Ponedeljak, 01.09.2014.

15:31

Šta u stvari rade notari?

Javni beležnici - notari danas su počeli da rade. Oni će ubuduće overavati kupoprodajne i bračne ugovore, voditi sporove za podelu imovine i vanparnične sporove

Izvor: B92

Šta u stvari rade notari? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

gargamel

pre 7 godina

Ortodoksna glupost, ako svako lice ima po zakonu pravo da samo sebe zastupa nma sudu, zasto ne bi , ko ima znanje i pismenost, mogao sam da sastavi dokument

Bogata Srbija

pre 9 godina

... A zasto ne doneti takav zakon da svi mogu da budu notari (beleznici). Time cemo podici standard gradjana.
Overa se ionako vrsi u mesnim zajednicama, opstinama, sudovima, a to je samo jedan udarac pecata, koji treba naplatiti.
Naime:
- Svako ima pravo da podnese dokument koji ce biti overen u nekoj drzavnoj instituciji
- Svaki dokument mora da ima: ime i prezime, adresu,
potpis (Neka narod nauci da cita i pise), ime i
prezime dva ziranta (ako je potrebno),
tekst ugovora, datum i pecat. Sta jos vise treba.
- U slucaju prevare, bilo fizickog ili pravnog lica, garant
odstete treba da bude njegova sopstvena imovina.
- Pljacka koju izvrsi pripadnik neke politicke stranke,
treba da nadoknadi sama stranka svojom imovinom, ili
imovinom nekretnina svojih clanova.

Od cega ce se finansirati drzava?

Narod ce i dalje, normalno, placati porez, jer drzava ne moze bez sredstava. Svi ce biti prijavljeni koji rade, cak i samo jedan dan, pa ce sakupljati radne dane, do penzije.
... pa koliko ih sakupe ... Svi placaju porez, svi rade.
Gde ces bolje?!
Nece biti krupcije ni davanja mita. Kome i da das mito kad sam izdajes dokumenta?

Ne vidim razloga da se to ne uradi.

KOKAN

pre 9 godina

Notar je javna funkcija, dakle to moze samo biti advokat na plati pri opstini, ili sudu, dakle javnoj ustanovi, koji svojim potpisom garantuje pravni kvalitet dokumenta, iza koga finansijski treba da stoji drzava. Nikako privatno po stanovima, adresama na bb, pasaz levo, cumez desno.
I kako po tim privatnim cumezima, moze da ima uvid u jedinstveni registar podataka. Nas covek tesko zna i opstinu da nadje, a ne advokatske udzerice.
I zasto bi njegovo kuckanje u kompjuter placali po advokatskim satima, kada jedan notar pri opstini, moze da ima dve tri sekretarice sa srednjom spremom koje bi kuckale po kompjuteru.
I normalno da ta javna usluga mora da bude jevtinija od iste uradjene od strane privatnog advokata sa imenom.
Pa, ko kako voli i moze da priusti. Toliko se trucalo da ce javna i privatna svojina biti izjednacene, valjda to vazi i za usluge. Sto bi se drzava sa predimenzioniranim sektorom odrekla posla i zarade.
Dakle, ova koncepcija notara je glupost i beobrazluk, ali me cude advokati, sto nisu ustali pre donosenja zakona, jer znalo se kako ce to da ispadne.
I na kraju ce oni svoju satisfakciju dobiti, a jadan narod ce preskupo placati takvu pravnu uslugu, sto ce reci za sirotinju nema pravde.

ja

pre 9 godina

SKANDALOZNO! Prve nedelje:
1.Punomocje kod notara 560 din-10.000 i to JE TRAJALO... 4 sata,
2. 10tog štrajk advokata: posle poskupljenja doprinosa i poreza od cca 170 evra novi šok: uzimanje posla koji profesiji pripada.
3.Ugovori o kupoprodaji dobili na stiku, a overu i naknadu naplatili 100.000 bila 30000.Potvrda da je stan plaćen u celosti isto kao i ugovor.
4 Ni jednu proveru vezanu za stanje dokumentacije nekretnine ne proveravaju-klijenti ili agencije sami skupljaju papire počev od vlasničkog lista.
5.Zakazivanje overa već sada ne prati unapred ugovorene rokove iseljenja i isplate.
6.Nema overe vanknjižnog vlasništva i objekata na legalizaciji kao da nisu u prometu.
Ovo je opšti haos, a cene kao da smo na Marsu potpuno neprilagođene platama .Dodje mi da se odselim sa porodicom iz ove odvratne zemlje sa ovom odvratnom vlasti i još odvratnijom opozicijom. Sva politička elita koja donosi zakone je krajne neprofesionalna, neodgovorna, korumpirana, neuka, bahata, bez iskustva i staža u privredi. Sredstvo za borbu je gradjanska neposlušnost i štrajk. Ako štrajk advokata ne da mogućnost stručnosti da se probije i vidi svetlo dana, za nas koji se bavimo nekretninama preostaje samo da posle našeg štrajka odjavimo firme i radimo na crno. Gore navedeno ide isključivo na štetu maloga čoveka. Nestručnost i gramzivost državnog aparata onemogućava celu jednu privrednu granu da funkcioniše.
Pitanje: notari izbrojaste li 120000 e za funkciju notara i koliko dobiše političari koji su zakon u ovoj formi izglasali?

Dragan

pre 9 godina

Molim za odgovor: Trenutno niko od notara u Beogradu ne zeli da uveri ugovore o kupoprodaji nepokretnosti za stanove koji nisu uknjizeni, odnosno koji su u postupku legalizacije i nemaju,naravno, jos uvek upotrebnu dozvolu...Kazu da se plase jer odgovaraju svojom imovinom...da li to znaci da vise nema kupoprodaje takvih stanova? Molim za brz odgovor ako neko zna sta se to desava....

zabrinut

pre 9 godina

Danas overio ugovor kod notara 36000 rsd vrednost 48000 eur a onda skandal overa zalozne izjava koja se u sudu overavala za 550 rsd naplatise mi 25400 inace njih tretiraju kao i bilo kog drugog preduzetnika...znaci buduci milioneri

PRAVNA SIGURNOST

pre 9 godina

Notari (javni beležnici) imaju veliku ulogu u zaštiti privatne imovine i stvaranje uslova za PRAVNU DRŽAVU i strane investicije.
Zato su komunisti kada su 45. došli na vlast, odmah ukinuli javne beležnike, a današnji neokomunisti su protiv notara i EU standarda.
Nadajmo se da je država imala vremena da izabere najpoštenije i najstručnije, jer je Srbija poslednja država u Evropi koja ih vraća..

beogradjanka

pre 9 godina

A sta je meni garant da ce notar da mi napravi bolji ugovor nego ja sama da ga pisem koja imam iskustva pravnickom u tom segmentu vise nego 95% od izabranih notara koji su uglavnom na funkcijama bili po politickoj osnovi a ne po pravnickom znanju?
Tacno je da su neki propali advokati...
Drugo overa ugovora + sastavljanje ugovora je 65000 ako se gleda njihova racunica, a sta je sa predugovorom? Da li se onda iznos placen za sastavljanje predugovora uracunava prilikom overe glavnog, ili ce se pak taj institut gasiti....jer ko je lud da sva pura plati iste cifre?
Nigde nisu definisani rokovi za zavrsetak posla.
onaj kome je hitno da overi ugovor ne moze da ceka 10 dana da mu notar sastavi teks ili ce biti ugovori najgoreg kvaliteta- tipski????

Beslagic

pre 9 godina

Ovim komentarima sako jos vise zbunjujemo ionako dovoljno zbunjene gradjane: u Beogradu vec medju prvih 100 ima 43 notara a hice ih jos toliko najmanje. Drugo,ne moze se sastaviti 10 ugovora dnevno, jer to fizicki ne moze da se postigne. Moze mozda oko 4, ali je i to puno love,jer overe uzgredne mogu da pokrivaju troskove. Problem je u nepopunjenosti mesta notara ,sto ce praviti guzvu i puniti novcanike manjem broju ljudi. Tako da nema potrebe da rizikuju i zaglave u zatvor.

Toplicanin Milan

pre 9 godina

Pored nekadasnjih uterivaca dugova, ciji je posao drzava legalizovala te sada "uteruju" dugove u ime drzave a ne za kriminalce i zelenase, sada imamo i propale advokate i sudije koji ce nam biti javni beleznici. Naravno, oni nece imati nikakvu materijalnu odgovornost a za "greske u radu" mogu da snose samo moralnu odgovornost. U krajnjem slucaju, ako bas zagusti, uvek mogu da "zapale" na zapad i da zatraze azil zbog "politickog progona i nerazumevanja". Ponovo ce posten narod, u marifetlucima i nagodbama javnih beleznika sa "kontraverznim biznismenima" gubiti svoj imetak, koji im niko nece vratiti i nadoknaditi. Treba se cuvati i u sirokom luku zaobilaziti ove javne beleznike. Mislim da je ovo jos jedan nacin da se na "zakonski" nacin opljacka ono sto je ostalo jos neopljackano odnosno nepokretnosti koje ova sirotinja jos poseduje. Bice tu falsifikata, laznih ugovora i potpisa jer je javnim beleznicima trasiran put za otvoreni kriminal, koji nece biti sankcionisan.

kontroverzni hotelrijer

pre 9 godina

Dovoljno je da se pogleda kako isti taj notarski sistem funkcionise u BiH, pa da se vidi kakva ujudurma i haos ce to biti.

Inace covek koji je bio jedan od prvih notara u Istocnom Sarajevu danas je tezak nekoliko miliona KM. Toliko o "slaboj zaradi"...

UKI

pre 9 godina

Kao prvo, notari verovatno imaju po jedan stan i auto, tako da ce tesko da se nesto naplati od njihove imovine obzirom na kolicinu potencijalnog muljanja. Pa ni nasi ministri nemaju skoro nista od imovine a kamoli notari. Drugo, na salterima za overu u sudu radile su uvek po 2-3 sluzbenice koje nisu sastavljale nikakve ugovore, a sve je islo toliko sporo da vam je bilo muka. Sada ce notari da pred ugovaracima bulje u monitor i ukucavaju neke podatke koje su im stranke dale. Kakva pravna sigurnost, pa ti notari su propali advokati. A ispred "ordinacije" se otegao red veci nego pred sudom. Cekaju da notarka sastavi ugovor. A gde su ugovori o dozivotnom izdrzavanju, ostavinski postupci? Da li ce i promet vozila ici preko notara?

Trece, tarife su im vece nego kod suda. Pa to su ogromne pare za obicnog coveka. Imate tarife na sajtu Ministarstva pravde. Neka overe bar 10 ugovora dnevno, to je 10 miliona evra godisnje. Dalje, u ostavinskom postupku moze doci do nerealno visoke naknade. Npr. vasem preminulom ostaviocu ostalo je na racunu 25.000 dinara. Po tarifi, na vrednost od 1 do 600.000 dinara placate 60 bodova x 150 dinara + PDV = 10.800 dinara. I sta vam ostaje? Cetvrto, kad su tolike pare u igri, tu se uplice i podzemlje, a to znaci da ce svaki mafijas imati svog notara koji ce raditi sta mu se kaze. Ubace vas u auto, odvezu do notara, vi tamo potpisete i ode kuca.

Hteli smo Zapad, eto nam ga. Na kraju, nije srecan onaj koji mnogo ima nego onaj kome nista ne treba.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Siguran sam, ali siguran, da ce tek sada nastati pravi haos. Imam utisak da drzava sama sebi odseca grane na kojima sedi ili, sama sebi lomi ekstremitete kako bi i dalje ostala drzavni invalid ili surogat drzave. Znajuci na sta smo sve spremni, znajuci kakvog smo licnog, obrazovnog, profesionalnog ili intelektualnog integriteta tek ce sada biti muljanja i lopovluka, koje vise niko, nijedan sud, nijedna drzava nece moci da razresi. Znam za slucaj kada su ucenjivaci, u dogovoru sa sluzbenikom na salteru opstine, gurajuci pistolj u ledja stranci overavali razne ugovore o prenosu vlasnistva ili fiktivnoj kupoprodaju nekretnina. Zar skoro nismo imali primer da je jedan isti stan prodavan vise puta? Te overe ugovora su vrsili drzavni organi. I ko je odgovarao za enormne lopovluke? NIKO gospodo. Siguran sam da ce se javni beleznici debelo "omastiti" i da ce svoju enormne zarade koji im je neko iz vlasti poklonio uvecati novim formama lopovluka i prevara. Koje su odgovornosti javnih beleznika? Da li ce i dalje narod gubiti stotine hiljada evra a oni samo licence koje su prethodno dobro unovcili? Da li ce njima biti zaplenjena imovina, ko ce odgovarati za njihove propuste? Da li ovi sto su izglasali zakone ili javni beleznici? Kod nas je sve izvrnuto draga gospodo, ko ce biti toliko naivan da svoju imovinu stavlja u ruke javnih beleznika i da racuna na njihovu poslovnost i savest? Ako sudovi nisu bili imuni na kriminal mozete li zamisliti kakvi ce biti ovi kukavni javni beleznici?!

2 puta ništa je ništa, crva nije ni bilo

pre 9 godina

I šta kažeš, jedan notar na 25000 stanovnika. U Beogradu je 29 notara, puta 25000 stanovnika, dolazimo do cifre da je ova vlast procenila da u Beogradu živi 975000 stanovnika. BRAVO! 'ajte vi ponovo u prvi razred pa sve iz početka...

MilanSM

pre 9 godina

"Ukoliko, na primer, prodajete stan za 50.000 evra, taj posao vas kod notara košta oko 36.000 dinara. Sastavljanje beležničkog zapisa odnosno ugovora o kupoprodaji košta oko 30 000 dinara, uz PDV, štoje oko 36 000 dinara. Do sada bi troškovi overe potpisa na ovakvom ugovoru koštali oko 25 000, uz plaćanje advokata koji bi sastavio ugovor."
Samo ste jednu sitnicu zaboravili da pomenete. Do danas su troškovi overe ugovora-sudske takse, išli u budžet države Srbije a od danas će u džep notara. Takođe, nije tačno da Sud nije proveravao tačnost ugovora. U Sremskoj Mitrovici niste mogli da overite ugovor ako uz njega ne predate i izvod iz katastra, tako da je službenica na overi proveravala tačnost podataka u ugovoru. Zarade notara će biti abnormalno visoke, šta mislite koliko će se ugovora recimo danas sastaviti i overiti na Paliluli? Ako uzmemo samo 10 ugovora dnevno, to je zarada za notara od 300 000 dinara svaki dan! I to samo na kupoprodajnim ugovorima a gde su drugi poslovi koje će pored toga obavljati...

MilanSM

pre 9 godina

"Ukoliko, na primer, prodajete stan za 50.000 evra, taj posao vas kod notara košta oko 36.000 dinara. Sastavljanje beležničkog zapisa odnosno ugovora o kupoprodaji košta oko 30 000 dinara, uz PDV, štoje oko 36 000 dinara. Do sada bi troškovi overe potpisa na ovakvom ugovoru koštali oko 25 000, uz plaćanje advokata koji bi sastavio ugovor."
Samo ste jednu sitnicu zaboravili da pomenete. Do danas su troškovi overe ugovora-sudske takse, išli u budžet države Srbije a od danas će u džep notara. Takođe, nije tačno da Sud nije proveravao tačnost ugovora. U Sremskoj Mitrovici niste mogli da overite ugovor ako uz njega ne predate i izvod iz katastra, tako da je službenica na overi proveravala tačnost podataka u ugovoru. Zarade notara će biti abnormalno visoke, šta mislite koliko će se ugovora recimo danas sastaviti i overiti na Paliluli? Ako uzmemo samo 10 ugovora dnevno, to je zarada za notara od 300 000 dinara svaki dan! I to samo na kupoprodajnim ugovorima a gde su drugi poslovi koje će pored toga obavljati...

2 puta ništa je ništa, crva nije ni bilo

pre 9 godina

I šta kažeš, jedan notar na 25000 stanovnika. U Beogradu je 29 notara, puta 25000 stanovnika, dolazimo do cifre da je ova vlast procenila da u Beogradu živi 975000 stanovnika. BRAVO! 'ajte vi ponovo u prvi razred pa sve iz početka...

UKI

pre 9 godina

Kao prvo, notari verovatno imaju po jedan stan i auto, tako da ce tesko da se nesto naplati od njihove imovine obzirom na kolicinu potencijalnog muljanja. Pa ni nasi ministri nemaju skoro nista od imovine a kamoli notari. Drugo, na salterima za overu u sudu radile su uvek po 2-3 sluzbenice koje nisu sastavljale nikakve ugovore, a sve je islo toliko sporo da vam je bilo muka. Sada ce notari da pred ugovaracima bulje u monitor i ukucavaju neke podatke koje su im stranke dale. Kakva pravna sigurnost, pa ti notari su propali advokati. A ispred "ordinacije" se otegao red veci nego pred sudom. Cekaju da notarka sastavi ugovor. A gde su ugovori o dozivotnom izdrzavanju, ostavinski postupci? Da li ce i promet vozila ici preko notara?

Trece, tarife su im vece nego kod suda. Pa to su ogromne pare za obicnog coveka. Imate tarife na sajtu Ministarstva pravde. Neka overe bar 10 ugovora dnevno, to je 10 miliona evra godisnje. Dalje, u ostavinskom postupku moze doci do nerealno visoke naknade. Npr. vasem preminulom ostaviocu ostalo je na racunu 25.000 dinara. Po tarifi, na vrednost od 1 do 600.000 dinara placate 60 bodova x 150 dinara + PDV = 10.800 dinara. I sta vam ostaje? Cetvrto, kad su tolike pare u igri, tu se uplice i podzemlje, a to znaci da ce svaki mafijas imati svog notara koji ce raditi sta mu se kaze. Ubace vas u auto, odvezu do notara, vi tamo potpisete i ode kuca.

Hteli smo Zapad, eto nam ga. Na kraju, nije srecan onaj koji mnogo ima nego onaj kome nista ne treba.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Siguran sam, ali siguran, da ce tek sada nastati pravi haos. Imam utisak da drzava sama sebi odseca grane na kojima sedi ili, sama sebi lomi ekstremitete kako bi i dalje ostala drzavni invalid ili surogat drzave. Znajuci na sta smo sve spremni, znajuci kakvog smo licnog, obrazovnog, profesionalnog ili intelektualnog integriteta tek ce sada biti muljanja i lopovluka, koje vise niko, nijedan sud, nijedna drzava nece moci da razresi. Znam za slucaj kada su ucenjivaci, u dogovoru sa sluzbenikom na salteru opstine, gurajuci pistolj u ledja stranci overavali razne ugovore o prenosu vlasnistva ili fiktivnoj kupoprodaju nekretnina. Zar skoro nismo imali primer da je jedan isti stan prodavan vise puta? Te overe ugovora su vrsili drzavni organi. I ko je odgovarao za enormne lopovluke? NIKO gospodo. Siguran sam da ce se javni beleznici debelo "omastiti" i da ce svoju enormne zarade koji im je neko iz vlasti poklonio uvecati novim formama lopovluka i prevara. Koje su odgovornosti javnih beleznika? Da li ce i dalje narod gubiti stotine hiljada evra a oni samo licence koje su prethodno dobro unovcili? Da li ce njima biti zaplenjena imovina, ko ce odgovarati za njihove propuste? Da li ovi sto su izglasali zakone ili javni beleznici? Kod nas je sve izvrnuto draga gospodo, ko ce biti toliko naivan da svoju imovinu stavlja u ruke javnih beleznika i da racuna na njihovu poslovnost i savest? Ako sudovi nisu bili imuni na kriminal mozete li zamisliti kakvi ce biti ovi kukavni javni beleznici?!

kontroverzni hotelrijer

pre 9 godina

Dovoljno je da se pogleda kako isti taj notarski sistem funkcionise u BiH, pa da se vidi kakva ujudurma i haos ce to biti.

Inace covek koji je bio jedan od prvih notara u Istocnom Sarajevu danas je tezak nekoliko miliona KM. Toliko o "slaboj zaradi"...

beogradjanka

pre 9 godina

A sta je meni garant da ce notar da mi napravi bolji ugovor nego ja sama da ga pisem koja imam iskustva pravnickom u tom segmentu vise nego 95% od izabranih notara koji su uglavnom na funkcijama bili po politickoj osnovi a ne po pravnickom znanju?
Tacno je da su neki propali advokati...
Drugo overa ugovora + sastavljanje ugovora je 65000 ako se gleda njihova racunica, a sta je sa predugovorom? Da li se onda iznos placen za sastavljanje predugovora uracunava prilikom overe glavnog, ili ce se pak taj institut gasiti....jer ko je lud da sva pura plati iste cifre?
Nigde nisu definisani rokovi za zavrsetak posla.
onaj kome je hitno da overi ugovor ne moze da ceka 10 dana da mu notar sastavi teks ili ce biti ugovori najgoreg kvaliteta- tipski????

Toplicanin Milan

pre 9 godina

Pored nekadasnjih uterivaca dugova, ciji je posao drzava legalizovala te sada "uteruju" dugove u ime drzave a ne za kriminalce i zelenase, sada imamo i propale advokate i sudije koji ce nam biti javni beleznici. Naravno, oni nece imati nikakvu materijalnu odgovornost a za "greske u radu" mogu da snose samo moralnu odgovornost. U krajnjem slucaju, ako bas zagusti, uvek mogu da "zapale" na zapad i da zatraze azil zbog "politickog progona i nerazumevanja". Ponovo ce posten narod, u marifetlucima i nagodbama javnih beleznika sa "kontraverznim biznismenima" gubiti svoj imetak, koji im niko nece vratiti i nadoknaditi. Treba se cuvati i u sirokom luku zaobilaziti ove javne beleznike. Mislim da je ovo jos jedan nacin da se na "zakonski" nacin opljacka ono sto je ostalo jos neopljackano odnosno nepokretnosti koje ova sirotinja jos poseduje. Bice tu falsifikata, laznih ugovora i potpisa jer je javnim beleznicima trasiran put za otvoreni kriminal, koji nece biti sankcionisan.

ja

pre 9 godina

SKANDALOZNO! Prve nedelje:
1.Punomocje kod notara 560 din-10.000 i to JE TRAJALO... 4 sata,
2. 10tog štrajk advokata: posle poskupljenja doprinosa i poreza od cca 170 evra novi šok: uzimanje posla koji profesiji pripada.
3.Ugovori o kupoprodaji dobili na stiku, a overu i naknadu naplatili 100.000 bila 30000.Potvrda da je stan plaćen u celosti isto kao i ugovor.
4 Ni jednu proveru vezanu za stanje dokumentacije nekretnine ne proveravaju-klijenti ili agencije sami skupljaju papire počev od vlasničkog lista.
5.Zakazivanje overa već sada ne prati unapred ugovorene rokove iseljenja i isplate.
6.Nema overe vanknjižnog vlasništva i objekata na legalizaciji kao da nisu u prometu.
Ovo je opšti haos, a cene kao da smo na Marsu potpuno neprilagođene platama .Dodje mi da se odselim sa porodicom iz ove odvratne zemlje sa ovom odvratnom vlasti i još odvratnijom opozicijom. Sva politička elita koja donosi zakone je krajne neprofesionalna, neodgovorna, korumpirana, neuka, bahata, bez iskustva i staža u privredi. Sredstvo za borbu je gradjanska neposlušnost i štrajk. Ako štrajk advokata ne da mogućnost stručnosti da se probije i vidi svetlo dana, za nas koji se bavimo nekretninama preostaje samo da posle našeg štrajka odjavimo firme i radimo na crno. Gore navedeno ide isključivo na štetu maloga čoveka. Nestručnost i gramzivost državnog aparata onemogućava celu jednu privrednu granu da funkcioniše.
Pitanje: notari izbrojaste li 120000 e za funkciju notara i koliko dobiše političari koji su zakon u ovoj formi izglasali?

zabrinut

pre 9 godina

Danas overio ugovor kod notara 36000 rsd vrednost 48000 eur a onda skandal overa zalozne izjava koja se u sudu overavala za 550 rsd naplatise mi 25400 inace njih tretiraju kao i bilo kog drugog preduzetnika...znaci buduci milioneri

Beslagic

pre 9 godina

Ovim komentarima sako jos vise zbunjujemo ionako dovoljno zbunjene gradjane: u Beogradu vec medju prvih 100 ima 43 notara a hice ih jos toliko najmanje. Drugo,ne moze se sastaviti 10 ugovora dnevno, jer to fizicki ne moze da se postigne. Moze mozda oko 4, ali je i to puno love,jer overe uzgredne mogu da pokrivaju troskove. Problem je u nepopunjenosti mesta notara ,sto ce praviti guzvu i puniti novcanike manjem broju ljudi. Tako da nema potrebe da rizikuju i zaglave u zatvor.

Dragan

pre 9 godina

Molim za odgovor: Trenutno niko od notara u Beogradu ne zeli da uveri ugovore o kupoprodaji nepokretnosti za stanove koji nisu uknjizeni, odnosno koji su u postupku legalizacije i nemaju,naravno, jos uvek upotrebnu dozvolu...Kazu da se plase jer odgovaraju svojom imovinom...da li to znaci da vise nema kupoprodaje takvih stanova? Molim za brz odgovor ako neko zna sta se to desava....

PRAVNA SIGURNOST

pre 9 godina

Notari (javni beležnici) imaju veliku ulogu u zaštiti privatne imovine i stvaranje uslova za PRAVNU DRŽAVU i strane investicije.
Zato su komunisti kada su 45. došli na vlast, odmah ukinuli javne beležnike, a današnji neokomunisti su protiv notara i EU standarda.
Nadajmo se da je država imala vremena da izabere najpoštenije i najstručnije, jer je Srbija poslednja država u Evropi koja ih vraća..

gargamel

pre 7 godina

Ortodoksna glupost, ako svako lice ima po zakonu pravo da samo sebe zastupa nma sudu, zasto ne bi , ko ima znanje i pismenost, mogao sam da sastavi dokument

KOKAN

pre 9 godina

Notar je javna funkcija, dakle to moze samo biti advokat na plati pri opstini, ili sudu, dakle javnoj ustanovi, koji svojim potpisom garantuje pravni kvalitet dokumenta, iza koga finansijski treba da stoji drzava. Nikako privatno po stanovima, adresama na bb, pasaz levo, cumez desno.
I kako po tim privatnim cumezima, moze da ima uvid u jedinstveni registar podataka. Nas covek tesko zna i opstinu da nadje, a ne advokatske udzerice.
I zasto bi njegovo kuckanje u kompjuter placali po advokatskim satima, kada jedan notar pri opstini, moze da ima dve tri sekretarice sa srednjom spremom koje bi kuckale po kompjuteru.
I normalno da ta javna usluga mora da bude jevtinija od iste uradjene od strane privatnog advokata sa imenom.
Pa, ko kako voli i moze da priusti. Toliko se trucalo da ce javna i privatna svojina biti izjednacene, valjda to vazi i za usluge. Sto bi se drzava sa predimenzioniranim sektorom odrekla posla i zarade.
Dakle, ova koncepcija notara je glupost i beobrazluk, ali me cude advokati, sto nisu ustali pre donosenja zakona, jer znalo se kako ce to da ispadne.
I na kraju ce oni svoju satisfakciju dobiti, a jadan narod ce preskupo placati takvu pravnu uslugu, sto ce reci za sirotinju nema pravde.

Bogata Srbija

pre 9 godina

... A zasto ne doneti takav zakon da svi mogu da budu notari (beleznici). Time cemo podici standard gradjana.
Overa se ionako vrsi u mesnim zajednicama, opstinama, sudovima, a to je samo jedan udarac pecata, koji treba naplatiti.
Naime:
- Svako ima pravo da podnese dokument koji ce biti overen u nekoj drzavnoj instituciji
- Svaki dokument mora da ima: ime i prezime, adresu,
potpis (Neka narod nauci da cita i pise), ime i
prezime dva ziranta (ako je potrebno),
tekst ugovora, datum i pecat. Sta jos vise treba.
- U slucaju prevare, bilo fizickog ili pravnog lica, garant
odstete treba da bude njegova sopstvena imovina.
- Pljacka koju izvrsi pripadnik neke politicke stranke,
treba da nadoknadi sama stranka svojom imovinom, ili
imovinom nekretnina svojih clanova.

Od cega ce se finansirati drzava?

Narod ce i dalje, normalno, placati porez, jer drzava ne moze bez sredstava. Svi ce biti prijavljeni koji rade, cak i samo jedan dan, pa ce sakupljati radne dane, do penzije.
... pa koliko ih sakupe ... Svi placaju porez, svi rade.
Gde ces bolje?!
Nece biti krupcije ni davanja mita. Kome i da das mito kad sam izdajes dokumenta?

Ne vidim razloga da se to ne uradi.

PRAVNA SIGURNOST

pre 9 godina

Notari (javni beležnici) imaju veliku ulogu u zaštiti privatne imovine i stvaranje uslova za PRAVNU DRŽAVU i strane investicije.
Zato su komunisti kada su 45. došli na vlast, odmah ukinuli javne beležnike, a današnji neokomunisti su protiv notara i EU standarda.
Nadajmo se da je država imala vremena da izabere najpoštenije i najstručnije, jer je Srbija poslednja država u Evropi koja ih vraća..

2 puta ništa je ništa, crva nije ni bilo

pre 9 godina

I šta kažeš, jedan notar na 25000 stanovnika. U Beogradu je 29 notara, puta 25000 stanovnika, dolazimo do cifre da je ova vlast procenila da u Beogradu živi 975000 stanovnika. BRAVO! 'ajte vi ponovo u prvi razred pa sve iz početka...

MilanSM

pre 9 godina

"Ukoliko, na primer, prodajete stan za 50.000 evra, taj posao vas kod notara košta oko 36.000 dinara. Sastavljanje beležničkog zapisa odnosno ugovora o kupoprodaji košta oko 30 000 dinara, uz PDV, štoje oko 36 000 dinara. Do sada bi troškovi overe potpisa na ovakvom ugovoru koštali oko 25 000, uz plaćanje advokata koji bi sastavio ugovor."
Samo ste jednu sitnicu zaboravili da pomenete. Do danas su troškovi overe ugovora-sudske takse, išli u budžet države Srbije a od danas će u džep notara. Takođe, nije tačno da Sud nije proveravao tačnost ugovora. U Sremskoj Mitrovici niste mogli da overite ugovor ako uz njega ne predate i izvod iz katastra, tako da je službenica na overi proveravala tačnost podataka u ugovoru. Zarade notara će biti abnormalno visoke, šta mislite koliko će se ugovora recimo danas sastaviti i overiti na Paliluli? Ako uzmemo samo 10 ugovora dnevno, to je zarada za notara od 300 000 dinara svaki dan! I to samo na kupoprodajnim ugovorima a gde su drugi poslovi koje će pored toga obavljati...

Beslagic

pre 9 godina

Ovim komentarima sako jos vise zbunjujemo ionako dovoljno zbunjene gradjane: u Beogradu vec medju prvih 100 ima 43 notara a hice ih jos toliko najmanje. Drugo,ne moze se sastaviti 10 ugovora dnevno, jer to fizicki ne moze da se postigne. Moze mozda oko 4, ali je i to puno love,jer overe uzgredne mogu da pokrivaju troskove. Problem je u nepopunjenosti mesta notara ,sto ce praviti guzvu i puniti novcanike manjem broju ljudi. Tako da nema potrebe da rizikuju i zaglave u zatvor.

Toplicanin Milan

pre 9 godina

Pored nekadasnjih uterivaca dugova, ciji je posao drzava legalizovala te sada "uteruju" dugove u ime drzave a ne za kriminalce i zelenase, sada imamo i propale advokate i sudije koji ce nam biti javni beleznici. Naravno, oni nece imati nikakvu materijalnu odgovornost a za "greske u radu" mogu da snose samo moralnu odgovornost. U krajnjem slucaju, ako bas zagusti, uvek mogu da "zapale" na zapad i da zatraze azil zbog "politickog progona i nerazumevanja". Ponovo ce posten narod, u marifetlucima i nagodbama javnih beleznika sa "kontraverznim biznismenima" gubiti svoj imetak, koji im niko nece vratiti i nadoknaditi. Treba se cuvati i u sirokom luku zaobilaziti ove javne beleznike. Mislim da je ovo jos jedan nacin da se na "zakonski" nacin opljacka ono sto je ostalo jos neopljackano odnosno nepokretnosti koje ova sirotinja jos poseduje. Bice tu falsifikata, laznih ugovora i potpisa jer je javnim beleznicima trasiran put za otvoreni kriminal, koji nece biti sankcionisan.

Bogata Srbija

pre 9 godina

... A zasto ne doneti takav zakon da svi mogu da budu notari (beleznici). Time cemo podici standard gradjana.
Overa se ionako vrsi u mesnim zajednicama, opstinama, sudovima, a to je samo jedan udarac pecata, koji treba naplatiti.
Naime:
- Svako ima pravo da podnese dokument koji ce biti overen u nekoj drzavnoj instituciji
- Svaki dokument mora da ima: ime i prezime, adresu,
potpis (Neka narod nauci da cita i pise), ime i
prezime dva ziranta (ako je potrebno),
tekst ugovora, datum i pecat. Sta jos vise treba.
- U slucaju prevare, bilo fizickog ili pravnog lica, garant
odstete treba da bude njegova sopstvena imovina.
- Pljacka koju izvrsi pripadnik neke politicke stranke,
treba da nadoknadi sama stranka svojom imovinom, ili
imovinom nekretnina svojih clanova.

Od cega ce se finansirati drzava?

Narod ce i dalje, normalno, placati porez, jer drzava ne moze bez sredstava. Svi ce biti prijavljeni koji rade, cak i samo jedan dan, pa ce sakupljati radne dane, do penzije.
... pa koliko ih sakupe ... Svi placaju porez, svi rade.
Gde ces bolje?!
Nece biti krupcije ni davanja mita. Kome i da das mito kad sam izdajes dokumenta?

Ne vidim razloga da se to ne uradi.

beogradjanka

pre 9 godina

A sta je meni garant da ce notar da mi napravi bolji ugovor nego ja sama da ga pisem koja imam iskustva pravnickom u tom segmentu vise nego 95% od izabranih notara koji su uglavnom na funkcijama bili po politickoj osnovi a ne po pravnickom znanju?
Tacno je da su neki propali advokati...
Drugo overa ugovora + sastavljanje ugovora je 65000 ako se gleda njihova racunica, a sta je sa predugovorom? Da li se onda iznos placen za sastavljanje predugovora uracunava prilikom overe glavnog, ili ce se pak taj institut gasiti....jer ko je lud da sva pura plati iste cifre?
Nigde nisu definisani rokovi za zavrsetak posla.
onaj kome je hitno da overi ugovor ne moze da ceka 10 dana da mu notar sastavi teks ili ce biti ugovori najgoreg kvaliteta- tipski????

gargamel

pre 7 godina

Ortodoksna glupost, ako svako lice ima po zakonu pravo da samo sebe zastupa nma sudu, zasto ne bi , ko ima znanje i pismenost, mogao sam da sastavi dokument

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Siguran sam, ali siguran, da ce tek sada nastati pravi haos. Imam utisak da drzava sama sebi odseca grane na kojima sedi ili, sama sebi lomi ekstremitete kako bi i dalje ostala drzavni invalid ili surogat drzave. Znajuci na sta smo sve spremni, znajuci kakvog smo licnog, obrazovnog, profesionalnog ili intelektualnog integriteta tek ce sada biti muljanja i lopovluka, koje vise niko, nijedan sud, nijedna drzava nece moci da razresi. Znam za slucaj kada su ucenjivaci, u dogovoru sa sluzbenikom na salteru opstine, gurajuci pistolj u ledja stranci overavali razne ugovore o prenosu vlasnistva ili fiktivnoj kupoprodaju nekretnina. Zar skoro nismo imali primer da je jedan isti stan prodavan vise puta? Te overe ugovora su vrsili drzavni organi. I ko je odgovarao za enormne lopovluke? NIKO gospodo. Siguran sam da ce se javni beleznici debelo "omastiti" i da ce svoju enormne zarade koji im je neko iz vlasti poklonio uvecati novim formama lopovluka i prevara. Koje su odgovornosti javnih beleznika? Da li ce i dalje narod gubiti stotine hiljada evra a oni samo licence koje su prethodno dobro unovcili? Da li ce njima biti zaplenjena imovina, ko ce odgovarati za njihove propuste? Da li ovi sto su izglasali zakone ili javni beleznici? Kod nas je sve izvrnuto draga gospodo, ko ce biti toliko naivan da svoju imovinu stavlja u ruke javnih beleznika i da racuna na njihovu poslovnost i savest? Ako sudovi nisu bili imuni na kriminal mozete li zamisliti kakvi ce biti ovi kukavni javni beleznici?!

UKI

pre 9 godina

Kao prvo, notari verovatno imaju po jedan stan i auto, tako da ce tesko da se nesto naplati od njihove imovine obzirom na kolicinu potencijalnog muljanja. Pa ni nasi ministri nemaju skoro nista od imovine a kamoli notari. Drugo, na salterima za overu u sudu radile su uvek po 2-3 sluzbenice koje nisu sastavljale nikakve ugovore, a sve je islo toliko sporo da vam je bilo muka. Sada ce notari da pred ugovaracima bulje u monitor i ukucavaju neke podatke koje su im stranke dale. Kakva pravna sigurnost, pa ti notari su propali advokati. A ispred "ordinacije" se otegao red veci nego pred sudom. Cekaju da notarka sastavi ugovor. A gde su ugovori o dozivotnom izdrzavanju, ostavinski postupci? Da li ce i promet vozila ici preko notara?

Trece, tarife su im vece nego kod suda. Pa to su ogromne pare za obicnog coveka. Imate tarife na sajtu Ministarstva pravde. Neka overe bar 10 ugovora dnevno, to je 10 miliona evra godisnje. Dalje, u ostavinskom postupku moze doci do nerealno visoke naknade. Npr. vasem preminulom ostaviocu ostalo je na racunu 25.000 dinara. Po tarifi, na vrednost od 1 do 600.000 dinara placate 60 bodova x 150 dinara + PDV = 10.800 dinara. I sta vam ostaje? Cetvrto, kad su tolike pare u igri, tu se uplice i podzemlje, a to znaci da ce svaki mafijas imati svog notara koji ce raditi sta mu se kaze. Ubace vas u auto, odvezu do notara, vi tamo potpisete i ode kuca.

Hteli smo Zapad, eto nam ga. Na kraju, nije srecan onaj koji mnogo ima nego onaj kome nista ne treba.

kontroverzni hotelrijer

pre 9 godina

Dovoljno je da se pogleda kako isti taj notarski sistem funkcionise u BiH, pa da se vidi kakva ujudurma i haos ce to biti.

Inace covek koji je bio jedan od prvih notara u Istocnom Sarajevu danas je tezak nekoliko miliona KM. Toliko o "slaboj zaradi"...

zabrinut

pre 9 godina

Danas overio ugovor kod notara 36000 rsd vrednost 48000 eur a onda skandal overa zalozne izjava koja se u sudu overavala za 550 rsd naplatise mi 25400 inace njih tretiraju kao i bilo kog drugog preduzetnika...znaci buduci milioneri

KOKAN

pre 9 godina

Notar je javna funkcija, dakle to moze samo biti advokat na plati pri opstini, ili sudu, dakle javnoj ustanovi, koji svojim potpisom garantuje pravni kvalitet dokumenta, iza koga finansijski treba da stoji drzava. Nikako privatno po stanovima, adresama na bb, pasaz levo, cumez desno.
I kako po tim privatnim cumezima, moze da ima uvid u jedinstveni registar podataka. Nas covek tesko zna i opstinu da nadje, a ne advokatske udzerice.
I zasto bi njegovo kuckanje u kompjuter placali po advokatskim satima, kada jedan notar pri opstini, moze da ima dve tri sekretarice sa srednjom spremom koje bi kuckale po kompjuteru.
I normalno da ta javna usluga mora da bude jevtinija od iste uradjene od strane privatnog advokata sa imenom.
Pa, ko kako voli i moze da priusti. Toliko se trucalo da ce javna i privatna svojina biti izjednacene, valjda to vazi i za usluge. Sto bi se drzava sa predimenzioniranim sektorom odrekla posla i zarade.
Dakle, ova koncepcija notara je glupost i beobrazluk, ali me cude advokati, sto nisu ustali pre donosenja zakona, jer znalo se kako ce to da ispadne.
I na kraju ce oni svoju satisfakciju dobiti, a jadan narod ce preskupo placati takvu pravnu uslugu, sto ce reci za sirotinju nema pravde.

Dragan

pre 9 godina

Molim za odgovor: Trenutno niko od notara u Beogradu ne zeli da uveri ugovore o kupoprodaji nepokretnosti za stanove koji nisu uknjizeni, odnosno koji su u postupku legalizacije i nemaju,naravno, jos uvek upotrebnu dozvolu...Kazu da se plase jer odgovaraju svojom imovinom...da li to znaci da vise nema kupoprodaje takvih stanova? Molim za brz odgovor ako neko zna sta se to desava....

ja

pre 9 godina

SKANDALOZNO! Prve nedelje:
1.Punomocje kod notara 560 din-10.000 i to JE TRAJALO... 4 sata,
2. 10tog štrajk advokata: posle poskupljenja doprinosa i poreza od cca 170 evra novi šok: uzimanje posla koji profesiji pripada.
3.Ugovori o kupoprodaji dobili na stiku, a overu i naknadu naplatili 100.000 bila 30000.Potvrda da je stan plaćen u celosti isto kao i ugovor.
4 Ni jednu proveru vezanu za stanje dokumentacije nekretnine ne proveravaju-klijenti ili agencije sami skupljaju papire počev od vlasničkog lista.
5.Zakazivanje overa već sada ne prati unapred ugovorene rokove iseljenja i isplate.
6.Nema overe vanknjižnog vlasništva i objekata na legalizaciji kao da nisu u prometu.
Ovo je opšti haos, a cene kao da smo na Marsu potpuno neprilagođene platama .Dodje mi da se odselim sa porodicom iz ove odvratne zemlje sa ovom odvratnom vlasti i još odvratnijom opozicijom. Sva politička elita koja donosi zakone je krajne neprofesionalna, neodgovorna, korumpirana, neuka, bahata, bez iskustva i staža u privredi. Sredstvo za borbu je gradjanska neposlušnost i štrajk. Ako štrajk advokata ne da mogućnost stručnosti da se probije i vidi svetlo dana, za nas koji se bavimo nekretninama preostaje samo da posle našeg štrajka odjavimo firme i radimo na crno. Gore navedeno ide isključivo na štetu maloga čoveka. Nestručnost i gramzivost državnog aparata onemogućava celu jednu privrednu granu da funkcioniše.
Pitanje: notari izbrojaste li 120000 e za funkciju notara i koliko dobiše političari koji su zakon u ovoj formi izglasali?