Nedelja, 21.09.2014.

09:12

"Odnosi Zapada i Rusije vode u rat"

Nekadašnji savetnik francuskog predsednika Fransoe Miterana Žak Atali rekao je da bi narušeni odnosi Zapada i Rusije mogli da dovedu do novog svetskog rata.

Izvor: Beta

"Odnosi Zapada i Rusije vode u rat" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Перица

pre 9 godina

@ Vuk79

Није дошло јер Руси никада нису ишли до краја, Амери јест, сетите се само Кубанске кризе.

Сада Руси немају више где да се повуку, а Амери ће да наставе да иду до краја.

USA

pre 9 godina

Zar nisu zapalili Moskvu pred Napoleonom? Bojim se da doticni savetnik gresi samo u jednom: ako "prigusti", Rusi ce upotrebiti atomsku bojevu glavu i napasti SAD. I drugo, mislim da su Nemci vidjeniji da se suprodstave takvoj rizicnoj politici SAd, od Francuza.
(proxima centauri, 21. septembar 2014 13:05)
Pricas kao da Niko drugi nema nuklearku sem Rusa I USA ima te bojeve glave tako da sigurno bi usledio odgovor a to znaci kraj za ljudski rod... Inace do velikog rata nece doci jer kad se to nije desilo za vreme hladnog rata i kubanke krize kad je situacija bila mnogo napetija i odnosi izmedju USA I CCCP bili mnogo gori nego ovo danas...

Action Man

pre 9 godina

Mozemo se samo nadati najboljem,no,znajuci kakve budale imaju vlast i kako su ljudi lakomi kad su pare u pitanju,svasta se moze desiti...

proxima centauri

pre 9 godina

Ne bih da se merim sa bivsim savetnikom francuskog predsednika, ali vec duze vreme se plasim, upravo ovoga o cemu on govori. Ratovi ( narocito drugi svetski) su pocinjali, izmedju ostalog, i zbog ekonomske krize.

"Razbucavanje" Libije, Iraka, Avganistana, sukob Izraela i Palestine, nisu dovoljni, kao ni obaveza clanica NATOa da kupuju oruzje (mislim da je to trenutno jedina svrha njegovog postojanja).
Treba im veci rat, a Rusija je k'o porucena (jaka, plus ima Sivir sa neogranicenim kolicinama prirodnih resursa).

Obama je pre neki dan izjavio da ce "pomoci" Ukrajini.

Ono sto oni ne znaju, to je da su Rusi "ludi", kad brane svoju zemlju (em Sloveni, em pravoslavci, skloni fatalizmu do krajnjih granica). Zar nisu zapalili Moskvu pred Napoleonom? Bojim se da doticni savetnik gresi samo u jednom: ako "prigusti", Rusi ce upotrebiti atomsku bojevu glavu i napasti SAD. I drugo, mislim da su Nemci vidjeniji da se suprodstave takvoj rizicnoj politici SAd, od Francuza.

zlo i naopako

pre 9 godina

Istina, amerika priželjkuje rat u evropi. To bi ojačalo njihovu ekinomiju i stavilo evropu u još zavisniji položaj. Briselski pilitičari se redovno lobiraju, a Barozu je postavila američka administracuja posle skandala u portugalu zbog kojeg je trebalo da mu sude. Valjda će neko poslušati ovog pametnog čoveka.

ivan78bg

pre 9 godina

Treci svetski rat je jednak unistenju covecastva.Ko misli da ce nuklearne sile da vode rat medjusobno a da ne upotrebe nuklearno oruzje je jako naivan.Tako da svako ko priziva treci svetski rat priziva sopstveno unistenje.

Andreia, Vojni Analiticar

pre 9 godina

Mr. Atali, NATO bi vec napao Rusiju da je Rusija Srbija, jer bi hteli da pokazu svoju moc nad slabijim. Medjutim ako bi napali Rusiju onda bi konacno i Severna Amerika dobila rat a malo vise Evropa. E to oni ne zele. Sve ove dosadasnje indijaske ratne igre NATO Alijanse se svodi samo na zveckanju oruzja, ali rata sigurno nece biti jer Zapad nece da gine. Rusija je najjaca sila na svetu a to NATO veoma dobro zna.

vexile

pre 9 godina

Zanimljivo je to da tek kada postanu bivsi krenu da razmisljaju svojom glavom! Znaci presipanje iz supljeg u prazno! Neka svoje misljenje zadrzi za sebe jer ga sada i onako niko ne ferma 1%!

lena

pre 9 godina

pa meni je ovo vec neko vreme jasno...sve svetske krize su se rešavale ratovima, a naročito 2 najveće...a danas je kriza postala toliko globalna da niko nema resenja za nju-sem amerike koja ratuje na sve strane kao svetski policajac i zarađuje na oružju u "ime demokratije"...a evropa će stvarno da ispadne opet glupa ukoliko dozvoli da bude uvučena u rat jer danas su ulozi mnogo veći nego za vreme 2. sv rata- 2,3 nuklearne glave na relaciji teheran, vašington, moskva u neće rešiti finansijsku krizu, već će pre dovesti do propasti sveta...i ovo što je čovek rekao nije nikakva teorija zavere, već analiza istorijskih činjenica i faktora rizika koji se ponavljaju!

pametnjakovic, onaj drugi

pre 9 godina

ha, ha, ha ... nema od tog nista. Prvo svetski rat vise nije nemci - patrizani i Bata Zivojinovic u glavnoj ulozi ... Drugo i NATO (citaj SAD) i Rusija su toliko jaki vojno i tehnicki da jednostavno ne smeju da krenu jedni protiv drugih. A sve ostalo sluzi za potkusurivanje ...

SNS bot 1 sa članskom knjižicom

pre 9 godina

Bolje rat nego Rusija koja može da se suprotstavlja eu i usa. znaju oni da je jaka Rusija kraj deljenja demokratije na usa način.

stevan

pre 9 godina

Nemogu da verujem sta sve citam. Umni ljudi, pametan covek, treba njega slusati... Evo, ja zivim u Francuskoj, i mogu vam reci da taj covek sve radi da bi dosao treci svetski. On je milijarder, kao svoj drug Bernard Henri Levy. Da se on pita, odavno bi Francuska poslala svoju vojsku tamo. Dobro pa je bar narod trezan ovde, pa ne da deci da ginu za dolare. A vi i dalje verujte u velikoumnost ovog ratnog profitera.

Gile

pre 9 godina

Mi predviđamo da će izbiti svetski rat“, piše kineski profesor Han Ksudong.
Profesor nastavlja s upozorenjima: „Verovatno je da će se u Trećem svetskom ratu boriti za prevlast na moru, i da Peking, kako bi se Kina pripremila za nadolazeći konflikt, mora da „razvije svoju vojnu snagu na osnovu svetskog rata“, kako ne bi postala pasivna žrtva u predstojećim događajima.
Naglašavajući da „SAD pojačano preti prekomorskim interesima Kine“, Ksudong upozorava da Peking „mora da razmišlja o trećem svetskom ratu pri razvitku vojnih snaga, posebno morskih i vazduhoplovnih snaga“.
Ksudongovi komentari naročito dolaze do izražaja posle izveštavanja da je Peking nedavno premestio 12.000 vojnika na granicu sa Rusijom. Analitičari podsećaju da se to nikad do sada u istoriji Kine nije dogodilo, i da je vojska koja je premeštena na granicu Rusije poslata tamo kao buduća podrška Rusiji.
Ocekivanja kineskog profesora su u skladu sa stavovima Žaka Atalija. Na zalost.

Zapad

pre 9 godina

Znači, potrebno bi bilo pustiti Putina, koji se igra nalik Slobodana Miloševića 1991, da on stvara Rusku imperiju na štetu okolnih naroda, samo zbog toga jer imaju nuklearno naoružanje? Rusi nisu oštećeni na pozorištu međunardne zajednice, samo njihov trenutačni car želi više nego što im pripada i sve to bazira na strahovanju pred ponovnim velikim ratoma kod zapadnjaka. EU i USA kasne sa sankcijama, koje bi morale biti puno oštrije. Ako bi 1938 kad je hitler tražio Sudete uveli sankcije trećem rajhu, drugog svetskog rata ne bi nikada ni bilo. Dak.le, najoštrije sankcije svim vlastodržcima poput Putina i njemu sličnih

sima

pre 9 godina

" nužno je da Zapad s Arapima, Turcima i Rusima postupi isto kao s Nemačkom 1945. godine, a to je da ih uvažava, ne prekida nikakvu vezu, održi ih u krugovima moći, ponudi im zajedničke projekte“

Problem je što nismo u situaciji 1945, vec one iz 1939.

Megatronman

pre 9 godina

Otkrio je Ameriku. Pa naravno da vode jer imamo arogantnog Putina koji ima N-oružje. Valjda imaju neke kontrolne mehanizme da sprijece samostalnu objavu napada N oružjem. Jer ovaj je gori od Staljina.

Stefan

pre 9 godina

Barem 5 ili 6 puta je uporedio Rusiju sa nacistickom Nemackom. Toliko o njegovoj objektivnosti. Nato propaganda uvijena u oblandu "intelktualca".

Комите́т госуда́рственной безопа́сност

pre 9 godina

na cijem li je tajnom platnom spisku ovaj "romanopisac i esejista"?....

bice bolje

pre 9 godina

Ma ko ce da ratuje danas, oni hipsteri sto cekaju u redu za novi iphon, nema od toga nista, pogotovu da se razvijene evropske zemlje gurnu u sukob. Njima trebaju sukobi kontrolisanog karaktera, i na teritorijama siromasnih zemalja odnosno one koje nemaju nuklearni arsenal. Mi smo to najbolje iskusili, sto se vise produbljuje ekonomska kriza broj malih zarista raste. Danas imamo u isto vreme Gazu, Ukrajnu, Avganistan, Irak. A i Putin je sigurno deo te igre malo se igraju dobrih i losih momaka a kada se isprazne vojni magacini onda ce postati pouzdan partner zapada.

gvatemala

pre 9 godina

pa sa nesposobnim predsednicima kao sto je oland i merkelova - evropa je osudjena na propast a radi boljitka amerike - gde su sreder, gde je miteran - nema ih - evropu vode osvedocene birokrate mediokritetske provinijencije

Brko

pre 9 godina

Naslov po meni nije na mestu, jer iz teksta je trebalo izvući ono što je čovek rekao, a to je jasno pripisivanje krivice. Nije redakcijski tekst, niko ne bi zamerio. Valjda. Jer ako se ikada pitamo, gde je krivica svakog pojedinca, koji sebe smatra nevažnim, ali nijetako, svi smo bitni, svi smo sistem, onda je to u ovakvim detaljima. Ako ovako ćutimo tj. ako izvrćemo naizgled nevažne i bezopasne stvari, onda saučestvujemo. Evropa mora da ustane, ovde se ne radi o proruskoj ili antiruskoj politici ili osećanjima. Evo ja sam evropejac po ubeđenju, a Evropa i Amerika nije isto! Ovde se radi o EVROPI, a to je i poruka ovog intelektualca i sve više očigledno Francuske, jedne od najvećih nacija na svetu, kolevci mnogih lepih stvari koje su oplemenile čovečanstvo!!!

J

pre 9 godina

Човек је савршено у праву и наравно да га неће послушати јер је Француска вазална држава Америци. У сваком случају поштујем храброст да се овако нешто каже, има дедица м...

zbogom kikindo

pre 9 godina

konacno da neko nesto pametno izjavi po ovom pitanju. Verujem da bi mnogim islo na ruku da se rat dogodi, iz raznih sebicnih razloga.

UK

pre 9 godina

Ako i dodje do rata, to ce biti rat tehnologije, savremenog nauruzanja i profesionalne vojske. Mozda smo vec i u ratu, a to ce se pricati tek u istoriji jednog dana.

tosa

pre 9 godina

Eh, nista od svega ovoga iako je sve pametno receno. Nema vise Miterana a nece ni dozvoliti oni preko okeana da se ovako nesto desi, to jest smirenje Evrope. Pa svi smo citali onog americkog analiticara Hamiltona, on poziva na dalji sukob.

svakih 100 godina valja sve porušiti - to se zove progres

pre 9 godina

Samo je pitanje vremena ko će prvi istupiti u EU i reći da ono što Rusija traži nije ništa više od onog što je EU sa Amerikom silom nametala po svetu a gde je Jugoslavija bila test poligon za takvu politiku. Ovom sukobu oko Ukrajine prethodila je (i dalje traje) žestoka finansijska kriza u Americi sa posebno opasnim implikacijama na tržištu nekretnina kroz toksične kredite koje načelno nijedna ekonomija ne može da podnese. Sve to je ustvari manifestacija istorijski najveće krize kapitalizma (posebno onog liberalnog) koja će se neminovno razrešiti svetskim ratom. Ljudi su naravno zabavljeni brojanjem svojih bezvrednih para i gomilanjem svog realno bezvrednog bogatstva i žive u glupoj iluziji da ih to može poštedeti stradanja. Potrebno je zaustaviti liberalni kapitalizam, razjuriti, pohapsiti i oduzeti svu imovinu bankarima koji su stvorili ovu krizu ali za tako nešto je potrebna politička elita koja sa njima nije bila saučesnik i bez većih političkih lomova ne može biti ni oporavka.
U svakom slučaju ovako kako sad stvari stoje i kuda se one dalje kreću sasvim je izvestan jedan veći, svetski sukob koji će razrešiti ove protivrečnosti ako ga neka zdrava politika pre toga ne razreši (u šta valja sumnjati).

zoranZA

pre 9 godina

Pametno covek kaze . Samo budale ne vide da Amerika namerno destabilizuje Evropu radi svojih interesa .Samo se varaju ako misle da u slucaju rata ne bi se pucalo i na njihovoj teritoriji . Ratna tehnika danas je mnogo razvijenija nego sto mnogi mogu i da zamisle . Mnoge zemlje , u slucaju rata , bi se okrenule protiv Amerike, a dosta njih ima i nuklearno naoruzanje . Sve u svemu , EU treba ignorisati Ameriku jer ona nikome nije donela dobro . Svetski rat , sa ovakvom tehnologijom bi unistio covecanstvo i vec poroznu planetu zemlju .

bezlicna narodna masa, malo sutra!

pre 9 godina

Ne bi bila sama, pa mi smo tu. Ili se taj princip "uvazavanja porazenih" ne moze primeniti na Srbiju? Ovih dana je izgleda, medju eminentnim politickim analiticarima, moderno predvidjati posledice americkih ratnih igara kojih se ona igra na svim kontinentima osim na svom, decenijama unazad. Prosecan Srbin bi tu mogao da profitira, eventualno, u lokalnim kladionicama.

Dilan Dog

pre 9 godina

Ko procita pazljivo videce da mu je svaka na mestu.Pogodio je u srz problema.Drago mi je sto Francuska ima ovakve intelektualce.Ne bih sad da kvarim utisak sa Anri-Levijem i slicnim.

zoranZA

pre 9 godina

Pametno covek kaze . Samo budale ne vide da Amerika namerno destabilizuje Evropu radi svojih interesa .Samo se varaju ako misle da u slucaju rata ne bi se pucalo i na njihovoj teritoriji . Ratna tehnika danas je mnogo razvijenija nego sto mnogi mogu i da zamisle . Mnoge zemlje , u slucaju rata , bi se okrenule protiv Amerike, a dosta njih ima i nuklearno naoruzanje . Sve u svemu , EU treba ignorisati Ameriku jer ona nikome nije donela dobro . Svetski rat , sa ovakvom tehnologijom bi unistio covecanstvo i vec poroznu planetu zemlju .

Dilan Dog

pre 9 godina

Ko procita pazljivo videce da mu je svaka na mestu.Pogodio je u srz problema.Drago mi je sto Francuska ima ovakve intelektualce.Ne bih sad da kvarim utisak sa Anri-Levijem i slicnim.

svakih 100 godina valja sve porušiti - to se zove progres

pre 9 godina

Samo je pitanje vremena ko će prvi istupiti u EU i reći da ono što Rusija traži nije ništa više od onog što je EU sa Amerikom silom nametala po svetu a gde je Jugoslavija bila test poligon za takvu politiku. Ovom sukobu oko Ukrajine prethodila je (i dalje traje) žestoka finansijska kriza u Americi sa posebno opasnim implikacijama na tržištu nekretnina kroz toksične kredite koje načelno nijedna ekonomija ne može da podnese. Sve to je ustvari manifestacija istorijski najveće krize kapitalizma (posebno onog liberalnog) koja će se neminovno razrešiti svetskim ratom. Ljudi su naravno zabavljeni brojanjem svojih bezvrednih para i gomilanjem svog realno bezvrednog bogatstva i žive u glupoj iluziji da ih to može poštedeti stradanja. Potrebno je zaustaviti liberalni kapitalizam, razjuriti, pohapsiti i oduzeti svu imovinu bankarima koji su stvorili ovu krizu ali za tako nešto je potrebna politička elita koja sa njima nije bila saučesnik i bez većih političkih lomova ne može biti ni oporavka.
U svakom slučaju ovako kako sad stvari stoje i kuda se one dalje kreću sasvim je izvestan jedan veći, svetski sukob koji će razrešiti ove protivrečnosti ako ga neka zdrava politika pre toga ne razreši (u šta valja sumnjati).

J

pre 9 godina

Човек је савршено у праву и наравно да га неће послушати јер је Француска вазална држава Америци. У сваком случају поштујем храброст да се овако нешто каже, има дедица м...

tosa

pre 9 godina

Eh, nista od svega ovoga iako je sve pametno receno. Nema vise Miterana a nece ni dozvoliti oni preko okeana da se ovako nesto desi, to jest smirenje Evrope. Pa svi smo citali onog americkog analiticara Hamiltona, on poziva na dalji sukob.

zbogom kikindo

pre 9 godina

konacno da neko nesto pametno izjavi po ovom pitanju. Verujem da bi mnogim islo na ruku da se rat dogodi, iz raznih sebicnih razloga.

UK

pre 9 godina

Ako i dodje do rata, to ce biti rat tehnologije, savremenog nauruzanja i profesionalne vojske. Mozda smo vec i u ratu, a to ce se pricati tek u istoriji jednog dana.

Gile

pre 9 godina

Mi predviđamo da će izbiti svetski rat“, piše kineski profesor Han Ksudong.
Profesor nastavlja s upozorenjima: „Verovatno je da će se u Trećem svetskom ratu boriti za prevlast na moru, i da Peking, kako bi se Kina pripremila za nadolazeći konflikt, mora da „razvije svoju vojnu snagu na osnovu svetskog rata“, kako ne bi postala pasivna žrtva u predstojećim događajima.
Naglašavajući da „SAD pojačano preti prekomorskim interesima Kine“, Ksudong upozorava da Peking „mora da razmišlja o trećem svetskom ratu pri razvitku vojnih snaga, posebno morskih i vazduhoplovnih snaga“.
Ksudongovi komentari naročito dolaze do izražaja posle izveštavanja da je Peking nedavno premestio 12.000 vojnika na granicu sa Rusijom. Analitičari podsećaju da se to nikad do sada u istoriji Kine nije dogodilo, i da je vojska koja je premeštena na granicu Rusije poslata tamo kao buduća podrška Rusiji.
Ocekivanja kineskog profesora su u skladu sa stavovima Žaka Atalija. Na zalost.

stevan

pre 9 godina

Nemogu da verujem sta sve citam. Umni ljudi, pametan covek, treba njega slusati... Evo, ja zivim u Francuskoj, i mogu vam reci da taj covek sve radi da bi dosao treci svetski. On je milijarder, kao svoj drug Bernard Henri Levy. Da se on pita, odavno bi Francuska poslala svoju vojsku tamo. Dobro pa je bar narod trezan ovde, pa ne da deci da ginu za dolare. A vi i dalje verujte u velikoumnost ovog ratnog profitera.

bezlicna narodna masa, malo sutra!

pre 9 godina

Ne bi bila sama, pa mi smo tu. Ili se taj princip "uvazavanja porazenih" ne moze primeniti na Srbiju? Ovih dana je izgleda, medju eminentnim politickim analiticarima, moderno predvidjati posledice americkih ratnih igara kojih se ona igra na svim kontinentima osim na svom, decenijama unazad. Prosecan Srbin bi tu mogao da profitira, eventualno, u lokalnim kladionicama.

Stefan

pre 9 godina

Barem 5 ili 6 puta je uporedio Rusiju sa nacistickom Nemackom. Toliko o njegovoj objektivnosti. Nato propaganda uvijena u oblandu "intelktualca".

gvatemala

pre 9 godina

pa sa nesposobnim predsednicima kao sto je oland i merkelova - evropa je osudjena na propast a radi boljitka amerike - gde su sreder, gde je miteran - nema ih - evropu vode osvedocene birokrate mediokritetske provinijencije

ivan78bg

pre 9 godina

Treci svetski rat je jednak unistenju covecastva.Ko misli da ce nuklearne sile da vode rat medjusobno a da ne upotrebe nuklearno oruzje je jako naivan.Tako da svako ko priziva treci svetski rat priziva sopstveno unistenje.

zlo i naopako

pre 9 godina

Istina, amerika priželjkuje rat u evropi. To bi ojačalo njihovu ekinomiju i stavilo evropu u još zavisniji položaj. Briselski pilitičari se redovno lobiraju, a Barozu je postavila američka administracuja posle skandala u portugalu zbog kojeg je trebalo da mu sude. Valjda će neko poslušati ovog pametnog čoveka.

lena

pre 9 godina

pa meni je ovo vec neko vreme jasno...sve svetske krize su se rešavale ratovima, a naročito 2 najveće...a danas je kriza postala toliko globalna da niko nema resenja za nju-sem amerike koja ratuje na sve strane kao svetski policajac i zarađuje na oružju u "ime demokratije"...a evropa će stvarno da ispadne opet glupa ukoliko dozvoli da bude uvučena u rat jer danas su ulozi mnogo veći nego za vreme 2. sv rata- 2,3 nuklearne glave na relaciji teheran, vašington, moskva u neće rešiti finansijsku krizu, već će pre dovesti do propasti sveta...i ovo što je čovek rekao nije nikakva teorija zavere, već analiza istorijskih činjenica i faktora rizika koji se ponavljaju!

Andreia, Vojni Analiticar

pre 9 godina

Mr. Atali, NATO bi vec napao Rusiju da je Rusija Srbija, jer bi hteli da pokazu svoju moc nad slabijim. Medjutim ako bi napali Rusiju onda bi konacno i Severna Amerika dobila rat a malo vise Evropa. E to oni ne zele. Sve ove dosadasnje indijaske ratne igre NATO Alijanse se svodi samo na zveckanju oruzja, ali rata sigurno nece biti jer Zapad nece da gine. Rusija je najjaca sila na svetu a to NATO veoma dobro zna.

Brko

pre 9 godina

Naslov po meni nije na mestu, jer iz teksta je trebalo izvući ono što je čovek rekao, a to je jasno pripisivanje krivice. Nije redakcijski tekst, niko ne bi zamerio. Valjda. Jer ako se ikada pitamo, gde je krivica svakog pojedinca, koji sebe smatra nevažnim, ali nijetako, svi smo bitni, svi smo sistem, onda je to u ovakvim detaljima. Ako ovako ćutimo tj. ako izvrćemo naizgled nevažne i bezopasne stvari, onda saučestvujemo. Evropa mora da ustane, ovde se ne radi o proruskoj ili antiruskoj politici ili osećanjima. Evo ja sam evropejac po ubeđenju, a Evropa i Amerika nije isto! Ovde se radi o EVROPI, a to je i poruka ovog intelektualca i sve više očigledno Francuske, jedne od najvećih nacija na svetu, kolevci mnogih lepih stvari koje su oplemenile čovečanstvo!!!

sima

pre 9 godina

" nužno je da Zapad s Arapima, Turcima i Rusima postupi isto kao s Nemačkom 1945. godine, a to je da ih uvažava, ne prekida nikakvu vezu, održi ih u krugovima moći, ponudi im zajedničke projekte“

Problem je što nismo u situaciji 1945, vec one iz 1939.

proxima centauri

pre 9 godina

Ne bih da se merim sa bivsim savetnikom francuskog predsednika, ali vec duze vreme se plasim, upravo ovoga o cemu on govori. Ratovi ( narocito drugi svetski) su pocinjali, izmedju ostalog, i zbog ekonomske krize.

"Razbucavanje" Libije, Iraka, Avganistana, sukob Izraela i Palestine, nisu dovoljni, kao ni obaveza clanica NATOa da kupuju oruzje (mislim da je to trenutno jedina svrha njegovog postojanja).
Treba im veci rat, a Rusija je k'o porucena (jaka, plus ima Sivir sa neogranicenim kolicinama prirodnih resursa).

Obama je pre neki dan izjavio da ce "pomoci" Ukrajini.

Ono sto oni ne znaju, to je da su Rusi "ludi", kad brane svoju zemlju (em Sloveni, em pravoslavci, skloni fatalizmu do krajnjih granica). Zar nisu zapalili Moskvu pred Napoleonom? Bojim se da doticni savetnik gresi samo u jednom: ako "prigusti", Rusi ce upotrebiti atomsku bojevu glavu i napasti SAD. I drugo, mislim da su Nemci vidjeniji da se suprodstave takvoj rizicnoj politici SAd, od Francuza.

pametnjakovic, onaj drugi

pre 9 godina

ha, ha, ha ... nema od tog nista. Prvo svetski rat vise nije nemci - patrizani i Bata Zivojinovic u glavnoj ulozi ... Drugo i NATO (citaj SAD) i Rusija su toliko jaki vojno i tehnicki da jednostavno ne smeju da krenu jedni protiv drugih. A sve ostalo sluzi za potkusurivanje ...

Zapad

pre 9 godina

Znači, potrebno bi bilo pustiti Putina, koji se igra nalik Slobodana Miloševića 1991, da on stvara Rusku imperiju na štetu okolnih naroda, samo zbog toga jer imaju nuklearno naoružanje? Rusi nisu oštećeni na pozorištu međunardne zajednice, samo njihov trenutačni car želi više nego što im pripada i sve to bazira na strahovanju pred ponovnim velikim ratoma kod zapadnjaka. EU i USA kasne sa sankcijama, koje bi morale biti puno oštrije. Ako bi 1938 kad je hitler tražio Sudete uveli sankcije trećem rajhu, drugog svetskog rata ne bi nikada ni bilo. Dak.le, najoštrije sankcije svim vlastodržcima poput Putina i njemu sličnih

bice bolje

pre 9 godina

Ma ko ce da ratuje danas, oni hipsteri sto cekaju u redu za novi iphon, nema od toga nista, pogotovu da se razvijene evropske zemlje gurnu u sukob. Njima trebaju sukobi kontrolisanog karaktera, i na teritorijama siromasnih zemalja odnosno one koje nemaju nuklearni arsenal. Mi smo to najbolje iskusili, sto se vise produbljuje ekonomska kriza broj malih zarista raste. Danas imamo u isto vreme Gazu, Ukrajnu, Avganistan, Irak. A i Putin je sigurno deo te igre malo se igraju dobrih i losih momaka a kada se isprazne vojni magacini onda ce postati pouzdan partner zapada.

Action Man

pre 9 godina

Mozemo se samo nadati najboljem,no,znajuci kakve budale imaju vlast i kako su ljudi lakomi kad su pare u pitanju,svasta se moze desiti...

Комите́т госуда́рственной безопа́сност

pre 9 godina

na cijem li je tajnom platnom spisku ovaj "romanopisac i esejista"?....

vexile

pre 9 godina

Zanimljivo je to da tek kada postanu bivsi krenu da razmisljaju svojom glavom! Znaci presipanje iz supljeg u prazno! Neka svoje misljenje zadrzi za sebe jer ga sada i onako niko ne ferma 1%!

SNS bot 1 sa članskom knjižicom

pre 9 godina

Bolje rat nego Rusija koja može da se suprotstavlja eu i usa. znaju oni da je jaka Rusija kraj deljenja demokratije na usa način.

Megatronman

pre 9 godina

Otkrio je Ameriku. Pa naravno da vode jer imamo arogantnog Putina koji ima N-oružje. Valjda imaju neke kontrolne mehanizme da sprijece samostalnu objavu napada N oružjem. Jer ovaj je gori od Staljina.

Перица

pre 9 godina

@ Vuk79

Није дошло јер Руси никада нису ишли до краја, Амери јест, сетите се само Кубанске кризе.

Сада Руси немају више где да се повуку, а Амери ће да наставе да иду до краја.

USA

pre 9 godina

Zar nisu zapalili Moskvu pred Napoleonom? Bojim se da doticni savetnik gresi samo u jednom: ako "prigusti", Rusi ce upotrebiti atomsku bojevu glavu i napasti SAD. I drugo, mislim da su Nemci vidjeniji da se suprodstave takvoj rizicnoj politici SAd, od Francuza.
(proxima centauri, 21. septembar 2014 13:05)
Pricas kao da Niko drugi nema nuklearku sem Rusa I USA ima te bojeve glave tako da sigurno bi usledio odgovor a to znaci kraj za ljudski rod... Inace do velikog rata nece doci jer kad se to nije desilo za vreme hladnog rata i kubanke krize kad je situacija bila mnogo napetija i odnosi izmedju USA I CCCP bili mnogo gori nego ovo danas...

Zapad

pre 9 godina

Znači, potrebno bi bilo pustiti Putina, koji se igra nalik Slobodana Miloševića 1991, da on stvara Rusku imperiju na štetu okolnih naroda, samo zbog toga jer imaju nuklearno naoružanje? Rusi nisu oštećeni na pozorištu međunardne zajednice, samo njihov trenutačni car želi više nego što im pripada i sve to bazira na strahovanju pred ponovnim velikim ratoma kod zapadnjaka. EU i USA kasne sa sankcijama, koje bi morale biti puno oštrije. Ako bi 1938 kad je hitler tražio Sudete uveli sankcije trećem rajhu, drugog svetskog rata ne bi nikada ni bilo. Dak.le, najoštrije sankcije svim vlastodržcima poput Putina i njemu sličnih

Megatronman

pre 9 godina

Otkrio je Ameriku. Pa naravno da vode jer imamo arogantnog Putina koji ima N-oružje. Valjda imaju neke kontrolne mehanizme da sprijece samostalnu objavu napada N oružjem. Jer ovaj je gori od Staljina.

Комите́т госуда́рственной безопа́сност

pre 9 godina

na cijem li je tajnom platnom spisku ovaj "romanopisac i esejista"?....

svakih 100 godina valja sve porušiti - to se zove progres

pre 9 godina

Samo je pitanje vremena ko će prvi istupiti u EU i reći da ono što Rusija traži nije ništa više od onog što je EU sa Amerikom silom nametala po svetu a gde je Jugoslavija bila test poligon za takvu politiku. Ovom sukobu oko Ukrajine prethodila je (i dalje traje) žestoka finansijska kriza u Americi sa posebno opasnim implikacijama na tržištu nekretnina kroz toksične kredite koje načelno nijedna ekonomija ne može da podnese. Sve to je ustvari manifestacija istorijski najveće krize kapitalizma (posebno onog liberalnog) koja će se neminovno razrešiti svetskim ratom. Ljudi su naravno zabavljeni brojanjem svojih bezvrednih para i gomilanjem svog realno bezvrednog bogatstva i žive u glupoj iluziji da ih to može poštedeti stradanja. Potrebno je zaustaviti liberalni kapitalizam, razjuriti, pohapsiti i oduzeti svu imovinu bankarima koji su stvorili ovu krizu ali za tako nešto je potrebna politička elita koja sa njima nije bila saučesnik i bez većih političkih lomova ne može biti ni oporavka.
U svakom slučaju ovako kako sad stvari stoje i kuda se one dalje kreću sasvim je izvestan jedan veći, svetski sukob koji će razrešiti ove protivrečnosti ako ga neka zdrava politika pre toga ne razreši (u šta valja sumnjati).

sima

pre 9 godina

" nužno je da Zapad s Arapima, Turcima i Rusima postupi isto kao s Nemačkom 1945. godine, a to je da ih uvažava, ne prekida nikakvu vezu, održi ih u krugovima moći, ponudi im zajedničke projekte“

Problem je što nismo u situaciji 1945, vec one iz 1939.

Stefan

pre 9 godina

Barem 5 ili 6 puta je uporedio Rusiju sa nacistickom Nemackom. Toliko o njegovoj objektivnosti. Nato propaganda uvijena u oblandu "intelktualca".

zoranZA

pre 9 godina

Pametno covek kaze . Samo budale ne vide da Amerika namerno destabilizuje Evropu radi svojih interesa .Samo se varaju ako misle da u slucaju rata ne bi se pucalo i na njihovoj teritoriji . Ratna tehnika danas je mnogo razvijenija nego sto mnogi mogu i da zamisle . Mnoge zemlje , u slucaju rata , bi se okrenule protiv Amerike, a dosta njih ima i nuklearno naoruzanje . Sve u svemu , EU treba ignorisati Ameriku jer ona nikome nije donela dobro . Svetski rat , sa ovakvom tehnologijom bi unistio covecanstvo i vec poroznu planetu zemlju .

UK

pre 9 godina

Ako i dodje do rata, to ce biti rat tehnologije, savremenog nauruzanja i profesionalne vojske. Mozda smo vec i u ratu, a to ce se pricati tek u istoriji jednog dana.

SNS bot 1 sa članskom knjižicom

pre 9 godina

Bolje rat nego Rusija koja može da se suprotstavlja eu i usa. znaju oni da je jaka Rusija kraj deljenja demokratije na usa način.

J

pre 9 godina

Човек је савршено у праву и наравно да га неће послушати јер је Француска вазална држава Америци. У сваком случају поштујем храброст да се овако нешто каже, има дедица м...

Andreia, Vojni Analiticar

pre 9 godina

Mr. Atali, NATO bi vec napao Rusiju da je Rusija Srbija, jer bi hteli da pokazu svoju moc nad slabijim. Medjutim ako bi napali Rusiju onda bi konacno i Severna Amerika dobila rat a malo vise Evropa. E to oni ne zele. Sve ove dosadasnje indijaske ratne igre NATO Alijanse se svodi samo na zveckanju oruzja, ali rata sigurno nece biti jer Zapad nece da gine. Rusija je najjaca sila na svetu a to NATO veoma dobro zna.

bice bolje

pre 9 godina

Ma ko ce da ratuje danas, oni hipsteri sto cekaju u redu za novi iphon, nema od toga nista, pogotovu da se razvijene evropske zemlje gurnu u sukob. Njima trebaju sukobi kontrolisanog karaktera, i na teritorijama siromasnih zemalja odnosno one koje nemaju nuklearni arsenal. Mi smo to najbolje iskusili, sto se vise produbljuje ekonomska kriza broj malih zarista raste. Danas imamo u isto vreme Gazu, Ukrajnu, Avganistan, Irak. A i Putin je sigurno deo te igre malo se igraju dobrih i losih momaka a kada se isprazne vojni magacini onda ce postati pouzdan partner zapada.

Dilan Dog

pre 9 godina

Ko procita pazljivo videce da mu je svaka na mestu.Pogodio je u srz problema.Drago mi je sto Francuska ima ovakve intelektualce.Ne bih sad da kvarim utisak sa Anri-Levijem i slicnim.

stevan

pre 9 godina

Nemogu da verujem sta sve citam. Umni ljudi, pametan covek, treba njega slusati... Evo, ja zivim u Francuskoj, i mogu vam reci da taj covek sve radi da bi dosao treci svetski. On je milijarder, kao svoj drug Bernard Henri Levy. Da se on pita, odavno bi Francuska poslala svoju vojsku tamo. Dobro pa je bar narod trezan ovde, pa ne da deci da ginu za dolare. A vi i dalje verujte u velikoumnost ovog ratnog profitera.

Gile

pre 9 godina

Mi predviđamo da će izbiti svetski rat“, piše kineski profesor Han Ksudong.
Profesor nastavlja s upozorenjima: „Verovatno je da će se u Trećem svetskom ratu boriti za prevlast na moru, i da Peking, kako bi se Kina pripremila za nadolazeći konflikt, mora da „razvije svoju vojnu snagu na osnovu svetskog rata“, kako ne bi postala pasivna žrtva u predstojećim događajima.
Naglašavajući da „SAD pojačano preti prekomorskim interesima Kine“, Ksudong upozorava da Peking „mora da razmišlja o trećem svetskom ratu pri razvitku vojnih snaga, posebno morskih i vazduhoplovnih snaga“.
Ksudongovi komentari naročito dolaze do izražaja posle izveštavanja da je Peking nedavno premestio 12.000 vojnika na granicu sa Rusijom. Analitičari podsećaju da se to nikad do sada u istoriji Kine nije dogodilo, i da je vojska koja je premeštena na granicu Rusije poslata tamo kao buduća podrška Rusiji.
Ocekivanja kineskog profesora su u skladu sa stavovima Žaka Atalija. Na zalost.

tosa

pre 9 godina

Eh, nista od svega ovoga iako je sve pametno receno. Nema vise Miterana a nece ni dozvoliti oni preko okeana da se ovako nesto desi, to jest smirenje Evrope. Pa svi smo citali onog americkog analiticara Hamiltona, on poziva na dalji sukob.

USA

pre 9 godina

Zar nisu zapalili Moskvu pred Napoleonom? Bojim se da doticni savetnik gresi samo u jednom: ako "prigusti", Rusi ce upotrebiti atomsku bojevu glavu i napasti SAD. I drugo, mislim da su Nemci vidjeniji da se suprodstave takvoj rizicnoj politici SAd, od Francuza.
(proxima centauri, 21. septembar 2014 13:05)
Pricas kao da Niko drugi nema nuklearku sem Rusa I USA ima te bojeve glave tako da sigurno bi usledio odgovor a to znaci kraj za ljudski rod... Inace do velikog rata nece doci jer kad se to nije desilo za vreme hladnog rata i kubanke krize kad je situacija bila mnogo napetija i odnosi izmedju USA I CCCP bili mnogo gori nego ovo danas...

bezlicna narodna masa, malo sutra!

pre 9 godina

Ne bi bila sama, pa mi smo tu. Ili se taj princip "uvazavanja porazenih" ne moze primeniti na Srbiju? Ovih dana je izgleda, medju eminentnim politickim analiticarima, moderno predvidjati posledice americkih ratnih igara kojih se ona igra na svim kontinentima osim na svom, decenijama unazad. Prosecan Srbin bi tu mogao da profitira, eventualno, u lokalnim kladionicama.

vexile

pre 9 godina

Zanimljivo je to da tek kada postanu bivsi krenu da razmisljaju svojom glavom! Znaci presipanje iz supljeg u prazno! Neka svoje misljenje zadrzi za sebe jer ga sada i onako niko ne ferma 1%!

gvatemala

pre 9 godina

pa sa nesposobnim predsednicima kao sto je oland i merkelova - evropa je osudjena na propast a radi boljitka amerike - gde su sreder, gde je miteran - nema ih - evropu vode osvedocene birokrate mediokritetske provinijencije

zbogom kikindo

pre 9 godina

konacno da neko nesto pametno izjavi po ovom pitanju. Verujem da bi mnogim islo na ruku da se rat dogodi, iz raznih sebicnih razloga.

pametnjakovic, onaj drugi

pre 9 godina

ha, ha, ha ... nema od tog nista. Prvo svetski rat vise nije nemci - patrizani i Bata Zivojinovic u glavnoj ulozi ... Drugo i NATO (citaj SAD) i Rusija su toliko jaki vojno i tehnicki da jednostavno ne smeju da krenu jedni protiv drugih. A sve ostalo sluzi za potkusurivanje ...

proxima centauri

pre 9 godina

Ne bih da se merim sa bivsim savetnikom francuskog predsednika, ali vec duze vreme se plasim, upravo ovoga o cemu on govori. Ratovi ( narocito drugi svetski) su pocinjali, izmedju ostalog, i zbog ekonomske krize.

"Razbucavanje" Libije, Iraka, Avganistana, sukob Izraela i Palestine, nisu dovoljni, kao ni obaveza clanica NATOa da kupuju oruzje (mislim da je to trenutno jedina svrha njegovog postojanja).
Treba im veci rat, a Rusija je k'o porucena (jaka, plus ima Sivir sa neogranicenim kolicinama prirodnih resursa).

Obama je pre neki dan izjavio da ce "pomoci" Ukrajini.

Ono sto oni ne znaju, to je da su Rusi "ludi", kad brane svoju zemlju (em Sloveni, em pravoslavci, skloni fatalizmu do krajnjih granica). Zar nisu zapalili Moskvu pred Napoleonom? Bojim se da doticni savetnik gresi samo u jednom: ako "prigusti", Rusi ce upotrebiti atomsku bojevu glavu i napasti SAD. I drugo, mislim da su Nemci vidjeniji da se suprodstave takvoj rizicnoj politici SAd, od Francuza.

Brko

pre 9 godina

Naslov po meni nije na mestu, jer iz teksta je trebalo izvući ono što je čovek rekao, a to je jasno pripisivanje krivice. Nije redakcijski tekst, niko ne bi zamerio. Valjda. Jer ako se ikada pitamo, gde je krivica svakog pojedinca, koji sebe smatra nevažnim, ali nijetako, svi smo bitni, svi smo sistem, onda je to u ovakvim detaljima. Ako ovako ćutimo tj. ako izvrćemo naizgled nevažne i bezopasne stvari, onda saučestvujemo. Evropa mora da ustane, ovde se ne radi o proruskoj ili antiruskoj politici ili osećanjima. Evo ja sam evropejac po ubeđenju, a Evropa i Amerika nije isto! Ovde se radi o EVROPI, a to je i poruka ovog intelektualca i sve više očigledno Francuske, jedne od najvećih nacija na svetu, kolevci mnogih lepih stvari koje su oplemenile čovečanstvo!!!

ivan78bg

pre 9 godina

Treci svetski rat je jednak unistenju covecastva.Ko misli da ce nuklearne sile da vode rat medjusobno a da ne upotrebe nuklearno oruzje je jako naivan.Tako da svako ko priziva treci svetski rat priziva sopstveno unistenje.

zlo i naopako

pre 9 godina

Istina, amerika priželjkuje rat u evropi. To bi ojačalo njihovu ekinomiju i stavilo evropu u još zavisniji položaj. Briselski pilitičari se redovno lobiraju, a Barozu je postavila američka administracuja posle skandala u portugalu zbog kojeg je trebalo da mu sude. Valjda će neko poslušati ovog pametnog čoveka.

Перица

pre 9 godina

@ Vuk79

Није дошло јер Руси никада нису ишли до краја, Амери јест, сетите се само Кубанске кризе.

Сада Руси немају више где да се повуку, а Амери ће да наставе да иду до краја.

lena

pre 9 godina

pa meni je ovo vec neko vreme jasno...sve svetske krize su se rešavale ratovima, a naročito 2 najveće...a danas je kriza postala toliko globalna da niko nema resenja za nju-sem amerike koja ratuje na sve strane kao svetski policajac i zarađuje na oružju u "ime demokratije"...a evropa će stvarno da ispadne opet glupa ukoliko dozvoli da bude uvučena u rat jer danas su ulozi mnogo veći nego za vreme 2. sv rata- 2,3 nuklearne glave na relaciji teheran, vašington, moskva u neće rešiti finansijsku krizu, već će pre dovesti do propasti sveta...i ovo što je čovek rekao nije nikakva teorija zavere, već analiza istorijskih činjenica i faktora rizika koji se ponavljaju!

Action Man

pre 9 godina

Mozemo se samo nadati najboljem,no,znajuci kakve budale imaju vlast i kako su ljudi lakomi kad su pare u pitanju,svasta se moze desiti...