Sreda, 17.07.2013.

20:11

MK: Spomenik žrtvama srpskog terora

U mestu Zajas u Makedoniji do 28. novembra treba da bude izgrađen memorijalni kompleks "posvećen žrtvama srpskog terora", piše Danas.

Izvor: Danas

MK: Spomenik žrtvama srpskog terora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

149 Komentari

Sortiraj po:

runner

pre 10 godina

O key, mi Srbi nismo imali saveznike, ni u I, ni u II svetskoma ratu a izgleda ni u balkanskim ratovima. Sva dosadašnja srpska istorija je iskrivljena i lažna, od Troje pa do NATO bombardovanja. Mi smo se uvek sami oslobađali uprkos celom svetu. Al' mi, pošteno rečeno, ne pada na pamet da čitam tu novo-četničku i velikosrpsku propagandu jer ipak tolika Srbenda nisam a imam i pametnijeg posla. Živeli!

David

pre 10 godina

@p
Što se tiče naših suseda, uvek smo bili u dobrim i korektnim odnosima sa Rumunima, Makedoncima, Crnogorcima i našom braćom iz Republike Srpske... A sa kim ste to vi dobri susJedi, ko to vas voli? Srbi-nema potrebe ni komentarisati; Bošnjaci-naravno da ne, pokazali ste koliko se volite kada ste se klali u srednjoj Bosni i severnoj Hercegovini; Crnogorci (osim novokomponovanih Dukljanaca sa Cetinja koje ni sami Crnogorci ne mogu da smisle) uglavnom ne misle ništa lepo o vama; Slovenci-uglavnom vas ''ne mirišu'' (velika većina anketiranih Slovenaca je podržala što dužu blokadu Hrvatske na putu u EU); Mađari-ne smatraju vas uopšte bitnima, vi ste za njih samo jedan od naroda kojeg su oni tlačili stotinama godinama. A što se tiče ovih spomenika, pa vi ste u Hercegovini porušili SVE antifašističke spomen-kosturnice koji su bili na mestima ubijenih Srba (uglavnom žena i dece) od strane ustaša.

Ma nije bas tako

pre 10 godina

@runner

Navodjenjem spomenika i ulica niste osporili nijednu istorijsku cinjenicu koju sam naveo. Potrazite o operacijama srpske i crnogorske vojske u Snadzaku u I balkanskom ratu, pa cete videti ko je i kako naoruzavao Turke. Procitajte memoare mnogobrojjnih ucesnika I svetskog rata, kako su Britanci iz Albanije izvukli samo Aleksandra (Kosta Pecanac mu je bio adjutant), srpsku Vladu i sanduke novca i zlata iz drzavnog trezora. Aleksandar je bio preokupiran idejom kako da likvidira Apisa. A stari kralj Petar I je ostao zajedno sa vojnicima ocajan i besan ponasanjem sina. Cekali su u beskonacnost francusku flotu. Procitajte skoro objavljenje memoare prijatelja kralja Petra II o kraljevom izgnanistvu u London i kako je kralj bio kontrolisan i ogranicavan, kako su mnoge navodno kraljeve odluke bile zapravo Cercilove. Procitajte o neuspelom pokusaju mladog kralja koji je bio odlican polot da se prebaci u Srbiju preko Kaira, kada su Britanci oborili avion u kome se na probnom letu umesto kralja nalazio jedan nas mladi kapetan. Ako su nas Nemci (i Turci) ubijali, Britanci su nas podmetali pod metke. E to je poznavanje istorije, a ne samo ono sto vam neko namerno servira.

runner

pre 10 godina

* Ma nije baš tako, 18 jul 2013 09:28
* Branko, 18 jul 2013 10:26
Sve mi se čini da je to neka vaša istorija. A gde god se po Beogradu okrenete vi vidite spomenike savezničkim generalima i vojnicima iz I i II svetskog rata. Od Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, pa preko naziva ulica Mekenzijeva, Franše d'Eparea, Ruzveltova, Vašingtonova, Džona Kenedija, General Ždanova (doduše sada Resavska) do groblja francuskim vojnicima u Ruzveltovoj. A koliko znam, mi smo prekršili dogovor i napali Bugare 1913. I to je jedan od najsramnijih ratova u našoj istoriji. Englezi su verovatno toliko naoružali Turke da bi ovi na Gali Polju, 1915, istim tim oružjem masakrirali čitavu englesku diviziju, zbog koje je Čerčil morao da podnese ostavku. A šta ste, moliću lepo, očekivali da urade Englezi u trenutku ratnog stanja kada jedna dojučerašnja saveznica pristupi trojnom paktu? Da sedi mirno i čeka? Pa podržavali su Dražu i četnički pokret do 1943, a onda su shvatili da se ovi ne bore protiv fašista nego naprotiv, sarađuju s njima. Pa zar i sam kralj Petar II nije izdao proglas, u jesen 1944, da se sve patriotske snage u zemlji pridruže Titovim partizanima? Naravno, u ratu se bombarduju svi gradovi i mesta koji su na liniji neprijateljskih komunikacija i fortifikacija. Dolinom Morave se iz Grčke izvlačio Aleksander Ler i njegova, čini mi, se 9-ta armija. Uostalom, sve smo mi to Nemcima naplatili kroz ratnu odštetu.

Branko

pre 10 godina

"Postoje tamo i druge zemlje, naši bivši saveznici u dva svetska rata: Francuska, Velika Britanija, Italija (I svetski rat). Postavlja se pitanje zašto su nam oni okrenuli leđa? Zato što su neki u Srbiji počeli da uređuju svet po svome."

Ti saveznici o kojima pričaš, nakon prelaska naše vojske preko Albanije, nisu hteli 3 (i slovima tri) meseca da prime izgladnele, bolesne i iznemogle vojnike iz albanskih močvara na svoje brodove. Srpsku vojsku su "saveznici" primili na svoje brodoveve tek nakon Ruskog ultimatuma po ceni izlaska iz rata. Zatim Francuzi su nam slali granate sa pogrešnim kalibrom i ako su topovi bili njihove proizvodnje. Našim vojnicima su davali vojničke cokule, ali bez pertli. "Saveznici" su hteli da Srpsku vojsku, pre Solunskog proboja, podele na šest delova i da ih pošalju na razne frontove širom Sveta i to bi se dogodilo da Rusija ponovo nije to sprečila. Saveznici su sa svojim prijateljskim delima nastavili i u II Svetskom ratu, bombardovali su gradove širom Srbije, Niš je bombardovan 18 puta, Leskovac je bombardovan na dan Vaskrsa kada je poginulo oko 6 hiljada Leskovčana,... Saveznici su bombardovali Srbiju i 1999. godine, ali su sada bacali i osiromašeni uranijum kako bi nas usrećili za mnoga leta. I ako je od naših "saveznika", mnogo je.

jusufipr

pre 10 godina

vlada, 18. jul 2013 00:58)
Vlado a sta ti mislis da li ce isto reci neki tvoj Srbin kada recimo posle sto godina se pravi spomenik,ubijenim Albancima i stavljenim u Hladnajci i Dunav,to je samo jedan slucaj o stotinu drugih po Kosovu sto su cinili Srbske paravojne formacije pod komandom S.M.ali ja ipak nikada ne mogu reci da su svi Srbi losi,ali dok ima takvih kao ti nikada nece biti mira na Balkanu!!

mlekadzija

pre 10 godina

Zao mi je Makedonaca... (naroda). Nisu ni svesni da polako, ali se polako, uplicu sve vise u albansku mrezu zahvaljujuci kratkovidoj i pogresnoj politici koju vode njihovi politicari. Za koju deceniju zvace se malo drugacije zvanicni jezik bice albanski, a Makedonci ako budu imali srece bice nac. manjina...

ze.

pre 10 godina

Jos jedna provincijalna manifestacija velikoalbanskog nacionalizma i nista vise. Odnosno "zapisavanje terena" o cemu govori i zastava, "majka albanija" i ostalo iz tog repertoara vec toliko puta vidjenog na Balkanu da je ovo vec karikatura. Slovenski narodi su se izduvali sto se tice nacionalizma, sada je red za ove "sporije" koji i inace kasne u svemu.

Ma nije bas tako

pre 10 godina

@runner

Nikada Velika Britanija nije bila saveznik Srbije. Mi smo to "saveznistvo" placali ljudskim glavama, a Srbi su bili dobri za Britance samo kao moneta za podkusurivanje. Postoje druge istorije. Pocev od srpsko-turskog (i rusko-turskog) rata, kada su Britanci spasli Tursku od toga da nestane sa teritorije Evrope i da se oteraju na onu stranu Bosfora, pocev od I balkanskog rata, kada je Britanija naoruzavalu Tursku najsavremenijim naoruzanjem u borbi protiv Srbije (i Rumunije i Bugarske), pocev od I svetskog rata kada su posle proboja solunskog fronta i neverovatnih uspeha Misicevih junaka, postavili ulitimatum nasoj vladi da ce napasti Srbe sa ledja ukoliko zauzmu Bugarsku, pocev od II svetskog rata kada su na pocetku izveli aprilski puc pod komandom generala Simovica a na kraju rata podrzali Tita i dalje maltretiranje srpskog naroda. Na kraju do svih zbivanja u savremenoj Srbiji, ratova 1991., bombardovanja Srbije 1999., umesanost Britanaca u razne atentate po Srbiji i posle 2000. godine. Previse je ovde malo mesta da Vam pobrojim vrednost britanskog "saveznistva". Pa u I svetskom ratu francuski vojnici naSolunskom frontu su bil zapravo crnci iz Senegala. A niko ne sme da kaze da je na frontu bio ruski puk. Srpski oficiri nisu smeli da idu u kafane, bio im je zabranjen ulaz kao psima, nasa vojska nije imala sta da jede, pa su prelazili linije fornta da se trampe sa Bugarima (bivsim saveznicima iz I bal. rata) u neprijateljskoj transeji. Britanci - daleko im lepa...

Bogdan

pre 10 godina

Oslobodili smo Makedoniju u Balkanskim ratovima a onda smo se malo zaboravili pa malo udri, malo kolji, malo asimiluj i, eto rezultata...
(Solunac, 17. jul 2013 22:05)

Koliko znam na primer u Kučevištu kod Skoplja su srpska prezimena menjana u makedonska pa mi nije jasno kako su to Srbi asimilovali Makedonce. Skoro je jedna mlada devojka odlučila da ponovo vrati srpsko prezime svojih predaka.

Vojvodinac

pre 10 godina

Raspirivanje mržnje koje ne nosi ništa dobro, ni Srbima ni Albancima!
Zamislite takav spomenik na severu Kosova, svim nestalim i raseljenim Srbima od 1913!?
Besmisleno zar ne!?
Verujem da do izgradnje ovog spomenika neće doći, i da će uskoro ekstremne partije na vlasti u Albaniji i Kosovu zameniti neke "racionalnije" i mudrije!?
U suprotnom, ovo zveckanje oružjem neće na dobro izaći.
Mi bi se svakako mogli malo ugledati na Izrael, i oporaviti našu vojsku od svega što su joj uradili prethodni ministri odbrane, posebno ovaj poslednji "Šuntavi"!

sa Marsa

pre 10 godina

A jel ima neko iz Srpskog komšiluka da ih srbi nisu terorisali?!!??!?
Ja stvarno ovde ne želim da ostajem. Nema smisla priznaćete .

dejan marelli

pre 10 godina

@ZG

Ha, ha, ha... Albanci bili ugledni plemići! Uh, baš si me nasmejao do suza. Šta kažeš plemići... A da li si možda znao da su nemački posmatrači u izveštaju koji su podneli lično Hitleru a vezano za obilazak Jasenovca napisali da takvo sadističko i svirepo iživljavanje nad ljudima kakvo ustaše primenjuju, nije vidjeno u skorijoj istoriji sveta! Sam Adolf je bio zgrožen količinom sadizma i brutalnosti ustaša nad nevinim žrtvama! Da pojasnim, ako ovo možda čita neki "albanski plemić" koji od škole nema ni čitanku, žrtve ustaškog sadističkog iživljavanja su bili uglavnom Srbi od 0 do 77 godina!

Nikola

pre 10 godina

Zasto bi to pretstavljalo problem za Makedoniju?
Pa ubijani su gradjani republike Makedonije i kao takvi zasluzuju spomenik!
Zar ste toliki fasisti pa niko sem Makedonaca ne zasluzuju spomenik za svoje ubijene?
(Bosanac, 17. jul 2013 23:51)

E Bosanac, jel to sto pijes ide samo na recept ili moze da se kupi u slobodnoj prodaji.

Uli

pre 10 godina

(Zg, 17. jul 2013 22:30)

Uh, nasao si za shodno da komentarises Srpsku borbu u I Balkanskom ratu? I da poredis Albance sa Srbima? Prijatelju i ti si Srbin, uce li te to? Aksiom je da ste vi i muslimani Srbi koji su zarad nekih tamo beneficija Pape i Germana tj Turaka izdali sopstvenu krv. I petljate se nesto u Srpsku istoriju? Albanci su oduvek bili plemici sa 15 dece, krvnom osvetom i plemenskim uredjenjem? Sa napadanjem Srba sa ledja na mig Zabara i Germana? Istorijski gledano Srbi su ratnicki sveci za vas i Albance, dokazali ste se vi sa NDH i bolje ti je da se pokrijes usima i cutis cekajuci Nebesku odmazdu koja ce vas kad tad stici za to, a i za njih vazi isto, dileri, silovatelji, ubice koje vade ljudima organe, divljaci koji su porusili i spalili manastire iz 13 veka pod pokroviteljstvom Hriscanskog zapada. Mislite i vi da ce uvek ova propagadna masinerija zapada raditi u vasu korist i ispirati vase pravo lice, nesposobnjakovica, plagijatora i krvolocnih slugu zapadnih interesa? Nece druze, jer jos malo vi ima da prodate puteve jer ste na ivici bankrota, pa cete kao sto vam je i namenjeno da jedete mrvice ispod svabskog stola, bicete doduse moralni pobednici jer sad imate lipu vasu... sirotinju...a Albanci nemaju kapacitet da progutaju koliko su zagrizli, poubijace se medjusobno cim se fokus zapada skloni sa njih, a svesrdno ce im u tome pomoci i okolne nacije...Ceracemo se jos.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Da nije tužno i jadno, bilo bi smešno. Ovaj spomenik nema veze sa Makedonijom niti ovaj deo pripada Makedoniji, sem formalno. Ali, možda su Albanci u pravu. Sve zavisi iz koje se perspektive posmatraju ti dogadjaji. Srbi i Crnogorci su ginuli u borbi sa Turcima a Albanci su bili čuveni turski odredi za "asanaciju" terena ili što bi se reklo strvinari. Ubijali su ranjene, klali nedoklane, silovali one koji nisu mogli da beže, pljačkali neopljačkano i uništavali ono što je ostalo neuništeno. Uništavanje istorijskih, arheoloških i ostalih tragova postojanja drugih naroda im je najveća kulturna tekovina. Tu su dostigli vrhunac, zbog čega su oni trenutno "najčistija" nacija ne na Balkanu, već u svetu. Danas kada su zavladali tim prostorima, proterali sve druge mogu da podižu spomenike kome hoće. Ne bi me čudilo da osvane i spomenik Hitleru jer su, kao i Turcima, Albanci i njima bili najpouzdaniji i najsvirepiji sluga u ovom delu sveta. Smejem se ovom "poduhvatu" iako sam svestan da se radi o velikom zlu, koje je neko "pustio iz boce".

Dragan

pre 10 godina

Nema mesta cudjenju.Drzava koja otima tudje ime, prisvaja tudju istoriju , podize spomenike tudjim herojima ...Mislim da su oni najveca blamaza na karti sveta.

Neverovatno

pre 10 godina

@Pera
Danas mozes procitati svakakve lazi i izmene istorije na internetu (narocito za Srbiju i Srbe).
Prema pisanju i objavljivanju tadasnjih i danasnjih medija, ispada, da je Srbija i Srbi najgori narod na
svetu, tj. da su svagde i sve ubijali. Dobija se utisak da su Srbi izvrsili veca nedjela od Rimljana, Spanaca, Britanaca, Francuza, Osmana, Austrougarske monarhije, Nemaca, Hrvata, Albanaca, Amerikanaca itd.

runner

pre 10 godina

(logikajeučiteljicaživota, 17. jul 2013 23:33)
Moraš da shvatiš da u međunarodnim odnosima nema prijatelja nego samo i isključivo interesa. I zašto EU poistovećuješ sa Nemačkom? Postoje tamo i druge zemlje, naši bivši saveznici u dva svetska rata: Francuska, Velika Britanija, Italija (I svetski rat). Postavlja se pitanje zašto su nam oni okrenuli leđa? Zato što su neki u Srbiji počeli da uređuju svet po svome. Zato što su se umesto da srpsko pitanje u otcepljenim republikama internacionalizuju latili oružja. Umesto diplomatijom mi smo krenuli tenkovima. Zašto već više od 20 godina guramo prst u oko EU i SAD? Kada je padao Berlinski zid zašto smo ga mi podupirali, što ga sa ostalima nismo srušili? Šta nam je trebala podrška Jelcinovim pučistima? I naravno sada, kada smo mali, siromašni, poraženi, posramljeni i usamljeni, da svako prekraja našu istoriju. Svi mrtvog vuka tegle za rep. I umesto da se opametimo i da počnemo da radimo mi konstantno kukamo: "Nepravda pa nepravda" i za sve nam je neko drugi kriv. Nisu nam predsednici, premijeri i ministri, svih ovih godina, birani glasovima EU nego našim vlastitim. Nastavimo li ovako nestat ćemo i mi i naša istorija i niko neće hajat' za tim.

milos

pre 10 godina

Nemojte samo po Makedoncima molim vas sve. VMRO je samo politička partija. Ja se kao Srbin tamo uvek osećam sjajno i kao kod svojih. A i globalno - oni većih saveznika od nas nemaju. Bugari tvrde da su Makedonci samo Bugari. Grci tvrde da severno od njih maltene države i ljudi ni nema do Srbije. A Albanci se nadaju granici sa Bugarskom. Zbog jedne izjave jedne stranke ne treba trovati. Oni probleme sa albanskom manjinom imaju na više nivoa i to nije nimalo jednostavno. Imajmo razumevanja za ceo kontekst.

q

pre 10 godina

Moja baba, rodjena je i zivela u (19, pocetak 20 veka), Mavrovo, tada Turskoj. Srbi. Nije znala da su Makedonci, jer tada Makedonija ni Makedonci nisu jos ni postojali. Oni su izmisljeni posle '45, ali to je neka druga prica. Pricala je mom ocu, kako su preko planina dolazile arnautske bande, pljackali i ubijali po selima. Cuvala ih je turska vojska, askeri, po cijem dolasku su Arnauti bezali u planine... U te price verujem. U Balkanskim i WW1, na tim prostorima, dogadjale su se razne stvari. Albanska plemena su napadala razne vojske. Srbija je ratovala sa Turskom, Albanija jos nije postojala... itd... Sve reke teku u more...

p

pre 10 godina

Meni lično niko od komšija ne smeta ali Hrvati i Albanci...mislim da ih niko ne bi poželeo za komšije.
(Ezio Auditore, 17. jul 2013 21:03)

navedi jedne susjede koji vas vole (nemoj reć bugari jer sam bio tamo..), jesmo mi fašisti i jasenovac,gradiška,oluja i isve to stoji ali to je samo s vama a kakvi ste vi isto bi prošli s eskimima

Aleksandra

pre 10 godina

Najveća glupost koju su Makedonci uradili je tolerancija prema Albancima i dopuštanje istima da rade šta žele, jer oni polako okupiraju Makedoniju... VMRO i ne iznenađuje... njima je, oduvek, bitnija borba protiv Srba nego interes Makedonaca. Iskreno, može se reći da je greška Makedonije bila i osamostaljivanje... da su ostali uz Srbiju, lakše bi izašli na kraj sa Albancima, jer oni uporno, bez odustajanja, streme ostvarivanju plana Velike Albanije. Ako su Albanci u Srbiji dobili lako ono što su hteli, u Makedoniji će još lakše. U svakom slučaju, patetikom i prljavom propagandom Albanci postižu svoje ciljeve. Izgradnja ovog kompleksa je apsolutno patetična, manipulistička glupost. Narod koji je imao najviše žrtava u prethodnom veku je, upravo, srpski (naročito u I sv.ratu), i to dokazuju statistički podaci, ali nema spomenika srpskim žrtvama.

Marko

pre 10 godina

Ama zar niko ne shvata sustinu a to je velikoalbanski spomenik "Albanska majka" iznad koje ce biti albanska zastava od pola kilometra a makedonske zastave nece biti ni na vidiku. Povod je tek onako izabran iz istorije ali su Srbi ovde sporedna uloga pa su mi smesni ovi koji nesto diskutuju o tome a ne vide o cemu se radi.

svega ima ovde

pre 10 godina

@Zg
Bas je lepo sto smo tematiku ovog "spomenika" osvetlili i sa hrvatske, sovinisticko-srbima vecito opterecene strane. Sta je diskusija o bilo cemu a da se ne ukljuce i hrvatski narcis-sovinisti sa svojim fantasticnim tumacenjima "povijesti"? Bilo bi tak` dosadno, kaj ne? Ono o "uglednim plemicima i trgovcima" je fantasticno. Treba to smisliti.

istoricar

pre 10 godina

sve je ovo posledica miloseviceve vladavine za koju je krivo 80% srpskog naroda, zbog svoje povrsnost,da ne kazem niske inteligencije.
sad nam samo stizu racuni.i tek ce.
svako koristi priliku pa sto ne bi i bjr makedonci.
ljubav izmedju drzava je iluzija postoje samo interesi a makedonci koriste priliku da se izivljavaju sa istorijom. pobijeni su albanci koji su s ledja napadali srpsku vojsku koja je oslobadjala svoju staru zemlju, dakle neprijateljski borci.
makedonija je sa kosmetom i raskom bila deo stare srbije, gde je stvoren srpski identitet i drzavnost.pre toga bili smo samo slovenska plemena pomesana sa starim balkancima.a tu su stvoreni srbi, u staroj srbiji.
naravno imaju oni svoju kaznu,pola drzave im cini neprijateljski narod.

Hm!

pre 10 godina

Mozemo mi napraviti spomenik u Beogradu u slavu 500 biliona srba koji su dali zivot u odbrani od vanzemaljaca!!!

Ono sto mene brine je situacija u Makedoniji. Ovako nesto pokazuje da su makedonci u velikom strahu od albanaca, koji su previse politicki mocni- mislim, drzava se zove Makedonija!!!
Karta Evrope nije nimalo dobra!
Kao da je neko pravio u slucaju da mu zatreba malo rata!
Ako se ne promeni mirnim putem, zna se kako ce!

xitam

pre 10 godina

Mozda je autosovinizam oblik nezadovoljstva, ali kako nazvati nas bezobrazluk da granicni prelaz nazovemo "djeneral jankovic". Onda bi i prelaz u zvorniku trebalo ds bude ratko mladic. Ili naser oric sa druge strane. Kao sto albanci skolu nazovu "sota". Da nemam decu, voleo bih da zacementiraju balkan, a u grcku nasele fince

xitam

pre 10 godina

Ja ovaj spomenik potpuno razumem, iako smem da kazem da uopste ni malo ne volim albance. Medjutim, proverite o kojim zlocinima pricaju, pa ce biti lakse da shvatite. Mi smo prvi poceli. Ja nisam nasao nista pre zlocina u Ljumi. Spomenik je sasvim raZuman, a Srebrenicz je malo dete za ljumu. Dok se ne pomirimo sa svojim zlocinima, ne trazimo to od drugih. Ja se Ljume stidim. Najvise me bole patnje mog, srpskog, naroda, ali boli me zato sto su uvek nevini stradali. A zivotinje se provlacile.

Mancini

pre 10 godina

Čoveče što se potpisuješ sa ZG,,,Bolje se bavi svojom istorijom, pošto našu ne znaš...Albanci bili cenjen narod i plemići? Odavno me nisi nasmejao. VIše od 90 posto njih nije znalo da čita i piše, živeli su u plemenskom (a ne plemićkom) uređenju; a državu Albaniju je stvorila Austro Ugarska....
A cilj Balkanskog rata jeste bio proterivanje Otomanske imperije u Malu Aziju, odakle su i došli. Možda zvuči surovo, ali i za Srbiju je bio surov visevekovni teror.
O kakvom posrbljavanju pričaš? MAkedonci su se jedino izjašnjavali većinom kao Srbi između dva svetska rata, nikada nni pre ni posle toga...DAta im je država u okviru Jugoslavije;
Bolje ti ZG čitaj objektivnu Hrvatsku povijest: trećinu Srba pobiti, trećinu protjerati, trećinu pokatoličiti. I tu Starčevićevu i Pavelićevu ideju je Tuđman dovršio 95. Za vreme drugog svetskog rata su ustaše činili takva zverstva da su se čak i Nemci zgražavali. DEca su prevođena u katoličkui veru...Sve je završeno 95. god kad je ona sirotinja pobegla na traktorima, što vi pretvarate u sprdnju; Ali dobro, sve se vraća. Ne prizivam rat, niti mržnju. Vrh Hrvatske države je izvršio najveće etničko čišćenje posle drugog svetskog rata na tlu Evrope uz podršku USA i Deutchland. I po tome će biti upisana u knjigu srama civilizacije.

Η Μακεδονία είναι Ελληνική

pre 10 godina

Nije ovo cudno. To je samo BJRM, zemlja smesnog imena, bizarnih spomenika i falsifikata :) To vam 'braca' fino vracaju za priznanje pod punim (pogresnim) imenom, ulice Ilindenskog ustanka i Goce Delceva po Srbiji i ostala bezumna slihtanja svake moguce srpske vlasti najbizarnijoj drzavi na vec pristojno bizarnom Balkanu :)

Dučiću, svaka ti je zlatna

pre 10 godina

@(Zg, 17. jul 2013 22:30, i slicni)
A tu vasu povjest koja se navodno uci cijelom svetu je pisao Maks Luburic ili Ljubo Milos. Ili je to pak iz kapitalnog historijskog dijela Bespuca povijesne zbilje?

zahvalna

pre 10 godina

Hvala svim bivšim jugoslovenskim republikama koje nas predstavljaju kao najveću vojnu silu posle Amerike! Ni mi ne bismo znali da se veličamo bolje!
Hvala gradu Kičevu koji je još jednom ukazao na snagu i jačinu srpske vojske, pa makar i one vojske od pre 100 godina, a posebno se zahvaljujem Dubrovniku koji je pored onako lepog grada, mora i izuzetne arhitekture, svoju turističku ponudu fokusirao na nas. Takođe hvala i svima ostalima, koji pored svih lepota svoje zemlje, ipak, kome god stignu, najviše pričaju o Srbiji!

vlada

pre 10 godina

Zaista ne bih voleo da iko moj komentar shvati kao neki govor mržnje ili netrpeljivost prema nekome. Nisam sklon da iznosim takve stavove, i generalno delim ljude na dobre i loše i nikako drugačije!

Meni se iskreno čini da na Balkanu mira biti neće dok je Albanaca na njemu! Naravno da ne pozivam nikog da teroriše i proteruje Albance, ne daj bože, ali imam takav utisak. Naravno nisu Albanci loši ljudi, daleko od toga, i medju Srbima, Hrvatima i Bosancima, ima jako loših ljudi (uključite TV ili pogledajte bilo koje novine pod rubrikom politika ili estrada, naćićete pregršt takvih ljudi). Nekako su ti Albanci mnogo zapaljiva raja, lako ih nahuškati na nešto i uvrteti im nešto u glavu (mada budimo realno takvi su i ostali gore pomenuti u zadnje vreme ali ne toliko koliko su albanci). Srpska vojska PRE STO GODINA ubila 500 Albanaca po nekim albanskim gudurama, i oni sada STO GODINA POSLE prave famu oko toga. Alo prijatelji rano ste se setili! Verovatno su ih Albanci čekali raširenih ruku sa vinom i pršutom, muzikom u karnevalskoj atmosferi, a Srbi k'o Srbi umobolni ljudi pa rešili da ih pobiju??? Ma hajte molim vas! Garant im je neko dao naredbu i pare da naprave taj spomenik čisto da bi se varnice na Balkanu održale!

avalanews

pre 10 godina

Криви смо ми Срби, тј. наша "елита". Да је Вардарска Македонија припала Бугарској, не би ту било ни Македонаца ни Албанаца.

kanibal

pre 10 godina

A kad smo ono sa Kserksom i Darijem tamanili antičke Makedonce i Ilire?

Kad će spomenik za taj teror?

Znači, teror? A tamo gde ga nije bilo (Bugarska, Albanija i Grčka) koliko još Makedonaca ima?

Jeli bre komšije, koliko vas tamo ima?

Al za utehu, sad već imate 30% ALbanaca, mi smo se svojih ovako ili onako rešili, a vi vidite sad...

ovidic

pre 10 godina

Selo Zajas je primer kako Albanci nasiljem uz pomoć okupatora osvajaju teritoriju. Ovo selo je do polovine 19. veka bilo naseljeno Srbima, a zatim je manjinsko doseljeno albansko stanovnistvo zastrasivanjem (iza njih je stajala Turska kao okupator) nateralo srpsko stanovnistvo na iseljavanje. Poslednja Srpkinja u Zajasu je umrla 1936. godine. Ko nije čitao, preporučujem mu knjigu pokojnog akademika i vrsnog naučnika Dimitrija Bogdanovića "Knjiga o Kosovu". O nacionalnom identitetu "Makedonaca", naravno, ne može biti govora jer on datira iz vremena komunizma, a dobro je poznato kako završavaju komunistički projekti.

RB

pre 10 godina

(Novosadista, 17. jul 2013 21:01)
Cuj Koliko je Karadjordje pobio Turaka ? Onih koji su polagali pravo na prvu brcnu noć ? Pa premalo ih je pobio .
Procitaj ti knjigu Zlocini aga i begova u Kosovskom vilajetu .

Albanac do noge

pre 10 godina

Prema vas, srpske vojske nikada nisu napravili zlocine.
Uvek ste pomagali drugima, oslobodili ste druge a nikada niste napustili tu teritoriju. Kako vi nazivate ono, oslobadjenje ili osvojenje nove teritorije?
Mi ga nazivamo okupacijom. Otisao jedan a dosao drugi okupator, nema tu druge reci.
Albanci nisu borili dobrovoljno na stranu Turaka. Bilo i formacije sto su borili protiv Otomanske Imperije. Naravno da Otomanska vojska imala i albanaca u njegovim redovima, oni su bili Otomanski dzavljani, hoces ili neces, moras da sluzis drzavi ciji si drzavljanin. Isto smo morali da ratujemo za Srbiju i u II sv. rat i na moderni rat u bivsu SFRJ, jer smo bili dzavljanin te drzave.
Po vama, na primer,ni u Srebrenicu nije bilo genocid jel?
Istoriju mozete samo sebi da upisite kako hoce, ali ne mozete nikako drugima da zabraniti da uce njihovu. To jest normalno da pamtimo sta se desavalo. Imo jos druge mesto po Makedoniju, Kosovu pa cak do Drac, gde treba garditi i pamtiti istoriju.
Neko je spomenuo Surdulicki Arnautluk, (Jug Srbije) pa tu ste proterali i ubili hiljade i hiljade albanaca, (ja imam porekle iz Surdulice) da nije bilo to etnicko ciscenje, i Leskovac i Vranje albanaci bi bili vecina a ne samo Presevo i Bujanovac.
Zasto bacate na kalup sto je napisao vas Dimitrije Tucovic. Procitajte samo jedan put pa da vidite sta je stvarno desilo u ovim prostorima, jer on je bio vojnik tada i video sve njegovim ocima.
Crno je crno a nikada belo!
Pozdrav.

ленами

pre 10 godina

Штета што вам ту у Балканском рату ту нису ушли Бугари. Не би било ни Македонаца ни Албанаца.

Miki

pre 10 godina

Ovo je skandalozno. Ovi ljudi uopšte ne čitaju "Politiku". "Politika" je u to vreme pisala da je stanovništvo u Albaniji bilo jako srećno kada je srpska vojska u jesen 1912. domarširala do Drača i tamo proglasila Drački okrug, u sastavu Kraljevine Srbije. A zna se da "Politika" nikad ne laže.

Unity3D

pre 10 godina

@Branko

Da, u pravu si, ali si zaboravio da napomeneš da su za sve to krivi... Srbi. Plus, na spisak dodaj i rat u Vijetnamu, nestanak sumerske civilizacije i Atlantide, te nestanak života na Marsu. Jedina stvar koja me raduje je da, što više budalaština prosipaju i što su one besmislenije, to ćemo se lakše oprati u budućnosti, pred generacijama koje će istoriju tumačiti van lobističkih kuloara u Vašingtonu i Berlinu. A doći će i to vreme, polako... Kako kaže Foks Molder, u epizodi br. 16, sezone 3 'Ne možete zakopati istinu!' :)

sofronije

pre 10 godina

Neka mi neki Albanac objasni da ovo nije cista ludost. Znaci mi treba u Nisu da dignemo spomenik od 20 metara posvecen zrtvama bugarskog terora, da na jugu dignemo spomenik od 30 metara posvecen zrtvama albanskog terora, kada se nas narod povlacio preko planina u Grcku. Kolike spomenike da podignemo u znak turskog, austrougarskog, nemackog, NATO terora? Primecujete, bilo ih je dosta, a Srbija osta. Zapitajte se koliko cemo vas da trpimo.

Srđan

pre 10 godina

Zanimljivo je kako svi pričaju o prekrojavanju istorije ne kapirajući da im se to već čitav vek dešava pred nosem.

Podrška Albancima, nadam se da spomenik neće služiti da podstiče novu mržnju, već da služi sećanju na mračan period i da bude ukazatelj na to da u miru leži jedina nada za ovaj region.

застава

pre 10 godina

Слободно качите заставу неке друге земље на јавни споменик. До сад су уобичајене биле личне иницијативе, а сада је већ озваничено!

Zoki

pre 10 godina

Činjenica jeste da su se jugoslovenske (a ne srpske) vlasti prema Makedoniji između dva rata ponašale maćehinski, da se dole išlo po kazni. Činjenica je da je u istom periodu bilo i međusobnih prepucavanja među probugarski i prosrpski orjentisanih Makedonaca. Međutim...
Ako Makedonci zaista misle da su im srpski "okupatori" bili veće zlo od otomanskih vlasti, neka dižu spomenike. na kraju krajeva, ovo je unutrašnja stvar u Makedoniji.
Što se tiče zločina srpske vojske protiv albanskog civilnog stanovništva, sigurno je da je toga bilo, međutim treba staviti stvari u pravi kontekst. U ratovima 1875-78 i 1912 albanske dobrovoljačke jedinice u turskim redovima su počinile užasne zločine i prema srpskoj vojsci i prema civilnom stanovništvu. Nisu srpske izbeglice ispred arnautskog zuluma počele da pristižu u Srbiju 1875. godine nego puno ranije. Jedan od osnovnih motiva u ratu 1878. je bilo izbavljanje sunarodnika od arnautskog zuluma.

obrazujmo se

pre 10 godina

Dzaba skole, knjige, internet. Nase poimanje istorije nije odmaklo dalje od pesme Ko to kaze ko to laze.

Za pocetak jasno je da Albanci svesno ignorisu sopstvene zlocine, a potenciraju tudje, ali to svi radimo. Niko ni ne pomislja da je srpska vojska mozda zaista poubijala Albance, Makedonce, Bugare i to ne u borbama vec civile ili zarobljenike. Otkud znamo da se to zaista nije desilo? Svako od nas je sedeo u svakom selu u Makedoniji pa bas 100% zna sta se desavalo?

Zabluda je i van svake logike (a ovde je to na zalost prihvaceno kao notorna istina) da je srpska vojska iz cistog altruizma sta li, isla i oslobadjala druge narode od Turaka. Sto kao bili smo puno jaki i dokoni, pa da pomognemo slabije? Naravno da ne, vec da probamo da prosirimo svoju teritoriju, sto smo u praksi i ucinili. Ok, ne za koliko smo hteli (npr izlaz na Jadran preko Draca) ali prilicno. Berlinskim kongresom Srbija je dobila drzavnost ali bez Vojvodine, Raske oblasti i sadasnjeg Kosova (BiH dodeljenja Austro-Ugarskoj). Potonji Balkanski ratovi nisu bili narodnooslobodilacki (posebno ne za Makedonce i Albance) vec rat za prosirivanje teritorija ostalih drzava na Balkanu, ukljucujuci Srbiju. I tu niko nije bio do kraja zadovoljan. Nereseni odnosi na Balkanu su doveli do atentata najpre u Marseju, pa u Sarajevu i na kraju I sv. rat. Ovo smo ucili u osnovnoj skoli. Manite se folklora i izigravanja vecitih zrtava, zato nam niko nista ni ne veruje.

Objektivno

pre 10 godina

Bas me briga, od njih me vise nista ne moze iznenaditi. Samo mogu reci da se kolo srece okrece. Puno su krvi prolili a nije im vraceno, mnogi to pamte i cekaju pravi trenutak, pogledajte samo, Grci ih mrze, Makedonci, a o nama da i ne pricam (racunam i "crnogorce"). Svuda se sire, zabadaju svoj nos i provociraju. Nije nicija gorela do zore

Xepoj

pre 10 godina

O propagandi internacinalista tipa Dimitrije Tucovic necu da trosim tastaturu ,vi sto se pozivate na Wikipediu sad cu na istoj da napravim clanak u kome ce da pise da su Ratko Mladic i Radovan Karadzic po nacionalnosti bugari i da su ubijali srbe ,zatim cu da napisem clanak o Ziki Obretkovicu u kome cu da iznesem "dokaze" da je isti vanbracni sin Zakline Onazis i princa od Monaka.Da se razumemo albanci su narod kao i svaki drugi ima ih i ovakvih i onakvih znaci ljudi ko ljudi ,a albanske pliticke elite nikada od nastanka Albanije nisu delovale samostalno i uvek su bile samo deo necijeg veceg interesa i projekta ,danas je to Americki u proslosti je bio Turski i Italijanski,a trece ako pocnemo da "vadimo" seoske legende bojim se da ce to dovesti do toga da ce Marko Kraljevic i Musa Kesedzija zavrsiti u Hagu sa sve onim vilama i zmajevima i suvom drenovinom.

Ortodox

pre 10 godina

Sada sam na odmoru u Grckoj pricao sa jednim makedoncem iz Velesa. Njihova sva predvidjanja su da ce 10 godina biti manjina u svojoj drzavi. Bez obzira sto makedonska crkva iz Australije daje veliku pomoc za trece dete,a ce cetvrto nesto zesce. O nasim zaslugama za ocuvanje Makedonije, neka se uci iz istorije. Toliko za nocas, dovoljno. Nadam se prorocanstvu Tarabica.

Strelac

pre 10 godina

Nema ratova bez ratnih zlocina.Sto se tice krajeva koji su u to vreme i zvanicno nazivani "Nova Srbija"(?!) procitajte uvodnik "Politike" od 7.juna 1914.godine:"Ministri,bivsi i buduci,narodni poslanici,profesori Univerziteta,sudije,okruzni i sreski nacelnici,postaju spahije u Novoj Srbiji, deleci imanja po Kosovu i Makedoniji, uprkos zakonu koji to zabranjuje..."

Bosanac

pre 10 godina

Zasto bi to pretstavljalo problem za Makedoniju?
Pa ubijani su gradjani republike Makedonije i kao takvi zasluzuju spomenik!
Zar ste toliki fasisti pa niko sem Makedonaca ne zasluzuju spomenik za svoje ubijene?

pero

pre 10 godina

da zaista me cudi dje to da srbi napadnu mirni mirnodopski drevni narod sa juga srbije stvarno srbi nisu normalni da napadnu albance i turke da ih protjeraju sa djelova teritorije na kojima do turske okupacije i osvajanja nikad nisu ni zivjeli ognjem i macem su tu dosli ognjem i macem su trebali odatle i da odu jer su istu i goru sudbinu srbi od njih dozivjeli u svakom ratu.Sto ne podignu albanci i turci po jedan spomenik i u grckoj da vidi jos i to kako bi se proveli.

Bacvanin

pre 10 godina

Braco Makedonci pazite sad dobro znaci pazite dobro:Ako im budete isli uz dlaku nagrabusili ste oni vam nikad nece biti prijatelji i saterace vas u cosak,stitite svoje interese i ne popustajte. Ne radite protiv Srba ulgujuci se Albancima znate dobro ko vam je veci prijatelj,ne srljajte u provaliju.Mi smo velik narod i ne mogu nam nista al vi ste mali ako budete mekani ne pise vam se dobro,nikad necete imati mira.

Marko

pre 10 godina

@Sir Giles Prilikom licitiranja sa zlocinima budi malo pazljiviji. Moj pradeda je bio barjaktar crnogorske vojske u bitci na Brdanjolu kod Skadra u Prvom balkanskom ratu u tim zlocinackim oslobadjanjima Albanaca i njihovih mora kako ironicno kazes. Tada je crnogorska vojska osvojila to brdo iznad Skadra koji je bio grad u kome su ziveli samo Srbi i opkolila vojsku Esada Pase na taj nacin da ih je mogla pobiti sve do jednoga. Umesto toga ti, kako ih nazivas zlocinci, su vojsku razoruzali i pustili kucama iako su zrtve u toj bitki bile ogromne medju crnogorcima tj. srbima. U ime zahvalnosti prilikom povlacenja srpske vojske kroz Albaniju u Prvom svetskom ratu, taj isti Esad Pasa je naredio da u tom delu Albanije niko ne sme napasti nijednog srpskog vojnika niti civila. A ceo dogadjaj milosti prema albancima od strane crnogorske vojske se izucava i dan danas kao primer humanog postupanja prema zarobljenicima na najprestiznijim vojnim akademijama. Ja znam da je autosovinizam tesak oblik nezadovoljstva sobom i pronalazenja krivca u onome ko ce ti najmanje zameriti i koga komotno mozes da opljunes bez posledica, ali makar imaj postovanja prema ljudima koji su dali zivot da bi ti i ja sada bili slobodni, kao sto ja cenim svakog casnog albanca koji se bori za svoj narod.

mishko

pre 10 godina

da smo pametni i mi bi gradili spomenike zrtvama ustaskog (iz drugog svetskog rata), albanskog (prvi drugi svetski rat), nemackog terora (drugi sveski) i turskog itd

logikajeučiteljicaživota

pre 10 godina

Saveznici Osmanlija i nacista mjenjaju istoriju...Turska doživljava ekspanziju a Njemačka je već velesila...ništa čudno samo se revanširaju starim saveznicima...Pogledajte kakvu podršku danas imaju Hrvati, Bugari, Albanci pogotovo i sl. U namještenim ratovima su imali bezrezervnu podršku, njihovi zločini su ignorisani a srpski preuveličavani pa čak i izmišljani...malo im je to bilo danas bez i malo srama revidiraju istoriju od prije 50,100 pa i više godina...da li mi još uvijek vjerujemo da nam je EU prijatelj??? Mislim da bi trebalo da dvaput razmislimo...nama je prirodno mjesto u EU ali ne pod uslovima da nam taj put ide na štetu...Srbija treba da radi na sebi da se poboljšava i da jednog dana jaka uđe u EU a ne da dozvoli da je ponižavaju i uništavaju na tom EU putu i onda kada je skroz unište odbace...treba da gledamo našu korist a ne pod svaku cjenu da srljamo tamo ili ovamo...bez jake Srbije mi Srbi u okolnim zemljama ćemod a nestanemo!!! Nama već uveliko revidiraju istoriju pa i do te mjere da nismo Srbi ili da je Gavrilo Princpi veći zlikovac od Al Kaide...

qvasco

pre 10 godina

Nemam ništa protiv izgradnje spomenika žrtvama, ali bih ograničio to na žrtve Balkanskih ratova od strane operacija srpske vojske na jugu, čiji broj je bio izuzetno veliki, a često se zaboravlja i nipodaštava u istorijskoj nauci!

Rale

pre 10 godina

Citam i ne cudim se uopste, cak je i ocekivano. O ovome bi se moglo polemisati citav jedan semestar, ali realnost je na nasu zalost takva kakva je. Tacno je da su Albanci tad ubijani od strane srpske vojske ali ne obican narod vec pljackasi i plemenske horde Albanaca koje su napadale srpske trupe. A sto se tice Makedonaca ni to me ne cudi, oni jos traze svoj nacionalni identitet pa cas idu u antiku i kunu se u Aleksandra Makedonskog a cas prihvataju istinu koja glasi da jos ni sami nisu sigurni ko su, sta su i odakle su. Po mom misljenju ovome ne treba pridavati veliki znacaj jer kad ne obracas paznju na takve onda ih samo iznerviras da pokazu svoje pravo lice a mi na Balkanu odlicno znamo ko su Albanci, bolje receno kakvi su to kriminalci i narkodileri, a i falsifikatori istorije.

Marko Petrovic

pre 10 godina

A da mi lepo "braci" Makedoncima opalimo jedne sankcije pa nek im njihova braca Albanci kupuju paradajz i papriku, kad tolerisu ovo,

Branko

pre 10 godina

Ono što treba znati vezano ca Albance kako ih je nazvala Evropa je sledeće, na Balkansko poluostrvo su došli 1036. godine sa Maniakom sa Sicilije. Srpski Kralj Vojislav je dozvolio Albancima da se sa svojim porodicama, kao izbeglice pred Vizantijskomm vojskom, nasele na prostor današnje Albanije da bi čuvali stoku. Ali "planeri" su odlučili da im stvore državu Albaniju kako bi Srbe odsekli od Jadranskog mora. Ti isti kreatori su finansirali i oružano pomogli Albance da zauzmu Kosovo i Metohiju, najpre visokim natalitetom (Tito je bio kum svakom desetom detetu) a zatim i oružjem uz pomoć Amerike i NATO-pakta. Kako bi završili kompletan projekat "Velika Albanija" oni sada rade na pripremama u koje spadaju i ove stvari u Makedoniji. A Makedonija je tako olako prešla preko ubistva one svoje dece pored jezera kao da su bile u pitanju muve a ne njihovi Makedonci, tako da nije ništa čudna ova njihova reakcija.

Macedoroman

pre 10 godina

Reultat silnog "oslobađanja" Makedonije u Balkanskim ratovima je njena podela na tri dela: Republiku Mekedoniju (nekadašnju srpsku okupacionu zonu), Pirinsku Makedoniju pod trenutnom privremenom upravom Bugarske i Egejsku ili Belomorsku Makedoniju pod trenutnom i privremenom upravom Grčke. Srpski državni teror i asimilatorska politika u Makedoniji, kako nad Makedoncima, tako i nad Albancima i drugim nesrpskim življem između dva velika ratu je nepobitna istorijska činjenica.

neko

pre 10 godina

Bitno da ovo podržava makedonska Narodna partija (to nije VMRO koji je na vlasti), to je pro-bugarski orijentisana nebitna stranka, ne treba da čudi njihova izjava, a ni treba joj pridavati mnogo značaja.

Zg

pre 10 godina

Nismo ni trebali da ih oslobodimo!
(DuleRuma, 17. jul 2013 20:28)

Pa i niste.

Albanci su bili iznimno cijenjen narod u Europi, trgovci i plemići, a onda je došlo ono o čemu vas ne uče u srpskoj istoriji (ali se uči u svjetskoj povijesti), a to je 120.000 mrtvih Albanaca u "oslobađanju" 1912. godine. O onome 1878. baš se i ne zna toliko, ali i tu je bilo desetke tisuća pobijenih.

Tu je počela mržnja između dva naroda i definicija pravog srpstva koja se nastavila kroz hegemoniju Karađorđevića, populacijsku kontrolu ostalih naroda u Jugoslaviji i prisilno posrbljavanje koje je dovelo do toga da je Srbija jedina u Europi imala 30% pozitivni prirast stanovništva kroz 2. Svjetski Rat (kao činjenično stanje, dok se istovremeno piše o milijardama srpskih žrtava), "Slovenija/Hrvatska radi, Beograd se gradi", granicu Virovitica-Karlovac-Karlobag i na kraju pokušaj ponavljanja 1878/1912. na Kosovu.

A traje i danas, samozapaljenjem Bajrakli džamije, Farmom, Grand paradom i svakodnevnim tradicionalnim srpskim svađama među prijateljima (sa smrtnim ishodom).

goran

pre 10 godina

"Izdaja", "hvala im", "a prave se fini"... Sta se palite bre, pod broj jedan Makedonija je podeljena drzava i sta je tu sporno: Amerikanci, Bondstil, NATO, glupa miloseviceva politika, proterivanje 300.000 siptara na makedonsku teritoriju, secate se? Pod broj dva, lider VMRO-NP je drzavjanin Bugarske, covek koji ima 1 otsto podrske elektorata. Pod broj tri, u balkanskim i ostalim ratovima Srbija nije oslobadjala Makedoniju radi Makedonaca vec za sebe i za svoj koridor sa Grckom i tu nista nije sporno, naprotiv svako gleda svoje interese i ko ne shvata to taj je babetina narikaca. Americke ambasade u hriscanskim drzavama su zapaljene dva puta: posle priznanja Kosova i to u Beogradu, i za vreme bombardovanja Srbije i to u Skoplju, ne u Atini, ne u Moskvi, ne u Pekingu, vec u Skoplju. I aj manite se glupe politike, Bugara, vanzemaljaca... Makedonci i Srbi mogu da zarate samo kao u onom vicu kad Amerikanci naoruzani do zuba krenu na one odvratne Kanadjane, koji vazda nesto mute.

Svetozar

pre 10 godina

Srbija,Grcka i Bugarska jesu podelile Makedoniju posle Balkanskog rata. Bugarska i Grcka posle podele su izbrisale postojanje Makedonije na svojim teritorijama cak su prisilile Makedonce da se izjasne kao Grci tj Bugari. Jedino je Srbija dozvolila Makedoncima da zadrze svoj identitet i tako je fakticki tj narod i opstao. Da smo sa njima uradili sto i Braca Grci ili Bugari za Makedonce danas niko nebi znao ni da su postojali. Sto se ovog spomenika tice to je cisto Albanska provokacija, prvo prema Makedoncima da bi ih zavadili sa nama. Ipak smo mi jedina zemlja u okruzenju koja bi Makedoncima pomogla.

Daredevil

pre 10 godina

Ovo nam je škola za ubuduće,zreba samo da gledamo sebe i svoje interese a za ostale nas zaboli ćošak...
Šta prije to shvatimo,tim bolje....

Macedoroman po drugi put

pre 10 godina

Zanimljivo je da su Karađorđevići, pod čijom komandom su zaista i počinjena zverstva nad albanskim i makedonskim življem u Makedoniji u periodu od Balkanskih do kraja II sv. rata, albanskog porekla. Istorija nam kaže da su po muškoj liniji Karađorđevići iz plemena ili fisa Klimenti (Keljmendi), doseljeni u Šumadiju u XVII veku. Tako, ako ćemo realno, ovo bio bratoubilački pohod.

seljadin

pre 10 godina

mnogo je dobro što Makedonci nisu više sa nama, a ni Crnogorci, što reče jedan taksista u Atini "ne bih voleo da Skoplje pripadne Grčkoj, ko da hrani toliku sirotinju?"

Milan

pre 10 godina

(poznavanje istorije, 17. jul 2013 21:27)

De molim te kad si takav znalac istorije reci mi čija je ta teritorija koju zoveš Makedonija bila u poslednjih 3000 godina osim Grčka i Srpska. Isina Turci su držali vlast 500 godina ali nikad nisu živeli tu u većem broju. Grčki izvori iz doba vizantije pišu o tome da su se na toj njihovoj teritoriji počev od 6.veka masovno naseljavali Srbi kao i to da su imali prilično dobre odnose i da su mogli dosta da utiču na to slovensko stanovništvo. Ne postoje drugi većinski dominantni narodi koji su tu živeli, bugari i šiptari su tu samo imali aspiracije ali nikad to faktički nije bilo njihovo. I jedni i drugi su se tu naselili praktično tek u 20.veku posebno od kako je Albanija postala nemački "projekat" za neutralizaciju srpskih težnji ka oslobođenju svih srpskih zemalja koje su bile pod vlašću Nemanjića.

Takozvanim makedoncima ne želim ništa loše ali moraju da shvate da ih je Broz iskoristio kao glinene golubove i preko takozvanih makedonskih komunista otkinuo južnu Srbiju (ili severnu makedoniju u grčkoj varijanti) od matične države i time ih poslao direktno u pakao. U prvom narednom balkanskom sukobu nestaće takozvanih makedonaca kao da ih nikada nije bilo, pamtiće se kao i Jugoslavija, dok ne umru svi koji su u njoj rođeni.

profesor G

pre 10 godina

Sve se to nama vracaju nase megalomanije i projekti koje ne mozemo izneti do kraja...kao sto ni to 1912 nismo uradili kako treba...hocemo da dizemo Dusanovo carstvo posle 500 godina islamskog terora...a i projekat makedonske nacije je (sloboodno se grohotom smejte) guran od strane srpske drzave i Akademije, jer je nekako trebalo odvojiti Makedoniju od Bugara, a dve trecine hriscana u makedoniji se osecalo Bugarima...sve to nam se sad vraca...o ovom bugarasu Ljupcu necu da trosim reci, covek je placenik, ima bugarsko drzavljanstvo...a Siptari i ove spomenike dizu sistematski, ne zbog secanja na zrtve, nego zbog obelezavanja teritorije...po sistemu gde su nasi ginuli, nase je...pa ovi u Presevu dizu spomenike teroristima OVK, a ovi dole onima od pre sto godina, takodje ubicama i teroristima...a ovi sto se pozivaju na Tucovica, treba da znaju da je on bio vojnik Internacionale, i da za njega nema ni nacije, ni otadzbine, samo svetska revolucija, a svi ratovi se po pravilu posmatraju kao imperijalisticki.Sta reci o coveku koji oslobodilacki rat svog naroda, posle 500 godina ropstva, naziva imperijalistickim?

Solunac

pre 10 godina

Oslobodili smo Makedoniju u Balkanskim ratovima a onda smo se malo zaboravili pa malo udri, malo kolji, malo asimiluj i, eto rezultata...

Gagi

pre 10 godina

Za sve koji nisu skoro bili u BJRM - u Skoplju je ovaj narod bez istorije podigao spomenike svim "makedonskim " istorijskim ličnostima, osim Supermenu i Srebrnom letaču ...

Uros

pre 10 godina

Neka ih, neka podignu jos pet spomenika... Niko se nece setiti balkanskih ratova, a da se ne seti Prvog svetskog, a taj i treba da zapamte zauvek...

Ash

pre 10 godina

Ako svi zapnemo da frapiramo u komentarima mozda nesto i uradimo. Nema veze za koga smo glasali i sto nam je Toma predsednik a Dacic premijer... To nema veze sa ovim.

Kriza Identiteta

pre 10 godina

Radujem se tome kada Makedoncima opet zatrebaju Srbi kako ce preko noci plocu promenuti. A Srbin, pusku u ruke i gini za brata. Pa ako nas iz 10og nije zavoleo brat Makedonac/Musliman/Hrvat/itd. , sigurno ce iz 11og.
E zato mene Srbija više neće videti.

smarate

pre 10 godina

Albancima bi trebalo dati nesto za smirenje da smanje dozivljaj. Dosadni su sa tim mahanjem zastava i izgravanjem zrtve i nevinasca. I kalendar bi im dobro dosao da vide da je 2013. a ne 19. vek.

Posmatrach 3

pre 10 godina

@Dragan KNN -Pa da, pa Srbija je Albancima bar jos 1878 pruzila drzavotvornost time sto je ognjem I macem sravnila sa zemljom preko 630 sela u "Toplickom Arnautluku", niskom, leskovackom, vranjskom aleksinackom okrugu.Ti podaci su ziva istina.Za tu albansku drzavotvornost je Srbija u dva maha okupirala Drac I albansko primorje!

MK

pre 10 godina

Voli Srbin brata Makedonca , gine Srbin za brata Makenonca. U Makedoniji voli 99% svi Srbe i zele novu Jugoslaviju. Srbi isto naj vise vole Jugoslaviju posto su sa bracom onda zajedno u istoj državi.

lol

pre 10 godina

Makodonci ne shvataju da su sledeci posle nas na spisku za unistenje. Sleduje i crna gore, ali na njih trenutno se ne obraca puno paznje jel ih ima premalo, 500 000. Makedonce ne vole Albanci, Bugari, Grci. U slicnom su sosu kao i mi. Jedina sansa i njima i nama je da se ujedinimo Bosna (njihov izbor celi ili samo RS) Crna gora Makedoija i Srbija. Samo na pravedan nacin da se medjusobno povezemo. Ako albanci prave vojsku Albanija tzv Kosovo onda to treba i Makedonija, Srbija, Crna gora. Ako budemo vodili politiku svako za sebe i to nije nas problem, svi propadosmo.

Sir Giles

pre 10 godina

Možete da mi lupate minuse koliko hoćete. Ja ne opravdavam albansku politiku, niti prećutkujem srpsku imperijalizam. Al' pošto svi smatrate da istorija treba da bude samo hvalospev, aj' ovako. 1878 smo sa juga Srbije proterali oko 70.000 Albanaca koje nismo stigli da pobijemo, i popalili im sve kuće. Tokom balkanskih ratova u makedoniji i sva četiri puta koliko smo prelazili u Albaniju da zauzmemo "srpsko" more nismo mogčli da odolimo da ne počinimo poneki ratni zločin. U Makedoniji smo zajedno sa bugarima uz pomoć lažnih svedoka nalazili "krivicu" kod "Turaka" i potom ih skraćivali za glave. Da se ne lažemo, svi ratovi na balkanu su podrazumevali etničko čišćenje pa ni mi nismo zaostajali u tome. E sad što Albanci iz Makedonije ovim spomenikom žele sebe da prikažu kao isključive žrtve a poslednji rat kao neophodan, druga je stvar. Ali ne budite plitki, pa se prvo informišite pre nego što opalite minus. Naravno da su Evropa i svet licemerni jer su radili to isto samo u drugim okolnostima.

Ezio Auditore

pre 10 godina

Ne potresam se nešto zbog ovoga. Albanci u Makedoniji se smiriti neće a Makedoniju čeka haos veći od Kosova.
Meni lično niko od komšija ne smeta ali Hrvati i Albanci...mislim da ih niko ne bi poželeo za komšije.

a zasto srbija cuti

pre 10 godina

Trebalo bi postaviti na Kosovu i spomenik zrtvama albanskog terora. 1999. pred nosevima NATO-a, Albanci su oteli i ubili 500 srpskih civila za koje se ne zna gde su zavrsili. A bilo je toga i posle 1999. a narocito ranije. Samo za vreme nacisticke okupacije Albanci su na Kosovu ubili vise od 10.000 Srba.

jos jedan americki promasaj

pre 10 godina

Toliko o tome kako ce popustanje u vezi Kosova da smiri albanske nacose. Tek sada im se otvorio apetit. Ako izbije neki novi rat, da li ce Amerikanci da preuzmu odgovornost zato sto su do njega doveli time sto su od Albanaca stvorili jedno razmazeno i nasilnicko deriste koje je umislilo da ima prava na sve i da ce sve i dobiti na tacni od Amerikanaca samo ako malo zavristi?

mancini

pre 10 godina

Ovo je samo deo ukupne antisrpske kampanje koja se vodi. KAkva Makedonija? JNA je 92. napustila Makedoniju, kad se Makdedonija izdvojila bez ijednog opaljenog metka sa obe strane.
Albanci su kao narod živeli sasvim pristojno za vreme Tita; pa im to nije dovoljno i hteli su njihovi političari da proglase republiku Kosovo.
Opet naša vlast nije imala sluha, pojavio se Milošević, bankar i apartčik, dete SANU, koji nije umeo da sagleda probleme nego je išao silom. I dobio je ceo Albanski narod protiv sebe...A mogao je da se dogovori i podeli Kosovo na dva dela, jer objektivno teško je gvozdenom rukom držati Kosovo gde je i tada (krajem 80ih) bilo više od 80 posto Albanaca.
Koji srpski teror? Pa sa punim pravom je srpska odnosno jugoslovenska vojska mogla da izvrši odmazdu nad Albancima (zbog činjenih zverstava) i 1919. i 1945. pa nije...
KAo što neko reče, Srbija se namestila svojom lošom politikom, pa sad može svako sa da nam ,,lupa ćuške"...

poznavanje istorije

pre 10 godina

(1300 kaplara, 17. jul 2013 20:23)

Očigledno da je tvoje poznavanje istorije - selektivno. Balkanski savez
između Srbije, Bugarske i Grčke je proterao Turke sa Kosova i iz Makedonije, a zatim su ove tri države podelile teritoriju Makedonije.
Da li se to zove oslobađanje? Naravno - ne.
I zašto negodujete za spomenik? Svi narodi u matičnoj državi imaju pravo da podignu spomenik žrtvama rata ili njihovim herojima. Trebalo bi i u Srbiji da se podigne spomenik srpskim žrtvama.

stefan

pre 10 godina

moj cukundeda je poginuo u tom "zlocinackom poduhvatu", ostavivsi dvoje dece od 1 godine i dete posmrce kako bi se ovi ljudi oslobodili, a oni dizu spomenik zrtvama?! jedine zrtve smo bili mi Srbi zbog nase gluposti, trebali smo da ih ostavimo da ih turci maze jos 100 godina..... nema... ovi albanci su najgori narod na svetu i samo kreature kao biserko ili kandic mogu da ih brane...

Bane

pre 10 godina

Ovo je makedonski problem.. to sto im Albanci rade u drzavi. Mi nemamo potrebe da se oko ovoga uznemiravamo. Pogotovo sto je Makedonija nebitna drzava, prema kojoj tri od cetiri drzave sa kojima se granici ima teritorijalne i identiteske pretenzije. Srbija im je najmanji problem i pretnje koje dolaze od druge tri drzave nece resiti tako sto se kace sa Srbijom, koja jos jednom ponavljam treba da ignorise ovakve izjave i ne naseda na provokacije.

Novosadista

pre 10 godina

Ne lupajte previše, terora je itekako bilo, ali naravno terora iz današnjeg ugla, od tada se potpuno promenila percepcija posmatranja istorijskih događaja. Šta hoćete pa jel znate koliko je Karađorđe pobio Turaka po Srbiji, ali kažem to se tada smatralo najobičnijom osvetom za 5. vekova robovanja. Pobijeno je negde oko 20k šiptara što na Kosmetu, što po Makedoniji i severnoj Albaniji. Naravno, drugi i osnovni problem ovog šiptarskog eventa je dnevno političko spletkarenje i mešetarenje na račun nesrednih i "izgenocidiranih" Makedonaca, koji stvarno mogu samo da nam budu zahvalni za svoje postojanje. Sasvim treći problem je što mi ovo ne učimo ama baš nigde, a i ne interesuje nas previše jel tako Srbijo ?

U svetu postoji jedno carstvo u njemu caruje drugarstvo

pre 10 godina

Nasi prijatelji!

Nasim vlastodrscima su svi prijatelji!

Nije ni cudo gde smo kad nas slepci vode!

Pera

pre 10 godina

http://en.wikipedia.org/wiki/Massacres_of_Albanians_in_the_Balkan_Wars

Koga mrzi na engleskom da cita ima i na srpskom, a ko i dalje ne veruje, postoje i arhivi tadasnjih novina.

upanak

pre 10 godina

@ Mrgud
ciji je ovo citat?
sto bi rekao cika Arcibald Rajs "Oh, kako je ona znala da mre!" (misleci na nasu omladinu pri oslobadjanju Makedonije)
uzas... zali Boze.

Batko be

pre 10 godina

Drage naše komšije Makedonci, po ko zna koji put pokazali ste nam svoje pravo lice. Ali meni je vas žao, jer još ne znate koju ćete cenu platiti, misleći da ćete se ulizati albancima na taj način.

Nevit

pre 10 godina

Ahmetijev brat Vedat kazao je "da se prema seoskim legendama" u bunaru kraj njihove kuće nalazi četrdesetak tela.

Znači oni na osnovu legendi prave spomenike "srpskom teroru" ?

Branko

pre 10 godina

Ako je rat a ti si na pogrešnoj strani normalno je i da gineš u toku borbe. U ratu uvek postoje pobednici i pobeđeni ali samo u poslednje vreme se kaže da je genocid ako nastradju oni sa poražene strane. Da li je bilo genocida kada je Napoleon udario na Rusiju, pa onda kada je Hitler krenuo da osvoji Rusiju. U prvom Svetskom ratu je poginulo milion i tri stotine hiljada Srba od 4,5 miliona koliko ih je bilo ukupno. Da li je i to bio genocid. Da li je bio genocid kada je u Hrvatskoj za vreme NDH od dva miliona Srba ubijeno oko sedamsto hiljada, što u Jasenovcu što u raznim jamama po čitavoj Hrvatskoj. Ali sada se u najnovije vreme poginuli u borbama, uglavnom naoružani muškarci, proglašavaju žrtvama genocida a ne poginuli u borbama. Ovo su najnovije podmetačine i krivotvorenje istorije što se intezivno radi od rušenja "Berlinskog zida".

kisa

pre 10 godina

Komsije Makedonci mi smo nase pregurali kako tako ali vama nece moci niko pomoci. Odavde gledano.
A o vom olosu, jel su to onih 500 opisanih po literaturi sto su napadali i pljackali srpsku vojsku u povlacenju ka Solunu. Ko drugi tako herojskog dela da im se herojski izdanci dice.
O l o s .

Helios

pre 10 godina

@LEX osim kod D. Tucovića nigde drugde tih "zločina" - nema. A u tim "zapisima" tj. začetku i propagandne "istorije" i boljševizma u Srbiji sve, apsolutno sve što je Srbija ikad igde uradila je pogrešno. Drugim rečima D. Tucović je kao preteča boljševika počeo sa masovnim laganjima i bolesnom verzijom turbo-anti-nacionalnog. Takvih kao on imaš u to doba u svakom narodu svuda, sa idejom da ako sruše sve: države, nacije, kapitaliste i sve drugo - odmah će sve da procveta, pa što više rušilačkih laži to bolje. Ali, da bi to znao morao bi malo više da čitaš, a ne da veruješ ono što želiš a kao "dokaz" uzmeš prvi tekst na koji naletiš koji potvrđuje ono što želiš da veruješ. Tako kasnije sledi partizanska istorija II svetskog rata ili molba vajnog ovdašnjeg advokata 1990e pred USA kongresom za bombardovanje Srbije zbog "nacionalizma" i svi drugi slučajevi laganja protiv sopstvenog naroda.
Kod Albanaca doduše ta pojava nije mnogo raširena, zaista. Plemensko jedinstvo je istorijska prethodnica, tek u naciji dolazi do divergencija i sukoba, a i potrebno je kakvo-takvo izdavaštvo - ne mnogo postojeća delatnost u okolini Tirane u datom periodu. Ali ispravnu orijetnaciju da se nešto čita - pozdravljam. Samo malo raznovrsnije da ne bi pamet bila osuđena na smrt beskonačnim regresom neprekidnog samopotvrđivanja.

Pera

pre 10 godina

U ovoj celoj prici jedina uteha je sto su vece budale od nas Makedonci, nedovoljno ipak ali opet bar to eto.
Oni se maltene ne pitaju nista u svojoj zemlji.
Mi smo se borili protiv najjaceg vojnog saveza na svetu sami i i dalje se drzimo nekako i pored svih pritisaka i domacih lopova na vlasti. Tako da sa te strane trebamo imati nadu i veru! 500 godina smo se odupirali turcima sami i izasli nikada jaci, ponovo cemo, samo da naucimo lekciju i uklonimo pretnju do kraja.

Dragan

pre 10 godina

Pa ovi stvarno nisu normalni !!! ALi su pametni strasno.... svojom upornoscu i agresivnoscu uspece i istoriju da zamene.... a mi ... kao jagnjad mirno i tiho cekamo .... da nas pojedu, strasno...

ksenija

pre 10 godina

Ne vidim zasto se publika zesti na ovu vest. Masovno ubijanje albanskih civila, to pise i u nasim istorijama. Citiram Dimitrija Tucovica, knjiga "Srbija i Albanija": "Albanska sela ...behu pretvorena u zgariste. To behu u isto vreme varvarski krematorijumi u kojima je sagorelo stotinama zivih zena i dece...". Zar je cudo sto nas mrze i sto se sada osvecuju na nevinim Srbima. Zverski zlocini su cinjeni na obe strane.

vuk

pre 10 godina

Gledajte Sloveni i učite,....malo krasti,malo silovati,malo rušiti groblja,malo rušiti crkve,malo napadati iz zasede ...a mnogo plaćati ,,sopstvene spomen kopsturnice,, biste i spomenike (ko je prvi shvatio ulogu marketinga u proširenju države?).Pa gde vam je istorija,knjževnost,kultura,istorijski objekti...naravno Srbi su uvek br 1 baš u svemu.

neizivljeni

pre 10 godina

Albanci su momentalno u fazi u kojima su drugi u Jugoslaviji bili krajem proslog veka. Pitanje je sta je pametnije, pustiti ih da izive taj sovinizam sa nadom da ce se uskoro okrenuti necemu konstruktivnom ili reagovati i suzbiti sada taj albanski primitivni i agresivni sovinizam dok ne preraste u nesto vece i ozbiljnije. Amerikanci koji su svojom glupavom politikom dobrano doprineli metastazi albanskog sovinizma bi isto tako trebalo da urade nesto - ipak je u pitanju frankenstan kojeg su oni stvorili.

Ivan

pre 10 godina

Bezi dalje od svih bivsih clanica Juge, bezi dalje od EU, nekad je bolje i kolektivno propadanje ili samoubitstvo nego robija koju nam jedino svi nude! Brzo ce se pokazati i sta njih ceka u toj borbi za pijedistal sveta!!!

900

pre 10 godina

A ok,sad neka nova izmišljotina? Međutim,I rat je bio svetski a Srbija je bila na strani pobednika,Albanci su bili na strani Nemaca tj.Austrougara,pa sad,neka pitaju amerikance nešto o tome,i neka ih podsete na čijoj strani su se uvek borili kao i hrvati uostalom,pa da vidimo šta će im reći amerikanci. Ovo što rade je neviđena glupost i služi za mobilizaciju albanaca i makedonaca protiv Srbije,zašto to rade videćemo,ali koristi neće imati ni oni,to je sigurno.
Inače,Makedonci bi trebalo ako su već tako dobri sa šiptarima,da se zapitaju ko im je pobio sunarodnike na jezeru i kad je to Srbija maltertirala Makedonce?

1300 kaplara

pre 10 godina

Klasican slucaj prekrajanja istorije.
E sta smo doziveli da u zemlji Dusanovog zakonika, Mrnjavcevica i Marka Kraljevica obelezavaju "srpske zlocine sa prizvukom genocida"... Tuzno!
Pola moje familije je ostavilo kosti po Kumanovu i Kajmakcalanu a vidimo za sta i za koga su oni izginuli.
Sramota i stidite se lazima koje prosipate!

фухака

pre 10 godina

и шта каже званични Београд на ово? Мук...док други врше нужду по твојој историји.

Mrgud

pre 10 godina

Makedonija ćuti, ne sme da pisne. I neće da pisne! A, lepo kaže Milutin: "Mislim se sinovče: imadosmo li mi neka druga posla, nego da po Makedoniji ginemo? Jesu li, blago ujaku, velim, jesu li ti čija je zemlja znali ranije da je njina? Ako jesu, što je ne osvajaše i ne oslobađaše, kako se sad setiše čija je?"

Albanska spomenica

pre 10 godina

"Mala smo mi zemlja, da bi ucinili tako veliki greh" - rece grcki kralj 1915. kad ga je pola Evrope pritislo da ne primi srpsku vojsku...braco Makedonci, vi ste postali to sto grcki narod nije htao i zeleo.

David Pantovic

pre 10 godina

Sta ovi pricaju. Pa dokle vise gluposti!!!!! Izgradite spomenik nema frke. Ko da je to bitno. Ajde da probamo da zivimo normalno a ne ko zivotinje. Imamo najvise nepismenih I ne obrazovanih ljudi u evropi. Zato nam tako I jeste.

my way

pre 10 godina

Procitao vest i video da su 500 palih boraca zrtve tog "srpskog terora" i da se njima dize spomenik. Meni dovoljno. Hvala i dovidjenja! Slava srpskim herojima!

4MkdFromCro

pre 10 godina

Samo molim bez provokacija upucenima bratskoj Makedoniji. Oni su ovo postavili koliko i Srbi onaj spomenik u Presevu. Bojim se da je Makedonija sljedeca zrtva prijateljstva SAD-a i Albanaca. Jedino ne shvacam sto Ameri iz svega toga imaju. Kuku lele.

HUNTER

pre 10 godina

Ruku na srce, Srbi su kroz istoriju zaista bili loši gospodari, kad im se za to pružila prilika. Pa kad, evo već decenijama, država ekonomski tlači sopstveni narod, šta da pričamo za druge.
Na žalost, tako nas vide. Možemo da se ljutimo kolko hoćemo. Slabi smo i gologuzi i sad svako može da diže onu stvar na nas.

LEX

pre 10 godina

Ljudi prelistajte malo zapise Dimitrija Tucovica vezane za balkanske ratove i ucesce Srbije u njima pa vam mozda neke stvare budu jasnije...nemojte da se iznenadite ako se takvi pojave i u Crnoj Gori zbog intervencije Srbije i likvidacije Crnogoraca u periodu posle Podgoricke skupstine

Jovan Kursula

pre 10 godina

A na kojoj strani su se borili ti vojnici?Na kojoj strani je ratovala Albanija u drugom balkanskom ratu? Ili revidiranju istorije pred ocima Evrope nema kraja? Pa kao i u svakom ratu, na strani agresora i zlocinaca. A da podignemo ovo pitanje, posto genocid ne zastareva, pa da osudimo vojvode Putnika i Misica, onako posthumno? Bio bi to idealan potez, korak ka Evropi.
Trebalo bi i Nemci da se pozale sto su im kosti vojnika rasturene po pola Evrope. Ali zasto se sustina precutkuje?!
A tek ovaj biser, "Narodna partija bivšeg premijera Ljubča Georgievskog pozdravila je izgradnju kompleksa pitajući se istovremeno zašto je makedonska vlada "do sada skrivala srpske zločine sa prizvukom genocida“.

Ova stranka ističe da su i etnički Makedonci bili "žrtve srpskog terora"...
Sta reci a ne zaplakati, bolje ocutati.

Dejan

pre 10 godina

Vanparlamentarna VMRO

Ovi bugarasi koji su sa ustasama ubili Kralja Aleksandra, a pre njega tolike Srbe po Makedoniji, oni su nasli da pricaju nekom o teroru? Nimalo ne cudi sto bi takve politicke organizacije stupile u koaliciju i sa crnim djavolom samo ako je to protiv srpskog interesa, i ide u prilog rasturanja odnosa Srba i Makedonaca.

Neca

pre 10 godina

Evo prilike, ili obaveze, za jos jedno izvinjenje. Rekose mnogi da ce uskoro politikantska vlast u Srbiji morati da prihvati dekret da je Zivojin Misic bio ratni zlocinac.

Драган КНН

pre 10 godina

Највећи злочин Срба према македонцима и албанезима , јесте што су им својим жртвама прије стотињак година дали државотворност. Питам се , хоће ли нетко од наших на отварање , да се извини, да брука и чемер буду комплетирани. Срамота !

marko

pre 10 godina

Poznati su to borci bili, i uvek spremni da napadnu jednog do dvojice usamljenih srpskih vojnika, ili seljaka. O njihovim pljackaskim i zlocinackim herojstvima posle odlaska turaka se sve zna, i zapisano u razno tursko srpsko vatikanskim arhivama. Tako da ovi danasnji naslednici samo neuspesno pokusavaju da prikriju svoje zlocinacke i plemenske korene. Al eto zivimo u takvim vremenima gde se svaka istina izvrce i svaka mrznja i zlodelo pokusava da se abolira.

my way

pre 10 godina

Procitao vest i video da su 500 palih boraca zrtve tog "srpskog terora" i da se njima dize spomenik. Meni dovoljno. Hvala i dovidjenja! Slava srpskim herojima!

1300 kaplara

pre 10 godina

Klasican slucaj prekrajanja istorije.
E sta smo doziveli da u zemlji Dusanovog zakonika, Mrnjavcevica i Marka Kraljevica obelezavaju "srpske zlocine sa prizvukom genocida"... Tuzno!
Pola moje familije je ostavilo kosti po Kumanovu i Kajmakcalanu a vidimo za sta i za koga su oni izginuli.
Sramota i stidite se lazima koje prosipate!

Dragan

pre 10 godina

Pa ovi stvarno nisu normalni !!! ALi su pametni strasno.... svojom upornoscu i agresivnoscu uspece i istoriju da zamene.... a mi ... kao jagnjad mirno i tiho cekamo .... da nas pojedu, strasno...

Jovan Kursula

pre 10 godina

A na kojoj strani su se borili ti vojnici?Na kojoj strani je ratovala Albanija u drugom balkanskom ratu? Ili revidiranju istorije pred ocima Evrope nema kraja? Pa kao i u svakom ratu, na strani agresora i zlocinaca. A da podignemo ovo pitanje, posto genocid ne zastareva, pa da osudimo vojvode Putnika i Misica, onako posthumno? Bio bi to idealan potez, korak ka Evropi.
Trebalo bi i Nemci da se pozale sto su im kosti vojnika rasturene po pola Evrope. Ali zasto se sustina precutkuje?!
A tek ovaj biser, "Narodna partija bivšeg premijera Ljubča Georgievskog pozdravila je izgradnju kompleksa pitajući se istovremeno zašto je makedonska vlada "do sada skrivala srpske zločine sa prizvukom genocida“.

Ova stranka ističe da su i etnički Makedonci bili "žrtve srpskog terora"...
Sta reci a ne zaplakati, bolje ocutati.

Mrgud

pre 10 godina

Makedonija ćuti, ne sme da pisne. I neće da pisne! A, lepo kaže Milutin: "Mislim se sinovče: imadosmo li mi neka druga posla, nego da po Makedoniji ginemo? Jesu li, blago ujaku, velim, jesu li ti čija je zemlja znali ranije da je njina? Ako jesu, što je ne osvajaše i ne oslobađaše, kako se sad setiše čija je?"

фухака

pre 10 godina

и шта каже званични Београд на ово? Мук...док други врше нужду по твојој историји.

Neca

pre 10 godina

Evo prilike, ili obaveze, za jos jedno izvinjenje. Rekose mnogi da ce uskoro politikantska vlast u Srbiji morati da prihvati dekret da je Zivojin Misic bio ratni zlocinac.

Dejan

pre 10 godina

Vanparlamentarna VMRO

Ovi bugarasi koji su sa ustasama ubili Kralja Aleksandra, a pre njega tolike Srbe po Makedoniji, oni su nasli da pricaju nekom o teroru? Nimalo ne cudi sto bi takve politicke organizacije stupile u koaliciju i sa crnim djavolom samo ako je to protiv srpskog interesa, i ide u prilog rasturanja odnosa Srba i Makedonaca.

Bane

pre 10 godina

Ovo je makedonski problem.. to sto im Albanci rade u drzavi. Mi nemamo potrebe da se oko ovoga uznemiravamo. Pogotovo sto je Makedonija nebitna drzava, prema kojoj tri od cetiri drzave sa kojima se granici ima teritorijalne i identiteske pretenzije. Srbija im je najmanji problem i pretnje koje dolaze od druge tri drzave nece resiti tako sto se kace sa Srbijom, koja jos jednom ponavljam treba da ignorise ovakve izjave i ne naseda na provokacije.

marko

pre 10 godina

Poznati su to borci bili, i uvek spremni da napadnu jednog do dvojice usamljenih srpskih vojnika, ili seljaka. O njihovim pljackaskim i zlocinackim herojstvima posle odlaska turaka se sve zna, i zapisano u razno tursko srpsko vatikanskim arhivama. Tako da ovi danasnji naslednici samo neuspesno pokusavaju da prikriju svoje zlocinacke i plemenske korene. Al eto zivimo u takvim vremenima gde se svaka istina izvrce i svaka mrznja i zlodelo pokusava da se abolira.

Nevit

pre 10 godina

Ahmetijev brat Vedat kazao je "da se prema seoskim legendama" u bunaru kraj njihove kuće nalazi četrdesetak tela.

Znači oni na osnovu legendi prave spomenike "srpskom teroru" ?

Pera

pre 10 godina

U ovoj celoj prici jedina uteha je sto su vece budale od nas Makedonci, nedovoljno ipak ali opet bar to eto.
Oni se maltene ne pitaju nista u svojoj zemlji.
Mi smo se borili protiv najjaceg vojnog saveza na svetu sami i i dalje se drzimo nekako i pored svih pritisaka i domacih lopova na vlasti. Tako da sa te strane trebamo imati nadu i veru! 500 godina smo se odupirali turcima sami i izasli nikada jaci, ponovo cemo, samo da naucimo lekciju i uklonimo pretnju do kraja.

vuk

pre 10 godina

Gledajte Sloveni i učite,....malo krasti,malo silovati,malo rušiti groblja,malo rušiti crkve,malo napadati iz zasede ...a mnogo plaćati ,,sopstvene spomen kopsturnice,, biste i spomenike (ko je prvi shvatio ulogu marketinga u proširenju države?).Pa gde vam je istorija,knjževnost,kultura,istorijski objekti...naravno Srbi su uvek br 1 baš u svemu.

stefan

pre 10 godina

moj cukundeda je poginuo u tom "zlocinackom poduhvatu", ostavivsi dvoje dece od 1 godine i dete posmrce kako bi se ovi ljudi oslobodili, a oni dizu spomenik zrtvama?! jedine zrtve smo bili mi Srbi zbog nase gluposti, trebali smo da ih ostavimo da ih turci maze jos 100 godina..... nema... ovi albanci su najgori narod na svetu i samo kreature kao biserko ili kandic mogu da ih brane...

4MkdFromCro

pre 10 godina

Samo molim bez provokacija upucenima bratskoj Makedoniji. Oni su ovo postavili koliko i Srbi onaj spomenik u Presevu. Bojim se da je Makedonija sljedeca zrtva prijateljstva SAD-a i Albanaca. Jedino ne shvacam sto Ameri iz svega toga imaju. Kuku lele.

Драган КНН

pre 10 godina

Највећи злочин Срба према македонцима и албанезима , јесте што су им својим жртвама прије стотињак година дали државотворност. Питам се , хоће ли нетко од наших на отварање , да се извини, да брука и чемер буду комплетирани. Срамота !

Branko

pre 10 godina

Ako je rat a ti si na pogrešnoj strani normalno je i da gineš u toku borbe. U ratu uvek postoje pobednici i pobeđeni ali samo u poslednje vreme se kaže da je genocid ako nastradju oni sa poražene strane. Da li je bilo genocida kada je Napoleon udario na Rusiju, pa onda kada je Hitler krenuo da osvoji Rusiju. U prvom Svetskom ratu je poginulo milion i tri stotine hiljada Srba od 4,5 miliona koliko ih je bilo ukupno. Da li je i to bio genocid. Da li je bio genocid kada je u Hrvatskoj za vreme NDH od dva miliona Srba ubijeno oko sedamsto hiljada, što u Jasenovcu što u raznim jamama po čitavoj Hrvatskoj. Ali sada se u najnovije vreme poginuli u borbama, uglavnom naoružani muškarci, proglašavaju žrtvama genocida a ne poginuli u borbama. Ovo su najnovije podmetačine i krivotvorenje istorije što se intezivno radi od rušenja "Berlinskog zida".

900

pre 10 godina

A ok,sad neka nova izmišljotina? Međutim,I rat je bio svetski a Srbija je bila na strani pobednika,Albanci su bili na strani Nemaca tj.Austrougara,pa sad,neka pitaju amerikance nešto o tome,i neka ih podsete na čijoj strani su se uvek borili kao i hrvati uostalom,pa da vidimo šta će im reći amerikanci. Ovo što rade je neviđena glupost i služi za mobilizaciju albanaca i makedonaca protiv Srbije,zašto to rade videćemo,ali koristi neće imati ni oni,to je sigurno.
Inače,Makedonci bi trebalo ako su već tako dobri sa šiptarima,da se zapitaju ko im je pobio sunarodnike na jezeru i kad je to Srbija maltertirala Makedonce?

Sir Giles

pre 10 godina

Možete da mi lupate minuse koliko hoćete. Ja ne opravdavam albansku politiku, niti prećutkujem srpsku imperijalizam. Al' pošto svi smatrate da istorija treba da bude samo hvalospev, aj' ovako. 1878 smo sa juga Srbije proterali oko 70.000 Albanaca koje nismo stigli da pobijemo, i popalili im sve kuće. Tokom balkanskih ratova u makedoniji i sva četiri puta koliko smo prelazili u Albaniju da zauzmemo "srpsko" more nismo mogčli da odolimo da ne počinimo poneki ratni zločin. U Makedoniji smo zajedno sa bugarima uz pomoć lažnih svedoka nalazili "krivicu" kod "Turaka" i potom ih skraćivali za glave. Da se ne lažemo, svi ratovi na balkanu su podrazumevali etničko čišćenje pa ni mi nismo zaostajali u tome. E sad što Albanci iz Makedonije ovim spomenikom žele sebe da prikažu kao isključive žrtve a poslednji rat kao neophodan, druga je stvar. Ali ne budite plitki, pa se prvo informišite pre nego što opalite minus. Naravno da su Evropa i svet licemerni jer su radili to isto samo u drugim okolnostima.

smarate

pre 10 godina

Albancima bi trebalo dati nesto za smirenje da smanje dozivljaj. Dosadni su sa tim mahanjem zastava i izgravanjem zrtve i nevinasca. I kalendar bi im dobro dosao da vide da je 2013. a ne 19. vek.

Ezio Auditore

pre 10 godina

Ne potresam se nešto zbog ovoga. Albanci u Makedoniji se smiriti neće a Makedoniju čeka haos veći od Kosova.
Meni lično niko od komšija ne smeta ali Hrvati i Albanci...mislim da ih niko ne bi poželeo za komšije.

a zasto srbija cuti

pre 10 godina

Trebalo bi postaviti na Kosovu i spomenik zrtvama albanskog terora. 1999. pred nosevima NATO-a, Albanci su oteli i ubili 500 srpskih civila za koje se ne zna gde su zavrsili. A bilo je toga i posle 1999. a narocito ranije. Samo za vreme nacisticke okupacije Albanci su na Kosovu ubili vise od 10.000 Srba.

Albanska spomenica

pre 10 godina

"Mala smo mi zemlja, da bi ucinili tako veliki greh" - rece grcki kralj 1915. kad ga je pola Evrope pritislo da ne primi srpsku vojsku...braco Makedonci, vi ste postali to sto grcki narod nije htao i zeleo.

Batko be

pre 10 godina

Drage naše komšije Makedonci, po ko zna koji put pokazali ste nam svoje pravo lice. Ali meni je vas žao, jer još ne znate koju ćete cenu platiti, misleći da ćete se ulizati albancima na taj način.

Rale

pre 10 godina

Citam i ne cudim se uopste, cak je i ocekivano. O ovome bi se moglo polemisati citav jedan semestar, ali realnost je na nasu zalost takva kakva je. Tacno je da su Albanci tad ubijani od strane srpske vojske ali ne obican narod vec pljackasi i plemenske horde Albanaca koje su napadale srpske trupe. A sto se tice Makedonaca ni to me ne cudi, oni jos traze svoj nacionalni identitet pa cas idu u antiku i kunu se u Aleksandra Makedonskog a cas prihvataju istinu koja glasi da jos ni sami nisu sigurni ko su, sta su i odakle su. Po mom misljenju ovome ne treba pridavati veliki znacaj jer kad ne obracas paznju na takve onda ih samo iznerviras da pokazu svoje pravo lice a mi na Balkanu odlicno znamo ko su Albanci, bolje receno kakvi su to kriminalci i narkodileri, a i falsifikatori istorije.

HUNTER

pre 10 godina

Ruku na srce, Srbi su kroz istoriju zaista bili loši gospodari, kad im se za to pružila prilika. Pa kad, evo već decenijama, država ekonomski tlači sopstveni narod, šta da pričamo za druge.
Na žalost, tako nas vide. Možemo da se ljutimo kolko hoćemo. Slabi smo i gologuzi i sad svako može da diže onu stvar na nas.

lol

pre 10 godina

Makodonci ne shvataju da su sledeci posle nas na spisku za unistenje. Sleduje i crna gore, ali na njih trenutno se ne obraca puno paznje jel ih ima premalo, 500 000. Makedonce ne vole Albanci, Bugari, Grci. U slicnom su sosu kao i mi. Jedina sansa i njima i nama je da se ujedinimo Bosna (njihov izbor celi ili samo RS) Crna gora Makedoija i Srbija. Samo na pravedan nacin da se medjusobno povezemo. Ako albanci prave vojsku Albanija tzv Kosovo onda to treba i Makedonija, Srbija, Crna gora. Ako budemo vodili politiku svako za sebe i to nije nas problem, svi propadosmo.

upanak

pre 10 godina

@ Mrgud
ciji je ovo citat?
sto bi rekao cika Arcibald Rajs "Oh, kako je ona znala da mre!" (misleci na nasu omladinu pri oslobadjanju Makedonije)
uzas... zali Boze.

kisa

pre 10 godina

Komsije Makedonci mi smo nase pregurali kako tako ali vama nece moci niko pomoci. Odavde gledano.
A o vom olosu, jel su to onih 500 opisanih po literaturi sto su napadali i pljackali srpsku vojsku u povlacenju ka Solunu. Ko drugi tako herojskog dela da im se herojski izdanci dice.
O l o s .

Marko

pre 10 godina

@Sir Giles Prilikom licitiranja sa zlocinima budi malo pazljiviji. Moj pradeda je bio barjaktar crnogorske vojske u bitci na Brdanjolu kod Skadra u Prvom balkanskom ratu u tim zlocinackim oslobadjanjima Albanaca i njihovih mora kako ironicno kazes. Tada je crnogorska vojska osvojila to brdo iznad Skadra koji je bio grad u kome su ziveli samo Srbi i opkolila vojsku Esada Pase na taj nacin da ih je mogla pobiti sve do jednoga. Umesto toga ti, kako ih nazivas zlocinci, su vojsku razoruzali i pustili kucama iako su zrtve u toj bitki bile ogromne medju crnogorcima tj. srbima. U ime zahvalnosti prilikom povlacenja srpske vojske kroz Albaniju u Prvom svetskom ratu, taj isti Esad Pasa je naredio da u tom delu Albanije niko ne sme napasti nijednog srpskog vojnika niti civila. A ceo dogadjaj milosti prema albancima od strane crnogorske vojske se izucava i dan danas kao primer humanog postupanja prema zarobljenicima na najprestiznijim vojnim akademijama. Ja znam da je autosovinizam tesak oblik nezadovoljstva sobom i pronalazenja krivca u onome ko ce ti najmanje zameriti i koga komotno mozes da opljunes bez posledica, ali makar imaj postovanja prema ljudima koji su dali zivot da bi ti i ja sada bili slobodni, kao sto ja cenim svakog casnog albanca koji se bori za svoj narod.

neizivljeni

pre 10 godina

Albanci su momentalno u fazi u kojima su drugi u Jugoslaviji bili krajem proslog veka. Pitanje je sta je pametnije, pustiti ih da izive taj sovinizam sa nadom da ce se uskoro okrenuti necemu konstruktivnom ili reagovati i suzbiti sada taj albanski primitivni i agresivni sovinizam dok ne preraste u nesto vece i ozbiljnije. Amerikanci koji su svojom glupavom politikom dobrano doprineli metastazi albanskog sovinizma bi isto tako trebalo da urade nesto - ipak je u pitanju frankenstan kojeg su oni stvorili.

U svetu postoji jedno carstvo u njemu caruje drugarstvo

pre 10 godina

Nasi prijatelji!

Nasim vlastodrscima su svi prijatelji!

Nije ni cudo gde smo kad nas slepci vode!

jos jedan americki promasaj

pre 10 godina

Toliko o tome kako ce popustanje u vezi Kosova da smiri albanske nacose. Tek sada im se otvorio apetit. Ako izbije neki novi rat, da li ce Amerikanci da preuzmu odgovornost zato sto su do njega doveli time sto su od Albanaca stvorili jedno razmazeno i nasilnicko deriste koje je umislilo da ima prava na sve i da ce sve i dobiti na tacni od Amerikanaca samo ako malo zavristi?

Ivan

pre 10 godina

Bezi dalje od svih bivsih clanica Juge, bezi dalje od EU, nekad je bolje i kolektivno propadanje ili samoubitstvo nego robija koju nam jedino svi nude! Brzo ce se pokazati i sta njih ceka u toj borbi za pijedistal sveta!!!

LEX

pre 10 godina

Ljudi prelistajte malo zapise Dimitrija Tucovica vezane za balkanske ratove i ucesce Srbije u njima pa vam mozda neke stvare budu jasnije...nemojte da se iznenadite ako se takvi pojave i u Crnoj Gori zbog intervencije Srbije i likvidacije Crnogoraca u periodu posle Podgoricke skupstine

ksenija

pre 10 godina

Ne vidim zasto se publika zesti na ovu vest. Masovno ubijanje albanskih civila, to pise i u nasim istorijama. Citiram Dimitrija Tucovica, knjiga "Srbija i Albanija": "Albanska sela ...behu pretvorena u zgariste. To behu u isto vreme varvarski krematorijumi u kojima je sagorelo stotinama zivih zena i dece...". Zar je cudo sto nas mrze i sto se sada osvecuju na nevinim Srbima. Zverski zlocini su cinjeni na obe strane.

Posmatrach 3

pre 10 godina

@Dragan KNN -Pa da, pa Srbija je Albancima bar jos 1878 pruzila drzavotvornost time sto je ognjem I macem sravnila sa zemljom preko 630 sela u "Toplickom Arnautluku", niskom, leskovackom, vranjskom aleksinackom okrugu.Ti podaci su ziva istina.Za tu albansku drzavotvornost je Srbija u dva maha okupirala Drac I albansko primorje!

poznavanje istorije

pre 10 godina

(1300 kaplara, 17. jul 2013 20:23)

Očigledno da je tvoje poznavanje istorije - selektivno. Balkanski savez
između Srbije, Bugarske i Grčke je proterao Turke sa Kosova i iz Makedonije, a zatim su ove tri države podelile teritoriju Makedonije.
Da li se to zove oslobađanje? Naravno - ne.
I zašto negodujete za spomenik? Svi narodi u matičnoj državi imaju pravo da podignu spomenik žrtvama rata ili njihovim herojima. Trebalo bi i u Srbiji da se podigne spomenik srpskim žrtvama.

Novosadista

pre 10 godina

Ne lupajte previše, terora je itekako bilo, ali naravno terora iz današnjeg ugla, od tada se potpuno promenila percepcija posmatranja istorijskih događaja. Šta hoćete pa jel znate koliko je Karađorđe pobio Turaka po Srbiji, ali kažem to se tada smatralo najobičnijom osvetom za 5. vekova robovanja. Pobijeno je negde oko 20k šiptara što na Kosmetu, što po Makedoniji i severnoj Albaniji. Naravno, drugi i osnovni problem ovog šiptarskog eventa je dnevno političko spletkarenje i mešetarenje na račun nesrednih i "izgenocidiranih" Makedonaca, koji stvarno mogu samo da nam budu zahvalni za svoje postojanje. Sasvim treći problem je što mi ovo ne učimo ama baš nigde, a i ne interesuje nas previše jel tako Srbijo ?

logikajeučiteljicaživota

pre 10 godina

Saveznici Osmanlija i nacista mjenjaju istoriju...Turska doživljava ekspanziju a Njemačka je već velesila...ništa čudno samo se revanširaju starim saveznicima...Pogledajte kakvu podršku danas imaju Hrvati, Bugari, Albanci pogotovo i sl. U namještenim ratovima su imali bezrezervnu podršku, njihovi zločini su ignorisani a srpski preuveličavani pa čak i izmišljani...malo im je to bilo danas bez i malo srama revidiraju istoriju od prije 50,100 pa i više godina...da li mi još uvijek vjerujemo da nam je EU prijatelj??? Mislim da bi trebalo da dvaput razmislimo...nama je prirodno mjesto u EU ali ne pod uslovima da nam taj put ide na štetu...Srbija treba da radi na sebi da se poboljšava i da jednog dana jaka uđe u EU a ne da dozvoli da je ponižavaju i uništavaju na tom EU putu i onda kada je skroz unište odbace...treba da gledamo našu korist a ne pod svaku cjenu da srljamo tamo ili ovamo...bez jake Srbije mi Srbi u okolnim zemljama ćemod a nestanemo!!! Nama već uveliko revidiraju istoriju pa i do te mjere da nismo Srbi ili da je Gavrilo Princpi veći zlikovac od Al Kaide...

Bacvanin

pre 10 godina

Braco Makedonci pazite sad dobro znaci pazite dobro:Ako im budete isli uz dlaku nagrabusili ste oni vam nikad nece biti prijatelji i saterace vas u cosak,stitite svoje interese i ne popustajte. Ne radite protiv Srba ulgujuci se Albancima znate dobro ko vam je veci prijatelj,ne srljajte u provaliju.Mi smo velik narod i ne mogu nam nista al vi ste mali ako budete mekani ne pise vam se dobro,nikad necete imati mira.

Pera

pre 10 godina

http://en.wikipedia.org/wiki/Massacres_of_Albanians_in_the_Balkan_Wars

Koga mrzi na engleskom da cita ima i na srpskom, a ko i dalje ne veruje, postoje i arhivi tadasnjih novina.

Gagi

pre 10 godina

Za sve koji nisu skoro bili u BJRM - u Skoplju je ovaj narod bez istorije podigao spomenike svim "makedonskim " istorijskim ličnostima, osim Supermenu i Srebrnom letaču ...

Xepoj

pre 10 godina

O propagandi internacinalista tipa Dimitrije Tucovic necu da trosim tastaturu ,vi sto se pozivate na Wikipediu sad cu na istoj da napravim clanak u kome ce da pise da su Ratko Mladic i Radovan Karadzic po nacionalnosti bugari i da su ubijali srbe ,zatim cu da napisem clanak o Ziki Obretkovicu u kome cu da iznesem "dokaze" da je isti vanbracni sin Zakline Onazis i princa od Monaka.Da se razumemo albanci su narod kao i svaki drugi ima ih i ovakvih i onakvih znaci ljudi ko ljudi ,a albanske pliticke elite nikada od nastanka Albanije nisu delovale samostalno i uvek su bile samo deo necijeg veceg interesa i projekta ,danas je to Americki u proslosti je bio Turski i Italijanski,a trece ako pocnemo da "vadimo" seoske legende bojim se da ce to dovesti do toga da ce Marko Kraljevic i Musa Kesedzija zavrsiti u Hagu sa sve onim vilama i zmajevima i suvom drenovinom.

Branko

pre 10 godina

Ono što treba znati vezano ca Albance kako ih je nazvala Evropa je sledeće, na Balkansko poluostrvo su došli 1036. godine sa Maniakom sa Sicilije. Srpski Kralj Vojislav je dozvolio Albancima da se sa svojim porodicama, kao izbeglice pred Vizantijskomm vojskom, nasele na prostor današnje Albanije da bi čuvali stoku. Ali "planeri" su odlučili da im stvore državu Albaniju kako bi Srbe odsekli od Jadranskog mora. Ti isti kreatori su finansirali i oružano pomogli Albance da zauzmu Kosovo i Metohiju, najpre visokim natalitetom (Tito je bio kum svakom desetom detetu) a zatim i oružjem uz pomoć Amerike i NATO-pakta. Kako bi završili kompletan projekat "Velika Albanija" oni sada rade na pripremama u koje spadaju i ove stvari u Makedoniji. A Makedonija je tako olako prešla preko ubistva one svoje dece pored jezera kao da su bile u pitanju muve a ne njihovi Makedonci, tako da nije ništa čudna ova njihova reakcija.

Marko Petrovic

pre 10 godina

A da mi lepo "braci" Makedoncima opalimo jedne sankcije pa nek im njihova braca Albanci kupuju paradajz i papriku, kad tolerisu ovo,

MK

pre 10 godina

Voli Srbin brata Makedonca , gine Srbin za brata Makenonca. U Makedoniji voli 99% svi Srbe i zele novu Jugoslaviju. Srbi isto naj vise vole Jugoslaviju posto su sa bracom onda zajedno u istoj državi.

mishko

pre 10 godina

da smo pametni i mi bi gradili spomenike zrtvama ustaskog (iz drugog svetskog rata), albanskog (prvi drugi svetski rat), nemackog terora (drugi sveski) i turskog itd

Uli

pre 10 godina

(Zg, 17. jul 2013 22:30)

Uh, nasao si za shodno da komentarises Srpsku borbu u I Balkanskom ratu? I da poredis Albance sa Srbima? Prijatelju i ti si Srbin, uce li te to? Aksiom je da ste vi i muslimani Srbi koji su zarad nekih tamo beneficija Pape i Germana tj Turaka izdali sopstvenu krv. I petljate se nesto u Srpsku istoriju? Albanci su oduvek bili plemici sa 15 dece, krvnom osvetom i plemenskim uredjenjem? Sa napadanjem Srba sa ledja na mig Zabara i Germana? Istorijski gledano Srbi su ratnicki sveci za vas i Albance, dokazali ste se vi sa NDH i bolje ti je da se pokrijes usima i cutis cekajuci Nebesku odmazdu koja ce vas kad tad stici za to, a i za njih vazi isto, dileri, silovatelji, ubice koje vade ljudima organe, divljaci koji su porusili i spalili manastire iz 13 veka pod pokroviteljstvom Hriscanskog zapada. Mislite i vi da ce uvek ova propagadna masinerija zapada raditi u vasu korist i ispirati vase pravo lice, nesposobnjakovica, plagijatora i krvolocnih slugu zapadnih interesa? Nece druze, jer jos malo vi ima da prodate puteve jer ste na ivici bankrota, pa cete kao sto vam je i namenjeno da jedete mrvice ispod svabskog stola, bicete doduse moralni pobednici jer sad imate lipu vasu... sirotinju...a Albanci nemaju kapacitet da progutaju koliko su zagrizli, poubijace se medjusobno cim se fokus zapada skloni sa njih, a svesrdno ce im u tome pomoci i okolne nacije...Ceracemo se jos.

Svetozar

pre 10 godina

Srbija,Grcka i Bugarska jesu podelile Makedoniju posle Balkanskog rata. Bugarska i Grcka posle podele su izbrisale postojanje Makedonije na svojim teritorijama cak su prisilile Makedonce da se izjasne kao Grci tj Bugari. Jedino je Srbija dozvolila Makedoncima da zadrze svoj identitet i tako je fakticki tj narod i opstao. Da smo sa njima uradili sto i Braca Grci ili Bugari za Makedonce danas niko nebi znao ni da su postojali. Sto se ovog spomenika tice to je cisto Albanska provokacija, prvo prema Makedoncima da bi ih zavadili sa nama. Ipak smo mi jedina zemlja u okruzenju koja bi Makedoncima pomogla.

David Pantovic

pre 10 godina

Sta ovi pricaju. Pa dokle vise gluposti!!!!! Izgradite spomenik nema frke. Ko da je to bitno. Ajde da probamo da zivimo normalno a ne ko zivotinje. Imamo najvise nepismenih I ne obrazovanih ljudi u evropi. Zato nam tako I jeste.

Daredevil

pre 10 godina

Ovo nam je škola za ubuduće,zreba samo da gledamo sebe i svoje interese a za ostale nas zaboli ćošak...
Šta prije to shvatimo,tim bolje....

Milan

pre 10 godina

(poznavanje istorije, 17. jul 2013 21:27)

De molim te kad si takav znalac istorije reci mi čija je ta teritorija koju zoveš Makedonija bila u poslednjih 3000 godina osim Grčka i Srpska. Isina Turci su držali vlast 500 godina ali nikad nisu živeli tu u većem broju. Grčki izvori iz doba vizantije pišu o tome da su se na toj njihovoj teritoriji počev od 6.veka masovno naseljavali Srbi kao i to da su imali prilično dobre odnose i da su mogli dosta da utiču na to slovensko stanovništvo. Ne postoje drugi većinski dominantni narodi koji su tu živeli, bugari i šiptari su tu samo imali aspiracije ali nikad to faktički nije bilo njihovo. I jedni i drugi su se tu naselili praktično tek u 20.veku posebno od kako je Albanija postala nemački "projekat" za neutralizaciju srpskih težnji ka oslobođenju svih srpskih zemalja koje su bile pod vlašću Nemanjića.

Takozvanim makedoncima ne želim ništa loše ali moraju da shvate da ih je Broz iskoristio kao glinene golubove i preko takozvanih makedonskih komunista otkinuo južnu Srbiju (ili severnu makedoniju u grčkoj varijanti) od matične države i time ih poslao direktno u pakao. U prvom narednom balkanskom sukobu nestaće takozvanih makedonaca kao da ih nikada nije bilo, pamtiće se kao i Jugoslavija, dok ne umru svi koji su u njoj rođeni.

mancini

pre 10 godina

Ovo je samo deo ukupne antisrpske kampanje koja se vodi. KAkva Makedonija? JNA je 92. napustila Makedoniju, kad se Makdedonija izdvojila bez ijednog opaljenog metka sa obe strane.
Albanci su kao narod živeli sasvim pristojno za vreme Tita; pa im to nije dovoljno i hteli su njihovi političari da proglase republiku Kosovo.
Opet naša vlast nije imala sluha, pojavio se Milošević, bankar i apartčik, dete SANU, koji nije umeo da sagleda probleme nego je išao silom. I dobio je ceo Albanski narod protiv sebe...A mogao je da se dogovori i podeli Kosovo na dva dela, jer objektivno teško je gvozdenom rukom držati Kosovo gde je i tada (krajem 80ih) bilo više od 80 posto Albanaca.
Koji srpski teror? Pa sa punim pravom je srpska odnosno jugoslovenska vojska mogla da izvrši odmazdu nad Albancima (zbog činjenih zverstava) i 1919. i 1945. pa nije...
KAo što neko reče, Srbija se namestila svojom lošom politikom, pa sad može svako sa da nam ,,lupa ćuške"...

Zg

pre 10 godina

Nismo ni trebali da ih oslobodimo!
(DuleRuma, 17. jul 2013 20:28)

Pa i niste.

Albanci su bili iznimno cijenjen narod u Europi, trgovci i plemići, a onda je došlo ono o čemu vas ne uče u srpskoj istoriji (ali se uči u svjetskoj povijesti), a to je 120.000 mrtvih Albanaca u "oslobađanju" 1912. godine. O onome 1878. baš se i ne zna toliko, ali i tu je bilo desetke tisuća pobijenih.

Tu je počela mržnja između dva naroda i definicija pravog srpstva koja se nastavila kroz hegemoniju Karađorđevića, populacijsku kontrolu ostalih naroda u Jugoslaviji i prisilno posrbljavanje koje je dovelo do toga da je Srbija jedina u Europi imala 30% pozitivni prirast stanovništva kroz 2. Svjetski Rat (kao činjenično stanje, dok se istovremeno piše o milijardama srpskih žrtava), "Slovenija/Hrvatska radi, Beograd se gradi", granicu Virovitica-Karlovac-Karlobag i na kraju pokušaj ponavljanja 1878/1912. na Kosovu.

A traje i danas, samozapaljenjem Bajrakli džamije, Farmom, Grand paradom i svakodnevnim tradicionalnim srpskim svađama među prijateljima (sa smrtnim ishodom).

profesor G

pre 10 godina

Sve se to nama vracaju nase megalomanije i projekti koje ne mozemo izneti do kraja...kao sto ni to 1912 nismo uradili kako treba...hocemo da dizemo Dusanovo carstvo posle 500 godina islamskog terora...a i projekat makedonske nacije je (sloboodno se grohotom smejte) guran od strane srpske drzave i Akademije, jer je nekako trebalo odvojiti Makedoniju od Bugara, a dve trecine hriscana u makedoniji se osecalo Bugarima...sve to nam se sad vraca...o ovom bugarasu Ljupcu necu da trosim reci, covek je placenik, ima bugarsko drzavljanstvo...a Siptari i ove spomenike dizu sistematski, ne zbog secanja na zrtve, nego zbog obelezavanja teritorije...po sistemu gde su nasi ginuli, nase je...pa ovi u Presevu dizu spomenike teroristima OVK, a ovi dole onima od pre sto godina, takodje ubicama i teroristima...a ovi sto se pozivaju na Tucovica, treba da znaju da je on bio vojnik Internacionale, i da za njega nema ni nacije, ni otadzbine, samo svetska revolucija, a svi ratovi se po pravilu posmatraju kao imperijalisticki.Sta reci o coveku koji oslobodilacki rat svog naroda, posle 500 godina ropstva, naziva imperijalistickim?

pero

pre 10 godina

da zaista me cudi dje to da srbi napadnu mirni mirnodopski drevni narod sa juga srbije stvarno srbi nisu normalni da napadnu albance i turke da ih protjeraju sa djelova teritorije na kojima do turske okupacije i osvajanja nikad nisu ni zivjeli ognjem i macem su tu dosli ognjem i macem su trebali odatle i da odu jer su istu i goru sudbinu srbi od njih dozivjeli u svakom ratu.Sto ne podignu albanci i turci po jedan spomenik i u grckoj da vidi jos i to kako bi se proveli.

Ortodox

pre 10 godina

Sada sam na odmoru u Grckoj pricao sa jednim makedoncem iz Velesa. Njihova sva predvidjanja su da ce 10 godina biti manjina u svojoj drzavi. Bez obzira sto makedonska crkva iz Australije daje veliku pomoc za trece dete,a ce cetvrto nesto zesce. O nasim zaslugama za ocuvanje Makedonije, neka se uci iz istorije. Toliko za nocas, dovoljno. Nadam se prorocanstvu Tarabica.

goran

pre 10 godina

"Izdaja", "hvala im", "a prave se fini"... Sta se palite bre, pod broj jedan Makedonija je podeljena drzava i sta je tu sporno: Amerikanci, Bondstil, NATO, glupa miloseviceva politika, proterivanje 300.000 siptara na makedonsku teritoriju, secate se? Pod broj dva, lider VMRO-NP je drzavjanin Bugarske, covek koji ima 1 otsto podrske elektorata. Pod broj tri, u balkanskim i ostalim ratovima Srbija nije oslobadjala Makedoniju radi Makedonaca vec za sebe i za svoj koridor sa Grckom i tu nista nije sporno, naprotiv svako gleda svoje interese i ko ne shvata to taj je babetina narikaca. Americke ambasade u hriscanskim drzavama su zapaljene dva puta: posle priznanja Kosova i to u Beogradu, i za vreme bombardovanja Srbije i to u Skoplju, ne u Atini, ne u Moskvi, ne u Pekingu, vec u Skoplju. I aj manite se glupe politike, Bugara, vanzemaljaca... Makedonci i Srbi mogu da zarate samo kao u onom vicu kad Amerikanci naoruzani do zuba krenu na one odvratne Kanadjane, koji vazda nesto mute.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Da nije tužno i jadno, bilo bi smešno. Ovaj spomenik nema veze sa Makedonijom niti ovaj deo pripada Makedoniji, sem formalno. Ali, možda su Albanci u pravu. Sve zavisi iz koje se perspektive posmatraju ti dogadjaji. Srbi i Crnogorci su ginuli u borbi sa Turcima a Albanci su bili čuveni turski odredi za "asanaciju" terena ili što bi se reklo strvinari. Ubijali su ranjene, klali nedoklane, silovali one koji nisu mogli da beže, pljačkali neopljačkano i uništavali ono što je ostalo neuništeno. Uništavanje istorijskih, arheoloških i ostalih tragova postojanja drugih naroda im je najveća kulturna tekovina. Tu su dostigli vrhunac, zbog čega su oni trenutno "najčistija" nacija ne na Balkanu, već u svetu. Danas kada su zavladali tim prostorima, proterali sve druge mogu da podižu spomenike kome hoće. Ne bi me čudilo da osvane i spomenik Hitleru jer su, kao i Turcima, Albanci i njima bili najpouzdaniji i najsvirepiji sluga u ovom delu sveta. Smejem se ovom "poduhvatu" iako sam svestan da se radi o velikom zlu, koje je neko "pustio iz boce".

seljadin

pre 10 godina

mnogo je dobro što Makedonci nisu više sa nama, a ni Crnogorci, što reče jedan taksista u Atini "ne bih voleo da Skoplje pripadne Grčkoj, ko da hrani toliku sirotinju?"

Bosanac

pre 10 godina

Zasto bi to pretstavljalo problem za Makedoniju?
Pa ubijani su gradjani republike Makedonije i kao takvi zasluzuju spomenik!
Zar ste toliki fasisti pa niko sem Makedonaca ne zasluzuju spomenik za svoje ubijene?

q

pre 10 godina

Moja baba, rodjena je i zivela u (19, pocetak 20 veka), Mavrovo, tada Turskoj. Srbi. Nije znala da su Makedonci, jer tada Makedonija ni Makedonci nisu jos ni postojali. Oni su izmisljeni posle '45, ali to je neka druga prica. Pricala je mom ocu, kako su preko planina dolazile arnautske bande, pljackali i ubijali po selima. Cuvala ih je turska vojska, askeri, po cijem dolasku su Arnauti bezali u planine... U te price verujem. U Balkanskim i WW1, na tim prostorima, dogadjale su se razne stvari. Albanska plemena su napadala razne vojske. Srbija je ratovala sa Turskom, Albanija jos nije postojala... itd... Sve reke teku u more...

Helios

pre 10 godina

@LEX osim kod D. Tucovića nigde drugde tih "zločina" - nema. A u tim "zapisima" tj. začetku i propagandne "istorije" i boljševizma u Srbiji sve, apsolutno sve što je Srbija ikad igde uradila je pogrešno. Drugim rečima D. Tucović je kao preteča boljševika počeo sa masovnim laganjima i bolesnom verzijom turbo-anti-nacionalnog. Takvih kao on imaš u to doba u svakom narodu svuda, sa idejom da ako sruše sve: države, nacije, kapitaliste i sve drugo - odmah će sve da procveta, pa što više rušilačkih laži to bolje. Ali, da bi to znao morao bi malo više da čitaš, a ne da veruješ ono što želiš a kao "dokaz" uzmeš prvi tekst na koji naletiš koji potvrđuje ono što želiš da veruješ. Tako kasnije sledi partizanska istorija II svetskog rata ili molba vajnog ovdašnjeg advokata 1990e pred USA kongresom za bombardovanje Srbije zbog "nacionalizma" i svi drugi slučajevi laganja protiv sopstvenog naroda.
Kod Albanaca doduše ta pojava nije mnogo raširena, zaista. Plemensko jedinstvo je istorijska prethodnica, tek u naciji dolazi do divergencija i sukoba, a i potrebno je kakvo-takvo izdavaštvo - ne mnogo postojeća delatnost u okolini Tirane u datom periodu. Ali ispravnu orijetnaciju da se nešto čita - pozdravljam. Samo malo raznovrsnije da ne bi pamet bila osuđena na smrt beskonačnim regresom neprekidnog samopotvrđivanja.

Uros

pre 10 godina

Neka ih, neka podignu jos pet spomenika... Niko se nece setiti balkanskih ratova, a da se ne seti Prvog svetskog, a taj i treba da zapamte zauvek...

Nikola

pre 10 godina

Zasto bi to pretstavljalo problem za Makedoniju?
Pa ubijani su gradjani republike Makedonije i kao takvi zasluzuju spomenik!
Zar ste toliki fasisti pa niko sem Makedonaca ne zasluzuju spomenik za svoje ubijene?
(Bosanac, 17. jul 2013 23:51)

E Bosanac, jel to sto pijes ide samo na recept ili moze da se kupi u slobodnoj prodaji.

Kriza Identiteta

pre 10 godina

Radujem se tome kada Makedoncima opet zatrebaju Srbi kako ce preko noci plocu promenuti. A Srbin, pusku u ruke i gini za brata. Pa ako nas iz 10og nije zavoleo brat Makedonac/Musliman/Hrvat/itd. , sigurno ce iz 11og.
E zato mene Srbija više neće videti.

Strelac

pre 10 godina

Nema ratova bez ratnih zlocina.Sto se tice krajeva koji su u to vreme i zvanicno nazivani "Nova Srbija"(?!) procitajte uvodnik "Politike" od 7.juna 1914.godine:"Ministri,bivsi i buduci,narodni poslanici,profesori Univerziteta,sudije,okruzni i sreski nacelnici,postaju spahije u Novoj Srbiji, deleci imanja po Kosovu i Makedoniji, uprkos zakonu koji to zabranjuje..."

Aleksandra

pre 10 godina

Najveća glupost koju su Makedonci uradili je tolerancija prema Albancima i dopuštanje istima da rade šta žele, jer oni polako okupiraju Makedoniju... VMRO i ne iznenađuje... njima je, oduvek, bitnija borba protiv Srba nego interes Makedonaca. Iskreno, može se reći da je greška Makedonije bila i osamostaljivanje... da su ostali uz Srbiju, lakše bi izašli na kraj sa Albancima, jer oni uporno, bez odustajanja, streme ostvarivanju plana Velike Albanije. Ako su Albanci u Srbiji dobili lako ono što su hteli, u Makedoniji će još lakše. U svakom slučaju, patetikom i prljavom propagandom Albanci postižu svoje ciljeve. Izgradnja ovog kompleksa je apsolutno patetična, manipulistička glupost. Narod koji je imao najviše žrtava u prethodnom veku je, upravo, srpski (naročito u I sv.ratu), i to dokazuju statistički podaci, ali nema spomenika srpskim žrtvama.

Mancini

pre 10 godina

Čoveče što se potpisuješ sa ZG,,,Bolje se bavi svojom istorijom, pošto našu ne znaš...Albanci bili cenjen narod i plemići? Odavno me nisi nasmejao. VIše od 90 posto njih nije znalo da čita i piše, živeli su u plemenskom (a ne plemićkom) uređenju; a državu Albaniju je stvorila Austro Ugarska....
A cilj Balkanskog rata jeste bio proterivanje Otomanske imperije u Malu Aziju, odakle su i došli. Možda zvuči surovo, ali i za Srbiju je bio surov visevekovni teror.
O kakvom posrbljavanju pričaš? MAkedonci su se jedino izjašnjavali većinom kao Srbi između dva svetska rata, nikada nni pre ni posle toga...DAta im je država u okviru Jugoslavije;
Bolje ti ZG čitaj objektivnu Hrvatsku povijest: trećinu Srba pobiti, trećinu protjerati, trećinu pokatoličiti. I tu Starčevićevu i Pavelićevu ideju je Tuđman dovršio 95. Za vreme drugog svetskog rata su ustaše činili takva zverstva da su se čak i Nemci zgražavali. DEca su prevođena u katoličkui veru...Sve je završeno 95. god kad je ona sirotinja pobegla na traktorima, što vi pretvarate u sprdnju; Ali dobro, sve se vraća. Ne prizivam rat, niti mržnju. Vrh Hrvatske države je izvršio najveće etničko čišćenje posle drugog svetskog rata na tlu Evrope uz podršku USA i Deutchland. I po tome će biti upisana u knjigu srama civilizacije.

ленами

pre 10 godina

Штета што вам ту у Балканском рату ту нису ушли Бугари. Не би било ни Македонаца ни Албанаца.

Dragan

pre 10 godina

Nema mesta cudjenju.Drzava koja otima tudje ime, prisvaja tudju istoriju , podize spomenike tudjim herojima ...Mislim da su oni najveca blamaza na karti sveta.

Macedoroman

pre 10 godina

Reultat silnog "oslobađanja" Makedonije u Balkanskim ratovima je njena podela na tri dela: Republiku Mekedoniju (nekadašnju srpsku okupacionu zonu), Pirinsku Makedoniju pod trenutnom privremenom upravom Bugarske i Egejsku ili Belomorsku Makedoniju pod trenutnom i privremenom upravom Grčke. Srpski državni teror i asimilatorska politika u Makedoniji, kako nad Makedoncima, tako i nad Albancima i drugim nesrpskim življem između dva velika ratu je nepobitna istorijska činjenica.

Dučiću, svaka ti je zlatna

pre 10 godina

@(Zg, 17. jul 2013 22:30, i slicni)
A tu vasu povjest koja se navodno uci cijelom svetu je pisao Maks Luburic ili Ljubo Milos. Ili je to pak iz kapitalnog historijskog dijela Bespuca povijesne zbilje?

Solunac

pre 10 godina

Oslobodili smo Makedoniju u Balkanskim ratovima a onda smo se malo zaboravili pa malo udri, malo kolji, malo asimiluj i, eto rezultata...

RB

pre 10 godina

(Novosadista, 17. jul 2013 21:01)
Cuj Koliko je Karadjordje pobio Turaka ? Onih koji su polagali pravo na prvu brcnu noć ? Pa premalo ih je pobio .
Procitaj ti knjigu Zlocini aga i begova u Kosovskom vilajetu .

zahvalna

pre 10 godina

Hvala svim bivšim jugoslovenskim republikama koje nas predstavljaju kao najveću vojnu silu posle Amerike! Ni mi ne bismo znali da se veličamo bolje!
Hvala gradu Kičevu koji je još jednom ukazao na snagu i jačinu srpske vojske, pa makar i one vojske od pre 100 godina, a posebno se zahvaljujem Dubrovniku koji je pored onako lepog grada, mora i izuzetne arhitekture, svoju turističku ponudu fokusirao na nas. Takođe hvala i svima ostalima, koji pored svih lepota svoje zemlje, ipak, kome god stignu, najviše pričaju o Srbiji!

vlada

pre 10 godina

Zaista ne bih voleo da iko moj komentar shvati kao neki govor mržnje ili netrpeljivost prema nekome. Nisam sklon da iznosim takve stavove, i generalno delim ljude na dobre i loše i nikako drugačije!

Meni se iskreno čini da na Balkanu mira biti neće dok je Albanaca na njemu! Naravno da ne pozivam nikog da teroriše i proteruje Albance, ne daj bože, ali imam takav utisak. Naravno nisu Albanci loši ljudi, daleko od toga, i medju Srbima, Hrvatima i Bosancima, ima jako loših ljudi (uključite TV ili pogledajte bilo koje novine pod rubrikom politika ili estrada, naćićete pregršt takvih ljudi). Nekako su ti Albanci mnogo zapaljiva raja, lako ih nahuškati na nešto i uvrteti im nešto u glavu (mada budimo realno takvi su i ostali gore pomenuti u zadnje vreme ali ne toliko koliko su albanci). Srpska vojska PRE STO GODINA ubila 500 Albanaca po nekim albanskim gudurama, i oni sada STO GODINA POSLE prave famu oko toga. Alo prijatelji rano ste se setili! Verovatno su ih Albanci čekali raširenih ruku sa vinom i pršutom, muzikom u karnevalskoj atmosferi, a Srbi k'o Srbi umobolni ljudi pa rešili da ih pobiju??? Ma hajte molim vas! Garant im je neko dao naredbu i pare da naprave taj spomenik čisto da bi se varnice na Balkanu održale!

Marko

pre 10 godina

Ama zar niko ne shvata sustinu a to je velikoalbanski spomenik "Albanska majka" iznad koje ce biti albanska zastava od pola kilometra a makedonske zastave nece biti ni na vidiku. Povod je tek onako izabran iz istorije ali su Srbi ovde sporedna uloga pa su mi smesni ovi koji nesto diskutuju o tome a ne vide o cemu se radi.

svega ima ovde

pre 10 godina

@Zg
Bas je lepo sto smo tematiku ovog "spomenika" osvetlili i sa hrvatske, sovinisticko-srbima vecito opterecene strane. Sta je diskusija o bilo cemu a da se ne ukljuce i hrvatski narcis-sovinisti sa svojim fantasticnim tumacenjima "povijesti"? Bilo bi tak` dosadno, kaj ne? Ono o "uglednim plemicima i trgovcima" je fantasticno. Treba to smisliti.

Macedoroman po drugi put

pre 10 godina

Zanimljivo je da su Karađorđevići, pod čijom komandom su zaista i počinjena zverstva nad albanskim i makedonskim življem u Makedoniji u periodu od Balkanskih do kraja II sv. rata, albanskog porekla. Istorija nam kaže da su po muškoj liniji Karađorđevići iz plemena ili fisa Klimenti (Keljmendi), doseljeni u Šumadiju u XVII veku. Tako, ako ćemo realno, ovo bio bratoubilački pohod.

Albanac do noge

pre 10 godina

Prema vas, srpske vojske nikada nisu napravili zlocine.
Uvek ste pomagali drugima, oslobodili ste druge a nikada niste napustili tu teritoriju. Kako vi nazivate ono, oslobadjenje ili osvojenje nove teritorije?
Mi ga nazivamo okupacijom. Otisao jedan a dosao drugi okupator, nema tu druge reci.
Albanci nisu borili dobrovoljno na stranu Turaka. Bilo i formacije sto su borili protiv Otomanske Imperije. Naravno da Otomanska vojska imala i albanaca u njegovim redovima, oni su bili Otomanski dzavljani, hoces ili neces, moras da sluzis drzavi ciji si drzavljanin. Isto smo morali da ratujemo za Srbiju i u II sv. rat i na moderni rat u bivsu SFRJ, jer smo bili dzavljanin te drzave.
Po vama, na primer,ni u Srebrenicu nije bilo genocid jel?
Istoriju mozete samo sebi da upisite kako hoce, ali ne mozete nikako drugima da zabraniti da uce njihovu. To jest normalno da pamtimo sta se desavalo. Imo jos druge mesto po Makedoniju, Kosovu pa cak do Drac, gde treba garditi i pamtiti istoriju.
Neko je spomenuo Surdulicki Arnautluk, (Jug Srbije) pa tu ste proterali i ubili hiljade i hiljade albanaca, (ja imam porekle iz Surdulice) da nije bilo to etnicko ciscenje, i Leskovac i Vranje albanaci bi bili vecina a ne samo Presevo i Bujanovac.
Zasto bacate na kalup sto je napisao vas Dimitrije Tucovic. Procitajte samo jedan put pa da vidite sta je stvarno desilo u ovim prostorima, jer on je bio vojnik tada i video sve njegovim ocima.
Crno je crno a nikada belo!
Pozdrav.

Zoki

pre 10 godina

Činjenica jeste da su se jugoslovenske (a ne srpske) vlasti prema Makedoniji između dva rata ponašale maćehinski, da se dole išlo po kazni. Činjenica je da je u istom periodu bilo i međusobnih prepucavanja među probugarski i prosrpski orjentisanih Makedonaca. Međutim...
Ako Makedonci zaista misle da su im srpski "okupatori" bili veće zlo od otomanskih vlasti, neka dižu spomenike. na kraju krajeva, ovo je unutrašnja stvar u Makedoniji.
Što se tiče zločina srpske vojske protiv albanskog civilnog stanovništva, sigurno je da je toga bilo, međutim treba staviti stvari u pravi kontekst. U ratovima 1875-78 i 1912 albanske dobrovoljačke jedinice u turskim redovima su počinile užasne zločine i prema srpskoj vojsci i prema civilnom stanovništvu. Nisu srpske izbeglice ispred arnautskog zuluma počele da pristižu u Srbiju 1875. godine nego puno ranije. Jedan od osnovnih motiva u ratu 1878. je bilo izbavljanje sunarodnika od arnautskog zuluma.

p

pre 10 godina

Meni lično niko od komšija ne smeta ali Hrvati i Albanci...mislim da ih niko ne bi poželeo za komšije.
(Ezio Auditore, 17. jul 2013 21:03)

navedi jedne susjede koji vas vole (nemoj reć bugari jer sam bio tamo..), jesmo mi fašisti i jasenovac,gradiška,oluja i isve to stoji ali to je samo s vama a kakvi ste vi isto bi prošli s eskimima

Η Μακεδονία είναι Ελληνική

pre 10 godina

Nije ovo cudno. To je samo BJRM, zemlja smesnog imena, bizarnih spomenika i falsifikata :) To vam 'braca' fino vracaju za priznanje pod punim (pogresnim) imenom, ulice Ilindenskog ustanka i Goce Delceva po Srbiji i ostala bezumna slihtanja svake moguce srpske vlasti najbizarnijoj drzavi na vec pristojno bizarnom Balkanu :)

Branko

pre 10 godina

"Postoje tamo i druge zemlje, naši bivši saveznici u dva svetska rata: Francuska, Velika Britanija, Italija (I svetski rat). Postavlja se pitanje zašto su nam oni okrenuli leđa? Zato što su neki u Srbiji počeli da uređuju svet po svome."

Ti saveznici o kojima pričaš, nakon prelaska naše vojske preko Albanije, nisu hteli 3 (i slovima tri) meseca da prime izgladnele, bolesne i iznemogle vojnike iz albanskih močvara na svoje brodove. Srpsku vojsku su "saveznici" primili na svoje brodoveve tek nakon Ruskog ultimatuma po ceni izlaska iz rata. Zatim Francuzi su nam slali granate sa pogrešnim kalibrom i ako su topovi bili njihove proizvodnje. Našim vojnicima su davali vojničke cokule, ali bez pertli. "Saveznici" su hteli da Srpsku vojsku, pre Solunskog proboja, podele na šest delova i da ih pošalju na razne frontove širom Sveta i to bi se dogodilo da Rusija ponovo nije to sprečila. Saveznici su sa svojim prijateljskim delima nastavili i u II Svetskom ratu, bombardovali su gradove širom Srbije, Niš je bombardovan 18 puta, Leskovac je bombardovan na dan Vaskrsa kada je poginulo oko 6 hiljada Leskovčana,... Saveznici su bombardovali Srbiju i 1999. godine, ali su sada bacali i osiromašeni uranijum kako bi nas usrećili za mnoga leta. I ako je od naših "saveznika", mnogo je.

sofronije

pre 10 godina

Neka mi neki Albanac objasni da ovo nije cista ludost. Znaci mi treba u Nisu da dignemo spomenik od 20 metara posvecen zrtvama bugarskog terora, da na jugu dignemo spomenik od 30 metara posvecen zrtvama albanskog terora, kada se nas narod povlacio preko planina u Grcku. Kolike spomenike da podignemo u znak turskog, austrougarskog, nemackog, NATO terora? Primecujete, bilo ih je dosta, a Srbija osta. Zapitajte se koliko cemo vas da trpimo.

ovidic

pre 10 godina

Selo Zajas je primer kako Albanci nasiljem uz pomoć okupatora osvajaju teritoriju. Ovo selo je do polovine 19. veka bilo naseljeno Srbima, a zatim je manjinsko doseljeno albansko stanovnistvo zastrasivanjem (iza njih je stajala Turska kao okupator) nateralo srpsko stanovnistvo na iseljavanje. Poslednja Srpkinja u Zajasu je umrla 1936. godine. Ko nije čitao, preporučujem mu knjigu pokojnog akademika i vrsnog naučnika Dimitrija Bogdanovića "Knjiga o Kosovu". O nacionalnom identitetu "Makedonaca", naravno, ne može biti govora jer on datira iz vremena komunizma, a dobro je poznato kako završavaju komunistički projekti.

neko

pre 10 godina

Bitno da ovo podržava makedonska Narodna partija (to nije VMRO koji je na vlasti), to je pro-bugarski orijentisana nebitna stranka, ne treba da čudi njihova izjava, a ni treba joj pridavati mnogo značaja.

avalanews

pre 10 godina

Криви смо ми Срби, тј. наша "елита". Да је Вардарска Македонија припала Бугарској, не би ту било ни Македонаца ни Албанаца.

Ma nije bas tako

pre 10 godina

@runner

Nikada Velika Britanija nije bila saveznik Srbije. Mi smo to "saveznistvo" placali ljudskim glavama, a Srbi su bili dobri za Britance samo kao moneta za podkusurivanje. Postoje druge istorije. Pocev od srpsko-turskog (i rusko-turskog) rata, kada su Britanci spasli Tursku od toga da nestane sa teritorije Evrope i da se oteraju na onu stranu Bosfora, pocev od I balkanskog rata, kada je Britanija naoruzavalu Tursku najsavremenijim naoruzanjem u borbi protiv Srbije (i Rumunije i Bugarske), pocev od I svetskog rata kada su posle proboja solunskog fronta i neverovatnih uspeha Misicevih junaka, postavili ulitimatum nasoj vladi da ce napasti Srbe sa ledja ukoliko zauzmu Bugarsku, pocev od II svetskog rata kada su na pocetku izveli aprilski puc pod komandom generala Simovica a na kraju rata podrzali Tita i dalje maltretiranje srpskog naroda. Na kraju do svih zbivanja u savremenoj Srbiji, ratova 1991., bombardovanja Srbije 1999., umesanost Britanaca u razne atentate po Srbiji i posle 2000. godine. Previse je ovde malo mesta da Vam pobrojim vrednost britanskog "saveznistva". Pa u I svetskom ratu francuski vojnici naSolunskom frontu su bil zapravo crnci iz Senegala. A niko ne sme da kaze da je na frontu bio ruski puk. Srpski oficiri nisu smeli da idu u kafane, bio im je zabranjen ulaz kao psima, nasa vojska nije imala sta da jede, pa su prelazili linije fornta da se trampe sa Bugarima (bivsim saveznicima iz I bal. rata) u neprijateljskoj transeji. Britanci - daleko im lepa...

kanibal

pre 10 godina

A kad smo ono sa Kserksom i Darijem tamanili antičke Makedonce i Ilire?

Kad će spomenik za taj teror?

Znači, teror? A tamo gde ga nije bilo (Bugarska, Albanija i Grčka) koliko još Makedonaca ima?

Jeli bre komšije, koliko vas tamo ima?

Al za utehu, sad već imate 30% ALbanaca, mi smo se svojih ovako ili onako rešili, a vi vidite sad...

Bogdan

pre 10 godina

Oslobodili smo Makedoniju u Balkanskim ratovima a onda smo se malo zaboravili pa malo udri, malo kolji, malo asimiluj i, eto rezultata...
(Solunac, 17. jul 2013 22:05)

Koliko znam na primer u Kučevištu kod Skoplja su srpska prezimena menjana u makedonska pa mi nije jasno kako su to Srbi asimilovali Makedonce. Skoro je jedna mlada devojka odlučila da ponovo vrati srpsko prezime svojih predaka.

dejan marelli

pre 10 godina

@ZG

Ha, ha, ha... Albanci bili ugledni plemići! Uh, baš si me nasmejao do suza. Šta kažeš plemići... A da li si možda znao da su nemački posmatrači u izveštaju koji su podneli lično Hitleru a vezano za obilazak Jasenovca napisali da takvo sadističko i svirepo iživljavanje nad ljudima kakvo ustaše primenjuju, nije vidjeno u skorijoj istoriji sveta! Sam Adolf je bio zgrožen količinom sadizma i brutalnosti ustaša nad nevinim žrtvama! Da pojasnim, ako ovo možda čita neki "albanski plemić" koji od škole nema ni čitanku, žrtve ustaškog sadističkog iživljavanja su bili uglavnom Srbi od 0 do 77 godina!

qvasco

pre 10 godina

Nemam ništa protiv izgradnje spomenika žrtvama, ali bih ograničio to na žrtve Balkanskih ratova od strane operacija srpske vojske na jugu, čiji broj je bio izuzetno veliki, a često se zaboravlja i nipodaštava u istorijskoj nauci!

Objektivno

pre 10 godina

Bas me briga, od njih me vise nista ne moze iznenaditi. Samo mogu reci da se kolo srece okrece. Puno su krvi prolili a nije im vraceno, mnogi to pamte i cekaju pravi trenutak, pogledajte samo, Grci ih mrze, Makedonci, a o nama da i ne pricam (racunam i "crnogorce"). Svuda se sire, zabadaju svoj nos i provociraju. Nije nicija gorela do zore

milos

pre 10 godina

Nemojte samo po Makedoncima molim vas sve. VMRO je samo politička partija. Ja se kao Srbin tamo uvek osećam sjajno i kao kod svojih. A i globalno - oni većih saveznika od nas nemaju. Bugari tvrde da su Makedonci samo Bugari. Grci tvrde da severno od njih maltene države i ljudi ni nema do Srbije. A Albanci se nadaju granici sa Bugarskom. Zbog jedne izjave jedne stranke ne treba trovati. Oni probleme sa albanskom manjinom imaju na više nivoa i to nije nimalo jednostavno. Imajmo razumevanja za ceo kontekst.

Unity3D

pre 10 godina

@Branko

Da, u pravu si, ali si zaboravio da napomeneš da su za sve to krivi... Srbi. Plus, na spisak dodaj i rat u Vijetnamu, nestanak sumerske civilizacije i Atlantide, te nestanak života na Marsu. Jedina stvar koja me raduje je da, što više budalaština prosipaju i što su one besmislenije, to ćemo se lakše oprati u budućnosti, pred generacijama koje će istoriju tumačiti van lobističkih kuloara u Vašingtonu i Berlinu. A doći će i to vreme, polako... Kako kaže Foks Molder, u epizodi br. 16, sezone 3 'Ne možete zakopati istinu!' :)

xitam

pre 10 godina

Ja ovaj spomenik potpuno razumem, iako smem da kazem da uopste ni malo ne volim albance. Medjutim, proverite o kojim zlocinima pricaju, pa ce biti lakse da shvatite. Mi smo prvi poceli. Ja nisam nasao nista pre zlocina u Ljumi. Spomenik je sasvim raZuman, a Srebrenicz je malo dete za ljumu. Dok se ne pomirimo sa svojim zlocinima, ne trazimo to od drugih. Ja se Ljume stidim. Najvise me bole patnje mog, srpskog, naroda, ali boli me zato sto su uvek nevini stradali. A zivotinje se provlacile.

Hm!

pre 10 godina

Mozemo mi napraviti spomenik u Beogradu u slavu 500 biliona srba koji su dali zivot u odbrani od vanzemaljaca!!!

Ono sto mene brine je situacija u Makedoniji. Ovako nesto pokazuje da su makedonci u velikom strahu od albanaca, koji su previse politicki mocni- mislim, drzava se zove Makedonija!!!
Karta Evrope nije nimalo dobra!
Kao da je neko pravio u slucaju da mu zatreba malo rata!
Ako se ne promeni mirnim putem, zna se kako ce!

Ma nije bas tako

pre 10 godina

@runner

Navodjenjem spomenika i ulica niste osporili nijednu istorijsku cinjenicu koju sam naveo. Potrazite o operacijama srpske i crnogorske vojske u Snadzaku u I balkanskom ratu, pa cete videti ko je i kako naoruzavao Turke. Procitajte memoare mnogobrojjnih ucesnika I svetskog rata, kako su Britanci iz Albanije izvukli samo Aleksandra (Kosta Pecanac mu je bio adjutant), srpsku Vladu i sanduke novca i zlata iz drzavnog trezora. Aleksandar je bio preokupiran idejom kako da likvidira Apisa. A stari kralj Petar I je ostao zajedno sa vojnicima ocajan i besan ponasanjem sina. Cekali su u beskonacnost francusku flotu. Procitajte skoro objavljenje memoare prijatelja kralja Petra II o kraljevom izgnanistvu u London i kako je kralj bio kontrolisan i ogranicavan, kako su mnoge navodno kraljeve odluke bile zapravo Cercilove. Procitajte o neuspelom pokusaju mladog kralja koji je bio odlican polot da se prebaci u Srbiju preko Kaira, kada su Britanci oborili avion u kome se na probnom letu umesto kralja nalazio jedan nas mladi kapetan. Ako su nas Nemci (i Turci) ubijali, Britanci su nas podmetali pod metke. E to je poznavanje istorije, a ne samo ono sto vam neko namerno servira.

obrazujmo se

pre 10 godina

Dzaba skole, knjige, internet. Nase poimanje istorije nije odmaklo dalje od pesme Ko to kaze ko to laze.

Za pocetak jasno je da Albanci svesno ignorisu sopstvene zlocine, a potenciraju tudje, ali to svi radimo. Niko ni ne pomislja da je srpska vojska mozda zaista poubijala Albance, Makedonce, Bugare i to ne u borbama vec civile ili zarobljenike. Otkud znamo da se to zaista nije desilo? Svako od nas je sedeo u svakom selu u Makedoniji pa bas 100% zna sta se desavalo?

Zabluda je i van svake logike (a ovde je to na zalost prihvaceno kao notorna istina) da je srpska vojska iz cistog altruizma sta li, isla i oslobadjala druge narode od Turaka. Sto kao bili smo puno jaki i dokoni, pa da pomognemo slabije? Naravno da ne, vec da probamo da prosirimo svoju teritoriju, sto smo u praksi i ucinili. Ok, ne za koliko smo hteli (npr izlaz na Jadran preko Draca) ali prilicno. Berlinskim kongresom Srbija je dobila drzavnost ali bez Vojvodine, Raske oblasti i sadasnjeg Kosova (BiH dodeljenja Austro-Ugarskoj). Potonji Balkanski ratovi nisu bili narodnooslobodilacki (posebno ne za Makedonce i Albance) vec rat za prosirivanje teritorija ostalih drzava na Balkanu, ukljucujuci Srbiju. I tu niko nije bio do kraja zadovoljan. Nereseni odnosi na Balkanu su doveli do atentata najpre u Marseju, pa u Sarajevu i na kraju I sv. rat. Ovo smo ucili u osnovnoj skoli. Manite se folklora i izigravanja vecitih zrtava, zato nam niko nista ni ne veruje.

Neverovatno

pre 10 godina

@Pera
Danas mozes procitati svakakve lazi i izmene istorije na internetu (narocito za Srbiju i Srbe).
Prema pisanju i objavljivanju tadasnjih i danasnjih medija, ispada, da je Srbija i Srbi najgori narod na
svetu, tj. da su svagde i sve ubijali. Dobija se utisak da su Srbi izvrsili veca nedjela od Rimljana, Spanaca, Britanaca, Francuza, Osmana, Austrougarske monarhije, Nemaca, Hrvata, Albanaca, Amerikanaca itd.

sa Marsa

pre 10 godina

A jel ima neko iz Srpskog komšiluka da ih srbi nisu terorisali?!!??!?
Ja stvarno ovde ne želim da ostajem. Nema smisla priznaćete .

ze.

pre 10 godina

Jos jedna provincijalna manifestacija velikoalbanskog nacionalizma i nista vise. Odnosno "zapisavanje terena" o cemu govori i zastava, "majka albanija" i ostalo iz tog repertoara vec toliko puta vidjenog na Balkanu da je ovo vec karikatura. Slovenski narodi su se izduvali sto se tice nacionalizma, sada je red za ove "sporije" koji i inace kasne u svemu.

mlekadzija

pre 10 godina

Zao mi je Makedonaca... (naroda). Nisu ni svesni da polako, ali se polako, uplicu sve vise u albansku mrezu zahvaljujuci kratkovidoj i pogresnoj politici koju vode njihovi politicari. Za koju deceniju zvace se malo drugacije zvanicni jezik bice albanski, a Makedonci ako budu imali srece bice nac. manjina...

Srđan

pre 10 godina

Zanimljivo je kako svi pričaju o prekrojavanju istorije ne kapirajući da im se to već čitav vek dešava pred nosem.

Podrška Albancima, nadam se da spomenik neće služiti da podstiče novu mržnju, već da služi sećanju na mračan period i da bude ukazatelj na to da u miru leži jedina nada za ovaj region.

jusufipr

pre 10 godina

vlada, 18. jul 2013 00:58)
Vlado a sta ti mislis da li ce isto reci neki tvoj Srbin kada recimo posle sto godina se pravi spomenik,ubijenim Albancima i stavljenim u Hladnajci i Dunav,to je samo jedan slucaj o stotinu drugih po Kosovu sto su cinili Srbske paravojne formacije pod komandom S.M.ali ja ipak nikada ne mogu reci da su svi Srbi losi,ali dok ima takvih kao ti nikada nece biti mira na Balkanu!!

Ash

pre 10 godina

Ako svi zapnemo da frapiramo u komentarima mozda nesto i uradimo. Nema veze za koga smo glasali i sto nam je Toma predsednik a Dacic premijer... To nema veze sa ovim.

Miki

pre 10 godina

Ovo je skandalozno. Ovi ljudi uopšte ne čitaju "Politiku". "Politika" je u to vreme pisala da je stanovništvo u Albaniji bilo jako srećno kada je srpska vojska u jesen 1912. domarširala do Drača i tamo proglasila Drački okrug, u sastavu Kraljevine Srbije. A zna se da "Politika" nikad ne laže.

застава

pre 10 godina

Слободно качите заставу неке друге земље на јавни споменик. До сад су уобичајене биле личне иницијативе, а сада је већ озваничено!

runner

pre 10 godina

(logikajeučiteljicaživota, 17. jul 2013 23:33)
Moraš da shvatiš da u međunarodnim odnosima nema prijatelja nego samo i isključivo interesa. I zašto EU poistovećuješ sa Nemačkom? Postoje tamo i druge zemlje, naši bivši saveznici u dva svetska rata: Francuska, Velika Britanija, Italija (I svetski rat). Postavlja se pitanje zašto su nam oni okrenuli leđa? Zato što su neki u Srbiji počeli da uređuju svet po svome. Zato što su se umesto da srpsko pitanje u otcepljenim republikama internacionalizuju latili oružja. Umesto diplomatijom mi smo krenuli tenkovima. Zašto već više od 20 godina guramo prst u oko EU i SAD? Kada je padao Berlinski zid zašto smo ga mi podupirali, što ga sa ostalima nismo srušili? Šta nam je trebala podrška Jelcinovim pučistima? I naravno sada, kada smo mali, siromašni, poraženi, posramljeni i usamljeni, da svako prekraja našu istoriju. Svi mrtvog vuka tegle za rep. I umesto da se opametimo i da počnemo da radimo mi konstantno kukamo: "Nepravda pa nepravda" i za sve nam je neko drugi kriv. Nisu nam predsednici, premijeri i ministri, svih ovih godina, birani glasovima EU nego našim vlastitim. Nastavimo li ovako nestat ćemo i mi i naša istorija i niko neće hajat' za tim.

Vojvodinac

pre 10 godina

Raspirivanje mržnje koje ne nosi ništa dobro, ni Srbima ni Albancima!
Zamislite takav spomenik na severu Kosova, svim nestalim i raseljenim Srbima od 1913!?
Besmisleno zar ne!?
Verujem da do izgradnje ovog spomenika neće doći, i da će uskoro ekstremne partije na vlasti u Albaniji i Kosovu zameniti neke "racionalnije" i mudrije!?
U suprotnom, ovo zveckanje oružjem neće na dobro izaći.
Mi bi se svakako mogli malo ugledati na Izrael, i oporaviti našu vojsku od svega što su joj uradili prethodni ministri odbrane, posebno ovaj poslednji "Šuntavi"!

David

pre 10 godina

@p
Što se tiče naših suseda, uvek smo bili u dobrim i korektnim odnosima sa Rumunima, Makedoncima, Crnogorcima i našom braćom iz Republike Srpske... A sa kim ste to vi dobri susJedi, ko to vas voli? Srbi-nema potrebe ni komentarisati; Bošnjaci-naravno da ne, pokazali ste koliko se volite kada ste se klali u srednjoj Bosni i severnoj Hercegovini; Crnogorci (osim novokomponovanih Dukljanaca sa Cetinja koje ni sami Crnogorci ne mogu da smisle) uglavnom ne misle ništa lepo o vama; Slovenci-uglavnom vas ''ne mirišu'' (velika većina anketiranih Slovenaca je podržala što dužu blokadu Hrvatske na putu u EU); Mađari-ne smatraju vas uopšte bitnima, vi ste za njih samo jedan od naroda kojeg su oni tlačili stotinama godinama. A što se tiče ovih spomenika, pa vi ste u Hercegovini porušili SVE antifašističke spomen-kosturnice koji su bili na mestima ubijenih Srba (uglavnom žena i dece) od strane ustaša.

istoricar

pre 10 godina

sve je ovo posledica miloseviceve vladavine za koju je krivo 80% srpskog naroda, zbog svoje povrsnost,da ne kazem niske inteligencije.
sad nam samo stizu racuni.i tek ce.
svako koristi priliku pa sto ne bi i bjr makedonci.
ljubav izmedju drzava je iluzija postoje samo interesi a makedonci koriste priliku da se izivljavaju sa istorijom. pobijeni su albanci koji su s ledja napadali srpsku vojsku koja je oslobadjala svoju staru zemlju, dakle neprijateljski borci.
makedonija je sa kosmetom i raskom bila deo stare srbije, gde je stvoren srpski identitet i drzavnost.pre toga bili smo samo slovenska plemena pomesana sa starim balkancima.a tu su stvoreni srbi, u staroj srbiji.
naravno imaju oni svoju kaznu,pola drzave im cini neprijateljski narod.

runner

pre 10 godina

* Ma nije baš tako, 18 jul 2013 09:28
* Branko, 18 jul 2013 10:26
Sve mi se čini da je to neka vaša istorija. A gde god se po Beogradu okrenete vi vidite spomenike savezničkim generalima i vojnicima iz I i II svetskog rata. Od Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, pa preko naziva ulica Mekenzijeva, Franše d'Eparea, Ruzveltova, Vašingtonova, Džona Kenedija, General Ždanova (doduše sada Resavska) do groblja francuskim vojnicima u Ruzveltovoj. A koliko znam, mi smo prekršili dogovor i napali Bugare 1913. I to je jedan od najsramnijih ratova u našoj istoriji. Englezi su verovatno toliko naoružali Turke da bi ovi na Gali Polju, 1915, istim tim oružjem masakrirali čitavu englesku diviziju, zbog koje je Čerčil morao da podnese ostavku. A šta ste, moliću lepo, očekivali da urade Englezi u trenutku ratnog stanja kada jedna dojučerašnja saveznica pristupi trojnom paktu? Da sedi mirno i čeka? Pa podržavali su Dražu i četnički pokret do 1943, a onda su shvatili da se ovi ne bore protiv fašista nego naprotiv, sarađuju s njima. Pa zar i sam kralj Petar II nije izdao proglas, u jesen 1944, da se sve patriotske snage u zemlji pridruže Titovim partizanima? Naravno, u ratu se bombarduju svi gradovi i mesta koji su na liniji neprijateljskih komunikacija i fortifikacija. Dolinom Morave se iz Grčke izvlačio Aleksander Ler i njegova, čini mi, se 9-ta armija. Uostalom, sve smo mi to Nemcima naplatili kroz ratnu odštetu.

runner

pre 10 godina

O key, mi Srbi nismo imali saveznike, ni u I, ni u II svetskoma ratu a izgleda ni u balkanskim ratovima. Sva dosadašnja srpska istorija je iskrivljena i lažna, od Troje pa do NATO bombardovanja. Mi smo se uvek sami oslobađali uprkos celom svetu. Al' mi, pošteno rečeno, ne pada na pamet da čitam tu novo-četničku i velikosrpsku propagandu jer ipak tolika Srbenda nisam a imam i pametnijeg posla. Živeli!

xitam

pre 10 godina

Mozda je autosovinizam oblik nezadovoljstva, ali kako nazvati nas bezobrazluk da granicni prelaz nazovemo "djeneral jankovic". Onda bi i prelaz u zvorniku trebalo ds bude ratko mladic. Ili naser oric sa druge strane. Kao sto albanci skolu nazovu "sota". Da nemam decu, voleo bih da zacementiraju balkan, a u grcku nasele fince

Posmatrach 3

pre 10 godina

@Dragan KNN -Pa da, pa Srbija je Albancima bar jos 1878 pruzila drzavotvornost time sto je ognjem I macem sravnila sa zemljom preko 630 sela u "Toplickom Arnautluku", niskom, leskovackom, vranjskom aleksinackom okrugu.Ti podaci su ziva istina.Za tu albansku drzavotvornost je Srbija u dva maha okupirala Drac I albansko primorje!

Sir Giles

pre 10 godina

Možete da mi lupate minuse koliko hoćete. Ja ne opravdavam albansku politiku, niti prećutkujem srpsku imperijalizam. Al' pošto svi smatrate da istorija treba da bude samo hvalospev, aj' ovako. 1878 smo sa juga Srbije proterali oko 70.000 Albanaca koje nismo stigli da pobijemo, i popalili im sve kuće. Tokom balkanskih ratova u makedoniji i sva četiri puta koliko smo prelazili u Albaniju da zauzmemo "srpsko" more nismo mogčli da odolimo da ne počinimo poneki ratni zločin. U Makedoniji smo zajedno sa bugarima uz pomoć lažnih svedoka nalazili "krivicu" kod "Turaka" i potom ih skraćivali za glave. Da se ne lažemo, svi ratovi na balkanu su podrazumevali etničko čišćenje pa ni mi nismo zaostajali u tome. E sad što Albanci iz Makedonije ovim spomenikom žele sebe da prikažu kao isključive žrtve a poslednji rat kao neophodan, druga je stvar. Ali ne budite plitki, pa se prvo informišite pre nego što opalite minus. Naravno da su Evropa i svet licemerni jer su radili to isto samo u drugim okolnostima.

poznavanje istorije

pre 10 godina

(1300 kaplara, 17. jul 2013 20:23)

Očigledno da je tvoje poznavanje istorije - selektivno. Balkanski savez
između Srbije, Bugarske i Grčke je proterao Turke sa Kosova i iz Makedonije, a zatim su ove tri države podelile teritoriju Makedonije.
Da li se to zove oslobađanje? Naravno - ne.
I zašto negodujete za spomenik? Svi narodi u matičnoj državi imaju pravo da podignu spomenik žrtvama rata ili njihovim herojima. Trebalo bi i u Srbiji da se podigne spomenik srpskim žrtvama.

Bosanac

pre 10 godina

Zasto bi to pretstavljalo problem za Makedoniju?
Pa ubijani su gradjani republike Makedonije i kao takvi zasluzuju spomenik!
Zar ste toliki fasisti pa niko sem Makedonaca ne zasluzuju spomenik za svoje ubijene?

ksenija

pre 10 godina

Ne vidim zasto se publika zesti na ovu vest. Masovno ubijanje albanskih civila, to pise i u nasim istorijama. Citiram Dimitrija Tucovica, knjiga "Srbija i Albanija": "Albanska sela ...behu pretvorena u zgariste. To behu u isto vreme varvarski krematorijumi u kojima je sagorelo stotinama zivih zena i dece...". Zar je cudo sto nas mrze i sto se sada osvecuju na nevinim Srbima. Zverski zlocini su cinjeni na obe strane.

LEX

pre 10 godina

Ljudi prelistajte malo zapise Dimitrija Tucovica vezane za balkanske ratove i ucesce Srbije u njima pa vam mozda neke stvare budu jasnije...nemojte da se iznenadite ako se takvi pojave i u Crnoj Gori zbog intervencije Srbije i likvidacije Crnogoraca u periodu posle Podgoricke skupstine

Pera

pre 10 godina

http://en.wikipedia.org/wiki/Massacres_of_Albanians_in_the_Balkan_Wars

Koga mrzi na engleskom da cita ima i na srpskom, a ko i dalje ne veruje, postoje i arhivi tadasnjih novina.

Zg

pre 10 godina

Nismo ni trebali da ih oslobodimo!
(DuleRuma, 17. jul 2013 20:28)

Pa i niste.

Albanci su bili iznimno cijenjen narod u Europi, trgovci i plemići, a onda je došlo ono o čemu vas ne uče u srpskoj istoriji (ali se uči u svjetskoj povijesti), a to je 120.000 mrtvih Albanaca u "oslobađanju" 1912. godine. O onome 1878. baš se i ne zna toliko, ali i tu je bilo desetke tisuća pobijenih.

Tu je počela mržnja između dva naroda i definicija pravog srpstva koja se nastavila kroz hegemoniju Karađorđevića, populacijsku kontrolu ostalih naroda u Jugoslaviji i prisilno posrbljavanje koje je dovelo do toga da je Srbija jedina u Europi imala 30% pozitivni prirast stanovništva kroz 2. Svjetski Rat (kao činjenično stanje, dok se istovremeno piše o milijardama srpskih žrtava), "Slovenija/Hrvatska radi, Beograd se gradi", granicu Virovitica-Karlovac-Karlobag i na kraju pokušaj ponavljanja 1878/1912. na Kosovu.

A traje i danas, samozapaljenjem Bajrakli džamije, Farmom, Grand paradom i svakodnevnim tradicionalnim srpskim svađama među prijateljima (sa smrtnim ishodom).

lol

pre 10 godina

Makodonci ne shvataju da su sledeci posle nas na spisku za unistenje. Sleduje i crna gore, ali na njih trenutno se ne obraca puno paznje jel ih ima premalo, 500 000. Makedonce ne vole Albanci, Bugari, Grci. U slicnom su sosu kao i mi. Jedina sansa i njima i nama je da se ujedinimo Bosna (njihov izbor celi ili samo RS) Crna gora Makedoija i Srbija. Samo na pravedan nacin da se medjusobno povezemo. Ako albanci prave vojsku Albanija tzv Kosovo onda to treba i Makedonija, Srbija, Crna gora. Ako budemo vodili politiku svako za sebe i to nije nas problem, svi propadosmo.

MK

pre 10 godina

Voli Srbin brata Makedonca , gine Srbin za brata Makenonca. U Makedoniji voli 99% svi Srbe i zele novu Jugoslaviju. Srbi isto naj vise vole Jugoslaviju posto su sa bracom onda zajedno u istoj državi.

HUNTER

pre 10 godina

Ruku na srce, Srbi su kroz istoriju zaista bili loši gospodari, kad im se za to pružila prilika. Pa kad, evo već decenijama, država ekonomski tlači sopstveni narod, šta da pričamo za druge.
Na žalost, tako nas vide. Možemo da se ljutimo kolko hoćemo. Slabi smo i gologuzi i sad svako može da diže onu stvar na nas.

1300 kaplara

pre 10 godina

Klasican slucaj prekrajanja istorije.
E sta smo doziveli da u zemlji Dusanovog zakonika, Mrnjavcevica i Marka Kraljevica obelezavaju "srpske zlocine sa prizvukom genocida"... Tuzno!
Pola moje familije je ostavilo kosti po Kumanovu i Kajmakcalanu a vidimo za sta i za koga su oni izginuli.
Sramota i stidite se lazima koje prosipate!

Macedoroman po drugi put

pre 10 godina

Zanimljivo je da su Karađorđevići, pod čijom komandom su zaista i počinjena zverstva nad albanskim i makedonskim življem u Makedoniji u periodu od Balkanskih do kraja II sv. rata, albanskog porekla. Istorija nam kaže da su po muškoj liniji Karađorđevići iz plemena ili fisa Klimenti (Keljmendi), doseljeni u Šumadiju u XVII veku. Tako, ako ćemo realno, ovo bio bratoubilački pohod.

David Pantovic

pre 10 godina

Sta ovi pricaju. Pa dokle vise gluposti!!!!! Izgradite spomenik nema frke. Ko da je to bitno. Ajde da probamo da zivimo normalno a ne ko zivotinje. Imamo najvise nepismenih I ne obrazovanih ljudi u evropi. Zato nam tako I jeste.

my way

pre 10 godina

Procitao vest i video da su 500 palih boraca zrtve tog "srpskog terora" i da se njima dize spomenik. Meni dovoljno. Hvala i dovidjenja! Slava srpskim herojima!

Ezio Auditore

pre 10 godina

Ne potresam se nešto zbog ovoga. Albanci u Makedoniji se smiriti neće a Makedoniju čeka haos veći od Kosova.
Meni lično niko od komšija ne smeta ali Hrvati i Albanci...mislim da ih niko ne bi poželeo za komšije.

stefan

pre 10 godina

moj cukundeda je poginuo u tom "zlocinackom poduhvatu", ostavivsi dvoje dece od 1 godine i dete posmrce kako bi se ovi ljudi oslobodili, a oni dizu spomenik zrtvama?! jedine zrtve smo bili mi Srbi zbog nase gluposti, trebali smo da ih ostavimo da ih turci maze jos 100 godina..... nema... ovi albanci su najgori narod na svetu i samo kreature kao biserko ili kandic mogu da ih brane...

4MkdFromCro

pre 10 godina

Samo molim bez provokacija upucenima bratskoj Makedoniji. Oni su ovo postavili koliko i Srbi onaj spomenik u Presevu. Bojim se da je Makedonija sljedeca zrtva prijateljstva SAD-a i Albanaca. Jedino ne shvacam sto Ameri iz svega toga imaju. Kuku lele.

qvasco

pre 10 godina

Nemam ništa protiv izgradnje spomenika žrtvama, ali bih ograničio to na žrtve Balkanskih ratova od strane operacija srpske vojske na jugu, čiji broj je bio izuzetno veliki, a često se zaboravlja i nipodaštava u istorijskoj nauci!

Novosadista

pre 10 godina

Ne lupajte previše, terora je itekako bilo, ali naravno terora iz današnjeg ugla, od tada se potpuno promenila percepcija posmatranja istorijskih događaja. Šta hoćete pa jel znate koliko je Karađorđe pobio Turaka po Srbiji, ali kažem to se tada smatralo najobičnijom osvetom za 5. vekova robovanja. Pobijeno je negde oko 20k šiptara što na Kosmetu, što po Makedoniji i severnoj Albaniji. Naravno, drugi i osnovni problem ovog šiptarskog eventa je dnevno političko spletkarenje i mešetarenje na račun nesrednih i "izgenocidiranih" Makedonaca, koji stvarno mogu samo da nam budu zahvalni za svoje postojanje. Sasvim treći problem je što mi ovo ne učimo ama baš nigde, a i ne interesuje nas previše jel tako Srbijo ?

Jovan Kursula

pre 10 godina

A na kojoj strani su se borili ti vojnici?Na kojoj strani je ratovala Albanija u drugom balkanskom ratu? Ili revidiranju istorije pred ocima Evrope nema kraja? Pa kao i u svakom ratu, na strani agresora i zlocinaca. A da podignemo ovo pitanje, posto genocid ne zastareva, pa da osudimo vojvode Putnika i Misica, onako posthumno? Bio bi to idealan potez, korak ka Evropi.
Trebalo bi i Nemci da se pozale sto su im kosti vojnika rasturene po pola Evrope. Ali zasto se sustina precutkuje?!
A tek ovaj biser, "Narodna partija bivšeg premijera Ljubča Georgievskog pozdravila je izgradnju kompleksa pitajući se istovremeno zašto je makedonska vlada "do sada skrivala srpske zločine sa prizvukom genocida“.

Ova stranka ističe da su i etnički Makedonci bili "žrtve srpskog terora"...
Sta reci a ne zaplakati, bolje ocutati.

Dragan

pre 10 godina

Pa ovi stvarno nisu normalni !!! ALi su pametni strasno.... svojom upornoscu i agresivnoscu uspece i istoriju da zamene.... a mi ... kao jagnjad mirno i tiho cekamo .... da nas pojedu, strasno...

Macedoroman

pre 10 godina

Reultat silnog "oslobađanja" Makedonije u Balkanskim ratovima je njena podela na tri dela: Republiku Mekedoniju (nekadašnju srpsku okupacionu zonu), Pirinsku Makedoniju pod trenutnom privremenom upravom Bugarske i Egejsku ili Belomorsku Makedoniju pod trenutnom i privremenom upravom Grčke. Srpski državni teror i asimilatorska politika u Makedoniji, kako nad Makedoncima, tako i nad Albancima i drugim nesrpskim življem između dva velika ratu je nepobitna istorijska činjenica.

900

pre 10 godina

A ok,sad neka nova izmišljotina? Međutim,I rat je bio svetski a Srbija je bila na strani pobednika,Albanci su bili na strani Nemaca tj.Austrougara,pa sad,neka pitaju amerikance nešto o tome,i neka ih podsete na čijoj strani su se uvek borili kao i hrvati uostalom,pa da vidimo šta će im reći amerikanci. Ovo što rade je neviđena glupost i služi za mobilizaciju albanaca i makedonaca protiv Srbije,zašto to rade videćemo,ali koristi neće imati ni oni,to je sigurno.
Inače,Makedonci bi trebalo ako su već tako dobri sa šiptarima,da se zapitaju ko im je pobio sunarodnike na jezeru i kad je to Srbija maltertirala Makedonce?

Драган КНН

pre 10 godina

Највећи злочин Срба према македонцима и албанезима , јесте што су им својим жртвама прије стотињак година дали државотворност. Питам се , хоће ли нетко од наших на отварање , да се извини, да брука и чемер буду комплетирани. Срамота !

Branko

pre 10 godina

Ako je rat a ti si na pogrešnoj strani normalno je i da gineš u toku borbe. U ratu uvek postoje pobednici i pobeđeni ali samo u poslednje vreme se kaže da je genocid ako nastradju oni sa poražene strane. Da li je bilo genocida kada je Napoleon udario na Rusiju, pa onda kada je Hitler krenuo da osvoji Rusiju. U prvom Svetskom ratu je poginulo milion i tri stotine hiljada Srba od 4,5 miliona koliko ih je bilo ukupno. Da li je i to bio genocid. Da li je bio genocid kada je u Hrvatskoj za vreme NDH od dva miliona Srba ubijeno oko sedamsto hiljada, što u Jasenovcu što u raznim jamama po čitavoj Hrvatskoj. Ali sada se u najnovije vreme poginuli u borbama, uglavnom naoružani muškarci, proglašavaju žrtvama genocida a ne poginuli u borbama. Ovo su najnovije podmetačine i krivotvorenje istorije što se intezivno radi od rušenja "Berlinskog zida".

фухака

pre 10 godina

и шта каже званични Београд на ово? Мук...док други врше нужду по твојој историји.

Dejan

pre 10 godina

Vanparlamentarna VMRO

Ovi bugarasi koji su sa ustasama ubili Kralja Aleksandra, a pre njega tolike Srbe po Makedoniji, oni su nasli da pricaju nekom o teroru? Nimalo ne cudi sto bi takve politicke organizacije stupile u koaliciju i sa crnim djavolom samo ako je to protiv srpskog interesa, i ide u prilog rasturanja odnosa Srba i Makedonaca.

marko

pre 10 godina

Poznati su to borci bili, i uvek spremni da napadnu jednog do dvojice usamljenih srpskih vojnika, ili seljaka. O njihovim pljackaskim i zlocinackim herojstvima posle odlaska turaka se sve zna, i zapisano u razno tursko srpsko vatikanskim arhivama. Tako da ovi danasnji naslednici samo neuspesno pokusavaju da prikriju svoje zlocinacke i plemenske korene. Al eto zivimo u takvim vremenima gde se svaka istina izvrce i svaka mrznja i zlodelo pokusava da se abolira.

Mrgud

pre 10 godina

Makedonija ćuti, ne sme da pisne. I neće da pisne! A, lepo kaže Milutin: "Mislim se sinovče: imadosmo li mi neka druga posla, nego da po Makedoniji ginemo? Jesu li, blago ujaku, velim, jesu li ti čija je zemlja znali ranije da je njina? Ako jesu, što je ne osvajaše i ne oslobađaše, kako se sad setiše čija je?"

Batko be

pre 10 godina

Drage naše komšije Makedonci, po ko zna koji put pokazali ste nam svoje pravo lice. Ali meni je vas žao, jer još ne znate koju ćete cenu platiti, misleći da ćete se ulizati albancima na taj način.

Rale

pre 10 godina

Citam i ne cudim se uopste, cak je i ocekivano. O ovome bi se moglo polemisati citav jedan semestar, ali realnost je na nasu zalost takva kakva je. Tacno je da su Albanci tad ubijani od strane srpske vojske ali ne obican narod vec pljackasi i plemenske horde Albanaca koje su napadale srpske trupe. A sto se tice Makedonaca ni to me ne cudi, oni jos traze svoj nacionalni identitet pa cas idu u antiku i kunu se u Aleksandra Makedonskog a cas prihvataju istinu koja glasi da jos ni sami nisu sigurni ko su, sta su i odakle su. Po mom misljenju ovome ne treba pridavati veliki znacaj jer kad ne obracas paznju na takve onda ih samo iznerviras da pokazu svoje pravo lice a mi na Balkanu odlicno znamo ko su Albanci, bolje receno kakvi su to kriminalci i narkodileri, a i falsifikatori istorije.

Neca

pre 10 godina

Evo prilike, ili obaveze, za jos jedno izvinjenje. Rekose mnogi da ce uskoro politikantska vlast u Srbiji morati da prihvati dekret da je Zivojin Misic bio ratni zlocinac.

vuk

pre 10 godina

Gledajte Sloveni i učite,....malo krasti,malo silovati,malo rušiti groblja,malo rušiti crkve,malo napadati iz zasede ...a mnogo plaćati ,,sopstvene spomen kopsturnice,, biste i spomenike (ko je prvi shvatio ulogu marketinga u proširenju države?).Pa gde vam je istorija,knjževnost,kultura,istorijski objekti...naravno Srbi su uvek br 1 baš u svemu.

smarate

pre 10 godina

Albancima bi trebalo dati nesto za smirenje da smanje dozivljaj. Dosadni su sa tim mahanjem zastava i izgravanjem zrtve i nevinasca. I kalendar bi im dobro dosao da vide da je 2013. a ne 19. vek.

a zasto srbija cuti

pre 10 godina

Trebalo bi postaviti na Kosovu i spomenik zrtvama albanskog terora. 1999. pred nosevima NATO-a, Albanci su oteli i ubili 500 srpskih civila za koje se ne zna gde su zavrsili. A bilo je toga i posle 1999. a narocito ranije. Samo za vreme nacisticke okupacije Albanci su na Kosovu ubili vise od 10.000 Srba.

Solunac

pre 10 godina

Oslobodili smo Makedoniju u Balkanskim ratovima a onda smo se malo zaboravili pa malo udri, malo kolji, malo asimiluj i, eto rezultata...

Nevit

pre 10 godina

Ahmetijev brat Vedat kazao je "da se prema seoskim legendama" u bunaru kraj njihove kuće nalazi četrdesetak tela.

Znači oni na osnovu legendi prave spomenike "srpskom teroru" ?

Bane

pre 10 godina

Ovo je makedonski problem.. to sto im Albanci rade u drzavi. Mi nemamo potrebe da se oko ovoga uznemiravamo. Pogotovo sto je Makedonija nebitna drzava, prema kojoj tri od cetiri drzave sa kojima se granici ima teritorijalne i identiteske pretenzije. Srbija im je najmanji problem i pretnje koje dolaze od druge tri drzave nece resiti tako sto se kace sa Srbijom, koja jos jednom ponavljam treba da ignorise ovakve izjave i ne naseda na provokacije.

kisa

pre 10 godina

Komsije Makedonci mi smo nase pregurali kako tako ali vama nece moci niko pomoci. Odavde gledano.
A o vom olosu, jel su to onih 500 opisanih po literaturi sto su napadali i pljackali srpsku vojsku u povlacenju ka Solunu. Ko drugi tako herojskog dela da im se herojski izdanci dice.
O l o s .

Pera

pre 10 godina

U ovoj celoj prici jedina uteha je sto su vece budale od nas Makedonci, nedovoljno ipak ali opet bar to eto.
Oni se maltene ne pitaju nista u svojoj zemlji.
Mi smo se borili protiv najjaceg vojnog saveza na svetu sami i i dalje se drzimo nekako i pored svih pritisaka i domacih lopova na vlasti. Tako da sa te strane trebamo imati nadu i veru! 500 godina smo se odupirali turcima sami i izasli nikada jaci, ponovo cemo, samo da naucimo lekciju i uklonimo pretnju do kraja.

jos jedan americki promasaj

pre 10 godina

Toliko o tome kako ce popustanje u vezi Kosova da smiri albanske nacose. Tek sada im se otvorio apetit. Ako izbije neki novi rat, da li ce Amerikanci da preuzmu odgovornost zato sto su do njega doveli time sto su od Albanaca stvorili jedno razmazeno i nasilnicko deriste koje je umislilo da ima prava na sve i da ce sve i dobiti na tacni od Amerikanaca samo ako malo zavristi?

p

pre 10 godina

Meni lično niko od komšija ne smeta ali Hrvati i Albanci...mislim da ih niko ne bi poželeo za komšije.
(Ezio Auditore, 17. jul 2013 21:03)

navedi jedne susjede koji vas vole (nemoj reć bugari jer sam bio tamo..), jesmo mi fašisti i jasenovac,gradiška,oluja i isve to stoji ali to je samo s vama a kakvi ste vi isto bi prošli s eskimima

Ivan

pre 10 godina

Bezi dalje od svih bivsih clanica Juge, bezi dalje od EU, nekad je bolje i kolektivno propadanje ili samoubitstvo nego robija koju nam jedino svi nude! Brzo ce se pokazati i sta njih ceka u toj borbi za pijedistal sveta!!!

Marko Petrovic

pre 10 godina

A da mi lepo "braci" Makedoncima opalimo jedne sankcije pa nek im njihova braca Albanci kupuju paradajz i papriku, kad tolerisu ovo,

logikajeučiteljicaživota

pre 10 godina

Saveznici Osmanlija i nacista mjenjaju istoriju...Turska doživljava ekspanziju a Njemačka je već velesila...ništa čudno samo se revanširaju starim saveznicima...Pogledajte kakvu podršku danas imaju Hrvati, Bugari, Albanci pogotovo i sl. U namještenim ratovima su imali bezrezervnu podršku, njihovi zločini su ignorisani a srpski preuveličavani pa čak i izmišljani...malo im je to bilo danas bez i malo srama revidiraju istoriju od prije 50,100 pa i više godina...da li mi još uvijek vjerujemo da nam je EU prijatelj??? Mislim da bi trebalo da dvaput razmislimo...nama je prirodno mjesto u EU ali ne pod uslovima da nam taj put ide na štetu...Srbija treba da radi na sebi da se poboljšava i da jednog dana jaka uđe u EU a ne da dozvoli da je ponižavaju i uništavaju na tom EU putu i onda kada je skroz unište odbace...treba da gledamo našu korist a ne pod svaku cjenu da srljamo tamo ili ovamo...bez jake Srbije mi Srbi u okolnim zemljama ćemod a nestanemo!!! Nama već uveliko revidiraju istoriju pa i do te mjere da nismo Srbi ili da je Gavrilo Princpi veći zlikovac od Al Kaide...

xitam

pre 10 godina

Ja ovaj spomenik potpuno razumem, iako smem da kazem da uopste ni malo ne volim albance. Medjutim, proverite o kojim zlocinima pricaju, pa ce biti lakse da shvatite. Mi smo prvi poceli. Ja nisam nasao nista pre zlocina u Ljumi. Spomenik je sasvim raZuman, a Srebrenicz je malo dete za ljumu. Dok se ne pomirimo sa svojim zlocinima, ne trazimo to od drugih. Ja se Ljume stidim. Najvise me bole patnje mog, srpskog, naroda, ali boli me zato sto su uvek nevini stradali. A zivotinje se provlacile.

Albanska spomenica

pre 10 godina

"Mala smo mi zemlja, da bi ucinili tako veliki greh" - rece grcki kralj 1915. kad ga je pola Evrope pritislo da ne primi srpsku vojsku...braco Makedonci, vi ste postali to sto grcki narod nije htao i zeleo.

Branko

pre 10 godina

Ono što treba znati vezano ca Albance kako ih je nazvala Evropa je sledeće, na Balkansko poluostrvo su došli 1036. godine sa Maniakom sa Sicilije. Srpski Kralj Vojislav je dozvolio Albancima da se sa svojim porodicama, kao izbeglice pred Vizantijskomm vojskom, nasele na prostor današnje Albanije da bi čuvali stoku. Ali "planeri" su odlučili da im stvore državu Albaniju kako bi Srbe odsekli od Jadranskog mora. Ti isti kreatori su finansirali i oružano pomogli Albance da zauzmu Kosovo i Metohiju, najpre visokim natalitetom (Tito je bio kum svakom desetom detetu) a zatim i oružjem uz pomoć Amerike i NATO-pakta. Kako bi završili kompletan projekat "Velika Albanija" oni sada rade na pripremama u koje spadaju i ove stvari u Makedoniji. A Makedonija je tako olako prešla preko ubistva one svoje dece pored jezera kao da su bile u pitanju muve a ne njihovi Makedonci, tako da nije ništa čudna ova njihova reakcija.

neizivljeni

pre 10 godina

Albanci su momentalno u fazi u kojima su drugi u Jugoslaviji bili krajem proslog veka. Pitanje je sta je pametnije, pustiti ih da izive taj sovinizam sa nadom da ce se uskoro okrenuti necemu konstruktivnom ili reagovati i suzbiti sada taj albanski primitivni i agresivni sovinizam dok ne preraste u nesto vece i ozbiljnije. Amerikanci koji su svojom glupavom politikom dobrano doprineli metastazi albanskog sovinizma bi isto tako trebalo da urade nesto - ipak je u pitanju frankenstan kojeg su oni stvorili.

profesor G

pre 10 godina

Sve se to nama vracaju nase megalomanije i projekti koje ne mozemo izneti do kraja...kao sto ni to 1912 nismo uradili kako treba...hocemo da dizemo Dusanovo carstvo posle 500 godina islamskog terora...a i projekat makedonske nacije je (sloboodno se grohotom smejte) guran od strane srpske drzave i Akademije, jer je nekako trebalo odvojiti Makedoniju od Bugara, a dve trecine hriscana u makedoniji se osecalo Bugarima...sve to nam se sad vraca...o ovom bugarasu Ljupcu necu da trosim reci, covek je placenik, ima bugarsko drzavljanstvo...a Siptari i ove spomenike dizu sistematski, ne zbog secanja na zrtve, nego zbog obelezavanja teritorije...po sistemu gde su nasi ginuli, nase je...pa ovi u Presevu dizu spomenike teroristima OVK, a ovi dole onima od pre sto godina, takodje ubicama i teroristima...a ovi sto se pozivaju na Tucovica, treba da znaju da je on bio vojnik Internacionale, i da za njega nema ni nacije, ni otadzbine, samo svetska revolucija, a svi ratovi se po pravilu posmatraju kao imperijalisticki.Sta reci o coveku koji oslobodilacki rat svog naroda, posle 500 godina ropstva, naziva imperijalistickim?

Bacvanin

pre 10 godina

Braco Makedonci pazite sad dobro znaci pazite dobro:Ako im budete isli uz dlaku nagrabusili ste oni vam nikad nece biti prijatelji i saterace vas u cosak,stitite svoje interese i ne popustajte. Ne radite protiv Srba ulgujuci se Albancima znate dobro ko vam je veci prijatelj,ne srljajte u provaliju.Mi smo velik narod i ne mogu nam nista al vi ste mali ako budete mekani ne pise vam se dobro,nikad necete imati mira.

Albanac do noge

pre 10 godina

Prema vas, srpske vojske nikada nisu napravili zlocine.
Uvek ste pomagali drugima, oslobodili ste druge a nikada niste napustili tu teritoriju. Kako vi nazivate ono, oslobadjenje ili osvojenje nove teritorije?
Mi ga nazivamo okupacijom. Otisao jedan a dosao drugi okupator, nema tu druge reci.
Albanci nisu borili dobrovoljno na stranu Turaka. Bilo i formacije sto su borili protiv Otomanske Imperije. Naravno da Otomanska vojska imala i albanaca u njegovim redovima, oni su bili Otomanski dzavljani, hoces ili neces, moras da sluzis drzavi ciji si drzavljanin. Isto smo morali da ratujemo za Srbiju i u II sv. rat i na moderni rat u bivsu SFRJ, jer smo bili dzavljanin te drzave.
Po vama, na primer,ni u Srebrenicu nije bilo genocid jel?
Istoriju mozete samo sebi da upisite kako hoce, ali ne mozete nikako drugima da zabraniti da uce njihovu. To jest normalno da pamtimo sta se desavalo. Imo jos druge mesto po Makedoniju, Kosovu pa cak do Drac, gde treba garditi i pamtiti istoriju.
Neko je spomenuo Surdulicki Arnautluk, (Jug Srbije) pa tu ste proterali i ubili hiljade i hiljade albanaca, (ja imam porekle iz Surdulice) da nije bilo to etnicko ciscenje, i Leskovac i Vranje albanaci bi bili vecina a ne samo Presevo i Bujanovac.
Zasto bacate na kalup sto je napisao vas Dimitrije Tucovic. Procitajte samo jedan put pa da vidite sta je stvarno desilo u ovim prostorima, jer on je bio vojnik tada i video sve njegovim ocima.
Crno je crno a nikada belo!
Pozdrav.

Uli

pre 10 godina

(Zg, 17. jul 2013 22:30)

Uh, nasao si za shodno da komentarises Srpsku borbu u I Balkanskom ratu? I da poredis Albance sa Srbima? Prijatelju i ti si Srbin, uce li te to? Aksiom je da ste vi i muslimani Srbi koji su zarad nekih tamo beneficija Pape i Germana tj Turaka izdali sopstvenu krv. I petljate se nesto u Srpsku istoriju? Albanci su oduvek bili plemici sa 15 dece, krvnom osvetom i plemenskim uredjenjem? Sa napadanjem Srba sa ledja na mig Zabara i Germana? Istorijski gledano Srbi su ratnicki sveci za vas i Albance, dokazali ste se vi sa NDH i bolje ti je da se pokrijes usima i cutis cekajuci Nebesku odmazdu koja ce vas kad tad stici za to, a i za njih vazi isto, dileri, silovatelji, ubice koje vade ljudima organe, divljaci koji su porusili i spalili manastire iz 13 veka pod pokroviteljstvom Hriscanskog zapada. Mislite i vi da ce uvek ova propagadna masinerija zapada raditi u vasu korist i ispirati vase pravo lice, nesposobnjakovica, plagijatora i krvolocnih slugu zapadnih interesa? Nece druze, jer jos malo vi ima da prodate puteve jer ste na ivici bankrota, pa cete kao sto vam je i namenjeno da jedete mrvice ispod svabskog stola, bicete doduse moralni pobednici jer sad imate lipu vasu... sirotinju...a Albanci nemaju kapacitet da progutaju koliko su zagrizli, poubijace se medjusobno cim se fokus zapada skloni sa njih, a svesrdno ce im u tome pomoci i okolne nacije...Ceracemo se jos.

Milan

pre 10 godina

(poznavanje istorije, 17. jul 2013 21:27)

De molim te kad si takav znalac istorije reci mi čija je ta teritorija koju zoveš Makedonija bila u poslednjih 3000 godina osim Grčka i Srpska. Isina Turci su držali vlast 500 godina ali nikad nisu živeli tu u većem broju. Grčki izvori iz doba vizantije pišu o tome da su se na toj njihovoj teritoriji počev od 6.veka masovno naseljavali Srbi kao i to da su imali prilično dobre odnose i da su mogli dosta da utiču na to slovensko stanovništvo. Ne postoje drugi većinski dominantni narodi koji su tu živeli, bugari i šiptari su tu samo imali aspiracije ali nikad to faktički nije bilo njihovo. I jedni i drugi su se tu naselili praktično tek u 20.veku posebno od kako je Albanija postala nemački "projekat" za neutralizaciju srpskih težnji ka oslobođenju svih srpskih zemalja koje su bile pod vlašću Nemanjića.

Takozvanim makedoncima ne želim ništa loše ali moraju da shvate da ih je Broz iskoristio kao glinene golubove i preko takozvanih makedonskih komunista otkinuo južnu Srbiju (ili severnu makedoniju u grčkoj varijanti) od matične države i time ih poslao direktno u pakao. U prvom narednom balkanskom sukobu nestaće takozvanih makedonaca kao da ih nikada nije bilo, pamtiće se kao i Jugoslavija, dok ne umru svi koji su u njoj rođeni.

Svetozar

pre 10 godina

Srbija,Grcka i Bugarska jesu podelile Makedoniju posle Balkanskog rata. Bugarska i Grcka posle podele su izbrisale postojanje Makedonije na svojim teritorijama cak su prisilile Makedonce da se izjasne kao Grci tj Bugari. Jedino je Srbija dozvolila Makedoncima da zadrze svoj identitet i tako je fakticki tj narod i opstao. Da smo sa njima uradili sto i Braca Grci ili Bugari za Makedonce danas niko nebi znao ni da su postojali. Sto se ovog spomenika tice to je cisto Albanska provokacija, prvo prema Makedoncima da bi ih zavadili sa nama. Ipak smo mi jedina zemlja u okruzenju koja bi Makedoncima pomogla.

istoricar

pre 10 godina

sve je ovo posledica miloseviceve vladavine za koju je krivo 80% srpskog naroda, zbog svoje povrsnost,da ne kazem niske inteligencije.
sad nam samo stizu racuni.i tek ce.
svako koristi priliku pa sto ne bi i bjr makedonci.
ljubav izmedju drzava je iluzija postoje samo interesi a makedonci koriste priliku da se izivljavaju sa istorijom. pobijeni su albanci koji su s ledja napadali srpsku vojsku koja je oslobadjala svoju staru zemlju, dakle neprijateljski borci.
makedonija je sa kosmetom i raskom bila deo stare srbije, gde je stvoren srpski identitet i drzavnost.pre toga bili smo samo slovenska plemena pomesana sa starim balkancima.a tu su stvoreni srbi, u staroj srbiji.
naravno imaju oni svoju kaznu,pola drzave im cini neprijateljski narod.

seljadin

pre 10 godina

mnogo je dobro što Makedonci nisu više sa nama, a ni Crnogorci, što reče jedan taksista u Atini "ne bih voleo da Skoplje pripadne Grčkoj, ko da hrani toliku sirotinju?"

Dragan

pre 10 godina

Nema mesta cudjenju.Drzava koja otima tudje ime, prisvaja tudju istoriju , podize spomenike tudjim herojima ...Mislim da su oni najveca blamaza na karti sveta.

jusufipr

pre 10 godina

vlada, 18. jul 2013 00:58)
Vlado a sta ti mislis da li ce isto reci neki tvoj Srbin kada recimo posle sto godina se pravi spomenik,ubijenim Albancima i stavljenim u Hladnajci i Dunav,to je samo jedan slucaj o stotinu drugih po Kosovu sto su cinili Srbske paravojne formacije pod komandom S.M.ali ja ipak nikada ne mogu reci da su svi Srbi losi,ali dok ima takvih kao ti nikada nece biti mira na Balkanu!!

runner

pre 10 godina

* Ma nije baš tako, 18 jul 2013 09:28
* Branko, 18 jul 2013 10:26
Sve mi se čini da je to neka vaša istorija. A gde god se po Beogradu okrenete vi vidite spomenike savezničkim generalima i vojnicima iz I i II svetskog rata. Od Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, pa preko naziva ulica Mekenzijeva, Franše d'Eparea, Ruzveltova, Vašingtonova, Džona Kenedija, General Ždanova (doduše sada Resavska) do groblja francuskim vojnicima u Ruzveltovoj. A koliko znam, mi smo prekršili dogovor i napali Bugare 1913. I to je jedan od najsramnijih ratova u našoj istoriji. Englezi su verovatno toliko naoružali Turke da bi ovi na Gali Polju, 1915, istim tim oružjem masakrirali čitavu englesku diviziju, zbog koje je Čerčil morao da podnese ostavku. A šta ste, moliću lepo, očekivali da urade Englezi u trenutku ratnog stanja kada jedna dojučerašnja saveznica pristupi trojnom paktu? Da sedi mirno i čeka? Pa podržavali su Dražu i četnički pokret do 1943, a onda su shvatili da se ovi ne bore protiv fašista nego naprotiv, sarađuju s njima. Pa zar i sam kralj Petar II nije izdao proglas, u jesen 1944, da se sve patriotske snage u zemlji pridruže Titovim partizanima? Naravno, u ratu se bombarduju svi gradovi i mesta koji su na liniji neprijateljskih komunikacija i fortifikacija. Dolinom Morave se iz Grčke izvlačio Aleksander Ler i njegova, čini mi, se 9-ta armija. Uostalom, sve smo mi to Nemcima naplatili kroz ratnu odštetu.

upanak

pre 10 godina

@ Mrgud
ciji je ovo citat?
sto bi rekao cika Arcibald Rajs "Oh, kako je ona znala da mre!" (misleci na nasu omladinu pri oslobadjanju Makedonije)
uzas... zali Boze.

goran

pre 10 godina

"Izdaja", "hvala im", "a prave se fini"... Sta se palite bre, pod broj jedan Makedonija je podeljena drzava i sta je tu sporno: Amerikanci, Bondstil, NATO, glupa miloseviceva politika, proterivanje 300.000 siptara na makedonsku teritoriju, secate se? Pod broj dva, lider VMRO-NP je drzavjanin Bugarske, covek koji ima 1 otsto podrske elektorata. Pod broj tri, u balkanskim i ostalim ratovima Srbija nije oslobadjala Makedoniju radi Makedonaca vec za sebe i za svoj koridor sa Grckom i tu nista nije sporno, naprotiv svako gleda svoje interese i ko ne shvata to taj je babetina narikaca. Americke ambasade u hriscanskim drzavama su zapaljene dva puta: posle priznanja Kosova i to u Beogradu, i za vreme bombardovanja Srbije i to u Skoplju, ne u Atini, ne u Moskvi, ne u Pekingu, vec u Skoplju. I aj manite se glupe politike, Bugara, vanzemaljaca... Makedonci i Srbi mogu da zarate samo kao u onom vicu kad Amerikanci naoruzani do zuba krenu na one odvratne Kanadjane, koji vazda nesto mute.

Srđan

pre 10 godina

Zanimljivo je kako svi pričaju o prekrojavanju istorije ne kapirajući da im se to već čitav vek dešava pred nosem.

Podrška Albancima, nadam se da spomenik neće služiti da podstiče novu mržnju, već da služi sećanju na mračan period i da bude ukazatelj na to da u miru leži jedina nada za ovaj region.

obrazujmo se

pre 10 godina

Dzaba skole, knjige, internet. Nase poimanje istorije nije odmaklo dalje od pesme Ko to kaze ko to laze.

Za pocetak jasno je da Albanci svesno ignorisu sopstvene zlocine, a potenciraju tudje, ali to svi radimo. Niko ni ne pomislja da je srpska vojska mozda zaista poubijala Albance, Makedonce, Bugare i to ne u borbama vec civile ili zarobljenike. Otkud znamo da se to zaista nije desilo? Svako od nas je sedeo u svakom selu u Makedoniji pa bas 100% zna sta se desavalo?

Zabluda je i van svake logike (a ovde je to na zalost prihvaceno kao notorna istina) da je srpska vojska iz cistog altruizma sta li, isla i oslobadjala druge narode od Turaka. Sto kao bili smo puno jaki i dokoni, pa da pomognemo slabije? Naravno da ne, vec da probamo da prosirimo svoju teritoriju, sto smo u praksi i ucinili. Ok, ne za koliko smo hteli (npr izlaz na Jadran preko Draca) ali prilicno. Berlinskim kongresom Srbija je dobila drzavnost ali bez Vojvodine, Raske oblasti i sadasnjeg Kosova (BiH dodeljenja Austro-Ugarskoj). Potonji Balkanski ratovi nisu bili narodnooslobodilacki (posebno ne za Makedonce i Albance) vec rat za prosirivanje teritorija ostalih drzava na Balkanu, ukljucujuci Srbiju. I tu niko nije bio do kraja zadovoljan. Nereseni odnosi na Balkanu su doveli do atentata najpre u Marseju, pa u Sarajevu i na kraju I sv. rat. Ovo smo ucili u osnovnoj skoli. Manite se folklora i izigravanja vecitih zrtava, zato nam niko nista ni ne veruje.

xitam

pre 10 godina

Mozda je autosovinizam oblik nezadovoljstva, ali kako nazvati nas bezobrazluk da granicni prelaz nazovemo "djeneral jankovic". Onda bi i prelaz u zvorniku trebalo ds bude ratko mladic. Ili naser oric sa druge strane. Kao sto albanci skolu nazovu "sota". Da nemam decu, voleo bih da zacementiraju balkan, a u grcku nasele fince

Aleksandra

pre 10 godina

Najveća glupost koju su Makedonci uradili je tolerancija prema Albancima i dopuštanje istima da rade šta žele, jer oni polako okupiraju Makedoniju... VMRO i ne iznenađuje... njima je, oduvek, bitnija borba protiv Srba nego interes Makedonaca. Iskreno, može se reći da je greška Makedonije bila i osamostaljivanje... da su ostali uz Srbiju, lakše bi izašli na kraj sa Albancima, jer oni uporno, bez odustajanja, streme ostvarivanju plana Velike Albanije. Ako su Albanci u Srbiji dobili lako ono što su hteli, u Makedoniji će još lakše. U svakom slučaju, patetikom i prljavom propagandom Albanci postižu svoje ciljeve. Izgradnja ovog kompleksa je apsolutno patetična, manipulistička glupost. Narod koji je imao najviše žrtava u prethodnom veku je, upravo, srpski (naročito u I sv.ratu), i to dokazuju statistički podaci, ali nema spomenika srpskim žrtvama.

Mancini

pre 10 godina

Čoveče što se potpisuješ sa ZG,,,Bolje se bavi svojom istorijom, pošto našu ne znaš...Albanci bili cenjen narod i plemići? Odavno me nisi nasmejao. VIše od 90 posto njih nije znalo da čita i piše, živeli su u plemenskom (a ne plemićkom) uređenju; a državu Albaniju je stvorila Austro Ugarska....
A cilj Balkanskog rata jeste bio proterivanje Otomanske imperije u Malu Aziju, odakle su i došli. Možda zvuči surovo, ali i za Srbiju je bio surov visevekovni teror.
O kakvom posrbljavanju pričaš? MAkedonci su se jedino izjašnjavali većinom kao Srbi između dva svetska rata, nikada nni pre ni posle toga...DAta im je država u okviru Jugoslavije;
Bolje ti ZG čitaj objektivnu Hrvatsku povijest: trećinu Srba pobiti, trećinu protjerati, trećinu pokatoličiti. I tu Starčevićevu i Pavelićevu ideju je Tuđman dovršio 95. Za vreme drugog svetskog rata su ustaše činili takva zverstva da su se čak i Nemci zgražavali. DEca su prevođena u katoličkui veru...Sve je završeno 95. god kad je ona sirotinja pobegla na traktorima, što vi pretvarate u sprdnju; Ali dobro, sve se vraća. Ne prizivam rat, niti mržnju. Vrh Hrvatske države je izvršio najveće etničko čišćenje posle drugog svetskog rata na tlu Evrope uz podršku USA i Deutchland. I po tome će biti upisana u knjigu srama civilizacije.

Helios

pre 10 godina

@LEX osim kod D. Tucovića nigde drugde tih "zločina" - nema. A u tim "zapisima" tj. začetku i propagandne "istorije" i boljševizma u Srbiji sve, apsolutno sve što je Srbija ikad igde uradila je pogrešno. Drugim rečima D. Tucović je kao preteča boljševika počeo sa masovnim laganjima i bolesnom verzijom turbo-anti-nacionalnog. Takvih kao on imaš u to doba u svakom narodu svuda, sa idejom da ako sruše sve: države, nacije, kapitaliste i sve drugo - odmah će sve da procveta, pa što više rušilačkih laži to bolje. Ali, da bi to znao morao bi malo više da čitaš, a ne da veruješ ono što želiš a kao "dokaz" uzmeš prvi tekst na koji naletiš koji potvrđuje ono što želiš da veruješ. Tako kasnije sledi partizanska istorija II svetskog rata ili molba vajnog ovdašnjeg advokata 1990e pred USA kongresom za bombardovanje Srbije zbog "nacionalizma" i svi drugi slučajevi laganja protiv sopstvenog naroda.
Kod Albanaca doduše ta pojava nije mnogo raširena, zaista. Plemensko jedinstvo je istorijska prethodnica, tek u naciji dolazi do divergencija i sukoba, a i potrebno je kakvo-takvo izdavaštvo - ne mnogo postojeća delatnost u okolini Tirane u datom periodu. Ali ispravnu orijetnaciju da se nešto čita - pozdravljam. Samo malo raznovrsnije da ne bi pamet bila osuđena na smrt beskonačnim regresom neprekidnog samopotvrđivanja.

Marko

pre 10 godina

@Sir Giles Prilikom licitiranja sa zlocinima budi malo pazljiviji. Moj pradeda je bio barjaktar crnogorske vojske u bitci na Brdanjolu kod Skadra u Prvom balkanskom ratu u tim zlocinackim oslobadjanjima Albanaca i njihovih mora kako ironicno kazes. Tada je crnogorska vojska osvojila to brdo iznad Skadra koji je bio grad u kome su ziveli samo Srbi i opkolila vojsku Esada Pase na taj nacin da ih je mogla pobiti sve do jednoga. Umesto toga ti, kako ih nazivas zlocinci, su vojsku razoruzali i pustili kucama iako su zrtve u toj bitki bile ogromne medju crnogorcima tj. srbima. U ime zahvalnosti prilikom povlacenja srpske vojske kroz Albaniju u Prvom svetskom ratu, taj isti Esad Pasa je naredio da u tom delu Albanije niko ne sme napasti nijednog srpskog vojnika niti civila. A ceo dogadjaj milosti prema albancima od strane crnogorske vojske se izucava i dan danas kao primer humanog postupanja prema zarobljenicima na najprestiznijim vojnim akademijama. Ja znam da je autosovinizam tesak oblik nezadovoljstva sobom i pronalazenja krivca u onome ko ce ti najmanje zameriti i koga komotno mozes da opljunes bez posledica, ali makar imaj postovanja prema ljudima koji su dali zivot da bi ti i ja sada bili slobodni, kao sto ja cenim svakog casnog albanca koji se bori za svoj narod.

runner

pre 10 godina

(logikajeučiteljicaživota, 17. jul 2013 23:33)
Moraš da shvatiš da u međunarodnim odnosima nema prijatelja nego samo i isključivo interesa. I zašto EU poistovećuješ sa Nemačkom? Postoje tamo i druge zemlje, naši bivši saveznici u dva svetska rata: Francuska, Velika Britanija, Italija (I svetski rat). Postavlja se pitanje zašto su nam oni okrenuli leđa? Zato što su neki u Srbiji počeli da uređuju svet po svome. Zato što su se umesto da srpsko pitanje u otcepljenim republikama internacionalizuju latili oružja. Umesto diplomatijom mi smo krenuli tenkovima. Zašto već više od 20 godina guramo prst u oko EU i SAD? Kada je padao Berlinski zid zašto smo ga mi podupirali, što ga sa ostalima nismo srušili? Šta nam je trebala podrška Jelcinovim pučistima? I naravno sada, kada smo mali, siromašni, poraženi, posramljeni i usamljeni, da svako prekraja našu istoriju. Svi mrtvog vuka tegle za rep. I umesto da se opametimo i da počnemo da radimo mi konstantno kukamo: "Nepravda pa nepravda" i za sve nam je neko drugi kriv. Nisu nam predsednici, premijeri i ministri, svih ovih godina, birani glasovima EU nego našim vlastitim. Nastavimo li ovako nestat ćemo i mi i naša istorija i niko neće hajat' za tim.

U svetu postoji jedno carstvo u njemu caruje drugarstvo

pre 10 godina

Nasi prijatelji!

Nasim vlastodrscima su svi prijatelji!

Nije ni cudo gde smo kad nas slepci vode!

Miki

pre 10 godina

Ovo je skandalozno. Ovi ljudi uopšte ne čitaju "Politiku". "Politika" je u to vreme pisala da je stanovništvo u Albaniji bilo jako srećno kada je srpska vojska u jesen 1912. domarširala do Drača i tamo proglasila Drački okrug, u sastavu Kraljevine Srbije. A zna se da "Politika" nikad ne laže.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Da nije tužno i jadno, bilo bi smešno. Ovaj spomenik nema veze sa Makedonijom niti ovaj deo pripada Makedoniji, sem formalno. Ali, možda su Albanci u pravu. Sve zavisi iz koje se perspektive posmatraju ti dogadjaji. Srbi i Crnogorci su ginuli u borbi sa Turcima a Albanci su bili čuveni turski odredi za "asanaciju" terena ili što bi se reklo strvinari. Ubijali su ranjene, klali nedoklane, silovali one koji nisu mogli da beže, pljačkali neopljačkano i uništavali ono što je ostalo neuništeno. Uništavanje istorijskih, arheoloških i ostalih tragova postojanja drugih naroda im je najveća kulturna tekovina. Tu su dostigli vrhunac, zbog čega su oni trenutno "najčistija" nacija ne na Balkanu, već u svetu. Danas kada su zavladali tim prostorima, proterali sve druge mogu da podižu spomenike kome hoće. Ne bi me čudilo da osvane i spomenik Hitleru jer su, kao i Turcima, Albanci i njima bili najpouzdaniji i najsvirepiji sluga u ovom delu sveta. Smejem se ovom "poduhvatu" iako sam svestan da se radi o velikom zlu, koje je neko "pustio iz boce".

q

pre 10 godina

Moja baba, rodjena je i zivela u (19, pocetak 20 veka), Mavrovo, tada Turskoj. Srbi. Nije znala da su Makedonci, jer tada Makedonija ni Makedonci nisu jos ni postojali. Oni su izmisljeni posle '45, ali to je neka druga prica. Pricala je mom ocu, kako su preko planina dolazile arnautske bande, pljackali i ubijali po selima. Cuvala ih je turska vojska, askeri, po cijem dolasku su Arnauti bezali u planine... U te price verujem. U Balkanskim i WW1, na tim prostorima, dogadjale su se razne stvari. Albanska plemena su napadala razne vojske. Srbija je ratovala sa Turskom, Albanija jos nije postojala... itd... Sve reke teku u more...

Nikola

pre 10 godina

Zasto bi to pretstavljalo problem za Makedoniju?
Pa ubijani su gradjani republike Makedonije i kao takvi zasluzuju spomenik!
Zar ste toliki fasisti pa niko sem Makedonaca ne zasluzuju spomenik za svoje ubijene?
(Bosanac, 17. jul 2013 23:51)

E Bosanac, jel to sto pijes ide samo na recept ili moze da se kupi u slobodnoj prodaji.

mlekadzija

pre 10 godina

Zao mi je Makedonaca... (naroda). Nisu ni svesni da polako, ali se polako, uplicu sve vise u albansku mrezu zahvaljujuci kratkovidoj i pogresnoj politici koju vode njihovi politicari. Za koju deceniju zvace se malo drugacije zvanicni jezik bice albanski, a Makedonci ako budu imali srece bice nac. manjina...

Gagi

pre 10 godina

Za sve koji nisu skoro bili u BJRM - u Skoplju je ovaj narod bez istorije podigao spomenike svim "makedonskim " istorijskim ličnostima, osim Supermenu i Srebrnom letaču ...

pero

pre 10 godina

da zaista me cudi dje to da srbi napadnu mirni mirnodopski drevni narod sa juga srbije stvarno srbi nisu normalni da napadnu albance i turke da ih protjeraju sa djelova teritorije na kojima do turske okupacije i osvajanja nikad nisu ni zivjeli ognjem i macem su tu dosli ognjem i macem su trebali odatle i da odu jer su istu i goru sudbinu srbi od njih dozivjeli u svakom ratu.Sto ne podignu albanci i turci po jedan spomenik i u grckoj da vidi jos i to kako bi se proveli.

Ortodox

pre 10 godina

Sada sam na odmoru u Grckoj pricao sa jednim makedoncem iz Velesa. Njihova sva predvidjanja su da ce 10 godina biti manjina u svojoj drzavi. Bez obzira sto makedonska crkva iz Australije daje veliku pomoc za trece dete,a ce cetvrto nesto zesce. O nasim zaslugama za ocuvanje Makedonije, neka se uci iz istorije. Toliko za nocas, dovoljno. Nadam se prorocanstvu Tarabica.

svega ima ovde

pre 10 godina

@Zg
Bas je lepo sto smo tematiku ovog "spomenika" osvetlili i sa hrvatske, sovinisticko-srbima vecito opterecene strane. Sta je diskusija o bilo cemu a da se ne ukljuce i hrvatski narcis-sovinisti sa svojim fantasticnim tumacenjima "povijesti"? Bilo bi tak` dosadno, kaj ne? Ono o "uglednim plemicima i trgovcima" je fantasticno. Treba to smisliti.

sa Marsa

pre 10 godina

A jel ima neko iz Srpskog komšiluka da ih srbi nisu terorisali?!!??!?
Ja stvarno ovde ne želim da ostajem. Nema smisla priznaćete .

Bogdan

pre 10 godina

Oslobodili smo Makedoniju u Balkanskim ratovima a onda smo se malo zaboravili pa malo udri, malo kolji, malo asimiluj i, eto rezultata...
(Solunac, 17. jul 2013 22:05)

Koliko znam na primer u Kučevištu kod Skoplja su srpska prezimena menjana u makedonska pa mi nije jasno kako su to Srbi asimilovali Makedonce. Skoro je jedna mlada devojka odlučila da ponovo vrati srpsko prezime svojih predaka.

Kriza Identiteta

pre 10 godina

Radujem se tome kada Makedoncima opet zatrebaju Srbi kako ce preko noci plocu promenuti. A Srbin, pusku u ruke i gini za brata. Pa ako nas iz 10og nije zavoleo brat Makedonac/Musliman/Hrvat/itd. , sigurno ce iz 11og.
E zato mene Srbija više neće videti.

Strelac

pre 10 godina

Nema ratova bez ratnih zlocina.Sto se tice krajeva koji su u to vreme i zvanicno nazivani "Nova Srbija"(?!) procitajte uvodnik "Politike" od 7.juna 1914.godine:"Ministri,bivsi i buduci,narodni poslanici,profesori Univerziteta,sudije,okruzni i sreski nacelnici,postaju spahije u Novoj Srbiji, deleci imanja po Kosovu i Makedoniji, uprkos zakonu koji to zabranjuje..."

dejan marelli

pre 10 godina

@ZG

Ha, ha, ha... Albanci bili ugledni plemići! Uh, baš si me nasmejao do suza. Šta kažeš plemići... A da li si možda znao da su nemački posmatrači u izveštaju koji su podneli lično Hitleru a vezano za obilazak Jasenovca napisali da takvo sadističko i svirepo iživljavanje nad ljudima kakvo ustaše primenjuju, nije vidjeno u skorijoj istoriji sveta! Sam Adolf je bio zgrožen količinom sadizma i brutalnosti ustaša nad nevinim žrtvama! Da pojasnim, ako ovo možda čita neki "albanski plemić" koji od škole nema ni čitanku, žrtve ustaškog sadističkog iživljavanja su bili uglavnom Srbi od 0 do 77 godina!

mancini

pre 10 godina

Ovo je samo deo ukupne antisrpske kampanje koja se vodi. KAkva Makedonija? JNA je 92. napustila Makedoniju, kad se Makdedonija izdvojila bez ijednog opaljenog metka sa obe strane.
Albanci su kao narod živeli sasvim pristojno za vreme Tita; pa im to nije dovoljno i hteli su njihovi političari da proglase republiku Kosovo.
Opet naša vlast nije imala sluha, pojavio se Milošević, bankar i apartčik, dete SANU, koji nije umeo da sagleda probleme nego je išao silom. I dobio je ceo Albanski narod protiv sebe...A mogao je da se dogovori i podeli Kosovo na dva dela, jer objektivno teško je gvozdenom rukom držati Kosovo gde je i tada (krajem 80ih) bilo više od 80 posto Albanaca.
Koji srpski teror? Pa sa punim pravom je srpska odnosno jugoslovenska vojska mogla da izvrši odmazdu nad Albancima (zbog činjenih zverstava) i 1919. i 1945. pa nije...
KAo što neko reče, Srbija se namestila svojom lošom politikom, pa sad može svako sa da nam ,,lupa ćuške"...

ovidic

pre 10 godina

Selo Zajas je primer kako Albanci nasiljem uz pomoć okupatora osvajaju teritoriju. Ovo selo je do polovine 19. veka bilo naseljeno Srbima, a zatim je manjinsko doseljeno albansko stanovnistvo zastrasivanjem (iza njih je stajala Turska kao okupator) nateralo srpsko stanovnistvo na iseljavanje. Poslednja Srpkinja u Zajasu je umrla 1936. godine. Ko nije čitao, preporučujem mu knjigu pokojnog akademika i vrsnog naučnika Dimitrija Bogdanovića "Knjiga o Kosovu". O nacionalnom identitetu "Makedonaca", naravno, ne može biti govora jer on datira iz vremena komunizma, a dobro je poznato kako završavaju komunistički projekti.

ze.

pre 10 godina

Jos jedna provincijalna manifestacija velikoalbanskog nacionalizma i nista vise. Odnosno "zapisavanje terena" o cemu govori i zastava, "majka albanija" i ostalo iz tog repertoara vec toliko puta vidjenog na Balkanu da je ovo vec karikatura. Slovenski narodi su se izduvali sto se tice nacionalizma, sada je red za ove "sporije" koji i inace kasne u svemu.

Xepoj

pre 10 godina

O propagandi internacinalista tipa Dimitrije Tucovic necu da trosim tastaturu ,vi sto se pozivate na Wikipediu sad cu na istoj da napravim clanak u kome ce da pise da su Ratko Mladic i Radovan Karadzic po nacionalnosti bugari i da su ubijali srbe ,zatim cu da napisem clanak o Ziki Obretkovicu u kome cu da iznesem "dokaze" da je isti vanbracni sin Zakline Onazis i princa od Monaka.Da se razumemo albanci su narod kao i svaki drugi ima ih i ovakvih i onakvih znaci ljudi ko ljudi ,a albanske pliticke elite nikada od nastanka Albanije nisu delovale samostalno i uvek su bile samo deo necijeg veceg interesa i projekta ,danas je to Americki u proslosti je bio Turski i Italijanski,a trece ako pocnemo da "vadimo" seoske legende bojim se da ce to dovesti do toga da ce Marko Kraljevic i Musa Kesedzija zavrsiti u Hagu sa sve onim vilama i zmajevima i suvom drenovinom.

vlada

pre 10 godina

Zaista ne bih voleo da iko moj komentar shvati kao neki govor mržnje ili netrpeljivost prema nekome. Nisam sklon da iznosim takve stavove, i generalno delim ljude na dobre i loše i nikako drugačije!

Meni se iskreno čini da na Balkanu mira biti neće dok je Albanaca na njemu! Naravno da ne pozivam nikog da teroriše i proteruje Albance, ne daj bože, ali imam takav utisak. Naravno nisu Albanci loši ljudi, daleko od toga, i medju Srbima, Hrvatima i Bosancima, ima jako loših ljudi (uključite TV ili pogledajte bilo koje novine pod rubrikom politika ili estrada, naćićete pregršt takvih ljudi). Nekako su ti Albanci mnogo zapaljiva raja, lako ih nahuškati na nešto i uvrteti im nešto u glavu (mada budimo realno takvi su i ostali gore pomenuti u zadnje vreme ali ne toliko koliko su albanci). Srpska vojska PRE STO GODINA ubila 500 Albanaca po nekim albanskim gudurama, i oni sada STO GODINA POSLE prave famu oko toga. Alo prijatelji rano ste se setili! Verovatno su ih Albanci čekali raširenih ruku sa vinom i pršutom, muzikom u karnevalskoj atmosferi, a Srbi k'o Srbi umobolni ljudi pa rešili da ih pobiju??? Ma hajte molim vas! Garant im je neko dao naredbu i pare da naprave taj spomenik čisto da bi se varnice na Balkanu održale!

Η Μακεδονία είναι Ελληνική

pre 10 godina

Nije ovo cudno. To je samo BJRM, zemlja smesnog imena, bizarnih spomenika i falsifikata :) To vam 'braca' fino vracaju za priznanje pod punim (pogresnim) imenom, ulice Ilindenskog ustanka i Goce Delceva po Srbiji i ostala bezumna slihtanja svake moguce srpske vlasti najbizarnijoj drzavi na vec pristojno bizarnom Balkanu :)

Hm!

pre 10 godina

Mozemo mi napraviti spomenik u Beogradu u slavu 500 biliona srba koji su dali zivot u odbrani od vanzemaljaca!!!

Ono sto mene brine je situacija u Makedoniji. Ovako nesto pokazuje da su makedonci u velikom strahu od albanaca, koji su previse politicki mocni- mislim, drzava se zove Makedonija!!!
Karta Evrope nije nimalo dobra!
Kao da je neko pravio u slucaju da mu zatreba malo rata!
Ako se ne promeni mirnim putem, zna se kako ce!

Vojvodinac

pre 10 godina

Raspirivanje mržnje koje ne nosi ništa dobro, ni Srbima ni Albancima!
Zamislite takav spomenik na severu Kosova, svim nestalim i raseljenim Srbima od 1913!?
Besmisleno zar ne!?
Verujem da do izgradnje ovog spomenika neće doći, i da će uskoro ekstremne partije na vlasti u Albaniji i Kosovu zameniti neke "racionalnije" i mudrije!?
U suprotnom, ovo zveckanje oružjem neće na dobro izaći.
Mi bi se svakako mogli malo ugledati na Izrael, i oporaviti našu vojsku od svega što su joj uradili prethodni ministri odbrane, posebno ovaj poslednji "Šuntavi"!

Ma nije bas tako

pre 10 godina

@runner

Nikada Velika Britanija nije bila saveznik Srbije. Mi smo to "saveznistvo" placali ljudskim glavama, a Srbi su bili dobri za Britance samo kao moneta za podkusurivanje. Postoje druge istorije. Pocev od srpsko-turskog (i rusko-turskog) rata, kada su Britanci spasli Tursku od toga da nestane sa teritorije Evrope i da se oteraju na onu stranu Bosfora, pocev od I balkanskog rata, kada je Britanija naoruzavalu Tursku najsavremenijim naoruzanjem u borbi protiv Srbije (i Rumunije i Bugarske), pocev od I svetskog rata kada su posle proboja solunskog fronta i neverovatnih uspeha Misicevih junaka, postavili ulitimatum nasoj vladi da ce napasti Srbe sa ledja ukoliko zauzmu Bugarsku, pocev od II svetskog rata kada su na pocetku izveli aprilski puc pod komandom generala Simovica a na kraju rata podrzali Tita i dalje maltretiranje srpskog naroda. Na kraju do svih zbivanja u savremenoj Srbiji, ratova 1991., bombardovanja Srbije 1999., umesanost Britanaca u razne atentate po Srbiji i posle 2000. godine. Previse je ovde malo mesta da Vam pobrojim vrednost britanskog "saveznistva". Pa u I svetskom ratu francuski vojnici naSolunskom frontu su bil zapravo crnci iz Senegala. A niko ne sme da kaze da je na frontu bio ruski puk. Srpski oficiri nisu smeli da idu u kafane, bio im je zabranjen ulaz kao psima, nasa vojska nije imala sta da jede, pa su prelazili linije fornta da se trampe sa Bugarima (bivsim saveznicima iz I bal. rata) u neprijateljskoj transeji. Britanci - daleko im lepa...

David

pre 10 godina

@p
Što se tiče naših suseda, uvek smo bili u dobrim i korektnim odnosima sa Rumunima, Makedoncima, Crnogorcima i našom braćom iz Republike Srpske... A sa kim ste to vi dobri susJedi, ko to vas voli? Srbi-nema potrebe ni komentarisati; Bošnjaci-naravno da ne, pokazali ste koliko se volite kada ste se klali u srednjoj Bosni i severnoj Hercegovini; Crnogorci (osim novokomponovanih Dukljanaca sa Cetinja koje ni sami Crnogorci ne mogu da smisle) uglavnom ne misle ništa lepo o vama; Slovenci-uglavnom vas ''ne mirišu'' (velika većina anketiranih Slovenaca je podržala što dužu blokadu Hrvatske na putu u EU); Mađari-ne smatraju vas uopšte bitnima, vi ste za njih samo jedan od naroda kojeg su oni tlačili stotinama godinama. A što se tiče ovih spomenika, pa vi ste u Hercegovini porušili SVE antifašističke spomen-kosturnice koji su bili na mestima ubijenih Srba (uglavnom žena i dece) od strane ustaša.

runner

pre 10 godina

O key, mi Srbi nismo imali saveznike, ni u I, ni u II svetskoma ratu a izgleda ni u balkanskim ratovima. Sva dosadašnja srpska istorija je iskrivljena i lažna, od Troje pa do NATO bombardovanja. Mi smo se uvek sami oslobađali uprkos celom svetu. Al' mi, pošteno rečeno, ne pada na pamet da čitam tu novo-četničku i velikosrpsku propagandu jer ipak tolika Srbenda nisam a imam i pametnijeg posla. Živeli!

Ash

pre 10 godina

Ako svi zapnemo da frapiramo u komentarima mozda nesto i uradimo. Nema veze za koga smo glasali i sto nam je Toma predsednik a Dacic premijer... To nema veze sa ovim.

mishko

pre 10 godina

da smo pametni i mi bi gradili spomenike zrtvama ustaskog (iz drugog svetskog rata), albanskog (prvi drugi svetski rat), nemackog terora (drugi sveski) i turskog itd

zahvalna

pre 10 godina

Hvala svim bivšim jugoslovenskim republikama koje nas predstavljaju kao najveću vojnu silu posle Amerike! Ni mi ne bismo znali da se veličamo bolje!
Hvala gradu Kičevu koji je još jednom ukazao na snagu i jačinu srpske vojske, pa makar i one vojske od pre 100 godina, a posebno se zahvaljujem Dubrovniku koji je pored onako lepog grada, mora i izuzetne arhitekture, svoju turističku ponudu fokusirao na nas. Takođe hvala i svima ostalima, koji pored svih lepota svoje zemlje, ipak, kome god stignu, najviše pričaju o Srbiji!

Dučiću, svaka ti je zlatna

pre 10 godina

@(Zg, 17. jul 2013 22:30, i slicni)
A tu vasu povjest koja se navodno uci cijelom svetu je pisao Maks Luburic ili Ljubo Milos. Ili je to pak iz kapitalnog historijskog dijela Bespuca povijesne zbilje?

milos

pre 10 godina

Nemojte samo po Makedoncima molim vas sve. VMRO je samo politička partija. Ja se kao Srbin tamo uvek osećam sjajno i kao kod svojih. A i globalno - oni većih saveznika od nas nemaju. Bugari tvrde da su Makedonci samo Bugari. Grci tvrde da severno od njih maltene države i ljudi ni nema do Srbije. A Albanci se nadaju granici sa Bugarskom. Zbog jedne izjave jedne stranke ne treba trovati. Oni probleme sa albanskom manjinom imaju na više nivoa i to nije nimalo jednostavno. Imajmo razumevanja za ceo kontekst.

neko

pre 10 godina

Bitno da ovo podržava makedonska Narodna partija (to nije VMRO koji je na vlasti), to je pro-bugarski orijentisana nebitna stranka, ne treba da čudi njihova izjava, a ni treba joj pridavati mnogo značaja.

Unity3D

pre 10 godina

@Branko

Da, u pravu si, ali si zaboravio da napomeneš da su za sve to krivi... Srbi. Plus, na spisak dodaj i rat u Vijetnamu, nestanak sumerske civilizacije i Atlantide, te nestanak života na Marsu. Jedina stvar koja me raduje je da, što više budalaština prosipaju i što su one besmislenije, to ćemo se lakše oprati u budućnosti, pred generacijama koje će istoriju tumačiti van lobističkih kuloara u Vašingtonu i Berlinu. A doći će i to vreme, polako... Kako kaže Foks Molder, u epizodi br. 16, sezone 3 'Ne možete zakopati istinu!' :)

Branko

pre 10 godina

"Postoje tamo i druge zemlje, naši bivši saveznici u dva svetska rata: Francuska, Velika Britanija, Italija (I svetski rat). Postavlja se pitanje zašto su nam oni okrenuli leđa? Zato što su neki u Srbiji počeli da uređuju svet po svome."

Ti saveznici o kojima pričaš, nakon prelaska naše vojske preko Albanije, nisu hteli 3 (i slovima tri) meseca da prime izgladnele, bolesne i iznemogle vojnike iz albanskih močvara na svoje brodove. Srpsku vojsku su "saveznici" primili na svoje brodoveve tek nakon Ruskog ultimatuma po ceni izlaska iz rata. Zatim Francuzi su nam slali granate sa pogrešnim kalibrom i ako su topovi bili njihove proizvodnje. Našim vojnicima su davali vojničke cokule, ali bez pertli. "Saveznici" su hteli da Srpsku vojsku, pre Solunskog proboja, podele na šest delova i da ih pošalju na razne frontove širom Sveta i to bi se dogodilo da Rusija ponovo nije to sprečila. Saveznici su sa svojim prijateljskim delima nastavili i u II Svetskom ratu, bombardovali su gradove širom Srbije, Niš je bombardovan 18 puta, Leskovac je bombardovan na dan Vaskrsa kada je poginulo oko 6 hiljada Leskovčana,... Saveznici su bombardovali Srbiju i 1999. godine, ali su sada bacali i osiromašeni uranijum kako bi nas usrećili za mnoga leta. I ako je od naših "saveznika", mnogo je.

Uros

pre 10 godina

Neka ih, neka podignu jos pet spomenika... Niko se nece setiti balkanskih ratova, a da se ne seti Prvog svetskog, a taj i treba da zapamte zauvek...

avalanews

pre 10 godina

Криви смо ми Срби, тј. наша "елита". Да је Вардарска Македонија припала Бугарској, не би ту било ни Македонаца ни Албанаца.

ленами

pre 10 godina

Штета што вам ту у Балканском рату ту нису ушли Бугари. Не би било ни Македонаца ни Албанаца.

Objektivno

pre 10 godina

Bas me briga, od njih me vise nista ne moze iznenaditi. Samo mogu reci da se kolo srece okrece. Puno su krvi prolili a nije im vraceno, mnogi to pamte i cekaju pravi trenutak, pogledajte samo, Grci ih mrze, Makedonci, a o nama da i ne pricam (racunam i "crnogorce"). Svuda se sire, zabadaju svoj nos i provociraju. Nije nicija gorela do zore

sofronije

pre 10 godina

Neka mi neki Albanac objasni da ovo nije cista ludost. Znaci mi treba u Nisu da dignemo spomenik od 20 metara posvecen zrtvama bugarskog terora, da na jugu dignemo spomenik od 30 metara posvecen zrtvama albanskog terora, kada se nas narod povlacio preko planina u Grcku. Kolike spomenike da podignemo u znak turskog, austrougarskog, nemackog, NATO terora? Primecujete, bilo ih je dosta, a Srbija osta. Zapitajte se koliko cemo vas da trpimo.

kanibal

pre 10 godina

A kad smo ono sa Kserksom i Darijem tamanili antičke Makedonce i Ilire?

Kad će spomenik za taj teror?

Znači, teror? A tamo gde ga nije bilo (Bugarska, Albanija i Grčka) koliko još Makedonaca ima?

Jeli bre komšije, koliko vas tamo ima?

Al za utehu, sad već imate 30% ALbanaca, mi smo se svojih ovako ili onako rešili, a vi vidite sad...

Marko

pre 10 godina

Ama zar niko ne shvata sustinu a to je velikoalbanski spomenik "Albanska majka" iznad koje ce biti albanska zastava od pola kilometra a makedonske zastave nece biti ni na vidiku. Povod je tek onako izabran iz istorije ali su Srbi ovde sporedna uloga pa su mi smesni ovi koji nesto diskutuju o tome a ne vide o cemu se radi.

Ma nije bas tako

pre 10 godina

@runner

Navodjenjem spomenika i ulica niste osporili nijednu istorijsku cinjenicu koju sam naveo. Potrazite o operacijama srpske i crnogorske vojske u Snadzaku u I balkanskom ratu, pa cete videti ko je i kako naoruzavao Turke. Procitajte memoare mnogobrojjnih ucesnika I svetskog rata, kako su Britanci iz Albanije izvukli samo Aleksandra (Kosta Pecanac mu je bio adjutant), srpsku Vladu i sanduke novca i zlata iz drzavnog trezora. Aleksandar je bio preokupiran idejom kako da likvidira Apisa. A stari kralj Petar I je ostao zajedno sa vojnicima ocajan i besan ponasanjem sina. Cekali su u beskonacnost francusku flotu. Procitajte skoro objavljenje memoare prijatelja kralja Petra II o kraljevom izgnanistvu u London i kako je kralj bio kontrolisan i ogranicavan, kako su mnoge navodno kraljeve odluke bile zapravo Cercilove. Procitajte o neuspelom pokusaju mladog kralja koji je bio odlican polot da se prebaci u Srbiju preko Kaira, kada su Britanci oborili avion u kome se na probnom letu umesto kralja nalazio jedan nas mladi kapetan. Ako su nas Nemci (i Turci) ubijali, Britanci su nas podmetali pod metke. E to je poznavanje istorije, a ne samo ono sto vam neko namerno servira.

RB

pre 10 godina

(Novosadista, 17. jul 2013 21:01)
Cuj Koliko je Karadjordje pobio Turaka ? Onih koji su polagali pravo na prvu brcnu noć ? Pa premalo ih je pobio .
Procitaj ti knjigu Zlocini aga i begova u Kosovskom vilajetu .

Zoki

pre 10 godina

Činjenica jeste da su se jugoslovenske (a ne srpske) vlasti prema Makedoniji između dva rata ponašale maćehinski, da se dole išlo po kazni. Činjenica je da je u istom periodu bilo i međusobnih prepucavanja među probugarski i prosrpski orjentisanih Makedonaca. Međutim...
Ako Makedonci zaista misle da su im srpski "okupatori" bili veće zlo od otomanskih vlasti, neka dižu spomenike. na kraju krajeva, ovo je unutrašnja stvar u Makedoniji.
Što se tiče zločina srpske vojske protiv albanskog civilnog stanovništva, sigurno je da je toga bilo, međutim treba staviti stvari u pravi kontekst. U ratovima 1875-78 i 1912 albanske dobrovoljačke jedinice u turskim redovima su počinile užasne zločine i prema srpskoj vojsci i prema civilnom stanovništvu. Nisu srpske izbeglice ispred arnautskog zuluma počele da pristižu u Srbiju 1875. godine nego puno ranije. Jedan od osnovnih motiva u ratu 1878. je bilo izbavljanje sunarodnika od arnautskog zuluma.

Daredevil

pre 10 godina

Ovo nam je škola za ubuduće,zreba samo da gledamo sebe i svoje interese a za ostale nas zaboli ćošak...
Šta prije to shvatimo,tim bolje....

застава

pre 10 godina

Слободно качите заставу неке друге земље на јавни споменик. До сад су уобичајене биле личне иницијативе, а сада је већ озваничено!

Neverovatno

pre 10 godina

@Pera
Danas mozes procitati svakakve lazi i izmene istorije na internetu (narocito za Srbiju i Srbe).
Prema pisanju i objavljivanju tadasnjih i danasnjih medija, ispada, da je Srbija i Srbi najgori narod na
svetu, tj. da su svagde i sve ubijali. Dobija se utisak da su Srbi izvrsili veca nedjela od Rimljana, Spanaca, Britanaca, Francuza, Osmana, Austrougarske monarhije, Nemaca, Hrvata, Albanaca, Amerikanaca itd.