Sreda, 19.06.2013.

13:48

Kako su prošli đaci? Ministar: Loše

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio da su škole dostavile preliminarne rezultate iz srpskog jezika koji pokazuju da su oni lošiji od prošlogodišnjih.

Izvor: Tanjug

Kako su prošli ðaci? Ministar: Loše IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

165 Komentari

Sortiraj po:

promeniti i ribu i vodu...

pre 10 godina

Riba smrdi od glave... (bratko, 19. jun 2013 23:47)
Ovoj je "miris" stigao do repa. Gangrena nije na vreme lečena i sad su potrebni radikalni potezi!

profesorica

pre 10 godina

Kako je test iz matematike prošao bez ikakvih problema kad je test koji su radili učenici na mađarskom jeziku bio drugačiji, odnosno nije imao iste zadatke kao i test na srpskom jeziku?
Ponavljam, radi se o testu iz matematike. Zar bar test iz matematike ne bi trebao da ima iste zadatke?

ljubitelj burleski

pre 10 godina

Naslovi;Bezbedno dopremljeni Testovi, Policija Bez Problema Dopremila Matematičke Testove,Policija će u Sklopu Svojih Redovnih Aktivnosti Obezbedjivati i Samo Polaganje,Testovi Prošli Prema Propisanoj Proceduri i Bez Nepravilnosti,,.Pa jel, se ovo NEKO PROPISANO ZEZA S NARODOM , ILI JE OVO U OVOJ ZEMLJI LUDAJI OVO ,,NORMALNO,, .Šta se očekivalo, da se ,,Takozvano sindikati,, kao se izrazio Ministar, i štreberi, podignu i nekoga napadnu ,pa su ,,zafalile još samo i specijalne jedinice i vojska?Ili je ovo za ovu zvezdu profesorsku s MEGABLEJE NORMALNO ,JER ĆE BITI VIŠE ONIH KOJI ĆE SE NAĆI NA ŠALTERIMA KOD NJEGA I ČIKA MIĆE , ZA ,,DIPLOME,, ČAK I NA RATE..I još su s ,,pečatom , pa mogu mirne duše da budu na bilo kom mestu, na KOJE IH POSTAVE,,Kolege,,Oni su upravo,,IN,, na svakom BUDŽETSKO MESTU I NAJVIŠIM POLOŽAJIMA, I ,,SVE ZNAJU,,. kad Će ,saopštenja ,, zameniti imenovanje SRAMOTE I NEZNANJA, PRAVIM IMENOM I DA SE ONAJ KOME JE OVO ,,ZA ISPITIVANJE,, A NE ZA AUTOMATSKO UKLANJANJE IZ PROSVETNIH ,BILO KOJIH ,,USTANOVA,, .PROŠLE GODINE JE ISTI ČOVEK OVAKO ZASTUPAO,,PISMENOST,, U VIDU,SLOBODNOG MEŠANJA LATINICE I ĆIRILICE U ISTOJ REČI,, I OSTA ŽIV.A JOŠ ,,On ima,,zagarantovanu POLITIČKU KARIJERU,, AKO OVDE ,,MOŽDA,, I PODNESE OSTAVKU.U isto vreme se u Skupštini ,,raspravlja o školstvu i prosveti SA OVAKVIM NA ČELU. Tamo je tabu tema školsko obrazovanje mnogih ,,uspešnih,, i ,,sposobnih,,.Da li je ovo ista zemlja VUKA I DOSITEJA, ILI SU NAS NAOPAKO NAUČILI U REDOVNIM ŠKOLAMA.

zbunjen !!!!!!!!!!???????????

pre 10 godina

-bem ti zemlju u kojoj ni upis u srednju skolu ne moze da prodje bez policije i istrage! Pitam se samo, kako da svojoj deci sutra, objasnim da je znanje nesto sto niko ne moze da im ukrade iako to isto znanje kosta tricavih 2000-9000 dinara!

Pero

pre 10 godina

Možda bi trebalo opet u štrajk. Čuo sam da je to odlično za poboljšanje znanja đaka. Još bolje bi bilo da ne dozvole mladim ljudima koji žele da prenesu znanje da to i učine, nego da zadrže nastavnike koje mrzi da prate promene u svetu i tehnologiji.

миљана

pre 10 godina

Својевремено сам била члан комисија за лиценцу наставника основних и средњих школа у министарству. Дешавало се да будем у комисији са колегама који, на питање шта ради наставник ако види ученика да преписује, дају савет наставницима да треба да га пусте да преписује пошто се и тако учи! Била сам згранута као и млади кандидати који су то слушали. Проблем је много озбиљнији, систем се свесно урушава, а ко жели да му дете добије пристојно образовање мораће сам да ради са њим-не претерујем када ово кажем! Министарство више од 10 година не креира политику образовања и васпитања већ то раде странци и домаћи преплаћени ''стручњаци'' који никада нису ни радили у школи, и то кроз пројекте док је министарство само провајдер а министар и шачица око њега задовољавају своје потребе путовањима по белом свету и дневницама. Прави стручњаци из министарства су згажени још реформом од 2000.године, посебно ако нису добро владали енглеским језиком и ако су памтили добре дане нашег образовања и васпитања. Данас је улаз за рад на пројектима из образовања само енглески језик а све остало се научи успут. Стратегија образовања до 2020.године је срамотно лоше написана или преписана како хоћете..када све то знате овај испит је само врх леденог брега. Жао ми је и потпуно се слажем са коментаром Александра који се чудом чуди колико данас мало знања треба за једну петицу и одличан успех. О приватним школама и да не говорим.

PravdaNS

pre 10 godina

U ovom društvu su stalno afere, ali nijedan ministar se ne oseća odgovornim a kamoli još da podnese ostavku. I nije bitno iz koje su političke družine oni ne mrdaju sa svoje funkcije. I uvek ista priča, i uvek isti ljudi bez morala i bez savesti.

neglasac

pre 10 godina

motkom pa udri udri...

nista dok motkom se to ne protera
moral odgovornost obraz to ne postoji u politici ....zvezde vodilje fotelja i kinta

Mare

pre 10 godina

Shvatili neki novi klinci da sve ovo vise nema veze sa sadasnjim zivotom...samo nevidljivi ministar jos ne...zamislite kako ce nam biti tek posle decenije stavljanja Bolonjeze na meni prosvete...bice to krah, ali ne i krah fotelje, taj resor ce postojati bez obzira kakvi su rezultati, niko to bolje nije razumeo od nekih novih klinaca, nedajte se klinci, matori klinci su uz Vas...ministre sa decom neki pedagozi treba da rade, ne samo privatno, vec nako pedagoski, kao nekada u ono necivilizacijsko vreme pre nekih dvadesetak godina, ako se vi uopste secate tih vremena....

Toma

pre 10 godina

re: Caki
ma jel, ti ces mi kazes kako se kaze spasiti zivote, pa nisam ja dzaba polagao ispit da dobijem diplomu da mi neko komentarise kako neznam srbski
sve cu vas ponovo poslati u skolu, kad sam mogao ja, mocicete i vi pa kod druga na Trend da platite diplomice

nissin

pre 10 godina

Ministar - odma da da ostavku na sve funkcije. Ne zelim da uopste njegovu njusku da vidim na tv-u.

Njega i Mrku i bajnog menadzera Srbijagasa. Sve kadar proveren. Ako ne date ostavke nadam se da ce Vas castiti punim pansionom u Zabelu ili Padinjaku!!!

Posebni

pre 10 godina

A da mozda, ali samo mozda, nizi prosek bodova nego prosle godine ne govori da je i prosle godine bilo prepisivanja (na sta su mnogi i ukazivali)?! Ove su uhvaceni, pa je zato nesto nizi. I sta ministar podrazumeva pod time da ce odgovarati ako se utvrdi njegova krivica. Pa zar on koji je na celu tog ministarstva ne treba da odgovara ako je kriv bilo ko od saradnika i podredjenih, partijsko-koalicijski postavljenih.

maxim

pre 10 godina

Ministar obezbeđuje testove sa policijom!!,nastavnici štrajkuju!!Alo bre,ima li ko u ovoj Srbiji da zavede red? Đaci su imali tri godine da nešto nauče( od V do VIII raz.) Ako su svi bili vrlo dobri i odlični, u čemu je onda problem? Ili je problem u tome što prete nstavnicima (i oni i roditelji) a ovi,baš ih briga,upišu 3 ili 4 i kraj priče.I sad je frka,stres,panika?! Sve strednje škole skinuti sa budžeta(onda nam ne treba ni ministar) i plaćati. Kako na zapadu(kome svi toliko hrle)?Škola je skupa i ne prima se svako nego MORA da se pokaže znanje ili se zovu roditelji kod direktora,psihologa isl. Ako ne valja-napolje iz škole sa DOSIJEOM pa ako ga druga škola primi...a šta kažete,koja bi tek tada bila frka.

expert

pre 10 godina

U Srbiji zaposljavajte srpske kadrove, nas iz BiH, Crne Gore ili Hrvatske samo ako imate viska radnih mjesta. Postujte sami sebe vise i drugi ce vas postovati. Srbi iz Srbije su dobri ljudi, u to sam se uvjerio jer sam u najtezim izbjeglickim danima dobio svu pomoc za moju djecu koja su tamo zavrsila i fakultete. Vratili smo se u BiH a srce nam je ostalo u Srbiji. Dolaze dobra vremena za vas, budite strpljivi, jer toliko ste vijekovima propatili da ste zasluzili da vam bar djeca imaju mirnu i lijepu buducnost.

django

pre 10 godina

Rece i ostade ministar:

....Ministarstvo i javnost i da se “ništa neće staviti ispod tepiha”....
A TEST IZ SRPSKOG JEZIKA
Sramota

metall

pre 10 godina

marko jovicic 17:44

Potpisujem sve od reci do reci, sve ste rekli precizno i pogodili pravo u centar. Steta sto vas (nas) nema vise sa takvim stavovima i razmisljanjima.

DeDa

pre 10 godina

Neka se deca od malih nogu navikavaju na pravila zivota u Srbiji.Mito, korupcija,nepodizam,prevare, muljze itd. su nasa svakodnevica koju je tesko razumeti i preziveti tako da i nije lose da se deca navikavaju.( ta znanja ce im verovatno biti od vece koristi od onoga sto su naucili u skolama).Mnogo mi je zao sto je tako, ali tako je i tesko da ce u skorije vreme biti bolje.

Zatvorite Megatrend !

pre 10 godina

Zatvorite Megatrend ilegalni fakultet i ponistite sve diplome koje su izdavane na njemu !

Posle toga odrzite test znanja svim diplomiranim megatrendovcima pa da vidimo koji nivo ima skola.

Kada se utvrdi da nista ne znaju ko sto i ne znaju treba ih po hitnom postupku pootpustati sa poslova koje su preko veze zauzeli posto nista ne znaju da rade a faklutet da zatvorite i onemogucite Micu Megatrenda vise da laze i vara i da zaradjuje milione evra godisnje na velikoj prevari u obrazovanju.

1959

pre 10 godina

Ohrabruje činjenica da među komentatorima ima i roditelja koji su svesni katastrofalnog neznanja svoje dece. To nema veze ni sa provaljenim testovima, a ni sa ovim nesrećnim ministrom koji je samo ilustracija višedecenijskog propadanja prosvetnog sistema, a i zemlje u celini. U opštem neradu, površnosti, brljivosti i neodgovornosti, kao i trendu zatupljivanja beskorisnim sadržajima kojima su bombardovana, deca ne mogu da budu mnogo bolja od svog okruženja.

Ne bih da zvučim kao džangrizavi starac koji davi sve oko sebe pričama da je nekad bilo bolje, ali sam ipak morao da se prisetim svog prijemnog ispita za gimnaziju, davne 1973. Kao i danas, polagala se matematika i srpskohrvatski, (SFRJ), testove su sastavljali nastavnici dotične gimnazije (znači u svakoj školi različit test), a mi nismo imali pojma kako će testovi izgledati, sem da mogu da nam traže bilo šta iz gradiva od 5. do 8. razreda. Stres? Možda, ali se moji roditelji uopšte nisu stresirali zbog mog stresa, valjda zato što je stres neodvojivi deo preuzimanja odgovornosti za svoju sudbinu, a to bi trebalo da bude poenta odrastanja. Još jedan detalj: u moju gimnaziju je upisano 13 odeljenja sa po 35 do 40 učenika; na drugu godinu prešlo 9 odeljenja; ostali (oko 120 đaka) su napustili gimnaziju i završili u manje zahtevnim školama.

Kome odgovara trend rapidnog zatupljivanja omladine, ne mogu da dokučim, a da ne otklizam u teorije zavere. Već smo zatrpani neupotrebljivim pseudostručnjacima, ali vozimo dalje...

mrgud

pre 10 godina

Po meni, rezultati su fenomenalni. Da se razumemo, nije normalno da svi imaju 20 bodova. Zasto postoji 5 ocena. Problem je sto je nivo znanja koji je trazen katastrofalno nizak, ali ni to nije cudo. Pre nekoliko dana jedan od sekretara nekog od nasih ministara dosao je da urgira u skolu u kojoj moja zena radi. Buni se covek zasto profesori traze da njegov sin dolazi u skolu i zasto mora da nesto zna. Kako su mogli njega da ostave neocenjenog i da mu zakljuce tako niske ocene. Pita on celu zbornicu da li oni znaju kako se poslovi zavrsavaju u ovoj zemlji i da li oni zele da im posalje inspekciju koja ce ih nauciti kako treba da rade. Njegovo dete ima nekoliko stotina izostanaka. Da je pravi vezao bi mu usi u cvor, a ne zahtevao ocene od profesora.

Marina

pre 10 godina

bilo bi lepo da ti das ostavku jer si ocigledno nesposoban. Ako nekom ko zavrsi osnovnu skolu nije jasno da li se NE ZNAM pise razdvojeno, onda ne treba ni da polozi tu maturu.

kum

pre 10 godina

Uz silno prepisivanje i pomoć od strane nastavnika rezultati loši? Kakvi bi bili rezultati kada bi sve bilo regularno? Zapita li se ministar gde vodi ovo?
Vratite Gašu Kneževića!

draginja

pre 10 godina

ucenik koji je imao prosek 5,oo u svim razredima,to je totalno nerealno.Nekada su se u tri- cetiri generacije pojavio po jedan takav,i on je to znanje sa lakocom pokazivao.Bilo je dece koji su matematiku,fiziku, rasturali,ali maternji jezik ,istoriju...natezali,ili obrnuto,ali zbog toga nisu bili sokovi,roditelji nisu jurili profesore po skoli,nije ucenik dobijao ocene na osnovu statusa roditelja.Sada u razredu od 30 ucenika ima po 20 vukovaca.Zbog realnog znanja normalno je da se traze veze,kupuju testovi ,cela porodica roditelji, i familija tetke,babe...svi su u panici kako ce vukovac proci na testu male mature!?
Uglavnom svi ce se upisati u zeljene skole,a nasatavice se ustaljena praksa,opet ce se traziti veze,pritisci na profesore od kojih je jako mali broj ne potkupljiv i koji ceni svoj poziv pa ga ne mozete uceniti.A onda sa kupljenim diplomama dobijamo generacije bez znanja,bez radnih navika,nezadovoljne sa situacijom u zemlji a svi prete odlaskom u inostranstvo.Tuzno je to sto u to inostranstvo odlaze stvarno deca koja su do diploma dosli svojim zaslugama

marko

pre 10 godina

SKLONI SE! Nije ti mesto da budes ministar! Ali plasim se da ovakvi kao on nemaju ni trunku skrupula. Obraz = djon!
Od Crnogoraca na funkcijama se ne moze vise ziveti u Srbiji!
Uzas!

Bossko

pre 10 godina

“Ovi rezultati pokazuju to da niti je test bio lak niti je bilo prepisivanja. Broj odličnih ocena je manji od broja vukovaca u nekim školskim upravama i to otvara pitanje kvaliteta učenja”, rekao je Obradović.
...a Vi gospodine Ministre i pored tako lošeg znanj učenika uvodite praksu diskriminacije učenika u manjim sredinama , tj uvođenja prakse spajanja dva različita razreda npr. I i III razded , gde će učenici imati nastavu od čitavih 20 min. po školskom času , pojedini učitelji će dobiti otkaze , a ostali učitelji veću platu , dok najviše gube učenici koji u startu imaju umanjeni dotok znanja. Očekujete kvalitetnije znanje a umanjujete i ovako lošu nastavu . ŽALOSNO

django

pre 10 godina

A kako znate rezultate?
Koliko ja znam otvaraju se testovi iz srpskog se otvaraju kad se zavrsi test iz matematike Kako znate rezultate SRAMITE SE
Kako samo u OS Svetozar Markovic nije bilo regularno i jos direktor i supervizor krivi? MUP je svakom direktoru dao po jednog policajca da cuva rezultate?
Ma Vi ste dno dna kako Vas nije sramota da jos uvek budete tu gde jeste

Marko Jovicic

pre 10 godina

Roditelji, deca nisu zasluzila ovo sto im se desava ali vi jeste. Godinama se kur*ate sa Ministarstvom i sada vam se to vraca. Sram vas bilo. Jeste li sad konacno shvatili ko je kriv za stanje u prosveti i zasto nastavnici stalno strajkuju? Zar ne vidite da vam od dece prave debile?Prosveta kopa po dnu, a vama je samo bitno da nastavnici ne dobiju vise novca.A to sto se godinama strajkom bore, izmedju ostalog, da ne dodje do ovoga sto se desavalo na ovom ispitu, vi to ne primecujete. A da ste samo jednom podrzali prosvetare u njihovoj borbi, do ovoga danas ne bi doslo. Nasladjujete se kada neki nastavnik dobije batine od ucenika ili mu probuse gumu na parkingu. Tako mu i treba kad on ima letnji i zimski raspust, jel tako?! Nastavnicima je vise stalo do vase dece nego vama samima. Koliko puta u toku godine idete do skole da se raspitate kakvo vam je dete? Kod kuce sa decom ne radite nista sto se tice ucenja. O kucnom obrazovanju da i ne govorimo.Glava im je puna FB-a, lajkova i raznih gluposti. I onda su vam nastavnici krivi i mrze vase dete kad se pojave problemi u skoli.I ne stavljajte nastavnike u isti kos sa njihovim sindikatima koji su veliko razocarenje. Krajnje je vreme da se uzmete u pamet. Radi se o vasoj deci. Slazem se da postoje nastavnici koji ne zasluzuju da to budu, ali to Ministarstvo treba da resi. A o dragom nam ministru necu da trosim reci, ni tastaturu. Izvinjavam se na dugackom komentaru.

Licemerje

pre 10 godina

Nisu krivi prosvetari, političari i naučnici. Krivi su đaci! Ma daj... Hoće li iko ikada priznati da nam je obrazovni sistem nefunkcionalan, zastareo i loš?!

Miloš Petrović

pre 10 godina

U svakoj drugoj zemlji, ovo što se juče desilo bila bi velika sramota i skandal, a ministar bi bio odmah razrešen, poslanički mandat bi mu bio oduzet po hitnom postupku i bio bi pozvan na odgovornost. Ali pošto živim u svinjcu od države, tresla se gora-rodio se miš!!!

Lalegator

pre 10 godina

Izvinte ministre, koliko je djaka palo na prijemnom ispitu?

A znaci ne moze da se padne, jer vam trebaju kadrovi za buducnost sto pre?

caki

pre 10 godina

Nije mi jasno otkud ovoliko žuči i nezadovoljstva. U zemlji u kojoj neko na, najblaže rečeno, nejasan način dođe do fakultetske diplome u poznim godinama a onda bude izabran za šefa države, u kojoj "pola" Megatrend univerziteta čini Vladu, u kojoj se,prema istraživanju Centra za prava deteta, na "listi omrznutih među mladima" na visokom petom mestu nalaze odlikaši, u kojoj nije važno šta znaš nego - koga znaš, u kojoj je započeto desetine afera a malo koja dobila sudski epilog (uključujući i onu sa džakom glasačkih listića), u kojoj šef države u reklami za vezivanje pojaseva gramatički neispravno upotrebljava glagol "spaŠavati", nije nikakvo ćudo da se "provaljuju" testovi, da se to ne smatra nemoralnim i da niko za to neće odgovarati. Živi bili, pa videli.

Nilkola

pre 10 godina

Siguran sam da ce se kolege prosvetari sloziti, reci deci da su prvi deo ispita lose uradili pred drugi deo ispita je potez pravog pedagoga. Za takve stvari se automarski pada iz metodike.

Foreigner

pre 10 godina

Ko zna dali su ovi rezultati za testovanje iz Srpskog jezika pravi, ili falsifikovani. Mi ovde imamo posao sa ministara iz SPS, seti te se samo kako su oni bili posteni i uvek govorili istinu u njihovu istoriju. Ja neverujem ni jednu rec sto ovaj Obradovic kaze, a to je zalosno, zato sto je on ministar. Bruka i sramota za Srbiju, SPS, i Vucica, sto ima ovakoga nesposobnog u njegovu koaliciju. Sta ce Srbiji uopste ovaj ministar, ocigledno je da nista ne radi. A sto se igraju sa buducnost od omladine, nikom nista.

truth_bre

pre 10 godina

NARODE

Ova spodoba koja se u Srbiji zove ministar (imamo mnogo ministara spodoba) treba da podnese ostavku ne zbog ovoga, nego zato sto je on 5 godina u sukobu interesa. Covek lepo sebi otvorio fakultet Mega-Sega trend, gde njegova rodbina iz Crne Gore i pajtosi iz Srbije mogu da stancaju diplome kao nekad studenti bonove za menzu. Tu predaje neke gluposti zajedno sa svojom kamarilom, a obrazovanje nam se srozava na nulu. Ne bi me cudilo i da se Dacicev drugar Saric jednog dana pojavi na sudu i da tamo pise Saric, Master za Primenjenu Hemiju u oblasti medicinskih droga, Univerzitet Mega Smrkanje Trend.

To je dakle najveci problem u vezi ovog ministra. Potpuno bolesno primenjen bolonjski proces. Bolonja u Srbiji nema blage veze sa Bolonjom u EU.

Dalje, isto mora da podnese ostavku zato sto uopste nije reformisano nize i srednje obrazovanje (nije se ni pocelo). Deca i dalje uce neka budi Bog sa nama gradiva napamet za peticu, a pravog znanja (onog koje ostaje u glavi) nema ni kod 2% djaka.

To su dakle pravi razlozi, ne za ostavku, nego za dozivotnu zabranu rada u prosveti na bilo kom nivou.

A ovo sto se desilo sa prijemnim, to je samo slag na torti.

Ovo uopste nije neki skandal, s obzirom da sam ja zavrsio ETF, i da na nasu nesrecu ogroman broj studenata ETF-a zavrsava taj fakultet uz pomoc puskica. A nekad je bio najcenjeniji fakultet u regionu. Dakle ovo sto se desilo na prijemnim ispitima to je samo ukras cele ove horor price zvane obrazovanje.

Marijaa

pre 10 godina

Ma da li je ovo moguće? Ja ne mogu da verujem! Covek prica da je test iz srpskog lose odradjen, a samo u mojoj skoli od nas 140 njih 98 ima po 20 poena. I sad test iz srpskog nije 'provaljen'? Ma da, test je provaljen itekako! Radila sam test, nije bio lak. U utorak su se svi smejali nama postenima, odlicnim djacima, kako cemo mi imati po 15-ak poena a oni, dvojkasi ce imati po 20 poena.Pa cemu ovo vodi? Svi se kao bune, a niko nista ne radi. Dajte nesto uradite, ne zelim da upisem skolu koju cu prezirati samo zbog nekih tamo dvojkasa i budala! Jednog dana ce vas ti dvojakasi lečiti, da li ćete se tada buniti?! Saljite sto vise mejlova i zalbi na racun ministarstva, ovo je stvarno velika nepravdaaaaaa!

Katarina

pre 10 godina

Zasto u ovim komentarima prozivate nas decu? Sta smo mi krivi, oni su se igrali nama a vi nas ove blatite. Pravite se ovde pametni, ja ne kazem da ministar nije kriv napraotiv. Ali mi deca nemamo nikakve veze sa tim, barem mi koji nismo kupovali, u Kragujevcu nije bilo testova i ne zelimo da nas neko proziva u celini kad smo mi nase poene zasluzeno zaradili.

khm

pre 10 godina

Taj je zabio zube u fotelju (kao i svi) i ne da se!
Prasina ce da se slegne za 2 dana i onda ce se sve lepo zaboraviti... Mozda i on podigne granicu za prepisivanje 10x, njegovom kolegi to dobro proslo!

Chica

pre 10 godina

Glupost, takvi rezultati apsolutno nista ne dokazuju, mali procenat je imao testove i to se zna, javna tajna. I te kako ce biti "guranja pod tepih", pricace se i ispricace se, ucenici ce upisati skole, a posle ce se sve ovo zaboraviti do narednog prijemnog, kad ce nas opet praviti budalama.

Neyrr

pre 10 godina

Ja cu imati 40 na prijemnom a iz skole 60.A sramota je da ministar PROSVETE ne moze da pogodi padez,a na tvu nije mogao ni recenicu da izgovori.Ko je nama ministar prosvete to je strasno

Nimrod

pre 10 godina

Ministarstvo prosvete je u Srbiji izgleda uvek sluzilo za podmirivanje medjustranackih racuna i "udomljavanje" zasluznih iz partije. Od Danila Z. Markovica tamo iz sredine 1990ih ("Daco care ne daj pare"), do Vuksanovica, preko "prepodobne" Ljiljane Colic, do sadasnjeg - sve kandidati koji su postavljeni ne zato sto imaju nekakvu viziju ili plan obrazovanja zasnovan na onome gde Srbija jeste sada i gde treba da bude, nego na mitovima, politickim pogodbama i u slucaju gdje Colic...ko zna na cemu, mozda bolje da ne saznamo. Vise se niko ne cudi kakvo je obrazovanje, samo se nadaju da im deca nece izaci previse ostecena, te da ce moci da pobegnu negde.

Pobesneli Max

pre 10 godina

Sve ce on uciniti da se zataska ovaj katastrofalni propust od kojeg su neki uzeli pozamasne sine para prodajuci testove i to samo budala ne moze da provali . Loseg i korumpiranog ministra i njegovu podlu i zlu drzinu momentalno smeniti i zavrsiti da ovom negativnom pojavom zauvek bre !!!!

Pametnjaković

pre 10 godina

... ali ubedljivo najgore je to što je ovo sve pozorište da bi se narod ubedio da su šanse za sve jednake, nema veze to što će svi oni preko veze, pripadnici elite i njihovi, kao i uvek, biti privilegovani i potpuno izvan cele ove priče. Oni već imaju obezbeđen posao, a nisu ni upisali srednju, ceo život im je isplaniran i garantovan. Svako onaj koga je ova kampanja promocije pravičnosti države, tj. prodavanje magle, koju vodi elita, ubedila da zaista tako i jeste, je najobičnija ovca.

Milan Stanković

pre 10 godina

Kad će Obradović da shvati da je u svakom slučaju i on kriv. Kada se tome doda stanje u obrazovnom sistemu, logično je a i moralno da podnese ostavku. Roditelji ne dozvolite da zla deca pobede!

Trebaju nam megatrend srednje skole...

pre 10 godina

Jesam li ja jedini koji ne svaljuje celu krivicu na ministra medju komentatorima!? Dosla je generacija dece ciji su roditelji dobili poslove bez predhodno zavrsene skole koja odgovara radnoj poziciji istog. Pa su deca samo nasledila roditeljski mentalitet. Samo ne znam cemu sve to kad ce prica biti ista i posle zavrsene srednje skole... ah da nece biti degradacija fakultetskog sistema polaganja prijemnog ispita, jer postoji megatrend.

dejan

pre 10 godina

evo plana kako popraviti sistem. napraviti povratnu spregu
npr za svakog đaka iz neke škole koji pređe u srednju sa brojem bodova iznad proseka škola i razredni dobijaju pare. tj što oni bolje rade u trude se i đaci će bitibolji a oni imati veće plate

Riddler

pre 10 godina

Rezultati testova nemaju nikakve veze sa cinjenicom da li je bilo ili nije bilo zloupotrebe testova. S tim u vezi, apelujem kao gradjanin da se vec jednom utvrdi odgovornost za necinjenje pojedinih ministara. Iako znamo kakav je los ucinak ministar imao i u prethodnom mandatu na istoj poziciji on se nekaznjeno vratio na svoju funkciju.
Javna je tajna da njegova deca pohadjaju francusku skolu na Senjaku.
Sta da pricamo kada ni on sam nema poverenja u nas skolski sistem.
Inace, odgovor u svim problemima naseg drustva lezi u losem skolskom sistemu. Kriminal, neobrazovanost, nasilje, opsta neprosvecenost, prisutnost takvih politickih aktera kakvi jesu u nasem politickom sistemu sve to proizilazi iz nedovoljne obrazovne strukture naseg drustva. Da li se neko zapitao zasto se to ne desava u jednoj Svedskoj, Norveskoj ili Japanu gde je obrazovni sistem zamajac razvoja? Ponavljaci ne mogu da vode napred.

magistar nauka

pre 10 godina

Neverovatno kolika se prasina digla oko ovoga.Tu prasinu dizu i roditelji. Kao eto njihova deca prepametnai sve sami mali Ajnstajni. Treba vrednovati uspeh u svim razredima od 5-8 osnovne skole sa vecim brojem bodova.Tako do ovoga ne bi dolazilo. Testovi samo treba da budu pokazatelji gde su djaci na kom nivou znanja i preko njih ispravljati greske u obrazovanju za sledece godine.Ovako se deca uce kampanjskom ucenju. Bodovi od uspeha moraju duplo da se vrednuju u odnosu na testove. Onda bi i plan upisa u zeljene skole bio drugaciji. I jos nesto. Nema ponavljanja ili nema onog koji moze da padne na maloj maturi.Zasto onda toliki znacaj polaganju male mature.

Bojana

pre 10 godina

A, u skolstvu nam cvetaju akreditovani privatni fakulteti, i onda vam bude muka... stolica se na drzavnom usije od bubanja, a ovamo koji list i to je to...i onda zavrsis fakultet, a onaj sa MEGADANCE-a ima vezu, fakultet akreditovan i bas ga briga... Sve strucnjak do strucnjaka i moj do mojega, a ti sedi na birou...

Deki

pre 10 godina

U ponedeljak su rekli da je test bio dobro urađen !?
Jel to sad na silu Boga žele da dokažu da nije bilo prepisivanja?
Mrak ...
Lično mislim da bi Čarli Šin bio bolji ministar obrazovanja ... Mislim i da bi se i Ekrem poneo sa više dostojanstva, a o Miliću Vukašinoviću da ne govorimo.

Milos

pre 10 godina

Ovaj covek me inspirise da jednog dana postanem premijer ove zemlje! Kad on moze da bude ministar prosvete, ejjjjj ovaj da bude ministar cega god a kamoli prosvete onda za koju godinu mogu i ja premijer da budem... banana drzava!

donvitokrlone

pre 10 godina

Zna se kako se zavrsava Megableja, pardon Megatrend! Daš pare i završio si. Sada to hoće da nam prenese i na osnovnu i srednju školu! Vučiću da te sada vidimo!!!

mrb

pre 10 godina

ma nastelujte to kao i sve ostalo da ostavite bolji utisak da sve izgleda sjajno ionako zivimo u realitiju a evo javlja nam se i preposteni basista da nam drzi slovo o postenju sve lepse od lepseg ta matura je izvrsna za neradnike i one koji imaju lovu i semu a nemaju morala ne radis nista prekog godine onda ti tata kupi rezultate zavrsis mega singi dinngi i strava zaposlis se u nekom ministarstvu ili agenciji i krajnji rezultat albanija bolja od nas srbi probudite se

soleks

pre 10 godina

Ako je na 80.000 djaka, njih 1000 imalo resenja i zahvaljujuci tome imalo po 10 poena vise nego sto bi imali inace, to bi ukupnu statistiku uspesnosti promenilo za 0,125. E sad, kad ministar kaze da na osnovu ukupnog proseka uspesnosti mozemo da tvrdimo da nije bilo prepisivanja, ja tvrdim da postoji vise vrsta lazi i da je jedna statistika, kojom se ministar zloupotrebio. (osim ako račun nije učio na Megatrendu) Možda i nije bilo prepisivanja, al su svejedno, Žaretu kratke noge.

pero

pre 10 godina

A šta, kao, testovi iz srpskog jezika nisu provaljeni? Čak sa provaljenim testovima nisu mogli da urade vise od 12,2 poena u proseku. Leeele. Oni provaljeni testovi mogu da se urade za 10 minuta najviše. A test iz matematike je strašno prost, milio sam da će bar 90% đaka imati preko 18 poena.

Milos

pre 10 godina

Obradovicu kako mozes da se pogledas u ogledalo kad znas da primas platu Megatrenda a radis kao ministar prosvete a drzavnu platu si odbio. Necu ni da podsecam ljude kako si pokusao da proguras zakon da ljudi sa privatnih fakulteta (citaj Megatrenda) mogu da stanuju u drzavnim studenskim naseljima. Nek Mića sam izgradi svoje naselje za privatne studente pa nek ih tamo prima o svom trosku a ne o trosku drzave. Sram te bilo i podnesi ostavku i vrati se predavanjima na Megatrendu.

Bojan

pre 10 godina

E moj ministre...ja sam 84 godiste...Kada sam ja bio mladji i kada sam sa svojim vrsnjacima polagao ispit nisu bili losi rezultati...Ovo sada i svaki sledeci prijemni i svaki sledeci rezultati bice sve losiji i losiji jer su vam deca besna,ogranicena i nezainteresovana za rad i skolovanje...godinama unazad ti i tvoje kolege politicari,stvorili ste u Srbiji totalno nezdravu atmosferu za odgajanje i vaspitanje dece i to je sada uzelo maha...a za popravku je vec kasno...Ovoj naciji preti tiho nestajanje i za 100 godina nas vise nece biti...

SPIDER

pre 10 godina

Dragi Aleksandre, ako je Vas sin 5ti razred i Vi ste se sad setili da mu nesto objasnjavate, najbolje bi bilo da odmah odustanete jer ste se kasno setili...

ma daj sx!?

pre 10 godina

@sx Ucenici su zasticeni ko beli medvedi!?

Mora da radite kao nastavnik u prosveti.

Pre bih rekao da je obrnuto. Nastavnici mogu da se izivljavaju nad ucenicima koliko i kako zele, ako se roditelji pozale, bude jos gore. Ne kazem da nema nasilne dece i njihovih roditelja, uvek ih je bilo, ali nekad se nastavnicka profesija postovala, alo to postovanje treba da se zasluzi, a vi sami stitite svoje kolege koji nisu dostojni svoje profesije, posledice su ocigledne.

Milica

pre 10 godina

Dobiju rešenja i opet nisu u stanju da prepišu rezultate. Dakle, obrazovanje na nuli. I danas, sutra će ova deca da nam grade po drzavi i leče narod. ccc

Ivan

pre 10 godina

Ma vaaaaži.
To što su rezultati malo gori nego prošle godine vrlo verovatno jeste u nekoj meri posledica problema u prenosu znanja ili zainteresovanosti đaka da uče.
Ali da li je bilo prepisivanja ili curenja testova pre ispita ne možemo da znamo, jer ti faktori ne moraju upšte da se statistički u značajnoj meri odraze na rezultate.

Samo ti daj ostavku, rođače, pa ćemo mi da vidimo onda da li će u tvog naslednika da tako lako procuri.

toza

pre 10 godina

Činjenica je da znanje učenika opada iz godine u godinu i da je evidentno da nam je školstvo u problemu. Deca možda ne uče ali nisu glupa znaju i vide iz prakse da je dovoljno da završe neki gigatrend i mogu odmah u vladu ili neko ministarstvo. Znanje nije bitno potrebno je samo odabrati ispravnu političku opciju a i tu ako se pogreši samo promeniš boje (ovo je nažalost u Srbiji postalo aksiom).... Zanimljivo bi bilo videti kako bi ovo iz vlade i skupštine prošli na ovim testovima. Sumljam da bi prebacili 40% ispravnih odgovora

experta

pre 10 godina

Samo jedno pitanje. Otkuda ministru rezultati i na osnovu čega je izračunat prosečni broj bodova, ako se prelimirarni rezultati objavljuju u petak 21. juna? Dešifrovanje testova iz srpskog jezika može početi tek nakon pregledanja testova iz matematike, a do tada testovi iz srpskog jezika moraju biti pod ključem i u sefu škole... Ovo je smešno...

arhimed

pre 10 godina

Kakvi roditelji, takvi djaci, svidjalo se to nekome ili ne. Obicaj je na nasim prostorima da se za neuspeh sopstvene dece krive drugi, a sve vezano za decu, bas sve, prvenstveno zavisi od porodice. Sa decom treba mnogo raditi, mnogo im se posvetiti, mnogo vremena i podrske im pruziti, ne u Ministarstvu, nego u vlastitoj porodici.Znam mnoge roditelje koji se zapanje kad se otkrije da im je dete narkoman, a bar tu promenu u ponasanju je lako primetiti. I onda su svi drugi krivi, skola, ulica, drugovi, samo je porodica jadna i neduzna.Ne zanima me ko je ministar prosvete. Znam koliko zna moje dete, jer pratim njegov rad i posvecujem puno vremena da ga kontrolisem ( u razumnoj meri) i da pomognem kada nesto zapne. Nece nijedno dete postati lekar ili arhitekta zato sto je ministar bio ovaj ili onaj , nego samo i iskljucivo zahvaljujuci svom radu, trudu i znanju.

šta bre hoćete?

pre 10 godina

šta ste se okomili samo na ministra? pa nije nam obrazovanje od juče takvo kakvo jeste: opšti trend je urušavanje svih društvenih i obrazovnih vrednosti, falsifikovanje diploma i zloupotrebe u obrazovanju su u enormnom porastu (vidi političare na samom vrhu vlasti!), opšta kultura na nedopustivo niskom nivou, kriminal tolerisan do besvesti, kao i nasilje...
PA ŠTA ONDA HOĆETE? USPEH?

Mario

pre 10 godina

Po ovom ispada da su beogradska deca i do 40% uradila bolje od druge. Sad bi trebalo pogledati procenat odličnih djaka po uspehu i videti da li je i tu ista situacija ili deca po provinciji daleko lakše dolaze do dobrih ocena, koji im kasnije omogućavaju lakši upis na fakultet.

Dakar

pre 10 godina

Vidi ti njega jos brani sebe time da su djaci lose uradili? Ej ministre tebi je to za ponos!?
Ja sam za ulicu dok se ovaj ne skine s vlasti,svi bre kradu i brljaju niko nista! Pa dokle bre dokle!?
Ovaj saobracaj doveo do nule,ovaj srozao obrazovanje pa daj ako nemamo para vec bar nekog pametnog da postavimo,a ne ove suse

natasa

pre 10 godina

Postovani ministe, mozda su rezultati losiji, nikako ne treba sumnjati u Vasu statistiku..ali je problem u preraspodeli bodova....ranije su odlicni ucenici osvajali max poena a sad oni prosecno a najlosiji max..e to je sramota

Nebojsa

pre 10 godina

Obrazovanje je vec godinama na silaznoj putanji, ali je za vreme ovog ministra dozivelo pravu katastrofu. Inkluzija je katastrofa, nema ponavljanja, nastavnici su ponizeni... sve je potpuno izigubilo smisao.

Aleksandar

pre 10 godina

I šta sad, to što su slabije uradili je kao dokaz da se testovi nisu znali i da nije bilo prepisivanja? Još malo pa će i da se hvali činjenicom da su nam osmaci nepismeni. Pa čoveče tek to je stvar zbog koje bi trebalo da te šutnu iz ministarske fotelje! Loš ministar prosvete stvara buduće probisvete!

Nenad Mihajlovic

pre 10 godina

E, tako! Znali smo mi to vec odavno!ya sve su krivi nastavnici, profesori, direktori, tetkice, hausmajstori, djaci, samo jedino nisu krivi Ministar, agencije, direkcije, zavodi i ostali koji nam usrecuju skolstvo!

Anonimac

pre 10 godina

Rezervni test je bio katastrofalno loše uradjen! Papir je bio tanak kao WC papir. Imao sam osecaj kao da pisem po wc papiru. Nekoliko djaka je slucajno pocepalo papir. Prijemni treba da se ukine nije fer maltletirati djake. Ministre treba da te je sramota!!!

Zlopamtilo

pre 10 godina

Vi svakako niste neko ko bi mogao govoriti o nečijim rezultatima .Posle svega što se izdešavalo na proteklim ispitima treba da podnesete ostavku zajedno sa ostalim odgovornim osobama ,uz izvinjenje za nastale probleme a Ministarstvo prosete nakon odlaska vašeg tima stručnjaka koji su ovo i zakuvali da proglasi "amnestiju" za sve đake koji su polagali pa da idemo dalje .Đaci su poslednji na ovom svetu koji treba da trpe posledice nesposobnosti državnog rukovodstva .

dno2

pre 10 godina

odraz stanja u skolstvu:
- obimno gradivo,neke stvari nepotrebne vise naklonjeno djacima bubacima.
-nastavni program iz 19veka
-nastavnici mnogo-puno vole novac.
-vrednuju se veze a ne znanje.Tako da deca dir. lekara advokata i kojekakvih titulanata imaju previse protekcija.Sto se i vidi na testu.Btw novac za resenje, nije dao onaj ko nema.
-ono kada vidim da deca tek krenula u prvi razred vec idu na rekreativnu nastavu..sta pomislim.Nekom treba novac.Pa ima vremena za rekreacije..ljudi..
odraz stanja uzas...

Aleksandar

pre 10 godina

Sin je ove godine zavrsio peti razred i sokiran sam njegovim znanjem,odnosno neznanjem.Kao primer uzecu francuski jezik koji je poceo da uci ove godine.Nastavnica je za peticu trazila da znaju samo glagole etre,avoir i aller i da recimo promene glagol parler.Toliko muke oko najlaksih glagola u francuskom jeziku.Roditelji su digli frku kako se nastavnica izivljava,kako ih muci da lome jezik oko necega sto im u zivotu nece zatrebati i slicno.Isao sam u istu skolu pre 30 godina i iz francuskog niko nije mogao da dobije dvojku ko nije znao ova 3 osnovna glagola,a danas se to trazi za peticu. Kada sam pokusao da objasnim sinu glagole shvatio sam da on ne zna srpski jezik.Zavrsio je razred sa peticama i iz srpskog i iz francuskog jezika a u moje vreme to bi bile slabe trojke. Bojim se sta ce on znati kada zavrsi osnovnu skolu.Odlican ucenik kome ce najveci uspeh biti da na kraju osnovne skole zna da napise ne znam,nemam,upotrebu jel i jer a francuski sigurno nikada nece ni govoriti.

moneyvation

pre 10 godina

Ovo je jedna tuzna vest. Dozvolili su gramatičke greške, dozvolili su da se u istoj rečenici mešaju ćirilica i latinica, postavljaju im neka banalna pitanja a ovakav prosek poena. Stvarno tužna vest, pre svega treba da se stide roditelji koji dozvoljavaju da im deca ne znaju da li se "ne znam" piše odvojeno ili spojeno i da im to bude jedno od pitanja na prijemnom. Tužan sam jer sam sigran da će neka od te dece nekad da budu na odgovornim pozicijama i da vode ovu državu. Sa ovakvim pitanjima svako ko ima ispod 18 poena treba da se zavede kao nepismen.

kosta

pre 10 godina

Žarko Obradović od jula 2008. godine nalazi se na poziciji ministra prosvete. 2011. godine, početkom marta njegovom resoru je dodata oblast nauke. Pre stupanja na ministarsku funkciju bio je dekan na Fakultetu za državnu upravu i administraciju na Megatrend univerzitetu.Vanredni je profesor na ovom univerzitetu. Za vreme njegovog mandate, najveci san svakog studenta je kako da zavrsi fakultet i pobegne iz Srbije. Napominjem da mahinacije sa prodajom resenih testova nisu od juce. Pametnom coveku je dovoljna ova informacija, kako bi spoznali ko nam vec godinama vodi resor Ministarstva prosvete. Ovo je strasno, osecam se totalno inferionan i ponizen

jova

pre 10 godina

Molim vas! Ministar nije bio obavesten o kradji papirologije iz njegovog kabineta. Jedno je sigurno, svi upleteni bice krivicno gonjeni. Ipak je sve svrseno pre roka.

prevareni

pre 10 godina

Da, testovi iz srpskog nisu provaljeni, vidi se i po ocenama iz Bg...A stvrano je tesko utvrditi da li su bili i testovi iz srpskog. Dovoljno pogledati par naloga od dece iz BG ili mejl adrese...I sada bez obzira na matematiku opet su dva koraka ispred dece koja nisu imala provaljen test iz srpskog. Od koga sada traziti, sta vec, pravdu il... Ili smo ipak samo mi "raja" koju treba do kraja da ne kazem sta!!! Sram Vas bilo!!! Ostavke!!!

Ostavka/smena

pre 10 godina

Loše su prošli svi oni koji nisu imali rešenja, u proseku nije loše.To vam dođe kao ona priča, vi ste jeli meso, ja kupus, u proseku smo jeli sarmu! Pa gospodine Obradoviću ceo narod zna da su testovi i iz srpskog i iz matematike provaljeni, jedino ćete vi čekati istragu, istu onu kao i prošle godine!Dosta bre sa tom demagogijom i pozivanjem na nadležne institucije!

aha

pre 10 godina

Kao utuceni su, a verujem da likuju,,, sa tako neobrazovanom omladiom vladace 1000 godina.. ima sve same dinastije da se redjaju kao krkobabici..

Nebojsa

pre 10 godina

E, ako OVAJ ministar kaze da nije bilo prepisivanja, onda ga nije bilo. Znaci, Beogradjani su pametniji od ostatka nacije. Aferim!

Voja

pre 10 godina

Kvalitet nastave u osnovnim skolama je odavno ispod svakog nivoa.
Kad sam zavrsavo srednju skolu 88, tad su upisali prvu generaciju koja je direktno primljena u ajd nazovimo gimnaziju. Ja sam bio zakacio onu zajednicko usmereno srednje obrazovanje kako su ga vec zvali.

E ovako, dodju novi djaci i uprava skole postavi najboljeg profesora da im predaje matemetiku (meni je predavala Numericku analizu i Geometriju, odlican profesor i pedagog i nije vazila za strogu, sta god to znacilo).
Deca se upisala, svi vukovci.
Ona im drugi cas da kontrolni. od njih 30 recimo 25 njih dobije 1. Ona pokupi taj kontrolni i ode kod gradonacelnika. On pozove sve nastavnike matemetike iz osnovnih skola i bukvalno im da taj kontrolni. Pita ih profesorka jer ste vi ovo radili sa decom, oni u glas JESMO. kako jeste kad vidite da oni pojma nemaju.
Sto je najgore ta deca su dovdena u zabludu da zanju matematiku a nisu je znali.
I da nisu imali malu maturu a bogami ni prijemni ispit, primljeni su na osnovu uspeha iz prethodnog skola koji je prve nedelje doveden u pitanje.

Znaci, drugovi i drugarice nije ovo od juce. Na ovome se radi odavno, samo se sad vise o tome prica.

Normalno da to neopravdava Ministra, cak sta vise, ali to je vec izgubljen slucaj

crv

pre 10 godina

Bez sale verujem, da je vecina uradila mnogo bolje, nego sto bi doticni, da je kojim slucajem i on polagao. Siguran sam da mu ni resenja ne bi pomogla.

Roditelj NS

pre 10 godina

Zašto B)" ne prenosi ono što je Blic objavio, a to je da su profesori i direktor pokazali puškice sa rešenjima testova iz srpskog koje su oduzeli đacima za vreme testa, kao dokaz da je i srpski bio "provaljen", što i vrapci znaju? Sad imate i dokaz, imate izjave iza kojih nastavnici i direktor škole stoje imenom i prezimenom, ako vam već sveopšta spoznaja o provaljenosti srpskog nije bila dovoljna. Poništite malu maturu i upišite decu samo na osnovu školskog uspeha. Pravednijeg nema. Čudi me da se roditelji jače ne bune. Nije valjda da je poštenih u manjini, a da se većini kraduckanje ipak čini opravdanim?

sx

pre 10 godina

Klasicna zamena teza. Ministar ce radije da optuzi prosvetne radnike da su krivi za los uspeh ucenika umesto da preuzme odgovornost i podnese ostavku.
U skolama vlada strahovlada. Ucenici su zasticeno "ko beli medvedi", a nastavnike mogu svi da maltretiraju - ucenici, roditelji i inspektori Ministarstva prosvete.

Ministre, definicija ludila je kada vise puta pokusavate isto, a ocekujete drugaciji rezultat. Definitivno ste zakazali. Vase vreme je proslo, nemate ni trunku poverenja i gadite se gradjanima Srbije.

Rezultat vaseg nerada i propusta je da ce losi djaci koji su kupili testove proci bolje od dobre i vredne dece. Losi djaci ce upisati bolje skole, tamo ce jedva proci te 4 godine zahvaljujuci vasoj strahovladi nad prosvetnim radnicima. Na kraju ce ti losi djaci platiti sumnjive privatne fakultete, dobiti nekakve diplome i stvoricete novu generaciju socijalnih slucajeva. To ce biti ljudi sa "diplomama" koji niti umeju da zive niti umeju da bilo sta korisno urade. Ljudi kao Vi.

Bertoni

pre 10 godina

Ministre, dokle više? Moje dete je iznad beogradskog proseka, vredno je radilo svih 8 godina za prosek 5,00... spremalo se za polaganje... I šta ima da vidi?! Drugove koji su iz maternjeg "vukli" trojke u starijim razredima, koji su razbili test i dobili 20 bodova! Dovoljno je pogledati spisak, konsultovati se sa predmetnim profesorom i direktorom, i eto vam polazne tačke za istragu. Nemam reči koliko sam ogorčen :(

Stinger

pre 10 godina

Ocigledno je da su se u Beogradu najvise prodavali provaljeni testovi, verovatno da ih je bilo strah da ih stave na net ili su ipak bili malo pametnji od "matematicara".

D

pre 10 godina

Toliko o tome da je test bio lak. Naprotiv, bio je težak. Olakšavajuća okolnost za neke je da su ga imali unapred. Ali, neka pitanja u tip fotokopijama su bila pogrešno odgovorena. Mislim da su izgrešili koji nisu naučili gradivo, nego odgovore testa napamet.

purple.magic

pre 10 godina

To shto su rezultati loshiji od proshlogodishnjih uopshte ne mora da znachi da testovi nisu bili 'ladovina' - vec da mnogi maturanti ne poseduju elementarna znanja iz srpskog jezika i matematike.

boki

pre 10 godina

U Beogradu čak 2 boda više od Novog Sada, sad bar znamo gde su se testovi najviše prodavali, tj da nije bilo vremena da odu daleko od mesta sastavljanja i štampe.

bojan

pre 10 godina

Ja bi pitao ministra, kako to on zna da niko nije prepisivao ? To sto je rezultat losiji nego prosle godine ne znaci da neko nije ukrao ili platio ukraden test i dobio maksimalan broj bodova.
Neka je 1 000 dece imalo resenja to se na 100 000 djaka nece primetiti.

levo smetalo

pre 10 godina

Kakav ministar takvi djaci.Sramota me je da zivim u zemlji gde je ovakav covek ministar.I to ni manje ni vise nego ministar obrazovanja. (Pedja, 19. jun 2013 13:59)... i to ni manje ni vise nego je ministar vec 5 god. Po meni to je najmanje jedna generacija unistena potpuno sto se tice obrazovanja.

Drugar

pre 10 godina

"jos nisi dao ostavku?", "Postovani ministre"...morate velikim slovima da pisete, i uzvicnike da stavljate, inace ministar nece primetit, a siguran sam da cita komentare na B92! :)

Kakva škola, ko će da se smara...

pre 10 godina

Naravno, loši rezultati.

Jer u prosvetu od ’45 do danas nije ušlo ni „r” od revolucije, vlada samovolja nastavnika i direktora, deca prosvetara nasleđuju roditelje na radnim mestima, ekskurzije koštaju kao svetog Petra kajgana, štite se međusobno. Biti učitelj, nastavnik, profesor odavno više nije misija, već posao kao i svaki drugi. I zato ga svako i radi.

Ali zato imaju jak sindikat, niko im ništa ne može. Za njih nije problem da 1. septembra bude neradni dan, svaki put štrajk. Uprkos platama, koje su takve kakve su, zar to nije malo bahato i nepedagoški?

Marko

pre 10 godina

Za današnjeg ministra prosvete, Jovo Todorović je čist Ajnštajn, a Danilo Ž. Marković je Stiven Hoking...

Ovaj čovek je grobar srpske prosvete i nauke. Trebalo bi mu zabraniti da prilazi, a kamoli ulazi u bilo koju obrazovnu ili naučnu instituciju doživotno.

ogi

pre 10 godina

Stvar je u tome da su dobri djaci uglavnom seprtlje kada je u pitanju prepisivanje (licno iskustvn, evo me na fakultetu a nikad puskicu koristio nisam) tako da kad je neka frka ili sansa da se prepise/prevari, tu uglavnom dominiraju oni manje dobri. Dakle, ovi dijagrami nista ne govore vec dajte podatke koju su prosecnu ocenu postigli odlicni, vrlo dobr, dobri i td. To je mnogo jasniji kriterijum.

Dijaspora

pre 10 godina

Sramotno je i tuzno da se ovakvi ljudi nalaze na bitnim pozicijama. Hey, probudite se, ovakvi nesposobnjakovici su na bitnim pozicijama. Tuga za buducnost srbije...

Bertoni

pre 10 godina

Ministre, dokle više? Moje dete je iznad beogradskog proseka, vredno je radilo svih 8 godina za prosek 5,00... spremalo se za polaganje... I šta ima da vidi?! Drugove koji su iz maternjeg "vukli" trojke u starijim razredima, koji su razbili test i dobili 20 bodova! Dovoljno je pogledati spisak, konsultovati se sa predmetnim profesorom i direktorom, i eto vam polazne tačke za istragu. Nemam reči koliko sam ogorčen :(

Aleksandar

pre 10 godina

Sin je ove godine zavrsio peti razred i sokiran sam njegovim znanjem,odnosno neznanjem.Kao primer uzecu francuski jezik koji je poceo da uci ove godine.Nastavnica je za peticu trazila da znaju samo glagole etre,avoir i aller i da recimo promene glagol parler.Toliko muke oko najlaksih glagola u francuskom jeziku.Roditelji su digli frku kako se nastavnica izivljava,kako ih muci da lome jezik oko necega sto im u zivotu nece zatrebati i slicno.Isao sam u istu skolu pre 30 godina i iz francuskog niko nije mogao da dobije dvojku ko nije znao ova 3 osnovna glagola,a danas se to trazi za peticu. Kada sam pokusao da objasnim sinu glagole shvatio sam da on ne zna srpski jezik.Zavrsio je razred sa peticama i iz srpskog i iz francuskog jezika a u moje vreme to bi bile slabe trojke. Bojim se sta ce on znati kada zavrsi osnovnu skolu.Odlican ucenik kome ce najveci uspeh biti da na kraju osnovne skole zna da napise ne znam,nemam,upotrebu jel i jer a francuski sigurno nikada nece ni govoriti.

Nebojsa

pre 10 godina

Obrazovanje je vec godinama na silaznoj putanji, ali je za vreme ovog ministra dozivelo pravu katastrofu. Inkluzija je katastrofa, nema ponavljanja, nastavnici su ponizeni... sve je potpuno izigubilo smisao.

prevareni

pre 10 godina

Da, testovi iz srpskog nisu provaljeni, vidi se i po ocenama iz Bg...A stvrano je tesko utvrditi da li su bili i testovi iz srpskog. Dovoljno pogledati par naloga od dece iz BG ili mejl adrese...I sada bez obzira na matematiku opet su dva koraka ispred dece koja nisu imala provaljen test iz srpskog. Od koga sada traziti, sta vec, pravdu il... Ili smo ipak samo mi "raja" koju treba do kraja da ne kazem sta!!! Sram Vas bilo!!! Ostavke!!!

Roditelj NS

pre 10 godina

Zašto B)" ne prenosi ono što je Blic objavio, a to je da su profesori i direktor pokazali puškice sa rešenjima testova iz srpskog koje su oduzeli đacima za vreme testa, kao dokaz da je i srpski bio "provaljen", što i vrapci znaju? Sad imate i dokaz, imate izjave iza kojih nastavnici i direktor škole stoje imenom i prezimenom, ako vam već sveopšta spoznaja o provaljenosti srpskog nije bila dovoljna. Poništite malu maturu i upišite decu samo na osnovu školskog uspeha. Pravednijeg nema. Čudi me da se roditelji jače ne bune. Nije valjda da je poštenih u manjini, a da se većini kraduckanje ipak čini opravdanim?

Kakva škola, ko će da se smara...

pre 10 godina

Naravno, loši rezultati.

Jer u prosvetu od ’45 do danas nije ušlo ni „r” od revolucije, vlada samovolja nastavnika i direktora, deca prosvetara nasleđuju roditelje na radnim mestima, ekskurzije koštaju kao svetog Petra kajgana, štite se međusobno. Biti učitelj, nastavnik, profesor odavno više nije misija, već posao kao i svaki drugi. I zato ga svako i radi.

Ali zato imaju jak sindikat, niko im ništa ne može. Za njih nije problem da 1. septembra bude neradni dan, svaki put štrajk. Uprkos platama, koje su takve kakve su, zar to nije malo bahato i nepedagoški?

mrgud

pre 10 godina

Po meni, rezultati su fenomenalni. Da se razumemo, nije normalno da svi imaju 20 bodova. Zasto postoji 5 ocena. Problem je sto je nivo znanja koji je trazen katastrofalno nizak, ali ni to nije cudo. Pre nekoliko dana jedan od sekretara nekog od nasih ministara dosao je da urgira u skolu u kojoj moja zena radi. Buni se covek zasto profesori traze da njegov sin dolazi u skolu i zasto mora da nesto zna. Kako su mogli njega da ostave neocenjenog i da mu zakljuce tako niske ocene. Pita on celu zbornicu da li oni znaju kako se poslovi zavrsavaju u ovoj zemlji i da li oni zele da im posalje inspekciju koja ce ih nauciti kako treba da rade. Njegovo dete ima nekoliko stotina izostanaka. Da je pravi vezao bi mu usi u cvor, a ne zahtevao ocene od profesora.

Dijaspora

pre 10 godina

Sramotno je i tuzno da se ovakvi ljudi nalaze na bitnim pozicijama. Hey, probudite se, ovakvi nesposobnjakovici su na bitnim pozicijama. Tuga za buducnost srbije...

arhimed

pre 10 godina

Kakvi roditelji, takvi djaci, svidjalo se to nekome ili ne. Obicaj je na nasim prostorima da se za neuspeh sopstvene dece krive drugi, a sve vezano za decu, bas sve, prvenstveno zavisi od porodice. Sa decom treba mnogo raditi, mnogo im se posvetiti, mnogo vremena i podrske im pruziti, ne u Ministarstvu, nego u vlastitoj porodici.Znam mnoge roditelje koji se zapanje kad se otkrije da im je dete narkoman, a bar tu promenu u ponasanju je lako primetiti. I onda su svi drugi krivi, skola, ulica, drugovi, samo je porodica jadna i neduzna.Ne zanima me ko je ministar prosvete. Znam koliko zna moje dete, jer pratim njegov rad i posvecujem puno vremena da ga kontrolisem ( u razumnoj meri) i da pomognem kada nesto zapne. Nece nijedno dete postati lekar ili arhitekta zato sto je ministar bio ovaj ili onaj , nego samo i iskljucivo zahvaljujuci svom radu, trudu i znanju.

bojan

pre 10 godina

Ja bi pitao ministra, kako to on zna da niko nije prepisivao ? To sto je rezultat losiji nego prosle godine ne znaci da neko nije ukrao ili platio ukraden test i dobio maksimalan broj bodova.
Neka je 1 000 dece imalo resenja to se na 100 000 djaka nece primetiti.

sx

pre 10 godina

Klasicna zamena teza. Ministar ce radije da optuzi prosvetne radnike da su krivi za los uspeh ucenika umesto da preuzme odgovornost i podnese ostavku.
U skolama vlada strahovlada. Ucenici su zasticeno "ko beli medvedi", a nastavnike mogu svi da maltretiraju - ucenici, roditelji i inspektori Ministarstva prosvete.

Ministre, definicija ludila je kada vise puta pokusavate isto, a ocekujete drugaciji rezultat. Definitivno ste zakazali. Vase vreme je proslo, nemate ni trunku poverenja i gadite se gradjanima Srbije.

Rezultat vaseg nerada i propusta je da ce losi djaci koji su kupili testove proci bolje od dobre i vredne dece. Losi djaci ce upisati bolje skole, tamo ce jedva proci te 4 godine zahvaljujuci vasoj strahovladi nad prosvetnim radnicima. Na kraju ce ti losi djaci platiti sumnjive privatne fakultete, dobiti nekakve diplome i stvoricete novu generaciju socijalnih slucajeva. To ce biti ljudi sa "diplomama" koji niti umeju da zive niti umeju da bilo sta korisno urade. Ljudi kao Vi.

Milos

pre 10 godina

Ovaj covek me inspirise da jednog dana postanem premijer ove zemlje! Kad on moze da bude ministar prosvete, ejjjjj ovaj da bude ministar cega god a kamoli prosvete onda za koju godinu mogu i ja premijer da budem... banana drzava!

aha

pre 10 godina

Kao utuceni su, a verujem da likuju,,, sa tako neobrazovanom omladiom vladace 1000 godina.. ima sve same dinastije da se redjaju kao krkobabici..

natasa

pre 10 godina

Postovani ministe, mozda su rezultati losiji, nikako ne treba sumnjati u Vasu statistiku..ali je problem u preraspodeli bodova....ranije su odlicni ucenici osvajali max poena a sad oni prosecno a najlosiji max..e to je sramota

Marko

pre 10 godina

Za današnjeg ministra prosvete, Jovo Todorović je čist Ajnštajn, a Danilo Ž. Marković je Stiven Hoking...

Ovaj čovek je grobar srpske prosvete i nauke. Trebalo bi mu zabraniti da prilazi, a kamoli ulazi u bilo koju obrazovnu ili naučnu instituciju doživotno.

moneyvation

pre 10 godina

Ovo je jedna tuzna vest. Dozvolili su gramatičke greške, dozvolili su da se u istoj rečenici mešaju ćirilica i latinica, postavljaju im neka banalna pitanja a ovakav prosek poena. Stvarno tužna vest, pre svega treba da se stide roditelji koji dozvoljavaju da im deca ne znaju da li se "ne znam" piše odvojeno ili spojeno i da im to bude jedno od pitanja na prijemnom. Tužan sam jer sam sigran da će neka od te dece nekad da budu na odgovornim pozicijama i da vode ovu državu. Sa ovakvim pitanjima svako ko ima ispod 18 poena treba da se zavede kao nepismen.

Marina

pre 10 godina

bilo bi lepo da ti das ostavku jer si ocigledno nesposoban. Ako nekom ko zavrsi osnovnu skolu nije jasno da li se NE ZNAM pise razdvojeno, onda ne treba ni da polozi tu maturu.

Katarina

pre 10 godina

Zasto u ovim komentarima prozivate nas decu? Sta smo mi krivi, oni su se igrali nama a vi nas ove blatite. Pravite se ovde pametni, ja ne kazem da ministar nije kriv napraotiv. Ali mi deca nemamo nikakve veze sa tim, barem mi koji nismo kupovali, u Kragujevcu nije bilo testova i ne zelimo da nas neko proziva u celini kad smo mi nase poene zasluzeno zaradili.

Voja

pre 10 godina

Kvalitet nastave u osnovnim skolama je odavno ispod svakog nivoa.
Kad sam zavrsavo srednju skolu 88, tad su upisali prvu generaciju koja je direktno primljena u ajd nazovimo gimnaziju. Ja sam bio zakacio onu zajednicko usmereno srednje obrazovanje kako su ga vec zvali.

E ovako, dodju novi djaci i uprava skole postavi najboljeg profesora da im predaje matemetiku (meni je predavala Numericku analizu i Geometriju, odlican profesor i pedagog i nije vazila za strogu, sta god to znacilo).
Deca se upisala, svi vukovci.
Ona im drugi cas da kontrolni. od njih 30 recimo 25 njih dobije 1. Ona pokupi taj kontrolni i ode kod gradonacelnika. On pozove sve nastavnike matemetike iz osnovnih skola i bukvalno im da taj kontrolni. Pita ih profesorka jer ste vi ovo radili sa decom, oni u glas JESMO. kako jeste kad vidite da oni pojma nemaju.
Sto je najgore ta deca su dovdena u zabludu da zanju matematiku a nisu je znali.
I da nisu imali malu maturu a bogami ni prijemni ispit, primljeni su na osnovu uspeha iz prethodnog skola koji je prve nedelje doveden u pitanje.

Znaci, drugovi i drugarice nije ovo od juce. Na ovome se radi odavno, samo se sad vise o tome prica.

Normalno da to neopravdava Ministra, cak sta vise, ali to je vec izgubljen slucaj

draginja

pre 10 godina

ucenik koji je imao prosek 5,oo u svim razredima,to je totalno nerealno.Nekada su se u tri- cetiri generacije pojavio po jedan takav,i on je to znanje sa lakocom pokazivao.Bilo je dece koji su matematiku,fiziku, rasturali,ali maternji jezik ,istoriju...natezali,ili obrnuto,ali zbog toga nisu bili sokovi,roditelji nisu jurili profesore po skoli,nije ucenik dobijao ocene na osnovu statusa roditelja.Sada u razredu od 30 ucenika ima po 20 vukovaca.Zbog realnog znanja normalno je da se traze veze,kupuju testovi ,cela porodica roditelji, i familija tetke,babe...svi su u panici kako ce vukovac proci na testu male mature!?
Uglavnom svi ce se upisati u zeljene skole,a nasatavice se ustaljena praksa,opet ce se traziti veze,pritisci na profesore od kojih je jako mali broj ne potkupljiv i koji ceni svoj poziv pa ga ne mozete uceniti.A onda sa kupljenim diplomama dobijamo generacije bez znanja,bez radnih navika,nezadovoljne sa situacijom u zemlji a svi prete odlaskom u inostranstvo.Tuzno je to sto u to inostranstvo odlaze stvarno deca koja su do diploma dosli svojim zaslugama

Marko Jovicic

pre 10 godina

Roditelji, deca nisu zasluzila ovo sto im se desava ali vi jeste. Godinama se kur*ate sa Ministarstvom i sada vam se to vraca. Sram vas bilo. Jeste li sad konacno shvatili ko je kriv za stanje u prosveti i zasto nastavnici stalno strajkuju? Zar ne vidite da vam od dece prave debile?Prosveta kopa po dnu, a vama je samo bitno da nastavnici ne dobiju vise novca.A to sto se godinama strajkom bore, izmedju ostalog, da ne dodje do ovoga sto se desavalo na ovom ispitu, vi to ne primecujete. A da ste samo jednom podrzali prosvetare u njihovoj borbi, do ovoga danas ne bi doslo. Nasladjujete se kada neki nastavnik dobije batine od ucenika ili mu probuse gumu na parkingu. Tako mu i treba kad on ima letnji i zimski raspust, jel tako?! Nastavnicima je vise stalo do vase dece nego vama samima. Koliko puta u toku godine idete do skole da se raspitate kakvo vam je dete? Kod kuce sa decom ne radite nista sto se tice ucenja. O kucnom obrazovanju da i ne govorimo.Glava im je puna FB-a, lajkova i raznih gluposti. I onda su vam nastavnici krivi i mrze vase dete kad se pojave problemi u skoli.I ne stavljajte nastavnike u isti kos sa njihovim sindikatima koji su veliko razocarenje. Krajnje je vreme da se uzmete u pamet. Radi se o vasoj deci. Slazem se da postoje nastavnici koji ne zasluzuju da to budu, ali to Ministarstvo treba da resi. A o dragom nam ministru necu da trosim reci, ni tastaturu. Izvinjavam se na dugackom komentaru.

Bossko

pre 10 godina

“Ovi rezultati pokazuju to da niti je test bio lak niti je bilo prepisivanja. Broj odličnih ocena je manji od broja vukovaca u nekim školskim upravama i to otvara pitanje kvaliteta učenja”, rekao je Obradović.
...a Vi gospodine Ministre i pored tako lošeg znanj učenika uvodite praksu diskriminacije učenika u manjim sredinama , tj uvođenja prakse spajanja dva različita razreda npr. I i III razded , gde će učenici imati nastavu od čitavih 20 min. po školskom času , pojedini učitelji će dobiti otkaze , a ostali učitelji veću platu , dok najviše gube učenici koji u startu imaju umanjeni dotok znanja. Očekujete kvalitetnije znanje a umanjujete i ovako lošu nastavu . ŽALOSNO

expert

pre 10 godina

U Srbiji zaposljavajte srpske kadrove, nas iz BiH, Crne Gore ili Hrvatske samo ako imate viska radnih mjesta. Postujte sami sebe vise i drugi ce vas postovati. Srbi iz Srbije su dobri ljudi, u to sam se uvjerio jer sam u najtezim izbjeglickim danima dobio svu pomoc za moju djecu koja su tamo zavrsila i fakultete. Vratili smo se u BiH a srce nam je ostalo u Srbiji. Dolaze dobra vremena za vas, budite strpljivi, jer toliko ste vijekovima propatili da ste zasluzili da vam bar djeca imaju mirnu i lijepu buducnost.

soleks

pre 10 godina

Ako je na 80.000 djaka, njih 1000 imalo resenja i zahvaljujuci tome imalo po 10 poena vise nego sto bi imali inace, to bi ukupnu statistiku uspesnosti promenilo za 0,125. E sad, kad ministar kaze da na osnovu ukupnog proseka uspesnosti mozemo da tvrdimo da nije bilo prepisivanja, ja tvrdim da postoji vise vrsta lazi i da je jedna statistika, kojom se ministar zloupotrebio. (osim ako račun nije učio na Megatrendu) Možda i nije bilo prepisivanja, al su svejedno, Žaretu kratke noge.

Milica

pre 10 godina

Dobiju rešenja i opet nisu u stanju da prepišu rezultate. Dakle, obrazovanje na nuli. I danas, sutra će ova deca da nam grade po drzavi i leče narod. ccc

boki

pre 10 godina

U Beogradu čak 2 boda više od Novog Sada, sad bar znamo gde su se testovi najviše prodavali, tj da nije bilo vremena da odu daleko od mesta sastavljanja i štampe.

donvitokrlone

pre 10 godina

Zna se kako se zavrsava Megableja, pardon Megatrend! Daš pare i završio si. Sada to hoće da nam prenese i na osnovnu i srednju školu! Vučiću da te sada vidimo!!!

Nenad Mihajlovic

pre 10 godina

E, tako! Znali smo mi to vec odavno!ya sve su krivi nastavnici, profesori, direktori, tetkice, hausmajstori, djaci, samo jedino nisu krivi Ministar, agencije, direkcije, zavodi i ostali koji nam usrecuju skolstvo!

Bojana

pre 10 godina

A, u skolstvu nam cvetaju akreditovani privatni fakulteti, i onda vam bude muka... stolica se na drzavnom usije od bubanja, a ovamo koji list i to je to...i onda zavrsis fakultet, a onaj sa MEGADANCE-a ima vezu, fakultet akreditovan i bas ga briga... Sve strucnjak do strucnjaka i moj do mojega, a ti sedi na birou...

Ivan

pre 10 godina

Ma vaaaaži.
To što su rezultati malo gori nego prošle godine vrlo verovatno jeste u nekoj meri posledica problema u prenosu znanja ili zainteresovanosti đaka da uče.
Ali da li je bilo prepisivanja ili curenja testova pre ispita ne možemo da znamo, jer ti faktori ne moraju upšte da se statistički u značajnoj meri odraze na rezultate.

Samo ti daj ostavku, rođače, pa ćemo mi da vidimo onda da li će u tvog naslednika da tako lako procuri.

Marijaa

pre 10 godina

Ma da li je ovo moguće? Ja ne mogu da verujem! Covek prica da je test iz srpskog lose odradjen, a samo u mojoj skoli od nas 140 njih 98 ima po 20 poena. I sad test iz srpskog nije 'provaljen'? Ma da, test je provaljen itekako! Radila sam test, nije bio lak. U utorak su se svi smejali nama postenima, odlicnim djacima, kako cemo mi imati po 15-ak poena a oni, dvojkasi ce imati po 20 poena.Pa cemu ovo vodi? Svi se kao bune, a niko nista ne radi. Dajte nesto uradite, ne zelim da upisem skolu koju cu prezirati samo zbog nekih tamo dvojkasa i budala! Jednog dana ce vas ti dvojakasi lečiti, da li ćete se tada buniti?! Saljite sto vise mejlova i zalbi na racun ministarstva, ovo je stvarno velika nepravdaaaaaa!

levo smetalo

pre 10 godina

Kakav ministar takvi djaci.Sramota me je da zivim u zemlji gde je ovakav covek ministar.I to ni manje ni vise nego ministar obrazovanja. (Pedja, 19. jun 2013 13:59)... i to ni manje ni vise nego je ministar vec 5 god. Po meni to je najmanje jedna generacija unistena potpuno sto se tice obrazovanja.

toza

pre 10 godina

Činjenica je da znanje učenika opada iz godine u godinu i da je evidentno da nam je školstvo u problemu. Deca možda ne uče ali nisu glupa znaju i vide iz prakse da je dovoljno da završe neki gigatrend i mogu odmah u vladu ili neko ministarstvo. Znanje nije bitno potrebno je samo odabrati ispravnu političku opciju a i tu ako se pogreši samo promeniš boje (ovo je nažalost u Srbiji postalo aksiom).... Zanimljivo bi bilo videti kako bi ovo iz vlade i skupštine prošli na ovim testovima. Sumljam da bi prebacili 40% ispravnih odgovora

kosta

pre 10 godina

Žarko Obradović od jula 2008. godine nalazi se na poziciji ministra prosvete. 2011. godine, početkom marta njegovom resoru je dodata oblast nauke. Pre stupanja na ministarsku funkciju bio je dekan na Fakultetu za državnu upravu i administraciju na Megatrend univerzitetu.Vanredni je profesor na ovom univerzitetu. Za vreme njegovog mandate, najveci san svakog studenta je kako da zavrsi fakultet i pobegne iz Srbije. Napominjem da mahinacije sa prodajom resenih testova nisu od juce. Pametnom coveku je dovoljna ova informacija, kako bi spoznali ko nam vec godinama vodi resor Ministarstva prosvete. Ovo je strasno, osecam se totalno inferionan i ponizen

experta

pre 10 godina

Samo jedno pitanje. Otkuda ministru rezultati i na osnovu čega je izračunat prosečni broj bodova, ako se prelimirarni rezultati objavljuju u petak 21. juna? Dešifrovanje testova iz srpskog jezika može početi tek nakon pregledanja testova iz matematike, a do tada testovi iz srpskog jezika moraju biti pod ključem i u sefu škole... Ovo je smešno...

Zatvorite Megatrend !

pre 10 godina

Zatvorite Megatrend ilegalni fakultet i ponistite sve diplome koje su izdavane na njemu !

Posle toga odrzite test znanja svim diplomiranim megatrendovcima pa da vidimo koji nivo ima skola.

Kada se utvrdi da nista ne znaju ko sto i ne znaju treba ih po hitnom postupku pootpustati sa poslova koje su preko veze zauzeli posto nista ne znaju da rade a faklutet da zatvorite i onemogucite Micu Megatrenda vise da laze i vara i da zaradjuje milione evra godisnje na velikoj prevari u obrazovanju.

truth_bre

pre 10 godina

NARODE

Ova spodoba koja se u Srbiji zove ministar (imamo mnogo ministara spodoba) treba da podnese ostavku ne zbog ovoga, nego zato sto je on 5 godina u sukobu interesa. Covek lepo sebi otvorio fakultet Mega-Sega trend, gde njegova rodbina iz Crne Gore i pajtosi iz Srbije mogu da stancaju diplome kao nekad studenti bonove za menzu. Tu predaje neke gluposti zajedno sa svojom kamarilom, a obrazovanje nam se srozava na nulu. Ne bi me cudilo i da se Dacicev drugar Saric jednog dana pojavi na sudu i da tamo pise Saric, Master za Primenjenu Hemiju u oblasti medicinskih droga, Univerzitet Mega Smrkanje Trend.

To je dakle najveci problem u vezi ovog ministra. Potpuno bolesno primenjen bolonjski proces. Bolonja u Srbiji nema blage veze sa Bolonjom u EU.

Dalje, isto mora da podnese ostavku zato sto uopste nije reformisano nize i srednje obrazovanje (nije se ni pocelo). Deca i dalje uce neka budi Bog sa nama gradiva napamet za peticu, a pravog znanja (onog koje ostaje u glavi) nema ni kod 2% djaka.

To su dakle pravi razlozi, ne za ostavku, nego za dozivotnu zabranu rada u prosveti na bilo kom nivou.

A ovo sto se desilo sa prijemnim, to je samo slag na torti.

Ovo uopste nije neki skandal, s obzirom da sam ja zavrsio ETF, i da na nasu nesrecu ogroman broj studenata ETF-a zavrsava taj fakultet uz pomoc puskica. A nekad je bio najcenjeniji fakultet u regionu. Dakle ovo sto se desilo na prijemnim ispitima to je samo ukras cele ove horor price zvane obrazovanje.

metall

pre 10 godina

marko jovicic 17:44

Potpisujem sve od reci do reci, sve ste rekli precizno i pogodili pravo u centar. Steta sto vas (nas) nema vise sa takvim stavovima i razmisljanjima.

Neyrr

pre 10 godina

Ja cu imati 40 na prijemnom a iz skole 60.A sramota je da ministar PROSVETE ne moze da pogodi padez,a na tvu nije mogao ni recenicu da izgovori.Ko je nama ministar prosvete to je strasno

caki

pre 10 godina

Nije mi jasno otkud ovoliko žuči i nezadovoljstva. U zemlji u kojoj neko na, najblaže rečeno, nejasan način dođe do fakultetske diplome u poznim godinama a onda bude izabran za šefa države, u kojoj "pola" Megatrend univerziteta čini Vladu, u kojoj se,prema istraživanju Centra za prava deteta, na "listi omrznutih među mladima" na visokom petom mestu nalaze odlikaši, u kojoj nije važno šta znaš nego - koga znaš, u kojoj je započeto desetine afera a malo koja dobila sudski epilog (uključujući i onu sa džakom glasačkih listića), u kojoj šef države u reklami za vezivanje pojaseva gramatički neispravno upotrebljava glagol "spaŠavati", nije nikakvo ćudo da se "provaljuju" testovi, da se to ne smatra nemoralnim i da niko za to neće odgovarati. Živi bili, pa videli.

Dakar

pre 10 godina

Vidi ti njega jos brani sebe time da su djaci lose uradili? Ej ministre tebi je to za ponos!?
Ja sam za ulicu dok se ovaj ne skine s vlasti,svi bre kradu i brljaju niko nista! Pa dokle bre dokle!?
Ovaj saobracaj doveo do nule,ovaj srozao obrazovanje pa daj ako nemamo para vec bar nekog pametnog da postavimo,a ne ove suse

crv

pre 10 godina

Bez sale verujem, da je vecina uradila mnogo bolje, nego sto bi doticni, da je kojim slucajem i on polagao. Siguran sam da mu ni resenja ne bi pomogla.

marko

pre 10 godina

SKLONI SE! Nije ti mesto da budes ministar! Ali plasim se da ovakvi kao on nemaju ni trunku skrupula. Obraz = djon!
Od Crnogoraca na funkcijama se ne moze vise ziveti u Srbiji!
Uzas!

Riddler

pre 10 godina

Rezultati testova nemaju nikakve veze sa cinjenicom da li je bilo ili nije bilo zloupotrebe testova. S tim u vezi, apelujem kao gradjanin da se vec jednom utvrdi odgovornost za necinjenje pojedinih ministara. Iako znamo kakav je los ucinak ministar imao i u prethodnom mandatu na istoj poziciji on se nekaznjeno vratio na svoju funkciju.
Javna je tajna da njegova deca pohadjaju francusku skolu na Senjaku.
Sta da pricamo kada ni on sam nema poverenja u nas skolski sistem.
Inace, odgovor u svim problemima naseg drustva lezi u losem skolskom sistemu. Kriminal, neobrazovanost, nasilje, opsta neprosvecenost, prisutnost takvih politickih aktera kakvi jesu u nasem politickom sistemu sve to proizilazi iz nedovoljne obrazovne strukture naseg drustva. Da li se neko zapitao zasto se to ne desava u jednoj Svedskoj, Norveskoj ili Japanu gde je obrazovni sistem zamajac razvoja? Ponavljaci ne mogu da vode napred.

Ostavka/smena

pre 10 godina

Loše su prošli svi oni koji nisu imali rešenja, u proseku nije loše.To vam dođe kao ona priča, vi ste jeli meso, ja kupus, u proseku smo jeli sarmu! Pa gospodine Obradoviću ceo narod zna da su testovi i iz srpskog i iz matematike provaljeni, jedino ćete vi čekati istragu, istu onu kao i prošle godine!Dosta bre sa tom demagogijom i pozivanjem na nadležne institucije!

purple.magic

pre 10 godina

To shto su rezultati loshiji od proshlogodishnjih uopshte ne mora da znachi da testovi nisu bili 'ladovina' - vec da mnogi maturanti ne poseduju elementarna znanja iz srpskog jezika i matematike.

Aleksandar

pre 10 godina

I šta sad, to što su slabije uradili je kao dokaz da se testovi nisu znali i da nije bilo prepisivanja? Još malo pa će i da se hvali činjenicom da su nam osmaci nepismeni. Pa čoveče tek to je stvar zbog koje bi trebalo da te šutnu iz ministarske fotelje! Loš ministar prosvete stvara buduće probisvete!

Nebojsa

pre 10 godina

E, ako OVAJ ministar kaze da nije bilo prepisivanja, onda ga nije bilo. Znaci, Beogradjani su pametniji od ostatka nacije. Aferim!

ogi

pre 10 godina

Stvar je u tome da su dobri djaci uglavnom seprtlje kada je u pitanju prepisivanje (licno iskustvn, evo me na fakultetu a nikad puskicu koristio nisam) tako da kad je neka frka ili sansa da se prepise/prevari, tu uglavnom dominiraju oni manje dobri. Dakle, ovi dijagrami nista ne govore vec dajte podatke koju su prosecnu ocenu postigli odlicni, vrlo dobr, dobri i td. To je mnogo jasniji kriterijum.

khm

pre 10 godina

Taj je zabio zube u fotelju (kao i svi) i ne da se!
Prasina ce da se slegne za 2 dana i onda ce se sve lepo zaboraviti... Mozda i on podigne granicu za prepisivanje 10x, njegovom kolegi to dobro proslo!

Stinger

pre 10 godina

Ocigledno je da su se u Beogradu najvise prodavali provaljeni testovi, verovatno da ih je bilo strah da ih stave na net ili su ipak bili malo pametnji od "matematicara".

Miloš Petrović

pre 10 godina

U svakoj drugoj zemlji, ovo što se juče desilo bila bi velika sramota i skandal, a ministar bi bio odmah razrešen, poslanički mandat bi mu bio oduzet po hitnom postupku i bio bi pozvan na odgovornost. Ali pošto živim u svinjcu od države, tresla se gora-rodio se miš!!!

Mario

pre 10 godina

Po ovom ispada da su beogradska deca i do 40% uradila bolje od druge. Sad bi trebalo pogledati procenat odličnih djaka po uspehu i videti da li je i tu ista situacija ili deca po provinciji daleko lakše dolaze do dobrih ocena, koji im kasnije omogućavaju lakši upis na fakultet.

Chica

pre 10 godina

Glupost, takvi rezultati apsolutno nista ne dokazuju, mali procenat je imao testove i to se zna, javna tajna. I te kako ce biti "guranja pod tepih", pricace se i ispricace se, ucenici ce upisati skole, a posle ce se sve ovo zaboraviti do narednog prijemnog, kad ce nas opet praviti budalama.

Anonimac

pre 10 godina

Rezervni test je bio katastrofalno loše uradjen! Papir je bio tanak kao WC papir. Imao sam osecaj kao da pisem po wc papiru. Nekoliko djaka je slucajno pocepalo papir. Prijemni treba da se ukine nije fer maltletirati djake. Ministre treba da te je sramota!!!

Zlopamtilo

pre 10 godina

Vi svakako niste neko ko bi mogao govoriti o nečijim rezultatima .Posle svega što se izdešavalo na proteklim ispitima treba da podnesete ostavku zajedno sa ostalim odgovornim osobama ,uz izvinjenje za nastale probleme a Ministarstvo prosete nakon odlaska vašeg tima stručnjaka koji su ovo i zakuvali da proglasi "amnestiju" za sve đake koji su polagali pa da idemo dalje .Đaci su poslednji na ovom svetu koji treba da trpe posledice nesposobnosti državnog rukovodstva .

Milos

pre 10 godina

Obradovicu kako mozes da se pogledas u ogledalo kad znas da primas platu Megatrenda a radis kao ministar prosvete a drzavnu platu si odbio. Necu ni da podsecam ljude kako si pokusao da proguras zakon da ljudi sa privatnih fakulteta (citaj Megatrenda) mogu da stanuju u drzavnim studenskim naseljima. Nek Mića sam izgradi svoje naselje za privatne studente pa nek ih tamo prima o svom trosku a ne o trosku drzave. Sram te bilo i podnesi ostavku i vrati se predavanjima na Megatrendu.

Licemerje

pre 10 godina

Nisu krivi prosvetari, političari i naučnici. Krivi su đaci! Ma daj... Hoće li iko ikada priznati da nam je obrazovni sistem nefunkcionalan, zastareo i loš?!

Drugar

pre 10 godina

"jos nisi dao ostavku?", "Postovani ministre"...morate velikim slovima da pisete, i uzvicnike da stavljate, inace ministar nece primetit, a siguran sam da cita komentare na B92! :)

Pametnjaković

pre 10 godina

... ali ubedljivo najgore je to što je ovo sve pozorište da bi se narod ubedio da su šanse za sve jednake, nema veze to što će svi oni preko veze, pripadnici elite i njihovi, kao i uvek, biti privilegovani i potpuno izvan cele ove priče. Oni već imaju obezbeđen posao, a nisu ni upisali srednju, ceo život im je isplaniran i garantovan. Svako onaj koga je ova kampanja promocije pravičnosti države, tj. prodavanje magle, koju vodi elita, ubedila da zaista tako i jeste, je najobičnija ovca.

dno2

pre 10 godina

odraz stanja u skolstvu:
- obimno gradivo,neke stvari nepotrebne vise naklonjeno djacima bubacima.
-nastavni program iz 19veka
-nastavnici mnogo-puno vole novac.
-vrednuju se veze a ne znanje.Tako da deca dir. lekara advokata i kojekakvih titulanata imaju previse protekcija.Sto se i vidi na testu.Btw novac za resenje, nije dao onaj ko nema.
-ono kada vidim da deca tek krenula u prvi razred vec idu na rekreativnu nastavu..sta pomislim.Nekom treba novac.Pa ima vremena za rekreacije..ljudi..
odraz stanja uzas...

Deki

pre 10 godina

U ponedeljak su rekli da je test bio dobro urađen !?
Jel to sad na silu Boga žele da dokažu da nije bilo prepisivanja?
Mrak ...
Lično mislim da bi Čarli Šin bio bolji ministar obrazovanja ... Mislim i da bi se i Ekrem poneo sa više dostojanstva, a o Miliću Vukašinoviću da ne govorimo.

šta bre hoćete?

pre 10 godina

šta ste se okomili samo na ministra? pa nije nam obrazovanje od juče takvo kakvo jeste: opšti trend je urušavanje svih društvenih i obrazovnih vrednosti, falsifikovanje diploma i zloupotrebe u obrazovanju su u enormnom porastu (vidi političare na samom vrhu vlasti!), opšta kultura na nedopustivo niskom nivou, kriminal tolerisan do besvesti, kao i nasilje...
PA ŠTA ONDA HOĆETE? USPEH?

1959

pre 10 godina

Ohrabruje činjenica da među komentatorima ima i roditelja koji su svesni katastrofalnog neznanja svoje dece. To nema veze ni sa provaljenim testovima, a ni sa ovim nesrećnim ministrom koji je samo ilustracija višedecenijskog propadanja prosvetnog sistema, a i zemlje u celini. U opštem neradu, površnosti, brljivosti i neodgovornosti, kao i trendu zatupljivanja beskorisnim sadržajima kojima su bombardovana, deca ne mogu da budu mnogo bolja od svog okruženja.

Ne bih da zvučim kao džangrizavi starac koji davi sve oko sebe pričama da je nekad bilo bolje, ali sam ipak morao da se prisetim svog prijemnog ispita za gimnaziju, davne 1973. Kao i danas, polagala se matematika i srpskohrvatski, (SFRJ), testove su sastavljali nastavnici dotične gimnazije (znači u svakoj školi različit test), a mi nismo imali pojma kako će testovi izgledati, sem da mogu da nam traže bilo šta iz gradiva od 5. do 8. razreda. Stres? Možda, ali se moji roditelji uopšte nisu stresirali zbog mog stresa, valjda zato što je stres neodvojivi deo preuzimanja odgovornosti za svoju sudbinu, a to bi trebalo da bude poenta odrastanja. Još jedan detalj: u moju gimnaziju je upisano 13 odeljenja sa po 35 do 40 učenika; na drugu godinu prešlo 9 odeljenja; ostali (oko 120 đaka) su napustili gimnaziju i završili u manje zahtevnim školama.

Kome odgovara trend rapidnog zatupljivanja omladine, ne mogu da dokučim, a da ne otklizam u teorije zavere. Već smo zatrpani neupotrebljivim pseudostručnjacima, ali vozimo dalje...

Bojan

pre 10 godina

E moj ministre...ja sam 84 godiste...Kada sam ja bio mladji i kada sam sa svojim vrsnjacima polagao ispit nisu bili losi rezultati...Ovo sada i svaki sledeci prijemni i svaki sledeci rezultati bice sve losiji i losiji jer su vam deca besna,ogranicena i nezainteresovana za rad i skolovanje...godinama unazad ti i tvoje kolege politicari,stvorili ste u Srbiji totalno nezdravu atmosferu za odgajanje i vaspitanje dece i to je sada uzelo maha...a za popravku je vec kasno...Ovoj naciji preti tiho nestajanje i za 100 godina nas vise nece biti...

D

pre 10 godina

Toliko o tome da je test bio lak. Naprotiv, bio je težak. Olakšavajuća okolnost za neke je da su ga imali unapred. Ali, neka pitanja u tip fotokopijama su bila pogrešno odgovorena. Mislim da su izgrešili koji nisu naučili gradivo, nego odgovore testa napamet.

ma daj sx!?

pre 10 godina

@sx Ucenici su zasticeni ko beli medvedi!?

Mora da radite kao nastavnik u prosveti.

Pre bih rekao da je obrnuto. Nastavnici mogu da se izivljavaju nad ucenicima koliko i kako zele, ako se roditelji pozale, bude jos gore. Ne kazem da nema nasilne dece i njihovih roditelja, uvek ih je bilo, ali nekad se nastavnicka profesija postovala, alo to postovanje treba da se zasluzi, a vi sami stitite svoje kolege koji nisu dostojni svoje profesije, posledice su ocigledne.

Milan Stanković

pre 10 godina

Kad će Obradović da shvati da je u svakom slučaju i on kriv. Kada se tome doda stanje u obrazovnom sistemu, logično je a i moralno da podnese ostavku. Roditelji ne dozvolite da zla deca pobede!

Nilkola

pre 10 godina

Siguran sam da ce se kolege prosvetari sloziti, reci deci da su prvi deo ispita lose uradili pred drugi deo ispita je potez pravog pedagoga. Za takve stvari se automarski pada iz metodike.

Nimrod

pre 10 godina

Ministarstvo prosvete je u Srbiji izgleda uvek sluzilo za podmirivanje medjustranackih racuna i "udomljavanje" zasluznih iz partije. Od Danila Z. Markovica tamo iz sredine 1990ih ("Daco care ne daj pare"), do Vuksanovica, preko "prepodobne" Ljiljane Colic, do sadasnjeg - sve kandidati koji su postavljeni ne zato sto imaju nekakvu viziju ili plan obrazovanja zasnovan na onome gde Srbija jeste sada i gde treba da bude, nego na mitovima, politickim pogodbama i u slucaju gdje Colic...ko zna na cemu, mozda bolje da ne saznamo. Vise se niko ne cudi kakvo je obrazovanje, samo se nadaju da im deca nece izaci previse ostecena, te da ce moci da pobegnu negde.

jova

pre 10 godina

Molim vas! Ministar nije bio obavesten o kradji papirologije iz njegovog kabineta. Jedno je sigurno, svi upleteni bice krivicno gonjeni. Ipak je sve svrseno pre roka.

Lalegator

pre 10 godina

Izvinte ministre, koliko je djaka palo na prijemnom ispitu?

A znaci ne moze da se padne, jer vam trebaju kadrovi za buducnost sto pre?

django

pre 10 godina

A kako znate rezultate?
Koliko ja znam otvaraju se testovi iz srpskog se otvaraju kad se zavrsi test iz matematike Kako znate rezultate SRAMITE SE
Kako samo u OS Svetozar Markovic nije bilo regularno i jos direktor i supervizor krivi? MUP je svakom direktoru dao po jednog policajca da cuva rezultate?
Ma Vi ste dno dna kako Vas nije sramota da jos uvek budete tu gde jeste

Pobesneli Max

pre 10 godina

Sve ce on uciniti da se zataska ovaj katastrofalni propust od kojeg su neki uzeli pozamasne sine para prodajuci testove i to samo budala ne moze da provali . Loseg i korumpiranog ministra i njegovu podlu i zlu drzinu momentalno smeniti i zavrsiti da ovom negativnom pojavom zauvek bre !!!!

kum

pre 10 godina

Uz silno prepisivanje i pomoć od strane nastavnika rezultati loši? Kakvi bi bili rezultati kada bi sve bilo regularno? Zapita li se ministar gde vodi ovo?
Vratite Gašu Kneževića!

SPIDER

pre 10 godina

Dragi Aleksandre, ako je Vas sin 5ti razred i Vi ste se sad setili da mu nesto objasnjavate, najbolje bi bilo da odmah odustanete jer ste se kasno setili...

magistar nauka

pre 10 godina

Neverovatno kolika se prasina digla oko ovoga.Tu prasinu dizu i roditelji. Kao eto njihova deca prepametnai sve sami mali Ajnstajni. Treba vrednovati uspeh u svim razredima od 5-8 osnovne skole sa vecim brojem bodova.Tako do ovoga ne bi dolazilo. Testovi samo treba da budu pokazatelji gde su djaci na kom nivou znanja i preko njih ispravljati greske u obrazovanju za sledece godine.Ovako se deca uce kampanjskom ucenju. Bodovi od uspeha moraju duplo da se vrednuju u odnosu na testove. Onda bi i plan upisa u zeljene skole bio drugaciji. I jos nesto. Nema ponavljanja ili nema onog koji moze da padne na maloj maturi.Zasto onda toliki znacaj polaganju male mature.

DeDa

pre 10 godina

Neka se deca od malih nogu navikavaju na pravila zivota u Srbiji.Mito, korupcija,nepodizam,prevare, muljze itd. su nasa svakodnevica koju je tesko razumeti i preziveti tako da i nije lose da se deca navikavaju.( ta znanja ce im verovatno biti od vece koristi od onoga sto su naucili u skolama).Mnogo mi je zao sto je tako, ali tako je i tesko da ce u skorije vreme biti bolje.

миљана

pre 10 godina

Својевремено сам била члан комисија за лиценцу наставника основних и средњих школа у министарству. Дешавало се да будем у комисији са колегама који, на питање шта ради наставник ако види ученика да преписује, дају савет наставницима да треба да га пусте да преписује пошто се и тако учи! Била сам згранута као и млади кандидати који су то слушали. Проблем је много озбиљнији, систем се свесно урушава, а ко жели да му дете добије пристојно образовање мораће сам да ради са њим-не претерујем када ово кажем! Министарство више од 10 година не креира политику образовања и васпитања већ то раде странци и домаћи преплаћени ''стручњаци'' који никада нису ни радили у школи, и то кроз пројекте док је министарство само провајдер а министар и шачица око њега задовољавају своје потребе путовањима по белом свету и дневницама. Прави стручњаци из министарства су згажени још реформом од 2000.године, посебно ако нису добро владали енглеским језиком и ако су памтили добре дане нашег образовања и васпитања. Данас је улаз за рад на пројектима из образовања само енглески језик а све остало се научи успут. Стратегија образовања до 2020.године је срамотно лоше написана или преписана како хоћете..када све то знате овај испит је само врх леденог брега. Жао ми је и потпуно се слажем са коментаром Александра који се чудом чуди колико данас мало знања треба за једну петицу и одличан успех. О приватним школама и да не говорим.

django

pre 10 godina

Rece i ostade ministar:

....Ministarstvo i javnost i da se “ništa neće staviti ispod tepiha”....
A TEST IZ SRPSKOG JEZIKA
Sramota

nissin

pre 10 godina

Ministar - odma da da ostavku na sve funkcije. Ne zelim da uopste njegovu njusku da vidim na tv-u.

Njega i Mrku i bajnog menadzera Srbijagasa. Sve kadar proveren. Ako ne date ostavke nadam se da ce Vas castiti punim pansionom u Zabelu ili Padinjaku!!!

Trebaju nam megatrend srednje skole...

pre 10 godina

Jesam li ja jedini koji ne svaljuje celu krivicu na ministra medju komentatorima!? Dosla je generacija dece ciji su roditelji dobili poslove bez predhodno zavrsene skole koja odgovara radnoj poziciji istog. Pa su deca samo nasledila roditeljski mentalitet. Samo ne znam cemu sve to kad ce prica biti ista i posle zavrsene srednje skole... ah da nece biti degradacija fakultetskog sistema polaganja prijemnog ispita, jer postoji megatrend.

mrb

pre 10 godina

ma nastelujte to kao i sve ostalo da ostavite bolji utisak da sve izgleda sjajno ionako zivimo u realitiju a evo javlja nam se i preposteni basista da nam drzi slovo o postenju sve lepse od lepseg ta matura je izvrsna za neradnike i one koji imaju lovu i semu a nemaju morala ne radis nista prekog godine onda ti tata kupi rezultate zavrsis mega singi dinngi i strava zaposlis se u nekom ministarstvu ili agenciji i krajnji rezultat albanija bolja od nas srbi probudite se

Foreigner

pre 10 godina

Ko zna dali su ovi rezultati za testovanje iz Srpskog jezika pravi, ili falsifikovani. Mi ovde imamo posao sa ministara iz SPS, seti te se samo kako su oni bili posteni i uvek govorili istinu u njihovu istoriju. Ja neverujem ni jednu rec sto ovaj Obradovic kaze, a to je zalosno, zato sto je on ministar. Bruka i sramota za Srbiju, SPS, i Vucica, sto ima ovakoga nesposobnog u njegovu koaliciju. Sta ce Srbiji uopste ovaj ministar, ocigledno je da nista ne radi. A sto se igraju sa buducnost od omladine, nikom nista.

pero

pre 10 godina

A šta, kao, testovi iz srpskog jezika nisu provaljeni? Čak sa provaljenim testovima nisu mogli da urade vise od 12,2 poena u proseku. Leeele. Oni provaljeni testovi mogu da se urade za 10 minuta najviše. A test iz matematike je strašno prost, milio sam da će bar 90% đaka imati preko 18 poena.

PravdaNS

pre 10 godina

U ovom društvu su stalno afere, ali nijedan ministar se ne oseća odgovornim a kamoli još da podnese ostavku. I nije bitno iz koje su političke družine oni ne mrdaju sa svoje funkcije. I uvek ista priča, i uvek isti ljudi bez morala i bez savesti.

dejan

pre 10 godina

evo plana kako popraviti sistem. napraviti povratnu spregu
npr za svakog đaka iz neke škole koji pređe u srednju sa brojem bodova iznad proseka škola i razredni dobijaju pare. tj što oni bolje rade u trude se i đaci će bitibolji a oni imati veće plate

Posebni

pre 10 godina

A da mozda, ali samo mozda, nizi prosek bodova nego prosle godine ne govori da je i prosle godine bilo prepisivanja (na sta su mnogi i ukazivali)?! Ove su uhvaceni, pa je zato nesto nizi. I sta ministar podrazumeva pod time da ce odgovarati ako se utvrdi njegova krivica. Pa zar on koji je na celu tog ministarstva ne treba da odgovara ako je kriv bilo ko od saradnika i podredjenih, partijsko-koalicijski postavljenih.

neglasac

pre 10 godina

motkom pa udri udri...

nista dok motkom se to ne protera
moral odgovornost obraz to ne postoji u politici ....zvezde vodilje fotelja i kinta

maxim

pre 10 godina

Ministar obezbeđuje testove sa policijom!!,nastavnici štrajkuju!!Alo bre,ima li ko u ovoj Srbiji da zavede red? Đaci su imali tri godine da nešto nauče( od V do VIII raz.) Ako su svi bili vrlo dobri i odlični, u čemu je onda problem? Ili je problem u tome što prete nstavnicima (i oni i roditelji) a ovi,baš ih briga,upišu 3 ili 4 i kraj priče.I sad je frka,stres,panika?! Sve strednje škole skinuti sa budžeta(onda nam ne treba ni ministar) i plaćati. Kako na zapadu(kome svi toliko hrle)?Škola je skupa i ne prima se svako nego MORA da se pokaže znanje ili se zovu roditelji kod direktora,psihologa isl. Ako ne valja-napolje iz škole sa DOSIJEOM pa ako ga druga škola primi...a šta kažete,koja bi tek tada bila frka.

Pero

pre 10 godina

Možda bi trebalo opet u štrajk. Čuo sam da je to odlično za poboljšanje znanja đaka. Još bolje bi bilo da ne dozvole mladim ljudima koji žele da prenesu znanje da to i učine, nego da zadrže nastavnike koje mrzi da prate promene u svetu i tehnologiji.

zbunjen !!!!!!!!!!???????????

pre 10 godina

-bem ti zemlju u kojoj ni upis u srednju skolu ne moze da prodje bez policije i istrage! Pitam se samo, kako da svojoj deci sutra, objasnim da je znanje nesto sto niko ne moze da im ukrade iako to isto znanje kosta tricavih 2000-9000 dinara!

Toma

pre 10 godina

re: Caki
ma jel, ti ces mi kazes kako se kaze spasiti zivote, pa nisam ja dzaba polagao ispit da dobijem diplomu da mi neko komentarise kako neznam srbski
sve cu vas ponovo poslati u skolu, kad sam mogao ja, mocicete i vi pa kod druga na Trend da platite diplomice

profesorica

pre 10 godina

Kako je test iz matematike prošao bez ikakvih problema kad je test koji su radili učenici na mađarskom jeziku bio drugačiji, odnosno nije imao iste zadatke kao i test na srpskom jeziku?
Ponavljam, radi se o testu iz matematike. Zar bar test iz matematike ne bi trebao da ima iste zadatke?

promeniti i ribu i vodu...

pre 10 godina

Riba smrdi od glave... (bratko, 19. jun 2013 23:47)
Ovoj je "miris" stigao do repa. Gangrena nije na vreme lečena i sad su potrebni radikalni potezi!

Mare

pre 10 godina

Shvatili neki novi klinci da sve ovo vise nema veze sa sadasnjim zivotom...samo nevidljivi ministar jos ne...zamislite kako ce nam biti tek posle decenije stavljanja Bolonjeze na meni prosvete...bice to krah, ali ne i krah fotelje, taj resor ce postojati bez obzira kakvi su rezultati, niko to bolje nije razumeo od nekih novih klinaca, nedajte se klinci, matori klinci su uz Vas...ministre sa decom neki pedagozi treba da rade, ne samo privatno, vec nako pedagoski, kao nekada u ono necivilizacijsko vreme pre nekih dvadesetak godina, ako se vi uopste secate tih vremena....

ljubitelj burleski

pre 10 godina

Naslovi;Bezbedno dopremljeni Testovi, Policija Bez Problema Dopremila Matematičke Testove,Policija će u Sklopu Svojih Redovnih Aktivnosti Obezbedjivati i Samo Polaganje,Testovi Prošli Prema Propisanoj Proceduri i Bez Nepravilnosti,,.Pa jel, se ovo NEKO PROPISANO ZEZA S NARODOM , ILI JE OVO U OVOJ ZEMLJI LUDAJI OVO ,,NORMALNO,, .Šta se očekivalo, da se ,,Takozvano sindikati,, kao se izrazio Ministar, i štreberi, podignu i nekoga napadnu ,pa su ,,zafalile još samo i specijalne jedinice i vojska?Ili je ovo za ovu zvezdu profesorsku s MEGABLEJE NORMALNO ,JER ĆE BITI VIŠE ONIH KOJI ĆE SE NAĆI NA ŠALTERIMA KOD NJEGA I ČIKA MIĆE , ZA ,,DIPLOME,, ČAK I NA RATE..I još su s ,,pečatom , pa mogu mirne duše da budu na bilo kom mestu, na KOJE IH POSTAVE,,Kolege,,Oni su upravo,,IN,, na svakom BUDŽETSKO MESTU I NAJVIŠIM POLOŽAJIMA, I ,,SVE ZNAJU,,. kad Će ,saopštenja ,, zameniti imenovanje SRAMOTE I NEZNANJA, PRAVIM IMENOM I DA SE ONAJ KOME JE OVO ,,ZA ISPITIVANJE,, A NE ZA AUTOMATSKO UKLANJANJE IZ PROSVETNIH ,BILO KOJIH ,,USTANOVA,, .PROŠLE GODINE JE ISTI ČOVEK OVAKO ZASTUPAO,,PISMENOST,, U VIDU,SLOBODNOG MEŠANJA LATINICE I ĆIRILICE U ISTOJ REČI,, I OSTA ŽIV.A JOŠ ,,On ima,,zagarantovanu POLITIČKU KARIJERU,, AKO OVDE ,,MOŽDA,, I PODNESE OSTAVKU.U isto vreme se u Skupštini ,,raspravlja o školstvu i prosveti SA OVAKVIM NA ČELU. Tamo je tabu tema školsko obrazovanje mnogih ,,uspešnih,, i ,,sposobnih,,.Da li je ovo ista zemlja VUKA I DOSITEJA, ILI SU NAS NAOPAKO NAUČILI U REDOVNIM ŠKOLAMA.

donvitokrlone

pre 10 godina

Zna se kako se zavrsava Megableja, pardon Megatrend! Daš pare i završio si. Sada to hoće da nam prenese i na osnovnu i srednju školu! Vučiću da te sada vidimo!!!

ma daj sx!?

pre 10 godina

@sx Ucenici su zasticeni ko beli medvedi!?

Mora da radite kao nastavnik u prosveti.

Pre bih rekao da je obrnuto. Nastavnici mogu da se izivljavaju nad ucenicima koliko i kako zele, ako se roditelji pozale, bude jos gore. Ne kazem da nema nasilne dece i njihovih roditelja, uvek ih je bilo, ali nekad se nastavnicka profesija postovala, alo to postovanje treba da se zasluzi, a vi sami stitite svoje kolege koji nisu dostojni svoje profesije, posledice su ocigledne.

kum

pre 10 godina

Uz silno prepisivanje i pomoć od strane nastavnika rezultati loši? Kakvi bi bili rezultati kada bi sve bilo regularno? Zapita li se ministar gde vodi ovo?
Vratite Gašu Kneževića!

DeDa

pre 10 godina

Neka se deca od malih nogu navikavaju na pravila zivota u Srbiji.Mito, korupcija,nepodizam,prevare, muljze itd. su nasa svakodnevica koju je tesko razumeti i preziveti tako da i nije lose da se deca navikavaju.( ta znanja ce im verovatno biti od vece koristi od onoga sto su naucili u skolama).Mnogo mi je zao sto je tako, ali tako je i tesko da ce u skorije vreme biti bolje.

Kakva škola, ko će da se smara...

pre 10 godina

Naravno, loši rezultati.

Jer u prosvetu od ’45 do danas nije ušlo ni „r” od revolucije, vlada samovolja nastavnika i direktora, deca prosvetara nasleđuju roditelje na radnim mestima, ekskurzije koštaju kao svetog Petra kajgana, štite se međusobno. Biti učitelj, nastavnik, profesor odavno više nije misija, već posao kao i svaki drugi. I zato ga svako i radi.

Ali zato imaju jak sindikat, niko im ništa ne može. Za njih nije problem da 1. septembra bude neradni dan, svaki put štrajk. Uprkos platama, koje su takve kakve su, zar to nije malo bahato i nepedagoški?

maxim

pre 10 godina

Ministar obezbeđuje testove sa policijom!!,nastavnici štrajkuju!!Alo bre,ima li ko u ovoj Srbiji da zavede red? Đaci su imali tri godine da nešto nauče( od V do VIII raz.) Ako su svi bili vrlo dobri i odlični, u čemu je onda problem? Ili je problem u tome što prete nstavnicima (i oni i roditelji) a ovi,baš ih briga,upišu 3 ili 4 i kraj priče.I sad je frka,stres,panika?! Sve strednje škole skinuti sa budžeta(onda nam ne treba ni ministar) i plaćati. Kako na zapadu(kome svi toliko hrle)?Škola je skupa i ne prima se svako nego MORA da se pokaže znanje ili se zovu roditelji kod direktora,psihologa isl. Ako ne valja-napolje iz škole sa DOSIJEOM pa ako ga druga škola primi...a šta kažete,koja bi tek tada bila frka.

Anonimac

pre 10 godina

Rezervni test je bio katastrofalno loše uradjen! Papir je bio tanak kao WC papir. Imao sam osecaj kao da pisem po wc papiru. Nekoliko djaka je slucajno pocepalo papir. Prijemni treba da se ukine nije fer maltletirati djake. Ministre treba da te je sramota!!!

dno2

pre 10 godina

odraz stanja u skolstvu:
- obimno gradivo,neke stvari nepotrebne vise naklonjeno djacima bubacima.
-nastavni program iz 19veka
-nastavnici mnogo-puno vole novac.
-vrednuju se veze a ne znanje.Tako da deca dir. lekara advokata i kojekakvih titulanata imaju previse protekcija.Sto se i vidi na testu.Btw novac za resenje, nije dao onaj ko nema.
-ono kada vidim da deca tek krenula u prvi razred vec idu na rekreativnu nastavu..sta pomislim.Nekom treba novac.Pa ima vremena za rekreacije..ljudi..
odraz stanja uzas...

django

pre 10 godina

Rece i ostade ministar:

....Ministarstvo i javnost i da se “ništa neće staviti ispod tepiha”....
A TEST IZ SRPSKOG JEZIKA
Sramota

SPIDER

pre 10 godina

Dragi Aleksandre, ako je Vas sin 5ti razred i Vi ste se sad setili da mu nesto objasnjavate, najbolje bi bilo da odmah odustanete jer ste se kasno setili...

Trebaju nam megatrend srednje skole...

pre 10 godina

Jesam li ja jedini koji ne svaljuje celu krivicu na ministra medju komentatorima!? Dosla je generacija dece ciji su roditelji dobili poslove bez predhodno zavrsene skole koja odgovara radnoj poziciji istog. Pa su deca samo nasledila roditeljski mentalitet. Samo ne znam cemu sve to kad ce prica biti ista i posle zavrsene srednje skole... ah da nece biti degradacija fakultetskog sistema polaganja prijemnog ispita, jer postoji megatrend.

Mario

pre 10 godina

Po ovom ispada da su beogradska deca i do 40% uradila bolje od druge. Sad bi trebalo pogledati procenat odličnih djaka po uspehu i videti da li je i tu ista situacija ili deca po provinciji daleko lakše dolaze do dobrih ocena, koji im kasnije omogućavaju lakši upis na fakultet.

Aleksandar

pre 10 godina

Sin je ove godine zavrsio peti razred i sokiran sam njegovim znanjem,odnosno neznanjem.Kao primer uzecu francuski jezik koji je poceo da uci ove godine.Nastavnica je za peticu trazila da znaju samo glagole etre,avoir i aller i da recimo promene glagol parler.Toliko muke oko najlaksih glagola u francuskom jeziku.Roditelji su digli frku kako se nastavnica izivljava,kako ih muci da lome jezik oko necega sto im u zivotu nece zatrebati i slicno.Isao sam u istu skolu pre 30 godina i iz francuskog niko nije mogao da dobije dvojku ko nije znao ova 3 osnovna glagola,a danas se to trazi za peticu. Kada sam pokusao da objasnim sinu glagole shvatio sam da on ne zna srpski jezik.Zavrsio je razred sa peticama i iz srpskog i iz francuskog jezika a u moje vreme to bi bile slabe trojke. Bojim se sta ce on znati kada zavrsi osnovnu skolu.Odlican ucenik kome ce najveci uspeh biti da na kraju osnovne skole zna da napise ne znam,nemam,upotrebu jel i jer a francuski sigurno nikada nece ni govoriti.

Roditelj NS

pre 10 godina

Zašto B)" ne prenosi ono što je Blic objavio, a to je da su profesori i direktor pokazali puškice sa rešenjima testova iz srpskog koje su oduzeli đacima za vreme testa, kao dokaz da je i srpski bio "provaljen", što i vrapci znaju? Sad imate i dokaz, imate izjave iza kojih nastavnici i direktor škole stoje imenom i prezimenom, ako vam već sveopšta spoznaja o provaljenosti srpskog nije bila dovoljna. Poništite malu maturu i upišite decu samo na osnovu školskog uspeha. Pravednijeg nema. Čudi me da se roditelji jače ne bune. Nije valjda da je poštenih u manjini, a da se većini kraduckanje ipak čini opravdanim?

D

pre 10 godina

Toliko o tome da je test bio lak. Naprotiv, bio je težak. Olakšavajuća okolnost za neke je da su ga imali unapred. Ali, neka pitanja u tip fotokopijama su bila pogrešno odgovorena. Mislim da su izgrešili koji nisu naučili gradivo, nego odgovore testa napamet.

šta bre hoćete?

pre 10 godina

šta ste se okomili samo na ministra? pa nije nam obrazovanje od juče takvo kakvo jeste: opšti trend je urušavanje svih društvenih i obrazovnih vrednosti, falsifikovanje diploma i zloupotrebe u obrazovanju su u enormnom porastu (vidi političare na samom vrhu vlasti!), opšta kultura na nedopustivo niskom nivou, kriminal tolerisan do besvesti, kao i nasilje...
PA ŠTA ONDA HOĆETE? USPEH?

arhimed

pre 10 godina

Kakvi roditelji, takvi djaci, svidjalo se to nekome ili ne. Obicaj je na nasim prostorima da se za neuspeh sopstvene dece krive drugi, a sve vezano za decu, bas sve, prvenstveno zavisi od porodice. Sa decom treba mnogo raditi, mnogo im se posvetiti, mnogo vremena i podrske im pruziti, ne u Ministarstvu, nego u vlastitoj porodici.Znam mnoge roditelje koji se zapanje kad se otkrije da im je dete narkoman, a bar tu promenu u ponasanju je lako primetiti. I onda su svi drugi krivi, skola, ulica, drugovi, samo je porodica jadna i neduzna.Ne zanima me ko je ministar prosvete. Znam koliko zna moje dete, jer pratim njegov rad i posvecujem puno vremena da ga kontrolisem ( u razumnoj meri) i da pomognem kada nesto zapne. Nece nijedno dete postati lekar ili arhitekta zato sto je ministar bio ovaj ili onaj , nego samo i iskljucivo zahvaljujuci svom radu, trudu i znanju.

magistar nauka

pre 10 godina

Neverovatno kolika se prasina digla oko ovoga.Tu prasinu dizu i roditelji. Kao eto njihova deca prepametnai sve sami mali Ajnstajni. Treba vrednovati uspeh u svim razredima od 5-8 osnovne skole sa vecim brojem bodova.Tako do ovoga ne bi dolazilo. Testovi samo treba da budu pokazatelji gde su djaci na kom nivou znanja i preko njih ispravljati greske u obrazovanju za sledece godine.Ovako se deca uce kampanjskom ucenju. Bodovi od uspeha moraju duplo da se vrednuju u odnosu na testove. Onda bi i plan upisa u zeljene skole bio drugaciji. I jos nesto. Nema ponavljanja ili nema onog koji moze da padne na maloj maturi.Zasto onda toliki znacaj polaganju male mature.

moneyvation

pre 10 godina

Ovo je jedna tuzna vest. Dozvolili su gramatičke greške, dozvolili su da se u istoj rečenici mešaju ćirilica i latinica, postavljaju im neka banalna pitanja a ovakav prosek poena. Stvarno tužna vest, pre svega treba da se stide roditelji koji dozvoljavaju da im deca ne znaju da li se "ne znam" piše odvojeno ili spojeno i da im to bude jedno od pitanja na prijemnom. Tužan sam jer sam sigran da će neka od te dece nekad da budu na odgovornim pozicijama i da vode ovu državu. Sa ovakvim pitanjima svako ko ima ispod 18 poena treba da se zavede kao nepismen.

Bertoni

pre 10 godina

Ministre, dokle više? Moje dete je iznad beogradskog proseka, vredno je radilo svih 8 godina za prosek 5,00... spremalo se za polaganje... I šta ima da vidi?! Drugove koji su iz maternjeg "vukli" trojke u starijim razredima, koji su razbili test i dobili 20 bodova! Dovoljno je pogledati spisak, konsultovati se sa predmetnim profesorom i direktorom, i eto vam polazne tačke za istragu. Nemam reči koliko sam ogorčen :(

sx

pre 10 godina

Klasicna zamena teza. Ministar ce radije da optuzi prosvetne radnike da su krivi za los uspeh ucenika umesto da preuzme odgovornost i podnese ostavku.
U skolama vlada strahovlada. Ucenici su zasticeno "ko beli medvedi", a nastavnike mogu svi da maltretiraju - ucenici, roditelji i inspektori Ministarstva prosvete.

Ministre, definicija ludila je kada vise puta pokusavate isto, a ocekujete drugaciji rezultat. Definitivno ste zakazali. Vase vreme je proslo, nemate ni trunku poverenja i gadite se gradjanima Srbije.

Rezultat vaseg nerada i propusta je da ce losi djaci koji su kupili testove proci bolje od dobre i vredne dece. Losi djaci ce upisati bolje skole, tamo ce jedva proci te 4 godine zahvaljujuci vasoj strahovladi nad prosvetnim radnicima. Na kraju ce ti losi djaci platiti sumnjive privatne fakultete, dobiti nekakve diplome i stvoricete novu generaciju socijalnih slucajeva. To ce biti ljudi sa "diplomama" koji niti umeju da zive niti umeju da bilo sta korisno urade. Ljudi kao Vi.

Milica

pre 10 godina

Dobiju rešenja i opet nisu u stanju da prepišu rezultate. Dakle, obrazovanje na nuli. I danas, sutra će ova deca da nam grade po drzavi i leče narod. ccc

boki

pre 10 godina

U Beogradu čak 2 boda više od Novog Sada, sad bar znamo gde su se testovi najviše prodavali, tj da nije bilo vremena da odu daleko od mesta sastavljanja i štampe.

Foreigner

pre 10 godina

Ko zna dali su ovi rezultati za testovanje iz Srpskog jezika pravi, ili falsifikovani. Mi ovde imamo posao sa ministara iz SPS, seti te se samo kako su oni bili posteni i uvek govorili istinu u njihovu istoriju. Ja neverujem ni jednu rec sto ovaj Obradovic kaze, a to je zalosno, zato sto je on ministar. Bruka i sramota za Srbiju, SPS, i Vucica, sto ima ovakoga nesposobnog u njegovu koaliciju. Sta ce Srbiji uopste ovaj ministar, ocigledno je da nista ne radi. A sto se igraju sa buducnost od omladine, nikom nista.

draginja

pre 10 godina

ucenik koji je imao prosek 5,oo u svim razredima,to je totalno nerealno.Nekada su se u tri- cetiri generacije pojavio po jedan takav,i on je to znanje sa lakocom pokazivao.Bilo je dece koji su matematiku,fiziku, rasturali,ali maternji jezik ,istoriju...natezali,ili obrnuto,ali zbog toga nisu bili sokovi,roditelji nisu jurili profesore po skoli,nije ucenik dobijao ocene na osnovu statusa roditelja.Sada u razredu od 30 ucenika ima po 20 vukovaca.Zbog realnog znanja normalno je da se traze veze,kupuju testovi ,cela porodica roditelji, i familija tetke,babe...svi su u panici kako ce vukovac proci na testu male mature!?
Uglavnom svi ce se upisati u zeljene skole,a nasatavice se ustaljena praksa,opet ce se traziti veze,pritisci na profesore od kojih je jako mali broj ne potkupljiv i koji ceni svoj poziv pa ga ne mozete uceniti.A onda sa kupljenim diplomama dobijamo generacije bez znanja,bez radnih navika,nezadovoljne sa situacijom u zemlji a svi prete odlaskom u inostranstvo.Tuzno je to sto u to inostranstvo odlaze stvarno deca koja su do diploma dosli svojim zaslugama

prevareni

pre 10 godina

Da, testovi iz srpskog nisu provaljeni, vidi se i po ocenama iz Bg...A stvrano je tesko utvrditi da li su bili i testovi iz srpskog. Dovoljno pogledati par naloga od dece iz BG ili mejl adrese...I sada bez obzira na matematiku opet su dva koraka ispred dece koja nisu imala provaljen test iz srpskog. Od koga sada traziti, sta vec, pravdu il... Ili smo ipak samo mi "raja" koju treba do kraja da ne kazem sta!!! Sram Vas bilo!!! Ostavke!!!

kosta

pre 10 godina

Žarko Obradović od jula 2008. godine nalazi se na poziciji ministra prosvete. 2011. godine, početkom marta njegovom resoru je dodata oblast nauke. Pre stupanja na ministarsku funkciju bio je dekan na Fakultetu za državnu upravu i administraciju na Megatrend univerzitetu.Vanredni je profesor na ovom univerzitetu. Za vreme njegovog mandate, najveci san svakog studenta je kako da zavrsi fakultet i pobegne iz Srbije. Napominjem da mahinacije sa prodajom resenih testova nisu od juce. Pametnom coveku je dovoljna ova informacija, kako bi spoznali ko nam vec godinama vodi resor Ministarstva prosvete. Ovo je strasno, osecam se totalno inferionan i ponizen

expert

pre 10 godina

U Srbiji zaposljavajte srpske kadrove, nas iz BiH, Crne Gore ili Hrvatske samo ako imate viska radnih mjesta. Postujte sami sebe vise i drugi ce vas postovati. Srbi iz Srbije su dobri ljudi, u to sam se uvjerio jer sam u najtezim izbjeglickim danima dobio svu pomoc za moju djecu koja su tamo zavrsila i fakultete. Vratili smo se u BiH a srce nam je ostalo u Srbiji. Dolaze dobra vremena za vas, budite strpljivi, jer toliko ste vijekovima propatili da ste zasluzili da vam bar djeca imaju mirnu i lijepu buducnost.

purple.magic

pre 10 godina

To shto su rezultati loshiji od proshlogodishnjih uopshte ne mora da znachi da testovi nisu bili 'ladovina' - vec da mnogi maturanti ne poseduju elementarna znanja iz srpskog jezika i matematike.

Aleksandar

pre 10 godina

I šta sad, to što su slabije uradili je kao dokaz da se testovi nisu znali i da nije bilo prepisivanja? Još malo pa će i da se hvali činjenicom da su nam osmaci nepismeni. Pa čoveče tek to je stvar zbog koje bi trebalo da te šutnu iz ministarske fotelje! Loš ministar prosvete stvara buduće probisvete!

Milos

pre 10 godina

Ovaj covek me inspirise da jednog dana postanem premijer ove zemlje! Kad on moze da bude ministar prosvete, ejjjjj ovaj da bude ministar cega god a kamoli prosvete onda za koju godinu mogu i ja premijer da budem... banana drzava!

Neyrr

pre 10 godina

Ja cu imati 40 na prijemnom a iz skole 60.A sramota je da ministar PROSVETE ne moze da pogodi padez,a na tvu nije mogao ni recenicu da izgovori.Ko je nama ministar prosvete to je strasno

Katarina

pre 10 godina

Zasto u ovim komentarima prozivate nas decu? Sta smo mi krivi, oni su se igrali nama a vi nas ove blatite. Pravite se ovde pametni, ja ne kazem da ministar nije kriv napraotiv. Ali mi deca nemamo nikakve veze sa tim, barem mi koji nismo kupovali, u Kragujevcu nije bilo testova i ne zelimo da nas neko proziva u celini kad smo mi nase poene zasluzeno zaradili.

Dijaspora

pre 10 godina

Sramotno je i tuzno da se ovakvi ljudi nalaze na bitnim pozicijama. Hey, probudite se, ovakvi nesposobnjakovici su na bitnim pozicijama. Tuga za buducnost srbije...

bojan

pre 10 godina

Ja bi pitao ministra, kako to on zna da niko nije prepisivao ? To sto je rezultat losiji nego prosle godine ne znaci da neko nije ukrao ili platio ukraden test i dobio maksimalan broj bodova.
Neka je 1 000 dece imalo resenja to se na 100 000 djaka nece primetiti.

natasa

pre 10 godina

Postovani ministe, mozda su rezultati losiji, nikako ne treba sumnjati u Vasu statistiku..ali je problem u preraspodeli bodova....ranije su odlicni ucenici osvajali max poena a sad oni prosecno a najlosiji max..e to je sramota

Dakar

pre 10 godina

Vidi ti njega jos brani sebe time da su djaci lose uradili? Ej ministre tebi je to za ponos!?
Ja sam za ulicu dok se ovaj ne skine s vlasti,svi bre kradu i brljaju niko nista! Pa dokle bre dokle!?
Ovaj saobracaj doveo do nule,ovaj srozao obrazovanje pa daj ako nemamo para vec bar nekog pametnog da postavimo,a ne ove suse

Nebojsa

pre 10 godina

E, ako OVAJ ministar kaze da nije bilo prepisivanja, onda ga nije bilo. Znaci, Beogradjani su pametniji od ostatka nacije. Aferim!

crv

pre 10 godina

Bez sale verujem, da je vecina uradila mnogo bolje, nego sto bi doticni, da je kojim slucajem i on polagao. Siguran sam da mu ni resenja ne bi pomogla.

Zlopamtilo

pre 10 godina

Vi svakako niste neko ko bi mogao govoriti o nečijim rezultatima .Posle svega što se izdešavalo na proteklim ispitima treba da podnesete ostavku zajedno sa ostalim odgovornim osobama ,uz izvinjenje za nastale probleme a Ministarstvo prosete nakon odlaska vašeg tima stručnjaka koji su ovo i zakuvali da proglasi "amnestiju" za sve đake koji su polagali pa da idemo dalje .Đaci su poslednji na ovom svetu koji treba da trpe posledice nesposobnosti državnog rukovodstva .

toza

pre 10 godina

Činjenica je da znanje učenika opada iz godine u godinu i da je evidentno da nam je školstvo u problemu. Deca možda ne uče ali nisu glupa znaju i vide iz prakse da je dovoljno da završe neki gigatrend i mogu odmah u vladu ili neko ministarstvo. Znanje nije bitno potrebno je samo odabrati ispravnu političku opciju a i tu ako se pogreši samo promeniš boje (ovo je nažalost u Srbiji postalo aksiom).... Zanimljivo bi bilo videti kako bi ovo iz vlade i skupštine prošli na ovim testovima. Sumljam da bi prebacili 40% ispravnih odgovora

soleks

pre 10 godina

Ako je na 80.000 djaka, njih 1000 imalo resenja i zahvaljujuci tome imalo po 10 poena vise nego sto bi imali inace, to bi ukupnu statistiku uspesnosti promenilo za 0,125. E sad, kad ministar kaze da na osnovu ukupnog proseka uspesnosti mozemo da tvrdimo da nije bilo prepisivanja, ja tvrdim da postoji vise vrsta lazi i da je jedna statistika, kojom se ministar zloupotrebio. (osim ako račun nije učio na Megatrendu) Možda i nije bilo prepisivanja, al su svejedno, Žaretu kratke noge.

experta

pre 10 godina

Samo jedno pitanje. Otkuda ministru rezultati i na osnovu čega je izračunat prosečni broj bodova, ako se prelimirarni rezultati objavljuju u petak 21. juna? Dešifrovanje testova iz srpskog jezika može početi tek nakon pregledanja testova iz matematike, a do tada testovi iz srpskog jezika moraju biti pod ključem i u sefu škole... Ovo je smešno...

Bojana

pre 10 godina

A, u skolstvu nam cvetaju akreditovani privatni fakulteti, i onda vam bude muka... stolica se na drzavnom usije od bubanja, a ovamo koji list i to je to...i onda zavrsis fakultet, a onaj sa MEGADANCE-a ima vezu, fakultet akreditovan i bas ga briga... Sve strucnjak do strucnjaka i moj do mojega, a ti sedi na birou...

Licemerje

pre 10 godina

Nisu krivi prosvetari, političari i naučnici. Krivi su đaci! Ma daj... Hoće li iko ikada priznati da nam je obrazovni sistem nefunkcionalan, zastareo i loš?!

truth_bre

pre 10 godina

NARODE

Ova spodoba koja se u Srbiji zove ministar (imamo mnogo ministara spodoba) treba da podnese ostavku ne zbog ovoga, nego zato sto je on 5 godina u sukobu interesa. Covek lepo sebi otvorio fakultet Mega-Sega trend, gde njegova rodbina iz Crne Gore i pajtosi iz Srbije mogu da stancaju diplome kao nekad studenti bonove za menzu. Tu predaje neke gluposti zajedno sa svojom kamarilom, a obrazovanje nam se srozava na nulu. Ne bi me cudilo i da se Dacicev drugar Saric jednog dana pojavi na sudu i da tamo pise Saric, Master za Primenjenu Hemiju u oblasti medicinskih droga, Univerzitet Mega Smrkanje Trend.

To je dakle najveci problem u vezi ovog ministra. Potpuno bolesno primenjen bolonjski proces. Bolonja u Srbiji nema blage veze sa Bolonjom u EU.

Dalje, isto mora da podnese ostavku zato sto uopste nije reformisano nize i srednje obrazovanje (nije se ni pocelo). Deca i dalje uce neka budi Bog sa nama gradiva napamet za peticu, a pravog znanja (onog koje ostaje u glavi) nema ni kod 2% djaka.

To su dakle pravi razlozi, ne za ostavku, nego za dozivotnu zabranu rada u prosveti na bilo kom nivou.

A ovo sto se desilo sa prijemnim, to je samo slag na torti.

Ovo uopste nije neki skandal, s obzirom da sam ja zavrsio ETF, i da na nasu nesrecu ogroman broj studenata ETF-a zavrsava taj fakultet uz pomoc puskica. A nekad je bio najcenjeniji fakultet u regionu. Dakle ovo sto se desilo na prijemnim ispitima to je samo ukras cele ove horor price zvane obrazovanje.

Marijaa

pre 10 godina

Ma da li je ovo moguće? Ja ne mogu da verujem! Covek prica da je test iz srpskog lose odradjen, a samo u mojoj skoli od nas 140 njih 98 ima po 20 poena. I sad test iz srpskog nije 'provaljen'? Ma da, test je provaljen itekako! Radila sam test, nije bio lak. U utorak su se svi smejali nama postenima, odlicnim djacima, kako cemo mi imati po 15-ak poena a oni, dvojkasi ce imati po 20 poena.Pa cemu ovo vodi? Svi se kao bune, a niko nista ne radi. Dajte nesto uradite, ne zelim da upisem skolu koju cu prezirati samo zbog nekih tamo dvojkasa i budala! Jednog dana ce vas ti dvojakasi lečiti, da li ćete se tada buniti?! Saljite sto vise mejlova i zalbi na racun ministarstva, ovo je stvarno velika nepravdaaaaaa!

Stinger

pre 10 godina

Ocigledno je da su se u Beogradu najvise prodavali provaljeni testovi, verovatno da ih je bilo strah da ih stave na net ili su ipak bili malo pametnji od "matematicara".

Nebojsa

pre 10 godina

Obrazovanje je vec godinama na silaznoj putanji, ali je za vreme ovog ministra dozivelo pravu katastrofu. Inkluzija je katastrofa, nema ponavljanja, nastavnici su ponizeni... sve je potpuno izigubilo smisao.

Nenad Mihajlovic

pre 10 godina

E, tako! Znali smo mi to vec odavno!ya sve su krivi nastavnici, profesori, direktori, tetkice, hausmajstori, djaci, samo jedino nisu krivi Ministar, agencije, direkcije, zavodi i ostali koji nam usrecuju skolstvo!

Ostavka/smena

pre 10 godina

Loše su prošli svi oni koji nisu imali rešenja, u proseku nije loše.To vam dođe kao ona priča, vi ste jeli meso, ja kupus, u proseku smo jeli sarmu! Pa gospodine Obradoviću ceo narod zna da su testovi i iz srpskog i iz matematike provaljeni, jedino ćete vi čekati istragu, istu onu kao i prošle godine!Dosta bre sa tom demagogijom i pozivanjem na nadležne institucije!

Voja

pre 10 godina

Kvalitet nastave u osnovnim skolama je odavno ispod svakog nivoa.
Kad sam zavrsavo srednju skolu 88, tad su upisali prvu generaciju koja je direktno primljena u ajd nazovimo gimnaziju. Ja sam bio zakacio onu zajednicko usmereno srednje obrazovanje kako su ga vec zvali.

E ovako, dodju novi djaci i uprava skole postavi najboljeg profesora da im predaje matemetiku (meni je predavala Numericku analizu i Geometriju, odlican profesor i pedagog i nije vazila za strogu, sta god to znacilo).
Deca se upisala, svi vukovci.
Ona im drugi cas da kontrolni. od njih 30 recimo 25 njih dobije 1. Ona pokupi taj kontrolni i ode kod gradonacelnika. On pozove sve nastavnike matemetike iz osnovnih skola i bukvalno im da taj kontrolni. Pita ih profesorka jer ste vi ovo radili sa decom, oni u glas JESMO. kako jeste kad vidite da oni pojma nemaju.
Sto je najgore ta deca su dovdena u zabludu da zanju matematiku a nisu je znali.
I da nisu imali malu maturu a bogami ni prijemni ispit, primljeni su na osnovu uspeha iz prethodnog skola koji je prve nedelje doveden u pitanje.

Znaci, drugovi i drugarice nije ovo od juce. Na ovome se radi odavno, samo se sad vise o tome prica.

Normalno da to neopravdava Ministra, cak sta vise, ali to je vec izgubljen slucaj

ogi

pre 10 godina

Stvar je u tome da su dobri djaci uglavnom seprtlje kada je u pitanju prepisivanje (licno iskustvn, evo me na fakultetu a nikad puskicu koristio nisam) tako da kad je neka frka ili sansa da se prepise/prevari, tu uglavnom dominiraju oni manje dobri. Dakle, ovi dijagrami nista ne govore vec dajte podatke koju su prosecnu ocenu postigli odlicni, vrlo dobr, dobri i td. To je mnogo jasniji kriterijum.

Ivan

pre 10 godina

Ma vaaaaži.
To što su rezultati malo gori nego prošle godine vrlo verovatno jeste u nekoj meri posledica problema u prenosu znanja ili zainteresovanosti đaka da uče.
Ali da li je bilo prepisivanja ili curenja testova pre ispita ne možemo da znamo, jer ti faktori ne moraju upšte da se statistički u značajnoj meri odraze na rezultate.

Samo ti daj ostavku, rođače, pa ćemo mi da vidimo onda da li će u tvog naslednika da tako lako procuri.

Milan Stanković

pre 10 godina

Kad će Obradović da shvati da je u svakom slučaju i on kriv. Kada se tome doda stanje u obrazovnom sistemu, logično je a i moralno da podnese ostavku. Roditelji ne dozvolite da zla deca pobede!

Pobesneli Max

pre 10 godina

Sve ce on uciniti da se zataska ovaj katastrofalni propust od kojeg su neki uzeli pozamasne sine para prodajuci testove i to samo budala ne moze da provali . Loseg i korumpiranog ministra i njegovu podlu i zlu drzinu momentalno smeniti i zavrsiti da ovom negativnom pojavom zauvek bre !!!!

Marko Jovicic

pre 10 godina

Roditelji, deca nisu zasluzila ovo sto im se desava ali vi jeste. Godinama se kur*ate sa Ministarstvom i sada vam se to vraca. Sram vas bilo. Jeste li sad konacno shvatili ko je kriv za stanje u prosveti i zasto nastavnici stalno strajkuju? Zar ne vidite da vam od dece prave debile?Prosveta kopa po dnu, a vama je samo bitno da nastavnici ne dobiju vise novca.A to sto se godinama strajkom bore, izmedju ostalog, da ne dodje do ovoga sto se desavalo na ovom ispitu, vi to ne primecujete. A da ste samo jednom podrzali prosvetare u njihovoj borbi, do ovoga danas ne bi doslo. Nasladjujete se kada neki nastavnik dobije batine od ucenika ili mu probuse gumu na parkingu. Tako mu i treba kad on ima letnji i zimski raspust, jel tako?! Nastavnicima je vise stalo do vase dece nego vama samima. Koliko puta u toku godine idete do skole da se raspitate kakvo vam je dete? Kod kuce sa decom ne radite nista sto se tice ucenja. O kucnom obrazovanju da i ne govorimo.Glava im je puna FB-a, lajkova i raznih gluposti. I onda su vam nastavnici krivi i mrze vase dete kad se pojave problemi u skoli.I ne stavljajte nastavnike u isti kos sa njihovim sindikatima koji su veliko razocarenje. Krajnje je vreme da se uzmete u pamet. Radi se o vasoj deci. Slazem se da postoje nastavnici koji ne zasluzuju da to budu, ali to Ministarstvo treba da resi. A o dragom nam ministru necu da trosim reci, ni tastaturu. Izvinjavam se na dugackom komentaru.

marko

pre 10 godina

SKLONI SE! Nije ti mesto da budes ministar! Ali plasim se da ovakvi kao on nemaju ni trunku skrupula. Obraz = djon!
Od Crnogoraca na funkcijama se ne moze vise ziveti u Srbiji!
Uzas!

Toma

pre 10 godina

re: Caki
ma jel, ti ces mi kazes kako se kaze spasiti zivote, pa nisam ja dzaba polagao ispit da dobijem diplomu da mi neko komentarise kako neznam srbski
sve cu vas ponovo poslati u skolu, kad sam mogao ja, mocicete i vi pa kod druga na Trend da platite diplomice

levo smetalo

pre 10 godina

Kakav ministar takvi djaci.Sramota me je da zivim u zemlji gde je ovakav covek ministar.I to ni manje ni vise nego ministar obrazovanja. (Pedja, 19. jun 2013 13:59)... i to ni manje ni vise nego je ministar vec 5 god. Po meni to je najmanje jedna generacija unistena potpuno sto se tice obrazovanja.

Drugar

pre 10 godina

"jos nisi dao ostavku?", "Postovani ministre"...morate velikim slovima da pisete, i uzvicnike da stavljate, inace ministar nece primetit, a siguran sam da cita komentare na B92! :)

pero

pre 10 godina

A šta, kao, testovi iz srpskog jezika nisu provaljeni? Čak sa provaljenim testovima nisu mogli da urade vise od 12,2 poena u proseku. Leeele. Oni provaljeni testovi mogu da se urade za 10 minuta najviše. A test iz matematike je strašno prost, milio sam da će bar 90% đaka imati preko 18 poena.

Bojan

pre 10 godina

E moj ministre...ja sam 84 godiste...Kada sam ja bio mladji i kada sam sa svojim vrsnjacima polagao ispit nisu bili losi rezultati...Ovo sada i svaki sledeci prijemni i svaki sledeci rezultati bice sve losiji i losiji jer su vam deca besna,ogranicena i nezainteresovana za rad i skolovanje...godinama unazad ti i tvoje kolege politicari,stvorili ste u Srbiji totalno nezdravu atmosferu za odgajanje i vaspitanje dece i to je sada uzelo maha...a za popravku je vec kasno...Ovoj naciji preti tiho nestajanje i za 100 godina nas vise nece biti...

Milos

pre 10 godina

Obradovicu kako mozes da se pogledas u ogledalo kad znas da primas platu Megatrenda a radis kao ministar prosvete a drzavnu platu si odbio. Necu ni da podsecam ljude kako si pokusao da proguras zakon da ljudi sa privatnih fakulteta (citaj Megatrenda) mogu da stanuju u drzavnim studenskim naseljima. Nek Mića sam izgradi svoje naselje za privatne studente pa nek ih tamo prima o svom trosku a ne o trosku drzave. Sram te bilo i podnesi ostavku i vrati se predavanjima na Megatrendu.

dejan

pre 10 godina

evo plana kako popraviti sistem. napraviti povratnu spregu
npr za svakog đaka iz neke škole koji pređe u srednju sa brojem bodova iznad proseka škola i razredni dobijaju pare. tj što oni bolje rade u trude se i đaci će bitibolji a oni imati veće plate

Nimrod

pre 10 godina

Ministarstvo prosvete je u Srbiji izgleda uvek sluzilo za podmirivanje medjustranackih racuna i "udomljavanje" zasluznih iz partije. Od Danila Z. Markovica tamo iz sredine 1990ih ("Daco care ne daj pare"), do Vuksanovica, preko "prepodobne" Ljiljane Colic, do sadasnjeg - sve kandidati koji su postavljeni ne zato sto imaju nekakvu viziju ili plan obrazovanja zasnovan na onome gde Srbija jeste sada i gde treba da bude, nego na mitovima, politickim pogodbama i u slucaju gdje Colic...ko zna na cemu, mozda bolje da ne saznamo. Vise se niko ne cudi kakvo je obrazovanje, samo se nadaju da im deca nece izaci previse ostecena, te da ce moci da pobegnu negde.

caki

pre 10 godina

Nije mi jasno otkud ovoliko žuči i nezadovoljstva. U zemlji u kojoj neko na, najblaže rečeno, nejasan način dođe do fakultetske diplome u poznim godinama a onda bude izabran za šefa države, u kojoj "pola" Megatrend univerziteta čini Vladu, u kojoj se,prema istraživanju Centra za prava deteta, na "listi omrznutih među mladima" na visokom petom mestu nalaze odlikaši, u kojoj nije važno šta znaš nego - koga znaš, u kojoj je započeto desetine afera a malo koja dobila sudski epilog (uključujući i onu sa džakom glasačkih listića), u kojoj šef države u reklami za vezivanje pojaseva gramatički neispravno upotrebljava glagol "spaŠavati", nije nikakvo ćudo da se "provaljuju" testovi, da se to ne smatra nemoralnim i da niko za to neće odgovarati. Živi bili, pa videli.

Lalegator

pre 10 godina

Izvinte ministre, koliko je djaka palo na prijemnom ispitu?

A znaci ne moze da se padne, jer vam trebaju kadrovi za buducnost sto pre?

khm

pre 10 godina

Taj je zabio zube u fotelju (kao i svi) i ne da se!
Prasina ce da se slegne za 2 dana i onda ce se sve lepo zaboraviti... Mozda i on podigne granicu za prepisivanje 10x, njegovom kolegi to dobro proslo!

Marina

pre 10 godina

bilo bi lepo da ti das ostavku jer si ocigledno nesposoban. Ako nekom ko zavrsi osnovnu skolu nije jasno da li se NE ZNAM pise razdvojeno, onda ne treba ni da polozi tu maturu.

django

pre 10 godina

A kako znate rezultate?
Koliko ja znam otvaraju se testovi iz srpskog se otvaraju kad se zavrsi test iz matematike Kako znate rezultate SRAMITE SE
Kako samo u OS Svetozar Markovic nije bilo regularno i jos direktor i supervizor krivi? MUP je svakom direktoru dao po jednog policajca da cuva rezultate?
Ma Vi ste dno dna kako Vas nije sramota da jos uvek budete tu gde jeste

1959

pre 10 godina

Ohrabruje činjenica da među komentatorima ima i roditelja koji su svesni katastrofalnog neznanja svoje dece. To nema veze ni sa provaljenim testovima, a ni sa ovim nesrećnim ministrom koji je samo ilustracija višedecenijskog propadanja prosvetnog sistema, a i zemlje u celini. U opštem neradu, površnosti, brljivosti i neodgovornosti, kao i trendu zatupljivanja beskorisnim sadržajima kojima su bombardovana, deca ne mogu da budu mnogo bolja od svog okruženja.

Ne bih da zvučim kao džangrizavi starac koji davi sve oko sebe pričama da je nekad bilo bolje, ali sam ipak morao da se prisetim svog prijemnog ispita za gimnaziju, davne 1973. Kao i danas, polagala se matematika i srpskohrvatski, (SFRJ), testove su sastavljali nastavnici dotične gimnazije (znači u svakoj školi različit test), a mi nismo imali pojma kako će testovi izgledati, sem da mogu da nam traže bilo šta iz gradiva od 5. do 8. razreda. Stres? Možda, ali se moji roditelji uopšte nisu stresirali zbog mog stresa, valjda zato što je stres neodvojivi deo preuzimanja odgovornosti za svoju sudbinu, a to bi trebalo da bude poenta odrastanja. Još jedan detalj: u moju gimnaziju je upisano 13 odeljenja sa po 35 do 40 učenika; na drugu godinu prešlo 9 odeljenja; ostali (oko 120 đaka) su napustili gimnaziju i završili u manje zahtevnim školama.

Kome odgovara trend rapidnog zatupljivanja omladine, ne mogu da dokučim, a da ne otklizam u teorije zavere. Već smo zatrpani neupotrebljivim pseudostručnjacima, ali vozimo dalje...

Pero

pre 10 godina

Možda bi trebalo opet u štrajk. Čuo sam da je to odlično za poboljšanje znanja đaka. Još bolje bi bilo da ne dozvole mladim ljudima koji žele da prenesu znanje da to i učine, nego da zadrže nastavnike koje mrzi da prate promene u svetu i tehnologiji.

aha

pre 10 godina

Kao utuceni su, a verujem da likuju,,, sa tako neobrazovanom omladiom vladace 1000 godina.. ima sve same dinastije da se redjaju kao krkobabici..

mrb

pre 10 godina

ma nastelujte to kao i sve ostalo da ostavite bolji utisak da sve izgleda sjajno ionako zivimo u realitiju a evo javlja nam se i preposteni basista da nam drzi slovo o postenju sve lepse od lepseg ta matura je izvrsna za neradnike i one koji imaju lovu i semu a nemaju morala ne radis nista prekog godine onda ti tata kupi rezultate zavrsis mega singi dinngi i strava zaposlis se u nekom ministarstvu ili agenciji i krajnji rezultat albanija bolja od nas srbi probudite se

Pametnjaković

pre 10 godina

... ali ubedljivo najgore je to što je ovo sve pozorište da bi se narod ubedio da su šanse za sve jednake, nema veze to što će svi oni preko veze, pripadnici elite i njihovi, kao i uvek, biti privilegovani i potpuno izvan cele ove priče. Oni već imaju obezbeđen posao, a nisu ni upisali srednju, ceo život im je isplaniran i garantovan. Svako onaj koga je ova kampanja promocije pravičnosti države, tj. prodavanje magle, koju vodi elita, ubedila da zaista tako i jeste, je najobičnija ovca.

Nilkola

pre 10 godina

Siguran sam da ce se kolege prosvetari sloziti, reci deci da su prvi deo ispita lose uradili pred drugi deo ispita je potez pravog pedagoga. Za takve stvari se automarski pada iz metodike.

Miloš Petrović

pre 10 godina

U svakoj drugoj zemlji, ovo što se juče desilo bila bi velika sramota i skandal, a ministar bi bio odmah razrešen, poslanički mandat bi mu bio oduzet po hitnom postupku i bio bi pozvan na odgovornost. Ali pošto živim u svinjcu od države, tresla se gora-rodio se miš!!!

Bossko

pre 10 godina

“Ovi rezultati pokazuju to da niti je test bio lak niti je bilo prepisivanja. Broj odličnih ocena je manji od broja vukovaca u nekim školskim upravama i to otvara pitanje kvaliteta učenja”, rekao je Obradović.
...a Vi gospodine Ministre i pored tako lošeg znanj učenika uvodite praksu diskriminacije učenika u manjim sredinama , tj uvođenja prakse spajanja dva različita razreda npr. I i III razded , gde će učenici imati nastavu od čitavih 20 min. po školskom času , pojedini učitelji će dobiti otkaze , a ostali učitelji veću platu , dok najviše gube učenici koji u startu imaju umanjeni dotok znanja. Očekujete kvalitetnije znanje a umanjujete i ovako lošu nastavu . ŽALOSNO

Zatvorite Megatrend !

pre 10 godina

Zatvorite Megatrend ilegalni fakultet i ponistite sve diplome koje su izdavane na njemu !

Posle toga odrzite test znanja svim diplomiranim megatrendovcima pa da vidimo koji nivo ima skola.

Kada se utvrdi da nista ne znaju ko sto i ne znaju treba ih po hitnom postupku pootpustati sa poslova koje su preko veze zauzeli posto nista ne znaju da rade a faklutet da zatvorite i onemogucite Micu Megatrenda vise da laze i vara i da zaradjuje milione evra godisnje na velikoj prevari u obrazovanju.

metall

pre 10 godina

marko jovicic 17:44

Potpisujem sve od reci do reci, sve ste rekli precizno i pogodili pravo u centar. Steta sto vas (nas) nema vise sa takvim stavovima i razmisljanjima.

profesorica

pre 10 godina

Kako je test iz matematike prošao bez ikakvih problema kad je test koji su radili učenici na mađarskom jeziku bio drugačiji, odnosno nije imao iste zadatke kao i test na srpskom jeziku?
Ponavljam, radi se o testu iz matematike. Zar bar test iz matematike ne bi trebao da ima iste zadatke?

Marko

pre 10 godina

Za današnjeg ministra prosvete, Jovo Todorović je čist Ajnštajn, a Danilo Ž. Marković je Stiven Hoking...

Ovaj čovek je grobar srpske prosvete i nauke. Trebalo bi mu zabraniti da prilazi, a kamoli ulazi u bilo koju obrazovnu ili naučnu instituciju doživotno.

jova

pre 10 godina

Molim vas! Ministar nije bio obavesten o kradji papirologije iz njegovog kabineta. Jedno je sigurno, svi upleteni bice krivicno gonjeni. Ipak je sve svrseno pre roka.

Riddler

pre 10 godina

Rezultati testova nemaju nikakve veze sa cinjenicom da li je bilo ili nije bilo zloupotrebe testova. S tim u vezi, apelujem kao gradjanin da se vec jednom utvrdi odgovornost za necinjenje pojedinih ministara. Iako znamo kakav je los ucinak ministar imao i u prethodnom mandatu na istoj poziciji on se nekaznjeno vratio na svoju funkciju.
Javna je tajna da njegova deca pohadjaju francusku skolu na Senjaku.
Sta da pricamo kada ni on sam nema poverenja u nas skolski sistem.
Inace, odgovor u svim problemima naseg drustva lezi u losem skolskom sistemu. Kriminal, neobrazovanost, nasilje, opsta neprosvecenost, prisutnost takvih politickih aktera kakvi jesu u nasem politickom sistemu sve to proizilazi iz nedovoljne obrazovne strukture naseg drustva. Da li se neko zapitao zasto se to ne desava u jednoj Svedskoj, Norveskoj ili Japanu gde je obrazovni sistem zamajac razvoja? Ponavljaci ne mogu da vode napred.

Chica

pre 10 godina

Glupost, takvi rezultati apsolutno nista ne dokazuju, mali procenat je imao testove i to se zna, javna tajna. I te kako ce biti "guranja pod tepih", pricace se i ispricace se, ucenici ce upisati skole, a posle ce se sve ovo zaboraviti do narednog prijemnog, kad ce nas opet praviti budalama.

Deki

pre 10 godina

U ponedeljak su rekli da je test bio dobro urađen !?
Jel to sad na silu Boga žele da dokažu da nije bilo prepisivanja?
Mrak ...
Lično mislim da bi Čarli Šin bio bolji ministar obrazovanja ... Mislim i da bi se i Ekrem poneo sa više dostojanstva, a o Miliću Vukašinoviću da ne govorimo.

mrgud

pre 10 godina

Po meni, rezultati su fenomenalni. Da se razumemo, nije normalno da svi imaju 20 bodova. Zasto postoji 5 ocena. Problem je sto je nivo znanja koji je trazen katastrofalno nizak, ali ni to nije cudo. Pre nekoliko dana jedan od sekretara nekog od nasih ministara dosao je da urgira u skolu u kojoj moja zena radi. Buni se covek zasto profesori traze da njegov sin dolazi u skolu i zasto mora da nesto zna. Kako su mogli njega da ostave neocenjenog i da mu zakljuce tako niske ocene. Pita on celu zbornicu da li oni znaju kako se poslovi zavrsavaju u ovoj zemlji i da li oni zele da im posalje inspekciju koja ce ih nauciti kako treba da rade. Njegovo dete ima nekoliko stotina izostanaka. Da je pravi vezao bi mu usi u cvor, a ne zahtevao ocene od profesora.

Posebni

pre 10 godina

A da mozda, ali samo mozda, nizi prosek bodova nego prosle godine ne govori da je i prosle godine bilo prepisivanja (na sta su mnogi i ukazivali)?! Ove su uhvaceni, pa je zato nesto nizi. I sta ministar podrazumeva pod time da ce odgovarati ako se utvrdi njegova krivica. Pa zar on koji je na celu tog ministarstva ne treba da odgovara ako je kriv bilo ko od saradnika i podredjenih, partijsko-koalicijski postavljenih.

PravdaNS

pre 10 godina

U ovom društvu su stalno afere, ali nijedan ministar se ne oseća odgovornim a kamoli još da podnese ostavku. I nije bitno iz koje su političke družine oni ne mrdaju sa svoje funkcije. I uvek ista priča, i uvek isti ljudi bez morala i bez savesti.

neglasac

pre 10 godina

motkom pa udri udri...

nista dok motkom se to ne protera
moral odgovornost obraz to ne postoji u politici ....zvezde vodilje fotelja i kinta

nissin

pre 10 godina

Ministar - odma da da ostavku na sve funkcije. Ne zelim da uopste njegovu njusku da vidim na tv-u.

Njega i Mrku i bajnog menadzera Srbijagasa. Sve kadar proveren. Ako ne date ostavke nadam se da ce Vas castiti punim pansionom u Zabelu ili Padinjaku!!!

Mare

pre 10 godina

Shvatili neki novi klinci da sve ovo vise nema veze sa sadasnjim zivotom...samo nevidljivi ministar jos ne...zamislite kako ce nam biti tek posle decenije stavljanja Bolonjeze na meni prosvete...bice to krah, ali ne i krah fotelje, taj resor ce postojati bez obzira kakvi su rezultati, niko to bolje nije razumeo od nekih novih klinaca, nedajte se klinci, matori klinci su uz Vas...ministre sa decom neki pedagozi treba da rade, ne samo privatno, vec nako pedagoski, kao nekada u ono necivilizacijsko vreme pre nekih dvadesetak godina, ako se vi uopste secate tih vremena....

миљана

pre 10 godina

Својевремено сам била члан комисија за лиценцу наставника основних и средњих школа у министарству. Дешавало се да будем у комисији са колегама који, на питање шта ради наставник ако види ученика да преписује, дају савет наставницима да треба да га пусте да преписује пошто се и тако учи! Била сам згранута као и млади кандидати који су то слушали. Проблем је много озбиљнији, систем се свесно урушава, а ко жели да му дете добије пристојно образовање мораће сам да ради са њим-не претерујем када ово кажем! Министарство више од 10 година не креира политику образовања и васпитања већ то раде странци и домаћи преплаћени ''стручњаци'' који никада нису ни радили у школи, и то кроз пројекте док је министарство само провајдер а министар и шачица око њега задовољавају своје потребе путовањима по белом свету и дневницама. Прави стручњаци из министарства су згажени још реформом од 2000.године, посебно ако нису добро владали енглеским језиком и ако су памтили добре дане нашег образовања и васпитања. Данас је улаз за рад на пројектима из образовања само енглески језик а све остало се научи успут. Стратегија образовања до 2020.године је срамотно лоше написана или преписана како хоћете..када све то знате овај испит је само врх леденог брега. Жао ми је и потпуно се слажем са коментаром Александра који се чудом чуди колико данас мало знања треба за једну петицу и одличан успех. О приватним школама и да не говорим.

zbunjen !!!!!!!!!!???????????

pre 10 godina

-bem ti zemlju u kojoj ni upis u srednju skolu ne moze da prodje bez policije i istrage! Pitam se samo, kako da svojoj deci sutra, objasnim da je znanje nesto sto niko ne moze da im ukrade iako to isto znanje kosta tricavih 2000-9000 dinara!

ljubitelj burleski

pre 10 godina

Naslovi;Bezbedno dopremljeni Testovi, Policija Bez Problema Dopremila Matematičke Testove,Policija će u Sklopu Svojih Redovnih Aktivnosti Obezbedjivati i Samo Polaganje,Testovi Prošli Prema Propisanoj Proceduri i Bez Nepravilnosti,,.Pa jel, se ovo NEKO PROPISANO ZEZA S NARODOM , ILI JE OVO U OVOJ ZEMLJI LUDAJI OVO ,,NORMALNO,, .Šta se očekivalo, da se ,,Takozvano sindikati,, kao se izrazio Ministar, i štreberi, podignu i nekoga napadnu ,pa su ,,zafalile još samo i specijalne jedinice i vojska?Ili je ovo za ovu zvezdu profesorsku s MEGABLEJE NORMALNO ,JER ĆE BITI VIŠE ONIH KOJI ĆE SE NAĆI NA ŠALTERIMA KOD NJEGA I ČIKA MIĆE , ZA ,,DIPLOME,, ČAK I NA RATE..I još su s ,,pečatom , pa mogu mirne duše da budu na bilo kom mestu, na KOJE IH POSTAVE,,Kolege,,Oni su upravo,,IN,, na svakom BUDŽETSKO MESTU I NAJVIŠIM POLOŽAJIMA, I ,,SVE ZNAJU,,. kad Će ,saopštenja ,, zameniti imenovanje SRAMOTE I NEZNANJA, PRAVIM IMENOM I DA SE ONAJ KOME JE OVO ,,ZA ISPITIVANJE,, A NE ZA AUTOMATSKO UKLANJANJE IZ PROSVETNIH ,BILO KOJIH ,,USTANOVA,, .PROŠLE GODINE JE ISTI ČOVEK OVAKO ZASTUPAO,,PISMENOST,, U VIDU,SLOBODNOG MEŠANJA LATINICE I ĆIRILICE U ISTOJ REČI,, I OSTA ŽIV.A JOŠ ,,On ima,,zagarantovanu POLITIČKU KARIJERU,, AKO OVDE ,,MOŽDA,, I PODNESE OSTAVKU.U isto vreme se u Skupštini ,,raspravlja o školstvu i prosveti SA OVAKVIM NA ČELU. Tamo je tabu tema školsko obrazovanje mnogih ,,uspešnih,, i ,,sposobnih,,.Da li je ovo ista zemlja VUKA I DOSITEJA, ILI SU NAS NAOPAKO NAUČILI U REDOVNIM ŠKOLAMA.

promeniti i ribu i vodu...

pre 10 godina

Riba smrdi od glave... (bratko, 19. jun 2013 23:47)
Ovoj je "miris" stigao do repa. Gangrena nije na vreme lečena i sad su potrebni radikalni potezi!