Petak, 19.09.2014.

07:30

Škotsko "ne" izlasku iz Britanije

Škotska ostaje deo Velike Britanije, odlučili su birači na referendumu u četvrtak.

Izvor: B92

Škotsko "ne" izlasku iz Britanije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

161 Komentari

Sortiraj po:

Holyfield vs Bowe III

pre 9 godina

(Mastermind, 19. septembar 2014 19:37)

oko jogurt revolucije...

Navedena tvrdnja o poništavanju ustavne pozicije Kosova i Vojvodine u Federaciji, čista je izmišljotina. Ustavne promjene u Srbiji iz 1989. godine ni u čemu nisu promjenile status Vojvodine i Kosmeta u Federaciji, niti je Ustav Srbije uopće to pitanje tretirao. Ono je bilo regulirano saveznim Ustavom. Promjene u Ustavu Srbije odnosile su se isključivo na podjelu nadležnosti koje njoj pripadaju - između organa Republike i organa autonomnih pokrajina, što je bilo isključivo pravo Republike.

Položaj autonomnih pokrajina kao konstitutivnih elemenata Federacije ostao je potpuno isti kao i ranije. One su bile direktno predstavljene u organima Federacije izborom vlastitih predstavnika u Saveznoj skupštini, gdje su imale i pravo veta, kao i sve jugoslovenske republike, i u Predsjedništvu SFRJ.

Petar S.

pre 9 godina

@(Mastermind, 19. septembar 2014 19:05)
Amnezija, demencija, selektivna memorija, što li?



Ajd da se ne opravimo bleasavi:

Clan 5 Ustava SFRJ 1974:
Član 5.

Teritorija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije je jedinstvena i sačinjavaju je teritorije socijalističkih republika. Teritorija republike ne može se mjenjati bez pristanka republike, a teritorija autonomne pokrajine — ni bez pristanka autonomne pokrajine. Granica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ne može se mjenjati bez suglasnosti svih republika i autonomnih pokrajina. Granica između republika može se mjenjati samo na osnovu njihovog sporazuma, a ako se radi o granici autonomne pokrajine — i na osnovu njene suglasnosti.

Toliko o pravu na samo-opredeljenje,

A onda ovo: https://www.youtube.com/watch?v=0D2zTSbEg6k

smehotres

pre 9 godina

Skoro 11% u korist ovih sto su protiv ocepljenja. Pitam se samo sto su i taj referendum raspisivali, kad nisu imali ni teorijske sanse da se ocepe. Ovo kao da su ih przili ovi nasi geopolitikanti i "geostratezi", pa Skoti naseli na pricu o referendumu.

AlfaPacov

pre 9 godina

Sada se neki ovde u čudu pitaju: pa zašto NE ???!!!
Odgovor bi mogao da bude - iz istog razloga preko 90% Meksikanaca koji žive u Kaliforniji ni ne pomišlja da traži samostalnost od SAD, već njihovi zemljaci štaviše hrle u tu istu zemlju...
Dakle prosto DOBRO IM JE TAKO, a samostalnost doživljavaju kao put u neizvesnost.

Brufenko Dorcol

pre 9 godina

Sada se neki ovde u čudu pitaju: pa zašto NE ???!!!
Odgovor bi mogao da bude - iz istog razloga preko 90% Meksikanaca koji žive u Kaliforniji ni ne pomišlja da traži samostalnost od SAD, već njihovi zemljaci štaviše hrle u tu istu zemlju...
Dakle prosto DOBRO IM JE TAKO, a samostalnost doživljavaju kao put u neizvesnost.
(AlfaPacov, 19. septembar 2014 20:07)

Izuzetno lose poredjenje. Meksiko nemoze da pruzi meksikancima sto moze Kali dok Skotska hrani Englesku naftom umesto da razvija samu sebe. Ne samostalnosti lezi u tome sto su Skoti bas kao i mi oduvek bili neslozni, podmitljivi i korumpirani. Ni mi nismo hteli da se osamostalimo dokle god nas nisu svi napustili a objektivno smo bili najsamostalniji i nismo imali nekih koristi od ostalih republika.

Mastermind

pre 9 godina

@Aristokrata
Amnezija, demencija, selektivna memorija, što li?
https://hr.wikipedia.org/wiki/Referendum_o_hrvatskoj_samostalnosti

Sremac, a ne Vojvođanin

pre 9 godina

Vojvodina hoce referendum!
(Vojvodjanin, 19. septembar 2014 17:16)

Niko od vas 'indenpendista' nema ni trunku građanske hrabrosti da to javno kaže. Zašto to? Plašite se nečeg? Ovako velika ideja, a ne bi da se žrtvuje ni koliko zanoktica da vam zafali? Ne može to tako. Niko nije ostvario ništa busajući se u 'cyber prsa', a u stvarnom svetu mali miševi. Mišići, najmišastiji :)
Vi ne postojite. Za sve ove godine nikog nisam čuo da javno pominje ideju eventualne nezavisnosti. Sve onako iz nekog 'cyber-budžaka', koja parola na nekom polusrušenom zidu i to je to. Prosto ili ne postojite ili ste nepojamne kukavice. Sloboda (bar je vi tako doživljavate) se osvaja, malo po malo, a šta bi vi? Da vam je okupator donese? Niste u stanju prozboriti javnu reč, a kamoli šta drugo :)

Matija Soskic

pre 9 godina

Velika Britanija se odbranila olovkom a ne puskom, sto je pokusao jedan nas zemljak u skorijoj istoriji, koji je smatrao da je uloga armije da odbrani federaciju.

Мићко

pre 9 godina

Ово је било као, "Имали сте прилику, нисте хтели. Сад тишина, бар 500 година!".

Posmatrac

pre 9 godina

Referendum je namesten i tu nema sta da se prica.Kada Amerika stoji iza vas onda mozete da radite sta vam je volja.Ali nema veze puno srece Skotima sledeci put,sigurno ce ga biti.

Nemo

pre 9 godina

Bilo je gusto ali se lepo zavrshilo po zelji svetske, finansijske oligarhije. Skotima zelim sve najbolje i ako su pucali u sopstveno stopalo.

Melenci

pre 9 godina

Vojvodjanin moze referendum u Vojvodini i to odmah.Ista ces posle?Da Backu uzme Madjarska,Srem Hrvatska,Banat pola Srbija pola Rumunija.Vojvodina je bila silna,a poslednje decenije unistena.Mi nismo svetla tacka na mapi Evrope mi smo mrlja.Sad u ovoj bedi tebi je do referenduma.i sta mislis da svi jedva cekaju da ulazu i daju pare drzavi Vojvodini?Daj mani se belaja,nema boljeg zivota nigde,do biti svoj na svome pa i sa korom hleba.A kakvi smo doslo bi i do krvavih obracuna,jer nismo jos na nivou skota da kulturno i dostojanstveno podnesemo poraz.

Mastermind

pre 9 godina

@yamahar1@hotmail.rs
Da se poštovao ustav SFRJ ne bi se niti ukidale administrativne jedinice, konkretno autonomije pojedinih pokrajina.
Pa ti sad sam provjeri tko je kronološki prvi pljunuo na taj ustav, to jest što je prije bilo jogurt revolucija ili ukidanje konstitutivnosti Srbima u Hrvatskoj.
Ti su mehanizmi (autonomije Kosova i Vojvodine i konstitutivnost Srba u Hrvatskoj) itekako imali svoju funkciju i stvarali određenu ravnotežu. Prvi je služio kao protuteža eventualnim imperijalnim ambicijama, a drugi kao zaštita od eventualne secesije.
Onaj tko je naprosto ukinuo prvi, automatski je isprovocirao ukidanje i drugog.

T&T

pre 9 godina

Bila je to poslednja sansa za "kosmicku pravdu" da zemlja koja je rasturala i pljackala I ubijala po celom svetu VEKOVIMA, da zemlja koja je razbijala mnoge druge drzave dozivi istu sudbinu!
Ali odavno je jasno da pravde i Boga nema! Zlo i dalje vlada svetom i vladace vecno.... ....a mi nemamo izbora nego da im se pridruzimo kako bismo preziveli ili da nestanemo....

Mastermind

pre 9 godina

@Bata
Na moju veliku žalost, pogodija u sridu.
Sve relevantne ekonomske statistike od rata naovamo tu iracionalnost i manjak zdravog razuma vrlo plastično predočavaju.
Sjećam se 90ih ko klinac, ali nekako ne pamtim zdravu pamet i razum iz tog vremena, ni na jednoj strani :P

stevan

pre 9 godina

Nije mi jasno kako neko moze da kaze da je Kosovo otislo zbog nas, pandorina kutija, Dodik, Srpska.... Skoti su imali svoj referendum, rekli ne, gotova prica. Na Kosovu nije bilo referenduma. Dajte ga Srpskoj, da vidimo rezultate, pa tek onda o Dodiku i svemu ostalom. Nikako da shvatim kako moze Spanija biti zadovoljna ishodom. U Skotskoj su ljudi birali da ili ne, a Kataloncima Spanija zabranila da bira. Nesto ovde ne stima stvarno.

Melenci

pre 9 godina

u potpunosti se slazem sa Hrvatom,i ako ima nekih sitnica koje bas ne stoje,ali sustinski sve je tacno rekao.Zao mi je sto skoti nisu ostvarili nezavisnost,ali 46% je zavidan procenat.Ne verujem da je ovo kraj price o nezavisnosti.Ovo je samo primirje pred novu rundu protesta,jer London nece uciniti ono sto je obecavao u kampanji.Skoti su prijatelji Srbije i retki koji su se zgrazavali na bombardovanje nase zemlje.Verujem da sada nikome nije lako u Skotskoj,cak i oni koji su bili za uniju vrlo brzo ce shvatiti da se napravili gresku.Ali kako London drzi sacicu bogatih skota kao malo vode na dlanu karte ce se sporo otvarati.Ali otvorice se.

ivan pg

pre 9 godina

ogi-potpuno si u pravu....skoti nemaju mila....sve dok je mila nastavice se tradicija:izbori traju do 21.00....u 21.05 milogorci slave pobjedu po gradu...mada svemu dodje kraj pa ce i njemu....

Darko

pre 9 godina

Narod koji se odrice svoje nezavisnosti zbog straha kakva ih buducnost ceka ako sami uzmu buducnost svoje zemlje u svoje ruke pokazuje da Skoti nemaju nacionalni ponos da su spremni da se degradiraju kao narod zarad "sigurne" buducnosti.Apsolutni dokaz da Skotski narod je ustvari nacionalna manjina i privezak Engleske imperije.Tuzno

Zeljko

pre 9 godina

Bravo! Sve cestitke Skotima na mudroj odluci. Ceo svet ide ka ujedinjenju, brisanju granica...napretku. Uvek ce postojati retrogradne, destruktivne ideje o samostalnosti ovih ili onih ali i to ce proci. Napredak se ne moze zaustaviti a dokazano je da svaki separatizam vodi unazad.

my way

pre 9 godina

Салмонд је директно био против бомбардовања Србије! Зато и због тога што нам је Шкотска кроз историју била највећи пријатељ у Британији смо ми подржавали Шкоте и прижељкивали да изађу из Британије својом вољом, без да било коме длака са главе фали (Британије, која је на сваки начин, па и силом подржавала крваво комадање Југославије и Србије), а не да би некоме цркла некаква крава као што неки пуни мржње према Србима кажу. Што се тиче распада СФРЈ који овде многи помињу, статус Шкотске ни након повећања надлежности неће бити ни близу ономе који су имале СФРЈ републике. Шкоти су нудили мир и преговоре у трајању од годину и по дана о буквално свему, па и деловима Шкотске који би желели да остану у Британији, пре проглашења независности, док се на ЈНА и Србе ударило силом. О ранијој историји и контексту је сувишно и говорити.

Siniša

pre 9 godina

Ne moze se porediti VB sa bivsom SFRJ! Istorijske greske su dovele do krvoprolica na ovim prostorima. Kao prvo, nepotrebno stvaranje Kraljevine SHS, a potom Kraljevine Jugoslavije. Ovaj ovde jedan lup*ta kako su Slo. i HR finansirale bivsu SFRJ sa 70%. Treba ici mnogo dalje! Gde su nasa "braca" bili za vreme velikog rata? Na strani Austro-Ugarske! Jos pre 2.sv rata su ustase sa komunistima ubile kralja, a zatim stvorile NDH. Znaci, separatizam. Posto je NDH bila uz Nemacku, KPJ se ogradjuje od njih i stvara partizane. London smesta smicalice nasem Kralju, kako Srbija posle rata ne bi postala sila i podrzava Tita. Posle rata, KPJ uglavnom svo teziste baca na izgradnju Slo. i HR. Kosovo se naseljava Albancima. Kada dolazi do raspada bivse SFRJ, normalno je da Srbi iz HR ne zele NDHR zbog zlocina i genocida koji je na njima pocinjen. Velika je razlika izmedju VB i SFRJ! Eto.. Neka b92 bude nepristrasan pa neka objavi ovo..

Stefan

pre 9 godina

Iskreno,očekivao sam pobedu unionista, ali ne ovako ubedljivu od 11%.
Očito je da je došlo do nekoliko iznenađenja.Independisti su morali da osvoje bar 60% glasova u Glazgovu,a osvojili su samo 53%.U južnim krajevima su osvojili samo oko 30% glasova. Najveće iznenađenje su pobede unionista u severnim delovima Škotske. Na Hajlendu i na ostvima Šetland i Orkni. Ti porazi opcije ZA na severu su veliko iznenađenje. U ovim krajevima žive birači koji većinom govore Gealik, odnosno škotski jezik, a ne engleski. Na Šetlandu 60% stanovništva čine katolici koji su po istraživanjima, mahom bili za nezavisnost. Očito je ekonomski rezon presudio. Na severu su velike subvencije za stočare, a dobar deo građana radi u naftnoj industriji, te je strah od gubitka dobrih ekonomskih pozicija i doveo do, neverovatnih 70% na Šetlandu za unioniste i do čiste pobede na Hajlendu, na kome žive škotski gorštaci.

Перча Контраш

pre 9 godina

„Грађани Шкотске гласали су против отцепљења од Велике Британије“. То је последица робовског менталитета стеченог током 308 година робовања под Енглезима! То је последица огромног притиска и разноврсних претњи упућених са адреса великих моћника, почевши од енглеског премијера Дејвида 'Камермана', који је претио Шкотима да ће му срце препући од бола, па преко енглеске Краљице Мајке, која је Шкотима поручила да добро размисле о својој будућности, па до Американаца и НАТО-вских кабадахија, који су такође претили шкотима! Претње су стизале и од светских финансијских моћника, тако да је захваљујући стравичној гебелсовској пропаганди резултат против отцепљења! У условима тоталне окупације није било могуће добити бољи резултат. Овакву врсту демократије спроводе земље НАТО-пакта у Авганистану, Ираку, Либији, на окупираном Косову и Метохији, БиХ, где уз присуство окупаторских војника и борбене технике терају народ да изилази на некакве демократске и слобдне изборе! Дао вам драги Бог овакву демократију и слободу!

Patriota

pre 9 godina

Ovaj odnos procenata je prisutan veoma dugo kada je u pitanju odvajanje Škotske. To znaju svi koji ovu temu prate malo duže od tekućih zbivanja. Rezultate naručenih anketa nema smisla ni komentarisati. Ono što je prava opasnost su težnje Nemačke, koja se ujedinila i ojačala, da druge evropske zemlje rasparča i oslabi. To smo osetili na svojoj koži i ne razumem šta je osnova navijačke euforije kod dela naših ljudi da se Škotska odvoji. Rusija se, kao i uvek, bavi samo sobom, a za Srbiju je veoma bitno da postoji protiteža Nemačkoj u Evropi. Zato smatram da je ovaj ishod dobar za nas, iako sam siguran da će Nemačka nastaviti da podgreva separatističke težnje širom Evrope i da je ovo samo jedna dobijena bitka.

milan

pre 9 godina

Hehe, našli se pametni Srbi da daju Škotima savete po pitanju samoopredeljenja, a da nisu ostale republike Yu izglasali samostalnost još bi bili u nekoj od zajedničkih država.

pero

pre 9 godina

London smesta smicalice nasem Kralju, kako Srbija posle rata ne bi postala sila i podrzava Tita. (Siniša, 19. septembar 2014 17:25

Hahahah (Smijem se grohotom)i pitam se gdje je omladina ucila istoriju.

my way

pre 9 godina

my way, 19. septembar 2014 14:32)
Uff bre, jos jedan razocarani RUSOFIL koji besni na svet, moderatora i sve ostalo oko njega. Rusofilizam je najvcece zlo koje je zadesilo ovu zemlje zadnjih 25. godina. Svaka cast za Skote!!!
(NN115, 19. septembar 2014 15:21)

Е, овако, због тога што су модератори објавили мој последњи коментар у којем их оштро критикујем (што говори врло похвално о њима), као и неке лепе одговоре других људи попут @(yamahar1@hotmail.rs, 19. septembar 2014 15:29) на антисрпске бесмислице и зато што си ме прозвао, предомислио сам се. Русофилизам (хтео си ваљда рећи русофилија) највеће зло које нас је задесило у задњих 25 година? Пре 25 година Совјетски Савез је био пред распадом, окренуо се западу и прихватио пораз, а тад је нас по теби задесила некаква погубна русофилија? Комунистичка револуција коју смо од њих увезли коначно 45. јесте, само то баш тешко може да се зове русофилија, имајући у виду шта је злочиначки бољшевички режим урадио царској породици Романов и руском народу. А до бољшевичке револуције дошло зато што је цар Николај супротно разуму и државном интересу ушао у рат на страни Србије. Последице тога, врло сличне нашима овде, Русија осећа и данас, па ће пре бити да је њих љубав према нама скупо коштала. Поента није ни била у русофилима и русофилији, већ по томе што су многи овде оставили србофобичне коментаре који везе са мозгом и истином немају, па су ту и русофилију убацили у референдум у Шкотској, како, то само они знају.

Samir Novi Pazar

pre 9 godina

To se zove Demokratija, svaki glas se cuje, vecina, i na svetlo prvenstvo 2:1 i pobednik, kaze samo jedan Uf Majku mu ...... Da je srece da je ovako bilo kod nas 90 tih , SFRJ je bila nesto uporedljivo na sadasnje republike su bebe na prostoru Balkana za za tadsanju SFRJ, neko Balkanci sta se drugo ocekivao poslu u ruke i jedni na druge mnogo bre pametno, mi bre neznamo u sred Evrope koliko kasnimo za tom Evropom, vec ako se nije moglo zajedno iz bilo kojih razloga onda lepo uz dogovor kao Ceska i Slovacka bez svadje a kamo li pusku u ruke. Koliko smo pametno da i 21 veku na Balkanu ima ljudi koji bi opet uzeli pusku u ruke. Mi se kao ismejavamo Trecem Svetu, nista od njih bolji nismo. A mi u sred Evrope . Ajme meni

Frodo

pre 9 godina

Dali ste sumnjali u referendum i glasanje, staro DEMOKRATSKO oruzije. Kako mogu glasovi ljudi koji se prodaju za polozaj (u nasem slucaju za kilo brasna i ulja, metar drva) mogu imati istu tezinu kao i drugi. MEDIJI ZAJEDNO SA VLASCU (u nasem slucaju EU ) KREIRAJU ko ce da dobije na glasanju. I cim neko pomene izbore i demokratsko glasanje znam koliko je sati.
(Dexi, 19. septembar 2014 08:59)

Ako imaš saznanja da su u Škotskoj glasovi prodavani "za položaj" (šta god to bilo), podeli ih s nama budalama koji naivno verujemo da su Škotlanđani razumni ljudi koji glasaju glavom, a ne dup*tom, i kad glasaju, glasaju za ono što smatraju šta im je interes i od čega će imati najviše koristi, a ne u inat nekome, ili da nekoga kaobajagi kazne.

Naravno, ovde masa stručnjaka za sve, od istraživanja vasione i kvantne mehanike, do englesko-škotskih odnosa, "pouzdano zna" da je rezultat referenduma namešten, i nije ni mogao biti drugačiji nego namešten.

Gospodo, razumem ja da takvi kao vi ne poštuju i ne cene tuđe mišljenje, jer za prepametne kakve vas je Bog napravio, jedino je vlastito mišljenje ispravno, a svi koji se ne slažu s vama su ili budale, u najboljem slučaju, ili neprijatelji i učesnici neke planetarne zavere, u najgorem slučaju.

Dobro, u redu. Ali ne razumem kako ne možete prihvatiti ni činjenice i ishod neke situacije, ako to nije ono što VI lično smatrate da je:

a) normalno
b) ispravno
c) pravedno
d) pošteno

wildsouthhorse

pre 9 godina

Protiv nezavisnosti su mahom glasali zaposleni u strahu da ne ostanu bez posla to je jedan uzrok koji je malo ko uzimao u obzir a to se pokazalo presudnim

Borko

pre 9 godina

Kako su i Kanada i Britanija kulturne zemlje. Referendum, glasanje, rezultati, sve civiliozovano. Kakav god da je rezultat prihvati se, idemo dalje. A kod nas balvani, pesnice, dranje, klanje! Daleko je Balkan od Evrope sine. Nikakve maske ne vrede kad smo to sto jesmo i uvek cemo biti.

danijel

pre 9 godina

@ aristokrata

Referendum je održan i u Sloveniji i u Hrvatskoj 1991. Pogledaj https://en.wikipedia.org/wiki/Croatian_independence_referendum,_1991
Problem je u tome što federalna vlast i vojska nisu prihvatile njegov rezultat.

Rekli ste sta ste imali, a sada tisina zauvek!

pre 9 godina

Kao sto rece jedan od Amerikanaca skotskog porekla: "Svet nece ni sada biti siguran da li Skoti nose donji ves ispod kilta, ali ce sigurno znati da ispod nemaju m..."

кардељева деца

pre 9 godina

(NN115, 19. septembar 2014 15:21)

Грешиш. Највеће зло је либерализам вас стаљиниста који сте после рата пљачкали и убијали, а сад држите предавања о демократији.

cijanid

pre 9 godina

@Bakula
Prvo ne kaze se-da su imali Milu,nego Mila
Drugo Crnogorcima je postavljeno da za nezavisnost mora biti vise od 55 procenata tako da rezultat nikako nije slican.Morate se razumjeti i biti obavijesteni da biste komentarisali nesto.

Hrvat

pre 9 godina

Ima necega u ovome sto Ante kaze[...]Opet, velika je razlika izmedju Skota i Hrvata. Skoti su ipak racionalni, pametni ljudi.
(Bata, 19. septembar 2014 12:17)

Istina, Skoti su pametniji. Iako cesto zalim za velikom nacijom od Vardara to Triglava, nemoze se usporediti Jugoslavija 91e (kad je bio referendum) sa VB 2014. Slovenci i Hrvati su cinili 29% stanovnistva a financirali su 60-70% drzavnog proracuna. Kad se jos pomisle vjerne i kulturne razlike te povijest, taj je sistem bio neodrziv. No, medju slovenskim i hrvatskim komunistima je bilo mnogo Jugoslovena i Titoista, a Titova slika je visila i u svakoj drugoj kuci i u Hrvatskoj i Sloveniji. Pokusali su naci nesto izmedju, ali svi prijedlozi decentralizacije su bili nadglasani od komunista ostalih republika, a represija Srba na Kosovu je vec tada pogotovo medju srpskim komunistima digla nacionalisticke tenzije. Milosevic je samo odmahnuo "vase prijedloge o decentralizaciji vezite macki o rep". Tada su na svim stranama preuzeli nacionalisti, i onda je sve otislo u k... Da smo mentalno bili na razini jedne Svicarske, Svedske ili VB, uspijeli bi napraviti mocnu konfederaciju. Na kraju ce cak ispasti, da je jugoslovenski model realsocializma sa drzavnim poduzecima ali samoupravom bio jedan od najkompetitivnijih, da se samo malo adaptirao na slobodno trziste (umjesto ovog neoliberalistickog kapitalizma i robstvo, sto imamo danas). Mogli smo imati raj od drzave.

NN115

pre 9 godina

my way, 19. septembar 2014 14:32)
Uff bre, jos jedan razocarani RUSOFIL koji besni na svet, moderatora i sve ostalo oko njega. Rusofilizam je najvcece zlo koje je zadesilo ovu zemlje zadnjih 25. godina. Svaka cast za Skote!!!

Lale

pre 9 godina

Mi smo zaista smesan narod. Skoti imali referenduma, bilo je sta je bilo i mirno idu dalje. Umesto njih mi se bunimo, optuzujemo Engleze i Amere da su namestili, NATO, tajne sluzbe. Sta bre mi umisljamo da kao nebeski narod, gledajuci sa tih visina znamo vise od ikoga na svetu. Ko bre sta nas pita? Pojedinci se ponasaju kao da su Skoti imali referendum zbog nas a ne zbog sebe, kao da se sve orijentise po Srbiji i zbog Srbije. Corba svake mirodjije nam je Mila Djukanovic, otelotvorenje zla, jer nam je zatvorio izlaz na more, osim kao turistima. Crnogorci imali referendum i u istom odnosu koliko su Skoti rekli ne, oni su rekli da. Ocigledno da Srbija nije Engleska, niti je bilo kome bila interesantna. Osim ako hocemo da se lazemo, Crnogorci su pravilno izabralip. A nama ostaje da sve mrzimo, da lecimo komplekse time sto ce da rezimo na svakoga. Ali briga koga za nase rezanje. To je stvarnost.

Aljosa

pre 9 godina

Jel moze neko da mi objasni sta je jasno ovde. Skoro polovina Skotske hoce nezavisntost,a drugo malo veca polovina nece. Mislim jeau rezultati jasni, ali nije ovo jos gotovo,daleko od toga

yamahar1@hotmail.rs

pre 9 godina

Molim da se prestane sa poredjenjem sa bivsom Jugoslavijom , jer je zlonamerno i neistinito . Drugi sopstveno divljastvo i pravno nasilje hoce da pripisu Srbima . Da se postovao ustav Jugoslavije , ne bi bilo rata , razilsli bismo se na civilizovan nacin , ali bi to znacilo da se svakom konstitutivnom narodu da pravo na samoopreedeljenje , a ne samo nekima , pa bi nekima drzava bila mnogo kraca i zato rat . Jer , bolje i rat nego velika Srbija ! Zar ne ?

my way

pre 9 godina

Свака част модератори. Изволите уживајте са коментаторима који су некакве русофиле негде пронашли i везали за причу, не могу 2 да саставе са мозгом, немају ни знања ни интелигенције за то, једино што успевају у гомили глупости је да сеју мражњу према Србима, то је ваш интелектуални и морални ниво. Ја, не да куцам свој последњи коментар, већ више не отварам овај сајт. Поздрав свима.

Sneza

pre 9 godina

Jos jedan dokaz da su Skoti racionalni, pametni i intelegentni ljudi koji gledaju svoj dzep a ne NACIONALISTICKO huskanje kao u bivsoj SFRJ. To se zove RACIONALNO razmisljanje, sad ce nasi RUSOFILI da placu.

Halle-ON

pre 9 godina

Dosta njih prizeljkuje sada referendum u RS, a sta cemo sa Vojvodinom i Sandzakom, onda i oni imaju pravo na samoopredeljenje, kao i svaka regija kojoj se cefne tako? Da ne pricamo o mogucem ratnom sukobu koji bi to moglo izazvati... Poredjenje RS sa Skotskom koja je vekovima prisvojena od VB nije na mestu, da se referendum dogodio malo posle prisvajanajam rezultat bi bio drugaciji, ali i reakcija VB koja bi vojno to sprecila. Umesto da razmisljate kako ovu zemlju uciniti boljom, pa da ti sto su se otcepili i hoce da se otcepe, pozele da se prikljuce opet ili ostanu vi razmisljate ko je sve zasluzio da mu bude gore nego nama... U tome je razlika izmedju zdravog i nezdravog nacionalizma... U zdravom, si ponosan sto si neceg dobrog, u nezdravom mrzis sve druge...

darko

pre 9 godina

Davidu Cameronu nije padalo na pamet poručiti Škotima nešto tipa: „Nemojte misliti da Škotsku nećete odvesti u pakao, a škotski narod možda i u nestanak...“ Da jest, rezultat bi sigurno bio drugačiji...

Bata

pre 9 godina

Ima necega u ovome sto Ante kaze. Mi smo radili po principu "udario tuk na luk". Da je srpsko rukovodstvo bilo pametnije mozda bi bilo bolje (samo mozda). Opet, velika je razlika izmedju Skota i Hrvata. Skoti su ipak racionalni, pametni ljudi.

Drobnjak iz auta

pre 9 godina

Pa Škoti drugi put neka pitaju Mila kako se to radi.Lepo kaze Dule Vujosevic da je u životu sve neizvesno osim pobede Mila na izborima

groundskeeper Willie

pre 9 godina

"protiv preko 55,3 posto birača glasalo je protiv inicijative da Škotska posle 307 godina dobije nezavisnost. Za nezavisnost je bilo 44,7 posto."

Kako može biti PREKO 55,3 ako je za 44,7? O.o

иди код доктора

pre 9 godina

(doktors, 19. septembar 2014 08:59)

Како Срби могу са своје дедовине? Не можеш ни ти. Без обзира што се зовеш Мујо деда ти се звао Илија.

мали Перица

pre 9 godina

Ко је стигао до слободе референдумом ?
(Драган, 19. septembar 2014 10:02)


Крим!

aristokrata

pre 9 godina

Koliko se ja sijecam u Hr i Sl nije bilo referenduma tako da niko nije ni pitao građane šta žele a od tih građana dosta je bilo i ne hrvatskog i ne slovenačkog stanovništva.

ZiFeli

pre 9 godina

Paj kako su zivnuli nasi momci: Rasmusen, Citizenovic i Salihovic ;)
Neka se i njima nesto lijepo desilo u zivotu ;) Zivjeli i cmoka :)))

Boris

pre 9 godina

Mudar izbor Škotlandzana i pametno odigrano od Engleske vlade. Izjava Camerona"Ako Škotska ode, slomiće mi srce!Tako se vodi drzava,ne kao bivse YU republike,ko od koga gluplji i primitivniji.

Моке

pre 9 godina

Видим неки говоре цивилизацијски чин бла бла, а који смо ми овде дивљаци итд. Наравно да то пишу Екс Ју Англофили, тролови, али ја се добро сећам документарца о САС специјалцима када они кажу да су имали акције у рату у Босни, задатак им је био вероватно да поделе цвеће и загрљаје, у миру, цивилизацијски, као данас.

Schh..

pre 9 godina

A jel mislite da skotima nesto do sad falilo ? Lepo ziveli imaju novca niko ih ne dira dovoljno za opusteno NE to samo jugosloveni umeju da uniste

Holy Smoke

pre 9 godina

Da li stvatno mislite da bi Englezi dozvolili referendum da nisu znali rezultat istog? Pa zasto nisu dozvolili jos pre 10, 20 ili vise godina? Zato sto bi tada sigurno bilo izglazano obrnuto. Ne verujem da je bilo nekog namestanja, samo verujem da su Englezi cekali pravi trenutak za referendum.

Лима

pre 9 godina

Дајте тај цивилизовани референдум у Р.Српској, па да видите резултат, али то знају и они па им не одговара ;-)

karamba

pre 9 godina

ne mozete ovo porediti sa sfrj,jer da na 40-50 % skotske zive englezi nikada skoti ne bi mogli biti nezavisni mirnim putem i referendumom,jer se mora uzeti u obzir i misljenje druge nacije i njihova zelja da ostanu vezani za maticu englesku..

grujantula

pre 9 godina

Jako je tesna ova pobeda, ma šta vi mislili. Očigledno da je sada preovladalo mišljenje starijeg stanovništva koje živi u manjim gradovima, ali ubedljive pobede separatista u Edinburgu i Dandiju svakako upozoravaju na to da bi u budućnosti vrlo lako moglo doći do otcepljenja.

Lektori, lektori

pre 9 godina

" Nada se pojavila u jednom kratkom trenutku, kada su pobede u Dandiju i Vest Danbartonšajru nagovestile da je moguće uhvatiti momentum, ali se sve srušilu u hektičnih 20 minuta..."
Zar je toliko brzo morala da se objavi ova vest, da se ni minut nije mogao potrošiti na redakciju sadržaja? Momentum i hektički?!

Spiridon

pre 9 godina

Napred naši@ U pravu si, još u sedamnaestom veku skupila se grupa,koja je sebi postavila zadatak da vlada svetom, anjeni naslednici, zapravo su vladari iz senke i vladaće sve dok se na nebu ne pojavi znak koji će moći da protumače samo,(odabrani) Srbi, koji su potomci stare loze, čije se poreklo krije u sefovima jedne banke, a šifru znaju samo dvoje ljudi na planeti...

ante

pre 9 godina

Škoti su očigledno mnogo pametniji od ex-jugoslovena koji su rasturili svoju zajedničku drzavu!
(igi, 19. septembar 2014 07:56)

E vidis, Englezi su Skotima da ostanu ponudili povoljniju poreznu politiku, vecu autonomiju i veca prava. Srbija je, s druge strane, drugim republikama nudila omalovazavanje, aroganciju, zastrasivanje i u konacnici - tenkove. U tome je razlika.

ante

pre 9 godina

Škoti su očigledno mnogo pametniji od ex-jugoslovena koji su rasturili svoju zajedničku drzavu!
(igi, 19. septembar 2014 07:56)

E vidis, Englezi su Skotima da ostanu ponudili povoljniju poreznu politiku, vecu autonomiju i veca prava. Srbija je, s druge strane, drugim republikama nudila omalovazavanje, aroganciju, zastrasivanje i u konacnici - tenkove. U tome je razlika.

vm

pre 9 godina

Koliko ovakvom rezultatu doprinosi i činjenica da se 16.05% stanovnika Škotske nije izjasnilo kao Škoti, odnosno da je 16.68% stanovnika rođeno van Škotske (popis iz 2011.) ???

Misha

pre 9 godina

Jovan Skerlić (1877 —1914) početkom XX veka piše sledeće:

"Danas se narodi ne grupišu po religiji; istorija i filologija, arheologija i paleografija danas ne rešavaju o nacionalnim sporovima; prvu reč danas vode realne potrebe, realni uslovi života jednoga naroda. Manje jedinice nacionalne, u velikoj borbi koja se vodi, same za se ne mogu opstati i napredovati, i one, mesto borbe za opstanak, stvaraju udruženja za opstanak. Iz pokrajinske anarhije kristalisale su se velike državne aglomeracije: Saksonac i Bavarac, Malorus i Velikorus, ... Lombardjanin i Kalabrezac danas su lokalna imena. I tako je moralo biti; u tome je bilo pitanje biti ili ne biti!

Te tako prošte i pojamne istine mi mali, budžaklijski narodici nikako ne možemo da shvatimo. Iz iste materije od koje bi se na Zapadu napravio jedan zdrav i snažan narod, kod nas se stvorilo tri ili četiri slaba narodića, pretenciozna, netrpeljiva, isključiva, slepa prema rodjenim interesima. Borba koju vode medju sobom to je apsurd koji se jedva može pojmiti, komedija isto toliko žalosna koliko i smešna. ... Umesto reči inicijative i vere u život, pozvala se u pomoć epigrafika i heraldika, srednjovekovno viteštvo i prašljivi pergamenti, vaskrsao se i Dušan, i Simeun, i Zvonimir, i narodi koji ništa nisu imali, koji su trebali da izvojuju osnovna čovečanska i politička prava, bitno pravo na opstanak, opijali su se ludim imperijalizmom, manijom za veličinom, u svim tim orgijama ugrejane mašte romantičarske." (Jovan Skerlić)

Srpska posla

pre 9 godina

Da je Beograd London a ne Bejrut CG i Kosovo bi i danas bili Jugoslavija! Da je Sarajevo London Dodik nebi imao ni 2% na izborima!
Para vrti gde burgija nece!

Hadrijanov zid

pre 9 godina

Ljudi su odlučili svojom slobodnom voljom. To, što neki u nas misle da se na Ostrvu može dirigovati tuđim glasovima, to je njihov problem. Škoti, a naročito Škotinje su ličnosti sa jakim ličnim integritetom, prostije rečeno nisu ulizice vlasti niti ikome. Oni čak i svoje sveštenike biraju konkursom, ljude koje provere i koje im nikakva vlast ne može naturiti. Zar neko misli da se takvim narodom može manipulisati? Ako je većina odlučila da ostane u UK, znači da je našla svoj interes u tome i pored jake nacionalne svesti. Da dodam iz životnog iskustva: ako majka vaspita svoje dete da ne bude ulizica, tako će i biti. Dakle, majke.

predrag

pre 9 godina

Zla i antisrpska vlada Velike Britanije sve ovo je namerno i podmuklo osmislila samo zato da bi izazvala revolt kod svakog moralnog , postenog i casnog Srbina .

mojito

pre 9 godina

nije ni bilo realno. postoji izreka u indiji 'kada vidis dve ribice na dnu mora koje se svadjajy znaj da je englez negde blizu'. previse je toga bilo u igri, od naftnih polja, nuklearnog naoruzanja do britanskog identiteta i imidza ujedinjene evrope da bi Imperija dozvolila pijanom mel gibsonu u kariranoj suknji da to unisti? uostalom, zbog tri pasnjaka i cetiri stada ovaca u juznom delu atlantika su pokrenuli rat pre tridesetak godina a sada bi dozvolili sa ode 30% vredne teritorije? aham, prica za naivne...

Sena

pre 9 godina

Rezultati ovog referenduma su apsolutno nebitni, vazno je PRAVO NA REFERENDUM ! Skoti su glasali {ako su} ovako, Katalonci ce mozda drugacije, Flandrija takodje, za REP.SRPSKU vec svi znamo kako ce, ali PRAVO NA REFERENDUM se vise nikome ne moze osporiti !!!

mladja car

pre 9 godina

Ishod škotskog referenduma nikad nije ni imao veze sa republikom Srpskom.
Tobožnja nezavisnost republike Srpske bi bilo najobičnije otimanje teritorija BIH od strane Srbije. Uostalom Srbija je svojim vojnim snagama i izvršila invaziju na BIH. Ista je situacija sa tzv. Novorusijom.
Zato niti jedna zemlja EU nikada neće priznati te pod debelim navodnicima "neovisne" pokrajine, bez obzira na lažirane referenduma ili one provedene nakon etničkog čišćenja.

londonac

pre 9 godina

Cestitam Skotskoj na pametnom odabiru! I sta cemo sada sa "Pandorinom kutijom koja se otvorila otcepljenjem Kosova, raspadom Juge itd?" Ipak je mozda problem bio u nama...

dzoni

pre 9 godina

Ukucajte u google 'Every single country that has left the United Kingdom's rule mapped'
Samo u 20 veku neverovatnih 67 zemalja.. Ali vecina je morala puskom da napusti.. Kad ode Skotska Velika Britanija vise nece postojati.

Sasha

pre 9 godina

Znao sam da neće biti ništa od toga i pre referenduma, iako sam navijao zdušno da pobedi struja koja je propagirala nezavisnost i da se Uniji vrati milo za drago.
Uspeh referenduma bi pokrenuo lančanu reakciju po Evropi, koja nikako nije smela da dopusti crtanje mapa novih država na tlu Evrope, zbog toga i onolika kampanja i poruke Škotima u zadnjoj četvrtini geopolitičke utakmice. Zna se gde su trebale i mogle da se crtaju granice...

Kosta

pre 9 godina

Jaka VB je bolje za Srbiju, zbog kontrateze Nemcima. Idite na Vecernjak i vidite kako Hrvati kukaju zbog toga sto se VBN nije pocepala. Bas su se bili ponadali.

zoki5

pre 9 godina

sva ta otcepljenja su proizvod američke politike, što više kriznih područja, to će oni više zarađivati, i to sve pod plaštom ''milosrdnih anđela''

Filip

pre 9 godina

Britanci odrzase svoju UK iako potpuno drugi narodi, jezici. A ovde Crna Gora se odvojila, isti narod isli jezik ista i vera i uspeli su da nas odvoje. Kakvi smo indijanci ali zasluzeno, zato su oni na vrhu. Skotima zelim svu srecu oni razmisljaju o buducnosti a nama ostaje da zivimo "top lista nadrealista" i slusamo o izmisljenom dukljanstvu , kako "Njegos nije Srbin" , dva nova slova i novi jezici i slicne gluposti

Bradonja

pre 9 godina

Jedna stvar vezana za ove ostale drzave koje su cekale rezultate referenduma da bi mozda i same nesto uradile po tom pitanju. Zasto se uopste cekalo sta ce Skotska da izglasa? Pa oni su vec unapred i odredili datum kada ce da postanu samostalna drzava (u slucaju da izglasaju za osamostaljenje, sto u ovom slucaju nisu), sto znaci da je njihovo otcepljenje vec bilo prihvaceno, sve legalno, niko se nista nije bunio. Pa to onda znaci da i druge drzave nemaju onda zasto da cekaju pozitivan ili negativan rezultat vec da razmisljaju na nacin, ako su Skotskoj uopste dozvolili da sama odluci i sve legitimno, pa zasto onda i nama ne dozvole isto da pokusamo? Sad koji ce rezultat biti na kraju to je nebitno, to je volja naroda (ako uopste i jeste).
Ovo se svodi na to da neko drugi ima pravo da pokusa samo ako ovaj prvi uspe u tom pokusaju, a to je pogresno.

Egelius

pre 9 godina

Razlika izmedju Engleske i Srbije koja se lazno predstavljala kao Jugoslovenska (dok je sekirom sekla sve sto Jugoslovenstvo znaci) je sto su Englezi sve ucinili da Skoti ostanu a Srbija sve da svi pobegnu...

Dexi

pre 9 godina

Dali ste sumnjali u referendum i glasanje, staro DEMOKRATSKO oruzije. Kako mogu glasovi ljudi koji se prodaju za polozaj (u nasem slucaju za kilo brasna i ulja, metar drva) mogu imati istu tezinu kao i drugi. MEDIJI ZAJEDNO SA VLASCU (u nasem slucaju EU ) KREIRAJU ko ce da dobije na glasanju. I cim neko pomene izbore i demokratsko glasanje znam koliko je sati.

abc

pre 9 godina

Očekivano. Ceo svet se ujedinio da sačuva Britaniju, od pape, preko Obame, do samih Engleza. Bruka čime su se Englezi sve služili da zadrže Škote - i molili, i pretili, i zastrašivali. Bolje da nisu nudili referendum uopšte. Ovako, em će eventualno ostati bez Škotske, em će, kao što je Dodik (koji mi nešto baš i nije simpatičan) primetio, podstaći i ostale separatiste da zahtevaju da se i oni, poput Škota, izjasne na referendumu. A i što da ne, na kraju krajeva. Gde god postoje realne osnove, treba poći tim putem.

miki

pre 9 godina

Tih 10% tazlike je zbog vecih medija i organizacija koje umesto su javno zagovarali situaciju po starom. Narodom.je stvarno lako upravljati. Ne zaboravimo da su isti mediji i organizacije upravo bile zagovornik podela na Balkanu i pre ratova. Narod se napalio i bilo sta je bilo.

hiavata

pre 9 godina

Ajmo sad svi oni sto su navijali "da komsiji crkne krava" gde su? Oni sto su jedva cekali i prizeljkivali da dobiju opravdanje da ponovo krenu u rasturanje Bosne, pripajanje severnog dela Kosova, i ko zna mozda izlazak Srbije na more preko Albanije za sta se jos davno ratovalo. Oni kojima nije dosta rata i misle da u 21. veku treba na silu da se pokoravaju okolni narodi te da im se objasni kako su oni svi ustvari Srbi, samo nece da priznaju.

Hromi

pre 9 godina

Bilo je mnogo onih kojima to nije bilo u interesu da se proglasi nezavisnost a koji su imali realnu moc.

Trebali ste samo da vidite naslove britanskih listova koliko su bili "neutralni" na dan glasanja. BBC je otvoreno bio za unioniste, NATO paktu bi bilo nezamislivo da se raspadne unija s obzirom na to koliko ima vojnih baza, nuklearnih baza itd. po Skotskoj. Raspad VB je bio direktno u sukobu sa strateskim interesima SAD.

Da se ne lazemo, ako imas lovu i uticaj prilicno je lako upravljati glasovima.

Antirusofil

pre 9 godina

Sta ce sada velike Srbende i rusofili koji prizeljkuju raspad EU i evropskih drzava? Nisu jadnici promolili nos van Horgosa i Batrovaca, ali znaju sve svetske prilike...hahaha

Stefan

pre 9 godina

Da bio sam u pravu. Steta sto se ne kladim. Ako zelite da ukapirate ekonomske ili politicke odnose samo pratite vojna desavanja. Sve je i dalje oko ratovanja! Bez jake vojske ne postoji ni jaka drzava!

Dandy UNITED

pre 9 godina

Presudila je na kraju internet podrska YES-u iz Srbije! Koga mi izrazito vecinski podrzimo u necemu (Husein, Gadafi, Asad, Janukovic...), taj i to je vec u startu osudjeno na propast.

A Velika Britanija, koja je teritorijalno vise nego 100 puta manja nego sto je bila pre 100 godina, iako je pobedjivala u svim ratovima u kojim je ucestvovala, ima atomske bombe i UN pravo veta - ostala bi "velika" i da su je Skotlandjani svojom demokratskom voljom juce skratili za jos trecinu... Velicina jedne drzave i nacije ne ogleda se samo u kvadratnim kilometrima, a jos manje u spremnosti njenih politicara i vojnika da na silu prisiljavaju svoje gradjane, svoje manjine, i/ili svoje susede, da im se pokoravaju.

Bitan je referendum, ne rezultat

pre 9 godina

Najsmesniji su ovi koji pisu sad niko nece moci da cepa. Poenta je bila u dozvoljavanju referenduma. Dosad nije bilo dozvoljeno. Nije poenta u ishodu glasanja. To sve zavisi ko je u pitanju i o cemu je rec. Stvar je o jednoj civ. tekovini da se narod slobodnom voljom opredeli. Nije stvar da li ce reci da ili ne, vec mogucnost da uopste kaze. Sigurno da narod u Kataloniji i R. Srpskoj nece glasati kao Skoti. Poenta je da je narod imao mogucnost da se izjasni. Ista mogucnost treba biti omogucena svima, jer ovo mora biti svet u kom smo svi ravnopravni i jednaki, bez jednakijih. Molim lepo. Iskreno me zabole i za VB i za Skote. Nisu mi ni u malom mozgu. Ali znajuci koliko su Englezi kumovali u otimanju Kosova, kad je njihov Bler 99' zagovarao upad kopnenim trupama i sta ne, pa sam hteo cisto iz male osvete da im se to desi. Ali ima vremena, bice jos prilike. No, iskreno, VB me zanima ko lanjski sneg. Imamo mi tu nesto blize sto nam je mnogo bitnije, i gde treba da se izborimo za isto pravo koje su imali Skoti. To nesto se zove Republika Srpska. U sastavu je nefunkcionalne BiH. Narod u RS treba da se izjasni zeli li da nastavlja u toj nefunkcionalnog tvorevini BiH, ili da krene svojim putem. Ni manje ni vise. Isto pravo kao i Skoti. Kao sto svi narodi treba da imaju.

doktors

pre 9 godina

R.srpska je nastala na genocidu i najvećem etničkom čišćenju od drugog svetskog rata na ovamo i samim tim se nikada ali baš nikada neće otcepiti ma koliko BIH bila funkcionalna ili ne,naravno kom se to ne svidja neka pokupi prnje u neka bira neku drugu zemlju što da ne evo Mile lopov je izabrao Srbiju ima par nekretnina u Bg-u,čim sada izgubi izbore dovidjence i mirna Bosna!!!

Hromi

pre 9 godina

Bilo je mnogo onih kojima to nije bilo u interesu da se proglasi nezavisnost a koji su imali realnu moc.

Trebali ste samo da vidite naslove britanskih listova koliko su bili "neutralni" na dan glasanja. BBC je otvoreno bio za unioniste, NATO paktu bi bilo nezamislivo da se raspadne unija s obzirom na to koliko ima vojnih baza, nuklearnih baza itd. po Skotskoj. Raspad VB je bio direktno u sukobu sa strateskim interesima SAD.

Da se ne lazemo, ako imas lovu i uticaj prilicno je lako upravljati glasovima.

londonac

pre 9 godina

Cestitam Skotskoj na pametnom odabiru! I sta cemo sada sa "Pandorinom kutijom koja se otvorila otcepljenjem Kosova, raspadom Juge itd?" Ipak je mozda problem bio u nama...

mojito

pre 9 godina

nije ni bilo realno. postoji izreka u indiji 'kada vidis dve ribice na dnu mora koje se svadjajy znaj da je englez negde blizu'. previse je toga bilo u igri, od naftnih polja, nuklearnog naoruzanja do britanskog identiteta i imidza ujedinjene evrope da bi Imperija dozvolila pijanom mel gibsonu u kariranoj suknji da to unisti? uostalom, zbog tri pasnjaka i cetiri stada ovaca u juznom delu atlantika su pokrenuli rat pre tridesetak godina a sada bi dozvolili sa ode 30% vredne teritorije? aham, prica za naivne...

Bitan je referendum, ne rezultat

pre 9 godina

Najsmesniji su ovi koji pisu sad niko nece moci da cepa. Poenta je bila u dozvoljavanju referenduma. Dosad nije bilo dozvoljeno. Nije poenta u ishodu glasanja. To sve zavisi ko je u pitanju i o cemu je rec. Stvar je o jednoj civ. tekovini da se narod slobodnom voljom opredeli. Nije stvar da li ce reci da ili ne, vec mogucnost da uopste kaze. Sigurno da narod u Kataloniji i R. Srpskoj nece glasati kao Skoti. Poenta je da je narod imao mogucnost da se izjasni. Ista mogucnost treba biti omogucena svima, jer ovo mora biti svet u kom smo svi ravnopravni i jednaki, bez jednakijih. Molim lepo. Iskreno me zabole i za VB i za Skote. Nisu mi ni u malom mozgu. Ali znajuci koliko su Englezi kumovali u otimanju Kosova, kad je njihov Bler 99' zagovarao upad kopnenim trupama i sta ne, pa sam hteo cisto iz male osvete da im se to desi. Ali ima vremena, bice jos prilike. No, iskreno, VB me zanima ko lanjski sneg. Imamo mi tu nesto blize sto nam je mnogo bitnije, i gde treba da se izborimo za isto pravo koje su imali Skoti. To nesto se zove Republika Srpska. U sastavu je nefunkcionalne BiH. Narod u RS treba da se izjasni zeli li da nastavlja u toj nefunkcionalnog tvorevini BiH, ili da krene svojim putem. Ni manje ni vise. Isto pravo kao i Skoti. Kao sto svi narodi treba da imaju.

Filip

pre 9 godina

Britanci odrzase svoju UK iako potpuno drugi narodi, jezici. A ovde Crna Gora se odvojila, isti narod isli jezik ista i vera i uspeli su da nas odvoje. Kakvi smo indijanci ali zasluzeno, zato su oni na vrhu. Skotima zelim svu srecu oni razmisljaju o buducnosti a nama ostaje da zivimo "top lista nadrealista" i slusamo o izmisljenom dukljanstvu , kako "Njegos nije Srbin" , dva nova slova i novi jezici i slicne gluposti

Egelius

pre 9 godina

Razlika izmedju Engleske i Srbije koja se lazno predstavljala kao Jugoslovenska (dok je sekirom sekla sve sto Jugoslovenstvo znaci) je sto su Englezi sve ucinili da Skoti ostanu a Srbija sve da svi pobegnu...

predrag

pre 9 godina

Zla i antisrpska vlada Velike Britanije sve ovo je namerno i podmuklo osmislila samo zato da bi izazvala revolt kod svakog moralnog , postenog i casnog Srbina .

Misha

pre 9 godina

Jovan Skerlić (1877 —1914) početkom XX veka piše sledeće:

"Danas se narodi ne grupišu po religiji; istorija i filologija, arheologija i paleografija danas ne rešavaju o nacionalnim sporovima; prvu reč danas vode realne potrebe, realni uslovi života jednoga naroda. Manje jedinice nacionalne, u velikoj borbi koja se vodi, same za se ne mogu opstati i napredovati, i one, mesto borbe za opstanak, stvaraju udruženja za opstanak. Iz pokrajinske anarhije kristalisale su se velike državne aglomeracije: Saksonac i Bavarac, Malorus i Velikorus, ... Lombardjanin i Kalabrezac danas su lokalna imena. I tako je moralo biti; u tome je bilo pitanje biti ili ne biti!

Te tako prošte i pojamne istine mi mali, budžaklijski narodici nikako ne možemo da shvatimo. Iz iste materije od koje bi se na Zapadu napravio jedan zdrav i snažan narod, kod nas se stvorilo tri ili četiri slaba narodića, pretenciozna, netrpeljiva, isključiva, slepa prema rodjenim interesima. Borba koju vode medju sobom to je apsurd koji se jedva može pojmiti, komedija isto toliko žalosna koliko i smešna. ... Umesto reči inicijative i vere u život, pozvala se u pomoć epigrafika i heraldika, srednjovekovno viteštvo i prašljivi pergamenti, vaskrsao se i Dušan, i Simeun, i Zvonimir, i narodi koji ništa nisu imali, koji su trebali da izvojuju osnovna čovečanska i politička prava, bitno pravo na opstanak, opijali su se ludim imperijalizmom, manijom za veličinom, u svim tim orgijama ugrejane mašte romantičarske." (Jovan Skerlić)

Antirusofil

pre 9 godina

Sta ce sada velike Srbende i rusofili koji prizeljkuju raspad EU i evropskih drzava? Nisu jadnici promolili nos van Horgosa i Batrovaca, ali znaju sve svetske prilike...hahaha

Hadrijanov zid

pre 9 godina

Ljudi su odlučili svojom slobodnom voljom. To, što neki u nas misle da se na Ostrvu može dirigovati tuđim glasovima, to je njihov problem. Škoti, a naročito Škotinje su ličnosti sa jakim ličnim integritetom, prostije rečeno nisu ulizice vlasti niti ikome. Oni čak i svoje sveštenike biraju konkursom, ljude koje provere i koje im nikakva vlast ne može naturiti. Zar neko misli da se takvim narodom može manipulisati? Ako je većina odlučila da ostane u UK, znači da je našla svoj interes u tome i pored jake nacionalne svesti. Da dodam iz životnog iskustva: ako majka vaspita svoje dete da ne bude ulizica, tako će i biti. Dakle, majke.

Dandy UNITED

pre 9 godina

Presudila je na kraju internet podrska YES-u iz Srbije! Koga mi izrazito vecinski podrzimo u necemu (Husein, Gadafi, Asad, Janukovic...), taj i to je vec u startu osudjeno na propast.

A Velika Britanija, koja je teritorijalno vise nego 100 puta manja nego sto je bila pre 100 godina, iako je pobedjivala u svim ratovima u kojim je ucestvovala, ima atomske bombe i UN pravo veta - ostala bi "velika" i da su je Skotlandjani svojom demokratskom voljom juce skratili za jos trecinu... Velicina jedne drzave i nacije ne ogleda se samo u kvadratnim kilometrima, a jos manje u spremnosti njenih politicara i vojnika da na silu prisiljavaju svoje gradjane, svoje manjine, i/ili svoje susede, da im se pokoravaju.

ante

pre 9 godina

Škoti su očigledno mnogo pametniji od ex-jugoslovena koji su rasturili svoju zajedničku drzavu!
(igi, 19. septembar 2014 07:56)

E vidis, Englezi su Skotima da ostanu ponudili povoljniju poreznu politiku, vecu autonomiju i veca prava. Srbija je, s druge strane, drugim republikama nudila omalovazavanje, aroganciju, zastrasivanje i u konacnici - tenkove. U tome je razlika.

ante

pre 9 godina

Škoti su očigledno mnogo pametniji od ex-jugoslovena koji su rasturili svoju zajedničku drzavu!
(igi, 19. septembar 2014 07:56)

E vidis, Englezi su Skotima da ostanu ponudili povoljniju poreznu politiku, vecu autonomiju i veca prava. Srbija je, s druge strane, drugim republikama nudila omalovazavanje, aroganciju, zastrasivanje i u konacnici - tenkove. U tome je razlika.

Boris

pre 9 godina

Mudar izbor Škotlandzana i pametno odigrano od Engleske vlade. Izjava Camerona"Ako Škotska ode, slomiće mi srce!Tako se vodi drzava,ne kao bivse YU republike,ko od koga gluplji i primitivniji.

Schh..

pre 9 godina

A jel mislite da skotima nesto do sad falilo ? Lepo ziveli imaju novca niko ih ne dira dovoljno za opusteno NE to samo jugosloveni umeju da uniste

doktors

pre 9 godina

R.srpska je nastala na genocidu i najvećem etničkom čišćenju od drugog svetskog rata na ovamo i samim tim se nikada ali baš nikada neće otcepiti ma koliko BIH bila funkcionalna ili ne,naravno kom se to ne svidja neka pokupi prnje u neka bira neku drugu zemlju što da ne evo Mile lopov je izabrao Srbiju ima par nekretnina u Bg-u,čim sada izgubi izbore dovidjence i mirna Bosna!!!

hiavata

pre 9 godina

Ajmo sad svi oni sto su navijali "da komsiji crkne krava" gde su? Oni sto su jedva cekali i prizeljkivali da dobiju opravdanje da ponovo krenu u rasturanje Bosne, pripajanje severnog dela Kosova, i ko zna mozda izlazak Srbije na more preko Albanije za sta se jos davno ratovalo. Oni kojima nije dosta rata i misle da u 21. veku treba na silu da se pokoravaju okolni narodi te da im se objasni kako su oni svi ustvari Srbi, samo nece da priznaju.

Bradonja

pre 9 godina

Jedna stvar vezana za ove ostale drzave koje su cekale rezultate referenduma da bi mozda i same nesto uradile po tom pitanju. Zasto se uopste cekalo sta ce Skotska da izglasa? Pa oni su vec unapred i odredili datum kada ce da postanu samostalna drzava (u slucaju da izglasaju za osamostaljenje, sto u ovom slucaju nisu), sto znaci da je njihovo otcepljenje vec bilo prihvaceno, sve legalno, niko se nista nije bunio. Pa to onda znaci da i druge drzave nemaju onda zasto da cekaju pozitivan ili negativan rezultat vec da razmisljaju na nacin, ako su Skotskoj uopste dozvolili da sama odluci i sve legitimno, pa zasto onda i nama ne dozvole isto da pokusamo? Sad koji ce rezultat biti na kraju to je nebitno, to je volja naroda (ako uopste i jeste).
Ovo se svodi na to da neko drugi ima pravo da pokusa samo ako ovaj prvi uspe u tom pokusaju, a to je pogresno.

Sasha

pre 9 godina

Znao sam da neće biti ništa od toga i pre referenduma, iako sam navijao zdušno da pobedi struja koja je propagirala nezavisnost i da se Uniji vrati milo za drago.
Uspeh referenduma bi pokrenuo lančanu reakciju po Evropi, koja nikako nije smela da dopusti crtanje mapa novih država na tlu Evrope, zbog toga i onolika kampanja i poruke Škotima u zadnjoj četvrtini geopolitičke utakmice. Zna se gde su trebale i mogle da se crtaju granice...

mladja car

pre 9 godina

Ishod škotskog referenduma nikad nije ni imao veze sa republikom Srpskom.
Tobožnja nezavisnost republike Srpske bi bilo najobičnije otimanje teritorija BIH od strane Srbije. Uostalom Srbija je svojim vojnim snagama i izvršila invaziju na BIH. Ista je situacija sa tzv. Novorusijom.
Zato niti jedna zemlja EU nikada neće priznati te pod debelim navodnicima "neovisne" pokrajine, bez obzira na lažirane referenduma ili one provedene nakon etničkog čišćenja.

Drobnjak iz auta

pre 9 godina

Pa Škoti drugi put neka pitaju Mila kako se to radi.Lepo kaze Dule Vujosevic da je u životu sve neizvesno osim pobede Mila na izborima

darko

pre 9 godina

Davidu Cameronu nije padalo na pamet poručiti Škotima nešto tipa: „Nemojte misliti da Škotsku nećete odvesti u pakao, a škotski narod možda i u nestanak...“ Da jest, rezultat bi sigurno bio drugačiji...

abc

pre 9 godina

Očekivano. Ceo svet se ujedinio da sačuva Britaniju, od pape, preko Obame, do samih Engleza. Bruka čime su se Englezi sve služili da zadrže Škote - i molili, i pretili, i zastrašivali. Bolje da nisu nudili referendum uopšte. Ovako, em će eventualno ostati bez Škotske, em će, kao što je Dodik (koji mi nešto baš i nije simpatičan) primetio, podstaći i ostale separatiste da zahtevaju da se i oni, poput Škota, izjasne na referendumu. A i što da ne, na kraju krajeva. Gde god postoje realne osnove, treba poći tim putem.

Srpska posla

pre 9 godina

Da je Beograd London a ne Bejrut CG i Kosovo bi i danas bili Jugoslavija! Da je Sarajevo London Dodik nebi imao ni 2% na izborima!
Para vrti gde burgija nece!

Sena

pre 9 godina

Rezultati ovog referenduma su apsolutno nebitni, vazno je PRAVO NA REFERENDUM ! Skoti su glasali {ako su} ovako, Katalonci ce mozda drugacije, Flandrija takodje, za REP.SRPSKU vec svi znamo kako ce, ali PRAVO NA REFERENDUM se vise nikome ne moze osporiti !!!

Sneza

pre 9 godina

Jos jedan dokaz da su Skoti racionalni, pametni i intelegentni ljudi koji gledaju svoj dzep a ne NACIONALISTICKO huskanje kao u bivsoj SFRJ. To se zove RACIONALNO razmisljanje, sad ce nasi RUSOFILI da placu.

Kosta

pre 9 godina

Jaka VB je bolje za Srbiju, zbog kontrateze Nemcima. Idite na Vecernjak i vidite kako Hrvati kukaju zbog toga sto se VBN nije pocepala. Bas su se bili ponadali.

Dexi

pre 9 godina

Dali ste sumnjali u referendum i glasanje, staro DEMOKRATSKO oruzije. Kako mogu glasovi ljudi koji se prodaju za polozaj (u nasem slucaju za kilo brasna i ulja, metar drva) mogu imati istu tezinu kao i drugi. MEDIJI ZAJEDNO SA VLASCU (u nasem slucaju EU ) KREIRAJU ko ce da dobije na glasanju. I cim neko pomene izbore i demokratsko glasanje znam koliko je sati.

Лима

pre 9 godina

Дајте тај цивилизовани референдум у Р.Српској, па да видите резултат, али то знају и они па им не одговара ;-)

иди код доктора

pre 9 godina

(doktors, 19. septembar 2014 08:59)

Како Срби могу са своје дедовине? Не можеш ни ти. Без обзира што се зовеш Мујо деда ти се звао Илија.

Bata

pre 9 godina

Ima necega u ovome sto Ante kaze. Mi smo radili po principu "udario tuk na luk". Da je srpsko rukovodstvo bilo pametnije mozda bi bilo bolje (samo mozda). Opet, velika je razlika izmedju Skota i Hrvata. Skoti su ipak racionalni, pametni ljudi.

miki

pre 9 godina

Tih 10% tazlike je zbog vecih medija i organizacija koje umesto su javno zagovarali situaciju po starom. Narodom.je stvarno lako upravljati. Ne zaboravimo da su isti mediji i organizacije upravo bile zagovornik podela na Balkanu i pre ratova. Narod se napalio i bilo sta je bilo.

Lale

pre 9 godina

Mi smo zaista smesan narod. Skoti imali referenduma, bilo je sta je bilo i mirno idu dalje. Umesto njih mi se bunimo, optuzujemo Engleze i Amere da su namestili, NATO, tajne sluzbe. Sta bre mi umisljamo da kao nebeski narod, gledajuci sa tih visina znamo vise od ikoga na svetu. Ko bre sta nas pita? Pojedinci se ponasaju kao da su Skoti imali referendum zbog nas a ne zbog sebe, kao da se sve orijentise po Srbiji i zbog Srbije. Corba svake mirodjije nam je Mila Djukanovic, otelotvorenje zla, jer nam je zatvorio izlaz na more, osim kao turistima. Crnogorci imali referendum i u istom odnosu koliko su Skoti rekli ne, oni su rekli da. Ocigledno da Srbija nije Engleska, niti je bilo kome bila interesantna. Osim ako hocemo da se lazemo, Crnogorci su pravilno izabralip. A nama ostaje da sve mrzimo, da lecimo komplekse time sto ce da rezimo na svakoga. Ali briga koga za nase rezanje. To je stvarnost.

мали Перица

pre 9 godina

Ко је стигао до слободе референдумом ?
(Драган, 19. septembar 2014 10:02)


Крим!

aristokrata

pre 9 godina

Koliko se ja sijecam u Hr i Sl nije bilo referenduma tako da niko nije ni pitao građane šta žele a od tih građana dosta je bilo i ne hrvatskog i ne slovenačkog stanovništva.

Halle-ON

pre 9 godina

Dosta njih prizeljkuje sada referendum u RS, a sta cemo sa Vojvodinom i Sandzakom, onda i oni imaju pravo na samoopredeljenje, kao i svaka regija kojoj se cefne tako? Da ne pricamo o mogucem ratnom sukobu koji bi to moglo izazvati... Poredjenje RS sa Skotskom koja je vekovima prisvojena od VB nije na mestu, da se referendum dogodio malo posle prisvajanajam rezultat bi bio drugaciji, ali i reakcija VB koja bi vojno to sprecila. Umesto da razmisljate kako ovu zemlju uciniti boljom, pa da ti sto su se otcepili i hoce da se otcepe, pozele da se prikljuce opet ili ostanu vi razmisljate ko je sve zasluzio da mu bude gore nego nama... U tome je razlika izmedju zdravog i nezdravog nacionalizma... U zdravom, si ponosan sto si neceg dobrog, u nezdravom mrzis sve druge...

Stefan

pre 9 godina

Da bio sam u pravu. Steta sto se ne kladim. Ako zelite da ukapirate ekonomske ili politicke odnose samo pratite vojna desavanja. Sve je i dalje oko ratovanja! Bez jake vojske ne postoji ni jaka drzava!

dzoni

pre 9 godina

Ukucajte u google 'Every single country that has left the United Kingdom's rule mapped'
Samo u 20 veku neverovatnih 67 zemalja.. Ali vecina je morala puskom da napusti.. Kad ode Skotska Velika Britanija vise nece postojati.

Lektori, lektori

pre 9 godina

" Nada se pojavila u jednom kratkom trenutku, kada su pobede u Dandiju i Vest Danbartonšajru nagovestile da je moguće uhvatiti momentum, ali se sve srušilu u hektičnih 20 minuta..."
Zar je toliko brzo morala da se objavi ova vest, da se ni minut nije mogao potrošiti na redakciju sadržaja? Momentum i hektički?!

Borko

pre 9 godina

Kako su i Kanada i Britanija kulturne zemlje. Referendum, glasanje, rezultati, sve civiliozovano. Kakav god da je rezultat prihvati se, idemo dalje. A kod nas balvani, pesnice, dranje, klanje! Daleko je Balkan od Evrope sine. Nikakve maske ne vrede kad smo to sto jesmo i uvek cemo biti.

Spiridon

pre 9 godina

Napred naši@ U pravu si, još u sedamnaestom veku skupila se grupa,koja je sebi postavila zadatak da vlada svetom, anjeni naslednici, zapravo su vladari iz senke i vladaće sve dok se na nebu ne pojavi znak koji će moći da protumače samo,(odabrani) Srbi, koji su potomci stare loze, čije se poreklo krije u sefovima jedne banke, a šifru znaju samo dvoje ljudi na planeti...

Моке

pre 9 godina

Видим неки говоре цивилизацијски чин бла бла, а који смо ми овде дивљаци итд. Наравно да то пишу Екс Ју Англофили, тролови, али ја се добро сећам документарца о САС специјалцима када они кажу да су имали акције у рату у Босни, задатак им је био вероватно да поделе цвеће и загрљаје, у миру, цивилизацијски, као данас.

Hrvat

pre 9 godina

Ima necega u ovome sto Ante kaze[...]Opet, velika je razlika izmedju Skota i Hrvata. Skoti su ipak racionalni, pametni ljudi.
(Bata, 19. septembar 2014 12:17)

Istina, Skoti su pametniji. Iako cesto zalim za velikom nacijom od Vardara to Triglava, nemoze se usporediti Jugoslavija 91e (kad je bio referendum) sa VB 2014. Slovenci i Hrvati su cinili 29% stanovnistva a financirali su 60-70% drzavnog proracuna. Kad se jos pomisle vjerne i kulturne razlike te povijest, taj je sistem bio neodrziv. No, medju slovenskim i hrvatskim komunistima je bilo mnogo Jugoslovena i Titoista, a Titova slika je visila i u svakoj drugoj kuci i u Hrvatskoj i Sloveniji. Pokusali su naci nesto izmedju, ali svi prijedlozi decentralizacije su bili nadglasani od komunista ostalih republika, a represija Srba na Kosovu je vec tada pogotovo medju srpskim komunistima digla nacionalisticke tenzije. Milosevic je samo odmahnuo "vase prijedloge o decentralizaciji vezite macki o rep". Tada su na svim stranama preuzeli nacionalisti, i onda je sve otislo u k... Da smo mentalno bili na razini jedne Svicarske, Svedske ili VB, uspijeli bi napraviti mocnu konfederaciju. Na kraju ce cak ispasti, da je jugoslovenski model realsocializma sa drzavnim poduzecima ali samoupravom bio jedan od najkompetitivnijih, da se samo malo adaptirao na slobodno trziste (umjesto ovog neoliberalistickog kapitalizma i robstvo, sto imamo danas). Mogli smo imati raj od drzave.

Holy Smoke

pre 9 godina

Da li stvatno mislite da bi Englezi dozvolili referendum da nisu znali rezultat istog? Pa zasto nisu dozvolili jos pre 10, 20 ili vise godina? Zato sto bi tada sigurno bilo izglazano obrnuto. Ne verujem da je bilo nekog namestanja, samo verujem da su Englezi cekali pravi trenutak za referendum.

zoki5

pre 9 godina

sva ta otcepljenja su proizvod američke politike, što više kriznih područja, to će oni više zarađivati, i to sve pod plaštom ''milosrdnih anđela''

NN115

pre 9 godina

my way, 19. septembar 2014 14:32)
Uff bre, jos jedan razocarani RUSOFIL koji besni na svet, moderatora i sve ostalo oko njega. Rusofilizam je najvcece zlo koje je zadesilo ovu zemlje zadnjih 25. godina. Svaka cast za Skote!!!

my way

pre 9 godina

Свака част модератори. Изволите уживајте са коментаторима који су некакве русофиле негде пронашли i везали за причу, не могу 2 да саставе са мозгом, немају ни знања ни интелигенције за то, једино што успевају у гомили глупости је да сеју мражњу према Србима, то је ваш интелектуални и морални ниво. Ја, не да куцам свој последњи коментар, већ више не отварам овај сајт. Поздрав свима.

groundskeeper Willie

pre 9 godina

"protiv preko 55,3 posto birača glasalo je protiv inicijative da Škotska posle 307 godina dobije nezavisnost. Za nezavisnost je bilo 44,7 posto."

Kako može biti PREKO 55,3 ako je za 44,7? O.o

danijel

pre 9 godina

@ aristokrata

Referendum je održan i u Sloveniji i u Hrvatskoj 1991. Pogledaj https://en.wikipedia.org/wiki/Croatian_independence_referendum,_1991
Problem je u tome što federalna vlast i vojska nisu prihvatile njegov rezultat.

my way

pre 9 godina

Салмонд је директно био против бомбардовања Србије! Зато и због тога што нам је Шкотска кроз историју била највећи пријатељ у Британији смо ми подржавали Шкоте и прижељкивали да изађу из Британије својом вољом, без да било коме длака са главе фали (Британије, која је на сваки начин, па и силом подржавала крваво комадање Југославије и Србије), а не да би некоме цркла некаква крава као што неки пуни мржње према Србима кажу. Што се тиче распада СФРЈ који овде многи помињу, статус Шкотске ни након повећања надлежности неће бити ни близу ономе који су имале СФРЈ републике. Шкоти су нудили мир и преговоре у трајању од годину и по дана о буквално свему, па и деловима Шкотске који би желели да остану у Британији, пре проглашења независности, док се на ЈНА и Србе ударило силом. О ранијој историји и контексту је сувишно и говорити.

Перча Контраш

pre 9 godina

„Грађани Шкотске гласали су против отцепљења од Велике Британије“. То је последица робовског менталитета стеченог током 308 година робовања под Енглезима! То је последица огромног притиска и разноврсних претњи упућених са адреса великих моћника, почевши од енглеског премијера Дејвида 'Камермана', који је претио Шкотима да ће му срце препући од бола, па преко енглеске Краљице Мајке, која је Шкотима поручила да добро размисле о својој будућности, па до Американаца и НАТО-вских кабадахија, који су такође претили шкотима! Претње су стизале и од светских финансијских моћника, тако да је захваљујући стравичној гебелсовској пропаганди резултат против отцепљења! У условима тоталне окупације није било могуће добити бољи резултат. Овакву врсту демократије спроводе земље НАТО-пакта у Авганистану, Ираку, Либији, на окупираном Косову и Метохији, БиХ, где уз присуство окупаторских војника и борбене технике терају народ да изилази на некакве демократске и слобдне изборе! Дао вам драги Бог овакву демократију и слободу!

milan

pre 9 godina

Hehe, našli se pametni Srbi da daju Škotima savete po pitanju samoopredeljenja, a da nisu ostale republike Yu izglasali samostalnost još bi bili u nekoj od zajedničkih država.

karamba

pre 9 godina

ne mozete ovo porediti sa sfrj,jer da na 40-50 % skotske zive englezi nikada skoti ne bi mogli biti nezavisni mirnim putem i referendumom,jer se mora uzeti u obzir i misljenje druge nacije i njihova zelja da ostanu vezani za maticu englesku..

vm

pre 9 godina

Koliko ovakvom rezultatu doprinosi i činjenica da se 16.05% stanovnika Škotske nije izjasnilo kao Škoti, odnosno da je 16.68% stanovnika rođeno van Škotske (popis iz 2011.) ???

Stefan

pre 9 godina

Iskreno,očekivao sam pobedu unionista, ali ne ovako ubedljivu od 11%.
Očito je da je došlo do nekoliko iznenađenja.Independisti su morali da osvoje bar 60% glasova u Glazgovu,a osvojili su samo 53%.U južnim krajevima su osvojili samo oko 30% glasova. Najveće iznenađenje su pobede unionista u severnim delovima Škotske. Na Hajlendu i na ostvima Šetland i Orkni. Ti porazi opcije ZA na severu su veliko iznenađenje. U ovim krajevima žive birači koji većinom govore Gealik, odnosno škotski jezik, a ne engleski. Na Šetlandu 60% stanovništva čine katolici koji su po istraživanjima, mahom bili za nezavisnost. Očito je ekonomski rezon presudio. Na severu su velike subvencije za stočare, a dobar deo građana radi u naftnoj industriji, te je strah od gubitka dobrih ekonomskih pozicija i doveo do, neverovatnih 70% na Šetlandu za unioniste i do čiste pobede na Hajlendu, na kome žive škotski gorštaci.

grujantula

pre 9 godina

Jako je tesna ova pobeda, ma šta vi mislili. Očigledno da je sada preovladalo mišljenje starijeg stanovništva koje živi u manjim gradovima, ali ubedljive pobede separatista u Edinburgu i Dandiju svakako upozoravaju na to da bi u budućnosti vrlo lako moglo doći do otcepljenja.

yamahar1@hotmail.rs

pre 9 godina

Molim da se prestane sa poredjenjem sa bivsom Jugoslavijom , jer je zlonamerno i neistinito . Drugi sopstveno divljastvo i pravno nasilje hoce da pripisu Srbima . Da se postovao ustav Jugoslavije , ne bi bilo rata , razilsli bismo se na civilizovan nacin , ali bi to znacilo da se svakom konstitutivnom narodu da pravo na samoopreedeljenje , a ne samo nekima , pa bi nekima drzava bila mnogo kraca i zato rat . Jer , bolje i rat nego velika Srbija ! Zar ne ?

Rekli ste sta ste imali, a sada tisina zauvek!

pre 9 godina

Kao sto rece jedan od Amerikanaca skotskog porekla: "Svet nece ni sada biti siguran da li Skoti nose donji ves ispod kilta, ali ce sigurno znati da ispod nemaju m..."

кардељева деца

pre 9 godina

(NN115, 19. septembar 2014 15:21)

Грешиш. Највеће зло је либерализам вас стаљиниста који сте после рата пљачкали и убијали, а сад држите предавања о демократији.

Frodo

pre 9 godina

Dali ste sumnjali u referendum i glasanje, staro DEMOKRATSKO oruzije. Kako mogu glasovi ljudi koji se prodaju za polozaj (u nasem slucaju za kilo brasna i ulja, metar drva) mogu imati istu tezinu kao i drugi. MEDIJI ZAJEDNO SA VLASCU (u nasem slucaju EU ) KREIRAJU ko ce da dobije na glasanju. I cim neko pomene izbore i demokratsko glasanje znam koliko je sati.
(Dexi, 19. septembar 2014 08:59)

Ako imaš saznanja da su u Škotskoj glasovi prodavani "za položaj" (šta god to bilo), podeli ih s nama budalama koji naivno verujemo da su Škotlanđani razumni ljudi koji glasaju glavom, a ne dup*tom, i kad glasaju, glasaju za ono što smatraju šta im je interes i od čega će imati najviše koristi, a ne u inat nekome, ili da nekoga kaobajagi kazne.

Naravno, ovde masa stručnjaka za sve, od istraživanja vasione i kvantne mehanike, do englesko-škotskih odnosa, "pouzdano zna" da je rezultat referenduma namešten, i nije ni mogao biti drugačiji nego namešten.

Gospodo, razumem ja da takvi kao vi ne poštuju i ne cene tuđe mišljenje, jer za prepametne kakve vas je Bog napravio, jedino je vlastito mišljenje ispravno, a svi koji se ne slažu s vama su ili budale, u najboljem slučaju, ili neprijatelji i učesnici neke planetarne zavere, u najgorem slučaju.

Dobro, u redu. Ali ne razumem kako ne možete prihvatiti ni činjenice i ishod neke situacije, ako to nije ono što VI lično smatrate da je:

a) normalno
b) ispravno
c) pravedno
d) pošteno

wildsouthhorse

pre 9 godina

Protiv nezavisnosti su mahom glasali zaposleni u strahu da ne ostanu bez posla to je jedan uzrok koji je malo ko uzimao u obzir a to se pokazalo presudnim

Zeljko

pre 9 godina

Bravo! Sve cestitke Skotima na mudroj odluci. Ceo svet ide ka ujedinjenju, brisanju granica...napretku. Uvek ce postojati retrogradne, destruktivne ideje o samostalnosti ovih ili onih ali i to ce proci. Napredak se ne moze zaustaviti a dokazano je da svaki separatizam vodi unazad.

Siniša

pre 9 godina

Ne moze se porediti VB sa bivsom SFRJ! Istorijske greske su dovele do krvoprolica na ovim prostorima. Kao prvo, nepotrebno stvaranje Kraljevine SHS, a potom Kraljevine Jugoslavije. Ovaj ovde jedan lup*ta kako su Slo. i HR finansirale bivsu SFRJ sa 70%. Treba ici mnogo dalje! Gde su nasa "braca" bili za vreme velikog rata? Na strani Austro-Ugarske! Jos pre 2.sv rata su ustase sa komunistima ubile kralja, a zatim stvorile NDH. Znaci, separatizam. Posto je NDH bila uz Nemacku, KPJ se ogradjuje od njih i stvara partizane. London smesta smicalice nasem Kralju, kako Srbija posle rata ne bi postala sila i podrzava Tita. Posle rata, KPJ uglavnom svo teziste baca na izgradnju Slo. i HR. Kosovo se naseljava Albancima. Kada dolazi do raspada bivse SFRJ, normalno je da Srbi iz HR ne zele NDHR zbog zlocina i genocida koji je na njima pocinjen. Velika je razlika izmedju VB i SFRJ! Eto.. Neka b92 bude nepristrasan pa neka objavi ovo..

Matija Soskic

pre 9 godina

Velika Britanija se odbranila olovkom a ne puskom, sto je pokusao jedan nas zemljak u skorijoj istoriji, koji je smatrao da je uloga armije da odbrani federaciju.

ZiFeli

pre 9 godina

Paj kako su zivnuli nasi momci: Rasmusen, Citizenovic i Salihovic ;)
Neka se i njima nesto lijepo desilo u zivotu ;) Zivjeli i cmoka :)))

my way

pre 9 godina

my way, 19. septembar 2014 14:32)
Uff bre, jos jedan razocarani RUSOFIL koji besni na svet, moderatora i sve ostalo oko njega. Rusofilizam je najvcece zlo koje je zadesilo ovu zemlje zadnjih 25. godina. Svaka cast za Skote!!!
(NN115, 19. septembar 2014 15:21)

Е, овако, због тога што су модератори објавили мој последњи коментар у којем их оштро критикујем (што говори врло похвално о њима), као и неке лепе одговоре других људи попут @(yamahar1@hotmail.rs, 19. septembar 2014 15:29) на антисрпске бесмислице и зато што си ме прозвао, предомислио сам се. Русофилизам (хтео си ваљда рећи русофилија) највеће зло које нас је задесило у задњих 25 година? Пре 25 година Совјетски Савез је био пред распадом, окренуо се западу и прихватио пораз, а тад је нас по теби задесила некаква погубна русофилија? Комунистичка револуција коју смо од њих увезли коначно 45. јесте, само то баш тешко може да се зове русофилија, имајући у виду шта је злочиначки бољшевички режим урадио царској породици Романов и руском народу. А до бољшевичке револуције дошло зато што је цар Николај супротно разуму и државном интересу ушао у рат на страни Србије. Последице тога, врло сличне нашима овде, Русија осећа и данас, па ће пре бити да је њих љубав према нама скупо коштала. Поента није ни била у русофилима и русофилији, већ по томе што су многи овде оставили србофобичне коментаре који везе са мозгом и истином немају, па су ту и русофилију убацили у референдум у Шкотској, како, то само они знају.

Darko

pre 9 godina

Narod koji se odrice svoje nezavisnosti zbog straha kakva ih buducnost ceka ako sami uzmu buducnost svoje zemlje u svoje ruke pokazuje da Skoti nemaju nacionalni ponos da su spremni da se degradiraju kao narod zarad "sigurne" buducnosti.Apsolutni dokaz da Skotski narod je ustvari nacionalna manjina i privezak Engleske imperije.Tuzno

pero

pre 9 godina

London smesta smicalice nasem Kralju, kako Srbija posle rata ne bi postala sila i podrzava Tita. (Siniša, 19. septembar 2014 17:25

Hahahah (Smijem se grohotom)i pitam se gdje je omladina ucila istoriju.

Samir Novi Pazar

pre 9 godina

To se zove Demokratija, svaki glas se cuje, vecina, i na svetlo prvenstvo 2:1 i pobednik, kaze samo jedan Uf Majku mu ...... Da je srece da je ovako bilo kod nas 90 tih , SFRJ je bila nesto uporedljivo na sadasnje republike su bebe na prostoru Balkana za za tadsanju SFRJ, neko Balkanci sta se drugo ocekivao poslu u ruke i jedni na druge mnogo bre pametno, mi bre neznamo u sred Evrope koliko kasnimo za tom Evropom, vec ako se nije moglo zajedno iz bilo kojih razloga onda lepo uz dogovor kao Ceska i Slovacka bez svadje a kamo li pusku u ruke. Koliko smo pametno da i 21 veku na Balkanu ima ljudi koji bi opet uzeli pusku u ruke. Mi se kao ismejavamo Trecem Svetu, nista od njih bolji nismo. A mi u sred Evrope . Ajme meni

AlfaPacov

pre 9 godina

Sada se neki ovde u čudu pitaju: pa zašto NE ???!!!
Odgovor bi mogao da bude - iz istog razloga preko 90% Meksikanaca koji žive u Kaliforniji ni ne pomišlja da traži samostalnost od SAD, već njihovi zemljaci štaviše hrle u tu istu zemlju...
Dakle prosto DOBRO IM JE TAKO, a samostalnost doživljavaju kao put u neizvesnost.

cijanid

pre 9 godina

@Bakula
Prvo ne kaze se-da su imali Milu,nego Mila
Drugo Crnogorcima je postavljeno da za nezavisnost mora biti vise od 55 procenata tako da rezultat nikako nije slican.Morate se razumjeti i biti obavijesteni da biste komentarisali nesto.

Aljosa

pre 9 godina

Jel moze neko da mi objasni sta je jasno ovde. Skoro polovina Skotske hoce nezavisntost,a drugo malo veca polovina nece. Mislim jeau rezultati jasni, ali nije ovo jos gotovo,daleko od toga

stevan

pre 9 godina

Nije mi jasno kako neko moze da kaze da je Kosovo otislo zbog nas, pandorina kutija, Dodik, Srpska.... Skoti su imali svoj referendum, rekli ne, gotova prica. Na Kosovu nije bilo referenduma. Dajte ga Srpskoj, da vidimo rezultate, pa tek onda o Dodiku i svemu ostalom. Nikako da shvatim kako moze Spanija biti zadovoljna ishodom. U Skotskoj su ljudi birali da ili ne, a Kataloncima Spanija zabranila da bira. Nesto ovde ne stima stvarno.

Мићко

pre 9 godina

Ово је било као, "Имали сте прилику, нисте хтели. Сад тишина, бар 500 година!".

Mastermind

pre 9 godina

@yamahar1@hotmail.rs
Da se poštovao ustav SFRJ ne bi se niti ukidale administrativne jedinice, konkretno autonomije pojedinih pokrajina.
Pa ti sad sam provjeri tko je kronološki prvi pljunuo na taj ustav, to jest što je prije bilo jogurt revolucija ili ukidanje konstitutivnosti Srbima u Hrvatskoj.
Ti su mehanizmi (autonomije Kosova i Vojvodine i konstitutivnost Srba u Hrvatskoj) itekako imali svoju funkciju i stvarali određenu ravnotežu. Prvi je služio kao protuteža eventualnim imperijalnim ambicijama, a drugi kao zaštita od eventualne secesije.
Onaj tko je naprosto ukinuo prvi, automatski je isprovocirao ukidanje i drugog.

Posmatrac

pre 9 godina

Referendum je namesten i tu nema sta da se prica.Kada Amerika stoji iza vas onda mozete da radite sta vam je volja.Ali nema veze puno srece Skotima sledeci put,sigurno ce ga biti.

Mastermind

pre 9 godina

@Bata
Na moju veliku žalost, pogodija u sridu.
Sve relevantne ekonomske statistike od rata naovamo tu iracionalnost i manjak zdravog razuma vrlo plastično predočavaju.
Sjećam se 90ih ko klinac, ali nekako ne pamtim zdravu pamet i razum iz tog vremena, ni na jednoj strani :P

T&T

pre 9 godina

Bila je to poslednja sansa za "kosmicku pravdu" da zemlja koja je rasturala i pljackala I ubijala po celom svetu VEKOVIMA, da zemlja koja je razbijala mnoge druge drzave dozivi istu sudbinu!
Ali odavno je jasno da pravde i Boga nema! Zlo i dalje vlada svetom i vladace vecno.... ....a mi nemamo izbora nego da im se pridruzimo kako bismo preziveli ili da nestanemo....

Melenci

pre 9 godina

u potpunosti se slazem sa Hrvatom,i ako ima nekih sitnica koje bas ne stoje,ali sustinski sve je tacno rekao.Zao mi je sto skoti nisu ostvarili nezavisnost,ali 46% je zavidan procenat.Ne verujem da je ovo kraj price o nezavisnosti.Ovo je samo primirje pred novu rundu protesta,jer London nece uciniti ono sto je obecavao u kampanji.Skoti su prijatelji Srbije i retki koji su se zgrazavali na bombardovanje nase zemlje.Verujem da sada nikome nije lako u Skotskoj,cak i oni koji su bili za uniju vrlo brzo ce shvatiti da se napravili gresku.Ali kako London drzi sacicu bogatih skota kao malo vode na dlanu karte ce se sporo otvarati.Ali otvorice se.

Nemo

pre 9 godina

Bilo je gusto ali se lepo zavrshilo po zelji svetske, finansijske oligarhije. Skotima zelim sve najbolje i ako su pucali u sopstveno stopalo.

Melenci

pre 9 godina

Vojvodjanin moze referendum u Vojvodini i to odmah.Ista ces posle?Da Backu uzme Madjarska,Srem Hrvatska,Banat pola Srbija pola Rumunija.Vojvodina je bila silna,a poslednje decenije unistena.Mi nismo svetla tacka na mapi Evrope mi smo mrlja.Sad u ovoj bedi tebi je do referenduma.i sta mislis da svi jedva cekaju da ulazu i daju pare drzavi Vojvodini?Daj mani se belaja,nema boljeg zivota nigde,do biti svoj na svome pa i sa korom hleba.A kakvi smo doslo bi i do krvavih obracuna,jer nismo jos na nivou skota da kulturno i dostojanstveno podnesemo poraz.

ivan pg

pre 9 godina

ogi-potpuno si u pravu....skoti nemaju mila....sve dok je mila nastavice se tradicija:izbori traju do 21.00....u 21.05 milogorci slave pobjedu po gradu...mada svemu dodje kraj pa ce i njemu....

Sremac, a ne Vojvođanin

pre 9 godina

Vojvodina hoce referendum!
(Vojvodjanin, 19. septembar 2014 17:16)

Niko od vas 'indenpendista' nema ni trunku građanske hrabrosti da to javno kaže. Zašto to? Plašite se nečeg? Ovako velika ideja, a ne bi da se žrtvuje ni koliko zanoktica da vam zafali? Ne može to tako. Niko nije ostvario ništa busajući se u 'cyber prsa', a u stvarnom svetu mali miševi. Mišići, najmišastiji :)
Vi ne postojite. Za sve ove godine nikog nisam čuo da javno pominje ideju eventualne nezavisnosti. Sve onako iz nekog 'cyber-budžaka', koja parola na nekom polusrušenom zidu i to je to. Prosto ili ne postojite ili ste nepojamne kukavice. Sloboda (bar je vi tako doživljavate) se osvaja, malo po malo, a šta bi vi? Da vam je okupator donese? Niste u stanju prozboriti javnu reč, a kamoli šta drugo :)

Petar S.

pre 9 godina

@(Mastermind, 19. septembar 2014 19:05)
Amnezija, demencija, selektivna memorija, što li?



Ajd da se ne opravimo bleasavi:

Clan 5 Ustava SFRJ 1974:
Član 5.

Teritorija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije je jedinstvena i sačinjavaju je teritorije socijalističkih republika. Teritorija republike ne može se mjenjati bez pristanka republike, a teritorija autonomne pokrajine — ni bez pristanka autonomne pokrajine. Granica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ne može se mjenjati bez suglasnosti svih republika i autonomnih pokrajina. Granica između republika može se mjenjati samo na osnovu njihovog sporazuma, a ako se radi o granici autonomne pokrajine — i na osnovu njene suglasnosti.

Toliko o pravu na samo-opredeljenje,

A onda ovo: https://www.youtube.com/watch?v=0D2zTSbEg6k

Brufenko Dorcol

pre 9 godina

Sada se neki ovde u čudu pitaju: pa zašto NE ???!!!
Odgovor bi mogao da bude - iz istog razloga preko 90% Meksikanaca koji žive u Kaliforniji ni ne pomišlja da traži samostalnost od SAD, već njihovi zemljaci štaviše hrle u tu istu zemlju...
Dakle prosto DOBRO IM JE TAKO, a samostalnost doživljavaju kao put u neizvesnost.
(AlfaPacov, 19. septembar 2014 20:07)

Izuzetno lose poredjenje. Meksiko nemoze da pruzi meksikancima sto moze Kali dok Skotska hrani Englesku naftom umesto da razvija samu sebe. Ne samostalnosti lezi u tome sto su Skoti bas kao i mi oduvek bili neslozni, podmitljivi i korumpirani. Ni mi nismo hteli da se osamostalimo dokle god nas nisu svi napustili a objektivno smo bili najsamostalniji i nismo imali nekih koristi od ostalih republika.

Patriota

pre 9 godina

Ovaj odnos procenata je prisutan veoma dugo kada je u pitanju odvajanje Škotske. To znaju svi koji ovu temu prate malo duže od tekućih zbivanja. Rezultate naručenih anketa nema smisla ni komentarisati. Ono što je prava opasnost su težnje Nemačke, koja se ujedinila i ojačala, da druge evropske zemlje rasparča i oslabi. To smo osetili na svojoj koži i ne razumem šta je osnova navijačke euforije kod dela naših ljudi da se Škotska odvoji. Rusija se, kao i uvek, bavi samo sobom, a za Srbiju je veoma bitno da postoji protiteža Nemačkoj u Evropi. Zato smatram da je ovaj ishod dobar za nas, iako sam siguran da će Nemačka nastaviti da podgreva separatističke težnje širom Evrope i da je ovo samo jedna dobijena bitka.

smehotres

pre 9 godina

Skoro 11% u korist ovih sto su protiv ocepljenja. Pitam se samo sto su i taj referendum raspisivali, kad nisu imali ni teorijske sanse da se ocepe. Ovo kao da su ih przili ovi nasi geopolitikanti i "geostratezi", pa Skoti naseli na pricu o referendumu.

Mastermind

pre 9 godina

@Aristokrata
Amnezija, demencija, selektivna memorija, što li?
https://hr.wikipedia.org/wiki/Referendum_o_hrvatskoj_samostalnosti

Holyfield vs Bowe III

pre 9 godina

(Mastermind, 19. septembar 2014 19:37)

oko jogurt revolucije...

Navedena tvrdnja o poništavanju ustavne pozicije Kosova i Vojvodine u Federaciji, čista je izmišljotina. Ustavne promjene u Srbiji iz 1989. godine ni u čemu nisu promjenile status Vojvodine i Kosmeta u Federaciji, niti je Ustav Srbije uopće to pitanje tretirao. Ono je bilo regulirano saveznim Ustavom. Promjene u Ustavu Srbije odnosile su se isključivo na podjelu nadležnosti koje njoj pripadaju - između organa Republike i organa autonomnih pokrajina, što je bilo isključivo pravo Republike.

Položaj autonomnih pokrajina kao konstitutivnih elemenata Federacije ostao je potpuno isti kao i ranije. One su bile direktno predstavljene u organima Federacije izborom vlastitih predstavnika u Saveznoj skupštini, gdje su imale i pravo veta, kao i sve jugoslovenske republike, i u Predsjedništvu SFRJ.

londonac

pre 9 godina

Cestitam Skotskoj na pametnom odabiru! I sta cemo sada sa "Pandorinom kutijom koja se otvorila otcepljenjem Kosova, raspadom Juge itd?" Ipak je mozda problem bio u nama...

doktors

pre 9 godina

R.srpska je nastala na genocidu i najvećem etničkom čišćenju od drugog svetskog rata na ovamo i samim tim se nikada ali baš nikada neće otcepiti ma koliko BIH bila funkcionalna ili ne,naravno kom se to ne svidja neka pokupi prnje u neka bira neku drugu zemlju što da ne evo Mile lopov je izabrao Srbiju ima par nekretnina u Bg-u,čim sada izgubi izbore dovidjence i mirna Bosna!!!

Kosta

pre 9 godina

Jaka VB je bolje za Srbiju, zbog kontrateze Nemcima. Idite na Vecernjak i vidite kako Hrvati kukaju zbog toga sto se VBN nije pocepala. Bas su se bili ponadali.

Hromi

pre 9 godina

Bilo je mnogo onih kojima to nije bilo u interesu da se proglasi nezavisnost a koji su imali realnu moc.

Trebali ste samo da vidite naslove britanskih listova koliko su bili "neutralni" na dan glasanja. BBC je otvoreno bio za unioniste, NATO paktu bi bilo nezamislivo da se raspadne unija s obzirom na to koliko ima vojnih baza, nuklearnih baza itd. po Skotskoj. Raspad VB je bio direktno u sukobu sa strateskim interesima SAD.

Da se ne lazemo, ako imas lovu i uticaj prilicno je lako upravljati glasovima.

Bitan je referendum, ne rezultat

pre 9 godina

Najsmesniji su ovi koji pisu sad niko nece moci da cepa. Poenta je bila u dozvoljavanju referenduma. Dosad nije bilo dozvoljeno. Nije poenta u ishodu glasanja. To sve zavisi ko je u pitanju i o cemu je rec. Stvar je o jednoj civ. tekovini da se narod slobodnom voljom opredeli. Nije stvar da li ce reci da ili ne, vec mogucnost da uopste kaze. Sigurno da narod u Kataloniji i R. Srpskoj nece glasati kao Skoti. Poenta je da je narod imao mogucnost da se izjasni. Ista mogucnost treba biti omogucena svima, jer ovo mora biti svet u kom smo svi ravnopravni i jednaki, bez jednakijih. Molim lepo. Iskreno me zabole i za VB i za Skote. Nisu mi ni u malom mozgu. Ali znajuci koliko su Englezi kumovali u otimanju Kosova, kad je njihov Bler 99' zagovarao upad kopnenim trupama i sta ne, pa sam hteo cisto iz male osvete da im se to desi. Ali ima vremena, bice jos prilike. No, iskreno, VB me zanima ko lanjski sneg. Imamo mi tu nesto blize sto nam je mnogo bitnije, i gde treba da se izborimo za isto pravo koje su imali Skoti. To nesto se zove Republika Srpska. U sastavu je nefunkcionalne BiH. Narod u RS treba da se izjasni zeli li da nastavlja u toj nefunkcionalnog tvorevini BiH, ili da krene svojim putem. Ni manje ni vise. Isto pravo kao i Skoti. Kao sto svi narodi treba da imaju.

mladja car

pre 9 godina

Ishod škotskog referenduma nikad nije ni imao veze sa republikom Srpskom.
Tobožnja nezavisnost republike Srpske bi bilo najobičnije otimanje teritorija BIH od strane Srbije. Uostalom Srbija je svojim vojnim snagama i izvršila invaziju na BIH. Ista je situacija sa tzv. Novorusijom.
Zato niti jedna zemlja EU nikada neće priznati te pod debelim navodnicima "neovisne" pokrajine, bez obzira na lažirane referenduma ili one provedene nakon etničkog čišćenja.

predrag

pre 9 godina

Zla i antisrpska vlada Velike Britanije sve ovo je namerno i podmuklo osmislila samo zato da bi izazvala revolt kod svakog moralnog , postenog i casnog Srbina .

abc

pre 9 godina

Očekivano. Ceo svet se ujedinio da sačuva Britaniju, od pape, preko Obame, do samih Engleza. Bruka čime su se Englezi sve služili da zadrže Škote - i molili, i pretili, i zastrašivali. Bolje da nisu nudili referendum uopšte. Ovako, em će eventualno ostati bez Škotske, em će, kao što je Dodik (koji mi nešto baš i nije simpatičan) primetio, podstaći i ostale separatiste da zahtevaju da se i oni, poput Škota, izjasne na referendumu. A i što da ne, na kraju krajeva. Gde god postoje realne osnove, treba poći tim putem.

hiavata

pre 9 godina

Ajmo sad svi oni sto su navijali "da komsiji crkne krava" gde su? Oni sto su jedva cekali i prizeljkivali da dobiju opravdanje da ponovo krenu u rasturanje Bosne, pripajanje severnog dela Kosova, i ko zna mozda izlazak Srbije na more preko Albanije za sta se jos davno ratovalo. Oni kojima nije dosta rata i misle da u 21. veku treba na silu da se pokoravaju okolni narodi te da im se objasni kako su oni svi ustvari Srbi, samo nece da priznaju.

Sasha

pre 9 godina

Znao sam da neće biti ništa od toga i pre referenduma, iako sam navijao zdušno da pobedi struja koja je propagirala nezavisnost i da se Uniji vrati milo za drago.
Uspeh referenduma bi pokrenuo lančanu reakciju po Evropi, koja nikako nije smela da dopusti crtanje mapa novih država na tlu Evrope, zbog toga i onolika kampanja i poruke Škotima u zadnjoj četvrtini geopolitičke utakmice. Zna se gde su trebale i mogle da se crtaju granice...

mojito

pre 9 godina

nije ni bilo realno. postoji izreka u indiji 'kada vidis dve ribice na dnu mora koje se svadjajy znaj da je englez negde blizu'. previse je toga bilo u igri, od naftnih polja, nuklearnog naoruzanja do britanskog identiteta i imidza ujedinjene evrope da bi Imperija dozvolila pijanom mel gibsonu u kariranoj suknji da to unisti? uostalom, zbog tri pasnjaka i cetiri stada ovaca u juznom delu atlantika su pokrenuli rat pre tridesetak godina a sada bi dozvolili sa ode 30% vredne teritorije? aham, prica za naivne...

zoki5

pre 9 godina

sva ta otcepljenja su proizvod američke politike, što više kriznih područja, to će oni više zarađivati, i to sve pod plaštom ''milosrdnih anđela''

Egelius

pre 9 godina

Razlika izmedju Engleske i Srbije koja se lazno predstavljala kao Jugoslovenska (dok je sekirom sekla sve sto Jugoslovenstvo znaci) je sto su Englezi sve ucinili da Skoti ostanu a Srbija sve da svi pobegnu...

ante

pre 9 godina

Škoti su očigledno mnogo pametniji od ex-jugoslovena koji su rasturili svoju zajedničku drzavu!
(igi, 19. septembar 2014 07:56)

E vidis, Englezi su Skotima da ostanu ponudili povoljniju poreznu politiku, vecu autonomiju i veca prava. Srbija je, s druge strane, drugim republikama nudila omalovazavanje, aroganciju, zastrasivanje i u konacnici - tenkove. U tome je razlika.

Antirusofil

pre 9 godina

Sta ce sada velike Srbende i rusofili koji prizeljkuju raspad EU i evropskih drzava? Nisu jadnici promolili nos van Horgosa i Batrovaca, ali znaju sve svetske prilike...hahaha

ante

pre 9 godina

Škoti su očigledno mnogo pametniji od ex-jugoslovena koji su rasturili svoju zajedničku drzavu!
(igi, 19. septembar 2014 07:56)

E vidis, Englezi su Skotima da ostanu ponudili povoljniju poreznu politiku, vecu autonomiju i veca prava. Srbija je, s druge strane, drugim republikama nudila omalovazavanje, aroganciju, zastrasivanje i u konacnici - tenkove. U tome je razlika.

Dandy UNITED

pre 9 godina

Presudila je na kraju internet podrska YES-u iz Srbije! Koga mi izrazito vecinski podrzimo u necemu (Husein, Gadafi, Asad, Janukovic...), taj i to je vec u startu osudjeno na propast.

A Velika Britanija, koja je teritorijalno vise nego 100 puta manja nego sto je bila pre 100 godina, iako je pobedjivala u svim ratovima u kojim je ucestvovala, ima atomske bombe i UN pravo veta - ostala bi "velika" i da su je Skotlandjani svojom demokratskom voljom juce skratili za jos trecinu... Velicina jedne drzave i nacije ne ogleda se samo u kvadratnim kilometrima, a jos manje u spremnosti njenih politicara i vojnika da na silu prisiljavaju svoje gradjane, svoje manjine, i/ili svoje susede, da im se pokoravaju.

dzoni

pre 9 godina

Ukucajte u google 'Every single country that has left the United Kingdom's rule mapped'
Samo u 20 veku neverovatnih 67 zemalja.. Ali vecina je morala puskom da napusti.. Kad ode Skotska Velika Britanija vise nece postojati.

miki

pre 9 godina

Tih 10% tazlike je zbog vecih medija i organizacija koje umesto su javno zagovarali situaciju po starom. Narodom.je stvarno lako upravljati. Ne zaboravimo da su isti mediji i organizacije upravo bile zagovornik podela na Balkanu i pre ratova. Narod se napalio i bilo sta je bilo.

Моке

pre 9 godina

Видим неки говоре цивилизацијски чин бла бла, а који смо ми овде дивљаци итд. Наравно да то пишу Екс Ју Англофили, тролови, али ја се добро сећам документарца о САС специјалцима када они кажу да су имали акције у рату у Босни, задатак им је био вероватно да поделе цвеће и загрљаје, у миру, цивилизацијски, као данас.

aristokrata

pre 9 godina

Koliko se ja sijecam u Hr i Sl nije bilo referenduma tako da niko nije ni pitao građane šta žele a od tih građana dosta je bilo i ne hrvatskog i ne slovenačkog stanovništva.

иди код доктора

pre 9 godina

(doktors, 19. septembar 2014 08:59)

Како Срби могу са своје дедовине? Не можеш ни ти. Без обзира што се зовеш Мујо деда ти се звао Илија.

Holy Smoke

pre 9 godina

Da li stvatno mislite da bi Englezi dozvolili referendum da nisu znali rezultat istog? Pa zasto nisu dozvolili jos pre 10, 20 ili vise godina? Zato sto bi tada sigurno bilo izglazano obrnuto. Ne verujem da je bilo nekog namestanja, samo verujem da su Englezi cekali pravi trenutak za referendum.

Dexi

pre 9 godina

Dali ste sumnjali u referendum i glasanje, staro DEMOKRATSKO oruzije. Kako mogu glasovi ljudi koji se prodaju za polozaj (u nasem slucaju za kilo brasna i ulja, metar drva) mogu imati istu tezinu kao i drugi. MEDIJI ZAJEDNO SA VLASCU (u nasem slucaju EU ) KREIRAJU ko ce da dobije na glasanju. I cim neko pomene izbore i demokratsko glasanje znam koliko je sati.

Sena

pre 9 godina

Rezultati ovog referenduma su apsolutno nebitni, vazno je PRAVO NA REFERENDUM ! Skoti su glasali {ako su} ovako, Katalonci ce mozda drugacije, Flandrija takodje, za REP.SRPSKU vec svi znamo kako ce, ali PRAVO NA REFERENDUM se vise nikome ne moze osporiti !!!

Filip

pre 9 godina

Britanci odrzase svoju UK iako potpuno drugi narodi, jezici. A ovde Crna Gora se odvojila, isti narod isli jezik ista i vera i uspeli su da nas odvoje. Kakvi smo indijanci ali zasluzeno, zato su oni na vrhu. Skotima zelim svu srecu oni razmisljaju o buducnosti a nama ostaje da zivimo "top lista nadrealista" i slusamo o izmisljenom dukljanstvu , kako "Njegos nije Srbin" , dva nova slova i novi jezici i slicne gluposti

grujantula

pre 9 godina

Jako je tesna ova pobeda, ma šta vi mislili. Očigledno da je sada preovladalo mišljenje starijeg stanovništva koje živi u manjim gradovima, ali ubedljive pobede separatista u Edinburgu i Dandiju svakako upozoravaju na to da bi u budućnosti vrlo lako moglo doći do otcepljenja.

Spiridon

pre 9 godina

Napred naši@ U pravu si, još u sedamnaestom veku skupila se grupa,koja je sebi postavila zadatak da vlada svetom, anjeni naslednici, zapravo su vladari iz senke i vladaće sve dok se na nebu ne pojavi znak koji će moći da protumače samo,(odabrani) Srbi, koji su potomci stare loze, čije se poreklo krije u sefovima jedne banke, a šifru znaju samo dvoje ljudi na planeti...

мали Перица

pre 9 godina

Ко је стигао до слободе референдумом ?
(Драган, 19. septembar 2014 10:02)


Крим!

my way

pre 9 godina

Свака част модератори. Изволите уживајте са коментаторима који су некакве русофиле негде пронашли i везали за причу, не могу 2 да саставе са мозгом, немају ни знања ни интелигенције за то, једино што успевају у гомили глупости је да сеју мражњу према Србима, то је ваш интелектуални и морални ниво. Ја, не да куцам свој последњи коментар, већ више не отварам овај сајт. Поздрав свима.

Bradonja

pre 9 godina

Jedna stvar vezana za ove ostale drzave koje su cekale rezultate referenduma da bi mozda i same nesto uradile po tom pitanju. Zasto se uopste cekalo sta ce Skotska da izglasa? Pa oni su vec unapred i odredili datum kada ce da postanu samostalna drzava (u slucaju da izglasaju za osamostaljenje, sto u ovom slucaju nisu), sto znaci da je njihovo otcepljenje vec bilo prihvaceno, sve legalno, niko se nista nije bunio. Pa to onda znaci da i druge drzave nemaju onda zasto da cekaju pozitivan ili negativan rezultat vec da razmisljaju na nacin, ako su Skotskoj uopste dozvolili da sama odluci i sve legitimno, pa zasto onda i nama ne dozvole isto da pokusamo? Sad koji ce rezultat biti na kraju to je nebitno, to je volja naroda (ako uopste i jeste).
Ovo se svodi na to da neko drugi ima pravo da pokusa samo ako ovaj prvi uspe u tom pokusaju, a to je pogresno.

karamba

pre 9 godina

ne mozete ovo porediti sa sfrj,jer da na 40-50 % skotske zive englezi nikada skoti ne bi mogli biti nezavisni mirnim putem i referendumom,jer se mora uzeti u obzir i misljenje druge nacije i njihova zelja da ostanu vezani za maticu englesku..

Hadrijanov zid

pre 9 godina

Ljudi su odlučili svojom slobodnom voljom. To, što neki u nas misle da se na Ostrvu može dirigovati tuđim glasovima, to je njihov problem. Škoti, a naročito Škotinje su ličnosti sa jakim ličnim integritetom, prostije rečeno nisu ulizice vlasti niti ikome. Oni čak i svoje sveštenike biraju konkursom, ljude koje provere i koje im nikakva vlast ne može naturiti. Zar neko misli da se takvim narodom može manipulisati? Ako je većina odlučila da ostane u UK, znači da je našla svoj interes u tome i pored jake nacionalne svesti. Da dodam iz životnog iskustva: ako majka vaspita svoje dete da ne bude ulizica, tako će i biti. Dakle, majke.

Лима

pre 9 godina

Дајте тај цивилизовани референдум у Р.Српској, па да видите резултат, али то знају и они па им не одговара ;-)

Srpska posla

pre 9 godina

Da je Beograd London a ne Bejrut CG i Kosovo bi i danas bili Jugoslavija! Da je Sarajevo London Dodik nebi imao ni 2% na izborima!
Para vrti gde burgija nece!

Halle-ON

pre 9 godina

Dosta njih prizeljkuje sada referendum u RS, a sta cemo sa Vojvodinom i Sandzakom, onda i oni imaju pravo na samoopredeljenje, kao i svaka regija kojoj se cefne tako? Da ne pricamo o mogucem ratnom sukobu koji bi to moglo izazvati... Poredjenje RS sa Skotskom koja je vekovima prisvojena od VB nije na mestu, da se referendum dogodio malo posle prisvajanajam rezultat bi bio drugaciji, ali i reakcija VB koja bi vojno to sprecila. Umesto da razmisljate kako ovu zemlju uciniti boljom, pa da ti sto su se otcepili i hoce da se otcepe, pozele da se prikljuce opet ili ostanu vi razmisljate ko je sve zasluzio da mu bude gore nego nama... U tome je razlika izmedju zdravog i nezdravog nacionalizma... U zdravom, si ponosan sto si neceg dobrog, u nezdravom mrzis sve druge...

darko

pre 9 godina

Davidu Cameronu nije padalo na pamet poručiti Škotima nešto tipa: „Nemojte misliti da Škotsku nećete odvesti u pakao, a škotski narod možda i u nestanak...“ Da jest, rezultat bi sigurno bio drugačiji...

Sneza

pre 9 godina

Jos jedan dokaz da su Skoti racionalni, pametni i intelegentni ljudi koji gledaju svoj dzep a ne NACIONALISTICKO huskanje kao u bivsoj SFRJ. To se zove RACIONALNO razmisljanje, sad ce nasi RUSOFILI da placu.

yamahar1@hotmail.rs

pre 9 godina

Molim da se prestane sa poredjenjem sa bivsom Jugoslavijom , jer je zlonamerno i neistinito . Drugi sopstveno divljastvo i pravno nasilje hoce da pripisu Srbima . Da se postovao ustav Jugoslavije , ne bi bilo rata , razilsli bismo se na civilizovan nacin , ali bi to znacilo da se svakom konstitutivnom narodu da pravo na samoopreedeljenje , a ne samo nekima , pa bi nekima drzava bila mnogo kraca i zato rat . Jer , bolje i rat nego velika Srbija ! Zar ne ?

Hrvat

pre 9 godina

Ima necega u ovome sto Ante kaze[...]Opet, velika je razlika izmedju Skota i Hrvata. Skoti su ipak racionalni, pametni ljudi.
(Bata, 19. septembar 2014 12:17)

Istina, Skoti su pametniji. Iako cesto zalim za velikom nacijom od Vardara to Triglava, nemoze se usporediti Jugoslavija 91e (kad je bio referendum) sa VB 2014. Slovenci i Hrvati su cinili 29% stanovnistva a financirali su 60-70% drzavnog proracuna. Kad se jos pomisle vjerne i kulturne razlike te povijest, taj je sistem bio neodrziv. No, medju slovenskim i hrvatskim komunistima je bilo mnogo Jugoslovena i Titoista, a Titova slika je visila i u svakoj drugoj kuci i u Hrvatskoj i Sloveniji. Pokusali su naci nesto izmedju, ali svi prijedlozi decentralizacije su bili nadglasani od komunista ostalih republika, a represija Srba na Kosovu je vec tada pogotovo medju srpskim komunistima digla nacionalisticke tenzije. Milosevic je samo odmahnuo "vase prijedloge o decentralizaciji vezite macki o rep". Tada su na svim stranama preuzeli nacionalisti, i onda je sve otislo u k... Da smo mentalno bili na razini jedne Svicarske, Svedske ili VB, uspijeli bi napraviti mocnu konfederaciju. Na kraju ce cak ispasti, da je jugoslovenski model realsocializma sa drzavnim poduzecima ali samoupravom bio jedan od najkompetitivnijih, da se samo malo adaptirao na slobodno trziste (umjesto ovog neoliberalistickog kapitalizma i robstvo, sto imamo danas). Mogli smo imati raj od drzave.

Misha

pre 9 godina

Jovan Skerlić (1877 —1914) početkom XX veka piše sledeće:

"Danas se narodi ne grupišu po religiji; istorija i filologija, arheologija i paleografija danas ne rešavaju o nacionalnim sporovima; prvu reč danas vode realne potrebe, realni uslovi života jednoga naroda. Manje jedinice nacionalne, u velikoj borbi koja se vodi, same za se ne mogu opstati i napredovati, i one, mesto borbe za opstanak, stvaraju udruženja za opstanak. Iz pokrajinske anarhije kristalisale su se velike državne aglomeracije: Saksonac i Bavarac, Malorus i Velikorus, ... Lombardjanin i Kalabrezac danas su lokalna imena. I tako je moralo biti; u tome je bilo pitanje biti ili ne biti!

Te tako prošte i pojamne istine mi mali, budžaklijski narodici nikako ne možemo da shvatimo. Iz iste materije od koje bi se na Zapadu napravio jedan zdrav i snažan narod, kod nas se stvorilo tri ili četiri slaba narodića, pretenciozna, netrpeljiva, isključiva, slepa prema rodjenim interesima. Borba koju vode medju sobom to je apsurd koji se jedva može pojmiti, komedija isto toliko žalosna koliko i smešna. ... Umesto reči inicijative i vere u život, pozvala se u pomoć epigrafika i heraldika, srednjovekovno viteštvo i prašljivi pergamenti, vaskrsao se i Dušan, i Simeun, i Zvonimir, i narodi koji ništa nisu imali, koji su trebali da izvojuju osnovna čovečanska i politička prava, bitno pravo na opstanak, opijali su se ludim imperijalizmom, manijom za veličinom, u svim tim orgijama ugrejane mašte romantičarske." (Jovan Skerlić)

vm

pre 9 godina

Koliko ovakvom rezultatu doprinosi i činjenica da se 16.05% stanovnika Škotske nije izjasnilo kao Škoti, odnosno da je 16.68% stanovnika rođeno van Škotske (popis iz 2011.) ???

Aljosa

pre 9 godina

Jel moze neko da mi objasni sta je jasno ovde. Skoro polovina Skotske hoce nezavisntost,a drugo malo veca polovina nece. Mislim jeau rezultati jasni, ali nije ovo jos gotovo,daleko od toga

ZiFeli

pre 9 godina

Paj kako su zivnuli nasi momci: Rasmusen, Citizenovic i Salihovic ;)
Neka se i njima nesto lijepo desilo u zivotu ;) Zivjeli i cmoka :)))

Zeljko

pre 9 godina

Bravo! Sve cestitke Skotima na mudroj odluci. Ceo svet ide ka ujedinjenju, brisanju granica...napretku. Uvek ce postojati retrogradne, destruktivne ideje o samostalnosti ovih ili onih ali i to ce proci. Napredak se ne moze zaustaviti a dokazano je da svaki separatizam vodi unazad.

Bata

pre 9 godina

Ima necega u ovome sto Ante kaze. Mi smo radili po principu "udario tuk na luk". Da je srpsko rukovodstvo bilo pametnije mozda bi bilo bolje (samo mozda). Opet, velika je razlika izmedju Skota i Hrvata. Skoti su ipak racionalni, pametni ljudi.

Siniša

pre 9 godina

Ne moze se porediti VB sa bivsom SFRJ! Istorijske greske su dovele do krvoprolica na ovim prostorima. Kao prvo, nepotrebno stvaranje Kraljevine SHS, a potom Kraljevine Jugoslavije. Ovaj ovde jedan lup*ta kako su Slo. i HR finansirale bivsu SFRJ sa 70%. Treba ici mnogo dalje! Gde su nasa "braca" bili za vreme velikog rata? Na strani Austro-Ugarske! Jos pre 2.sv rata su ustase sa komunistima ubile kralja, a zatim stvorile NDH. Znaci, separatizam. Posto je NDH bila uz Nemacku, KPJ se ogradjuje od njih i stvara partizane. London smesta smicalice nasem Kralju, kako Srbija posle rata ne bi postala sila i podrzava Tita. Posle rata, KPJ uglavnom svo teziste baca na izgradnju Slo. i HR. Kosovo se naseljava Albancima. Kada dolazi do raspada bivse SFRJ, normalno je da Srbi iz HR ne zele NDHR zbog zlocina i genocida koji je na njima pocinjen. Velika je razlika izmedju VB i SFRJ! Eto.. Neka b92 bude nepristrasan pa neka objavi ovo..

Перча Контраш

pre 9 godina

„Грађани Шкотске гласали су против отцепљења од Велике Британије“. То је последица робовског менталитета стеченог током 308 година робовања под Енглезима! То је последица огромног притиска и разноврсних претњи упућених са адреса великих моћника, почевши од енглеског премијера Дејвида 'Камермана', који је претио Шкотима да ће му срце препући од бола, па преко енглеске Краљице Мајке, која је Шкотима поручила да добро размисле о својој будућности, па до Американаца и НАТО-вских кабадахија, који су такође претили шкотима! Претње су стизале и од светских финансијских моћника, тако да је захваљујући стравичној гебелсовској пропаганди резултат против отцепљења! У условима тоталне окупације није било могуће добити бољи резултат. Овакву врсту демократије спроводе земље НАТО-пакта у Авганистану, Ираку, Либији, на окупираном Косову и Метохији, БиХ, где уз присуство окупаторских војника и борбене технике терају народ да изилази на некакве демократске и слобдне изборе! Дао вам драги Бог овакву демократију и слободу!

Posmatrac

pre 9 godina

Referendum je namesten i tu nema sta da se prica.Kada Amerika stoji iza vas onda mozete da radite sta vam je volja.Ali nema veze puno srece Skotima sledeci put,sigurno ce ga biti.

NN115

pre 9 godina

my way, 19. septembar 2014 14:32)
Uff bre, jos jedan razocarani RUSOFIL koji besni na svet, moderatora i sve ostalo oko njega. Rusofilizam je najvcece zlo koje je zadesilo ovu zemlje zadnjih 25. godina. Svaka cast za Skote!!!

Patriota

pre 9 godina

Ovaj odnos procenata je prisutan veoma dugo kada je u pitanju odvajanje Škotske. To znaju svi koji ovu temu prate malo duže od tekućih zbivanja. Rezultate naručenih anketa nema smisla ni komentarisati. Ono što je prava opasnost su težnje Nemačke, koja se ujedinila i ojačala, da druge evropske zemlje rasparča i oslabi. To smo osetili na svojoj koži i ne razumem šta je osnova navijačke euforije kod dela naših ljudi da se Škotska odvoji. Rusija se, kao i uvek, bavi samo sobom, a za Srbiju je veoma bitno da postoji protiteža Nemačkoj u Evropi. Zato smatram da je ovaj ishod dobar za nas, iako sam siguran da će Nemačka nastaviti da podgreva separatističke težnje širom Evrope i da je ovo samo jedna dobijena bitka.

milan

pre 9 godina

Hehe, našli se pametni Srbi da daju Škotima savete po pitanju samoopredeljenja, a da nisu ostale republike Yu izglasali samostalnost još bi bili u nekoj od zajedničkih država.

T&T

pre 9 godina

Bila je to poslednja sansa za "kosmicku pravdu" da zemlja koja je rasturala i pljackala I ubijala po celom svetu VEKOVIMA, da zemlja koja je razbijala mnoge druge drzave dozivi istu sudbinu!
Ali odavno je jasno da pravde i Boga nema! Zlo i dalje vlada svetom i vladace vecno.... ....a mi nemamo izbora nego da im se pridruzimo kako bismo preziveli ili da nestanemo....

Stefan

pre 9 godina

Da bio sam u pravu. Steta sto se ne kladim. Ako zelite da ukapirate ekonomske ili politicke odnose samo pratite vojna desavanja. Sve je i dalje oko ratovanja! Bez jake vojske ne postoji ni jaka drzava!

Boris

pre 9 godina

Mudar izbor Škotlandzana i pametno odigrano od Engleske vlade. Izjava Camerona"Ako Škotska ode, slomiće mi srce!Tako se vodi drzava,ne kao bivse YU republike,ko od koga gluplji i primitivniji.

Rekli ste sta ste imali, a sada tisina zauvek!

pre 9 godina

Kao sto rece jedan od Amerikanaca skotskog porekla: "Svet nece ni sada biti siguran da li Skoti nose donji ves ispod kilta, ali ce sigurno znati da ispod nemaju m..."

my way

pre 9 godina

my way, 19. septembar 2014 14:32)
Uff bre, jos jedan razocarani RUSOFIL koji besni na svet, moderatora i sve ostalo oko njega. Rusofilizam je najvcece zlo koje je zadesilo ovu zemlje zadnjih 25. godina. Svaka cast za Skote!!!
(NN115, 19. septembar 2014 15:21)

Е, овако, због тога што су модератори објавили мој последњи коментар у којем их оштро критикујем (што говори врло похвално о њима), као и неке лепе одговоре других људи попут @(yamahar1@hotmail.rs, 19. septembar 2014 15:29) на антисрпске бесмислице и зато што си ме прозвао, предомислио сам се. Русофилизам (хтео си ваљда рећи русофилија) највеће зло које нас је задесило у задњих 25 година? Пре 25 година Совјетски Савез је био пред распадом, окренуо се западу и прихватио пораз, а тад је нас по теби задесила некаква погубна русофилија? Комунистичка револуција коју смо од њих увезли коначно 45. јесте, само то баш тешко може да се зове русофилија, имајући у виду шта је злочиначки бољшевички режим урадио царској породици Романов и руском народу. А до бољшевичке револуције дошло зато што је цар Николај супротно разуму и државном интересу ушао у рат на страни Србије. Последице тога, врло сличне нашима овде, Русија осећа и данас, па ће пре бити да је њих љубав према нама скупо коштала. Поента није ни била у русофилима и русофилији, већ по томе што су многи овде оставили србофобичне коментаре који везе са мозгом и истином немају, па су ту и русофилију убацили у референдум у Шкотској, како, то само они знају.

groundskeeper Willie

pre 9 godina

"protiv preko 55,3 posto birača glasalo je protiv inicijative da Škotska posle 307 godina dobije nezavisnost. Za nezavisnost je bilo 44,7 posto."

Kako može biti PREKO 55,3 ako je za 44,7? O.o

Schh..

pre 9 godina

A jel mislite da skotima nesto do sad falilo ? Lepo ziveli imaju novca niko ih ne dira dovoljno za opusteno NE to samo jugosloveni umeju da uniste

my way

pre 9 godina

Салмонд је директно био против бомбардовања Србије! Зато и због тога што нам је Шкотска кроз историју била највећи пријатељ у Британији смо ми подржавали Шкоте и прижељкивали да изађу из Британије својом вољом, без да било коме длака са главе фали (Британије, која је на сваки начин, па и силом подржавала крваво комадање Југославије и Србије), а не да би некоме цркла некаква крава као што неки пуни мржње према Србима кажу. Што се тиче распада СФРЈ који овде многи помињу, статус Шкотске ни након повећања надлежности неће бити ни близу ономе који су имале СФРЈ републике. Шкоти су нудили мир и преговоре у трајању од годину и по дана о буквално свему, па и деловима Шкотске који би желели да остану у Британији, пре проглашења независности, док се на ЈНА и Србе ударило силом. О ранијој историји и контексту је сувишно и говорити.

Drobnjak iz auta

pre 9 godina

Pa Škoti drugi put neka pitaju Mila kako se to radi.Lepo kaze Dule Vujosevic da je u životu sve neizvesno osim pobede Mila na izborima

Brufenko Dorcol

pre 9 godina

Sada se neki ovde u čudu pitaju: pa zašto NE ???!!!
Odgovor bi mogao da bude - iz istog razloga preko 90% Meksikanaca koji žive u Kaliforniji ni ne pomišlja da traži samostalnost od SAD, već njihovi zemljaci štaviše hrle u tu istu zemlju...
Dakle prosto DOBRO IM JE TAKO, a samostalnost doživljavaju kao put u neizvesnost.
(AlfaPacov, 19. septembar 2014 20:07)

Izuzetno lose poredjenje. Meksiko nemoze da pruzi meksikancima sto moze Kali dok Skotska hrani Englesku naftom umesto da razvija samu sebe. Ne samostalnosti lezi u tome sto su Skoti bas kao i mi oduvek bili neslozni, podmitljivi i korumpirani. Ni mi nismo hteli da se osamostalimo dokle god nas nisu svi napustili a objektivno smo bili najsamostalniji i nismo imali nekih koristi od ostalih republika.

Borko

pre 9 godina

Kako su i Kanada i Britanija kulturne zemlje. Referendum, glasanje, rezultati, sve civiliozovano. Kakav god da je rezultat prihvati se, idemo dalje. A kod nas balvani, pesnice, dranje, klanje! Daleko je Balkan od Evrope sine. Nikakve maske ne vrede kad smo to sto jesmo i uvek cemo biti.

pero

pre 9 godina

London smesta smicalice nasem Kralju, kako Srbija posle rata ne bi postala sila i podrzava Tita. (Siniša, 19. septembar 2014 17:25

Hahahah (Smijem se grohotom)i pitam se gdje je omladina ucila istoriju.

Darko

pre 9 godina

Narod koji se odrice svoje nezavisnosti zbog straha kakva ih buducnost ceka ako sami uzmu buducnost svoje zemlje u svoje ruke pokazuje da Skoti nemaju nacionalni ponos da su spremni da se degradiraju kao narod zarad "sigurne" buducnosti.Apsolutni dokaz da Skotski narod je ustvari nacionalna manjina i privezak Engleske imperije.Tuzno

Sremac, a ne Vojvođanin

pre 9 godina

Vojvodina hoce referendum!
(Vojvodjanin, 19. septembar 2014 17:16)

Niko od vas 'indenpendista' nema ni trunku građanske hrabrosti da to javno kaže. Zašto to? Plašite se nečeg? Ovako velika ideja, a ne bi da se žrtvuje ni koliko zanoktica da vam zafali? Ne može to tako. Niko nije ostvario ništa busajući se u 'cyber prsa', a u stvarnom svetu mali miševi. Mišići, najmišastiji :)
Vi ne postojite. Za sve ove godine nikog nisam čuo da javno pominje ideju eventualne nezavisnosti. Sve onako iz nekog 'cyber-budžaka', koja parola na nekom polusrušenom zidu i to je to. Prosto ili ne postojite ili ste nepojamne kukavice. Sloboda (bar je vi tako doživljavate) se osvaja, malo po malo, a šta bi vi? Da vam je okupator donese? Niste u stanju prozboriti javnu reč, a kamoli šta drugo :)

Nemo

pre 9 godina

Bilo je gusto ali se lepo zavrshilo po zelji svetske, finansijske oligarhije. Skotima zelim sve najbolje i ako su pucali u sopstveno stopalo.

Lale

pre 9 godina

Mi smo zaista smesan narod. Skoti imali referenduma, bilo je sta je bilo i mirno idu dalje. Umesto njih mi se bunimo, optuzujemo Engleze i Amere da su namestili, NATO, tajne sluzbe. Sta bre mi umisljamo da kao nebeski narod, gledajuci sa tih visina znamo vise od ikoga na svetu. Ko bre sta nas pita? Pojedinci se ponasaju kao da su Skoti imali referendum zbog nas a ne zbog sebe, kao da se sve orijentise po Srbiji i zbog Srbije. Corba svake mirodjije nam je Mila Djukanovic, otelotvorenje zla, jer nam je zatvorio izlaz na more, osim kao turistima. Crnogorci imali referendum i u istom odnosu koliko su Skoti rekli ne, oni su rekli da. Ocigledno da Srbija nije Engleska, niti je bilo kome bila interesantna. Osim ako hocemo da se lazemo, Crnogorci su pravilno izabralip. A nama ostaje da sve mrzimo, da lecimo komplekse time sto ce da rezimo na svakoga. Ali briga koga za nase rezanje. To je stvarnost.

кардељева деца

pre 9 godina

(NN115, 19. septembar 2014 15:21)

Грешиш. Највеће зло је либерализам вас стаљиниста који сте после рата пљачкали и убијали, а сад држите предавања о демократији.

stevan

pre 9 godina

Nije mi jasno kako neko moze da kaze da je Kosovo otislo zbog nas, pandorina kutija, Dodik, Srpska.... Skoti su imali svoj referendum, rekli ne, gotova prica. Na Kosovu nije bilo referenduma. Dajte ga Srpskoj, da vidimo rezultate, pa tek onda o Dodiku i svemu ostalom. Nikako da shvatim kako moze Spanija biti zadovoljna ishodom. U Skotskoj su ljudi birali da ili ne, a Kataloncima Spanija zabranila da bira. Nesto ovde ne stima stvarno.

Melenci

pre 9 godina

Vojvodjanin moze referendum u Vojvodini i to odmah.Ista ces posle?Da Backu uzme Madjarska,Srem Hrvatska,Banat pola Srbija pola Rumunija.Vojvodina je bila silna,a poslednje decenije unistena.Mi nismo svetla tacka na mapi Evrope mi smo mrlja.Sad u ovoj bedi tebi je do referenduma.i sta mislis da svi jedva cekaju da ulazu i daju pare drzavi Vojvodini?Daj mani se belaja,nema boljeg zivota nigde,do biti svoj na svome pa i sa korom hleba.A kakvi smo doslo bi i do krvavih obracuna,jer nismo jos na nivou skota da kulturno i dostojanstveno podnesemo poraz.

Lektori, lektori

pre 9 godina

" Nada se pojavila u jednom kratkom trenutku, kada su pobede u Dandiju i Vest Danbartonšajru nagovestile da je moguće uhvatiti momentum, ali se sve srušilu u hektičnih 20 minuta..."
Zar je toliko brzo morala da se objavi ova vest, da se ni minut nije mogao potrošiti na redakciju sadržaja? Momentum i hektički?!

wildsouthhorse

pre 9 godina

Protiv nezavisnosti su mahom glasali zaposleni u strahu da ne ostanu bez posla to je jedan uzrok koji je malo ko uzimao u obzir a to se pokazalo presudnim

Matija Soskic

pre 9 godina

Velika Britanija se odbranila olovkom a ne puskom, sto je pokusao jedan nas zemljak u skorijoj istoriji, koji je smatrao da je uloga armije da odbrani federaciju.

Mastermind

pre 9 godina

@yamahar1@hotmail.rs
Da se poštovao ustav SFRJ ne bi se niti ukidale administrativne jedinice, konkretno autonomije pojedinih pokrajina.
Pa ti sad sam provjeri tko je kronološki prvi pljunuo na taj ustav, to jest što je prije bilo jogurt revolucija ili ukidanje konstitutivnosti Srbima u Hrvatskoj.
Ti su mehanizmi (autonomije Kosova i Vojvodine i konstitutivnost Srba u Hrvatskoj) itekako imali svoju funkciju i stvarali određenu ravnotežu. Prvi je služio kao protuteža eventualnim imperijalnim ambicijama, a drugi kao zaštita od eventualne secesije.
Onaj tko je naprosto ukinuo prvi, automatski je isprovocirao ukidanje i drugog.

Holyfield vs Bowe III

pre 9 godina

(Mastermind, 19. septembar 2014 19:37)

oko jogurt revolucije...

Navedena tvrdnja o poništavanju ustavne pozicije Kosova i Vojvodine u Federaciji, čista je izmišljotina. Ustavne promjene u Srbiji iz 1989. godine ni u čemu nisu promjenile status Vojvodine i Kosmeta u Federaciji, niti je Ustav Srbije uopće to pitanje tretirao. Ono je bilo regulirano saveznim Ustavom. Promjene u Ustavu Srbije odnosile su se isključivo na podjelu nadležnosti koje njoj pripadaju - između organa Republike i organa autonomnih pokrajina, što je bilo isključivo pravo Republike.

Položaj autonomnih pokrajina kao konstitutivnih elemenata Federacije ostao je potpuno isti kao i ranije. One su bile direktno predstavljene u organima Federacije izborom vlastitih predstavnika u Saveznoj skupštini, gdje su imale i pravo veta, kao i sve jugoslovenske republike, i u Predsjedništvu SFRJ.

Мићко

pre 9 godina

Ово је било као, "Имали сте прилику, нисте хтели. Сад тишина, бар 500 година!".

Petar S.

pre 9 godina

@(Mastermind, 19. septembar 2014 19:05)
Amnezija, demencija, selektivna memorija, što li?



Ajd da se ne opravimo bleasavi:

Clan 5 Ustava SFRJ 1974:
Član 5.

Teritorija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije je jedinstvena i sačinjavaju je teritorije socijalističkih republika. Teritorija republike ne može se mjenjati bez pristanka republike, a teritorija autonomne pokrajine — ni bez pristanka autonomne pokrajine. Granica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ne može se mjenjati bez suglasnosti svih republika i autonomnih pokrajina. Granica između republika može se mjenjati samo na osnovu njihovog sporazuma, a ako se radi o granici autonomne pokrajine — i na osnovu njene suglasnosti.

Toliko o pravu na samo-opredeljenje,

A onda ovo: https://www.youtube.com/watch?v=0D2zTSbEg6k

smehotres

pre 9 godina

Skoro 11% u korist ovih sto su protiv ocepljenja. Pitam se samo sto su i taj referendum raspisivali, kad nisu imali ni teorijske sanse da se ocepe. Ovo kao da su ih przili ovi nasi geopolitikanti i "geostratezi", pa Skoti naseli na pricu o referendumu.

Samir Novi Pazar

pre 9 godina

To se zove Demokratija, svaki glas se cuje, vecina, i na svetlo prvenstvo 2:1 i pobednik, kaze samo jedan Uf Majku mu ...... Da je srece da je ovako bilo kod nas 90 tih , SFRJ je bila nesto uporedljivo na sadasnje republike su bebe na prostoru Balkana za za tadsanju SFRJ, neko Balkanci sta se drugo ocekivao poslu u ruke i jedni na druge mnogo bre pametno, mi bre neznamo u sred Evrope koliko kasnimo za tom Evropom, vec ako se nije moglo zajedno iz bilo kojih razloga onda lepo uz dogovor kao Ceska i Slovacka bez svadje a kamo li pusku u ruke. Koliko smo pametno da i 21 veku na Balkanu ima ljudi koji bi opet uzeli pusku u ruke. Mi se kao ismejavamo Trecem Svetu, nista od njih bolji nismo. A mi u sred Evrope . Ajme meni

Mastermind

pre 9 godina

@Aristokrata
Amnezija, demencija, selektivna memorija, što li?
https://hr.wikipedia.org/wiki/Referendum_o_hrvatskoj_samostalnosti

Frodo

pre 9 godina

Dali ste sumnjali u referendum i glasanje, staro DEMOKRATSKO oruzije. Kako mogu glasovi ljudi koji se prodaju za polozaj (u nasem slucaju za kilo brasna i ulja, metar drva) mogu imati istu tezinu kao i drugi. MEDIJI ZAJEDNO SA VLASCU (u nasem slucaju EU ) KREIRAJU ko ce da dobije na glasanju. I cim neko pomene izbore i demokratsko glasanje znam koliko je sati.
(Dexi, 19. septembar 2014 08:59)

Ako imaš saznanja da su u Škotskoj glasovi prodavani "za položaj" (šta god to bilo), podeli ih s nama budalama koji naivno verujemo da su Škotlanđani razumni ljudi koji glasaju glavom, a ne dup*tom, i kad glasaju, glasaju za ono što smatraju šta im je interes i od čega će imati najviše koristi, a ne u inat nekome, ili da nekoga kaobajagi kazne.

Naravno, ovde masa stručnjaka za sve, od istraživanja vasione i kvantne mehanike, do englesko-škotskih odnosa, "pouzdano zna" da je rezultat referenduma namešten, i nije ni mogao biti drugačiji nego namešten.

Gospodo, razumem ja da takvi kao vi ne poštuju i ne cene tuđe mišljenje, jer za prepametne kakve vas je Bog napravio, jedino je vlastito mišljenje ispravno, a svi koji se ne slažu s vama su ili budale, u najboljem slučaju, ili neprijatelji i učesnici neke planetarne zavere, u najgorem slučaju.

Dobro, u redu. Ali ne razumem kako ne možete prihvatiti ni činjenice i ishod neke situacije, ako to nije ono što VI lično smatrate da je:

a) normalno
b) ispravno
c) pravedno
d) pošteno

cijanid

pre 9 godina

@Bakula
Prvo ne kaze se-da su imali Milu,nego Mila
Drugo Crnogorcima je postavljeno da za nezavisnost mora biti vise od 55 procenata tako da rezultat nikako nije slican.Morate se razumjeti i biti obavijesteni da biste komentarisali nesto.

AlfaPacov

pre 9 godina

Sada se neki ovde u čudu pitaju: pa zašto NE ???!!!
Odgovor bi mogao da bude - iz istog razloga preko 90% Meksikanaca koji žive u Kaliforniji ni ne pomišlja da traži samostalnost od SAD, već njihovi zemljaci štaviše hrle u tu istu zemlju...
Dakle prosto DOBRO IM JE TAKO, a samostalnost doživljavaju kao put u neizvesnost.

danijel

pre 9 godina

@ aristokrata

Referendum je održan i u Sloveniji i u Hrvatskoj 1991. Pogledaj https://en.wikipedia.org/wiki/Croatian_independence_referendum,_1991
Problem je u tome što federalna vlast i vojska nisu prihvatile njegov rezultat.

ivan pg

pre 9 godina

ogi-potpuno si u pravu....skoti nemaju mila....sve dok je mila nastavice se tradicija:izbori traju do 21.00....u 21.05 milogorci slave pobjedu po gradu...mada svemu dodje kraj pa ce i njemu....

Melenci

pre 9 godina

u potpunosti se slazem sa Hrvatom,i ako ima nekih sitnica koje bas ne stoje,ali sustinski sve je tacno rekao.Zao mi je sto skoti nisu ostvarili nezavisnost,ali 46% je zavidan procenat.Ne verujem da je ovo kraj price o nezavisnosti.Ovo je samo primirje pred novu rundu protesta,jer London nece uciniti ono sto je obecavao u kampanji.Skoti su prijatelji Srbije i retki koji su se zgrazavali na bombardovanje nase zemlje.Verujem da sada nikome nije lako u Skotskoj,cak i oni koji su bili za uniju vrlo brzo ce shvatiti da se napravili gresku.Ali kako London drzi sacicu bogatih skota kao malo vode na dlanu karte ce se sporo otvarati.Ali otvorice se.

Mastermind

pre 9 godina

@Bata
Na moju veliku žalost, pogodija u sridu.
Sve relevantne ekonomske statistike od rata naovamo tu iracionalnost i manjak zdravog razuma vrlo plastično predočavaju.
Sjećam se 90ih ko klinac, ali nekako ne pamtim zdravu pamet i razum iz tog vremena, ni na jednoj strani :P

Stefan

pre 9 godina

Iskreno,očekivao sam pobedu unionista, ali ne ovako ubedljivu od 11%.
Očito je da je došlo do nekoliko iznenađenja.Independisti su morali da osvoje bar 60% glasova u Glazgovu,a osvojili su samo 53%.U južnim krajevima su osvojili samo oko 30% glasova. Najveće iznenađenje su pobede unionista u severnim delovima Škotske. Na Hajlendu i na ostvima Šetland i Orkni. Ti porazi opcije ZA na severu su veliko iznenađenje. U ovim krajevima žive birači koji većinom govore Gealik, odnosno škotski jezik, a ne engleski. Na Šetlandu 60% stanovništva čine katolici koji su po istraživanjima, mahom bili za nezavisnost. Očito je ekonomski rezon presudio. Na severu su velike subvencije za stočare, a dobar deo građana radi u naftnoj industriji, te je strah od gubitka dobrih ekonomskih pozicija i doveo do, neverovatnih 70% na Šetlandu za unioniste i do čiste pobede na Hajlendu, na kome žive škotski gorštaci.