Četvrtak, 31.07.2014.

09:27

"NATO nije spreman za napad Rusa"

NATO nije spreman da odgovori na vojnu pretnju iz Rusije i mora da se prilagodi kako bi bio u stanju da odgovori na "nekonvencionalan napad" te zemlje.

Izvor: Tanjug

"NATO nije spreman za napad Rusa" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

Stavros84

pre 9 godina

"a AFP podseća da je prema aktu svaka država članica obavezna da pomogne ako jedna od njih bude napadnuta."

Ukoliko Rusija napadne neku clanicu NATO-a npr eto Poljsku i dodje do sukoba 80% NATO clanica ce izaci iz te druzine ili sto je verovatnije samo sediti kuci i zaboraviti na rat. Tesko mi je da zamislim da ce evo uskoro i Crnogorci Hrvati Albanci Portugalci Slovenci Spanci slati vojnike da ginu. Svi su oni tamo da bi se ulizavali USA i ostalima i kao da ne sme neko da ih napadne jer imaju NATO clansku kartu. Pogotovo jer ima clanica kao sto je Hrv i Slo tako i Turska i Grcka koje bi radije ratovale medjusobno zbog teritorija nego za NATO.

Ivan London

pre 9 godina

Zasto bi Rusija napala NATO? Ovo je obican spin kao i 2003 sa Irackim oruzijem za masovno unistenje i navodnu mogucnost da isto pogodi London za manje od 45 minuta. Pametni ljudi ne veruju u bajke koje sluze za opravdanje povecanja drzavnih fondova za vojnu industriju. Rusija treba da bude strateski partner a ne neko cudoviste kojim treba da se plase poreski obveznici u Velikoj Britaniji i EU. Uostalom koliko bogatih Rusa zivi i radi u Londonu, kupili su malte ne ceo Mayfair. War on bullshit.

qsar

pre 9 godina

NATO savez je formiran zbog SSSR-a, a ne zbog Ruske Federacije. Sad kad Rusija na čelu sa Putinom postaje izvor destabilizacije istočne Evrope i nakon šta Putin otvoreno žali za SSSR-om, normalno je da NATO mobilizuje snage i pokazuje mišiće.

Međutim, premda Ruska Federacija nastavlja sa ekspanzionističkom politikom carske i komunističke Rusije (u poslednje 2 decenije Rusija je vodila desetak ratova ili naoružavala pobunjenike i ruska se vojska nelegalno nalazi u Moldavi, Gruziji i Ukrajini) gotovo je nemoguće da će Rusija napasti člana NATO-saveza jer bi to onda bio kraj za Rusiju. NATO-savez izdvaja svake godine 20-ak puta više novaca za vojsku od Rusije i ima 10 puta više stanovnika. Uz to, Kina sigurno ne bi sedila skrštenih ruku već bi okupirala ruski Daleki istok, jer ta je retko naseljena teritorija pre stotinjak godina bila kineska.

Rusija ima drugi scenario za istočnu Evropu, a on nije vojne prirode. U Moskvi smatraju da će se EU raspasti, pa će Poljsku, Mađarsku, Baltik, Rumuniju i Bugarsku usisati u svoju sferu i tako posredno odlučivati na događaje na zapadu Evrope.

ice9

pre 9 godina

Treba rusija da instalira raketne stitova na kubi cisto da vidimo kako ce retardi da reaguju, tj imaju fore na celoj juznoj americi posto niko ne voli amere bas previse.

dejan

pre 9 godina

Lagano se od Rusije pravi nova pretnja, novi hladni rat, krecu nova izdvajanja za proizvodnju oruzja, koje ce finansirati najvise Nemacka, a placace ga SAD-u sve zarad pretnje koju izmisljaju, jer zafalilo love, a drugacije se ne moze...

george

pre 9 godina

Na ovome svetu mogu da kazem sto se desava, to nije istina.. mislim na ovome svetu sto bi naglasio da propaganda sto vecina kazu da o ovome, nije istina???!!! Z

mare

pre 9 godina

Kad bi slucajno udarili Rusi, tako bi se lepo raspao vas NATO. Ostali bi samo Amerikanci i Britanci, svi ostali bi digli ruke, jer su u tom savezu ionako samo iz koristi.

antiputin

pre 9 godina

Ima smisla u ovome sto tvrdi NATO.
Decenijama slusamo pricice o jadnim rusima, nakon raspada SSSR-a, kako ih je unistio zapad. Samo li su malo rusi uhvaliti vazduha, nakon skoka cena nafte 2004-te, odma su poceli da okupiraju zemlje u regionu.
Ovo sto se dogadja u Ukrajini, nije nikakav slucajan razvoj dogadjaja i nekakav odgovor na sirenje NATO-a kako nam to predstavljaju rusofilski mediji, nego je to slika stvarnih aspiracije Rusije u regionu. Ukrajina kao manji sused ima da slusa sta joj prica sto puta jaci komsija.
Na kraju krajeva, i ovde u Srbiji su instalirali svoje srafove, koji su vec uspeli da izgrade rusku bazu, da nam namaknu omcu oko u vidu dugova prodajuci gas po nerealnim cenama, da im poklone dobar deo u ruke energetskog sektora, da instaliraju kojekakve fasisticke pokrete... politicki napadi iz Srbije na Crnu goru, koji vec traju 10-ak godina, su upravo smisljeni od rusofila, zato sto im CG ne dozvoljava izgradnju vojne baze na moru, kao sto smo mi dozvolili kod Nisa. I sve je to propraceno pricama kako nas zapad okupira.
Nije sve sto radi Rusija, propraceno oruzjem. Pre nego li su krenuli na Ukrajinu, prvo su pokusali tamo da instaliraju svoje vlasti. Oruzani napad je usledio tek kada se to izjalovilo. Mogu samo da kazem da smo mi u neku ruku srecni, sto smo daleko od Rusije i duboko u zoni zapadnih interesa, te steta koju mogu da nam naprave nije tolika, al definitivno mogu da izazovu neku nestabilnost.

Kole

pre 9 godina

Demonizacija i povika "Drz'te lopova" se nastavlja. Oni koji su razorili Irak, Libiju, koji i dan danas ubijaju stotine civila dnevno... oni se kao plase necijeg napada?

LordOfWar

pre 9 godina

I posle Rusa Kinezi, posle Kineza Marsovci i takticke jedinice za podrsku clanica alijanse na Marsu...Zivela prodaja oruzja i degradacija ljudske rase.

Majka Priroda

pre 9 godina

Ko još veruje u ovakvu bezobraznu propagandu ( od strane bilo kog učesnika u bilo kom sukobu kroz celu istoriju)?! Ništa nismo naučili- glavonje zakuvavaju ratove od kojih se bogate a sve ostalo im je kolateralna šteta! Ne bi me iznenadilo da je planeta Zemlja u nekom galaktičkom karantinu jer smo opasni po sebe i po okolinu!

miki

pre 9 godina

Nato i gladni ratoprivrednici moraju da imaju neprijatelja jer brz njega nema zarade. Prema tome, izjava ovih poslanika je samo rezultat mesavine lobiranja interesnih grupa, americke spoljne politike i bolrsnog populizma. Dok siromastvo iz godine u godinu u Britaniji raste, mala grupa se vise i vise bogati na racun ostalih pa makar to i znacilo vodjenjr ratova.

Zlopamtilo

pre 9 godina

Racionalno bi bilo da se NATO raspusti ,kao jedini preostali relikt hladnog rata .Ali ,wtf ,šta je danas u geopolitici razumno .Sve ovo nam se danas i dešava zbog toga što je NATO postao svrha postojanja sam sebi pa tako i putem nekonvencionalnih "kanala" generiše kojekakve "majdane" ,"otpore" i slične raznobojne revolucije te je tako na kraju uspeo da isprovocira nekonvencionalan odgovor Rusije pa sad treba da da nekonvencionalan odgovor na taj odgovor .Od tih odgovora i uvođenja demokratije NATO je malte ne ceo svet uvukao u gomilu lokalnih ratnih sukoba tako da nam samo još fali da se osavremene i spreme za budućnost da nas sprže do kraja .

Bojan

pre 9 godina

Tacno su uradili sta su planirali. Podjarili Ukrajinu, isprovocirali Rusiju da ocekivano reaguje. Napravili dramu kao de ce krenuti Treci Svetski Rat, i sada se budzeti otvaraju i prodaja oruzija krece na veliko gde su glavni snabdevaci Amerika i Britanija.

Umesto Ukrajina da prestane sa napadima i da trazi politicko resenje kroz pregovore, njeno novoinstalirano rukovodstvo vodi NATO politiku. Narod strada, a koga briga za to kada puno para je u igri za sve koji vode ovu glupu i bespotrebnu igranku. Narod su ovce.

milisav

pre 9 godina

Rusija i Amerika znaju vrlo dobro šta rade, pretnje po medijima o međusobnom napadanju služe za narod, da ima o čemu da misli, priča i međusobno nadmudruje. Amerika trenutno jako dobro zarađuje na prodaji oružja u Izraelu, Siriji, Iraku...i ne zanimaju je nova tržišta. Rusija ima Ukrajinu, u kojoj sukobi mogu da traju još godinama i Ukrajinska vojska kao i proruske snage su njeni glavni klijenti. Uvođenje "sankcija" Rusiji od strane EU i SAD znači to, da oni neće prodavati oružje Ukrajini i separatistima. Na taj način je krug zatvoren i svi su više nego zadovoljni.

ns posmatrac

pre 9 godina

"Rizik od napada Rusije na neku članicu NATO-a, čak i ako je mali - značajan je."

Znaci i NATO je svestan da je rizik mali ali treba upumpati milijarde u posustalu industriu oruzja.

Zasto bi Rusija napala clanicu NATO? Rusija samo nezeli da joj nato dodje pred vrata posto je suvise svesna sta to znaci za Rusiju a i imala je prilike da vidi kako NATO deluje po svetu.

Inace sada Rusi deluju u skladu sa zapadnom doktrinom o sukobima niskog inteziteta i nerade nista sto vec SAD i NATO nisu radili po svetu vise puta.

Ukrinci su mogli da ostanu neutralni ali cim su izabrali strau prolase ko bosi preko trnja.

Ћезо рца

pre 9 godina

Ови су се баш погубили. Једини агресивно-злочиначки елемент у последњих 50 година на планети Земљи је НАТО. Док се то бандитско удружење не расформира ништа од светског мира.

Mirko P

pre 9 godina

Da da alijansa nije smatrala Rusiju ne prijateljskom zemljom, zadnjih 20 godina. To rece ozbiljan, odrastao, odgovoran covek, i to da ne trepne.
Lazu vise nego dnevne novine u Srbiji!!!!!!!!

smesno

pre 9 godina

Bas se pitam kako bi se Evropa odbranila od Rusa?Par raketa i cao Evropo.
Bolje bi bilo da on ne zapreti...inace ce se preselimo iz Evrope.

Мишко

pre 9 godina

НАТО је претња Русији и ову кризу у Украини сте ви изазвали како би сте се приближили њеним границама.Сву истину сте окренули наопачке.Сво зло овога света углавном долази од вас.

pera

pre 9 godina

Ma kakvi spreman, to SAD zele da svi drugi ginu za njihove budalaste hirove.
Elem, ekskluzivna vest pre tri sata na nekim zapadnim medjima (npr. the Independent i neki manje poznati): Putin i Merkelova rade na tajnom planu za resenje ukrajinske situacije.
Ako se to desi, moze SAD da se spakuje i da se bavi sobom, a ne Evropom.

Mele

pre 9 godina

NATO-u je problem nuklerano odužje,jer od toga nema zaštite.Zato im je bolje da se smire i da više ne izazivju Rusiju,jer strpljenju ima kraj.

Nenad

pre 9 godina

Sve mi vise mirise na to da megakorporacije koje prodaju oruzje zele zaradu pa cak i preko leseva
Link je vezan za Izrael i Gazu ali tema je ista
http://motherboard.vice.com/read/how-the-military-tech-israel-uses-in-gaza-will-be-exported-around-the-world

Proka

pre 9 godina

@ Preporod namenske industrije na vidiku. Vreme je da se kupuju akcije Lokida, Nortropa itd.
(Joda, 31. jul 2014 09:40)

Neka bude svima jasno, 5 država stalnih članica saveta bezbednosti su 5 država najvećih proizvodjača oružja na svetu, strašno!

Block

pre 9 godina

Sta ako neko u Rusiji utvrdi da su Rusi u npr. Estoniji ugrozeni I da treba da ih zastite? Verovatnoca je mala ali nije potpuno iskljucena. Kako bi uopste reagovao Nato na napad na svoju clanicu? Realno, u ovom trenutku nikako, naprosto takva mogucnost se nije ozbiljno razmatrala pa ne postoji ni strategija. Sankcije su uglavnom nefunkcionalne, a cesto I kontraproduktivne, na kratak rok.

Ako krene novi hladni rat (sustinski vec je I poceo), sa trkom u naoruzanju, Rusija preti da se raspadne kao onomad SSSR. Moglo bi na kraju da im presedne ovo igranje sa Ukrajinom. Dugorocno Kini je Zapad mnogo znacajniji ekonomski partner u smislu trzista, investicija I transfefa tehnologija, nego sto ce Rusija ikada biti. Zapad je pokazao da ekonomski interes mogu da stave po strani ako procene da su politicki ugrozeni. Sigurno se nece Kinezi tako lako odreci zapada, kao sto rusofili ocekuju. Rusi ce ostati sami, sa Belorusima, S Korejom I eventualno Venecuelom. Neko naprosto ne uci na greskama pa to ti je.

Petar

pre 9 godina

Mi se ovde cudimo,a sticajem okolnosi komuniciram sa dosta stranaca i ovakve stvari prolaze kao dobar dan. Nemci,Englezi,Francuzi,Rumuni...cak i Bugari (hrvate i slicne ne bih racunao,oni su se pokazali jos u Staljingradu). E zato mora da se ima jaka vojska i zato Rusi moraju da jacaju armiju svakim danom,jer da su neka boranija,odavno bi ih rastrgli.

Petar

pre 9 godina

Svi se prave pametni, cak i mi ovde komentarisuci. Ne shvatamo da je bilo kakvo igranje sa recju "rat" opasno. Jer rat moze da se desi veoma lako, a onda nastaje nistavilo, smrt, beda, jad, nesreca i ocaj i sanja se mir. Mir koji sada imamo a olako ga shvatamo jer nastavljamo da pametujemo geopolitici i strategijama. Covecanstvo izgleda nikada ne uci i civilizacijski se vrtimo u krug. Progres nula.

Nenad

pre 9 godina

Dal ste bre normalni kakav rat? Kakav napad? Bas mislite da su Rusi toliko ludi i da su toliko zli kako ih predstavljate da ce da zapocnu III svetski rat. Ovo je klasicna propaganda i pokusaj da se poveca vojni budzet.

Bureka Oboma

pre 9 godina

(Joda, 31. jul 2014 09:40)
Bravo za komentar!
Smislili generalčići kako da iscede još parice iz budžeta, huškajući neprestano, paleći okolo, jer drugog pristojnijeg posla i nemaju..
Taj savez je trebao da se raspadne padom Warshaw-skog pakta, ali su mu izmislili novu namenu, čiju smo blagost mi osetili na koži, u vidu Milosrdnog Andjela, pa su sada nešto kao humanitarna organizacija?!?!

obi van

pre 9 godina

Evo koliko nije spreman:
http://de.ria.ru/infographiken/20140721/269064383.html
Zanimljivo da se svi manevri NATOa u Ukrajini ukrstaju u Septembru

Goran

pre 9 godina

"Alijansa nije smatrala Rusiju protivnikom ili potencijalnom pretnjom u proteklih 20 godina. Sada je primorana da to učini posle nedavnih akcija Rusije", stoji u dokumentu Odbora za odbranu."

Pricam ti pricu ... dokle idu njihove lazi.

neko

pre 9 godina

"Alijansa nije smatrala Rusiju protivnikom ili potencijalnom pretnjom u proteklih 20 godina. Sada je primorana da to učini posle nedavnih akcija Rusije", stoji u dokumentu Odbora za odbranu.

Rece to i grohotom se nasmeja..........

jer opšte je poznato da se vatra gasi vatrom...

pre 9 godina

***Poslanici smatraju da bi NATO, u Osnivački akt trebalo da uvede mogućnost da koristi hakerske napade i "neregularne milicije",***
A zašto se odreći i terorističkih akcija, otmica i maltretiranja i ubijanja otetih civila, biološkog i hemijskog oružja, kao i "prljave atomske bombe"?

zoran1965

pre 9 godina

ej bre rusofili, pa SSSR je bankrotiro kada se trko sa amerima(a pljačkao je pola evrope) . šta mislite da će falična ZND bolje da prodje ?

Ironicni semenkari

pre 9 godina

Ајмо, народе, навали, навали! Јефтино - муниција, тенкови, авиони! Ајмо, још мало па нестало! Јефтино! У пола цене! Може и на кредит, може и на рате! Купите оружје да се одбраните од агресивне Русије! Свакој кући по један тенак! Ко има више, може и носач авиЈона! Ајмо, ајмо! Мечићи свих калибара! Ножови, пушкови, топи, куршуми на барут!

Е, Европо... земљо британско-америчких семенкара смрти...

misko

pre 9 godina

NATO bi trebao Baltičkim i Istočno Evropskim zemljama da proda novije naoružanje za stotinak milijardi evra a Rusija Srbiji za jedno 5 milijardi evra.to bi bilo za početak da se odloži "napad."

mikeli

pre 9 godina

Naravno da nije spreman.Nije im to Libija,Irak,Srbija...mada i sto se nas tice,pruzen je zaprepascujuce dobar otpor za Nato standarde.Nece biti konflikta izmedju Nato i Rusije jer bi onda bilo,citiracu iz jednog filma,/sheat,there goes the planet/

Smarty

pre 9 godina

Ovo nije nista drugo do nastavak kampanje americke "pudlice", koja ovakvom ratno-huskackom galamom zeli da pokaze "gazdi" da je ljuta sto je gazda pronasao nove pudlice, blize njegovom glavnom strateskom cilju. Gubitak uloge "glavne pudlice" zna da zaboli, pogotovo ekonomski, a ako tome dodamo sve vece distanciranje EU od Britanije, sve je jasno.

mimmo

pre 9 godina

u strahu su velike oci ! Ali nije to u pitanju , podizu nivo straha u narodu da bi opravdali sav taj novac koji ce uloziti u vojsku i pokrenuti stampariju novca tj vojnu industriju ! Pola sveta gladuje ! Pa se pitam gde je ljudskost u vama .

AAF

pre 9 godina

Priznanje da je Hladni rat u fazi kada jasno treba imenovati neprijatelja.Spoljna politika Srbije je takva da ce se verovatno i Srbija naci na spisku nepriljatelja,kao Saveznik Rusije u ovom Hladnom ratu,u odnosu na eU i NATO.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

Otkud ovaj kompleks proganjanog indijanca? Iz čega proizilazi da Rusija preti da napadne NATO? Čak iako napadne Ukrajinu, no nije napad na NATO.

Pedja J7

pre 9 godina

Stvarno je situacija mnogo ozbiljna, fali samo jedan ishitren i glup potez, i evo nama ludila, i WW3... Da li je moguce da su ljudi tolike zveri?
Zasto NATO cacka mecku, pa nije Rusija Srbija, nego sila, koja trenutno trpi provokacije i pita se "Kad je dosta"?!
Najgore od svega, ovi koji zagovaraju vojne intervencije i haos, ne bi ni osetili rat, a deca "obicnih ljudi" bi pisala novu istoriju i stradanja.

pcdoktor

pre 9 godina

nesto razmisljam da njima bre nije ovaj nato ko javno preduzece izmisle pretnju naprave frku kao mora da se plati i onda odatle kradu pare........

Pedja J7

pre 9 godina

Stvarno je situacija mnogo ozbiljna, fali samo jedan ishitren i glup potez, i evo nama ludila, i WW3... Da li je moguce da su ljudi tolike zveri?
Zasto NATO cacka mecku, pa nije Rusija Srbija, nego sila, koja trenutno trpi provokacije i pita se "Kad je dosta"?!
Najgore od svega, ovi koji zagovaraju vojne intervencije i haos, ne bi ni osetili rat, a deca "obicnih ljudi" bi pisala novu istoriju i stradanja.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

Otkud ovaj kompleks proganjanog indijanca? Iz čega proizilazi da Rusija preti da napadne NATO? Čak iako napadne Ukrajinu, no nije napad na NATO.

pcdoktor

pre 9 godina

nesto razmisljam da njima bre nije ovaj nato ko javno preduzece izmisle pretnju naprave frku kao mora da se plati i onda odatle kradu pare........

Ironicni semenkari

pre 9 godina

Ајмо, народе, навали, навали! Јефтино - муниција, тенкови, авиони! Ајмо, још мало па нестало! Јефтино! У пола цене! Може и на кредит, може и на рате! Купите оружје да се одбраните од агресивне Русије! Свакој кући по један тенак! Ко има више, може и носач авиЈона! Ајмо, ајмо! Мечићи свих калибара! Ножови, пушкови, топи, куршуми на барут!

Е, Европо... земљо британско-америчких семенкара смрти...

LordOfWar

pre 9 godina

I posle Rusa Kinezi, posle Kineza Marsovci i takticke jedinice za podrsku clanica alijanse na Marsu...Zivela prodaja oruzja i degradacija ljudske rase.

mimmo

pre 9 godina

u strahu su velike oci ! Ali nije to u pitanju , podizu nivo straha u narodu da bi opravdali sav taj novac koji ce uloziti u vojsku i pokrenuti stampariju novca tj vojnu industriju ! Pola sveta gladuje ! Pa se pitam gde je ljudskost u vama .

jer opšte je poznato da se vatra gasi vatrom...

pre 9 godina

***Poslanici smatraju da bi NATO, u Osnivački akt trebalo da uvede mogućnost da koristi hakerske napade i "neregularne milicije",***
A zašto se odreći i terorističkih akcija, otmica i maltretiranja i ubijanja otetih civila, biološkog i hemijskog oružja, kao i "prljave atomske bombe"?

Kole

pre 9 godina

Demonizacija i povika "Drz'te lopova" se nastavlja. Oni koji su razorili Irak, Libiju, koji i dan danas ubijaju stotine civila dnevno... oni se kao plase necijeg napada?

Nenad

pre 9 godina

Dal ste bre normalni kakav rat? Kakav napad? Bas mislite da su Rusi toliko ludi i da su toliko zli kako ih predstavljate da ce da zapocnu III svetski rat. Ovo je klasicna propaganda i pokusaj da se poveca vojni budzet.

Bureka Oboma

pre 9 godina

(Joda, 31. jul 2014 09:40)
Bravo za komentar!
Smislili generalčići kako da iscede još parice iz budžeta, huškajući neprestano, paleći okolo, jer drugog pristojnijeg posla i nemaju..
Taj savez je trebao da se raspadne padom Warshaw-skog pakta, ali su mu izmislili novu namenu, čiju smo blagost mi osetili na koži, u vidu Milosrdnog Andjela, pa su sada nešto kao humanitarna organizacija?!?!

dejan

pre 9 godina

Lagano se od Rusije pravi nova pretnja, novi hladni rat, krecu nova izdvajanja za proizvodnju oruzja, koje ce finansirati najvise Nemacka, a placace ga SAD-u sve zarad pretnje koju izmisljaju, jer zafalilo love, a drugacije se ne moze...

Ћезо рца

pre 9 godina

Ови су се баш погубили. Једини агресивно-злочиначки елемент у последњих 50 година на планети Земљи је НАТО. Док се то бандитско удружење не расформира ништа од светског мира.

ns posmatrac

pre 9 godina

"Rizik od napada Rusije na neku članicu NATO-a, čak i ako je mali - značajan je."

Znaci i NATO je svestan da je rizik mali ali treba upumpati milijarde u posustalu industriu oruzja.

Zasto bi Rusija napala clanicu NATO? Rusija samo nezeli da joj nato dodje pred vrata posto je suvise svesna sta to znaci za Rusiju a i imala je prilike da vidi kako NATO deluje po svetu.

Inace sada Rusi deluju u skladu sa zapadnom doktrinom o sukobima niskog inteziteta i nerade nista sto vec SAD i NATO nisu radili po svetu vise puta.

Ukrinci su mogli da ostanu neutralni ali cim su izabrali strau prolase ko bosi preko trnja.

AAF

pre 9 godina

Priznanje da je Hladni rat u fazi kada jasno treba imenovati neprijatelja.Spoljna politika Srbije je takva da ce se verovatno i Srbija naci na spisku nepriljatelja,kao Saveznik Rusije u ovom Hladnom ratu,u odnosu na eU i NATO.

mare

pre 9 godina

Kad bi slucajno udarili Rusi, tako bi se lepo raspao vas NATO. Ostali bi samo Amerikanci i Britanci, svi ostali bi digli ruke, jer su u tom savezu ionako samo iz koristi.

neko

pre 9 godina

"Alijansa nije smatrala Rusiju protivnikom ili potencijalnom pretnjom u proteklih 20 godina. Sada je primorana da to učini posle nedavnih akcija Rusije", stoji u dokumentu Odbora za odbranu.

Rece to i grohotom se nasmeja..........

Мишко

pre 9 godina

НАТО је претња Русији и ову кризу у Украини сте ви изазвали како би сте се приближили њеним границама.Сву истину сте окренули наопачке.Сво зло овога света углавном долази од вас.

obi van

pre 9 godina

Evo koliko nije spreman:
http://de.ria.ru/infographiken/20140721/269064383.html
Zanimljivo da se svi manevri NATOa u Ukrajini ukrstaju u Septembru

Goran

pre 9 godina

"Alijansa nije smatrala Rusiju protivnikom ili potencijalnom pretnjom u proteklih 20 godina. Sada je primorana da to učini posle nedavnih akcija Rusije", stoji u dokumentu Odbora za odbranu."

Pricam ti pricu ... dokle idu njihove lazi.

Zlopamtilo

pre 9 godina

Racionalno bi bilo da se NATO raspusti ,kao jedini preostali relikt hladnog rata .Ali ,wtf ,šta je danas u geopolitici razumno .Sve ovo nam se danas i dešava zbog toga što je NATO postao svrha postojanja sam sebi pa tako i putem nekonvencionalnih "kanala" generiše kojekakve "majdane" ,"otpore" i slične raznobojne revolucije te je tako na kraju uspeo da isprovocira nekonvencionalan odgovor Rusije pa sad treba da da nekonvencionalan odgovor na taj odgovor .Od tih odgovora i uvođenja demokratije NATO je malte ne ceo svet uvukao u gomilu lokalnih ratnih sukoba tako da nam samo još fali da se osavremene i spreme za budućnost da nas sprže do kraja .

Mirko P

pre 9 godina

Da da alijansa nije smatrala Rusiju ne prijateljskom zemljom, zadnjih 20 godina. To rece ozbiljan, odrastao, odgovoran covek, i to da ne trepne.
Lazu vise nego dnevne novine u Srbiji!!!!!!!!

Bojan

pre 9 godina

Tacno su uradili sta su planirali. Podjarili Ukrajinu, isprovocirali Rusiju da ocekivano reaguje. Napravili dramu kao de ce krenuti Treci Svetski Rat, i sada se budzeti otvaraju i prodaja oruzija krece na veliko gde su glavni snabdevaci Amerika i Britanija.

Umesto Ukrajina da prestane sa napadima i da trazi politicko resenje kroz pregovore, njeno novoinstalirano rukovodstvo vodi NATO politiku. Narod strada, a koga briga za to kada puno para je u igri za sve koji vode ovu glupu i bespotrebnu igranku. Narod su ovce.

Proka

pre 9 godina

@ Preporod namenske industrije na vidiku. Vreme je da se kupuju akcije Lokida, Nortropa itd.
(Joda, 31. jul 2014 09:40)

Neka bude svima jasno, 5 država stalnih članica saveta bezbednosti su 5 država najvećih proizvodjača oružja na svetu, strašno!

mikeli

pre 9 godina

Naravno da nije spreman.Nije im to Libija,Irak,Srbija...mada i sto se nas tice,pruzen je zaprepascujuce dobar otpor za Nato standarde.Nece biti konflikta izmedju Nato i Rusije jer bi onda bilo,citiracu iz jednog filma,/sheat,there goes the planet/

pera

pre 9 godina

Ma kakvi spreman, to SAD zele da svi drugi ginu za njihove budalaste hirove.
Elem, ekskluzivna vest pre tri sata na nekim zapadnim medjima (npr. the Independent i neki manje poznati): Putin i Merkelova rade na tajnom planu za resenje ukrajinske situacije.
Ako se to desi, moze SAD da se spakuje i da se bavi sobom, a ne Evropom.

Majka Priroda

pre 9 godina

Ko još veruje u ovakvu bezobraznu propagandu ( od strane bilo kog učesnika u bilo kom sukobu kroz celu istoriju)?! Ništa nismo naučili- glavonje zakuvavaju ratove od kojih se bogate a sve ostalo im je kolateralna šteta! Ne bi me iznenadilo da je planeta Zemlja u nekom galaktičkom karantinu jer smo opasni po sebe i po okolinu!

Petar

pre 9 godina

Mi se ovde cudimo,a sticajem okolnosi komuniciram sa dosta stranaca i ovakve stvari prolaze kao dobar dan. Nemci,Englezi,Francuzi,Rumuni...cak i Bugari (hrvate i slicne ne bih racunao,oni su se pokazali jos u Staljingradu). E zato mora da se ima jaka vojska i zato Rusi moraju da jacaju armiju svakim danom,jer da su neka boranija,odavno bi ih rastrgli.

george

pre 9 godina

Na ovome svetu mogu da kazem sto se desava, to nije istina.. mislim na ovome svetu sto bi naglasio da propaganda sto vecina kazu da o ovome, nije istina???!!! Z

smesno

pre 9 godina

Bas se pitam kako bi se Evropa odbranila od Rusa?Par raketa i cao Evropo.
Bolje bi bilo da on ne zapreti...inace ce se preselimo iz Evrope.

Mele

pre 9 godina

NATO-u je problem nuklerano odužje,jer od toga nema zaštite.Zato im je bolje da se smire i da više ne izazivju Rusiju,jer strpljenju ima kraj.

Smarty

pre 9 godina

Ovo nije nista drugo do nastavak kampanje americke "pudlice", koja ovakvom ratno-huskackom galamom zeli da pokaze "gazdi" da je ljuta sto je gazda pronasao nove pudlice, blize njegovom glavnom strateskom cilju. Gubitak uloge "glavne pudlice" zna da zaboli, pogotovo ekonomski, a ako tome dodamo sve vece distanciranje EU od Britanije, sve je jasno.

Petar

pre 9 godina

Svi se prave pametni, cak i mi ovde komentarisuci. Ne shvatamo da je bilo kakvo igranje sa recju "rat" opasno. Jer rat moze da se desi veoma lako, a onda nastaje nistavilo, smrt, beda, jad, nesreca i ocaj i sanja se mir. Mir koji sada imamo a olako ga shvatamo jer nastavljamo da pametujemo geopolitici i strategijama. Covecanstvo izgleda nikada ne uci i civilizacijski se vrtimo u krug. Progres nula.

misko

pre 9 godina

NATO bi trebao Baltičkim i Istočno Evropskim zemljama da proda novije naoružanje za stotinak milijardi evra a Rusija Srbiji za jedno 5 milijardi evra.to bi bilo za početak da se odloži "napad."

miki

pre 9 godina

Nato i gladni ratoprivrednici moraju da imaju neprijatelja jer brz njega nema zarade. Prema tome, izjava ovih poslanika je samo rezultat mesavine lobiranja interesnih grupa, americke spoljne politike i bolrsnog populizma. Dok siromastvo iz godine u godinu u Britaniji raste, mala grupa se vise i vise bogati na racun ostalih pa makar to i znacilo vodjenjr ratova.

Nenad

pre 9 godina

Sve mi vise mirise na to da megakorporacije koje prodaju oruzje zele zaradu pa cak i preko leseva
Link je vezan za Izrael i Gazu ali tema je ista
http://motherboard.vice.com/read/how-the-military-tech-israel-uses-in-gaza-will-be-exported-around-the-world

Ivan London

pre 9 godina

Zasto bi Rusija napala NATO? Ovo je obican spin kao i 2003 sa Irackim oruzijem za masovno unistenje i navodnu mogucnost da isto pogodi London za manje od 45 minuta. Pametni ljudi ne veruju u bajke koje sluze za opravdanje povecanja drzavnih fondova za vojnu industriju. Rusija treba da bude strateski partner a ne neko cudoviste kojim treba da se plase poreski obveznici u Velikoj Britaniji i EU. Uostalom koliko bogatih Rusa zivi i radi u Londonu, kupili su malte ne ceo Mayfair. War on bullshit.

antiputin

pre 9 godina

Ima smisla u ovome sto tvrdi NATO.
Decenijama slusamo pricice o jadnim rusima, nakon raspada SSSR-a, kako ih je unistio zapad. Samo li su malo rusi uhvaliti vazduha, nakon skoka cena nafte 2004-te, odma su poceli da okupiraju zemlje u regionu.
Ovo sto se dogadja u Ukrajini, nije nikakav slucajan razvoj dogadjaja i nekakav odgovor na sirenje NATO-a kako nam to predstavljaju rusofilski mediji, nego je to slika stvarnih aspiracije Rusije u regionu. Ukrajina kao manji sused ima da slusa sta joj prica sto puta jaci komsija.
Na kraju krajeva, i ovde u Srbiji su instalirali svoje srafove, koji su vec uspeli da izgrade rusku bazu, da nam namaknu omcu oko u vidu dugova prodajuci gas po nerealnim cenama, da im poklone dobar deo u ruke energetskog sektora, da instaliraju kojekakve fasisticke pokrete... politicki napadi iz Srbije na Crnu goru, koji vec traju 10-ak godina, su upravo smisljeni od rusofila, zato sto im CG ne dozvoljava izgradnju vojne baze na moru, kao sto smo mi dozvolili kod Nisa. I sve je to propraceno pricama kako nas zapad okupira.
Nije sve sto radi Rusija, propraceno oruzjem. Pre nego li su krenuli na Ukrajinu, prvo su pokusali tamo da instaliraju svoje vlasti. Oruzani napad je usledio tek kada se to izjalovilo. Mogu samo da kazem da smo mi u neku ruku srecni, sto smo daleko od Rusije i duboko u zoni zapadnih interesa, te steta koju mogu da nam naprave nije tolika, al definitivno mogu da izazovu neku nestabilnost.

ice9

pre 9 godina

Treba rusija da instalira raketne stitova na kubi cisto da vidimo kako ce retardi da reaguju, tj imaju fore na celoj juznoj americi posto niko ne voli amere bas previse.

zoran1965

pre 9 godina

ej bre rusofili, pa SSSR je bankrotiro kada se trko sa amerima(a pljačkao je pola evrope) . šta mislite da će falična ZND bolje da prodje ?

milisav

pre 9 godina

Rusija i Amerika znaju vrlo dobro šta rade, pretnje po medijima o međusobnom napadanju služe za narod, da ima o čemu da misli, priča i međusobno nadmudruje. Amerika trenutno jako dobro zarađuje na prodaji oružja u Izraelu, Siriji, Iraku...i ne zanimaju je nova tržišta. Rusija ima Ukrajinu, u kojoj sukobi mogu da traju još godinama i Ukrajinska vojska kao i proruske snage su njeni glavni klijenti. Uvođenje "sankcija" Rusiji od strane EU i SAD znači to, da oni neće prodavati oružje Ukrajini i separatistima. Na taj način je krug zatvoren i svi su više nego zadovoljni.

Block

pre 9 godina

Sta ako neko u Rusiji utvrdi da su Rusi u npr. Estoniji ugrozeni I da treba da ih zastite? Verovatnoca je mala ali nije potpuno iskljucena. Kako bi uopste reagovao Nato na napad na svoju clanicu? Realno, u ovom trenutku nikako, naprosto takva mogucnost se nije ozbiljno razmatrala pa ne postoji ni strategija. Sankcije su uglavnom nefunkcionalne, a cesto I kontraproduktivne, na kratak rok.

Ako krene novi hladni rat (sustinski vec je I poceo), sa trkom u naoruzanju, Rusija preti da se raspadne kao onomad SSSR. Moglo bi na kraju da im presedne ovo igranje sa Ukrajinom. Dugorocno Kini je Zapad mnogo znacajniji ekonomski partner u smislu trzista, investicija I transfefa tehnologija, nego sto ce Rusija ikada biti. Zapad je pokazao da ekonomski interes mogu da stave po strani ako procene da su politicki ugrozeni. Sigurno se nece Kinezi tako lako odreci zapada, kao sto rusofili ocekuju. Rusi ce ostati sami, sa Belorusima, S Korejom I eventualno Venecuelom. Neko naprosto ne uci na greskama pa to ti je.

qsar

pre 9 godina

NATO savez je formiran zbog SSSR-a, a ne zbog Ruske Federacije. Sad kad Rusija na čelu sa Putinom postaje izvor destabilizacije istočne Evrope i nakon šta Putin otvoreno žali za SSSR-om, normalno je da NATO mobilizuje snage i pokazuje mišiće.

Međutim, premda Ruska Federacija nastavlja sa ekspanzionističkom politikom carske i komunističke Rusije (u poslednje 2 decenije Rusija je vodila desetak ratova ili naoružavala pobunjenike i ruska se vojska nelegalno nalazi u Moldavi, Gruziji i Ukrajini) gotovo je nemoguće da će Rusija napasti člana NATO-saveza jer bi to onda bio kraj za Rusiju. NATO-savez izdvaja svake godine 20-ak puta više novaca za vojsku od Rusije i ima 10 puta više stanovnika. Uz to, Kina sigurno ne bi sedila skrštenih ruku već bi okupirala ruski Daleki istok, jer ta je retko naseljena teritorija pre stotinjak godina bila kineska.

Rusija ima drugi scenario za istočnu Evropu, a on nije vojne prirode. U Moskvi smatraju da će se EU raspasti, pa će Poljsku, Mađarsku, Baltik, Rumuniju i Bugarsku usisati u svoju sferu i tako posredno odlučivati na događaje na zapadu Evrope.

Stavros84

pre 9 godina

"a AFP podseća da je prema aktu svaka država članica obavezna da pomogne ako jedna od njih bude napadnuta."

Ukoliko Rusija napadne neku clanicu NATO-a npr eto Poljsku i dodje do sukoba 80% NATO clanica ce izaci iz te druzine ili sto je verovatnije samo sediti kuci i zaboraviti na rat. Tesko mi je da zamislim da ce evo uskoro i Crnogorci Hrvati Albanci Portugalci Slovenci Spanci slati vojnike da ginu. Svi su oni tamo da bi se ulizavali USA i ostalima i kao da ne sme neko da ih napadne jer imaju NATO clansku kartu. Pogotovo jer ima clanica kao sto je Hrv i Slo tako i Turska i Grcka koje bi radije ratovale medjusobno zbog teritorija nego za NATO.

antiputin

pre 9 godina

Ima smisla u ovome sto tvrdi NATO.
Decenijama slusamo pricice o jadnim rusima, nakon raspada SSSR-a, kako ih je unistio zapad. Samo li su malo rusi uhvaliti vazduha, nakon skoka cena nafte 2004-te, odma su poceli da okupiraju zemlje u regionu.
Ovo sto se dogadja u Ukrajini, nije nikakav slucajan razvoj dogadjaja i nekakav odgovor na sirenje NATO-a kako nam to predstavljaju rusofilski mediji, nego je to slika stvarnih aspiracije Rusije u regionu. Ukrajina kao manji sused ima da slusa sta joj prica sto puta jaci komsija.
Na kraju krajeva, i ovde u Srbiji su instalirali svoje srafove, koji su vec uspeli da izgrade rusku bazu, da nam namaknu omcu oko u vidu dugova prodajuci gas po nerealnim cenama, da im poklone dobar deo u ruke energetskog sektora, da instaliraju kojekakve fasisticke pokrete... politicki napadi iz Srbije na Crnu goru, koji vec traju 10-ak godina, su upravo smisljeni od rusofila, zato sto im CG ne dozvoljava izgradnju vojne baze na moru, kao sto smo mi dozvolili kod Nisa. I sve je to propraceno pricama kako nas zapad okupira.
Nije sve sto radi Rusija, propraceno oruzjem. Pre nego li su krenuli na Ukrajinu, prvo su pokusali tamo da instaliraju svoje vlasti. Oruzani napad je usledio tek kada se to izjalovilo. Mogu samo da kazem da smo mi u neku ruku srecni, sto smo daleko od Rusije i duboko u zoni zapadnih interesa, te steta koju mogu da nam naprave nije tolika, al definitivno mogu da izazovu neku nestabilnost.

zoran1965

pre 9 godina

ej bre rusofili, pa SSSR je bankrotiro kada se trko sa amerima(a pljačkao je pola evrope) . šta mislite da će falična ZND bolje da prodje ?

Block

pre 9 godina

Sta ako neko u Rusiji utvrdi da su Rusi u npr. Estoniji ugrozeni I da treba da ih zastite? Verovatnoca je mala ali nije potpuno iskljucena. Kako bi uopste reagovao Nato na napad na svoju clanicu? Realno, u ovom trenutku nikako, naprosto takva mogucnost se nije ozbiljno razmatrala pa ne postoji ni strategija. Sankcije su uglavnom nefunkcionalne, a cesto I kontraproduktivne, na kratak rok.

Ako krene novi hladni rat (sustinski vec je I poceo), sa trkom u naoruzanju, Rusija preti da se raspadne kao onomad SSSR. Moglo bi na kraju da im presedne ovo igranje sa Ukrajinom. Dugorocno Kini je Zapad mnogo znacajniji ekonomski partner u smislu trzista, investicija I transfefa tehnologija, nego sto ce Rusija ikada biti. Zapad je pokazao da ekonomski interes mogu da stave po strani ako procene da su politicki ugrozeni. Sigurno se nece Kinezi tako lako odreci zapada, kao sto rusofili ocekuju. Rusi ce ostati sami, sa Belorusima, S Korejom I eventualno Venecuelom. Neko naprosto ne uci na greskama pa to ti je.

qsar

pre 9 godina

NATO savez je formiran zbog SSSR-a, a ne zbog Ruske Federacije. Sad kad Rusija na čelu sa Putinom postaje izvor destabilizacije istočne Evrope i nakon šta Putin otvoreno žali za SSSR-om, normalno je da NATO mobilizuje snage i pokazuje mišiće.

Međutim, premda Ruska Federacija nastavlja sa ekspanzionističkom politikom carske i komunističke Rusije (u poslednje 2 decenije Rusija je vodila desetak ratova ili naoružavala pobunjenike i ruska se vojska nelegalno nalazi u Moldavi, Gruziji i Ukrajini) gotovo je nemoguće da će Rusija napasti člana NATO-saveza jer bi to onda bio kraj za Rusiju. NATO-savez izdvaja svake godine 20-ak puta više novaca za vojsku od Rusije i ima 10 puta više stanovnika. Uz to, Kina sigurno ne bi sedila skrštenih ruku već bi okupirala ruski Daleki istok, jer ta je retko naseljena teritorija pre stotinjak godina bila kineska.

Rusija ima drugi scenario za istočnu Evropu, a on nije vojne prirode. U Moskvi smatraju da će se EU raspasti, pa će Poljsku, Mađarsku, Baltik, Rumuniju i Bugarsku usisati u svoju sferu i tako posredno odlučivati na događaje na zapadu Evrope.

Pedja J7

pre 9 godina

Stvarno je situacija mnogo ozbiljna, fali samo jedan ishitren i glup potez, i evo nama ludila, i WW3... Da li je moguce da su ljudi tolike zveri?
Zasto NATO cacka mecku, pa nije Rusija Srbija, nego sila, koja trenutno trpi provokacije i pita se "Kad je dosta"?!
Najgore od svega, ovi koji zagovaraju vojne intervencije i haos, ne bi ni osetili rat, a deca "obicnih ljudi" bi pisala novu istoriju i stradanja.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

Otkud ovaj kompleks proganjanog indijanca? Iz čega proizilazi da Rusija preti da napadne NATO? Čak iako napadne Ukrajinu, no nije napad na NATO.

AAF

pre 9 godina

Priznanje da je Hladni rat u fazi kada jasno treba imenovati neprijatelja.Spoljna politika Srbije je takva da ce se verovatno i Srbija naci na spisku nepriljatelja,kao Saveznik Rusije u ovom Hladnom ratu,u odnosu na eU i NATO.

pcdoktor

pre 9 godina

nesto razmisljam da njima bre nije ovaj nato ko javno preduzece izmisle pretnju naprave frku kao mora da se plati i onda odatle kradu pare........

milisav

pre 9 godina

Rusija i Amerika znaju vrlo dobro šta rade, pretnje po medijima o međusobnom napadanju služe za narod, da ima o čemu da misli, priča i međusobno nadmudruje. Amerika trenutno jako dobro zarađuje na prodaji oružja u Izraelu, Siriji, Iraku...i ne zanimaju je nova tržišta. Rusija ima Ukrajinu, u kojoj sukobi mogu da traju još godinama i Ukrajinska vojska kao i proruske snage su njeni glavni klijenti. Uvođenje "sankcija" Rusiji od strane EU i SAD znači to, da oni neće prodavati oružje Ukrajini i separatistima. Na taj način je krug zatvoren i svi su više nego zadovoljni.

mare

pre 9 godina

Kad bi slucajno udarili Rusi, tako bi se lepo raspao vas NATO. Ostali bi samo Amerikanci i Britanci, svi ostali bi digli ruke, jer su u tom savezu ionako samo iz koristi.

Ironicni semenkari

pre 9 godina

Ајмо, народе, навали, навали! Јефтино - муниција, тенкови, авиони! Ајмо, још мало па нестало! Јефтино! У пола цене! Може и на кредит, може и на рате! Купите оружје да се одбраните од агресивне Русије! Свакој кући по један тенак! Ко има више, може и носач авиЈона! Ајмо, ајмо! Мечићи свих калибара! Ножови, пушкови, топи, куршуми на барут!

Е, Европо... земљо британско-америчких семенкара смрти...

dejan

pre 9 godina

Lagano se od Rusije pravi nova pretnja, novi hladni rat, krecu nova izdvajanja za proizvodnju oruzja, koje ce finansirati najvise Nemacka, a placace ga SAD-u sve zarad pretnje koju izmisljaju, jer zafalilo love, a drugacije se ne moze...

Ћезо рца

pre 9 godina

Ови су се баш погубили. Једини агресивно-злочиначки елемент у последњих 50 година на планети Земљи је НАТО. Док се то бандитско удружење не расформира ништа од светског мира.

Mele

pre 9 godina

NATO-u je problem nuklerano odužje,jer od toga nema zaštite.Zato im je bolje da se smire i da više ne izazivju Rusiju,jer strpljenju ima kraj.

smesno

pre 9 godina

Bas se pitam kako bi se Evropa odbranila od Rusa?Par raketa i cao Evropo.
Bolje bi bilo da on ne zapreti...inace ce se preselimo iz Evrope.

Kole

pre 9 godina

Demonizacija i povika "Drz'te lopova" se nastavlja. Oni koji su razorili Irak, Libiju, koji i dan danas ubijaju stotine civila dnevno... oni se kao plase necijeg napada?

jer opšte je poznato da se vatra gasi vatrom...

pre 9 godina

***Poslanici smatraju da bi NATO, u Osnivački akt trebalo da uvede mogućnost da koristi hakerske napade i "neregularne milicije",***
A zašto se odreći i terorističkih akcija, otmica i maltretiranja i ubijanja otetih civila, biološkog i hemijskog oružja, kao i "prljave atomske bombe"?

neko

pre 9 godina

"Alijansa nije smatrala Rusiju protivnikom ili potencijalnom pretnjom u proteklih 20 godina. Sada je primorana da to učini posle nedavnih akcija Rusije", stoji u dokumentu Odbora za odbranu.

Rece to i grohotom se nasmeja..........

Goran

pre 9 godina

"Alijansa nije smatrala Rusiju protivnikom ili potencijalnom pretnjom u proteklih 20 godina. Sada je primorana da to učini posle nedavnih akcija Rusije", stoji u dokumentu Odbora za odbranu."

Pricam ti pricu ... dokle idu njihove lazi.

Bureka Oboma

pre 9 godina

(Joda, 31. jul 2014 09:40)
Bravo za komentar!
Smislili generalčići kako da iscede još parice iz budžeta, huškajući neprestano, paleći okolo, jer drugog pristojnijeg posla i nemaju..
Taj savez je trebao da se raspadne padom Warshaw-skog pakta, ali su mu izmislili novu namenu, čiju smo blagost mi osetili na koži, u vidu Milosrdnog Andjela, pa su sada nešto kao humanitarna organizacija?!?!

Zlopamtilo

pre 9 godina

Racionalno bi bilo da se NATO raspusti ,kao jedini preostali relikt hladnog rata .Ali ,wtf ,šta je danas u geopolitici razumno .Sve ovo nam se danas i dešava zbog toga što je NATO postao svrha postojanja sam sebi pa tako i putem nekonvencionalnih "kanala" generiše kojekakve "majdane" ,"otpore" i slične raznobojne revolucije te je tako na kraju uspeo da isprovocira nekonvencionalan odgovor Rusije pa sad treba da da nekonvencionalan odgovor na taj odgovor .Od tih odgovora i uvođenja demokratije NATO je malte ne ceo svet uvukao u gomilu lokalnih ratnih sukoba tako da nam samo još fali da se osavremene i spreme za budućnost da nas sprže do kraja .

ns posmatrac

pre 9 godina

"Rizik od napada Rusije na neku članicu NATO-a, čak i ako je mali - značajan je."

Znaci i NATO je svestan da je rizik mali ali treba upumpati milijarde u posustalu industriu oruzja.

Zasto bi Rusija napala clanicu NATO? Rusija samo nezeli da joj nato dodje pred vrata posto je suvise svesna sta to znaci za Rusiju a i imala je prilike da vidi kako NATO deluje po svetu.

Inace sada Rusi deluju u skladu sa zapadnom doktrinom o sukobima niskog inteziteta i nerade nista sto vec SAD i NATO nisu radili po svetu vise puta.

Ukrinci su mogli da ostanu neutralni ali cim su izabrali strau prolase ko bosi preko trnja.

Nenad

pre 9 godina

Dal ste bre normalni kakav rat? Kakav napad? Bas mislite da su Rusi toliko ludi i da su toliko zli kako ih predstavljate da ce da zapocnu III svetski rat. Ovo je klasicna propaganda i pokusaj da se poveca vojni budzet.

Smarty

pre 9 godina

Ovo nije nista drugo do nastavak kampanje americke "pudlice", koja ovakvom ratno-huskackom galamom zeli da pokaze "gazdi" da je ljuta sto je gazda pronasao nove pudlice, blize njegovom glavnom strateskom cilju. Gubitak uloge "glavne pudlice" zna da zaboli, pogotovo ekonomski, a ako tome dodamo sve vece distanciranje EU od Britanije, sve je jasno.

mikeli

pre 9 godina

Naravno da nije spreman.Nije im to Libija,Irak,Srbija...mada i sto se nas tice,pruzen je zaprepascujuce dobar otpor za Nato standarde.Nece biti konflikta izmedju Nato i Rusije jer bi onda bilo,citiracu iz jednog filma,/sheat,there goes the planet/

Mirko P

pre 9 godina

Da da alijansa nije smatrala Rusiju ne prijateljskom zemljom, zadnjih 20 godina. To rece ozbiljan, odrastao, odgovoran covek, i to da ne trepne.
Lazu vise nego dnevne novine u Srbiji!!!!!!!!

Petar

pre 9 godina

Svi se prave pametni, cak i mi ovde komentarisuci. Ne shvatamo da je bilo kakvo igranje sa recju "rat" opasno. Jer rat moze da se desi veoma lako, a onda nastaje nistavilo, smrt, beda, jad, nesreca i ocaj i sanja se mir. Mir koji sada imamo a olako ga shvatamo jer nastavljamo da pametujemo geopolitici i strategijama. Covecanstvo izgleda nikada ne uci i civilizacijski se vrtimo u krug. Progres nula.

obi van

pre 9 godina

Evo koliko nije spreman:
http://de.ria.ru/infographiken/20140721/269064383.html
Zanimljivo da se svi manevri NATOa u Ukrajini ukrstaju u Septembru

Nenad

pre 9 godina

Sve mi vise mirise na to da megakorporacije koje prodaju oruzje zele zaradu pa cak i preko leseva
Link je vezan za Izrael i Gazu ali tema je ista
http://motherboard.vice.com/read/how-the-military-tech-israel-uses-in-gaza-will-be-exported-around-the-world

Petar

pre 9 godina

Mi se ovde cudimo,a sticajem okolnosi komuniciram sa dosta stranaca i ovakve stvari prolaze kao dobar dan. Nemci,Englezi,Francuzi,Rumuni...cak i Bugari (hrvate i slicne ne bih racunao,oni su se pokazali jos u Staljingradu). E zato mora da se ima jaka vojska i zato Rusi moraju da jacaju armiju svakim danom,jer da su neka boranija,odavno bi ih rastrgli.

pera

pre 9 godina

Ma kakvi spreman, to SAD zele da svi drugi ginu za njihove budalaste hirove.
Elem, ekskluzivna vest pre tri sata na nekim zapadnim medjima (npr. the Independent i neki manje poznati): Putin i Merkelova rade na tajnom planu za resenje ukrajinske situacije.
Ako se to desi, moze SAD da se spakuje i da se bavi sobom, a ne Evropom.

mimmo

pre 9 godina

u strahu su velike oci ! Ali nije to u pitanju , podizu nivo straha u narodu da bi opravdali sav taj novac koji ce uloziti u vojsku i pokrenuti stampariju novca tj vojnu industriju ! Pola sveta gladuje ! Pa se pitam gde je ljudskost u vama .

misko

pre 9 godina

NATO bi trebao Baltičkim i Istočno Evropskim zemljama da proda novije naoružanje za stotinak milijardi evra a Rusija Srbiji za jedno 5 milijardi evra.to bi bilo za početak da se odloži "napad."

Proka

pre 9 godina

@ Preporod namenske industrije na vidiku. Vreme je da se kupuju akcije Lokida, Nortropa itd.
(Joda, 31. jul 2014 09:40)

Neka bude svima jasno, 5 država stalnih članica saveta bezbednosti su 5 država najvećih proizvodjača oružja na svetu, strašno!

Мишко

pre 9 godina

НАТО је претња Русији и ову кризу у Украини сте ви изазвали како би сте се приближили њеним границама.Сву истину сте окренули наопачке.Сво зло овога света углавном долази од вас.

ice9

pre 9 godina

Treba rusija da instalira raketne stitova na kubi cisto da vidimo kako ce retardi da reaguju, tj imaju fore na celoj juznoj americi posto niko ne voli amere bas previse.

Bojan

pre 9 godina

Tacno su uradili sta su planirali. Podjarili Ukrajinu, isprovocirali Rusiju da ocekivano reaguje. Napravili dramu kao de ce krenuti Treci Svetski Rat, i sada se budzeti otvaraju i prodaja oruzija krece na veliko gde su glavni snabdevaci Amerika i Britanija.

Umesto Ukrajina da prestane sa napadima i da trazi politicko resenje kroz pregovore, njeno novoinstalirano rukovodstvo vodi NATO politiku. Narod strada, a koga briga za to kada puno para je u igri za sve koji vode ovu glupu i bespotrebnu igranku. Narod su ovce.

miki

pre 9 godina

Nato i gladni ratoprivrednici moraju da imaju neprijatelja jer brz njega nema zarade. Prema tome, izjava ovih poslanika je samo rezultat mesavine lobiranja interesnih grupa, americke spoljne politike i bolrsnog populizma. Dok siromastvo iz godine u godinu u Britaniji raste, mala grupa se vise i vise bogati na racun ostalih pa makar to i znacilo vodjenjr ratova.

LordOfWar

pre 9 godina

I posle Rusa Kinezi, posle Kineza Marsovci i takticke jedinice za podrsku clanica alijanse na Marsu...Zivela prodaja oruzja i degradacija ljudske rase.

Majka Priroda

pre 9 godina

Ko još veruje u ovakvu bezobraznu propagandu ( od strane bilo kog učesnika u bilo kom sukobu kroz celu istoriju)?! Ništa nismo naučili- glavonje zakuvavaju ratove od kojih se bogate a sve ostalo im je kolateralna šteta! Ne bi me iznenadilo da je planeta Zemlja u nekom galaktičkom karantinu jer smo opasni po sebe i po okolinu!

george

pre 9 godina

Na ovome svetu mogu da kazem sto se desava, to nije istina.. mislim na ovome svetu sto bi naglasio da propaganda sto vecina kazu da o ovome, nije istina???!!! Z

Ivan London

pre 9 godina

Zasto bi Rusija napala NATO? Ovo je obican spin kao i 2003 sa Irackim oruzijem za masovno unistenje i navodnu mogucnost da isto pogodi London za manje od 45 minuta. Pametni ljudi ne veruju u bajke koje sluze za opravdanje povecanja drzavnih fondova za vojnu industriju. Rusija treba da bude strateski partner a ne neko cudoviste kojim treba da se plase poreski obveznici u Velikoj Britaniji i EU. Uostalom koliko bogatih Rusa zivi i radi u Londonu, kupili su malte ne ceo Mayfair. War on bullshit.

Stavros84

pre 9 godina

"a AFP podseća da je prema aktu svaka država članica obavezna da pomogne ako jedna od njih bude napadnuta."

Ukoliko Rusija napadne neku clanicu NATO-a npr eto Poljsku i dodje do sukoba 80% NATO clanica ce izaci iz te druzine ili sto je verovatnije samo sediti kuci i zaboraviti na rat. Tesko mi je da zamislim da ce evo uskoro i Crnogorci Hrvati Albanci Portugalci Slovenci Spanci slati vojnike da ginu. Svi su oni tamo da bi se ulizavali USA i ostalima i kao da ne sme neko da ih napadne jer imaju NATO clansku kartu. Pogotovo jer ima clanica kao sto je Hrv i Slo tako i Turska i Grcka koje bi radije ratovale medjusobno zbog teritorija nego za NATO.