Ponedeljak, 28.07.2014.

07:15

Prvi svetski rat - 100 godina posle

Svet danas obeležava sto godina od početka Prvog svetskog rata, a vek nakon početka događaja koji je promenio svet, i dalje se postavlja pitanje "ko je kriv?"

Izvor: B92

Prvi svetski rat - 100 godina posle IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

SrdjanM

pre 9 godina

Osim par izolovanih istoricara, koji su se vec davno „proslavili“ svojim ekstremnim tezama, rekto ko krivicu za rat nalazi u Srbiji.
Cak ni na izlozbama i predavanjima kojih je ovih dana puno u Becu i Berlinu, retko se moze posumnjati na nekakav revizionizam. Puno je manje subjektivnih tumacenja istorije nego u Srbiji, fokus je prvenstveno na hronologiji desavanja i na stradanju civila i vojnika u prvom ratu novog, industrijskog doba.

Zasto to politicari, istoricari i poneki „umetnici“ u Srbiji drugacije vide, nije mi jasno, ali sumnjam da se opet radi o cisto nacionalno-politickim razlozima.
Dakle, cela ta prica da „Evropa“ krivi Srbiju za rat je opet prosto i prvenstveno jedna srpska legenda.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@Sosa, 28. jul 2014 11:45
AP Kosovo i AP vojvodina su stvorene protiv Srbije.
Gde je Kosovo danas, to je dokaz da su te AP stvorene u tu svrhu, da ne budu u Srbiji, a dok jesu da rade Srbiji o glavi.

Sta je bio cilj Srbije pre 100 godina? Da pogine da bi napravila Jugoslaviju?
Gde je ta Jugoslavija?

Da pogine da bi sebe svela na nekakvu uzu Srbiju kojoj ce tutori da budu nekakve AP kakve ne postoje nigde na svetu?
Zato ginemo 100 godina?

Mi smo 100 godina bez prestanka u sukobu sa celim svetom. Sa kojim ciljem? Da bi stvorili privilegovanu drzavu u drzavi AP vojvodinu.

Mi smo poslednja zemlja Evrope koja je priznala SSSR, tek 1940. Za Staljina Jugoslavija je versajska tvorevina u kojoj "velikosrpska burzoazija" ugnjetava jadne Hrvate, Slovence, vojvodjane, i koju treba podeliti na ove drzave koje imamo danas.

Posle 100 godina, svi su dobili, samo Srbija nije dobila nista.

Je li zato ginemo? Za druge, da ne bi dobili nista, i da bi nama bilo gore?

Boem

pre 9 godina

Recimo da su Australijanci u pravu, mi im roknuli prestolonaslednika i oni nas napali ali zasto napaše posle par dana Luksemburg i Francusku.Jel mozda Princip imao obuku u teroristickim kampovima u Luksemburgu ili slicno?Lupaju Australijanci nevidjeno i jos ih neko ozbiljno shvata.

I.N.A.T

pre 9 godina

bitno je da za četiri godine obeležimo pobedu u tom ratu na način dostojan predaka koji su položili živote.
i da se obeleže sve bitke srpske vojske.
i da se stalno podsećamo ko su nam vekovni neprijatelji, ds nam se istorija ne ponovi.....

my way

pre 9 godina

@(vaske, 28. jul 2014 12:06)
Већу гомилу баљезгарија недостојних било каквог одговора одавно нисам прочитао. Рекао бих ти да се стидиш, али знам да такви као ти стида немају.
Него, што се тиче ове теме, једну ствар не треба сметнути са ума, а то је да питање карактеризације Принципа и његовог чина није кључно за истину о почетку Великог рата. Објективно се уопште не поставља питање ко је крив, сад што неки желе да фалсификују историју, то је друга ствар. Рат је почео нападом Аустроугарске на Србију на данашњи дан, месец дана након атентата, иако се овај датум из неког разлога минимизује о односу на 28. јун. Разлика је огромна кад ти обичном грађанину света Први светски рат представиш и обележиш причом о Србину који је убио аустроугарског престолонаследника и кад кажеш "данас је нападом Аустроугарске на Србију почео Велики рат". Србија је након атентата врло помирљиво прихватила 9 од 10 тачака ултиматума, међу којима је она да се из војске одстране сви официри које Аустроугарска одреди, чисто као пример, а предложено је да се о десетој одлучи арбитражом суда у Хагу, или комисије великих сила. Да не говорим да је Србија спречила сукобе доста раније, када је прихватила анексију Босне коју је осудила цела Европа и која се такође може узети као акт започињања рата. Толико о мирољубивости Аустроуграске и насилности и национализму Србије. На жалост васкета и сличних, може се лагати, могу се чињенице фалсификовати, игнорисати, тенденциозно тумачити, али се истина не може променити.

vaske

pre 9 godina

- Rusija je molila Aleksandra da se ne kaci sa Austrijom.
- Britanija je dala podrsku Aleksandru da se kaci sa Austrijom.
- Zla Austrija je tada bila multi-kulturna zemlja, sa velikim brojem narod a i narodnosti medju kojima su Austrijanci bili prvi medju jednakima.
- Civlilizovani Englezi nisu trpeli Irce i Skote, iako su bili u njihovom Carstvu, a Velsane i danas smatraju "zatucanim seljacinama".
- Bec je bio centar evropske kulture, dok je Pariz bio malo veci i lepse uredjeni kupleraj za bogatu elitu.
- Austrija nije imala kolonije po svetu, nesto sitno po Kini, tako da je bila nasilna zemlja ne dolazi u obzir.
- Englezi su se osetili ugrozeno od nove i jake Nemacke koja je ekonomski bila saveznik Rusije i jedina zemlja koja je mogla ugroziti Britansku dominaciju svetom.
- Kraljevska flota je bila toliko jaka da je mogla da uvede pomorsku blokadu CELOJ Evropi.
Sto znaci da su Britanci znali da se rat nece nikada voditi na njihovom Ostrvu, vec samo u Evropi i malo po kolonijama.
- Britanija je ima OGROMAN regrutni potencija iz Indije i Afrike.

Tako da bi se uvideli pravi krivci za Veliki rat treba traziti u:
- Britanskoj ljubomori na jacanje Nemacke, kao pre toga sto su Ruse spoticali na svakom koraku (posebno Krimu), tako su i njih morali da spotaknu inace bi ugrozili britanski dominion nad svetom.
- Nemacki strah od sve veceg uplitanja Britanije u tome da uspori njihovu zahuktalu ekonomiju.
- Austrija i Srbija su bili samo piuni u rukama Svaba i Britanaca.

Andrej

pre 9 godina

To je bilo drugo vreme, drugi ideali. Kad se osvrnemo danas, mi vidimo da smo tada, kao i u drugom svetskom ratu, ko i sada, u ovom poslednjem - bili samo slepo orudje u rukama velikih sila. Topovsko meso, nista vise. Mi smo ginuli za ideale, da bi drugi bili zasticeni i gradili sopstveno bogatstvo. I sada smo tu gde jesmo, ponizeni, bioloski ugrozeni, u materijalnoj i duhovnoj bedi. Opet su nas nasankali.

Hmhm

pre 9 godina

To bi bio mali znak pažnje prema okupatorima koji su posle jednog veka ipak, ovaj put na mnogo suptilniji način, zauzeli Srbiju.
(ZLOBEX, 28. jul 2014 07:31)

Nekada su dolazili sa silom, sada sa stilom.

S Y L A

pre 9 godina

sve sve,ali onaj brod sa kog su ispaljene prve bombe na Beograd sto hoce da ga restuiraju,ja vecu glupost nisam cuo!E Srbijo Srbijo !!!!!

vaske

pre 9 godina

Naravno, ni ova tema ne moze da prodje bez "anegdota" nekih antikomunista koji su "videli" i "culi" kako Tito ovo, Tito ono.
Ali sta ces anikomunisti su to.

Ko je kriv se ni danas ne zna, jer krivci su i dalje mocne drzave danasnjice.
'Ajmo "sitnice" o Prvom svetskom ratu.

- Srbija je bila i pre toga nasilna i nacionalisticka drzava.
- Dokaz tome je da smo 1912-1913 pokusali da istrebimo Albance i napravimo "Veliku Srbiju" sa izlazom na Jonskom moru.
Ubijeno je od 150 - 200 hiljada Albanaca, dobrim delom zena i dece.
Liga Naroda i Ameri su nas ZESTOKO napali zbog toga.
To je nazvan prvim genocidom u Evropi.
- Nakon toga prebacujemo se na Bosnu.
- Bez Austrije se NIKADA ne bi oslobodili Turaka.
- Nemacka nije htela rat sa Rusijom jer su od Rusa dobijali ugalj i rude.
- Rusi nisu zeleli rat sa Nemackom jer su od Svaba dobijali tehnologiju.
- Samo jedna zemlja je jedina izasla kao prava pobednica i postala PRVA super-sila u istoriji.
- Englezi su gubili "tehnolosku bitku" protiv Nemacke i to im je smetalo, jer je Nemacka ekonomija jacala i ugrozavala njihovu dominaciju nad svetom.
- Nemackoj takodje, nije odogvarao rat, ali je na vlasti bio Vilhelm, arogantna, pohlepna na vlast i vojna paljevina koje obozavao uniforme i ordenje iako nije bio fizicki sposoban za vojsku.
- Srpska verzija Vihlema je bio tadasnji kralj Aleksandar.
- Austrija je bila "mladji brat" tadasnje Nemacke, tj. Nemacka je imala ogroman uticaj na politiku AU.

Rale

pre 9 godina

Zahtevi Austrije su bili racionalni.
Srbija ih nije prihvatila, jer je htela rat. Terorističkog napada na Austrijanca ne bi ni bilo da Srbija nije htela rat.

Goran

pre 9 godina

Zalosno kako se u Srbiji "obelezava" 100 godina od pocetka Prvog svetskog rata. Samo iz ovgoa jasno se vidi kako se lakomisleno ophodimo prema sopstvenoj istoriji.

xyz

pre 9 godina

Pre 100 godina, 1914. Kraljevina Srbija je bila veca nego Srbija danas.

Za sta mi ginemo 100 godina? I jos slavimo sto ginemo bez ikakvog cilja i ikakvog smisla.

Danas imamo Srbiju u kojoj je po Staljinovoj direktivi izmisljena nekakva AP vojvodina, privilegovana drzava u drzavi kakva ne postoji nigde na svetu, samo u Srbiji.

100 godina smo mi non stop u sukobu sa najjacim silama sveta. Zbog cega? Da bi stvorili nekakvu drzavu u drzavi vojvodinu i sami sebe diskriminisali i sveli sebe na nekakvu uzu Srbiju koja treba da trpi maltretiranje i tutorisanje nekakve tzv. vojvodine cija je jedina svrha da koci, ometa i radi protiv Srbije.

Je li nama cilj da nam bude gore, pa zato ginemo?
Srbija je za 4 godine prvog svetskog rata izgubila cetvrtinu stanovnistva i polovinu citavog materijalnog bogatstva. Zbog cega? Da ovo sto danas zovu vojvodina ne bi bilo u Madjarskoj i nezavisnoj drzavi Hrvatskoj?
Zato ginemo?

Rusi nam "nikada" nisu pomogli

pre 9 godina

"Tog 29. jula, ruski car Nikolaj Drugi objavio je delimičnu mobilizaciju, stavljajući do znanja da Srbiju neće prepustiti na milost i nemilost. Sutradan, 30. jula, Nemačka je uvela opštu mobilizaciju, a 1. avgusta objavila je rat Rusiji. "

Rdule

pre 9 godina

I sto godina kasnije ponovo dolazi do podele sveta i zveckanne oruzjem. Covecansto ne uci iz istorije koja se ponavlja, a mala Srbija? Kojoj strani ce mo se sad prikloniti? Sta god mislili o ovoj objavi rata jedno je sigurno, bilo je neizbezno.

xyz

pre 9 godina

Pre 100 godina, 1914. Kraljevina Srbija je bila veca nego Srbija danas.

Za sta mi ginemo 100 godina? I jos slavimo sto ginemo bez ikakvog cilja i ikakvog smisla.

Danas imamo Srbiju u kojoj je po Staljinovoj direktivi izmisljena nekakva AP vojvodina, privilegovana drzava u drzavi kakva ne postoji nigde na svetu, samo u Srbiji.

100 godina smo mi non stop u sukobu sa najjacim silama sveta. Zbog cega? Da bi stvorili nekakvu drzavu u drzavi vojvodinu i sami sebe diskriminisali i sveli sebe na nekakvu uzu Srbiju koja treba da trpi maltretiranje i tutorisanje nekakve tzv. vojvodine cija je jedina svrha da koci, ometa i radi protiv Srbije.

Je li nama cilj da nam bude gore, pa zato ginemo?
Srbija je za 4 godine prvog svetskog rata izgubila cetvrtinu stanovnistva i polovinu citavog materijalnog bogatstva. Zbog cega? Da ovo sto danas zovu vojvodina ne bi bilo u Madjarskoj i nezavisnoj drzavi Hrvatskoj?

U svakom selu u Srbiji cete naci plocu sa imenima poginulih 1912-1918. U svakom. Osim u tzv. vojvodini, koju nam namecu da nam bude tutor i da nam radi o glavi.

Je li to cilj nase 100godisnje pogibije, da sebe obespravimo, da nam bude gore i da nam tutor budu vojvodjanski separatisti, da oni vladaju nasim zivotom a mi ne vladamo njihovim?

Boem

pre 9 godina

Recimo da su Australijanci u pravu, mi im roknuli prestolonaslednika i oni nas napali ali zasto napaše posle par dana Luksemburg i Francusku.Jel mozda Princip imao obuku u teroristickim kampovima u Luksemburgu ili slicno?Lupaju Australijanci nevidjeno i jos ih neko ozbiljno shvata.

Sosa

pre 9 godina

@(xyz, 28. jul 2014 11:23
---
pa dobro ako si osinuo paljbu po Vojvodini pa ona je u sastavu Srbije, ali gde ti je onda Kosovo i Metohija na osnovu cega je Srbija uskracena za ovu teritoriju????? - ma znas ti to ali eto ajd' osini po Vojvodini.

Marko

pre 9 godina

Oni spavaju po Balkanu celom,
Za dobro tudje, za spas svog plemena,
nikad ne behu sa zastavom belom,
Ti mladi momci velikog vremena! SLava im!

Zoki

pre 9 godina

@eh
Iz ultimatuma AU se ne može zaključiti ništa osim da je bio skandalozan. Čerčil je za taj dokument rekao da je “the most insolent document of its kind ever devised”. Konačno i način na koji je AU objavila rat (običnim telegramom) je bio nešto nečuveno, kao kada bi danas neko objavio rat peko Facebooka.
Međutim, rat se pretvorio u svetski tek kada je Nemačka upala u Belgiju i prinudila Veliku Britaniju da interveniše.

srdjan

pre 9 godina

hm kako su smrdljivi, znači mi smo krivi kako god. Onda hajde da mi nekoga okupirano i neka onda taj isti bude miran inače će snositi posledice i odgovornost za početak rata .

samo urbano

pre 9 godina

@rade kakva crna 6.tacka?! informisi se malo dalje od ovog odlicnog clanka i ovog konteksta. AU je bila resila da nas unisti i da smo pristali na tu tacku i gotovo! nemoj da si naivan.

milisav

pre 9 godina

Nadam se da će jednog dana i službeno biti zabeležene katastrofalne greške vojnog i političkog vrha iz tog perioda, koje su dovele do pogibije mnogih mladih ljudi.

Boky

pre 9 godina

Ko je kriv? Čemu to pitanje... pa to lepo piše u Versajskom mirovnom ugovoru.... Njemačka i njeni sateliti. Druga je stvar što oni danas pokušavaju da krivicu svale na druge.

Realno

pre 9 godina

(eh, 28. jul 2014 09:39)

Mislim da će se vecina složiti samnom da je ovo bez konkurencije, aposlutno, najgluplji komentar od kada postoji mogucnost komentarisanja na sajtu B92.

pera

pre 9 godina

sta tu nije jasno, britancima nije odgovarala au i nemacka koje su imale monopol nad kompletnom evropom a nas iskoristili kao meso. inace moj pradeda licanin je solunac i dosao je iz amerike kada je amerika usla u rat isto kao topovsko meso, doduse ko je preziveo dobio je kucu i imanje. da nije bio gavrilo bio bi neko drugi.

Bojan

pre 9 godina

"Obelezavamo pocetak rata? I kome je uopste bitno ko je kriv za nesto sto se desilo pre 5 generacija i 100 godina. Ljudi zivot ide dalje a ne u nazad.
(alo alo, 28. jul 2014 08:32)"

Život ide dalje za tebe zahvaljujući tome što je trećina stanovništva Srbije i više od polovine muškaraca izginulo za slobodan život generacija koje dolaze. Nažalost, ti si samo još jedan dokaz da te generacije nisu zaslužile takvu žrtvu.

ice9

pre 9 godina

Gde su sad nci i austrijanci gde smo mi, dobro razmislite koju smo stranu trebali da biramo dok je moglo i sta bi danas bilo da su toliki milioni ljudi ostali zivi, rat je najveca glupost na planeti!

flipsilon

pre 9 godina

Netačno. Uopšte se u narodu ne postavlja pitanje "ko je kriv", samo u medijima, jer nema dileme da je agresor započeo rat veštački konstruisanim događajima i slanjem besmislenih ultimatuma. Konstantan pokušaj modifikacije istorije kroz medije, promene činjenica i zaluđivanja mase koja ne poznaje istoriju.

Mister G (SNS BOT)

pre 9 godina

Juce sam gledao neki film. Sarajevo 1914. Film je austrijske ili nemacke produkcije i lepo je objasnjeno kako je austougarska namerno vratila Ferdinanda na ulicu kao da je htela da ga Princip dovrsi. Pre toga je bila bacena bomba, a umesto da odu u zaklon oni su ponovo izasli na ulicu

Rade

pre 9 godina

Spomen plocu za pocetak rata? Jer mi nemamo za nesto pametnije da dizemo spomen plocu? Kao na primer spomen u cast Josifu Pancicu, Zoranu Radmilovicu, Bori Todorovicu, Radoju Domanovicu nego za pocetak rata gde smo izgubili 2 miliona zivota. Ko je bio spreman da ne ispuni ultimatum od 10 tacaka gde je 6. tacka bila kakva god i da za uzvrat izgubi 2 miliona stanovnika? Ima li sta vaznije od 2 miliona zivota? Zapamtite moji naivni Srbi, istina je uvek na strani jaceg a na strani slabijeg su rane. Ljute rane i uplakane majke. Dok to ne naucite ima da svakih 50-100 godina krvarimo a fukare i patriote, kojih je ovde kao kusa i pasa ima da se bogate i profitiraju. Stid me je sto smo toliko neobrazovani i primitivni da su nam zivoti i zivotni standard na poslednjem a patriotizam na prvom mestu.

eh

pre 9 godina

@ (paradox,
iz ultimatuma AU i odgovora Srbije može se shvatiti politička klima u to vrijeme...
Srbija, nesretna jer je AU zauzela Bosnu, frustrirana sto sama nije imala snage potjerati Turke i učiniti isto,
postiji jaki huškački naboj preko novina, vojske i važnih osoba
nakon svega, upucan je princ
nije niti čudno da je AU tako žestoko reagirala, bila im je puna kapa svega
siguran sam da bi i bilo koja država napravila isto

...

pre 9 godina

(fz, 28. jul 2014 08:54)

Milosrdni anđeo nikad nije bilo ime operacije NATOa nad Srbijom. To ime mu je dao Miloševićev režim. Čisto da se činjenice poštuju. Makar nema veze s temom.

Милентије

pre 9 godina

Стојте, галије царске! Спутајте крме моћне,
Газите тихим ходом!
Опело гордо држим у доба језе ноћне
Над овом светом водом.

Ту на дну, где шкољке сан уморан хвата
И на мртве алге тресетница пада,
Лежи гробље храбрих, лежи брат до брата,
Прометеји наде, апостоли јада. Живела( краљевина) Србија!

fz

pre 9 godina

Ne svidja mi se to: 'Prvi svetski rat', 'Drugi svetski rat '. To kao da implicira da ce biti trećeg svetskog rata. Trebalo je da ostane 'Veliki rat', a ovaj koji zovemo 'Drugi...' trebalo je da se nazove nekako drugacije. Ljudski rod je pokazao da je kreativan kada su u pitanju nazivi vojnih akcija ('Milosrdni andjeo' npr.). Ne ponovilo se!

mali Radojica

pre 9 godina

Slava srpskim junacima.Ma kako taj rat obeležili (ili ne obeležili) njihovi nedostojni potomci,oni su uradili svoje.Kao ilustracija sledi anegdota pokojnog Bore Miloševića,Slobinog brata,koji je, kao jedan od članova dvorske svite JB Tita,ispričao sledeću priču:naime,u časovima dokolice,počeo Tito da vitla nekakvim mačem i da se hvali kako je bio prvak Austrougarske vojske u mačevanju.Na primedbu jednog od dvorjana da to ne govori Srbima jer bi mogli da se naljute,on je odgovorio:"nisu to više ISTI Srbi".

opasna rabota

pre 9 godina

Ne mozemo postaviti pitanje "ko je kriv"? Istorija je u tom trenutku vrlo jasna , AustoUgarska je napala Srbiju i to se zove agresija. Revizija istorije se radi danas u dobroj meri zbog NATO intervencija pa me ne bi cudilo ako NATO opstane za jedan vek pocetka II WW da ce neki istoricari pisati da je Hitler bio nevin , da nije znao za jevrejske logore i da je hteo celu Evropu da ujedini. Zna se krivac. Suludo je da mozemo verovati da je tadasnja Srbija organizovala antentat na Ferdinanta i tako sebe uvukla u rat protiv jedne sile kao sto je bila AustroUgarska monarhija. Postavimo pitanje , da li je Srbija od tog atentata mogla bilo sta korisno da izvuce ili zauzme bilo koju teritoriju? Odgovor je jasan , NIJE. Ako neko brani svoju teritoriju ja ne vidim kako on moze krivac da bude. Ali kao sto sam napomenuo , Srbija je branila KiM i ispala agresor sto jeste i povod za reviziju cele istorije od pre 100 godina da bi se NATO oprao od svog zlocina a Srbe prikazali kao vecite krivce.

alo alo

pre 9 godina

Obelezavamo pocetak rata? I kome je uopste bitno ko je kriv za nesto sto se desilo pre 5 generacija i 100 godina. Ljudi zivot ide dalje a ne u nazad.

paradox

pre 9 godina

Austro-Ugarska tražila je od Srbije sledeće:

1. Da spreči izdavanje publikacija koja podstiču mržnju i neprijateljstvo prema Austro-Ugarskoj.
2. Da momentalno raspusti organizaciju Narodna odbrana, i da isto postupi i sa drugim organizacijama koje učestvuju u propagandi protiv Austro-Ugarske.
3. Da iz javnog obrazovanja ukloni sve što bi moglo da služi za podsticanje propagande protiv Austro-Ugarske.
4. Da iz vojske i administracije uopšte ukloni sve oficire koji su krivi za propagandu protiv Austro-Ugarske, a imena tih oficira dostavi vlasti Austro-Ugarske.
5. Da prihvati učešće austro-ugarskih organa vlasti u suzbijanju subverzivnih delatnosti protiv Austro-Ugarske na teritoriji Srbije.
6. Da preduzme sudski postupak protiv saučesnika Sarajevskog atentata koji su na srpskoj teritoriji, uz pomoć i uputstva austro-ugarskih organa.
7. Da momentalno uhapsi dve imenovane osobe koje su upletene u atentat po istrazi koju je preliminarno sprovela Austro-Ugarska.
8. Da efikasnim merama spreči nelegalni prenos oružja i eksploziva preko granice.
9. Da uputi Austro-Ugarskoj objašnjenja povodom izjava visokih srpskih zvaničnika u Srbiji i inostranstvu, koji su izrazili neprijateljstvo prema Austro-Ugarskoj.
10 Da bez odlaganja obavesti Austro-Ugarsku o ispunjavanju ovih obaveza.

Odgovor

Srpska vlada je uslovno prihvatila sve zahteve ultimatuma, sem tačke broj 6 koja je zahtevala mešanje austro-ugarskih organa u sudski postupak, jer bi to predstavljalo kršenje ustava i suvereniteta Srbije.

Pozdrav iz sadasnjice

pre 9 godina

Malo ste mi vec dosadni i vi i svi nasi mediji o tom prvom svetskom ratu. Bilo proslo, ne ponovilo se, zasto to mora da bude udarna vest svakog drugog dana?

ZLOBEX

pre 9 godina

Očekujemo da ovih dana u savskom pristaništu otpočne retauracija broda "Bodrog", čiji su topovski hici na Beograd, u noći 28. jula 1914, označili početak Prvog Svetskog rata. To bi bio mali znak pažnje prema okupatorima koji su posle jednog veka ipak, ovaj put na mnogo suptilniji način, zauzeli Srbiju.

Bojan

pre 9 godina

"Obelezavamo pocetak rata? I kome je uopste bitno ko je kriv za nesto sto se desilo pre 5 generacija i 100 godina. Ljudi zivot ide dalje a ne u nazad.
(alo alo, 28. jul 2014 08:32)"

Život ide dalje za tebe zahvaljujući tome što je trećina stanovništva Srbije i više od polovine muškaraca izginulo za slobodan život generacija koje dolaze. Nažalost, ti si samo još jedan dokaz da te generacije nisu zaslužile takvu žrtvu.

paradox

pre 9 godina

Austro-Ugarska tražila je od Srbije sledeće:

1. Da spreči izdavanje publikacija koja podstiču mržnju i neprijateljstvo prema Austro-Ugarskoj.
2. Da momentalno raspusti organizaciju Narodna odbrana, i da isto postupi i sa drugim organizacijama koje učestvuju u propagandi protiv Austro-Ugarske.
3. Da iz javnog obrazovanja ukloni sve što bi moglo da služi za podsticanje propagande protiv Austro-Ugarske.
4. Da iz vojske i administracije uopšte ukloni sve oficire koji su krivi za propagandu protiv Austro-Ugarske, a imena tih oficira dostavi vlasti Austro-Ugarske.
5. Da prihvati učešće austro-ugarskih organa vlasti u suzbijanju subverzivnih delatnosti protiv Austro-Ugarske na teritoriji Srbije.
6. Da preduzme sudski postupak protiv saučesnika Sarajevskog atentata koji su na srpskoj teritoriji, uz pomoć i uputstva austro-ugarskih organa.
7. Da momentalno uhapsi dve imenovane osobe koje su upletene u atentat po istrazi koju je preliminarno sprovela Austro-Ugarska.
8. Da efikasnim merama spreči nelegalni prenos oružja i eksploziva preko granice.
9. Da uputi Austro-Ugarskoj objašnjenja povodom izjava visokih srpskih zvaničnika u Srbiji i inostranstvu, koji su izrazili neprijateljstvo prema Austro-Ugarskoj.
10 Da bez odlaganja obavesti Austro-Ugarsku o ispunjavanju ovih obaveza.

Odgovor

Srpska vlada je uslovno prihvatila sve zahteve ultimatuma, sem tačke broj 6 koja je zahtevala mešanje austro-ugarskih organa u sudski postupak, jer bi to predstavljalo kršenje ustava i suvereniteta Srbije.

opasna rabota

pre 9 godina

Ne mozemo postaviti pitanje "ko je kriv"? Istorija je u tom trenutku vrlo jasna , AustoUgarska je napala Srbiju i to se zove agresija. Revizija istorije se radi danas u dobroj meri zbog NATO intervencija pa me ne bi cudilo ako NATO opstane za jedan vek pocetka II WW da ce neki istoricari pisati da je Hitler bio nevin , da nije znao za jevrejske logore i da je hteo celu Evropu da ujedini. Zna se krivac. Suludo je da mozemo verovati da je tadasnja Srbija organizovala antentat na Ferdinanta i tako sebe uvukla u rat protiv jedne sile kao sto je bila AustroUgarska monarhija. Postavimo pitanje , da li je Srbija od tog atentata mogla bilo sta korisno da izvuce ili zauzme bilo koju teritoriju? Odgovor je jasan , NIJE. Ako neko brani svoju teritoriju ja ne vidim kako on moze krivac da bude. Ali kao sto sam napomenuo , Srbija je branila KiM i ispala agresor sto jeste i povod za reviziju cele istorije od pre 100 godina da bi se NATO oprao od svog zlocina a Srbe prikazali kao vecite krivce.

ZLOBEX

pre 9 godina

Očekujemo da ovih dana u savskom pristaništu otpočne retauracija broda "Bodrog", čiji su topovski hici na Beograd, u noći 28. jula 1914, označili početak Prvog Svetskog rata. To bi bio mali znak pažnje prema okupatorima koji su posle jednog veka ipak, ovaj put na mnogo suptilniji način, zauzeli Srbiju.

Милентије

pre 9 godina

Стојте, галије царске! Спутајте крме моћне,
Газите тихим ходом!
Опело гордо држим у доба језе ноћне
Над овом светом водом.

Ту на дну, где шкољке сан уморан хвата
И на мртве алге тресетница пада,
Лежи гробље храбрих, лежи брат до брата,
Прометеји наде, апостоли јада. Живела( краљевина) Србија!

mali Radojica

pre 9 godina

Slava srpskim junacima.Ma kako taj rat obeležili (ili ne obeležili) njihovi nedostojni potomci,oni su uradili svoje.Kao ilustracija sledi anegdota pokojnog Bore Miloševića,Slobinog brata,koji je, kao jedan od članova dvorske svite JB Tita,ispričao sledeću priču:naime,u časovima dokolice,počeo Tito da vitla nekakvim mačem i da se hvali kako je bio prvak Austrougarske vojske u mačevanju.Na primedbu jednog od dvorjana da to ne govori Srbima jer bi mogli da se naljute,on je odgovorio:"nisu to više ISTI Srbi".

flipsilon

pre 9 godina

Netačno. Uopšte se u narodu ne postavlja pitanje "ko je kriv", samo u medijima, jer nema dileme da je agresor započeo rat veštački konstruisanim događajima i slanjem besmislenih ultimatuma. Konstantan pokušaj modifikacije istorije kroz medije, promene činjenica i zaluđivanja mase koja ne poznaje istoriju.

Boky

pre 9 godina

Ko je kriv? Čemu to pitanje... pa to lepo piše u Versajskom mirovnom ugovoru.... Njemačka i njeni sateliti. Druga je stvar što oni danas pokušavaju da krivicu svale na druge.

Mister G (SNS BOT)

pre 9 godina

Juce sam gledao neki film. Sarajevo 1914. Film je austrijske ili nemacke produkcije i lepo je objasnjeno kako je austougarska namerno vratila Ferdinanda na ulicu kao da je htela da ga Princip dovrsi. Pre toga je bila bacena bomba, a umesto da odu u zaklon oni su ponovo izasli na ulicu

fz

pre 9 godina

Ne svidja mi se to: 'Prvi svetski rat', 'Drugi svetski rat '. To kao da implicira da ce biti trećeg svetskog rata. Trebalo je da ostane 'Veliki rat', a ovaj koji zovemo 'Drugi...' trebalo je da se nazove nekako drugacije. Ljudski rod je pokazao da je kreativan kada su u pitanju nazivi vojnih akcija ('Milosrdni andjeo' npr.). Ne ponovilo se!

Rade

pre 9 godina

Spomen plocu za pocetak rata? Jer mi nemamo za nesto pametnije da dizemo spomen plocu? Kao na primer spomen u cast Josifu Pancicu, Zoranu Radmilovicu, Bori Todorovicu, Radoju Domanovicu nego za pocetak rata gde smo izgubili 2 miliona zivota. Ko je bio spreman da ne ispuni ultimatum od 10 tacaka gde je 6. tacka bila kakva god i da za uzvrat izgubi 2 miliona stanovnika? Ima li sta vaznije od 2 miliona zivota? Zapamtite moji naivni Srbi, istina je uvek na strani jaceg a na strani slabijeg su rane. Ljute rane i uplakane majke. Dok to ne naucite ima da svakih 50-100 godina krvarimo a fukare i patriote, kojih je ovde kao kusa i pasa ima da se bogate i profitiraju. Stid me je sto smo toliko neobrazovani i primitivni da su nam zivoti i zivotni standard na poslednjem a patriotizam na prvom mestu.

srdjan

pre 9 godina

hm kako su smrdljivi, znači mi smo krivi kako god. Onda hajde da mi nekoga okupirano i neka onda taj isti bude miran inače će snositi posledice i odgovornost za početak rata .

pera

pre 9 godina

sta tu nije jasno, britancima nije odgovarala au i nemacka koje su imale monopol nad kompletnom evropom a nas iskoristili kao meso. inace moj pradeda licanin je solunac i dosao je iz amerike kada je amerika usla u rat isto kao topovsko meso, doduse ko je preziveo dobio je kucu i imanje. da nije bio gavrilo bio bi neko drugi.

...

pre 9 godina

(fz, 28. jul 2014 08:54)

Milosrdni anđeo nikad nije bilo ime operacije NATOa nad Srbijom. To ime mu je dao Miloševićev režim. Čisto da se činjenice poštuju. Makar nema veze s temom.

Marko

pre 9 godina

Oni spavaju po Balkanu celom,
Za dobro tudje, za spas svog plemena,
nikad ne behu sa zastavom belom,
Ti mladi momci velikog vremena! SLava im!

Pozdrav iz sadasnjice

pre 9 godina

Malo ste mi vec dosadni i vi i svi nasi mediji o tom prvom svetskom ratu. Bilo proslo, ne ponovilo se, zasto to mora da bude udarna vest svakog drugog dana?

ice9

pre 9 godina

Gde su sad nci i austrijanci gde smo mi, dobro razmislite koju smo stranu trebali da biramo dok je moglo i sta bi danas bilo da su toliki milioni ljudi ostali zivi, rat je najveca glupost na planeti!

Boem

pre 9 godina

Recimo da su Australijanci u pravu, mi im roknuli prestolonaslednika i oni nas napali ali zasto napaše posle par dana Luksemburg i Francusku.Jel mozda Princip imao obuku u teroristickim kampovima u Luksemburgu ili slicno?Lupaju Australijanci nevidjeno i jos ih neko ozbiljno shvata.

alo alo

pre 9 godina

Obelezavamo pocetak rata? I kome je uopste bitno ko je kriv za nesto sto se desilo pre 5 generacija i 100 godina. Ljudi zivot ide dalje a ne u nazad.

Rusi nam "nikada" nisu pomogli

pre 9 godina

"Tog 29. jula, ruski car Nikolaj Drugi objavio je delimičnu mobilizaciju, stavljajući do znanja da Srbiju neće prepustiti na milost i nemilost. Sutradan, 30. jula, Nemačka je uvela opštu mobilizaciju, a 1. avgusta objavila je rat Rusiji. "

I.N.A.T

pre 9 godina

bitno je da za četiri godine obeležimo pobedu u tom ratu na način dostojan predaka koji su položili živote.
i da se obeleže sve bitke srpske vojske.
i da se stalno podsećamo ko su nam vekovni neprijatelji, ds nam se istorija ne ponovi.....

Realno

pre 9 godina

(eh, 28. jul 2014 09:39)

Mislim da će se vecina složiti samnom da je ovo bez konkurencije, aposlutno, najgluplji komentar od kada postoji mogucnost komentarisanja na sajtu B92.

Goran

pre 9 godina

Zalosno kako se u Srbiji "obelezava" 100 godina od pocetka Prvog svetskog rata. Samo iz ovgoa jasno se vidi kako se lakomisleno ophodimo prema sopstvenoj istoriji.

Andrej

pre 9 godina

To je bilo drugo vreme, drugi ideali. Kad se osvrnemo danas, mi vidimo da smo tada, kao i u drugom svetskom ratu, ko i sada, u ovom poslednjem - bili samo slepo orudje u rukama velikih sila. Topovsko meso, nista vise. Mi smo ginuli za ideale, da bi drugi bili zasticeni i gradili sopstveno bogatstvo. I sada smo tu gde jesmo, ponizeni, bioloski ugrozeni, u materijalnoj i duhovnoj bedi. Opet su nas nasankali.

vaske

pre 9 godina

- Rusija je molila Aleksandra da se ne kaci sa Austrijom.
- Britanija je dala podrsku Aleksandru da se kaci sa Austrijom.
- Zla Austrija je tada bila multi-kulturna zemlja, sa velikim brojem narod a i narodnosti medju kojima su Austrijanci bili prvi medju jednakima.
- Civlilizovani Englezi nisu trpeli Irce i Skote, iako su bili u njihovom Carstvu, a Velsane i danas smatraju "zatucanim seljacinama".
- Bec je bio centar evropske kulture, dok je Pariz bio malo veci i lepse uredjeni kupleraj za bogatu elitu.
- Austrija nije imala kolonije po svetu, nesto sitno po Kini, tako da je bila nasilna zemlja ne dolazi u obzir.
- Englezi su se osetili ugrozeno od nove i jake Nemacke koja je ekonomski bila saveznik Rusije i jedina zemlja koja je mogla ugroziti Britansku dominaciju svetom.
- Kraljevska flota je bila toliko jaka da je mogla da uvede pomorsku blokadu CELOJ Evropi.
Sto znaci da su Britanci znali da se rat nece nikada voditi na njihovom Ostrvu, vec samo u Evropi i malo po kolonijama.
- Britanija je ima OGROMAN regrutni potencija iz Indije i Afrike.

Tako da bi se uvideli pravi krivci za Veliki rat treba traziti u:
- Britanskoj ljubomori na jacanje Nemacke, kao pre toga sto su Ruse spoticali na svakom koraku (posebno Krimu), tako su i njih morali da spotaknu inace bi ugrozili britanski dominion nad svetom.
- Nemacki strah od sve veceg uplitanja Britanije u tome da uspori njihovu zahuktalu ekonomiju.
- Austrija i Srbija su bili samo piuni u rukama Svaba i Britanaca.

Zoki

pre 9 godina

@eh
Iz ultimatuma AU se ne može zaključiti ništa osim da je bio skandalozan. Čerčil je za taj dokument rekao da je “the most insolent document of its kind ever devised”. Konačno i način na koji je AU objavila rat (običnim telegramom) je bio nešto nečuveno, kao kada bi danas neko objavio rat peko Facebooka.
Međutim, rat se pretvorio u svetski tek kada je Nemačka upala u Belgiju i prinudila Veliku Britaniju da interveniše.

xyz

pre 9 godina

Pre 100 godina, 1914. Kraljevina Srbija je bila veca nego Srbija danas.

Za sta mi ginemo 100 godina? I jos slavimo sto ginemo bez ikakvog cilja i ikakvog smisla.

Danas imamo Srbiju u kojoj je po Staljinovoj direktivi izmisljena nekakva AP vojvodina, privilegovana drzava u drzavi kakva ne postoji nigde na svetu, samo u Srbiji.

100 godina smo mi non stop u sukobu sa najjacim silama sveta. Zbog cega? Da bi stvorili nekakvu drzavu u drzavi vojvodinu i sami sebe diskriminisali i sveli sebe na nekakvu uzu Srbiju koja treba da trpi maltretiranje i tutorisanje nekakve tzv. vojvodine cija je jedina svrha da koci, ometa i radi protiv Srbije.

Je li nama cilj da nam bude gore, pa zato ginemo?
Srbija je za 4 godine prvog svetskog rata izgubila cetvrtinu stanovnistva i polovinu citavog materijalnog bogatstva. Zbog cega? Da ovo sto danas zovu vojvodina ne bi bilo u Madjarskoj i nezavisnoj drzavi Hrvatskoj?
Zato ginemo?

my way

pre 9 godina

@(vaske, 28. jul 2014 12:06)
Већу гомилу баљезгарија недостојних било каквог одговора одавно нисам прочитао. Рекао бих ти да се стидиш, али знам да такви као ти стида немају.
Него, што се тиче ове теме, једну ствар не треба сметнути са ума, а то је да питање карактеризације Принципа и његовог чина није кључно за истину о почетку Великог рата. Објективно се уопште не поставља питање ко је крив, сад што неки желе да фалсификују историју, то је друга ствар. Рат је почео нападом Аустроугарске на Србију на данашњи дан, месец дана након атентата, иако се овај датум из неког разлога минимизује о односу на 28. јун. Разлика је огромна кад ти обичном грађанину света Први светски рат представиш и обележиш причом о Србину који је убио аустроугарског престолонаследника и кад кажеш "данас је нападом Аустроугарске на Србију почео Велики рат". Србија је након атентата врло помирљиво прихватила 9 од 10 тачака ултиматума, међу којима је она да се из војске одстране сви официри које Аустроугарска одреди, чисто као пример, а предложено је да се о десетој одлучи арбитражом суда у Хагу, или комисије великих сила. Да не говорим да је Србија спречила сукобе доста раније, када је прихватила анексију Босне коју је осудила цела Европа и која се такође може узети као акт започињања рата. Толико о мирољубивости Аустроуграске и насилности и национализму Србије. На жалост васкета и сличних, може се лагати, могу се чињенице фалсификовати, игнорисати, тенденциозно тумачити, али се истина не може променити.

eh

pre 9 godina

@ (paradox,
iz ultimatuma AU i odgovora Srbije može se shvatiti politička klima u to vrijeme...
Srbija, nesretna jer je AU zauzela Bosnu, frustrirana sto sama nije imala snage potjerati Turke i učiniti isto,
postiji jaki huškački naboj preko novina, vojske i važnih osoba
nakon svega, upucan je princ
nije niti čudno da je AU tako žestoko reagirala, bila im je puna kapa svega
siguran sam da bi i bilo koja država napravila isto

samo urbano

pre 9 godina

@rade kakva crna 6.tacka?! informisi se malo dalje od ovog odlicnog clanka i ovog konteksta. AU je bila resila da nas unisti i da smo pristali na tu tacku i gotovo! nemoj da si naivan.

vaske

pre 9 godina

Naravno, ni ova tema ne moze da prodje bez "anegdota" nekih antikomunista koji su "videli" i "culi" kako Tito ovo, Tito ono.
Ali sta ces anikomunisti su to.

Ko je kriv se ni danas ne zna, jer krivci su i dalje mocne drzave danasnjice.
'Ajmo "sitnice" o Prvom svetskom ratu.

- Srbija je bila i pre toga nasilna i nacionalisticka drzava.
- Dokaz tome je da smo 1912-1913 pokusali da istrebimo Albance i napravimo "Veliku Srbiju" sa izlazom na Jonskom moru.
Ubijeno je od 150 - 200 hiljada Albanaca, dobrim delom zena i dece.
Liga Naroda i Ameri su nas ZESTOKO napali zbog toga.
To je nazvan prvim genocidom u Evropi.
- Nakon toga prebacujemo se na Bosnu.
- Bez Austrije se NIKADA ne bi oslobodili Turaka.
- Nemacka nije htela rat sa Rusijom jer su od Rusa dobijali ugalj i rude.
- Rusi nisu zeleli rat sa Nemackom jer su od Svaba dobijali tehnologiju.
- Samo jedna zemlja je jedina izasla kao prava pobednica i postala PRVA super-sila u istoriji.
- Englezi su gubili "tehnolosku bitku" protiv Nemacke i to im je smetalo, jer je Nemacka ekonomija jacala i ugrozavala njihovu dominaciju nad svetom.
- Nemackoj takodje, nije odogvarao rat, ali je na vlasti bio Vilhelm, arogantna, pohlepna na vlast i vojna paljevina koje obozavao uniforme i ordenje iako nije bio fizicki sposoban za vojsku.
- Srpska verzija Vihlema je bio tadasnji kralj Aleksandar.
- Austrija je bila "mladji brat" tadasnje Nemacke, tj. Nemacka je imala ogroman uticaj na politiku AU.

Hmhm

pre 9 godina

To bi bio mali znak pažnje prema okupatorima koji su posle jednog veka ipak, ovaj put na mnogo suptilniji način, zauzeli Srbiju.
(ZLOBEX, 28. jul 2014 07:31)

Nekada su dolazili sa silom, sada sa stilom.

xyz

pre 9 godina

Pre 100 godina, 1914. Kraljevina Srbija je bila veca nego Srbija danas.

Za sta mi ginemo 100 godina? I jos slavimo sto ginemo bez ikakvog cilja i ikakvog smisla.

Danas imamo Srbiju u kojoj je po Staljinovoj direktivi izmisljena nekakva AP vojvodina, privilegovana drzava u drzavi kakva ne postoji nigde na svetu, samo u Srbiji.

100 godina smo mi non stop u sukobu sa najjacim silama sveta. Zbog cega? Da bi stvorili nekakvu drzavu u drzavi vojvodinu i sami sebe diskriminisali i sveli sebe na nekakvu uzu Srbiju koja treba da trpi maltretiranje i tutorisanje nekakve tzv. vojvodine cija je jedina svrha da koci, ometa i radi protiv Srbije.

Je li nama cilj da nam bude gore, pa zato ginemo?
Srbija je za 4 godine prvog svetskog rata izgubila cetvrtinu stanovnistva i polovinu citavog materijalnog bogatstva. Zbog cega? Da ovo sto danas zovu vojvodina ne bi bilo u Madjarskoj i nezavisnoj drzavi Hrvatskoj?

U svakom selu u Srbiji cete naci plocu sa imenima poginulih 1912-1918. U svakom. Osim u tzv. vojvodini, koju nam namecu da nam bude tutor i da nam radi o glavi.

Je li to cilj nase 100godisnje pogibije, da sebe obespravimo, da nam bude gore i da nam tutor budu vojvodjanski separatisti, da oni vladaju nasim zivotom a mi ne vladamo njihovim?

Rdule

pre 9 godina

I sto godina kasnije ponovo dolazi do podele sveta i zveckanne oruzjem. Covecansto ne uci iz istorije koja se ponavlja, a mala Srbija? Kojoj strani ce mo se sad prikloniti? Sta god mislili o ovoj objavi rata jedno je sigurno, bilo je neizbezno.

Boem

pre 9 godina

Recimo da su Australijanci u pravu, mi im roknuli prestolonaslednika i oni nas napali ali zasto napaše posle par dana Luksemburg i Francusku.Jel mozda Princip imao obuku u teroristickim kampovima u Luksemburgu ili slicno?Lupaju Australijanci nevidjeno i jos ih neko ozbiljno shvata.

milisav

pre 9 godina

Nadam se da će jednog dana i službeno biti zabeležene katastrofalne greške vojnog i političkog vrha iz tog perioda, koje su dovele do pogibije mnogih mladih ljudi.

S Y L A

pre 9 godina

sve sve,ali onaj brod sa kog su ispaljene prve bombe na Beograd sto hoce da ga restuiraju,ja vecu glupost nisam cuo!E Srbijo Srbijo !!!!!

Sosa

pre 9 godina

@(xyz, 28. jul 2014 11:23
---
pa dobro ako si osinuo paljbu po Vojvodini pa ona je u sastavu Srbije, ali gde ti je onda Kosovo i Metohija na osnovu cega je Srbija uskracena za ovu teritoriju????? - ma znas ti to ali eto ajd' osini po Vojvodini.

Rale

pre 9 godina

Zahtevi Austrije su bili racionalni.
Srbija ih nije prihvatila, jer je htela rat. Terorističkog napada na Austrijanca ne bi ni bilo da Srbija nije htela rat.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@Sosa, 28. jul 2014 11:45
AP Kosovo i AP vojvodina su stvorene protiv Srbije.
Gde je Kosovo danas, to je dokaz da su te AP stvorene u tu svrhu, da ne budu u Srbiji, a dok jesu da rade Srbiji o glavi.

Sta je bio cilj Srbije pre 100 godina? Da pogine da bi napravila Jugoslaviju?
Gde je ta Jugoslavija?

Da pogine da bi sebe svela na nekakvu uzu Srbiju kojoj ce tutori da budu nekakve AP kakve ne postoje nigde na svetu?
Zato ginemo 100 godina?

Mi smo 100 godina bez prestanka u sukobu sa celim svetom. Sa kojim ciljem? Da bi stvorili privilegovanu drzavu u drzavi AP vojvodinu.

Mi smo poslednja zemlja Evrope koja je priznala SSSR, tek 1940. Za Staljina Jugoslavija je versajska tvorevina u kojoj "velikosrpska burzoazija" ugnjetava jadne Hrvate, Slovence, vojvodjane, i koju treba podeliti na ove drzave koje imamo danas.

Posle 100 godina, svi su dobili, samo Srbija nije dobila nista.

Je li zato ginemo? Za druge, da ne bi dobili nista, i da bi nama bilo gore?

SrdjanM

pre 9 godina

Osim par izolovanih istoricara, koji su se vec davno „proslavili“ svojim ekstremnim tezama, rekto ko krivicu za rat nalazi u Srbiji.
Cak ni na izlozbama i predavanjima kojih je ovih dana puno u Becu i Berlinu, retko se moze posumnjati na nekakav revizionizam. Puno je manje subjektivnih tumacenja istorije nego u Srbiji, fokus je prvenstveno na hronologiji desavanja i na stradanju civila i vojnika u prvom ratu novog, industrijskog doba.

Zasto to politicari, istoricari i poneki „umetnici“ u Srbiji drugacije vide, nije mi jasno, ali sumnjam da se opet radi o cisto nacionalno-politickim razlozima.
Dakle, cela ta prica da „Evropa“ krivi Srbiju za rat je opet prosto i prvenstveno jedna srpska legenda.

Pozdrav iz sadasnjice

pre 9 godina

Malo ste mi vec dosadni i vi i svi nasi mediji o tom prvom svetskom ratu. Bilo proslo, ne ponovilo se, zasto to mora da bude udarna vest svakog drugog dana?

alo alo

pre 9 godina

Obelezavamo pocetak rata? I kome je uopste bitno ko je kriv za nesto sto se desilo pre 5 generacija i 100 godina. Ljudi zivot ide dalje a ne u nazad.

eh

pre 9 godina

@ (paradox,
iz ultimatuma AU i odgovora Srbije može se shvatiti politička klima u to vrijeme...
Srbija, nesretna jer je AU zauzela Bosnu, frustrirana sto sama nije imala snage potjerati Turke i učiniti isto,
postiji jaki huškački naboj preko novina, vojske i važnih osoba
nakon svega, upucan je princ
nije niti čudno da je AU tako žestoko reagirala, bila im je puna kapa svega
siguran sam da bi i bilo koja država napravila isto

...

pre 9 godina

(fz, 28. jul 2014 08:54)

Milosrdni anđeo nikad nije bilo ime operacije NATOa nad Srbijom. To ime mu je dao Miloševićev režim. Čisto da se činjenice poštuju. Makar nema veze s temom.

Rade

pre 9 godina

Spomen plocu za pocetak rata? Jer mi nemamo za nesto pametnije da dizemo spomen plocu? Kao na primer spomen u cast Josifu Pancicu, Zoranu Radmilovicu, Bori Todorovicu, Radoju Domanovicu nego za pocetak rata gde smo izgubili 2 miliona zivota. Ko je bio spreman da ne ispuni ultimatum od 10 tacaka gde je 6. tacka bila kakva god i da za uzvrat izgubi 2 miliona stanovnika? Ima li sta vaznije od 2 miliona zivota? Zapamtite moji naivni Srbi, istina je uvek na strani jaceg a na strani slabijeg su rane. Ljute rane i uplakane majke. Dok to ne naucite ima da svakih 50-100 godina krvarimo a fukare i patriote, kojih je ovde kao kusa i pasa ima da se bogate i profitiraju. Stid me je sto smo toliko neobrazovani i primitivni da su nam zivoti i zivotni standard na poslednjem a patriotizam na prvom mestu.

Rale

pre 9 godina

Zahtevi Austrije su bili racionalni.
Srbija ih nije prihvatila, jer je htela rat. Terorističkog napada na Austrijanca ne bi ni bilo da Srbija nije htela rat.

vaske

pre 9 godina

Naravno, ni ova tema ne moze da prodje bez "anegdota" nekih antikomunista koji su "videli" i "culi" kako Tito ovo, Tito ono.
Ali sta ces anikomunisti su to.

Ko je kriv se ni danas ne zna, jer krivci su i dalje mocne drzave danasnjice.
'Ajmo "sitnice" o Prvom svetskom ratu.

- Srbija je bila i pre toga nasilna i nacionalisticka drzava.
- Dokaz tome je da smo 1912-1913 pokusali da istrebimo Albance i napravimo "Veliku Srbiju" sa izlazom na Jonskom moru.
Ubijeno je od 150 - 200 hiljada Albanaca, dobrim delom zena i dece.
Liga Naroda i Ameri su nas ZESTOKO napali zbog toga.
To je nazvan prvim genocidom u Evropi.
- Nakon toga prebacujemo se na Bosnu.
- Bez Austrije se NIKADA ne bi oslobodili Turaka.
- Nemacka nije htela rat sa Rusijom jer su od Rusa dobijali ugalj i rude.
- Rusi nisu zeleli rat sa Nemackom jer su od Svaba dobijali tehnologiju.
- Samo jedna zemlja je jedina izasla kao prava pobednica i postala PRVA super-sila u istoriji.
- Englezi su gubili "tehnolosku bitku" protiv Nemacke i to im je smetalo, jer je Nemacka ekonomija jacala i ugrozavala njihovu dominaciju nad svetom.
- Nemackoj takodje, nije odogvarao rat, ali je na vlasti bio Vilhelm, arogantna, pohlepna na vlast i vojna paljevina koje obozavao uniforme i ordenje iako nije bio fizicki sposoban za vojsku.
- Srpska verzija Vihlema je bio tadasnji kralj Aleksandar.
- Austrija je bila "mladji brat" tadasnje Nemacke, tj. Nemacka je imala ogroman uticaj na politiku AU.

fz

pre 9 godina

Ne svidja mi se to: 'Prvi svetski rat', 'Drugi svetski rat '. To kao da implicira da ce biti trećeg svetskog rata. Trebalo je da ostane 'Veliki rat', a ovaj koji zovemo 'Drugi...' trebalo je da se nazove nekako drugacije. Ljudski rod je pokazao da je kreativan kada su u pitanju nazivi vojnih akcija ('Milosrdni andjeo' npr.). Ne ponovilo se!

ice9

pre 9 godina

Gde su sad nci i austrijanci gde smo mi, dobro razmislite koju smo stranu trebali da biramo dok je moglo i sta bi danas bilo da su toliki milioni ljudi ostali zivi, rat je najveca glupost na planeti!

xyz

pre 9 godina

Pre 100 godina, 1914. Kraljevina Srbija je bila veca nego Srbija danas.

Za sta mi ginemo 100 godina? I jos slavimo sto ginemo bez ikakvog cilja i ikakvog smisla.

Danas imamo Srbiju u kojoj je po Staljinovoj direktivi izmisljena nekakva AP vojvodina, privilegovana drzava u drzavi kakva ne postoji nigde na svetu, samo u Srbiji.

100 godina smo mi non stop u sukobu sa najjacim silama sveta. Zbog cega? Da bi stvorili nekakvu drzavu u drzavi vojvodinu i sami sebe diskriminisali i sveli sebe na nekakvu uzu Srbiju koja treba da trpi maltretiranje i tutorisanje nekakve tzv. vojvodine cija je jedina svrha da koci, ometa i radi protiv Srbije.

Je li nama cilj da nam bude gore, pa zato ginemo?
Srbija je za 4 godine prvog svetskog rata izgubila cetvrtinu stanovnistva i polovinu citavog materijalnog bogatstva. Zbog cega? Da ovo sto danas zovu vojvodina ne bi bilo u Madjarskoj i nezavisnoj drzavi Hrvatskoj?
Zato ginemo?

opasna rabota

pre 9 godina

Ne mozemo postaviti pitanje "ko je kriv"? Istorija je u tom trenutku vrlo jasna , AustoUgarska je napala Srbiju i to se zove agresija. Revizija istorije se radi danas u dobroj meri zbog NATO intervencija pa me ne bi cudilo ako NATO opstane za jedan vek pocetka II WW da ce neki istoricari pisati da je Hitler bio nevin , da nije znao za jevrejske logore i da je hteo celu Evropu da ujedini. Zna se krivac. Suludo je da mozemo verovati da je tadasnja Srbija organizovala antentat na Ferdinanta i tako sebe uvukla u rat protiv jedne sile kao sto je bila AustroUgarska monarhija. Postavimo pitanje , da li je Srbija od tog atentata mogla bilo sta korisno da izvuce ili zauzme bilo koju teritoriju? Odgovor je jasan , NIJE. Ako neko brani svoju teritoriju ja ne vidim kako on moze krivac da bude. Ali kao sto sam napomenuo , Srbija je branila KiM i ispala agresor sto jeste i povod za reviziju cele istorije od pre 100 godina da bi se NATO oprao od svog zlocina a Srbe prikazali kao vecite krivce.

Bojan

pre 9 godina

"Obelezavamo pocetak rata? I kome je uopste bitno ko je kriv za nesto sto se desilo pre 5 generacija i 100 godina. Ljudi zivot ide dalje a ne u nazad.
(alo alo, 28. jul 2014 08:32)"

Život ide dalje za tebe zahvaljujući tome što je trećina stanovništva Srbije i više od polovine muškaraca izginulo za slobodan život generacija koje dolaze. Nažalost, ti si samo još jedan dokaz da te generacije nisu zaslužile takvu žrtvu.

xyz

pre 9 godina

Pre 100 godina, 1914. Kraljevina Srbija je bila veca nego Srbija danas.

Za sta mi ginemo 100 godina? I jos slavimo sto ginemo bez ikakvog cilja i ikakvog smisla.

Danas imamo Srbiju u kojoj je po Staljinovoj direktivi izmisljena nekakva AP vojvodina, privilegovana drzava u drzavi kakva ne postoji nigde na svetu, samo u Srbiji.

100 godina smo mi non stop u sukobu sa najjacim silama sveta. Zbog cega? Da bi stvorili nekakvu drzavu u drzavi vojvodinu i sami sebe diskriminisali i sveli sebe na nekakvu uzu Srbiju koja treba da trpi maltretiranje i tutorisanje nekakve tzv. vojvodine cija je jedina svrha da koci, ometa i radi protiv Srbije.

Je li nama cilj da nam bude gore, pa zato ginemo?
Srbija je za 4 godine prvog svetskog rata izgubila cetvrtinu stanovnistva i polovinu citavog materijalnog bogatstva. Zbog cega? Da ovo sto danas zovu vojvodina ne bi bilo u Madjarskoj i nezavisnoj drzavi Hrvatskoj?

U svakom selu u Srbiji cete naci plocu sa imenima poginulih 1912-1918. U svakom. Osim u tzv. vojvodini, koju nam namecu da nam bude tutor i da nam radi o glavi.

Je li to cilj nase 100godisnje pogibije, da sebe obespravimo, da nam bude gore i da nam tutor budu vojvodjanski separatisti, da oni vladaju nasim zivotom a mi ne vladamo njihovim?

milisav

pre 9 godina

Nadam se da će jednog dana i službeno biti zabeležene katastrofalne greške vojnog i političkog vrha iz tog perioda, koje su dovele do pogibije mnogih mladih ljudi.

mali Radojica

pre 9 godina

Slava srpskim junacima.Ma kako taj rat obeležili (ili ne obeležili) njihovi nedostojni potomci,oni su uradili svoje.Kao ilustracija sledi anegdota pokojnog Bore Miloševića,Slobinog brata,koji je, kao jedan od članova dvorske svite JB Tita,ispričao sledeću priču:naime,u časovima dokolice,počeo Tito da vitla nekakvim mačem i da se hvali kako je bio prvak Austrougarske vojske u mačevanju.Na primedbu jednog od dvorjana da to ne govori Srbima jer bi mogli da se naljute,on je odgovorio:"nisu to više ISTI Srbi".

Boem

pre 9 godina

Recimo da su Australijanci u pravu, mi im roknuli prestolonaslednika i oni nas napali ali zasto napaše posle par dana Luksemburg i Francusku.Jel mozda Princip imao obuku u teroristickim kampovima u Luksemburgu ili slicno?Lupaju Australijanci nevidjeno i jos ih neko ozbiljno shvata.

ZLOBEX

pre 9 godina

Očekujemo da ovih dana u savskom pristaništu otpočne retauracija broda "Bodrog", čiji su topovski hici na Beograd, u noći 28. jula 1914, označili početak Prvog Svetskog rata. To bi bio mali znak pažnje prema okupatorima koji su posle jednog veka ipak, ovaj put na mnogo suptilniji način, zauzeli Srbiju.

Милентије

pre 9 godina

Стојте, галије царске! Спутајте крме моћне,
Газите тихим ходом!
Опело гордо држим у доба језе ноћне
Над овом светом водом.

Ту на дну, где шкољке сан уморан хвата
И на мртве алге тресетница пада,
Лежи гробље храбрих, лежи брат до брата,
Прометеји наде, апостоли јада. Живела( краљевина) Србија!

vaske

pre 9 godina

- Rusija je molila Aleksandra da se ne kaci sa Austrijom.
- Britanija je dala podrsku Aleksandru da se kaci sa Austrijom.
- Zla Austrija je tada bila multi-kulturna zemlja, sa velikim brojem narod a i narodnosti medju kojima su Austrijanci bili prvi medju jednakima.
- Civlilizovani Englezi nisu trpeli Irce i Skote, iako su bili u njihovom Carstvu, a Velsane i danas smatraju "zatucanim seljacinama".
- Bec je bio centar evropske kulture, dok je Pariz bio malo veci i lepse uredjeni kupleraj za bogatu elitu.
- Austrija nije imala kolonije po svetu, nesto sitno po Kini, tako da je bila nasilna zemlja ne dolazi u obzir.
- Englezi su se osetili ugrozeno od nove i jake Nemacke koja je ekonomski bila saveznik Rusije i jedina zemlja koja je mogla ugroziti Britansku dominaciju svetom.
- Kraljevska flota je bila toliko jaka da je mogla da uvede pomorsku blokadu CELOJ Evropi.
Sto znaci da su Britanci znali da se rat nece nikada voditi na njihovom Ostrvu, vec samo u Evropi i malo po kolonijama.
- Britanija je ima OGROMAN regrutni potencija iz Indije i Afrike.

Tako da bi se uvideli pravi krivci za Veliki rat treba traziti u:
- Britanskoj ljubomori na jacanje Nemacke, kao pre toga sto su Ruse spoticali na svakom koraku (posebno Krimu), tako su i njih morali da spotaknu inace bi ugrozili britanski dominion nad svetom.
- Nemacki strah od sve veceg uplitanja Britanije u tome da uspori njihovu zahuktalu ekonomiju.
- Austrija i Srbija su bili samo piuni u rukama Svaba i Britanaca.

paradox

pre 9 godina

Austro-Ugarska tražila je od Srbije sledeće:

1. Da spreči izdavanje publikacija koja podstiču mržnju i neprijateljstvo prema Austro-Ugarskoj.
2. Da momentalno raspusti organizaciju Narodna odbrana, i da isto postupi i sa drugim organizacijama koje učestvuju u propagandi protiv Austro-Ugarske.
3. Da iz javnog obrazovanja ukloni sve što bi moglo da služi za podsticanje propagande protiv Austro-Ugarske.
4. Da iz vojske i administracije uopšte ukloni sve oficire koji su krivi za propagandu protiv Austro-Ugarske, a imena tih oficira dostavi vlasti Austro-Ugarske.
5. Da prihvati učešće austro-ugarskih organa vlasti u suzbijanju subverzivnih delatnosti protiv Austro-Ugarske na teritoriji Srbije.
6. Da preduzme sudski postupak protiv saučesnika Sarajevskog atentata koji su na srpskoj teritoriji, uz pomoć i uputstva austro-ugarskih organa.
7. Da momentalno uhapsi dve imenovane osobe koje su upletene u atentat po istrazi koju je preliminarno sprovela Austro-Ugarska.
8. Da efikasnim merama spreči nelegalni prenos oružja i eksploziva preko granice.
9. Da uputi Austro-Ugarskoj objašnjenja povodom izjava visokih srpskih zvaničnika u Srbiji i inostranstvu, koji su izrazili neprijateljstvo prema Austro-Ugarskoj.
10 Da bez odlaganja obavesti Austro-Ugarsku o ispunjavanju ovih obaveza.

Odgovor

Srpska vlada je uslovno prihvatila sve zahteve ultimatuma, sem tačke broj 6 koja je zahtevala mešanje austro-ugarskih organa u sudski postupak, jer bi to predstavljalo kršenje ustava i suvereniteta Srbije.

Boky

pre 9 godina

Ko je kriv? Čemu to pitanje... pa to lepo piše u Versajskom mirovnom ugovoru.... Njemačka i njeni sateliti. Druga je stvar što oni danas pokušavaju da krivicu svale na druge.

Mister G (SNS BOT)

pre 9 godina

Juce sam gledao neki film. Sarajevo 1914. Film je austrijske ili nemacke produkcije i lepo je objasnjeno kako je austougarska namerno vratila Ferdinanda na ulicu kao da je htela da ga Princip dovrsi. Pre toga je bila bacena bomba, a umesto da odu u zaklon oni su ponovo izasli na ulicu

srdjan

pre 9 godina

hm kako su smrdljivi, znači mi smo krivi kako god. Onda hajde da mi nekoga okupirano i neka onda taj isti bude miran inače će snositi posledice i odgovornost za početak rata .

flipsilon

pre 9 godina

Netačno. Uopšte se u narodu ne postavlja pitanje "ko je kriv", samo u medijima, jer nema dileme da je agresor započeo rat veštački konstruisanim događajima i slanjem besmislenih ultimatuma. Konstantan pokušaj modifikacije istorije kroz medije, promene činjenica i zaluđivanja mase koja ne poznaje istoriju.

pera

pre 9 godina

sta tu nije jasno, britancima nije odgovarala au i nemacka koje su imale monopol nad kompletnom evropom a nas iskoristili kao meso. inace moj pradeda licanin je solunac i dosao je iz amerike kada je amerika usla u rat isto kao topovsko meso, doduse ko je preziveo dobio je kucu i imanje. da nije bio gavrilo bio bi neko drugi.

Rusi nam "nikada" nisu pomogli

pre 9 godina

"Tog 29. jula, ruski car Nikolaj Drugi objavio je delimičnu mobilizaciju, stavljajući do znanja da Srbiju neće prepustiti na milost i nemilost. Sutradan, 30. jula, Nemačka je uvela opštu mobilizaciju, a 1. avgusta objavila je rat Rusiji. "

Realno

pre 9 godina

(eh, 28. jul 2014 09:39)

Mislim da će se vecina složiti samnom da je ovo bez konkurencije, aposlutno, najgluplji komentar od kada postoji mogucnost komentarisanja na sajtu B92.

S Y L A

pre 9 godina

sve sve,ali onaj brod sa kog su ispaljene prve bombe na Beograd sto hoce da ga restuiraju,ja vecu glupost nisam cuo!E Srbijo Srbijo !!!!!

Marko

pre 9 godina

Oni spavaju po Balkanu celom,
Za dobro tudje, za spas svog plemena,
nikad ne behu sa zastavom belom,
Ti mladi momci velikog vremena! SLava im!

samo urbano

pre 9 godina

@rade kakva crna 6.tacka?! informisi se malo dalje od ovog odlicnog clanka i ovog konteksta. AU je bila resila da nas unisti i da smo pristali na tu tacku i gotovo! nemoj da si naivan.

Andrej

pre 9 godina

To je bilo drugo vreme, drugi ideali. Kad se osvrnemo danas, mi vidimo da smo tada, kao i u drugom svetskom ratu, ko i sada, u ovom poslednjem - bili samo slepo orudje u rukama velikih sila. Topovsko meso, nista vise. Mi smo ginuli za ideale, da bi drugi bili zasticeni i gradili sopstveno bogatstvo. I sada smo tu gde jesmo, ponizeni, bioloski ugrozeni, u materijalnoj i duhovnoj bedi. Opet su nas nasankali.

Zoki

pre 9 godina

@eh
Iz ultimatuma AU se ne može zaključiti ništa osim da je bio skandalozan. Čerčil je za taj dokument rekao da je “the most insolent document of its kind ever devised”. Konačno i način na koji je AU objavila rat (običnim telegramom) je bio nešto nečuveno, kao kada bi danas neko objavio rat peko Facebooka.
Međutim, rat se pretvorio u svetski tek kada je Nemačka upala u Belgiju i prinudila Veliku Britaniju da interveniše.

Sosa

pre 9 godina

@(xyz, 28. jul 2014 11:23
---
pa dobro ako si osinuo paljbu po Vojvodini pa ona je u sastavu Srbije, ali gde ti je onda Kosovo i Metohija na osnovu cega je Srbija uskracena za ovu teritoriju????? - ma znas ti to ali eto ajd' osini po Vojvodini.

Rdule

pre 9 godina

I sto godina kasnije ponovo dolazi do podele sveta i zveckanne oruzjem. Covecansto ne uci iz istorije koja se ponavlja, a mala Srbija? Kojoj strani ce mo se sad prikloniti? Sta god mislili o ovoj objavi rata jedno je sigurno, bilo je neizbezno.

my way

pre 9 godina

@(vaske, 28. jul 2014 12:06)
Већу гомилу баљезгарија недостојних било каквог одговора одавно нисам прочитао. Рекао бих ти да се стидиш, али знам да такви као ти стида немају.
Него, што се тиче ове теме, једну ствар не треба сметнути са ума, а то је да питање карактеризације Принципа и његовог чина није кључно за истину о почетку Великог рата. Објективно се уопште не поставља питање ко је крив, сад што неки желе да фалсификују историју, то је друга ствар. Рат је почео нападом Аустроугарске на Србију на данашњи дан, месец дана након атентата, иако се овај датум из неког разлога минимизује о односу на 28. јун. Разлика је огромна кад ти обичном грађанину света Први светски рат представиш и обележиш причом о Србину који је убио аустроугарског престолонаследника и кад кажеш "данас је нападом Аустроугарске на Србију почео Велики рат". Србија је након атентата врло помирљиво прихватила 9 од 10 тачака ултиматума, међу којима је она да се из војске одстране сви официри које Аустроугарска одреди, чисто као пример, а предложено је да се о десетој одлучи арбитражом суда у Хагу, или комисије великих сила. Да не говорим да је Србија спречила сукобе доста раније, када је прихватила анексију Босне коју је осудила цела Европа и која се такође може узети као акт започињања рата. Толико о мирољубивости Аустроуграске и насилности и национализму Србије. На жалост васкета и сличних, може се лагати, могу се чињенице фалсификовати, игнорисати, тенденциозно тумачити, али се истина не може променити.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@Sosa, 28. jul 2014 11:45
AP Kosovo i AP vojvodina su stvorene protiv Srbije.
Gde je Kosovo danas, to je dokaz da su te AP stvorene u tu svrhu, da ne budu u Srbiji, a dok jesu da rade Srbiji o glavi.

Sta je bio cilj Srbije pre 100 godina? Da pogine da bi napravila Jugoslaviju?
Gde je ta Jugoslavija?

Da pogine da bi sebe svela na nekakvu uzu Srbiju kojoj ce tutori da budu nekakve AP kakve ne postoje nigde na svetu?
Zato ginemo 100 godina?

Mi smo 100 godina bez prestanka u sukobu sa celim svetom. Sa kojim ciljem? Da bi stvorili privilegovanu drzavu u drzavi AP vojvodinu.

Mi smo poslednja zemlja Evrope koja je priznala SSSR, tek 1940. Za Staljina Jugoslavija je versajska tvorevina u kojoj "velikosrpska burzoazija" ugnjetava jadne Hrvate, Slovence, vojvodjane, i koju treba podeliti na ove drzave koje imamo danas.

Posle 100 godina, svi su dobili, samo Srbija nije dobila nista.

Je li zato ginemo? Za druge, da ne bi dobili nista, i da bi nama bilo gore?

Goran

pre 9 godina

Zalosno kako se u Srbiji "obelezava" 100 godina od pocetka Prvog svetskog rata. Samo iz ovgoa jasno se vidi kako se lakomisleno ophodimo prema sopstvenoj istoriji.

Hmhm

pre 9 godina

To bi bio mali znak pažnje prema okupatorima koji su posle jednog veka ipak, ovaj put na mnogo suptilniji način, zauzeli Srbiju.
(ZLOBEX, 28. jul 2014 07:31)

Nekada su dolazili sa silom, sada sa stilom.

I.N.A.T

pre 9 godina

bitno je da za četiri godine obeležimo pobedu u tom ratu na način dostojan predaka koji su položili živote.
i da se obeleže sve bitke srpske vojske.
i da se stalno podsećamo ko su nam vekovni neprijatelji, ds nam se istorija ne ponovi.....

Boem

pre 9 godina

Recimo da su Australijanci u pravu, mi im roknuli prestolonaslednika i oni nas napali ali zasto napaše posle par dana Luksemburg i Francusku.Jel mozda Princip imao obuku u teroristickim kampovima u Luksemburgu ili slicno?Lupaju Australijanci nevidjeno i jos ih neko ozbiljno shvata.

SrdjanM

pre 9 godina

Osim par izolovanih istoricara, koji su se vec davno „proslavili“ svojim ekstremnim tezama, rekto ko krivicu za rat nalazi u Srbiji.
Cak ni na izlozbama i predavanjima kojih je ovih dana puno u Becu i Berlinu, retko se moze posumnjati na nekakav revizionizam. Puno je manje subjektivnih tumacenja istorije nego u Srbiji, fokus je prvenstveno na hronologiji desavanja i na stradanju civila i vojnika u prvom ratu novog, industrijskog doba.

Zasto to politicari, istoricari i poneki „umetnici“ u Srbiji drugacije vide, nije mi jasno, ali sumnjam da se opet radi o cisto nacionalno-politickim razlozima.
Dakle, cela ta prica da „Evropa“ krivi Srbiju za rat je opet prosto i prvenstveno jedna srpska legenda.