Utorak, 23.09.2014.

09:52

SPC: Paradirajte, ali od svog novca

SPC je saopštila da je protiv Parade ponosa, ali da njeni učesnici "imaju pravo da paradiraju, ali samo o svom i trošku svojih nalogodavaca".

Izvor: Tanjug

SPC: Paradirajte, ali od svog novca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

175 Komentari

Sortiraj po:

SARS

pre 9 godina

ne znam kako je vama, ali meni je ova tema toliko dosadila da nemam reci.. daje se preveliki publicitet sto oni ustvari zele, a sad i crkva pocela da deli savete. Ignor.

Dana

pre 9 godina

"Zar ste toliko zaslepljeni svojom pohotom i egoizmom da vam ne smeta stavljanje celog državnog aparata u svoju službu i velike neosnovane troškove organizacije parade?" Vecu GLOPOST nisam skoro cule i nisam mogla da zavrsim clanak. POHOTA I EGOZIAM?!? Da li je pohota i egoziam to sto neko ceo zivot mora da trpi ponizenja, batine, diskriminaciju, i razne vreste zlostavljanjka zato sto je rodjen kao homeseksulac? Pricamo o osnovnim ljudskim pravima. Parada je vazan korak napred , i uvazavanje od strane drzavnog aparata takodje. Po biblijiama, kuranima i ovim irninejima- pirinijemima niti jedna ZENA na ovom svetu ne bi " trebala" da ima osnovna ljudska prava.

s t v

pre 9 godina

Oladite više svi, bre.
Stalno ste protiv nečega ili nekoga.
Ja ni lupom ne mogu da pronađem ateistu ili osobu koja podržava prava seksualnih manjina u sredini u kojoj radim i boravim, a na komentarima ...
Moja poruka SPC-u:
Držite se crkve i budite uz narod kao što vera propoveda, a ne iznad njega po svemu.
Moja poruka LGBT-u:
Osnujte organizaciju, registrujte članstvo i onda se borite za svoja prava za koja mislite da su vam uskraćena kroz institucije. Nemojte s vremena na vreme da provocirate i uživate u reakcijama.

Ni jedni ni drugi nisu bliski mojim stavovima i smaraju me.

hmmm...

pre 9 godina

@Kralj Ibi
Kralju, malo više se informiši o segragaciji jer je u najmanju ruku uvredljivo prema svim žrtvama rasizma u Americi da se o njoj govori kao o nečemu što se, "eto spontano dogodilo, samo je bilo potrebno vremena "normalnim", belim Amerikancima da prihvate da su i ovi drugi ljudi". Isto važi, za početak legalizaciju homoseksualizma, a da ne pričamo o menjanju svesti ljudi: bilo je potrebno mnogo žrtava, protesta, aktivizma da bi se bilo šta promenilo. Ključne reči koje ti mogu pomoći ako želiš više da se upoznaš sa prelomnim trenutcima u ove dve oblasti su Rosa Parks, Crni panteri, Stonewall protesti, i videćeš da su u pitanju jako ozbiljne i mukotrpne borbe za ljudska prava a ne paradiranje radi nametanja nekome nečega. A možda ti pomognu i da shvatiš zašto je potrebno da u Srbiji postoji parada ponosa (sa akcentom na PONOS, a ne na PARADU).

Simeon NS

pre 9 godina

Morao se i on prikloniti opštoj politici podilaženja velikim domaćim i svetskim centrima moći, a da bi se nekako ogradio (makar simbolično) onda kaže činite to al za svoje pare. Bedno, jako bedno na šta je spao patrijarh SPC.

T&T

pre 9 godina

I onda me neko pita zasto prezirem crkvu!
Sa zadovoljstvom bi I spaljivali "vestice" na lomaci da mogu!
....a sto je najgore ta ista crkva prepuna popova perveznjaka I pedofila.... sto je mnogo gore od homoseksualizma koje uopste nije devijacija vec varijacija ljudske vrste!
Skandalozno! I samo jos jedan razlog da ih prezirem sve do jednog!
.....I oni daju sebi za pravo da govore o parama?! Voze se u najskupljim dzipovima (u ime Boga) dok narod skapava od gladi!!!

ime

pre 9 godina

"Ako je gej seksualno opredeljenje opravdano i treba ga propagirati, na osnovu čega to isto ne važi i za pedofiliju, masovno raširenoj u zapadnom svetu, incest... Po čemu je njihovo pravo manje pravo od takozvanog prava vaše seksualne (dez)orjentisanosti", navodi SPC.

Jeli ovo pisao Pahomije...ili Kacavenda mozda?!?

Prevaranti

pre 9 godina

Ja se iskreno ne secam kad sam zadnji put iz crkvenih krugova cuo neku izjavu koja propagira ljubav, razumevanje, ravnopravnost, pomirenje. Bliži su ti sto hoce da paradiraju tome nego vi. Predpostavljam da crkva nije ni svesna u kakav se moralni mulj zavukla. Kad treba da se uzmu pare, prvi stanu u red. Bar da imaju obraza da ćute.

Fonco

pre 9 godina

Ja predlazem da umesto sto drvimo ovde, da svako uzme Telefon, da okrene Patrijarsiju i da makar portiru kaze sta misli:

Кабинет Његове Светости Патријарха Српског
тел/факс: +381-11-3283-997
е-пошта: kp@spc.rs

Канцеларија Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве
тел: +381-11-3025-133
факс: +381-11-3285-866
е-пошта: sasinod@spc.rs

Информативна служба Српске Православне Цркве
тел: +381-11-3025-112
е-пошта: info@spc.rs

Tole

pre 9 godina

Ako je potrebna tolika organizacija da bi se odrzala Parada, onda ne treba ni da se odrzava, znaci, nas narod i nasa zemlja ne podrzavaju paradu, odnosno veliki broj se protivi. Jesmo li demokratska drzava?
(Boco, 23. septembar 2014 11:57)

Evo primera da prosecan Balkanac ni ne razume pojam demokratije.

Demokratija ne znaci da vecina moze da uskrati prava manjini, nego da SVI imaju ISTA prava!
(Kum, 23. septembar 2014 13:26)

Sve si mu lepo rekao. Samo bih te ispravio da je to shvatanje demokratije, ne procecnog, nego ispodprocecnog Balkanca.

Pozdrav iz Toronta

pre 9 godina

Prvo da kazem, nisam gej. Moram da pomenem par stvari:

1. Svako mora da ima pravo organizuje skup u centru grada i dobije obezbedjenje, pod uslovom da ne siri mrznju. To pravo se ne moze osporiti nikome, ni LGBT.

2. Gej populacija ocigledno ima potrebu da posalje poruku drustvu na ovaj nacin.To samo po sebi znaci da postoji neka vrsta nerazumevanja/jaza izmedju gej populacije i ostatka drustva (velike vecine). Mi (vecina) to naravno ne osecamo, ali ako ce parada pomoci da se ovaj jaz smanji, ja sam za paradu.

Sta bi znacila zabrana parade od strane "vecine"? Pa to je isto kao da vam dete ima neki problem i zeli da prica s vama a vi mu odvalite samarcinu i posaljete ga u svoju sobu.

Opustite se ljudi, ako ne zelite da gledata paradu idite prosetajte Kalemgdanom ili Kosutnjakom, vec sutradan ce vam centar grada ponovo biti "slobodan".

Igor

pre 9 godina

Ovde je svaki komentar suvisan. Covek je sa tih nekoliko recenica jos jedanput pokazo koliko je taj SPC operisan od stvarnosti, nesposoban da svoje srednjevekovne ideje menja, zaostao, tupav, netrpeljiv, samoziv...

MIhajlo

pre 9 godina

1. Seksualnost nije - opredeljenje . Vec instinktna radnja kao jelo i pice . Ostale konstrukcije su pogresne i posledica nerazumevanja covekove prirode/ neznanjem.

2. Incest je devijacija jer druga strana nije u stanju da odlucuje da li zeli ili ne. TO je oblik nasilja. To su dakle potpuno odvojene kategorije. Ne treba ih olako stavljatii u isti kontekst.

3. Ovo je cista zamena teza. Zamena koja medjutim toliko providna, da bi se svaki starogrcki/rimski orator stideo. Dakle:
Aktivnost koja se moze kontrolisati u drustvu je nasilje a ne sexualnost. Nasilje se siri kao prinicip delovanja i argumentacije, ne seksualnost. Dakle : novac se ne trosi na promociju sexualnosti odredjene grupe vec protiv nasilja druge. Zakljucak: ukoliko zelite da nesto menjate - menjajte nasilje- ne sexualnost koju ne mozete promeniti vec evenutalno sputatii razviti u neke druge patologije - kao npr. nasilje

Crkva bi dakle trebala da deluje protiv nasilja, da objasnjava i poducava mir na delu a ne da poziva na mir i da deluje suprotno tome.

Teoloski dodatak : problem zabrane homosexualnosti je medju najmanje znacajnim pojavama u starom i novom zavetu. U istim tim knjigama je incest vise puta promovisan u "izuzetnim " situacijama od "boga". Svaki upuceni teolog/hriscanin to zna. Sve ostalo je licemerje .Trebamo ga se cuvati.

Bratski pozdrav u Hristu

DUGA

pre 9 godina

Kako crkvu nije sramota da komentariše paradu. Postavljam pitanje patrijarhu zašto nije rasčinio pedofile u redovima spc. Nema većeg zločina i greha od seksualnog zlostavljanja dece. Mnoge vladike su najveći zločinci. Da je ovaj narod pametan i obrazovan, kao što nije, najurio bi ih do sto đavola. Neka ne pozivaju narod na pokajanje. Oni treba da se kaju i ispaštaju do kraja života. Pljunuli su na Hrista, a tvrde da šire Hristovu veru. Treba da se skupimo i potpišemo peticiju da im se ni jedan dinar ne daje iz budžeta. Bogati su i prebogati a ne plaćaju porez, a od našeg poreza im se daju pare. ZAŠTO BRE!!!

Ady

pre 9 godina

Vasa Sveosti pa oni i paradiraju od svog novca, jer za razliku od clanov SPC svi su oni gradjani Srbije i poreski obveznici.
A "oni" vec godinama paradiraju i u istoj toj mantiji koju nosite u vasim redovima, ali se o tome nikad niste oglasili.

NScentar

pre 9 godina

Srpska pravoslavna crkva jos uvek je u 15 tog veka. Neka huligani, sto politicari podrzavaju, plate za policiju, ako moraju da jedan dan godisnje izadju na ulicu. Zaostala zemlja, i zaostao mentalitet crkve.

Rajan

pre 9 godina

Ovi ljudi, mislim na LGBT organizaciju, su nasi sugradjani. Kakvi su takvi su ali su nasi. Oni placaju sve poreze, namete, takse... ovoj drzavi. U isto vreme crkva ne placa nista. Deo tih poreza koji drzavi placaju nasi LGBT sugradjani, ide i u ruke svestenstvu SPC. Crkva i njeni velikodostojnici su veoma glasni i huskacki nastrojeni kada su drugi u pitanju. Kada su clanovi svestenstva u pitanju (Pahomije, Kacavenda...) onda cute ko zaliveni. Gospodo svestenici vi ste sebi stvorili sve moguce ovozemaljske privilegije. A za uzvrat nam hiljadama godina ispirate mozak. Kazete da je svevisnji savrsen. E u to savrsenstvo spadaju i homoseksualci i lezbijke. Svi mi vodimo poreklo od Adama i Eve (ha), e onda su i oni njihovi potomci. U bibliji pise da bog ne stanuje u ljudskom rukom izgradjenim objektima (crkve, manastiri, zidovi placa, kapele...). Bog stanuje pod vedrim nebom. I po suncu i po vetru, i po snegu i po kisi! Izvedite svoje stado pod vedro nebo. Zasto ste se sakrili od boga? I za kraj odlucite se da li je bog savrsen ili ne. Ako je savrsen onda i homoseksualci pripadaju tom savrsenstvu. Ako nije savrsen onda ste nas vekovima lagali.

Stefan

pre 9 godina

Onog trenutka kada Srpska pravoslavna crkva (kao i ostale verske organizacije) bude počela da državi Srbiji plaća porez (da podsetim: crkva ne plaća bilo kakav porez, oslobođena je toga), onda će imati i pravo da piše ovakva saopštenja. Sada, nek ne brinu o tuđem novcu. I neka pokušaju da budu bar pristojni pri javnim obraćanjima. Ovo saopštenje je u najmanju ruku uvredljivo.

nina

pre 9 godina

Evo šta kaže Peđa Azdejković na temu ove parade:
B92 blog: Zašto gej parada više nije gej
http://blog.b92.net/text/24668/Zasto-gej-parada-vise-nije-gej/

vernik

pre 9 godina

U pravu je gospodin Irinej. Paradirajte o svom trosku, ali i vi se bogu molite o svom trosku, a ne preko postanskih maraka, besplatnog socijalnog osiguranja, neplacanja pdv i dr.

Kralj Ibi

pre 9 godina

Mozda je ovo nedelja ponosa ali po komentarima bi se pre reklo da se ovde radi o paradi promitivizma i agresivnog ateizma. Verujem da velika vecina negativnih reakcija i ne dolazi od homoseksualaca vec od uobrazanih domacih "kosmopolita" sklonih pomodarstvu koji nikako da shvate da nasilno nametanje bilo kakvih shvatanja ne dovodi do njihovog prihvatanja vec jos jaceg odbacivanja. Oni kao da zaboravljaju da je u Americi postojala segregacija do polovine proslog veka ali da nije ukinuta tako sto je svet izolivao Ameriku vec je ona sama vremenom promenila svoj stav. Slicno je bilo i sa homoseksualcima. U nekim uticajnim islamskim drzavama na Blidkom Istoku nije dozvoljeno bilo kome da ide ulicom i da se drzi za ruke sa partnerom a za poljubac se ide u zatvor pa ipak SAD ne uvode sankcije takvim drzavama niti zahtevaju od njihovih vlada promenu stava i ukidanje tih restriktivnih zakona.

Pauly Ester

pre 9 godina

Još nisam čuo da je SPC u nekom konkretnom slučaju gde postoje počinici zauzela stav protiv nasilnika i nasilja. Ovde ne mislim na one floskule gde se govori o nekom imaginarnom miru i dobroti. U principu rekao je paradirajte ali ćete dobiti batina i to besplatno.

Mladen Mladenović

pre 9 godina

A sta bi tek bilo da je Patrijarh podrzao ovu paradu? Ovi isti, koji ga sada napadaju i "razapinju", napadali bi ga jos vise i jace. Znate onu narodnu, kada nekome sve smeta?!

Zoran.hr

pre 9 godina

Patrijarh nazalost nije u pravu, jer je pravo demokratsko da se odrzava "demonstracija" ili slicno na racun policije, koja je drzavna. Znaci mogu i LGBT zajednice ili kako se vec zovu. Bar je tako pravo u vecini zemalja, pa mislim da je i u Srbiji.

No, moram reci da podrzavam ideju Patrijarha, jer ipak je ta manifestacija nepotrebna. Ni ja ne paradiram zbog svoje heteroseksualtnosti, ali eto. Ako im je do toga, moze se jednostavno ignorirati kao u Splitu.

Pozdrav

Washington

pre 9 godina

A koliko se novca baci samo na derbi partizan zvezda?

Jel i to gradjani treba da placaju? Jesu platili za siledziju miladina kovacevica? Jel placaju crvku iako mnogi ne idu u nju? A i ovi sto idu cemu ih crkva uopste uci?! Citam komentare na fejsbuku, ljudi pozivaju na linc ucesnika parade. Strasno, veoma hriscanski. Tako se vekovima huskaju ratovi jedni na druge, manite me crkve i politike, sve je to isto!

rebel_45

pre 9 godina

Što ne patrijarh reče zašto je toj "šačici" potrebno toliko obezbeđenje ?
Jel zato što oni koji nemaju pravo sprečavaju i ugrožavaju one koji imaju pravo. Biće da je upravo tako. Ovo je doslovno tumačenje ustava i zakona ove zemlje po pitanju održavanja skupova.
Napisali ljudi zakone i ustav pa sad treba zbog toga da se izvinjavaju siledžijama , je li tako ili možda grešim ? Biće ipak da ne grešim.
Siledžije u zatvor sve dok ne promenimo zakone i ustav.
Šta će vam ljudi bilo čije mišljenje po ovom pitanju ?
Sprovedite i poštujte ustav i zakon i dovoljno je , a mislite dotle šta god hoćete to je vaša stvar - to važi i za crkve.
Nisam gay (a i baš me briga iskreno) ,
ali me briga što se ne poštuju zakoni i ustav.

Mrle

pre 9 godina

Broj policajaca za obezbedjenje parade je jednak broju koji SVAKE NEDELJE obezbedjuje fudbalske utakmice širom Srbije. To je gotovo 40 fudbalskih i košarkaških "parada" godišnje. I zamislite, tamo nema obezbedjenja zbog pretnji drugih tim sportskom skupu, već su sami ljudi koji dolaze tamo pretnja.

proxima centauri

pre 9 godina

Koliko puta treba da ponovimo da bi crkva shvatila i utuvila : SRBIJA JE SEKULARNA DRZAVA.( pored Biblije, ne bi bilo lose da pomalo prelistavaju i Ustav Srbije)
Za razliku od SPC, ja sam PORESKI OBVEZNIK i zato sto zelim da zivim u TOLERANTNOM drustvu, HOCU da finansiram paradu ponosa.
Prema tome, ( ne znam kako da se obratim patrijarhu, malo mi je neprijatno, iako nisam vernica) NE BRINITE SE VI ZA NASE PARE.

Poruka za protivnike parade: Zar SVAKI covek ( stvoren po oblicju bozjem) nema pravo da bude srecan?
Poruka za LGBT ljude: Previse insistirate, iritirate ovu nasu homofobicnu sredinu. Lakse malo s tim.

Vladimir Srdanovic

pre 9 godina

Ne ulazeci u druge vrste komentara samo bih postavio pitanje kako ova izjava ima smisla: "Da li zbog suštinski apsurdnog paradiranja država treba da u trenutnoj nemaštini troši milione za obezbeđenje šačice sugrađana i njihovih gostiju za paradu od nekoliko stotina metara u centru Beograda". Ako je samo sacica ljudi i nekoliko stotina metara kako onda milioni za obezbedjenje?

konto

pre 9 godina

Protiv sam parade a i ako se organizuje onda neka izađu svi ako ih navodno ima toliko koliko pričaju da ih ima, ko će smeti da udari na barem pola miliona ljudi? Ja da se borim za njih neću, nek se sami bore za svoja prava. A što se tiče pedofilije, nekrofilije i sličnih gluposti da jednom za svagda rešimo to pitanje, pedofilija i nekrofilija praktično podrazumevaju silovanje jer jedan akter ovog čina, dete ili mrtva osoba ne mogu da se pitaju da li žele da učestvuju dok su kod sexa dve odrasle osobe gay orijentacije obe osobe saglasne i sposobne da odlučuju u svoje ime. E sad, što ima osoba koje se zgražavaju nad time njihov problem, nek okrenu glavu. A trabunjanja ovih fariseja ne želim ni da komentarišem.

Helix

pre 9 godina

Iz budžeta Republike Srbije svake godine izdvaja se više milijardi dinara
za finansiranje projekata nevladinih organizacija na osnovu budžetske
linije 481 – dotacije nevladinim organizacijama. Međutim, najveći deo tog novca ne odlazi na račune organizacija civilnog društva, kako se možda čini na prvi pogled, već na račune sportskih klubova, verskih zajednica i političkih stranaka.

Koliko dobijaju crkve?

- Unapređenje verske kulture,
verskih sloboda i tolerancije -
52.000.000 dinara

- Zaštita verskog, kulturnog i nacionalnog
identiteta - 155.000.000 dinara
- Podrška srednjem teološkom obrazovanju
- 122.000.000 dinara

- Podrška visokom teološkom obrazovanju
- 58.000.000 dinara

- Pomoć za gradnju i obnovu verskih
objekata - 175.000.000 dinara

- Pomoć sveštenstvu i monaštvu na
KiM - 62.000.000 dinara

- Pomoć sveštenicima, monasima i
verskim službenicima - 45.000.000
dinara

- Uplata doprinosa za penzijsko i
invalidsko i zdravstveno osiguranje
za sveštenike i verske službenike -
102.500.000 dinara

- Manastir Hilandar - 70.000.000 dinara

Kum

pre 9 godina

Ako je potrebna tolika organizacija da bi se odrzala Parada, onda ne treba ni da se odrzava, znaci, nas narod i nasa zemlja ne podrzavaju paradu, odnosno veliki broj se protivi. Jesmo li demokratska drzava?
(Boco, 23. septembar 2014 11:57)

Evo primera da prosecan Balkanac ni ne razume pojam demokratije.

Demokratija ne znaci da vecina moze da uskrati prava manjini, nego da SVI imaju ISTA prava!

Realni

pre 9 godina

Samo da se sada ne ode u drugu krajnost pa da se, braneci pravo na paradu, osporava ovom dedici da iznese svoje / crkveno misljenje. Crkva je ocekivano protiv ali saslusajmo njihove stavove. Na kraju, drzava je ta koja ce jednom konacno morati da nauci da brani sve legitimne, zakonom garantovane slobode svojih gradjana - i to po svaku cijenu.

Ako treba potrositi 100 miliona eura da se obezbjedi Parada, pa zasto da ne !? Taj potroseni novac ce znaciti mnogo vise - da svaki gradjanin Srbije, bez obzira na naciju, vjeru ili bilo kakvo drugo opredjeljenje ima pravo na zastitu drzave u ispoljavanju svojih sloboda.

Izvor prihoda

pre 9 godina

Ne želim da se iz budžeta izdvaja ni za paradu, niti za crkvu. Za obezbeđenje uredno prijavljenog skupa, međutim, sredstva se moraju izdvojiti jer reda mora biti. Jedan od prvih zadataka države je da održava red na svojoj teritoriji. Neka ne izlazi niko da sprečava paradu, neće se morati izdvajati sredstva! I neka se održi ta parada jednom, jer dok se ne održi, mi koje to ne zanima nećemo imati mira. Ničiju slobodu ne želim da ugrožavam sve dok neko ne ugrozi moju.

MADAFAKA

pre 9 godina

Iz komentara se moze videti da pored seksualne orijentacije vecina paradera su i ateisti sto je u krajnjem slucaju privatno pravo svakog coveka da veruje u Boga ili ne i sa time nemam problem. Medjutim, smeta vokabular jer taj "pop", "gospodin" i ne znam kako ste ga jos nazvali je Poglavar SPC. Sta hocete? Da cuti i da nema pravo da izkaze svoje misljenje i stav Crkve? To je valjda takodje demokratsko pravo kao i ovo za koje se vi zalazete. Bas me briga da li cete setati ili ne, niti me zanima koliko su vam gradjanska prava uskracena zato sto ste gej a btw cisto sumnjam da vam nesto fali, ali lakse malo sa potezanjem reci tipa "licemerstvo" i sl. Konacno praviti paralelu jedne (samo za vas vazne) parade i institucije koja je na svoj nacin element drzavnosti,Srpske Pravoslavne Crkve, je samo po sebi skandalozno. Zato (pro)setajte u nedelju, neka sve protekne mirno a onda nam se sklonite s ociju bar do sledece prilike (godine). Bojim se samo kako ste krenuli da se necete zaustaviti sa "nedeljom" ponosa vec cete traziti mnogo vise jer ste ekstremisti sakriveni iza duginih boja sa vase zastave a to smeta ogromnoj vecini ljudi. Za neke grupacije i da ne pricamo. Eto, kao sto se jedan od komentatora pozalio da mu nece objaviti komentar, i ja sumnjam da ce moj biti objavljen. Nisam nikoga vredjao samo sam izneo svoj stav na koji imam pravo.

Aleksandar

pre 9 godina

Vanja Petroviću, svaka ti čast. U ovoj zemlji homofoba, ksenofoba i pre svega, kako si naveo, kvazi vernika, ima bar malo ljudi koji su spremni da kažu ono što stvarno misle, a ne ono što rulja zahteva. Da nas ima više, ne bi bilo obezbedjenja na Prajd-u.

Ko smo mi bre, Srbi, da nekome sprečimo šansu da budu srećni na ovom svetu. Ko smo mi, bre! Pa šta ako se grupa LGBT populacije prošeta jedan dan u godini kroz Beograd. Koga, bre, oni ugrožavaju? Vašu nesigurnost u svoju seksualnu opredeljenost? Ostavite ljude na miru i poradite malo na svojim životima, jer Vam, očigledno, nešto nedostaje.

Gvozden

pre 9 godina

@Zdravko - u vezi sa porezom - verujem da većina komentatora misli na porez na usluge koje sveštenstvo pruža: krštenja, sahrane, venčanja... Dakle mi plaćamo uslugu, ne dajemo prilog, ma kako to neko hteo da okarakteriše. Koliko je meni poznato, sveštenici plaćaju paušalni porez (otprilike kao zanatlija, cca 8.000,00 dinara mesečno) koji je neprimeren njihovom mesečnom prihodu. Pride, odlukom neke od naših vlada, svim sveštenicima država plaća doprinose na mesečnom nivou. Mislim da se radi o minimalnom iznosu, oko 11.000,00 dinara ali kada to pomnožite sa brojem sveštenika svih konfesija kojih je oko 2000 dobijamo ogroman iznos. Najprostije rečeno, sveštenici će dobiti penzije koje im plaća država, odnosno svi mi kroz naše obaveze. Pri tom, sveštenici ne plaćaju stanarinu, imaju radno vreme od par sati (nikad više od četiri izuzev praznicima) i mnogobrojne svima znane beneficije pogotovo u manjim sredinama. Poznato je da crkva kao kakva velika kompanija ima VPN mobilnu telefoniju gde sveštenici svojoj rodbini podele po nekoliko aparata sa karticama. Zbog toga svega s razlogom se pitamo, gde je novac koji bi se od crkve vratio državi, kroz porez ili na bilo koji drugi način?

Miss S

pre 9 godina

Ta ista "neiskvarena deca i neiskusna omladina" pocinju sve ranije da piju, drogiraju se, stupaju u seksualne odnose, i to crkvi ocigledno ne smeta.
A poredjenje i izjednacavanje homoseksualaca sa pedofilima i incestuoznim vezama je tek bolesno. Pedofili su zlostavljaci i silovatelji maloletnih lica, ne moze se izjednaciti to sa osobama koje imaju osecanja prema istom polu sve dok ne dodje do zlostavljanja ili silovanja po tom osnovu.
Iako sam vernik, sve veci otpor imam prema svestenim licima koji umesto da propagiraju ljubav, milost, prastanje, slogu i mir koriste svoj polozaj da raspiruju mrznju i netrpeljivost prema svima i svemu sto je iole drugacije!

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 9 godina

Patrijarh i Crkva:Treba da budu zastitnici svoga verujeceg stada,ne ulazeci u licne zivote pojedinaca i ne klasirajuci Ljude na dobre i zle gejove hetero,jer i gejova ima verujucig u Boga, samim tim prilaze i prilazu i u Crkvu i popovima.Jako ne ocekivano od Gosodina Partrijarha,takva izjava.On treba da voli svoje podanike i daig ne klasificira na olose i bogom dane,jer pred Bogom smo svi jednaki nema losig i dobrig vec smo ziva bica Bogom stvorena!Sto se tice placanja poreza nemogu da shvatim da Crkva ne placa porez,pa tako i Dzamija i sinagoga i isvi verujuci usta vec veruju? Sto se tice Popova njig niko nemoze nahraniti jer su toliko gladni alovni da se coveku koza jezi pri samom susretanju.Gule sirotinju gde stignu u Crkvi,na sahrani na svadbi na opelu. Ne pitaju Narod dali ima odakle,vec zagule i to u eurima pa neka se pusi!Zato oni neradnici ne obarazovani odose u popove jer hoce brzo dase obogate be znoja i rada, bez poreza zasto da ne.

Rasha

pre 9 godina

Ja mislim da niko od vas nije razumeo tekst. Ovo je ključni deo: "Ako je gej seksualno opredeljenje opravdano i treba ga propagirati, na osnovu čega to isto ne važi i za pedofiliju".
Dakle čovek samo pita za druga.

zoran sm

pre 9 godina

AH dragi Pope kako bih i ja voleo da su jedini problem u Srbiji socijalni, ekonomski, pravni aspekt održavanje Parade ponosa. Da su nama dilema koliko podržati i zakonski ići u pravima homoseksualne zajednice. Ali eto nisu problem je: nemaština, lopovluk, moralna dekadencija vlasti, bahatost crkve i da ne nabrajam. Nešto nisam video da ste se bunili i organizovali ljude u velike protestne šetnje, molitve itd. zbog smanjenja penzija, zbog pljačke na Kosovu ili bilo čega što muči ovaj napaćen narod! Lepo organizujte pastvu sveće u ruke pa udri protiv nepravde u hramove na ulicu i ja ću vam se pridružiti. Aaaaa ne, udri po manjini onima koji ne mogu da se brane znate li ko tako radi?

Jelena

pre 9 godina

Slazem se da je Srbija ruinirana novcano, moralno...isto tako je ocerupana i da placa po cenovniku krstenja, vencanja. Prvo zavirite u svoje redove postovani patrijarhu. Drzali ste i cutali Kacavendu i ekipu posrnulih. Zar svestena lica imaju u sebi maliciozne misli i reci? A ja to osecam u ovom vasem obracanju.

Nemanja

pre 9 godina

Porez na imovinu bi se mogao placati ukoliko poseduju zemlje i zgrade u kojima se ne vrsi sluzba i koja nisu od nacionalnog znacaja... Sto se tuce poreza na prihod, tu ponovo imamo prihod od verskih usluga, od donacija (malih i velikih), eventualne proizvodnje. Ovo poslednje svakako treba oporezovati, ali sta cemo sa ovim prvim. Regulativa tu mora da bude veoma precizna...
(Zdravko, 23. septembar 2014 11:16)

Ala se neko ovde pravi blesav... Sa jedne strane se spominje porez na imovinu onako uzgred, kao - postoji zanemarljiva šansa da crkva poseduje nekakvu tamo imovinu koja nije direktno vezana za versko delovanje, šta mi napriča... Sa druge strane, kao 'pipava je tematika oporezivanja'... Pipava je za sve preduzetnike pa im država skida kožu s leđa, samo crkvena lica trguju sa čime god žele, a inspekcije ne vide...

bbb

pre 9 godina

Ova izjava je duboko licemerna, bezobrazna, agresivna i pogresna na toliko nivoa da zaista nemam volje da komentarisem pojedinosti. Ne razumem se dovoljno, ali molim one koji se razumeju u to za odgovor, da li je moguce pokrenuti peticiju kojom bi se crkva (bilo koja) obavezala da se uzdrzi od komentarisanja politickih i svetovnih dogadjaja (neka za to naprave udruzenje ili stranku), kao i da se napravi cenovnik usluga za koje ce se obavezno izdavati fiskalni racun uz placanje poreza, racuna i ostalih obaveza kojima podlezu svi drugi gradjani ove zemlje?

vv

pre 9 godina

Iako nisam pristalica ove orjentacije, smatram da je kriva drzava zbog potrebe za ovom kolicinom obezbedjenja. Nazalost policija mora da se hrve sa huliganima bilo da je parada ili utakmica u pitanju, jer sudstvo, tuzilastvo i drzava uopste ne sankcionise kriminal na pravi nacin, vec kriminalci ukoliko nemaju zaledjinu ukalkulisu unapred kaznu, koja je obicno smesna, i idu u akciju.

Glupost je beskonacna, za svemir jos nije dokazano

pre 9 godina

Nema parade, nema pozitivne ocene iz Brisela, nema clanstva u EU. Pa kome su blizi Moskva, Teheran, Kabul, Bagdad i Pjong Jang samo izvolte...

Razuman

pre 9 godina

"Prethodne parade su, kako se dodaje, izazvale otpor ogromne većine građana, nemire i izazivanje agresivnosti, buđenje rušilaštva i destruktivnosti kod nekih slojeva društva, posebno mlađih... ", kaže SPC. Cccc! Ispade seksualno opredeljenje veći greh od agresivnosti, destruktivnosti, rušilaštva, prebijanja i ubistva, a te iste pojave opravdane u slučaju istrebljenja drugačijih! Sveštena gospodo, ne piše to u crkvenim knjigama i nemojte to zloupotrebljavati! Videli smo na primerima crkvenih čelnika koliko ste protiv gej opredeljenja, zato bolje ćutite i pustite da prođe jedno 200 godina da narod zaboravi na sve Vaše afere.

Kole

pre 9 godina

"za pedofiliju, masovno raširenoj u zapadnom svetu"

Pretpostavljam da imate argumente za to? Kao i za to da toga nema u Srbiji i u "Istocnom svetu"? Mozda da se raspitate kod svojih kolega, za pocetak, mozda ce vam oni objasniti da i nije bas tako? Mozda da potrazite malo kako se sankcionisu krivicna dela pedofilije kod nas a kako u "zapadnom svetu"? Mozda bi vase reci onda imale malo vecu tezinu, koja dolikuje nekom ko je na poziciji patrijarha? Ovako se samo blamirate.

ReTox

pre 9 godina

"Prethodne parade su, kako se dodaje, izazvale otpor ogromne većine građana, nemire i izazivanje agresivnosti, buđenje rušilaštva i destruktivnosti kod nekih slojeva društva, posebno mlađih... "

A nije ti palo na pamet da ovo osudiš, ma o kakvoj paradi se radi?

Miki

pre 9 godina

Svi smo mi božija deca i jednaki pred bogom i prirodom. A od ovakve pravoslavne crkve i njenih kvazi poslanika, začaurenih u 17 vek, mi se blago povraća. Koliko milicije obezbedjuje svaku utakmicu, zbog huligana, i koliko to košta? Huligana, kojima policija zna ime i prezime, ali ih ne hapsi, jer im odgovara kanalisanje besa omladine na agresivan način, prema bilo kojoj grupi, naciji ili veri, osim prema političarima i parlamentu. I od te obične šetnje ste napravili vest meseca. A ja bih na mestu ministra unutrašnjih poslova, postavio jednostavan ultimatum navijačkim grupama i klubovima (jer 99% oni prave probleme oko te šetnje). Bude li parada rizik ili ometana s nasiljem, rizik su i fudbalske utakmice do daljnjeg. Nema publike, sorry, veliki rizik, dosta novca za obezbedjenje, igrajte pred praznim stadionima. Pa da vidiš, koliko bi se usijali telefoni ministru, sa rečima: Ma nema problema, pobrinućemo se za sve i čak ćemo i čuvati paradu i maziti ih i paziti i zvati ih Djole.

dg

pre 9 godina

@ ISIL

pa ja sam shvatio da se parada ponosa pravi zbog vasih prava, diskriminacije itd...ne znam o kakvoj diskriminaciji je rec posto vidim da radis uredno a i mnogi iz gay populacije koje poznajem rade, postovani su medju kolegama, niko ih ne izbegava, ponizava...zasto ne na ušću npr?

21.vek

pre 9 godina

Kako vas samo nije sramota. Gospodo, prvo počnite da plaćate porez pa onda komentarišite. Ja porez plaćam, i kao pravno i kao fizičko lice i apsolutno nemam ništa protiv da te pare idu za obezbedjivanja ovog skupa, a sve u cilju promovisanja tolerancije prema gradjanima koji nikoga ne ugrožavaju (za razliku od pedofila koje vi podržavate i štitite, a izjednačavate ih sa homoseksualcima).

SU024

pre 9 godina

Verske svečanosti kad je veliki broj vernika prisutan u mom gradu obezbeđuje policija. Posebno i ima ih više. Posebno regulišu i saobraćaj. Jednako i za SPC i katoličku. To se fakturiše crkvama?
Za čije pare se to radi?
Nije lepo da crkve zaborave svoje troškove. Sve da doprinosima i osiguranjima koje im svi plaćamo a da se sete da je ovo privatna zabava. Trun u tuđem oku a u svom...

dokle više ovaj tamjan van crkvenog dvorišta?

pre 9 godina

Neoprezni ste pope.
Prelazite, i to dobrano, vaše ingerencije.
Ovo je još uvek, po Ustavu, sekularna država.

Plaćate li porez na imanja (zgrade, zemlju, prodaju proizvoda itd)?
I, najzad, da li vašu crkvu država pomaže DIREKTNO IZ BUDŽETA, na ovaj ili na onaj način?
Molim?

Dilan Dog

pre 9 godina

Kakva gej parada.Da li su se zapadnjaci bar toliko nasekirali o Srbima koji zive u getu na Kosovu ili za izbegle kojima su oni doprineli.Znamo mi dobro koji je cilj svega ovoga.Prvo gospodo platite stetu koju ste nam naneli bombardovanjem pa onda da pricamo o paradi.

Megatronman

pre 9 godina

Covjek je apsolutno u pravu. Prvo ja sam iz Hr a iste fore rade ovdje. Drugo ja nisam u toj bratiji ali mislim da ako im se svidja nek rade sto god zele I trece necu da placamo iz proracuna manifestaciju. Necu, neka sami financiraju. Ja radim koncerte I uvijek sami placamo redare, policiju, hitnu. A koncerti su sigurno zanimljiviji od ovakvih parada. Neka odrijese kesu.

Sabre

pre 9 godina

Bas sam to isto vama hteo da kazem. Ovo nema pritom veze sa paradom, moj stav o tome je potpuno neutralan, ali stav o crkvi je da je krajnje vreme da se sklone sa drzavnih jasli i oporezuju kao u svom normalnom svetu. Pa onda daj izjave i moralisi do sutra batice..

Nebojsa

pre 9 godina

Kao ateista pozdravljam ovakve stavove Patrijarha: još nekoliko godina ovakve kombinacije rigidnosti, nehrišćanstva, skrivanja skandala ispod mantije i vožnje skupih automobila - i podrška crkvi će se svesti na koliko-toliko prijvatljivu cifru od 20% - a samim tim će i procenat nabeđenih vernika polako početi da spušta.
Dakle, GO IRINEJ, GO!

Londonac

pre 9 godina

A da li se nas Sveti Otac ikada zamislio da malo vaspita te "mladice" koje u "rasnom pravoslavnom duhu" dizu ruku, ciglu, kamencugu itd. na drugoga? Niko se ne pita koji je razlog tolikog obezbedjenja i "bacenog novca" - da se zastite ljudi od zivotinja koji se pozivaju na "veru", a o Bogu ne znaju ni rec, koji se pozivaju na porodicu, a tuku i varaju svoje zene. Muka mi je kada vidim sve ovo licemerje - hvala Bogu da sam vani...

Samo_da_kažem

pre 9 godina

1. Sve što je organizovano tokom Nedelje ponosa i finansiraju organizatori i sponzori. Država plaća policajce koji moraju da čuvaju povorku ne zbog LGBT, već zbog razularenih goveda koja misle da uništavaju grad.
2. Parada se ne nameće nasilno, nasilni su samo njeni protivnici. Ne znam da li je moralnije prošetati gradom boreći se mirnim putem za svoja prava ili okupiti masu koja će ići i tući manjinu?
3. ,,Gej seksualno opredenjenje" se ne propagira, već se samo predstavlja kao još jedan deo društva, koji zaslužuje svoja prava, pošto živi i radi u ovoj zemlji, a nema slobodu kretanja i govora. NE MOŽEŠ postati gej ako gledaš gejeve, niti strejt ako gledaš heteroseksualne parove.
4. Homoseksualci su dve osobe istog pola koje dobroboljno stupaju u vezu. Pedofilija je zlostavljanje dece i nema veze sa homoseksualnošću. Bliža je silovanju. Pedofilija je isključivo seksualni čin. Homoseksualnost uključuje i emocije. Možda vas zbunjuje sama reč - homo = isto, jednako; seks = pol, dakle istopolni. Biti gej ne znači samo imati seks s osobom istog pola, već i biti u emotivnoj vezi s tom osobom.
5. Patrijarha treba da bude sramota jer je na čelu jedne od najlepših religija, koja slavi ljubav i mir, a on konstantno propagira mržnju i linč.

ISIL

pre 9 godina

Evo ja sam gej. Placam porez, radim , doprinosim i prvi put cujem da neko drugi treba da obezbedjuje gradjanski skup. Slobodno nek mi se delic poreza koju ceo zivot placam, a ide na policiju, preusmeri u neku privatnu policiju koja ce za razliku od ove prve da me stiti. Medjutim znate i sami da je to nemoguce. Navikli smo na mrznju SPC kad su u pitanju mnoge slobode, nekad su isli po ratistima, glorifikovali zlocince, sad kad toga nema okomili su se na nas gej Srbe. Mi nikom ne branimo da proseta u nedelju bilo gde, daleko bilo, bili bi najsrecniji u vasioni, da taj skup protekne mirno i bez nasilja i bez obezbedjenja. Vrsi se klasicna zamena teza, i gejovi se optuzuju zato sto hoce neko da ih bije - tj da su krivi sto su zivi. Ali dobro, ovo je Srbija, zato smo i poslednji u Evropi/svetu po svemu pa i prema gej pravima.

spc,sns,sps i ostali

pre 9 godina

Ko je on da se uplice u drzavne poslove.U evropi nema ni jedne drzave gde se crkva uplice u drzavne poslove,niti cujes o njima ,mozda godisnje jednom a ovde kao da smo bili vernici svo vreme ,nema nista bez crkve.cak je i predsednik isao kod patrijarha po savet.Pa kakav je to predsednik.Dosta mi je crkve i laznih vernika.Drzava je do grla u problemima,pa sto ne popuni malo budzet ?

Petar Petrovic Zubatac

pre 9 godina

Zbog cega se srpsko drustvo toliko protivi ovoj manifestaciji? Na to jos uvek niko nije uspeo da pruzi odgovor, niti cak ni priblizno objasnjenje...

Sustina setnje nije pokazati da u Srbiji postoje ljudi homoseksualne orijentacije, niti je sustina da narod pokaze da tu manjinu prihvata, nego je sustina da drzava Srbija demonstrira svoju nepristrasnu funkcionalnost i pokaze da postuje sopstvene zakone, bez obzira sta bilo ko (pojedinac ili organizacija) u svojoj glavi mislio o bilo kome (pa tako i o LGBT populaciji)...

jednakost

pre 9 godina

apsolutno se slazemo !

svi da sve placaju od svog novca - dakle, crkva takodje !
sto znaci nema besplatnih lokacija u gradu, automobili i sl donacije da se urede kao svuda u svetu da su limitirane itd itd

dakle, to sto zelite drugima ima da se primeni i na vas.
crkva nije, niti ce biti, na ledjima drzave tj poreskih obveznika !

Goran

pre 9 godina

U redu, ali onda neka podvikne i svojim vladikama da se uzdrže od vragolija sa dečacima o narodnom (crkvenom) trošku. Tarife su poznate i nisu male...

Danilo

pre 9 godina

Verujem da gejevi plaćaju porez, kao što biste i vi trebali a ne činite. Kad crkva može da se finansira iz budžeta, od novca svih građana, zašto ne bi mogla i parada? Niti traže penzije, niti grade sebi hramove. Sve što žele je da ne dobiju batine na ulici u svojoj zemlji, ni oni ni bilo ko drugi. Zalažu se za borbu protiv nasilja za razliku od vas koji nasilje promovišete i podstičete. Hrišćanstvo, šta to beše, pope?

vlada

pre 9 godina

Ah ogrija mi srce!

Ponovo izjava naših premoralnih, presavesnih, preskromnih crkvenih velikodostojnika! Sreća pa nam je država sekularna, pa crkva nema nikakvog uticaja na vlast lolololololo!

Jugović

pre 9 godina

Pa ovo je klasičan reket. Patrijarh ima razumevanja za grupe koje prete i ugrožavaju bezbednost građana, a od organizatora Prajda traži da sami plate zaštitu. Izvinite ali u moje vreme se to zvalo reket, nema drugog objašnjenja

Max

pre 9 godina

Bio sam u Hrvatskoj ovog leta i na njihovoj TV sam video da tamosnja svestena lica pricaju apsolutno istu pricu kao i ovi ovde. Samo je ta razlika da tamo drzava koliko toliko funkcionise kao drzava i ne obazire se na reci nekih staraca koji jos uvek misle da je zemlja ravna ploca.

Isi

pre 9 godina

Pretpostavljam da je za SPC u redu da milione dnevno gradjani Srbije daju na zloupotrebe Kosovara i oko Kosova ali nije u redu dati na paradu ljdskih parava. Malo mi to ne stima...

dusan

pre 9 godina

Parada se obezbedjuje iz drzavnog budzeta jer je ustavom zagarantovano pravo svakog gradjanina da se bezbedno i slobodno okuplja. Obezbedjenje nije neophodno zbog samih ucesnika parade, vec zbog onih koju iste ugrozavaju (u velikoj meri zahvaljujuci Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i njenom govoru mrznje protiv seksualnih manjina).

Kao ateista i gradjanin ove drzave, ne zelim vise da finansiram Srpsku Pravoslavnu Crkvu pa neka se oni sami finansiraju u sta sam uveren da su u mogucnosti.

podrška LGBT

pre 9 godina

Patrijarh nikako na shvata da država mora da poštuje Ustav RS. Što se pedofilije i incesta tiče-to je devijantno ponašanje. Gejevi nikoga ne ugrožavaju svojom seksualnom sklonošću i niko nema pravo da ih vredja ili na na bilo koji način zlostavlja. Oni su samo drugačiji od većine ostalih ljudi, ali ih zbog toga ne treba kriviti. Neobrazovan svet u Srbiji ne razume šta je homoseksualnost, ali učeni ljudi sebi ne smeju da dozvole ovoliku dozu elementarne neobaveštenosti.

master

pre 9 godina

Svet bi bio mnogo mirniji za zivot da nije vas koji predikujete i solite pamet,a usput pomalo i kraduckate na fin nacin.Ne cudi sto sve vise njih izlazi iz crkve,jer kada slusa sta propovedate i vidi kako uzivate u bogatstvu nije naivan da vam veruje u te vase bajke o pravdi i istini.Vama bi trebalo zabraniti da se mesate u politiku,mnogi ratovi u svetu su se vodili i vode zbog vas,a najvece zrtve su oni koji vam slepo veruju i slede vas.Zivite vi od vaseg truda a ne na racun lakovernog i siromasnog naroda uz pomoc politicara,vi radite u licne interese,a ne naroda,zato se i podnosite.Ako je bog stvorio coveka a vi ste sledbenici te teorije zasto ga klasirate i ogranicavate u svojim pravima.Vi umesto da imate razumevanja za to i podrzite ljudska prava svesno pravite mrznju i huskate huligane na linc.

Licimuri

pre 9 godina

OK. A sta cemo sa Kacavendom? Nesto ga ne osudiste iako co'ek ima vec par kucnih filmica, uredno objavljnih na netu... Cak je od skora opet poceo da se pojavljuje na skupovima duhovnih glavesina. Pa i Pahomije dobio neki orden skoro, koliko me sjecanje sluzi...
Ne znam koji su mi gori, ovi sto hoce da paradiraju po svaku cijenu ili ovi sto bi da biju nekoga zato sto se ne slazu sa njim...

Milow

pre 9 godina

Onog dana kada me je otac pitao da li ti je neko nekad ponudio da budes gej, shvatio sam da je problem vecine ljudi neinformisanost, neupucenost jednim delom i neobrazovanost. Sa drige strane imamo grupu ljudi koja zeli da manifestuje svoju prirodu, malo izmenjenu i to na nacin "in your face". Ponekad ovo sve izgleda kao borba dve strane, a ne borba za prava ili stagod. Ljudi moji pazite se onih koji nude veru ili izbor, ponude su otrovne.

AleksandraS

pre 9 godina

Čekajte, čekajte zaboga, ja nisam siguran da sam dobro razumeo: SPC deli savete o trošenju novca sirotinje? SPC?!! Jesu ovo Nadrealisti? Njuz?

Zdravko

pre 9 godina

Vidim, sve vise komentara pominje porez kad god je neka vest vezana za Crkvu. Koji porez? PDV koji bi placali na usluge i prihode od crkvenih prodavnica bi placao krajnji potrosac. Porez na imovinu bi se mogao placati ukoliko poseduju zemlje i zgrade u kojima se ne vrsi sluzba i koja nisu od nacionalnog znacaja. Neke zemlje uvode i porez na to, ali da Crkva placa porez na Hram Svetog Save, pa to je pomalo smesno. Sto se tuce poreza na prihod, tu ponovo imamo prihod od verskih usluga, od donacija (malih i velikih), eventualne proizvodnje. Ovo poslednje svakako treba oporezovati, ali sta cemo sa ovim prvim. Regulativa tu mora da bude veoma precizna, da li je neko donaciju dao da sagradi crkvu, pomogne narodnu kuhinju pri crkvi, ili sumarno sitne donacije koje su date za izgradnju/obnovu crkve ili humanitarnu delatnost. Da li po istom principu Crveni Krst ili bilo koja dobrotvorna organizacija treba placati porez na priloge? Poslednje su porezi i doprinosi na platu, ako vec hoce da imaju fiksnu platu i ostvare penziona i zdravstvena prava, onda to moraju i da plate. Ovde ponovo imamo problem plate svestenika od eparhije do eparhije, ali je lakse resiv neko problem poreza na prihod. S druge strane u slucaju reforme penzionog sistema i socijalnih penzija za sve, onda bi ovaj problem bio jos laksi. Nije dovoljno vikati porez, a ne razmisliti o regulativi. Pitanje, koliko poreza na prihod su platile banke u prosloj godini,banke koje imaju najvece kamatne stope u Evropi?

Garbage collector

pre 9 godina

Pre ću da dozvolim da moje pare od poreza odu na ljudska prava, nego crkvi. Nije im dosta što im plaćamo plate, penzije i porez.
Moram ovo da kažem, a nadam se da ćete da objavite.
Moj tata je za razliku od mene bio vernik, pa kada je umro iznajmio sam popa da mu održi opelo. Nakon opela pitam ja njega koliko trebam da platim a on kao "neki daju manje, neki više...". Ja izvadim 70e i pitam da li je dovoljno, a pazite šta on kaže "ma dobro je, ispravićeš se na 40 dana". Alo ! 70e mu nije dovoljno za 15min posla.

Vanja Petrović

pre 9 godina

Ma, šta nam napriča pope? Besprizornima nazivaš ljude koje je stvorio isti onaj Bog u koga kažeš da veruješ? Koliko se sećam Hrist nije pravio podele i selekciju, ali ti sebi daješ to pravo?? Što se ne poučiš malo sa onim što je rekao Papa Francis za gej populaciju: "...ko sam ja da im sudim kada ih je Bog takvima stvorio??"

Pope, da li je prizorno da naplaćujete krštenja, sahrane, svadbe, svećenje kolača? Da li vas je to Bog naučio? Zašto to ne radite od svoga novca?

Velike reči malih ljudi, sitnih duša, kvazi vernika!!

Verovatno mi vi iz redakcije nećete ovo objaviti ovaj post ali slabo marim ja za to. Ponavljaću ovo svuda i uvek; prezirem licemerje i pretvornost, a naročito prozivanje Boga koji je otelotvorenje beskonačne ljubavi, u negativnom i malicioznom kontestu.

Branislav

pre 9 godina

Sudeci po tome kako su kaznili homoseksualne i pedofilne pojave u svojim redovima ja sam mislio da je SPC na njihovoj strani.
"Osim vladike vranjskog Pahomija, koji je i procesuiran zbog pedofilije i čiji je predmet zastareo, postoje još dvojica vladika za čija se orjentacija prećutno zna. Pored vladike Kačavende, preko Drine je još jedan episkop sa istim opredeljenjem. U eparhijama koje su EU je jedan vladika sklon osobama istog pola, dok jedan vodi eparhiju u jednoj od bratskih pravoslavnih zemalja".

antibot

pre 9 godina

@svetlana
I ti koji bi da paradiraju su drzavljani ove zemlje, oni isto placaju porez i oni traze slobodu kretanja, isto kao i vi svetlana...
Traze da mogu da prvo, zakonski steknu pravo da imaju porodicu, a drugo, da mogu da sa svojom porodicom izadju u setnju bez straha da ce ih neko pretuci samo zato sto su drugaciji od njega...

pera

pre 9 godina

posto se parada mora odrzati zbog naloga iz brisela ne bi me zacudilo da u sluzbenim glasnicima vlade kuriru i informeru osvanu video zapisi nestasnih popova.

p

pre 9 godina

Čim ima neka fudbalska utakmica u NS na SVAKA DVA METRA stoje dva policajca. I to ne samo u centru grada. Kako se niko ne buni oko toga? Sto bih ja placala da se neke budale sprece da se medjusobno ne poubijaju?

Što bih ja plaćala vašu crkvu i vaše skupe automobila kad u boga ne verujem!!

I ti navijači i ti popovi bi mogli početi raditi stvari o svom trošku!

SRAMOTA!!!!!

gradjanin

pre 9 godina

U srpskom narodu se misljenje crkve i njenih velikodostojnika visoko cenilo i cenice se uvek. Nekada preuvelicavaju i svode sve na banalnos ne gledajuci stvarnost u kojoj se zivi. Licno sam protiv parade u Srbiji iz razloga sto to jos nije sazrelo za nase drustvo i drzavu. Sa druge strane ne mozemo da ne prihvatimo cinjenicu da LGBT populacija zaista postoji. To su ljudi razlicitog seksualnog opredeljenja koji zive svakodnevno i krecu se ulicama svakog dana.

Boco

pre 9 godina

Ako je potrebna tolika organizacija da bi se odrzala Parada, onda ne treba ni da se odrzava, znaci, nas narod i nasa zemlja ne podrzavaju paradu, odnosno veliki broj se protivi. Jesmo li demokratska drzava?

stole

pre 9 godina

Kako vas nije sramota. Sedite sa onim "penzionisanim" Kačavendom, koji ima porno filmove sa momcima. Pahomije je takođe vrlo uvažen u SPC, a zlostavljao dečake... I vi nešto nekom morališete? Bolje ćutite jer gubite svaki kredibilitet. Ovi ljudi što šetaju bar nikog nisu povredili svojim ponašanjem.
Vi ste gospodo iz SPC dotakli moralno dno i treba da vas je sramota mantije koju nosite.

Dragan

pre 9 godina

"Imate pravo da paradirate, ali samo o svom trošku i trošku svojih nalogodavaca, ma kako se oni zvali, kako za paradu, tako i za obezbeđenje, no ne o trošku Srbije - bombardovane, razorene, moralno i ekonomski osakaćene, osiromašene, poplavljene, na stub srama prikovane", navodi se u saopštenju SPC, koje je potpisao patrijarh Irinej. APSOLUTNO U PRAVU JE COVEK.

plavi andjelak

pre 9 godina

Pfffff, koje licemerje.... Parada iziskuje velike novcane izdatke za troskove policijskog obezbedjenja jer postoji realna opasnost da se ponovi scenario od 2010. Kada takva opasnost ne bi postojala, Paradu bi obezbedjivao znatno manji broj policajaca sto bi znacilo i manje izdatke za obezbedjenje. Da je SPC stalo do ustede apelovala bi na huligane (cuj mene, apelovala - htedoh ka kazem da ih ne bi pustala sa lanca tog dana) da ne izazivaju nerede i ne napadaju pripadnike LGBT .
Neka ta ista SPC, kad se vec brine za budzet, pocne da placa porez drzavi a ne da budzetu doprinosi samo kroz registraciju limuzina kojom se voze popovi.

a

pre 9 godina

SPC koja dinara poreza ne placa se usudjuje da nekome kaze ovakvu recenicu!!!!!!!! stoko od cijih para kupujete audije i mercedese, vi bogobojazljivi zavetovani na skromnost. licemerna djubrad.

Allgretto

pre 9 godina

Da troše samo svoj novac apeluje starešina onih koji NE PLAĆAJU porez i kojima država od NAŠEG novca uplaćuje penziono i zdravstveno!

Eh, popovi, popovi... Imali ste vekove da od licemerja i duplih standarda napravite umetnost!

Vaše je pravo da budete protiv Parade i da osuđujete njene učesnike (mada i među vama ima onih koji bi im se vrlo rado pridružili, kada bi smeli!).

Ali kako ono kažu? Kad živiš u kući od stakla, nemoj da bacaš kamenje na prolaznike jer ti mogu vratiti!

s.

pre 9 godina

To kaže čovek čija organizacija od ove zemlje samo izvlači novac, ni dinar ne plaća poreza na enormne prihode koje crpi od građana "osiromašene, bombardovane Srbije".
Kako ujutru može da se pogleda u ogledalo a da ne ....."

Mary

pre 9 godina

Da li će tužilaštvo da reaguje na ovaj govor mržnje?
Svaki misleći gradjanin kome je stalo do svog ponosa treba da se pridruži Prajdu.
Ja ću sigurno doći i neću paradirati nego ću ponosno da koračam.

nVIDIA

pre 9 godina

lol oni bar placaju porez ovoj drzavi za razliku od crkve, tako da je drzavni novac takodje i njihov novac. Ali obzirom na ranije izjave crkve ova je jos i ok.

milan

pre 9 godina

"Samo vaše nastojanje da svoje parade nazivate parade ponosa, ne svedoči li nesigurnost vaše savesti u ispravnost vašeg opredeljenja i načina življenja", navodi patrijarh.

MunzeLjux

pre 9 godina

Sjajno saopstenje patrijarha i crkve. Imao bih stosta da dodam, ali oni kojima bi to moglo da pomogne su nazalost u mracnoj tamnici do koje rec razuma tesko dolazi.

just sayin'

pre 9 godina

A da za promenu zamolite huligane da ostanu u svoja 4 zida i puste ljude normalno da prosetaju? U tom slucaju nece biti potrebno trositi pare na obezbedjenje

Pera pisar iz administrativnog odeljenja

pre 9 godina

Podržavam sve što je rekao naš patrijarh. A što se te tzv. parade tiče, ne znam o kakvom se ponosu radi, i ko se tu čime ponosi? Čega se pametan stidi...

darko

pre 9 godina

ukoliko ekstremni simpatizeri SPC ne budu ometali paradu - troškovi obezbeđenja će biti minimalni, pa verujem da bi I organizatori mogli da ih pokriju.

međutim, radi se o tome da neko finansira I organizuje nasilnike koji žele da spreče ovo okupljanje građana - a tu država mora da reaguje.

slična je situacija kao sa bilo kojim okupljanjem građana - zamislite da grupa nasilnika napadne ljude koji su došli da prave roštilj za prvi maj recimo na avali. da li bi policija trebalo da ih zaštiti? pa naravno...

radi se o tome da samo službene formacije moraju imati monopol na upotrebu sile - a ne da imamo bezakonje kojekakvih nasilnih organizacija...

bzvz

pre 9 godina

Odavno su svetski mocnici shvatili da je gay populacija daleko pacifikovanija i manje sklona bilo kakvom buntu od ljudi sa hetero opredeljenjem. Takodje, videli su i da je kod te populacije vidno izrazeniji i potrosacki mentalitet. Kada se sve to sabere, dobija se podanik koji vladarima sveta savrseno odgovara: nezaintresovan za politiku, miroljubiv, bas ga briga za sve sem za seks, mnogo trosi. Zato je i pokrenuta ova nevidjena gay propaganda u svetu, da bi se ljudi potpuno anestezirali i promenil, i tako izgubili svoj vekovni identitet koji se bazira na naciji, veri, porodici, uglavnom. Inace, homoseksualizam nije bolest, nego vrlo cesta seksualna orjentacija, ali trebalo bi znati zasto se tako agresivno namece. Ovo je samo deo objasnjenja tog problema.

Jack

pre 9 godina

A o cijem trosku sada paradiraju? To sto ulice nisu bezbedne za setnju nije odgovornost gejeva. I ne vidim zasto je uopste angazovanje policije trosak, valjda primaju platu za to?

mislim stvarno

pre 9 godina

Molim, ali stvarno molim SPC da se ne oglasava po ovom pitanju, samo sebe jos dublje ukopava, bez potrebe. SPC treba naravno da prati aktuelna desavanja, ali je ponekad bolje jednostavno cutanjem iskazati svoje neslaganje. Ovakvim izjavama dodatno pruzaju vetar u ledja huliganima najrazlicitijih vrsta koji jedva cekaju podstrek za svoju agresiju. Sta god mislila o savremenim vremenima i svemu onome sto nose, SPC jednostavno ne sme ostati zacaurena u 19. veku.

Nikola Zlatibor

pre 9 godina

Da Vas podsetim, Crkva (Crkve) ne placaju porez, a svestenicima se subvencionisu doprinosi iz Budzeta!
Nemojte Vi da pricate o tudjim parama!

Nebojsa

pre 9 godina

U Ustavu Srbije pise da se garantuju prava (i) seksualnim manjinama, tako da trosak "paradiranja" LGBT populacije mora da snosi drzava Srbija. A s obzirom da je Crkva odvojena od drzave, ne vidim puno smisla u komentaru "paradirajte o svom trosku". Pre bih rekao da svako treba da gleda svoja posla.

zoran

pre 9 godina

OVAJ će nekome da pridikuje da OD SVOG NOVCA nešto radi...

A odakle Tebi, Sveti Oče novac? Koju novu vrednost si Ti stvorio? Šta si Ti proizveo da može da se koristi bilo na koji način? Na kraju, koji je Tvj posao? Da spasavša duže zalutalim ovčicama? E, pa kako ste nam spasavali duše od Svetog Save do danas tako smo i prošli. Sada nas ovde, umesto 50 miliona, ima jedva 5...(miliona, još uvek, ali i to se rapidno smanjuje) Loše radite svoj posao Sveti Oci naši, jako loše.
(Pre par godina, na Zadušnice, na Centralnom groblju u Beogradu, dva Popa umalo se nisu podovatali za brade čiji je koji "reon" (ko da su kelneri, Bože me prosti). Naime, onaj koji je pevao i mlatio kandilom na parceli gde su grobnice, nije hteo da dozvoli Popu koji je radio na "običnim grobnim mestima" da pređe u njegov reon gde su grobnice, iako je bio zauzet tog trenutka, već je insistirao da mušterije sačekaju baš njega. Naravno, tamo gde su preskupe grobnice je i bogatija klijentela)

izvadite prvo pare pa onda ....

pre 9 godina

Da li ima nešto pogrešno u rečima Patrijarha? Pitam pre svega one koji će se javljati sa: pope mani se politike, drži se mantije"! E pa crkva i mora u jednom delu da se bavi politikom ako ta ista politika dira u moral i duhovno stanje pastve, a to se upravo sada čini. I naravno, neka plati gospoda iz organizacije par miliona evra pa će biti obezbeđivani!

Teodor Gramatik

pre 9 godina

Odličan predlog SPC. S obzirom na doslednost i moralni kredibilitet ove institucije, ne sumnjam da će, u skladu sa predlogom, i SPC od novca svojih sveštenika početi da finansira građenje hramova.

Filip

pre 9 godina

Kakva budalastina. Pa LGBT gradjani placaju porez kao i svi ostali (osim naravno popova). Vise smisla ima da je reko "idite da rusite paradu ali o svom trosku", jer trosak nastaje bas zbog tih neandretalaca koji idu da "ruse" paradu.

Svetlana

pre 9 godina

Kako sam drzavljanin ove zemlje (uredno placam sve poreze i dazbine) TRAZIM da moja porodica i ja imamo slobodu kretanja u celom gradu. A svi oni koji bi da paradiraju i da nesto dokazuju i bojkotuju neka zakupe neki stadion i tamo se iskale kako hoce i kako zele....jer MENE TO NE INTERESUJE. A ne zelim da okupiraju moj grad svojim parolama i uzvicima jer ja nisam iz te interesne sfere.

Milos

pre 9 godina

Slazem se sa patrijarhom, nek paradiraju od svog novca kao sto crkva paradira od svog, ne treba da traze pare poreskih obveznika, ni jedni ni drugi.

Nego kad smo vec tu, sta kazete da malo platite porez, imate dobar biznis, crkve se sijaju, dzipovi ispred. Kad ste vec solidarni sa narodom sigurno vam nece tesko pasti.

lazy houseboy

pre 9 godina

Особа која не прави разлику између слободне воље две одрасле, пунолетне, здаве особе да својевољно ступе у љубавни чин и сексуалне злоупотребе детета које се као такво не може сматрати способним да донесе такву одлуку, које је по правилу принуђено против своје воље или је наведено, уцењено и сл. на то, дакле особа која не увиђа разлику између та два је изгубила сваки кредибилитет да јој се суд о томе узме за иоле озбиљно. Особа која сексуалну злоупотребу деце у својим "просторијама" од стране својих припадника заташкава, крије, игнорише, чека (и дочека) да случај пред судом застари је саучесник у злочину. Господо из Синода, мислите о томе.

Замену теза да они који руше и уништавају заправо нису проблем већ ови што хоће да искористе своје Уством загарантовано право и прошетају улицом пола сата, не знам вреди ли и коментарисати. Баш као и чињеницу да ти који бацају камен то чине са благословом господе из Синода. Црква је показала у колико стравичној мери није љубав али уреду, љубав је љубав.

stole

pre 9 godina

Kako vas nije sramota. Sedite sa onim "penzionisanim" Kačavendom, koji ima porno filmove sa momcima. Pahomije je takođe vrlo uvažen u SPC, a zlostavljao dečake... I vi nešto nekom morališete? Bolje ćutite jer gubite svaki kredibilitet. Ovi ljudi što šetaju bar nikog nisu povredili svojim ponašanjem.
Vi ste gospodo iz SPC dotakli moralno dno i treba da vas je sramota mantije koju nosite.

Teodor Gramatik

pre 9 godina

Odličan predlog SPC. S obzirom na doslednost i moralni kredibilitet ove institucije, ne sumnjam da će, u skladu sa predlogom, i SPC od novca svojih sveštenika početi da finansira građenje hramova.

s.

pre 9 godina

To kaže čovek čija organizacija od ove zemlje samo izvlači novac, ni dinar ne plaća poreza na enormne prihode koje crpi od građana "osiromašene, bombardovane Srbije".
Kako ujutru može da se pogleda u ogledalo a da ne ....."

ISIL

pre 9 godina

Evo ja sam gej. Placam porez, radim , doprinosim i prvi put cujem da neko drugi treba da obezbedjuje gradjanski skup. Slobodno nek mi se delic poreza koju ceo zivot placam, a ide na policiju, preusmeri u neku privatnu policiju koja ce za razliku od ove prve da me stiti. Medjutim znate i sami da je to nemoguce. Navikli smo na mrznju SPC kad su u pitanju mnoge slobode, nekad su isli po ratistima, glorifikovali zlocince, sad kad toga nema okomili su se na nas gej Srbe. Mi nikom ne branimo da proseta u nedelju bilo gde, daleko bilo, bili bi najsrecniji u vasioni, da taj skup protekne mirno i bez nasilja i bez obezbedjenja. Vrsi se klasicna zamena teza, i gejovi se optuzuju zato sto hoce neko da ih bije - tj da su krivi sto su zivi. Ali dobro, ovo je Srbija, zato smo i poslednji u Evropi/svetu po svemu pa i prema gej pravima.

p

pre 9 godina

Čim ima neka fudbalska utakmica u NS na SVAKA DVA METRA stoje dva policajca. I to ne samo u centru grada. Kako se niko ne buni oko toga? Sto bih ja placala da se neke budale sprece da se medjusobno ne poubijaju?

Što bih ja plaćala vašu crkvu i vaše skupe automobila kad u boga ne verujem!!

I ti navijači i ti popovi bi mogli početi raditi stvari o svom trošku!

SRAMOTA!!!!!

Filip

pre 9 godina

Kakva budalastina. Pa LGBT gradjani placaju porez kao i svi ostali (osim naravno popova). Vise smisla ima da je reko "idite da rusite paradu ali o svom trosku", jer trosak nastaje bas zbog tih neandretalaca koji idu da "ruse" paradu.

plavi andjelak

pre 9 godina

Pfffff, koje licemerje.... Parada iziskuje velike novcane izdatke za troskove policijskog obezbedjenja jer postoji realna opasnost da se ponovi scenario od 2010. Kada takva opasnost ne bi postojala, Paradu bi obezbedjivao znatno manji broj policajaca sto bi znacilo i manje izdatke za obezbedjenje. Da je SPC stalo do ustede apelovala bi na huligane (cuj mene, apelovala - htedoh ka kazem da ih ne bi pustala sa lanca tog dana) da ne izazivaju nerede i ne napadaju pripadnike LGBT .
Neka ta ista SPC, kad se vec brine za budzet, pocne da placa porez drzavi a ne da budzetu doprinosi samo kroz registraciju limuzina kojom se voze popovi.

Nikola Zlatibor

pre 9 godina

Da Vas podsetim, Crkva (Crkve) ne placaju porez, a svestenicima se subvencionisu doprinosi iz Budzeta!
Nemojte Vi da pricate o tudjim parama!

Jack

pre 9 godina

A o cijem trosku sada paradiraju? To sto ulice nisu bezbedne za setnju nije odgovornost gejeva. I ne vidim zasto je uopste angazovanje policije trosak, valjda primaju platu za to?

Nebojsa

pre 9 godina

U Ustavu Srbije pise da se garantuju prava (i) seksualnim manjinama, tako da trosak "paradiranja" LGBT populacije mora da snosi drzava Srbija. A s obzirom da je Crkva odvojena od drzave, ne vidim puno smisla u komentaru "paradirajte o svom trosku". Pre bih rekao da svako treba da gleda svoja posla.

zoran

pre 9 godina

OVAJ će nekome da pridikuje da OD SVOG NOVCA nešto radi...

A odakle Tebi, Sveti Oče novac? Koju novu vrednost si Ti stvorio? Šta si Ti proizveo da može da se koristi bilo na koji način? Na kraju, koji je Tvj posao? Da spasavša duže zalutalim ovčicama? E, pa kako ste nam spasavali duše od Svetog Save do danas tako smo i prošli. Sada nas ovde, umesto 50 miliona, ima jedva 5...(miliona, još uvek, ali i to se rapidno smanjuje) Loše radite svoj posao Sveti Oci naši, jako loše.
(Pre par godina, na Zadušnice, na Centralnom groblju u Beogradu, dva Popa umalo se nisu podovatali za brade čiji je koji "reon" (ko da su kelneri, Bože me prosti). Naime, onaj koji je pevao i mlatio kandilom na parceli gde su grobnice, nije hteo da dozvoli Popu koji je radio na "običnim grobnim mestima" da pređe u njegov reon gde su grobnice, iako je bio zauzet tog trenutka, već je insistirao da mušterije sačekaju baš njega. Naravno, tamo gde su preskupe grobnice je i bogatija klijentela)

Allgretto

pre 9 godina

Da troše samo svoj novac apeluje starešina onih koji NE PLAĆAJU porez i kojima država od NAŠEG novca uplaćuje penziono i zdravstveno!

Eh, popovi, popovi... Imali ste vekove da od licemerja i duplih standarda napravite umetnost!

Vaše je pravo da budete protiv Parade i da osuđujete njene učesnike (mada i među vama ima onih koji bi im se vrlo rado pridružili, kada bi smeli!).

Ali kako ono kažu? Kad živiš u kući od stakla, nemoj da bacaš kamenje na prolaznike jer ti mogu vratiti!

darko

pre 9 godina

ukoliko ekstremni simpatizeri SPC ne budu ometali paradu - troškovi obezbeđenja će biti minimalni, pa verujem da bi I organizatori mogli da ih pokriju.

međutim, radi se o tome da neko finansira I organizuje nasilnike koji žele da spreče ovo okupljanje građana - a tu država mora da reaguje.

slična je situacija kao sa bilo kojim okupljanjem građana - zamislite da grupa nasilnika napadne ljude koji su došli da prave roštilj za prvi maj recimo na avali. da li bi policija trebalo da ih zaštiti? pa naravno...

radi se o tome da samo službene formacije moraju imati monopol na upotrebu sile - a ne da imamo bezakonje kojekakvih nasilnih organizacija...

a

pre 9 godina

SPC koja dinara poreza ne placa se usudjuje da nekome kaze ovakvu recenicu!!!!!!!! stoko od cijih para kupujete audije i mercedese, vi bogobojazljivi zavetovani na skromnost. licemerna djubrad.

Pera pisar iz administrativnog odeljenja

pre 9 godina

Podržavam sve što je rekao naš patrijarh. A što se te tzv. parade tiče, ne znam o kakvom se ponosu radi, i ko se tu čime ponosi? Čega se pametan stidi...

just sayin'

pre 9 godina

A da za promenu zamolite huligane da ostanu u svoja 4 zida i puste ljude normalno da prosetaju? U tom slucaju nece biti potrebno trositi pare na obezbedjenje

Mary

pre 9 godina

Da li će tužilaštvo da reaguje na ovaj govor mržnje?
Svaki misleći gradjanin kome je stalo do svog ponosa treba da se pridruži Prajdu.
Ja ću sigurno doći i neću paradirati nego ću ponosno da koračam.

Svetlana

pre 9 godina

Kako sam drzavljanin ove zemlje (uredno placam sve poreze i dazbine) TRAZIM da moja porodica i ja imamo slobodu kretanja u celom gradu. A svi oni koji bi da paradiraju i da nesto dokazuju i bojkotuju neka zakupe neki stadion i tamo se iskale kako hoce i kako zele....jer MENE TO NE INTERESUJE. A ne zelim da okupiraju moj grad svojim parolama i uzvicima jer ja nisam iz te interesne sfere.

Vanja Petrović

pre 9 godina

Ma, šta nam napriča pope? Besprizornima nazivaš ljude koje je stvorio isti onaj Bog u koga kažeš da veruješ? Koliko se sećam Hrist nije pravio podele i selekciju, ali ti sebi daješ to pravo?? Što se ne poučiš malo sa onim što je rekao Papa Francis za gej populaciju: "...ko sam ja da im sudim kada ih je Bog takvima stvorio??"

Pope, da li je prizorno da naplaćujete krštenja, sahrane, svadbe, svećenje kolača? Da li vas je to Bog naučio? Zašto to ne radite od svoga novca?

Velike reči malih ljudi, sitnih duša, kvazi vernika!!

Verovatno mi vi iz redakcije nećete ovo objaviti ovaj post ali slabo marim ja za to. Ponavljaću ovo svuda i uvek; prezirem licemerje i pretvornost, a naročito prozivanje Boga koji je otelotvorenje beskonačne ljubavi, u negativnom i malicioznom kontestu.

Helix

pre 9 godina

Iz budžeta Republike Srbije svake godine izdvaja se više milijardi dinara
za finansiranje projekata nevladinih organizacija na osnovu budžetske
linije 481 – dotacije nevladinim organizacijama. Međutim, najveći deo tog novca ne odlazi na račune organizacija civilnog društva, kako se možda čini na prvi pogled, već na račune sportskih klubova, verskih zajednica i političkih stranaka.

Koliko dobijaju crkve?

- Unapređenje verske kulture,
verskih sloboda i tolerancije -
52.000.000 dinara

- Zaštita verskog, kulturnog i nacionalnog
identiteta - 155.000.000 dinara
- Podrška srednjem teološkom obrazovanju
- 122.000.000 dinara

- Podrška visokom teološkom obrazovanju
- 58.000.000 dinara

- Pomoć za gradnju i obnovu verskih
objekata - 175.000.000 dinara

- Pomoć sveštenstvu i monaštvu na
KiM - 62.000.000 dinara

- Pomoć sveštenicima, monasima i
verskim službenicima - 45.000.000
dinara

- Uplata doprinosa za penzijsko i
invalidsko i zdravstveno osiguranje
za sveštenike i verske službenike -
102.500.000 dinara

- Manastir Hilandar - 70.000.000 dinara

Milos

pre 9 godina

Slazem se sa patrijarhom, nek paradiraju od svog novca kao sto crkva paradira od svog, ne treba da traze pare poreskih obveznika, ni jedni ni drugi.

Nego kad smo vec tu, sta kazete da malo platite porez, imate dobar biznis, crkve se sijaju, dzipovi ispred. Kad ste vec solidarni sa narodom sigurno vam nece tesko pasti.

21.vek

pre 9 godina

Kako vas samo nije sramota. Gospodo, prvo počnite da plaćate porez pa onda komentarišite. Ja porez plaćam, i kao pravno i kao fizičko lice i apsolutno nemam ništa protiv da te pare idu za obezbedjivanja ovog skupa, a sve u cilju promovisanja tolerancije prema gradjanima koji nikoga ne ugrožavaju (za razliku od pedofila koje vi podržavate i štitite, a izjednačavate ih sa homoseksualcima).

mislim stvarno

pre 9 godina

Molim, ali stvarno molim SPC da se ne oglasava po ovom pitanju, samo sebe jos dublje ukopava, bez potrebe. SPC treba naravno da prati aktuelna desavanja, ali je ponekad bolje jednostavno cutanjem iskazati svoje neslaganje. Ovakvim izjavama dodatno pruzaju vetar u ledja huliganima najrazlicitijih vrsta koji jedva cekaju podstrek za svoju agresiju. Sta god mislila o savremenim vremenima i svemu onome sto nose, SPC jednostavno ne sme ostati zacaurena u 19. veku.

nVIDIA

pre 9 godina

lol oni bar placaju porez ovoj drzavi za razliku od crkve, tako da je drzavni novac takodje i njihov novac. Ali obzirom na ranije izjave crkve ova je jos i ok.

Kole

pre 9 godina

"za pedofiliju, masovno raširenoj u zapadnom svetu"

Pretpostavljam da imate argumente za to? Kao i za to da toga nema u Srbiji i u "Istocnom svetu"? Mozda da se raspitate kod svojih kolega, za pocetak, mozda ce vam oni objasniti da i nije bas tako? Mozda da potrazite malo kako se sankcionisu krivicna dela pedofilije kod nas a kako u "zapadnom svetu"? Mozda bi vase reci onda imale malo vecu tezinu, koja dolikuje nekom ko je na poziciji patrijarha? Ovako se samo blamirate.

Goran

pre 9 godina

U redu, ali onda neka podvikne i svojim vladikama da se uzdrže od vragolija sa dečacima o narodnom (crkvenom) trošku. Tarife su poznate i nisu male...

Kum

pre 9 godina

Ako je potrebna tolika organizacija da bi se odrzala Parada, onda ne treba ni da se odrzava, znaci, nas narod i nasa zemlja ne podrzavaju paradu, odnosno veliki broj se protivi. Jesmo li demokratska drzava?
(Boco, 23. septembar 2014 11:57)

Evo primera da prosecan Balkanac ni ne razume pojam demokratije.

Demokratija ne znaci da vecina moze da uskrati prava manjini, nego da SVI imaju ISTA prava!

milan

pre 9 godina

"Samo vaše nastojanje da svoje parade nazivate parade ponosa, ne svedoči li nesigurnost vaše savesti u ispravnost vašeg opredeljenja i načina življenja", navodi patrijarh.

Aleksandar

pre 9 godina

Vanja Petroviću, svaka ti čast. U ovoj zemlji homofoba, ksenofoba i pre svega, kako si naveo, kvazi vernika, ima bar malo ljudi koji su spremni da kažu ono što stvarno misle, a ne ono što rulja zahteva. Da nas ima više, ne bi bilo obezbedjenja na Prajd-u.

Ko smo mi bre, Srbi, da nekome sprečimo šansu da budu srećni na ovom svetu. Ko smo mi, bre! Pa šta ako se grupa LGBT populacije prošeta jedan dan u godini kroz Beograd. Koga, bre, oni ugrožavaju? Vašu nesigurnost u svoju seksualnu opredeljenost? Ostavite ljude na miru i poradite malo na svojim životima, jer Vam, očigledno, nešto nedostaje.

Samo_da_kažem

pre 9 godina

1. Sve što je organizovano tokom Nedelje ponosa i finansiraju organizatori i sponzori. Država plaća policajce koji moraju da čuvaju povorku ne zbog LGBT, već zbog razularenih goveda koja misle da uništavaju grad.
2. Parada se ne nameće nasilno, nasilni su samo njeni protivnici. Ne znam da li je moralnije prošetati gradom boreći se mirnim putem za svoja prava ili okupiti masu koja će ići i tući manjinu?
3. ,,Gej seksualno opredenjenje" se ne propagira, već se samo predstavlja kao još jedan deo društva, koji zaslužuje svoja prava, pošto živi i radi u ovoj zemlji, a nema slobodu kretanja i govora. NE MOŽEŠ postati gej ako gledaš gejeve, niti strejt ako gledaš heteroseksualne parove.
4. Homoseksualci su dve osobe istog pola koje dobroboljno stupaju u vezu. Pedofilija je zlostavljanje dece i nema veze sa homoseksualnošću. Bliža je silovanju. Pedofilija je isključivo seksualni čin. Homoseksualnost uključuje i emocije. Možda vas zbunjuje sama reč - homo = isto, jednako; seks = pol, dakle istopolni. Biti gej ne znači samo imati seks s osobom istog pola, već i biti u emotivnoj vezi s tom osobom.
5. Patrijarha treba da bude sramota jer je na čelu jedne od najlepših religija, koja slavi ljubav i mir, a on konstantno propagira mržnju i linč.

AleksandraS

pre 9 godina

Čekajte, čekajte zaboga, ja nisam siguran da sam dobro razumeo: SPC deli savete o trošenju novca sirotinje? SPC?!! Jesu ovo Nadrealisti? Njuz?

Rajan

pre 9 godina

Ovi ljudi, mislim na LGBT organizaciju, su nasi sugradjani. Kakvi su takvi su ali su nasi. Oni placaju sve poreze, namete, takse... ovoj drzavi. U isto vreme crkva ne placa nista. Deo tih poreza koji drzavi placaju nasi LGBT sugradjani, ide i u ruke svestenstvu SPC. Crkva i njeni velikodostojnici su veoma glasni i huskacki nastrojeni kada su drugi u pitanju. Kada su clanovi svestenstva u pitanju (Pahomije, Kacavenda...) onda cute ko zaliveni. Gospodo svestenici vi ste sebi stvorili sve moguce ovozemaljske privilegije. A za uzvrat nam hiljadama godina ispirate mozak. Kazete da je svevisnji savrsen. E u to savrsenstvo spadaju i homoseksualci i lezbijke. Svi mi vodimo poreklo od Adama i Eve (ha), e onda su i oni njihovi potomci. U bibliji pise da bog ne stanuje u ljudskom rukom izgradjenim objektima (crkve, manastiri, zidovi placa, kapele...). Bog stanuje pod vedrim nebom. I po suncu i po vetru, i po snegu i po kisi! Izvedite svoje stado pod vedro nebo. Zasto ste se sakrili od boga? I za kraj odlucite se da li je bog savrsen ili ne. Ako je savrsen onda i homoseksualci pripadaju tom savrsenstvu. Ako nije savrsen onda ste nas vekovima lagali.

Igor

pre 9 godina

Ovde je svaki komentar suvisan. Covek je sa tih nekoliko recenica jos jedanput pokazo koliko je taj SPC operisan od stvarnosti, nesposoban da svoje srednjevekovne ideje menja, zaostao, tupav, netrpeljiv, samoziv...

Jelena

pre 9 godina

Slazem se da je Srbija ruinirana novcano, moralno...isto tako je ocerupana i da placa po cenovniku krstenja, vencanja. Prvo zavirite u svoje redove postovani patrijarhu. Drzali ste i cutali Kacavendu i ekipu posrnulih. Zar svestena lica imaju u sebi maliciozne misli i reci? A ja to osecam u ovom vasem obracanju.

Mrle

pre 9 godina

Broj policajaca za obezbedjenje parade je jednak broju koji SVAKE NEDELJE obezbedjuje fudbalske utakmice širom Srbije. To je gotovo 40 fudbalskih i košarkaških "parada" godišnje. I zamislite, tamo nema obezbedjenja zbog pretnji drugih tim sportskom skupu, već su sami ljudi koji dolaze tamo pretnja.

DUGA

pre 9 godina

Kako crkvu nije sramota da komentariše paradu. Postavljam pitanje patrijarhu zašto nije rasčinio pedofile u redovima spc. Nema većeg zločina i greha od seksualnog zlostavljanja dece. Mnoge vladike su najveći zločinci. Da je ovaj narod pametan i obrazovan, kao što nije, najurio bi ih do sto đavola. Neka ne pozivaju narod na pokajanje. Oni treba da se kaju i ispaštaju do kraja života. Pljunuli su na Hrista, a tvrde da šire Hristovu veru. Treba da se skupimo i potpišemo peticiju da im se ni jedan dinar ne daje iz budžeta. Bogati su i prebogati a ne plaćaju porez, a od našeg poreza im se daju pare. ZAŠTO BRE!!!

izvadite prvo pare pa onda ....

pre 9 godina

Da li ima nešto pogrešno u rečima Patrijarha? Pitam pre svega one koji će se javljati sa: pope mani se politike, drži se mantije"! E pa crkva i mora u jednom delu da se bavi politikom ako ta ista politika dira u moral i duhovno stanje pastve, a to se upravo sada čini. I naravno, neka plati gospoda iz organizacije par miliona evra pa će biti obezbeđivani!

Rasha

pre 9 godina

Ja mislim da niko od vas nije razumeo tekst. Ovo je ključni deo: "Ako je gej seksualno opredeljenje opravdano i treba ga propagirati, na osnovu čega to isto ne važi i za pedofiliju".
Dakle čovek samo pita za druga.

Pozdrav iz Toronta

pre 9 godina

Prvo da kazem, nisam gej. Moram da pomenem par stvari:

1. Svako mora da ima pravo organizuje skup u centru grada i dobije obezbedjenje, pod uslovom da ne siri mrznju. To pravo se ne moze osporiti nikome, ni LGBT.

2. Gej populacija ocigledno ima potrebu da posalje poruku drustvu na ovaj nacin.To samo po sebi znaci da postoji neka vrsta nerazumevanja/jaza izmedju gej populacije i ostatka drustva (velike vecine). Mi (vecina) to naravno ne osecamo, ali ako ce parada pomoci da se ovaj jaz smanji, ja sam za paradu.

Sta bi znacila zabrana parade od strane "vecine"? Pa to je isto kao da vam dete ima neki problem i zeli da prica s vama a vi mu odvalite samarcinu i posaljete ga u svoju sobu.

Opustite se ljudi, ako ne zelite da gledata paradu idite prosetajte Kalemgdanom ili Kosutnjakom, vec sutradan ce vam centar grada ponovo biti "slobodan".

antibot

pre 9 godina

@svetlana
I ti koji bi da paradiraju su drzavljani ove zemlje, oni isto placaju porez i oni traze slobodu kretanja, isto kao i vi svetlana...
Traze da mogu da prvo, zakonski steknu pravo da imaju porodicu, a drugo, da mogu da sa svojom porodicom izadju u setnju bez straha da ce ih neko pretuci samo zato sto su drugaciji od njega...

Dragan

pre 9 godina

"Imate pravo da paradirate, ali samo o svom trošku i trošku svojih nalogodavaca, ma kako se oni zvali, kako za paradu, tako i za obezbeđenje, no ne o trošku Srbije - bombardovane, razorene, moralno i ekonomski osakaćene, osiromašene, poplavljene, na stub srama prikovane", navodi se u saopštenju SPC, koje je potpisao patrijarh Irinej. APSOLUTNO U PRAVU JE COVEK.

Max

pre 9 godina

Bio sam u Hrvatskoj ovog leta i na njihovoj TV sam video da tamosnja svestena lica pricaju apsolutno istu pricu kao i ovi ovde. Samo je ta razlika da tamo drzava koliko toliko funkcionise kao drzava i ne obazire se na reci nekih staraca koji jos uvek misle da je zemlja ravna ploca.

Washington

pre 9 godina

A koliko se novca baci samo na derbi partizan zvezda?

Jel i to gradjani treba da placaju? Jesu platili za siledziju miladina kovacevica? Jel placaju crvku iako mnogi ne idu u nju? A i ovi sto idu cemu ih crkva uopste uci?! Citam komentare na fejsbuku, ljudi pozivaju na linc ucesnika parade. Strasno, veoma hriscanski. Tako se vekovima huskaju ratovi jedni na druge, manite me crkve i politike, sve je to isto!

Gvozden

pre 9 godina

@Zdravko - u vezi sa porezom - verujem da većina komentatora misli na porez na usluge koje sveštenstvo pruža: krštenja, sahrane, venčanja... Dakle mi plaćamo uslugu, ne dajemo prilog, ma kako to neko hteo da okarakteriše. Koliko je meni poznato, sveštenici plaćaju paušalni porez (otprilike kao zanatlija, cca 8.000,00 dinara mesečno) koji je neprimeren njihovom mesečnom prihodu. Pride, odlukom neke od naših vlada, svim sveštenicima država plaća doprinose na mesečnom nivou. Mislim da se radi o minimalnom iznosu, oko 11.000,00 dinara ali kada to pomnožite sa brojem sveštenika svih konfesija kojih je oko 2000 dobijamo ogroman iznos. Najprostije rečeno, sveštenici će dobiti penzije koje im plaća država, odnosno svi mi kroz naše obaveze. Pri tom, sveštenici ne plaćaju stanarinu, imaju radno vreme od par sati (nikad više od četiri izuzev praznicima) i mnogobrojne svima znane beneficije pogotovo u manjim sredinama. Poznato je da crkva kao kakva velika kompanija ima VPN mobilnu telefoniju gde sveštenici svojoj rodbini podele po nekoliko aparata sa karticama. Zbog toga svega s razlogom se pitamo, gde je novac koji bi se od crkve vratio državi, kroz porez ili na bilo koji drugi način?

Stefan

pre 9 godina

Onog trenutka kada Srpska pravoslavna crkva (kao i ostale verske organizacije) bude počela da državi Srbiji plaća porez (da podsetim: crkva ne plaća bilo kakav porez, oslobođena je toga), onda će imati i pravo da piše ovakva saopštenja. Sada, nek ne brinu o tuđem novcu. I neka pokušaju da budu bar pristojni pri javnim obraćanjima. Ovo saopštenje je u najmanju ruku uvredljivo.

Vladimir Srdanovic

pre 9 godina

Ne ulazeci u druge vrste komentara samo bih postavio pitanje kako ova izjava ima smisla: "Da li zbog suštinski apsurdnog paradiranja država treba da u trenutnoj nemaštini troši milione za obezbeđenje šačice sugrađana i njihovih gostiju za paradu od nekoliko stotina metara u centru Beograda". Ako je samo sacica ljudi i nekoliko stotina metara kako onda milioni za obezbedjenje?

Prevaranti

pre 9 godina

Ja se iskreno ne secam kad sam zadnji put iz crkvenih krugova cuo neku izjavu koja propagira ljubav, razumevanje, ravnopravnost, pomirenje. Bliži su ti sto hoce da paradiraju tome nego vi. Predpostavljam da crkva nije ni svesna u kakav se moralni mulj zavukla. Kad treba da se uzmu pare, prvi stanu u red. Bar da imaju obraza da ćute.

rebel_45

pre 9 godina

Što ne patrijarh reče zašto je toj "šačici" potrebno toliko obezbeđenje ?
Jel zato što oni koji nemaju pravo sprečavaju i ugrožavaju one koji imaju pravo. Biće da je upravo tako. Ovo je doslovno tumačenje ustava i zakona ove zemlje po pitanju održavanja skupova.
Napisali ljudi zakone i ustav pa sad treba zbog toga da se izvinjavaju siledžijama , je li tako ili možda grešim ? Biće ipak da ne grešim.
Siledžije u zatvor sve dok ne promenimo zakone i ustav.
Šta će vam ljudi bilo čije mišljenje po ovom pitanju ?
Sprovedite i poštujte ustav i zakon i dovoljno je , a mislite dotle šta god hoćete to je vaša stvar - to važi i za crkve.
Nisam gay (a i baš me briga iskreno) ,
ali me briga što se ne poštuju zakoni i ustav.

vernik

pre 9 godina

U pravu je gospodin Irinej. Paradirajte o svom trosku, ali i vi se bogu molite o svom trosku, a ne preko postanskih maraka, besplatnog socijalnog osiguranja, neplacanja pdv i dr.

Ady

pre 9 godina

Vasa Sveosti pa oni i paradiraju od svog novca, jer za razliku od clanov SPC svi su oni gradjani Srbije i poreski obveznici.
A "oni" vec godinama paradiraju i u istoj toj mantiji koju nosite u vasim redovima, ali se o tome nikad niste oglasili.

proxima centauri

pre 9 godina

Koliko puta treba da ponovimo da bi crkva shvatila i utuvila : SRBIJA JE SEKULARNA DRZAVA.( pored Biblije, ne bi bilo lose da pomalo prelistavaju i Ustav Srbije)
Za razliku od SPC, ja sam PORESKI OBVEZNIK i zato sto zelim da zivim u TOLERANTNOM drustvu, HOCU da finansiram paradu ponosa.
Prema tome, ( ne znam kako da se obratim patrijarhu, malo mi je neprijatno, iako nisam vernica) NE BRINITE SE VI ZA NASE PARE.

Poruka za protivnike parade: Zar SVAKI covek ( stvoren po oblicju bozjem) nema pravo da bude srecan?
Poruka za LGBT ljude: Previse insistirate, iritirate ovu nasu homofobicnu sredinu. Lakse malo s tim.

Petar Petrovic Zubatac

pre 9 godina

Zbog cega se srpsko drustvo toliko protivi ovoj manifestaciji? Na to jos uvek niko nije uspeo da pruzi odgovor, niti cak ni priblizno objasnjenje...

Sustina setnje nije pokazati da u Srbiji postoje ljudi homoseksualne orijentacije, niti je sustina da narod pokaze da tu manjinu prihvata, nego je sustina da drzava Srbija demonstrira svoju nepristrasnu funkcionalnost i pokaze da postuje sopstvene zakone, bez obzira sta bilo ko (pojedinac ili organizacija) u svojoj glavi mislio o bilo kome (pa tako i o LGBT populaciji)...

Branislav

pre 9 godina

Sudeci po tome kako su kaznili homoseksualne i pedofilne pojave u svojim redovima ja sam mislio da je SPC na njihovoj strani.
"Osim vladike vranjskog Pahomija, koji je i procesuiran zbog pedofilije i čiji je predmet zastareo, postoje još dvojica vladika za čija se orjentacija prećutno zna. Pored vladike Kačavende, preko Drine je još jedan episkop sa istim opredeljenjem. U eparhijama koje su EU je jedan vladika sklon osobama istog pola, dok jedan vodi eparhiju u jednoj od bratskih pravoslavnih zemalja".

Jugović

pre 9 godina

Pa ovo je klasičan reket. Patrijarh ima razumevanja za grupe koje prete i ugrožavaju bezbednost građana, a od organizatora Prajda traži da sami plate zaštitu. Izvinite ali u moje vreme se to zvalo reket, nema drugog objašnjenja

Garbage collector

pre 9 godina

Pre ću da dozvolim da moje pare od poreza odu na ljudska prava, nego crkvi. Nije im dosta što im plaćamo plate, penzije i porez.
Moram ovo da kažem, a nadam se da ćete da objavite.
Moj tata je za razliku od mene bio vernik, pa kada je umro iznajmio sam popa da mu održi opelo. Nakon opela pitam ja njega koliko trebam da platim a on kao "neki daju manje, neki više...". Ja izvadim 70e i pitam da li je dovoljno, a pazite šta on kaže "ma dobro je, ispravićeš se na 40 dana". Alo ! 70e mu nije dovoljno za 15min posla.

Pauly Ester

pre 9 godina

Još nisam čuo da je SPC u nekom konkretnom slučaju gde postoje počinici zauzela stav protiv nasilnika i nasilja. Ovde ne mislim na one floskule gde se govori o nekom imaginarnom miru i dobroti. U principu rekao je paradirajte ali ćete dobiti batina i to besplatno.

spc,sns,sps i ostali

pre 9 godina

Ko je on da se uplice u drzavne poslove.U evropi nema ni jedne drzave gde se crkva uplice u drzavne poslove,niti cujes o njima ,mozda godisnje jednom a ovde kao da smo bili vernici svo vreme ,nema nista bez crkve.cak je i predsednik isao kod patrijarha po savet.Pa kakav je to predsednik.Dosta mi je crkve i laznih vernika.Drzava je do grla u problemima,pa sto ne popuni malo budzet ?

dusan

pre 9 godina

Parada se obezbedjuje iz drzavnog budzeta jer je ustavom zagarantovano pravo svakog gradjanina da se bezbedno i slobodno okuplja. Obezbedjenje nije neophodno zbog samih ucesnika parade, vec zbog onih koju iste ugrozavaju (u velikoj meri zahvaljujuci Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i njenom govoru mrznje protiv seksualnih manjina).

Kao ateista i gradjanin ove drzave, ne zelim vise da finansiram Srpsku Pravoslavnu Crkvu pa neka se oni sami finansiraju u sta sam uveren da su u mogucnosti.

jednakost

pre 9 godina

apsolutno se slazemo !

svi da sve placaju od svog novca - dakle, crkva takodje !
sto znaci nema besplatnih lokacija u gradu, automobili i sl donacije da se urede kao svuda u svetu da su limitirane itd itd

dakle, to sto zelite drugima ima da se primeni i na vas.
crkva nije, niti ce biti, na ledjima drzave tj poreskih obveznika !

NScentar

pre 9 godina

Srpska pravoslavna crkva jos uvek je u 15 tog veka. Neka huligani, sto politicari podrzavaju, plate za policiju, ako moraju da jedan dan godisnje izadju na ulicu. Zaostala zemlja, i zaostao mentalitet crkve.

dokle više ovaj tamjan van crkvenog dvorišta?

pre 9 godina

Neoprezni ste pope.
Prelazite, i to dobrano, vaše ingerencije.
Ovo je još uvek, po Ustavu, sekularna država.

Plaćate li porez na imanja (zgrade, zemlju, prodaju proizvoda itd)?
I, najzad, da li vašu crkvu država pomaže DIREKTNO IZ BUDŽETA, na ovaj ili na onaj način?
Molim?

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 9 godina

Patrijarh i Crkva:Treba da budu zastitnici svoga verujeceg stada,ne ulazeci u licne zivote pojedinaca i ne klasirajuci Ljude na dobre i zle gejove hetero,jer i gejova ima verujucig u Boga, samim tim prilaze i prilazu i u Crkvu i popovima.Jako ne ocekivano od Gosodina Partrijarha,takva izjava.On treba da voli svoje podanike i daig ne klasificira na olose i bogom dane,jer pred Bogom smo svi jednaki nema losig i dobrig vec smo ziva bica Bogom stvorena!Sto se tice placanja poreza nemogu da shvatim da Crkva ne placa porez,pa tako i Dzamija i sinagoga i isvi verujuci usta vec veruju? Sto se tice Popova njig niko nemoze nahraniti jer su toliko gladni alovni da se coveku koza jezi pri samom susretanju.Gule sirotinju gde stignu u Crkvi,na sahrani na svadbi na opelu. Ne pitaju Narod dali ima odakle,vec zagule i to u eurima pa neka se pusi!Zato oni neradnici ne obarazovani odose u popove jer hoce brzo dase obogate be znoja i rada, bez poreza zasto da ne.

Fonco

pre 9 godina

Ja predlazem da umesto sto drvimo ovde, da svako uzme Telefon, da okrene Patrijarsiju i da makar portiru kaze sta misli:

Кабинет Његове Светости Патријарха Српског
тел/факс: +381-11-3283-997
е-пошта: kp@spc.rs

Канцеларија Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве
тел: +381-11-3025-133
факс: +381-11-3285-866
е-пошта: sasinod@spc.rs

Информативна служба Српске Православне Цркве
тел: +381-11-3025-112
е-пошта: info@spc.rs

Nemanja

pre 9 godina

Porez na imovinu bi se mogao placati ukoliko poseduju zemlje i zgrade u kojima se ne vrsi sluzba i koja nisu od nacionalnog znacaja... Sto se tuce poreza na prihod, tu ponovo imamo prihod od verskih usluga, od donacija (malih i velikih), eventualne proizvodnje. Ovo poslednje svakako treba oporezovati, ali sta cemo sa ovim prvim. Regulativa tu mora da bude veoma precizna...
(Zdravko, 23. septembar 2014 11:16)

Ala se neko ovde pravi blesav... Sa jedne strane se spominje porez na imovinu onako uzgred, kao - postoji zanemarljiva šansa da crkva poseduje nekakvu tamo imovinu koja nije direktno vezana za versko delovanje, šta mi napriča... Sa druge strane, kao 'pipava je tematika oporezivanja'... Pipava je za sve preduzetnike pa im država skida kožu s leđa, samo crkvena lica trguju sa čime god žele, a inspekcije ne vide...

MIhajlo

pre 9 godina

1. Seksualnost nije - opredeljenje . Vec instinktna radnja kao jelo i pice . Ostale konstrukcije su pogresne i posledica nerazumevanja covekove prirode/ neznanjem.

2. Incest je devijacija jer druga strana nije u stanju da odlucuje da li zeli ili ne. TO je oblik nasilja. To su dakle potpuno odvojene kategorije. Ne treba ih olako stavljatii u isti kontekst.

3. Ovo je cista zamena teza. Zamena koja medjutim toliko providna, da bi se svaki starogrcki/rimski orator stideo. Dakle:
Aktivnost koja se moze kontrolisati u drustvu je nasilje a ne sexualnost. Nasilje se siri kao prinicip delovanja i argumentacije, ne seksualnost. Dakle : novac se ne trosi na promociju sexualnosti odredjene grupe vec protiv nasilja druge. Zakljucak: ukoliko zelite da nesto menjate - menjajte nasilje- ne sexualnost koju ne mozete promeniti vec evenutalno sputatii razviti u neke druge patologije - kao npr. nasilje

Crkva bi dakle trebala da deluje protiv nasilja, da objasnjava i poducava mir na delu a ne da poziva na mir i da deluje suprotno tome.

Teoloski dodatak : problem zabrane homosexualnosti je medju najmanje znacajnim pojavama u starom i novom zavetu. U istim tim knjigama je incest vise puta promovisan u "izuzetnim " situacijama od "boga". Svaki upuceni teolog/hriscanin to zna. Sve ostalo je licemerje .Trebamo ga se cuvati.

Bratski pozdrav u Hristu

Isi

pre 9 godina

Pretpostavljam da je za SPC u redu da milione dnevno gradjani Srbije daju na zloupotrebe Kosovara i oko Kosova ali nije u redu dati na paradu ljdskih parava. Malo mi to ne stima...

Danilo

pre 9 godina

Verujem da gejevi plaćaju porez, kao što biste i vi trebali a ne činite. Kad crkva može da se finansira iz budžeta, od novca svih građana, zašto ne bi mogla i parada? Niti traže penzije, niti grade sebi hramove. Sve što žele je da ne dobiju batine na ulici u svojoj zemlji, ni oni ni bilo ko drugi. Zalažu se za borbu protiv nasilja za razliku od vas koji nasilje promovišete i podstičete. Hrišćanstvo, šta to beše, pope?

podrška LGBT

pre 9 godina

Patrijarh nikako na shvata da država mora da poštuje Ustav RS. Što se pedofilije i incesta tiče-to je devijantno ponašanje. Gejevi nikoga ne ugrožavaju svojom seksualnom sklonošću i niko nema pravo da ih vredja ili na na bilo koji način zlostavlja. Oni su samo drugačiji od većine ostalih ljudi, ali ih zbog toga ne treba kriviti. Neobrazovan svet u Srbiji ne razume šta je homoseksualnost, ali učeni ljudi sebi ne smeju da dozvole ovoliku dozu elementarne neobaveštenosti.

bzvz

pre 9 godina

Odavno su svetski mocnici shvatili da je gay populacija daleko pacifikovanija i manje sklona bilo kakvom buntu od ljudi sa hetero opredeljenjem. Takodje, videli su i da je kod te populacije vidno izrazeniji i potrosacki mentalitet. Kada se sve to sabere, dobija se podanik koji vladarima sveta savrseno odgovara: nezaintresovan za politiku, miroljubiv, bas ga briga za sve sem za seks, mnogo trosi. Zato je i pokrenuta ova nevidjena gay propaganda u svetu, da bi se ljudi potpuno anestezirali i promenil, i tako izgubili svoj vekovni identitet koji se bazira na naciji, veri, porodici, uglavnom. Inace, homoseksualizam nije bolest, nego vrlo cesta seksualna orjentacija, ali trebalo bi znati zasto se tako agresivno namece. Ovo je samo deo objasnjenja tog problema.

Nebojsa

pre 9 godina

Kao ateista pozdravljam ovakve stavove Patrijarha: još nekoliko godina ovakve kombinacije rigidnosti, nehrišćanstva, skrivanja skandala ispod mantije i vožnje skupih automobila - i podrška crkvi će se svesti na koliko-toliko prijvatljivu cifru od 20% - a samim tim će i procenat nabeđenih vernika polako početi da spušta.
Dakle, GO IRINEJ, GO!

Londonac

pre 9 godina

A da li se nas Sveti Otac ikada zamislio da malo vaspita te "mladice" koje u "rasnom pravoslavnom duhu" dizu ruku, ciglu, kamencugu itd. na drugoga? Niko se ne pita koji je razlog tolikog obezbedjenja i "bacenog novca" - da se zastite ljudi od zivotinja koji se pozivaju na "veru", a o Bogu ne znaju ni rec, koji se pozivaju na porodicu, a tuku i varaju svoje zene. Muka mi je kada vidim sve ovo licemerje - hvala Bogu da sam vani...

Miss S

pre 9 godina

Ta ista "neiskvarena deca i neiskusna omladina" pocinju sve ranije da piju, drogiraju se, stupaju u seksualne odnose, i to crkvi ocigledno ne smeta.
A poredjenje i izjednacavanje homoseksualaca sa pedofilima i incestuoznim vezama je tek bolesno. Pedofili su zlostavljaci i silovatelji maloletnih lica, ne moze se izjednaciti to sa osobama koje imaju osecanja prema istom polu sve dok ne dodje do zlostavljanja ili silovanja po tom osnovu.
Iako sam vernik, sve veci otpor imam prema svestenim licima koji umesto da propagiraju ljubav, milost, prastanje, slogu i mir koriste svoj polozaj da raspiruju mrznju i netrpeljivost prema svima i svemu sto je iole drugacije!

vlada

pre 9 godina

Ah ogrija mi srce!

Ponovo izjava naših premoralnih, presavesnih, preskromnih crkvenih velikodostojnika! Sreća pa nam je država sekularna, pa crkva nema nikakvog uticaja na vlast lolololololo!

bbb

pre 9 godina

Ova izjava je duboko licemerna, bezobrazna, agresivna i pogresna na toliko nivoa da zaista nemam volje da komentarisem pojedinosti. Ne razumem se dovoljno, ali molim one koji se razumeju u to za odgovor, da li je moguce pokrenuti peticiju kojom bi se crkva (bilo koja) obavezala da se uzdrzi od komentarisanja politickih i svetovnih dogadjaja (neka za to naprave udruzenje ili stranku), kao i da se napravi cenovnik usluga za koje ce se obavezno izdavati fiskalni racun uz placanje poreza, racuna i ostalih obaveza kojima podlezu svi drugi gradjani ove zemlje?

Miki

pre 9 godina

Svi smo mi božija deca i jednaki pred bogom i prirodom. A od ovakve pravoslavne crkve i njenih kvazi poslanika, začaurenih u 17 vek, mi se blago povraća. Koliko milicije obezbedjuje svaku utakmicu, zbog huligana, i koliko to košta? Huligana, kojima policija zna ime i prezime, ali ih ne hapsi, jer im odgovara kanalisanje besa omladine na agresivan način, prema bilo kojoj grupi, naciji ili veri, osim prema političarima i parlamentu. I od te obične šetnje ste napravili vest meseca. A ja bih na mestu ministra unutrašnjih poslova, postavio jednostavan ultimatum navijačkim grupama i klubovima (jer 99% oni prave probleme oko te šetnje). Bude li parada rizik ili ometana s nasiljem, rizik su i fudbalske utakmice do daljnjeg. Nema publike, sorry, veliki rizik, dosta novca za obezbedjenje, igrajte pred praznim stadionima. Pa da vidiš, koliko bi se usijali telefoni ministru, sa rečima: Ma nema problema, pobrinućemo se za sve i čak ćemo i čuvati paradu i maziti ih i paziti i zvati ih Djole.

Tole

pre 9 godina

Ako je potrebna tolika organizacija da bi se odrzala Parada, onda ne treba ni da se odrzava, znaci, nas narod i nasa zemlja ne podrzavaju paradu, odnosno veliki broj se protivi. Jesmo li demokratska drzava?
(Boco, 23. septembar 2014 11:57)

Evo primera da prosecan Balkanac ni ne razume pojam demokratije.

Demokratija ne znaci da vecina moze da uskrati prava manjini, nego da SVI imaju ISTA prava!
(Kum, 23. septembar 2014 13:26)

Sve si mu lepo rekao. Samo bih te ispravio da je to shvatanje demokratije, ne procecnog, nego ispodprocecnog Balkanca.

Izvor prihoda

pre 9 godina

Ne želim da se iz budžeta izdvaja ni za paradu, niti za crkvu. Za obezbeđenje uredno prijavljenog skupa, međutim, sredstva se moraju izdvojiti jer reda mora biti. Jedan od prvih zadataka države je da održava red na svojoj teritoriji. Neka ne izlazi niko da sprečava paradu, neće se morati izdvajati sredstva! I neka se održi ta parada jednom, jer dok se ne održi, mi koje to ne zanima nećemo imati mira. Ničiju slobodu ne želim da ugrožavam sve dok neko ne ugrozi moju.

konto

pre 9 godina

Protiv sam parade a i ako se organizuje onda neka izađu svi ako ih navodno ima toliko koliko pričaju da ih ima, ko će smeti da udari na barem pola miliona ljudi? Ja da se borim za njih neću, nek se sami bore za svoja prava. A što se tiče pedofilije, nekrofilije i sličnih gluposti da jednom za svagda rešimo to pitanje, pedofilija i nekrofilija praktično podrazumevaju silovanje jer jedan akter ovog čina, dete ili mrtva osoba ne mogu da se pitaju da li žele da učestvuju dok su kod sexa dve odrasle osobe gay orijentacije obe osobe saglasne i sposobne da odlučuju u svoje ime. E sad, što ima osoba koje se zgražavaju nad time njihov problem, nek okrenu glavu. A trabunjanja ovih fariseja ne želim ni da komentarišem.

master

pre 9 godina

Svet bi bio mnogo mirniji za zivot da nije vas koji predikujete i solite pamet,a usput pomalo i kraduckate na fin nacin.Ne cudi sto sve vise njih izlazi iz crkve,jer kada slusa sta propovedate i vidi kako uzivate u bogatstvu nije naivan da vam veruje u te vase bajke o pravdi i istini.Vama bi trebalo zabraniti da se mesate u politiku,mnogi ratovi u svetu su se vodili i vode zbog vas,a najvece zrtve su oni koji vam slepo veruju i slede vas.Zivite vi od vaseg truda a ne na racun lakovernog i siromasnog naroda uz pomoc politicara,vi radite u licne interese,a ne naroda,zato se i podnosite.Ako je bog stvorio coveka a vi ste sledbenici te teorije zasto ga klasirate i ogranicavate u svojim pravima.Vi umesto da imate razumevanja za to i podrzite ljudska prava svesno pravite mrznju i huskate huligane na linc.

Razuman

pre 9 godina

"Prethodne parade su, kako se dodaje, izazvale otpor ogromne većine građana, nemire i izazivanje agresivnosti, buđenje rušilaštva i destruktivnosti kod nekih slojeva društva, posebno mlađih... ", kaže SPC. Cccc! Ispade seksualno opredeljenje veći greh od agresivnosti, destruktivnosti, rušilaštva, prebijanja i ubistva, a te iste pojave opravdane u slučaju istrebljenja drugačijih! Sveštena gospodo, ne piše to u crkvenim knjigama i nemojte to zloupotrebljavati! Videli smo na primerima crkvenih čelnika koliko ste protiv gej opredeljenja, zato bolje ćutite i pustite da prođe jedno 200 godina da narod zaboravi na sve Vaše afere.

Licimuri

pre 9 godina

OK. A sta cemo sa Kacavendom? Nesto ga ne osudiste iako co'ek ima vec par kucnih filmica, uredno objavljnih na netu... Cak je od skora opet poceo da se pojavljuje na skupovima duhovnih glavesina. Pa i Pahomije dobio neki orden skoro, koliko me sjecanje sluzi...
Ne znam koji su mi gori, ovi sto hoce da paradiraju po svaku cijenu ili ovi sto bi da biju nekoga zato sto se ne slazu sa njim...

Milow

pre 9 godina

Onog dana kada me je otac pitao da li ti je neko nekad ponudio da budes gej, shvatio sam da je problem vecine ljudi neinformisanost, neupucenost jednim delom i neobrazovanost. Sa drige strane imamo grupu ljudi koja zeli da manifestuje svoju prirodu, malo izmenjenu i to na nacin "in your face". Ponekad ovo sve izgleda kao borba dve strane, a ne borba za prava ili stagod. Ljudi moji pazite se onih koji nude veru ili izbor, ponude su otrovne.

ReTox

pre 9 godina

"Prethodne parade su, kako se dodaje, izazvale otpor ogromne većine građana, nemire i izazivanje agresivnosti, buđenje rušilaštva i destruktivnosti kod nekih slojeva društva, posebno mlađih... "

A nije ti palo na pamet da ovo osudiš, ma o kakvoj paradi se radi?

ime

pre 9 godina

"Ako je gej seksualno opredeljenje opravdano i treba ga propagirati, na osnovu čega to isto ne važi i za pedofiliju, masovno raširenoj u zapadnom svetu, incest... Po čemu je njihovo pravo manje pravo od takozvanog prava vaše seksualne (dez)orjentisanosti", navodi SPC.

Jeli ovo pisao Pahomije...ili Kacavenda mozda?!?

Glupost je beskonacna, za svemir jos nije dokazano

pre 9 godina

Nema parade, nema pozitivne ocene iz Brisela, nema clanstva u EU. Pa kome su blizi Moskva, Teheran, Kabul, Bagdad i Pjong Jang samo izvolte...

Sabre

pre 9 godina

Bas sam to isto vama hteo da kazem. Ovo nema pritom veze sa paradom, moj stav o tome je potpuno neutralan, ali stav o crkvi je da je krajnje vreme da se sklone sa drzavnih jasli i oporezuju kao u svom normalnom svetu. Pa onda daj izjave i moralisi do sutra batice..

SU024

pre 9 godina

Verske svečanosti kad je veliki broj vernika prisutan u mom gradu obezbeđuje policija. Posebno i ima ih više. Posebno regulišu i saobraćaj. Jednako i za SPC i katoličku. To se fakturiše crkvama?
Za čije pare se to radi?
Nije lepo da crkve zaborave svoje troškove. Sve da doprinosima i osiguranjima koje im svi plaćamo a da se sete da je ovo privatna zabava. Trun u tuđem oku a u svom...

MADAFAKA

pre 9 godina

Iz komentara se moze videti da pored seksualne orijentacije vecina paradera su i ateisti sto je u krajnjem slucaju privatno pravo svakog coveka da veruje u Boga ili ne i sa time nemam problem. Medjutim, smeta vokabular jer taj "pop", "gospodin" i ne znam kako ste ga jos nazvali je Poglavar SPC. Sta hocete? Da cuti i da nema pravo da izkaze svoje misljenje i stav Crkve? To je valjda takodje demokratsko pravo kao i ovo za koje se vi zalazete. Bas me briga da li cete setati ili ne, niti me zanima koliko su vam gradjanska prava uskracena zato sto ste gej a btw cisto sumnjam da vam nesto fali, ali lakse malo sa potezanjem reci tipa "licemerstvo" i sl. Konacno praviti paralelu jedne (samo za vas vazne) parade i institucije koja je na svoj nacin element drzavnosti,Srpske Pravoslavne Crkve, je samo po sebi skandalozno. Zato (pro)setajte u nedelju, neka sve protekne mirno a onda nam se sklonite s ociju bar do sledece prilike (godine). Bojim se samo kako ste krenuli da se necete zaustaviti sa "nedeljom" ponosa vec cete traziti mnogo vise jer ste ekstremisti sakriveni iza duginih boja sa vase zastave a to smeta ogromnoj vecini ljudi. Za neke grupacije i da ne pricamo. Eto, kao sto se jedan od komentatora pozalio da mu nece objaviti komentar, i ja sumnjam da ce moj biti objavljen. Nisam nikoga vredjao samo sam izneo svoj stav na koji imam pravo.

zoran sm

pre 9 godina

AH dragi Pope kako bih i ja voleo da su jedini problem u Srbiji socijalni, ekonomski, pravni aspekt održavanje Parade ponosa. Da su nama dilema koliko podržati i zakonski ići u pravima homoseksualne zajednice. Ali eto nisu problem je: nemaština, lopovluk, moralna dekadencija vlasti, bahatost crkve i da ne nabrajam. Nešto nisam video da ste se bunili i organizovali ljude u velike protestne šetnje, molitve itd. zbog smanjenja penzija, zbog pljačke na Kosovu ili bilo čega što muči ovaj napaćen narod! Lepo organizujte pastvu sveće u ruke pa udri protiv nepravde u hramove na ulicu i ja ću vam se pridružiti. Aaaaa ne, udri po manjini onima koji ne mogu da se brane znate li ko tako radi?

Realni

pre 9 godina

Samo da se sada ne ode u drugu krajnost pa da se, braneci pravo na paradu, osporava ovom dedici da iznese svoje / crkveno misljenje. Crkva je ocekivano protiv ali saslusajmo njihove stavove. Na kraju, drzava je ta koja ce jednom konacno morati da nauci da brani sve legitimne, zakonom garantovane slobode svojih gradjana - i to po svaku cijenu.

Ako treba potrositi 100 miliona eura da se obezbjedi Parada, pa zasto da ne !? Taj potroseni novac ce znaciti mnogo vise - da svaki gradjanin Srbije, bez obzira na naciju, vjeru ili bilo kakvo drugo opredjeljenje ima pravo na zastitu drzave u ispoljavanju svojih sloboda.

lazy houseboy

pre 9 godina

Особа која не прави разлику између слободне воље две одрасле, пунолетне, здаве особе да својевољно ступе у љубавни чин и сексуалне злоупотребе детета које се као такво не може сматрати способним да донесе такву одлуку, које је по правилу принуђено против своје воље или је наведено, уцењено и сл. на то, дакле особа која не увиђа разлику између та два је изгубила сваки кредибилитет да јој се суд о томе узме за иоле озбиљно. Особа која сексуалну злоупотребу деце у својим "просторијама" од стране својих припадника заташкава, крије, игнорише, чека (и дочека) да случај пред судом застари је саучесник у злочину. Господо из Синода, мислите о томе.

Замену теза да они који руше и уништавају заправо нису проблем већ ови што хоће да искористе своје Уством загарантовано право и прошетају улицом пола сата, не знам вреди ли и коментарисати. Баш као и чињеницу да ти који бацају камен то чине са благословом господе из Синода. Црква је показала у колико стравичној мери није љубав али уреду, љубав је љубав.

MunzeLjux

pre 9 godina

Sjajno saopstenje patrijarha i crkve. Imao bih stosta da dodam, ali oni kojima bi to moglo da pomogne su nazalost u mracnoj tamnici do koje rec razuma tesko dolazi.

pera

pre 9 godina

posto se parada mora odrzati zbog naloga iz brisela ne bi me zacudilo da u sluzbenim glasnicima vlade kuriru i informeru osvanu video zapisi nestasnih popova.

vv

pre 9 godina

Iako nisam pristalica ove orjentacije, smatram da je kriva drzava zbog potrebe za ovom kolicinom obezbedjenja. Nazalost policija mora da se hrve sa huliganima bilo da je parada ili utakmica u pitanju, jer sudstvo, tuzilastvo i drzava uopste ne sankcionise kriminal na pravi nacin, vec kriminalci ukoliko nemaju zaledjinu ukalkulisu unapred kaznu, koja je obicno smesna, i idu u akciju.

Zdravko

pre 9 godina

Vidim, sve vise komentara pominje porez kad god je neka vest vezana za Crkvu. Koji porez? PDV koji bi placali na usluge i prihode od crkvenih prodavnica bi placao krajnji potrosac. Porez na imovinu bi se mogao placati ukoliko poseduju zemlje i zgrade u kojima se ne vrsi sluzba i koja nisu od nacionalnog znacaja. Neke zemlje uvode i porez na to, ali da Crkva placa porez na Hram Svetog Save, pa to je pomalo smesno. Sto se tuce poreza na prihod, tu ponovo imamo prihod od verskih usluga, od donacija (malih i velikih), eventualne proizvodnje. Ovo poslednje svakako treba oporezovati, ali sta cemo sa ovim prvim. Regulativa tu mora da bude veoma precizna, da li je neko donaciju dao da sagradi crkvu, pomogne narodnu kuhinju pri crkvi, ili sumarno sitne donacije koje su date za izgradnju/obnovu crkve ili humanitarnu delatnost. Da li po istom principu Crveni Krst ili bilo koja dobrotvorna organizacija treba placati porez na priloge? Poslednje su porezi i doprinosi na platu, ako vec hoce da imaju fiksnu platu i ostvare penziona i zdravstvena prava, onda to moraju i da plate. Ovde ponovo imamo problem plate svestenika od eparhije do eparhije, ali je lakse resiv neko problem poreza na prihod. S druge strane u slucaju reforme penzionog sistema i socijalnih penzija za sve, onda bi ovaj problem bio jos laksi. Nije dovoljno vikati porez, a ne razmisliti o regulativi. Pitanje, koliko poreza na prihod su platile banke u prosloj godini,banke koje imaju najvece kamatne stope u Evropi?

Zoran.hr

pre 9 godina

Patrijarh nazalost nije u pravu, jer je pravo demokratsko da se odrzava "demonstracija" ili slicno na racun policije, koja je drzavna. Znaci mogu i LGBT zajednice ili kako se vec zovu. Bar je tako pravo u vecini zemalja, pa mislim da je i u Srbiji.

No, moram reci da podrzavam ideju Patrijarha, jer ipak je ta manifestacija nepotrebna. Ni ja ne paradiram zbog svoje heteroseksualtnosti, ali eto. Ako im je do toga, moze se jednostavno ignorirati kao u Splitu.

Pozdrav

Kralj Ibi

pre 9 godina

Mozda je ovo nedelja ponosa ali po komentarima bi se pre reklo da se ovde radi o paradi promitivizma i agresivnog ateizma. Verujem da velika vecina negativnih reakcija i ne dolazi od homoseksualaca vec od uobrazanih domacih "kosmopolita" sklonih pomodarstvu koji nikako da shvate da nasilno nametanje bilo kakvih shvatanja ne dovodi do njihovog prihvatanja vec jos jaceg odbacivanja. Oni kao da zaboravljaju da je u Americi postojala segregacija do polovine proslog veka ali da nije ukinuta tako sto je svet izolivao Ameriku vec je ona sama vremenom promenila svoj stav. Slicno je bilo i sa homoseksualcima. U nekim uticajnim islamskim drzavama na Blidkom Istoku nije dozvoljeno bilo kome da ide ulicom i da se drzi za ruke sa partnerom a za poljubac se ide u zatvor pa ipak SAD ne uvode sankcije takvim drzavama niti zahtevaju od njihovih vlada promenu stava i ukidanje tih restriktivnih zakona.

Megatronman

pre 9 godina

Covjek je apsolutno u pravu. Prvo ja sam iz Hr a iste fore rade ovdje. Drugo ja nisam u toj bratiji ali mislim da ako im se svidja nek rade sto god zele I trece necu da placamo iz proracuna manifestaciju. Necu, neka sami financiraju. Ja radim koncerte I uvijek sami placamo redare, policiju, hitnu. A koncerti su sigurno zanimljiviji od ovakvih parada. Neka odrijese kesu.

T&T

pre 9 godina

I onda me neko pita zasto prezirem crkvu!
Sa zadovoljstvom bi I spaljivali "vestice" na lomaci da mogu!
....a sto je najgore ta ista crkva prepuna popova perveznjaka I pedofila.... sto je mnogo gore od homoseksualizma koje uopste nije devijacija vec varijacija ljudske vrste!
Skandalozno! I samo jos jedan razlog da ih prezirem sve do jednog!
.....I oni daju sebi za pravo da govore o parama?! Voze se u najskupljim dzipovima (u ime Boga) dok narod skapava od gladi!!!

Mladen Mladenović

pre 9 godina

A sta bi tek bilo da je Patrijarh podrzao ovu paradu? Ovi isti, koji ga sada napadaju i "razapinju", napadali bi ga jos vise i jace. Znate onu narodnu, kada nekome sve smeta?!

gradjanin

pre 9 godina

U srpskom narodu se misljenje crkve i njenih velikodostojnika visoko cenilo i cenice se uvek. Nekada preuvelicavaju i svode sve na banalnos ne gledajuci stvarnost u kojoj se zivi. Licno sam protiv parade u Srbiji iz razloga sto to jos nije sazrelo za nase drustvo i drzavu. Sa druge strane ne mozemo da ne prihvatimo cinjenicu da LGBT populacija zaista postoji. To su ljudi razlicitog seksualnog opredeljenja koji zive svakodnevno i krecu se ulicama svakog dana.

Dilan Dog

pre 9 godina

Kakva gej parada.Da li su se zapadnjaci bar toliko nasekirali o Srbima koji zive u getu na Kosovu ili za izbegle kojima su oni doprineli.Znamo mi dobro koji je cilj svega ovoga.Prvo gospodo platite stetu koju ste nam naneli bombardovanjem pa onda da pricamo o paradi.

dg

pre 9 godina

@ ISIL

pa ja sam shvatio da se parada ponosa pravi zbog vasih prava, diskriminacije itd...ne znam o kakvoj diskriminaciji je rec posto vidim da radis uredno a i mnogi iz gay populacije koje poznajem rade, postovani su medju kolegama, niko ih ne izbegava, ponizava...zasto ne na ušću npr?

Boco

pre 9 godina

Ako je potrebna tolika organizacija da bi se odrzala Parada, onda ne treba ni da se odrzava, znaci, nas narod i nasa zemlja ne podrzavaju paradu, odnosno veliki broj se protivi. Jesmo li demokratska drzava?

Dana

pre 9 godina

"Zar ste toliko zaslepljeni svojom pohotom i egoizmom da vam ne smeta stavljanje celog državnog aparata u svoju službu i velike neosnovane troškove organizacije parade?" Vecu GLOPOST nisam skoro cule i nisam mogla da zavrsim clanak. POHOTA I EGOZIAM?!? Da li je pohota i egoziam to sto neko ceo zivot mora da trpi ponizenja, batine, diskriminaciju, i razne vreste zlostavljanjka zato sto je rodjen kao homeseksulac? Pricamo o osnovnim ljudskim pravima. Parada je vazan korak napred , i uvazavanje od strane drzavnog aparata takodje. Po biblijiama, kuranima i ovim irninejima- pirinijemima niti jedna ZENA na ovom svetu ne bi " trebala" da ima osnovna ljudska prava.

nina

pre 9 godina

Evo šta kaže Peđa Azdejković na temu ove parade:
B92 blog: Zašto gej parada više nije gej
http://blog.b92.net/text/24668/Zasto-gej-parada-vise-nije-gej/

s t v

pre 9 godina

Oladite više svi, bre.
Stalno ste protiv nečega ili nekoga.
Ja ni lupom ne mogu da pronađem ateistu ili osobu koja podržava prava seksualnih manjina u sredini u kojoj radim i boravim, a na komentarima ...
Moja poruka SPC-u:
Držite se crkve i budite uz narod kao što vera propoveda, a ne iznad njega po svemu.
Moja poruka LGBT-u:
Osnujte organizaciju, registrujte članstvo i onda se borite za svoja prava za koja mislite da su vam uskraćena kroz institucije. Nemojte s vremena na vreme da provocirate i uživate u reakcijama.

Ni jedni ni drugi nisu bliski mojim stavovima i smaraju me.

hmmm...

pre 9 godina

@Kralj Ibi
Kralju, malo više se informiši o segragaciji jer je u najmanju ruku uvredljivo prema svim žrtvama rasizma u Americi da se o njoj govori kao o nečemu što se, "eto spontano dogodilo, samo je bilo potrebno vremena "normalnim", belim Amerikancima da prihvate da su i ovi drugi ljudi". Isto važi, za početak legalizaciju homoseksualizma, a da ne pričamo o menjanju svesti ljudi: bilo je potrebno mnogo žrtava, protesta, aktivizma da bi se bilo šta promenilo. Ključne reči koje ti mogu pomoći ako želiš više da se upoznaš sa prelomnim trenutcima u ove dve oblasti su Rosa Parks, Crni panteri, Stonewall protesti, i videćeš da su u pitanju jako ozbiljne i mukotrpne borbe za ljudska prava a ne paradiranje radi nametanja nekome nečega. A možda ti pomognu i da shvatiš zašto je potrebno da u Srbiji postoji parada ponosa (sa akcentom na PONOS, a ne na PARADU).

Simeon NS

pre 9 godina

Morao se i on prikloniti opštoj politici podilaženja velikim domaćim i svetskim centrima moći, a da bi se nekako ogradio (makar simbolično) onda kaže činite to al za svoje pare. Bedno, jako bedno na šta je spao patrijarh SPC.

SARS

pre 9 godina

ne znam kako je vama, ali meni je ova tema toliko dosadila da nemam reci.. daje se preveliki publicitet sto oni ustvari zele, a sad i crkva pocela da deli savete. Ignor.

Pera pisar iz administrativnog odeljenja

pre 9 godina

Podržavam sve što je rekao naš patrijarh. A što se te tzv. parade tiče, ne znam o kakvom se ponosu radi, i ko se tu čime ponosi? Čega se pametan stidi...

Svetlana

pre 9 godina

Kako sam drzavljanin ove zemlje (uredno placam sve poreze i dazbine) TRAZIM da moja porodica i ja imamo slobodu kretanja u celom gradu. A svi oni koji bi da paradiraju i da nesto dokazuju i bojkotuju neka zakupe neki stadion i tamo se iskale kako hoce i kako zele....jer MENE TO NE INTERESUJE. A ne zelim da okupiraju moj grad svojim parolama i uzvicima jer ja nisam iz te interesne sfere.

izvadite prvo pare pa onda ....

pre 9 godina

Da li ima nešto pogrešno u rečima Patrijarha? Pitam pre svega one koji će se javljati sa: pope mani se politike, drži se mantije"! E pa crkva i mora u jednom delu da se bavi politikom ako ta ista politika dira u moral i duhovno stanje pastve, a to se upravo sada čini. I naravno, neka plati gospoda iz organizacije par miliona evra pa će biti obezbeđivani!

Dragan

pre 9 godina

"Imate pravo da paradirate, ali samo o svom trošku i trošku svojih nalogodavaca, ma kako se oni zvali, kako za paradu, tako i za obezbeđenje, no ne o trošku Srbije - bombardovane, razorene, moralno i ekonomski osakaćene, osiromašene, poplavljene, na stub srama prikovane", navodi se u saopštenju SPC, koje je potpisao patrijarh Irinej. APSOLUTNO U PRAVU JE COVEK.

milan

pre 9 godina

"Samo vaše nastojanje da svoje parade nazivate parade ponosa, ne svedoči li nesigurnost vaše savesti u ispravnost vašeg opredeljenja i načina življenja", navodi patrijarh.

ISIL

pre 9 godina

Evo ja sam gej. Placam porez, radim , doprinosim i prvi put cujem da neko drugi treba da obezbedjuje gradjanski skup. Slobodno nek mi se delic poreza koju ceo zivot placam, a ide na policiju, preusmeri u neku privatnu policiju koja ce za razliku od ove prve da me stiti. Medjutim znate i sami da je to nemoguce. Navikli smo na mrznju SPC kad su u pitanju mnoge slobode, nekad su isli po ratistima, glorifikovali zlocince, sad kad toga nema okomili su se na nas gej Srbe. Mi nikom ne branimo da proseta u nedelju bilo gde, daleko bilo, bili bi najsrecniji u vasioni, da taj skup protekne mirno i bez nasilja i bez obezbedjenja. Vrsi se klasicna zamena teza, i gejovi se optuzuju zato sto hoce neko da ih bije - tj da su krivi sto su zivi. Ali dobro, ovo je Srbija, zato smo i poslednji u Evropi/svetu po svemu pa i prema gej pravima.

bzvz

pre 9 godina

Odavno su svetski mocnici shvatili da je gay populacija daleko pacifikovanija i manje sklona bilo kakvom buntu od ljudi sa hetero opredeljenjem. Takodje, videli su i da je kod te populacije vidno izrazeniji i potrosacki mentalitet. Kada se sve to sabere, dobija se podanik koji vladarima sveta savrseno odgovara: nezaintresovan za politiku, miroljubiv, bas ga briga za sve sem za seks, mnogo trosi. Zato je i pokrenuta ova nevidjena gay propaganda u svetu, da bi se ljudi potpuno anestezirali i promenil, i tako izgubili svoj vekovni identitet koji se bazira na naciji, veri, porodici, uglavnom. Inace, homoseksualizam nije bolest, nego vrlo cesta seksualna orjentacija, ali trebalo bi znati zasto se tako agresivno namece. Ovo je samo deo objasnjenja tog problema.

stole

pre 9 godina

Kako vas nije sramota. Sedite sa onim "penzionisanim" Kačavendom, koji ima porno filmove sa momcima. Pahomije je takođe vrlo uvažen u SPC, a zlostavljao dečake... I vi nešto nekom morališete? Bolje ćutite jer gubite svaki kredibilitet. Ovi ljudi što šetaju bar nikog nisu povredili svojim ponašanjem.
Vi ste gospodo iz SPC dotakli moralno dno i treba da vas je sramota mantije koju nosite.

MADAFAKA

pre 9 godina

Iz komentara se moze videti da pored seksualne orijentacije vecina paradera su i ateisti sto je u krajnjem slucaju privatno pravo svakog coveka da veruje u Boga ili ne i sa time nemam problem. Medjutim, smeta vokabular jer taj "pop", "gospodin" i ne znam kako ste ga jos nazvali je Poglavar SPC. Sta hocete? Da cuti i da nema pravo da izkaze svoje misljenje i stav Crkve? To je valjda takodje demokratsko pravo kao i ovo za koje se vi zalazete. Bas me briga da li cete setati ili ne, niti me zanima koliko su vam gradjanska prava uskracena zato sto ste gej a btw cisto sumnjam da vam nesto fali, ali lakse malo sa potezanjem reci tipa "licemerstvo" i sl. Konacno praviti paralelu jedne (samo za vas vazne) parade i institucije koja je na svoj nacin element drzavnosti,Srpske Pravoslavne Crkve, je samo po sebi skandalozno. Zato (pro)setajte u nedelju, neka sve protekne mirno a onda nam se sklonite s ociju bar do sledece prilike (godine). Bojim se samo kako ste krenuli da se necete zaustaviti sa "nedeljom" ponosa vec cete traziti mnogo vise jer ste ekstremisti sakriveni iza duginih boja sa vase zastave a to smeta ogromnoj vecini ljudi. Za neke grupacije i da ne pricamo. Eto, kao sto se jedan od komentatora pozalio da mu nece objaviti komentar, i ja sumnjam da ce moj biti objavljen. Nisam nikoga vredjao samo sam izneo svoj stav na koji imam pravo.

p

pre 9 godina

Čim ima neka fudbalska utakmica u NS na SVAKA DVA METRA stoje dva policajca. I to ne samo u centru grada. Kako se niko ne buni oko toga? Sto bih ja placala da se neke budale sprece da se medjusobno ne poubijaju?

Što bih ja plaćala vašu crkvu i vaše skupe automobila kad u boga ne verujem!!

I ti navijači i ti popovi bi mogli početi raditi stvari o svom trošku!

SRAMOTA!!!!!

Mladen Mladenović

pre 9 godina

A sta bi tek bilo da je Patrijarh podrzao ovu paradu? Ovi isti, koji ga sada napadaju i "razapinju", napadali bi ga jos vise i jace. Znate onu narodnu, kada nekome sve smeta?!

Zdravko

pre 9 godina

Vidim, sve vise komentara pominje porez kad god je neka vest vezana za Crkvu. Koji porez? PDV koji bi placali na usluge i prihode od crkvenih prodavnica bi placao krajnji potrosac. Porez na imovinu bi se mogao placati ukoliko poseduju zemlje i zgrade u kojima se ne vrsi sluzba i koja nisu od nacionalnog znacaja. Neke zemlje uvode i porez na to, ali da Crkva placa porez na Hram Svetog Save, pa to je pomalo smesno. Sto se tuce poreza na prihod, tu ponovo imamo prihod od verskih usluga, od donacija (malih i velikih), eventualne proizvodnje. Ovo poslednje svakako treba oporezovati, ali sta cemo sa ovim prvim. Regulativa tu mora da bude veoma precizna, da li je neko donaciju dao da sagradi crkvu, pomogne narodnu kuhinju pri crkvi, ili sumarno sitne donacije koje su date za izgradnju/obnovu crkve ili humanitarnu delatnost. Da li po istom principu Crveni Krst ili bilo koja dobrotvorna organizacija treba placati porez na priloge? Poslednje su porezi i doprinosi na platu, ako vec hoce da imaju fiksnu platu i ostvare penziona i zdravstvena prava, onda to moraju i da plate. Ovde ponovo imamo problem plate svestenika od eparhije do eparhije, ali je lakse resiv neko problem poreza na prihod. S druge strane u slucaju reforme penzionog sistema i socijalnih penzija za sve, onda bi ovaj problem bio jos laksi. Nije dovoljno vikati porez, a ne razmisliti o regulativi. Pitanje, koliko poreza na prihod su platile banke u prosloj godini,banke koje imaju najvece kamatne stope u Evropi?

Kralj Ibi

pre 9 godina

Mozda je ovo nedelja ponosa ali po komentarima bi se pre reklo da se ovde radi o paradi promitivizma i agresivnog ateizma. Verujem da velika vecina negativnih reakcija i ne dolazi od homoseksualaca vec od uobrazanih domacih "kosmopolita" sklonih pomodarstvu koji nikako da shvate da nasilno nametanje bilo kakvih shvatanja ne dovodi do njihovog prihvatanja vec jos jaceg odbacivanja. Oni kao da zaboravljaju da je u Americi postojala segregacija do polovine proslog veka ali da nije ukinuta tako sto je svet izolivao Ameriku vec je ona sama vremenom promenila svoj stav. Slicno je bilo i sa homoseksualcima. U nekim uticajnim islamskim drzavama na Blidkom Istoku nije dozvoljeno bilo kome da ide ulicom i da se drzi za ruke sa partnerom a za poljubac se ide u zatvor pa ipak SAD ne uvode sankcije takvim drzavama niti zahtevaju od njihovih vlada promenu stava i ukidanje tih restriktivnih zakona.

Teodor Gramatik

pre 9 godina

Odličan predlog SPC. S obzirom na doslednost i moralni kredibilitet ove institucije, ne sumnjam da će, u skladu sa predlogom, i SPC od novca svojih sveštenika početi da finansira građenje hramova.

plavi andjelak

pre 9 godina

Pfffff, koje licemerje.... Parada iziskuje velike novcane izdatke za troskove policijskog obezbedjenja jer postoji realna opasnost da se ponovi scenario od 2010. Kada takva opasnost ne bi postojala, Paradu bi obezbedjivao znatno manji broj policajaca sto bi znacilo i manje izdatke za obezbedjenje. Da je SPC stalo do ustede apelovala bi na huligane (cuj mene, apelovala - htedoh ka kazem da ih ne bi pustala sa lanca tog dana) da ne izazivaju nerede i ne napadaju pripadnike LGBT .
Neka ta ista SPC, kad se vec brine za budzet, pocne da placa porez drzavi a ne da budzetu doprinosi samo kroz registraciju limuzina kojom se voze popovi.

s.

pre 9 godina

To kaže čovek čija organizacija od ove zemlje samo izvlači novac, ni dinar ne plaća poreza na enormne prihode koje crpi od građana "osiromašene, bombardovane Srbije".
Kako ujutru može da se pogleda u ogledalo a da ne ....."

MunzeLjux

pre 9 godina

Sjajno saopstenje patrijarha i crkve. Imao bih stosta da dodam, ali oni kojima bi to moglo da pomogne su nazalost u mracnoj tamnici do koje rec razuma tesko dolazi.

Filip

pre 9 godina

Kakva budalastina. Pa LGBT gradjani placaju porez kao i svi ostali (osim naravno popova). Vise smisla ima da je reko "idite da rusite paradu ali o svom trosku", jer trosak nastaje bas zbog tih neandretalaca koji idu da "ruse" paradu.

Megatronman

pre 9 godina

Covjek je apsolutno u pravu. Prvo ja sam iz Hr a iste fore rade ovdje. Drugo ja nisam u toj bratiji ali mislim da ako im se svidja nek rade sto god zele I trece necu da placamo iz proracuna manifestaciju. Necu, neka sami financiraju. Ja radim koncerte I uvijek sami placamo redare, policiju, hitnu. A koncerti su sigurno zanimljiviji od ovakvih parada. Neka odrijese kesu.

Mary

pre 9 godina

Da li će tužilaštvo da reaguje na ovaj govor mržnje?
Svaki misleći gradjanin kome je stalo do svog ponosa treba da se pridruži Prajdu.
Ja ću sigurno doći i neću paradirati nego ću ponosno da koračam.

Jack

pre 9 godina

A o cijem trosku sada paradiraju? To sto ulice nisu bezbedne za setnju nije odgovornost gejeva. I ne vidim zasto je uopste angazovanje policije trosak, valjda primaju platu za to?

Boco

pre 9 godina

Ako je potrebna tolika organizacija da bi se odrzala Parada, onda ne treba ni da se odrzava, znaci, nas narod i nasa zemlja ne podrzavaju paradu, odnosno veliki broj se protivi. Jesmo li demokratska drzava?

Nebojsa

pre 9 godina

U Ustavu Srbije pise da se garantuju prava (i) seksualnim manjinama, tako da trosak "paradiranja" LGBT populacije mora da snosi drzava Srbija. A s obzirom da je Crkva odvojena od drzave, ne vidim puno smisla u komentaru "paradirajte o svom trosku". Pre bih rekao da svako treba da gleda svoja posla.

Dilan Dog

pre 9 godina

Kakva gej parada.Da li su se zapadnjaci bar toliko nasekirali o Srbima koji zive u getu na Kosovu ili za izbegle kojima su oni doprineli.Znamo mi dobro koji je cilj svega ovoga.Prvo gospodo platite stetu koju ste nam naneli bombardovanjem pa onda da pricamo o paradi.

darko

pre 9 godina

ukoliko ekstremni simpatizeri SPC ne budu ometali paradu - troškovi obezbeđenja će biti minimalni, pa verujem da bi I organizatori mogli da ih pokriju.

međutim, radi se o tome da neko finansira I organizuje nasilnike koji žele da spreče ovo okupljanje građana - a tu država mora da reaguje.

slična je situacija kao sa bilo kojim okupljanjem građana - zamislite da grupa nasilnika napadne ljude koji su došli da prave roštilj za prvi maj recimo na avali. da li bi policija trebalo da ih zaštiti? pa naravno...

radi se o tome da samo službene formacije moraju imati monopol na upotrebu sile - a ne da imamo bezakonje kojekakvih nasilnih organizacija...

Vanja Petrović

pre 9 godina

Ma, šta nam napriča pope? Besprizornima nazivaš ljude koje je stvorio isti onaj Bog u koga kažeš da veruješ? Koliko se sećam Hrist nije pravio podele i selekciju, ali ti sebi daješ to pravo?? Što se ne poučiš malo sa onim što je rekao Papa Francis za gej populaciju: "...ko sam ja da im sudim kada ih je Bog takvima stvorio??"

Pope, da li je prizorno da naplaćujete krštenja, sahrane, svadbe, svećenje kolača? Da li vas je to Bog naučio? Zašto to ne radite od svoga novca?

Velike reči malih ljudi, sitnih duša, kvazi vernika!!

Verovatno mi vi iz redakcije nećete ovo objaviti ovaj post ali slabo marim ja za to. Ponavljaću ovo svuda i uvek; prezirem licemerje i pretvornost, a naročito prozivanje Boga koji je otelotvorenje beskonačne ljubavi, u negativnom i malicioznom kontestu.

21.vek

pre 9 godina

Kako vas samo nije sramota. Gospodo, prvo počnite da plaćate porez pa onda komentarišite. Ja porez plaćam, i kao pravno i kao fizičko lice i apsolutno nemam ništa protiv da te pare idu za obezbedjivanja ovog skupa, a sve u cilju promovisanja tolerancije prema gradjanima koji nikoga ne ugrožavaju (za razliku od pedofila koje vi podržavate i štitite, a izjednačavate ih sa homoseksualcima).

Nikola Zlatibor

pre 9 godina

Da Vas podsetim, Crkva (Crkve) ne placaju porez, a svestenicima se subvencionisu doprinosi iz Budzeta!
Nemojte Vi da pricate o tudjim parama!

pera

pre 9 godina

posto se parada mora odrzati zbog naloga iz brisela ne bi me zacudilo da u sluzbenim glasnicima vlade kuriru i informeru osvanu video zapisi nestasnih popova.

Zoran.hr

pre 9 godina

Patrijarh nazalost nije u pravu, jer je pravo demokratsko da se odrzava "demonstracija" ili slicno na racun policije, koja je drzavna. Znaci mogu i LGBT zajednice ili kako se vec zovu. Bar je tako pravo u vecini zemalja, pa mislim da je i u Srbiji.

No, moram reci da podrzavam ideju Patrijarha, jer ipak je ta manifestacija nepotrebna. Ni ja ne paradiram zbog svoje heteroseksualtnosti, ali eto. Ako im je do toga, moze se jednostavno ignorirati kao u Splitu.

Pozdrav

Allgretto

pre 9 godina

Da troše samo svoj novac apeluje starešina onih koji NE PLAĆAJU porez i kojima država od NAŠEG novca uplaćuje penziono i zdravstveno!

Eh, popovi, popovi... Imali ste vekove da od licemerja i duplih standarda napravite umetnost!

Vaše je pravo da budete protiv Parade i da osuđujete njene učesnike (mada i među vama ima onih koji bi im se vrlo rado pridružili, kada bi smeli!).

Ali kako ono kažu? Kad živiš u kući od stakla, nemoj da bacaš kamenje na prolaznike jer ti mogu vratiti!

zoran

pre 9 godina

OVAJ će nekome da pridikuje da OD SVOG NOVCA nešto radi...

A odakle Tebi, Sveti Oče novac? Koju novu vrednost si Ti stvorio? Šta si Ti proizveo da može da se koristi bilo na koji način? Na kraju, koji je Tvj posao? Da spasavša duže zalutalim ovčicama? E, pa kako ste nam spasavali duše od Svetog Save do danas tako smo i prošli. Sada nas ovde, umesto 50 miliona, ima jedva 5...(miliona, još uvek, ali i to se rapidno smanjuje) Loše radite svoj posao Sveti Oci naši, jako loše.
(Pre par godina, na Zadušnice, na Centralnom groblju u Beogradu, dva Popa umalo se nisu podovatali za brade čiji je koji "reon" (ko da su kelneri, Bože me prosti). Naime, onaj koji je pevao i mlatio kandilom na parceli gde su grobnice, nije hteo da dozvoli Popu koji je radio na "običnim grobnim mestima" da pređe u njegov reon gde su grobnice, iako je bio zauzet tog trenutka, već je insistirao da mušterije sačekaju baš njega. Naravno, tamo gde su preskupe grobnice je i bogatija klijentela)

dg

pre 9 godina

@ ISIL

pa ja sam shvatio da se parada ponosa pravi zbog vasih prava, diskriminacije itd...ne znam o kakvoj diskriminaciji je rec posto vidim da radis uredno a i mnogi iz gay populacije koje poznajem rade, postovani su medju kolegama, niko ih ne izbegava, ponizava...zasto ne na ušću npr?

Milos

pre 9 godina

Slazem se sa patrijarhom, nek paradiraju od svog novca kao sto crkva paradira od svog, ne treba da traze pare poreskih obveznika, ni jedni ni drugi.

Nego kad smo vec tu, sta kazete da malo platite porez, imate dobar biznis, crkve se sijaju, dzipovi ispred. Kad ste vec solidarni sa narodom sigurno vam nece tesko pasti.

a

pre 9 godina

SPC koja dinara poreza ne placa se usudjuje da nekome kaze ovakvu recenicu!!!!!!!! stoko od cijih para kupujete audije i mercedese, vi bogobojazljivi zavetovani na skromnost. licemerna djubrad.

Igor

pre 9 godina

Ovde je svaki komentar suvisan. Covek je sa tih nekoliko recenica jos jedanput pokazo koliko je taj SPC operisan od stvarnosti, nesposoban da svoje srednjevekovne ideje menja, zaostao, tupav, netrpeljiv, samoziv...

just sayin'

pre 9 godina

A da za promenu zamolite huligane da ostanu u svoja 4 zida i puste ljude normalno da prosetaju? U tom slucaju nece biti potrebno trositi pare na obezbedjenje

gradjanin

pre 9 godina

U srpskom narodu se misljenje crkve i njenih velikodostojnika visoko cenilo i cenice se uvek. Nekada preuvelicavaju i svode sve na banalnos ne gledajuci stvarnost u kojoj se zivi. Licno sam protiv parade u Srbiji iz razloga sto to jos nije sazrelo za nase drustvo i drzavu. Sa druge strane ne mozemo da ne prihvatimo cinjenicu da LGBT populacija zaista postoji. To su ljudi razlicitog seksualnog opredeljenja koji zive svakodnevno i krecu se ulicama svakog dana.

mislim stvarno

pre 9 godina

Molim, ali stvarno molim SPC da se ne oglasava po ovom pitanju, samo sebe jos dublje ukopava, bez potrebe. SPC treba naravno da prati aktuelna desavanja, ali je ponekad bolje jednostavno cutanjem iskazati svoje neslaganje. Ovakvim izjavama dodatno pruzaju vetar u ledja huliganima najrazlicitijih vrsta koji jedva cekaju podstrek za svoju agresiju. Sta god mislila o savremenim vremenima i svemu onome sto nose, SPC jednostavno ne sme ostati zacaurena u 19. veku.

Vladimir Srdanovic

pre 9 godina

Ne ulazeci u druge vrste komentara samo bih postavio pitanje kako ova izjava ima smisla: "Da li zbog suštinski apsurdnog paradiranja država treba da u trenutnoj nemaštini troši milione za obezbeđenje šačice sugrađana i njihovih gostiju za paradu od nekoliko stotina metara u centru Beograda". Ako je samo sacica ljudi i nekoliko stotina metara kako onda milioni za obezbedjenje?

Aleksandar

pre 9 godina

Vanja Petroviću, svaka ti čast. U ovoj zemlji homofoba, ksenofoba i pre svega, kako si naveo, kvazi vernika, ima bar malo ljudi koji su spremni da kažu ono što stvarno misle, a ne ono što rulja zahteva. Da nas ima više, ne bi bilo obezbedjenja na Prajd-u.

Ko smo mi bre, Srbi, da nekome sprečimo šansu da budu srećni na ovom svetu. Ko smo mi, bre! Pa šta ako se grupa LGBT populacije prošeta jedan dan u godini kroz Beograd. Koga, bre, oni ugrožavaju? Vašu nesigurnost u svoju seksualnu opredeljenost? Ostavite ljude na miru i poradite malo na svojim životima, jer Vam, očigledno, nešto nedostaje.

nVIDIA

pre 9 godina

lol oni bar placaju porez ovoj drzavi za razliku od crkve, tako da je drzavni novac takodje i njihov novac. Ali obzirom na ranije izjave crkve ova je jos i ok.

Kole

pre 9 godina

"za pedofiliju, masovno raširenoj u zapadnom svetu"

Pretpostavljam da imate argumente za to? Kao i za to da toga nema u Srbiji i u "Istocnom svetu"? Mozda da se raspitate kod svojih kolega, za pocetak, mozda ce vam oni objasniti da i nije bas tako? Mozda da potrazite malo kako se sankcionisu krivicna dela pedofilije kod nas a kako u "zapadnom svetu"? Mozda bi vase reci onda imale malo vecu tezinu, koja dolikuje nekom ko je na poziciji patrijarha? Ovako se samo blamirate.

Kum

pre 9 godina

Ako je potrebna tolika organizacija da bi se odrzala Parada, onda ne treba ni da se odrzava, znaci, nas narod i nasa zemlja ne podrzavaju paradu, odnosno veliki broj se protivi. Jesmo li demokratska drzava?
(Boco, 23. septembar 2014 11:57)

Evo primera da prosecan Balkanac ni ne razume pojam demokratije.

Demokratija ne znaci da vecina moze da uskrati prava manjini, nego da SVI imaju ISTA prava!

antibot

pre 9 godina

@svetlana
I ti koji bi da paradiraju su drzavljani ove zemlje, oni isto placaju porez i oni traze slobodu kretanja, isto kao i vi svetlana...
Traze da mogu da prvo, zakonski steknu pravo da imaju porodicu, a drugo, da mogu da sa svojom porodicom izadju u setnju bez straha da ce ih neko pretuci samo zato sto su drugaciji od njega...

Samo_da_kažem

pre 9 godina

1. Sve što je organizovano tokom Nedelje ponosa i finansiraju organizatori i sponzori. Država plaća policajce koji moraju da čuvaju povorku ne zbog LGBT, već zbog razularenih goveda koja misle da uništavaju grad.
2. Parada se ne nameće nasilno, nasilni su samo njeni protivnici. Ne znam da li je moralnije prošetati gradom boreći se mirnim putem za svoja prava ili okupiti masu koja će ići i tući manjinu?
3. ,,Gej seksualno opredenjenje" se ne propagira, već se samo predstavlja kao još jedan deo društva, koji zaslužuje svoja prava, pošto živi i radi u ovoj zemlji, a nema slobodu kretanja i govora. NE MOŽEŠ postati gej ako gledaš gejeve, niti strejt ako gledaš heteroseksualne parove.
4. Homoseksualci su dve osobe istog pola koje dobroboljno stupaju u vezu. Pedofilija je zlostavljanje dece i nema veze sa homoseksualnošću. Bliža je silovanju. Pedofilija je isključivo seksualni čin. Homoseksualnost uključuje i emocije. Možda vas zbunjuje sama reč - homo = isto, jednako; seks = pol, dakle istopolni. Biti gej ne znači samo imati seks s osobom istog pola, već i biti u emotivnoj vezi s tom osobom.
5. Patrijarha treba da bude sramota jer je na čelu jedne od najlepših religija, koja slavi ljubav i mir, a on konstantno propagira mržnju i linč.

Realni

pre 9 godina

Samo da se sada ne ode u drugu krajnost pa da se, braneci pravo na paradu, osporava ovom dedici da iznese svoje / crkveno misljenje. Crkva je ocekivano protiv ali saslusajmo njihove stavove. Na kraju, drzava je ta koja ce jednom konacno morati da nauci da brani sve legitimne, zakonom garantovane slobode svojih gradjana - i to po svaku cijenu.

Ako treba potrositi 100 miliona eura da se obezbjedi Parada, pa zasto da ne !? Taj potroseni novac ce znaciti mnogo vise - da svaki gradjanin Srbije, bez obzira na naciju, vjeru ili bilo kakvo drugo opredjeljenje ima pravo na zastitu drzave u ispoljavanju svojih sloboda.

Rasha

pre 9 godina

Ja mislim da niko od vas nije razumeo tekst. Ovo je ključni deo: "Ako je gej seksualno opredeljenje opravdano i treba ga propagirati, na osnovu čega to isto ne važi i za pedofiliju".
Dakle čovek samo pita za druga.

Rajan

pre 9 godina

Ovi ljudi, mislim na LGBT organizaciju, su nasi sugradjani. Kakvi su takvi su ali su nasi. Oni placaju sve poreze, namete, takse... ovoj drzavi. U isto vreme crkva ne placa nista. Deo tih poreza koji drzavi placaju nasi LGBT sugradjani, ide i u ruke svestenstvu SPC. Crkva i njeni velikodostojnici su veoma glasni i huskacki nastrojeni kada su drugi u pitanju. Kada su clanovi svestenstva u pitanju (Pahomije, Kacavenda...) onda cute ko zaliveni. Gospodo svestenici vi ste sebi stvorili sve moguce ovozemaljske privilegije. A za uzvrat nam hiljadama godina ispirate mozak. Kazete da je svevisnji savrsen. E u to savrsenstvo spadaju i homoseksualci i lezbijke. Svi mi vodimo poreklo od Adama i Eve (ha), e onda su i oni njihovi potomci. U bibliji pise da bog ne stanuje u ljudskom rukom izgradjenim objektima (crkve, manastiri, zidovi placa, kapele...). Bog stanuje pod vedrim nebom. I po suncu i po vetru, i po snegu i po kisi! Izvedite svoje stado pod vedro nebo. Zasto ste se sakrili od boga? I za kraj odlucite se da li je bog savrsen ili ne. Ako je savrsen onda i homoseksualci pripadaju tom savrsenstvu. Ako nije savrsen onda ste nas vekovima lagali.

Pozdrav iz Toronta

pre 9 godina

Prvo da kazem, nisam gej. Moram da pomenem par stvari:

1. Svako mora da ima pravo organizuje skup u centru grada i dobije obezbedjenje, pod uslovom da ne siri mrznju. To pravo se ne moze osporiti nikome, ni LGBT.

2. Gej populacija ocigledno ima potrebu da posalje poruku drustvu na ovaj nacin.To samo po sebi znaci da postoji neka vrsta nerazumevanja/jaza izmedju gej populacije i ostatka drustva (velike vecine). Mi (vecina) to naravno ne osecamo, ali ako ce parada pomoci da se ovaj jaz smanji, ja sam za paradu.

Sta bi znacila zabrana parade od strane "vecine"? Pa to je isto kao da vam dete ima neki problem i zeli da prica s vama a vi mu odvalite samarcinu i posaljete ga u svoju sobu.

Opustite se ljudi, ako ne zelite da gledata paradu idite prosetajte Kalemgdanom ili Kosutnjakom, vec sutradan ce vam centar grada ponovo biti "slobodan".

Max

pre 9 godina

Bio sam u Hrvatskoj ovog leta i na njihovoj TV sam video da tamosnja svestena lica pricaju apsolutno istu pricu kao i ovi ovde. Samo je ta razlika da tamo drzava koliko toliko funkcionise kao drzava i ne obazire se na reci nekih staraca koji jos uvek misle da je zemlja ravna ploca.

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 9 godina

Patrijarh i Crkva:Treba da budu zastitnici svoga verujeceg stada,ne ulazeci u licne zivote pojedinaca i ne klasirajuci Ljude na dobre i zle gejove hetero,jer i gejova ima verujucig u Boga, samim tim prilaze i prilazu i u Crkvu i popovima.Jako ne ocekivano od Gosodina Partrijarha,takva izjava.On treba da voli svoje podanike i daig ne klasificira na olose i bogom dane,jer pred Bogom smo svi jednaki nema losig i dobrig vec smo ziva bica Bogom stvorena!Sto se tice placanja poreza nemogu da shvatim da Crkva ne placa porez,pa tako i Dzamija i sinagoga i isvi verujuci usta vec veruju? Sto se tice Popova njig niko nemoze nahraniti jer su toliko gladni alovni da se coveku koza jezi pri samom susretanju.Gule sirotinju gde stignu u Crkvi,na sahrani na svadbi na opelu. Ne pitaju Narod dali ima odakle,vec zagule i to u eurima pa neka se pusi!Zato oni neradnici ne obarazovani odose u popove jer hoce brzo dase obogate be znoja i rada, bez poreza zasto da ne.

Jelena

pre 9 godina

Slazem se da je Srbija ruinirana novcano, moralno...isto tako je ocerupana i da placa po cenovniku krstenja, vencanja. Prvo zavirite u svoje redove postovani patrijarhu. Drzali ste i cutali Kacavendu i ekipu posrnulih. Zar svestena lica imaju u sebi maliciozne misli i reci? A ja to osecam u ovom vasem obracanju.

konto

pre 9 godina

Protiv sam parade a i ako se organizuje onda neka izađu svi ako ih navodno ima toliko koliko pričaju da ih ima, ko će smeti da udari na barem pola miliona ljudi? Ja da se borim za njih neću, nek se sami bore za svoja prava. A što se tiče pedofilije, nekrofilije i sličnih gluposti da jednom za svagda rešimo to pitanje, pedofilija i nekrofilija praktično podrazumevaju silovanje jer jedan akter ovog čina, dete ili mrtva osoba ne mogu da se pitaju da li žele da učestvuju dok su kod sexa dve odrasle osobe gay orijentacije obe osobe saglasne i sposobne da odlučuju u svoje ime. E sad, što ima osoba koje se zgražavaju nad time njihov problem, nek okrenu glavu. A trabunjanja ovih fariseja ne želim ni da komentarišem.

NScentar

pre 9 godina

Srpska pravoslavna crkva jos uvek je u 15 tog veka. Neka huligani, sto politicari podrzavaju, plate za policiju, ako moraju da jedan dan godisnje izadju na ulicu. Zaostala zemlja, i zaostao mentalitet crkve.

Goran

pre 9 godina

U redu, ali onda neka podvikne i svojim vladikama da se uzdrže od vragolija sa dečacima o narodnom (crkvenom) trošku. Tarife su poznate i nisu male...

vernik

pre 9 godina

U pravu je gospodin Irinej. Paradirajte o svom trosku, ali i vi se bogu molite o svom trosku, a ne preko postanskih maraka, besplatnog socijalnog osiguranja, neplacanja pdv i dr.

Helix

pre 9 godina

Iz budžeta Republike Srbije svake godine izdvaja se više milijardi dinara
za finansiranje projekata nevladinih organizacija na osnovu budžetske
linije 481 – dotacije nevladinim organizacijama. Međutim, najveći deo tog novca ne odlazi na račune organizacija civilnog društva, kako se možda čini na prvi pogled, već na račune sportskih klubova, verskih zajednica i političkih stranaka.

Koliko dobijaju crkve?

- Unapređenje verske kulture,
verskih sloboda i tolerancije -
52.000.000 dinara

- Zaštita verskog, kulturnog i nacionalnog
identiteta - 155.000.000 dinara
- Podrška srednjem teološkom obrazovanju
- 122.000.000 dinara

- Podrška visokom teološkom obrazovanju
- 58.000.000 dinara

- Pomoć za gradnju i obnovu verskih
objekata - 175.000.000 dinara

- Pomoć sveštenstvu i monaštvu na
KiM - 62.000.000 dinara

- Pomoć sveštenicima, monasima i
verskim službenicima - 45.000.000
dinara

- Uplata doprinosa za penzijsko i
invalidsko i zdravstveno osiguranje
za sveštenike i verske službenike -
102.500.000 dinara

- Manastir Hilandar - 70.000.000 dinara

DUGA

pre 9 godina

Kako crkvu nije sramota da komentariše paradu. Postavljam pitanje patrijarhu zašto nije rasčinio pedofile u redovima spc. Nema većeg zločina i greha od seksualnog zlostavljanja dece. Mnoge vladike su najveći zločinci. Da je ovaj narod pametan i obrazovan, kao što nije, najurio bi ih do sto đavola. Neka ne pozivaju narod na pokajanje. Oni treba da se kaju i ispaštaju do kraja života. Pljunuli su na Hrista, a tvrde da šire Hristovu veru. Treba da se skupimo i potpišemo peticiju da im se ni jedan dinar ne daje iz budžeta. Bogati su i prebogati a ne plaćaju porez, a od našeg poreza im se daju pare. ZAŠTO BRE!!!

proxima centauri

pre 9 godina

Koliko puta treba da ponovimo da bi crkva shvatila i utuvila : SRBIJA JE SEKULARNA DRZAVA.( pored Biblije, ne bi bilo lose da pomalo prelistavaju i Ustav Srbije)
Za razliku od SPC, ja sam PORESKI OBVEZNIK i zato sto zelim da zivim u TOLERANTNOM drustvu, HOCU da finansiram paradu ponosa.
Prema tome, ( ne znam kako da se obratim patrijarhu, malo mi je neprijatno, iako nisam vernica) NE BRINITE SE VI ZA NASE PARE.

Poruka za protivnike parade: Zar SVAKI covek ( stvoren po oblicju bozjem) nema pravo da bude srecan?
Poruka za LGBT ljude: Previse insistirate, iritirate ovu nasu homofobicnu sredinu. Lakse malo s tim.

podrška LGBT

pre 9 godina

Patrijarh nikako na shvata da država mora da poštuje Ustav RS. Što se pedofilije i incesta tiče-to je devijantno ponašanje. Gejevi nikoga ne ugrožavaju svojom seksualnom sklonošću i niko nema pravo da ih vredja ili na na bilo koji način zlostavlja. Oni su samo drugačiji od većine ostalih ljudi, ali ih zbog toga ne treba kriviti. Neobrazovan svet u Srbiji ne razume šta je homoseksualnost, ali učeni ljudi sebi ne smeju da dozvole ovoliku dozu elementarne neobaveštenosti.

Glupost je beskonacna, za svemir jos nije dokazano

pre 9 godina

Nema parade, nema pozitivne ocene iz Brisela, nema clanstva u EU. Pa kome su blizi Moskva, Teheran, Kabul, Bagdad i Pjong Jang samo izvolte...

Ady

pre 9 godina

Vasa Sveosti pa oni i paradiraju od svog novca, jer za razliku od clanov SPC svi su oni gradjani Srbije i poreski obveznici.
A "oni" vec godinama paradiraju i u istoj toj mantiji koju nosite u vasim redovima, ali se o tome nikad niste oglasili.

spc,sns,sps i ostali

pre 9 godina

Ko je on da se uplice u drzavne poslove.U evropi nema ni jedne drzave gde se crkva uplice u drzavne poslove,niti cujes o njima ,mozda godisnje jednom a ovde kao da smo bili vernici svo vreme ,nema nista bez crkve.cak je i predsednik isao kod patrijarha po savet.Pa kakav je to predsednik.Dosta mi je crkve i laznih vernika.Drzava je do grla u problemima,pa sto ne popuni malo budzet ?

Mrle

pre 9 godina

Broj policajaca za obezbedjenje parade je jednak broju koji SVAKE NEDELJE obezbedjuje fudbalske utakmice širom Srbije. To je gotovo 40 fudbalskih i košarkaških "parada" godišnje. I zamislite, tamo nema obezbedjenja zbog pretnji drugih tim sportskom skupu, već su sami ljudi koji dolaze tamo pretnja.

Fonco

pre 9 godina

Ja predlazem da umesto sto drvimo ovde, da svako uzme Telefon, da okrene Patrijarsiju i da makar portiru kaze sta misli:

Кабинет Његове Светости Патријарха Српског
тел/факс: +381-11-3283-997
е-пошта: kp@spc.rs

Канцеларија Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве
тел: +381-11-3025-133
факс: +381-11-3285-866
е-пошта: sasinod@spc.rs

Информативна служба Српске Православне Цркве
тел: +381-11-3025-112
е-пошта: info@spc.rs

AleksandraS

pre 9 godina

Čekajte, čekajte zaboga, ja nisam siguran da sam dobro razumeo: SPC deli savete o trošenju novca sirotinje? SPC?!! Jesu ovo Nadrealisti? Njuz?

Isi

pre 9 godina

Pretpostavljam da je za SPC u redu da milione dnevno gradjani Srbije daju na zloupotrebe Kosovara i oko Kosova ali nije u redu dati na paradu ljdskih parava. Malo mi to ne stima...

Prevaranti

pre 9 godina

Ja se iskreno ne secam kad sam zadnji put iz crkvenih krugova cuo neku izjavu koja propagira ljubav, razumevanje, ravnopravnost, pomirenje. Bliži su ti sto hoce da paradiraju tome nego vi. Predpostavljam da crkva nije ni svesna u kakav se moralni mulj zavukla. Kad treba da se uzmu pare, prvi stanu u red. Bar da imaju obraza da ćute.

jednakost

pre 9 godina

apsolutno se slazemo !

svi da sve placaju od svog novca - dakle, crkva takodje !
sto znaci nema besplatnih lokacija u gradu, automobili i sl donacije da se urede kao svuda u svetu da su limitirane itd itd

dakle, to sto zelite drugima ima da se primeni i na vas.
crkva nije, niti ce biti, na ledjima drzave tj poreskih obveznika !

Petar Petrovic Zubatac

pre 9 godina

Zbog cega se srpsko drustvo toliko protivi ovoj manifestaciji? Na to jos uvek niko nije uspeo da pruzi odgovor, niti cak ni priblizno objasnjenje...

Sustina setnje nije pokazati da u Srbiji postoje ljudi homoseksualne orijentacije, niti je sustina da narod pokaze da tu manjinu prihvata, nego je sustina da drzava Srbija demonstrira svoju nepristrasnu funkcionalnost i pokaze da postuje sopstvene zakone, bez obzira sta bilo ko (pojedinac ili organizacija) u svojoj glavi mislio o bilo kome (pa tako i o LGBT populaciji)...

rebel_45

pre 9 godina

Što ne patrijarh reče zašto je toj "šačici" potrebno toliko obezbeđenje ?
Jel zato što oni koji nemaju pravo sprečavaju i ugrožavaju one koji imaju pravo. Biće da je upravo tako. Ovo je doslovno tumačenje ustava i zakona ove zemlje po pitanju održavanja skupova.
Napisali ljudi zakone i ustav pa sad treba zbog toga da se izvinjavaju siledžijama , je li tako ili možda grešim ? Biće ipak da ne grešim.
Siledžije u zatvor sve dok ne promenimo zakone i ustav.
Šta će vam ljudi bilo čije mišljenje po ovom pitanju ?
Sprovedite i poštujte ustav i zakon i dovoljno je , a mislite dotle šta god hoćete to je vaša stvar - to važi i za crkve.
Nisam gay (a i baš me briga iskreno) ,
ali me briga što se ne poštuju zakoni i ustav.

dusan

pre 9 godina

Parada se obezbedjuje iz drzavnog budzeta jer je ustavom zagarantovano pravo svakog gradjanina da se bezbedno i slobodno okuplja. Obezbedjenje nije neophodno zbog samih ucesnika parade, vec zbog onih koju iste ugrozavaju (u velikoj meri zahvaljujuci Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i njenom govoru mrznje protiv seksualnih manjina).

Kao ateista i gradjanin ove drzave, ne zelim vise da finansiram Srpsku Pravoslavnu Crkvu pa neka se oni sami finansiraju u sta sam uveren da su u mogucnosti.

Branislav

pre 9 godina

Sudeci po tome kako su kaznili homoseksualne i pedofilne pojave u svojim redovima ja sam mislio da je SPC na njihovoj strani.
"Osim vladike vranjskog Pahomija, koji je i procesuiran zbog pedofilije i čiji je predmet zastareo, postoje još dvojica vladika za čija se orjentacija prećutno zna. Pored vladike Kačavende, preko Drine je još jedan episkop sa istim opredeljenjem. U eparhijama koje su EU je jedan vladika sklon osobama istog pola, dok jedan vodi eparhiju u jednoj od bratskih pravoslavnih zemalja".

Gvozden

pre 9 godina

@Zdravko - u vezi sa porezom - verujem da većina komentatora misli na porez na usluge koje sveštenstvo pruža: krštenja, sahrane, venčanja... Dakle mi plaćamo uslugu, ne dajemo prilog, ma kako to neko hteo da okarakteriše. Koliko je meni poznato, sveštenici plaćaju paušalni porez (otprilike kao zanatlija, cca 8.000,00 dinara mesečno) koji je neprimeren njihovom mesečnom prihodu. Pride, odlukom neke od naših vlada, svim sveštenicima država plaća doprinose na mesečnom nivou. Mislim da se radi o minimalnom iznosu, oko 11.000,00 dinara ali kada to pomnožite sa brojem sveštenika svih konfesija kojih je oko 2000 dobijamo ogroman iznos. Najprostije rečeno, sveštenici će dobiti penzije koje im plaća država, odnosno svi mi kroz naše obaveze. Pri tom, sveštenici ne plaćaju stanarinu, imaju radno vreme od par sati (nikad više od četiri izuzev praznicima) i mnogobrojne svima znane beneficije pogotovo u manjim sredinama. Poznato je da crkva kao kakva velika kompanija ima VPN mobilnu telefoniju gde sveštenici svojoj rodbini podele po nekoliko aparata sa karticama. Zbog toga svega s razlogom se pitamo, gde je novac koji bi se od crkve vratio državi, kroz porez ili na bilo koji drugi način?

Jugović

pre 9 godina

Pa ovo je klasičan reket. Patrijarh ima razumevanja za grupe koje prete i ugrožavaju bezbednost građana, a od organizatora Prajda traži da sami plate zaštitu. Izvinite ali u moje vreme se to zvalo reket, nema drugog objašnjenja

Nebojsa

pre 9 godina

Kao ateista pozdravljam ovakve stavove Patrijarha: još nekoliko godina ovakve kombinacije rigidnosti, nehrišćanstva, skrivanja skandala ispod mantije i vožnje skupih automobila - i podrška crkvi će se svesti na koliko-toliko prijvatljivu cifru od 20% - a samim tim će i procenat nabeđenih vernika polako početi da spušta.
Dakle, GO IRINEJ, GO!

dokle više ovaj tamjan van crkvenog dvorišta?

pre 9 godina

Neoprezni ste pope.
Prelazite, i to dobrano, vaše ingerencije.
Ovo je još uvek, po Ustavu, sekularna država.

Plaćate li porez na imanja (zgrade, zemlju, prodaju proizvoda itd)?
I, najzad, da li vašu crkvu država pomaže DIREKTNO IZ BUDŽETA, na ovaj ili na onaj način?
Molim?

Washington

pre 9 godina

A koliko se novca baci samo na derbi partizan zvezda?

Jel i to gradjani treba da placaju? Jesu platili za siledziju miladina kovacevica? Jel placaju crvku iako mnogi ne idu u nju? A i ovi sto idu cemu ih crkva uopste uci?! Citam komentare na fejsbuku, ljudi pozivaju na linc ucesnika parade. Strasno, veoma hriscanski. Tako se vekovima huskaju ratovi jedni na druge, manite me crkve i politike, sve je to isto!

Pauly Ester

pre 9 godina

Još nisam čuo da je SPC u nekom konkretnom slučaju gde postoje počinici zauzela stav protiv nasilnika i nasilja. Ovde ne mislim na one floskule gde se govori o nekom imaginarnom miru i dobroti. U principu rekao je paradirajte ali ćete dobiti batina i to besplatno.

Tole

pre 9 godina

Ako je potrebna tolika organizacija da bi se odrzala Parada, onda ne treba ni da se odrzava, znaci, nas narod i nasa zemlja ne podrzavaju paradu, odnosno veliki broj se protivi. Jesmo li demokratska drzava?
(Boco, 23. septembar 2014 11:57)

Evo primera da prosecan Balkanac ni ne razume pojam demokratije.

Demokratija ne znaci da vecina moze da uskrati prava manjini, nego da SVI imaju ISTA prava!
(Kum, 23. septembar 2014 13:26)

Sve si mu lepo rekao. Samo bih te ispravio da je to shvatanje demokratije, ne procecnog, nego ispodprocecnog Balkanca.

vlada

pre 9 godina

Ah ogrija mi srce!

Ponovo izjava naših premoralnih, presavesnih, preskromnih crkvenih velikodostojnika! Sreća pa nam je država sekularna, pa crkva nema nikakvog uticaja na vlast lolololololo!

Nemanja

pre 9 godina

Porez na imovinu bi se mogao placati ukoliko poseduju zemlje i zgrade u kojima se ne vrsi sluzba i koja nisu od nacionalnog znacaja... Sto se tuce poreza na prihod, tu ponovo imamo prihod od verskih usluga, od donacija (malih i velikih), eventualne proizvodnje. Ovo poslednje svakako treba oporezovati, ali sta cemo sa ovim prvim. Regulativa tu mora da bude veoma precizna...
(Zdravko, 23. septembar 2014 11:16)

Ala se neko ovde pravi blesav... Sa jedne strane se spominje porez na imovinu onako uzgred, kao - postoji zanemarljiva šansa da crkva poseduje nekakvu tamo imovinu koja nije direktno vezana za versko delovanje, šta mi napriča... Sa druge strane, kao 'pipava je tematika oporezivanja'... Pipava je za sve preduzetnike pa im država skida kožu s leđa, samo crkvena lica trguju sa čime god žele, a inspekcije ne vide...

Stefan

pre 9 godina

Onog trenutka kada Srpska pravoslavna crkva (kao i ostale verske organizacije) bude počela da državi Srbiji plaća porez (da podsetim: crkva ne plaća bilo kakav porez, oslobođena je toga), onda će imati i pravo da piše ovakva saopštenja. Sada, nek ne brinu o tuđem novcu. I neka pokušaju da budu bar pristojni pri javnim obraćanjima. Ovo saopštenje je u najmanju ruku uvredljivo.

Milow

pre 9 godina

Onog dana kada me je otac pitao da li ti je neko nekad ponudio da budes gej, shvatio sam da je problem vecine ljudi neinformisanost, neupucenost jednim delom i neobrazovanost. Sa drige strane imamo grupu ljudi koja zeli da manifestuje svoju prirodu, malo izmenjenu i to na nacin "in your face". Ponekad ovo sve izgleda kao borba dve strane, a ne borba za prava ili stagod. Ljudi moji pazite se onih koji nude veru ili izbor, ponude su otrovne.

Garbage collector

pre 9 godina

Pre ću da dozvolim da moje pare od poreza odu na ljudska prava, nego crkvi. Nije im dosta što im plaćamo plate, penzije i porez.
Moram ovo da kažem, a nadam se da ćete da objavite.
Moj tata je za razliku od mene bio vernik, pa kada je umro iznajmio sam popa da mu održi opelo. Nakon opela pitam ja njega koliko trebam da platim a on kao "neki daju manje, neki više...". Ja izvadim 70e i pitam da li je dovoljno, a pazite šta on kaže "ma dobro je, ispravićeš se na 40 dana". Alo ! 70e mu nije dovoljno za 15min posla.

Danilo

pre 9 godina

Verujem da gejevi plaćaju porez, kao što biste i vi trebali a ne činite. Kad crkva može da se finansira iz budžeta, od novca svih građana, zašto ne bi mogla i parada? Niti traže penzije, niti grade sebi hramove. Sve što žele je da ne dobiju batine na ulici u svojoj zemlji, ni oni ni bilo ko drugi. Zalažu se za borbu protiv nasilja za razliku od vas koji nasilje promovišete i podstičete. Hrišćanstvo, šta to beše, pope?

bbb

pre 9 godina

Ova izjava je duboko licemerna, bezobrazna, agresivna i pogresna na toliko nivoa da zaista nemam volje da komentarisem pojedinosti. Ne razumem se dovoljno, ali molim one koji se razumeju u to za odgovor, da li je moguce pokrenuti peticiju kojom bi se crkva (bilo koja) obavezala da se uzdrzi od komentarisanja politickih i svetovnih dogadjaja (neka za to naprave udruzenje ili stranku), kao i da se napravi cenovnik usluga za koje ce se obavezno izdavati fiskalni racun uz placanje poreza, racuna i ostalih obaveza kojima podlezu svi drugi gradjani ove zemlje?

Miki

pre 9 godina

Svi smo mi božija deca i jednaki pred bogom i prirodom. A od ovakve pravoslavne crkve i njenih kvazi poslanika, začaurenih u 17 vek, mi se blago povraća. Koliko milicije obezbedjuje svaku utakmicu, zbog huligana, i koliko to košta? Huligana, kojima policija zna ime i prezime, ali ih ne hapsi, jer im odgovara kanalisanje besa omladine na agresivan način, prema bilo kojoj grupi, naciji ili veri, osim prema političarima i parlamentu. I od te obične šetnje ste napravili vest meseca. A ja bih na mestu ministra unutrašnjih poslova, postavio jednostavan ultimatum navijačkim grupama i klubovima (jer 99% oni prave probleme oko te šetnje). Bude li parada rizik ili ometana s nasiljem, rizik su i fudbalske utakmice do daljnjeg. Nema publike, sorry, veliki rizik, dosta novca za obezbedjenje, igrajte pred praznim stadionima. Pa da vidiš, koliko bi se usijali telefoni ministru, sa rečima: Ma nema problema, pobrinućemo se za sve i čak ćemo i čuvati paradu i maziti ih i paziti i zvati ih Djole.

Licimuri

pre 9 godina

OK. A sta cemo sa Kacavendom? Nesto ga ne osudiste iako co'ek ima vec par kucnih filmica, uredno objavljnih na netu... Cak je od skora opet poceo da se pojavljuje na skupovima duhovnih glavesina. Pa i Pahomije dobio neki orden skoro, koliko me sjecanje sluzi...
Ne znam koji su mi gori, ovi sto hoce da paradiraju po svaku cijenu ili ovi sto bi da biju nekoga zato sto se ne slazu sa njim...

Izvor prihoda

pre 9 godina

Ne želim da se iz budžeta izdvaja ni za paradu, niti za crkvu. Za obezbeđenje uredno prijavljenog skupa, međutim, sredstva se moraju izdvojiti jer reda mora biti. Jedan od prvih zadataka države je da održava red na svojoj teritoriji. Neka ne izlazi niko da sprečava paradu, neće se morati izdvajati sredstva! I neka se održi ta parada jednom, jer dok se ne održi, mi koje to ne zanima nećemo imati mira. Ničiju slobodu ne želim da ugrožavam sve dok neko ne ugrozi moju.

nina

pre 9 godina

Evo šta kaže Peđa Azdejković na temu ove parade:
B92 blog: Zašto gej parada više nije gej
http://blog.b92.net/text/24668/Zasto-gej-parada-vise-nije-gej/

MIhajlo

pre 9 godina

1. Seksualnost nije - opredeljenje . Vec instinktna radnja kao jelo i pice . Ostale konstrukcije su pogresne i posledica nerazumevanja covekove prirode/ neznanjem.

2. Incest je devijacija jer druga strana nije u stanju da odlucuje da li zeli ili ne. TO je oblik nasilja. To su dakle potpuno odvojene kategorije. Ne treba ih olako stavljatii u isti kontekst.

3. Ovo je cista zamena teza. Zamena koja medjutim toliko providna, da bi se svaki starogrcki/rimski orator stideo. Dakle:
Aktivnost koja se moze kontrolisati u drustvu je nasilje a ne sexualnost. Nasilje se siri kao prinicip delovanja i argumentacije, ne seksualnost. Dakle : novac se ne trosi na promociju sexualnosti odredjene grupe vec protiv nasilja druge. Zakljucak: ukoliko zelite da nesto menjate - menjajte nasilje- ne sexualnost koju ne mozete promeniti vec evenutalno sputatii razviti u neke druge patologije - kao npr. nasilje

Crkva bi dakle trebala da deluje protiv nasilja, da objasnjava i poducava mir na delu a ne da poziva na mir i da deluje suprotno tome.

Teoloski dodatak : problem zabrane homosexualnosti je medju najmanje znacajnim pojavama u starom i novom zavetu. U istim tim knjigama je incest vise puta promovisan u "izuzetnim " situacijama od "boga". Svaki upuceni teolog/hriscanin to zna. Sve ostalo je licemerje .Trebamo ga se cuvati.

Bratski pozdrav u Hristu

s t v

pre 9 godina

Oladite više svi, bre.
Stalno ste protiv nečega ili nekoga.
Ja ni lupom ne mogu da pronađem ateistu ili osobu koja podržava prava seksualnih manjina u sredini u kojoj radim i boravim, a na komentarima ...
Moja poruka SPC-u:
Držite se crkve i budite uz narod kao što vera propoveda, a ne iznad njega po svemu.
Moja poruka LGBT-u:
Osnujte organizaciju, registrujte članstvo i onda se borite za svoja prava za koja mislite da su vam uskraćena kroz institucije. Nemojte s vremena na vreme da provocirate i uživate u reakcijama.

Ni jedni ni drugi nisu bliski mojim stavovima i smaraju me.

master

pre 9 godina

Svet bi bio mnogo mirniji za zivot da nije vas koji predikujete i solite pamet,a usput pomalo i kraduckate na fin nacin.Ne cudi sto sve vise njih izlazi iz crkve,jer kada slusa sta propovedate i vidi kako uzivate u bogatstvu nije naivan da vam veruje u te vase bajke o pravdi i istini.Vama bi trebalo zabraniti da se mesate u politiku,mnogi ratovi u svetu su se vodili i vode zbog vas,a najvece zrtve su oni koji vam slepo veruju i slede vas.Zivite vi od vaseg truda a ne na racun lakovernog i siromasnog naroda uz pomoc politicara,vi radite u licne interese,a ne naroda,zato se i podnosite.Ako je bog stvorio coveka a vi ste sledbenici te teorije zasto ga klasirate i ogranicavate u svojim pravima.Vi umesto da imate razumevanja za to i podrzite ljudska prava svesno pravite mrznju i huskate huligane na linc.

Miss S

pre 9 godina

Ta ista "neiskvarena deca i neiskusna omladina" pocinju sve ranije da piju, drogiraju se, stupaju u seksualne odnose, i to crkvi ocigledno ne smeta.
A poredjenje i izjednacavanje homoseksualaca sa pedofilima i incestuoznim vezama je tek bolesno. Pedofili su zlostavljaci i silovatelji maloletnih lica, ne moze se izjednaciti to sa osobama koje imaju osecanja prema istom polu sve dok ne dodje do zlostavljanja ili silovanja po tom osnovu.
Iako sam vernik, sve veci otpor imam prema svestenim licima koji umesto da propagiraju ljubav, milost, prastanje, slogu i mir koriste svoj polozaj da raspiruju mrznju i netrpeljivost prema svima i svemu sto je iole drugacije!

SU024

pre 9 godina

Verske svečanosti kad je veliki broj vernika prisutan u mom gradu obezbeđuje policija. Posebno i ima ih više. Posebno regulišu i saobraćaj. Jednako i za SPC i katoličku. To se fakturiše crkvama?
Za čije pare se to radi?
Nije lepo da crkve zaborave svoje troškove. Sve da doprinosima i osiguranjima koje im svi plaćamo a da se sete da je ovo privatna zabava. Trun u tuđem oku a u svom...

ime

pre 9 godina

"Ako je gej seksualno opredeljenje opravdano i treba ga propagirati, na osnovu čega to isto ne važi i za pedofiliju, masovno raširenoj u zapadnom svetu, incest... Po čemu je njihovo pravo manje pravo od takozvanog prava vaše seksualne (dez)orjentisanosti", navodi SPC.

Jeli ovo pisao Pahomije...ili Kacavenda mozda?!?

Londonac

pre 9 godina

A da li se nas Sveti Otac ikada zamislio da malo vaspita te "mladice" koje u "rasnom pravoslavnom duhu" dizu ruku, ciglu, kamencugu itd. na drugoga? Niko se ne pita koji je razlog tolikog obezbedjenja i "bacenog novca" - da se zastite ljudi od zivotinja koji se pozivaju na "veru", a o Bogu ne znaju ni rec, koji se pozivaju na porodicu, a tuku i varaju svoje zene. Muka mi je kada vidim sve ovo licemerje - hvala Bogu da sam vani...

Dana

pre 9 godina

"Zar ste toliko zaslepljeni svojom pohotom i egoizmom da vam ne smeta stavljanje celog državnog aparata u svoju službu i velike neosnovane troškove organizacije parade?" Vecu GLOPOST nisam skoro cule i nisam mogla da zavrsim clanak. POHOTA I EGOZIAM?!? Da li je pohota i egoziam to sto neko ceo zivot mora da trpi ponizenja, batine, diskriminaciju, i razne vreste zlostavljanjka zato sto je rodjen kao homeseksulac? Pricamo o osnovnim ljudskim pravima. Parada je vazan korak napred , i uvazavanje od strane drzavnog aparata takodje. Po biblijiama, kuranima i ovim irninejima- pirinijemima niti jedna ZENA na ovom svetu ne bi " trebala" da ima osnovna ljudska prava.

Sabre

pre 9 godina

Bas sam to isto vama hteo da kazem. Ovo nema pritom veze sa paradom, moj stav o tome je potpuno neutralan, ali stav o crkvi je da je krajnje vreme da se sklone sa drzavnih jasli i oporezuju kao u svom normalnom svetu. Pa onda daj izjave i moralisi do sutra batice..

lazy houseboy

pre 9 godina

Особа која не прави разлику између слободне воље две одрасле, пунолетне, здаве особе да својевољно ступе у љубавни чин и сексуалне злоупотребе детета које се као такво не може сматрати способним да донесе такву одлуку, које је по правилу принуђено против своје воље или је наведено, уцењено и сл. на то, дакле особа која не увиђа разлику између та два је изгубила сваки кредибилитет да јој се суд о томе узме за иоле озбиљно. Особа која сексуалну злоупотребу деце у својим "просторијама" од стране својих припадника заташкава, крије, игнорише, чека (и дочека) да случај пред судом застари је саучесник у злочину. Господо из Синода, мислите о томе.

Замену теза да они који руше и уништавају заправо нису проблем већ ови што хоће да искористе своје Уством загарантовано право и прошетају улицом пола сата, не знам вреди ли и коментарисати. Баш као и чињеницу да ти који бацају камен то чине са благословом господе из Синода. Црква је показала у колико стравичној мери није љубав али уреду, љубав је љубав.

Razuman

pre 9 godina

"Prethodne parade su, kako se dodaje, izazvale otpor ogromne većine građana, nemire i izazivanje agresivnosti, buđenje rušilaštva i destruktivnosti kod nekih slojeva društva, posebno mlađih... ", kaže SPC. Cccc! Ispade seksualno opredeljenje veći greh od agresivnosti, destruktivnosti, rušilaštva, prebijanja i ubistva, a te iste pojave opravdane u slučaju istrebljenja drugačijih! Sveštena gospodo, ne piše to u crkvenim knjigama i nemojte to zloupotrebljavati! Videli smo na primerima crkvenih čelnika koliko ste protiv gej opredeljenja, zato bolje ćutite i pustite da prođe jedno 200 godina da narod zaboravi na sve Vaše afere.

ReTox

pre 9 godina

"Prethodne parade su, kako se dodaje, izazvale otpor ogromne većine građana, nemire i izazivanje agresivnosti, buđenje rušilaštva i destruktivnosti kod nekih slojeva društva, posebno mlađih... "

A nije ti palo na pamet da ovo osudiš, ma o kakvoj paradi se radi?

T&T

pre 9 godina

I onda me neko pita zasto prezirem crkvu!
Sa zadovoljstvom bi I spaljivali "vestice" na lomaci da mogu!
....a sto je najgore ta ista crkva prepuna popova perveznjaka I pedofila.... sto je mnogo gore od homoseksualizma koje uopste nije devijacija vec varijacija ljudske vrste!
Skandalozno! I samo jos jedan razlog da ih prezirem sve do jednog!
.....I oni daju sebi za pravo da govore o parama?! Voze se u najskupljim dzipovima (u ime Boga) dok narod skapava od gladi!!!

zoran sm

pre 9 godina

AH dragi Pope kako bih i ja voleo da su jedini problem u Srbiji socijalni, ekonomski, pravni aspekt održavanje Parade ponosa. Da su nama dilema koliko podržati i zakonski ići u pravima homoseksualne zajednice. Ali eto nisu problem je: nemaština, lopovluk, moralna dekadencija vlasti, bahatost crkve i da ne nabrajam. Nešto nisam video da ste se bunili i organizovali ljude u velike protestne šetnje, molitve itd. zbog smanjenja penzija, zbog pljačke na Kosovu ili bilo čega što muči ovaj napaćen narod! Lepo organizujte pastvu sveće u ruke pa udri protiv nepravde u hramove na ulicu i ja ću vam se pridružiti. Aaaaa ne, udri po manjini onima koji ne mogu da se brane znate li ko tako radi?

vv

pre 9 godina

Iako nisam pristalica ove orjentacije, smatram da je kriva drzava zbog potrebe za ovom kolicinom obezbedjenja. Nazalost policija mora da se hrve sa huliganima bilo da je parada ili utakmica u pitanju, jer sudstvo, tuzilastvo i drzava uopste ne sankcionise kriminal na pravi nacin, vec kriminalci ukoliko nemaju zaledjinu ukalkulisu unapred kaznu, koja je obicno smesna, i idu u akciju.

SARS

pre 9 godina

ne znam kako je vama, ali meni je ova tema toliko dosadila da nemam reci.. daje se preveliki publicitet sto oni ustvari zele, a sad i crkva pocela da deli savete. Ignor.

hmmm...

pre 9 godina

@Kralj Ibi
Kralju, malo više se informiši o segragaciji jer je u najmanju ruku uvredljivo prema svim žrtvama rasizma u Americi da se o njoj govori kao o nečemu što se, "eto spontano dogodilo, samo je bilo potrebno vremena "normalnim", belim Amerikancima da prihvate da su i ovi drugi ljudi". Isto važi, za početak legalizaciju homoseksualizma, a da ne pričamo o menjanju svesti ljudi: bilo je potrebno mnogo žrtava, protesta, aktivizma da bi se bilo šta promenilo. Ključne reči koje ti mogu pomoći ako želiš više da se upoznaš sa prelomnim trenutcima u ove dve oblasti su Rosa Parks, Crni panteri, Stonewall protesti, i videćeš da su u pitanju jako ozbiljne i mukotrpne borbe za ljudska prava a ne paradiranje radi nametanja nekome nečega. A možda ti pomognu i da shvatiš zašto je potrebno da u Srbiji postoji parada ponosa (sa akcentom na PONOS, a ne na PARADU).

Simeon NS

pre 9 godina

Morao se i on prikloniti opštoj politici podilaženja velikim domaćim i svetskim centrima moći, a da bi se nekako ogradio (makar simbolično) onda kaže činite to al za svoje pare. Bedno, jako bedno na šta je spao patrijarh SPC.