Utorak, 21.05.2013.

17:12

CG: SPC svrstava Njegoša u zločince

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da bi Njegoša svrstala među zločince ukoliko bi ga proglasila za sveca.

Izvor: Beta

CG: SPC svrstava Njegoša u zloèince IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

cuc2

pre 10 godina

Ranko Krivokapić nije u crkvu kročio u životu, ali se izjašnjava po pitanju crkve. Kažu da jeste odsedao u Dobroti, to Kotorani znaju šta znači. Smeta mu menjanje etničkih slika, ali mu je OK što je njegova porodica kolonizovana iz Cuca u Boku kotorsku i time menjala etničku sliku same Boke, ostvarivši dominaciju podlovćenskih Crnogoraca. A samog Njegoša nije čitao – jer da je čitao Svobodijadu, Ogledalo srpsko, da je posetio Savine bogomolje po njegovoj rodnoj Boki, video bi da ta tradicija seže u 13. vek i da je mnogo starija od njega, Miraša i Rista Radovića.

Milan- Indjija

pre 10 godina

A zasto bi uopste Njegos bio proglasen za sveca? Covek, pesnik i drzavnik, covek koji je imao svoje ljubavi i zelje...? Svetac, sa crkvenog gledista treba da bude proglasen neko ko je imao neke druge vizije i neko ko je u neku ruku ili na neki nacin mogao da se dovede u vezu sa Bogom i mucenistvom. To vladika Njegos nije ni u kakvom smislu posedovao. Proglasiti ga velikim pesnikom, vladarem...da, ali svecem nikako. Mada licno nemam nikakve dileme, to jest svejedno mi je, ali pisem cisto po savesti.

my way

pre 10 godina

@(Danilo Martinović, 22. maj 2013 01:05)
Sram bilo tebe! Najgore reci si ti izrekao a drugima sudis. Ali, ko o cemu... Crna Gora je jedna od zemalja srpskog naroda , kao i Raska i nikad kad Njegos kaze Crnogorci ne iskljucuje time srpstvo, kao sto ga ne iskljucuje ni onaj ko kaze Brogradjanin, Sremac, Sumadinac, Kosovar. I ko to zeli samo sebi da prisvoji Njegosa? Ko ovde kome sta brani vezano za njega? Ali opet, ko o cemu... A to sto zelis spor 2 dinastije da prikazes kao sukob Srba i Crnogoraca, takodje tebi ide na dusu. Znas li ti da je Aleksandar unuk kralja Nikole, znas li odakle su dosli Karadjordjevici i kako se prezivao zacetnik njihove dinastije? Ne, ali prosipas tu svoju mrznju i lazi i jos se usudjujes drugima nesto da spocitavas! Sram te bilo!

oxy

pre 10 godina

Šta sve neću pročitati,vladika Nikolaj podržavao nacizam,verovatno prvo iz kućnog pritvora u Bg,a potom iz Dahaua sve dok ga saveznici 45 nisu oslobodili sa ostalim logorašima...

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da bi Njegoša svrstala među zločince ukoliko bi ga proglasila za sveca.

Ranko Krivokapiću, svaka ti je rijec ovdje k'o u Njegoša !

Danilo Martinović

pre 10 godina

@(Grobar-España, 21. maj 2013 20:30) i svi ostali koji su izvrijeđali našu zemlju, narod i vladiku Rada u ovim komentarima

Wow, onda je stvarno bio svetac ako mu je pošlo za rukom da bude vladika SPC 100 godina prije nego što je ista osnovana (1921). Ne avetaj, što bi mi rekli, NJEGOŠ JE ZAČETNIK CRNOGORSKOG NACIONALIZMA u sklopu romantičarskih pokreta XIX vijeka, a nikada i nigdje nije sebe smatrao nekakvim srbinom, pročitaj nekad nešto od njegovih djela, kukala ti majka nije. Kad kaže "Srbin", on jasno razdvaja kad misli na pravoslavca, kao nekoga ko je "srpske vjere", a kad na osobu iz današnje Srbije, kao što kaže Vuk Mićunović u "Gorskom vijencu":

"Ne, vladiko, ako Boga znades ! Kakva te je spopala nesreca teno kukas kao kukavica i topis se u srpske nesrece ? Da li ovo svetkovanje nije na komu si sabrâ Crnogorce?",

gdje je jasno da su srpske nesreće TUĐE i da nas NAŠ VLADIKA I GOSPODAR PETAR II PETROVIĆ opominje da se njih manemo i OKRENEMO SE SEBI I SVOME CRNOGORSTVU.

Dosta je obmana, LAŽI i klevetanja Njegoša, dosta je prisvajanja naše kulture, tradicije, istorije, naše zemlje i samog bića napaćenog i raspetog naroda Crngoorskog, koji trpi napade od onog noža udarenog "bratskom" rukom u leđa 1918. I našli ste DANAS da prisvajate Njegoša, na sveti Dan nezavisnosti, da VRIJEĐATE na najstrašnije načine čitav narod i upućujete psovke i pogrde.

Sram vas bilo vaših riječi. SRAM.

vojvođanin

pre 10 godina

Kanda oni iz vlade Cg nisu čitali "Gorski vijenac",ili slabo pamte,kako god,ukoliko obnove štivo pročitaće npr. uoči boja na Martinićima sledeće:
"Зато на оружје и на крваво поље, мили витези - да покажемо непријатељу што су кадре јуначке горе! Да покажемо да у нама неугашено србско срце куца, србска крвца врије, да покажемо како горскије јунака мишица јунаштвом надмашује на бојном пољу сваког душманина!"

Dejan Spasojevic

pre 10 godina

Od Njegoševe smrti do danas promijenili ste se jedino vi na vlasti u C.Gori koi ste prestali biti ono što ste.Njegoš je Slava Bogu sve su prilike svetac, ima dosta dosta dokaza svetosti, od projava do netrulezne desne ruke...

Dragutin

pre 10 godina

Njegos je bio obican covek a ne svetac.Iako nije bio svetac definitivno je bio pametniji od ovih sada sto se prepucavaju preko medija.Pustio bi suzu koliko je njegov narod propao.

Владимир

pre 10 godina

@ (онасебуди, 21. maj 2013 18:55)

Не само то, Св. Владика Николај има музеј у Лондону, посвећен и назван по њему. Ондашњи кантаберијски надбискуп га је назвао највећим мислиоцем 20ог века...

Walter

pre 10 godina

Ljudi... kako mozete Njegosa da stavite u istu ravan sa ratnim zlocincem Miloradom (Maca) Vukojicicem zvani Pop koljac kog je SPC proglasila za sveca 2005 godine. Samo potrazite na netu i sve ce vam biti jasno.

Grobar-España

pre 10 godina

Njegos je bio svestenik i vladika srpske pravoslavne crkve i sebe je smatrao SRBIN0M. Sta god radili ovi, koje bi on da je ziv u svojim pesmama sigurno nazvao "Pogani izrodi", nece moci da "Pocrnogorce" vladiku Rada. On je bio SRBIN iz junacke Crne Gore. Nema on nista sa crvenim Hrvatima i Bjelasima. Trazite sebi druge velikane. Ja vam predlazem svercera Mila, Slavka Perovica i slicne izrode.

my way

pre 10 godina

Jovo Kapicic, Zeljko Raznatovic, Luka Bojovic, Darko Saric - sve samo predstavnici crnogorske cistote koju pokusavamo da im preotmemo.
(Seki, 21. maj 2013 18:15)

Zaboravio si Slobu Milosevica! No, Krivokapic je sovinista, covek mrznje, sto je i ovom odvratnom izjavom potvrdio i to je negde i njegovo pravo. Ali ovi pateticni likovi koji se slazu sa njim i potezu vladiku Nikolaja Velimirovica kao argument, a zapravo niti znaju kakav niti zasta su za istinsko zaljenje. A jos kad zele svoje stavove mrznje da predstave kao nesto moralno, onda stvarno...Da uzmemo da je sve sto na tako povrsan nacin o vladici Nikolaju, uglavnom u jedva pola recenice, kazu tacno, a nije, jedino mogu da citiram reklamu koja se u zadnje vreme vrti, "Da, i?" Svaki svetac je covek za sebe, sa svojom sopstvenom pricom i biografijom, ali dzaba objasnjavati onima koji niti zele niti znaju, niti smeju da misle svojom glavom. I nisu Krivokapicu problem ni vladika Nikolaj Velimirovic, ni bilo koji drugi svetac, vec Srbija, Srbi, SPC i sve srpsko sto mu onemogucava falsifikovanje istorije, nicim drugim do samim svojim postojanjem. To najbolje pokazuje cinjenica da mu ne smetaju stihovi Sekule Drljevica u himni, ni njegova zastava, vec naprotiv na njegovoj ideologiji gradi novi nacionalni identitet Crnogoraca, a ovamo govori o Drugom svetskom ratu i "zlocincima". Na kraju, samo najveci kreten moze da vidi problem u tome da se Njegos proglasi svecem! Sramota je sto to nije ucinjeno jos mnogo ranije!

ZOONLOGONECHON

pre 10 godina

Ne vredi nekog ubedjivati da je Crnogorski-Srbin, ako on to ne zeli. Ima Crnogoraca koji se smatraju Crnogorskim-Srbima i clanovi su SPC tj. Mitropolije-Primorske. Crna Gora koliko nama Srbima to neodgovaralo je Nezavisna
säkularna Drzava. I svaka Nezavisna Drzava ima po vizantijsko pravilu pravo na autokefalnost. To je i Sv. Sava posle duge borbe sa Vizantijom uspeo. Zato SPC treba da prizna CPC a i makedonsku tj. MPC. To bi doprenelo miru, postovalju, ljubavi ( kao sto evandjelje propoveda ). A svaki covek je slobodan da izabere kojoj crkvi zeli pripadati. Ja ne verujem sta mi se servira i zelim biti nezavisan u svom agnosticnom ateizmu.

Nemojmo preterivati

pre 10 godina

Njegosu svaka cast.

Mene, kao pravoslavnog Srbina muci nesto drugo.

Postujem sve crkvene praznike, redovno postim na vodi ceo post i ne radim na dan koji je u crkvenom kalendaru oznacen crvenom bojom (crveno slovo).

U poslednjih par decenija broj crvenih slova je sve veci, jer se uvode novi i novi svetitelji i sve je manje dana u koje moze da se radi. Ukoliko bi svecima proglasili jos 10-15 znamenitih licnosti (a ima ih jos dosta zasluznih) postavlja se pitanje kako prehraniti porodicu. U redu je praznujemo svece iz Biblije, ali mislim da ne treba preterivati sa novim svecima. Ko bi, posle Njegosa bio sledeci - Kraljevic Marko, Karadjordje, Patrijarh Pavle...? Sto su oni, po svom znacaju za srpstvo i po svom delu, manje vazni od Njegosa?

sramota

pre 10 godina

(Bob Rock, 21. maj 2013 18:27)
Otrovne i odvratne lazi! Prvo je neistina da je Sveti vladika Nikolaj kao cak zatocenik nacistickog konc. logora Dahau "otvoreno podrzavao naciste i zavideo hitleru na njegovom resavanju jevrejskog pitanja". To je besramna laz i neka ti sluzi na cast ako uopste znas sta je to.
Medjutim, sramotno je neznanje ljudi koji ovde komentarisu pitanja oko nase Crkve. Sveti Sava ima tri dana u kalendaru to su 27. januar, 10. maj i 19. maj, sve po novom kalendaru. Prvi dan je dan Svetog Save koji je ustanovljen kao dan njegovog predstavljenja, a drugi 10. maj je dan kojim se obelezava spaljivanje njegovih mostiju, a treci dan 19. maj je dan kojim se slavi prenos njegovih mostiju iz bugarskog grada Trnova (u kom je preminuo) u manastir Milesevu koji se dogodio na taj dan 1237. godine. Prema tome knjige u ruke dragi moji i obrazujte se pre nego sto krenete u pljuvanje sebe i svoje istorije i religije u kojoj ste ili vi sami ili vasi neposredni preci odgajani.

pocasni

pre 10 godina

@Bob Rock je pocasni komentator na sajtu , njegovi komentari iako nemaju veze sa stvarnoscu se ne cenzurisu , verovatno admini znaju zasto!
"vladika Nikolaj zavideo Hitleru na resenju jevrejskog pitanja!"
ovakvi komentari su ipak bolji moram priznati od onih SNS botova!

Spale

pre 10 godina

Ljudi, ne penite odmah. Krivokapić je mislio da Njegošu nije mesto u grupi sa sveštenicima SPC koji su proglašeni za svece, a sarađivali su sa okupatorom tokom Drugog svetskog rata (potražite na netu šta su sve radili). S tim stavom mogu samo da se složim.

bane

pre 10 godina

Crna Gora je oduvek biloa srpska zemlja,takva ce i ostati.Oni koji ovo govore samo zele da naprave jos veci razdor izmedju jednog istog naroda.Govore oni tako ali znaju da im to dobri ljudi nece uzeti za zlo.Samo ce se zacuditi malo i to je sve.Sve ce doci na svoje mesto samo treba vremena za to...

Perjanik

pre 10 godina

Potpuno tačno. Svaka čast Ranko, svaka ti je Njegoševa. Ovaj čovjek sve skreše u brk, bez pardona, kako i jeste, pa nek' se peče ko je zao.

Dragan

pre 10 godina

Europa bejbe! Jedan komsija kaze da su srpski sveci zlocinci, drugi komsija se malo uljudnije cudi "pa zar Srbija da nam bude primer"... Naravno, mi cemo opet naci razlog zasto smo MI krivi za to, a komsije ce nam biti uzor kako da napredujemo u "medjuarodnu zajednicu". Ozbiljno govoreci, UOPSTE mi se ne svidja ova atmosfera na Balkanu posle 2000e i posle promena u Srbiji. Zaista sam ocekivao da ce se ljudi uzeti u pamet, ali i dalje jedni grade srecu na nesreci drugih. Takva sreca je neodrziva i kad tad ce ludi Srbi ponovo imati misice da iskazu svoje ludilo - a onda ajd' Jovo na novo...

kaciga

pre 10 godina

U pravu su crnogorci,Njegosu nije mesto medju svetcima.Njegos je bio svesteno lice i kaludjer a umro je od sifilisa ako takvi trebaju medju svetce onda i Kacavenda ima cemu da se nada.Nemojmo samo da pocinjemo o crnogorskoj cistoti.

sladjan petkovic

pre 10 godina

gospodin krivokapić svakom svojom rečenicom dokazuje da je srbin...sreća pa nismo prijatelji obzirom na tradicionalne srpske svađe

онасебуди

pre 10 godina

@Bob Rock
Ко те лагао?
Зар је Кривокапић твој истомишљеник?

''За време Другог светског рата, и сам под немачком стражом, ризикујући свој живот и безбедност, Владика Николај спасава трстеничку Јеврејку Елу Најхауз и њену мајку. Са оцем Елиним, Јеврејином, Николај је пре рата био ПОБРАТИМ (да ли би се острашћени мрзитељ Јевреја братимио с Јеврејином?).
Грађанин Израела, Јерусалимљанин и Јеврејин Самуел Авијатар, у свом огледу "Синови Србије и Синови Израиља", изговореном на скупу посвећеном Светом Николају у Жичи у јануару 2003, осетивши ко је Владика, рекао је: "Нацистички Сатана знао је добро зашто га је утамничио. Утамничио га је јер је човек Божији. Јер је одбио да се одрекне Бога. Он собом символизује Србију, јер је дошао из престоне краљевске Жиче, Жиче Светог Саве, који је подигао српски шатор у табору Израиља."''.

Bob Rock

pre 10 godina

Sveti Sava, osnivac srpske crkve i prosvetitelj srpskog naroda ima kao svetac jedan dan...

Vladika Nikolaj, covek koji je otvoreno podrzavao naciste i zavideo hitleru na njegovom resavanju "jevrejskog pitanja" ima dva dana u kalendaru srpske crkve... pa vi sad vidite...

blik

pre 10 godina

Bas sam pomislio da su politicari u BiH otisli najdalje u mentalnom senlucenju. Srecom, tu je Crna Gora i njene patuljaste partije, da svemu daju novo znacenje.

Бјелопавлићи

pre 10 godina

Српски владика Његош (сам је потенцирао своје српство..."Србин српском роду своме ово дјелце посвећује...") заслужује да постане светитељ!

CG Srbin

pre 10 godina

Ovaj covjek je direkt za ludnicu!
Lijepo ga je sveti vladika ovdje opisao:

"Sve se covjek bruka sa covjekom:
gleda majmun sebe u zrcalo!"

Veliki crnogorski pjesnik, svoje najvaznije djelo posjecuje "Prahu oca Srbije!"

Ko o čemu, baba o uštipcima....

pre 10 godina

Ovo izjavljuje jedan od vodećih ljudi države koja je prihvatila verziju državne himne sa strofama napisanim od strane crnogorskog kvislinga Sekule Drljevića.

Svevladovic

pre 10 godina

Ima li kraja glupostima crnogorskih "zvanicnika"? Imaju li srama uopste? Glumataju neko cojstvo a nemaju pojma sta to znaci. Mene je kao Srbina stid njihovih izjava...

my way

pre 10 godina

Neverovatno, kakav najgori moguci govor mrznje, sto je najgore pun lazi. Sram te bilo, Krivokapicu! Stihovi Sekule Drljevica ti u casnoj crnogorskoj himni, njegova zastava, on je sve od crnogorske istorije i identiteta sto ste ostavili i ti govoris o vasoj cistoti, Naravno da SPC treba Njegosa da proglasi kao sveca!

borislav

pre 10 godina

Uh!
Nisam religiozan, i smatram proglasenje Njegosa svecem za bezveznjariju... ali ovakav fasisticki govor je uzasan. "crnogorska cistota" i sveci-zlocinci i slicno... odavno nisam cuo ovoliku kolicinu mrznje

goranns

pre 10 godina

Jel moguce da neki politicar u 21 veku konstantno daje ovako fasisticke i nacisticke izjave i nikom nista? srbija definitivno ovog lika treba da proglasi personom non grata.

Србин

pre 10 godina

Чистота Црногораца се видела после `45 када су упадали у српске куће и у белим чарапама убијали без суда како им се прохтело. Од Капичића који преко ноћи постаде генерал до осталих "ужичана" који су нас 70 година гурали од Европе. Да не причамо о бомбардовању Дубровника. То је црногорска чистота.

my way

pre 10 godina

Neverovatno, kakav najgori moguci govor mrznje, sto je najgore pun lazi. Sram te bilo, Krivokapicu! Stihovi Sekule Drljevica ti u casnoj crnogorskoj himni, njegova zastava, on je sve od crnogorske istorije i identiteta sto ste ostavili i ti govoris o vasoj cistoti, Naravno da SPC treba Njegosa da proglasi kao sveca!

CG Srbin

pre 10 godina

Ovaj covjek je direkt za ludnicu!
Lijepo ga je sveti vladika ovdje opisao:

"Sve se covjek bruka sa covjekom:
gleda majmun sebe u zrcalo!"

Veliki crnogorski pjesnik, svoje najvaznije djelo posjecuje "Prahu oca Srbije!"

Бјелопавлићи

pre 10 godina

Српски владика Његош (сам је потенцирао своје српство..."Србин српском роду своме ово дјелце посвећује...") заслужује да постане светитељ!

borislav

pre 10 godina

Uh!
Nisam religiozan, i smatram proglasenje Njegosa svecem za bezveznjariju... ali ovakav fasisticki govor je uzasan. "crnogorska cistota" i sveci-zlocinci i slicno... odavno nisam cuo ovoliku kolicinu mrznje

Ko o čemu, baba o uštipcima....

pre 10 godina

Ovo izjavljuje jedan od vodećih ljudi države koja je prihvatila verziju državne himne sa strofama napisanim od strane crnogorskog kvislinga Sekule Drljevića.

Svevladovic

pre 10 godina

Ima li kraja glupostima crnogorskih "zvanicnika"? Imaju li srama uopste? Glumataju neko cojstvo a nemaju pojma sta to znaci. Mene je kao Srbina stid njihovih izjava...

goranns

pre 10 godina

Jel moguce da neki politicar u 21 veku konstantno daje ovako fasisticke i nacisticke izjave i nikom nista? srbija definitivno ovog lika treba da proglasi personom non grata.

Србин

pre 10 godina

Чистота Црногораца се видела после `45 када су упадали у српске куће и у белим чарапама убијали без суда како им се прохтело. Од Капичића који преко ноћи постаде генерал до осталих "ужичана" који су нас 70 година гурали од Европе. Да не причамо о бомбардовању Дубровника. То је црногорска чистота.

Grobar-España

pre 10 godina

Njegos je bio svestenik i vladika srpske pravoslavne crkve i sebe je smatrao SRBIN0M. Sta god radili ovi, koje bi on da je ziv u svojim pesmama sigurno nazvao "Pogani izrodi", nece moci da "Pocrnogorce" vladiku Rada. On je bio SRBIN iz junacke Crne Gore. Nema on nista sa crvenim Hrvatima i Bjelasima. Trazite sebi druge velikane. Ja vam predlazem svercera Mila, Slavka Perovica i slicne izrode.

blik

pre 10 godina

Bas sam pomislio da su politicari u BiH otisli najdalje u mentalnom senlucenju. Srecom, tu je Crna Gora i njene patuljaste partije, da svemu daju novo znacenje.

sramota

pre 10 godina

(Bob Rock, 21. maj 2013 18:27)
Otrovne i odvratne lazi! Prvo je neistina da je Sveti vladika Nikolaj kao cak zatocenik nacistickog konc. logora Dahau "otvoreno podrzavao naciste i zavideo hitleru na njegovom resavanju jevrejskog pitanja". To je besramna laz i neka ti sluzi na cast ako uopste znas sta je to.
Medjutim, sramotno je neznanje ljudi koji ovde komentarisu pitanja oko nase Crkve. Sveti Sava ima tri dana u kalendaru to su 27. januar, 10. maj i 19. maj, sve po novom kalendaru. Prvi dan je dan Svetog Save koji je ustanovljen kao dan njegovog predstavljenja, a drugi 10. maj je dan kojim se obelezava spaljivanje njegovih mostiju, a treci dan 19. maj je dan kojim se slavi prenos njegovih mostiju iz bugarskog grada Trnova (u kom je preminuo) u manastir Milesevu koji se dogodio na taj dan 1237. godine. Prema tome knjige u ruke dragi moji i obrazujte se pre nego sto krenete u pljuvanje sebe i svoje istorije i religije u kojoj ste ili vi sami ili vasi neposredni preci odgajani.

bane

pre 10 godina

Crna Gora je oduvek biloa srpska zemlja,takva ce i ostati.Oni koji ovo govore samo zele da naprave jos veci razdor izmedju jednog istog naroda.Govore oni tako ali znaju da im to dobri ljudi nece uzeti za zlo.Samo ce se zacuditi malo i to je sve.Sve ce doci na svoje mesto samo treba vremena za to...

онасебуди

pre 10 godina

@Bob Rock
Ко те лагао?
Зар је Кривокапић твој истомишљеник?

''За време Другог светског рата, и сам под немачком стражом, ризикујући свој живот и безбедност, Владика Николај спасава трстеничку Јеврејку Елу Најхауз и њену мајку. Са оцем Елиним, Јеврејином, Николај је пре рата био ПОБРАТИМ (да ли би се острашћени мрзитељ Јевреја братимио с Јеврејином?).
Грађанин Израела, Јерусалимљанин и Јеврејин Самуел Авијатар, у свом огледу "Синови Србије и Синови Израиља", изговореном на скупу посвећеном Светом Николају у Жичи у јануару 2003, осетивши ко је Владика, рекао је: "Нацистички Сатана знао је добро зашто га је утамничио. Утамничио га је јер је човек Божији. Јер је одбио да се одрекне Бога. Он собом символизује Србију, јер је дошао из престоне краљевске Жиче, Жиче Светог Саве, који је подигао српски шатор у табору Израиља."''.

Dragan

pre 10 godina

Europa bejbe! Jedan komsija kaze da su srpski sveci zlocinci, drugi komsija se malo uljudnije cudi "pa zar Srbija da nam bude primer"... Naravno, mi cemo opet naci razlog zasto smo MI krivi za to, a komsije ce nam biti uzor kako da napredujemo u "medjuarodnu zajednicu". Ozbiljno govoreci, UOPSTE mi se ne svidja ova atmosfera na Balkanu posle 2000e i posle promena u Srbiji. Zaista sam ocekivao da ce se ljudi uzeti u pamet, ali i dalje jedni grade srecu na nesreci drugih. Takva sreca je neodrziva i kad tad ce ludi Srbi ponovo imati misice da iskazu svoje ludilo - a onda ajd' Jovo na novo...

my way

pre 10 godina

Jovo Kapicic, Zeljko Raznatovic, Luka Bojovic, Darko Saric - sve samo predstavnici crnogorske cistote koju pokusavamo da im preotmemo.
(Seki, 21. maj 2013 18:15)

Zaboravio si Slobu Milosevica! No, Krivokapic je sovinista, covek mrznje, sto je i ovom odvratnom izjavom potvrdio i to je negde i njegovo pravo. Ali ovi pateticni likovi koji se slazu sa njim i potezu vladiku Nikolaja Velimirovica kao argument, a zapravo niti znaju kakav niti zasta su za istinsko zaljenje. A jos kad zele svoje stavove mrznje da predstave kao nesto moralno, onda stvarno...Da uzmemo da je sve sto na tako povrsan nacin o vladici Nikolaju, uglavnom u jedva pola recenice, kazu tacno, a nije, jedino mogu da citiram reklamu koja se u zadnje vreme vrti, "Da, i?" Svaki svetac je covek za sebe, sa svojom sopstvenom pricom i biografijom, ali dzaba objasnjavati onima koji niti zele niti znaju, niti smeju da misle svojom glavom. I nisu Krivokapicu problem ni vladika Nikolaj Velimirovic, ni bilo koji drugi svetac, vec Srbija, Srbi, SPC i sve srpsko sto mu onemogucava falsifikovanje istorije, nicim drugim do samim svojim postojanjem. To najbolje pokazuje cinjenica da mu ne smetaju stihovi Sekule Drljevica u himni, ni njegova zastava, vec naprotiv na njegovoj ideologiji gradi novi nacionalni identitet Crnogoraca, a ovamo govori o Drugom svetskom ratu i "zlocincima". Na kraju, samo najveci kreten moze da vidi problem u tome da se Njegos proglasi svecem! Sramota je sto to nije ucinjeno jos mnogo ranije!

Bob Rock

pre 10 godina

Sveti Sava, osnivac srpske crkve i prosvetitelj srpskog naroda ima kao svetac jedan dan...

Vladika Nikolaj, covek koji je otvoreno podrzavao naciste i zavideo hitleru na njegovom resavanju "jevrejskog pitanja" ima dva dana u kalendaru srpske crkve... pa vi sad vidite...

pocasni

pre 10 godina

@Bob Rock je pocasni komentator na sajtu , njegovi komentari iako nemaju veze sa stvarnoscu se ne cenzurisu , verovatno admini znaju zasto!
"vladika Nikolaj zavideo Hitleru na resenju jevrejskog pitanja!"
ovakvi komentari su ipak bolji moram priznati od onih SNS botova!

Dragutin

pre 10 godina

Njegos je bio obican covek a ne svetac.Iako nije bio svetac definitivno je bio pametniji od ovih sada sto se prepucavaju preko medija.Pustio bi suzu koliko je njegov narod propao.

kaciga

pre 10 godina

U pravu su crnogorci,Njegosu nije mesto medju svetcima.Njegos je bio svesteno lice i kaludjer a umro je od sifilisa ako takvi trebaju medju svetce onda i Kacavenda ima cemu da se nada.Nemojmo samo da pocinjemo o crnogorskoj cistoti.

ZOONLOGONECHON

pre 10 godina

Ne vredi nekog ubedjivati da je Crnogorski-Srbin, ako on to ne zeli. Ima Crnogoraca koji se smatraju Crnogorskim-Srbima i clanovi su SPC tj. Mitropolije-Primorske. Crna Gora koliko nama Srbima to neodgovaralo je Nezavisna
säkularna Drzava. I svaka Nezavisna Drzava ima po vizantijsko pravilu pravo na autokefalnost. To je i Sv. Sava posle duge borbe sa Vizantijom uspeo. Zato SPC treba da prizna CPC a i makedonsku tj. MPC. To bi doprenelo miru, postovalju, ljubavi ( kao sto evandjelje propoveda ). A svaki covek je slobodan da izabere kojoj crkvi zeli pripadati. Ja ne verujem sta mi se servira i zelim biti nezavisan u svom agnosticnom ateizmu.

Spale

pre 10 godina

Ljudi, ne penite odmah. Krivokapić je mislio da Njegošu nije mesto u grupi sa sveštenicima SPC koji su proglašeni za svece, a sarađivali su sa okupatorom tokom Drugog svetskog rata (potražite na netu šta su sve radili). S tim stavom mogu samo da se složim.

sladjan petkovic

pre 10 godina

gospodin krivokapić svakom svojom rečenicom dokazuje da je srbin...sreća pa nismo prijatelji obzirom na tradicionalne srpske svađe

Nemojmo preterivati

pre 10 godina

Njegosu svaka cast.

Mene, kao pravoslavnog Srbina muci nesto drugo.

Postujem sve crkvene praznike, redovno postim na vodi ceo post i ne radim na dan koji je u crkvenom kalendaru oznacen crvenom bojom (crveno slovo).

U poslednjih par decenija broj crvenih slova je sve veci, jer se uvode novi i novi svetitelji i sve je manje dana u koje moze da se radi. Ukoliko bi svecima proglasili jos 10-15 znamenitih licnosti (a ima ih jos dosta zasluznih) postavlja se pitanje kako prehraniti porodicu. U redu je praznujemo svece iz Biblije, ali mislim da ne treba preterivati sa novim svecima. Ko bi, posle Njegosa bio sledeci - Kraljevic Marko, Karadjordje, Patrijarh Pavle...? Sto su oni, po svom znacaju za srpstvo i po svom delu, manje vazni od Njegosa?

Perjanik

pre 10 godina

Potpuno tačno. Svaka čast Ranko, svaka ti je Njegoševa. Ovaj čovjek sve skreše u brk, bez pardona, kako i jeste, pa nek' se peče ko je zao.

Владимир

pre 10 godina

@ (онасебуди, 21. maj 2013 18:55)

Не само то, Св. Владика Николај има музеј у Лондону, посвећен и назван по њему. Ондашњи кантаберијски надбискуп га је назвао највећим мислиоцем 20ог века...

Walter

pre 10 godina

Ljudi... kako mozete Njegosa da stavite u istu ravan sa ratnim zlocincem Miloradom (Maca) Vukojicicem zvani Pop koljac kog je SPC proglasila za sveca 2005 godine. Samo potrazite na netu i sve ce vam biti jasno.

vojvođanin

pre 10 godina

Kanda oni iz vlade Cg nisu čitali "Gorski vijenac",ili slabo pamte,kako god,ukoliko obnove štivo pročitaće npr. uoči boja na Martinićima sledeće:
"Зато на оружје и на крваво поље, мили витези - да покажемо непријатељу што су кадре јуначке горе! Да покажемо да у нама неугашено србско срце куца, србска крвца врије, да покажемо како горскије јунака мишица јунаштвом надмашује на бојном пољу сваког душманина!"

oxy

pre 10 godina

Šta sve neću pročitati,vladika Nikolaj podržavao nacizam,verovatno prvo iz kućnog pritvora u Bg,a potom iz Dahaua sve dok ga saveznici 45 nisu oslobodili sa ostalim logorašima...

my way

pre 10 godina

@(Danilo Martinović, 22. maj 2013 01:05)
Sram bilo tebe! Najgore reci si ti izrekao a drugima sudis. Ali, ko o cemu... Crna Gora je jedna od zemalja srpskog naroda , kao i Raska i nikad kad Njegos kaze Crnogorci ne iskljucuje time srpstvo, kao sto ga ne iskljucuje ni onaj ko kaze Brogradjanin, Sremac, Sumadinac, Kosovar. I ko to zeli samo sebi da prisvoji Njegosa? Ko ovde kome sta brani vezano za njega? Ali opet, ko o cemu... A to sto zelis spor 2 dinastije da prikazes kao sukob Srba i Crnogoraca, takodje tebi ide na dusu. Znas li ti da je Aleksandar unuk kralja Nikole, znas li odakle su dosli Karadjordjevici i kako se prezivao zacetnik njihove dinastije? Ne, ali prosipas tu svoju mrznju i lazi i jos se usudjujes drugima nesto da spocitavas! Sram te bilo!

Dejan Spasojevic

pre 10 godina

Od Njegoševe smrti do danas promijenili ste se jedino vi na vlasti u C.Gori koi ste prestali biti ono što ste.Njegoš je Slava Bogu sve su prilike svetac, ima dosta dosta dokaza svetosti, od projava do netrulezne desne ruke...

Danilo Martinović

pre 10 godina

@(Grobar-España, 21. maj 2013 20:30) i svi ostali koji su izvrijeđali našu zemlju, narod i vladiku Rada u ovim komentarima

Wow, onda je stvarno bio svetac ako mu je pošlo za rukom da bude vladika SPC 100 godina prije nego što je ista osnovana (1921). Ne avetaj, što bi mi rekli, NJEGOŠ JE ZAČETNIK CRNOGORSKOG NACIONALIZMA u sklopu romantičarskih pokreta XIX vijeka, a nikada i nigdje nije sebe smatrao nekakvim srbinom, pročitaj nekad nešto od njegovih djela, kukala ti majka nije. Kad kaže "Srbin", on jasno razdvaja kad misli na pravoslavca, kao nekoga ko je "srpske vjere", a kad na osobu iz današnje Srbije, kao što kaže Vuk Mićunović u "Gorskom vijencu":

"Ne, vladiko, ako Boga znades ! Kakva te je spopala nesreca teno kukas kao kukavica i topis se u srpske nesrece ? Da li ovo svetkovanje nije na komu si sabrâ Crnogorce?",

gdje je jasno da su srpske nesreće TUĐE i da nas NAŠ VLADIKA I GOSPODAR PETAR II PETROVIĆ opominje da se njih manemo i OKRENEMO SE SEBI I SVOME CRNOGORSTVU.

Dosta je obmana, LAŽI i klevetanja Njegoša, dosta je prisvajanja naše kulture, tradicije, istorije, naše zemlje i samog bića napaćenog i raspetog naroda Crngoorskog, koji trpi napade od onog noža udarenog "bratskom" rukom u leđa 1918. I našli ste DANAS da prisvajate Njegoša, na sveti Dan nezavisnosti, da VRIJEĐATE na najstrašnije načine čitav narod i upućujete psovke i pogrde.

Sram vas bilo vaših riječi. SRAM.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da bi Njegoša svrstala među zločince ukoliko bi ga proglasila za sveca.

Ranko Krivokapiću, svaka ti je rijec ovdje k'o u Njegoša !

cuc2

pre 10 godina

Ranko Krivokapić nije u crkvu kročio u životu, ali se izjašnjava po pitanju crkve. Kažu da jeste odsedao u Dobroti, to Kotorani znaju šta znači. Smeta mu menjanje etničkih slika, ali mu je OK što je njegova porodica kolonizovana iz Cuca u Boku kotorsku i time menjala etničku sliku same Boke, ostvarivši dominaciju podlovćenskih Crnogoraca. A samog Njegoša nije čitao – jer da je čitao Svobodijadu, Ogledalo srpsko, da je posetio Savine bogomolje po njegovoj rodnoj Boki, video bi da ta tradicija seže u 13. vek i da je mnogo starija od njega, Miraša i Rista Radovića.

Milan- Indjija

pre 10 godina

A zasto bi uopste Njegos bio proglasen za sveca? Covek, pesnik i drzavnik, covek koji je imao svoje ljubavi i zelje...? Svetac, sa crkvenog gledista treba da bude proglasen neko ko je imao neke druge vizije i neko ko je u neku ruku ili na neki nacin mogao da se dovede u vezu sa Bogom i mucenistvom. To vladika Njegos nije ni u kakvom smislu posedovao. Proglasiti ga velikim pesnikom, vladarem...da, ali svecem nikako. Mada licno nemam nikakve dileme, to jest svejedno mi je, ali pisem cisto po savesti.

Bob Rock

pre 10 godina

Sveti Sava, osnivac srpske crkve i prosvetitelj srpskog naroda ima kao svetac jedan dan...

Vladika Nikolaj, covek koji je otvoreno podrzavao naciste i zavideo hitleru na njegovom resavanju "jevrejskog pitanja" ima dva dana u kalendaru srpske crkve... pa vi sad vidite...

Perjanik

pre 10 godina

Potpuno tačno. Svaka čast Ranko, svaka ti je Njegoševa. Ovaj čovjek sve skreše u brk, bez pardona, kako i jeste, pa nek' se peče ko je zao.

Spale

pre 10 godina

Ljudi, ne penite odmah. Krivokapić je mislio da Njegošu nije mesto u grupi sa sveštenicima SPC koji su proglašeni za svece, a sarađivali su sa okupatorom tokom Drugog svetskog rata (potražite na netu šta su sve radili). S tim stavom mogu samo da se složim.

kaciga

pre 10 godina

U pravu su crnogorci,Njegosu nije mesto medju svetcima.Njegos je bio svesteno lice i kaludjer a umro je od sifilisa ako takvi trebaju medju svetce onda i Kacavenda ima cemu da se nada.Nemojmo samo da pocinjemo o crnogorskoj cistoti.

ZOONLOGONECHON

pre 10 godina

Ne vredi nekog ubedjivati da je Crnogorski-Srbin, ako on to ne zeli. Ima Crnogoraca koji se smatraju Crnogorskim-Srbima i clanovi su SPC tj. Mitropolije-Primorske. Crna Gora koliko nama Srbima to neodgovaralo je Nezavisna
säkularna Drzava. I svaka Nezavisna Drzava ima po vizantijsko pravilu pravo na autokefalnost. To je i Sv. Sava posle duge borbe sa Vizantijom uspeo. Zato SPC treba da prizna CPC a i makedonsku tj. MPC. To bi doprenelo miru, postovalju, ljubavi ( kao sto evandjelje propoveda ). A svaki covek je slobodan da izabere kojoj crkvi zeli pripadati. Ja ne verujem sta mi se servira i zelim biti nezavisan u svom agnosticnom ateizmu.

my way

pre 10 godina

Neverovatno, kakav najgori moguci govor mrznje, sto je najgore pun lazi. Sram te bilo, Krivokapicu! Stihovi Sekule Drljevica ti u casnoj crnogorskoj himni, njegova zastava, on je sve od crnogorske istorije i identiteta sto ste ostavili i ti govoris o vasoj cistoti, Naravno da SPC treba Njegosa da proglasi kao sveca!

bane

pre 10 godina

Crna Gora je oduvek biloa srpska zemlja,takva ce i ostati.Oni koji ovo govore samo zele da naprave jos veci razdor izmedju jednog istog naroda.Govore oni tako ali znaju da im to dobri ljudi nece uzeti za zlo.Samo ce se zacuditi malo i to je sve.Sve ce doci na svoje mesto samo treba vremena za to...

Walter

pre 10 godina

Ljudi... kako mozete Njegosa da stavite u istu ravan sa ratnim zlocincem Miloradom (Maca) Vukojicicem zvani Pop koljac kog je SPC proglasila za sveca 2005 godine. Samo potrazite na netu i sve ce vam biti jasno.

Бјелопавлићи

pre 10 godina

Српски владика Његош (сам је потенцирао своје српство..."Србин српском роду своме ово дјелце посвећује...") заслужује да постане светитељ!

CG Srbin

pre 10 godina

Ovaj covjek je direkt za ludnicu!
Lijepo ga je sveti vladika ovdje opisao:

"Sve se covjek bruka sa covjekom:
gleda majmun sebe u zrcalo!"

Veliki crnogorski pjesnik, svoje najvaznije djelo posjecuje "Prahu oca Srbije!"

Grobar-España

pre 10 godina

Njegos je bio svestenik i vladika srpske pravoslavne crkve i sebe je smatrao SRBIN0M. Sta god radili ovi, koje bi on da je ziv u svojim pesmama sigurno nazvao "Pogani izrodi", nece moci da "Pocrnogorce" vladiku Rada. On je bio SRBIN iz junacke Crne Gore. Nema on nista sa crvenim Hrvatima i Bjelasima. Trazite sebi druge velikane. Ja vam predlazem svercera Mila, Slavka Perovica i slicne izrode.

Nemojmo preterivati

pre 10 godina

Njegosu svaka cast.

Mene, kao pravoslavnog Srbina muci nesto drugo.

Postujem sve crkvene praznike, redovno postim na vodi ceo post i ne radim na dan koji je u crkvenom kalendaru oznacen crvenom bojom (crveno slovo).

U poslednjih par decenija broj crvenih slova je sve veci, jer se uvode novi i novi svetitelji i sve je manje dana u koje moze da se radi. Ukoliko bi svecima proglasili jos 10-15 znamenitih licnosti (a ima ih jos dosta zasluznih) postavlja se pitanje kako prehraniti porodicu. U redu je praznujemo svece iz Biblije, ali mislim da ne treba preterivati sa novim svecima. Ko bi, posle Njegosa bio sledeci - Kraljevic Marko, Karadjordje, Patrijarh Pavle...? Sto su oni, po svom znacaju za srpstvo i po svom delu, manje vazni od Njegosa?

Србин

pre 10 godina

Чистота Црногораца се видела после `45 када су упадали у српске куће и у белим чарапама убијали без суда како им се прохтело. Од Капичића који преко ноћи постаде генерал до осталих "ужичана" који су нас 70 година гурали од Европе. Да не причамо о бомбардовању Дубровника. То је црногорска чистота.

Svevladovic

pre 10 godina

Ima li kraja glupostima crnogorskih "zvanicnika"? Imaju li srama uopste? Glumataju neko cojstvo a nemaju pojma sta to znaci. Mene je kao Srbina stid njihovih izjava...

borislav

pre 10 godina

Uh!
Nisam religiozan, i smatram proglasenje Njegosa svecem za bezveznjariju... ali ovakav fasisticki govor je uzasan. "crnogorska cistota" i sveci-zlocinci i slicno... odavno nisam cuo ovoliku kolicinu mrznje

goranns

pre 10 godina

Jel moguce da neki politicar u 21 veku konstantno daje ovako fasisticke i nacisticke izjave i nikom nista? srbija definitivno ovog lika treba da proglasi personom non grata.

sramota

pre 10 godina

(Bob Rock, 21. maj 2013 18:27)
Otrovne i odvratne lazi! Prvo je neistina da je Sveti vladika Nikolaj kao cak zatocenik nacistickog konc. logora Dahau "otvoreno podrzavao naciste i zavideo hitleru na njegovom resavanju jevrejskog pitanja". To je besramna laz i neka ti sluzi na cast ako uopste znas sta je to.
Medjutim, sramotno je neznanje ljudi koji ovde komentarisu pitanja oko nase Crkve. Sveti Sava ima tri dana u kalendaru to su 27. januar, 10. maj i 19. maj, sve po novom kalendaru. Prvi dan je dan Svetog Save koji je ustanovljen kao dan njegovog predstavljenja, a drugi 10. maj je dan kojim se obelezava spaljivanje njegovih mostiju, a treci dan 19. maj je dan kojim se slavi prenos njegovih mostiju iz bugarskog grada Trnova (u kom je preminuo) u manastir Milesevu koji se dogodio na taj dan 1237. godine. Prema tome knjige u ruke dragi moji i obrazujte se pre nego sto krenete u pljuvanje sebe i svoje istorije i religije u kojoj ste ili vi sami ili vasi neposredni preci odgajani.

blik

pre 10 godina

Bas sam pomislio da su politicari u BiH otisli najdalje u mentalnom senlucenju. Srecom, tu je Crna Gora i njene patuljaste partije, da svemu daju novo znacenje.

Ko o čemu, baba o uštipcima....

pre 10 godina

Ovo izjavljuje jedan od vodećih ljudi države koja je prihvatila verziju državne himne sa strofama napisanim od strane crnogorskog kvislinga Sekule Drljevića.

my way

pre 10 godina

Jovo Kapicic, Zeljko Raznatovic, Luka Bojovic, Darko Saric - sve samo predstavnici crnogorske cistote koju pokusavamo da im preotmemo.
(Seki, 21. maj 2013 18:15)

Zaboravio si Slobu Milosevica! No, Krivokapic je sovinista, covek mrznje, sto je i ovom odvratnom izjavom potvrdio i to je negde i njegovo pravo. Ali ovi pateticni likovi koji se slazu sa njim i potezu vladiku Nikolaja Velimirovica kao argument, a zapravo niti znaju kakav niti zasta su za istinsko zaljenje. A jos kad zele svoje stavove mrznje da predstave kao nesto moralno, onda stvarno...Da uzmemo da je sve sto na tako povrsan nacin o vladici Nikolaju, uglavnom u jedva pola recenice, kazu tacno, a nije, jedino mogu da citiram reklamu koja se u zadnje vreme vrti, "Da, i?" Svaki svetac je covek za sebe, sa svojom sopstvenom pricom i biografijom, ali dzaba objasnjavati onima koji niti zele niti znaju, niti smeju da misle svojom glavom. I nisu Krivokapicu problem ni vladika Nikolaj Velimirovic, ni bilo koji drugi svetac, vec Srbija, Srbi, SPC i sve srpsko sto mu onemogucava falsifikovanje istorije, nicim drugim do samim svojim postojanjem. To najbolje pokazuje cinjenica da mu ne smetaju stihovi Sekule Drljevica u himni, ni njegova zastava, vec naprotiv na njegovoj ideologiji gradi novi nacionalni identitet Crnogoraca, a ovamo govori o Drugom svetskom ratu i "zlocincima". Na kraju, samo najveci kreten moze da vidi problem u tome da se Njegos proglasi svecem! Sramota je sto to nije ucinjeno jos mnogo ranije!

Danilo Martinović

pre 10 godina

@(Grobar-España, 21. maj 2013 20:30) i svi ostali koji su izvrijeđali našu zemlju, narod i vladiku Rada u ovim komentarima

Wow, onda je stvarno bio svetac ako mu je pošlo za rukom da bude vladika SPC 100 godina prije nego što je ista osnovana (1921). Ne avetaj, što bi mi rekli, NJEGOŠ JE ZAČETNIK CRNOGORSKOG NACIONALIZMA u sklopu romantičarskih pokreta XIX vijeka, a nikada i nigdje nije sebe smatrao nekakvim srbinom, pročitaj nekad nešto od njegovih djela, kukala ti majka nije. Kad kaže "Srbin", on jasno razdvaja kad misli na pravoslavca, kao nekoga ko je "srpske vjere", a kad na osobu iz današnje Srbije, kao što kaže Vuk Mićunović u "Gorskom vijencu":

"Ne, vladiko, ako Boga znades ! Kakva te je spopala nesreca teno kukas kao kukavica i topis se u srpske nesrece ? Da li ovo svetkovanje nije na komu si sabrâ Crnogorce?",

gdje je jasno da su srpske nesreće TUĐE i da nas NAŠ VLADIKA I GOSPODAR PETAR II PETROVIĆ opominje da se njih manemo i OKRENEMO SE SEBI I SVOME CRNOGORSTVU.

Dosta je obmana, LAŽI i klevetanja Njegoša, dosta je prisvajanja naše kulture, tradicije, istorije, naše zemlje i samog bića napaćenog i raspetog naroda Crngoorskog, koji trpi napade od onog noža udarenog "bratskom" rukom u leđa 1918. I našli ste DANAS da prisvajate Njegoša, na sveti Dan nezavisnosti, da VRIJEĐATE na najstrašnije načine čitav narod i upućujete psovke i pogrde.

Sram vas bilo vaših riječi. SRAM.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da bi Njegoša svrstala među zločince ukoliko bi ga proglasila za sveca.

Ranko Krivokapiću, svaka ti je rijec ovdje k'o u Njegoša !

онасебуди

pre 10 godina

@Bob Rock
Ко те лагао?
Зар је Кривокапић твој истомишљеник?

''За време Другог светског рата, и сам под немачком стражом, ризикујући свој живот и безбедност, Владика Николај спасава трстеничку Јеврејку Елу Најхауз и њену мајку. Са оцем Елиним, Јеврејином, Николај је пре рата био ПОБРАТИМ (да ли би се острашћени мрзитељ Јевреја братимио с Јеврејином?).
Грађанин Израела, Јерусалимљанин и Јеврејин Самуел Авијатар, у свом огледу "Синови Србије и Синови Израиља", изговореном на скупу посвећеном Светом Николају у Жичи у јануару 2003, осетивши ко је Владика, рекао је: "Нацистички Сатана знао је добро зашто га је утамничио. Утамничио га је јер је човек Божији. Јер је одбио да се одрекне Бога. Он собом символизује Србију, јер је дошао из престоне краљевске Жиче, Жиче Светог Саве, који је подигао српски шатор у табору Израиља."''.

sladjan petkovic

pre 10 godina

gospodin krivokapić svakom svojom rečenicom dokazuje da je srbin...sreća pa nismo prijatelji obzirom na tradicionalne srpske svađe

Dragan

pre 10 godina

Europa bejbe! Jedan komsija kaze da su srpski sveci zlocinci, drugi komsija se malo uljudnije cudi "pa zar Srbija da nam bude primer"... Naravno, mi cemo opet naci razlog zasto smo MI krivi za to, a komsije ce nam biti uzor kako da napredujemo u "medjuarodnu zajednicu". Ozbiljno govoreci, UOPSTE mi se ne svidja ova atmosfera na Balkanu posle 2000e i posle promena u Srbiji. Zaista sam ocekivao da ce se ljudi uzeti u pamet, ali i dalje jedni grade srecu na nesreci drugih. Takva sreca je neodrziva i kad tad ce ludi Srbi ponovo imati misice da iskazu svoje ludilo - a onda ajd' Jovo na novo...

pocasni

pre 10 godina

@Bob Rock je pocasni komentator na sajtu , njegovi komentari iako nemaju veze sa stvarnoscu se ne cenzurisu , verovatno admini znaju zasto!
"vladika Nikolaj zavideo Hitleru na resenju jevrejskog pitanja!"
ovakvi komentari su ipak bolji moram priznati od onih SNS botova!

Владимир

pre 10 godina

@ (онасебуди, 21. maj 2013 18:55)

Не само то, Св. Владика Николај има музеј у Лондону, посвећен и назван по њему. Ондашњи кантаберијски надбискуп га је назвао највећим мислиоцем 20ог века...

Dragutin

pre 10 godina

Njegos je bio obican covek a ne svetac.Iako nije bio svetac definitivno je bio pametniji od ovih sada sto se prepucavaju preko medija.Pustio bi suzu koliko je njegov narod propao.

my way

pre 10 godina

@(Danilo Martinović, 22. maj 2013 01:05)
Sram bilo tebe! Najgore reci si ti izrekao a drugima sudis. Ali, ko o cemu... Crna Gora je jedna od zemalja srpskog naroda , kao i Raska i nikad kad Njegos kaze Crnogorci ne iskljucuje time srpstvo, kao sto ga ne iskljucuje ni onaj ko kaze Brogradjanin, Sremac, Sumadinac, Kosovar. I ko to zeli samo sebi da prisvoji Njegosa? Ko ovde kome sta brani vezano za njega? Ali opet, ko o cemu... A to sto zelis spor 2 dinastije da prikazes kao sukob Srba i Crnogoraca, takodje tebi ide na dusu. Znas li ti da je Aleksandar unuk kralja Nikole, znas li odakle su dosli Karadjordjevici i kako se prezivao zacetnik njihove dinastije? Ne, ali prosipas tu svoju mrznju i lazi i jos se usudjujes drugima nesto da spocitavas! Sram te bilo!

oxy

pre 10 godina

Šta sve neću pročitati,vladika Nikolaj podržavao nacizam,verovatno prvo iz kućnog pritvora u Bg,a potom iz Dahaua sve dok ga saveznici 45 nisu oslobodili sa ostalim logorašima...

vojvođanin

pre 10 godina

Kanda oni iz vlade Cg nisu čitali "Gorski vijenac",ili slabo pamte,kako god,ukoliko obnove štivo pročitaće npr. uoči boja na Martinićima sledeće:
"Зато на оружје и на крваво поље, мили витези - да покажемо непријатељу што су кадре јуначке горе! Да покажемо да у нама неугашено србско срце куца, србска крвца врије, да покажемо како горскије јунака мишица јунаштвом надмашује на бојном пољу сваког душманина!"

cuc2

pre 10 godina

Ranko Krivokapić nije u crkvu kročio u životu, ali se izjašnjava po pitanju crkve. Kažu da jeste odsedao u Dobroti, to Kotorani znaju šta znači. Smeta mu menjanje etničkih slika, ali mu je OK što je njegova porodica kolonizovana iz Cuca u Boku kotorsku i time menjala etničku sliku same Boke, ostvarivši dominaciju podlovćenskih Crnogoraca. A samog Njegoša nije čitao – jer da je čitao Svobodijadu, Ogledalo srpsko, da je posetio Savine bogomolje po njegovoj rodnoj Boki, video bi da ta tradicija seže u 13. vek i da je mnogo starija od njega, Miraša i Rista Radovića.

Milan- Indjija

pre 10 godina

A zasto bi uopste Njegos bio proglasen za sveca? Covek, pesnik i drzavnik, covek koji je imao svoje ljubavi i zelje...? Svetac, sa crkvenog gledista treba da bude proglasen neko ko je imao neke druge vizije i neko ko je u neku ruku ili na neki nacin mogao da se dovede u vezu sa Bogom i mucenistvom. To vladika Njegos nije ni u kakvom smislu posedovao. Proglasiti ga velikim pesnikom, vladarem...da, ali svecem nikako. Mada licno nemam nikakve dileme, to jest svejedno mi je, ali pisem cisto po savesti.

Dejan Spasojevic

pre 10 godina

Od Njegoševe smrti do danas promijenili ste se jedino vi na vlasti u C.Gori koi ste prestali biti ono što ste.Njegoš je Slava Bogu sve su prilike svetac, ima dosta dosta dokaza svetosti, od projava do netrulezne desne ruke...