Ponedeljak, 22.04.2013.

20:52

Dežer: Za Srbiju isti "aršini"

Evropska unija nije ništa novo zahtevala od Srbije, a da pre toga nije zahtevala i od svih drugih članica, rekao je šef delegacije EU u Srbiji Vensen Dežer.

Izvor: B92

Dežer: Za Srbiju isti "aršini" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Rus

pre 10 godina

Nikada me niko ne može ubediti da je i od drugih zemalja članica traženo ovo što traže od Srbje. Hoće da nam unište zemlju skroz pa da nas onda takve ucenjuju. Podrška Vučiću koji brani što se odbraniti može.

Rus

pre 10 godina

Ne bih baš rekao da je Srbija ravnopravna sa ostalim zemljama koje treba tek da postanu članice EU. Od nas se trazi nešto što ne možemo da damo.

make

pre 10 godina

Treba pre svega i nekim "nasim" da objasnimo da nije došlo do priznanja već do normalizacije odnosa. Sporazum ni na koji način ne priznaje potrebu da se Kosovo tretira kao nezavisna država.

Znam za jadac !

pre 10 godina

Oslepesmo od količine prašine koju nam bacate u oči gospodine Dzezer.
Koja je to zemlja na putu evrointegracija isporučila celo rukovodstvo zemlje Haškom tribunalu, bila prinudjena da se odrekne 20% svoje teritorije, bila izložena dirigovanoj tajkunskoj pljački društvene imovine kojoj je prethodilo potpuno uništavanje bankarskog sektora. Kad bi dodao i to da stranci uskoro mogu da kupuju oranice i zemlju uopšte u neograničenim količinama, a to je valjda jedino što je zaista još uvek naše. To je zakon koji mora da ratifikuje naš parlament na putu ka EU, istovremeno imate Madjarsku koja je članica Unije i ne želi da se povinuje ovom zakonu.
Dakle, gospodine Dzezer, čini se da postoje dva putića ka EU, jedan utaban i jedan trnovit. Na kojem smo mi, procenite sami.

Nevena 021

pre 10 godina

Vučić i Nikolić nisu hteli zarad datuma da pristanu na neko ponižavajuće rešenje kakvo je Srbiji ponuđeno pre dve runde razgovora, i na kraju se to ispostavilo kao dobar potez. Sigurno je da ni sa ovakvim rešenjem veliki broj ljudi, a posebno Srbi sa Kosova i Metohije, neće biti zadovoljni. Međutim, treba voditi realnu politiku, a ne busati se u srbstvo i potezati puške, jer se pokazalo da na taj način, barem u skorijoj prošlosti, nikada nismo dobro prolazili.

Glasinačko polje

pre 10 godina

Kada su i pitanju uslovi onda se ne bi reklo da sve države koje su kandidati za prijem u EU imaju iste uslove. Jedino se od Srbije traži da se odrekne jednog dela svoje teritorije .

vujica

pre 10 godina

Državni vrh je neprihvatanje prethodnog predloga EU i insistiranje na nastavku razgovora jasno stavio do znanja EU da Srbija želi u EU, ali nije spremna, zarad datuma, da prihvati ponižavajući predlog kakav je bio prvi predlog EU. Zbog toga je EU morala da popusti i zahvaljujući nepristajanju Vučića i Nikolića na ucene, Srbija je dobila mnogo bolji predlog rešenja, a Srbi na Kosovu su po ovom predlogu dobili mnogo više prava nego što je to bilo po prvom predlogu EU.

nije nego

pre 10 godina

Političar je osoba j+koja je plaćena da ništa ne kaže! A dotičnom smo baš sve poverovali. Kao da nemamo saznanja o susedima i njihovom putu ka članstvu.

Sava

pre 10 godina

Za Srbiju isti arsini, ako ne verujete pitajte Bugarsku, Rumuniju, Kipar, Hrvatsku...Bugarska i Rumunija i dan danas, 5 godina su punopravna clanica, ne ispunjavaju sve uslove, Kipar je podeljena zemlja i ima problema sa susedom Turskom. Hrvatska nije isporucila haskom tribunalu trazene topnicke dnevnike u kojima su dokazi o udruzenom zlocinackom poduhvatu. Odustalo se od trazenih dokumenata i to pokazuje svu "principijalnost" i iste arsine za sve!! Hrvatska nema sa Srbijom definisane granice na Dunavu a ima i medjunarodni spor i tuzbe koje nisu resene.
Sve to nisu dupli arsini i mi gospodine Dezeru vam verujemo da se Srbija tretira ravnopravno.

DraganC

pre 10 godina

1. Gojkica lepo i veoma konkretno upita Djurica dali recimo Krstimiru Panticu treba i drzavljanstvo republike Kosovo da bi bio predsednik neke opstine na Kosovu
Djuric je odgovarao 5 minuta, ali nije konkretno odgovorio na veoma jednostavno !!
(radomir, 22. april 2013 21:29)

Svako ko je imao priliku ranije pratiti razgovore sa gospodinom Đurićem, mogao je zaključiti da je on najveći smarač u svemiru (jer teoretski ne može biti veći). Na najjednostavnija pitanja, uz imperativ držanja leđa stranci, u stanju je da priča pola sata , da se vrti u krug oko odgovora, čak i kada to proizvede podsmijehe i zgražavanje auditorijuma. Klasičan SNS kadar, sa izuzetkom ministarke energetike Zorane Mihajlović, koja je transparetna, za čudo!

Sale

pre 10 godina

22 clanice EU nikada pre nisu priznale pokrajinu kao nezavisnu drzav(icu)!!! U slucaju Srbije - jesu! I sada jos dve tri clanice najavljuju da ce priznati... Dakle, sta je vas odgovor na to?!?!

Nikola

pre 10 godina

Koji smo to bilateralni problem imali sa Litavnijom? I zašto nismo prvo napravili referendum da vidimo ako nema volje u narodu da se ne bakćemo sa tim, jer će narod glasati one koji će da koče priključenje uniji. Ja sam za uniju od starta, mada sam blagi skeptik u zadje vreme, ali ne protiv. Samo bih vole da znam kuda ova zemlja ide, da ne nadam šargarepi na štapu kao magarac.

Demetra

pre 10 godina

Srbija je zaslužila datum pregovora. Borba protiv kriminala i korupcije se vodi pošteno, kroz državne institucije. Sporazum vezano za KiM ne priznaje nezavisnost KiM, već će omogućiti normalizaciju odnosa Srba i Allbanaca na KiM.Aleksandar Vučić je uložio nejviše napora da se sporazum postigne u korist naših interese. Ponosim se Aleksandrom Vučićem,jer ima volju, želju da se stanje u našoj državi promeni. Potpuno podržavam Aleksandra Vučića. Aleksandre Vučiće Srbija uz tebe.

predrag

pre 10 godina

Za sve koji komentarisu a bune se protiv ratifikacije teksta (jer sporazum nije potpisan jos)trebali bi da znaju da Kosovo nije drzava ( bez obzira sto su je priznale mnoge drzave)sve dok ga ne prizna Srbija,jer da jeste bila bi clanica UN i mnogih drugih organizacija i kulturnih i sportskih...stim u vezi napadate Dacica i Vucica da su priznali nezavisnost Kosova sto nije tacno a vecina komentatora sama navodi Kosovo kao nezavisnu drzavu... pa se pitam da niste malo pobrkali loncice...u svakom slucaju mislim da treba podrzati Vucica i Dacica...dosta vise ratova,sahrana i parastosa...mi bi da nam raste malo natalitet a ne da nas bude manje...

iz EU perspektive

pre 10 godina

@Put your money where your mouth is
1. Vecina EU clanica je priznala Kosovo kao samostalnu drzavu.
2. Ako zelite u EU, ista je trazila da prestanete glumiti kao da to nije tako, jer nisu imali takvog kandidata do sad.
3. Kosovo za EU nije pitanje granicnog spora nego normalizacije odnosa.
Osim toga...
- Nerjeseni granicni sporovi postoje i u drugim EU zemljama, npr Gibraltar, Mont Blanc, Olivenza, Rockall...
- Koji problemi Srba? Jesu tuzili Hrvatsku sudu u Strazburu ili bar ustavnom u Zagrebu?
- Argentina osim Falklanda za svoju teritoriju smatra i velik komad Antarktike al joj to nitko ne priznaje
- Kad su IRA i ETA imale medjunaradno priznate drzave u Sjevernoj Irskoj ili Spanjolskoj?
- Sjeverni Cipar je turski problem za prijem u EU, a ne obrnuto

ljnikola

pre 10 godina

odusevljava me kako su reformisali ove nase patriJote, patriJotski su ga priznali i nema paljenja ambasada i rusenja grada, svi su kao bubice i klimaju glavom sad se slazu da treba tako, koja partijska sekta :) svaka vam cast na taktici evropljani vidi se koliko smo mali..
pozdrav

Magomed

pre 10 godina

To je klub elitnih drzava, da se razumemo, Spanija i Italija i pored krize imaju veci standard od Brik drzava, pa vi mislite o tome. Tako da...ako hoces unutra, moras malo da se uljudis, sto ce za Sirbistan biti nemoguca misija!

make

pre 10 godina

Danas je podnesen izveštaj, Eštonova i File su izvestili Savet da je ispunjeno što je postavljeno, pa je predloženo da se otpočnu pregovori. Očekujem da se sprovedu sporazumi, da se podnese sporazum o energiji i telekomunikacijama i da se nastavi proces reforme u Srbiji.

Indogene

pre 10 godina

Sta bi ste vi uradeli? Odbili sporazum i vratili Srbiju jos deset godina unazad! Branite ono sto odavno nije u Srbiji jos od 1999. godine, ne mozemo vise protiv veceg dela Evrope i Amerike. Ne zelimo vise ratove i bombardovanja! Dosta je svima toga!!!

sosa_iz_sosenka

pre 10 godina

pa ni on ne veruje svojim recima! nego ne secam se da su druge ovako i ovoliko uslovljavali, ali mi se odrzasmo veoma dobro! sramno bi bilo kad bi nam i dalje neke uslove izmisljali!

Nikola011

pre 10 godina

Da li ce predstavnici sa KiM biti zastupljeni i u srpskom parlamentu u Beogradu? Sta se desava sa izborima za srpski parlament sa teritorije KiM? Koje pasose ce imati gradjani sa KiM?

Moze li da se desi da EU zahteva da svi stanovnici KiM imaju pasose nepriznate drzave Kososvo i ako mi na to ne pristanemo onda nista od EU. Mnogi tome slicni zahtevi tek slede.

Ali onda kasno na Kosovo Marko stize...sporazum je vec potpisan....

Klod

pre 10 godina

Da li ce predstavnici sa KiM biti zastupljeni i u srpskom parlamentu u Beogradu? Sta se desava sa izborima za srpski parlament sa teritorije KiM? Koje pasose ce imati gradjani sa KiM?
Moze li da se desi da EU zahteva da svi stanovnici KiM imaju pasose nepriznate drzave Kososvo i ako mi na to ne pristanemo onda nista od EU. Mnogi tome slicni zahtevi tek slede.

Ali onda kasno na Kosovo Marko stize...sporazum je vec potpisan....
(Nikola011, 22. april 2013 22:09)

A-uh čoveče, koliko pitanja na samo 700-800 karaktera..ali OK, ajmo redom:

1) NE, zato što postoji parlament države Kosovo u kome su već zastupljeni predstavnici srba sa Kosova.
2) Srpski parlament ne može postojati na teritoriji druge države! Jedino se mogu održavati neki vidovi sastanaka u sklopu tih zajednica i unutar njih se mogu birati ljudi koji će se nalaziti na čelu institucija tih zajednica!
3) Građani sa KiM će imati nove biometrijske pasoše na kojima će pisati Republika Kosova, a Srbi koji tamo žive će verovatno moći da imaju dvojna državljanstva, tj. pored pasoša Kosova mogu imati i pasoše države Srbije!
4) NE MOŽE to da se desi jer je pravo svakog pojedinca na planeti zemlji da sam odluči da li će i kada posedovati putnu ispravu, pa samim tim ta prava važe i za stanovnike države Kosova!

Nenad Sremac

pre 10 godina

Gospodin Dežer i ostali iz EU treba da znaju da Srbija ni pod koju cenu se neće odreći svoje teritorije koja je okuprana 1999 god. Ne možete nas više ucenjivati po tom pitanju. Ne prolazi.

zoki

pre 10 godina

OK. Da napravimo mali rezime. Pregovorima Dacic-Taci uslo se u proces priznavanja samostalnosti Kosova. Priznali mi to ili ne mi smo odustali od Kosova i izabrali ulazak u EU. Datum pocetka pregovora dobijamo i proces pregovaranja po poglavljima je a pred nama. Smatram da je sada najvaznije taj proces odraditi sto kvalitetnije, a koristeci iskustva susednih zemalja a posebno Hrvatske i sto pre. Mozemo to odraditi realno do polovine 2017. ako imamo iskrenu zelju i sposobne pregovarace.

radomir

pre 10 godina

Gledao sam Gojkicku sa Dezerom/Grobjesic/Djuric

dve stvari:

1. Gojkica lepo i veoma konkretno upita Djurica dali recimo Krstimiru Panticu treba i drzavljanstvo republike Kosovo da bi bio predsednik neke opstine na Kosovu
Djuric je odgovarao 5 minuta, ali nije konkretno odgovorio na veoma jednostavno !!
2. Ne shvatam koji je interses Srbija da 'stopira/koci' Kosovo kada na njermu zive i Srbi za koje se Srbija kao bori.

Put your money where your mouth is

pre 10 godina

" Evropska unija nije ništa novo zahtevala od Srbije, a da pre toga nije zahtevala i od svih drugih članica"
Malo licemerna izjava uzimajuci u obzir da:
-Slovenija je postala clanica bez da je prethodno resila spor oko razgranicenja sa Hrvatskom
-Hrvatska postaje clanica bez da je prethodno resila problem svih proteranih Srba
-Velika Britanija nije resila problem Severne Irske i Foklandskih ostrva
-Kipar nije resio problem okupiranog severa
-Spanija nije resila problem Baskiskog separatizma
i tako u nedogled, a od Srbije se zahteva da nadje trajno resenje za problem Kosova i Metohije a EU i USA su najodgovorniji za nastanak tog problema jer su ga direktno podsticali

dr.ecc

pre 10 godina

Znaci,svako ko hoce da radi na severu KiM mora da uzme kosovsko drzavljanstvo,tj. drzave koju mi ne priznajemo. Kako li cemo da objasnimo to onima koji nisu priznali KiM. E , ali kako savetnik kaze,pregovaracemo i o tome,ili koliko su njemu rekli bilo je nekada nekad Jugoslovensko drzavljanstvo,ali i svaka je Republika imala i svoje drzavljanstvo. Samo da li i on misli da je isto kao i kada je Pašić nekada govorio: Narode, stoko moja…., Svi koji niste molim Vas procitajte Arčibald Rajs - ČUJTE SRBI, pre 100 godina i sada.

Милош

pre 10 godina

Па ако су аршини исти зашто се онда Србија цепа, док се БиХ држи целом на силу? Или, ако су аршини исти како то да Косово може да се издвоји из Србије, али Север Косова не може од Косова? Да ли су од других тражили да се одрекну територије и народа да би им дали датум? Нека ми да један конкретан пример где су од других тражили све што сада траже од Србије.

Милош

pre 10 godina

Па ако су аршини исти зашто се онда Србија цепа, док се БиХ држи целом на силу? Или, ако су аршини исти како то да Косово може да се издвоји из Србије, али Север Косова не може од Косова? Да ли су од других тражили да се одрекну територије и народа да би им дали датум? Нека ми да један конкретан пример где су од других тражили све што сада траже од Србије.

Put your money where your mouth is

pre 10 godina

" Evropska unija nije ništa novo zahtevala od Srbije, a da pre toga nije zahtevala i od svih drugih članica"
Malo licemerna izjava uzimajuci u obzir da:
-Slovenija je postala clanica bez da je prethodno resila spor oko razgranicenja sa Hrvatskom
-Hrvatska postaje clanica bez da je prethodno resila problem svih proteranih Srba
-Velika Britanija nije resila problem Severne Irske i Foklandskih ostrva
-Kipar nije resio problem okupiranog severa
-Spanija nije resila problem Baskiskog separatizma
i tako u nedogled, a od Srbije se zahteva da nadje trajno resenje za problem Kosova i Metohije a EU i USA su najodgovorniji za nastanak tog problema jer su ga direktno podsticali

Nenad Sremac

pre 10 godina

Gospodin Dežer i ostali iz EU treba da znaju da Srbija ni pod koju cenu se neće odreći svoje teritorije koja je okuprana 1999 god. Ne možete nas više ucenjivati po tom pitanju. Ne prolazi.

Nikola011

pre 10 godina

Da li ce predstavnici sa KiM biti zastupljeni i u srpskom parlamentu u Beogradu? Sta se desava sa izborima za srpski parlament sa teritorije KiM? Koje pasose ce imati gradjani sa KiM?

Moze li da se desi da EU zahteva da svi stanovnici KiM imaju pasose nepriznate drzave Kososvo i ako mi na to ne pristanemo onda nista od EU. Mnogi tome slicni zahtevi tek slede.

Ali onda kasno na Kosovo Marko stize...sporazum je vec potpisan....

dr.ecc

pre 10 godina

Znaci,svako ko hoce da radi na severu KiM mora da uzme kosovsko drzavljanstvo,tj. drzave koju mi ne priznajemo. Kako li cemo da objasnimo to onima koji nisu priznali KiM. E , ali kako savetnik kaze,pregovaracemo i o tome,ili koliko su njemu rekli bilo je nekada nekad Jugoslovensko drzavljanstvo,ali i svaka je Republika imala i svoje drzavljanstvo. Samo da li i on misli da je isto kao i kada je Pašić nekada govorio: Narode, stoko moja…., Svi koji niste molim Vas procitajte Arčibald Rajs - ČUJTE SRBI, pre 100 godina i sada.

Magomed

pre 10 godina

To je klub elitnih drzava, da se razumemo, Spanija i Italija i pored krize imaju veci standard od Brik drzava, pa vi mislite o tome. Tako da...ako hoces unutra, moras malo da se uljudis, sto ce za Sirbistan biti nemoguca misija!

sosa_iz_sosenka

pre 10 godina

pa ni on ne veruje svojim recima! nego ne secam se da su druge ovako i ovoliko uslovljavali, ali mi se odrzasmo veoma dobro! sramno bi bilo kad bi nam i dalje neke uslove izmisljali!

Indogene

pre 10 godina

Sta bi ste vi uradeli? Odbili sporazum i vratili Srbiju jos deset godina unazad! Branite ono sto odavno nije u Srbiji jos od 1999. godine, ne mozemo vise protiv veceg dela Evrope i Amerike. Ne zelimo vise ratove i bombardovanja! Dosta je svima toga!!!

radomir

pre 10 godina

Gledao sam Gojkicku sa Dezerom/Grobjesic/Djuric

dve stvari:

1. Gojkica lepo i veoma konkretno upita Djurica dali recimo Krstimiru Panticu treba i drzavljanstvo republike Kosovo da bi bio predsednik neke opstine na Kosovu
Djuric je odgovarao 5 minuta, ali nije konkretno odgovorio na veoma jednostavno !!
2. Ne shvatam koji je interses Srbija da 'stopira/koci' Kosovo kada na njermu zive i Srbi za koje se Srbija kao bori.

Klod

pre 10 godina

Da li ce predstavnici sa KiM biti zastupljeni i u srpskom parlamentu u Beogradu? Sta se desava sa izborima za srpski parlament sa teritorije KiM? Koje pasose ce imati gradjani sa KiM?
Moze li da se desi da EU zahteva da svi stanovnici KiM imaju pasose nepriznate drzave Kososvo i ako mi na to ne pristanemo onda nista od EU. Mnogi tome slicni zahtevi tek slede.

Ali onda kasno na Kosovo Marko stize...sporazum je vec potpisan....
(Nikola011, 22. april 2013 22:09)

A-uh čoveče, koliko pitanja na samo 700-800 karaktera..ali OK, ajmo redom:

1) NE, zato što postoji parlament države Kosovo u kome su već zastupljeni predstavnici srba sa Kosova.
2) Srpski parlament ne može postojati na teritoriji druge države! Jedino se mogu održavati neki vidovi sastanaka u sklopu tih zajednica i unutar njih se mogu birati ljudi koji će se nalaziti na čelu institucija tih zajednica!
3) Građani sa KiM će imati nove biometrijske pasoše na kojima će pisati Republika Kosova, a Srbi koji tamo žive će verovatno moći da imaju dvojna državljanstva, tj. pored pasoša Kosova mogu imati i pasoše države Srbije!
4) NE MOŽE to da se desi jer je pravo svakog pojedinca na planeti zemlji da sam odluči da li će i kada posedovati putnu ispravu, pa samim tim ta prava važe i za stanovnike države Kosova!

zoki

pre 10 godina

OK. Da napravimo mali rezime. Pregovorima Dacic-Taci uslo se u proces priznavanja samostalnosti Kosova. Priznali mi to ili ne mi smo odustali od Kosova i izabrali ulazak u EU. Datum pocetka pregovora dobijamo i proces pregovaranja po poglavljima je a pred nama. Smatram da je sada najvaznije taj proces odraditi sto kvalitetnije, a koristeci iskustva susednih zemalja a posebno Hrvatske i sto pre. Mozemo to odraditi realno do polovine 2017. ako imamo iskrenu zelju i sposobne pregovarace.

Sava

pre 10 godina

Za Srbiju isti arsini, ako ne verujete pitajte Bugarsku, Rumuniju, Kipar, Hrvatsku...Bugarska i Rumunija i dan danas, 5 godina su punopravna clanica, ne ispunjavaju sve uslove, Kipar je podeljena zemlja i ima problema sa susedom Turskom. Hrvatska nije isporucila haskom tribunalu trazene topnicke dnevnike u kojima su dokazi o udruzenom zlocinackom poduhvatu. Odustalo se od trazenih dokumenata i to pokazuje svu "principijalnost" i iste arsine za sve!! Hrvatska nema sa Srbijom definisane granice na Dunavu a ima i medjunarodni spor i tuzbe koje nisu resene.
Sve to nisu dupli arsini i mi gospodine Dezeru vam verujemo da se Srbija tretira ravnopravno.

DraganC

pre 10 godina

1. Gojkica lepo i veoma konkretno upita Djurica dali recimo Krstimiru Panticu treba i drzavljanstvo republike Kosovo da bi bio predsednik neke opstine na Kosovu
Djuric je odgovarao 5 minuta, ali nije konkretno odgovorio na veoma jednostavno !!
(radomir, 22. april 2013 21:29)

Svako ko je imao priliku ranije pratiti razgovore sa gospodinom Đurićem, mogao je zaključiti da je on najveći smarač u svemiru (jer teoretski ne može biti veći). Na najjednostavnija pitanja, uz imperativ držanja leđa stranci, u stanju je da priča pola sata , da se vrti u krug oko odgovora, čak i kada to proizvede podsmijehe i zgražavanje auditorijuma. Klasičan SNS kadar, sa izuzetkom ministarke energetike Zorane Mihajlović, koja je transparetna, za čudo!

iz EU perspektive

pre 10 godina

@Put your money where your mouth is
1. Vecina EU clanica je priznala Kosovo kao samostalnu drzavu.
2. Ako zelite u EU, ista je trazila da prestanete glumiti kao da to nije tako, jer nisu imali takvog kandidata do sad.
3. Kosovo za EU nije pitanje granicnog spora nego normalizacije odnosa.
Osim toga...
- Nerjeseni granicni sporovi postoje i u drugim EU zemljama, npr Gibraltar, Mont Blanc, Olivenza, Rockall...
- Koji problemi Srba? Jesu tuzili Hrvatsku sudu u Strazburu ili bar ustavnom u Zagrebu?
- Argentina osim Falklanda za svoju teritoriju smatra i velik komad Antarktike al joj to nitko ne priznaje
- Kad su IRA i ETA imale medjunaradno priznate drzave u Sjevernoj Irskoj ili Spanjolskoj?
- Sjeverni Cipar je turski problem za prijem u EU, a ne obrnuto

make

pre 10 godina

Danas je podnesen izveštaj, Eštonova i File su izvestili Savet da je ispunjeno što je postavljeno, pa je predloženo da se otpočnu pregovori. Očekujem da se sprovedu sporazumi, da se podnese sporazum o energiji i telekomunikacijama i da se nastavi proces reforme u Srbiji.

ljnikola

pre 10 godina

odusevljava me kako su reformisali ove nase patriJote, patriJotski su ga priznali i nema paljenja ambasada i rusenja grada, svi su kao bubice i klimaju glavom sad se slazu da treba tako, koja partijska sekta :) svaka vam cast na taktici evropljani vidi se koliko smo mali..
pozdrav

Sale

pre 10 godina

22 clanice EU nikada pre nisu priznale pokrajinu kao nezavisnu drzav(icu)!!! U slucaju Srbije - jesu! I sada jos dve tri clanice najavljuju da ce priznati... Dakle, sta je vas odgovor na to?!?!

Znam za jadac !

pre 10 godina

Oslepesmo od količine prašine koju nam bacate u oči gospodine Dzezer.
Koja je to zemlja na putu evrointegracija isporučila celo rukovodstvo zemlje Haškom tribunalu, bila prinudjena da se odrekne 20% svoje teritorije, bila izložena dirigovanoj tajkunskoj pljački društvene imovine kojoj je prethodilo potpuno uništavanje bankarskog sektora. Kad bi dodao i to da stranci uskoro mogu da kupuju oranice i zemlju uopšte u neograničenim količinama, a to je valjda jedino što je zaista još uvek naše. To je zakon koji mora da ratifikuje naš parlament na putu ka EU, istovremeno imate Madjarsku koja je članica Unije i ne želi da se povinuje ovom zakonu.
Dakle, gospodine Dzezer, čini se da postoje dva putića ka EU, jedan utaban i jedan trnovit. Na kojem smo mi, procenite sami.

Glasinačko polje

pre 10 godina

Kada su i pitanju uslovi onda se ne bi reklo da sve države koje su kandidati za prijem u EU imaju iste uslove. Jedino se od Srbije traži da se odrekne jednog dela svoje teritorije .

Nikola

pre 10 godina

Koji smo to bilateralni problem imali sa Litavnijom? I zašto nismo prvo napravili referendum da vidimo ako nema volje u narodu da se ne bakćemo sa tim, jer će narod glasati one koji će da koče priključenje uniji. Ja sam za uniju od starta, mada sam blagi skeptik u zadje vreme, ali ne protiv. Samo bih vole da znam kuda ova zemlja ide, da ne nadam šargarepi na štapu kao magarac.

nije nego

pre 10 godina

Političar je osoba j+koja je plaćena da ništa ne kaže! A dotičnom smo baš sve poverovali. Kao da nemamo saznanja o susedima i njihovom putu ka članstvu.

predrag

pre 10 godina

Za sve koji komentarisu a bune se protiv ratifikacije teksta (jer sporazum nije potpisan jos)trebali bi da znaju da Kosovo nije drzava ( bez obzira sto su je priznale mnoge drzave)sve dok ga ne prizna Srbija,jer da jeste bila bi clanica UN i mnogih drugih organizacija i kulturnih i sportskih...stim u vezi napadate Dacica i Vucica da su priznali nezavisnost Kosova sto nije tacno a vecina komentatora sama navodi Kosovo kao nezavisnu drzavu... pa se pitam da niste malo pobrkali loncice...u svakom slucaju mislim da treba podrzati Vucica i Dacica...dosta vise ratova,sahrana i parastosa...mi bi da nam raste malo natalitet a ne da nas bude manje...

Demetra

pre 10 godina

Srbija je zaslužila datum pregovora. Borba protiv kriminala i korupcije se vodi pošteno, kroz državne institucije. Sporazum vezano za KiM ne priznaje nezavisnost KiM, već će omogućiti normalizaciju odnosa Srba i Allbanaca na KiM.Aleksandar Vučić je uložio nejviše napora da se sporazum postigne u korist naših interese. Ponosim se Aleksandrom Vučićem,jer ima volju, želju da se stanje u našoj državi promeni. Potpuno podržavam Aleksandra Vučića. Aleksandre Vučiće Srbija uz tebe.

Rus

pre 10 godina

Ne bih baš rekao da je Srbija ravnopravna sa ostalim zemljama koje treba tek da postanu članice EU. Od nas se trazi nešto što ne možemo da damo.

make

pre 10 godina

Treba pre svega i nekim "nasim" da objasnimo da nije došlo do priznanja već do normalizacije odnosa. Sporazum ni na koji način ne priznaje potrebu da se Kosovo tretira kao nezavisna država.

Nevena 021

pre 10 godina

Vučić i Nikolić nisu hteli zarad datuma da pristanu na neko ponižavajuće rešenje kakvo je Srbiji ponuđeno pre dve runde razgovora, i na kraju se to ispostavilo kao dobar potez. Sigurno je da ni sa ovakvim rešenjem veliki broj ljudi, a posebno Srbi sa Kosova i Metohije, neće biti zadovoljni. Međutim, treba voditi realnu politiku, a ne busati se u srbstvo i potezati puške, jer se pokazalo da na taj način, barem u skorijoj prošlosti, nikada nismo dobro prolazili.

vujica

pre 10 godina

Državni vrh je neprihvatanje prethodnog predloga EU i insistiranje na nastavku razgovora jasno stavio do znanja EU da Srbija želi u EU, ali nije spremna, zarad datuma, da prihvati ponižavajući predlog kakav je bio prvi predlog EU. Zbog toga je EU morala da popusti i zahvaljujući nepristajanju Vučića i Nikolića na ucene, Srbija je dobila mnogo bolji predlog rešenja, a Srbi na Kosovu su po ovom predlogu dobili mnogo više prava nego što je to bilo po prvom predlogu EU.

Rus

pre 10 godina

Nikada me niko ne može ubediti da je i od drugih zemalja članica traženo ovo što traže od Srbje. Hoće da nam unište zemlju skroz pa da nas onda takve ucenjuju. Podrška Vučiću koji brani što se odbraniti može.

Nenad Sremac

pre 10 godina

Gospodin Dežer i ostali iz EU treba da znaju da Srbija ni pod koju cenu se neće odreći svoje teritorije koja je okuprana 1999 god. Ne možete nas više ucenjivati po tom pitanju. Ne prolazi.

radomir

pre 10 godina

Gledao sam Gojkicku sa Dezerom/Grobjesic/Djuric

dve stvari:

1. Gojkica lepo i veoma konkretno upita Djurica dali recimo Krstimiru Panticu treba i drzavljanstvo republike Kosovo da bi bio predsednik neke opstine na Kosovu
Djuric je odgovarao 5 minuta, ali nije konkretno odgovorio na veoma jednostavno !!
2. Ne shvatam koji je interses Srbija da 'stopira/koci' Kosovo kada na njermu zive i Srbi za koje se Srbija kao bori.

Put your money where your mouth is

pre 10 godina

" Evropska unija nije ništa novo zahtevala od Srbije, a da pre toga nije zahtevala i od svih drugih članica"
Malo licemerna izjava uzimajuci u obzir da:
-Slovenija je postala clanica bez da je prethodno resila spor oko razgranicenja sa Hrvatskom
-Hrvatska postaje clanica bez da je prethodno resila problem svih proteranih Srba
-Velika Britanija nije resila problem Severne Irske i Foklandskih ostrva
-Kipar nije resio problem okupiranog severa
-Spanija nije resila problem Baskiskog separatizma
i tako u nedogled, a od Srbije se zahteva da nadje trajno resenje za problem Kosova i Metohije a EU i USA su najodgovorniji za nastanak tog problema jer su ga direktno podsticali

Magomed

pre 10 godina

To je klub elitnih drzava, da se razumemo, Spanija i Italija i pored krize imaju veci standard od Brik drzava, pa vi mislite o tome. Tako da...ako hoces unutra, moras malo da se uljudis, sto ce za Sirbistan biti nemoguca misija!

Милош

pre 10 godina

Па ако су аршини исти зашто се онда Србија цепа, док се БиХ држи целом на силу? Или, ако су аршини исти како то да Косово може да се издвоји из Србије, али Север Косова не може од Косова? Да ли су од других тражили да се одрекну територије и народа да би им дали датум? Нека ми да један конкретан пример где су од других тражили све што сада траже од Србије.

Klod

pre 10 godina

Da li ce predstavnici sa KiM biti zastupljeni i u srpskom parlamentu u Beogradu? Sta se desava sa izborima za srpski parlament sa teritorije KiM? Koje pasose ce imati gradjani sa KiM?
Moze li da se desi da EU zahteva da svi stanovnici KiM imaju pasose nepriznate drzave Kososvo i ako mi na to ne pristanemo onda nista od EU. Mnogi tome slicni zahtevi tek slede.

Ali onda kasno na Kosovo Marko stize...sporazum je vec potpisan....
(Nikola011, 22. april 2013 22:09)

A-uh čoveče, koliko pitanja na samo 700-800 karaktera..ali OK, ajmo redom:

1) NE, zato što postoji parlament države Kosovo u kome su već zastupljeni predstavnici srba sa Kosova.
2) Srpski parlament ne može postojati na teritoriji druge države! Jedino se mogu održavati neki vidovi sastanaka u sklopu tih zajednica i unutar njih se mogu birati ljudi koji će se nalaziti na čelu institucija tih zajednica!
3) Građani sa KiM će imati nove biometrijske pasoše na kojima će pisati Republika Kosova, a Srbi koji tamo žive će verovatno moći da imaju dvojna državljanstva, tj. pored pasoša Kosova mogu imati i pasoše države Srbije!
4) NE MOŽE to da se desi jer je pravo svakog pojedinca na planeti zemlji da sam odluči da li će i kada posedovati putnu ispravu, pa samim tim ta prava važe i za stanovnike države Kosova!

Indogene

pre 10 godina

Sta bi ste vi uradeli? Odbili sporazum i vratili Srbiju jos deset godina unazad! Branite ono sto odavno nije u Srbiji jos od 1999. godine, ne mozemo vise protiv veceg dela Evrope i Amerike. Ne zelimo vise ratove i bombardovanja! Dosta je svima toga!!!

sosa_iz_sosenka

pre 10 godina

pa ni on ne veruje svojim recima! nego ne secam se da su druge ovako i ovoliko uslovljavali, ali mi se odrzasmo veoma dobro! sramno bi bilo kad bi nam i dalje neke uslove izmisljali!

Nikola011

pre 10 godina

Da li ce predstavnici sa KiM biti zastupljeni i u srpskom parlamentu u Beogradu? Sta se desava sa izborima za srpski parlament sa teritorije KiM? Koje pasose ce imati gradjani sa KiM?

Moze li da se desi da EU zahteva da svi stanovnici KiM imaju pasose nepriznate drzave Kososvo i ako mi na to ne pristanemo onda nista od EU. Mnogi tome slicni zahtevi tek slede.

Ali onda kasno na Kosovo Marko stize...sporazum je vec potpisan....

zoki

pre 10 godina

OK. Da napravimo mali rezime. Pregovorima Dacic-Taci uslo se u proces priznavanja samostalnosti Kosova. Priznali mi to ili ne mi smo odustali od Kosova i izabrali ulazak u EU. Datum pocetka pregovora dobijamo i proces pregovaranja po poglavljima je a pred nama. Smatram da je sada najvaznije taj proces odraditi sto kvalitetnije, a koristeci iskustva susednih zemalja a posebno Hrvatske i sto pre. Mozemo to odraditi realno do polovine 2017. ako imamo iskrenu zelju i sposobne pregovarace.

make

pre 10 godina

Danas je podnesen izveštaj, Eštonova i File su izvestili Savet da je ispunjeno što je postavljeno, pa je predloženo da se otpočnu pregovori. Očekujem da se sprovedu sporazumi, da se podnese sporazum o energiji i telekomunikacijama i da se nastavi proces reforme u Srbiji.

Sava

pre 10 godina

Za Srbiju isti arsini, ako ne verujete pitajte Bugarsku, Rumuniju, Kipar, Hrvatsku...Bugarska i Rumunija i dan danas, 5 godina su punopravna clanica, ne ispunjavaju sve uslove, Kipar je podeljena zemlja i ima problema sa susedom Turskom. Hrvatska nije isporucila haskom tribunalu trazene topnicke dnevnike u kojima su dokazi o udruzenom zlocinackom poduhvatu. Odustalo se od trazenih dokumenata i to pokazuje svu "principijalnost" i iste arsine za sve!! Hrvatska nema sa Srbijom definisane granice na Dunavu a ima i medjunarodni spor i tuzbe koje nisu resene.
Sve to nisu dupli arsini i mi gospodine Dezeru vam verujemo da se Srbija tretira ravnopravno.

Demetra

pre 10 godina

Srbija je zaslužila datum pregovora. Borba protiv kriminala i korupcije se vodi pošteno, kroz državne institucije. Sporazum vezano za KiM ne priznaje nezavisnost KiM, već će omogućiti normalizaciju odnosa Srba i Allbanaca na KiM.Aleksandar Vučić je uložio nejviše napora da se sporazum postigne u korist naših interese. Ponosim se Aleksandrom Vučićem,jer ima volju, želju da se stanje u našoj državi promeni. Potpuno podržavam Aleksandra Vučića. Aleksandre Vučiće Srbija uz tebe.

dr.ecc

pre 10 godina

Znaci,svako ko hoce da radi na severu KiM mora da uzme kosovsko drzavljanstvo,tj. drzave koju mi ne priznajemo. Kako li cemo da objasnimo to onima koji nisu priznali KiM. E , ali kako savetnik kaze,pregovaracemo i o tome,ili koliko su njemu rekli bilo je nekada nekad Jugoslovensko drzavljanstvo,ali i svaka je Republika imala i svoje drzavljanstvo. Samo da li i on misli da je isto kao i kada je Pašić nekada govorio: Narode, stoko moja…., Svi koji niste molim Vas procitajte Arčibald Rajs - ČUJTE SRBI, pre 100 godina i sada.

predrag

pre 10 godina

Za sve koji komentarisu a bune se protiv ratifikacije teksta (jer sporazum nije potpisan jos)trebali bi da znaju da Kosovo nije drzava ( bez obzira sto su je priznale mnoge drzave)sve dok ga ne prizna Srbija,jer da jeste bila bi clanica UN i mnogih drugih organizacija i kulturnih i sportskih...stim u vezi napadate Dacica i Vucica da su priznali nezavisnost Kosova sto nije tacno a vecina komentatora sama navodi Kosovo kao nezavisnu drzavu... pa se pitam da niste malo pobrkali loncice...u svakom slucaju mislim da treba podrzati Vucica i Dacica...dosta vise ratova,sahrana i parastosa...mi bi da nam raste malo natalitet a ne da nas bude manje...

make

pre 10 godina

Treba pre svega i nekim "nasim" da objasnimo da nije došlo do priznanja već do normalizacije odnosa. Sporazum ni na koji način ne priznaje potrebu da se Kosovo tretira kao nezavisna država.

Nikola

pre 10 godina

Koji smo to bilateralni problem imali sa Litavnijom? I zašto nismo prvo napravili referendum da vidimo ako nema volje u narodu da se ne bakćemo sa tim, jer će narod glasati one koji će da koče priključenje uniji. Ja sam za uniju od starta, mada sam blagi skeptik u zadje vreme, ali ne protiv. Samo bih vole da znam kuda ova zemlja ide, da ne nadam šargarepi na štapu kao magarac.

ljnikola

pre 10 godina

odusevljava me kako su reformisali ove nase patriJote, patriJotski su ga priznali i nema paljenja ambasada i rusenja grada, svi su kao bubice i klimaju glavom sad se slazu da treba tako, koja partijska sekta :) svaka vam cast na taktici evropljani vidi se koliko smo mali..
pozdrav

iz EU perspektive

pre 10 godina

@Put your money where your mouth is
1. Vecina EU clanica je priznala Kosovo kao samostalnu drzavu.
2. Ako zelite u EU, ista je trazila da prestanete glumiti kao da to nije tako, jer nisu imali takvog kandidata do sad.
3. Kosovo za EU nije pitanje granicnog spora nego normalizacije odnosa.
Osim toga...
- Nerjeseni granicni sporovi postoje i u drugim EU zemljama, npr Gibraltar, Mont Blanc, Olivenza, Rockall...
- Koji problemi Srba? Jesu tuzili Hrvatsku sudu u Strazburu ili bar ustavnom u Zagrebu?
- Argentina osim Falklanda za svoju teritoriju smatra i velik komad Antarktike al joj to nitko ne priznaje
- Kad su IRA i ETA imale medjunaradno priznate drzave u Sjevernoj Irskoj ili Spanjolskoj?
- Sjeverni Cipar je turski problem za prijem u EU, a ne obrnuto

Nevena 021

pre 10 godina

Vučić i Nikolić nisu hteli zarad datuma da pristanu na neko ponižavajuće rešenje kakvo je Srbiji ponuđeno pre dve runde razgovora, i na kraju se to ispostavilo kao dobar potez. Sigurno je da ni sa ovakvim rešenjem veliki broj ljudi, a posebno Srbi sa Kosova i Metohije, neće biti zadovoljni. Međutim, treba voditi realnu politiku, a ne busati se u srbstvo i potezati puške, jer se pokazalo da na taj način, barem u skorijoj prošlosti, nikada nismo dobro prolazili.

vujica

pre 10 godina

Državni vrh je neprihvatanje prethodnog predloga EU i insistiranje na nastavku razgovora jasno stavio do znanja EU da Srbija želi u EU, ali nije spremna, zarad datuma, da prihvati ponižavajući predlog kakav je bio prvi predlog EU. Zbog toga je EU morala da popusti i zahvaljujući nepristajanju Vučića i Nikolića na ucene, Srbija je dobila mnogo bolji predlog rešenja, a Srbi na Kosovu su po ovom predlogu dobili mnogo više prava nego što je to bilo po prvom predlogu EU.

Sale

pre 10 godina

22 clanice EU nikada pre nisu priznale pokrajinu kao nezavisnu drzav(icu)!!! U slucaju Srbije - jesu! I sada jos dve tri clanice najavljuju da ce priznati... Dakle, sta je vas odgovor na to?!?!

Glasinačko polje

pre 10 godina

Kada su i pitanju uslovi onda se ne bi reklo da sve države koje su kandidati za prijem u EU imaju iste uslove. Jedino se od Srbije traži da se odrekne jednog dela svoje teritorije .

Znam za jadac !

pre 10 godina

Oslepesmo od količine prašine koju nam bacate u oči gospodine Dzezer.
Koja je to zemlja na putu evrointegracija isporučila celo rukovodstvo zemlje Haškom tribunalu, bila prinudjena da se odrekne 20% svoje teritorije, bila izložena dirigovanoj tajkunskoj pljački društvene imovine kojoj je prethodilo potpuno uništavanje bankarskog sektora. Kad bi dodao i to da stranci uskoro mogu da kupuju oranice i zemlju uopšte u neograničenim količinama, a to je valjda jedino što je zaista još uvek naše. To je zakon koji mora da ratifikuje naš parlament na putu ka EU, istovremeno imate Madjarsku koja je članica Unije i ne želi da se povinuje ovom zakonu.
Dakle, gospodine Dzezer, čini se da postoje dva putića ka EU, jedan utaban i jedan trnovit. Na kojem smo mi, procenite sami.

Rus

pre 10 godina

Nikada me niko ne može ubediti da je i od drugih zemalja članica traženo ovo što traže od Srbje. Hoće da nam unište zemlju skroz pa da nas onda takve ucenjuju. Podrška Vučiću koji brani što se odbraniti može.

DraganC

pre 10 godina

1. Gojkica lepo i veoma konkretno upita Djurica dali recimo Krstimiru Panticu treba i drzavljanstvo republike Kosovo da bi bio predsednik neke opstine na Kosovu
Djuric je odgovarao 5 minuta, ali nije konkretno odgovorio na veoma jednostavno !!
(radomir, 22. april 2013 21:29)

Svako ko je imao priliku ranije pratiti razgovore sa gospodinom Đurićem, mogao je zaključiti da je on najveći smarač u svemiru (jer teoretski ne može biti veći). Na najjednostavnija pitanja, uz imperativ držanja leđa stranci, u stanju je da priča pola sata , da se vrti u krug oko odgovora, čak i kada to proizvede podsmijehe i zgražavanje auditorijuma. Klasičan SNS kadar, sa izuzetkom ministarke energetike Zorane Mihajlović, koja je transparetna, za čudo!

nije nego

pre 10 godina

Političar je osoba j+koja je plaćena da ništa ne kaže! A dotičnom smo baš sve poverovali. Kao da nemamo saznanja o susedima i njihovom putu ka članstvu.

Rus

pre 10 godina

Ne bih baš rekao da je Srbija ravnopravna sa ostalim zemljama koje treba tek da postanu članice EU. Od nas se trazi nešto što ne možemo da damo.