Utorak, 04.02.2014.

16:09

Skandal u 14. beogradskoj gimnaziji

Četrnaestu beogradsku gimnaziju potresa skandal nakon što je jedan učenik gađao razrednu telefonom, zatim je odlukom veća isključen, ali i dalje pohađa nastavu.

Izvor: Tanjug

Skandal u 14. beogradskoj gimnaziji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

Bela

pre 10 godina

Uvek je bilo nasilnika u skolama, kako djaka, tako i profesora. Uvek ce ih i biti, da se ne lazemo. Ali bice ih sve vise i vise, upravo zbog licemerja i blagog odgovora nasilniku. Time se salje jasna poruka citavom drustvu, ne samo deci, da se nasilje tolerise. Ovo je kompleksan problem, jer nasilnik se ne postaje preko noci. Kakvi su roditelji, deca su jos i zlatna. Verovatno je ovaj decak dete roditelja koji su sa blago telecom facom posmatrali kako urla, vristi i valja se na javnom mestu, udara, vredja i provocira svoje skolske drugove.. dete koje nikada nije krivo, kome je sve dozvoljeno, koje okolina ne shvata koje je, eto, zivahno, temperamentno... Svi znamo takve primere neodgovornih ili nezainteresovanih roditelja..i njihove dece. Sa druge strane, ne cveta cvece ni u skolama. Susrecemo se sa bahatim, vulgarnim, agresivnim nastavnicima koji "bleje" na drzavnim jaslama..koji nisu u stanju da odrze kvalitetno predavanje, a ucenici im zavrsavaju skole bez elementarnog znanja.. Nista nije samo crno ili belo, alarm odavno zvoni da se citavo drustvo pokrene, posebno nadlezne institucije. Ako se nista ne preduzme, iznosicemo iz skole mrtve profesore i ucenike. I to u najblizoj buducnosti!

Normalac

pre 10 godina

Da li primecujete kako ne primecujemo sta nije normalno (a u drugim zemljama bas nije).
Covek preglasno prica na ulici. Vozac ne daje zmigavac, trubi, psuje, izlazi da ti teatralno nesto objasni. Onda zastakljene terase, nazidani spratovi na zgradama, ograde na pola trotoara. Pa dalje, psi i macke na ulicama.

Jel se secate one zene koja je ostavila dete u kolima, pa lopov ukrao i auto i dete. U USA bi dobila zatvor i oduzeli bi joj dete.
A jel se secate kad je Djelic pricao anegdotu, kad je pitao u Briselu kako resavaju problem divlje gradnje. Prvo nije mogao pola sata da im objasni sta je to. Na kraju su mu naveli slucaj coveka koji je sazidao kucu na njivi - i zavrsio u dusevnoj bolnici.
A secate li se naseg zemljaka u Svici koji je parkirao auto na pesackom, samo na minut, da kupi cokoladu?
Ili onog sto je susio meso pa dobio zatvor posto nije kvalifikovan da to radi?

Posto imamo vec nekoliko generacija koje su potpuno nesvesne toga kako se zivi u svetu, cak i u HR, CG ili HUN, mislim da je nepopravljivo.

Ivan

pre 10 godina

Batina je iz raja izašla....
A mamu i tatu po džepu, pa će sutra malo opet da mu kupe telefon....
Vi se ovde upuštate u polemike ko je kriv, da li je sistem, ili država, ili direktorka....
Vaspitanje i međusobno poštovanje dolazi iz kuće. Ako već nema neke komunikacije kod kuće, deca posmatraju svoje roditelje i njihove odnose, i to projektuju kroz svoje ponašanje u životu. I to jeto, bez mnogo filozofiranja....

haisberg

pre 10 godina

@beogradjanka,
Sigurno postoji razlog zasto ju je gadjao, je jednako dobar izgovor kao i "nosila je mini suknju pa je isprovocirala napasnika". Recite NE nasilju.

dudap

pre 10 godina

Vidim Srbadija voli spijuniranje. Protiv sam snimanja casova u skolama i navikavinja dece da ih "nesto" stalno posmatra i da je to ok. Malo nam je bilo UDBE i ostalih oblika nadgledanja i zastrasivanja.
Medjutim, ja bih se u ovom slucaju vratila na stari dobri drustveno korisni rad, i to ne bih na to terala maloletnika vec bih poslala roditelje, a njega bih odmah izbacila iz skole.

Deki

pre 10 godina

Pored disciplinske mere uceniku,bilo bi dobro i korisno otpustiti direktora skole.Na trzistu rada ima jako mnogo obrazovanih i savesnih ljudi, koji cekaju na posao.

sss

pre 10 godina

Mnogo toga trulog ima u nasem obrazovanju!
1. Treba uvesti strog kriterijum prilikom zaposlenja vaspitaca, ucitelja, nastavnika, profesora! Nije svako za taj posao!
2. Dodeliti uciteljima veca prava (slobodu) a ne da se osecaju nizom vrstom u odnosu na ucenike. Ne smeju da povise ton deci???!!
3. Zasto svako dete mora da zavrsi skolu?! Postoje i zanati! Dok god nema ponavljanja nema ni skole!
4. Ja bih uveo uniforme za svaku skolu! Mozda je staromodno ali je efikasno!
5. Svaki incident ovakve vrste je najmanje za izbacivanje iz skole!
6. I profesori bi trebalo na svake 3 godine da imaju testiranje (strucnost,opsta kultura, psiho test)

recepti za budućnost :(

pre 10 godina

U jednoj oš na Voždovcu bahati učenici i još bahatiji roditelji slične stvari rešavaju donacijama ili popravkama školskih kompjutera i sl., pa još bivaju hvaljeni od strane nastavnika...

Nego ove u 14-oj su očigledno pretekli novinari, pa sad dete nece moci na miru diplomu da dobije, nego ce iz škole morati pravo na estradu, taman ima snimak za youtube.

Anja

pre 10 godina

@beogradjanka
"sigurno postoji razlog zasto ju je gadjao"
molim vas objasnite mi opravdan razlog da ucenik gadja profesora telefonom? ne samo ucenik nego da bilo koja osoba nekoga gadja? Gospodjo to je NASILJE. I dok god mi kao drustvo trazimo opravdanja i razloge za nasilje, lose nam se pise.

Putar

pre 10 godina

Ma danas i kera kad udariš na ulici možeš da nadrljaš!
Ali zato profesor je slobodna meta za manijake i decu od roditelja - manijaka. Da je normalan roditelj od ovoga bi trebalo sam da traži popravni dom za svoje dete kad nije umeo da ga vaspita. Ali otprilike da nije normalan...
Dok se učiteljima ne vrate prutići, nema od nas ništa.
A ove dokonijaše iz kafića, vratiti na služenje vojnog roka ili bilo kakav društveno koristan rad.

Jel' to novinarstvo?!

pre 10 godina

"Tanjugu je u gimnaziji kratko rečeno da učenik trećeg razreda još nije isključen, da je pokrenut disciplinski postupak i uvedena mera pojačanog vaspitnog rada.

Kada budemo završili pojačani vaspitni rad i nakon procene da li ima promena u ponašanju učenika, biće poznata eventualna odluka o premeštanju u drugu školu, rečeno je Tanjugu."

Ko je to izjavio, čije je to saopštenje, na osnovu čije odluke? Kakva je ovo vest?

"U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio."

Ko su "ti" što to tvrde? Učenici, očevici? Kakva je ovo vest?

zoran

pre 10 godina

ma dete jefrustrirano jer mora da ide u školu, a vidi da je to samo gubljenje vremena i ništa više... tatica je njemu već pripremio unosnu budućnost, a ovde mora da sluša gluposti... lepo reče neko dole: bumbarčić, sviđa mi se taj izraz: bumbarčić iz elitne četrnaeste beogradske gimnazije, u boško buha stilu pokazao šta misli o školi i državi... super... elitno!

Владимир

pre 10 godina

Свест овог народа се може посматрати на упоредним (и суштински блиским) темама каква је ова и оне на тему хомосексуализма. Ту се види шизофреност нације. У распареним ставовима паланачког и покондиреног човека. Ил си за обе ствари ил ниси, нема на пола! (мислим на ова извитоперена права детета и права геј особа; где стављам једнакост)

Ту се види истинска просвећеност, зрелост и самосталност у мишљењу. Тј, види се супротно код оних којима је испран мозак некаквим европским вредностима. Којима нису дорасли, ма какве оне биле. (за мене лично то су квази европске вредности)

Јако сам тужан и усамљен међу вама, браћо Срби. Али и знам да има сличних мени, и да се склањамо и повлачимо пред вама...
Није криво ово дете, заиста. Ви сте они које је описивао Вилхелм Рјх, Брехт, Хесе... Вама треба казна и улар, не овом несретном детету.

Zoran

pre 10 godina

U normalnim zemljama je to krivicno delo a ne prekrsaj I u najboljem slucaju bi prosao sa uslovnom kaznom koja bi se pretvorila u zatvorsku ako se delo ponovi. Samo vi pothranjujte siledzije, manijake pa vam se tako sve vraca pre ili kasnije.

došli divlji i isterali pitome

pre 10 godina

Pitam se dokle će više da ćute roditelji pristojne dece, koji su ipak u većini (iako to tako ne izgleda) i da se povlaće pod najezdom bitangi, obično ubačenih u škole preko veze, zaštićenih zakonom koje su političari pravili spram svoje dece? Od jedne trule jabuke istruli ceo vagon! Deca, čiji su roditelji svoj posao, uprkos nenormalnoj situaciji, nadljudskim trudom, obavili pošteno, ta pristojna deca najviše stradaju. A ovi su zaštićeni kojekakvim pričama i zakonima o "dečijim pravima"! Hoće li, več jednom roditelji normalne i fine dece, ustati u odbranu prava te svoje dece, prava na normalno okruženje i normalno obrazovanje?

solar

pre 10 godina

1989-a, dvojici drugara i meni je direktor osnovne škole, zato što smo trčali preko travnate površine, lupio po takav šamar da je zujalo do sutra. Baš zato što ste odlični učenici - reče. Nisam ni smeo da kažem roditeljima, dobio bih prekor ili u najboljem slučaju pitanje zbog čega sam radio nešto što nisam smeo.
Mislite da je za vakta pomenutog direktora bilo grafita, polomljenog i išaranog inventara? Škola se caklila, bila za primer, a danas, samo petnaest godina nakon njegovog odlaska, ne liči ni na šta, uz sve donacije EU.
Ne smem ni da mislim kako bi kod M.R. prošao ovaj junak s mobilnim.
Druga vremena, drugi ljudi.

Che

pre 10 godina

"U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio."

ubica tvrdi da nije pucao u preminulog, vec da je pucao u pravcu ostecenog....xD

prvo tog malog izbaciti, dobro ga kazniti, a onda odrapiti mamu i tatu po dzepu debelo, sto su lepo vaspitali dete..

bezmozga

pre 10 godina

@Humanoid feat. 'ćaće svih zemalja, ujedinite se'!

Izvinite, ne bih da se mešam, ali prvo sam video Vaš komentar. Želim Vam reći da ste promašili temu. Čitalac čiji komentar kritikujete je potpuno pogodio suštinu i NIGDE, nijednom rečju, nije pomenuo "dođoše", ili "lokalce".
Rekao je da su deca naše dripačke kvazielite (nažalost, naša buduća "elita" i "intelektualci") zaštićena kao beli medvedi. Kaže da stvaramo rasu "akademaca na silu", čiji će najviši "akademski dometi" biti ograničeni samo debljinom tatinog novčanika, ili "vezicama". Potpisujem svaku reč, a Vi ubuduće pažljivije čitajte. Pozdrav!

Zoran

pre 10 godina

Valjda je svima jasno da direktorka stiti ucenika i u kontaktu je sa roditeljima.
Ko su roditelji ucenika? To je kljucno pitanje i kakav je njihov odnos sa direktorkom.
A ima mesta i za zatvor zbog primanja mita, podmicivanja, korupcije, nezakonitog snimanja, nezakonitog dostavljanja nezakonitog video snimka, remecenja privatnosti ucenika, prekoracenja nadleznosti, postupanja van nadleznosti ...
Direktorka mora u istrazni zatvor da ne utice na svedoke.
Ovo nije skandal vec organizovani kriminal.

Djordje

pre 10 godina

Uvek je bilo i biće ovakvih ekscesa i skandala.
Suština je u vrednosnom sistemu društva i što je niži ono što je za osudu i zgražanje postaje normalno. Postaje matrica opšteg ponašanja!
Zar nam nije dovoljno da Novi Sad, nekada miran grad od 400.000 stanovnika, ima više nasilja od Beograda 4x većeg grada?
Raspad jednog vrednosnog sistema, krajem 80-tih i 90-tih, zamenjen sistemom bez vrednosti građanskog društva oslonjenog na sili i primitivizam.
Činjenica je da svako dete, adolescent u sebi nosi želju za potvrđivanjem i buntom, isticanjem u okruženju i negiranjem autoriteta ali su nekad granice pristojnog (tada ga demokratskim nismo nazivali) ponašanja prema drugom i okolini bile poznate i bile su produkt sistema vrednosti. Ako na TV i Skupštini imamo poplavu primitivizma moramo je očekivati i na ulici i školi. Pristojni su u manjini i nemaju podršku društva (države šta god to značilo). Na RTS-u nemamo školski, kulturni, naučni program. Ostavljeno je sve stihiji koja je duboko nagrizla i razorila sisteme koji su se gradili poslednjih 200 godina, najmanje. Srećom po nas ima ljudi koji se u taj mozaik ne uklapaju samo su gurnuti kao autsajderi iako su osnovne vrednosti ovog i budućeg društva.
Kada su u Kabinetu Britanske vlade 1943. Čerčilu predložili da u interesu naoružanja smanji budžet za kulturu on je odgovorio:
- A za šta se to onda borimo ako na uštrb kulture pravimo oružje?
Da li je to moguće u Srbiji?

kuki

pre 10 godina

a ciji je decko? ima li ime i prezime? mozda i roditelji imaju ime i prezime? mozda cak nesto misle o ponasanju decka! nemojte nas zavlaciti - anonimni decko bacio anonimni telefon negde u 14. - imena!!!

Crossroads

pre 10 godina

Kakav premestaj u drugu skolu? Srednja skola NIJE OBAVEZNA i ucenik moze da bude IZBACEN iz skole! Pa ako neko drugi zeli da ga primi...

ksenija

pre 10 godina

Nezakonito je snimati skolske casove? Meni se cini da je to jedini nacin da se razotkrije nasilje, i tiranisanje ucenika od strane nastavnika, i fizicko nasilje ucenika prema nastavnicima. I ometanje nastave, sto bi trebalo da bude krivicno delo. Jer zbog huligana drugi djaci gube mogucnost normalnog obrazovanja. Na casovima je haos i neopisiva buka, ko tu moze nesto da nauci.

Humanoid feat. 'ćaće svih zemalja, ujedinite se'!

pre 10 godina

@(Tesko je biti nastavnik deci koja ne postuju ni svoje roditelje!, 4. februar 2014 17:03)

Tehničke i zanatske škole su odavno postale oaze mira u odnosu na gimnazije jer ih izbegavaju mamini i tatini sinovi. Ono malo problematičnih nije ništa u odnosu sa većinom problematičnih naguranih u gimnazije zato što im je ćaća neki testis tamo...
(Aleksandar, 4. februar 2014 19:32)

Tako je, brate, 'dođoši' su krivi za sve! To je zlatna formula i objašnjenje za bedu od života koju živite(mo). Na lomaču s njima! Provalili smo ih!
Tako i Novosqađani (stari, najstariji), kad god se nešto dogodi u NS, odma' udri po 'dođošima'. Naravno, netom zatim se ispostavi da su to ipak počinila 'naša deca' ili 'oni koje ne smem pomenuti zbog političke korektnosti'. I to svaki ubogi put!

beogradjanka

pre 10 godina

Sigurno postoji razlog zasto ju je gadjao. O tome niko ne prica. Slazem se da profesori mogu mnogo da iznerviraju djake, pogotovo sto svi misle da su njihovi predmeti najvazniji, pogotovo ako je maltretirala djaka ili omalovazavala, sto nije neobicno za 14. tu ( barem pre 20 godina kada sam je ja zavrsila). Ne opravdavam nasilje kao ni ovaj postupak, samo mi nije jasna direktorka zasto nije preuzela mere koje je trebala. 14. ta je uvek bila i ostala rasulo....

sojic

pre 10 godina

Pa šta ako snimaju nastavu, u nekim zemljama imaju kamere u školama zato što je bilo velikih problema i onda se ponašaju i đaci i nastavnici.
Kod nas su kamere izgleda još kako potrebne, mnogi roditelji brane decu šta kod da urade ali kad vide snimak onda nemogu da kažu nije kriv.
U mnogim zemljama firme imaju špijunske programe na računarima i kamere svuda, škola je isto vrsta radnog mesta i nema opravdanje za nasilje

memento_mori

pre 10 godina

Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja i zakon o srednjim skolama u situacijama krsenja pravila ponasanja ucenika u skoli nalazu pokretanje vaspitno-disciplinskog postupka, koji podrazumeva pojacan savetodavni (psiholosko-pedagoski) rad sa ucenikom, a vaspitno-disciplinska mera (tj. kazna) izrice se po zavrsetku postupka. Direktorka postupa u skladu sa zakonom. Sa druge strane, snimanje casova mi uopste nije jasno.

Aleksandar

pre 10 godina

@(Tesko je biti nastavnik deci koja ne postuju ni svoje roditelje!, 4. februar 2014 17:03)

Tehničke i zanatske škole su odavno postale oaze mira u odnosu na gimnazije jer ih izbegavaju mamini i tatini sinovi. Ono malo problematičnih nije ništa u odnosu sa većinom problematičnih naguranih u gimnazije zato što im je ćaća neki testis tamo...

ГМ

pre 10 godina

Важно је да и даље имамо Телеграфску aгенцију нове Југославије. Потпуно одсутство свести о времену и простору.
Стихија и инерција. У именима, у главама, у школама.

Batina JE iz raja izasla

pre 10 godina

Mom odeljenju (1975. godiste) je uciteljica lupala packe lenjirom kada smo bili nemirni, i niko od nas nije postao probisvet kasnije. Od nas trideset dvoje, cak dvadeset je zavrsilo fakultete.

Jelena drobnjakovic

pre 10 godina

U svakodnevnim najblaze receno neobicnim situacijama koje kao nastavnica dozivljavam u skoli, pokusavam da pravim paralelu sa situacijama koje su se desavale u vreme kad sam ja bila mala. Stvarno je bilo uzasnih stvari i deca koja su pravila probleme i tada su bila iz problematicnih porodica, i cinjenica je da, u najvecem procentu nisu slavno prosla u zivotu i kada je obrazovanje i porodicni zivot u pitanju.Problem je veliki i ne moze se prepustiti da ga resava samo skola iako je drzavna institucija,jer su zahtevi, standardi, na osnovnom, srednjem,naprednom nivou...da ne pominjem svu pratecu dokumentaciju, ogromni. Koliko god se trudis, osecas se pomalo frustrirano ispitujuci sebe da li radis sve kako treba. I povrh svega, za takvu decu danas pravimo PLAN ZASTITE. Uzasno osetljiva stvar! Ja sam 20 dana zimskog raspusta pisala pedagoski profil za jednog djaka, birajuci i birajuci reci, vodeci racuna da svima bude jasno o cemu se radi, da ne povredim i uvredim roditelje ako to procitaju...tek deset godina radim u skoli.

Aleksandar

pre 10 godina

Znači čovek može da puca u drugog čoveka, pa ako ga promaši to nije napad vatrenim oružjem i ubistvo u pokušaju - već samo bacanje olova u njegovom pravcu?

Bane

pre 10 godina

Evo nekih dogodovstina iz mog skolovanja,davno je to bilo,evo kakve smo mi nestasluke pravili. Naime,tu je bio jedan par blizanaca,dva brata,i tako bili su losiji ucenici,ne puno problematicni,ali eto tako. Jednog dana zove njih razredna na razgovor u kancelariju,i posle dva minuta izlaze oni napolje,a unutra se cuje histerija.Mi pitamo sta je bilo,sta se desilo,sta ste joj to uradili,niste je valjda udarili...i kaze jedan od njih "kaze nama razredna da mora sa nama da razgovara u cetiri oka,i mu tu krenemo da se smejemo ko nenormalni i ona nas izbaci napolje".

Anja

pre 10 godina

Evo odlicne odbrane za ubistvo u pokusaju. Gospodine sudija jeste on pokusao da ubije nekoga, ali nije uspeo, tako da nikakva steta ustvari nije pocinjena.

svakom po zasluzi

pre 10 godina

Super. Ako je. Želim da i mamu i tatu tako gađa, onda se možda pozabave njime. Ustvari, neka ih izmlati, a mogao bi i direktorku, pošto ovo po njoj "nije ništa". Ustvari, mislim da ste lepo treba da ih izmlati, jer su zaslužili.
Mali, samo ih gađaj, gazi i tuci, jer im tako i treba. Nisu te vaspitavali, nisi ti kriv što su ti mama i tata kreteni, a direktorka još gora. Pregazi ih, i onako nećeš snositi posledice. Bravo mali, i treba, sve treba redom da ih biješ. Pozivam i drugu decu da nas sve lepo izmlate, jer smo i zaslužili da budemo bijeni svaki dan, kakvi smo mentoli i kakav smo sistem i državu napravili. Ako, tako i nam treba. Zgražavanje? Čemu? Mali je produkt sistema.

Ryber Palunko

pre 10 godina

За коментаре могу само следеће да кажем: Балканци!
Дечко је само хиперактиван.
Чуди ме да родитељи нису раније реаговали и заштитили дете, обично се они гушају са наставницима и професорима.
Не, нисмо ми још зрели за Европу. Докле год деца не буду имали своја права!
(Владимир, 4. februar 2014 17:12)

Ja sam te skapirao :D

DEDA CVETKO

pre 10 godina

"U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio."

Mislim, zaista. Nacitao sam se gluposti za poslednjih 25 godina uha-ha, ali ovo je ZAISTA mamut-kapitalac. Jel' ovima Kristijana Amanpur predstavnik za stampu?

Frodo

pre 10 godina

"U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio."

E, onda je sve u najboljem redu. Na kraju krajeva, to je samo mobilni, bezopasna igračka. Nije čak ni pucao prema ženi, šta se onda ona tako traumira?

Da je zavrljačio prema njoj neki duži nož, sekiricu, ili neku šipku sa zašiljenim vrhom, tu bi već bilo nekog razloga za (malu) zabrinutost. Ali za moblilni, naročito ako je neki skupljii, od 400-500 evra, morala bi mu razredna da nadoknadi štetu jer ga je isprovocirala toliko da je morao da uništava vlastitu skupu imovinu.

Bilo bi zgodno znati koja je cena tog mobilnog i ko je tata male prznice što se gađa mobilnim. Siguran sam bi to odlično objasnilo njegovo ponašanje, kai i zašto **** direktorka ćuti o celom incidentu i ništa ne preduzima povodom toga. MA, to je "naše dete", zar ne?

Bane

pre 10 godina

Ja sam 1973. godiste. Kad sam isao u skolu (jednu beogradsku gimnaziju, necu je navoditi), jedan ucenik je profesorku gadjao nozem. NOZEM!!! Ni jedne jedine novine to nisu objavile tada, a on je samo dobio ukor i nista vise. Prema tome, prekinite da kukate. Ludaka je uvek bilo i bice.

Dosta zamajavanja

pre 10 godina

Ovde se stvarno ne zna ni ko pije ni ko placa, ni ko je u pravu, a ko "u krivu".
OMLADINO, BEZI IZ SRBIJE GLAVOM BEZ OBZIRA!

lepa luki

pre 10 godina

kako je dobar taj decko,em je nije pogodio u glavu,em za sada ne trazi par stotina eura za nadoknadu stete ostecenog telefona.A mogao bi!

anonymous

pre 10 godina

direktorka pokusava da izgladi stvar, sigurno je pod pritiscima, roditeljskim, politickim itd. nema dostojanstva i integriteta da ucini pravu stvar, kao ni vecina ljudi u ovoj zemlji koji su se uhvatili za fotelje. u normalnoj zemlji o ovome se ne bi ni polemisalo, zna se red, ko prekrsi pravila igre, kaznjava se i cao. tako dobija priliku da razmisli o svom postupku i nauci lekciju.

Nastavnica

pre 10 godina

Pa kad preterase sa pravima deteta. Ljudi koji su u prosveti znaju na sta mislim. Ovo su mala balkanska junad....sad ce da se poziva na svoja "decija" prava itd.

Tesko je biti nastavnik deci koja ne postuju ni svoje roditelje!

pre 10 godina

Ako je ovako u gimnazijama mogu samo da zamislim kako je u tehnickim i zanatskim skolama.

Владимир

pre 10 godina

За коментаре могу само следеће да кажем: Балканци!
Дечко је само хиперактиван.
Чуди ме да родитељи нису раније реаговали и заштитили дете, обично се они гушају са наставницима и професорима.
Не, нисмо ми још зрели за Европу. Докле год деца не буду имали своја права!

marija

pre 10 godina

kako stvari stoje, nema tih para za koje bih danas radila u prosveti. na milosti i nemilosti nevaspitanih i bahatih stvorova koje propisi stite kao bele medvede. i jos te preziru sto ne vozis dzip kao tata, ne drmas estradom kao mama i ostali klisei. i kao to treba necemu da naucis. moreee ... brao bi on meni jabuke u grockoj, meo ulice, prevodio bakice preko pesackog i delio obroke u narodnoj kuhinji godinu dana. pa posle da se vrati da zavrsi isti taj razred.

Objavite ime i sliku!

pre 10 godina

Meni nije jasno zašto se ne objavi ime i prezime ovakvih nasilnika, jer da se ne lažemo, ovakav će sutra da krade, ubija, seče šape kučićima i šta sve ne što ti bolesni, nasilni mozgovi smišljaju.

Nego slika, ime, prezima, da ga društvo okarakteriše kao nasilnika, da oseti sramotu, e onda da vidimo.

zdrav duh

pre 10 godina

Licemerje je glavni problem ovog drustva. Pametnjakovici,i sta ce biti kada ga izbacite iz skole? Novi huligan ili krimos,eto sta. Sa deckom treba razgovarati,pomoci mu,ko zna kakve ga muke muce. Ne placamo valjda silne pedagoge i psihologe za dzabe. Deci umiru roditelji,a niko ih ne pozove ni na razgovor. Razmislite malo pre nego sto osudite,sram vas bilo sve!

milutin

pre 10 godina

Šta reći, zgranut sam? ODMAH smeniti takvu direktorku!!! Ona umesto da zaštiti nastavnike od bahatih učenika, krši odluke Nastavničkog veća, dodvorava se roditeljima i time podstiče i učenike i roditelje da se ponašaju još bahatije i bezobraznije! Objašnjenje da nije gađao razrednu ali je bacio u njenom pravcu i nije je pogodio, je u najmanju ruku smešno. Direktorku smeniti, sprovesti odluku Nastavničkog veća i ne dozvoliti da takvo ponašanje postane praksa! Tako se čuva ugled nastavničke profesije!

Put your money where your mouth is

pre 10 godina

Nadam se samo da na kraju drzava ne isplati neko milionce za ovakvog uzornog ucenika, kao sto je platila i za uzornog Miladina koji se skolovao u inostranstvu.

kraja

pre 10 godina

...jeste puicao u njenom pravcu, ali je nije pogodio, tako da nema stete...????
...kako su ta deca dogurala dotle sa ovakvom logikom...???

Nikica

pre 10 godina

Eto, razredno veće mu ne može ništa, ko ni žaba lešniku... Sigurno je dete u "Obrazu"! Ako nazove apelacioni, razredna će još popiti otkaz jer se izmakla.

BeliAndjeo

pre 10 godina

"Kad očevi puštaju decu da rade šta hoće, kad deca ne vode računa o onom što im oni govore, kad učitelji strahuju od učenika, kad mladi ne priznaju nikakav autoritet, onda je svoj lepoti mladosti došao kraj. To je početak nasilništva" Platon 400.g.p.n.e

Samo vi zataškavajte

pre 10 godina

"U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio."

Šta sledi? Da u školi (jednog dana, u bliskoj budućnosti) tvrde da učenik nije ciljao u razrednu, već je uperio pištolj u njenom pravcu, opalio i nije je pogodio?"

Kazniti ga zato što je promašio?!

pre 10 godina

"U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio."

A, dobro. Onda ništa. Nema razloga za brigu.

katarina

pre 10 godina

Sta je trebao još da uradi ovaj ucenik pa da bude izbacen iz skole? Da ubije razrednu, da je raskrvavi, sta..? Jadno je tako podilazenje nekom bahatom maminom i tatinom sinu. A kakav primer je pružen ostaloj deci? Znači radi šta hoćeš niko ti ništa ne može, uvek će se naći neko da stane u tvoju odbranu.Pa se posle žalimo ne valjaju deca. Oni su dobri kakve im primere pružamo.
kdenc

anonim

pre 10 godina

Pazi izgovor da je "bacao u njenom pravcu". Sto se mene tice to je dovoljan razlog za momentalno izbacivanje iz skole. Ti mladi odrastaju sa misljenjem da je to normalno pa kad porastu rade mnogo gore stvari. U startu i dok su mladi nauciti pravilima ponasanja da kasnije ne postanu problem

Vladan R

pre 10 godina

Neverovatno je, da je gadjanje profesorke mobilnim telefonom kvalifikovano kao bacanje telefona u pravcu iste, jer je eto nije pogodio. Posle ce se ti isti, koji su izdali tako "inteligentno" saopstenje cuditi zasto ih ucenici tuku i kako da niko nista ne preduzima. Sto se saopstenja foruma gimnazija tice ne vidim zasto se casovi ne bi snimali. Tako bi se jasno videlo kako se ponasaju svi pomenuti. Krijuci se iza nekih kvazi prava bilo ucenika bilo profesora, neko ne zeli da uvek bude dotupan dokaz o necijem ne adekvatnom ponasanju.

anonim

pre 10 godina

Pazi izgovor da je "bacao u njenom pravcu". Sto se mene tice to je dovoljan razlog za momentalno izbacivanje iz skole. Ti mladi odrastaju sa misljenjem da je to normalno pa kad porastu rade mnogo gore stvari. U startu i dok su mladi nauciti pravilima ponasanja da kasnije ne postanu problem

BeliAndjeo

pre 10 godina

"Kad očevi puštaju decu da rade šta hoće, kad deca ne vode računa o onom što im oni govore, kad učitelji strahuju od učenika, kad mladi ne priznaju nikakav autoritet, onda je svoj lepoti mladosti došao kraj. To je početak nasilništva" Platon 400.g.p.n.e

katarina

pre 10 godina

Sta je trebao još da uradi ovaj ucenik pa da bude izbacen iz skole? Da ubije razrednu, da je raskrvavi, sta..? Jadno je tako podilazenje nekom bahatom maminom i tatinom sinu. A kakav primer je pružen ostaloj deci? Znači radi šta hoćeš niko ti ništa ne može, uvek će se naći neko da stane u tvoju odbranu.Pa se posle žalimo ne valjaju deca. Oni su dobri kakve im primere pružamo.
kdenc

Kazniti ga zato što je promašio?!

pre 10 godina

"U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio."

A, dobro. Onda ništa. Nema razloga za brigu.

marija

pre 10 godina

kako stvari stoje, nema tih para za koje bih danas radila u prosveti. na milosti i nemilosti nevaspitanih i bahatih stvorova koje propisi stite kao bele medvede. i jos te preziru sto ne vozis dzip kao tata, ne drmas estradom kao mama i ostali klisei. i kao to treba necemu da naucis. moreee ... brao bi on meni jabuke u grockoj, meo ulice, prevodio bakice preko pesackog i delio obroke u narodnoj kuhinji godinu dana. pa posle da se vrati da zavrsi isti taj razred.

milutin

pre 10 godina

Šta reći, zgranut sam? ODMAH smeniti takvu direktorku!!! Ona umesto da zaštiti nastavnike od bahatih učenika, krši odluke Nastavničkog veća, dodvorava se roditeljima i time podstiče i učenike i roditelje da se ponašaju još bahatije i bezobraznije! Objašnjenje da nije gađao razrednu ali je bacio u njenom pravcu i nije je pogodio, je u najmanju ruku smešno. Direktorku smeniti, sprovesti odluku Nastavničkog veća i ne dozvoliti da takvo ponašanje postane praksa! Tako se čuva ugled nastavničke profesije!

svakom po zasluzi

pre 10 godina

Super. Ako je. Želim da i mamu i tatu tako gađa, onda se možda pozabave njime. Ustvari, neka ih izmlati, a mogao bi i direktorku, pošto ovo po njoj "nije ništa". Ustvari, mislim da ste lepo treba da ih izmlati, jer su zaslužili.
Mali, samo ih gađaj, gazi i tuci, jer im tako i treba. Nisu te vaspitavali, nisi ti kriv što su ti mama i tata kreteni, a direktorka još gora. Pregazi ih, i onako nećeš snositi posledice. Bravo mali, i treba, sve treba redom da ih biješ. Pozivam i drugu decu da nas sve lepo izmlate, jer smo i zaslužili da budemo bijeni svaki dan, kakvi smo mentoli i kakav smo sistem i državu napravili. Ako, tako i nam treba. Zgražavanje? Čemu? Mali je produkt sistema.

Objavite ime i sliku!

pre 10 godina

Meni nije jasno zašto se ne objavi ime i prezime ovakvih nasilnika, jer da se ne lažemo, ovakav će sutra da krade, ubija, seče šape kučićima i šta sve ne što ti bolesni, nasilni mozgovi smišljaju.

Nego slika, ime, prezima, da ga društvo okarakteriše kao nasilnika, da oseti sramotu, e onda da vidimo.

anonymous

pre 10 godina

direktorka pokusava da izgladi stvar, sigurno je pod pritiscima, roditeljskim, politickim itd. nema dostojanstva i integriteta da ucini pravu stvar, kao ni vecina ljudi u ovoj zemlji koji su se uhvatili za fotelje. u normalnoj zemlji o ovome se ne bi ni polemisalo, zna se red, ko prekrsi pravila igre, kaznjava se i cao. tako dobija priliku da razmisli o svom postupku i nauci lekciju.

Samo vi zataškavajte

pre 10 godina

"U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio."

Šta sledi? Da u školi (jednog dana, u bliskoj budućnosti) tvrde da učenik nije ciljao u razrednu, već je uperio pištolj u njenom pravcu, opalio i nije je pogodio?"

Batina JE iz raja izasla

pre 10 godina

Mom odeljenju (1975. godiste) je uciteljica lupala packe lenjirom kada smo bili nemirni, i niko od nas nije postao probisvet kasnije. Od nas trideset dvoje, cak dvadeset je zavrsilo fakultete.

Tesko je biti nastavnik deci koja ne postuju ni svoje roditelje!

pre 10 godina

Ako je ovako u gimnazijama mogu samo da zamislim kako je u tehnickim i zanatskim skolama.

Vladan R

pre 10 godina

Neverovatno je, da je gadjanje profesorke mobilnim telefonom kvalifikovano kao bacanje telefona u pravcu iste, jer je eto nije pogodio. Posle ce se ti isti, koji su izdali tako "inteligentno" saopstenje cuditi zasto ih ucenici tuku i kako da niko nista ne preduzima. Sto se saopstenja foruma gimnazija tice ne vidim zasto se casovi ne bi snimali. Tako bi se jasno videlo kako se ponasaju svi pomenuti. Krijuci se iza nekih kvazi prava bilo ucenika bilo profesora, neko ne zeli da uvek bude dotupan dokaz o necijem ne adekvatnom ponasanju.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

"U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio."

Mislim, zaista. Nacitao sam se gluposti za poslednjih 25 godina uha-ha, ali ovo je ZAISTA mamut-kapitalac. Jel' ovima Kristijana Amanpur predstavnik za stampu?

Nastavnica

pre 10 godina

Pa kad preterase sa pravima deteta. Ljudi koji su u prosveti znaju na sta mislim. Ovo su mala balkanska junad....sad ce da se poziva na svoja "decija" prava itd.

Nikica

pre 10 godina

Eto, razredno veće mu ne može ništa, ko ni žaba lešniku... Sigurno je dete u "Obrazu"! Ako nazove apelacioni, razredna će još popiti otkaz jer se izmakla.

Frodo

pre 10 godina

"U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio."

E, onda je sve u najboljem redu. Na kraju krajeva, to je samo mobilni, bezopasna igračka. Nije čak ni pucao prema ženi, šta se onda ona tako traumira?

Da je zavrljačio prema njoj neki duži nož, sekiricu, ili neku šipku sa zašiljenim vrhom, tu bi već bilo nekog razloga za (malu) zabrinutost. Ali za moblilni, naročito ako je neki skupljii, od 400-500 evra, morala bi mu razredna da nadoknadi štetu jer ga je isprovocirala toliko da je morao da uništava vlastitu skupu imovinu.

Bilo bi zgodno znati koja je cena tog mobilnog i ko je tata male prznice što se gađa mobilnim. Siguran sam bi to odlično objasnilo njegovo ponašanje, kai i zašto **** direktorka ćuti o celom incidentu i ništa ne preduzima povodom toga. MA, to je "naše dete", zar ne?

Put your money where your mouth is

pre 10 godina

Nadam se samo da na kraju drzava ne isplati neko milionce za ovakvog uzornog ucenika, kao sto je platila i za uzornog Miladina koji se skolovao u inostranstvu.

Aleksandar

pre 10 godina

@(Tesko je biti nastavnik deci koja ne postuju ni svoje roditelje!, 4. februar 2014 17:03)

Tehničke i zanatske škole su odavno postale oaze mira u odnosu na gimnazije jer ih izbegavaju mamini i tatini sinovi. Ono malo problematičnih nije ništa u odnosu sa većinom problematičnih naguranih u gimnazije zato što im je ćaća neki testis tamo...

Aleksandar

pre 10 godina

Znači čovek može da puca u drugog čoveka, pa ako ga promaši to nije napad vatrenim oružjem i ubistvo u pokušaju - već samo bacanje olova u njegovom pravcu?

lepa luki

pre 10 godina

kako je dobar taj decko,em je nije pogodio u glavu,em za sada ne trazi par stotina eura za nadoknadu stete ostecenog telefona.A mogao bi!

kraja

pre 10 godina

...jeste puicao u njenom pravcu, ali je nije pogodio, tako da nema stete...????
...kako su ta deca dogurala dotle sa ovakvom logikom...???

Anja

pre 10 godina

Evo odlicne odbrane za ubistvo u pokusaju. Gospodine sudija jeste on pokusao da ubije nekoga, ali nije uspeo, tako da nikakva steta ustvari nije pocinjena.

Anja

pre 10 godina

@beogradjanka
"sigurno postoji razlog zasto ju je gadjao"
molim vas objasnite mi opravdan razlog da ucenik gadja profesora telefonom? ne samo ucenik nego da bilo koja osoba nekoga gadja? Gospodjo to je NASILJE. I dok god mi kao drustvo trazimo opravdanja i razloge za nasilje, lose nam se pise.

Bane

pre 10 godina

Evo nekih dogodovstina iz mog skolovanja,davno je to bilo,evo kakve smo mi nestasluke pravili. Naime,tu je bio jedan par blizanaca,dva brata,i tako bili su losiji ucenici,ne puno problematicni,ali eto tako. Jednog dana zove njih razredna na razgovor u kancelariju,i posle dva minuta izlaze oni napolje,a unutra se cuje histerija.Mi pitamo sta je bilo,sta se desilo,sta ste joj to uradili,niste je valjda udarili...i kaze jedan od njih "kaze nama razredna da mora sa nama da razgovara u cetiri oka,i mu tu krenemo da se smejemo ko nenormalni i ona nas izbaci napolje".

solar

pre 10 godina

1989-a, dvojici drugara i meni je direktor osnovne škole, zato što smo trčali preko travnate površine, lupio po takav šamar da je zujalo do sutra. Baš zato što ste odlični učenici - reče. Nisam ni smeo da kažem roditeljima, dobio bih prekor ili u najboljem slučaju pitanje zbog čega sam radio nešto što nisam smeo.
Mislite da je za vakta pomenutog direktora bilo grafita, polomljenog i išaranog inventara? Škola se caklila, bila za primer, a danas, samo petnaest godina nakon njegovog odlaska, ne liči ni na šta, uz sve donacije EU.
Ne smem ni da mislim kako bi kod M.R. prošao ovaj junak s mobilnim.
Druga vremena, drugi ljudi.

Jel' to novinarstvo?!

pre 10 godina

"Tanjugu je u gimnaziji kratko rečeno da učenik trećeg razreda još nije isključen, da je pokrenut disciplinski postupak i uvedena mera pojačanog vaspitnog rada.

Kada budemo završili pojačani vaspitni rad i nakon procene da li ima promena u ponašanju učenika, biće poznata eventualna odluka o premeštanju u drugu školu, rečeno je Tanjugu."

Ko je to izjavio, čije je to saopštenje, na osnovu čije odluke? Kakva je ovo vest?

"U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio."

Ko su "ti" što to tvrde? Učenici, očevici? Kakva je ovo vest?

Zoran

pre 10 godina

U normalnim zemljama je to krivicno delo a ne prekrsaj I u najboljem slucaju bi prosao sa uslovnom kaznom koja bi se pretvorila u zatvorsku ako se delo ponovi. Samo vi pothranjujte siledzije, manijake pa vam se tako sve vraca pre ili kasnije.

ksenija

pre 10 godina

Nezakonito je snimati skolske casove? Meni se cini da je to jedini nacin da se razotkrije nasilje, i tiranisanje ucenika od strane nastavnika, i fizicko nasilje ucenika prema nastavnicima. I ometanje nastave, sto bi trebalo da bude krivicno delo. Jer zbog huligana drugi djaci gube mogucnost normalnog obrazovanja. Na casovima je haos i neopisiva buka, ko tu moze nesto da nauci.

Jelena drobnjakovic

pre 10 godina

U svakodnevnim najblaze receno neobicnim situacijama koje kao nastavnica dozivljavam u skoli, pokusavam da pravim paralelu sa situacijama koje su se desavale u vreme kad sam ja bila mala. Stvarno je bilo uzasnih stvari i deca koja su pravila probleme i tada su bila iz problematicnih porodica, i cinjenica je da, u najvecem procentu nisu slavno prosla u zivotu i kada je obrazovanje i porodicni zivot u pitanju.Problem je veliki i ne moze se prepustiti da ga resava samo skola iako je drzavna institucija,jer su zahtevi, standardi, na osnovnom, srednjem,naprednom nivou...da ne pominjem svu pratecu dokumentaciju, ogromni. Koliko god se trudis, osecas se pomalo frustrirano ispitujuci sebe da li radis sve kako treba. I povrh svega, za takvu decu danas pravimo PLAN ZASTITE. Uzasno osetljiva stvar! Ja sam 20 dana zimskog raspusta pisala pedagoski profil za jednog djaka, birajuci i birajuci reci, vodeci racuna da svima bude jasno o cemu se radi, da ne povredim i uvredim roditelje ako to procitaju...tek deset godina radim u skoli.

Ryber Palunko

pre 10 godina

За коментаре могу само следеће да кажем: Балканци!
Дечко је само хиперактиван.
Чуди ме да родитељи нису раније реаговали и заштитили дете, обично се они гушају са наставницима и професорима.
Не, нисмо ми још зрели за Европу. Докле год деца не буду имали своја права!
(Владимир, 4. februar 2014 17:12)

Ja sam te skapirao :D

Putar

pre 10 godina

Ma danas i kera kad udariš na ulici možeš da nadrljaš!
Ali zato profesor je slobodna meta za manijake i decu od roditelja - manijaka. Da je normalan roditelj od ovoga bi trebalo sam da traži popravni dom za svoje dete kad nije umeo da ga vaspita. Ali otprilike da nije normalan...
Dok se učiteljima ne vrate prutići, nema od nas ništa.
A ove dokonijaše iz kafića, vratiti na služenje vojnog roka ili bilo kakav društveno koristan rad.

ГМ

pre 10 godina

Важно је да и даље имамо Телеграфску aгенцију нове Југославије. Потпуно одсутство свести о времену и простору.
Стихија и инерција. У именима, у главама, у школама.

sojic

pre 10 godina

Pa šta ako snimaju nastavu, u nekim zemljama imaju kamere u školama zato što je bilo velikih problema i onda se ponašaju i đaci i nastavnici.
Kod nas su kamere izgleda još kako potrebne, mnogi roditelji brane decu šta kod da urade ali kad vide snimak onda nemogu da kažu nije kriv.
U mnogim zemljama firme imaju špijunske programe na računarima i kamere svuda, škola je isto vrsta radnog mesta i nema opravdanje za nasilje

Che

pre 10 godina

"U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio."

ubica tvrdi da nije pucao u preminulog, vec da je pucao u pravcu ostecenog....xD

prvo tog malog izbaciti, dobro ga kazniti, a onda odrapiti mamu i tatu po dzepu debelo, sto su lepo vaspitali dete..

Dosta zamajavanja

pre 10 godina

Ovde se stvarno ne zna ni ko pije ni ko placa, ni ko je u pravu, a ko "u krivu".
OMLADINO, BEZI IZ SRBIJE GLAVOM BEZ OBZIRA!

Humanoid feat. 'ćaće svih zemalja, ujedinite se'!

pre 10 godina

@(Tesko je biti nastavnik deci koja ne postuju ni svoje roditelje!, 4. februar 2014 17:03)

Tehničke i zanatske škole su odavno postale oaze mira u odnosu na gimnazije jer ih izbegavaju mamini i tatini sinovi. Ono malo problematičnih nije ništa u odnosu sa većinom problematičnih naguranih u gimnazije zato što im je ćaća neki testis tamo...
(Aleksandar, 4. februar 2014 19:32)

Tako je, brate, 'dođoši' su krivi za sve! To je zlatna formula i objašnjenje za bedu od života koju živite(mo). Na lomaču s njima! Provalili smo ih!
Tako i Novosqađani (stari, najstariji), kad god se nešto dogodi u NS, odma' udri po 'dođošima'. Naravno, netom zatim se ispostavi da su to ipak počinila 'naša deca' ili 'oni koje ne smem pomenuti zbog političke korektnosti'. I to svaki ubogi put!

zoran

pre 10 godina

ma dete jefrustrirano jer mora da ide u školu, a vidi da je to samo gubljenje vremena i ništa više... tatica je njemu već pripremio unosnu budućnost, a ovde mora da sluša gluposti... lepo reče neko dole: bumbarčić, sviđa mi se taj izraz: bumbarčić iz elitne četrnaeste beogradske gimnazije, u boško buha stilu pokazao šta misli o školi i državi... super... elitno!

Crossroads

pre 10 godina

Kakav premestaj u drugu skolu? Srednja skola NIJE OBAVEZNA i ucenik moze da bude IZBACEN iz skole! Pa ako neko drugi zeli da ga primi...

Bane

pre 10 godina

Ja sam 1973. godiste. Kad sam isao u skolu (jednu beogradsku gimnaziju, necu je navoditi), jedan ucenik je profesorku gadjao nozem. NOZEM!!! Ni jedne jedine novine to nisu objavile tada, a on je samo dobio ukor i nista vise. Prema tome, prekinite da kukate. Ludaka je uvek bilo i bice.

došli divlji i isterali pitome

pre 10 godina

Pitam se dokle će više da ćute roditelji pristojne dece, koji su ipak u većini (iako to tako ne izgleda) i da se povlaće pod najezdom bitangi, obično ubačenih u škole preko veze, zaštićenih zakonom koje su političari pravili spram svoje dece? Od jedne trule jabuke istruli ceo vagon! Deca, čiji su roditelji svoj posao, uprkos nenormalnoj situaciji, nadljudskim trudom, obavili pošteno, ta pristojna deca najviše stradaju. A ovi su zaštićeni kojekakvim pričama i zakonima o "dečijim pravima"! Hoće li, več jednom roditelji normalne i fine dece, ustati u odbranu prava te svoje dece, prava na normalno okruženje i normalno obrazovanje?

Djordje

pre 10 godina

Uvek je bilo i biće ovakvih ekscesa i skandala.
Suština je u vrednosnom sistemu društva i što je niži ono što je za osudu i zgražanje postaje normalno. Postaje matrica opšteg ponašanja!
Zar nam nije dovoljno da Novi Sad, nekada miran grad od 400.000 stanovnika, ima više nasilja od Beograda 4x većeg grada?
Raspad jednog vrednosnog sistema, krajem 80-tih i 90-tih, zamenjen sistemom bez vrednosti građanskog društva oslonjenog na sili i primitivizam.
Činjenica je da svako dete, adolescent u sebi nosi želju za potvrđivanjem i buntom, isticanjem u okruženju i negiranjem autoriteta ali su nekad granice pristojnog (tada ga demokratskim nismo nazivali) ponašanja prema drugom i okolini bile poznate i bile su produkt sistema vrednosti. Ako na TV i Skupštini imamo poplavu primitivizma moramo je očekivati i na ulici i školi. Pristojni su u manjini i nemaju podršku društva (države šta god to značilo). Na RTS-u nemamo školski, kulturni, naučni program. Ostavljeno je sve stihiji koja je duboko nagrizla i razorila sisteme koji su se gradili poslednjih 200 godina, najmanje. Srećom po nas ima ljudi koji se u taj mozaik ne uklapaju samo su gurnuti kao autsajderi iako su osnovne vrednosti ovog i budućeg društva.
Kada su u Kabinetu Britanske vlade 1943. Čerčilu predložili da u interesu naoružanja smanji budžet za kulturu on je odgovorio:
- A za šta se to onda borimo ako na uštrb kulture pravimo oružje?
Da li je to moguće u Srbiji?

bezmozga

pre 10 godina

@Humanoid feat. 'ćaće svih zemalja, ujedinite se'!

Izvinite, ne bih da se mešam, ali prvo sam video Vaš komentar. Želim Vam reći da ste promašili temu. Čitalac čiji komentar kritikujete je potpuno pogodio suštinu i NIGDE, nijednom rečju, nije pomenuo "dođoše", ili "lokalce".
Rekao je da su deca naše dripačke kvazielite (nažalost, naša buduća "elita" i "intelektualci") zaštićena kao beli medvedi. Kaže da stvaramo rasu "akademaca na silu", čiji će najviši "akademski dometi" biti ograničeni samo debljinom tatinog novčanika, ili "vezicama". Potpisujem svaku reč, a Vi ubuduće pažljivije čitajte. Pozdrav!

zdrav duh

pre 10 godina

Licemerje je glavni problem ovog drustva. Pametnjakovici,i sta ce biti kada ga izbacite iz skole? Novi huligan ili krimos,eto sta. Sa deckom treba razgovarati,pomoci mu,ko zna kakve ga muke muce. Ne placamo valjda silne pedagoge i psihologe za dzabe. Deci umiru roditelji,a niko ih ne pozove ni na razgovor. Razmislite malo pre nego sto osudite,sram vas bilo sve!

Zoran

pre 10 godina

Valjda je svima jasno da direktorka stiti ucenika i u kontaktu je sa roditeljima.
Ko su roditelji ucenika? To je kljucno pitanje i kakav je njihov odnos sa direktorkom.
A ima mesta i za zatvor zbog primanja mita, podmicivanja, korupcije, nezakonitog snimanja, nezakonitog dostavljanja nezakonitog video snimka, remecenja privatnosti ucenika, prekoracenja nadleznosti, postupanja van nadleznosti ...
Direktorka mora u istrazni zatvor da ne utice na svedoke.
Ovo nije skandal vec organizovani kriminal.

kuki

pre 10 godina

a ciji je decko? ima li ime i prezime? mozda i roditelji imaju ime i prezime? mozda cak nesto misle o ponasanju decka! nemojte nas zavlaciti - anonimni decko bacio anonimni telefon negde u 14. - imena!!!

Владимир

pre 10 godina

За коментаре могу само следеће да кажем: Балканци!
Дечко је само хиперактиван.
Чуди ме да родитељи нису раније реаговали и заштитили дете, обично се они гушају са наставницима и професорима.
Не, нисмо ми још зрели за Европу. Докле год деца не буду имали своја права!

Deki

pre 10 godina

Pored disciplinske mere uceniku,bilo bi dobro i korisno otpustiti direktora skole.Na trzistu rada ima jako mnogo obrazovanih i savesnih ljudi, koji cekaju na posao.

beogradjanka

pre 10 godina

Sigurno postoji razlog zasto ju je gadjao. O tome niko ne prica. Slazem se da profesori mogu mnogo da iznerviraju djake, pogotovo sto svi misle da su njihovi predmeti najvazniji, pogotovo ako je maltretirala djaka ili omalovazavala, sto nije neobicno za 14. tu ( barem pre 20 godina kada sam je ja zavrsila). Ne opravdavam nasilje kao ni ovaj postupak, samo mi nije jasna direktorka zasto nije preuzela mere koje je trebala. 14. ta je uvek bila i ostala rasulo....

Владимир

pre 10 godina

Свест овог народа се може посматрати на упоредним (и суштински блиским) темама каква је ова и оне на тему хомосексуализма. Ту се види шизофреност нације. У распареним ставовима паланачког и покондиреног човека. Ил си за обе ствари ил ниси, нема на пола! (мислим на ова извитоперена права детета и права геј особа; где стављам једнакост)

Ту се види истинска просвећеност, зрелост и самосталност у мишљењу. Тј, види се супротно код оних којима је испран мозак некаквим европским вредностима. Којима нису дорасли, ма какве оне биле. (за мене лично то су квази европске вредности)

Јако сам тужан и усамљен међу вама, браћо Срби. Али и знам да има сличних мени, и да се склањамо и повлачимо пред вама...
Није криво ово дете, заиста. Ви сте они које је описивао Вилхелм Рјх, Брехт, Хесе... Вама треба казна и улар, не овом несретном детету.

Ivan

pre 10 godina

Batina je iz raja izašla....
A mamu i tatu po džepu, pa će sutra malo opet da mu kupe telefon....
Vi se ovde upuštate u polemike ko je kriv, da li je sistem, ili država, ili direktorka....
Vaspitanje i međusobno poštovanje dolazi iz kuće. Ako već nema neke komunikacije kod kuće, deca posmatraju svoje roditelje i njihove odnose, i to projektuju kroz svoje ponašanje u životu. I to jeto, bez mnogo filozofiranja....

sss

pre 10 godina

Mnogo toga trulog ima u nasem obrazovanju!
1. Treba uvesti strog kriterijum prilikom zaposlenja vaspitaca, ucitelja, nastavnika, profesora! Nije svako za taj posao!
2. Dodeliti uciteljima veca prava (slobodu) a ne da se osecaju nizom vrstom u odnosu na ucenike. Ne smeju da povise ton deci???!!
3. Zasto svako dete mora da zavrsi skolu?! Postoje i zanati! Dok god nema ponavljanja nema ni skole!
4. Ja bih uveo uniforme za svaku skolu! Mozda je staromodno ali je efikasno!
5. Svaki incident ovakve vrste je najmanje za izbacivanje iz skole!
6. I profesori bi trebalo na svake 3 godine da imaju testiranje (strucnost,opsta kultura, psiho test)

memento_mori

pre 10 godina

Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja i zakon o srednjim skolama u situacijama krsenja pravila ponasanja ucenika u skoli nalazu pokretanje vaspitno-disciplinskog postupka, koji podrazumeva pojacan savetodavni (psiholosko-pedagoski) rad sa ucenikom, a vaspitno-disciplinska mera (tj. kazna) izrice se po zavrsetku postupka. Direktorka postupa u skladu sa zakonom. Sa druge strane, snimanje casova mi uopste nije jasno.

dudap

pre 10 godina

Vidim Srbadija voli spijuniranje. Protiv sam snimanja casova u skolama i navikavinja dece da ih "nesto" stalno posmatra i da je to ok. Malo nam je bilo UDBE i ostalih oblika nadgledanja i zastrasivanja.
Medjutim, ja bih se u ovom slucaju vratila na stari dobri drustveno korisni rad, i to ne bih na to terala maloletnika vec bih poslala roditelje, a njega bih odmah izbacila iz skole.

Normalac

pre 10 godina

Da li primecujete kako ne primecujemo sta nije normalno (a u drugim zemljama bas nije).
Covek preglasno prica na ulici. Vozac ne daje zmigavac, trubi, psuje, izlazi da ti teatralno nesto objasni. Onda zastakljene terase, nazidani spratovi na zgradama, ograde na pola trotoara. Pa dalje, psi i macke na ulicama.

Jel se secate one zene koja je ostavila dete u kolima, pa lopov ukrao i auto i dete. U USA bi dobila zatvor i oduzeli bi joj dete.
A jel se secate kad je Djelic pricao anegdotu, kad je pitao u Briselu kako resavaju problem divlje gradnje. Prvo nije mogao pola sata da im objasni sta je to. Na kraju su mu naveli slucaj coveka koji je sazidao kucu na njivi - i zavrsio u dusevnoj bolnici.
A secate li se naseg zemljaka u Svici koji je parkirao auto na pesackom, samo na minut, da kupi cokoladu?
Ili onog sto je susio meso pa dobio zatvor posto nije kvalifikovan da to radi?

Posto imamo vec nekoliko generacija koje su potpuno nesvesne toga kako se zivi u svetu, cak i u HR, CG ili HUN, mislim da je nepopravljivo.

haisberg

pre 10 godina

@beogradjanka,
Sigurno postoji razlog zasto ju je gadjao, je jednako dobar izgovor kao i "nosila je mini suknju pa je isprovocirala napasnika". Recite NE nasilju.

recepti za budućnost :(

pre 10 godina

U jednoj oš na Voždovcu bahati učenici i još bahatiji roditelji slične stvari rešavaju donacijama ili popravkama školskih kompjutera i sl., pa još bivaju hvaljeni od strane nastavnika...

Nego ove u 14-oj su očigledno pretekli novinari, pa sad dete nece moci na miru diplomu da dobije, nego ce iz škole morati pravo na estradu, taman ima snimak za youtube.

Bela

pre 10 godina

Uvek je bilo nasilnika u skolama, kako djaka, tako i profesora. Uvek ce ih i biti, da se ne lazemo. Ali bice ih sve vise i vise, upravo zbog licemerja i blagog odgovora nasilniku. Time se salje jasna poruka citavom drustvu, ne samo deci, da se nasilje tolerise. Ovo je kompleksan problem, jer nasilnik se ne postaje preko noci. Kakvi su roditelji, deca su jos i zlatna. Verovatno je ovaj decak dete roditelja koji su sa blago telecom facom posmatrali kako urla, vristi i valja se na javnom mestu, udara, vredja i provocira svoje skolske drugove.. dete koje nikada nije krivo, kome je sve dozvoljeno, koje okolina ne shvata koje je, eto, zivahno, temperamentno... Svi znamo takve primere neodgovornih ili nezainteresovanih roditelja..i njihove dece. Sa druge strane, ne cveta cvece ni u skolama. Susrecemo se sa bahatim, vulgarnim, agresivnim nastavnicima koji "bleje" na drzavnim jaslama..koji nisu u stanju da odrze kvalitetno predavanje, a ucenici im zavrsavaju skole bez elementarnog znanja.. Nista nije samo crno ili belo, alarm odavno zvoni da se citavo drustvo pokrene, posebno nadlezne institucije. Ako se nista ne preduzme, iznosicemo iz skole mrtve profesore i ucenike. I to u najblizoj buducnosti!

Владимир

pre 10 godina

За коментаре могу само следеће да кажем: Балканци!
Дечко је само хиперактиван.
Чуди ме да родитељи нису раније реаговали и заштитили дете, обично се они гушају са наставницима и професорима.
Не, нисмо ми још зрели за Европу. Докле год деца не буду имали своја права!

zdrav duh

pre 10 godina

Licemerje je glavni problem ovog drustva. Pametnjakovici,i sta ce biti kada ga izbacite iz skole? Novi huligan ili krimos,eto sta. Sa deckom treba razgovarati,pomoci mu,ko zna kakve ga muke muce. Ne placamo valjda silne pedagoge i psihologe za dzabe. Deci umiru roditelji,a niko ih ne pozove ni na razgovor. Razmislite malo pre nego sto osudite,sram vas bilo sve!

Bane

pre 10 godina

Ja sam 1973. godiste. Kad sam isao u skolu (jednu beogradsku gimnaziju, necu je navoditi), jedan ucenik je profesorku gadjao nozem. NOZEM!!! Ni jedne jedine novine to nisu objavile tada, a on je samo dobio ukor i nista vise. Prema tome, prekinite da kukate. Ludaka je uvek bilo i bice.

beogradjanka

pre 10 godina

Sigurno postoji razlog zasto ju je gadjao. O tome niko ne prica. Slazem se da profesori mogu mnogo da iznerviraju djake, pogotovo sto svi misle da su njihovi predmeti najvazniji, pogotovo ako je maltretirala djaka ili omalovazavala, sto nije neobicno za 14. tu ( barem pre 20 godina kada sam je ja zavrsila). Ne opravdavam nasilje kao ni ovaj postupak, samo mi nije jasna direktorka zasto nije preuzela mere koje je trebala. 14. ta je uvek bila i ostala rasulo....

memento_mori

pre 10 godina

Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja i zakon o srednjim skolama u situacijama krsenja pravila ponasanja ucenika u skoli nalazu pokretanje vaspitno-disciplinskog postupka, koji podrazumeva pojacan savetodavni (psiholosko-pedagoski) rad sa ucenikom, a vaspitno-disciplinska mera (tj. kazna) izrice se po zavrsetku postupka. Direktorka postupa u skladu sa zakonom. Sa druge strane, snimanje casova mi uopste nije jasno.

Humanoid feat. 'ćaće svih zemalja, ujedinite se'!

pre 10 godina

@(Tesko je biti nastavnik deci koja ne postuju ni svoje roditelje!, 4. februar 2014 17:03)

Tehničke i zanatske škole su odavno postale oaze mira u odnosu na gimnazije jer ih izbegavaju mamini i tatini sinovi. Ono malo problematičnih nije ništa u odnosu sa većinom problematičnih naguranih u gimnazije zato što im je ćaća neki testis tamo...
(Aleksandar, 4. februar 2014 19:32)

Tako je, brate, 'dođoši' su krivi za sve! To je zlatna formula i objašnjenje za bedu od života koju živite(mo). Na lomaču s njima! Provalili smo ih!
Tako i Novosqađani (stari, najstariji), kad god se nešto dogodi u NS, odma' udri po 'dođošima'. Naravno, netom zatim se ispostavi da su to ipak počinila 'naša deca' ili 'oni koje ne smem pomenuti zbog političke korektnosti'. I to svaki ubogi put!

Владимир

pre 10 godina

Свест овог народа се може посматрати на упоредним (и суштински блиским) темама каква је ова и оне на тему хомосексуализма. Ту се види шизофреност нације. У распареним ставовима паланачког и покондиреног човека. Ил си за обе ствари ил ниси, нема на пола! (мислим на ова извитоперена права детета и права геј особа; где стављам једнакост)

Ту се види истинска просвећеност, зрелост и самосталност у мишљењу. Тј, види се супротно код оних којима је испран мозак некаквим европским вредностима. Којима нису дорасли, ма какве оне биле. (за мене лично то су квази европске вредности)

Јако сам тужан и усамљен међу вама, браћо Срби. Али и знам да има сличних мени, и да се склањамо и повлачимо пред вама...
Није криво ово дете, заиста. Ви сте они које је описивао Вилхелм Рјх, Брехт, Хесе... Вама треба казна и улар, не овом несретном детету.

Ryber Palunko

pre 10 godina

За коментаре могу само следеће да кажем: Балканци!
Дечко је само хиперактиван.
Чуди ме да родитељи нису раније реаговали и заштитили дете, обично се они гушају са наставницима и професорима.
Не, нисмо ми још зрели за Европу. Докле год деца не буду имали своја права!
(Владимир, 4. februar 2014 17:12)

Ja sam te skapirao :D

Nikica

pre 10 godina

Eto, razredno veće mu ne može ništa, ko ni žaba lešniku... Sigurno je dete u "Obrazu"! Ako nazove apelacioni, razredna će još popiti otkaz jer se izmakla.

Dosta zamajavanja

pre 10 godina

Ovde se stvarno ne zna ni ko pije ni ko placa, ni ko je u pravu, a ko "u krivu".
OMLADINO, BEZI IZ SRBIJE GLAVOM BEZ OBZIRA!

ГМ

pre 10 godina

Важно је да и даље имамо Телеграфску aгенцију нове Југославије. Потпуно одсутство свести о времену и простору.
Стихија и инерција. У именима, у главама, у школама.

Tesko je biti nastavnik deci koja ne postuju ni svoje roditelje!

pre 10 godina

Ako je ovako u gimnazijama mogu samo da zamislim kako je u tehnickim i zanatskim skolama.

Batina JE iz raja izasla

pre 10 godina

Mom odeljenju (1975. godiste) je uciteljica lupala packe lenjirom kada smo bili nemirni, i niko od nas nije postao probisvet kasnije. Od nas trideset dvoje, cak dvadeset je zavrsilo fakultete.

sojic

pre 10 godina

Pa šta ako snimaju nastavu, u nekim zemljama imaju kamere u školama zato što je bilo velikih problema i onda se ponašaju i đaci i nastavnici.
Kod nas su kamere izgleda još kako potrebne, mnogi roditelji brane decu šta kod da urade ali kad vide snimak onda nemogu da kažu nije kriv.
U mnogim zemljama firme imaju špijunske programe na računarima i kamere svuda, škola je isto vrsta radnog mesta i nema opravdanje za nasilje

Objavite ime i sliku!

pre 10 godina

Meni nije jasno zašto se ne objavi ime i prezime ovakvih nasilnika, jer da se ne lažemo, ovakav će sutra da krade, ubija, seče šape kučićima i šta sve ne što ti bolesni, nasilni mozgovi smišljaju.

Nego slika, ime, prezima, da ga društvo okarakteriše kao nasilnika, da oseti sramotu, e onda da vidimo.

ksenija

pre 10 godina

Nezakonito je snimati skolske casove? Meni se cini da je to jedini nacin da se razotkrije nasilje, i tiranisanje ucenika od strane nastavnika, i fizicko nasilje ucenika prema nastavnicima. I ometanje nastave, sto bi trebalo da bude krivicno delo. Jer zbog huligana drugi djaci gube mogucnost normalnog obrazovanja. Na casovima je haos i neopisiva buka, ko tu moze nesto da nauci.

anonim

pre 10 godina

Pazi izgovor da je "bacao u njenom pravcu". Sto se mene tice to je dovoljan razlog za momentalno izbacivanje iz skole. Ti mladi odrastaju sa misljenjem da je to normalno pa kad porastu rade mnogo gore stvari. U startu i dok su mladi nauciti pravilima ponasanja da kasnije ne postanu problem

Aleksandar

pre 10 godina

@(Tesko je biti nastavnik deci koja ne postuju ni svoje roditelje!, 4. februar 2014 17:03)

Tehničke i zanatske škole su odavno postale oaze mira u odnosu na gimnazije jer ih izbegavaju mamini i tatini sinovi. Ono malo problematičnih nije ništa u odnosu sa većinom problematičnih naguranih u gimnazije zato što im je ćaća neki testis tamo...

svakom po zasluzi

pre 10 godina

Super. Ako je. Želim da i mamu i tatu tako gađa, onda se možda pozabave njime. Ustvari, neka ih izmlati, a mogao bi i direktorku, pošto ovo po njoj "nije ništa". Ustvari, mislim da ste lepo treba da ih izmlati, jer su zaslužili.
Mali, samo ih gađaj, gazi i tuci, jer im tako i treba. Nisu te vaspitavali, nisi ti kriv što su ti mama i tata kreteni, a direktorka još gora. Pregazi ih, i onako nećeš snositi posledice. Bravo mali, i treba, sve treba redom da ih biješ. Pozivam i drugu decu da nas sve lepo izmlate, jer smo i zaslužili da budemo bijeni svaki dan, kakvi smo mentoli i kakav smo sistem i državu napravili. Ako, tako i nam treba. Zgražavanje? Čemu? Mali je produkt sistema.

Bane

pre 10 godina

Evo nekih dogodovstina iz mog skolovanja,davno je to bilo,evo kakve smo mi nestasluke pravili. Naime,tu je bio jedan par blizanaca,dva brata,i tako bili su losiji ucenici,ne puno problematicni,ali eto tako. Jednog dana zove njih razredna na razgovor u kancelariju,i posle dva minuta izlaze oni napolje,a unutra se cuje histerija.Mi pitamo sta je bilo,sta se desilo,sta ste joj to uradili,niste je valjda udarili...i kaze jedan od njih "kaze nama razredna da mora sa nama da razgovara u cetiri oka,i mu tu krenemo da se smejemo ko nenormalni i ona nas izbaci napolje".

BeliAndjeo

pre 10 godina

"Kad očevi puštaju decu da rade šta hoće, kad deca ne vode računa o onom što im oni govore, kad učitelji strahuju od učenika, kad mladi ne priznaju nikakav autoritet, onda je svoj lepoti mladosti došao kraj. To je početak nasilništva" Platon 400.g.p.n.e

katarina

pre 10 godina

Sta je trebao još da uradi ovaj ucenik pa da bude izbacen iz skole? Da ubije razrednu, da je raskrvavi, sta..? Jadno je tako podilazenje nekom bahatom maminom i tatinom sinu. A kakav primer je pružen ostaloj deci? Znači radi šta hoćeš niko ti ništa ne može, uvek će se naći neko da stane u tvoju odbranu.Pa se posle žalimo ne valjaju deca. Oni su dobri kakve im primere pružamo.
kdenc

marija

pre 10 godina

kako stvari stoje, nema tih para za koje bih danas radila u prosveti. na milosti i nemilosti nevaspitanih i bahatih stvorova koje propisi stite kao bele medvede. i jos te preziru sto ne vozis dzip kao tata, ne drmas estradom kao mama i ostali klisei. i kao to treba necemu da naucis. moreee ... brao bi on meni jabuke u grockoj, meo ulice, prevodio bakice preko pesackog i delio obroke u narodnoj kuhinji godinu dana. pa posle da se vrati da zavrsi isti taj razred.

lepa luki

pre 10 godina

kako je dobar taj decko,em je nije pogodio u glavu,em za sada ne trazi par stotina eura za nadoknadu stete ostecenog telefona.A mogao bi!

DEDA CVETKO

pre 10 godina

"U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio."

Mislim, zaista. Nacitao sam se gluposti za poslednjih 25 godina uha-ha, ali ovo je ZAISTA mamut-kapitalac. Jel' ovima Kristijana Amanpur predstavnik za stampu?

Putar

pre 10 godina

Ma danas i kera kad udariš na ulici možeš da nadrljaš!
Ali zato profesor je slobodna meta za manijake i decu od roditelja - manijaka. Da je normalan roditelj od ovoga bi trebalo sam da traži popravni dom za svoje dete kad nije umeo da ga vaspita. Ali otprilike da nije normalan...
Dok se učiteljima ne vrate prutići, nema od nas ništa.
A ove dokonijaše iz kafića, vratiti na služenje vojnog roka ili bilo kakav društveno koristan rad.

Nastavnica

pre 10 godina

Pa kad preterase sa pravima deteta. Ljudi koji su u prosveti znaju na sta mislim. Ovo su mala balkanska junad....sad ce da se poziva na svoja "decija" prava itd.

Zoran

pre 10 godina

Valjda je svima jasno da direktorka stiti ucenika i u kontaktu je sa roditeljima.
Ko su roditelji ucenika? To je kljucno pitanje i kakav je njihov odnos sa direktorkom.
A ima mesta i za zatvor zbog primanja mita, podmicivanja, korupcije, nezakonitog snimanja, nezakonitog dostavljanja nezakonitog video snimka, remecenja privatnosti ucenika, prekoracenja nadleznosti, postupanja van nadleznosti ...
Direktorka mora u istrazni zatvor da ne utice na svedoke.
Ovo nije skandal vec organizovani kriminal.

Anja

pre 10 godina

@beogradjanka
"sigurno postoji razlog zasto ju je gadjao"
molim vas objasnite mi opravdan razlog da ucenik gadja profesora telefonom? ne samo ucenik nego da bilo koja osoba nekoga gadja? Gospodjo to je NASILJE. I dok god mi kao drustvo trazimo opravdanja i razloge za nasilje, lose nam se pise.

milutin

pre 10 godina

Šta reći, zgranut sam? ODMAH smeniti takvu direktorku!!! Ona umesto da zaštiti nastavnike od bahatih učenika, krši odluke Nastavničkog veća, dodvorava se roditeljima i time podstiče i učenike i roditelje da se ponašaju još bahatije i bezobraznije! Objašnjenje da nije gađao razrednu ali je bacio u njenom pravcu i nije je pogodio, je u najmanju ruku smešno. Direktorku smeniti, sprovesti odluku Nastavničkog veća i ne dozvoliti da takvo ponašanje postane praksa! Tako se čuva ugled nastavničke profesije!

anonymous

pre 10 godina

direktorka pokusava da izgladi stvar, sigurno je pod pritiscima, roditeljskim, politickim itd. nema dostojanstva i integriteta da ucini pravu stvar, kao ni vecina ljudi u ovoj zemlji koji su se uhvatili za fotelje. u normalnoj zemlji o ovome se ne bi ni polemisalo, zna se red, ko prekrsi pravila igre, kaznjava se i cao. tako dobija priliku da razmisli o svom postupku i nauci lekciju.

Frodo

pre 10 godina

"U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio."

E, onda je sve u najboljem redu. Na kraju krajeva, to je samo mobilni, bezopasna igračka. Nije čak ni pucao prema ženi, šta se onda ona tako traumira?

Da je zavrljačio prema njoj neki duži nož, sekiricu, ili neku šipku sa zašiljenim vrhom, tu bi već bilo nekog razloga za (malu) zabrinutost. Ali za moblilni, naročito ako je neki skupljii, od 400-500 evra, morala bi mu razredna da nadoknadi štetu jer ga je isprovocirala toliko da je morao da uništava vlastitu skupu imovinu.

Bilo bi zgodno znati koja je cena tog mobilnog i ko je tata male prznice što se gađa mobilnim. Siguran sam bi to odlično objasnilo njegovo ponašanje, kai i zašto **** direktorka ćuti o celom incidentu i ništa ne preduzima povodom toga. MA, to je "naše dete", zar ne?

Put your money where your mouth is

pre 10 godina

Nadam se samo da na kraju drzava ne isplati neko milionce za ovakvog uzornog ucenika, kao sto je platila i za uzornog Miladina koji se skolovao u inostranstvu.

kraja

pre 10 godina

...jeste puicao u njenom pravcu, ali je nije pogodio, tako da nema stete...????
...kako su ta deca dogurala dotle sa ovakvom logikom...???

Aleksandar

pre 10 godina

Znači čovek može da puca u drugog čoveka, pa ako ga promaši to nije napad vatrenim oružjem i ubistvo u pokušaju - već samo bacanje olova u njegovom pravcu?

Jelena drobnjakovic

pre 10 godina

U svakodnevnim najblaze receno neobicnim situacijama koje kao nastavnica dozivljavam u skoli, pokusavam da pravim paralelu sa situacijama koje su se desavale u vreme kad sam ja bila mala. Stvarno je bilo uzasnih stvari i deca koja su pravila probleme i tada su bila iz problematicnih porodica, i cinjenica je da, u najvecem procentu nisu slavno prosla u zivotu i kada je obrazovanje i porodicni zivot u pitanju.Problem je veliki i ne moze se prepustiti da ga resava samo skola iako je drzavna institucija,jer su zahtevi, standardi, na osnovnom, srednjem,naprednom nivou...da ne pominjem svu pratecu dokumentaciju, ogromni. Koliko god se trudis, osecas se pomalo frustrirano ispitujuci sebe da li radis sve kako treba. I povrh svega, za takvu decu danas pravimo PLAN ZASTITE. Uzasno osetljiva stvar! Ja sam 20 dana zimskog raspusta pisala pedagoski profil za jednog djaka, birajuci i birajuci reci, vodeci racuna da svima bude jasno o cemu se radi, da ne povredim i uvredim roditelje ako to procitaju...tek deset godina radim u skoli.

bezmozga

pre 10 godina

@Humanoid feat. 'ćaće svih zemalja, ujedinite se'!

Izvinite, ne bih da se mešam, ali prvo sam video Vaš komentar. Želim Vam reći da ste promašili temu. Čitalac čiji komentar kritikujete je potpuno pogodio suštinu i NIGDE, nijednom rečju, nije pomenuo "dođoše", ili "lokalce".
Rekao je da su deca naše dripačke kvazielite (nažalost, naša buduća "elita" i "intelektualci") zaštićena kao beli medvedi. Kaže da stvaramo rasu "akademaca na silu", čiji će najviši "akademski dometi" biti ograničeni samo debljinom tatinog novčanika, ili "vezicama". Potpisujem svaku reč, a Vi ubuduće pažljivije čitajte. Pozdrav!

Djordje

pre 10 godina

Uvek je bilo i biće ovakvih ekscesa i skandala.
Suština je u vrednosnom sistemu društva i što je niži ono što je za osudu i zgražanje postaje normalno. Postaje matrica opšteg ponašanja!
Zar nam nije dovoljno da Novi Sad, nekada miran grad od 400.000 stanovnika, ima više nasilja od Beograda 4x većeg grada?
Raspad jednog vrednosnog sistema, krajem 80-tih i 90-tih, zamenjen sistemom bez vrednosti građanskog društva oslonjenog na sili i primitivizam.
Činjenica je da svako dete, adolescent u sebi nosi želju za potvrđivanjem i buntom, isticanjem u okruženju i negiranjem autoriteta ali su nekad granice pristojnog (tada ga demokratskim nismo nazivali) ponašanja prema drugom i okolini bile poznate i bile su produkt sistema vrednosti. Ako na TV i Skupštini imamo poplavu primitivizma moramo je očekivati i na ulici i školi. Pristojni su u manjini i nemaju podršku društva (države šta god to značilo). Na RTS-u nemamo školski, kulturni, naučni program. Ostavljeno je sve stihiji koja je duboko nagrizla i razorila sisteme koji su se gradili poslednjih 200 godina, najmanje. Srećom po nas ima ljudi koji se u taj mozaik ne uklapaju samo su gurnuti kao autsajderi iako su osnovne vrednosti ovog i budućeg društva.
Kada su u Kabinetu Britanske vlade 1943. Čerčilu predložili da u interesu naoružanja smanji budžet za kulturu on je odgovorio:
- A za šta se to onda borimo ako na uštrb kulture pravimo oružje?
Da li je to moguće u Srbiji?

Kazniti ga zato što je promašio?!

pre 10 godina

"U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio."

A, dobro. Onda ništa. Nema razloga za brigu.

Samo vi zataškavajte

pre 10 godina

"U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio."

Šta sledi? Da u školi (jednog dana, u bliskoj budućnosti) tvrde da učenik nije ciljao u razrednu, već je uperio pištolj u njenom pravcu, opalio i nije je pogodio?"

Anja

pre 10 godina

Evo odlicne odbrane za ubistvo u pokusaju. Gospodine sudija jeste on pokusao da ubije nekoga, ali nije uspeo, tako da nikakva steta ustvari nije pocinjena.

Crossroads

pre 10 godina

Kakav premestaj u drugu skolu? Srednja skola NIJE OBAVEZNA i ucenik moze da bude IZBACEN iz skole! Pa ako neko drugi zeli da ga primi...

Che

pre 10 godina

"U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio."

ubica tvrdi da nije pucao u preminulog, vec da je pucao u pravcu ostecenog....xD

prvo tog malog izbaciti, dobro ga kazniti, a onda odrapiti mamu i tatu po dzepu debelo, sto su lepo vaspitali dete..

zoran

pre 10 godina

ma dete jefrustrirano jer mora da ide u školu, a vidi da je to samo gubljenje vremena i ništa više... tatica je njemu već pripremio unosnu budućnost, a ovde mora da sluša gluposti... lepo reče neko dole: bumbarčić, sviđa mi se taj izraz: bumbarčić iz elitne četrnaeste beogradske gimnazije, u boško buha stilu pokazao šta misli o školi i državi... super... elitno!

sss

pre 10 godina

Mnogo toga trulog ima u nasem obrazovanju!
1. Treba uvesti strog kriterijum prilikom zaposlenja vaspitaca, ucitelja, nastavnika, profesora! Nije svako za taj posao!
2. Dodeliti uciteljima veca prava (slobodu) a ne da se osecaju nizom vrstom u odnosu na ucenike. Ne smeju da povise ton deci???!!
3. Zasto svako dete mora da zavrsi skolu?! Postoje i zanati! Dok god nema ponavljanja nema ni skole!
4. Ja bih uveo uniforme za svaku skolu! Mozda je staromodno ali je efikasno!
5. Svaki incident ovakve vrste je najmanje za izbacivanje iz skole!
6. I profesori bi trebalo na svake 3 godine da imaju testiranje (strucnost,opsta kultura, psiho test)

Deki

pre 10 godina

Pored disciplinske mere uceniku,bilo bi dobro i korisno otpustiti direktora skole.Na trzistu rada ima jako mnogo obrazovanih i savesnih ljudi, koji cekaju na posao.

Bela

pre 10 godina

Uvek je bilo nasilnika u skolama, kako djaka, tako i profesora. Uvek ce ih i biti, da se ne lazemo. Ali bice ih sve vise i vise, upravo zbog licemerja i blagog odgovora nasilniku. Time se salje jasna poruka citavom drustvu, ne samo deci, da se nasilje tolerise. Ovo je kompleksan problem, jer nasilnik se ne postaje preko noci. Kakvi su roditelji, deca su jos i zlatna. Verovatno je ovaj decak dete roditelja koji su sa blago telecom facom posmatrali kako urla, vristi i valja se na javnom mestu, udara, vredja i provocira svoje skolske drugove.. dete koje nikada nije krivo, kome je sve dozvoljeno, koje okolina ne shvata koje je, eto, zivahno, temperamentno... Svi znamo takve primere neodgovornih ili nezainteresovanih roditelja..i njihove dece. Sa druge strane, ne cveta cvece ni u skolama. Susrecemo se sa bahatim, vulgarnim, agresivnim nastavnicima koji "bleje" na drzavnim jaslama..koji nisu u stanju da odrze kvalitetno predavanje, a ucenici im zavrsavaju skole bez elementarnog znanja.. Nista nije samo crno ili belo, alarm odavno zvoni da se citavo drustvo pokrene, posebno nadlezne institucije. Ako se nista ne preduzme, iznosicemo iz skole mrtve profesore i ucenike. I to u najblizoj buducnosti!

dudap

pre 10 godina

Vidim Srbadija voli spijuniranje. Protiv sam snimanja casova u skolama i navikavinja dece da ih "nesto" stalno posmatra i da je to ok. Malo nam je bilo UDBE i ostalih oblika nadgledanja i zastrasivanja.
Medjutim, ja bih se u ovom slucaju vratila na stari dobri drustveno korisni rad, i to ne bih na to terala maloletnika vec bih poslala roditelje, a njega bih odmah izbacila iz skole.

kuki

pre 10 godina

a ciji je decko? ima li ime i prezime? mozda i roditelji imaju ime i prezime? mozda cak nesto misle o ponasanju decka! nemojte nas zavlaciti - anonimni decko bacio anonimni telefon negde u 14. - imena!!!

došli divlji i isterali pitome

pre 10 godina

Pitam se dokle će više da ćute roditelji pristojne dece, koji su ipak u većini (iako to tako ne izgleda) i da se povlaće pod najezdom bitangi, obično ubačenih u škole preko veze, zaštićenih zakonom koje su političari pravili spram svoje dece? Od jedne trule jabuke istruli ceo vagon! Deca, čiji su roditelji svoj posao, uprkos nenormalnoj situaciji, nadljudskim trudom, obavili pošteno, ta pristojna deca najviše stradaju. A ovi su zaštićeni kojekakvim pričama i zakonima o "dečijim pravima"! Hoće li, več jednom roditelji normalne i fine dece, ustati u odbranu prava te svoje dece, prava na normalno okruženje i normalno obrazovanje?

solar

pre 10 godina

1989-a, dvojici drugara i meni je direktor osnovne škole, zato što smo trčali preko travnate površine, lupio po takav šamar da je zujalo do sutra. Baš zato što ste odlični učenici - reče. Nisam ni smeo da kažem roditeljima, dobio bih prekor ili u najboljem slučaju pitanje zbog čega sam radio nešto što nisam smeo.
Mislite da je za vakta pomenutog direktora bilo grafita, polomljenog i išaranog inventara? Škola se caklila, bila za primer, a danas, samo petnaest godina nakon njegovog odlaska, ne liči ni na šta, uz sve donacije EU.
Ne smem ni da mislim kako bi kod M.R. prošao ovaj junak s mobilnim.
Druga vremena, drugi ljudi.

Zoran

pre 10 godina

U normalnim zemljama je to krivicno delo a ne prekrsaj I u najboljem slucaju bi prosao sa uslovnom kaznom koja bi se pretvorila u zatvorsku ako se delo ponovi. Samo vi pothranjujte siledzije, manijake pa vam se tako sve vraca pre ili kasnije.

Jel' to novinarstvo?!

pre 10 godina

"Tanjugu je u gimnaziji kratko rečeno da učenik trećeg razreda još nije isključen, da je pokrenut disciplinski postupak i uvedena mera pojačanog vaspitnog rada.

Kada budemo završili pojačani vaspitni rad i nakon procene da li ima promena u ponašanju učenika, biće poznata eventualna odluka o premeštanju u drugu školu, rečeno je Tanjugu."

Ko je to izjavio, čije je to saopštenje, na osnovu čije odluke? Kakva je ovo vest?

"U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio."

Ko su "ti" što to tvrde? Učenici, očevici? Kakva je ovo vest?

recepti za budućnost :(

pre 10 godina

U jednoj oš na Voždovcu bahati učenici i još bahatiji roditelji slične stvari rešavaju donacijama ili popravkama školskih kompjutera i sl., pa još bivaju hvaljeni od strane nastavnika...

Nego ove u 14-oj su očigledno pretekli novinari, pa sad dete nece moci na miru diplomu da dobije, nego ce iz škole morati pravo na estradu, taman ima snimak za youtube.

Normalac

pre 10 godina

Da li primecujete kako ne primecujemo sta nije normalno (a u drugim zemljama bas nije).
Covek preglasno prica na ulici. Vozac ne daje zmigavac, trubi, psuje, izlazi da ti teatralno nesto objasni. Onda zastakljene terase, nazidani spratovi na zgradama, ograde na pola trotoara. Pa dalje, psi i macke na ulicama.

Jel se secate one zene koja je ostavila dete u kolima, pa lopov ukrao i auto i dete. U USA bi dobila zatvor i oduzeli bi joj dete.
A jel se secate kad je Djelic pricao anegdotu, kad je pitao u Briselu kako resavaju problem divlje gradnje. Prvo nije mogao pola sata da im objasni sta je to. Na kraju su mu naveli slucaj coveka koji je sazidao kucu na njivi - i zavrsio u dusevnoj bolnici.
A secate li se naseg zemljaka u Svici koji je parkirao auto na pesackom, samo na minut, da kupi cokoladu?
Ili onog sto je susio meso pa dobio zatvor posto nije kvalifikovan da to radi?

Posto imamo vec nekoliko generacija koje su potpuno nesvesne toga kako se zivi u svetu, cak i u HR, CG ili HUN, mislim da je nepopravljivo.

Ivan

pre 10 godina

Batina je iz raja izašla....
A mamu i tatu po džepu, pa će sutra malo opet da mu kupe telefon....
Vi se ovde upuštate u polemike ko je kriv, da li je sistem, ili država, ili direktorka....
Vaspitanje i međusobno poštovanje dolazi iz kuće. Ako već nema neke komunikacije kod kuće, deca posmatraju svoje roditelje i njihove odnose, i to projektuju kroz svoje ponašanje u životu. I to jeto, bez mnogo filozofiranja....

Vladan R

pre 10 godina

Neverovatno je, da je gadjanje profesorke mobilnim telefonom kvalifikovano kao bacanje telefona u pravcu iste, jer je eto nije pogodio. Posle ce se ti isti, koji su izdali tako "inteligentno" saopstenje cuditi zasto ih ucenici tuku i kako da niko nista ne preduzima. Sto se saopstenja foruma gimnazija tice ne vidim zasto se casovi ne bi snimali. Tako bi se jasno videlo kako se ponasaju svi pomenuti. Krijuci se iza nekih kvazi prava bilo ucenika bilo profesora, neko ne zeli da uvek bude dotupan dokaz o necijem ne adekvatnom ponasanju.

haisberg

pre 10 godina

@beogradjanka,
Sigurno postoji razlog zasto ju je gadjao, je jednako dobar izgovor kao i "nosila je mini suknju pa je isprovocirala napasnika". Recite NE nasilju.