Petak, 25.10.2013.

14:33

Ante Pavelić prvi zabranio ćirilicu

Hrvatski nedeljnik Novosti objavio proglas koji je doneo Ante Pavelić 1941, kojim se "na području Nezavisne Države Hrvatske zabranjuje upotreba ćirilice".

Izvor: Tanjug

Ante Paveliæ prvi zabranio æirilicu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

miro

pre 10 godina

Što je autor ovoga članka htio reći nije jasno. sve što se je događalo u NDH bilo je u suglasnosti s vremenom i prostorom toga doba.NDH je nastala dogovorom s Italijom a Njemci je nisu htjeli u početku ali su kasnije pristali da bude samostalna država i to su joj dozvolili u zamjenu za usluge koje je NDH trebala odraditi za Njemce. nađite jednu europsku državu koja je poštivala nečija elementarna ljudska prava država i naroda a kamoli manjina. Tako je i Poglavnik Ante Pavelić postupao u duhu toga vremena jer da nije tako postupio danas ne bi bilo više niti jednog Hrvata na hrvatskom tlu. ovaj članak je promašen i nije za usporedbu s Vukovarom danas. Netko je protuzakonito abolirao zločince iz Vukovara iako su stalno tvrdili da se zločini ne mogu abolirati. Ta trgovina s Pupovcem što su je napravili Alibaba Sanader i njegovi hajduci morati će doči na sud pravde kad tad. Ovog trenutka u Vukovaru se prema novinskim člancima nalazi cca pet tisuća zločinaca koji su ubijali, rušili i silovali hrvatske žene. svi će oni jednog dana odgovarati jer im hrvatski narod to nije oprostio niti ih abolirao.

novi komentator

pre 10 godina

@ pop
to sto mi jos i dan danas ne verujes, samo potvrdjuje koliko je jaka bila propaganda kojoj si bio izlozen.

@ Djuro
A Arkan, Seselj, kapetan Dragan, Milan Martic, Babic, Goran Hadzic? Oni su pleli dzempere za crveni krst dok su krvolocne ustase opemljene najmodernijim oruzjem vrsile genocid, jel'...? E moj Djuro, e moj Djuro, ili i ti (kao i @pop) nisi gledao drugo osim RTS-a il'se pravite mnogo blesavi...

Бојан Илић

pre 10 godina

Већ виђено, али на велику жалост и на образ "цивилизоване" Европе, опет пролази без осуде....

Djuro

pre 10 godina

Prvo-kakvi `branitelji`? Sta su oni i od koga branili? Oni su na pocetku napadali kasarne JNA, koja je tada jedino stitila svoje pripadnike i imovinu(Hr.nije bila medj.narod.priznata). Zatim su na slilu hteli da preuzmu stanice policije, tada su se Srbi(mjestani)pobunili i poceli naoruzavati. Srbi su tada uspjeli odbraniti teritoriju na kojoj su bili vecina, naravno uz pomoc JNA, koja se tada povukla na teritoriju pod kontrolom Srba. Hr. je priznata, JNA se povukla u Srbiju, na teritoriju pod kontrolm Srba dosle su plave kacige kao garancija mira. Srpske snage nisu imale nameru, a ni mogucnost osvajanje Hr.teritorije. `Branitelji` su mucki napali teritoriju pod zastitom medj.mirovnih snaga i proterali civilno stanovnistvo i vojsku RSK. I to su bili ti `branitelji`.

novi komentator

pre 10 godina

@pop
Zato sto su mene kao klinca u osnovnoj skoli "vrbovali" za "drustveno-politicke organizacije". Ne zato sto sam bio najbolji, nego sto sam bio Srbin.

Zato sto su 80% policajaca i 70% rukovodeceg kadra u JNA u Hrvatskoj bili Srbi, isto kao i preko 50% direktora i predsednika opstina.

Zato sto miloseviceva propaganda nije dozvoljavala Srbima sagledavanje situacije u kojoj "pada" Berlinski zid i nestaje Komunizam/socijalizam, a 80% Srba u HR, za razliku od Hrvata, je bilo za taj isti socijalizam i komunizam.

Eto, @pop-e, mislim da je dovoljno. Puno pozdrava od Srbina iz HR (i EU) kojega niko nije "etnicki ocistio", kome niko ne brani da ima dokumenta na cirilici i glaza za "srpske liste", kome nije "oduzeto stanarsko pravo" niti mu je neko nesto uskratio, ali koji za razliku od mnogih koji sada "pametuju", nije dizao oruzje protiv svojih komsija (ili ako bas zelis, susjeda)

smanji dozivljaj, znamo se

pre 10 godina

@Ante

Ko vas ne zna i ko bi se informisao iz komentara koje pisete, skupo bi vas platio. Na svu srecu, malo je takvih.

odleprshaj

pre 10 godina

@Ante i kompanija.
Znas sta. Vi Hrvati ste nesto najbolje sto se desilo ovoj planeti. najpametniji ste, najlepsi, narod ste najstariji, stvorili ste kulturu i civilizaciju, vi se uvek samo branite jer ste genetski takvi, bez vas bi covecanstvo propalo a sad` setaj. Smarate vec sa tim vasim narcis-sovinistickim tumacenjima i izgravanjima. Koga zanima sta misle hrt isprani mozgovi. Sacuvaj to za tvoje drustvo ispred samoposluge dok cevcite pivo.

Domagoj

pre 10 godina

Nemoj da se pravis blesav, Srbima je ukinut status konstitutivnog naroda mnogo pre pocetka rata. Zasto?
(pop, 25. oktobar 2013 19:37)
# Link komentara

Prvi balvani i barikade su postavljeni u ljeto '90., nedugo zatim Babić i ekipa su proglasili ratno stanje. Ustav iz kojega su Srbi "izbačeni" je donešen u prosincu '90. Al nista novo da vam kronologija bas nije jaca strana...

kroasani

pre 10 godina

@Ante
Da li ima nesto za sta ste vi Hrvati krivi ili ste savrsenstvo bez mana? Steta sto su razdelili Nobelove nagrade za ovu godinu jer sudeci po onome kako sebe vidite, zasluzujete makar 5. Obavezno da se prijavite za sledecu godinu.

Ante

pre 10 godina

@ (Ante, 25. oktobar 2013 16:06)

e moj Ante, prvo je Tudjman izbacio Srbe iz ustava pa onda sve ostalo
(HDN, 25. oktobar 2013 18:03)

Kako mislis "izbacio Srbe iz Ustava"? Cesto se povlaci ta deviza po vasim komentarima, a da nikome nije jasno sto to zapravo znaci i sto se to dogodilo?

Ajde mi lijepo nadji koju je to odredbu ustava Tudjman ukinuo / promijenio?

Pa onda pogledaj taj "Tudjmanov Ustav" kao i danasnji Ustav RH pa ces uredno naci te Srbe tamo!

I na koncu, kad je donesen taj Ustav u kojem ti mislis da su "izbaceni" Srbi? To je tzv. Bozicni Ustav donesen 22.12.1990. godine! A jel se sjecas kad je izbila tzv. balvan revolucija??? Prije ili poslije toga datuma? Ha, sto mislis?

Milutin

pre 10 godina

Dok ovo mucenje sa postavljanjem I skidanjem cirilicnih natpisa na opstinama u Hrvatskoj traje I traje, nema nikoga da kaze -dosta? Vec sam prilicno siguran da ti stozeri ne dizu frku zbog cirilice, cini mi se da je u pitanju ozbiljnija mrznja koja preko tog lepog pisma samo daje sebi oduska. Licno, zbog toga mogu biti samo rastuzen a da zivim u Hrvatskoj verovatno bih se osecao I nekako ugrozenim. Cemu sve to? Zaista, dokle?

kiki

pre 10 godina

U EU nije primljena Hrvatska nego NDH. Sramota za Evropu. I Pavelic se digao od mrtvih, zato imamo problem sa cirilicom. E zemljo Evropa vidis li ti sta radis?

Ante

pre 10 godina

@(petar, 25. oktobar 2013 15:14)

Kako ja to zivim u Hrvatskoj a nikada nisam od nikoga (ni zvanicno ni nezvanicno) cuo da je netko heroj samo zato sto je po nacionalnsti Hrvat odnosno da je netko kriv za pocetak rata, samo zato sto je Srbin??

Evo, moj susjed je srpske nacionalnosti, aktivno je sudjelovao u Hrvatskoj vojsci u OBRANI naseg grada, jer nas grad u Dalmaciji, moja kuca i moje dvoriste i nas dvadesetak u podrumu te kuce smo bili brutalno napadnuti bez da je prethodno itko od nas ikome ista nazao ucinio.

Zato te vase teorije o tome kako su svi Srbi u Hrvatskoj zlocinci (po misljenju nas Hrvata) nisu tocne. Zlocinci su oni koji su nas napadali, a oni koji su nas od toga napada obranili su, po logici stvari, BRANITELJI, ukljucujuci i spomenutog susjeda srpske nacionalnosti.

Dalje, pre naporne su te vase price o pocetku rata. Za veliku vecinu taj rat tek pocinje "Olujom". Ja cu se, evo; sloziti da se Srbi nisu prvi uhvatili oruzja (sad pricam ponovo o Dalmaciji) nego su se latili mikrofona, mitinga, plakata Slobodana Milosevica, barikada, zastrasivanja, prijetnji a nakon toga oruzja....

I na koncu, ovo sto ti spominjes za Vukovar - da li je to samo neko tvoje vidjenje stvari (na koje imas pravo i mozes vjerovat sto hoces - pa sad taman da su grad napali i mali zeleni) ili ti (kako god to da tumacio) smatras sasvim legitimnim i valjanim opravdanjem da se CIJELI GRAD u tromjesecnom granatiranju sa vise od 6.5 MILIONA granata sravni sa zemljom?

Laca

pre 10 godina

Gledam ovu tablu, na latinici pise "srijemska" a na cirilici "sremska". Srbi u Hrvatskoj govore ijekavicom, zasto je onda napisano ekavicom? I ijekavica je deo srpskog jezika.
(T., 25. oktobar 2013 15:13)
Niste potpuno u pravu, jer Srbi u Zapadnom Sremu, gde spada i Vukovar, govore ekavski, isti dijalekat kojim govore i Srbi u našem delu Srema. Srbi u Osijeku (Oseku) i okolini takođe govore ekavski, dok u Baranji i ostatku Slavonije govore ijekavski.

Квазимодо

pre 10 godina

Можда би требало да пређемо на арапска писмена, то би дакле било неутрално решење.

А што је такође важно, то је просто визионарски приступ.

Босански борци за мултиетничко друштво, тај приступ су неговали још пре више векова, постоји лепа књижевност на Б.Х.С. језику, писана арапским писмом.

Дакле, размислите, то би био нов виши ниво у развоју демократије!

anticenzura

pre 10 godina

Problem cirilice u hr je problem zato sto na vlasti nije hdz,a da su oni vlast i da njima to odgovara ne bi bilo nikakvih problema.
Inace nista cudno da hdz nastavlja tradiciju ndh,jedino dok je Sanader bio tu mozda nije bilo ustastva i fasizma,a sad sa udbasem Karamarkom to svakako nije slucaj.

ko ih ne zna skupo bi ih platio

pre 10 godina

Pa posle Hrvati kazu da im Ante nije duhovni otac. Evo lepo sve pise u njegovom zakonu, oni ga samo provode mnogo decenija kasnije.

Kiza

pre 10 godina

Hrvatska politička elita morala bi ujedinjeno braniti Zakon čije je donošenje najvećim delom zasluga HDZ-a, a sporvođenje je palo na pleća SDP-a, i samo tako bi se ovaj problem mogao rešiti. Dok god HDZ-a bude na strani ovih samozvanih zaštitnika hrvatstva od cele priče nema ništa. Inače da se ne lažemo, ćirilica sama po sebi i nije toliki problem. Pravi problem je to što se ovim odnosom prema jednom od obeležja nekog naroda, Srbima želi staviti do znanja da sem prostog fizičkog bilo kakvo "kolektivno postojanje" nije poželjno - i to je jadna i jedina istina u evropskoj Hrvatskoj!

T.

pre 10 godina

Gledam ovu tablu, na latinici pise "srijemska" a na cirilici "sremska". Srbi u Hrvatskoj govore ijekavicom, zasto je onda napisano ekavicom? I ijekavica je deo srpskog jezika.

Laca

pre 10 godina

Ako branitelji smatraju da Vukovar zbog žrtava u ratu treba izuzeti iz hrvatskih zakona, i proglasiti mestom posebnog pijeteta, zabraniti ćirilicu, zašto onda ne bi i Jasenovac, Glinu i druga mesta gde je vršen genocid nad Srbima, izuzeli takođe iz hrvatskog pravnog poretka (zabraniti latinicu, npr.) pa zašto da ne i iz hrvatske teritorije? Mislim, to je ta logika, pa kad je bal nek je bal.

petar

pre 10 godina

Ljudi u HR vec godinama slusaju pricu zvanicne politike i medija, da su svi Hrvati heroji i zvanicno zovu svoje vojnike "braniteljima", a Srbe okrivljuju za pocetak rata i sve lose sto se ikada desilo u HR.

U tom Vukovaru su prve civilne zrtve bili Srbi, dok JNA jos nije ni usla u rat. Prvi su se latili oruzija Vukovarski hrvati, a Srbi koji su bili pametni su pobegli jer je sve mirisalo na 2. Sv Rat. Posle su Srbi pravili gluposti pobili ratne zarobljenike, tukli ih dok im ne kazu gde kriju marke itd. Nema nevinih, ali Srbi nisu toliko krivi da nemaju pravo na svoje pismo!

Laca

pre 10 godina

Ako branitelji smatraju da Vukovar zbog žrtava u ratu treba izuzeti iz hrvatskih zakona, i proglasiti mestom posebnog pijeteta, zabraniti ćirilicu, zašto onda ne bi i Jasenovac, Glinu i druga mesta gde je vršen genocid nad Srbima, izuzeli takođe iz hrvatskog pravnog poretka (zabraniti latinicu, npr.) pa zašto da ne i iz hrvatske teritorije? Mislim, to je ta logika, pa kad je bal nek je bal.

Ante

pre 10 godina

@(petar, 25. oktobar 2013 15:14)

Kako ja to zivim u Hrvatskoj a nikada nisam od nikoga (ni zvanicno ni nezvanicno) cuo da je netko heroj samo zato sto je po nacionalnsti Hrvat odnosno da je netko kriv za pocetak rata, samo zato sto je Srbin??

Evo, moj susjed je srpske nacionalnosti, aktivno je sudjelovao u Hrvatskoj vojsci u OBRANI naseg grada, jer nas grad u Dalmaciji, moja kuca i moje dvoriste i nas dvadesetak u podrumu te kuce smo bili brutalno napadnuti bez da je prethodno itko od nas ikome ista nazao ucinio.

Zato te vase teorije o tome kako su svi Srbi u Hrvatskoj zlocinci (po misljenju nas Hrvata) nisu tocne. Zlocinci su oni koji su nas napadali, a oni koji su nas od toga napada obranili su, po logici stvari, BRANITELJI, ukljucujuci i spomenutog susjeda srpske nacionalnosti.

Dalje, pre naporne su te vase price o pocetku rata. Za veliku vecinu taj rat tek pocinje "Olujom". Ja cu se, evo; sloziti da se Srbi nisu prvi uhvatili oruzja (sad pricam ponovo o Dalmaciji) nego su se latili mikrofona, mitinga, plakata Slobodana Milosevica, barikada, zastrasivanja, prijetnji a nakon toga oruzja....

I na koncu, ovo sto ti spominjes za Vukovar - da li je to samo neko tvoje vidjenje stvari (na koje imas pravo i mozes vjerovat sto hoces - pa sad taman da su grad napali i mali zeleni) ili ti (kako god to da tumacio) smatras sasvim legitimnim i valjanim opravdanjem da se CIJELI GRAD u tromjesecnom granatiranju sa vise od 6.5 MILIONA granata sravni sa zemljom?

petar

pre 10 godina

Ljudi u HR vec godinama slusaju pricu zvanicne politike i medija, da su svi Hrvati heroji i zvanicno zovu svoje vojnike "braniteljima", a Srbe okrivljuju za pocetak rata i sve lose sto se ikada desilo u HR.

U tom Vukovaru su prve civilne zrtve bili Srbi, dok JNA jos nije ni usla u rat. Prvi su se latili oruzija Vukovarski hrvati, a Srbi koji su bili pametni su pobegli jer je sve mirisalo na 2. Sv Rat. Posle su Srbi pravili gluposti pobili ratne zarobljenike, tukli ih dok im ne kazu gde kriju marke itd. Nema nevinih, ali Srbi nisu toliko krivi da nemaju pravo na svoje pismo!

kiki

pre 10 godina

U EU nije primljena Hrvatska nego NDH. Sramota za Evropu. I Pavelic se digao od mrtvih, zato imamo problem sa cirilicom. E zemljo Evropa vidis li ti sta radis?

Laca

pre 10 godina

Gledam ovu tablu, na latinici pise "srijemska" a na cirilici "sremska". Srbi u Hrvatskoj govore ijekavicom, zasto je onda napisano ekavicom? I ijekavica je deo srpskog jezika.
(T., 25. oktobar 2013 15:13)
Niste potpuno u pravu, jer Srbi u Zapadnom Sremu, gde spada i Vukovar, govore ekavski, isti dijalekat kojim govore i Srbi u našem delu Srema. Srbi u Osijeku (Oseku) i okolini takođe govore ekavski, dok u Baranji i ostatku Slavonije govore ijekavski.

ko ih ne zna skupo bi ih platio

pre 10 godina

Pa posle Hrvati kazu da im Ante nije duhovni otac. Evo lepo sve pise u njegovom zakonu, oni ga samo provode mnogo decenija kasnije.

Ante

pre 10 godina

@ (Ante, 25. oktobar 2013 16:06)

e moj Ante, prvo je Tudjman izbacio Srbe iz ustava pa onda sve ostalo
(HDN, 25. oktobar 2013 18:03)

Kako mislis "izbacio Srbe iz Ustava"? Cesto se povlaci ta deviza po vasim komentarima, a da nikome nije jasno sto to zapravo znaci i sto se to dogodilo?

Ajde mi lijepo nadji koju je to odredbu ustava Tudjman ukinuo / promijenio?

Pa onda pogledaj taj "Tudjmanov Ustav" kao i danasnji Ustav RH pa ces uredno naci te Srbe tamo!

I na koncu, kad je donesen taj Ustav u kojem ti mislis da su "izbaceni" Srbi? To je tzv. Bozicni Ustav donesen 22.12.1990. godine! A jel se sjecas kad je izbila tzv. balvan revolucija??? Prije ili poslije toga datuma? Ha, sto mislis?

novi komentator

pre 10 godina

@pop
Zato sto su mene kao klinca u osnovnoj skoli "vrbovali" za "drustveno-politicke organizacije". Ne zato sto sam bio najbolji, nego sto sam bio Srbin.

Zato sto su 80% policajaca i 70% rukovodeceg kadra u JNA u Hrvatskoj bili Srbi, isto kao i preko 50% direktora i predsednika opstina.

Zato sto miloseviceva propaganda nije dozvoljavala Srbima sagledavanje situacije u kojoj "pada" Berlinski zid i nestaje Komunizam/socijalizam, a 80% Srba u HR, za razliku od Hrvata, je bilo za taj isti socijalizam i komunizam.

Eto, @pop-e, mislim da je dovoljno. Puno pozdrava od Srbina iz HR (i EU) kojega niko nije "etnicki ocistio", kome niko ne brani da ima dokumenta na cirilici i glaza za "srpske liste", kome nije "oduzeto stanarsko pravo" niti mu je neko nesto uskratio, ali koji za razliku od mnogih koji sada "pametuju", nije dizao oruzje protiv svojih komsija (ili ako bas zelis, susjeda)

T.

pre 10 godina

Gledam ovu tablu, na latinici pise "srijemska" a na cirilici "sremska". Srbi u Hrvatskoj govore ijekavicom, zasto je onda napisano ekavicom? I ijekavica je deo srpskog jezika.

Domagoj

pre 10 godina

Nemoj da se pravis blesav, Srbima je ukinut status konstitutivnog naroda mnogo pre pocetka rata. Zasto?
(pop, 25. oktobar 2013 19:37)
# Link komentara

Prvi balvani i barikade su postavljeni u ljeto '90., nedugo zatim Babić i ekipa su proglasili ratno stanje. Ustav iz kojega su Srbi "izbačeni" je donešen u prosincu '90. Al nista novo da vam kronologija bas nije jaca strana...

Kiza

pre 10 godina

Hrvatska politička elita morala bi ujedinjeno braniti Zakon čije je donošenje najvećim delom zasluga HDZ-a, a sporvođenje je palo na pleća SDP-a, i samo tako bi se ovaj problem mogao rešiti. Dok god HDZ-a bude na strani ovih samozvanih zaštitnika hrvatstva od cele priče nema ništa. Inače da se ne lažemo, ćirilica sama po sebi i nije toliki problem. Pravi problem je to što se ovim odnosom prema jednom od obeležja nekog naroda, Srbima želi staviti do znanja da sem prostog fizičkog bilo kakvo "kolektivno postojanje" nije poželjno - i to je jadna i jedina istina u evropskoj Hrvatskoj!

Milutin

pre 10 godina

Dok ovo mucenje sa postavljanjem I skidanjem cirilicnih natpisa na opstinama u Hrvatskoj traje I traje, nema nikoga da kaze -dosta? Vec sam prilicno siguran da ti stozeri ne dizu frku zbog cirilice, cini mi se da je u pitanju ozbiljnija mrznja koja preko tog lepog pisma samo daje sebi oduska. Licno, zbog toga mogu biti samo rastuzen a da zivim u Hrvatskoj verovatno bih se osecao I nekako ugrozenim. Cemu sve to? Zaista, dokle?

anticenzura

pre 10 godina

Problem cirilice u hr je problem zato sto na vlasti nije hdz,a da su oni vlast i da njima to odgovara ne bi bilo nikakvih problema.
Inace nista cudno da hdz nastavlja tradiciju ndh,jedino dok je Sanader bio tu mozda nije bilo ustastva i fasizma,a sad sa udbasem Karamarkom to svakako nije slucaj.

Djuro

pre 10 godina

Prvo-kakvi `branitelji`? Sta su oni i od koga branili? Oni su na pocetku napadali kasarne JNA, koja je tada jedino stitila svoje pripadnike i imovinu(Hr.nije bila medj.narod.priznata). Zatim su na slilu hteli da preuzmu stanice policije, tada su se Srbi(mjestani)pobunili i poceli naoruzavati. Srbi su tada uspjeli odbraniti teritoriju na kojoj su bili vecina, naravno uz pomoc JNA, koja se tada povukla na teritoriju pod kontrolom Srba. Hr. je priznata, JNA se povukla u Srbiju, na teritoriju pod kontrolm Srba dosle su plave kacige kao garancija mira. Srpske snage nisu imale nameru, a ni mogucnost osvajanje Hr.teritorije. `Branitelji` su mucki napali teritoriju pod zastitom medj.mirovnih snaga i proterali civilno stanovnistvo i vojsku RSK. I to su bili ti `branitelji`.

odleprshaj

pre 10 godina

@Ante i kompanija.
Znas sta. Vi Hrvati ste nesto najbolje sto se desilo ovoj planeti. najpametniji ste, najlepsi, narod ste najstariji, stvorili ste kulturu i civilizaciju, vi se uvek samo branite jer ste genetski takvi, bez vas bi covecanstvo propalo a sad` setaj. Smarate vec sa tim vasim narcis-sovinistickim tumacenjima i izgravanjima. Koga zanima sta misle hrt isprani mozgovi. Sacuvaj to za tvoje drustvo ispred samoposluge dok cevcite pivo.

kroasani

pre 10 godina

@Ante
Da li ima nesto za sta ste vi Hrvati krivi ili ste savrsenstvo bez mana? Steta sto su razdelili Nobelove nagrade za ovu godinu jer sudeci po onome kako sebe vidite, zasluzujete makar 5. Obavezno da se prijavite za sledecu godinu.

Бојан Илић

pre 10 godina

Већ виђено, али на велику жалост и на образ "цивилизоване" Европе, опет пролази без осуде....

novi komentator

pre 10 godina

@ pop
to sto mi jos i dan danas ne verujes, samo potvrdjuje koliko je jaka bila propaganda kojoj si bio izlozen.

@ Djuro
A Arkan, Seselj, kapetan Dragan, Milan Martic, Babic, Goran Hadzic? Oni su pleli dzempere za crveni krst dok su krvolocne ustase opemljene najmodernijim oruzjem vrsile genocid, jel'...? E moj Djuro, e moj Djuro, ili i ti (kao i @pop) nisi gledao drugo osim RTS-a il'se pravite mnogo blesavi...

smanji dozivljaj, znamo se

pre 10 godina

@Ante

Ko vas ne zna i ko bi se informisao iz komentara koje pisete, skupo bi vas platio. Na svu srecu, malo je takvih.

Квазимодо

pre 10 godina

Можда би требало да пређемо на арапска писмена, то би дакле било неутрално решење.

А што је такође важно, то је просто визионарски приступ.

Босански борци за мултиетничко друштво, тај приступ су неговали још пре више векова, постоји лепа књижевност на Б.Х.С. језику, писана арапским писмом.

Дакле, размислите, то би био нов виши ниво у развоју демократије!

miro

pre 10 godina

Što je autor ovoga članka htio reći nije jasno. sve što se je događalo u NDH bilo je u suglasnosti s vremenom i prostorom toga doba.NDH je nastala dogovorom s Italijom a Njemci je nisu htjeli u početku ali su kasnije pristali da bude samostalna država i to su joj dozvolili u zamjenu za usluge koje je NDH trebala odraditi za Njemce. nađite jednu europsku državu koja je poštivala nečija elementarna ljudska prava država i naroda a kamoli manjina. Tako je i Poglavnik Ante Pavelić postupao u duhu toga vremena jer da nije tako postupio danas ne bi bilo više niti jednog Hrvata na hrvatskom tlu. ovaj članak je promašen i nije za usporedbu s Vukovarom danas. Netko je protuzakonito abolirao zločince iz Vukovara iako su stalno tvrdili da se zločini ne mogu abolirati. Ta trgovina s Pupovcem što su je napravili Alibaba Sanader i njegovi hajduci morati će doči na sud pravde kad tad. Ovog trenutka u Vukovaru se prema novinskim člancima nalazi cca pet tisuća zločinaca koji su ubijali, rušili i silovali hrvatske žene. svi će oni jednog dana odgovarati jer im hrvatski narod to nije oprostio niti ih abolirao.

Ante

pre 10 godina

@(petar, 25. oktobar 2013 15:14)

Kako ja to zivim u Hrvatskoj a nikada nisam od nikoga (ni zvanicno ni nezvanicno) cuo da je netko heroj samo zato sto je po nacionalnsti Hrvat odnosno da je netko kriv za pocetak rata, samo zato sto je Srbin??

Evo, moj susjed je srpske nacionalnosti, aktivno je sudjelovao u Hrvatskoj vojsci u OBRANI naseg grada, jer nas grad u Dalmaciji, moja kuca i moje dvoriste i nas dvadesetak u podrumu te kuce smo bili brutalno napadnuti bez da je prethodno itko od nas ikome ista nazao ucinio.

Zato te vase teorije o tome kako su svi Srbi u Hrvatskoj zlocinci (po misljenju nas Hrvata) nisu tocne. Zlocinci su oni koji su nas napadali, a oni koji su nas od toga napada obranili su, po logici stvari, BRANITELJI, ukljucujuci i spomenutog susjeda srpske nacionalnosti.

Dalje, pre naporne su te vase price o pocetku rata. Za veliku vecinu taj rat tek pocinje "Olujom". Ja cu se, evo; sloziti da se Srbi nisu prvi uhvatili oruzja (sad pricam ponovo o Dalmaciji) nego su se latili mikrofona, mitinga, plakata Slobodana Milosevica, barikada, zastrasivanja, prijetnji a nakon toga oruzja....

I na koncu, ovo sto ti spominjes za Vukovar - da li je to samo neko tvoje vidjenje stvari (na koje imas pravo i mozes vjerovat sto hoces - pa sad taman da su grad napali i mali zeleni) ili ti (kako god to da tumacio) smatras sasvim legitimnim i valjanim opravdanjem da se CIJELI GRAD u tromjesecnom granatiranju sa vise od 6.5 MILIONA granata sravni sa zemljom?

kiki

pre 10 godina

U EU nije primljena Hrvatska nego NDH. Sramota za Evropu. I Pavelic se digao od mrtvih, zato imamo problem sa cirilicom. E zemljo Evropa vidis li ti sta radis?

Ante

pre 10 godina

@ (Ante, 25. oktobar 2013 16:06)

e moj Ante, prvo je Tudjman izbacio Srbe iz ustava pa onda sve ostalo
(HDN, 25. oktobar 2013 18:03)

Kako mislis "izbacio Srbe iz Ustava"? Cesto se povlaci ta deviza po vasim komentarima, a da nikome nije jasno sto to zapravo znaci i sto se to dogodilo?

Ajde mi lijepo nadji koju je to odredbu ustava Tudjman ukinuo / promijenio?

Pa onda pogledaj taj "Tudjmanov Ustav" kao i danasnji Ustav RH pa ces uredno naci te Srbe tamo!

I na koncu, kad je donesen taj Ustav u kojem ti mislis da su "izbaceni" Srbi? To je tzv. Bozicni Ustav donesen 22.12.1990. godine! A jel se sjecas kad je izbila tzv. balvan revolucija??? Prije ili poslije toga datuma? Ha, sto mislis?

novi komentator

pre 10 godina

@pop
Zato sto su mene kao klinca u osnovnoj skoli "vrbovali" za "drustveno-politicke organizacije". Ne zato sto sam bio najbolji, nego sto sam bio Srbin.

Zato sto su 80% policajaca i 70% rukovodeceg kadra u JNA u Hrvatskoj bili Srbi, isto kao i preko 50% direktora i predsednika opstina.

Zato sto miloseviceva propaganda nije dozvoljavala Srbima sagledavanje situacije u kojoj "pada" Berlinski zid i nestaje Komunizam/socijalizam, a 80% Srba u HR, za razliku od Hrvata, je bilo za taj isti socijalizam i komunizam.

Eto, @pop-e, mislim da je dovoljno. Puno pozdrava od Srbina iz HR (i EU) kojega niko nije "etnicki ocistio", kome niko ne brani da ima dokumenta na cirilici i glaza za "srpske liste", kome nije "oduzeto stanarsko pravo" niti mu je neko nesto uskratio, ali koji za razliku od mnogih koji sada "pametuju", nije dizao oruzje protiv svojih komsija (ili ako bas zelis, susjeda)

petar

pre 10 godina

Ljudi u HR vec godinama slusaju pricu zvanicne politike i medija, da su svi Hrvati heroji i zvanicno zovu svoje vojnike "braniteljima", a Srbe okrivljuju za pocetak rata i sve lose sto se ikada desilo u HR.

U tom Vukovaru su prve civilne zrtve bili Srbi, dok JNA jos nije ni usla u rat. Prvi su se latili oruzija Vukovarski hrvati, a Srbi koji su bili pametni su pobegli jer je sve mirisalo na 2. Sv Rat. Posle su Srbi pravili gluposti pobili ratne zarobljenike, tukli ih dok im ne kazu gde kriju marke itd. Nema nevinih, ali Srbi nisu toliko krivi da nemaju pravo na svoje pismo!

Djuro

pre 10 godina

Prvo-kakvi `branitelji`? Sta su oni i od koga branili? Oni su na pocetku napadali kasarne JNA, koja je tada jedino stitila svoje pripadnike i imovinu(Hr.nije bila medj.narod.priznata). Zatim su na slilu hteli da preuzmu stanice policije, tada su se Srbi(mjestani)pobunili i poceli naoruzavati. Srbi su tada uspjeli odbraniti teritoriju na kojoj su bili vecina, naravno uz pomoc JNA, koja se tada povukla na teritoriju pod kontrolom Srba. Hr. je priznata, JNA se povukla u Srbiju, na teritoriju pod kontrolm Srba dosle su plave kacige kao garancija mira. Srpske snage nisu imale nameru, a ni mogucnost osvajanje Hr.teritorije. `Branitelji` su mucki napali teritoriju pod zastitom medj.mirovnih snaga i proterali civilno stanovnistvo i vojsku RSK. I to su bili ti `branitelji`.

T.

pre 10 godina

Gledam ovu tablu, na latinici pise "srijemska" a na cirilici "sremska". Srbi u Hrvatskoj govore ijekavicom, zasto je onda napisano ekavicom? I ijekavica je deo srpskog jezika.

odleprshaj

pre 10 godina

@Ante i kompanija.
Znas sta. Vi Hrvati ste nesto najbolje sto se desilo ovoj planeti. najpametniji ste, najlepsi, narod ste najstariji, stvorili ste kulturu i civilizaciju, vi se uvek samo branite jer ste genetski takvi, bez vas bi covecanstvo propalo a sad` setaj. Smarate vec sa tim vasim narcis-sovinistickim tumacenjima i izgravanjima. Koga zanima sta misle hrt isprani mozgovi. Sacuvaj to za tvoje drustvo ispred samoposluge dok cevcite pivo.

Laca

pre 10 godina

Ako branitelji smatraju da Vukovar zbog žrtava u ratu treba izuzeti iz hrvatskih zakona, i proglasiti mestom posebnog pijeteta, zabraniti ćirilicu, zašto onda ne bi i Jasenovac, Glinu i druga mesta gde je vršen genocid nad Srbima, izuzeli takođe iz hrvatskog pravnog poretka (zabraniti latinicu, npr.) pa zašto da ne i iz hrvatske teritorije? Mislim, to je ta logika, pa kad je bal nek je bal.

Domagoj

pre 10 godina

Nemoj da se pravis blesav, Srbima je ukinut status konstitutivnog naroda mnogo pre pocetka rata. Zasto?
(pop, 25. oktobar 2013 19:37)
# Link komentara

Prvi balvani i barikade su postavljeni u ljeto '90., nedugo zatim Babić i ekipa su proglasili ratno stanje. Ustav iz kojega su Srbi "izbačeni" je donešen u prosincu '90. Al nista novo da vam kronologija bas nije jaca strana...

ko ih ne zna skupo bi ih platio

pre 10 godina

Pa posle Hrvati kazu da im Ante nije duhovni otac. Evo lepo sve pise u njegovom zakonu, oni ga samo provode mnogo decenija kasnije.

smanji dozivljaj, znamo se

pre 10 godina

@Ante

Ko vas ne zna i ko bi se informisao iz komentara koje pisete, skupo bi vas platio. Na svu srecu, malo je takvih.

kroasani

pre 10 godina

@Ante
Da li ima nesto za sta ste vi Hrvati krivi ili ste savrsenstvo bez mana? Steta sto su razdelili Nobelove nagrade za ovu godinu jer sudeci po onome kako sebe vidite, zasluzujete makar 5. Obavezno da se prijavite za sledecu godinu.

Kiza

pre 10 godina

Hrvatska politička elita morala bi ujedinjeno braniti Zakon čije je donošenje najvećim delom zasluga HDZ-a, a sporvođenje je palo na pleća SDP-a, i samo tako bi se ovaj problem mogao rešiti. Dok god HDZ-a bude na strani ovih samozvanih zaštitnika hrvatstva od cele priče nema ništa. Inače da se ne lažemo, ćirilica sama po sebi i nije toliki problem. Pravi problem je to što se ovim odnosom prema jednom od obeležja nekog naroda, Srbima želi staviti do znanja da sem prostog fizičkog bilo kakvo "kolektivno postojanje" nije poželjno - i to je jadna i jedina istina u evropskoj Hrvatskoj!

anticenzura

pre 10 godina

Problem cirilice u hr je problem zato sto na vlasti nije hdz,a da su oni vlast i da njima to odgovara ne bi bilo nikakvih problema.
Inace nista cudno da hdz nastavlja tradiciju ndh,jedino dok je Sanader bio tu mozda nije bilo ustastva i fasizma,a sad sa udbasem Karamarkom to svakako nije slucaj.

Квазимодо

pre 10 godina

Можда би требало да пређемо на арапска писмена, то би дакле било неутрално решење.

А што је такође важно, то је просто визионарски приступ.

Босански борци за мултиетничко друштво, тај приступ су неговали још пре више векова, постоји лепа књижевност на Б.Х.С. језику, писана арапским писмом.

Дакле, размислите, то би био нов виши ниво у развоју демократије!

Laca

pre 10 godina

Gledam ovu tablu, na latinici pise "srijemska" a na cirilici "sremska". Srbi u Hrvatskoj govore ijekavicom, zasto je onda napisano ekavicom? I ijekavica je deo srpskog jezika.
(T., 25. oktobar 2013 15:13)
Niste potpuno u pravu, jer Srbi u Zapadnom Sremu, gde spada i Vukovar, govore ekavski, isti dijalekat kojim govore i Srbi u našem delu Srema. Srbi u Osijeku (Oseku) i okolini takođe govore ekavski, dok u Baranji i ostatku Slavonije govore ijekavski.

Milutin

pre 10 godina

Dok ovo mucenje sa postavljanjem I skidanjem cirilicnih natpisa na opstinama u Hrvatskoj traje I traje, nema nikoga da kaze -dosta? Vec sam prilicno siguran da ti stozeri ne dizu frku zbog cirilice, cini mi se da je u pitanju ozbiljnija mrznja koja preko tog lepog pisma samo daje sebi oduska. Licno, zbog toga mogu biti samo rastuzen a da zivim u Hrvatskoj verovatno bih se osecao I nekako ugrozenim. Cemu sve to? Zaista, dokle?

Бојан Илић

pre 10 godina

Већ виђено, али на велику жалост и на образ "цивилизоване" Европе, опет пролази без осуде....

novi komentator

pre 10 godina

@ pop
to sto mi jos i dan danas ne verujes, samo potvrdjuje koliko je jaka bila propaganda kojoj si bio izlozen.

@ Djuro
A Arkan, Seselj, kapetan Dragan, Milan Martic, Babic, Goran Hadzic? Oni su pleli dzempere za crveni krst dok su krvolocne ustase opemljene najmodernijim oruzjem vrsile genocid, jel'...? E moj Djuro, e moj Djuro, ili i ti (kao i @pop) nisi gledao drugo osim RTS-a il'se pravite mnogo blesavi...

miro

pre 10 godina

Što je autor ovoga članka htio reći nije jasno. sve što se je događalo u NDH bilo je u suglasnosti s vremenom i prostorom toga doba.NDH je nastala dogovorom s Italijom a Njemci je nisu htjeli u početku ali su kasnije pristali da bude samostalna država i to su joj dozvolili u zamjenu za usluge koje je NDH trebala odraditi za Njemce. nađite jednu europsku državu koja je poštivala nečija elementarna ljudska prava država i naroda a kamoli manjina. Tako je i Poglavnik Ante Pavelić postupao u duhu toga vremena jer da nije tako postupio danas ne bi bilo više niti jednog Hrvata na hrvatskom tlu. ovaj članak je promašen i nije za usporedbu s Vukovarom danas. Netko je protuzakonito abolirao zločince iz Vukovara iako su stalno tvrdili da se zločini ne mogu abolirati. Ta trgovina s Pupovcem što su je napravili Alibaba Sanader i njegovi hajduci morati će doči na sud pravde kad tad. Ovog trenutka u Vukovaru se prema novinskim člancima nalazi cca pet tisuća zločinaca koji su ubijali, rušili i silovali hrvatske žene. svi će oni jednog dana odgovarati jer im hrvatski narod to nije oprostio niti ih abolirao.