Ponedeljak, 28.07.2014.

10:33

Lavrov Zapadu: Nećete postići cilj

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da sankcije SAD i EU Rusiji neće postići svoj cilj i da njihov rezultat može da bude ekonomski još nezavisnija Rusija.

Izvor: Tanjug

Lavrov Zapadu: Neæete postiæi cilj IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Urbana gerila

pre 9 godina

Ko na ovom svetu moze da Rusiji uvede sankcije? Ko? Koja drzava i koja privreda? Odgovor je bar lak.

Niko. Nikakav efekat ne mogu postici. Zemlja koja ima sve neophodne resurse i ima ih za vekovima unapred.

Ko uporedjuje Rusiju sa Srbijom ili Korejom, Irakom... taj je obicna budala.

Slusajte Lavrova. Ako tragate za istinom. Sankcije ce da plati Nemacka najvise, a kad pocne zima svi. Pa i Srbija. Ne radujte se kao da vas nece kaciti te sankcije. Budale.

Бојан Илић

pre 9 godina

"Sankcije jednostavno ne mogu da ostvare svoj cilj. Uveravam vas da ćemo mi prevladati svaku teškoću koja bi mogla da se pojavi u nekoj ekonomskoj oblasti, i možda da postanemo još nezavisniji i još ubeđeniji u svoju snagu", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Овај човек НИКАДА није погрешио!

ekonomista

pre 9 godina

Prosto mi je žao pojedinih ljudi koji ne znaju elementarne stvari a usuđuju se da procenjuju.
BDP Rusije iznosi oko 1950 milijardi dolara. Zajedno sa KAZ i BLR (Evroazijska unija) on je oko 2100. Da bi shvatili gde je ekonomija Rusije u svetu, treba znati da je BDP SAD oko 17000 milijardi dolara. Ukratko, ekonomija SAD gotovo je puta veća od ruske. BDP GER je 3600 (2x veći od Rusije) FRA je 2700, UK oko 2500 milijardi, a Italija i Rusija imaju gotovo identičan BDP. Da bi vam slika bila potpuno jasna Kina ima BDP od 9600 milijardi, BDP Japana je 5100 milijardi, a BDP Indije je takođe identičan ruskom. BDP Brazila je 2500 mld. dolara. BDP blizu 1000 milijardi imaju još CAN i AUS. EU kao celina ima BDP od oko 15000 mld. dolara. Dakle, svet koji uvodi sankcije Rusiji čine ekonomije čiji je BDP ukupno oko 40000 milijardi dolara spram Rusije i njenih 1950. Koliko Rusija ima šanse u tom sudaru prosudite sami.
Inače, da i to dodam, BDP Srbije iznosi svega 42 mld. dolara.
A ova antologijska izjava da će sankcije ojačati Rusiju,..šta reći...

Jasuki Hasimaga

pre 9 godina

Ovakvi experata koji komentarisu na B92,mislim da nema ni americki pentagon.Evo prilike amerikancima da angazuju strucnjake razni profila,samo neka citaju komentare.Srbi su experti za sve i za svasta.

гоги

pre 9 godina

Све сами економски стручњаци у коментарима. Зато смо тако економски и развијени.

ivan

pre 9 godina

(levac, 28. jul 2014 10:51)

Citam tvoj komentar i komentare jos nekih intelektualnih mediokriteta i ne mogu da verujem da neko poredi Milosevicevu Srbiju i jednu Rusiju od koje zavisi snabdevanje gasom pola Evrope i koja vojno moze da se odbrai od bilo kakvog napada. Miloseviceva Srbija (kao i ova danas Srbija) je bila jedna gologuzija u svakom smislu. I sad neko poredi izjave jednog udarenog Milosevica koji nije bio svestan koliki mu je domet i koji je bio retrogradan covek zarazen komunizmom i slicnim glupostima, sa jednim Lavrovim koji sve sto radi radi proracunato i koji je (bar do sada) porazio zapadnu Evropu u bilo kojoj diplomatskoj akciji.

Zar vi ne vidite da je Rusija pobedila? Ona je odvojila Krim, sto joj je i bio cilj. U Ukrajini je stvorila trajnu nestabilnost zbog koje Ukrajina ne moze uci ni u NATO ni u EU (i to joj je bio cilj). Rusija ima trenutno vise novca (setite se ruske ponude Ukrajini od 15mlrd evra i evropske ponude od 600 miliona kad je bilo stani pani da li ce Ukrajina krenuti ka EU). Jednostavno Amerika gura EU u sukob sa Rusijom, jer nikom na Vol Stritu ne odgovara da Rusi sa Kinezima prave BRIKS banku a Kinezi pri tome drze preko bilion dolara americkih hartija od vrednosti (jer na taj nacin i Rusi postaju suvlasnici tih obveznica a jos plus verovatno se povecava mogucnost da se dolar izbaci kao valuta iz tog dela sveta). Sve ovo je zapravo borba za EU, odnosno Nemacku, tj da li ce EU moci da se otrgne iz americkog kaubojskog zgrljaja.

Ne kapiram

pre 9 godina

Da li neko zna zasto se vodi rat u Istocnoj Ukrajini? Sta hoce jedna strana a sta druga? Da li su ciljevi jedne i druge strane realni? Zasto rat ne moze da stane? Zna li neko ovo da objasni, meni uopste nije jasno zasto se tamo vodi rat.

obi van

pre 9 godina

Kljuc krize je u Njemackoj. Kad pola miliona Nijemaca izgubi posao na jesen zbog nepotrebnih sankcija, Merkelova ce otici a time Amerika ostaje bez svoga najveceg lobiste u Evropi. Onda ce svaka evropska drzava da vodi vlastitu spoljnu politiku tj traziti kontakt sa Rusijom.
Mislim da to Putin ceka.

sasav

pre 9 godina

Silno su ih pogodile sankcije: tajkuni ne mogu da kupe 16-i mercedes, ni holandski puter, pa kavijar moraju da jedu onako. Pitam se da li neko gleda mapu. Sto ne udare sankcije Marsu?

Srba

pre 9 godina

Ekonomska nezavisnost = izolacija
(neutralan, 28. jul 2014 10:40)
Ovim komentarom si samo pokazao svoje neznanje, mogao si da procitas ovih dana kako su Indija, Brazil, Kina i Rusija na putu osnivanja svoje banke, da bi smanjili ekonomski monopol MMF i slicnih institucija, nisu oni nebitni tako kao Srbija da bi svi prekinuli sa njima ekonomsku saradnju samo jer Amerika tako zeli ...

master

pre 9 godina

Nije problem okrenuti se Kini i Aziji ali ce problemi nastati tek kada do toga dodje,jer sa rusima mnogi imaju losa iskustva,oni ce hteti da komanduju ali Kina i neke jace zemlje to sigurno nece dozvoliti.Samo da ne dodje do vecih problema izmedju Kine i Rusije,jer je Kina sada u poziciji da izvlaci korist zbog Ukrajinske krize.Nemam nista protiv ruskoga naroda,jer vecina njih jos uvek zivi ocajno,ali Putinu i njegovoj otimackoj politici se mora stati na put,jer takvi su opsanost za mir.Zasto njima smeta prisustvo NATO snaga,neka vodi racuna u svojoj zemlji i postuje jjudska prava i nema problema.Nista on nije bolji od Milosevica i radikala.Ukrajinska kriza bi vec bila zavrsena da on nije manipulisao sirio neistinu i propagandu,slao specijalce iz Rusije i naoruzavao separatiste.Vecina u ruskome narodu sledi pogubnu politiku bolesnih umova i prevaranata,kao sto je to bio slucaj i u ex Jug.

Milos

pre 9 godina

Ovo je tacno. A sto je najcudnije, vazi i za Srbiju iako mnogi misle drugacije. U trenutku pada Berlinskog zida, pobede NATO-a nad istocnim blokom Srbija je usla u otvoreni sukob sa NATO-om koji je kulminirao bombardovanjem i otimanjem Kosova. ALI i nakon deset godina proxy ratova, NATO nije usao na teritoriju Srbije (osim Kososva). Imajuci na umu raspolozive resurse jedne i druge strane potpuno je neverovatno da je Srbija uspela da ostvari svoj zacrtani vojni cilj sa pocetka sukoba - da ocuva svoju nezavisnost i da se suprotstavi sirenju NATO-a na istok.

slavko

pre 9 godina

"Njihov rezultat može da bude ekonomski još nezavisnija Rusija."

Pa što niste prije rekli? Prije bi vam lupili sankcije jer vam trebaju za procvat...

Pravda

pre 9 godina

To otprilike izgleda ovako :
Ja kažem da si ti ubica, a ti izneseš činjenice kojim dokazuješ da ja nisam u pravu, međutim, svi "veruju" na moju reč: ubica si bez dokaza i gotov si. To je današnja pravda, nažalost izginulih!

arx

pre 9 godina

боже,колико овде има војних,економских,политичких и осталих стручњака и аналитичара??питам се зашто нам је овако лоше кад смо тако паметни..страшно..

Štilcovana Katabolcna

pre 9 godina

Stvarno treba biti mozak i upoređivati Rusiju sa Srbijom, Severnom Korejom ili Iranom. Osvestite se bre, Rusija bi u početku imala prilične štete od sankcija, s tim što bi ta šteta s protokom vremena postajala manja jer bi bila prinuđena da razvije uvozno supstitutivnu proizvodnju. Kapacitete, prirodne resurse i radnu snagu za to imaju. S druge strane, u slučaju da Rusija odgovori sankcijama na sankcije, u kratkom roku zapad ne bi puno izgubio, međutim na dugi rok mogla bi da usledi ekonomska katastrofa. Jednostavno, dostupnost resursa bi bila sužena, nafta bi verovatno skočila na oko 130 dolara za barel, pitanje šta bi bilo s gasom. Takođe, mnoge komponente bez kojih industrije zapadnih zemalja ne mogu da funkcionišu nalaze se ili se proizvode samo u Rusiji, npr paladijum ili raketni motori. Pri tom bi Rusija bila još jače gurnuta Kini u zagrljaj. Ima još jedna stvar, Rusi su, kao i Srbi uostalom, manje-više spremni da podnesu lošije uslove života radi nekog višeg cilja, što je za stanovnike zapadnoevropskih zemalja misaona imenica. U slučaju gubitka posla preko trista hiljada Nemaca ili ostajanja bez grejanja u januaru, tamo iste sekunde kreću nemiri. Njih ne interesuje ni svetska politika, ni razlozi zbog kojih nešto nedostaje. Oni hoće posao i hoće da, kad se sa istog vrate, stan bude topao. Tako da, budu li sankcije trajale duže, Evropa definitivno može pasti u duboku senku, kako ekonomski, tako i politički. Rusija, s druge strane, može stvarno izvući korist na srednji rok. Ne znači da hoće, ali definitivno može.

Brigate rosse

pre 9 godina

Американци ће се борити до последњег УКРАЈИНЦА-ово је лепо речено. Не знам , али ни на једној слици се Ангела Меркел не смеје кад су у питању санкције ЕУ према Русији. Вероватно зна нешто што други не знају. Сећа се последње лекције из школе када су Немци напали Русе, а ови им касније дошли у посету и остали ту 50 година.

gradinar

pre 9 godina

Rusija ce na svasta biti prinudjena, nema izbora, zapadna alijansa joj se priblizila granicama.
Zato je steta sto nema malo manje 'sirove' predstavnike, sposobnije da odgovore na propagandu...

Bacvanin

pre 9 godina

Kanda sam to vec cuo i za vreme hladnog rata, pa se na kraju ceo istocni blok raspao brze nego sto su vesti mogle da izvestavaju o tome.

иза завесе

pre 9 godina

Не мучи запад Украјина него БРИКС и развојна банка, која ће срушити ММФ и Светску банку, њихове инструменте освајања света..то их мучи и рађе ће изазвати 3 светски рат, него дозволити да та банка проради...

IBJ

pre 9 godina

Baš nisam neki obožavalac Rusije, ali vrlo jasno prepoznajem nemaštoviti rukopis amričkih lažologa oko ukrajinske afere. Postali su toliko samozadovoljni da ne misle čak ni da u laži treba uneti malo imaginacije.

Zarad mira, kao što su trezveni ljudi u Srbiji nekada, tokom Balkanske krize, morali da uveravaju uspaljeni deo ovdašnje javnosti da Srbija nije Rusija, tako sada trebe često uveravati zapadnjačku javnost da Rusija nije Srbija. Cena koju bi Evropa morala da plati ako se kriza u Ukrajini bude i dalje rešavala po buđavim američkim notama biće mnogostruko veća od ekonomske recesije. Ko to ne shvata obična je budala.

Hmhm

pre 9 godina

Komentatori koji upoređuju Rusiju i Srbiju (i Sloba je govorio da su sankcije naša šansa) smeću s uma da teško mi možemo da se uporedimo s njima. Nas su sankcije strašno osiromašile, ali da bi nas uništili na kraju su morali da nas bombarduju i bukvalno sruše fabrike, fizički unište postrojenja, mehanizaciju... Da li će to uraditi Rusiji? Sumnjam. Na kraju krajeva, Rusi imaju crveno dugme, mi nemamo.
Mislim da će Zapad uvoditi sankcije sukcesivno, Rusija okretati svoju ekonomiju ka Istoku i Latinskoj Americi, što je već počela da radi, i da će se tako nadgornjavati dok jednom ne odu opanci a drugom obojci. Bar se nadam. U slučaju druge opcije, možemo svi lepo da se izljubimo za srećan put.

levac

pre 9 godina

Secam se devedesetih I ovih reci: Sankcije nam nemogu nista.A pojedinci nepismeni,neprosveceni veruju.E narode tesko tebi kod ovih ovakvih sto vode zemlju.

Jo

pre 9 godina

Kako je ovo zalosno, zemlja koja je do guse u dugovima, razara samu sebe, svojom vojskom, ubija svoje gradjane, i jos misli da to tako treba... Eh kad Amerikanac ispere mozak svasta se desava... Na najpokvareniji nacin, kad je Olimpijada u Rusiji bila u jeku, oni su pokusali da postanu "evropska" zemlja i dovedu NATO na ruska vrata. I sad ce jos dugo dugo da budu u ratu, ratu koji odgovara cak i niihovim prijateljima koji ih "brane".

Ђока

pre 9 godina

Хунта у Кијеву неће да преговара јер им је тако наредила америка.Америка има да се бори до последњег украинца да би остварила своје циљеве.Америка и запад су најодговорнији за украинску кризу јер су помогли хунти да свргне легално изабрану власт.Злочинци су преко океана и у Кијеву.

Jo

pre 9 godina

Kako je ovo zalosno, zemlja koja je do guse u dugovima, razara samu sebe, svojom vojskom, ubija svoje gradjane, i jos misli da to tako treba... Eh kad Amerikanac ispere mozak svasta se desava... Na najpokvareniji nacin, kad je Olimpijada u Rusiji bila u jeku, oni su pokusali da postanu "evropska" zemlja i dovedu NATO na ruska vrata. I sad ce jos dugo dugo da budu u ratu, ratu koji odgovara cak i niihovim prijateljima koji ih "brane".

IBJ

pre 9 godina

Baš nisam neki obožavalac Rusije, ali vrlo jasno prepoznajem nemaštoviti rukopis amričkih lažologa oko ukrajinske afere. Postali su toliko samozadovoljni da ne misle čak ni da u laži treba uneti malo imaginacije.

Zarad mira, kao što su trezveni ljudi u Srbiji nekada, tokom Balkanske krize, morali da uveravaju uspaljeni deo ovdašnje javnosti da Srbija nije Rusija, tako sada trebe često uveravati zapadnjačku javnost da Rusija nije Srbija. Cena koju bi Evropa morala da plati ako se kriza u Ukrajini bude i dalje rešavala po buđavim američkim notama biće mnogostruko veća od ekonomske recesije. Ko to ne shvata obična je budala.

Ђока

pre 9 godina

Хунта у Кијеву неће да преговара јер им је тако наредила америка.Америка има да се бори до последњег украинца да би остварила своје циљеве.Америка и запад су најодговорнији за украинску кризу јер су помогли хунти да свргне легално изабрану власт.Злочинци су преко океана и у Кијеву.

Pravda

pre 9 godina

To otprilike izgleda ovako :
Ja kažem da si ti ubica, a ti izneseš činjenice kojim dokazuješ da ja nisam u pravu, međutim, svi "veruju" na moju reč: ubica si bez dokaza i gotov si. To je današnja pravda, nažalost izginulih!

ivan

pre 9 godina

(levac, 28. jul 2014 10:51)

Citam tvoj komentar i komentare jos nekih intelektualnih mediokriteta i ne mogu da verujem da neko poredi Milosevicevu Srbiju i jednu Rusiju od koje zavisi snabdevanje gasom pola Evrope i koja vojno moze da se odbrai od bilo kakvog napada. Miloseviceva Srbija (kao i ova danas Srbija) je bila jedna gologuzija u svakom smislu. I sad neko poredi izjave jednog udarenog Milosevica koji nije bio svestan koliki mu je domet i koji je bio retrogradan covek zarazen komunizmom i slicnim glupostima, sa jednim Lavrovim koji sve sto radi radi proracunato i koji je (bar do sada) porazio zapadnu Evropu u bilo kojoj diplomatskoj akciji.

Zar vi ne vidite da je Rusija pobedila? Ona je odvojila Krim, sto joj je i bio cilj. U Ukrajini je stvorila trajnu nestabilnost zbog koje Ukrajina ne moze uci ni u NATO ni u EU (i to joj je bio cilj). Rusija ima trenutno vise novca (setite se ruske ponude Ukrajini od 15mlrd evra i evropske ponude od 600 miliona kad je bilo stani pani da li ce Ukrajina krenuti ka EU). Jednostavno Amerika gura EU u sukob sa Rusijom, jer nikom na Vol Stritu ne odgovara da Rusi sa Kinezima prave BRIKS banku a Kinezi pri tome drze preko bilion dolara americkih hartija od vrednosti (jer na taj nacin i Rusi postaju suvlasnici tih obveznica a jos plus verovatno se povecava mogucnost da se dolar izbaci kao valuta iz tog dela sveta). Sve ovo je zapravo borba za EU, odnosno Nemacku, tj da li ce EU moci da se otrgne iz americkog kaubojskog zgrljaja.

Brigate rosse

pre 9 godina

Американци ће се борити до последњег УКРАЈИНЦА-ово је лепо речено. Не знам , али ни на једној слици се Ангела Меркел не смеје кад су у питању санкције ЕУ према Русији. Вероватно зна нешто што други не знају. Сећа се последње лекције из школе када су Немци напали Русе, а ови им касније дошли у посету и остали ту 50 година.

иза завесе

pre 9 godina

Не мучи запад Украјина него БРИКС и развојна банка, која ће срушити ММФ и Светску банку, њихове инструменте освајања света..то их мучи и рађе ће изазвати 3 светски рат, него дозволити да та банка проради...

Štilcovana Katabolcna

pre 9 godina

Stvarno treba biti mozak i upoređivati Rusiju sa Srbijom, Severnom Korejom ili Iranom. Osvestite se bre, Rusija bi u početku imala prilične štete od sankcija, s tim što bi ta šteta s protokom vremena postajala manja jer bi bila prinuđena da razvije uvozno supstitutivnu proizvodnju. Kapacitete, prirodne resurse i radnu snagu za to imaju. S druge strane, u slučaju da Rusija odgovori sankcijama na sankcije, u kratkom roku zapad ne bi puno izgubio, međutim na dugi rok mogla bi da usledi ekonomska katastrofa. Jednostavno, dostupnost resursa bi bila sužena, nafta bi verovatno skočila na oko 130 dolara za barel, pitanje šta bi bilo s gasom. Takođe, mnoge komponente bez kojih industrije zapadnih zemalja ne mogu da funkcionišu nalaze se ili se proizvode samo u Rusiji, npr paladijum ili raketni motori. Pri tom bi Rusija bila još jače gurnuta Kini u zagrljaj. Ima još jedna stvar, Rusi su, kao i Srbi uostalom, manje-više spremni da podnesu lošije uslove života radi nekog višeg cilja, što je za stanovnike zapadnoevropskih zemalja misaona imenica. U slučaju gubitka posla preko trista hiljada Nemaca ili ostajanja bez grejanja u januaru, tamo iste sekunde kreću nemiri. Njih ne interesuje ni svetska politika, ni razlozi zbog kojih nešto nedostaje. Oni hoće posao i hoće da, kad se sa istog vrate, stan bude topao. Tako da, budu li sankcije trajale duže, Evropa definitivno može pasti u duboku senku, kako ekonomski, tako i politički. Rusija, s druge strane, može stvarno izvući korist na srednji rok. Ne znači da hoće, ali definitivno može.

obi van

pre 9 godina

Kljuc krize je u Njemackoj. Kad pola miliona Nijemaca izgubi posao na jesen zbog nepotrebnih sankcija, Merkelova ce otici a time Amerika ostaje bez svoga najveceg lobiste u Evropi. Onda ce svaka evropska drzava da vodi vlastitu spoljnu politiku tj traziti kontakt sa Rusijom.
Mislim da to Putin ceka.

Hmhm

pre 9 godina

Komentatori koji upoređuju Rusiju i Srbiju (i Sloba je govorio da su sankcije naša šansa) smeću s uma da teško mi možemo da se uporedimo s njima. Nas su sankcije strašno osiromašile, ali da bi nas uništili na kraju su morali da nas bombarduju i bukvalno sruše fabrike, fizički unište postrojenja, mehanizaciju... Da li će to uraditi Rusiji? Sumnjam. Na kraju krajeva, Rusi imaju crveno dugme, mi nemamo.
Mislim da će Zapad uvoditi sankcije sukcesivno, Rusija okretati svoju ekonomiju ka Istoku i Latinskoj Americi, što je već počela da radi, i da će se tako nadgornjavati dok jednom ne odu opanci a drugom obojci. Bar se nadam. U slučaju druge opcije, možemo svi lepo da se izljubimo za srećan put.

levac

pre 9 godina

Secam se devedesetih I ovih reci: Sankcije nam nemogu nista.A pojedinci nepismeni,neprosveceni veruju.E narode tesko tebi kod ovih ovakvih sto vode zemlju.

Milos

pre 9 godina

Ovo je tacno. A sto je najcudnije, vazi i za Srbiju iako mnogi misle drugacije. U trenutku pada Berlinskog zida, pobede NATO-a nad istocnim blokom Srbija je usla u otvoreni sukob sa NATO-om koji je kulminirao bombardovanjem i otimanjem Kosova. ALI i nakon deset godina proxy ratova, NATO nije usao na teritoriju Srbije (osim Kososva). Imajuci na umu raspolozive resurse jedne i druge strane potpuno je neverovatno da je Srbija uspela da ostvari svoj zacrtani vojni cilj sa pocetka sukoba - da ocuva svoju nezavisnost i da se suprotstavi sirenju NATO-a na istok.

gradinar

pre 9 godina

Rusija ce na svasta biti prinudjena, nema izbora, zapadna alijansa joj se priblizila granicama.
Zato je steta sto nema malo manje 'sirove' predstavnike, sposobnije da odgovore na propagandu...

slavko

pre 9 godina

"Njihov rezultat može da bude ekonomski još nezavisnija Rusija."

Pa što niste prije rekli? Prije bi vam lupili sankcije jer vam trebaju za procvat...

sasav

pre 9 godina

Silno su ih pogodile sankcije: tajkuni ne mogu da kupe 16-i mercedes, ni holandski puter, pa kavijar moraju da jedu onako. Pitam se da li neko gleda mapu. Sto ne udare sankcije Marsu?

Srba

pre 9 godina

Ekonomska nezavisnost = izolacija
(neutralan, 28. jul 2014 10:40)
Ovim komentarom si samo pokazao svoje neznanje, mogao si da procitas ovih dana kako su Indija, Brazil, Kina i Rusija na putu osnivanja svoje banke, da bi smanjili ekonomski monopol MMF i slicnih institucija, nisu oni nebitni tako kao Srbija da bi svi prekinuli sa njima ekonomsku saradnju samo jer Amerika tako zeli ...

Bacvanin

pre 9 godina

Kanda sam to vec cuo i za vreme hladnog rata, pa se na kraju ceo istocni blok raspao brze nego sto su vesti mogle da izvestavaju o tome.

Ne kapiram

pre 9 godina

Da li neko zna zasto se vodi rat u Istocnoj Ukrajini? Sta hoce jedna strana a sta druga? Da li su ciljevi jedne i druge strane realni? Zasto rat ne moze da stane? Zna li neko ovo da objasni, meni uopste nije jasno zasto se tamo vodi rat.

arx

pre 9 godina

боже,колико овде има војних,економских,политичких и осталих стручњака и аналитичара??питам се зашто нам је овако лоше кад смо тако паметни..страшно..

гоги

pre 9 godina

Све сами економски стручњаци у коментарима. Зато смо тако економски и развијени.

master

pre 9 godina

Nije problem okrenuti se Kini i Aziji ali ce problemi nastati tek kada do toga dodje,jer sa rusima mnogi imaju losa iskustva,oni ce hteti da komanduju ali Kina i neke jace zemlje to sigurno nece dozvoliti.Samo da ne dodje do vecih problema izmedju Kine i Rusije,jer je Kina sada u poziciji da izvlaci korist zbog Ukrajinske krize.Nemam nista protiv ruskoga naroda,jer vecina njih jos uvek zivi ocajno,ali Putinu i njegovoj otimackoj politici se mora stati na put,jer takvi su opsanost za mir.Zasto njima smeta prisustvo NATO snaga,neka vodi racuna u svojoj zemlji i postuje jjudska prava i nema problema.Nista on nije bolji od Milosevica i radikala.Ukrajinska kriza bi vec bila zavrsena da on nije manipulisao sirio neistinu i propagandu,slao specijalce iz Rusije i naoruzavao separatiste.Vecina u ruskome narodu sledi pogubnu politiku bolesnih umova i prevaranata,kao sto je to bio slucaj i u ex Jug.

Jasuki Hasimaga

pre 9 godina

Ovakvi experata koji komentarisu na B92,mislim da nema ni americki pentagon.Evo prilike amerikancima da angazuju strucnjake razni profila,samo neka citaju komentare.Srbi su experti za sve i za svasta.

ekonomista

pre 9 godina

Prosto mi je žao pojedinih ljudi koji ne znaju elementarne stvari a usuđuju se da procenjuju.
BDP Rusije iznosi oko 1950 milijardi dolara. Zajedno sa KAZ i BLR (Evroazijska unija) on je oko 2100. Da bi shvatili gde je ekonomija Rusije u svetu, treba znati da je BDP SAD oko 17000 milijardi dolara. Ukratko, ekonomija SAD gotovo je puta veća od ruske. BDP GER je 3600 (2x veći od Rusije) FRA je 2700, UK oko 2500 milijardi, a Italija i Rusija imaju gotovo identičan BDP. Da bi vam slika bila potpuno jasna Kina ima BDP od 9600 milijardi, BDP Japana je 5100 milijardi, a BDP Indije je takođe identičan ruskom. BDP Brazila je 2500 mld. dolara. BDP blizu 1000 milijardi imaju još CAN i AUS. EU kao celina ima BDP od oko 15000 mld. dolara. Dakle, svet koji uvodi sankcije Rusiji čine ekonomije čiji je BDP ukupno oko 40000 milijardi dolara spram Rusije i njenih 1950. Koliko Rusija ima šanse u tom sudaru prosudite sami.
Inače, da i to dodam, BDP Srbije iznosi svega 42 mld. dolara.
A ova antologijska izjava da će sankcije ojačati Rusiju,..šta reći...

Бојан Илић

pre 9 godina

"Sankcije jednostavno ne mogu da ostvare svoj cilj. Uveravam vas da ćemo mi prevladati svaku teškoću koja bi mogla da se pojavi u nekoj ekonomskoj oblasti, i možda da postanemo još nezavisniji i još ubeđeniji u svoju snagu", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Овај човек НИКАДА није погрешио!

Urbana gerila

pre 9 godina

Ko na ovom svetu moze da Rusiji uvede sankcije? Ko? Koja drzava i koja privreda? Odgovor je bar lak.

Niko. Nikakav efekat ne mogu postici. Zemlja koja ima sve neophodne resurse i ima ih za vekovima unapred.

Ko uporedjuje Rusiju sa Srbijom ili Korejom, Irakom... taj je obicna budala.

Slusajte Lavrova. Ako tragate za istinom. Sankcije ce da plati Nemacka najvise, a kad pocne zima svi. Pa i Srbija. Ne radujte se kao da vas nece kaciti te sankcije. Budale.

master

pre 9 godina

Nije problem okrenuti se Kini i Aziji ali ce problemi nastati tek kada do toga dodje,jer sa rusima mnogi imaju losa iskustva,oni ce hteti da komanduju ali Kina i neke jace zemlje to sigurno nece dozvoliti.Samo da ne dodje do vecih problema izmedju Kine i Rusije,jer je Kina sada u poziciji da izvlaci korist zbog Ukrajinske krize.Nemam nista protiv ruskoga naroda,jer vecina njih jos uvek zivi ocajno,ali Putinu i njegovoj otimackoj politici se mora stati na put,jer takvi su opsanost za mir.Zasto njima smeta prisustvo NATO snaga,neka vodi racuna u svojoj zemlji i postuje jjudska prava i nema problema.Nista on nije bolji od Milosevica i radikala.Ukrajinska kriza bi vec bila zavrsena da on nije manipulisao sirio neistinu i propagandu,slao specijalce iz Rusije i naoruzavao separatiste.Vecina u ruskome narodu sledi pogubnu politiku bolesnih umova i prevaranata,kao sto je to bio slucaj i u ex Jug.

slavko

pre 9 godina

"Njihov rezultat može da bude ekonomski još nezavisnija Rusija."

Pa što niste prije rekli? Prije bi vam lupili sankcije jer vam trebaju za procvat...

Bacvanin

pre 9 godina

Kanda sam to vec cuo i za vreme hladnog rata, pa se na kraju ceo istocni blok raspao brze nego sto su vesti mogle da izvestavaju o tome.

levac

pre 9 godina

Secam se devedesetih I ovih reci: Sankcije nam nemogu nista.A pojedinci nepismeni,neprosveceni veruju.E narode tesko tebi kod ovih ovakvih sto vode zemlju.

arx

pre 9 godina

боже,колико овде има војних,економских,политичких и осталих стручњака и аналитичара??питам се зашто нам је овако лоше кад смо тако паметни..страшно..

Jo

pre 9 godina

Kako je ovo zalosno, zemlja koja je do guse u dugovima, razara samu sebe, svojom vojskom, ubija svoje gradjane, i jos misli da to tako treba... Eh kad Amerikanac ispere mozak svasta se desava... Na najpokvareniji nacin, kad je Olimpijada u Rusiji bila u jeku, oni su pokusali da postanu "evropska" zemlja i dovedu NATO na ruska vrata. I sad ce jos dugo dugo da budu u ratu, ratu koji odgovara cak i niihovim prijateljima koji ih "brane".

Milos

pre 9 godina

Ovo je tacno. A sto je najcudnije, vazi i za Srbiju iako mnogi misle drugacije. U trenutku pada Berlinskog zida, pobede NATO-a nad istocnim blokom Srbija je usla u otvoreni sukob sa NATO-om koji je kulminirao bombardovanjem i otimanjem Kosova. ALI i nakon deset godina proxy ratova, NATO nije usao na teritoriju Srbije (osim Kososva). Imajuci na umu raspolozive resurse jedne i druge strane potpuno je neverovatno da je Srbija uspela da ostvari svoj zacrtani vojni cilj sa pocetka sukoba - da ocuva svoju nezavisnost i da se suprotstavi sirenju NATO-a na istok.

ivan

pre 9 godina

(levac, 28. jul 2014 10:51)

Citam tvoj komentar i komentare jos nekih intelektualnih mediokriteta i ne mogu da verujem da neko poredi Milosevicevu Srbiju i jednu Rusiju od koje zavisi snabdevanje gasom pola Evrope i koja vojno moze da se odbrai od bilo kakvog napada. Miloseviceva Srbija (kao i ova danas Srbija) je bila jedna gologuzija u svakom smislu. I sad neko poredi izjave jednog udarenog Milosevica koji nije bio svestan koliki mu je domet i koji je bio retrogradan covek zarazen komunizmom i slicnim glupostima, sa jednim Lavrovim koji sve sto radi radi proracunato i koji je (bar do sada) porazio zapadnu Evropu u bilo kojoj diplomatskoj akciji.

Zar vi ne vidite da je Rusija pobedila? Ona je odvojila Krim, sto joj je i bio cilj. U Ukrajini je stvorila trajnu nestabilnost zbog koje Ukrajina ne moze uci ni u NATO ni u EU (i to joj je bio cilj). Rusija ima trenutno vise novca (setite se ruske ponude Ukrajini od 15mlrd evra i evropske ponude od 600 miliona kad je bilo stani pani da li ce Ukrajina krenuti ka EU). Jednostavno Amerika gura EU u sukob sa Rusijom, jer nikom na Vol Stritu ne odgovara da Rusi sa Kinezima prave BRIKS banku a Kinezi pri tome drze preko bilion dolara americkih hartija od vrednosti (jer na taj nacin i Rusi postaju suvlasnici tih obveznica a jos plus verovatno se povecava mogucnost da se dolar izbaci kao valuta iz tog dela sveta). Sve ovo je zapravo borba za EU, odnosno Nemacku, tj da li ce EU moci da se otrgne iz americkog kaubojskog zgrljaja.

obi van

pre 9 godina

Kljuc krize je u Njemackoj. Kad pola miliona Nijemaca izgubi posao na jesen zbog nepotrebnih sankcija, Merkelova ce otici a time Amerika ostaje bez svoga najveceg lobiste u Evropi. Onda ce svaka evropska drzava da vodi vlastitu spoljnu politiku tj traziti kontakt sa Rusijom.
Mislim da to Putin ceka.

Ђока

pre 9 godina

Хунта у Кијеву неће да преговара јер им је тако наредила америка.Америка има да се бори до последњег украинца да би остварила своје циљеве.Америка и запад су најодговорнији за украинску кризу јер су помогли хунти да свргне легално изабрану власт.Злочинци су преко океана и у Кијеву.

IBJ

pre 9 godina

Baš nisam neki obožavalac Rusije, ali vrlo jasno prepoznajem nemaštoviti rukopis amričkih lažologa oko ukrajinske afere. Postali su toliko samozadovoljni da ne misle čak ni da u laži treba uneti malo imaginacije.

Zarad mira, kao što su trezveni ljudi u Srbiji nekada, tokom Balkanske krize, morali da uveravaju uspaljeni deo ovdašnje javnosti da Srbija nije Rusija, tako sada trebe često uveravati zapadnjačku javnost da Rusija nije Srbija. Cena koju bi Evropa morala da plati ako se kriza u Ukrajini bude i dalje rešavala po buđavim američkim notama biće mnogostruko veća od ekonomske recesije. Ko to ne shvata obična je budala.

Štilcovana Katabolcna

pre 9 godina

Stvarno treba biti mozak i upoređivati Rusiju sa Srbijom, Severnom Korejom ili Iranom. Osvestite se bre, Rusija bi u početku imala prilične štete od sankcija, s tim što bi ta šteta s protokom vremena postajala manja jer bi bila prinuđena da razvije uvozno supstitutivnu proizvodnju. Kapacitete, prirodne resurse i radnu snagu za to imaju. S druge strane, u slučaju da Rusija odgovori sankcijama na sankcije, u kratkom roku zapad ne bi puno izgubio, međutim na dugi rok mogla bi da usledi ekonomska katastrofa. Jednostavno, dostupnost resursa bi bila sužena, nafta bi verovatno skočila na oko 130 dolara za barel, pitanje šta bi bilo s gasom. Takođe, mnoge komponente bez kojih industrije zapadnih zemalja ne mogu da funkcionišu nalaze se ili se proizvode samo u Rusiji, npr paladijum ili raketni motori. Pri tom bi Rusija bila još jače gurnuta Kini u zagrljaj. Ima još jedna stvar, Rusi su, kao i Srbi uostalom, manje-više spremni da podnesu lošije uslove života radi nekog višeg cilja, što je za stanovnike zapadnoevropskih zemalja misaona imenica. U slučaju gubitka posla preko trista hiljada Nemaca ili ostajanja bez grejanja u januaru, tamo iste sekunde kreću nemiri. Njih ne interesuje ni svetska politika, ni razlozi zbog kojih nešto nedostaje. Oni hoće posao i hoće da, kad se sa istog vrate, stan bude topao. Tako da, budu li sankcije trajale duže, Evropa definitivno može pasti u duboku senku, kako ekonomski, tako i politički. Rusija, s druge strane, može stvarno izvući korist na srednji rok. Ne znači da hoće, ali definitivno može.

sasav

pre 9 godina

Silno su ih pogodile sankcije: tajkuni ne mogu da kupe 16-i mercedes, ni holandski puter, pa kavijar moraju da jedu onako. Pitam se da li neko gleda mapu. Sto ne udare sankcije Marsu?

gradinar

pre 9 godina

Rusija ce na svasta biti prinudjena, nema izbora, zapadna alijansa joj se priblizila granicama.
Zato je steta sto nema malo manje 'sirove' predstavnike, sposobnije da odgovore na propagandu...

Brigate rosse

pre 9 godina

Американци ће се борити до последњег УКРАЈИНЦА-ово је лепо речено. Не знам , али ни на једној слици се Ангела Меркел не смеје кад су у питању санкције ЕУ према Русији. Вероватно зна нешто што други не знају. Сећа се последње лекције из школе када су Немци напали Русе, а ови им касније дошли у посету и остали ту 50 година.

иза завесе

pre 9 godina

Не мучи запад Украјина него БРИКС и развојна банка, која ће срушити ММФ и Светску банку, њихове инструменте освајања света..то их мучи и рађе ће изазвати 3 светски рат, него дозволити да та банка проради...

Srba

pre 9 godina

Ekonomska nezavisnost = izolacija
(neutralan, 28. jul 2014 10:40)
Ovim komentarom si samo pokazao svoje neznanje, mogao si da procitas ovih dana kako su Indija, Brazil, Kina i Rusija na putu osnivanja svoje banke, da bi smanjili ekonomski monopol MMF i slicnih institucija, nisu oni nebitni tako kao Srbija da bi svi prekinuli sa njima ekonomsku saradnju samo jer Amerika tako zeli ...

ekonomista

pre 9 godina

Prosto mi je žao pojedinih ljudi koji ne znaju elementarne stvari a usuđuju se da procenjuju.
BDP Rusije iznosi oko 1950 milijardi dolara. Zajedno sa KAZ i BLR (Evroazijska unija) on je oko 2100. Da bi shvatili gde je ekonomija Rusije u svetu, treba znati da je BDP SAD oko 17000 milijardi dolara. Ukratko, ekonomija SAD gotovo je puta veća od ruske. BDP GER je 3600 (2x veći od Rusije) FRA je 2700, UK oko 2500 milijardi, a Italija i Rusija imaju gotovo identičan BDP. Da bi vam slika bila potpuno jasna Kina ima BDP od 9600 milijardi, BDP Japana je 5100 milijardi, a BDP Indije je takođe identičan ruskom. BDP Brazila je 2500 mld. dolara. BDP blizu 1000 milijardi imaju još CAN i AUS. EU kao celina ima BDP od oko 15000 mld. dolara. Dakle, svet koji uvodi sankcije Rusiji čine ekonomije čiji je BDP ukupno oko 40000 milijardi dolara spram Rusije i njenih 1950. Koliko Rusija ima šanse u tom sudaru prosudite sami.
Inače, da i to dodam, BDP Srbije iznosi svega 42 mld. dolara.
A ova antologijska izjava da će sankcije ojačati Rusiju,..šta reći...

Pravda

pre 9 godina

To otprilike izgleda ovako :
Ja kažem da si ti ubica, a ti izneseš činjenice kojim dokazuješ da ja nisam u pravu, međutim, svi "veruju" na moju reč: ubica si bez dokaza i gotov si. To je današnja pravda, nažalost izginulih!

Hmhm

pre 9 godina

Komentatori koji upoređuju Rusiju i Srbiju (i Sloba je govorio da su sankcije naša šansa) smeću s uma da teško mi možemo da se uporedimo s njima. Nas su sankcije strašno osiromašile, ali da bi nas uništili na kraju su morali da nas bombarduju i bukvalno sruše fabrike, fizički unište postrojenja, mehanizaciju... Da li će to uraditi Rusiji? Sumnjam. Na kraju krajeva, Rusi imaju crveno dugme, mi nemamo.
Mislim da će Zapad uvoditi sankcije sukcesivno, Rusija okretati svoju ekonomiju ka Istoku i Latinskoj Americi, što je već počela da radi, i da će se tako nadgornjavati dok jednom ne odu opanci a drugom obojci. Bar se nadam. U slučaju druge opcije, možemo svi lepo da se izljubimo za srećan put.

Ne kapiram

pre 9 godina

Da li neko zna zasto se vodi rat u Istocnoj Ukrajini? Sta hoce jedna strana a sta druga? Da li su ciljevi jedne i druge strane realni? Zasto rat ne moze da stane? Zna li neko ovo da objasni, meni uopste nije jasno zasto se tamo vodi rat.

гоги

pre 9 godina

Све сами економски стручњаци у коментарима. Зато смо тако економски и развијени.

Бојан Илић

pre 9 godina

"Sankcije jednostavno ne mogu da ostvare svoj cilj. Uveravam vas da ćemo mi prevladati svaku teškoću koja bi mogla da se pojavi u nekoj ekonomskoj oblasti, i možda da postanemo još nezavisniji i još ubeđeniji u svoju snagu", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Овај човек НИКАДА није погрешио!

Urbana gerila

pre 9 godina

Ko na ovom svetu moze da Rusiji uvede sankcije? Ko? Koja drzava i koja privreda? Odgovor je bar lak.

Niko. Nikakav efekat ne mogu postici. Zemlja koja ima sve neophodne resurse i ima ih za vekovima unapred.

Ko uporedjuje Rusiju sa Srbijom ili Korejom, Irakom... taj je obicna budala.

Slusajte Lavrova. Ako tragate za istinom. Sankcije ce da plati Nemacka najvise, a kad pocne zima svi. Pa i Srbija. Ne radujte se kao da vas nece kaciti te sankcije. Budale.

Jasuki Hasimaga

pre 9 godina

Ovakvi experata koji komentarisu na B92,mislim da nema ni americki pentagon.Evo prilike amerikancima da angazuju strucnjake razni profila,samo neka citaju komentare.Srbi su experti za sve i za svasta.