Sreda, 27.08.2014.

16:23

EU ne prepušta Balkan Rusiji

Konferencija o Zapadnom Balkanu ima za cilj demonstraciju podrške i obnavljanje poruke privrženosti EU zajedničkoj budućnosti sa regionom, piše Dojče vele.

Izvor: Dojèe vele

EU ne prepušta Balkan Rusiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

Jahorina

pre 9 godina

@aleksandars: O moći Rusije nema potrebe diskutovati. Svi mi znamo koliko je Rusija moćna u svakom pogledu. Međutim Srbija se ne trteba opredeljivati. Naš prioritet su evrointegracije , ali i dobri odnosi sa Rusijom.

SLABA - PROLAZNOST

pre 9 godina

Sasvim ocekivana reakcija ucinjena od strane EU da nece bas tako lako da prihvati liderstvo Rusije na Balkanu.Srbija se opredelila da udje u EU ka tom cilju tezi da budde sto brzi.Ali takodje i stav Srbije po pitanju Rusije je vise nego jasan, mi zelimo da trgujemo i saradjujemo sa Rusima. Mi smo mali da bi preuzeli bilo kakvu odgovornost po ovom pitanju,jedino sto mozemo da pokusamo to je kada preuzmemo presedavanje OEBS-om da pokusamo da ih pomirimo naravno ukoliko oni to medjusobno zele.

Tja...

pre 9 godina

Prestao sam da čitam kod "6 zemalja Zapadnog Balkana - Makedonija, Srbija, Kosovo.....". Kosovo nije zemlja niti postoji Zapadni Balkan. Možete vi do sutra da verbalno navikavate Srbe na nekakvu "državu Kosovo", to ne prolazi. O klasičnoj izdaji da predstavnici Srbije sede na istom skupu sa "predstavnicima Kosova" da ne pričamo...

Boza44

pre 9 godina

Veoma je vazno da se na ovakvim skupovima cuje I glas Srbije I nase opredeljenje ka evropskoj uniji. Ono sto bi trebalo da je nasa sansa je seste saradnja sa svima. I bez obzira sto postoje izvesni pritisci od strane evropske unije po pitanju Ukrajune ona i tekako zna da je Srbija veoma vazna radi stabilnosti citavog Balkana i da ce zbog toga imati veoma blazi stav aili nam i dati punu podrsku na putu evropskih integracija.

Strahinja

pre 9 godina

Investicije i nova radna mesta, to nam je svima potrebno! Trebalo bi dobro da iskoristimo ovu situaciju i verujem da je Vučić dobar diplomata koji će u tome i uspeti!

marija

pre 9 godina

Naopako postavljeno,
Balkan nikad ne sme biti prepusten Berlinu, kao ni Evropa. Nece u Berlinu uvek biti Angela Merkel, koliko toliko umerena.

aleksandars

pre 9 godina

Rusija jeste maćeha ali kad god je Rusija bila jaka i Srbiji je bolje išlo.
Ako bi Rusija pobedila u Ukrajinskoj krizi siguran sam da nas zapad ne bi više uslovljavao nego bi nam čak dali ustupke.

Silvester

pre 9 godina

Rat u Jugoslaviji su zakuvale međunarodne obaveštajne službe uz pomoć domaćih izdajnika. Sve sa ciljem da se brutalno i za primer likvidira socijalizam, kao i Jugoslavija - simbol antifašizma, multietničnosti i svetske međunarodne saradnje. Juga je zaslužila pruženu ruku nakon pada Berlinskog zida, a dobila je mnogo noževa u leđa, sa svih strana.
A možda je to i bilo zasluženo, jer ne treba da bude saradnje i kompromisa sa kapitalizmom, imperijalizmom i fašizmom.

jovan

pre 9 godina

U deklaracijama Berlina i Brisela, pazljivim citanjem, vidno je da sve vrvi od cinizma sa pozicije jace pozicioniranog, do neprimerenih violentnih ultimatuma i nipodastavanja balkanskih zemalja. To vazi najpre za Srbiju koja je iskazala respekt prema Rusiji i Evropi jednako. Da ne pominjem nezamislivu diplomatsku snishodljivost na prisustvo Kosova kao zvanicnog sudeonika. Ako se na ovaj ponizavajuci nacin zeli dirigovati ovom zemljom, onda neka zaista, mene sto se tice drze prste sto dalje. Sta je potrebno jos, da nas koloniziraju i da nam brutalno instaliraju zabrane bez kraja i konca a oni da se na svemu tome bogate? I da smo pritom duzni da njihovu ekonomsku okupaciju pozdravimo i budemo im lojalni po svaku cenu . Zalosno je sto, je polje diplomatije i zastite srpskih interesa prigrabljeno rukama Vucic Aleksandra, koji evidentno nije dorastao medjunarodnoj politici. Oportunista u svome politickom rangu on vec salje svojim vazalskim tabloidima balone nacifranim milionima u eurima i u svinjama. Kada se vrati, uz pomoc svojih medijskih vazala i placenih klakera, svoju diplomatsku impotenciju preokrenuce u fenomenalan istorijski uspeh. Jer njemu je u celoj prici ciljna grupa mediokritetska svest u Srbiji. Beda, ako dozvoljavate da se tako izrazim.

optimista

pre 9 godina

Srbija na zalost nije Norveska pa da sebi moze dozvoliti luksuz da ostane izvan EU. Takodje je i okruzenje potpuno drugacije. Treba da shvatimo da je ovo jedan neuredjen i siromasan prostor, koji je zapravo Ahilova peta Evrope. Nemci to odlicno znaju, pa otuda i ova inicijativa.

Mita

pre 9 godina

Kad ce bre i EU i Rusija i bilo ko prestati da se igra s nama nikako da odrastemo, da se ponasamo kao pravi ljudi. Dovoljno imamo u nasoj zemlji pa da sami u nju ulazemo tada nam niko ne bi trebao.
(jack, 27. avgust 2014 21:28)
aha...kada su nas pustili same,ne samo Srbiju,nego ceo region,bilo je 100 hiljada mrtvih i 2 miliona izbeglica.Pa,sada se u Srbiji gaze deca po trotoaru,evo bilo danas u Bogatiću.Imaš milion primera da se u regionu,a u Srbiji posebno,ljudski život ne ceni uopšte,i ti još tražiš da nas puste,da se još poubijamo?

calmy zee

pre 9 godina

za qqzzqq : Brate nema se sta dodati, sve si rekao ako posle ovoga ima kome nesto nije jasno u vezi Jevrope, majke mi, taj nije normalan!

Лиман

pre 9 godina

Замишљам ову вест у новинама, али пре рецимо 30 година. Кад смо били у сличној унији само много нормалнији, лепши, здравији, богатији, већи, јачи.. замишљам и не могу да замислим, колико је то гротескно, смешно, тужно, бесмислено, болесно.

mako

pre 9 godina

Ne znam kako da ocekujem od drugih da ne nazivaju Kosovo zemljom, kad vi [sic!] u ovoj vesti vec u drugom pasosu svrstavate Kosovo u zemlje Zapadnog Balkana.

Zeleni Zub

pre 9 godina

Pre 10 godina, ladno. A sad? Dajte referendum pa da vidite. Ja, koji sam od kad sam stekao pravo glasa, glasao za 'demokratske' opcije, sad imam krajnje negativne poglede ka clanstvu u EU... i sigurno cu glasati (ako do toga dodje), protiv. Znam iz prve ruke kako je bugarima, rumunima, pa i hrvatima sad, a mi smo par lestvica ispod njih... Znachi, ne hvala. Migracija sa druge strane u neku dobru EU drzavu, sto da ne, al' prvo da vidimo sta ce se desiti... bio bi bedak npr, da zapalim u berlin ili minKen, a da moram ruski da uchim...

Моке

pre 9 godina

Не знам да ли сте приметили колико је Париз политички скрајнут у ЕУ. Режим из Берлина форсира Брисел, а ови други се и не виде, јако лоше, подсећа на Совјетски Савез пре 50 година.

jack

pre 9 godina

Kad ce bre i EU i Rusija i bilo ko prestati da se igra s nama nikako da odrastemo, da se ponasamo kao pravi ljudi. Dovoljno imamo u nasoj zemlji pa da sami u nju ulazemo tada nam niko ne bi trebao.

Stavros84

pre 9 godina

Lideri šest zemalja Zapadnog Balkana - Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, KOSOVA i Albanije kao i Slovenije i Hrvatske, koje su članice EU okupiće se u četvrtak 28. avgusta na skupu u Berlinu.
Ne treba da odemo na taj skup vec isti dan da odemo u posetu Putinu ukoliko ce Kosovo biti na tom skupu.

Allez les citoyens

pre 9 godina

Ključni citata iz članka: "Kancelarka Merkel jeste vodeći političar u Evropi. Ona je dominantnija verovatno i od svojevremeno Helmuta Kola, koji je kao ravnotežu imao Francuze, čiji su lideri danas slabi."

Upravo se o tome radi. Niko danas više ne pominje Francusku. Samo Nemačka, Nemačka i Nemačka. E pa sada razumete zašto su Francuzi na poslednjim izborima pre dva meseca za EU parlament glasali za Nacionalni Front Marin Le Pen (pobedili na izborima). Zato što se ta partija zalaže sa savez sa Putinovom Rusijom, za izlazak Francuske iz EU i iz NATO-a, za prestanak dominacije Nemačke i Amerike, za vraćanje starih savezništava u Evropi.

Sačekajmo svi malo. Ako na parlamentarnim izborima pobedi Nacionalni front u Francuskoj, onda će se druga pesma pevati. Oni ni Kosovo ne priznaju.

bedara

pre 9 godina

ma ne daju nam mira nikako i plasim ce da ce situacija biti slicna do daljnjega, to do daljnjega mislim na duzi vremenski preiod... beda ce potrajati na ovim prostorima. to mi tako smeta sto nas svet cima kako njima pase, a sad se sve upetljava da necemo smeti da pisnemo. i kad priznamo kosovo, a to ce se desiti ranije ili kasnije, jer se na tome radi vec odavno, e onda ce ponovo da nas ucenjuju sa juznim delom srbije po sistemu: sve dao si mali prst (kad si priznao kosovo), a zasto sada da ne priznas jug srbije, jer to albanci traze. pa onda vojvodina... madjarska bi dala sve za sever srbije, a tu su nemci, ameri i englezi da poguraju za to. ne znam? pa sada ovo oko rusije i juznog toka, i svasta nesto... nesto sto vise umara ovaj narod, a nikako nesto pizitivno iz evrope ili sveta da nas snadje pa da imamo malo I radosti. prezivecemo nadam se.

Toplicanin Milan

pre 9 godina

Hajde da budemo iskreni. Potrebno je samo mrzeti Ruse ili, makar, biti rusofob pa preskociti sve barijere za prodruzivanje ovoj velecasnoj druzini odnosno EU. Srbija ne moze da mrzi Ruse i Rusiju, uprkos tome sto od njih nemamo nikakve koristi i zbog toga smo stavljeni na posebnu listu i za nas vaze, i uvek ce vaziti, posebni uslovi. Ali, to nema veze. Narod ce se na kraju osvestiti i manuti zaludjivanja i praznih obecanja.

mika

pre 9 godina

Nezavisno od svega, ja uopšte nisam za EU. Mislim da je dovoljno da samo prestane da se krade i da možemo sasvim lepo da živimo. Za tako nešto dovoljno je da svako u svom mikro okruženju napada ološ kad god stigne. Zato dobro pogledajte oko sebe i borite se ljudi. Ipak je na kraju sve do nas.

W

pre 9 godina

Zakon i uredjenje EU treba da se uvede u Srbiju. Srbija treba da udje u EU, ali i da trguje i saradjuje sa Rusima. Nazalost Rusija ne moze da ponudi civilizacijski ono sto EU moze, sto se tice zdravstva, zakonodavstva, obrazovanja, prava gradjana, antikorupcije itd. Ima i dosta mana, ali Rusija nema osim bratskog odnosa naroda nista da ponudi nama, niti mi njima.

Srbofil

pre 9 godina

Oko 1000 fabrika je ramontirano i odneto i preseljeno u BiH, Sloveniju i Hrvatsku iz Srbije posle drugog sveskog rata jer je drug Tito rekao da se prvo raazvija zapad drzave pa ce posle da se iz tih fonodova da se razvija ostatak ... onda jedino ko je imao uslove za proizvodnju cuvenih tenkova M-84 je bila fabrka GOSA iz Smederevske palanke i MIN Nis, ali je iz politickih razloga proizvodnja poslata u Hrvatsku Slavonski Brod .... ima tu o mnogo nerascicenih racuna na stetu Srbije ...

BEDEM

pre 9 godina

Ako zapad misli verbalnom podrškom da zadrži zemlje Balkana podalje od Rusije, grdno se vara. Sem verbalne podrške i nekih malih donacija, EU danas ne može ništa mnogo više ni da ponudi zemljama zapadnog Balkana. Što je, složićete se, premalo.

stara prica

pre 9 godina

Ova Konferencija o Zapadnom Balkanu u Berlin dodje nesto kao novi Berlinski kongres. A onaj veliki, prvi Berlinski kongtred 1878 je sazvan da bi isterao Rusiju sa Balkana tj ponistio Sanstefansku Bugarsku, a Srbiji vratio 4 okruga koji su bili u sastavu te tvorevine iz San Stefana. A region Zapadnog Balkana, pa to je drugo ime za YUGU koja bese predivna, najlepsa zemlja u kojoj se zivelo dostojno coveku

Milorad

pre 9 godina

Gospodja Merkel ocito nije isla na casove geografije,jer Balkan je bio izvoriste evropske civilizacije,kada su u danasnjoj EU ziveli divljaci! Danas ne zive divljaci,ali je njihova politika surova i divljacka! Na toj konferenciji ce biti i Kosovo kao nezavisna drzava,da li je to rekla Merkelova? R.Srpska i Srbija,daj boze sutra jedna drzava,nikada nece biti pod NATO i EU stitom,nego iskljucivo Rusije,zbog Srba Rusija ce vecno biti na Balkanu!

Pelagija

pre 9 godina

Al' će Nemci opet da nauče pameti Srbe - po koji put, zaboga? Imaju li oni morala i savesti, sa sve svojim američkim vođama, te ostalim natovskim prijateljima.
Ono, činjenica je da im Srbi nikad neće ispevati Danke Dojčland, niti im zaboraviti sve one ubijene zbog njihove pohlepe, arogantnosti i osionosti (recimo samo posle prvog sv. rata - Kragujevac, Kozara, Jasenovac...), i neće im svakako biti tako privrženi kao Hrvati, Turci, Albanci, Slovenci i slični.
Pa ipak, ucena je ucena, je ucena na svim jezicima sveta.
To što je Srbija na kolenima, upravo zahvaljujući tim divnim zapadnjacima, ne znači da treba da je stave u red glista, zar ne?
I na kraju, ali ne i nebitno - da li vi smatrate da svako sme da bira sebi drugare i prijatelje, pa i da imate dobre komšijske odnose sa drugima ili mislite da to treba da urade Nemci, Amerikanci i natovci - ili da vas nema.

Nikola PO-3

pre 9 godina

Ja koliko znam infrastruktrurno je zaostala samo Srbija, otidi u bilo koju drugu drzavu i pogledaj auto - puteve (cak i Kosovo gradi nekakv autput) ... samo mi zaostajemo ... i uskoro ce poceti da nas zaobilaze u sirokom luku preko Bugarske i Rumunije ... (a govorili smo da ce da propadnu bez nas ..., 27. avgust 2014 18:39)


Ta zapazanja sam imao jos u Jugoslaviji. Imao sam devojku iz Tuzle (u 80-im), Andjelka se je zvala. Provela me je po celoj Bosni. Pokazala mi je Tuzlu, Sarajevo (sa fascinantnom okolinom), Banjaluku, Bihac, Derventu, Doboj... Bio sam frapiran, odusevljen. Nisam mogao da verujem da Bosna tako lepo izgleda. Super putevi, cisti gradovi, uredjeni parkovi...Nista mi nije bilo jasno. Srbija je u to vreme, u mojim ocima, posle svega toga sto sam video bila zemlja u razvoju, neka vrsta bliskog istoka na Balkanu. Vec tada mi je palo na pamet, da nas neko opasno muze. Srbija je u Jugoslaviji zvanicno, zajedno sa SLO i HR bila razvijena i uplacivala je godisnje u neki fond za nerazvijene tj. BiH, C. Goru, Makedoniju i Kosovo. Sada znam da je srpska glupost mnogo kome u Jugoslaviji bila dobro dosla.

Niko ne treba vise od Srba da se raduje da Jugoslavije vise nema. Sada treba da zasucemo rukave i ocistimo svoje dvoriste. Drugi su svoja dvorista ranije cistili na nas racun.

Bisa

pre 9 godina

Evropa ili Rusija? Ja sam za jedno i drugo. Deo smo Evrope i razumljivo je da stremimo ka njoj. Sa druge strane tu je Rusija, sa kojom nas spaja dugogodisnje prijateljstvo , ekonomska saradnja. Za nasu zemlju bi najbolje bilo da ostane tako kako je.

Никола

pre 9 godina

Косово н е м о ж е бити шеста држава Западног Балкана јер: 1) Није призната од неких водећих држава света, 2) Није члан УН, 3) Нема сопствену економију, 4) Није признат од матице Србије, 5) Добровољцима подржава ИСИЛ, 6) Има мање права на државу од Републике Српске, Курдистана, Каталоније, Палестине итд. Нека им само једна моћна држава "откаже", онда по аутоматизму долази примена наведених тачака.

skandi

pre 9 godina

Ako, igrajte se i dalje nama, iskoristavajte, pravite nas ludima i prepucavajte se preko nasih ledja! Nije vam dosta bilo vekovima unazad, dok nam i jedni i drugi dusu ne izvadite. Dosta nam je svega!

qqzqq

pre 9 godina

samo cu da podsetim na neke od stvari koje nam je ta sjajna evropa uradila. nadam se da se svi secate 1999 godine i agresije na nasu zemlju,ali vratimo se samo par godina unazad,i setimo se sankcija iste te evrope,koja je,ako je neko zaboravio,predstavljala srbe sa nozevima u zubima,sa kokardama i bradom,kao najvece koljace u novijoj istoriji,i ako su u ruandi 1994 ubijali ljude macetama na sred ulice...pa su nam,kako bi nam verovatno pomogli,zabranili da putujemo,da radimo,da izvozimo,da kupujemo,da se grejemo,da se bavimo sportom,da uopste zivimo...posle,kada im nije bilo dosta nase patnje,resili su da nas bombarduju...32 zemlje su ucestvovale u bombardovanju srbije,ej bre 32 zemlje na zemlju od 8 miliona ljudi,na zemlju koja gladuje,na zemlju koja je bila na kolenima...i sve je to proslo,desila se revolucija,i onda su jos jednom resili da nam pomognu. kada je svaka firma bila vec unistena,dosli su da kupuju za male pare,satro da bi nam pomogli,nikako zato sto smo najjeftinija radna snaga u evropi... proslo je nekoliko godina transformacije,postali smo demokratska zemlja u kojoj se nije obogatio samo ko je bio posten,zemlja u kojoj se skoro u svakoj sferi nalazi krimogeni sloj ljudi,zemlja gde su mito i korupcija normalna stvar,i gde se sve zavrsava preko veze...eee kao takvu zemlju nas sad evropa zeli,sada nam je evropa najveci prijatelj,i kako sam razumeo oni jedva cekaju da nas prime u savez,samo jos jedno 5 do 10 godina da prodje i tu smo...nema veze to sto nam se standard ne menja u zadnjih 25 godina,sto vlada represija i bezakonje,sto sve sto je bilo zdravo danas ne valja...kako inace objasniti cinjenicu da su ljudi pre 40 godina ziveli mnogo bolje nego mi danas...toliko smo postali sposobni da nasa policija danas lakse uhvati klinca koji prodaje marihuanu,nego ubicu kojeg su snimile kamere i gde postoje svedoci koji su SVE videli...hvala,ali ja cu da idem van te vase evrope i unije,ne zelim da preko mojih ledja njihov standard raste,da mi oni odredjuju kako trebam da se ponasam,video sam ja njih na exitu,daleko je to od kulture i normalnog ponasanja o kome non stop pricaju!

Upomoć

pre 9 godina

Postavljam pitanje sam sebi dal' sam lud. (Ako u doktoratu nije potrebno navesti od koga je uzeta misao, rečenica, ideja... neka prethodna rečenica bude moja).
Danas čitamo tekst, gde kažu ti evropljani da nas neće primiti dok ne priznamo Kosovo (postavljen uslov koji je nemoguće ispuniti), a onda kažu da nas neće pustiti Rusima.
Unija ova dva teksta, koji dolaze sa iste adrese, je prazan skup, pa se jedino može zaključiti da EU od nas hoće da napravi budale.

a govorili smo da ce da propadnu bez nas ...

pre 9 godina

@EU Balkan nece, a drugome ga neda. Balkan zbog svoje ekonomske i infrastrukturne zaostslosti, velike nezaposlenosti I bede daleko je od punopravnog clanstva u EU.
(Dejan, 27. avgust 2014 17:50)

Ja koliko znam infrastruktrurno je zaostala samo Srbija, otidi u bilo koju drugu drzavu i pogledaj auto - puteve (cak i Kosovo gradi nekakv autput) ... samo mi zaostajemo ... i uskoro ce poceti da nas zaobilaze u sirokom luku preko Bugarske i Rumunije ... nema granica, carina cimanje, cekanje, bolji putevi a nama nema prihodi od putarine koji su najdirektnija strana investicija u Srbiji :)

niki

pre 9 godina

Krv nije voda kod ovih germana i posle 100 godina tvrde da je balkan njihov i da moramo igrati kako njima odgovara.Pitam se sta je onda nase jesmo li mi onda postanari ovde ili smo ovo iznajmili na 99 godina pa oni sad dosli da vide sta dalje da radimo.Ali srecom imamo jos nekakav ustav ove drzave i jasno stoji da je ovo nase iako oni uzimaju i bez pitanja delove nase zemlje pa im se osladilo,a mi to samo nemo posmatramo.

Narod se pita

pre 9 godina

REFERENDUM
Zaokruži + ili -
+ Da li ste za to da Srbija postane ruska gubernija?
- da li ste za to da Srbija ostane američka banana republika?

mrki

pre 9 godina

Kakva privrzenost EU kad ljudi shvate da je to prevara i da je EU vreca bez dna puci ce kesa kao uvek. Samo slep moze da zivi u zajednici koja ne postuje ceo jedan narod.

ZoranNS

pre 9 godina

Da smo drugačiji od ostalih, to smo znali, i to toliko, da smo DRUGAČIJI I OD SEBE SAMIH. Naš najkraći put u EU vodi preko Moskve, popločan OBEĆANIM GASOM i gasovodom Južni tok. Prvu cev gasovoda zavarili odnapred i odpozadi, (stručnjaci za sakupljanje sekundarnih sirovina merkaju cev, samo da nađu prevozno sredstvo, da odnesu takvo istorijsko blago u muzej zvani lokalni otpad). Na nesreću gasovod nam je eksplodirao u Kijevu i trenutno ga popravlja remontni zavod Evropske komisije pod budnim nadzorom Ketrin Ešton, devojke u najlepšim godinama za udaju, šefa za pitanja i nadzor udarenih predsednika zbunjenih država. Dva prekvalifikovana stručnjaka su dijagnostičari/mineri poznati u svetu kao Vladimir Putin i Petar Porošenko, a dobričina Lukašenko je tu, ako se ovi ne slože u nečemu, da ih razvadi. Eštonova nejaka za to, ali NATO je tu. Da smo izabrali najbolji put, govori obećanje Putina da će nas lično uhvatiti za ruku i odvesti u Evropu, čim svet shvati da Rusija nema veze sa separatistima u Donjecku, a Kiev shvati da su po DNK oni Rusi. Po nekima stojimo na klackalici, možemo pasti, no nama to uopšte ne smeta, mi smo u našoj istoriji uglavnom padali, tako da smo dosta ugruvan narod. Do Eu, mi ćemo ubijati novinare, hakovati Peščanike, smanjivati penzije, plate, birati direktore JP na partijskim sastancima, praviti tajne ugovore, uterivati dug za struju od malih platiša,samo da nam se ne desi da sednemo u pogrešan voz ZVANI BANKROT. Da li ćete objaviti ili opet ne

Vatra

pre 9 godina

Tito ljudi Tito !!! Zato sto smo bili sami svoje gazde, zato sto smo u svojoj drzavi bili glavni, a sta je bre sad ovo, svi nam lupaju zauske iako su sad mnogo slabiji igraci i na zapadu, americi ili Rusiji (zamislite da je sad Staljin).
Ovi nas vuku za rukav i jasu, drugi, treci, a mi beda za leba nemamo, jel vam sad jasno koji kalibar treba neko da bude pa da obezbedi onu slobodu koju je imala Juga sa onim smekerom kome svi danasnji politicari zajedno ne mogu pod prozor da mu pljunu. Kakav vucic, obican sarlatan, izgubljen u vremenu i prostoru ili ne daj boze tadici. Svi su nule za starog. E kad se nadje neko kao on i o njemu ima da se prica 34 godine posle njegove smrti isto kao i o ovoj babarogi. Oce nas jedni, drugi treci i moju komsinicu svi hoce i ona svima daje, sta ces, dama lakog morala bas kao i Srbija danas.

Rdule

pre 9 godina

To je sasvim normalno da EU(Nemacka) ne prepusta Balkan Rusiji, ali cemu onda uslovljavanje i ultimatumi Srbiji? Ta ponizavanja samo okrecu narod protiv EU i ka Rusiji. Da smo malo pametniji ovu situaciju bi igrali i balansirali onako kako nama odgovara toliko da na kraju mi njima zatrebamo. Jesmo mali, slabi mogu da se igraju sa nama, ali ne smemo izgubiti dostojanstvo i ponos i da prodamo sebe. Jeste, Kosovo nije nase, naseg naroda tamo gotovo i da nema, ali ga ne smemo priznati iz principa zato sto nas mnogo toga povezuje za tu, za nas Srbe, svetu zemlju. Drugo, Rusija mozda i jeste prekrsila medjjunarodno pravo anektiranjem Krima i podpomaganjem pobunjenog istoka, ali opet ne sme da nam padne na pamet da mi njima uvodimo bilo kakvu vrstu sankcija iz mnogo razloga. Jedan nas veliki drzavnik je pre 100 godina rekao u vreme opsteg haosa: "Spasa nema, propasti ne cemo".

TopSpin

pre 9 godina

Trebalo je dakle da se desi frka u Ukrajni da bi se setili Balkana. Jasno mi je da su se vise bavili sobom zbog ozbiljne krize, ali svejedno ne dopada mi se razlog zbog kojeg su nas se setili. Mogli ste i trebali druge motive da nadjete, a ne Rusiju koja vam koliko vidimo sluzi kao kakva babaroga. Budite racionalni, pogledajte i ispravite svoje greske a koje pravite najvise pod pritiskom Amerike. Naravno da ovaj regio treba EU, ali ostavite se geopolitike i velikih/praznih reci molim vas.

kosovski ciklus

pre 9 godina

neka nas uvedu u EU i povuku priznanje kosova omoguce srpskim institucijama da se vrate u juznu Pokrajinu za uzvrat ce srbija celu svoju spoljnu i unutrasnju politiku orjentisati ka zapadu i napraviti potpuno politicko ekonomsko distanciranje od Moskve .

Igor

pre 9 godina

Srbija ne pripada ni EU ni Rusiji vec Srbima, a s obzirom kako se ponasate prema nama o tom prikljucivanju EU ce narod reci svoje na referendumu.

Dejan

pre 9 godina

EU Balkan nece, a drugome ga neda. Balkan zbog svoje ekonomske i infrastrukturne zaostslosti, velike nezaposlenosti I bede daleko je od punopravnog clanstva u EU.

tomy

pre 9 godina

Nama je ova **14 godina nekako ultimativna samo ovaj put je celofan drugaciji.Pre sto godina Rusi su usli u rat a sada mi njima necemo da prodamo jabuke.

Kermel

pre 9 godina

Pa neka nas prihvate u tu Evropu vise bez uslova! Srbija je ispunjavanjem svojih obaveza pokazala da je nas spoljnopoliticki put clanstvo u EU. Sad neka se oni pokazu i neka nas prikljuce punopravno sto pre!

ex sns

pre 9 godina

Daj Boze da mi ovde ne budemo pod uticejem Rusije,bilo kakvim,i dok sam siguram da sve biv.republike dobro znaju da idu u Eu i Nato,nisam bas siguran za ovu ekipu na vlasti,a i oni pre njih su bili sumnjivi,Tadic i Dacic,kao i danas Vucic i Dacic.

Iggy

pre 9 godina

Ne EU nego Nemačka..Britanci su tradicionalno sa Amerikancima..Svedoci smo vraćanja Nemačke na velika vrata kao lidera svetske politike.Ionako su jedini u EU koji mogu da pariraju američkom policajcu.Takođe me raduje njihova privredna povezanost.

Nikola

pre 9 godina

Od evropejca do evroskeptika. Od kad su exRadikali posltali evropejci, a i ranije, eu mi je izgubila svaki smisao. Nikakav interes ne vidim, pojeli bi nas za dorcuak. Kome se nije smučila više njihova priča o posvećenosti putu i eu vrednostima, licemeri ko licemeri, a plus nikakav interes. Drago bi mi bilo da se totalno okrenemo od njih, ali me samo brine njihova osvetoljubivost, vratili bi nam vize i uveli carine, s' tim da se to onda ne bi zvalo zloupotreba ekonomije u političke svrhe jer oni to naravno nika ne rade.

Onaj koji ima dugo pamcenje

pre 9 godina

Kakav "posao" je EU uradila na Balkanu pokazuju nase unistene ekonomije, nezaposleni radnici, podmitljive politicke elite. EU se sada setila nakon 2003 godine i tzv Solunske deklaracije da je "Balkan vazan". Ja licno nemam takav utisak, ovo su samo i dalje obicne fraze samo da bi se Rusi drzali dalje od nas. Cinjenica je da srpski narod ne zeli da prekine veze sa Rusijom i nema te Nemacke koja moze to danas da promeni. Drugo, mi Srbi nemamo poverenje u briselske politicke birokrate koje niko nije ni izglasao niti voljom "naroda" doveo na te polozaje. Da li smo zaboravili onog Slovenca koji je davao izjave za javnost svaki drugi dan?

Nenad

pre 9 godina

Ma kakva Rusija, ovde su Srbi jedini pro-ruski faktor, Berlin se bori protiv turskog uticaja kojem su naklonjeni svi muslimani, a koji i Americi odgovara. Ovi analiticari pricaju ono sto im odgovara, ili sto im je receno da pricaju. Niko ne prica o povratku Rusije na Balkan, Rusija se bori da povrati Moldaviju, Gruziju, Ukrajinu pod svoju sferu uticaja. Kakva crna Rusija na Balkanu.

Trixter

pre 9 godina

Pa cela ova prica sa EU je na dugom vrlo dugom stapu. Tu ce biti politickih uslova na prvom mestu, a ekonomski smo mi sami sebe demontirali, sad mozemo samo da godinama prosimo i krpimo rupe jer smo neozbiljni kao drzava totalno. A drzavu cine pojedinci dakle kao narod smo ipak pali na ispitu. Sto se Rusije tice, najbolje je da nam je blizu, ali ne preblizu jer bismo bili u situaciji u kojoj je Ukrajina. Izlazak Rusije u deltu Dunava doneo bi nam olaksanje i expresni ulazak u EU. Bugarska i Rumunija su samo zbog blokiranja ostatka Balkana i usle u EU, jer da nisu tada bile primljene - 2007-2008 do sada bi bili u nekoj vrsti ruske privredne orbite, mozdai politicke, to narocito vazi za Bugarsku, koja je strateski gledano i najvaznija zemlja Balkana i cak cele Evrope.

ajzenberg

pre 9 godina

Kakvu smo ironiju doziveli, da nam Nemci daju upute kako razvijamo medjunacionalne i medjudrzavne odnose sa zemljama u regionu. Isti ti Nemci zaboravljaju da je taj ''njihov region'' nekada bio jedna drzava, a da je ta drzava bila evropska unija pre evropske unije. Multietnicka sredina sa sa brojnim nacionalnostima i veroispovestima. I sve je bilo relativno harmonicno, dok nam nisu poslali te iste lidere!

Milomir

pre 9 godina

I u samoj EU je došlo do slabljenja uticaja EK jer njen posao vezan za integracije dobrim delom sada obavljaju članice,konkretno Nemačka. Eto koliko je domaćin susreta sa Balkanskim zemljama i uticajan i moćan. Verujem u korist ovakvih okupljanja gde se svode učinci svake zemlje ponaosob. Srbija se dobro kotira.Glavne zamerke su vezane za usklađivanje zajedničke spoljne politike.Ali to je nešto gde i mi imamo svoje interese od kojih nema razloga da odustajemo.Proces pridruživanja jeste usklađivanje,ali ja bih rekao obe strane.U suprotnom bi to bilo samo slepo sprovođenje tuđih interesa.Drago mi je da imamo doslednosti u branjenju svojih stavova.

Dejan

pre 9 godina

EU Balkan nece, a drugome ga neda. Balkan zbog svoje ekonomske i infrastrukturne zaostslosti, velike nezaposlenosti I bede daleko je od punopravnog clanstva u EU.

Dejan

pre 9 godina

Prepuštali, ne prepuštali, sve manje ispunjavamo ekonomski kriterijum za EU i sve je više sveta koji polako shvata da ništa od EU, svakako ne za njihovog života.

Igor

pre 9 godina

Srbija ne pripada ni EU ni Rusiji vec Srbima, a s obzirom kako se ponasate prema nama o tom prikljucivanju EU ce narod reci svoje na referendumu.

Onaj koji ima dugo pamcenje

pre 9 godina

Kakav "posao" je EU uradila na Balkanu pokazuju nase unistene ekonomije, nezaposleni radnici, podmitljive politicke elite. EU se sada setila nakon 2003 godine i tzv Solunske deklaracije da je "Balkan vazan". Ja licno nemam takav utisak, ovo su samo i dalje obicne fraze samo da bi se Rusi drzali dalje od nas. Cinjenica je da srpski narod ne zeli da prekine veze sa Rusijom i nema te Nemacke koja moze to danas da promeni. Drugo, mi Srbi nemamo poverenje u briselske politicke birokrate koje niko nije ni izglasao niti voljom "naroda" doveo na te polozaje. Da li smo zaboravili onog Slovenca koji je davao izjave za javnost svaki drugi dan?

Nenad

pre 9 godina

Ma kakva Rusija, ovde su Srbi jedini pro-ruski faktor, Berlin se bori protiv turskog uticaja kojem su naklonjeni svi muslimani, a koji i Americi odgovara. Ovi analiticari pricaju ono sto im odgovara, ili sto im je receno da pricaju. Niko ne prica o povratku Rusije na Balkan, Rusija se bori da povrati Moldaviju, Gruziju, Ukrajinu pod svoju sferu uticaja. Kakva crna Rusija na Balkanu.

Никола

pre 9 godina

Косово н е м о ж е бити шеста држава Западног Балкана јер: 1) Није призната од неких водећих држава света, 2) Није члан УН, 3) Нема сопствену економију, 4) Није признат од матице Србије, 5) Добровољцима подржава ИСИЛ, 6) Има мање права на државу од Републике Српске, Курдистана, Каталоније, Палестине итд. Нека им само једна моћна држава "откаже", онда по аутоматизму долази примена наведених тачака.

kosovski ciklus

pre 9 godina

neka nas uvedu u EU i povuku priznanje kosova omoguce srpskim institucijama da se vrate u juznu Pokrajinu za uzvrat ce srbija celu svoju spoljnu i unutrasnju politiku orjentisati ka zapadu i napraviti potpuno politicko ekonomsko distanciranje od Moskve .

Narod se pita

pre 9 godina

REFERENDUM
Zaokruži + ili -
+ Da li ste za to da Srbija postane ruska gubernija?
- da li ste za to da Srbija ostane američka banana republika?

Rdule

pre 9 godina

To je sasvim normalno da EU(Nemacka) ne prepusta Balkan Rusiji, ali cemu onda uslovljavanje i ultimatumi Srbiji? Ta ponizavanja samo okrecu narod protiv EU i ka Rusiji. Da smo malo pametniji ovu situaciju bi igrali i balansirali onako kako nama odgovara toliko da na kraju mi njima zatrebamo. Jesmo mali, slabi mogu da se igraju sa nama, ali ne smemo izgubiti dostojanstvo i ponos i da prodamo sebe. Jeste, Kosovo nije nase, naseg naroda tamo gotovo i da nema, ali ga ne smemo priznati iz principa zato sto nas mnogo toga povezuje za tu, za nas Srbe, svetu zemlju. Drugo, Rusija mozda i jeste prekrsila medjjunarodno pravo anektiranjem Krima i podpomaganjem pobunjenog istoka, ali opet ne sme da nam padne na pamet da mi njima uvodimo bilo kakvu vrstu sankcija iz mnogo razloga. Jedan nas veliki drzavnik je pre 100 godina rekao u vreme opsteg haosa: "Spasa nema, propasti ne cemo".

jack

pre 9 godina

Kad ce bre i EU i Rusija i bilo ko prestati da se igra s nama nikako da odrastemo, da se ponasamo kao pravi ljudi. Dovoljno imamo u nasoj zemlji pa da sami u nju ulazemo tada nam niko ne bi trebao.

Milorad

pre 9 godina

Gospodja Merkel ocito nije isla na casove geografije,jer Balkan je bio izvoriste evropske civilizacije,kada su u danasnjoj EU ziveli divljaci! Danas ne zive divljaci,ali je njihova politika surova i divljacka! Na toj konferenciji ce biti i Kosovo kao nezavisna drzava,da li je to rekla Merkelova? R.Srpska i Srbija,daj boze sutra jedna drzava,nikada nece biti pod NATO i EU stitom,nego iskljucivo Rusije,zbog Srba Rusija ce vecno biti na Balkanu!

Iggy

pre 9 godina

Ne EU nego Nemačka..Britanci su tradicionalno sa Amerikancima..Svedoci smo vraćanja Nemačke na velika vrata kao lidera svetske politike.Ionako su jedini u EU koji mogu da pariraju američkom policajcu.Takođe me raduje njihova privredna povezanost.

qqzqq

pre 9 godina

samo cu da podsetim na neke od stvari koje nam je ta sjajna evropa uradila. nadam se da se svi secate 1999 godine i agresije na nasu zemlju,ali vratimo se samo par godina unazad,i setimo se sankcija iste te evrope,koja je,ako je neko zaboravio,predstavljala srbe sa nozevima u zubima,sa kokardama i bradom,kao najvece koljace u novijoj istoriji,i ako su u ruandi 1994 ubijali ljude macetama na sred ulice...pa su nam,kako bi nam verovatno pomogli,zabranili da putujemo,da radimo,da izvozimo,da kupujemo,da se grejemo,da se bavimo sportom,da uopste zivimo...posle,kada im nije bilo dosta nase patnje,resili su da nas bombarduju...32 zemlje su ucestvovale u bombardovanju srbije,ej bre 32 zemlje na zemlju od 8 miliona ljudi,na zemlju koja gladuje,na zemlju koja je bila na kolenima...i sve je to proslo,desila se revolucija,i onda su jos jednom resili da nam pomognu. kada je svaka firma bila vec unistena,dosli su da kupuju za male pare,satro da bi nam pomogli,nikako zato sto smo najjeftinija radna snaga u evropi... proslo je nekoliko godina transformacije,postali smo demokratska zemlja u kojoj se nije obogatio samo ko je bio posten,zemlja u kojoj se skoro u svakoj sferi nalazi krimogeni sloj ljudi,zemlja gde su mito i korupcija normalna stvar,i gde se sve zavrsava preko veze...eee kao takvu zemlju nas sad evropa zeli,sada nam je evropa najveci prijatelj,i kako sam razumeo oni jedva cekaju da nas prime u savez,samo jos jedno 5 do 10 godina da prodje i tu smo...nema veze to sto nam se standard ne menja u zadnjih 25 godina,sto vlada represija i bezakonje,sto sve sto je bilo zdravo danas ne valja...kako inace objasniti cinjenicu da su ljudi pre 40 godina ziveli mnogo bolje nego mi danas...toliko smo postali sposobni da nasa policija danas lakse uhvati klinca koji prodaje marihuanu,nego ubicu kojeg su snimile kamere i gde postoje svedoci koji su SVE videli...hvala,ali ja cu da idem van te vase evrope i unije,ne zelim da preko mojih ledja njihov standard raste,da mi oni odredjuju kako trebam da se ponasam,video sam ja njih na exitu,daleko je to od kulture i normalnog ponasanja o kome non stop pricaju!

BEDEM

pre 9 godina

Ako zapad misli verbalnom podrškom da zadrži zemlje Balkana podalje od Rusije, grdno se vara. Sem verbalne podrške i nekih malih donacija, EU danas ne može ništa mnogo više ni da ponudi zemljama zapadnog Balkana. Što je, složićete se, premalo.

stara prica

pre 9 godina

Ova Konferencija o Zapadnom Balkanu u Berlin dodje nesto kao novi Berlinski kongres. A onaj veliki, prvi Berlinski kongtred 1878 je sazvan da bi isterao Rusiju sa Balkana tj ponistio Sanstefansku Bugarsku, a Srbiji vratio 4 okruga koji su bili u sastavu te tvorevine iz San Stefana. A region Zapadnog Balkana, pa to je drugo ime za YUGU koja bese predivna, najlepsa zemlja u kojoj se zivelo dostojno coveku

Bisa

pre 9 godina

Evropa ili Rusija? Ja sam za jedno i drugo. Deo smo Evrope i razumljivo je da stremimo ka njoj. Sa druge strane tu je Rusija, sa kojom nas spaja dugogodisnje prijateljstvo , ekonomska saradnja. Za nasu zemlju bi najbolje bilo da ostane tako kako je.

mika

pre 9 godina

Nezavisno od svega, ja uopšte nisam za EU. Mislim da je dovoljno da samo prestane da se krade i da možemo sasvim lepo da živimo. Za tako nešto dovoljno je da svako u svom mikro okruženju napada ološ kad god stigne. Zato dobro pogledajte oko sebe i borite se ljudi. Ipak je na kraju sve do nas.

Kermel

pre 9 godina

Pa neka nas prihvate u tu Evropu vise bez uslova! Srbija je ispunjavanjem svojih obaveza pokazala da je nas spoljnopoliticki put clanstvo u EU. Sad neka se oni pokazu i neka nas prikljuce punopravno sto pre!

W

pre 9 godina

Zakon i uredjenje EU treba da se uvede u Srbiju. Srbija treba da udje u EU, ali i da trguje i saradjuje sa Rusima. Nazalost Rusija ne moze da ponudi civilizacijski ono sto EU moze, sto se tice zdravstva, zakonodavstva, obrazovanja, prava gradjana, antikorupcije itd. Ima i dosta mana, ali Rusija nema osim bratskog odnosa naroda nista da ponudi nama, niti mi njima.

Stavros84

pre 9 godina

Lideri šest zemalja Zapadnog Balkana - Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, KOSOVA i Albanije kao i Slovenije i Hrvatske, koje su članice EU okupiće se u četvrtak 28. avgusta na skupu u Berlinu.
Ne treba da odemo na taj skup vec isti dan da odemo u posetu Putinu ukoliko ce Kosovo biti na tom skupu.

Allez les citoyens

pre 9 godina

Ključni citata iz članka: "Kancelarka Merkel jeste vodeći političar u Evropi. Ona je dominantnija verovatno i od svojevremeno Helmuta Kola, koji je kao ravnotežu imao Francuze, čiji su lideri danas slabi."

Upravo se o tome radi. Niko danas više ne pominje Francusku. Samo Nemačka, Nemačka i Nemačka. E pa sada razumete zašto su Francuzi na poslednjim izborima pre dva meseca za EU parlament glasali za Nacionalni Front Marin Le Pen (pobedili na izborima). Zato što se ta partija zalaže sa savez sa Putinovom Rusijom, za izlazak Francuske iz EU i iz NATO-a, za prestanak dominacije Nemačke i Amerike, za vraćanje starih savezništava u Evropi.

Sačekajmo svi malo. Ako na parlamentarnim izborima pobedi Nacionalni front u Francuskoj, onda će se druga pesma pevati. Oni ni Kosovo ne priznaju.

niki

pre 9 godina

Krv nije voda kod ovih germana i posle 100 godina tvrde da je balkan njihov i da moramo igrati kako njima odgovara.Pitam se sta je onda nase jesmo li mi onda postanari ovde ili smo ovo iznajmili na 99 godina pa oni sad dosli da vide sta dalje da radimo.Ali srecom imamo jos nekakav ustav ove drzave i jasno stoji da je ovo nase iako oni uzimaju i bez pitanja delove nase zemlje pa im se osladilo,a mi to samo nemo posmatramo.

ajzenberg

pre 9 godina

Kakvu smo ironiju doziveli, da nam Nemci daju upute kako razvijamo medjunacionalne i medjudrzavne odnose sa zemljama u regionu. Isti ti Nemci zaboravljaju da je taj ''njihov region'' nekada bio jedna drzava, a da je ta drzava bila evropska unija pre evropske unije. Multietnicka sredina sa sa brojnim nacionalnostima i veroispovestima. I sve je bilo relativno harmonicno, dok nam nisu poslali te iste lidere!

Upomoć

pre 9 godina

Postavljam pitanje sam sebi dal' sam lud. (Ako u doktoratu nije potrebno navesti od koga je uzeta misao, rečenica, ideja... neka prethodna rečenica bude moja).
Danas čitamo tekst, gde kažu ti evropljani da nas neće primiti dok ne priznamo Kosovo (postavljen uslov koji je nemoguće ispuniti), a onda kažu da nas neće pustiti Rusima.
Unija ova dva teksta, koji dolaze sa iste adrese, je prazan skup, pa se jedino može zaključiti da EU od nas hoće da napravi budale.

Dejan

pre 9 godina

EU Balkan nece, a drugome ga neda. Balkan zbog svoje ekonomske i infrastrukturne zaostslosti, velike nezaposlenosti I bede daleko je od punopravnog clanstva u EU.

Nikola

pre 9 godina

Od evropejca do evroskeptika. Od kad su exRadikali posltali evropejci, a i ranije, eu mi je izgubila svaki smisao. Nikakav interes ne vidim, pojeli bi nas za dorcuak. Kome se nije smučila više njihova priča o posvećenosti putu i eu vrednostima, licemeri ko licemeri, a plus nikakav interes. Drago bi mi bilo da se totalno okrenemo od njih, ali me samo brine njihova osvetoljubivost, vratili bi nam vize i uveli carine, s' tim da se to onda ne bi zvalo zloupotreba ekonomije u političke svrhe jer oni to naravno nika ne rade.

ZoranNS

pre 9 godina

Da smo drugačiji od ostalih, to smo znali, i to toliko, da smo DRUGAČIJI I OD SEBE SAMIH. Naš najkraći put u EU vodi preko Moskve, popločan OBEĆANIM GASOM i gasovodom Južni tok. Prvu cev gasovoda zavarili odnapred i odpozadi, (stručnjaci za sakupljanje sekundarnih sirovina merkaju cev, samo da nađu prevozno sredstvo, da odnesu takvo istorijsko blago u muzej zvani lokalni otpad). Na nesreću gasovod nam je eksplodirao u Kijevu i trenutno ga popravlja remontni zavod Evropske komisije pod budnim nadzorom Ketrin Ešton, devojke u najlepšim godinama za udaju, šefa za pitanja i nadzor udarenih predsednika zbunjenih država. Dva prekvalifikovana stručnjaka su dijagnostičari/mineri poznati u svetu kao Vladimir Putin i Petar Porošenko, a dobričina Lukašenko je tu, ako se ovi ne slože u nečemu, da ih razvadi. Eštonova nejaka za to, ali NATO je tu. Da smo izabrali najbolji put, govori obećanje Putina da će nas lično uhvatiti za ruku i odvesti u Evropu, čim svet shvati da Rusija nema veze sa separatistima u Donjecku, a Kiev shvati da su po DNK oni Rusi. Po nekima stojimo na klackalici, možemo pasti, no nama to uopšte ne smeta, mi smo u našoj istoriji uglavnom padali, tako da smo dosta ugruvan narod. Do Eu, mi ćemo ubijati novinare, hakovati Peščanike, smanjivati penzije, plate, birati direktore JP na partijskim sastancima, praviti tajne ugovore, uterivati dug za struju od malih platiša,samo da nam se ne desi da sednemo u pogrešan voz ZVANI BANKROT. Da li ćete objaviti ili opet ne

Nikola PO-3

pre 9 godina

Ja koliko znam infrastruktrurno je zaostala samo Srbija, otidi u bilo koju drugu drzavu i pogledaj auto - puteve (cak i Kosovo gradi nekakv autput) ... samo mi zaostajemo ... i uskoro ce poceti da nas zaobilaze u sirokom luku preko Bugarske i Rumunije ... (a govorili smo da ce da propadnu bez nas ..., 27. avgust 2014 18:39)


Ta zapazanja sam imao jos u Jugoslaviji. Imao sam devojku iz Tuzle (u 80-im), Andjelka se je zvala. Provela me je po celoj Bosni. Pokazala mi je Tuzlu, Sarajevo (sa fascinantnom okolinom), Banjaluku, Bihac, Derventu, Doboj... Bio sam frapiran, odusevljen. Nisam mogao da verujem da Bosna tako lepo izgleda. Super putevi, cisti gradovi, uredjeni parkovi...Nista mi nije bilo jasno. Srbija je u to vreme, u mojim ocima, posle svega toga sto sam video bila zemlja u razvoju, neka vrsta bliskog istoka na Balkanu. Vec tada mi je palo na pamet, da nas neko opasno muze. Srbija je u Jugoslaviji zvanicno, zajedno sa SLO i HR bila razvijena i uplacivala je godisnje u neki fond za nerazvijene tj. BiH, C. Goru, Makedoniju i Kosovo. Sada znam da je srpska glupost mnogo kome u Jugoslaviji bila dobro dosla.

Niko ne treba vise od Srba da se raduje da Jugoslavije vise nema. Sada treba da zasucemo rukave i ocistimo svoje dvoriste. Drugi su svoja dvorista ranije cistili na nas racun.

mrki

pre 9 godina

Kakva privrzenost EU kad ljudi shvate da je to prevara i da je EU vreca bez dna puci ce kesa kao uvek. Samo slep moze da zivi u zajednici koja ne postuje ceo jedan narod.

Vatra

pre 9 godina

Tito ljudi Tito !!! Zato sto smo bili sami svoje gazde, zato sto smo u svojoj drzavi bili glavni, a sta je bre sad ovo, svi nam lupaju zauske iako su sad mnogo slabiji igraci i na zapadu, americi ili Rusiji (zamislite da je sad Staljin).
Ovi nas vuku za rukav i jasu, drugi, treci, a mi beda za leba nemamo, jel vam sad jasno koji kalibar treba neko da bude pa da obezbedi onu slobodu koju je imala Juga sa onim smekerom kome svi danasnji politicari zajedno ne mogu pod prozor da mu pljunu. Kakav vucic, obican sarlatan, izgubljen u vremenu i prostoru ili ne daj boze tadici. Svi su nule za starog. E kad se nadje neko kao on i o njemu ima da se prica 34 godine posle njegove smrti isto kao i o ovoj babarogi. Oce nas jedni, drugi treci i moju komsinicu svi hoce i ona svima daje, sta ces, dama lakog morala bas kao i Srbija danas.

Pelagija

pre 9 godina

Al' će Nemci opet da nauče pameti Srbe - po koji put, zaboga? Imaju li oni morala i savesti, sa sve svojim američkim vođama, te ostalim natovskim prijateljima.
Ono, činjenica je da im Srbi nikad neće ispevati Danke Dojčland, niti im zaboraviti sve one ubijene zbog njihove pohlepe, arogantnosti i osionosti (recimo samo posle prvog sv. rata - Kragujevac, Kozara, Jasenovac...), i neće im svakako biti tako privrženi kao Hrvati, Turci, Albanci, Slovenci i slični.
Pa ipak, ucena je ucena, je ucena na svim jezicima sveta.
To što je Srbija na kolenima, upravo zahvaljujući tim divnim zapadnjacima, ne znači da treba da je stave u red glista, zar ne?
I na kraju, ali ne i nebitno - da li vi smatrate da svako sme da bira sebi drugare i prijatelje, pa i da imate dobre komšijske odnose sa drugima ili mislite da to treba da urade Nemci, Amerikanci i natovci - ili da vas nema.

Dejan

pre 9 godina

Prepuštali, ne prepuštali, sve manje ispunjavamo ekonomski kriterijum za EU i sve je više sveta koji polako shvata da ništa od EU, svakako ne za njihovog života.

a govorili smo da ce da propadnu bez nas ...

pre 9 godina

@EU Balkan nece, a drugome ga neda. Balkan zbog svoje ekonomske i infrastrukturne zaostslosti, velike nezaposlenosti I bede daleko je od punopravnog clanstva u EU.
(Dejan, 27. avgust 2014 17:50)

Ja koliko znam infrastruktrurno je zaostala samo Srbija, otidi u bilo koju drugu drzavu i pogledaj auto - puteve (cak i Kosovo gradi nekakv autput) ... samo mi zaostajemo ... i uskoro ce poceti da nas zaobilaze u sirokom luku preko Bugarske i Rumunije ... nema granica, carina cimanje, cekanje, bolji putevi a nama nema prihodi od putarine koji su najdirektnija strana investicija u Srbiji :)

ex sns

pre 9 godina

Daj Boze da mi ovde ne budemo pod uticejem Rusije,bilo kakvim,i dok sam siguram da sve biv.republike dobro znaju da idu u Eu i Nato,nisam bas siguran za ovu ekipu na vlasti,a i oni pre njih su bili sumnjivi,Tadic i Dacic,kao i danas Vucic i Dacic.

tomy

pre 9 godina

Nama je ova **14 godina nekako ultimativna samo ovaj put je celofan drugaciji.Pre sto godina Rusi su usli u rat a sada mi njima necemo da prodamo jabuke.

skandi

pre 9 godina

Ako, igrajte se i dalje nama, iskoristavajte, pravite nas ludima i prepucavajte se preko nasih ledja! Nije vam dosta bilo vekovima unazad, dok nam i jedni i drugi dusu ne izvadite. Dosta nam je svega!

TopSpin

pre 9 godina

Trebalo je dakle da se desi frka u Ukrajni da bi se setili Balkana. Jasno mi je da su se vise bavili sobom zbog ozbiljne krize, ali svejedno ne dopada mi se razlog zbog kojeg su nas se setili. Mogli ste i trebali druge motive da nadjete, a ne Rusiju koja vam koliko vidimo sluzi kao kakva babaroga. Budite racionalni, pogledajte i ispravite svoje greske a koje pravite najvise pod pritiskom Amerike. Naravno da ovaj regio treba EU, ali ostavite se geopolitike i velikih/praznih reci molim vas.

Dejan

pre 9 godina

EU Balkan nece, a drugome ga neda. Balkan zbog svoje ekonomske i infrastrukturne zaostslosti, velike nezaposlenosti I bede daleko je od punopravnog clanstva u EU.

Toplicanin Milan

pre 9 godina

Hajde da budemo iskreni. Potrebno je samo mrzeti Ruse ili, makar, biti rusofob pa preskociti sve barijere za prodruzivanje ovoj velecasnoj druzini odnosno EU. Srbija ne moze da mrzi Ruse i Rusiju, uprkos tome sto od njih nemamo nikakve koristi i zbog toga smo stavljeni na posebnu listu i za nas vaze, i uvek ce vaziti, posebni uslovi. Ali, to nema veze. Narod ce se na kraju osvestiti i manuti zaludjivanja i praznih obecanja.

Моке

pre 9 godina

Не знам да ли сте приметили колико је Париз политички скрајнут у ЕУ. Режим из Берлина форсира Брисел, а ови други се и не виде, јако лоше, подсећа на Совјетски Савез пре 50 година.

Trixter

pre 9 godina

Pa cela ova prica sa EU je na dugom vrlo dugom stapu. Tu ce biti politickih uslova na prvom mestu, a ekonomski smo mi sami sebe demontirali, sad mozemo samo da godinama prosimo i krpimo rupe jer smo neozbiljni kao drzava totalno. A drzavu cine pojedinci dakle kao narod smo ipak pali na ispitu. Sto se Rusije tice, najbolje je da nam je blizu, ali ne preblizu jer bismo bili u situaciji u kojoj je Ukrajina. Izlazak Rusije u deltu Dunava doneo bi nam olaksanje i expresni ulazak u EU. Bugarska i Rumunija su samo zbog blokiranja ostatka Balkana i usle u EU, jer da nisu tada bile primljene - 2007-2008 do sada bi bili u nekoj vrsti ruske privredne orbite, mozdai politicke, to narocito vazi za Bugarsku, koja je strateski gledano i najvaznija zemlja Balkana i cak cele Evrope.

mako

pre 9 godina

Ne znam kako da ocekujem od drugih da ne nazivaju Kosovo zemljom, kad vi [sic!] u ovoj vesti vec u drugom pasosu svrstavate Kosovo u zemlje Zapadnog Balkana.

Лиман

pre 9 godina

Замишљам ову вест у новинама, али пре рецимо 30 година. Кад смо били у сличној унији само много нормалнији, лепши, здравији, богатији, већи, јачи.. замишљам и не могу да замислим, колико је то гротескно, смешно, тужно, бесмислено, болесно.

bedara

pre 9 godina

ma ne daju nam mira nikako i plasim ce da ce situacija biti slicna do daljnjega, to do daljnjega mislim na duzi vremenski preiod... beda ce potrajati na ovim prostorima. to mi tako smeta sto nas svet cima kako njima pase, a sad se sve upetljava da necemo smeti da pisnemo. i kad priznamo kosovo, a to ce se desiti ranije ili kasnije, jer se na tome radi vec odavno, e onda ce ponovo da nas ucenjuju sa juznim delom srbije po sistemu: sve dao si mali prst (kad si priznao kosovo), a zasto sada da ne priznas jug srbije, jer to albanci traze. pa onda vojvodina... madjarska bi dala sve za sever srbije, a tu su nemci, ameri i englezi da poguraju za to. ne znam? pa sada ovo oko rusije i juznog toka, i svasta nesto... nesto sto vise umara ovaj narod, a nikako nesto pizitivno iz evrope ili sveta da nas snadje pa da imamo malo I radosti. prezivecemo nadam se.

calmy zee

pre 9 godina

za qqzzqq : Brate nema se sta dodati, sve si rekao ako posle ovoga ima kome nesto nije jasno u vezi Jevrope, majke mi, taj nije normalan!

Milomir

pre 9 godina

I u samoj EU je došlo do slabljenja uticaja EK jer njen posao vezan za integracije dobrim delom sada obavljaju članice,konkretno Nemačka. Eto koliko je domaćin susreta sa Balkanskim zemljama i uticajan i moćan. Verujem u korist ovakvih okupljanja gde se svode učinci svake zemlje ponaosob. Srbija se dobro kotira.Glavne zamerke su vezane za usklađivanje zajedničke spoljne politike.Ali to je nešto gde i mi imamo svoje interese od kojih nema razloga da odustajemo.Proces pridruživanja jeste usklađivanje,ali ja bih rekao obe strane.U suprotnom bi to bilo samo slepo sprovođenje tuđih interesa.Drago mi je da imamo doslednosti u branjenju svojih stavova.

aleksandars

pre 9 godina

Rusija jeste maćeha ali kad god je Rusija bila jaka i Srbiji je bolje išlo.
Ako bi Rusija pobedila u Ukrajinskoj krizi siguran sam da nas zapad ne bi više uslovljavao nego bi nam čak dali ustupke.

marija

pre 9 godina

Naopako postavljeno,
Balkan nikad ne sme biti prepusten Berlinu, kao ni Evropa. Nece u Berlinu uvek biti Angela Merkel, koliko toliko umerena.

Silvester

pre 9 godina

Rat u Jugoslaviji su zakuvale međunarodne obaveštajne službe uz pomoć domaćih izdajnika. Sve sa ciljem da se brutalno i za primer likvidira socijalizam, kao i Jugoslavija - simbol antifašizma, multietničnosti i svetske međunarodne saradnje. Juga je zaslužila pruženu ruku nakon pada Berlinskog zida, a dobila je mnogo noževa u leđa, sa svih strana.
A možda je to i bilo zasluženo, jer ne treba da bude saradnje i kompromisa sa kapitalizmom, imperijalizmom i fašizmom.

optimista

pre 9 godina

Srbija na zalost nije Norveska pa da sebi moze dozvoliti luksuz da ostane izvan EU. Takodje je i okruzenje potpuno drugacije. Treba da shvatimo da je ovo jedan neuredjen i siromasan prostor, koji je zapravo Ahilova peta Evrope. Nemci to odlicno znaju, pa otuda i ova inicijativa.

jovan

pre 9 godina

U deklaracijama Berlina i Brisela, pazljivim citanjem, vidno je da sve vrvi od cinizma sa pozicije jace pozicioniranog, do neprimerenih violentnih ultimatuma i nipodastavanja balkanskih zemalja. To vazi najpre za Srbiju koja je iskazala respekt prema Rusiji i Evropi jednako. Da ne pominjem nezamislivu diplomatsku snishodljivost na prisustvo Kosova kao zvanicnog sudeonika. Ako se na ovaj ponizavajuci nacin zeli dirigovati ovom zemljom, onda neka zaista, mene sto se tice drze prste sto dalje. Sta je potrebno jos, da nas koloniziraju i da nam brutalno instaliraju zabrane bez kraja i konca a oni da se na svemu tome bogate? I da smo pritom duzni da njihovu ekonomsku okupaciju pozdravimo i budemo im lojalni po svaku cenu . Zalosno je sto, je polje diplomatije i zastite srpskih interesa prigrabljeno rukama Vucic Aleksandra, koji evidentno nije dorastao medjunarodnoj politici. Oportunista u svome politickom rangu on vec salje svojim vazalskim tabloidima balone nacifranim milionima u eurima i u svinjama. Kada se vrati, uz pomoc svojih medijskih vazala i placenih klakera, svoju diplomatsku impotenciju preokrenuce u fenomenalan istorijski uspeh. Jer njemu je u celoj prici ciljna grupa mediokritetska svest u Srbiji. Beda, ako dozvoljavate da se tako izrazim.

Mita

pre 9 godina

Kad ce bre i EU i Rusija i bilo ko prestati da se igra s nama nikako da odrastemo, da se ponasamo kao pravi ljudi. Dovoljno imamo u nasoj zemlji pa da sami u nju ulazemo tada nam niko ne bi trebao.
(jack, 27. avgust 2014 21:28)
aha...kada su nas pustili same,ne samo Srbiju,nego ceo region,bilo je 100 hiljada mrtvih i 2 miliona izbeglica.Pa,sada se u Srbiji gaze deca po trotoaru,evo bilo danas u Bogatiću.Imaš milion primera da se u regionu,a u Srbiji posebno,ljudski život ne ceni uopšte,i ti još tražiš da nas puste,da se još poubijamo?

Zeleni Zub

pre 9 godina

Pre 10 godina, ladno. A sad? Dajte referendum pa da vidite. Ja, koji sam od kad sam stekao pravo glasa, glasao za 'demokratske' opcije, sad imam krajnje negativne poglede ka clanstvu u EU... i sigurno cu glasati (ako do toga dodje), protiv. Znam iz prve ruke kako je bugarima, rumunima, pa i hrvatima sad, a mi smo par lestvica ispod njih... Znachi, ne hvala. Migracija sa druge strane u neku dobru EU drzavu, sto da ne, al' prvo da vidimo sta ce se desiti... bio bi bedak npr, da zapalim u berlin ili minKen, a da moram ruski da uchim...

Tja...

pre 9 godina

Prestao sam da čitam kod "6 zemalja Zapadnog Balkana - Makedonija, Srbija, Kosovo.....". Kosovo nije zemlja niti postoji Zapadni Balkan. Možete vi do sutra da verbalno navikavate Srbe na nekakvu "državu Kosovo", to ne prolazi. O klasičnoj izdaji da predstavnici Srbije sede na istom skupu sa "predstavnicima Kosova" da ne pričamo...

SLABA - PROLAZNOST

pre 9 godina

Sasvim ocekivana reakcija ucinjena od strane EU da nece bas tako lako da prihvati liderstvo Rusije na Balkanu.Srbija se opredelila da udje u EU ka tom cilju tezi da budde sto brzi.Ali takodje i stav Srbije po pitanju Rusije je vise nego jasan, mi zelimo da trgujemo i saradjujemo sa Rusima. Mi smo mali da bi preuzeli bilo kakvu odgovornost po ovom pitanju,jedino sto mozemo da pokusamo to je kada preuzmemo presedavanje OEBS-om da pokusamo da ih pomirimo naravno ukoliko oni to medjusobno zele.

Srbofil

pre 9 godina

Oko 1000 fabrika je ramontirano i odneto i preseljeno u BiH, Sloveniju i Hrvatsku iz Srbije posle drugog sveskog rata jer je drug Tito rekao da se prvo raazvija zapad drzave pa ce posle da se iz tih fonodova da se razvija ostatak ... onda jedino ko je imao uslove za proizvodnju cuvenih tenkova M-84 je bila fabrka GOSA iz Smederevske palanke i MIN Nis, ali je iz politickih razloga proizvodnja poslata u Hrvatsku Slavonski Brod .... ima tu o mnogo nerascicenih racuna na stetu Srbije ...

Strahinja

pre 9 godina

Investicije i nova radna mesta, to nam je svima potrebno! Trebalo bi dobro da iskoristimo ovu situaciju i verujem da je Vučić dobar diplomata koji će u tome i uspeti!

Boza44

pre 9 godina

Veoma je vazno da se na ovakvim skupovima cuje I glas Srbije I nase opredeljenje ka evropskoj uniji. Ono sto bi trebalo da je nasa sansa je seste saradnja sa svima. I bez obzira sto postoje izvesni pritisci od strane evropske unije po pitanju Ukrajune ona i tekako zna da je Srbija veoma vazna radi stabilnosti citavog Balkana i da ce zbog toga imati veoma blazi stav aili nam i dati punu podrsku na putu evropskih integracija.

Jahorina

pre 9 godina

@aleksandars: O moći Rusije nema potrebe diskutovati. Svi mi znamo koliko je Rusija moćna u svakom pogledu. Međutim Srbija se ne trteba opredeljivati. Naš prioritet su evrointegracije , ali i dobri odnosi sa Rusijom.

ex sns

pre 9 godina

Daj Boze da mi ovde ne budemo pod uticejem Rusije,bilo kakvim,i dok sam siguram da sve biv.republike dobro znaju da idu u Eu i Nato,nisam bas siguran za ovu ekipu na vlasti,a i oni pre njih su bili sumnjivi,Tadic i Dacic,kao i danas Vucic i Dacic.

a govorili smo da ce da propadnu bez nas ...

pre 9 godina

@EU Balkan nece, a drugome ga neda. Balkan zbog svoje ekonomske i infrastrukturne zaostslosti, velike nezaposlenosti I bede daleko je od punopravnog clanstva u EU.
(Dejan, 27. avgust 2014 17:50)

Ja koliko znam infrastruktrurno je zaostala samo Srbija, otidi u bilo koju drugu drzavu i pogledaj auto - puteve (cak i Kosovo gradi nekakv autput) ... samo mi zaostajemo ... i uskoro ce poceti da nas zaobilaze u sirokom luku preko Bugarske i Rumunije ... nema granica, carina cimanje, cekanje, bolji putevi a nama nema prihodi od putarine koji su najdirektnija strana investicija u Srbiji :)

Dejan

pre 9 godina

EU Balkan nece, a drugome ga neda. Balkan zbog svoje ekonomske i infrastrukturne zaostslosti, velike nezaposlenosti I bede daleko je od punopravnog clanstva u EU.

Vatra

pre 9 godina

Tito ljudi Tito !!! Zato sto smo bili sami svoje gazde, zato sto smo u svojoj drzavi bili glavni, a sta je bre sad ovo, svi nam lupaju zauske iako su sad mnogo slabiji igraci i na zapadu, americi ili Rusiji (zamislite da je sad Staljin).
Ovi nas vuku za rukav i jasu, drugi, treci, a mi beda za leba nemamo, jel vam sad jasno koji kalibar treba neko da bude pa da obezbedi onu slobodu koju je imala Juga sa onim smekerom kome svi danasnji politicari zajedno ne mogu pod prozor da mu pljunu. Kakav vucic, obican sarlatan, izgubljen u vremenu i prostoru ili ne daj boze tadici. Svi su nule za starog. E kad se nadje neko kao on i o njemu ima da se prica 34 godine posle njegove smrti isto kao i o ovoj babarogi. Oce nas jedni, drugi treci i moju komsinicu svi hoce i ona svima daje, sta ces, dama lakog morala bas kao i Srbija danas.

ZoranNS

pre 9 godina

Da smo drugačiji od ostalih, to smo znali, i to toliko, da smo DRUGAČIJI I OD SEBE SAMIH. Naš najkraći put u EU vodi preko Moskve, popločan OBEĆANIM GASOM i gasovodom Južni tok. Prvu cev gasovoda zavarili odnapred i odpozadi, (stručnjaci za sakupljanje sekundarnih sirovina merkaju cev, samo da nađu prevozno sredstvo, da odnesu takvo istorijsko blago u muzej zvani lokalni otpad). Na nesreću gasovod nam je eksplodirao u Kijevu i trenutno ga popravlja remontni zavod Evropske komisije pod budnim nadzorom Ketrin Ešton, devojke u najlepšim godinama za udaju, šefa za pitanja i nadzor udarenih predsednika zbunjenih država. Dva prekvalifikovana stručnjaka su dijagnostičari/mineri poznati u svetu kao Vladimir Putin i Petar Porošenko, a dobričina Lukašenko je tu, ako se ovi ne slože u nečemu, da ih razvadi. Eštonova nejaka za to, ali NATO je tu. Da smo izabrali najbolji put, govori obećanje Putina da će nas lično uhvatiti za ruku i odvesti u Evropu, čim svet shvati da Rusija nema veze sa separatistima u Donjecku, a Kiev shvati da su po DNK oni Rusi. Po nekima stojimo na klackalici, možemo pasti, no nama to uopšte ne smeta, mi smo u našoj istoriji uglavnom padali, tako da smo dosta ugruvan narod. Do Eu, mi ćemo ubijati novinare, hakovati Peščanike, smanjivati penzije, plate, birati direktore JP na partijskim sastancima, praviti tajne ugovore, uterivati dug za struju od malih platiša,samo da nam se ne desi da sednemo u pogrešan voz ZVANI BANKROT. Da li ćete objaviti ili opet ne

Upomoć

pre 9 godina

Postavljam pitanje sam sebi dal' sam lud. (Ako u doktoratu nije potrebno navesti od koga je uzeta misao, rečenica, ideja... neka prethodna rečenica bude moja).
Danas čitamo tekst, gde kažu ti evropljani da nas neće primiti dok ne priznamo Kosovo (postavljen uslov koji je nemoguće ispuniti), a onda kažu da nas neće pustiti Rusima.
Unija ova dva teksta, koji dolaze sa iste adrese, je prazan skup, pa se jedino može zaključiti da EU od nas hoće da napravi budale.

mrki

pre 9 godina

Kakva privrzenost EU kad ljudi shvate da je to prevara i da je EU vreca bez dna puci ce kesa kao uvek. Samo slep moze da zivi u zajednici koja ne postuje ceo jedan narod.

Dejan

pre 9 godina

EU Balkan nece, a drugome ga neda. Balkan zbog svoje ekonomske i infrastrukturne zaostslosti, velike nezaposlenosti I bede daleko je od punopravnog clanstva u EU.

Pelagija

pre 9 godina

Al' će Nemci opet da nauče pameti Srbe - po koji put, zaboga? Imaju li oni morala i savesti, sa sve svojim američkim vođama, te ostalim natovskim prijateljima.
Ono, činjenica je da im Srbi nikad neće ispevati Danke Dojčland, niti im zaboraviti sve one ubijene zbog njihove pohlepe, arogantnosti i osionosti (recimo samo posle prvog sv. rata - Kragujevac, Kozara, Jasenovac...), i neće im svakako biti tako privrženi kao Hrvati, Turci, Albanci, Slovenci i slični.
Pa ipak, ucena je ucena, je ucena na svim jezicima sveta.
To što je Srbija na kolenima, upravo zahvaljujući tim divnim zapadnjacima, ne znači da treba da je stave u red glista, zar ne?
I na kraju, ali ne i nebitno - da li vi smatrate da svako sme da bira sebi drugare i prijatelje, pa i da imate dobre komšijske odnose sa drugima ili mislite da to treba da urade Nemci, Amerikanci i natovci - ili da vas nema.

ajzenberg

pre 9 godina

Kakvu smo ironiju doziveli, da nam Nemci daju upute kako razvijamo medjunacionalne i medjudrzavne odnose sa zemljama u regionu. Isti ti Nemci zaboravljaju da je taj ''njihov region'' nekada bio jedna drzava, a da je ta drzava bila evropska unija pre evropske unije. Multietnicka sredina sa sa brojnim nacionalnostima i veroispovestima. I sve je bilo relativno harmonicno, dok nam nisu poslali te iste lidere!

tomy

pre 9 godina

Nama je ova **14 godina nekako ultimativna samo ovaj put je celofan drugaciji.Pre sto godina Rusi su usli u rat a sada mi njima necemo da prodamo jabuke.

Моке

pre 9 godina

Не знам да ли сте приметили колико је Париз политички скрајнут у ЕУ. Режим из Берлина форсира Брисел, а ови други се и не виде, јако лоше, подсећа на Совјетски Савез пре 50 година.

Dejan

pre 9 godina

Prepuštali, ne prepuštali, sve manje ispunjavamo ekonomski kriterijum za EU i sve je više sveta koji polako shvata da ništa od EU, svakako ne za njihovog života.

Nikola

pre 9 godina

Od evropejca do evroskeptika. Od kad su exRadikali posltali evropejci, a i ranije, eu mi je izgubila svaki smisao. Nikakav interes ne vidim, pojeli bi nas za dorcuak. Kome se nije smučila više njihova priča o posvećenosti putu i eu vrednostima, licemeri ko licemeri, a plus nikakav interes. Drago bi mi bilo da se totalno okrenemo od njih, ali me samo brine njihova osvetoljubivost, vratili bi nam vize i uveli carine, s' tim da se to onda ne bi zvalo zloupotreba ekonomije u političke svrhe jer oni to naravno nika ne rade.

Milomir

pre 9 godina

I u samoj EU je došlo do slabljenja uticaja EK jer njen posao vezan za integracije dobrim delom sada obavljaju članice,konkretno Nemačka. Eto koliko je domaćin susreta sa Balkanskim zemljama i uticajan i moćan. Verujem u korist ovakvih okupljanja gde se svode učinci svake zemlje ponaosob. Srbija se dobro kotira.Glavne zamerke su vezane za usklađivanje zajedničke spoljne politike.Ali to je nešto gde i mi imamo svoje interese od kojih nema razloga da odustajemo.Proces pridruživanja jeste usklađivanje,ali ja bih rekao obe strane.U suprotnom bi to bilo samo slepo sprovođenje tuđih interesa.Drago mi je da imamo doslednosti u branjenju svojih stavova.

TopSpin

pre 9 godina

Trebalo je dakle da se desi frka u Ukrajni da bi se setili Balkana. Jasno mi je da su se vise bavili sobom zbog ozbiljne krize, ali svejedno ne dopada mi se razlog zbog kojeg su nas se setili. Mogli ste i trebali druge motive da nadjete, a ne Rusiju koja vam koliko vidimo sluzi kao kakva babaroga. Budite racionalni, pogledajte i ispravite svoje greske a koje pravite najvise pod pritiskom Amerike. Naravno da ovaj regio treba EU, ali ostavite se geopolitike i velikih/praznih reci molim vas.

Trixter

pre 9 godina

Pa cela ova prica sa EU je na dugom vrlo dugom stapu. Tu ce biti politickih uslova na prvom mestu, a ekonomski smo mi sami sebe demontirali, sad mozemo samo da godinama prosimo i krpimo rupe jer smo neozbiljni kao drzava totalno. A drzavu cine pojedinci dakle kao narod smo ipak pali na ispitu. Sto se Rusije tice, najbolje je da nam je blizu, ali ne preblizu jer bismo bili u situaciji u kojoj je Ukrajina. Izlazak Rusije u deltu Dunava doneo bi nam olaksanje i expresni ulazak u EU. Bugarska i Rumunija su samo zbog blokiranja ostatka Balkana i usle u EU, jer da nisu tada bile primljene - 2007-2008 do sada bi bili u nekoj vrsti ruske privredne orbite, mozdai politicke, to narocito vazi za Bugarsku, koja je strateski gledano i najvaznija zemlja Balkana i cak cele Evrope.

calmy zee

pre 9 godina

za qqzzqq : Brate nema se sta dodati, sve si rekao ako posle ovoga ima kome nesto nije jasno u vezi Jevrope, majke mi, taj nije normalan!

skandi

pre 9 godina

Ako, igrajte se i dalje nama, iskoristavajte, pravite nas ludima i prepucavajte se preko nasih ledja! Nije vam dosta bilo vekovima unazad, dok nam i jedni i drugi dusu ne izvadite. Dosta nam je svega!

mako

pre 9 godina

Ne znam kako da ocekujem od drugih da ne nazivaju Kosovo zemljom, kad vi [sic!] u ovoj vesti vec u drugom pasosu svrstavate Kosovo u zemlje Zapadnog Balkana.

bedara

pre 9 godina

ma ne daju nam mira nikako i plasim ce da ce situacija biti slicna do daljnjega, to do daljnjega mislim na duzi vremenski preiod... beda ce potrajati na ovim prostorima. to mi tako smeta sto nas svet cima kako njima pase, a sad se sve upetljava da necemo smeti da pisnemo. i kad priznamo kosovo, a to ce se desiti ranije ili kasnije, jer se na tome radi vec odavno, e onda ce ponovo da nas ucenjuju sa juznim delom srbije po sistemu: sve dao si mali prst (kad si priznao kosovo), a zasto sada da ne priznas jug srbije, jer to albanci traze. pa onda vojvodina... madjarska bi dala sve za sever srbije, a tu su nemci, ameri i englezi da poguraju za to. ne znam? pa sada ovo oko rusije i juznog toka, i svasta nesto... nesto sto vise umara ovaj narod, a nikako nesto pizitivno iz evrope ili sveta da nas snadje pa da imamo malo I radosti. prezivecemo nadam se.

Toplicanin Milan

pre 9 godina

Hajde da budemo iskreni. Potrebno je samo mrzeti Ruse ili, makar, biti rusofob pa preskociti sve barijere za prodruzivanje ovoj velecasnoj druzini odnosno EU. Srbija ne moze da mrzi Ruse i Rusiju, uprkos tome sto od njih nemamo nikakve koristi i zbog toga smo stavljeni na posebnu listu i za nas vaze, i uvek ce vaziti, posebni uslovi. Ali, to nema veze. Narod ce se na kraju osvestiti i manuti zaludjivanja i praznih obecanja.

Nikola PO-3

pre 9 godina

Ja koliko znam infrastruktrurno je zaostala samo Srbija, otidi u bilo koju drugu drzavu i pogledaj auto - puteve (cak i Kosovo gradi nekakv autput) ... samo mi zaostajemo ... i uskoro ce poceti da nas zaobilaze u sirokom luku preko Bugarske i Rumunije ... (a govorili smo da ce da propadnu bez nas ..., 27. avgust 2014 18:39)


Ta zapazanja sam imao jos u Jugoslaviji. Imao sam devojku iz Tuzle (u 80-im), Andjelka se je zvala. Provela me je po celoj Bosni. Pokazala mi je Tuzlu, Sarajevo (sa fascinantnom okolinom), Banjaluku, Bihac, Derventu, Doboj... Bio sam frapiran, odusevljen. Nisam mogao da verujem da Bosna tako lepo izgleda. Super putevi, cisti gradovi, uredjeni parkovi...Nista mi nije bilo jasno. Srbija je u to vreme, u mojim ocima, posle svega toga sto sam video bila zemlja u razvoju, neka vrsta bliskog istoka na Balkanu. Vec tada mi je palo na pamet, da nas neko opasno muze. Srbija je u Jugoslaviji zvanicno, zajedno sa SLO i HR bila razvijena i uplacivala je godisnje u neki fond za nerazvijene tj. BiH, C. Goru, Makedoniju i Kosovo. Sada znam da je srpska glupost mnogo kome u Jugoslaviji bila dobro dosla.

Niko ne treba vise od Srba da se raduje da Jugoslavije vise nema. Sada treba da zasucemo rukave i ocistimo svoje dvoriste. Drugi su svoja dvorista ranije cistili na nas racun.

Лиман

pre 9 godina

Замишљам ову вест у новинама, али пре рецимо 30 година. Кад смо били у сличној унији само много нормалнији, лепши, здравији, богатији, већи, јачи.. замишљам и не могу да замислим, колико је то гротескно, смешно, тужно, бесмислено, болесно.

Onaj koji ima dugo pamcenje

pre 9 godina

Kakav "posao" je EU uradila na Balkanu pokazuju nase unistene ekonomije, nezaposleni radnici, podmitljive politicke elite. EU se sada setila nakon 2003 godine i tzv Solunske deklaracije da je "Balkan vazan". Ja licno nemam takav utisak, ovo su samo i dalje obicne fraze samo da bi se Rusi drzali dalje od nas. Cinjenica je da srpski narod ne zeli da prekine veze sa Rusijom i nema te Nemacke koja moze to danas da promeni. Drugo, mi Srbi nemamo poverenje u briselske politicke birokrate koje niko nije ni izglasao niti voljom "naroda" doveo na te polozaje. Da li smo zaboravili onog Slovenca koji je davao izjave za javnost svaki drugi dan?

Milorad

pre 9 godina

Gospodja Merkel ocito nije isla na casove geografije,jer Balkan je bio izvoriste evropske civilizacije,kada su u danasnjoj EU ziveli divljaci! Danas ne zive divljaci,ali je njihova politika surova i divljacka! Na toj konferenciji ce biti i Kosovo kao nezavisna drzava,da li je to rekla Merkelova? R.Srpska i Srbija,daj boze sutra jedna drzava,nikada nece biti pod NATO i EU stitom,nego iskljucivo Rusije,zbog Srba Rusija ce vecno biti na Balkanu!

kosovski ciklus

pre 9 godina

neka nas uvedu u EU i povuku priznanje kosova omoguce srpskim institucijama da se vrate u juznu Pokrajinu za uzvrat ce srbija celu svoju spoljnu i unutrasnju politiku orjentisati ka zapadu i napraviti potpuno politicko ekonomsko distanciranje od Moskve .

Igor

pre 9 godina

Srbija ne pripada ni EU ni Rusiji vec Srbima, a s obzirom kako se ponasate prema nama o tom prikljucivanju EU ce narod reci svoje na referendumu.

Narod se pita

pre 9 godina

REFERENDUM
Zaokruži + ili -
+ Da li ste za to da Srbija postane ruska gubernija?
- da li ste za to da Srbija ostane američka banana republika?

Kermel

pre 9 godina

Pa neka nas prihvate u tu Evropu vise bez uslova! Srbija je ispunjavanjem svojih obaveza pokazala da je nas spoljnopoliticki put clanstvo u EU. Sad neka se oni pokazu i neka nas prikljuce punopravno sto pre!

Никола

pre 9 godina

Косово н е м о ж е бити шеста држава Западног Балкана јер: 1) Није призната од неких водећих држава света, 2) Није члан УН, 3) Нема сопствену економију, 4) Није признат од матице Србије, 5) Добровољцима подржава ИСИЛ, 6) Има мање права на државу од Републике Српске, Курдистана, Каталоније, Палестине итд. Нека им само једна моћна држава "откаже", онда по аутоматизму долази примена наведених тачака.

Nenad

pre 9 godina

Ma kakva Rusija, ovde su Srbi jedini pro-ruski faktor, Berlin se bori protiv turskog uticaja kojem su naklonjeni svi muslimani, a koji i Americi odgovara. Ovi analiticari pricaju ono sto im odgovara, ili sto im je receno da pricaju. Niko ne prica o povratku Rusije na Balkan, Rusija se bori da povrati Moldaviju, Gruziju, Ukrajinu pod svoju sferu uticaja. Kakva crna Rusija na Balkanu.

qqzqq

pre 9 godina

samo cu da podsetim na neke od stvari koje nam je ta sjajna evropa uradila. nadam se da se svi secate 1999 godine i agresije na nasu zemlju,ali vratimo se samo par godina unazad,i setimo se sankcija iste te evrope,koja je,ako je neko zaboravio,predstavljala srbe sa nozevima u zubima,sa kokardama i bradom,kao najvece koljace u novijoj istoriji,i ako su u ruandi 1994 ubijali ljude macetama na sred ulice...pa su nam,kako bi nam verovatno pomogli,zabranili da putujemo,da radimo,da izvozimo,da kupujemo,da se grejemo,da se bavimo sportom,da uopste zivimo...posle,kada im nije bilo dosta nase patnje,resili su da nas bombarduju...32 zemlje su ucestvovale u bombardovanju srbije,ej bre 32 zemlje na zemlju od 8 miliona ljudi,na zemlju koja gladuje,na zemlju koja je bila na kolenima...i sve je to proslo,desila se revolucija,i onda su jos jednom resili da nam pomognu. kada je svaka firma bila vec unistena,dosli su da kupuju za male pare,satro da bi nam pomogli,nikako zato sto smo najjeftinija radna snaga u evropi... proslo je nekoliko godina transformacije,postali smo demokratska zemlja u kojoj se nije obogatio samo ko je bio posten,zemlja u kojoj se skoro u svakoj sferi nalazi krimogeni sloj ljudi,zemlja gde su mito i korupcija normalna stvar,i gde se sve zavrsava preko veze...eee kao takvu zemlju nas sad evropa zeli,sada nam je evropa najveci prijatelj,i kako sam razumeo oni jedva cekaju da nas prime u savez,samo jos jedno 5 do 10 godina da prodje i tu smo...nema veze to sto nam se standard ne menja u zadnjih 25 godina,sto vlada represija i bezakonje,sto sve sto je bilo zdravo danas ne valja...kako inace objasniti cinjenicu da su ljudi pre 40 godina ziveli mnogo bolje nego mi danas...toliko smo postali sposobni da nasa policija danas lakse uhvati klinca koji prodaje marihuanu,nego ubicu kojeg su snimile kamere i gde postoje svedoci koji su SVE videli...hvala,ali ja cu da idem van te vase evrope i unije,ne zelim da preko mojih ledja njihov standard raste,da mi oni odredjuju kako trebam da se ponasam,video sam ja njih na exitu,daleko je to od kulture i normalnog ponasanja o kome non stop pricaju!

W

pre 9 godina

Zakon i uredjenje EU treba da se uvede u Srbiju. Srbija treba da udje u EU, ali i da trguje i saradjuje sa Rusima. Nazalost Rusija ne moze da ponudi civilizacijski ono sto EU moze, sto se tice zdravstva, zakonodavstva, obrazovanja, prava gradjana, antikorupcije itd. Ima i dosta mana, ali Rusija nema osim bratskog odnosa naroda nista da ponudi nama, niti mi njima.

Stavros84

pre 9 godina

Lideri šest zemalja Zapadnog Balkana - Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, KOSOVA i Albanije kao i Slovenije i Hrvatske, koje su članice EU okupiće se u četvrtak 28. avgusta na skupu u Berlinu.
Ne treba da odemo na taj skup vec isti dan da odemo u posetu Putinu ukoliko ce Kosovo biti na tom skupu.

Bisa

pre 9 godina

Evropa ili Rusija? Ja sam za jedno i drugo. Deo smo Evrope i razumljivo je da stremimo ka njoj. Sa druge strane tu je Rusija, sa kojom nas spaja dugogodisnje prijateljstvo , ekonomska saradnja. Za nasu zemlju bi najbolje bilo da ostane tako kako je.

niki

pre 9 godina

Krv nije voda kod ovih germana i posle 100 godina tvrde da je balkan njihov i da moramo igrati kako njima odgovara.Pitam se sta je onda nase jesmo li mi onda postanari ovde ili smo ovo iznajmili na 99 godina pa oni sad dosli da vide sta dalje da radimo.Ali srecom imamo jos nekakav ustav ove drzave i jasno stoji da je ovo nase iako oni uzimaju i bez pitanja delove nase zemlje pa im se osladilo,a mi to samo nemo posmatramo.

Iggy

pre 9 godina

Ne EU nego Nemačka..Britanci su tradicionalno sa Amerikancima..Svedoci smo vraćanja Nemačke na velika vrata kao lidera svetske politike.Ionako su jedini u EU koji mogu da pariraju američkom policajcu.Takođe me raduje njihova privredna povezanost.

Rdule

pre 9 godina

To je sasvim normalno da EU(Nemacka) ne prepusta Balkan Rusiji, ali cemu onda uslovljavanje i ultimatumi Srbiji? Ta ponizavanja samo okrecu narod protiv EU i ka Rusiji. Da smo malo pametniji ovu situaciju bi igrali i balansirali onako kako nama odgovara toliko da na kraju mi njima zatrebamo. Jesmo mali, slabi mogu da se igraju sa nama, ali ne smemo izgubiti dostojanstvo i ponos i da prodamo sebe. Jeste, Kosovo nije nase, naseg naroda tamo gotovo i da nema, ali ga ne smemo priznati iz principa zato sto nas mnogo toga povezuje za tu, za nas Srbe, svetu zemlju. Drugo, Rusija mozda i jeste prekrsila medjjunarodno pravo anektiranjem Krima i podpomaganjem pobunjenog istoka, ali opet ne sme da nam padne na pamet da mi njima uvodimo bilo kakvu vrstu sankcija iz mnogo razloga. Jedan nas veliki drzavnik je pre 100 godina rekao u vreme opsteg haosa: "Spasa nema, propasti ne cemo".

stara prica

pre 9 godina

Ova Konferencija o Zapadnom Balkanu u Berlin dodje nesto kao novi Berlinski kongres. A onaj veliki, prvi Berlinski kongtred 1878 je sazvan da bi isterao Rusiju sa Balkana tj ponistio Sanstefansku Bugarsku, a Srbiji vratio 4 okruga koji su bili u sastavu te tvorevine iz San Stefana. A region Zapadnog Balkana, pa to je drugo ime za YUGU koja bese predivna, najlepsa zemlja u kojoj se zivelo dostojno coveku

Allez les citoyens

pre 9 godina

Ključni citata iz članka: "Kancelarka Merkel jeste vodeći političar u Evropi. Ona je dominantnija verovatno i od svojevremeno Helmuta Kola, koji je kao ravnotežu imao Francuze, čiji su lideri danas slabi."

Upravo se o tome radi. Niko danas više ne pominje Francusku. Samo Nemačka, Nemačka i Nemačka. E pa sada razumete zašto su Francuzi na poslednjim izborima pre dva meseca za EU parlament glasali za Nacionalni Front Marin Le Pen (pobedili na izborima). Zato što se ta partija zalaže sa savez sa Putinovom Rusijom, za izlazak Francuske iz EU i iz NATO-a, za prestanak dominacije Nemačke i Amerike, za vraćanje starih savezništava u Evropi.

Sačekajmo svi malo. Ako na parlamentarnim izborima pobedi Nacionalni front u Francuskoj, onda će se druga pesma pevati. Oni ni Kosovo ne priznaju.

BEDEM

pre 9 godina

Ako zapad misli verbalnom podrškom da zadrži zemlje Balkana podalje od Rusije, grdno se vara. Sem verbalne podrške i nekih malih donacija, EU danas ne može ništa mnogo više ni da ponudi zemljama zapadnog Balkana. Što je, složićete se, premalo.

mika

pre 9 godina

Nezavisno od svega, ja uopšte nisam za EU. Mislim da je dovoljno da samo prestane da se krade i da možemo sasvim lepo da živimo. Za tako nešto dovoljno je da svako u svom mikro okruženju napada ološ kad god stigne. Zato dobro pogledajte oko sebe i borite se ljudi. Ipak je na kraju sve do nas.

jack

pre 9 godina

Kad ce bre i EU i Rusija i bilo ko prestati da se igra s nama nikako da odrastemo, da se ponasamo kao pravi ljudi. Dovoljno imamo u nasoj zemlji pa da sami u nju ulazemo tada nam niko ne bi trebao.

aleksandars

pre 9 godina

Rusija jeste maćeha ali kad god je Rusija bila jaka i Srbiji je bolje išlo.
Ako bi Rusija pobedila u Ukrajinskoj krizi siguran sam da nas zapad ne bi više uslovljavao nego bi nam čak dali ustupke.

optimista

pre 9 godina

Srbija na zalost nije Norveska pa da sebi moze dozvoliti luksuz da ostane izvan EU. Takodje je i okruzenje potpuno drugacije. Treba da shvatimo da je ovo jedan neuredjen i siromasan prostor, koji je zapravo Ahilova peta Evrope. Nemci to odlicno znaju, pa otuda i ova inicijativa.

marija

pre 9 godina

Naopako postavljeno,
Balkan nikad ne sme biti prepusten Berlinu, kao ni Evropa. Nece u Berlinu uvek biti Angela Merkel, koliko toliko umerena.

Boza44

pre 9 godina

Veoma je vazno da se na ovakvim skupovima cuje I glas Srbije I nase opredeljenje ka evropskoj uniji. Ono sto bi trebalo da je nasa sansa je seste saradnja sa svima. I bez obzira sto postoje izvesni pritisci od strane evropske unije po pitanju Ukrajune ona i tekako zna da je Srbija veoma vazna radi stabilnosti citavog Balkana i da ce zbog toga imati veoma blazi stav aili nam i dati punu podrsku na putu evropskih integracija.

Silvester

pre 9 godina

Rat u Jugoslaviji su zakuvale međunarodne obaveštajne službe uz pomoć domaćih izdajnika. Sve sa ciljem da se brutalno i za primer likvidira socijalizam, kao i Jugoslavija - simbol antifašizma, multietničnosti i svetske međunarodne saradnje. Juga je zaslužila pruženu ruku nakon pada Berlinskog zida, a dobila je mnogo noževa u leđa, sa svih strana.
A možda je to i bilo zasluženo, jer ne treba da bude saradnje i kompromisa sa kapitalizmom, imperijalizmom i fašizmom.

Mita

pre 9 godina

Kad ce bre i EU i Rusija i bilo ko prestati da se igra s nama nikako da odrastemo, da se ponasamo kao pravi ljudi. Dovoljno imamo u nasoj zemlji pa da sami u nju ulazemo tada nam niko ne bi trebao.
(jack, 27. avgust 2014 21:28)
aha...kada su nas pustili same,ne samo Srbiju,nego ceo region,bilo je 100 hiljada mrtvih i 2 miliona izbeglica.Pa,sada se u Srbiji gaze deca po trotoaru,evo bilo danas u Bogatiću.Imaš milion primera da se u regionu,a u Srbiji posebno,ljudski život ne ceni uopšte,i ti još tražiš da nas puste,da se još poubijamo?

Zeleni Zub

pre 9 godina

Pre 10 godina, ladno. A sad? Dajte referendum pa da vidite. Ja, koji sam od kad sam stekao pravo glasa, glasao za 'demokratske' opcije, sad imam krajnje negativne poglede ka clanstvu u EU... i sigurno cu glasati (ako do toga dodje), protiv. Znam iz prve ruke kako je bugarima, rumunima, pa i hrvatima sad, a mi smo par lestvica ispod njih... Znachi, ne hvala. Migracija sa druge strane u neku dobru EU drzavu, sto da ne, al' prvo da vidimo sta ce se desiti... bio bi bedak npr, da zapalim u berlin ili minKen, a da moram ruski da uchim...

Strahinja

pre 9 godina

Investicije i nova radna mesta, to nam je svima potrebno! Trebalo bi dobro da iskoristimo ovu situaciju i verujem da je Vučić dobar diplomata koji će u tome i uspeti!

jovan

pre 9 godina

U deklaracijama Berlina i Brisela, pazljivim citanjem, vidno je da sve vrvi od cinizma sa pozicije jace pozicioniranog, do neprimerenih violentnih ultimatuma i nipodastavanja balkanskih zemalja. To vazi najpre za Srbiju koja je iskazala respekt prema Rusiji i Evropi jednako. Da ne pominjem nezamislivu diplomatsku snishodljivost na prisustvo Kosova kao zvanicnog sudeonika. Ako se na ovaj ponizavajuci nacin zeli dirigovati ovom zemljom, onda neka zaista, mene sto se tice drze prste sto dalje. Sta je potrebno jos, da nas koloniziraju i da nam brutalno instaliraju zabrane bez kraja i konca a oni da se na svemu tome bogate? I da smo pritom duzni da njihovu ekonomsku okupaciju pozdravimo i budemo im lojalni po svaku cenu . Zalosno je sto, je polje diplomatije i zastite srpskih interesa prigrabljeno rukama Vucic Aleksandra, koji evidentno nije dorastao medjunarodnoj politici. Oportunista u svome politickom rangu on vec salje svojim vazalskim tabloidima balone nacifranim milionima u eurima i u svinjama. Kada se vrati, uz pomoc svojih medijskih vazala i placenih klakera, svoju diplomatsku impotenciju preokrenuce u fenomenalan istorijski uspeh. Jer njemu je u celoj prici ciljna grupa mediokritetska svest u Srbiji. Beda, ako dozvoljavate da se tako izrazim.

Tja...

pre 9 godina

Prestao sam da čitam kod "6 zemalja Zapadnog Balkana - Makedonija, Srbija, Kosovo.....". Kosovo nije zemlja niti postoji Zapadni Balkan. Možete vi do sutra da verbalno navikavate Srbe na nekakvu "državu Kosovo", to ne prolazi. O klasičnoj izdaji da predstavnici Srbije sede na istom skupu sa "predstavnicima Kosova" da ne pričamo...

Srbofil

pre 9 godina

Oko 1000 fabrika je ramontirano i odneto i preseljeno u BiH, Sloveniju i Hrvatsku iz Srbije posle drugog sveskog rata jer je drug Tito rekao da se prvo raazvija zapad drzave pa ce posle da se iz tih fonodova da se razvija ostatak ... onda jedino ko je imao uslove za proizvodnju cuvenih tenkova M-84 je bila fabrka GOSA iz Smederevske palanke i MIN Nis, ali je iz politickih razloga proizvodnja poslata u Hrvatsku Slavonski Brod .... ima tu o mnogo nerascicenih racuna na stetu Srbije ...

SLABA - PROLAZNOST

pre 9 godina

Sasvim ocekivana reakcija ucinjena od strane EU da nece bas tako lako da prihvati liderstvo Rusije na Balkanu.Srbija se opredelila da udje u EU ka tom cilju tezi da budde sto brzi.Ali takodje i stav Srbije po pitanju Rusije je vise nego jasan, mi zelimo da trgujemo i saradjujemo sa Rusima. Mi smo mali da bi preuzeli bilo kakvu odgovornost po ovom pitanju,jedino sto mozemo da pokusamo to je kada preuzmemo presedavanje OEBS-om da pokusamo da ih pomirimo naravno ukoliko oni to medjusobno zele.

Jahorina

pre 9 godina

@aleksandars: O moći Rusije nema potrebe diskutovati. Svi mi znamo koliko je Rusija moćna u svakom pogledu. Međutim Srbija se ne trteba opredeljivati. Naš prioritet su evrointegracije , ali i dobri odnosi sa Rusijom.