Subota, 04.01.2014.

21:05

Protest vozača i kontrolora

Vozači i kontrolori gradskog prevoza u Beogradu najavili su za četvrtak protest zbog "učestalih brutalnih napada na saobraćajno osoblje".

Izvor: Beta

Protest vozaèa i kontrolora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Milica

pre 10 godina

niko BGD
"Gospoda u međuvremenu". Za tvoju informaciju u ovom gradu žive i oni koji su u njemu rođeni kao i njihovi predci. Iz koje si ti priče? Jel ti ideš na pijacu sa cegerima i kolicima? Da li si pitao tvoju mamu ako ide busom u nabavku kako joj je? To što ti uđeš sa slušalicama na ušima, sedneš i ništa te ne zanima, ni bake, ni deke, ni žene sa decom, to je tvoja stvar. Bolje nemoj da komentarišeš, "gospodine u međuvremenu" ili kao što si se prozvao niko BGD ili ko zna odakle.

rada

pre 10 godina

Samo pisete o bahatosti vozaca. Dali mislite samo na vozace GSPa. I da su bahati, nigde ne videh vest da je vozac nekoga napao. Niko ne sme nikoga da bije. Dosta zamene teza u Srbiji. Zasluzili su batine to je poruka. Niste znali da se batine mogu dobiti bez bilo kakve zasluge. Videcete u Cetvrtak kako ce vam bit bez bahatih vozaca. Je se nikada ne vozim GSPom, ali i mi vozaci nemamo naviku da propustamo Autobus, pa nas niko ne bije.

ima li koga?

pre 10 godina

a jesu li to isti oni vozaci sto ne ispustaju telefon u toku voznje? ili oni sto jure pesake vozilima na pesackim prelazima? ili su to ipak oni sto ne gledaju da li neko ulazi / izlazi, nego samo zatvori vrata i krene!

bizic goran

pre 10 godina

ako moze u Becu da se za prevoz iz budzeta gradjana odvaja 3% zasto nebi moglo i ovde od nase prosecne plate.U svakom gradu u Srbiji gde ima gradski prevoz prosek plate u tom gradu pa 3% od plate i eto resenja.Posto ce gospoda iz javnog prevoza verovatno reci da im to nije isplativo evo da oni nama kazu dali nas gradjane iko pita koliko je nama isplativo da radimo za plate koje ovde dobijamo a ne zaradjujemo kao sto je to u EU.Ovde gazde gledaju da im radimo ako je moguce volonterski i od tog novca sve troskove isplatimo na vreme.Politicarima je bitno,pogotovo ovima u vladi da se budzet puni da njima ne manjka za plate a za gradjane se uopste ne sekiraju.

gile

pre 10 godina

Vidim da velika vecina podrzava prebijanje vozaca i kontrolora,jer su bahati,nevespitani,jednom recju olos.Vi se gospodo organizujte,pa izadjite na kontra miting sve sa bejzbol palicama.Taman ce biti na okupu,da ih malo prevaspitate.Samo malo razmislite kako se vi ponasate u vozilima gradskog prevoza,kada lomite validatore,ispisujete grafite,grickate semenke,bacate papir od masnog bureka na pod,...Najbolji primer su novi tramvaji,koji su kupljeni da bi ste se VI prevozili,a na kojima je nepovratno unisteno preko 200 sedista.Mogao bih da vam nabrajam do sutra,ali cu se ovde zadrzati.

nikoBGD

pre 10 godina

e ljudi, vozim se tim istim gsp-om od prvog osnovne, dakle 20 godina vec, nikada nisam doziveo neprijatnost od strane vozaca, nikada..daleko od toga da su jeli burek dok voze, nabedjivali me da sam polomio prozor, nisu stiali na stanici itd..to su price za malu decu...ali dobro, s obzirom da smo postali gospoda u medjuvremunu, i kako nam godi samo usce shopping centar, delta, kako mrzimo prvog komsiju jer ima bolja kola od nas, vecu platu iako radi vise od nas (ali mi to nikada ne bismo priznali sebi), kako svi imamo visoko misljenje o sebi, mozda bi gsp trebao da unajmi pilote erfransa i lufthanse,...oni bi bili po nasem rafinisanom, prefinjenom, ali novozacetom evropskom ukusu bili potaman

nekoizmase

pre 10 godina

a da se mi svi naoruzamo kao divlji zapad pa da svako sprovodi pravdu po svom nahodjenju? Ja mislim da je to kljuc za uspeh.
A ove sto mlate vozace bih pred decom uhapsio i otvorio im krivicni dosije jer ne zasluzuju bolje. Koje je bre to drustvo gde svaka susa sprovodi pravdu. Samo jos da nam se turci vrate i to je to.

analgin

pre 10 godina

Kamere o svom trosku da postavite, uklapa vam se u cenu karte, za nijansu manje bi vam rukovodstvo zaradjivalo.
I prodavnice su nezastićene, trafike, zlatare...domaćinstva, svi mi plaćamo porez. Kamere sa javnim adresama, da svi imaju uvid, ali mislim da ćete se zaliti kako vam se narušava privatnost.
Suočite se sa podnebljem gde živite, izmamite osmeh dok radite, ljubaznost ponesite, i biće sve ok. A sad na posao, ni nama ostalima nije lako

igi

pre 10 godina

Sad je govor mrznje postalo kada kazem da je neko i zasluzio da dobije batine.....jos malo pa ce i ne koriscenje zareza, jednom prilikom u autobusu 45 koji je od blokova da zemuna vozio preko 70, neke stanice je preskakao, prikljestio me je na izlaznim vratima to bi i bilo uredu da nisam nosio cerku koja je tada imala godinu dana, bahato, ma ne trebao sam da mu zahvalim i da se vratim po jos, zena je dobila cerku u ruke a sofercina nesto da se seca i ne ponovi to sto je uradio.

putnik

pre 10 godina

A to što je većina vozača bahata na sve moguće načine i što znaju i da parkiraju autobus pun putnika da bi otišli do prodavnice to nema veze?

Nek se lepo ubace kamere u bus pa će svi biti zaštićeni jedni od drugih.

uvek kontra

pre 10 godina

Evo ja znam jedan primer gde je zena sa autisticnim detetom usla u autobus. Dete je pocelo da place, vristi... Svi ljudi su je gledali popreko i bili su u fazonu kad ce da prestane, niko cak ni mesto nije hteo da ustupi... A onda je vozac zaustavio bus i isterao je sve putnike van. A zenu je samo pitao: "Gde treba da vas odvezem?"

xitam

pre 10 godina

Beogradjani, vidim da i administracija dozvoljava "govor mrznje" sto neko rece, ali ja mislim da to nema veze sa govorom mrznje, vec sa realnoscu. Oni koji ne zele da situaciju "peglaju" tako sto uticu na uzroke, vec vide samo posledice i traze kaznu, oni se hvataju za "govor mrznje" i kad toga nema.
Ja sam ziveo u Beogradu, 3,4,5 godina, i cesto ga posecujem i ne mogu nista dobro da kazem o vozacima GSP-a. Ni kao korisnik usluga, a da ne pricam kao ucesnik u saobracaju sa 20x manjim vozilom.
Mozda to "nije za batine", ali mi to tako gledamo 20 godina, i niko nista ne menja. Bahati su i sa moje strane nemaju nikakvu podrsku. Trebalo bi oni da se menjaju.
I ne znam zasto, ali o vozacima tramvaja koje sam mnogo vise koristio nisam nikad imao toliko lose misljenje. Trolejbusa valjda nema mnogo, pa ni o njima.
Ali autobusi... kao da su kamiondzije. A ustvari su obicni traktoristi. Kako samo unistavaju ona vozila... I kad su pretukli onog klinca koji je "peglao" kasnjenja... Ajoj...
Zabranite mi komentar, mnogo sam kivan na ove sto nemaju prava da se bune.

Jelena

pre 10 godina

U ovom gradu su ugrozeni vozaci gsp, kontrolori, romi. Oni uvek mogu da racunaju na podrsku kaako svojih poslodavaca tako i grada Beograda. Jedino mi Beogradjani, nemamo kome da se zalimo,jer mi smo vecina a oni manjina. Tako to ide u zemlji koja uci sta su ljudska prava.
Na liniji 87 covek redovno maltretira zene koje ulaze u autobus s kolicima, vredja ih , dere se kao da mu je taj autobus ostavio tata a ne da radi za platu.

xitam

pre 10 godina

U cetvrtak? Oni koji tada budu u smeni, ili oni koji ne budu?
Ja bih cesto otisao na radnicke proteste, ali to nema smisla. Ja radim i placen sam po satu. Mogu da uzmem slobodan neplaceni dan za tako nesto, ali zasto bih ja sa super poslom podrzavao ove sa losim poslom, i zrtvovao dnevnicu?
A njima su te dnevnice placene?! Bas sam ih skoro pitao na jednom okupljanju kako planiraju da radnim danom u 12 okupe vise od 20 ljudi.
Ali subota im je vikend, vikendom nista ne rade. Navikli.
Ustvari, njima je i taj protest "rad". Oni to tako racunaju, jer su ih sefovi i "sindikalne vodje" poterale po partijskoj liniji...
Koliko se sve ofucalo...

trgovac

pre 10 godina

Pravo na protest imaju svi građani i ja vas podržavam što želite da se izborite za bolje uslove rada. Ali sa boljim uslovima rada bi ste trebali da izgubite beneficirani radni staž.

Jovan Čaruga Stanisavljevic

pre 10 godina

A svi vi koji koristite javni prevoz ,da postanete putnici u pravom smislu te reci ,sto znaci da kulturno cekate bus na stajalistu ,da ne trcite za njim, da znate gde idete i kojim prevozom idete. Te kad to ranije saznate i udjete u prevoz da NAPOKON kupite i KARTU .E tada postajete Putnici ,i da na kraju onda nemate potrebe da se obracate vozacu jer je sa njim razgovor zabranjen,a on se vama nikada nece obratiti jer za tim nema potrebu.I verujte mi da je apsurdno da nama vozacima drzite moralna predavanja jer znamo koga vozimo i previse to dobro radimo,obzirom sta od njih dozivljavamo.Imam jos mnogo toga, ako bude potrebno dodatno objasnjenje ,vrlo rado cu vam dati odgovor.

Dragan

pre 10 godina

Zao mi je sto dolazi povremeno do nasilja, medjutim svi vozaci iz javnog prevoza u BG-u bi trebali da prodju obuku o lepom ponasanju i toleranciji. Pre dva dana bio sam svedok gde je vozac autobusa sa stanice tako bezobrazno isekao auto ispred mene da covek ne veruje.

pera

pre 10 godina

Zanimljivo da od kako su Mali i ekipa zajahali grad nema onolikog pljuvanja Busplusa kad god se pomene gradski saobracaj u Bg. Sta ti je marketing.

Neverovatno

pre 10 godina

(Alpacino, 4. januar 2014 21:19) Tvoj i slicni komentari imaju vise pluseva nego minusa. Bas me zanima da li bi pristao na istu kaznu za sebe ako npr prebijes vozaca za koga se ispostavi da je posten i kulturan covek(sem ako ne tvrdis da su svi do jednog losi, sto je tek interesantno). Ja odgovorno tvrdim da za ovako ocajno stanje u zemlji nije kriv ni Tadic ni Vucic ni Dacic ni Nikolic niti vlast generalno, vec prost i primitivan narod u kojoj ste vecina ti i takvi kao ti. Neko je pitao zasto moderatori dozvoljavaju ovakve komentare, ja mislim da je to u redu. To je odlicno merilo stanja u drustvu.

Ko to tamo peva

pre 10 godina

Ne kazem da su vozaci cvecke ali su bolji od putnika neuporedivo.O kontrolorima koji vam uljudno uz dobar dan traze kartu a vi ih ili bezocno lazete ili vicete na njih a ne retko u udarate da ne govorimo.Stvorila se atmosfera linca u odnosu na vozace.Kada naglo zakoci jer mora da ne bi nekog pregazio ili udario pola busa hoce da ga bije.Sledeci put kada bude kocio naglo zbog vas ili vasih najblizih sta treba da uradi, da ne zakoci mozda?Godinama koristim gradski prevoz i video sam sve i svsta ali ovo sto se desava u poslednjih godinu,dve nisam video ni za vreme "zlatnih devedesetih".Nije tesko zakljuciti zasto je to bas sada tako ali se bojim da se otrglo kontroli i bice sve gore.Pola ljudi koji ostavljaju komentare po ovom piatanju trebalo bi da najozbiljnije preispitaju sebe i provere svoje zdravstveno stanje jer nisu im vozaci i kontrolori krivi za los zivot koji imaju.Podrska strajku,jedino sto smatram da bi trebalo malo duze da traje pa neka se nadlezni dobro zamisle.

cage

pre 10 godina

Svaki dan idem kolima na posao i vracam se, u zadnjih nedelju dana video sam kako je autobus udario 4 auta u guzvi na autoputu, i samo nastavio ne okrenuvsi se... Svaki dan vidim najmanje dva tri puta kako covek trci ka prednjem delu autobusa,a autobus samo ode... Dok sam se vozio u istim vozaci su se ponasali kao da krompir voze, da malo vise postuju druge ucesnike u saobracaju i ljude koji im omugucuju ovaj posao tj putnike i njih bi vise postovali...

bulberac

pre 10 godina

@Goran: postovani pre svega prvo bar pokazite elementarnu kulturu, ako je imate, a onda humanizam. Ako ste vi, a jeste videli coveka u neprirodnom polozaju na liniji koja je visokofrekventna i urbana, onda ste Vi ili neki drugi dusebriznik mogli zvati 192 ili 194. A ko je zasluzio batine? Ako ste vec veliki dusebriznik ne morate biti i svevisnji (cist sarkazam prom.aut.)

Mara

pre 10 godina

A sta cemo sa vozacima , koji vide da neko trci za autobusom, cekaju i taman neko ko je dotrca da udje u vozila a vozac onda namerno ispred nosa zatvori vrata i kreni. Video sam nekoliko puta sa ulice da voze i gledaju poruke na mobilnom ... Sta cemo sa kontrolirama koji kada udju sakama stave svoje dlanove na validatore ili to urade kada neko ko nije ponistio kartu to pokusa i onda govore sta me gurate.... i oni koji se naslone celim telom da zaklone validatore i onima koji su blizu sipke i kada vide da neko ko ih je opazio hoce da poniste kartu oni se naslone celim telom na validator da ga zaklone i onemoguce ponistavanje karata sa istom pricmo sta me gurate... a da ne pricamo o paprenoj ceni karte za nase uslove i da npr penzioneri se sa priodima voze za 407 dinara godisnje, dok nezaposleni bez prihoda treba da plate voznju 1120 dinara mesecno ili cak 33 puta skuplje od penzionera, a onda im strucnjaci preporucuju da budu aktivni u trazenju posla a ne da sede kod kuce, nego da treba da ostavljaju i obijaju tragove poslodavaca cak i kada nemaju konkurs da im navodno ostave svoje radne biografije ..

lol

pre 10 godina

problem je u totalnom državnom neredu jer značajan procenat vozača autobusa jeste bahat i nevaspitman u vožnji tako da tim ponašanjem provociraju već dovoljno napacen narod koji je takodje uglavnom bahat i nevaspitan
dakle u ovoj priči postoje dve strane medalje ali ni jedna nije kriva
krivi smo svi mi pomalo ali najviše su krivi ljudi na vlasti koji ne rešavaju problem nekulture i bahatosti draknskom kaznenom politikom, nego živimo kao na divljem zapadu mada u sistemu selektovanog kažnjavanja

Great Gatsby

pre 10 godina

Neka ukinu bus plus :) salim se, treba da strajkuju ili barem u svaki bus staviti kameru, jeste to skupa investicija ali vredi, bacalo se u Beogradu para za mnoge bezvezne stvari, ovo bi ipak smanjilo broj incidenata, posle ev.prvog hapsenja uz pomoc snimka.

Mina

pre 10 godina

Naravno da treba da se plati voznja, ali tu istu voznju treba da plati i covek od metar i devedeset i zena od metar i po! Ove rmbalije i ne pita za kartu, a na sitne i nemocne urlaju. Pa da li to ima smisla?!?!?

Todor

pre 10 godina

Dosta vas koji pisete verovatno niste vozaci (automobila) u beogradu... Ja se tim ljudima divim (vozacima autobusa) jer voze po gradu cija infrastruktura nije projektovana da se tuda voze ogromni autobusi, jer voze preoptereceno vozilo u saobracaju koji je ludnica. Pritom imaju celicne zivce jer se nose svakoga dana sa milijardu kojekakvih budala i pritom vecinom idu/stignu po planiranom vremenu. Potpisujem da bi 70% ljudi imalo manje tolerancije, koncentracije i vestine nego ti vozaci. (Ja licno bih poludeo, osedeo ili odrobijao nekoga). Od mene jedno, svaka im cast.

Nika

pre 10 godina

1.Alo kada moze da se kupi dnevna karta?Zasto Beograd od 35 glavnih gradova cele Evrope nema DNEVNU KARTU?Je li se neko to upitao od ovih sto strajkuju ako nije kada ce?Zasto moja vremenska karta traje samo 75 minuta a kosta kao dnevna karta u skoro svakom glavnom gradu Evrope za voznju celog dana?Samo me to interesuje nista drugo.Na stranu strajkovi i ostalo.

2.Zasto Beograd jedini od 35 glavnih gradova Evrope TRAZI da ste prijavljeni na teritoriji grada Beograda da bi dobili mesecnu kartu?Ni jedan drugi grad u EVropi ne trazi da ste prijavljeni u gradu gde zelite uzeti mesecnu kartu u Beogradu morate biti prijavljeni na adresi u Beogradu da biste dobili mesecnu kartu?Zasto dobri ljudi?Zbog cega?

3.KAda se malo bolje promislim treba bezati odavde iz ove pretrule drzave sto pre kakva diskusija,sto pre otici odavde to bolje i nikada se vise ne vracati.DEfinitivno.

Duci0167

pre 10 godina

Ajde prvo da postavimo stvari na svoje mesto. Kamere,gps,panik dugme vec odavno treba da je ugradjeno. Da kontrolori prodju neki vid obuke u komunikaciji sa putnicima i u spornim situacijama. Narod gleda kako uvrcu ruke,izbacuju bolesne iz busa jer nemaju para (video svojim ocima cerku i majku koje su imale para ta jednu kartu). Sa svim tim ce i nekako imati smisla. Prevoz je skup ali to je neka druga prica i protiv bilog kakvog vida nasilja sam,osim u samoodbrani.

tau

pre 10 godina

Ima mnogo dobrih I korektnih vozaca,koji kazu I dobar dan,koji voze normalno,ne jedu dok voze itd. skidam kapu takvima. ostali? zasluzili su batine I tu nema price.

Čovek

pre 10 godina

Bolje se obratite Djilasu. Ipak je on svojim arogantnim zavodjenjem reda i sumnjivim radnjama u GSP-u izazvao bes gradjana, a na udaru se onda nadju vozaci i kontrolori ni krivi ni duzni...

Tatjana

pre 10 godina

nikola
šta vam znači "na osnovu cega ti mozes da odredis ko je zasluzio batine a ko ne?". Čovek vam objašnjava da je vozač nastavio da vozi iako je u vozilu bio čovek koji je umirao a vi pitate gluposti. Jedino ako i vi niste isti ko taj bahati i bezdušni vozač pa bi to isto uradili. Sto puta sam za ovih mojih pedeset godina prisustvovala zaista mučnim scenama čiji su vinovnici bili ti isti "nezaštićeni" vozači. Od psovanja starijih ljudi što brže ne izlaze ili ulaze, naravno oslovljavajući ih sa ti, baba, deda, p. ti m. ..., do šamaranja dece "jer su mu polupali staklo na vratima" iako smo svi u autobusu videli da je staklo bilo već polupano pre nego što su deca ušla. Suma sumarum, čast izuzecima ali to su ljudi koji su ko zna iz kakvih selendri došli pa uzeli volan i misle da su osvojili ovaj grad.

nikola

pre 10 godina

ne razumem zbog cega administratori dozvoljavaju govor mrznje...@gorane, na osnovu cega ti mozes da odredis ko je zasluzio batine a ko ne?

komentatorka

pre 10 godina

uvedite im status sluzbenih lica
ali prvo posaljite vozace na propisnu obuku u voznji i ponasanju, da ne krecu kad je zena s kolicima i detetom na stepenistu, jos nije izasla ili starija osoba ili osoba u gipsu na pola puta da udju ili izadju, pa valjda mogu da sacekaju par minuta, a ne onako neotesani i besni da se izivljavaju. s kontrolorima nemam problema, nisam primetila da su neljubazni kao sto neki komentatori to tvrde. voznja mora da se plati i tacka

bojan

pre 10 godina

moj predlog ugradnja kamera i na soferci...pa da vidimo gde ostavljaju putnike,kako iz trake za pravo skrecu levo pogotovo potez skretanje za kotez borcu i gredu gde zaobilaze vozila u traci za levo i iz trake za pravo ulecu levo ka tim odredistima

perica

pre 10 godina

Samo mi nije jasno sta tu traze kontrolori kada oni rade za privatnu firmu Apex. Ovde je**e lud zbunjenog. A niko se nije zapitao zbog cega kontrolori i vozaci dobijaju batine. Mozda zbog svoje bahatosti, neotesanosti i nepristojnog ponasanja. A zasto se sindikat nije zalozio za smanjenje cene karte, zasto se sindikat nije zalio na katasrofalno prljave autobuse, na vozace autobusa koji voze kao manijaci, na vozace koji telefoniraju dok voze preko 100 ljudi...

Zak

pre 10 godina

Dok ne uvedu kao nekad monentalno slanje od dezurnog sudije za prekršaje u Padinsku skelu, kao nekad, za prekršaj, a posle i krivičnu odgovornost, agonija će se nastaviti.

Dule Astro

pre 10 godina

"Sindikati Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd uputiće na protestu svoje zahteve ministrima unutrašnjih poslova i pravde Ivici Dačiću i Nikoli Selakoviću, kao i predsedniku Privremenog organa Beograda Siniši Malom."

Zahteve za panik tastere i GPS pošaljite svom direktoru, a ne policiji i Gradu.

GSP je država, a država ne postoji

pre 10 godina

E pa vozači i kontrolori, vi biste hteli da vaša oblasta rada savršeno funkcioniše u ovoj i ovakvoj zemlji i da po tome bude posebna. Osuđujete građane koji ne plaćaju prevoz i ponižavate ih (umesto da vam bude dovoljno da vas uoče i sami napuste vozilo), a da li vi lično i privatno ispunjavate baš sve obaveze prema državi, da li plaćate infostan, struju i ostale dažbine? E pa zamislite kada ne biste jedan mesec platili da vam neko odmah lupa na vrata, traži vam podatke i preti?

...

pre 10 godina

slazem se da ne treba nikog kaznjavati nasiljem, al nekad stvarno zasluzuju batine, kad nemas drugi nacin da ih kaznis jer i kad ih prijavis, prijava ode macku o rep.. a da su bezobrazni, bezobrazni su, velika vecina..

OBJEKTIVAN

pre 10 godina

a štrajk protiv bahatih vozača? danas me iseče vozač busa 37 u Žarkovu, a u kolima žena, ja i 2 deteta. i još me ispljuva i sočno napsova.

Goran

pre 10 godina

Juče mi (nam) se dogodila "neprijatnost" u 53. Jedan stariji čovek je izgledalo da kao da je zaspao alkoholisan na podu autobusa. Ležao je tamo bez svesti. Najverovatnije beskućnik. Ušao sam na Banovom Brdu sa još jednim čovekom i zatekao ga na kraju autobusa. Taj čovek, sa kime sam ušao, otišao je da obavesti vozača da mu je jedan putnik u nesvesti čim je ušao, još na B.B.

Vozač je zaustavio autobus tek u Sarajevskoj kada mu je više putnika vikalo da mu je čovek bez svesti u autobusu, potpuno nevoljno jer je stajao na svakoj stanici do tada i vozio tipično. Ali čoveku bez svesti nije bilo spasa. Možda je umro ranije, a možda u toku vožnje, ali činjenica je da vozač nije uradio ništa pre toga...

To vam je 5 stanica. 5 stanica, koje su možda mogle da spasu jedan život. Iskreno smatram da je bahatih vozača, više nego onih poštenih. Svaka čast među njima. Nadam se da će mogućnost da se lako povežu sa policijom pomoći da se smanji broj ne pravednih agresivnih reakcija nad njima smanjiti.
Ali...

Ovaj vozač je zaslužio da dobije batine, više nego bilo ko pre njega, jer ništa nije učinio da spase jedan život... Makar jednog starca, beskućnika...

psl_srbija

pre 10 godina

Podrska protestu! Obaveza drzave je da mora stititi svoje gradjane od nasilja.

P.S. Sramota za komentatore tipa "zasluzili su". Nijedna zrtva ne zasluzuje nasilje!

Sale

pre 10 godina

@Whiplash
A zašto ste protestVovali, zato što vam se ne plaća karta? Onda slobodno idite tamo gde ima besplatan prevoz, i povedite Čovketa, Mališu i ekipu

OBJEKTIVAN

pre 10 godina

a štrajk protiv bahatih vozača? danas me iseče vozač busa 37 u Žarkovu, a u kolima žena, ja i 2 deteta. i još me ispljuva i sočno napsova.

perica

pre 10 godina

Samo mi nije jasno sta tu traze kontrolori kada oni rade za privatnu firmu Apex. Ovde je**e lud zbunjenog. A niko se nije zapitao zbog cega kontrolori i vozaci dobijaju batine. Mozda zbog svoje bahatosti, neotesanosti i nepristojnog ponasanja. A zasto se sindikat nije zalozio za smanjenje cene karte, zasto se sindikat nije zalio na katasrofalno prljave autobuse, na vozace autobusa koji voze kao manijaci, na vozace koji telefoniraju dok voze preko 100 ljudi...

Goran

pre 10 godina

Juče mi (nam) se dogodila "neprijatnost" u 53. Jedan stariji čovek je izgledalo da kao da je zaspao alkoholisan na podu autobusa. Ležao je tamo bez svesti. Najverovatnije beskućnik. Ušao sam na Banovom Brdu sa još jednim čovekom i zatekao ga na kraju autobusa. Taj čovek, sa kime sam ušao, otišao je da obavesti vozača da mu je jedan putnik u nesvesti čim je ušao, još na B.B.

Vozač je zaustavio autobus tek u Sarajevskoj kada mu je više putnika vikalo da mu je čovek bez svesti u autobusu, potpuno nevoljno jer je stajao na svakoj stanici do tada i vozio tipično. Ali čoveku bez svesti nije bilo spasa. Možda je umro ranije, a možda u toku vožnje, ali činjenica je da vozač nije uradio ništa pre toga...

To vam je 5 stanica. 5 stanica, koje su možda mogle da spasu jedan život. Iskreno smatram da je bahatih vozača, više nego onih poštenih. Svaka čast među njima. Nadam se da će mogućnost da se lako povežu sa policijom pomoći da se smanji broj ne pravednih agresivnih reakcija nad njima smanjiti.
Ali...

Ovaj vozač je zaslužio da dobije batine, više nego bilo ko pre njega, jer ništa nije učinio da spase jedan život... Makar jednog starca, beskućnika...

psl_srbija

pre 10 godina

Podrska protestu! Obaveza drzave je da mora stititi svoje gradjane od nasilja.

P.S. Sramota za komentatore tipa "zasluzili su". Nijedna zrtva ne zasluzuje nasilje!

bojan

pre 10 godina

moj predlog ugradnja kamera i na soferci...pa da vidimo gde ostavljaju putnike,kako iz trake za pravo skrecu levo pogotovo potez skretanje za kotez borcu i gredu gde zaobilaze vozila u traci za levo i iz trake za pravo ulecu levo ka tim odredistima

GSP je država, a država ne postoji

pre 10 godina

E pa vozači i kontrolori, vi biste hteli da vaša oblasta rada savršeno funkcioniše u ovoj i ovakvoj zemlji i da po tome bude posebna. Osuđujete građane koji ne plaćaju prevoz i ponižavate ih (umesto da vam bude dovoljno da vas uoče i sami napuste vozilo), a da li vi lično i privatno ispunjavate baš sve obaveze prema državi, da li plaćate infostan, struju i ostale dažbine? E pa zamislite kada ne biste jedan mesec platili da vam neko odmah lupa na vrata, traži vam podatke i preti?

Sale

pre 10 godina

@Whiplash
A zašto ste protestVovali, zato što vam se ne plaća karta? Onda slobodno idite tamo gde ima besplatan prevoz, i povedite Čovketa, Mališu i ekipu

...

pre 10 godina

slazem se da ne treba nikog kaznjavati nasiljem, al nekad stvarno zasluzuju batine, kad nemas drugi nacin da ih kaznis jer i kad ih prijavis, prijava ode macku o rep.. a da su bezobrazni, bezobrazni su, velika vecina..

Dule Astro

pre 10 godina

"Sindikati Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd uputiće na protestu svoje zahteve ministrima unutrašnjih poslova i pravde Ivici Dačiću i Nikoli Selakoviću, kao i predsedniku Privremenog organa Beograda Siniši Malom."

Zahteve za panik tastere i GPS pošaljite svom direktoru, a ne policiji i Gradu.

komentatorka

pre 10 godina

uvedite im status sluzbenih lica
ali prvo posaljite vozace na propisnu obuku u voznji i ponasanju, da ne krecu kad je zena s kolicima i detetom na stepenistu, jos nije izasla ili starija osoba ili osoba u gipsu na pola puta da udju ili izadju, pa valjda mogu da sacekaju par minuta, a ne onako neotesani i besni da se izivljavaju. s kontrolorima nemam problema, nisam primetila da su neljubazni kao sto neki komentatori to tvrde. voznja mora da se plati i tacka

Zak

pre 10 godina

Dok ne uvedu kao nekad monentalno slanje od dezurnog sudije za prekršaje u Padinsku skelu, kao nekad, za prekršaj, a posle i krivičnu odgovornost, agonija će se nastaviti.

nikola

pre 10 godina

ne razumem zbog cega administratori dozvoljavaju govor mrznje...@gorane, na osnovu cega ti mozes da odredis ko je zasluzio batine a ko ne?

Tatjana

pre 10 godina

nikola
šta vam znači "na osnovu cega ti mozes da odredis ko je zasluzio batine a ko ne?". Čovek vam objašnjava da je vozač nastavio da vozi iako je u vozilu bio čovek koji je umirao a vi pitate gluposti. Jedino ako i vi niste isti ko taj bahati i bezdušni vozač pa bi to isto uradili. Sto puta sam za ovih mojih pedeset godina prisustvovala zaista mučnim scenama čiji su vinovnici bili ti isti "nezaštićeni" vozači. Od psovanja starijih ljudi što brže ne izlaze ili ulaze, naravno oslovljavajući ih sa ti, baba, deda, p. ti m. ..., do šamaranja dece "jer su mu polupali staklo na vratima" iako smo svi u autobusu videli da je staklo bilo već polupano pre nego što su deca ušla. Suma sumarum, čast izuzecima ali to su ljudi koji su ko zna iz kakvih selendri došli pa uzeli volan i misle da su osvojili ovaj grad.

tau

pre 10 godina

Ima mnogo dobrih I korektnih vozaca,koji kazu I dobar dan,koji voze normalno,ne jedu dok voze itd. skidam kapu takvima. ostali? zasluzili su batine I tu nema price.

Čovek

pre 10 godina

Bolje se obratite Djilasu. Ipak je on svojim arogantnim zavodjenjem reda i sumnjivim radnjama u GSP-u izazvao bes gradjana, a na udaru se onda nadju vozaci i kontrolori ni krivi ni duzni...

Todor

pre 10 godina

Dosta vas koji pisete verovatno niste vozaci (automobila) u beogradu... Ja se tim ljudima divim (vozacima autobusa) jer voze po gradu cija infrastruktura nije projektovana da se tuda voze ogromni autobusi, jer voze preoptereceno vozilo u saobracaju koji je ludnica. Pritom imaju celicne zivce jer se nose svakoga dana sa milijardu kojekakvih budala i pritom vecinom idu/stignu po planiranom vremenu. Potpisujem da bi 70% ljudi imalo manje tolerancije, koncentracije i vestine nego ti vozaci. (Ja licno bih poludeo, osedeo ili odrobijao nekoga). Od mene jedno, svaka im cast.

Neverovatno

pre 10 godina

(Alpacino, 4. januar 2014 21:19) Tvoj i slicni komentari imaju vise pluseva nego minusa. Bas me zanima da li bi pristao na istu kaznu za sebe ako npr prebijes vozaca za koga se ispostavi da je posten i kulturan covek(sem ako ne tvrdis da su svi do jednog losi, sto je tek interesantno). Ja odgovorno tvrdim da za ovako ocajno stanje u zemlji nije kriv ni Tadic ni Vucic ni Dacic ni Nikolic niti vlast generalno, vec prost i primitivan narod u kojoj ste vecina ti i takvi kao ti. Neko je pitao zasto moderatori dozvoljavaju ovakve komentare, ja mislim da je to u redu. To je odlicno merilo stanja u drustvu.

gile

pre 10 godina

Vidim da velika vecina podrzava prebijanje vozaca i kontrolora,jer su bahati,nevespitani,jednom recju olos.Vi se gospodo organizujte,pa izadjite na kontra miting sve sa bejzbol palicama.Taman ce biti na okupu,da ih malo prevaspitate.Samo malo razmislite kako se vi ponasate u vozilima gradskog prevoza,kada lomite validatore,ispisujete grafite,grickate semenke,bacate papir od masnog bureka na pod,...Najbolji primer su novi tramvaji,koji su kupljeni da bi ste se VI prevozili,a na kojima je nepovratno unisteno preko 200 sedista.Mogao bih da vam nabrajam do sutra,ali cu se ovde zadrzati.

Mina

pre 10 godina

Naravno da treba da se plati voznja, ali tu istu voznju treba da plati i covek od metar i devedeset i zena od metar i po! Ove rmbalije i ne pita za kartu, a na sitne i nemocne urlaju. Pa da li to ima smisla?!?!?

Nika

pre 10 godina

1.Alo kada moze da se kupi dnevna karta?Zasto Beograd od 35 glavnih gradova cele Evrope nema DNEVNU KARTU?Je li se neko to upitao od ovih sto strajkuju ako nije kada ce?Zasto moja vremenska karta traje samo 75 minuta a kosta kao dnevna karta u skoro svakom glavnom gradu Evrope za voznju celog dana?Samo me to interesuje nista drugo.Na stranu strajkovi i ostalo.

2.Zasto Beograd jedini od 35 glavnih gradova Evrope TRAZI da ste prijavljeni na teritoriji grada Beograda da bi dobili mesecnu kartu?Ni jedan drugi grad u EVropi ne trazi da ste prijavljeni u gradu gde zelite uzeti mesecnu kartu u Beogradu morate biti prijavljeni na adresi u Beogradu da biste dobili mesecnu kartu?Zasto dobri ljudi?Zbog cega?

3.KAda se malo bolje promislim treba bezati odavde iz ove pretrule drzave sto pre kakva diskusija,sto pre otici odavde to bolje i nikada se vise ne vracati.DEfinitivno.

igi

pre 10 godina

Sad je govor mrznje postalo kada kazem da je neko i zasluzio da dobije batine.....jos malo pa ce i ne koriscenje zareza, jednom prilikom u autobusu 45 koji je od blokova da zemuna vozio preko 70, neke stanice je preskakao, prikljestio me je na izlaznim vratima to bi i bilo uredu da nisam nosio cerku koja je tada imala godinu dana, bahato, ma ne trebao sam da mu zahvalim i da se vratim po jos, zena je dobila cerku u ruke a sofercina nesto da se seca i ne ponovi to sto je uradio.

nikoBGD

pre 10 godina

e ljudi, vozim se tim istim gsp-om od prvog osnovne, dakle 20 godina vec, nikada nisam doziveo neprijatnost od strane vozaca, nikada..daleko od toga da su jeli burek dok voze, nabedjivali me da sam polomio prozor, nisu stiali na stanici itd..to su price za malu decu...ali dobro, s obzirom da smo postali gospoda u medjuvremunu, i kako nam godi samo usce shopping centar, delta, kako mrzimo prvog komsiju jer ima bolja kola od nas, vecu platu iako radi vise od nas (ali mi to nikada ne bismo priznali sebi), kako svi imamo visoko misljenje o sebi, mozda bi gsp trebao da unajmi pilote erfransa i lufthanse,...oni bi bili po nasem rafinisanom, prefinjenom, ali novozacetom evropskom ukusu bili potaman

ima li koga?

pre 10 godina

a jesu li to isti oni vozaci sto ne ispustaju telefon u toku voznje? ili oni sto jure pesake vozilima na pesackim prelazima? ili su to ipak oni sto ne gledaju da li neko ulazi / izlazi, nego samo zatvori vrata i krene!

Duci0167

pre 10 godina

Ajde prvo da postavimo stvari na svoje mesto. Kamere,gps,panik dugme vec odavno treba da je ugradjeno. Da kontrolori prodju neki vid obuke u komunikaciji sa putnicima i u spornim situacijama. Narod gleda kako uvrcu ruke,izbacuju bolesne iz busa jer nemaju para (video svojim ocima cerku i majku koje su imale para ta jednu kartu). Sa svim tim ce i nekako imati smisla. Prevoz je skup ali to je neka druga prica i protiv bilog kakvog vida nasilja sam,osim u samoodbrani.

Jelena

pre 10 godina

U ovom gradu su ugrozeni vozaci gsp, kontrolori, romi. Oni uvek mogu da racunaju na podrsku kaako svojih poslodavaca tako i grada Beograda. Jedino mi Beogradjani, nemamo kome da se zalimo,jer mi smo vecina a oni manjina. Tako to ide u zemlji koja uci sta su ljudska prava.
Na liniji 87 covek redovno maltretira zene koje ulaze u autobus s kolicima, vredja ih , dere se kao da mu je taj autobus ostavio tata a ne da radi za platu.

Ko to tamo peva

pre 10 godina

Ne kazem da su vozaci cvecke ali su bolji od putnika neuporedivo.O kontrolorima koji vam uljudno uz dobar dan traze kartu a vi ih ili bezocno lazete ili vicete na njih a ne retko u udarate da ne govorimo.Stvorila se atmosfera linca u odnosu na vozace.Kada naglo zakoci jer mora da ne bi nekog pregazio ili udario pola busa hoce da ga bije.Sledeci put kada bude kocio naglo zbog vas ili vasih najblizih sta treba da uradi, da ne zakoci mozda?Godinama koristim gradski prevoz i video sam sve i svsta ali ovo sto se desava u poslednjih godinu,dve nisam video ni za vreme "zlatnih devedesetih".Nije tesko zakljuciti zasto je to bas sada tako ali se bojim da se otrglo kontroli i bice sve gore.Pola ljudi koji ostavljaju komentare po ovom piatanju trebalo bi da najozbiljnije preispitaju sebe i provere svoje zdravstveno stanje jer nisu im vozaci i kontrolori krivi za los zivot koji imaju.Podrska strajku,jedino sto smatram da bi trebalo malo duze da traje pa neka se nadlezni dobro zamisle.

putnik

pre 10 godina

A to što je većina vozača bahata na sve moguće načine i što znaju i da parkiraju autobus pun putnika da bi otišli do prodavnice to nema veze?

Nek se lepo ubace kamere u bus pa će svi biti zaštićeni jedni od drugih.

nekoizmase

pre 10 godina

a da se mi svi naoruzamo kao divlji zapad pa da svako sprovodi pravdu po svom nahodjenju? Ja mislim da je to kljuc za uspeh.
A ove sto mlate vozace bih pred decom uhapsio i otvorio im krivicni dosije jer ne zasluzuju bolje. Koje je bre to drustvo gde svaka susa sprovodi pravdu. Samo jos da nam se turci vrate i to je to.

rada

pre 10 godina

Samo pisete o bahatosti vozaca. Dali mislite samo na vozace GSPa. I da su bahati, nigde ne videh vest da je vozac nekoga napao. Niko ne sme nikoga da bije. Dosta zamene teza u Srbiji. Zasluzili su batine to je poruka. Niste znali da se batine mogu dobiti bez bilo kakve zasluge. Videcete u Cetvrtak kako ce vam bit bez bahatih vozaca. Je se nikada ne vozim GSPom, ali i mi vozaci nemamo naviku da propustamo Autobus, pa nas niko ne bije.

Great Gatsby

pre 10 godina

Neka ukinu bus plus :) salim se, treba da strajkuju ili barem u svaki bus staviti kameru, jeste to skupa investicija ali vredi, bacalo se u Beogradu para za mnoge bezvezne stvari, ovo bi ipak smanjilo broj incidenata, posle ev.prvog hapsenja uz pomoc snimka.

uvek kontra

pre 10 godina

Evo ja znam jedan primer gde je zena sa autisticnim detetom usla u autobus. Dete je pocelo da place, vristi... Svi ljudi su je gledali popreko i bili su u fazonu kad ce da prestane, niko cak ni mesto nije hteo da ustupi... A onda je vozac zaustavio bus i isterao je sve putnike van. A zenu je samo pitao: "Gde treba da vas odvezem?"

Mara

pre 10 godina

A sta cemo sa vozacima , koji vide da neko trci za autobusom, cekaju i taman neko ko je dotrca da udje u vozila a vozac onda namerno ispred nosa zatvori vrata i kreni. Video sam nekoliko puta sa ulice da voze i gledaju poruke na mobilnom ... Sta cemo sa kontrolirama koji kada udju sakama stave svoje dlanove na validatore ili to urade kada neko ko nije ponistio kartu to pokusa i onda govore sta me gurate.... i oni koji se naslone celim telom da zaklone validatore i onima koji su blizu sipke i kada vide da neko ko ih je opazio hoce da poniste kartu oni se naslone celim telom na validator da ga zaklone i onemoguce ponistavanje karata sa istom pricmo sta me gurate... a da ne pricamo o paprenoj ceni karte za nase uslove i da npr penzioneri se sa priodima voze za 407 dinara godisnje, dok nezaposleni bez prihoda treba da plate voznju 1120 dinara mesecno ili cak 33 puta skuplje od penzionera, a onda im strucnjaci preporucuju da budu aktivni u trazenju posla a ne da sede kod kuce, nego da treba da ostavljaju i obijaju tragove poslodavaca cak i kada nemaju konkurs da im navodno ostave svoje radne biografije ..

analgin

pre 10 godina

Kamere o svom trosku da postavite, uklapa vam se u cenu karte, za nijansu manje bi vam rukovodstvo zaradjivalo.
I prodavnice su nezastićene, trafike, zlatare...domaćinstva, svi mi plaćamo porez. Kamere sa javnim adresama, da svi imaju uvid, ali mislim da ćete se zaliti kako vam se narušava privatnost.
Suočite se sa podnebljem gde živite, izmamite osmeh dok radite, ljubaznost ponesite, i biće sve ok. A sad na posao, ni nama ostalima nije lako

cage

pre 10 godina

Svaki dan idem kolima na posao i vracam se, u zadnjih nedelju dana video sam kako je autobus udario 4 auta u guzvi na autoputu, i samo nastavio ne okrenuvsi se... Svaki dan vidim najmanje dva tri puta kako covek trci ka prednjem delu autobusa,a autobus samo ode... Dok sam se vozio u istim vozaci su se ponasali kao da krompir voze, da malo vise postuju druge ucesnike u saobracaju i ljude koji im omugucuju ovaj posao tj putnike i njih bi vise postovali...

Jovan Čaruga Stanisavljevic

pre 10 godina

A svi vi koji koristite javni prevoz ,da postanete putnici u pravom smislu te reci ,sto znaci da kulturno cekate bus na stajalistu ,da ne trcite za njim, da znate gde idete i kojim prevozom idete. Te kad to ranije saznate i udjete u prevoz da NAPOKON kupite i KARTU .E tada postajete Putnici ,i da na kraju onda nemate potrebe da se obracate vozacu jer je sa njim razgovor zabranjen,a on se vama nikada nece obratiti jer za tim nema potrebu.I verujte mi da je apsurdno da nama vozacima drzite moralna predavanja jer znamo koga vozimo i previse to dobro radimo,obzirom sta od njih dozivljavamo.Imam jos mnogo toga, ako bude potrebno dodatno objasnjenje ,vrlo rado cu vam dati odgovor.

xitam

pre 10 godina

Beogradjani, vidim da i administracija dozvoljava "govor mrznje" sto neko rece, ali ja mislim da to nema veze sa govorom mrznje, vec sa realnoscu. Oni koji ne zele da situaciju "peglaju" tako sto uticu na uzroke, vec vide samo posledice i traze kaznu, oni se hvataju za "govor mrznje" i kad toga nema.
Ja sam ziveo u Beogradu, 3,4,5 godina, i cesto ga posecujem i ne mogu nista dobro da kazem o vozacima GSP-a. Ni kao korisnik usluga, a da ne pricam kao ucesnik u saobracaju sa 20x manjim vozilom.
Mozda to "nije za batine", ali mi to tako gledamo 20 godina, i niko nista ne menja. Bahati su i sa moje strane nemaju nikakvu podrsku. Trebalo bi oni da se menjaju.
I ne znam zasto, ali o vozacima tramvaja koje sam mnogo vise koristio nisam nikad imao toliko lose misljenje. Trolejbusa valjda nema mnogo, pa ni o njima.
Ali autobusi... kao da su kamiondzije. A ustvari su obicni traktoristi. Kako samo unistavaju ona vozila... I kad su pretukli onog klinca koji je "peglao" kasnjenja... Ajoj...
Zabranite mi komentar, mnogo sam kivan na ove sto nemaju prava da se bune.

bizic goran

pre 10 godina

ako moze u Becu da se za prevoz iz budzeta gradjana odvaja 3% zasto nebi moglo i ovde od nase prosecne plate.U svakom gradu u Srbiji gde ima gradski prevoz prosek plate u tom gradu pa 3% od plate i eto resenja.Posto ce gospoda iz javnog prevoza verovatno reci da im to nije isplativo evo da oni nama kazu dali nas gradjane iko pita koliko je nama isplativo da radimo za plate koje ovde dobijamo a ne zaradjujemo kao sto je to u EU.Ovde gazde gledaju da im radimo ako je moguce volonterski i od tog novca sve troskove isplatimo na vreme.Politicarima je bitno,pogotovo ovima u vladi da se budzet puni da njima ne manjka za plate a za gradjane se uopste ne sekiraju.

Milica

pre 10 godina

niko BGD
"Gospoda u međuvremenu". Za tvoju informaciju u ovom gradu žive i oni koji su u njemu rođeni kao i njihovi predci. Iz koje si ti priče? Jel ti ideš na pijacu sa cegerima i kolicima? Da li si pitao tvoju mamu ako ide busom u nabavku kako joj je? To što ti uđeš sa slušalicama na ušima, sedneš i ništa te ne zanima, ni bake, ni deke, ni žene sa decom, to je tvoja stvar. Bolje nemoj da komentarišeš, "gospodine u međuvremenu" ili kao što si se prozvao niko BGD ili ko zna odakle.

lol

pre 10 godina

problem je u totalnom državnom neredu jer značajan procenat vozača autobusa jeste bahat i nevaspitman u vožnji tako da tim ponašanjem provociraju već dovoljno napacen narod koji je takodje uglavnom bahat i nevaspitan
dakle u ovoj priči postoje dve strane medalje ali ni jedna nije kriva
krivi smo svi mi pomalo ali najviše su krivi ljudi na vlasti koji ne rešavaju problem nekulture i bahatosti draknskom kaznenom politikom, nego živimo kao na divljem zapadu mada u sistemu selektovanog kažnjavanja

pera

pre 10 godina

Zanimljivo da od kako su Mali i ekipa zajahali grad nema onolikog pljuvanja Busplusa kad god se pomene gradski saobracaj u Bg. Sta ti je marketing.

Dragan

pre 10 godina

Zao mi je sto dolazi povremeno do nasilja, medjutim svi vozaci iz javnog prevoza u BG-u bi trebali da prodju obuku o lepom ponasanju i toleranciji. Pre dva dana bio sam svedok gde je vozac autobusa sa stanice tako bezobrazno isekao auto ispred mene da covek ne veruje.

trgovac

pre 10 godina

Pravo na protest imaju svi građani i ja vas podržavam što želite da se izborite za bolje uslove rada. Ali sa boljim uslovima rada bi ste trebali da izgubite beneficirani radni staž.

bulberac

pre 10 godina

@Goran: postovani pre svega prvo bar pokazite elementarnu kulturu, ako je imate, a onda humanizam. Ako ste vi, a jeste videli coveka u neprirodnom polozaju na liniji koja je visokofrekventna i urbana, onda ste Vi ili neki drugi dusebriznik mogli zvati 192 ili 194. A ko je zasluzio batine? Ako ste vec veliki dusebriznik ne morate biti i svevisnji (cist sarkazam prom.aut.)

xitam

pre 10 godina

U cetvrtak? Oni koji tada budu u smeni, ili oni koji ne budu?
Ja bih cesto otisao na radnicke proteste, ali to nema smisla. Ja radim i placen sam po satu. Mogu da uzmem slobodan neplaceni dan za tako nesto, ali zasto bih ja sa super poslom podrzavao ove sa losim poslom, i zrtvovao dnevnicu?
A njima su te dnevnice placene?! Bas sam ih skoro pitao na jednom okupljanju kako planiraju da radnim danom u 12 okupe vise od 20 ljudi.
Ali subota im je vikend, vikendom nista ne rade. Navikli.
Ustvari, njima je i taj protest "rad". Oni to tako racunaju, jer su ih sefovi i "sindikalne vodje" poterale po partijskoj liniji...
Koliko se sve ofucalo...

psl_srbija

pre 10 godina

Podrska protestu! Obaveza drzave je da mora stititi svoje gradjane od nasilja.

P.S. Sramota za komentatore tipa "zasluzili su". Nijedna zrtva ne zasluzuje nasilje!

GSP je država, a država ne postoji

pre 10 godina

E pa vozači i kontrolori, vi biste hteli da vaša oblasta rada savršeno funkcioniše u ovoj i ovakvoj zemlji i da po tome bude posebna. Osuđujete građane koji ne plaćaju prevoz i ponižavate ih (umesto da vam bude dovoljno da vas uoče i sami napuste vozilo), a da li vi lično i privatno ispunjavate baš sve obaveze prema državi, da li plaćate infostan, struju i ostale dažbine? E pa zamislite kada ne biste jedan mesec platili da vam neko odmah lupa na vrata, traži vam podatke i preti?

perica

pre 10 godina

Samo mi nije jasno sta tu traze kontrolori kada oni rade za privatnu firmu Apex. Ovde je**e lud zbunjenog. A niko se nije zapitao zbog cega kontrolori i vozaci dobijaju batine. Mozda zbog svoje bahatosti, neotesanosti i nepristojnog ponasanja. A zasto se sindikat nije zalozio za smanjenje cene karte, zasto se sindikat nije zalio na katasrofalno prljave autobuse, na vozace autobusa koji voze kao manijaci, na vozace koji telefoniraju dok voze preko 100 ljudi...

Sale

pre 10 godina

@Whiplash
A zašto ste protestVovali, zato što vam se ne plaća karta? Onda slobodno idite tamo gde ima besplatan prevoz, i povedite Čovketa, Mališu i ekipu

nikola

pre 10 godina

ne razumem zbog cega administratori dozvoljavaju govor mrznje...@gorane, na osnovu cega ti mozes da odredis ko je zasluzio batine a ko ne?

Goran

pre 10 godina

Juče mi (nam) se dogodila "neprijatnost" u 53. Jedan stariji čovek je izgledalo da kao da je zaspao alkoholisan na podu autobusa. Ležao je tamo bez svesti. Najverovatnije beskućnik. Ušao sam na Banovom Brdu sa još jednim čovekom i zatekao ga na kraju autobusa. Taj čovek, sa kime sam ušao, otišao je da obavesti vozača da mu je jedan putnik u nesvesti čim je ušao, još na B.B.

Vozač je zaustavio autobus tek u Sarajevskoj kada mu je više putnika vikalo da mu je čovek bez svesti u autobusu, potpuno nevoljno jer je stajao na svakoj stanici do tada i vozio tipično. Ali čoveku bez svesti nije bilo spasa. Možda je umro ranije, a možda u toku vožnje, ali činjenica je da vozač nije uradio ništa pre toga...

To vam je 5 stanica. 5 stanica, koje su možda mogle da spasu jedan život. Iskreno smatram da je bahatih vozača, više nego onih poštenih. Svaka čast među njima. Nadam se da će mogućnost da se lako povežu sa policijom pomoći da se smanji broj ne pravednih agresivnih reakcija nad njima smanjiti.
Ali...

Ovaj vozač je zaslužio da dobije batine, više nego bilo ko pre njega, jer ništa nije učinio da spase jedan život... Makar jednog starca, beskućnika...

komentatorka

pre 10 godina

uvedite im status sluzbenih lica
ali prvo posaljite vozace na propisnu obuku u voznji i ponasanju, da ne krecu kad je zena s kolicima i detetom na stepenistu, jos nije izasla ili starija osoba ili osoba u gipsu na pola puta da udju ili izadju, pa valjda mogu da sacekaju par minuta, a ne onako neotesani i besni da se izivljavaju. s kontrolorima nemam problema, nisam primetila da su neljubazni kao sto neki komentatori to tvrde. voznja mora da se plati i tacka

Čovek

pre 10 godina

Bolje se obratite Djilasu. Ipak je on svojim arogantnim zavodjenjem reda i sumnjivim radnjama u GSP-u izazvao bes gradjana, a na udaru se onda nadju vozaci i kontrolori ni krivi ni duzni...

OBJEKTIVAN

pre 10 godina

a štrajk protiv bahatih vozača? danas me iseče vozač busa 37 u Žarkovu, a u kolima žena, ja i 2 deteta. i još me ispljuva i sočno napsova.

Zak

pre 10 godina

Dok ne uvedu kao nekad monentalno slanje od dezurnog sudije za prekršaje u Padinsku skelu, kao nekad, za prekršaj, a posle i krivičnu odgovornost, agonija će se nastaviti.

...

pre 10 godina

slazem se da ne treba nikog kaznjavati nasiljem, al nekad stvarno zasluzuju batine, kad nemas drugi nacin da ih kaznis jer i kad ih prijavis, prijava ode macku o rep.. a da su bezobrazni, bezobrazni su, velika vecina..

tau

pre 10 godina

Ima mnogo dobrih I korektnih vozaca,koji kazu I dobar dan,koji voze normalno,ne jedu dok voze itd. skidam kapu takvima. ostali? zasluzili su batine I tu nema price.

Dule Astro

pre 10 godina

"Sindikati Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd uputiće na protestu svoje zahteve ministrima unutrašnjih poslova i pravde Ivici Dačiću i Nikoli Selakoviću, kao i predsedniku Privremenog organa Beograda Siniši Malom."

Zahteve za panik tastere i GPS pošaljite svom direktoru, a ne policiji i Gradu.

Tatjana

pre 10 godina

nikola
šta vam znači "na osnovu cega ti mozes da odredis ko je zasluzio batine a ko ne?". Čovek vam objašnjava da je vozač nastavio da vozi iako je u vozilu bio čovek koji je umirao a vi pitate gluposti. Jedino ako i vi niste isti ko taj bahati i bezdušni vozač pa bi to isto uradili. Sto puta sam za ovih mojih pedeset godina prisustvovala zaista mučnim scenama čiji su vinovnici bili ti isti "nezaštićeni" vozači. Od psovanja starijih ljudi što brže ne izlaze ili ulaze, naravno oslovljavajući ih sa ti, baba, deda, p. ti m. ..., do šamaranja dece "jer su mu polupali staklo na vratima" iako smo svi u autobusu videli da je staklo bilo već polupano pre nego što su deca ušla. Suma sumarum, čast izuzecima ali to su ljudi koji su ko zna iz kakvih selendri došli pa uzeli volan i misle da su osvojili ovaj grad.

bojan

pre 10 godina

moj predlog ugradnja kamera i na soferci...pa da vidimo gde ostavljaju putnike,kako iz trake za pravo skrecu levo pogotovo potez skretanje za kotez borcu i gredu gde zaobilaze vozila u traci za levo i iz trake za pravo ulecu levo ka tim odredistima

igi

pre 10 godina

Sad je govor mrznje postalo kada kazem da je neko i zasluzio da dobije batine.....jos malo pa ce i ne koriscenje zareza, jednom prilikom u autobusu 45 koji je od blokova da zemuna vozio preko 70, neke stanice je preskakao, prikljestio me je na izlaznim vratima to bi i bilo uredu da nisam nosio cerku koja je tada imala godinu dana, bahato, ma ne trebao sam da mu zahvalim i da se vratim po jos, zena je dobila cerku u ruke a sofercina nesto da se seca i ne ponovi to sto je uradio.

nikoBGD

pre 10 godina

e ljudi, vozim se tim istim gsp-om od prvog osnovne, dakle 20 godina vec, nikada nisam doziveo neprijatnost od strane vozaca, nikada..daleko od toga da su jeli burek dok voze, nabedjivali me da sam polomio prozor, nisu stiali na stanici itd..to su price za malu decu...ali dobro, s obzirom da smo postali gospoda u medjuvremunu, i kako nam godi samo usce shopping centar, delta, kako mrzimo prvog komsiju jer ima bolja kola od nas, vecu platu iako radi vise od nas (ali mi to nikada ne bismo priznali sebi), kako svi imamo visoko misljenje o sebi, mozda bi gsp trebao da unajmi pilote erfransa i lufthanse,...oni bi bili po nasem rafinisanom, prefinjenom, ali novozacetom evropskom ukusu bili potaman

bulberac

pre 10 godina

@Goran: postovani pre svega prvo bar pokazite elementarnu kulturu, ako je imate, a onda humanizam. Ako ste vi, a jeste videli coveka u neprirodnom polozaju na liniji koja je visokofrekventna i urbana, onda ste Vi ili neki drugi dusebriznik mogli zvati 192 ili 194. A ko je zasluzio batine? Ako ste vec veliki dusebriznik ne morate biti i svevisnji (cist sarkazam prom.aut.)

Jovan Čaruga Stanisavljevic

pre 10 godina

A svi vi koji koristite javni prevoz ,da postanete putnici u pravom smislu te reci ,sto znaci da kulturno cekate bus na stajalistu ,da ne trcite za njim, da znate gde idete i kojim prevozom idete. Te kad to ranije saznate i udjete u prevoz da NAPOKON kupite i KARTU .E tada postajete Putnici ,i da na kraju onda nemate potrebe da se obracate vozacu jer je sa njim razgovor zabranjen,a on se vama nikada nece obratiti jer za tim nema potrebu.I verujte mi da je apsurdno da nama vozacima drzite moralna predavanja jer znamo koga vozimo i previse to dobro radimo,obzirom sta od njih dozivljavamo.Imam jos mnogo toga, ako bude potrebno dodatno objasnjenje ,vrlo rado cu vam dati odgovor.

putnik

pre 10 godina

A to što je većina vozača bahata na sve moguće načine i što znaju i da parkiraju autobus pun putnika da bi otišli do prodavnice to nema veze?

Nek se lepo ubace kamere u bus pa će svi biti zaštićeni jedni od drugih.

analgin

pre 10 godina

Kamere o svom trosku da postavite, uklapa vam se u cenu karte, za nijansu manje bi vam rukovodstvo zaradjivalo.
I prodavnice su nezastićene, trafike, zlatare...domaćinstva, svi mi plaćamo porez. Kamere sa javnim adresama, da svi imaju uvid, ali mislim da ćete se zaliti kako vam se narušava privatnost.
Suočite se sa podnebljem gde živite, izmamite osmeh dok radite, ljubaznost ponesite, i biće sve ok. A sad na posao, ni nama ostalima nije lako

rada

pre 10 godina

Samo pisete o bahatosti vozaca. Dali mislite samo na vozace GSPa. I da su bahati, nigde ne videh vest da je vozac nekoga napao. Niko ne sme nikoga da bije. Dosta zamene teza u Srbiji. Zasluzili su batine to je poruka. Niste znali da se batine mogu dobiti bez bilo kakve zasluge. Videcete u Cetvrtak kako ce vam bit bez bahatih vozaca. Je se nikada ne vozim GSPom, ali i mi vozaci nemamo naviku da propustamo Autobus, pa nas niko ne bije.

Milica

pre 10 godina

niko BGD
"Gospoda u međuvremenu". Za tvoju informaciju u ovom gradu žive i oni koji su u njemu rođeni kao i njihovi predci. Iz koje si ti priče? Jel ti ideš na pijacu sa cegerima i kolicima? Da li si pitao tvoju mamu ako ide busom u nabavku kako joj je? To što ti uđeš sa slušalicama na ušima, sedneš i ništa te ne zanima, ni bake, ni deke, ni žene sa decom, to je tvoja stvar. Bolje nemoj da komentarišeš, "gospodine u međuvremenu" ili kao što si se prozvao niko BGD ili ko zna odakle.

Todor

pre 10 godina

Dosta vas koji pisete verovatno niste vozaci (automobila) u beogradu... Ja se tim ljudima divim (vozacima autobusa) jer voze po gradu cija infrastruktura nije projektovana da se tuda voze ogromni autobusi, jer voze preoptereceno vozilo u saobracaju koji je ludnica. Pritom imaju celicne zivce jer se nose svakoga dana sa milijardu kojekakvih budala i pritom vecinom idu/stignu po planiranom vremenu. Potpisujem da bi 70% ljudi imalo manje tolerancije, koncentracije i vestine nego ti vozaci. (Ja licno bih poludeo, osedeo ili odrobijao nekoga). Od mene jedno, svaka im cast.

Great Gatsby

pre 10 godina

Neka ukinu bus plus :) salim se, treba da strajkuju ili barem u svaki bus staviti kameru, jeste to skupa investicija ali vredi, bacalo se u Beogradu para za mnoge bezvezne stvari, ovo bi ipak smanjilo broj incidenata, posle ev.prvog hapsenja uz pomoc snimka.

lol

pre 10 godina

problem je u totalnom državnom neredu jer značajan procenat vozača autobusa jeste bahat i nevaspitman u vožnji tako da tim ponašanjem provociraju već dovoljno napacen narod koji je takodje uglavnom bahat i nevaspitan
dakle u ovoj priči postoje dve strane medalje ali ni jedna nije kriva
krivi smo svi mi pomalo ali najviše su krivi ljudi na vlasti koji ne rešavaju problem nekulture i bahatosti draknskom kaznenom politikom, nego živimo kao na divljem zapadu mada u sistemu selektovanog kažnjavanja

cage

pre 10 godina

Svaki dan idem kolima na posao i vracam se, u zadnjih nedelju dana video sam kako je autobus udario 4 auta u guzvi na autoputu, i samo nastavio ne okrenuvsi se... Svaki dan vidim najmanje dva tri puta kako covek trci ka prednjem delu autobusa,a autobus samo ode... Dok sam se vozio u istim vozaci su se ponasali kao da krompir voze, da malo vise postuju druge ucesnike u saobracaju i ljude koji im omugucuju ovaj posao tj putnike i njih bi vise postovali...

xitam

pre 10 godina

Beogradjani, vidim da i administracija dozvoljava "govor mrznje" sto neko rece, ali ja mislim da to nema veze sa govorom mrznje, vec sa realnoscu. Oni koji ne zele da situaciju "peglaju" tako sto uticu na uzroke, vec vide samo posledice i traze kaznu, oni se hvataju za "govor mrznje" i kad toga nema.
Ja sam ziveo u Beogradu, 3,4,5 godina, i cesto ga posecujem i ne mogu nista dobro da kazem o vozacima GSP-a. Ni kao korisnik usluga, a da ne pricam kao ucesnik u saobracaju sa 20x manjim vozilom.
Mozda to "nije za batine", ali mi to tako gledamo 20 godina, i niko nista ne menja. Bahati su i sa moje strane nemaju nikakvu podrsku. Trebalo bi oni da se menjaju.
I ne znam zasto, ali o vozacima tramvaja koje sam mnogo vise koristio nisam nikad imao toliko lose misljenje. Trolejbusa valjda nema mnogo, pa ni o njima.
Ali autobusi... kao da su kamiondzije. A ustvari su obicni traktoristi. Kako samo unistavaju ona vozila... I kad su pretukli onog klinca koji je "peglao" kasnjenja... Ajoj...
Zabranite mi komentar, mnogo sam kivan na ove sto nemaju prava da se bune.

gile

pre 10 godina

Vidim da velika vecina podrzava prebijanje vozaca i kontrolora,jer su bahati,nevespitani,jednom recju olos.Vi se gospodo organizujte,pa izadjite na kontra miting sve sa bejzbol palicama.Taman ce biti na okupu,da ih malo prevaspitate.Samo malo razmislite kako se vi ponasate u vozilima gradskog prevoza,kada lomite validatore,ispisujete grafite,grickate semenke,bacate papir od masnog bureka na pod,...Najbolji primer su novi tramvaji,koji su kupljeni da bi ste se VI prevozili,a na kojima je nepovratno unisteno preko 200 sedista.Mogao bih da vam nabrajam do sutra,ali cu se ovde zadrzati.

ima li koga?

pre 10 godina

a jesu li to isti oni vozaci sto ne ispustaju telefon u toku voznje? ili oni sto jure pesake vozilima na pesackim prelazima? ili su to ipak oni sto ne gledaju da li neko ulazi / izlazi, nego samo zatvori vrata i krene!

Mara

pre 10 godina

A sta cemo sa vozacima , koji vide da neko trci za autobusom, cekaju i taman neko ko je dotrca da udje u vozila a vozac onda namerno ispred nosa zatvori vrata i kreni. Video sam nekoliko puta sa ulice da voze i gledaju poruke na mobilnom ... Sta cemo sa kontrolirama koji kada udju sakama stave svoje dlanove na validatore ili to urade kada neko ko nije ponistio kartu to pokusa i onda govore sta me gurate.... i oni koji se naslone celim telom da zaklone validatore i onima koji su blizu sipke i kada vide da neko ko ih je opazio hoce da poniste kartu oni se naslone celim telom na validator da ga zaklone i onemoguce ponistavanje karata sa istom pricmo sta me gurate... a da ne pricamo o paprenoj ceni karte za nase uslove i da npr penzioneri se sa priodima voze za 407 dinara godisnje, dok nezaposleni bez prihoda treba da plate voznju 1120 dinara mesecno ili cak 33 puta skuplje od penzionera, a onda im strucnjaci preporucuju da budu aktivni u trazenju posla a ne da sede kod kuce, nego da treba da ostavljaju i obijaju tragove poslodavaca cak i kada nemaju konkurs da im navodno ostave svoje radne biografije ..

Ko to tamo peva

pre 10 godina

Ne kazem da su vozaci cvecke ali su bolji od putnika neuporedivo.O kontrolorima koji vam uljudno uz dobar dan traze kartu a vi ih ili bezocno lazete ili vicete na njih a ne retko u udarate da ne govorimo.Stvorila se atmosfera linca u odnosu na vozace.Kada naglo zakoci jer mora da ne bi nekog pregazio ili udario pola busa hoce da ga bije.Sledeci put kada bude kocio naglo zbog vas ili vasih najblizih sta treba da uradi, da ne zakoci mozda?Godinama koristim gradski prevoz i video sam sve i svsta ali ovo sto se desava u poslednjih godinu,dve nisam video ni za vreme "zlatnih devedesetih".Nije tesko zakljuciti zasto je to bas sada tako ali se bojim da se otrglo kontroli i bice sve gore.Pola ljudi koji ostavljaju komentare po ovom piatanju trebalo bi da najozbiljnije preispitaju sebe i provere svoje zdravstveno stanje jer nisu im vozaci i kontrolori krivi za los zivot koji imaju.Podrska strajku,jedino sto smatram da bi trebalo malo duze da traje pa neka se nadlezni dobro zamisle.

Neverovatno

pre 10 godina

(Alpacino, 4. januar 2014 21:19) Tvoj i slicni komentari imaju vise pluseva nego minusa. Bas me zanima da li bi pristao na istu kaznu za sebe ako npr prebijes vozaca za koga se ispostavi da je posten i kulturan covek(sem ako ne tvrdis da su svi do jednog losi, sto je tek interesantno). Ja odgovorno tvrdim da za ovako ocajno stanje u zemlji nije kriv ni Tadic ni Vucic ni Dacic ni Nikolic niti vlast generalno, vec prost i primitivan narod u kojoj ste vecina ti i takvi kao ti. Neko je pitao zasto moderatori dozvoljavaju ovakve komentare, ja mislim da je to u redu. To je odlicno merilo stanja u drustvu.

Jelena

pre 10 godina

U ovom gradu su ugrozeni vozaci gsp, kontrolori, romi. Oni uvek mogu da racunaju na podrsku kaako svojih poslodavaca tako i grada Beograda. Jedino mi Beogradjani, nemamo kome da se zalimo,jer mi smo vecina a oni manjina. Tako to ide u zemlji koja uci sta su ljudska prava.
Na liniji 87 covek redovno maltretira zene koje ulaze u autobus s kolicima, vredja ih , dere se kao da mu je taj autobus ostavio tata a ne da radi za platu.

Duci0167

pre 10 godina

Ajde prvo da postavimo stvari na svoje mesto. Kamere,gps,panik dugme vec odavno treba da je ugradjeno. Da kontrolori prodju neki vid obuke u komunikaciji sa putnicima i u spornim situacijama. Narod gleda kako uvrcu ruke,izbacuju bolesne iz busa jer nemaju para (video svojim ocima cerku i majku koje su imale para ta jednu kartu). Sa svim tim ce i nekako imati smisla. Prevoz je skup ali to je neka druga prica i protiv bilog kakvog vida nasilja sam,osim u samoodbrani.

Mina

pre 10 godina

Naravno da treba da se plati voznja, ali tu istu voznju treba da plati i covek od metar i devedeset i zena od metar i po! Ove rmbalije i ne pita za kartu, a na sitne i nemocne urlaju. Pa da li to ima smisla?!?!?

Nika

pre 10 godina

1.Alo kada moze da se kupi dnevna karta?Zasto Beograd od 35 glavnih gradova cele Evrope nema DNEVNU KARTU?Je li se neko to upitao od ovih sto strajkuju ako nije kada ce?Zasto moja vremenska karta traje samo 75 minuta a kosta kao dnevna karta u skoro svakom glavnom gradu Evrope za voznju celog dana?Samo me to interesuje nista drugo.Na stranu strajkovi i ostalo.

2.Zasto Beograd jedini od 35 glavnih gradova Evrope TRAZI da ste prijavljeni na teritoriji grada Beograda da bi dobili mesecnu kartu?Ni jedan drugi grad u EVropi ne trazi da ste prijavljeni u gradu gde zelite uzeti mesecnu kartu u Beogradu morate biti prijavljeni na adresi u Beogradu da biste dobili mesecnu kartu?Zasto dobri ljudi?Zbog cega?

3.KAda se malo bolje promislim treba bezati odavde iz ove pretrule drzave sto pre kakva diskusija,sto pre otici odavde to bolje i nikada se vise ne vracati.DEfinitivno.

pera

pre 10 godina

Zanimljivo da od kako su Mali i ekipa zajahali grad nema onolikog pljuvanja Busplusa kad god se pomene gradski saobracaj u Bg. Sta ti je marketing.

trgovac

pre 10 godina

Pravo na protest imaju svi građani i ja vas podržavam što želite da se izborite za bolje uslove rada. Ali sa boljim uslovima rada bi ste trebali da izgubite beneficirani radni staž.

Dragan

pre 10 godina

Zao mi je sto dolazi povremeno do nasilja, medjutim svi vozaci iz javnog prevoza u BG-u bi trebali da prodju obuku o lepom ponasanju i toleranciji. Pre dva dana bio sam svedok gde je vozac autobusa sa stanice tako bezobrazno isekao auto ispred mene da covek ne veruje.

xitam

pre 10 godina

U cetvrtak? Oni koji tada budu u smeni, ili oni koji ne budu?
Ja bih cesto otisao na radnicke proteste, ali to nema smisla. Ja radim i placen sam po satu. Mogu da uzmem slobodan neplaceni dan za tako nesto, ali zasto bih ja sa super poslom podrzavao ove sa losim poslom, i zrtvovao dnevnicu?
A njima su te dnevnice placene?! Bas sam ih skoro pitao na jednom okupljanju kako planiraju da radnim danom u 12 okupe vise od 20 ljudi.
Ali subota im je vikend, vikendom nista ne rade. Navikli.
Ustvari, njima je i taj protest "rad". Oni to tako racunaju, jer su ih sefovi i "sindikalne vodje" poterale po partijskoj liniji...
Koliko se sve ofucalo...

uvek kontra

pre 10 godina

Evo ja znam jedan primer gde je zena sa autisticnim detetom usla u autobus. Dete je pocelo da place, vristi... Svi ljudi su je gledali popreko i bili su u fazonu kad ce da prestane, niko cak ni mesto nije hteo da ustupi... A onda je vozac zaustavio bus i isterao je sve putnike van. A zenu je samo pitao: "Gde treba da vas odvezem?"

nekoizmase

pre 10 godina

a da se mi svi naoruzamo kao divlji zapad pa da svako sprovodi pravdu po svom nahodjenju? Ja mislim da je to kljuc za uspeh.
A ove sto mlate vozace bih pred decom uhapsio i otvorio im krivicni dosije jer ne zasluzuju bolje. Koje je bre to drustvo gde svaka susa sprovodi pravdu. Samo jos da nam se turci vrate i to je to.

bizic goran

pre 10 godina

ako moze u Becu da se za prevoz iz budzeta gradjana odvaja 3% zasto nebi moglo i ovde od nase prosecne plate.U svakom gradu u Srbiji gde ima gradski prevoz prosek plate u tom gradu pa 3% od plate i eto resenja.Posto ce gospoda iz javnog prevoza verovatno reci da im to nije isplativo evo da oni nama kazu dali nas gradjane iko pita koliko je nama isplativo da radimo za plate koje ovde dobijamo a ne zaradjujemo kao sto je to u EU.Ovde gazde gledaju da im radimo ako je moguce volonterski i od tog novca sve troskove isplatimo na vreme.Politicarima je bitno,pogotovo ovima u vladi da se budzet puni da njima ne manjka za plate a za gradjane se uopste ne sekiraju.