Petak, 09.05.2014.

13:00

Putin na Krimu: Zajedno smo jači

Pravo sa vojne parade u Moskvi, ruski predsednik Vladimir Putin otišao je u Sevastopolj na Krimu, kako bi prisustvovao tamošnjem obeležavanju Dana pobede

Izvor: B92

Putin na Krimu: Zajedno smo jaèi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Dorcolac

pre 9 godina

Dragi Jovice, vidim ova tema je uhvatila malo više pažnje. Ako i treba, bar da ne bude blanko prepucavanje.
Što se tiče internet stručnjaka i "modelara", prvo ja nisam internet stručnjak i svoju prvu knjigu iz oblasti avijacije sam od korica do korica pročitao mislim 87-me ili 88-me, ne garantujem. Od tada se stravstveno bavim vojnom tehikom sa naglaskom na avijaciju (SVETSKU, ne samo rusku).
Drugo ja nisam modelar, ja sam maketar, maketari prave statične i verne umanjene kopije vojnih mašina, modelari se bave i letećim modelima (pokretnim u svakom slučaju jer mogu biti i tenkovi i brodovi), ali ne bih da te zamaram sa detaljima, mislim da razliku ne praviš jer evidentno nisi ni jedno ni drugo. I dobro, to je OK, ne mora svako da posveti skoro pola života ovoj tematici, kao što sam ja.
Growler je EF-18 Hornet, tako da si otkrio toplu vodu. Ako nisi znao klasične SEAD "supression of enemy air defences) misije tipa wild weasel skoro i da ne postoje. Cilj se nacilja, može avion, može satelit i uništi bilo krstarećim projektilom, a može i sa bespilotnom platformom.
E sad, ja ne znam možda vama toliko obožavani S-300/400 ima neki nevidljivi oklop pa je neuništiv, ja mislim da nije. Biće pre da su tu famu o nepobedivosti sistema koji nikad nije ni ispitan napravili Rusi, ista stvar kao sa pugačovljevom kobrom za SU-27.
Amerikanci i Izraelci su stegli petlju, pa priznali da Patriot sistem ne vredi ništa. Da li bi to braća Rusi ikad priznali?

Jovica

pre 9 godina

auuu Dorcolac-Menhetn miliii... Prowler da eliminise S-400 i S-500? Prowler nije mogao da eliminise nase radare stare 30 god kad su skinuli F-117... Sad postoji F-18 G , zovu ga Growler znas...kazu da je efikasniji nekoliko puta od predhodnika, ali je isto toliko impresionirao USAF strucnjake da planiraju da uredjaje za ometanje nataknu na strateske bombardere B-52 ne bi li bar malo ocoreli rusku PVO... SU-35 inferioran? U odnosu na koga... znas uvek su me fascinirali You tube eksperti i modelari koji tvrde da je JAS-39 bolji od SU-35 o EF i Rafalu da ne govorimo... haha ... Necu da navodim podatke koje mozes da iskopas na netu, poslacu ti linkove za edukaciju ako hoces... F-22 Raptor ? paa... kad 80% vremena ne bi provodio prizemljen (sto zbog otkaza na sistemu kiseonika, sto softverskih gresaka i problema sa radarskoapsorbujucom bojom, deluje impresivno... Bar na papiru i sve dok se ne dokaze u nekoj iole ozbiljnoj intervenciji ostace papirni tigar...
Sad, niko ne spori kvantitativnu prednost NATO snaga, al isto tako niko ne spori da su toliko mocni da su stvarno monstruozno uzvratili Rusima za pripajanje Krima... Predsednik Ruske Dume nece moci da letuje u EU, uzasno... a sad, o temi ko ima veci ...potencijal... mozemo satima da debatujemo, ali je cinjenica da nece bit onog rata... jer bi taj rat znacio verovatno kraj ljudske vrste...

ISKANDER

pre 9 godina

(Dorcolac, 10. maj 2014 10:16)

Nasli smo poentu prepiske,a to je da pisemo o dve supersile..
Je l' tako ? Ni ja ne osporavam vojnu moc SAD,pre svega u kolicini savremene konvencionalne tehnike (koju uzgred i Rusija masovno obnavlja,ali je nema u kolicini kao US Army),te mi stoga ide na zivce samo nipodastavanje ruske vojne moci.
Narocito od 'genijalaca' koji uporedjuju Rusiju i Srbiju.
Ti to nisi radio i pozdravljam te zbog toga.
Izvini samo za jedno,ali je Su-27 je sa svojim modifikacijama napravljen u hiljadama primeraka,a najvise su padali u Indiji (Su-30MKI).Operativan je 30 godina.
U Rusiji je palo 6 Su-27 (ne racunam sudar 2 Su-27 od ruskih vitezova) u zadnjih 10 godina,a bilo je jos havarija gde se nije otvarao stajni trap,ali su ti avioni popravljani.
Su-27 je star avion,moze da mu se produzava zivotni vek,ali se mora razmisljati i o potpuno novim avionima,taman opet iz iste branse (Su-30/34/35). Poenta je da je F-22 preskup u eksploataciji,te sa relativno malim brojem aviona i naleta ima prevelik broj havarija,a posle svake havarije je cela flota tih aviona bila prizemljena i po nekoliko meseci dok se ne sazna uzrok havarije.

da li sam cuo za Su-15...? hehehe
Jesam,u pitanju je jednomotorac presretac kojeg je VVS izbacio iz upotrebe pocetkom '90-tih godina,a poslednji primerci su leteli u Ukrajini do 1996 godine,pa su i tamo povuceni iz upotrebe.
Iskren da ti budem - zavidim ti na tim maketama (narocito Mig-31,jer tu masinu obozavam).
Ziv bio !

Dorcolac

pre 9 godina

Dragi Iskander, hvala što si se javio na moj komnetar. Dok čitam tvoj poprilično arogantan i pomalo uvredljiv komentar, evo mogao bih da dodam još reč dve iz politikinog zabavnika, da pročitaju deca.
PRVO Ruska PVO jeste najkvalitetnija na svetu ali je moje skromno mišljenje da PVO i onako nema mnogo smisla jer se prva eliminiše uvek. To sam čini mi se lepo i napisao, ko nije čitao moj komnetar mlateći velikom muževnom proruskom pesnicom je to mogao i da vidi.
Kad si već toliko zapeo za zaista inferiorni SU-35 (petstoti hibrid SU-27) i A-50, red je da ipak pomeneš i najvećeg i nagoreg protivnika ili izgleda sme samo da se opisuje Ruska vojna tehnika. Imam i ja pitanje: koliko je do sada palo Sukhoi-a? Ne znaš? A znaš zašto-zato što Amerikanci svoj pad aviona fotografišu, snime, pa naprave 50 članaka u 100 časopisa, a clip izađe za 2h na You tube, a za Ruse ne znaš ni koliko imaju aviona a kamoli koliko ih je palo.
Misliš verovatno na H-klasu SSSR krstarećih raketa? Prva je u nizu bila "Kitchen" ako se ne varam koja je stara koliko i kubanska kriza. Kad si već navalio da navodiš sve redom pomeni i mornaričke P-200 Moskit, P-500 bazalt, P-700 Granit i P-800 Oniks.
T-80 je ušao u upotrebu 1977 godine. Armati je produžetak crnog orla, o kome Rusi tupe oko 15 godina.
Dok pišem ovo sa police me gledaju makete MIG-15/17/25/29/31 i SU-15, ako si ikad čuo za njega. A da, bulji u mene i jedan Typhoon, Oscar, T-72 i T80. Mislim da je vreme da odeš po novi broj politikinog.

nesvrstan

pre 9 godina

Ne podrzavam ni jednu stranu, mrzim zapad sto se u sve mesa, ne podnosim ukrajince sto udaraju na svoj narod, i dosta mi je nadmenosti Rusije i Putina. Ali u svemu ovome, jedino mi je drago sto Rusija ne podleze svim pritiscima sa zapada, u prevodu, ne fermaju ih dva posto.

ISKANDER

pre 9 godina

Ako te i o tome nešto zanima može u narednom javljanju. Dotle zdravstvuj!
(Dorcolac, 9. maj 2014 20:04)

Neka hvala,procitao sam tvoju verziju 'Politikinog zabavnika' i meni dosta.
Ceo svet priznaje rusku PVO kao najbolju,ali ne i ti. Setio si se 'Prowler-a',a zaboravio na naprimer rusku 'Gardeniju-1'..
Setio si se sistema satelita GPS,a zaboravio na Ruski Glonass.
Setio si se F-22,a zaboravio koliko ih je vec palo (4+1) prototip.Bez uvrede,ali je i Su-35 kao avion 4++ generacije za istog 'sibirski tigar' prema gepardu. Da nije tako vec bi USAF imao 1000 navedenih.
Setio si se BGM-109 Tomahawk,ali si zaboravio na ruske H-22/55/555/101..Pitam se sta bi iste uradile od Americkih nosaca aviona.
Tu su naravno i nove 'Kalibr-NK','Bastion',ali po tebi Rusi jedino za svoje bitisanje mogu da zahvale iskljucivo svojim nuklearnim snagama...
Mig-31 i A-50 se nigde ne pominje kod tebe,ali si 'opljuvao' Su-27 i uvelicao 'mocni' F-22...
Kada USAF bude obarao ruske Mig-29,a ne srpske i iracke - e samo onda cemo znati ciji su avioni stvarno bolji.
Isto kao sto ni jedna obicna MILKA cokolada nije istog kvaliteta u Nemackoj i kod nas naprimer,e pa sigurno je da ni Mig-29 ili neki vojni produkt nije.
Ja sam pisao o 'Armati',a sto se tenkova T-80 tice i meni je zao sto gasna turbina odlazi u penziju (kod americkih abramsa isto,kupuju nemacke dizel motore).
T-80 je usao u upotrebu 1976 i za to vreme je bio fantastican,a T-90 (T-72BU) 1991 godine - velika je to razlika.

Dorcolac

pre 9 godina

Iskander,
drago mi je što se neko u ovim komentarima bavi malo i onim što je paradiralo na Crvenom Trgu.
Nažalost za tebe imam nekoliko informacija:
S-300, S-400 ili S5000 ne čini nikakvu razliku što se tiče Rusije, a znaš zašto: zato što bi poslednja stvar prilikom povrede ruske teritorije bilo uletanje aviona (pojedinačno ili u formacijama). Za sve vas koji se raspamećiujete sa PVO hladan tuš: prvo što bi se radilo prilikom invazije je eliminacija PVO pozicija putem satelitskog izviđanja i tzv. electronic surveilance avijacije (na zapadu i dalje A6E Prowler u glavnoj ulozi), a potom bi ih dokosurili tomahavcima i bespilotnim letelicama. E tek onda bi usledila avijacija.
Sva oklopna vozila koja si naveo su bliski i direktni rođaci BTR i BMP klasa APC (armoured personal carrier) vozila iz 70-tih i 80-tih. Tenk T-90 koji je jedino što sam ja video kao najnovije je napravljen krajem 80-tih i pokazalo se da je jeftiniji ali nikako bolji od T-80 koji je naslednik T-64 tenka koji je koristio gasnu turbinu. E to je bio tenk!
Uopšte neću da trošim reči na Su-27 generaciju i njene hibride. Ovaj borbeni avion četvrte generacije je u ravni sa 35 godina matorim F-15 i F-16, F 22 Raptor bi od njih napravio konfete, u to uopšte ne sumnjaj.
Uostalom, sve što si pomenuo ionako nije bitno jer bi se obračun supersila vodio nuklearnim oružjem. Ako te i o tome nešto zanima može u narednom javljanju. Dotle zdravstvuj!

Dirogen

pre 9 godina

Bolje da su umesto parade, dali novac za bolesnu decu.
(termae, 09. maj 2014 16:10)

Шта си ти учинио данас за болесну децу?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Добри комшо, 9. maj 2014 17:49)

Ovo je klasican primer srpskog nacina prepucavanja koji, kada se malo bolje razmisli, nema nikakvu osnovu. Prvo, tacno je da se na takve manifestacije bespotrebno odvajaju milijarde samo radi politicke propagande, bas kao i u izbornim kampanjama. Drugo, tacno je da covek kao pojedinac treba ciniti humana dela, ALI...da bi covek cinio takva dela mora i on imati od cega da zivi, a isto tako, mora ziveti u zdravoj sredini. Glupo je da napadas coveka po tom osnovu, jer je mozda bas taj covek onaj kome takodje treba pomoc.
I na kraju, nije ni cudo sto su ljudi takvi jedni prema drugima kad ih, recimo, pokretaci, inicijatori i izazivaci rata ubedjuju i varaju da su oni zapravo veliki humani mirotvorci.

Observer

pre 9 godina

Srećan vam, 9. maj, dan pirove i jalove pobede nad fašizmom. Izgleda da je ovo bilo samo prvo poluvreme. A ti samo paradiraj, dok ti fašisti pred nosom spaljuju žive ljude.

M.Peric.

pre 9 godina

Kao sto mi nismo 1999 mogli nista da uradimo sem da gledamo i trpimo, sada gospodo F.....I gledajte i cekajte. Rusi to rade polakooooo i temeljno. A prekokeanski kolovodja izgleda bas resio da stvari dotera do kraja. STALNO SE POMINJE NUKLEARNI RAT KATAKLIZMA, MA JOK, METEREOLOGIJA JE MOCNIJA PITAJTE PUTINA ZASTO NEMA KISE I UVEK SUNCE SIJA GDE SE ON POJAVI.

AlekS

pre 9 godina

U Holandoji se 9 maj nikada ne slavi ili spominje kao dan pobede nad fasizmom. Slave se 4 i 5 maj kao dani secanja na zrtve i oslobodjenja. Interesuje me kako je u Engleskoj, Nemackoj, Franciskoj....
(Sloba, 9. maj 2014 14:24)

Zato sto nemaju sta da slave jer nisu opalili metak na Nemce.

Milan

pre 9 godina

Ova Angela je otišla u Moskvu jer je bilo stid šta je njen djed uradio u Rusiji. U Kijev ide djedovim saborcima na evociranje uspomena kako su zajedno njihove SS i Ukrajinske sa zapada divizije zajedno ratovale protiv ruskog i ukrajinskog naroda i učinili grozan genocid. Trebala je da ode i u Sevastopolj da se izvini gradu gdje su djedovi saborci razorili grad do temlelja i pobili svakog koga su vidjeli. Sada skupa u NATO snagama pokušava što njen djed nije uspio. Ali Rusija sada opet ne da svoj narod. Opet će da se vrate na svoje prirodne granice pa sviđalo se to Angeli ili ne.

iskreni

pre 9 godina

ovo je sah za putina ali ima jos da se igra do mat pozicije I nece nimalo biti dobro za rusiju a bogami ni za srbiju samo vi navijajte za rusiju a sutra kad nas pukne bice onda cjeli svet protiv nas a ustvari mi smo samo obicne budale.

Žaki

pre 9 godina

Ključno mesto su fotografije Kremlja sa još uvek petokrakom na kupolama!? Zašto? Komunizma odavno nema, ako izuzmemo par posto recidiva širom istočnih zemalja?! Petokraka nije samo simbol vremena idolatrije i obožavanja čoveka; ona je istovremeno i "simvol" ako gledamo i crkvenim očima. (Isto je i sa Hitlerovom "svastikom") Znači da iz nje nadistorijski i izvanvremeno još emanira realno taj isti duh kad god u nju pogledate! Takvi simvolizmi rade svoj posao, hteli vi to ili ne, na nesvesnom planu i ne dopuštaju duhu da se oslobodi ma kako se mi tome otimali. U najmanju ruku stvaraju maglu i smućenost u glavi koja vas čini tanano pocepanim u duhu. Petokraka (pentagram) ne sme biti ni spomenik. U svojoj doktrini ustala je na Hrista; dakle na Život, Istinu, hijerarhiju, monarhiju, čovekoljublje! Na sve dobro u ljudskoj prirodi. Dok god je ona na vidnom mestu lako može da uđe i u podsvest! Bez premišljanja se mora skinuti sa svih vidnih mesta. Od nje se mora napraviti suštinski otklon.

ISKANDER

pre 9 godina

A zamislite tek sledecu vojnu paradu u Moskvi i u Sevastopolju. Mislim na onu 2015 godine.
Poslednji put smo u Mokvi gledali tenkove T-90S,jer ih sledece godine menja tenk 'Armata',a sisteme S-300 menjaju sistemi S-350 'Vitjaz'.
S-400 je prica za sebe i ne treba ga posmatrati kao naslednika S-300,jer Rusi uvode zamenu za isti u vidu sistema S-350 'Vitjaz' (vitez).
- Poslednji put smo gledali borbene transportere BTR-82,jer ih sledece godinje menjaju BTR tipa 'Bumerang',
- Vise nikada u Moskvi nece biti borbenih vozila pesadije BMP-3,jer ih menjaju BVP tipa 'Kurganec 25',
- Nema vise ni samohodnih haubica MSTA-S,jer ce ih zameniti 'Koalicija-SV',
- Takodje i VDV dobija nova vozila tipa BMD-4M,a moguce je da se pojavi naslednik trenutno najmocnijeg visecevnog lansera raketa u svetu poznatijeg kao 'Smerc',ali nova masina ce se zvati 'Tornado-S'.
Na ovoj vojnj paradi nije bilo ni aviona Su-30SM,kao ni Su-35S,iako su odskoro oba tipa aviona operativna.
Sledece godine ce biti Su-35S i Su-30SM,ali ne verujem da ce ni sledece godine biti PAK-FA T-50,S-500,sistem bliske PVO pod imenom 'Morfej',kao i nova verzija PVO sistema 'Pancir-SM',i pomenuti sistemi ce biti tek 2016 na Crvenom Trgu.
Mada mislim da su glavno 'iznanadjenje' za sledecu vojnu paradu bas 'Armata' tenk(u njega ce biti usmereni svi foto aparati i kamere) i pomenuti S-500.

Добри комшо

pre 9 godina

Bolje da su umesto parade, dali novac za bolesnu decu.
(termae, 09. maj 2014 16:10)

Шта си ти учинио данас за болесну децу?

Vuk dlaku mijenja ali...

pre 9 godina

Razumjela je frau gdje su prvi put pogrijesili, pa ce probati ovaj put da ne ponovi istu gresku kad ponovo krenu u pohode na Moskvu! U tom kontekstu DA, vjerovatno su to dobro proucili u zadnjih 70 godina...

svi (ni)su isti

pre 9 godina

""Mislim da je njegova poseta Krimu neprikladna", rekao je Rasmusen"

A Bajden u Kijev moze? Mozda je Putin trebalo da poseti Odesu danas, ali bi naravno morao doleteti drugim tipom aviona i uz odgovarajucu podrsku drugih aviona?

Da, zaista, kad ce vec jednom ta istraga o snajperistima na Majdanu? Ratni zlocini ne zastarevaju!

Melenci

pre 9 godina

skoro svim komentarima bih dala najvece moguce ocene.I svi mi koji odobravamo i podrzavamo Putina nikako nismo protiv bilo kog naroda ili demokratije,ili kulture itd.Mi prosto podrzavamo coveka koji nece da igra po tudjim pravilima,koji se ne boji koji ima petlju da kaze ne svim silama ovoga sveta.Kako Merkelova pamti istoriju,a kada je Sevastopolj u pitanju ne kaze nista od onoga sto je DIVOS napisao,a sto su istorijske cinjenice koje su toliko stasne da ih niko nikada nije dovodio u pitanje.Isto tako nije mi jasno zasto se naglasava da je Putin govorio o patriotizmu i vaznosti ocuvanja interesa svoje drzave i naroda?Pa to je Putin izraziti patriota koji ne saginje glavu i meskolji se u mukama da se slucajno nekom ne zameri.Zelim mu da pozivi,kako zbog svog naroda tako i zbog svetskih mocnika koji nece moci tek tako da haraju svetom i otimaju od sirotinje a sve zbog nuznosti demokratskog procesa.Da,mora se reci smrt fasizmu!

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 9 godina

Amerika i Nato-pakt nisu racunali,da je Rusija stamena, jaka,te je to vrlo tvrg orah, za nestrpljive Americko-Natovske interese!Amero-natovci su potcenili Rusku Federaciju,na iskusenju dokle su do sada stigli?!Prvo su slomili,Irak,pa Avganistan, S.R.Jugoslaviju oteli Kosovo, a zatim im se usladilo pa napadose Libiju!Zatim krenuse onako kao predhodnica na Siriju, ali ne direktno vojno vec organizovase sav ovosvetski sljam od Al Kaide do dzihadista iz citavog Sveta, da bi slomili Al Asada,a onda korak po korak da prko Sirije se priblize Ruskoj Federaciji, u isti mah da iz Bagrena,naprave gasovod prko Sirije,pa Turske za Zapadnu Evropu,da bi sprecili da se gradi Juzni tok,kada im Nabuko nije uspeo.Posto se zaglavise u Siriji, zahvaljujuci R.Federaciji i nemogose slomiti Al Asada,nemajuci strpljenja,odlucicili su da preko Ukrajine se priblize R.Federaciji postave rakete dugog dometa i okruze Rusjiu sa svig strana da u odredenom momentu isti napadnu!Tako razmisljajuci kako da Ukrajina pristane na njihovu, stranu setise se predaka zapadne Ukrajine gde se borise zajedno sa nacistima protiv Sovjeta, da uz pomoc njih naprave haos u Ukrajini dabi se docepali RUSIJE!!Ili za privremeno da da Ukrajina stane na stranu zapada,a rakete budu postavljene na ruskoj granici,naravno uperene na istu!!Zahvalan za objavljivanje?

Flash

pre 9 godina

Pozdrav iz jedne porobljene zemlje Srbije velikom narodu, koji voli svoju istoriju, niko im je ne brise ili menja, koji podjednako postuje i komunisticki i monarhisticki period svoje istorije a ne kolje se oko toga, koji pise svojim pismom, koji radi ono sto hoce a ne ono sto mu razne strane organizacije narede.

Миле

pre 9 godina

A jesu i face, ko iz naftalina !
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Baki, 9. maj 2014 15:00)

Народи који су своје хероје бирали по "фацама и стајлингу" давно су поробљени.

Silvester

pre 9 godina

Rusima želim da se obračunaju sa svojim novopečenim kapitalistima - lopovima, i da se vrate na ideje Oktobarske revolucije. Čemu žrtve ako zemlja pripada ološu?

djole

pre 9 godina

@SLoba:
Evo sad gledam, nego nemam vremena. U Francuskoj se slavi, deca u skoli uce o borbi protiv nacizma itd. I jos neke zemlje oko RUsije, za ostale ne stigoh da proverim. Trebali bi svi to da pamte. Samo ne mi i tako ti neozbiljni narodi koje ce se jos i stideti sto su se protiv nacista borili.

Dragan BL

pre 9 godina

Svi koji su u 2.svetskom ratu bili na strani Hitlera su danas pozitivci, kad ih ocenjuje Zapad. Jasno kao dan sve...uz to da američka industrija čeka da isporučuje robu i jednima i drugima, da profitira!

Sloba

pre 9 godina

U Holandoji se 9 maj nikada ne slavi ili spominje kao dan pobede nad fasizmom. Slave se 4 i 5 maj kao dani secanja na zrtve i oslobodjenja. Interesuje me kako je u Engleskoj, Nemackoj, Franciskoj....

Gorance

pre 9 godina

I sta kazu rusofobi na vest o paradi u Moskvi:

"Molio je mamu Angelu da ga pusti na Krim ali nije ga pustila. Dobro, kada ne moze na Krim, dobra je i Moskva.
(Konture na sceni, 9. maj 2014 09:26)"


Ili sto bi tvoji ljubljeni amerikanci rekli: In your head

NemanjaBB

pre 9 godina

Sad kad krenu da kukaju i prete sankcijama sa zapada.. Ali meni nekako drago, ne zato sto ne volim Ukrajinu, vec zato sto Putin kontrira "demokratama".

Vatra

pre 9 godina

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u utorak ocenila da bi bila "šteta da 9. maj bude iskorišćen u kontekstu tenzija".

A to sto ste se svi redom izredjali da posetite majdanske fasiste i delite im sendvice to nije bilo u kontekstu podizanja tenzija, licemerni "demokratski" nabedjeni ljigavci.
Ako je otisao, svaka mu cast i trebao je da ode, na svom je sa svojima, sta ste vi radili sa fasistima? Vi ste razumeli gresku, pa sad mozete da je ponovite jel?

kole

pre 9 godina

Pozdravljam potez Putina koji je na Krimu, posle Moskve, da uvelica pobedu nad povampirenim fasizmom od strane Ukrajinskih samoproklamovanih pucistickih vlasti.

Divos

pre 9 godina

Већ сам написао један коментар, део ћу поновити јер је по мени важно. У 2.светском рату ваља увек имати на уму оне који су дали највећи допринос, и поднели највећу жртву у тој епској борби против највећег зла у историји човечанства, фашизма. То су наравно Црвена армија и руски народ. Опет ту су 3 града симбол те епопеје, то су наравно Лењинград, Волгоград (Стаљинград) и Севастопољ. О прва 2 града не треба ништа рећи, хероизам тадашњих становника тих градова је све рекао, опсада Севастопоља је трајала 8 месеци, пао је Севастопољ у руке нациста 03.07.42. беше то пад највеће тврђаве у историји, никад није забележно такво разарање и уништавање једног града, али и невероватни и величанствени примери херојства бранилаца, узели су нацисти град, али му душу нису узели, Севастопољ је за Русе посебна прича, руска голгота из које ће васкрснути руски слободарски дух. Зато и јесте давање значаја паради на Криму (поред оне у Москви), исправан потез.
Они исти чији су преци разарали Севастопољ упућују поруку Путину, препоручују да није пожељно да присуствује паради на Криму, али свестан је Владимир Владимирович колика је важност и Крима, и ове параде, зна он добро шта му је чинити.
Тетка Меркел рече да су разумели историју. Не бих рекао, јер да јесу не би слали на данашњи дан овакве сумануте поруке. А опет, ко зна, можда баш и не деле сви исте вредности, и идеје антифашизма. Можда неки имају другачије погледе на тај период, а изгледа и неке друге узоре.

Branko Von Beca

pre 9 godina

"Nemačka kancelarka Angela Merkel je u utorak ocenila da bi bila "šteta da 9. maj bude iskorišćen u kontekstu tenzija".

I ako ode, draga gospođo, nadam se da Vam neće umanjiti proslavu pobede nad fašizmom, u kojoj Vaša nacija ima nemerljiv doprinos i daje Vam za pravo da svima nama držite lekcije o poštovanju ljudskih prava i vrednosti, na čemu smo Vam neizmerno zahvalni .
Servus !

Mike

pre 9 godina

Nije se 09.05.1945. pobedio nacionalsocijalizam vec germanski sovinizam koji traje vekovima u razlicitoj formi. Nacizam je samo jedan od prolaznih instrumenta - i danas se ponasaju isto, sto je uzrok svih zala u Evropi vec trista godina. Nisu Sloveni hteli Germane sa podjarme vec obratno.

Rajko

pre 9 godina

E, pa nisam siguran da je Merkel dobro razumela istoriju? Da je iskrena kazala bi da Krim ničim ne pripada Ukrajini i da se zapravo vratio svojoj majčici Rusiji. Neće biti da je komunista Hruščov, inače Ukrajinac, svojom autonomnom odlukom, bez konsultacije građana Krima i Rusije, bitniji od istorije i istorijskog prava. Putinu svaka čast na strpljenju. Nije lako svakodnevno slušati spočitavanja od strane amera i njihovih evropskih slugu. Sreća za civilizovani svet što je to tako!

Branko Von Beca

pre 9 godina

"Nemačka kancelarka Angela Merkel je u utorak ocenila da bi bila "šteta da 9. maj bude iskorišćen u kontekstu tenzija".

I ako ode, draga gospođo, nadam se da Vam neće umanjiti proslavu pobede nad fašizmom, u kojoj Vaša nacija ima nemerljiv doprinos i daje Vam za pravo da svima nama držite lekcije o poštovanju ljudskih prava i vrednosti, na čemu smo Vam neizmerno zahvalni .
Servus !

Divos

pre 9 godina

Већ сам написао један коментар, део ћу поновити јер је по мени важно. У 2.светском рату ваља увек имати на уму оне који су дали највећи допринос, и поднели највећу жртву у тој епској борби против највећег зла у историји човечанства, фашизма. То су наравно Црвена армија и руски народ. Опет ту су 3 града симбол те епопеје, то су наравно Лењинград, Волгоград (Стаљинград) и Севастопољ. О прва 2 града не треба ништа рећи, хероизам тадашњих становника тих градова је све рекао, опсада Севастопоља је трајала 8 месеци, пао је Севастопољ у руке нациста 03.07.42. беше то пад највеће тврђаве у историји, никад није забележно такво разарање и уништавање једног града, али и невероватни и величанствени примери херојства бранилаца, узели су нацисти град, али му душу нису узели, Севастопољ је за Русе посебна прича, руска голгота из које ће васкрснути руски слободарски дух. Зато и јесте давање значаја паради на Криму (поред оне у Москви), исправан потез.
Они исти чији су преци разарали Севастопољ упућују поруку Путину, препоручују да није пожељно да присуствује паради на Криму, али свестан је Владимир Владимирович колика је важност и Крима, и ове параде, зна он добро шта му је чинити.
Тетка Меркел рече да су разумели историју. Не бих рекао, јер да јесу не би слали на данашњи дан овакве сумануте поруке. А опет, ко зна, можда баш и не деле сви исте вредности, и идеје антифашизма. Можда неки имају другачије погледе на тај период, а изгледа и неке друге узоре.

NemanjaBB

pre 9 godina

Sad kad krenu da kukaju i prete sankcijama sa zapada.. Ali meni nekako drago, ne zato sto ne volim Ukrajinu, vec zato sto Putin kontrira "demokratama".

Vatra

pre 9 godina

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u utorak ocenila da bi bila "šteta da 9. maj bude iskorišćen u kontekstu tenzija".

A to sto ste se svi redom izredjali da posetite majdanske fasiste i delite im sendvice to nije bilo u kontekstu podizanja tenzija, licemerni "demokratski" nabedjeni ljigavci.
Ako je otisao, svaka mu cast i trebao je da ode, na svom je sa svojima, sta ste vi radili sa fasistima? Vi ste razumeli gresku, pa sad mozete da je ponovite jel?

Gorance

pre 9 godina

I sta kazu rusofobi na vest o paradi u Moskvi:

"Molio je mamu Angelu da ga pusti na Krim ali nije ga pustila. Dobro, kada ne moze na Krim, dobra je i Moskva.
(Konture na sceni, 9. maj 2014 09:26)"


Ili sto bi tvoji ljubljeni amerikanci rekli: In your head

Mike

pre 9 godina

Nije se 09.05.1945. pobedio nacionalsocijalizam vec germanski sovinizam koji traje vekovima u razlicitoj formi. Nacizam je samo jedan od prolaznih instrumenta - i danas se ponasaju isto, sto je uzrok svih zala u Evropi vec trista godina. Nisu Sloveni hteli Germane sa podjarme vec obratno.

Rajko

pre 9 godina

E, pa nisam siguran da je Merkel dobro razumela istoriju? Da je iskrena kazala bi da Krim ničim ne pripada Ukrajini i da se zapravo vratio svojoj majčici Rusiji. Neće biti da je komunista Hruščov, inače Ukrajinac, svojom autonomnom odlukom, bez konsultacije građana Krima i Rusije, bitniji od istorije i istorijskog prava. Putinu svaka čast na strpljenju. Nije lako svakodnevno slušati spočitavanja od strane amera i njihovih evropskih slugu. Sreća za civilizovani svet što je to tako!

kole

pre 9 godina

Pozdravljam potez Putina koji je na Krimu, posle Moskve, da uvelica pobedu nad povampirenim fasizmom od strane Ukrajinskih samoproklamovanih pucistickih vlasti.

Dragan BL

pre 9 godina

Svi koji su u 2.svetskom ratu bili na strani Hitlera su danas pozitivci, kad ih ocenjuje Zapad. Jasno kao dan sve...uz to da američka industrija čeka da isporučuje robu i jednima i drugima, da profitira!

Flash

pre 9 godina

Pozdrav iz jedne porobljene zemlje Srbije velikom narodu, koji voli svoju istoriju, niko im je ne brise ili menja, koji podjednako postuje i komunisticki i monarhisticki period svoje istorije a ne kolje se oko toga, koji pise svojim pismom, koji radi ono sto hoce a ne ono sto mu razne strane organizacije narede.

Melenci

pre 9 godina

skoro svim komentarima bih dala najvece moguce ocene.I svi mi koji odobravamo i podrzavamo Putina nikako nismo protiv bilo kog naroda ili demokratije,ili kulture itd.Mi prosto podrzavamo coveka koji nece da igra po tudjim pravilima,koji se ne boji koji ima petlju da kaze ne svim silama ovoga sveta.Kako Merkelova pamti istoriju,a kada je Sevastopolj u pitanju ne kaze nista od onoga sto je DIVOS napisao,a sto su istorijske cinjenice koje su toliko stasne da ih niko nikada nije dovodio u pitanje.Isto tako nije mi jasno zasto se naglasava da je Putin govorio o patriotizmu i vaznosti ocuvanja interesa svoje drzave i naroda?Pa to je Putin izraziti patriota koji ne saginje glavu i meskolji se u mukama da se slucajno nekom ne zameri.Zelim mu da pozivi,kako zbog svog naroda tako i zbog svetskih mocnika koji nece moci tek tako da haraju svetom i otimaju od sirotinje a sve zbog nuznosti demokratskog procesa.Da,mora se reci smrt fasizmu!

Миле

pre 9 godina

A jesu i face, ko iz naftalina !
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Baki, 9. maj 2014 15:00)

Народи који су своје хероје бирали по "фацама и стајлингу" давно су поробљени.

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 9 godina

Amerika i Nato-pakt nisu racunali,da je Rusija stamena, jaka,te je to vrlo tvrg orah, za nestrpljive Americko-Natovske interese!Amero-natovci su potcenili Rusku Federaciju,na iskusenju dokle su do sada stigli?!Prvo su slomili,Irak,pa Avganistan, S.R.Jugoslaviju oteli Kosovo, a zatim im se usladilo pa napadose Libiju!Zatim krenuse onako kao predhodnica na Siriju, ali ne direktno vojno vec organizovase sav ovosvetski sljam od Al Kaide do dzihadista iz citavog Sveta, da bi slomili Al Asada,a onda korak po korak da prko Sirije se priblize Ruskoj Federaciji, u isti mah da iz Bagrena,naprave gasovod prko Sirije,pa Turske za Zapadnu Evropu,da bi sprecili da se gradi Juzni tok,kada im Nabuko nije uspeo.Posto se zaglavise u Siriji, zahvaljujuci R.Federaciji i nemogose slomiti Al Asada,nemajuci strpljenja,odlucicili su da preko Ukrajine se priblize R.Federaciji postave rakete dugog dometa i okruze Rusjiu sa svig strana da u odredenom momentu isti napadnu!Tako razmisljajuci kako da Ukrajina pristane na njihovu, stranu setise se predaka zapadne Ukrajine gde se borise zajedno sa nacistima protiv Sovjeta, da uz pomoc njih naprave haos u Ukrajini dabi se docepali RUSIJE!!Ili za privremeno da da Ukrajina stane na stranu zapada,a rakete budu postavljene na ruskoj granici,naravno uperene na istu!!Zahvalan za objavljivanje?

AlekS

pre 9 godina

U Holandoji se 9 maj nikada ne slavi ili spominje kao dan pobede nad fasizmom. Slave se 4 i 5 maj kao dani secanja na zrtve i oslobodjenja. Interesuje me kako je u Engleskoj, Nemackoj, Franciskoj....
(Sloba, 9. maj 2014 14:24)

Zato sto nemaju sta da slave jer nisu opalili metak na Nemce.

svi (ni)su isti

pre 9 godina

""Mislim da je njegova poseta Krimu neprikladna", rekao je Rasmusen"

A Bajden u Kijev moze? Mozda je Putin trebalo da poseti Odesu danas, ali bi naravno morao doleteti drugim tipom aviona i uz odgovarajucu podrsku drugih aviona?

Da, zaista, kad ce vec jednom ta istraga o snajperistima na Majdanu? Ratni zlocini ne zastarevaju!

Добри комшо

pre 9 godina

Bolje da su umesto parade, dali novac za bolesnu decu.
(termae, 09. maj 2014 16:10)

Шта си ти учинио данас за болесну децу?

Sloba

pre 9 godina

U Holandoji se 9 maj nikada ne slavi ili spominje kao dan pobede nad fasizmom. Slave se 4 i 5 maj kao dani secanja na zrtve i oslobodjenja. Interesuje me kako je u Engleskoj, Nemackoj, Franciskoj....

djole

pre 9 godina

@SLoba:
Evo sad gledam, nego nemam vremena. U Francuskoj se slavi, deca u skoli uce o borbi protiv nacizma itd. I jos neke zemlje oko RUsije, za ostale ne stigoh da proverim. Trebali bi svi to da pamte. Samo ne mi i tako ti neozbiljni narodi koje ce se jos i stideti sto su se protiv nacista borili.

M.Peric.

pre 9 godina

Kao sto mi nismo 1999 mogli nista da uradimo sem da gledamo i trpimo, sada gospodo F.....I gledajte i cekajte. Rusi to rade polakooooo i temeljno. A prekokeanski kolovodja izgleda bas resio da stvari dotera do kraja. STALNO SE POMINJE NUKLEARNI RAT KATAKLIZMA, MA JOK, METEREOLOGIJA JE MOCNIJA PITAJTE PUTINA ZASTO NEMA KISE I UVEK SUNCE SIJA GDE SE ON POJAVI.

ISKANDER

pre 9 godina

A zamislite tek sledecu vojnu paradu u Moskvi i u Sevastopolju. Mislim na onu 2015 godine.
Poslednji put smo u Mokvi gledali tenkove T-90S,jer ih sledece godine menja tenk 'Armata',a sisteme S-300 menjaju sistemi S-350 'Vitjaz'.
S-400 je prica za sebe i ne treba ga posmatrati kao naslednika S-300,jer Rusi uvode zamenu za isti u vidu sistema S-350 'Vitjaz' (vitez).
- Poslednji put smo gledali borbene transportere BTR-82,jer ih sledece godinje menjaju BTR tipa 'Bumerang',
- Vise nikada u Moskvi nece biti borbenih vozila pesadije BMP-3,jer ih menjaju BVP tipa 'Kurganec 25',
- Nema vise ni samohodnih haubica MSTA-S,jer ce ih zameniti 'Koalicija-SV',
- Takodje i VDV dobija nova vozila tipa BMD-4M,a moguce je da se pojavi naslednik trenutno najmocnijeg visecevnog lansera raketa u svetu poznatijeg kao 'Smerc',ali nova masina ce se zvati 'Tornado-S'.
Na ovoj vojnj paradi nije bilo ni aviona Su-30SM,kao ni Su-35S,iako su odskoro oba tipa aviona operativna.
Sledece godine ce biti Su-35S i Su-30SM,ali ne verujem da ce ni sledece godine biti PAK-FA T-50,S-500,sistem bliske PVO pod imenom 'Morfej',kao i nova verzija PVO sistema 'Pancir-SM',i pomenuti sistemi ce biti tek 2016 na Crvenom Trgu.
Mada mislim da su glavno 'iznanadjenje' za sledecu vojnu paradu bas 'Armata' tenk(u njega ce biti usmereni svi foto aparati i kamere) i pomenuti S-500.

Milan

pre 9 godina

Ova Angela je otišla u Moskvu jer je bilo stid šta je njen djed uradio u Rusiji. U Kijev ide djedovim saborcima na evociranje uspomena kako su zajedno njihove SS i Ukrajinske sa zapada divizije zajedno ratovale protiv ruskog i ukrajinskog naroda i učinili grozan genocid. Trebala je da ode i u Sevastopolj da se izvini gradu gdje su djedovi saborci razorili grad do temlelja i pobili svakog koga su vidjeli. Sada skupa u NATO snagama pokušava što njen djed nije uspio. Ali Rusija sada opet ne da svoj narod. Opet će da se vrate na svoje prirodne granice pa sviđalo se to Angeli ili ne.

Vuk dlaku mijenja ali...

pre 9 godina

Razumjela je frau gdje su prvi put pogrijesili, pa ce probati ovaj put da ne ponovi istu gresku kad ponovo krenu u pohode na Moskvu! U tom kontekstu DA, vjerovatno su to dobro proucili u zadnjih 70 godina...

iskreni

pre 9 godina

ovo je sah za putina ali ima jos da se igra do mat pozicije I nece nimalo biti dobro za rusiju a bogami ni za srbiju samo vi navijajte za rusiju a sutra kad nas pukne bice onda cjeli svet protiv nas a ustvari mi smo samo obicne budale.

Dorcolac

pre 9 godina

Iskander,
drago mi je što se neko u ovim komentarima bavi malo i onim što je paradiralo na Crvenom Trgu.
Nažalost za tebe imam nekoliko informacija:
S-300, S-400 ili S5000 ne čini nikakvu razliku što se tiče Rusije, a znaš zašto: zato što bi poslednja stvar prilikom povrede ruske teritorije bilo uletanje aviona (pojedinačno ili u formacijama). Za sve vas koji se raspamećiujete sa PVO hladan tuš: prvo što bi se radilo prilikom invazije je eliminacija PVO pozicija putem satelitskog izviđanja i tzv. electronic surveilance avijacije (na zapadu i dalje A6E Prowler u glavnoj ulozi), a potom bi ih dokosurili tomahavcima i bespilotnim letelicama. E tek onda bi usledila avijacija.
Sva oklopna vozila koja si naveo su bliski i direktni rođaci BTR i BMP klasa APC (armoured personal carrier) vozila iz 70-tih i 80-tih. Tenk T-90 koji je jedino što sam ja video kao najnovije je napravljen krajem 80-tih i pokazalo se da je jeftiniji ali nikako bolji od T-80 koji je naslednik T-64 tenka koji je koristio gasnu turbinu. E to je bio tenk!
Uopšte neću da trošim reči na Su-27 generaciju i njene hibride. Ovaj borbeni avion četvrte generacije je u ravni sa 35 godina matorim F-15 i F-16, F 22 Raptor bi od njih napravio konfete, u to uopšte ne sumnjaj.
Uostalom, sve što si pomenuo ionako nije bitno jer bi se obračun supersila vodio nuklearnim oružjem. Ako te i o tome nešto zanima može u narednom javljanju. Dotle zdravstvuj!

Observer

pre 9 godina

Srećan vam, 9. maj, dan pirove i jalove pobede nad fašizmom. Izgleda da je ovo bilo samo prvo poluvreme. A ti samo paradiraj, dok ti fašisti pred nosom spaljuju žive ljude.

Žaki

pre 9 godina

Ključno mesto su fotografije Kremlja sa još uvek petokrakom na kupolama!? Zašto? Komunizma odavno nema, ako izuzmemo par posto recidiva širom istočnih zemalja?! Petokraka nije samo simbol vremena idolatrije i obožavanja čoveka; ona je istovremeno i "simvol" ako gledamo i crkvenim očima. (Isto je i sa Hitlerovom "svastikom") Znači da iz nje nadistorijski i izvanvremeno još emanira realno taj isti duh kad god u nju pogledate! Takvi simvolizmi rade svoj posao, hteli vi to ili ne, na nesvesnom planu i ne dopuštaju duhu da se oslobodi ma kako se mi tome otimali. U najmanju ruku stvaraju maglu i smućenost u glavi koja vas čini tanano pocepanim u duhu. Petokraka (pentagram) ne sme biti ni spomenik. U svojoj doktrini ustala je na Hrista; dakle na Život, Istinu, hijerarhiju, monarhiju, čovekoljublje! Na sve dobro u ljudskoj prirodi. Dok god je ona na vidnom mestu lako može da uđe i u podsvest! Bez premišljanja se mora skinuti sa svih vidnih mesta. Od nje se mora napraviti suštinski otklon.

Dirogen

pre 9 godina

Bolje da su umesto parade, dali novac za bolesnu decu.
(termae, 09. maj 2014 16:10)

Шта си ти учинио данас за болесну децу?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Добри комшо, 9. maj 2014 17:49)

Ovo je klasican primer srpskog nacina prepucavanja koji, kada se malo bolje razmisli, nema nikakvu osnovu. Prvo, tacno je da se na takve manifestacije bespotrebno odvajaju milijarde samo radi politicke propagande, bas kao i u izbornim kampanjama. Drugo, tacno je da covek kao pojedinac treba ciniti humana dela, ALI...da bi covek cinio takva dela mora i on imati od cega da zivi, a isto tako, mora ziveti u zdravoj sredini. Glupo je da napadas coveka po tom osnovu, jer je mozda bas taj covek onaj kome takodje treba pomoc.
I na kraju, nije ni cudo sto su ljudi takvi jedni prema drugima kad ih, recimo, pokretaci, inicijatori i izazivaci rata ubedjuju i varaju da su oni zapravo veliki humani mirotvorci.

Silvester

pre 9 godina

Rusima želim da se obračunaju sa svojim novopečenim kapitalistima - lopovima, i da se vrate na ideje Oktobarske revolucije. Čemu žrtve ako zemlja pripada ološu?

ISKANDER

pre 9 godina

Ako te i o tome nešto zanima može u narednom javljanju. Dotle zdravstvuj!
(Dorcolac, 9. maj 2014 20:04)

Neka hvala,procitao sam tvoju verziju 'Politikinog zabavnika' i meni dosta.
Ceo svet priznaje rusku PVO kao najbolju,ali ne i ti. Setio si se 'Prowler-a',a zaboravio na naprimer rusku 'Gardeniju-1'..
Setio si se sistema satelita GPS,a zaboravio na Ruski Glonass.
Setio si se F-22,a zaboravio koliko ih je vec palo (4+1) prototip.Bez uvrede,ali je i Su-35 kao avion 4++ generacije za istog 'sibirski tigar' prema gepardu. Da nije tako vec bi USAF imao 1000 navedenih.
Setio si se BGM-109 Tomahawk,ali si zaboravio na ruske H-22/55/555/101..Pitam se sta bi iste uradile od Americkih nosaca aviona.
Tu su naravno i nove 'Kalibr-NK','Bastion',ali po tebi Rusi jedino za svoje bitisanje mogu da zahvale iskljucivo svojim nuklearnim snagama...
Mig-31 i A-50 se nigde ne pominje kod tebe,ali si 'opljuvao' Su-27 i uvelicao 'mocni' F-22...
Kada USAF bude obarao ruske Mig-29,a ne srpske i iracke - e samo onda cemo znati ciji su avioni stvarno bolji.
Isto kao sto ni jedna obicna MILKA cokolada nije istog kvaliteta u Nemackoj i kod nas naprimer,e pa sigurno je da ni Mig-29 ili neki vojni produkt nije.
Ja sam pisao o 'Armati',a sto se tenkova T-80 tice i meni je zao sto gasna turbina odlazi u penziju (kod americkih abramsa isto,kupuju nemacke dizel motore).
T-80 je usao u upotrebu 1976 i za to vreme je bio fantastican,a T-90 (T-72BU) 1991 godine - velika je to razlika.

nesvrstan

pre 9 godina

Ne podrzavam ni jednu stranu, mrzim zapad sto se u sve mesa, ne podnosim ukrajince sto udaraju na svoj narod, i dosta mi je nadmenosti Rusije i Putina. Ali u svemu ovome, jedino mi je drago sto Rusija ne podleze svim pritiscima sa zapada, u prevodu, ne fermaju ih dva posto.

Dorcolac

pre 9 godina

Dragi Iskander, hvala što si se javio na moj komnetar. Dok čitam tvoj poprilično arogantan i pomalo uvredljiv komentar, evo mogao bih da dodam još reč dve iz politikinog zabavnika, da pročitaju deca.
PRVO Ruska PVO jeste najkvalitetnija na svetu ali je moje skromno mišljenje da PVO i onako nema mnogo smisla jer se prva eliminiše uvek. To sam čini mi se lepo i napisao, ko nije čitao moj komnetar mlateći velikom muževnom proruskom pesnicom je to mogao i da vidi.
Kad si već toliko zapeo za zaista inferiorni SU-35 (petstoti hibrid SU-27) i A-50, red je da ipak pomeneš i najvećeg i nagoreg protivnika ili izgleda sme samo da se opisuje Ruska vojna tehnika. Imam i ja pitanje: koliko je do sada palo Sukhoi-a? Ne znaš? A znaš zašto-zato što Amerikanci svoj pad aviona fotografišu, snime, pa naprave 50 članaka u 100 časopisa, a clip izađe za 2h na You tube, a za Ruse ne znaš ni koliko imaju aviona a kamoli koliko ih je palo.
Misliš verovatno na H-klasu SSSR krstarećih raketa? Prva je u nizu bila "Kitchen" ako se ne varam koja je stara koliko i kubanska kriza. Kad si već navalio da navodiš sve redom pomeni i mornaričke P-200 Moskit, P-500 bazalt, P-700 Granit i P-800 Oniks.
T-80 je ušao u upotrebu 1977 godine. Armati je produžetak crnog orla, o kome Rusi tupe oko 15 godina.
Dok pišem ovo sa police me gledaju makete MIG-15/17/25/29/31 i SU-15, ako si ikad čuo za njega. A da, bulji u mene i jedan Typhoon, Oscar, T-72 i T80. Mislim da je vreme da odeš po novi broj politikinog.

ISKANDER

pre 9 godina

(Dorcolac, 10. maj 2014 10:16)

Nasli smo poentu prepiske,a to je da pisemo o dve supersile..
Je l' tako ? Ni ja ne osporavam vojnu moc SAD,pre svega u kolicini savremene konvencionalne tehnike (koju uzgred i Rusija masovno obnavlja,ali je nema u kolicini kao US Army),te mi stoga ide na zivce samo nipodastavanje ruske vojne moci.
Narocito od 'genijalaca' koji uporedjuju Rusiju i Srbiju.
Ti to nisi radio i pozdravljam te zbog toga.
Izvini samo za jedno,ali je Su-27 je sa svojim modifikacijama napravljen u hiljadama primeraka,a najvise su padali u Indiji (Su-30MKI).Operativan je 30 godina.
U Rusiji je palo 6 Su-27 (ne racunam sudar 2 Su-27 od ruskih vitezova) u zadnjih 10 godina,a bilo je jos havarija gde se nije otvarao stajni trap,ali su ti avioni popravljani.
Su-27 je star avion,moze da mu se produzava zivotni vek,ali se mora razmisljati i o potpuno novim avionima,taman opet iz iste branse (Su-30/34/35). Poenta je da je F-22 preskup u eksploataciji,te sa relativno malim brojem aviona i naleta ima prevelik broj havarija,a posle svake havarije je cela flota tih aviona bila prizemljena i po nekoliko meseci dok se ne sazna uzrok havarije.

da li sam cuo za Su-15...? hehehe
Jesam,u pitanju je jednomotorac presretac kojeg je VVS izbacio iz upotrebe pocetkom '90-tih godina,a poslednji primerci su leteli u Ukrajini do 1996 godine,pa su i tamo povuceni iz upotrebe.
Iskren da ti budem - zavidim ti na tim maketama (narocito Mig-31,jer tu masinu obozavam).
Ziv bio !

Dorcolac

pre 9 godina

Dragi Jovice, vidim ova tema je uhvatila malo više pažnje. Ako i treba, bar da ne bude blanko prepucavanje.
Što se tiče internet stručnjaka i "modelara", prvo ja nisam internet stručnjak i svoju prvu knjigu iz oblasti avijacije sam od korica do korica pročitao mislim 87-me ili 88-me, ne garantujem. Od tada se stravstveno bavim vojnom tehikom sa naglaskom na avijaciju (SVETSKU, ne samo rusku).
Drugo ja nisam modelar, ja sam maketar, maketari prave statične i verne umanjene kopije vojnih mašina, modelari se bave i letećim modelima (pokretnim u svakom slučaju jer mogu biti i tenkovi i brodovi), ali ne bih da te zamaram sa detaljima, mislim da razliku ne praviš jer evidentno nisi ni jedno ni drugo. I dobro, to je OK, ne mora svako da posveti skoro pola života ovoj tematici, kao što sam ja.
Growler je EF-18 Hornet, tako da si otkrio toplu vodu. Ako nisi znao klasične SEAD "supression of enemy air defences) misije tipa wild weasel skoro i da ne postoje. Cilj se nacilja, može avion, može satelit i uništi bilo krstarećim projektilom, a može i sa bespilotnom platformom.
E sad, ja ne znam možda vama toliko obožavani S-300/400 ima neki nevidljivi oklop pa je neuništiv, ja mislim da nije. Biće pre da su tu famu o nepobedivosti sistema koji nikad nije ni ispitan napravili Rusi, ista stvar kao sa pugačovljevom kobrom za SU-27.
Amerikanci i Izraelci su stegli petlju, pa priznali da Patriot sistem ne vredi ništa. Da li bi to braća Rusi ikad priznali?

Jovica

pre 9 godina

auuu Dorcolac-Menhetn miliii... Prowler da eliminise S-400 i S-500? Prowler nije mogao da eliminise nase radare stare 30 god kad su skinuli F-117... Sad postoji F-18 G , zovu ga Growler znas...kazu da je efikasniji nekoliko puta od predhodnika, ali je isto toliko impresionirao USAF strucnjake da planiraju da uredjaje za ometanje nataknu na strateske bombardere B-52 ne bi li bar malo ocoreli rusku PVO... SU-35 inferioran? U odnosu na koga... znas uvek su me fascinirali You tube eksperti i modelari koji tvrde da je JAS-39 bolji od SU-35 o EF i Rafalu da ne govorimo... haha ... Necu da navodim podatke koje mozes da iskopas na netu, poslacu ti linkove za edukaciju ako hoces... F-22 Raptor ? paa... kad 80% vremena ne bi provodio prizemljen (sto zbog otkaza na sistemu kiseonika, sto softverskih gresaka i problema sa radarskoapsorbujucom bojom, deluje impresivno... Bar na papiru i sve dok se ne dokaze u nekoj iole ozbiljnoj intervenciji ostace papirni tigar...
Sad, niko ne spori kvantitativnu prednost NATO snaga, al isto tako niko ne spori da su toliko mocni da su stvarno monstruozno uzvratili Rusima za pripajanje Krima... Predsednik Ruske Dume nece moci da letuje u EU, uzasno... a sad, o temi ko ima veci ...potencijal... mozemo satima da debatujemo, ali je cinjenica da nece bit onog rata... jer bi taj rat znacio verovatno kraj ljudske vrste...

iskreni

pre 9 godina

ovo je sah za putina ali ima jos da se igra do mat pozicije I nece nimalo biti dobro za rusiju a bogami ni za srbiju samo vi navijajte za rusiju a sutra kad nas pukne bice onda cjeli svet protiv nas a ustvari mi smo samo obicne budale.

Dorcolac

pre 9 godina

Iskander,
drago mi je što se neko u ovim komentarima bavi malo i onim što je paradiralo na Crvenom Trgu.
Nažalost za tebe imam nekoliko informacija:
S-300, S-400 ili S5000 ne čini nikakvu razliku što se tiče Rusije, a znaš zašto: zato što bi poslednja stvar prilikom povrede ruske teritorije bilo uletanje aviona (pojedinačno ili u formacijama). Za sve vas koji se raspamećiujete sa PVO hladan tuš: prvo što bi se radilo prilikom invazije je eliminacija PVO pozicija putem satelitskog izviđanja i tzv. electronic surveilance avijacije (na zapadu i dalje A6E Prowler u glavnoj ulozi), a potom bi ih dokosurili tomahavcima i bespilotnim letelicama. E tek onda bi usledila avijacija.
Sva oklopna vozila koja si naveo su bliski i direktni rođaci BTR i BMP klasa APC (armoured personal carrier) vozila iz 70-tih i 80-tih. Tenk T-90 koji je jedino što sam ja video kao najnovije je napravljen krajem 80-tih i pokazalo se da je jeftiniji ali nikako bolji od T-80 koji je naslednik T-64 tenka koji je koristio gasnu turbinu. E to je bio tenk!
Uopšte neću da trošim reči na Su-27 generaciju i njene hibride. Ovaj borbeni avion četvrte generacije je u ravni sa 35 godina matorim F-15 i F-16, F 22 Raptor bi od njih napravio konfete, u to uopšte ne sumnjaj.
Uostalom, sve što si pomenuo ionako nije bitno jer bi se obračun supersila vodio nuklearnim oružjem. Ako te i o tome nešto zanima može u narednom javljanju. Dotle zdravstvuj!

Silvester

pre 9 godina

Rusima želim da se obračunaju sa svojim novopečenim kapitalistima - lopovima, i da se vrate na ideje Oktobarske revolucije. Čemu žrtve ako zemlja pripada ološu?

Žaki

pre 9 godina

Ključno mesto su fotografije Kremlja sa još uvek petokrakom na kupolama!? Zašto? Komunizma odavno nema, ako izuzmemo par posto recidiva širom istočnih zemalja?! Petokraka nije samo simbol vremena idolatrije i obožavanja čoveka; ona je istovremeno i "simvol" ako gledamo i crkvenim očima. (Isto je i sa Hitlerovom "svastikom") Znači da iz nje nadistorijski i izvanvremeno još emanira realno taj isti duh kad god u nju pogledate! Takvi simvolizmi rade svoj posao, hteli vi to ili ne, na nesvesnom planu i ne dopuštaju duhu da se oslobodi ma kako se mi tome otimali. U najmanju ruku stvaraju maglu i smućenost u glavi koja vas čini tanano pocepanim u duhu. Petokraka (pentagram) ne sme biti ni spomenik. U svojoj doktrini ustala je na Hrista; dakle na Život, Istinu, hijerarhiju, monarhiju, čovekoljublje! Na sve dobro u ljudskoj prirodi. Dok god je ona na vidnom mestu lako može da uđe i u podsvest! Bez premišljanja se mora skinuti sa svih vidnih mesta. Od nje se mora napraviti suštinski otklon.

Observer

pre 9 godina

Srećan vam, 9. maj, dan pirove i jalove pobede nad fašizmom. Izgleda da je ovo bilo samo prvo poluvreme. A ti samo paradiraj, dok ti fašisti pred nosom spaljuju žive ljude.

Branko Von Beca

pre 9 godina

"Nemačka kancelarka Angela Merkel je u utorak ocenila da bi bila "šteta da 9. maj bude iskorišćen u kontekstu tenzija".

I ako ode, draga gospođo, nadam se da Vam neće umanjiti proslavu pobede nad fašizmom, u kojoj Vaša nacija ima nemerljiv doprinos i daje Vam za pravo da svima nama držite lekcije o poštovanju ljudskih prava i vrednosti, na čemu smo Vam neizmerno zahvalni .
Servus !

Dirogen

pre 9 godina

Bolje da su umesto parade, dali novac za bolesnu decu.
(termae, 09. maj 2014 16:10)

Шта си ти учинио данас за болесну децу?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Добри комшо, 9. maj 2014 17:49)

Ovo je klasican primer srpskog nacina prepucavanja koji, kada se malo bolje razmisli, nema nikakvu osnovu. Prvo, tacno je da se na takve manifestacije bespotrebno odvajaju milijarde samo radi politicke propagande, bas kao i u izbornim kampanjama. Drugo, tacno je da covek kao pojedinac treba ciniti humana dela, ALI...da bi covek cinio takva dela mora i on imati od cega da zivi, a isto tako, mora ziveti u zdravoj sredini. Glupo je da napadas coveka po tom osnovu, jer je mozda bas taj covek onaj kome takodje treba pomoc.
I na kraju, nije ni cudo sto su ljudi takvi jedni prema drugima kad ih, recimo, pokretaci, inicijatori i izazivaci rata ubedjuju i varaju da su oni zapravo veliki humani mirotvorci.

NemanjaBB

pre 9 godina

Sad kad krenu da kukaju i prete sankcijama sa zapada.. Ali meni nekako drago, ne zato sto ne volim Ukrajinu, vec zato sto Putin kontrira "demokratama".

Divos

pre 9 godina

Већ сам написао један коментар, део ћу поновити јер је по мени важно. У 2.светском рату ваља увек имати на уму оне који су дали највећи допринос, и поднели највећу жртву у тој епској борби против највећег зла у историји човечанства, фашизма. То су наравно Црвена армија и руски народ. Опет ту су 3 града симбол те епопеје, то су наравно Лењинград, Волгоград (Стаљинград) и Севастопољ. О прва 2 града не треба ништа рећи, хероизам тадашњих становника тих градова је све рекао, опсада Севастопоља је трајала 8 месеци, пао је Севастопољ у руке нациста 03.07.42. беше то пад највеће тврђаве у историји, никад није забележно такво разарање и уништавање једног града, али и невероватни и величанствени примери херојства бранилаца, узели су нацисти град, али му душу нису узели, Севастопољ је за Русе посебна прича, руска голгота из које ће васкрснути руски слободарски дух. Зато и јесте давање значаја паради на Криму (поред оне у Москви), исправан потез.
Они исти чији су преци разарали Севастопољ упућују поруку Путину, препоручују да није пожељно да присуствује паради на Криму, али свестан је Владимир Владимирович колика је важност и Крима, и ове параде, зна он добро шта му је чинити.
Тетка Меркел рече да су разумели историју. Не бих рекао, јер да јесу не би слали на данашњи дан овакве сумануте поруке. А опет, ко зна, можда баш и не деле сви исте вредности, и идеје антифашизма. Можда неки имају другачије погледе на тај период, а изгледа и неке друге узоре.

kole

pre 9 godina

Pozdravljam potez Putina koji je na Krimu, posle Moskve, da uvelica pobedu nad povampirenim fasizmom od strane Ukrajinskih samoproklamovanih pucistickih vlasti.

Mike

pre 9 godina

Nije se 09.05.1945. pobedio nacionalsocijalizam vec germanski sovinizam koji traje vekovima u razlicitoj formi. Nacizam je samo jedan od prolaznih instrumenta - i danas se ponasaju isto, sto je uzrok svih zala u Evropi vec trista godina. Nisu Sloveni hteli Germane sa podjarme vec obratno.

Rajko

pre 9 godina

E, pa nisam siguran da je Merkel dobro razumela istoriju? Da je iskrena kazala bi da Krim ničim ne pripada Ukrajini i da se zapravo vratio svojoj majčici Rusiji. Neće biti da je komunista Hruščov, inače Ukrajinac, svojom autonomnom odlukom, bez konsultacije građana Krima i Rusije, bitniji od istorije i istorijskog prava. Putinu svaka čast na strpljenju. Nije lako svakodnevno slušati spočitavanja od strane amera i njihovih evropskih slugu. Sreća za civilizovani svet što je to tako!

Gorance

pre 9 godina

I sta kazu rusofobi na vest o paradi u Moskvi:

"Molio je mamu Angelu da ga pusti na Krim ali nije ga pustila. Dobro, kada ne moze na Krim, dobra je i Moskva.
(Konture na sceni, 9. maj 2014 09:26)"


Ili sto bi tvoji ljubljeni amerikanci rekli: In your head

Dragan BL

pre 9 godina

Svi koji su u 2.svetskom ratu bili na strani Hitlera su danas pozitivci, kad ih ocenjuje Zapad. Jasno kao dan sve...uz to da američka industrija čeka da isporučuje robu i jednima i drugima, da profitira!

Vatra

pre 9 godina

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u utorak ocenila da bi bila "šteta da 9. maj bude iskorišćen u kontekstu tenzija".

A to sto ste se svi redom izredjali da posetite majdanske fasiste i delite im sendvice to nije bilo u kontekstu podizanja tenzija, licemerni "demokratski" nabedjeni ljigavci.
Ako je otisao, svaka mu cast i trebao je da ode, na svom je sa svojima, sta ste vi radili sa fasistima? Vi ste razumeli gresku, pa sad mozete da je ponovite jel?

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 9 godina

Amerika i Nato-pakt nisu racunali,da je Rusija stamena, jaka,te je to vrlo tvrg orah, za nestrpljive Americko-Natovske interese!Amero-natovci su potcenili Rusku Federaciju,na iskusenju dokle su do sada stigli?!Prvo su slomili,Irak,pa Avganistan, S.R.Jugoslaviju oteli Kosovo, a zatim im se usladilo pa napadose Libiju!Zatim krenuse onako kao predhodnica na Siriju, ali ne direktno vojno vec organizovase sav ovosvetski sljam od Al Kaide do dzihadista iz citavog Sveta, da bi slomili Al Asada,a onda korak po korak da prko Sirije se priblize Ruskoj Federaciji, u isti mah da iz Bagrena,naprave gasovod prko Sirije,pa Turske za Zapadnu Evropu,da bi sprecili da se gradi Juzni tok,kada im Nabuko nije uspeo.Posto se zaglavise u Siriji, zahvaljujuci R.Federaciji i nemogose slomiti Al Asada,nemajuci strpljenja,odlucicili su da preko Ukrajine se priblize R.Federaciji postave rakete dugog dometa i okruze Rusjiu sa svig strana da u odredenom momentu isti napadnu!Tako razmisljajuci kako da Ukrajina pristane na njihovu, stranu setise se predaka zapadne Ukrajine gde se borise zajedno sa nacistima protiv Sovjeta, da uz pomoc njih naprave haos u Ukrajini dabi se docepali RUSIJE!!Ili za privremeno da da Ukrajina stane na stranu zapada,a rakete budu postavljene na ruskoj granici,naravno uperene na istu!!Zahvalan za objavljivanje?

Sloba

pre 9 godina

U Holandoji se 9 maj nikada ne slavi ili spominje kao dan pobede nad fasizmom. Slave se 4 i 5 maj kao dani secanja na zrtve i oslobodjenja. Interesuje me kako je u Engleskoj, Nemackoj, Franciskoj....

Melenci

pre 9 godina

skoro svim komentarima bih dala najvece moguce ocene.I svi mi koji odobravamo i podrzavamo Putina nikako nismo protiv bilo kog naroda ili demokratije,ili kulture itd.Mi prosto podrzavamo coveka koji nece da igra po tudjim pravilima,koji se ne boji koji ima petlju da kaze ne svim silama ovoga sveta.Kako Merkelova pamti istoriju,a kada je Sevastopolj u pitanju ne kaze nista od onoga sto je DIVOS napisao,a sto su istorijske cinjenice koje su toliko stasne da ih niko nikada nije dovodio u pitanje.Isto tako nije mi jasno zasto se naglasava da je Putin govorio o patriotizmu i vaznosti ocuvanja interesa svoje drzave i naroda?Pa to je Putin izraziti patriota koji ne saginje glavu i meskolji se u mukama da se slucajno nekom ne zameri.Zelim mu da pozivi,kako zbog svog naroda tako i zbog svetskih mocnika koji nece moci tek tako da haraju svetom i otimaju od sirotinje a sve zbog nuznosti demokratskog procesa.Da,mora se reci smrt fasizmu!

M.Peric.

pre 9 godina

Kao sto mi nismo 1999 mogli nista da uradimo sem da gledamo i trpimo, sada gospodo F.....I gledajte i cekajte. Rusi to rade polakooooo i temeljno. A prekokeanski kolovodja izgleda bas resio da stvari dotera do kraja. STALNO SE POMINJE NUKLEARNI RAT KATAKLIZMA, MA JOK, METEREOLOGIJA JE MOCNIJA PITAJTE PUTINA ZASTO NEMA KISE I UVEK SUNCE SIJA GDE SE ON POJAVI.

Flash

pre 9 godina

Pozdrav iz jedne porobljene zemlje Srbije velikom narodu, koji voli svoju istoriju, niko im je ne brise ili menja, koji podjednako postuje i komunisticki i monarhisticki period svoje istorije a ne kolje se oko toga, koji pise svojim pismom, koji radi ono sto hoce a ne ono sto mu razne strane organizacije narede.

ISKANDER

pre 9 godina

A zamislite tek sledecu vojnu paradu u Moskvi i u Sevastopolju. Mislim na onu 2015 godine.
Poslednji put smo u Mokvi gledali tenkove T-90S,jer ih sledece godine menja tenk 'Armata',a sisteme S-300 menjaju sistemi S-350 'Vitjaz'.
S-400 je prica za sebe i ne treba ga posmatrati kao naslednika S-300,jer Rusi uvode zamenu za isti u vidu sistema S-350 'Vitjaz' (vitez).
- Poslednji put smo gledali borbene transportere BTR-82,jer ih sledece godinje menjaju BTR tipa 'Bumerang',
- Vise nikada u Moskvi nece biti borbenih vozila pesadije BMP-3,jer ih menjaju BVP tipa 'Kurganec 25',
- Nema vise ni samohodnih haubica MSTA-S,jer ce ih zameniti 'Koalicija-SV',
- Takodje i VDV dobija nova vozila tipa BMD-4M,a moguce je da se pojavi naslednik trenutno najmocnijeg visecevnog lansera raketa u svetu poznatijeg kao 'Smerc',ali nova masina ce se zvati 'Tornado-S'.
Na ovoj vojnj paradi nije bilo ni aviona Su-30SM,kao ni Su-35S,iako su odskoro oba tipa aviona operativna.
Sledece godine ce biti Su-35S i Su-30SM,ali ne verujem da ce ni sledece godine biti PAK-FA T-50,S-500,sistem bliske PVO pod imenom 'Morfej',kao i nova verzija PVO sistema 'Pancir-SM',i pomenuti sistemi ce biti tek 2016 na Crvenom Trgu.
Mada mislim da su glavno 'iznanadjenje' za sledecu vojnu paradu bas 'Armata' tenk(u njega ce biti usmereni svi foto aparati i kamere) i pomenuti S-500.

Milan

pre 9 godina

Ova Angela je otišla u Moskvu jer je bilo stid šta je njen djed uradio u Rusiji. U Kijev ide djedovim saborcima na evociranje uspomena kako su zajedno njihove SS i Ukrajinske sa zapada divizije zajedno ratovale protiv ruskog i ukrajinskog naroda i učinili grozan genocid. Trebala je da ode i u Sevastopolj da se izvini gradu gdje su djedovi saborci razorili grad do temlelja i pobili svakog koga su vidjeli. Sada skupa u NATO snagama pokušava što njen djed nije uspio. Ali Rusija sada opet ne da svoj narod. Opet će da se vrate na svoje prirodne granice pa sviđalo se to Angeli ili ne.

AlekS

pre 9 godina

U Holandoji se 9 maj nikada ne slavi ili spominje kao dan pobede nad fasizmom. Slave se 4 i 5 maj kao dani secanja na zrtve i oslobodjenja. Interesuje me kako je u Engleskoj, Nemackoj, Franciskoj....
(Sloba, 9. maj 2014 14:24)

Zato sto nemaju sta da slave jer nisu opalili metak na Nemce.

Добри комшо

pre 9 godina

Bolje da su umesto parade, dali novac za bolesnu decu.
(termae, 09. maj 2014 16:10)

Шта си ти учинио данас за болесну децу?

Миле

pre 9 godina

A jesu i face, ko iz naftalina !
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Baki, 9. maj 2014 15:00)

Народи који су своје хероје бирали по "фацама и стајлингу" давно су поробљени.

svi (ni)su isti

pre 9 godina

""Mislim da je njegova poseta Krimu neprikladna", rekao je Rasmusen"

A Bajden u Kijev moze? Mozda je Putin trebalo da poseti Odesu danas, ali bi naravno morao doleteti drugim tipom aviona i uz odgovarajucu podrsku drugih aviona?

Da, zaista, kad ce vec jednom ta istraga o snajperistima na Majdanu? Ratni zlocini ne zastarevaju!

djole

pre 9 godina

@SLoba:
Evo sad gledam, nego nemam vremena. U Francuskoj se slavi, deca u skoli uce o borbi protiv nacizma itd. I jos neke zemlje oko RUsije, za ostale ne stigoh da proverim. Trebali bi svi to da pamte. Samo ne mi i tako ti neozbiljni narodi koje ce se jos i stideti sto su se protiv nacista borili.

Vuk dlaku mijenja ali...

pre 9 godina

Razumjela je frau gdje su prvi put pogrijesili, pa ce probati ovaj put da ne ponovi istu gresku kad ponovo krenu u pohode na Moskvu! U tom kontekstu DA, vjerovatno su to dobro proucili u zadnjih 70 godina...

Dorcolac

pre 9 godina

Dragi Iskander, hvala što si se javio na moj komnetar. Dok čitam tvoj poprilično arogantan i pomalo uvredljiv komentar, evo mogao bih da dodam još reč dve iz politikinog zabavnika, da pročitaju deca.
PRVO Ruska PVO jeste najkvalitetnija na svetu ali je moje skromno mišljenje da PVO i onako nema mnogo smisla jer se prva eliminiše uvek. To sam čini mi se lepo i napisao, ko nije čitao moj komnetar mlateći velikom muževnom proruskom pesnicom je to mogao i da vidi.
Kad si već toliko zapeo za zaista inferiorni SU-35 (petstoti hibrid SU-27) i A-50, red je da ipak pomeneš i najvećeg i nagoreg protivnika ili izgleda sme samo da se opisuje Ruska vojna tehnika. Imam i ja pitanje: koliko je do sada palo Sukhoi-a? Ne znaš? A znaš zašto-zato što Amerikanci svoj pad aviona fotografišu, snime, pa naprave 50 članaka u 100 časopisa, a clip izađe za 2h na You tube, a za Ruse ne znaš ni koliko imaju aviona a kamoli koliko ih je palo.
Misliš verovatno na H-klasu SSSR krstarećih raketa? Prva je u nizu bila "Kitchen" ako se ne varam koja je stara koliko i kubanska kriza. Kad si već navalio da navodiš sve redom pomeni i mornaričke P-200 Moskit, P-500 bazalt, P-700 Granit i P-800 Oniks.
T-80 je ušao u upotrebu 1977 godine. Armati je produžetak crnog orla, o kome Rusi tupe oko 15 godina.
Dok pišem ovo sa police me gledaju makete MIG-15/17/25/29/31 i SU-15, ako si ikad čuo za njega. A da, bulji u mene i jedan Typhoon, Oscar, T-72 i T80. Mislim da je vreme da odeš po novi broj politikinog.

ISKANDER

pre 9 godina

Ako te i o tome nešto zanima može u narednom javljanju. Dotle zdravstvuj!
(Dorcolac, 9. maj 2014 20:04)

Neka hvala,procitao sam tvoju verziju 'Politikinog zabavnika' i meni dosta.
Ceo svet priznaje rusku PVO kao najbolju,ali ne i ti. Setio si se 'Prowler-a',a zaboravio na naprimer rusku 'Gardeniju-1'..
Setio si se sistema satelita GPS,a zaboravio na Ruski Glonass.
Setio si se F-22,a zaboravio koliko ih je vec palo (4+1) prototip.Bez uvrede,ali je i Su-35 kao avion 4++ generacije za istog 'sibirski tigar' prema gepardu. Da nije tako vec bi USAF imao 1000 navedenih.
Setio si se BGM-109 Tomahawk,ali si zaboravio na ruske H-22/55/555/101..Pitam se sta bi iste uradile od Americkih nosaca aviona.
Tu su naravno i nove 'Kalibr-NK','Bastion',ali po tebi Rusi jedino za svoje bitisanje mogu da zahvale iskljucivo svojim nuklearnim snagama...
Mig-31 i A-50 se nigde ne pominje kod tebe,ali si 'opljuvao' Su-27 i uvelicao 'mocni' F-22...
Kada USAF bude obarao ruske Mig-29,a ne srpske i iracke - e samo onda cemo znati ciji su avioni stvarno bolji.
Isto kao sto ni jedna obicna MILKA cokolada nije istog kvaliteta u Nemackoj i kod nas naprimer,e pa sigurno je da ni Mig-29 ili neki vojni produkt nije.
Ja sam pisao o 'Armati',a sto se tenkova T-80 tice i meni je zao sto gasna turbina odlazi u penziju (kod americkih abramsa isto,kupuju nemacke dizel motore).
T-80 je usao u upotrebu 1976 i za to vreme je bio fantastican,a T-90 (T-72BU) 1991 godine - velika je to razlika.

Jovica

pre 9 godina

auuu Dorcolac-Menhetn miliii... Prowler da eliminise S-400 i S-500? Prowler nije mogao da eliminise nase radare stare 30 god kad su skinuli F-117... Sad postoji F-18 G , zovu ga Growler znas...kazu da je efikasniji nekoliko puta od predhodnika, ali je isto toliko impresionirao USAF strucnjake da planiraju da uredjaje za ometanje nataknu na strateske bombardere B-52 ne bi li bar malo ocoreli rusku PVO... SU-35 inferioran? U odnosu na koga... znas uvek su me fascinirali You tube eksperti i modelari koji tvrde da je JAS-39 bolji od SU-35 o EF i Rafalu da ne govorimo... haha ... Necu da navodim podatke koje mozes da iskopas na netu, poslacu ti linkove za edukaciju ako hoces... F-22 Raptor ? paa... kad 80% vremena ne bi provodio prizemljen (sto zbog otkaza na sistemu kiseonika, sto softverskih gresaka i problema sa radarskoapsorbujucom bojom, deluje impresivno... Bar na papiru i sve dok se ne dokaze u nekoj iole ozbiljnoj intervenciji ostace papirni tigar...
Sad, niko ne spori kvantitativnu prednost NATO snaga, al isto tako niko ne spori da su toliko mocni da su stvarno monstruozno uzvratili Rusima za pripajanje Krima... Predsednik Ruske Dume nece moci da letuje u EU, uzasno... a sad, o temi ko ima veci ...potencijal... mozemo satima da debatujemo, ali je cinjenica da nece bit onog rata... jer bi taj rat znacio verovatno kraj ljudske vrste...

nesvrstan

pre 9 godina

Ne podrzavam ni jednu stranu, mrzim zapad sto se u sve mesa, ne podnosim ukrajince sto udaraju na svoj narod, i dosta mi je nadmenosti Rusije i Putina. Ali u svemu ovome, jedino mi je drago sto Rusija ne podleze svim pritiscima sa zapada, u prevodu, ne fermaju ih dva posto.

ISKANDER

pre 9 godina

(Dorcolac, 10. maj 2014 10:16)

Nasli smo poentu prepiske,a to je da pisemo o dve supersile..
Je l' tako ? Ni ja ne osporavam vojnu moc SAD,pre svega u kolicini savremene konvencionalne tehnike (koju uzgred i Rusija masovno obnavlja,ali je nema u kolicini kao US Army),te mi stoga ide na zivce samo nipodastavanje ruske vojne moci.
Narocito od 'genijalaca' koji uporedjuju Rusiju i Srbiju.
Ti to nisi radio i pozdravljam te zbog toga.
Izvini samo za jedno,ali je Su-27 je sa svojim modifikacijama napravljen u hiljadama primeraka,a najvise su padali u Indiji (Su-30MKI).Operativan je 30 godina.
U Rusiji je palo 6 Su-27 (ne racunam sudar 2 Su-27 od ruskih vitezova) u zadnjih 10 godina,a bilo je jos havarija gde se nije otvarao stajni trap,ali su ti avioni popravljani.
Su-27 je star avion,moze da mu se produzava zivotni vek,ali se mora razmisljati i o potpuno novim avionima,taman opet iz iste branse (Su-30/34/35). Poenta je da je F-22 preskup u eksploataciji,te sa relativno malim brojem aviona i naleta ima prevelik broj havarija,a posle svake havarije je cela flota tih aviona bila prizemljena i po nekoliko meseci dok se ne sazna uzrok havarije.

da li sam cuo za Su-15...? hehehe
Jesam,u pitanju je jednomotorac presretac kojeg je VVS izbacio iz upotrebe pocetkom '90-tih godina,a poslednji primerci su leteli u Ukrajini do 1996 godine,pa su i tamo povuceni iz upotrebe.
Iskren da ti budem - zavidim ti na tim maketama (narocito Mig-31,jer tu masinu obozavam).
Ziv bio !

Dorcolac

pre 9 godina

Dragi Jovice, vidim ova tema je uhvatila malo više pažnje. Ako i treba, bar da ne bude blanko prepucavanje.
Što se tiče internet stručnjaka i "modelara", prvo ja nisam internet stručnjak i svoju prvu knjigu iz oblasti avijacije sam od korica do korica pročitao mislim 87-me ili 88-me, ne garantujem. Od tada se stravstveno bavim vojnom tehikom sa naglaskom na avijaciju (SVETSKU, ne samo rusku).
Drugo ja nisam modelar, ja sam maketar, maketari prave statične i verne umanjene kopije vojnih mašina, modelari se bave i letećim modelima (pokretnim u svakom slučaju jer mogu biti i tenkovi i brodovi), ali ne bih da te zamaram sa detaljima, mislim da razliku ne praviš jer evidentno nisi ni jedno ni drugo. I dobro, to je OK, ne mora svako da posveti skoro pola života ovoj tematici, kao što sam ja.
Growler je EF-18 Hornet, tako da si otkrio toplu vodu. Ako nisi znao klasične SEAD "supression of enemy air defences) misije tipa wild weasel skoro i da ne postoje. Cilj se nacilja, može avion, može satelit i uništi bilo krstarećim projektilom, a može i sa bespilotnom platformom.
E sad, ja ne znam možda vama toliko obožavani S-300/400 ima neki nevidljivi oklop pa je neuništiv, ja mislim da nije. Biće pre da su tu famu o nepobedivosti sistema koji nikad nije ni ispitan napravili Rusi, ista stvar kao sa pugačovljevom kobrom za SU-27.
Amerikanci i Izraelci su stegli petlju, pa priznali da Patriot sistem ne vredi ništa. Da li bi to braća Rusi ikad priznali?