Petak, 22.08.2014.

21:58

SAD: Opasan manevar kineskog pilota

SAD su optužile pilota kineskog lovca aviona za opasno presretanje američke izviđačke letelice dok se nalazila u međunarodnom vazdušnom prostoru kod obale Kine.

Izvor: Beta

SAD: Opasan manevar kineskog pilota IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

obavesten

pre 9 godina

VREME JE DA SE UVEDE CARINA I LIMIT ZA UVOZ KINESKE ROBE U USA I EU.Takodje pod hitno se trebaju vratiti MILIJONI KINEZA U KINU,ILI KOD MOMENTALNO NJIHOVOG NAJVECEG DRUGA PUTINA,PA NEKA UZIVAJU.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dzoe, 23. avgust 2014 18:44)

Vreme je da ti naucis da pises,a bilo bi lepo i neku knjigu da procitas.
Amerikanci i veci deo sveta nema alternativu nego da kupuje kinesku robu, zato sto tu robu proizvode njihove kompanije koje se nalaze u Kini, ili kineske kompanije proizvode za njih. U Kini je jos uvek niska cena rada, imaju ogroman fond inzenjera koji su u stanju da za kratko vreme rese bilo koji problem i imaju kompanije koje su u stanju da proizvedu sve. Bukvalno, sve!
Drugim recima, svet nema alternativu i jedni zavise od drugih.
Svet i odnosi u njemu ne mogu se posmatrati kao crni ili beli, jer je to daokaz nepoznavanja odnosa i generalno, neobrazovanja. Rusi se ne vole sa Kinezima nista vise nego Amerikanci, ali su geografski povezani, bas kao i politicki, dok o ekonomiji i tehnologiji necu ni da pricam.

opasni presedan

pre 9 godina

Ma ne,trebaju vas pustiti da se sepurite blizu njihove otadzbine.Preventivno im pokazite zube braco kinezi. (Mica Bor, 22. avgust 2014 22:16)

Nema nikakve "otadzbine" u medjunarodnim vodama, ili u medjunarodnom vazdusnom prostoru. Potpuno je svejedno je li 200 km ispred obale Kine, ili Pensilvanije. Mogu se i Kinezi, pa i Srbi, "sepuriti" na 200 km ispred Pensilvanije. Pa sta!?

dejan

pre 9 godina

@bratska okupacija

Cinjenice bi ipak trebalo da te zanimaju. To sto vecina komentara reaguje prema Americi sam vec rekao. Osetili smo na svojoj kozi. Najbolji primer propagandne masinerije je ako se uporede svakodnevni izvestaji zapadnih medija sa kosova o uck kolinama izbeglica humanitarnoj katastrofi i onom u ukrajni gde se izbeglice i raketiranje gradova skoro i ne pominju.

A "aparhejd" na kosovu je ispiranje mozgova na sta sam mislio. Aparhejd je bio u juznoj africi gde crnci nisu imali pravo glasa. Albanci na kosovu su imali pravo glasa ali su odbijali da izadju na izbore. Da su makar jednom izasli recimo kad je predsednicki kandidat bio Milan panic Milosevic bi bio smenjen. I to jos 1992 godine.
Osim toga albanci su imali skole i fakultete na svom jeziku svoju televiziju i novine.
Sta su od toga imali crnci u juznoj africi pod aparhejdom.

I nije sramota plakati za nesto sto ti je drago a uz to i oteto.Jevreji imaju svoj zid placa i placu nad njim vec 5000 godina. A danas je taj zid u izraelu.

Dzoe

pre 9 godina

VREME JE DA SE UVEDE CARINA I LIMIT ZA UVOZ KINESKE ROBE U USA I EU.Takodje pod hitno se trebaju vratiti MILIJONI KINEZA U KINU,ILI KOD MOMENTALNO NJIHOVOG NAJVECEG DRUGA PUTINA,PA NEKA UZIVAJU.

bratska okupacija

pre 9 godina

@dejan
Nije ovde rec o propagandnoj masineriji bilo koga

U stvari jeste. Moj komentar se na to odnosio, uopste me ne zanima ko je sta narusio u vazd. prostoru, bitno mi je to da se ta vest u srpskom medijskom prostoru ne sme predstaviti onako kako se dogodila, a bez da se u to ne umesa rusofilska propaganda. Propagandna masinerija je vise nego ocigledna, i tu propagandnu masinu pokrecu isti oni koji su sluzili Milosevicu i slicnima (samo tada nije bilo interneta, pa se to radilo na druge nacine), a danas su se ti isti stavili u sluzbu rusa.
A sta je bilo na Kosovu i kako. Naravno da je prekrseno medj. pravo ocepljenjem Kosova, kao sto i onaj visedecenijski aparthejd prema albancima na Kosovu koji je prethodio ocepljenju, takodje verovatno nije u skladu sa medj. pravom. A slicna propaganda, kojoj danas prisustvujemo, jer upravo bila jedna od glavnih pokretaca, dogadjaja na Kosovu. Ne bi se zacudio da i ova danasnja propaganda kroz koju deceniju bude imala isti nemili bilans. A mozda cete isto kao danas sto placete za Kosovom, sutra plakati za necim drugim, samo cete zaboraviti sta je svemu tome prethodilo, i da ste mozda saucestvovali u kreiranu ambijenta da se to-nesto-lose i dogodi.

ISKANDER

pre 9 godina

(bratska okupacija, 23. avgust 2014 16:23)

Je l' imao Milosevic oko 8500 nuklearnih bojevih glava,kolega ?
Je l' ti kolega znas sta znaci rec supersila ? Sta je pisalo u TVOM udzbeniku iz istorije,da su Srbi ili Rusi oslobodili svet od nacizma ?
Ajd' sto ne znas istoriju kolega,to ti i oprastam,nego bar pogledaj mapu sveta i vidi kolika je Rusija zemlja...
Pravis poredjenja izmedju jedne REALNO politicki,vojno i strateski nebitne Srbije sa mocnom Rusijom. Da nisi mozda zlonameran,licno ne verujem,ali smesan sa porukom defnitivno jesi...
Prvo moras da znas sta znaci rec SILA,da je bukvalno 'prevedes' i shvatis njeno znacenje...Ostalo ce ti se reci samo..
Ziv bio,kolega..

dejan

pre 9 godina

@bratska okupacija

Nije ovde rec o propagandnoj masineriji bilo koga rec je o tome da smo mi osteli postovanje medjunarodnog prava od strane amerike na svojoj kozi a mentalna okupacija je to kad nam ispiraju mozak oni sto tvrde da je separatizam na kosovu u skladu sa medjunarodnim pravom a u ukrajni i gruziji nije.

Meh

pre 9 godina

,,Prilikom jednog manevra, kineski lovac je preleteo ispred nosa američkom izviđačkom avionu i jasno mu stavio do znanja da je naoružan, budući da je pokazao svoj trbuh... ,,

Hahahahaha klasicna provokacija, odlicno!

Žaki

pre 9 godina

Kirbi je rekao da je manevar kineskog pilota od 19. avgusta bio rizičan po bezbednost letelice američkog izviđačkog aviona, i da "nije bio u skladu sa međunarodnim običajnim pravom".

He he he ...običajno pravo?! Pri tom je špijuniranje dobar i poželjan običaj? Ovaj je zreo za Lazu uz nadzor jer "nema grđe bolesti od gluposti" kako kaže Njegoš. Glup čovek je opasan čovek...pa još ako mu daš oružje ...

bratska okupacija

pre 9 godina

(AlexP, 23. avgust 2014 01:42)

Veoma si u pravu za to sto si napisao. Bilo je slicnih slucajeva od pre neki mesec, kada su ruski avioni provocirali u blizini Svedske, takvi manevri su bili totalno normalni kod istih ovih komentatora kojima se sada ne svidjaju americki manevri u medjunarodnom vazd. prostoru.
A zasto je to tako?
To je tako, zato sto je ruska propagandna masinerija totalno okupirala srpski medijski prostor. Ovde na ovom portalu strazari 10-ak rusofila, i kreira zeljenu propagandu u komentatorskom prostoru.
Sta god rusi da urade (pa cak i kad ruse avione), to je sve ok. Sta god ameri i bilo ko drugi ko nije na strani Rusije da uradi, to je pogresno. Cak su u stanju i samu Srbiju i srpske vlasti da prozivaju, kada ne rade po volji Rusa.
Klasicna medijska okupacija.

Troll

pre 9 godina

Sto nije pokazao Naoružani trbuh Aviona jedom F22 nego bespilotnoj spijunskoj letelici :) Ali ozbiljno, mogu da prave kerefeke i demonstriraju silu koliko hoće, usa nikad neće na kinu udariti kao i obratno , zavise jedan od drugih, to samo slepcu nije jasno.

srpska sirovina

pre 9 godina

"Ameri strasno poštuju međunarodno pravo....?"
(tanja, 23. avgust 2014 01:37)
Sta lupas kao naprednjak!?
Jel se to desilo u medjunarodno odredjenim granicama medjunarodnih voda?
I sta se tu ne postuje!?
Lupas jer je to izgleda moderno u ovakvoj Srbiji sa ovakvima na vlasti!

ISKANDER

pre 9 godina

A šalju li Rusi i Kinezi svoje borbene avione na domak SAD ?!?
(da da, 23. avgust 2014 09:23)

Rusi DA,Kinezi NE. Lete Ruski Tu-95MS lete u blizini zapadne obale SAD-a,blizu ostrva Guam i Havaji,ali to je tako unazad 50 i vise godina - nista novo.
Stratesku avijaciju u pravom smislu imaju samo SAD i Rusija,dok Kinezi imaju samo Xian H-6 koji je kopija Ruskog Tupoljeva Tu-16 (Nato 'Badger') ne Tu-160 (Nato 'Blackjack',da se ne misli da sam pogresio). Xian H-6 ima mali dolet od nekih 6000 kilometara,dok Ruski Tu-95MS i Tu-160,kao i Americki B-52H,B-1B i B-2 imaju svi dolet preko 10000 kilometara.
Tu-22M3 i njegova potpuno nova modifikacija Tu-22M3M imaju dolet od oko 7000 kilometara,ali ce se sa predvidjenom remotorizacijom navedenog tipa aviona i ugradjon uredjaja za dopunu gorivom u toku leta njihov dolet i borbeni radijus povecati. Kako god,Tu-22M3 je ipak predvidjen za borbu protiv americke ratne mornarice i za udar po Evropi,dok su Tu-95MS i Tu-160 'ekskluzivno' namenjeni za SAD (nuklearnim krstarecim projektilima prevashodno) .Kod SAD su B-2 namenjeni za konvencionalni i nuklearni udar,B-52H iskljucivo nuklearni,dok je B-1B potpuno preorijentisan na konvencionalnu primenu.
Ustvari su stratesko bombarderi zamisljeni kao cistaci,jer sve ono sto ne bi unistile interkontinentalne rakete smestene na strateskim podmornicama i silosima na kopnenom delu,kako u SAD tako i u Rusiji,unistili bi bas gore navedeni tipovi aviona.
Tako je to u svetu supersila.

posmatrač

pre 9 godina

"A šalju li Rusi i Kinezi svoje borbene avione na domak SAD ?!?"
(da da, 23. avgust 2014 09:23)
Da da, dobro pitanje!
Mnogo kosta takva rabota; ne moze to svako!
Obicno oni sto ne mogu, kmeče! K`o ovi nasi rusofili!

Aleksandar

pre 9 godina

P-8 Posejdon nije ni dron ni bespilotna letilica vec je modifikovan Boing 737 koji sluzi kako za spijunazu tako i za borbene zadatke ( protiv brodova i podmornica) pa je bilo i logicno da ``kinez`` proveri da li je njegova misija samo izvidjacka.

bice bolje

pre 9 godina

Americki spijunski avion blizu teritorije kine jos ovi protestuju za rizicno ponasanje pilota. Treba ovim amerima neko da udari packu.

ko jel ja

pre 9 godina

cudilo ga sto nema pilota u avionu pa je pokusao da ostvari vizuelni kontakt. sve je to ok. sledeci put neka US posalju pilota pa bi mu kinez mahnuo, a ne ovako, neljudski, dronovski.

Vlada komunista

pre 9 godina

Potpuno normalna reakcija Kineske armije. Postupak je sasvim diskretan i nije bio nasilan, čak šta više kinezi su dosta smekšali. Pre 40 godina kinezi bi ga za tako nešto odmah oborili bez bilo kakvog upozorenja ipak se radi o špijunskom avionu.

obavesten

pre 9 godina

Heheheh,poceli su ameri da kukaju za svaku budalastinu!
Ovakve situacije su prilicno ceste, amerikanci guraju nos svuda,a kinezi nisu bas maciji kasalj.Potpuno je prirodno da ce kinezi da kontrolisu prostor blizu svojih teritorijalnih voda,kao i da presrecu svaku letelicu za koju smatraju da im ugrozava bezbednost.Ovo je bila bespilotna letelica,ali bi tako bilo da je bila i bilo koja druga.Jednostavno,tako se to radi i svaka drzava koja drzi do sebe bi tako postupila.
Kina je mocna drzava,sa trenutno najvecom aktivnom vojskom na svetu.Imaju nuklearno naoruzanje,rakete,mogucnost da lete u svemir,iako su daleko iza rusaa u tome,tehnologiju...znaci ,veoma,su opsni protivnici bilo kome.Cackati njih je neoprezno.
Mnogi se pitaju zasto onda ne osvoje Tajvan,Rusi ukrajinu i sl.?
To je zato sto su krize ovog tipa neophodne,jer se preplicu preko njih interesi istoka i zapada,vezba diplomatija i izvlace razliciti dogovori iz svih tih kriza.Amerikanci su ratovali sa rusima 12 godina u Vijetnamu i bili u ratu u kojem nijednog trenutka nisu pomisljali da ce da pobede.Stradali su vijetnamci(oko 2,5 miliona),a ovi su se povukli kada je politika to odredila.

Nikola, sa Jenkijima ostro. Drugo ne razumeju.

pre 9 godina

Može se dovesti u pitanje jel istina ovo što je Pentagon izjavio, no ako jest istina da se Kinez kočoperio, bilo bi interesantno vidjeti bi li to isto napravio da je svjestan da P-8 u blizini ima vlastitu lovačku pratnju. Da za 'igru' ima nekoga sličnijeg sebi.
(RobbenHR, 23. avgust 2014 00:02)

Pa gde je bila lovacka pratnja? Nigde, jer je nije bilo. Amerikanac se je isuvuse sigurno osecao misleci da mu niko nista nesme posto je u medjunarodnom vazdusnom prostoru. "Kocoperni" Kinez, koji je po meni ne neprofesionalno nego vrlo profesionalno upravljao svojom letelicom, pokazao da uprkos svemu moze svasta da mu se desi. Licno bi naterao ovog P-8 da udje u kineski vazdusni prostor a onda bi pritisnuo na "DESTROYED". Sve bi se zavrsilo na protestima amerikanaca, verbalnim pretnjama, mozda slanju nekog nosaca aviona u kinesko more, mozda odrzavanju manevara (americki profi piloti bi onda mogli da se igraju sa kineskim "neprofesionalnim" pilotima, ko ce kome blize da se priblizi), i to bi bilo sve. Rusija je pokazala svetu da Jenkiji pred jakima ustuknu, kada znaju da i sami mogu dobiti po p****. Amerikanci su razmazeni. Oni su navikli da tuku male, slabe, slabo naoruzane, sankcijama izgladnele nacije. Rusi i Kinezi niti su niti slabi, niti mali, a tesko ih je i sankcionisati i izgladneti.

Miki

pre 9 godina

Ono što nije rečeno u ovoj vesti je podatak da su Kinezi proširili vazdušnu i akvatorijalnu zonu svoje države te se po njima američki pilot nalazio u kineskom vazdušnom prostoru,a ne u medjunarodnom.Pošto to ameri ne prihvataju kinezi su im poslali poruku da su ovo poslednja upozorenja.Sledeći put će sigurno biti još agresivniji.Ovo je u stvari igra nerava.

Slobodan961

pre 9 godina

Dragane a zar ne misliš da to isto rade i Rusija i Kina i ko sve ne od moćnih armija na svetu samo ne objavljuju kao amerikanci. Očigledno još uvek veruješ u bajke da su zapadnjaci loši momci, a rusi i kinezi čuvari mira i slobode.

posejdon

pre 9 godina

"Letelice P-8 posejdon napravljene su za izviđanje i špijunažu." Pa sta onda hoce SAD.... Nego, ameri su nesto cesto poceli da dobijaju packe.

pik

pre 9 godina

nisu mi simpaticni ni jedni a ni drugi, ali je stvar vrlo prosta i vrlo resiva - amre neka se batale vozanja na ivici Kine i nece biti kontakta sa kineskim lovcima i svima lepo.

Vasilije

pre 9 godina

Pa moramo jednom shvatiti da su oba rata počinjala kada je hegemonija država koje su počinjale ratove dostigla onaj vrh piramide i onog trenutka kada se linija počela spustati nizbrdo, uvek se u toj situaciji video spas u ratu. Američka silazna crta je po dužini presla odavno kritičnu tačku.Iako taj recept za spas nije dao rezultate Ameri moraju da ratuju. Oni su od postojanja MEHANISTI /učenje da je rat društveno korisna pojava/. Ratom su stvorili nazovimo državu pobili su nekoliko stotina hiljada Indijanaca pa se poubijali medjusobom i verujte sa ratom ce i da rasture tu državu.Jer 250 godina oni neprestano ratuju ali na tudjim teritorijama. Kada prva zgrada, fabrika, aerodom, most ili sl. budu porušeni u Americi tom narodu neće pomoći svi psiholozi i psihijatri ovog sveta. Nisam navijač ali pokušavam realno da sagledavam stvari onako kako jesu. Razvili su u celom svetu ja to nazivam savremeni robo-vlasnički sistem koi izvaredno funkcioniše. Narodi sveta nemogu vise to da izdrže i vise da trpe.I njihovi sateliti ili kako ih oni nazivaju saveznici će im okrenuti ledja u jednom trenu kada tačka usijanja dostigne maximum a to je toliko blizu da ni Ameri nisu toga svesni.Neće vise niko nizakog da radi kamo da ratuje.

ja

pre 9 godina

svako ima pravo da leti u međunarodnom prostoru, bilo izviđački US avion, ili kineski borbeni. Pa i ruski strateški bombarderi lete u međunarodnom prostoru blizu američke obale. Ovde se radi ipak o opasnom manevru, faca je proleteo ispred nosa drugog aviona na par desetina metara, a pri tim brzinama, to je malo i rizično, bez obzira na veštinu pilota ;-)

Brano

pre 9 godina

I tek u zadnjoj rečenici napisaste, posejnon je namenjen za izviđanje i špijunažu, ah da i za špijunažu. Ludi kinez ne zna da je špijunaža drugih zemalja za amere sasvim ok, svašta. Da je bio ludi srbin pilot, presekao bi ga na pos & ejdon odavno.

Legionar

pre 9 godina

Nije mi jasan americki kukavicluk.Oni bi ljudi da ratuju,ali da niko na njih ne puca.Kad se mangupiras i spijuniras,budi frajer, popiji packu i cuti.Vecih kukavica na svetu od Amerikanaca nema.

ISKANDER

pre 9 godina

Koji tipovi aviona,nije navedeno.....
U tekstu se navodi 220 km. od kineskog ostrva...Ne kritikujem B92,vec ovu bandu americku koja se proilizi stranoj zemlji ,pa 'najavljulje' incidentnu situcaju.
Jedan avion lovac pri krstarecoj brzini od blizu 1000 km. na cas tu distancu od 220 km. preleti zaveoma kratko vreme,pa vi sami procenite koliki je stepen Americkog cinizma u celoj prici..Nije 220 km. od teritorijalni voda SAD,vec obrnuto..

gradjanin

pre 9 godina

@metalostrugar,
jedini koji konstantno nisu normalni su Balkanci i to narocito mi. Nigde u svetu ovakva vest, ako je uopste vest, nema toliko komentara kao kod nas. Jeste da je ovde mnogo naroda bez posla ali ipak, mnogo je. Mora da nas muci neka paranoja.

Top Gun

pre 9 godina

"Kirbi je rekao da je kineski lovac nekoliko puta prošao veoma blizu američke letelice P-8 posejdon, i da joj je u jednom trenutku prišao na nekoliko desetina metara."

Kineski Maverick!

Ненад

pre 9 godina

На територији Јужнe Корејe и Јапанa постоје УСА војне базе са све војницима наоружаним до зуба, исто као што имају своју војну базу на Косову. Претпостављам да су им ове две државе уступилe на коришћење и свој ваздушни простор, а као што знамо Кина се граничи са ове две државе, и отуда одговор на питање откуд УСА војни авион тако близу територије Кине. За кинезофиле: вероваћу да је Кина напредна и просперитетна држава онога тренутка када председник Кине своју ћерку буде школовао у Пекингу а не као што је сада у Вашингтону.

AlexP

pre 9 godina

Cisto da primetim: kad se objavi vest da je ruski izvidjacki (spijunski) avion leteo u medjunarodnom vazdusnom prostoru blizu amerckih teritorijalnih voda onda je vecina komentara u stilu "to Rusi...pokazite im zube, bla bla". Kad americki izvidjacki (spijunski) avion leti u medjunarodnom vazdusnom prostoru blizu ruskih ili kineskih teritorijalnih voda onda je vecina komentara u stilu: "sta ameri traze tamo" :)))

RobbenHR

pre 9 godina

Amerikanci su toliko kompromitirali svoj image u svijetu da ovo teško može izazvati neku reakciju kontra Kineza, uvelike radi toga što ne odustaju od svoje hegemonističke uloge svjetskog pandura. No suštinski, problem nije u tome što jedni drugima dolaze u 'posjete'; špijunaža radarskih i radiokomunikacijskih emitera, te testiranje procedura odgovora druge strane (slanje lovačke pratnje) je uobičajeni niz zadataka koji se ne razlikuje kod Rusa, Kineza ili Amerikanaca. Rusi, pardon Sovjeti su decenijama redovno preletavali Grenland provjeravajući BMEWS radare i spremnost F-15 patrola koje bi ih dočekale i sasvim pristojno ispratile (čuvene Playboy duplerice na poziciji topa Tu-95). Sasvim nedavno, uletavanje ruskih izviđača i bombardera na koje su reagirali engleski Tajfuni. Pravi problem je naguravanje u tako malom prostoru, nepotrebno riskiranje sudara. Tu su Kinezi već napravili štetu u jednom prethodnom incidentu, pa im ovo definitivno nije potrebno. Može se dovesti u pitanje jel istina ovo što je Pentagon izjavio, no ako jest istina da se Kinez kočoperio, bilo bi interesantno vidjeti bi li to isto napravio da je svjestan da P-8 u blizini ima vlastitu lovačku pratnju. Da za 'igru' ima nekoga sličnijeg sebi. Rat uvijek započinje ona strana koja je uvjerena da iz njega može proći neokrznuta.

Dragan

pre 9 godina

Incident se nije dogodio u blizini americke, vec kineske obale.
Kauboji su se zadnjih decenija previse raspucali po svetu i moraju biti spremni na slicne "situacije".
Normalnom svetu je previse dosadilo razmetanje ovih svetskih policajaca.

Srki munze

pre 9 godina

Nego da im nije ta tabla malo nakrivo!!! Izvidjački avion ??? Hahhahaah ja mislim da su ameri gotovo pukli i neznaju sta če više od muke hahahhaha boze moram da se krstim odma!!!!

lood,zbunjen,normalan

pre 9 godina

"Ben Rouds, zamenik savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost, nazvao je presretanje "provokacijom koja duboko zabrinjava".
Kako nayvati onda gadjanje kineske ambasade u sred Srbije. Mislim stvarno...

mudro zboris

pre 9 godina

Ljubitelji Kineza idite u blok 70.Svako ima pravo da bude u medjunarodnim vodama i vazdusnom prostoru.(zemunac, 22. avgust 2014 23:15)

Lepo si to rekao, svako ima pravo pa i kineski borbeni avion. Ne vidim u cemu je prob.

andreas kisser

pre 9 godina

Владаће светом!:-)
(Бојан Илић, 22. avgust 2014 22:50)

mozda... ali ja i ti to sigurno necemo docekati, a vrlo verovatno ni nasa deca ;-)

Мoke

pre 9 godina

Мени ништа није јасно.. ови их шпијунирају у рођеној кући али у виду сарадње овај што га пресреће сувише је близу и то није лепо ни професионално ? на којим дрогама се ово све дешава ?

Don Kihot

pre 9 godina

Kakvi su to licemeri! Šta taj avion traži preko 10.000 km od zapadne obale Amerike!?! Zamislite da kineski osmatrački avion leti nadomak Los Anđelesa, šta li bi Ameri tada rekli?

Нишлија Мераклија

pre 9 godina

Кинез је надомак своје куће. Питање је шта Амер ради толико близу кинеске границе? Када неки дођош демонстрира силу испод моје терасе и ја га полијем врелом водом.

Valjda

pre 9 godina

Valjda ce nesto domaci Jenkijevci i Evropejci shvatiti iz svega ovoga. Svet ne voli Ameriku za koju bi vi prodali i mamu i babu i papagaja a mozda i vijetnamsko prase jer samo gospodske porodice drze stoku u stanovima.Pod hitno menjajte stavove dok ne bude kasno, ili napustite Srbiju za vase dobro, jer vam ovde nece biti prijatno dolaskom Ruskog nacionalizma ako Rusi pobede jelte :)

Бојан Илић

pre 9 godina

Vašington -- SAD su optužile pilota kineskog lovca aviona za opasno presretanje američke izviđačke letelice dok se nalazila u međunarodnom vazdušnom prostoru kod obale Kine.

А шта ће САД ту?!
Само силеџији трљајте носину, да заболи...:-)

Mare,NS

pre 9 godina

Covek lepo i mirno spijunirao,a ovaj ludak-Kinez pravo na njega!Mislim da to nije u redu od strane Kineza i da ce "medjunarodna zajednica",izraziti zabrinutost.Ko to sme da otera avione "medjunarodne zajednice",sa svoje granice.Cist bezobrazluk!

Бојан Илић

pre 9 godina

"... kineski lovac je preleteo ispred nosa američkom izviđačkom avionu i jasno mu stavio do znanja da je naoružan..."

Владаће светом!:-)

mirko

pre 9 godina

A sta cete vi tamo sa izvidjackim avionom blizu Kineske granice ?

Ne da ih treba presretati vec ih treba odmah oterati odatle, zamislite Ruski spijunski avion blizu obala amerike ?

Нишлија Мераклија

pre 9 godina

Кинез је надомак своје куће. Питање је шта Амер ради толико близу кинеске границе? Када неки дођош демонстрира силу испод моје терасе и ја га полијем врелом водом.

Mare,NS

pre 9 godina

Covek lepo i mirno spijunirao,a ovaj ludak-Kinez pravo na njega!Mislim da to nije u redu od strane Kineza i da ce "medjunarodna zajednica",izraziti zabrinutost.Ko to sme da otera avione "medjunarodne zajednice",sa svoje granice.Cist bezobrazluk!

Don Kihot

pre 9 godina

Kakvi su to licemeri! Šta taj avion traži preko 10.000 km od zapadne obale Amerike!?! Zamislite da kineski osmatrački avion leti nadomak Los Anđelesa, šta li bi Ameri tada rekli?

mudro zboris

pre 9 godina

Ljubitelji Kineza idite u blok 70.Svako ima pravo da bude u medjunarodnim vodama i vazdusnom prostoru.(zemunac, 22. avgust 2014 23:15)

Lepo si to rekao, svako ima pravo pa i kineski borbeni avion. Ne vidim u cemu je prob.

Бојан Илић

pre 9 godina

Vašington -- SAD su optužile pilota kineskog lovca aviona za opasno presretanje američke izviđačke letelice dok se nalazila u međunarodnom vazdušnom prostoru kod obale Kine.

А шта ће САД ту?!
Само силеџији трљајте носину, да заболи...:-)

lood,zbunjen,normalan

pre 9 godina

"Ben Rouds, zamenik savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost, nazvao je presretanje "provokacijom koja duboko zabrinjava".
Kako nayvati onda gadjanje kineske ambasade u sred Srbije. Mislim stvarno...

Мoke

pre 9 godina

Мени ништа није јасно.. ови их шпијунирају у рођеној кући али у виду сарадње овај што га пресреће сувише је близу и то није лепо ни професионално ? на којим дрогама се ово све дешава ?

mirko

pre 9 godina

A sta cete vi tamo sa izvidjackim avionom blizu Kineske granice ?

Ne da ih treba presretati vec ih treba odmah oterati odatle, zamislite Ruski spijunski avion blizu obala amerike ?

Dragan

pre 9 godina

Incident se nije dogodio u blizini americke, vec kineske obale.
Kauboji su se zadnjih decenija previse raspucali po svetu i moraju biti spremni na slicne "situacije".
Normalnom svetu je previse dosadilo razmetanje ovih svetskih policajaca.

Бојан Илић

pre 9 godina

"... kineski lovac je preleteo ispred nosa američkom izviđačkom avionu i jasno mu stavio do znanja da je naoružan..."

Владаће светом!:-)

Valjda

pre 9 godina

Valjda ce nesto domaci Jenkijevci i Evropejci shvatiti iz svega ovoga. Svet ne voli Ameriku za koju bi vi prodali i mamu i babu i papagaja a mozda i vijetnamsko prase jer samo gospodske porodice drze stoku u stanovima.Pod hitno menjajte stavove dok ne bude kasno, ili napustite Srbiju za vase dobro, jer vam ovde nece biti prijatno dolaskom Ruskog nacionalizma ako Rusi pobede jelte :)

Srki munze

pre 9 godina

Nego da im nije ta tabla malo nakrivo!!! Izvidjački avion ??? Hahhahaah ja mislim da su ameri gotovo pukli i neznaju sta če više od muke hahahhaha boze moram da se krstim odma!!!!

RobbenHR

pre 9 godina

Amerikanci su toliko kompromitirali svoj image u svijetu da ovo teško može izazvati neku reakciju kontra Kineza, uvelike radi toga što ne odustaju od svoje hegemonističke uloge svjetskog pandura. No suštinski, problem nije u tome što jedni drugima dolaze u 'posjete'; špijunaža radarskih i radiokomunikacijskih emitera, te testiranje procedura odgovora druge strane (slanje lovačke pratnje) je uobičajeni niz zadataka koji se ne razlikuje kod Rusa, Kineza ili Amerikanaca. Rusi, pardon Sovjeti su decenijama redovno preletavali Grenland provjeravajući BMEWS radare i spremnost F-15 patrola koje bi ih dočekale i sasvim pristojno ispratile (čuvene Playboy duplerice na poziciji topa Tu-95). Sasvim nedavno, uletavanje ruskih izviđača i bombardera na koje su reagirali engleski Tajfuni. Pravi problem je naguravanje u tako malom prostoru, nepotrebno riskiranje sudara. Tu su Kinezi već napravili štetu u jednom prethodnom incidentu, pa im ovo definitivno nije potrebno. Može se dovesti u pitanje jel istina ovo što je Pentagon izjavio, no ako jest istina da se Kinez kočoperio, bilo bi interesantno vidjeti bi li to isto napravio da je svjestan da P-8 u blizini ima vlastitu lovačku pratnju. Da za 'igru' ima nekoga sličnijeg sebi. Rat uvijek započinje ona strana koja je uvjerena da iz njega može proći neokrznuta.

Brano

pre 9 godina

I tek u zadnjoj rečenici napisaste, posejnon je namenjen za izviđanje i špijunažu, ah da i za špijunažu. Ludi kinez ne zna da je špijunaža drugih zemalja za amere sasvim ok, svašta. Da je bio ludi srbin pilot, presekao bi ga na pos & ejdon odavno.

bice bolje

pre 9 godina

Americki spijunski avion blizu teritorije kine jos ovi protestuju za rizicno ponasanje pilota. Treba ovim amerima neko da udari packu.

andreas kisser

pre 9 godina

Владаће светом!:-)
(Бојан Илић, 22. avgust 2014 22:50)

mozda... ali ja i ti to sigurno necemo docekati, a vrlo verovatno ni nasa deca ;-)

ISKANDER

pre 9 godina

Koji tipovi aviona,nije navedeno.....
U tekstu se navodi 220 km. od kineskog ostrva...Ne kritikujem B92,vec ovu bandu americku koja se proilizi stranoj zemlji ,pa 'najavljulje' incidentnu situcaju.
Jedan avion lovac pri krstarecoj brzini od blizu 1000 km. na cas tu distancu od 220 km. preleti zaveoma kratko vreme,pa vi sami procenite koliki je stepen Americkog cinizma u celoj prici..Nije 220 km. od teritorijalni voda SAD,vec obrnuto..

Top Gun

pre 9 godina

"Kirbi je rekao da je kineski lovac nekoliko puta prošao veoma blizu američke letelice P-8 posejdon, i da joj je u jednom trenutku prišao na nekoliko desetina metara."

Kineski Maverick!

Nikola, sa Jenkijima ostro. Drugo ne razumeju.

pre 9 godina

Može se dovesti u pitanje jel istina ovo što je Pentagon izjavio, no ako jest istina da se Kinez kočoperio, bilo bi interesantno vidjeti bi li to isto napravio da je svjestan da P-8 u blizini ima vlastitu lovačku pratnju. Da za 'igru' ima nekoga sličnijeg sebi.
(RobbenHR, 23. avgust 2014 00:02)

Pa gde je bila lovacka pratnja? Nigde, jer je nije bilo. Amerikanac se je isuvuse sigurno osecao misleci da mu niko nista nesme posto je u medjunarodnom vazdusnom prostoru. "Kocoperni" Kinez, koji je po meni ne neprofesionalno nego vrlo profesionalno upravljao svojom letelicom, pokazao da uprkos svemu moze svasta da mu se desi. Licno bi naterao ovog P-8 da udje u kineski vazdusni prostor a onda bi pritisnuo na "DESTROYED". Sve bi se zavrsilo na protestima amerikanaca, verbalnim pretnjama, mozda slanju nekog nosaca aviona u kinesko more, mozda odrzavanju manevara (americki profi piloti bi onda mogli da se igraju sa kineskim "neprofesionalnim" pilotima, ko ce kome blize da se priblizi), i to bi bilo sve. Rusija je pokazala svetu da Jenkiji pred jakima ustuknu, kada znaju da i sami mogu dobiti po p****. Amerikanci su razmazeni. Oni su navikli da tuku male, slabe, slabo naoruzane, sankcijama izgladnele nacije. Rusi i Kinezi niti su niti slabi, niti mali, a tesko ih je i sankcionisati i izgladneti.

Legionar

pre 9 godina

Nije mi jasan americki kukavicluk.Oni bi ljudi da ratuju,ali da niko na njih ne puca.Kad se mangupiras i spijuniras,budi frajer, popiji packu i cuti.Vecih kukavica na svetu od Amerikanaca nema.

Vlada komunista

pre 9 godina

Potpuno normalna reakcija Kineske armije. Postupak je sasvim diskretan i nije bio nasilan, čak šta više kinezi su dosta smekšali. Pre 40 godina kinezi bi ga za tako nešto odmah oborili bez bilo kakvog upozorenja ipak se radi o špijunskom avionu.

ko jel ja

pre 9 godina

cudilo ga sto nema pilota u avionu pa je pokusao da ostvari vizuelni kontakt. sve je to ok. sledeci put neka US posalju pilota pa bi mu kinez mahnuo, a ne ovako, neljudski, dronovski.

Miki

pre 9 godina

Ono što nije rečeno u ovoj vesti je podatak da su Kinezi proširili vazdušnu i akvatorijalnu zonu svoje države te se po njima američki pilot nalazio u kineskom vazdušnom prostoru,a ne u medjunarodnom.Pošto to ameri ne prihvataju kinezi su im poslali poruku da su ovo poslednja upozorenja.Sledeći put će sigurno biti još agresivniji.Ovo je u stvari igra nerava.

gradjanin

pre 9 godina

@metalostrugar,
jedini koji konstantno nisu normalni su Balkanci i to narocito mi. Nigde u svetu ovakva vest, ako je uopste vest, nema toliko komentara kao kod nas. Jeste da je ovde mnogo naroda bez posla ali ipak, mnogo je. Mora da nas muci neka paranoja.

Vasilije

pre 9 godina

Pa moramo jednom shvatiti da su oba rata počinjala kada je hegemonija država koje su počinjale ratove dostigla onaj vrh piramide i onog trenutka kada se linija počela spustati nizbrdo, uvek se u toj situaciji video spas u ratu. Američka silazna crta je po dužini presla odavno kritičnu tačku.Iako taj recept za spas nije dao rezultate Ameri moraju da ratuju. Oni su od postojanja MEHANISTI /učenje da je rat društveno korisna pojava/. Ratom su stvorili nazovimo državu pobili su nekoliko stotina hiljada Indijanaca pa se poubijali medjusobom i verujte sa ratom ce i da rasture tu državu.Jer 250 godina oni neprestano ratuju ali na tudjim teritorijama. Kada prva zgrada, fabrika, aerodom, most ili sl. budu porušeni u Americi tom narodu neće pomoći svi psiholozi i psihijatri ovog sveta. Nisam navijač ali pokušavam realno da sagledavam stvari onako kako jesu. Razvili su u celom svetu ja to nazivam savremeni robo-vlasnički sistem koi izvaredno funkcioniše. Narodi sveta nemogu vise to da izdrže i vise da trpe.I njihovi sateliti ili kako ih oni nazivaju saveznici će im okrenuti ledja u jednom trenu kada tačka usijanja dostigne maximum a to je toliko blizu da ni Ameri nisu toga svesni.Neće vise niko nizakog da radi kamo da ratuje.

pik

pre 9 godina

nisu mi simpaticni ni jedni a ni drugi, ali je stvar vrlo prosta i vrlo resiva - amre neka se batale vozanja na ivici Kine i nece biti kontakta sa kineskim lovcima i svima lepo.

AlexP

pre 9 godina

Cisto da primetim: kad se objavi vest da je ruski izvidjacki (spijunski) avion leteo u medjunarodnom vazdusnom prostoru blizu amerckih teritorijalnih voda onda je vecina komentara u stilu "to Rusi...pokazite im zube, bla bla". Kad americki izvidjacki (spijunski) avion leti u medjunarodnom vazdusnom prostoru blizu ruskih ili kineskih teritorijalnih voda onda je vecina komentara u stilu: "sta ameri traze tamo" :)))

Aleksandar

pre 9 godina

P-8 Posejdon nije ni dron ni bespilotna letilica vec je modifikovan Boing 737 koji sluzi kako za spijunazu tako i za borbene zadatke ( protiv brodova i podmornica) pa je bilo i logicno da ``kinez`` proveri da li je njegova misija samo izvidjacka.

posejdon

pre 9 godina

"Letelice P-8 posejdon napravljene su za izviđanje i špijunažu." Pa sta onda hoce SAD.... Nego, ameri su nesto cesto poceli da dobijaju packe.

ISKANDER

pre 9 godina

A šalju li Rusi i Kinezi svoje borbene avione na domak SAD ?!?
(da da, 23. avgust 2014 09:23)

Rusi DA,Kinezi NE. Lete Ruski Tu-95MS lete u blizini zapadne obale SAD-a,blizu ostrva Guam i Havaji,ali to je tako unazad 50 i vise godina - nista novo.
Stratesku avijaciju u pravom smislu imaju samo SAD i Rusija,dok Kinezi imaju samo Xian H-6 koji je kopija Ruskog Tupoljeva Tu-16 (Nato 'Badger') ne Tu-160 (Nato 'Blackjack',da se ne misli da sam pogresio). Xian H-6 ima mali dolet od nekih 6000 kilometara,dok Ruski Tu-95MS i Tu-160,kao i Americki B-52H,B-1B i B-2 imaju svi dolet preko 10000 kilometara.
Tu-22M3 i njegova potpuno nova modifikacija Tu-22M3M imaju dolet od oko 7000 kilometara,ali ce se sa predvidjenom remotorizacijom navedenog tipa aviona i ugradjon uredjaja za dopunu gorivom u toku leta njihov dolet i borbeni radijus povecati. Kako god,Tu-22M3 je ipak predvidjen za borbu protiv americke ratne mornarice i za udar po Evropi,dok su Tu-95MS i Tu-160 'ekskluzivno' namenjeni za SAD (nuklearnim krstarecim projektilima prevashodno) .Kod SAD su B-2 namenjeni za konvencionalni i nuklearni udar,B-52H iskljucivo nuklearni,dok je B-1B potpuno preorijentisan na konvencionalnu primenu.
Ustvari su stratesko bombarderi zamisljeni kao cistaci,jer sve ono sto ne bi unistile interkontinentalne rakete smestene na strateskim podmornicama i silosima na kopnenom delu,kako u SAD tako i u Rusiji,unistili bi bas gore navedeni tipovi aviona.
Tako je to u svetu supersila.

Ненад

pre 9 godina

На територији Јужнe Корејe и Јапанa постоје УСА војне базе са све војницима наоружаним до зуба, исто као што имају своју војну базу на Косову. Претпостављам да су им ове две државе уступилe на коришћење и свој ваздушни простор, а као што знамо Кина се граничи са ове две државе, и отуда одговор на питање откуд УСА војни авион тако близу територије Кине. За кинезофиле: вероваћу да је Кина напредна и просперитетна држава онога тренутка када председник Кине своју ћерку буде школовао у Пекингу а не као што је сада у Вашингтону.

obavesten

pre 9 godina

Heheheh,poceli su ameri da kukaju za svaku budalastinu!
Ovakve situacije su prilicno ceste, amerikanci guraju nos svuda,a kinezi nisu bas maciji kasalj.Potpuno je prirodno da ce kinezi da kontrolisu prostor blizu svojih teritorijalnih voda,kao i da presrecu svaku letelicu za koju smatraju da im ugrozava bezbednost.Ovo je bila bespilotna letelica,ali bi tako bilo da je bila i bilo koja druga.Jednostavno,tako se to radi i svaka drzava koja drzi do sebe bi tako postupila.
Kina je mocna drzava,sa trenutno najvecom aktivnom vojskom na svetu.Imaju nuklearno naoruzanje,rakete,mogucnost da lete u svemir,iako su daleko iza rusaa u tome,tehnologiju...znaci ,veoma,su opsni protivnici bilo kome.Cackati njih je neoprezno.
Mnogi se pitaju zasto onda ne osvoje Tajvan,Rusi ukrajinu i sl.?
To je zato sto su krize ovog tipa neophodne,jer se preplicu preko njih interesi istoka i zapada,vezba diplomatija i izvlace razliciti dogovori iz svih tih kriza.Amerikanci su ratovali sa rusima 12 godina u Vijetnamu i bili u ratu u kojem nijednog trenutka nisu pomisljali da ce da pobede.Stradali su vijetnamci(oko 2,5 miliona),a ovi su se povukli kada je politika to odredila.

Žaki

pre 9 godina

Kirbi je rekao da je manevar kineskog pilota od 19. avgusta bio rizičan po bezbednost letelice američkog izviđačkog aviona, i da "nije bio u skladu sa međunarodnim običajnim pravom".

He he he ...običajno pravo?! Pri tom je špijuniranje dobar i poželjan običaj? Ovaj je zreo za Lazu uz nadzor jer "nema grđe bolesti od gluposti" kako kaže Njegoš. Glup čovek je opasan čovek...pa još ako mu daš oružje ...

Meh

pre 9 godina

,,Prilikom jednog manevra, kineski lovac je preleteo ispred nosa američkom izviđačkom avionu i jasno mu stavio do znanja da je naoružan, budući da je pokazao svoj trbuh... ,,

Hahahahaha klasicna provokacija, odlicno!

bratska okupacija

pre 9 godina

(AlexP, 23. avgust 2014 01:42)

Veoma si u pravu za to sto si napisao. Bilo je slicnih slucajeva od pre neki mesec, kada su ruski avioni provocirali u blizini Svedske, takvi manevri su bili totalno normalni kod istih ovih komentatora kojima se sada ne svidjaju americki manevri u medjunarodnom vazd. prostoru.
A zasto je to tako?
To je tako, zato sto je ruska propagandna masinerija totalno okupirala srpski medijski prostor. Ovde na ovom portalu strazari 10-ak rusofila, i kreira zeljenu propagandu u komentatorskom prostoru.
Sta god rusi da urade (pa cak i kad ruse avione), to je sve ok. Sta god ameri i bilo ko drugi ko nije na strani Rusije da uradi, to je pogresno. Cak su u stanju i samu Srbiju i srpske vlasti da prozivaju, kada ne rade po volji Rusa.
Klasicna medijska okupacija.

dejan

pre 9 godina

@bratska okupacija

Nije ovde rec o propagandnoj masineriji bilo koga rec je o tome da smo mi osteli postovanje medjunarodnog prava od strane amerike na svojoj kozi a mentalna okupacija je to kad nam ispiraju mozak oni sto tvrde da je separatizam na kosovu u skladu sa medjunarodnim pravom a u ukrajni i gruziji nije.

Slobodan961

pre 9 godina

Dragane a zar ne misliš da to isto rade i Rusija i Kina i ko sve ne od moćnih armija na svetu samo ne objavljuju kao amerikanci. Očigledno još uvek veruješ u bajke da su zapadnjaci loši momci, a rusi i kinezi čuvari mira i slobode.

ISKANDER

pre 9 godina

(bratska okupacija, 23. avgust 2014 16:23)

Je l' imao Milosevic oko 8500 nuklearnih bojevih glava,kolega ?
Je l' ti kolega znas sta znaci rec supersila ? Sta je pisalo u TVOM udzbeniku iz istorije,da su Srbi ili Rusi oslobodili svet od nacizma ?
Ajd' sto ne znas istoriju kolega,to ti i oprastam,nego bar pogledaj mapu sveta i vidi kolika je Rusija zemlja...
Pravis poredjenja izmedju jedne REALNO politicki,vojno i strateski nebitne Srbije sa mocnom Rusijom. Da nisi mozda zlonameran,licno ne verujem,ali smesan sa porukom defnitivno jesi...
Prvo moras da znas sta znaci rec SILA,da je bukvalno 'prevedes' i shvatis njeno znacenje...Ostalo ce ti se reci samo..
Ziv bio,kolega..

obavesten

pre 9 godina

VREME JE DA SE UVEDE CARINA I LIMIT ZA UVOZ KINESKE ROBE U USA I EU.Takodje pod hitno se trebaju vratiti MILIJONI KINEZA U KINU,ILI KOD MOMENTALNO NJIHOVOG NAJVECEG DRUGA PUTINA,PA NEKA UZIVAJU.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dzoe, 23. avgust 2014 18:44)

Vreme je da ti naucis da pises,a bilo bi lepo i neku knjigu da procitas.
Amerikanci i veci deo sveta nema alternativu nego da kupuje kinesku robu, zato sto tu robu proizvode njihove kompanije koje se nalaze u Kini, ili kineske kompanije proizvode za njih. U Kini je jos uvek niska cena rada, imaju ogroman fond inzenjera koji su u stanju da za kratko vreme rese bilo koji problem i imaju kompanije koje su u stanju da proizvedu sve. Bukvalno, sve!
Drugim recima, svet nema alternativu i jedni zavise od drugih.
Svet i odnosi u njemu ne mogu se posmatrati kao crni ili beli, jer je to daokaz nepoznavanja odnosa i generalno, neobrazovanja. Rusi se ne vole sa Kinezima nista vise nego Amerikanci, ali su geografski povezani, bas kao i politicki, dok o ekonomiji i tehnologiji necu ni da pricam.

posmatrač

pre 9 godina

"A šalju li Rusi i Kinezi svoje borbene avione na domak SAD ?!?"
(da da, 23. avgust 2014 09:23)
Da da, dobro pitanje!
Mnogo kosta takva rabota; ne moze to svako!
Obicno oni sto ne mogu, kmeče! K`o ovi nasi rusofili!

dejan

pre 9 godina

@bratska okupacija

Cinjenice bi ipak trebalo da te zanimaju. To sto vecina komentara reaguje prema Americi sam vec rekao. Osetili smo na svojoj kozi. Najbolji primer propagandne masinerije je ako se uporede svakodnevni izvestaji zapadnih medija sa kosova o uck kolinama izbeglica humanitarnoj katastrofi i onom u ukrajni gde se izbeglice i raketiranje gradova skoro i ne pominju.

A "aparhejd" na kosovu je ispiranje mozgova na sta sam mislio. Aparhejd je bio u juznoj africi gde crnci nisu imali pravo glasa. Albanci na kosovu su imali pravo glasa ali su odbijali da izadju na izbore. Da su makar jednom izasli recimo kad je predsednicki kandidat bio Milan panic Milosevic bi bio smenjen. I to jos 1992 godine.
Osim toga albanci su imali skole i fakultete na svom jeziku svoju televiziju i novine.
Sta su od toga imali crnci u juznoj africi pod aparhejdom.

I nije sramota plakati za nesto sto ti je drago a uz to i oteto.Jevreji imaju svoj zid placa i placu nad njim vec 5000 godina. A danas je taj zid u izraelu.

srpska sirovina

pre 9 godina

"Ameri strasno poštuju međunarodno pravo....?"
(tanja, 23. avgust 2014 01:37)
Sta lupas kao naprednjak!?
Jel se to desilo u medjunarodno odredjenim granicama medjunarodnih voda?
I sta se tu ne postuje!?
Lupas jer je to izgleda moderno u ovakvoj Srbiji sa ovakvima na vlasti!

ja

pre 9 godina

svako ima pravo da leti u međunarodnom prostoru, bilo izviđački US avion, ili kineski borbeni. Pa i ruski strateški bombarderi lete u međunarodnom prostoru blizu američke obale. Ovde se radi ipak o opasnom manevru, faca je proleteo ispred nosa drugog aviona na par desetina metara, a pri tim brzinama, to je malo i rizično, bez obzira na veštinu pilota ;-)

Troll

pre 9 godina

Sto nije pokazao Naoružani trbuh Aviona jedom F22 nego bespilotnoj spijunskoj letelici :) Ali ozbiljno, mogu da prave kerefeke i demonstriraju silu koliko hoće, usa nikad neće na kinu udariti kao i obratno , zavise jedan od drugih, to samo slepcu nije jasno.

opasni presedan

pre 9 godina

Ma ne,trebaju vas pustiti da se sepurite blizu njihove otadzbine.Preventivno im pokazite zube braco kinezi. (Mica Bor, 22. avgust 2014 22:16)

Nema nikakve "otadzbine" u medjunarodnim vodama, ili u medjunarodnom vazdusnom prostoru. Potpuno je svejedno je li 200 km ispred obale Kine, ili Pensilvanije. Mogu se i Kinezi, pa i Srbi, "sepuriti" na 200 km ispred Pensilvanije. Pa sta!?

bratska okupacija

pre 9 godina

@dejan
Nije ovde rec o propagandnoj masineriji bilo koga

U stvari jeste. Moj komentar se na to odnosio, uopste me ne zanima ko je sta narusio u vazd. prostoru, bitno mi je to da se ta vest u srpskom medijskom prostoru ne sme predstaviti onako kako se dogodila, a bez da se u to ne umesa rusofilska propaganda. Propagandna masinerija je vise nego ocigledna, i tu propagandnu masinu pokrecu isti oni koji su sluzili Milosevicu i slicnima (samo tada nije bilo interneta, pa se to radilo na druge nacine), a danas su se ti isti stavili u sluzbu rusa.
A sta je bilo na Kosovu i kako. Naravno da je prekrseno medj. pravo ocepljenjem Kosova, kao sto i onaj visedecenijski aparthejd prema albancima na Kosovu koji je prethodio ocepljenju, takodje verovatno nije u skladu sa medj. pravom. A slicna propaganda, kojoj danas prisustvujemo, jer upravo bila jedna od glavnih pokretaca, dogadjaja na Kosovu. Ne bi se zacudio da i ova danasnja propaganda kroz koju deceniju bude imala isti nemili bilans. A mozda cete isto kao danas sto placete za Kosovom, sutra plakati za necim drugim, samo cete zaboraviti sta je svemu tome prethodilo, i da ste mozda saucestvovali u kreiranu ambijenta da se to-nesto-lose i dogodi.

Dzoe

pre 9 godina

VREME JE DA SE UVEDE CARINA I LIMIT ZA UVOZ KINESKE ROBE U USA I EU.Takodje pod hitno se trebaju vratiti MILIJONI KINEZA U KINU,ILI KOD MOMENTALNO NJIHOVOG NAJVECEG DRUGA PUTINA,PA NEKA UZIVAJU.

andreas kisser

pre 9 godina

Владаће светом!:-)
(Бојан Илић, 22. avgust 2014 22:50)

mozda... ali ja i ti to sigurno necemo docekati, a vrlo verovatno ni nasa deca ;-)

Valjda

pre 9 godina

Valjda ce nesto domaci Jenkijevci i Evropejci shvatiti iz svega ovoga. Svet ne voli Ameriku za koju bi vi prodali i mamu i babu i papagaja a mozda i vijetnamsko prase jer samo gospodske porodice drze stoku u stanovima.Pod hitno menjajte stavove dok ne bude kasno, ili napustite Srbiju za vase dobro, jer vam ovde nece biti prijatno dolaskom Ruskog nacionalizma ako Rusi pobede jelte :)

RobbenHR

pre 9 godina

Amerikanci su toliko kompromitirali svoj image u svijetu da ovo teško može izazvati neku reakciju kontra Kineza, uvelike radi toga što ne odustaju od svoje hegemonističke uloge svjetskog pandura. No suštinski, problem nije u tome što jedni drugima dolaze u 'posjete'; špijunaža radarskih i radiokomunikacijskih emitera, te testiranje procedura odgovora druge strane (slanje lovačke pratnje) je uobičajeni niz zadataka koji se ne razlikuje kod Rusa, Kineza ili Amerikanaca. Rusi, pardon Sovjeti su decenijama redovno preletavali Grenland provjeravajući BMEWS radare i spremnost F-15 patrola koje bi ih dočekale i sasvim pristojno ispratile (čuvene Playboy duplerice na poziciji topa Tu-95). Sasvim nedavno, uletavanje ruskih izviđača i bombardera na koje su reagirali engleski Tajfuni. Pravi problem je naguravanje u tako malom prostoru, nepotrebno riskiranje sudara. Tu su Kinezi već napravili štetu u jednom prethodnom incidentu, pa im ovo definitivno nije potrebno. Može se dovesti u pitanje jel istina ovo što je Pentagon izjavio, no ako jest istina da se Kinez kočoperio, bilo bi interesantno vidjeti bi li to isto napravio da je svjestan da P-8 u blizini ima vlastitu lovačku pratnju. Da za 'igru' ima nekoga sličnijeg sebi. Rat uvijek započinje ona strana koja je uvjerena da iz njega može proći neokrznuta.

AlexP

pre 9 godina

Cisto da primetim: kad se objavi vest da je ruski izvidjacki (spijunski) avion leteo u medjunarodnom vazdusnom prostoru blizu amerckih teritorijalnih voda onda je vecina komentara u stilu "to Rusi...pokazite im zube, bla bla". Kad americki izvidjacki (spijunski) avion leti u medjunarodnom vazdusnom prostoru blizu ruskih ili kineskih teritorijalnih voda onda je vecina komentara u stilu: "sta ameri traze tamo" :)))

Ненад

pre 9 godina

На територији Јужнe Корејe и Јапанa постоје УСА војне базе са све војницима наоружаним до зуба, исто као што имају своју војну базу на Косову. Претпостављам да су им ове две државе уступилe на коришћење и свој ваздушни простор, а као што знамо Кина се граничи са ове две државе, и отуда одговор на питање откуд УСА војни авион тако близу територије Кине. За кинезофиле: вероваћу да је Кина напредна и просперитетна држава онога тренутка када председник Кине своју ћерку буде школовао у Пекингу а не као што је сада у Вашингтону.

Нишлија Мераклија

pre 9 godina

Кинез је надомак своје куће. Питање је шта Амер ради толико близу кинеске границе? Када неки дођош демонстрира силу испод моје терасе и ја га полијем врелом водом.

posmatrač

pre 9 godina

"A šalju li Rusi i Kinezi svoje borbene avione na domak SAD ?!?"
(da da, 23. avgust 2014 09:23)
Da da, dobro pitanje!
Mnogo kosta takva rabota; ne moze to svako!
Obicno oni sto ne mogu, kmeče! K`o ovi nasi rusofili!

bratska okupacija

pre 9 godina

(AlexP, 23. avgust 2014 01:42)

Veoma si u pravu za to sto si napisao. Bilo je slicnih slucajeva od pre neki mesec, kada su ruski avioni provocirali u blizini Svedske, takvi manevri su bili totalno normalni kod istih ovih komentatora kojima se sada ne svidjaju americki manevri u medjunarodnom vazd. prostoru.
A zasto je to tako?
To je tako, zato sto je ruska propagandna masinerija totalno okupirala srpski medijski prostor. Ovde na ovom portalu strazari 10-ak rusofila, i kreira zeljenu propagandu u komentatorskom prostoru.
Sta god rusi da urade (pa cak i kad ruse avione), to je sve ok. Sta god ameri i bilo ko drugi ko nije na strani Rusije da uradi, to je pogresno. Cak su u stanju i samu Srbiju i srpske vlasti da prozivaju, kada ne rade po volji Rusa.
Klasicna medijska okupacija.

Dragan

pre 9 godina

Incident se nije dogodio u blizini americke, vec kineske obale.
Kauboji su se zadnjih decenija previse raspucali po svetu i moraju biti spremni na slicne "situacije".
Normalnom svetu je previse dosadilo razmetanje ovih svetskih policajaca.

gradjanin

pre 9 godina

@metalostrugar,
jedini koji konstantno nisu normalni su Balkanci i to narocito mi. Nigde u svetu ovakva vest, ako je uopste vest, nema toliko komentara kao kod nas. Jeste da je ovde mnogo naroda bez posla ali ipak, mnogo je. Mora da nas muci neka paranoja.

Slobodan961

pre 9 godina

Dragane a zar ne misliš da to isto rade i Rusija i Kina i ko sve ne od moćnih armija na svetu samo ne objavljuju kao amerikanci. Očigledno još uvek veruješ u bajke da su zapadnjaci loši momci, a rusi i kinezi čuvari mira i slobode.

Бојан Илић

pre 9 godina

"... kineski lovac je preleteo ispred nosa američkom izviđačkom avionu i jasno mu stavio do znanja da je naoružan..."

Владаће светом!:-)

Srki munze

pre 9 godina

Nego da im nije ta tabla malo nakrivo!!! Izvidjački avion ??? Hahhahaah ja mislim da su ameri gotovo pukli i neznaju sta če više od muke hahahhaha boze moram da se krstim odma!!!!

srpska sirovina

pre 9 godina

"Ameri strasno poštuju međunarodno pravo....?"
(tanja, 23. avgust 2014 01:37)
Sta lupas kao naprednjak!?
Jel se to desilo u medjunarodno odredjenim granicama medjunarodnih voda?
I sta se tu ne postuje!?
Lupas jer je to izgleda moderno u ovakvoj Srbiji sa ovakvima na vlasti!

Troll

pre 9 godina

Sto nije pokazao Naoružani trbuh Aviona jedom F22 nego bespilotnoj spijunskoj letelici :) Ali ozbiljno, mogu da prave kerefeke i demonstriraju silu koliko hoće, usa nikad neće na kinu udariti kao i obratno , zavise jedan od drugih, to samo slepcu nije jasno.

Dzoe

pre 9 godina

VREME JE DA SE UVEDE CARINA I LIMIT ZA UVOZ KINESKE ROBE U USA I EU.Takodje pod hitno se trebaju vratiti MILIJONI KINEZA U KINU,ILI KOD MOMENTALNO NJIHOVOG NAJVECEG DRUGA PUTINA,PA NEKA UZIVAJU.

mudro zboris

pre 9 godina

Ljubitelji Kineza idite u blok 70.Svako ima pravo da bude u medjunarodnim vodama i vazdusnom prostoru.(zemunac, 22. avgust 2014 23:15)

Lepo si to rekao, svako ima pravo pa i kineski borbeni avion. Ne vidim u cemu je prob.

Don Kihot

pre 9 godina

Kakvi su to licemeri! Šta taj avion traži preko 10.000 km od zapadne obale Amerike!?! Zamislite da kineski osmatrački avion leti nadomak Los Anđelesa, šta li bi Ameri tada rekli?

Бојан Илић

pre 9 godina

Vašington -- SAD su optužile pilota kineskog lovca aviona za opasno presretanje američke izviđačke letelice dok se nalazila u međunarodnom vazdušnom prostoru kod obale Kine.

А шта ће САД ту?!
Само силеџији трљајте носину, да заболи...:-)

bratska okupacija

pre 9 godina

@dejan
Nije ovde rec o propagandnoj masineriji bilo koga

U stvari jeste. Moj komentar se na to odnosio, uopste me ne zanima ko je sta narusio u vazd. prostoru, bitno mi je to da se ta vest u srpskom medijskom prostoru ne sme predstaviti onako kako se dogodila, a bez da se u to ne umesa rusofilska propaganda. Propagandna masinerija je vise nego ocigledna, i tu propagandnu masinu pokrecu isti oni koji su sluzili Milosevicu i slicnima (samo tada nije bilo interneta, pa se to radilo na druge nacine), a danas su se ti isti stavili u sluzbu rusa.
A sta je bilo na Kosovu i kako. Naravno da je prekrseno medj. pravo ocepljenjem Kosova, kao sto i onaj visedecenijski aparthejd prema albancima na Kosovu koji je prethodio ocepljenju, takodje verovatno nije u skladu sa medj. pravom. A slicna propaganda, kojoj danas prisustvujemo, jer upravo bila jedna od glavnih pokretaca, dogadjaja na Kosovu. Ne bi se zacudio da i ova danasnja propaganda kroz koju deceniju bude imala isti nemili bilans. A mozda cete isto kao danas sto placete za Kosovom, sutra plakati za necim drugim, samo cete zaboraviti sta je svemu tome prethodilo, i da ste mozda saucestvovali u kreiranu ambijenta da se to-nesto-lose i dogodi.

lood,zbunjen,normalan

pre 9 godina

"Ben Rouds, zamenik savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost, nazvao je presretanje "provokacijom koja duboko zabrinjava".
Kako nayvati onda gadjanje kineske ambasade u sred Srbije. Mislim stvarno...

ja

pre 9 godina

svako ima pravo da leti u međunarodnom prostoru, bilo izviđački US avion, ili kineski borbeni. Pa i ruski strateški bombarderi lete u međunarodnom prostoru blizu američke obale. Ovde se radi ipak o opasnom manevru, faca je proleteo ispred nosa drugog aviona na par desetina metara, a pri tim brzinama, to je malo i rizično, bez obzira na veštinu pilota ;-)

Мoke

pre 9 godina

Мени ништа није јасно.. ови их шпијунирају у рођеној кући али у виду сарадње овај што га пресреће сувише је близу и то није лепо ни професионално ? на којим дрогама се ово све дешава ?

mirko

pre 9 godina

A sta cete vi tamo sa izvidjackim avionom blizu Kineske granice ?

Ne da ih treba presretati vec ih treba odmah oterati odatle, zamislite Ruski spijunski avion blizu obala amerike ?

Mare,NS

pre 9 godina

Covek lepo i mirno spijunirao,a ovaj ludak-Kinez pravo na njega!Mislim da to nije u redu od strane Kineza i da ce "medjunarodna zajednica",izraziti zabrinutost.Ko to sme da otera avione "medjunarodne zajednice",sa svoje granice.Cist bezobrazluk!

Brano

pre 9 godina

I tek u zadnjoj rečenici napisaste, posejnon je namenjen za izviđanje i špijunažu, ah da i za špijunažu. Ludi kinez ne zna da je špijunaža drugih zemalja za amere sasvim ok, svašta. Da je bio ludi srbin pilot, presekao bi ga na pos & ejdon odavno.

opasni presedan

pre 9 godina

Ma ne,trebaju vas pustiti da se sepurite blizu njihove otadzbine.Preventivno im pokazite zube braco kinezi. (Mica Bor, 22. avgust 2014 22:16)

Nema nikakve "otadzbine" u medjunarodnim vodama, ili u medjunarodnom vazdusnom prostoru. Potpuno je svejedno je li 200 km ispred obale Kine, ili Pensilvanije. Mogu se i Kinezi, pa i Srbi, "sepuriti" na 200 km ispred Pensilvanije. Pa sta!?

Nikola, sa Jenkijima ostro. Drugo ne razumeju.

pre 9 godina

Može se dovesti u pitanje jel istina ovo što je Pentagon izjavio, no ako jest istina da se Kinez kočoperio, bilo bi interesantno vidjeti bi li to isto napravio da je svjestan da P-8 u blizini ima vlastitu lovačku pratnju. Da za 'igru' ima nekoga sličnijeg sebi.
(RobbenHR, 23. avgust 2014 00:02)

Pa gde je bila lovacka pratnja? Nigde, jer je nije bilo. Amerikanac se je isuvuse sigurno osecao misleci da mu niko nista nesme posto je u medjunarodnom vazdusnom prostoru. "Kocoperni" Kinez, koji je po meni ne neprofesionalno nego vrlo profesionalno upravljao svojom letelicom, pokazao da uprkos svemu moze svasta da mu se desi. Licno bi naterao ovog P-8 da udje u kineski vazdusni prostor a onda bi pritisnuo na "DESTROYED". Sve bi se zavrsilo na protestima amerikanaca, verbalnim pretnjama, mozda slanju nekog nosaca aviona u kinesko more, mozda odrzavanju manevara (americki profi piloti bi onda mogli da se igraju sa kineskim "neprofesionalnim" pilotima, ko ce kome blize da se priblizi), i to bi bilo sve. Rusija je pokazala svetu da Jenkiji pred jakima ustuknu, kada znaju da i sami mogu dobiti po p****. Amerikanci su razmazeni. Oni su navikli da tuku male, slabe, slabo naoruzane, sankcijama izgladnele nacije. Rusi i Kinezi niti su niti slabi, niti mali, a tesko ih je i sankcionisati i izgladneti.

bice bolje

pre 9 godina

Americki spijunski avion blizu teritorije kine jos ovi protestuju za rizicno ponasanje pilota. Treba ovim amerima neko da udari packu.

ISKANDER

pre 9 godina

Koji tipovi aviona,nije navedeno.....
U tekstu se navodi 220 km. od kineskog ostrva...Ne kritikujem B92,vec ovu bandu americku koja se proilizi stranoj zemlji ,pa 'najavljulje' incidentnu situcaju.
Jedan avion lovac pri krstarecoj brzini od blizu 1000 km. na cas tu distancu od 220 km. preleti zaveoma kratko vreme,pa vi sami procenite koliki je stepen Americkog cinizma u celoj prici..Nije 220 km. od teritorijalni voda SAD,vec obrnuto..

Legionar

pre 9 godina

Nije mi jasan americki kukavicluk.Oni bi ljudi da ratuju,ali da niko na njih ne puca.Kad se mangupiras i spijuniras,budi frajer, popiji packu i cuti.Vecih kukavica na svetu od Amerikanaca nema.

Vlada komunista

pre 9 godina

Potpuno normalna reakcija Kineske armije. Postupak je sasvim diskretan i nije bio nasilan, čak šta više kinezi su dosta smekšali. Pre 40 godina kinezi bi ga za tako nešto odmah oborili bez bilo kakvog upozorenja ipak se radi o špijunskom avionu.

Žaki

pre 9 godina

Kirbi je rekao da je manevar kineskog pilota od 19. avgusta bio rizičan po bezbednost letelice američkog izviđačkog aviona, i da "nije bio u skladu sa međunarodnim običajnim pravom".

He he he ...običajno pravo?! Pri tom je špijuniranje dobar i poželjan običaj? Ovaj je zreo za Lazu uz nadzor jer "nema grđe bolesti od gluposti" kako kaže Njegoš. Glup čovek je opasan čovek...pa još ako mu daš oružje ...

dejan

pre 9 godina

@bratska okupacija

Nije ovde rec o propagandnoj masineriji bilo koga rec je o tome da smo mi osteli postovanje medjunarodnog prava od strane amerike na svojoj kozi a mentalna okupacija je to kad nam ispiraju mozak oni sto tvrde da je separatizam na kosovu u skladu sa medjunarodnim pravom a u ukrajni i gruziji nije.

Top Gun

pre 9 godina

"Kirbi je rekao da je kineski lovac nekoliko puta prošao veoma blizu američke letelice P-8 posejdon, i da joj je u jednom trenutku prišao na nekoliko desetina metara."

Kineski Maverick!

ko jel ja

pre 9 godina

cudilo ga sto nema pilota u avionu pa je pokusao da ostvari vizuelni kontakt. sve je to ok. sledeci put neka US posalju pilota pa bi mu kinez mahnuo, a ne ovako, neljudski, dronovski.

Aleksandar

pre 9 godina

P-8 Posejdon nije ni dron ni bespilotna letilica vec je modifikovan Boing 737 koji sluzi kako za spijunazu tako i za borbene zadatke ( protiv brodova i podmornica) pa je bilo i logicno da ``kinez`` proveri da li je njegova misija samo izvidjacka.

Vasilije

pre 9 godina

Pa moramo jednom shvatiti da su oba rata počinjala kada je hegemonija država koje su počinjale ratove dostigla onaj vrh piramide i onog trenutka kada se linija počela spustati nizbrdo, uvek se u toj situaciji video spas u ratu. Američka silazna crta je po dužini presla odavno kritičnu tačku.Iako taj recept za spas nije dao rezultate Ameri moraju da ratuju. Oni su od postojanja MEHANISTI /učenje da je rat društveno korisna pojava/. Ratom su stvorili nazovimo državu pobili su nekoliko stotina hiljada Indijanaca pa se poubijali medjusobom i verujte sa ratom ce i da rasture tu državu.Jer 250 godina oni neprestano ratuju ali na tudjim teritorijama. Kada prva zgrada, fabrika, aerodom, most ili sl. budu porušeni u Americi tom narodu neće pomoći svi psiholozi i psihijatri ovog sveta. Nisam navijač ali pokušavam realno da sagledavam stvari onako kako jesu. Razvili su u celom svetu ja to nazivam savremeni robo-vlasnički sistem koi izvaredno funkcioniše. Narodi sveta nemogu vise to da izdrže i vise da trpe.I njihovi sateliti ili kako ih oni nazivaju saveznici će im okrenuti ledja u jednom trenu kada tačka usijanja dostigne maximum a to je toliko blizu da ni Ameri nisu toga svesni.Neće vise niko nizakog da radi kamo da ratuje.

pik

pre 9 godina

nisu mi simpaticni ni jedni a ni drugi, ali je stvar vrlo prosta i vrlo resiva - amre neka se batale vozanja na ivici Kine i nece biti kontakta sa kineskim lovcima i svima lepo.

Miki

pre 9 godina

Ono što nije rečeno u ovoj vesti je podatak da su Kinezi proširili vazdušnu i akvatorijalnu zonu svoje države te se po njima američki pilot nalazio u kineskom vazdušnom prostoru,a ne u medjunarodnom.Pošto to ameri ne prihvataju kinezi su im poslali poruku da su ovo poslednja upozorenja.Sledeći put će sigurno biti još agresivniji.Ovo je u stvari igra nerava.

obavesten

pre 9 godina

Heheheh,poceli su ameri da kukaju za svaku budalastinu!
Ovakve situacije su prilicno ceste, amerikanci guraju nos svuda,a kinezi nisu bas maciji kasalj.Potpuno je prirodno da ce kinezi da kontrolisu prostor blizu svojih teritorijalnih voda,kao i da presrecu svaku letelicu za koju smatraju da im ugrozava bezbednost.Ovo je bila bespilotna letelica,ali bi tako bilo da je bila i bilo koja druga.Jednostavno,tako se to radi i svaka drzava koja drzi do sebe bi tako postupila.
Kina je mocna drzava,sa trenutno najvecom aktivnom vojskom na svetu.Imaju nuklearno naoruzanje,rakete,mogucnost da lete u svemir,iako su daleko iza rusaa u tome,tehnologiju...znaci ,veoma,su opsni protivnici bilo kome.Cackati njih je neoprezno.
Mnogi se pitaju zasto onda ne osvoje Tajvan,Rusi ukrajinu i sl.?
To je zato sto su krize ovog tipa neophodne,jer se preplicu preko njih interesi istoka i zapada,vezba diplomatija i izvlace razliciti dogovori iz svih tih kriza.Amerikanci su ratovali sa rusima 12 godina u Vijetnamu i bili u ratu u kojem nijednog trenutka nisu pomisljali da ce da pobede.Stradali su vijetnamci(oko 2,5 miliona),a ovi su se povukli kada je politika to odredila.

Meh

pre 9 godina

,,Prilikom jednog manevra, kineski lovac je preleteo ispred nosa američkom izviđačkom avionu i jasno mu stavio do znanja da je naoružan, budući da je pokazao svoj trbuh... ,,

Hahahahaha klasicna provokacija, odlicno!

posejdon

pre 9 godina

"Letelice P-8 posejdon napravljene su za izviđanje i špijunažu." Pa sta onda hoce SAD.... Nego, ameri su nesto cesto poceli da dobijaju packe.

dejan

pre 9 godina

@bratska okupacija

Cinjenice bi ipak trebalo da te zanimaju. To sto vecina komentara reaguje prema Americi sam vec rekao. Osetili smo na svojoj kozi. Najbolji primer propagandne masinerije je ako se uporede svakodnevni izvestaji zapadnih medija sa kosova o uck kolinama izbeglica humanitarnoj katastrofi i onom u ukrajni gde se izbeglice i raketiranje gradova skoro i ne pominju.

A "aparhejd" na kosovu je ispiranje mozgova na sta sam mislio. Aparhejd je bio u juznoj africi gde crnci nisu imali pravo glasa. Albanci na kosovu su imali pravo glasa ali su odbijali da izadju na izbore. Da su makar jednom izasli recimo kad je predsednicki kandidat bio Milan panic Milosevic bi bio smenjen. I to jos 1992 godine.
Osim toga albanci su imali skole i fakultete na svom jeziku svoju televiziju i novine.
Sta su od toga imali crnci u juznoj africi pod aparhejdom.

I nije sramota plakati za nesto sto ti je drago a uz to i oteto.Jevreji imaju svoj zid placa i placu nad njim vec 5000 godina. A danas je taj zid u izraelu.

ISKANDER

pre 9 godina

A šalju li Rusi i Kinezi svoje borbene avione na domak SAD ?!?
(da da, 23. avgust 2014 09:23)

Rusi DA,Kinezi NE. Lete Ruski Tu-95MS lete u blizini zapadne obale SAD-a,blizu ostrva Guam i Havaji,ali to je tako unazad 50 i vise godina - nista novo.
Stratesku avijaciju u pravom smislu imaju samo SAD i Rusija,dok Kinezi imaju samo Xian H-6 koji je kopija Ruskog Tupoljeva Tu-16 (Nato 'Badger') ne Tu-160 (Nato 'Blackjack',da se ne misli da sam pogresio). Xian H-6 ima mali dolet od nekih 6000 kilometara,dok Ruski Tu-95MS i Tu-160,kao i Americki B-52H,B-1B i B-2 imaju svi dolet preko 10000 kilometara.
Tu-22M3 i njegova potpuno nova modifikacija Tu-22M3M imaju dolet od oko 7000 kilometara,ali ce se sa predvidjenom remotorizacijom navedenog tipa aviona i ugradjon uredjaja za dopunu gorivom u toku leta njihov dolet i borbeni radijus povecati. Kako god,Tu-22M3 je ipak predvidjen za borbu protiv americke ratne mornarice i za udar po Evropi,dok su Tu-95MS i Tu-160 'ekskluzivno' namenjeni za SAD (nuklearnim krstarecim projektilima prevashodno) .Kod SAD su B-2 namenjeni za konvencionalni i nuklearni udar,B-52H iskljucivo nuklearni,dok je B-1B potpuno preorijentisan na konvencionalnu primenu.
Ustvari su stratesko bombarderi zamisljeni kao cistaci,jer sve ono sto ne bi unistile interkontinentalne rakete smestene na strateskim podmornicama i silosima na kopnenom delu,kako u SAD tako i u Rusiji,unistili bi bas gore navedeni tipovi aviona.
Tako je to u svetu supersila.

ISKANDER

pre 9 godina

(bratska okupacija, 23. avgust 2014 16:23)

Je l' imao Milosevic oko 8500 nuklearnih bojevih glava,kolega ?
Je l' ti kolega znas sta znaci rec supersila ? Sta je pisalo u TVOM udzbeniku iz istorije,da su Srbi ili Rusi oslobodili svet od nacizma ?
Ajd' sto ne znas istoriju kolega,to ti i oprastam,nego bar pogledaj mapu sveta i vidi kolika je Rusija zemlja...
Pravis poredjenja izmedju jedne REALNO politicki,vojno i strateski nebitne Srbije sa mocnom Rusijom. Da nisi mozda zlonameran,licno ne verujem,ali smesan sa porukom defnitivno jesi...
Prvo moras da znas sta znaci rec SILA,da je bukvalno 'prevedes' i shvatis njeno znacenje...Ostalo ce ti se reci samo..
Ziv bio,kolega..

obavesten

pre 9 godina

VREME JE DA SE UVEDE CARINA I LIMIT ZA UVOZ KINESKE ROBE U USA I EU.Takodje pod hitno se trebaju vratiti MILIJONI KINEZA U KINU,ILI KOD MOMENTALNO NJIHOVOG NAJVECEG DRUGA PUTINA,PA NEKA UZIVAJU.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dzoe, 23. avgust 2014 18:44)

Vreme je da ti naucis da pises,a bilo bi lepo i neku knjigu da procitas.
Amerikanci i veci deo sveta nema alternativu nego da kupuje kinesku robu, zato sto tu robu proizvode njihove kompanije koje se nalaze u Kini, ili kineske kompanije proizvode za njih. U Kini je jos uvek niska cena rada, imaju ogroman fond inzenjera koji su u stanju da za kratko vreme rese bilo koji problem i imaju kompanije koje su u stanju da proizvedu sve. Bukvalno, sve!
Drugim recima, svet nema alternativu i jedni zavise od drugih.
Svet i odnosi u njemu ne mogu se posmatrati kao crni ili beli, jer je to daokaz nepoznavanja odnosa i generalno, neobrazovanja. Rusi se ne vole sa Kinezima nista vise nego Amerikanci, ali su geografski povezani, bas kao i politicki, dok o ekonomiji i tehnologiji necu ni da pricam.