Nedelja, 19.05.2013.

21:26

Ministarka: Priča o insulinu spin

Slavica Đukić Dejanović kaže da je priča o <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=05&dd=09&nav_category=12&nav_id=712430" class="text-link" target= "_blank">nestašici insulina spinovana</a>, dok Dušan Milisavljević kaže da se radi o pritisku koji se "lomi" preko leđa građana.

Izvor: B92

Ministarka: Prièa o insulinu spin IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Jagodiceva

pre 10 godina

Daklem, srbijo sto si trazila to si i dobila! Daklem, Babic je olicenje vlasti. daklem, prst na celo i razmisljajte.
(ana, 19. maj 2013 23:36)

A Srbijo, sta si sve imala... niti trazila, niti saluzila !

milan

pre 10 godina

Malo su cudne te izjave ministarke koja u istoj recenici kaze da su informacije o nestasici insulina lazne i odmah nadovezuje da ce u toku nedelje biti insulina u BG, to zvuci malo cudno zar ne.

Lena

pre 10 godina

nema ovde nikakve spinovane price ni neodgovornih apotekara nego ste gospodo u drzavnim sluzbama spojili sve neradne dane koje ste mogli.Ne treba vam nikakva istraga zasto vam je informacija dostavljena tek 15.maja. Pa pre toga niste ni radili.Sramota ziva kako su ministarstva i javne sluzbe (sve ono sto se finansira sa budzeta )postali prvaci u koriscenju svakog neradnog dana u godini i prvaci u izmisljanju novih neradnih dana i praznika svake godine.Da ste radili kao privatni sektor ne bi bilo nestasice.

Филип

pre 10 godina

Какав СПИН госпођо министарко и чија је то реч?Зашто користите те стране речи?Вероватно да бисте на тај начин показали какосте тобоже светска министсрка.А 90% становника и незна шта вам то значи СПИН.Помодарство

Flops

pre 10 godina

Kako je samo nije sramota! Svakog dana se prose pare od naroda za jadnu decu i operacije u inostranstvu! Deca umiru jer roditelji ne mogu da sakupe pare za operacije! Ona se nikada cak nije ni oglasila povodom toga! Pa da sam ministar zdravlja, iskopao bih pare za jadnu decu, makar i pokrao iz budzeta, pa nek odem u zatvor! Ej bre, ministarko nakindjurena, DECA TI UMIRU U TVOM MANDATU tebe to ne interesuje??? Imas li ti savesti???

Djuradj

pre 10 godina

Ljud dajte izbacite taj termin spin,a nabavite lekove,grehota je od Boga i naroda ici protiv naroda koji ovde zivi zarad vasih srtanacki nesuglasica.Niste valjda pomislili da vam verujemo kad god nesto skripi evo termin SPIN, dosta je narodu cekati vase pravdanje,objasnite zasto u nekim delovima grada postoje iskjucivo privatne apoteke,gde je naso pravo i vasa najava da i tamo pokazemo recept, i kupimo lek alal vera ministarko!

Dunja

pre 10 godina

"Olupine od ministara"- kako reče Vesna Pešić treba, konačno, poslati "u istoriju". Da se odmaraju od "silnih zasluga" i pruže šansu ljudima kakav je, na primer Dr. Milisavljević, a i TAKVIH ima !
Permanentnim floskulama ministarke Đukić - Dejanović ,tipa "mož' da bidne, al' ne mora da znači" su iscrpene njene "sposobnosti"; njena teatralnost nadmaša ozbiljnot tako važnog segmenta društva, kakvo je zdravstvo.

Mia

pre 10 godina

Kriviti republičku vladu da je ona kriva što u apotekama u Beogradu nema lekova je u najmanju ruku smešna. Vlada samo traži da se poštuje zakon o javnim nabavkama , a niko ne traži od apotekarskih ustanova da ne nabavljaju lekove. E što to nekome ne odgovara da se lekovi nabavljaju po novom zakonu o javnim nabavkama jer isti sprečava razne zloupotrebe koje su se u ranijim periodima obilato dešavale, to je sasvim druga stvar.

Filip

pre 10 godina

Da li zakon predviđa penzionisanje ministara koji bi i po godinama starosti i po svojim "idejama", a naročito po svojim PARTIJSKI profilisanim stavovima ,već ODAVNO trbalo da igraju šah u pakovima ?
Ima li kraja njihovim "spinovanjima" ?

????

pre 10 godina

Nismo čuli odgovor-ko je odgovoran i ko će snositi posledice ljudima koji nisu mogli da nabave insulin?...a drugo pitanje je zašto nije podnela ostavku ministarka zdravlja ako nije uspela da obezbedi sprovodjenje zakona?...na sve to odgovora nema..prosto,jer je ministarkin stranački drug opljačkao ovaj narod preko Galenike..ona to nije videla...pa kako će da vidi i ovo..

Vlade

pre 10 godina

Plate su kasnile i kasne,a priča je da ne kasne,ljudi su radili za pratnike i ništa im nije plaćeno..Ja sam zdravstveni radnik ne radim samo zbog humanosti već isključivo za svoje dete i porodicu.

Mira Krunic

pre 10 godina

Ministarstvo je potpuno nestrucno za oblast snabdevanje lekovima i normalno da ministarka koja je lekar klinicar to ne zna ali nije normalno da nema ni strucne sluzbe koje se time bave. Ako najveca apotekarska ustanova u zemlji nije spremna za sprovodjenje tendera to je obaveza ministarstva da odlozi primenu dok god ta ustanova ne bude spremna i da joj pruzi svu strucnu pomoc da bi snabdevanje bilo kontinuirano.Narocito sto sada sve apotekarske ustanove samo prepisuju tender od apotekarske Beograd. Mi imamo Ministarstvo zdravlja koje moli Upravu za javne nabavke da se napravi izuzetak za lekove kao da Ministarstvo ne pise zakone a Uprava ih samo sprovodi. Onda uprava daje nelegalno misljenje da se napravi izuzetak za lekove i zapravo izmeni zakon pre nedelju dana iako to nije posao uprave vec da doslovno sprovodi zakon. Nestrucnost i politika se igraju zivotima ljudi.

Logika

pre 10 godina

"Treba da se rešava problem, a ne da se veštački izmišlja, navela je ministarka zdravlja".

Pa sama je sebi skocila u usta, najpre kaze da problem treba resavati (dakle problem postoji) a onda kaze da ga netreba izmisljati (pa sta ima da se izmislja kad vec postoji).

Александар Џунић

pre 10 godina

Госпоја, употребљавајте речи, које могу да разумеју 90% дијабетичара (старијих људи).

Pera Lozac

pre 10 godina

Mleko - spin
Jabuke - spin
Insulin - spin

Non stop se vrtimo oko svoje ose.

Veci spin je kod nasih inistara nego od Nadalovog forhenda.

pilula

pre 10 godina

u srbiji ima nekoliko stotina hiljada dijabeticara. od toga je jedno 30.000 tip 1, kojim je insulin neophodan SVAKODNEVNO da bi PREZIVELI!!! od tog broja nekoliko hiljada su deca!
dok insulina nije bilo u apotekama, pa su se roditelji snalazili povlacuci veze, odlascima u bolnice i znabdevanjem iz bolnickih rezervi, u strahu da ce im deca padati u dijabetsku komu, gospoda su se igrala gluvih telefona! znaci INSULINA NEMA TAMO GDE TREBA DA GA BUDE - u apotekama!
vrhunac bezobrazluka je potpuno odsustvo odgovornosti ministarke kojoj je svrha funkcije da sluzi gradjanima, a ne da donosi resenja i da je ne zanima da li ce se sprovesti ili ne!

Slavica

pre 10 godina

Spinovanje insulina, dobar vic!Spinovani su svi izveštaji svih vaših unutrašnjih i spoljnih nadzora za sve lekarske greške , i za smrtne slučajeve, zato i naglašavate da neće biti aboliranih. Neće kad Vi kažete, je li?Insulina NEMA, hej, gori ste od Milosavljevića! Tako je i on pričao da je pogrešna percepcija!

katarina medicinar

pre 10 godina

Ovo je strašno, žena koja bi trebalo da ima najveću odgovornost i proporcionalno tome i platu; ima samo veliku odgovornu platu, čini mi se da su mogli optužili bi spremačice u apotekama za evidentnu nestašicu insulina i svega ostalog.KATASTROFA, a Babic je nessto poput gdin Drobnjaka iz puteva Srbije, sramota me je za njih obojicu.

sincitybg

pre 10 godina

Molim gospoju Ministarku da pojasni i objasni termin " spin" i " spinovati" jer ima dosta starih ljudi, koji ne razumeju njenu strucno-medicinsku-engleski-nabudzenu terminologiju, kako im objasniti da inisulina nema?

mara

pre 10 godina

Zar nije logicno da ministarka prvo sklopi ugovor sa privatnim lekarskim ordinacijama, u domovima zdravlja je veca guzva nego u drzavnim apotekama?

vlada

pre 10 godina

Samo jednog trenutka, u jednoj rečenici koju je pokušao da izgovori jedan od gostiju, ne znam kako se zove, su se dotakli srži problema nedostatka insulina u državnim apotekama. Mislim da ni sam gost nije svestan da je to srž problema jer mu je to bio tek ne znam ni ja kao adut za pljuvanje po aktuelnoj vlasti. Osim te rečenice sve se svelo na klasično partijsko prepucavanje!

Dakle problem je TENDER!!!! Javna nabavka. Tender kada se raspiše, treba 30 dana da se da rok za podnošenje dokumentacije, zatim treba prelistati sve ponude, izabrati najbolju, objaviti rezulatate! Nakon toga 15dana je rok za žalbe i ako je i jedna od žalbi osnovana, ceo tender pada u Vodu. e sad zamislite da vi u Apoteci imate insulina za 2 nedelje u zalihama, a da će sledeći stiće tek za dva tri meseca i to pod uslovom da sve ide po planu!!!
I ranije su apoteke bile dužne da nabavljaju lekove preko tendera, ali s obzirom na prirodu samih lekova (postoje lekovi koji ne mogu da stoje duže od mesec dana neupotrebljeni na primer, pa i sam insulin spada u lekove sa posebnim uslovima čuvanja) je postojala opcija "malih nabavki" koja je apotekama omogućavala da nabavke do 2 000 000 dinara ne moraju da se vrše preko tendera i apoteka je smela da ima 2,3 ili 4 (nisam siguran) takvih nabavki u mesec dana. E toga sada očigledno nema i zato je sasvim normalno da apoteke sada moraju verovatno da čekaju 3-4-5-6 meseci da bi obavili jednu nabavku, a takav vid nabavke otežava snabdevanje!

Bla, bla, truc...

pre 10 godina

na kraju vecerasnjeg Utiska, shvatih da sam pratio 24h Kitchen... Riba, nemasna obicno przena, poruci nam direktor...
Genije!

nyripan

pre 10 godina

Ministarka izgleda ne vlada stanjem u svom resoru. Nestasica je mnogih lekova i veceg obima. Naprimer kortikosteroidi ni za lek u apotekama u Kragujevcu.

Sid

pre 10 godina

"Postovani,
U Kraljevu nema hidrokortizon tableta, sta da radim....
Da li shvatate da vasa neozbiljnost moze kostati ljude zivota?????
Da li ce te vi meni refundirati nabavku leka iz inostranstva????

Sramota!!!!!!!!!!!!31.5.11"

kail je poslat RZZO

Toliko o tome... Kladim se da ni danas nema hidrokortizona ali koga boli uvo? Tuziti zbog ugrozavanja zdravlja pacijenata???? Molim savet ako neko ima.
Hvala!

uzicanin

pre 10 godina

ja ne znam da li sam dobro razumeo, ministarka kaze SPIN, to bi trebalo da znaci izmisljotinu,netacno??? Sama kaze da ce biti insulina do kraja sedmice...znaci NEMA ga u svim apotekama,a coveki nabroja gde ga sve nema i nije samo Beograd. Babic zapreti inspekcijom apotekama...i treba a ako nije selektivna borba protiv kriminala, onda ce doci na red ko zna kad jer bi po redu trebalo prvo zavrsiti Miskovica,procesuirati Beka, Stupara ne stititi...i joooooos mnoge.STA POLITIKA URADI OD LJUDI...NEMA INSULINA BABICU I JOS MNOGIH DRUGIH LEKOVA. Milisavljevic je najbolji, samo da ne forsira stranku, spusta sebi cenu, ZA MINISTRA!!!!!

demokrata

pre 10 godina

Ministarku pratim u medijima poprilicno dugo i uglavnom vlada i sobom i situacijom.Veceras je bila u PANICI tako da nije vladala ni sobom ni situacijom,politicki opsednuta skoncentrisana na temu dotle da upada i otima rec kako ne bi Milisavljevic rekao istinu a kako se Babic ne bi spleo pa mu izletela. Stanje jeste kastrofalno ali opet niko ne spomenu ni Tomicu ni Stankovica????Zasto je DS ovakve pametne i elokventne ljude sklonio u stranu i nije ih stavio u prve redove pa sada treba da nas terorisu Milosevicevi podanici,sada Tomini, a svi zajedno Milosevicevi.???

Čitam novine

pre 10 godina

- Nestašica insulina pogadjaju SAMO bolesnike od dijabetesa (šećernu
bolest).
- Apel stanovništvu da izbegava sve što može izazvati dijabetes.

Na "dubini" analize može pozavideti čak i Mira Marković.

Marko

pre 10 godina

Evo, malo pre se zavrsi "Utisak nedelje" i mogu slobodno reci da je mene sramota umesto Slavice Djukic Dejanovic i Momcila Babica. Eto toliko su se obrukali svojim gostovanjem u emisiji da je mene sramota umesto njih. Toliko lazi i gluposti na jednom mestu skoro nisam cuo. Koliki debeo obraz treba da imas da tvrdis da insulina ima u dovoljnim kolicinama u zdravstvenim ustanovama? Ne da nema insulina, nego nema 70% drugih lekova. Pacijetni koji su na redovnim terapijama, ne bitna vrsta leka, i koji su te lekove nekada dobijali besplatno sada te lekove ne dobijaju vec ih upucuju da te iste lekove podizu kod privatnika, naravno za pare.

Izlaganje gospodina Babovica necu komentarisati, sve je rekao sa preporukom da se jede riba tri puta dnevno. GOSPODINE BABOVICU GRADJANI SRBIJE NEMA PARA ZA LEKOVE,A VI IM PRICATE O RIBI NA STOLU, KAKO VAS NIJE SRAMOTA? (Eto kad se iznerviram pa moram da vicem).

Sve u svemu, propalismo, propadamo, propadacemo i ne znam gde je dno, svaki put kad pomislim da smo ga dotakli politicari me razuvere.

ne znam srpski

pre 10 godina

A šta je spin? Kuku nama sa vama, funkcionerima koji ne znaju svoj jezik da koriste, često ga se stide. Benefit, transparentno, lamentiranje .... jadni ste, i mi sa vama

Zvrk

pre 10 godina

Neophodno je da zdravlje bude ispred politike...

Uopste ne sumnjam da je bilo "politizacije" cele sitaucije sa nedostatkom insulina, ali nikom nije u interesu da se ovo ponovi.

Oprema je u najvecem delu slucajeva veoma stara i neophodno je sto pre kupiti novu. Siguran sam da ce se sredstva naci.

Apsolutno je bitno da se napravi pravilan izbor kadrova, posto se posao u zdravstvu uglavnom nalazi preko "jake" veze ili "jakog" novca.

Dobar pocetak bi bio raspisivanje fer konkursa u zdravstvu (koji su stvarno jako retki ako ih uopste ima).

Nazalost, gospodja Dejanovic nije odgovrila na pitanje sta ce biti sa 60 lekara i 100 medicinskih sestara... Retko dobar izbor lekara koji su sada ostali bez posla...

Krle

pre 10 godina

Gledam ovu emisiju i ne mogu da verujem šta pričaju ministarka i direktor RFZO a.Jeste ministarko, insulina ima ali ne u apotekama. Apoteke Beograd se nisu kaže snašle, pa ko može da se snađe uz Vaše instrukcije. Ako je spin, spin je od njene strane, mada ja pre mislim da ona ne zna šta radi a ovog direktora RFZO a menjajte što pre, on samo zna da preti i da se svađa.Sad nek pošalje inspekciju u Apoteku Beograd pa nek se maju s njegovim stručnjacima umesto da završavaju posao oko javne nabavke.

hvala na edukaciji

pre 10 godina

Ne znam koliko je tacna vest o nedostatku insulina u apotekama, ne zivim u Srbiji. Nisam glasac stranaka na vlasti. Mnogo mi je drago sto ministarka Djukic-Dejanovic iskoristila rec 'spin' u ovoj vesti. Mislim da funkcionalna pismenost mora da obuhvata i poznavanje ovog pojma. Ne znam koja bi rec odgovrala u srpskom jeziku a da bude korektna.

hivpozitivan

pre 10 godina

Svi pominju insulin, naveo bih da već desetak dana nema nekoliko lekova za lečenje HIV infekcije( Aluvia, Videx, Epivir, Kivexa....).Svaki prekid terapije je rizičan jer se stvara rezistencija kod pacijenata a izbor kombinacija lekova koji se mogu naći na listi socijalnog je mali jer već godinama nije uveden ni jedan lek iz novije generacije. Već sada ima pacijenata koji ne mogu da koriste ni jedan lek koji je trenutno na raspolaganju. Privatne apoteke nemaju ove lekove . U jednoj privatnoj apoteci tražili su mišljenje konzilijuma. Pitam se čemu ako mi je recept uredno popunjen od strane lekara, univerzitetskog profesora koji je svetsko ime za HIV. Nevladine organizacije duvaju u istu tikvu kao i vlada, potrošili su nekoliko miliona evra dobijenih od Globalnog fonda a naša prava kao pacijenata niko ne štiti osim tri lekara sa infektivne klinike kojima se zahvaljujem za sve što su do sada učinili za nas.

Ema

pre 10 godina

Direktorka Apotekarske ustanove Beograd je kršila puno Zakona, onda MUP i policija da reaguje i krivično da odgovara. Šta više tu da se priča.

miki poletarac

pre 10 godina

90 ih godina problem su bile nestasice ulja,secera,benzin se kupovao na ulicama po kanisterima.ali bez svega toga se moglo.ali bez lekova se ne moze,a ova vlada je vec to uspela za nepunoh godinu dana.jos dosta toga ce biti u nestasici. i kakava vise iluzija da je ova vlada proevropska, svaka njihova rec je samo velika laz.i obmana naroda.

ivcha

pre 10 godina

Babic je pravi pravi predstavnik srpskog naroda. Sam sebe hvali, oce odma da se bije, tvrdoglav ko mazga (preko mojih ledja), u sve se se razume (ko marica), baksuz, nezadovoljan svim i svacim... a kad mogao ja bih mu postavio samo jedno pitanje: "zasto si se kandidovao za direktora RFZO-a?"

Draganče

pre 10 godina

Ova tkz"ministarka" se pre neki dan klela da insulina ima i tražila da joj se javi u kojoj ga apoteci nema! Nema ona pojma, samo priča priče a stanje u zdravstvu došlo do katastrofalne granice. Propast!

Djuradj

pre 10 godina

Korisnik bilo koje usluge ne treba da zna KAKO sistem funkcionise vec da se
kvalitetetom usluge uveri da prosto funkcionise. Jednostavno, zar ne?

justicia

pre 10 godina

Nedostaje i vakcina protiv tetanusa..pa vodite racuna da se ne povredite nekim prljavim predmetom...Ministarka i svi funkcioneri ukljuceni u problem treba da podnesu ostavke. Dosta ste se prepucavali preko ledja bolesnika. Pitajte Tomicu kako je resavao nestasice lekova. U CG ima svih lekova pa ko ne moze da nadje ovde, neka zamoli rodjake ili prijatelje iz CG da posalju..

baka

pre 10 godina

Spin? Stvarno? Spin? Je l' se to igra bilijar pa se koristi izras "spin"? Je l' ovaj narod nema toliko bogat jezik da ne mora da koristi ove nakaradne termine? Sramota je SRBI sto pored svog jezika koristite SPIN

Jagodiceva

pre 10 godina

Ocigledno je da cenjeni stucnjak Milisavljevic, barata idejama, informacijama,zeljama namerama i ambicijama, do samog izgaranja!
Ono sto me zanima jeste njegova MOGUCNOST i DELOVANJE do sada...a ima tome...Sve navedene cinjenice o visedecenijskom urusavanju sistema zdravstva je kako, kaze, gledao, i znao...Ali, CUTAO !
Zove li se to saucesnistvom ?!

Dejan

pre 10 godina

Bio sam na operaciji od 13. do 16. maja u jednoj beogradskoj bolnici. Coveku na krevetu do mog su sve vreme davali insulin i niko nije pomenuo nikakav problem. Ne bih da se opredeljujem ni za jednu stranu u ovom sukobu, samo navodim cinjenicu.

lala

pre 10 godina

Drage kolege humanci, pre desetak i više godina bilo vas je oko 78 u skupštini i tada ste provukli sramni Zakon da možete da radite 4 sata privatno posle radnog vremena. Neuki poslanici su prihvatili taj Zakon i od tada je krenuo sunovrat zdravstva. G 17+ je još stvari dodatno iskomplikovao a ovi će ga fantaziranjem dokusuriti. Godinama nisu namerno davane specijalizacije ili su iste dobijali odabrani mamini i tatini sinovi. Zloupotrebili ste državu do maksimuma, Školovali se za dž,obesmislili rad opšte prakse, za najobičnije dijagnoze su ljudi bili primorani da idu u specijalističke ustanove, "specijalisti" tražili koje kakave bezpotrebne analize na koje-kakvim aparatima koji pre podne nisu radili, ali su posle podne bili ispravni. Priča je dugačka, ali je razumljiv njen nastavak. Pustite poštene lekare opšte prakse da leče pacijente, jer po sadašnjoj šemi lekar opšte prakse ne može da prepiše niti jedan lek ako terapiju ne aminuje lekar specijalista. Sada je taj sloj lekara specijalista ojačao, zaradile se pare, otvorile nove klinike a i dalje je ista šema-bespotebni i skupi pregledi. Svaka čast dobrim lekarima opšte prakse i specijalizantima, kao i dobrim asistentima, docentima vanrednim i redovnim profesorima. I još nešto -najvažnije - ne može participacija da bude 50,00 -pa to je kao pakovanje Orbit žvaka. zaboravite na komunizam, jer ni ostale delatnosti ne posluju po tom sistemu. danas je najbolje biti majstor, ratar, švercer koje-čega na pijaci, pa čak i policajac.

Jagodiceva

pre 10 godina

Ocigledno je da cenjeni stucnjak Milisavljevic, barata idejama, informacijama,zeljama namerama i ambicijama, do samog izgaranja!
Ono sto me zanima jeste njegova MOGUCNOST i DELOVANJE do sada...a ima tome...Sve navedene cinjenice o visedecenijskom urusavanju sistema zdravstva je kako, kaze, gledao, i znao...Ali, CUTAO !
Zove li se to saucesnistvom ?!

Nikola

pre 10 godina

Sustinski problem je u tome sto smo svi oguglali na politicke obmane i prevrtljivost. Zbog toga politicari misle da se svi kopcamo na ledja.

Naime Dragan Djilas i Slavica Djukic Dejanovic se prepucavaju oko insulina, ukazuju na problem izmedju republicke i gradske vlasti a taj isti DS sedi u gradskoj vlasti sa SPS-om, odnosno SPS sedi u beogradskoj vlasti sa SPS-om.

Sasa Antic iz SPS-a je predsednik skupstine grada Beograda i najblizi saradnik Dragana Djilasa. Gde je on sada. Otisao je tetki da kupi lek?

Zbog svega ovoga, mi ne mozemo konacno da saznamo u cemu je problem u vezi sa lekovima. Da li se radi o tome da u apotekama fali insulin ili, pak, jos 69 razlicitih vrsta lekova!

baka

pre 10 godina

Spin? Stvarno? Spin? Je l' se to igra bilijar pa se koristi izras "spin"? Je l' ovaj narod nema toliko bogat jezik da ne mora da koristi ove nakaradne termine? Sramota je SRBI sto pored svog jezika koristite SPIN

Draganče

pre 10 godina

Ova tkz"ministarka" se pre neki dan klela da insulina ima i tražila da joj se javi u kojoj ga apoteci nema! Nema ona pojma, samo priča priče a stanje u zdravstvu došlo do katastrofalne granice. Propast!

Marko

pre 10 godina

Evo, malo pre se zavrsi "Utisak nedelje" i mogu slobodno reci da je mene sramota umesto Slavice Djukic Dejanovic i Momcila Babica. Eto toliko su se obrukali svojim gostovanjem u emisiji da je mene sramota umesto njih. Toliko lazi i gluposti na jednom mestu skoro nisam cuo. Koliki debeo obraz treba da imas da tvrdis da insulina ima u dovoljnim kolicinama u zdravstvenim ustanovama? Ne da nema insulina, nego nema 70% drugih lekova. Pacijetni koji su na redovnim terapijama, ne bitna vrsta leka, i koji su te lekove nekada dobijali besplatno sada te lekove ne dobijaju vec ih upucuju da te iste lekove podizu kod privatnika, naravno za pare.

Izlaganje gospodina Babovica necu komentarisati, sve je rekao sa preporukom da se jede riba tri puta dnevno. GOSPODINE BABOVICU GRADJANI SRBIJE NEMA PARA ZA LEKOVE,A VI IM PRICATE O RIBI NA STOLU, KAKO VAS NIJE SRAMOTA? (Eto kad se iznerviram pa moram da vicem).

Sve u svemu, propalismo, propadamo, propadacemo i ne znam gde je dno, svaki put kad pomislim da smo ga dotakli politicari me razuvere.

ivcha

pre 10 godina

Babic je pravi pravi predstavnik srpskog naroda. Sam sebe hvali, oce odma da se bije, tvrdoglav ko mazga (preko mojih ledja), u sve se se razume (ko marica), baksuz, nezadovoljan svim i svacim... a kad mogao ja bih mu postavio samo jedno pitanje: "zasto si se kandidovao za direktora RFZO-a?"

lala

pre 10 godina

Drage kolege humanci, pre desetak i više godina bilo vas je oko 78 u skupštini i tada ste provukli sramni Zakon da možete da radite 4 sata privatno posle radnog vremena. Neuki poslanici su prihvatili taj Zakon i od tada je krenuo sunovrat zdravstva. G 17+ je još stvari dodatno iskomplikovao a ovi će ga fantaziranjem dokusuriti. Godinama nisu namerno davane specijalizacije ili su iste dobijali odabrani mamini i tatini sinovi. Zloupotrebili ste državu do maksimuma, Školovali se za dž,obesmislili rad opšte prakse, za najobičnije dijagnoze su ljudi bili primorani da idu u specijalističke ustanove, "specijalisti" tražili koje kakave bezpotrebne analize na koje-kakvim aparatima koji pre podne nisu radili, ali su posle podne bili ispravni. Priča je dugačka, ali je razumljiv njen nastavak. Pustite poštene lekare opšte prakse da leče pacijente, jer po sadašnjoj šemi lekar opšte prakse ne može da prepiše niti jedan lek ako terapiju ne aminuje lekar specijalista. Sada je taj sloj lekara specijalista ojačao, zaradile se pare, otvorile nove klinike a i dalje je ista šema-bespotebni i skupi pregledi. Svaka čast dobrim lekarima opšte prakse i specijalizantima, kao i dobrim asistentima, docentima vanrednim i redovnim profesorima. I još nešto -najvažnije - ne može participacija da bude 50,00 -pa to je kao pakovanje Orbit žvaka. zaboravite na komunizam, jer ni ostale delatnosti ne posluju po tom sistemu. danas je najbolje biti majstor, ratar, švercer koje-čega na pijaci, pa čak i policajac.

Čitam novine

pre 10 godina

- Nestašica insulina pogadjaju SAMO bolesnike od dijabetesa (šećernu
bolest).
- Apel stanovništvu da izbegava sve što može izazvati dijabetes.

Na "dubini" analize može pozavideti čak i Mira Marković.

Djuradj

pre 10 godina

Korisnik bilo koje usluge ne treba da zna KAKO sistem funkcionise vec da se
kvalitetetom usluge uveri da prosto funkcionise. Jednostavno, zar ne?

Krle

pre 10 godina

Gledam ovu emisiju i ne mogu da verujem šta pričaju ministarka i direktor RFZO a.Jeste ministarko, insulina ima ali ne u apotekama. Apoteke Beograd se nisu kaže snašle, pa ko može da se snađe uz Vaše instrukcije. Ako je spin, spin je od njene strane, mada ja pre mislim da ona ne zna šta radi a ovog direktora RFZO a menjajte što pre, on samo zna da preti i da se svađa.Sad nek pošalje inspekciju u Apoteku Beograd pa nek se maju s njegovim stručnjacima umesto da završavaju posao oko javne nabavke.

hivpozitivan

pre 10 godina

Svi pominju insulin, naveo bih da već desetak dana nema nekoliko lekova za lečenje HIV infekcije( Aluvia, Videx, Epivir, Kivexa....).Svaki prekid terapije je rizičan jer se stvara rezistencija kod pacijenata a izbor kombinacija lekova koji se mogu naći na listi socijalnog je mali jer već godinama nije uveden ni jedan lek iz novije generacije. Već sada ima pacijenata koji ne mogu da koriste ni jedan lek koji je trenutno na raspolaganju. Privatne apoteke nemaju ove lekove . U jednoj privatnoj apoteci tražili su mišljenje konzilijuma. Pitam se čemu ako mi je recept uredno popunjen od strane lekara, univerzitetskog profesora koji je svetsko ime za HIV. Nevladine organizacije duvaju u istu tikvu kao i vlada, potrošili su nekoliko miliona evra dobijenih od Globalnog fonda a naša prava kao pacijenata niko ne štiti osim tri lekara sa infektivne klinike kojima se zahvaljujem za sve što su do sada učinili za nas.

ne znam srpski

pre 10 godina

A šta je spin? Kuku nama sa vama, funkcionerima koji ne znaju svoj jezik da koriste, često ga se stide. Benefit, transparentno, lamentiranje .... jadni ste, i mi sa vama

justicia

pre 10 godina

Nedostaje i vakcina protiv tetanusa..pa vodite racuna da se ne povredite nekim prljavim predmetom...Ministarka i svi funkcioneri ukljuceni u problem treba da podnesu ostavke. Dosta ste se prepucavali preko ledja bolesnika. Pitajte Tomicu kako je resavao nestasice lekova. U CG ima svih lekova pa ko ne moze da nadje ovde, neka zamoli rodjake ili prijatelje iz CG da posalju..

miki poletarac

pre 10 godina

90 ih godina problem su bile nestasice ulja,secera,benzin se kupovao na ulicama po kanisterima.ali bez svega toga se moglo.ali bez lekova se ne moze,a ova vlada je vec to uspela za nepunoh godinu dana.jos dosta toga ce biti u nestasici. i kakava vise iluzija da je ova vlada proevropska, svaka njihova rec je samo velika laz.i obmana naroda.

Nikola

pre 10 godina

Sustinski problem je u tome sto smo svi oguglali na politicke obmane i prevrtljivost. Zbog toga politicari misle da se svi kopcamo na ledja.

Naime Dragan Djilas i Slavica Djukic Dejanovic se prepucavaju oko insulina, ukazuju na problem izmedju republicke i gradske vlasti a taj isti DS sedi u gradskoj vlasti sa SPS-om, odnosno SPS sedi u beogradskoj vlasti sa SPS-om.

Sasa Antic iz SPS-a je predsednik skupstine grada Beograda i najblizi saradnik Dragana Djilasa. Gde je on sada. Otisao je tetki da kupi lek?

Zbog svega ovoga, mi ne mozemo konacno da saznamo u cemu je problem u vezi sa lekovima. Da li se radi o tome da u apotekama fali insulin ili, pak, jos 69 razlicitih vrsta lekova!

Flops

pre 10 godina

Kako je samo nije sramota! Svakog dana se prose pare od naroda za jadnu decu i operacije u inostranstvu! Deca umiru jer roditelji ne mogu da sakupe pare za operacije! Ona se nikada cak nije ni oglasila povodom toga! Pa da sam ministar zdravlja, iskopao bih pare za jadnu decu, makar i pokrao iz budzeta, pa nek odem u zatvor! Ej bre, ministarko nakindjurena, DECA TI UMIRU U TVOM MANDATU tebe to ne interesuje??? Imas li ti savesti???

Zvrk

pre 10 godina

Neophodno je da zdravlje bude ispred politike...

Uopste ne sumnjam da je bilo "politizacije" cele sitaucije sa nedostatkom insulina, ali nikom nije u interesu da se ovo ponovi.

Oprema je u najvecem delu slucajeva veoma stara i neophodno je sto pre kupiti novu. Siguran sam da ce se sredstva naci.

Apsolutno je bitno da se napravi pravilan izbor kadrova, posto se posao u zdravstvu uglavnom nalazi preko "jake" veze ili "jakog" novca.

Dobar pocetak bi bio raspisivanje fer konkursa u zdravstvu (koji su stvarno jako retki ako ih uopste ima).

Nazalost, gospodja Dejanovic nije odgovrila na pitanje sta ce biti sa 60 lekara i 100 medicinskih sestara... Retko dobar izbor lekara koji su sada ostali bez posla...

Pera Lozac

pre 10 godina

Mleko - spin
Jabuke - spin
Insulin - spin

Non stop se vrtimo oko svoje ose.

Veci spin je kod nasih inistara nego od Nadalovog forhenda.

Филип

pre 10 godina

Какав СПИН госпођо министарко и чија је то реч?Зашто користите те стране речи?Вероватно да бисте на тај начин показали какосте тобоже светска министсрка.А 90% становника и незна шта вам то значи СПИН.Помодарство

Dunja

pre 10 godina

"Olupine od ministara"- kako reče Vesna Pešić treba, konačno, poslati "u istoriju". Da se odmaraju od "silnih zasluga" i pruže šansu ljudima kakav je, na primer Dr. Milisavljević, a i TAKVIH ima !
Permanentnim floskulama ministarke Đukić - Dejanović ,tipa "mož' da bidne, al' ne mora da znači" su iscrpene njene "sposobnosti"; njena teatralnost nadmaša ozbiljnot tako važnog segmenta društva, kakvo je zdravstvo.

sincitybg

pre 10 godina

Molim gospoju Ministarku da pojasni i objasni termin " spin" i " spinovati" jer ima dosta starih ljudi, koji ne razumeju njenu strucno-medicinsku-engleski-nabudzenu terminologiju, kako im objasniti da inisulina nema?

Ema

pre 10 godina

Direktorka Apotekarske ustanove Beograd je kršila puno Zakona, onda MUP i policija da reaguje i krivično da odgovara. Šta više tu da se priča.

Logika

pre 10 godina

"Treba da se rešava problem, a ne da se veštački izmišlja, navela je ministarka zdravlja".

Pa sama je sebi skocila u usta, najpre kaze da problem treba resavati (dakle problem postoji) a onda kaze da ga netreba izmisljati (pa sta ima da se izmislja kad vec postoji).

katarina medicinar

pre 10 godina

Ovo je strašno, žena koja bi trebalo da ima najveću odgovornost i proporcionalno tome i platu; ima samo veliku odgovornu platu, čini mi se da su mogli optužili bi spremačice u apotekama za evidentnu nestašicu insulina i svega ostalog.KATASTROFA, a Babic je nessto poput gdin Drobnjaka iz puteva Srbije, sramota me je za njih obojicu.

pilula

pre 10 godina

u srbiji ima nekoliko stotina hiljada dijabeticara. od toga je jedno 30.000 tip 1, kojim je insulin neophodan SVAKODNEVNO da bi PREZIVELI!!! od tog broja nekoliko hiljada su deca!
dok insulina nije bilo u apotekama, pa su se roditelji snalazili povlacuci veze, odlascima u bolnice i znabdevanjem iz bolnickih rezervi, u strahu da ce im deca padati u dijabetsku komu, gospoda su se igrala gluvih telefona! znaci INSULINA NEMA TAMO GDE TREBA DA GA BUDE - u apotekama!
vrhunac bezobrazluka je potpuno odsustvo odgovornosti ministarke kojoj je svrha funkcije da sluzi gradjanima, a ne da donosi resenja i da je ne zanima da li ce se sprovesti ili ne!

Djuradj

pre 10 godina

Ljud dajte izbacite taj termin spin,a nabavite lekove,grehota je od Boga i naroda ici protiv naroda koji ovde zivi zarad vasih srtanacki nesuglasica.Niste valjda pomislili da vam verujemo kad god nesto skripi evo termin SPIN, dosta je narodu cekati vase pravdanje,objasnite zasto u nekim delovima grada postoje iskjucivo privatne apoteke,gde je naso pravo i vasa najava da i tamo pokazemo recept, i kupimo lek alal vera ministarko!

Bla, bla, truc...

pre 10 godina

na kraju vecerasnjeg Utiska, shvatih da sam pratio 24h Kitchen... Riba, nemasna obicno przena, poruci nam direktor...
Genije!

Slavica

pre 10 godina

Spinovanje insulina, dobar vic!Spinovani su svi izveštaji svih vaših unutrašnjih i spoljnih nadzora za sve lekarske greške , i za smrtne slučajeve, zato i naglašavate da neće biti aboliranih. Neće kad Vi kažete, je li?Insulina NEMA, hej, gori ste od Milosavljevića! Tako je i on pričao da je pogrešna percepcija!

Александар Џунић

pre 10 godina

Госпоја, употребљавајте речи, које могу да разумеју 90% дијабетичара (старијих људи).

????

pre 10 godina

Nismo čuli odgovor-ko je odgovoran i ko će snositi posledice ljudima koji nisu mogli da nabave insulin?...a drugo pitanje je zašto nije podnela ostavku ministarka zdravlja ako nije uspela da obezbedi sprovodjenje zakona?...na sve to odgovora nema..prosto,jer je ministarkin stranački drug opljačkao ovaj narod preko Galenike..ona to nije videla...pa kako će da vidi i ovo..

Filip

pre 10 godina

Da li zakon predviđa penzionisanje ministara koji bi i po godinama starosti i po svojim "idejama", a naročito po svojim PARTIJSKI profilisanim stavovima ,već ODAVNO trbalo da igraju šah u pakovima ?
Ima li kraja njihovim "spinovanjima" ?

Sid

pre 10 godina

"Postovani,
U Kraljevu nema hidrokortizon tableta, sta da radim....
Da li shvatate da vasa neozbiljnost moze kostati ljude zivota?????
Da li ce te vi meni refundirati nabavku leka iz inostranstva????

Sramota!!!!!!!!!!!!31.5.11"

kail je poslat RZZO

Toliko o tome... Kladim se da ni danas nema hidrokortizona ali koga boli uvo? Tuziti zbog ugrozavanja zdravlja pacijenata???? Molim savet ako neko ima.
Hvala!

nyripan

pre 10 godina

Ministarka izgleda ne vlada stanjem u svom resoru. Nestasica je mnogih lekova i veceg obima. Naprimer kortikosteroidi ni za lek u apotekama u Kragujevcu.

Jagodiceva

pre 10 godina

Ocigledno je da cenjeni stucnjak Milisavljevic, barata idejama, informacijama,zeljama namerama i ambicijama, do samog izgaranja!
Ono sto me zanima jeste njegova MOGUCNOST i DELOVANJE do sada...a ima tome...Sve navedene cinjenice o visedecenijskom urusavanju sistema zdravstva je kako, kaze, gledao, i znao...Ali, CUTAO !
Zove li se to saucesnistvom ?!

Vlade

pre 10 godina

Plate su kasnile i kasne,a priča je da ne kasne,ljudi su radili za pratnike i ništa im nije plaćeno..Ja sam zdravstveni radnik ne radim samo zbog humanosti već isključivo za svoje dete i porodicu.

uzicanin

pre 10 godina

ja ne znam da li sam dobro razumeo, ministarka kaze SPIN, to bi trebalo da znaci izmisljotinu,netacno??? Sama kaze da ce biti insulina do kraja sedmice...znaci NEMA ga u svim apotekama,a coveki nabroja gde ga sve nema i nije samo Beograd. Babic zapreti inspekcijom apotekama...i treba a ako nije selektivna borba protiv kriminala, onda ce doci na red ko zna kad jer bi po redu trebalo prvo zavrsiti Miskovica,procesuirati Beka, Stupara ne stititi...i joooooos mnoge.STA POLITIKA URADI OD LJUDI...NEMA INSULINA BABICU I JOS MNOGIH DRUGIH LEKOVA. Milisavljevic je najbolji, samo da ne forsira stranku, spusta sebi cenu, ZA MINISTRA!!!!!

demokrata

pre 10 godina

Ministarku pratim u medijima poprilicno dugo i uglavnom vlada i sobom i situacijom.Veceras je bila u PANICI tako da nije vladala ni sobom ni situacijom,politicki opsednuta skoncentrisana na temu dotle da upada i otima rec kako ne bi Milisavljevic rekao istinu a kako se Babic ne bi spleo pa mu izletela. Stanje jeste kastrofalno ali opet niko ne spomenu ni Tomicu ni Stankovica????Zasto je DS ovakve pametne i elokventne ljude sklonio u stranu i nije ih stavio u prve redove pa sada treba da nas terorisu Milosevicevi podanici,sada Tomini, a svi zajedno Milosevicevi.???

Jagodiceva

pre 10 godina

Ocigledno je da cenjeni stucnjak Milisavljevic, barata idejama, informacijama,zeljama namerama i ambicijama, do samog izgaranja!
Ono sto me zanima jeste njegova MOGUCNOST i DELOVANJE do sada...a ima tome...Sve navedene cinjenice o visedecenijskom urusavanju sistema zdravstva je kako, kaze, gledao, i znao...Ali, CUTAO !
Zove li se to saucesnistvom ?!

Dejan

pre 10 godina

Bio sam na operaciji od 13. do 16. maja u jednoj beogradskoj bolnici. Coveku na krevetu do mog su sve vreme davali insulin i niko nije pomenuo nikakav problem. Ne bih da se opredeljujem ni za jednu stranu u ovom sukobu, samo navodim cinjenicu.

vlada

pre 10 godina

Samo jednog trenutka, u jednoj rečenici koju je pokušao da izgovori jedan od gostiju, ne znam kako se zove, su se dotakli srži problema nedostatka insulina u državnim apotekama. Mislim da ni sam gost nije svestan da je to srž problema jer mu je to bio tek ne znam ni ja kao adut za pljuvanje po aktuelnoj vlasti. Osim te rečenice sve se svelo na klasično partijsko prepucavanje!

Dakle problem je TENDER!!!! Javna nabavka. Tender kada se raspiše, treba 30 dana da se da rok za podnošenje dokumentacije, zatim treba prelistati sve ponude, izabrati najbolju, objaviti rezulatate! Nakon toga 15dana je rok za žalbe i ako je i jedna od žalbi osnovana, ceo tender pada u Vodu. e sad zamislite da vi u Apoteci imate insulina za 2 nedelje u zalihama, a da će sledeći stiće tek za dva tri meseca i to pod uslovom da sve ide po planu!!!
I ranije su apoteke bile dužne da nabavljaju lekove preko tendera, ali s obzirom na prirodu samih lekova (postoje lekovi koji ne mogu da stoje duže od mesec dana neupotrebljeni na primer, pa i sam insulin spada u lekove sa posebnim uslovima čuvanja) je postojala opcija "malih nabavki" koja je apotekama omogućavala da nabavke do 2 000 000 dinara ne moraju da se vrše preko tendera i apoteka je smela da ima 2,3 ili 4 (nisam siguran) takvih nabavki u mesec dana. E toga sada očigledno nema i zato je sasvim normalno da apoteke sada moraju verovatno da čekaju 3-4-5-6 meseci da bi obavili jednu nabavku, a takav vid nabavke otežava snabdevanje!

Mira Krunic

pre 10 godina

Ministarstvo je potpuno nestrucno za oblast snabdevanje lekovima i normalno da ministarka koja je lekar klinicar to ne zna ali nije normalno da nema ni strucne sluzbe koje se time bave. Ako najveca apotekarska ustanova u zemlji nije spremna za sprovodjenje tendera to je obaveza ministarstva da odlozi primenu dok god ta ustanova ne bude spremna i da joj pruzi svu strucnu pomoc da bi snabdevanje bilo kontinuirano.Narocito sto sada sve apotekarske ustanove samo prepisuju tender od apotekarske Beograd. Mi imamo Ministarstvo zdravlja koje moli Upravu za javne nabavke da se napravi izuzetak za lekove kao da Ministarstvo ne pise zakone a Uprava ih samo sprovodi. Onda uprava daje nelegalno misljenje da se napravi izuzetak za lekove i zapravo izmeni zakon pre nedelju dana iako to nije posao uprave vec da doslovno sprovodi zakon. Nestrucnost i politika se igraju zivotima ljudi.

milan

pre 10 godina

Malo su cudne te izjave ministarke koja u istoj recenici kaze da su informacije o nestasici insulina lazne i odmah nadovezuje da ce u toku nedelje biti insulina u BG, to zvuci malo cudno zar ne.

hvala na edukaciji

pre 10 godina

Ne znam koliko je tacna vest o nedostatku insulina u apotekama, ne zivim u Srbiji. Nisam glasac stranaka na vlasti. Mnogo mi je drago sto ministarka Djukic-Dejanovic iskoristila rec 'spin' u ovoj vesti. Mislim da funkcionalna pismenost mora da obuhvata i poznavanje ovog pojma. Ne znam koja bi rec odgovrala u srpskom jeziku a da bude korektna.

mara

pre 10 godina

Zar nije logicno da ministarka prvo sklopi ugovor sa privatnim lekarskim ordinacijama, u domovima zdravlja je veca guzva nego u drzavnim apotekama?

Lena

pre 10 godina

nema ovde nikakve spinovane price ni neodgovornih apotekara nego ste gospodo u drzavnim sluzbama spojili sve neradne dane koje ste mogli.Ne treba vam nikakva istraga zasto vam je informacija dostavljena tek 15.maja. Pa pre toga niste ni radili.Sramota ziva kako su ministarstva i javne sluzbe (sve ono sto se finansira sa budzeta )postali prvaci u koriscenju svakog neradnog dana u godini i prvaci u izmisljanju novih neradnih dana i praznika svake godine.Da ste radili kao privatni sektor ne bi bilo nestasice.

Jagodiceva

pre 10 godina

Daklem, srbijo sto si trazila to si i dobila! Daklem, Babic je olicenje vlasti. daklem, prst na celo i razmisljajte.
(ana, 19. maj 2013 23:36)

A Srbijo, sta si sve imala... niti trazila, niti saluzila !

Mia

pre 10 godina

Kriviti republičku vladu da je ona kriva što u apotekama u Beogradu nema lekova je u najmanju ruku smešna. Vlada samo traži da se poštuje zakon o javnim nabavkama , a niko ne traži od apotekarskih ustanova da ne nabavljaju lekove. E što to nekome ne odgovara da se lekovi nabavljaju po novom zakonu o javnim nabavkama jer isti sprečava razne zloupotrebe koje su se u ranijim periodima obilato dešavale, to je sasvim druga stvar.

Dejan

pre 10 godina

Bio sam na operaciji od 13. do 16. maja u jednoj beogradskoj bolnici. Coveku na krevetu do mog su sve vreme davali insulin i niko nije pomenuo nikakav problem. Ne bih da se opredeljujem ni za jednu stranu u ovom sukobu, samo navodim cinjenicu.

hvala na edukaciji

pre 10 godina

Ne znam koliko je tacna vest o nedostatku insulina u apotekama, ne zivim u Srbiji. Nisam glasac stranaka na vlasti. Mnogo mi je drago sto ministarka Djukic-Dejanovic iskoristila rec 'spin' u ovoj vesti. Mislim da funkcionalna pismenost mora da obuhvata i poznavanje ovog pojma. Ne znam koja bi rec odgovrala u srpskom jeziku a da bude korektna.

Ema

pre 10 godina

Direktorka Apotekarske ustanove Beograd je kršila puno Zakona, onda MUP i policija da reaguje i krivično da odgovara. Šta više tu da se priča.

Jagodiceva

pre 10 godina

Ocigledno je da cenjeni stucnjak Milisavljevic, barata idejama, informacijama,zeljama namerama i ambicijama, do samog izgaranja!
Ono sto me zanima jeste njegova MOGUCNOST i DELOVANJE do sada...a ima tome...Sve navedene cinjenice o visedecenijskom urusavanju sistema zdravstva je kako, kaze, gledao, i znao...Ali, CUTAO !
Zove li se to saucesnistvom ?!

Jagodiceva

pre 10 godina

Ocigledno je da cenjeni stucnjak Milisavljevic, barata idejama, informacijama,zeljama namerama i ambicijama, do samog izgaranja!
Ono sto me zanima jeste njegova MOGUCNOST i DELOVANJE do sada...a ima tome...Sve navedene cinjenice o visedecenijskom urusavanju sistema zdravstva je kako, kaze, gledao, i znao...Ali, CUTAO !
Zove li se to saucesnistvom ?!

Mia

pre 10 godina

Kriviti republičku vladu da je ona kriva što u apotekama u Beogradu nema lekova je u najmanju ruku smešna. Vlada samo traži da se poštuje zakon o javnim nabavkama , a niko ne traži od apotekarskih ustanova da ne nabavljaju lekove. E što to nekome ne odgovara da se lekovi nabavljaju po novom zakonu o javnim nabavkama jer isti sprečava razne zloupotrebe koje su se u ranijim periodima obilato dešavale, to je sasvim druga stvar.

baka

pre 10 godina

Spin? Stvarno? Spin? Je l' se to igra bilijar pa se koristi izras "spin"? Je l' ovaj narod nema toliko bogat jezik da ne mora da koristi ove nakaradne termine? Sramota je SRBI sto pored svog jezika koristite SPIN

miki poletarac

pre 10 godina

90 ih godina problem su bile nestasice ulja,secera,benzin se kupovao na ulicama po kanisterima.ali bez svega toga se moglo.ali bez lekova se ne moze,a ova vlada je vec to uspela za nepunoh godinu dana.jos dosta toga ce biti u nestasici. i kakava vise iluzija da je ova vlada proevropska, svaka njihova rec je samo velika laz.i obmana naroda.

ivcha

pre 10 godina

Babic je pravi pravi predstavnik srpskog naroda. Sam sebe hvali, oce odma da se bije, tvrdoglav ko mazga (preko mojih ledja), u sve se se razume (ko marica), baksuz, nezadovoljan svim i svacim... a kad mogao ja bih mu postavio samo jedno pitanje: "zasto si se kandidovao za direktora RFZO-a?"

justicia

pre 10 godina

Nedostaje i vakcina protiv tetanusa..pa vodite racuna da se ne povredite nekim prljavim predmetom...Ministarka i svi funkcioneri ukljuceni u problem treba da podnesu ostavke. Dosta ste se prepucavali preko ledja bolesnika. Pitajte Tomicu kako je resavao nestasice lekova. U CG ima svih lekova pa ko ne moze da nadje ovde, neka zamoli rodjake ili prijatelje iz CG da posalju..

lala

pre 10 godina

Drage kolege humanci, pre desetak i više godina bilo vas je oko 78 u skupštini i tada ste provukli sramni Zakon da možete da radite 4 sata privatno posle radnog vremena. Neuki poslanici su prihvatili taj Zakon i od tada je krenuo sunovrat zdravstva. G 17+ je još stvari dodatno iskomplikovao a ovi će ga fantaziranjem dokusuriti. Godinama nisu namerno davane specijalizacije ili su iste dobijali odabrani mamini i tatini sinovi. Zloupotrebili ste državu do maksimuma, Školovali se za dž,obesmislili rad opšte prakse, za najobičnije dijagnoze su ljudi bili primorani da idu u specijalističke ustanove, "specijalisti" tražili koje kakave bezpotrebne analize na koje-kakvim aparatima koji pre podne nisu radili, ali su posle podne bili ispravni. Priča je dugačka, ali je razumljiv njen nastavak. Pustite poštene lekare opšte prakse da leče pacijente, jer po sadašnjoj šemi lekar opšte prakse ne može da prepiše niti jedan lek ako terapiju ne aminuje lekar specijalista. Sada je taj sloj lekara specijalista ojačao, zaradile se pare, otvorile nove klinike a i dalje je ista šema-bespotebni i skupi pregledi. Svaka čast dobrim lekarima opšte prakse i specijalizantima, kao i dobrim asistentima, docentima vanrednim i redovnim profesorima. I još nešto -najvažnije - ne može participacija da bude 50,00 -pa to je kao pakovanje Orbit žvaka. zaboravite na komunizam, jer ni ostale delatnosti ne posluju po tom sistemu. danas je najbolje biti majstor, ratar, švercer koje-čega na pijaci, pa čak i policajac.

Draganče

pre 10 godina

Ova tkz"ministarka" se pre neki dan klela da insulina ima i tražila da joj se javi u kojoj ga apoteci nema! Nema ona pojma, samo priča priče a stanje u zdravstvu došlo do katastrofalne granice. Propast!

Nikola

pre 10 godina

Sustinski problem je u tome sto smo svi oguglali na politicke obmane i prevrtljivost. Zbog toga politicari misle da se svi kopcamo na ledja.

Naime Dragan Djilas i Slavica Djukic Dejanovic se prepucavaju oko insulina, ukazuju na problem izmedju republicke i gradske vlasti a taj isti DS sedi u gradskoj vlasti sa SPS-om, odnosno SPS sedi u beogradskoj vlasti sa SPS-om.

Sasa Antic iz SPS-a je predsednik skupstine grada Beograda i najblizi saradnik Dragana Djilasa. Gde je on sada. Otisao je tetki da kupi lek?

Zbog svega ovoga, mi ne mozemo konacno da saznamo u cemu je problem u vezi sa lekovima. Da li se radi o tome da u apotekama fali insulin ili, pak, jos 69 razlicitih vrsta lekova!

Marko

pre 10 godina

Evo, malo pre se zavrsi "Utisak nedelje" i mogu slobodno reci da je mene sramota umesto Slavice Djukic Dejanovic i Momcila Babica. Eto toliko su se obrukali svojim gostovanjem u emisiji da je mene sramota umesto njih. Toliko lazi i gluposti na jednom mestu skoro nisam cuo. Koliki debeo obraz treba da imas da tvrdis da insulina ima u dovoljnim kolicinama u zdravstvenim ustanovama? Ne da nema insulina, nego nema 70% drugih lekova. Pacijetni koji su na redovnim terapijama, ne bitna vrsta leka, i koji su te lekove nekada dobijali besplatno sada te lekove ne dobijaju vec ih upucuju da te iste lekove podizu kod privatnika, naravno za pare.

Izlaganje gospodina Babovica necu komentarisati, sve je rekao sa preporukom da se jede riba tri puta dnevno. GOSPODINE BABOVICU GRADJANI SRBIJE NEMA PARA ZA LEKOVE,A VI IM PRICATE O RIBI NA STOLU, KAKO VAS NIJE SRAMOTA? (Eto kad se iznerviram pa moram da vicem).

Sve u svemu, propalismo, propadamo, propadacemo i ne znam gde je dno, svaki put kad pomislim da smo ga dotakli politicari me razuvere.

Krle

pre 10 godina

Gledam ovu emisiju i ne mogu da verujem šta pričaju ministarka i direktor RFZO a.Jeste ministarko, insulina ima ali ne u apotekama. Apoteke Beograd se nisu kaže snašle, pa ko može da se snađe uz Vaše instrukcije. Ako je spin, spin je od njene strane, mada ja pre mislim da ona ne zna šta radi a ovog direktora RFZO a menjajte što pre, on samo zna da preti i da se svađa.Sad nek pošalje inspekciju u Apoteku Beograd pa nek se maju s njegovim stručnjacima umesto da završavaju posao oko javne nabavke.

ne znam srpski

pre 10 godina

A šta je spin? Kuku nama sa vama, funkcionerima koji ne znaju svoj jezik da koriste, često ga se stide. Benefit, transparentno, lamentiranje .... jadni ste, i mi sa vama

Čitam novine

pre 10 godina

- Nestašica insulina pogadjaju SAMO bolesnike od dijabetesa (šećernu
bolest).
- Apel stanovništvu da izbegava sve što može izazvati dijabetes.

Na "dubini" analize može pozavideti čak i Mira Marković.

Zvrk

pre 10 godina

Neophodno je da zdravlje bude ispred politike...

Uopste ne sumnjam da je bilo "politizacije" cele sitaucije sa nedostatkom insulina, ali nikom nije u interesu da se ovo ponovi.

Oprema je u najvecem delu slucajeva veoma stara i neophodno je sto pre kupiti novu. Siguran sam da ce se sredstva naci.

Apsolutno je bitno da se napravi pravilan izbor kadrova, posto se posao u zdravstvu uglavnom nalazi preko "jake" veze ili "jakog" novca.

Dobar pocetak bi bio raspisivanje fer konkursa u zdravstvu (koji su stvarno jako retki ako ih uopste ima).

Nazalost, gospodja Dejanovic nije odgovrila na pitanje sta ce biti sa 60 lekara i 100 medicinskih sestara... Retko dobar izbor lekara koji su sada ostali bez posla...

vlada

pre 10 godina

Samo jednog trenutka, u jednoj rečenici koju je pokušao da izgovori jedan od gostiju, ne znam kako se zove, su se dotakli srži problema nedostatka insulina u državnim apotekama. Mislim da ni sam gost nije svestan da je to srž problema jer mu je to bio tek ne znam ni ja kao adut za pljuvanje po aktuelnoj vlasti. Osim te rečenice sve se svelo na klasično partijsko prepucavanje!

Dakle problem je TENDER!!!! Javna nabavka. Tender kada se raspiše, treba 30 dana da se da rok za podnošenje dokumentacije, zatim treba prelistati sve ponude, izabrati najbolju, objaviti rezulatate! Nakon toga 15dana je rok za žalbe i ako je i jedna od žalbi osnovana, ceo tender pada u Vodu. e sad zamislite da vi u Apoteci imate insulina za 2 nedelje u zalihama, a da će sledeći stiće tek za dva tri meseca i to pod uslovom da sve ide po planu!!!
I ranije su apoteke bile dužne da nabavljaju lekove preko tendera, ali s obzirom na prirodu samih lekova (postoje lekovi koji ne mogu da stoje duže od mesec dana neupotrebljeni na primer, pa i sam insulin spada u lekove sa posebnim uslovima čuvanja) je postojala opcija "malih nabavki" koja je apotekama omogućavala da nabavke do 2 000 000 dinara ne moraju da se vrše preko tendera i apoteka je smela da ima 2,3 ili 4 (nisam siguran) takvih nabavki u mesec dana. E toga sada očigledno nema i zato je sasvim normalno da apoteke sada moraju verovatno da čekaju 3-4-5-6 meseci da bi obavili jednu nabavku, a takav vid nabavke otežava snabdevanje!

Mira Krunic

pre 10 godina

Ministarstvo je potpuno nestrucno za oblast snabdevanje lekovima i normalno da ministarka koja je lekar klinicar to ne zna ali nije normalno da nema ni strucne sluzbe koje se time bave. Ako najveca apotekarska ustanova u zemlji nije spremna za sprovodjenje tendera to je obaveza ministarstva da odlozi primenu dok god ta ustanova ne bude spremna i da joj pruzi svu strucnu pomoc da bi snabdevanje bilo kontinuirano.Narocito sto sada sve apotekarske ustanove samo prepisuju tender od apotekarske Beograd. Mi imamo Ministarstvo zdravlja koje moli Upravu za javne nabavke da se napravi izuzetak za lekove kao da Ministarstvo ne pise zakone a Uprava ih samo sprovodi. Onda uprava daje nelegalno misljenje da se napravi izuzetak za lekove i zapravo izmeni zakon pre nedelju dana iako to nije posao uprave vec da doslovno sprovodi zakon. Nestrucnost i politika se igraju zivotima ljudi.

Dunja

pre 10 godina

"Olupine od ministara"- kako reče Vesna Pešić treba, konačno, poslati "u istoriju". Da se odmaraju od "silnih zasluga" i pruže šansu ljudima kakav je, na primer Dr. Milisavljević, a i TAKVIH ima !
Permanentnim floskulama ministarke Đukić - Dejanović ,tipa "mož' da bidne, al' ne mora da znači" su iscrpene njene "sposobnosti"; njena teatralnost nadmaša ozbiljnot tako važnog segmenta društva, kakvo je zdravstvo.

Djuradj

pre 10 godina

Korisnik bilo koje usluge ne treba da zna KAKO sistem funkcionise vec da se
kvalitetetom usluge uveri da prosto funkcionise. Jednostavno, zar ne?

hivpozitivan

pre 10 godina

Svi pominju insulin, naveo bih da već desetak dana nema nekoliko lekova za lečenje HIV infekcije( Aluvia, Videx, Epivir, Kivexa....).Svaki prekid terapije je rizičan jer se stvara rezistencija kod pacijenata a izbor kombinacija lekova koji se mogu naći na listi socijalnog je mali jer već godinama nije uveden ni jedan lek iz novije generacije. Već sada ima pacijenata koji ne mogu da koriste ni jedan lek koji je trenutno na raspolaganju. Privatne apoteke nemaju ove lekove . U jednoj privatnoj apoteci tražili su mišljenje konzilijuma. Pitam se čemu ako mi je recept uredno popunjen od strane lekara, univerzitetskog profesora koji je svetsko ime za HIV. Nevladine organizacije duvaju u istu tikvu kao i vlada, potrošili su nekoliko miliona evra dobijenih od Globalnog fonda a naša prava kao pacijenata niko ne štiti osim tri lekara sa infektivne klinike kojima se zahvaljujem za sve što su do sada učinili za nas.

demokrata

pre 10 godina

Ministarku pratim u medijima poprilicno dugo i uglavnom vlada i sobom i situacijom.Veceras je bila u PANICI tako da nije vladala ni sobom ni situacijom,politicki opsednuta skoncentrisana na temu dotle da upada i otima rec kako ne bi Milisavljevic rekao istinu a kako se Babic ne bi spleo pa mu izletela. Stanje jeste kastrofalno ali opet niko ne spomenu ni Tomicu ni Stankovica????Zasto je DS ovakve pametne i elokventne ljude sklonio u stranu i nije ih stavio u prve redove pa sada treba da nas terorisu Milosevicevi podanici,sada Tomini, a svi zajedno Milosevicevi.???

katarina medicinar

pre 10 godina

Ovo je strašno, žena koja bi trebalo da ima najveću odgovornost i proporcionalno tome i platu; ima samo veliku odgovornu platu, čini mi se da su mogli optužili bi spremačice u apotekama za evidentnu nestašicu insulina i svega ostalog.KATASTROFA, a Babic je nessto poput gdin Drobnjaka iz puteva Srbije, sramota me je za njih obojicu.

Vlade

pre 10 godina

Plate su kasnile i kasne,a priča je da ne kasne,ljudi su radili za pratnike i ništa im nije plaćeno..Ja sam zdravstveni radnik ne radim samo zbog humanosti već isključivo za svoje dete i porodicu.

Flops

pre 10 godina

Kako je samo nije sramota! Svakog dana se prose pare od naroda za jadnu decu i operacije u inostranstvu! Deca umiru jer roditelji ne mogu da sakupe pare za operacije! Ona se nikada cak nije ni oglasila povodom toga! Pa da sam ministar zdravlja, iskopao bih pare za jadnu decu, makar i pokrao iz budzeta, pa nek odem u zatvor! Ej bre, ministarko nakindjurena, DECA TI UMIRU U TVOM MANDATU tebe to ne interesuje??? Imas li ti savesti???

uzicanin

pre 10 godina

ja ne znam da li sam dobro razumeo, ministarka kaze SPIN, to bi trebalo da znaci izmisljotinu,netacno??? Sama kaze da ce biti insulina do kraja sedmice...znaci NEMA ga u svim apotekama,a coveki nabroja gde ga sve nema i nije samo Beograd. Babic zapreti inspekcijom apotekama...i treba a ako nije selektivna borba protiv kriminala, onda ce doci na red ko zna kad jer bi po redu trebalo prvo zavrsiti Miskovica,procesuirati Beka, Stupara ne stititi...i joooooos mnoge.STA POLITIKA URADI OD LJUDI...NEMA INSULINA BABICU I JOS MNOGIH DRUGIH LEKOVA. Milisavljevic je najbolji, samo da ne forsira stranku, spusta sebi cenu, ZA MINISTRA!!!!!

Slavica

pre 10 godina

Spinovanje insulina, dobar vic!Spinovani su svi izveštaji svih vaših unutrašnjih i spoljnih nadzora za sve lekarske greške , i za smrtne slučajeve, zato i naglašavate da neće biti aboliranih. Neće kad Vi kažete, je li?Insulina NEMA, hej, gori ste od Milosavljevića! Tako je i on pričao da je pogrešna percepcija!

Pera Lozac

pre 10 godina

Mleko - spin
Jabuke - spin
Insulin - spin

Non stop se vrtimo oko svoje ose.

Veci spin je kod nasih inistara nego od Nadalovog forhenda.

Logika

pre 10 godina

"Treba da se rešava problem, a ne da se veštački izmišlja, navela je ministarka zdravlja".

Pa sama je sebi skocila u usta, najpre kaze da problem treba resavati (dakle problem postoji) a onda kaze da ga netreba izmisljati (pa sta ima da se izmislja kad vec postoji).

????

pre 10 godina

Nismo čuli odgovor-ko je odgovoran i ko će snositi posledice ljudima koji nisu mogli da nabave insulin?...a drugo pitanje je zašto nije podnela ostavku ministarka zdravlja ako nije uspela da obezbedi sprovodjenje zakona?...na sve to odgovora nema..prosto,jer je ministarkin stranački drug opljačkao ovaj narod preko Galenike..ona to nije videla...pa kako će da vidi i ovo..

Filip

pre 10 godina

Da li zakon predviđa penzionisanje ministara koji bi i po godinama starosti i po svojim "idejama", a naročito po svojim PARTIJSKI profilisanim stavovima ,već ODAVNO trbalo da igraju šah u pakovima ?
Ima li kraja njihovim "spinovanjima" ?

Jagodiceva

pre 10 godina

Daklem, srbijo sto si trazila to si i dobila! Daklem, Babic je olicenje vlasti. daklem, prst na celo i razmisljajte.
(ana, 19. maj 2013 23:36)

A Srbijo, sta si sve imala... niti trazila, niti saluzila !

Sid

pre 10 godina

"Postovani,
U Kraljevu nema hidrokortizon tableta, sta da radim....
Da li shvatate da vasa neozbiljnost moze kostati ljude zivota?????
Da li ce te vi meni refundirati nabavku leka iz inostranstva????

Sramota!!!!!!!!!!!!31.5.11"

kail je poslat RZZO

Toliko o tome... Kladim se da ni danas nema hidrokortizona ali koga boli uvo? Tuziti zbog ugrozavanja zdravlja pacijenata???? Molim savet ako neko ima.
Hvala!

Bla, bla, truc...

pre 10 godina

na kraju vecerasnjeg Utiska, shvatih da sam pratio 24h Kitchen... Riba, nemasna obicno przena, poruci nam direktor...
Genije!

nyripan

pre 10 godina

Ministarka izgleda ne vlada stanjem u svom resoru. Nestasica je mnogih lekova i veceg obima. Naprimer kortikosteroidi ni za lek u apotekama u Kragujevcu.

mara

pre 10 godina

Zar nije logicno da ministarka prvo sklopi ugovor sa privatnim lekarskim ordinacijama, u domovima zdravlja je veca guzva nego u drzavnim apotekama?

sincitybg

pre 10 godina

Molim gospoju Ministarku da pojasni i objasni termin " spin" i " spinovati" jer ima dosta starih ljudi, koji ne razumeju njenu strucno-medicinsku-engleski-nabudzenu terminologiju, kako im objasniti da inisulina nema?

pilula

pre 10 godina

u srbiji ima nekoliko stotina hiljada dijabeticara. od toga je jedno 30.000 tip 1, kojim je insulin neophodan SVAKODNEVNO da bi PREZIVELI!!! od tog broja nekoliko hiljada su deca!
dok insulina nije bilo u apotekama, pa su se roditelji snalazili povlacuci veze, odlascima u bolnice i znabdevanjem iz bolnickih rezervi, u strahu da ce im deca padati u dijabetsku komu, gospoda su se igrala gluvih telefona! znaci INSULINA NEMA TAMO GDE TREBA DA GA BUDE - u apotekama!
vrhunac bezobrazluka je potpuno odsustvo odgovornosti ministarke kojoj je svrha funkcije da sluzi gradjanima, a ne da donosi resenja i da je ne zanima da li ce se sprovesti ili ne!

Александар Џунић

pre 10 godina

Госпоја, употребљавајте речи, које могу да разумеју 90% дијабетичара (старијих људи).

Djuradj

pre 10 godina

Ljud dajte izbacite taj termin spin,a nabavite lekove,grehota je od Boga i naroda ici protiv naroda koji ovde zivi zarad vasih srtanacki nesuglasica.Niste valjda pomislili da vam verujemo kad god nesto skripi evo termin SPIN, dosta je narodu cekati vase pravdanje,objasnite zasto u nekim delovima grada postoje iskjucivo privatne apoteke,gde je naso pravo i vasa najava da i tamo pokazemo recept, i kupimo lek alal vera ministarko!

Филип

pre 10 godina

Какав СПИН госпођо министарко и чија је то реч?Зашто користите те стране речи?Вероватно да бисте на тај начин показали какосте тобоже светска министсрка.А 90% становника и незна шта вам то значи СПИН.Помодарство

Lena

pre 10 godina

nema ovde nikakve spinovane price ni neodgovornih apotekara nego ste gospodo u drzavnim sluzbama spojili sve neradne dane koje ste mogli.Ne treba vam nikakva istraga zasto vam je informacija dostavljena tek 15.maja. Pa pre toga niste ni radili.Sramota ziva kako su ministarstva i javne sluzbe (sve ono sto se finansira sa budzeta )postali prvaci u koriscenju svakog neradnog dana u godini i prvaci u izmisljanju novih neradnih dana i praznika svake godine.Da ste radili kao privatni sektor ne bi bilo nestasice.

milan

pre 10 godina

Malo su cudne te izjave ministarke koja u istoj recenici kaze da su informacije o nestasici insulina lazne i odmah nadovezuje da ce u toku nedelje biti insulina u BG, to zvuci malo cudno zar ne.