Ponedeljak, 21.04.2014.

08:47

Bojović ispitan zbog napada vuka

Dvogodišnja devojčica koja je povređena u Zoološkom vrtu kada je na nju skočio vuk, u stabilnom je stanju. Vuk Bojović saslušan u policiji.

Izvor: Tanjug

Bojoviæ ispitan zbog napada vuka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

111 Komentari

Sortiraj po:

3x meri, jednom seci

pre 9 godina

(Zoki, 22. april 2014 01:23)
Ne, zoo vrt NIJE park, jer bi se onda tako i zvao: "Zoo PARK".
Jeste li ikada bili u zoo vrtu?
Znate li gde se dogodio incident?
DA, to JESTE odvojen prostor!
To nije kavez, gde niko od posetilaca, pa ni zalutalo dete, sve i da zeli, ne moze da udje, nego poseban, odvojen PROSTOR, gde su mlade zivotinje.
Umisljaj posetilaca da je to bezbedniji deo vrta, samo zato sto su tu mlade zivotinje, gde mogu da puste decu da se igraju sa zivotinjama, ipak je samo njihov umisljaj.
Nepoznavanje zakona, pa i prirodnih, da je i mladunce divlje zivotinje, dakle zveri, kakvo je i mladunce vuka, takodje zver, koje zahteva poseban oprez, za sebe i za decu koju smo doveli u vrt, kada primetimo da je zivotinja izvan kaveza, ne lisava nas odgovornosti! Odgovoran roditelj, cak i da dete od dve godine slobodno pored njega ide ulicom (parkom), kada naidje na prolaznika koji na povodcu vodi psa (a posebno bez povodca) iz preventivnih razloga, uvek hvata dete za ruku.
Kljucno je, da vuk NIJE BIO BEZ NADZORA!!!
Da li bi ovi nesavesni roditelji mislili da su u parku i pustili dete slobodno da trcka, cak i kada bi (luda) radnica na povodcu (ili bez) izvela mladunce krokodila, rekavsi mu: "Idi, pomazi Laleta."?
Ostajem kod svog pitanja:
A da policija saslusa i roditelje?
Culpa in inspiciendo!

Malitiis non est indulgendum

pre 9 godina

... Poseta vrtu nije safari već porodični izlazak gde ne sme biti upitna bezbednost posetilaca.
Neki kažu "samo je malo ogrebao". Dakle, ako ja prođem pored npr. obezbeđenog strelišta, pa me "samo okrzne metak", ništa strašno!? ...
(Le prof, 21. april 2014 23:32)

Od sveg blebetanja (divan izraz, koji ste Vi upotrebili), koje ste napisali, mislim da je ovo kljucno. Odgovor je tu, ali Vi imate svoje umisljaje i vizije!
Poseta vrta nije safari, ali zoo-vrt nije ni park. Zar nikada sa svojim detetom niste bili ni u jednom seoskom dvoristu, koje je puno DOMACIH zivotinja? Kako se tamo ponasate? Slobodno pustate dete da seta, po stali, kocini, da ide kod ovaca ili sarova koji ih cuva? Mozda tamo ne brinete ni o tome, da li petao, koji se slobodno seta po dvoristu, moze da skoci na lice Vaseg deteta? Ni seosko dvoriste nije safari, je l`?
Poredjenje sa strelistem i zalutalim metkom koji bi Vas okrznuo dok prolazite pored, dakle izvan strelista, izlisna je, jer vuk nije napao dete izvan vrta!
Zooloski vrt je mesto, gde se odvode deca u pratnji roditelja, ili nekog odraslog (staratelja, nastavnika) gde se deca upoznaju sa DIVLJIM zivotinjama, koje ne mogu viteti nigde drugo. To jeste OPASNO mesto, ako roditelji, odrasli koji su u pratnji dece, pomisle da su na porodicnom pikniku u dvoristu svoje vikendice!
Jedini lek protiv ovakvih pojava je reakcija Centra za soc. rad, koji bi ovakvim roditeljima oduzimala decu.
Blebećemo o EU standardima, pa evo, primenite ih sada!

Zoki

pre 9 godina

@3x meri, jednom seci
Naprotiv, Zoo vrt je park! Životinje ne bi smele da imaju fizički kontakt sa posetiocima. Prvo je objavljeno da je vuk šetan u prostoru koji koriste posetiuoci, jer drugog prostora za šetnju nema. Sada se protura teza da je to bio poseban prostor? Kako je onda dvogodišnje dete moglo da uđe u zatvoren prostor gde se šetaju te "polupitome" životinje? Ako je prostor zaista zatvoren?

bobo mk

pre 9 godina

Po komentarima botova možemo doći do zaključka da je dvogodišnja devojčica ničim izazvana maltretirala deset meseci staru vučicu. Prema tome predlažem strogu kaznu za devojčicu, a njene roditelje materijalno kazniti za neadekvatno domaće vaspitanje.

Le prof

pre 9 godina

Baš sam sutra mislio da dovedem dete (4 god.) u Zoo vrt, ali posle ovoga to mi više ne pada na pamet.
OK, povrede su bezazlene, novinari gladni vesati naduvali su stvar, ali..
Poseta vrtu nije safari već porodični izlazak gde ne sme biti upitna bezbednost posetilaca.
Neki kažu "samo je malo ogrebao". Dakle, ako ja prođem pored npr. obezbeđenog strelišta, pa me "samo okrzne metak", ništa strašno!?
Problem je što se u Srbiji većina stvari obavlja amaterski, ignorišu se procedure, izigravaju propisi, muva, kokošari, pa ako se desi, desi.
Na kraju će ovo dete ispasti krivo.
Jedini lek protiv ovakvih pojava je astronomska odšteta za pretrpljen strah i traume, makar i po cenu da vrt bude zatvoren. I odlazak mumificiranog Bojovića, ne toliko zbog ovog incidenta, već iz moralnih razloga. Blebećemo o EU standardima, pa evo, primenite ih sada!

Jadno može biti samo jadno

pre 9 godina

Ej Vuce Vuce Bojoviću gotov si. Jedna bezazlena igra mladunceta ima da se poteže danima po "nezavisnim" medijima dok te ne uklone.

homemaster

pre 9 godina

ovo nema veze sa zivotom, prvo vuk od 5 meseci nije -zver, drugo posto je uglavnom bio sa volonterkom socijalizovaniji je od vecine opasnih pasa sa ulice, dete od nepunih 2 godine netreba bas samo da trckara po zoo vrtu, a i kakva su danasnja deca govori dovoljno to sto pre svake emisije pise da to netreba da pokusavaju kod kuce !

sare

pre 9 godina

Izgleda da je dete prišlo vuku koji je bio na povocu i onda je došlo do reakcije od strane životinje, pod jedan krivi su nemarni roditelji koji ne brinu o deci kao da su u obdaništu a ne u ZOO vrtu pa ih puštaju da prilaze životinjama pod dva koliko smo imali slučajeva nasrtanja pit bul terijera i sličnih teritorijalnih pasa na decu sa mnogo težim posledicama tako da se mnogo prašine diglo u medijima samo zato što je "zli"vuk u pitanju. Pravo je čudo kako i jedna životinja može da opstane pored čoveka ovakvog kakav jeste.

Jahorina

pre 9 godina

Prostor je ograden žicom od posetilaca, tu se volonterka igrala sa vukom, bacala mu je lopticu i odjednom negde sa leđa dotrčala je ta devojčica. Vuk je naravno reagovao, da li zbog loptice ili ne znam čega i uhvatio je za jaknu. Roditelji su reagovali, nastala je dreka....", rekao je Bojović.

Zoki

pre 9 godina

Ključno je pitanje da li je vuk šetan u prostoru koji je otvoren za posetioce, u vreme kada su posetioci bili tamo?
Ukoliko nije, ukoliko je to bio neki odvojen prostor, onda treba videti kako je došlo do toga da se dete nađe u tom prostoru i dalje ispitati slučaj.
Ukoliko je vuk šetan na prostoru koji je otvoren za posetioce, u vreme dok je ZOO otvoren za posetioce - onda nema o čemu da se raspravlja, jer za tako nešto jednostavno nema opravdanja.

Maksimilijan

pre 9 godina

Bio sam u Zoo vrtu u trenutku kad je ova volonterka setala tog vuka. Popricao sam malo sa volonterkom i krenuo da pomazim vuka, a on se uplasio i sakrio iza volonterke. Bas se bio uplasio, samo mu je glava virila iza volonterkinih nogu. Tad mi je bilo jasno zasto ga seta na povocu kroz zoo vrt i prosto mi je neverovatno da je taj blentavi vuk napao nekog. Medjutim, ocigledno je da se to desilo... Cudna su ljudi stvorenja...

Rango

pre 9 godina

Vuka treba smijeniti, dosta je bilo vrijeme ga je pregazilo, a Zoo vrt iseliti na novu lokaciju na kojoj će životinje imati dovoljno prostora, pa neće biti potrebe da ih se seta uokolo. Malo gdje su danas tako mali kavezi kao u beogradskom Zoo vrtu - jadne životinje.

3x meri, jednom seci

pre 9 godina

Koliko god bilo nezahvalno,postavljati pitanja,kada jedno dete svakako jeste povredjeno,na mestu gde to nikako nije smelo da se dogodi,ipak, pitacu:
Ko su roditelji povredjenog deteta?
To bi bilo interesantno znati, jer je potpuno suludo, da policija saslusava direktora, ako je prethodno policija vec ucinila uvidjaj.To bi trebalo da znaci, da u upravi zoo vrta ima propusta i odgovornosti direktora,ali tada,direktora je trebalo privesti i zadrzati 48 sati,a ne "saslusati". Na koje okolnosti?
Ovaj slucaj u zoo vrtu je samo jos jedan od nesrecnih slucajeva, gde nepredvidiva cud zveri (u ovom slucaju vuka) u kombinaciji sa nepaznjom roditelja,dovodi do povrede deteta.Pustiti dete od nepune dve godine, da slobodno trckara bez nadzora odraslih,u delu zoo vrta gde se polu-pitome zveri slobodno krecu,nije slucaj za policiju.
Kogod je bio u tom delu zoo vrta zna, da tamo slobodno trckaraju i kozice, koje su takodje divlje zivotinje. Zamislimo, da se jedna od tih kozica, zatrcala na dvogodisnje dete, udarila glavom (sto koze i inace rade) oborila ga i povredila (npr. razbilo glavu). Da li bi i tada policija saslusavala direktora, ili bi kao u Danskoj, ceremonionalno iz prisustvo dece, prvo ustrelilo kozicu, a zatim rasklatilo i bacilo lavovima?
A da policija saslusa roditelje??

Da je volenterka videla detence koje tuda trci bez roditelja:
- da li bi vuk uspeo da otci od nje,
- da li bi, uopste, vuk prepoznao nesto malo sto trcka, kao svoju igracku?

Zoo vrt nije park!

Nikola, Vracar

pre 9 godina

@Srecom,to se dogodilo nije,niti ce,pa je Beogradska Tvrdjava arheoloski(istorijski) delom istrazena,cak ne ni vecim, a ozbiljna dela nasih najvecih strucnjaka za antiku i sr.vek su napisana za generacije koje dolaze.Molim za malo ozbiljniji pristup,ako vec govorimo o revitalizaciji prošlosti.Kalemegdan ne postoji jedan vek.Pozdrav...
(Despot Stefan, 21. april 2014 15:22)


...A opste je poznato da na arheoloskim nalazistima treba otvarati kafane (kalemegdanska terasa, basta kod Cvijete Zuzoric....), kafice, kosarkaske terene itd. kao sto je sada slucaj u BGD-u.......
Da li i za ugostiteljstvo "kalemegdan ne postoji jedan vek"?

Растко

pre 9 godina

@opet rade botovi...izgleda da ih je baš pogodilo što je ovaj pozvan na ispitivanje...a da je jedan od najlepših u evropi zoo vrtova...eh, sankcije su učinile svoje...unazadile nas za sto godina...životinje u bgd zoo vrtu imaju najmanje prostora, skučene, uplašene, zatvor...totalno neadekvatno za 21 vek...no dobro, neki su juče sišli s čuke pa je za njih i ovo svemir...nemir
(morphine, 21. april 2014 15:24)

Да ли се случајно сећаш ЗОО врта пре доласка Вука Бојовића или си тек изашао из пубертета?
У осталом на Б92 је ишао серијал који је о врту правио (мислим) ББЦ у коме се наш ЗОО врт веома високо рангира.

Или треба априори пљунути по свему што је наше укључујући и људе који одлично раде свој посао?

albatros

pre 9 godina

Da kojim slučajem ne postoje zoološki vrtovi i botaničke bašte, KOLIKO životinjskih i biqnih vrsta više ne bi postojalo na našoj planeti?
Tačno - to je neprirodno okruženje ali je u mnogo slučajeva jedino moguće rešenje da se posledice naše, ljudske nemarnosti i alavosti ipak ne završe fatalno t.j. istrebljenjem.
Takođe bih naglasio da Vuk Bojović, po mom skromnom mišljenju, izuzetno dobro vodi beogradski zoološki vrt.

A.

pre 9 godina

"Da, doslo neko cudno vreme pa posetioci ocekuju da su zivotinje iza ograde. Pa bi jos i da ne nose decu svo vreme po zooloskom, nego bi da ih ponekad i spuste dole. Svasta.
(Milan, 21. april 2014 14:04)

Mnogo puta sam bila u Beo Zoovrtu. Kao dete i sa svojom decom. I mnogo puta sam strepela za tuđu decu. Jer neki roditelji slikaju životinje i okreću leđa svojoj deci.
Roditelj u Zoološkom vrtu mora da bude čuvar detetu, a ne da se ponaša kao da je sam otišao.

rse

pre 9 godina

tuziti zoo vrt za parr miliona pa onda grad za par miliona podeliti par otkaza I to je to sledeci put ce dvaput da razmisle kad budu setali opasne zivotinje

Nislija

pre 9 godina

Vise mi je muka od sve te zastite i brige nad decom, da li su isto tako brinilu i pre 100, 200 ili hiljadu godina. Od danasnje dece se prave beskicmenjaci i paraziti. Svi kazu malo dece a ja ne mogu da izadjem a da ne naletim na neku decu koju moram da pazim kada vozim bicikl, trcim, igram fudbal ili setam psa. Roditelji misle da ako imaju decu onda im je sve dozvoljeno i svi morajud a im se klanjaju, e pa mene briga za tudju decu ako roditelj seta decu po biciklistickoj stazi ja gazim tu im nije mesto, ako se dete dodje da mi bere zelene kajsije ja pustam psa na njega, u mom je dvoristu tu mu nije mesto. Sto ne podnosim decu...

onako

pre 9 godina

direktorova kvapifikacija za tu poziciju je koja? volonter je koje struke? koje iskustvo poseduje sa zivotinjama da mu je dozvoljeno samostalno sa njima radi medju publikom?
svi ste učili kod polaganja za vozacki da kod školi i igrališta je za ocekivati da deca istrce na kolovoz. postoje i znakovi. to je predvidivo jer su deca nepredvidiva. a zoo ako i nije igraliste ono je puno dece. ergo, ako neko ne zna da su deca i zivotinje u svojim reakcijama nepredvidivi onda treba da se bavi npr. vajarstvom ili slikarstvom gde nema nepredvidivih stvari.

Despot Stefan

pre 9 godina

"Када би држава вратила ЗОО врту оно што је одузето после другог рата... Када би вратила власништво над више хектара земље у доњем граду, наш зоо врт би био убедљиво најбољи у Европи."

Srecom,to se dogodilo nije,niti ce,pa je Beogradska Tvrdjava arheoloski(istorijski) delom istrazena,cak ne ni vecim, a ozbiljna dela nasih najvecih strucnjaka za antiku i sr.vek su napisana za generacije koje dolaze.Molim za malo ozbiljniji pristup,ako vec govorimo o revitalizaciji prošlosti.Kalemegdan ne postoji jedan vek.Pozdrav...

igi

pre 9 godina

Kao prvo Bojovic laze, vuk je setan na otvorenom prostoru bebi zoo vrta, vuki ima 10 meseci i uopste nije mali, a najbitnije ja da je to VUK koga seta volonterka na povocu medju posetiocima i decom. Vuk je detetu skocio na ledja oborio je uhvatio zubima za jaknu i krenuo da cima.

NS

pre 9 godina

Na redovno i svaku temu ovaj narod ima pogresnu reakciju: na strani smo Putina, na strani vuka... ne znam ko ili sta nas je napravilo takvim ali jedno je sigurno: nismo ni za sta!

Nik Sloter

pre 9 godina

@Nenad Mnoge žute i ostale ba... bi smenili Vuka Bojovića ali ni jedan direktor ZOO vrta nije toliko uradio za ovaj kao Bojović.Da su "žuti" preuzeli ovu instituciju (ne daj Bože),deca bi ove životinje gledala na slikama, jel bi sve kao i ostalo POKRALI. (Mikica, 21. april 2014 08:28)
Za nekoga ko je stigao i unuke da ima krajnje nekorektno i ostrašćeno protiv “žutih” pišete kao neki aktivista klinac.
A istina je potpuno drugačija, jer je upravo Dr.Djilas razrešio problem daljeg opstanka ZOO vrta kada je Bojović, kao nekakav Toma Nikolić (danas predsednik Srbije) štrajkovao gladju i pravio cirkus pred novinarima. Grad Beograd JESTE “preuzeo” ZOO pružio je svaku pomoć V.Bojoviću, urbanistički, planski pa i finansijski. Tako da...
Što se tiče konkretnog dogadjaja, ne možete negirati da juče popodne ne beše vreme za bilo kakvo "dresiranje i socijalizaciju životinja" u vreme gužve u vrtu, pogotovu da to čini volonter koji formalno pravno nema nikakav stepen odgovornosti za ono što radi. Ima je UPRAVA vrta i naravno odgovorno lice, a to je V.Bojović. Nikakvo umanjivanje incidenta od strane V.B. danas ujutru na TV ne može negirati ove činjenice.O necivilizacijskom načinu držanja životinja u ZOO Bgd-a može se voditi duga rasprava ali to je druga tema.

ELI

pre 9 godina

Procitali smo OGRADJENOM PROSTORU ali kako ogradjenom ivicnjakom. Bas je dete od 2 godine moglo da preskoci zicanu ogradu. za one sto prozivaju da li smo sve DOBRO procitali.

morphine

pre 9 godina

opet rade botovi...izgleda da ih je baš pogodilo što je ovaj pozvan na ispitivanje...a da je jedan od najlepših u evropi zoo vrtova...eh, sankcije su učinile svoje...unazadile nas za sto godina...životinje u bgd zoo vrtu imaju najmanje prostora, skučene, uplašene, zatvor...totalno neadekvatno za 21 vek...no dobro, neki su juče sišli s čuke pa je za njih i ovo svemir...nemir

ELI

pre 9 godina

Zivotinje u kavez! Prvi put cujem da se opasne zivotinje i mi posetioci u isto vreme setamo u predvidjenom prostoru za nas posegioce. Sve jedno sto se radi o mladuncetu, nisu bezopasne. NEKA PREDVIDE JEDAN NERADAN DAN ZA POSETE PA NEKA IH SETAJU. Zamislite da se to dogodilo dok je neka vaspitacica ili uciteljica setala nasu decu. Ko bi koga optuzivao.

ma nije valjda

pre 9 godina

kako je dete od manje od dve godine moglo da useta u zicom ogradjeni prostor u kome volonteri setaju zivotinje?! dete se tu "nekako naslo". Svasta. Problem je sto se kod nas sve improvizuje pa cak i mere bezbednosti...

Jimbo Jones

pre 9 godina

Nisu poznate sve pojedinosti u vezi ovog događaja,koliki je zapravo taj vuk,na koji način je napao dijete,ako ga je napao ili je samo skočio na njega u igri,gdje su bili roditelji,pa je teško biti 100% objektivan i reći da je neko isključivi krivac za taj događaj.Vjerovatno ima od svega pomalo.U svakom slučaju preventiva i bezbjednost moraju biti na prvom mjestu i ovo može biti velika opomena koja je na svu sreću prošla,nadam se,bez velikih posljedica.

Alcale

pre 9 godina

@Bgd
da si procitao izvestaj bilo bi ti jasbno ali nisi.
I ja imam 4 dece i vodim ih u zoo vrt i vodicu ih i dalje, jer sam procitao.
Ali u nasoj je naravi kao vuka da napada, da odmah poverujemo senzionalizmu koji nasi novinari obozavaju!
Potpuno je nebitno dali je nebriga roditelja, ja da vodim dete i da ono dodje do zivotinje nebi se ljutio na zivotinju niti na bilo koga drugog samo bi bio zahvalan da detetu nije nista!

moj hobi

pre 9 godina

Znaci, otok i modrica su nastali zbog pada, a ogrebotina od vuka. Ako vuk nekoga napadne on to nikad nece uraditi kandzama vec ocnjacima pa za gusu, zubima. Sto znaci da nije imao nameru da povredi dete, vec da se sa njom igra.

md

pre 9 godina

Ne razumem zašto se direktor Zoo-vrta smatra odgovornim zbog ovoga. Kad je bila afera testovi za malu maturu, jedina odgovorna je bila radnica koja je iznela testove, direktor Službenog glasnika - mirisav kao ruža! Nema li to veze sa partijskom pripadnošću ovog ili onog direktora?

Milan

pre 9 godina

"Zooloski vrt je odgovoran sto je posetilac dosao u kontakt sa divljom zivotinjom."(Mrki Medved, 21. april 2014 12:51) Da, zoološki vrt će da čuva decu umesto roditelja.Polovina roditelja sa malom decom se ponašaju u zoološkom vrtu kao da su izveli dete u park, i to onaj deo parka koji je ograđen za decu.(A., 21. april 2014 13:34)

Da, doslo neko cudno vreme pa posetioci ocekuju da su zivotinje iza ograde. Pa bi jos i da ne nose decu svo vreme po zooloskom, nego bi da ih ponekad i spuste dole. Svasta.

pijaca

pre 9 godina

ljudi u Zoo vrtu su zivotinje, ne znam sta je cudno sto je bio i vuk. nego posetioci treba da se pridrzavaju procedura, obzirom da je ovo dijete od 2god odgovornost snose roditelji

nisam ja, ja je

pre 9 godina

Pitam se da li je pola vas uopste procitalo da je volonterka bila sa vukom u ogradjenom prostoru. A i ko jos pusta dete da trci samo po zoo vrtu jos od onog incidenta kad je decak turio prste gde ne treba. (uf u know what i mean ^^, 21. april 2014 12:43)

A ja se pitam - ako je prostor ogradjen, otkud dete u njemu? Taman sam vec bio poceo da se preispitujem, da razmatram je li vest predimanzionirana i koliko, a onda mi je upravnik Vrta, ovim objasnjenjem, presekao sve dileme. I dalje ne znam sta se zaista dogodilo, i dalje mi se vaga ljulja na grbavom terenu... deca, zivotinje, zivotinjski mladunci... volonteri, roditelji... sta se sme, sta se ne sme... opasno, bezopasno (za Vas, a za dvogodisnje dete?)... igra, edukacija... strucnost, odgovornost, predostroznost, socijalizacija... (novinari su, svejedno, lose odradili posao), ali, ako prihvatimo "verziju odbrane", nema sumnje ko je kriv. U ovom slucaju (odgovore na ostala pitanja potrazite nakon sledeceg incidenta). Zasto "ogradjeni prostor" nije ogradjen?

Joca Zoolog Belosvetski

pre 9 godina

A kada cete prosetati Lavove i Tigrove. Oni su zeljni setnji pa ce nekog od vas uzgred da pojedu. Setnja divljuih zivivotinja nije poznata u civilizovanom svetu, niti je poznato da je lociranje ZOO Vrta u tvrdjavi nekadasnje moci dozvoljeno. Konacno je dolso vreme da se ovo svetsko ruglo preseli na najmanje deset kilometara od grada i tako obezbedi narod od potencijalnih opasnih zaraza.

Zex

pre 9 godina

Recimo, sledeća situacija, pustim dete u park. Iz žbunja izmili zmija, i ne daj Bože, ugrize dete. Ko je kriv ? Dete, zmija, roditelji ili gradska uprava ?

Komša

pre 9 godina

Trčkara tako dobroćudni i veseli vuk šumom,kad odjednom iz nje iskoči Crvenkapa i napade ga s ledja ... Da ne dužim,za sve je kriva mama jer je pustila Crvenkapu kod bake bez povodca.
Šalu na stranu,ima sad svega.Obično institucije pokušavaju da prkriju nemio dogadjaj ili da ga predstave što bezazlenijim (škole prednjače u tome kad dodje do vršnjačkog nasilja).Sa druge strane ima dežurnih hejtera koji stvar predstavljaju kao najcrnju moguću.
Hvala bogu da je dete prošlo bez težih fizičkih povreda.Možda bi mogla da se ispegla stvar tako da mala dobije besplatan ulaz (uz pratioca) kako ne bi vukla traume - strah od životinja.Naravno, uprava vrta da izvuče pouku i pooštri kontrolu.
Znam da je lako pričati kad nisi ti taj koji je oštećen,ali polazim od toga da nije lepo ni dolivati ulje na vatru.

puno predloga, malo para

pre 9 godina

Steta bi bilo izmestiti zoo iz centra da bi se tu sagradio nekakav restoran. Trebalo bi sagraditi jos jedan vrt, gde ce zivotinje biti slobodnije i imati prostora da trce, a ovaj u gradu zadrzati za manji broj izlozbenih primeraka. Ali za to su potrebne finansije.

Marko

pre 9 godina

Čitam ove komentare,vidim neke pluseve i minuse i po njima dolazim do zaključka da je dete krivo,strašno.Neverovatni komentari tipa,vuk se samo igrao,zoo vrt nije kriv,krivi su roditelji itd.I ja volim životinje ali nikad ne mogu da izjednačavam dete sa životinjama,zamislite da se to dogodilo upravo vašem detetu.Na kraju će tražiti od deteta da se izvini vuku.Strašno.

ренџер

pre 9 godina

Када би држава вратила ЗОО врту оно што је одузето после другог рата... Када би вратила власништво над више хектара земље у доњем граду, наш зоо врт би био убедљиво најбољи у Европи.
Вук Бојовић фантастично води врт, животиње се масовно размоножавају (доказ да је животињама пријатно), чисто, уредно, сређено.

наравно, не ЗОО вртови никада не могу да земене природно окружење животињама али размислите колико животињских врста не би уопште постојало да нема ЗОО вртова?
Људи су довели до истребљења многих врста.... али барем помозимо и људима који неке врсте одржавају у животу на нашој заједничкој планети а један од тих људи је и Вук Бојовић.

A.

pre 9 godina

"Zooloski vrt je odgovoran sto je posetilac dosao u kontakt sa divljom zivotinjom."
(Mrki Medved, 21. april 2014 12:51)

Da, zoološki vrt će da čuva decu umesto roditelja.
Polovina roditelja sa malom decom se ponašaju u zoološkom vrtu kao da su izveli dete u park, i to onaj deo parka koji je ograđen za decu.

Nikola, Vračar

pre 9 godina

Beogradski ZOO vrt je jedan od najlepsih u evropi. Zivotinje se u njemu osecaju (koliko je to moguce) prijatno o cemu svedoci i masovna reprodukcija gotovo svih vrsta.
Vuk Bojovic... Mislim da je on jedan od retkih "pravih ljudi na pravom mestu" u ovoj državi. radi svoj posao fantastično........... U ostalom, setite se samo ZOO vrta pre Vuka Bojović i uporedite sa ovim što sada imamo.

Podrška Vuku Bojovići i ZOO vrtu.

fen

pre 9 godina

Juce je bila prica da je volonterka setala Vuka na povodcu. Danas Vuk Bojovic kaze da je bila sa vukom u ogradjenom prostoru i da je dete tu nekako uslo. Jos uvek ne znamo sta je prava istina pa mislim da su komentari koji osudjuju sa jedne strane upravu vrta, sa druge strane roditelje malo preuranjeni. Sacekajmo da vidimo sta je stvarno istina pa onda iznesimo svoj sud.

Реално

pre 9 godina

Хвала небесима што нам Вук Бојовић води зоолошки врт...што врт није постао партијски плен............. Врт нам је леп и продуктиван...
А замислите на шта би личио да га воде неки Антићи. Шапићи, Мали.......... и слични послушници?

konfučije

pre 9 godina

Bio sam u više Zoo vrtova u Evropi, naravno i u Beogradu. Razlika u bezbednosti posetilaca je značajna. U Nemačkoj npr. ne postoji ni najmanja šansa da posetilac ostvari fizički kontakt sa nekom iz grupe opasnih zveri. Ograde su visoke 4-6 metara oko prostora gde su: lavovi, tigrovi, vukovi.... Deci je dostupan deo za igranje u kojem je smeštena velika igraonica i jarići koje mogu da maze. Videti vuka na povodcu nekog od volontera u vreme posete?!! To zvuči kao naučna fantastika. Tako da za događaj iz Bg Zoo vrta ne postoji ni najmanje opravdanje, niti izgovor. Ipak, kod nas je nacionalni sport žrtvu proglasiti krivcem i relativizovati nemar najgore vrste. Kao što je slučaj sada.

Njego

pre 9 godina

U ciriskom zoo vrtu takodje pustaju mladunce životinja da se igraju sa ljudima. Ali, u za to odredjeno vreme i na ogranicenom prostoru, uz upozorenje. Pa, ko voli, nek izvoli!
Ovde se novinari nisu potrudili ni malo da saznaju vise informacija, pa ne znamo ni gde ni kako se ovo dogodilo pa ne mozemo ni da sudimo. Ja ne znam ko je kriv.

kraja

pre 9 godina

...kako je lako biti galantan i pametan kad je tudje dete u pitanju...
...jos samo da resimo ko laze...
...da li je vuk setan pored posetilaca ili se devojka "igrala sa njim u zatvorenom porostoru"...
...ko laze, zna zasto laze...

Mrki Medved

pre 9 godina

Nema tu neke velike nauke. Posetioci bilo kog zooloskog vrta NE SMEJU doci u bilo kakav fizicki kontakt sa divljim zivotinjama, bilo da su mladunci, bilo da su odrasle zivotinja. TACKA. Tu se sve zavrsava. Zooloski vrt je odgovoran sto je posetilac dosao u kontakt sa divljom zivotinjom. Nije devojcica razvalila bravu, odsekla katanac, pa je na taj nacin dosla u kontakt sa vukom, vec je obicnim hodanjem stigla do vuka. Problem je u tome sto se nemar ne kaznjava, a ovo je klasican primer nemara. Nema opravdanja.

genije

pre 9 godina

Pa tog stenca mozete maziti... A uostalom lepo pise da u tom trenutku nije bio u setnji vec u onom malom ogradjenom prostoru u bebi zoo, tako da ne znam zasto pricate o setnji...

uf u know what i mean ^^

pre 9 godina

Pitam se da li je pola vas uopste procitalo da je volonterka bila sa vukom u ogradjenom prostoru. A i ko jos pusta dete da trci samo po zoo vrtu jos od onog incidenta kad je decak turio prste gde ne treba.

Saul Goodman

pre 9 godina

Kako je devojcica uspela da udje u ogradjeni deo? Opet ste odgovorni. Vuk Bojovic je zreo za penziju i ove njegove izjave su totalna nebuloza

dejan

pre 9 godina

da vodim sa sobom dete ne bi mu prislo nista, pa I lav da je u pitanju. Podjednaka odgovornost I vrta I roditelja. U vrtu sam jednom video kako malo dete sedi na ivici ograde sa nilskim konjem, a roditelji su se smejali.... Nisu deca za svakog....

tvrdjava

pre 9 godina

Isto tako je moglo da se povredi bilo gde u parku na kalemegdanu gde su zidine neobezbedjene za malu decu, pa ih opet dovode. Zoo je odlicno vodjen tokom teskih perioda, a sada bi treblo da dobije finansije da se unapredi. Mislim da nije opravdano sto se ovako provlaci kroz medije.

Milan

pre 9 godina

Mislim da se komentarise skroz pogrešno. Ovo su neki jedva docekali, bez obzira sto se radi, na svu srecu o maloj povredi, ako tako mozemo da kazemo.
Po meni, uskoro ce se pokrenuti pitanje lokacije zoo vrta.... Zato ovolika pompa.

Milan

pre 9 godina

Vuce, da li je volonterka vodila vuka na povocu ili mu je bacala lopticu? Aj se dogovori. I kako je prostor ogradjen ako se devojcica nasla u njemu?

Ma samo vas po dzepu treba, iz gaca izuti, samo tako cete sve bezbednosne mere podici na potreban nivo.

miki

pre 9 godina

Ovaj zooloski vrt je gradjen po principima od pre 50 g. Nije mu mesto u sred grada, zivotinje nemaju prostora a obezbedjenje nije onako kako bi trebalo da bude. Ovo nije prvo vec jedan u nizu incidenata a bojim se ni poslednji. Kritike da tu rade dobrivoljci nisu na mestu jer bez njih vrta ne bi ni bilo. Premestite vrt u drugi kraj grada gde ima.mesta i mogucnosti da se svi uslovi ispune jer ova lokacija je jednostavno premala sto se tice bezbednosti i humanosti.

milan

pre 9 godina

Ne bih da branim ili napadam ali činjenica je da neki roditelji slabo paze svoju decu pogotovo u zoo vrtu, pa nije to kućno dvorište ali sa druge strane kad platiš kartu za zoo vrt platiš je da bi gledao životinje, a ne da te napadaju ili ne daj bože povrede.

kej

pre 9 godina

@BEOgrađanin i @Milan

Vi, verovatno, nemate dece i nemate predstavu o tome šta znači odgovorno i savesno vaspitanje dece kada tako pričate o neodgovornosti roditelja!!!! jel roditelji svoju decu na povocu treba da vode da bi bila bezbedna u zoo vrtu ili na ulici?!!! da li ste svesni i da je za najopsesivnije roditelje sekund dovoljan da se dete izmakne i da mu se desi nešto nepredvidivo?!!
ova vest je možda predimenzionirana da skrene pažnju sa tekućih državnih tegoba, a verujem da su radnici zoo vrta vodili računa i da su šetali vuka u nameri da razvesele decu, a ne da ih povrede, ali po principu objektivne odgovornosti zoo vrt prosto mora da odgovara za nastalu povredu, ukoliko se utvrdi da volonter nije kriv!!!! to je prosto pravno pitanje, a ne pitanje upravljanja zoo vrtom, u ovom slučaju!!! a usput nek uprava razmišlja i vaga šta im se vise isplati!

zeljka

pre 9 godina

Taj zoo vrt trebalo je odavno izmestiti na prostor gde bi se napravio adekvatan sa standardima koji se primenjuju u svetu. Bg zoo vrt je zatvor. Da je zakona i drzave ovaj bi bio zatvoren i oduzete mu sve dozvole. Idite do Palica da vidite kako se stalno radi i unapredjuje i investira a na korist zivotinjama i posetiocima.

MM

pre 9 godina

Naravno da treba kazniti upravu. Šetaju vuka na povocu gde prolazi narod. Deca su naravno nemirna i roditelji ne mogu non stop voditi računa o njima bez sekunde predaha. Uostalom zašto postoje duple rešetke na kavezima opasnih životinja? Nisu ih izmislili slučajno. Drugo, po kom osnovu neko postaje volonter u zoo vrtu? Da li su to studenti Biološkog, Poljoprivrednog fakulteta ili samo neki koji su tu došli i prijavili se da provode vreme da im ne bude dosadno, a da pritom o naravi životinja malo znaju? No ne plašim se ja za Bojketa seniora, preživeo je on i peti oktobar i reverzibilni proces petog oktobra, čovek je mađija...

Pantelic A.

pre 9 godina

Doktor samo konstatuje povredu da li postoji i njenu tezinu po zdravlje pacijenta. Ove proizvoljne izjave Macure o kandzama na ledjima nisu primerene. Drugo nije to odrastao vuk od 60 kila vec mladunce staro nekoliko meseci koje ne predstavlja apsolutno nikakvu opasnost. Mozete da ga vucete za usi, rep da ga mazite ama sve sto vam padne na pamet i ono vam ne moze nista. Ista je situacija i sa mladuncima tigrova, puma, lavova, jaguara itd. Svugde u Svetu po ZOO vrtovima imate volontere koji mladunce nabrojanih zivotinja setaju i dozvoljavaju da ih posetioci dodiruju i maze. To je program i neka vrsta privikavanja tih zivotinja na ljude radi lakseg boravka u tim kavezima. Ovde su krivi roditelji sto tako malo dete nisu drzali u narucju posto zivotinja moze da poskoci radi igre isto kao i pas te da se dete povredi. Samo u zemlji Srbiji se za ovako nesto podnosi krivicna prijava za ugrozavanje sigurnosti i bila bi velika sramota da tuzilistvo uopste uzme tako nesto na razmatranje.

bolt

pre 9 godina

najbolje je da vuk bojović stavi ljude u kaveze ,a da divlje životinje šetaju okolo...verovatno bi,u tom slučaju,ljudi bili zaštićeni......neverovatno je šta bojović sebi dopušta..najbolje bi mu bilo da ćuti......

Zoran Pavlovic

pre 9 godina

Takvo mladunce tigra pre petnaest godina je i mene povredilo i isto tako su ,na moju prijavu,relativizovali to sto se meni desilo pricom kao nije ti nista ikao eto mladunce je i igra se-napomonjem da ga uopste nisam nicim izazvao nego me je ugrizao za nogu u trenutku kada ga je volonterka iza nasih ledja vodila na psecem povodcu.Neko ovakvom ponasanju treba da kaze dosta i naknadna pamet bas i nije nesto sto bi trebalo da bude ono sto bi svuda trebalo da bude zakon.

seka64

pre 9 godina

Ono što roditelji ne shvataju je da je zoo-vrt mesto za edukaciju dece. Moje sam jako često vodila - jurila nas je ovca,nosio je zmiju oko vrata, hrčci bežali kroz žicu, rakun nam oteo kesicu slanih štapića....ali moje sada odraslo dete zna razliku izmedju domaće mačke i pantera. Mladi vuk nije izronio iz staze već su ga sigurno videli iz daljine - prema tome dete za ruku. To je zoo-vrt a ne igralište (a tu vam se deca mnogo češće i ogrebu i povrede pa ne dizete buku) Ovde je u pitanju samo novac.

my way

pre 9 godina

100% sigurnosti nema ni kad se sedi u fotelji u stanu. Beo Zoo vrt treba da se nagodi i naknadi ljudima stetu i to je to. Kakva krivicna dela i stavljanje na stub srama, ajte molim vas.

Miša, Bgd

pre 9 godina

Ako uzmemo u obzir da dete ( Bogu hvala ) ima modrice i ogrebotinu, teško da ovde možemo da govorimo o napadu. Svi znamo kada pas napadne dete šta je u stanju i kakve posledice mogu da budu, o vuku da ne govorim. Mislim da mediji preuveličavaju sliku... ko zna, možda je neko ošacovao mesto direktora ZOO vrta?

neki rak

pre 9 godina

@ tandaremandare

"Nije bilo namere od strane zivotinje da je povredi..."
Kako ti to leba ti mozes znati?!? Sa zivotinjama se nikad ne znam(osim ako su dresirane, pa ni tada nije 100%), sa divljim jos vise, a sa vukovima najvise ! Daj boze da su mediji preterali i da se vuk samo "igrao"..

bobo mk

pre 9 godina

Napadati roditelje zato što je desetmesečni vuk skočio na njihovo dete je vrh licemerstva. Verovatno su roditelji bili pored svog deteta, ali šta su trebali da urade? Da nose puške sa ampulama za brzo uspajanje životinja?

iznogud

pre 9 godina

Da je hteo da naoadne dete bi bilo mrtvo, posto nije napao nego samo poskocio radi igre dete koje je manje je palo i ogrebalo se. Boze moj, to se desava i sa pitomim kucama isto pa nikom nista. Ovi sto dizu neku hajku i ne znam sta neka se malo zapitaju zasto su tako besni. Podrska zoo vrtu i Vuku i vuku :)

Ana

pre 9 godina

Kome jos pada na pamet da seta divlju zivotinju kroz zoo vrt u vreme posete? Sta je sldece? Setnja medveda i lavova? Vrlo neodgovorno. I sto je najgore - nije prvi put da se desi nesto slicno. Mislim da cu zaobilaziti zoo do daljnjeg.

brm

pre 9 godina

Koliko se ja secam taj vucko je vazda bio u setnji i dobrocudan je, cak su posetioci neretko imali prilike i da ga pomaze. Mozda je samo hteo da se igra pa je skocio od radosti na malo dete...

Mik

pre 9 godina

Nepažnja volontera i odgovornost ZOO vrta. I tu nema velike priče. Vuk je ipak divlja životinja i premda su ovi iz vrta sasvim pitomi i naviknuti na ljude, nisu domaće kuce i nikada neće biti!

cuj pitom je

pre 9 godina

ljudi, vuk je divlja zivotinja, nije pas i deca ne trebaju da ga diraju. kriva je uprava sto ovo dozvoljava, mogu da ga setaju posle radnog vremena, a ne za vreme. ne mogu da verujem kakve komentare sam procitala, dete je dete! vodite ga kuci kada je toliko pitom i drag!

Milan

pre 9 godina

Po zakonu, roditelji su duzni da vode racuna o deci, pogotovu o onoj koja su takoreci tek prohodala !
Gde su bili roditelji, da nisu mozda sedeli u nekom od restorana u ZOO vretu i uzivali u picu?
Najlakse je okriviti one koji rade u ZOO vrtu, a ni rec o neodgovornosti roditelja !
Kazna i to drasticna za roditelje, zbog njihove ne brige o sopstvenom detetu !

zgrozena

pre 9 godina

@BEOgradjanin
neodgovorni roditelji, pokusavaju osamostaliti dete u hodu i trku, sram ih bilo, pustili dete da trcka po zoloskom vrtu- krajnja neodgovornost!

ovim kaninoljupcima kao da su isprali mozak, koji stavovi kada se govori o ljudskom i zubatom mladuncetu, zalosno i strasno!
ja moje dete necu pustiti da seta u ovom Zoo, nikako.

koja

pre 9 godina

Stene hoce da se igra sa drugim stencima, a ako je dete pojurio na njega....normalno je da skocilo na njega. Povrede su ogrebotina na ledjima,
sto znaci da ihe bilo ujeda. Verovatno noktima.

Mnogo se ovde pravi senzacija, umesto da se kaze istina. Kada je moj mali bio dve godine, igrao se medju jaricima u Zoloskom. Jedan, sa malim rogovima se okrenuo, i malo da povredio. Kukao je i on i ja, ali sta sad, da omrznem jare.

Naucite decu ako prilaze kerovima, uvek idu sa rukama ispod brade, a ne sa uzdignutim rukama pored ociju. Zivotinja je zivotinja.

vise volim decu

pre 9 godina

(koja, 21. april 2014 10:14)

Nije bilo ujeda, je li, pa nije bilo nista. A trauma deteta (znam vrlo dobro o cemu pricam) koju ce nositi jos neko vreme? A vuk i jare su isto, zar ne, biljojedi oba.
Na zapadu se okliznes u McDonaldsu na klizavim plocicama pa ih oderes, ovde te napadne zivotinja koji SETA VOLONTER u Zoo vrtu i kao nista. Strasno do cega smo dosli, vise razmisljamo o kucicima nego o deci, zato nam je ovako kako nam je.
Inace bar dva puta mesecno sam u Zoo vrtu kada je lepo vreme, posto zivim na par stotina metara dalje i imam unucice koje vodim, i mogu da kazem da je cudno da nema vise incidenata, obzirom na sve sta sam videla da rade.

Uh

pre 9 godina

Imala sam priliku da setam zoo vrtom i to u blizini radnice koja je setala vuka. On je vrlo prijateljski nastrojen ,ponasa se kao pas,naravno to je divlja zivotinja ,ali nije jos ni odrastao ,zato njega i setaju,a ostale ne. Verujem da nije hteo da napadne dete,nego da se poigra samo ,mozda ga nije trebala setati u blizini dece,ali i novinari preterase ,kada neko tamo ubije coveka ne dize se tolika fama. I kako vas nije sramota da pljujete Vuka,coveka zahvaljujuci kome ovaj vrt i lici na nesto,mrtav bolestan i kakve veze imaju njegova deca sa ovim ?Da tuzite zoo vrt,a nikako nemojte pomoci da bude lepsi,sigurniji. Idite po drugim evropskim gradovima ,necete bez 15 evra uci u pojedine.

juca

pre 9 godina

Iz teksta procitah da je bilo mladunce i verovatno je htelo da se igra , i mladunce Napuljskog Mastifa ili Doge moze iste povrede detetu da nanese. Ali vuk je ipak divlja zivotinja. Dokle igra sa zivotinjama, Neko je hteo da se pravi vazan. ZATVORITI SVE ZOO VRTOVE. Zivotinjama nije mesto tamo.

tandaremandare

pre 9 godina

Koliko sam ja razumeo vuk je skocio na devojcicu s ledja. Ali kao i pas sto bi kad se igra. Nije bilo namere od strane zivotinje da je povredi ali nasi novinari su napravili od ovo vest kao da je vuk napao devojcicu kao plen.

Bgd

pre 9 godina

@BEOgrađanin,
jesi ovo stvarno napisao ili se zezaš?! Nebriga roditelja zato što im je na dete skočilo mladunče vuka koje je vođeno na povocu u ZOO vrtu?! Kako je to nebriga roditelja? Šta je trebalo da uradi roditelj pa da svoje dete zaštiti u toj situaciji? Nije dete preskalo ogradu, guralo prst kroz rešetke ili žicu, niti je dete udaralo/maltretiralo neku životinju već su ljudi bili u poseti ZOO vrtu gde im je na malo dete skočio vuk koji po rečima uprave nije opasan.
Ako ja kao roditelj vidim da radnik ZOO vrta šeta mladunče vuka na povocu stazom kojom prolazim ja sa detetom prirodno je da očekujem da radnik zna šta radi i da uprava zna šta radi kada tako nešto organizuje dok ima posetioca. Ako u prolazu taj vuk skoči na moje dete ja kao roditelj ne mogu niti sam kriv što se to desilo!
Roditelji treba da tuže ZOO vrt iako ja nisam pristalica takvih metoda, ali to je jedini način da oni možda uopšte i budu kažnjeni jer su oni upravo krivi što nisu preduzete sve mere da ne dođe do ovakvog incidenta...

BEOgrađanin

pre 9 godina

Kako ovo zvuči senzacionlno! A stvarno se radi o ogrebotinama i, plašim se, pomalo nebrizi roditelja da puste decu bez kontrole... Razmislimo svi šta radimo!

igi

pre 9 godina

Onaj ko zivi u kraju oko zoo vrta zna kakva je to milina pogotovo svaki dan oko 6 kada se hrane vukovi i kada zavijanje pocne a o milim mirisima ne vredi govoriti, jednostavno na tom mestu koje je spomenik nije mesto zoloskom vrtu. O nesavesnosti Vuka Bojovica najbolje govore njegovi licni roditeljski "uspesi". Zreo je za smenu i sto se godina tice a i sto se ekcesa tice.

tandaremandare

pre 9 godina

Koliko sam ja razumeo vuk je skocio na devojcicu s ledja. Ali kao i pas sto bi kad se igra. Nije bilo namere od strane zivotinje da je povredi ali nasi novinari su napravili od ovo vest kao da je vuk napao devojcicu kao plen.

BEOgrađanin

pre 9 godina

Kako ovo zvuči senzacionlno! A stvarno se radi o ogrebotinama i, plašim se, pomalo nebrizi roditelja da puste decu bez kontrole... Razmislimo svi šta radimo!

brm

pre 9 godina

Koliko se ja secam taj vucko je vazda bio u setnji i dobrocudan je, cak su posetioci neretko imali prilike i da ga pomaze. Mozda je samo hteo da se igra pa je skocio od radosti na malo dete...

Uh

pre 9 godina

Imala sam priliku da setam zoo vrtom i to u blizini radnice koja je setala vuka. On je vrlo prijateljski nastrojen ,ponasa se kao pas,naravno to je divlja zivotinja ,ali nije jos ni odrastao ,zato njega i setaju,a ostale ne. Verujem da nije hteo da napadne dete,nego da se poigra samo ,mozda ga nije trebala setati u blizini dece,ali i novinari preterase ,kada neko tamo ubije coveka ne dize se tolika fama. I kako vas nije sramota da pljujete Vuka,coveka zahvaljujuci kome ovaj vrt i lici na nesto,mrtav bolestan i kakve veze imaju njegova deca sa ovim ?Da tuzite zoo vrt,a nikako nemojte pomoci da bude lepsi,sigurniji. Idite po drugim evropskim gradovima ,necete bez 15 evra uci u pojedine.

igi

pre 9 godina

Onaj ko zivi u kraju oko zoo vrta zna kakva je to milina pogotovo svaki dan oko 6 kada se hrane vukovi i kada zavijanje pocne a o milim mirisima ne vredi govoriti, jednostavno na tom mestu koje je spomenik nije mesto zoloskom vrtu. O nesavesnosti Vuka Bojovica najbolje govore njegovi licni roditeljski "uspesi". Zreo je za smenu i sto se godina tice a i sto se ekcesa tice.

Bgd

pre 9 godina

@BEOgrađanin,
jesi ovo stvarno napisao ili se zezaš?! Nebriga roditelja zato što im je na dete skočilo mladunče vuka koje je vođeno na povocu u ZOO vrtu?! Kako je to nebriga roditelja? Šta je trebalo da uradi roditelj pa da svoje dete zaštiti u toj situaciji? Nije dete preskalo ogradu, guralo prst kroz rešetke ili žicu, niti je dete udaralo/maltretiralo neku životinju već su ljudi bili u poseti ZOO vrtu gde im je na malo dete skočio vuk koji po rečima uprave nije opasan.
Ako ja kao roditelj vidim da radnik ZOO vrta šeta mladunče vuka na povocu stazom kojom prolazim ja sa detetom prirodno je da očekujem da radnik zna šta radi i da uprava zna šta radi kada tako nešto organizuje dok ima posetioca. Ako u prolazu taj vuk skoči na moje dete ja kao roditelj ne mogu niti sam kriv što se to desilo!
Roditelji treba da tuže ZOO vrt iako ja nisam pristalica takvih metoda, ali to je jedini način da oni možda uopšte i budu kažnjeni jer su oni upravo krivi što nisu preduzete sve mere da ne dođe do ovakvog incidenta...

koja

pre 9 godina

Stene hoce da se igra sa drugim stencima, a ako je dete pojurio na njega....normalno je da skocilo na njega. Povrede su ogrebotina na ledjima,
sto znaci da ihe bilo ujeda. Verovatno noktima.

Mnogo se ovde pravi senzacija, umesto da se kaze istina. Kada je moj mali bio dve godine, igrao se medju jaricima u Zoloskom. Jedan, sa malim rogovima se okrenuo, i malo da povredio. Kukao je i on i ja, ali sta sad, da omrznem jare.

Naucite decu ako prilaze kerovima, uvek idu sa rukama ispod brade, a ne sa uzdignutim rukama pored ociju. Zivotinja je zivotinja.

Pantelic A.

pre 9 godina

Doktor samo konstatuje povredu da li postoji i njenu tezinu po zdravlje pacijenta. Ove proizvoljne izjave Macure o kandzama na ledjima nisu primerene. Drugo nije to odrastao vuk od 60 kila vec mladunce staro nekoliko meseci koje ne predstavlja apsolutno nikakvu opasnost. Mozete da ga vucete za usi, rep da ga mazite ama sve sto vam padne na pamet i ono vam ne moze nista. Ista je situacija i sa mladuncima tigrova, puma, lavova, jaguara itd. Svugde u Svetu po ZOO vrtovima imate volontere koji mladunce nabrojanih zivotinja setaju i dozvoljavaju da ih posetioci dodiruju i maze. To je program i neka vrsta privikavanja tih zivotinja na ljude radi lakseg boravka u tim kavezima. Ovde su krivi roditelji sto tako malo dete nisu drzali u narucju posto zivotinja moze da poskoci radi igre isto kao i pas te da se dete povredi. Samo u zemlji Srbiji se za ovako nesto podnosi krivicna prijava za ugrozavanje sigurnosti i bila bi velika sramota da tuzilistvo uopste uzme tako nesto na razmatranje.

dejan

pre 9 godina

da vodim sa sobom dete ne bi mu prislo nista, pa I lav da je u pitanju. Podjednaka odgovornost I vrta I roditelja. U vrtu sam jednom video kako malo dete sedi na ivici ograde sa nilskim konjem, a roditelji su se smejali.... Nisu deca za svakog....

juca

pre 9 godina

Iz teksta procitah da je bilo mladunce i verovatno je htelo da se igra , i mladunce Napuljskog Mastifa ili Doge moze iste povrede detetu da nanese. Ali vuk je ipak divlja zivotinja. Dokle igra sa zivotinjama, Neko je hteo da se pravi vazan. ZATVORITI SVE ZOO VRTOVE. Zivotinjama nije mesto tamo.

Miša, Bgd

pre 9 godina

Ako uzmemo u obzir da dete ( Bogu hvala ) ima modrice i ogrebotinu, teško da ovde možemo da govorimo o napadu. Svi znamo kada pas napadne dete šta je u stanju i kakve posledice mogu da budu, o vuku da ne govorim. Mislim da mediji preuveličavaju sliku... ko zna, možda je neko ošacovao mesto direktora ZOO vrta?

Milan

pre 9 godina

Po zakonu, roditelji su duzni da vode racuna o deci, pogotovu o onoj koja su takoreci tek prohodala !
Gde su bili roditelji, da nisu mozda sedeli u nekom od restorana u ZOO vretu i uzivali u picu?
Najlakse je okriviti one koji rade u ZOO vrtu, a ni rec o neodgovornosti roditelja !
Kazna i to drasticna za roditelje, zbog njihove ne brige o sopstvenom detetu !

iznogud

pre 9 godina

Da je hteo da naoadne dete bi bilo mrtvo, posto nije napao nego samo poskocio radi igre dete koje je manje je palo i ogrebalo se. Boze moj, to se desava i sa pitomim kucama isto pa nikom nista. Ovi sto dizu neku hajku i ne znam sta neka se malo zapitaju zasto su tako besni. Podrska zoo vrtu i Vuku i vuku :)

seka64

pre 9 godina

Ono što roditelji ne shvataju je da je zoo-vrt mesto za edukaciju dece. Moje sam jako često vodila - jurila nas je ovca,nosio je zmiju oko vrata, hrčci bežali kroz žicu, rakun nam oteo kesicu slanih štapića....ali moje sada odraslo dete zna razliku izmedju domaće mačke i pantera. Mladi vuk nije izronio iz staze već su ga sigurno videli iz daljine - prema tome dete za ruku. To je zoo-vrt a ne igralište (a tu vam se deca mnogo češće i ogrebu i povrede pa ne dizete buku) Ovde je u pitanju samo novac.

Njego

pre 9 godina

U ciriskom zoo vrtu takodje pustaju mladunce životinja da se igraju sa ljudima. Ali, u za to odredjeno vreme i na ogranicenom prostoru, uz upozorenje. Pa, ko voli, nek izvoli!
Ovde se novinari nisu potrudili ni malo da saznaju vise informacija, pa ne znamo ni gde ni kako se ovo dogodilo pa ne mozemo ni da sudimo. Ja ne znam ko je kriv.

Nikola, Vračar

pre 9 godina

Beogradski ZOO vrt je jedan od najlepsih u evropi. Zivotinje se u njemu osecaju (koliko je to moguce) prijatno o cemu svedoci i masovna reprodukcija gotovo svih vrsta.
Vuk Bojovic... Mislim da je on jedan od retkih "pravih ljudi na pravom mestu" u ovoj državi. radi svoj posao fantastično........... U ostalom, setite se samo ZOO vrta pre Vuka Bojović i uporedite sa ovim što sada imamo.

Podrška Vuku Bojovići i ZOO vrtu.

Mik

pre 9 godina

Nepažnja volontera i odgovornost ZOO vrta. I tu nema velike priče. Vuk je ipak divlja životinja i premda su ovi iz vrta sasvim pitomi i naviknuti na ljude, nisu domaće kuce i nikada neće biti!

vise volim decu

pre 9 godina

(koja, 21. april 2014 10:14)

Nije bilo ujeda, je li, pa nije bilo nista. A trauma deteta (znam vrlo dobro o cemu pricam) koju ce nositi jos neko vreme? A vuk i jare su isto, zar ne, biljojedi oba.
Na zapadu se okliznes u McDonaldsu na klizavim plocicama pa ih oderes, ovde te napadne zivotinja koji SETA VOLONTER u Zoo vrtu i kao nista. Strasno do cega smo dosli, vise razmisljamo o kucicima nego o deci, zato nam je ovako kako nam je.
Inace bar dva puta mesecno sam u Zoo vrtu kada je lepo vreme, posto zivim na par stotina metara dalje i imam unucice koje vodim, i mogu da kazem da je cudno da nema vise incidenata, obzirom na sve sta sam videla da rade.

A.

pre 9 godina

"Zooloski vrt je odgovoran sto je posetilac dosao u kontakt sa divljom zivotinjom."
(Mrki Medved, 21. april 2014 12:51)

Da, zoološki vrt će da čuva decu umesto roditelja.
Polovina roditelja sa malom decom se ponašaju u zoološkom vrtu kao da su izveli dete u park, i to onaj deo parka koji je ograđen za decu.

konfučije

pre 9 godina

Bio sam u više Zoo vrtova u Evropi, naravno i u Beogradu. Razlika u bezbednosti posetilaca je značajna. U Nemačkoj npr. ne postoji ni najmanja šansa da posetilac ostvari fizički kontakt sa nekom iz grupe opasnih zveri. Ograde su visoke 4-6 metara oko prostora gde su: lavovi, tigrovi, vukovi.... Deci je dostupan deo za igranje u kojem je smeštena velika igraonica i jarići koje mogu da maze. Videti vuka na povodcu nekog od volontera u vreme posete?!! To zvuči kao naučna fantastika. Tako da za događaj iz Bg Zoo vrta ne postoji ni najmanje opravdanje, niti izgovor. Ipak, kod nas je nacionalni sport žrtvu proglasiti krivcem i relativizovati nemar najgore vrste. Kao što je slučaj sada.

cuj pitom je

pre 9 godina

ljudi, vuk je divlja zivotinja, nije pas i deca ne trebaju da ga diraju. kriva je uprava sto ovo dozvoljava, mogu da ga setaju posle radnog vremena, a ne za vreme. ne mogu da verujem kakve komentare sam procitala, dete je dete! vodite ga kuci kada je toliko pitom i drag!

tvrdjava

pre 9 godina

Isto tako je moglo da se povredi bilo gde u parku na kalemegdanu gde su zidine neobezbedjene za malu decu, pa ih opet dovode. Zoo je odlicno vodjen tokom teskih perioda, a sada bi treblo da dobije finansije da se unapredi. Mislim da nije opravdano sto se ovako provlaci kroz medije.

zeljka

pre 9 godina

Taj zoo vrt trebalo je odavno izmestiti na prostor gde bi se napravio adekvatan sa standardima koji se primenjuju u svetu. Bg zoo vrt je zatvor. Da je zakona i drzave ovaj bi bio zatvoren i oduzete mu sve dozvole. Idite do Palica da vidite kako se stalno radi i unapredjuje i investira a na korist zivotinjama i posetiocima.

Ana

pre 9 godina

Kome jos pada na pamet da seta divlju zivotinju kroz zoo vrt u vreme posete? Sta je sldece? Setnja medveda i lavova? Vrlo neodgovorno. I sto je najgore - nije prvi put da se desi nesto slicno. Mislim da cu zaobilaziti zoo do daljnjeg.

Zoran Pavlovic

pre 9 godina

Takvo mladunce tigra pre petnaest godina je i mene povredilo i isto tako su ,na moju prijavu,relativizovali to sto se meni desilo pricom kao nije ti nista ikao eto mladunce je i igra se-napomonjem da ga uopste nisam nicim izazvao nego me je ugrizao za nogu u trenutku kada ga je volonterka iza nasih ledja vodila na psecem povodcu.Neko ovakvom ponasanju treba da kaze dosta i naknadna pamet bas i nije nesto sto bi trebalo da bude ono sto bi svuda trebalo da bude zakon.

Реално

pre 9 godina

Хвала небесима што нам Вук Бојовић води зоолошки врт...што врт није постао партијски плен............. Врт нам је леп и продуктиван...
А замислите на шта би личио да га воде неки Антићи. Шапићи, Мали.......... и слични послушници?

Saul Goodman

pre 9 godina

Kako je devojcica uspela da udje u ogradjeni deo? Opet ste odgovorni. Vuk Bojovic je zreo za penziju i ove njegove izjave su totalna nebuloza

pijaca

pre 9 godina

ljudi u Zoo vrtu su zivotinje, ne znam sta je cudno sto je bio i vuk. nego posetioci treba da se pridrzavaju procedura, obzirom da je ovo dijete od 2god odgovornost snose roditelji

moj hobi

pre 9 godina

Znaci, otok i modrica su nastali zbog pada, a ogrebotina od vuka. Ako vuk nekoga napadne on to nikad nece uraditi kandzama vec ocnjacima pa za gusu, zubima. Sto znaci da nije imao nameru da povredi dete, vec da se sa njom igra.

bobo mk

pre 9 godina

Napadati roditelje zato što je desetmesečni vuk skočio na njihovo dete je vrh licemerstva. Verovatno su roditelji bili pored svog deteta, ali šta su trebali da urade? Da nose puške sa ampulama za brzo uspajanje životinja?

fen

pre 9 godina

Juce je bila prica da je volonterka setala Vuka na povodcu. Danas Vuk Bojovic kaze da je bila sa vukom u ogradjenom prostoru i da je dete tu nekako uslo. Jos uvek ne znamo sta je prava istina pa mislim da su komentari koji osudjuju sa jedne strane upravu vrta, sa druge strane roditelje malo preuranjeni. Sacekajmo da vidimo sta je stvarno istina pa onda iznesimo svoj sud.

A.

pre 9 godina

"Da, doslo neko cudno vreme pa posetioci ocekuju da su zivotinje iza ograde. Pa bi jos i da ne nose decu svo vreme po zooloskom, nego bi da ih ponekad i spuste dole. Svasta.
(Milan, 21. april 2014 14:04)

Mnogo puta sam bila u Beo Zoovrtu. Kao dete i sa svojom decom. I mnogo puta sam strepela za tuđu decu. Jer neki roditelji slikaju životinje i okreću leđa svojoj deci.
Roditelj u Zoološkom vrtu mora da bude čuvar detetu, a ne da se ponaša kao da je sam otišao.

my way

pre 9 godina

100% sigurnosti nema ni kad se sedi u fotelji u stanu. Beo Zoo vrt treba da se nagodi i naknadi ljudima stetu i to je to. Kakva krivicna dela i stavljanje na stub srama, ajte molim vas.

Maksimilijan

pre 9 godina

Bio sam u Zoo vrtu u trenutku kad je ova volonterka setala tog vuka. Popricao sam malo sa volonterkom i krenuo da pomazim vuka, a on se uplasio i sakrio iza volonterke. Bas se bio uplasio, samo mu je glava virila iza volonterkinih nogu. Tad mi je bilo jasno zasto ga seta na povocu kroz zoo vrt i prosto mi je neverovatno da je taj blentavi vuk napao nekog. Medjutim, ocigledno je da se to desilo... Cudna su ljudi stvorenja...

genije

pre 9 godina

Pa tog stenca mozete maziti... A uostalom lepo pise da u tom trenutku nije bio u setnji vec u onom malom ogradjenom prostoru u bebi zoo, tako da ne znam zasto pricate o setnji...

ренџер

pre 9 godina

Када би држава вратила ЗОО врту оно што је одузето после другог рата... Када би вратила власништво над више хектара земље у доњем граду, наш зоо врт би био убедљиво најбољи у Европи.
Вук Бојовић фантастично води врт, животиње се масовно размоножавају (доказ да је животињама пријатно), чисто, уредно, сређено.

наравно, не ЗОО вртови никада не могу да земене природно окружење животињама али размислите колико животињских врста не би уопште постојало да нема ЗОО вртова?
Људи су довели до истребљења многих врста.... али барем помозимо и људима који неке врсте одржавају у животу на нашој заједничкој планети а један од тих људи је и Вук Бојовић.

Nislija

pre 9 godina

Vise mi je muka od sve te zastite i brige nad decom, da li su isto tako brinilu i pre 100, 200 ili hiljadu godina. Od danasnje dece se prave beskicmenjaci i paraziti. Svi kazu malo dece a ja ne mogu da izadjem a da ne naletim na neku decu koju moram da pazim kada vozim bicikl, trcim, igram fudbal ili setam psa. Roditelji misle da ako imaju decu onda im je sve dozvoljeno i svi morajud a im se klanjaju, e pa mene briga za tudju decu ako roditelj seta decu po biciklistickoj stazi ja gazim tu im nije mesto, ako se dete dodje da mi bere zelene kajsije ja pustam psa na njega, u mom je dvoristu tu mu nije mesto. Sto ne podnosim decu...

Растко

pre 9 godina

@opet rade botovi...izgleda da ih je baš pogodilo što je ovaj pozvan na ispitivanje...a da je jedan od najlepših u evropi zoo vrtova...eh, sankcije su učinile svoje...unazadile nas za sto godina...životinje u bgd zoo vrtu imaju najmanje prostora, skučene, uplašene, zatvor...totalno neadekvatno za 21 vek...no dobro, neki su juče sišli s čuke pa je za njih i ovo svemir...nemir
(morphine, 21. april 2014 15:24)

Да ли се случајно сећаш ЗОО врта пре доласка Вука Бојовића или си тек изашао из пубертета?
У осталом на Б92 је ишао серијал који је о врту правио (мислим) ББЦ у коме се наш ЗОО врт веома високо рангира.

Или треба априори пљунути по свему што је наше укључујући и људе који одлично раде свој посао?

md

pre 9 godina

Ne razumem zašto se direktor Zoo-vrta smatra odgovornim zbog ovoga. Kad je bila afera testovi za malu maturu, jedina odgovorna je bila radnica koja je iznela testove, direktor Službenog glasnika - mirisav kao ruža! Nema li to veze sa partijskom pripadnošću ovog ili onog direktora?

uf u know what i mean ^^

pre 9 godina

Pitam se da li je pola vas uopste procitalo da je volonterka bila sa vukom u ogradjenom prostoru. A i ko jos pusta dete da trci samo po zoo vrtu jos od onog incidenta kad je decak turio prste gde ne treba.

Milan

pre 9 godina

Mislim da se komentarise skroz pogrešno. Ovo su neki jedva docekali, bez obzira sto se radi, na svu srecu o maloj povredi, ako tako mozemo da kazemo.
Po meni, uskoro ce se pokrenuti pitanje lokacije zoo vrta.... Zato ovolika pompa.

Alcale

pre 9 godina

@Bgd
da si procitao izvestaj bilo bi ti jasbno ali nisi.
I ja imam 4 dece i vodim ih u zoo vrt i vodicu ih i dalje, jer sam procitao.
Ali u nasoj je naravi kao vuka da napada, da odmah poverujemo senzionalizmu koji nasi novinari obozavaju!
Potpuno je nebitno dali je nebriga roditelja, ja da vodim dete i da ono dodje do zivotinje nebi se ljutio na zivotinju niti na bilo koga drugog samo bi bio zahvalan da detetu nije nista!

zgrozena

pre 9 godina

@BEOgradjanin
neodgovorni roditelji, pokusavaju osamostaliti dete u hodu i trku, sram ih bilo, pustili dete da trcka po zoloskom vrtu- krajnja neodgovornost!

ovim kaninoljupcima kao da su isprali mozak, koji stavovi kada se govori o ljudskom i zubatom mladuncetu, zalosno i strasno!
ja moje dete necu pustiti da seta u ovom Zoo, nikako.

sare

pre 9 godina

Izgleda da je dete prišlo vuku koji je bio na povocu i onda je došlo do reakcije od strane životinje, pod jedan krivi su nemarni roditelji koji ne brinu o deci kao da su u obdaništu a ne u ZOO vrtu pa ih puštaju da prilaze životinjama pod dva koliko smo imali slučajeva nasrtanja pit bul terijera i sličnih teritorijalnih pasa na decu sa mnogo težim posledicama tako da se mnogo prašine diglo u medijima samo zato što je "zli"vuk u pitanju. Pravo je čudo kako i jedna životinja može da opstane pored čoveka ovakvog kakav jeste.

3x meri, jednom seci

pre 9 godina

Koliko god bilo nezahvalno,postavljati pitanja,kada jedno dete svakako jeste povredjeno,na mestu gde to nikako nije smelo da se dogodi,ipak, pitacu:
Ko su roditelji povredjenog deteta?
To bi bilo interesantno znati, jer je potpuno suludo, da policija saslusava direktora, ako je prethodno policija vec ucinila uvidjaj.To bi trebalo da znaci, da u upravi zoo vrta ima propusta i odgovornosti direktora,ali tada,direktora je trebalo privesti i zadrzati 48 sati,a ne "saslusati". Na koje okolnosti?
Ovaj slucaj u zoo vrtu je samo jos jedan od nesrecnih slucajeva, gde nepredvidiva cud zveri (u ovom slucaju vuka) u kombinaciji sa nepaznjom roditelja,dovodi do povrede deteta.Pustiti dete od nepune dve godine, da slobodno trckara bez nadzora odraslih,u delu zoo vrta gde se polu-pitome zveri slobodno krecu,nije slucaj za policiju.
Kogod je bio u tom delu zoo vrta zna, da tamo slobodno trckaraju i kozice, koje su takodje divlje zivotinje. Zamislimo, da se jedna od tih kozica, zatrcala na dvogodisnje dete, udarila glavom (sto koze i inace rade) oborila ga i povredila (npr. razbilo glavu). Da li bi i tada policija saslusavala direktora, ili bi kao u Danskoj, ceremonionalno iz prisustvo dece, prvo ustrelilo kozicu, a zatim rasklatilo i bacilo lavovima?
A da policija saslusa roditelje??

Da je volenterka videla detence koje tuda trci bez roditelja:
- da li bi vuk uspeo da otci od nje,
- da li bi, uopste, vuk prepoznao nesto malo sto trcka, kao svoju igracku?

Zoo vrt nije park!

homemaster

pre 9 godina

ovo nema veze sa zivotom, prvo vuk od 5 meseci nije -zver, drugo posto je uglavnom bio sa volonterkom socijalizovaniji je od vecine opasnih pasa sa ulice, dete od nepunih 2 godine netreba bas samo da trckara po zoo vrtu, a i kakva su danasnja deca govori dovoljno to sto pre svake emisije pise da to netreba da pokusavaju kod kuce !

bolt

pre 9 godina

najbolje je da vuk bojović stavi ljude u kaveze ,a da divlje životinje šetaju okolo...verovatno bi,u tom slučaju,ljudi bili zaštićeni......neverovatno je šta bojović sebi dopušta..najbolje bi mu bilo da ćuti......

Mrki Medved

pre 9 godina

Nema tu neke velike nauke. Posetioci bilo kog zooloskog vrta NE SMEJU doci u bilo kakav fizicki kontakt sa divljim zivotinjama, bilo da su mladunci, bilo da su odrasle zivotinja. TACKA. Tu se sve zavrsava. Zooloski vrt je odgovoran sto je posetilac dosao u kontakt sa divljom zivotinjom. Nije devojcica razvalila bravu, odsekla katanac, pa je na taj nacin dosla u kontakt sa vukom, vec je obicnim hodanjem stigla do vuka. Problem je u tome sto se nemar ne kaznjava, a ovo je klasican primer nemara. Nema opravdanja.

albatros

pre 9 godina

Da kojim slučajem ne postoje zoološki vrtovi i botaničke bašte, KOLIKO životinjskih i biqnih vrsta više ne bi postojalo na našoj planeti?
Tačno - to je neprirodno okruženje ali je u mnogo slučajeva jedino moguće rešenje da se posledice naše, ljudske nemarnosti i alavosti ipak ne završe fatalno t.j. istrebljenjem.
Takođe bih naglasio da Vuk Bojović, po mom skromnom mišljenju, izuzetno dobro vodi beogradski zoološki vrt.

Komša

pre 9 godina

Trčkara tako dobroćudni i veseli vuk šumom,kad odjednom iz nje iskoči Crvenkapa i napade ga s ledja ... Da ne dužim,za sve je kriva mama jer je pustila Crvenkapu kod bake bez povodca.
Šalu na stranu,ima sad svega.Obično institucije pokušavaju da prkriju nemio dogadjaj ili da ga predstave što bezazlenijim (škole prednjače u tome kad dodje do vršnjačkog nasilja).Sa druge strane ima dežurnih hejtera koji stvar predstavljaju kao najcrnju moguću.
Hvala bogu da je dete prošlo bez težih fizičkih povreda.Možda bi mogla da se ispegla stvar tako da mala dobije besplatan ulaz (uz pratioca) kako ne bi vukla traume - strah od životinja.Naravno, uprava vrta da izvuče pouku i pooštri kontrolu.
Znam da je lako pričati kad nisi ti taj koji je oštećen,ali polazim od toga da nije lepo ni dolivati ulje na vatru.

Marko

pre 9 godina

Čitam ove komentare,vidim neke pluseve i minuse i po njima dolazim do zaključka da je dete krivo,strašno.Neverovatni komentari tipa,vuk se samo igrao,zoo vrt nije kriv,krivi su roditelji itd.I ja volim životinje ali nikad ne mogu da izjednačavam dete sa životinjama,zamislite da se to dogodilo upravo vašem detetu.Na kraju će tražiti od deteta da se izvini vuku.Strašno.

MM

pre 9 godina

Naravno da treba kazniti upravu. Šetaju vuka na povocu gde prolazi narod. Deca su naravno nemirna i roditelji ne mogu non stop voditi računa o njima bez sekunde predaha. Uostalom zašto postoje duple rešetke na kavezima opasnih životinja? Nisu ih izmislili slučajno. Drugo, po kom osnovu neko postaje volonter u zoo vrtu? Da li su to studenti Biološkog, Poljoprivrednog fakulteta ili samo neki koji su tu došli i prijavili se da provode vreme da im ne bude dosadno, a da pritom o naravi životinja malo znaju? No ne plašim se ja za Bojketa seniora, preživeo je on i peti oktobar i reverzibilni proces petog oktobra, čovek je mađija...

kraja

pre 9 godina

...kako je lako biti galantan i pametan kad je tudje dete u pitanju...
...jos samo da resimo ko laze...
...da li je vuk setan pored posetilaca ili se devojka "igrala sa njim u zatvorenom porostoru"...
...ko laze, zna zasto laze...

miki

pre 9 godina

Ovaj zooloski vrt je gradjen po principima od pre 50 g. Nije mu mesto u sred grada, zivotinje nemaju prostora a obezbedjenje nije onako kako bi trebalo da bude. Ovo nije prvo vec jedan u nizu incidenata a bojim se ni poslednji. Kritike da tu rade dobrivoljci nisu na mestu jer bez njih vrta ne bi ni bilo. Premestite vrt u drugi kraj grada gde ima.mesta i mogucnosti da se svi uslovi ispune jer ova lokacija je jednostavno premala sto se tice bezbednosti i humanosti.

puno predloga, malo para

pre 9 godina

Steta bi bilo izmestiti zoo iz centra da bi se tu sagradio nekakav restoran. Trebalo bi sagraditi jos jedan vrt, gde ce zivotinje biti slobodnije i imati prostora da trce, a ovaj u gradu zadrzati za manji broj izlozbenih primeraka. Ali za to su potrebne finansije.

kej

pre 9 godina

@BEOgrađanin i @Milan

Vi, verovatno, nemate dece i nemate predstavu o tome šta znači odgovorno i savesno vaspitanje dece kada tako pričate o neodgovornosti roditelja!!!! jel roditelji svoju decu na povocu treba da vode da bi bila bezbedna u zoo vrtu ili na ulici?!!! da li ste svesni i da je za najopsesivnije roditelje sekund dovoljan da se dete izmakne i da mu se desi nešto nepredvidivo?!!
ova vest je možda predimenzionirana da skrene pažnju sa tekućih državnih tegoba, a verujem da su radnici zoo vrta vodili računa i da su šetali vuka u nameri da razvesele decu, a ne da ih povrede, ali po principu objektivne odgovornosti zoo vrt prosto mora da odgovara za nastalu povredu, ukoliko se utvrdi da volonter nije kriv!!!! to je prosto pravno pitanje, a ne pitanje upravljanja zoo vrtom, u ovom slučaju!!! a usput nek uprava razmišlja i vaga šta im se vise isplati!

milan

pre 9 godina

Ne bih da branim ili napadam ali činjenica je da neki roditelji slabo paze svoju decu pogotovo u zoo vrtu, pa nije to kućno dvorište ali sa druge strane kad platiš kartu za zoo vrt platiš je da bi gledao životinje, a ne da te napadaju ili ne daj bože povrede.

neki rak

pre 9 godina

@ tandaremandare

"Nije bilo namere od strane zivotinje da je povredi..."
Kako ti to leba ti mozes znati?!? Sa zivotinjama se nikad ne znam(osim ako su dresirane, pa ni tada nije 100%), sa divljim jos vise, a sa vukovima najvise ! Daj boze da su mediji preterali i da se vuk samo "igrao"..

Nikola, Vracar

pre 9 godina

@Srecom,to se dogodilo nije,niti ce,pa je Beogradska Tvrdjava arheoloski(istorijski) delom istrazena,cak ne ni vecim, a ozbiljna dela nasih najvecih strucnjaka za antiku i sr.vek su napisana za generacije koje dolaze.Molim za malo ozbiljniji pristup,ako vec govorimo o revitalizaciji prošlosti.Kalemegdan ne postoji jedan vek.Pozdrav...
(Despot Stefan, 21. april 2014 15:22)


...A opste je poznato da na arheoloskim nalazistima treba otvarati kafane (kalemegdanska terasa, basta kod Cvijete Zuzoric....), kafice, kosarkaske terene itd. kao sto je sada slucaj u BGD-u.......
Da li i za ugostiteljstvo "kalemegdan ne postoji jedan vek"?

Zoki

pre 9 godina

Ključno je pitanje da li je vuk šetan u prostoru koji je otvoren za posetioce, u vreme kada su posetioci bili tamo?
Ukoliko nije, ukoliko je to bio neki odvojen prostor, onda treba videti kako je došlo do toga da se dete nađe u tom prostoru i dalje ispitati slučaj.
Ukoliko je vuk šetan na prostoru koji je otvoren za posetioce, u vreme dok je ZOO otvoren za posetioce - onda nema o čemu da se raspravlja, jer za tako nešto jednostavno nema opravdanja.

ma nije valjda

pre 9 godina

kako je dete od manje od dve godine moglo da useta u zicom ogradjeni prostor u kome volonteri setaju zivotinje?! dete se tu "nekako naslo". Svasta. Problem je sto se kod nas sve improvizuje pa cak i mere bezbednosti...

Milan

pre 9 godina

Vuce, da li je volonterka vodila vuka na povocu ili mu je bacala lopticu? Aj se dogovori. I kako je prostor ogradjen ako se devojcica nasla u njemu?

Ma samo vas po dzepu treba, iz gaca izuti, samo tako cete sve bezbednosne mere podici na potreban nivo.

igi

pre 9 godina

Kao prvo Bojovic laze, vuk je setan na otvorenom prostoru bebi zoo vrta, vuki ima 10 meseci i uopste nije mali, a najbitnije ja da je to VUK koga seta volonterka na povocu medju posetiocima i decom. Vuk je detetu skocio na ledja oborio je uhvatio zubima za jaknu i krenuo da cima.

Rango

pre 9 godina

Vuka treba smijeniti, dosta je bilo vrijeme ga je pregazilo, a Zoo vrt iseliti na novu lokaciju na kojoj će životinje imati dovoljno prostora, pa neće biti potrebe da ih se seta uokolo. Malo gdje su danas tako mali kavezi kao u beogradskom Zoo vrtu - jadne životinje.

Jimbo Jones

pre 9 godina

Nisu poznate sve pojedinosti u vezi ovog događaja,koliki je zapravo taj vuk,na koji način je napao dijete,ako ga je napao ili je samo skočio na njega u igri,gdje su bili roditelji,pa je teško biti 100% objektivan i reći da je neko isključivi krivac za taj događaj.Vjerovatno ima od svega pomalo.U svakom slučaju preventiva i bezbjednost moraju biti na prvom mjestu i ovo može biti velika opomena koja je na svu sreću prošla,nadam se,bez velikih posljedica.

NS

pre 9 godina

Na redovno i svaku temu ovaj narod ima pogresnu reakciju: na strani smo Putina, na strani vuka... ne znam ko ili sta nas je napravilo takvim ali jedno je sigurno: nismo ni za sta!

Zex

pre 9 godina

Recimo, sledeća situacija, pustim dete u park. Iz žbunja izmili zmija, i ne daj Bože, ugrize dete. Ko je kriv ? Dete, zmija, roditelji ili gradska uprava ?

Milan

pre 9 godina

"Zooloski vrt je odgovoran sto je posetilac dosao u kontakt sa divljom zivotinjom."(Mrki Medved, 21. april 2014 12:51) Da, zoološki vrt će da čuva decu umesto roditelja.Polovina roditelja sa malom decom se ponašaju u zoološkom vrtu kao da su izveli dete u park, i to onaj deo parka koji je ograđen za decu.(A., 21. april 2014 13:34)

Da, doslo neko cudno vreme pa posetioci ocekuju da su zivotinje iza ograde. Pa bi jos i da ne nose decu svo vreme po zooloskom, nego bi da ih ponekad i spuste dole. Svasta.

nisam ja, ja je

pre 9 godina

Pitam se da li je pola vas uopste procitalo da je volonterka bila sa vukom u ogradjenom prostoru. A i ko jos pusta dete da trci samo po zoo vrtu jos od onog incidenta kad je decak turio prste gde ne treba. (uf u know what i mean ^^, 21. april 2014 12:43)

A ja se pitam - ako je prostor ogradjen, otkud dete u njemu? Taman sam vec bio poceo da se preispitujem, da razmatram je li vest predimanzionirana i koliko, a onda mi je upravnik Vrta, ovim objasnjenjem, presekao sve dileme. I dalje ne znam sta se zaista dogodilo, i dalje mi se vaga ljulja na grbavom terenu... deca, zivotinje, zivotinjski mladunci... volonteri, roditelji... sta se sme, sta se ne sme... opasno, bezopasno (za Vas, a za dvogodisnje dete?)... igra, edukacija... strucnost, odgovornost, predostroznost, socijalizacija... (novinari su, svejedno, lose odradili posao), ali, ako prihvatimo "verziju odbrane", nema sumnje ko je kriv. U ovom slucaju (odgovore na ostala pitanja potrazite nakon sledeceg incidenta). Zasto "ogradjeni prostor" nije ogradjen?

ELI

pre 9 godina

Procitali smo OGRADJENOM PROSTORU ali kako ogradjenom ivicnjakom. Bas je dete od 2 godine moglo da preskoci zicanu ogradu. za one sto prozivaju da li smo sve DOBRO procitali.

Joca Zoolog Belosvetski

pre 9 godina

A kada cete prosetati Lavove i Tigrove. Oni su zeljni setnji pa ce nekog od vas uzgred da pojedu. Setnja divljuih zivivotinja nije poznata u civilizovanom svetu, niti je poznato da je lociranje ZOO Vrta u tvrdjavi nekadasnje moci dozvoljeno. Konacno je dolso vreme da se ovo svetsko ruglo preseli na najmanje deset kilometara od grada i tako obezbedi narod od potencijalnih opasnih zaraza.

Jadno može biti samo jadno

pre 9 godina

Ej Vuce Vuce Bojoviću gotov si. Jedna bezazlena igra mladunceta ima da se poteže danima po "nezavisnim" medijima dok te ne uklone.

rse

pre 9 godina

tuziti zoo vrt za parr miliona pa onda grad za par miliona podeliti par otkaza I to je to sledeci put ce dvaput da razmisle kad budu setali opasne zivotinje

Nik Sloter

pre 9 godina

@Nenad Mnoge žute i ostale ba... bi smenili Vuka Bojovića ali ni jedan direktor ZOO vrta nije toliko uradio za ovaj kao Bojović.Da su "žuti" preuzeli ovu instituciju (ne daj Bože),deca bi ove životinje gledala na slikama, jel bi sve kao i ostalo POKRALI. (Mikica, 21. april 2014 08:28)
Za nekoga ko je stigao i unuke da ima krajnje nekorektno i ostrašćeno protiv “žutih” pišete kao neki aktivista klinac.
A istina je potpuno drugačija, jer je upravo Dr.Djilas razrešio problem daljeg opstanka ZOO vrta kada je Bojović, kao nekakav Toma Nikolić (danas predsednik Srbije) štrajkovao gladju i pravio cirkus pred novinarima. Grad Beograd JESTE “preuzeo” ZOO pružio je svaku pomoć V.Bojoviću, urbanistički, planski pa i finansijski. Tako da...
Što se tiče konkretnog dogadjaja, ne možete negirati da juče popodne ne beše vreme za bilo kakvo "dresiranje i socijalizaciju životinja" u vreme gužve u vrtu, pogotovu da to čini volonter koji formalno pravno nema nikakav stepen odgovornosti za ono što radi. Ima je UPRAVA vrta i naravno odgovorno lice, a to je V.Bojović. Nikakvo umanjivanje incidenta od strane V.B. danas ujutru na TV ne može negirati ove činjenice.O necivilizacijskom načinu držanja životinja u ZOO Bgd-a može se voditi duga rasprava ali to je druga tema.

onako

pre 9 godina

direktorova kvapifikacija za tu poziciju je koja? volonter je koje struke? koje iskustvo poseduje sa zivotinjama da mu je dozvoljeno samostalno sa njima radi medju publikom?
svi ste učili kod polaganja za vozacki da kod školi i igrališta je za ocekivati da deca istrce na kolovoz. postoje i znakovi. to je predvidivo jer su deca nepredvidiva. a zoo ako i nije igraliste ono je puno dece. ergo, ako neko ne zna da su deca i zivotinje u svojim reakcijama nepredvidivi onda treba da se bavi npr. vajarstvom ili slikarstvom gde nema nepredvidivih stvari.

ELI

pre 9 godina

Zivotinje u kavez! Prvi put cujem da se opasne zivotinje i mi posetioci u isto vreme setamo u predvidjenom prostoru za nas posegioce. Sve jedno sto se radi o mladuncetu, nisu bezopasne. NEKA PREDVIDE JEDAN NERADAN DAN ZA POSETE PA NEKA IH SETAJU. Zamislite da se to dogodilo dok je neka vaspitacica ili uciteljica setala nasu decu. Ko bi koga optuzivao.

morphine

pre 9 godina

opet rade botovi...izgleda da ih je baš pogodilo što je ovaj pozvan na ispitivanje...a da je jedan od najlepših u evropi zoo vrtova...eh, sankcije su učinile svoje...unazadile nas za sto godina...životinje u bgd zoo vrtu imaju najmanje prostora, skučene, uplašene, zatvor...totalno neadekvatno za 21 vek...no dobro, neki su juče sišli s čuke pa je za njih i ovo svemir...nemir

Le prof

pre 9 godina

Baš sam sutra mislio da dovedem dete (4 god.) u Zoo vrt, ali posle ovoga to mi više ne pada na pamet.
OK, povrede su bezazlene, novinari gladni vesati naduvali su stvar, ali..
Poseta vrtu nije safari već porodični izlazak gde ne sme biti upitna bezbednost posetilaca.
Neki kažu "samo je malo ogrebao". Dakle, ako ja prođem pored npr. obezbeđenog strelišta, pa me "samo okrzne metak", ništa strašno!?
Problem je što se u Srbiji većina stvari obavlja amaterski, ignorišu se procedure, izigravaju propisi, muva, kokošari, pa ako se desi, desi.
Na kraju će ovo dete ispasti krivo.
Jedini lek protiv ovakvih pojava je astronomska odšteta za pretrpljen strah i traume, makar i po cenu da vrt bude zatvoren. I odlazak mumificiranog Bojovića, ne toliko zbog ovog incidenta, već iz moralnih razloga. Blebećemo o EU standardima, pa evo, primenite ih sada!

Jahorina

pre 9 godina

Prostor je ograden žicom od posetilaca, tu se volonterka igrala sa vukom, bacala mu je lopticu i odjednom negde sa leđa dotrčala je ta devojčica. Vuk je naravno reagovao, da li zbog loptice ili ne znam čega i uhvatio je za jaknu. Roditelji su reagovali, nastala je dreka....", rekao je Bojović.

Despot Stefan

pre 9 godina

"Када би држава вратила ЗОО врту оно што је одузето после другог рата... Када би вратила власништво над више хектара земље у доњем граду, наш зоо врт би био убедљиво најбољи у Европи."

Srecom,to se dogodilo nije,niti ce,pa je Beogradska Tvrdjava arheoloski(istorijski) delom istrazena,cak ne ni vecim, a ozbiljna dela nasih najvecih strucnjaka za antiku i sr.vek su napisana za generacije koje dolaze.Molim za malo ozbiljniji pristup,ako vec govorimo o revitalizaciji prošlosti.Kalemegdan ne postoji jedan vek.Pozdrav...

Malitiis non est indulgendum

pre 9 godina

... Poseta vrtu nije safari već porodični izlazak gde ne sme biti upitna bezbednost posetilaca.
Neki kažu "samo je malo ogrebao". Dakle, ako ja prođem pored npr. obezbeđenog strelišta, pa me "samo okrzne metak", ništa strašno!? ...
(Le prof, 21. april 2014 23:32)

Od sveg blebetanja (divan izraz, koji ste Vi upotrebili), koje ste napisali, mislim da je ovo kljucno. Odgovor je tu, ali Vi imate svoje umisljaje i vizije!
Poseta vrta nije safari, ali zoo-vrt nije ni park. Zar nikada sa svojim detetom niste bili ni u jednom seoskom dvoristu, koje je puno DOMACIH zivotinja? Kako se tamo ponasate? Slobodno pustate dete da seta, po stali, kocini, da ide kod ovaca ili sarova koji ih cuva? Mozda tamo ne brinete ni o tome, da li petao, koji se slobodno seta po dvoristu, moze da skoci na lice Vaseg deteta? Ni seosko dvoriste nije safari, je l`?
Poredjenje sa strelistem i zalutalim metkom koji bi Vas okrznuo dok prolazite pored, dakle izvan strelista, izlisna je, jer vuk nije napao dete izvan vrta!
Zooloski vrt je mesto, gde se odvode deca u pratnji roditelja, ili nekog odraslog (staratelja, nastavnika) gde se deca upoznaju sa DIVLJIM zivotinjama, koje ne mogu viteti nigde drugo. To jeste OPASNO mesto, ako roditelji, odrasli koji su u pratnji dece, pomisle da su na porodicnom pikniku u dvoristu svoje vikendice!
Jedini lek protiv ovakvih pojava je reakcija Centra za soc. rad, koji bi ovakvim roditeljima oduzimala decu.
Blebećemo o EU standardima, pa evo, primenite ih sada!

bobo mk

pre 9 godina

Po komentarima botova možemo doći do zaključka da je dvogodišnja devojčica ničim izazvana maltretirala deset meseci staru vučicu. Prema tome predlažem strogu kaznu za devojčicu, a njene roditelje materijalno kazniti za neadekvatno domaće vaspitanje.

Zoki

pre 9 godina

@3x meri, jednom seci
Naprotiv, Zoo vrt je park! Životinje ne bi smele da imaju fizički kontakt sa posetiocima. Prvo je objavljeno da je vuk šetan u prostoru koji koriste posetiuoci, jer drugog prostora za šetnju nema. Sada se protura teza da je to bio poseban prostor? Kako je onda dvogodišnje dete moglo da uđe u zatvoren prostor gde se šetaju te "polupitome" životinje? Ako je prostor zaista zatvoren?

3x meri, jednom seci

pre 9 godina

(Zoki, 22. april 2014 01:23)
Ne, zoo vrt NIJE park, jer bi se onda tako i zvao: "Zoo PARK".
Jeste li ikada bili u zoo vrtu?
Znate li gde se dogodio incident?
DA, to JESTE odvojen prostor!
To nije kavez, gde niko od posetilaca, pa ni zalutalo dete, sve i da zeli, ne moze da udje, nego poseban, odvojen PROSTOR, gde su mlade zivotinje.
Umisljaj posetilaca da je to bezbedniji deo vrta, samo zato sto su tu mlade zivotinje, gde mogu da puste decu da se igraju sa zivotinjama, ipak je samo njihov umisljaj.
Nepoznavanje zakona, pa i prirodnih, da je i mladunce divlje zivotinje, dakle zveri, kakvo je i mladunce vuka, takodje zver, koje zahteva poseban oprez, za sebe i za decu koju smo doveli u vrt, kada primetimo da je zivotinja izvan kaveza, ne lisava nas odgovornosti! Odgovoran roditelj, cak i da dete od dve godine slobodno pored njega ide ulicom (parkom), kada naidje na prolaznika koji na povodcu vodi psa (a posebno bez povodca) iz preventivnih razloga, uvek hvata dete za ruku.
Kljucno je, da vuk NIJE BIO BEZ NADZORA!!!
Da li bi ovi nesavesni roditelji mislili da su u parku i pustili dete slobodno da trcka, cak i kada bi (luda) radnica na povodcu (ili bez) izvela mladunce krokodila, rekavsi mu: "Idi, pomazi Laleta."?
Ostajem kod svog pitanja:
A da policija saslusa i roditelje?
Culpa in inspiciendo!

igi

pre 9 godina

Onaj ko zivi u kraju oko zoo vrta zna kakva je to milina pogotovo svaki dan oko 6 kada se hrane vukovi i kada zavijanje pocne a o milim mirisima ne vredi govoriti, jednostavno na tom mestu koje je spomenik nije mesto zoloskom vrtu. O nesavesnosti Vuka Bojovica najbolje govore njegovi licni roditeljski "uspesi". Zreo je za smenu i sto se godina tice a i sto se ekcesa tice.

Bgd

pre 9 godina

@BEOgrađanin,
jesi ovo stvarno napisao ili se zezaš?! Nebriga roditelja zato što im je na dete skočilo mladunče vuka koje je vođeno na povocu u ZOO vrtu?! Kako je to nebriga roditelja? Šta je trebalo da uradi roditelj pa da svoje dete zaštiti u toj situaciji? Nije dete preskalo ogradu, guralo prst kroz rešetke ili žicu, niti je dete udaralo/maltretiralo neku životinju već su ljudi bili u poseti ZOO vrtu gde im je na malo dete skočio vuk koji po rečima uprave nije opasan.
Ako ja kao roditelj vidim da radnik ZOO vrta šeta mladunče vuka na povocu stazom kojom prolazim ja sa detetom prirodno je da očekujem da radnik zna šta radi i da uprava zna šta radi kada tako nešto organizuje dok ima posetioca. Ako u prolazu taj vuk skoči na moje dete ja kao roditelj ne mogu niti sam kriv što se to desilo!
Roditelji treba da tuže ZOO vrt iako ja nisam pristalica takvih metoda, ali to je jedini način da oni možda uopšte i budu kažnjeni jer su oni upravo krivi što nisu preduzete sve mere da ne dođe do ovakvog incidenta...

BEOgrađanin

pre 9 godina

Kako ovo zvuči senzacionlno! A stvarno se radi o ogrebotinama i, plašim se, pomalo nebrizi roditelja da puste decu bez kontrole... Razmislimo svi šta radimo!

Milan

pre 9 godina

Po zakonu, roditelji su duzni da vode racuna o deci, pogotovu o onoj koja su takoreci tek prohodala !
Gde su bili roditelji, da nisu mozda sedeli u nekom od restorana u ZOO vretu i uzivali u picu?
Najlakse je okriviti one koji rade u ZOO vrtu, a ni rec o neodgovornosti roditelja !
Kazna i to drasticna za roditelje, zbog njihove ne brige o sopstvenom detetu !

Ana

pre 9 godina

Kome jos pada na pamet da seta divlju zivotinju kroz zoo vrt u vreme posete? Sta je sldece? Setnja medveda i lavova? Vrlo neodgovorno. I sto je najgore - nije prvi put da se desi nesto slicno. Mislim da cu zaobilaziti zoo do daljnjeg.

tandaremandare

pre 9 godina

Koliko sam ja razumeo vuk je skocio na devojcicu s ledja. Ali kao i pas sto bi kad se igra. Nije bilo namere od strane zivotinje da je povredi ali nasi novinari su napravili od ovo vest kao da je vuk napao devojcicu kao plen.

vise volim decu

pre 9 godina

(koja, 21. april 2014 10:14)

Nije bilo ujeda, je li, pa nije bilo nista. A trauma deteta (znam vrlo dobro o cemu pricam) koju ce nositi jos neko vreme? A vuk i jare su isto, zar ne, biljojedi oba.
Na zapadu se okliznes u McDonaldsu na klizavim plocicama pa ih oderes, ovde te napadne zivotinja koji SETA VOLONTER u Zoo vrtu i kao nista. Strasno do cega smo dosli, vise razmisljamo o kucicima nego o deci, zato nam je ovako kako nam je.
Inace bar dva puta mesecno sam u Zoo vrtu kada je lepo vreme, posto zivim na par stotina metara dalje i imam unucice koje vodim, i mogu da kazem da je cudno da nema vise incidenata, obzirom na sve sta sam videla da rade.

bolt

pre 9 godina

najbolje je da vuk bojović stavi ljude u kaveze ,a da divlje životinje šetaju okolo...verovatno bi,u tom slučaju,ljudi bili zaštićeni......neverovatno je šta bojović sebi dopušta..najbolje bi mu bilo da ćuti......

Uh

pre 9 godina

Imala sam priliku da setam zoo vrtom i to u blizini radnice koja je setala vuka. On je vrlo prijateljski nastrojen ,ponasa se kao pas,naravno to je divlja zivotinja ,ali nije jos ni odrastao ,zato njega i setaju,a ostale ne. Verujem da nije hteo da napadne dete,nego da se poigra samo ,mozda ga nije trebala setati u blizini dece,ali i novinari preterase ,kada neko tamo ubije coveka ne dize se tolika fama. I kako vas nije sramota da pljujete Vuka,coveka zahvaljujuci kome ovaj vrt i lici na nesto,mrtav bolestan i kakve veze imaju njegova deca sa ovim ?Da tuzite zoo vrt,a nikako nemojte pomoci da bude lepsi,sigurniji. Idite po drugim evropskim gradovima ,necete bez 15 evra uci u pojedine.

zgrozena

pre 9 godina

@BEOgradjanin
neodgovorni roditelji, pokusavaju osamostaliti dete u hodu i trku, sram ih bilo, pustili dete da trcka po zoloskom vrtu- krajnja neodgovornost!

ovim kaninoljupcima kao da su isprali mozak, koji stavovi kada se govori o ljudskom i zubatom mladuncetu, zalosno i strasno!
ja moje dete necu pustiti da seta u ovom Zoo, nikako.

bobo mk

pre 9 godina

Napadati roditelje zato što je desetmesečni vuk skočio na njihovo dete je vrh licemerstva. Verovatno su roditelji bili pored svog deteta, ali šta su trebali da urade? Da nose puške sa ampulama za brzo uspajanje životinja?

Marko

pre 9 godina

Čitam ove komentare,vidim neke pluseve i minuse i po njima dolazim do zaključka da je dete krivo,strašno.Neverovatni komentari tipa,vuk se samo igrao,zoo vrt nije kriv,krivi su roditelji itd.I ja volim životinje ali nikad ne mogu da izjednačavam dete sa životinjama,zamislite da se to dogodilo upravo vašem detetu.Na kraju će tražiti od deteta da se izvini vuku.Strašno.

MM

pre 9 godina

Naravno da treba kazniti upravu. Šetaju vuka na povocu gde prolazi narod. Deca su naravno nemirna i roditelji ne mogu non stop voditi računa o njima bez sekunde predaha. Uostalom zašto postoje duple rešetke na kavezima opasnih životinja? Nisu ih izmislili slučajno. Drugo, po kom osnovu neko postaje volonter u zoo vrtu? Da li su to studenti Biološkog, Poljoprivrednog fakulteta ili samo neki koji su tu došli i prijavili se da provode vreme da im ne bude dosadno, a da pritom o naravi životinja malo znaju? No ne plašim se ja za Bojketa seniora, preživeo je on i peti oktobar i reverzibilni proces petog oktobra, čovek je mađija...

Nislija

pre 9 godina

Vise mi je muka od sve te zastite i brige nad decom, da li su isto tako brinilu i pre 100, 200 ili hiljadu godina. Od danasnje dece se prave beskicmenjaci i paraziti. Svi kazu malo dece a ja ne mogu da izadjem a da ne naletim na neku decu koju moram da pazim kada vozim bicikl, trcim, igram fudbal ili setam psa. Roditelji misle da ako imaju decu onda im je sve dozvoljeno i svi morajud a im se klanjaju, e pa mene briga za tudju decu ako roditelj seta decu po biciklistickoj stazi ja gazim tu im nije mesto, ako se dete dodje da mi bere zelene kajsije ja pustam psa na njega, u mom je dvoristu tu mu nije mesto. Sto ne podnosim decu...

brm

pre 9 godina

Koliko se ja secam taj vucko je vazda bio u setnji i dobrocudan je, cak su posetioci neretko imali prilike i da ga pomaze. Mozda je samo hteo da se igra pa je skocio od radosti na malo dete...

Saul Goodman

pre 9 godina

Kako je devojcica uspela da udje u ogradjeni deo? Opet ste odgovorni. Vuk Bojovic je zreo za penziju i ove njegove izjave su totalna nebuloza

Mik

pre 9 godina

Nepažnja volontera i odgovornost ZOO vrta. I tu nema velike priče. Vuk je ipak divlja životinja i premda su ovi iz vrta sasvim pitomi i naviknuti na ljude, nisu domaće kuce i nikada neće biti!

Pantelic A.

pre 9 godina

Doktor samo konstatuje povredu da li postoji i njenu tezinu po zdravlje pacijenta. Ove proizvoljne izjave Macure o kandzama na ledjima nisu primerene. Drugo nije to odrastao vuk od 60 kila vec mladunce staro nekoliko meseci koje ne predstavlja apsolutno nikakvu opasnost. Mozete da ga vucete za usi, rep da ga mazite ama sve sto vam padne na pamet i ono vam ne moze nista. Ista je situacija i sa mladuncima tigrova, puma, lavova, jaguara itd. Svugde u Svetu po ZOO vrtovima imate volontere koji mladunce nabrojanih zivotinja setaju i dozvoljavaju da ih posetioci dodiruju i maze. To je program i neka vrsta privikavanja tih zivotinja na ljude radi lakseg boravka u tim kavezima. Ovde su krivi roditelji sto tako malo dete nisu drzali u narucju posto zivotinja moze da poskoci radi igre isto kao i pas te da se dete povredi. Samo u zemlji Srbiji se za ovako nesto podnosi krivicna prijava za ugrozavanje sigurnosti i bila bi velika sramota da tuzilistvo uopste uzme tako nesto na razmatranje.

koja

pre 9 godina

Stene hoce da se igra sa drugim stencima, a ako je dete pojurio na njega....normalno je da skocilo na njega. Povrede su ogrebotina na ledjima,
sto znaci da ihe bilo ujeda. Verovatno noktima.

Mnogo se ovde pravi senzacija, umesto da se kaze istina. Kada je moj mali bio dve godine, igrao se medju jaricima u Zoloskom. Jedan, sa malim rogovima se okrenuo, i malo da povredio. Kukao je i on i ja, ali sta sad, da omrznem jare.

Naucite decu ako prilaze kerovima, uvek idu sa rukama ispod brade, a ne sa uzdignutim rukama pored ociju. Zivotinja je zivotinja.

cuj pitom je

pre 9 godina

ljudi, vuk je divlja zivotinja, nije pas i deca ne trebaju da ga diraju. kriva je uprava sto ovo dozvoljava, mogu da ga setaju posle radnog vremena, a ne za vreme. ne mogu da verujem kakve komentare sam procitala, dete je dete! vodite ga kuci kada je toliko pitom i drag!

Miša, Bgd

pre 9 godina

Ako uzmemo u obzir da dete ( Bogu hvala ) ima modrice i ogrebotinu, teško da ovde možemo da govorimo o napadu. Svi znamo kada pas napadne dete šta je u stanju i kakve posledice mogu da budu, o vuku da ne govorim. Mislim da mediji preuveličavaju sliku... ko zna, možda je neko ošacovao mesto direktora ZOO vrta?

Joca Zoolog Belosvetski

pre 9 godina

A kada cete prosetati Lavove i Tigrove. Oni su zeljni setnji pa ce nekog od vas uzgred da pojedu. Setnja divljuih zivivotinja nije poznata u civilizovanom svetu, niti je poznato da je lociranje ZOO Vrta u tvrdjavi nekadasnje moci dozvoljeno. Konacno je dolso vreme da se ovo svetsko ruglo preseli na najmanje deset kilometara od grada i tako obezbedi narod od potencijalnih opasnih zaraza.

iznogud

pre 9 godina

Da je hteo da naoadne dete bi bilo mrtvo, posto nije napao nego samo poskocio radi igre dete koje je manje je palo i ogrebalo se. Boze moj, to se desava i sa pitomim kucama isto pa nikom nista. Ovi sto dizu neku hajku i ne znam sta neka se malo zapitaju zasto su tako besni. Podrska zoo vrtu i Vuku i vuku :)

neki rak

pre 9 godina

@ tandaremandare

"Nije bilo namere od strane zivotinje da je povredi..."
Kako ti to leba ti mozes znati?!? Sa zivotinjama se nikad ne znam(osim ako su dresirane, pa ni tada nije 100%), sa divljim jos vise, a sa vukovima najvise ! Daj boze da su mediji preterali i da se vuk samo "igrao"..

juca

pre 9 godina

Iz teksta procitah da je bilo mladunce i verovatno je htelo da se igra , i mladunce Napuljskog Mastifa ili Doge moze iste povrede detetu da nanese. Ali vuk je ipak divlja zivotinja. Dokle igra sa zivotinjama, Neko je hteo da se pravi vazan. ZATVORITI SVE ZOO VRTOVE. Zivotinjama nije mesto tamo.

Rango

pre 9 godina

Vuka treba smijeniti, dosta je bilo vrijeme ga je pregazilo, a Zoo vrt iseliti na novu lokaciju na kojoj će životinje imati dovoljno prostora, pa neće biti potrebe da ih se seta uokolo. Malo gdje su danas tako mali kavezi kao u beogradskom Zoo vrtu - jadne životinje.

Zoran Pavlovic

pre 9 godina

Takvo mladunce tigra pre petnaest godina je i mene povredilo i isto tako su ,na moju prijavu,relativizovali to sto se meni desilo pricom kao nije ti nista ikao eto mladunce je i igra se-napomonjem da ga uopste nisam nicim izazvao nego me je ugrizao za nogu u trenutku kada ga je volonterka iza nasih ledja vodila na psecem povodcu.Neko ovakvom ponasanju treba da kaze dosta i naknadna pamet bas i nije nesto sto bi trebalo da bude ono sto bi svuda trebalo da bude zakon.

konfučije

pre 9 godina

Bio sam u više Zoo vrtova u Evropi, naravno i u Beogradu. Razlika u bezbednosti posetilaca je značajna. U Nemačkoj npr. ne postoji ni najmanja šansa da posetilac ostvari fizički kontakt sa nekom iz grupe opasnih zveri. Ograde su visoke 4-6 metara oko prostora gde su: lavovi, tigrovi, vukovi.... Deci je dostupan deo za igranje u kojem je smeštena velika igraonica i jarići koje mogu da maze. Videti vuka na povodcu nekog od volontera u vreme posete?!! To zvuči kao naučna fantastika. Tako da za događaj iz Bg Zoo vrta ne postoji ni najmanje opravdanje, niti izgovor. Ipak, kod nas je nacionalni sport žrtvu proglasiti krivcem i relativizovati nemar najgore vrste. Kao što je slučaj sada.

Nikola, Vračar

pre 9 godina

Beogradski ZOO vrt je jedan od najlepsih u evropi. Zivotinje se u njemu osecaju (koliko je to moguce) prijatno o cemu svedoci i masovna reprodukcija gotovo svih vrsta.
Vuk Bojovic... Mislim da je on jedan od retkih "pravih ljudi na pravom mestu" u ovoj državi. radi svoj posao fantastično........... U ostalom, setite se samo ZOO vrta pre Vuka Bojović i uporedite sa ovim što sada imamo.

Podrška Vuku Bojovići i ZOO vrtu.

igi

pre 9 godina

Kao prvo Bojovic laze, vuk je setan na otvorenom prostoru bebi zoo vrta, vuki ima 10 meseci i uopste nije mali, a najbitnije ja da je to VUK koga seta volonterka na povocu medju posetiocima i decom. Vuk je detetu skocio na ledja oborio je uhvatio zubima za jaknu i krenuo da cima.

rse

pre 9 godina

tuziti zoo vrt za parr miliona pa onda grad za par miliona podeliti par otkaza I to je to sledeci put ce dvaput da razmisle kad budu setali opasne zivotinje

seka64

pre 9 godina

Ono što roditelji ne shvataju je da je zoo-vrt mesto za edukaciju dece. Moje sam jako često vodila - jurila nas je ovca,nosio je zmiju oko vrata, hrčci bežali kroz žicu, rakun nam oteo kesicu slanih štapića....ali moje sada odraslo dete zna razliku izmedju domaće mačke i pantera. Mladi vuk nije izronio iz staze već su ga sigurno videli iz daljine - prema tome dete za ruku. To je zoo-vrt a ne igralište (a tu vam se deca mnogo češće i ogrebu i povrede pa ne dizete buku) Ovde je u pitanju samo novac.

Milan

pre 9 godina

Vuce, da li je volonterka vodila vuka na povocu ili mu je bacala lopticu? Aj se dogovori. I kako je prostor ogradjen ako se devojcica nasla u njemu?

Ma samo vas po dzepu treba, iz gaca izuti, samo tako cete sve bezbednosne mere podici na potreban nivo.

Mrki Medved

pre 9 godina

Nema tu neke velike nauke. Posetioci bilo kog zooloskog vrta NE SMEJU doci u bilo kakav fizicki kontakt sa divljim zivotinjama, bilo da su mladunci, bilo da su odrasle zivotinja. TACKA. Tu se sve zavrsava. Zooloski vrt je odgovoran sto je posetilac dosao u kontakt sa divljom zivotinjom. Nije devojcica razvalila bravu, odsekla katanac, pa je na taj nacin dosla u kontakt sa vukom, vec je obicnim hodanjem stigla do vuka. Problem je u tome sto se nemar ne kaznjava, a ovo je klasican primer nemara. Nema opravdanja.

Milan

pre 9 godina

"Zooloski vrt je odgovoran sto je posetilac dosao u kontakt sa divljom zivotinjom."(Mrki Medved, 21. april 2014 12:51) Da, zoološki vrt će da čuva decu umesto roditelja.Polovina roditelja sa malom decom se ponašaju u zoološkom vrtu kao da su izveli dete u park, i to onaj deo parka koji je ograđen za decu.(A., 21. april 2014 13:34)

Da, doslo neko cudno vreme pa posetioci ocekuju da su zivotinje iza ograde. Pa bi jos i da ne nose decu svo vreme po zooloskom, nego bi da ih ponekad i spuste dole. Svasta.

miki

pre 9 godina

Ovaj zooloski vrt je gradjen po principima od pre 50 g. Nije mu mesto u sred grada, zivotinje nemaju prostora a obezbedjenje nije onako kako bi trebalo da bude. Ovo nije prvo vec jedan u nizu incidenata a bojim se ni poslednji. Kritike da tu rade dobrivoljci nisu na mestu jer bez njih vrta ne bi ni bilo. Premestite vrt u drugi kraj grada gde ima.mesta i mogucnosti da se svi uslovi ispune jer ova lokacija je jednostavno premala sto se tice bezbednosti i humanosti.

ELI

pre 9 godina

Zivotinje u kavez! Prvi put cujem da se opasne zivotinje i mi posetioci u isto vreme setamo u predvidjenom prostoru za nas posegioce. Sve jedno sto se radi o mladuncetu, nisu bezopasne. NEKA PREDVIDE JEDAN NERADAN DAN ZA POSETE PA NEKA IH SETAJU. Zamislite da se to dogodilo dok je neka vaspitacica ili uciteljica setala nasu decu. Ko bi koga optuzivao.

kej

pre 9 godina

@BEOgrađanin i @Milan

Vi, verovatno, nemate dece i nemate predstavu o tome šta znači odgovorno i savesno vaspitanje dece kada tako pričate o neodgovornosti roditelja!!!! jel roditelji svoju decu na povocu treba da vode da bi bila bezbedna u zoo vrtu ili na ulici?!!! da li ste svesni i da je za najopsesivnije roditelje sekund dovoljan da se dete izmakne i da mu se desi nešto nepredvidivo?!!
ova vest je možda predimenzionirana da skrene pažnju sa tekućih državnih tegoba, a verujem da su radnici zoo vrta vodili računa i da su šetali vuka u nameri da razvesele decu, a ne da ih povrede, ali po principu objektivne odgovornosti zoo vrt prosto mora da odgovara za nastalu povredu, ukoliko se utvrdi da volonter nije kriv!!!! to je prosto pravno pitanje, a ne pitanje upravljanja zoo vrtom, u ovom slučaju!!! a usput nek uprava razmišlja i vaga šta im se vise isplati!

zeljka

pre 9 godina

Taj zoo vrt trebalo je odavno izmestiti na prostor gde bi se napravio adekvatan sa standardima koji se primenjuju u svetu. Bg zoo vrt je zatvor. Da je zakona i drzave ovaj bi bio zatvoren i oduzete mu sve dozvole. Idite do Palica da vidite kako se stalno radi i unapredjuje i investira a na korist zivotinjama i posetiocima.

onako

pre 9 godina

direktorova kvapifikacija za tu poziciju je koja? volonter je koje struke? koje iskustvo poseduje sa zivotinjama da mu je dozvoljeno samostalno sa njima radi medju publikom?
svi ste učili kod polaganja za vozacki da kod školi i igrališta je za ocekivati da deca istrce na kolovoz. postoje i znakovi. to je predvidivo jer su deca nepredvidiva. a zoo ako i nije igraliste ono je puno dece. ergo, ako neko ne zna da su deca i zivotinje u svojim reakcijama nepredvidivi onda treba da se bavi npr. vajarstvom ili slikarstvom gde nema nepredvidivih stvari.

my way

pre 9 godina

100% sigurnosti nema ni kad se sedi u fotelji u stanu. Beo Zoo vrt treba da se nagodi i naknadi ljudima stetu i to je to. Kakva krivicna dela i stavljanje na stub srama, ajte molim vas.

morphine

pre 9 godina

opet rade botovi...izgleda da ih je baš pogodilo što je ovaj pozvan na ispitivanje...a da je jedan od najlepših u evropi zoo vrtova...eh, sankcije su učinile svoje...unazadile nas za sto godina...životinje u bgd zoo vrtu imaju najmanje prostora, skučene, uplašene, zatvor...totalno neadekvatno za 21 vek...no dobro, neki su juče sišli s čuke pa je za njih i ovo svemir...nemir

Nik Sloter

pre 9 godina

@Nenad Mnoge žute i ostale ba... bi smenili Vuka Bojovića ali ni jedan direktor ZOO vrta nije toliko uradio za ovaj kao Bojović.Da su "žuti" preuzeli ovu instituciju (ne daj Bože),deca bi ove životinje gledala na slikama, jel bi sve kao i ostalo POKRALI. (Mikica, 21. april 2014 08:28)
Za nekoga ko je stigao i unuke da ima krajnje nekorektno i ostrašćeno protiv “žutih” pišete kao neki aktivista klinac.
A istina je potpuno drugačija, jer je upravo Dr.Djilas razrešio problem daljeg opstanka ZOO vrta kada je Bojović, kao nekakav Toma Nikolić (danas predsednik Srbije) štrajkovao gladju i pravio cirkus pred novinarima. Grad Beograd JESTE “preuzeo” ZOO pružio je svaku pomoć V.Bojoviću, urbanistički, planski pa i finansijski. Tako da...
Što se tiče konkretnog dogadjaja, ne možete negirati da juče popodne ne beše vreme za bilo kakvo "dresiranje i socijalizaciju životinja" u vreme gužve u vrtu, pogotovu da to čini volonter koji formalno pravno nema nikakav stepen odgovornosti za ono što radi. Ima je UPRAVA vrta i naravno odgovorno lice, a to je V.Bojović. Nikakvo umanjivanje incidenta od strane V.B. danas ujutru na TV ne može negirati ove činjenice.O necivilizacijskom načinu držanja životinja u ZOO Bgd-a može se voditi duga rasprava ali to je druga tema.

A.

pre 9 godina

"Zooloski vrt je odgovoran sto je posetilac dosao u kontakt sa divljom zivotinjom."
(Mrki Medved, 21. april 2014 12:51)

Da, zoološki vrt će da čuva decu umesto roditelja.
Polovina roditelja sa malom decom se ponašaju u zoološkom vrtu kao da su izveli dete u park, i to onaj deo parka koji je ograđen za decu.

Реално

pre 9 godina

Хвала небесима што нам Вук Бојовић води зоолошки врт...што врт није постао партијски плен............. Врт нам је леп и продуктиван...
А замислите на шта би личио да га воде неки Антићи. Шапићи, Мали.......... и слични послушници?

Milan

pre 9 godina

Mislim da se komentarise skroz pogrešno. Ovo su neki jedva docekali, bez obzira sto se radi, na svu srecu o maloj povredi, ako tako mozemo da kazemo.
Po meni, uskoro ce se pokrenuti pitanje lokacije zoo vrta.... Zato ovolika pompa.

NS

pre 9 godina

Na redovno i svaku temu ovaj narod ima pogresnu reakciju: na strani smo Putina, na strani vuka... ne znam ko ili sta nas je napravilo takvim ali jedno je sigurno: nismo ni za sta!

albatros

pre 9 godina

Da kojim slučajem ne postoje zoološki vrtovi i botaničke bašte, KOLIKO životinjskih i biqnih vrsta više ne bi postojalo na našoj planeti?
Tačno - to je neprirodno okruženje ali je u mnogo slučajeva jedino moguće rešenje da se posledice naše, ljudske nemarnosti i alavosti ipak ne završe fatalno t.j. istrebljenjem.
Takođe bih naglasio da Vuk Bojović, po mom skromnom mišljenju, izuzetno dobro vodi beogradski zoološki vrt.

uf u know what i mean ^^

pre 9 godina

Pitam se da li je pola vas uopste procitalo da je volonterka bila sa vukom u ogradjenom prostoru. A i ko jos pusta dete da trci samo po zoo vrtu jos od onog incidenta kad je decak turio prste gde ne treba.

genije

pre 9 godina

Pa tog stenca mozete maziti... A uostalom lepo pise da u tom trenutku nije bio u setnji vec u onom malom ogradjenom prostoru u bebi zoo, tako da ne znam zasto pricate o setnji...

Zex

pre 9 godina

Recimo, sledeća situacija, pustim dete u park. Iz žbunja izmili zmija, i ne daj Bože, ugrize dete. Ko je kriv ? Dete, zmija, roditelji ili gradska uprava ?

tvrdjava

pre 9 godina

Isto tako je moglo da se povredi bilo gde u parku na kalemegdanu gde su zidine neobezbedjene za malu decu, pa ih opet dovode. Zoo je odlicno vodjen tokom teskih perioda, a sada bi treblo da dobije finansije da se unapredi. Mislim da nije opravdano sto se ovako provlaci kroz medije.

moj hobi

pre 9 godina

Znaci, otok i modrica su nastali zbog pada, a ogrebotina od vuka. Ako vuk nekoga napadne on to nikad nece uraditi kandzama vec ocnjacima pa za gusu, zubima. Sto znaci da nije imao nameru da povredi dete, vec da se sa njom igra.

sare

pre 9 godina

Izgleda da je dete prišlo vuku koji je bio na povocu i onda je došlo do reakcije od strane životinje, pod jedan krivi su nemarni roditelji koji ne brinu o deci kao da su u obdaništu a ne u ZOO vrtu pa ih puštaju da prilaze životinjama pod dva koliko smo imali slučajeva nasrtanja pit bul terijera i sličnih teritorijalnih pasa na decu sa mnogo težim posledicama tako da se mnogo prašine diglo u medijima samo zato što je "zli"vuk u pitanju. Pravo je čudo kako i jedna životinja može da opstane pored čoveka ovakvog kakav jeste.

Растко

pre 9 godina

@opet rade botovi...izgleda da ih je baš pogodilo što je ovaj pozvan na ispitivanje...a da je jedan od najlepših u evropi zoo vrtova...eh, sankcije su učinile svoje...unazadile nas za sto godina...životinje u bgd zoo vrtu imaju najmanje prostora, skučene, uplašene, zatvor...totalno neadekvatno za 21 vek...no dobro, neki su juče sišli s čuke pa je za njih i ovo svemir...nemir
(morphine, 21. april 2014 15:24)

Да ли се случајно сећаш ЗОО врта пре доласка Вука Бојовића или си тек изашао из пубертета?
У осталом на Б92 је ишао серијал који је о врту правио (мислим) ББЦ у коме се наш ЗОО врт веома високо рангира.

Или треба априори пљунути по свему што је наше укључујући и људе који одлично раде свој посао?

homemaster

pre 9 godina

ovo nema veze sa zivotom, prvo vuk od 5 meseci nije -zver, drugo posto je uglavnom bio sa volonterkom socijalizovaniji je od vecine opasnih pasa sa ulice, dete od nepunih 2 godine netreba bas samo da trckara po zoo vrtu, a i kakva su danasnja deca govori dovoljno to sto pre svake emisije pise da to netreba da pokusavaju kod kuce !

Le prof

pre 9 godina

Baš sam sutra mislio da dovedem dete (4 god.) u Zoo vrt, ali posle ovoga to mi više ne pada na pamet.
OK, povrede su bezazlene, novinari gladni vesati naduvali su stvar, ali..
Poseta vrtu nije safari već porodični izlazak gde ne sme biti upitna bezbednost posetilaca.
Neki kažu "samo je malo ogrebao". Dakle, ako ja prođem pored npr. obezbeđenog strelišta, pa me "samo okrzne metak", ništa strašno!?
Problem je što se u Srbiji većina stvari obavlja amaterski, ignorišu se procedure, izigravaju propisi, muva, kokošari, pa ako se desi, desi.
Na kraju će ovo dete ispasti krivo.
Jedini lek protiv ovakvih pojava je astronomska odšteta za pretrpljen strah i traume, makar i po cenu da vrt bude zatvoren. I odlazak mumificiranog Bojovića, ne toliko zbog ovog incidenta, već iz moralnih razloga. Blebećemo o EU standardima, pa evo, primenite ih sada!

pijaca

pre 9 godina

ljudi u Zoo vrtu su zivotinje, ne znam sta je cudno sto je bio i vuk. nego posetioci treba da se pridrzavaju procedura, obzirom da je ovo dijete od 2god odgovornost snose roditelji

3x meri, jednom seci

pre 9 godina

Koliko god bilo nezahvalno,postavljati pitanja,kada jedno dete svakako jeste povredjeno,na mestu gde to nikako nije smelo da se dogodi,ipak, pitacu:
Ko su roditelji povredjenog deteta?
To bi bilo interesantno znati, jer je potpuno suludo, da policija saslusava direktora, ako je prethodno policija vec ucinila uvidjaj.To bi trebalo da znaci, da u upravi zoo vrta ima propusta i odgovornosti direktora,ali tada,direktora je trebalo privesti i zadrzati 48 sati,a ne "saslusati". Na koje okolnosti?
Ovaj slucaj u zoo vrtu je samo jos jedan od nesrecnih slucajeva, gde nepredvidiva cud zveri (u ovom slucaju vuka) u kombinaciji sa nepaznjom roditelja,dovodi do povrede deteta.Pustiti dete od nepune dve godine, da slobodno trckara bez nadzora odraslih,u delu zoo vrta gde se polu-pitome zveri slobodno krecu,nije slucaj za policiju.
Kogod je bio u tom delu zoo vrta zna, da tamo slobodno trckaraju i kozice, koje su takodje divlje zivotinje. Zamislimo, da se jedna od tih kozica, zatrcala na dvogodisnje dete, udarila glavom (sto koze i inace rade) oborila ga i povredila (npr. razbilo glavu). Da li bi i tada policija saslusavala direktora, ili bi kao u Danskoj, ceremonionalno iz prisustvo dece, prvo ustrelilo kozicu, a zatim rasklatilo i bacilo lavovima?
A da policija saslusa roditelje??

Da je volenterka videla detence koje tuda trci bez roditelja:
- da li bi vuk uspeo da otci od nje,
- da li bi, uopste, vuk prepoznao nesto malo sto trcka, kao svoju igracku?

Zoo vrt nije park!

kraja

pre 9 godina

...kako je lako biti galantan i pametan kad je tudje dete u pitanju...
...jos samo da resimo ko laze...
...da li je vuk setan pored posetilaca ili se devojka "igrala sa njim u zatvorenom porostoru"...
...ko laze, zna zasto laze...

milan

pre 9 godina

Ne bih da branim ili napadam ali činjenica je da neki roditelji slabo paze svoju decu pogotovo u zoo vrtu, pa nije to kućno dvorište ali sa druge strane kad platiš kartu za zoo vrt platiš je da bi gledao životinje, a ne da te napadaju ili ne daj bože povrede.

ренџер

pre 9 godina

Када би држава вратила ЗОО врту оно што је одузето после другог рата... Када би вратила власништво над више хектара земље у доњем граду, наш зоо врт би био убедљиво најбољи у Европи.
Вук Бојовић фантастично води врт, животиње се масовно размоножавају (доказ да је животињама пријатно), чисто, уредно, сређено.

наравно, не ЗОО вртови никада не могу да земене природно окружење животињама али размислите колико животињских врста не би уопште постојало да нема ЗОО вртова?
Људи су довели до истребљења многих врста.... али барем помозимо и људима који неке врсте одржавају у животу на нашој заједничкој планети а један од тих људи је и Вук Бојовић.

Njego

pre 9 godina

U ciriskom zoo vrtu takodje pustaju mladunce životinja da se igraju sa ljudima. Ali, u za to odredjeno vreme i na ogranicenom prostoru, uz upozorenje. Pa, ko voli, nek izvoli!
Ovde se novinari nisu potrudili ni malo da saznaju vise informacija, pa ne znamo ni gde ni kako se ovo dogodilo pa ne mozemo ni da sudimo. Ja ne znam ko je kriv.

Jahorina

pre 9 godina

Prostor je ograden žicom od posetilaca, tu se volonterka igrala sa vukom, bacala mu je lopticu i odjednom negde sa leđa dotrčala je ta devojčica. Vuk je naravno reagovao, da li zbog loptice ili ne znam čega i uhvatio je za jaknu. Roditelji su reagovali, nastala je dreka....", rekao je Bojović.

md

pre 9 godina

Ne razumem zašto se direktor Zoo-vrta smatra odgovornim zbog ovoga. Kad je bila afera testovi za malu maturu, jedina odgovorna je bila radnica koja je iznela testove, direktor Službenog glasnika - mirisav kao ruža! Nema li to veze sa partijskom pripadnošću ovog ili onog direktora?

Komša

pre 9 godina

Trčkara tako dobroćudni i veseli vuk šumom,kad odjednom iz nje iskoči Crvenkapa i napade ga s ledja ... Da ne dužim,za sve je kriva mama jer je pustila Crvenkapu kod bake bez povodca.
Šalu na stranu,ima sad svega.Obično institucije pokušavaju da prkriju nemio dogadjaj ili da ga predstave što bezazlenijim (škole prednjače u tome kad dodje do vršnjačkog nasilja).Sa druge strane ima dežurnih hejtera koji stvar predstavljaju kao najcrnju moguću.
Hvala bogu da je dete prošlo bez težih fizičkih povreda.Možda bi mogla da se ispegla stvar tako da mala dobije besplatan ulaz (uz pratioca) kako ne bi vukla traume - strah od životinja.Naravno, uprava vrta da izvuče pouku i pooštri kontrolu.
Znam da je lako pričati kad nisi ti taj koji je oštećen,ali polazim od toga da nije lepo ni dolivati ulje na vatru.

Alcale

pre 9 godina

@Bgd
da si procitao izvestaj bilo bi ti jasbno ali nisi.
I ja imam 4 dece i vodim ih u zoo vrt i vodicu ih i dalje, jer sam procitao.
Ali u nasoj je naravi kao vuka da napada, da odmah poverujemo senzionalizmu koji nasi novinari obozavaju!
Potpuno je nebitno dali je nebriga roditelja, ja da vodim dete i da ono dodje do zivotinje nebi se ljutio na zivotinju niti na bilo koga drugog samo bi bio zahvalan da detetu nije nista!

ELI

pre 9 godina

Procitali smo OGRADJENOM PROSTORU ali kako ogradjenom ivicnjakom. Bas je dete od 2 godine moglo da preskoci zicanu ogradu. za one sto prozivaju da li smo sve DOBRO procitali.

Maksimilijan

pre 9 godina

Bio sam u Zoo vrtu u trenutku kad je ova volonterka setala tog vuka. Popricao sam malo sa volonterkom i krenuo da pomazim vuka, a on se uplasio i sakrio iza volonterke. Bas se bio uplasio, samo mu je glava virila iza volonterkinih nogu. Tad mi je bilo jasno zasto ga seta na povocu kroz zoo vrt i prosto mi je neverovatno da je taj blentavi vuk napao nekog. Medjutim, ocigledno je da se to desilo... Cudna su ljudi stvorenja...

ma nije valjda

pre 9 godina

kako je dete od manje od dve godine moglo da useta u zicom ogradjeni prostor u kome volonteri setaju zivotinje?! dete se tu "nekako naslo". Svasta. Problem je sto se kod nas sve improvizuje pa cak i mere bezbednosti...

nisam ja, ja je

pre 9 godina

Pitam se da li je pola vas uopste procitalo da je volonterka bila sa vukom u ogradjenom prostoru. A i ko jos pusta dete da trci samo po zoo vrtu jos od onog incidenta kad je decak turio prste gde ne treba. (uf u know what i mean ^^, 21. april 2014 12:43)

A ja se pitam - ako je prostor ogradjen, otkud dete u njemu? Taman sam vec bio poceo da se preispitujem, da razmatram je li vest predimanzionirana i koliko, a onda mi je upravnik Vrta, ovim objasnjenjem, presekao sve dileme. I dalje ne znam sta se zaista dogodilo, i dalje mi se vaga ljulja na grbavom terenu... deca, zivotinje, zivotinjski mladunci... volonteri, roditelji... sta se sme, sta se ne sme... opasno, bezopasno (za Vas, a za dvogodisnje dete?)... igra, edukacija... strucnost, odgovornost, predostroznost, socijalizacija... (novinari su, svejedno, lose odradili posao), ali, ako prihvatimo "verziju odbrane", nema sumnje ko je kriv. U ovom slucaju (odgovore na ostala pitanja potrazite nakon sledeceg incidenta). Zasto "ogradjeni prostor" nije ogradjen?

Despot Stefan

pre 9 godina

"Када би држава вратила ЗОО врту оно што је одузето после другог рата... Када би вратила власништво над више хектара земље у доњем граду, наш зоо врт би био убедљиво најбољи у Европи."

Srecom,to se dogodilo nije,niti ce,pa je Beogradska Tvrdjava arheoloski(istorijski) delom istrazena,cak ne ni vecim, a ozbiljna dela nasih najvecih strucnjaka za antiku i sr.vek su napisana za generacije koje dolaze.Molim za malo ozbiljniji pristup,ako vec govorimo o revitalizaciji prošlosti.Kalemegdan ne postoji jedan vek.Pozdrav...

fen

pre 9 godina

Juce je bila prica da je volonterka setala Vuka na povodcu. Danas Vuk Bojovic kaze da je bila sa vukom u ogradjenom prostoru i da je dete tu nekako uslo. Jos uvek ne znamo sta je prava istina pa mislim da su komentari koji osudjuju sa jedne strane upravu vrta, sa druge strane roditelje malo preuranjeni. Sacekajmo da vidimo sta je stvarno istina pa onda iznesimo svoj sud.

A.

pre 9 godina

"Da, doslo neko cudno vreme pa posetioci ocekuju da su zivotinje iza ograde. Pa bi jos i da ne nose decu svo vreme po zooloskom, nego bi da ih ponekad i spuste dole. Svasta.
(Milan, 21. april 2014 14:04)

Mnogo puta sam bila u Beo Zoovrtu. Kao dete i sa svojom decom. I mnogo puta sam strepela za tuđu decu. Jer neki roditelji slikaju životinje i okreću leđa svojoj deci.
Roditelj u Zoološkom vrtu mora da bude čuvar detetu, a ne da se ponaša kao da je sam otišao.

dejan

pre 9 godina

da vodim sa sobom dete ne bi mu prislo nista, pa I lav da je u pitanju. Podjednaka odgovornost I vrta I roditelja. U vrtu sam jednom video kako malo dete sedi na ivici ograde sa nilskim konjem, a roditelji su se smejali.... Nisu deca za svakog....

Jadno može biti samo jadno

pre 9 godina

Ej Vuce Vuce Bojoviću gotov si. Jedna bezazlena igra mladunceta ima da se poteže danima po "nezavisnim" medijima dok te ne uklone.

puno predloga, malo para

pre 9 godina

Steta bi bilo izmestiti zoo iz centra da bi se tu sagradio nekakav restoran. Trebalo bi sagraditi jos jedan vrt, gde ce zivotinje biti slobodnije i imati prostora da trce, a ovaj u gradu zadrzati za manji broj izlozbenih primeraka. Ali za to su potrebne finansije.

Jimbo Jones

pre 9 godina

Nisu poznate sve pojedinosti u vezi ovog događaja,koliki je zapravo taj vuk,na koji način je napao dijete,ako ga je napao ili je samo skočio na njega u igri,gdje su bili roditelji,pa je teško biti 100% objektivan i reći da je neko isključivi krivac za taj događaj.Vjerovatno ima od svega pomalo.U svakom slučaju preventiva i bezbjednost moraju biti na prvom mjestu i ovo može biti velika opomena koja je na svu sreću prošla,nadam se,bez velikih posljedica.

Nikola, Vracar

pre 9 godina

@Srecom,to se dogodilo nije,niti ce,pa je Beogradska Tvrdjava arheoloski(istorijski) delom istrazena,cak ne ni vecim, a ozbiljna dela nasih najvecih strucnjaka za antiku i sr.vek su napisana za generacije koje dolaze.Molim za malo ozbiljniji pristup,ako vec govorimo o revitalizaciji prošlosti.Kalemegdan ne postoji jedan vek.Pozdrav...
(Despot Stefan, 21. april 2014 15:22)


...A opste je poznato da na arheoloskim nalazistima treba otvarati kafane (kalemegdanska terasa, basta kod Cvijete Zuzoric....), kafice, kosarkaske terene itd. kao sto je sada slucaj u BGD-u.......
Da li i za ugostiteljstvo "kalemegdan ne postoji jedan vek"?

Malitiis non est indulgendum

pre 9 godina

... Poseta vrtu nije safari već porodični izlazak gde ne sme biti upitna bezbednost posetilaca.
Neki kažu "samo je malo ogrebao". Dakle, ako ja prođem pored npr. obezbeđenog strelišta, pa me "samo okrzne metak", ništa strašno!? ...
(Le prof, 21. april 2014 23:32)

Od sveg blebetanja (divan izraz, koji ste Vi upotrebili), koje ste napisali, mislim da je ovo kljucno. Odgovor je tu, ali Vi imate svoje umisljaje i vizije!
Poseta vrta nije safari, ali zoo-vrt nije ni park. Zar nikada sa svojim detetom niste bili ni u jednom seoskom dvoristu, koje je puno DOMACIH zivotinja? Kako se tamo ponasate? Slobodno pustate dete da seta, po stali, kocini, da ide kod ovaca ili sarova koji ih cuva? Mozda tamo ne brinete ni o tome, da li petao, koji se slobodno seta po dvoristu, moze da skoci na lice Vaseg deteta? Ni seosko dvoriste nije safari, je l`?
Poredjenje sa strelistem i zalutalim metkom koji bi Vas okrznuo dok prolazite pored, dakle izvan strelista, izlisna je, jer vuk nije napao dete izvan vrta!
Zooloski vrt je mesto, gde se odvode deca u pratnji roditelja, ili nekog odraslog (staratelja, nastavnika) gde se deca upoznaju sa DIVLJIM zivotinjama, koje ne mogu viteti nigde drugo. To jeste OPASNO mesto, ako roditelji, odrasli koji su u pratnji dece, pomisle da su na porodicnom pikniku u dvoristu svoje vikendice!
Jedini lek protiv ovakvih pojava je reakcija Centra za soc. rad, koji bi ovakvim roditeljima oduzimala decu.
Blebećemo o EU standardima, pa evo, primenite ih sada!

Zoki

pre 9 godina

@3x meri, jednom seci
Naprotiv, Zoo vrt je park! Životinje ne bi smele da imaju fizički kontakt sa posetiocima. Prvo je objavljeno da je vuk šetan u prostoru koji koriste posetiuoci, jer drugog prostora za šetnju nema. Sada se protura teza da je to bio poseban prostor? Kako je onda dvogodišnje dete moglo da uđe u zatvoren prostor gde se šetaju te "polupitome" životinje? Ako je prostor zaista zatvoren?

Zoki

pre 9 godina

Ključno je pitanje da li je vuk šetan u prostoru koji je otvoren za posetioce, u vreme kada su posetioci bili tamo?
Ukoliko nije, ukoliko je to bio neki odvojen prostor, onda treba videti kako je došlo do toga da se dete nađe u tom prostoru i dalje ispitati slučaj.
Ukoliko je vuk šetan na prostoru koji je otvoren za posetioce, u vreme dok je ZOO otvoren za posetioce - onda nema o čemu da se raspravlja, jer za tako nešto jednostavno nema opravdanja.

bobo mk

pre 9 godina

Po komentarima botova možemo doći do zaključka da je dvogodišnja devojčica ničim izazvana maltretirala deset meseci staru vučicu. Prema tome predlažem strogu kaznu za devojčicu, a njene roditelje materijalno kazniti za neadekvatno domaće vaspitanje.

3x meri, jednom seci

pre 9 godina

(Zoki, 22. april 2014 01:23)
Ne, zoo vrt NIJE park, jer bi se onda tako i zvao: "Zoo PARK".
Jeste li ikada bili u zoo vrtu?
Znate li gde se dogodio incident?
DA, to JESTE odvojen prostor!
To nije kavez, gde niko od posetilaca, pa ni zalutalo dete, sve i da zeli, ne moze da udje, nego poseban, odvojen PROSTOR, gde su mlade zivotinje.
Umisljaj posetilaca da je to bezbedniji deo vrta, samo zato sto su tu mlade zivotinje, gde mogu da puste decu da se igraju sa zivotinjama, ipak je samo njihov umisljaj.
Nepoznavanje zakona, pa i prirodnih, da je i mladunce divlje zivotinje, dakle zveri, kakvo je i mladunce vuka, takodje zver, koje zahteva poseban oprez, za sebe i za decu koju smo doveli u vrt, kada primetimo da je zivotinja izvan kaveza, ne lisava nas odgovornosti! Odgovoran roditelj, cak i da dete od dve godine slobodno pored njega ide ulicom (parkom), kada naidje na prolaznika koji na povodcu vodi psa (a posebno bez povodca) iz preventivnih razloga, uvek hvata dete za ruku.
Kljucno je, da vuk NIJE BIO BEZ NADZORA!!!
Da li bi ovi nesavesni roditelji mislili da su u parku i pustili dete slobodno da trcka, cak i kada bi (luda) radnica na povodcu (ili bez) izvela mladunce krokodila, rekavsi mu: "Idi, pomazi Laleta."?
Ostajem kod svog pitanja:
A da policija saslusa i roditelje?
Culpa in inspiciendo!