Utorak, 04.03.2014.

19:38

Rusija će uzvratiti sankcije SAD

Moskva će na eventualne sankcije Vašingtona odgovoriti istom merom, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

Izvor: Tanjug

Rusija æe uzvratiti sankcije SAD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Treba nama još 10 t uranijuma

pre 10 godina

@(pera veliki, 4. mart 2014 21:54)
Pa prvi Britanci rekoše da neće uvesti sankcije Rusiji..Pero, možda si ti veliki, ali ipak ti je nešto - malo..

Zigi

pre 10 godina

Kada citam ove komentare putpuno razumem Broza kada je formirao Goli Otok . Posle njega smo imali zemlju ociscenu od ruskih spijuna i to je bio period kada je nasa zemlja najbrze napredovala. Ali cim je stasala sledeca generacija rusofila poceo je opet pad i raspad zemlje .

nije naivac

pre 10 godina

Pored ovoliko mnogo "dubokoumnih komentara" vezanih uz ekonomiju i geostrateške odnose morao sam da se javim...
Kao prvo, što će Rusija postići prestankom isporuke plina Evropi? Jedno veliko ništa, jer ako Vam nije poznato Evropa zadovoljava svoje potrebe za plinom iz Rusije između 25 i 27 posto. Drugi najveći dobavljač je Norveška koja donosi Evropi 20 posto. Rusi zatvore pipu i nema plina, ali zato uskoči Norvežanin i poveća svoj udio na skoro 50 posto.
A kome će Rusi da taj plin prodaju, jeli znalci? Kini ili Indiji možda? A znate li da treba plinovod zamjenski izgraditi i koliko to godina nosi?
Kako će Rusi preivjeti bez para iz Evrope? Pomoću zraka ili votke?

Kao drugo, kakve sankcije Americi pobogu? Čime? Prodaće možda svoje dolare nekome i tobože "potkopati" financijski sistem Amerike?
Pa boga mu prvo moraju naći kupce za te dolare...
Stvarno ste smiješni s komentarima.

Slavko

pre 10 godina

EU neće uvesti sankcije Rusiji. Britanska Vlada je već dopustila da procuri izveštaj kako se Britaniji ne isplati da uvodi sankcije Rusiji jer sa Rusijom ima suficit platnog bilansa i britanske investicije u Rusiji premašuju ruske u UK. Nemačka ima slične motive da ne uvodi sankcije Rusiji. Ostale zemlje u EU će i tako slediti kako baba Merkelova kaže. Ostaje Amerika, koja može da uvede jednstrane sankcije, ali neće ni oni iz političkih razloga jer im je potrebna konstruktivna uloga Rusije na Bliskom Istoku. Eto, nisam ekspert, ali videćemo da li sam u pravu ili pišem koješta.

Милош

pre 10 godina

Само људи,тотално необразовани(бар што се економских наука тиче),могу да исмевају санкције Русије према Америци.Највећи апсурд целе ове приче је, како могу вође,већине западних земаља,да подржавају људе који нису изабрани на ДЕМОКРАТСКИМ изборима?Нико,заправо нема слику,колику подршку они имају у народу.Зар то није бит демократије,као најбољег облика владавине?Смешно,а и тужно..Да су изабрани на фер изборима,кампања запада би имала смисла.Што се тиче војног сукоба,нема ни католичка Европа,нити Америка са Турцима,капацитета да савлада Русију.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Kako ce da izgledaju te sankcije.Prestace da im prodaju Yota telefon i Lade.Mozda u Njujorku vise nece moci da se kupe cuvene ruske cipele a amerikanke ce ostati uskracene za donji ves "Ljudmilina tajna".Kako li ce se tek osecati kad vise ne budu mogli da kupe cuvene parfeme "moskovska noc" ili "tihi don"!Nadrljase amerikanci ali sami su trazili?

Radojko

pre 10 godina

Amerika neće uvesti sankcije Rusiji, niti će Rusija uvesti sankcije Americi. EU tek nije spremna da uvede sankcije Rusiji. A i pare koje je Zapad obećao Ukrajini su ispod $2bn naspram $15bn koje bi dobili od Rusije. Ukrajina će se sporazumeti sa Rusijom. Krim će dobiti veću autonomiju i to je to.

@@

pre 10 godina

Koliko neinformisanih ljudi....
Najvise gasa i nafte Rusija ne izvozi na Zapad, vec u Kinu.
Tako da mogu i bez zapada, da ne mogu ne bi im 2 puta zavrtali ventil...
A pored gasa imaju jos mnogo toga, od zita, hrane, ruda, i po izvozu svega toga su Rusi medju prvima u svetu, a Zapada mnogo toga uvozi. Dakle, u slucaju sankcija Zapad bi se smrzavao i kupovao sirovine ko zna gde, dok bi Rusi malo manje zaradjivali, ali bi ipak zaradjivali mnogo novca jer su im veliki ekonomski partneri zemlje BRIKSA- Kina, Brazil, Indija, a to je trziste od 2.5 MILIJARDI ljudi.

ja

pre 10 godina

@samo razmisljam
Zapad NIKADA nije ziveo bez ruske nafte i gasa, bar ne u poslednjih 50-tak godina. SSSR je takodje bio najveci snabdevac Zapada gasom.
Rusija ne prodaje gas samo Zapadu, vise gasa prodaje Kini, a Kina je duplo veca od Evrope.
A sto se prezivljavanja tice, ne zive oni samo od nafte i gasa, u skoro svakoj grani industrije su medju prvih 5-6 na svetu, od proizvodnje hrane pa do proizvodnje celika ili gvozdja.
Umesto sto razmisljas mozes malo i da se informises, ne bi ti skodilo.

que

pre 10 godina

@Zoki: Mozda je vam smesno, jer ste slabo informisani ili se pravite, ali npr. 40% titanijumskih elemenata za Boing pokriva ruska kompanija VSMPO-Avisma (kod Airbusa pokriva oko 60%, a Embraeru svih 100%).
Proslogodisnji ruski izvoz u SAD je bio oko 27 mlrd. USD, uvoz iz SAD oko 11 mlrd. tj. SAD ima deficit od blizu 16 mlrd. dolara u (direktnoj) trgovini sa Rusijom: http://www.census.gov/foreign-trade/balance/c4621.html
Nisu stvari bas tako jednostavne kako vi to izgleda zamisljate.

...

pre 10 godina

@db-alienware
Ne razumes se u ekonomiju, to je ocigledno.
Ako Rusi povuku novac iz americkih banki, ako svoje ogromne drzavne rezerve ne budu cuvali u dolarima i ako prodaju americke obveznice to ce prouzrokovati slom americke ekonomije, i to najveci slom u istoriji. Jer ne moze americka ekonomija izdrzati povlacenje 700 milijardi dolara iz banaka i prodaju ogromne kolicine obveznica. SAD je u krizi i imaju najveci dug u istoriji, dok Rusija nema dugovanja, vec samo gomila rezerve novca.
A npr. proterivanje americkih firmi iz Rusije bi tek produbili krizu u SAD-u. Nije u pitanju samo McDonalds vec npr i naftne kompanije koje u saradnji sa ruskim rade na nalazistima u Rusiji. Njihovo proterivanje znacilo bi drastican pad akcija na berzi, krizu, otpustanja radnika itd.
Naivno je pricati kako ne moze Rusija uvesti sankcije Americi, jer svi koji bar nesto znaju o ekonomiji znaju da bi Ameriku mnogo vise pogodile ruske sankcije, nego Ruse americke.
Bas zbog toga sto Rusi drze novac u americkim bankama, a njihove firme imaju ogroman udeo u americkoj privredi.
Jedina zemlja cije bi sankcije vise naudile Americi je Kina, a zajednicke sankcije Rusije i Kine bi u potpunosti unistile americku ekonomiju.
Sto se Evrope tice, to bi bio slom za Evropu, jer Evropa ima trgovinsku razmenu sa Rusijom od preko 450 milijardi eura, a da ne pominjem gas.
A sto se nuklearnih bombi tice - nisu jednaki, Rusija ih ima najvise.

Realist

pre 10 godina

Ispade da tog gasa i nafte nema nigde da se kupi.
Jel to jedino dostignuće te Rusije, da ima nešto što je priroda stvorila !?
A da, naravno i sredstva za masovna uništavanja ljudskih života .
Napredna civilizacija !

Jack Daniels

pre 10 godina

Ako bi Rusija uvela "sankcije" USA i Zapadu to bi ustvari znacilo da ih uvodi sama sebi jer ogroman priliv novca od prodaje energenata Zapadu bi presahnuo.Ne znam od cega bi punili svoj budzet onda.Od prodaje bele tehnike,komjutera,garderobe,obuce,zdrave hrane,automobilasofisticirane tehnologije....sigurno ne bi.

samo razmisljam

pre 10 godina

despot zazveckao oruzjem i uplasila se berza. rublja izgubila na vrednosti. uplasi se i despot da bi se narod mogao pobuniti i oterati ga kao komsije svog zlotvora pa prekinuo ratne igre.
pitanje1: a kako je zapad dosad opstao bez ruskog gasa i nafte? pitanje 2: ako rusi zavrnu gas od cega ce ziveti?

glogi

pre 10 godina

A sta ako Rusi zabrane uvoz artikala iz USA kao i izvoz nafte,gasa,zita u EU i USA.Smjesni su mi ovi komentari koji Ruse smatraju siromasima i to neznanje...malo se pre komentatisanja raspitajte

pera veliki

pre 10 godina

ahahahaha Putine, kako si samo podvio rep pred EU i USA kad su ovi samo zapretili ekonomskim sankcijama. O tim kontra sankcijama prema prema EU i USA bolje da ne pričamo jer je svakom čoveku sa malo zdravog mozga potpuno jasno ko bi imao u slučaju obostranih sankcija više štete. Naravno, da bi EU imala jako puno ekonomske štete jer je jako ovisna od ruskog gasa, USA naravno manje jer ekonomski praktički nije ovisna od Rusije. A sankcije zapada prema Rusiji dovele bi do blokade svih tvojih računa i računa kompletne ruske oligarhije u zapadnim bankama, čime ti i tvoja oligarhija a time i cela država Rusija ostajete bez para jer imate praktički sve pare u zapadnim bankama, a onda za nekoliko meseci ili najkasnije godinu sledi potpuni kolaps ruske ekonomije koja bi se srušila kao kula od karata i onda bi za koju godinu došla revolucija na tvoja vrata i onda ti niko živ više i nikakva represija ne bi mogli pomoći da ostaneš na vlasti. A pare i ostanak na vlasti su jedino što tebe i tvoju oligarhiju zanima, a ne nekakva prava ruskog naroda, a najmanje što te zanima je poštovanje međunarodnog prava, je li tako, Putine? Znamo mi jako dobro da ti to jako dobro znaš i evo već posle prve ozbiljnje pretnje sa strane zapada počeo si jednu potpuno drugu pesmu da pričaš i sad pokušavaš sa ovakvim kontra pretnjama da se opravdaš pred svojom domaćom javnošču i pred svojim narodom i da se izvućeš iz ove situacije u koju si se sam zapleo.

Legionar

pre 10 godina

Za sve koji ne misle.Ruske sankcije se odnose na prodaju robe u Rusiji,kao i na izvoz nafte i gasa.Da se razumemo Evropa se otima za rusko trziste,kao i SAD.

Milosav Stojanovic

pre 10 godina

Dosta je vishe Americke hegemonije i igranja svetskog policajca.
Lako je zrtvovati celu Evropu za vashe intrese.Cela EU je zavisna od Ruskog gasa,ako Rusi stopiraju isporuke gasa jednoj Nemackoj,njena privreda se prepolovljava istog trenutka.Amerikanci samo guraju Evropu u konflikt sa Rusijom,naravno to im nije u komsiluku,a Evropa ako nasedne na to hushkanje onda laku noch.Ovu krizu je provocirala i platila Amerika.
U njihovim medijima se samo pricahalo o "Putinovim"igrama,istovremeno njihovi plachenici izprovociraju masakr na Majdanu,srushe legitimno izabranog predsednika zemlje od 46 miliona stanovnika,i sad che oni kazniti Rusiju.Ko je Americi dao monopol kaznjavanja drugih?

db-alienware

pre 10 godina

Rusija ce da uvede sankcije Americi,smesno.Berze danas u rekordnoj teritoriji.Americi ,Rusija ne znaci nista.Niti joj treba nafta,gas,drva,uglja,hrane,automobili,traktori,tehnika,niti Ameri drze novac u Ruskim bankama niti kupuju kuce nekretnine u Rusiji.Jedino moze da natera Americke firme ,Mcdonalds ,investitore da povucu novac iz Rusije.Prezivece nekako Amerika .Zemlje sa velikim mineralnim bogatavima ,Kanada,Australija ce zaraditi,Arapi ce zaraditi jos vise na nafti,..... Po broju nuklearnih glava mozda su Rusi I Ameri jednaki ali po ekonomskoj snazi ,Rusi su bedni u poredjenju sa Americkom.

Suvereni demokrata

pre 10 godina

Iza americke podrske Kijevu ostalo 86 mrtvih ljudi a iza Putinovog rata nijedan,nije li Rusija u pravu sto ce uvesti sankcije Ameriki?Mi ne gledamo price nego poslove obavljene,hahahahahahaha.

Zoki

pre 10 godina

Sta?
Izbacice Amere iz G7/G8?
Zabranice im da investiraju u Rusiju?
Prestace da izvoze votku?
Mislim da je ova ekonomska pretnja istresla Obamu iz gatja!
:)

Aleksandar M.

pre 10 godina

Za kontraudar

A sta cemo sa Kinom i Indijom.. Sta mislis na cijoj su strani? He,he,he
Zna Putin sta radi.. Sve se on već dogovorio sa Kinezima kako da uniste Ameriku ekonomski i da Ameri budu jeftina radna snaga kao sto smo mi sada za EU..

kontra kontraudar

pre 10 godina

Ako Zapad bude bojkotovao ruski gas i naftu, na čijem izvozu (upravo Zapadu) se temelji ruska ekonomija, pošto sem oružja faktički nemaju više ništa drugo konkurentno na svetskom tržištu - Rusija bi jedino mogla da uvede sankcije Zapadu na... gas i naftu (a na šta drugo?), i da pokuša uz odgovarajuću medijsko/propagandnu "obradu" da predstavi svojim građanima da ona ne trpi zbog svoje politike, već to ONA "kažnjava".

A što se tiče direktnog suočavanja sa USA, Rusima mogu da se priključe jedino još Kazakhstan i Belorusija u eventualnim "merama", dok se na spisku američkih najbližih saveznika nalaze brojni ekonomski džinovi poput Japana, Nemačke, Britanije, Francuske, Kanade, Italije...

Vlada

pre 10 godina

Putin nije pricao o mogucoj vojnoj intervenciji na Krimu, jer je to sada besmisleno, jer Rusi kontrolisu Krim, vec o intervenciji u juznoj i istocnoj Ukrajini, i to samo u slucaju masovnog zivotnog ugrozavanja Ruskog naroda u tim delovim Ukrajine, koji je tamo u opasnosti.

buki

pre 10 godina

EU ce da uvede rujkama sankcije, pa mozda i hoce ako su u polozaju da to urade...ne znam, znam samo da ovi od njih vuku prirodne resurse bez kojih ce u tom slucaju oni imati i te kakve sankcije.A AKO MISLE DA JE ZIMA PROSLA ...mozda i jeste ali docice nova i sta onda....?

Россия

pre 10 godina

===
Россия — священная наша держава,
Россия — любимая наша страна.
Могучая воля, великая слава —
Твоё достоянье на все времена!

Славься, Отечество наше свободное,
Братских народов союз вековой,
Предками данная мудрость народная!
Славься, страна! Мы гордимся тобой!

От южных морей до полярного края
Раскинулись наши леса и поля.
Одна ты на свете! Одна ты такая —
Хранимая Богом родная земля!

Широкий простор для мечты и для жизни
Грядущие нам открывают года.
Нам силу даёт наша верность Отчизне.
Так было, так есть и так будет всегда!
===

Suvereni demokrata

pre 10 godina

Iza americke podrske Kijevu ostalo 86 mrtvih ljudi a iza Putinovog rata nijedan,nije li Rusija u pravu sto ce uvesti sankcije Ameriki?Mi ne gledamo price nego poslove obavljene,hahahahahahaha.

buki

pre 10 godina

EU ce da uvede rujkama sankcije, pa mozda i hoce ako su u polozaju da to urade...ne znam, znam samo da ovi od njih vuku prirodne resurse bez kojih ce u tom slucaju oni imati i te kakve sankcije.A AKO MISLE DA JE ZIMA PROSLA ...mozda i jeste ali docice nova i sta onda....?

Aleksandar M.

pre 10 godina

Za kontraudar

A sta cemo sa Kinom i Indijom.. Sta mislis na cijoj su strani? He,he,he
Zna Putin sta radi.. Sve se on već dogovorio sa Kinezima kako da uniste Ameriku ekonomski i da Ameri budu jeftina radna snaga kao sto smo mi sada za EU..

glogi

pre 10 godina

A sta ako Rusi zabrane uvoz artikala iz USA kao i izvoz nafte,gasa,zita u EU i USA.Smjesni su mi ovi komentari koji Ruse smatraju siromasima i to neznanje...malo se pre komentatisanja raspitajte

Vlada

pre 10 godina

Putin nije pricao o mogucoj vojnoj intervenciji na Krimu, jer je to sada besmisleno, jer Rusi kontrolisu Krim, vec o intervenciji u juznoj i istocnoj Ukrajini, i to samo u slucaju masovnog zivotnog ugrozavanja Ruskog naroda u tim delovim Ukrajine, koji je tamo u opasnosti.

Россия

pre 10 godina

===
Россия — священная наша держава,
Россия — любимая наша страна.
Могучая воля, великая слава —
Твоё достоянье на все времена!

Славься, Отечество наше свободное,
Братских народов союз вековой,
Предками данная мудрость народная!
Славься, страна! Мы гордимся тобой!

От южных морей до полярного края
Раскинулись наши леса и поля.
Одна ты на свете! Одна ты такая —
Хранимая Богом родная земля!

Широкий простор для мечты и для жизни
Грядущие нам открывают года.
Нам силу даёт наша верность Отчизне.
Так было, так есть и так будет всегда!
===

Milosav Stojanovic

pre 10 godina

Dosta je vishe Americke hegemonije i igranja svetskog policajca.
Lako je zrtvovati celu Evropu za vashe intrese.Cela EU je zavisna od Ruskog gasa,ako Rusi stopiraju isporuke gasa jednoj Nemackoj,njena privreda se prepolovljava istog trenutka.Amerikanci samo guraju Evropu u konflikt sa Rusijom,naravno to im nije u komsiluku,a Evropa ako nasedne na to hushkanje onda laku noch.Ovu krizu je provocirala i platila Amerika.
U njihovim medijima se samo pricahalo o "Putinovim"igrama,istovremeno njihovi plachenici izprovociraju masakr na Majdanu,srushe legitimno izabranog predsednika zemlje od 46 miliona stanovnika,i sad che oni kazniti Rusiju.Ko je Americi dao monopol kaznjavanja drugih?

kontra kontraudar

pre 10 godina

Ako Zapad bude bojkotovao ruski gas i naftu, na čijem izvozu (upravo Zapadu) se temelji ruska ekonomija, pošto sem oružja faktički nemaju više ništa drugo konkurentno na svetskom tržištu - Rusija bi jedino mogla da uvede sankcije Zapadu na... gas i naftu (a na šta drugo?), i da pokuša uz odgovarajuću medijsko/propagandnu "obradu" da predstavi svojim građanima da ona ne trpi zbog svoje politike, već to ONA "kažnjava".

A što se tiče direktnog suočavanja sa USA, Rusima mogu da se priključe jedino još Kazakhstan i Belorusija u eventualnim "merama", dok se na spisku američkih najbližih saveznika nalaze brojni ekonomski džinovi poput Japana, Nemačke, Britanije, Francuske, Kanade, Italije...

que

pre 10 godina

@Zoki: Mozda je vam smesno, jer ste slabo informisani ili se pravite, ali npr. 40% titanijumskih elemenata za Boing pokriva ruska kompanija VSMPO-Avisma (kod Airbusa pokriva oko 60%, a Embraeru svih 100%).
Proslogodisnji ruski izvoz u SAD je bio oko 27 mlrd. USD, uvoz iz SAD oko 11 mlrd. tj. SAD ima deficit od blizu 16 mlrd. dolara u (direktnoj) trgovini sa Rusijom: http://www.census.gov/foreign-trade/balance/c4621.html
Nisu stvari bas tako jednostavne kako vi to izgleda zamisljate.

...

pre 10 godina

@db-alienware
Ne razumes se u ekonomiju, to je ocigledno.
Ako Rusi povuku novac iz americkih banki, ako svoje ogromne drzavne rezerve ne budu cuvali u dolarima i ako prodaju americke obveznice to ce prouzrokovati slom americke ekonomije, i to najveci slom u istoriji. Jer ne moze americka ekonomija izdrzati povlacenje 700 milijardi dolara iz banaka i prodaju ogromne kolicine obveznica. SAD je u krizi i imaju najveci dug u istoriji, dok Rusija nema dugovanja, vec samo gomila rezerve novca.
A npr. proterivanje americkih firmi iz Rusije bi tek produbili krizu u SAD-u. Nije u pitanju samo McDonalds vec npr i naftne kompanije koje u saradnji sa ruskim rade na nalazistima u Rusiji. Njihovo proterivanje znacilo bi drastican pad akcija na berzi, krizu, otpustanja radnika itd.
Naivno je pricati kako ne moze Rusija uvesti sankcije Americi, jer svi koji bar nesto znaju o ekonomiji znaju da bi Ameriku mnogo vise pogodile ruske sankcije, nego Ruse americke.
Bas zbog toga sto Rusi drze novac u americkim bankama, a njihove firme imaju ogroman udeo u americkoj privredi.
Jedina zemlja cije bi sankcije vise naudile Americi je Kina, a zajednicke sankcije Rusije i Kine bi u potpunosti unistile americku ekonomiju.
Sto se Evrope tice, to bi bio slom za Evropu, jer Evropa ima trgovinsku razmenu sa Rusijom od preko 450 milijardi eura, a da ne pominjem gas.
A sto se nuklearnih bombi tice - nisu jednaki, Rusija ih ima najvise.

Legionar

pre 10 godina

Za sve koji ne misle.Ruske sankcije se odnose na prodaju robe u Rusiji,kao i na izvoz nafte i gasa.Da se razumemo Evropa se otima za rusko trziste,kao i SAD.

Slavko

pre 10 godina

EU neće uvesti sankcije Rusiji. Britanska Vlada je već dopustila da procuri izveštaj kako se Britaniji ne isplati da uvodi sankcije Rusiji jer sa Rusijom ima suficit platnog bilansa i britanske investicije u Rusiji premašuju ruske u UK. Nemačka ima slične motive da ne uvodi sankcije Rusiji. Ostale zemlje u EU će i tako slediti kako baba Merkelova kaže. Ostaje Amerika, koja može da uvede jednstrane sankcije, ali neće ni oni iz političkih razloga jer im je potrebna konstruktivna uloga Rusije na Bliskom Istoku. Eto, nisam ekspert, ali videćemo da li sam u pravu ili pišem koješta.

Radojko

pre 10 godina

Amerika neće uvesti sankcije Rusiji, niti će Rusija uvesti sankcije Americi. EU tek nije spremna da uvede sankcije Rusiji. A i pare koje je Zapad obećao Ukrajini su ispod $2bn naspram $15bn koje bi dobili od Rusije. Ukrajina će se sporazumeti sa Rusijom. Krim će dobiti veću autonomiju i to je to.

Милош

pre 10 godina

Само људи,тотално необразовани(бар што се економских наука тиче),могу да исмевају санкције Русије према Америци.Највећи апсурд целе ове приче је, како могу вође,већине западних земаља,да подржавају људе који нису изабрани на ДЕМОКРАТСКИМ изборима?Нико,заправо нема слику,колику подршку они имају у народу.Зар то није бит демократије,као најбољег облика владавине?Смешно,а и тужно..Да су изабрани на фер изборима,кампања запада би имала смисла.Што се тиче војног сукоба,нема ни католичка Европа,нити Америка са Турцима,капацитета да савлада Русију.

@@

pre 10 godina

Koliko neinformisanih ljudi....
Najvise gasa i nafte Rusija ne izvozi na Zapad, vec u Kinu.
Tako da mogu i bez zapada, da ne mogu ne bi im 2 puta zavrtali ventil...
A pored gasa imaju jos mnogo toga, od zita, hrane, ruda, i po izvozu svega toga su Rusi medju prvima u svetu, a Zapada mnogo toga uvozi. Dakle, u slucaju sankcija Zapad bi se smrzavao i kupovao sirovine ko zna gde, dok bi Rusi malo manje zaradjivali, ali bi ipak zaradjivali mnogo novca jer su im veliki ekonomski partneri zemlje BRIKSA- Kina, Brazil, Indija, a to je trziste od 2.5 MILIJARDI ljudi.

Zoki

pre 10 godina

Sta?
Izbacice Amere iz G7/G8?
Zabranice im da investiraju u Rusiju?
Prestace da izvoze votku?
Mislim da je ova ekonomska pretnja istresla Obamu iz gatja!
:)

ja

pre 10 godina

@samo razmisljam
Zapad NIKADA nije ziveo bez ruske nafte i gasa, bar ne u poslednjih 50-tak godina. SSSR je takodje bio najveci snabdevac Zapada gasom.
Rusija ne prodaje gas samo Zapadu, vise gasa prodaje Kini, a Kina je duplo veca od Evrope.
A sto se prezivljavanja tice, ne zive oni samo od nafte i gasa, u skoro svakoj grani industrije su medju prvih 5-6 na svetu, od proizvodnje hrane pa do proizvodnje celika ili gvozdja.
Umesto sto razmisljas mozes malo i da se informises, ne bi ti skodilo.

db-alienware

pre 10 godina

Rusija ce da uvede sankcije Americi,smesno.Berze danas u rekordnoj teritoriji.Americi ,Rusija ne znaci nista.Niti joj treba nafta,gas,drva,uglja,hrane,automobili,traktori,tehnika,niti Ameri drze novac u Ruskim bankama niti kupuju kuce nekretnine u Rusiji.Jedino moze da natera Americke firme ,Mcdonalds ,investitore da povucu novac iz Rusije.Prezivece nekako Amerika .Zemlje sa velikim mineralnim bogatavima ,Kanada,Australija ce zaraditi,Arapi ce zaraditi jos vise na nafti,..... Po broju nuklearnih glava mozda su Rusi I Ameri jednaki ali po ekonomskoj snazi ,Rusi su bedni u poredjenju sa Americkom.

pera veliki

pre 10 godina

ahahahaha Putine, kako si samo podvio rep pred EU i USA kad su ovi samo zapretili ekonomskim sankcijama. O tim kontra sankcijama prema prema EU i USA bolje da ne pričamo jer je svakom čoveku sa malo zdravog mozga potpuno jasno ko bi imao u slučaju obostranih sankcija više štete. Naravno, da bi EU imala jako puno ekonomske štete jer je jako ovisna od ruskog gasa, USA naravno manje jer ekonomski praktički nije ovisna od Rusije. A sankcije zapada prema Rusiji dovele bi do blokade svih tvojih računa i računa kompletne ruske oligarhije u zapadnim bankama, čime ti i tvoja oligarhija a time i cela država Rusija ostajete bez para jer imate praktički sve pare u zapadnim bankama, a onda za nekoliko meseci ili najkasnije godinu sledi potpuni kolaps ruske ekonomije koja bi se srušila kao kula od karata i onda bi za koju godinu došla revolucija na tvoja vrata i onda ti niko živ više i nikakva represija ne bi mogli pomoći da ostaneš na vlasti. A pare i ostanak na vlasti su jedino što tebe i tvoju oligarhiju zanima, a ne nekakva prava ruskog naroda, a najmanje što te zanima je poštovanje međunarodnog prava, je li tako, Putine? Znamo mi jako dobro da ti to jako dobro znaš i evo već posle prve ozbiljnje pretnje sa strane zapada počeo si jednu potpuno drugu pesmu da pričaš i sad pokušavaš sa ovakvim kontra pretnjama da se opravdaš pred svojom domaćom javnošču i pred svojim narodom i da se izvućeš iz ove situacije u koju si se sam zapleo.

nije naivac

pre 10 godina

Pored ovoliko mnogo "dubokoumnih komentara" vezanih uz ekonomiju i geostrateške odnose morao sam da se javim...
Kao prvo, što će Rusija postići prestankom isporuke plina Evropi? Jedno veliko ništa, jer ako Vam nije poznato Evropa zadovoljava svoje potrebe za plinom iz Rusije između 25 i 27 posto. Drugi najveći dobavljač je Norveška koja donosi Evropi 20 posto. Rusi zatvore pipu i nema plina, ali zato uskoči Norvežanin i poveća svoj udio na skoro 50 posto.
A kome će Rusi da taj plin prodaju, jeli znalci? Kini ili Indiji možda? A znate li da treba plinovod zamjenski izgraditi i koliko to godina nosi?
Kako će Rusi preivjeti bez para iz Evrope? Pomoću zraka ili votke?

Kao drugo, kakve sankcije Americi pobogu? Čime? Prodaće možda svoje dolare nekome i tobože "potkopati" financijski sistem Amerike?
Pa boga mu prvo moraju naći kupce za te dolare...
Stvarno ste smiješni s komentarima.

Jack Daniels

pre 10 godina

Ako bi Rusija uvela "sankcije" USA i Zapadu to bi ustvari znacilo da ih uvodi sama sebi jer ogroman priliv novca od prodaje energenata Zapadu bi presahnuo.Ne znam od cega bi punili svoj budzet onda.Od prodaje bele tehnike,komjutera,garderobe,obuce,zdrave hrane,automobilasofisticirane tehnologije....sigurno ne bi.

samo razmisljam

pre 10 godina

despot zazveckao oruzjem i uplasila se berza. rublja izgubila na vrednosti. uplasi se i despot da bi se narod mogao pobuniti i oterati ga kao komsije svog zlotvora pa prekinuo ratne igre.
pitanje1: a kako je zapad dosad opstao bez ruskog gasa i nafte? pitanje 2: ako rusi zavrnu gas od cega ce ziveti?

Realist

pre 10 godina

Ispade da tog gasa i nafte nema nigde da se kupi.
Jel to jedino dostignuće te Rusije, da ima nešto što je priroda stvorila !?
A da, naravno i sredstva za masovna uništavanja ljudskih života .
Napredna civilizacija !

mujcinovic salih

pre 10 godina

Kako ce da izgledaju te sankcije.Prestace da im prodaju Yota telefon i Lade.Mozda u Njujorku vise nece moci da se kupe cuvene ruske cipele a amerikanke ce ostati uskracene za donji ves "Ljudmilina tajna".Kako li ce se tek osecati kad vise ne budu mogli da kupe cuvene parfeme "moskovska noc" ili "tihi don"!Nadrljase amerikanci ali sami su trazili?

Zigi

pre 10 godina

Kada citam ove komentare putpuno razumem Broza kada je formirao Goli Otok . Posle njega smo imali zemlju ociscenu od ruskih spijuna i to je bio period kada je nasa zemlja najbrze napredovala. Ali cim je stasala sledeca generacija rusofila poceo je opet pad i raspad zemlje .

Treba nama još 10 t uranijuma

pre 10 godina

@(pera veliki, 4. mart 2014 21:54)
Pa prvi Britanci rekoše da neće uvesti sankcije Rusiji..Pero, možda si ti veliki, ali ipak ti je nešto - malo..

kontra kontraudar

pre 10 godina

Ako Zapad bude bojkotovao ruski gas i naftu, na čijem izvozu (upravo Zapadu) se temelji ruska ekonomija, pošto sem oružja faktički nemaju više ništa drugo konkurentno na svetskom tržištu - Rusija bi jedino mogla da uvede sankcije Zapadu na... gas i naftu (a na šta drugo?), i da pokuša uz odgovarajuću medijsko/propagandnu "obradu" da predstavi svojim građanima da ona ne trpi zbog svoje politike, već to ONA "kažnjava".

A što se tiče direktnog suočavanja sa USA, Rusima mogu da se priključe jedino još Kazakhstan i Belorusija u eventualnim "merama", dok se na spisku američkih najbližih saveznika nalaze brojni ekonomski džinovi poput Japana, Nemačke, Britanije, Francuske, Kanade, Italije...

Zoki

pre 10 godina

Sta?
Izbacice Amere iz G7/G8?
Zabranice im da investiraju u Rusiju?
Prestace da izvoze votku?
Mislim da je ova ekonomska pretnja istresla Obamu iz gatja!
:)

Realist

pre 10 godina

Ispade da tog gasa i nafte nema nigde da se kupi.
Jel to jedino dostignuće te Rusije, da ima nešto što je priroda stvorila !?
A da, naravno i sredstva za masovna uništavanja ljudskih života .
Napredna civilizacija !

pera veliki

pre 10 godina

ahahahaha Putine, kako si samo podvio rep pred EU i USA kad su ovi samo zapretili ekonomskim sankcijama. O tim kontra sankcijama prema prema EU i USA bolje da ne pričamo jer je svakom čoveku sa malo zdravog mozga potpuno jasno ko bi imao u slučaju obostranih sankcija više štete. Naravno, da bi EU imala jako puno ekonomske štete jer je jako ovisna od ruskog gasa, USA naravno manje jer ekonomski praktički nije ovisna od Rusije. A sankcije zapada prema Rusiji dovele bi do blokade svih tvojih računa i računa kompletne ruske oligarhije u zapadnim bankama, čime ti i tvoja oligarhija a time i cela država Rusija ostajete bez para jer imate praktički sve pare u zapadnim bankama, a onda za nekoliko meseci ili najkasnije godinu sledi potpuni kolaps ruske ekonomije koja bi se srušila kao kula od karata i onda bi za koju godinu došla revolucija na tvoja vrata i onda ti niko živ više i nikakva represija ne bi mogli pomoći da ostaneš na vlasti. A pare i ostanak na vlasti su jedino što tebe i tvoju oligarhiju zanima, a ne nekakva prava ruskog naroda, a najmanje što te zanima je poštovanje međunarodnog prava, je li tako, Putine? Znamo mi jako dobro da ti to jako dobro znaš i evo već posle prve ozbiljnje pretnje sa strane zapada počeo si jednu potpuno drugu pesmu da pričaš i sad pokušavaš sa ovakvim kontra pretnjama da se opravdaš pred svojom domaćom javnošču i pred svojim narodom i da se izvućeš iz ove situacije u koju si se sam zapleo.

samo razmisljam

pre 10 godina

despot zazveckao oruzjem i uplasila se berza. rublja izgubila na vrednosti. uplasi se i despot da bi se narod mogao pobuniti i oterati ga kao komsije svog zlotvora pa prekinuo ratne igre.
pitanje1: a kako je zapad dosad opstao bez ruskog gasa i nafte? pitanje 2: ako rusi zavrnu gas od cega ce ziveti?

db-alienware

pre 10 godina

Rusija ce da uvede sankcije Americi,smesno.Berze danas u rekordnoj teritoriji.Americi ,Rusija ne znaci nista.Niti joj treba nafta,gas,drva,uglja,hrane,automobili,traktori,tehnika,niti Ameri drze novac u Ruskim bankama niti kupuju kuce nekretnine u Rusiji.Jedino moze da natera Americke firme ,Mcdonalds ,investitore da povucu novac iz Rusije.Prezivece nekako Amerika .Zemlje sa velikim mineralnim bogatavima ,Kanada,Australija ce zaraditi,Arapi ce zaraditi jos vise na nafti,..... Po broju nuklearnih glava mozda su Rusi I Ameri jednaki ali po ekonomskoj snazi ,Rusi su bedni u poredjenju sa Americkom.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Kako ce da izgledaju te sankcije.Prestace da im prodaju Yota telefon i Lade.Mozda u Njujorku vise nece moci da se kupe cuvene ruske cipele a amerikanke ce ostati uskracene za donji ves "Ljudmilina tajna".Kako li ce se tek osecati kad vise ne budu mogli da kupe cuvene parfeme "moskovska noc" ili "tihi don"!Nadrljase amerikanci ali sami su trazili?

nije naivac

pre 10 godina

Pored ovoliko mnogo "dubokoumnih komentara" vezanih uz ekonomiju i geostrateške odnose morao sam da se javim...
Kao prvo, što će Rusija postići prestankom isporuke plina Evropi? Jedno veliko ništa, jer ako Vam nije poznato Evropa zadovoljava svoje potrebe za plinom iz Rusije između 25 i 27 posto. Drugi najveći dobavljač je Norveška koja donosi Evropi 20 posto. Rusi zatvore pipu i nema plina, ali zato uskoči Norvežanin i poveća svoj udio na skoro 50 posto.
A kome će Rusi da taj plin prodaju, jeli znalci? Kini ili Indiji možda? A znate li da treba plinovod zamjenski izgraditi i koliko to godina nosi?
Kako će Rusi preivjeti bez para iz Evrope? Pomoću zraka ili votke?

Kao drugo, kakve sankcije Americi pobogu? Čime? Prodaće možda svoje dolare nekome i tobože "potkopati" financijski sistem Amerike?
Pa boga mu prvo moraju naći kupce za te dolare...
Stvarno ste smiješni s komentarima.

Jack Daniels

pre 10 godina

Ako bi Rusija uvela "sankcije" USA i Zapadu to bi ustvari znacilo da ih uvodi sama sebi jer ogroman priliv novca od prodaje energenata Zapadu bi presahnuo.Ne znam od cega bi punili svoj budzet onda.Od prodaje bele tehnike,komjutera,garderobe,obuce,zdrave hrane,automobilasofisticirane tehnologije....sigurno ne bi.

Suvereni demokrata

pre 10 godina

Iza americke podrske Kijevu ostalo 86 mrtvih ljudi a iza Putinovog rata nijedan,nije li Rusija u pravu sto ce uvesti sankcije Ameriki?Mi ne gledamo price nego poslove obavljene,hahahahahahaha.

buki

pre 10 godina

EU ce da uvede rujkama sankcije, pa mozda i hoce ako su u polozaju da to urade...ne znam, znam samo da ovi od njih vuku prirodne resurse bez kojih ce u tom slucaju oni imati i te kakve sankcije.A AKO MISLE DA JE ZIMA PROSLA ...mozda i jeste ali docice nova i sta onda....?

Aleksandar M.

pre 10 godina

Za kontraudar

A sta cemo sa Kinom i Indijom.. Sta mislis na cijoj su strani? He,he,he
Zna Putin sta radi.. Sve se on već dogovorio sa Kinezima kako da uniste Ameriku ekonomski i da Ameri budu jeftina radna snaga kao sto smo mi sada za EU..

Россия

pre 10 godina

===
Россия — священная наша держава,
Россия — любимая наша страна.
Могучая воля, великая слава —
Твоё достоянье на все времена!

Славься, Отечество наше свободное,
Братских народов союз вековой,
Предками данная мудрость народная!
Славься, страна! Мы гордимся тобой!

От южных морей до полярного края
Раскинулись наши леса и поля.
Одна ты на свете! Одна ты такая —
Хранимая Богом родная земля!

Широкий простор для мечты и для жизни
Грядущие нам открывают года.
Нам силу даёт наша верность Отчизне.
Так было, так есть и так будет всегда!
===

...

pre 10 godina

@db-alienware
Ne razumes se u ekonomiju, to je ocigledno.
Ako Rusi povuku novac iz americkih banki, ako svoje ogromne drzavne rezerve ne budu cuvali u dolarima i ako prodaju americke obveznice to ce prouzrokovati slom americke ekonomije, i to najveci slom u istoriji. Jer ne moze americka ekonomija izdrzati povlacenje 700 milijardi dolara iz banaka i prodaju ogromne kolicine obveznica. SAD je u krizi i imaju najveci dug u istoriji, dok Rusija nema dugovanja, vec samo gomila rezerve novca.
A npr. proterivanje americkih firmi iz Rusije bi tek produbili krizu u SAD-u. Nije u pitanju samo McDonalds vec npr i naftne kompanije koje u saradnji sa ruskim rade na nalazistima u Rusiji. Njihovo proterivanje znacilo bi drastican pad akcija na berzi, krizu, otpustanja radnika itd.
Naivno je pricati kako ne moze Rusija uvesti sankcije Americi, jer svi koji bar nesto znaju o ekonomiji znaju da bi Ameriku mnogo vise pogodile ruske sankcije, nego Ruse americke.
Bas zbog toga sto Rusi drze novac u americkim bankama, a njihove firme imaju ogroman udeo u americkoj privredi.
Jedina zemlja cije bi sankcije vise naudile Americi je Kina, a zajednicke sankcije Rusije i Kine bi u potpunosti unistile americku ekonomiju.
Sto se Evrope tice, to bi bio slom za Evropu, jer Evropa ima trgovinsku razmenu sa Rusijom od preko 450 milijardi eura, a da ne pominjem gas.
A sto se nuklearnih bombi tice - nisu jednaki, Rusija ih ima najvise.

glogi

pre 10 godina

A sta ako Rusi zabrane uvoz artikala iz USA kao i izvoz nafte,gasa,zita u EU i USA.Smjesni su mi ovi komentari koji Ruse smatraju siromasima i to neznanje...malo se pre komentatisanja raspitajte

Milosav Stojanovic

pre 10 godina

Dosta je vishe Americke hegemonije i igranja svetskog policajca.
Lako je zrtvovati celu Evropu za vashe intrese.Cela EU je zavisna od Ruskog gasa,ako Rusi stopiraju isporuke gasa jednoj Nemackoj,njena privreda se prepolovljava istog trenutka.Amerikanci samo guraju Evropu u konflikt sa Rusijom,naravno to im nije u komsiluku,a Evropa ako nasedne na to hushkanje onda laku noch.Ovu krizu je provocirala i platila Amerika.
U njihovim medijima se samo pricahalo o "Putinovim"igrama,istovremeno njihovi plachenici izprovociraju masakr na Majdanu,srushe legitimno izabranog predsednika zemlje od 46 miliona stanovnika,i sad che oni kazniti Rusiju.Ko je Americi dao monopol kaznjavanja drugih?

Милош

pre 10 godina

Само људи,тотално необразовани(бар што се економских наука тиче),могу да исмевају санкције Русије према Америци.Највећи апсурд целе ове приче је, како могу вође,већине западних земаља,да подржавају људе који нису изабрани на ДЕМОКРАТСКИМ изборима?Нико,заправо нема слику,колику подршку они имају у народу.Зар то није бит демократије,као најбољег облика владавине?Смешно,а и тужно..Да су изабрани на фер изборима,кампања запада би имала смисла.Што се тиче војног сукоба,нема ни католичка Европа,нити Америка са Турцима,капацитета да савлада Русију.

Vlada

pre 10 godina

Putin nije pricao o mogucoj vojnoj intervenciji na Krimu, jer je to sada besmisleno, jer Rusi kontrolisu Krim, vec o intervenciji u juznoj i istocnoj Ukrajini, i to samo u slucaju masovnog zivotnog ugrozavanja Ruskog naroda u tim delovim Ukrajine, koji je tamo u opasnosti.

@@

pre 10 godina

Koliko neinformisanih ljudi....
Najvise gasa i nafte Rusija ne izvozi na Zapad, vec u Kinu.
Tako da mogu i bez zapada, da ne mogu ne bi im 2 puta zavrtali ventil...
A pored gasa imaju jos mnogo toga, od zita, hrane, ruda, i po izvozu svega toga su Rusi medju prvima u svetu, a Zapada mnogo toga uvozi. Dakle, u slucaju sankcija Zapad bi se smrzavao i kupovao sirovine ko zna gde, dok bi Rusi malo manje zaradjivali, ali bi ipak zaradjivali mnogo novca jer su im veliki ekonomski partneri zemlje BRIKSA- Kina, Brazil, Indija, a to je trziste od 2.5 MILIJARDI ljudi.

que

pre 10 godina

@Zoki: Mozda je vam smesno, jer ste slabo informisani ili se pravite, ali npr. 40% titanijumskih elemenata za Boing pokriva ruska kompanija VSMPO-Avisma (kod Airbusa pokriva oko 60%, a Embraeru svih 100%).
Proslogodisnji ruski izvoz u SAD je bio oko 27 mlrd. USD, uvoz iz SAD oko 11 mlrd. tj. SAD ima deficit od blizu 16 mlrd. dolara u (direktnoj) trgovini sa Rusijom: http://www.census.gov/foreign-trade/balance/c4621.html
Nisu stvari bas tako jednostavne kako vi to izgleda zamisljate.

ja

pre 10 godina

@samo razmisljam
Zapad NIKADA nije ziveo bez ruske nafte i gasa, bar ne u poslednjih 50-tak godina. SSSR je takodje bio najveci snabdevac Zapada gasom.
Rusija ne prodaje gas samo Zapadu, vise gasa prodaje Kini, a Kina je duplo veca od Evrope.
A sto se prezivljavanja tice, ne zive oni samo od nafte i gasa, u skoro svakoj grani industrije su medju prvih 5-6 na svetu, od proizvodnje hrane pa do proizvodnje celika ili gvozdja.
Umesto sto razmisljas mozes malo i da se informises, ne bi ti skodilo.

Legionar

pre 10 godina

Za sve koji ne misle.Ruske sankcije se odnose na prodaju robe u Rusiji,kao i na izvoz nafte i gasa.Da se razumemo Evropa se otima za rusko trziste,kao i SAD.

Slavko

pre 10 godina

EU neće uvesti sankcije Rusiji. Britanska Vlada je već dopustila da procuri izveštaj kako se Britaniji ne isplati da uvodi sankcije Rusiji jer sa Rusijom ima suficit platnog bilansa i britanske investicije u Rusiji premašuju ruske u UK. Nemačka ima slične motive da ne uvodi sankcije Rusiji. Ostale zemlje u EU će i tako slediti kako baba Merkelova kaže. Ostaje Amerika, koja može da uvede jednstrane sankcije, ali neće ni oni iz političkih razloga jer im je potrebna konstruktivna uloga Rusije na Bliskom Istoku. Eto, nisam ekspert, ali videćemo da li sam u pravu ili pišem koješta.

Radojko

pre 10 godina

Amerika neće uvesti sankcije Rusiji, niti će Rusija uvesti sankcije Americi. EU tek nije spremna da uvede sankcije Rusiji. A i pare koje je Zapad obećao Ukrajini su ispod $2bn naspram $15bn koje bi dobili od Rusije. Ukrajina će se sporazumeti sa Rusijom. Krim će dobiti veću autonomiju i to je to.

Zigi

pre 10 godina

Kada citam ove komentare putpuno razumem Broza kada je formirao Goli Otok . Posle njega smo imali zemlju ociscenu od ruskih spijuna i to je bio period kada je nasa zemlja najbrze napredovala. Ali cim je stasala sledeca generacija rusofila poceo je opet pad i raspad zemlje .

Treba nama još 10 t uranijuma

pre 10 godina

@(pera veliki, 4. mart 2014 21:54)
Pa prvi Britanci rekoše da neće uvesti sankcije Rusiji..Pero, možda si ti veliki, ali ipak ti je nešto - malo..