Petak, 01.08.2014.

16:13

Putin: Rusi morali da zaštite braću

Lekcije iz Velikog rata su podsetnik na to šta su posledica kad agresija, egoizam i nerazumne ambicije prevladaju nad zdravim razumom, izjavio Vladimir Putin.

Izvor: Tanjug

Putin: Rusi morali da zaštite braæu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

139 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 9 godina

U politici nema bratstva i ljubavi nego samo interesi. Tako je uvek bilo, tako će uvek biti. Do pre pola godine Putin je i Ukrajince zvao "bratskim slovenskim narodom". Kad vas Rusi nazovu "bratskim narodom", to u prevodu znači "vi ste u našoj interesnoj sferi i nemojte da se šalite da se okrenete na neku drugu stranu". Tako Rusi i nas posmatraju. Kroz istoriju, Rusi nam nisu činili zlo. Na sreću dosta su daleko, o tome treba pitati one koji su im bliže, na primer "bratski slovenski narod" Poljake. Rusi nam nisu bili ni naročito pouzdan saveznik. U maniru velike sile, trgovali su nama kad god im je to bilo u interesu. Ja ne razumem oduševljavanje Rusijom i Putinom, kao što ne razumem oduševljenje prema EU i zapadu kod nekih. Srbija je mala zemlja, stvari treba posmatrati hladne glave, bez preteranih emocija, i pronaći svoj interes u igri koju vode neki daleko veći i moćniji od nas.

Borac protiv lazi!!!

pre 9 godina

AD JE AUSTROUGARSKA OBJAVILA RAT SRBIJI RUSIJA JE SUTRADAN OBJAVILA RAT AUSTROUGARSKOJ.. A TEK ONDA JE ZBOG NEMACKA OBJAVILA RAT RUSIJI.. to su cinjenice koje imas svuda ali eto ti si neki nazovi istoricar
Samo ovde dodjem da se iznerviram kad vidim kolika
[ CC BY 3.0)] (dzonikg, 2. avgust 2014 08:01)
Mozda je to tako kako bi htelo da vidi istoriju tvoj SANU, UDB-a, Lazarski....jer ti ocigledno nemas pojima nista o Prvom svetskom ratu, kao i vecina vas sto se deklarisete kao rusofili. AU je 28 Jula 1914 objavila rat Srbiji. Nemacka je 1 avgusta 1914 objavila rat Rusiji i zato je Rusija usla u konflikt, sto nema nikakve veze sa ljubavlju prema Srbiji, kao sto neko vec napisa, Nemacka je uvela Rusiju u rat a ne 'bratska' ljubav za Srbijom. Austro-Ugarska onda objavljuje rat Rusiji 6 avgusta 1914, tako da Rusija nije nikad usla u rat zbog Srbije, vec zbog svoje politike jer su AU i Nemacka njoj objavile rat. Tesko onom koji ocekuje neku pomoc od Rusije, tako je bilo kroz istoriju i uvek bice. Kako ti Rusi danas muce slovenski narod Ukrajine je neoprostivo a rusofilizam je bolest koja je uzela maha u Srbiji, koje su po meni posledice Milosevicevog saveza komunista koji nije hteo da se skine sa vlasti posle pada Berlinskog zida i uz pomoc mracnog ruskog KGB-a, gde danas Mira Markovic zivi i ima RUSKO drzavljanstvo. Nacional-komunisti na delu. Nauci nesto, jer citati te vase rusofilske lazi nema kraja.
http://www.firstworldwar.com/features/declarationsofwar.htm

Major

pre 9 godina

Nasa mala zemlja se nikada ne bi oslobodila od Turaka da smo ovoliko patili od depresije i bili bez imalo morala kao danas. I tada smo bili prekoravani od strane zapada (Nemacka i Austro-Ugarska) zbog 'velikosrpstva'. Bilo je pokusaja da se Srbija i Bugarska ujedine ali su obe i monarhiji i Rusiji takve ideje smetale. Mada su konkretne korake preduzeli Habzburzi. Otud carinski rat. Ali taj polet sto je Srbija imala sada nije prisutan u srpskom narodu. Mada se primeti u R Srpskoj.

time is on my side

pre 9 godina

Gospodin po imenu "Srbin" ocigledno nikada nije ziveo u Srbiji, a taman da je procitao koju stranicu istorije. Alo decko, u II sv. ratu Beograd nije oslobodila ruska armija, vec Srbi (da ne kazem partizani, jer nisu bas popularni na ovom sajtu). Tacnije u oslobadjanju Beograda je ucestvovalo 2 ruske pesadijake brigade, i imali smo pomoc par njihovih artiljerijskih baterija... A Beograd su sravnili Nemci i tu i tamo Saveznici, kad su navodno bombardovali Nemce... A o tvojim Saveznicima pitaj Leskovcane kako su oni prosli... Ajde sad idi da podignes pare sto su ti mama i tata poslali iz Francuske pa na spavanje "Srbendo"!

lale su srbi granicari iz banata,ne backe i srema

pre 9 godina

jaki Sloveni sa trecinom ilirskotracanske i trecinom germanske krvi..
(Mi smo trecina Slovena,mi smo Balkanci, 2. avgust 2014 07:17)
pametni,sloven nije genetska grupa vec kulturolosko jezicka. da te malo uputim.bela rasa u evropi se sastoji iz vise fenotipa. nordijski, istocnoevropski (rusi), alpski (poljaci, cesi, slovaci), mediteranski, dinarski (srbi, hrvati). govorim o preovladjivanju mada ima u svakom narodu i ostalih fenotipa dobijenih usled mesanja kroz istoriju. sloven je pripadnik grupe naroda koja deli istu osnovu jezika, svetovnih i verskih tradicija (govorim o staroj slovenskoj veri) koji je ziveo na veoma velikom prostranstvu pa shodno geografiji i prilagodjavanju uslovima drugacije izgledao. to je sad vec eugenika. dinarski covek sa balkana nikako ne moze biti isti kao nordijac zbog geografskih i meteoroloskih uslova u kojima zivi. ilir, dacan, tracan je pleme tj. grupa naroda koja nije dovoljno istrazena i ne zna se ko su bili ustvari, ali to ne menja cinjenicu da su oni bili fenotipom tj podrasom dinarci.

Nikola PO-3

pre 9 godina

seti se 1999..
(Stevan, 1. avgust 2014 16:34)

Ako vec spominjes 1999, polazim od toga da znas u kakvom stanju se je Rusija sama te godine nalazila i ko joj je bio predsednik. Znas verovatno da je vazdusni prostor iznad Rumunije i Bugarske, osim za NATO avione, za sve druge bio zatvoren. Znas verovatno da je Moskva od Beograda 2150km udaljena. Kako su to Rusi mogli da nam pomognu kada su na vodi, na kopnu, i u vazduhu bili od nas odseceni. Sve i da su hteli, nisu mogli da nam pomognu.
A sad jedno pitanje za takve licemere kao sto si ti. Pretpostavimo RS, hoce da se otcepi od BiH, raspise referendum, svi glasaju za otcepljenje, zbog cega ih muslimani i Hrvati napadaju uz zdusnu pomoc Hrvatske (clanica NATO). Da li bi Srbija ukoracala u BiH da zastiti svoju slovensku bracu, tj. sopstveni narod? Da li bi ti licno (mogao bi peske da odes do BiH) otisao u BiH i borio se na strani svoga naroda? Mislim da odgovor na ova dva pitanja znamo i ti i ja. Pa zasto onda kukas da ti Rusija, koja je 2000km udaljena i skoro potpuno odsecena od od NATO-a (zato se sada i vodi rat, ali ne jos pravi, u Ukrajini) 1999, kada je bombardovanje vec pocelo, nije pomogla? NIJE, JER NIJE MOGLA! Da li je trebala da zapocne III sv. rat zbog Srbije koja se dobrovoljno odrice dela svoje teritorije, zbog Srba defetista koji sami nisu spremni svoju otadzbinu da brane, a istovremeno zameraju Rusima da oni to ne cine. Licemerje na/3, a ti si samo jedan od mnogih srpskih licemera na tu temu.

Mahatma

pre 9 godina

Iskreno, više verujem u verovatnost nekog "bratstva" s Hrvatima i Crnogorcima jednom kad se ohlade glave i digne obrazovanost ovih delova Balkana (dakle najranije za 200 godina) nego šta verujem u rusko drugarstvo. Dok će se na Balkanu još i naći budale koje će da veruju u ideale i zdrav razum, Rusi će kao i uvek gledati samo da imaju još jednog pijuna što dublje u Evropi koji će kao i uvek prvi da padne čim malo zagusti.

A šta se tiče brige za slavene, daleko im lepa kuća. Nema zemlje koja je pobila više VLASTITIH zemljaka kroz istoriju, kamo li da bi brinuli o tudjima samo zbog porekla.

Jadni Poljaci?Ma NIJE VALJDA?

pre 9 godina

"Vidiš, ja se najviše sjetim jednoga od vaših "bratskih" i slavenskih dobročinstava, smicanja 20.000 Poljaka u Katinskoj šumi. Uradili biste vi to svakom od slavenskih naroda da ste bili u prilici... Fuj!
(dražen, 1. avgust 2014 19:09)"

MEDJUTIM :
"Od Velike armije većinu su činili Francuzi. Bilo ih je 450 000. Saveznici su činili ostatak. Tako je bilo 34 000 Austrijanaca, 95 000 Poljaka, 90 000 Nijemaca (24 000 Bavaraca, 20 000 Saksonaca, 20 000 Prusa, 17 000 Vestfalaca i nekoliko tisuća iz malih porajnjskih država), 30 000 Talijana, 25 000 Napolitanaca i ostali.

Bar je danas lako da se izguglaju podaci,u PAR SEKUNDI!

Rusof..

pre 9 godina

Bilo bi lepo da redakcija da link ka kompletnom govoru pa tek ond ada se Rusofili i Rusofobi uhvate u kostac :)

evo mali doprinos od mene:

Orginalni govor:
Обращение Президента России Владимира Путина
http://kremlin.ru/news/46385

Srbski prevod:
Говор Владимира Владимировича Путина, председника Руске Федерације
http://sivisoko.blogspot.de/2014/08/ispravljena-nepravda.html#more

bojan

pre 9 godina

Godine ispiranja mozga od raznih nemacko-americkih agentura koje deluju u Srbiji kao sto su zene u crnom ,ho,fhp,centar za kulturnu kontaminaciju ,e-novine ,b92 dovele su do toga da su stasale degenericne generacije sa stokholmskim sindronom samoponistenja i autodestrukcije zahvaljujuci ovim enormno placenim zlocinackim organizacijama i medijima imamo fenomen da je jedan slobodarski,miroljubivi i plemeniti narod zahvaljujuci ovim zlocincima menntalim i medijskim terorom pretvoren u zlocinacki ,koljacki agresorki i monstruozni narod sa gomilama zombija koji setaju sa nacrtanim metama na celima trazeci kolektivno kaznjavanje od blagih miroljubivih i pacifistickih nemaca i amerikanaca za neviđene po njima zlocine u istoriji kao sto su ,srebrenica,skabrnja racak ovcara kolektivno ludilo brate Srbija je postala jedna velika ludnica u kojoj je neprijatelj prijatelj a prijatelj neprijatelj ali verujte ima nas koji smo preziveli ovaj uranijumsko mentalno medijski masakr

dzonikg

pre 9 godina

@istoricar
Iskreno mi pocele ove stranice malo da se gade.. Ocigledno se forsira zapadna propaganda pa makar se menjale i cinjenice u istoriji.
Kakav si to tzv istoricar ako ne znas da procitas makar na wikipediji ako nemas drugde.
KAD JE AUSTROUGARSKA OBJAVILA RAT SRBIJI RUSIJA JE SUTRADAN OBJAVILA RAT AUSTROUGARSKOJ.. A TEK ONDA JE ZBOG NEMACKA OBJAVILA RAT RUSIJI.. to su cinjenice koje imas svuda ali eto ti si neki nazovi istoricar izmisljotina a klasika uvek netacni komentari dobiji vise pluseva nego minusa.
Samo ovde dodjem da se iznerviram kad vidim kolika ljudska glupost i mrznja i koliko ne cenimo nista.

Srbin

pre 9 godina

Nikada Rusija nije pomogla Srbiju a da nije imala neki interes ( sto je i normalno ), sva njihova pomoc je bila samo verbalna i kratkog daha.A da se za ne upucene podsetimo i 1941 i bombardovanja Beograda.Srbija je u Becu potpisala ugovor sa Nemackom tkz. trojni pakt, posto to naravno nije odgovaralo Englezima ( bolje je da bombe padaju na Beograd nego na London )vrlo brzo su nasli domace izdajnike na celu sa gen. Simovicem i neravno sa crkvenim veliko dostojnicima i sa onih par mucenika sto su pretstvljali komuniste i izvrsili su drzavni udar. Epilog uglavnom svi znamo. I jos nesto , u okupiranom Beogradu se znao red , ko ga se pridrzavao nije mu nista falilo a onda su dosli Rusi i kacusama su ga oslobodili ( ispeglali ) vise je bilo mrtvih za vreme oslobadjanja nego za vreme bombardovanja , a sta su sve radili po Vojvodini to je strasno , tako da stvarno ne vidim kako smo mi to braca, a ako zaista i jesmo onda je odlicno sto ostalu rodbinu nemamo. U se i u svoje kljuse.

Leka

pre 9 godina

(Istoricar, 1. avgust 2014 22:49)

E moj "istoričaru", ti si istoriju "studirao" na WC solji, koliko ja vidim!!

1. Cuo si negde za Floru Sanders i misliš da si posisao svo znanje. Za koliko jos Britanskih bolnicarki, u Srbiji, u I svetskom ratu znas? Koliko ih je bilo u srpskoj vojsci, osim Flore Sanders?
2. Koji kalibar topovskih zrna su tvoji prijatelji Francuzi isporučili nasoj vojsci i sa koliko dana zakašnjenja? Koliko je Srpsku vojsku i narod to zakašnjenje koštalo u ljudskim životima?
3. Koliko su poskupeli cenu zrna ti nasi veliki "prijatelji" u momentu kad nam je opstanak nacije zavisio od te isporuke i na taj nacin nas ucenili kad nam je bilo najteze?
4. Ko je pregovarao u interesu Srbije u tom trenutku s Francuzima?
4. Ko je podrzao Bugare da nas udare s ledja i zasto?
5. Koliko su dana sedeli ukotvljeni ispred Dracke luke i gledali Srbe kako umiru, dok Rusi nisu zapretili da ce zakljuciti mir sa Nemackom ako ne pomognu smesta?
6. Koliko su toj srpskoj nejači, izgladneloj i polumrtvoj isporučili pokvarenih obroka i lekova i gledali ih kako umiru u najgorim mukama?
7. Ko je kome objavio rat? Kada? Kako? Zbog koga? I ko je tim činom svesno žrtvovao svoju, sudbinu svoje zemlje i svoje porodice??
8. Koju je funkciju i koja ovlascenja Putin imao u junu '99-te?

Ajde sad ponovo na citanje pa se vrati da nam kazes jos nesto pametno... i ovaj put nemoj da zaboraviš da povuces vodu kad završiš sa svojim "istraživanjima"!!

Molim objavite komentar

pre 9 godina

@Citam komentare i ne mogu da verujem koliko ovde ima nepismenih i o istoriji sopstvene zemlje i naroda neobavestenih ljudi, koji sebi daju za pravo da komentarisu i mudruju.Nije ovde u pitanju da li je neko rusofil ili nije ali jednostavno, danasnje Srbije ne bi ni bilo da Rusija nije usla u rat!!!
To je istorijska cinjenica a oni koji za svu nesrecu koja nas je snala,krive Ruse i nas Srbe same...pod hitno bi trebali da se uz pomoc psihijatra preispitaju.
(Nebojsa, 1. avgust 2014 22:21)

Ne lupetaj gluposti!!! Jesi isao nekad u skolu, imao profesora istorije??? Svrati do neke skole, ne bi bilo lose gimnazije, potrazi profesora istorije i zamoli da ti objasni ukratko o rusima.

Pa starno ste preterali bre. Idite u Rusiju. Hvala Bogu da su oni dosli na red da ih upristoje ovi.

zbubjen

pre 9 godina

Zamislite situaciju: Kameron kaze da je Engleska u rat usla da odbrani integritet Belgije, a na belgijskom sajtu pljuvacina po njemu u komentarima!! Ako niste antisrpski sovinisti, zasigurno ste srpski autosovinisti.

time is on my side

pre 9 godina

Ima ovde neki gospodin koji sebe naziva Istoricar, pa bih njemu da odgovorim. Vidis brate, ima logike u tome sto si pisao, samo si ti tu nesto pogresno shvatio. Ruse nismo videli jer su oni u to vreme imali svoj gradjanski rat i gomilu nevolja u svojoj zemlji... A sto se opreme tice, da u pravu si, francuzi su nam isporucivali "opremu" kao sto su topovi koje mi nismo mogli da koristimo jer su im cevi bile uze od topovskih granata koje smo mi tad imali... Onda, ona cuvena, da je nasa pesadija pri proboju solunskog fronta bila brza od Francuske konjice (pa da, to samo budala moze tako reci, kao mi Srbi heroji). A sta ako je Francuska konjica bila namerno sporija? I kad smo na kraju rata usli u Bugarsku (nas neprijatelj u I sv. ratu da podsetim ove Istoricare), "braca" Francuzi su porucili: " Ne smete gaziti evropsko cvece!" To su samo neki od primera naseg velikog prijateljstva u toku I Sv. Rata, da ne nabrajam dalje... Ali dobro, ti si istoricar zar ne, govoris samo ono sto pisu pobednici, ukljucujuci i danasnje "pobednike" u Iraku, Avganistanu, Libiji itd... Uostalom sa Rusijom bar nismo nikad ratovali!

Goran

pre 9 godina

Budite sretni "braco Ruska" sto niste bili Poljaci u drugom svetskom ratu, ili Ukrainci 30tih, ili starosedeoci Krima. Nisu bili Rusi. Jel se seca neko kako su se zvali?

Koliko se meni cini, Ukrainski separatisti su slicni Kosovskim.
Samo kad su "braca Rusi" usli na Pristinski aerodrom, nisu se zadrzali kao na Krimu.

seljadin

pre 9 godina

@Istoricar, bolje da se zoves propagandista, svo oruzje koje je Srbija kupila od Francuske je preplatila 10 puta, pokupili su nam sve rudnike, sve industrijske grane, zato je Srbija bila gladna i bosa zemlja...
Sto se tiče Rusije, moram im se zahvaliti što su naredili francuzima da prevezu mog pradedu iz Albanije, inače vam sad ovo ne bih pisao.
I na kraju svi koji misle da su nam francuzi prijatelji, nek pročitaju Nevoljni ratnici, velike sile i Solunski front 1914-1918. akademika Dragoljuba R. Živojinovića, u toj knjizi lepo opisuje šta je Srbiju snašlo od strane francuskih vojnika kad su usli u Srbiju, i reakciju prestolonasledika Aleksandra na pljacke i silovanja.

NIje poziv na nasilje, nego proteste!

pre 9 godina

"(nije smesno, 1. avgust 2014 18:13) "

Pitanje je da li tak skup gas plaćamo braći ili plaćamo braći Bajatoviću, Vučiću, Dačiću?

marija

pre 9 godina

Biste Lenjina i Staljina su i dalje po Rusiji svugde , to je njihova doktrina...
... ruski narod je u boljsevickoj stogodisnjoj okupaciji koja ce se nadamo se zavrsiti uskoro i kada ce ruski narod rehabilitovati carsku porodicu i zameniti biste zlocinaca Staljina i Lenjina sa bistama Ruskog cara.
(Marija, 1. avgust 2014 20:26)

U Italiji postoji i danas bista Musolinija i Italjanima ne pada na pamet da je ruse. To je istorija. Pa bi po tebi oni i danas bili fasisti. Nece biti. Zamisli sta bi bilo kad bi Italjani srusili sve sto su njihovi zlikovci gradili... Treba citati, knjigu u sake.
To je jedna epoha, takva kakva je bila.

NIje poziv na nasilje, nego proteste!

pre 9 godina

Za Ukrajinci nisu Slaveni? A sto su Rusi radili Poljskoj i Poljacima? Koliko su ih ono pokokali u Katinskoj sumi? Koliko su pokokali Ceha, Slovaka, Poljaka u ime nekakve Kominterne? Koliko su Ukrajinaca izgladnjeli u dvadesetim i tridesetim godinama kada nisu pristali na kolektivizaciju? Naravno da je Europa puno toga naucila iz pogresaka u proslosti u pogledu Rusije. Zato i jesu danas tako oprezni. Jer tamo gdje ruski medo prodje, trava vise ne raste...Žalosno kako manipuliraju Slavenstvom.
(goran, 1. avgust 2014 20:30)

Klali su i na Balkanu slovenski narodi, zar ne?

Jovan

pre 9 godina

E kasno si se setio. Ja stvarno obozavam Putina ali ako mu je vec tako stalo do Srbije mogao bi malo da se potrudi. Nema nama izlaza i uvek cemo ostati zemlja koje mora da se odluci izmedju dve strane, a dok to ne budemo odlucili bicemo siromasna zemlja.

zuta osa

pre 9 godina

Netreba Srbiji niti Amerika niti Risija. Srbija je lijepa zemlja I ima potencijala po reljefnom položaju. Srbiji treba samo jedna pametna glava da povede narod I državu u pravom pravcu.
dido, 1. avgust 2014 19:26)

Covece opasulji se, svi pametni su vec odavno zbrisali iz Srbije. Jedino da uvezemo nekog posebnog iz Crne Gore. Samo je njima Srbija jos uvek obecana zemlja.

Nebojsa

pre 9 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem koliko ovde ima nepismenih i o istoriji sopstvene zemlje i naroda neobavestenih ljudi, koji sebi daju za pravo da komentarisu i mudruju.Nije ovde u pitanju da li je neko rusofil ili nije ali jednostavno, danasnje Srbije ne bi ni bilo da Rusija nije usla u rat!!!
To je istorijska cinjenica a oni koji za svu nesrecu koja nas je snala,krive Ruse i nas Srbe same...pod hitno bi trebali da se uz pomoc psihijatra preispitaju.

Istoricar

pre 9 godina

(Nebojsa, 1. avgust 2014 22:21)

Vidis, mene provociraju politicki nepismeni ljudi kao ti. Rusija nije usla u rat sa Austro-Ugarskom zbog Srbije, vec je Nemacka objavila rat RUSIJI. Zato je Rusija usla u I svetski rat, jer je NEMACKA objavila njoj rat. Kad je AU objavila rat Srbiji, Rusa nigde nije bilo. Za tvoju informaciju srpski vojnik nikad nije niti video ruskog vojnika 1914-1918 u I svetskom ratu. Medicinske sestre su bile BIRATNKE, koje su lecile srpsku vojsku, a ne Ruskinje od 1914 ( samo idi i guglaj ime Fiona Sandes pa vidis sta je ta Britanka uradila za Srbiju ), a sva oprema srpske vojske od 1915 je dolazila iz FRANCUSKE. Plavi slemovi, puske, konzerve hravne, satori....sve je to bilo FRANCUSKO u srpskoj vojsci a ne RUSKO. Drugo, pogledaj imena ulica po Beogradu sve francuski generali i na Kalemgadu ti se nalazi FRANCUSKI spomenik borcima iz I svetskog rata, RUSA nema nigde. Sva saveznicka groblja po Srbiji su ili francuska ili britanska, tu ti Rusa nigde nema u I svetskom ratu. Srbija sa Rusijom nema zajednickih tacaka iz I svetskog rata, jedino sto su nas ugurali u taj rat, jer su finansirali teroriste 'Mlade Bosne' i 'Crnu ruku, sprecavajuci prodor AU na Bosfor, sto je bio ruski cilj. Mi smo bili PIJUNI ruske geopolitcke politike, kako tada, tako i danas. Koliko mi je poznato ovaj KGB-ovac Putin je sam povukao rusku vojsku sa Kosova 2003, pametnom dovoljno.

xyz

pre 9 godina

Mi nismo imali nikakve odnose sa SSSRom. Mi smo sa njima bili na ratnoj nozi.

Mi smo poslednja zemlja Evrope koja je priznala SSSR, tek 1940. Za Staljina Jugoslavija je versajska tvorevina u kojoj "velikosrpska burzoazija" ugnjetava jadne Hrvate, Slovence, vojvodjane, i koju treba podeliti na ove drzave koje imamo danas.

Staljinova Kominterna je stvorila pokrajine u Srbiji kao drzave u drzavi, koje rade protiv Srbije.

Mi smo 100 godina u sukobu sa celim svetom, ukljucujuci i SSSR, i to bez ikakvog cilja i bez ikakvog smisla.

Sta je bio cilj Srbije pre 100 godina? Da pogine da bi napravila Jugoslaviju?
Gde je ta Jugoslavija?

Da pogine da bi sebe svela na nekakvu uzu Srbiju kojoj ce tutori da budu nekakve AP kakve ne postoje nigde na svetu?

Da bi stvorili privilegovanu drzavu u drzavi AP vojvodinu.

Srbija 2014. je manja i u gorem polozaju nego Kraljevina Srbija 1914.

Posle 100 godina, svi iz te Jugoslavije su dobili, samo Srbija nije dobila nista.

Je li zato ginemo? Za druge, da ne bi dobili nista, i da bi nama bilo gore?

Ddule

pre 9 godina

Iskreno reci nisu uopste morali, ali su gledali svoje interese. Vazna tacka je bio Bugarska i izlaz na Mediteranu. I na kraju nisu uspeli.
Srbi su bili upotrebljeni samo kao meso za top.
Putine, dragi, hvala na vasu pomoc, ali mi moramo sami da se obnovimo!

Brano

pre 9 godina

Malo ljudi zna da je prva žrtva I svetskog rata bio Ruski ambasador u Beogradu. Nakon uručenja objave rata Srbiji, on je otišao u Austrougarsku ambasadu (sadašnja Beogradska Nadbiskupija), da pokuša da izdejstvuje povlačenje objave, pošto nije uspeo u pokušaju, prilikom izlaska je doživeo srčani udar i preminuo na stepenišnu nekoliko metara od ulaznih vrata. Sada se tu nalaze staklena vrata na kojima piše na latinskom Pax i na Ruskom Mir, sa porukom, ulazite sa mirom.

DostaJe

pre 9 godina

Putin: Rusi morali da zaštite braću - a gde ste bili kad su bombe padale na bivsu Jugoslaviju? Da, secam se, u bankrotu. Toliko mi je bljutava politika, nemogu da kazem. Kakva jadna braca, kako smo mi braca?

David

pre 9 godina

Ali su zastitili bracu svaka im cast.Srbija izgubila cetvrtinu stanovnika, a od brace nije dobila ni dzak brasna. Kako bi tek prosli da nas Rusija nije pomogla.

Danke Russland!

pre 9 godina

Hvala carskoj Rusiji na pomoci. Hvala i Crvenoj armiji u 2. sv. ratu. O postsovjetskim Rusima mogu reci hvala za spasavanje od poplava i pozara. 1948 smo im okrenuli ledja, 1991-1999. nisu mogli da sprece napad na nas jer su i oni bili u rasulu. Sada nam ne bi pomogli jer smo mi na putu za EU, a oni su nedovoljno jaki da nam pomognu.

Dragan

pre 9 godina

Hvala Putinu mnogo je doprineo miru i stabilnosti u svetu. Herojsko i bratsko držanje ruskog cara Nikolaja i Rusije u trenucima kad Nemačka i Beč hoće rat po svaku cenu je nezabeleženo u istoriji. Na žalost komunisti i London (a ko bi drugi setimo se 27.marta 1941) to koriste te zlikovac Lenjin iz Švajcarske odlazi u Rusiju i tragične posledice znamo. Ubijen je poslednji Romanov sa celom porodicom. Zato još jednom hvala Putinu što podiže Rusiju sa kolena i vraća joj dostojanstvo.

dragan

pre 9 godina

На крају првог рата десила се Октобарска револуција. Практично Русија није учествовала у том рату јер је имала грађански рат белогардејци-црвеноармејци.

surova realnost

pre 9 godina

Stara srpska poslovica stara od vise od dva veka kaze' TESKO ONOM KOGA RUS BRANI. Stari Srbi su znali zasto, sad kako to objasniti idoktriniranim pro-ruskim fanaticima, koji su 25. godina slusali pro-rusku propagandu RTS-a, Slobe, Seselja, Mire Markovic, Vulina, Nikolica, Dacica.....to su generacije podlegle propagandom Kremlja.

Dosta sa tim Rusima

pre 9 godina

Ovom KGB radniku bi postavop pitanje zasto ih svi slovenski narodi mrze i kakvu je politiku ta ista Rusija vodila vekovima. Ako se pazljivo analizira politika srpsko-ruskih odnosa mi Srbi imamo vise razloga da ih ne volimo. Ovo su primeri bratske ruske 'ljubavi' prema Srbiji:
Prvo, Sanstefanskim mirom Rusi su stvorili Veliku Bugarsku i dali joj nase Prizren, Pristinu, Ohrid i Niski okrug, 1878. godine.
Drugo, Rusi su nas naterali da priznamo aneksiju Bosne i Hercegovine 1908. godine da bi prethodno Berlinski kongres ponistio odluke Sanstefanskog mira.
Trece, u Prvom Balkanskom ratu Srbija zauzima Drac i dobija izlaz na more. Rusija, uplasena od ojacale Bugarske u strahu da Bugari ne osvoje Tursku i postanu pretnja ,mekom trbuhu, Rusije, naterala nas da ostavimo Drac i izlaz na more i da pokrenemo Drugi Balkanski rat protiv Bugarske obecavajuci nam povracaj teritorija i zapadnu Bugarsku. Nismo dobili nista. 1885. u srpsko-bugarskom ratu Rusi do zuba naoruzavaju BUGARE u ubijanju Srba i staju na stranu Bugarske. Posle toga 1886 Rusija se zalaze da Srbija plati ratnu odstetu Bugarskoj, a sve na stetu Srbije
Cetvrto, komunizam.
Poznata je i prica kad je Prota Matija Nenadovic u Prvom srpskom ustanku isao kod Ruskog cara za oruzje. Po povratku je rekao Karadjordju sta je dobio od velikog Ruskog cara - veliki ruski ... (nije za komentar)
Prema tome, hvala braco, nemojte nas vise pomagati, dovoljno je.

goran

pre 9 godina

Za Ukrajinci nisu Slaveni? A sto su Rusi radili Poljskoj i Poljacima? Koliko su ih ono pokokali u Katinskoj sumi? Koliko su pokokali Ceha, Slovaka, Poljaka u ime nekakve Kominterne? Koliko su Ukrajinaca izgladnjeli u dvadesetim i tridesetim godinama kada nisu pristali na kolektivizaciju? Naravno da je Europa puno toga naucila iz pogresaka u proslosti u pogledu Rusije. Zato i jesu danas tako oprezni. Jer tamo gdje ruski medo prodje, trava vise ne raste...Žalosno kako manipuliraju Slavenstvom.

Marija

pre 9 godina

Nije KGB reagovao i pomogao Srbiji tada nego RUSKA CARSKA PORODICA.
Nisu nam komunist pomogli nego ruski CAR.
Onda su boljsevici dosli pobili tu rusku carsku porodicu i 20 miliona Rusa u boljsevickim cistkama .
KGB nam je 45-e poslao njihovog agenta Tita Staljinovog coveka kamarad Waltera, da zavede boljsevicku diktaturu po Srbiji u koju je dosao na krilima boljsevicke Crvene Armije, prilikom cega je lividirano sto hiljada ljudi metkom u potiljak i proterano preko 850 hiljada ljudi iz Srbije.

Ovaj predstavnik KGB-a nema nikakve veze sa ruskom carskom porodicom, ali ima veze sa Lenjinon, unuk je licnog Lenjinovog kuvara i decenijski KGB-ovac koji je cuvao tekovine boljsevizma po okupiranoj Rusiji.
Biste Lenjina i Staljina su i dalje po Rusiji svugde , to je njihova doktrina.
Svako poistovecivanje KGB-ovaca sa carskom Rusijom je smesno i jadno.

To je isto kao kad bi drugarica sa cvetom u kosi Mira Markovic pricala o srpskom kralju a ona iz boljsevicke UDBE koje je proterala kralja i gradjane Srbije a ciji je suprug Milosevic po nalogu iz KGB-a kasnije uvukao Srbiju u ratove, opljackao sa njegovom Udbom i stopirao Srbiju na putu ka EU.

Nasoj Srbiju su prijatelji CARSKA RUSIJA a ne KGB Rusija.
Na zalost carske Rusije vise nema, ruski narod je u boljsevickoj stogodisnjoj okupaciji koja ce se nadamo se zavrsiti uskoro i kada ce ruski narod rehabilitovati carsku porodicu i zameniti biste zlocinaca Staljina i Lenjina sa bistama Ruskog cara.

Stane Dolanc

pre 9 godina

"Lekcije iz Velikog rata su podsetnik na to šta su posledica kad agresija, egoizam i nerazumne ambicije prevladaju nad zdravim razumom, izjavio Vladimir Putin." Pitam se, je li sa ovom izjavom mislio na Rusiju i Srbiju?

ko jel ja

pre 9 godina

pa sto smo ga onda naderali ko žuti sa austrougarskom tada. bili smo nepromisljene budale kao i uvek a rusi nas kao i uvek nisu vojno zastitili.

Nismo mi najbitniji

pre 9 godina

Nije Rusija ušla u rat 1914. zato što je htela da brani Srbiju, niti je V. Britanija ušla da bi branila Belgiju. Obe države su ušle u rat protiv Nemačke i AU jer su znale da će kad tad nemački brodovi biti usidreni ispred Londona/Petrograda ako se im se ne stane na put pre nego što bude kasno. Zato su ušle direktno braneći svoje interesne sfere Balkan i Severno more ali tzv. indireknti iliti glavni razlog je strah do nemačke vojne/ekonomske/naučno-tehnološke/kulturne dominacije kontinentom.

Neko koji zna Ruse dobro

pre 9 godina

KGB-ovac treba pitati de su SLOVENSKA braca Poljaci bili 1939, kad su Rusi ih napail iza ledja i okupirali 50% Poljske sa nacistima Nemcima. Onda od 1939-1941 po slovenskoj Poljskoj Rusi vrsili sa nacistima i prvaili nevidjena zverstva nad neduznim poljskim narodom, gde su samo u Katjanskoj sumi likvidirali oko 25.000 pojlskih oficiri i pobili ih kao miseve. Pitajte samo Ceha i Slovake dva slovenska narode sta misle o Rusima, kad su ih ti isti Rusi 1968. tenkovima gazili i ubijali, a bogami da nije bilo Tita 1948. to bi isto Rusi radili i sa Srbima. Daleko ovom KGB-ovcu lepa kuca, samo treba videti sta su radili pravoslbvnim Gruzijcima 2008 ili sta sada rade sa slovenskim narodom Ukarije. Gde ta ruska KGB sapa ostavi svoj trag tu trava ne raste. Srpske medije su zatrovane ruskom propagandom Kremlja.

dražen

pre 9 godina

Vidiš, ja se najviše sjetim jednoga od vaših "bratskih" i slavenskih dobročinstava, smicanja 20.000 Poljaka u Katinskoj šumi. Uradili biste vi to svakom od slavenskih naroda da ste bili u prilici... Fuj!

Potomak

pre 9 godina

Ja sam potomak Solunskog borca, coveka koji je prosao sav pakao Albanije i kasnije povratka kuci. Svi vi koji se pozivate na nekakav ruski ultimatum Zapadu treba da se pokrijete usima i zauvek da cutite. Ako je moj pradeda nekog pljuvao i psovao, to su bili Rusi, a najvece postovanje je imao prema Francuzima i Englezima, kao i Grcima. Sram vas bilo sto koristite neistine i fabrikujete istoriju zbog ekspanzije krajnje opasnog rusofilstva u poslednje vreme. Znajte da ce bilo kakav savez sa Rusima znaciti i kraj Srbije, jer ste slepi i ne primecujete geopoliticku situaciju na Balkanu. Bilo bi fer da mi objavite komentar, bar prema mom pradedi, ratniku sa Solunskog fronta.

Nermin

pre 9 godina

@(Sve tacno osim..., 1. avgust 2014 19:08)
A od koga su to trebali da nas brane Rusi? Nisu li to vaši najveći prijatelji kojima hrlite po svaku cenu i nemate alternativu? Zašto bi Rusi kvarili vaš put u EU?

oklagija trol

pre 9 godina

Da li je moguce da ima srba koji nipodastavaju pomoc Rusije? Kakve veze ima da li je carska Rusija imala korist od rata ili ne, bitno je da su nam pomogli. A svi vi koji to ne cenite zapitajte kako biste se sad zvali da nam nije bilo rusa? Zvali bi se Franc, Hans, Herman, Fric itd... u prevodu ne bi nas bilo.

Sve tacno osim...

pre 9 godina

@Seti se od san stefana do berlina tvoje podrske.

Seti se balkanskih ratova narocito 2gog - kada ste podezavali Bugarsku u podeli makedonuje.

Seti se 1991 kada ste Vi nama uveli sankcije.

Seti se 1999 kada ste nas prodali za 2 milijarde dolara.

Seti se svih politickih samara koje ste nam delili u zadnjih 100g.

Hvala ti gospodine Putine, daleko Vam lepa kuca. Uvek ste nas koristili kao za potkusurivanje. Niste nista gori ali ni bolji.

Ovo se ne odnosi na ruski narod nego na pokvarenu rusku spoljnu politiku.
(Hmmm, 1. avgust 2014 18:39)

'99 SU NAS PRODALI NE ZA 2, VEC ZA 5 MILIJARDI DOLARA. NEKA SE PATRI(J)OTE RASPITAJU KAKO SU OKRENULI AVION NAZAD KA RUSIJI NEGDE SA POLOVINE EVROPSKE TERITORIJE TADA I .... UCUTALI KAO BELE LALE DOK NAS JE NATO GADJAO.

vukoje

pre 9 godina

@Hmmm
1991-1995 su nas prodali za pet, a ne za 2 milijarde, sad same 1999, nisam jos cuo.
1875 smo mi prodali bosansko-hercegovacke Srbe ustanike, napravili se ludi, pa cak i Bugarsku tada napali i izgubili.
1941, i posle, pogotovo posle 47 smo, izmisljajuci pokret nesvrstanih, takav posao napravili Amerima, samim tim sto te nesvrstane, uglavnom bivse kolonije, nismo prepustili Sovjetima, da su trebali da nam budu vecno zahvalni #@! Inace, Tito je opstajao nudeci Amerima 2.000.000 vojnika trenutno, da se zaustavi moguci sovjetski napad. Tad u Evropi nije bilo nikog drugog da to jeftinije ponudi, ali ni on nije mnogo trazio

dido

pre 9 godina

Netreba Srbiji niti Amerika niti Risija. Srbija je lijepa zemlja I ima potencijala po reljefnom položaju. Srbiji treba samo jedna pametna glava da povede narod I državu u pravom pravcu.

Nenad

pre 9 godina

Tako su spasavali posle drugog svetskog rata Poljsku, Cesko-Slovacku, Bugarsku, Rumuniju.......Jedva su ove nacije zivu glavu izvukle i opstale. Rusi su agresivni hegemoni oni se jos uvek nisu civilizovali, tako bi i nas pojeli za par godina. Srbina i sve srpsko bi zatrovali i Srbije bi nestalo za par godina. Nikada sa Rusijom, zivela nezavisna Srbija. A vama braco ako se ne svidja Srbija vi idite u Rusiju a nas ostavite na miru.

anonimus

pre 9 godina

Putin je osoba koja samo želi vlast i ništa drugo...Jedan obični diktator koji lupa reket ruskim firmama a priča se da je i jedan od najbogatijih ljudi tamo...
Srbi su naivčine koji će se uvijek ložiti na Ruse,čak i kad bi im neko dokazao da Putina i njihovu braću Ruse boli briga za njih,uvijek će biti ovce...Da mi je znati,kad su to Rusi pomogli Srbima osim toplim riječima...Nikad a nevjerujem da će i ikad....Samo se vi palite na njih,jednom kad vas izlevate,hvatat će te se za glavu....Kompleksaši uvijek imaju neku maniju a ovaj je kompleksaš i to žešći...

Vitez

pre 9 godina

Tada gledali isključivo svoje interese, a sada, 100 godina kasnije se pozivaju na neko slavensko bratstvo. A što su bili Poljaci, Česi, Slovaci pa i na kraju Ukrajinci danas?

hadzija

pre 9 godina

чекај мало, па зар није путин припадник исте службе-наследнице која је УБИЛА ЦАРА ?
и сада он нешто прича а сербенде комуњаре се ложе ?

Krim -Rusiji, Kosovo- albancima, srbima- šipak, a mi presrećni..

pre 9 godina

Ja nisam ovako čuo. Vrhuške velikih sila, među njima i Rusije, neodgovorno su zveckale oružjem, pričale o ponosu, podizale uloge i podsticale na vojni sukob. Naravno, preko naših leđa. Kada je rat počeo nismo (gle čuda) videli nikakvu vajdu od ruske braće a izginuli smo ko muve. PS- ova euforija oko Putina je živi blam i mnogo podseća na Slobin uspon devedesetih

ma nemoj

pre 9 godina

E pravi se našao da progovori o zaštiti braće.Rusi nikad nisu ulazili u neki rat da bi nekog zaštitili ,već da bi ga stavili pod svoju čizmu.To su pokazali i Prvi i Drugi svjetski rat.Hvala bogu pa nismo bili pod njihovom "zaštitom",a kako ta " zaštita" izgleda najbolje znaju Rumuni,Bugari,Mađari ,Česi ,Slovaci i Poljaci i dok je svijeta i vijeka nikada neće zaboraviti koliko su "srećno" živjeli dok su imali baćupkinu "zaštitu"!.

dosta mitomanije

pre 9 godina

"U predvečerje prvog svetskog rata Rusija je učinila sve da se konflikt izmedju Srbije i Austrougarske reši mirno, bez prolivanja krvi. Ali Rusiju nisu slušali. I ona je morala da odgovori na izazov da bi zaštitila (bratsku) slovensku naciju", rekao je Putin.
Овако слично је говорио и руски Цар!:-)
(Бојан Илић, 1. avgust 2014 16:17)

Car Nikolaj je savetovao Srbima da prihvate uslove AU, lepo im je objasnio sa su u pravu, ali AU je previše jaka, a Rusija previše slaba da pomogne
Ali, Srbi nisu poslušali
ps
pre lupanja minusa , proučite ČINJENICE

...

pre 9 godina

Koliko god ja smatrao Putina veštim državnikom - nije Rusija u rat ušla da bi štitila bratske narode. Interesi, tada, kao i sada i oduvek, su ono što vodi velike sile. Da su pustili Nemačku i Austriju da nas ugaze, imali bi nepovoljan položaj jer bi gubili na moći, a poraz od Japana par godina pre Velikog rata je već užasno oštetio ruski prestiž. Da izgube još jednu bitku nisu smeli da dopuste i u toj oholosti izgubili su celu državu, uspevši da od naroda koji je u careve gledao kao u bogove naprave najrevnosnijeg neprijatelja.

Melenci

pre 9 godina

Putin od nas ne ocekuje da mu se klanjamo da mu podilazimo,nego prosto da se postujemo.Ni jedan ugovor Putin nece sklopiti sa Srbijom na stetu Rusije,a nama je da procenimo isto tako isplativost....Cinjenica je da pripadamo istoj veri,sloveni smo.To je spona koja nas veze,to takodje treba postovati.Braca jesmo ali odvojenih porodica u soppsvenim kucama sa sopstvenim budzetom tako da se mora gledati iz tog ugla.Emocije,taj pogled nece pokvariti.

matori

pre 9 godina

"...Lekcije iz Velikog rata su podsetnik na to šta su posledica kad agresija, egoizam i nerazumne ambicije prevladaju nad zdravim razumom, izjavio Vladimir Putin..."

Nadam se da je gledao u svoje ogledalo, dok je izgovarao ovu izjavu!
Prolupao licemer, načisto...

nije smesno

pre 9 godina

Braci se rudna renta placa, a ne otima...
(Realni, 1. avgust 2014 16:44)

Isto tako braci treba da se placa gas jer milijarda nije mala cifra...

Sevastokrator

pre 9 godina

@Izvinite sto smo se mi Rusije odrekli i sada hrlimo ka nemackoj i austriji
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (SS, 1. avgust 2014 16:44)
Daj Bože da si u pravu i da hrlimo ka Nemačkoj i Austriji.
Mislim, nemoj da me shvatiš pogrešno. Volim ja Ruse. Pre bih oženio Ruskinju nego Nemicu, pre bih na piće sa Rusom nego na Austrijancem. Stvar je u tome da u politici nema mesta za ljubav, a naš narod to nikako da nauči. Evo 100 godina nas j.bu ti zapadnjaci, a mi nikako da naučimo i stalno protiv njih. Hoće Rusi da pomognu znam ja, ali oni ne mogu da zaštite ni svoj narod u Ukrajini, a kamoili nas.
Nažalost, daleko je Rusija, a NATO i EU, eto ih tu na granici.
Kad su se pre stotinak godina birale karte, zeznusmo se mnogo i mi i Švabe. Oni kad izabraše Hrvate za saveznike na Balkanu, a mi Ruse.
Nadam se da ćemo se mi opametiti jednom, ali pitaju se i Švabe.

Milos

pre 9 godina

"Lekcije iz Velikog rata su podsetnik na to šta su posledica kad agresija, egoizam i nerazumne ambicije prevladaju nad zdravim razumom" On izgleda nije naučio te lekcije s obzriom da vrši agresiju, ego mu je do neba i ima zaista nerazumne ambicije. Poslušaj sopstveni savet, Vladimire.

seminarista Staljin

pre 9 godina

"Овако слично је говорио и руски Цар!:-)
(Бојан Илић, 1. avgust 2014 16:17)"

Ah, poslednji ruski car... Totalni i apsolutni nesposobnjakovic.

KOJA

pre 9 godina

Carska Rusija je bila u predvečerje prvog svetskog rata najjača sila na svetu. Zbog crnorukaca i mlade budale Principa našli su povod da se suprotstave jedinom rivalu Austrougarskoj. Te dve monarhije su zbog toga propale.Srbija je sa egoistom Aleksandrom na silu izdejstvovala Jugoslaviju koja ga je na kraju i ubila. Tako su isto završili i Romanovi jer ih je rat koštao miliona mrtvih i siromašnih rusa.Sloveni- budale bez premca!

Hmmm

pre 9 godina

Seti se od san stefana do berlina tvoje podrske.

Seti se balkanskih ratova narocito 2gog - kada ste podezavali Bugarsku u podeli makedonuje.

Seti se 1991 kada ste Vi nama uveli sankcije.

Seti se 1999 kada ste nas prodali za 2 milijarde dolara.

Seti se svih politickih samara koje ste nam delili u zadnjih 100g.

Hvala ti gospodine Putine, daleko Vam lepa kuca. Uvek ste nas koristili kao za potkusurivanje. Niste nista gori ali ni bolji.

Ovo se ne odnosi na ruski narod nego na pokvarenu rusku spoljnu politiku.

inter milano

pre 9 godina

putin je pametan čovjek i u ovim teškim trenutcima za rusiju je shvatio da je zapravo srbija jedini iskreni prijatelj rusiji...sve ove drugo su razni interesi ....

Nikola

pre 9 godina

"Ali Rusiju nisu slušali. I ona je morala da odgovori na izazov da bi zaštitila (bratsku) slovensku naciju", rekao je Putin."
Hvala Caru Rusije, koga su ubili zlikovci sa celom porodicom u "Oktobarskom proleću" i hvala Putinu što se svega toga seća i poručuje normalnom i miroljubivom Svetu. Hvala još jednom

qsar

pre 9 godina

Koji cinizam i licemerje kad Putin govori o "nasilju koje rađa nasilje". Ruska Federacija je u 20-ak godina svog postojanja vodila nekoliko ratova, a Putin prigodno drži antiratne govore.

1. 1991. – 1992. Ruska vojska pomaže pridnjestrovske pobunjenike koji stvaraju paradržavu Pridnjestrovsku Moldavsku Republiku

2. 1992. - 1997. Rusija se uplela u građanski rat u Tadžikistanu. Taj je rat odneo između 50 i 100.000 života.

2. 1992. Rat između Inguša i Oseta. Ruska vojska je učestvovala na strani Oseta.

3. 1994. Prvi rat protiv Čečena

4. 1996. Drugi rat protiv Čečena

5. 2007. Rat protiv Inguša

6. 2008. Napad na Gruziju

7. 2014. Aneksija Krima

8. 2014. Pružanje pomoći u oružju, ljudstvu i logistici proruskim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini koji su proglasili nezavisne republike.

jo-jo

pre 9 godina

@ Da ne bi Francuza i Engleza...
(Trajko, 1. avgust 2014 16:49)
Znas li ti da su ti isti francuzi i englezi odbijali da prevezu srbe na krf pa im je ista ova rusija zapretila da ce ih "pustiti niz vodu" nemcima i austrougarima ako ne pomognu da se ne prenesu..Slabo ti poznajes istoriju sinko...

Drakaris

pre 9 godina

Procitah u nekom komentaru sledece: "da ne bi francuza I engleza… " E pa dragi moj da je bilo do tih francuza, engleza I italijana sva nasa vojska bi pocrkala na obalama Albanije, da isti ti rusi bukvalno nisu ultimatom ih primorali ili da nas evakuisu odatle ili Rusija istupa iz rata! I da se razumemo ne da nisam rusofil cak naprotiv, ali nekad treba biti objektivan I malo prouciti istoeiju.

Hvala

pre 9 godina

Hvala ti sto je Rusija pod tobom ponovo pronasla svoj put evro-azije.

Hvala sto nisi zaboravio da pomenes istorijsku istinu i istorijske saveznike. Za razliku od britanskog premijera koji pominje nekakve belgijance. Zalnsno vise nego smesno.

socijalista,antikomunista

pre 9 godina

U svakom gradu u Srbiji jedna ulica treba da nosi ime Sv. Cara Nikolaja 1. Zrtvujuci svoju Carevinu, svoju porodicu i sebe, spasao je Srpski narod bioloske eksterminacije, i to ne samo jednom 1914., vec i pocetkom 1916. kada su Englezi i Francuzi odbijali da prevezu Srbe sa obala Draca i Valone na sigurno, sve dok im Sv. Car nije zapretio separatnim mirom sa Nemackom....

Dark

pre 9 godina

Ovaj covek ne zna sta govori,ili misli da smo svi ovde ludi i da smo zaludjeni za njim???Koje ponizavanje. Kada bi dosli vanzemaljci bilo bi me sramota da im kazem da sa ovakvim ljudima zivim na ovoj planeti.

Liman

pre 9 godina

nisam rusofil i nisam putinovac ali nisam cuo nijednu izjavu koja na ovaj nacin objasnjava pocetak velikog rata i ulogu neke velike svetske sile u njemu..

Mare,NS

pre 9 godina

Hvala ti,sto makar postujes saveznike u dva svetska rata!Za razliku od nekih drugih,koji su zaboravili na milione poginulih nasih ljudi,koji su svoje zivote ugradili u slobodu,te iste Evrope!Ne samo zaboravili,nego direktno pomagali i pomazu,upravo one koji su te zlocine i cinili!

Бојан Илић

pre 9 godina

"U predvečerje prvog svetskog rata Rusija je učinila sve da se konflikt izmedju Srbije i Austrougarske reši mirno, bez prolivanja krvi. Ali Rusiju nisu slušali. I ona je morala da odgovori na izazov da bi zaštitila (bratsku) slovensku naciju", rekao je Putin.

Овако слично је говорио и руски Цар!:-)

aca32

pre 9 godina

I to je tačno. Rusija jeste ušla u rat zbog nas, da bi nas zaštitila, iako joj rat tada nikako nije odgovarao. Nažalost, Rusi su platili ogromnu cenu u vodi Oktobarske revolucije od čega se još nisu do kraja oporavili.

sajbervandersarma

pre 9 godina

Rekao je jos praznih reci da posalje poruku zapadu sta ce se desiti ako bude morao da zastiti Ruse u Ukraini. Ali reci su za njih vetar a za zapad ne i tu ce narod jadan da nadrpa. Koga ces ti da stitis, ruse od slovena ili slovena od slovena ili mozda sve njih od samoga sebe... Ja nisam bio ziv za vreme velikog rata i ne znam sta se desilo tada ali znam da nam to nije '99 pomoglo uopste, ni vas veto u SB ni ti niti je od vas doslo ista dobro od kako vas ja znam.

Mister White

pre 9 godina

Lekcije iz Velikog rata su podsetnik na to šta su posledica kad agresija, egoizam i nerazumne ambicije prevladaju nad zdravim razumom, izjavio Vladimir Putin. I da si dodao, kao ja u Ukrajinu, bio bi posten covek. Ovako, samo politicar i demagog.

socijalista,antikomunista

pre 9 godina

U svakom gradu u Srbiji jedna ulica treba da nosi ime Sv. Cara Nikolaja 1. Zrtvujuci svoju Carevinu, svoju porodicu i sebe, spasao je Srpski narod bioloske eksterminacije, i to ne samo jednom 1914., vec i pocetkom 1916. kada su Englezi i Francuzi odbijali da prevezu Srbe sa obala Draca i Valone na sigurno, sve dok im Sv. Car nije zapretio separatnim mirom sa Nemackom....

aca32

pre 9 godina

I to je tačno. Rusija jeste ušla u rat zbog nas, da bi nas zaštitila, iako joj rat tada nikako nije odgovarao. Nažalost, Rusi su platili ogromnu cenu u vodi Oktobarske revolucije od čega se još nisu do kraja oporavili.

Бојан Илић

pre 9 godina

"U predvečerje prvog svetskog rata Rusija je učinila sve da se konflikt izmedju Srbije i Austrougarske reši mirno, bez prolivanja krvi. Ali Rusiju nisu slušali. I ona je morala da odgovori na izazov da bi zaštitila (bratsku) slovensku naciju", rekao je Putin.

Овако слично је говорио и руски Цар!:-)

Liman

pre 9 godina

nisam rusofil i nisam putinovac ali nisam cuo nijednu izjavu koja na ovaj nacin objasnjava pocetak velikog rata i ulogu neke velike svetske sile u njemu..

Drakaris

pre 9 godina

Procitah u nekom komentaru sledece: "da ne bi francuza I engleza… " E pa dragi moj da je bilo do tih francuza, engleza I italijana sva nasa vojska bi pocrkala na obalama Albanije, da isti ti rusi bukvalno nisu ultimatom ih primorali ili da nas evakuisu odatle ili Rusija istupa iz rata! I da se razumemo ne da nisam rusofil cak naprotiv, ali nekad treba biti objektivan I malo prouciti istoeiju.

Mare,NS

pre 9 godina

Hvala ti,sto makar postujes saveznike u dva svetska rata!Za razliku od nekih drugih,koji su zaboravili na milione poginulih nasih ljudi,koji su svoje zivote ugradili u slobodu,te iste Evrope!Ne samo zaboravili,nego direktno pomagali i pomazu,upravo one koji su te zlocine i cinili!

Nikola

pre 9 godina

"Ali Rusiju nisu slušali. I ona je morala da odgovori na izazov da bi zaštitila (bratsku) slovensku naciju", rekao je Putin."
Hvala Caru Rusije, koga su ubili zlikovci sa celom porodicom u "Oktobarskom proleću" i hvala Putinu što se svega toga seća i poručuje normalnom i miroljubivom Svetu. Hvala još jednom

jo-jo

pre 9 godina

@ Da ne bi Francuza i Engleza...
(Trajko, 1. avgust 2014 16:49)
Znas li ti da su ti isti francuzi i englezi odbijali da prevezu srbe na krf pa im je ista ova rusija zapretila da ce ih "pustiti niz vodu" nemcima i austrougarima ako ne pomognu da se ne prenesu..Slabo ti poznajes istoriju sinko...

Hvala

pre 9 godina

Hvala ti sto je Rusija pod tobom ponovo pronasla svoj put evro-azije.

Hvala sto nisi zaboravio da pomenes istorijsku istinu i istorijske saveznike. Za razliku od britanskog premijera koji pominje nekakve belgijance. Zalnsno vise nego smesno.

inter milano

pre 9 godina

putin je pametan čovjek i u ovim teškim trenutcima za rusiju je shvatio da je zapravo srbija jedini iskreni prijatelj rusiji...sve ove drugo su razni interesi ....

Nebojsa

pre 9 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem koliko ovde ima nepismenih i o istoriji sopstvene zemlje i naroda neobavestenih ljudi, koji sebi daju za pravo da komentarisu i mudruju.Nije ovde u pitanju da li je neko rusofil ili nije ali jednostavno, danasnje Srbije ne bi ni bilo da Rusija nije usla u rat!!!
To je istorijska cinjenica a oni koji za svu nesrecu koja nas je snala,krive Ruse i nas Srbe same...pod hitno bi trebali da se uz pomoc psihijatra preispitaju.

Melenci

pre 9 godina

Putin od nas ne ocekuje da mu se klanjamo da mu podilazimo,nego prosto da se postujemo.Ni jedan ugovor Putin nece sklopiti sa Srbijom na stetu Rusije,a nama je da procenimo isto tako isplativost....Cinjenica je da pripadamo istoj veri,sloveni smo.To je spona koja nas veze,to takodje treba postovati.Braca jesmo ali odvojenih porodica u soppsvenim kucama sa sopstvenim budzetom tako da se mora gledati iz tog ugla.Emocije,taj pogled nece pokvariti.

Potomak

pre 9 godina

Ja sam potomak Solunskog borca, coveka koji je prosao sav pakao Albanije i kasnije povratka kuci. Svi vi koji se pozivate na nekakav ruski ultimatum Zapadu treba da se pokrijete usima i zauvek da cutite. Ako je moj pradeda nekog pljuvao i psovao, to su bili Rusi, a najvece postovanje je imao prema Francuzima i Englezima, kao i Grcima. Sram vas bilo sto koristite neistine i fabrikujete istoriju zbog ekspanzije krajnje opasnog rusofilstva u poslednje vreme. Znajte da ce bilo kakav savez sa Rusima znaciti i kraj Srbije, jer ste slepi i ne primecujete geopoliticku situaciju na Balkanu. Bilo bi fer da mi objavite komentar, bar prema mom pradedi, ratniku sa Solunskog fronta.

oklagija trol

pre 9 godina

Da li je moguce da ima srba koji nipodastavaju pomoc Rusije? Kakve veze ima da li je carska Rusija imala korist od rata ili ne, bitno je da su nam pomogli. A svi vi koji to ne cenite zapitajte kako biste se sad zvali da nam nije bilo rusa? Zvali bi se Franc, Hans, Herman, Fric itd... u prevodu ne bi nas bilo.

Nismo mi najbitniji

pre 9 godina

Nije Rusija ušla u rat 1914. zato što je htela da brani Srbiju, niti je V. Britanija ušla da bi branila Belgiju. Obe države su ušle u rat protiv Nemačke i AU jer su znale da će kad tad nemački brodovi biti usidreni ispred Londona/Petrograda ako se im se ne stane na put pre nego što bude kasno. Zato su ušle direktno braneći svoje interesne sfere Balkan i Severno more ali tzv. indireknti iliti glavni razlog je strah do nemačke vojne/ekonomske/naučno-tehnološke/kulturne dominacije kontinentom.

Dosta sa tim Rusima

pre 9 godina

Ovom KGB radniku bi postavop pitanje zasto ih svi slovenski narodi mrze i kakvu je politiku ta ista Rusija vodila vekovima. Ako se pazljivo analizira politika srpsko-ruskih odnosa mi Srbi imamo vise razloga da ih ne volimo. Ovo su primeri bratske ruske 'ljubavi' prema Srbiji:
Prvo, Sanstefanskim mirom Rusi su stvorili Veliku Bugarsku i dali joj nase Prizren, Pristinu, Ohrid i Niski okrug, 1878. godine.
Drugo, Rusi su nas naterali da priznamo aneksiju Bosne i Hercegovine 1908. godine da bi prethodno Berlinski kongres ponistio odluke Sanstefanskog mira.
Trece, u Prvom Balkanskom ratu Srbija zauzima Drac i dobija izlaz na more. Rusija, uplasena od ojacale Bugarske u strahu da Bugari ne osvoje Tursku i postanu pretnja ,mekom trbuhu, Rusije, naterala nas da ostavimo Drac i izlaz na more i da pokrenemo Drugi Balkanski rat protiv Bugarske obecavajuci nam povracaj teritorija i zapadnu Bugarsku. Nismo dobili nista. 1885. u srpsko-bugarskom ratu Rusi do zuba naoruzavaju BUGARE u ubijanju Srba i staju na stranu Bugarske. Posle toga 1886 Rusija se zalaze da Srbija plati ratnu odstetu Bugarskoj, a sve na stetu Srbije
Cetvrto, komunizam.
Poznata je i prica kad je Prota Matija Nenadovic u Prvom srpskom ustanku isao kod Ruskog cara za oruzje. Po povratku je rekao Karadjordju sta je dobio od velikog Ruskog cara - veliki ruski ... (nije za komentar)
Prema tome, hvala braco, nemojte nas vise pomagati, dovoljno je.

nije smesno

pre 9 godina

Braci se rudna renta placa, a ne otima...
(Realni, 1. avgust 2014 16:44)

Isto tako braci treba da se placa gas jer milijarda nije mala cifra...

Brano

pre 9 godina

Malo ljudi zna da je prva žrtva I svetskog rata bio Ruski ambasador u Beogradu. Nakon uručenja objave rata Srbiji, on je otišao u Austrougarsku ambasadu (sadašnja Beogradska Nadbiskupija), da pokuša da izdejstvuje povlačenje objave, pošto nije uspeo u pokušaju, prilikom izlaska je doživeo srčani udar i preminuo na stepenišnu nekoliko metara od ulaznih vrata. Sada se tu nalaze staklena vrata na kojima piše na latinskom Pax i na Ruskom Mir, sa porukom, ulazite sa mirom.

Hmmm

pre 9 godina

Seti se od san stefana do berlina tvoje podrske.

Seti se balkanskih ratova narocito 2gog - kada ste podezavali Bugarsku u podeli makedonuje.

Seti se 1991 kada ste Vi nama uveli sankcije.

Seti se 1999 kada ste nas prodali za 2 milijarde dolara.

Seti se svih politickih samara koje ste nam delili u zadnjih 100g.

Hvala ti gospodine Putine, daleko Vam lepa kuca. Uvek ste nas koristili kao za potkusurivanje. Niste nista gori ali ni bolji.

Ovo se ne odnosi na ruski narod nego na pokvarenu rusku spoljnu politiku.

qsar

pre 9 godina

Koji cinizam i licemerje kad Putin govori o "nasilju koje rađa nasilje". Ruska Federacija je u 20-ak godina svog postojanja vodila nekoliko ratova, a Putin prigodno drži antiratne govore.

1. 1991. – 1992. Ruska vojska pomaže pridnjestrovske pobunjenike koji stvaraju paradržavu Pridnjestrovsku Moldavsku Republiku

2. 1992. - 1997. Rusija se uplela u građanski rat u Tadžikistanu. Taj je rat odneo između 50 i 100.000 života.

2. 1992. Rat između Inguša i Oseta. Ruska vojska je učestvovala na strani Oseta.

3. 1994. Prvi rat protiv Čečena

4. 1996. Drugi rat protiv Čečena

5. 2007. Rat protiv Inguša

6. 2008. Napad na Gruziju

7. 2014. Aneksija Krima

8. 2014. Pružanje pomoći u oružju, ljudstvu i logistici proruskim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini koji su proglasili nezavisne republike.

dražen

pre 9 godina

Vidiš, ja se najviše sjetim jednoga od vaših "bratskih" i slavenskih dobročinstava, smicanja 20.000 Poljaka u Katinskoj šumi. Uradili biste vi to svakom od slavenskih naroda da ste bili u prilici... Fuj!

dido

pre 9 godina

Netreba Srbiji niti Amerika niti Risija. Srbija je lijepa zemlja I ima potencijala po reljefnom položaju. Srbiji treba samo jedna pametna glava da povede narod I državu u pravom pravcu.

Dragan

pre 9 godina

Hvala Putinu mnogo je doprineo miru i stabilnosti u svetu. Herojsko i bratsko držanje ruskog cara Nikolaja i Rusije u trenucima kad Nemačka i Beč hoće rat po svaku cenu je nezabeleženo u istoriji. Na žalost komunisti i London (a ko bi drugi setimo se 27.marta 1941) to koriste te zlikovac Lenjin iz Švajcarske odlazi u Rusiju i tragične posledice znamo. Ubijen je poslednji Romanov sa celom porodicom. Zato još jednom hvala Putinu što podiže Rusiju sa kolena i vraća joj dostojanstvo.

Dark

pre 9 godina

Ovaj covek ne zna sta govori,ili misli da smo svi ovde ludi i da smo zaludjeni za njim???Koje ponizavanje. Kada bi dosli vanzemaljci bilo bi me sramota da im kazem da sa ovakvim ljudima zivim na ovoj planeti.

Istoricar

pre 9 godina

(Nebojsa, 1. avgust 2014 22:21)

Vidis, mene provociraju politicki nepismeni ljudi kao ti. Rusija nije usla u rat sa Austro-Ugarskom zbog Srbije, vec je Nemacka objavila rat RUSIJI. Zato je Rusija usla u I svetski rat, jer je NEMACKA objavila njoj rat. Kad je AU objavila rat Srbiji, Rusa nigde nije bilo. Za tvoju informaciju srpski vojnik nikad nije niti video ruskog vojnika 1914-1918 u I svetskom ratu. Medicinske sestre su bile BIRATNKE, koje su lecile srpsku vojsku, a ne Ruskinje od 1914 ( samo idi i guglaj ime Fiona Sandes pa vidis sta je ta Britanka uradila za Srbiju ), a sva oprema srpske vojske od 1915 je dolazila iz FRANCUSKE. Plavi slemovi, puske, konzerve hravne, satori....sve je to bilo FRANCUSKO u srpskoj vojsci a ne RUSKO. Drugo, pogledaj imena ulica po Beogradu sve francuski generali i na Kalemgadu ti se nalazi FRANCUSKI spomenik borcima iz I svetskog rata, RUSA nema nigde. Sva saveznicka groblja po Srbiji su ili francuska ili britanska, tu ti Rusa nigde nema u I svetskom ratu. Srbija sa Rusijom nema zajednickih tacaka iz I svetskog rata, jedino sto su nas ugurali u taj rat, jer su finansirali teroriste 'Mlade Bosne' i 'Crnu ruku, sprecavajuci prodor AU na Bosfor, sto je bio ruski cilj. Mi smo bili PIJUNI ruske geopolitcke politike, kako tada, tako i danas. Koliko mi je poznato ovaj KGB-ovac Putin je sam povukao rusku vojsku sa Kosova 2003, pametnom dovoljno.

Neko koji zna Ruse dobro

pre 9 godina

KGB-ovac treba pitati de su SLOVENSKA braca Poljaci bili 1939, kad su Rusi ih napail iza ledja i okupirali 50% Poljske sa nacistima Nemcima. Onda od 1939-1941 po slovenskoj Poljskoj Rusi vrsili sa nacistima i prvaili nevidjena zverstva nad neduznim poljskim narodom, gde su samo u Katjanskoj sumi likvidirali oko 25.000 pojlskih oficiri i pobili ih kao miseve. Pitajte samo Ceha i Slovake dva slovenska narode sta misle o Rusima, kad su ih ti isti Rusi 1968. tenkovima gazili i ubijali, a bogami da nije bilo Tita 1948. to bi isto Rusi radili i sa Srbima. Daleko ovom KGB-ovcu lepa kuca, samo treba videti sta su radili pravoslbvnim Gruzijcima 2008 ili sta sada rade sa slovenskim narodom Ukarije. Gde ta ruska KGB sapa ostavi svoj trag tu trava ne raste. Srpske medije su zatrovane ruskom propagandom Kremlja.

dosta mitomanije

pre 9 godina

"U predvečerje prvog svetskog rata Rusija je učinila sve da se konflikt izmedju Srbije i Austrougarske reši mirno, bez prolivanja krvi. Ali Rusiju nisu slušali. I ona je morala da odgovori na izazov da bi zaštitila (bratsku) slovensku naciju", rekao je Putin.
Овако слично је говорио и руски Цар!:-)
(Бојан Илић, 1. avgust 2014 16:17)

Car Nikolaj je savetovao Srbima da prihvate uslove AU, lepo im je objasnio sa su u pravu, ali AU je previše jaka, a Rusija previše slaba da pomogne
Ali, Srbi nisu poslušali
ps
pre lupanja minusa , proučite ČINJENICE

Sve tacno osim...

pre 9 godina

@Seti se od san stefana do berlina tvoje podrske.

Seti se balkanskih ratova narocito 2gog - kada ste podezavali Bugarsku u podeli makedonuje.

Seti se 1991 kada ste Vi nama uveli sankcije.

Seti se 1999 kada ste nas prodali za 2 milijarde dolara.

Seti se svih politickih samara koje ste nam delili u zadnjih 100g.

Hvala ti gospodine Putine, daleko Vam lepa kuca. Uvek ste nas koristili kao za potkusurivanje. Niste nista gori ali ni bolji.

Ovo se ne odnosi na ruski narod nego na pokvarenu rusku spoljnu politiku.
(Hmmm, 1. avgust 2014 18:39)

'99 SU NAS PRODALI NE ZA 2, VEC ZA 5 MILIJARDI DOLARA. NEKA SE PATRI(J)OTE RASPITAJU KAKO SU OKRENULI AVION NAZAD KA RUSIJI NEGDE SA POLOVINE EVROPSKE TERITORIJE TADA I .... UCUTALI KAO BELE LALE DOK NAS JE NATO GADJAO.

Marija

pre 9 godina

Nije KGB reagovao i pomogao Srbiji tada nego RUSKA CARSKA PORODICA.
Nisu nam komunist pomogli nego ruski CAR.
Onda su boljsevici dosli pobili tu rusku carsku porodicu i 20 miliona Rusa u boljsevickim cistkama .
KGB nam je 45-e poslao njihovog agenta Tita Staljinovog coveka kamarad Waltera, da zavede boljsevicku diktaturu po Srbiji u koju je dosao na krilima boljsevicke Crvene Armije, prilikom cega je lividirano sto hiljada ljudi metkom u potiljak i proterano preko 850 hiljada ljudi iz Srbije.

Ovaj predstavnik KGB-a nema nikakve veze sa ruskom carskom porodicom, ali ima veze sa Lenjinon, unuk je licnog Lenjinovog kuvara i decenijski KGB-ovac koji je cuvao tekovine boljsevizma po okupiranoj Rusiji.
Biste Lenjina i Staljina su i dalje po Rusiji svugde , to je njihova doktrina.
Svako poistovecivanje KGB-ovaca sa carskom Rusijom je smesno i jadno.

To je isto kao kad bi drugarica sa cvetom u kosi Mira Markovic pricala o srpskom kralju a ona iz boljsevicke UDBE koje je proterala kralja i gradjane Srbije a ciji je suprug Milosevic po nalogu iz KGB-a kasnije uvukao Srbiju u ratove, opljackao sa njegovom Udbom i stopirao Srbiju na putu ka EU.

Nasoj Srbiju su prijatelji CARSKA RUSIJA a ne KGB Rusija.
Na zalost carske Rusije vise nema, ruski narod je u boljsevickoj stogodisnjoj okupaciji koja ce se nadamo se zavrsiti uskoro i kada ce ruski narod rehabilitovati carsku porodicu i zameniti biste zlocinaca Staljina i Lenjina sa bistama Ruskog cara.

goran

pre 9 godina

Za Ukrajinci nisu Slaveni? A sto su Rusi radili Poljskoj i Poljacima? Koliko su ih ono pokokali u Katinskoj sumi? Koliko su pokokali Ceha, Slovaka, Poljaka u ime nekakve Kominterne? Koliko su Ukrajinaca izgladnjeli u dvadesetim i tridesetim godinama kada nisu pristali na kolektivizaciju? Naravno da je Europa puno toga naucila iz pogresaka u proslosti u pogledu Rusije. Zato i jesu danas tako oprezni. Jer tamo gdje ruski medo prodje, trava vise ne raste...Žalosno kako manipuliraju Slavenstvom.

zuta osa

pre 9 godina

Netreba Srbiji niti Amerika niti Risija. Srbija je lijepa zemlja I ima potencijala po reljefnom položaju. Srbiji treba samo jedna pametna glava da povede narod I državu u pravom pravcu.
dido, 1. avgust 2014 19:26)

Covece opasulji se, svi pametni su vec odavno zbrisali iz Srbije. Jedino da uvezemo nekog posebnog iz Crne Gore. Samo je njima Srbija jos uvek obecana zemlja.

Mister White

pre 9 godina

Lekcije iz Velikog rata su podsetnik na to šta su posledica kad agresija, egoizam i nerazumne ambicije prevladaju nad zdravim razumom, izjavio Vladimir Putin. I da si dodao, kao ja u Ukrajinu, bio bi posten covek. Ovako, samo politicar i demagog.

Nenad

pre 9 godina

Tako su spasavali posle drugog svetskog rata Poljsku, Cesko-Slovacku, Bugarsku, Rumuniju.......Jedva su ove nacije zivu glavu izvukle i opstale. Rusi su agresivni hegemoni oni se jos uvek nisu civilizovali, tako bi i nas pojeli za par godina. Srbina i sve srpsko bi zatrovali i Srbije bi nestalo za par godina. Nikada sa Rusijom, zivela nezavisna Srbija. A vama braco ako se ne svidja Srbija vi idite u Rusiju a nas ostavite na miru.

xyz

pre 9 godina

Mi nismo imali nikakve odnose sa SSSRom. Mi smo sa njima bili na ratnoj nozi.

Mi smo poslednja zemlja Evrope koja je priznala SSSR, tek 1940. Za Staljina Jugoslavija je versajska tvorevina u kojoj "velikosrpska burzoazija" ugnjetava jadne Hrvate, Slovence, vojvodjane, i koju treba podeliti na ove drzave koje imamo danas.

Staljinova Kominterna je stvorila pokrajine u Srbiji kao drzave u drzavi, koje rade protiv Srbije.

Mi smo 100 godina u sukobu sa celim svetom, ukljucujuci i SSSR, i to bez ikakvog cilja i bez ikakvog smisla.

Sta je bio cilj Srbije pre 100 godina? Da pogine da bi napravila Jugoslaviju?
Gde je ta Jugoslavija?

Da pogine da bi sebe svela na nekakvu uzu Srbiju kojoj ce tutori da budu nekakve AP kakve ne postoje nigde na svetu?

Da bi stvorili privilegovanu drzavu u drzavi AP vojvodinu.

Srbija 2014. je manja i u gorem polozaju nego Kraljevina Srbija 1914.

Posle 100 godina, svi iz te Jugoslavije su dobili, samo Srbija nije dobila nista.

Je li zato ginemo? Za druge, da ne bi dobili nista, i da bi nama bilo gore?

Nermin

pre 9 godina

@(Sve tacno osim..., 1. avgust 2014 19:08)
A od koga su to trebali da nas brane Rusi? Nisu li to vaši najveći prijatelji kojima hrlite po svaku cenu i nemate alternativu? Zašto bi Rusi kvarili vaš put u EU?

David

pre 9 godina

Ali su zastitili bracu svaka im cast.Srbija izgubila cetvrtinu stanovnika, a od brace nije dobila ni dzak brasna. Kako bi tek prosli da nas Rusija nije pomogla.

Danke Russland!

pre 9 godina

Hvala carskoj Rusiji na pomoci. Hvala i Crvenoj armiji u 2. sv. ratu. O postsovjetskim Rusima mogu reci hvala za spasavanje od poplava i pozara. 1948 smo im okrenuli ledja, 1991-1999. nisu mogli da sprece napad na nas jer su i oni bili u rasulu. Sada nam ne bi pomogli jer smo mi na putu za EU, a oni su nedovoljno jaki da nam pomognu.

DostaJe

pre 9 godina

Putin: Rusi morali da zaštite braću - a gde ste bili kad su bombe padale na bivsu Jugoslaviju? Da, secam se, u bankrotu. Toliko mi je bljutava politika, nemogu da kazem. Kakva jadna braca, kako smo mi braca?

Vitez

pre 9 godina

Tada gledali isključivo svoje interese, a sada, 100 godina kasnije se pozivaju na neko slavensko bratstvo. A što su bili Poljaci, Česi, Slovaci pa i na kraju Ukrajinci danas?

anonimus

pre 9 godina

Putin je osoba koja samo želi vlast i ništa drugo...Jedan obični diktator koji lupa reket ruskim firmama a priča se da je i jedan od najbogatijih ljudi tamo...
Srbi su naivčine koji će se uvijek ložiti na Ruse,čak i kad bi im neko dokazao da Putina i njihovu braću Ruse boli briga za njih,uvijek će biti ovce...Da mi je znati,kad su to Rusi pomogli Srbima osim toplim riječima...Nikad a nevjerujem da će i ikad....Samo se vi palite na njih,jednom kad vas izlevate,hvatat će te se za glavu....Kompleksaši uvijek imaju neku maniju a ovaj je kompleksaš i to žešći...

dragan

pre 9 godina

На крају првог рата десила се Октобарска револуција. Практично Русија није учествовала у том рату јер је имала грађански рат белогардејци-црвеноармејци.

sajbervandersarma

pre 9 godina

Rekao je jos praznih reci da posalje poruku zapadu sta ce se desiti ako bude morao da zastiti Ruse u Ukraini. Ali reci su za njih vetar a za zapad ne i tu ce narod jadan da nadrpa. Koga ces ti da stitis, ruse od slovena ili slovena od slovena ili mozda sve njih od samoga sebe... Ja nisam bio ziv za vreme velikog rata i ne znam sta se desilo tada ali znam da nam to nije '99 pomoglo uopste, ni vas veto u SB ni ti niti je od vas doslo ista dobro od kako vas ja znam.

Krim -Rusiji, Kosovo- albancima, srbima- šipak, a mi presrećni..

pre 9 godina

Ja nisam ovako čuo. Vrhuške velikih sila, među njima i Rusije, neodgovorno su zveckale oružjem, pričale o ponosu, podizale uloge i podsticale na vojni sukob. Naravno, preko naših leđa. Kada je rat počeo nismo (gle čuda) videli nikakvu vajdu od ruske braće a izginuli smo ko muve. PS- ova euforija oko Putina je živi blam i mnogo podseća na Slobin uspon devedesetih

KOJA

pre 9 godina

Carska Rusija je bila u predvečerje prvog svetskog rata najjača sila na svetu. Zbog crnorukaca i mlade budale Principa našli su povod da se suprotstave jedinom rivalu Austrougarskoj. Te dve monarhije su zbog toga propale.Srbija je sa egoistom Aleksandrom na silu izdejstvovala Jugoslaviju koja ga je na kraju i ubila. Tako su isto završili i Romanovi jer ih je rat koštao miliona mrtvih i siromašnih rusa.Sloveni- budale bez premca!

surova realnost

pre 9 godina

Stara srpska poslovica stara od vise od dva veka kaze' TESKO ONOM KOGA RUS BRANI. Stari Srbi su znali zasto, sad kako to objasniti idoktriniranim pro-ruskim fanaticima, koji su 25. godina slusali pro-rusku propagandu RTS-a, Slobe, Seselja, Mire Markovic, Vulina, Nikolica, Dacica.....to su generacije podlegle propagandom Kremlja.

ko jel ja

pre 9 godina

pa sto smo ga onda naderali ko žuti sa austrougarskom tada. bili smo nepromisljene budale kao i uvek a rusi nas kao i uvek nisu vojno zastitili.

Sevastokrator

pre 9 godina

@Izvinite sto smo se mi Rusije odrekli i sada hrlimo ka nemackoj i austriji
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (SS, 1. avgust 2014 16:44)
Daj Bože da si u pravu i da hrlimo ka Nemačkoj i Austriji.
Mislim, nemoj da me shvatiš pogrešno. Volim ja Ruse. Pre bih oženio Ruskinju nego Nemicu, pre bih na piće sa Rusom nego na Austrijancem. Stvar je u tome da u politici nema mesta za ljubav, a naš narod to nikako da nauči. Evo 100 godina nas j.bu ti zapadnjaci, a mi nikako da naučimo i stalno protiv njih. Hoće Rusi da pomognu znam ja, ali oni ne mogu da zaštite ni svoj narod u Ukrajini, a kamoili nas.
Nažalost, daleko je Rusija, a NATO i EU, eto ih tu na granici.
Kad su se pre stotinak godina birale karte, zeznusmo se mnogo i mi i Švabe. Oni kad izabraše Hrvate za saveznike na Balkanu, a mi Ruse.
Nadam se da ćemo se mi opametiti jednom, ali pitaju se i Švabe.

hadzija

pre 9 godina

чекај мало, па зар није путин припадник исте службе-наследнице која је УБИЛА ЦАРА ?
и сада он нешто прича а сербенде комуњаре се ложе ?

ma nemoj

pre 9 godina

E pravi se našao da progovori o zaštiti braće.Rusi nikad nisu ulazili u neki rat da bi nekog zaštitili ,već da bi ga stavili pod svoju čizmu.To su pokazali i Prvi i Drugi svjetski rat.Hvala bogu pa nismo bili pod njihovom "zaštitom",a kako ta " zaštita" izgleda najbolje znaju Rumuni,Bugari,Mađari ,Česi ,Slovaci i Poljaci i dok je svijeta i vijeka nikada neće zaboraviti koliko su "srećno" živjeli dok su imali baćupkinu "zaštitu"!.

seminarista Staljin

pre 9 godina

"Овако слично је говорио и руски Цар!:-)
(Бојан Илић, 1. avgust 2014 16:17)"

Ah, poslednji ruski car... Totalni i apsolutni nesposobnjakovic.

Stane Dolanc

pre 9 godina

"Lekcije iz Velikog rata su podsetnik na to šta su posledica kad agresija, egoizam i nerazumne ambicije prevladaju nad zdravim razumom, izjavio Vladimir Putin." Pitam se, je li sa ovom izjavom mislio na Rusiju i Srbiju?

Ddule

pre 9 godina

Iskreno reci nisu uopste morali, ali su gledali svoje interese. Vazna tacka je bio Bugarska i izlaz na Mediteranu. I na kraju nisu uspeli.
Srbi su bili upotrebljeni samo kao meso za top.
Putine, dragi, hvala na vasu pomoc, ali mi moramo sami da se obnovimo!

vukoje

pre 9 godina

@Hmmm
1991-1995 su nas prodali za pet, a ne za 2 milijarde, sad same 1999, nisam jos cuo.
1875 smo mi prodali bosansko-hercegovacke Srbe ustanike, napravili se ludi, pa cak i Bugarsku tada napali i izgubili.
1941, i posle, pogotovo posle 47 smo, izmisljajuci pokret nesvrstanih, takav posao napravili Amerima, samim tim sto te nesvrstane, uglavnom bivse kolonije, nismo prepustili Sovjetima, da su trebali da nam budu vecno zahvalni #@! Inace, Tito je opstajao nudeci Amerima 2.000.000 vojnika trenutno, da se zaustavi moguci sovjetski napad. Tad u Evropi nije bilo nikog drugog da to jeftinije ponudi, ali ni on nije mnogo trazio

...

pre 9 godina

Koliko god ja smatrao Putina veštim državnikom - nije Rusija u rat ušla da bi štitila bratske narode. Interesi, tada, kao i sada i oduvek, su ono što vodi velike sile. Da su pustili Nemačku i Austriju da nas ugaze, imali bi nepovoljan položaj jer bi gubili na moći, a poraz od Japana par godina pre Velikog rata je već užasno oštetio ruski prestiž. Da izgube još jednu bitku nisu smeli da dopuste i u toj oholosti izgubili su celu državu, uspevši da od naroda koji je u careve gledao kao u bogove naprave najrevnosnijeg neprijatelja.

matori

pre 9 godina

"...Lekcije iz Velikog rata su podsetnik na to šta su posledica kad agresija, egoizam i nerazumne ambicije prevladaju nad zdravim razumom, izjavio Vladimir Putin..."

Nadam se da je gledao u svoje ogledalo, dok je izgovarao ovu izjavu!
Prolupao licemer, načisto...

Milos

pre 9 godina

"Lekcije iz Velikog rata su podsetnik na to šta su posledica kad agresija, egoizam i nerazumne ambicije prevladaju nad zdravim razumom" On izgleda nije naučio te lekcije s obzriom da vrši agresiju, ego mu je do neba i ima zaista nerazumne ambicije. Poslušaj sopstveni savet, Vladimire.

Jovan

pre 9 godina

E kasno si se setio. Ja stvarno obozavam Putina ali ako mu je vec tako stalo do Srbije mogao bi malo da se potrudi. Nema nama izlaza i uvek cemo ostati zemlja koje mora da se odluci izmedju dve strane, a dok to ne budemo odlucili bicemo siromasna zemlja.

Nikola PO-3

pre 9 godina

seti se 1999..
(Stevan, 1. avgust 2014 16:34)

Ako vec spominjes 1999, polazim od toga da znas u kakvom stanju se je Rusija sama te godine nalazila i ko joj je bio predsednik. Znas verovatno da je vazdusni prostor iznad Rumunije i Bugarske, osim za NATO avione, za sve druge bio zatvoren. Znas verovatno da je Moskva od Beograda 2150km udaljena. Kako su to Rusi mogli da nam pomognu kada su na vodi, na kopnu, i u vazduhu bili od nas odseceni. Sve i da su hteli, nisu mogli da nam pomognu.
A sad jedno pitanje za takve licemere kao sto si ti. Pretpostavimo RS, hoce da se otcepi od BiH, raspise referendum, svi glasaju za otcepljenje, zbog cega ih muslimani i Hrvati napadaju uz zdusnu pomoc Hrvatske (clanica NATO). Da li bi Srbija ukoracala u BiH da zastiti svoju slovensku bracu, tj. sopstveni narod? Da li bi ti licno (mogao bi peske da odes do BiH) otisao u BiH i borio se na strani svoga naroda? Mislim da odgovor na ova dva pitanja znamo i ti i ja. Pa zasto onda kukas da ti Rusija, koja je 2000km udaljena i skoro potpuno odsecena od od NATO-a (zato se sada i vodi rat, ali ne jos pravi, u Ukrajini) 1999, kada je bombardovanje vec pocelo, nije pomogla? NIJE, JER NIJE MOGLA! Da li je trebala da zapocne III sv. rat zbog Srbije koja se dobrovoljno odrice dela svoje teritorije, zbog Srba defetista koji sami nisu spremni svoju otadzbinu da brane, a istovremeno zameraju Rusima da oni to ne cine. Licemerje na/3, a ti si samo jedan od mnogih srpskih licemera na tu temu.

Leka

pre 9 godina

(Istoricar, 1. avgust 2014 22:49)

E moj "istoričaru", ti si istoriju "studirao" na WC solji, koliko ja vidim!!

1. Cuo si negde za Floru Sanders i misliš da si posisao svo znanje. Za koliko jos Britanskih bolnicarki, u Srbiji, u I svetskom ratu znas? Koliko ih je bilo u srpskoj vojsci, osim Flore Sanders?
2. Koji kalibar topovskih zrna su tvoji prijatelji Francuzi isporučili nasoj vojsci i sa koliko dana zakašnjenja? Koliko je Srpsku vojsku i narod to zakašnjenje koštalo u ljudskim životima?
3. Koliko su poskupeli cenu zrna ti nasi veliki "prijatelji" u momentu kad nam je opstanak nacije zavisio od te isporuke i na taj nacin nas ucenili kad nam je bilo najteze?
4. Ko je pregovarao u interesu Srbije u tom trenutku s Francuzima?
4. Ko je podrzao Bugare da nas udare s ledja i zasto?
5. Koliko su dana sedeli ukotvljeni ispred Dracke luke i gledali Srbe kako umiru, dok Rusi nisu zapretili da ce zakljuciti mir sa Nemackom ako ne pomognu smesta?
6. Koliko su toj srpskoj nejači, izgladneloj i polumrtvoj isporučili pokvarenih obroka i lekova i gledali ih kako umiru u najgorim mukama?
7. Ko je kome objavio rat? Kada? Kako? Zbog koga? I ko je tim činom svesno žrtvovao svoju, sudbinu svoje zemlje i svoje porodice??
8. Koju je funkciju i koja ovlascenja Putin imao u junu '99-te?

Ajde sad ponovo na citanje pa se vrati da nam kazes jos nesto pametno... i ovaj put nemoj da zaboraviš da povuces vodu kad završiš sa svojim "istraživanjima"!!

dzonikg

pre 9 godina

@istoricar
Iskreno mi pocele ove stranice malo da se gade.. Ocigledno se forsira zapadna propaganda pa makar se menjale i cinjenice u istoriji.
Kakav si to tzv istoricar ako ne znas da procitas makar na wikipediji ako nemas drugde.
KAD JE AUSTROUGARSKA OBJAVILA RAT SRBIJI RUSIJA JE SUTRADAN OBJAVILA RAT AUSTROUGARSKOJ.. A TEK ONDA JE ZBOG NEMACKA OBJAVILA RAT RUSIJI.. to su cinjenice koje imas svuda ali eto ti si neki nazovi istoricar izmisljotina a klasika uvek netacni komentari dobiji vise pluseva nego minusa.
Samo ovde dodjem da se iznerviram kad vidim kolika ljudska glupost i mrznja i koliko ne cenimo nista.

bojan

pre 9 godina

Godine ispiranja mozga od raznih nemacko-americkih agentura koje deluju u Srbiji kao sto su zene u crnom ,ho,fhp,centar za kulturnu kontaminaciju ,e-novine ,b92 dovele su do toga da su stasale degenericne generacije sa stokholmskim sindronom samoponistenja i autodestrukcije zahvaljujuci ovim enormno placenim zlocinackim organizacijama i medijima imamo fenomen da je jedan slobodarski,miroljubivi i plemeniti narod zahvaljujuci ovim zlocincima menntalim i medijskim terorom pretvoren u zlocinacki ,koljacki agresorki i monstruozni narod sa gomilama zombija koji setaju sa nacrtanim metama na celima trazeci kolektivno kaznjavanje od blagih miroljubivih i pacifistickih nemaca i amerikanaca za neviđene po njima zlocine u istoriji kao sto su ,srebrenica,skabrnja racak ovcara kolektivno ludilo brate Srbija je postala jedna velika ludnica u kojoj je neprijatelj prijatelj a prijatelj neprijatelj ali verujte ima nas koji smo preziveli ovaj uranijumsko mentalno medijski masakr

marija

pre 9 godina

Biste Lenjina i Staljina su i dalje po Rusiji svugde , to je njihova doktrina...
... ruski narod je u boljsevickoj stogodisnjoj okupaciji koja ce se nadamo se zavrsiti uskoro i kada ce ruski narod rehabilitovati carsku porodicu i zameniti biste zlocinaca Staljina i Lenjina sa bistama Ruskog cara.
(Marija, 1. avgust 2014 20:26)

U Italiji postoji i danas bista Musolinija i Italjanima ne pada na pamet da je ruse. To je istorija. Pa bi po tebi oni i danas bili fasisti. Nece biti. Zamisli sta bi bilo kad bi Italjani srusili sve sto su njihovi zlikovci gradili... Treba citati, knjigu u sake.
To je jedna epoha, takva kakva je bila.

time is on my side

pre 9 godina

Ima ovde neki gospodin koji sebe naziva Istoricar, pa bih njemu da odgovorim. Vidis brate, ima logike u tome sto si pisao, samo si ti tu nesto pogresno shvatio. Ruse nismo videli jer su oni u to vreme imali svoj gradjanski rat i gomilu nevolja u svojoj zemlji... A sto se opreme tice, da u pravu si, francuzi su nam isporucivali "opremu" kao sto su topovi koje mi nismo mogli da koristimo jer su im cevi bile uze od topovskih granata koje smo mi tad imali... Onda, ona cuvena, da je nasa pesadija pri proboju solunskog fronta bila brza od Francuske konjice (pa da, to samo budala moze tako reci, kao mi Srbi heroji). A sta ako je Francuska konjica bila namerno sporija? I kad smo na kraju rata usli u Bugarsku (nas neprijatelj u I sv. ratu da podsetim ove Istoricare), "braca" Francuzi su porucili: " Ne smete gaziti evropsko cvece!" To su samo neki od primera naseg velikog prijateljstva u toku I Sv. Rata, da ne nabrajam dalje... Ali dobro, ti si istoricar zar ne, govoris samo ono sto pisu pobednici, ukljucujuci i danasnje "pobednike" u Iraku, Avganistanu, Libiji itd... Uostalom sa Rusijom bar nismo nikad ratovali!

lale su srbi granicari iz banata,ne backe i srema

pre 9 godina

jaki Sloveni sa trecinom ilirskotracanske i trecinom germanske krvi..
(Mi smo trecina Slovena,mi smo Balkanci, 2. avgust 2014 07:17)
pametni,sloven nije genetska grupa vec kulturolosko jezicka. da te malo uputim.bela rasa u evropi se sastoji iz vise fenotipa. nordijski, istocnoevropski (rusi), alpski (poljaci, cesi, slovaci), mediteranski, dinarski (srbi, hrvati). govorim o preovladjivanju mada ima u svakom narodu i ostalih fenotipa dobijenih usled mesanja kroz istoriju. sloven je pripadnik grupe naroda koja deli istu osnovu jezika, svetovnih i verskih tradicija (govorim o staroj slovenskoj veri) koji je ziveo na veoma velikom prostranstvu pa shodno geografiji i prilagodjavanju uslovima drugacije izgledao. to je sad vec eugenika. dinarski covek sa balkana nikako ne moze biti isti kao nordijac zbog geografskih i meteoroloskih uslova u kojima zivi. ilir, dacan, tracan je pleme tj. grupa naroda koja nije dovoljno istrazena i ne zna se ko su bili ustvari, ali to ne menja cinjenicu da su oni bili fenotipom tj podrasom dinarci.

zbubjen

pre 9 godina

Zamislite situaciju: Kameron kaze da je Engleska u rat usla da odbrani integritet Belgije, a na belgijskom sajtu pljuvacina po njemu u komentarima!! Ako niste antisrpski sovinisti, zasigurno ste srpski autosovinisti.

Dragan

pre 9 godina

U politici nema bratstva i ljubavi nego samo interesi. Tako je uvek bilo, tako će uvek biti. Do pre pola godine Putin je i Ukrajince zvao "bratskim slovenskim narodom". Kad vas Rusi nazovu "bratskim narodom", to u prevodu znači "vi ste u našoj interesnoj sferi i nemojte da se šalite da se okrenete na neku drugu stranu". Tako Rusi i nas posmatraju. Kroz istoriju, Rusi nam nisu činili zlo. Na sreću dosta su daleko, o tome treba pitati one koji su im bliže, na primer "bratski slovenski narod" Poljake. Rusi nam nisu bili ni naročito pouzdan saveznik. U maniru velike sile, trgovali su nama kad god im je to bilo u interesu. Ja ne razumem oduševljavanje Rusijom i Putinom, kao što ne razumem oduševljenje prema EU i zapadu kod nekih. Srbija je mala zemlja, stvari treba posmatrati hladne glave, bez preteranih emocija, i pronaći svoj interes u igri koju vode neki daleko veći i moćniji od nas.

seljadin

pre 9 godina

@Istoricar, bolje da se zoves propagandista, svo oruzje koje je Srbija kupila od Francuske je preplatila 10 puta, pokupili su nam sve rudnike, sve industrijske grane, zato je Srbija bila gladna i bosa zemlja...
Sto se tiče Rusije, moram im se zahvaliti što su naredili francuzima da prevezu mog pradedu iz Albanije, inače vam sad ovo ne bih pisao.
I na kraju svi koji misle da su nam francuzi prijatelji, nek pročitaju Nevoljni ratnici, velike sile i Solunski front 1914-1918. akademika Dragoljuba R. Živojinovića, u toj knjizi lepo opisuje šta je Srbiju snašlo od strane francuskih vojnika kad su usli u Srbiju, i reakciju prestolonasledika Aleksandra na pljacke i silovanja.

NIje poziv na nasilje, nego proteste!

pre 9 godina

Za Ukrajinci nisu Slaveni? A sto su Rusi radili Poljskoj i Poljacima? Koliko su ih ono pokokali u Katinskoj sumi? Koliko su pokokali Ceha, Slovaka, Poljaka u ime nekakve Kominterne? Koliko su Ukrajinaca izgladnjeli u dvadesetim i tridesetim godinama kada nisu pristali na kolektivizaciju? Naravno da je Europa puno toga naucila iz pogresaka u proslosti u pogledu Rusije. Zato i jesu danas tako oprezni. Jer tamo gdje ruski medo prodje, trava vise ne raste...Žalosno kako manipuliraju Slavenstvom.
(goran, 1. avgust 2014 20:30)

Klali su i na Balkanu slovenski narodi, zar ne?

Mahatma

pre 9 godina

Iskreno, više verujem u verovatnost nekog "bratstva" s Hrvatima i Crnogorcima jednom kad se ohlade glave i digne obrazovanost ovih delova Balkana (dakle najranije za 200 godina) nego šta verujem u rusko drugarstvo. Dok će se na Balkanu još i naći budale koje će da veruju u ideale i zdrav razum, Rusi će kao i uvek gledati samo da imaju još jednog pijuna što dublje u Evropi koji će kao i uvek prvi da padne čim malo zagusti.

A šta se tiče brige za slavene, daleko im lepa kuća. Nema zemlje koja je pobila više VLASTITIH zemljaka kroz istoriju, kamo li da bi brinuli o tudjima samo zbog porekla.

Major

pre 9 godina

Nasa mala zemlja se nikada ne bi oslobodila od Turaka da smo ovoliko patili od depresije i bili bez imalo morala kao danas. I tada smo bili prekoravani od strane zapada (Nemacka i Austro-Ugarska) zbog 'velikosrpstva'. Bilo je pokusaja da se Srbija i Bugarska ujedine ali su obe i monarhiji i Rusiji takve ideje smetale. Mada su konkretne korake preduzeli Habzburzi. Otud carinski rat. Ali taj polet sto je Srbija imala sada nije prisutan u srpskom narodu. Mada se primeti u R Srpskoj.

Jadni Poljaci?Ma NIJE VALJDA?

pre 9 godina

"Vidiš, ja se najviše sjetim jednoga od vaših "bratskih" i slavenskih dobročinstava, smicanja 20.000 Poljaka u Katinskoj šumi. Uradili biste vi to svakom od slavenskih naroda da ste bili u prilici... Fuj!
(dražen, 1. avgust 2014 19:09)"

MEDJUTIM :
"Od Velike armije većinu su činili Francuzi. Bilo ih je 450 000. Saveznici su činili ostatak. Tako je bilo 34 000 Austrijanaca, 95 000 Poljaka, 90 000 Nijemaca (24 000 Bavaraca, 20 000 Saksonaca, 20 000 Prusa, 17 000 Vestfalaca i nekoliko tisuća iz malih porajnjskih država), 30 000 Talijana, 25 000 Napolitanaca i ostali.

Bar je danas lako da se izguglaju podaci,u PAR SEKUNDI!

time is on my side

pre 9 godina

Gospodin po imenu "Srbin" ocigledno nikada nije ziveo u Srbiji, a taman da je procitao koju stranicu istorije. Alo decko, u II sv. ratu Beograd nije oslobodila ruska armija, vec Srbi (da ne kazem partizani, jer nisu bas popularni na ovom sajtu). Tacnije u oslobadjanju Beograda je ucestvovalo 2 ruske pesadijake brigade, i imali smo pomoc par njihovih artiljerijskih baterija... A Beograd su sravnili Nemci i tu i tamo Saveznici, kad su navodno bombardovali Nemce... A o tvojim Saveznicima pitaj Leskovcane kako su oni prosli... Ajde sad idi da podignes pare sto su ti mama i tata poslali iz Francuske pa na spavanje "Srbendo"!

Borac protiv lazi!!!

pre 9 godina

AD JE AUSTROUGARSKA OBJAVILA RAT SRBIJI RUSIJA JE SUTRADAN OBJAVILA RAT AUSTROUGARSKOJ.. A TEK ONDA JE ZBOG NEMACKA OBJAVILA RAT RUSIJI.. to su cinjenice koje imas svuda ali eto ti si neki nazovi istoricar
Samo ovde dodjem da se iznerviram kad vidim kolika
[ CC BY 3.0)] (dzonikg, 2. avgust 2014 08:01)
Mozda je to tako kako bi htelo da vidi istoriju tvoj SANU, UDB-a, Lazarski....jer ti ocigledno nemas pojima nista o Prvom svetskom ratu, kao i vecina vas sto se deklarisete kao rusofili. AU je 28 Jula 1914 objavila rat Srbiji. Nemacka je 1 avgusta 1914 objavila rat Rusiji i zato je Rusija usla u konflikt, sto nema nikakve veze sa ljubavlju prema Srbiji, kao sto neko vec napisa, Nemacka je uvela Rusiju u rat a ne 'bratska' ljubav za Srbijom. Austro-Ugarska onda objavljuje rat Rusiji 6 avgusta 1914, tako da Rusija nije nikad usla u rat zbog Srbije, vec zbog svoje politike jer su AU i Nemacka njoj objavile rat. Tesko onom koji ocekuje neku pomoc od Rusije, tako je bilo kroz istoriju i uvek bice. Kako ti Rusi danas muce slovenski narod Ukrajine je neoprostivo a rusofilizam je bolest koja je uzela maha u Srbiji, koje su po meni posledice Milosevicevog saveza komunista koji nije hteo da se skine sa vlasti posle pada Berlinskog zida i uz pomoc mracnog ruskog KGB-a, gde danas Mira Markovic zivi i ima RUSKO drzavljanstvo. Nacional-komunisti na delu. Nauci nesto, jer citati te vase rusofilske lazi nema kraja.
http://www.firstworldwar.com/features/declarationsofwar.htm

NIje poziv na nasilje, nego proteste!

pre 9 godina

"(nije smesno, 1. avgust 2014 18:13) "

Pitanje je da li tak skup gas plaćamo braći ili plaćamo braći Bajatoviću, Vučiću, Dačiću?

Srbin

pre 9 godina

Nikada Rusija nije pomogla Srbiju a da nije imala neki interes ( sto je i normalno ), sva njihova pomoc je bila samo verbalna i kratkog daha.A da se za ne upucene podsetimo i 1941 i bombardovanja Beograda.Srbija je u Becu potpisala ugovor sa Nemackom tkz. trojni pakt, posto to naravno nije odgovaralo Englezima ( bolje je da bombe padaju na Beograd nego na London )vrlo brzo su nasli domace izdajnike na celu sa gen. Simovicem i neravno sa crkvenim veliko dostojnicima i sa onih par mucenika sto su pretstvljali komuniste i izvrsili su drzavni udar. Epilog uglavnom svi znamo. I jos nesto , u okupiranom Beogradu se znao red , ko ga se pridrzavao nije mu nista falilo a onda su dosli Rusi i kacusama su ga oslobodili ( ispeglali ) vise je bilo mrtvih za vreme oslobadjanja nego za vreme bombardovanja , a sta su sve radili po Vojvodini to je strasno , tako da stvarno ne vidim kako smo mi to braca, a ako zaista i jesmo onda je odlicno sto ostalu rodbinu nemamo. U se i u svoje kljuse.

Goran

pre 9 godina

Budite sretni "braco Ruska" sto niste bili Poljaci u drugom svetskom ratu, ili Ukrainci 30tih, ili starosedeoci Krima. Nisu bili Rusi. Jel se seca neko kako su se zvali?

Koliko se meni cini, Ukrainski separatisti su slicni Kosovskim.
Samo kad su "braca Rusi" usli na Pristinski aerodrom, nisu se zadrzali kao na Krimu.

Molim objavite komentar

pre 9 godina

@Citam komentare i ne mogu da verujem koliko ovde ima nepismenih i o istoriji sopstvene zemlje i naroda neobavestenih ljudi, koji sebi daju za pravo da komentarisu i mudruju.Nije ovde u pitanju da li je neko rusofil ili nije ali jednostavno, danasnje Srbije ne bi ni bilo da Rusija nije usla u rat!!!
To je istorijska cinjenica a oni koji za svu nesrecu koja nas je snala,krive Ruse i nas Srbe same...pod hitno bi trebali da se uz pomoc psihijatra preispitaju.
(Nebojsa, 1. avgust 2014 22:21)

Ne lupetaj gluposti!!! Jesi isao nekad u skolu, imao profesora istorije??? Svrati do neke skole, ne bi bilo lose gimnazije, potrazi profesora istorije i zamoli da ti objasni ukratko o rusima.

Pa starno ste preterali bre. Idite u Rusiju. Hvala Bogu da su oni dosli na red da ih upristoje ovi.

Rusof..

pre 9 godina

Bilo bi lepo da redakcija da link ka kompletnom govoru pa tek ond ada se Rusofili i Rusofobi uhvate u kostac :)

evo mali doprinos od mene:

Orginalni govor:
Обращение Президента России Владимира Путина
http://kremlin.ru/news/46385

Srbski prevod:
Говор Владимира Владимировича Путина, председника Руске Федерације
http://sivisoko.blogspot.de/2014/08/ispravljena-nepravda.html#more

Dark

pre 9 godina

Ovaj covek ne zna sta govori,ili misli da smo svi ovde ludi i da smo zaludjeni za njim???Koje ponizavanje. Kada bi dosli vanzemaljci bilo bi me sramota da im kazem da sa ovakvim ljudima zivim na ovoj planeti.

qsar

pre 9 godina

Koji cinizam i licemerje kad Putin govori o "nasilju koje rađa nasilje". Ruska Federacija je u 20-ak godina svog postojanja vodila nekoliko ratova, a Putin prigodno drži antiratne govore.

1. 1991. – 1992. Ruska vojska pomaže pridnjestrovske pobunjenike koji stvaraju paradržavu Pridnjestrovsku Moldavsku Republiku

2. 1992. - 1997. Rusija se uplela u građanski rat u Tadžikistanu. Taj je rat odneo između 50 i 100.000 života.

2. 1992. Rat između Inguša i Oseta. Ruska vojska je učestvovala na strani Oseta.

3. 1994. Prvi rat protiv Čečena

4. 1996. Drugi rat protiv Čečena

5. 2007. Rat protiv Inguša

6. 2008. Napad na Gruziju

7. 2014. Aneksija Krima

8. 2014. Pružanje pomoći u oružju, ljudstvu i logistici proruskim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini koji su proglasili nezavisne republike.

Mister White

pre 9 godina

Lekcije iz Velikog rata su podsetnik na to šta su posledica kad agresija, egoizam i nerazumne ambicije prevladaju nad zdravim razumom, izjavio Vladimir Putin. I da si dodao, kao ja u Ukrajinu, bio bi posten covek. Ovako, samo politicar i demagog.

Potomak

pre 9 godina

Ja sam potomak Solunskog borca, coveka koji je prosao sav pakao Albanije i kasnije povratka kuci. Svi vi koji se pozivate na nekakav ruski ultimatum Zapadu treba da se pokrijete usima i zauvek da cutite. Ako je moj pradeda nekog pljuvao i psovao, to su bili Rusi, a najvece postovanje je imao prema Francuzima i Englezima, kao i Grcima. Sram vas bilo sto koristite neistine i fabrikujete istoriju zbog ekspanzije krajnje opasnog rusofilstva u poslednje vreme. Znajte da ce bilo kakav savez sa Rusima znaciti i kraj Srbije, jer ste slepi i ne primecujete geopoliticku situaciju na Balkanu. Bilo bi fer da mi objavite komentar, bar prema mom pradedi, ratniku sa Solunskog fronta.

sajbervandersarma

pre 9 godina

Rekao je jos praznih reci da posalje poruku zapadu sta ce se desiti ako bude morao da zastiti Ruse u Ukraini. Ali reci su za njih vetar a za zapad ne i tu ce narod jadan da nadrpa. Koga ces ti da stitis, ruse od slovena ili slovena od slovena ili mozda sve njih od samoga sebe... Ja nisam bio ziv za vreme velikog rata i ne znam sta se desilo tada ali znam da nam to nije '99 pomoglo uopste, ni vas veto u SB ni ti niti je od vas doslo ista dobro od kako vas ja znam.

dražen

pre 9 godina

Vidiš, ja se najviše sjetim jednoga od vaših "bratskih" i slavenskih dobročinstava, smicanja 20.000 Poljaka u Katinskoj šumi. Uradili biste vi to svakom od slavenskih naroda da ste bili u prilici... Fuj!

anonimus

pre 9 godina

Putin je osoba koja samo želi vlast i ništa drugo...Jedan obični diktator koji lupa reket ruskim firmama a priča se da je i jedan od najbogatijih ljudi tamo...
Srbi su naivčine koji će se uvijek ložiti na Ruse,čak i kad bi im neko dokazao da Putina i njihovu braću Ruse boli briga za njih,uvijek će biti ovce...Da mi je znati,kad su to Rusi pomogli Srbima osim toplim riječima...Nikad a nevjerujem da će i ikad....Samo se vi palite na njih,jednom kad vas izlevate,hvatat će te se za glavu....Kompleksaši uvijek imaju neku maniju a ovaj je kompleksaš i to žešći...

DostaJe

pre 9 godina

Putin: Rusi morali da zaštite braću - a gde ste bili kad su bombe padale na bivsu Jugoslaviju? Da, secam se, u bankrotu. Toliko mi je bljutava politika, nemogu da kazem. Kakva jadna braca, kako smo mi braca?

Dosta sa tim Rusima

pre 9 godina

Ovom KGB radniku bi postavop pitanje zasto ih svi slovenski narodi mrze i kakvu je politiku ta ista Rusija vodila vekovima. Ako se pazljivo analizira politika srpsko-ruskih odnosa mi Srbi imamo vise razloga da ih ne volimo. Ovo su primeri bratske ruske 'ljubavi' prema Srbiji:
Prvo, Sanstefanskim mirom Rusi su stvorili Veliku Bugarsku i dali joj nase Prizren, Pristinu, Ohrid i Niski okrug, 1878. godine.
Drugo, Rusi su nas naterali da priznamo aneksiju Bosne i Hercegovine 1908. godine da bi prethodno Berlinski kongres ponistio odluke Sanstefanskog mira.
Trece, u Prvom Balkanskom ratu Srbija zauzima Drac i dobija izlaz na more. Rusija, uplasena od ojacale Bugarske u strahu da Bugari ne osvoje Tursku i postanu pretnja ,mekom trbuhu, Rusije, naterala nas da ostavimo Drac i izlaz na more i da pokrenemo Drugi Balkanski rat protiv Bugarske obecavajuci nam povracaj teritorija i zapadnu Bugarsku. Nismo dobili nista. 1885. u srpsko-bugarskom ratu Rusi do zuba naoruzavaju BUGARE u ubijanju Srba i staju na stranu Bugarske. Posle toga 1886 Rusija se zalaze da Srbija plati ratnu odstetu Bugarskoj, a sve na stetu Srbije
Cetvrto, komunizam.
Poznata je i prica kad je Prota Matija Nenadovic u Prvom srpskom ustanku isao kod Ruskog cara za oruzje. Po povratku je rekao Karadjordju sta je dobio od velikog Ruskog cara - veliki ruski ... (nije za komentar)
Prema tome, hvala braco, nemojte nas vise pomagati, dovoljno je.

Vitez

pre 9 godina

Tada gledali isključivo svoje interese, a sada, 100 godina kasnije se pozivaju na neko slavensko bratstvo. A što su bili Poljaci, Česi, Slovaci pa i na kraju Ukrajinci danas?

ma nemoj

pre 9 godina

E pravi se našao da progovori o zaštiti braće.Rusi nikad nisu ulazili u neki rat da bi nekog zaštitili ,već da bi ga stavili pod svoju čizmu.To su pokazali i Prvi i Drugi svjetski rat.Hvala bogu pa nismo bili pod njihovom "zaštitom",a kako ta " zaštita" izgleda najbolje znaju Rumuni,Bugari,Mađari ,Česi ,Slovaci i Poljaci i dok je svijeta i vijeka nikada neće zaboraviti koliko su "srećno" živjeli dok su imali baćupkinu "zaštitu"!.

Neko koji zna Ruse dobro

pre 9 godina

KGB-ovac treba pitati de su SLOVENSKA braca Poljaci bili 1939, kad su Rusi ih napail iza ledja i okupirali 50% Poljske sa nacistima Nemcima. Onda od 1939-1941 po slovenskoj Poljskoj Rusi vrsili sa nacistima i prvaili nevidjena zverstva nad neduznim poljskim narodom, gde su samo u Katjanskoj sumi likvidirali oko 25.000 pojlskih oficiri i pobili ih kao miseve. Pitajte samo Ceha i Slovake dva slovenska narode sta misle o Rusima, kad su ih ti isti Rusi 1968. tenkovima gazili i ubijali, a bogami da nije bilo Tita 1948. to bi isto Rusi radili i sa Srbima. Daleko ovom KGB-ovcu lepa kuca, samo treba videti sta su radili pravoslbvnim Gruzijcima 2008 ili sta sada rade sa slovenskim narodom Ukarije. Gde ta ruska KGB sapa ostavi svoj trag tu trava ne raste. Srpske medije su zatrovane ruskom propagandom Kremlja.

Krim -Rusiji, Kosovo- albancima, srbima- šipak, a mi presrećni..

pre 9 godina

Ja nisam ovako čuo. Vrhuške velikih sila, među njima i Rusije, neodgovorno su zveckale oružjem, pričale o ponosu, podizale uloge i podsticale na vojni sukob. Naravno, preko naših leđa. Kada je rat počeo nismo (gle čuda) videli nikakvu vajdu od ruske braće a izginuli smo ko muve. PS- ova euforija oko Putina je živi blam i mnogo podseća na Slobin uspon devedesetih

goran

pre 9 godina

Za Ukrajinci nisu Slaveni? A sto su Rusi radili Poljskoj i Poljacima? Koliko su ih ono pokokali u Katinskoj sumi? Koliko su pokokali Ceha, Slovaka, Poljaka u ime nekakve Kominterne? Koliko su Ukrajinaca izgladnjeli u dvadesetim i tridesetim godinama kada nisu pristali na kolektivizaciju? Naravno da je Europa puno toga naucila iz pogresaka u proslosti u pogledu Rusije. Zato i jesu danas tako oprezni. Jer tamo gdje ruski medo prodje, trava vise ne raste...Žalosno kako manipuliraju Slavenstvom.

Hmmm

pre 9 godina

Seti se od san stefana do berlina tvoje podrske.

Seti se balkanskih ratova narocito 2gog - kada ste podezavali Bugarsku u podeli makedonuje.

Seti se 1991 kada ste Vi nama uveli sankcije.

Seti se 1999 kada ste nas prodali za 2 milijarde dolara.

Seti se svih politickih samara koje ste nam delili u zadnjih 100g.

Hvala ti gospodine Putine, daleko Vam lepa kuca. Uvek ste nas koristili kao za potkusurivanje. Niste nista gori ali ni bolji.

Ovo se ne odnosi na ruski narod nego na pokvarenu rusku spoljnu politiku.

seminarista Staljin

pre 9 godina

"Овако слично је говорио и руски Цар!:-)
(Бојан Илић, 1. avgust 2014 16:17)"

Ah, poslednji ruski car... Totalni i apsolutni nesposobnjakovic.

Nenad

pre 9 godina

Tako su spasavali posle drugog svetskog rata Poljsku, Cesko-Slovacku, Bugarsku, Rumuniju.......Jedva su ove nacije zivu glavu izvukle i opstale. Rusi su agresivni hegemoni oni se jos uvek nisu civilizovali, tako bi i nas pojeli za par godina. Srbina i sve srpsko bi zatrovali i Srbije bi nestalo za par godina. Nikada sa Rusijom, zivela nezavisna Srbija. A vama braco ako se ne svidja Srbija vi idite u Rusiju a nas ostavite na miru.

surova realnost

pre 9 godina

Stara srpska poslovica stara od vise od dva veka kaze' TESKO ONOM KOGA RUS BRANI. Stari Srbi su znali zasto, sad kako to objasniti idoktriniranim pro-ruskim fanaticima, koji su 25. godina slusali pro-rusku propagandu RTS-a, Slobe, Seselja, Mire Markovic, Vulina, Nikolica, Dacica.....to su generacije podlegle propagandom Kremlja.

David

pre 9 godina

Ali su zastitili bracu svaka im cast.Srbija izgubila cetvrtinu stanovnika, a od brace nije dobila ni dzak brasna. Kako bi tek prosli da nas Rusija nije pomogla.

socijalista,antikomunista

pre 9 godina

U svakom gradu u Srbiji jedna ulica treba da nosi ime Sv. Cara Nikolaja 1. Zrtvujuci svoju Carevinu, svoju porodicu i sebe, spasao je Srpski narod bioloske eksterminacije, i to ne samo jednom 1914., vec i pocetkom 1916. kada su Englezi i Francuzi odbijali da prevezu Srbe sa obala Draca i Valone na sigurno, sve dok im Sv. Car nije zapretio separatnim mirom sa Nemackom....

Sve tacno osim...

pre 9 godina

@Seti se od san stefana do berlina tvoje podrske.

Seti se balkanskih ratova narocito 2gog - kada ste podezavali Bugarsku u podeli makedonuje.

Seti se 1991 kada ste Vi nama uveli sankcije.

Seti se 1999 kada ste nas prodali za 2 milijarde dolara.

Seti se svih politickih samara koje ste nam delili u zadnjih 100g.

Hvala ti gospodine Putine, daleko Vam lepa kuca. Uvek ste nas koristili kao za potkusurivanje. Niste nista gori ali ni bolji.

Ovo se ne odnosi na ruski narod nego na pokvarenu rusku spoljnu politiku.
(Hmmm, 1. avgust 2014 18:39)

'99 SU NAS PRODALI NE ZA 2, VEC ZA 5 MILIJARDI DOLARA. NEKA SE PATRI(J)OTE RASPITAJU KAKO SU OKRENULI AVION NAZAD KA RUSIJI NEGDE SA POLOVINE EVROPSKE TERITORIJE TADA I .... UCUTALI KAO BELE LALE DOK NAS JE NATO GADJAO.

Sevastokrator

pre 9 godina

@Izvinite sto smo se mi Rusije odrekli i sada hrlimo ka nemackoj i austriji
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (SS, 1. avgust 2014 16:44)
Daj Bože da si u pravu i da hrlimo ka Nemačkoj i Austriji.
Mislim, nemoj da me shvatiš pogrešno. Volim ja Ruse. Pre bih oženio Ruskinju nego Nemicu, pre bih na piće sa Rusom nego na Austrijancem. Stvar je u tome da u politici nema mesta za ljubav, a naš narod to nikako da nauči. Evo 100 godina nas j.bu ti zapadnjaci, a mi nikako da naučimo i stalno protiv njih. Hoće Rusi da pomognu znam ja, ali oni ne mogu da zaštite ni svoj narod u Ukrajini, a kamoili nas.
Nažalost, daleko je Rusija, a NATO i EU, eto ih tu na granici.
Kad su se pre stotinak godina birale karte, zeznusmo se mnogo i mi i Švabe. Oni kad izabraše Hrvate za saveznike na Balkanu, a mi Ruse.
Nadam se da ćemo se mi opametiti jednom, ali pitaju se i Švabe.

hadzija

pre 9 godina

чекај мало, па зар није путин припадник исте службе-наследнице која је УБИЛА ЦАРА ?
и сада он нешто прича а сербенде комуњаре се ложе ?

Stane Dolanc

pre 9 godina

"Lekcije iz Velikog rata su podsetnik na to šta su posledica kad agresija, egoizam i nerazumne ambicije prevladaju nad zdravim razumom, izjavio Vladimir Putin." Pitam se, je li sa ovom izjavom mislio na Rusiju i Srbiju?

matori

pre 9 godina

"...Lekcije iz Velikog rata su podsetnik na to šta su posledica kad agresija, egoizam i nerazumne ambicije prevladaju nad zdravim razumom, izjavio Vladimir Putin..."

Nadam se da je gledao u svoje ogledalo, dok je izgovarao ovu izjavu!
Prolupao licemer, načisto...

aca32

pre 9 godina

I to je tačno. Rusija jeste ušla u rat zbog nas, da bi nas zaštitila, iako joj rat tada nikako nije odgovarao. Nažalost, Rusi su platili ogromnu cenu u vodi Oktobarske revolucije od čega se još nisu do kraja oporavili.

oklagija trol

pre 9 godina

Da li je moguce da ima srba koji nipodastavaju pomoc Rusije? Kakve veze ima da li je carska Rusija imala korist od rata ili ne, bitno je da su nam pomogli. A svi vi koji to ne cenite zapitajte kako biste se sad zvali da nam nije bilo rusa? Zvali bi se Franc, Hans, Herman, Fric itd... u prevodu ne bi nas bilo.

KOJA

pre 9 godina

Carska Rusija je bila u predvečerje prvog svetskog rata najjača sila na svetu. Zbog crnorukaca i mlade budale Principa našli su povod da se suprotstave jedinom rivalu Austrougarskoj. Te dve monarhije su zbog toga propale.Srbija je sa egoistom Aleksandrom na silu izdejstvovala Jugoslaviju koja ga je na kraju i ubila. Tako su isto završili i Romanovi jer ih je rat koštao miliona mrtvih i siromašnih rusa.Sloveni- budale bez premca!

Milos

pre 9 godina

"Lekcije iz Velikog rata su podsetnik na to šta su posledica kad agresija, egoizam i nerazumne ambicije prevladaju nad zdravim razumom" On izgleda nije naučio te lekcije s obzriom da vrši agresiju, ego mu je do neba i ima zaista nerazumne ambicije. Poslušaj sopstveni savet, Vladimire.

ko jel ja

pre 9 godina

pa sto smo ga onda naderali ko žuti sa austrougarskom tada. bili smo nepromisljene budale kao i uvek a rusi nas kao i uvek nisu vojno zastitili.

Istoricar

pre 9 godina

(Nebojsa, 1. avgust 2014 22:21)

Vidis, mene provociraju politicki nepismeni ljudi kao ti. Rusija nije usla u rat sa Austro-Ugarskom zbog Srbije, vec je Nemacka objavila rat RUSIJI. Zato je Rusija usla u I svetski rat, jer je NEMACKA objavila njoj rat. Kad je AU objavila rat Srbiji, Rusa nigde nije bilo. Za tvoju informaciju srpski vojnik nikad nije niti video ruskog vojnika 1914-1918 u I svetskom ratu. Medicinske sestre su bile BIRATNKE, koje su lecile srpsku vojsku, a ne Ruskinje od 1914 ( samo idi i guglaj ime Fiona Sandes pa vidis sta je ta Britanka uradila za Srbiju ), a sva oprema srpske vojske od 1915 je dolazila iz FRANCUSKE. Plavi slemovi, puske, konzerve hravne, satori....sve je to bilo FRANCUSKO u srpskoj vojsci a ne RUSKO. Drugo, pogledaj imena ulica po Beogradu sve francuski generali i na Kalemgadu ti se nalazi FRANCUSKI spomenik borcima iz I svetskog rata, RUSA nema nigde. Sva saveznicka groblja po Srbiji su ili francuska ili britanska, tu ti Rusa nigde nema u I svetskom ratu. Srbija sa Rusijom nema zajednickih tacaka iz I svetskog rata, jedino sto su nas ugurali u taj rat, jer su finansirali teroriste 'Mlade Bosne' i 'Crnu ruku, sprecavajuci prodor AU na Bosfor, sto je bio ruski cilj. Mi smo bili PIJUNI ruske geopolitcke politike, kako tada, tako i danas. Koliko mi je poznato ovaj KGB-ovac Putin je sam povukao rusku vojsku sa Kosova 2003, pametnom dovoljno.

Marija

pre 9 godina

Nije KGB reagovao i pomogao Srbiji tada nego RUSKA CARSKA PORODICA.
Nisu nam komunist pomogli nego ruski CAR.
Onda su boljsevici dosli pobili tu rusku carsku porodicu i 20 miliona Rusa u boljsevickim cistkama .
KGB nam je 45-e poslao njihovog agenta Tita Staljinovog coveka kamarad Waltera, da zavede boljsevicku diktaturu po Srbiji u koju je dosao na krilima boljsevicke Crvene Armije, prilikom cega je lividirano sto hiljada ljudi metkom u potiljak i proterano preko 850 hiljada ljudi iz Srbije.

Ovaj predstavnik KGB-a nema nikakve veze sa ruskom carskom porodicom, ali ima veze sa Lenjinon, unuk je licnog Lenjinovog kuvara i decenijski KGB-ovac koji je cuvao tekovine boljsevizma po okupiranoj Rusiji.
Biste Lenjina i Staljina su i dalje po Rusiji svugde , to je njihova doktrina.
Svako poistovecivanje KGB-ovaca sa carskom Rusijom je smesno i jadno.

To je isto kao kad bi drugarica sa cvetom u kosi Mira Markovic pricala o srpskom kralju a ona iz boljsevicke UDBE koje je proterala kralja i gradjane Srbije a ciji je suprug Milosevic po nalogu iz KGB-a kasnije uvukao Srbiju u ratove, opljackao sa njegovom Udbom i stopirao Srbiju na putu ka EU.

Nasoj Srbiju su prijatelji CARSKA RUSIJA a ne KGB Rusija.
Na zalost carske Rusije vise nema, ruski narod je u boljsevickoj stogodisnjoj okupaciji koja ce se nadamo se zavrsiti uskoro i kada ce ruski narod rehabilitovati carsku porodicu i zameniti biste zlocinaca Staljina i Lenjina sa bistama Ruskog cara.

inter milano

pre 9 godina

putin je pametan čovjek i u ovim teškim trenutcima za rusiju je shvatio da je zapravo srbija jedini iskreni prijatelj rusiji...sve ove drugo su razni interesi ....

...

pre 9 godina

Koliko god ja smatrao Putina veštim državnikom - nije Rusija u rat ušla da bi štitila bratske narode. Interesi, tada, kao i sada i oduvek, su ono što vodi velike sile. Da su pustili Nemačku i Austriju da nas ugaze, imali bi nepovoljan položaj jer bi gubili na moći, a poraz od Japana par godina pre Velikog rata je već užasno oštetio ruski prestiž. Da izgube još jednu bitku nisu smeli da dopuste i u toj oholosti izgubili su celu državu, uspevši da od naroda koji je u careve gledao kao u bogove naprave najrevnosnijeg neprijatelja.

Nebojsa

pre 9 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem koliko ovde ima nepismenih i o istoriji sopstvene zemlje i naroda neobavestenih ljudi, koji sebi daju za pravo da komentarisu i mudruju.Nije ovde u pitanju da li je neko rusofil ili nije ali jednostavno, danasnje Srbije ne bi ni bilo da Rusija nije usla u rat!!!
To je istorijska cinjenica a oni koji za svu nesrecu koja nas je snala,krive Ruse i nas Srbe same...pod hitno bi trebali da se uz pomoc psihijatra preispitaju.

Dragan

pre 9 godina

Hvala Putinu mnogo je doprineo miru i stabilnosti u svetu. Herojsko i bratsko držanje ruskog cara Nikolaja i Rusije u trenucima kad Nemačka i Beč hoće rat po svaku cenu je nezabeleženo u istoriji. Na žalost komunisti i London (a ko bi drugi setimo se 27.marta 1941) to koriste te zlikovac Lenjin iz Švajcarske odlazi u Rusiju i tragične posledice znamo. Ubijen je poslednji Romanov sa celom porodicom. Zato još jednom hvala Putinu što podiže Rusiju sa kolena i vraća joj dostojanstvo.

dosta mitomanije

pre 9 godina

"U predvečerje prvog svetskog rata Rusija je učinila sve da se konflikt izmedju Srbije i Austrougarske reši mirno, bez prolivanja krvi. Ali Rusiju nisu slušali. I ona je morala da odgovori na izazov da bi zaštitila (bratsku) slovensku naciju", rekao je Putin.
Овако слично је говорио и руски Цар!:-)
(Бојан Илић, 1. avgust 2014 16:17)

Car Nikolaj je savetovao Srbima da prihvate uslove AU, lepo im je objasnio sa su u pravu, ali AU je previše jaka, a Rusija previše slaba da pomogne
Ali, Srbi nisu poslušali
ps
pre lupanja minusa , proučite ČINJENICE

Бојан Илић

pre 9 godina

"U predvečerje prvog svetskog rata Rusija je učinila sve da se konflikt izmedju Srbije i Austrougarske reši mirno, bez prolivanja krvi. Ali Rusiju nisu slušali. I ona je morala da odgovori na izazov da bi zaštitila (bratsku) slovensku naciju", rekao je Putin.

Овако слично је говорио и руски Цар!:-)

Danke Russland!

pre 9 godina

Hvala carskoj Rusiji na pomoci. Hvala i Crvenoj armiji u 2. sv. ratu. O postsovjetskim Rusima mogu reci hvala za spasavanje od poplava i pozara. 1948 smo im okrenuli ledja, 1991-1999. nisu mogli da sprece napad na nas jer su i oni bili u rasulu. Sada nam ne bi pomogli jer smo mi na putu za EU, a oni su nedovoljno jaki da nam pomognu.

xyz

pre 9 godina

Mi nismo imali nikakve odnose sa SSSRom. Mi smo sa njima bili na ratnoj nozi.

Mi smo poslednja zemlja Evrope koja je priznala SSSR, tek 1940. Za Staljina Jugoslavija je versajska tvorevina u kojoj "velikosrpska burzoazija" ugnjetava jadne Hrvate, Slovence, vojvodjane, i koju treba podeliti na ove drzave koje imamo danas.

Staljinova Kominterna je stvorila pokrajine u Srbiji kao drzave u drzavi, koje rade protiv Srbije.

Mi smo 100 godina u sukobu sa celim svetom, ukljucujuci i SSSR, i to bez ikakvog cilja i bez ikakvog smisla.

Sta je bio cilj Srbije pre 100 godina? Da pogine da bi napravila Jugoslaviju?
Gde je ta Jugoslavija?

Da pogine da bi sebe svela na nekakvu uzu Srbiju kojoj ce tutori da budu nekakve AP kakve ne postoje nigde na svetu?

Da bi stvorili privilegovanu drzavu u drzavi AP vojvodinu.

Srbija 2014. je manja i u gorem polozaju nego Kraljevina Srbija 1914.

Posle 100 godina, svi iz te Jugoslavije su dobili, samo Srbija nije dobila nista.

Je li zato ginemo? Za druge, da ne bi dobili nista, i da bi nama bilo gore?

Liman

pre 9 godina

nisam rusofil i nisam putinovac ali nisam cuo nijednu izjavu koja na ovaj nacin objasnjava pocetak velikog rata i ulogu neke velike svetske sile u njemu..

vukoje

pre 9 godina

@Hmmm
1991-1995 su nas prodali za pet, a ne za 2 milijarde, sad same 1999, nisam jos cuo.
1875 smo mi prodali bosansko-hercegovacke Srbe ustanike, napravili se ludi, pa cak i Bugarsku tada napali i izgubili.
1941, i posle, pogotovo posle 47 smo, izmisljajuci pokret nesvrstanih, takav posao napravili Amerima, samim tim sto te nesvrstane, uglavnom bivse kolonije, nismo prepustili Sovjetima, da su trebali da nam budu vecno zahvalni #@! Inace, Tito je opstajao nudeci Amerima 2.000.000 vojnika trenutno, da se zaustavi moguci sovjetski napad. Tad u Evropi nije bilo nikog drugog da to jeftinije ponudi, ali ni on nije mnogo trazio

Melenci

pre 9 godina

Putin od nas ne ocekuje da mu se klanjamo da mu podilazimo,nego prosto da se postujemo.Ni jedan ugovor Putin nece sklopiti sa Srbijom na stetu Rusije,a nama je da procenimo isto tako isplativost....Cinjenica je da pripadamo istoj veri,sloveni smo.To je spona koja nas veze,to takodje treba postovati.Braca jesmo ali odvojenih porodica u soppsvenim kucama sa sopstvenim budzetom tako da se mora gledati iz tog ugla.Emocije,taj pogled nece pokvariti.

Hvala

pre 9 godina

Hvala ti sto je Rusija pod tobom ponovo pronasla svoj put evro-azije.

Hvala sto nisi zaboravio da pomenes istorijsku istinu i istorijske saveznike. Za razliku od britanskog premijera koji pominje nekakve belgijance. Zalnsno vise nego smesno.

dido

pre 9 godina

Netreba Srbiji niti Amerika niti Risija. Srbija je lijepa zemlja I ima potencijala po reljefnom položaju. Srbiji treba samo jedna pametna glava da povede narod I državu u pravom pravcu.

Nikola

pre 9 godina

"Ali Rusiju nisu slušali. I ona je morala da odgovori na izazov da bi zaštitila (bratsku) slovensku naciju", rekao je Putin."
Hvala Caru Rusije, koga su ubili zlikovci sa celom porodicom u "Oktobarskom proleću" i hvala Putinu što se svega toga seća i poručuje normalnom i miroljubivom Svetu. Hvala još jednom

Drakaris

pre 9 godina

Procitah u nekom komentaru sledece: "da ne bi francuza I engleza… " E pa dragi moj da je bilo do tih francuza, engleza I italijana sva nasa vojska bi pocrkala na obalama Albanije, da isti ti rusi bukvalno nisu ultimatom ih primorali ili da nas evakuisu odatle ili Rusija istupa iz rata! I da se razumemo ne da nisam rusofil cak naprotiv, ali nekad treba biti objektivan I malo prouciti istoeiju.

Ddule

pre 9 godina

Iskreno reci nisu uopste morali, ali su gledali svoje interese. Vazna tacka je bio Bugarska i izlaz na Mediteranu. I na kraju nisu uspeli.
Srbi su bili upotrebljeni samo kao meso za top.
Putine, dragi, hvala na vasu pomoc, ali mi moramo sami da se obnovimo!

Jovan

pre 9 godina

E kasno si se setio. Ja stvarno obozavam Putina ali ako mu je vec tako stalo do Srbije mogao bi malo da se potrudi. Nema nama izlaza i uvek cemo ostati zemlja koje mora da se odluci izmedju dve strane, a dok to ne budemo odlucili bicemo siromasna zemlja.

Mare,NS

pre 9 godina

Hvala ti,sto makar postujes saveznike u dva svetska rata!Za razliku od nekih drugih,koji su zaboravili na milione poginulih nasih ljudi,koji su svoje zivote ugradili u slobodu,te iste Evrope!Ne samo zaboravili,nego direktno pomagali i pomazu,upravo one koji su te zlocine i cinili!

Nismo mi najbitniji

pre 9 godina

Nije Rusija ušla u rat 1914. zato što je htela da brani Srbiju, niti je V. Britanija ušla da bi branila Belgiju. Obe države su ušle u rat protiv Nemačke i AU jer su znale da će kad tad nemački brodovi biti usidreni ispred Londona/Petrograda ako se im se ne stane na put pre nego što bude kasno. Zato su ušle direktno braneći svoje interesne sfere Balkan i Severno more ali tzv. indireknti iliti glavni razlog je strah do nemačke vojne/ekonomske/naučno-tehnološke/kulturne dominacije kontinentom.

nije smesno

pre 9 godina

Braci se rudna renta placa, a ne otima...
(Realni, 1. avgust 2014 16:44)

Isto tako braci treba da se placa gas jer milijarda nije mala cifra...

jo-jo

pre 9 godina

@ Da ne bi Francuza i Engleza...
(Trajko, 1. avgust 2014 16:49)
Znas li ti da su ti isti francuzi i englezi odbijali da prevezu srbe na krf pa im je ista ova rusija zapretila da ce ih "pustiti niz vodu" nemcima i austrougarima ako ne pomognu da se ne prenesu..Slabo ti poznajes istoriju sinko...

Nermin

pre 9 godina

@(Sve tacno osim..., 1. avgust 2014 19:08)
A od koga su to trebali da nas brane Rusi? Nisu li to vaši najveći prijatelji kojima hrlite po svaku cenu i nemate alternativu? Zašto bi Rusi kvarili vaš put u EU?

Brano

pre 9 godina

Malo ljudi zna da je prva žrtva I svetskog rata bio Ruski ambasador u Beogradu. Nakon uručenja objave rata Srbiji, on je otišao u Austrougarsku ambasadu (sadašnja Beogradska Nadbiskupija), da pokuša da izdejstvuje povlačenje objave, pošto nije uspeo u pokušaju, prilikom izlaska je doživeo srčani udar i preminuo na stepenišnu nekoliko metara od ulaznih vrata. Sada se tu nalaze staklena vrata na kojima piše na latinskom Pax i na Ruskom Mir, sa porukom, ulazite sa mirom.

zuta osa

pre 9 godina

Netreba Srbiji niti Amerika niti Risija. Srbija je lijepa zemlja I ima potencijala po reljefnom položaju. Srbiji treba samo jedna pametna glava da povede narod I državu u pravom pravcu.
dido, 1. avgust 2014 19:26)

Covece opasulji se, svi pametni su vec odavno zbrisali iz Srbije. Jedino da uvezemo nekog posebnog iz Crne Gore. Samo je njima Srbija jos uvek obecana zemlja.

dragan

pre 9 godina

На крају првог рата десила се Октобарска револуција. Практично Русија није учествовала у том рату јер је имала грађански рат белогардејци-црвеноармејци.

Srbin

pre 9 godina

Nikada Rusija nije pomogla Srbiju a da nije imala neki interes ( sto je i normalno ), sva njihova pomoc je bila samo verbalna i kratkog daha.A da se za ne upucene podsetimo i 1941 i bombardovanja Beograda.Srbija je u Becu potpisala ugovor sa Nemackom tkz. trojni pakt, posto to naravno nije odgovaralo Englezima ( bolje je da bombe padaju na Beograd nego na London )vrlo brzo su nasli domace izdajnike na celu sa gen. Simovicem i neravno sa crkvenim veliko dostojnicima i sa onih par mucenika sto su pretstvljali komuniste i izvrsili su drzavni udar. Epilog uglavnom svi znamo. I jos nesto , u okupiranom Beogradu se znao red , ko ga se pridrzavao nije mu nista falilo a onda su dosli Rusi i kacusama su ga oslobodili ( ispeglali ) vise je bilo mrtvih za vreme oslobadjanja nego za vreme bombardovanja , a sta su sve radili po Vojvodini to je strasno , tako da stvarno ne vidim kako smo mi to braca, a ako zaista i jesmo onda je odlicno sto ostalu rodbinu nemamo. U se i u svoje kljuse.

Mahatma

pre 9 godina

Iskreno, više verujem u verovatnost nekog "bratstva" s Hrvatima i Crnogorcima jednom kad se ohlade glave i digne obrazovanost ovih delova Balkana (dakle najranije za 200 godina) nego šta verujem u rusko drugarstvo. Dok će se na Balkanu još i naći budale koje će da veruju u ideale i zdrav razum, Rusi će kao i uvek gledati samo da imaju još jednog pijuna što dublje u Evropi koji će kao i uvek prvi da padne čim malo zagusti.

A šta se tiče brige za slavene, daleko im lepa kuća. Nema zemlje koja je pobila više VLASTITIH zemljaka kroz istoriju, kamo li da bi brinuli o tudjima samo zbog porekla.

Molim objavite komentar

pre 9 godina

@Citam komentare i ne mogu da verujem koliko ovde ima nepismenih i o istoriji sopstvene zemlje i naroda neobavestenih ljudi, koji sebi daju za pravo da komentarisu i mudruju.Nije ovde u pitanju da li je neko rusofil ili nije ali jednostavno, danasnje Srbije ne bi ni bilo da Rusija nije usla u rat!!!
To je istorijska cinjenica a oni koji za svu nesrecu koja nas je snala,krive Ruse i nas Srbe same...pod hitno bi trebali da se uz pomoc psihijatra preispitaju.
(Nebojsa, 1. avgust 2014 22:21)

Ne lupetaj gluposti!!! Jesi isao nekad u skolu, imao profesora istorije??? Svrati do neke skole, ne bi bilo lose gimnazije, potrazi profesora istorije i zamoli da ti objasni ukratko o rusima.

Pa starno ste preterali bre. Idite u Rusiju. Hvala Bogu da su oni dosli na red da ih upristoje ovi.

time is on my side

pre 9 godina

Gospodin po imenu "Srbin" ocigledno nikada nije ziveo u Srbiji, a taman da je procitao koju stranicu istorije. Alo decko, u II sv. ratu Beograd nije oslobodila ruska armija, vec Srbi (da ne kazem partizani, jer nisu bas popularni na ovom sajtu). Tacnije u oslobadjanju Beograda je ucestvovalo 2 ruske pesadijake brigade, i imali smo pomoc par njihovih artiljerijskih baterija... A Beograd su sravnili Nemci i tu i tamo Saveznici, kad su navodno bombardovali Nemce... A o tvojim Saveznicima pitaj Leskovcane kako su oni prosli... Ajde sad idi da podignes pare sto su ti mama i tata poslali iz Francuske pa na spavanje "Srbendo"!

Borac protiv lazi!!!

pre 9 godina

AD JE AUSTROUGARSKA OBJAVILA RAT SRBIJI RUSIJA JE SUTRADAN OBJAVILA RAT AUSTROUGARSKOJ.. A TEK ONDA JE ZBOG NEMACKA OBJAVILA RAT RUSIJI.. to su cinjenice koje imas svuda ali eto ti si neki nazovi istoricar
Samo ovde dodjem da se iznerviram kad vidim kolika
[ CC BY 3.0)] (dzonikg, 2. avgust 2014 08:01)
Mozda je to tako kako bi htelo da vidi istoriju tvoj SANU, UDB-a, Lazarski....jer ti ocigledno nemas pojima nista o Prvom svetskom ratu, kao i vecina vas sto se deklarisete kao rusofili. AU je 28 Jula 1914 objavila rat Srbiji. Nemacka je 1 avgusta 1914 objavila rat Rusiji i zato je Rusija usla u konflikt, sto nema nikakve veze sa ljubavlju prema Srbiji, kao sto neko vec napisa, Nemacka je uvela Rusiju u rat a ne 'bratska' ljubav za Srbijom. Austro-Ugarska onda objavljuje rat Rusiji 6 avgusta 1914, tako da Rusija nije nikad usla u rat zbog Srbije, vec zbog svoje politike jer su AU i Nemacka njoj objavile rat. Tesko onom koji ocekuje neku pomoc od Rusije, tako je bilo kroz istoriju i uvek bice. Kako ti Rusi danas muce slovenski narod Ukrajine je neoprostivo a rusofilizam je bolest koja je uzela maha u Srbiji, koje su po meni posledice Milosevicevog saveza komunista koji nije hteo da se skine sa vlasti posle pada Berlinskog zida i uz pomoc mracnog ruskog KGB-a, gde danas Mira Markovic zivi i ima RUSKO drzavljanstvo. Nacional-komunisti na delu. Nauci nesto, jer citati te vase rusofilske lazi nema kraja.
http://www.firstworldwar.com/features/declarationsofwar.htm

Nikola PO-3

pre 9 godina

seti se 1999..
(Stevan, 1. avgust 2014 16:34)

Ako vec spominjes 1999, polazim od toga da znas u kakvom stanju se je Rusija sama te godine nalazila i ko joj je bio predsednik. Znas verovatno da je vazdusni prostor iznad Rumunije i Bugarske, osim za NATO avione, za sve druge bio zatvoren. Znas verovatno da je Moskva od Beograda 2150km udaljena. Kako su to Rusi mogli da nam pomognu kada su na vodi, na kopnu, i u vazduhu bili od nas odseceni. Sve i da su hteli, nisu mogli da nam pomognu.
A sad jedno pitanje za takve licemere kao sto si ti. Pretpostavimo RS, hoce da se otcepi od BiH, raspise referendum, svi glasaju za otcepljenje, zbog cega ih muslimani i Hrvati napadaju uz zdusnu pomoc Hrvatske (clanica NATO). Da li bi Srbija ukoracala u BiH da zastiti svoju slovensku bracu, tj. sopstveni narod? Da li bi ti licno (mogao bi peske da odes do BiH) otisao u BiH i borio se na strani svoga naroda? Mislim da odgovor na ova dva pitanja znamo i ti i ja. Pa zasto onda kukas da ti Rusija, koja je 2000km udaljena i skoro potpuno odsecena od od NATO-a (zato se sada i vodi rat, ali ne jos pravi, u Ukrajini) 1999, kada je bombardovanje vec pocelo, nije pomogla? NIJE, JER NIJE MOGLA! Da li je trebala da zapocne III sv. rat zbog Srbije koja se dobrovoljno odrice dela svoje teritorije, zbog Srba defetista koji sami nisu spremni svoju otadzbinu da brane, a istovremeno zameraju Rusima da oni to ne cine. Licemerje na/3, a ti si samo jedan od mnogih srpskih licemera na tu temu.

Leka

pre 9 godina

(Istoricar, 1. avgust 2014 22:49)

E moj "istoričaru", ti si istoriju "studirao" na WC solji, koliko ja vidim!!

1. Cuo si negde za Floru Sanders i misliš da si posisao svo znanje. Za koliko jos Britanskih bolnicarki, u Srbiji, u I svetskom ratu znas? Koliko ih je bilo u srpskoj vojsci, osim Flore Sanders?
2. Koji kalibar topovskih zrna su tvoji prijatelji Francuzi isporučili nasoj vojsci i sa koliko dana zakašnjenja? Koliko je Srpsku vojsku i narod to zakašnjenje koštalo u ljudskim životima?
3. Koliko su poskupeli cenu zrna ti nasi veliki "prijatelji" u momentu kad nam je opstanak nacije zavisio od te isporuke i na taj nacin nas ucenili kad nam je bilo najteze?
4. Ko je pregovarao u interesu Srbije u tom trenutku s Francuzima?
4. Ko je podrzao Bugare da nas udare s ledja i zasto?
5. Koliko su dana sedeli ukotvljeni ispred Dracke luke i gledali Srbe kako umiru, dok Rusi nisu zapretili da ce zakljuciti mir sa Nemackom ako ne pomognu smesta?
6. Koliko su toj srpskoj nejači, izgladneloj i polumrtvoj isporučili pokvarenih obroka i lekova i gledali ih kako umiru u najgorim mukama?
7. Ko je kome objavio rat? Kada? Kako? Zbog koga? I ko je tim činom svesno žrtvovao svoju, sudbinu svoje zemlje i svoje porodice??
8. Koju je funkciju i koja ovlascenja Putin imao u junu '99-te?

Ajde sad ponovo na citanje pa se vrati da nam kazes jos nesto pametno... i ovaj put nemoj da zaboraviš da povuces vodu kad završiš sa svojim "istraživanjima"!!

Dragan

pre 9 godina

U politici nema bratstva i ljubavi nego samo interesi. Tako je uvek bilo, tako će uvek biti. Do pre pola godine Putin je i Ukrajince zvao "bratskim slovenskim narodom". Kad vas Rusi nazovu "bratskim narodom", to u prevodu znači "vi ste u našoj interesnoj sferi i nemojte da se šalite da se okrenete na neku drugu stranu". Tako Rusi i nas posmatraju. Kroz istoriju, Rusi nam nisu činili zlo. Na sreću dosta su daleko, o tome treba pitati one koji su im bliže, na primer "bratski slovenski narod" Poljake. Rusi nam nisu bili ni naročito pouzdan saveznik. U maniru velike sile, trgovali su nama kad god im je to bilo u interesu. Ja ne razumem oduševljavanje Rusijom i Putinom, kao što ne razumem oduševljenje prema EU i zapadu kod nekih. Srbija je mala zemlja, stvari treba posmatrati hladne glave, bez preteranih emocija, i pronaći svoj interes u igri koju vode neki daleko veći i moćniji od nas.

seljadin

pre 9 godina

@Istoricar, bolje da se zoves propagandista, svo oruzje koje je Srbija kupila od Francuske je preplatila 10 puta, pokupili su nam sve rudnike, sve industrijske grane, zato je Srbija bila gladna i bosa zemlja...
Sto se tiče Rusije, moram im se zahvaliti što su naredili francuzima da prevezu mog pradedu iz Albanije, inače vam sad ovo ne bih pisao.
I na kraju svi koji misle da su nam francuzi prijatelji, nek pročitaju Nevoljni ratnici, velike sile i Solunski front 1914-1918. akademika Dragoljuba R. Živojinovića, u toj knjizi lepo opisuje šta je Srbiju snašlo od strane francuskih vojnika kad su usli u Srbiju, i reakciju prestolonasledika Aleksandra na pljacke i silovanja.

Goran

pre 9 godina

Budite sretni "braco Ruska" sto niste bili Poljaci u drugom svetskom ratu, ili Ukrainci 30tih, ili starosedeoci Krima. Nisu bili Rusi. Jel se seca neko kako su se zvali?

Koliko se meni cini, Ukrainski separatisti su slicni Kosovskim.
Samo kad su "braca Rusi" usli na Pristinski aerodrom, nisu se zadrzali kao na Krimu.

time is on my side

pre 9 godina

Ima ovde neki gospodin koji sebe naziva Istoricar, pa bih njemu da odgovorim. Vidis brate, ima logike u tome sto si pisao, samo si ti tu nesto pogresno shvatio. Ruse nismo videli jer su oni u to vreme imali svoj gradjanski rat i gomilu nevolja u svojoj zemlji... A sto se opreme tice, da u pravu si, francuzi su nam isporucivali "opremu" kao sto su topovi koje mi nismo mogli da koristimo jer su im cevi bile uze od topovskih granata koje smo mi tad imali... Onda, ona cuvena, da je nasa pesadija pri proboju solunskog fronta bila brza od Francuske konjice (pa da, to samo budala moze tako reci, kao mi Srbi heroji). A sta ako je Francuska konjica bila namerno sporija? I kad smo na kraju rata usli u Bugarsku (nas neprijatelj u I sv. ratu da podsetim ove Istoricare), "braca" Francuzi su porucili: " Ne smete gaziti evropsko cvece!" To su samo neki od primera naseg velikog prijateljstva u toku I Sv. Rata, da ne nabrajam dalje... Ali dobro, ti si istoricar zar ne, govoris samo ono sto pisu pobednici, ukljucujuci i danasnje "pobednike" u Iraku, Avganistanu, Libiji itd... Uostalom sa Rusijom bar nismo nikad ratovali!

zbubjen

pre 9 godina

Zamislite situaciju: Kameron kaze da je Engleska u rat usla da odbrani integritet Belgije, a na belgijskom sajtu pljuvacina po njemu u komentarima!! Ako niste antisrpski sovinisti, zasigurno ste srpski autosovinisti.

dzonikg

pre 9 godina

@istoricar
Iskreno mi pocele ove stranice malo da se gade.. Ocigledno se forsira zapadna propaganda pa makar se menjale i cinjenice u istoriji.
Kakav si to tzv istoricar ako ne znas da procitas makar na wikipediji ako nemas drugde.
KAD JE AUSTROUGARSKA OBJAVILA RAT SRBIJI RUSIJA JE SUTRADAN OBJAVILA RAT AUSTROUGARSKOJ.. A TEK ONDA JE ZBOG NEMACKA OBJAVILA RAT RUSIJI.. to su cinjenice koje imas svuda ali eto ti si neki nazovi istoricar izmisljotina a klasika uvek netacni komentari dobiji vise pluseva nego minusa.
Samo ovde dodjem da se iznerviram kad vidim kolika ljudska glupost i mrznja i koliko ne cenimo nista.

bojan

pre 9 godina

Godine ispiranja mozga od raznih nemacko-americkih agentura koje deluju u Srbiji kao sto su zene u crnom ,ho,fhp,centar za kulturnu kontaminaciju ,e-novine ,b92 dovele su do toga da su stasale degenericne generacije sa stokholmskim sindronom samoponistenja i autodestrukcije zahvaljujuci ovim enormno placenim zlocinackim organizacijama i medijima imamo fenomen da je jedan slobodarski,miroljubivi i plemeniti narod zahvaljujuci ovim zlocincima menntalim i medijskim terorom pretvoren u zlocinacki ,koljacki agresorki i monstruozni narod sa gomilama zombija koji setaju sa nacrtanim metama na celima trazeci kolektivno kaznjavanje od blagih miroljubivih i pacifistickih nemaca i amerikanaca za neviđene po njima zlocine u istoriji kao sto su ,srebrenica,skabrnja racak ovcara kolektivno ludilo brate Srbija je postala jedna velika ludnica u kojoj je neprijatelj prijatelj a prijatelj neprijatelj ali verujte ima nas koji smo preziveli ovaj uranijumsko mentalno medijski masakr

Jadni Poljaci?Ma NIJE VALJDA?

pre 9 godina

"Vidiš, ja se najviše sjetim jednoga od vaših "bratskih" i slavenskih dobročinstava, smicanja 20.000 Poljaka u Katinskoj šumi. Uradili biste vi to svakom od slavenskih naroda da ste bili u prilici... Fuj!
(dražen, 1. avgust 2014 19:09)"

MEDJUTIM :
"Od Velike armije većinu su činili Francuzi. Bilo ih je 450 000. Saveznici su činili ostatak. Tako je bilo 34 000 Austrijanaca, 95 000 Poljaka, 90 000 Nijemaca (24 000 Bavaraca, 20 000 Saksonaca, 20 000 Prusa, 17 000 Vestfalaca i nekoliko tisuća iz malih porajnjskih država), 30 000 Talijana, 25 000 Napolitanaca i ostali.

Bar je danas lako da se izguglaju podaci,u PAR SEKUNDI!

Rusof..

pre 9 godina

Bilo bi lepo da redakcija da link ka kompletnom govoru pa tek ond ada se Rusofili i Rusofobi uhvate u kostac :)

evo mali doprinos od mene:

Orginalni govor:
Обращение Президента России Владимира Путина
http://kremlin.ru/news/46385

Srbski prevod:
Говор Владимира Владимировича Путина, председника Руске Федерације
http://sivisoko.blogspot.de/2014/08/ispravljena-nepravda.html#more

marija

pre 9 godina

Biste Lenjina i Staljina su i dalje po Rusiji svugde , to je njihova doktrina...
... ruski narod je u boljsevickoj stogodisnjoj okupaciji koja ce se nadamo se zavrsiti uskoro i kada ce ruski narod rehabilitovati carsku porodicu i zameniti biste zlocinaca Staljina i Lenjina sa bistama Ruskog cara.
(Marija, 1. avgust 2014 20:26)

U Italiji postoji i danas bista Musolinija i Italjanima ne pada na pamet da je ruse. To je istorija. Pa bi po tebi oni i danas bili fasisti. Nece biti. Zamisli sta bi bilo kad bi Italjani srusili sve sto su njihovi zlikovci gradili... Treba citati, knjigu u sake.
To je jedna epoha, takva kakva je bila.

NIje poziv na nasilje, nego proteste!

pre 9 godina

Za Ukrajinci nisu Slaveni? A sto su Rusi radili Poljskoj i Poljacima? Koliko su ih ono pokokali u Katinskoj sumi? Koliko su pokokali Ceha, Slovaka, Poljaka u ime nekakve Kominterne? Koliko su Ukrajinaca izgladnjeli u dvadesetim i tridesetim godinama kada nisu pristali na kolektivizaciju? Naravno da je Europa puno toga naucila iz pogresaka u proslosti u pogledu Rusije. Zato i jesu danas tako oprezni. Jer tamo gdje ruski medo prodje, trava vise ne raste...Žalosno kako manipuliraju Slavenstvom.
(goran, 1. avgust 2014 20:30)

Klali su i na Balkanu slovenski narodi, zar ne?

Major

pre 9 godina

Nasa mala zemlja se nikada ne bi oslobodila od Turaka da smo ovoliko patili od depresije i bili bez imalo morala kao danas. I tada smo bili prekoravani od strane zapada (Nemacka i Austro-Ugarska) zbog 'velikosrpstva'. Bilo je pokusaja da se Srbija i Bugarska ujedine ali su obe i monarhiji i Rusiji takve ideje smetale. Mada su konkretne korake preduzeli Habzburzi. Otud carinski rat. Ali taj polet sto je Srbija imala sada nije prisutan u srpskom narodu. Mada se primeti u R Srpskoj.

NIje poziv na nasilje, nego proteste!

pre 9 godina

"(nije smesno, 1. avgust 2014 18:13) "

Pitanje je da li tak skup gas plaćamo braći ili plaćamo braći Bajatoviću, Vučiću, Dačiću?

lale su srbi granicari iz banata,ne backe i srema

pre 9 godina

jaki Sloveni sa trecinom ilirskotracanske i trecinom germanske krvi..
(Mi smo trecina Slovena,mi smo Balkanci, 2. avgust 2014 07:17)
pametni,sloven nije genetska grupa vec kulturolosko jezicka. da te malo uputim.bela rasa u evropi se sastoji iz vise fenotipa. nordijski, istocnoevropski (rusi), alpski (poljaci, cesi, slovaci), mediteranski, dinarski (srbi, hrvati). govorim o preovladjivanju mada ima u svakom narodu i ostalih fenotipa dobijenih usled mesanja kroz istoriju. sloven je pripadnik grupe naroda koja deli istu osnovu jezika, svetovnih i verskih tradicija (govorim o staroj slovenskoj veri) koji je ziveo na veoma velikom prostranstvu pa shodno geografiji i prilagodjavanju uslovima drugacije izgledao. to je sad vec eugenika. dinarski covek sa balkana nikako ne moze biti isti kao nordijac zbog geografskih i meteoroloskih uslova u kojima zivi. ilir, dacan, tracan je pleme tj. grupa naroda koja nije dovoljno istrazena i ne zna se ko su bili ustvari, ali to ne menja cinjenicu da su oni bili fenotipom tj podrasom dinarci.