Utorak, 07.05.2013.

07:53

Još bez dogovora o implementaciji

Pregovarački timovi Beograda i Prištine nisu danas postigli dogovor o primeni Briselskog sporazuma, ali će sutra nastaviti da razgovaraju, kaže Marko Đurić.

Izvor: B92

Još bez dogovora o implementaciji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Uskok

pre 10 godina

Nakon potpisivanja sporazuma sledi primena i tumacenje tog sporazuma. Sada cemo videti koliko EU postuje dogovreno, odnosno kakve ce smernice dati Taciju.
Srbija i dalje ostaje za primenu sporazuma onako kako je napisan. Ali bice tesko preduprediti sve zamke Tacija.

zdravko

pre 10 godina

Bilo koje rešenje da se postiglo, javnost u Srbiji i Srbi na Kosovu ne bi bili zadovoljni. Međutim, postignutim dogovorom nisu zadovoljni ni Nikolić, Dačić i Vučić, jer svi bi mi voleli da Srbija povrati Kosovo, ali treba biti realan, Srbija ga može povratita samo ratom, u kome bi izginuli ljudi, a Srbi sa Kosova bi završili u izbegličkim kolonama. Zbog toga državnom vrhu treba dati podršku jer je izvukao maksimalno nadležnosti koliko se u ovom trenutku moglo izvući za Srbiju i Srbe na Kosovu.

jana

pre 10 godina

Status Kosova nije rešen, i bitno je da Kosovo bez obzira koliko ga zemalja prizna neće moći biti član UN, dokle god Rusija i Kina podržavaju Srbiju. Bivši britanski ambasador je rekao pre neki dan da će Kosovo imati sudbinu Palestine, jer će veoma teško biti član UN.

đorđija

pre 10 godina

Nije danas u pitanju samo Kosovo, već budućnost Srbije. Srbija izolovana ne može da odbrani ne samo sever Kosova, već izolovana Srbija ne može da odbrani ni užu Srbiju od siromaštva i bede

MILICA

pre 10 godina

Nista ne moze preko noci da se resi,a pogotovo problem koji je prisutan godinama,raduje cinjenica da su obe strane spremne na svaki dogovor i pokazuju zelju da se krene sa normalizacijom odnosa i zivota.Dobro je sto se odmah ide u sirinu resavanja problema jer ako bi se islo stavku po stavku to bi predugo trajalo,sto nikome nije u interesu.Posao treba biti zavrsen za dobrobit naroda jer su oni ti koji ce primenu osetiti na svojoj kozi.

Mirijevac

pre 10 godina

@(Буба, 7. maj 2013 15:20)
Зато у Брисел и иду паметни људи који неће дозволити никакве "играрије". Сем притиска Запада нашој делегацији остало не би требало да представља већи проблем.

Apsolutno se slažem i verujem da je naša delegacija u svakom smislu kvalitetnija od albanske, ali mora izdržati bočne udarce od strane zvaničnika EU, a sa kosovskom delegacijom će se lako nositi.

Mici

pre 10 godina

pocnite da pregovarate sa obicnim narodom, a ove tzv samoprozvane predstavnike iskljucite iz pregovora, oni su ionako tu zarad vlastitog interesa

Verujem

pre 10 godina

Verujem da Pristina opet trazi krive drine, ali jos vise verujem da ce nasi predstavnici do kraja i najbolje obaviti ceo posao.

Branko

pre 10 godina

Znalo je se da primena briselskog sporazuma neće ići tako glatko. Ima tu dosta opstrukcije i pogrešnog tumačenja. Međutim sigurno će gospođa Ešton dati pravo tumačenje i da će obadve strane vrlo brzo početi da sporazum primenjuju na terenu.

novicavg

pre 10 godina

Iako je prvi susret završen predstavljanjem plana obema delegacijama koje je sastavio direktor kancelarije za proširenje italijanski diplomata Đentelin i posle koje je prištinski pregovarač Kuči rekao da je priština spremna da odmah primeni sporazum, nastavak će iskoristiti naša delegacija da predstavi još neka pitanja o kojima treba razgovarati. To je pitanje imovine pravoslvane crkve, i neka druga pitanja za koje je Srpska strana jako zaintereseovana i koju će forsirati u nastavku pregovora. Teško je odmah očekivati pomake i dogovor ali očekujemo da se EU odredi prema zamerkama Srpske strane na prvobitni predlog koji je sastavljen i da u inicijalni predlog budu uvrštene primedbe Beograda.

Буба

pre 10 godina

Зато у Брисел и иду паметни људи који неће дозволити никакве "играрије". Сем притиска Запада нашој делегацији остало не би требало да представља већи проблем.

Rus

pre 10 godina

Pošto smo pregovarali i dogovarali sada moramo i da primenimo ono što smo dogovorili i da ne dozvolimo da se radi nešto mimo sporazuma. Podrška timu za implementaciju sporazuma.

NekoIzMase

pre 10 godina

Da li pregovarači pokušavaju da obezbede i putovanje bez viza za građane Srbije koji žive na području Kosova i Metohije ili će i dalje da sprovode diskriminaciju ???

Demetra

pre 10 godina

Pohvalila bih rad predsedništva i rad članova koji su u timu za implementaciju sporazuma. Ovaj postupak implementacije neće biti ni malo lak, ali će se uraditi da se sporazum implementira u korist našeg naroda i naših interesa. Implementacijom Srbija može sačuvati svoje ingerencije u opštinama gde žive Srbi na prostoru KiM. Sporazum će se tek sada sprovoditi po 15 tačaka,a Srbija će ostvariti svoja prava.Zahvaljujući Aleksandru Vučiću sporazum je prihvatljiv. Sporazum predstavlja normalizaciju odnosa, modernizovanje društva, jačanje državnih institucija i ekonomski prosparitetSrbija ima budućnost sa naprednjacima na vlasti. SNS je jedina stranka koja se bori za interes našeg naroda i države. Potpuno verujem Aleksandru Vučiću.

boki

pre 10 godina

Bilo bi ljepo da se sporazumom pocinje jel ako srbi nece prihvatiti onda eu ce biti iza kosovske vlade da implementira zakon na svoj nacin.. Ja sam albanac ali dosta je bilo .. do kada ce obicni ljudi patiti, I sa nase strane a I sa vase svi na glavnim pozicijama su kriminalci koji samo za svoj interes gledaju.. peace

Medena

pre 10 godina

Mislim da nista u pregovorima do sada nije ni bilo lako, niti moze biti. Konstantna napetost i tenzija. Mada nas tim se odlicno drzi i nosi sa svim pritiscima i neodoleva, sto je za svaku pohvalu.

nesa

pre 10 godina

Da li neko misli da Djuric,Odalovic i Selakovic mogu da iznesu implementaciju???Dobiće predlog,ponovo ce se kao malo neckati,gradjani ce se oduseviti i onda cemo potpisati to sto nam budu dali.

Dusanka Ć

pre 10 godina

Veoma važno se i pridržavati dogovorenog.Imam poverenje u ljude iz našeg tima,jer su strucni i sposobni ljudi,tako da se nadam uspesnom sastanku.

Rus

pre 10 godina

Ako smo do sada bili jedinstveni i uporni moramo takvi ostati do kraja i ne dozvoliti albancima da primene sporazum na njihov način, mimo onog što je potpisano. Podrška našem timu za implementaciju i sržavnom vrhu.

Sofronije

pre 10 godina

Na ovom timu je možda još veća odgovornost nego na timu premijera Dačića...Albanci će pokušavati da iskoriste svaku mogućnost da se sporazum primeni na način na koji ga oni "tumače" a na štetu srpske zajednice.Stoga,naš tim mora uložiti maksimalne napore da se sporazum doslovno sprovede.

Jelena 86

pre 10 godina

Težak je zadatak pred predstavnicima vlade danas. Srbi sa Kosova su pokazali tokom prethodnih pregovora da čvrsto brane svoje stavove, mada ja mislim da su pre svega u pitanju neki interesi i povlastice koje trenutno uživaju, a kojih nisu spremni da se odreknu!

Celebration

pre 10 godina

@ Izgleda da će dogovori oko primene trajati duže nego dogovori oko samog sporazuma!
(Winnie Pooh, 7. maj 2013 08:20)
Pa naravno da ce dogovri ovo primene da traju duze to je najtezi deo posla sve to sad sto je u sporazumu treba implementirati na terenu a znamo da Albanci nece u tome pomoci a i neki Srbi.Samo polako sa primenom i ne popustati nista drugoj strani borimo se i dalje za nas narod na KiM

lana

pre 10 godina

Mislim da je Srbija učinila krupne korake i ustupke samo da bi se pitanje Kosva rešilo. Za nve ustupke više nema mesta. jer vidim da priština ovaj sporazum tumači na jedan sasvim drugačiji način nego što piše na papiru. Valjda naučili da dobijaju sve što požele.

panonski

pre 10 godina

Bilo je za ocekivati da ce pokusati na sve moguce nacine da ocepe gde god mogu koji delic vise, ali na srecu, imaju sa druge strane sasvim dostojne ljude koji to nece dozvoliti.. Bice to sve u redu, samo da krene se krene sa implementacijom..

Rus

pre 10 godina

Bilo je potrebno dosta vremena i pregovora kako bi se postigao sporazum. Isto tako će biti potrebno vremena da se isti implementira ali naš držani vrh mora raditi oprezno i ne sme činiti nikakve ustupke mimo sporazuma. Podrška Vučiću.

Gospojinka

pre 10 godina

Verujem u nas Tim,jer imamo Tim koji je dovoljan savesan, strucan i spreman da pokaze da radi ya svoj narod,te da nece dozvoliti da se primenjuje nesta sto Sporazumom nije obuhvaceno,te sto bi narusilo bezbednost naseg naroda.

Miško Kać

pre 10 godina

Državni vrh i većina građana su prihvatili realnost, ali malo teže, ili skoro nikako, će realnost prihvatiti 10-tak posto simpatizera Radikala, DSS-a, DVERI, OBRAZA itd. Međutim, tih 10-tak posto građana Srbije, ne može da zaustavi put Srbije u EU.

Mladjan

pre 10 godina

Poruka pregovarackom timu: "Ne pravite nikakve ustupke", izgurajte svoje do kraja, kako bi svima bilo dobro, prvenstveno Srbima sa Kosova.

Branko

pre 10 godina

Bilo je poteškoća kod postizanja briselskog sporazuma , biće i poteškoća i kod primene istog na terenu. nadamo se da će timovi na današnjem sastanku postići dogovor da se sporazum što pre počne primenjivati.

miloš

pre 10 godina

Srbija treba da radi na imlementaciji postignutog sporazuma. Dobro je što je Srbija postigne sporazum po pitanju Kosova, jer Srbija mora da nastavi proces evrointegracija, jer samo kao član EU Srbija može ekonomski da ojača, i da konačno krenemo sa ovog dna na kome smo već 20-tak godina.

dana

pre 10 godina

Dogovor između Prištini i Beograda je postignut u načelu. Ali mogu se primetiti različito tumačenje pojedinh delova sporazuma naročito kada su upitanju detalji. Ja se nadam da će do odogovora doći jer je u interesu obe strane i da će se Evropa konačno ponašati kao neutralni posmatrač.

Miško Kać

pre 10 godina

Državni vrh i većina građana su prihvatili realnost, ali malo teže, ili skoro nikako, će realnost prihvatiti 10-tak posto simpatizera Radikala, DSS-a, DVERI, OBRAZA itd. Međutim, tih 10-tak posto građana Srbije, ne može da zaustavi put Srbije u EU.

Rus

pre 10 godina

Bilo je potrebno dosta vremena i pregovora kako bi se postigao sporazum. Isto tako će biti potrebno vremena da se isti implementira ali naš držani vrh mora raditi oprezno i ne sme činiti nikakve ustupke mimo sporazuma. Podrška Vučiću.

Sofronije

pre 10 godina

Na ovom timu je možda još veća odgovornost nego na timu premijera Dačića...Albanci će pokušavati da iskoriste svaku mogućnost da se sporazum primeni na način na koji ga oni "tumače" a na štetu srpske zajednice.Stoga,naš tim mora uložiti maksimalne napore da se sporazum doslovno sprovede.

Demetra

pre 10 godina

Pohvalila bih rad predsedništva i rad članova koji su u timu za implementaciju sporazuma. Ovaj postupak implementacije neće biti ni malo lak, ali će se uraditi da se sporazum implementira u korist našeg naroda i naših interesa. Implementacijom Srbija može sačuvati svoje ingerencije u opštinama gde žive Srbi na prostoru KiM. Sporazum će se tek sada sprovoditi po 15 tačaka,a Srbija će ostvariti svoja prava.Zahvaljujući Aleksandru Vučiću sporazum je prihvatljiv. Sporazum predstavlja normalizaciju odnosa, modernizovanje društva, jačanje državnih institucija i ekonomski prosparitetSrbija ima budućnost sa naprednjacima na vlasti. SNS je jedina stranka koja se bori za interes našeg naroda i države. Potpuno verujem Aleksandru Vučiću.

novicavg

pre 10 godina

Iako je prvi susret završen predstavljanjem plana obema delegacijama koje je sastavio direktor kancelarije za proširenje italijanski diplomata Đentelin i posle koje je prištinski pregovarač Kuči rekao da je priština spremna da odmah primeni sporazum, nastavak će iskoristiti naša delegacija da predstavi još neka pitanja o kojima treba razgovarati. To je pitanje imovine pravoslvane crkve, i neka druga pitanja za koje je Srpska strana jako zaintereseovana i koju će forsirati u nastavku pregovora. Teško je odmah očekivati pomake i dogovor ali očekujemo da se EU odredi prema zamerkama Srpske strane na prvobitni predlog koji je sastavljen i da u inicijalni predlog budu uvrštene primedbe Beograda.

Rus

pre 10 godina

Ako smo do sada bili jedinstveni i uporni moramo takvi ostati do kraja i ne dozvoliti albancima da primene sporazum na njihov način, mimo onog što je potpisano. Podrška našem timu za implementaciju i sržavnom vrhu.

Dusanka Ć

pre 10 godina

Veoma važno se i pridržavati dogovorenog.Imam poverenje u ljude iz našeg tima,jer su strucni i sposobni ljudi,tako da se nadam uspesnom sastanku.

Буба

pre 10 godina

Зато у Брисел и иду паметни људи који неће дозволити никакве "играрије". Сем притиска Запада нашој делегацији остало не би требало да представља већи проблем.

dana

pre 10 godina

Dogovor između Prištini i Beograda je postignut u načelu. Ali mogu se primetiti različito tumačenje pojedinh delova sporazuma naročito kada su upitanju detalji. Ja se nadam da će do odogovora doći jer je u interesu obe strane i da će se Evropa konačno ponašati kao neutralni posmatrač.

miloš

pre 10 godina

Srbija treba da radi na imlementaciji postignutog sporazuma. Dobro je što je Srbija postigne sporazum po pitanju Kosova, jer Srbija mora da nastavi proces evrointegracija, jer samo kao član EU Srbija može ekonomski da ojača, i da konačno krenemo sa ovog dna na kome smo već 20-tak godina.

Mladjan

pre 10 godina

Poruka pregovarackom timu: "Ne pravite nikakve ustupke", izgurajte svoje do kraja, kako bi svima bilo dobro, prvenstveno Srbima sa Kosova.

Branko

pre 10 godina

Bilo je poteškoća kod postizanja briselskog sporazuma , biće i poteškoća i kod primene istog na terenu. nadamo se da će timovi na današnjem sastanku postići dogovor da se sporazum što pre počne primenjivati.

nesa

pre 10 godina

Da li neko misli da Djuric,Odalovic i Selakovic mogu da iznesu implementaciju???Dobiće predlog,ponovo ce se kao malo neckati,gradjani ce se oduseviti i onda cemo potpisati to sto nam budu dali.

boki

pre 10 godina

Bilo bi ljepo da se sporazumom pocinje jel ako srbi nece prihvatiti onda eu ce biti iza kosovske vlade da implementira zakon na svoj nacin.. Ja sam albanac ali dosta je bilo .. do kada ce obicni ljudi patiti, I sa nase strane a I sa vase svi na glavnim pozicijama su kriminalci koji samo za svoj interes gledaju.. peace

Jelena 86

pre 10 godina

Težak je zadatak pred predstavnicima vlade danas. Srbi sa Kosova su pokazali tokom prethodnih pregovora da čvrsto brane svoje stavove, mada ja mislim da su pre svega u pitanju neki interesi i povlastice koje trenutno uživaju, a kojih nisu spremni da se odreknu!

NekoIzMase

pre 10 godina

Da li pregovarači pokušavaju da obezbede i putovanje bez viza za građane Srbije koji žive na području Kosova i Metohije ili će i dalje da sprovode diskriminaciju ???

Rus

pre 10 godina

Pošto smo pregovarali i dogovarali sada moramo i da primenimo ono što smo dogovorili i da ne dozvolimo da se radi nešto mimo sporazuma. Podrška timu za implementaciju sporazuma.

Branko

pre 10 godina

Znalo je se da primena briselskog sporazuma neće ići tako glatko. Ima tu dosta opstrukcije i pogrešnog tumačenja. Međutim sigurno će gospođa Ešton dati pravo tumačenje i da će obadve strane vrlo brzo početi da sporazum primenjuju na terenu.

lana

pre 10 godina

Mislim da je Srbija učinila krupne korake i ustupke samo da bi se pitanje Kosva rešilo. Za nve ustupke više nema mesta. jer vidim da priština ovaj sporazum tumači na jedan sasvim drugačiji način nego što piše na papiru. Valjda naučili da dobijaju sve što požele.

Celebration

pre 10 godina

@ Izgleda da će dogovori oko primene trajati duže nego dogovori oko samog sporazuma!
(Winnie Pooh, 7. maj 2013 08:20)
Pa naravno da ce dogovri ovo primene da traju duze to je najtezi deo posla sve to sad sto je u sporazumu treba implementirati na terenu a znamo da Albanci nece u tome pomoci a i neki Srbi.Samo polako sa primenom i ne popustati nista drugoj strani borimo se i dalje za nas narod na KiM

Mici

pre 10 godina

pocnite da pregovarate sa obicnim narodom, a ove tzv samoprozvane predstavnike iskljucite iz pregovora, oni su ionako tu zarad vlastitog interesa

MILICA

pre 10 godina

Nista ne moze preko noci da se resi,a pogotovo problem koji je prisutan godinama,raduje cinjenica da su obe strane spremne na svaki dogovor i pokazuju zelju da se krene sa normalizacijom odnosa i zivota.Dobro je sto se odmah ide u sirinu resavanja problema jer ako bi se islo stavku po stavku to bi predugo trajalo,sto nikome nije u interesu.Posao treba biti zavrsen za dobrobit naroda jer su oni ti koji ce primenu osetiti na svojoj kozi.

Gospojinka

pre 10 godina

Verujem u nas Tim,jer imamo Tim koji je dovoljan savesan, strucan i spreman da pokaze da radi ya svoj narod,te da nece dozvoliti da se primenjuje nesta sto Sporazumom nije obuhvaceno,te sto bi narusilo bezbednost naseg naroda.

đorđija

pre 10 godina

Nije danas u pitanju samo Kosovo, već budućnost Srbije. Srbija izolovana ne može da odbrani ne samo sever Kosova, već izolovana Srbija ne može da odbrani ni užu Srbiju od siromaštva i bede

zdravko

pre 10 godina

Bilo koje rešenje da se postiglo, javnost u Srbiji i Srbi na Kosovu ne bi bili zadovoljni. Međutim, postignutim dogovorom nisu zadovoljni ni Nikolić, Dačić i Vučić, jer svi bi mi voleli da Srbija povrati Kosovo, ali treba biti realan, Srbija ga može povratita samo ratom, u kome bi izginuli ljudi, a Srbi sa Kosova bi završili u izbegličkim kolonama. Zbog toga državnom vrhu treba dati podršku jer je izvukao maksimalno nadležnosti koliko se u ovom trenutku moglo izvući za Srbiju i Srbe na Kosovu.

panonski

pre 10 godina

Bilo je za ocekivati da ce pokusati na sve moguce nacine da ocepe gde god mogu koji delic vise, ali na srecu, imaju sa druge strane sasvim dostojne ljude koji to nece dozvoliti.. Bice to sve u redu, samo da krene se krene sa implementacijom..

Medena

pre 10 godina

Mislim da nista u pregovorima do sada nije ni bilo lako, niti moze biti. Konstantna napetost i tenzija. Mada nas tim se odlicno drzi i nosi sa svim pritiscima i neodoleva, sto je za svaku pohvalu.

Mirijevac

pre 10 godina

@(Буба, 7. maj 2013 15:20)
Зато у Брисел и иду паметни људи који неће дозволити никакве "играрије". Сем притиска Запада нашој делегацији остало не би требало да представља већи проблем.

Apsolutno se slažem i verujem da je naša delegacija u svakom smislu kvalitetnija od albanske, ali mora izdržati bočne udarce od strane zvaničnika EU, a sa kosovskom delegacijom će se lako nositi.

jana

pre 10 godina

Status Kosova nije rešen, i bitno je da Kosovo bez obzira koliko ga zemalja prizna neće moći biti član UN, dokle god Rusija i Kina podržavaju Srbiju. Bivši britanski ambasador je rekao pre neki dan da će Kosovo imati sudbinu Palestine, jer će veoma teško biti član UN.

Verujem

pre 10 godina

Verujem da Pristina opet trazi krive drine, ali jos vise verujem da ce nasi predstavnici do kraja i najbolje obaviti ceo posao.

Uskok

pre 10 godina

Nakon potpisivanja sporazuma sledi primena i tumacenje tog sporazuma. Sada cemo videti koliko EU postuje dogovreno, odnosno kakve ce smernice dati Taciju.
Srbija i dalje ostaje za primenu sporazuma onako kako je napisan. Ali bice tesko preduprediti sve zamke Tacija.

nesa

pre 10 godina

Da li neko misli da Djuric,Odalovic i Selakovic mogu da iznesu implementaciju???Dobiće predlog,ponovo ce se kao malo neckati,gradjani ce se oduseviti i onda cemo potpisati to sto nam budu dali.

Gospojinka

pre 10 godina

Verujem u nas Tim,jer imamo Tim koji je dovoljan savesan, strucan i spreman da pokaze da radi ya svoj narod,te da nece dozvoliti da se primenjuje nesta sto Sporazumom nije obuhvaceno,te sto bi narusilo bezbednost naseg naroda.

Dusanka Ć

pre 10 godina

Veoma važno se i pridržavati dogovorenog.Imam poverenje u ljude iz našeg tima,jer su strucni i sposobni ljudi,tako da se nadam uspesnom sastanku.

Demetra

pre 10 godina

Pohvalila bih rad predsedništva i rad članova koji su u timu za implementaciju sporazuma. Ovaj postupak implementacije neće biti ni malo lak, ali će se uraditi da se sporazum implementira u korist našeg naroda i naših interesa. Implementacijom Srbija može sačuvati svoje ingerencije u opštinama gde žive Srbi na prostoru KiM. Sporazum će se tek sada sprovoditi po 15 tačaka,a Srbija će ostvariti svoja prava.Zahvaljujući Aleksandru Vučiću sporazum je prihvatljiv. Sporazum predstavlja normalizaciju odnosa, modernizovanje društva, jačanje državnih institucija i ekonomski prosparitetSrbija ima budućnost sa naprednjacima na vlasti. SNS je jedina stranka koja se bori za interes našeg naroda i države. Potpuno verujem Aleksandru Vučiću.

lana

pre 10 godina

Mislim da je Srbija učinila krupne korake i ustupke samo da bi se pitanje Kosva rešilo. Za nve ustupke više nema mesta. jer vidim da priština ovaj sporazum tumači na jedan sasvim drugačiji način nego što piše na papiru. Valjda naučili da dobijaju sve što požele.

Буба

pre 10 godina

Зато у Брисел и иду паметни људи који неће дозволити никакве "играрије". Сем притиска Запада нашој делегацији остало не би требало да представља већи проблем.

Rus

pre 10 godina

Ako smo do sada bili jedinstveni i uporni moramo takvi ostati do kraja i ne dozvoliti albancima da primene sporazum na njihov način, mimo onog što je potpisano. Podrška našem timu za implementaciju i sržavnom vrhu.

Medena

pre 10 godina

Mislim da nista u pregovorima do sada nije ni bilo lako, niti moze biti. Konstantna napetost i tenzija. Mada nas tim se odlicno drzi i nosi sa svim pritiscima i neodoleva, sto je za svaku pohvalu.

Mladjan

pre 10 godina

Poruka pregovarackom timu: "Ne pravite nikakve ustupke", izgurajte svoje do kraja, kako bi svima bilo dobro, prvenstveno Srbima sa Kosova.

miloš

pre 10 godina

Srbija treba da radi na imlementaciji postignutog sporazuma. Dobro je što je Srbija postigne sporazum po pitanju Kosova, jer Srbija mora da nastavi proces evrointegracija, jer samo kao član EU Srbija može ekonomski da ojača, i da konačno krenemo sa ovog dna na kome smo već 20-tak godina.

Sofronije

pre 10 godina

Na ovom timu je možda još veća odgovornost nego na timu premijera Dačića...Albanci će pokušavati da iskoriste svaku mogućnost da se sporazum primeni na način na koji ga oni "tumače" a na štetu srpske zajednice.Stoga,naš tim mora uložiti maksimalne napore da se sporazum doslovno sprovede.

Celebration

pre 10 godina

@ Izgleda da će dogovori oko primene trajati duže nego dogovori oko samog sporazuma!
(Winnie Pooh, 7. maj 2013 08:20)
Pa naravno da ce dogovri ovo primene da traju duze to je najtezi deo posla sve to sad sto je u sporazumu treba implementirati na terenu a znamo da Albanci nece u tome pomoci a i neki Srbi.Samo polako sa primenom i ne popustati nista drugoj strani borimo se i dalje za nas narod na KiM

Rus

pre 10 godina

Bilo je potrebno dosta vremena i pregovora kako bi se postigao sporazum. Isto tako će biti potrebno vremena da se isti implementira ali naš držani vrh mora raditi oprezno i ne sme činiti nikakve ustupke mimo sporazuma. Podrška Vučiću.

Branko

pre 10 godina

Bilo je poteškoća kod postizanja briselskog sporazuma , biće i poteškoća i kod primene istog na terenu. nadamo se da će timovi na današnjem sastanku postići dogovor da se sporazum što pre počne primenjivati.

Rus

pre 10 godina

Pošto smo pregovarali i dogovarali sada moramo i da primenimo ono što smo dogovorili i da ne dozvolimo da se radi nešto mimo sporazuma. Podrška timu za implementaciju sporazuma.

panonski

pre 10 godina

Bilo je za ocekivati da ce pokusati na sve moguce nacine da ocepe gde god mogu koji delic vise, ali na srecu, imaju sa druge strane sasvim dostojne ljude koji to nece dozvoliti.. Bice to sve u redu, samo da krene se krene sa implementacijom..

NekoIzMase

pre 10 godina

Da li pregovarači pokušavaju da obezbede i putovanje bez viza za građane Srbije koji žive na području Kosova i Metohije ili će i dalje da sprovode diskriminaciju ???

dana

pre 10 godina

Dogovor između Prištini i Beograda je postignut u načelu. Ali mogu se primetiti različito tumačenje pojedinh delova sporazuma naročito kada su upitanju detalji. Ja se nadam da će do odogovora doći jer je u interesu obe strane i da će se Evropa konačno ponašati kao neutralni posmatrač.

novicavg

pre 10 godina

Iako je prvi susret završen predstavljanjem plana obema delegacijama koje je sastavio direktor kancelarije za proširenje italijanski diplomata Đentelin i posle koje je prištinski pregovarač Kuči rekao da je priština spremna da odmah primeni sporazum, nastavak će iskoristiti naša delegacija da predstavi još neka pitanja o kojima treba razgovarati. To je pitanje imovine pravoslvane crkve, i neka druga pitanja za koje je Srpska strana jako zaintereseovana i koju će forsirati u nastavku pregovora. Teško je odmah očekivati pomake i dogovor ali očekujemo da se EU odredi prema zamerkama Srpske strane na prvobitni predlog koji je sastavljen i da u inicijalni predlog budu uvrštene primedbe Beograda.

Miško Kać

pre 10 godina

Državni vrh i većina građana su prihvatili realnost, ali malo teže, ili skoro nikako, će realnost prihvatiti 10-tak posto simpatizera Radikala, DSS-a, DVERI, OBRAZA itd. Međutim, tih 10-tak posto građana Srbije, ne može da zaustavi put Srbije u EU.

Jelena 86

pre 10 godina

Težak je zadatak pred predstavnicima vlade danas. Srbi sa Kosova su pokazali tokom prethodnih pregovora da čvrsto brane svoje stavove, mada ja mislim da su pre svega u pitanju neki interesi i povlastice koje trenutno uživaju, a kojih nisu spremni da se odreknu!

Verujem

pre 10 godina

Verujem da Pristina opet trazi krive drine, ali jos vise verujem da ce nasi predstavnici do kraja i najbolje obaviti ceo posao.

boki

pre 10 godina

Bilo bi ljepo da se sporazumom pocinje jel ako srbi nece prihvatiti onda eu ce biti iza kosovske vlade da implementira zakon na svoj nacin.. Ja sam albanac ali dosta je bilo .. do kada ce obicni ljudi patiti, I sa nase strane a I sa vase svi na glavnim pozicijama su kriminalci koji samo za svoj interes gledaju.. peace

Branko

pre 10 godina

Znalo je se da primena briselskog sporazuma neće ići tako glatko. Ima tu dosta opstrukcije i pogrešnog tumačenja. Međutim sigurno će gospođa Ešton dati pravo tumačenje i da će obadve strane vrlo brzo početi da sporazum primenjuju na terenu.

Mirijevac

pre 10 godina

@(Буба, 7. maj 2013 15:20)
Зато у Брисел и иду паметни људи који неће дозволити никакве "играрије". Сем притиска Запада нашој делегацији остало не би требало да представља већи проблем.

Apsolutno se slažem i verujem da je naša delegacija u svakom smislu kvalitetnija od albanske, ali mora izdržati bočne udarce od strane zvaničnika EU, a sa kosovskom delegacijom će se lako nositi.

jana

pre 10 godina

Status Kosova nije rešen, i bitno je da Kosovo bez obzira koliko ga zemalja prizna neće moći biti član UN, dokle god Rusija i Kina podržavaju Srbiju. Bivši britanski ambasador je rekao pre neki dan da će Kosovo imati sudbinu Palestine, jer će veoma teško biti član UN.

Mici

pre 10 godina

pocnite da pregovarate sa obicnim narodom, a ove tzv samoprozvane predstavnike iskljucite iz pregovora, oni su ionako tu zarad vlastitog interesa

MILICA

pre 10 godina

Nista ne moze preko noci da se resi,a pogotovo problem koji je prisutan godinama,raduje cinjenica da su obe strane spremne na svaki dogovor i pokazuju zelju da se krene sa normalizacijom odnosa i zivota.Dobro je sto se odmah ide u sirinu resavanja problema jer ako bi se islo stavku po stavku to bi predugo trajalo,sto nikome nije u interesu.Posao treba biti zavrsen za dobrobit naroda jer su oni ti koji ce primenu osetiti na svojoj kozi.

đorđija

pre 10 godina

Nije danas u pitanju samo Kosovo, već budućnost Srbije. Srbija izolovana ne može da odbrani ne samo sever Kosova, već izolovana Srbija ne može da odbrani ni užu Srbiju od siromaštva i bede

zdravko

pre 10 godina

Bilo koje rešenje da se postiglo, javnost u Srbiji i Srbi na Kosovu ne bi bili zadovoljni. Međutim, postignutim dogovorom nisu zadovoljni ni Nikolić, Dačić i Vučić, jer svi bi mi voleli da Srbija povrati Kosovo, ali treba biti realan, Srbija ga može povratita samo ratom, u kome bi izginuli ljudi, a Srbi sa Kosova bi završili u izbegličkim kolonama. Zbog toga državnom vrhu treba dati podršku jer je izvukao maksimalno nadležnosti koliko se u ovom trenutku moglo izvući za Srbiju i Srbe na Kosovu.

Uskok

pre 10 godina

Nakon potpisivanja sporazuma sledi primena i tumacenje tog sporazuma. Sada cemo videti koliko EU postuje dogovreno, odnosno kakve ce smernice dati Taciju.
Srbija i dalje ostaje za primenu sporazuma onako kako je napisan. Ali bice tesko preduprediti sve zamke Tacija.