Četvrtak, 28.11.2013.

17:04

Kijev: "Sahranjene" evrointegracije

U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, i dalje traju ulični protesti protiv odustajanja vlade od potpisivanja sporazuma o trgovini i daljem približavanju EU.

Izvor: B92

Kijev: "Sahranjene" evrointegracije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

dusanmal

pre 10 godina

Ekonomija je hladnokrvna. Svi ovi "za" i "protiv" komentari propustaju da vide hladnokrvnu situaciju na ekonomskom "terenu": EU obecava ali nista konkretno ne daje Ukrajini; Rusija drzi ruku na gasovodu a Zima dolazi da o tome bolje podseti. Ovo je ekonomski potez. Ukrajina jednostavno nema sanse da prezivi (a da ne ponovi Staljinovu masovnu glad i smrt) bez Ruske jeftine energije. Levo, desno, pro-Eu, protiv-EU,... sve to nema veze. Moze li Ukrajina da prezivi na EU obecanjima i sa zavrnutom gasnom slavinom Russije ili obratno. Jedino razumno resenje je obratno. Voleli mi ili oni tu politiku ili ne.
To je u isto vreme i vrlo dobar opis ekono-politickog uspeha Putina (opet bez veze dal' ga volite ili ne) - uspeo je da nametne Evropi zavisnost od Ruske energije te je uspeo da podcini zemlje izmedju EU i Rusije tim istim putem. EU moze da se batrga, Ukrajina i slicne zemlje jednostavno nemaju ekonomsku snagu da se otrgnu. Ni dobro, ni lose - hladnokrvno izvrseno ekonomsko ratovanje.

Vladimir

pre 10 godina

Srbi se u ovoj priči uglavnom stavljaju na stranu Rusa, a Srbi i Ukrajinci imaju zapanjujuće sličnosti. I jedni i drugi mahom bili porobljeni i ratovali za tuđi interes. I jednima i drugima najškolovaniji odlaze trbuhom za kruhom. Slovenski impulsivni i slovenski naivni. Rusija je imperija. Rus to zna i oseća, tako je odgojen. Ukrajina to nije i Ukrajinac zna kako je to biti pod tuđim jarmom, kao i Srbin. Ruska borba je borba za dominaciju, srpska i ukrajinska za slobodu. Rusija vuče na svoju stranu bez dvoumljena, Ukrajina je rastrzana između istoka i zapada, baš kao i Srbija. Srbija je imala Mrnjavčeviće, Prizren... pa Turke. Ukrajina Kijev sa četristo crkava u XI veku, Svjatoslaviče... pa Mongole. I jedni i drugi 500 godina bez zemlje. I Ukrajina je bila pola/pola. Posledice - slične - Vojvodina/Galicija mešovite i drugačije od ostatka zemlje. U WW 2 ginuli i u građanskom i u svetskom ratu - ubijali se međusobno. Ukrajinci rehabilituju Dražu a Srbi Banderu, i jedni i drugi tvrde da oni nisu bili kvislinzi nego antifašisti i opet sa unutrašnjim previranjima i nedoumicama. Korupcija - isto. Sve jače mešanje crkve u državu - isto. Proruski desničari/konzervativci. Poljoprivreda najveći potencijal - nemogućnost da se živi od resursa, mora od rada. Komunističko nasleđe. Sportisti kao dika. Propala industrija. Isto, isto, isto...
Pa ipak, Srbi nekako misle da su im Rusi bliži. Čudno je to.
A za Srbe i Ukrajince, najbolji bi bio neki novi pokret nesvrstanih.

pera

pre 10 godina

Dok jednom ne smrkne drugom ne svane. Ovo je za nas super, jer su ostali na samo par država gde imaju neki napredak. Albanija stoji, Bosna stoji, Island se povukao, Makedoniju blokira Grčka, Tursku neće da prime. CG je izgleda previše mala da bi efikasno sprovodila reforme. A komesar za proširenje mora nekako da objasni za šta je potrošio te silne milijarde koje su mu dali na početku godine. Tako da super za nas, a slovenskoj braći Ukraincima iskreno saučešće.

WorldWide1389

pre 10 godina

(darko, 28. novembar 2013 18:57)
E moj Darko kakva Madjarska, kakva Rumunija o cemu ti pricas, oni su banane republike, jel mi verujes...imam drugaricu Madjaricu koja zivi u Budimpestu, da ti cujes njen ispovest kakvo je stanje kod njih,a ta osoba ima 25 godina i radi samo nedeljom i to na pijaci ujutru od 3:30 pa do 4 sata posle podne, i devojka trazi posao bilo kakav bilo sta neki normalan posao da prima platu svako meseca,cak sam joj rekao jel ima sta po supermarketima a ona ma kakvi bre ALI NEMA NIGDE ista potpuna situacija kao i ovde kod nas u Srbiji...i jos nesto kod njih u gradu ima toliko prosjaka, ja joj kazem pa ja nisam nigde video nijednog prosjaka kad sam bio na ekskurziji tamo,a ona mi kaze pa naravno da ih nisi video jer si bio po turistickim mestima jer policija gleda i sve ih skloni na licu mesta da ne bi ruzili, prljali sliku jedne drzave kako je sve napredno, cisto itd.. da bas je u Srbiji sve najgore a u drugim zemljama je tako sijajno pogotovo Spanija, Grcka, Bugarska, a da ne pricam za Italiju, to su sve zemlje povrsno nasminkano kako sve napreduje i sve ide a ispod njih lezi debele dugove..i jos veca stvar je sve te zemlje Nemacka, Britanija imaju sve strane investicije poticu iz Indije,Rusije,i sve bogate Arapske zemlje i s njima zaradjuju u svim sferama a mi ovamo pljuvamo sebe kad god oni dodju kod nas i kako nije dobro i da je bolje EU i USA. PA ZA IME BOGA pa zasto EU i USA ne dolaze za stalno,oni uloze ovde na kratko i pokupe kajmak i idu dalje

jeremija

pre 10 godina

Браћо Срби-обратите пажњу на прву фотографију.Неоспела фотомонтажа.Први ред шетача лебди у ваздуху.Они изгледа да су већ у јевропи - ни на небу ни на земљи.

e

pre 10 godina

Kada piliće zatvorite u metalni kavez pa ako ih posle izvesnog vremena pustite napolje oni će biti tu oko kaveza ili u kavezu jer tako su naučili. Ili pročitajte Orvelovu Životinjsku farmu i videćete između ostalog da su veprovi na kraju počeli piti viski. Inače sam bez komentara!

Necu da pricam njemacki!

pre 10 godina

EU je sarada, kakve evropske vrijednosti? Sta to spaja Grcku i Svedsku? Portugal i Njemacka?
EU je trziste i jeftina radna snaga za par zemalja a ostali su sretni sto mogu da kupe novi ili polovni Iphone kada izadje.

pop

pre 10 godina

Stotine hiljada ljudi nezaposlenih protestvuje u Spaniji Grckoj i tako dalje po bankrot drzavama EU Ali Cija kaze to nije vest.Dok zaglupljujete narod glavna vest u svetu je Kina koja je podigla avione da zastiti svoje granice od provokacija Amerike Japana i J KOreje

http://rt.com/news/china-warplanes-air-defense-zone-455/

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-china-25144465

Belgrade Calling

pre 10 godina

Ukrajinski narod ce izgleda morati ponovo da pravi narandzastu revoluciju, samo ovaj put bez plisanih meda i zastavica.
Boljsevicka banda nece sjahati tamo sa ledja neduznog ukrajinskog naroda milom, jer su krvlju dosli na vlast i u Rusiji i zatim u Ukrajini.
A po svemu sudeci tako ce proci i boljsevici unutar Rusije koji drze neduzni ruski narod u boljsevickoj okupacji od 1917-e godine.
Boljsevici milom ne odlaze sa vlasti , tako da neduznom ukrjinskom narodu koji je nevidjna zrtva boljsevicke bande sledi opasna borba za slobodu.

nikola zrinski iz novosibirska

pre 10 godina

Ma ovo malo prozapadnih zaluđenika nemaju šanse. Znaju Ukrajinci ko im je brat, a ko nebrat. Rusija je njihova budućnost, kakva EU, propali su!

milos

pre 10 godina

Island, Norveška i Švajcarska sebi mogu da pruže luksuz da se ne udružuju. Ukrajina je očito odabrala rusku stranu. A mi hteli ne hteli moramo u EU jer smo isuviše mali. A teza o razaranju privreda koje su ušle u EU nikako ne stoji, to su vam gluposti kojima vam je neko napunio mozak. Svakako žive bolje od nas. Rusi nažalost žive u bedi - bio, video, i nije nešto sa čim bih voleo da mi imamo posla. 1300 evra plate što sam ovde u komentaru pročitao je bajka

nepatriJota

pre 10 godina

@alpinista: Ako si protiv EU nisi automatski svu pamet sveta upio. A tesko da ukrajinske varijante Dveri mogu nesto da promene. Mizarni su kao i njihovi prijatelji u Srbiji po politickom opredeljenju...

Zoki

pre 10 godina

Pokusaji da se na nedemokratski nacin po drugi vestacki iznudi vlast koju ne podrzava vecina u Ukrajini nece vise moci da prodje.

Narod Ukrajine je jasno rekao sta misli na izborima koji su bili demokratski.

Zahvalite se bivsem predsedniku i premijerki koja je u zatvoru zbog teskog lopovluka verovatno zato sto su hteli da uvedu demokratiju ko ovi nasi.

Sve postenjacina do postenjacine.

Provaljeni ste. Nikada Ukrajina nece biti sastavni deo Evrope i bolje im je da rade sa Rusima i Kinezima nego sa trulom Evropom koja se raspada.

Zasto ne javite sta se desava u Spaniji i Portugaliji gde su upali u parlament? Jel to demokratija u medijima i objektivno izvestavanje ?

За Шимуниће спремни

pre 10 godina

"Уз музику словенске браће Срба"... Што ми срећу тражимо међу онима што нас презиру, а бежимо од онох коју нас воле?

darko

pre 10 godina

Plašim se da imamo vlast poput Ukrajine, pa samo čekam dana kada će okrenuti leđa EU, jer sve su to u duši radikali. Pogledajte ko protestvuje protiv vlade, pa to je mladost Ukrajine, oni koji žele nešto bolje. Dosta je njima druga Staljina i vladavine KP. A onima koji ovde pljuju EU, te pominju Rumune i Mađare, samo jedna info: Mađarska je danas Amerika za Srbiji, po skoro svemu, a što se Rumunije tiče ona je prijemom u EU dobila šansu, to što je još uvek nisu iskoristili, njihov problem. Kako su mogli da se snađu Česi ili Slovaci, koji su bili beda kao i oni do devedesetih. Drugo, ako je EU tako loša, zašto se onda stotine hiljada naših radnika i sunarodnika nije vratilo u Srbiji, da ovde u blagodetima patriotizma rade za 200 evra, dok tamo imaju po nekoliko hiljada. Dosta više ovog vikend patriotiza i licemerija.

Stefan

pre 10 godina

Pametno su odabrali Ukrainci. Rusi im zele sve najbolje, i zato su vrsili pritisak na njih, nisu im pretili da ce zavrnuti gasovod, nego samo su ih savetovali, jer je to ekonomski interes. Pomoci ce im Rusi, kao i uvek, kao i nama sto su pomagali do sad, a i ubuduce. I mi treba isto tako. Mozemo i mi da budemo kao Svajcarska, Island, ili Norveska, jeste da nemamo banke, naftu, ili zemni gas, al imamo bracu Ruse! Ja mislim da je to sasvim dovoljno za nasu zemlju da prosperira.

seljadin

pre 10 godina

Ukrajinci gledaju preko granica... , u komšiliku imaju nove države EU, Madjarsku i Rumuniju, s druge strane imaju Rusiju i vide šta se tamo dešava, tj. porediti Rumuna koji u Bukurestu radi za 300 evra i Rusa u Moskvi koji radi za 1300 je smešno, to im je pokazalo kojim putem treba da idu. Što bi naši ljudi rekli "prazna vreća ne stoji".

Dragan

pre 10 godina

I Island je nedavno prekinuo sve pregovore sa EU o eventualnom clanstvu. Neke zemlje poput Norveske i Svajcarske nikada nisu ni pocinjale ovakve pregovore. Znaju ljudi dobro da se ne jede sve sto leti.

ce gevara

pre 10 godina

znaju ukrajinci kako su istocnoevropske zemlje prosle sa unistenjem svojih privreda na zahtev e.u i zato nikada nece uci u taj savez,a naravno i rusija to nece dozvoliti. kada bi to uradili gore bi prosli od nas. oni su u teskoj situaciji, bolje receno na raspecu.

izmedju 2 vatre

pre 10 godina

Ukrajina se nalazi izmedju 2 vatre i kako god da odluce bice im tesko. Da sve bude jos gore, zemlja je podeljena na 3 dela [oko Lavova, Kijeva i istok Ukrajine], bez izgleda da se ta 3 dela usaglase po bilo kojem pitanju.
Ono sto im fali je politicar koji bi pomirio zemlju iznutra, a tada bi lakse izasli na kraj i sa istokom i sa zapadom

slobodan

pre 10 godina

Bravo za Ukrajinu! Ne dajte da postanete kolonija zapada! Kakvi god da su rusi, trilion puta su bolji od lukavih latina, koji ni jednom slovenskom narodu ne zele dobro!

Dragan

pre 10 godina

I Island je nedavno prekinuo sve pregovore sa EU o eventualnom clanstvu. Neke zemlje poput Norveske i Svajcarske nikada nisu ni pocinjale ovakve pregovore. Znaju ljudi dobro da se ne jede sve sto leti.

seljadin

pre 10 godina

Ukrajinci gledaju preko granica... , u komšiliku imaju nove države EU, Madjarsku i Rumuniju, s druge strane imaju Rusiju i vide šta se tamo dešava, tj. porediti Rumuna koji u Bukurestu radi za 300 evra i Rusa u Moskvi koji radi za 1300 je smešno, to im je pokazalo kojim putem treba da idu. Što bi naši ljudi rekli "prazna vreća ne stoji".

ce gevara

pre 10 godina

znaju ukrajinci kako su istocnoevropske zemlje prosle sa unistenjem svojih privreda na zahtev e.u i zato nikada nece uci u taj savez,a naravno i rusija to nece dozvoliti. kada bi to uradili gore bi prosli od nas. oni su u teskoj situaciji, bolje receno na raspecu.

Necu da pricam njemacki!

pre 10 godina

EU je sarada, kakve evropske vrijednosti? Sta to spaja Grcku i Svedsku? Portugal i Njemacka?
EU je trziste i jeftina radna snaga za par zemalja a ostali su sretni sto mogu da kupe novi ili polovni Iphone kada izadje.

izmedju 2 vatre

pre 10 godina

Ukrajina se nalazi izmedju 2 vatre i kako god da odluce bice im tesko. Da sve bude jos gore, zemlja je podeljena na 3 dela [oko Lavova, Kijeva i istok Ukrajine], bez izgleda da se ta 3 dela usaglase po bilo kojem pitanju.
Ono sto im fali je politicar koji bi pomirio zemlju iznutra, a tada bi lakse izasli na kraj i sa istokom i sa zapadom

Zoki

pre 10 godina

Pokusaji da se na nedemokratski nacin po drugi vestacki iznudi vlast koju ne podrzava vecina u Ukrajini nece vise moci da prodje.

Narod Ukrajine je jasno rekao sta misli na izborima koji su bili demokratski.

Zahvalite se bivsem predsedniku i premijerki koja je u zatvoru zbog teskog lopovluka verovatno zato sto su hteli da uvedu demokratiju ko ovi nasi.

Sve postenjacina do postenjacine.

Provaljeni ste. Nikada Ukrajina nece biti sastavni deo Evrope i bolje im je da rade sa Rusima i Kinezima nego sa trulom Evropom koja se raspada.

Zasto ne javite sta se desava u Spaniji i Portugaliji gde su upali u parlament? Jel to demokratija u medijima i objektivno izvestavanje ?

nikola zrinski iz novosibirska

pre 10 godina

Ma ovo malo prozapadnih zaluđenika nemaju šanse. Znaju Ukrajinci ko im je brat, a ko nebrat. Rusija je njihova budućnost, kakva EU, propali su!

За Шимуниће спремни

pre 10 godina

"Уз музику словенске браће Срба"... Што ми срећу тражимо међу онима што нас презиру, а бежимо од онох коју нас воле?

pop

pre 10 godina

Stotine hiljada ljudi nezaposlenih protestvuje u Spaniji Grckoj i tako dalje po bankrot drzavama EU Ali Cija kaze to nije vest.Dok zaglupljujete narod glavna vest u svetu je Kina koja je podigla avione da zastiti svoje granice od provokacija Amerike Japana i J KOreje

http://rt.com/news/china-warplanes-air-defense-zone-455/

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-china-25144465

slobodan

pre 10 godina

Bravo za Ukrajinu! Ne dajte da postanete kolonija zapada! Kakvi god da su rusi, trilion puta su bolji od lukavih latina, koji ni jednom slovenskom narodu ne zele dobro!

darko

pre 10 godina

Plašim se da imamo vlast poput Ukrajine, pa samo čekam dana kada će okrenuti leđa EU, jer sve su to u duši radikali. Pogledajte ko protestvuje protiv vlade, pa to je mladost Ukrajine, oni koji žele nešto bolje. Dosta je njima druga Staljina i vladavine KP. A onima koji ovde pljuju EU, te pominju Rumune i Mađare, samo jedna info: Mađarska je danas Amerika za Srbiji, po skoro svemu, a što se Rumunije tiče ona je prijemom u EU dobila šansu, to što je još uvek nisu iskoristili, njihov problem. Kako su mogli da se snađu Česi ili Slovaci, koji su bili beda kao i oni do devedesetih. Drugo, ako je EU tako loša, zašto se onda stotine hiljada naših radnika i sunarodnika nije vratilo u Srbiji, da ovde u blagodetima patriotizma rade za 200 evra, dok tamo imaju po nekoliko hiljada. Dosta više ovog vikend patriotiza i licemerija.

milos

pre 10 godina

Island, Norveška i Švajcarska sebi mogu da pruže luksuz da se ne udružuju. Ukrajina je očito odabrala rusku stranu. A mi hteli ne hteli moramo u EU jer smo isuviše mali. A teza o razaranju privreda koje su ušle u EU nikako ne stoji, to su vam gluposti kojima vam je neko napunio mozak. Svakako žive bolje od nas. Rusi nažalost žive u bedi - bio, video, i nije nešto sa čim bih voleo da mi imamo posla. 1300 evra plate što sam ovde u komentaru pročitao je bajka

Belgrade Calling

pre 10 godina

Ukrajinski narod ce izgleda morati ponovo da pravi narandzastu revoluciju, samo ovaj put bez plisanih meda i zastavica.
Boljsevicka banda nece sjahati tamo sa ledja neduznog ukrajinskog naroda milom, jer su krvlju dosli na vlast i u Rusiji i zatim u Ukrajini.
A po svemu sudeci tako ce proci i boljsevici unutar Rusije koji drze neduzni ruski narod u boljsevickoj okupacji od 1917-e godine.
Boljsevici milom ne odlaze sa vlasti , tako da neduznom ukrjinskom narodu koji je nevidjna zrtva boljsevicke bande sledi opasna borba za slobodu.

Stefan

pre 10 godina

Pametno su odabrali Ukrainci. Rusi im zele sve najbolje, i zato su vrsili pritisak na njih, nisu im pretili da ce zavrnuti gasovod, nego samo su ih savetovali, jer je to ekonomski interes. Pomoci ce im Rusi, kao i uvek, kao i nama sto su pomagali do sad, a i ubuduce. I mi treba isto tako. Mozemo i mi da budemo kao Svajcarska, Island, ili Norveska, jeste da nemamo banke, naftu, ili zemni gas, al imamo bracu Ruse! Ja mislim da je to sasvim dovoljno za nasu zemlju da prosperira.

nepatriJota

pre 10 godina

@alpinista: Ako si protiv EU nisi automatski svu pamet sveta upio. A tesko da ukrajinske varijante Dveri mogu nesto da promene. Mizarni su kao i njihovi prijatelji u Srbiji po politickom opredeljenju...

e

pre 10 godina

Kada piliće zatvorite u metalni kavez pa ako ih posle izvesnog vremena pustite napolje oni će biti tu oko kaveza ili u kavezu jer tako su naučili. Ili pročitajte Orvelovu Životinjsku farmu i videćete između ostalog da su veprovi na kraju počeli piti viski. Inače sam bez komentara!

jeremija

pre 10 godina

Браћо Срби-обратите пажњу на прву фотографију.Неоспела фотомонтажа.Први ред шетача лебди у ваздуху.Они изгледа да су већ у јевропи - ни на небу ни на земљи.

WorldWide1389

pre 10 godina

(darko, 28. novembar 2013 18:57)
E moj Darko kakva Madjarska, kakva Rumunija o cemu ti pricas, oni su banane republike, jel mi verujes...imam drugaricu Madjaricu koja zivi u Budimpestu, da ti cujes njen ispovest kakvo je stanje kod njih,a ta osoba ima 25 godina i radi samo nedeljom i to na pijaci ujutru od 3:30 pa do 4 sata posle podne, i devojka trazi posao bilo kakav bilo sta neki normalan posao da prima platu svako meseca,cak sam joj rekao jel ima sta po supermarketima a ona ma kakvi bre ALI NEMA NIGDE ista potpuna situacija kao i ovde kod nas u Srbiji...i jos nesto kod njih u gradu ima toliko prosjaka, ja joj kazem pa ja nisam nigde video nijednog prosjaka kad sam bio na ekskurziji tamo,a ona mi kaze pa naravno da ih nisi video jer si bio po turistickim mestima jer policija gleda i sve ih skloni na licu mesta da ne bi ruzili, prljali sliku jedne drzave kako je sve napredno, cisto itd.. da bas je u Srbiji sve najgore a u drugim zemljama je tako sijajno pogotovo Spanija, Grcka, Bugarska, a da ne pricam za Italiju, to su sve zemlje povrsno nasminkano kako sve napreduje i sve ide a ispod njih lezi debele dugove..i jos veca stvar je sve te zemlje Nemacka, Britanija imaju sve strane investicije poticu iz Indije,Rusije,i sve bogate Arapske zemlje i s njima zaradjuju u svim sferama a mi ovamo pljuvamo sebe kad god oni dodju kod nas i kako nije dobro i da je bolje EU i USA. PA ZA IME BOGA pa zasto EU i USA ne dolaze za stalno,oni uloze ovde na kratko i pokupe kajmak i idu dalje

dusanmal

pre 10 godina

Ekonomija je hladnokrvna. Svi ovi "za" i "protiv" komentari propustaju da vide hladnokrvnu situaciju na ekonomskom "terenu": EU obecava ali nista konkretno ne daje Ukrajini; Rusija drzi ruku na gasovodu a Zima dolazi da o tome bolje podseti. Ovo je ekonomski potez. Ukrajina jednostavno nema sanse da prezivi (a da ne ponovi Staljinovu masovnu glad i smrt) bez Ruske jeftine energije. Levo, desno, pro-Eu, protiv-EU,... sve to nema veze. Moze li Ukrajina da prezivi na EU obecanjima i sa zavrnutom gasnom slavinom Russije ili obratno. Jedino razumno resenje je obratno. Voleli mi ili oni tu politiku ili ne.
To je u isto vreme i vrlo dobar opis ekono-politickog uspeha Putina (opet bez veze dal' ga volite ili ne) - uspeo je da nametne Evropi zavisnost od Ruske energije te je uspeo da podcini zemlje izmedju EU i Rusije tim istim putem. EU moze da se batrga, Ukrajina i slicne zemlje jednostavno nemaju ekonomsku snagu da se otrgnu. Ni dobro, ni lose - hladnokrvno izvrseno ekonomsko ratovanje.

Vladimir

pre 10 godina

Srbi se u ovoj priči uglavnom stavljaju na stranu Rusa, a Srbi i Ukrajinci imaju zapanjujuće sličnosti. I jedni i drugi mahom bili porobljeni i ratovali za tuđi interes. I jednima i drugima najškolovaniji odlaze trbuhom za kruhom. Slovenski impulsivni i slovenski naivni. Rusija je imperija. Rus to zna i oseća, tako je odgojen. Ukrajina to nije i Ukrajinac zna kako je to biti pod tuđim jarmom, kao i Srbin. Ruska borba je borba za dominaciju, srpska i ukrajinska za slobodu. Rusija vuče na svoju stranu bez dvoumljena, Ukrajina je rastrzana između istoka i zapada, baš kao i Srbija. Srbija je imala Mrnjavčeviće, Prizren... pa Turke. Ukrajina Kijev sa četristo crkava u XI veku, Svjatoslaviče... pa Mongole. I jedni i drugi 500 godina bez zemlje. I Ukrajina je bila pola/pola. Posledice - slične - Vojvodina/Galicija mešovite i drugačije od ostatka zemlje. U WW 2 ginuli i u građanskom i u svetskom ratu - ubijali se međusobno. Ukrajinci rehabilituju Dražu a Srbi Banderu, i jedni i drugi tvrde da oni nisu bili kvislinzi nego antifašisti i opet sa unutrašnjim previranjima i nedoumicama. Korupcija - isto. Sve jače mešanje crkve u državu - isto. Proruski desničari/konzervativci. Poljoprivreda najveći potencijal - nemogućnost da se živi od resursa, mora od rada. Komunističko nasleđe. Sportisti kao dika. Propala industrija. Isto, isto, isto...
Pa ipak, Srbi nekako misle da su im Rusi bliži. Čudno je to.
A za Srbe i Ukrajince, najbolji bi bio neki novi pokret nesvrstanih.

pera

pre 10 godina

Dok jednom ne smrkne drugom ne svane. Ovo je za nas super, jer su ostali na samo par država gde imaju neki napredak. Albanija stoji, Bosna stoji, Island se povukao, Makedoniju blokira Grčka, Tursku neće da prime. CG je izgleda previše mala da bi efikasno sprovodila reforme. A komesar za proširenje mora nekako da objasni za šta je potrošio te silne milijarde koje su mu dali na početku godine. Tako da super za nas, a slovenskoj braći Ukraincima iskreno saučešće.

Belgrade Calling

pre 10 godina

Ukrajinski narod ce izgleda morati ponovo da pravi narandzastu revoluciju, samo ovaj put bez plisanih meda i zastavica.
Boljsevicka banda nece sjahati tamo sa ledja neduznog ukrajinskog naroda milom, jer su krvlju dosli na vlast i u Rusiji i zatim u Ukrajini.
A po svemu sudeci tako ce proci i boljsevici unutar Rusije koji drze neduzni ruski narod u boljsevickoj okupacji od 1917-e godine.
Boljsevici milom ne odlaze sa vlasti , tako da neduznom ukrjinskom narodu koji je nevidjna zrtva boljsevicke bande sledi opasna borba za slobodu.

seljadin

pre 10 godina

Ukrajinci gledaju preko granica... , u komšiliku imaju nove države EU, Madjarsku i Rumuniju, s druge strane imaju Rusiju i vide šta se tamo dešava, tj. porediti Rumuna koji u Bukurestu radi za 300 evra i Rusa u Moskvi koji radi za 1300 je smešno, to im je pokazalo kojim putem treba da idu. Što bi naši ljudi rekli "prazna vreća ne stoji".

milos

pre 10 godina

Island, Norveška i Švajcarska sebi mogu da pruže luksuz da se ne udružuju. Ukrajina je očito odabrala rusku stranu. A mi hteli ne hteli moramo u EU jer smo isuviše mali. A teza o razaranju privreda koje su ušle u EU nikako ne stoji, to su vam gluposti kojima vam je neko napunio mozak. Svakako žive bolje od nas. Rusi nažalost žive u bedi - bio, video, i nije nešto sa čim bih voleo da mi imamo posla. 1300 evra plate što sam ovde u komentaru pročitao je bajka

darko

pre 10 godina

Plašim se da imamo vlast poput Ukrajine, pa samo čekam dana kada će okrenuti leđa EU, jer sve su to u duši radikali. Pogledajte ko protestvuje protiv vlade, pa to je mladost Ukrajine, oni koji žele nešto bolje. Dosta je njima druga Staljina i vladavine KP. A onima koji ovde pljuju EU, te pominju Rumune i Mađare, samo jedna info: Mađarska je danas Amerika za Srbiji, po skoro svemu, a što se Rumunije tiče ona je prijemom u EU dobila šansu, to što je još uvek nisu iskoristili, njihov problem. Kako su mogli da se snađu Česi ili Slovaci, koji su bili beda kao i oni do devedesetih. Drugo, ako je EU tako loša, zašto se onda stotine hiljada naših radnika i sunarodnika nije vratilo u Srbiji, da ovde u blagodetima patriotizma rade za 200 evra, dok tamo imaju po nekoliko hiljada. Dosta više ovog vikend patriotiza i licemerija.

Stefan

pre 10 godina

Pametno su odabrali Ukrainci. Rusi im zele sve najbolje, i zato su vrsili pritisak na njih, nisu im pretili da ce zavrnuti gasovod, nego samo su ih savetovali, jer je to ekonomski interes. Pomoci ce im Rusi, kao i uvek, kao i nama sto su pomagali do sad, a i ubuduce. I mi treba isto tako. Mozemo i mi da budemo kao Svajcarska, Island, ili Norveska, jeste da nemamo banke, naftu, ili zemni gas, al imamo bracu Ruse! Ja mislim da je to sasvim dovoljno za nasu zemlju da prosperira.

Dragan

pre 10 godina

I Island je nedavno prekinuo sve pregovore sa EU o eventualnom clanstvu. Neke zemlje poput Norveske i Svajcarske nikada nisu ni pocinjale ovakve pregovore. Znaju ljudi dobro da se ne jede sve sto leti.

Necu da pricam njemacki!

pre 10 godina

EU je sarada, kakve evropske vrijednosti? Sta to spaja Grcku i Svedsku? Portugal i Njemacka?
EU je trziste i jeftina radna snaga za par zemalja a ostali su sretni sto mogu da kupe novi ili polovni Iphone kada izadje.

nepatriJota

pre 10 godina

@alpinista: Ako si protiv EU nisi automatski svu pamet sveta upio. A tesko da ukrajinske varijante Dveri mogu nesto da promene. Mizarni su kao i njihovi prijatelji u Srbiji po politickom opredeljenju...

nikola zrinski iz novosibirska

pre 10 godina

Ma ovo malo prozapadnih zaluđenika nemaju šanse. Znaju Ukrajinci ko im je brat, a ko nebrat. Rusija je njihova budućnost, kakva EU, propali su!

ce gevara

pre 10 godina

znaju ukrajinci kako su istocnoevropske zemlje prosle sa unistenjem svojih privreda na zahtev e.u i zato nikada nece uci u taj savez,a naravno i rusija to nece dozvoliti. kada bi to uradili gore bi prosli od nas. oni su u teskoj situaciji, bolje receno na raspecu.

jeremija

pre 10 godina

Браћо Срби-обратите пажњу на прву фотографију.Неоспела фотомонтажа.Први ред шетача лебди у ваздуху.Они изгледа да су већ у јевропи - ни на небу ни на земљи.

slobodan

pre 10 godina

Bravo za Ukrajinu! Ne dajte da postanete kolonija zapada! Kakvi god da su rusi, trilion puta su bolji od lukavih latina, koji ni jednom slovenskom narodu ne zele dobro!

Zoki

pre 10 godina

Pokusaji da se na nedemokratski nacin po drugi vestacki iznudi vlast koju ne podrzava vecina u Ukrajini nece vise moci da prodje.

Narod Ukrajine je jasno rekao sta misli na izborima koji su bili demokratski.

Zahvalite se bivsem predsedniku i premijerki koja je u zatvoru zbog teskog lopovluka verovatno zato sto su hteli da uvedu demokratiju ko ovi nasi.

Sve postenjacina do postenjacine.

Provaljeni ste. Nikada Ukrajina nece biti sastavni deo Evrope i bolje im je da rade sa Rusima i Kinezima nego sa trulom Evropom koja se raspada.

Zasto ne javite sta se desava u Spaniji i Portugaliji gde su upali u parlament? Jel to demokratija u medijima i objektivno izvestavanje ?

pop

pre 10 godina

Stotine hiljada ljudi nezaposlenih protestvuje u Spaniji Grckoj i tako dalje po bankrot drzavama EU Ali Cija kaze to nije vest.Dok zaglupljujete narod glavna vest u svetu je Kina koja je podigla avione da zastiti svoje granice od provokacija Amerike Japana i J KOreje

http://rt.com/news/china-warplanes-air-defense-zone-455/

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-china-25144465

За Шимуниће спремни

pre 10 godina

"Уз музику словенске браће Срба"... Што ми срећу тражимо међу онима што нас презиру, а бежимо од онох коју нас воле?

pera

pre 10 godina

Dok jednom ne smrkne drugom ne svane. Ovo je za nas super, jer su ostali na samo par država gde imaju neki napredak. Albanija stoji, Bosna stoji, Island se povukao, Makedoniju blokira Grčka, Tursku neće da prime. CG je izgleda previše mala da bi efikasno sprovodila reforme. A komesar za proširenje mora nekako da objasni za šta je potrošio te silne milijarde koje su mu dali na početku godine. Tako da super za nas, a slovenskoj braći Ukraincima iskreno saučešće.

Vladimir

pre 10 godina

Srbi se u ovoj priči uglavnom stavljaju na stranu Rusa, a Srbi i Ukrajinci imaju zapanjujuće sličnosti. I jedni i drugi mahom bili porobljeni i ratovali za tuđi interes. I jednima i drugima najškolovaniji odlaze trbuhom za kruhom. Slovenski impulsivni i slovenski naivni. Rusija je imperija. Rus to zna i oseća, tako je odgojen. Ukrajina to nije i Ukrajinac zna kako je to biti pod tuđim jarmom, kao i Srbin. Ruska borba je borba za dominaciju, srpska i ukrajinska za slobodu. Rusija vuče na svoju stranu bez dvoumljena, Ukrajina je rastrzana između istoka i zapada, baš kao i Srbija. Srbija je imala Mrnjavčeviće, Prizren... pa Turke. Ukrajina Kijev sa četristo crkava u XI veku, Svjatoslaviče... pa Mongole. I jedni i drugi 500 godina bez zemlje. I Ukrajina je bila pola/pola. Posledice - slične - Vojvodina/Galicija mešovite i drugačije od ostatka zemlje. U WW 2 ginuli i u građanskom i u svetskom ratu - ubijali se međusobno. Ukrajinci rehabilituju Dražu a Srbi Banderu, i jedni i drugi tvrde da oni nisu bili kvislinzi nego antifašisti i opet sa unutrašnjim previranjima i nedoumicama. Korupcija - isto. Sve jače mešanje crkve u državu - isto. Proruski desničari/konzervativci. Poljoprivreda najveći potencijal - nemogućnost da se živi od resursa, mora od rada. Komunističko nasleđe. Sportisti kao dika. Propala industrija. Isto, isto, isto...
Pa ipak, Srbi nekako misle da su im Rusi bliži. Čudno je to.
A za Srbe i Ukrajince, najbolji bi bio neki novi pokret nesvrstanih.

e

pre 10 godina

Kada piliće zatvorite u metalni kavez pa ako ih posle izvesnog vremena pustite napolje oni će biti tu oko kaveza ili u kavezu jer tako su naučili. Ili pročitajte Orvelovu Životinjsku farmu i videćete između ostalog da su veprovi na kraju počeli piti viski. Inače sam bez komentara!

WorldWide1389

pre 10 godina

(darko, 28. novembar 2013 18:57)
E moj Darko kakva Madjarska, kakva Rumunija o cemu ti pricas, oni su banane republike, jel mi verujes...imam drugaricu Madjaricu koja zivi u Budimpestu, da ti cujes njen ispovest kakvo je stanje kod njih,a ta osoba ima 25 godina i radi samo nedeljom i to na pijaci ujutru od 3:30 pa do 4 sata posle podne, i devojka trazi posao bilo kakav bilo sta neki normalan posao da prima platu svako meseca,cak sam joj rekao jel ima sta po supermarketima a ona ma kakvi bre ALI NEMA NIGDE ista potpuna situacija kao i ovde kod nas u Srbiji...i jos nesto kod njih u gradu ima toliko prosjaka, ja joj kazem pa ja nisam nigde video nijednog prosjaka kad sam bio na ekskurziji tamo,a ona mi kaze pa naravno da ih nisi video jer si bio po turistickim mestima jer policija gleda i sve ih skloni na licu mesta da ne bi ruzili, prljali sliku jedne drzave kako je sve napredno, cisto itd.. da bas je u Srbiji sve najgore a u drugim zemljama je tako sijajno pogotovo Spanija, Grcka, Bugarska, a da ne pricam za Italiju, to su sve zemlje povrsno nasminkano kako sve napreduje i sve ide a ispod njih lezi debele dugove..i jos veca stvar je sve te zemlje Nemacka, Britanija imaju sve strane investicije poticu iz Indije,Rusije,i sve bogate Arapske zemlje i s njima zaradjuju u svim sferama a mi ovamo pljuvamo sebe kad god oni dodju kod nas i kako nije dobro i da je bolje EU i USA. PA ZA IME BOGA pa zasto EU i USA ne dolaze za stalno,oni uloze ovde na kratko i pokupe kajmak i idu dalje

izmedju 2 vatre

pre 10 godina

Ukrajina se nalazi izmedju 2 vatre i kako god da odluce bice im tesko. Da sve bude jos gore, zemlja je podeljena na 3 dela [oko Lavova, Kijeva i istok Ukrajine], bez izgleda da se ta 3 dela usaglase po bilo kojem pitanju.
Ono sto im fali je politicar koji bi pomirio zemlju iznutra, a tada bi lakse izasli na kraj i sa istokom i sa zapadom

dusanmal

pre 10 godina

Ekonomija je hladnokrvna. Svi ovi "za" i "protiv" komentari propustaju da vide hladnokrvnu situaciju na ekonomskom "terenu": EU obecava ali nista konkretno ne daje Ukrajini; Rusija drzi ruku na gasovodu a Zima dolazi da o tome bolje podseti. Ovo je ekonomski potez. Ukrajina jednostavno nema sanse da prezivi (a da ne ponovi Staljinovu masovnu glad i smrt) bez Ruske jeftine energije. Levo, desno, pro-Eu, protiv-EU,... sve to nema veze. Moze li Ukrajina da prezivi na EU obecanjima i sa zavrnutom gasnom slavinom Russije ili obratno. Jedino razumno resenje je obratno. Voleli mi ili oni tu politiku ili ne.
To je u isto vreme i vrlo dobar opis ekono-politickog uspeha Putina (opet bez veze dal' ga volite ili ne) - uspeo je da nametne Evropi zavisnost od Ruske energije te je uspeo da podcini zemlje izmedju EU i Rusije tim istim putem. EU moze da se batrga, Ukrajina i slicne zemlje jednostavno nemaju ekonomsku snagu da se otrgnu. Ni dobro, ni lose - hladnokrvno izvrseno ekonomsko ratovanje.