Četvrtak, 02.10.2014.

09:58

"Zakoni se ne mogu menjati ucenama"

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da su njegova vrata otvorena za avokate u štrajku i poručio je da se zakoni nikako ne mogu promeniti zbog ucena.

Izvor: B92

"Zakoni se ne mogu menjati ucenama" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

ZAOKRET - ZA 360 STEPENI

pre 9 godina

Zakon je promenjen advokati su prespavali promenu zakona, sada se bune kada su videli da im je uzet kolac iz ruku. Jer sada ugovore mogu da sklapaju ugovorne strane, a da ih sacinjavaju javni beleznici.Drzava se rukovidili time da se ugleda na najuredjenije zemlje sto se zakona tice. Advokati su podneli ocenu ustavnosti Ustavnom sudu. E sada se namece pitanje da li ce strajkovati celo vreme dok se ne oglasi Ustavni sud. Sada drzava ima eksluzivno pravo da regulise trziste nekretnina. Svi javni beleznici garantuju ispravnost tog javnog posla, dok je ranije bilo bezbroj slucajeva da se jedan stan proda vise puta, a da nijedan kupac ne udje u stan, da se nakon toga godinama povlaci po sudovima.

Advokat

pre 9 godina

Poštovani radikali ili esenesovci, ionako je isto. Razumete li temu koju komentarišete. Sudeći po pismenosti, ne. Komentare koje pišete u ženskom rodu potpisujete muškim imenom ili nadimkom. Sačekajte samo dok vam zatreba da overite neku ispravu kod notara. On je isključivo ovlašćen da je sastavi i overi, pa će vas to koštati oho-ho. Hoćete li i tada lupati minuse po zadatku. Fuj!

Labud

pre 9 godina

Najbolje bi bilo da advokati nastave sa radom, a ne samo da se bune. Svako ko se bahato ponaša i loše obavlja svoj posao će definitivno biti sankcionisan, u to nema sumnje. Zaista nema potrebe da se zakon menja. Javni beležnici su zaista neophodni, jer će oni u potpunosti uticati na rešavanje brojnih problema vezanih za pravosuđe.

posmaTRAm

pre 9 godina

Ma ovim advokatima država treba da pokaže zube.Ponašaju se kao da država postoji samo za njih.Porez plaćaju smešno,prijave svaki treći honorar sa ispravnom cenom,znači utaja poreza do daske,pa im očito sada i to malo pa bi hteli još povlastica.

EU standardi

pre 9 godina

Samo u malenoj Crnoj Gori notari imaju isključivu ekskluzivnost kod prometa nepokretnosti, dok u civilizovanoj EU važi pravilo da pored notara i advokati mogu sačiniti ugovore o prometu nepokretnosti, stim da overu ugovora uradi notar.
Očigledno je da je zakon napisan u interesu notara iz Crne Gore koji će preseliti u Beograd deo svojih kancelarija, da ekskluzivno overavaju prodaju stanova iz Beograda na vodi i zarade milione evra.
Ministar mora hitno da predloži izmene ZJB i da isti uskladi sa EU standardima.

Test

pre 9 godina

A i ti advokati mnogo mute i za sve hoce da ti uzmu pare,zasto ne bi radili par meseci neku tesku fizikaliju pa bi videli onda sta je pravi rad !

Srbi, kao i sav normalan svet

pre 9 godina

A sto su se advokati i komentarima uskomesali! Pa drzava mora da stane na put vasem finansijskom zlostavljanju naroda Srbije! Ovaj narod mora da ima slican odnos prosecnih primanja gradjana i advokadskog cenovnika, isti kao svuda u svetu.

Deni Krejn

pre 9 godina

(Teodor, 2. oktobar 2014 19:22)

Omašio si suštinu (pod uslovom da nisi bot. Ako jesi, samo udari minus i produži dalje)

Advokati NISU protiv notara. Naprotiv, oni i kažu da su Srbiji potrebni notari. Ali problem je to što notari nigde nemaju ovakva ovlašćenja kakva su im data u Srbiji (sem u CG i BiH) i advokati su samo protiv takvih ovlašćenja.
Stvar je tome da tebi može da sastavi ugovor onaj koga ti izabereš. Možeš sam da skineš model ugovora sa interneta i da ga popuniš, može ti ga sastaviti komšija ili rođak koji je pravnik, možeš da odeš kod advokata. Notar samo overava finalni proizvod - ugovor. Ko ga je napisao - to je nebitno.
E, po sadašnjem stanju stvari kod nas, nemaš pravo na izbor, već moraš kod notara da on SASTAVI ugovor i pri tom moraš da platiš onoliko koliko piše.

Alexandar

pre 9 godina

DA ministar ima bar mesec dana radnog iskustva u pravosudju stideo bi se svih svojih izjava datih u vezi sa strajkom i sa zakonom o notarima ........... sramota

Teodor

pre 9 godina

Ne razummem notari postoje skoro u svim zemljam u okruzenju ,I ako je tamo prihvaceno i sa tim olaksane overe i procedure,Zasto samo kod nas strajk i zasto advokati misle da su oni nesto posebno,Pa da zakoni samo njih ne treba da zahvataju

Overlord

pre 9 godina

Advokatima uvesti i fiskalne kase da i oni plaćaju porez kao i svi građani.Zakone donosi vlada a ne advokati.
(Viki, 2. oktobar 2014 13:04)

1. Porez se plaća i bez fiskalnih kasa. Ne mora se imati fiskalna kasa da bi se plaćao porez. Niti posedovanje fiskalne kase znači da će porez biti plaćen.
2. Advokatima se ne mogu uvesti fiskalne kase. Ne zato što se tome neko protivi, što nekome nije u interesu ili što će neko da štrajkuje zbog toga, već isključivo zato što je to nemoguće i neizvodljivo. Ako zaista budu na silu uveli kase, to će u praksi izgledati ovako: svakog meseca saldo na kasi = 0. A poreznici neće moći da dokažu drugačije. A koliko ja znam, porez na nula dinara je takođe nula dinara, što znači da u tom slučaju država neće dobiti ništa.
3. Ako advokati budu plaćali PDV, pogodi ko će u stvari da ga plaća?

Odvratni lihvar

pre 9 godina

Dakle, vidim da su drugovi clanovi aktivni. Nazalost, nismo dobili odgovore od ministra na mnoga pitanja a pre svega na jedno: sta budzet ima od toga sto je drzava notarima uterala nenormalne pare u privatne dzepove? I da, laz je da je bilo sta bilo skuplje kod advokata u odnosu na notare. Ne moze ni da se uporedi...

hanna

pre 9 godina

Notari su postojali u Srbiji do 1944. godine, a trenutno ih u okruženju nema samo naša zemlja!
Javnim beležništvom postiže se visok nivo pravne bezbednosti i vladavine prava u raznim oblastima !

hanna

pre 9 godina

Notari su postojali u Srbiji do 1944. godine, a trenutno ih u okruženju nema samo naša zemlja!
Javnim beležništvom postiže se visok nivo pravne bezbednosti i vladavine prava u raznim oblastima !

hanna

pre 9 godina

Notari su postojali u Srbiji do 1944. godine, a trenutno ih u okruženju nema samo naša zemlja!
Javnim beležništvom postiže se visok nivo pravne bezbednosti i vladavine prava u raznim oblastima !

obican gradanin

pre 9 godina

Gospodine ministre,molim Vas da mi kao gradaninu Republike Srbije objasnite zasto sam danas onemogucena da u sudu overim punomocje za 290 dinara vec sam upucena kod notara na overu koja sada kosta 5400 dinara.

Srdjan

pre 9 godina

Stvar je jasna - ako otac zeli da pokloni stan sinu, ode kod advokata, zavrsi posao za dan, dva i plati 2-3 hiljade dinara. Danas, mora da ceka notara par meseci i da plati notaru taksu, mozda cak i par stotina hiljada (u zavisnosti od vrednosti stana). I ko je ovde lud? Kakvo garantovanje od strane notara? Treba reci, ovo je pljacka, legalizovana!!! I neka svaki bot razmisli koliko ce ga kostati notar, jer pre ili kasnije, imace posla sa njima..

cobu

pre 9 godina

Ministar bi treba da shvati da će se pravna sigurnost koju navodno pružaju notari tek ustanoviti odn.praksa treba da pokaže da li će notari utvrditi sve činjenice u ugovoru ili će eventualno biti problema.Za to vreme ministar treba da ostavi u drugu alternativu a to je da stranke imaju pravo da odu kod advokata da im sastave ugovor a potom ugovor overe kod suda ili kod notara.Ministar ima izbor da takvim strankama kaže za eventualnu štetu koja bi im bila naneta:"Pa zašto niste ugovor zaključili kod notara?"Vreme i praksa će pokazati šta je pravno sigurnije.Medjutim to nije cilj svega navedenog.Cilj je da se uspostavi monopol,i dobiju enormna sredstva za finansiranje Srpske napredne stranke.To je svakom iole pametnom jasno.Da li ste kod svoga advokata prilikom sastavljanja ugovora plaćali tarifu o kojoj govori ministar?

Obilić

pre 9 godina

Niko ne sme da ucenjuje državu, a naročito ne advokati. Javna je tajna da su se advokati obogatili na račun običnog naroda i to korišćenjem katastrofalnog stanja u pravosuđu.

BBTO

pre 9 godina

Obesno pa besno, to vam je naše pravosuđe. Nemam ja ništa protiv štrajkova ali kada za njih zaista postoji nasušna potreba. Znaju li oni da ljudi nemaju leba da jedu, a imaju više svesti od njih. Malo im to što imaju, a imaju mašalaaaaaaaaaaa. Treba misliti na Boga koji ne voli oholost i gramzivost.

albel

pre 9 godina

Ministar pravde bez polozenog pravosudnog ispita,ministar odbrane keramicar,ministar policije plagijator,ministar za rad i zaposljavanje bez dana radnog staza...Puna podrska advokatima,policajcima,prosvetarima,studentima koji su u strajku,ostali ne znam sta cekaju i cemu se nadaju sa ovakvim likovima u vlasti?!

ivan

pre 9 godina

Ovde vidim niz sramotnih neistina:

1. Zakon o javnim beleznicima jeste donet 2011., ali je bitno menjan i 2012,2013 i 2014...

2. " Zakon je promenjen i sada ugovore mogu da sklapaju ugovorne strane, a da ih sačinjavaju javni beležnici." Ugovor se ne sklapa nego zakljucuje,ali ajde. Dalje, ugovor vise nije ugovor nego javnobeleznicki zapis i ne mogu da ga "sklapaju" stranke, nego iskljucivo javni beleznik...

3. Javni beleznici odgovaraju do visine svog osiguranja koje utvrdjuje Javno beleznicka komora.Država ne odgovara za štetu koju prouzrokuje javni beležnik, zakon o JB cl.58...

4. Tek sad isti stanovi mogu da se prodaju vise puta...

5. Advokati snose bar istu, ako ne i vecu odgovornost od javnih beleznika.

6. Ne znam kako je veca pravna sigurnost da se testament sastavi kod notara bez iskustva, nego kod iskusnog sudije. Iza sudije stoji drzava i odgovara za rad sudije, a za notara drzava ne odgovara. O ceni da ne pricamo.

7. Kako je jeftinije j.beleznicki zapis sastaviti kod j.beleznika? Do sada je najveca sudska taksa za overu ugovora iznosila 39.000, a kod notara nebo je granica. Notar odredjuje taksu prema ceni nekretnine, prakticno bez gornjeg ogranicenja.

Ovo je moje misljenje, i duboko verujem da je ispravno.

ako smem da primetim

pre 9 godina

Sistem javnih beležnika uvodi red u Srbiji, koji očigledno nekome ne odgovara !
Štrajk advokata je povezan sa nekim ko izbegava hapšenje jer su se predstavnici advokatske komore povukli!

Tanjuška

pre 9 godina

Advokati su podneli ocenu ustavnosti Ustavnom sudu. E sada se nameće pitanje: Da li će advokati štrajkovati celo vreme dok se ne oglasi Ustavni sud? MIslim, nije fer i nije korektno od strane advokata.

evropabato

pre 9 godina

Ovaj čowk očigledno nije pročitao Zakon o javnom beležništvu, ne možeš da odeš kod advokata da ti sačini ugovor pa da ti ga sud overi. Osnov sticanja više nije overen kupoprodajni ugovro nego javno beležnički zapis. Sud ovakvu ispravu može da sastavi samo u slučaju da na teritoriji te opštine ne postoji javni beležnik. Inace ni jedna zemlja EU nema ovakva resenja, pa cak ni rumunija na koju se poziva. Imaju crna gora i BIH, samo ne znam kada su one bile uzor kad je zakonodavstvo u pitanju. U ostalom misljenje o zakonu da li su eminentni stručnjaci, ivosević, rakic, tomić.....

Ne postoji ništa veća odogovornost notara nego advokata i jedan i drugi odgovaraju celokupnom svojom imovinom. Nisu uzrok prevara sa stanovima bili loše sastavljeni ugovori, jer su oni samo osnov sticanja, već činjenica da država nije do 2010 godine imala sistem odnosno kompijuterski program. Takodje i advokati su osigurani od profesionalne odgovronosti.

Preporučivati javnog beležnika pre nego Sud smatram velikim udarom na sudove srbije i na selokupnu sudijsku profesiju, ne treba zaboraviti da se sudija bira p jednoj posebnoj proceduri, a svuda u svetu na koji se ministar poziva sudijska funkcija uziva velik postovanje mnogo vece nego notar.

Sto se tice njegove ostavke, obzirom da on postavlja javne beleznike a da je uzbor istih u najmanju ruku sumnjiv mozda tu negde postoji njegova obaveza barem moralna da razmisli o tome.

BRAVO ZA ADVOKATE

pre 9 godina

A te zakone donosite kako vama odgovara, notare odredjujete po pripadnosti stranci, usluge notara nenormalnim cenama mnogo vecim nego kod advokata pa sta ocekujete. Ovo sa notarima je obicna pljacka naroda i sramota sto samo advokati strajkuju. Trebamo se svi pridruziti jer ce svako od nas tu pljacku doziveti kad nam ne daj boze bude zatrebala njihova usluga. ADVOKATI ISTRAJTE U ZAHTEVIMA.

Mira Abazović

pre 9 godina

@Bravo za advokate. E pa gospodine prošla su vremena kada su zakoni donošeni preko noći. Sada se moraju ispuniti sve zakonske procedure kako bi se neki zakon usvojio.Kada su u pitanju advokati , nemoj da mislite da su oni jači od države.

Tanjuška

pre 9 godina

Advokati su podneli ocenu ustavnosti Ustavnom sudu. E sada se nameće pitanje: Da li će advokati štrajkovati celo vreme dok se ne oglasi Ustavni sud? MIslim, nije fer i nije korektno od strane advokata.

pier

pre 9 godina

peta ministrova laz

-monopol u sacinjavanju ugovora o prometu nepokretnosti data je notarima izmenama zakona o javnom beleznistvu, konkretno clana 82 donetih dana 27.2.2013. g dakle u njegovom mandatu

adam

pre 9 godina

Ma da...raspao ti se sistem za koji si zadužen jer si nesposoban! Prva ucena je zapravo došla sa tvoje strane, tako da još jednom skačes sam sebi u usta!

Advokat

pre 9 godina

Na stranu ponašanje ministra, hajde da argumentovano razmotrimo njegove navode:
Kaže - zakon je donet 2011. ali prećutkuje da je sporne odredbe koje su i napravile ovaj haos i koje su razlog protesta izmenilo njegovo ministarstvo u njegovom mandatu.
Kaže - pravili su zakon po ugledu na najuređenije pravne sisteme. Neistina, jer ovakav sistem postoji SAMO u Crnoj Gori (gde je već na pragu promena), u Bosni i Rumuniji. U najuređenijim sistemima je notarijat organizovan na bitno drugačiji način i advokati bi bili zadovoljni da je uet neki od tih najuređenijih sistema (npr. Nemački sistem).
Kaže - veća pravna sigurnost, nema duplih prodaja i sl. Laž ili neznanje, jer je upravo sada moguće više puta prodati stan (za informaciju, notari ne mogu da unose podatke u jedinstvenu bazu podataka o overi, već ugovore šalju sudovima koji to naknadno valjda unose, ali u međuvremenu se javlja vakuum u kom je moguća zloupotreba, dok je ranije, u sudu sve rađeno u istom trenutku).
Kaže, notari garantuju. Pa garantuju i advokati i svi učesnici u poslu. I advokati imaju osiguranje od profesionalne odgovornosti, a pravila o naknadi štete važe za sve. Inače je velika mistifikacija priča da notari garantuju svojom imovinom. To NE ZNAČI da, ako se dogodi problem, stranka dođe kod notara i on joj nadoknadi gubitak, već je potrebno dokazati njegovu odgovornost. Svi preduzetnici pa i advokati garantuju svojom imovinom, ali je potrebno dokazati odgovornost za štetu, kako advokata tako i notara.

grisha

pre 9 godina

Spin spin spin.. On prica konstantno gluposti. Advokati traze da moze gradjanin sam, kod advokata ili kod notara da sastavi ugovor. A overava ga notar. A ne kao sada da samo notar i sastavlja i lupa pecat. Zasto je zabranje o sam da sastavis? Monopol uveli i sa brojem notara i sa nadležnostima, zato sad notari zakazuju za maj 2015te u Bg. Ima li to smisla? Jos su vecina neiskusni u obligacionom pravu. Sramota! Koja je veca sigurnost za testament kod notara? Koji notar ima imovinu da garantuje za milione evra prometa dnevno u bg naprimer? Dok ga uhvate moze da ošteti hiljade gradjana. I inace ministre advokati odgovaraju celom svojom imovinom sada, pa pitas komoru nebuloze

sokrat

pre 9 godina

Zakone donosite silom i terorom skupštinske većine pa će se i menjati silom. Što se tiče Ustavnog suda, koji je sluga svakog režima, u njegov stav i mišljenje ne treba sumnjati.

geometar

pre 9 godina

Ne popustati advokatima. stanje u pravosudju je delom i njihova krivica; radili su sta su hteli i koliko su hteli, bilo je bitno samo da si clan sekte- komore. Javni beleznik garantuje da je ugovor po zakonu a sa advokatima se znako tarifa za sve.

Mira Abazović

pre 9 godina

@Bravo za advokate. E pa gospodine prošla su vremena kada su zakoni donošeni preko noći. Sada se moraju ispuniti sve zakonske procedure kako bi se neki zakon usvojio.Kada su u pitanju advokati , nemoj da mislite da su oni jači od države.

geometar

pre 9 godina

Ne popustati advokatima. stanje u pravosudju je delom i njihova krivica; radili su sta su hteli i koliko su hteli, bilo je bitno samo da si clan sekte- komore. Javni beleznik garantuje da je ugovor po zakonu a sa advokatima se znako tarifa za sve.

Tanjuška

pre 9 godina

Advokati su podneli ocenu ustavnosti Ustavnom sudu. E sada se nameće pitanje: Da li će advokati štrajkovati celo vreme dok se ne oglasi Ustavni sud? MIslim, nije fer i nije korektno od strane advokata.

Tanjuška

pre 9 godina

Advokati su podneli ocenu ustavnosti Ustavnom sudu. E sada se nameće pitanje: Da li će advokati štrajkovati celo vreme dok se ne oglasi Ustavni sud? MIslim, nije fer i nije korektno od strane advokata.

BRAVO ZA ADVOKATE

pre 9 godina

A te zakone donosite kako vama odgovara, notare odredjujete po pripadnosti stranci, usluge notara nenormalnim cenama mnogo vecim nego kod advokata pa sta ocekujete. Ovo sa notarima je obicna pljacka naroda i sramota sto samo advokati strajkuju. Trebamo se svi pridruziti jer ce svako od nas tu pljacku doziveti kad nam ne daj boze bude zatrebala njihova usluga. ADVOKATI ISTRAJTE U ZAHTEVIMA.

evropabato

pre 9 godina

Ovaj čowk očigledno nije pročitao Zakon o javnom beležništvu, ne možeš da odeš kod advokata da ti sačini ugovor pa da ti ga sud overi. Osnov sticanja više nije overen kupoprodajni ugovro nego javno beležnički zapis. Sud ovakvu ispravu može da sastavi samo u slučaju da na teritoriji te opštine ne postoji javni beležnik. Inace ni jedna zemlja EU nema ovakva resenja, pa cak ni rumunija na koju se poziva. Imaju crna gora i BIH, samo ne znam kada su one bile uzor kad je zakonodavstvo u pitanju. U ostalom misljenje o zakonu da li su eminentni stručnjaci, ivosević, rakic, tomić.....

Ne postoji ništa veća odogovornost notara nego advokata i jedan i drugi odgovaraju celokupnom svojom imovinom. Nisu uzrok prevara sa stanovima bili loše sastavljeni ugovori, jer su oni samo osnov sticanja, već činjenica da država nije do 2010 godine imala sistem odnosno kompijuterski program. Takodje i advokati su osigurani od profesionalne odgovronosti.

Preporučivati javnog beležnika pre nego Sud smatram velikim udarom na sudove srbije i na selokupnu sudijsku profesiju, ne treba zaboraviti da se sudija bira p jednoj posebnoj proceduri, a svuda u svetu na koji se ministar poziva sudijska funkcija uziva velik postovanje mnogo vece nego notar.

Sto se tice njegove ostavke, obzirom da on postavlja javne beleznike a da je uzbor istih u najmanju ruku sumnjiv mozda tu negde postoji njegova obaveza barem moralna da razmisli o tome.

grisha

pre 9 godina

Spin spin spin.. On prica konstantno gluposti. Advokati traze da moze gradjanin sam, kod advokata ili kod notara da sastavi ugovor. A overava ga notar. A ne kao sada da samo notar i sastavlja i lupa pecat. Zasto je zabranje o sam da sastavis? Monopol uveli i sa brojem notara i sa nadležnostima, zato sad notari zakazuju za maj 2015te u Bg. Ima li to smisla? Jos su vecina neiskusni u obligacionom pravu. Sramota! Koja je veca sigurnost za testament kod notara? Koji notar ima imovinu da garantuje za milione evra prometa dnevno u bg naprimer? Dok ga uhvate moze da ošteti hiljade gradjana. I inace ministre advokati odgovaraju celom svojom imovinom sada, pa pitas komoru nebuloze

pier

pre 9 godina

peta ministrova laz

-monopol u sacinjavanju ugovora o prometu nepokretnosti data je notarima izmenama zakona o javnom beleznistvu, konkretno clana 82 donetih dana 27.2.2013. g dakle u njegovom mandatu

BBTO

pre 9 godina

Obesno pa besno, to vam je naše pravosuđe. Nemam ja ništa protiv štrajkova ali kada za njih zaista postoji nasušna potreba. Znaju li oni da ljudi nemaju leba da jedu, a imaju više svesti od njih. Malo im to što imaju, a imaju mašalaaaaaaaaaaa. Treba misliti na Boga koji ne voli oholost i gramzivost.

Advokat

pre 9 godina

Na stranu ponašanje ministra, hajde da argumentovano razmotrimo njegove navode:
Kaže - zakon je donet 2011. ali prećutkuje da je sporne odredbe koje su i napravile ovaj haos i koje su razlog protesta izmenilo njegovo ministarstvo u njegovom mandatu.
Kaže - pravili su zakon po ugledu na najuređenije pravne sisteme. Neistina, jer ovakav sistem postoji SAMO u Crnoj Gori (gde je već na pragu promena), u Bosni i Rumuniji. U najuređenijim sistemima je notarijat organizovan na bitno drugačiji način i advokati bi bili zadovoljni da je uet neki od tih najuređenijih sistema (npr. Nemački sistem).
Kaže - veća pravna sigurnost, nema duplih prodaja i sl. Laž ili neznanje, jer je upravo sada moguće više puta prodati stan (za informaciju, notari ne mogu da unose podatke u jedinstvenu bazu podataka o overi, već ugovore šalju sudovima koji to naknadno valjda unose, ali u međuvremenu se javlja vakuum u kom je moguća zloupotreba, dok je ranije, u sudu sve rađeno u istom trenutku).
Kaže, notari garantuju. Pa garantuju i advokati i svi učesnici u poslu. I advokati imaju osiguranje od profesionalne odgovornosti, a pravila o naknadi štete važe za sve. Inače je velika mistifikacija priča da notari garantuju svojom imovinom. To NE ZNAČI da, ako se dogodi problem, stranka dođe kod notara i on joj nadoknadi gubitak, već je potrebno dokazati njegovu odgovornost. Svi preduzetnici pa i advokati garantuju svojom imovinom, ali je potrebno dokazati odgovornost za štetu, kako advokata tako i notara.

Teodor

pre 9 godina

Ne razummem notari postoje skoro u svim zemljam u okruzenju ,I ako je tamo prihvaceno i sa tim olaksane overe i procedure,Zasto samo kod nas strajk i zasto advokati misle da su oni nesto posebno,Pa da zakoni samo njih ne treba da zahvataju

adam

pre 9 godina

Ma da...raspao ti se sistem za koji si zadužen jer si nesposoban! Prva ucena je zapravo došla sa tvoje strane, tako da još jednom skačes sam sebi u usta!

Obilić

pre 9 godina

Niko ne sme da ucenjuje državu, a naročito ne advokati. Javna je tajna da su se advokati obogatili na račun običnog naroda i to korišćenjem katastrofalnog stanja u pravosuđu.

ako smem da primetim

pre 9 godina

Sistem javnih beležnika uvodi red u Srbiji, koji očigledno nekome ne odgovara !
Štrajk advokata je povezan sa nekim ko izbegava hapšenje jer su se predstavnici advokatske komore povukli!

Test

pre 9 godina

A i ti advokati mnogo mute i za sve hoce da ti uzmu pare,zasto ne bi radili par meseci neku tesku fizikaliju pa bi videli onda sta je pravi rad !

Srbi, kao i sav normalan svet

pre 9 godina

A sto su se advokati i komentarima uskomesali! Pa drzava mora da stane na put vasem finansijskom zlostavljanju naroda Srbije! Ovaj narod mora da ima slican odnos prosecnih primanja gradjana i advokadskog cenovnika, isti kao svuda u svetu.

albel

pre 9 godina

Ministar pravde bez polozenog pravosudnog ispita,ministar odbrane keramicar,ministar policije plagijator,ministar za rad i zaposljavanje bez dana radnog staza...Puna podrska advokatima,policajcima,prosvetarima,studentima koji su u strajku,ostali ne znam sta cekaju i cemu se nadaju sa ovakvim likovima u vlasti?!

hanna

pre 9 godina

Notari su postojali u Srbiji do 1944. godine, a trenutno ih u okruženju nema samo naša zemlja!
Javnim beležništvom postiže se visok nivo pravne bezbednosti i vladavine prava u raznim oblastima !

hanna

pre 9 godina

Notari su postojali u Srbiji do 1944. godine, a trenutno ih u okruženju nema samo naša zemlja!
Javnim beležništvom postiže se visok nivo pravne bezbednosti i vladavine prava u raznim oblastima !

ivan

pre 9 godina

Ovde vidim niz sramotnih neistina:

1. Zakon o javnim beleznicima jeste donet 2011., ali je bitno menjan i 2012,2013 i 2014...

2. " Zakon je promenjen i sada ugovore mogu da sklapaju ugovorne strane, a da ih sačinjavaju javni beležnici." Ugovor se ne sklapa nego zakljucuje,ali ajde. Dalje, ugovor vise nije ugovor nego javnobeleznicki zapis i ne mogu da ga "sklapaju" stranke, nego iskljucivo javni beleznik...

3. Javni beleznici odgovaraju do visine svog osiguranja koje utvrdjuje Javno beleznicka komora.Država ne odgovara za štetu koju prouzrokuje javni beležnik, zakon o JB cl.58...

4. Tek sad isti stanovi mogu da se prodaju vise puta...

5. Advokati snose bar istu, ako ne i vecu odgovornost od javnih beleznika.

6. Ne znam kako je veca pravna sigurnost da se testament sastavi kod notara bez iskustva, nego kod iskusnog sudije. Iza sudije stoji drzava i odgovara za rad sudije, a za notara drzava ne odgovara. O ceni da ne pricamo.

7. Kako je jeftinije j.beleznicki zapis sastaviti kod j.beleznika? Do sada je najveca sudska taksa za overu ugovora iznosila 39.000, a kod notara nebo je granica. Notar odredjuje taksu prema ceni nekretnine, prakticno bez gornjeg ogranicenja.

Ovo je moje misljenje, i duboko verujem da je ispravno.

hanna

pre 9 godina

Notari su postojali u Srbiji do 1944. godine, a trenutno ih u okruženju nema samo naša zemlja!
Javnim beležništvom postiže se visok nivo pravne bezbednosti i vladavine prava u raznim oblastima !

Srdjan

pre 9 godina

Stvar je jasna - ako otac zeli da pokloni stan sinu, ode kod advokata, zavrsi posao za dan, dva i plati 2-3 hiljade dinara. Danas, mora da ceka notara par meseci i da plati notaru taksu, mozda cak i par stotina hiljada (u zavisnosti od vrednosti stana). I ko je ovde lud? Kakvo garantovanje od strane notara? Treba reci, ovo je pljacka, legalizovana!!! I neka svaki bot razmisli koliko ce ga kostati notar, jer pre ili kasnije, imace posla sa njima..

obican gradanin

pre 9 godina

Gospodine ministre,molim Vas da mi kao gradaninu Republike Srbije objasnite zasto sam danas onemogucena da u sudu overim punomocje za 290 dinara vec sam upucena kod notara na overu koja sada kosta 5400 dinara.

sokrat

pre 9 godina

Zakone donosite silom i terorom skupštinske većine pa će se i menjati silom. Što se tiče Ustavnog suda, koji je sluga svakog režima, u njegov stav i mišljenje ne treba sumnjati.

Odvratni lihvar

pre 9 godina

Dakle, vidim da su drugovi clanovi aktivni. Nazalost, nismo dobili odgovore od ministra na mnoga pitanja a pre svega na jedno: sta budzet ima od toga sto je drzava notarima uterala nenormalne pare u privatne dzepove? I da, laz je da je bilo sta bilo skuplje kod advokata u odnosu na notare. Ne moze ni da se uporedi...

cobu

pre 9 godina

Ministar bi treba da shvati da će se pravna sigurnost koju navodno pružaju notari tek ustanoviti odn.praksa treba da pokaže da li će notari utvrditi sve činjenice u ugovoru ili će eventualno biti problema.Za to vreme ministar treba da ostavi u drugu alternativu a to je da stranke imaju pravo da odu kod advokata da im sastave ugovor a potom ugovor overe kod suda ili kod notara.Ministar ima izbor da takvim strankama kaže za eventualnu štetu koja bi im bila naneta:"Pa zašto niste ugovor zaključili kod notara?"Vreme i praksa će pokazati šta je pravno sigurnije.Medjutim to nije cilj svega navedenog.Cilj je da se uspostavi monopol,i dobiju enormna sredstva za finansiranje Srpske napredne stranke.To je svakom iole pametnom jasno.Da li ste kod svoga advokata prilikom sastavljanja ugovora plaćali tarifu o kojoj govori ministar?

Overlord

pre 9 godina

Advokatima uvesti i fiskalne kase da i oni plaćaju porez kao i svi građani.Zakone donosi vlada a ne advokati.
(Viki, 2. oktobar 2014 13:04)

1. Porez se plaća i bez fiskalnih kasa. Ne mora se imati fiskalna kasa da bi se plaćao porez. Niti posedovanje fiskalne kase znači da će porez biti plaćen.
2. Advokatima se ne mogu uvesti fiskalne kase. Ne zato što se tome neko protivi, što nekome nije u interesu ili što će neko da štrajkuje zbog toga, već isključivo zato što je to nemoguće i neizvodljivo. Ako zaista budu na silu uveli kase, to će u praksi izgledati ovako: svakog meseca saldo na kasi = 0. A poreznici neće moći da dokažu drugačije. A koliko ja znam, porez na nula dinara je takođe nula dinara, što znači da u tom slučaju država neće dobiti ništa.
3. Ako advokati budu plaćali PDV, pogodi ko će u stvari da ga plaća?

Alexandar

pre 9 godina

DA ministar ima bar mesec dana radnog iskustva u pravosudju stideo bi se svih svojih izjava datih u vezi sa strajkom i sa zakonom o notarima ........... sramota

Deni Krejn

pre 9 godina

(Teodor, 2. oktobar 2014 19:22)

Omašio si suštinu (pod uslovom da nisi bot. Ako jesi, samo udari minus i produži dalje)

Advokati NISU protiv notara. Naprotiv, oni i kažu da su Srbiji potrebni notari. Ali problem je to što notari nigde nemaju ovakva ovlašćenja kakva su im data u Srbiji (sem u CG i BiH) i advokati su samo protiv takvih ovlašćenja.
Stvar je tome da tebi može da sastavi ugovor onaj koga ti izabereš. Možeš sam da skineš model ugovora sa interneta i da ga popuniš, može ti ga sastaviti komšija ili rođak koji je pravnik, možeš da odeš kod advokata. Notar samo overava finalni proizvod - ugovor. Ko ga je napisao - to je nebitno.
E, po sadašnjem stanju stvari kod nas, nemaš pravo na izbor, već moraš kod notara da on SASTAVI ugovor i pri tom moraš da platiš onoliko koliko piše.

EU standardi

pre 9 godina

Samo u malenoj Crnoj Gori notari imaju isključivu ekskluzivnost kod prometa nepokretnosti, dok u civilizovanoj EU važi pravilo da pored notara i advokati mogu sačiniti ugovore o prometu nepokretnosti, stim da overu ugovora uradi notar.
Očigledno je da je zakon napisan u interesu notara iz Crne Gore koji će preseliti u Beograd deo svojih kancelarija, da ekskluzivno overavaju prodaju stanova iz Beograda na vodi i zarade milione evra.
Ministar mora hitno da predloži izmene ZJB i da isti uskladi sa EU standardima.

posmaTRAm

pre 9 godina

Ma ovim advokatima država treba da pokaže zube.Ponašaju se kao da država postoji samo za njih.Porez plaćaju smešno,prijave svaki treći honorar sa ispravnom cenom,znači utaja poreza do daske,pa im očito sada i to malo pa bi hteli još povlastica.

ZAOKRET - ZA 360 STEPENI

pre 9 godina

Zakon je promenjen advokati su prespavali promenu zakona, sada se bune kada su videli da im je uzet kolac iz ruku. Jer sada ugovore mogu da sklapaju ugovorne strane, a da ih sacinjavaju javni beleznici.Drzava se rukovidili time da se ugleda na najuredjenije zemlje sto se zakona tice. Advokati su podneli ocenu ustavnosti Ustavnom sudu. E sada se namece pitanje da li ce strajkovati celo vreme dok se ne oglasi Ustavni sud. Sada drzava ima eksluzivno pravo da regulise trziste nekretnina. Svi javni beleznici garantuju ispravnost tog javnog posla, dok je ranije bilo bezbroj slucajeva da se jedan stan proda vise puta, a da nijedan kupac ne udje u stan, da se nakon toga godinama povlaci po sudovima.

Labud

pre 9 godina

Najbolje bi bilo da advokati nastave sa radom, a ne samo da se bune. Svako ko se bahato ponaša i loše obavlja svoj posao će definitivno biti sankcionisan, u to nema sumnje. Zaista nema potrebe da se zakon menja. Javni beležnici su zaista neophodni, jer će oni u potpunosti uticati na rešavanje brojnih problema vezanih za pravosuđe.

Advokat

pre 9 godina

Poštovani radikali ili esenesovci, ionako je isto. Razumete li temu koju komentarišete. Sudeći po pismenosti, ne. Komentare koje pišete u ženskom rodu potpisujete muškim imenom ili nadimkom. Sačekajte samo dok vam zatreba da overite neku ispravu kod notara. On je isključivo ovlašćen da je sastavi i overi, pa će vas to koštati oho-ho. Hoćete li i tada lupati minuse po zadatku. Fuj!

BRAVO ZA ADVOKATE

pre 9 godina

A te zakone donosite kako vama odgovara, notare odredjujete po pripadnosti stranci, usluge notara nenormalnim cenama mnogo vecim nego kod advokata pa sta ocekujete. Ovo sa notarima je obicna pljacka naroda i sramota sto samo advokati strajkuju. Trebamo se svi pridruziti jer ce svako od nas tu pljacku doziveti kad nam ne daj boze bude zatrebala njihova usluga. ADVOKATI ISTRAJTE U ZAHTEVIMA.

evropabato

pre 9 godina

Ovaj čowk očigledno nije pročitao Zakon o javnom beležništvu, ne možeš da odeš kod advokata da ti sačini ugovor pa da ti ga sud overi. Osnov sticanja više nije overen kupoprodajni ugovro nego javno beležnički zapis. Sud ovakvu ispravu može da sastavi samo u slučaju da na teritoriji te opštine ne postoji javni beležnik. Inace ni jedna zemlja EU nema ovakva resenja, pa cak ni rumunija na koju se poziva. Imaju crna gora i BIH, samo ne znam kada su one bile uzor kad je zakonodavstvo u pitanju. U ostalom misljenje o zakonu da li su eminentni stručnjaci, ivosević, rakic, tomić.....

Ne postoji ništa veća odogovornost notara nego advokata i jedan i drugi odgovaraju celokupnom svojom imovinom. Nisu uzrok prevara sa stanovima bili loše sastavljeni ugovori, jer su oni samo osnov sticanja, već činjenica da država nije do 2010 godine imala sistem odnosno kompijuterski program. Takodje i advokati su osigurani od profesionalne odgovronosti.

Preporučivati javnog beležnika pre nego Sud smatram velikim udarom na sudove srbije i na selokupnu sudijsku profesiju, ne treba zaboraviti da se sudija bira p jednoj posebnoj proceduri, a svuda u svetu na koji se ministar poziva sudijska funkcija uziva velik postovanje mnogo vece nego notar.

Sto se tice njegove ostavke, obzirom da on postavlja javne beleznike a da je uzbor istih u najmanju ruku sumnjiv mozda tu negde postoji njegova obaveza barem moralna da razmisli o tome.

grisha

pre 9 godina

Spin spin spin.. On prica konstantno gluposti. Advokati traze da moze gradjanin sam, kod advokata ili kod notara da sastavi ugovor. A overava ga notar. A ne kao sada da samo notar i sastavlja i lupa pecat. Zasto je zabranje o sam da sastavis? Monopol uveli i sa brojem notara i sa nadležnostima, zato sad notari zakazuju za maj 2015te u Bg. Ima li to smisla? Jos su vecina neiskusni u obligacionom pravu. Sramota! Koja je veca sigurnost za testament kod notara? Koji notar ima imovinu da garantuje za milione evra prometa dnevno u bg naprimer? Dok ga uhvate moze da ošteti hiljade gradjana. I inace ministre advokati odgovaraju celom svojom imovinom sada, pa pitas komoru nebuloze

adam

pre 9 godina

Ma da...raspao ti se sistem za koji si zadužen jer si nesposoban! Prva ucena je zapravo došla sa tvoje strane, tako da još jednom skačes sam sebi u usta!

Advokat

pre 9 godina

Na stranu ponašanje ministra, hajde da argumentovano razmotrimo njegove navode:
Kaže - zakon je donet 2011. ali prećutkuje da je sporne odredbe koje su i napravile ovaj haos i koje su razlog protesta izmenilo njegovo ministarstvo u njegovom mandatu.
Kaže - pravili su zakon po ugledu na najuređenije pravne sisteme. Neistina, jer ovakav sistem postoji SAMO u Crnoj Gori (gde je već na pragu promena), u Bosni i Rumuniji. U najuređenijim sistemima je notarijat organizovan na bitno drugačiji način i advokati bi bili zadovoljni da je uet neki od tih najuređenijih sistema (npr. Nemački sistem).
Kaže - veća pravna sigurnost, nema duplih prodaja i sl. Laž ili neznanje, jer je upravo sada moguće više puta prodati stan (za informaciju, notari ne mogu da unose podatke u jedinstvenu bazu podataka o overi, već ugovore šalju sudovima koji to naknadno valjda unose, ali u međuvremenu se javlja vakuum u kom je moguća zloupotreba, dok je ranije, u sudu sve rađeno u istom trenutku).
Kaže, notari garantuju. Pa garantuju i advokati i svi učesnici u poslu. I advokati imaju osiguranje od profesionalne odgovornosti, a pravila o naknadi štete važe za sve. Inače je velika mistifikacija priča da notari garantuju svojom imovinom. To NE ZNAČI da, ako se dogodi problem, stranka dođe kod notara i on joj nadoknadi gubitak, već je potrebno dokazati njegovu odgovornost. Svi preduzetnici pa i advokati garantuju svojom imovinom, ali je potrebno dokazati odgovornost za štetu, kako advokata tako i notara.

pier

pre 9 godina

peta ministrova laz

-monopol u sacinjavanju ugovora o prometu nepokretnosti data je notarima izmenama zakona o javnom beleznistvu, konkretno clana 82 donetih dana 27.2.2013. g dakle u njegovom mandatu

geometar

pre 9 godina

Ne popustati advokatima. stanje u pravosudju je delom i njihova krivica; radili su sta su hteli i koliko su hteli, bilo je bitno samo da si clan sekte- komore. Javni beleznik garantuje da je ugovor po zakonu a sa advokatima se znako tarifa za sve.

Tanjuška

pre 9 godina

Advokati su podneli ocenu ustavnosti Ustavnom sudu. E sada se nameće pitanje: Da li će advokati štrajkovati celo vreme dok se ne oglasi Ustavni sud? MIslim, nije fer i nije korektno od strane advokata.

Tanjuška

pre 9 godina

Advokati su podneli ocenu ustavnosti Ustavnom sudu. E sada se nameće pitanje: Da li će advokati štrajkovati celo vreme dok se ne oglasi Ustavni sud? MIslim, nije fer i nije korektno od strane advokata.

obican gradanin

pre 9 godina

Gospodine ministre,molim Vas da mi kao gradaninu Republike Srbije objasnite zasto sam danas onemogucena da u sudu overim punomocje za 290 dinara vec sam upucena kod notara na overu koja sada kosta 5400 dinara.

Srdjan

pre 9 godina

Stvar je jasna - ako otac zeli da pokloni stan sinu, ode kod advokata, zavrsi posao za dan, dva i plati 2-3 hiljade dinara. Danas, mora da ceka notara par meseci i da plati notaru taksu, mozda cak i par stotina hiljada (u zavisnosti od vrednosti stana). I ko je ovde lud? Kakvo garantovanje od strane notara? Treba reci, ovo je pljacka, legalizovana!!! I neka svaki bot razmisli koliko ce ga kostati notar, jer pre ili kasnije, imace posla sa njima..

albel

pre 9 godina

Ministar pravde bez polozenog pravosudnog ispita,ministar odbrane keramicar,ministar policije plagijator,ministar za rad i zaposljavanje bez dana radnog staza...Puna podrska advokatima,policajcima,prosvetarima,studentima koji su u strajku,ostali ne znam sta cekaju i cemu se nadaju sa ovakvim likovima u vlasti?!

Mira Abazović

pre 9 godina

@Bravo za advokate. E pa gospodine prošla su vremena kada su zakoni donošeni preko noći. Sada se moraju ispuniti sve zakonske procedure kako bi se neki zakon usvojio.Kada su u pitanju advokati , nemoj da mislite da su oni jači od države.

ivan

pre 9 godina

Ovde vidim niz sramotnih neistina:

1. Zakon o javnim beleznicima jeste donet 2011., ali je bitno menjan i 2012,2013 i 2014...

2. " Zakon je promenjen i sada ugovore mogu da sklapaju ugovorne strane, a da ih sačinjavaju javni beležnici." Ugovor se ne sklapa nego zakljucuje,ali ajde. Dalje, ugovor vise nije ugovor nego javnobeleznicki zapis i ne mogu da ga "sklapaju" stranke, nego iskljucivo javni beleznik...

3. Javni beleznici odgovaraju do visine svog osiguranja koje utvrdjuje Javno beleznicka komora.Država ne odgovara za štetu koju prouzrokuje javni beležnik, zakon o JB cl.58...

4. Tek sad isti stanovi mogu da se prodaju vise puta...

5. Advokati snose bar istu, ako ne i vecu odgovornost od javnih beleznika.

6. Ne znam kako je veca pravna sigurnost da se testament sastavi kod notara bez iskustva, nego kod iskusnog sudije. Iza sudije stoji drzava i odgovara za rad sudije, a za notara drzava ne odgovara. O ceni da ne pricamo.

7. Kako je jeftinije j.beleznicki zapis sastaviti kod j.beleznika? Do sada je najveca sudska taksa za overu ugovora iznosila 39.000, a kod notara nebo je granica. Notar odredjuje taksu prema ceni nekretnine, prakticno bez gornjeg ogranicenja.

Ovo je moje misljenje, i duboko verujem da je ispravno.

Deni Krejn

pre 9 godina

(Teodor, 2. oktobar 2014 19:22)

Omašio si suštinu (pod uslovom da nisi bot. Ako jesi, samo udari minus i produži dalje)

Advokati NISU protiv notara. Naprotiv, oni i kažu da su Srbiji potrebni notari. Ali problem je to što notari nigde nemaju ovakva ovlašćenja kakva su im data u Srbiji (sem u CG i BiH) i advokati su samo protiv takvih ovlašćenja.
Stvar je tome da tebi može da sastavi ugovor onaj koga ti izabereš. Možeš sam da skineš model ugovora sa interneta i da ga popuniš, može ti ga sastaviti komšija ili rođak koji je pravnik, možeš da odeš kod advokata. Notar samo overava finalni proizvod - ugovor. Ko ga je napisao - to je nebitno.
E, po sadašnjem stanju stvari kod nas, nemaš pravo na izbor, već moraš kod notara da on SASTAVI ugovor i pri tom moraš da platiš onoliko koliko piše.

Alexandar

pre 9 godina

DA ministar ima bar mesec dana radnog iskustva u pravosudju stideo bi se svih svojih izjava datih u vezi sa strajkom i sa zakonom o notarima ........... sramota

ako smem da primetim

pre 9 godina

Sistem javnih beležnika uvodi red u Srbiji, koji očigledno nekome ne odgovara !
Štrajk advokata je povezan sa nekim ko izbegava hapšenje jer su se predstavnici advokatske komore povukli!

Odvratni lihvar

pre 9 godina

Dakle, vidim da su drugovi clanovi aktivni. Nazalost, nismo dobili odgovore od ministra na mnoga pitanja a pre svega na jedno: sta budzet ima od toga sto je drzava notarima uterala nenormalne pare u privatne dzepove? I da, laz je da je bilo sta bilo skuplje kod advokata u odnosu na notare. Ne moze ni da se uporedi...

cobu

pre 9 godina

Ministar bi treba da shvati da će se pravna sigurnost koju navodno pružaju notari tek ustanoviti odn.praksa treba da pokaže da li će notari utvrditi sve činjenice u ugovoru ili će eventualno biti problema.Za to vreme ministar treba da ostavi u drugu alternativu a to je da stranke imaju pravo da odu kod advokata da im sastave ugovor a potom ugovor overe kod suda ili kod notara.Ministar ima izbor da takvim strankama kaže za eventualnu štetu koja bi im bila naneta:"Pa zašto niste ugovor zaključili kod notara?"Vreme i praksa će pokazati šta je pravno sigurnije.Medjutim to nije cilj svega navedenog.Cilj je da se uspostavi monopol,i dobiju enormna sredstva za finansiranje Srpske napredne stranke.To je svakom iole pametnom jasno.Da li ste kod svoga advokata prilikom sastavljanja ugovora plaćali tarifu o kojoj govori ministar?

BBTO

pre 9 godina

Obesno pa besno, to vam je naše pravosuđe. Nemam ja ništa protiv štrajkova ali kada za njih zaista postoji nasušna potreba. Znaju li oni da ljudi nemaju leba da jedu, a imaju više svesti od njih. Malo im to što imaju, a imaju mašalaaaaaaaaaaa. Treba misliti na Boga koji ne voli oholost i gramzivost.

Obilić

pre 9 godina

Niko ne sme da ucenjuje državu, a naročito ne advokati. Javna je tajna da su se advokati obogatili na račun običnog naroda i to korišćenjem katastrofalnog stanja u pravosuđu.

Teodor

pre 9 godina

Ne razummem notari postoje skoro u svim zemljam u okruzenju ,I ako je tamo prihvaceno i sa tim olaksane overe i procedure,Zasto samo kod nas strajk i zasto advokati misle da su oni nesto posebno,Pa da zakoni samo njih ne treba da zahvataju

hanna

pre 9 godina

Notari su postojali u Srbiji do 1944. godine, a trenutno ih u okruženju nema samo naša zemlja!
Javnim beležništvom postiže se visok nivo pravne bezbednosti i vladavine prava u raznim oblastima !

Srbi, kao i sav normalan svet

pre 9 godina

A sto su se advokati i komentarima uskomesali! Pa drzava mora da stane na put vasem finansijskom zlostavljanju naroda Srbije! Ovaj narod mora da ima slican odnos prosecnih primanja gradjana i advokadskog cenovnika, isti kao svuda u svetu.

hanna

pre 9 godina

Notari su postojali u Srbiji do 1944. godine, a trenutno ih u okruženju nema samo naša zemlja!
Javnim beležništvom postiže se visok nivo pravne bezbednosti i vladavine prava u raznim oblastima !

hanna

pre 9 godina

Notari su postojali u Srbiji do 1944. godine, a trenutno ih u okruženju nema samo naša zemlja!
Javnim beležništvom postiže se visok nivo pravne bezbednosti i vladavine prava u raznim oblastima !

Test

pre 9 godina

A i ti advokati mnogo mute i za sve hoce da ti uzmu pare,zasto ne bi radili par meseci neku tesku fizikaliju pa bi videli onda sta je pravi rad !

posmaTRAm

pre 9 godina

Ma ovim advokatima država treba da pokaže zube.Ponašaju se kao da država postoji samo za njih.Porez plaćaju smešno,prijave svaki treći honorar sa ispravnom cenom,znači utaja poreza do daske,pa im očito sada i to malo pa bi hteli još povlastica.

sokrat

pre 9 godina

Zakone donosite silom i terorom skupštinske većine pa će se i menjati silom. Što se tiče Ustavnog suda, koji je sluga svakog režima, u njegov stav i mišljenje ne treba sumnjati.

Overlord

pre 9 godina

Advokatima uvesti i fiskalne kase da i oni plaćaju porez kao i svi građani.Zakone donosi vlada a ne advokati.
(Viki, 2. oktobar 2014 13:04)

1. Porez se plaća i bez fiskalnih kasa. Ne mora se imati fiskalna kasa da bi se plaćao porez. Niti posedovanje fiskalne kase znači da će porez biti plaćen.
2. Advokatima se ne mogu uvesti fiskalne kase. Ne zato što se tome neko protivi, što nekome nije u interesu ili što će neko da štrajkuje zbog toga, već isključivo zato što je to nemoguće i neizvodljivo. Ako zaista budu na silu uveli kase, to će u praksi izgledati ovako: svakog meseca saldo na kasi = 0. A poreznici neće moći da dokažu drugačije. A koliko ja znam, porez na nula dinara je takođe nula dinara, što znači da u tom slučaju država neće dobiti ništa.
3. Ako advokati budu plaćali PDV, pogodi ko će u stvari da ga plaća?

Labud

pre 9 godina

Najbolje bi bilo da advokati nastave sa radom, a ne samo da se bune. Svako ko se bahato ponaša i loše obavlja svoj posao će definitivno biti sankcionisan, u to nema sumnje. Zaista nema potrebe da se zakon menja. Javni beležnici su zaista neophodni, jer će oni u potpunosti uticati na rešavanje brojnih problema vezanih za pravosuđe.

EU standardi

pre 9 godina

Samo u malenoj Crnoj Gori notari imaju isključivu ekskluzivnost kod prometa nepokretnosti, dok u civilizovanoj EU važi pravilo da pored notara i advokati mogu sačiniti ugovore o prometu nepokretnosti, stim da overu ugovora uradi notar.
Očigledno je da je zakon napisan u interesu notara iz Crne Gore koji će preseliti u Beograd deo svojih kancelarija, da ekskluzivno overavaju prodaju stanova iz Beograda na vodi i zarade milione evra.
Ministar mora hitno da predloži izmene ZJB i da isti uskladi sa EU standardima.

Advokat

pre 9 godina

Poštovani radikali ili esenesovci, ionako je isto. Razumete li temu koju komentarišete. Sudeći po pismenosti, ne. Komentare koje pišete u ženskom rodu potpisujete muškim imenom ili nadimkom. Sačekajte samo dok vam zatreba da overite neku ispravu kod notara. On je isključivo ovlašćen da je sastavi i overi, pa će vas to koštati oho-ho. Hoćete li i tada lupati minuse po zadatku. Fuj!

ZAOKRET - ZA 360 STEPENI

pre 9 godina

Zakon je promenjen advokati su prespavali promenu zakona, sada se bune kada su videli da im je uzet kolac iz ruku. Jer sada ugovore mogu da sklapaju ugovorne strane, a da ih sacinjavaju javni beleznici.Drzava se rukovidili time da se ugleda na najuredjenije zemlje sto se zakona tice. Advokati su podneli ocenu ustavnosti Ustavnom sudu. E sada se namece pitanje da li ce strajkovati celo vreme dok se ne oglasi Ustavni sud. Sada drzava ima eksluzivno pravo da regulise trziste nekretnina. Svi javni beleznici garantuju ispravnost tog javnog posla, dok je ranije bilo bezbroj slucajeva da se jedan stan proda vise puta, a da nijedan kupac ne udje u stan, da se nakon toga godinama povlaci po sudovima.