Ponedeljak, 28.07.2014.

12:22

Telegram kojim je počeo Veliki rat

Telegram kojim je Austrougarska objavila rat Srbiji, čime je otpočeo Prvi svetski rat, poslat je iz Beča 28. jula 1914. u 11.10h, a stigao je u Niš u 12.30h.

Izvor: B92

Telegram kojim je poèeo Veliki rat IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

dragan

pre 9 godina

E da su tad ko danas dozvolili istragu na svojoj teritoriji.Kod nas nesmetano radi kancelarija haškog tribunala,FBI,i drugi istražitelji.Ne vidim razlog atentata i nepristajanje na istragu.Mi bi i sad bili pod sankcijama da nismo dozvolili istrage.I da napomenem ubistvo bilo kog predstavnika države je atentat i teroristički čin bez obzira na uzrok.Ako to nepriznamo i ubisvo Aleksandra u Marseju nije terorizam već borba za "slobodu".

Genghis Khan

pre 9 godina

@JA: Ti si onda očigledno mlad, pošto pre Drugog svetskog rata niko nije očekivao drugi, tako da nije bilo potrebe prvi nazivati prvim, pa su ga prikladno zvali Veliki rat. (Nemanja, 28. jul 2014 14:00)

A na stranu sto je i ime "Drugi Svetski" pogresno, jer, zapravo, nije drugi. Bilo je i pre ovog "Velikog" ratova koji su zahvatili, prakticno, citav Svet, u kolonijalno doba, sve, ili skoro sve, ondasnje svetske sile i njihove satelite, na svim kontinentima. U redu, nisu bili toliko razorni, jer nije bilo takvog oruzja, ali, to je vec druga stvar.

Nemanja

pre 9 godina

Evo par istorijskih cinjenica koje nismo ucili u skoli:

1. Grcka nije prihvatila vojsku iz Srbije a sve to da bi ocuvala svoju neutralnost (uprkos cinjenici da smo sa Grcima imali potpisan sporazum o vojnom savezu po kome su bili duzni da pomognu).
2. Srpska vojska dolazi na Krf zahvaljujuci Francuskoj cije su trupe okupirale Krf za potrebe smestanja Srba (Grcka nije blagonaklono gledala na dolazak Srba). Veliku uslugu ucinio je i ruski car koji je zapretio istupanjem iz saveznistva i potpisivanjem separatnog mira ukoliko zapadni saveznici ne prebace Srbe sa obala Albanije na Krf. Italijani nisu hteli da prevoze Srbe jer im je odgovaralo da Srbi poumiru na obalama Albanije, ali su pod pritiskom Rusije izvrsili transport.
3. Sramno je bilo ponasanje velike vecine srpske 'elite' koja se dokopala Italije, Francuske, Svajcarske i Britanije. Tu pre svega mislim na politicku elitu koja je na mnogo mesta obrukala i Srbe i Srbiju, zanemarujuci patnje naroda i vojske u izbeglistvu kao i onih u domovini.

Ricky

pre 9 godina

I na sednici vlade povodom prijema telegrama iz Beča, pemijer čestita Vanji i vaterpolistima i kako su protiv CG u 1/2 finalu vratili nemački duh u srpski nharod ili šta već nisam čuo kraj dobro. Kakva divna poruka. Pa da li je moguće biti ovako ble..av?
(D, 28. jul 2014 16:45)

Malo poznavanja geografije nije na odmet. Bec se nalazi u danasnjoj Austriji, tadasnjoj Austro-Ugarskoj koju su sacinjavale Austrija i Madjarska. Dakle, nikakve veze sa Nemackom.

marko

pre 9 godina

koliko puta smo krvavo platili svoje greske, bez obzira sto bi na kraju izlazili kao"pobednici". treba da shvatimo da nemozemo da se ponasamo kao stoka, da kada setamo idemo desnom stranom trotora a ne da se laktamo i idemo levom, da nismo bahati vozaci i svoje komplekse bar malo kanalisemo,da postujemo intelektualce i ne kitimo se tudjim perjem, da ne zveckamo oruzjem na svadbama i veseljima, ne iznajmujemo limuzine za svadbe a pri tome kuce pravimo po 20 god, umesto da gradimo manje i uredjene kuce, jednom recju da privatimo nemacki duh...a to znaci ne biti svinja vec biti disciplinovan,kulturan,principijelan...

D

pre 9 godina

I na sednici vlade povodom prijema telegrama iz Beča, pemijer čestita Vanji i vaterpolistima i kako su protiv CG u 1/2 finalu vratili nemački duh u srpski nharod ili šta već nisam čuo kraj dobro. Kakva divna poruka. Pa da li je moguće biti ovako ble..av?

brm brm

pre 9 godina

Ovaj dokument je inace izlozen u kuci Kralja Petra na Oplencu i za 350 din i na 60km od Beograda covek moze dosta toga da vidi i nauci a inace Rusija nije ostala ravnodusna na napad zapada i pokusaj da satre jedan narod, mnogo ih nerviramo i dan danas tako upamtite neko ko pokusa da vas ubije ne moze vas nikada voleti. ..

Blago nišćima duhom...

pre 9 godina

Neverovatno koliko likova a la "laki" imaju la(h)ko i prozračno znanje o Velikom, iliti Prvom svetskom ratu. Takođe je sramotno to apsolutno neznanje zašto je uopšte Austro-ugarska, pa onda i Nemačka i Italija želela da satre Srbiju, biće zbog srpskog humora. Da li ste vi videli tu propagandu, fotografije na kojima su Srbi prikazani kao poluljudi i gde je pola muškog stanovništva SRPSKOG pobijeno ili nastradalo, povlačeći se preko Albanije. Ono, šteta što im se nijesu našli Bugari, Crnogorci i Albanci...
U svakom slučaju, hvala i hvala i hvala Grcima, po ko zna koji put. Oni su stvarno iskonski hrišćani.

kamenorezac

pre 9 godina

Rat trgovaca, a ceh su platili siromašni narodi i radnici. Vreme moći, gajile su tada sve mlade generacije Evrope, želele su rat ili revoluciju, i za nekoliko dana zaratilo je 19 miliona ljudi. Sa žaljenjem mogu konstatovati da mi kao narod ništa nismo naučili iz prošlosti, koja nije nimalo sjajna. Preporučujem da pročitate knjigu američkog novinara toga vremena Džona Rida, ''Zemlja smrti'' gde možete naći neke odgovore, ko smo, šta smo i gde smo. Novinar Džon Rid obišao je sve frontove, kao i Hemingvej izveštavao sa njih, upoznajući američko javno mnjenje sa pravom i užasnom istinom. Ridova knjiga o njegovim doživljajima 1915. u Srbiji je ignorisana. Prevedena je i objavljena tek pedeset godina od završetka Prvog svetskog rata. Kao što je poznato, nikada se nije ustanovilo ni koliko je ljudskih i materijalnih žrtava uopšte Srbija imala.Taj rat je i svetu otkrio Srbiju. Srbiju koja je gajila, a i danas gaji, autističku sliku i braneći se od komparacije sa drugima. Nalazila je mane svima i isticala vrline neznanja i jednostavnosti svojih nerazvijenih oblika individualnog i društvenog života. Tamo je sve trulež i bolest, ovde je blagostanje i zdravlje. Tamo je glupost, ovde je pamet. A onda se ponor otvorio. Nestale su u njemu mnoge srpske generacije.
Nije Rid osvetlio samo na poraze srpskog društva, već i bestijalnost civilizovanih.Džon Rid i filmom o njemu - Crveni - igrao ga je Voren Biti...Pročitajte njegovu knjigu ''Zemlja smrti'' biće vam mnoge stvari jasnije.

Petar

pre 9 godina

"Veliki rat? U moje vreme se zvao Prvi svetski rat..." - nemas pojma, i oduvek se zvao Veliki rat, a covek ti je objasnio i zasto. Inace, Drugi svetski rat se zove i Totalni rat jer je izbrisana granica fronta vec se ratovalo gde se stiglo. I mislim da svet vise nikad nece videti ovakve ratove, ratovace se u svakom trenutku ali na sitno, u vidu manjih kontrolisanih zarista.

Nemanja

pre 9 godina

@JA: Ti si onda očigledno mlad, pošto pre Drugog svetskog rata niko nije očekivao drugi, tako da nije bilo potrebe prvi nazivati prvim, pa su ga prikladno zvali Veliki rat.

Srbija

pre 9 godina

@nije do kalendara

Samo da razjasnim da ni sada Gregorijanski kalendar nije opste prihvacen vec se vreme racuna po Milankovicevom kalendaru koji je precizniji od Gregorijanskog (naravno i od Julijanskog). Milankovicev i Gregorijanski kalendar (cije je odstupanje 20 sekundi od astronosme godine) se za sada poklapaju dok Julijanski odstupa za 13 dana.

Radojko Teofilović

pre 9 godina

Mi smo ignorisali činjenicu da je Sbrija u to vreme bila u susedstvu moćne i ekspanzionistički oprijentisane imperije i da je jedini opstanak bio moguć u bliskom savezništvu sa istom. Umesto toga, mi smo se okretali Rusiji, koja nije imala nikakve mogućnosti da zaštiti Srbiju od A-U Monarhije. Ako je glavni razlog za takvu riskantnu politiku bilo stvaranje Velike Srbije, onda je zaista čudno da smo se tako brzo prešaltovali na jugoslovensku traku. Ako smo stremili ujedinjenju južnih Slovena, onda tom unijom nije trebala da autokratski vlada srpska dinastija jer time zapravo ostali menjaju jednu stranu autokratsku vlast drugom. A onda to nije ujedinjenje nego neka vrsta potčinjavanja. Ako smo sanjali o nekom pan-slavizmu od Balkana do ruskog dalekog istoka, trebali smo onda imati bliske savezničke odnose sa Bugarskom, a u stvarnosti smo bili daleko od toga.

Radosav_Bavanište

pre 9 godina

@Vojvodina u srcu: E vidiš meni je najpre Srbija u srcu, pa tek onda moj zavičaj Banat, pa zatim moje selo Bavanište i na kraju moja ulica u kojoj sam odrastao. Istumbani prioriteti evidentni u tvom "imenu" upućuju da se drugačiji komentar i ne može očekivati. Pomodarstvo i primitivnost koje ono neizbežno za sobom nosi je jako dobro opisao veliki Jovan Sterija Popović u "Pokondirenoj tikvi". A samosvojnost pa time i tradicija čine dobar deo identiteta jednog naroda kao što je srpski ( ali drugih zapadnoevropskih). Po svaku cenu bežati od sebe i pljuckati po narodu iz kog potičeš odraz je vrlo primitivnih mozgova nedostojnih naroda koga je tako srčano i iskreno opisao Rajs. Mi nismo ni Nemci, ni Francuzi ili Englezi, već Srbi, evropski narod koji ima svoju prošlost i svoju tradiciju ( pa i taj kalendar koji ti je od čitavog teksta zapao za oko, a jasno je i zašto). Narod koji ne uči na prošlosti je osuđen da je ponavlja.

Dijaspora

pre 9 godina

Au kako ste dosadni, prvo onaj konstantin pa sad prvi svetski rat, sta je sledece?
Hoce li se iko setiti da prica o buducnosti i prosperitetu?

nije do kalendara

pre 9 godina

Pogledajte datum slanja i prijema - telegram je poslan 28.jula 2014., a primljen 15.7.2014.! Stari kalendar je važio u Srbiji.
Zaostajali za svetom kao i danas.
(Vojvodina u srcu, 28. jul 2014 13:05)

Gregorijanski kalendar koji pominjes tada nije bio opsteprihvacen, a pola sveta je bilo pod kolonijalnom vlascu Engleske.
Srbija je tada mnogo manje zaostajala za zapadnom Evropom, a u odnosu na ceo svet je cak bila napredna zemlja. Danas je stanje mnogo gore.

Goran

pre 9 godina

"U vitrinama izložbe je i pismo regenta Aleksandra Karađorđevića ruskom caru Nikolaju II u kojem ga obaveštava da je Austrougarska predala ultimatum sa zahtevima koji su ponižavajući za Srbiju kao nezavisnu državu i odgovor ruskog cara da Rusija neće ostati ravnodušna prema sudbini Srbije. "

To su bila vremena Careva i Kraljeva, a onda su dosle komunjare i kod njih i kod nas i sve sje*ale.

Dragoljub

pre 9 godina

"Obicnom telegrafskm postom"?! Telegram je poslat telegrafom, koji je, u to vreme, bio jedini nacin da se na brzi nacin prenesu poruke (u Srbiji jos nije postojala radio-telegrafska sluzba koja je pocela da se razvija tek u toku I svetskog rata).

Vlajko

pre 9 godina

Ima neka emisija na RTS-u, ne znam tačno kako se zove. Stalno se pominju ovi telegrami, objavljivanje rata, i to, zanimljiva je u svakom slučaju. Ali poseban utisak na mene ostavlja lik koji izgovara i čita sve to u emisiji, ima glas da se naježiš!

Vojvodina u srcu

pre 9 godina

Pogledajte datum slanja i prijema - telegram je poslan 28.jula 2014., a primljen 15.7.2014.! Stari kalendar je važio u Srbiji.
Zaostajali za svetom kao i danas.

Radosav_Bavanište

pre 9 godina

@Vojvodina u srcu: E vidiš meni je najpre Srbija u srcu, pa tek onda moj zavičaj Banat, pa zatim moje selo Bavanište i na kraju moja ulica u kojoj sam odrastao. Istumbani prioriteti evidentni u tvom "imenu" upućuju da se drugačiji komentar i ne može očekivati. Pomodarstvo i primitivnost koje ono neizbežno za sobom nosi je jako dobro opisao veliki Jovan Sterija Popović u "Pokondirenoj tikvi". A samosvojnost pa time i tradicija čine dobar deo identiteta jednog naroda kao što je srpski ( ali drugih zapadnoevropskih). Po svaku cenu bežati od sebe i pljuckati po narodu iz kog potičeš odraz je vrlo primitivnih mozgova nedostojnih naroda koga je tako srčano i iskreno opisao Rajs. Mi nismo ni Nemci, ni Francuzi ili Englezi, već Srbi, evropski narod koji ima svoju prošlost i svoju tradiciju ( pa i taj kalendar koji ti je od čitavog teksta zapao za oko, a jasno je i zašto). Narod koji ne uči na prošlosti je osuđen da je ponavlja.

Nemanja

pre 9 godina

@JA: Ti si onda očigledno mlad, pošto pre Drugog svetskog rata niko nije očekivao drugi, tako da nije bilo potrebe prvi nazivati prvim, pa su ga prikladno zvali Veliki rat.

nije do kalendara

pre 9 godina

Pogledajte datum slanja i prijema - telegram je poslan 28.jula 2014., a primljen 15.7.2014.! Stari kalendar je važio u Srbiji.
Zaostajali za svetom kao i danas.
(Vojvodina u srcu, 28. jul 2014 13:05)

Gregorijanski kalendar koji pominjes tada nije bio opsteprihvacen, a pola sveta je bilo pod kolonijalnom vlascu Engleske.
Srbija je tada mnogo manje zaostajala za zapadnom Evropom, a u odnosu na ceo svet je cak bila napredna zemlja. Danas je stanje mnogo gore.

Vojvodina u srcu

pre 9 godina

Pogledajte datum slanja i prijema - telegram je poslan 28.jula 2014., a primljen 15.7.2014.! Stari kalendar je važio u Srbiji.
Zaostajali za svetom kao i danas.

Goran

pre 9 godina

"U vitrinama izložbe je i pismo regenta Aleksandra Karađorđevića ruskom caru Nikolaju II u kojem ga obaveštava da je Austrougarska predala ultimatum sa zahtevima koji su ponižavajući za Srbiju kao nezavisnu državu i odgovor ruskog cara da Rusija neće ostati ravnodušna prema sudbini Srbije. "

To su bila vremena Careva i Kraljeva, a onda su dosle komunjare i kod njih i kod nas i sve sje*ale.

Radojko Teofilović

pre 9 godina

Mi smo ignorisali činjenicu da je Sbrija u to vreme bila u susedstvu moćne i ekspanzionistički oprijentisane imperije i da je jedini opstanak bio moguć u bliskom savezništvu sa istom. Umesto toga, mi smo se okretali Rusiji, koja nije imala nikakve mogućnosti da zaštiti Srbiju od A-U Monarhije. Ako je glavni razlog za takvu riskantnu politiku bilo stvaranje Velike Srbije, onda je zaista čudno da smo se tako brzo prešaltovali na jugoslovensku traku. Ako smo stremili ujedinjenju južnih Slovena, onda tom unijom nije trebala da autokratski vlada srpska dinastija jer time zapravo ostali menjaju jednu stranu autokratsku vlast drugom. A onda to nije ujedinjenje nego neka vrsta potčinjavanja. Ako smo sanjali o nekom pan-slavizmu od Balkana do ruskog dalekog istoka, trebali smo onda imati bliske savezničke odnose sa Bugarskom, a u stvarnosti smo bili daleko od toga.

Blago nišćima duhom...

pre 9 godina

Neverovatno koliko likova a la "laki" imaju la(h)ko i prozračno znanje o Velikom, iliti Prvom svetskom ratu. Takođe je sramotno to apsolutno neznanje zašto je uopšte Austro-ugarska, pa onda i Nemačka i Italija želela da satre Srbiju, biće zbog srpskog humora. Da li ste vi videli tu propagandu, fotografije na kojima su Srbi prikazani kao poluljudi i gde je pola muškog stanovništva SRPSKOG pobijeno ili nastradalo, povlačeći se preko Albanije. Ono, šteta što im se nijesu našli Bugari, Crnogorci i Albanci...
U svakom slučaju, hvala i hvala i hvala Grcima, po ko zna koji put. Oni su stvarno iskonski hrišćani.

Vlajko

pre 9 godina

Ima neka emisija na RTS-u, ne znam tačno kako se zove. Stalno se pominju ovi telegrami, objavljivanje rata, i to, zanimljiva je u svakom slučaju. Ali poseban utisak na mene ostavlja lik koji izgovara i čita sve to u emisiji, ima glas da se naježiš!

Petar

pre 9 godina

"Veliki rat? U moje vreme se zvao Prvi svetski rat..." - nemas pojma, i oduvek se zvao Veliki rat, a covek ti je objasnio i zasto. Inace, Drugi svetski rat se zove i Totalni rat jer je izbrisana granica fronta vec se ratovalo gde se stiglo. I mislim da svet vise nikad nece videti ovakve ratove, ratovace se u svakom trenutku ali na sitno, u vidu manjih kontrolisanih zarista.

Dragoljub

pre 9 godina

"Obicnom telegrafskm postom"?! Telegram je poslat telegrafom, koji je, u to vreme, bio jedini nacin da se na brzi nacin prenesu poruke (u Srbiji jos nije postojala radio-telegrafska sluzba koja je pocela da se razvija tek u toku I svetskog rata).

brm brm

pre 9 godina

Ovaj dokument je inace izlozen u kuci Kralja Petra na Oplencu i za 350 din i na 60km od Beograda covek moze dosta toga da vidi i nauci a inace Rusija nije ostala ravnodusna na napad zapada i pokusaj da satre jedan narod, mnogo ih nerviramo i dan danas tako upamtite neko ko pokusa da vas ubije ne moze vas nikada voleti. ..

kamenorezac

pre 9 godina

Rat trgovaca, a ceh su platili siromašni narodi i radnici. Vreme moći, gajile su tada sve mlade generacije Evrope, želele su rat ili revoluciju, i za nekoliko dana zaratilo je 19 miliona ljudi. Sa žaljenjem mogu konstatovati da mi kao narod ništa nismo naučili iz prošlosti, koja nije nimalo sjajna. Preporučujem da pročitate knjigu američkog novinara toga vremena Džona Rida, ''Zemlja smrti'' gde možete naći neke odgovore, ko smo, šta smo i gde smo. Novinar Džon Rid obišao je sve frontove, kao i Hemingvej izveštavao sa njih, upoznajući američko javno mnjenje sa pravom i užasnom istinom. Ridova knjiga o njegovim doživljajima 1915. u Srbiji je ignorisana. Prevedena je i objavljena tek pedeset godina od završetka Prvog svetskog rata. Kao što je poznato, nikada se nije ustanovilo ni koliko je ljudskih i materijalnih žrtava uopšte Srbija imala.Taj rat je i svetu otkrio Srbiju. Srbiju koja je gajila, a i danas gaji, autističku sliku i braneći se od komparacije sa drugima. Nalazila je mane svima i isticala vrline neznanja i jednostavnosti svojih nerazvijenih oblika individualnog i društvenog života. Tamo je sve trulež i bolest, ovde je blagostanje i zdravlje. Tamo je glupost, ovde je pamet. A onda se ponor otvorio. Nestale su u njemu mnoge srpske generacije.
Nije Rid osvetlio samo na poraze srpskog društva, već i bestijalnost civilizovanih.Džon Rid i filmom o njemu - Crveni - igrao ga je Voren Biti...Pročitajte njegovu knjigu ''Zemlja smrti'' biće vam mnoge stvari jasnije.

Dijaspora

pre 9 godina

Au kako ste dosadni, prvo onaj konstantin pa sad prvi svetski rat, sta je sledece?
Hoce li se iko setiti da prica o buducnosti i prosperitetu?

D

pre 9 godina

I na sednici vlade povodom prijema telegrama iz Beča, pemijer čestita Vanji i vaterpolistima i kako su protiv CG u 1/2 finalu vratili nemački duh u srpski nharod ili šta već nisam čuo kraj dobro. Kakva divna poruka. Pa da li je moguće biti ovako ble..av?

Srbija

pre 9 godina

@nije do kalendara

Samo da razjasnim da ni sada Gregorijanski kalendar nije opste prihvacen vec se vreme racuna po Milankovicevom kalendaru koji je precizniji od Gregorijanskog (naravno i od Julijanskog). Milankovicev i Gregorijanski kalendar (cije je odstupanje 20 sekundi od astronosme godine) se za sada poklapaju dok Julijanski odstupa za 13 dana.

marko

pre 9 godina

koliko puta smo krvavo platili svoje greske, bez obzira sto bi na kraju izlazili kao"pobednici". treba da shvatimo da nemozemo da se ponasamo kao stoka, da kada setamo idemo desnom stranom trotora a ne da se laktamo i idemo levom, da nismo bahati vozaci i svoje komplekse bar malo kanalisemo,da postujemo intelektualce i ne kitimo se tudjim perjem, da ne zveckamo oruzjem na svadbama i veseljima, ne iznajmujemo limuzine za svadbe a pri tome kuce pravimo po 20 god, umesto da gradimo manje i uredjene kuce, jednom recju da privatimo nemacki duh...a to znaci ne biti svinja vec biti disciplinovan,kulturan,principijelan...

Nemanja

pre 9 godina

Evo par istorijskih cinjenica koje nismo ucili u skoli:

1. Grcka nije prihvatila vojsku iz Srbije a sve to da bi ocuvala svoju neutralnost (uprkos cinjenici da smo sa Grcima imali potpisan sporazum o vojnom savezu po kome su bili duzni da pomognu).
2. Srpska vojska dolazi na Krf zahvaljujuci Francuskoj cije su trupe okupirale Krf za potrebe smestanja Srba (Grcka nije blagonaklono gledala na dolazak Srba). Veliku uslugu ucinio je i ruski car koji je zapretio istupanjem iz saveznistva i potpisivanjem separatnog mira ukoliko zapadni saveznici ne prebace Srbe sa obala Albanije na Krf. Italijani nisu hteli da prevoze Srbe jer im je odgovaralo da Srbi poumiru na obalama Albanije, ali su pod pritiskom Rusije izvrsili transport.
3. Sramno je bilo ponasanje velike vecine srpske 'elite' koja se dokopala Italije, Francuske, Svajcarske i Britanije. Tu pre svega mislim na politicku elitu koja je na mnogo mesta obrukala i Srbe i Srbiju, zanemarujuci patnje naroda i vojske u izbeglistvu kao i onih u domovini.

Ricky

pre 9 godina

I na sednici vlade povodom prijema telegrama iz Beča, pemijer čestita Vanji i vaterpolistima i kako su protiv CG u 1/2 finalu vratili nemački duh u srpski nharod ili šta već nisam čuo kraj dobro. Kakva divna poruka. Pa da li je moguće biti ovako ble..av?
(D, 28. jul 2014 16:45)

Malo poznavanja geografije nije na odmet. Bec se nalazi u danasnjoj Austriji, tadasnjoj Austro-Ugarskoj koju su sacinjavale Austrija i Madjarska. Dakle, nikakve veze sa Nemackom.

dragan

pre 9 godina

E da su tad ko danas dozvolili istragu na svojoj teritoriji.Kod nas nesmetano radi kancelarija haškog tribunala,FBI,i drugi istražitelji.Ne vidim razlog atentata i nepristajanje na istragu.Mi bi i sad bili pod sankcijama da nismo dozvolili istrage.I da napomenem ubistvo bilo kog predstavnika države je atentat i teroristički čin bez obzira na uzrok.Ako to nepriznamo i ubisvo Aleksandra u Marseju nije terorizam već borba za "slobodu".

Genghis Khan

pre 9 godina

@JA: Ti si onda očigledno mlad, pošto pre Drugog svetskog rata niko nije očekivao drugi, tako da nije bilo potrebe prvi nazivati prvim, pa su ga prikladno zvali Veliki rat. (Nemanja, 28. jul 2014 14:00)

A na stranu sto je i ime "Drugi Svetski" pogresno, jer, zapravo, nije drugi. Bilo je i pre ovog "Velikog" ratova koji su zahvatili, prakticno, citav Svet, u kolonijalno doba, sve, ili skoro sve, ondasnje svetske sile i njihove satelite, na svim kontinentima. U redu, nisu bili toliko razorni, jer nije bilo takvog oruzja, ali, to je vec druga stvar.

Vojvodina u srcu

pre 9 godina

Pogledajte datum slanja i prijema - telegram je poslan 28.jula 2014., a primljen 15.7.2014.! Stari kalendar je važio u Srbiji.
Zaostajali za svetom kao i danas.

Dijaspora

pre 9 godina

Au kako ste dosadni, prvo onaj konstantin pa sad prvi svetski rat, sta je sledece?
Hoce li se iko setiti da prica o buducnosti i prosperitetu?

Goran

pre 9 godina

"U vitrinama izložbe je i pismo regenta Aleksandra Karađorđevića ruskom caru Nikolaju II u kojem ga obaveštava da je Austrougarska predala ultimatum sa zahtevima koji su ponižavajući za Srbiju kao nezavisnu državu i odgovor ruskog cara da Rusija neće ostati ravnodušna prema sudbini Srbije. "

To su bila vremena Careva i Kraljeva, a onda su dosle komunjare i kod njih i kod nas i sve sje*ale.

Radosav_Bavanište

pre 9 godina

@Vojvodina u srcu: E vidiš meni je najpre Srbija u srcu, pa tek onda moj zavičaj Banat, pa zatim moje selo Bavanište i na kraju moja ulica u kojoj sam odrastao. Istumbani prioriteti evidentni u tvom "imenu" upućuju da se drugačiji komentar i ne može očekivati. Pomodarstvo i primitivnost koje ono neizbežno za sobom nosi je jako dobro opisao veliki Jovan Sterija Popović u "Pokondirenoj tikvi". A samosvojnost pa time i tradicija čine dobar deo identiteta jednog naroda kao što je srpski ( ali drugih zapadnoevropskih). Po svaku cenu bežati od sebe i pljuckati po narodu iz kog potičeš odraz je vrlo primitivnih mozgova nedostojnih naroda koga je tako srčano i iskreno opisao Rajs. Mi nismo ni Nemci, ni Francuzi ili Englezi, već Srbi, evropski narod koji ima svoju prošlost i svoju tradiciju ( pa i taj kalendar koji ti je od čitavog teksta zapao za oko, a jasno je i zašto). Narod koji ne uči na prošlosti je osuđen da je ponavlja.

Radojko Teofilović

pre 9 godina

Mi smo ignorisali činjenicu da je Sbrija u to vreme bila u susedstvu moćne i ekspanzionistički oprijentisane imperije i da je jedini opstanak bio moguć u bliskom savezništvu sa istom. Umesto toga, mi smo se okretali Rusiji, koja nije imala nikakve mogućnosti da zaštiti Srbiju od A-U Monarhije. Ako je glavni razlog za takvu riskantnu politiku bilo stvaranje Velike Srbije, onda je zaista čudno da smo se tako brzo prešaltovali na jugoslovensku traku. Ako smo stremili ujedinjenju južnih Slovena, onda tom unijom nije trebala da autokratski vlada srpska dinastija jer time zapravo ostali menjaju jednu stranu autokratsku vlast drugom. A onda to nije ujedinjenje nego neka vrsta potčinjavanja. Ako smo sanjali o nekom pan-slavizmu od Balkana do ruskog dalekog istoka, trebali smo onda imati bliske savezničke odnose sa Bugarskom, a u stvarnosti smo bili daleko od toga.

kamenorezac

pre 9 godina

Rat trgovaca, a ceh su platili siromašni narodi i radnici. Vreme moći, gajile su tada sve mlade generacije Evrope, želele su rat ili revoluciju, i za nekoliko dana zaratilo je 19 miliona ljudi. Sa žaljenjem mogu konstatovati da mi kao narod ništa nismo naučili iz prošlosti, koja nije nimalo sjajna. Preporučujem da pročitate knjigu američkog novinara toga vremena Džona Rida, ''Zemlja smrti'' gde možete naći neke odgovore, ko smo, šta smo i gde smo. Novinar Džon Rid obišao je sve frontove, kao i Hemingvej izveštavao sa njih, upoznajući američko javno mnjenje sa pravom i užasnom istinom. Ridova knjiga o njegovim doživljajima 1915. u Srbiji je ignorisana. Prevedena je i objavljena tek pedeset godina od završetka Prvog svetskog rata. Kao što je poznato, nikada se nije ustanovilo ni koliko je ljudskih i materijalnih žrtava uopšte Srbija imala.Taj rat je i svetu otkrio Srbiju. Srbiju koja je gajila, a i danas gaji, autističku sliku i braneći se od komparacije sa drugima. Nalazila je mane svima i isticala vrline neznanja i jednostavnosti svojih nerazvijenih oblika individualnog i društvenog života. Tamo je sve trulež i bolest, ovde je blagostanje i zdravlje. Tamo je glupost, ovde je pamet. A onda se ponor otvorio. Nestale su u njemu mnoge srpske generacije.
Nije Rid osvetlio samo na poraze srpskog društva, već i bestijalnost civilizovanih.Džon Rid i filmom o njemu - Crveni - igrao ga je Voren Biti...Pročitajte njegovu knjigu ''Zemlja smrti'' biće vam mnoge stvari jasnije.

brm brm

pre 9 godina

Ovaj dokument je inace izlozen u kuci Kralja Petra na Oplencu i za 350 din i na 60km od Beograda covek moze dosta toga da vidi i nauci a inace Rusija nije ostala ravnodusna na napad zapada i pokusaj da satre jedan narod, mnogo ih nerviramo i dan danas tako upamtite neko ko pokusa da vas ubije ne moze vas nikada voleti. ..

Blago nišćima duhom...

pre 9 godina

Neverovatno koliko likova a la "laki" imaju la(h)ko i prozračno znanje o Velikom, iliti Prvom svetskom ratu. Takođe je sramotno to apsolutno neznanje zašto je uopšte Austro-ugarska, pa onda i Nemačka i Italija želela da satre Srbiju, biće zbog srpskog humora. Da li ste vi videli tu propagandu, fotografije na kojima su Srbi prikazani kao poluljudi i gde je pola muškog stanovništva SRPSKOG pobijeno ili nastradalo, povlačeći se preko Albanije. Ono, šteta što im se nijesu našli Bugari, Crnogorci i Albanci...
U svakom slučaju, hvala i hvala i hvala Grcima, po ko zna koji put. Oni su stvarno iskonski hrišćani.

nije do kalendara

pre 9 godina

Pogledajte datum slanja i prijema - telegram je poslan 28.jula 2014., a primljen 15.7.2014.! Stari kalendar je važio u Srbiji.
Zaostajali za svetom kao i danas.
(Vojvodina u srcu, 28. jul 2014 13:05)

Gregorijanski kalendar koji pominjes tada nije bio opsteprihvacen, a pola sveta je bilo pod kolonijalnom vlascu Engleske.
Srbija je tada mnogo manje zaostajala za zapadnom Evropom, a u odnosu na ceo svet je cak bila napredna zemlja. Danas je stanje mnogo gore.

D

pre 9 godina

I na sednici vlade povodom prijema telegrama iz Beča, pemijer čestita Vanji i vaterpolistima i kako su protiv CG u 1/2 finalu vratili nemački duh u srpski nharod ili šta već nisam čuo kraj dobro. Kakva divna poruka. Pa da li je moguće biti ovako ble..av?

Ricky

pre 9 godina

I na sednici vlade povodom prijema telegrama iz Beča, pemijer čestita Vanji i vaterpolistima i kako su protiv CG u 1/2 finalu vratili nemački duh u srpski nharod ili šta već nisam čuo kraj dobro. Kakva divna poruka. Pa da li je moguće biti ovako ble..av?
(D, 28. jul 2014 16:45)

Malo poznavanja geografije nije na odmet. Bec se nalazi u danasnjoj Austriji, tadasnjoj Austro-Ugarskoj koju su sacinjavale Austrija i Madjarska. Dakle, nikakve veze sa Nemackom.

marko

pre 9 godina

koliko puta smo krvavo platili svoje greske, bez obzira sto bi na kraju izlazili kao"pobednici". treba da shvatimo da nemozemo da se ponasamo kao stoka, da kada setamo idemo desnom stranom trotora a ne da se laktamo i idemo levom, da nismo bahati vozaci i svoje komplekse bar malo kanalisemo,da postujemo intelektualce i ne kitimo se tudjim perjem, da ne zveckamo oruzjem na svadbama i veseljima, ne iznajmujemo limuzine za svadbe a pri tome kuce pravimo po 20 god, umesto da gradimo manje i uredjene kuce, jednom recju da privatimo nemacki duh...a to znaci ne biti svinja vec biti disciplinovan,kulturan,principijelan...

Vlajko

pre 9 godina

Ima neka emisija na RTS-u, ne znam tačno kako se zove. Stalno se pominju ovi telegrami, objavljivanje rata, i to, zanimljiva je u svakom slučaju. Ali poseban utisak na mene ostavlja lik koji izgovara i čita sve to u emisiji, ima glas da se naježiš!

Petar

pre 9 godina

"Veliki rat? U moje vreme se zvao Prvi svetski rat..." - nemas pojma, i oduvek se zvao Veliki rat, a covek ti je objasnio i zasto. Inace, Drugi svetski rat se zove i Totalni rat jer je izbrisana granica fronta vec se ratovalo gde se stiglo. I mislim da svet vise nikad nece videti ovakve ratove, ratovace se u svakom trenutku ali na sitno, u vidu manjih kontrolisanih zarista.

dragan

pre 9 godina

E da su tad ko danas dozvolili istragu na svojoj teritoriji.Kod nas nesmetano radi kancelarija haškog tribunala,FBI,i drugi istražitelji.Ne vidim razlog atentata i nepristajanje na istragu.Mi bi i sad bili pod sankcijama da nismo dozvolili istrage.I da napomenem ubistvo bilo kog predstavnika države je atentat i teroristički čin bez obzira na uzrok.Ako to nepriznamo i ubisvo Aleksandra u Marseju nije terorizam već borba za "slobodu".

Nemanja

pre 9 godina

@JA: Ti si onda očigledno mlad, pošto pre Drugog svetskog rata niko nije očekivao drugi, tako da nije bilo potrebe prvi nazivati prvim, pa su ga prikladno zvali Veliki rat.

Srbija

pre 9 godina

@nije do kalendara

Samo da razjasnim da ni sada Gregorijanski kalendar nije opste prihvacen vec se vreme racuna po Milankovicevom kalendaru koji je precizniji od Gregorijanskog (naravno i od Julijanskog). Milankovicev i Gregorijanski kalendar (cije je odstupanje 20 sekundi od astronosme godine) se za sada poklapaju dok Julijanski odstupa za 13 dana.

Dragoljub

pre 9 godina

"Obicnom telegrafskm postom"?! Telegram je poslat telegrafom, koji je, u to vreme, bio jedini nacin da se na brzi nacin prenesu poruke (u Srbiji jos nije postojala radio-telegrafska sluzba koja je pocela da se razvija tek u toku I svetskog rata).

Nemanja

pre 9 godina

Evo par istorijskih cinjenica koje nismo ucili u skoli:

1. Grcka nije prihvatila vojsku iz Srbije a sve to da bi ocuvala svoju neutralnost (uprkos cinjenici da smo sa Grcima imali potpisan sporazum o vojnom savezu po kome su bili duzni da pomognu).
2. Srpska vojska dolazi na Krf zahvaljujuci Francuskoj cije su trupe okupirale Krf za potrebe smestanja Srba (Grcka nije blagonaklono gledala na dolazak Srba). Veliku uslugu ucinio je i ruski car koji je zapretio istupanjem iz saveznistva i potpisivanjem separatnog mira ukoliko zapadni saveznici ne prebace Srbe sa obala Albanije na Krf. Italijani nisu hteli da prevoze Srbe jer im je odgovaralo da Srbi poumiru na obalama Albanije, ali su pod pritiskom Rusije izvrsili transport.
3. Sramno je bilo ponasanje velike vecine srpske 'elite' koja se dokopala Italije, Francuske, Svajcarske i Britanije. Tu pre svega mislim na politicku elitu koja je na mnogo mesta obrukala i Srbe i Srbiju, zanemarujuci patnje naroda i vojske u izbeglistvu kao i onih u domovini.

Genghis Khan

pre 9 godina

@JA: Ti si onda očigledno mlad, pošto pre Drugog svetskog rata niko nije očekivao drugi, tako da nije bilo potrebe prvi nazivati prvim, pa su ga prikladno zvali Veliki rat. (Nemanja, 28. jul 2014 14:00)

A na stranu sto je i ime "Drugi Svetski" pogresno, jer, zapravo, nije drugi. Bilo je i pre ovog "Velikog" ratova koji su zahvatili, prakticno, citav Svet, u kolonijalno doba, sve, ili skoro sve, ondasnje svetske sile i njihove satelite, na svim kontinentima. U redu, nisu bili toliko razorni, jer nije bilo takvog oruzja, ali, to je vec druga stvar.