Utorak, 07.05.2013.

21:02

Mirović: Zašto izjava baš na Uskrs

Vladika Grigorije je prvi crkveni predstavnik koji je na Uskrs izneo svoje političke stavove, što je prilično neuobičajeno, kaže potpredsednik SNS Igor Mirović.

Izvor: Danas

Miroviæ: Zašto izjava baš na Uskrs IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

popa

pre 10 godina

Miroviću, gubiš vreme, imaš li nešto pametnije da radiš već da se baviš popovima. Pajtića rešavaj, kriminal u Razvojnoj banci Vojvodine i ostalo.
Ovo ti je samo gubljenje vremena.

panonski

pre 10 godina

Ja se ne secam da se Predsednik Nikolic ijednom vladiki mesao u liturgije i jevandjela ? Na cega ovo lici ? Nema veze sto se svrstao u demokratsku stranku, jer ga finansiraju.. Jedno svesteno lice ne moze da se bavi politikom. Ili sto rece Vucic, ako vec zeli, neka izadje na izbore.

Propeler zvizzzz

pre 10 godina

Dakle stvarno je doslo krajnje vreme kada su Vladike od zaveta odustale da bi se bavile politikom, i kada DS nekada najjaca stranka u Srbiji nema drugo oruzije protiv vlasti vec koristi ogoljene grane iz crkvenog dvorista.

ignjat

pre 10 godina

Vladika Grigorije je pokazao da mu je lični interes ispred interesa crkve, kada je pre nekih 10-tak dana, i pored snimaka koji se mogu videti na internetu, izjavio da Vasilija Kačavendu ne treba osuđivati unapred. Nema dileme da su svi navodi u vezi Kačavende tačni, ali takođe nema dileme da je neko bio dobronameran mogao je to dostaviti do Patrijarha da se resi sve mimo javnosti, ali se sve prvo pustilo u javnnost sa ciljem da se Crkva oslabi. Nije bitno Grigoriju i što je ova afera uticala na pad poverenja građana u SPC, već mu je bitno da održi dobre odmose sa uticajnim Kačavendom, pa čak i posle plasiranja ovih snimaka.

Mladjan

pre 10 godina

Covek je Uskrs stavio u drugu plan, nije bitno cestitati praznik vec izneti svoj stav sto se tice politike zemlje, mozda je zaboravio ko je on i cime se bavi???

isidora

pre 10 godina

Vladika Grigorije je izgleda računao da će večito u Srbiji da vlada Boris Tadić, a u Republici Srpskoj Milorad Dodik, i da će zahvaljujući prijateljstvu sa ovim političarima ostvariti svoju želju da jednom postane i patrijarh. Međutim, računicu mu je pokvario Tomislav Nikolić pobedivši na predsedničkim izborima, a i u Republici Srpskoj je rejting Dodika u stalnom padu, pa je pitanje da li će i posle sledećih izbora na vlasti u Republici Srpskoj ostati Milorad Dodik i SNSD. Na ovaj način, porazom Tadića i mogućim porazom Dodika na sledećim izborima, pozicija vladike Grigorija je uzdrmana. Dodatno tu poziciju vladike Grigorija je oslabila i afera sa njegovim bliskim saradnikom Kačavendom. Tu poziciju dodatno je oslabilo i popuštanje kontrole Dodika i Grigorija nad pojedinim medijima u Republici Srpskoj, pa se sve više govori o brojnim aferama vladike Grigorija. Te informacije dolaze do građana Trebinja, i građani su sve više nezadovoljni sa nekada svojim omiljenim vladikom. Narod Hercegovine živi u bedi dok se vladika Grigorije voza u Range Roveru.

Gladius

pre 10 godina

Rano je Djilas preko svojih eksponenata zapoceo kampanju...a rekao je da nema napdanja politickih protivnika tokom Briselskih sporazuma...no dobro...od coveka njegovog kalibra nista ne iznenadjuje...nego mi nije bas najjasniji momenat u kome Grigorije iskazuje otvorene simpatije Tadicu a vise je nego poznata netrpeljivost strancikih kolega Bote i Djilasa...ali...ukoliko su visi ciljevi ovim postignuti, stranacke nesuglasice nisu bitne...

đukan

pre 10 godina

Većina vladika, a posebno Grigorije, imaju “putera na glavi”, zato su tako blagonakloni prema slučaju Kačavende. Da su čisti i pravoverni, prvi bi, i još u novembru čim su saznali, javno osudili i raščinili Kačavendu i sve njegove saradnike i pristalice, i izvinili se vernicima što nisu na vreme reagovali i spriječili da taj čovjek godinama zloupotrebljavao svoj položaj. Sada su reagovali samo zato što su bili primorani, i svaka čast svim medijima koji su ovo isterali na čistac, bez obzira na neke potencijalne motive iza toga. Uradili su pravu stvar. Crkva je trebala biti ta koja će to uraditi. I još ćemo vidjeti da li će imati dovoljno morala i časti da prizna i nazove to pravim imenom i pozabavi se ostatkom sveštenstva koji je bio upetljan bilo tako što su aktivno sudelovali, bilo tako što su ćutali i zatvarali oči. Koliko ima Pahomija i Kačavendi, koliko makroa i zlostavljača, nasilnika, ucjenjivača, materijalista među sveštenstvom? Ogadili su mi cijelo naše društvo, nikada više nijednog sveštenika neću posmatrati istim očima.

privilegije su čudo

pre 10 godina

Direktno i jasno mešanje u politiku pokazuje aspiracije crkve da utiče na političke tokove. Ujedno pokazuje i odnarođenost i samodovoljnost onih što bi i te kako trebalo da se bave dušama.

medicinar

pre 10 godina

Dosadni su ovi što govore crkvu ne treba mesati u politiku. Izvinite gospodo, al kad je Kosovo u pitanju i te kako crkva treba da kaže svoje. Da podsetim... jesu se mozda setili nasi politicari Vucic i Dacic ili potrudili da u taj najbolje mogući sporazum udju i silne crkve porušene dole tako što će kosovska strana pomagati u obnavljanju porušenih kako crkava tako i grobova?????jesu se setili da neko spomene šta će biti sa crkvenom zemljom?porusenim crkvama?porušenim grobljima?

vujica

pre 10 godina

Vladika Grigorije sebe pedstavlja kao predvodnika reformskog krila u SPC, ali to svojim delima ne pokazuje, jer predvodnik reformskog krila u SPC bi trebao da pohvaliu čin izvinjenja predsednika Nikolića, a ne još da taj čin kritikuje.

Kazablanka

pre 10 godina

Vladika Grigorije, uz svo postovanje crkve, vere i Boga, bi trebao da prvo iskritikuje greske drugih svestenih lica, jer otkada je to u skladu sa verom i pravoslavljem da se vladike voze u najskupljim automobilima?! Kao vernika me vise to iritira nego Nikolicevo izvini! A i misljenja sam, politika politicarima, vera svestenicima!

krle - dron

pre 10 godina

SNS - mora da progura u parlamentu objavljivanje svih tajnih policijskih dosijea od 44- do danas ODMAH inace trud i rad na sanaciji tesko havarisanog drustva bice uzaludan,nesme se zaboraviti ko je trazio odlaganje objavljivanja dosijea za 60-godina u parlamentu,i onda se netreba cuditi ovakvim gafovima unutar SPC- u kojoj su odnosi na prekretnici.

duhovnost, šta ono beše...

pre 10 godina

Zašto izjava uopšte? Gospodo duhovnici, lečite a ne trujte duše napaćene nacije! I počistite svu onu prljavštinu što ste ju godinama skrivali ispod sve crvenijih tepiha!

Stvarno nebitno

pre 10 godina

Vladika,kao i sva sveštena lica,uključujući tu i patrijarha,ima pravo da se bavi i politikom. To da "sveštena lica ne smeju da se mešaju u politiku" je čist primer komunističkog nasleđa. U vreme Kraljevine bilo je sasvim normalno da se istaknuti crkveni velikodostojnici bave i politikom,isto kao što su na to imali pravo i pripadnici svih drugih profesija,pa je npr. katolički sveštenik Anton Korošec bio predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije. Uostalom, i patrijarh Pavle je javno pozivao Miloševića da podnese ostavku,dok su pojedine vladike prisustvovali skupovima kako SPS-a, tako i opozicije. Patrijarh Pavle je čak i govorio na opozicionom mitingu 9.marta 1991. I u svetu je to sasvim normalna pojava,npr. sadašnji predsednik Urugvaja je sveštenik. To da "Crkva ne sme da se meša u politiku" je važilo samo i isključivo u komunističkim zemljama,a jasno je i zašto je tadašnjim diktatorskim režimima to smetalo... Ovo je 21.vek,ne može nijedan čovek da izborom bilo koje profesije izgubi pravo da se bavi politikom,nije ovo ni Kuba,ni Severna Koreja,pa da se crkvenim licima zabrani da učestvuju u društvenom životu!

wayward

pre 10 godina

Mirovićeva izjava je u najboljem maniru SNS-a, retorikom valjano naučenom od njenih nosilaca vajkadašnjih iz druge jedne stranke kojoj se Više ne Pripada, samo umivenom i uprepodobljenom: "ti si prvi izdajica, nemamo o čemu da pričamo". Ta je zamena teza odavno već viđena, ad hominem je kao dobar dan, jedino što čudi jeste kako to da SNS-a i dalje uspeva da to promuva kao validan argument. Možda zato što im je onaj blentavi SRS nekakva antiteza, a naspram SRS-ove retorike čak i buncanje maloumnika u groznici ume da zazvuči razumno.

Predrag slucajno sa androida

pre 10 godina

@ Onakva izjava crkvenog velikodostojnika Grigorija, čak i da nije izrečena na Uskrs, ravna je bogohuljenju.(Smilja R, 7. maj 2013 21:26)Nisam pročitala da je pričao išta protiv Boga...ispravite me ako grešim. (Vanja Petrović, 07. maj 2013 22:23)

Potpisujem.

Predrag Panić

Vihori

pre 10 godina

Pod hitno da se smire strasti izmedju drzave i crkve. Ove rasprave i prepucavanja ne idu nikome u prilog i plus nekako srozavaju ugled crkve.

le

pre 10 godina

Gospodine Mirovicu ,ja Vas molim da odaberete datum i da im jasno kazete da u buduce mogu da vas kritikuju sao oda kada niko nece cuti.Ako se secam neko je prosli put nesto kritikovao na dan kada je formiran HDZ,danas na Uskrs.Kazite im da u narednom periodu penzioneri ptreba da primaju penziju i da u tom periodu niko nesme da vas kritikuje.Samo se prisetite sta ste radili za vreme dok ste bili u opoziciji.Od vas niko nije imao migra ,kritikovali ste sve i svasta ,a sada radite i gore stvari i nedozvoljavate da vam se nista zameri.Ako imate mogucnosti,a imate ,preslusajte vase izjave iz perioda opozicije i sve ce Vam biti jasno.

hilux

pre 10 godina

Mirović ima nešto da kaže o Grigoriju! Zemljo otvori se! Oni misle ako im priča prolazi kod polusveta, i tog polusveta sakupe oko 50% , da nema inteligentnih obrazovanih ljudi kojima sva ta sns ispraznost i patetika ide na ganglije.

Djordje NS

pre 10 godina

Uporedite ove komentare SNS mašinerije:

Citam ove komentare i cini mi se da neki gradjani jos nisu shvatili da je Tomislav Nikolic predsednik drzave a ne SNS. Ja sam vernik i u Boga duboko verujem, ali u pojedine svestenike i vladike ne veujem ni malo. Bas oni su svojim bahatim i bogohulnim ponasanjem narod otudjili i od vere i crkve. Gledajuci ponasanje i diskusiju Grigorija zapitala sam se sta li fali ovom coveku, a izgleda da mu fali puno toga.
(RajkaS, 7. maj 2013 21:51)

Citajuci komentare cini mi se da neki gradjani Srbije jos nisu shvatili da je Tomislav Nikolic predsednik drzave, a ne SNS. Ja sam vernik, u Boga duboko verujem, ali u pojedine svestenike i vladike ne veujem ni malo. Ponasanje i diskusija Grigorija zapitala sam se sta li fali ovom coveku,dosao sam do zakljucka da mu fali puno toga, izgleda ne moze da se dokaze u crkvi, pa proba u politici.
(Borkovacka - dolina, 7. maj 2013 22:54)

Borkovacka - dolina

pre 10 godina

Citajuci komentare cini mi se da neki gradjani Srbije jos nisu shvatili da je Tomislav Nikolic predsednik drzave, a ne SNS. Ja sam vernik, u Boga duboko verujem, ali u pojedine svestenike i vladike ne veujem ni malo. Ponasanje i diskusija Grigorija zapitala sam se sta li fali ovom coveku,dosao sam do zakljucka da mu fali puno toga, izgleda ne moze da se dokaze u crkvi, pa proba u politici.

Smirna B

pre 10 godina

Crkveni veledostojnici treba da žive u duhu vere,da se bave duhovnim životom naroda.Političke izjave crkvenog veledostojnika ne priliče uopšte,a pogotovo na uskrs, veliki hrišćanski praznik.Čini mi se da su crkveni veledostojnici počeli više da se bave politikom nego duhovnim životom!!!

Vigor

pre 10 godina

Na pitanje:"Zasto bas na Vaskrs?" Odgovorio bih:"A zasto da ne?" uz obrazlozenje da izvesni gospodin Grigorije zapravo od monastva jedino poseduje manitiju koju zloupotrebljava, i da je celokupno njegovo ponasanje zapravo susta suprotnost onoga iza cega se krije...tako da... zasto da civil ne izjavi nesto slicno...Takodje jedno podsecanje bi bilo dobro..civil Grigorije je za zivota sada vec blazeno pocivseg patrijarha Pavla trazio da se patrijarh detronimail.comzuje, jer toboze nije sposoban da vrsi svoju duznost. Takvo delo usmereno protiv velicine blazeno pocivseg Pavla govori sve o Grigoriju. Iz tog razloga i mnogih koji krase doticnog,njegove izjave nemaju tezinu koju bi trebalo da imaju izjave jednog Vladike(sto ovaj svakako nije).

Obilici i Brankovici

pre 10 godina

Ako neki politicar pre izbora prica jedno a radi suprotno od obecanja, kada ga izaberu,to je prevara biraca!To nije bilo moguce bez asistencije "velikog brata"a razlog treba traziti u onome sto je vladika rekao o terazijama i vesalima. Ovoga puta nema nikog da se buni jer opozicuja ne postoji,oni koji bi vesali Tadica sada rade njegov posao a oni koji nisu smeli to da urade aplaudiraju sto je neko to uradio mesto njih!Vladika je samo izrekao ono sto su mnogi pomislili!

Jana 85

pre 10 godina

Nije bilo primerno da takve izjave daje, a naročito ne na Vaskrs!Na njemu je bilo da čestita vernicima i podseti na neke zaboravljene duhovne vrednosti...bilo je poprilično neadekvatno da iznosi onakve stavove i proziva predsednika.Pravo na vlastito mišljenje je neotudjivo pravo svakog čoveka, pa i njega, ali odora koju nosi i status koji ima mislim da ne dozvoljavaju da se bavi takvim temama i gostuje u emisijama političkog karaktera!

Miki

pre 10 godina

A zašto tvoja izjava, Miroviću, baš na današnji dan, kad su 1939. godine nemački nacisti sklopili vojni savez sa italijanskim fašistima? To je vaše klasično spinovanje. Umesto da odgovorite na opravdane kritike, vi pitate - a zašto baš danas. Eto zato.

maja

pre 10 godina

pa za šta služi uskrs ako ne za vidjenje savesti ljubavi I postovanja. to je pravi Dan za diskusije o ponasanju. najpre budimo ljudi pa onda partiski clanovi...

ornica

pre 10 godina

vojvodjanka, 7. maj 2013 21:55)
Ovo vec poceo neki novi "vojvodjanski" pravopis,nigde velikog slova,nigde zareza ni tacke.U pravu su ljudi treba mnogo vise da se ulaze u obrazovanje,zbog ovakvih.

Vanja Petrović

pre 10 godina

Onakva izjava crkvenog velikodostojnika Grigorija, čak i da nije izrečena na Uskrs, ravna je bogohuljenju.
(Smilja R, 7. maj 2013 21:26)

Nisam pročitala da je pričao išta protiv Boga...ispravite me ako grešim.

kaiser

pre 10 godina

Pa rekao bi i ranije, ali tad je bio pozvan u emisiju.

Radikali bi trebali da se bave onim ŠTA je rečeno, a ne KAD je rečeno, jer za istinu je svako vreme-pravo vreme.

Ali kao iskusni demagozi vrte šuplje priče - kad, zašto, gde, sa kim, a ne zanima ih ŠTA je rečeno.

miloš novi sad

pre 10 godina

Molim starešinstvo SNS-a ili kako se već zovu da konačno preseku i obnaroduju spisak povoljnih datuma na koje se smeju kritikovati.

nahtigal34

pre 10 godina

Ovom izjavom vladika je u stvari napravio problem demokratama.Svidja im se deo o Tomi ali onaj o Kacavendi bas i ne,pa kad se jos i sete Pahomija...stvarno su u dilemi a nesto moraju da napisu jer vodja to od njih ocekuje.

Bojan

pre 10 godina

Nisam neki obožavatelj Vladike Grigorija, ali sve što je rekao u Utisku je apsolutno tačno.
Sa druge strane, kada Mirović govori o legitimitetu Predsednika, trebao bi razmisliti o tome da li je gdin. Nikolić dobio mandat građana na osnovu ovakve politike koju sada vodi, politike proglašavanja Srba Bosancima, politike klečanja i politike kapitulacije protiv koje se tako ostrašćeno borio u kampanji. Mogao bi se Mirović zamisliti i nad činjenicom šta o njemu misle građani Novog Sada i kakav on legitimitet u ovom gradu ima. I pritom mislim na sve građane Novog Sada uključujući i glasače SNS-a koji ga se dobro sećaju iz vremena kada je "vodio" ZIG.
Dakle ovu šuplju priču neka podeli sa Majom Gojković, možda nju to zanima, to je ta kategorija "legitimnih".

vojvodjanka

pre 10 godina

sns stalno smeta kalendar i uvek imaju primedbu svadjalačku bez argumenata vladika im je sve lepo argumentovano jasno rekao(to bi im ija rerkla da imam mogućnost)problem je u tome što njih istina vredja i što niko i nigde nemože da kaže(napiše primer NS Dnevnik Pančić Randelj)ono što se ne uklapa u njihovu nepogrešivost, podrška vladiki

RajkaS

pre 10 godina

Citam ove komentare i cini mi se da neki gradjani jos nisu shvatili da je Tomislav Nikolic predsednik drzave a ne SNS. Ja sam vernik i u Boga duboko verujem, ali u pojedine svestenike i vladike ne veujem ni malo. Bas oni su svojim bahatim i bogohulnim ponasanjem narod otudjili i od vere i crkve. Gledajuci ponasanje i diskusiju Grigorija zapitala sam se sta li fali ovom coveku, a izgleda da mu fali puno toga.

Semper

pre 10 godina

Iz komentara uvaženog Živice Tucića, jasno je da se Mirović meša u ono u šta se ne razume. Izgleda da pred sobom stalno drži kalendar u kome su , po njegovom mišljenju, označeni podobni i nepodobni datumi za bilo koju radnju ili izjavu (komentar). Bolje bi mu bilo da nešto učini da se reši problem ATP Vojvodine u koji je veoma dobro upućen.

wizard

pre 10 godina

Vladika hercegovacki je trebalo na Uskrs da prica o veri, ali on je zloupotrebio vreme i bavio se politikom- kritikujuci "srbijansku" vlast. Jos jedna podvala zutih!

Evolucija stigla i SPC

pre 10 godina

"To je njegovo, a ne zvanično mišljenje Crkve. Danas mnogi i u novinarstvu i političari i mnogi drugi svašta mogu da govore, pa je i on možda uzeo to pravo, tu slobodu da nešto kaže. To je njegova lična i privatna stvar", rekao je patrijarh SPC Irinej povodom izjava vladike Grigorija o predsedniku Tomislavu Nikoliću".

Eee, juce sam napisao da je Evolucija stigla i SPC. Nije vise kao nekada... Sad popovi voze dzipove, posecuju diskoteke, upoznali se sa svetom, pa cak i pedofilijom. Za njih je u ovih vremena sve jedno, vazno da su protiv drzave!

raspletin

pre 10 godina

Vladika Grigorije je pre svega sebe diskvalifikovao onakvim svojim izjavama i mešanjem u politički život na strani onih koji su sami obećali da neće napadati svog glavnog političkog protivnika dok se ne implementira sporazum.

Soterija

pre 10 godina

Izjava gospodina Igora Mirovića je potpuno na mestu. Igor Mirović je primetio sve ono što su primetili i građani Srbije. Vladika Grigorije u utisku nedelje branio nemoral, kritikovao rad Tomislava Nikolića. Patrijarh Irinej je odbranio stav SPC i da izjava vladike Grigorije njegov lični stav . Vladika Grigorije je pripadnik i član glavnog odbora DS, samo da bi sebe zaštitio. Popvi i vladike više ne propovedaju veru, već isključivo propovedaju pomodarstvo, voze najskuplja đžipove, a za pedofiliju i pederstvo uvek imaju izgovor jedni druge štite. DS je posle smrti patrijarha Pavla umešala se u rad SPC i razorila crkveni sistem. Tomislav Nikolić će pomoći u izgradnji novog crkvenog sistema, i sve podofile koji se kriju ispod mantije moraće da odgovaraju za svoj nemoral.

021

pre 10 godina

Mirovic ima problem sa SPC jos od kada je na Limanu III umesto svetosavskog doma nikao Park City, zar ne Igore ? Od tada ti se prividjaju lauferi u crkvi. Mada moram da priznam da je ovo sa Kacavendom bio pravi potez BIA

samo da primetim

pre 10 godina

Šta bi sa peticijom, smenjivanjem Pajtića, serijom mitinga u organizaciji SNS koji su najavljivani zato da se natera Pajtić na vanredne izbore?
Nešto ne ide to da se čas bude veliki srpski patriota a čas da se preti Srbima na Kosovu zato što neće da prihvate Tačijevu vlast i da se napada SPC.

Slavka K

pre 10 godina

Kad god da je rekao, to što je rekao, vladika Grigorije je pokušao da omalovaži aktuelnog predsednika Srbije, što je nedopustivo, i da se partijski opredeli što je, takođe, nedopustivo.

Djordje NS

pre 10 godina

Zašto sad izjava? Otkud sad kritika? Kako baš sad deklaracija? Ovi SNS-ovci sa Mirovićem i njemu sličnima na čelu su svaki dan sve smešniji i jadniji...

Semper

pre 10 godina

Iz komentara uvaženog Živice Tucića, jasno je da se Mirović meša u ono u šta se ne razume. Izgleda da pred sobom stalno drži kalendar u kome su , po njegovom mišljenju, označeni podobni i nepodobni datumi za bilo koju radnju ili izjavu (komentar). Bolje bi mu bilo da nešto učini da se reši problem ATP Vojvodine u koji je veoma dobro upućen.

miloš novi sad

pre 10 godina

Molim starešinstvo SNS-a ili kako se već zovu da konačno preseku i obnaroduju spisak povoljnih datuma na koje se smeju kritikovati.

Bojan

pre 10 godina

Nisam neki obožavatelj Vladike Grigorija, ali sve što je rekao u Utisku je apsolutno tačno.
Sa druge strane, kada Mirović govori o legitimitetu Predsednika, trebao bi razmisliti o tome da li je gdin. Nikolić dobio mandat građana na osnovu ovakve politike koju sada vodi, politike proglašavanja Srba Bosancima, politike klečanja i politike kapitulacije protiv koje se tako ostrašćeno borio u kampanji. Mogao bi se Mirović zamisliti i nad činjenicom šta o njemu misle građani Novog Sada i kakav on legitimitet u ovom gradu ima. I pritom mislim na sve građane Novog Sada uključujući i glasače SNS-a koji ga se dobro sećaju iz vremena kada je "vodio" ZIG.
Dakle ovu šuplju priču neka podeli sa Majom Gojković, možda nju to zanima, to je ta kategorija "legitimnih".

Miki

pre 10 godina

A zašto tvoja izjava, Miroviću, baš na današnji dan, kad su 1939. godine nemački nacisti sklopili vojni savez sa italijanskim fašistima? To je vaše klasično spinovanje. Umesto da odgovorite na opravdane kritike, vi pitate - a zašto baš danas. Eto zato.

Djordje NS

pre 10 godina

Zašto sad izjava? Otkud sad kritika? Kako baš sad deklaracija? Ovi SNS-ovci sa Mirovićem i njemu sličnima na čelu su svaki dan sve smešniji i jadniji...

samo da primetim

pre 10 godina

Šta bi sa peticijom, smenjivanjem Pajtića, serijom mitinga u organizaciji SNS koji su najavljivani zato da se natera Pajtić na vanredne izbore?
Nešto ne ide to da se čas bude veliki srpski patriota a čas da se preti Srbima na Kosovu zato što neće da prihvate Tačijevu vlast i da se napada SPC.

021

pre 10 godina

Mirovic ima problem sa SPC jos od kada je na Limanu III umesto svetosavskog doma nikao Park City, zar ne Igore ? Od tada ti se prividjaju lauferi u crkvi. Mada moram da priznam da je ovo sa Kacavendom bio pravi potez BIA

hilux

pre 10 godina

Mirović ima nešto da kaže o Grigoriju! Zemljo otvori se! Oni misle ako im priča prolazi kod polusveta, i tog polusveta sakupe oko 50% , da nema inteligentnih obrazovanih ljudi kojima sva ta sns ispraznost i patetika ide na ganglije.

Vanja Petrović

pre 10 godina

Onakva izjava crkvenog velikodostojnika Grigorija, čak i da nije izrečena na Uskrs, ravna je bogohuljenju.
(Smilja R, 7. maj 2013 21:26)

Nisam pročitala da je pričao išta protiv Boga...ispravite me ako grešim.

Obilici i Brankovici

pre 10 godina

Ako neki politicar pre izbora prica jedno a radi suprotno od obecanja, kada ga izaberu,to je prevara biraca!To nije bilo moguce bez asistencije "velikog brata"a razlog treba traziti u onome sto je vladika rekao o terazijama i vesalima. Ovoga puta nema nikog da se buni jer opozicuja ne postoji,oni koji bi vesali Tadica sada rade njegov posao a oni koji nisu smeli to da urade aplaudiraju sto je neko to uradio mesto njih!Vladika je samo izrekao ono sto su mnogi pomislili!

vojvodjanka

pre 10 godina

sns stalno smeta kalendar i uvek imaju primedbu svadjalačku bez argumenata vladika im je sve lepo argumentovano jasno rekao(to bi im ija rerkla da imam mogućnost)problem je u tome što njih istina vredja i što niko i nigde nemože da kaže(napiše primer NS Dnevnik Pančić Randelj)ono što se ne uklapa u njihovu nepogrešivost, podrška vladiki

le

pre 10 godina

Gospodine Mirovicu ,ja Vas molim da odaberete datum i da im jasno kazete da u buduce mogu da vas kritikuju sao oda kada niko nece cuti.Ako se secam neko je prosli put nesto kritikovao na dan kada je formiran HDZ,danas na Uskrs.Kazite im da u narednom periodu penzioneri ptreba da primaju penziju i da u tom periodu niko nesme da vas kritikuje.Samo se prisetite sta ste radili za vreme dok ste bili u opoziciji.Od vas niko nije imao migra ,kritikovali ste sve i svasta ,a sada radite i gore stvari i nedozvoljavate da vam se nista zameri.Ako imate mogucnosti,a imate ,preslusajte vase izjave iz perioda opozicije i sve ce Vam biti jasno.

Djordje NS

pre 10 godina

Uporedite ove komentare SNS mašinerije:

Citam ove komentare i cini mi se da neki gradjani jos nisu shvatili da je Tomislav Nikolic predsednik drzave a ne SNS. Ja sam vernik i u Boga duboko verujem, ali u pojedine svestenike i vladike ne veujem ni malo. Bas oni su svojim bahatim i bogohulnim ponasanjem narod otudjili i od vere i crkve. Gledajuci ponasanje i diskusiju Grigorija zapitala sam se sta li fali ovom coveku, a izgleda da mu fali puno toga.
(RajkaS, 7. maj 2013 21:51)

Citajuci komentare cini mi se da neki gradjani Srbije jos nisu shvatili da je Tomislav Nikolic predsednik drzave, a ne SNS. Ja sam vernik, u Boga duboko verujem, ali u pojedine svestenike i vladike ne veujem ni malo. Ponasanje i diskusija Grigorija zapitala sam se sta li fali ovom coveku,dosao sam do zakljucka da mu fali puno toga, izgleda ne moze da se dokaze u crkvi, pa proba u politici.
(Borkovacka - dolina, 7. maj 2013 22:54)

kaiser

pre 10 godina

Pa rekao bi i ranije, ali tad je bio pozvan u emisiju.

Radikali bi trebali da se bave onim ŠTA je rečeno, a ne KAD je rečeno, jer za istinu je svako vreme-pravo vreme.

Ali kao iskusni demagozi vrte šuplje priče - kad, zašto, gde, sa kim, a ne zanima ih ŠTA je rečeno.

maja

pre 10 godina

pa za šta služi uskrs ako ne za vidjenje savesti ljubavi I postovanja. to je pravi Dan za diskusije o ponasanju. najpre budimo ljudi pa onda partiski clanovi...

Predrag slucajno sa androida

pre 10 godina

@ Onakva izjava crkvenog velikodostojnika Grigorija, čak i da nije izrečena na Uskrs, ravna je bogohuljenju.(Smilja R, 7. maj 2013 21:26)Nisam pročitala da je pričao išta protiv Boga...ispravite me ako grešim. (Vanja Petrović, 07. maj 2013 22:23)

Potpisujem.

Predrag Panić

ornica

pre 10 godina

vojvodjanka, 7. maj 2013 21:55)
Ovo vec poceo neki novi "vojvodjanski" pravopis,nigde velikog slova,nigde zareza ni tacke.U pravu su ljudi treba mnogo vise da se ulaze u obrazovanje,zbog ovakvih.

wayward

pre 10 godina

Mirovićeva izjava je u najboljem maniru SNS-a, retorikom valjano naučenom od njenih nosilaca vajkadašnjih iz druge jedne stranke kojoj se Više ne Pripada, samo umivenom i uprepodobljenom: "ti si prvi izdajica, nemamo o čemu da pričamo". Ta je zamena teza odavno već viđena, ad hominem je kao dobar dan, jedino što čudi jeste kako to da SNS-a i dalje uspeva da to promuva kao validan argument. Možda zato što im je onaj blentavi SRS nekakva antiteza, a naspram SRS-ove retorike čak i buncanje maloumnika u groznici ume da zazvuči razumno.

medicinar

pre 10 godina

Dosadni su ovi što govore crkvu ne treba mesati u politiku. Izvinite gospodo, al kad je Kosovo u pitanju i te kako crkva treba da kaže svoje. Da podsetim... jesu se mozda setili nasi politicari Vucic i Dacic ili potrudili da u taj najbolje mogući sporazum udju i silne crkve porušene dole tako što će kosovska strana pomagati u obnavljanju porušenih kako crkava tako i grobova?????jesu se setili da neko spomene šta će biti sa crkvenom zemljom?porusenim crkvama?porušenim grobljima?

Stvarno nebitno

pre 10 godina

Vladika,kao i sva sveštena lica,uključujući tu i patrijarha,ima pravo da se bavi i politikom. To da "sveštena lica ne smeju da se mešaju u politiku" je čist primer komunističkog nasleđa. U vreme Kraljevine bilo je sasvim normalno da se istaknuti crkveni velikodostojnici bave i politikom,isto kao što su na to imali pravo i pripadnici svih drugih profesija,pa je npr. katolički sveštenik Anton Korošec bio predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije. Uostalom, i patrijarh Pavle je javno pozivao Miloševića da podnese ostavku,dok su pojedine vladike prisustvovali skupovima kako SPS-a, tako i opozicije. Patrijarh Pavle je čak i govorio na opozicionom mitingu 9.marta 1991. I u svetu je to sasvim normalna pojava,npr. sadašnji predsednik Urugvaja je sveštenik. To da "Crkva ne sme da se meša u politiku" je važilo samo i isključivo u komunističkim zemljama,a jasno je i zašto je tadašnjim diktatorskim režimima to smetalo... Ovo je 21.vek,ne može nijedan čovek da izborom bilo koje profesije izgubi pravo da se bavi politikom,nije ovo ni Kuba,ni Severna Koreja,pa da se crkvenim licima zabrani da učestvuju u društvenom životu!

wizard

pre 10 godina

Vladika hercegovacki je trebalo na Uskrs da prica o veri, ali on je zloupotrebio vreme i bavio se politikom- kritikujuci "srbijansku" vlast. Jos jedna podvala zutih!

RajkaS

pre 10 godina

Citam ove komentare i cini mi se da neki gradjani jos nisu shvatili da je Tomislav Nikolic predsednik drzave a ne SNS. Ja sam vernik i u Boga duboko verujem, ali u pojedine svestenike i vladike ne veujem ni malo. Bas oni su svojim bahatim i bogohulnim ponasanjem narod otudjili i od vere i crkve. Gledajuci ponasanje i diskusiju Grigorija zapitala sam se sta li fali ovom coveku, a izgleda da mu fali puno toga.

Evolucija stigla i SPC

pre 10 godina

"To je njegovo, a ne zvanično mišljenje Crkve. Danas mnogi i u novinarstvu i političari i mnogi drugi svašta mogu da govore, pa je i on možda uzeo to pravo, tu slobodu da nešto kaže. To je njegova lična i privatna stvar", rekao je patrijarh SPC Irinej povodom izjava vladike Grigorija o predsedniku Tomislavu Nikoliću".

Eee, juce sam napisao da je Evolucija stigla i SPC. Nije vise kao nekada... Sad popovi voze dzipove, posecuju diskoteke, upoznali se sa svetom, pa cak i pedofilijom. Za njih je u ovih vremena sve jedno, vazno da su protiv drzave!

Vigor

pre 10 godina

Na pitanje:"Zasto bas na Vaskrs?" Odgovorio bih:"A zasto da ne?" uz obrazlozenje da izvesni gospodin Grigorije zapravo od monastva jedino poseduje manitiju koju zloupotrebljava, i da je celokupno njegovo ponasanje zapravo susta suprotnost onoga iza cega se krije...tako da... zasto da civil ne izjavi nesto slicno...Takodje jedno podsecanje bi bilo dobro..civil Grigorije je za zivota sada vec blazeno pocivseg patrijarha Pavla trazio da se patrijarh detronimail.comzuje, jer toboze nije sposoban da vrsi svoju duznost. Takvo delo usmereno protiv velicine blazeno pocivseg Pavla govori sve o Grigoriju. Iz tog razloga i mnogih koji krase doticnog,njegove izjave nemaju tezinu koju bi trebalo da imaju izjave jednog Vladike(sto ovaj svakako nije).

Vihori

pre 10 godina

Pod hitno da se smire strasti izmedju drzave i crkve. Ove rasprave i prepucavanja ne idu nikome u prilog i plus nekako srozavaju ugled crkve.

Slavka K

pre 10 godina

Kad god da je rekao, to što je rekao, vladika Grigorije je pokušao da omalovaži aktuelnog predsednika Srbije, što je nedopustivo, i da se partijski opredeli što je, takođe, nedopustivo.

Kazablanka

pre 10 godina

Vladika Grigorije, uz svo postovanje crkve, vere i Boga, bi trebao da prvo iskritikuje greske drugih svestenih lica, jer otkada je to u skladu sa verom i pravoslavljem da se vladike voze u najskupljim automobilima?! Kao vernika me vise to iritira nego Nikolicevo izvini! A i misljenja sam, politika politicarima, vera svestenicima!

đukan

pre 10 godina

Većina vladika, a posebno Grigorije, imaju “putera na glavi”, zato su tako blagonakloni prema slučaju Kačavende. Da su čisti i pravoverni, prvi bi, i još u novembru čim su saznali, javno osudili i raščinili Kačavendu i sve njegove saradnike i pristalice, i izvinili se vernicima što nisu na vreme reagovali i spriječili da taj čovjek godinama zloupotrebljavao svoj položaj. Sada su reagovali samo zato što su bili primorani, i svaka čast svim medijima koji su ovo isterali na čistac, bez obzira na neke potencijalne motive iza toga. Uradili su pravu stvar. Crkva je trebala biti ta koja će to uraditi. I još ćemo vidjeti da li će imati dovoljno morala i časti da prizna i nazove to pravim imenom i pozabavi se ostatkom sveštenstva koji je bio upetljan bilo tako što su aktivno sudelovali, bilo tako što su ćutali i zatvarali oči. Koliko ima Pahomija i Kačavendi, koliko makroa i zlostavljača, nasilnika, ucjenjivača, materijalista među sveštenstvom? Ogadili su mi cijelo naše društvo, nikada više nijednog sveštenika neću posmatrati istim očima.

Smirna B

pre 10 godina

Crkveni veledostojnici treba da žive u duhu vere,da se bave duhovnim životom naroda.Političke izjave crkvenog veledostojnika ne priliče uopšte,a pogotovo na uskrs, veliki hrišćanski praznik.Čini mi se da su crkveni veledostojnici počeli više da se bave politikom nego duhovnim životom!!!

Borkovacka - dolina

pre 10 godina

Citajuci komentare cini mi se da neki gradjani Srbije jos nisu shvatili da je Tomislav Nikolic predsednik drzave, a ne SNS. Ja sam vernik, u Boga duboko verujem, ali u pojedine svestenike i vladike ne veujem ni malo. Ponasanje i diskusija Grigorija zapitala sam se sta li fali ovom coveku,dosao sam do zakljucka da mu fali puno toga, izgleda ne moze da se dokaze u crkvi, pa proba u politici.

krle - dron

pre 10 godina

SNS - mora da progura u parlamentu objavljivanje svih tajnih policijskih dosijea od 44- do danas ODMAH inace trud i rad na sanaciji tesko havarisanog drustva bice uzaludan,nesme se zaboraviti ko je trazio odlaganje objavljivanja dosijea za 60-godina u parlamentu,i onda se netreba cuditi ovakvim gafovima unutar SPC- u kojoj su odnosi na prekretnici.

privilegije su čudo

pre 10 godina

Direktno i jasno mešanje u politiku pokazuje aspiracije crkve da utiče na političke tokove. Ujedno pokazuje i odnarođenost i samodovoljnost onih što bi i te kako trebalo da se bave dušama.

Soterija

pre 10 godina

Izjava gospodina Igora Mirovića je potpuno na mestu. Igor Mirović je primetio sve ono što su primetili i građani Srbije. Vladika Grigorije u utisku nedelje branio nemoral, kritikovao rad Tomislava Nikolića. Patrijarh Irinej je odbranio stav SPC i da izjava vladike Grigorije njegov lični stav . Vladika Grigorije je pripadnik i član glavnog odbora DS, samo da bi sebe zaštitio. Popvi i vladike više ne propovedaju veru, već isključivo propovedaju pomodarstvo, voze najskuplja đžipove, a za pedofiliju i pederstvo uvek imaju izgovor jedni druge štite. DS je posle smrti patrijarha Pavla umešala se u rad SPC i razorila crkveni sistem. Tomislav Nikolić će pomoći u izgradnji novog crkvenog sistema, i sve podofile koji se kriju ispod mantije moraće da odgovaraju za svoj nemoral.

vujica

pre 10 godina

Vladika Grigorije sebe pedstavlja kao predvodnika reformskog krila u SPC, ali to svojim delima ne pokazuje, jer predvodnik reformskog krila u SPC bi trebao da pohvaliu čin izvinjenja predsednika Nikolića, a ne još da taj čin kritikuje.

Jana 85

pre 10 godina

Nije bilo primerno da takve izjave daje, a naročito ne na Vaskrs!Na njemu je bilo da čestita vernicima i podseti na neke zaboravljene duhovne vrednosti...bilo je poprilično neadekvatno da iznosi onakve stavove i proziva predsednika.Pravo na vlastito mišljenje je neotudjivo pravo svakog čoveka, pa i njega, ali odora koju nosi i status koji ima mislim da ne dozvoljavaju da se bavi takvim temama i gostuje u emisijama političkog karaktera!

raspletin

pre 10 godina

Vladika Grigorije je pre svega sebe diskvalifikovao onakvim svojim izjavama i mešanjem u politički život na strani onih koji su sami obećali da neće napadati svog glavnog političkog protivnika dok se ne implementira sporazum.

nahtigal34

pre 10 godina

Ovom izjavom vladika je u stvari napravio problem demokratama.Svidja im se deo o Tomi ali onaj o Kacavendi bas i ne,pa kad se jos i sete Pahomija...stvarno su u dilemi a nesto moraju da napisu jer vodja to od njih ocekuje.

duhovnost, šta ono beše...

pre 10 godina

Zašto izjava uopšte? Gospodo duhovnici, lečite a ne trujte duše napaćene nacije! I počistite svu onu prljavštinu što ste ju godinama skrivali ispod sve crvenijih tepiha!

Gladius

pre 10 godina

Rano je Djilas preko svojih eksponenata zapoceo kampanju...a rekao je da nema napdanja politickih protivnika tokom Briselskih sporazuma...no dobro...od coveka njegovog kalibra nista ne iznenadjuje...nego mi nije bas najjasniji momenat u kome Grigorije iskazuje otvorene simpatije Tadicu a vise je nego poznata netrpeljivost strancikih kolega Bote i Djilasa...ali...ukoliko su visi ciljevi ovim postignuti, stranacke nesuglasice nisu bitne...

isidora

pre 10 godina

Vladika Grigorije je izgleda računao da će večito u Srbiji da vlada Boris Tadić, a u Republici Srpskoj Milorad Dodik, i da će zahvaljujući prijateljstvu sa ovim političarima ostvariti svoju želju da jednom postane i patrijarh. Međutim, računicu mu je pokvario Tomislav Nikolić pobedivši na predsedničkim izborima, a i u Republici Srpskoj je rejting Dodika u stalnom padu, pa je pitanje da li će i posle sledećih izbora na vlasti u Republici Srpskoj ostati Milorad Dodik i SNSD. Na ovaj način, porazom Tadića i mogućim porazom Dodika na sledećim izborima, pozicija vladike Grigorija je uzdrmana. Dodatno tu poziciju vladike Grigorija je oslabila i afera sa njegovim bliskim saradnikom Kačavendom. Tu poziciju dodatno je oslabilo i popuštanje kontrole Dodika i Grigorija nad pojedinim medijima u Republici Srpskoj, pa se sve više govori o brojnim aferama vladike Grigorija. Te informacije dolaze do građana Trebinja, i građani su sve više nezadovoljni sa nekada svojim omiljenim vladikom. Narod Hercegovine živi u bedi dok se vladika Grigorije voza u Range Roveru.

ignjat

pre 10 godina

Vladika Grigorije je pokazao da mu je lični interes ispred interesa crkve, kada je pre nekih 10-tak dana, i pored snimaka koji se mogu videti na internetu, izjavio da Vasilija Kačavendu ne treba osuđivati unapred. Nema dileme da su svi navodi u vezi Kačavende tačni, ali takođe nema dileme da je neko bio dobronameran mogao je to dostaviti do Patrijarha da se resi sve mimo javnosti, ali se sve prvo pustilo u javnnost sa ciljem da se Crkva oslabi. Nije bitno Grigoriju i što je ova afera uticala na pad poverenja građana u SPC, već mu je bitno da održi dobre odmose sa uticajnim Kačavendom, pa čak i posle plasiranja ovih snimaka.

Propeler zvizzzz

pre 10 godina

Dakle stvarno je doslo krajnje vreme kada su Vladike od zaveta odustale da bi se bavile politikom, i kada DS nekada najjaca stranka u Srbiji nema drugo oruzije protiv vlasti vec koristi ogoljene grane iz crkvenog dvorista.

panonski

pre 10 godina

Ja se ne secam da se Predsednik Nikolic ijednom vladiki mesao u liturgije i jevandjela ? Na cega ovo lici ? Nema veze sto se svrstao u demokratsku stranku, jer ga finansiraju.. Jedno svesteno lice ne moze da se bavi politikom. Ili sto rece Vucic, ako vec zeli, neka izadje na izbore.

popa

pre 10 godina

Miroviću, gubiš vreme, imaš li nešto pametnije da radiš već da se baviš popovima. Pajtića rešavaj, kriminal u Razvojnoj banci Vojvodine i ostalo.
Ovo ti je samo gubljenje vremena.

Mladjan

pre 10 godina

Covek je Uskrs stavio u drugu plan, nije bitno cestitati praznik vec izneti svoj stav sto se tice politike zemlje, mozda je zaboravio ko je on i cime se bavi???

Soterija

pre 10 godina

Izjava gospodina Igora Mirovića je potpuno na mestu. Igor Mirović je primetio sve ono što su primetili i građani Srbije. Vladika Grigorije u utisku nedelje branio nemoral, kritikovao rad Tomislava Nikolića. Patrijarh Irinej je odbranio stav SPC i da izjava vladike Grigorije njegov lični stav . Vladika Grigorije je pripadnik i član glavnog odbora DS, samo da bi sebe zaštitio. Popvi i vladike više ne propovedaju veru, već isključivo propovedaju pomodarstvo, voze najskuplja đžipove, a za pedofiliju i pederstvo uvek imaju izgovor jedni druge štite. DS je posle smrti patrijarha Pavla umešala se u rad SPC i razorila crkveni sistem. Tomislav Nikolić će pomoći u izgradnji novog crkvenog sistema, i sve podofile koji se kriju ispod mantije moraće da odgovaraju za svoj nemoral.

wizard

pre 10 godina

Vladika hercegovacki je trebalo na Uskrs da prica o veri, ali on je zloupotrebio vreme i bavio se politikom- kritikujuci "srbijansku" vlast. Jos jedna podvala zutih!

Slavka K

pre 10 godina

Kad god da je rekao, to što je rekao, vladika Grigorije je pokušao da omalovaži aktuelnog predsednika Srbije, što je nedopustivo, i da se partijski opredeli što je, takođe, nedopustivo.

RajkaS

pre 10 godina

Citam ove komentare i cini mi se da neki gradjani jos nisu shvatili da je Tomislav Nikolic predsednik drzave a ne SNS. Ja sam vernik i u Boga duboko verujem, ali u pojedine svestenike i vladike ne veujem ni malo. Bas oni su svojim bahatim i bogohulnim ponasanjem narod otudjili i od vere i crkve. Gledajuci ponasanje i diskusiju Grigorija zapitala sam se sta li fali ovom coveku, a izgleda da mu fali puno toga.

Borkovacka - dolina

pre 10 godina

Citajuci komentare cini mi se da neki gradjani Srbije jos nisu shvatili da je Tomislav Nikolic predsednik drzave, a ne SNS. Ja sam vernik, u Boga duboko verujem, ali u pojedine svestenike i vladike ne veujem ni malo. Ponasanje i diskusija Grigorija zapitala sam se sta li fali ovom coveku,dosao sam do zakljucka da mu fali puno toga, izgleda ne moze da se dokaze u crkvi, pa proba u politici.

Semper

pre 10 godina

Iz komentara uvaženog Živice Tucića, jasno je da se Mirović meša u ono u šta se ne razume. Izgleda da pred sobom stalno drži kalendar u kome su , po njegovom mišljenju, označeni podobni i nepodobni datumi za bilo koju radnju ili izjavu (komentar). Bolje bi mu bilo da nešto učini da se reši problem ATP Vojvodine u koji je veoma dobro upućen.

raspletin

pre 10 godina

Vladika Grigorije je pre svega sebe diskvalifikovao onakvim svojim izjavama i mešanjem u politički život na strani onih koji su sami obećali da neće napadati svog glavnog političkog protivnika dok se ne implementira sporazum.

Jana 85

pre 10 godina

Nije bilo primerno da takve izjave daje, a naročito ne na Vaskrs!Na njemu je bilo da čestita vernicima i podseti na neke zaboravljene duhovne vrednosti...bilo je poprilično neadekvatno da iznosi onakve stavove i proziva predsednika.Pravo na vlastito mišljenje je neotudjivo pravo svakog čoveka, pa i njega, ali odora koju nosi i status koji ima mislim da ne dozvoljavaju da se bavi takvim temama i gostuje u emisijama političkog karaktera!

Smirna B

pre 10 godina

Crkveni veledostojnici treba da žive u duhu vere,da se bave duhovnim životom naroda.Političke izjave crkvenog veledostojnika ne priliče uopšte,a pogotovo na uskrs, veliki hrišćanski praznik.Čini mi se da su crkveni veledostojnici počeli više da se bave politikom nego duhovnim životom!!!

Vigor

pre 10 godina

Na pitanje:"Zasto bas na Vaskrs?" Odgovorio bih:"A zasto da ne?" uz obrazlozenje da izvesni gospodin Grigorije zapravo od monastva jedino poseduje manitiju koju zloupotrebljava, i da je celokupno njegovo ponasanje zapravo susta suprotnost onoga iza cega se krije...tako da... zasto da civil ne izjavi nesto slicno...Takodje jedno podsecanje bi bilo dobro..civil Grigorije je za zivota sada vec blazeno pocivseg patrijarha Pavla trazio da se patrijarh detronimail.comzuje, jer toboze nije sposoban da vrsi svoju duznost. Takvo delo usmereno protiv velicine blazeno pocivseg Pavla govori sve o Grigoriju. Iz tog razloga i mnogih koji krase doticnog,njegove izjave nemaju tezinu koju bi trebalo da imaju izjave jednog Vladike(sto ovaj svakako nije).

Evolucija stigla i SPC

pre 10 godina

"To je njegovo, a ne zvanično mišljenje Crkve. Danas mnogi i u novinarstvu i političari i mnogi drugi svašta mogu da govore, pa je i on možda uzeo to pravo, tu slobodu da nešto kaže. To je njegova lična i privatna stvar", rekao je patrijarh SPC Irinej povodom izjava vladike Grigorija o predsedniku Tomislavu Nikoliću".

Eee, juce sam napisao da je Evolucija stigla i SPC. Nije vise kao nekada... Sad popovi voze dzipove, posecuju diskoteke, upoznali se sa svetom, pa cak i pedofilijom. Za njih je u ovih vremena sve jedno, vazno da su protiv drzave!

Vihori

pre 10 godina

Pod hitno da se smire strasti izmedju drzave i crkve. Ove rasprave i prepucavanja ne idu nikome u prilog i plus nekako srozavaju ugled crkve.

nahtigal34

pre 10 godina

Ovom izjavom vladika je u stvari napravio problem demokratama.Svidja im se deo o Tomi ali onaj o Kacavendi bas i ne,pa kad se jos i sete Pahomija...stvarno su u dilemi a nesto moraju da napisu jer vodja to od njih ocekuje.

ornica

pre 10 godina

vojvodjanka, 7. maj 2013 21:55)
Ovo vec poceo neki novi "vojvodjanski" pravopis,nigde velikog slova,nigde zareza ni tacke.U pravu su ljudi treba mnogo vise da se ulaze u obrazovanje,zbog ovakvih.

đukan

pre 10 godina

Većina vladika, a posebno Grigorije, imaju “putera na glavi”, zato su tako blagonakloni prema slučaju Kačavende. Da su čisti i pravoverni, prvi bi, i još u novembru čim su saznali, javno osudili i raščinili Kačavendu i sve njegove saradnike i pristalice, i izvinili se vernicima što nisu na vreme reagovali i spriječili da taj čovjek godinama zloupotrebljavao svoj položaj. Sada su reagovali samo zato što su bili primorani, i svaka čast svim medijima koji su ovo isterali na čistac, bez obzira na neke potencijalne motive iza toga. Uradili su pravu stvar. Crkva je trebala biti ta koja će to uraditi. I još ćemo vidjeti da li će imati dovoljno morala i časti da prizna i nazove to pravim imenom i pozabavi se ostatkom sveštenstva koji je bio upetljan bilo tako što su aktivno sudelovali, bilo tako što su ćutali i zatvarali oči. Koliko ima Pahomija i Kačavendi, koliko makroa i zlostavljača, nasilnika, ucjenjivača, materijalista među sveštenstvom? Ogadili su mi cijelo naše društvo, nikada više nijednog sveštenika neću posmatrati istim očima.

vujica

pre 10 godina

Vladika Grigorije sebe pedstavlja kao predvodnika reformskog krila u SPC, ali to svojim delima ne pokazuje, jer predvodnik reformskog krila u SPC bi trebao da pohvaliu čin izvinjenja predsednika Nikolića, a ne još da taj čin kritikuje.

isidora

pre 10 godina

Vladika Grigorije je izgleda računao da će večito u Srbiji da vlada Boris Tadić, a u Republici Srpskoj Milorad Dodik, i da će zahvaljujući prijateljstvu sa ovim političarima ostvariti svoju želju da jednom postane i patrijarh. Međutim, računicu mu je pokvario Tomislav Nikolić pobedivši na predsedničkim izborima, a i u Republici Srpskoj je rejting Dodika u stalnom padu, pa je pitanje da li će i posle sledećih izbora na vlasti u Republici Srpskoj ostati Milorad Dodik i SNSD. Na ovaj način, porazom Tadića i mogućim porazom Dodika na sledećim izborima, pozicija vladike Grigorija je uzdrmana. Dodatno tu poziciju vladike Grigorija je oslabila i afera sa njegovim bliskim saradnikom Kačavendom. Tu poziciju dodatno je oslabilo i popuštanje kontrole Dodika i Grigorija nad pojedinim medijima u Republici Srpskoj, pa se sve više govori o brojnim aferama vladike Grigorija. Te informacije dolaze do građana Trebinja, i građani su sve više nezadovoljni sa nekada svojim omiljenim vladikom. Narod Hercegovine živi u bedi dok se vladika Grigorije voza u Range Roveru.

Djordje NS

pre 10 godina

Uporedite ove komentare SNS mašinerije:

Citam ove komentare i cini mi se da neki gradjani jos nisu shvatili da je Tomislav Nikolic predsednik drzave a ne SNS. Ja sam vernik i u Boga duboko verujem, ali u pojedine svestenike i vladike ne veujem ni malo. Bas oni su svojim bahatim i bogohulnim ponasanjem narod otudjili i od vere i crkve. Gledajuci ponasanje i diskusiju Grigorija zapitala sam se sta li fali ovom coveku, a izgleda da mu fali puno toga.
(RajkaS, 7. maj 2013 21:51)

Citajuci komentare cini mi se da neki gradjani Srbije jos nisu shvatili da je Tomislav Nikolic predsednik drzave, a ne SNS. Ja sam vernik, u Boga duboko verujem, ali u pojedine svestenike i vladike ne veujem ni malo. Ponasanje i diskusija Grigorija zapitala sam se sta li fali ovom coveku,dosao sam do zakljucka da mu fali puno toga, izgleda ne moze da se dokaze u crkvi, pa proba u politici.
(Borkovacka - dolina, 7. maj 2013 22:54)

duhovnost, šta ono beše...

pre 10 godina

Zašto izjava uopšte? Gospodo duhovnici, lečite a ne trujte duše napaćene nacije! I počistite svu onu prljavštinu što ste ju godinama skrivali ispod sve crvenijih tepiha!

Kazablanka

pre 10 godina

Vladika Grigorije, uz svo postovanje crkve, vere i Boga, bi trebao da prvo iskritikuje greske drugih svestenih lica, jer otkada je to u skladu sa verom i pravoslavljem da se vladike voze u najskupljim automobilima?! Kao vernika me vise to iritira nego Nikolicevo izvini! A i misljenja sam, politika politicarima, vera svestenicima!

Gladius

pre 10 godina

Rano je Djilas preko svojih eksponenata zapoceo kampanju...a rekao je da nema napdanja politickih protivnika tokom Briselskih sporazuma...no dobro...od coveka njegovog kalibra nista ne iznenadjuje...nego mi nije bas najjasniji momenat u kome Grigorije iskazuje otvorene simpatije Tadicu a vise je nego poznata netrpeljivost strancikih kolega Bote i Djilasa...ali...ukoliko su visi ciljevi ovim postignuti, stranacke nesuglasice nisu bitne...

privilegije su čudo

pre 10 godina

Direktno i jasno mešanje u politiku pokazuje aspiracije crkve da utiče na političke tokove. Ujedno pokazuje i odnarođenost i samodovoljnost onih što bi i te kako trebalo da se bave dušama.

Mladjan

pre 10 godina

Covek je Uskrs stavio u drugu plan, nije bitno cestitati praznik vec izneti svoj stav sto se tice politike zemlje, mozda je zaboravio ko je on i cime se bavi???

Propeler zvizzzz

pre 10 godina

Dakle stvarno je doslo krajnje vreme kada su Vladike od zaveta odustale da bi se bavile politikom, i kada DS nekada najjaca stranka u Srbiji nema drugo oruzije protiv vlasti vec koristi ogoljene grane iz crkvenog dvorista.

medicinar

pre 10 godina

Dosadni su ovi što govore crkvu ne treba mesati u politiku. Izvinite gospodo, al kad je Kosovo u pitanju i te kako crkva treba da kaže svoje. Da podsetim... jesu se mozda setili nasi politicari Vucic i Dacic ili potrudili da u taj najbolje mogući sporazum udju i silne crkve porušene dole tako što će kosovska strana pomagati u obnavljanju porušenih kako crkava tako i grobova?????jesu se setili da neko spomene šta će biti sa crkvenom zemljom?porusenim crkvama?porušenim grobljima?

ignjat

pre 10 godina

Vladika Grigorije je pokazao da mu je lični interes ispred interesa crkve, kada je pre nekih 10-tak dana, i pored snimaka koji se mogu videti na internetu, izjavio da Vasilija Kačavendu ne treba osuđivati unapred. Nema dileme da su svi navodi u vezi Kačavende tačni, ali takođe nema dileme da je neko bio dobronameran mogao je to dostaviti do Patrijarha da se resi sve mimo javnosti, ali se sve prvo pustilo u javnnost sa ciljem da se Crkva oslabi. Nije bitno Grigoriju i što je ova afera uticala na pad poverenja građana u SPC, već mu je bitno da održi dobre odmose sa uticajnim Kačavendom, pa čak i posle plasiranja ovih snimaka.

panonski

pre 10 godina

Ja se ne secam da se Predsednik Nikolic ijednom vladiki mesao u liturgije i jevandjela ? Na cega ovo lici ? Nema veze sto se svrstao u demokratsku stranku, jer ga finansiraju.. Jedno svesteno lice ne moze da se bavi politikom. Ili sto rece Vucic, ako vec zeli, neka izadje na izbore.

Djordje NS

pre 10 godina

Zašto sad izjava? Otkud sad kritika? Kako baš sad deklaracija? Ovi SNS-ovci sa Mirovićem i njemu sličnima na čelu su svaki dan sve smešniji i jadniji...

hilux

pre 10 godina

Mirović ima nešto da kaže o Grigoriju! Zemljo otvori se! Oni misle ako im priča prolazi kod polusveta, i tog polusveta sakupe oko 50% , da nema inteligentnih obrazovanih ljudi kojima sva ta sns ispraznost i patetika ide na ganglije.

Predrag slucajno sa androida

pre 10 godina

@ Onakva izjava crkvenog velikodostojnika Grigorija, čak i da nije izrečena na Uskrs, ravna je bogohuljenju.(Smilja R, 7. maj 2013 21:26)Nisam pročitala da je pričao išta protiv Boga...ispravite me ako grešim. (Vanja Petrović, 07. maj 2013 22:23)

Potpisujem.

Predrag Panić

Stvarno nebitno

pre 10 godina

Vladika,kao i sva sveštena lica,uključujući tu i patrijarha,ima pravo da se bavi i politikom. To da "sveštena lica ne smeju da se mešaju u politiku" je čist primer komunističkog nasleđa. U vreme Kraljevine bilo je sasvim normalno da se istaknuti crkveni velikodostojnici bave i politikom,isto kao što su na to imali pravo i pripadnici svih drugih profesija,pa je npr. katolički sveštenik Anton Korošec bio predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije. Uostalom, i patrijarh Pavle je javno pozivao Miloševića da podnese ostavku,dok su pojedine vladike prisustvovali skupovima kako SPS-a, tako i opozicije. Patrijarh Pavle je čak i govorio na opozicionom mitingu 9.marta 1991. I u svetu je to sasvim normalna pojava,npr. sadašnji predsednik Urugvaja je sveštenik. To da "Crkva ne sme da se meša u politiku" je važilo samo i isključivo u komunističkim zemljama,a jasno je i zašto je tadašnjim diktatorskim režimima to smetalo... Ovo je 21.vek,ne može nijedan čovek da izborom bilo koje profesije izgubi pravo da se bavi politikom,nije ovo ni Kuba,ni Severna Koreja,pa da se crkvenim licima zabrani da učestvuju u društvenom životu!

Bojan

pre 10 godina

Nisam neki obožavatelj Vladike Grigorija, ali sve što je rekao u Utisku je apsolutno tačno.
Sa druge strane, kada Mirović govori o legitimitetu Predsednika, trebao bi razmisliti o tome da li je gdin. Nikolić dobio mandat građana na osnovu ovakve politike koju sada vodi, politike proglašavanja Srba Bosancima, politike klečanja i politike kapitulacije protiv koje se tako ostrašćeno borio u kampanji. Mogao bi se Mirović zamisliti i nad činjenicom šta o njemu misle građani Novog Sada i kakav on legitimitet u ovom gradu ima. I pritom mislim na sve građane Novog Sada uključujući i glasače SNS-a koji ga se dobro sećaju iz vremena kada je "vodio" ZIG.
Dakle ovu šuplju priču neka podeli sa Majom Gojković, možda nju to zanima, to je ta kategorija "legitimnih".

021

pre 10 godina

Mirovic ima problem sa SPC jos od kada je na Limanu III umesto svetosavskog doma nikao Park City, zar ne Igore ? Od tada ti se prividjaju lauferi u crkvi. Mada moram da priznam da je ovo sa Kacavendom bio pravi potez BIA

samo da primetim

pre 10 godina

Šta bi sa peticijom, smenjivanjem Pajtića, serijom mitinga u organizaciji SNS koji su najavljivani zato da se natera Pajtić na vanredne izbore?
Nešto ne ide to da se čas bude veliki srpski patriota a čas da se preti Srbima na Kosovu zato što neće da prihvate Tačijevu vlast i da se napada SPC.

Vanja Petrović

pre 10 godina

Onakva izjava crkvenog velikodostojnika Grigorija, čak i da nije izrečena na Uskrs, ravna je bogohuljenju.
(Smilja R, 7. maj 2013 21:26)

Nisam pročitala da je pričao išta protiv Boga...ispravite me ako grešim.

Miki

pre 10 godina

A zašto tvoja izjava, Miroviću, baš na današnji dan, kad su 1939. godine nemački nacisti sklopili vojni savez sa italijanskim fašistima? To je vaše klasično spinovanje. Umesto da odgovorite na opravdane kritike, vi pitate - a zašto baš danas. Eto zato.

le

pre 10 godina

Gospodine Mirovicu ,ja Vas molim da odaberete datum i da im jasno kazete da u buduce mogu da vas kritikuju sao oda kada niko nece cuti.Ako se secam neko je prosli put nesto kritikovao na dan kada je formiran HDZ,danas na Uskrs.Kazite im da u narednom periodu penzioneri ptreba da primaju penziju i da u tom periodu niko nesme da vas kritikuje.Samo se prisetite sta ste radili za vreme dok ste bili u opoziciji.Od vas niko nije imao migra ,kritikovali ste sve i svasta ,a sada radite i gore stvari i nedozvoljavate da vam se nista zameri.Ako imate mogucnosti,a imate ,preslusajte vase izjave iz perioda opozicije i sve ce Vam biti jasno.

popa

pre 10 godina

Miroviću, gubiš vreme, imaš li nešto pametnije da radiš već da se baviš popovima. Pajtića rešavaj, kriminal u Razvojnoj banci Vojvodine i ostalo.
Ovo ti je samo gubljenje vremena.

vojvodjanka

pre 10 godina

sns stalno smeta kalendar i uvek imaju primedbu svadjalačku bez argumenata vladika im je sve lepo argumentovano jasno rekao(to bi im ija rerkla da imam mogućnost)problem je u tome što njih istina vredja i što niko i nigde nemože da kaže(napiše primer NS Dnevnik Pančić Randelj)ono što se ne uklapa u njihovu nepogrešivost, podrška vladiki

miloš novi sad

pre 10 godina

Molim starešinstvo SNS-a ili kako se već zovu da konačno preseku i obnaroduju spisak povoljnih datuma na koje se smeju kritikovati.

Obilici i Brankovici

pre 10 godina

Ako neki politicar pre izbora prica jedno a radi suprotno od obecanja, kada ga izaberu,to je prevara biraca!To nije bilo moguce bez asistencije "velikog brata"a razlog treba traziti u onome sto je vladika rekao o terazijama i vesalima. Ovoga puta nema nikog da se buni jer opozicuja ne postoji,oni koji bi vesali Tadica sada rade njegov posao a oni koji nisu smeli to da urade aplaudiraju sto je neko to uradio mesto njih!Vladika je samo izrekao ono sto su mnogi pomislili!

kaiser

pre 10 godina

Pa rekao bi i ranije, ali tad je bio pozvan u emisiju.

Radikali bi trebali da se bave onim ŠTA je rečeno, a ne KAD je rečeno, jer za istinu je svako vreme-pravo vreme.

Ali kao iskusni demagozi vrte šuplje priče - kad, zašto, gde, sa kim, a ne zanima ih ŠTA je rečeno.

maja

pre 10 godina

pa za šta služi uskrs ako ne za vidjenje savesti ljubavi I postovanja. to je pravi Dan za diskusije o ponasanju. najpre budimo ljudi pa onda partiski clanovi...

wayward

pre 10 godina

Mirovićeva izjava je u najboljem maniru SNS-a, retorikom valjano naučenom od njenih nosilaca vajkadašnjih iz druge jedne stranke kojoj se Više ne Pripada, samo umivenom i uprepodobljenom: "ti si prvi izdajica, nemamo o čemu da pričamo". Ta je zamena teza odavno već viđena, ad hominem je kao dobar dan, jedino što čudi jeste kako to da SNS-a i dalje uspeva da to promuva kao validan argument. Možda zato što im je onaj blentavi SRS nekakva antiteza, a naspram SRS-ove retorike čak i buncanje maloumnika u groznici ume da zazvuči razumno.

krle - dron

pre 10 godina

SNS - mora da progura u parlamentu objavljivanje svih tajnih policijskih dosijea od 44- do danas ODMAH inace trud i rad na sanaciji tesko havarisanog drustva bice uzaludan,nesme se zaboraviti ko je trazio odlaganje objavljivanja dosijea za 60-godina u parlamentu,i onda se netreba cuditi ovakvim gafovima unutar SPC- u kojoj su odnosi na prekretnici.