Nedelja, 29.12.2013.

20:29

Jugoslovenski scenario za Ukrajinu

Događaji koji su se odigrali krajem ove godine u Ukrajini su "evropska drama broj 1", ocenio je šef Komiteta ruske Dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov.

Izvor: Blic

Jugoslovenski scenario za Ukrajinu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

hiper

pre 10 godina

Jugoslavenski scenarij u Ukraini ne može se ostvariti zbog toga što oni nemaju UDBU. Za one koji vjeruju a ne znaju postoji pismo jednog od šefova udbe Josipa perkovića koje je on pisao svojim kolegama udbašima u beograd 1992 godine u kojem on objašnjava kako je udba morala napraviti rat kako bi se postavila na sami vrh ex Jugoslavenskih država kako bi spasili vlastite živote i da se istrijebe nacionalisti tako da nakon toga oni mogu i dalje mirno vladati svaki sa svojim krdom. U hrvatskoj je to sada na djelu a pretpostavljam i u Srbiji. Na njegovu žalost nije računao na trećeg faktora.

Nisu aktivno ali im je pala sekira u med

pre 10 godina

@mujcinovic salih
Rusija nije rasturila SFRJ mada je blagonaklono gledala na to, kao i Nemacka. Breznjev se posle Titove smrti nadao da ce se SFRJ raspasti za godinu dana. Oni su 1948. izgubili uticaj u SFRJ, a SFRJ se okrenula zapadu i bila prozapadno orjentisana. Nakon upada u Cehoslovacku, SFRJ je dobila ogromne kredite i vojnu pomoc od Amerike. Na primer, 70-tih skoro svu borbenu avijaciju SFRJ cinili su americki ratni avioni dobijeni iz pomoci, jer se smatralo da je SFRJ sledeca na meti. SFRJ je bila prozapadno orjentisana zahvaljujuci Slovencima i Hrvatima koji su bili prozapadno orjentisani. Amerika i zapad su zeleli SFRJ u EU i NATO u bilo kom obliku, na primer konfederalnom, samo da bi je i dalje drzali od SSSR i Rusije. Isti scenario je bio za sve bivse istocne zemlje - EU i NATO. Raspadom SFRJ doslo je do prirodnog stanja stvari. Rusi su dobili Srbiju u kojoj ih gradjani obozavaju jer vise nema prozapadnog uticaja Slovenije i Hrvatske. Dakle Rusima je odgovarao raspad SFRJ jer su povratili uticaj tamo gde su ga izgubili 1948. Ali SSSR (Rusija) je nakon 1953. i Hruscova bila jako pazljiva da ne radi iste gluposti kao Staljin i da opet bude optuzena za novi Informbiro tako da nisu aktivno podrivali kao sto je to radio Staljin. Samo su prizeljkivali raspad i na kraju im se zelja ostvarila. Raspadom su dobili Srbiju ciji je predsednik uveo zemlju u sukob sa zapadom, a danas mu je porodica u Rusiji, pod zastitom. Brat mu je bio ambasador u Rusiji. Najpoverljivije mesto.

Alex

pre 10 godina

Da li neko razume sta je Drug Puskov hteo da kaze ??? Ko i kada je odrzao masovne proteste za smenu vlasti u SFRJ ??? Da li misli na masovne zajednicke proteste bratskih i zagrljenih Srba, Hrvata i Slovenaca protiv .... Vanzemaljaca.Ako je Drug i sada jos i Pokorni Sluga Boziji, gos. Puskov na to mislio, onda nisam bio prisutan , ali citao sam nesto o tom vanvremenskom dogadjaju u najistinitijim novinama i casopisima na svetu Pravdi , Pecatu, Politici i Politikinom dodatku Ruskoj Reci.
(America the beautiful, 29. decembar 2013 21:02)

nek lepo sacekaju feb 2015 pa nek izglasaju nekog drugog umesto Janukovica i cao zdravo. ovako samo gube vreme...
(Stefan, 29. decembar 2013 20:56)


A gde je gosp. Puskov spomenuo SFRJ??pazljivo citajte sledeceg puta kada komentarisete necije stavove

mujcinovic salih

pre 10 godina

Jedino sto mogu da kazem je to da je Rusija rasturila Jugoslaviju.Ako je to hteo da kaze onda je u pravu.Sve ostalo je...

Ђокица

pre 10 godina

'Ајде да питамо Чилеанце шта мисле о Пиночеу и Америкцима. Или Вијетнамце. Или преживеле њихових експеримената са сифилисом пре 60 година у Ел Салвадору. Или Либијце? Либија 2011. није имала дугове, једина земља осим Брунеја.

Можемо да питамо и порно глумице пошто је Будимпешта постала центар, а у Пољској се скоро само бордели рекламирају. Или жртве трговине белим робљем - Russian Bride by Mail...

На крају, то нису били Руси него Совјети и Стаљин је био Грузин. Највише су Руси страдали од Лењинове идеологије развијене у Енглеској коју су им извезли Немци!

genije

pre 10 godina

@jim beam
Dok sam u masi od par stotina hiljada ljudi stajao ispred skupstine 5og oktobra neko je zapalio glasacke listice te ni ja ni ti nikada necemo saznati ko je zaista pobedio na tim izborima. A onda su krenule da se kradu patike, parfemi, jestivo ulje..."Demokratija za patike" mnogo pre "kosova za patike"... Ali nebitno - vecina i "glupih" i "pametnih" (kako to fanatici vole da dele) vidi samo ono sto im odgovara.
A Ukrajincima ce biti onako kako sami odaberu, isto kao mi sto smo odabrali prvo pre 23 a onda pre 13 godina. Ja ne zivim lose ali sa distance nase (realno) dve "revolucije" vidim vise kao proizvod manipulacije i zloupotrebe zelja svih nas odavde... A rezultat prozivljavamo.

Okulos@dr

pre 10 godina

Pitajte Arbe sta misle o Amerima i Svabama, obidjite spomenike, pitajte dedove. Rusima "pamtite" sudaranje tekovima na Terazijama. Amerika je bombardovala Beograd, Pogoricu, Leskovac. Kraljevo... kao da su Drezden. O Nemcima valjda ne treba govoriti... Od kraja 17. veka su 7 puta vojno ulazili u Beograd. Dosta vise sa neargumentovanom rusofobijom.

Pantagruel

pre 10 godina

@bizli
Тезу о могућој етничкој подели и распаду Украјине (уз мешање Русије и НАТО) није измислио нико од нас са ових простора (ни проруски ни антируски настрохен), него су о њој писали значајни и веома утицајни амерички аналитичари, пре свих Збигњев Бжежински и Семјуел Хантингтон, у својим књигама "Велика шаховска табла" и "Сукоб цивилизација" које се на светском нивоу сматрају незаобилазном литературом у проучавању међународних односа, а код нас се користе као универзитетски приручници и на Факултету политичких наука и на Факултету безбедности.

kosta

pre 10 godina

Mora de osecaju jako lose pred novu godinu jer su im svi drzavni udari propali ove godine a u Turskoj je haos a to je njihova kontrola.Ukrajina nikada nece pasti vise Natou u ruke

Dragan

pre 10 godina

Питајте само шта Пољаци, Чеси, Словаци и остали источни европљани мисле о Русима. Све ће вам бити јасно кад вам дају одговор. Једино се ми из неког необјашњивог чудног разлога додворавамо Русима до бесвести.
(Sergio, 29. decembar 2013 21:23)
- Potpuno ste u pravu. Srbija nikad nije bila pod Sovjetskom ili Ruskom vlascu. Cak smo i geografski dosta udaljeni. To je sa jedne strane dobro jer nismo nikad trpeli od Rusa kao Poljaci, Cesi ili Slovaci. Sa druge strane je lose, jer u Srbiji postoji idealizacija Rusa jer ih nismo osetili na svojoj kozi, tako da cemo uvek ostati zagledani u taj istok. Drugi narodi, Poljaci, Cesi, Slovaci nemaju nikakvih iluzija, znaju sa kim su imali posla.

Bizli

pre 10 godina

(Pantagruel, 29. decembar 2013 21:36)
Pazi sad ovo, ima jedan covek koji se zvao Staljin, i on je naredio da se 1946, 1947 homogenizuju Poljska i SSR Republike, tako da je Poljake, Nemce i ostale vece manjine prisilno proterao na teritorije svojih matica i tako doprineo da se vecina teritorija u kojima su Poljaci ziveli do 30-35% a negde i preko 65% da se svuce taj broj na 5,6 ili 7%, tako da podele ne postoje a Ukrajinci nisu samo vecina na Krimu gde su Rusi pretezno, tako da drzava ne moze da se cepa tako lako + sta vi mislite da Rusi nece napraviti vojnu intervenciju da zastite svoju manjinu i luku Sevastopolj?

Jim Beam

pre 10 godina

Ne znam kako može paralela da se povuče. Vidim da se i u Srbiji to zaboravlja. Da ponovim: Slobia NIJE pao jer je rulja uzela stvar u svoje ruke tek tako, već je Sloba IZGUBIO izbore 24.9.2000.godine koje nije hteo da prizna pa je narod ustao. Naravno, bilo je debele pomoći zapada, ali činjenica je da je neko pokrao izbore i da protesti nisu bili bez povoda. Ovde u Ukrajini nema nikakvih izbora, niko nije pokrao izbore. Čak kada je Janukovič osvojio vlast 2010.godine, znalo se da će voditi prorusku politiku, za razliku od Timošenko koja je vodila proevropsku politiku. Ako Janukovič na sledećim izborima pokrade izbore i onda izađe masa na ulice onda može da se priča o istim slučajevima. Za sada nema nikakve veze.

Posmatrac

pre 10 godina

Isti scenarij sa ZAPADA kao i sa drugim bivsim Sovjetskim republikama (Gruzijom, Baltickim Republikama).
Zatim podrska Pussy Riot, propalim djevojkama bez znacaja i karizme u Rusiji. Cini mi se da Nemacka
zeli preko SAD, GB i FR osvojiti ove zemlje, koje nije mogla okupirati u 2. svetskom ratu, pa pokusava
ovakvim nacinom (ekonomijom) i podrskom opozicije (izdajnika) da dominira Evropom. Tu lezi poenta!

Strelac

pre 10 godina

Jadna Duma kad taj ekspert za medjunarodne odnose ne zna da je vlast 2000. bila smenjena na izborima.Masovni protesti, tovarišč Puškov, počeli su zbog pokušaja falsifikovanja izbornih rezultata.

država

pre 10 godina

Eh da je vojska spriječila Miloševićeve proteste krajem osamdesetih, gdje bismo bili danas. Nadam se da je Ukrajina naučila nešto od tzv. "događanja naroda" ili kako su se ti prosvjedi kojima se rušila vlast zvali..

America the beautiful

pre 10 godina

Da li neko razume sta je Drug Puskov hteo da kaze ??? Ko i kada je odrzao masovne proteste za smenu vlasti u SFRJ ??? Da li misli na masovne zajednicke proteste bratskih i zagrljenih Srba, Hrvata i Slovenaca protiv .... Vanzemaljaca.Ako je Drug i sada jos i Pokorni Sluga Boziji, gos. Puskov na to mislio, onda nisam bio prisutan , ali citao sam nesto o tom vanvremenskom dogadjaju u najistinitijim novinama i casopisima na svetu Pravdi , Pecatu, Politici i Politikinom dodatku Ruskoj Reci.

Pantagruel

pre 10 godina

Фраза "југословенски сценарио" за нас који смо на овим просторима преживели процесе из деведесетих година двадесетог века, много више асоцира на цепање државе по етничким и верским шавовима него на само обарање Милошевића и довођење земље у зависност од Запада (нашта очигледно алудира овај господин).
Meни се чини да ни етничка подела и распад Украјине на најмање два ентитета (од којих би се источни припојио Русији или ушао у неку другу форму чвршће интеграције са њом, док би се западни везао за Пољску, Немачку, Европску унију и можда чак НАТО) у перспективи није искључена. И нема гаранција да би такав процес прошао без оружане конфронтације. Само је питање у ком обиму.

Русофил из Љвова

pre 10 godina

Lupetanje! Kakav Jugoslovenski scenario? Ukrajina nema republike koje su po ondašnjem Ustavu SFRJ imale peavo na samoopredelenje, tj otcepljenje. Nema ni Autonomne pokrajine. Ne može se porediti ni sa srpskim scenarijom, jer je Milošević imao, pa izgubio Američku podršku. Januković je pobedio na izborima zbog proruske orijentacije i samo poslušao svoje birače. Bolje sigurna budućnost sa Rusijom, neko robovlasnički odnos u okviru EU i NATO!

Zdravko

pre 10 godina

Tuzno je to sto je ova tehnika primenjena u srbiji pre 13 godina, a mi jos uvek to nismo shvatili. Izlazimo na izbore i glasamo za americke, nemacke ili ko zna cije ljude. Sigurno da ne glasamo za srbe jer ne vidimo to sto braca Rusi vide.

Sergio

pre 10 godina

И даље тврдим да је мање зло бити про-европски либерал него про-руски конзервативни десничар.
Питајте само шта Пољаци, Чеси, Словаци и остали источни европљани мисле о Русима. Све ће вам бити јасно кад вам дају одговор.
Једино се ми из неког необјашњивог чудног разлога додворавамо Русима до бесвести.

modesty

pre 10 godina

Pustili ste kod nas da divljaju, zar ste stvarno mislili da vi niste sledeci? Nadam se da cete nesto nauciti iz ovoga. Mnogo su Rusi arogantni, i lako zaboravljaju ko im cuva ledja od Latina vec vekovima. I onda po nama se.u i jedni i drugi sto smo 'nesto izmedju' umesto da shvate da je jedini put ka miru cuvati ovakve bafer zone od konflikta. Tja.

BG

pre 10 godina

Pa Ukrajina sa EU ima potpisan sporazum o partnerstvu i saradnji,a imaju i spoljni dug od 140 milijrdi evra. Nezaposlenost je oko 10%,čak i imaju veliki pad stanovništva u odnosu na pre 13 godina.Budžetski deficit Ukrajine je 8 milijardi $. Poenta je što Ukrajina bila u procesu pridruživanja i u tom procesu su dodatno osirmašeni. Ali,Putin nije toliko lud da dozovoli EU Ukrajini pa NATO snage na granici sa Rusijom,to bi bio pad Rusije.

Jim Beam

pre 10 godina

Ne znam kako može paralela da se povuče. Vidim da se i u Srbiji to zaboravlja. Da ponovim: Slobia NIJE pao jer je rulja uzela stvar u svoje ruke tek tako, već je Sloba IZGUBIO izbore 24.9.2000.godine koje nije hteo da prizna pa je narod ustao. Naravno, bilo je debele pomoći zapada, ali činjenica je da je neko pokrao izbore i da protesti nisu bili bez povoda. Ovde u Ukrajini nema nikakvih izbora, niko nije pokrao izbore. Čak kada je Janukovič osvojio vlast 2010.godine, znalo se da će voditi prorusku politiku, za razliku od Timošenko koja je vodila proevropsku politiku. Ako Janukovič na sledećim izborima pokrade izbore i onda izađe masa na ulice onda može da se priča o istim slučajevima. Za sada nema nikakve veze.

Pantagruel

pre 10 godina

Фраза "југословенски сценарио" за нас који смо на овим просторима преживели процесе из деведесетих година двадесетог века, много више асоцира на цепање државе по етничким и верским шавовима него на само обарање Милошевића и довођење земље у зависност од Запада (нашта очигледно алудира овај господин).
Meни се чини да ни етничка подела и распад Украјине на најмање два ентитета (од којих би се источни припојио Русији или ушао у неку другу форму чвршће интеграције са њом, док би се западни везао за Пољску, Немачку, Европску унију и можда чак НАТО) у перспективи није искључена. И нема гаранција да би такав процес прошао без оружане конфронтације. Само је питање у ком обиму.

Strelac

pre 10 godina

Jadna Duma kad taj ekspert za medjunarodne odnose ne zna da je vlast 2000. bila smenjena na izborima.Masovni protesti, tovarišč Puškov, počeli su zbog pokušaja falsifikovanja izbornih rezultata.

Русофил из Љвова

pre 10 godina

Lupetanje! Kakav Jugoslovenski scenario? Ukrajina nema republike koje su po ondašnjem Ustavu SFRJ imale peavo na samoopredelenje, tj otcepljenje. Nema ni Autonomne pokrajine. Ne može se porediti ni sa srpskim scenarijom, jer je Milošević imao, pa izgubio Američku podršku. Januković je pobedio na izborima zbog proruske orijentacije i samo poslušao svoje birače. Bolje sigurna budućnost sa Rusijom, neko robovlasnički odnos u okviru EU i NATO!

Sergio

pre 10 godina

И даље тврдим да је мање зло бити про-европски либерал него про-руски конзервативни десничар.
Питајте само шта Пољаци, Чеси, Словаци и остали источни европљани мисле о Русима. Све ће вам бити јасно кад вам дају одговор.
Једино се ми из неког необјашњивог чудног разлога додворавамо Русима до бесвести.

Zdravko

pre 10 godina

Tuzno je to sto je ova tehnika primenjena u srbiji pre 13 godina, a mi jos uvek to nismo shvatili. Izlazimo na izbore i glasamo za americke, nemacke ili ko zna cije ljude. Sigurno da ne glasamo za srbe jer ne vidimo to sto braca Rusi vide.

Dragan

pre 10 godina

Питајте само шта Пољаци, Чеси, Словаци и остали источни европљани мисле о Русима. Све ће вам бити јасно кад вам дају одговор. Једино се ми из неког необјашњивог чудног разлога додворавамо Русима до бесвести.
(Sergio, 29. decembar 2013 21:23)
- Potpuno ste u pravu. Srbija nikad nije bila pod Sovjetskom ili Ruskom vlascu. Cak smo i geografski dosta udaljeni. To je sa jedne strane dobro jer nismo nikad trpeli od Rusa kao Poljaci, Cesi ili Slovaci. Sa druge strane je lose, jer u Srbiji postoji idealizacija Rusa jer ih nismo osetili na svojoj kozi, tako da cemo uvek ostati zagledani u taj istok. Drugi narodi, Poljaci, Cesi, Slovaci nemaju nikakvih iluzija, znaju sa kim su imali posla.

BG

pre 10 godina

Pa Ukrajina sa EU ima potpisan sporazum o partnerstvu i saradnji,a imaju i spoljni dug od 140 milijrdi evra. Nezaposlenost je oko 10%,čak i imaju veliki pad stanovništva u odnosu na pre 13 godina.Budžetski deficit Ukrajine je 8 milijardi $. Poenta je što Ukrajina bila u procesu pridruživanja i u tom procesu su dodatno osirmašeni. Ali,Putin nije toliko lud da dozovoli EU Ukrajini pa NATO snage na granici sa Rusijom,to bi bio pad Rusije.

Posmatrac

pre 10 godina

Isti scenarij sa ZAPADA kao i sa drugim bivsim Sovjetskim republikama (Gruzijom, Baltickim Republikama).
Zatim podrska Pussy Riot, propalim djevojkama bez znacaja i karizme u Rusiji. Cini mi se da Nemacka
zeli preko SAD, GB i FR osvojiti ove zemlje, koje nije mogla okupirati u 2. svetskom ratu, pa pokusava
ovakvim nacinom (ekonomijom) i podrskom opozicije (izdajnika) da dominira Evropom. Tu lezi poenta!

država

pre 10 godina

Eh da je vojska spriječila Miloševićeve proteste krajem osamdesetih, gdje bismo bili danas. Nadam se da je Ukrajina naučila nešto od tzv. "događanja naroda" ili kako su se ti prosvjedi kojima se rušila vlast zvali..

Bizli

pre 10 godina

(Pantagruel, 29. decembar 2013 21:36)
Pazi sad ovo, ima jedan covek koji se zvao Staljin, i on je naredio da se 1946, 1947 homogenizuju Poljska i SSR Republike, tako da je Poljake, Nemce i ostale vece manjine prisilno proterao na teritorije svojih matica i tako doprineo da se vecina teritorija u kojima su Poljaci ziveli do 30-35% a negde i preko 65% da se svuce taj broj na 5,6 ili 7%, tako da podele ne postoje a Ukrajinci nisu samo vecina na Krimu gde su Rusi pretezno, tako da drzava ne moze da se cepa tako lako + sta vi mislite da Rusi nece napraviti vojnu intervenciju da zastite svoju manjinu i luku Sevastopolj?

modesty

pre 10 godina

Pustili ste kod nas da divljaju, zar ste stvarno mislili da vi niste sledeci? Nadam se da cete nesto nauciti iz ovoga. Mnogo su Rusi arogantni, i lako zaboravljaju ko im cuva ledja od Latina vec vekovima. I onda po nama se.u i jedni i drugi sto smo 'nesto izmedju' umesto da shvate da je jedini put ka miru cuvati ovakve bafer zone od konflikta. Tja.

America the beautiful

pre 10 godina

Da li neko razume sta je Drug Puskov hteo da kaze ??? Ko i kada je odrzao masovne proteste za smenu vlasti u SFRJ ??? Da li misli na masovne zajednicke proteste bratskih i zagrljenih Srba, Hrvata i Slovenaca protiv .... Vanzemaljaca.Ako je Drug i sada jos i Pokorni Sluga Boziji, gos. Puskov na to mislio, onda nisam bio prisutan , ali citao sam nesto o tom vanvremenskom dogadjaju u najistinitijim novinama i casopisima na svetu Pravdi , Pecatu, Politici i Politikinom dodatku Ruskoj Reci.

Okulos@dr

pre 10 godina

Pitajte Arbe sta misle o Amerima i Svabama, obidjite spomenike, pitajte dedove. Rusima "pamtite" sudaranje tekovima na Terazijama. Amerika je bombardovala Beograd, Pogoricu, Leskovac. Kraljevo... kao da su Drezden. O Nemcima valjda ne treba govoriti... Od kraja 17. veka su 7 puta vojno ulazili u Beograd. Dosta vise sa neargumentovanom rusofobijom.

Ђокица

pre 10 godina

'Ајде да питамо Чилеанце шта мисле о Пиночеу и Америкцима. Или Вијетнамце. Или преживеле њихових експеримената са сифилисом пре 60 година у Ел Салвадору. Или Либијце? Либија 2011. није имала дугове, једина земља осим Брунеја.

Можемо да питамо и порно глумице пошто је Будимпешта постала центар, а у Пољској се скоро само бордели рекламирају. Или жртве трговине белим робљем - Russian Bride by Mail...

На крају, то нису били Руси него Совјети и Стаљин је био Грузин. Највише су Руси страдали од Лењинове идеологије развијене у Енглеској коју су им извезли Немци!

genije

pre 10 godina

@jim beam
Dok sam u masi od par stotina hiljada ljudi stajao ispred skupstine 5og oktobra neko je zapalio glasacke listice te ni ja ni ti nikada necemo saznati ko je zaista pobedio na tim izborima. A onda su krenule da se kradu patike, parfemi, jestivo ulje..."Demokratija za patike" mnogo pre "kosova za patike"... Ali nebitno - vecina i "glupih" i "pametnih" (kako to fanatici vole da dele) vidi samo ono sto im odgovara.
A Ukrajincima ce biti onako kako sami odaberu, isto kao mi sto smo odabrali prvo pre 23 a onda pre 13 godina. Ja ne zivim lose ali sa distance nase (realno) dve "revolucije" vidim vise kao proizvod manipulacije i zloupotrebe zelja svih nas odavde... A rezultat prozivljavamo.

Nisu aktivno ali im je pala sekira u med

pre 10 godina

@mujcinovic salih
Rusija nije rasturila SFRJ mada je blagonaklono gledala na to, kao i Nemacka. Breznjev se posle Titove smrti nadao da ce se SFRJ raspasti za godinu dana. Oni su 1948. izgubili uticaj u SFRJ, a SFRJ se okrenula zapadu i bila prozapadno orjentisana. Nakon upada u Cehoslovacku, SFRJ je dobila ogromne kredite i vojnu pomoc od Amerike. Na primer, 70-tih skoro svu borbenu avijaciju SFRJ cinili su americki ratni avioni dobijeni iz pomoci, jer se smatralo da je SFRJ sledeca na meti. SFRJ je bila prozapadno orjentisana zahvaljujuci Slovencima i Hrvatima koji su bili prozapadno orjentisani. Amerika i zapad su zeleli SFRJ u EU i NATO u bilo kom obliku, na primer konfederalnom, samo da bi je i dalje drzali od SSSR i Rusije. Isti scenario je bio za sve bivse istocne zemlje - EU i NATO. Raspadom SFRJ doslo je do prirodnog stanja stvari. Rusi su dobili Srbiju u kojoj ih gradjani obozavaju jer vise nema prozapadnog uticaja Slovenije i Hrvatske. Dakle Rusima je odgovarao raspad SFRJ jer su povratili uticaj tamo gde su ga izgubili 1948. Ali SSSR (Rusija) je nakon 1953. i Hruscova bila jako pazljiva da ne radi iste gluposti kao Staljin i da opet bude optuzena za novi Informbiro tako da nisu aktivno podrivali kao sto je to radio Staljin. Samo su prizeljkivali raspad i na kraju im se zelja ostvarila. Raspadom su dobili Srbiju ciji je predsednik uveo zemlju u sukob sa zapadom, a danas mu je porodica u Rusiji, pod zastitom. Brat mu je bio ambasador u Rusiji. Najpoverljivije mesto.

Alex

pre 10 godina

Da li neko razume sta je Drug Puskov hteo da kaze ??? Ko i kada je odrzao masovne proteste za smenu vlasti u SFRJ ??? Da li misli na masovne zajednicke proteste bratskih i zagrljenih Srba, Hrvata i Slovenaca protiv .... Vanzemaljaca.Ako je Drug i sada jos i Pokorni Sluga Boziji, gos. Puskov na to mislio, onda nisam bio prisutan , ali citao sam nesto o tom vanvremenskom dogadjaju u najistinitijim novinama i casopisima na svetu Pravdi , Pecatu, Politici i Politikinom dodatku Ruskoj Reci.
(America the beautiful, 29. decembar 2013 21:02)

nek lepo sacekaju feb 2015 pa nek izglasaju nekog drugog umesto Janukovica i cao zdravo. ovako samo gube vreme...
(Stefan, 29. decembar 2013 20:56)


A gde je gosp. Puskov spomenuo SFRJ??pazljivo citajte sledeceg puta kada komentarisete necije stavove

kosta

pre 10 godina

Mora de osecaju jako lose pred novu godinu jer su im svi drzavni udari propali ove godine a u Turskoj je haos a to je njihova kontrola.Ukrajina nikada nece pasti vise Natou u ruke

Pantagruel

pre 10 godina

@bizli
Тезу о могућој етничкој подели и распаду Украјине (уз мешање Русије и НАТО) није измислио нико од нас са ових простора (ни проруски ни антируски настрохен), него су о њој писали значајни и веома утицајни амерички аналитичари, пре свих Збигњев Бжежински и Семјуел Хантингтон, у својим књигама "Велика шаховска табла" и "Сукоб цивилизација" које се на светском нивоу сматрају незаобилазном литературом у проучавању међународних односа, а код нас се користе као универзитетски приручници и на Факултету политичких наука и на Факултету безбедности.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Jedino sto mogu da kazem je to da je Rusija rasturila Jugoslaviju.Ako je to hteo da kaze onda je u pravu.Sve ostalo je...

hiper

pre 10 godina

Jugoslavenski scenarij u Ukraini ne može se ostvariti zbog toga što oni nemaju UDBU. Za one koji vjeruju a ne znaju postoji pismo jednog od šefova udbe Josipa perkovića koje je on pisao svojim kolegama udbašima u beograd 1992 godine u kojem on objašnjava kako je udba morala napraviti rat kako bi se postavila na sami vrh ex Jugoslavenskih država kako bi spasili vlastite živote i da se istrijebe nacionalisti tako da nakon toga oni mogu i dalje mirno vladati svaki sa svojim krdom. U hrvatskoj je to sada na djelu a pretpostavljam i u Srbiji. Na njegovu žalost nije računao na trećeg faktora.

Sergio

pre 10 godina

И даље тврдим да је мање зло бити про-европски либерал него про-руски конзервативни десничар.
Питајте само шта Пољаци, Чеси, Словаци и остали источни европљани мисле о Русима. Све ће вам бити јасно кад вам дају одговор.
Једино се ми из неког необјашњивог чудног разлога додворавамо Русима до бесвести.

Русофил из Љвова

pre 10 godina

Lupetanje! Kakav Jugoslovenski scenario? Ukrajina nema republike koje su po ondašnjem Ustavu SFRJ imale peavo na samoopredelenje, tj otcepljenje. Nema ni Autonomne pokrajine. Ne može se porediti ni sa srpskim scenarijom, jer je Milošević imao, pa izgubio Američku podršku. Januković je pobedio na izborima zbog proruske orijentacije i samo poslušao svoje birače. Bolje sigurna budućnost sa Rusijom, neko robovlasnički odnos u okviru EU i NATO!

Strelac

pre 10 godina

Jadna Duma kad taj ekspert za medjunarodne odnose ne zna da je vlast 2000. bila smenjena na izborima.Masovni protesti, tovarišč Puškov, počeli su zbog pokušaja falsifikovanja izbornih rezultata.

Zdravko

pre 10 godina

Tuzno je to sto je ova tehnika primenjena u srbiji pre 13 godina, a mi jos uvek to nismo shvatili. Izlazimo na izbore i glasamo za americke, nemacke ili ko zna cije ljude. Sigurno da ne glasamo za srbe jer ne vidimo to sto braca Rusi vide.

America the beautiful

pre 10 godina

Da li neko razume sta je Drug Puskov hteo da kaze ??? Ko i kada je odrzao masovne proteste za smenu vlasti u SFRJ ??? Da li misli na masovne zajednicke proteste bratskih i zagrljenih Srba, Hrvata i Slovenaca protiv .... Vanzemaljaca.Ako je Drug i sada jos i Pokorni Sluga Boziji, gos. Puskov na to mislio, onda nisam bio prisutan , ali citao sam nesto o tom vanvremenskom dogadjaju u najistinitijim novinama i casopisima na svetu Pravdi , Pecatu, Politici i Politikinom dodatku Ruskoj Reci.

država

pre 10 godina

Eh da je vojska spriječila Miloševićeve proteste krajem osamdesetih, gdje bismo bili danas. Nadam se da je Ukrajina naučila nešto od tzv. "događanja naroda" ili kako su se ti prosvjedi kojima se rušila vlast zvali..

Jim Beam

pre 10 godina

Ne znam kako može paralela da se povuče. Vidim da se i u Srbiji to zaboravlja. Da ponovim: Slobia NIJE pao jer je rulja uzela stvar u svoje ruke tek tako, već je Sloba IZGUBIO izbore 24.9.2000.godine koje nije hteo da prizna pa je narod ustao. Naravno, bilo je debele pomoći zapada, ali činjenica je da je neko pokrao izbore i da protesti nisu bili bez povoda. Ovde u Ukrajini nema nikakvih izbora, niko nije pokrao izbore. Čak kada je Janukovič osvojio vlast 2010.godine, znalo se da će voditi prorusku politiku, za razliku od Timošenko koja je vodila proevropsku politiku. Ako Janukovič na sledećim izborima pokrade izbore i onda izađe masa na ulice onda može da se priča o istim slučajevima. Za sada nema nikakve veze.

Dragan

pre 10 godina

Питајте само шта Пољаци, Чеси, Словаци и остали источни европљани мисле о Русима. Све ће вам бити јасно кад вам дају одговор. Једино се ми из неког необјашњивог чудног разлога додворавамо Русима до бесвести.
(Sergio, 29. decembar 2013 21:23)
- Potpuno ste u pravu. Srbija nikad nije bila pod Sovjetskom ili Ruskom vlascu. Cak smo i geografski dosta udaljeni. To je sa jedne strane dobro jer nismo nikad trpeli od Rusa kao Poljaci, Cesi ili Slovaci. Sa druge strane je lose, jer u Srbiji postoji idealizacija Rusa jer ih nismo osetili na svojoj kozi, tako da cemo uvek ostati zagledani u taj istok. Drugi narodi, Poljaci, Cesi, Slovaci nemaju nikakvih iluzija, znaju sa kim su imali posla.

modesty

pre 10 godina

Pustili ste kod nas da divljaju, zar ste stvarno mislili da vi niste sledeci? Nadam se da cete nesto nauciti iz ovoga. Mnogo su Rusi arogantni, i lako zaboravljaju ko im cuva ledja od Latina vec vekovima. I onda po nama se.u i jedni i drugi sto smo 'nesto izmedju' umesto da shvate da je jedini put ka miru cuvati ovakve bafer zone od konflikta. Tja.

Posmatrac

pre 10 godina

Isti scenarij sa ZAPADA kao i sa drugim bivsim Sovjetskim republikama (Gruzijom, Baltickim Republikama).
Zatim podrska Pussy Riot, propalim djevojkama bez znacaja i karizme u Rusiji. Cini mi se da Nemacka
zeli preko SAD, GB i FR osvojiti ove zemlje, koje nije mogla okupirati u 2. svetskom ratu, pa pokusava
ovakvim nacinom (ekonomijom) i podrskom opozicije (izdajnika) da dominira Evropom. Tu lezi poenta!

mujcinovic salih

pre 10 godina

Jedino sto mogu da kazem je to da je Rusija rasturila Jugoslaviju.Ako je to hteo da kaze onda je u pravu.Sve ostalo je...

BG

pre 10 godina

Pa Ukrajina sa EU ima potpisan sporazum o partnerstvu i saradnji,a imaju i spoljni dug od 140 milijrdi evra. Nezaposlenost je oko 10%,čak i imaju veliki pad stanovništva u odnosu na pre 13 godina.Budžetski deficit Ukrajine je 8 milijardi $. Poenta je što Ukrajina bila u procesu pridruživanja i u tom procesu su dodatno osirmašeni. Ali,Putin nije toliko lud da dozovoli EU Ukrajini pa NATO snage na granici sa Rusijom,to bi bio pad Rusije.

Pantagruel

pre 10 godina

Фраза "југословенски сценарио" за нас који смо на овим просторима преживели процесе из деведесетих година двадесетог века, много више асоцира на цепање државе по етничким и верским шавовима него на само обарање Милошевића и довођење земље у зависност од Запада (нашта очигледно алудира овај господин).
Meни се чини да ни етничка подела и распад Украјине на најмање два ентитета (од којих би се источни припојио Русији или ушао у неку другу форму чвршће интеграције са њом, док би се западни везао за Пољску, Немачку, Европску унију и можда чак НАТО) у перспективи није искључена. И нема гаранција да би такав процес прошао без оружане конфронтације. Само је питање у ком обиму.

Nisu aktivno ali im je pala sekira u med

pre 10 godina

@mujcinovic salih
Rusija nije rasturila SFRJ mada je blagonaklono gledala na to, kao i Nemacka. Breznjev se posle Titove smrti nadao da ce se SFRJ raspasti za godinu dana. Oni su 1948. izgubili uticaj u SFRJ, a SFRJ se okrenula zapadu i bila prozapadno orjentisana. Nakon upada u Cehoslovacku, SFRJ je dobila ogromne kredite i vojnu pomoc od Amerike. Na primer, 70-tih skoro svu borbenu avijaciju SFRJ cinili su americki ratni avioni dobijeni iz pomoci, jer se smatralo da je SFRJ sledeca na meti. SFRJ je bila prozapadno orjentisana zahvaljujuci Slovencima i Hrvatima koji su bili prozapadno orjentisani. Amerika i zapad su zeleli SFRJ u EU i NATO u bilo kom obliku, na primer konfederalnom, samo da bi je i dalje drzali od SSSR i Rusije. Isti scenario je bio za sve bivse istocne zemlje - EU i NATO. Raspadom SFRJ doslo je do prirodnog stanja stvari. Rusi su dobili Srbiju u kojoj ih gradjani obozavaju jer vise nema prozapadnog uticaja Slovenije i Hrvatske. Dakle Rusima je odgovarao raspad SFRJ jer su povratili uticaj tamo gde su ga izgubili 1948. Ali SSSR (Rusija) je nakon 1953. i Hruscova bila jako pazljiva da ne radi iste gluposti kao Staljin i da opet bude optuzena za novi Informbiro tako da nisu aktivno podrivali kao sto je to radio Staljin. Samo su prizeljkivali raspad i na kraju im se zelja ostvarila. Raspadom su dobili Srbiju ciji je predsednik uveo zemlju u sukob sa zapadom, a danas mu je porodica u Rusiji, pod zastitom. Brat mu je bio ambasador u Rusiji. Najpoverljivije mesto.

Okulos@dr

pre 10 godina

Pitajte Arbe sta misle o Amerima i Svabama, obidjite spomenike, pitajte dedove. Rusima "pamtite" sudaranje tekovima na Terazijama. Amerika je bombardovala Beograd, Pogoricu, Leskovac. Kraljevo... kao da su Drezden. O Nemcima valjda ne treba govoriti... Od kraja 17. veka su 7 puta vojno ulazili u Beograd. Dosta vise sa neargumentovanom rusofobijom.

Bizli

pre 10 godina

(Pantagruel, 29. decembar 2013 21:36)
Pazi sad ovo, ima jedan covek koji se zvao Staljin, i on je naredio da se 1946, 1947 homogenizuju Poljska i SSR Republike, tako da je Poljake, Nemce i ostale vece manjine prisilno proterao na teritorije svojih matica i tako doprineo da se vecina teritorija u kojima su Poljaci ziveli do 30-35% a negde i preko 65% da se svuce taj broj na 5,6 ili 7%, tako da podele ne postoje a Ukrajinci nisu samo vecina na Krimu gde su Rusi pretezno, tako da drzava ne moze da se cepa tako lako + sta vi mislite da Rusi nece napraviti vojnu intervenciju da zastite svoju manjinu i luku Sevastopolj?

kosta

pre 10 godina

Mora de osecaju jako lose pred novu godinu jer su im svi drzavni udari propali ove godine a u Turskoj je haos a to je njihova kontrola.Ukrajina nikada nece pasti vise Natou u ruke

Ђокица

pre 10 godina

'Ајде да питамо Чилеанце шта мисле о Пиночеу и Америкцима. Или Вијетнамце. Или преживеле њихових експеримената са сифилисом пре 60 година у Ел Салвадору. Или Либијце? Либија 2011. није имала дугове, једина земља осим Брунеја.

Можемо да питамо и порно глумице пошто је Будимпешта постала центар, а у Пољској се скоро само бордели рекламирају. Или жртве трговине белим робљем - Russian Bride by Mail...

На крају, то нису били Руси него Совјети и Стаљин је био Грузин. Највише су Руси страдали од Лењинове идеологије развијене у Енглеској коју су им извезли Немци!

genije

pre 10 godina

@jim beam
Dok sam u masi od par stotina hiljada ljudi stajao ispred skupstine 5og oktobra neko je zapalio glasacke listice te ni ja ni ti nikada necemo saznati ko je zaista pobedio na tim izborima. A onda su krenule da se kradu patike, parfemi, jestivo ulje..."Demokratija za patike" mnogo pre "kosova za patike"... Ali nebitno - vecina i "glupih" i "pametnih" (kako to fanatici vole da dele) vidi samo ono sto im odgovara.
A Ukrajincima ce biti onako kako sami odaberu, isto kao mi sto smo odabrali prvo pre 23 a onda pre 13 godina. Ja ne zivim lose ali sa distance nase (realno) dve "revolucije" vidim vise kao proizvod manipulacije i zloupotrebe zelja svih nas odavde... A rezultat prozivljavamo.

Alex

pre 10 godina

Da li neko razume sta je Drug Puskov hteo da kaze ??? Ko i kada je odrzao masovne proteste za smenu vlasti u SFRJ ??? Da li misli na masovne zajednicke proteste bratskih i zagrljenih Srba, Hrvata i Slovenaca protiv .... Vanzemaljaca.Ako je Drug i sada jos i Pokorni Sluga Boziji, gos. Puskov na to mislio, onda nisam bio prisutan , ali citao sam nesto o tom vanvremenskom dogadjaju u najistinitijim novinama i casopisima na svetu Pravdi , Pecatu, Politici i Politikinom dodatku Ruskoj Reci.
(America the beautiful, 29. decembar 2013 21:02)

nek lepo sacekaju feb 2015 pa nek izglasaju nekog drugog umesto Janukovica i cao zdravo. ovako samo gube vreme...
(Stefan, 29. decembar 2013 20:56)


A gde je gosp. Puskov spomenuo SFRJ??pazljivo citajte sledeceg puta kada komentarisete necije stavove

Pantagruel

pre 10 godina

@bizli
Тезу о могућој етничкој подели и распаду Украјине (уз мешање Русије и НАТО) није измислио нико од нас са ових простора (ни проруски ни антируски настрохен), него су о њој писали значајни и веома утицајни амерички аналитичари, пре свих Збигњев Бжежински и Семјуел Хантингтон, у својим књигама "Велика шаховска табла" и "Сукоб цивилизација" које се на светском нивоу сматрају незаобилазном литературом у проучавању међународних односа, а код нас се користе као универзитетски приручници и на Факултету политичких наука и на Факултету безбедности.

hiper

pre 10 godina

Jugoslavenski scenarij u Ukraini ne može se ostvariti zbog toga što oni nemaju UDBU. Za one koji vjeruju a ne znaju postoji pismo jednog od šefova udbe Josipa perkovića koje je on pisao svojim kolegama udbašima u beograd 1992 godine u kojem on objašnjava kako je udba morala napraviti rat kako bi se postavila na sami vrh ex Jugoslavenskih država kako bi spasili vlastite živote i da se istrijebe nacionalisti tako da nakon toga oni mogu i dalje mirno vladati svaki sa svojim krdom. U hrvatskoj je to sada na djelu a pretpostavljam i u Srbiji. Na njegovu žalost nije računao na trećeg faktora.