platom olivera antica koji ima 5 funkcija i platu od 700 000 dinara!!!!!!!sta je sa platetinama SNS notara!!! sta je sa platom Sinise Malog koji kao gradonacelnika,i clan upravnih odbora klinickog centra i komercijane banke primi oko 5000 evra mesecno!!!!!!!!to je 30 prosecniih penzija ili 14 plata prosve.radnika!!!!!udarili na sirotinju!!OTPOR!!!

raci

pre 9 godina

@zika ma da majstore, prosvetaru uopste nemamju svoju decu, njima nista ne treba za zivot. 300 e za 7 stepen puna kapa, kao pola plate cistacice u Nis-u.

dd

pre 9 godina

Evo mi dobili ponudu za Divcibare ukupno 21000 dinara, od toga 600 dinara ide ucitelju po detetu pa nek vodi i grupu od 15 to je vec 9000 dnevno puta 7 dana 63000 dinara, malo li je na ovu krizu. Za te pare i treba da se pomuci tih nedelju dana.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igi, 22. oktobar 2014 18:29)

600 dinara po detetu dnevno to je, druže, 25 dinara po satu dnevno za čuvanje deteta. Nije neka suma, ja plaćam više kad mi čuvaju decu.

NemanjaBB

pre 9 godina

Samo cekam da se penzioneri pobune. Navodno, smanjuju se jer su povecavane u prazno. A moji roditelji su dve god u penziji, nikad im nije pocecavana, a sad im smanjuji. Pa ko je tu lud. Ako je neko uplacivao doprinese 40 god, ko sad sme da ti smanjuje to?

milan

pre 9 godina

ne razumem, zašto je toliko teško napraviti platne razrede, odvojiti rad od nerada. zato što to vladi ne odgovara. morali bi da se reše kadrova koji su stranački zaposljeni i čiji je broj impozantan. mi nismo u krizi, mi smo samo taoci partizacije ili kako već. a ekipa na vlasti je opet nacrnila rad i nagradila nerad. plata kolika god da je, kada je poklonjena kao njima,za nerad, dobra je

Pera Trta

pre 9 godina

Novim rebalansom budzeta, parlamentarnim strankama je uvecano finansiranje za 5,5 miliona evra!
To nije za strajk, to je za revoluciju.

sq

pre 9 godina

Svaka ozbiljna drzava gradi i poboljsava svoje drustvo pocevsi od postovanja prema uciteljima i profesorima. Najbolji primer je Juzna Koreja koja je to shvatila jos 1950. Drugo, posto se AV zaduzio 7 milijardi za dve godine, umesto da se povuce i prizna nesposobnost za vodjenje zemlje on i dalje demagoski i patoloski laze i ponizava sve slojeve drustva (osim clanova SNS-a).

SHELBY

pre 9 godina

Kriminal kuca na vrata... zato bezim iz ovog trulog drustva da ne udjem u kriminal tj postanem kriminalac. Otac mi je bio posten,vaspitan sam da budem posten... zato odoh iz moje voljene zemlje. Mogu da je volim i iz druge zemlje...

miki

pre 9 godina

Smanjenje samo po sebi je apsolutno odbranjivo resenje. Ali onda treba da se krene redom. Smanjivanje broja poslanika i beneficija u drzavnim strukturama. Ukidanje duplih i nepotrebnih drzavnih struktura poput pokrajina gde se opet stesi. Za to naravno treba promena ustava ali je resenje koje je bolje nego smanjivanje plata. I zasto se na smerovima gde nema posla jednostavno ne smanje kvote? Koja je svrha obucavati medicinske sestre koje potom ne mogu da nadju posao! Znaci smanjivanje plata je potez lenjosti da se stvari rese kako treba!

guja

pre 9 godina

imate realne razloge za strajk, ali bar budite realni i nemojte da postavljate takve transparente da ste vi sirotinja jer niste ni malo sirotinja. (hersascha, 22. oktobar 2014 14:58......
.....u odnosu na koga nisu sirotinja? Tebe i slične? U odnosu na šalterušu u vodovodu? Na čemu da štedimo, na znanju i obrazovanju? Vidim mnogi štede, prvo u porodici jer ne mogu da vaspitaju svoju decu ni dobar dan da kažu, a kamoli da idu desnom stranom trotoara. E onda treba učitelji za ispravljaju to u školi. Parkiraju dete pored TV-a i to je to. Osveta loših đaka je u punom jeku. Ionako treba ukinuti škole, tada bi se najviše uštedelo, svaka budala ima komp i vikipediju i eto znanja, pune bisagice. Spemni za putovanje u bolju budućnost. Nekom novom društvu su možda i potrebni takvi "znalci", ali onda je to i kraj svakog društva. Ali nemojte posle da vam bude kriv polažaonik. Blago vama kad ste ceo život na raspustu.

milos

pre 9 godina

Ovaj Kostic socijalista koji sedi u ministarstvu prosvete godinama i koji je karikaturalna i opskurna figura da govori o kaznama nastavnicima,e Srbijo znaci dotakla si dno!

Bili Piton

pre 9 godina

@Ratko gradjevinac
Prijatelju, jadan je onaj ko u tvojoj gradjevini zivi jer ako je tebi 50000din. skoro 500€, onda nije ni cudo sto se javljaju razni oplatoli i dr. kancerogene materije u nasim gradjevinama.
O silama, momentima, sprezanjima i dr. kompleksnim proracunima mogu misliti koliko si OBRAZOVAN.

Uros

pre 9 godina

nasao si s kim ces da se poredis, prosjak na zelenom vencu zaradi vise I od mene, ma i od mene i tebe zajedno. uzmi nekog sebi ravnog.

dejan

pre 9 godina

Posle svega što je A. Vučić obećavao (ukidanje agencija, obuzdavanje administracije u bahaćenju narodnim novcem) bio bi red da se imenovani obrati narodnim poslanicima sa izveštajem šta se i koliko se napredovalo sa ostvarivanjem obećanja iz predizborne kampanje. Ali ne, sve je isto kao i za vreme Tadića i Koštunice.
Podrška učiteljima.

Usplahiren

pre 9 godina

Zna li iko gde je sin Zeljka Mitrovica ili mozda gde je Miroslav Miskovic?
i sta bi sa onim privatizacijama?
Zna li iko gde je covek kome je sadasnji premijer namenjivao bolnicku kosulju u parlamentu?

Mnogo

pre 9 godina

Moj Vučiću!
Mnogo ti se raja osilila!
To 'oće da jede, pije, da se pere i oblači...
Dokle ćete ti i tetka to da trpite????
Ajde, Tita ti, zamoli je da ti pošalje kakvu pomoć u suzbijanju ove žive sile.

Trs73

pre 9 godina

http://youtu.be/2rZsUe0ejGk

Evo jednog predloga prosvetara što se tiče platnih razreda. Možda shvatite zašto nekome ovo ne odgovara.

roditelj

pre 9 godina

jos plate dole
Ako ti mislis, a mislis, da je obrazovanje tvog deteta na grbaci naroda- JADAN TI. Doduse, posto si bogom dan za sve, ti ces sam odlicno obrazovati svoje dete nakon sto ga prvo vaspitas da su svi drugi nesposobni I nepotrebna grbaca. A onda cete sami pisati potrebne povrde, zahteve, dokumenta I sl jer ste sve otpustili da bi ste imali vise za sebe.

Viva la Pink

pre 9 godina

Dragi prosvetni radnici,
Krik Prosvete ovih dana je samo još jedan u nizu uzaludnih pokušaja da se zemlja urazumi. To je posao koji u Srbiji nećete obaviti. Moj savet je da ne gubite vreme (vreme čini život), da ne rasipate energiju (ograničena je). Povežite se, osmislite neku delatnost pored rada u školi u kojoj pružite apsolutni minimum, i znajte da je taj minimum više nego dovoljan za Pink, Grand šou, Velikog brata, Farmu, i ostale sadržaje, koje narod obožava, a koji se očigledno više cene od vašeg rada. Ne idite glavom kroz zid. Nemojte ući u štrajk, smanjiće vam platu, zar je to pametno? Uzmite im punu platu, ali im dajte apsolutni minimum. Žao vam je dece? Tako je, žalite ih i dalje. Prema učenicima postupajte sa uvažavanjem, sterilno, da niko ne kaže kako ste ih vređali svojom pojačanom brigom. Ne ulazite u duele, stradaćete. Imaju oni roditelje, njihova su to deca, a ne vaša, pa nek ih oni i dalje takve imaju. Ne nasedajte na provokacije, imate 1001 način da pritisnete nevaspitanog učenika, ali fino, postupno sve kroz dnevnik i ostale PISANE sadržaje, pravite dokumentaciju o njemu. Budite pametni. Nemojte dokazivati inteligenciju ulazeći u tu priču, ukazujući pokvarenoj vlasti da je pokvarena (ma znaju to oni), već pokažite inteligenciju tako što vas u toj priči uopšte i nema.

Stardust

pre 9 godina

(igi, 22. oktobar 2014 18:29) Slazem se sa tobom u potpunosti.ista situacija je i u srednjoj skoli.ali decu vode u inostranstvo.Sa njima na put sem razrednog krece i direktor,tako da mi dnevnice i njemu placamo.Ekskurzija traje pet dana,za pet dana oni zarade sto neko ne zaradi ni za mesec dana.Sve im malo.a deca nikada nepismenija.

Deca su vam sve nepismenija zbog primitivizma i nezapamcene nekulture koju nose iz vasih kuca. Ugasite im Pinkove kanale i stavite knjige u ruke, pa se onda zalite na prosvetu, ***** ******.

malacradoznalac

pre 9 godina

Ima para,lazu kao i ovi pre njih,kad je prosveta pre dve godine trazila povecanje plata zuti su vikali i tada nema para,nema para,a bas tada su pokrali Kolubaru za stotine miliona evra.Ima para i ima da ih podelite i sa smrtnicima.Ulica!!!!A i ovaj patent sa skidanjem plata onima koji strajkuju je od tada. Znamo kako su oni prosli,pa vi gledajte da ne zavrsite na istom mestu.

Milos

pre 9 godina

Zasti bi bilo kome smanjili zaradu/penziju?
Da li je taj narod uticao na haos u državi? NIJE.
Neka oduzmu od onih koji su doveli do stanja haosa!!!

Novski

pre 9 godina

A da se mozda udruzimo svi zjedno i prosvetari i studenti i advokati i sindikati policije i novinari koji nece vise da cute,sve ovo naravno bez vodja,bez starnih placenika i drugih oportunista.

sasa

pre 9 godina

sto se ne udruze lepo advokati, prosvetari, studenti i drugi koji su ovih dana u strajku i naprave kriticnu masu, drugi ce se pridruziti jer sve sto ovi traze je razumno.
sramota, skida se svima i radnicima i neradnicima, a zaposljavaju se novi neradnici. pa kolike su plate po javnim preduzecima za raznorazna izmisljena mesta. evo primer, u mojoj seoskoj opstini, direktora pr-a (odnose sa javnoscu, sta god to bilo u mojoj seoskoj opstini sa 10 000 ljudi) ima 160 000.

Đuro

pre 9 godina

Štede na prosveti k'o na crkotini, a zato na zasedanje Generalne skupštine UN Toma vodio 50-oclanu delegaciju (sa sve snajkom), a Dacic 20-oclanu.
Poredenja radi, Rusija je poslala Lavrova, sa 7-oclanom delegacijom.
Eto, Srbijo, zašto štediš.

Na ne bude da izmišljam, šaljem izvor: http://www.autograf.hr/jedno-pismo-politici/
.

Novski

pre 9 godina

A da se slucajno dogovore sindikati policije, prosvetara, advokata, studenata, privrednika itd. i da svi zajedno strajkujete i protestujete?

Hogar

pre 9 godina

"Ministar" bi trebao da se spusti u narod i ako može da uvidi pravu sliku.To isto važi i za one koji su ga i doveli na ovo mesto,a prava slika izgleda ovako...
Otac sam srednjoškolca.Od početka školske godine prošlo je DVA MESECA!U odeljenju mog deteta...u Beogradu (gde je standard "kao" veći) više od polovine đaka nije kupilo sve knjige!!!
MINISTRE I "GOSPODO" NA VLASTI...Đaci vam slikaju stranice udžbenika da bi mogli da uče jer njihovi roditelji NEMAJU.A da li znate da skoro niko u odeljenju ne nosi užinu jer dele oni koji imaju malo sa onima koji nemaju ništa...a to su DECA!
Gde bi nam bio kraj da VI podelite sa nama (kao sa decom koja su naivno glasala) svoj deo.

nnn

pre 9 godina

Ovaj narod ima mentalni sklop robova! Sta kaze, dajte otkaz i zaposlite ljude sa biroa. Kakva je to logika-ima onih koji ce da rade vise za manje para...ROB. Nije resenje da radimo za veknu hleba i jos budemo zahvalni "gospodaru" sto nas je nahranio pobogu!

Novski

pre 9 godina

i nek na ulice osim ujedinjenih prosvetara, policajaca, studenata i advokata izadju i svi jadni, prestraseni ponizeni novinari i ljudi koji rade na crno...

ja

pre 9 godina

minimalac 35000 din, neoporezivi deo 20000 umesto 10000, ko ne moze toliko da plati radnika neka radi sam. socijalni program 20000 neto za sve punoletne nezaposlene, najmanja penzija 18000 din. ukidanje svih parafiskalnih nameta, taksi... dizanje pdv-a na 30% za ekstra robu alkohol, cigarete, benzin, mobilne telefone, elektronske cigarete, kao i na sve proizvode koji imaju marzu preko 50% ili razliku izmedju cene po kojoj je uvezena roba i prodajne cene. pdv na usluge 15%. porez na dobit 5%. prosvetnim radnicima i lekarima ne smanjivati plate ali uvesti proveru strucnosti je ima dosta kukolja... policija za sada ne treba da se dira ali ukinuti im onaj bonus od 10000. hitan zakon o platnim razredima koji ce vaziti i za JP i uknut monopol javnih beleznika! pozdrav od zdravog razuma!

ja

pre 9 godina

klanjajte se i dalje vreloustom... nisu svima odjednom skresali plate, kada se obracunaju sa prosveton, na redu su lekari ili neko drugi... ako cete strajkovati, strajkujte svi odjednom!

nnn

pre 9 godina

I neko rece da normalan radnik ima pocepan kisobran. O Srbijo robinjo, ako su ti to merila! Ne, svescemo se ma prosjacki stap pa tek onda da moljakamo. Dajte malo ljudskog dostojanstva! To nikad niko ne moze da vam oduzme, samo ako se predate!

Profesor

pre 9 godina

Evo mi dobili ponudu za Divcibare ukupno 21000 dinara, od toga 600 dinara ide ucitelju po detetu pa nek vodi i grupu od 15 to je vec 9000 dnevno puta 7 dana 63000 dinara, malo li je na ovu krizu. Za te pare i treba da se pomuci tih nedelju dana.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igi, 22. oktobar 2014 18:29)

600 dinara po detetu dnevno to je, druže, 25 dinara po satu dnevno za čuvanje deteta. Nije neka suma, ja plaćam više kad mi čuvaju decu.
(dd, 22. oktobar 2014 23:32)

600 dinara po detetu je za svih 7 dana a ne dnevno, tako da ispadne 3,5 din po satu.

Milica

pre 9 godina

Mojoj koleginici-nastavnici,je vec ovog meseca smanjena plata za oko 4000 za "preminuli rad",sad jos ako smanje toliko....to je oko 8000 manje...
Drugo-privatni casovi posle posla svaki dan 6 casova?! Kako genijalna ideja,jos samo da dan traje 56 sati!A mozda i da se kloniram?
Ekskurzije uspesno izbegavam...nema tih para...