Nedelja, 14.09.2014.

22:58

"Prodati smo Beku, Miškoviću i Putinu"

Izvor: S. Èogradin, Danas

"Prodati smo Beku, Miškoviæu i Putinu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Silver Surfer

pre 9 godina

Kako se ovde lako barata necijom politickom prosloscu kada se izneseni stavovi ne poklapaju sa uspostavljenim mantrama. I sada, ispada da je veoma vazno sta je Samardzic pisao u Pogledima a jos bitnije je sto je bio clan LDP-a (ovo je samo po sebi diskvalifikujuce). Ne bih imao nista protiv da je Samardzic jedini koji je promenio politicke stavove. Medjutim, danas je premijer Srbije jedan ozbiljan politicki konvertit. Onaj koji je zagovarao ratno hiskacku politiku, koja je podrazumevala da tudja deca idu u ratove u kojima Srbija ne ucestvuje, koja je zagovarala granice nekakve velike Srbije a na kraju dovela do najveceg nacionalnog poraza u istoriji, u kojoj su se delili stanovi dok su drugima stizali pozivi za mobilizaciju, koja je gradjane Srbije delila na patriote i strane placenike i domace izdajnike, to je politika u kojoj se pretilo motkama Djelicu i Tadicu ako potpisu Sporazum o stabilizaciji i prikljucivanju, politika koja se zasnivala na negaciji svega u kojoj su ljudska tragedija i siromastvo, bili politicki ekspolatisani jer ni na cemu drugom takva politika i nije mogla da se zasniva. Danas, oni koji su izdali svog kuma i politickog oca, oni koji su potpisali izdajnicki briselski sporazum, predstavljaju evro fanatike vece nego sto su zajedno bili Tadic, Ceda i ostala ekipa. Ali, izgleda to nije bitno. Bitno je sta je bio Samardzic. A knjige njegovog oca su mi draze od kalemarovih.

Vladimirr

pre 9 godina

Ja moram da priznam da bih se slozio sa gospodinom koji se podpisao sa Nikola. Prof. Samardzic je dosta arogantno i sa puno etiketa napao sve i svakoga, dajuci neke dosta ostre stavove o nasem "profasistickom" mentalitetu, a da nikog konkretno ne pomene. How convenient! Par obstih mesta, par fraza koje "strasno zvuce" i tekst je na svetu. Treba ipak nesto konkretno i reci, truditi se dati i neke cinjenice i govoriti razumljivo - kako rece Nice, iz plavog, dubokog jezera se izvlaci daleko vise ribe nego iz bare. A ja kod profesora vidim samo mutnu vodu :)

Žaki

pre 9 godina

"Prodati smo Beku, Miškoviću i Putinu"

Sam naslov članka govori u prilog tome da je aktuelan onaj moj predlog od pre nekog vremena da zemlju, koje smo mi vlasnici - raja, rulja, narod, referendumski prodamo onome kome mi hoćemo. Japancima treba zemlja i ne žale pare. Ako već gladujemo, potpuno rasulo na sve strane ...pa što da svako od nas ne uzme po pola miliona evra u džep uz uslov da ostanemo nacionalna manjina u zemlji?! Pa sirotinja svakako i nema državu! Čak bi i svaki iz policije i DBa dobio pola miliona! Četvoročlana porodica = dva miliona! Ko s time ne bi mogao da živi? Svi i bukvalno svi po pola miliona!? Uskoro će neko prodati zemlju a mi ćemo biti sirotinja vazda i uvek. Japanci su ekonomska velesila; njima pljunuti 4 - 5 hiljada milijardi nije neki problem. Njima će svako dati zajam ako im zafali ..a ovde bi onda imali i SONY, i micubiši, i hondu ...i mnoge druge firme gde bi i mi kao manjina mogli da radimo! Ne bi bilo gladnih po Prokuplju, Kuršumliji ... ne vidim manu predlogu.
Volim i ja Srbiju, tu sam rođen! Nije mi stran ni patriotizam ni boračke pesme ali, kad kancer zahvati organizam - seci brate sve samo da ostane glava živa! A ovim potezom ne da bi bili živi već bi bili najbogatija manjina na planeti! Svugde dočekana sa osmehom! Ne čini Srbe i srpstvo teritorija nego Liturgija! U turskoj državi Crkva nam je čuvala identitet nekoliko vekova; tako bi bilo i sada! Ako Kosmet (ili Hilandar) imaš u srcu a ne samo na usnama onda si i u Finskoj na Kosmetu!

Nislija

pre 9 godina

Ja koji dosta pratim politiku i sam sam deo svega toga,nekad direktno,nekad indirektno nisam uopste znao do danas ko je prof. Samardzic. Prosto je neverovatno da 50% komentatora na ovom postu,zna cak i da je za Poglede radio i svi su cudom zacudjeni o njegovoj transformaciji. Rade posao cika Dobricine junose.Udbaska sekta radi punom parom.Danas su im glavni projekti bili blacenje ovog izvanrednog teksta i da Delije sviraju gusle na severu (inace sam vatreni navijac Crvene Zvezde). Toliko je to bahata banda,da osporavaju jednog Vuka Karadzica, verujem da je blizu dan kada ce poceti i Teslu da osporavaju. Rade punom parom jer su i sami svesni da je konacno njihov kraj na vidiku,a u sekti se vodi velika borba za prevlast ko ce biti glavni izmedju Kusturice i Rista Radovica. Rusi im nece pomoci, niti to zele,a i da hoce,ne mogu. Da se Evroazijska Unija razvije do te mere,da i Srbija realno moze u nju da udje,onda bi ista ova banda bila pro evropska i pro americka,jer je poenta da Srbija bude tu gde je sada,nigde,jer dok je nigde,mogu da vladaju,mogu da gazduju tudjim,mogu da odrzavaju bolestan sistem vrednosti. Srecom pa je konacno nakon 30 godina kraj na vidiku,ali ima jos dosta do njega.

Mare

pre 9 godina

Mi smo prodati Amerikancima, a na evropskom putu smo vec 14 godina. Nikola Samardzic je bivsi clan LDP, 90-tih je bio veliki nacionalista , pisao je i za cetnicki list "Pogledi".

Marko

pre 9 godina

Ne volim nijednog srpskog politicara, ali ovakve zaista prezirem. Ne volim poltrone, prevrtace, lazne moraliste..
Znam da ce mi mnogi ovde udariti minus, ali jedini koga zaista postujem, iako delim totalno suprotnu od njegove ideologije je Vojislav Seselj i to iz jednog jedinog razloga, covek je ostao dosledan od pocetka do kraja prici koju je prica, i svoj zivot je ulozio da je odbrani.. Ne volim ga ali ga postujem!
A ovi ostali sto su sledili njegov kurs i u suzama ga ispracali u Hag, zajedno sa ovim sto pise ovakve tekstove, zaista bi trebali da se stide.. Mada stid i obraz u Srbiji odavno ne postoje..

avaxus

pre 9 godina

Хвала вам Европо за организовање пучева у Првом и Другом светском рату.
Хвала Европо за сурово бомбардовање Срба у другом светском рату.
Хвала за невиђено сакривање истине о клању и протеривњу Срба са Косова и Метохије и из Хрватске.
Хвала за МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА, а затим разбијање Србије.
МИСЛИМ ДА БИ САМО БУДАЛА СА ВАМА РАЗГОВАРАЛА О БИЛО ЧЕМУ.

Kingmaker

pre 9 godina

Бадава му то што је професор кад из неког разлога мења боје као камелеон.Друга ствар - па по Србији вршљају највише компаније из ЕУ и Америке са истом пословном доктрином коју спроводе где год имају испоставе - само се увећање капитала цени,а не људски рад,што је и суштина либералног капитализма.То,наравно и Руси исто раде,само што овај "професор" тенденциозно све најгоре сваљује на источни блок.А и та приватизација је беше почела као један од услова ЕУ.

burgermeister

pre 9 godina

Još malo citata iz opusa velepoštovanog profesora Samardžića:

„Krajem maja Savet bezbednosti je ovlastio Međunarodni sud u Hagu da goni i sudi one koji su odgovorni za ozbiljne povrede međunarodnog i humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije, počev od 1. januara 1991. Ovaj pseudopravni osnov poslužio je za masovnu antisrpsku histeriju u izveštaju „Helsinki voča“ iz avgusta prošle godine... Nastali u atmosferi sveopšte antisrpske histerije, pokrenute i održavane u službi utemeljivanja novih načela i odnosa snaga u planetarnim okvirima, izveštaji „Helsinki voča“, naročito prvi tom iz avgusta 1992. svojom objektivnošću i nivoom jednako stručne kompetentnosti i ljudske pristojnosti nisu uspeli prevazići žalosnu niskost dnevnopolitičke propagande.“
(„Pogledi“, 9.7. 1993, str. 28-30)

„Dok su Srbi u izveštajima „Helsinki voča“ optužuju za sprovođenje smišljenog državnog terora, Hrvatima i muslimanima se prebacuje samo na pojedinačnim ispadima, što ima za cilj postizanje utiska da su Srbi glavni krivci za etnička čišćenja i zločine u bivšoj BiH.“
(„Pogledi“, 6.8.1993. „Dvostruki aršini Zapada“,str. 29-31)

burgermeister

pre 9 godina

"Odavno nije tajna, koju ni zapadna strana ne prikriva : rasturanje Jugoslavije a potom i teritorijalnog jedinstva srpskog nacionalnog entiteta sprovode se i proučavaju kao jedan od mogućih modela i polazište pronalaženju najbezbednijeg metoda konačnog svođenja sovjetske i imperijalne moći u okove neumoljive ekonomske zavisnosti i dužni č kog ropstva, a ruske nacije u najtešnje teritorijalne okvire. Možda se i u toj činjenici sakriva ona tajna nit koja približava prekomorske zelenaške kompanije neonacističkom konceptu novog poretka koji, zarad postizanja globalne suprematije američke nacije, pretpostavlja potiskivanje velikih evropskih nacija metodom ekonomskih diverzija (koje se nazivaju integracijama), brisanjem granica između evropskih država ili pak favorizovanjem nacija drugog reda (koje nemoć sopstvene kulturne emancipacije nadoknađuju energijom separatističkih strasti i šovinističke mržnje). Okupljeni poglavito u vašingtonskim ložama zidara jedne nove univerzalističke imperije i po berzanskim špiljama finansijskih mešetara njujorškog Volstrita, vrhovni svetski naredbodavci u najuglednijim međunarodnim institucijama, na odobravanje bledih, potkupljivih i snishodljivih evropskih diplomata, bez ustručavanja diktiraju načela starozavetne, mojsijevske okrutnosti i utilitarizma, nacističke antiistoričnosti i potkulturnog blesavila.“
Ovo piše prof Nikola Samardžić za „Književne novine“, br. 848, 15.9.1992. na str.5

pablito

pre 9 godina

@burgermeister
Gradonacelnice, nije to Samardzic iz KG (ne kraljevackih) Pogleda. Taj se zvao Milosav. Ako ste stvarno bili clan ldp, Nikolu Samardzica bi trebalo da znate. Bitno je dq se pusti glasina i oblati covek, zar ne?

Tihomir

pre 9 godina

Нема препреке коју не може да прескочи магаре натоварено златом
Једна лепа прича, из старе Грчке, пластично, објашњава моћ новца. Моћна Атина је припремала рат против Солуна са богатом залеђином. Александра Македонског обавештавају његови жбири да се атинској војсци тешко може супротставити, јер, поред осталог, наступају и са моћном коњицом, а Солун има, уместо коња, само магарце. Александар шаље жбире у Атину са већим количинама злата, да потплате неслогу у војсци Атине и жбирима објашњава да „нема препреке коју не може да прескочи магаре натоварено златом“.
Златом-фунтама (75000) енглеска обавештајна служба организовала је војни пуч 27.марта 1941. , па је Југословенска војска капитулирала за десетак дана, а пучисти су, са златом и фунтама побегли из земље. Златом-парама велике силе су организовале војне и друге пучеве у десетинама држава, почев од Латинске Америке, Азије, Африке, Европе-„Солидарности“ у Пољској, где год су наишле на непослушна национална руководства. Да организујеш демонстрације у Румунији, Либији, Украјини, нереде у Сирији,..треба ти новац. Сва страначка политика врти се око новца: да постанеш посланик (био сам, својевремено предложен за посланика Скупштине Србије, као први на тајном изјашњавању у странци, али је посланик постао други,..), да напредујеш у служби, да постанеш министар, да заузмеш добру позицију у странци, да пређеш у другу странку, да ти одобре уџбеник, збирку,... треба ти новац. Тајкуни имају новац, а новац је свемогућ.

burgermeister

pre 9 godina

Čekaj malo, je li ovo isti onaj Samardžić što je pisao ode srpskom fašizmu u kraljevačkim "Pogledima" tamo početkom 90ih?! Dakle obraz je u Srbiji, izgleda, definitivno relativna i đon kategorija. Mene bi bilo sramota da više ikada pomolim nos iz rupe nakon takvog otvorenog ideološkog prostituisanja, a ovaj se našao da drži mudra slova o "cincarsko-brđanskom šovinizmu" sa neke visokomoralne katedre. "Cincaro-brđanin" si ti, moj "profesore" Samardžiću- najobičnija "ideološka prostitutka".
Ja, kao bivši glasač LDP, bio sam zgranut kad sam pročitao njegove bljuvotine u "Pogledima", reči kojih bi se i mladi Šešelj postideo?! No nije posebno problematičan Samardžić, nego stotinu balavaca koje je potrčalo da podeli preporuke i objasni nama "cincaro-brđanima" koliko smo rusofilni, glupi, krezubi i neoprani.
Deco naivna, skapirajte da likovi poput Samardžića i Srbljanovićke menjaju ideologije kao gaće, prema potrebi i diktatu lične koristi. Stidećete se sami sebe i budalaština koje pišete za 5-10 godina. Pamet u glavu i informišite se, politička scena Srbije je puna prevrtača i ideoloških prostitutki poput Samardžića koji sole pamet svima šta i kako bi trebalo, dok sami nisu bili u stanju da zadrže minimalnu dozu intelektualnog i građanskog integriteta i pristojnosti.

Tatjana

pre 9 godina

Nonsens. Nemam nameru da bilo koga ovde veličam ali de fakto se po prvi put zahvaljujući konkretnim činjenjem primičemo eu integracijama.

No brain, no shame

pre 9 godina

Najbolji su mi ovi desnicari sto napadaju profesora, vole vucica koji ih vodi u evropu i nato brze nego zene u crnom, istovremeno zaklinju se u putinovu sovjetiju.
(Djura, 16. septembar 2014 10:11)

A ti si kao LEVIČAR!? Radnička prava, to je smisao levice, tradnička, a ne LGBT, kapiraš? Dok se radnička prava zatiru, od LGBT-prava pravite 24/7 cirkus.
Zato, moj levičaru, radničkim s epravima bavi, a ne zvonima i praporcima.

Neznalica

pre 9 godina

Nikola@

Kao prvo Nikola, ne bi bilo loše da se predstavite punim imenom i prezimenom kada ovako lično napadate Samardžića. Vi ga napadate na ličnoj osnovi a ne polemišete sa idejama koje iznosi. S obzirom da sami kažete da ste profesor to je najmanje što bi bilo pristojno da uradite.

Drugo, o kakvom ludilu sa kraja devedesetih govorite? Kako to preskočiste prvu polovinu devedesetih? Prosto čovek može da dođe do zaključka da vam je taj period sasvim odgovarao i da iz vas progovara mržnja što su nakon vas došli ovi sa kraja devedesetih.

Vidite, ima nas kojima ne odgovaraju devedesete, generalno. Ne odgovaraju nam ni sve ove godine nakon njih ali, kao normalni ljudi, bar zahvaljujemo bogu što se više ne ratuje i ne gubi se najdragocenije, životi ljudi. Usput, čisto da bude jasno, meni nikada nije odgovarao ni Titov režim.

Treće, govoriti, kroz kritikovanje Samardžića, na takav način o Zapadu nije baš na profesorskom nivou. Onaj ko koristi termin Zapad kao negativnu odrednicu teško da je u stanju da akademski diskutuje. Da ne bude zabune, onaj ko koristi termin Istok kao negativnu odrednicu takođe teško da može biti ozbiljno shvaćen. Bar u ozbiljnim stručnim krugovima.

Djura

pre 9 godina

Najbolji su mi ovi desnicari sto napadaju profesora, vole vucica koji ih vodi u evropu i nato brze nego zene u crnom, istovremeno zaklinju se u putinovu sovjetiju.

loša TAKTIKA

pre 9 godina

Ma šta kažu,prodati smo Beku,Miškoviću i Putinu.Zapadu ništa nije prodato,oni su nam još i protiv naše volje davali i šakom i kapom.Prekinite se više lizati zapadu,ništa nećete time postići.

Nikola

pre 9 godina

I sta ste hteli da kazete, gospodine Samardzicu? To je jedino smisleno pitanje koje se moze uputiti posle bilo kog njegovog izlaganja. I to ne zbog nerazumevanja od strane slusalaca, vec zbog nerazumevanja sa njegove strane. Covek je bolesno infantilna i jos bolesnije sujetna osoba! To sto ne moze da dise a da nije prebrojao uzdahe u minutu nekog svog zapadnog autoriteta nije ista sto interesuje bilo koga! Ipak, on sebi daje za pravo da svakom coveku oko sebe prikaci nekog loseg idola. Po svaku cenu! Nasi intelektualci...
I ovakvi likovi su itekako svesni sopstvene nemoci! Zato se i razmece glomaznim pojmovima u nadi da ce nekoga uplasiti i odgovoriti od eventualnih pitanja upucenih njemu. Porazavajuce!
I ovo sto pisem nema veze sa nesposobnjakovicem druge, svoje vrste, Vucicem. I njemu slicnima. Al' mi je muka da se ovakvi kriju iza profesorskog poziva! I ja sam profesor! Pa koga briga?! To sto sam profesor je izazov i narocita odgovornost koju imam pred onima kojima sam profesor. A ne privilegija kojom bih mahao pred bilo cijim ocima.
Ovakvi likovi su rodjeni iz ludila sa kraja 90ih godina proslog veka. I samo tada su mogli i biti interensantni. Danas je 2014. godina. Barem cutite, gospodine Samardzicu!..

Fratelo

pre 9 godina

Samardžić može da priča šta hoće. Činjenica je da je Srbija nakon dužeg perioda napokon krenula ka napretku i razvoju. Politika Srbije je razvijanje dobrih odnosa i saradnje sa svima, a tome definitivno moramo težiti. Najlakše je kritikovati i napadati, u to nema sumnje. Veoma je bitno da razvijemo saradnju sa svima, jer je to jedini način da se u potpunosti i što pre ekonomski oporavimo.

sumorni

pre 9 godina

"(Atina, 15. septembar 2014 18:21)"

Obzirom da odlično poznajemo lik i delo Aleksandra Vučića, ove bajke si trebala na nekom dečijem sajtu da pišeš.

A i tamo samo za velike pare.

Atina

pre 9 godina

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić vode jednu normalnu i posebnu politiku koju će Srbiji izvući iz teške ekonomske krize, njihova politika se svodi na poštenje na mirnu politiku, u kojoj nema tajkuna da gazduju već da vrate sve ona sredstva koja su uzeli od naroda i države. Vode politiku prava, borbu protiv kriminala i korupcije, takvu politiku koja će reformama ojačati naš državni sistem, ovaj tekst ne može da se poredi sa Vučićevom politiku koja je potpuno slobodna, u kojoj je velika prava i slobode svakog građananina, koja je tolerantnija od svih. Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić poštuje nacionalne manjine Srbije, njihove običaje i kulturu. Sankcije Rusije se neće uvesti jer u EKSPOZEU Aleksandra Vučića piše da će vlada voditi neutralnu politiku koja će spojiti istok sa zapadom.Tomislav Nikolić zajedno sa Aleksandrom Vučićem bori za neutralnost Srbije.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Vidim da vecini smeta proslost gospodina Samardzica!I Vucic ima ne bas tako sjajnu proslost!Sta sad... covek pokusava da se promeni,evoluirao je u poztivnom smislu bar za mene.Zasto to ne bi bilo moguce i kod gospodina Samardzica.Da kazem jos ovo sve sto je rekao tacno je?

Mrak

pre 9 godina

Po meni Vucic se dobro drzi sobzirom koliko skacu na coveka,Tadic nije imao nikakvu ulogu bio je tu cisto da izvrsi necije naredbe,Kostunica se slucajno tu zadesio,a Sloba je pokusavao da odrzi standard i taj duh Juge !

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

"Svi koji smo sarađivali s političkim liderima koji su nas prodali Zemunskom klanu, bandama Dobrice Ćosića i Jovice Stanišića, Miškoviću, Beku i Putinu...“, zaključuje Nikola Samardžić.
---------
Jadni su ti studenti koje Vi vaspitavate i ucite istoriji?! Ako jedan univerzitetski profesor najplodnijeg srpskog knjizevnika moze da smesti u bandite, valjda je jasno kuda ide ovo drustvo? Jos jedan iz galerije propalih srpskih intelektualaca koji su sami sebi svrha. Diskutovati da li smo na istoku ili zapadu, u kontekstu koji iznosi ovaj profesor, predstavlja, zaista, samo tracenje vremena.

Stevan

pre 9 godina

Ne moze prodana dusa da mi govori o tome kome smo se prodali. Takodje, takva osoba nema pravo da pominje a jos manje komentarise takve velicine kao sto su Dobrica Cosic I Zoran Djindjic. Sve dalje sto napisem sprecice da ovaj komentar uopste bude objavljen.

SIT SAM ANALITIČARA

pre 9 godina

I pre 2000.g. su nam analitičari govorili kako treba da udjeno u EU, kako će nam posle 5 .10.biti bolje,. pa posle kako nam je bolje-oni samo pričaju isprazne priče tako da sam sit njihovih nagadjanja bez realne podrške i osnove.

Zeka

pre 9 godina

Tekst obiluje nekim jasnim podnescima da se Srbija okrenula buducnosti i da je prikljucenje EU 2020 put koji trebamo preci zajedno, ako zelimo da se drzava uredi po evropskim principima.

Aleksandar Mladenovic

pre 9 godina

Cudesna je transformacija ovog coveka od veliko-srpskog šoviniste i nacionaliste do autošoviniste.

Niije tesko pronaci na internetu, ako niste imali prilike da citate, njegove "rane radove" pocetkom devedesetih.
Kako je nekada vredjao muslimane, Hrvate, Albance tako se danas odnosi prema narodu kojeg je nekada otvoreno podsticao na rat i obracun sa celim Svetom-Srbima.
Kako je nekada mrzeo i prezirao Afrikance i Azijce tako danas mrzi i prezire Ruse.
Neka muka jeste.

Pedja

pre 9 godina

Ako je nešto posebno mučno u vezi Vučića (a skoro sve je mučno), onda je to svakako ovo nasilno poređenje sa Zoranom Đinđićem. Za Đinđića zaista ne može biti veće uvrede. Ne postoje dva različitija čoveka i dve različitije politike nego što su Vučićeva i Đinđićeva. Đinđić je imao podršku 5% biračkog tela jer je zaista sprovodio reforme a Vučić ima podršku 50% [sic!] upravo zbog toga što nikakve reforme ne sprovodi i uopšte ne radi ništa. Da i ne govorimo o odnosu prema političkim protivnicima - Đinđić je pokušao od Srbije da napravi demokratsko društvo, a Vučić Srbiju vraća u doba zabrana i progona. I tako bi moglo unedogled.

bolesni umovi

pre 9 godina

na svaku pametnu besedu, nepametni i zatucani reaguju na isti način: pročitaju svaki peti red, pa udri u botovskom stilu: šovinizam, rusofilija, eurofanatizam - proizvodi bolesnog uma kojim ovi nazovi komentatori inače suvereno vladaju, daleko su od namere prof samardžića da ukaže na suštinu, daleko su od pameti.

N

pre 9 godina

(Natasa, 15. septembar 2014 06:50)
Kad budes shvatila da iza Milosevica a i danas, iza svega sto nam se dogadja u zivotu, stoji bivsa komunisticka UDBA koju danas tako voli "pametna, evropski orijentisana gradjanska Srbija", onda ce biti kasno. O f*ck vec je kasno...
P.S. Seti se samo kako je LDP branio onog udbasa sto je bio direktor Golog otoka

samo da primetim

pre 9 godina

Red autošovinizma, red rusofobije, red dokazivanja sopstvenog evrofanatizma i naravno obavezni red pohvale najevropljaninu Vučiću. Ko zna, možda će da padne neka dobra fotelja. Možda čak i u Berlinu.

Natasa

pre 9 godina

Dobra analiza, nepristrasna i tacna. Ne znam sta buni one koji imaju primedbe na tekst. Nismo prodati Miskovicu, Beku i Rusima? Jesmo, dragi prijatelji, prodati smo odavno, ali vasi rusofilski mozgovi to vide kao patriotizam. Ne, nije to patriotizam, to je vrhunska izdaja nacionalnih interesa. Zemlja se ne prodaje nikome, cuva se za potomstvo, sto mi nismo uradili. Pokloniti naftnu industriju svoje zemlje jeste izdaja. Poklonili smo je za sta? Za imaginarnu pomoc Rusije u UN zbog Kosova. I? Sta dobijamo time? Jesu nam pomogli da vratimo Kosovo.

Kad budete shvatili da iza svega i dalje stoji milosevicevska nerazmontirana udba, bice kasno. Ali vi ionako sve kasno shvatite.

Rusofil!

pre 9 godina

Analiza iz strucnog ugla. Postujem misljenje, ne slazem se u celosti. Ovaj covek je okrenut prema zapadu u potpunosti, ja nisam za takvu politiku, vise mi se svidja prica sa dva ulaza, jer danas ne vlada politicka ili ovakva svetst, vec ekonomska, u nasem danasnjem slucaju trzisna. Treba radti na uvecanju vrednosti naseg trzista koriscenjem dva srafa, nemackog i ruskog. Da li za tim stolovima sede kriminalci ili ne, to nas se ne tice, mi samo hocemo da radimo.

Перица

pre 9 godina

"Arbeit macht frei" / "Jedem das Seine" - по томе ће бити запамћена протестантска Европа, Енглезима који су први смислили конц-логоре и применили на породице бурских герилаца и Немце који су систем усавршили!

Mare,NS

pre 9 godina

""...I Rusija i Srbija danas su kentaur, nakaza, s grivom Nikolaja II i Staljinovim mozgom. ...""

Bolje da imamo bilo kakav mozak, nego pileci!!!

ko je ono beše dobio naše prirodne resurse i monopol na poklon?

pre 9 godina

po združenom lajanju sns-botova, frusofila-putinoljubaca i iskompleksiranih patrijota - jasno se vidi da je čovek pogodio pravo u centar!

od kad ona gore ekipa "brani" srpstvo - ono nezaustavljivo srlja u propast!
srpstvo je od te ekipe bolje branio čak i tito...

Pažljivi čitalac

pre 9 godina

Dobro je. Ovakvi diletantski tekstovi, lako oborivi sa logičkog I materijalnog stanovišta samo pojačavaju uverenje normalnih ljudi da je EU priča teška prevara. Srbija nikada nije bila zapad, I daj bože da nikada ne bude.

Zoran Obradovic

pre 9 godina

Diletantska analiza. Da smo prodati Putinu bilo bi nam mnogo bolje. Mi smo prodati Amerikancima, Nemcima i celoj Evropi. U "Evropskoj" Srbiji koju nam vec godinama propagiraju kojekakvi "profesori", Tadici, Dacici, Vucici,Vejvode i njima slicni narod umire od gladi, ostaje bez posla, sve je vise samoubistava jer beznadje caruje. A ovaj "profesor" propoveda o tome da smo Putinu prodati...Da li nam je Putin nametnuo SSP sa Evropom, SSP koji je ruinirao srpsku privredu i stotine hiljada ljudi ostavio bez posla? Ili to bese neko od Evropskih politicara iz evropske Srbije po nalogu Merkelove, Kamerona i slicnih? Da, da prodati smo Putinu..."Profesor" Samardzic prica o rusofiliji i kvinslisko-podanickom mentalitetu Srba? Pa zar su nas Rusi porobili a mi se s njima poistovecujemo? Vucic, Tadic, Dacic idu u Moskvu po domace zadatke? Ili ipak idu u Berlin? "Profesore" sedi dole, NEDOVOLJAN, jedinica kao vrata!

milla

pre 9 godina

U ovom tekstu čovek " ne zna ni gde je pošao,ni gde je došao".
Inače, Nikola Samardžić je bivši član LDP-a,pa nije ni čudo da na takav način razmišlja!

melanija sm

pre 9 godina

Samardžić spada u istoričare sa titulama koji nemaju nikakvo značajnije delo niti će iza sebe ostaviti traga !
Poznat je po svom liberalizmu u promeni političkih pozicija!
Bivši član LDP-a ,
Da li treba još nešto reći?!

despot

pre 9 godina

Ja mislim da bi nas ovako jedan pre svega sposoban covek sa jos par sjajnih uspesnih analiticara spasio svih problema,i duhovnih i materijalnih, treba mu verovati i dati mu sansu. NOT

cincar

pre 9 godina

U civilizovanom svetu ovakav govor bi bio sankcionisano, ne samo pravno već i opštim prezirom, što fašistički ispad i zaslužuje. Da li sutra neko treba da mi lepi žutu traku i da mi vodi decu u logor?

Gojko

pre 9 godina

DOS je izneverio očekivanje. I sarađivao je sa mafijom. Jedini naš strah bi trebalo da bude da se ne ponovi 12. mart. Slažem se u potpunosti. Jedini zamajac reformi danas je trenutna pozicija, a opozicija samo stoji sa strane i viče kako bi ona to bolje radila. A već je imala priliku 12 godina za to.

Alexei

pre 9 godina

Covek je profesor doktor i to moram da postujem, ali iskreno sit sam ovakvog poprilicno arogantnog i snishodljivog odnosa prema narodu. Kao da smo najgori na svetu, kao da nema nicega sem "malogradjanstvima". Putuj Igumane.

Zoran Obradovic

pre 9 godina

Diletantska analiza. Da smo prodati Putinu bilo bi nam mnogo bolje. Mi smo prodati Amerikancima, Nemcima i celoj Evropi. U "Evropskoj" Srbiji koju nam vec godinama propagiraju kojekakvi "profesori", Tadici, Dacici, Vucici,Vejvode i njima slicni narod umire od gladi, ostaje bez posla, sve je vise samoubistava jer beznadje caruje. A ovaj "profesor" propoveda o tome da smo Putinu prodati...Da li nam je Putin nametnuo SSP sa Evropom, SSP koji je ruinirao srpsku privredu i stotine hiljada ljudi ostavio bez posla? Ili to bese neko od Evropskih politicara iz evropske Srbije po nalogu Merkelove, Kamerona i slicnih? Da, da prodati smo Putinu..."Profesor" Samardzic prica o rusofiliji i kvinslisko-podanickom mentalitetu Srba? Pa zar su nas Rusi porobili a mi se s njima poistovecujemo? Vucic, Tadic, Dacic idu u Moskvu po domace zadatke? Ili ipak idu u Berlin? "Profesore" sedi dole, NEDOVOLJAN, jedinica kao vrata!

melanija sm

pre 9 godina

Samardžić spada u istoričare sa titulama koji nemaju nikakvo značajnije delo niti će iza sebe ostaviti traga !
Poznat je po svom liberalizmu u promeni političkih pozicija!
Bivši član LDP-a ,
Da li treba još nešto reći?!

milla

pre 9 godina

U ovom tekstu čovek " ne zna ni gde je pošao,ni gde je došao".
Inače, Nikola Samardžić je bivši član LDP-a,pa nije ni čudo da na takav način razmišlja!

samo da primetim

pre 9 godina

Red autošovinizma, red rusofobije, red dokazivanja sopstvenog evrofanatizma i naravno obavezni red pohvale najevropljaninu Vučiću. Ko zna, možda će da padne neka dobra fotelja. Možda čak i u Berlinu.

Natasa

pre 9 godina

Dobra analiza, nepristrasna i tacna. Ne znam sta buni one koji imaju primedbe na tekst. Nismo prodati Miskovicu, Beku i Rusima? Jesmo, dragi prijatelji, prodati smo odavno, ali vasi rusofilski mozgovi to vide kao patriotizam. Ne, nije to patriotizam, to je vrhunska izdaja nacionalnih interesa. Zemlja se ne prodaje nikome, cuva se za potomstvo, sto mi nismo uradili. Pokloniti naftnu industriju svoje zemlje jeste izdaja. Poklonili smo je za sta? Za imaginarnu pomoc Rusije u UN zbog Kosova. I? Sta dobijamo time? Jesu nam pomogli da vratimo Kosovo.

Kad budete shvatili da iza svega i dalje stoji milosevicevska nerazmontirana udba, bice kasno. Ali vi ionako sve kasno shvatite.

Aleksandar Mladenovic

pre 9 godina

Cudesna je transformacija ovog coveka od veliko-srpskog šoviniste i nacionaliste do autošoviniste.

Niije tesko pronaci na internetu, ako niste imali prilike da citate, njegove "rane radove" pocetkom devedesetih.
Kako je nekada vredjao muslimane, Hrvate, Albance tako se danas odnosi prema narodu kojeg je nekada otvoreno podsticao na rat i obracun sa celim Svetom-Srbima.
Kako je nekada mrzeo i prezirao Afrikance i Azijce tako danas mrzi i prezire Ruse.
Neka muka jeste.

Pedja

pre 9 godina

Ako je nešto posebno mučno u vezi Vučića (a skoro sve je mučno), onda je to svakako ovo nasilno poređenje sa Zoranom Đinđićem. Za Đinđića zaista ne može biti veće uvrede. Ne postoje dva različitija čoveka i dve različitije politike nego što su Vučićeva i Đinđićeva. Đinđić je imao podršku 5% biračkog tela jer je zaista sprovodio reforme a Vučić ima podršku 50% [sic!] upravo zbog toga što nikakve reforme ne sprovodi i uopšte ne radi ništa. Da i ne govorimo o odnosu prema političkim protivnicima - Đinđić je pokušao od Srbije da napravi demokratsko društvo, a Vučić Srbiju vraća u doba zabrana i progona. I tako bi moglo unedogled.

Tihomir

pre 9 godina

Нема препреке коју не може да прескочи магаре натоварено златом
Једна лепа прича, из старе Грчке, пластично, објашњава моћ новца. Моћна Атина је припремала рат против Солуна са богатом залеђином. Александра Македонског обавештавају његови жбири да се атинској војсци тешко може супротставити, јер, поред осталог, наступају и са моћном коњицом, а Солун има, уместо коња, само магарце. Александар шаље жбире у Атину са већим количинама злата, да потплате неслогу у војсци Атине и жбирима објашњава да „нема препреке коју не може да прескочи магаре натоварено златом“.
Златом-фунтама (75000) енглеска обавештајна служба организовала је војни пуч 27.марта 1941. , па је Југословенска војска капитулирала за десетак дана, а пучисти су, са златом и фунтама побегли из земље. Златом-парама велике силе су организовале војне и друге пучеве у десетинама држава, почев од Латинске Америке, Азије, Африке, Европе-„Солидарности“ у Пољској, где год су наишле на непослушна национална руководства. Да организујеш демонстрације у Румунији, Либији, Украјини, нереде у Сирији,..треба ти новац. Сва страначка политика врти се око новца: да постанеш посланик (био сам, својевремено предложен за посланика Скупштине Србије, као први на тајном изјашњавању у странци, али је посланик постао други,..), да напредујеш у служби, да постанеш министар, да заузмеш добру позицију у странци, да пређеш у другу странку, да ти одобре уџбеник, збирку,... треба ти новац. Тајкуни имају новац, а новац је свемогућ.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

"Svi koji smo sarađivali s političkim liderima koji su nas prodali Zemunskom klanu, bandama Dobrice Ćosića i Jovice Stanišića, Miškoviću, Beku i Putinu...“, zaključuje Nikola Samardžić.
---------
Jadni su ti studenti koje Vi vaspitavate i ucite istoriji?! Ako jedan univerzitetski profesor najplodnijeg srpskog knjizevnika moze da smesti u bandite, valjda je jasno kuda ide ovo drustvo? Jos jedan iz galerije propalih srpskih intelektualaca koji su sami sebi svrha. Diskutovati da li smo na istoku ili zapadu, u kontekstu koji iznosi ovaj profesor, predstavlja, zaista, samo tracenje vremena.

Stevan

pre 9 godina

Ne moze prodana dusa da mi govori o tome kome smo se prodali. Takodje, takva osoba nema pravo da pominje a jos manje komentarise takve velicine kao sto su Dobrica Cosic I Zoran Djindjic. Sve dalje sto napisem sprecice da ovaj komentar uopste bude objavljen.

Alexei

pre 9 godina

Covek je profesor doktor i to moram da postujem, ali iskreno sit sam ovakvog poprilicno arogantnog i snishodljivog odnosa prema narodu. Kao da smo najgori na svetu, kao da nema nicega sem "malogradjanstvima". Putuj Igumane.

loša TAKTIKA

pre 9 godina

Ma šta kažu,prodati smo Beku,Miškoviću i Putinu.Zapadu ništa nije prodato,oni su nam još i protiv naše volje davali i šakom i kapom.Prekinite se više lizati zapadu,ništa nećete time postići.

No brain, no shame

pre 9 godina

Najbolji su mi ovi desnicari sto napadaju profesora, vole vucica koji ih vodi u evropu i nato brze nego zene u crnom, istovremeno zaklinju se u putinovu sovjetiju.
(Djura, 16. septembar 2014 10:11)

A ti si kao LEVIČAR!? Radnička prava, to je smisao levice, tradnička, a ne LGBT, kapiraš? Dok se radnička prava zatiru, od LGBT-prava pravite 24/7 cirkus.
Zato, moj levičaru, radničkim s epravima bavi, a ne zvonima i praporcima.

Перица

pre 9 godina

"Arbeit macht frei" / "Jedem das Seine" - по томе ће бити запамћена протестантска Европа, Енглезима који су први смислили конц-логоре и применили на породице бурских герилаца и Немце који су систем усавршили!

avaxus

pre 9 godina

Хвала вам Европо за организовање пучева у Првом и Другом светском рату.
Хвала Европо за сурово бомбардовање Срба у другом светском рату.
Хвала за невиђено сакривање истине о клању и протеривњу Срба са Косова и Метохије и из Хрватске.
Хвала за МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА, а затим разбијање Србије.
МИСЛИМ ДА БИ САМО БУДАЛА СА ВАМА РАЗГОВАРАЛА О БИЛО ЧЕМУ.

Pažljivi čitalac

pre 9 godina

Dobro je. Ovakvi diletantski tekstovi, lako oborivi sa logičkog I materijalnog stanovišta samo pojačavaju uverenje normalnih ljudi da je EU priča teška prevara. Srbija nikada nije bila zapad, I daj bože da nikada ne bude.

cincar

pre 9 godina

U civilizovanom svetu ovakav govor bi bio sankcionisano, ne samo pravno već i opštim prezirom, što fašistički ispad i zaslužuje. Da li sutra neko treba da mi lepi žutu traku i da mi vodi decu u logor?

ko je ono beše dobio naše prirodne resurse i monopol na poklon?

pre 9 godina

po združenom lajanju sns-botova, frusofila-putinoljubaca i iskompleksiranih patrijota - jasno se vidi da je čovek pogodio pravo u centar!

od kad ona gore ekipa "brani" srpstvo - ono nezaustavljivo srlja u propast!
srpstvo je od te ekipe bolje branio čak i tito...

SIT SAM ANALITIČARA

pre 9 godina

I pre 2000.g. su nam analitičari govorili kako treba da udjeno u EU, kako će nam posle 5 .10.biti bolje,. pa posle kako nam je bolje-oni samo pričaju isprazne priče tako da sam sit njihovih nagadjanja bez realne podrške i osnove.

Marko

pre 9 godina

Ne volim nijednog srpskog politicara, ali ovakve zaista prezirem. Ne volim poltrone, prevrtace, lazne moraliste..
Znam da ce mi mnogi ovde udariti minus, ali jedini koga zaista postujem, iako delim totalno suprotnu od njegove ideologije je Vojislav Seselj i to iz jednog jedinog razloga, covek je ostao dosledan od pocetka do kraja prici koju je prica, i svoj zivot je ulozio da je odbrani.. Ne volim ga ali ga postujem!
A ovi ostali sto su sledili njegov kurs i u suzama ga ispracali u Hag, zajedno sa ovim sto pise ovakve tekstove, zaista bi trebali da se stide.. Mada stid i obraz u Srbiji odavno ne postoje..

Mare,NS

pre 9 godina

""...I Rusija i Srbija danas su kentaur, nakaza, s grivom Nikolaja II i Staljinovim mozgom. ...""

Bolje da imamo bilo kakav mozak, nego pileci!!!

Mare

pre 9 godina

Mi smo prodati Amerikancima, a na evropskom putu smo vec 14 godina. Nikola Samardzic je bivsi clan LDP, 90-tih je bio veliki nacionalista , pisao je i za cetnicki list "Pogledi".

N

pre 9 godina

(Natasa, 15. septembar 2014 06:50)
Kad budes shvatila da iza Milosevica a i danas, iza svega sto nam se dogadja u zivotu, stoji bivsa komunisticka UDBA koju danas tako voli "pametna, evropski orijentisana gradjanska Srbija", onda ce biti kasno. O f*ck vec je kasno...
P.S. Seti se samo kako je LDP branio onog udbasa sto je bio direktor Golog otoka

burgermeister

pre 9 godina

Čekaj malo, je li ovo isti onaj Samardžić što je pisao ode srpskom fašizmu u kraljevačkim "Pogledima" tamo početkom 90ih?! Dakle obraz je u Srbiji, izgleda, definitivno relativna i đon kategorija. Mene bi bilo sramota da više ikada pomolim nos iz rupe nakon takvog otvorenog ideološkog prostituisanja, a ovaj se našao da drži mudra slova o "cincarsko-brđanskom šovinizmu" sa neke visokomoralne katedre. "Cincaro-brđanin" si ti, moj "profesore" Samardžiću- najobičnija "ideološka prostitutka".
Ja, kao bivši glasač LDP, bio sam zgranut kad sam pročitao njegove bljuvotine u "Pogledima", reči kojih bi se i mladi Šešelj postideo?! No nije posebno problematičan Samardžić, nego stotinu balavaca koje je potrčalo da podeli preporuke i objasni nama "cincaro-brđanima" koliko smo rusofilni, glupi, krezubi i neoprani.
Deco naivna, skapirajte da likovi poput Samardžića i Srbljanovićke menjaju ideologije kao gaće, prema potrebi i diktatu lične koristi. Stidećete se sami sebe i budalaština koje pišete za 5-10 godina. Pamet u glavu i informišite se, politička scena Srbije je puna prevrtača i ideoloških prostitutki poput Samardžića koji sole pamet svima šta i kako bi trebalo, dok sami nisu bili u stanju da zadrže minimalnu dozu intelektualnog i građanskog integriteta i pristojnosti.

burgermeister

pre 9 godina

Još malo citata iz opusa velepoštovanog profesora Samardžića:

„Krajem maja Savet bezbednosti je ovlastio Međunarodni sud u Hagu da goni i sudi one koji su odgovorni za ozbiljne povrede međunarodnog i humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije, počev od 1. januara 1991. Ovaj pseudopravni osnov poslužio je za masovnu antisrpsku histeriju u izveštaju „Helsinki voča“ iz avgusta prošle godine... Nastali u atmosferi sveopšte antisrpske histerije, pokrenute i održavane u službi utemeljivanja novih načela i odnosa snaga u planetarnim okvirima, izveštaji „Helsinki voča“, naročito prvi tom iz avgusta 1992. svojom objektivnošću i nivoom jednako stručne kompetentnosti i ljudske pristojnosti nisu uspeli prevazići žalosnu niskost dnevnopolitičke propagande.“
(„Pogledi“, 9.7. 1993, str. 28-30)

„Dok su Srbi u izveštajima „Helsinki voča“ optužuju za sprovođenje smišljenog državnog terora, Hrvatima i muslimanima se prebacuje samo na pojedinačnim ispadima, što ima za cilj postizanje utiska da su Srbi glavni krivci za etnička čišćenja i zločine u bivšoj BiH.“
(„Pogledi“, 6.8.1993. „Dvostruki aršini Zapada“,str. 29-31)

sumorni

pre 9 godina

"(Atina, 15. septembar 2014 18:21)"

Obzirom da odlično poznajemo lik i delo Aleksandra Vučića, ove bajke si trebala na nekom dečijem sajtu da pišeš.

A i tamo samo za velike pare.

Kingmaker

pre 9 godina

Бадава му то што је професор кад из неког разлога мења боје као камелеон.Друга ствар - па по Србији вршљају највише компаније из ЕУ и Америке са истом пословном доктрином коју спроводе где год имају испоставе - само се увећање капитала цени,а не људски рад,што је и суштина либералног капитализма.То,наравно и Руси исто раде,само што овај "професор" тенденциозно све најгоре сваљује на источни блок.А и та приватизација је беше почела као један од услова ЕУ.

Nikola

pre 9 godina

I sta ste hteli da kazete, gospodine Samardzicu? To je jedino smisleno pitanje koje se moze uputiti posle bilo kog njegovog izlaganja. I to ne zbog nerazumevanja od strane slusalaca, vec zbog nerazumevanja sa njegove strane. Covek je bolesno infantilna i jos bolesnije sujetna osoba! To sto ne moze da dise a da nije prebrojao uzdahe u minutu nekog svog zapadnog autoriteta nije ista sto interesuje bilo koga! Ipak, on sebi daje za pravo da svakom coveku oko sebe prikaci nekog loseg idola. Po svaku cenu! Nasi intelektualci...
I ovakvi likovi su itekako svesni sopstvene nemoci! Zato se i razmece glomaznim pojmovima u nadi da ce nekoga uplasiti i odgovoriti od eventualnih pitanja upucenih njemu. Porazavajuce!
I ovo sto pisem nema veze sa nesposobnjakovicem druge, svoje vrste, Vucicem. I njemu slicnima. Al' mi je muka da se ovakvi kriju iza profesorskog poziva! I ja sam profesor! Pa koga briga?! To sto sam profesor je izazov i narocita odgovornost koju imam pred onima kojima sam profesor. A ne privilegija kojom bih mahao pred bilo cijim ocima.
Ovakvi likovi su rodjeni iz ludila sa kraja 90ih godina proslog veka. I samo tada su mogli i biti interensantni. Danas je 2014. godina. Barem cutite, gospodine Samardzicu!..

burgermeister

pre 9 godina

"Odavno nije tajna, koju ni zapadna strana ne prikriva : rasturanje Jugoslavije a potom i teritorijalnog jedinstva srpskog nacionalnog entiteta sprovode se i proučavaju kao jedan od mogućih modela i polazište pronalaženju najbezbednijeg metoda konačnog svođenja sovjetske i imperijalne moći u okove neumoljive ekonomske zavisnosti i dužni č kog ropstva, a ruske nacije u najtešnje teritorijalne okvire. Možda se i u toj činjenici sakriva ona tajna nit koja približava prekomorske zelenaške kompanije neonacističkom konceptu novog poretka koji, zarad postizanja globalne suprematije američke nacije, pretpostavlja potiskivanje velikih evropskih nacija metodom ekonomskih diverzija (koje se nazivaju integracijama), brisanjem granica između evropskih država ili pak favorizovanjem nacija drugog reda (koje nemoć sopstvene kulturne emancipacije nadoknađuju energijom separatističkih strasti i šovinističke mržnje). Okupljeni poglavito u vašingtonskim ložama zidara jedne nove univerzalističke imperije i po berzanskim špiljama finansijskih mešetara njujorškog Volstrita, vrhovni svetski naredbodavci u najuglednijim međunarodnim institucijama, na odobravanje bledih, potkupljivih i snishodljivih evropskih diplomata, bez ustručavanja diktiraju načela starozavetne, mojsijevske okrutnosti i utilitarizma, nacističke antiistoričnosti i potkulturnog blesavila.“
Ovo piše prof Nikola Samardžić za „Književne novine“, br. 848, 15.9.1992. na str.5

Nislija

pre 9 godina

Ja koji dosta pratim politiku i sam sam deo svega toga,nekad direktno,nekad indirektno nisam uopste znao do danas ko je prof. Samardzic. Prosto je neverovatno da 50% komentatora na ovom postu,zna cak i da je za Poglede radio i svi su cudom zacudjeni o njegovoj transformaciji. Rade posao cika Dobricine junose.Udbaska sekta radi punom parom.Danas su im glavni projekti bili blacenje ovog izvanrednog teksta i da Delije sviraju gusle na severu (inace sam vatreni navijac Crvene Zvezde). Toliko je to bahata banda,da osporavaju jednog Vuka Karadzica, verujem da je blizu dan kada ce poceti i Teslu da osporavaju. Rade punom parom jer su i sami svesni da je konacno njihov kraj na vidiku,a u sekti se vodi velika borba za prevlast ko ce biti glavni izmedju Kusturice i Rista Radovica. Rusi im nece pomoci, niti to zele,a i da hoce,ne mogu. Da se Evroazijska Unija razvije do te mere,da i Srbija realno moze u nju da udje,onda bi ista ova banda bila pro evropska i pro americka,jer je poenta da Srbija bude tu gde je sada,nigde,jer dok je nigde,mogu da vladaju,mogu da gazduju tudjim,mogu da odrzavaju bolestan sistem vrednosti. Srecom pa je konacno nakon 30 godina kraj na vidiku,ali ima jos dosta do njega.

Vladimirr

pre 9 godina

Ja moram da priznam da bih se slozio sa gospodinom koji se podpisao sa Nikola. Prof. Samardzic je dosta arogantno i sa puno etiketa napao sve i svakoga, dajuci neke dosta ostre stavove o nasem "profasistickom" mentalitetu, a da nikog konkretno ne pomene. How convenient! Par obstih mesta, par fraza koje "strasno zvuce" i tekst je na svetu. Treba ipak nesto konkretno i reci, truditi se dati i neke cinjenice i govoriti razumljivo - kako rece Nice, iz plavog, dubokog jezera se izvlaci daleko vise ribe nego iz bare. A ja kod profesora vidim samo mutnu vodu :)

despot

pre 9 godina

Ja mislim da bi nas ovako jedan pre svega sposoban covek sa jos par sjajnih uspesnih analiticara spasio svih problema,i duhovnih i materijalnih, treba mu verovati i dati mu sansu. NOT

Neznalica

pre 9 godina

Nikola@

Kao prvo Nikola, ne bi bilo loše da se predstavite punim imenom i prezimenom kada ovako lično napadate Samardžića. Vi ga napadate na ličnoj osnovi a ne polemišete sa idejama koje iznosi. S obzirom da sami kažete da ste profesor to je najmanje što bi bilo pristojno da uradite.

Drugo, o kakvom ludilu sa kraja devedesetih govorite? Kako to preskočiste prvu polovinu devedesetih? Prosto čovek može da dođe do zaključka da vam je taj period sasvim odgovarao i da iz vas progovara mržnja što su nakon vas došli ovi sa kraja devedesetih.

Vidite, ima nas kojima ne odgovaraju devedesete, generalno. Ne odgovaraju nam ni sve ove godine nakon njih ali, kao normalni ljudi, bar zahvaljujemo bogu što se više ne ratuje i ne gubi se najdragocenije, životi ljudi. Usput, čisto da bude jasno, meni nikada nije odgovarao ni Titov režim.

Treće, govoriti, kroz kritikovanje Samardžića, na takav način o Zapadu nije baš na profesorskom nivou. Onaj ko koristi termin Zapad kao negativnu odrednicu teško da je u stanju da akademski diskutuje. Da ne bude zabune, onaj ko koristi termin Istok kao negativnu odrednicu takođe teško da može biti ozbiljno shvaćen. Bar u ozbiljnim stručnim krugovima.

Djura

pre 9 godina

Najbolji su mi ovi desnicari sto napadaju profesora, vole vucica koji ih vodi u evropu i nato brze nego zene u crnom, istovremeno zaklinju se u putinovu sovjetiju.

bolesni umovi

pre 9 godina

na svaku pametnu besedu, nepametni i zatucani reaguju na isti način: pročitaju svaki peti red, pa udri u botovskom stilu: šovinizam, rusofilija, eurofanatizam - proizvodi bolesnog uma kojim ovi nazovi komentatori inače suvereno vladaju, daleko su od namere prof samardžića da ukaže na suštinu, daleko su od pameti.

Žaki

pre 9 godina

"Prodati smo Beku, Miškoviću i Putinu"

Sam naslov članka govori u prilog tome da je aktuelan onaj moj predlog od pre nekog vremena da zemlju, koje smo mi vlasnici - raja, rulja, narod, referendumski prodamo onome kome mi hoćemo. Japancima treba zemlja i ne žale pare. Ako već gladujemo, potpuno rasulo na sve strane ...pa što da svako od nas ne uzme po pola miliona evra u džep uz uslov da ostanemo nacionalna manjina u zemlji?! Pa sirotinja svakako i nema državu! Čak bi i svaki iz policije i DBa dobio pola miliona! Četvoročlana porodica = dva miliona! Ko s time ne bi mogao da živi? Svi i bukvalno svi po pola miliona!? Uskoro će neko prodati zemlju a mi ćemo biti sirotinja vazda i uvek. Japanci su ekonomska velesila; njima pljunuti 4 - 5 hiljada milijardi nije neki problem. Njima će svako dati zajam ako im zafali ..a ovde bi onda imali i SONY, i micubiši, i hondu ...i mnoge druge firme gde bi i mi kao manjina mogli da radimo! Ne bi bilo gladnih po Prokuplju, Kuršumliji ... ne vidim manu predlogu.
Volim i ja Srbiju, tu sam rođen! Nije mi stran ni patriotizam ni boračke pesme ali, kad kancer zahvati organizam - seci brate sve samo da ostane glava živa! A ovim potezom ne da bi bili živi već bi bili najbogatija manjina na planeti! Svugde dočekana sa osmehom! Ne čini Srbe i srpstvo teritorija nego Liturgija! U turskoj državi Crkva nam je čuvala identitet nekoliko vekova; tako bi bilo i sada! Ako Kosmet (ili Hilandar) imaš u srcu a ne samo na usnama onda si i u Finskoj na Kosmetu!

mujcinovic salih

pre 9 godina

Vidim da vecini smeta proslost gospodina Samardzica!I Vucic ima ne bas tako sjajnu proslost!Sta sad... covek pokusava da se promeni,evoluirao je u poztivnom smislu bar za mene.Zasto to ne bi bilo moguce i kod gospodina Samardzica.Da kazem jos ovo sve sto je rekao tacno je?

Gojko

pre 9 godina

DOS je izneverio očekivanje. I sarađivao je sa mafijom. Jedini naš strah bi trebalo da bude da se ne ponovi 12. mart. Slažem se u potpunosti. Jedini zamajac reformi danas je trenutna pozicija, a opozicija samo stoji sa strane i viče kako bi ona to bolje radila. A već je imala priliku 12 godina za to.

Rusofil!

pre 9 godina

Analiza iz strucnog ugla. Postujem misljenje, ne slazem se u celosti. Ovaj covek je okrenut prema zapadu u potpunosti, ja nisam za takvu politiku, vise mi se svidja prica sa dva ulaza, jer danas ne vlada politicka ili ovakva svetst, vec ekonomska, u nasem danasnjem slucaju trzisna. Treba radti na uvecanju vrednosti naseg trzista koriscenjem dva srafa, nemackog i ruskog. Da li za tim stolovima sede kriminalci ili ne, to nas se ne tice, mi samo hocemo da radimo.

pablito

pre 9 godina

@burgermeister
Gradonacelnice, nije to Samardzic iz KG (ne kraljevackih) Pogleda. Taj se zvao Milosav. Ako ste stvarno bili clan ldp, Nikolu Samardzica bi trebalo da znate. Bitno je dq se pusti glasina i oblati covek, zar ne?

Tatjana

pre 9 godina

Nonsens. Nemam nameru da bilo koga ovde veličam ali de fakto se po prvi put zahvaljujući konkretnim činjenjem primičemo eu integracijama.

Mrak

pre 9 godina

Po meni Vucic se dobro drzi sobzirom koliko skacu na coveka,Tadic nije imao nikakvu ulogu bio je tu cisto da izvrsi necije naredbe,Kostunica se slucajno tu zadesio,a Sloba je pokusavao da odrzi standard i taj duh Juge !

Silver Surfer

pre 9 godina

Kako se ovde lako barata necijom politickom prosloscu kada se izneseni stavovi ne poklapaju sa uspostavljenim mantrama. I sada, ispada da je veoma vazno sta je Samardzic pisao u Pogledima a jos bitnije je sto je bio clan LDP-a (ovo je samo po sebi diskvalifikujuce). Ne bih imao nista protiv da je Samardzic jedini koji je promenio politicke stavove. Medjutim, danas je premijer Srbije jedan ozbiljan politicki konvertit. Onaj koji je zagovarao ratno hiskacku politiku, koja je podrazumevala da tudja deca idu u ratove u kojima Srbija ne ucestvuje, koja je zagovarala granice nekakve velike Srbije a na kraju dovela do najveceg nacionalnog poraza u istoriji, u kojoj su se delili stanovi dok su drugima stizali pozivi za mobilizaciju, koja je gradjane Srbije delila na patriote i strane placenike i domace izdajnike, to je politika u kojoj se pretilo motkama Djelicu i Tadicu ako potpisu Sporazum o stabilizaciji i prikljucivanju, politika koja se zasnivala na negaciji svega u kojoj su ljudska tragedija i siromastvo, bili politicki ekspolatisani jer ni na cemu drugom takva politika i nije mogla da se zasniva. Danas, oni koji su izdali svog kuma i politickog oca, oni koji su potpisali izdajnicki briselski sporazum, predstavljaju evro fanatike vece nego sto su zajedno bili Tadic, Ceda i ostala ekipa. Ali, izgleda to nije bitno. Bitno je sta je bio Samardzic. A knjige njegovog oca su mi draze od kalemarovih.

Zeka

pre 9 godina

Tekst obiluje nekim jasnim podnescima da se Srbija okrenula buducnosti i da je prikljucenje EU 2020 put koji trebamo preci zajedno, ako zelimo da se drzava uredi po evropskim principima.

Atina

pre 9 godina

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić vode jednu normalnu i posebnu politiku koju će Srbiji izvući iz teške ekonomske krize, njihova politika se svodi na poštenje na mirnu politiku, u kojoj nema tajkuna da gazduju već da vrate sve ona sredstva koja su uzeli od naroda i države. Vode politiku prava, borbu protiv kriminala i korupcije, takvu politiku koja će reformama ojačati naš državni sistem, ovaj tekst ne može da se poredi sa Vučićevom politiku koja je potpuno slobodna, u kojoj je velika prava i slobode svakog građananina, koja je tolerantnija od svih. Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić poštuje nacionalne manjine Srbije, njihove običaje i kulturu. Sankcije Rusije se neće uvesti jer u EKSPOZEU Aleksandra Vučića piše da će vlada voditi neutralnu politiku koja će spojiti istok sa zapadom.Tomislav Nikolić zajedno sa Aleksandrom Vučićem bori za neutralnost Srbije.

Fratelo

pre 9 godina

Samardžić može da priča šta hoće. Činjenica je da je Srbija nakon dužeg perioda napokon krenula ka napretku i razvoju. Politika Srbije je razvijanje dobrih odnosa i saradnje sa svima, a tome definitivno moramo težiti. Najlakše je kritikovati i napadati, u to nema sumnje. Veoma je bitno da razvijemo saradnju sa svima, jer je to jedini način da se u potpunosti i što pre ekonomski oporavimo.

Zoran Obradovic

pre 9 godina

Diletantska analiza. Da smo prodati Putinu bilo bi nam mnogo bolje. Mi smo prodati Amerikancima, Nemcima i celoj Evropi. U "Evropskoj" Srbiji koju nam vec godinama propagiraju kojekakvi "profesori", Tadici, Dacici, Vucici,Vejvode i njima slicni narod umire od gladi, ostaje bez posla, sve je vise samoubistava jer beznadje caruje. A ovaj "profesor" propoveda o tome da smo Putinu prodati...Da li nam je Putin nametnuo SSP sa Evropom, SSP koji je ruinirao srpsku privredu i stotine hiljada ljudi ostavio bez posla? Ili to bese neko od Evropskih politicara iz evropske Srbije po nalogu Merkelove, Kamerona i slicnih? Da, da prodati smo Putinu..."Profesor" Samardzic prica o rusofiliji i kvinslisko-podanickom mentalitetu Srba? Pa zar su nas Rusi porobili a mi se s njima poistovecujemo? Vucic, Tadic, Dacic idu u Moskvu po domace zadatke? Ili ipak idu u Berlin? "Profesore" sedi dole, NEDOVOLJAN, jedinica kao vrata!

Natasa

pre 9 godina

Dobra analiza, nepristrasna i tacna. Ne znam sta buni one koji imaju primedbe na tekst. Nismo prodati Miskovicu, Beku i Rusima? Jesmo, dragi prijatelji, prodati smo odavno, ali vasi rusofilski mozgovi to vide kao patriotizam. Ne, nije to patriotizam, to je vrhunska izdaja nacionalnih interesa. Zemlja se ne prodaje nikome, cuva se za potomstvo, sto mi nismo uradili. Pokloniti naftnu industriju svoje zemlje jeste izdaja. Poklonili smo je za sta? Za imaginarnu pomoc Rusije u UN zbog Kosova. I? Sta dobijamo time? Jesu nam pomogli da vratimo Kosovo.

Kad budete shvatili da iza svega i dalje stoji milosevicevska nerazmontirana udba, bice kasno. Ali vi ionako sve kasno shvatite.

Atina

pre 9 godina

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić vode jednu normalnu i posebnu politiku koju će Srbiji izvući iz teške ekonomske krize, njihova politika se svodi na poštenje na mirnu politiku, u kojoj nema tajkuna da gazduju već da vrate sve ona sredstva koja su uzeli od naroda i države. Vode politiku prava, borbu protiv kriminala i korupcije, takvu politiku koja će reformama ojačati naš državni sistem, ovaj tekst ne može da se poredi sa Vučićevom politiku koja je potpuno slobodna, u kojoj je velika prava i slobode svakog građananina, koja je tolerantnija od svih. Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić poštuje nacionalne manjine Srbije, njihove običaje i kulturu. Sankcije Rusije se neće uvesti jer u EKSPOZEU Aleksandra Vučića piše da će vlada voditi neutralnu politiku koja će spojiti istok sa zapadom.Tomislav Nikolić zajedno sa Aleksandrom Vučićem bori za neutralnost Srbije.

melanija sm

pre 9 godina

Samardžić spada u istoričare sa titulama koji nemaju nikakvo značajnije delo niti će iza sebe ostaviti traga !
Poznat je po svom liberalizmu u promeni političkih pozicija!
Bivši član LDP-a ,
Da li treba još nešto reći?!

milla

pre 9 godina

U ovom tekstu čovek " ne zna ni gde je pošao,ni gde je došao".
Inače, Nikola Samardžić je bivši član LDP-a,pa nije ni čudo da na takav način razmišlja!

ko je ono beše dobio naše prirodne resurse i monopol na poklon?

pre 9 godina

po združenom lajanju sns-botova, frusofila-putinoljubaca i iskompleksiranih patrijota - jasno se vidi da je čovek pogodio pravo u centar!

od kad ona gore ekipa "brani" srpstvo - ono nezaustavljivo srlja u propast!
srpstvo je od te ekipe bolje branio čak i tito...

cincar

pre 9 godina

U civilizovanom svetu ovakav govor bi bio sankcionisano, ne samo pravno već i opštim prezirom, što fašistički ispad i zaslužuje. Da li sutra neko treba da mi lepi žutu traku i da mi vodi decu u logor?

mujcinovic salih

pre 9 godina

Vidim da vecini smeta proslost gospodina Samardzica!I Vucic ima ne bas tako sjajnu proslost!Sta sad... covek pokusava da se promeni,evoluirao je u poztivnom smislu bar za mene.Zasto to ne bi bilo moguce i kod gospodina Samardzica.Da kazem jos ovo sve sto je rekao tacno je?

bolesni umovi

pre 9 godina

na svaku pametnu besedu, nepametni i zatucani reaguju na isti način: pročitaju svaki peti red, pa udri u botovskom stilu: šovinizam, rusofilija, eurofanatizam - proizvodi bolesnog uma kojim ovi nazovi komentatori inače suvereno vladaju, daleko su od namere prof samardžića da ukaže na suštinu, daleko su od pameti.

Zeka

pre 9 godina

Tekst obiluje nekim jasnim podnescima da se Srbija okrenula buducnosti i da je prikljucenje EU 2020 put koji trebamo preci zajedno, ako zelimo da se drzava uredi po evropskim principima.

Gojko

pre 9 godina

DOS je izneverio očekivanje. I sarađivao je sa mafijom. Jedini naš strah bi trebalo da bude da se ne ponovi 12. mart. Slažem se u potpunosti. Jedini zamajac reformi danas je trenutna pozicija, a opozicija samo stoji sa strane i viče kako bi ona to bolje radila. A već je imala priliku 12 godina za to.

Alexei

pre 9 godina

Covek je profesor doktor i to moram da postujem, ali iskreno sit sam ovakvog poprilicno arogantnog i snishodljivog odnosa prema narodu. Kao da smo najgori na svetu, kao da nema nicega sem "malogradjanstvima". Putuj Igumane.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

"Svi koji smo sarađivali s političkim liderima koji su nas prodali Zemunskom klanu, bandama Dobrice Ćosića i Jovice Stanišića, Miškoviću, Beku i Putinu...“, zaključuje Nikola Samardžić.
---------
Jadni su ti studenti koje Vi vaspitavate i ucite istoriji?! Ako jedan univerzitetski profesor najplodnijeg srpskog knjizevnika moze da smesti u bandite, valjda je jasno kuda ide ovo drustvo? Jos jedan iz galerije propalih srpskih intelektualaca koji su sami sebi svrha. Diskutovati da li smo na istoku ili zapadu, u kontekstu koji iznosi ovaj profesor, predstavlja, zaista, samo tracenje vremena.

Mrak

pre 9 godina

Po meni Vucic se dobro drzi sobzirom koliko skacu na coveka,Tadic nije imao nikakvu ulogu bio je tu cisto da izvrsi necije naredbe,Kostunica se slucajno tu zadesio,a Sloba je pokusavao da odrzi standard i taj duh Juge !

Neznalica

pre 9 godina

Nikola@

Kao prvo Nikola, ne bi bilo loše da se predstavite punim imenom i prezimenom kada ovako lično napadate Samardžića. Vi ga napadate na ličnoj osnovi a ne polemišete sa idejama koje iznosi. S obzirom da sami kažete da ste profesor to je najmanje što bi bilo pristojno da uradite.

Drugo, o kakvom ludilu sa kraja devedesetih govorite? Kako to preskočiste prvu polovinu devedesetih? Prosto čovek može da dođe do zaključka da vam je taj period sasvim odgovarao i da iz vas progovara mržnja što su nakon vas došli ovi sa kraja devedesetih.

Vidite, ima nas kojima ne odgovaraju devedesete, generalno. Ne odgovaraju nam ni sve ove godine nakon njih ali, kao normalni ljudi, bar zahvaljujemo bogu što se više ne ratuje i ne gubi se najdragocenije, životi ljudi. Usput, čisto da bude jasno, meni nikada nije odgovarao ni Titov režim.

Treće, govoriti, kroz kritikovanje Samardžića, na takav način o Zapadu nije baš na profesorskom nivou. Onaj ko koristi termin Zapad kao negativnu odrednicu teško da je u stanju da akademski diskutuje. Da ne bude zabune, onaj ko koristi termin Istok kao negativnu odrednicu takođe teško da može biti ozbiljno shvaćen. Bar u ozbiljnim stručnim krugovima.

Fratelo

pre 9 godina

Samardžić može da priča šta hoće. Činjenica je da je Srbija nakon dužeg perioda napokon krenula ka napretku i razvoju. Politika Srbije je razvijanje dobrih odnosa i saradnje sa svima, a tome definitivno moramo težiti. Najlakše je kritikovati i napadati, u to nema sumnje. Veoma je bitno da razvijemo saradnju sa svima, jer je to jedini način da se u potpunosti i što pre ekonomski oporavimo.

despot

pre 9 godina

Ja mislim da bi nas ovako jedan pre svega sposoban covek sa jos par sjajnih uspesnih analiticara spasio svih problema,i duhovnih i materijalnih, treba mu verovati i dati mu sansu. NOT

Pažljivi čitalac

pre 9 godina

Dobro je. Ovakvi diletantski tekstovi, lako oborivi sa logičkog I materijalnog stanovišta samo pojačavaju uverenje normalnih ljudi da je EU priča teška prevara. Srbija nikada nije bila zapad, I daj bože da nikada ne bude.

N

pre 9 godina

(Natasa, 15. septembar 2014 06:50)
Kad budes shvatila da iza Milosevica a i danas, iza svega sto nam se dogadja u zivotu, stoji bivsa komunisticka UDBA koju danas tako voli "pametna, evropski orijentisana gradjanska Srbija", onda ce biti kasno. O f*ck vec je kasno...
P.S. Seti se samo kako je LDP branio onog udbasa sto je bio direktor Golog otoka

Djura

pre 9 godina

Najbolji su mi ovi desnicari sto napadaju profesora, vole vucica koji ih vodi u evropu i nato brze nego zene u crnom, istovremeno zaklinju se u putinovu sovjetiju.

Pedja

pre 9 godina

Ako je nešto posebno mučno u vezi Vučića (a skoro sve je mučno), onda je to svakako ovo nasilno poređenje sa Zoranom Đinđićem. Za Đinđića zaista ne može biti veće uvrede. Ne postoje dva različitija čoveka i dve različitije politike nego što su Vučićeva i Đinđićeva. Đinđić je imao podršku 5% biračkog tela jer je zaista sprovodio reforme a Vučić ima podršku 50% [sic!] upravo zbog toga što nikakve reforme ne sprovodi i uopšte ne radi ništa. Da i ne govorimo o odnosu prema političkim protivnicima - Đinđić je pokušao od Srbije da napravi demokratsko društvo, a Vučić Srbiju vraća u doba zabrana i progona. I tako bi moglo unedogled.

Mare,NS

pre 9 godina

""...I Rusija i Srbija danas su kentaur, nakaza, s grivom Nikolaja II i Staljinovim mozgom. ...""

Bolje da imamo bilo kakav mozak, nego pileci!!!

Перица

pre 9 godina

"Arbeit macht frei" / "Jedem das Seine" - по томе ће бити запамћена протестантска Европа, Енглезима који су први смислили конц-логоре и применили на породице бурских герилаца и Немце који су систем усавршили!

Tatjana

pre 9 godina

Nonsens. Nemam nameru da bilo koga ovde veličam ali de fakto se po prvi put zahvaljujući konkretnim činjenjem primičemo eu integracijama.

avaxus

pre 9 godina

Хвала вам Европо за организовање пучева у Првом и Другом светском рату.
Хвала Европо за сурово бомбардовање Срба у другом светском рату.
Хвала за невиђено сакривање истине о клању и протеривњу Срба са Косова и Метохије и из Хрватске.
Хвала за МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА, а затим разбијање Србије.
МИСЛИМ ДА БИ САМО БУДАЛА СА ВАМА РАЗГОВАРАЛА О БИЛО ЧЕМУ.

Nislija

pre 9 godina

Ja koji dosta pratim politiku i sam sam deo svega toga,nekad direktno,nekad indirektno nisam uopste znao do danas ko je prof. Samardzic. Prosto je neverovatno da 50% komentatora na ovom postu,zna cak i da je za Poglede radio i svi su cudom zacudjeni o njegovoj transformaciji. Rade posao cika Dobricine junose.Udbaska sekta radi punom parom.Danas su im glavni projekti bili blacenje ovog izvanrednog teksta i da Delije sviraju gusle na severu (inace sam vatreni navijac Crvene Zvezde). Toliko je to bahata banda,da osporavaju jednog Vuka Karadzica, verujem da je blizu dan kada ce poceti i Teslu da osporavaju. Rade punom parom jer su i sami svesni da je konacno njihov kraj na vidiku,a u sekti se vodi velika borba za prevlast ko ce biti glavni izmedju Kusturice i Rista Radovica. Rusi im nece pomoci, niti to zele,a i da hoce,ne mogu. Da se Evroazijska Unija razvije do te mere,da i Srbija realno moze u nju da udje,onda bi ista ova banda bila pro evropska i pro americka,jer je poenta da Srbija bude tu gde je sada,nigde,jer dok je nigde,mogu da vladaju,mogu da gazduju tudjim,mogu da odrzavaju bolestan sistem vrednosti. Srecom pa je konacno nakon 30 godina kraj na vidiku,ali ima jos dosta do njega.

Rusofil!

pre 9 godina

Analiza iz strucnog ugla. Postujem misljenje, ne slazem se u celosti. Ovaj covek je okrenut prema zapadu u potpunosti, ja nisam za takvu politiku, vise mi se svidja prica sa dva ulaza, jer danas ne vlada politicka ili ovakva svetst, vec ekonomska, u nasem danasnjem slucaju trzisna. Treba radti na uvecanju vrednosti naseg trzista koriscenjem dva srafa, nemackog i ruskog. Da li za tim stolovima sede kriminalci ili ne, to nas se ne tice, mi samo hocemo da radimo.

loša TAKTIKA

pre 9 godina

Ma šta kažu,prodati smo Beku,Miškoviću i Putinu.Zapadu ništa nije prodato,oni su nam još i protiv naše volje davali i šakom i kapom.Prekinite se više lizati zapadu,ništa nećete time postići.

samo da primetim

pre 9 godina

Red autošovinizma, red rusofobije, red dokazivanja sopstvenog evrofanatizma i naravno obavezni red pohvale najevropljaninu Vučiću. Ko zna, možda će da padne neka dobra fotelja. Možda čak i u Berlinu.

pablito

pre 9 godina

@burgermeister
Gradonacelnice, nije to Samardzic iz KG (ne kraljevackih) Pogleda. Taj se zvao Milosav. Ako ste stvarno bili clan ldp, Nikolu Samardzica bi trebalo da znate. Bitno je dq se pusti glasina i oblati covek, zar ne?

Stevan

pre 9 godina

Ne moze prodana dusa da mi govori o tome kome smo se prodali. Takodje, takva osoba nema pravo da pominje a jos manje komentarise takve velicine kao sto su Dobrica Cosic I Zoran Djindjic. Sve dalje sto napisem sprecice da ovaj komentar uopste bude objavljen.

No brain, no shame

pre 9 godina

Najbolji su mi ovi desnicari sto napadaju profesora, vole vucica koji ih vodi u evropu i nato brze nego zene u crnom, istovremeno zaklinju se u putinovu sovjetiju.
(Djura, 16. septembar 2014 10:11)

A ti si kao LEVIČAR!? Radnička prava, to je smisao levice, tradnička, a ne LGBT, kapiraš? Dok se radnička prava zatiru, od LGBT-prava pravite 24/7 cirkus.
Zato, moj levičaru, radničkim s epravima bavi, a ne zvonima i praporcima.

Aleksandar Mladenovic

pre 9 godina

Cudesna je transformacija ovog coveka od veliko-srpskog šoviniste i nacionaliste do autošoviniste.

Niije tesko pronaci na internetu, ako niste imali prilike da citate, njegove "rane radove" pocetkom devedesetih.
Kako je nekada vredjao muslimane, Hrvate, Albance tako se danas odnosi prema narodu kojeg je nekada otvoreno podsticao na rat i obracun sa celim Svetom-Srbima.
Kako je nekada mrzeo i prezirao Afrikance i Azijce tako danas mrzi i prezire Ruse.
Neka muka jeste.

Nikola

pre 9 godina

I sta ste hteli da kazete, gospodine Samardzicu? To je jedino smisleno pitanje koje se moze uputiti posle bilo kog njegovog izlaganja. I to ne zbog nerazumevanja od strane slusalaca, vec zbog nerazumevanja sa njegove strane. Covek je bolesno infantilna i jos bolesnije sujetna osoba! To sto ne moze da dise a da nije prebrojao uzdahe u minutu nekog svog zapadnog autoriteta nije ista sto interesuje bilo koga! Ipak, on sebi daje za pravo da svakom coveku oko sebe prikaci nekog loseg idola. Po svaku cenu! Nasi intelektualci...
I ovakvi likovi su itekako svesni sopstvene nemoci! Zato se i razmece glomaznim pojmovima u nadi da ce nekoga uplasiti i odgovoriti od eventualnih pitanja upucenih njemu. Porazavajuce!
I ovo sto pisem nema veze sa nesposobnjakovicem druge, svoje vrste, Vucicem. I njemu slicnima. Al' mi je muka da se ovakvi kriju iza profesorskog poziva! I ja sam profesor! Pa koga briga?! To sto sam profesor je izazov i narocita odgovornost koju imam pred onima kojima sam profesor. A ne privilegija kojom bih mahao pred bilo cijim ocima.
Ovakvi likovi su rodjeni iz ludila sa kraja 90ih godina proslog veka. I samo tada su mogli i biti interensantni. Danas je 2014. godina. Barem cutite, gospodine Samardzicu!..

Marko

pre 9 godina

Ne volim nijednog srpskog politicara, ali ovakve zaista prezirem. Ne volim poltrone, prevrtace, lazne moraliste..
Znam da ce mi mnogi ovde udariti minus, ali jedini koga zaista postujem, iako delim totalno suprotnu od njegove ideologije je Vojislav Seselj i to iz jednog jedinog razloga, covek je ostao dosledan od pocetka do kraja prici koju je prica, i svoj zivot je ulozio da je odbrani.. Ne volim ga ali ga postujem!
A ovi ostali sto su sledili njegov kurs i u suzama ga ispracali u Hag, zajedno sa ovim sto pise ovakve tekstove, zaista bi trebali da se stide.. Mada stid i obraz u Srbiji odavno ne postoje..

SIT SAM ANALITIČARA

pre 9 godina

I pre 2000.g. su nam analitičari govorili kako treba da udjeno u EU, kako će nam posle 5 .10.biti bolje,. pa posle kako nam je bolje-oni samo pričaju isprazne priče tako da sam sit njihovih nagadjanja bez realne podrške i osnove.

Kingmaker

pre 9 godina

Бадава му то што је професор кад из неког разлога мења боје као камелеон.Друга ствар - па по Србији вршљају највише компаније из ЕУ и Америке са истом пословном доктрином коју спроводе где год имају испоставе - само се увећање капитала цени,а не људски рад,што је и суштина либералног капитализма.То,наравно и Руси исто раде,само што овај "професор" тенденциозно све најгоре сваљује на источни блок.А и та приватизација је беше почела као један од услова ЕУ.

Žaki

pre 9 godina

"Prodati smo Beku, Miškoviću i Putinu"

Sam naslov članka govori u prilog tome da je aktuelan onaj moj predlog od pre nekog vremena da zemlju, koje smo mi vlasnici - raja, rulja, narod, referendumski prodamo onome kome mi hoćemo. Japancima treba zemlja i ne žale pare. Ako već gladujemo, potpuno rasulo na sve strane ...pa što da svako od nas ne uzme po pola miliona evra u džep uz uslov da ostanemo nacionalna manjina u zemlji?! Pa sirotinja svakako i nema državu! Čak bi i svaki iz policije i DBa dobio pola miliona! Četvoročlana porodica = dva miliona! Ko s time ne bi mogao da živi? Svi i bukvalno svi po pola miliona!? Uskoro će neko prodati zemlju a mi ćemo biti sirotinja vazda i uvek. Japanci su ekonomska velesila; njima pljunuti 4 - 5 hiljada milijardi nije neki problem. Njima će svako dati zajam ako im zafali ..a ovde bi onda imali i SONY, i micubiši, i hondu ...i mnoge druge firme gde bi i mi kao manjina mogli da radimo! Ne bi bilo gladnih po Prokuplju, Kuršumliji ... ne vidim manu predlogu.
Volim i ja Srbiju, tu sam rođen! Nije mi stran ni patriotizam ni boračke pesme ali, kad kancer zahvati organizam - seci brate sve samo da ostane glava živa! A ovim potezom ne da bi bili živi već bi bili najbogatija manjina na planeti! Svugde dočekana sa osmehom! Ne čini Srbe i srpstvo teritorija nego Liturgija! U turskoj državi Crkva nam je čuvala identitet nekoliko vekova; tako bi bilo i sada! Ako Kosmet (ili Hilandar) imaš u srcu a ne samo na usnama onda si i u Finskoj na Kosmetu!

Vladimirr

pre 9 godina

Ja moram da priznam da bih se slozio sa gospodinom koji se podpisao sa Nikola. Prof. Samardzic je dosta arogantno i sa puno etiketa napao sve i svakoga, dajuci neke dosta ostre stavove o nasem "profasistickom" mentalitetu, a da nikog konkretno ne pomene. How convenient! Par obstih mesta, par fraza koje "strasno zvuce" i tekst je na svetu. Treba ipak nesto konkretno i reci, truditi se dati i neke cinjenice i govoriti razumljivo - kako rece Nice, iz plavog, dubokog jezera se izvlaci daleko vise ribe nego iz bare. A ja kod profesora vidim samo mutnu vodu :)

sumorni

pre 9 godina

"(Atina, 15. septembar 2014 18:21)"

Obzirom da odlično poznajemo lik i delo Aleksandra Vučića, ove bajke si trebala na nekom dečijem sajtu da pišeš.

A i tamo samo za velike pare.

Mare

pre 9 godina

Mi smo prodati Amerikancima, a na evropskom putu smo vec 14 godina. Nikola Samardzic je bivsi clan LDP, 90-tih je bio veliki nacionalista , pisao je i za cetnicki list "Pogledi".

burgermeister

pre 9 godina

Čekaj malo, je li ovo isti onaj Samardžić što je pisao ode srpskom fašizmu u kraljevačkim "Pogledima" tamo početkom 90ih?! Dakle obraz je u Srbiji, izgleda, definitivno relativna i đon kategorija. Mene bi bilo sramota da više ikada pomolim nos iz rupe nakon takvog otvorenog ideološkog prostituisanja, a ovaj se našao da drži mudra slova o "cincarsko-brđanskom šovinizmu" sa neke visokomoralne katedre. "Cincaro-brđanin" si ti, moj "profesore" Samardžiću- najobičnija "ideološka prostitutka".
Ja, kao bivši glasač LDP, bio sam zgranut kad sam pročitao njegove bljuvotine u "Pogledima", reči kojih bi se i mladi Šešelj postideo?! No nije posebno problematičan Samardžić, nego stotinu balavaca koje je potrčalo da podeli preporuke i objasni nama "cincaro-brđanima" koliko smo rusofilni, glupi, krezubi i neoprani.
Deco naivna, skapirajte da likovi poput Samardžića i Srbljanovićke menjaju ideologije kao gaće, prema potrebi i diktatu lične koristi. Stidećete se sami sebe i budalaština koje pišete za 5-10 godina. Pamet u glavu i informišite se, politička scena Srbije je puna prevrtača i ideoloških prostitutki poput Samardžića koji sole pamet svima šta i kako bi trebalo, dok sami nisu bili u stanju da zadrže minimalnu dozu intelektualnog i građanskog integriteta i pristojnosti.

burgermeister

pre 9 godina

Još malo citata iz opusa velepoštovanog profesora Samardžića:

„Krajem maja Savet bezbednosti je ovlastio Međunarodni sud u Hagu da goni i sudi one koji su odgovorni za ozbiljne povrede međunarodnog i humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije, počev od 1. januara 1991. Ovaj pseudopravni osnov poslužio je za masovnu antisrpsku histeriju u izveštaju „Helsinki voča“ iz avgusta prošle godine... Nastali u atmosferi sveopšte antisrpske histerije, pokrenute i održavane u službi utemeljivanja novih načela i odnosa snaga u planetarnim okvirima, izveštaji „Helsinki voča“, naročito prvi tom iz avgusta 1992. svojom objektivnošću i nivoom jednako stručne kompetentnosti i ljudske pristojnosti nisu uspeli prevazići žalosnu niskost dnevnopolitičke propagande.“
(„Pogledi“, 9.7. 1993, str. 28-30)

„Dok su Srbi u izveštajima „Helsinki voča“ optužuju za sprovođenje smišljenog državnog terora, Hrvatima i muslimanima se prebacuje samo na pojedinačnim ispadima, što ima za cilj postizanje utiska da su Srbi glavni krivci za etnička čišćenja i zločine u bivšoj BiH.“
(„Pogledi“, 6.8.1993. „Dvostruki aršini Zapada“,str. 29-31)

burgermeister

pre 9 godina

"Odavno nije tajna, koju ni zapadna strana ne prikriva : rasturanje Jugoslavije a potom i teritorijalnog jedinstva srpskog nacionalnog entiteta sprovode se i proučavaju kao jedan od mogućih modela i polazište pronalaženju najbezbednijeg metoda konačnog svođenja sovjetske i imperijalne moći u okove neumoljive ekonomske zavisnosti i dužni č kog ropstva, a ruske nacije u najtešnje teritorijalne okvire. Možda se i u toj činjenici sakriva ona tajna nit koja približava prekomorske zelenaške kompanije neonacističkom konceptu novog poretka koji, zarad postizanja globalne suprematije američke nacije, pretpostavlja potiskivanje velikih evropskih nacija metodom ekonomskih diverzija (koje se nazivaju integracijama), brisanjem granica između evropskih država ili pak favorizovanjem nacija drugog reda (koje nemoć sopstvene kulturne emancipacije nadoknađuju energijom separatističkih strasti i šovinističke mržnje). Okupljeni poglavito u vašingtonskim ložama zidara jedne nove univerzalističke imperije i po berzanskim špiljama finansijskih mešetara njujorškog Volstrita, vrhovni svetski naredbodavci u najuglednijim međunarodnim institucijama, na odobravanje bledih, potkupljivih i snishodljivih evropskih diplomata, bez ustručavanja diktiraju načela starozavetne, mojsijevske okrutnosti i utilitarizma, nacističke antiistoričnosti i potkulturnog blesavila.“
Ovo piše prof Nikola Samardžić za „Književne novine“, br. 848, 15.9.1992. na str.5

Tihomir

pre 9 godina

Нема препреке коју не може да прескочи магаре натоварено златом
Једна лепа прича, из старе Грчке, пластично, објашњава моћ новца. Моћна Атина је припремала рат против Солуна са богатом залеђином. Александра Македонског обавештавају његови жбири да се атинској војсци тешко може супротставити, јер, поред осталог, наступају и са моћном коњицом, а Солун има, уместо коња, само магарце. Александар шаље жбире у Атину са већим количинама злата, да потплате неслогу у војсци Атине и жбирима објашњава да „нема препреке коју не може да прескочи магаре натоварено златом“.
Златом-фунтама (75000) енглеска обавештајна служба организовала је војни пуч 27.марта 1941. , па је Југословенска војска капитулирала за десетак дана, а пучисти су, са златом и фунтама побегли из земље. Златом-парама велике силе су организовале војне и друге пучеве у десетинама држава, почев од Латинске Америке, Азије, Африке, Европе-„Солидарности“ у Пољској, где год су наишле на непослушна национална руководства. Да организујеш демонстрације у Румунији, Либији, Украјини, нереде у Сирији,..треба ти новац. Сва страначка политика врти се око новца: да постанеш посланик (био сам, својевремено предложен за посланика Скупштине Србије, као први на тајном изјашњавању у странци, али је посланик постао други,..), да напредујеш у служби, да постанеш министар, да заузмеш добру позицију у странци, да пређеш у другу странку, да ти одобре уџбеник, збирку,... треба ти новац. Тајкуни имају новац, а новац је свемогућ.

Silver Surfer

pre 9 godina

Kako se ovde lako barata necijom politickom prosloscu kada se izneseni stavovi ne poklapaju sa uspostavljenim mantrama. I sada, ispada da je veoma vazno sta je Samardzic pisao u Pogledima a jos bitnije je sto je bio clan LDP-a (ovo je samo po sebi diskvalifikujuce). Ne bih imao nista protiv da je Samardzic jedini koji je promenio politicke stavove. Medjutim, danas je premijer Srbije jedan ozbiljan politicki konvertit. Onaj koji je zagovarao ratno hiskacku politiku, koja je podrazumevala da tudja deca idu u ratove u kojima Srbija ne ucestvuje, koja je zagovarala granice nekakve velike Srbije a na kraju dovela do najveceg nacionalnog poraza u istoriji, u kojoj su se delili stanovi dok su drugima stizali pozivi za mobilizaciju, koja je gradjane Srbije delila na patriote i strane placenike i domace izdajnike, to je politika u kojoj se pretilo motkama Djelicu i Tadicu ako potpisu Sporazum o stabilizaciji i prikljucivanju, politika koja se zasnivala na negaciji svega u kojoj su ljudska tragedija i siromastvo, bili politicki ekspolatisani jer ni na cemu drugom takva politika i nije mogla da se zasniva. Danas, oni koji su izdali svog kuma i politickog oca, oni koji su potpisali izdajnicki briselski sporazum, predstavljaju evro fanatike vece nego sto su zajedno bili Tadic, Ceda i ostala ekipa. Ali, izgleda to nije bitno. Bitno je sta je bio Samardzic. A knjige njegovog oca su mi draze od kalemarovih.