Sreda, 30.07.2014.

16:27

Dokle možemo na "Istok i na Zapad"?

Za prvih sto dana rada, Vlada Srbije pokušavala je da gradi dobre odnose i s Istokom i sa Zapadom.

Izvor: B92

Dokle možemo na "Istok i na Zapad"? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Ekonomija

pre 9 godina

od trgovinske razmene sa Rusijom, takoreći, živimo trenutno...
(Nenad, 31. jul 2014 01:27)
Za tvoju informaciju Srbija izvozi svega 5% svoje robe u Rusiju, a dok 80% svoje robe izvozimo u zemlje EU. Najgori trgovinski balans Srbija ima sa Rusijim a ne EU. Samo po tim ekonomskim pokazateljima treba reci EU a ne Rusija. Da ne spominjemeo da Srbija prezivlajav od miliona gastarbajtera koji zive u EU i na Zapadu a ne Rusiji.

Nenad

pre 9 godina

I na istok i na zapad do kraja! Zašto bi odbijali bilo kakve poslove koji nam donose novac ili strateške partnere takođe? Ne znam samo zašto EU smetaju naši dobri odnosi sa Rusijom... Razumem donekle, ali mi nismo punopravna članica EU sada, od trgovinske razmene sa Rusijom, takoreći, živimo trenutno...

Smrt fašizmu, .!. komunizmu!

pre 9 godina

Sankcije Rusiji bi bila velika glupost, sa druge strane principijelna podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine je moranje, jer u suprotnom bismo priznali Kosovo. Znači protivimo se ruskoj okupaciji i otimačini teritorije uz zadržavanje dobrih odnosa sa njima. Ako to njima ne smeta, a očigledno im ne smeta, onda je to dobro za nas.

Buridanov magarac

pre 9 godina

Nema gore pozicije nego biti izmedju dva tela koja se taru, izmedju dve vatre, a mi vecito igramo tu ulogu. Ne moze se biti ulje koje podmazuje, kada smo voda. A i da smo ulje, ono se najvise trosi i menja. Moramo se odluciti, a kako stvari teku, mi smo se odlucili ali nismo jos. Poznata je prica o Buridanovom magarcu, koji je umro od gladi jer nije mogao da se odluci koji plast sena da jede.

Mirko

pre 9 godina

Onog trenutka kada se opredeliš za jednu stranu gubiš jedno 50% vrednosti kod iste (skinut si sa dnevnog reda tako da više nisi interesantan) a druga strana ti postaje neprijatelj. Naravno da naše insistiranje na neutralnosti neće izazvati blagonaklone reakcije na Zapadu ali ih treba na naljubazniji mogući način i pognute glave podsetiti da smo razoreni i spolja i iznutra i da su od 2000. godine faktički sve "demokratske" vlade bahatim vođenjem države destruktivno uticale na srpsku ekonomiju i standard stanovništva a izgubili smo i deo teritorije. Imajući sve to u vidu iluzorno je očekivati da među srpskim stanovništvom preovlada većinski pro-zapadni sentiment. Istom tom Zapadu sigurno ne odgovara da u svoje okrilje primi Srbiju gde više od pola stanovništva blagonaklono gleda na Rusiju. Geopolitičkim igrama na ovim prostorima dovedeni smo do ruba egzistencije i treba postaviti pitanje kome smo takvi potrebni. Obema stranama treba otvoreno reći da mi nemamo nameru da udaramo temelje nekom novom pokretu nesvrstanih ali da u ovom trenutku svrstavanje na bilo koju stranu može imati nesagledive posledice po političku stabilnost Srbije. Insistiranje da odaberemo stranu je u našem slučaju kao da čoveka na samrti pitaš "Da li hoćeš da te sahranimo u belom ili crnom odelu?". Posebno se treba čuvati onih koji bi da nam dodele neku ulogu mosta i faktora pomirenja između Rusije i Zapada. Takvi nam sigurno ne misle dobro.

sasa jokic

pre 9 godina

Gospodo, nema vise sedenja na dve stolice, zapad ulazi u sve zesci sukob sa Rusijom, a mi kazemo da nam je glavni cilj EU. Ukoliko je stvarno tako, onda cemo morati da dokazemo.
Biko bi super da mozemo da budemo i sa jednima i sa drugima ali to je sada nemoguce.
Moramo da budemo prakticni i mislimo na buducnost svoje dece, a to je da postanemo punopravni clan EU.
Rusi su nam vise puta pokazali/dokazali da nas vole iz cistog interesa. Uzeli su nam NIS preko svog coveka (Kostunice) pa im ni to nije bilo dosta, nego su nam uzeli i gasne i naftne rezerve. Pa im ni to nije bilo dosta nego su napravili dil da nam tri godine ne placaju rudnu rentu, a posle samo 3%, dok je kod njih ta renta 12%?!
Od EU smo dobili nekoliko milijardi bespovratne pomoci i pomazu nam da postanemo normalna drzava. Nisu ni oni idealni ali ipak ne izigravaju da su nam braca/majka.

Vladan Marinkovic

pre 9 godina

Zapad me ne interesuje uspostavide prijateljske odnose sa Tajlandom, otvorite konzulat Tajlanda i direktnu liniju Beograd - Bangkok dokle bre zezanja oko vize! Za vizu preko Hrvata ili Madjara, gde to ima bre!

gradinar

pre 9 godina

A zasto svi komentatori neutralnost tumace kao da je to stav da je Srbija uz Rusiju?
Neutralnost je najmanje opasna opcija za Srbiju.
Evo 3 razloga protiv uvodjenja sankcija Rusiji:
1) sankcije Rusiji bi bile zapravo sankcije nama samima..
2) Srbija treba da bude principijelno protiv sankcija jer je sama bila izlozena njima.
3) mi nismo clanica EU i nismo uticali na kreiranje spoljne politike EU... Ostale zemlje EU su mogle da iskazu svoj stav, a nas niko nije ni pitao, a sad kao treba da postupamo po necijoj odluci koja bi nam nanela direktnu stetu.
Uzgred, da li bismo mi imali ikakve koristi od uvodjenja sankcija Rusiji?

Kolumbo

pre 9 godina

Nepostojeća dilema.Ovaj brod plovi ka zapadu,a istoku samo namiguje, kao mi se malo zezamo. Vrlo brzo će doći otrežnjenje.
(mr, 30. jul 2014 18:12)
I Titanik je plovio na zapad.

anticenzura

pre 9 godina

Prirodno mesto Srbije je zapad,na zalost tamo nas nesto i nece,imamo i dosta suprotnih interesa.
Rusija nije nesto sto nam treba jer sem korupcije nemamo preteranih slicnosti,takodje interesi nam se preterano ne preklapaju. Od Rusa nazalost dosta zavisimo,jer d...uvlakacke vlasti su to dozvolile,dovukle Gasprom i jos neke.
Sve u svemu najbolje bi bilo biti neutralan,na zalost i i istok i zapad nas obozava te nas iz te ljubavi pritiska da igramo po njihovom.

Bogdan_84

pre 9 godina

Evo, recimo, ja necu da biram... Jer radim i u Rusiji i u EU (Nemackoj). O satnicama necu pricati, nekih 20% novca vise zaradim u De, ali vise i potrosim, tako da, svede mi se na isto... I meni je odlicno, radim predano i po dogovoru, i sa obe strane me zovu. Tako da, o ovome nemam stav, jednostavno ne zelim, ne zanima me spoljna politika sve dok ne pocne da ugrozava moj boravak u tim zemljama.

E, sada, to sto smo mi zamalo ukinuli sve uvozne carine za robu koja nam stize iz EU, a Rusima poklonili NIS, a bice tu jos pokloncica, to je sasvim druga prica.

Shvatite, nekog prijateljstva tu nema, ni sa jedne strane, osim u vanrednim situacijama. Gleda se interes, i tu je kraj. Ko vam bude rekao drugacije, nije bas najiskreniji...

KUCA

pre 9 godina

Evo ja se odlucila, na zapadu sam i ostacu sigurno. Srbija kako hoce, meni svejedno. Sta je istok a sta zapad vidim pisu ljudi koji nisu bili ni na jednom mestu. Zapad jer je zivot jedan.

Никола

pre 9 godina

То је политика неутралности ДСС и Коштунице, коју је народ, нажалост, одбацио на изборима. Сатисфакција за странку која је требало да буде коректив у Скупштини Србије.

cuki

pre 9 godina

Na koju god stranu se okrenemo nije dobro zbog ove druge tako da sasvim je logicno i pametno voditi politiku kakvu ova vlada vodi i drzati balans izmedju svetskih sila,ipak smo mi sitni za njih.

Dragan

pre 9 godina

Nisam znao da je jedina istocna drzava Rusija?Uhvatili se Rusije ko pijan plota.Moramo da saradjujemo i sa drugim istocnim zemljama a ne samo sa Rusijom.

Trajko

pre 9 godina

U EU su nam krediti, donacije, izvoz / uzov. U Rusiju su nam Bogoljub, Mirjana, Mrka, Marko izvoz / uvoz.

Da su nam prijatleji i jedni i drugi bas i nisu. Svak gleda svoj interes.
Evropa ciji smo deo dosta stvari otvoreno kaze i postuje dogovore. Dok se Rusi inate i svakome bi kajle udarali ali nema vise SSSR-a. Dodatno to sto su anti-EU a shuruju i sa Nemcima i sa Francuzima... a nas bi da zavade sa komsijama.

Pa vi sad racunajte.

Ostap

pre 9 godina

Pa lepo porucite ovima iz EU - bojimo se gradjanskih nemira po Srbiji i zato necemo da se narod u Srbiji konfrontira medju sobom zbog EU i amercickih dzepova.

realnost

pre 9 godina

Moje misljenje je da u EU vise nece niko da udje...a i narod ce vec jednom da ukapira da EU neje kao sto ga mi zamisljamo.
Mi bi trebali sami da nesto uradimo od ove drzave a ne samo da se zamajavamo sa EU!

milan

pre 9 godina

razlika je u tome sto istok uglavnom hoce da saradjuje a zapad da vlada i da nas potcini, da budemo njihova neuredjena rupa za pranje para

mikailo

pre 9 godina

Pitam se da li ce nasa vlast, ova ili neka buduca /prosla nije/ vec jedanput da shvati, da Srbija moze ici napred SAMO uz pomoc EU. Jer, ako stanemo uz Rusiji /sto je vrhunska budalastina/ crno nam se pise. Postoji vise razloga. Jedan je: OKRUZENI smo NATO paktom. Ako bi se desilo da nam Evropa kojesta uskrati, kuda bi Rusija /i da hoce, a nece/ doturila tu pomoc ili sta vec? Ovde se ne radi o tome ko koga voli, vec ko moze i hoce vise da nam da. Tu je kljuc. E, ako se to tako ne shvati, eto VELIKOG belaja za Srbiju i njene stanovnike.

Лима

pre 9 godina

Сад ја треба да престанем да причам са Русом да би био добар да Немцом ? ? искрено у најблажем смислу то је патологија.

dado90

pre 9 godina

Srbija je prirodno povezana sa EU i logicno je da tezi ka toj grupaciji a isto tako nas veze istorijsko prijateljstvo sa Ruskom Federacijom, tako da ovi potezi vlade su sasvim razumljivi i dobri za srpski narod.

Rus

pre 9 godina

Neutralnos po svim pitanjima, Ukrajinu je zapad urusio, tu nema sta da se prica!I Ukrajina jedino moze da postoji i funkcionise u vrlo tesnoj zajednici ekonomskoj za Rusijom!Zapad je jos jednom pokazao licemerno lice, zakuvao je i pustio niz vodu Ukrajince.

mikailo

pre 9 godina

Pitam se da li ce nasa vlast, ova ili neka buduca /prosla nije/ vec jedanput da shvati, da Srbija moze ici napred SAMO uz pomoc EU. Jer, ako stanemo uz Rusiji /sto je vrhunska budalastina/ crno nam se pise. Postoji vise razloga. Jedan je: OKRUZENI smo NATO paktom. Ako bi se desilo da nam Evropa kojesta uskrati, kuda bi Rusija /i da hoce, a nece/ doturila tu pomoc ili sta vec? Ovde se ne radi o tome ko koga voli, vec ko moze i hoce vise da nam da. Tu je kljuc. E, ako se to tako ne shvati, eto VELIKOG belaja za Srbiju i njene stanovnike.

Лима

pre 9 godina

Сад ја треба да престанем да причам са Русом да би био добар да Немцом ? ? искрено у најблажем смислу то је патологија.

Rus

pre 9 godina

Neutralnos po svim pitanjima, Ukrajinu je zapad urusio, tu nema sta da se prica!I Ukrajina jedino moze da postoji i funkcionise u vrlo tesnoj zajednici ekonomskoj za Rusijom!Zapad je jos jednom pokazao licemerno lice, zakuvao je i pustio niz vodu Ukrajince.

KUCA

pre 9 godina

Evo ja se odlucila, na zapadu sam i ostacu sigurno. Srbija kako hoce, meni svejedno. Sta je istok a sta zapad vidim pisu ljudi koji nisu bili ni na jednom mestu. Zapad jer je zivot jedan.

Trajko

pre 9 godina

U EU su nam krediti, donacije, izvoz / uzov. U Rusiju su nam Bogoljub, Mirjana, Mrka, Marko izvoz / uvoz.

Da su nam prijatleji i jedni i drugi bas i nisu. Svak gleda svoj interes.
Evropa ciji smo deo dosta stvari otvoreno kaze i postuje dogovore. Dok se Rusi inate i svakome bi kajle udarali ali nema vise SSSR-a. Dodatno to sto su anti-EU a shuruju i sa Nemcima i sa Francuzima... a nas bi da zavade sa komsijama.

Pa vi sad racunajte.

dado90

pre 9 godina

Srbija je prirodno povezana sa EU i logicno je da tezi ka toj grupaciji a isto tako nas veze istorijsko prijateljstvo sa Ruskom Federacijom, tako da ovi potezi vlade su sasvim razumljivi i dobri za srpski narod.

Bogdan_84

pre 9 godina

Evo, recimo, ja necu da biram... Jer radim i u Rusiji i u EU (Nemackoj). O satnicama necu pricati, nekih 20% novca vise zaradim u De, ali vise i potrosim, tako da, svede mi se na isto... I meni je odlicno, radim predano i po dogovoru, i sa obe strane me zovu. Tako da, o ovome nemam stav, jednostavno ne zelim, ne zanima me spoljna politika sve dok ne pocne da ugrozava moj boravak u tim zemljama.

E, sada, to sto smo mi zamalo ukinuli sve uvozne carine za robu koja nam stize iz EU, a Rusima poklonili NIS, a bice tu jos pokloncica, to je sasvim druga prica.

Shvatite, nekog prijateljstva tu nema, ni sa jedne strane, osim u vanrednim situacijama. Gleda se interes, i tu je kraj. Ko vam bude rekao drugacije, nije bas najiskreniji...

Dragan

pre 9 godina

Nisam znao da je jedina istocna drzava Rusija?Uhvatili se Rusije ko pijan plota.Moramo da saradjujemo i sa drugim istocnim zemljama a ne samo sa Rusijom.

Ostap

pre 9 godina

Pa lepo porucite ovima iz EU - bojimo se gradjanskih nemira po Srbiji i zato necemo da se narod u Srbiji konfrontira medju sobom zbog EU i amercickih dzepova.

sasa jokic

pre 9 godina

Gospodo, nema vise sedenja na dve stolice, zapad ulazi u sve zesci sukob sa Rusijom, a mi kazemo da nam je glavni cilj EU. Ukoliko je stvarno tako, onda cemo morati da dokazemo.
Biko bi super da mozemo da budemo i sa jednima i sa drugima ali to je sada nemoguce.
Moramo da budemo prakticni i mislimo na buducnost svoje dece, a to je da postanemo punopravni clan EU.
Rusi su nam vise puta pokazali/dokazali da nas vole iz cistog interesa. Uzeli su nam NIS preko svog coveka (Kostunice) pa im ni to nije bilo dosta, nego su nam uzeli i gasne i naftne rezerve. Pa im ni to nije bilo dosta nego su napravili dil da nam tri godine ne placaju rudnu rentu, a posle samo 3%, dok je kod njih ta renta 12%?!
Od EU smo dobili nekoliko milijardi bespovratne pomoci i pomazu nam da postanemo normalna drzava. Nisu ni oni idealni ali ipak ne izigravaju da su nam braca/majka.

Никола

pre 9 godina

То је политика неутралности ДСС и Коштунице, коју је народ, нажалост, одбацио на изборима. Сатисфакција за странку која је требало да буде коректив у Скупштини Србије.

milan

pre 9 godina

razlika je u tome sto istok uglavnom hoce da saradjuje a zapad da vlada i da nas potcini, da budemo njihova neuredjena rupa za pranje para

anticenzura

pre 9 godina

Prirodno mesto Srbije je zapad,na zalost tamo nas nesto i nece,imamo i dosta suprotnih interesa.
Rusija nije nesto sto nam treba jer sem korupcije nemamo preteranih slicnosti,takodje interesi nam se preterano ne preklapaju. Od Rusa nazalost dosta zavisimo,jer d...uvlakacke vlasti su to dozvolile,dovukle Gasprom i jos neke.
Sve u svemu najbolje bi bilo biti neutralan,na zalost i i istok i zapad nas obozava te nas iz te ljubavi pritiska da igramo po njihovom.

realnost

pre 9 godina

Moje misljenje je da u EU vise nece niko da udje...a i narod ce vec jednom da ukapira da EU neje kao sto ga mi zamisljamo.
Mi bi trebali sami da nesto uradimo od ove drzave a ne samo da se zamajavamo sa EU!

Kolumbo

pre 9 godina

Nepostojeća dilema.Ovaj brod plovi ka zapadu,a istoku samo namiguje, kao mi se malo zezamo. Vrlo brzo će doći otrežnjenje.
(mr, 30. jul 2014 18:12)
I Titanik je plovio na zapad.

Buridanov magarac

pre 9 godina

Nema gore pozicije nego biti izmedju dva tela koja se taru, izmedju dve vatre, a mi vecito igramo tu ulogu. Ne moze se biti ulje koje podmazuje, kada smo voda. A i da smo ulje, ono se najvise trosi i menja. Moramo se odluciti, a kako stvari teku, mi smo se odlucili ali nismo jos. Poznata je prica o Buridanovom magarcu, koji je umro od gladi jer nije mogao da se odluci koji plast sena da jede.

cuki

pre 9 godina

Na koju god stranu se okrenemo nije dobro zbog ove druge tako da sasvim je logicno i pametno voditi politiku kakvu ova vlada vodi i drzati balans izmedju svetskih sila,ipak smo mi sitni za njih.

Mirko

pre 9 godina

Onog trenutka kada se opredeliš za jednu stranu gubiš jedno 50% vrednosti kod iste (skinut si sa dnevnog reda tako da više nisi interesantan) a druga strana ti postaje neprijatelj. Naravno da naše insistiranje na neutralnosti neće izazvati blagonaklone reakcije na Zapadu ali ih treba na naljubazniji mogući način i pognute glave podsetiti da smo razoreni i spolja i iznutra i da su od 2000. godine faktički sve "demokratske" vlade bahatim vođenjem države destruktivno uticale na srpsku ekonomiju i standard stanovništva a izgubili smo i deo teritorije. Imajući sve to u vidu iluzorno je očekivati da među srpskim stanovništvom preovlada većinski pro-zapadni sentiment. Istom tom Zapadu sigurno ne odgovara da u svoje okrilje primi Srbiju gde više od pola stanovništva blagonaklono gleda na Rusiju. Geopolitičkim igrama na ovim prostorima dovedeni smo do ruba egzistencije i treba postaviti pitanje kome smo takvi potrebni. Obema stranama treba otvoreno reći da mi nemamo nameru da udaramo temelje nekom novom pokretu nesvrstanih ali da u ovom trenutku svrstavanje na bilo koju stranu može imati nesagledive posledice po političku stabilnost Srbije. Insistiranje da odaberemo stranu je u našem slučaju kao da čoveka na samrti pitaš "Da li hoćeš da te sahranimo u belom ili crnom odelu?". Posebno se treba čuvati onih koji bi da nam dodele neku ulogu mosta i faktora pomirenja između Rusije i Zapada. Takvi nam sigurno ne misle dobro.

gradinar

pre 9 godina

A zasto svi komentatori neutralnost tumace kao da je to stav da je Srbija uz Rusiju?
Neutralnost je najmanje opasna opcija za Srbiju.
Evo 3 razloga protiv uvodjenja sankcija Rusiji:
1) sankcije Rusiji bi bile zapravo sankcije nama samima..
2) Srbija treba da bude principijelno protiv sankcija jer je sama bila izlozena njima.
3) mi nismo clanica EU i nismo uticali na kreiranje spoljne politike EU... Ostale zemlje EU su mogle da iskazu svoj stav, a nas niko nije ni pitao, a sad kao treba da postupamo po necijoj odluci koja bi nam nanela direktnu stetu.
Uzgred, da li bismo mi imali ikakve koristi od uvodjenja sankcija Rusiji?

Vladan Marinkovic

pre 9 godina

Zapad me ne interesuje uspostavide prijateljske odnose sa Tajlandom, otvorite konzulat Tajlanda i direktnu liniju Beograd - Bangkok dokle bre zezanja oko vize! Za vizu preko Hrvata ili Madjara, gde to ima bre!

Smrt fašizmu, .!. komunizmu!

pre 9 godina

Sankcije Rusiji bi bila velika glupost, sa druge strane principijelna podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine je moranje, jer u suprotnom bismo priznali Kosovo. Znači protivimo se ruskoj okupaciji i otimačini teritorije uz zadržavanje dobrih odnosa sa njima. Ako to njima ne smeta, a očigledno im ne smeta, onda je to dobro za nas.

Ekonomija

pre 9 godina

od trgovinske razmene sa Rusijom, takoreći, živimo trenutno...
(Nenad, 31. jul 2014 01:27)
Za tvoju informaciju Srbija izvozi svega 5% svoje robe u Rusiju, a dok 80% svoje robe izvozimo u zemlje EU. Najgori trgovinski balans Srbija ima sa Rusijim a ne EU. Samo po tim ekonomskim pokazateljima treba reci EU a ne Rusija. Da ne spominjemeo da Srbija prezivlajav od miliona gastarbajtera koji zive u EU i na Zapadu a ne Rusiji.

Nenad

pre 9 godina

I na istok i na zapad do kraja! Zašto bi odbijali bilo kakve poslove koji nam donose novac ili strateške partnere takođe? Ne znam samo zašto EU smetaju naši dobri odnosi sa Rusijom... Razumem donekle, ali mi nismo punopravna članica EU sada, od trgovinske razmene sa Rusijom, takoreći, živimo trenutno...

mikailo

pre 9 godina

Pitam se da li ce nasa vlast, ova ili neka buduca /prosla nije/ vec jedanput da shvati, da Srbija moze ici napred SAMO uz pomoc EU. Jer, ako stanemo uz Rusiji /sto je vrhunska budalastina/ crno nam se pise. Postoji vise razloga. Jedan je: OKRUZENI smo NATO paktom. Ako bi se desilo da nam Evropa kojesta uskrati, kuda bi Rusija /i da hoce, a nece/ doturila tu pomoc ili sta vec? Ovde se ne radi o tome ko koga voli, vec ko moze i hoce vise da nam da. Tu je kljuc. E, ako se to tako ne shvati, eto VELIKOG belaja za Srbiju i njene stanovnike.

dado90

pre 9 godina

Srbija je prirodno povezana sa EU i logicno je da tezi ka toj grupaciji a isto tako nas veze istorijsko prijateljstvo sa Ruskom Federacijom, tako da ovi potezi vlade su sasvim razumljivi i dobri za srpski narod.

Лима

pre 9 godina

Сад ја треба да престанем да причам са Русом да би био добар да Немцом ? ? искрено у најблажем смислу то је патологија.

Rus

pre 9 godina

Neutralnos po svim pitanjima, Ukrajinu je zapad urusio, tu nema sta da se prica!I Ukrajina jedino moze da postoji i funkcionise u vrlo tesnoj zajednici ekonomskoj za Rusijom!Zapad je jos jednom pokazao licemerno lice, zakuvao je i pustio niz vodu Ukrajince.

milan

pre 9 godina

razlika je u tome sto istok uglavnom hoce da saradjuje a zapad da vlada i da nas potcini, da budemo njihova neuredjena rupa za pranje para

Никола

pre 9 godina

То је политика неутралности ДСС и Коштунице, коју је народ, нажалост, одбацио на изборима. Сатисфакција за странку која је требало да буде коректив у Скупштини Србије.

KUCA

pre 9 godina

Evo ja se odlucila, na zapadu sam i ostacu sigurno. Srbija kako hoce, meni svejedno. Sta je istok a sta zapad vidim pisu ljudi koji nisu bili ni na jednom mestu. Zapad jer je zivot jedan.

realnost

pre 9 godina

Moje misljenje je da u EU vise nece niko da udje...a i narod ce vec jednom da ukapira da EU neje kao sto ga mi zamisljamo.
Mi bi trebali sami da nesto uradimo od ove drzave a ne samo da se zamajavamo sa EU!

Trajko

pre 9 godina

U EU su nam krediti, donacije, izvoz / uzov. U Rusiju su nam Bogoljub, Mirjana, Mrka, Marko izvoz / uvoz.

Da su nam prijatleji i jedni i drugi bas i nisu. Svak gleda svoj interes.
Evropa ciji smo deo dosta stvari otvoreno kaze i postuje dogovore. Dok se Rusi inate i svakome bi kajle udarali ali nema vise SSSR-a. Dodatno to sto su anti-EU a shuruju i sa Nemcima i sa Francuzima... a nas bi da zavade sa komsijama.

Pa vi sad racunajte.

Ostap

pre 9 godina

Pa lepo porucite ovima iz EU - bojimo se gradjanskih nemira po Srbiji i zato necemo da se narod u Srbiji konfrontira medju sobom zbog EU i amercickih dzepova.

cuki

pre 9 godina

Na koju god stranu se okrenemo nije dobro zbog ove druge tako da sasvim je logicno i pametno voditi politiku kakvu ova vlada vodi i drzati balans izmedju svetskih sila,ipak smo mi sitni za njih.

anticenzura

pre 9 godina

Prirodno mesto Srbije je zapad,na zalost tamo nas nesto i nece,imamo i dosta suprotnih interesa.
Rusija nije nesto sto nam treba jer sem korupcije nemamo preteranih slicnosti,takodje interesi nam se preterano ne preklapaju. Od Rusa nazalost dosta zavisimo,jer d...uvlakacke vlasti su to dozvolile,dovukle Gasprom i jos neke.
Sve u svemu najbolje bi bilo biti neutralan,na zalost i i istok i zapad nas obozava te nas iz te ljubavi pritiska da igramo po njihovom.

Kolumbo

pre 9 godina

Nepostojeća dilema.Ovaj brod plovi ka zapadu,a istoku samo namiguje, kao mi se malo zezamo. Vrlo brzo će doći otrežnjenje.
(mr, 30. jul 2014 18:12)
I Titanik je plovio na zapad.

sasa jokic

pre 9 godina

Gospodo, nema vise sedenja na dve stolice, zapad ulazi u sve zesci sukob sa Rusijom, a mi kazemo da nam je glavni cilj EU. Ukoliko je stvarno tako, onda cemo morati da dokazemo.
Biko bi super da mozemo da budemo i sa jednima i sa drugima ali to je sada nemoguce.
Moramo da budemo prakticni i mislimo na buducnost svoje dece, a to je da postanemo punopravni clan EU.
Rusi su nam vise puta pokazali/dokazali da nas vole iz cistog interesa. Uzeli su nam NIS preko svog coveka (Kostunice) pa im ni to nije bilo dosta, nego su nam uzeli i gasne i naftne rezerve. Pa im ni to nije bilo dosta nego su napravili dil da nam tri godine ne placaju rudnu rentu, a posle samo 3%, dok je kod njih ta renta 12%?!
Od EU smo dobili nekoliko milijardi bespovratne pomoci i pomazu nam da postanemo normalna drzava. Nisu ni oni idealni ali ipak ne izigravaju da su nam braca/majka.

gradinar

pre 9 godina

A zasto svi komentatori neutralnost tumace kao da je to stav da je Srbija uz Rusiju?
Neutralnost je najmanje opasna opcija za Srbiju.
Evo 3 razloga protiv uvodjenja sankcija Rusiji:
1) sankcije Rusiji bi bile zapravo sankcije nama samima..
2) Srbija treba da bude principijelno protiv sankcija jer je sama bila izlozena njima.
3) mi nismo clanica EU i nismo uticali na kreiranje spoljne politike EU... Ostale zemlje EU su mogle da iskazu svoj stav, a nas niko nije ni pitao, a sad kao treba da postupamo po necijoj odluci koja bi nam nanela direktnu stetu.
Uzgred, da li bismo mi imali ikakve koristi od uvodjenja sankcija Rusiji?

Dragan

pre 9 godina

Nisam znao da je jedina istocna drzava Rusija?Uhvatili se Rusije ko pijan plota.Moramo da saradjujemo i sa drugim istocnim zemljama a ne samo sa Rusijom.

Bogdan_84

pre 9 godina

Evo, recimo, ja necu da biram... Jer radim i u Rusiji i u EU (Nemackoj). O satnicama necu pricati, nekih 20% novca vise zaradim u De, ali vise i potrosim, tako da, svede mi se na isto... I meni je odlicno, radim predano i po dogovoru, i sa obe strane me zovu. Tako da, o ovome nemam stav, jednostavno ne zelim, ne zanima me spoljna politika sve dok ne pocne da ugrozava moj boravak u tim zemljama.

E, sada, to sto smo mi zamalo ukinuli sve uvozne carine za robu koja nam stize iz EU, a Rusima poklonili NIS, a bice tu jos pokloncica, to je sasvim druga prica.

Shvatite, nekog prijateljstva tu nema, ni sa jedne strane, osim u vanrednim situacijama. Gleda se interes, i tu je kraj. Ko vam bude rekao drugacije, nije bas najiskreniji...

Vladan Marinkovic

pre 9 godina

Zapad me ne interesuje uspostavide prijateljske odnose sa Tajlandom, otvorite konzulat Tajlanda i direktnu liniju Beograd - Bangkok dokle bre zezanja oko vize! Za vizu preko Hrvata ili Madjara, gde to ima bre!

Mirko

pre 9 godina

Onog trenutka kada se opredeliš za jednu stranu gubiš jedno 50% vrednosti kod iste (skinut si sa dnevnog reda tako da više nisi interesantan) a druga strana ti postaje neprijatelj. Naravno da naše insistiranje na neutralnosti neće izazvati blagonaklone reakcije na Zapadu ali ih treba na naljubazniji mogući način i pognute glave podsetiti da smo razoreni i spolja i iznutra i da su od 2000. godine faktički sve "demokratske" vlade bahatim vođenjem države destruktivno uticale na srpsku ekonomiju i standard stanovništva a izgubili smo i deo teritorije. Imajući sve to u vidu iluzorno je očekivati da među srpskim stanovništvom preovlada većinski pro-zapadni sentiment. Istom tom Zapadu sigurno ne odgovara da u svoje okrilje primi Srbiju gde više od pola stanovništva blagonaklono gleda na Rusiju. Geopolitičkim igrama na ovim prostorima dovedeni smo do ruba egzistencije i treba postaviti pitanje kome smo takvi potrebni. Obema stranama treba otvoreno reći da mi nemamo nameru da udaramo temelje nekom novom pokretu nesvrstanih ali da u ovom trenutku svrstavanje na bilo koju stranu može imati nesagledive posledice po političku stabilnost Srbije. Insistiranje da odaberemo stranu je u našem slučaju kao da čoveka na samrti pitaš "Da li hoćeš da te sahranimo u belom ili crnom odelu?". Posebno se treba čuvati onih koji bi da nam dodele neku ulogu mosta i faktora pomirenja između Rusije i Zapada. Takvi nam sigurno ne misle dobro.

Smrt fašizmu, .!. komunizmu!

pre 9 godina

Sankcije Rusiji bi bila velika glupost, sa druge strane principijelna podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine je moranje, jer u suprotnom bismo priznali Kosovo. Znači protivimo se ruskoj okupaciji i otimačini teritorije uz zadržavanje dobrih odnosa sa njima. Ako to njima ne smeta, a očigledno im ne smeta, onda je to dobro za nas.

Nenad

pre 9 godina

I na istok i na zapad do kraja! Zašto bi odbijali bilo kakve poslove koji nam donose novac ili strateške partnere takođe? Ne znam samo zašto EU smetaju naši dobri odnosi sa Rusijom... Razumem donekle, ali mi nismo punopravna članica EU sada, od trgovinske razmene sa Rusijom, takoreći, živimo trenutno...

Buridanov magarac

pre 9 godina

Nema gore pozicije nego biti izmedju dva tela koja se taru, izmedju dve vatre, a mi vecito igramo tu ulogu. Ne moze se biti ulje koje podmazuje, kada smo voda. A i da smo ulje, ono se najvise trosi i menja. Moramo se odluciti, a kako stvari teku, mi smo se odlucili ali nismo jos. Poznata je prica o Buridanovom magarcu, koji je umro od gladi jer nije mogao da se odluci koji plast sena da jede.

Ekonomija

pre 9 godina

od trgovinske razmene sa Rusijom, takoreći, živimo trenutno...
(Nenad, 31. jul 2014 01:27)
Za tvoju informaciju Srbija izvozi svega 5% svoje robe u Rusiju, a dok 80% svoje robe izvozimo u zemlje EU. Najgori trgovinski balans Srbija ima sa Rusijim a ne EU. Samo po tim ekonomskim pokazateljima treba reci EU a ne Rusija. Da ne spominjemeo da Srbija prezivlajav od miliona gastarbajtera koji zive u EU i na Zapadu a ne Rusiji.