Petak, 10.01.2014.

23:05

Promeniti izborne zakone na KiM

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da izborno zakonodavstvo na Kosovu treba da se promeni, jer ne predviđa srpsku manjinu niti Zajednicu srpskih opština.

Izvor: Beta

Promeniti izborne zakone na KiM IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

sladjana m g

pre 10 godina

Ne moze Pristina primenjivati zakone kako njoj u kom trenutku odgovara, nedopustivo je da se ne priznaje ZSO i pravo glasa interno raseljenih lica.Sa Pristinom treba svesti diplomatske odnose na najnuzniju meru, dok se ne izjasne kakav je njihov stav, da bi i Srbi mogli da preduzmu odgovarajuce aktivnosti.

bubica 2

pre 10 godina

Čudna smo mi sorta. Po ko zna koji put se pokazalo da o Božiću kljukamo gusku. Šta se radilo toliko godina a da se to nije polako ,ono mic po mic,sredjivao zakon o KiM. Ma mi sve u zadnji momenat. Nije nam to za pohvalu.

idiotkratija

pre 10 godina

- A jel mogu malo ja da pregovaram ?
______________________________________________
- Hallooo, ovdje Mujo, je l' to Parlament BiH ?
- Jeste gospodine, a što želite ?
- Hoču da postanem član Parlamenta, šta mi za to treba ?
- Jesi ti čovječe lud ?
- Jesam, je l' treba još nešto?

u poverenju

pre 10 godina

@oli,
a ko je to nama rekao da smo mi nase dogovorene obaveze ispunili? Nasa vlast? Kada mogu da nas muljaju o svemu i svacemu ovde kod nas kako onda ne bi o onome tamo?

kosovac sa juga

pre 10 godina

Sedi bre na stolicu.
Sta si nam pomogao pregovorima-----NISTA.
Albanci iz Medvedje ,Bujanovca i Preseva ulaze na Kosovo bez placanja osiguranja za vozila a Srbi iz tih istih opstina a i ostatak Srbije placa.
Ja da udjem u Srbiju treba da platim 140 evra.
Ajde kad su oni mogli ,uradi i ti i oslobodi nas tih dazbina.
O srbine.
Gasis policijske uprave,gasis registracije sa Kosova(pr,km i ostale),kako cujem ugasices nam i licna dokumenta koja izdaju drzavni organi Srbije.
Ne pricaj nam o magli koju sami vidimo nego pomogni covece,olaksaj nam zivot.
Ako imas malo pameti uradi nesto,doki tebe nisu istrosili i poslali te u opoziciju.
Bez uvreda ali ako ovako nastavite vi cete oboriti rekord bivstvovanja na vlasti.
Pozdrav Vojvodo.

Katravella

pre 10 godina

Gospodine Nikolicu koliko je meni poznato Vi ste Predsednik Srbije a ne Kosova ! S toga prestanite da izigravate dusebriznika zakonodavstva na Kosovu.Jalovi su vam ti napori ili to bacate prasinu u ocima srbima na Kosovu.

Бојан Илић

pre 10 godina

ЗСО није била "у плану" када су правили "закон Косове"!
Зато треба да се мења уз новонасталу ситуацију на терену!
Подршка!

ajd zdravo

pre 10 godina

Promenite prvo izborno zakonodavstvo u Srbiji.
Narod vise nece da glasa za partijske horde i beogradsku bulumentu. Onaj za koga se glasa mora da ima ime i prezime i da se zna koje ideje i koji region zastupa. I ima vas kao gamad po tom Beogradu i zastupate samo svoje zadnjice i zadnjice vasih "biznis" mahera i bandita - smanjite se na max. 150 poslanika, i svaki deo Srbije mora da ima svoje predstavnike ili da se i dalje Razdruzujemo!!

М.Н. Лазар

pre 10 godina

Пошто ови властодржци БАШ НИШТА НЕ ЗНАЈУ, непрестано мекећу само о ИЗБОРИМА.
Јел'има неко коме нису досадили/дојадили све ове године?

milan

pre 10 godina

Nedoumice su kod nas, samo kada čitate ovaj tekst vidi se da je jednom pokrajina kaže a onda opet srpska manjina a sve upakovano da Srbija te zakone ne može menjati nego Kosovo i n onda se pitam ko koga ovde zavarava, verovatni mi sami sebe i kada ta magla se raziđe biće tek jasno sve.

oli

pre 10 godina

Borba za svoj narod posebno na KIM je od presudnog znacaja za opstanak i prosperitet nase nacije uopste.Stvorili su se uslovi za bolje pregovaracke pozicije i to treba iskoristiti!!!

novicavg

pre 10 godina

Inicijativu koju daje naš predsednik treba da prihvati EU i međunarodna zajednica jer bez toga priština to nikada neće ugraditi u svoje izborno zakonodavstvo.Sve dok EU i ostali faktori ne prisile prištinu da shvati da bez stvarne a ne proklamovane integracije Srba nema stabilnosti u tom regionu, sve do tada priština će odhok akcijama pokušavati da Srbima pokaže da nisu dobrodošli i da ih čeka mukotrpan posao da bi ostvarila svoja prava.Zato je ova inicijativa predsednika zadatak za vladu i diplomatiju da to na odgovarajući način pretvore u naš zahtev za dalji napredak u odnosima Beograda i prištine.

ankica

pre 10 godina

Lep predlog Nikolica za izmenu izbornih zakona na KIM samo cisto sumnjam da ce Taci i ostali albanski funkcioneri hteti da ucine neku dobrobit u interesu srpskog naroda.

bobex

pre 10 godina

To je Albancima garant i cilj,da kad dodje do izbora,da Srbi onda nemaju pravo da izadju na izbore,i samim tim onda nemaju sta da traze na Kosovu.

Petar

pre 10 godina

Srbi bi da svi zive u Beogradu a da glasaju i na Kosovu, u Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji. Verovatno ce traziti isto i u Austriji, Nemackoj, Kanadi, Rusiji ...... Toma ce da smisli novi zakon.

Despina

pre 10 godina

Izborne zakone na KiM svakako moramo da se promeni. Sramota da Srbi na KiM budu manjina niti može Srbija da sačuva svoj deo na severu KiM. Predsednik Srbije se bori da sačuva teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.Polovina raseljenih Srba ima pravo glasa. Predsednik Tomislav Nikolić zaista za dobrobit Srba.Priština će kao i svake na izbore na KiM, onemogućiti Srbima da izađu na birališta.Nadam se da će Tomislava Nikolića poslušati EU i preduzteti odgovarajuće korake kako bi se promenio zakon o biralištima. Srbija ima budućnost sa naprednjacima na vlasti.

Veracruz

pre 10 godina

Očekivani pokušaji opstrukcije sporazuma od strane prištinskih institucija, međutim kako vreme prolazi sve je teže sakriti suštinu ove tvorevine kao i opravdati njeno rasističko postupanje prema Srbima širom Kosmeta.

Dex

pre 10 godina

Promeni ih tomo prvo u srbiji gde imas ingerencije,pa onda na kim.
-110 narodnih poslanika
-koalicije pre izbora,nakon izbora nema koalicije.Iskljucivo vecina formira vladu,naj jaca stranka,a ne sijaset koalicija i pod koalicija
-50% glasova koalicija od dve stranke
-73% glasova za koaliciju od tri stranke
-poslanici sa zasedanja mogu izostati ako imaju odbor u parlamentu,zbog bolovanja,zbog smrti,i njihove slave,dakle jednog crkvenog.Zabraniti prekid skupstine zbog praznika tetke iz singapura.Pauze u parlamentu postoje,godisnji odmori,praznici,pa se ponasajte u skladu sa tim.
Zakoni se ne mogu izglasavati bez ustavnog suda,a odbor parlamentarni za ustavna pitanja uskratiti za postojanje,jer vidimo da su njihova misljenja u suprotnosti sa naj visim drzavotvornm aktom.

Jedinice lokalne samouprave takodje dovesti u red,da se odluke ne mogu krsiti sa ustavom,zakonima

Isidor

pre 10 godina

S obzirom na postignute dogovore Briselskim sporazumom logično je da ZSO treba da bude i zakonski predviđena na Kosovu, kako bi se nastavilo sa normalizacijom političkog života na Kosovu, i što više srba dobilo pravo glasa i na taj način priliku da i aktivno učestvuje u kreiranju svoje budućnosti na Kosovu, što je jedini garant da će i interno raseljenjeno stanovništvo biti stimulisano da se vrati na svoja ognjišta.

CEREZIT - F- 117

pre 10 godina

Sasvim logicno pitanje upuceno EU i takozvanim privremenim organima u Pristini. Ako nisu zagarantovana prava svih gradjana na KiM-u, u tom slucaju ne treba ni izaci na izbore. Na nasem drzavnom vrhu je da ta prava i ostvari, iz izjave predsednika drzave Tomislava Nikolica to se ocigledno i da prepoznati spremnost drzave po ovom pitanju kao sto rece predsednik Nikolic. U suprotnom, izbori se moraju bojkotovati, nesmemo im dati nikakavu legitimnost.

Kriptodepresija

pre 10 godina

Ako nisu zagarantovana prava svih građana na KiM-u, ne trebaju ni izaći na izbore. Na našem državnom vrhu je da ta prava i ostvari, kao što reče predsednik. U suprotnom, izbori se moraju bojkotovati.

Slatki Snovi

pre 10 godina

Kao prvo to moze biti samo jedna u nizu njegovih zelja kad izgasi svece za rodendan a kao drugo mozda bi bilo bolje da on izmeni svoj ustav koji i onako ne predstavlja danasnje stanje i nema veze sa realnoscu (koji je ionako iznuden na nelegalan nacin i usporava razvoj drzave) a trece gledaj ti svoja posla u svome dvoristu jel sto se tice Kosova to je druga drzava za tebe Miki i to od 1999. Bilo bi ti bolje da se probudish iz dubokog sna. Kosovo je gradanska drzava i pripada svima koji zive tu kao Albancima tako i Srbima i ostalim nacionalnostima sto znaci nije nacionalno nastrojena drzva iako je vecina gradana Albanske nacionalnosti nesto sto nije neka novost i da vazi samo demokratski glas vecine kao odlucujece telo u buducim zbivanjima. Sto se tice Srba koji zive na Kosovu njima ce biti mnogo bolje u buducnosti na Kosovu nego u Srbiji ali samo ako prestanu da zezaju i da traze dlaku u jajetu za svaku stvar i umesto da se bave sa prosloscu treba da se okrenu buducnosti i izgraditi poverenje i zajednicki zivot. Srbima koji su sa Kosova i jos uvek zive tu, im nece biti nigde bolje nego kod svoje kuce tako da treba da se rese ideja i podrzavanju laznih patriotskih prica i okrenu se svojoj novoj drzavi. Ako Srbi prihvate Kosovo kao svoju drzavu onda i Srbi i Albanci ce imati po dve drzave…Fer zar ne.

vlada

pre 10 godina

Alo! a da promenite izborni zakon u Srbiji za početak? Prvo svoje dvorište da pometete pa da pljujete po tudjem?
U srbiji u zadnjih godinu dve na bilo koje izbore ne izlazi više od 50% glasača i izbori se uvažvaju kao legalni! To prvo da promenite, pa tek onda da razmatrate izborni sistem na kosovu!

Srbin 100%

pre 10 godina

Ovo je potpuno rezonski upuceno pitanje EU i predstavnicima privremenih institucija u Pristini koji moraju da na papiru jasno potvrde dogovoreno i da prekinu sa odugovlacenjem i pokusajima da revidiraju sporazum

Istinomer

pre 10 godina

Ako ne bude moglo da se dogovori krajnje je vreme za konacnu odluku da se Kosovo podeli na Srpsko i Albansko jer pregovori mogu da traju u nrdogled i za svo to vreme nema napretka za Srbe!Od nadmudrivanja nema nista a sila je najgore resenje!

Nikolla

pre 10 godina

A kada bi po toj istoj logici Prdsednik pozvao sve Albance sa Kosova I Metohije da glasaju u Srbiji. Koliko bi poslanika imali u skupstini. I kada bi svi glasali za svoju jedinstvenu listu. I kada bi njihov Vulin pravio kampanju po Beogradu. I kada bi prevodili ( morali bi) sve govore i replike. I kada bi predsednik svih gradjana njima cestitao Bozic iz zvanicnih predsednickih prostorija uz prisutsvo svestenika ili hodza ili ne znam vec kojih. Zamislite Nikolica kako na Albanskom cestita neki praznik SVOJIM gradjanima. Bolje je ovako. Oni svojim putem a mi svojim. Izgleda da oni znaju svoj put a mi lutamo od ovih do onih izbora i cekamo da dodje nasih pet minuta a onda su ...... Cekaju voz koji doci nece pa da krenu putem (rata).

Koje Ime?

pre 10 godina

"Imamo veoma kratak rok da pokušamo ubediti Evropsku uniju i Prištinu da se izmeni izborno zakonodavstvo na Kosovu i Metohiji, i to na takav način da Srbi mogu da učestvuju na pokrajinskim izborima...."
Moze li neko da objasni ovome vasem da samo jedna pokrajina mu je preostala...a siguran sam da nije "kosmet"!

vlada

pre 10 godina

Alo! a da promenite izborni zakon u Srbiji za početak? Prvo svoje dvorište da pometete pa da pljujete po tudjem?
U srbiji u zadnjih godinu dve na bilo koje izbore ne izlazi više od 50% glasača i izbori se uvažvaju kao legalni! To prvo da promenite, pa tek onda da razmatrate izborni sistem na kosovu!

Srbin 100%

pre 10 godina

Ovo je potpuno rezonski upuceno pitanje EU i predstavnicima privremenih institucija u Pristini koji moraju da na papiru jasno potvrde dogovoreno i da prekinu sa odugovlacenjem i pokusajima da revidiraju sporazum

Kriptodepresija

pre 10 godina

Ako nisu zagarantovana prava svih građana na KiM-u, ne trebaju ni izaći na izbore. Na našem državnom vrhu je da ta prava i ostvari, kao što reče predsednik. U suprotnom, izbori se moraju bojkotovati.

Koje Ime?

pre 10 godina

"Imamo veoma kratak rok da pokušamo ubediti Evropsku uniju i Prištinu da se izmeni izborno zakonodavstvo na Kosovu i Metohiji, i to na takav način da Srbi mogu da učestvuju na pokrajinskim izborima...."
Moze li neko da objasni ovome vasem da samo jedna pokrajina mu je preostala...a siguran sam da nije "kosmet"!

Istinomer

pre 10 godina

Ako ne bude moglo da se dogovori krajnje je vreme za konacnu odluku da se Kosovo podeli na Srpsko i Albansko jer pregovori mogu da traju u nrdogled i za svo to vreme nema napretka za Srbe!Od nadmudrivanja nema nista a sila je najgore resenje!

Nikolla

pre 10 godina

A kada bi po toj istoj logici Prdsednik pozvao sve Albance sa Kosova I Metohije da glasaju u Srbiji. Koliko bi poslanika imali u skupstini. I kada bi svi glasali za svoju jedinstvenu listu. I kada bi njihov Vulin pravio kampanju po Beogradu. I kada bi prevodili ( morali bi) sve govore i replike. I kada bi predsednik svih gradjana njima cestitao Bozic iz zvanicnih predsednickih prostorija uz prisutsvo svestenika ili hodza ili ne znam vec kojih. Zamislite Nikolica kako na Albanskom cestita neki praznik SVOJIM gradjanima. Bolje je ovako. Oni svojim putem a mi svojim. Izgleda da oni znaju svoj put a mi lutamo od ovih do onih izbora i cekamo da dodje nasih pet minuta a onda su ...... Cekaju voz koji doci nece pa da krenu putem (rata).

Slatki Snovi

pre 10 godina

Kao prvo to moze biti samo jedna u nizu njegovih zelja kad izgasi svece za rodendan a kao drugo mozda bi bilo bolje da on izmeni svoj ustav koji i onako ne predstavlja danasnje stanje i nema veze sa realnoscu (koji je ionako iznuden na nelegalan nacin i usporava razvoj drzave) a trece gledaj ti svoja posla u svome dvoristu jel sto se tice Kosova to je druga drzava za tebe Miki i to od 1999. Bilo bi ti bolje da se probudish iz dubokog sna. Kosovo je gradanska drzava i pripada svima koji zive tu kao Albancima tako i Srbima i ostalim nacionalnostima sto znaci nije nacionalno nastrojena drzva iako je vecina gradana Albanske nacionalnosti nesto sto nije neka novost i da vazi samo demokratski glas vecine kao odlucujece telo u buducim zbivanjima. Sto se tice Srba koji zive na Kosovu njima ce biti mnogo bolje u buducnosti na Kosovu nego u Srbiji ali samo ako prestanu da zezaju i da traze dlaku u jajetu za svaku stvar i umesto da se bave sa prosloscu treba da se okrenu buducnosti i izgraditi poverenje i zajednicki zivot. Srbima koji su sa Kosova i jos uvek zive tu, im nece biti nigde bolje nego kod svoje kuce tako da treba da se rese ideja i podrzavanju laznih patriotskih prica i okrenu se svojoj novoj drzavi. Ako Srbi prihvate Kosovo kao svoju drzavu onda i Srbi i Albanci ce imati po dve drzave…Fer zar ne.

Isidor

pre 10 godina

S obzirom na postignute dogovore Briselskim sporazumom logično je da ZSO treba da bude i zakonski predviđena na Kosovu, kako bi se nastavilo sa normalizacijom političkog života na Kosovu, i što više srba dobilo pravo glasa i na taj način priliku da i aktivno učestvuje u kreiranju svoje budućnosti na Kosovu, što je jedini garant da će i interno raseljenjeno stanovništvo biti stimulisano da se vrati na svoja ognjišta.

Despina

pre 10 godina

Izborne zakone na KiM svakako moramo da se promeni. Sramota da Srbi na KiM budu manjina niti može Srbija da sačuva svoj deo na severu KiM. Predsednik Srbije se bori da sačuva teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.Polovina raseljenih Srba ima pravo glasa. Predsednik Tomislav Nikolić zaista za dobrobit Srba.Priština će kao i svake na izbore na KiM, onemogućiti Srbima da izađu na birališta.Nadam se da će Tomislava Nikolića poslušati EU i preduzteti odgovarajuće korake kako bi se promenio zakon o biralištima. Srbija ima budućnost sa naprednjacima na vlasti.

ankica

pre 10 godina

Lep predlog Nikolica za izmenu izbornih zakona na KIM samo cisto sumnjam da ce Taci i ostali albanski funkcioneri hteti da ucine neku dobrobit u interesu srpskog naroda.

Бојан Илић

pre 10 godina

ЗСО није била "у плану" када су правили "закон Косове"!
Зато треба да се мења уз новонасталу ситуацију на терену!
Подршка!

oli

pre 10 godina

Borba za svoj narod posebno na KIM je od presudnog znacaja za opstanak i prosperitet nase nacije uopste.Stvorili su se uslovi za bolje pregovaracke pozicije i to treba iskoristiti!!!

novicavg

pre 10 godina

Inicijativu koju daje naš predsednik treba da prihvati EU i međunarodna zajednica jer bez toga priština to nikada neće ugraditi u svoje izborno zakonodavstvo.Sve dok EU i ostali faktori ne prisile prištinu da shvati da bez stvarne a ne proklamovane integracije Srba nema stabilnosti u tom regionu, sve do tada priština će odhok akcijama pokušavati da Srbima pokaže da nisu dobrodošli i da ih čeka mukotrpan posao da bi ostvarila svoja prava.Zato je ova inicijativa predsednika zadatak za vladu i diplomatiju da to na odgovarajući način pretvore u naš zahtev za dalji napredak u odnosima Beograda i prištine.

Veracruz

pre 10 godina

Očekivani pokušaji opstrukcije sporazuma od strane prištinskih institucija, međutim kako vreme prolazi sve je teže sakriti suštinu ove tvorevine kao i opravdati njeno rasističko postupanje prema Srbima širom Kosmeta.

Katravella

pre 10 godina

Gospodine Nikolicu koliko je meni poznato Vi ste Predsednik Srbije a ne Kosova ! S toga prestanite da izigravate dusebriznika zakonodavstva na Kosovu.Jalovi su vam ti napori ili to bacate prasinu u ocima srbima na Kosovu.

CEREZIT - F- 117

pre 10 godina

Sasvim logicno pitanje upuceno EU i takozvanim privremenim organima u Pristini. Ako nisu zagarantovana prava svih gradjana na KiM-u, u tom slucaju ne treba ni izaci na izbore. Na nasem drzavnom vrhu je da ta prava i ostvari, iz izjave predsednika drzave Tomislava Nikolica to se ocigledno i da prepoznati spremnost drzave po ovom pitanju kao sto rece predsednik Nikolic. U suprotnom, izbori se moraju bojkotovati, nesmemo im dati nikakavu legitimnost.

Petar

pre 10 godina

Srbi bi da svi zive u Beogradu a da glasaju i na Kosovu, u Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji. Verovatno ce traziti isto i u Austriji, Nemackoj, Kanadi, Rusiji ...... Toma ce da smisli novi zakon.

ajd zdravo

pre 10 godina

Promenite prvo izborno zakonodavstvo u Srbiji.
Narod vise nece da glasa za partijske horde i beogradsku bulumentu. Onaj za koga se glasa mora da ima ime i prezime i da se zna koje ideje i koji region zastupa. I ima vas kao gamad po tom Beogradu i zastupate samo svoje zadnjice i zadnjice vasih "biznis" mahera i bandita - smanjite se na max. 150 poslanika, i svaki deo Srbije mora da ima svoje predstavnike ili da se i dalje Razdruzujemo!!

idiotkratija

pre 10 godina

- A jel mogu malo ja da pregovaram ?
______________________________________________
- Hallooo, ovdje Mujo, je l' to Parlament BiH ?
- Jeste gospodine, a što želite ?
- Hoču da postanem član Parlamenta, šta mi za to treba ?
- Jesi ti čovječe lud ?
- Jesam, je l' treba još nešto?

kosovac sa juga

pre 10 godina

Sedi bre na stolicu.
Sta si nam pomogao pregovorima-----NISTA.
Albanci iz Medvedje ,Bujanovca i Preseva ulaze na Kosovo bez placanja osiguranja za vozila a Srbi iz tih istih opstina a i ostatak Srbije placa.
Ja da udjem u Srbiju treba da platim 140 evra.
Ajde kad su oni mogli ,uradi i ti i oslobodi nas tih dazbina.
O srbine.
Gasis policijske uprave,gasis registracije sa Kosova(pr,km i ostale),kako cujem ugasices nam i licna dokumenta koja izdaju drzavni organi Srbije.
Ne pricaj nam o magli koju sami vidimo nego pomogni covece,olaksaj nam zivot.
Ako imas malo pameti uradi nesto,doki tebe nisu istrosili i poslali te u opoziciju.
Bez uvreda ali ako ovako nastavite vi cete oboriti rekord bivstvovanja na vlasti.
Pozdrav Vojvodo.

u poverenju

pre 10 godina

@oli,
a ko je to nama rekao da smo mi nase dogovorene obaveze ispunili? Nasa vlast? Kada mogu da nas muljaju o svemu i svacemu ovde kod nas kako onda ne bi o onome tamo?

М.Н. Лазар

pre 10 godina

Пошто ови властодржци БАШ НИШТА НЕ ЗНАЈУ, непрестано мекећу само о ИЗБОРИМА.
Јел'има неко коме нису досадили/дојадили све ове године?

milan

pre 10 godina

Nedoumice su kod nas, samo kada čitate ovaj tekst vidi se da je jednom pokrajina kaže a onda opet srpska manjina a sve upakovano da Srbija te zakone ne može menjati nego Kosovo i n onda se pitam ko koga ovde zavarava, verovatni mi sami sebe i kada ta magla se raziđe biće tek jasno sve.

Dex

pre 10 godina

Promeni ih tomo prvo u srbiji gde imas ingerencije,pa onda na kim.
-110 narodnih poslanika
-koalicije pre izbora,nakon izbora nema koalicije.Iskljucivo vecina formira vladu,naj jaca stranka,a ne sijaset koalicija i pod koalicija
-50% glasova koalicija od dve stranke
-73% glasova za koaliciju od tri stranke
-poslanici sa zasedanja mogu izostati ako imaju odbor u parlamentu,zbog bolovanja,zbog smrti,i njihove slave,dakle jednog crkvenog.Zabraniti prekid skupstine zbog praznika tetke iz singapura.Pauze u parlamentu postoje,godisnji odmori,praznici,pa se ponasajte u skladu sa tim.
Zakoni se ne mogu izglasavati bez ustavnog suda,a odbor parlamentarni za ustavna pitanja uskratiti za postojanje,jer vidimo da su njihova misljenja u suprotnosti sa naj visim drzavotvornm aktom.

Jedinice lokalne samouprave takodje dovesti u red,da se odluke ne mogu krsiti sa ustavom,zakonima

bobex

pre 10 godina

To je Albancima garant i cilj,da kad dodje do izbora,da Srbi onda nemaju pravo da izadju na izbore,i samim tim onda nemaju sta da traze na Kosovu.

bubica 2

pre 10 godina

Čudna smo mi sorta. Po ko zna koji put se pokazalo da o Božiću kljukamo gusku. Šta se radilo toliko godina a da se to nije polako ,ono mic po mic,sredjivao zakon o KiM. Ma mi sve u zadnji momenat. Nije nam to za pohvalu.

sladjana m g

pre 10 godina

Ne moze Pristina primenjivati zakone kako njoj u kom trenutku odgovara, nedopustivo je da se ne priznaje ZSO i pravo glasa interno raseljenih lica.Sa Pristinom treba svesti diplomatske odnose na najnuzniju meru, dok se ne izjasne kakav je njihov stav, da bi i Srbi mogli da preduzmu odgovarajuce aktivnosti.

vlada

pre 10 godina

Alo! a da promenite izborni zakon u Srbiji za početak? Prvo svoje dvorište da pometete pa da pljujete po tudjem?
U srbiji u zadnjih godinu dve na bilo koje izbore ne izlazi više od 50% glasača i izbori se uvažvaju kao legalni! To prvo da promenite, pa tek onda da razmatrate izborni sistem na kosovu!

Nikolla

pre 10 godina

A kada bi po toj istoj logici Prdsednik pozvao sve Albance sa Kosova I Metohije da glasaju u Srbiji. Koliko bi poslanika imali u skupstini. I kada bi svi glasali za svoju jedinstvenu listu. I kada bi njihov Vulin pravio kampanju po Beogradu. I kada bi prevodili ( morali bi) sve govore i replike. I kada bi predsednik svih gradjana njima cestitao Bozic iz zvanicnih predsednickih prostorija uz prisutsvo svestenika ili hodza ili ne znam vec kojih. Zamislite Nikolica kako na Albanskom cestita neki praznik SVOJIM gradjanima. Bolje je ovako. Oni svojim putem a mi svojim. Izgleda da oni znaju svoj put a mi lutamo od ovih do onih izbora i cekamo da dodje nasih pet minuta a onda su ...... Cekaju voz koji doci nece pa da krenu putem (rata).

Slatki Snovi

pre 10 godina

Kao prvo to moze biti samo jedna u nizu njegovih zelja kad izgasi svece za rodendan a kao drugo mozda bi bilo bolje da on izmeni svoj ustav koji i onako ne predstavlja danasnje stanje i nema veze sa realnoscu (koji je ionako iznuden na nelegalan nacin i usporava razvoj drzave) a trece gledaj ti svoja posla u svome dvoristu jel sto se tice Kosova to je druga drzava za tebe Miki i to od 1999. Bilo bi ti bolje da se probudish iz dubokog sna. Kosovo je gradanska drzava i pripada svima koji zive tu kao Albancima tako i Srbima i ostalim nacionalnostima sto znaci nije nacionalno nastrojena drzva iako je vecina gradana Albanske nacionalnosti nesto sto nije neka novost i da vazi samo demokratski glas vecine kao odlucujece telo u buducim zbivanjima. Sto se tice Srba koji zive na Kosovu njima ce biti mnogo bolje u buducnosti na Kosovu nego u Srbiji ali samo ako prestanu da zezaju i da traze dlaku u jajetu za svaku stvar i umesto da se bave sa prosloscu treba da se okrenu buducnosti i izgraditi poverenje i zajednicki zivot. Srbima koji su sa Kosova i jos uvek zive tu, im nece biti nigde bolje nego kod svoje kuce tako da treba da se rese ideja i podrzavanju laznih patriotskih prica i okrenu se svojoj novoj drzavi. Ako Srbi prihvate Kosovo kao svoju drzavu onda i Srbi i Albanci ce imati po dve drzave…Fer zar ne.

Koje Ime?

pre 10 godina

"Imamo veoma kratak rok da pokušamo ubediti Evropsku uniju i Prištinu da se izmeni izborno zakonodavstvo na Kosovu i Metohiji, i to na takav način da Srbi mogu da učestvuju na pokrajinskim izborima...."
Moze li neko da objasni ovome vasem da samo jedna pokrajina mu je preostala...a siguran sam da nije "kosmet"!

Kriptodepresija

pre 10 godina

Ako nisu zagarantovana prava svih građana na KiM-u, ne trebaju ni izaći na izbore. Na našem državnom vrhu je da ta prava i ostvari, kao što reče predsednik. U suprotnom, izbori se moraju bojkotovati.

Srbin 100%

pre 10 godina

Ovo je potpuno rezonski upuceno pitanje EU i predstavnicima privremenih institucija u Pristini koji moraju da na papiru jasno potvrde dogovoreno i da prekinu sa odugovlacenjem i pokusajima da revidiraju sporazum

Istinomer

pre 10 godina

Ako ne bude moglo da se dogovori krajnje je vreme za konacnu odluku da se Kosovo podeli na Srpsko i Albansko jer pregovori mogu da traju u nrdogled i za svo to vreme nema napretka za Srbe!Od nadmudrivanja nema nista a sila je najgore resenje!

ajd zdravo

pre 10 godina

Promenite prvo izborno zakonodavstvo u Srbiji.
Narod vise nece da glasa za partijske horde i beogradsku bulumentu. Onaj za koga se glasa mora da ima ime i prezime i da se zna koje ideje i koji region zastupa. I ima vas kao gamad po tom Beogradu i zastupate samo svoje zadnjice i zadnjice vasih "biznis" mahera i bandita - smanjite se na max. 150 poslanika, i svaki deo Srbije mora da ima svoje predstavnike ili da se i dalje Razdruzujemo!!

Petar

pre 10 godina

Srbi bi da svi zive u Beogradu a da glasaju i na Kosovu, u Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji. Verovatno ce traziti isto i u Austriji, Nemackoj, Kanadi, Rusiji ...... Toma ce da smisli novi zakon.

М.Н. Лазар

pre 10 godina

Пошто ови властодржци БАШ НИШТА НЕ ЗНАЈУ, непрестано мекећу само о ИЗБОРИМА.
Јел'има неко коме нису досадили/дојадили све ове године?

kosovac sa juga

pre 10 godina

Sedi bre na stolicu.
Sta si nam pomogao pregovorima-----NISTA.
Albanci iz Medvedje ,Bujanovca i Preseva ulaze na Kosovo bez placanja osiguranja za vozila a Srbi iz tih istih opstina a i ostatak Srbije placa.
Ja da udjem u Srbiju treba da platim 140 evra.
Ajde kad su oni mogli ,uradi i ti i oslobodi nas tih dazbina.
O srbine.
Gasis policijske uprave,gasis registracije sa Kosova(pr,km i ostale),kako cujem ugasices nam i licna dokumenta koja izdaju drzavni organi Srbije.
Ne pricaj nam o magli koju sami vidimo nego pomogni covece,olaksaj nam zivot.
Ako imas malo pameti uradi nesto,doki tebe nisu istrosili i poslali te u opoziciju.
Bez uvreda ali ako ovako nastavite vi cete oboriti rekord bivstvovanja na vlasti.
Pozdrav Vojvodo.

idiotkratija

pre 10 godina

- A jel mogu malo ja da pregovaram ?
______________________________________________
- Hallooo, ovdje Mujo, je l' to Parlament BiH ?
- Jeste gospodine, a što želite ?
- Hoču da postanem član Parlamenta, šta mi za to treba ?
- Jesi ti čovječe lud ?
- Jesam, je l' treba još nešto?

Dex

pre 10 godina

Promeni ih tomo prvo u srbiji gde imas ingerencije,pa onda na kim.
-110 narodnih poslanika
-koalicije pre izbora,nakon izbora nema koalicije.Iskljucivo vecina formira vladu,naj jaca stranka,a ne sijaset koalicija i pod koalicija
-50% glasova koalicija od dve stranke
-73% glasova za koaliciju od tri stranke
-poslanici sa zasedanja mogu izostati ako imaju odbor u parlamentu,zbog bolovanja,zbog smrti,i njihove slave,dakle jednog crkvenog.Zabraniti prekid skupstine zbog praznika tetke iz singapura.Pauze u parlamentu postoje,godisnji odmori,praznici,pa se ponasajte u skladu sa tim.
Zakoni se ne mogu izglasavati bez ustavnog suda,a odbor parlamentarni za ustavna pitanja uskratiti za postojanje,jer vidimo da su njihova misljenja u suprotnosti sa naj visim drzavotvornm aktom.

Jedinice lokalne samouprave takodje dovesti u red,da se odluke ne mogu krsiti sa ustavom,zakonima

milan

pre 10 godina

Nedoumice su kod nas, samo kada čitate ovaj tekst vidi se da je jednom pokrajina kaže a onda opet srpska manjina a sve upakovano da Srbija te zakone ne može menjati nego Kosovo i n onda se pitam ko koga ovde zavarava, verovatni mi sami sebe i kada ta magla se raziđe biće tek jasno sve.

Katravella

pre 10 godina

Gospodine Nikolicu koliko je meni poznato Vi ste Predsednik Srbije a ne Kosova ! S toga prestanite da izigravate dusebriznika zakonodavstva na Kosovu.Jalovi su vam ti napori ili to bacate prasinu u ocima srbima na Kosovu.

bubica 2

pre 10 godina

Čudna smo mi sorta. Po ko zna koji put se pokazalo da o Božiću kljukamo gusku. Šta se radilo toliko godina a da se to nije polako ,ono mic po mic,sredjivao zakon o KiM. Ma mi sve u zadnji momenat. Nije nam to za pohvalu.

u poverenju

pre 10 godina

@oli,
a ko je to nama rekao da smo mi nase dogovorene obaveze ispunili? Nasa vlast? Kada mogu da nas muljaju o svemu i svacemu ovde kod nas kako onda ne bi o onome tamo?

bobex

pre 10 godina

To je Albancima garant i cilj,da kad dodje do izbora,da Srbi onda nemaju pravo da izadju na izbore,i samim tim onda nemaju sta da traze na Kosovu.

novicavg

pre 10 godina

Inicijativu koju daje naš predsednik treba da prihvati EU i međunarodna zajednica jer bez toga priština to nikada neće ugraditi u svoje izborno zakonodavstvo.Sve dok EU i ostali faktori ne prisile prištinu da shvati da bez stvarne a ne proklamovane integracije Srba nema stabilnosti u tom regionu, sve do tada priština će odhok akcijama pokušavati da Srbima pokaže da nisu dobrodošli i da ih čeka mukotrpan posao da bi ostvarila svoja prava.Zato je ova inicijativa predsednika zadatak za vladu i diplomatiju da to na odgovarajući način pretvore u naš zahtev za dalji napredak u odnosima Beograda i prištine.

Бојан Илић

pre 10 godina

ЗСО није била "у плану" када су правили "закон Косове"!
Зато треба да се мења уз новонасталу ситуацију на терену!
Подршка!

Despina

pre 10 godina

Izborne zakone na KiM svakako moramo da se promeni. Sramota da Srbi na KiM budu manjina niti može Srbija da sačuva svoj deo na severu KiM. Predsednik Srbije se bori da sačuva teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.Polovina raseljenih Srba ima pravo glasa. Predsednik Tomislav Nikolić zaista za dobrobit Srba.Priština će kao i svake na izbore na KiM, onemogućiti Srbima da izađu na birališta.Nadam se da će Tomislava Nikolića poslušati EU i preduzteti odgovarajuće korake kako bi se promenio zakon o biralištima. Srbija ima budućnost sa naprednjacima na vlasti.

Veracruz

pre 10 godina

Očekivani pokušaji opstrukcije sporazuma od strane prištinskih institucija, međutim kako vreme prolazi sve je teže sakriti suštinu ove tvorevine kao i opravdati njeno rasističko postupanje prema Srbima širom Kosmeta.

oli

pre 10 godina

Borba za svoj narod posebno na KIM je od presudnog znacaja za opstanak i prosperitet nase nacije uopste.Stvorili su se uslovi za bolje pregovaracke pozicije i to treba iskoristiti!!!

CEREZIT - F- 117

pre 10 godina

Sasvim logicno pitanje upuceno EU i takozvanim privremenim organima u Pristini. Ako nisu zagarantovana prava svih gradjana na KiM-u, u tom slucaju ne treba ni izaci na izbore. Na nasem drzavnom vrhu je da ta prava i ostvari, iz izjave predsednika drzave Tomislava Nikolica to se ocigledno i da prepoznati spremnost drzave po ovom pitanju kao sto rece predsednik Nikolic. U suprotnom, izbori se moraju bojkotovati, nesmemo im dati nikakavu legitimnost.

ankica

pre 10 godina

Lep predlog Nikolica za izmenu izbornih zakona na KIM samo cisto sumnjam da ce Taci i ostali albanski funkcioneri hteti da ucine neku dobrobit u interesu srpskog naroda.

Isidor

pre 10 godina

S obzirom na postignute dogovore Briselskim sporazumom logično je da ZSO treba da bude i zakonski predviđena na Kosovu, kako bi se nastavilo sa normalizacijom političkog života na Kosovu, i što više srba dobilo pravo glasa i na taj način priliku da i aktivno učestvuje u kreiranju svoje budućnosti na Kosovu, što je jedini garant da će i interno raseljenjeno stanovništvo biti stimulisano da se vrati na svoja ognjišta.

sladjana m g

pre 10 godina

Ne moze Pristina primenjivati zakone kako njoj u kom trenutku odgovara, nedopustivo je da se ne priznaje ZSO i pravo glasa interno raseljenih lica.Sa Pristinom treba svesti diplomatske odnose na najnuzniju meru, dok se ne izjasne kakav je njihov stav, da bi i Srbi mogli da preduzmu odgovarajuce aktivnosti.