Ponedeljak, 03.03.2014.

08:16

Ruski avioni preletali Krim

Ruski borbeni avioni su tokom prethodne noći u dva navrata povredili vazdušni prostor Ukrajine. Proruski demonstranti zauzeli deo zgrade vlade u Donjecku.

Izvor: Beta

Ruski avioni preletali Krim IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

Hrvoje i Janez

pre 10 godina

Izjasnio se Vucic i kratko pozeleo srecu narodu Ukrajine, sto je dobro.
(marija, 3. mart 2014 16:01)

Pa ti si lutko neumorna, ima te na svakoj vesti po nekoliko puta. Siguran sam da imas najvise bodova po tabeli.

www.snsleaks.tumblr.com

Milan

pre 10 godina

Situacija u Ukrajini je veoma komplikovana.EU,SAD i NATO gledaju svoje interese i žele staviti Ukrajinu pod svoju kontrolu, ali su toliko plitki i drski da ne razumeju Ruski interes i ruski narod i dobar deo Ukrajinaca koji je za Rusiju.Pustimo Janukoviča i njegove bogataše, ali trebamo li odobriti ono nasilje,prevrat i državni udar i još to neki na zapadu zovu demokratijom.Od strane obaveštajnih službi EU i SAD su nasilnici-demostranti za svaki dan nasilja i demonstriranja dobivali su 200-800 € u zavisnosti da li su proizvodili i upotrebljavali kocke ili molotove koktele.Ukrajina je istoriski,kulturno,materijalno vezana za Rusiju i zavisi od Rusije, EU nije sposobna ni sebe da konsoliduje i njoj preti raspad, jer Njemačka politika je providna i diktatorska ( koristi i eksploatiše većinu zemalja EU ).Rusija je nastala na današnjoj Ukrajini i Ukrajina nije nikad ni bila država, tek je nastala po raspadu SSSR ( malo proučite istoriju ). Rat po svaku cenu treba izbeći i bratski narodi Rusi i Ukrajinci treba da se udruže protiv ovih aveti novog svetskog globalnog poredka.EU i SAD nemaju više pijandure Jelcina i najvećeg izdajnika i rušitelja SSSR Gorbačova koji za nagradu dobi Nobelovu nagradu (koja sprdnja),Putin ima svoje dostojanstvo i državničku viziju i zapadu nikada više neće poći za rukom da otima i pljačka.Putin i njegovi naslednici obnoviće SSSR - polako,tiha voda breg nosi!

ex demokrata

pre 10 godina

Ovi europejci/demokrate u Ukrajini vode politiku isto kao i Slobodan Milosevic.Ekonomski zemlja je vracena u nazad barem 20 godina.A sto je najgore svojom losom politikom uvukose zemlju u rat protiv protivnika koga ne mogu da pobede.

Pravda

pre 10 godina

Provlacilo se kroz mnoge komentare, kako smo mi takozvani Rusofili licemerni, dvolicni, demgaozi, bla,bla,bla, truc, bla.... Kako pratimo modu sa zapada, kupujemo njihove automobile, tehniku, evre.... E pa dragi moji, mozda ste vi svi u pravu ali to sto Rusi, zbog velikih patnji i odricanja koje su doziveli za vreme komunisticke vladavine nisu isli u korak sa Diorom, Mercedesom i gore navednim zapadnim dostignucima i sto mi zbog teske ekonomske situacije darovane od velikodusnog zapada kupujemo te evre da bi ih kasnije prodavali i kupovali deci patike koje su u raspadu ne spreceva ni nas, a bogami ni njih da zaboravimo osecaj za pravdu i nepravdu, jer ovde se samo o tome i radi. Ukrajina je samo prazna zapadna prica, jer oni desetinama godina u nazad gledaju i placi nad Sibirom i bogom danim resursima. Ma setite se samo izjava Olbrajtove i Rajsove. Eto, to misli jedan Rusofil.

James Bond 99

pre 10 godina

Ma Rusi imaju toliku vojnu opremu a nemaju gde da oprobavaju, sad im je prilika da se pokazu! Marketing! :) Čisto da se zna čija baba vozi tenk! :)

Goga

pre 10 godina

Bitno je da su Srbi (u ovom slucaju citaoci sajta B92) zdusno "za Rusiju". Bez obzira sta i kako. Pa zar nemamo isti taj problem oko ulaska u Evropu ("pola je za - pola za Rusiju")? I koga lazu mediji da je vecina Srba za ulazak u Evropu? Ako, brate hocete, idite u tri Rusije i uzivajte u njihovim nadaleko poznatim ljudskom pravima, slobodama i socijalnoj pravdi.

ice9

pre 10 godina

Pa dobro dosta su se ameri razmetali po svetu sa vojskom pa izgleda da je ovima puko film, pogotovo sto imaju podrsku kineza, ali sve ovo samo pokazuje kolko je ljudski rod debilan.

ns

pre 10 godina

Vrlo je alarmantno da se nasi politicari uopste ne izjasnjavaju povodom agresije koju cini Rusija prema Ukrajini.
Zar ulazak u suverenu drzavu prema Povelji UN nije krsenje medjunarodnog prava?
A nase zevzeci cute i dodvoravaju se diktatoru Putinu, verovatno im je obecao da ce jos nesto kupiti od nas, mislim na to kao sto je energetski sistem koji mu je prodat za kikiriki. Ali sta da se radi, oni gledaju samo svoje funkcije i ostanak na vlasti.
Ko sa Rusima tikve sadi obiju mu se o glavu.
Eto, ja nisam za Ruse i Putina, nisam ni za Amerikance i Obamu vec treba pomoci svakoj drzavi da izabere ono sto je za nju najbolje.

alex

pre 10 godina

Stekao sam ovih dana utisak da nam je Srbija najbogatija zemlja na svetu,da nam je bnd po stanovniku 40000€ nemamo ni jedan jedini problem,pa eto iz dosade bavimo se pitanjem Ukrajine!

Legionar

pre 10 godina

(ns, 03. mart 2014 15:34)
Ne pratis dobro,nema agresije jer je Ukrajinska vojska na strani rusa.Jos nesto,razmisli i obavesti se dobro o svemu pre pisanja komentara.

Ma kakav bre rat

pre 10 godina

Rusija neće dati Krim iz strateških razloga, eto na primer Crnomorska flota je garant sigurnosti "Južnog toka", i bolje bi bilo svima da popuste. Ukrajni demokratija, Rusima Krim i miran svet.
NATO na Ruse ne sme ni pod razno jer kad bude roknula prva termonuklearna, nije bitno čija, sve te silne milijarde dolara oko kojih se vrte sva politika na svetu, neće vredeti ni zrno pirinča!
Toliko ludi nisu ni Barak, ni Vladimir, a ni bakica iz Bundestaga. Samo mirno i polako, nek se oni sami razreše, a ovi naši jezik za zube.

svasta

pre 10 godina

"Zvanični Kijev nije dobio obaveštenja..." - odakle vam ovo? I sta je zvanicni Kijev? Ko kaze da Janukovic nije bio obavesten 72 sata ranije? Ako je zvanicni Kijev grupa koja je silom i oruzijem preuzela vlast nad manjim delom zemlje onda i ne treba da ih obavestavaju.

djole

pre 10 godina

Hah rat... Ako su ukrainci imalo pametni nece doci do rata jer bi to znacio propast cele Ukrajne a ne samo Krima. Cela situacija potseca na 99. samo sto su strane malo izmesane. Mislim da je svima jasno da je Krim ruski i da imaju vecinsko stanovnistvo i da naravno mogu da ga preotmu kako hoce, zatvaranj granica ih nebi sprecilo u tome er prosto nadmocniji su vojno i ekonomski. EU se nece mesati jer naprosto su finansiski pukli i ne bi voleli da im Rusi zaustave gasovod. Putin je samo cekao pravi momenat i docekekao ga je.

Zevs

pre 10 godina

Smesno mi je da vidim u toliko komentara kako ste uvereni kako rata nece biti. 70 godina posle i Srbin i dalje ne zna zasto smo prosli sve ovo sto smo prosli. Da li neko vidi razliku izmedju Putina i Milosevica? Ista prica! Savremena svest je na nuli. Uveren sam da ce Nato krenuti svim snagama za manje od 72 sata! Molim Vucka samo da ne bira stranu. Nismo pripadnici ni jednog bloka i neka ovaj rat bude prvi koji ce da zaobidje Srbiju!

Zevs

pre 10 godina

Vidim ja da ce jedino Srbija i Svajcarska da izbegnu treci svetski rat. Vucko neku*ci se sad i ne prilazi ni jednoj strani. Imamo dovoljno problema kod kuce. Gradi po vodi, ali ne kaci se ni NATOu ni Rusiji.

YALTA Donjetsk Beograd

pre 10 godina

Паметан оваj малецки нема шта!!! Ови му нудили поделу Украине о он неће!!! Крим узео одмах као стратешки важан и инсталира ракете ...! Остатак Украине узима за пар месеци и то трајно ! Европи остаје Галиција и Буковина... А Закарпатје постаје независна држава!!! Та страшна мобилизација коју најави Кличко десила се ! И читавих 1,2 процента одзива у западној и централној Украјини!!! Имају и они своје "жене у црном"!!! Неће нико да ратује за Амере!!!!

speedy

pre 10 godina

Kakvi su ovo komentari, kao nece Rusi krenuti u vojnu akciju?!Alo pa Rusi su vec u vojnoj akciji, usli su sa trupama u Ukrajinu i zauzeli Krim.Sta jos treba da urade?Zasto bi pucali kada im niko ne pruza otpor?!

Bgd

pre 10 godina

Rusi bi verovatno obavestili ukrajinske organe o pokretima trupa ali nemaju koga da obaveste jer oni sto se predstavljaju kao vlast u Kijevu nemaju nikakav legitimitet. Prosta logika.

Prle

pre 10 godina

Ljudi spustite tenzije rata nece biti.Ovo je samo propaganda Rusa i Amera.Tako u Siriju,tako sad i u Ukrainu...Sve pustose.Obama i Putin su na istoj strani samo sto to jos neki ne vide.Na svako par meseci po jedna drzava strada na zalost.

cko

pre 10 godina

Ja mislim da je na Krimu bilo postavljeno nesto sto se Rusima uopste nije dopalo, pa je Putin odlučio lepo da posalje vojsku sa specijalcima da to lepo razmontiraju iliti uniste dok ostali trtljaju u prazno, većaju sta ce kao da rade, a Rusi su svoje odradili odavno i garant ce u skorije vreme Putin kao da pristane da se povuče, a u stvari je dobio sta je hteo i uz to ostalima porucio NO NO!!!

sasa jokic

pre 10 godina

Seljadin@ 50 milijardi ulozenih u Soci je slika i prilika Rusije. Za Tvoju informaciju, vlasnici gradjevinskih firmi su uglavnom mafijasi, koji su oprali oko 25 milijardi € kroz ovaj "posao". 10% je zavrsilo na racunima politicara u Lithensstajnu.
Na nasem primeru smo videli koliko su spremni da pomognu prijatelju. Od ukupno obecanih 8 milijardi, (Medvedev 3, Putin 5) jedva smo dobili 800 miliona posle 3 godine pregovaranja, i to po vrlo nepovoljnim uslovima.
U medjuvremenu su nam uzeli NIS i gasne i naftne zalihe, prema tome pusti me Rusa......

London

pre 10 godina

Rusija je ovde izgubila i "osvajanje" Krima je samo pokušaj pranja pred domaćom javnošću. Zapad je svoje ciljeve ispunio bez ijednog ispaljenog metka i bez ikakve vojne intervencije: NATO je de facto izašao na granicu sa Rusijom na jugu, Ukrajinom upravlja prozapadna vlast, većina gasovoda kojima Rusija izvozi gas je sada pod šapom zapada, Putin nije nepobediv čak ni u svom dvorištu, Belorusija je sledeća...

Putin će od Krima napraviti nekakvu nezavisnu državu koju niko neće priznati, ekonomija će biti uništena, standard će pasti (a u ostatku Ukrajine će polako rasti), vladaće korupcija i lokalni tajkuni. Narod će za pet godina da traži da se vrate u Ukrajinu odnosno da uđe u EU.

Busanje u prsa zbog osvajanja Krima će biti kratkog daha.

I, naravno, zapadu ne pada na pamet da ulazi u bilo kakav konflikt oko marginalnih stvari. Rat je već dobijen.

Milorad

pre 10 godina

Amerika i NATO u Avganistanu imaju 100.000 vojnika koji se mogu snabdevati i povlačiti (krajem ove godine treba da se povuku gotovo u potpunosti)samo preko Turkmenistana i Rusije. Pakistan im je zabranio upotrebu svog vazdušnog prostora zbog napada bespilotnim letelicama na Pakistanskoj teritoriji. Preko Tadžikistana i Kine ne mogu. Preko Irana ne mogu. Prema tome, ovo je samo prazna priča Amerikanaca i EU, jer u slučaju zamrzavanja Ruskih sredstava i drugih sankcija njihova vojska u Avganistanu ostaje POTPUNO odsečena. Da ne postoji ni jedan drugi razlog, ovaj je preveliki. Putin to zna i zato je tako samouveren - ne mogu mu ništa.

seljadin

pre 10 godina

@Sale, Rusija sada ima oko 20.000 $ po glavni stanovnika, ali ima u rezervama 600 milijardi, nisu dužni nikome ništa, EU je prezadužena i nema ni evro da uloži u Srbiju,a kamoli Ukrajinu, to su im i rekli, da imaju punu moralnu podršku od EU, i ništa više.
Rusija u jedan grad - Soči uloži 55 milijardi, a cela EU i USA nemaju ni evra da daju Ukrajini.
Postoje predlozi da Rusija umesto u celu Ukrajinu, u Krim uloži 20 milijardi dolara.

Vlada

pre 10 godina

(Milorad, 3. mart 2014 12:0

Milorade,SAD i Pakistan su u januaru potpisali novi vojno tehnički ugovor.On SAD garantuje nesmetano kretanje kroz tri pokrajine oslonjene na Avganistan. Ovaj sporazum garantuje i nesmetano nadletanje Pakistana.Znam da ču dobiti gomili minusa,ali znam i da Pakistan i SAD imaju odlične vojne odnose,a ko želi da misli da će 100.000 SAD vojnika tumarati od Kandahara do Kabula, jer neće moći da napuste zemlju, slobodno neka to i misli.

ekonomista

pre 10 godina

ja mislim da se rusi i amerikanci tako samo zavitlavaju sa ostatkom sveta :D
kao, ajde da se igramo malo, da im pokazemo...naravno da nece biti rata izmedju SAD i Rusije, znaju i obama i putin da bi to bila propast po obe strane

Observator

pre 10 godina

@vladimir stojanovic,
za nekoga istorija pocinje od juce a za nekoga kako mu odgoara.
Na teritoriji sto je danas Ukrajina je tokom istrorije promenlo. Prakticno svi u okruzenju su vladali vecim ili manjim delovima danasnje Ukrajine. Citaj prvo knjige, i to vise izvora, pa onda komentarisi.

strani posmatrac

pre 10 godina

Ovo sto se desava u Ukrajini je igra velikih sila,pre svega SAD i Rusije a delimicno i EU i to je ocigledno.
S druge strane Ukrajinci su finansijski pukli i zavise od strane pomoci samo je pitanje pod ciju ce sapu da padnu.
U najboljem slucaju docice do podele Ukrajine na zapadni i istocni deo ili ce Krim dobiti specijalni status u okviru drzave,a rata mislim nece biti.

Sale

pre 10 godina

Naravno da do rata neće doći.Ovo je samo zveckanje oružjem.Ono što Rusiju boli je činjenica da nemaju više svoju marionetu u Kijevu.Sada je tamo na vlasti prozapadna ekipa,koja se učvršćuje u Kijevu i ostatku zemlje.Nova vlast zna da Krimom i ne može da upravlja,tako da ovo marširanje Rusa i nije neki udarac.Ono što je još povoljnije po Klička,Timošenkovu,Turčinova i ostale u novoj vlasti je da je došlo do homogenizacije građana po ovom pitanjeu.Čak i delovi PartijeRegiona su osudili ponašanje Rusije,kao i oligarsi iz Donbasa na čelu sa Rinatom Ahmetovim. Rusija sa druge strane nema resurse za rat.Ona jeste nešto osnažene,ali sa bdp po glavi stanovnika od 17.000$ ona je i dalje samo srednje razvijena država.Rusiaj ne bi sebi dozvolila luksuz da krene u vojnu akciju,poprilično neizvesnu, i da dodatno optereti svoju ekonomiju.Uz to,veliki su problemi na Kavkazu.
Dakle, rata sigurno neće biti i teško da je moguće da se uzdrma nova vlast u Ukrajini.

ogi

pre 10 godina

Mislim da su Putin i celo rusko vođstvo ponovo napravili grešku.
Mnogo inteligentnije se mogla rešiti kriza u Ukrajini , a i da im ta zemlja ostane saveznik.
Silno korumpirano ukrajinsko rukovodstvo koje je totatalno odlepljeno od realnosti ( vidi se bezobzirno bogatstvo u dvorcima , bezobzirno bogatstvo njihovih sinova i porodica, mnogi unikatni automobili – a i da su svi oni u crnoj boji – a to je „in“ boja za taj stalež ).
Vojno se natezati / to nema smisla.

Saldzo

pre 10 godina

Pa nije Putin bezveze bio pukovnik KGB-a. Ucio je u najboljoj skoli kako se ove stvari rade. A NATO zemlje i njihove mentalitete zna u dusu. Sada se Amerima njihovo ponasanje i retorika prema nama, Iraku i Avganistanu obija o glavu jer ih Rusija bije njihovim oruzjem. Ono sto sam ja primetio je da su Rusi sa pricom oko Krima uhvatili zapadne zemlje potpuno nespremne. Niko od njih ovo nije ocekivao. Pocela prica u subotu rano ujutru, kada su se svi razisli za vikend. Ameri skoro ceo dan nisu znali gde im je Keri, tek uvece se pojavio.

Ana

pre 10 godina

Sto volim izjave tipa: "SAD pruza snažnu podršku ukrajinskom suverenitetu, nezavisnosti i teritroijalnom integritetu.... bez spoljnjeg uticaja ili provokacija", hmm, a sta su onda bili oni protesti u Ukrajini?! Ako se ne budu mesali u Ukrajini, kao sto se 'nisu mesali' u Jugoslaviji, nek je Bog na pomoci narodu u Ukrajini, na kraju uvek narod ispasta...

Svjatoslav II

pre 10 godina

@direktor

Onda su se ti demonstranti u Zaporozju itd, itd. odlicno kamuflirali jer su svi nosili ruske zastave i vikali Rusija, Rusija i skidali zastave EU. Nemacki ministar inostranih poslova u svom politickom krugu se kaje sto je potpisao sporazum od 21. februara, iako je "znao da ce ga amerikanci izraditi", i kaze kako je "matori vuk Lukin bio promuciran jer nije stavio potpis". Nije sve u CNNu i BBCu, AP, ono sto ti oni pricaju, to odmah odbaci, razmisljaj svojom glavom. 90% njihovih novinara aktivno rade za CIA, kao ona cuvena Amanpur. Oni su perjanica zapadnog agresivnog ekspanzionizma. Na svu srecu, sto su ukrajinski oficiri i pametni, pa ne dozvoljavaju da ginu neduzni vojnici zarad nacista tipa Klicko & Muzicko & Jaros & Co.

aca_bg

pre 10 godina

Ovaj majstor Keri je juce bukvalno rekao 'neprihvatljivo je u danasnje vreme napasti zemlju na osnovu laznih optuzbi'. E sad, ja jos uvek cekam dokaze da je Irak imao atomsko oruzje (to je bio povod za donosenje rezolucije UN).Toni Bler je na saslusanju pred komitetom Donjeg doma parlamenta izricito rekao da su svesno lagali da Irak ima atomsko oruzje ali da to nije vazno posto je svet 'bolje mesto bez Sadama Huseina'. Preko milion Iracana je poginulo posle intervencije SAD kao direktna posledica haosa koji su Amerikanci napravili tamo. Mogli bi i da pricamo o bombardovanju Avganistana na osnovu nikada dokazanih optuzbi da je Bin Laden organizovao napad na New York (ne kazem da nije ali kakve to veze ima sa bombardovanjem clanice UN). Koliko su Avganistan i Irak danas sretnije zemlje nego sto su bile,to svi vidimo. Medjunarodni poredak danas pomalo lici na Orvelovu zivotinjsku farmu... Sve su zivotinje jednake ali su neke malo vise jednake od drugih.

cica

pre 10 godina

Ruska propaganda. ;) Ima naravno dezertera, ali vojska Ukrajine je spremna za rat. Pokušavaju im spustiti moral. Mobilizacija vrlo visoka.
(direktor, 3. mart 2014 08:49)
direktore direktore,
I sve to u tvojim ocima, pa 11 gradova je vec istaknulo ruske zastave,a vojska je na korak da razjuri Klicka i onu fasisticku bratiju, pa nije im drzava ulica. Na koji su nacin dosli na vlast tako ce i da odu, ili putem izbora ili putem sile koju jedini razumiju.

Vasilije

pre 10 godina

Miki, 3. mart 2014 09:30)
To su bili sovjeti , nisu se baš Rusi mnogo pitali tada .Ima Rusija slavnu istoriju koja se ne svodi samo na period od 1917-1990

NekoIzMase

pre 10 godina

Slomiće Rusija zube na Ukrajini. Evo,živi bili pa videli.Neće Rusi maći dalje od Krima.O ulasku u Kijev da i ne govorimo. Ukrajina što pre treba da uđe u NATO pakt.
(Vlada, 3. mart 2014 09:25)

Njih Kijev ni ne interesuje ... Donbas i Krim. Istok Ukrajine je bogatiji od zapada ...

vladimir stojanovic

pre 10 godina

kroz istoriju, rusi su ukrajnu doživljavali kao svoju teritoriju.. e sad, što su ukrajinski političari u zadnjih 20 godina poželeli brže bolje da se udalje od rusije, pa im nikako ne uspeva, to je njihova greška! ne bi ukrajni bilo ništa bolje sa eu i natoom, nego da imaju tišnje veze sa rusima! tako da, sad im se to o glavu lupa!

engineer

pre 10 godina

jos kad bi rusi bili dovoljno bezobrazni da uvedu zonu zabranjenog leta preko ukrajine, kao sto su zapadnjaci uradili u libiji, pa da njihovi politicari ne mogu da dolaze u kijev na "konsultacije"...

my way

pre 10 godina

Zemlja u kojoj se ginulo na ulicama u procesu nasilnog preuzimanja i u kojoj je nakon puca i ostanka bez bilo legalne, bilo legitimne vlasti pretio krvav gradjanski rat, danas je suprotno svim ocekivanjima drzava u kojoj se vise ne broje mrtvi. Svako ko podrzava nove ukrajinske "vlasti" i politiku njenih mentora podrzava rat, smrt, unistenje, sve ono sto to drustvo seje sirom planete i treba da se stidi. O sramnom prebacivanju njihove krivice na Rusiju, koja je nakon u Siriji sprecila jos jedno krvoprolice, kao i osudjivanju onih koji je podrzavaju da ne govorim. Odvratno licemerje!

Dragan

pre 10 godina

Bokserska revolucija ce sigurno debelo kostati Ukrajinu.Posle svrgavanja Janukovica trebalo je odmah raspisati izbore. Ovako upadaju u sve vece probleme.Nista nisu naucili iz slucaja "Sakasvili" .

Branka

pre 10 godina

Dosadili ste rusofili. Jel vas je nekad neko priupitao sto se inace lepite za sve sto dolazi sa Zapada: zasto vam "bale ne cure" na ruska kola vec samo na zapadna? Tesko da se odusevljavate ruskom muzikom, nisam cula da zene luduju za ruskom modom vec za francuskom i italijanskom, i kompjuter na kome lupate komentare je zapadna tvorevina.
Sanjate o skolovanju, ako uopste sanjate, na nekom univerzitetu na Zapadu. A nesto nisam cula i da biste vise voleli da dobijete posao u Rusiji nego u nekoj zapadnoj zemlji.

Vladimir K.

pre 10 godina

Gospodo, smešni su mi pojedini komentari koji se plasiraju u javnost.Svi mi moramo da shvatimo da je vojna i ekonomska moć iznad svega.Prvo kakav rat, Ukrajina sa Rusijom, to je kao dete protiv dželata.Ukoliko budu bilo sta uradili dobiće po "nosu".Što se tiče stranih diplomata iz EU, to je tek posebna priča, leti se avionima uzimaju se dnevnice, bilateralni sastanci, sve u cilju pronalaženja "rešenja",a to je da mučni narod Ukrajine vidi da se kao neko i za njih zalaže. Još jedna jako bitna informacija, kada je nova vlast u Ukrajini došla kod MMF-a, da traži novac oni su im rekli "pa polako gospodo". Amerika i Rusija, pa zar vi stvarno mislite da će Amerika i Rusija u rat. To je isti sistem "demokratije" samo što je ovoga puta scenario u režiji Rusije. Malo prete jedni drugima, onda se napravi tenzija, pa se šalju razni pregovarači sve u cilju iznalaženja "mirnog" rešenja, a posle svega toga kada zavesa na pozornici padne, svetla se pogase, glavni glumci odu iza svega ostaje samo MRAK. U tom mraku će cela Ukrajina biti kada se završi saga zvana DEMOKRATIJA.

Milan

pre 10 godina

Dobro ljudi se bunili protiv Janukovica,verovatno sa razlogom (ne bitno) i smenili ga uspostavili novu vlast i sve je to O.K. Krim se pobunio protiv novih vlasti i nece sa njima,sta je tu problem?

Dražen Stamatović, Dex Dejvid, dexdavid2@gmail.com

pre 10 godina

Jedno čisto akademsko pitanje.Rusi svoj kulturni i nacionalni indentitet više nego za bilo šta drugo vezuju za svoj jezik.Kako je Rusija u svijetu moderne migracije i poteškoća devedesetih dobila vilku dijasporu, da bi se održala veza sa maticom uveden je novi državni praznik Dan ruskog jezika, šesti jun, dan rođenja Puškina kojeg Rusi smatraju najvećeg majstora rijeći u ruskoj književnosti.Ako je ukrajinska Rada mogla da donese koji pogrešan zakon to je Zakon o ukidanju ruskog jezika.Taj potez kao nedemokratski i potez bez ikakvog političkog sluha javno na CNN-nu je kritikovao poljski ministar vanjskih poslova.Kremlj je to više nego mudro iskoristio i do sada je bez ispaljenog metka preuzeo suverenitet nad jednim djelom druge države.Ja bih rusko preuzimanje suvereniteta nad Krimom nazvao Rat ruskim jezikom, a ne novi Krimski rat, koji za sada nije bio krvav, a izgleda da neće ni biti.

igi

pre 10 godina

Ruska agresija na suverenu drzavu se nastavlja,jer je ocigledno da rusi ukrajincima na Krimu daje "ponudu koja se ne odbija".
Steta sto je ukrajinska vojska tako trula,da ne moze da brani suverinitet sopostvene zemlje.Valjda ce se to promeniti.

milee

pre 10 godina

Ako scenario odcepljenja prođe u celom jugoistočnom delu a kako sada stvari stoje to će se izgleda i desiti,ukrajina bi mogla ostati bez mora a to je već ozbiljan problem.
U ovoj globalnoj igri ispašta običan narod, mafija i prevaranti profitiraju.

opet_ja

pre 10 godina

"Keri će "ponoviti snažnu podršku SAD ukrajinskom suverenitetu, nezavisnosti i teritroijalnom integritetu" i naglasiti "pravo ukrajinskog naroda da odredi svoju sopstvenu budućnost, bez spoljnjeg uticaja ili provokacija", navela je predstavnica Stejt departmenta.

politika amera je komedija, ovo nije vazilo za Srbiju...

Ivan

pre 10 godina

Da je uspela opsta mobilizacija i da se tamo "ratuje" bilo bi slika kolko hoces i na CNN-u i na Russia Today. Tamo bre skoro da ni metak nije ispaljen. Kazu da je cak i ukrajinski puk za specijalne operacije otkazao poslusnost sa obrazlozenjem da ne znaju protiv koga se bore i da na Krimu imaju rodbinu. E to je fakticko stanje Ukrajine.

direktor

pre 10 godina

(Svjatoslav II, 3. mart 2014 09:26)
U krivu si, ne znaš ni sam koliko. Npr., većina ljudi misli da je glavni brod ukrajinske mornarice prešao na rusku stranu, a mediji nisu objavili oštar demantij zapovjednika broda. Sve informacije o dezerterstvu, prebjegu Ukrajinaca u Rusiju i slično dolaze od strane ruskih novinskih agencija. Sve će se vidjeti u nekoliko narednih dana. Jučer su u Zaporožju i Dnjepropetrovsku bile velike proeuropske demonstracije sa tisućama ljudi. Prorusko orijentirani mediji nigdje nisu pisali o tome. Dapače, govori se o proruskim demonstracijama! Razmišljaj svojom glavom. ;)

seljadin

pre 10 godina

Ukrajinci jedva dočekali da ih Rusija preuzme, plata ugovorca na terenu u Rusiji je 1000 evra, (u Rumuniji ni generali nemaju toliko) a u Ukrajini 200, pogodite kod koga će preći vojnici?

Miki

pre 10 godina

Rusi, a istorija je pokazala, da kada nesto naume, ne povlace se, ne prave kompromis u svojim odlukama, i to je ono sto je karakteristicno za njih. (Duki, 3. mart 2014 09:01)

Mislis, kao kada su 1949 poslali tenkove na Jugoslaviju, pa se predomislili?

Siniša

pre 10 godina

"pravo ukrajinskog naroda da odredi svoju sopstvenu budućnost, bez spoljnjeg uticaja ili provokacija" reče čovek čija je zemlja "investirala" 5 milijardi dolara u oružani prevrat. Nivo sarkazma: ekspert!

milan

pre 10 godina

Ovo je samo zauzimanje pozicija i iznošenje stavova, Amerikanci i EU znaju da ne mogu puno menjati na činjeničnom stanju a Rusija ili Putin zna da zveckanje oružjem može da ostavi posledice na ekonomiju, izvoz gasa (Južni tok), kapitala u zapadnim bankama, tako da je ovo mrtva trka koja će dovesti do nekog rezultata ali neće biti bitnih promena.

Duki

pre 10 godina

Rusi, a istorija je pokazala, da kada nesto naume, ne povlace se, ne prave kompromis u svojim odlukama, i to je ono sto je karakteristicno za njih. Sve ovo sto se desava u Ukrajini, nema nikakve veze sa interesom, niti obzirom prema tom narodu..., kao i uvek, kada je geostrateski interes u pitanju...a mi "sitni", mozemo samo da nagadjamo, i posmatramo !!!

Danica

pre 10 godina

Rusija izaziva građanski rat u Ukrajini, ne vidim kako će se ovo završiti bez pucnjave. S jedne strane Rusija ima nezajažljive apetite za agresijom, pa će verovatno krenuti na Kijev. A s druge strane, regularna Vojska Ukrajine bi isto mogla da reaguje protiv ruskog agresora.
 

Svjatoslav II

pre 10 godina

@direktor

Apsolutno netacno. Masovan prebeg muskaraca Ukrajinaca u Rusiju, jer nece da se odazovu na mobilizaciju. Vrti se i na zapadnim televizijama. Kazu Ukrajinci - necu brat na brata. Ruski gradjani su u pridjestrovju zaustavili cetiri ukrajinska tenka na vucnim vozovima, oficir je lepo izasao, popricao sa ljudima i okrenuo se natrag. Na Krimu nema vise nijednog vojnika pod komandom desnicarske hunte u Kijevu. U Harkovu su juce izbacili iz parlamenta desnicarske ekstremiste, a od Odese, Zaporozja, do Harkova na severu, svda je narod na ulicama i svuda su istaknute ruske zastave, uz skidanje zastava EU. Donbas trazi isti status kao Krim i tamo je raspisan referendum i starci placu i vicu kako su docekali konacno slobodu posle 21 godine okupacije. To su cinjenice.

Vlada

pre 10 godina

Slomiće Rusija zube na Ukrajini. Evo,živi bili pa videli.Neće Rusi maći dalje od Krima.O ulasku u Kijev da i ne govorimo. Ukrajina što pre treba da uđe u NATO pakt.

Adam

pre 10 godina

Kakvo polvacenje snaga?
Kako im nije jasno da je ovo zavrsena prica. Namestili su im se kao kec na desetku. To su Rusi odavno cekali i sad kada su dobili Krim dugorocno su resili problem Crnomorkse flote i stavili tacku na to pitanje.
Jer kada prevode lokalne ljude u novu upravu, formiraju Krimsku ratnu mornaricu i slicno, to znaci da povlacenja nece biti. U suprotnom svi ti ljudi bi ostali na milost i nemilost novoj vlasti kojoj bi oblast bila predata a samim tim bi se dovela u pitanja i njihova doslednost i pouzdanost kao partnera kod drugih saveznika.

Trebali su Ukrajinci pre nego sto su izveli revoluciju u Kijevu da se organizuju bolje na kljucnim mestima gde su mogli ocekivati jaci otpor, a od toga je Krim bio "no brainer".

Mislim i iskreno se nadam, da su za ratna dejstva, vrlo male sanse.

Bez naklonosti bilo jednima ili drugima, pisem ovo kao analizu desavanja.

Branislav Popović

pre 10 godina

Pa narod Ukrajine je bio izabrao na izborima predsednika i parlament, a onda je grupa naoružanih ljudi preuzela vlast nasilno i pored potpisanog sporazuma sa legitimnim predsednikom. BTW ja mislim da je Janukovič đubre, ali je na svojoj funkciji bio legalno a smenjen je ilegalno.
I ovo što se dešava na Krimu i na istoku i jugoistoku je volja naroda Ukrajine, zar ne?
Mešanje sa strane i provokacije su bile i kada je legitimnom predsedniku prećeno sankcijama i kada su ministri tri zemlje EU dolazili da nature sporazum o prevremenim izborima, koji su potom grubo izigrali.
Hteli ste NATO u dvorištu Rusije, sada ćete imati Rusiju u dvorištu NATO-a. Umesto NATO na Dnjepru imaćete Rusiju na Dnjestru.

Mile Kostic

pre 10 godina

Uz pun respker za Ameriku kao veliku silu, Keri i Bajden su nekako van vremena. Cela ta igra oko rusenja Ukrajine koju je otkrio snimljen telefonski razgovor izmedju americkog podsekretara i americkog ambasadora u Kijevu gde oni odredjuju ko ce biti novi predsednik Ukrajine, je neverovatno plitka i ne prolazi cak ni kod prosecnih Ukrajinaca. Jos jedan veliki auto gol SAD-a. Sorry bullies!

Alex

pre 10 godina

Po onome sto citam u medijima odziv na "opstu mobilizaciju" je oko 1% - 1.5%. Eto kolko majdanovci imaju podrsku u narodu. Ne gine se nikome bre. Vojska ne prima plate redovno. Slicno bi bilo i kod nas u Srbiji sada.

Bojan

pre 10 godina

"Keri će "ponoviti snažnu podršku SAD ukrajinskom suverenitetu, nezavisnosti i teritroijalnom integritetu" i naglasiti "pravo ukrajinskog naroda da odredi svoju sopstvenu budućnost, bez spoljnjeg uticaja ili provokacija", navela je predstavnica Stejt departmenta.
"
Čijeg uticaja EU ili Američkog? Kada neko treba da se ubija a sve u američkom interesu onda to podržavaju, a kada nije u njihovom interesu onda to nema veze.

pulen

pre 10 godina

Sve se više situacija komplikuje.Ovo ,nadam se je svetlo na kraju tunela.Niko ne želi rat.Zapad je osetio da udara u zid pa pokušava na sve moguće načine da smiri tenziju.Putin je pokazao da se ne mogu igrati u njegovom dvorištu bez posledica ali ova priča ima da traje i traje i posle dogovora ,naravno ako ga bude.

Paradox

pre 10 godina

Keri ide u Kijev da nahuska novopecene vlastodrsce na svoj narod i da ih nekako ubedi da udju u sveopsti rat sa Rusima, jer cemu sve ovo ako nema bar 10 000 mrtvih. Licemerstvo.
Rat se inace i sastoji u tome da se u njemu ubijaju oni koji se medjusobno ne poznaju, po naredjenju onih koji se medjusobno poznaju, ali se ne ubijaju.

Alex

pre 10 godina

Po onome sto citam u medijima odziv na "opstu mobilizaciju" je oko 1% - 1.5%. Eto kolko majdanovci imaju podrsku u narodu. Ne gine se nikome bre. Vojska ne prima plate redovno. Slicno bi bilo i kod nas u Srbiji sada.

Paradox

pre 10 godina

Keri ide u Kijev da nahuska novopecene vlastodrsce na svoj narod i da ih nekako ubedi da udju u sveopsti rat sa Rusima, jer cemu sve ovo ako nema bar 10 000 mrtvih. Licemerstvo.
Rat se inace i sastoji u tome da se u njemu ubijaju oni koji se medjusobno ne poznaju, po naredjenju onih koji se medjusobno poznaju, ali se ne ubijaju.

Mile Kostic

pre 10 godina

Uz pun respker za Ameriku kao veliku silu, Keri i Bajden su nekako van vremena. Cela ta igra oko rusenja Ukrajine koju je otkrio snimljen telefonski razgovor izmedju americkog podsekretara i americkog ambasadora u Kijevu gde oni odredjuju ko ce biti novi predsednik Ukrajine, je neverovatno plitka i ne prolazi cak ni kod prosecnih Ukrajinaca. Jos jedan veliki auto gol SAD-a. Sorry bullies!

Svjatoslav II

pre 10 godina

@direktor

Apsolutno netacno. Masovan prebeg muskaraca Ukrajinaca u Rusiju, jer nece da se odazovu na mobilizaciju. Vrti se i na zapadnim televizijama. Kazu Ukrajinci - necu brat na brata. Ruski gradjani su u pridjestrovju zaustavili cetiri ukrajinska tenka na vucnim vozovima, oficir je lepo izasao, popricao sa ljudima i okrenuo se natrag. Na Krimu nema vise nijednog vojnika pod komandom desnicarske hunte u Kijevu. U Harkovu su juce izbacili iz parlamenta desnicarske ekstremiste, a od Odese, Zaporozja, do Harkova na severu, svda je narod na ulicama i svuda su istaknute ruske zastave, uz skidanje zastava EU. Donbas trazi isti status kao Krim i tamo je raspisan referendum i starci placu i vicu kako su docekali konacno slobodu posle 21 godine okupacije. To su cinjenice.

Branislav Popović

pre 10 godina

Pa narod Ukrajine je bio izabrao na izborima predsednika i parlament, a onda je grupa naoružanih ljudi preuzela vlast nasilno i pored potpisanog sporazuma sa legitimnim predsednikom. BTW ja mislim da je Janukovič đubre, ali je na svojoj funkciji bio legalno a smenjen je ilegalno.
I ovo što se dešava na Krimu i na istoku i jugoistoku je volja naroda Ukrajine, zar ne?
Mešanje sa strane i provokacije su bile i kada je legitimnom predsedniku prećeno sankcijama i kada su ministri tri zemlje EU dolazili da nature sporazum o prevremenim izborima, koji su potom grubo izigrali.
Hteli ste NATO u dvorištu Rusije, sada ćete imati Rusiju u dvorištu NATO-a. Umesto NATO na Dnjepru imaćete Rusiju na Dnjestru.

Ivan

pre 10 godina

Da je uspela opsta mobilizacija i da se tamo "ratuje" bilo bi slika kolko hoces i na CNN-u i na Russia Today. Tamo bre skoro da ni metak nije ispaljen. Kazu da je cak i ukrajinski puk za specijalne operacije otkazao poslusnost sa obrazlozenjem da ne znaju protiv koga se bore i da na Krimu imaju rodbinu. E to je fakticko stanje Ukrajine.

Milan

pre 10 godina

Dobro ljudi se bunili protiv Janukovica,verovatno sa razlogom (ne bitno) i smenili ga uspostavili novu vlast i sve je to O.K. Krim se pobunio protiv novih vlasti i nece sa njima,sta je tu problem?

seljadin

pre 10 godina

Ukrajinci jedva dočekali da ih Rusija preuzme, plata ugovorca na terenu u Rusiji je 1000 evra, (u Rumuniji ni generali nemaju toliko) a u Ukrajini 200, pogodite kod koga će preći vojnici?

Adam

pre 10 godina

Kakvo polvacenje snaga?
Kako im nije jasno da je ovo zavrsena prica. Namestili su im se kao kec na desetku. To su Rusi odavno cekali i sad kada su dobili Krim dugorocno su resili problem Crnomorkse flote i stavili tacku na to pitanje.
Jer kada prevode lokalne ljude u novu upravu, formiraju Krimsku ratnu mornaricu i slicno, to znaci da povlacenja nece biti. U suprotnom svi ti ljudi bi ostali na milost i nemilost novoj vlasti kojoj bi oblast bila predata a samim tim bi se dovela u pitanja i njihova doslednost i pouzdanost kao partnera kod drugih saveznika.

Trebali su Ukrajinci pre nego sto su izveli revoluciju u Kijevu da se organizuju bolje na kljucnim mestima gde su mogli ocekivati jaci otpor, a od toga je Krim bio "no brainer".

Mislim i iskreno se nadam, da su za ratna dejstva, vrlo male sanse.

Bez naklonosti bilo jednima ili drugima, pisem ovo kao analizu desavanja.

aca_bg

pre 10 godina

Ovaj majstor Keri je juce bukvalno rekao 'neprihvatljivo je u danasnje vreme napasti zemlju na osnovu laznih optuzbi'. E sad, ja jos uvek cekam dokaze da je Irak imao atomsko oruzje (to je bio povod za donosenje rezolucije UN).Toni Bler je na saslusanju pred komitetom Donjeg doma parlamenta izricito rekao da su svesno lagali da Irak ima atomsko oruzje ali da to nije vazno posto je svet 'bolje mesto bez Sadama Huseina'. Preko milion Iracana je poginulo posle intervencije SAD kao direktna posledica haosa koji su Amerikanci napravili tamo. Mogli bi i da pricamo o bombardovanju Avganistana na osnovu nikada dokazanih optuzbi da je Bin Laden organizovao napad na New York (ne kazem da nije ali kakve to veze ima sa bombardovanjem clanice UN). Koliko su Avganistan i Irak danas sretnije zemlje nego sto su bile,to svi vidimo. Medjunarodni poredak danas pomalo lici na Orvelovu zivotinjsku farmu... Sve su zivotinje jednake ali su neke malo vise jednake od drugih.

NekoIzMase

pre 10 godina

Slomiće Rusija zube na Ukrajini. Evo,živi bili pa videli.Neće Rusi maći dalje od Krima.O ulasku u Kijev da i ne govorimo. Ukrajina što pre treba da uđe u NATO pakt.
(Vlada, 3. mart 2014 09:25)

Njih Kijev ni ne interesuje ... Donbas i Krim. Istok Ukrajine je bogatiji od zapada ...

Siniša

pre 10 godina

"pravo ukrajinskog naroda da odredi svoju sopstvenu budućnost, bez spoljnjeg uticaja ili provokacija" reče čovek čija je zemlja "investirala" 5 milijardi dolara u oružani prevrat. Nivo sarkazma: ekspert!

Dražen Stamatović, Dex Dejvid, dexdavid2@gmail.com

pre 10 godina

Jedno čisto akademsko pitanje.Rusi svoj kulturni i nacionalni indentitet više nego za bilo šta drugo vezuju za svoj jezik.Kako je Rusija u svijetu moderne migracije i poteškoća devedesetih dobila vilku dijasporu, da bi se održala veza sa maticom uveden je novi državni praznik Dan ruskog jezika, šesti jun, dan rođenja Puškina kojeg Rusi smatraju najvećeg majstora rijeći u ruskoj književnosti.Ako je ukrajinska Rada mogla da donese koji pogrešan zakon to je Zakon o ukidanju ruskog jezika.Taj potez kao nedemokratski i potez bez ikakvog političkog sluha javno na CNN-nu je kritikovao poljski ministar vanjskih poslova.Kremlj je to više nego mudro iskoristio i do sada je bez ispaljenog metka preuzeo suverenitet nad jednim djelom druge države.Ja bih rusko preuzimanje suvereniteta nad Krimom nazvao Rat ruskim jezikom, a ne novi Krimski rat, koji za sada nije bio krvav, a izgleda da neće ni biti.

opet_ja

pre 10 godina

"Keri će "ponoviti snažnu podršku SAD ukrajinskom suverenitetu, nezavisnosti i teritroijalnom integritetu" i naglasiti "pravo ukrajinskog naroda da odredi svoju sopstvenu budućnost, bez spoljnjeg uticaja ili provokacija", navela je predstavnica Stejt departmenta.

politika amera je komedija, ovo nije vazilo za Srbiju...

cica

pre 10 godina

Ruska propaganda. ;) Ima naravno dezertera, ali vojska Ukrajine je spremna za rat. Pokušavaju im spustiti moral. Mobilizacija vrlo visoka.
(direktor, 3. mart 2014 08:49)
direktore direktore,
I sve to u tvojim ocima, pa 11 gradova je vec istaknulo ruske zastave,a vojska je na korak da razjuri Klicka i onu fasisticku bratiju, pa nije im drzava ulica. Na koji su nacin dosli na vlast tako ce i da odu, ili putem izbora ili putem sile koju jedini razumiju.

Bojan

pre 10 godina

"Keri će "ponoviti snažnu podršku SAD ukrajinskom suverenitetu, nezavisnosti i teritroijalnom integritetu" i naglasiti "pravo ukrajinskog naroda da odredi svoju sopstvenu budućnost, bez spoljnjeg uticaja ili provokacija", navela je predstavnica Stejt departmenta.
"
Čijeg uticaja EU ili Američkog? Kada neko treba da se ubija a sve u američkom interesu onda to podržavaju, a kada nije u njihovom interesu onda to nema veze.

engineer

pre 10 godina

jos kad bi rusi bili dovoljno bezobrazni da uvedu zonu zabranjenog leta preko ukrajine, kao sto su zapadnjaci uradili u libiji, pa da njihovi politicari ne mogu da dolaze u kijev na "konsultacije"...

Vladimir K.

pre 10 godina

Gospodo, smešni su mi pojedini komentari koji se plasiraju u javnost.Svi mi moramo da shvatimo da je vojna i ekonomska moć iznad svega.Prvo kakav rat, Ukrajina sa Rusijom, to je kao dete protiv dželata.Ukoliko budu bilo sta uradili dobiće po "nosu".Što se tiče stranih diplomata iz EU, to je tek posebna priča, leti se avionima uzimaju se dnevnice, bilateralni sastanci, sve u cilju pronalaženja "rešenja",a to je da mučni narod Ukrajine vidi da se kao neko i za njih zalaže. Još jedna jako bitna informacija, kada je nova vlast u Ukrajini došla kod MMF-a, da traži novac oni su im rekli "pa polako gospodo". Amerika i Rusija, pa zar vi stvarno mislite da će Amerika i Rusija u rat. To je isti sistem "demokratije" samo što je ovoga puta scenario u režiji Rusije. Malo prete jedni drugima, onda se napravi tenzija, pa se šalju razni pregovarači sve u cilju iznalaženja "mirnog" rešenja, a posle svega toga kada zavesa na pozornici padne, svetla se pogase, glavni glumci odu iza svega ostaje samo MRAK. U tom mraku će cela Ukrajina biti kada se završi saga zvana DEMOKRATIJA.

Saldzo

pre 10 godina

Pa nije Putin bezveze bio pukovnik KGB-a. Ucio je u najboljoj skoli kako se ove stvari rade. A NATO zemlje i njihove mentalitete zna u dusu. Sada se Amerima njihovo ponasanje i retorika prema nama, Iraku i Avganistanu obija o glavu jer ih Rusija bije njihovim oruzjem. Ono sto sam ja primetio je da su Rusi sa pricom oko Krima uhvatili zapadne zemlje potpuno nespremne. Niko od njih ovo nije ocekivao. Pocela prica u subotu rano ujutru, kada su se svi razisli za vikend. Ameri skoro ceo dan nisu znali gde im je Keri, tek uvece se pojavio.

Duki

pre 10 godina

Rusi, a istorija je pokazala, da kada nesto naume, ne povlace se, ne prave kompromis u svojim odlukama, i to je ono sto je karakteristicno za njih. Sve ovo sto se desava u Ukrajini, nema nikakve veze sa interesom, niti obzirom prema tom narodu..., kao i uvek, kada je geostrateski interes u pitanju...a mi "sitni", mozemo samo da nagadjamo, i posmatramo !!!

Svjatoslav II

pre 10 godina

@direktor

Onda su se ti demonstranti u Zaporozju itd, itd. odlicno kamuflirali jer su svi nosili ruske zastave i vikali Rusija, Rusija i skidali zastave EU. Nemacki ministar inostranih poslova u svom politickom krugu se kaje sto je potpisao sporazum od 21. februara, iako je "znao da ce ga amerikanci izraditi", i kaze kako je "matori vuk Lukin bio promuciran jer nije stavio potpis". Nije sve u CNNu i BBCu, AP, ono sto ti oni pricaju, to odmah odbaci, razmisljaj svojom glavom. 90% njihovih novinara aktivno rade za CIA, kao ona cuvena Amanpur. Oni su perjanica zapadnog agresivnog ekspanzionizma. Na svu srecu, sto su ukrajinski oficiri i pametni, pa ne dozvoljavaju da ginu neduzni vojnici zarad nacista tipa Klicko & Muzicko & Jaros & Co.

Ana

pre 10 godina

Sto volim izjave tipa: "SAD pruza snažnu podršku ukrajinskom suverenitetu, nezavisnosti i teritroijalnom integritetu.... bez spoljnjeg uticaja ili provokacija", hmm, a sta su onda bili oni protesti u Ukrajini?! Ako se ne budu mesali u Ukrajini, kao sto se 'nisu mesali' u Jugoslaviji, nek je Bog na pomoci narodu u Ukrajini, na kraju uvek narod ispasta...

pulen

pre 10 godina

Sve se više situacija komplikuje.Ovo ,nadam se je svetlo na kraju tunela.Niko ne želi rat.Zapad je osetio da udara u zid pa pokušava na sve moguće načine da smiri tenziju.Putin je pokazao da se ne mogu igrati u njegovom dvorištu bez posledica ali ova priča ima da traje i traje i posle dogovora ,naravno ako ga bude.

Dragan

pre 10 godina

Bokserska revolucija ce sigurno debelo kostati Ukrajinu.Posle svrgavanja Janukovica trebalo je odmah raspisati izbore. Ovako upadaju u sve vece probleme.Nista nisu naucili iz slucaja "Sakasvili" .

seljadin

pre 10 godina

@Sale, Rusija sada ima oko 20.000 $ po glavni stanovnika, ali ima u rezervama 600 milijardi, nisu dužni nikome ništa, EU je prezadužena i nema ni evro da uloži u Srbiju,a kamoli Ukrajinu, to su im i rekli, da imaju punu moralnu podršku od EU, i ništa više.
Rusija u jedan grad - Soči uloži 55 milijardi, a cela EU i USA nemaju ni evra da daju Ukrajini.
Postoje predlozi da Rusija umesto u celu Ukrajinu, u Krim uloži 20 milijardi dolara.

milee

pre 10 godina

Ako scenario odcepljenja prođe u celom jugoistočnom delu a kako sada stvari stoje to će se izgleda i desiti,ukrajina bi mogla ostati bez mora a to je već ozbiljan problem.
U ovoj globalnoj igri ispašta običan narod, mafija i prevaranti profitiraju.

my way

pre 10 godina

Zemlja u kojoj se ginulo na ulicama u procesu nasilnog preuzimanja i u kojoj je nakon puca i ostanka bez bilo legalne, bilo legitimne vlasti pretio krvav gradjanski rat, danas je suprotno svim ocekivanjima drzava u kojoj se vise ne broje mrtvi. Svako ko podrzava nove ukrajinske "vlasti" i politiku njenih mentora podrzava rat, smrt, unistenje, sve ono sto to drustvo seje sirom planete i treba da se stidi. O sramnom prebacivanju njihove krivice na Rusiju, koja je nakon u Siriji sprecila jos jedno krvoprolice, kao i osudjivanju onih koji je podrzavaju da ne govorim. Odvratno licemerje!

Milorad

pre 10 godina

Amerika i NATO u Avganistanu imaju 100.000 vojnika koji se mogu snabdevati i povlačiti (krajem ove godine treba da se povuku gotovo u potpunosti)samo preko Turkmenistana i Rusije. Pakistan im je zabranio upotrebu svog vazdušnog prostora zbog napada bespilotnim letelicama na Pakistanskoj teritoriji. Preko Tadžikistana i Kine ne mogu. Preko Irana ne mogu. Prema tome, ovo je samo prazna priča Amerikanaca i EU, jer u slučaju zamrzavanja Ruskih sredstava i drugih sankcija njihova vojska u Avganistanu ostaje POTPUNO odsečena. Da ne postoji ni jedan drugi razlog, ovaj je preveliki. Putin to zna i zato je tako samouveren - ne mogu mu ništa.

vladimir stojanovic

pre 10 godina

kroz istoriju, rusi su ukrajnu doživljavali kao svoju teritoriju.. e sad, što su ukrajinski političari u zadnjih 20 godina poželeli brže bolje da se udalje od rusije, pa im nikako ne uspeva, to je njihova greška! ne bi ukrajni bilo ništa bolje sa eu i natoom, nego da imaju tišnje veze sa rusima! tako da, sad im se to o glavu lupa!

Vasilije

pre 10 godina

Miki, 3. mart 2014 09:30)
To su bili sovjeti , nisu se baš Rusi mnogo pitali tada .Ima Rusija slavnu istoriju koja se ne svodi samo na period od 1917-1990

strani posmatrac

pre 10 godina

Ovo sto se desava u Ukrajini je igra velikih sila,pre svega SAD i Rusije a delimicno i EU i to je ocigledno.
S druge strane Ukrajinci su finansijski pukli i zavise od strane pomoci samo je pitanje pod ciju ce sapu da padnu.
U najboljem slucaju docice do podele Ukrajine na zapadni i istocni deo ili ce Krim dobiti specijalni status u okviru drzave,a rata mislim nece biti.

Branka

pre 10 godina

Dosadili ste rusofili. Jel vas je nekad neko priupitao sto se inace lepite za sve sto dolazi sa Zapada: zasto vam "bale ne cure" na ruska kola vec samo na zapadna? Tesko da se odusevljavate ruskom muzikom, nisam cula da zene luduju za ruskom modom vec za francuskom i italijanskom, i kompjuter na kome lupate komentare je zapadna tvorevina.
Sanjate o skolovanju, ako uopste sanjate, na nekom univerzitetu na Zapadu. A nesto nisam cula i da biste vise voleli da dobijete posao u Rusiji nego u nekoj zapadnoj zemlji.

ekonomista

pre 10 godina

ja mislim da se rusi i amerikanci tako samo zavitlavaju sa ostatkom sveta :D
kao, ajde da se igramo malo, da im pokazemo...naravno da nece biti rata izmedju SAD i Rusije, znaju i obama i putin da bi to bila propast po obe strane

milan

pre 10 godina

Ovo je samo zauzimanje pozicija i iznošenje stavova, Amerikanci i EU znaju da ne mogu puno menjati na činjeničnom stanju a Rusija ili Putin zna da zveckanje oružjem može da ostavi posledice na ekonomiju, izvoz gasa (Južni tok), kapitala u zapadnim bankama, tako da je ovo mrtva trka koja će dovesti do nekog rezultata ali neće biti bitnih promena.

Miki

pre 10 godina

Rusi, a istorija je pokazala, da kada nesto naume, ne povlace se, ne prave kompromis u svojim odlukama, i to je ono sto je karakteristicno za njih. (Duki, 3. mart 2014 09:01)

Mislis, kao kada su 1949 poslali tenkove na Jugoslaviju, pa se predomislili?

YALTA Donjetsk Beograd

pre 10 godina

Паметан оваj малецки нема шта!!! Ови му нудили поделу Украине о он неће!!! Крим узео одмах као стратешки важан и инсталира ракете ...! Остатак Украине узима за пар месеци и то трајно ! Европи остаје Галиција и Буковина... А Закарпатје постаје независна држава!!! Та страшна мобилизација коју најави Кличко десила се ! И читавих 1,2 процента одзива у западној и централној Украјини!!! Имају и они своје "жене у црном"!!! Неће нико да ратује за Амере!!!!

Bgd

pre 10 godina

Rusi bi verovatno obavestili ukrajinske organe o pokretima trupa ali nemaju koga da obaveste jer oni sto se predstavljaju kao vlast u Kijevu nemaju nikakav legitimitet. Prosta logika.

Vlada

pre 10 godina

(Milorad, 3. mart 2014 12:0

Milorade,SAD i Pakistan su u januaru potpisali novi vojno tehnički ugovor.On SAD garantuje nesmetano kretanje kroz tri pokrajine oslonjene na Avganistan. Ovaj sporazum garantuje i nesmetano nadletanje Pakistana.Znam da ču dobiti gomili minusa,ali znam i da Pakistan i SAD imaju odlične vojne odnose,a ko želi da misli da će 100.000 SAD vojnika tumarati od Kandahara do Kabula, jer neće moći da napuste zemlju, slobodno neka to i misli.

svasta

pre 10 godina

"Zvanični Kijev nije dobio obaveštenja..." - odakle vam ovo? I sta je zvanicni Kijev? Ko kaze da Janukovic nije bio obavesten 72 sata ranije? Ako je zvanicni Kijev grupa koja je silom i oruzijem preuzela vlast nad manjim delom zemlje onda i ne treba da ih obavestavaju.

speedy

pre 10 godina

Kakvi su ovo komentari, kao nece Rusi krenuti u vojnu akciju?!Alo pa Rusi su vec u vojnoj akciji, usli su sa trupama u Ukrajinu i zauzeli Krim.Sta jos treba da urade?Zasto bi pucali kada im niko ne pruza otpor?!

Ma kakav bre rat

pre 10 godina

Rusija neće dati Krim iz strateških razloga, eto na primer Crnomorska flota je garant sigurnosti "Južnog toka", i bolje bi bilo svima da popuste. Ukrajni demokratija, Rusima Krim i miran svet.
NATO na Ruse ne sme ni pod razno jer kad bude roknula prva termonuklearna, nije bitno čija, sve te silne milijarde dolara oko kojih se vrte sva politika na svetu, neće vredeti ni zrno pirinča!
Toliko ludi nisu ni Barak, ni Vladimir, a ni bakica iz Bundestaga. Samo mirno i polako, nek se oni sami razreše, a ovi naši jezik za zube.

Zevs

pre 10 godina

Vidim ja da ce jedino Srbija i Svajcarska da izbegnu treci svetski rat. Vucko neku*ci se sad i ne prilazi ni jednoj strani. Imamo dovoljno problema kod kuce. Gradi po vodi, ali ne kaci se ni NATOu ni Rusiji.

sasa jokic

pre 10 godina

Seljadin@ 50 milijardi ulozenih u Soci je slika i prilika Rusije. Za Tvoju informaciju, vlasnici gradjevinskih firmi su uglavnom mafijasi, koji su oprali oko 25 milijardi € kroz ovaj "posao". 10% je zavrsilo na racunima politicara u Lithensstajnu.
Na nasem primeru smo videli koliko su spremni da pomognu prijatelju. Od ukupno obecanih 8 milijardi, (Medvedev 3, Putin 5) jedva smo dobili 800 miliona posle 3 godine pregovaranja, i to po vrlo nepovoljnim uslovima.
U medjuvremenu su nam uzeli NIS i gasne i naftne zalihe, prema tome pusti me Rusa......

James Bond 99

pre 10 godina

Ma Rusi imaju toliku vojnu opremu a nemaju gde da oprobavaju, sad im je prilika da se pokazu! Marketing! :) Čisto da se zna čija baba vozi tenk! :)

Vlada

pre 10 godina

Slomiće Rusija zube na Ukrajini. Evo,živi bili pa videli.Neće Rusi maći dalje od Krima.O ulasku u Kijev da i ne govorimo. Ukrajina što pre treba da uđe u NATO pakt.

djole

pre 10 godina

Hah rat... Ako su ukrainci imalo pametni nece doci do rata jer bi to znacio propast cele Ukrajne a ne samo Krima. Cela situacija potseca na 99. samo sto su strane malo izmesane. Mislim da je svima jasno da je Krim ruski i da imaju vecinsko stanovnistvo i da naravno mogu da ga preotmu kako hoce, zatvaranj granica ih nebi sprecilo u tome er prosto nadmocniji su vojno i ekonomski. EU se nece mesati jer naprosto su finansiski pukli i ne bi voleli da im Rusi zaustave gasovod. Putin je samo cekao pravi momenat i docekekao ga je.

ice9

pre 10 godina

Pa dobro dosta su se ameri razmetali po svetu sa vojskom pa izgleda da je ovima puko film, pogotovo sto imaju podrsku kineza, ali sve ovo samo pokazuje kolko je ljudski rod debilan.

direktor

pre 10 godina

(Svjatoslav II, 3. mart 2014 09:26)
U krivu si, ne znaš ni sam koliko. Npr., većina ljudi misli da je glavni brod ukrajinske mornarice prešao na rusku stranu, a mediji nisu objavili oštar demantij zapovjednika broda. Sve informacije o dezerterstvu, prebjegu Ukrajinaca u Rusiju i slično dolaze od strane ruskih novinskih agencija. Sve će se vidjeti u nekoliko narednih dana. Jučer su u Zaporožju i Dnjepropetrovsku bile velike proeuropske demonstracije sa tisućama ljudi. Prorusko orijentirani mediji nigdje nisu pisali o tome. Dapače, govori se o proruskim demonstracijama! Razmišljaj svojom glavom. ;)

London

pre 10 godina

Rusija je ovde izgubila i "osvajanje" Krima je samo pokušaj pranja pred domaćom javnošću. Zapad je svoje ciljeve ispunio bez ijednog ispaljenog metka i bez ikakve vojne intervencije: NATO je de facto izašao na granicu sa Rusijom na jugu, Ukrajinom upravlja prozapadna vlast, većina gasovoda kojima Rusija izvozi gas je sada pod šapom zapada, Putin nije nepobediv čak ni u svom dvorištu, Belorusija je sledeća...

Putin će od Krima napraviti nekakvu nezavisnu državu koju niko neće priznati, ekonomija će biti uništena, standard će pasti (a u ostatku Ukrajine će polako rasti), vladaće korupcija i lokalni tajkuni. Narod će za pet godina da traži da se vrate u Ukrajinu odnosno da uđe u EU.

Busanje u prsa zbog osvajanja Krima će biti kratkog daha.

I, naravno, zapadu ne pada na pamet da ulazi u bilo kakav konflikt oko marginalnih stvari. Rat je već dobijen.

Sale

pre 10 godina

Naravno da do rata neće doći.Ovo je samo zveckanje oružjem.Ono što Rusiju boli je činjenica da nemaju više svoju marionetu u Kijevu.Sada je tamo na vlasti prozapadna ekipa,koja se učvršćuje u Kijevu i ostatku zemlje.Nova vlast zna da Krimom i ne može da upravlja,tako da ovo marširanje Rusa i nije neki udarac.Ono što je još povoljnije po Klička,Timošenkovu,Turčinova i ostale u novoj vlasti je da je došlo do homogenizacije građana po ovom pitanjeu.Čak i delovi PartijeRegiona su osudili ponašanje Rusije,kao i oligarsi iz Donbasa na čelu sa Rinatom Ahmetovim. Rusija sa druge strane nema resurse za rat.Ona jeste nešto osnažene,ali sa bdp po glavi stanovnika od 17.000$ ona je i dalje samo srednje razvijena država.Rusiaj ne bi sebi dozvolila luksuz da krene u vojnu akciju,poprilično neizvesnu, i da dodatno optereti svoju ekonomiju.Uz to,veliki su problemi na Kavkazu.
Dakle, rata sigurno neće biti i teško da je moguće da se uzdrma nova vlast u Ukrajini.

Observator

pre 10 godina

@vladimir stojanovic,
za nekoga istorija pocinje od juce a za nekoga kako mu odgoara.
Na teritoriji sto je danas Ukrajina je tokom istrorije promenlo. Prakticno svi u okruzenju su vladali vecim ili manjim delovima danasnje Ukrajine. Citaj prvo knjige, i to vise izvora, pa onda komentarisi.

Goga

pre 10 godina

Bitno je da su Srbi (u ovom slucaju citaoci sajta B92) zdusno "za Rusiju". Bez obzira sta i kako. Pa zar nemamo isti taj problem oko ulaska u Evropu ("pola je za - pola za Rusiju")? I koga lazu mediji da je vecina Srba za ulazak u Evropu? Ako, brate hocete, idite u tri Rusije i uzivajte u njihovim nadaleko poznatim ljudskom pravima, slobodama i socijalnoj pravdi.

cko

pre 10 godina

Ja mislim da je na Krimu bilo postavljeno nesto sto se Rusima uopste nije dopalo, pa je Putin odlučio lepo da posalje vojsku sa specijalcima da to lepo razmontiraju iliti uniste dok ostali trtljaju u prazno, većaju sta ce kao da rade, a Rusi su svoje odradili odavno i garant ce u skorije vreme Putin kao da pristane da se povuče, a u stvari je dobio sta je hteo i uz to ostalima porucio NO NO!!!

ogi

pre 10 godina

Mislim da su Putin i celo rusko vođstvo ponovo napravili grešku.
Mnogo inteligentnije se mogla rešiti kriza u Ukrajini , a i da im ta zemlja ostane saveznik.
Silno korumpirano ukrajinsko rukovodstvo koje je totatalno odlepljeno od realnosti ( vidi se bezobzirno bogatstvo u dvorcima , bezobzirno bogatstvo njihovih sinova i porodica, mnogi unikatni automobili – a i da su svi oni u crnoj boji – a to je „in“ boja za taj stalež ).
Vojno se natezati / to nema smisla.

Danica

pre 10 godina

Rusija izaziva građanski rat u Ukrajini, ne vidim kako će se ovo završiti bez pucnjave. S jedne strane Rusija ima nezajažljive apetite za agresijom, pa će verovatno krenuti na Kijev. A s druge strane, regularna Vojska Ukrajine bi isto mogla da reaguje protiv ruskog agresora.
 

igi

pre 10 godina

Ruska agresija na suverenu drzavu se nastavlja,jer je ocigledno da rusi ukrajincima na Krimu daje "ponudu koja se ne odbija".
Steta sto je ukrajinska vojska tako trula,da ne moze da brani suverinitet sopostvene zemlje.Valjda ce se to promeniti.

Legionar

pre 10 godina

(ns, 03. mart 2014 15:34)
Ne pratis dobro,nema agresije jer je Ukrajinska vojska na strani rusa.Jos nesto,razmisli i obavesti se dobro o svemu pre pisanja komentara.

Prle

pre 10 godina

Ljudi spustite tenzije rata nece biti.Ovo je samo propaganda Rusa i Amera.Tako u Siriju,tako sad i u Ukrainu...Sve pustose.Obama i Putin su na istoj strani samo sto to jos neki ne vide.Na svako par meseci po jedna drzava strada na zalost.

ns

pre 10 godina

Vrlo je alarmantno da se nasi politicari uopste ne izjasnjavaju povodom agresije koju cini Rusija prema Ukrajini.
Zar ulazak u suverenu drzavu prema Povelji UN nije krsenje medjunarodnog prava?
A nase zevzeci cute i dodvoravaju se diktatoru Putinu, verovatno im je obecao da ce jos nesto kupiti od nas, mislim na to kao sto je energetski sistem koji mu je prodat za kikiriki. Ali sta da se radi, oni gledaju samo svoje funkcije i ostanak na vlasti.
Ko sa Rusima tikve sadi obiju mu se o glavu.
Eto, ja nisam za Ruse i Putina, nisam ni za Amerikance i Obamu vec treba pomoci svakoj drzavi da izabere ono sto je za nju najbolje.

Zevs

pre 10 godina

Smesno mi je da vidim u toliko komentara kako ste uvereni kako rata nece biti. 70 godina posle i Srbin i dalje ne zna zasto smo prosli sve ovo sto smo prosli. Da li neko vidi razliku izmedju Putina i Milosevica? Ista prica! Savremena svest je na nuli. Uveren sam da ce Nato krenuti svim snagama za manje od 72 sata! Molim Vucka samo da ne bira stranu. Nismo pripadnici ni jednog bloka i neka ovaj rat bude prvi koji ce da zaobidje Srbiju!

Pravda

pre 10 godina

Provlacilo se kroz mnoge komentare, kako smo mi takozvani Rusofili licemerni, dvolicni, demgaozi, bla,bla,bla, truc, bla.... Kako pratimo modu sa zapada, kupujemo njihove automobile, tehniku, evre.... E pa dragi moji, mozda ste vi svi u pravu ali to sto Rusi, zbog velikih patnji i odricanja koje su doziveli za vreme komunisticke vladavine nisu isli u korak sa Diorom, Mercedesom i gore navednim zapadnim dostignucima i sto mi zbog teske ekonomske situacije darovane od velikodusnog zapada kupujemo te evre da bi ih kasnije prodavali i kupovali deci patike koje su u raspadu ne spreceva ni nas, a bogami ni njih da zaboravimo osecaj za pravdu i nepravdu, jer ovde se samo o tome i radi. Ukrajina je samo prazna zapadna prica, jer oni desetinama godina u nazad gledaju i placi nad Sibirom i bogom danim resursima. Ma setite se samo izjava Olbrajtove i Rajsove. Eto, to misli jedan Rusofil.

Milan

pre 10 godina

Situacija u Ukrajini je veoma komplikovana.EU,SAD i NATO gledaju svoje interese i žele staviti Ukrajinu pod svoju kontrolu, ali su toliko plitki i drski da ne razumeju Ruski interes i ruski narod i dobar deo Ukrajinaca koji je za Rusiju.Pustimo Janukoviča i njegove bogataše, ali trebamo li odobriti ono nasilje,prevrat i državni udar i još to neki na zapadu zovu demokratijom.Od strane obaveštajnih službi EU i SAD su nasilnici-demostranti za svaki dan nasilja i demonstriranja dobivali su 200-800 € u zavisnosti da li su proizvodili i upotrebljavali kocke ili molotove koktele.Ukrajina je istoriski,kulturno,materijalno vezana za Rusiju i zavisi od Rusije, EU nije sposobna ni sebe da konsoliduje i njoj preti raspad, jer Njemačka politika je providna i diktatorska ( koristi i eksploatiše većinu zemalja EU ).Rusija je nastala na današnjoj Ukrajini i Ukrajina nije nikad ni bila država, tek je nastala po raspadu SSSR ( malo proučite istoriju ). Rat po svaku cenu treba izbeći i bratski narodi Rusi i Ukrajinci treba da se udruže protiv ovih aveti novog svetskog globalnog poredka.EU i SAD nemaju više pijandure Jelcina i najvećeg izdajnika i rušitelja SSSR Gorbačova koji za nagradu dobi Nobelovu nagradu (koja sprdnja),Putin ima svoje dostojanstvo i državničku viziju i zapadu nikada više neće poći za rukom da otima i pljačka.Putin i njegovi naslednici obnoviće SSSR - polako,tiha voda breg nosi!

alex

pre 10 godina

Stekao sam ovih dana utisak da nam je Srbija najbogatija zemlja na svetu,da nam je bnd po stanovniku 40000€ nemamo ni jedan jedini problem,pa eto iz dosade bavimo se pitanjem Ukrajine!

ex demokrata

pre 10 godina

Ovi europejci/demokrate u Ukrajini vode politiku isto kao i Slobodan Milosevic.Ekonomski zemlja je vracena u nazad barem 20 godina.A sto je najgore svojom losom politikom uvukose zemlju u rat protiv protivnika koga ne mogu da pobede.

Hrvoje i Janez

pre 10 godina

Izjasnio se Vucic i kratko pozeleo srecu narodu Ukrajine, sto je dobro.
(marija, 3. mart 2014 16:01)

Pa ti si lutko neumorna, ima te na svakoj vesti po nekoliko puta. Siguran sam da imas najvise bodova po tabeli.

www.snsleaks.tumblr.com

Vlada

pre 10 godina

Slomiće Rusija zube na Ukrajini. Evo,živi bili pa videli.Neće Rusi maći dalje od Krima.O ulasku u Kijev da i ne govorimo. Ukrajina što pre treba da uđe u NATO pakt.

Danica

pre 10 godina

Rusija izaziva građanski rat u Ukrajini, ne vidim kako će se ovo završiti bez pucnjave. S jedne strane Rusija ima nezajažljive apetite za agresijom, pa će verovatno krenuti na Kijev. A s druge strane, regularna Vojska Ukrajine bi isto mogla da reaguje protiv ruskog agresora.
 

Branka

pre 10 godina

Dosadili ste rusofili. Jel vas je nekad neko priupitao sto se inace lepite za sve sto dolazi sa Zapada: zasto vam "bale ne cure" na ruska kola vec samo na zapadna? Tesko da se odusevljavate ruskom muzikom, nisam cula da zene luduju za ruskom modom vec za francuskom i italijanskom, i kompjuter na kome lupate komentare je zapadna tvorevina.
Sanjate o skolovanju, ako uopste sanjate, na nekom univerzitetu na Zapadu. A nesto nisam cula i da biste vise voleli da dobijete posao u Rusiji nego u nekoj zapadnoj zemlji.

direktor

pre 10 godina

(Svjatoslav II, 3. mart 2014 09:26)
U krivu si, ne znaš ni sam koliko. Npr., većina ljudi misli da je glavni brod ukrajinske mornarice prešao na rusku stranu, a mediji nisu objavili oštar demantij zapovjednika broda. Sve informacije o dezerterstvu, prebjegu Ukrajinaca u Rusiju i slično dolaze od strane ruskih novinskih agencija. Sve će se vidjeti u nekoliko narednih dana. Jučer su u Zaporožju i Dnjepropetrovsku bile velike proeuropske demonstracije sa tisućama ljudi. Prorusko orijentirani mediji nigdje nisu pisali o tome. Dapače, govori se o proruskim demonstracijama! Razmišljaj svojom glavom. ;)

igi

pre 10 godina

Ruska agresija na suverenu drzavu se nastavlja,jer je ocigledno da rusi ukrajincima na Krimu daje "ponudu koja se ne odbija".
Steta sto je ukrajinska vojska tako trula,da ne moze da brani suverinitet sopostvene zemlje.Valjda ce se to promeniti.

Sale

pre 10 godina

Naravno da do rata neće doći.Ovo je samo zveckanje oružjem.Ono što Rusiju boli je činjenica da nemaju više svoju marionetu u Kijevu.Sada je tamo na vlasti prozapadna ekipa,koja se učvršćuje u Kijevu i ostatku zemlje.Nova vlast zna da Krimom i ne može da upravlja,tako da ovo marširanje Rusa i nije neki udarac.Ono što je još povoljnije po Klička,Timošenkovu,Turčinova i ostale u novoj vlasti je da je došlo do homogenizacije građana po ovom pitanjeu.Čak i delovi PartijeRegiona su osudili ponašanje Rusije,kao i oligarsi iz Donbasa na čelu sa Rinatom Ahmetovim. Rusija sa druge strane nema resurse za rat.Ona jeste nešto osnažene,ali sa bdp po glavi stanovnika od 17.000$ ona je i dalje samo srednje razvijena država.Rusiaj ne bi sebi dozvolila luksuz da krene u vojnu akciju,poprilično neizvesnu, i da dodatno optereti svoju ekonomiju.Uz to,veliki su problemi na Kavkazu.
Dakle, rata sigurno neće biti i teško da je moguće da se uzdrma nova vlast u Ukrajini.

Miki

pre 10 godina

Rusi, a istorija je pokazala, da kada nesto naume, ne povlace se, ne prave kompromis u svojim odlukama, i to je ono sto je karakteristicno za njih. (Duki, 3. mart 2014 09:01)

Mislis, kao kada su 1949 poslali tenkove na Jugoslaviju, pa se predomislili?

London

pre 10 godina

Rusija je ovde izgubila i "osvajanje" Krima je samo pokušaj pranja pred domaćom javnošću. Zapad je svoje ciljeve ispunio bez ijednog ispaljenog metka i bez ikakve vojne intervencije: NATO je de facto izašao na granicu sa Rusijom na jugu, Ukrajinom upravlja prozapadna vlast, većina gasovoda kojima Rusija izvozi gas je sada pod šapom zapada, Putin nije nepobediv čak ni u svom dvorištu, Belorusija je sledeća...

Putin će od Krima napraviti nekakvu nezavisnu državu koju niko neće priznati, ekonomija će biti uništena, standard će pasti (a u ostatku Ukrajine će polako rasti), vladaće korupcija i lokalni tajkuni. Narod će za pet godina da traži da se vrate u Ukrajinu odnosno da uđe u EU.

Busanje u prsa zbog osvajanja Krima će biti kratkog daha.

I, naravno, zapadu ne pada na pamet da ulazi u bilo kakav konflikt oko marginalnih stvari. Rat je već dobijen.

ogi

pre 10 godina

Mislim da su Putin i celo rusko vođstvo ponovo napravili grešku.
Mnogo inteligentnije se mogla rešiti kriza u Ukrajini , a i da im ta zemlja ostane saveznik.
Silno korumpirano ukrajinsko rukovodstvo koje je totatalno odlepljeno od realnosti ( vidi se bezobzirno bogatstvo u dvorcima , bezobzirno bogatstvo njihovih sinova i porodica, mnogi unikatni automobili – a i da su svi oni u crnoj boji – a to je „in“ boja za taj stalež ).
Vojno se natezati / to nema smisla.

Goga

pre 10 godina

Bitno je da su Srbi (u ovom slucaju citaoci sajta B92) zdusno "za Rusiju". Bez obzira sta i kako. Pa zar nemamo isti taj problem oko ulaska u Evropu ("pola je za - pola za Rusiju")? I koga lazu mediji da je vecina Srba za ulazak u Evropu? Ako, brate hocete, idite u tri Rusije i uzivajte u njihovim nadaleko poznatim ljudskom pravima, slobodama i socijalnoj pravdi.

ns

pre 10 godina

Vrlo je alarmantno da se nasi politicari uopste ne izjasnjavaju povodom agresije koju cini Rusija prema Ukrajini.
Zar ulazak u suverenu drzavu prema Povelji UN nije krsenje medjunarodnog prava?
A nase zevzeci cute i dodvoravaju se diktatoru Putinu, verovatno im je obecao da ce jos nesto kupiti od nas, mislim na to kao sto je energetski sistem koji mu je prodat za kikiriki. Ali sta da se radi, oni gledaju samo svoje funkcije i ostanak na vlasti.
Ko sa Rusima tikve sadi obiju mu se o glavu.
Eto, ja nisam za Ruse i Putina, nisam ni za Amerikance i Obamu vec treba pomoci svakoj drzavi da izabere ono sto je za nju najbolje.

Zevs

pre 10 godina

Smesno mi je da vidim u toliko komentara kako ste uvereni kako rata nece biti. 70 godina posle i Srbin i dalje ne zna zasto smo prosli sve ovo sto smo prosli. Da li neko vidi razliku izmedju Putina i Milosevica? Ista prica! Savremena svest je na nuli. Uveren sam da ce Nato krenuti svim snagama za manje od 72 sata! Molim Vucka samo da ne bira stranu. Nismo pripadnici ni jednog bloka i neka ovaj rat bude prvi koji ce da zaobidje Srbiju!

sasa jokic

pre 10 godina

Seljadin@ 50 milijardi ulozenih u Soci je slika i prilika Rusije. Za Tvoju informaciju, vlasnici gradjevinskih firmi su uglavnom mafijasi, koji su oprali oko 25 milijardi € kroz ovaj "posao". 10% je zavrsilo na racunima politicara u Lithensstajnu.
Na nasem primeru smo videli koliko su spremni da pomognu prijatelju. Od ukupno obecanih 8 milijardi, (Medvedev 3, Putin 5) jedva smo dobili 800 miliona posle 3 godine pregovaranja, i to po vrlo nepovoljnim uslovima.
U medjuvremenu su nam uzeli NIS i gasne i naftne zalihe, prema tome pusti me Rusa......

seljadin

pre 10 godina

@Sale, Rusija sada ima oko 20.000 $ po glavni stanovnika, ali ima u rezervama 600 milijardi, nisu dužni nikome ništa, EU je prezadužena i nema ni evro da uloži u Srbiju,a kamoli Ukrajinu, to su im i rekli, da imaju punu moralnu podršku od EU, i ništa više.
Rusija u jedan grad - Soči uloži 55 milijardi, a cela EU i USA nemaju ni evra da daju Ukrajini.
Postoje predlozi da Rusija umesto u celu Ukrajinu, u Krim uloži 20 milijardi dolara.

NekoIzMase

pre 10 godina

Slomiće Rusija zube na Ukrajini. Evo,živi bili pa videli.Neće Rusi maći dalje od Krima.O ulasku u Kijev da i ne govorimo. Ukrajina što pre treba da uđe u NATO pakt.
(Vlada, 3. mart 2014 09:25)

Njih Kijev ni ne interesuje ... Donbas i Krim. Istok Ukrajine je bogatiji od zapada ...

vladimir stojanovic

pre 10 godina

kroz istoriju, rusi su ukrajnu doživljavali kao svoju teritoriju.. e sad, što su ukrajinski političari u zadnjih 20 godina poželeli brže bolje da se udalje od rusije, pa im nikako ne uspeva, to je njihova greška! ne bi ukrajni bilo ništa bolje sa eu i natoom, nego da imaju tišnje veze sa rusima! tako da, sad im se to o glavu lupa!

cica

pre 10 godina

Ruska propaganda. ;) Ima naravno dezertera, ali vojska Ukrajine je spremna za rat. Pokušavaju im spustiti moral. Mobilizacija vrlo visoka.
(direktor, 3. mart 2014 08:49)
direktore direktore,
I sve to u tvojim ocima, pa 11 gradova je vec istaknulo ruske zastave,a vojska je na korak da razjuri Klicka i onu fasisticku bratiju, pa nije im drzava ulica. Na koji su nacin dosli na vlast tako ce i da odu, ili putem izbora ili putem sile koju jedini razumiju.

Milorad

pre 10 godina

Amerika i NATO u Avganistanu imaju 100.000 vojnika koji se mogu snabdevati i povlačiti (krajem ove godine treba da se povuku gotovo u potpunosti)samo preko Turkmenistana i Rusije. Pakistan im je zabranio upotrebu svog vazdušnog prostora zbog napada bespilotnim letelicama na Pakistanskoj teritoriji. Preko Tadžikistana i Kine ne mogu. Preko Irana ne mogu. Prema tome, ovo je samo prazna priča Amerikanaca i EU, jer u slučaju zamrzavanja Ruskih sredstava i drugih sankcija njihova vojska u Avganistanu ostaje POTPUNO odsečena. Da ne postoji ni jedan drugi razlog, ovaj je preveliki. Putin to zna i zato je tako samouveren - ne mogu mu ništa.

Alex

pre 10 godina

Po onome sto citam u medijima odziv na "opstu mobilizaciju" je oko 1% - 1.5%. Eto kolko majdanovci imaju podrsku u narodu. Ne gine se nikome bre. Vojska ne prima plate redovno. Slicno bi bilo i kod nas u Srbiji sada.

Svjatoslav II

pre 10 godina

@direktor

Apsolutno netacno. Masovan prebeg muskaraca Ukrajinaca u Rusiju, jer nece da se odazovu na mobilizaciju. Vrti se i na zapadnim televizijama. Kazu Ukrajinci - necu brat na brata. Ruski gradjani su u pridjestrovju zaustavili cetiri ukrajinska tenka na vucnim vozovima, oficir je lepo izasao, popricao sa ljudima i okrenuo se natrag. Na Krimu nema vise nijednog vojnika pod komandom desnicarske hunte u Kijevu. U Harkovu su juce izbacili iz parlamenta desnicarske ekstremiste, a od Odese, Zaporozja, do Harkova na severu, svda je narod na ulicama i svuda su istaknute ruske zastave, uz skidanje zastava EU. Donbas trazi isti status kao Krim i tamo je raspisan referendum i starci placu i vicu kako su docekali konacno slobodu posle 21 godine okupacije. To su cinjenice.

Vlada

pre 10 godina

(Milorad, 3. mart 2014 12:0

Milorade,SAD i Pakistan su u januaru potpisali novi vojno tehnički ugovor.On SAD garantuje nesmetano kretanje kroz tri pokrajine oslonjene na Avganistan. Ovaj sporazum garantuje i nesmetano nadletanje Pakistana.Znam da ču dobiti gomili minusa,ali znam i da Pakistan i SAD imaju odlične vojne odnose,a ko želi da misli da će 100.000 SAD vojnika tumarati od Kandahara do Kabula, jer neće moći da napuste zemlju, slobodno neka to i misli.

Paradox

pre 10 godina

Keri ide u Kijev da nahuska novopecene vlastodrsce na svoj narod i da ih nekako ubedi da udju u sveopsti rat sa Rusima, jer cemu sve ovo ako nema bar 10 000 mrtvih. Licemerstvo.
Rat se inace i sastoji u tome da se u njemu ubijaju oni koji se medjusobno ne poznaju, po naredjenju onih koji se medjusobno poznaju, ali se ne ubijaju.

Mile Kostic

pre 10 godina

Uz pun respker za Ameriku kao veliku silu, Keri i Bajden su nekako van vremena. Cela ta igra oko rusenja Ukrajine koju je otkrio snimljen telefonski razgovor izmedju americkog podsekretara i americkog ambasadora u Kijevu gde oni odredjuju ko ce biti novi predsednik Ukrajine, je neverovatno plitka i ne prolazi cak ni kod prosecnih Ukrajinaca. Jos jedan veliki auto gol SAD-a. Sorry bullies!

seljadin

pre 10 godina

Ukrajinci jedva dočekali da ih Rusija preuzme, plata ugovorca na terenu u Rusiji je 1000 evra, (u Rumuniji ni generali nemaju toliko) a u Ukrajini 200, pogodite kod koga će preći vojnici?

Branislav Popović

pre 10 godina

Pa narod Ukrajine je bio izabrao na izborima predsednika i parlament, a onda je grupa naoružanih ljudi preuzela vlast nasilno i pored potpisanog sporazuma sa legitimnim predsednikom. BTW ja mislim da je Janukovič đubre, ali je na svojoj funkciji bio legalno a smenjen je ilegalno.
I ovo što se dešava na Krimu i na istoku i jugoistoku je volja naroda Ukrajine, zar ne?
Mešanje sa strane i provokacije su bile i kada je legitimnom predsedniku prećeno sankcijama i kada su ministri tri zemlje EU dolazili da nature sporazum o prevremenim izborima, koji su potom grubo izigrali.
Hteli ste NATO u dvorištu Rusije, sada ćete imati Rusiju u dvorištu NATO-a. Umesto NATO na Dnjepru imaćete Rusiju na Dnjestru.

engineer

pre 10 godina

jos kad bi rusi bili dovoljno bezobrazni da uvedu zonu zabranjenog leta preko ukrajine, kao sto su zapadnjaci uradili u libiji, pa da njihovi politicari ne mogu da dolaze u kijev na "konsultacije"...

Saldzo

pre 10 godina

Pa nije Putin bezveze bio pukovnik KGB-a. Ucio je u najboljoj skoli kako se ove stvari rade. A NATO zemlje i njihove mentalitete zna u dusu. Sada se Amerima njihovo ponasanje i retorika prema nama, Iraku i Avganistanu obija o glavu jer ih Rusija bije njihovim oruzjem. Ono sto sam ja primetio je da su Rusi sa pricom oko Krima uhvatili zapadne zemlje potpuno nespremne. Niko od njih ovo nije ocekivao. Pocela prica u subotu rano ujutru, kada su se svi razisli za vikend. Ameri skoro ceo dan nisu znali gde im je Keri, tek uvece se pojavio.

my way

pre 10 godina

Zemlja u kojoj se ginulo na ulicama u procesu nasilnog preuzimanja i u kojoj je nakon puca i ostanka bez bilo legalne, bilo legitimne vlasti pretio krvav gradjanski rat, danas je suprotno svim ocekivanjima drzava u kojoj se vise ne broje mrtvi. Svako ko podrzava nove ukrajinske "vlasti" i politiku njenih mentora podrzava rat, smrt, unistenje, sve ono sto to drustvo seje sirom planete i treba da se stidi. O sramnom prebacivanju njihove krivice na Rusiju, koja je nakon u Siriji sprecila jos jedno krvoprolice, kao i osudjivanju onih koji je podrzavaju da ne govorim. Odvratno licemerje!

Svjatoslav II

pre 10 godina

@direktor

Onda su se ti demonstranti u Zaporozju itd, itd. odlicno kamuflirali jer su svi nosili ruske zastave i vikali Rusija, Rusija i skidali zastave EU. Nemacki ministar inostranih poslova u svom politickom krugu se kaje sto je potpisao sporazum od 21. februara, iako je "znao da ce ga amerikanci izraditi", i kaze kako je "matori vuk Lukin bio promuciran jer nije stavio potpis". Nije sve u CNNu i BBCu, AP, ono sto ti oni pricaju, to odmah odbaci, razmisljaj svojom glavom. 90% njihovih novinara aktivno rade za CIA, kao ona cuvena Amanpur. Oni su perjanica zapadnog agresivnog ekspanzionizma. Na svu srecu, sto su ukrajinski oficiri i pametni, pa ne dozvoljavaju da ginu neduzni vojnici zarad nacista tipa Klicko & Muzicko & Jaros & Co.

alex

pre 10 godina

Stekao sam ovih dana utisak da nam je Srbija najbogatija zemlja na svetu,da nam je bnd po stanovniku 40000€ nemamo ni jedan jedini problem,pa eto iz dosade bavimo se pitanjem Ukrajine!

Prle

pre 10 godina

Ljudi spustite tenzije rata nece biti.Ovo je samo propaganda Rusa i Amera.Tako u Siriju,tako sad i u Ukrainu...Sve pustose.Obama i Putin su na istoj strani samo sto to jos neki ne vide.Na svako par meseci po jedna drzava strada na zalost.

Duki

pre 10 godina

Rusi, a istorija je pokazala, da kada nesto naume, ne povlace se, ne prave kompromis u svojim odlukama, i to je ono sto je karakteristicno za njih. Sve ovo sto se desava u Ukrajini, nema nikakve veze sa interesom, niti obzirom prema tom narodu..., kao i uvek, kada je geostrateski interes u pitanju...a mi "sitni", mozemo samo da nagadjamo, i posmatramo !!!

Siniša

pre 10 godina

"pravo ukrajinskog naroda da odredi svoju sopstvenu budućnost, bez spoljnjeg uticaja ili provokacija" reče čovek čija je zemlja "investirala" 5 milijardi dolara u oružani prevrat. Nivo sarkazma: ekspert!

Vasilije

pre 10 godina

Miki, 3. mart 2014 09:30)
To su bili sovjeti , nisu se baš Rusi mnogo pitali tada .Ima Rusija slavnu istoriju koja se ne svodi samo na period od 1917-1990

opet_ja

pre 10 godina

"Keri će "ponoviti snažnu podršku SAD ukrajinskom suverenitetu, nezavisnosti i teritroijalnom integritetu" i naglasiti "pravo ukrajinskog naroda da odredi svoju sopstvenu budućnost, bez spoljnjeg uticaja ili provokacija", navela je predstavnica Stejt departmenta.

politika amera je komedija, ovo nije vazilo za Srbiju...

Dragan

pre 10 godina

Bokserska revolucija ce sigurno debelo kostati Ukrajinu.Posle svrgavanja Janukovica trebalo je odmah raspisati izbore. Ovako upadaju u sve vece probleme.Nista nisu naucili iz slucaja "Sakasvili" .

Ana

pre 10 godina

Sto volim izjave tipa: "SAD pruza snažnu podršku ukrajinskom suverenitetu, nezavisnosti i teritroijalnom integritetu.... bez spoljnjeg uticaja ili provokacija", hmm, a sta su onda bili oni protesti u Ukrajini?! Ako se ne budu mesali u Ukrajini, kao sto se 'nisu mesali' u Jugoslaviji, nek je Bog na pomoci narodu u Ukrajini, na kraju uvek narod ispasta...

Vladimir K.

pre 10 godina

Gospodo, smešni su mi pojedini komentari koji se plasiraju u javnost.Svi mi moramo da shvatimo da je vojna i ekonomska moć iznad svega.Prvo kakav rat, Ukrajina sa Rusijom, to je kao dete protiv dželata.Ukoliko budu bilo sta uradili dobiće po "nosu".Što se tiče stranih diplomata iz EU, to je tek posebna priča, leti se avionima uzimaju se dnevnice, bilateralni sastanci, sve u cilju pronalaženja "rešenja",a to je da mučni narod Ukrajine vidi da se kao neko i za njih zalaže. Još jedna jako bitna informacija, kada je nova vlast u Ukrajini došla kod MMF-a, da traži novac oni su im rekli "pa polako gospodo". Amerika i Rusija, pa zar vi stvarno mislite da će Amerika i Rusija u rat. To je isti sistem "demokratije" samo što je ovoga puta scenario u režiji Rusije. Malo prete jedni drugima, onda se napravi tenzija, pa se šalju razni pregovarači sve u cilju iznalaženja "mirnog" rešenja, a posle svega toga kada zavesa na pozornici padne, svetla se pogase, glavni glumci odu iza svega ostaje samo MRAK. U tom mraku će cela Ukrajina biti kada se završi saga zvana DEMOKRATIJA.

YALTA Donjetsk Beograd

pre 10 godina

Паметан оваj малецки нема шта!!! Ови му нудили поделу Украине о он неће!!! Крим узео одмах као стратешки важан и инсталира ракете ...! Остатак Украине узима за пар месеци и то трајно ! Европи остаје Галиција и Буковина... А Закарпатје постаје независна држава!!! Та страшна мобилизација коју најави Кличко десила се ! И читавих 1,2 процента одзива у западној и централној Украјини!!! Имају и они своје "жене у црном"!!! Неће нико да ратује за Амере!!!!

Ivan

pre 10 godina

Da je uspela opsta mobilizacija i da se tamo "ratuje" bilo bi slika kolko hoces i na CNN-u i na Russia Today. Tamo bre skoro da ni metak nije ispaljen. Kazu da je cak i ukrajinski puk za specijalne operacije otkazao poslusnost sa obrazlozenjem da ne znaju protiv koga se bore i da na Krimu imaju rodbinu. E to je fakticko stanje Ukrajine.

Milan

pre 10 godina

Dobro ljudi se bunili protiv Janukovica,verovatno sa razlogom (ne bitno) i smenili ga uspostavili novu vlast i sve je to O.K. Krim se pobunio protiv novih vlasti i nece sa njima,sta je tu problem?

Bojan

pre 10 godina

"Keri će "ponoviti snažnu podršku SAD ukrajinskom suverenitetu, nezavisnosti i teritroijalnom integritetu" i naglasiti "pravo ukrajinskog naroda da odredi svoju sopstvenu budućnost, bez spoljnjeg uticaja ili provokacija", navela je predstavnica Stejt departmenta.
"
Čijeg uticaja EU ili Američkog? Kada neko treba da se ubija a sve u američkom interesu onda to podržavaju, a kada nije u njihovom interesu onda to nema veze.

Dražen Stamatović, Dex Dejvid, dexdavid2@gmail.com

pre 10 godina

Jedno čisto akademsko pitanje.Rusi svoj kulturni i nacionalni indentitet više nego za bilo šta drugo vezuju za svoj jezik.Kako je Rusija u svijetu moderne migracije i poteškoća devedesetih dobila vilku dijasporu, da bi se održala veza sa maticom uveden je novi državni praznik Dan ruskog jezika, šesti jun, dan rođenja Puškina kojeg Rusi smatraju najvećeg majstora rijeći u ruskoj književnosti.Ako je ukrajinska Rada mogla da donese koji pogrešan zakon to je Zakon o ukidanju ruskog jezika.Taj potez kao nedemokratski i potez bez ikakvog političkog sluha javno na CNN-nu je kritikovao poljski ministar vanjskih poslova.Kremlj je to više nego mudro iskoristio i do sada je bez ispaljenog metka preuzeo suverenitet nad jednim djelom druge države.Ja bih rusko preuzimanje suvereniteta nad Krimom nazvao Rat ruskim jezikom, a ne novi Krimski rat, koji za sada nije bio krvav, a izgleda da neće ni biti.

milan

pre 10 godina

Ovo je samo zauzimanje pozicija i iznošenje stavova, Amerikanci i EU znaju da ne mogu puno menjati na činjeničnom stanju a Rusija ili Putin zna da zveckanje oružjem može da ostavi posledice na ekonomiju, izvoz gasa (Južni tok), kapitala u zapadnim bankama, tako da je ovo mrtva trka koja će dovesti do nekog rezultata ali neće biti bitnih promena.

pulen

pre 10 godina

Sve se više situacija komplikuje.Ovo ,nadam se je svetlo na kraju tunela.Niko ne želi rat.Zapad je osetio da udara u zid pa pokušava na sve moguće načine da smiri tenziju.Putin je pokazao da se ne mogu igrati u njegovom dvorištu bez posledica ali ova priča ima da traje i traje i posle dogovora ,naravno ako ga bude.

aca_bg

pre 10 godina

Ovaj majstor Keri je juce bukvalno rekao 'neprihvatljivo je u danasnje vreme napasti zemlju na osnovu laznih optuzbi'. E sad, ja jos uvek cekam dokaze da je Irak imao atomsko oruzje (to je bio povod za donosenje rezolucije UN).Toni Bler je na saslusanju pred komitetom Donjeg doma parlamenta izricito rekao da su svesno lagali da Irak ima atomsko oruzje ali da to nije vazno posto je svet 'bolje mesto bez Sadama Huseina'. Preko milion Iracana je poginulo posle intervencije SAD kao direktna posledica haosa koji su Amerikanci napravili tamo. Mogli bi i da pricamo o bombardovanju Avganistana na osnovu nikada dokazanih optuzbi da je Bin Laden organizovao napad na New York (ne kazem da nije ali kakve to veze ima sa bombardovanjem clanice UN). Koliko su Avganistan i Irak danas sretnije zemlje nego sto su bile,to svi vidimo. Medjunarodni poredak danas pomalo lici na Orvelovu zivotinjsku farmu... Sve su zivotinje jednake ali su neke malo vise jednake od drugih.

Adam

pre 10 godina

Kakvo polvacenje snaga?
Kako im nije jasno da je ovo zavrsena prica. Namestili su im se kao kec na desetku. To su Rusi odavno cekali i sad kada su dobili Krim dugorocno su resili problem Crnomorkse flote i stavili tacku na to pitanje.
Jer kada prevode lokalne ljude u novu upravu, formiraju Krimsku ratnu mornaricu i slicno, to znaci da povlacenja nece biti. U suprotnom svi ti ljudi bi ostali na milost i nemilost novoj vlasti kojoj bi oblast bila predata a samim tim bi se dovela u pitanja i njihova doslednost i pouzdanost kao partnera kod drugih saveznika.

Trebali su Ukrajinci pre nego sto su izveli revoluciju u Kijevu da se organizuju bolje na kljucnim mestima gde su mogli ocekivati jaci otpor, a od toga je Krim bio "no brainer".

Mislim i iskreno se nadam, da su za ratna dejstva, vrlo male sanse.

Bez naklonosti bilo jednima ili drugima, pisem ovo kao analizu desavanja.

strani posmatrac

pre 10 godina

Ovo sto se desava u Ukrajini je igra velikih sila,pre svega SAD i Rusije a delimicno i EU i to je ocigledno.
S druge strane Ukrajinci su finansijski pukli i zavise od strane pomoci samo je pitanje pod ciju ce sapu da padnu.
U najboljem slucaju docice do podele Ukrajine na zapadni i istocni deo ili ce Krim dobiti specijalni status u okviru drzave,a rata mislim nece biti.

ekonomista

pre 10 godina

ja mislim da se rusi i amerikanci tako samo zavitlavaju sa ostatkom sveta :D
kao, ajde da se igramo malo, da im pokazemo...naravno da nece biti rata izmedju SAD i Rusije, znaju i obama i putin da bi to bila propast po obe strane

ice9

pre 10 godina

Pa dobro dosta su se ameri razmetali po svetu sa vojskom pa izgleda da je ovima puko film, pogotovo sto imaju podrsku kineza, ali sve ovo samo pokazuje kolko je ljudski rod debilan.

milee

pre 10 godina

Ako scenario odcepljenja prođe u celom jugoistočnom delu a kako sada stvari stoje to će se izgleda i desiti,ukrajina bi mogla ostati bez mora a to je već ozbiljan problem.
U ovoj globalnoj igri ispašta običan narod, mafija i prevaranti profitiraju.

Observator

pre 10 godina

@vladimir stojanovic,
za nekoga istorija pocinje od juce a za nekoga kako mu odgoara.
Na teritoriji sto je danas Ukrajina je tokom istrorije promenlo. Prakticno svi u okruzenju su vladali vecim ili manjim delovima danasnje Ukrajine. Citaj prvo knjige, i to vise izvora, pa onda komentarisi.

James Bond 99

pre 10 godina

Ma Rusi imaju toliku vojnu opremu a nemaju gde da oprobavaju, sad im je prilika da se pokazu! Marketing! :) Čisto da se zna čija baba vozi tenk! :)

speedy

pre 10 godina

Kakvi su ovo komentari, kao nece Rusi krenuti u vojnu akciju?!Alo pa Rusi su vec u vojnoj akciji, usli su sa trupama u Ukrajinu i zauzeli Krim.Sta jos treba da urade?Zasto bi pucali kada im niko ne pruza otpor?!

Bgd

pre 10 godina

Rusi bi verovatno obavestili ukrajinske organe o pokretima trupa ali nemaju koga da obaveste jer oni sto se predstavljaju kao vlast u Kijevu nemaju nikakav legitimitet. Prosta logika.

Zevs

pre 10 godina

Vidim ja da ce jedino Srbija i Svajcarska da izbegnu treci svetski rat. Vucko neku*ci se sad i ne prilazi ni jednoj strani. Imamo dovoljno problema kod kuce. Gradi po vodi, ali ne kaci se ni NATOu ni Rusiji.

djole

pre 10 godina

Hah rat... Ako su ukrainci imalo pametni nece doci do rata jer bi to znacio propast cele Ukrajne a ne samo Krima. Cela situacija potseca na 99. samo sto su strane malo izmesane. Mislim da je svima jasno da je Krim ruski i da imaju vecinsko stanovnistvo i da naravno mogu da ga preotmu kako hoce, zatvaranj granica ih nebi sprecilo u tome er prosto nadmocniji su vojno i ekonomski. EU se nece mesati jer naprosto su finansiski pukli i ne bi voleli da im Rusi zaustave gasovod. Putin je samo cekao pravi momenat i docekekao ga je.

svasta

pre 10 godina

"Zvanični Kijev nije dobio obaveštenja..." - odakle vam ovo? I sta je zvanicni Kijev? Ko kaze da Janukovic nije bio obavesten 72 sata ranije? Ako je zvanicni Kijev grupa koja je silom i oruzijem preuzela vlast nad manjim delom zemlje onda i ne treba da ih obavestavaju.

cko

pre 10 godina

Ja mislim da je na Krimu bilo postavljeno nesto sto se Rusima uopste nije dopalo, pa je Putin odlučio lepo da posalje vojsku sa specijalcima da to lepo razmontiraju iliti uniste dok ostali trtljaju u prazno, većaju sta ce kao da rade, a Rusi su svoje odradili odavno i garant ce u skorije vreme Putin kao da pristane da se povuče, a u stvari je dobio sta je hteo i uz to ostalima porucio NO NO!!!

Legionar

pre 10 godina

(ns, 03. mart 2014 15:34)
Ne pratis dobro,nema agresije jer je Ukrajinska vojska na strani rusa.Jos nesto,razmisli i obavesti se dobro o svemu pre pisanja komentara.

Ma kakav bre rat

pre 10 godina

Rusija neće dati Krim iz strateških razloga, eto na primer Crnomorska flota je garant sigurnosti "Južnog toka", i bolje bi bilo svima da popuste. Ukrajni demokratija, Rusima Krim i miran svet.
NATO na Ruse ne sme ni pod razno jer kad bude roknula prva termonuklearna, nije bitno čija, sve te silne milijarde dolara oko kojih se vrte sva politika na svetu, neće vredeti ni zrno pirinča!
Toliko ludi nisu ni Barak, ni Vladimir, a ni bakica iz Bundestaga. Samo mirno i polako, nek se oni sami razreše, a ovi naši jezik za zube.

ex demokrata

pre 10 godina

Ovi europejci/demokrate u Ukrajini vode politiku isto kao i Slobodan Milosevic.Ekonomski zemlja je vracena u nazad barem 20 godina.A sto je najgore svojom losom politikom uvukose zemlju u rat protiv protivnika koga ne mogu da pobede.

Hrvoje i Janez

pre 10 godina

Izjasnio se Vucic i kratko pozeleo srecu narodu Ukrajine, sto je dobro.
(marija, 3. mart 2014 16:01)

Pa ti si lutko neumorna, ima te na svakoj vesti po nekoliko puta. Siguran sam da imas najvise bodova po tabeli.

www.snsleaks.tumblr.com

Pravda

pre 10 godina

Provlacilo se kroz mnoge komentare, kako smo mi takozvani Rusofili licemerni, dvolicni, demgaozi, bla,bla,bla, truc, bla.... Kako pratimo modu sa zapada, kupujemo njihove automobile, tehniku, evre.... E pa dragi moji, mozda ste vi svi u pravu ali to sto Rusi, zbog velikih patnji i odricanja koje su doziveli za vreme komunisticke vladavine nisu isli u korak sa Diorom, Mercedesom i gore navednim zapadnim dostignucima i sto mi zbog teske ekonomske situacije darovane od velikodusnog zapada kupujemo te evre da bi ih kasnije prodavali i kupovali deci patike koje su u raspadu ne spreceva ni nas, a bogami ni njih da zaboravimo osecaj za pravdu i nepravdu, jer ovde se samo o tome i radi. Ukrajina je samo prazna zapadna prica, jer oni desetinama godina u nazad gledaju i placi nad Sibirom i bogom danim resursima. Ma setite se samo izjava Olbrajtove i Rajsove. Eto, to misli jedan Rusofil.

Milan

pre 10 godina

Situacija u Ukrajini je veoma komplikovana.EU,SAD i NATO gledaju svoje interese i žele staviti Ukrajinu pod svoju kontrolu, ali su toliko plitki i drski da ne razumeju Ruski interes i ruski narod i dobar deo Ukrajinaca koji je za Rusiju.Pustimo Janukoviča i njegove bogataše, ali trebamo li odobriti ono nasilje,prevrat i državni udar i još to neki na zapadu zovu demokratijom.Od strane obaveštajnih službi EU i SAD su nasilnici-demostranti za svaki dan nasilja i demonstriranja dobivali su 200-800 € u zavisnosti da li su proizvodili i upotrebljavali kocke ili molotove koktele.Ukrajina je istoriski,kulturno,materijalno vezana za Rusiju i zavisi od Rusije, EU nije sposobna ni sebe da konsoliduje i njoj preti raspad, jer Njemačka politika je providna i diktatorska ( koristi i eksploatiše većinu zemalja EU ).Rusija je nastala na današnjoj Ukrajini i Ukrajina nije nikad ni bila država, tek je nastala po raspadu SSSR ( malo proučite istoriju ). Rat po svaku cenu treba izbeći i bratski narodi Rusi i Ukrajinci treba da se udruže protiv ovih aveti novog svetskog globalnog poredka.EU i SAD nemaju više pijandure Jelcina i najvećeg izdajnika i rušitelja SSSR Gorbačova koji za nagradu dobi Nobelovu nagradu (koja sprdnja),Putin ima svoje dostojanstvo i državničku viziju i zapadu nikada više neće poći za rukom da otima i pljačka.Putin i njegovi naslednici obnoviće SSSR - polako,tiha voda breg nosi!