Četvrtak, 03.04.2014.

09:24

Veliki rat u Zagrebu: glad i siromaštvo

Izvor: Siniša Bogdaniæ, Dojèe vele

Veliki rat u Zagrebu: glad i siromaštvo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Aca

pre 10 godina

Citajuci tadasnje arhive i stampu jasno je da su se Hrvati pozrtvovano i predano borili za Austro-Ugaesku vodjeni kao i uvek religioznom mrznjom prema istoku.

zs

pre 10 godina

I ja sam iz Vojvodine. Moj pradeda je bio mobilisan u AU vojsku i rat je proveo u Galiciji. Nije otisao zato sto je zeleo, nego nije imao mnogo izbora.

Licanin

pre 10 godina

Srbi iz hrvatske su se mahom borili za svoju maticu .Oni su se nazivali solunski dobrovoljci .Posle rata dobijali su kao nagradu za ratne zasluge austrougarske napustene posede u Slavoniji i Vojvodini .Solunski dobrovoljci, mahom Ličani, Hercegovci i Crnogorci,dobili su nešto obradive zemlje, da bi, u naredne dve decenije, sami podigli 32 potpuno nova naselja poput Malog Beograda, Mišićeva, Rastine, Karađorđeva, Vojvode Zimonjića, Alekse Šantića, Bačkog Sokolca.
Jedna od prvih Hortijevih naredbi u aprilu 1941. bilo je uskraćivanje državljanstva svima koji u Bačkoj nisu živeli pre 31. oktobra 1918. i proterivanje porodica solunskih dobrovoljaca.

Milica 94

pre 10 godina

Ne vidim zašto ovolika pljuvačina zbog ovog teksta... Hrvati se jesu borili na strani Austro-Ugarske, ali samo zato što su morali... A da je bila takva situacija u Zagrebu, bila je, svaki rat donosi glad, bolest i razaranje... U svakom slučaju, pročitajte knjigu od Leftena Stavrijanosa Balkan... Tu ćete pročitati da je više hiljada Hrvata prešlo u Srbiju, kako u Balkanskim ratovima, tako i u I svetskom ratu da se bori na strani Srbije... Ovo govorim objektivno, nikako da odbranim Hrvate, ili da nipodaštavam doprinose i gubitke Srbije u Velikom ratu...

Vladimir

pre 10 godina

(Nebo, 4. april 2014 19:59)
Stanislav Krakov (korisno je pročitati i njegovu knjigu "Plamen četništva" , nema veze sa Čičom, naravno ;) )

Nebo

pre 10 godina

Imate knjigu koja je bila dugo zabranjena, a napisao je Poljak po ocu a po majci Srbin,srpski oficir, Aleksandar Krakov. Jedan od 1300 kaplara. Knjiga se zove: Život čoveka na Balkanu. Ne treba ništa bolje da bi ste sagledali pravo stanje iz ugla čoveka koji je sve lično prošao i doživeo. Tada mladi oficir opisao je sve strahote rata i šta se sve dešavalo u tom periodu od okupacije do oslobodjenja. Ko ništa ne zna o prvom svetskom ratu neka nadje i pročita ovu knjigu. Mnoge stvari će vam biti jasnije

josef i.

pre 10 godina

ej, alo kad citam neke komentare, nis ne ispada da bi hrvati propatili vise ili tako nesto nego je to serija o velikom ratu u raznim zemljama, pa je sad pisalo kak je bilo u zagrebu. koji je to pavlovljev refleks kad se spomenu hrvati da to mara biti nesto protiv srba. zamjeni zagreb za košice ili palermo pa isto ti nece padat na pamet nakon citanja: ha ispada da su propatili više od nas! pa nije to komparativna studija nego clanak o prilikama u jednom gradu...

Simon

pre 10 godina

Nikakav rat nije ni jednom narodu dobar. Ne sumnjam da je bilo neprijatno i u Zagrebu i celoj današnjoj Hrvatskoj. Bilo je tako sigurno i u današnjoj Nemačkoj, Mađarskoj, Češkoj... ali svi su se nekako, lakše ili teže oporavili. Srbija, sa svojih 28% mrtvih od ukupnog broja stanovništva, nije nikada.

Slučajniprolaznik

pre 10 godina

Licemerje je dostiglo novi vrhunac, kako je tekst bezazleno počeo dok su "muškarci" bili na frontu....a šta su radili na frontu? "Igrali sah i domine" sa srpskim civilima?
Čuš, u Zagrebu bile strahote? A šta je bilo u BG? Igrao se valcer i pila se kabeza i klaker?
Ja samo ne znam šta je sledeće? Neki hvalospev o ustaškom režimu?
Stidite se crne zemlje po kojoj hodate!

Veliki pozdrav

pre 10 godina

@Petar

Istina nije toliko jednostrana kao sto pokusavas da je prikazes.
Moji preci iz Vojvodine su se borili na strani Austro-Ugarske, a bili su Srbi. Uglavnom su poslati na Ruski front gde su i izginuli - ostavili su kod kuce udovice i malu decu. Slicno je bilo sa vecinom muskaraca u mom selu u Backoj a verovatno i sirom Vojvodine.
Moj jedini predak koji koji se borio na strani Srbije u tom ratu je bio pradeda iz Dalmacije - Hrvat, Solunac i ratni heroj.

Ivan

pre 10 godina

@SK - Čudo kako nije prebegao jedan od najvećih srpskih književnika Miloš Crnjanski. A i onaj najveći hrvatski - Miroslav Krleža - kada je pokušao da prebegne, izbacili ga iz Srbije. Rat je bio tragedija za obične ljude, prihvati jednom.

neny

pre 10 godina

Povodom stogodisnjice Velikog Rata bolje objavljajte tekstove o Beogradu, Srbiji i Srbima (s ove i one strane Drine) i price o nasim patnjama jer su u tom ratu Srbi procentualno izgubili najvise stanovnika. Sta nas je briga sta se desavalo u tamo nekom Madjarskom provincijskom gnezdu zvanom Agram. Velika revizija je u toku, Nemacka, Austrija uveliko pustaju knjige u opticaj u kojima se klevetaju Srbija, Rusija, Engleska, Gavrilo Princip naziva teroristom....zato je vazno da Srbi budu slozni i da se odupru prekrajanju istorije. Gavrilo Princ- heroj! Predlazem da se aerodrom u Banja Luci preimenuje umesto "Mahovljani" u Gavrilo Princip!

Objektivno

pre 10 godina

Spirala zločina na balkanu obuhvaća sve skupine. U balkanskom ratu 1912. počinjeni su monstruozni zločini prema Albancima od strane srpske vojske. O tome je brujala cijela Evropa. Posljedica tih zločina, do danas, jest da je Srbija tada u Albancima dobila krvnog neprijatelja. Nije čudo da su austro-ugari 1915. kod albanaca dočekani kao oslobodioci. Trebamo svi zajedno raditi na istini, prihvatiti je, i graditi budućnost na međusobnom uvažavanju. Svi tumače prošlost kako im odgovara u dnevnopolitičke svrhe, u svrhu raspirivanja mržnje. Prestanimo generalizirati, velika većina svakog naroda nije sudjelovala u zločinima, zbog toga valja reći tadašnja politika srpskog/hrvatskog/albanskog rukovodstva je odgovorna za to i to, a ne svi srbi ili hrvati su odgovorni za nešto i onda iz toga se zaključuje da su cijeli narodi genocidni, ili da svi mrze sve i sl.

Antihrist

pre 10 godina

Niko ko je ucestvovao ni u ISR ni u IISR nije dobro prosao. Iznenadjuje me Svajcarska koja se granicila i sa Austro-Ugarskom i Nemackom kako je izbegla pokolj i razaranje. Pitam se koje je vrednosti prosecan pripadnik nekog naroda/neki narod imao da bi manje vise dobrovoljno ucestvovao u njemu? Da li su to vrednosti tipa "voli bliznjeg svoga", "okreni drugi obraz" ili neke suprotne? Cime smo mi Srbi doprineli onome sto se desavalo devedesetih? Jel ima to posledice danas? Jesmo li naucili nesto? Usput, ne znam zasto se kaze Svetski Rat ako se u sustini vodio na teritoriji starog Rima koja je i danas "nestabilna"?

o madre mia

pre 10 godina

umesto da svaki dan se pise o Beogradu i Srbiji i patnji koji je onaj narod proziveo, vi pisete o okupatorima. Sutra tekst o losem zivotu Beclija?

SK

pre 10 godina

@draz
Znaš odgovor a ipak postavljaš pitanje i bojiš se da će neko da ti odgovori. Većina je prebegla vana AU i borila se za Srbiju i druge zemlje antante, neki su se sakatili kako bi ostali invalidi i ne bi bili mobilisani, neki su se borili i za AU, a neki su imali više sreće od svih njih. Sramotno je što si se uopšte zapitao, ali moram da ti odgovorim. Zna se odavno uloga Hrvata i Hrvatske, kao i Srba i Srbije u Velikom ratu, nama Srbima je svakako savest čista. A mogao si jednostavno da pitaš pradedu da ti pokaže sliku s Kajmakčalana ili Krfa, pozdrav iz Beograda "namućenim Zagrebćanima"...

Goran

pre 10 godina

Uspjeh bi bio da je Crkva ucila ljude da jedni druge ne ubijaju i da ne idu u rat.Ali time bi dosla pon nemilost Vlasti.Zato su ove aktivnosti ustvari bile vise pranje savjesti pred gradjanima nego postupanje Hristovih zastupnika.To dokazuju i molitve za pobjedu NASIH na bojistu i blagosiljanje trupa koje idu u rat.Umjesto toga trebala je da trazi od vernika da ne idu u rat da ubijaju svoju BRACU u HRISTU. Toliko o tim pozitivnim stranama

Srba

pre 10 godina

@mare nis : "...a za to vreme u Beogradu med i mleko,pesma i igra,hrane i pica..."

To niko ne kaze.
Umesto takvih glupih i stetnih komentara, bilo bi mnogo korisnije da nasi arhivari, ako ih jos imamo, opisu na slicni nacin zivot u Beogradu u to vreme.

troskokSmotkom

pre 10 godina

ako vam je bilo tesko da budete na strani tada najvece sile protiv male Srbije, mozda je trebalo da promenite stranu ako mislite da je nama bilo lakse?
sta je sledece? jel ima nesto iz 2. svetskog rata? nesto tipa..deca i zene u ZG tugovale i utehu trazile u modiranju po Ilici i Jelacicevom trgu dok su im muzevi i ocevi naporno radili u Jasenovcu?

Pavle

pre 10 godina

@ "(Srba, 3. april 2014 11:13)"
Poštovani Srbo, ... Sve je to opisano za Beograd a i mnogo šire u knjizi VELIKI RAT od Aleksandra Gatalice. Slažem se sa Vama da komentatorima treba skrenuti pažnju na korektnost i etiku morala.

Sto mu gromova

pre 10 godina

Zagrepčani nisu bili u Zagrebu za vreme Prvog svetskog rata, jer su imali sledeća posla po Mačvi i Pocerini:
"Ударну снагу Аустроугарске воjске са територије Хрватске чинио је 13.загребачки корпус а његову елитну јединицу представљала је 42. домобранска дивизија, која је извршила најмонструозније злочине над Србима у Србији па је прозвана „вражја“. Примењена су најразноврснија
мучења рањеника, заробљеника и голоруког народа. Осим стрељања и вешања, људе су клали, до смрти батинали кундацима, мучили глађу и
жеђу, живе сахрањивали, драли им кожу с леђа, живе спаљивали. Жене и девојке силовали су на очиглед укућана, по педесет војника на једну
жену или девојку. Многе су обешчашћене у цркви иза олтара. Лица су им унаказивали бајонетима, дојке одсецали... Над новорођеном децом
иживљавали су се убијајући их на кућном прагу. Људска тела су комадали..."
Ima još. Suviše je eksplicitno, pa ko hoće da pročita "Bojska ubica-zločini Austrougarske vojne sile u Mačvi, Pocerini i Podrinju 1914. godine"
Tu, u tom reonu, boravio je i J.B. Tito, što je isto tako važno za shvatanje naše istorije.
Dakle, Jasenovac, Jadovno, hercegovačke jame, Bljesak, oluja...su logičan sled odnosa Hrvata prema Srbima, i o ovome zločinima iz 1914. se šapatom pričalo 100. godina u Srbiji. Što zbog bratstva i jedinstva, što iz straha od odmazde komunista i režima.

Igor

pre 10 godina

Nisu svi ratovali za Kajzera. Moj pradeda i njegova braća su pobegli u Srbiju i prijavili su kao dobrovoljci u srpsku vojsku.
Samo se pradeda vratio,prešao Albaniju,a braća su mu ostala na solunskom frontu.

Nezajaz

pre 10 godina

Kao pripadnik koje vojske je Crnjanski jurišao na Ruse u Galiciji?

Nije baš imao izbora.

A nije imao izbora ni gorepomenuti Krleža kada je pokušao da prebegne u Srbiju kao dobrovoljac, ali je naša previše revnosna služba rešila da ga, kao navodnog špijuna, protera.

Bob

pre 10 godina

To su bila vremena, jos kada je Srbin sa ponosom ginuo za brata Hrvata i Hrvatsku unutar Jugoslavije. Hoce li se jednog dana opet vratiti ta ljubav, ili je vec tu, samo se trenutno ne vidi?

Petar

pre 10 godina

Ostaje nam nejasno, otkud Hrvati u ratu i zasto? Na cijoj strani su ratovali? Napisite to jasno i glasno, a ne ovamo uvlacite i okolisate kao i uvek. Bili ste na strani carstva i nikakve simpatije-zaljenje nemam prema vama u ovom tekstu koji ste naveli. Bok.

Petar

pre 10 godina

Ostaje nam nejasno, otkud Hrvati u ratu i zasto? Na cijoj strani su ratovali? Napisite to jasno i glasno, a ne ovamo uvlacite i okolisate kao i uvek. Bili ste na strani carstva i nikakve simpatije-zaljenje nemam prema vama u ovom tekstu koji ste naveli. Bok.

Igor

pre 10 godina

Nisu svi ratovali za Kajzera. Moj pradeda i njegova braća su pobegli u Srbiju i prijavili su kao dobrovoljci u srpsku vojsku.
Samo se pradeda vratio,prešao Albaniju,a braća su mu ostala na solunskom frontu.

Sto mu gromova

pre 10 godina

Zagrepčani nisu bili u Zagrebu za vreme Prvog svetskog rata, jer su imali sledeća posla po Mačvi i Pocerini:
"Ударну снагу Аустроугарске воjске са територије Хрватске чинио је 13.загребачки корпус а његову елитну јединицу представљала је 42. домобранска дивизија, која је извршила најмонструозније злочине над Србима у Србији па је прозвана „вражја“. Примењена су најразноврснија
мучења рањеника, заробљеника и голоруког народа. Осим стрељања и вешања, људе су клали, до смрти батинали кундацима, мучили глађу и
жеђу, живе сахрањивали, драли им кожу с леђа, живе спаљивали. Жене и девојке силовали су на очиглед укућана, по педесет војника на једну
жену или девојку. Многе су обешчашћене у цркви иза олтара. Лица су им унаказивали бајонетима, дојке одсецали... Над новорођеном децом
иживљавали су се убијајући их на кућном прагу. Људска тела су комадали..."
Ima još. Suviše je eksplicitno, pa ko hoće da pročita "Bojska ubica-zločini Austrougarske vojne sile u Mačvi, Pocerini i Podrinju 1914. godine"
Tu, u tom reonu, boravio je i J.B. Tito, što je isto tako važno za shvatanje naše istorije.
Dakle, Jasenovac, Jadovno, hercegovačke jame, Bljesak, oluja...su logičan sled odnosa Hrvata prema Srbima, i o ovome zločinima iz 1914. se šapatom pričalo 100. godina u Srbiji. Što zbog bratstva i jedinstva, što iz straha od odmazde komunista i režima.

Nezajaz

pre 10 godina

Kao pripadnik koje vojske je Crnjanski jurišao na Ruse u Galiciji?

Nije baš imao izbora.

A nije imao izbora ni gorepomenuti Krleža kada je pokušao da prebegne u Srbiju kao dobrovoljac, ali je naša previše revnosna služba rešila da ga, kao navodnog špijuna, protera.

troskokSmotkom

pre 10 godina

ako vam je bilo tesko da budete na strani tada najvece sile protiv male Srbije, mozda je trebalo da promenite stranu ako mislite da je nama bilo lakse?
sta je sledece? jel ima nesto iz 2. svetskog rata? nesto tipa..deca i zene u ZG tugovale i utehu trazile u modiranju po Ilici i Jelacicevom trgu dok su im muzevi i ocevi naporno radili u Jasenovcu?

Srba

pre 10 godina

@mare nis : "...a za to vreme u Beogradu med i mleko,pesma i igra,hrane i pica..."

To niko ne kaze.
Umesto takvih glupih i stetnih komentara, bilo bi mnogo korisnije da nasi arhivari, ako ih jos imamo, opisu na slicni nacin zivot u Beogradu u to vreme.

Slučajniprolaznik

pre 10 godina

Licemerje je dostiglo novi vrhunac, kako je tekst bezazleno počeo dok su "muškarci" bili na frontu....a šta su radili na frontu? "Igrali sah i domine" sa srpskim civilima?
Čuš, u Zagrebu bile strahote? A šta je bilo u BG? Igrao se valcer i pila se kabeza i klaker?
Ja samo ne znam šta je sledeće? Neki hvalospev o ustaškom režimu?
Stidite se crne zemlje po kojoj hodate!

Veliki pozdrav

pre 10 godina

@Petar

Istina nije toliko jednostrana kao sto pokusavas da je prikazes.
Moji preci iz Vojvodine su se borili na strani Austro-Ugarske, a bili su Srbi. Uglavnom su poslati na Ruski front gde su i izginuli - ostavili su kod kuce udovice i malu decu. Slicno je bilo sa vecinom muskaraca u mom selu u Backoj a verovatno i sirom Vojvodine.
Moj jedini predak koji koji se borio na strani Srbije u tom ratu je bio pradeda iz Dalmacije - Hrvat, Solunac i ratni heroj.

o madre mia

pre 10 godina

umesto da svaki dan se pise o Beogradu i Srbiji i patnji koji je onaj narod proziveo, vi pisete o okupatorima. Sutra tekst o losem zivotu Beclija?

Goran

pre 10 godina

Uspjeh bi bio da je Crkva ucila ljude da jedni druge ne ubijaju i da ne idu u rat.Ali time bi dosla pon nemilost Vlasti.Zato su ove aktivnosti ustvari bile vise pranje savjesti pred gradjanima nego postupanje Hristovih zastupnika.To dokazuju i molitve za pobjedu NASIH na bojistu i blagosiljanje trupa koje idu u rat.Umjesto toga trebala je da trazi od vernika da ne idu u rat da ubijaju svoju BRACU u HRISTU. Toliko o tim pozitivnim stranama

neny

pre 10 godina

Povodom stogodisnjice Velikog Rata bolje objavljajte tekstove o Beogradu, Srbiji i Srbima (s ove i one strane Drine) i price o nasim patnjama jer su u tom ratu Srbi procentualno izgubili najvise stanovnika. Sta nas je briga sta se desavalo u tamo nekom Madjarskom provincijskom gnezdu zvanom Agram. Velika revizija je u toku, Nemacka, Austrija uveliko pustaju knjige u opticaj u kojima se klevetaju Srbija, Rusija, Engleska, Gavrilo Princip naziva teroristom....zato je vazno da Srbi budu slozni i da se odupru prekrajanju istorije. Gavrilo Princ- heroj! Predlazem da se aerodrom u Banja Luci preimenuje umesto "Mahovljani" u Gavrilo Princip!

SK

pre 10 godina

@draz
Znaš odgovor a ipak postavljaš pitanje i bojiš se da će neko da ti odgovori. Većina je prebegla vana AU i borila se za Srbiju i druge zemlje antante, neki su se sakatili kako bi ostali invalidi i ne bi bili mobilisani, neki su se borili i za AU, a neki su imali više sreće od svih njih. Sramotno je što si se uopšte zapitao, ali moram da ti odgovorim. Zna se odavno uloga Hrvata i Hrvatske, kao i Srba i Srbije u Velikom ratu, nama Srbima je svakako savest čista. A mogao si jednostavno da pitaš pradedu da ti pokaže sliku s Kajmakčalana ili Krfa, pozdrav iz Beograda "namućenim Zagrebćanima"...

Objektivno

pre 10 godina

Spirala zločina na balkanu obuhvaća sve skupine. U balkanskom ratu 1912. počinjeni su monstruozni zločini prema Albancima od strane srpske vojske. O tome je brujala cijela Evropa. Posljedica tih zločina, do danas, jest da je Srbija tada u Albancima dobila krvnog neprijatelja. Nije čudo da su austro-ugari 1915. kod albanaca dočekani kao oslobodioci. Trebamo svi zajedno raditi na istini, prihvatiti je, i graditi budućnost na međusobnom uvažavanju. Svi tumače prošlost kako im odgovara u dnevnopolitičke svrhe, u svrhu raspirivanja mržnje. Prestanimo generalizirati, velika većina svakog naroda nije sudjelovala u zločinima, zbog toga valja reći tadašnja politika srpskog/hrvatskog/albanskog rukovodstva je odgovorna za to i to, a ne svi srbi ili hrvati su odgovorni za nešto i onda iz toga se zaključuje da su cijeli narodi genocidni, ili da svi mrze sve i sl.

Simon

pre 10 godina

Nikakav rat nije ni jednom narodu dobar. Ne sumnjam da je bilo neprijatno i u Zagrebu i celoj današnjoj Hrvatskoj. Bilo je tako sigurno i u današnjoj Nemačkoj, Mađarskoj, Češkoj... ali svi su se nekako, lakše ili teže oporavili. Srbija, sa svojih 28% mrtvih od ukupnog broja stanovništva, nije nikada.

Bob

pre 10 godina

To su bila vremena, jos kada je Srbin sa ponosom ginuo za brata Hrvata i Hrvatsku unutar Jugoslavije. Hoce li se jednog dana opet vratiti ta ljubav, ili je vec tu, samo se trenutno ne vidi?

Pavle

pre 10 godina

@ "(Srba, 3. april 2014 11:13)"
Poštovani Srbo, ... Sve je to opisano za Beograd a i mnogo šire u knjizi VELIKI RAT od Aleksandra Gatalice. Slažem se sa Vama da komentatorima treba skrenuti pažnju na korektnost i etiku morala.

Ivan

pre 10 godina

@SK - Čudo kako nije prebegao jedan od najvećih srpskih književnika Miloš Crnjanski. A i onaj najveći hrvatski - Miroslav Krleža - kada je pokušao da prebegne, izbacili ga iz Srbije. Rat je bio tragedija za obične ljude, prihvati jednom.

Licanin

pre 10 godina

Srbi iz hrvatske su se mahom borili za svoju maticu .Oni su se nazivali solunski dobrovoljci .Posle rata dobijali su kao nagradu za ratne zasluge austrougarske napustene posede u Slavoniji i Vojvodini .Solunski dobrovoljci, mahom Ličani, Hercegovci i Crnogorci,dobili su nešto obradive zemlje, da bi, u naredne dve decenije, sami podigli 32 potpuno nova naselja poput Malog Beograda, Mišićeva, Rastine, Karađorđeva, Vojvode Zimonjića, Alekse Šantića, Bačkog Sokolca.
Jedna od prvih Hortijevih naredbi u aprilu 1941. bilo je uskraćivanje državljanstva svima koji u Bačkoj nisu živeli pre 31. oktobra 1918. i proterivanje porodica solunskih dobrovoljaca.

Milica 94

pre 10 godina

Ne vidim zašto ovolika pljuvačina zbog ovog teksta... Hrvati se jesu borili na strani Austro-Ugarske, ali samo zato što su morali... A da je bila takva situacija u Zagrebu, bila je, svaki rat donosi glad, bolest i razaranje... U svakom slučaju, pročitajte knjigu od Leftena Stavrijanosa Balkan... Tu ćete pročitati da je više hiljada Hrvata prešlo u Srbiju, kako u Balkanskim ratovima, tako i u I svetskom ratu da se bori na strani Srbije... Ovo govorim objektivno, nikako da odbranim Hrvate, ili da nipodaštavam doprinose i gubitke Srbije u Velikom ratu...

Nebo

pre 10 godina

Imate knjigu koja je bila dugo zabranjena, a napisao je Poljak po ocu a po majci Srbin,srpski oficir, Aleksandar Krakov. Jedan od 1300 kaplara. Knjiga se zove: Život čoveka na Balkanu. Ne treba ništa bolje da bi ste sagledali pravo stanje iz ugla čoveka koji je sve lično prošao i doživeo. Tada mladi oficir opisao je sve strahote rata i šta se sve dešavalo u tom periodu od okupacije do oslobodjenja. Ko ništa ne zna o prvom svetskom ratu neka nadje i pročita ovu knjigu. Mnoge stvari će vam biti jasnije

josef i.

pre 10 godina

ej, alo kad citam neke komentare, nis ne ispada da bi hrvati propatili vise ili tako nesto nego je to serija o velikom ratu u raznim zemljama, pa je sad pisalo kak je bilo u zagrebu. koji je to pavlovljev refleks kad se spomenu hrvati da to mara biti nesto protiv srba. zamjeni zagreb za košice ili palermo pa isto ti nece padat na pamet nakon citanja: ha ispada da su propatili više od nas! pa nije to komparativna studija nego clanak o prilikama u jednom gradu...

Antihrist

pre 10 godina

Niko ko je ucestvovao ni u ISR ni u IISR nije dobro prosao. Iznenadjuje me Svajcarska koja se granicila i sa Austro-Ugarskom i Nemackom kako je izbegla pokolj i razaranje. Pitam se koje je vrednosti prosecan pripadnik nekog naroda/neki narod imao da bi manje vise dobrovoljno ucestvovao u njemu? Da li su to vrednosti tipa "voli bliznjeg svoga", "okreni drugi obraz" ili neke suprotne? Cime smo mi Srbi doprineli onome sto se desavalo devedesetih? Jel ima to posledice danas? Jesmo li naucili nesto? Usput, ne znam zasto se kaze Svetski Rat ako se u sustini vodio na teritoriji starog Rima koja je i danas "nestabilna"?

Aca

pre 10 godina

Citajuci tadasnje arhive i stampu jasno je da su se Hrvati pozrtvovano i predano borili za Austro-Ugaesku vodjeni kao i uvek religioznom mrznjom prema istoku.

Vladimir

pre 10 godina

(Nebo, 4. april 2014 19:59)
Stanislav Krakov (korisno je pročitati i njegovu knjigu "Plamen četništva" , nema veze sa Čičom, naravno ;) )

zs

pre 10 godina

I ja sam iz Vojvodine. Moj pradeda je bio mobilisan u AU vojsku i rat je proveo u Galiciji. Nije otisao zato sto je zeleo, nego nije imao mnogo izbora.

Bob

pre 10 godina

To su bila vremena, jos kada je Srbin sa ponosom ginuo za brata Hrvata i Hrvatsku unutar Jugoslavije. Hoce li se jednog dana opet vratiti ta ljubav, ili je vec tu, samo se trenutno ne vidi?

Petar

pre 10 godina

Ostaje nam nejasno, otkud Hrvati u ratu i zasto? Na cijoj strani su ratovali? Napisite to jasno i glasno, a ne ovamo uvlacite i okolisate kao i uvek. Bili ste na strani carstva i nikakve simpatije-zaljenje nemam prema vama u ovom tekstu koji ste naveli. Bok.

Objektivno

pre 10 godina

Spirala zločina na balkanu obuhvaća sve skupine. U balkanskom ratu 1912. počinjeni su monstruozni zločini prema Albancima od strane srpske vojske. O tome je brujala cijela Evropa. Posljedica tih zločina, do danas, jest da je Srbija tada u Albancima dobila krvnog neprijatelja. Nije čudo da su austro-ugari 1915. kod albanaca dočekani kao oslobodioci. Trebamo svi zajedno raditi na istini, prihvatiti je, i graditi budućnost na međusobnom uvažavanju. Svi tumače prošlost kako im odgovara u dnevnopolitičke svrhe, u svrhu raspirivanja mržnje. Prestanimo generalizirati, velika većina svakog naroda nije sudjelovala u zločinima, zbog toga valja reći tadašnja politika srpskog/hrvatskog/albanskog rukovodstva je odgovorna za to i to, a ne svi srbi ili hrvati su odgovorni za nešto i onda iz toga se zaključuje da su cijeli narodi genocidni, ili da svi mrze sve i sl.

Sto mu gromova

pre 10 godina

Zagrepčani nisu bili u Zagrebu za vreme Prvog svetskog rata, jer su imali sledeća posla po Mačvi i Pocerini:
"Ударну снагу Аустроугарске воjске са територије Хрватске чинио је 13.загребачки корпус а његову елитну јединицу представљала је 42. домобранска дивизија, која је извршила најмонструозније злочине над Србима у Србији па је прозвана „вражја“. Примењена су најразноврснија
мучења рањеника, заробљеника и голоруког народа. Осим стрељања и вешања, људе су клали, до смрти батинали кундацима, мучили глађу и
жеђу, живе сахрањивали, драли им кожу с леђа, живе спаљивали. Жене и девојке силовали су на очиглед укућана, по педесет војника на једну
жену или девојку. Многе су обешчашћене у цркви иза олтара. Лица су им унаказивали бајонетима, дојке одсецали... Над новорођеном децом
иживљавали су се убијајући их на кућном прагу. Људска тела су комадали..."
Ima još. Suviše je eksplicitno, pa ko hoće da pročita "Bojska ubica-zločini Austrougarske vojne sile u Mačvi, Pocerini i Podrinju 1914. godine"
Tu, u tom reonu, boravio je i J.B. Tito, što je isto tako važno za shvatanje naše istorije.
Dakle, Jasenovac, Jadovno, hercegovačke jame, Bljesak, oluja...su logičan sled odnosa Hrvata prema Srbima, i o ovome zločinima iz 1914. se šapatom pričalo 100. godina u Srbiji. Što zbog bratstva i jedinstva, što iz straha od odmazde komunista i režima.

Slučajniprolaznik

pre 10 godina

Licemerje je dostiglo novi vrhunac, kako je tekst bezazleno počeo dok su "muškarci" bili na frontu....a šta su radili na frontu? "Igrali sah i domine" sa srpskim civilima?
Čuš, u Zagrebu bile strahote? A šta je bilo u BG? Igrao se valcer i pila se kabeza i klaker?
Ja samo ne znam šta je sledeće? Neki hvalospev o ustaškom režimu?
Stidite se crne zemlje po kojoj hodate!

neny

pre 10 godina

Povodom stogodisnjice Velikog Rata bolje objavljajte tekstove o Beogradu, Srbiji i Srbima (s ove i one strane Drine) i price o nasim patnjama jer su u tom ratu Srbi procentualno izgubili najvise stanovnika. Sta nas je briga sta se desavalo u tamo nekom Madjarskom provincijskom gnezdu zvanom Agram. Velika revizija je u toku, Nemacka, Austrija uveliko pustaju knjige u opticaj u kojima se klevetaju Srbija, Rusija, Engleska, Gavrilo Princip naziva teroristom....zato je vazno da Srbi budu slozni i da se odupru prekrajanju istorije. Gavrilo Princ- heroj! Predlazem da se aerodrom u Banja Luci preimenuje umesto "Mahovljani" u Gavrilo Princip!

troskokSmotkom

pre 10 godina

ako vam je bilo tesko da budete na strani tada najvece sile protiv male Srbije, mozda je trebalo da promenite stranu ako mislite da je nama bilo lakse?
sta je sledece? jel ima nesto iz 2. svetskog rata? nesto tipa..deca i zene u ZG tugovale i utehu trazile u modiranju po Ilici i Jelacicevom trgu dok su im muzevi i ocevi naporno radili u Jasenovcu?

Milica 94

pre 10 godina

Ne vidim zašto ovolika pljuvačina zbog ovog teksta... Hrvati se jesu borili na strani Austro-Ugarske, ali samo zato što su morali... A da je bila takva situacija u Zagrebu, bila je, svaki rat donosi glad, bolest i razaranje... U svakom slučaju, pročitajte knjigu od Leftena Stavrijanosa Balkan... Tu ćete pročitati da je više hiljada Hrvata prešlo u Srbiju, kako u Balkanskim ratovima, tako i u I svetskom ratu da se bori na strani Srbije... Ovo govorim objektivno, nikako da odbranim Hrvate, ili da nipodaštavam doprinose i gubitke Srbije u Velikom ratu...

SK

pre 10 godina

@draz
Znaš odgovor a ipak postavljaš pitanje i bojiš se da će neko da ti odgovori. Većina je prebegla vana AU i borila se za Srbiju i druge zemlje antante, neki su se sakatili kako bi ostali invalidi i ne bi bili mobilisani, neki su se borili i za AU, a neki su imali više sreće od svih njih. Sramotno je što si se uopšte zapitao, ali moram da ti odgovorim. Zna se odavno uloga Hrvata i Hrvatske, kao i Srba i Srbije u Velikom ratu, nama Srbima je svakako savest čista. A mogao si jednostavno da pitaš pradedu da ti pokaže sliku s Kajmakčalana ili Krfa, pozdrav iz Beograda "namućenim Zagrebćanima"...

Srba

pre 10 godina

@mare nis : "...a za to vreme u Beogradu med i mleko,pesma i igra,hrane i pica..."

To niko ne kaze.
Umesto takvih glupih i stetnih komentara, bilo bi mnogo korisnije da nasi arhivari, ako ih jos imamo, opisu na slicni nacin zivot u Beogradu u to vreme.

o madre mia

pre 10 godina

umesto da svaki dan se pise o Beogradu i Srbiji i patnji koji je onaj narod proziveo, vi pisete o okupatorima. Sutra tekst o losem zivotu Beclija?

Nezajaz

pre 10 godina

Kao pripadnik koje vojske je Crnjanski jurišao na Ruse u Galiciji?

Nije baš imao izbora.

A nije imao izbora ni gorepomenuti Krleža kada je pokušao da prebegne u Srbiju kao dobrovoljac, ali je naša previše revnosna služba rešila da ga, kao navodnog špijuna, protera.

Igor

pre 10 godina

Nisu svi ratovali za Kajzera. Moj pradeda i njegova braća su pobegli u Srbiju i prijavili su kao dobrovoljci u srpsku vojsku.
Samo se pradeda vratio,prešao Albaniju,a braća su mu ostala na solunskom frontu.

Pavle

pre 10 godina

@ "(Srba, 3. april 2014 11:13)"
Poštovani Srbo, ... Sve je to opisano za Beograd a i mnogo šire u knjizi VELIKI RAT od Aleksandra Gatalice. Slažem se sa Vama da komentatorima treba skrenuti pažnju na korektnost i etiku morala.

Goran

pre 10 godina

Uspjeh bi bio da je Crkva ucila ljude da jedni druge ne ubijaju i da ne idu u rat.Ali time bi dosla pon nemilost Vlasti.Zato su ove aktivnosti ustvari bile vise pranje savjesti pred gradjanima nego postupanje Hristovih zastupnika.To dokazuju i molitve za pobjedu NASIH na bojistu i blagosiljanje trupa koje idu u rat.Umjesto toga trebala je da trazi od vernika da ne idu u rat da ubijaju svoju BRACU u HRISTU. Toliko o tim pozitivnim stranama

Ivan

pre 10 godina

@SK - Čudo kako nije prebegao jedan od najvećih srpskih književnika Miloš Crnjanski. A i onaj najveći hrvatski - Miroslav Krleža - kada je pokušao da prebegne, izbacili ga iz Srbije. Rat je bio tragedija za obične ljude, prihvati jednom.

josef i.

pre 10 godina

ej, alo kad citam neke komentare, nis ne ispada da bi hrvati propatili vise ili tako nesto nego je to serija o velikom ratu u raznim zemljama, pa je sad pisalo kak je bilo u zagrebu. koji je to pavlovljev refleks kad se spomenu hrvati da to mara biti nesto protiv srba. zamjeni zagreb za košice ili palermo pa isto ti nece padat na pamet nakon citanja: ha ispada da su propatili više od nas! pa nije to komparativna studija nego clanak o prilikama u jednom gradu...

Antihrist

pre 10 godina

Niko ko je ucestvovao ni u ISR ni u IISR nije dobro prosao. Iznenadjuje me Svajcarska koja se granicila i sa Austro-Ugarskom i Nemackom kako je izbegla pokolj i razaranje. Pitam se koje je vrednosti prosecan pripadnik nekog naroda/neki narod imao da bi manje vise dobrovoljno ucestvovao u njemu? Da li su to vrednosti tipa "voli bliznjeg svoga", "okreni drugi obraz" ili neke suprotne? Cime smo mi Srbi doprineli onome sto se desavalo devedesetih? Jel ima to posledice danas? Jesmo li naucili nesto? Usput, ne znam zasto se kaze Svetski Rat ako se u sustini vodio na teritoriji starog Rima koja je i danas "nestabilna"?

Aca

pre 10 godina

Citajuci tadasnje arhive i stampu jasno je da su se Hrvati pozrtvovano i predano borili za Austro-Ugaesku vodjeni kao i uvek religioznom mrznjom prema istoku.

Veliki pozdrav

pre 10 godina

@Petar

Istina nije toliko jednostrana kao sto pokusavas da je prikazes.
Moji preci iz Vojvodine su se borili na strani Austro-Ugarske, a bili su Srbi. Uglavnom su poslati na Ruski front gde su i izginuli - ostavili su kod kuce udovice i malu decu. Slicno je bilo sa vecinom muskaraca u mom selu u Backoj a verovatno i sirom Vojvodine.
Moj jedini predak koji koji se borio na strani Srbije u tom ratu je bio pradeda iz Dalmacije - Hrvat, Solunac i ratni heroj.

Licanin

pre 10 godina

Srbi iz hrvatske su se mahom borili za svoju maticu .Oni su se nazivali solunski dobrovoljci .Posle rata dobijali su kao nagradu za ratne zasluge austrougarske napustene posede u Slavoniji i Vojvodini .Solunski dobrovoljci, mahom Ličani, Hercegovci i Crnogorci,dobili su nešto obradive zemlje, da bi, u naredne dve decenije, sami podigli 32 potpuno nova naselja poput Malog Beograda, Mišićeva, Rastine, Karađorđeva, Vojvode Zimonjića, Alekse Šantića, Bačkog Sokolca.
Jedna od prvih Hortijevih naredbi u aprilu 1941. bilo je uskraćivanje državljanstva svima koji u Bačkoj nisu živeli pre 31. oktobra 1918. i proterivanje porodica solunskih dobrovoljaca.

Simon

pre 10 godina

Nikakav rat nije ni jednom narodu dobar. Ne sumnjam da je bilo neprijatno i u Zagrebu i celoj današnjoj Hrvatskoj. Bilo je tako sigurno i u današnjoj Nemačkoj, Mađarskoj, Češkoj... ali svi su se nekako, lakše ili teže oporavili. Srbija, sa svojih 28% mrtvih od ukupnog broja stanovništva, nije nikada.

Vladimir

pre 10 godina

(Nebo, 4. april 2014 19:59)
Stanislav Krakov (korisno je pročitati i njegovu knjigu "Plamen četništva" , nema veze sa Čičom, naravno ;) )

Nebo

pre 10 godina

Imate knjigu koja je bila dugo zabranjena, a napisao je Poljak po ocu a po majci Srbin,srpski oficir, Aleksandar Krakov. Jedan od 1300 kaplara. Knjiga se zove: Život čoveka na Balkanu. Ne treba ništa bolje da bi ste sagledali pravo stanje iz ugla čoveka koji je sve lično prošao i doživeo. Tada mladi oficir opisao je sve strahote rata i šta se sve dešavalo u tom periodu od okupacije do oslobodjenja. Ko ništa ne zna o prvom svetskom ratu neka nadje i pročita ovu knjigu. Mnoge stvari će vam biti jasnije

zs

pre 10 godina

I ja sam iz Vojvodine. Moj pradeda je bio mobilisan u AU vojsku i rat je proveo u Galiciji. Nije otisao zato sto je zeleo, nego nije imao mnogo izbora.